View Full Version : [Łódź] Apartamenty w d. kamienicy Siemensa
KRNĄBRNY August 29th, 2005, 09:10 AM Przetarg na kamienicę przy Piotrkowskiej
Miasto nie sprzedało kamienicy przy ul. Piotrkowskiej za 10 mln zł, mimo że była to najwyższa i bardzo atrakcyjna oferta. Dlaczego?
Chodzi o bardzo atrakcyjną kamienicę przy ul. Piotrkowskiej 96, którą miasto wystawiło na przetarg. Cenę wywoławczą ustalono na 5 mln zł. Nabywca musiał zobowiązać się, że w ciągu 18 miesięcy wyremontuje budynek wewnątrz i z zewnątrz.
Wczoraj zakończył się przetarg, ale kupca nie wyłoniono. - Były bardzo duże rozbieżności w ocenie ofert. Ostatecznie komisja nie zdecydowała się na wybór którejkolwiek - mówi Witold Rosset, wicedyrektor wydziału gospodarowania majątkiem Urzędu Miasta Łodzi.
Sprawa wydaje się dziwna, bo według naszych informacji do przetargu zgłosiło się trzech oferentów. Jeden chciał zapłacić za budynek 10 mln zł. To bardzo dobra cena. Wyższa niż za podobną nieruchomość w śródmieściu Poznania czy Krakowa (tam kamienice kosztują do 8 mln zł).
Drugi z uczestników przetargu chciał zapłacić 6 mln zł, a trzeci niewiele więcej od ceny wywoławczej. Tym trzecim był holding Bełchatów Opole Turów (BOT), o którym już od wiosny mówiono, że kupi tę nieruchomość. Holding - w skład którego wchodzi zespół elektrowni i kopalni węgla brunatnego - chce mieć w Łodzi główną siedzibę (teraz wynajmuje powierzchnię w biurowcu przy al. Piłsudskiego).
Czy dlatego przetarg unieważniono, że nie wygrał BOT? Marek Michalik, wiceprezydent Łodzi, nie chce ujawnić kulisów. Nie ukrywa jednak, że miastu zależy, aby holding miał główną siedzibę w Łodzi. - Prawda jest taka, że zależy nam, żeby BOT był w Łodzi. To silny podmiot gospodarczy. Jego obecność w mieście oznacza 2-3 mln zł rocznego wpływu do budżetu z tytułu odpisu podatkowego.
Prawdopodobnie miasto rozpisze kolejny przetarg na ten budynek.
RAMKA
Miasto przejęło kamienicę przy ul. Piotrkowskiej 96 od syndyka firmy Polryn. Budynek pochodzi z 1913 r. Wybudowała go niemiecka firma Siemens na własne potrzeby. W czasach PRL mieściły się tu redakcje łódzkich gazet, m.in. Karuzela. Budynek, wpisany do rejestru zabytków, ma cztery kondygnacje. Stoi na działce o powierzchni 1483 mkw. Składa się z frontu i trzech oficyn: prawej, lewej i poprzecznej. Stan gmachu jest oceniany jako średni.
miro August 29th, 2005, 09:19 AM mam nadzieje ze BOT sie nie wugłupi i dolozy ze 2banki i kupi kamienice.
2-3mln/rocznie fiu fiu. Warszawa pewnie z tego samemgo tytulu zgarnia z 200-400mln/rocznie...
Rafis August 29th, 2005, 09:26 AM to moż ejednak BOT przeniesie się do Wrocławia? kamienic duzo do kupna ;)
P.S. 10 mln to bardzo duzo. W sumie dziwna sprawa bo rezygnując z oferty 10 mln zł a przystajac na oferte BOT 3 mln zł miasto traci 7 mln zł-czyli dwuletnie wpływy podatkowe.
yarro August 29th, 2005, 09:45 PM to moż ejednak BOT przeniesie się do Wrocławia? kamienic duzo do kupna ;)
P.S. 10 mln to bardzo duzo. W sumie dziwna sprawa bo rezygnując z oferty 10 mln zł a przystajac na oferte BOT 3 mln zł miasto traci 7 mln zł-czyli dwuletnie wpływy podatkowe.
Halo, spokojnie :) Moze niech jednak cos w Lodzi zostanie ;)
KRNĄBRNY August 29th, 2005, 10:12 PM zakladajac ze te 10mln to nie podpucha:-)
Rafis August 29th, 2005, 11:53 PM zakladajac ze te 10mln to nie podpucha:-)
ale w przetargu zawsze ustanawia sie wadium, które przepada w razie niewpłacenia wylicytowanej kwoty.
Darek_W August 29th, 2005, 11:55 PM Drodzy Łodzianie, czy możecie wstawić fotkę/fotki tej kamienicy?
Roman_Bratny August 30th, 2005, 03:46 AM możemy.
http://img399.imageshack.us/img399/2491/220sl.jpg http://img399.imageshack.us/img399/1545/306fl.jpg
KRNĄBRNY August 30th, 2005, 09:22 AM hehe na fasadzie jest jeszcze jasniejszy slad po logo siemensa:-) widac go na 2 fotce po srodku budynku na gorze 2 pietra na tym gzymsiku, wprawne oko dostrzeze go hehe
KRNĄBRNY August 30th, 2005, 09:24 AM juz nie ma ani jednego sklepu w tej kamienicy widac ze wysiedlili je.
Wilczy August 30th, 2005, 11:22 AM hehe na fasadzie jest jeszcze jasniejszy slad po logo siemensa:-)
Ale jajka! Nigdy na to nie zwrócilem uwagi! Fajnie :) Dzięki za ciekawostkę :)
A dawniej na parterze tego budynku były Delikatesy. Tak OT: ostatnio mi się zamarzyło, żeby znowu pojawiły się u nas duże, prawdziwe "Delikatesy" - coś takiego, jak mój ulubiony sklep spożywczy w Polsce - supermarket Bomi w warszawskim Klifie... Ja tam mogę chodzić tylko po to, żeby oglądać te wszystkie ładnie opakowane cudeńka :)
KRNĄBRNY August 30th, 2005, 11:27 AM zauwazylem go ktoregos razu jak szedlem Piotrkowska, na zywo jest dobrze widoczny
Darek_W August 30th, 2005, 11:27 AM Nie jest to jakaś wielka kamienica, więc trochę to dziwne, że ktoś miał za nią cheć zapłacić 10 mln zł. Chyba, że nie ma co robić z gotówką :D Albo to byli przedstawiciele mafii :D
KRNĄBRNY August 30th, 2005, 11:28 AM Kamienica jest duza, moze pozory myla. Ponadto w sklad wchodza czynszowki na podworku , to kolejne 3 budynki.
Tak na marginesie,,,, to kamienica ktora znaczaco zmieni swoj wyglad po renowacji. Te budynki z piaskowca bardzo wiele zyskuja, podobnie bylo z Poznanskim
Darek_W August 30th, 2005, 12:16 PM Mimo wszystko, 10 mln zł to sporo... A jak wygląda sprawa z lokalizacją tej kamienicy?
KRNĄBRNY August 30th, 2005, 12:19 PM eh. nie rozumiem? lokalizacja bardzo dobra, poniewaz w najbardziej atrakcyjnej czesci ulicy Piotrkowskiej.
Darek_W August 30th, 2005, 12:23 PM Pytałem się o lokalizację, bo Piotrkowska dzieli się na odcinki bardziej atrakcyjne i mniej. Nie mogłem po prostu sobie przypomnieć w której częsci Piotrkowskiej stoi ta kamienica. Szczerze mówiąc, to Łodzi nie znam za dobrze. Thx za rozjaśnienie sprawy.
pozdrawiam
martin August 30th, 2005, 12:28 PM 10 mln zł to wcale nie musi być dużo, wszystko zależy od tego jakie przepływy pieniężne może generować ta kamienica
MIKI August 30th, 2005, 12:31 PM Nie jest to jakaś wielka kamienica, więc trochę to dziwne, że ktoś miał za nią cheć zapłacić 10 mln zł. Chyba, że nie ma co robić z gotówką :D Albo to byli przedstawiciele mafii :D
4 piętra to mało ?? No chyba, że u Was na porządku dziennym jest 6 pięter to w takim razie rozumiem ;)
MIKI August 30th, 2005, 12:33 PM Budynek pochodzi z 1913 r. Wybudowała go niemiecka firma Siemens na własne potrzeby. .
Na jakie potrzeby jak mozna wiedzieć, co tam się mieściło ?
KRNĄBRNY August 30th, 2005, 12:54 PM phhh. ktoz to wie:-) ale pewno fabryki tam nie bylo, biura jak sadze
Roman_Bratny August 30th, 2005, 01:30 PM Centrum finansowe ;)
pan_tomas January 19th, 2007, 08:04 PM Arabowie kupili Piotrkowską 96
Piotr Anuszczyk
2007-01-19, ostatnia aktualizacja 2007-01-19 19:19
Reprezentacyjna kamienica wreszcie znalazła nabywcę. W przetargu Urzędu Miasta Łodzi wygrała EuroZone Deveploment, która zgodziła się zapłacić za działkę z nieruchomością ponad 16 mln zł.
Inwestor planuje urządzenie w kamienicy ekskluzywnych apartamentów. - To na najwyższych piętrach. Niżej i na parterze powstaną biura i lokale usługowe. Liczymy, że uda się przywrócić świetność temu miejscu. Tym bardziej że liczymy na dalszy rozwój Łodzi i mamy nadzieję, że jest to udany zakup - mówi anonimowo przedstawiciel EuroZone Deveplopment. Zwycięzca przetargu to wrocławska spółka należąca do grupy Verity Development. Ta z kolei znana jest we Wrocławiu bardzo dobrze. Jej właściciel to Ali Dadressan, który jest obecnie największym inwestorem na rynku wrocławskich nieruchomości. Na swojej stronie WWW informuje on: Obecnie Verity Development posiada nieruchomości w prestiżowych dzielnicach Wrocławia i Krakowa o łącznej powierzchni całkowitej 300 000 mkw.
Ciekawostką jest fakt, że jednym z udziałowców funduszu Verity Development jest rodzina królewska z Arabii Saudyjskiej. Kamienicę chciały też kupić Allswotrh Establishment z Liechtensteinu (z przeznaczeniem na biura) oraz Eurostar - real estate z Krakowa: -Planowaliśmy tu dobrej klasy hotel z podziemnym parkingiem - mówi Marek Chmielowiec, pełnomocnik zarządu firmy. Przegrani w przetargu otrzymali od UMŁ zaproszenia do kolejnych przetargów, a zwycięzca powinien dokonać transakcji zakupu w ciągu 30 dni.
Za 16 mln 150 tys. zł inwestor dostanie działkę o powierzchni 1 483 mkw. wraz z 4087 mkw. powierzchni użytkowej. - Uzyskana cena jest bardzo dobra, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę skalę remontu, jaki trzeba tam wykonać. A pomysł urządzenia tam apartamentów i biur również oceniam jako trafiony - mówi Marek Michalik, wiceprezydent Łodzi. - I, co więcej, tak naprawdę każda ze złożonych ofert była bardzo dobra, co świadczy o skali zainteresowania Łodzią.
- Ten budynek ma wspaniałą historię, kiedyś był to biurowiec firmy Siemens. A po wojnie były w nim redakcje łódzkich gazet. Mimo surowego wystroju jest on bardzo wartościowy - dodaje Ryszard Bonisławski, łódzki przewodnik.
W umowie z miastem inwestor musi się zobowiązać, że wszelkie prace remontowe będą uzgadniane z wojewódzkim konserwatorem zabytków. Nieruchomość powinna także zostać zagospodarowana najpóźniej w ciągu trzech lat.
matej January 19th, 2007, 08:30 PM super
lenin January 19th, 2007, 08:55 PM kamienic tu ci dostatek:):)....hehe..zaczyna sie dziać i to ostro..może nasze rodzinne kiepy-deweloperzy zauważą że łódź ma sporo atutów..i że warto tu inwestować nawet spekulacyjnie!!:):)
miro January 19th, 2007, 10:04 PM extra :)
Ullgive January 19th, 2007, 11:04 PM Arabowie kupili Piotrkowską 96No tak, tytul tego artykuliku musial byc nieco sensacyjny i chwytliwy :bash:
piortek January 20th, 2007, 02:15 AM Całe szczęście, że i bez BOTu ta kamienica odzyska blask.
Roman_Bratny January 20th, 2007, 04:44 AM za 15 lat bedzie tam meczet
http://i16.************/2rcpt8x.gif
;)
mikeleg January 20th, 2007, 05:18 AM Zdjęcie, gdzie to jest?
Asad January 20th, 2007, 09:16 AM to jest budynek przy Domu Buta - co do rodzimych inwestorów - są dosyć aktywni - i z tego oco obserwuję są wyznawcami zasady buy and hold - inwestycji niestety w nieruchomości nie dostrzegam :ohno:
Roman_Bratny January 20th, 2007, 12:15 PM Zdjęcie, gdzie to jest?
http://img350.imageshack.us/img350/3252/308zh.jpg
takie zdjęcie znalazłem.
adikk January 20th, 2007, 12:24 PM Dla mnie to jeden z nieoszlifowanych diamencików łódzkich, kamienica jest super ekstra wypas kól ładna, a jeśli ją z głową odnowią, to będzie opad szczęki.
matej January 20th, 2007, 12:44 PM http://matej.jor.pl/foty/albums/userpics/10001/DSC02316~0.jpg
z mojej www
civis January 20th, 2007, 01:52 PM Mam nadzieję, że w ramach renowacji budynku nie zniknie z jego fasady napis "siemens" (wszak to część historii tej kamienicy) i nikt nie podniesie argumentu, że napis nie może pozostać, bo wsród najemców lokali biurowych taka firma nie figuruje. Chyba, że rzeczywiscie, jeśli nie sam siemens, to może jakaś firma powiązana z tą marką najmie powierzchnie biurowe przy Piotrkowskiej 96 - wtedy, powiedzieć można, że w jakims sensie historia zatoczyła koło :)
pan_tomas January 20th, 2007, 09:16 PM Ciekawe ile wezmą za metr. Pewnie pęknie 10.000 zł za metr.
KRNĄBRNY January 22nd, 2007, 01:19 PM ...
MIKI January 22nd, 2007, 04:08 PM Mam nadzieję, że w ramach renowacji budynku nie zniknie z jego fasady napis "siemens" (wszak to część historii tej kamienicy)
własnie "Kamienica Siemensa" ;)
LukaszU January 22nd, 2007, 06:31 PM Sory, że tu ale może zrobić oddzielny temat o inwestycjach w budownictwo mieszkaniowe i tam wszystko przenieś?
Taka propozycja, tylko ja nie mam na to czasu a z ciekawościa bym zobaczył w jednym wątku kto i gdzie buduje.
adikk January 22nd, 2007, 07:35 PM Był chyba taki wątek pt. Budownictwo mieszkaniowe (chyba), ale się rozlazło.
pan_tomas February 7th, 2007, 09:41 AM http://img.naszemiasto.pl/grafika/nnm_DLodz_logo.gif
Piotrkowska 96 - sprzedana legenda
Za 2 - 3 lata kamienica znów ożyje
Kamienica przy Piotrkowskiej 96, wybudowana na początku XX w. przez firmę Siemens, przejęta po procesie sądowym przez miasto - została wreszcie sprzedana za ponad 16 mln zł.
- Po II wojnie światowej były tu redakcje wszystkich łódzkich gazet - wspomina Ryszard Bonisławski, łódzki przewodnik. - Na jednym z pięter mieściła się redakcja "Dziennika Łódzkiego", na pierwszym znany Klub Dziennikarza, na parterze - delikatesy.
Od wielu miesięcy losy obiektu były niepewne. Miasto chciało przekazać kamienicę m.in. na siedzibę koncernu energetycznego BOT. Później rozważano przeniesienie tam części Urzędu Miasta Łodzi. W końcu zdecydowano się na sprzedaż. Nieruchomość wyceniono na 10 mln zł. Wśród kryteriów przetargu znalazły się m.in. pomysł na zagospodarowanie kamienicy i trzyletni okres zakończenia remontu.
Przetarg wygrała wrocławska firma developerska, mająca za sobą wsparcie międzynarodowej grupy finansowej. Nabywca zapłaci za budynek (4 tys. mkw.) i działkę (1,5 tys. mkw.) ponad 16 mln zł.
- Oferta tego inwestora była najlepsza spośród przedstawionych - uważa Marek Michalik, wiceprezydent Łodzi. - Inwestor planuje utworzenie luksusowych apartamentów, a na parterze - sklepów lub restauracji.
JAKUB POLEWSKI February 8th, 2007, 02:32 AM Szkoda, jak to odmalują, a na pewno odmalują ( boję się na jaki colour ). To moja ulubiona kamienica i wg mnie ma zajebisty stajl jako taka zasyfiała. No ale trudno ;/
Oh my God, i żeby tylko okien nie ruszyli !!!! ;//
pan_tomas February 8th, 2007, 09:09 AM Szkoda, jak to odmalują, a na pewno odmalują ( boję się na jaki colour ). To moja ulubiona kamienica i wg mnie ma zajebisty stajl jako taka zasyfiała. No ale trudno ;/
Oh my God, i żeby tylko okien nie ruszyli !!!! ;//
Kamienia się raczej nie maluje, więc spodziewam się raczej czyszczenia. A jeżeli chodzi o okna, to nie sądzę żeby ktoś kupując mieszkania za 10.000 m^2 (podejrzewam, że tyle pewnie będą kosztować), zgodził się na plastikowe, białe okna.
JAKUB POLEWSKI February 8th, 2007, 12:38 PM Ale jaki to będzie miało kolor po czyszczeniu ? ;/ Wyjdzie na to samo ;//
A z oknami to chodzi mi o ich kształt, są bardzo charakterystyczne. Mnie tam nie tyle obchodzi z czego będą, ile taki model okiennic.
pan_tomas February 8th, 2007, 12:47 PM Ale jaki to będzie miało kolor po czyszczeniu ? ;/ Wyjdzie na to samo ;//
A z oknami to chodzi mi o ich kształt, są bardzo charakterystyczne. Mnie tam nie tyle obchodzi z czego będą, ile taki model okiennic.
Budynek Prokuratury przy Piotrkowskiej 153, jeszcze w zeszłym roku był "utrzymany" w podobnej kolorystyce co omawiany budynek. Później było czyszczenie mechaniczne i efekty możemy już od jakiegoś czasu podziwiać.
JAKUB POLEWSKI February 8th, 2007, 12:54 PM Ale budynek prokuratury to nie budynek Siemens'a ;/ Akurat wg mnie temu dobrze w takim syfiastym stylu. Jakby chodziło o budynek prokuratury to bym nic nie pisał. No ale to taki szczegół, wiadomo, że piszę sobie co ja bym chciał, czyli muszę się pożegnać z takim designem.
pan_tomas February 8th, 2007, 12:59 PM Ale budynek prokuratury to nie budynek Siemens'a ;/ Akurat wg mnie temu dobrze w takim syfiastym stylu. Jakby chodziło o budynek prokuratury to bym nic nie pisał. No ale to taki szczegół, wiadomo, że piszę sobie co ja bym chciał, czyli muszę się pożegnać z takim designem.
Faktem jest, że "SIEMENS" z "lekką nutą patyny" robi wrażenie i ciężko mi sobie wyobrazić jego wygląd po wyczyszczeniu. Ale pożyjemy zobaczymy. Może będzie wyglądał lepiej.
JAKUB POLEWSKI February 8th, 2007, 01:07 PM Heh, oby nie wyglądał znacznie gorzej, to się już ucieszę, ale fajnie, że też dostrzegasz tę cechę tego budynku.
KRNĄBRNY February 8th, 2007, 02:35 PM no jak gorzej!! zobaczcie co zrobili z bazylika przy Piotrkowskiej?;-) jest to piekne!
JAKUB POLEWSKI February 8th, 2007, 03:10 PM Wiesz, ta bazylika też taka zasyfiona miała CUŚ w sobie, ale rzeczywiście ładnie jej w kremówce ;P No ale własnie... jak pisałem to znowu powtórzę, ten biurowiec to jednak nie bazylika, nie prokuratura. On sam w sobie architektonicznie ma coś takiego... no taki Manhattan, stary, mroczny.. no qrde cool jest ;P
KRNĄBRNY February 8th, 2007, 04:10 PM ta wiem Gotham City:-)
JAKUB POLEWSKI February 8th, 2007, 05:11 PM Yhy ;P Ale to nie taki bezsens, Gotham City w orginale ( pierwsza pełnometrażówka ) to de facto była przeróbka Manhattanu, nawet na planie Gotham jaki tam używali była wyspa Manhattan tyle że z napisanem, a Łódź mi się kojarzy z Nowym Jorkiem i trochę tego Manhattanu by nie zaszkodziło ;P
matej December 8th, 2007, 10:11 PM ul. Piotrkowska 96
Budynek znajduje się na ulicy Piotrowskiej, w samym centrum miasta. Projekt zakłada renowację historycznego budynku i stworzenie multifunkcjonalnej powierzchni użytkowej.
Powierzchnia całkowita działki: 1,483 m2
Powierzchnia całkowita budynku: 4,387 m2
Przewidywany termin rozpoczęcia prac: pierwsza połowa 2008
Przewidywany termin zakończenia: pierwsza połowa 2010
http://www.pl.veritydevelopment.com/CMS/piotrkowska/piotrkowska.html
i wizualka
http://veritydevelopment.com/HeroGraf/PIOTRKOWSKA/PL-LOD-001-PIOTR-20071008_01.jpg
Humbak December 9th, 2007, 01:12 AM nawet jeszce rusztowań nie postawili ale wy już narzekacie ..ale to typowo łódzka przypadłość, widzieć świat kolorami "kamiennej patyny":D
JAKUB POLEWSKI December 9th, 2007, 03:56 AM Ciekawe czy coś spier... :)
Budynek jest wpisany do rejestru zabytków dnia 20. stycznia 1971 roku pod numerem: A/72. Jak spier... coś to byłoby wesoło :]
suriyawong December 9th, 2007, 10:22 AM http://i204.photobucket.com/albums/bb208/empeo/Lodz/Piotrkowska96-DomSiemens2.jpg
Tak wyglądał czysty...
A mi się marzy, aby to było czyste:
http://i204.photobucket.com/albums/bb208/empeo/Lodz/SpacerowaPromenada-PKO3.jpg
JAKUB POLEWSKI December 9th, 2007, 12:10 PM Hm, a mi się podobają oba brudne :lol: Ale pocztówki sobie ukradnę, he he.
suriyawong December 9th, 2007, 12:18 PM Mi też się oba podobają brudne, mają swój urok. Bank wygląda solidnie, monumentalnie, ale nie pięknie. Czysty posiadałby obie cechy według mnie.
A kradnij, ja też ukradłem;)
premier December 9th, 2007, 01:27 PM Polak to złodziej, każdy o tym wie :b ;)
A co do banku, to racja. Brudny jest lepszy :-)
MiBac January 18th, 2008, 03:58 PM http://img.naszemiasto.pl/grafika/nnm_DLodz_logo.gif
Był dom prasy, będą luksusy
Słynna kamienica Siemensa przy ul. Piotrkowskiej 96, w której przez wiele lat miały swoją siedzibę czołowe łódzkie gazety, wreszcie odzyska dawną świetność. Inwestorem jest firma Eurozone Development z Wrocławia, która przedstawiła konserwatorowi zabytków ambitne plany remontu i rozbudowy.
- Zabytkowy obiekt, który dawniej był siedzibą firmy Siemens, ma być zamieniony na luksusowe biura i mieszkania - wyjaśnia Wojciech Szygendowski, wojewódzki konserwator zabytków w Łodzi. - Z projektu adaptacji wynika, że przy wejściu mają się pojawić stylowe latarnie, a na pierwszym piętrze, na całej szerokości budynku, zostaną odtworzone loggie. W poprzek prostokątnego, zabudowanego oficynami dziedzińca, ma być wybudowana dodatkowa oficyna. Z tyłu posesji powstanie parking.
Warto dodać, że wewnętrzne patio przykryje szklany dach. Projekt adaptacji jest konsultowany w biurze konserwatora i jeśli zostanie zatwierdzony, prace remontowe ruszą jeszcze w tym roku.
- Dawna siedziba Siemensa to bardzo ciekawa i wybitna kamienica - podkreśla Wojciech Szygendowski.
Zbudowano ją w latach 1913 - 1914 w stylu modernizmu "podszytego" klasycyzmem. Takie masywne, dostojne budynki stawiano wtedy w Berlinie, nic więc dziwnego, że wywodzący się właśnie stamtąd Siemens zapragnął podobnego obiektu także w Łodzi.
Postawiono go na działce należącej pierwotnie do Samuela Czamańskiego, właściciela stojącej w podwórku fabryki wstążek. Przed wojną w kamienicy był Bank Handlowo--Przemysłowy i słynny sklep.
- Były to pierwsze w mieście "Delikatesy", które należały do braci Ichnatowiczów i mieściły się na parterze - opowiada Bogumił Zawadzki, przewodnik po Łodzi. - Przy wejściu do sklepu stał odźwierny w liberii kapiącej od srebra i złota i przed każdym klientem otwierał drzwi. Wykorzystywały to miejscowe łobuziaki, które wciąż wchodziły i wychodziły ze sklepu, doprowadzając tym portiera do iście szewskiej pasji.
W czasach PRL do kamienicy wprowadziły się redakcje "Dziennika Łódzkiego", "Expressu Ilustrowanego", "Głosu Robotniczego" i "Karu-zeli". Ponadto mieścił się tu popularny Klub Dziennikarza.
W latach 90. w budynku ulokowało się wiele firm. Nie-dawno władze miasta posta-nowiły sprzedać coraz bardziej zaniedbany zabytek.
Pierwszy przetarg zakończył się fiaskiem. Jakiś czas potem zgłosił się górniczo-energetyczny holding BOT z Bełchatowa, który przez 10 lat miał dzierżawić budynek, ale ostatecznie wycofał się z tego projektu. A na kolejnym przetargu kamienicę sprzedano obecnemu właścicielowi - firmie z Wrocławia.
Wiesław Pierzchała - POLSKA Dziennik Łódzki
http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/6f/40_809376_1_d_9421.jpg
pan_tomas December 23rd, 2008, 07:45 AM Luksusowo u Siemensa
17 ekskluzywnych apartamentów o powierzchni od 40 do 140 mkw., w tym trzy tzw. penthousy (apartamenty położone na ostatnim piętrze budynku mieszkalnego, posiadające duży taras widokowy) powstaną w słynnej kamienicy przy ul. Piotrkowskiej 96. W okresie PRL-u mieściły się w niej redakcje łódzkich gazet (m.in. "Dziennika Łódzkiego" i "Expressu Ilustrowanego") oraz Klub Dziennikarza.
Wizualizacja: Pracownia Projektowa Archidea Nowym elementem konstrukcji będzie wsparty na filarach wykusz, który zostanie zbudowany na środku dziedzińca.
Rewitalizacja kamienicy, którą zbudowano w 1915 r. na potrzeby koncernu Siemens rozpocznie się na przełomie lutego i marca przyszłego roku. Inwestor - firma z Wrocławia ma już wszystkie niezbędne pozwolenia.
- Apartamenty powstaną na wyższych kondygnacjach lewej i tylnej oficyny oraz na najwyższym piętrze frontowego budynku - mówi Ewa Skrzypczak, przedstawiciel dewelopera. - W przypadku tych ostatnich będzie się na nie wjeżdżać zewnętrzną, panoramiczną windą ulokowaną od strony dziedzińca, pomiędzy klatkami schodowymi. W gmachu od ulicy, na I, II i III piętrze będą również biura klasy A. Łączna ich powierzchnia to prawie 2 tys. mkw., z czego najmniejsze ma 128 mkw., a największe 316 mkw. Na parterze znajdą się z kolei dwupoziomowe (posłuży do tego kondygnacja zaadaptowanej piwnicy) lokale handlowo-usługowe, np. butiki lub kawiarnie. Podwórze, które zostanie przykryte szklanym dachem, będzie ogólnodostępne. Na jego środku pojawi się wsparty filarami wykusz.
Dawny blask odzyska także elewacja budynku. Obecnie ciemne i brudne płyty piaskowca będą, tak jak w momencie powstania gmachu, jaśniejsze.
- Planujemy oddać budynek do użytku w lutym 2010 roku - mówi Ewa Skrzypczak.
(izj) - Express Ilustrowany
KRNĄBRNY December 23rd, 2008, 08:09 AM no no, nie przypuszczalem ze cos sie ruszy z ta inwestycja w najblizszym czasie
piob December 23rd, 2008, 09:23 AM http://images48.fotosik.pl/42/33b4dfaad74608ca.jpg (www.fotosik.pl)
Ruszyła również strona www:http://www.piotrkowska96.pl/index.php
Mam nadzieję, że inwestycja wypali, bo w planach jest również kilka innych projektów ma działkach w centrum, a te liczą się dla mnie podwójnie.
Eyk88 December 23rd, 2008, 10:39 AM Genialnie, czemu właśnie nie wyremontują wszystkich kamienic na pietrynie i nie zamienią ich w luksusowe mieszkanka, biura klasy A ipt.?
Grunty poszły by w górę, zainteresowanie było by ogromne, a inwestorzy budują się i tak z daleka od piotrkowskiej...
Oby ten remont był początkiem odnowienia całej ulicy.
Takie moje życzenie noworoczne:)
ww_lodz December 23rd, 2008, 10:41 AM Ta inwestycja jest jedną z niewielu, która wzbudza we mnie największą ekscytację i zniecierpliwienie :d
miro December 23rd, 2008, 10:56 AM Genialnie, czemu właśnie nie wyremontują wszystkich kamienic na pietrynie i nie zamienią ich w luksusowe mieszkanka, biura klasy A ipt.?
Grunty poszły by w górę, zainteresowanie było by ogromne, a inwestorzy budują się i tak z daleka od piotrkowskiej...
a kto to bedzie wynajmował i w tym mieszkał ?
Jak bedzie zainteresowanie to kolejne kamienice znajda nowych wlascicieli i doczekaja sie remontów. Ale jakos poki co nie widze w Łodzi zbyt wielu chetnych na kupno apartamentu po 1mln... wiekszosc woli zbudowac duzy dom na peryferiach Łodzi, taniej, cisza i spokoj a samochodem 30min do centrum.
Rezydencje na piotrkowskiej moga byc dla ludzi ktorych majatki liczy sie w dziesiatkach i setkach milionow złotych a takich to w Łodzi za wiele jeszcze nie ma.
ww_lodz December 23rd, 2008, 11:04 AM 2 mieszkania w tej kamienicy już są sprzedane, 1 zarezerwowane; to chyba dobry wynik na 1.5 roku przed oddaniem budynku :D
andrew100 December 23rd, 2008, 02:28 PM Fajnie by było gdyby otworzyli Louis Vuitton albo Versace, a obok jakąś drogą restaurację coś al'a esplanada. I wiadomo po ciężkich zakupach ;), idziemy na obiad, a później wracamy swoim Mercedesem, albo jedziemy windą panoramiczną do swojego apartamentu, i tak na całej Piotrkowskiej.
mari00 December 23rd, 2008, 02:44 PM Fajnie by było gdyby otworzyli Louis Vuitton albo Versace, a obok jakąś drogą restaurację coś al'a esplanada.
Esplanada droga? :lol: Sorry jak Esplanada jest droga to Birhalle jest mega drogie
andrew100 December 23rd, 2008, 03:04 PM Esplanada droga?
A nie jest? ;), byłem tam 4 lata temu, ale przecież ja nie płaciłem ;). Mi się wydawało, ze jest drogo.
Bartas2004 December 23rd, 2008, 08:18 PM Genialnie, czemu właśnie nie wyremontują wszystkich kamienic na pietrynie i nie zamienią ich w luksusowe mieszkanka, biura klasy A ipt.?
a skad wiesz czy zainteresowanie byloby ogromne? A jak do nich dojechac? Gdzie zaparkowac samochod? A co z wieczornym spokojem? Nie kazdy lubi weekemndowe balangi. Widocznei rynek woli cos innego, choc trzymam kciuki za ta inwestycje i mam andzieje ze nie bedzie klapa tylko sukcesem i za nia pojda nastepne
Dj_SuperSoul December 23rd, 2008, 10:33 PM to że kamienica wygląda fanie w takiej ciemnej tonacji to chyba nie przypadek :) wiele rzeczy ma swój, rzekłbym, naturalny kolor albo pod dany są projektowane (np Ferrari, Lamborghini albo Mercedes: czerwony/żółty/srebrny) tak więc to też nie przypadek że kilka osób woli aby owa kamienica nie została odnowiona gdyż w ciemnej tonacji jest jej po prostu świetnie ;)
hehe ponownie na starym loginie :D
19przemek91 December 24th, 2008, 12:02 PM Ale ten jasny to jej naturalny kolor, to piaskowiec.
pan_tomas February 21st, 2009, 07:39 AM http://img.naszemiasto.pl/grafika/nnm_DLodz_logo.gif
Odnowią kamienicę przy Piotrkowskiej 96
Kamienica Siemensa przy ul. Piotrkowskiej 96, która przez wiele lat była siedzibą łódzkich redakcji, odzyska dawny blask. Na frontonie będą przywrócone stylowe latarnie i inne elementy, a na podwórzu między oficynami pojawi się oszklony dach. Inwestor zapewnił nas, że mimo kryzysu wkrótce ruszą roboty.
- Pozwolenie na budowę już mamy. Teraz wybieramy wykonawcę. Renowacja kamienicy zacznie się w maju lub czerwcu i potrwa do końca 2010 roku - informuje Damian Witczak z firmy Eurozone Development z Wrocławia (kapitał międzynarodowy, m.in. z Wielkiej Brytanii i Luksemburga). - W budynku będą biura i apartamenty, zaś na parterze i w piwnicy będzie część handlowo-usługowa.
Kamienicę zbudowano tuż przed wybuchem I wojny światowej w stylu modernistycznym. Takie masywne kamienice stawiano wtedy w Berlinie, nic więc dziwnego, że wywodząca się stamtąd firma Siemens zapragnęła podobnego obiektu w Łodzi. Stanął na działce, należącej pierwotnie do Samuela Czamańskiego, właściciela fabryki wstążek. W okresie międzywojennym w kamienicy był Bank Handlowo-Przemysłowy i słynne "Delikatesy" braci Ichnatowiczów.
- To jeden z najwspanialszych budynków przy Piotrkowskiej - podkreśla Bartosz Walczak z Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Łodzi. - Na jednym piętrze zachowały się oryginalne wystroje biurowe.
W czasach PRL do kamienicy wprowadziły się redakcje "Dziennika Łódzkiego", "Expressu Ilustrowanego", "Głosu Robotniczego" i "Karuzeli". Był tu też popularny Klub Dziennikarza. W latach 90. w budynku ulokowało się wiele firm. Kamienica nie była odnawiana, jej stan był coraz gorszy. Władze miasta chciały ją sprzedać, ale przetarg zakończył się fiaskiem. Potem zgłosił się górniczo-energetyczny holding BOT z Bełchatowa, który jednak wycofał się z tego projektu i kamienicę sprzedano za 16 mln zł firmie z Wrocławia.
Ten sam inwestor odnowi też zabytkową gazownię Scheiblera z końca XIX wieku przy ul. Fabrycznej 12, między parkami Źródliska I i II.
- Jesteśmy tam na etapie projektowania i wkrótce wystąpimy o pozwolenie na budowę - wyjaśnia Damian Witczak. - Dwa zabytkowe obiekty odnowimy na cele handlowo-usługowe oraz zbudujemy dwa budynki z apartamentami.
Wiesław Pierzchała - POLSKA Dziennik Łódzki
marcinhh1979 February 21st, 2009, 10:44 AM OT ciąg dalszy.
Kiedyś Esplanada rzeczywiście nie miała sobie równych pod względem cen i może nawet jedzenia. Największe wrażenie robił jednak na mnie zawsze ten wystrój wnętrz. To był taki powiew wielkiego świata:) Stać mnie było wtedy maksymalnie na margaritę w "Di Mara". Na nic jednak sentymentalne posty. Teraz cenowo myślę że ta knajpa nie ma sobie równych: http://www.lecru.pl/
A dla tych którzy lubują się w dobrym jedzeniu polecam w Łodzi przede wszystkim revelo. A tak w ogóle mamy w wątkach łódzkich jakiś przewodnik po restauracjach, pubach, klubach etc.?
ww_lodz February 21st, 2009, 11:00 AM Teraz cenowo myślę że ta knajpa nie ma sobie równych: http://www.lecru.pl/
Ale i tak teraz jest taniej niż przed zmianą właściciela :P
A tak w ogóle mamy w wątkach łódzkich jakiś przewodnik po restauracjach, pubach, klubach etc.?
Przydałby się.
fanfix February 21st, 2009, 01:31 PM Ale i tak teraz jest taniej niż przed zmianą właściciela :P
Przydałby się.
To załóżcie, jaki problem? Tylko gdzie w "Łódź, Mazowsze, Podlasie" czy "Architektura i Urbanistyka > Miasta polskie"? - proponuje tytuł:
"[Łódź] Przewodnik po pubach, klubach i restauracjach" i na początek zdjęcia snake`a opatrzone podpisem, że to jego:
http://snakeeyes.blox.pl/2008/12/Lodz-Klubowa.html
http://snakeeyes.blox.pl/2008/11/Elektrownia-RP-w-nocy.html
ww_lodz February 21st, 2009, 01:38 PM Jeszcze jest Po godzinach. Zdecyduj i załóż :)
fanfix February 21st, 2009, 02:31 PM Jeszcze jest Po godzinach. Zdecyduj i załóż :)
Masz rację, z "po godzinach" nie powinien wylecieć, więc tam powstał:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=32635282#post32635282
Tylko dbajcie o to żeby żył! Tematów jest pełno :) Działać! Pokażmy, że do Łodzi warto przyjechać na imprezę, na piwo albo dwa ;) a także jest gdzie dobrze zjeść:)
JAKUB POLEWSKI February 21st, 2009, 11:33 PM Nie mogę się doczekać tej inwestycji - to jest fantastyczne. Gdyby obok zagospodarować Dom Buta i Kino Gdynia to byłby powód do zrobienia imprezki ;)
marcinhh1979 February 26th, 2009, 08:19 AM Masz rację, z "po godzinach" nie powinien wylecieć, więc tam powstał:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=32635282#post32635282
Tylko dbajcie o to żeby żył! Tematów jest pełno :) Działać! Pokażmy, że do Łodzi warto przyjechać na imprezę, na piwo albo dwa ;) a także jest gdzie dobrze zjeść:)
Będzie żył. Ja jestem parę razy w roku w Łodzi a już niedługo powrót z emigracji.
Bartek'86 May 23rd, 2009, 03:56 PM Renowacja kamienicy zacznie się w maju lub czerwcu i potrwa do końca 2010 roku
Panie Boże, spraw, żeby chociaż TA inwestycja wypaliła, bo jest potrzebna jak tlen...
dawidny May 23rd, 2009, 09:25 PM To jest raczej przyklepane roboty mają ruszyć na jesieni.
ww_lodz November 8th, 2009, 09:31 PM 6 X 2009 – Serce miasta zaczyna bić coraz mocniej...
Reanimowaniem trupa, tego rodzaju co to da się jeszcze przywrócić do życia, można nazwać wznoszenie nowych inwestycji przy ulicy Piotrkowskiej.
Konająca "Pietryna", stanowiąca serce miasta, potrzebowała wzmocnienia i firmy postanowiły przyjść jej z pomocą. Nie wiadomo jednak, czy za zaadaptowaniem i renowacją zabytkowej kamienicy przy ulicy Piotrkowskiej 96 przez wrocławską firmę Verity Development pójdą kolejne działania innych przedsiębiorców. Oby.
Inwestycja o znamiennej nazwie "Piotrkowska 96" to obiekt wielofunkcyjny o wysokim standardzie, łączący klasykę z nowoczesnością. Obok ekskluzywnych apartamentów znajdą się w nim biura oraz sklepy.
– W celu przywrócenia dawnej świetności budynku z początku XX wieku wykorzystane zostaną najnowsze trendy w architekturze. Odnowiona zostanie fasada z piaskowca i eleganckie dekoracyjne ornamenty – opowiada Ewa Skrzypczak, menedżer firmy Verity Development Sp. z o.o. – Dzięki zastosowaniu materiałów wysokiej klasy, takich jak kamień naturalny, stal szlachetna, szkło, kamienica odzyska dawny blask albo nawet będzie błyszczeć jaśniej niż kiedykolwiek.
Prace nad sześciokondygnacyjnym budynkiem jeszcze się nie rozpoczęły. Firma niebawem przystąpi do negocjacji z wykonawcami. Budowa ruszy najprawdopodobniej na początku przyszłego roku i zakończy się w I kwartale 2011 roku.
W nowoczesnej kamienicy znajdzie się 17 luksusowych apartamentów o powierzchni od 40 do 140 mkw. Najwyższe piętra zajmą dwukondygnacyjne penthouse'y z indywidualnym wejściem z tarasu, na który mieszkańcy dostaną się panoramiczną windą. Tarasy będą miały imponujące rozmiary – od 40 do 60 mkw. W mieszkaniach dwupoziomowych przekroczą one nawet powierzchnię 95 mkw. Jedynym minusem tej inwestycji jest brak garaży. Będą jednak wydzielone miejsca postojowe – około 50 – za budynkiem. Będzie można je wynająć.
Parter budynku zostanie przeznaczony na ekskluzywną powierzchnię handlową, pełniącą funkcję ogólnodostępnego pasażu z butikami i kawiarniami (nad pasażem pojawi się szklany dach, stanowiący ochronę przed kaprysami aury oraz barierę akustyczną). W ofercie dostępne są lokale jedno- i dwupoziomowe o powierzchni od 56 do 277 metrów kwadratowych.
Na wyższych kondygnacjach znajdą się pomieszczenia biurowe indywidualnie dostosowane do potrzeb przyszłych najemców. W ofercie są pomieszczenia typu open space o wydzielonej powierzchni od 128 do 316 mkw. Biura będą klimatyzowane i wykończone w najwyższym standardzie.
Wysoka będzie także jakość materiałów wykończeniowych klatek schodowych i ścian zewnętrznych budynku. Odnowione zostaną istniejące już zabytkowe marmurowe stopnie i spoczniki. Balustrady wewnętrzne będą wykonane z metalu i stylizowane według historycznego wzoru. Istniejące ściany zewnętrzne wykonane są z pełnej cegły ceramicznej, nowe będą murowane z pustaków ceramicznych. Na elewacji pojawi się okładzina z piaskowca i tynk mineralny, fragmentami – polerowany granit.
Do budynku doprowadzone są wszelkie media. W każdym apartamencie znajdą się indywidualne liczniki ciepłej i zimnej wody oraz gazu. Dodatkowo pojawi się klimatyzacja, wentylacja grawitacyjna i instalacja wideodomofonowa.
Kamienica znajdująca się przy tętniącym życiem w wieczorne weekendy łódzkim deptaku będzie naturalnie zamknięta dozorowaną bramą wejściową – dostęp będzie tylko do pasażu – i strzeżona przez 24 godziny na dobę. W wejściowym holu zostanie wydzielone miejsce dla strażnika nadzorującego kamery umieszczone z różnych stron budynku.
źródło: Katarzyna Zawadzka, Dziennik Łódzki
http://www.piotrkowska96.pl/news.php
grac przeciw trendowi?
tak robia tylko młodzi, naiwni i szalency :lol:
Gdyby było inaczej miałbyś inwestorów, którzy chcieliby te kamienice zamienić na apartamenty dla bogatych, niestety nie ma ich. (...) No sorry jest jedna, ma fajny pomysł na kamienice Siemensa ale niestety jeszcze nie zaczął budować.
JAKUB POLEWSKI November 8th, 2009, 09:34 PM Ech, szkoda, że obsuwa ;/
fanfix November 8th, 2009, 11:12 PM Myślałem, że ta inwestycja umarła.
JAKUB POLEWSKI November 8th, 2009, 11:21 PM Będzie fajnie w przyszłym roku, jak będą robić Siemensa a obok będzie kamienica Pod Gutenbergiem w remoncie :)
[BÉTON!BRUT!] November 9th, 2009, 11:21 AM To ABW puściła już właściciela?
fanfix November 9th, 2009, 12:52 PM ;45919667']To ABW puściła już właściciela?
No właśnie, to miał kapitał talibski :)
pan_tomas January 18th, 2010, 08:14 PM Powolutku będą ruszać z inwestycją.
fanfix January 18th, 2010, 09:20 PM Jak bardzo powolutku? A będzie można zjeść w restauracji talibską kolację?
19przemek91 January 18th, 2010, 10:23 PM No mieli w I kwartale tego roku ruszać :)
ww_lodz January 18th, 2010, 11:10 PM Bardzo dobrze, b. dobrze. Inwestycja będzie realizowana w tym samym czasie co Grand i Piotrkowska 58 :cheers:
Mają 3 lata (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=11376346&postcount=23) spóźnienia, mam nadzieję, że tym razem się uda.
JAKUB POLEWSKI January 18th, 2010, 11:15 PM Wiem tylko, że pani, która tam pracuje i zajmuje się promocją inwestycji (chyba) była bardzo miła i pozwoliła zrobić zdjęcia podwórza :P I tyle wiem o firmie ;)
ww_lodz February 12th, 2010, 11:38 PM Chodnik pod kamienicą jest ogrodzony taśmą, chyba zaczynają bo specjalnie spojrzałem w górę i nie zwisały ani sople, ani śnieg :D :banana::cucumber::cheers::cheers2::dj:
dexter2 February 13th, 2010, 12:51 AM Yeah! Najlepszy jak do tej pory news w tym roku!
Idę po browara, ferie się zaczęły :cheers:
JAKUB POLEWSKI February 13th, 2010, 01:08 AM Chodnik pod kamienicą jest ogrodzony taśmą, chyba zaczynają bo specjalnie spojrzałem w górę i nie zwisały ani sople, ani śnieg :D :banana::cucumber::cheers::cheers2::dj:
Przykro mi, że Was rozczaruję, ale ta taśma nie ma nic wspólnego z inwestycją. Po prostu dzisiaj po południu ogromna masa śniegu z nieoczyszczonego tynku omal nie zabiła przechodnia. Wojtek z NEO, z którym akurat stałem przy ogródku Zielińskich wtedy zgłosił to do Straży Miejskiej. Dlatego ogrodzono taśmą.
ww_lodz February 13th, 2010, 01:39 AM ^^ :sleepy: Przynajmniej dzisiaj miałbym kolorowe sny...
JAKUB POLEWSKI February 13th, 2010, 02:37 AM Wiesz, mnie tam na razie nie dziwi brak inwestycji, np: http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,7556558,Inwestorzy_nie_chca_kupowac_dzialek__Maja_nadmiar.html
dexter2 April 19th, 2010, 10:56 AM Obecnie trwa przetarg na wyłonienie wykonawcy. Zacząć powinni w połowie tego roku.
Info sprawdzone.
ww_lodz April 19th, 2010, 07:28 PM Oby oby oby oby!! Nie mogę się doczekać tej inwestycji i oprócz NCM jest jedną z najbardziej wyczekiwanych przeze mnie ;);)
MSQ April 19th, 2010, 07:35 PM Ostudzę was ;)
Przewidywany termin rozpoczęcia prac: pierwsza połowa 2008
Przewidywany termin zakończenia: pierwsza połowa 2010
http://img.naszemiasto.pl/grafika/nnm_DLodz_logo.gif
Odnowią kamienicę przy Piotrkowskiej 96
Kamienica Siemensa przy ul. Piotrkowskiej 96, która przez wiele lat była siedzibą łódzkich redakcji, odzyska dawny blask. Na frontonie będą przywrócone stylowe latarnie i inne elementy, a na podwórzu między oficynami pojawi się oszklony dach. Inwestor zapewnił nas, że mimo kryzysu wkrótce ruszą roboty.
- Pozwolenie na budowę już mamy. Teraz wybieramy wykonawcę. Renowacja kamienicy zacznie się w maju lub czerwcu i potrwa do końca 2010 roku - informuje Damian Witczak z firmy Eurozone Development z Wrocławia
Prace nad sześciokondygnacyjnym budynkiem jeszcze się nie rozpoczęły. Firma niebawem przystąpi do negocjacji z wykonawcami. Budowa ruszy najprawdopodobniej na początku przyszłego roku i zakończy się w I kwartale 2011 roku.
http://www.piotrkowska96.pl/news.php
dexter2 April 19th, 2010, 09:19 PM Oczywiście może się przedłużyć, ale najważniejszą informacją jest to, że działają, i że pomysłu nie zarzucili :)
dexter2 July 27th, 2010, 04:02 PM Obecnie trwa przetarg na wyłonienie wykonawcy. Zacząć powinni w połowie tego roku.
Info sprawdzone.
Kamienica Wielkomiejska znów "wielka"?
http://www.halolodz.pl/files/images/articles/G28wIaco7M88pI4_425x180-0.jpg
Kamienica Wielkomiejska została wzniesiona około roku 1915. Jak przystało na tego typu budowlę faktycznie utrzymuje klimat zgodny z nadaną jej nazwą. Upływ czasu sprawił, że elewacja poczerniała, okna uległy zniszczeniu, wszystko jednak wskazuje, że świetlane lata dla kamienicy przy Piotrkowskiej 96 mają powrócić.
Firma Verity Development sp. z o.o., zakupiła kamienicę w 2008 roku. I choć zgodnie z obietnicami inwestora, które do tej pory można sprawdzić na reklamujacych inwestycje tablicach, kamienica miała być wyremontowana już w tym roku, to przez dwa lata stała pusta.
- Obecnie trwa przetarg na wyłonienie wykonawcy, powinno to jeszcze potrwać maksymalnie dwa tygodnie. Prace rozpoczęłyby się jesienią tego roku i budynek oddany by został do użytku pod koniec 2011 roku. – mówi Ewa Skrzypczak, manager firmy Variety Development sp. z o.o.
Firma ma pozwolenie na przebudowę od grudnia 2008 roku. Jak zapewnia, wszystkie materiały użyte do renowacji będą najwyższej jakości, a kamienica stanie się nowym przykładem dla innych remontów. Na powierzchni ponad 4 tys. mkw. ma znajdować się 17 apartamentów, biura i lokale użytkowe. Piotrkowska 96 ma pokazać, jak można wykorzystać podwórze, tworząc w nim przestrzeń dla sklepów i kawiarni.
Zobaczymy. Za dwa tygodnie sprawdzę jakie są wyniki przetargu i na jakim etapie jest inwestycja. Mam nadzieję, że będę miał dla Was dobre wiadomości.
http://www.halolodz.pl/wiadomosci/artykul,2131,1,1.html
Nie licząc drobnego poślizgu (znowu, niestety), na razie wszystko zgodnie z planem :)
zasina July 27th, 2010, 08:27 PM Właśnie najbardziej czekam na to podwórze! :-)
dawidny July 27th, 2010, 08:33 PM Świetnie będzie kontrastować z tym zarzyganym przy yemy...
Jak już Cię złapałem na Forum zapytam czy będziesz w stanie patronować spotkaniu forumowemu bo moja inicjatywa przeszła bez żadnych komentarzy.
Łódź w jeden dzień Twoim szlakiem?
ww_lodz August 27th, 2010, 07:43 PM Dwa tyg. minęły dwa tyg. temu. I co? Naprawdę zaczynają na jesieni? :)
Wituł August 27th, 2010, 09:45 PM do jesieni jeszcze prawie miesiąc
ww_lodz August 27th, 2010, 09:51 PM Chodziło mi o ogłoszenie wyboru wykonawcy.
isaackZ1 October 19th, 2010, 11:25 AM W ubiegłym tygodniu wrzucili do swojego news roomu taki artykuł:
http://www.veritydevelopment.com/press_room_pl/documents/VillaApartamenty.pdf
dexter2 January 11th, 2011, 09:55 PM Ciekawe, czy teraz w końcu już ruszy:
W gazecie Echo Miasta z ubiegłej środy jest informacja o tym, że wiosną zacznie się remont kamienicy biurowej Siemensa oraz o tym, że teatr Arlekin zamierza za 30 mln zł (połowa ma pochodzić z UE, o drugą połowę ubiegają się z budżetu miasta) wyburzyć od środka swój gmach na rogu Wólczańskiej i al. 1 Maja, fasady wyremontować, a od środka zbudować najnowocześniejszy teatr lalkowy w Polsce. Mam nadzieję, że nie wiąże się to z utratą jakichś cennych wnętrz.
MSQ January 12th, 2011, 05:52 PM Oni rozpoczynali już kilka razy wg prasy, nie ma co się podniecać.
Bartek'86 January 12th, 2011, 07:46 PM Nom, robi się z tego druga Fabryka Ramischa.
fanfix January 13th, 2011, 09:49 PM Niestety jeśli "duzi" inwestorzy będą się tylko sobie wzajemnie przyglądać, który pierwszy się ruszy, to prawdopodobnie w tym pokoleniu nic się nie zadzieje. A w tę inwestycję nie wierzę ani trochę, ponieważ osoby (firma?), które kupiły ten budynek siedzą teraz w więzieniu albo przynajmniej mają na siedzenie widoki. Pewnie budynek zawali się sam za jakieś 50 lat, bo nikt nie będzie miał do niego praw.
fanfix September 9th, 2012, 10:34 AM Sorry za trącanie trupa ale na profilu Wrocławskich Kamienicy na FB pojawiło się zdjęcie tamtejszej własności firmy VD. Cieszę się, że nasza wygląda lepiej...
http://desmond.imageshack.us/Himg824/scaled.php?server=824&filename=wrocawvarietydevelopmen.jpg&res=landing (https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/210604_398772696857092_610659728_o.jpg)
A tak to miało wyglądać:
http://veritydevelopment.com/res_pl/kurkowa.php
ww_lodz September 9th, 2012, 10:40 AM Na stronie www.piotrkowska96.pl jest taka informacja:
INWESTOR
Eurozone Development Sp. z o.o.
SPRZEDAŻ I WYNAJEM PROWADZI
Immobillo Group Sp. z o.o.
Ul. Św. Antoniego 2/4
50-073 Wrocław
Tel.: 609 333 782
Tel.: 693 810 093
Email.: sales@immobillogroup.com
Email.: leasing@immobillogroup.com
WWW: www.immobillogroup.com
Mają coś wspólnego z VD?
Napisałem we wtorek mail na powyższe adresy z zapytaniem co z inwestycją, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.
|
|