View Full Version : [Bydgoszcz] Inwestycje w mieście
Pages :
[ 1]
2
3
4
5
6
7
8
9
JaCeK ! November 5th, 2004, 10:36 AM Czy zgodzić się na powstanie kolejnych w mieście hipermarketów? - zastanawiali się w czwartek bydgoscy radni. W końcu podjęli decyzję, dzięki którym powstaną dwa nowe, duże kompleksy handlowe
1. Na terenie Zakładów Mięsnych powstanie wielki kompleks handlowo-usługowo-rozrywkowy. Oprócz sklepów będzie tam m.in. multipleks. Obiekt ma przypominać poznański Stary Browar, dzięki temu, że zachowane zostaną zabytkowe budynki przy ul. Jagiellońskiej. Brytyjski inwestor chce przeznaczyć na budowę 270 mln zł. Oprócz tego zmodernizuje cały węzeł drogowy wokół ulic Jagiellońskiej, Ogińskiego, Sieńki i Piotrowskiego. Ta decyzja uratowała 400 miejsc pracy w Zakładach Mięsnych. Po sprzedaży gruntu, firma będzie miała pieniądze na wybudowanie nowej siedziby na Brdyujściu. Gdyby ich nie pozyskała, przy ul. Jagiellońskiej mogłaby działać tylko do końca 2005 roku, gdyż obiekt w tym miejscu nie spełnia norm sanitarnych. Obradom przysłuchiwali się pracownicy zakładów, którzy decyzję radnych przyjęli oklaskami.
2. Kolejny kompleks handlowy może powstać w rejonie ul. Fabrycznej w okolicach Galerii Pomorskiej i Obi. W tej chwili właściciel gruntu negocjuje warunki sprzedaży ziemi potencjalnym inwestorom. Market ma być placówką typowo handlową, mniejszą niż Galeria. Zostanie wybudowany pomiędzy ulicami Fabryczną, Kamienną i Szajnochy.
3. W czasie sesji zastępca prezydenta Lidia Wilniewczyc zapowiedziała, że w mieście są już kolejne tereny przeznaczone pod budowę hipermarketów. Wymieniła: ul. Jana Pawła II, gdzie w przyszłym roku ma zacząć się budowa Carrefour teren po Romecie, gdzie ma powstać Ikea plac za hipermarketem Auchan w pobliżu ul. Akademickiej. Miejsce, gdzie teraz mieści się zajezdnia MZK przy ul. Szajnochy. Obszar pomiędzy dworcem PKP a węzłem zachodnim.
Gazeta Wyborcza pisze o tym że powstaną centra handlowe, choć w rzeczywistości dalsza część artykułu mówi o tym, że to po prostu możliwość- nic zagwarantowane nie jest, nadzieję jednak mam :)
zonc November 5th, 2004, 03:42 PM Ale zaklady miesne wyprowadza sie dopiero do konca 2005 roku ;\
JaCeK ! November 5th, 2004, 05:35 PM Ale zaklady miesne wyprowadza sie dopiero do konca 2005 roku ;\
Więc jeszcze bardziej widać, że decyzja radnych oznacza bardziej teoretczną
możliwość budowy centrów handlowych(po prostu się nie sprzeciwiają) niż to że rzeczywiście powstaną. Ale jeśliby powstały to można będzie powiedzieć, że o ile Toruń wyróżniać się będzie w kujawsko -pomorskim wielką ilością sal kinowych (mają być tam 2 multikina) to Bydgoszcz będzie "specjalistką" od handlu.
Tak poza tematem : dam głowę, że gdyby nie ja tę informację umieściłbyś ty :tongue3: więc w jakiś sposób wkroczyłem w twoją działkę- informowania o wszystkim co w naszym mieście :)
zonc November 5th, 2004, 05:41 PM ehehe, jestes tak zabawny ze zwijam sie z kazdym Twoim postem. Czytalem ten artykol juz raniutko i nie umiescilem bo to tylko kolejna "teoria" A co do sal w Toruniu to juz 6 podejscie :) Zycze powodzenia, ale nie wierze... Zreszta my mamy 3 kina! Multipleks, Adria, Mózg. W po miesnym kompleksie tez mialby byc multipleks... gdybys tylko czytal co piszesz... a ty kopiuj wklej... eh
michal1982 November 5th, 2004, 07:35 PM o nie!! dosc marketow bydgoszczy!!!!
zonc November 5th, 2004, 07:39 PM Eeeeeee jakich tam marketow, Na Fordonskiej stoi juz duzoooooooooooo marketow, rywalizuja tylko miedzy soba, nie niszcza kupcow, daleko od centrum. A zaklady miesne sa blisko PKS, mial powstac deptak do Bazyliki, nowa miejska tkanka w zapuszczonym miejscu... tam markety poprostu pasuja, w zasadzie nie markaety a galerie handlowe z kinami, kawiarniami, kregelniami...
michal1982 November 5th, 2004, 07:49 PM ...nie niszcza kupcow bo juz dawno ich zniszczyli ...ale faktycznie ten teren jest bardzo zaniedbany i nalezaloby cos z tym zrobic. Obawiam sie tylko czy bydgoski rynek jest w stanie jeszcze przyjac kolejnych kupcow bo z tego co wiem to ci co juz sa to ledwo przędą ...no ale czas pokaze
JaCeK ! November 5th, 2004, 08:42 PM ehehe, jestes tak zabawny ze zwijam sie z kazdym Twoim postem. Czytalem ten artykol juz raniutko i nie umiescilem bo to tylko kolejna "teoria" A co do sal w Toruniu to juz 6 podejscie :) Zycze powodzenia, ale nie wierze... Zreszta my mamy 3 kina! Multipleks, Adria, Mózg. W po miesnym kompleksie tez mialby byc multipleks... gdybys tylko czytal co piszesz... a ty kopiuj wklej... eh
Ja co prawda po twoich postach się nie zwijam, ale też jednak trochę uśmiecham- no bo:
multikino w Toruniu na 12 sal jest już w budowie, a przecież to znacznie mniejsze miasto
W klubie Mózg nie ma kina- dla mnie liczą się tylko normalne stałe- to jest(zakładam tak) w ciasnej salce, nie ma mowy o stałym repertuarze, czy nowościach, a w ogóle to o nim nie słyszałem
A właściwie wystarczy tylko podać:
Bydgoszcz 370 tys. osób - ok 2600 miejsc
Toruń 210 tys - już nie długo ze 3500 miejsc( nawet jeżeli prawie wszystkie inne kina po wybudowaniu multiplexu zamnkęliby, to i tak będzie więcej niż w Bydgoszczy)
A jeśli chodzi o centra handlowe, to już teraz to my jesteśmy z kolei znacznie lepsi od nich,nie chcę mi się już podawać danych.
Tak więc nie widzę nieścisłości :angel:
zonc November 5th, 2004, 09:42 PM JaCeK:
"nie chce mi sie podawac danych"
najlatwiej tak...
"multikino w budowie"
DUPA za przeproszeniem! Ukazanie sie projektu i inwestora to jeszcze nie budowa! W Toruniu bylo juz 6 takich podejsc, a jak narazie nic nie ma...
Widac fan kultury z Ciebie... jesli nie wiesz o kinie w Mozgu, to co ze sala mala? Nie kazde kino ma 500 osob ;\ Kino Mozg to kino tematyczne, nie ma tam nowosci, lecz naprawde genialne starsze filmy! Klimat jak w calym MOZGU (wstapcie tam! genialnie!). Jesli jestes fanem wielo miejscowych kin, szelestu popcornu to wspolczocia ;\
http://www.mozg.art.pl/projektor.jpg
JaCeK ! November 5th, 2004, 10:34 PM JaCeK:
"nie chce mi sie podawac danych"
najlatwiej tak...
"multikino w budowie"
DUPA za przeproszeniem! Ukazanie sie projektu i inwestora to jeszcze nie budowa! W Toruniu bylo juz 6 takich podejsc, a jak narazie nic nie ma...
Widac fan kultury z Ciebie... jesli nie wiesz o kinie w Mozgu, to co ze sala mala? Nie kazde kino ma 500 osob ;\ Kino Mozg to kino tematyczne, nie ma tam nowosci, lecz naprawde genialne starsze filmy! Klimat jak w calym MOZGU (wstapcie tam! genialnie!). Jesli jestes fanem wielo miejscowych kin, szelestu popcornu to wspolczocia ;\
http://www.mozg.art.pl/projektor.jpg
W Toruniu oprócz kilku (a nie tylko jednego) zwykłych kin jest jeszcze kilka funkcjonujących na takiej zasadzie jak ten w Mózgu, ale widocznie są bardziej znane skoro nawet ja nie specjalnie interesując się tą tematyką wiem o nich.
Co do tamtejszego multikina to jeszcze raz powtarzam: trwa budowa, a niewyjaśnioną kwestią jest tylko to czy powstanie tam jeszcze drugie na 6 sal.
I jeszcze jedno- mogę podać znane mi info o hipermarketach w ByD i Tor, ale myślałem, że je znasz, więc:
Bydgoszcz:
Geant, Makro, Tesco, Carrefour, Hypernova, Leroy Merlin, Castorama, Auchan, Domar
Galerie: Pomorska, Rondo, przy Auchan
Toruń:
Geant, Carrefour
galeria: przy Carrefour
Więc pod tym względem jesteśmy lepsi, może nie ???
Jeśli chodzi o preferencje 'kinowe' to wolę wygodnie usiąść na fotelu z zagłówkiem, i nie przekręcać się, żeby zdołać dojrzeć choć 80% ekranu z powodu zasłaniających ekran osób z przednich rzędów. I wolę zsiąść po seansie z fotela bez zdrętwiałych pośladków. Wolę jeszcze 4x większy niż 4x mniejszy ekran. Nie nawidzę tylko reklam , które na wielkim ekranie brzmią jeszcze głupiej niż w telewizorze.
zonc November 6th, 2004, 10:12 AM jestes smieczny! To sa wszystkie? A OBI, a AS przy chodzkiewicza, a ...co tu gadac...!! Wypisal co widzal... tak samo z zrodlami kinowymi ;\ Pamietaj tylko ze na maturze tak nie wolno, podajemy zrodla ktorych jestesmy pewni. A nie wlasne...
pitq November 6th, 2004, 11:08 AM DUPA za przeproszeniem! Ukazanie sie projektu i inwestora to jeszcze nie budowa! W Toruniu bylo juz 6 takich podejsc, a jak narazie nic nie ma...
hmmm codziennie jak jeżdże do szkoły to widze uwijające się kopareczki, cieżki sprzęt więć BUDOWA RUSZYŁA i skończy się bodajże w wakacje przyszłego roku. Natomiast są plany budowy kolejnego multikina w Toruniu no ale tam jeszcze nic nie wiadomo.
pitq November 6th, 2004, 11:18 AM Bydgoszcz:
Geant, Makro, Tesco, Carrefour, Hypernova, Leroy Merlin, Castorama, Auchan, Domar
Galerie: Pomorska, Rondo, przy Auchan
Toruń:
Geant, Carrefour
galeria: przy Carrefour
Ciekawi mnie tylko co zaliczasz do hipermarketów a co nie. Domar jeśli się nie myle to jest tylko sklep z rtv i agd więc jeśli to coś zaliczasz do hipermarketów w Bydgoszczy to pamiętaj że mamy takie chyba 4 w Toruniu. Po drugie to aż przykre że w centrum miasta macie Geanta. Centrum powinno być dla prywatnych sklepikarzy. A tak na marginesie to lepiej jest mieć jak najmniej tych hiperszitów, a niestety jest ich troche więcej w Toruniu niż te co wymieniłeś. Jeśli chodzi o galerie to budowa Galerii Toruń niedługo powinna się zacząć.
zonc November 13th, 2004, 10:40 PM Centrum handlowe i multipleks przy Jagiellońskiej
Wieloekranowe kino, kilkadziesiąt sklepów, restauracje i kawiarnie. Wszystko to wypełni miejsce przy ul. Jagiellońskiej, gdzie dziś pracuje stara rzeźnia
Focus Park - tak będzie się nazywało centrum handlowo-rozrywkowe, dzięki któremu spółka mięsna Byd-Meat wybuduje nowy zakład pod Bydgoszczą, a atrakcyjna działka w centrum miasta zacznie tętnić życiem. Otwarcie centrum: początek 2007 roku.
Po tym, jak w zeszłym tygodniu radni przyjęli plan zagospodarowania umożliwiający wybudowanie na terenie Zakładów Mięsnych przy ul. Jagiellońskiej centrum handlowego, jego inwestor postanowił się ujawnić. Budowlę wzniesie firma Parkridge. Ma już gotowy wstępny projekt: - Powierzchnia całkowita obiektu będzie wynosić ok. 85 tys. m kw. - zdradza Patrycja Wojciechowska, menedżer projektu w Parkridge. - Naszymi głównymi najemcami będą multipleks, market spożywczo-przemysłowy i market elektryczny. Pozostała powierzchnia przeznaczona będzie pod zróżnicowane wielkościowo lokale handlowe, usługowe i rozrywkowe, w tym restauracje, kawiarnie i bary. Zbudujemy też parking wielopoziomowy na ok. 1200 samochodów - zapowiada Wojciechowska.
Umowa sprzedaży dla Parkridge terenu Byd-Meatu jest już podpisana. Nabierze mocy z chwilą, gdy przyjęty przez radnych plan zagospodarowania podpisze wojewoda. Obie strony czekają na ten dzień z niecierpliwością.
- Sprzedaż terenu przy Jagiellońskiej była dla nas jedyną szansą na przetrwanie - mówi Marek Sadkowski, prezes Byd-Meatu. - Nasze obiekty nie spełniają już norm sanitarnych. Dzięki sprzedaży mamy pieniądze na wybudowanie nowej siedziby u zbiegu ul. Przemysłowej i Witebskiej. Budowę zaczniemy w marcu, a skończymy w grudniu 2005 roku.
Po wyprowadzce Byd-Meatu do działania przystąpi Parkridge. Budowa centrum i przebudowa układu komunikacyjnego w jego okolicy zajmie od roku do półtora.
z GW :) JEdnym slowem :cheers: dla wszystkich
JaCeK ! November 14th, 2004, 01:22 AM Jeśli brać pod uwagę, że w Poznaniu są 2 multikina kina stałe, a jeden z multiplexów to gigant na ponad 7000 miejsc a w Bydgoszczy mamy tylko jeden multi- na 2100 i jedno kino poza tym to sam multiplex powinien się udać, no ale z drugiej strony w moim miescie to jedno multikino co jest nie cierpi na nadmierne przepełnienie.
Ogólnie przewiduję że inwestycja powstanie- jednak żeby tylko nie zredukowali pierwotnego projektu o właśnie multiplex lub powierzchnię handlową- w naszej największej galerii też bynajmniej nie ma ścisku.
Jak zwykle jestem jednak dobrej myśli ;) ;) ;)
zonc November 14th, 2004, 07:12 PM hmmm ja bym tam widzial sama galerie bez kiczowatego marketu! Ewentualnie Media Markt!!! Multipleks gdzies na 2 tys. moze ceny by spadly bo cholernie drogo jak na Bydgoszcz maja, przy lipnym Multikinowym standardzie! Moze kino 3D??? Cos do rekreacji! zamiast Torbydu! A ten przeniesc kolo Luczniczki...
michal1982 November 14th, 2004, 07:17 PM dokladnie ceny by w multi troche zlecialy wiec jak najbardziej jestem za tym kinem. market tez mnie drazni ale z jednej strony dobrze ze wkoncu zacznie sie tam cos dziac
michal1982 November 14th, 2004, 07:21 PM ........mam tylko nadzieje ze nie narusza mi tych budyneczkow z czerwonej cegielki bo pozabijam.
cudak November 14th, 2004, 07:25 PM ....Ewentualnie Media Markt!!! ..
Nie powstanie długo - chyba , że wyłoży się Domar i ta druga firma obok Domaru ( jakoś na A... ) . Bydgoszcz i Toruń ( ok. Białystok - ale tam wiemy dlaczego ) to jedyne tak duże miasta w Polsce w których tej sieci nie ma z powodu bardzo silnej pozycji polskich firm z tej branży !
Ciekawostka - wielka angielska sieć a'la Media Markt - Dixon buduje swój sklep w W-wie przy Carefourze na Targówku . Walka się zaostrza :)
zonc November 14th, 2004, 09:14 PM oj DOMAR cisnie! Sa genialni! zB. Ostatnio kupilismy TV, po co gotowka jak w DOMARZE zero powtarzam 0 procent różnicy kupując w ratach (do 24 rat!). Dwa tygodnie temu rozjebala sie pralka, tez wzielismy na raty i tu bonus, zaczniemy splacac dopiero gdy splacimy TV ;\ mozna tak wziac 3 rzeczy. Dla tych co musza cos kupic, a nie maja kasy jest oferta specjalna. Bierzesz potrzebny ci sprzet, zaczynasz splacac za pol roku! a naklad to jedyne 5% Pomyslec ze to calkowiecie Polska (Bydgoska) firma. Dodam tylko ze sprzet jest normalny, rzadne podrobki z Chin.
A ten sklep obok to ADX, dziwi mnie ze to sie trzyma, stoja zupelnie obok siebie.
JaCeK ! November 14th, 2004, 10:05 PM A Domar w ogóle ma fajne promocje np. we wrześniu wystarczyło kupić coś za 50pln (ale to była bardzo ograniczona oferta) aby dostać za darmo bilet na GP Polski warty też 5 dych !
Co do samego centrum to nieco obawiam się że inwestor wcale nie będzie chciał zachować wiele ze starej zabudowy- oczywiście sama wieża i tak zostanie bo to zabytek.
michal1982 November 15th, 2004, 12:39 AM Co do samego centrum to nieco obawiam się że inwestor wcale nie będzie chciał zachować wiele ze starej zabudowy- oczywiście sama wieża i tak zostanie bo to zabytek.
ja jednak jestem dobrej mysli. tych budtnkow nie jest za wiele w sam raz na jakies magazyny ewntualnie mozna by je wkomponowac w caly projekt i zrobic cos w stylu manufukatury w lodzi
zonc November 15th, 2004, 04:46 PM musza zostac... calosc ceglanej zabudowy jest chroniona ...
michal1982 November 15th, 2004, 07:31 PM wiadomo juz kiedy pojawia sie jakies pierwsze projekty???
pitq November 15th, 2004, 09:54 PM A Domar założyli byli policjanci którzy najwyraźniej czegoś się obawiali po 89 roku i porzucili swoją pracę...
p.s mój tata pracuje w domarze
zonc March 10th, 2005, 05:09 PM Szykuje sie niezly booom w Bydgoszczy:
- NATO 340 mln
- MWiK 560 mln
- Focus Park ===
- "Torbyd" ~10 mln
========================
RAZEM 900 mln
1) Focus Park
Brytyjska firma PARKRIDGE jeszcze w tym roku chce rozpocząć budowę
wielokondygnacyjnego centrum handlowo-rozrywkowego.
Brytyjczycy kupili już teren pod budowę i obecnie załatwiają
pozwolenia urbanistyczne i budowlane. Zgodnie z przedstawionym w ratuszu
projektem, nowy obiekt ma znacznie różnić się od czynnych w Bydgoszczy
kompleksów handlowych. Centrum FOCUS PARK będzie miało, aż cztery
kondygnacje a jego powierzchnia przekroczy 80 tys. m kw. (już istniejący mają
przeciętnie 20 tys. m kw. )
W nowej galerii znajdzie się miejsce na 145 butików i punktów
usługowych, market samoobsługowy oraz kompleks gastronomiczn-rozrywkowy z
restauracjami, barami i kręgielnią. Na drugiej kondygnacji zaplanowano
lokalizacje 8-10 sal kinowych. Prowadzeniem multipleksu zajmie się koncern
Cinema City. Centralnie usytuowane atrium przykryte będzie szklaną kopułą,
zapewniającą dopływ światła dziennego a komunikacje między kondygnacjami
zapewnią ruchome schody i panoramiczne windy. Podziemny parking pomieści 1000
samochodów.
Jeżeli wszystkie formalności budowlane uda się załatwić w Urzędzie
Miasta bez zwłoki, roboty powinny ruszyć pod koniec tego roku a realizacja
inwestycji potrwa 12 miesięcy.
Inwestor gwarantuje, że w ramach prowadzonych robót odnowione zostaną
zabytkowe zabudowania rzeźni przy ul. Jagiellońskiej, które zaadoptuje się na
biurowe zaplecze centrum. Projekt obejmuje także przebudowę układu
komunikacyjnego w obrębie FOCUSU.
Budowa FOCUS PARKU przy ul. Jagiellońskiej nie oznacza likwidacji
Bydgoskich Zakładów Mięsnych. Firma ta postawi nową rzeźnie na ul.
Przemysłowej.
Fakty:
- 4 kondygnacje
-80 tys. m kw.
1-45 butików i punktów usługowych
-kompleks gastronomiczno-rozrywkowy z kręgielnią
-multipleks z 8-10 salami kinowymi
-wielobranżowy market samoobsługowy
-podziemny parking na 1000 samochodów
http://www.parkridge.pl/_pl/index.html <<<< projekty
2) "Torbyd"
"Torbyd" ma stanac kolo hali "Luczniczka", zastopi on zamkniete w tym roku stare lodowisko. Budowa ma ruszyc w tym roku (jesienia przygotowanie terenu) a stanac za 2 lata. W miejskiej kasie zarezerwowano juz 2 mln zlotych.
3) MWiK (wodociagi)
Za otrzymane bezzwrotne 560 mln zlotych, wodociagi przeprowadza kilka inwestycji min.
a) Zbuduja kolejne "kule do biogazu" Zbiera sie w nich gaz wydobywajacy sie podczas oczyszczania sciekow.
http://www.mwik.bydgoszcz.pl/images/ocz_ford/biogaz.jpg
b) wymiana azbestocementowych rur.
c) budowa nowych wodociagow.
d) Bagrowanie Brdy i Kanału Bydgoskiego.
e) Likwidacja oczyszczalni "Osowa Góra" i przerzut ścieków do kolektora "A"
4) NATO
opis pozniej :)
JaCeK ! March 10th, 2005, 05:19 PM Zoncu, zarzucisz mi pesymizm ale dla mnie cale te setki milionow na wode beda znaczyly tylko poczucie ze pod chodnikiem po ktorym chodze sa nowe a nie stare rury, albo ze gdzies na koncu miasta filtruje sie woda-
- a to dla mnie osobiscie nic nie znaczy miasto nie wypieknieje przez to , to bedzie to samo miasto- wskaz mi co za te ponad 500 mln zauwaze podczas spaceru ulica ?
Szkoda ze tyle kasy musi sie marnowac na niezauwazalne (ALE POTRZEBNE W ISTOCIE) rzeczy
Ale na szczescie jak pisales to nie wszystko, jest jeszcze Focus w ktorym ma sie znalezc 145 sklepow ( + multiplex co podales), a NATO to juz wiadomo z innego watku.
zonc March 10th, 2005, 05:21 PM jestes niepoprawny ;\ Tobie sie taki ban nalezy ;\ ze hejj :)
Macieks March 10th, 2005, 10:05 PM A przepraszam, co oznacza skrót MWiK ??
zonc March 10th, 2005, 11:54 PM Woda i Kanalizacja ;) Miejska w dodatku :)) Wymiena rur, oczyszczanie terenu po starej oczyszczalni, dalsze remonty...
michal1982 March 11th, 2005, 01:44 PM no wlansie dzieje sie cos w w sprawie tego focus parku jak ida przygotowania dzieje sie cos jakies prace remontowe???
zonc March 12th, 2005, 01:58 PM wyzej mas znajnowsze wiesci :)
zonc March 13th, 2005, 12:02 PM http://bi.gazeta.pl/im/8/2597/z2597398G.jpg
To jest fragment przyszlego FOCUS PARKU
zonc March 29th, 2005, 09:23 PM Carrefour zainteresowany Bydgoszczą. Najbardziej prawdopodobna lokalizacja to
działka usytuowana pomiędzy ulicami Glinki, św. Ducha i Jana Pawła II.
Inwestycja może się rozpocząć w połowie roku. Byłby to 18 hipermarket
francuskiej sieci w naszym kraju. Oprócz tego Carrefour prowadzi 72 supermarkety
Champion i Globi. Do końca roku 2005 Francuzi zainwestują w Polsce około 500 mln
zł. Obecnie w fazie realizacji znajdują się markety w Legnicy i Zielonej Górze.
Darek March 29th, 2005, 09:28 PM Carrefour zainteresowany Bydgoszczą. Najbardziej prawdopodobna lokalizacja to
działka usytuowana pomiędzy ulicami Glinki, św. Ducha i Jana Pawła II.
Inwestycja może się rozpocząć w połowie roku. Byłby to 18 hipermarket
francuskiej sieci w naszym kraju. Oprócz tego Carrefour prowadzi 72 supermarkety
Champion i Globi. Do końca roku 2005 Francuzi zainwestują w Polsce około 500 mln
zł. Obecnie w fazie realizacji znajdują się markety w Legnicy i Zielonej Górze.
Gwoli ścisłości, Carrefour w Legnicy już działa. Został otwarty kilka dni przed Świętami Wielkanocnymi.
zonc April 9th, 2005, 11:08 PM ZMIANA ELEWACJI NA WIEZOWCU URZEDU WOJEWODZKIEGO!!!!!!!!!!!
huraaaaaaaaaaaaaa :) Zegnaj biala paskudna elewacjo... juz do polowy stoi piekne rusztowanko
zonc April 21st, 2005, 11:35 PM Rzeźba "Wędrowca" stanęła w poniedziałek u zbiegu ulic Gdańskiej, Pomorskiej i Dworcowej. Jej uroczyste odsłonięcie rozpocznie we wtorek obchody urodzin Bydgoszczy.
Rzeźba to dzieło bydgoskiego artysty Michała Kubiaka. - To 18-letni, wędrujący chłopak, który dotarł do Bydgoszczy i tutaj się zatrzymał - mówi Wacław Kuczma, dyrektor Biura Wystaw Artystycznych. - Spogląda w stronę hotelu "Pod Orłem" i Starówki.
To właśnie Kuczmie udało się pozyskać sponsorów na dzieło. - W Bydgoszczy nie było dotąd wielu rzeźb - tłumaczy plastyk miejski Janusz Bałdyga. - Zaczęliśmy od "Przechodzącego przez rzekę", na urodziny miasta postanowiliśmy odsłonić kolejną. To doskonały sposób, by prace twórców nie były eksponowane wyłącznie na wystawach, ale także na stałe wpisały się w pejzaż naszych ulic i były oglądane przez tysiące osób. Dzięki nim miasto będzie miało swój niepowtarzalny charakter.
Ile kosztowała rzeźba? - ani dyrektor BWA, ani plastyk miejski nie chcą zdradzić. - Przedtem wykonaliśmy wiele symulacji, aby zorientować się, gdzie najlepiej będzie wyglądała i jednocześnie nie będzie utrudniała ruchu pieszym - tłumaczy Kuczma.
- Już we wrześniu planujemy postawienie kolejnej rzeźby - zapowiada Bałdyga. - Na Wyspie św. Barbary pojawi się sylwetka sławnego bydgoskiego wioślarza Teodora Kocerki. W planach jest także postawienie w Bydgoszczy jednej z prac Jerzego Beresia - znanego artysty z Zakopanego, który wykona dla nas z brązu i aluminium modernistyczną rzeźbę "Runda". Stanie ona w okolicach pl. Teatralnego.
JaCeK ! April 22nd, 2005, 05:10 PM Zoncu- ladnie ciagniesz watek... :)
A to wszystko przez to ze u nas w Bydgoszczy tak trudno o jakies wizualizacje, niestety :( tak to by raczej wieksze zainteresowanie bylo
zonc April 22nd, 2005, 09:12 PM 1) WEDROWIEC:
http://www.bydgoszcz.pl/images/user/e/e5f4c55550f87f5be61ee289d691fe55.jpg
http://www.bydgoszcz.pl/images/user/0/063b3c6c68c445e62c7553ef2b2c5b2f.jpg
2) BASEN
Nowy kryty basen przy Zespole Szkół nr 19 na Wyżynach został oficjalnie otwarty przez prezydenta Konstantego Dombrowicza 18 kwietnia br. W uroczystości uczestniczyli wicemarszałek województwa Jan Szopiński i wojewoda Romuald Kosieniak. Obiekt kosztował 8,4 mln zł (3,25 mln zł z budżetu miasta, 3,35 mln zł z kredytu zaciągniętego przez miasto oraz 1,8 mln zł z Ministerstwa Edukacji i Sportu).
http://www.bydgoszcz.pl/images/user/b/b60096619502fe3ffe96f5ca526a33dc.jpg
http://www.bydgoszcz.pl/images/user/b/bdc3bfbb0c00387b35ed09ee14f1c296.jpg
JaCeK ! April 25th, 2005, 11:06 PM No to robi sie watek czysto informacyjny, a nie dyskusyjny, ale co tam :
Nowe centrum medyczne w Bydgoszczy
http://bi.gazeta.pl/im/0/2674/z2674460G.jpg
Centrum Małoinwazyjnych Technik Medycznych to nowy budynek Szpitala Miejskiego, w którym wykonywane są już proste zabiegi. Pod koniec roku w Centrum ma ruszyć jeden z nowocześniejszych bloków operacyjnych w kraju.
Na razie ukończona została mniejsza część inwestycji - na parterze nowego budynku działają już gabinety, gdzie można zgłosić się, by zdjąć szwy, zmienić opatrunek, czy choćby usunąć uszkodzony paznokieć. Już w poniedziałek na wizytę zgłosiło się tam blisko stu pacjentów.
Pierwsze piętro - w części niedostępne dla wszystkich, zajmują trzy gabinety stomatologiczne i cztery laryngologiczne. Na fotel stomatologa trafią m.in. pacjenci, którym trzeba leczyć zęby pod narkozą. Laryngolodzy natomiast zajmować się będą drobnymi zabiegami, takimi jak usuwanie migdałków, tamowanie krwotoków z nosa czy prostowanie przegrody nosowej. - Wykonywać będziemy także ambulatoryjną diagnostykę zawrotów głowy, szumów w uszach i niedosłuchu - mówi laryngolog Katarzyna Pawlak-Osińska.
Na uruchomienie bloku operacyjnego na drugim piętrze pacjenci będą musieli jeszcze poczekać - do wydanych 6,5 mln zł potrzeba jeszcze 900 tys. zł, by ukończyć inwestycję. Całość ma być gotowa pod koniec roku. Wtedy w Centrum wykonywane będą zabiegi kardiochirurgiczne czy okulistyczne. W każdym przypadku pacjenci wypisywani byliby do domów maksymalnie w ciągu trzech dni.
PS. URODZILEM SIE W TYM SZPITALU :)
JaCeK ! May 6th, 2005, 11:03 PM Sześciopoziomowa galeria handlowa z butikami, kawiarniami i patio, stanie w miejscu starej drukarni przy ul. Gdańskiej. Prace budowlane mają ruszyć latem.
Zakłady Graficzne im. Komisji Edukacji Narodowej będące dotychczasowym właścicielem budynku na placu między Muzeum Okręgowym a kinem Pomorzanin, zaczynają się pakować. Przenoszą się na obrzeża miasta. Nieruchomość kupiła od nich spółka Opus II Investment. Przygotowanie projektu, jego realizacja i zarządzanie galerią handlową należy do Vertano Polska Real Estate, który ma udziały w spółce inwestującej.
W ciągu najbliższych dwóch miesięcy zacznie się rozbiórka drukarni. Otwarcie galerii planowane jest w wersi ambitenj na listopad 2006 roku, jeśli się nie uda - na Wielkanoc 2007.
W budynku znajdzie się ponad 40 sklepów różnej wielkości. Łącznie zajmą powierzchnię 11 tys. mkw. Ok. 30 proc. powierzchni handlowej wynajmowana będzie przez bydgoskich handlowców. Bydgoszczanie będą też prowadzić kilka działających w galerii punktów gastronomicznych.
Sklepy zajmą poziom podziemny, parter i pierwsze piętro. Trzy kolejne kondygnacje przeznaczone są na garaż na ok. 170 samochodów. Wjeżdżać będzie się do niego od ul. Parkowej.
- Nie będzie to zwykłe centrum handlowe, tylko typowo śródmiejska galeria - zapewnia Jacek Krzywicki, szef projektu w Vertano Polska. - Ma ona wpisać się w ciąg handlowy ul. Gdańskiej i przyczynić się do jej ożywienia. Branże i najemców wybieramy tak, by współistniały z tym, co już oferuje ta ulica.
- Po siedzibie BRE Banku będzie to drugi przykład bardzo dobrej architektury współczesnej w Bydgoszczy - mówi Robert Jaworski, architekt miasta. - Przechodząc przez galerię od strony Gdańskiej będzie można się dostać do parku im. Kazimierza Wielkiego i na Jagiellońska. Dotąd było to niemożliwe. Dzięki inwestycji ożyje martwy dziś plac przed drukarnią - uważa. Galeria ma już wymyśloną nazwę: Astoria. Wybór nie jest przypadkowy. Inwestor będzie jednym z głównych sponsorów bydgoskich koszykarzy. Wraz z otwarciem Astorii pojawią się marki nieobecne dotąd w Bydgoszczy, m.in. H&M, Benetton, Intimissimi, Gatta, New Yorker, Delikatesy Bomi. Podpisane są już umowy i listy intencyjne odnoście 90 proc. powierzchni handlowej.
O Vertano Polska
Wchodząca na bydgoski rynek grupa Vertano Polska z niemieckim kapitałem działa w naszym kraju od 1997 roku (początkowo pod nazwą Teamworx). To siostrzana firma Vertano Deutschland. W Polsce grupa Vertano zajmuje się budową obiektów biurowych i handlowych, zarządzaniem nieruchomościami oraz organizacją imprez i konferencji.
Realizacje, w które zaangażowana była firma Vertano:
Centrum Handlowe Stary Browar w Poznaniu - aranżacja wnętrza dla najemców, wdrażanie zarządzania obiektem oraz przygotowanie i realizacja trwającego właśnie drugiego etapu budowy
Biurowiec Focus w Warszawie uznany w 2002 roku najlepszym obiektem użyteczności publicznej w Polsce - całościowe zarządzanie realizacją projektu
Dziesięciokondygnacyjny biurowiec, siedziba DaimlerChrysler Polska w Warszawie - całościowe zarządzanie realizacją projektu
Właśnie rozpisywany jest przetarg na generalne wykonawstwo inwestycji. Bydgoskie przedsiębiorstwa mają szansę być podwykonawcami.
http://bi.gazeta.pl/im/2/2702/z2702142G.jpg
http://bi.gazeta.pl/im/1/2702/z2702141G.jpg
JaCeK ! May 6th, 2005, 11:07 PM double post...
JaCeK ! May 6th, 2005, 11:24 PM Będzie kosztował 190 milionów złotych i pomieści 44 tysiące kibiców. Tak ma wyglądać za pięć lat stadion Zawiszy, jeśli Bydgoszcz zostanie gospodarzem finałów piłkarskich mistrzostw Europy
Właśnie zaczął się pierwszy etap walki o organizację Euro w 2012 roku. Na razie to wojna papierowa, w której żołnierzami są urzędnicy. Muszą do wtorku wypełnić liczący 120 stron wstępny formularz zgłoszeniowy, narysować 7 szczegółowych map miasta i stadionów, stworzyć raport na temat dróg, komunikacji, bezpieczeństwa i wielu innych spraw. - Wyślemy do centrali PZPN w Warszawie w sumie 500 stron różnych dokumentów - mówi Andrzej Walkowiak, szef 20-osobowego bydgoskiego zespołu.
Bydgoszcz chce mieć stadion na 44 tysiące widzów. Koszt inwestycji to 190 milionów złotych. Budowa rozpoczęłaby się już w przyszłym roku, a zakończyła w 2010 roku. Kosztowałoby to nas 80 milionów złotych z własnego budżetu (w ciągu 5 lat). Dla porównania: na wszystkie inwestycje w roku miasto wydaje 60 milionów. 95 milionów na budowę stadionu dać ma rząd, a 15 - sponsorzy. Za te pieniądze stadion i otaczające go obiekty zostaną całkowicie zmienione. Zostanie tylko boisko i lekkoatletyczna bieżnia. To nie wszystko: żeby spełnić wymogi UEFA, trzeba będzie rozbudować drogi w mieście i trasy wylotowe.
Za Bydgoszczą lobbuje prezes Polskiego Związku Lekkoatletycznego Irena Szewińska. Dlaczego? Chcemy upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu: zorganizować Euro, a potem lekkoatletyczne mistrzostwa Europy.
---------------------------------------------------------------------
Nie wiem czemu ale wbrew temu co juz pare razy pisalem na forum, uwierzylem ze cos takiego rzeczywiscie moze powstac... az mi wstyd za ten utopijny optymizm
zonc May 7th, 2005, 12:04 AM jak dla mnie nawet powstanie... ale 4 lata pozniej... ta SZewinska to BONUS
JaCeK ! May 11th, 2005, 10:51 PM Nowoczesne, aluminiowe zadaszenia zakryją wkrótce wejścia pod rondo Jagiellonów. Rozpocznie się pierwszy etap remontu tego zaniedbanego przejścia podziemnego
Prace na rondzie Jagiellonów, pod którym codziennie przechodzą tysiące bydgoszczan, rozpoczną się w lipcu. W tej chwili w Zarządzie Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej przygotowywana jest procedura przetargowa.
- Dzisiaj wejścia pod rondo są nieatrakcyjne i bardzo niebezpieczne, dlatego zdecydowaliśmy się je zadaszyć - wyjaśnia Roman Dembek, dyrektor ZDMiKP. - Zwłaszcza po opadach schody są bardzo śliskie i bydgoszczanie mają kłopoty z zejściem.
Nowe wejścia będą miały łukowy kształt i zostaną oświetlone nowymi lampami. Zdaniem projektantów ich kolorystyka będzie się dobrze komponowała z otoczeniem. Projekt zyskał już akceptację plastyka i architekta miejskiego. Przy okazji drogowcy będą starali się poprawić bezpieczeństwo na schodach, bo niezależnie od pogody, mieszkańcy narzekają na śliskie kątowniki.
- Dlatego nałożymy na początek na jedno zejście specjalne osłony - mówi Dembek. - Jeżeli zdadzą egzamin, to umieścimy je również na pozostałych schodach. Dotychczas próbowaliśmy kłaść masę żywiczną, ale okazało się, że ta metoda się nie sprawdziła.
W drugim etapie prac, które będą wykonane także w tym roku, zaplanowano wymianę specjalnej skrzynki rozdzielającej elektryczność. Nie była ona przez wiele lat nawet konserwowana i jej stan jest bardzo zły.
- Właśnie na takie inwestycje w tym sezonie wystarczy nam pieniędzy. Na dalszy remont będziemy starali się znaleźć środki w roku przyszłym - zapowiada Dembek.
Ile będzie kosztował remont? - Okaże się dopiero po przetargu - mówi Dembek.
http://bi.gazeta.pl/im/4/2702/z2702144G.jpg
http://bi.gazeta.pl/im/3/2702/z2702143G.jpg
JaCeK ! May 11th, 2005, 11:20 PM Wieloekranowe kino, kilkadziesiąt sklepów, restauracje i kawiarnie. Wszystko to wypełni miejsce przy ul. Jagiellońskiej, gdzie dziś pracuje stara rzeźnia.
Focus Park - tak będzie się nazywało centrum handlowo-rozrywkowe, dzięki któremu spółka mięsna Byd-Meat wybuduje nowy zakład pod Bydgoszczą, a atrakcyjna działka w centrum miasta zacznie tętnić życiem. Otwarcie centrum: początek 2007 roku.
Po tym, jak w zeszłym tygodniu radni przyjęli plan zagospodarowania umożliwiający wybudowanie na terenie Zakładów Mięsnych przy ul. Jagiellońskiej centrum handlowego, jego inwestor postanowił się ujawnić. Budowlę wzniesie firma Parkridge. Ma już gotowy wstępny projekt: - Powierzchnia całkowita obiektu będzie wynosić ok. 85 tys. m kw. - zdradza Patrycja Wojciechowska, menedżer projektu w Parkridge. - Naszymi głównymi najemcami będą multipleks, market spożywczo-przemysłowy i market elektryczny. Pozostała powierzchnia przeznaczona będzie pod zróżnicowane wielkościowo lokale handlowe, usługowe i rozrywkowe, w tym restauracje, kawiarnie i bary. Zbudujemy też parking wielopoziomowy na ok. 1200 samochodów - zapowiada Wojciechowska.
Umowa sprzedaży dla Parkridge terenu Byd-Meatu jest już podpisana. Nabierze mocy z chwilą, gdy przyjęty przez radnych plan zagospodarowania podpisze wojewoda. Obie strony czekają na ten dzień z niecierpliwością.
- Sprzedaż terenu przy Jagiellońskiej była dla nas jedyną szansą na przetrwanie - mówi Marek Sadkowski, prezes Byd-Meatu. - Nasze obiekty nie spełniają już norm sanitarnych. Dzięki sprzedaży mamy pieniądze na wybudowanie nowej siedziby u zbiegu ul. Przemysłowej i Witebskiej. Budowę zaczniemy w marcu, a skończymy w grudniu 2005 roku.
Po wyprowadzce Byd-Meatu do działania przystąpi Parkridge. Budowa centrum i przebudowa układu komunikacyjnego w jego okolicy zajmie od roku do półtora.
Parkridge CE Retail jest polską odnogą brytyjskiej spółki o tej samej nazwie. Specjalizuje się w budowie obiektów handlowych, rozrywkowych i magazynów. W naszym kraju działa od 2003 roku. Szuka terenów pod centra handlowo-usługowe, które będą miały wspólną nazwę Focus Park. Parkridge zainwestował już w działkę w Białymstoku i stary obiekt Polskiej Wełny w Zielonej Górze, który - tak, jak bydgoskie Zakłady Mięsne - ma stanowić część nowoczesnego centrum. Spółka ma już doświadczenie w adaptacji poprzemysłowych i zabytkowych zabudowań. Do jej sztandarowych inwestycji należą doki w Brighton zamienione w apartamentowce z handlowymi i rozrywkowymi obiektami.
Multipleksem, który znaleźć ma się w Focus Parku, jest Cinema City Poland. Sieć należy do grupy I.T. International Theatres istniejącej od 1929 roku. W Polsce ma 11 multipleksów, w tym kina wielkoformatowe IMAX. Stuletnia architektura fasady rzeźni ocaleje. Znikną szpecące okolicę hale z blachy skryte w głębi .
http://www.lsh.com.pl/1024/fotki/bydgoszcz1.jpg
http://www.lsh.com.pl/1024/fotki/bydgoszcz2.jpg
http://www.lsh.com.pl/1024/fotki/bydgoszcz3.jpg
-------------------------------
Jest tu napisane ze galeria bedzie na kilkadziesiat sklepow, dziwne... bo inne zrodla mowia o 150.
Bydgoszczak May 12th, 2005, 10:44 AM W Toruniu jest więcej? Nie do ubawić się można po pachy... Kolega kiedy ostatni raz wychodził z domu?
J_J May 12th, 2005, 12:44 PM Co sie martwicie chlopaki. Lepiej miec krolestwo hipermarketow, niz krolestwo hiperbazarow. :)
JaCeK ! May 12th, 2005, 02:31 PM W Toruniu jest więcej? Nie do ubawić się można po pachy... Kolega kiedy ostatni raz wychodził z domu?
Bydgoszczaku- to juz zalazek sporu a my mieszkancy Bydgoszczy i Torunia musimy na to uwazac...
Chociaz prawda- Torun nie ma 4 obiektow jak bydgoski domar- bo ten jest najwiekszy w regionie.
http://www.domar.bydgoszcz.pl/galeria/zdjecia/s13.jpg
Moze miec jednak inne wielkopowierzchniowe sklepy np. takie jak bydgoski Nomi- ktorego nie wymienilem. Czy takie jak bydgoski Mini Mall
Ale teraz juz sklepow w Toruniu robi sie duzo:
-buduje sie ( lub bedzie sie budowal- nie wiem) Leroy Merlin,
-Copernicus juz jest w budowie ( w srodku m.in. Real),
-TESCO tez ma byc- i ma wylozyc kase na nowy stadion
PS.1. Ale stary watek wygrzebales... lepiej bys cos dopisal do watku o bydgoskich inwestycjach, bo to mi ze strony forumowiczow wyglada prawie na bojkot- oprocz mnie i Zonca prawie zadnych postow :( - a ostatnio dodalem troche ciekawych renderow
PS. 2. do starego postu (wszystkie juz stare :)) pitq: w centrum miasta mamy Geanta- ale jesli go widziales, przyznasz ze jednak postarano go sie dopasowac do srodmiejskiej zabudowy i bryla nie ma nic wspolnego ze schematycznymi blaszakami
zonc May 12th, 2005, 07:53 PM nieprzesadzajmy ze to centrum... no panowie! To srodmiescie... centrum to z lekka inne pojecie... zreszta przypomnij sobie co tam bylo wczesniej... geant to taka granica... ile tam drog biegnie, on to calkiem zgrabnie wszystko konczy...
CH RONDO
http://www.chrondo.pl/galeria/1079695224rondo_01_ls8.jpg
http://www.chrondo.pl/galeria/1079695260rondo_07_ls8.jpg
pitq May 12th, 2005, 08:32 PM Nie musze chyba wspominac że Galeria Copernicus która będzie oddana w tym roku do użytku będzie największym centrum handlowym w Kujawsko-Pomorskim. Ale tak Bydgoszczaku jesli chodzi o hipermarkety w centrum miasta no to przy Was wysiadamy. A Geant aż taki zły to nie jest
JaCeK ! May 12th, 2005, 08:40 PM Pitq, czemu hipermarketY ( tzn liczba mnoga )??
W centrum jest tylko RONDO z Geantem.
Copernicus najwiekszy ?- trzebaby dokladnie posprawdzac, bo mi sie zdaje ze powierzchnia taka jak Galeria Pomorska w Bydgoszczy
zonc May 12th, 2005, 08:41 PM Nie musze chyba wspominac że Galeria Copernicus która będzie oddana w tym roku do użytku będzie największym centrum handlowym w Kujawsko-Pomorskim. Ale tak Bydgoszczaku jesli chodzi o hipermarkety w centrum miasta no to przy Was wysiadamy. A Geant aż taki zły to nie jest
Najwiekszy w dawnym Torunskim chyba... strasznie z dziebie zadziorna bestia wiesz... i Twoje dane... bezurazy chyba z bydgoszcz-torun.pl czerpane ;]
JaCeK ! May 12th, 2005, 09:11 PM Zoncu- czemu zaraz torun.bydgoszcz.pl ??
Wlasnie z ciekawosci sprawdzielm- Copernicus bedzie mial 90 sklepow- jak Galeria Pomorska, powierzchnia uzytkowa"ok 35000", podczas gdy w Galerii Pomorskiej 36250- wiec jednak GP ciagle najwieksza ale roznica praktycznie niezauwazalna
Polecam :) :http://sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=6565
MartBDG May 12th, 2005, 10:29 PM I tak wszystko przebije FOCUS PARK 86 500 m2
zonc May 12th, 2005, 10:39 PM ja nie moge.... moze to offtopic, ale... SKAD SIE BIARA FORUMOWICZE :) Czasem jedna wypowiedz i pojawi sie ktos z Bydzi... a tak tylko nas 2... czemu Bydgoszczanie nas czytaja a nie pisuja.... eh eh ;(
Raine May 12th, 2005, 10:40 PM o wreszcie jakaś wojna toruńsko-bydgoska / bydgosko-toruńska ;)
zonc May 12th, 2005, 10:46 PM o wreszcie jakaś wojna toruńsko-bydgoska / bydgosko-toruńska ;)
ja mam nerwobole... wejdz na gazeta.pl o poczytaj :) to sie nazywa wojna... ja jestem pozytywnie nastawiony do Torunia, baa uwielbiam to miasto, ma niesamowity klimat :) Jednak pewien kolega od poczatku lubi naciagac dane :)
pitq May 12th, 2005, 11:07 PM Przepraszam pomyliłem się, źle przeczytałem ale jak dowiedziałem sie prawdy, że nasza galeria jest mniejsza o 1250m2 to mało konwulsji nie dostałem ;) Naciągac dane tak? Od początku? Przykro mi nie wiem o czym mówisz ale wiem jedno kierujesz sie jedynie nienawiścią do nas Torunian.
zonc May 12th, 2005, 11:13 PM Przepraszam pomyliłem się, źle przeczytałem ale jak dowiedziałem sie prawdy, że nasza galeria jest mniejsza o 1250m2 to mało konwulsji nie dostałem ;) Naciągac dane tak? Od początku? Przykro mi nie wiem o czym mówisz ale wiem jedno kierujesz sie jedynie nienawiścią do nas Torunian.
milo ze sie przyznales:) COs podobnego bylo z jakims multipleksem... sorrki moja wina, ponioslo mnie. Forum Wyborczej sie udziela :) Naprawde nie mam nic do Torunia! JEszcze raz przepraszam ze sie unioslem. Ostatnio nie potrafie myslec ze ktos moze sie pomylic :) te strony dwumiasto.pl i torun.bydgoszcz.pl + wyborcza dzialaja mi na nerwy. Mam dosc naciagan
Wiec jeszcze raz przepraszam :bash: glupek ze mnie
JaCeK ! May 12th, 2005, 11:19 PM Przepraszam pomyliłem się, źle przeczytałem ale jak dowiedziałem sie prawdy, że nasza galeria jest mniejsza o 1250m2 to mało konwulsji nie dostałem ;)
Nie przejmuj sie pitq ;) przeciez te dane to o pow. uzytkowej a liczac calkowita mogloby sie okazac ze Copernicus jest wiekszy- no bo Real bedzie duzy-wiec i pewnie wiekszy magazyn ma niz Carrefour w GP.
PS- widzialem dzis ze u was zegar zdejmowali do remontu u ss Janow, nareszcie !
JaCeK ! May 16th, 2005, 09:40 PM Ikea rozpoczęła nabór pracowników do nowego marketu w Bydgoszczy
Szwedzki koncern w poniedziałek zamieścił w "Gazecie Praca" ofertę pracy w Bydgoszczy dla project managera. To pierwsze ogłoszenie Ikei dotyczące marketu, na który bydgoszczanie czekają od kilku lat
- Obiecywaliśmy, że będziemy w Bydgoszczy, a my obietnic dotrzymujemy - mówi Joanna Łozińska, rzecznik prasowy Ikei. - Aktualnie mamy przygotowane plany inwestycyjne na najbliższe trzy lata i zakładamy, że w tym okresie powstanie nasz market w tym mieście.
Łozińska nie chce jednak zdradzić szczegółów budowy Ikei nad Brdą. - Zanim zaczniemy nowe inwestycje, musimy zakończyć rozbudowę dotychczas istniejących sklepów - wyjaśnia. Ikea wybudowała w kraju trzy markety o bardzo dużej powierzchni i cztery mniejsze. Teraz trwają prace, aby wszystkie miały powyżej 20 tys. m kw. Bydgoski sklep ma mieć podobne rozmiary.
Menedżer projektu, którego w Bydgoszczy szuka Ikea, ma się zajmować realizacją całej inwestycji - nadzorować powstanie projektu, budowę centrum handlowego, wdrażanie wszystkich decyzji handlowych i ekonomicznych, kontrolować koszty budowy itp.
Rozmowy bydgoskiego ratusza z Ikeą trwają już od 5 lat. Inwestor kupił działkę na terenie po byłym Romecie i wyburzył stare hale. Na tym prace się zakończyły, a szwedzki koncern przez cały ten czas milczał na temat planów związanych z Bydgoszczą. Nieoficjalnie mówi się, że powodem zwłoki były ogromne koszty poprzedzające budowę marketu. Zgodnie z umową z miastem, Ikea musi wydać 17 mln zł na przebudowę węzła komunikacyjnego. Chodzi o skrzyżowanie ul. Fordońskiej, Rejewskiego i Łowickiej. Inwestor ma w tym miejscu wybudować wiadukt ze ślimakami (podobny do tego przy centrum handlowym Auchan), ulicę prowadzącą w głąb Rometu i jezdnię łączącą ul. Wiślaną z Łowicką.
MartBDG May 16th, 2005, 09:42 PM Spoko, mnie akurta nie cieszy to ze bedzie Ikea bo osobiscie mam w d... takie bublowate markety ale ciesy to ze przybedzie troche miejsc pracy :)
Raine May 16th, 2005, 09:43 PM ale bada jaja jak Bydgoszcz przegoni Szczecin :D
raul May 16th, 2005, 09:51 PM bo i przegoni ;)
zonc May 16th, 2005, 10:08 PM przegania i teraz... ale w czym? :P
Raine May 16th, 2005, 10:14 PM np. w inwestycjach?
ale musze was zmartwić zastój przez Jurczyka nie będzie trwać wiecznie i Szczecin odbije się od dna ;)
JaCeK ! May 16th, 2005, 10:25 PM np. w inwestycjach?
ale musze was zmartwić zastój przez Jurczyka nie będzie trwać wiecznie i Szczecin odbije się od dna ;)
To samo chcialem powiedziec- ten Jurczyk to was zniszczyl- kiedys sie zachwycalem waszym PAZIMEM ( nadal tak jest)- byliscie dla mnie jak Wroclaw czy Poznan- a nie interesowalem sie wlasciwie ile gdzie inwestycji.
Ale za przeproszeniem za Jurczyka NIC sie u was nie dzieje- lezycie przy granicy- powinniscie byc potega !
Tylko dziwi mnie- czemuscie go wybrali ?? Przeciez on teraz ma udowodnione ze byl agentem !
Raine May 16th, 2005, 10:28 PM emeryci i renciści rządza w mieście-smutne ale prawdziwe :(
zonc May 16th, 2005, 10:31 PM ehhh :P my wlasnie przezywamy odbicie sie od dna... mielismy boom za kredyty komunisty SLD Jasiaka.... ale teraz PO Dombrowicz... byl zastoj bo musial zrobic porzadek a teraz?? sam podlicz... przekraczamy 1 mld jak nic...
MartBDG May 16th, 2005, 11:06 PM Co nie zmienia faktu ze przez pierwsze 2 lata prezdentury Dombrowicza w mieście nic NIC! się nie działo. Kilka marketow nie zmieni mego zdania na jego temat...
emeryci i renciści rządza w mieście-smutne ale prawdziwe
u nas też...same siwe dziady z przewoodniczcą rady miasta na czele (typowa stara babunia z lat '80)
Jesli emeryci beda nami rzadzic to zamiast isc do przodu miasto bedzie sie cofac :bash: a z tym doganianiem Szczecina to chyba przesadzasz:) Dawno u Was nie byłem ale nie sadze by az tak Was zatrzymał w rozwoju obecny prezydent.
zonc May 16th, 2005, 11:10 PM ojjj opanuj sie!!
NATO
WODOCIAGI
MARKETY
TORBYD
GALERIA
PHILIPS
nie przesadzajmy... robil porzadek
MartBDG May 16th, 2005, 11:28 PM NATO - Bez jaj , nie powieszmi, że Centrum NATO to zasługa Dombrowicza.
TORBYD - brak konkretów , nie wiadomo czy w ogole nowy powstanie...ale co tam przeciez wiesniarskie lodowisko na ryneczku jest lepsze
PHILIPS - Niby jets konkretne info ale narazie nic nie widać. (Aquaparks wego czasu tez byl pewnną inwestycją)
i na koniec - jezeli w 400tys miescie za sukces uwaza sie otwarcie kolejnego blaszaka to ja nie wiem cot u robie:) chyba pora sie wyprowadzac:) Dombrowicz jest dobry ale w zamykaniu szkół , likwidowaniu klubów sportowych.
JaCeK ! May 17th, 2005, 02:53 PM NATO - Bez jaj , nie powieszmi, że Centrum NATO to zasługa Dombrowicza.
TORBYD - brak konkretów , nie wiadomo czy w ogole nowy powstanie...ale co tam przeciez wiesniarskie lodowisko na ryneczku jest lepsze
PHILIPS - Niby jets konkretne info ale narazie nic nie widać. (Aquaparks wego czasu tez byl pewnną inwestycją)
i na koniec - jezeli w 400tys miescie za sukces uwaza sie otwarcie kolejnego blaszaka to ja nie wiem cot u robie:) chyba pora sie wyprowadzac:) Dombrowicz jest dobry ale w zamykaniu szkół , likwidowaniu klubów sportowych.
-Wedlug mnie to tez zadna zasluga Dombrowicza- to NATO
-Ale blaszaki ?? Jesli chodzi o IKEE to ona inaczej nie buduje, a przynajmniej bedziemy mieli wielki wybor tanich mebli
-Co do szkol- teraz kazdy prezydent bedzie zly w dobie nizu demograficznego, a Dombrowicz stara sie przynajmniej zeby w jednej z tych szkol byl Sad Apelacyjny.
-Kluby ? Chyba Dombrowicz nie moze byc w pelni odpowiedzialny a dlugi Zawiszy a zwlaszcza za zrobione w czasie rzadow Jajiakiewicza dlugi Polonii
A mamy przynajmniej Astorie i cale mnowstwo wielkich sportowych imprez.
A niekiedy projekty tworzone czy popierane przez Dombrowicza sa blokowane- przez radnych i np. przez pana marszalka Achramowicza
zonc May 17th, 2005, 05:02 PM ehhhh ASTORIA TO NIE BLASZAK!! FOCUS TO NIE BLASZAK!!!
Jezeli tak to ZT i Stary Browar to tez blaszaki.... i cale forum sie nimi podnieca ;\
michal1982 June 6th, 2005, 03:09 PM mialbym prosbe jak tylko zacznie sie cos dzic na placu budowy focus park zrobcie fotki i wklejcie je tutaj prosze
JaCeK ! June 6th, 2005, 07:04 PM mialbym prosbe jak tylko zacznie sie cos dzic na placu budowy focus park zrobcie fotki i wklejcie je tutaj prosze
Tylko pytanie czy ktos z nas ma aparat cyfrowy, ja moge w razie czego przez komorke zrobic :D
Dziki REX June 6th, 2005, 09:11 PM Bydgoszcz ma potencjał. Bardzo ładnie nam się zaczął rozwijać ostanimi czasy. Szkoda, że już minęła epoka w któejmożna było zakładać, że jakieś miasto w przeciagu dziesieciu lat powiększy się o 100 tyś z samego przyrostu naturalnego. Mogła by nam jeszcze Bydzia nieco przytyć i byłaby naprwdę I lidze.
zonc June 6th, 2005, 09:37 PM ehh ja sie modle o prawdziwyszybki tramwaj z Toruniem.. wtedy utyje o 200 tys a torun o 400... wtedy bylby bajer!!
avanger June 6th, 2005, 10:47 PM A ile kilometrów jest z Bydgoszczy do Torunia i ile teraz jedzie się z jednego miasta do drugiego, autem, autobusem, pociągiem?
JaCeK ! June 6th, 2005, 11:23 PM Bydgoszcz ma potencjał. Bardzo ładnie nam się zaczął rozwijać ostanimi czasy.
Nie uwierzylbym jakbym nie zobaczyl !!!!!!!!
Bydgoszcz jest rodzaju zenskiego wiec powinno byc : " zaczela sie rozwijac "
Slyszalem ze ludzie niekiedy mowia o B. jako ten Bydgoszcz- ale teraz widze to na wlasne oczy. Chociaz ciagle mam nadzieje ze to tak specjalnie napisales.
A ile kilometrów jest z Bydgoszczy do Torunia i ile teraz jedzie się z jednego miasta do drugiego, autem, autobusem, pociągiem? .
Od granicy do granicy jest jakies 28km, chociaz z centrum do centrum 47km
Autokar dojezdza w 30 min- z ostatniego przystanku w Bydgoszczy do pierwszego w Toruniu.
Wynika wiec ze krocej bym dojezdzal np. na uniwersytet w Toruniu niz w Bydgoszczy- bo mieszkam w Fordonie.
Samochodem- slyszalem ze ktos dojechal od granicy do granicy w 11 minut, ja z moim ojcem w 15 minut- chociaz tez ostro prulismy, po jednomasmowej drodze z poboczem- bo taka tam jest.
http://maps.google.com/maps?q=bydgoszcz+poland&ll=53.104209,18.030882&spn=0.003115,0.007522&t=k&hl=en
MartBDG June 8th, 2005, 01:49 AM Jeszcze w tym roku ma się rozpocząć budowa podziemnego wjazdu do hipermarketu Geant. Hipermarket spełni w ten sposób zobowiązanie sprzed siedmiu lat
O problemach kierowców w okolicach ronda Grunwaldzkiego i ul. Kruszwickiej mówi się od chwili otwarci Geanta siedem lat temu. Ówczesne władze miasta zezwoliły najpierw na budowę obiektu, a dopiero później miała rozpocząć się przebudowa dróg w jego okolicy. Jednak oprócz zmodernizowania samego ronda, nic więcej do tej pory się nie wydarzyło. Doświadczenia ratusza z Geantem nauczyły władze miasta jednej rzeczy. Teraz przed rozpoczęciem właściwej budowy hipermarket musi zająć się układem komunikacyjnym.
wiecej: http://bydgoszcz-forum.pl/viewtopic.php?t=50
Bydgoszczak June 8th, 2005, 04:02 PM Dopiero ta porzebudowa co się na Jana Pawła będzie działa jest czyms czym można się chwalić...
MartBDG June 8th, 2005, 09:18 PM Chwalić? to nie ma mowy o zadnym chwaleniu tu informuje sie ludzi co dzieje sie w mieście.
Dziki REX June 8th, 2005, 10:28 PM Nie uwierzylbym jakbym nie zobaczyl !!!!!!!!
Bydgoszcz jest rodzaju zenskiego wiec powinno byc : " zaczela sie rozwijac "
Slyszalem ze ludzie niekiedy mowia o B. jako ten Bydgoszcz- ale teraz widze to na wlasne oczy. Chociaz ciagle mam nadzieje ze to tak specjalnie napisales.
.
Od granicy do granicy jest jakies 28km, chociaz z centrum do centrum 47km
Autokar dojezdza w 30 min- z ostatniego przystanku w Bydgoszczy do pierwszego w Toruniu.
Wynika wiec ze krocej bym dojezdzal np. na uniwersytet w Toruniu niz w Bydgoszczy- bo mieszkam w Fordonie.
Samochodem- slyszalem ze ktos dojechal od granicy do granicy w 11 minut, ja z moim ojcem w 15 minut- chociaz tez ostro prulismy, po jednomasmowej drodze z poboczem- bo taka tam jest.
Dwadzieścia cztery lata już żyję na tym świecie a tu taka niespodzianka. :D Powiedz, że jaja sobie robisz ze mnie. :P
zonc June 8th, 2005, 10:57 PM Dwadzieścia cztery lata już żyję na tym świecie a tu taka niespodzianka. :D Powiedz, że jaja sobie robisz ze mnie. :P
trace poczucie wartosci kto z kogo jaja robi :P
a pozatym niezle u nas dzis mrozi :P zimno mi :)
JaCeK ! June 9th, 2005, 12:38 AM Dwadzieścia cztery lata już żyję na tym świecie a tu taka niespodzianka. :D Powiedz, że jaja sobie robisz ze mnie. :P
Oczywiscie ciagle rozumiem to jako zart...
a pozatym niezle u nas dzis mrozi :P zimno mi
To oczekuje jako nastepnej inwestycji na tym watku ocieplenie bloku Zonca :)
michal1982 June 10th, 2005, 03:12 PM moze mi ktos powiedziec co sie stalo z ta zabytkowa kamienica na dlugiej?? rozebrali juz ja i buduja cos nowego czy nadal stoi z wielkim napisem >do rozbiurki<??
JaCeK ! July 1st, 2005, 10:53 PM Mam pewne informacje z Eurobuild-a
Cinema City w Focusie bedzie mial 4,2 tys m kw. powierzchni (tylko ciekawe ile ma Multikino- zeby to jakos porownac)
Ma tam byc "prawie 150" sklepow, wiec cale szczescie ta informacja o kilkudziesieciu nie jest prawdziwa.
http://maps.google.com/maps?q=minneapolis&ll=44.932108,-92.928050&spn=0.010457,0.014636&t=k&hl=en
MartBDG July 13th, 2005, 01:00 AM No to czekamy na budowe.
Filo July 20th, 2005, 01:05 PM PRZYGOTOWANIE DO BUDOWY TRASY W-Z
Urząd miasta Bydgoszczy wystąpił do Urzędu Marszałkowskiego o dotację z funduszy unijnych w wysokości 50 mln zł na budowę Trasy W-Z.
Cały koszt budowy trasy szacowany jest na 71,8 mln zł. Jeżeli uda się pozyskać 50 mln zł ze środków strukturalnych, miasto będzie musiało wyłożyć ponad 20 mln zł. Decyzja o przyznaniu pieniędzy zapadnie w październiku br. Roboty prawdopodobnie rozpoczną się na początku 2006 r.
JaCeK ! July 25th, 2005, 01:37 PM PRZYGOTOWANIE DO BUDOWY TRASY W-Z
Urząd miasta Bydgoszczy wystąpił do Urzędu Marszałkowskiego o dotację z funduszy unijnych w wysokości 50 mln zł na budowę Trasy W-Z.
Cały koszt budowy trasy szacowany jest na 71,8 mln zł. Jeżeli uda się pozyskać 50 mln zł ze środków strukturalnych, miasto będzie musiało wyłożyć ponad 20 mln zł. Decyzja o przyznaniu pieniędzy zapadnie w październiku br. Roboty prawdopodobnie rozpoczną się na początku 2006 r.
Wreszcie !- oby
Za to sa wiesci ze Focus Park zacznie sie budowac w Marcu 2006 a skonczy jesienia 2007 i bedzie kosztowal 250 mln zl.
Parking bedzie na dwoch gornych poziomach- a na 2 dolnych sklepy i oczywiscie Cinema City.
Jesli znowu sie radni PiS-u dopieprza do tego to sie ostro wkurze :bash:
Oto fabryka miesa- przyszly Focus:
http://maps.google.com/maps?q=bydgoszcz+poland&ll=53.124610,18.017632&spn=0.003113,0.007522&t=k&hl=en
Darek_W July 26th, 2005, 05:52 PM Astoria z przeszkodami
Bydgoscy radni próbują zahamować inwestycję firmy Vertano, która zamierza wybudować centrum handlowe Astoria w Bydgoszczy. Radni zaskarżyli do Sądu Administracyjnego decyzję prezydenta miasta o warunkach zabudowy. Uważają, że w przypadku obiektów o powierzchni powyżej 2 tys. mkw. plan zagospodarowania przestrzennego powinien być zatwierdzony przez radę, a w tym przypadku takiej zgody nie było. Przedstawiciele prezydenta odpowiadają, że w Astorii żaden ze sklepów nie przekroczy takiej powierzchni, a w związku z tym wystarczy wydanie decyzji administracyjnej. Radnym nie podoba się również, iż ulica Jagiellońska, przy której stanie obiekt nie będzie przebudowana i z tego powodu centrum miasta się zakorkuje. Składane skargi nie blokują jednak możliwości wydawania kolejnych pozwoleń i rozpoczęcia inwestycji. (Źródło: „Gazeta Wyborcza”, Bydgoszcz)
Eurobuild
darius. August 7th, 2005, 05:01 PM Atelier Holka przygotował projekt Kauflanda w Bydgoszczy
Na etapie finalizacji wyboru generalnego wykonawcy są przygotowania do budowy nowego marketu sieci Kaufland w Bydgoszczy (woj. kujawsko-pomorskie). Według naszych informacji, kontrakt powierzony zostanie podmiotowi, z którym Kaufland współpracował już przy realizacji marketów. Koncepcję architektoniczną inwestycji przygotowała na zlecenie sieci bydgoska pracownia Atelier Holka. Obiekt o powierzchni ok. 4000 mkw. powstanie na osiedlu Wyżyny, w rejonie ulic Wojska Polskiego, Szpitalnej, Modrakowa i Magnuszewskiej. Obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje lokalizację w tym miejscu budynku handlowego od dwóch do czterech kondygnacji.
WH
JaCeK ! August 7th, 2005, 05:11 PM w Bydgoszczy (woj. kujawsko-pomorskie).
Dobrze wiedziec :)
Pewnie bedzie mnostwo protestow- zreszta juz wczesniej tez byly. Jak to sie tam tylko utrzyma :? W okolicy jest naprawde duzo supermarketow
JaCeK ! August 29th, 2005, 09:28 PM Wrocilem wlasnie z Bydgoszczy i zejde troche z tematu Astorii ale tak zadko mam okazje tam byc wiec musze sie popytac. Spacerowalem sobie nad Brda od mostu gdzie jest astoria do tego blizej starego miasta i tak sobie myslalem ze to takie zajebiste miejesce na ladne mieszkalne bloczki nad sama rzeka, a tymczasem staja komuchowate klocki i jakies sypiace sie kamieniczki. Nic tam nie beda budowac?? A drugie pytanie dotyczny takich ladnych kamieniczek przy barce, czy oni je otynkowali czy mi sie cos przywidzialo???? bo kiedys to byly cegly i bale drewniane??
Na post w watku o Astorii odpowiadam tu i zachecam- zeby nie robic offtopicu tu rozmawiajmy o wszystkich innych oprocz Astorii inwestycjach w miescie.
"Kamieniczki przy barce" to spichlerze bydgoskie- do 1960 byly obok jeszcze 2 ale sie spalily. W moim miescie jednak nie odbudowano zadnego zabytku wiec na to tez nie ma co liczyc.
Te 3 obecne spichrze faktycznie otynkowano (chyba jeszcze zreszta nie skonczyli). Trzeba powiedziec ze ich remont byl troche dziwny bo polegal na wymienieniu kazdego elementu - cegla, po cegle, belka, po belce na nowe.
A jesli chodzi o "komuchowate klocki i jakies sypiace sie kamieniczki" to nie wiem co napisac- znam kazdy budynek w tej okolicy i kamienice- jak na Bydgoszcz- sa w calkiem niezlym stanie a z klockow znam tylko wyremontowany Projprzem/ BOŚ, ktory dosc dobrze sie prezentuje.
Oczywiscie zadnych konktetnych planow dla tej okolicy nie ma :(
Obecnie niestety Bydgoszcz to takie miasto w ktorym z trudem buduje sie pojedyncze bloki i nie ma mowy o ambitniejszych inwestycjach. Ale to na szczescie jeszcze tylko najwyzej przez kilka tygodni
Iron August 29th, 2005, 09:42 PM Jacku muszę Ci powiedzieć że odbudowa dwóch spalonych spichrzy to nie s-f tylko fakt nawet projekt Bulanda-Mucha je uwzględniał ale i regionalnej prasie pisano że akurat ten zabytek ma szanse być odbudowany.
Iron August 29th, 2005, 09:51 PM Aha w Starym Fordonie na przeciwko salonu BFM, wpobliżu parku milenijnego "Komunalni" budują małe osiedle bloków...ale nie są to bloki o kiepskiej architekturze. Naprawde na wizualu (tablica budowy) jest co podziwiać. Pojadę tam w tym tygodniu i zrobię fotki to zobaczycie. Może jak się spodoba to damy do wieści z Budowy wątek o bydgoskiej mieszkaniówce??? Każdy wlei jakieś foty budowanych bloków z jego okolicy (warunek: wymagana wartość architektoniczna obiektu).
A i jeszcze jedna wypasiona budowa "Osiedle bajkowe na bajce" tam powstaną bloki o wysokim standardzie z zielenią i oczkami wodnymi na dachach budunków, oczywiście nie muszę dodawać że teren będzie grodzony i monitorowany(niestety).
zonc August 29th, 2005, 09:57 PM Powiem tak... otynkowali i na to klada cegly ale bardzo cienkie (3cm) tylko jaka elewacja. Bylo to wymagane by w srodku moglo byc muzem.
Iron August 29th, 2005, 10:12 PM MWiK zainwestują w mieście 1 MILIARD ZŁOTYCH!!!!!
http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/0/B067CF0A6D6830F9C1256FD6002692AF?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView&View=n&Cat=wd
zonc August 29th, 2005, 11:06 PM cos link dales zly :) a o wodociagach czytaj w poprzednich postach :)
Iron August 29th, 2005, 11:34 PM cos link dales zly :) a o wodociagach czytaj w poprzednich postach :)
Już poprawiłem ....nie napisałem wtedy http:// :)
cichus1 August 29th, 2005, 11:42 PM nie do konca zrozumialem z tymi spichrzami to zostanie tynk czy ceglana okladzina na wieszchu? Mi sie bardziej podobalo z ceglami dobrze pasowalo do budynkow po drugiej stronie rzeki. Wogole ta okolica bardzo mi sie podoba. Mowie bo po raz pierwszy bylem dluzej w byd niz godzine. Mialem czas sie troche poszwedac. A te bloczki co widzialem to idac wzdluz rzeki od astorii(tam chyba jest basen) po lewej takie niskie 3 pietrowe chyba. Tak sie tam rozmarzylem ze to zajefajne miejsce na jakis ladne mieszkania tak nad rzeka. A tak wogole to mi ktos przeszukal samochod na parkingu w multikinie i nic nie ukradl ?!?!? Wybredni zlodzieje sa w bydgoszczy
zonc August 30th, 2005, 12:17 AM multikino to porazka z zlodziejami!! Podejrzewam ze to nawet sa ludzie tam pracujacy ;\
co do spirzchy... bedzie cegla :) nie martw sie...
Iron August 30th, 2005, 12:22 AM Wiem o jaki teren Ci chodzi ale nic tam nie jest planowane (przynajmniej przez najbiższe lata) ale spichrza będą otynkowane. Jako obiekt zbytkowy nie ma znaczenia czy ładnie wyglądały z budynkami po drugiej stronie rzeki i muszą być odbudowane zgodnie z oryginałem (czyli otynkowane). Mi się takie bardziej podobają (otynkowane znaczy).
Iron August 30th, 2005, 12:22 AM ZONC na gg marsz!!! bo coś nie możemy się zgrać. :)
zonc August 30th, 2005, 12:24 AM ze co!?!??!?!?!?! Pokarz mi ich otynkowane zdjecia!?!?! ;\ szok
Iron August 30th, 2005, 12:28 AM hehehe młody jesteś to nie wiesz :) Masz tu fotke i podziwiaj (po prawej)
http://img291.imageshack.us/img291/4488/2ef5765d3cec4db77deba3c3072686.jpg (http://imageshack.us)
PS. Ładny avatar :)
cichus1 August 30th, 2005, 12:51 AM tez sie zdziwilem ze je tynkuja ale sobie pomyslalem ze moze nie znam sie albo cos mi sie pomylilo - a propos tego widoku, tylko bardziej wspolczesnego to stoi tam kilka takich wysokich blokow po lewej 2 albo 3 jakby je cale oszklic mysle ze idealnie by pasowaly - a poza tym na powyzszym zdjeciu widac ile wnosza te dwa biurowce polokragle do krajobrazu - perelki
any@body August 30th, 2005, 02:51 PM bardzo przydalaby sie zrekonstruowane 2 spichrze,oraz cala ulica mostowa,szczegolnie 2 kamienice u jej wlotu.to miejsce bardzo by zyskalo na atrakcyjnosci.ale watpie,ze odbuduja w przedwojennym ksztlacie,jesli wogole,slyszac o propozycjach budowy w miejscu kaskady jakis nowych kamieniczek,zamiast rekonstrukcji starych,przeciez to bzdura.dziwne,ze w tak duzyzm miescie nie znajdzie sie zaden inwestor,ktory odbudowalby wspomniane budynki,zeby zrobic w nich chociazby apartamenty,mysle,ze w takim miejscu mialyby olbrzymie powodzenie.
JaCeK ! August 30th, 2005, 04:44 PM Dosc juz marzen, do czego nam one potrzebne ? Po nich zawsze tylko nastepuje twarde niemile zejscie na ziemie.
Lepiej tylko kibicowac zapowiadanym inwestycjom.
zonc August 30th, 2005, 08:19 PM Jacek znow nadchodza dni w ktorych mam cie dosc... niecierpie minimalizmu
michal1982 August 30th, 2005, 08:45 PM Ta kamienica ma isc pod mlotek i z tego co wiem beda cos nowego budowac
http://image57.webshots.com/57/7/67/62/416176762RZHdAH_ph.jpg
Iron August 30th, 2005, 10:17 PM bardzo przydalaby sie zrekonstruowane 2 spichrze,oraz cala ulica mostowa,szczegolnie 2 kamienice u jej wlotu.to miejsce bardzo by zyskalo na atrakcyjnosci.ale watpie,ze odbuduja w przedwojennym ksztlacie,jesli wogole,slyszac o propozycjach budowy w miejscu kaskady jakis nowych kamieniczek,zamiast rekonstrukcji starych,przeciez to bzdura.dziwne,ze w tak duzyzm miescie nie znajdzie sie zaden inwestor,ktory odbudowalby wspomniane budynki,zeby zrobic w nich chociazby apartamenty,mysle,ze w takim miejscu mialyby olbrzymie powodzenie.
Apartamenty przy Starym Rynku?? eee raczej nie, lepiej żeby były tam kawiarenki (może coś jak "Węgliszek"). A Mostową można by odbudować ale bardziej opłaca się inwestorom zagospodarować wnętrza obecnych kamieniczek. Szkoda tylko że firmy tak często nie odnawiają całych kamieniczek...skąpcy!!! miasto powinno uchwalić że firma która chce zająć lokale kamienicy musi odnowić całą jej elewacje. I byłby spokój.
zonc August 30th, 2005, 10:20 PM czy to ta w ktorej miescila sie na dole pizzernia ?
Iron August 30th, 2005, 10:20 PM DO MICHAL1982!!!!
Wogóle nie widać zdjęć które zamieszczasz a jestem ich bardzo ciekaw ... sprawdź czy wstawiasz odpowiednie fotki.
zonc August 30th, 2005, 11:01 PM Kliknij prawym na krzyzyk, skopiuj link i wklej w nowe okno :) Wtedy widac:P
JaCeK ! August 31st, 2005, 12:23 AM Jacek znow nadchodza dni w ktorych mam cie dosc... niecierpie minimalizmu
Jesli chodzi o same inwestycje to jestem MAKSYMALISTĄ, uwielbiam jak najwiekszy rozmach, tyle ze warto marzyc o inwestyzjach politykom ( radnym, prezydentowi miasta) albo przynajmniej takim co zamierzaja nimi zostac.
Po co np. mam marzyc o wiezowcach na 150 metrow w Bydgoszczy ? Co z tego wyniknie ?, to tylko oszukiwanie siebie ze nierealne rzeczy maja szanse na realizacje.
zonc August 31st, 2005, 09:39 AM a ja bede kiedys prezydentem miasta :) Iron bedzie moim NAMem wiec marzyc mozemy a ty nam nie przeszkadzaj :P
any@body August 31st, 2005, 02:28 PM Apartamenty przy Starym Rynku?? eee raczej nie, lepiej żeby były tam kawiarenki (może coś jak "Węgliszek"). A Mostową można by odbudować ale bardziej opłaca się inwestorom zagospodarować wnętrza obecnych kamieniczek. Szkoda tylko że firmy tak często nie odnawiają całych kamieniczek...skąpcy!!! miasto powinno uchwalić że firma która chce zająć lokale kamienicy musi odnowić całą jej elewacje. I byłby spokój.
a czemuzby nie? to rozsadne,ale oczywiscie ja tez wolalbym,zeby w tych ewentualnie zrekonstruowanych kamienicach byly kawierenki i kluby,ale przeciez to niemozliwe,zeby zajmowaly one cala wysokosc budynku,wiec logicznym i oplacalym byloby zrobienie tam aparatamentow,zwlaszcza w tych kamienicach nad sama rzeka,czyli najpiekniejszych.sam chcialbym tam zamieszkac :P i jestem pewien,ze popyt w tym miejscu bylby bardzo duzy.ewentualnie moglyby tam powstac kolejne sklepy,ale jakis dobrych marek.
michal1982 August 31st, 2005, 10:54 PM DO MICHAL1982!!!!
Wogóle nie widać zdjęć które zamieszczasz a jestem ich bardzo ciekaw ... sprawdź czy wstawiasz odpowiednie fotki.
PRZEPRASZAM!! ale wklejam je tak jak zawsze nie wiem czemu ich nie widzicie ja je widze moze to przez to ze mam je www.webshots.com slyszalem ze sa z tym problemy
michal1982 August 31st, 2005, 11:20 PM czy to ta w ktorej miescila sie na dole pizzernia ?
nie pamietam czy byla tam pizzernia wkleje jeszcze pare fotek tej kamieniczki mam nadzieje ze bedzie widac :)
http://image50.webshots.com/150/7/18/30/418771830vDyooL_ph.jpg
to ta sama kamienica tylko ze od strony zbozowego rynku
http://image57.webshots.com/57/2/52/88/439025288ETKkGr_ph.jpg
i ta kamienica tez do rozbiorki
http://image60.webshots.com/160/6/33/26/416163326XBcvHs_ph.jpg
mam nadzieje ze widac fotki jesli nie widzicie wszystkie moje fotki bydgoszczy mozecie zobaczyc tutaj http://community.webshots.com/myphotos?action=viewAllPhotos&albumID=416118136
Raine September 1st, 2005, 08:46 AM ^ani zdjęcia nie widać, ani link nie działa
http://imageshack.us/
michal1982 September 1st, 2005, 12:13 PM cholera poddaje sie !
Iron September 1st, 2005, 04:22 PM Trzy posty powyżej są SUPER zabawne !!!!!świetnie się je czyta i lałem ze śmiechu!!!SUPER :) Ale nie w złym sensie.
Iron September 1st, 2005, 04:24 PM a czemuzby nie? to rozsadne,ale oczywiscie ja tez wolalbym,zeby w tych ewentualnie zrekonstruowanych kamienicach byly kawierenki i kluby,ale przeciez to niemozliwe,zeby zajmowaly one cala wysokosc budynku,wiec logicznym i oplacalym byloby zrobienie tam aparatamentow,zwlaszcza w tych kamienicach nad sama rzeka,czyli najpiekniejszych.sam chcialbym tam zamieszkac :P i jestem pewien,ze popyt w tym miejscu bylby bardzo duzy.ewentualnie moglyby tam powstac kolejne sklepy,ale jakis dobrych marek.
A ja na wyższych piętrach widzę galerie warsztaty artystyczne i kafejki z widokiem na Stary Rynek!!!! Byłby gicior!!!
Iron September 1st, 2005, 04:27 PM Radosne nowiny o inwestycjach. Wykorzystałem w nich wiedzę PITa z GW ale ponieważ tu nie pisuję to poczytajcie (aż się serce raduje).UWAGA DUŻO CZYTANIA!!!
Gromadzą się dobre wiadomości dla Bydgoszczy. Wkrótce miasto czeka boom
inwestycyjny po kilku chudych latach.
WOJSKO
-Centrum NATO za 250 mln, w tym najekskluzywniejszy w mieście hotel. Będzie
budowane przez 2006 i 2007 r.
-450 mieszkań dla wojskowych
-Polskie centrum serwisowe F16 w zakładach WZL. Umożliwi to transfer
najwyższych technologii do Bydgoszczy oraz spokojny byt przedsiebiorstwa
przez 30 lat
-Offset dla zakładów Nitrochem i Belma. Możliwe jest zwiększenie zatrudnienia.
KOMUNIKACJA
-nowe połączenia lotnicze: 3x dziennie do Warszawy, codziennie do Londynu,
raz w tygodniu do Tunezji i na greckie Korfu, wkrótce do Dueseldorfu lub
Monachium oraz Krakowa
-powstanie nowa trasa wschód-zachód po wybudowaniu "trasy jachcickiej"
-odtąd co roku będzie przygotowywana wielka nowa inwestycja drogowa, po
trasie W-Z, trasa kujawska, następnie węzeł wschodni
-w 2 lata 2006-2007 powstanie 13 km trasy ekspresowej od granic miasta do
Białych Błót. 8 km obwodnicy południowej S10 zyska stan docelowy - 2 jezdnie,
4 pasy, wiadukty, rozjazdy, ekrany. Koszt 250 mln zł, miasto nie wyda
złotówki
-tramwaj do Fordonu jako etap szybkiej kolei Bydgoszcz-Toruń
-na Glinkach powstaną rozjazdy na wzór Auchan, tunel, nowe rondo, projekty są
na ukończeniu, prace w 2006 r.
-w pobliżu Focus Park wyremontowane zostaną okoliczne drogi w sporym kwartale
Bielawek (do końca 2007)
- w pobliżu Galerii Pomorskiej powstają koncepcje nowego marketu, sa szanse
na inwestycje drogowe
- ul. Solskiego zyska 2-gą jezdnię w pobliżu Modusa (market Kaufland)
- IKEA do 2009 r, zbuduje sklep, w tym nowy drogowy węzeł dwupoziomowy
- 15 ulic osiedlowych buduje się, 30 będzie wkrótce
- nakładki bitumiczne na najważniejszych bydgoskich arteriach właśnie
powstają lub powstaną ( w tym roku: Grunwaldzka, 3 Maja, Markwarta,
Jagiellońska, Bernardyńska, Toruńska, Wojska Polskiego, w przyszłym m.in.
Focha, Sporna, wiadukty warszawskie)
- do 2006 r. 23 nowe autobusy Mercedes
- Rondo Jagiellonów zyska nowe efektowne zadaszenia
NAUKA
- od jutra (1 IX 2005) Uniwersytet, który deklaruje ambicje rozwojowe
- już buduje się Wydział Farmacji CM UMK na ul. Jurasza (koszt 30 mln)
- już buduje sie Centrum Innowacyjności ATR (koszt 20 mln)
- ATR zyska nazwę Uniwersytetu Technologicznego
- na UKW rozbudowują się laboratoria mitotoksyn
- tylko w lipcu powstały kolejne 2 uczelnie niepubliczne
- Wyższa Szkoła Gospodarki co roku uruchamia nowe kierunki, buduje nowe
obiekty (w 2006 r. obiekty nad Brdą)
- rozbudowują się pozostałe szkoły. Kuj-Pom. Szkoła Wyższa buduje akademik w
pobliżu Łuczniczki
STARÓWKA
- od początku 2006 r. zapowiadane są prace przy wznoszeniu wschodniej pierzei
Mostowej
- powstanie fontanna Potop zasilona funduszami przez CH Astoria
- powstanie pomnik Kazimierza Wielkiego
- powstana kolejne pomniki: T. Kocerki, A. Szwalbego i inne
- razem z uprządkowaniem okolic Opery ruszy wreszcie rewitalziacja Wyspy
Młyńskiej, powstana 3 mosty wiszące nad Brdą, kanał międzywodzie
- kamienice w okolicy CH Astoria zyskają nowe elewacje
- na przełom 2005/06 będą podświetlone bydgoskie mosty: Staromiejski,
Bernardyński, Królowej Jadwigi
TURYSTYKA
- powstaje trasa turystyczna w hitlerowskiej fabryce DAG
- od 1 IX skansen bunkrów Przedmościa Bydgoskiego
- od 2006 kolejne tramwaje wodne
- są szanse na awans turystyczny Kanału Bydgoskiego
- stali przewodnicy oprowadzający po mieście
- w parku Myślęcińskim nowe inwestycje: Centrum Olimpia (m.in. z polem do mini-
golfa), terrarium, nasadzenia roślin egzotycznych w Ogrdzie Botanicznym za
pieniadze UE
- może polepszy się atmosfera w sprawie odbudowy bydgosich zabytków: przede
wszystkim zachodniej pierzei Rynku, kościoła jeziuckiego i Teatru Miejskiego
INNE
- powstaną nowe hotele: związane z portem lotniczym oraz tanie hotele typu
formula
- po odnowieniu Wyspy Młyńskiej są duże szanse na kontynuację budowy hotelu na
Wyspie - będzie to efektowny gmach, na miarę najpiękniejszych w mieście
- Dworzec Główny przejdzie metamorfozę na centrum handlu, komunikacji i usług
KULTURA
- do końca 2006 r. zostanie wykończona Opera Nova, scena letnia, parking
podziemny, bulwary (już zatwierdzone 30 mln zł)
- Filharmonia Pomorska przechodzi włąśnie największy remont w swej 50-letniej
historii
- Teatr Polski dokończenie remontu
- wkrótce wykończy się remont pałaców w Ostromecku - będzie centrum kulturalne
dla Fordonu
- powstają kolejne festiwale i imprezy. Jest ich już tyle, że trudno je
wszystkie zebrać i śledzić
GOSPODARKA
- Bydgoski Park Przemysłowy zapoczątkuje lawinę, która odmieni nieco obraz
gospodarczy miasta. W przygotowaniu kilka tysięcy miejsc pracy.
Inwestorzy, którzy dawniej chętnie weszliby do Bydgoszczy wreszcie będą mieć
dostępne tereny i ulgi.
- Zakłady Mięsne budują nowy Zakład na Przemysłowej
- Centrum logistyczne Poczty Polskiej buduje się w Lisim Ogonie
- jest szansa na centrum magazynowo-logistyczne w Osowej
- Volex - firma telekomunikacyjna (high-tech, 300 osób) przeniosła się do
Bydgoszczy
- Centrum Phillipsa powstaje w Bydgoszczy
SPORT
- kolejne 2 lata z Bydgoszcz Grand Prix na zużlu
- do 2007 r. powstana 2 lodowiska: duże kryte na kilka tys. miejsc koło
Łuczniczki oarz mniejsze w Fordonie i składane na Osowej Górze
- będą inwestycje w obiektach dawnej Polonii, m.in. sztuczna murawa na boiskach
(obecnie własność UKW)
OCHRONA ŚRODOWISKA
- do 2009 r. zrealizuje się Bydgoski Program Renowacji i Rekultywacji Systemu
Wod-Kan za 1 mld zł. Wodociągi właśnie wypuściły obligacje jako pierwsze w
Europie Środkowej
- za 2 lata zakończenie programu z funduszy Phare
- po ukończeniu programów, miasto będzie kompletnie skanalizowane, wszelkie
instalacje wymienione, nowy system filtracji wody, Brda będzie uroczo
przeźroczysta aż do ujścia (II klasa), kanał bydgoski oczyszczony, będą mogły
powstac oficjalne kąpieliska nad rzeką oraz sztuczne plaże
- powstał właśnie zakłąd utylizacji osadów z oczyszczalni Kapuściska
- rekultywuje się wysypisko śmieci w Żółwinie
FAJNE CO???
any@body September 1st, 2005, 05:01 PM Kur...cze,bardzo fajne,ale jakby zostawic z tej calej listy,w wiekszosci, poboznych zyczen,to zostaloby tego naprawde malo jak na tak duze miasto wojewodzkie,poza tym..o wiekszosci z tych inwestycji mowi sie od wielu lat i jakos ciagle nie sa realizowane.zobaczymy ile z tego co napisales bedzie sie budowalo za rok,kiedy wroce z wygnania ;)
Iron September 1st, 2005, 05:16 PM Kur...cze,bardzo fajne,ale jakby zostawic z tej calej listy,w wiekszosci, poboznych zyczen,to zostaloby tego naprawde malo jak na tak duze miasto wojewodzkie,poza tym..o wiekszosci z tych inwestycji mowi sie od wielu lat i jakos ciagle nie sa realizowane.zobaczymy ile z tego co napisales bedzie sie budowalo za rok,kiedy wroce z wygnania ;)
Naprawdę pobożne życzynia???? NIE WYDAJĘ MNIE SIE hehehe większośc z nich jest w trakcie realizacji przecież!!!
any@body September 1st, 2005, 05:30 PM oj chyba jednak nie wiekszosc,zreszta,niewazne...przyznasz sam,ze jest tu duuuzo planow raczej niz inwestycji w relizacji...no chyba,ze za etap realizacji uznamy "pojawienie sie szansy" na dana inwestycje :D
hehe,jak wroce za rok to pogadamy,chcialbym,zebys mial racje,a ja skruszony odszedlbym ze spuszczona glowa ;) ...i udal sie w strone placu (od)budowy teatru miejskiego.. :)
Iron September 1st, 2005, 05:39 PM hehe ok niech tak będzie. Nie wiem skąd wrócisz ale Bydzia będzie wielkim placem budowy i synonimem rozwoju....oj niepoprawny ze mnie optymista ale kocham to miasto!!!Pozdrawiam any@body
zonc September 1st, 2005, 08:26 PM any@body jest na Warszawskim wygnaniu :) ale juz niedlugo wraca do swojego domku :)
a ci di Ironowych inwestycji:
sport = ma 100 % racji
ochrona srodowiska 100 % racji
gospodarka= czesciowo :) Gdyz nie liczmy na kilka tysiecy miejsc pracy odrazu! Narazie powstaja tam 2 zakaldy, jedni od oczyszczania miasta buduja sortownie i ktos kto produkuje wentyle do opon :) Laczne zatrudnienie 180 osob.
kultura = 90 % racji :) Gdyz nadal nie wiadomo co bedzie dalej remontem srodka filharmoni. Bedzie malowanko czy bedzie ostro :) Pewne jest ze bedzie remont ale jego stopien jest niewiadomy.
inne = 100% i nawet wiecej :) Sie zdziwicie, ja pomilcze :) (na forum :P GG znacie :P )
Turystyka i Starowka = 100% racji!
nauka = zapomniales o KAMPUSIE UMK!!
wojsko = wszystko podpisane, a f16 juz tez pewne podpisy za miesiac!!!
drogi= no niby tak, ale ja w te super udane rozwiazania marketowe nie wierze:) Wielokrotnie markety dawaly ciala :)
any@body September 1st, 2005, 08:35 PM any@body jest na Warszawskim wygnaniu ale juz niedlugo wraca do swojego domku
haha,pierwsze slysze,ale chcialbym tak :P
zonc September 1st, 2005, 08:46 PM Prawie dwa tysiące osób z Bydgoszczy i okolic znajdzie pracę jeszcze w tym roku w firmach na terenie Bydgoskiego Parku Przemysłowego. Finalizowane są pierwsze umowy z wielkimi inwestorami.
Bydgoska spółka Wesmet jako pierwsza produkuje w Parku na Kapuściskach. 20 osób pracuje przy wyrobie tłoków do lokomotyw. Firma Corimp, oczyszczająca pół naszego miasta, zaczyna właśnie budowę sortowni odpadów. A szefostwo Parku od kilku miesięcy prowadzi negocjacje z wieloma kolejnymi spółkami, które chcą zainwestować w Bydgoszczy. - Jesteśmy coraz bliżej konkretnych ustaleń i podpisania umów - zdradza Grzegorz Dudziński, prezes Parku. - Jestem przekonany, że w ciągu kilku najbliższych miesięcy będziemy mogli powiedzieć, że utworzenie parku to sukces. Właśnie wtedy podpiszemy pierwsze umowy ze znaczącymi firmami, które zatrudnią wiele osób - dodaje. Dudziński nie chce zdradzać, z jakimi firmami prowadzone są rozmowy. - Powiem jedno: jeżeli się uda, a wszystko na to wskazuje, to tylko w dwóch firmach, z którymi negocjacje są najbardziej zaawansowane, pracę znajdzie około 1,8 tys. mieszkańców Bydgoszczy i okolic - informuje.
Wiadomo jednak, że zagospodarowaniem 1,5 ha ziemi zainteresowana jest niemiecka firma, produkująca wyroby plastikowe i elektroniczne dla samochodów. Jeżeli dojdzie do porozumienia, to będzie tam pracowało blisko 300 osób. Umowa ma być podpisana najpóźniej w listopadzie.
- Natomiast 17 ha czeka na inny podmiot, który chce produkować podzespoły do samochodów różnych marek - mówi prezes BPP. - Szefowie tej firmy są zachwyceni naszą ofertą i wszystko wskazuje na to, że na początku przyszłego roku zapadnie ostateczna decyzja. Oszałamiająca jest liczba pracowników, która mogłaby pracować w tej spółce. Dudziński szacuje, że nawet 1,5 tys. osób.
- Poszukiwania inwestorów są łatwiejsze niż przypuszczałem. Wspólnie z zespołem obsługi inwestora, działającym przy ratuszu, znaleźliśmy kolejnych, z którymi prowadzimy rozmowy. I są oni bardzo zainteresowani walorami Parku i naszego miasta - kończy.
any@body :) sorry! WArszawa cie fascynuje :) Popierniczylo mi sie co tam Jacek gadal :P
Iron September 1st, 2005, 09:21 PM any@body jest na Warszawskim wygnaniu :) ale juz niedlugo wraca do swojego domku :)
a ci di Ironowych inwestycji:
sport = ma 100 % racji
ochrona srodowiska 100 % racji
gospodarka= czesciowo :) Gdyz nie liczmy na kilka tysiecy miejsc pracy odrazu! Narazie powstaja tam 2 zakaldy, jedni od oczyszczania miasta buduja sortownie i ktos kto produkuje wentyle do opon :) Laczne zatrudnienie 180 osob.
kultura = 90 % racji :) Gdyz nadal nie wiadomo co bedzie dalej remontem srodka filharmoni. Bedzie malowanko czy bedzie ostro :) Pewne jest ze bedzie remont ale jego stopien jest niewiadomy.
inne = 100% i nawet wiecej :) Sie zdziwicie, ja pomilcze :) (na forum :P GG znacie :P )
Turystyka i Starowka = 100% racji!
nauka = zapomniales o KAMPUSIE UMK!!
wojsko = wszystko podpisane, a f16 juz tez pewne podpisy za miesiac!!!
drogi= no niby tak, ale ja w te super udane rozwiazania marketowe nie wierze:) Wielokrotnie markety dawaly ciala :)
Ok to o Filharmoni sporo nie wiesz bo wymienili siedziska, całą scene (zmiana klepek drewnianych), instalacja klimatyzacji wszystko z materiałów identycznych z pierwowzorami tzn. siedziska badano akustycznie w nowych wykorzystano ten identyczny materiał żeby nie zmienić NAJLEPSZEJ w Europie akustyki)oczywiście nowe będą bardziej komfortowe, będziemy się mogli o tym przekonać na 43 Bydgoskim Festiwalu Muzycznym, a co do klepek to są z drewna o takiej samej akustyce i nawet są układane w dokładnie ten sam wzór również z powodu akustyki.
Kampus UMK??? Chyba UKW!!
JaCeK ! September 1st, 2005, 09:30 PM Kampus UMK??? Chyba UKW!!
UMK , bo to Collegium Medicum ( i to nie jest zadna inicjatywa z Torunia jakby co bo to juz wczesniej bylo planowane- za czasow Akademii Medycznej)
Iron September 1st, 2005, 09:37 PM Fajnie będą w Bydzi dwa kampusy!!Ten UKW ma być podobno świetny i nowoczesny na wskroś....czekamy na projekty.
Jacek a gdzie ma być kampus CM UMK??wiesz coś???
zonc September 1st, 2005, 09:44 PM nie o UMK nie wiadomo, chca budowac tez (lub wynajac) cos dla psychologii i wtedy w poblizu kampus
JaCeK ! September 1st, 2005, 09:47 PM Fajnie będą w Bydzi dwa kampusy!!Ten UKW ma być podobno świetny i nowoczesny na wskroś....czekamy na projekty.
Jacek a gdzie ma być kampus CM UMK??wiesz coś???
Nie wiem, ale przyszla mi teraz do glowy lokalizacja- kolo Wyszynskiego- tam jest idealnie nadajace sie puste miejsce- i to kolo Szpitala Uniwersyteckiego.
Iron September 1st, 2005, 09:47 PM No to teraz już nic nie rozumiem. Bardziej wiarygodnie brzmi Jacek z kampusem dla CM UMK.
Iron September 1st, 2005, 09:50 PM Nie wiem, ale przyszla mi teraz do glowy lokalizacja- kolo Wyszynskiego- tam jest idealnie nadajace sie puste miejsce- i to kolo Szpitala Uniwersyteckiego.
A tam są chyba ogródki działkowe. A propos trzeba je zlikwidować bo wiochę robią. Bydgoszcz jest unikalna jeśli chodzi o ilość ogródków działkowych na terenie miasta, ale czy to powód do dumy????Ale przy Wyszyńskiego jest chyba szpital wojewódzki im.Biziela, a uniwersytecki to Jurasza
JaCeK ! September 1st, 2005, 10:06 PM A tam są chyba ogródki działkowe. A propos trzeba je zlikwidować bo wiochę robią. Bydgoszcz jest unikalna jeśli chodzi o ilość ogródków działkowych na terenie miasta, ale czy to powód do dumy????Ale przy Wyszyńskiego jest chyba szpital wojewódzki im.Biziela, a uniwersytecki to Jurasza
Uniwersytecki- w okolicach Wyszynskiego- to jasne jak slonce :)
A ogrodkow dzialkowych juz nie ma - zostaly tam tylko pojedyncze drzewa, nie ma juz domkow dzialkowych i plotow.
zonc September 1st, 2005, 10:07 PM CM UMK a UMK to to samo... tyle ze UMK chce kolejne wydzialy u nas uruchamiac.
Iron September 5th, 2005, 02:52 PM <Były plany, przyszedł czas na ich realizację - w Bydgoskim Parku Przemysłowym już działa kilka nowych firm, a finalizowane są umowy z kolejnymi inwestorami.
264 hektary uzbrojonego terenu, fantastyczne skomunikowanie dowolnymi środkami transportu i szansa na umowy z wielkimi inwestorami - to niepodważalne plusy powołanego do życia w zeszłym roku Bydgoskiego Parku Przemysłowego.
Udziałowców BPP jest ośmiu. Są to: „Zachem”, miasto Bydgoszcz, Akademia Techniczno-Rolnicza, Metalko, Corimp, MD Projekt, Regula i Zachem UCR.
Jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością park został zarejestrowany w Krajowym Rejestrze Sądowym 21 lipca bieżącego roku. Miesiąc później podpisano umowy z miastem Bydgoszczą o zarządzanie i użyczenie tego terenu. Celem nadrzędnym jest aktywizacja terenu poprzemysłowego.
Z 40 działających w parku firm nowe są dwie: bydgoska spółka Westmet, produkująca tłoki do lokomotyw, która zatrudnia 20 osób, oraz firma Corimp, zaczynająca na tym terenie budowę sortowni odpadów.
Szef parku od kilku miesięcy prowadzi negocjacje z wieloma spółkami, które zainteresowane są inwestowaniem w grodzie nad Brdą.
Bliskie wejście do Bydgoszczy deklarują dwie firmy z branży samochodowej - niemiecka oraz amerykańska.
- Chcemy ściągnąć do bydgoskiego parku inwestorów, którzy mogą zaproponować najnowocześniejsze technologie - mówi prezes BPP, Grzegorz Dudziński.
Coraz głośniej mówi się o zainteresowaniu Bydgoskim Parkiem Przemysłowym ze strony Irlandczyków i Amerykanów.
- Już zaangażowano kilkaset tysięcy dolarów grantu rządu amerykańskiego dla opracowań technologiczno-wykonawczych inwestycji, która ma powstać na terenie parku - mówi prezes Grzegorz Dudziński.
Jeśli umowy zostaną sfinalizowane, w BPP znajdzie pracę wielu mieszkańców naszego miasta. >
I to mnie cieszy bo budowa galerii czy nowych kin wielosalowych na nic jak ludzie nie będą mieli pracy ... a tak proszę bardzo. Czekamy na zakłady przemysłu hi-tech. Jestem dobrej myśli ...jak zwykle jeśli chodzi o moje kochane miasto.
JaCeK ! September 5th, 2005, 03:01 PM To miejsce bylo raczej skazane na sukces- ta lokalizacja ma same zalety - chocby obwodnica czy wlasna stacja kolejowa czy pobliski Port Lotniczy.
JaCeK ! September 5th, 2005, 07:44 PM http://miasta.gazeta.pl/i/30/bydgoszcz/00.gif
Dominika Kulesza 05-09-2005 , ostatnia aktualizacja 05-09-2005 18:57
Za trzy lata w kranach bydgoszczan popłynie smaczna i dobrej jakości woda. Miejskie Wodociągi i Kanalizacja podpisały kontrakt na modernizację stacji uzdatniania wody na Czyżkówku. To jeden z największych i najważniejszych kontraktów w historii spółki, opiewający na ponad 86 mln zł.
Bydgoszcz jest jednym z niewielu miast w Polsce, które pobiera wodę bezpośrednio z rzeki. - To powoduje szereg problemów podczas procesu jej uzdatniania - mówi Stanisław Drzewiecki, prezes MWiK. - Brda jest rzeką, która okresowo zakwita. W ciągu roku temperatura wody waha się od zera do dwudziestu kilku stopni. Niskie temperatury znacznie utrudniają jej uzdatnianie, a wysokie powodują namnażanie bakterii i drobnoustrojów.
Stąd też projekt modernizacji stacji uzdatniania wody na Czyżkówku. Dzięki nowemu systemowi filtrowania, temperatura wody, która trafi do rur, będzie stabilna - pomiędzy 8 a 12 stopni, co bardzo ułatwi ten proces. - Tym samym będziemy dodawać do wody mniej środków chemicznych, co spowoduje, że będzie smaczniejsza i zdrowsza - mówi Drzewiecki.
Do filtrowania wody wykorzystane zostaną naturalne właściwości ukształtowania terenu dookoła Brdy. Na około 30 hektarach zostaną wykopane rowy i stawy infiltracyjne, do których będzie pompowana woda z rzeki. Tam, dzięki sile grawitacji, woda będzie się przesączała przez kolejne warstwy gleby, gdzie pompy głębinowe ją zbiorą i przepompują do stacji uzdatniania wody, a następnie do miasta. Projektem zajmie się konsorcjum firm, na czele którego stoi Górnośląskie Przedsiębiorstwo Wodociągów w Katowicach. Na przeprowadzenie całej inwestycji ma tylko 26 miesięcy.
Podczas realizacji projektu będzie trzeba wyciąć kilka hektarów na terenie lasów w okolicy Opławca i Czyżkówka (wzdłuż ul. Koronowskiej). - Nie chcemy pozbawiać okolicznych mieszkańców miejsc spacerów i odpoczynku - zapewnia Drzewiecki. - Drzewa zostaną wycięte tylko tam, gdzie powstaną zbiorniki wody. Wokół części z nich utworzymy ścieżkę ekologiczną z opisami. Same stawy i rowy będą ogrodzone, ale dostępne dla zwierząt i ptactwa.
Prace wchodzące w skład Bydgoskiego Projektu Rozwoju Usług Wodociągowych i Kanalizacyjnych są finansowane z europejskiego Funduszu ISPA oraz kredytu EBOR. Program obejmuje także kompleksową przebudowę sieci wodociągowej i kanalizacyjnej w całej Bydgoszczy. Modernizacja stacji na Czyżkówku zostanie ukończona za 3 lata.
Iron September 5th, 2005, 10:47 PM Rany mam jakiś problem z forum bo jak wszedłem to nie widziałem postów nowszych od posta zonc o UMK????Nie czaje i nie widziałem też tego mojego posta dopiero jak znów go wkleiłem to się wszystko uaktualniło. Jakieś cuda!!!???
JaCeK ! September 8th, 2005, 01:28 PM Te wczesniejsze byly wstepne, te sa juz bardziej dopracowane:
http://www.parkridge.pl/_d/rendery/bydgoszcz_d_1.jpg
http://www.parkridge.pl/_d/rendery/bydgoszcz_d_2.jpg
http://www.parkridge.pl/_d/rendery/bydgoszcz_d_3.jpg
http://www.parkridge.pl/_d/rendery/bydgoszcz_d_4.jpg
Cienema City bedzie mialo az 13 sal , poczakowo mialo miec tylko 8-10.
Wreszcie bedzie prawdziwy mall- koniec z tym gdzie wszyscy i wszystko zmierza do zajmujacego polowe lub wiekszosc calego interesu hipermarketu.
Jesli chodzi o same sklepy ciesze sie najbardziej z powrotu do Bydgoszczy marki Reporter i pierwszych w miescie dwupoziomowych sklepow z wewnetrznymi schodami ruchomymi.
Ciekawe sa rzuty :
Poziom 0 http://www.parkridge.pl/_d/rzuty/bydgoszcz/Bydgoszcz0.pdf
Poziom 1 http://www.parkridge.pl/_d/rzuty/bydgoszcz/Bydgoszcz%2B1.pdf
Nieco mniej ciekawe poziomy parkingowe :) :
Poziom 2 http://www.parkridge.pl/_d/rzuty/bydgoszcz/Bydgoszcz%2B2.pdf
Poziom 3 http://www.parkridge.pl/_d/rzuty/bydgoszcz/Bydgoszcz%2B3.pdf
Chociaz poza miejscami dla samochodow widac ze jest tez miejsce do zagospodarowania.
Jeszcze plan obiektu wraz z otoczeniem:
http://www.parkridge.pl/_d/komunikacja_bydgoszcz.gif
Wiadac na nim ze planowane jest poszerzenie ulicy Oginskiego (idzie wzdluz Focusa po prawej stronie)
Nie podoba mi sie jedna rzecz : brak wejscia od strony pln- zach. (lewy gorny rog). Tuz obok znajduje sie Bazylika, najwiekszy kosciol w Bydgoszczy, wiec co niedziele tysiace osob z tej strony wychodzi po mszy. To wprost porazajaca glupota (albo lagodniej- niedopatrzenie)projektanta -brak wejscia w tym miejscu.
Van der Rohe September 8th, 2005, 03:11 PM fajny projekt!
any@body September 8th, 2005, 04:19 PM Fajnie wyglada z zwenatrz na tych "rysunkach" ale zobaczymy czym to rzeczywiscie pokryja.wewnatrz moim zdaniem porazka,nie ma zadnego duzego placyku,gdzie moznaby usiasc i odpoczac,ani food courtu,nie podoba mi sie wnetrze.Fajnie,ze wreszcie bedzie zara i h&m no i trzeci empol.
JaCeK ! Ty kiepie :P w bydgoszczy sa juz przynajmniej 2 reportery:na dlugiej i w GP.
zonc September 8th, 2005, 05:13 PM reportera nie lubie ;\ a czy ten 2 tysunek to dupa sklepu od strony bazyliki ?
JaCeK ! September 8th, 2005, 07:11 PM reportera nie lubie ;\ a czy ten 2 tysunek to dupa sklepu od strony bazyliki ?
W gre wchodzi bazylika albo Oginskiego- raczej to 1.
Reporter- podobno sa 2 sklepy juz u nas :? nie mozliwie ze o tym nie wiedzialem
Wejscie od strony polnocnej- powinno byc nie tylko ze wzgledu na tlumy z Bazyliki ale tez tlumy z meczow Polonii, naprawde WIEEELKIE niedociagniecie projektanta.
schabzkoscia September 8th, 2005, 08:22 PM Jak na moje to ten projekt ma jeszcze kilka innych niedociagniec. Lepsze sa projekty Focusow w Zielonej i Gliwicach, tylko ze to inne biuro architektoniczne. Jesli to bedzie wygladalo od strony Bazyliki jak Tesco to bede powoli ale systemtycznie niszczyl im ten sklep, az sie zawali ;)
Wracajac jeszcze do projektu, to szkoda ze w zupelnie zaden sposob nowe obiekty nie beda nawiazywac do starych. Rzeznia moze nie jest architektonicznym majstersztykiem i do tego ciezko ja wlaczyc w strukture sklepu, ale to tylko zwieksza wyzwanie dla architekta :)
JaCeK ! September 8th, 2005, 11:00 PM Jak na moje to ten projekt ma jeszcze kilka innych niedociagniec. Lepsze sa projekty Focusow w Zielonej i Gliwicach, tylko ze to inne biuro architektoniczne. Jesli to bedzie wygladalo od strony Bazyliki jak Tesco to bede powoli ale systemtycznie niszczyl im ten sklep, az sie zawali ;)
Wracajac jeszcze do projektu, to szkoda ze w zupelnie zaden sposob nowe obiekty nie beda nawiazywac do starych. Rzeznia moze nie jest architektonicznym majstersztykiem i do tego ciezko ja wlaczyc w strukture sklepu, ale to tylko zwieksza wyzwanie dla architekta :)
Witam na forum :)
Poza tym wszystko wskazuje na to ze budynki po rzezni nie beda czescia Focus Parku, a warto by bylo umiescic tam cos ciekawego, moze galerie- ale sztuki czy inne rzeczy.
Co do samego wygladu zewnetrzengo mam nadzieje ze bedzie to sie choc troche komponowalo.
Iron September 9th, 2005, 11:25 AM Widok od strony naszej pięknej Bazyliki (wzorowana na Panteonie rzymskim jest pod względem architektonicznym jedyną tego typu w Polsce!!!) jest absolutnym błędem.(Co za moda w naszym mieście na te klinkierowe płytki???) BRE i Astria będzie ładnie wyglądać w tej cegło podobnej elewacji ze względu na podobne elewacje w pobliżu tamtych obiektów, ale przy Bazylice i reprezentacyjnych wilach z XIX i początku XX w. no to już przegięcie. Żądamy zmiany projektu od strony Bazyliki gdyż ta narusza spójność architektoniczną otoczenia!!!!A od strony Forońskiej obiekt został wyraźnie poprawiony (w porównaniu z wcześniejszymi renderami).
Jeszcze co do budynków po rzeźni to pwszem nie ma tam być galerii ale należeć będą do Focusa, a wnich będzie się mieścić administracja obiektu.Pozdrawiam i JaCeK świetny post z tymi nowymi wizualami-bardzo mnie ucieszył.
Iron September 9th, 2005, 11:33 AM I jeszcze jedno do JaCkA skąd wziąłeś te redndery bo na www.prkridge nie ma takich wizualek jak Ty wkleiłeś.
Iron September 9th, 2005, 11:47 AM A to już z zupełnie innej :"To pierwszy ośrodek dowodzenia sojuszu na terenie krajów Europy Środkowej i Wschodniej i największa inwestycja polskiej armii.
- Przystępując do NATO postawiliśmy na rozwój. Teraz zbieramy efekty tej decyzji - mówił minister obrony narodowej, Jerzy Szmajdziński, który wmurowywał wczoraj przy ulicy Szubińskiej kamień węgielny.
Prace mają ostro ruszyć jesienią tego roku, a cały kompleks oddany zostanie w ciągu piętnastu miesięcy. Inwestycja pochłonie około trzystu milionów złotych.
W skład kompleksu wejdzie osiem obiektów, w których będzie szkolona kadra sił NATO. Co roku odbywać się tu będą kursy dla trzech tysięcy oficerów państw sojuszu.
Bydgoska baza JFTC (Joint Force Training Centre) zajmie się szkoleniem sztabów w zakresie najnowszych technologii NATO. Co roku z budżetu NATO trafi tu 4,5 mln euro.
Centrum będzie współpracowało z podobnymi centrami w Norwegii i Portugalii.
- Razem te trzy ośrodki zapewnią NATO możliwość przygotowania sił sojuszniczych stosownie do stawianych im zadań. Utworzą bazę szkoleniową, wykorzystującą najnowsze technologie, które zapewnią sukces wojskom NATO gdziekolwiek zostaną wysłane - mówił gen. Grigorios Triantafyllidis, przedstawiciel sekretarza generalnego NATO.
Dzięki staraniom szefa resortu obrony kompleks powstaje przy wyłącznym udziale firm z naszego regionu.
- Otrzymaliśmy zgodę wszystkich państw, aby inwestycja ta miała charakter narodowy, a nie - jak zwykle przy tego typu przedsięwzięciach- międzynarodowy. Szacujemy, że na tym placu budowy zatrudnionych będzie 2,5 tysiąca osób - podkreślał wiceminister obrony, Janusz Zemke.
Jak się dowiedzieliśmy, resort obrony zabiega o przejęcie jeszcze jednego obiektu, który miałby zostać włączony w struktury centrum. "Express Bydgoski
No to będzie niezła budowa ale szkoda że na terenach wojskowych. Raczej więc tematu do "wieści z budowy" nie bedzie można dodać bo uzyskać pozwolenie na wejście na teren jednostki bedzie ciężko. No a może napiszemy prośbę do naszego pana Zemke i da nam pozwolenia żeby ludziska mogły się przyglądać jak powstaje taki kompleks??Podobno hotel ma być dostępny także dla cywilów więc będzie musiał być przy ul Szubińskiej. (8 pęter 4* i centrum zdrowia :baseny, sauny i takie tam).
PS. To w Bydzi w krótkim czasie powstaną 3 nowe hotele. 2* i 4* w centurm miasta i 4* przy bazie NATO. W sumie 400tys. miasto z małą ilością atrakcji turystycznych (ale urocze) będzie miało 4 hotele 4*.....nieźle.
Tommy September 9th, 2005, 01:37 PM BYDGOSZCZ: WMUROWANO KAMIEŃ WĘGIELNY POD SIEDZIBĘ NATO
Minister obrony Jerzy Szmajdziński wmurował wczoraj kamień węgielny pod siedzibę Centrum Szkolenia Sił Połączonych NATO w Bydgoszczy. To największa taka inwestycja w Europie Środkowej.
Centrum zajmie prawie sześć hektarów powierzchni. W ciągu 15 miesięcy stanie tam osiem nowoczesnych budynków. W tym samym czasie powstaną także drogi wewnętrzne i ogrodzenia.
Koordynator budowy Centrum, Henryk Grobelny, szacuje, że na placu budowy będzie zaangażowanych 2,5 tys. specjalistów. Ten ośrodek to największa inwestycja NATO w Europie Środkowej. Osiągnięcie pełnej zdolności działania Centrum planujemy na lipiec 2006 roku - dodał wiceminister Zemke.
W nowoczesnej bazie przy ul. Szubińskiej będą szkoliły się wojskowe kadry NATO. Każdego roku ośrodek przeszkoli 3 tysiące oficerów z państw Sojuszu. Bydgoskie Centrum jest podporządkowane ośrodkowi w norweskim Stavanger.
- Lokalizacja Centrum na terenie Polski świadczy o autorytecie i uznaniu dotychczasowego dorobku naszego kraju - mówił podczas uroczystości wiceminister Zemke. - Dla Polski ma to znaczenie prestiżowe - dodał.
Centrum ma status dowództwa sojuszniczego, zostało formalnie objęte wspólnym finansowaniem NATO. Sojusz przeznaczył 25 mln euro na prace budowlane związane z adaptacją budynków, 7 mln euro pochłonie wyposażenie elektroniczne i informatyczne. Rocznie centrum otrzyma 4,5 mln euro z budżetu NATO. Koszty utrzymania swoich przedstawicieli oraz oficerów uczestniczących w kursach będą ponosić państwa delegujące. Ministerstwo Obrony Narodowej przeznaczyło w 2005 roku na ośrodek 16 mln złotych. Łączna wartość inwestycji wyniesie około 300 mln złotych.
Źródło: Gazeta Wyborcza z dn. 08.09.2005
JaCeK ! September 9th, 2005, 02:07 PM @ Iron . Jak ci sie tak nowe rendery podobaja to mam jeszcze jeden :) :
http://www.parkridge.pl/pl/_d/bydgoszcz.jpg
Wszystkie sa stad :
http://www.parkridge.pl/pl/index.php-menu=projekty&m=2&co=4.htm
Warto sobie porownac z innymi Fosusami
(niedawno calkowicie zmienili wyglad tej strony- i dobrze :) )
W ramach JFTC NATO mialo powstac kilkaset mieszkan w Osielsku.
Widzialem tam niedawno ze konczy sie juz budowa w stanie surowym 6 dwuklatkowych blokow- ciekawe czy to te mieszkania...
Pyatnie: Gdzie maja byc te 2 nowe hotele ? To beda nowe budynki ??
Iron September 9th, 2005, 10:57 PM Te dwa hotele mają powstać w istniejących kamienicach (może zrobią jakąś nadbudówkę albo dobudują dodatkową kamienicę tuż obok jakieś istniejącej i je zaadoptują....w Bydzi dobrzy w te klocki jesteśmy na szczęście). Ten dwugwiazdkowy ma być gdzieś w centrum ale lokalizacji nie znam, za to ten 4* ma być w centrum obsługi lotów (chyba tak się to nazywa) na ulicy Grodzkiej na przeciwko spichrzy ...nota bene piękna lokalizacja na hotel o wys standarcie. No i już widze oczami wyobraźni jak centrum będzie wyglądało nidługo: odnowione spichrza, czysta woda w Brdzie, zabudowana Kaskada, Hotelik na przeciwko spichrzy (napewno będzie ciekawie odrestaurowana obecna kamienica a ja licze że będzie zroboina nadbudówka jednego piętra), odrestaurowany most Sulimy Kamińskiego....no cudo będzie ZOBACZYCIE!!!!
Iron September 11th, 2005, 10:15 PM Kojarzycie działkę na przeciwko Opery "Nova" gdzie teraz jest jakiś samochodowy komis!!!(wogóle trzeba coś z tym zrobić jak najszybciej). Miasto szuka inwestora który zbuduje tam kompleks obiektów usługowo-handlowych (banki, galerie,
restauracje, handel, mieszkania w wysokim standardzie na
wyższych kondygnacjach). Ja wykonałem dziś szkic (rzut) elewacji budynku od strony ul.Focha i wygląda tak (zdjęcie przez komórkę dlatego taka jakość ale i tak widać) :
http://img285.imageshack.us/img285/6088/obraz03124va.jpg (http://imageshack.us)
taka jest moja wizja nawiązująca do rytmu budynku opery. Zdecydowalem się do nigo nawiązać gdyż opera jest bez wątpienia najbardziej odznaczającym się zarówno pod względem wielkości jak i architektury obiektem w tej okolicy.
Zrobiłem tylko ten rzut bo nie wiem zbytnio jak wygląda działka i jakie są budynki przy Obrońców Bydgoszczy (nigdy tam nie byłem!!!wstd). Jak wybiorę się do miasta to im się dokładnie przyjże i zrobie reszte szkiców (aksonometria i inne) myśle jednak że projekt jest dosyć ciekawy.
zonc September 11th, 2005, 10:55 PM no no no :) zeskanuj to ladnie a trafi do dzialu "bydgoszczanie o bydgoszczy" nowy dzial na stronie www.bydgoszcz.pl :) pomyslu zonca :) Rusza za jakis miesiac :)
TYLKO LADNIE ZESKANUJ!!!
a pozatym bylem dzis w Lubostroniu - kompleks palacowy letni okolo 20 km od Bydzi. fotorelacja jutro! :) Pozatym widzialem budowe ronda nadziemnego kolo Brzozy... cos tam sie rusza :) No i pierwszy raz ujrzalem budynek Toyoty kolo macro! WOOWW!! Co najmniej 7\10 !!! Musze sie tam wybrac i go obcykac!! Z autka sie nie dalo! :(
Iron September 12th, 2005, 04:04 PM Co prawda miasto poszukuje obiektu pod handel a na wyższych piętrach ekskluzywne mieszkania (ten obiekt też by się nadał) to ja jednak widzę w tamtym miejscu nową siedzibę BWA ..takie nowoczesne centrum wystawiennicze i centrum sztuki współczesnej (w Bydgoszczy są tego bogate zbiory).
JaCeK ! September 13th, 2005, 09:31 PM Co prawda miasto poszukuje obiektu pod handel a na wyższych piętrach ekskluzywne mieszkania (ten obiekt też by się nadał) to ja jednak widzę w tamtym miejscu nową siedzibę BWA ..takie nowoczesne centrum wystawiennicze i centrum sztuki współczesnej (w Bydgoszczy są tego bogate zbiory).
Miejasce doskonale nadawaloby sie na centrum kultury wspolczesnej w ramach programu Znaki Czasu- tyle ze ta instytucja bedzie w Toruniu.
A ja bym zrobil tak ze tam gdzie dwie stolice wojewodztwa tam dwie takie insytucje.
Iron September 14th, 2005, 12:24 AM W Bydzi mamy znacznie większe zbiory sztuki nowoczesnej niz w Toruniu i myślę że to że w za miedzą będą mieli taką instytucje nie wyklucza istnienia czegoś podobnego u nas ale ja nie mówię o muzeum sztuki nowoczesnej tylko centrum wystawienniczym dla sztuki może BWA nowa siedziba?? a tamta przy Gdańskiej byłaby zapleczem albo galerią sztuki alternatywnej albo dla artystów młodych???np. dla mnie ;) i mi podobnych.
michal1982 September 14th, 2005, 03:06 AM IRON niezly szkic. dobrze by bylo zeby tam sie cos w koncu ruszylo bo z tym komisem to taka jakas dziwna luka
Iron September 14th, 2005, 11:58 AM Dzięki michal mam nadzieje że kidyś zostanę architektem miejskim w Bydgoszczy to zobaczycie czego można dokonać jak się kocha swoją pracę i swoje miasto :)
Iron September 14th, 2005, 02:03 PM "City się rozrasta
Jeden z największych hoteli w mieście - City - wzbogaci się o centrum konferencyjne i nową restaurację. Właśnie ruszyła budowa nowego skrzydła budynku.
Hotelowi przybędą pokaźna sala konferencyjna na 450 osób i ekskluzywna restauracja, która pomieści około 200 gości. Nowa część budynku powstaje od strony ulicy Moczyńskiego, w pobliżu wielopoziomowego parkingu na tyłach hotelu. - Inwestycję finansujemy sami. Koszty przekroczą dwa miliony złotych. Prace potrwają do końca lutego - zapowiada Jerzy Piskozub, prezes zarządu spółki City Hotel. Nowa restauracja będzie miała powierzchnię 500 metrów kwadratowych. Podobnie sala konferencyjna. - Pomysł rozbudowy narodził się już dawno. Właściwie wszystko mogłoby być gotowe już pod koniec tego roku. Czekaliśmy jednak na rozpatrzenie wniosku o dofinansowanie z funduszy unijnych, o które się staraliśmy. Nie udało się, więc inwestycję opłacamy w całości z własnych środków - wyjaśnia prezes."
żródło express bydgoski
???NIC NIE WIEDZIAŁEM!!!!!!!!!!!!!!!!!Gdzie są jakieś plany????Jak ma to wyglądać???RATUNKU!!!!!!!! :)
Iron September 14th, 2005, 02:09 PM i jeszcze o hotelach:
"Już wkrótce przylecą cztery gwiazdki
Port Hotel, spółka należąca do Portów Lotniczych, planuje budowę bazy hotelowej przy największych polskich terminalach.
Nowy czterogwiazdkowy obiekt powstanie także w Bydgoszczy i będzie się mieścił przy ul. Grodzkiej 12. Stojący tam budynek zostanie zaadaptowany w stylu butik-hotel.
- To nowy trend w budowie tego typu obiektów. Każdy pokój, a będzie ich około czterdziestu, urządzony zostanie inaczej. Dodatkowym atutem tego hotelu będzie jego położenie w pobliżu licznych restauracji, kawiarni oraz cena: około trzystu złotych za dobę - mówi Witold Ignatowski, prezes warszawskiej spółki Port Hotel.
Prace związane z budową mają ruszyć na początku przyszłego roku i zostaną zakończone pod jego koniec. Na razie nie wiadomo, jakie koszty pochłonie ta inwestycja. Pewne jest, że stołeczna spółka zamierza wydać na budowę w Bydgoszczy oraz kilkunastu podobnych miastach w Polsce około 300 mln złotych.
Inwestycja przy ul. Grodzkiej będzie realizowana wspólnie z bydgoskim Portem Lotniczym. Uzyskała już poparcie miasta, które jest największym akcjonariuszem spółki.
- Planujemy uruchomienie linii autobusowych, dowożących pasażerów z lotniska do hotelu - mówi Tomasz Makowski, prezes Portu Lotniczego w Bydgoszczy."
A co do City to szkoda że na tyłach hotelu...chyba że obiekt będzie na tyle wysoki że będzie wystawał ponad sam hotel i bank cityhandlowy. ehhhhh...;)
JaCeK ! September 14th, 2005, 06:26 PM Trwa remont Ronda Jagiellonow- w grudniu ma byc (chyba tylko jedno na razie) szklana obudowa wejscia do przejscia podziemnego- jest gdzies render na tym wątku.
Iron September 14th, 2005, 08:34 PM No jest świetnie będą wyglądać ale szkoda że tylko jedno. Mam nadzieję że dokończą resztę a nie zostawią.
zonc September 14th, 2005, 09:08 PM Kolejna super wiadomosc:
http://www.bydgoszcz.pl/images/user/c/ce806ea02341bec570f2598eadfce261.jpg
http://www.bydgoszcz.pl/images/user/1/113427bf0867f76d321521a0bbabd54b.jpg
Bydgoszczanin - tworca enigmy, REJEWSKI
Iron September 14th, 2005, 09:23 PM Naprawdę ten pomnik jest śliczny i uczy młodzież historii bo przecież każdy będzie wiedział kto to jest Rejewski. Mam nadzieję że będzie jakis monitoring bo wandale lubią takie ogólno dostępne pomniki.
zonc September 14th, 2005, 09:52 PM http://img136.imageshack.us/img136/2361/dscn10038da.jpg
Hotel City
i po liftingu :
http://img222.imageshack.us/img222/9007/dscn100dddddddddd31ld.jpg
JaCeK ! September 15th, 2005, 12:29 AM "Na rondzie rozpoczęły się również prace przy budowie nowych zadaszeń nad wszystkimi schodami do przejścia podziemnego. Półkoliste, oświetlone zadaszenia pojawią się do końca roku."
To z GW. No to niezle :cheers:
caly artykul tu :http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2916721.html
Iron September 15th, 2005, 11:41 AM Oby wandale nie niszczyli szkła tak jak przeszklonych wiat autobusowych. Na rondzie Jagiellonów są na szczęście kamery więc z wielkim prawdopodobieństwem wiaty będą cieszyły nasze oko trochę dłużej no i miasto zyska na wizerunku.
zonc September 17th, 2005, 08:49 PM KU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) Nic nie wiemy a wielka budowa nam wyrosla w centrum!!! Kolo "KWADRATU" rownolegle do Grudziadzkiej dzis stalo 5 koparek!! Teren ogrodzony!! DUZYYYY BARDZO!!
Ktos cos wie?
JaCeK ! September 17th, 2005, 10:18 PM KU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) Nic nie wiemy a wielka budowa nam wyrosla w centrum!!! Kolo "KWADRATU" rownolegle do Grudziadzkiej dzis stalo 5 koparek!! Teren ogrodzony!! DUZYYYY BARDZO!!
Ktos cos wie?
Moje opcje wg prawdopodobienstwa:
1. Wymiana rur kanalizacyjnych albo instalacji
2. Nowy blok
3.Nowoczesny apartamentowiec lub biurowiec :)
zonc September 17th, 2005, 11:04 PM 1)nie nie nie :) Pod wymiane rur nie burzy sie budynkow :) (bo czesc dzialki zajmuje budynek)
2) blok??? tam??? Wiesz o co mi chodzi???
3) Najpredzej jakis sklep w stylu kwadratu, moze biurowiec... zreszta niedaleko jeden maly powstaje.... (kolo Geanta)
zonc September 18th, 2005, 12:39 AM No to juz wiadomo:
Reiffeisen bank sie buduje... centrum na kujawsko-pomorskie
michal1982 September 18th, 2005, 05:04 AM oo to niezle! dobrze by bylo jak by byly jakies rendery. a dokladnie to po ktorej stronie kwadratu na przeciwko urzedu czy z drugiej strony???jaki budynek burza chyba nie kolejna kamienice bo zastrzele!!!
zonc September 18th, 2005, 10:02 AM to bedzie z boku :) nie na tylach kwadratu. To co burza nie wygladalo ciekawie...
no to ruszam zrobic zdjecia wkolo Hotelu City... :) a jak! :) musza byc :) zobaczymy co sie dzieje przy drukarni tez :) zdjecia za jakies godzinki :P
michal1982 September 19th, 2005, 01:24 AM no znonciu godzinki mialy byc no nie :):):)
zonc September 19th, 2005, 07:02 AM eh fotki mam!!! ale... :) problem natury kabel: :) niechcacy gdzies go zostawilem :P Dzis po 19 dam ;)
zonc September 19th, 2005, 08:50 PM http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=5446075#post5446075
zapraszam :) WIESCI Z PLACU KOPARKOWEGO :P
zonc September 21st, 2005, 09:03 PM 500 MIEJSC PRACY!!!
"Jabil Circuit to międzynarodowa korporacja, posiadająca ponad 40 oddziałów
na całym świecie. Pracuje tu około 45 000 wykwalifikowanych pracowników.
Główna siedziba firmy mieści się w USA w St.Petersburg na Florydzie. Istnieje
od 1966 roku.
Jabil Circuit, poprzez firmę Jabil Global Services (JGS), zapewnia
profesjonalny i kompleksowy serwis posprzedażowy firmom z branży
elektronicznej i teleinformatycznej.
Na swój kolejny oddział JGS wybrał Polskę. Siedziba firmy zlokalizowana jest w
Bydgoszczy. W końcowej fazie remontu znajduję się nowoczesny, w pełni
klimatyzowany i przygotowywany pod naprawy serwisowe obiekt, posiadający
specjalną posadzkę ESD. Na ponad 6000 m2 zatrudnienie ma znaleźć około 500
specjalistów z branży elektronicznej i IT.
schabzkoscia September 22nd, 2005, 09:52 PM Jestescie pewni tego banku? Na tablicy przy plocie mozna przeczytac: inwestor - Kwadrat sp. z o.o.
Swoja droga naprzeciwko powstaly tez jakies odpustowe, klinkierowe "powierzchnie biurowo-handlowe" :-) Gdyby jeszcze urzad miejski byl laskaw zainwestowac w wyglad swojej siedziby mobloby byc ladnie.
zonc September 22nd, 2005, 09:55 PM Urzad Miejski ??? Przeciez on jest sliczny!!!!!!! Moze mowisz o Wojewodzkim? ;\
Co do REiffeisenu, dzis slyszalem ze ma on zajmowac polowe dzialki a druga polowe kwadrat.
schabzkoscia September 22nd, 2005, 10:02 PM Polemizowalbym ze slicznoscia pomaranczowych budynkow z zielonymi oknami ;-) Szczegolnie jesli sa do tego polatane na bialo, zeby tynk nie odpadal :-)
Wracajac do tematu, jesli ta dzialke chca jeszcze dzielic na pol, to bank chyba bedzie centrum na powiat, a nie na region, chyba ze plotek oddziela tylko czesc dzialki :-)
MartBDG September 22nd, 2005, 10:14 PM Kolejna super wiadomosc:
Bydgoszczanin - tworca enigmy, REJEWSKI
Rejewski TWORCĄ Enigmy..a to ciekawe.
EDIT: a jesli chodzi o budowe przy 'Kwadracie' to mysle ze to wlasnie KWADRAT sie powieksza; ) i nie jest to AZ takie duze..obok kwadratu stala mala kamieniaca i to ja zburzono.
zonc September 22nd, 2005, 10:45 PM oj :) Czlowiek ktory zbudowal reenigme... maszyne rozszyfrowujaca :)
MartBDG September 22nd, 2005, 11:20 PM on ją rozszyfrował a nie zbudował ...
EDIT: czyli rozszyfrowal enigme ;)
EOT
ivica September 30th, 2005, 12:14 AM on ją rozszyfrował a nie zbudował ...
EDIT: czyli rozszyfrowal enigme ;)
EOT
za to zbudował "bombę"
nie czepiaj się :)
MartBDG September 30th, 2005, 12:21 AM ee teraz to Ty się czepiasz ;0
JaCeK ! September 30th, 2005, 09:49 PM Ciekawi mnie co trzyma Rejewski w dloniach, bo obok pomnika jeszcze nie przechodzilem. Wyglada to na zdjeciach jak laptop :).
Moze wiec jeszcze wrod jego zaslug jest skonstruowanie pierwszego laptopa- oczywiscie w Eltrze ;)
Iron September 30th, 2005, 09:52 PM To co trzyma w ręku Rejewski to kartka z obliczeniami (równaniami)
WRÓCIŁEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zonc September 30th, 2005, 11:15 PM Pięć milionów euro unijnej dotacji dostanie Bydgoszcz na modernizację ulic Wyszyńskiego i Armii Krajowej. Remontowany będzie także m.in. most Sulimy-Kamińskiego i ul. Focha
Pieniądze na odnowienie fragmentu drogi krajowej nr 5, przebiegającego przez nasze miasto, otrzymamy z Sektorowego Programu Operacyjnego "Transport". Z tego źródła pochodzić będzie 75 proc. całej kwoty, którą pochłonie modernizacja; resztę dołoży ratusz. Wniosek, złożony do Ministerstwa Infrastruktury, przeszedł pozytywnie wszystkie formalności i czeka tylko na podpis ministra. - Mamy nadzieję, że wkrótce to nastąpi i jeszcze w tym roku rozpoczniemy procedurę przetargową, a prace ruszą wczesną wiosną - zapowiada Roman Dembek, dyrektor Zarządu Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej. - Wówczas w listopadzie przyszłego roku samochody pojadą nową trasą.
Wyremontowane zostaną dwa pasy ponad 6-kilometrowego odcinka drogi od ronda Fordońskiego przez ul. Wyszyńskiego i Armii Krajowej do granicy miasta z Osielskiem. Nowa nawierzchnia będzie trwalsza. Wybudowane zostaną też nowe chodniki i zatoczki autobusowe.
Remont krajowej "piątki" to niejedyna inwestycja, która ma być realizowana w naszym mieście w przyszłym roku. Miasto złożyło już wniosek o kolejne 50 mln zł, dzięki którym ma zostać dokończona budowa Trasy W-Z - od węzła Zaświat do węzła zachodniego. Zarząd województwa w ciągu kilku tygodni rozstrzygnie konkurs na rozdzielenie pieniędzy ze Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego.
- Chcemy również wyremontować ul. Focha, gdzie pojawi się cichy tor tramwajowy, oraz most Sulimy-Kamińskiego - zapowiada Dembek. - Konstrukcja mostu zostanie wzmocniona, pojawią się nowe lampy i balustrady. Przeprawa będzie się pięknie prezentowała.
W przyszłym roku ma się także rozpocząć przebudowa skrzyżowania ul. Kujawskiej i Jana Pawła II, gdzie powstanie hipermarket Carrefour. Z kolei po rozpoczęciu budowy Galerii Focus Park, wyremontowany zostanie kwadrat ul. Jagiellońskiej, Ogińskiego, Sieńki i Piotrowskiego. Tak jak i w tym roku, znajdą się też pieniądze na budowę uliczek osiedlowych.
RAMKA
Z roku na rok na inwestycje drogowe w Bydgoszczy przeznaczanych jest coraz więcej pieniędzy. W ubiegłym roku miasto wydało na ten cel 18 mln zł, w tym - prawie 60 mln. Dzięki nim położonych zostało ponad 10 km nowych nawierzchni, łącznie wybudowanych zostało lub będzie do grudnia 18 uliczek osiedlowych. - Trwają właśnie prace nad budżetem i o konkretnych kwotach nie mogę powiedzieć, ale za rok będzie na ten cel jeszcze więcej środków - zapowiada zastępca prezydenta Lidia Wilniewczyc.
schabzkoscia October 1st, 2005, 01:06 AM A Focha i Most Sulimy to za co chca odnowic? Za pieniadze z budzetu czy z dotacji na Wyspe Mlynska?
Przy okazji mostu, szkoda ze zapewne zdejma torowisko, nikomu nie przeszkadza, a fajnie to wyglada. To samo na Dlugiej, zal starych torow :)
sirCoolek October 1st, 2005, 09:57 PM Moim zdaniem, te tory poki co wygladaja fatalnie... zreszta jak caly most, a przede wszytskim jego nawierzchnia i chodniki. Z niecierpliowscia wyczekuje remontu mostu, jak i zreszta placu budowy na mostowej czy na Wyspie Mlynskiej.
Wydaje mi sie, ze jednak troche to wszystko zmierza w zla strone. Nie wiem dlaczego, ale mam przeczucie, ze wiele inwestycji po prostu nie wypali. Juz dosc sie nasluchalem - oczekuje dzialan!
Coolek
zonc October 1st, 2005, 10:08 PM dzis odbyla sie probna jazda pojazdu PESY miedzy Bydzia Glowa a Fordonem. Czas 11 minut- autobusem to 3 razy tyle :( bylo by wspaniale gdyby to wypalilo.
Pozatym wczoraj w Bydgoskim Parku Przemyslowym goscili Panowie z DELLA :)
JaCeK ! October 2nd, 2005, 12:08 AM @sirCoolek
Zgadzam sie- na razie Most Staromiejski wyglada fatalnie (dobrze ze chociaz kwiatki rosną). Teraz to najbrzydszy most w Bydgoszczy, a z racji jego polozenia powinno byc przeciez odwrotnie- przynajmniej licząc te na Brdzie od K. Wielkiego do Hypszera na Czyzkowku.
Szkoda jednak ze w planach nie ma przywrocenia przedwojennego wygladu- zreszta to musialoby byc wymienienie konstukcji.
P.S. co do okolic- ostatnio czesto tam jestem ale gdy niedawno pierwszy raz od dawna przechodzilem Mostową to az nie wiedzialem jak mam chodzic- tak jakos dziwnie mi sie szło, bo chodnik rowny jak stol wreszcie a nie jak wczesniej caly krzywy i pofalowany :D
@zonc
PESA kolo mnie przejezdzala a ja nie widzialem ?? cholera :)
Do centrum w 11 minut- to by bylo cos ! w szczycie mogloby to kursowac co 2 minuty i by bylo zatloczone- oczywiscie 11 minut to marzenie, bo przeciez byloby na pewno kilka przystankow, wiec moze kwadrans, ale to i tak szok. Oby, oby i jeszcze raz oby !
schabzkoscia October 2nd, 2005, 12:50 AM Przy okazji Starego Miasta. Podobno Zaulek jest wlasnie remontowany. Cieszy mnie, ze w koncu przejde tamtedy bez strachu o zwichniecie,a zima o kaluze :)
zonc October 2nd, 2005, 01:15 AM ^^^
oczywiscie do Medyka?? :)
schabzkoscia October 2nd, 2005, 01:23 AM Do biblioteki :runaway: ;)
zonc October 2nd, 2005, 09:11 PM Dwie nowe kamery włączone w system miejskiego monitoringu pojawią się już wkrótce w centrum. Policja jest przekonana, że dzięki nim znacznie poprawi się bezpieczeństwo w Śródmieściu
Już wkrótce dyżurny Komendy Miejskiej Policji będzie mógł na bieżąco oglądać, co się dzieje na pl. Teatralnym oraz na skrzyżowaniu ul. Gdańskiej, Dworcowej i Pomorskiej. Wszystko dzięki temu, że znalazły się pieniądze na instalację dwóch nowych kamer.
- Jest szansa, że jeszcze w tym roku będziemy mieli pieniądze na dwie kolejne, dzięki czemu w systemie znajdzie się ich już dziewięć - mówi Adam Ferek, dyrektor wydziału zarządzania kryzysowego Urzędu Miasta. - Pieniądze na ten cel będą pochodziły z tzw. "kapslowego". Na razie rozważamy różne miejsca lokalizacji.
Wydatek jest spory, bo jedna kamera wraz z instalacją kosztuje 35 tys. zł. Jednak policjanci przyznają, że pomimo takich kosztów, jest to bardzo potrzebna i opłacalna inwestycja. - W miejscach monitorowanych znacznie poprawiło się bezpieczeństwo - przyznaje Ewa Przybylińska, rzecznik bydgoskiej policji. - Zmniejsza się ilość pobić, rozbojów i kradzieży, czyli przestępstw, które najbardziej dotykają mieszkańców. Dlatego z wielką radością przyjmujemy informacje, że są następne miejsca, które będą obserwowane.
RAMKA
W tej chwili kamery zainstalowane są na: Starym Rynku rondzie Jagiellonów Długiej Grodzkiej rondzie Bernardyńskim.
Iron October 2nd, 2005, 10:48 PM Kolejny Hotel 4* w Bydzi???? TO JUŻ BĘDZIE 7!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"W Ostromecku trwa wielki remont. Neoklasycystyczny pałac jest w rękach konserwatora zabytków. Miłośnicy kultury pierwsze efekty zobaczą już pod koniec grudnia.
Pałac wraz z całym parkiem należy do gminy Bydgoszcz, w imieniu której obiektem zarządza Miejski Ośrodek Kultury. Budynek ma, zgodnie z założeniem, stanowić ma dla mieszkańców Bydgoszczy i okolic podmiejskie centrum kulturalne.
Pałac coraz wiekszy
Wiosną i latem w parku odbywają się imprezy plenerowe: koncerty, warsztaty, konkursy, spotkania z poezją oraz imprezy rekreacyjno-sportowe. Jesienią i zimą z kolei przestronne wnętrza pałacu stwarzają doskonałą okazję do organizowania aukcji dzieł sztuki, recitali muzycznych oraz okolicznościowych balów.
Budowę pałacu w latach 1832 -1848 zlecił ówczesny właściciel majątku, Jakub Martin Schoenborn. Rezydencję w stylu klasycystycznym prawdopodobnie zaprojektował znany berliński architekt Karol Fryderyk Schinkl. Pod koniec XIX wieku pałac powiększył się za sprawą kolejnego właściciela, hrabiego Albrechta von Alvensleben,o dwupiętrowy budynek w stylu neobarokowym. W tej postaci, chociaż już bardzo zniszczony, budynek przetrwał do dziś.
Łazienki i galeria
Obecnie w pałacu prowadzone są prace remontowe. - Zakończono już remont piwnic, w których znajdują się kuchnie i magazyny. Odrestaurowano również już prawie cały parter. Pozostał jeszcze hol. Teraz robotnicy przenoszą się na pierwsze piętro. W perspektywie jest remont sali konferencyjnej i pokoi mieszkalnych. Na razie pieniędzy wystarczy na przesunięcie ścianek działowych. W przyszłości powstaną tam miejsca hotelowe - opowiada Małgorzata Szemiot-Połoczańska, dyrektorka Wydziału Rozwoju Gospodarczego i Inwestycji bydgoskiego Urzędu Miasta.
- Szczególnie cieszymy się z przeprojektowania pierwszego piętra. Udało się większyć dwukrotnie liczbę miejsc hotelowych. Po remoncie będzie aż 49 pokoi jedno- lub dwuosobowych z łazienką. Na poddaszu natomiast planujemy urządzić galerię - twierdzi Dorota Ratajczak, kierowniczka Zespołu Pałacowo-Parkowego w Ostromecku.
Kapitalny remont trwa w Ostromecku już od 2000 r. Uroczyste otwarcie odnowionych pałacowych sal znajdujących się na parterze nastąpi pod koniec grudnia. Trudno już przesądzić, jaką kategorię będzie miał nowy hotel, podobne obiekty ulokowane w pałacach zyskują zwykle cztery gwiazdki.
"Fotki pałacu dodam jak tylko image mi się uruchomi bo są jakieś problemy. Ale wiadomość świetna!!!Bydgoszcz rośnie na potęgę :))))
zonc October 2nd, 2005, 10:50 PM ^^^^^^^^^
pelen odlot!!!!!! 7 hoteli !!!
Iron October 2nd, 2005, 10:51 PM No i te fotki z Ostromecka:
http://img262.imageshack.us/img262/8656/ostromecko17pe.jpg (http://imageshack.us)
http://img262.imageshack.us/img262/4397/ostromecko27lm.jpg (http://imageshack.us)
Będzie jeszcze ładniej!! No a ja się cieszę bo rowerem jadę tam ok. 10 min.:)
Iron October 2nd, 2005, 10:52 PM ^^^^^^^^^
pelen odlot!!!!!! 7 hoteli !!!
7 i to tylko 4*!!!!!!!!!!!!!!TO JEST ODLOT!!!!Pozdro zonc :)
zonc October 2nd, 2005, 11:58 PM a ja musze dac wreszcie ten Lubostron :) Bo na dysku lezy :)
i takie male pytanie: od kiedy nasze siatkarki nazywaja sie: Centrostal Focus Park Bydgoszcz... dobry znak.
Iron October 2nd, 2005, 11:59 PM A będzie to ze trzy tygodnie jak się tak nazywają.
zonc October 4th, 2005, 08:34 PM http://bi.gazeta.pl/im/8/2952/z2952168G.jpg
Na bydgoskim lotnisku uroczyście uruchomiono pierwszą w województwie lotniczą jednostkę ratowniczo-gaśniczą. - Mam nadzieję, że nigdy nie dojdzie do sytuacji, aby wasza pomoc była potrzebna - zwrócił się do strażaków prezes Portu Lotniczego Tomasz Makowski.
W jednostce służy 30 strażaków. Czternastu jeszcze do niedawna nie miało zajęcia. - Przeszkoliliśmy bezrobotnych. Zdali egzamin i są świetnie wyszkolonymi strażakami - informuje Paweł Frątczak, rzecznik Komendy Wojewódzkiej Straży Pożarnej. Strażacy szczególnie dumni są z kilkudziesięciotonowego, żółtego "Orła" amerykańskiej produkcji, przekazanego przez spółkę Polskie Porty Lotnicze. Oglądał go we wtorek m.in. prezydent miasta Konstanty Dombrowicz. - To średniociężki wóz wodno-pianowy, służący do gaszenia płonących samolotów. Na kabinie ma umocowane działko wodno-pianowe z reflektorem - wyjaśnia brygadier Waldemar Cholerzyński, dowódca jednostki. - Waży kilkadziesiąt ton, a mimo to prędkość 80 kilometrów na godzinę osiąga w 25 sekund - dodaje Frątczak. W razie wypadku na lotnisku "Orzeł", zgodnie z przepisami, ma niewiele ponad dwie minuty od momentu zgłoszenia, aby dojechać do płonącego samolotu i ugasić go w 80 procentach
Iron October 4th, 2005, 09:52 PM Fajnie to to wygląda...jak jakiś pojazd kosmiczny i to działko!!!!
michal1982 October 6th, 2005, 03:41 AM SUPER WIESCI z tym hotelem w ostromecku!!
Iron October 6th, 2005, 12:29 PM Tak wogóle to z tego artykułu się dowiedziałem że pałacyk należy do Bydgosczy. Ciekawe kiedy Ostromecko będzie już Bydgoszczą??
michal1982 October 6th, 2005, 01:53 PM w zasadzie kolo Bydgoszczy jest kilka takich wiosek ktore swobodnie mozna by przylaczyc do miasta juz teraz np Biale Blota , Osielsko ,Niemcz i w tym rowniez Ostromecko wiec pewnie to tylko kwestia czasu
michal1982 October 6th, 2005, 02:00 PM [QUOTE=zonc]a ja musze dac wreszcie ten Lubostron :) Bo na dysku lezy :)
QUOTE]
o jak bys wrzucil zdjecia z Lubostronia to bylbym ci bardzo wdzieczny to moj ulubiony dworek kolo Bydgoszczy (czesto bywalem tam w dziecinstwie :):) ) moim zdaniem duzo ladniejszy niz Ostromecko i z tego co pamietam jeszcze pare lat temu byl w znakomitym stanie
zonc October 6th, 2005, 10:12 PM Wreszcie przestanie niszczeć. W czwartek firma Budopol przejęła zarząd nad nieruchomością z Wyspy Młyńskiej
- Postanowieniem sądu młyn Rothera został przekazany w zarząd naszej firmie - mówi Jolanta Waleńska, radca prawny firmy Budopol. - To oznacza, że będziemy mogli zrobić to, co w tej chwili jest najważniejsze: zabezpieczyć budynek przed dalszym niszczeniem - tłumaczy.
W czwartek w obecności komornika przedstawiciele firmy weszli na teren młyna i oficjalnie przejęli zarząd nad nieruchomością. - Od dziś budynek będzie ochraniany przez profesjonalną firmę i ubezpieczony - mówi prezes Budopolu Józef Gramza. - W najbliższym czasie spotkam się z miejskim konserwatorem zabytków. Trzeba ustalić harmonogram prac zabezpieczających zabytek. Z pewnością w pierwszej kolejności położymy brakującą część dachu - dodaje.
W starym budynku na Wyspie Młyńskiej trzy lata temu miał zacząć działać luksusowy hotel. Takie plany miała spółka "Hotel", która kupiła nieruchomość pod koniec lat 90. Jednak jej założycielami - Sławomirem M. i Dariuszem T. - zainteresowała się prokuratura, oskarżając ich m.in. o wyłudzenia towarów i usług.
Głównym poszkodowanym była spółka Budopol, która rozpoczęła roboty przy remoncie młyna - "Hotel" miał wobec niej 5 mln 400 tys. zł długu bez odsetek. Budopol zwrócił się do sądu o przyznanie nieruchomości jako spłaty zaległości. Sąd podjął decyzję o tzw. przybiciu przesądzenia własności, które otwiera firmie drogę do przejęcia nieruchomości. Sprawa bardzo przeciągała się w czasie, bo oskarżeni biznesmeni robili co mogli, żeby opóźnić decyzję sądu. - Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych miesięcy sprawa wreszcie wyjaśni się do końca i przejmiemy młyn na własność - przyznaje Gramza. Jeśli wszystko pójdzie po myśli Budopolu, przebudowa młyna Rothera w nowoczesny hotel dojdzie do skutku. Prace dokończy najprawdopodobniej zagraniczny inwestor.
Historia młyna
Młyn i towarzyszące mu spichrze zostały zbudowane w rekordowym czasie, bo w ciągu ośmiu miesięcy. Budynki stanęły na Wyspie Młyńskiej w 1851 roku. Projekt przebudowy zabytkowych obiektów w hotel jest dziełem znanego warszawskiego duetu architektów: Andrzej Bulanda i Włodzimierz Mucha. Prace miały się zakończyć w czerwcu 2002 roku. Zespół Rothera miał stać się trzygwiazdkowym hotelem na 180 pokoi z centrum konferencyjnym, restauracją, centrum rekreacyjnym, garażem podziemnym na 50 samochodów i prawie tysiącem metrów kwadratowych powierzchni biurowej do wynajęcia. Cały kompleks - według projektu - spina plac usytuowany od strony Wyspy i zakończony fosą. Przy niej stanąć miał wyłożony drewnem i porośnięty zielenią basen.
================================================================
Drogowcy kończą kłaść kostkę brukową i montują lampy. Najpóźniej za dwa tygodnie bydgoszczanie będą mogli pokonać Długą stylowym deptakiem
Prace odbywają się od trzech miesięcy, zgodnie z przygotowanym wcześniej harmonogramem: przede wszystkim z ulicy zostały usunięte tory tramwajowe oraz położona nowa kostka i płytki chodnikowe. W tej chwili robotnicy pracują na skrzyżowaniu ulic Długiej i Podwale. - Roboty nie są łatwe, to niemal benedyktyńska praca. Każdy kamień trzeba dokładnie dwa razy obejrzeć, zanim się go odpowiednio dopasuje i położy - mówi Bogumił Grenz, rzecznik prasowy Zarządu Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej.
Do końca tygodnia na nowym deptaku ustawiane będą słupy oświetleniowe. Jednak klosze pojawią się krótko przed zakończeniem remontu, żeby wcześniej nie zostały zniszczone przez wandali. Lekko przebudowane zostanie również skrzyżowanie ul. Długiej i Jana Kazimierza. Trzeba tam dokonać korekty łuku i poprawić odwodnienie. Wkrótce na chodniku staną też ławeczki. - Myślę, że prace zakończą się najpóźniej w ciągu 14 dni - informuje Grenz.
http://bi.gazeta.pl/im/5/2956/z2956225G.jpg
michal1982 October 7th, 2005, 06:08 PM o super ze te mlyny w koncu rusza ze cos sie zacznie dziac to w koncu jeden z najladniejszych i najstarszych zakatkow bydgoszczy!
a jak skoncza dluga to prosze o foto relacje!
Iron October 7th, 2005, 10:27 PM [QUOTE=zonc]a ja musze dac wreszcie ten Lubostron :) Bo na dysku lezy :)
QUOTE]
o jak bys wrzucil zdjecia z Lubostronia to bylbym ci bardzo wdzieczny to moj ulubiony dworek kolo Bydgoszczy (czesto bywalem tam w dziecinstwie :):) ) moim zdaniem duzo ladniejszy niz Ostromecko i z tego co pamietam jeszcze pare lat temu byl w znakomitym stanie
Twój Lubostroń :) proszę bardzo...faktycznie ładny pałacyk:
http://img276.imageshack.us/img276/7861/foto100zi.gif (http://imageshack.us)
http://img276.imageshack.us/img276/3774/foto216es.gif (http://imageshack.us)
http://img276.imageshack.us/img276/262/foto269cp.gif (http://imageshack.us)
I trochę wnętrz:
http://img249.imageshack.us/img249/3802/foto290mk.gif (http://imageshack.us)
http://img249.imageshack.us/img249/9269/foto045zo.gif (http://imageshack.us)
http://img249.imageshack.us/img249/2234/foto223bg.gif (http://imageshack.us)
Mam nadzieję że jesteś zadowolony Michale ...Pozdrawiam:)
PS.Większych fotek nie znalazłem, a te są z oficjalnej strony pałacu w Lubostroniu.
michal1982 October 8th, 2005, 10:20 PM dzieki bardzo!
nastepnym razem jak zajade do polski odwiedze to miejsce na pewno ten palacyk w lubostroniu to naprawde ladny obieky na zdjeciach nie widac calego kompleksu palacowego z prawej strony znajduja sie calkiem niezle zachowane pomieszczenia gospodarcze i o ile sobie przypominam byla tam kiedys restauracja . nie jestem pewny czy mozna bylo przenocowac w palacu ale chyba tak, w kazdym razie to ciekawe mejsce. Warto wyskoczyc z Bydgoszczy na weekendzik
Iron October 8th, 2005, 10:26 PM Chodziło Ci o ten budynek gospodarczy???
http://img249.imageshack.us/img249/6384/foto240ge.gif (http://imageshack.us)
A w pałacyku tak można nocować.
michal1982 October 9th, 2005, 08:37 PM w zasadzie nie o ten mi chodzilo ten znajduje sie z lewej strony zaraz przy drodze (od wjazdu patrzac) chodzilo mi o ten co sie znajduje po prawej stronie jest troszke wiekszy i nie taki elegancki, miescila sie w nim restauracja (moze jest do tej pory) swego czasu byla to chyba stajnia dla koni czy cos w tym rodzaju
zonc October 9th, 2005, 08:41 PM zobacz moj watek (w zabytkach) o Lubostroniu.
zonc October 14th, 2005, 11:37 PM http://img421.imageshack.us/img421/6718/dobre4qp.jpg
sorry za jakosc ale byla mgla*
Nowy biurowiec Miejskich Wodociagow i Kanalizacji :) jakos tak :) Budynek ukonczony, stoi kolo TESCO :)
*hehe :) zdjecie z "Gazety Ratuszowej"
Iron October 15th, 2005, 12:06 AM No właśnie chciałem napisać że to nie mgła ale foto z gazety raczej heheheheeh zonc pozdro:)
PS.Jak tam nauka do matury????:P
Iron October 15th, 2005, 09:45 PM REGIONALNE CENTRUM INNOWACYJNOŚCI
22 miliony złotych będzie kosztować budowa Regionalnego Centrum Innowacyjności. Inwestycję zrealizuje firma Budopol.
"Prace budowlane ruszą na początku 2006 roku. - Właśnie zakończyliśmy przetarg i już w czwartek uroczyście podpiszemy umowę z przedstawicielami firmy Budopol, która zrealizuje tę inwestycję - mówi prof. Antoni Bukaluk, prorektor ds. nauki Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy.
RCI powstanie w Fordonie niedaleko budynku Auditorium Novum ATR. Będzie instytucją koordynującą i monitorującą wszystkie działania związane z innowacyjnością w województwie kujawsko-pomorskim.
- Jest to przedsięwzięcie, które kierujemy do małych i średnich przedsiębiorstw. Będziemy kojarzyć je z różnymi ośrodkami naukowo-badawczymi. W ten sposób będą mogły podnosić swoją atrakcyjność na rynku - dodaje Bukaluk.
Regionalne Centra Innowacyjności
W Polsce powstają już od kilku lat. Tworzą pomost pomiędzy wynalazcami a firmami gotowymi wdrażać do produkcji nowe technologie. RCI przy ATR będzie pierwszą taką instytucją w woj. kujawsko-pomorskim.
Na powierzchni ponad 3,5 tys. metrów kwadratowych znajdą się m.in. bazy danych firm, ośrodków naukowo-badawczych, patentów, norm i projektów międzynarodowych. Będzie też multimedialne centrum kształcenia i szkoleń oraz biblioteka i czytelnia techniczna. W przyszłości powstaną laboratoria badawczo-naukowe z zakresu techniki i rolnictwa.
Według przeprowadzonych analiz z usług RCI rocznie ma korzystać około 50 tys. osób. Nad realizacją ich potrzeb będzie czuwać blisko 80 pracowników.
Koszt budowy RCI wyniesie 22 miliony złotych. 75 procent tej sumy wyłoży Unia Europejska, a resztę resort edukacji narodowej, Urząd Marszałkowski i ATR. Pierwsze informacje w RCI będzie można uzyskać najpóźniej 30 czerwca 2007 roku. " Gazeta Pomorska
PS.ATR w przyszłym roku najprawdopodobniej UT...
Uniwersytet Technologiczny...ja tam studiuję!!!!HURRRRRAAAA wkońcu to dopięli bo już od 2 lat gadali.Postaram się dostać wizuale tego RCI...są w Audytorium Novum na holu....może w necie znajdę. Fajny nowoczesny budynek. Wygląda jak siedziba firmy przemysłu komputerowego. Czarne duże przeszklenia i biały tynk...dość ciekawie zagospodarowane otoczenie....oczywiście jak projekt nie uległ zmianie.
Iron October 15th, 2005, 09:53 PM I już mam!!!!!!!!!
http://img436.imageshack.us/img436/7729/rci1fn.jpg (http://imageshack.us)
Koncepcja powołania Regionalnego Centrum Innowacyjności (RCI) przy Akademii Techniczno-Rolniczej w Bydgoszczy była wynikiem diagnozy zarówno problemów środowiska akademickiego jak i całej regionalnej gospodarki, w tym zwłaszcza sfery otoczenia biznesu oraz samych przedsiębiorców.
Celem RCI, oprócz podwyższania jakości kształcenia, jest stworzenie nowoczesnego systemu dystrybucji informacji o charakterze innowacyjnym dla potrzeb całego regionu kujawsko-pomorskiego oraz nawiązywanie i zacieśnianie powiązań między środowiskiem akademickim a sektorem małych i średnich przedsiębiorstw.
W nowym obiekcie, który powstanie na terenie kompleksu uczelnianego w Fordonie do 2007 roku, umiejscowione zostaną różne ośrodki informacyjno-doradcze, których pracownicy służyć będą fachową i kompleksową pomocą skierowaną również do regionalnych przedsiębiorców, m. in. w zakresie opracowywania różnego rodzaju wniosków, udzielania informacji nt. możliwości pozyskiwania dotacji, podwyższania kwalifikacji pracowników, współpracy z jednostkami naukowymi ATR czy wspólnych działań w ramach Europejskiej Przestrzeni Badawczej.
W skład RCI wchodzić będą m.in.:
Multimedialne Centrum Kształcenia i Szkoleń
Regionalny Ośrodek Informacji Patentowej
Punkt Informacji Normalizacyjnej
Regionalny Ośrodek Informacji Naukowo-Technicznej
Regionalna Biblioteka i Czytelnia Techniczna
Biuro Monitoringu Zawodów Inżynierskich i Związanych z
Rolnictwem
Ośrodek Programów Europejskich
Projekt realizowany jest w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego (ZPORR) ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
zonc October 15th, 2005, 09:59 PM baja!!!!!!!!!!!!!!!!!!
=============edit============
rozszerzam mysl.... :) Bardzo dobrze ze powstanie takie centrum! Klimat inwestycyjny się poprawi! Jednak z wygladu to troche sredniowiecze... no ale z drugiej strony gdzie to stoi... :) FORDON
michal1982 October 16th, 2005, 09:50 PM oo nie wiedzialem ze kolo tesco cos sie budowalo z tego co widze to chyba jest dokladnie na przeciwko tesco jak sie myle poprawcie mnie
zonc October 16th, 2005, 09:59 PM przeciwko?? Na przeciwko to masz cmentarz.... ale to przy tej samej ulicy co Tesco, mijasz go podczas wjazdu na parking (ten kryty)
MartBDG October 20th, 2005, 01:35 PM 20 października br. o godz. 10:30 w Auditorium Novum w Fordonie nastąpi podpisanie umowy między Akademią Techniczno-Rolniczą a firmą Budopol, która wygrała przetarg i od początku 2006 r. rozpocznie realizację budowy Regionalnego Centrum Innowacyjności –instytucji koordynującej i monitorującej wszelkie działania związane z innowacyjnością w województwie kujawsko-pomorskim, przedsięwzięcia kierowanego do małych i średnich przedsiębiorstw, które dzięki współpracy z ośrodkami naukowo-badawczymi będą mogły zwiększyć swoją atrakcyjność na rynku.
http://www.infobydgoszcz.pl/foto/051020RCI.jpg
Koszt budowy wyniesie 22 miliony złotych, z czego 75 procent będzie pochodziło z Unii Europejskiej, a pozostała część - z wkładów Resortu Edukacji Narodowej, Urzędu Marszałkowskiego i ATR. Powierzchnia Regionalnego Centrum Innowacyjności będzie zajmowała ponad 3,5 tys. metrów kwadratowych. Znajdą się na niej m.in. bazy danych firm, ośrodków naukowo-badawczych, patentów, norm i projektów międzynarodowych. Będzie też multimedialne centrum kształcenia i szkoleń oraz biblioteka i czytelnia techniczna. Zakończenie inwestycji przewidziane jest na czerwiec 2007 roku.
www.atr.bydgoszcz.pl
ups..to już bylo. do kasacji :)
zonc October 20th, 2005, 03:51 PM Teleplan 500 osób, apw 400, metalko, 250, atos, 100, flextronic, 100 + jabil 300 ! razem = 1650 JEDNEGO DNIA Ale u nas jest istne Świecie (regionalne powiedzonko. Świecie = Tworki= Wałcz) ... nic a nic nikt nie mowil o tym a dzis w gazetach sa zdjecia gotowych hal ;\
Ktos to moze pojac??
http://bi.gazeta.pl/im/6/2976/z2976776G.jpg
Iron October 20th, 2005, 06:41 PM A bo te nasze gazety to eogóle jakieś cismy tam pracują...zajmują się pierdołami nic o inwestycjach czy rozwoju albo jak na lekarstwo. Zawsze każdego dnia szukam czy coś nowego się dzieje ..często nic:) a tu proszę. A może inwestor chciał tajemnicy???też tak może być nie chcieli zapeszać:) ale dobrze że jest dobrze.
Iron October 22nd, 2005, 11:16 AM Czy ktoś wie kiedy te zakłady miesne się wyniosą????Budowa Focusa ma się rozpocząć na wiosnę a tym czasem jeszcze rzeźnicy tam chodzą, ciężarówki z świnkami dowożą ..wszystko działa jakby nigdy nic....A kiedy oni zdążą wynieść sprzęt i wyburzyć hale????
I jeszcze co z Astorią???Schreiber dał sprawę do prokuratury!!! Ja bym jego oddał pod sąd za blokowanie inwestycji której chcą mieszkańcy...nad bryłą samej galerii jeszcze bym popracował ale roboty rozbiurkowe drukarni powinny już ruszyć a tu jak zwykle qpa.
zonc October 22nd, 2005, 11:43 AM od listopada buduje sie nowa hala (miala sie budowac, ja nic nie wiem) w lutym miala byc gotowa a w kwietniu juz 100% zakladow mialo sie w niej znajdowac... Rozbiorka starej hali nalezy do Focusa i jest zaliczana do rozpoczecia budowy w kwietniu 2006.
cubism October 23rd, 2005, 03:32 PM Słuchajcie!! A co z Astorią?? Przyjechałem po blisko miesiącu do Bydgoszczy i mysłałem ze prace na Gdańskiej już są daleko posunięte(chociażby rozebrana drukarnia), a tymczasem wszystko stoi jak stało...dlaczego nic jeszcze nie ruszyło?? chyba termin rozpoczecia minął już dość dawno..w takim razie kiedy rusza??
Iron October 23rd, 2005, 10:42 PM Schreiber oddał sprawę do prokuratury bo ma problem z ......... nieważne ;) i dupa....po inwestycji.....jak narazie.
Iron October 25th, 2005, 12:30 PM Naukowcy Akademii Techniczno-Rolnczej w Bydgoszczy tworzą bazę, która ma zwiększyć konkurencyjność firm
Głównym koordynatorem projektu Regionalnej Strategii Innowacji dla Województwa Kujawsko - Pomorskiego "KUJPOMRIS" jest ATR w Bydgoszczy. - Program "KUJPOMRIS" ma przyczynić się do rozwoju gospodarczego naszego regionu. Największy nacisk będziemy kładli na zwiększenie konkurencyjności firm i wprowadzenie nowoczesnych technologii - mówi prof. dr hab. inż. Antoni Bukaluk prorektor ds. nauki Akademii Techniczno-Rolniczej. Projekt zostanie zrealizowany w latach 2005-2008 i będzie kosztował 460 tys. euro, z czego 345 tys. euro wpłynie z UE.
W projekcie uczestniczą także Kujawsko-Pomorski Urząd Marszałkowski w Toruniu, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Kujawsko-Pomorski Związek Pracodawców i Przedsiębiorców w Bydgoszczy, Zachodniopomorska Agencja Rozwoju Regionalnego w Szczecinie oraz ośrodki innowacji i technologii odpowiedzialne za rozwój działalności gospodarczej z Hiszpanii. Już w 2007 roku zostanie oddany do użytku budynek Regionalnego Centrum Innowacyjności przy ATR w Bydgoszczy, które będzie m.in. nadzorowało działalność inkubatorów przedsiębiorczości, izb przemysłowo-handlowych. - Centrum ma się przyczynić również do nawiązania nowych kontaktów między środowiskiem akademickim a przedsiębiorcami. - komentuje Bukaluk. W przyszłości w nowoczesnym obiekcie będą znajdowały się także: Regionalny Ośrodek Informacji Patentowej, Ośrodek Programów Europejskich, Biuro Monitoringu Zawodów, Ośrodek Informacji Naukowo-Technicznej.
Źródło: Gazeta Pomorska
sirCoolek October 25th, 2005, 01:03 PM Czegos tutaj nie rozumiem. Wczesniej gloszono, ze projekt ma kosztowac 22 mln zlotych, co sprawialo wrazenie, ze inwestycja bedzie calkiem, clakiem. W przytoczonym przez Irona fragmencie z Gazety Pomorskiej mowi sie o prawie 500 tys Euro. Gdzie sie podziewa brakujacych 20 baniek?
schabzkoscia October 25th, 2005, 07:58 PM Nie moge sobie odmowic skomentowania tej nazwy - "KUJPOMRIS". Ktos wykazal sie iscie ulanska fantazja kiedy to wymyslal :lol: :nuts: :hahaha:
Przeciez to ani nie brzmi, anie nic :runaway:
zonc October 25th, 2005, 08:04 PM to jeden program!! Rozwoj Kujaw i Pomorza... a budowa obiektu itp. to 22 mln.
Bloki\apartamenty (w trakcie realizacji i przed budową) :
ul. Bydgoskich Olimpijczyków (Fordon) - Budlex
ul. Magnuszewska (Wyżyny) - Budlex
ul. Wojska Polskiego/Sokola (Wzgórze Wolności) - EBUD Tbs
ul. Gryfa Pomorskiego (Fordon) x 14- Fordońska Spółdzielnia Mieszkaniowa
ul. Gieryna (Fordon) - BTBS
ul. Huzarska (2 bloki) (Jary) - BTBS
ul. Brzechwy (x4) (Fordon) - Elektro Bud
ul. Gołębia (Górzyskowo) - Pomorska Spółdzielnia Mieszkaniowa
ul. Leszczyńskiego (Szwederowo) - Pomorska Spółdzielnia Mieszkaniowa
ul. Ceramiczna (Bartodzieje) - Pomorska Spółdzielnia Mieszkaniowa
ul. Piękna (Szwederowo) - Przedsiębiorstwo Budowlane "PRB" s.a.
ul. Mściwoja (Czyżkówko) - SIM
ul. Magnuszewska (Wyżyny) - Spółdzielnia Mieszkaniowa "Wyżyny"
ul. Potockiego (Błonie) - AWZ Developer
ul. Ogrody (Wyżyny) - AWZ Developer
ul. Ikara (Błonie) - Arkada Invest
ul. Emilii Plater (Bielawy) - Arkada Invest
ul. Chołoniewskiego (Szwederowo) - Arkada Invest
ul. Grunwaldzka (Okole) - OG-Bud
ul. Orzeszkowej (Szwederowo) - OG-Bud
ul. Wysoka (Błonie) - OG-Bud
ul. Łokietka (Okole) - OG-Bud
ul. Skalarowa (Osowa Góra) - MSM "Zrzeszeni"
ul. Kromera / Galla Anonima (Fordon) - MSM "Zrzeszeni"
ul. Fordońska (Stary Fordon) - S.M. Komunalni
ul. Inowrocławska (Górzyskowo) - Kujawsko-Pomorski TBS
ul. Szlakowa (Fordon) - Kujawsko-Pomorski TBS
ul. Akademicka / Kaliskiego (Fordon) - Kujawsko-Pomorski TBS
Szkoda ze nie ma danych dla SZEREGOWCOW bo masa tego sie buduje. A i licze ze poligon na JAchcicach dadza pod zabudowe. (wyszukane z sieci)
Iron October 25th, 2005, 10:19 PM Prawdę powiedział sirCoolku Zonc( mój kumpel z SSC ):D że to 500 tys. to koszta wdrażania programu a nie koszta budowy RCI.
sirCoolek October 25th, 2005, 10:24 PM No i dobrze, bo juz sie balem, ze za tych 500 tys EURO to mi jakis barak kolo uczelni postawia:-)
Mam nadzieje, ze wkrotce rusza z budowa, to przynajmniej na biezaco bede mogl sledzic postepy w robotach.
Iron October 25th, 2005, 11:01 PM Budowa ruszy w 2006 roku. Ale wiesz co... nie bardzo wiem gdzie to wybudują?Czy za Audytorium Novum gdzie teraz trawa rośnie czy może po stronie boisk do gry w piłkę nożną???
sirCoolek October 25th, 2005, 11:21 PM No mnie sie zdaje, ze po stornie boisk, tak przynajmniej ktos mi mowil, ale pewien nie jestem.
Pewnie przyjdzie nam przekonac sie na wlasne oczy, gdzie RCI stanie dokladnie, ale fajnie, ze poswtaje w tym miejscu, bo Fordon to strasznie smutna dzielnica.
Iron October 25th, 2005, 11:32 PM A teraz z innej beczki: NOWE OSIEDLE W FORDONIE
"Fordońska Spółdzielnia Mieszkaniowa w Bydgoszczy jest gotowa do rozpoczęcia procesu realizacji domów jednorodzinnych w zespołach trzysegmentowych w osiedlu powstającym przy ul. Gryfa Pomorskiego w Fordonie. W związku z tym poszukujemy zainteresowanych taką inwestycją.
Realizacja odbywać się będzie przy dużym udziale potencjalnych chętnych, tzn. ostateczny projekt domu byłby wynikiem Państwa współpracy z architektem. Możliwa jest więc indywidualne określenie powierzchni domu, ilości kondygnacji, rozwiązań funkcjonalnych, itp. Niezmiennymi pozostają tylko dwa założenia - zespół musi składać się z trzech segmentów i posiadać element wspólnego wejścia.
Realizacja odbywać się będzie na gruncie FSM przez wybranych przez Państwa wykonawców. Po zrealizowaniu stanu surowego zamkniętego wraz z kompletem robót zewnętrznych prawo własności nieruchomości zostanie przeniesione na Państwa rzecz.
Poniżej przedstawiamy proponowaną, przykładową koncepcję rozwiązania domów o powierzchni 190 m˛ oraz przestrzenny projekt zagospodarowania osiedla."
Ze strony fordońskiej spółdzielni mieszkaniowej
troszkę wizuali:) :
http://img472.imageshack.us/img472/1861/segm17pi.png (http://imageshack.us)
http://img420.imageshack.us/img420/690/segm28it.png (http://imageshack.us)
I paln zagospodarowania terenu:
http://img420.imageshack.us/img420/6834/osiedlefordon15gj.jpg (http://imageshack.us)
zonc October 25th, 2005, 11:40 PM reasumujac: w Bydgoszczy buduje sie, lub w najblizszym czasie (3 miesiace) bedzie budowane 45 blokow.
Myslalem ze jest gorzej!!!
schabzkoscia October 26th, 2005, 12:18 AM Wielu wydaje sie, ze Osielsko to tylko domki, ale w budowie sa wlasnie 22 bloki. Tak przy okazji :)
A w Bydgoszczy mozna by sie jednak spodziewac troche bardziej intensywnego budownictwa mieszkaniowego. Podejrzewam niestety, ze sa inwestorzy, ale nie ma planow zagospodarowania terenu...
michal1982 October 26th, 2005, 02:02 PM rzeczywiscie osielsko czy niemcz w dosc krotkim czasie sie rozrosly w zasadzie to mozna by je swobodnie przylaczyc do bydgoszczy
|
|