View Full Version : [Warszawa] Budowa Złotych Tarasów - II wątek

Pages : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9

cudak
December 9th, 2005, 11:10 AM
Witam ,

otwieram drugi wątek o budowie poprzedni przekroczył 2000 postów i jest pod adresem [Warszawa] Budowa Złotych Tarasów (http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=156716)

Raine
December 9th, 2005, 12:43 PM
tylko, że to jest III wątek !
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=20894
;)

kafarek
December 9th, 2005, 08:33 PM
http://img110.imageshack.us/img110/8389/zt15xn.jpg
widać igłę-maszt na R1
http://img110.imageshack.us/img110/3395/zt221ou.jpg

zonc
December 9th, 2005, 11:04 PM
Jak bedzie wykoncozny dol ze zdjecia kafarka?? Czemu juz tam nie klada elewacji??

sojuz
December 10th, 2005, 10:54 AM
http://static.flickr.com/20/72013094_defc9d12c9_o.jpg

http://static.flickr.com/35/72013093_c92c94b9f6_o.jpg

kędziorek
December 10th, 2005, 10:56 AM
:O:O kto to skacze?! widze ze bedzie sensacja

Stompi
December 10th, 2005, 11:32 AM
http://img110.imageshack.us/img110/8389/zt15xn.jpg

Ta ściana mnie przeraża. Ludzie będą wychodzic z dworca i zobacza prawidzwą warszawę..gołą ścianę. To miejsce jest dla mnie kompletnie spalone jako wyjście z węzła komunikacyjnego.

martin
December 10th, 2005, 11:36 AM
tylko że na dole jest całe duże piętro przeszklone a na przeciwko wyjścia z Centralnego przez przystanki prowadzą pasy prosto do wejścia do ZT które to jest otware, to znaczy na górze nic nie ma prowadzi prosto pod szklaną kopułe

Stompi
December 10th, 2005, 11:45 AM
^^, wiem wiem, co nie zmienia faktu ze to co najladniejsze (nasze wiezowce, akurat w tym miejscu) jest zasłonięte kawałem muru.

Duopolis
December 10th, 2005, 02:16 PM
Ale się grzebią z tym cycem...

markus1234
December 10th, 2005, 02:44 PM
sttttttttttttttttttttrrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaassssssssssssszzzzzzzzzzzznnnnnniiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

wwwwwwwwwwoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooollllllllnoooooooooooo im ta budowa iiidzieeeeeeeeeeeeeeee

nawet kiedy wojniar budowe zablokowal ,o szybciej "zabespieczali"...

kafarek
December 10th, 2005, 05:32 PM
tylko że na dole jest całe duże piętro przeszklone a na przeciwko wyjścia z Centralnego przez przystanki prowadzą pasy prosto do wejścia do ZT które to jest otware, to znaczy na górze nic nie ma prowadzi prosto pod szklaną kopułe
wczoraj odwiedziliśmy Centralny -1 tam gdzie z przejścia podziemnego przecinając perony [nie wychodząc na powierchnię] wejdziemy prosto pod ZT[a kiedyś było na przystanki] .
Narazie jest odcięte wielką żółtą ścianą z blachy[wyglada jak drzwi atomowe]
Było kilka takich wyjść w odstępach .Przy jednych z szerokich "żółtych wyjść" był dworcowy szalet http://www.geocities.com/digspy/emotes/rolleyes.gif ..ale wali!..to będzie tuz przy wyjściu pod pachnacy i czyściutki "tarasik"
Nie bez kozery na zółtych drzwiach wiszą tabliczki "Wyjście ewakuacyjne"
Po udostepnieniu ZT tabliczki mogą stać sie pomocne http://www.geocities.com/digspy/emotes/think.gif

..czym dłużej widzę centralny na żywo tym bardziej dostrzegam w oczach jak bardzo szybko sie starzeje ..tak szybko że mimo nawet przy zachwycaniu się konstrukcją ,wielkością,rozwiązaniami komunikacyjnymi peronów itd jest nadal porażką stolicy mając w środku taki syf

@sojuz...czy na twoim zdjęciu to te mocherowe majtasy..chyba pożyczone :lol:

sojuz
December 10th, 2005, 06:59 PM
wczoraj odwiedziliśmy Centralny -1 tam gdzie z przejścia podziemnego przecinając perony [nie wychodząc na powierchnię] wejdziemy prosto pod ZT[a kiedyś było na przystanki] .
Narazie jest odcięte wielką żółtą ścianą z blachy[wyglada jak drzwi atomowe]
Było kilka takich wyjść w odstępach .Przy jednych z szerokich "żółtych wyjść" był dworcowy szalet http://www.geocities.com/digspy/emotes/rolleyes.gif ..ale wali!..to będzie tuz przy wyjściu pod pachnacy i czyściutki "tarasik"
Nie bez kozery na zółtych drzwiach wiszą tabliczki "Wyjście ewakuacyjne"
Po udostepnieniu ZT tabliczki mogą stać sie pomocne http://www.geocities.com/digspy/emotes/think.gif

..czym dłużej widzę centralny na żywo tym bardziej dostrzegam w oczach jak bardzo szybko sie starzeje ..tak szybko że mimo nawet przy zachwycaniu się konstrukcją ,wielkością,rozwiązaniami komunikacyjnymi peronów itd jest nadal porażką stolicy mając w środku taki syf

@sojuz...czy na twoim zdjęciu to te mocherowe majtasy..chyba pożyczone :lol:
raczej moherowy biustonosz

powiedz Kafarek skąd masz takie oryginalne emotikony??

kafarek
December 10th, 2005, 09:08 PM
raczej moherowy biustonosz

powiedz Kafarek skąd masz takie oryginalne emotikony??

http://www.geocities.com/digspy/emotes/info.gif http://www.geocities.com/digspy/emotes/ wklejasz jak obrazki

sojuz
December 10th, 2005, 09:27 PM
http://www.geocities.com/digspy/emotes/info.gif http://www.geocities.com/digspy/emotes/ wklejasz jak obrazki
dzięki http://www.geocities.com/digspy/emotes/rolleyes.gif

Michcio
December 11th, 2005, 02:28 AM
Co to kurde jest ???? :eek2: :eek2: a może kto to jest ???? :eek2: :eek2: :eek: :eek:

http://michciu.neostrada.pl/11.jpg

DuraAce
December 11th, 2005, 10:54 AM
mewa?

miro
December 11th, 2005, 10:56 AM
chyba mewa mutant <LOL>

DuraAce
December 11th, 2005, 11:25 AM
dlaczego? raz ze mewy niektore sa naprawde spore, dwa zdjecie bylo robione z łuckiej, a mewa mogla wleciec w dowolnym miejscu na odcinku okolo 2km...

Jesli tak nie mozecie sie pogodzic z tym ze to tylko zwykly ptak zawsze to moze byc islamista ktory wyskoczyl z samolotu CIA a zeby zniszczyc dach ZT.

Kraqw - Salwator
December 11th, 2005, 11:30 AM
to mewa, która uderzy ZT, tak jak samolot w WTC hah

Matthias
December 11th, 2005, 12:09 PM
Co do Dworca Centralnego to też uważam, że jest on coraz bardziej przygnębiuający. Zdaję sobie sprawę, że w budżecie Warszawy nie ma zbyt dużo pieniędzy, ale powinni już zacząć myśleć nad budową nowego lub zmodernizowaniem obecnego Dworca. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zaczęcie budowy wraz z rozpoczęciam prac na pl. Defilad. I za kilka lat mielibyśmy prawdziwe centrum.
Jeszcze co do budowy nowego dworca to na pewno powinien być niższy ale mieć taką bryłę, żeby było widać szklaną kopułę ZT. Bo to co jest najciekawsze zostało zasłonięte :/ :)

BARTEK
December 11th, 2005, 12:26 PM
Ostatnio widzialem wywiad Borowskiego który wypowiadal sie że należalo by najlepiej zbuzyć centralny i w tym miejscu postawić ćoś nowego.Na razie nie można tego zrobić bo trwaja negocjacje z PKP ale jest dobrej myśli i w przyszlym roku sprawa sie wyjaśni.

Tuzin
December 11th, 2005, 12:28 PM
Ja mysle ze to byla mewa przykozaczona ptasia grypa odmiana hsn1 czy jakos tak.

DuraAce
December 11th, 2005, 12:48 PM
Mi ostatnio chodzi po głowie wizja odremontowanego centralnego (z przeszklonym dachem) otoczonego pierscieniem (otwartym od zlotych tarasow, budynkow, wysokosci samego centralnego, bo poza stanem technicznym centralny razi tym ze stoi w centrum niczym ladownik ufo. Na postumencie, oddzielony pasem parkingow od miasta.

Stompi
December 11th, 2005, 12:50 PM
Centralny ma ciekawa bryłe, jednakże do kamienic po jednej a złotych tarasów po drugiej to nie pasuje, a wręcz przeciwnie jest tam obcym elementem budzącym niepokój w widzu tego urbanistycznego zakątka.

jacek_nl
December 11th, 2005, 06:10 PM
Co do Dworca Centralnego to też uważam, że jest on coraz bardziej przygnębiuający. Zdaję sobie sprawę, że w budżecie Warszawy nie ma zbyt dużo pieniędzy, ale powinni już zacząć myśleć nad budową nowego lub zmodernizowaniem obecnego Dworca. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zaczęcie budowy wraz z rozpoczęciam prac na pl. Defilad. I za kilka lat mielibyśmy prawdziwe centrum.
Jeszcze co do budowy nowego dworca to na pewno powinien być niższy ale mieć taką bryłę, żeby było widać szklaną kopułę ZT.
Budowa nowego dworca nie jest w gestii gminy Warszawy ale PKP, ktore sa wlascicielem budynku i dzialki na ktorej on stoi. Dopóki PKP balansuje na krawedzi bankructwa, dopóty nie mamy co liczyc na budowe nowego dworca, czy chocby jego modernizacje ... Co do widoku szklanej kopuly - to ten twój nowy dworzec musialby byc zrownany do poziomu ziemi zeby cokolwiek bylo widac ;).
Bo to co jest najciekawsze zostało zasłonięte :/ :) Nie zostalo zasloniete, tylko samo sie schowalo za Centralny. Centralny byl przeciez pierwszy :bash: Nalezy raczej zalowac ze architekt ZT nie umiescil szklanego dachu od strony JPII lub chocby Emilki...

cudak
December 11th, 2005, 08:57 PM
^^ w którymś wątku była informacja , że w przyszłym roku ma rozpocząć się modernizacja Centralnego za ok. 20 mln zł , tylko nie pamietam , czy to kasa PKP czy miasta , a może PLK ? Wiadomo juz , że IC ma opanować środek hollu Dworca Centralnego na swoją "oazę IC " - czyli taką niby poczekalnie dla swoich klientów .... . Zapowiadana modernizacja ma dotyczyć również okolic dworca . Moze zacznie się coś wreszczcie dziać ?

Stompi
December 11th, 2005, 09:30 PM
^^ w którymś wątku była informacja , że w przyszłym roku ma rozpocząć się modernizacja Centralnego za ok. 20 mln zł , tylko nie pamietam , czy to kasa PKP czy miasta , a może PLK ? Wiadomo juz , że IC ma opanować środek hollu Dworca Centralnego na swoją "oazę IC " - czyli taką niby poczekalnie dla swoich klientów .... . Zapowiadana modernizacja ma dotyczyć również okolic dworca . Moze zacznie się coś wreszczcie dziać ?

Ta... slyszałem przy okazji rocznicy dworca o tym remoncie. Kosmetyka, żadnych konkretnych zmian.

Fredi
December 11th, 2005, 09:38 PM
Ja doceniajac budynek DC uwazam ze nalezy rozniesc go w diably. Nie dlatego ze jest brudny, nie dlatego ze zaniedbany, gdyby tylko o to chodzilo to zawsze mozna by bylo mniejszym lub wiekszym sumptem zaprowadzic porzadki, remonty... Tak naprawde chybiona jest pewna idea. DC jest wybudowany jak terminal lotniczy, a nie jak dworzec w centrum miasta. Ma zapewniny dojazd samochodowy z roznych stron, ma podziemne polaczenia z otaczajaca infrastruktura, a na powierzchni, tam gdzie sie toczy miejskie zycie - nie ma nic. Miedzy budynkiem o okolica sa zapory w postaci roznic terenu, parkingow, plotow, scian (!). Jezeli mowimy w innym watku, ze ZT sa antymiejskie, to DC jest jeszcze bardziej! Sam budynek moze jest i przeszklony, ale organizacja otoczenia odcina sie od miasta jeszcze bardziej niz nowopowstaly sasiad.

Tyle teorii, praktyka jest taka ze bez organizacji duzego konkursu i wylozenia sporej sumki przebudowa najprawdopodobniej nie ma wiekszego sensu. Bez tego otrzymamy kolejna prowizroke, przybudowke, wzglednie wymiene "stolaraki" na nowa i niepasujaca ;) Przykladem zreszta sa podziemia, wygrodzenie wszytkich przejsc praktycznie na bazar, dziesiatki boksow z mydlem i powidlem. Za bardzo to sie nie rozni od wnetrza "hali kupieckiej" na pl Defilad. Moze dwie czy trzy kafejki/kioski sa mile i ciesza oko, ale zaslugi dyrekcji dworca nie ma w tym zadnej, to raczej standardowy wystroj danej sieci.

Stompi
December 11th, 2005, 09:43 PM
Ja doceniajac budynek DC uwazam ze nalezy rozniesc go w diably. Nie dlatego ze jest brudny, nie dlatego ze zaniedbany, gdyby tylko o to chodzilo to zawsze mozna by bylo mniejszym lub wiekszym sumptem zaprowadzic porzadki, remonty... Tak naprawde chybiona jest pewna idea. DC jest wybudowany jak terminal lotniczy, a nie jak dworzec w centrum miasta. Ma zapewniny dojazd samochodowy z roznych stron, ma podziemne polaczenia z otaczajaca infrastruktura, a na powierzchni, tam gdzie sie toczy miejskie zycie - nie ma nic. Miedzy budynkiem o okolica sa zapory w postaci roznic terenu, parkingow, plotow, scian (!). Jezeli mowimy w innym watku, ze ZT sa antymiejskie, to DC jest jeszcze bardziej! Sam budynek moze jest i przeszklony, ale organizacja otoczenia odcina sie od miasta jeszcze bardziej niz nowopowstaly sasiad.

Tyle teorii, praktyka jest taka ze bez organizacji duzego konkursu i wylozenia sporej sumki przebudowa najprawdopodobniej nie ma wiekszego sensu. Bez tego otrzymamy kolejna prowizroke, przybudowke, wzglednie wymiene "stolaraki" na nowa i niepasujaca ;) Przykladem zreszta sa podziemia, wygrodzenie wszytkich przejsc praktycznie na bazar, dziesiatki boksow z mydlem i powidlem. Za bardzo to sie nie rozni od wnetrza "hali kupieckiej" na pl Defilad. Moze dwie czy trzy kafejki/kioski sa mile i ciesza oko, ale zaslugi dyrekcji dworca nie ma w tym zadnej, to raczej standardowy wystroj danej sieci.

Zgadzam się. Sczególnie razi mnie wyrzucenie tych 20 mln na nowe tablice informacyjne, bo tamte sa już stare (oh, wymienimy tablice i turyście doznają zachwytu) zrobienie nowych ławeczek, czy setek innych głupot.

Fredi
December 11th, 2005, 09:48 PM
Wiesz, wymiana tablic czy laweczek powinna wchodzic w sklad bierzacego utrzymania, takie rzeczy sie zuzywaja, ale jaka pratyka jest to kazdy widzi. Zreszta chyba rok czy dwa lata temu dostawiono jakies laweczki w hali glownej, wyglada to tragicznie i pasuje do reszty jak piesc do oka.

mikeleg
December 12th, 2005, 02:29 PM
Ja bym się cieszył gdyby ten syf na dole jakoś wyczyścili chociaż.
Jedyne rozwiązanie jakie widzę, to skasowanie całego Centralnego (może poza poziomem torów) i wybudowanie komplexu ala Marriot + Oxford razem wzięte.

Powinno się też ustawić ruch samochodowy identycznie jak to jest teraz na Marszałkowskiej od Pięknej do Nowogrodzkiej.
Stworzyć przejście dołem Alei Jana Pawła II na wyspę tramwajową. Estakady chyba trzebaby było wygłuszyć, bo rozebranie raczej nie wchodzi w rachubę i wybudować porządny miejski obiekt związany jakąś pierzeją od samej Emilii Plater do Jana Pawła II i od Chmielnej do Jerozolimskich...

Ewentualnie jakoś podzielony, bo koszt samego kompleksu razem z dworcem wyjdzie ogromny.

Wg mnie to powinno wyglądać tak ;) : sorry za burdel na rysunku, ale nie mam zbytnio czasu, dopracuję później.
Widok od południa. Po chwili powinniście zrozumieć co i jak...

http://img236.imageshack.us/img236/4793/podc3bg.png

filosss
December 12th, 2005, 02:59 PM
Nie wiem może jestem nazbyt dużym fascynatą DC, ale Fredi troszkę przesadzasz:) To już nie wina DC że ma takie otoczenie. Odcięty jest praktycznie z każdej strony. Ale naokolo masz arterie JPII i Jerozolimskie, ktorych nie sposób w obecnym stanie pokonać powierzchnią.... Tylko podziemią. Obecna koncepcja rozwiązująca przejście z peronów kondygnację wyżwej też nie jest zła i za dużo w tej materii nie mjożna zrobić...

Nie wiem czy dobrze by było jakby b ył przysuniety do samych arterii i ludzie prostro z hali wyskakiwali by na chodnik oddzielający od pędzących samochodów. Wszyscy wiemy jak szybki ruch jest wokół Centralnego więc pewna bariera jest nawet wskazana... Wejścia do podziemi też są dośc dobrze rozplanowane... Wszystko przycmiewa nam niestety szarosc brud i smrod... który w sumie też nie jest aż taki odstraszający. Lumpów też jakby mniej - vide w takich Katowicach istna noclegownia żulerni...

Fredi
December 12th, 2005, 03:55 PM
To już nie wina DC że ma takie otoczenie. Odcięty jest praktycznie z każdej strony. Ale naokolo masz arterie JPII i Jerozolimskie, ktorych nie sposób w obecnym stanie pokonać powierzchnią.... I co z tego? Marszalkowskiej tez w tej chwili nie mozna pokonac, a mimio to miedzy domami centrum a ulica nie postawiono scian, plotow, nie zrobiono parkingow. To ze ulica nie ma przejscia to nie znaczy ze budynek musi byc niedostepny.

Nie wiem czy dobrze by było jakby był przysuniety do samych arterii i ludzie prostro z hali wyskakiwali by na chodnik oddzielający od pędzących samochodów. Wszyscy wiemy jak szybki ruch jest wokół Centralnego więc pewna bariera jest nawet wskazana...
Chyba sam wie wierzysz w to co mowisz. Wszedzie naokolo (czy tez vis-a-vis LIM) wychodzi sie na chodniki przy tych samych ulicach i nie ma problemow. Co wiecej, przed centalnym tez sa chodniki z ktorych korzystaja ludzie (np. przystanki). Przed czym chcesz ich "chronc barierami"? To jakis zart? Naprawde sadzisz ze czlowiek wychodzacy z dworca jezeli nie bedzie mial miedzy soba a ulica dwoch plotow, roznicy w poziomie terenu, parkingu to co... zejdzie z tego swiata czy jak? Tym baridzej ze dzieki dzisiejszej organizacji to ten czlowiek zazwyczaj nie wychodzi dalej niz do taksowki pod samymi drzwiami. Jezeli idzie/jedzie komunikacja miejska to musi isc przejsciem podziemnym pod tymi parkingami i dalej wyjsc na powierzchnie, a tu juz znowu bez twojej bariery jest skazany na niechybna smierc :)

Wszystko przycmiewa nam niestety szarosc brud i smrod... który w sumie też nie jest aż taki odstraszający. To akurat problem najlatwiejszy do rozwiazania.

BARTEK
December 12th, 2005, 09:06 PM

modernizacja,czyli prowizorka na 7 lat a pozniej??? :bash: powinni go zaminować,ściagnać ekipę Discowery aby to nagrali i wysadzić w cholerę.niech wladze wsiada w ic i pojada do Berlina zobaczyć ich nowobudowany dworzec glowny i wtedy im szczeny opadna :eek2: i od razu ten absurdalny projekt wyrzucą do śmieci

korowiow86
December 12th, 2005, 10:32 PM
Plany remontu były dość konkretne. Projekt zamówiono, miał być gotowy do końca roku ale jakoś nic nie słychać. Mieli przeszklić dach,posprzątać, dać dużo zieleni etc. Generalnie nic szczególnego czy porywającego, ale prowizorką bym tego nie nazywał...
Nie chcę nikogo obrażać, ale wypowiedzi typu "lepiej wyburzyć i postawić dwa wieżowce, przecież to świetny pomysł, nie rozumiem dlaczego tak nie zrobią , ale głupie to pkp" wyprowadzają mnie z równowagi. Lepiej chyba myśleć o pomysłach możliwych do zrealizowania.

Fredi
December 12th, 2005, 11:19 PM
Widzisz, sek w tym ze to jest mozliwe do zrealizowania. Nie za pieniadze PKP rzecz jasna, ale chetni inwestorzy z przyzwoloniem Borowskiego na wiezowiec sie znajda. Kwestia pomyslunku odpowiedzialnych osob (i tu byc moze jest czesc nierealna zalozenia).

martin
December 12th, 2005, 11:40 PM
ze 2 miesiące temu przy okazji opisu inwestycji Galeria Zawisza był artykuł o Centralny, otóż najpierw ma być powierzchowny remont a po wybudowaniu dworca Warszawa Główna ma być zbudowany nowy dworzec Centralny, a dlatego tak że w inny sposób nie byłoby gdzie przerzucić tych tysięcy podróżnych która każdego dnia korzysta z dworca

filosss
December 13th, 2005, 01:27 PM
modernizacja,czyli prowizorka na 7 lat a pozniej??? :bash: powinni go zaminować,ściagnać ekipę Discowery aby to nagrali i wysadzić w cholerę.niech wladze wsiada w ic i pojada do Berlina zobaczyć ich nowobudowany dworzec glowny i wtedy im szczeny opadna :eek2: i od razu ten absurdalny projekt wyrzucą do śmieci

Nie narzekaj:) Wasz Szczecinski dworzec lepszy?? Oj nie...

kędziorek
December 13th, 2005, 02:02 PM
powiem tyle: dworzec w centrum powinien być mistrzostwem, architektonicznym majstersztykiem, tak, żeby każdemu przyjezdnemu japońcowi kopara opadała, a nie klotz z papą na dachu, mam nadzieje ze kiedyś moje marzenie się spełni, ale jak narazie to on i tak robi na mnie wrazenie, w koncu jakby takie coś było w lublinie to bym sie zapewne zesrał ze szczescia..

PS. zdjecia poprosze, warsiaskie lenie! :bash: :)

Raine
December 13th, 2005, 02:09 PM
oj tak...Nasz w najbliższym roku czeka gruntowna modernizacja

YaroS
December 13th, 2005, 02:19 PM
Kontynując dalej OT na temat DC to niedawno dowiedziałem się, że budynek ten oprócz 2 kondygnacji podziemnych znanych wszystkim ma jeszcze dodatkowe 3 kondygnacje techniczne. Do cześci z nich nikt nie zaglądał od kilkunastu lat.
PZDR

filosss
December 13th, 2005, 03:16 PM

Modernizacja... ale aktualnie bleee...:)

Fredi
December 13th, 2005, 07:02 PM
Wracajac do ZT, byc moze przegapilem ta informacje, ale na rogu Złotej i Plater sa juz drzewa na dachu posadzone.

BARTEK
December 13th, 2005, 07:13 PM

no teraz dowalileś.a co to ma do rzeczy?Fakt nasz szczeciński dworzec jest hańbą dla Polski,wstydem dla mieszkańców i pośmiewiskiem dla turystów i obcokrajowców ale rozmawiamy o realnych planach a takim ma być modernizacja dworca centralnego.Nasz dworzec-co jest za dużo powiedziane-na razie stoi i nikt go nie tyka bo po co?Tutaj rządzą bezmózgowce i im taka szmira nie przeszkadza!!! :runaway: A co tylko warszawiacy mogą sie wypowiadać na temat swoich inwestycji?Jak tak to zamknijcie to forum w cholere i gadajcie sobie w jakimś pubie przy piwie.Narson :bash:

Fredi
December 13th, 2005, 07:17 PM
Hehe, nie unos sie, komentarze Szczecinian mile widziane.

kafarek
December 13th, 2005, 07:21 PM
Wracajac do ZT, byc moze przegapilem ta informacje, ale na rogu Złotej i Plater sa juz drzewa na dachu posadzone.

pierwszy raz słyszę. Duże? ?

BARTEK
December 13th, 2005, 07:24 PM

raine sory stary ale nie mogę odpisywać na priv bo pokazuje mi jakiś bląd:(

Fredi
December 13th, 2005, 09:16 PM
pierwszy raz słyszę. Duże? ?

Widzialem pod ostrym katem... nie wiem tez co uznasz za duze. Nie chce sie takze pomylic... :) Mysle ze ~3-4 metry? Jedno iglaste, i dwa kikuty czekajace na wiosne (liscie ;) ).

rcube
December 14th, 2005, 01:28 AM
http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt1.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt2.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt3.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt4.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt5.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt6.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt7.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt8.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt9.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt10.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt11.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt12.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt13.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt14.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt15.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt16.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt17.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt18.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt48.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt19.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt21.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt22.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt23.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt24.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt25.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt26.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt27.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt28.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt29.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt30.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt31.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt32.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt33.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt34.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt35.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt36.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt37.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt38.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt39.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt40.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt41.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt42.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt43.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt44.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt45.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt46.jpg

I wczorajsza we mgle
http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt47.jpg

kędziorek
December 14th, 2005, 06:53 AM
rcube! ubóstwiam cie :D zt sa sliczne, nawet mimo tych slepych scian! wcale nie sa pstrokate, imo to rusztowania robia takie wrazenie! wyobrazic sobie to bez płotów, rusztowan, rozswietlone (wlasnie, bedzie jakieś specjalne oświetlenie w nocy?) az slinka cieknie.. :) czy drzewa będą w doniczkach a dookoła papa? myślałem, że będzie trawniczek ;>

DocentX
December 14th, 2005, 09:56 AM
zgodze sie z @kedziorem - ZT po ukonczeniu, w nocy z podswietlona kopula, obwieszone dookola neonami najemcow powierzchni handlowej (i biurowej), beda wygladac absolutnie niesamowicie ! :cheers:

zonc
December 14th, 2005, 10:56 AM
nie no :) Na fotkach to ladnie to ofocimy :) szczegoly niektore sie pominie...

:)

fajna fotorelacja... chyba drzew dodali.

Stompi
December 14th, 2005, 11:30 AM
Rcube, mam do ciebie prośbę, nie nazywaj zdjęc z róznych wypraw tak samo, bo potem mi je jest ciężko zapisywać na dysku;)Najlepsza forma jest forma 6 cyfrowej daty +literowe, krotkie oznaczenie calej serii zdjęć. a zdjęcia bardzo "dokumentujące":)

Grand
December 14th, 2005, 12:45 PM
Wszystko byłoby pięknie,gdyby nie te ślepe ściany na około ZT-razi zwłaszcza ta ściana z zielonkawa elewacja od strony al.JP 2.Fajnie jakby zamontowali na niej jakiś telebim.

DocentX
December 14th, 2005, 02:20 PM
Wszystko byłoby pięknie,gdyby nie te ślepe ściany na około ZT-razi zwłaszcza ta ściana z zielonkawa elewacja od strony al.JP 2.Fajnie jakby zamontowali na niej jakiś telebim.

Te sciany sa wlasnie po to, aby bylo miejsce na rekalmy, neony itp.

Z pewnoscia w niedaleiej przyszlosci bedzie to wygladac znacznie lepiej i nie tak pusto.
Bedzie to dalekie od idealu, ale przynajmniej wrazenia 'pustki' w pewnym stopniu zniknie.

Arttera
December 14th, 2005, 02:24 PM
rcube Niesamowity update wielkie Dzieki i Duzo Zdrowia za to

kędziorek
December 14th, 2005, 02:26 PM
a tu się szykuje jakiś basen? ;)

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt40.jpg

Fredi
December 14th, 2005, 03:28 PM
Zapewne ziemia + trawka, krzaczek. Trzeba by na rendery spojrzec. To co widac to specjalny niebieski styropian (styrodur? jakos tak), on sie nie utlenia. . Stosuje sie go np. do ocieplania budynkow ponizej gruntu. 10-15 razy drozszy od zwyklego.

kędziorek
December 14th, 2005, 03:41 PM
nie wymądrzaj sie :jk:
dziex za info :)zapamietam ;)

decapitated
December 14th, 2005, 03:57 PM
Dzieki za foty rcube, bo juz nie wiedziałem o czym ten wątek jest jak czetałem, myślałem, że jestem w infrastrukturze kolejowej;)

kafarek
December 14th, 2005, 11:35 PM

ten kolor jasno zielonkawy z seledenkiem świetnie prezentuje sie na tle szarzyzny nieba i trawy brudnej. ....to samo jak z Hiltonem i np PZU a juz tepsa wyglada odwrotnie ...w szarzyźnie brzydki

cichus1
December 14th, 2005, 11:46 PM
nie wydaje sie wam ze ta slepa sciana od jp2 jest maksymalnie brzydka???
moze cos na niej jeszcze powiesza jakies reklamy czy neony ale to takie manowanie miejsca - wyglada jak zwykla galeria handlowa typu podelko z bajerkami

zonc
December 15th, 2005, 12:43 AM
http://www.sky.s64.pl/home/Plany/zt06.jpg

Trawa tam jednak wedle planu...

a pomyslcie jak okropne bedzie kino :(

Krzycho
December 15th, 2005, 02:09 AM
nie wydaje sie wam ze ta slepa sciana od jp2 jest maksymalnie brzydka???
moze cos na niej jeszcze powiesza jakies reklamy czy neony...
No co Ty? Przecież nie zasłonią unikatowych "popcorn windows" :runaway:

Fredi
December 15th, 2005, 02:13 AM
Smiejcie sie smiejcie, moze sie jeszcze okazac ze to bedzie najabrdziej udany element (unikatowe okna) :D

Krzycho
December 15th, 2005, 02:21 AM
Smiejcie sie smiejcie, moze sie jeszcze okazac ze to bedzie najabrdziej udany element (unikatowe okna) :D
Bardzo możliwe, ale to tylko będzie źle świadczyć o całym kompleksie.

obserwator
December 15th, 2005, 09:37 AM
Nie przesadzajcie, jest sporo okien (i niektóre z nich też są spore ;) ) więc nie jest tak źle. Tragicznie byłoby wtedy, gdyba te ściany wyglądały tak jak w innych mallach, np. coś w tym stylu :
http://img.photobucket.com/albums/v518/obserwator/zetet.jpg

Marco Polo
December 15th, 2005, 10:52 AM
Wspaniala fotorelacja - dzieki.
Troche sie slimacza - chyba szybciej "zabezpieczali" niz teraz wykanczaja...

sojuz
December 15th, 2005, 03:20 PM
http://static.flickr.com/20/73813740_9ed9282e6c_o.jpg

kędziorek
December 15th, 2005, 03:24 PM
hehe, czego oni się tak wstydzą?

Michcio
December 15th, 2005, 09:13 PM
hehehe poprostu "Cyca" :laugh: może boją się tego silnego wiatru, co jest zapowiadany ??

zonc
December 15th, 2005, 09:37 PM
ooo biustonosz na cycku :)

kędziorek
December 15th, 2005, 09:48 PM
mi bardziej przeszkadza kompleks kina, niz ta ściana zielona-seledynowa... mogli zrobić coś lepszego..

markus1234
December 15th, 2005, 10:35 PM
ludzie ,skancze biadolic .

poczekajcie az inwestycja bedzie zakonczona ,wprowadza sie firmy ,kino ,sklepy..wtedy ZT bedzie poobwieszany neonami ,bilbordami ,reklamami itd. i slepych scian wogule nie bedzie widac tylko cos takiego...

http://www.livingstonemusic.net/timessquare_files/timessquare.jpg

DuraAce
December 15th, 2005, 10:51 PM
odpada, na zdjeciu masz witryny na parterze, a nie piaskowiec.

Matthias
December 15th, 2005, 11:10 PM
Te witryny na parterze będą wejściem bocznym do kompleksu ZT i jestem pewien na 99'9 procent, że na tej zielonej "lagunie" zawisną reklamy. Sęk w tym, żeby były jakoś fajnie podświetlone i wykonane, a nie szpeciły. I będzie miodzio :)

cichus1
December 16th, 2005, 01:33 AM
ja obawiam sie ze na zielonej scianie zawisna zwykle plachty bilbordy z 1 czy 2 lampkami jak na pozostalych swiatyniach handlu w wawie a poza tym to ta sciana co ja zrobili jest rownolegla do ulicy a na projekcie jest scieta i ma luk... zmienili koncept podczas budowy! ciekawe co jeszcze zmienili

kędziorek
December 16th, 2005, 07:11 AM
ja obawiam sie ze na zielonej scianie zawisna zwykle plachty bilbordy z 1 czy 2 lampkami jak na pozostalych swiatyniach handlu w wawie a poza tym to ta sciana co ja zrobili jest rownolegla do ulicy a na projekcie jest scieta i ma luk... zmienili koncept podczas budowy! ciekawe co jeszcze zmienili
tez tak mi sie wydawalo ale balem sie postować bo myslalem ze mi sie tylko wydaje.. to co zbudowali nieco inne jest chyba.

megaptera
December 16th, 2005, 10:34 AM
a poza tym to ta sciana co ja zrobili jest rownolegla do ulicy a na projekcie jest scieta i ma luk... zmienili koncept podczas budowy! ciekawe co jeszcze zmienili
Calkiem rownolegla nie jest, jej polnocna czesc odgina sie w strone JP II, ale rzeczywiscie jest inna niz na powyzszym renderze. Dla mnie najwieksza zmiana dotyczy sciany wiezy od strony szklanego dachu. Juz pomijajac inny, za przeproszeniem Szanownych Panstwa, cycek, to zlikwidowano zalamanie elewacji majace przebiegac po przekatnej tej sciany. Takim zmianom, przy tej skali inwestycji, chyba nie nalezy sie dziwic i pewnie uzbiera sie ich sporo.

rcube
December 16th, 2005, 10:58 AM

Calkiem rownolegla nie jest, jej polnocna czesc odgina sie w strone JP II, ale rzeczywiscie jest inna niz na powyzszym renderze.

To ja jestem chyba inny i widze ze luk jest taki jak na renderach :eek:

http://img.photobucket.com/albums/v518/obserwator/zetet.jpg

No przeciez tutaj mamy to samo, jest luk i to pod takim samym katem...

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt16.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/zlote/zt19.jpg

megaptera
December 16th, 2005, 11:14 AM
Przeciez napisalem ze sie ta sciana odgina. A jest inna niz ta na renderze chocby przez ilosc pasow okien. "Znajdz 10 szczegolow rozniacych te dwa obrazki" :D

rcube
December 16th, 2005, 11:28 AM
Jesli chodzi Ci o okna... to wszystkie rendery roznia sie od fazy ostatecznej. Nie ma tutaj na forum ani jednego projektu ktory by sie nie roznil w szczegolach...

Ale ksztalt sciany akurat zostal zachowany :D A to ze tam okna doszly... ;)

sojuz
December 16th, 2005, 12:12 PM
http://static.flickr.com/41/74082667_3b77cdfda7_o.jpg

kędziorek
December 16th, 2005, 03:29 PM
cycek bedzie super! ogolnie cycki sa super!

mikeleg
December 16th, 2005, 05:38 PM
:D

rcube
December 20th, 2005, 02:03 AM
http://img34.imageshack.us/img34/7789/zt34mk.jpg

http://img34.imageshack.us/img34/2645/zt53qj.jpg

http://img34.imageshack.us/img34/6214/zt64se.jpg

jacek_nl
December 20th, 2005, 05:23 AM
Święte słowa :naughty:

donpablo
December 20th, 2005, 05:58 PM
wszystkie okna gazetami zakleili,ciekawe po co?

zonc
December 20th, 2005, 11:39 PM
^^

maja dosc natretnego cubaska z aparatem ;)

Michcio
December 21st, 2005, 12:18 AM
no właśnie! też jestem ciekaw po co ? zakleili w wieży, teraz też w lumenie hmm ciekawe po co ?

Arttera
December 21st, 2005, 02:36 AM
^^ pewnie w srodku malowanie a raczej spreyowanie :):jippo:

cichus1
December 21st, 2005, 03:06 AM
To ja jestem chyba inny i widze ze luk jest taki jak na renderach :eek:

No przeciez tutaj mamy to samo, jest luk i to pod takim samym katem...

racja slepy jestem
zasugerowalem sie tym zdjeciem, tu wyglada na zupelnie plaska sciane, ale krzywa czy prosta i tak jest brzydka, po prostu nie rozumiem jak mozna zmarnowac tak kawal przstrzeni na zielona kratke

rcube
December 22nd, 2005, 10:03 PM
Sorka za brudna szybe...

ZT w oddali ;)
http://img430.imageshack.us/img430/323/zt125cm.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/7800/zt132rv.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/5766/zt152ew.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/3339/zt402wm.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/7706/zt147of.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/8234/zt169eo.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/3621/zt228je.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/8654/zt175un.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/4778/zt249fn.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/3736/zt298zw.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/6483/zt355ct.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/6438/zt395ue.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/5760/zt18uv.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/5176/zt21ov.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/2382/zt32lh.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/5210/zt48dr.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/308/zt79cn.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/1657/zt67dd.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/4025/zt56gz.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/1016/zt89mf.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/6791/zt102da.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/6567/zt96qp.jpg

http://img430.imageshack.us/img430/9500/zt119ek.jpg

Forza_imperial
December 22nd, 2005, 11:23 PM
pytanko, czemu ta sciana tak ochydnie wyglada? i na dodatek taki wielki teren, cos tam powstanie ?

http://img430.imageshack.us/img430/7800/zt132rv.jpg

megaptera
December 22nd, 2005, 11:43 PM
pytanko, czemu ta sciana tak ochydnie wyglada? i na dodatek taki wielki teren, cos tam powstanie ?
Fazy B i C Rondo City.

Krzycho
December 23rd, 2005, 04:30 AM
Jezuuu, ale bolesny widok, ślepa mega sciana w samym środku miasta, tak się nie robi :bash: jeszcze ten kolorek :puke:

cichus1
December 23rd, 2005, 07:09 AM
zanim ta czesc ZT wylonila sie myslalem ze brzydota komuchowatych pudelek to prehistoria a jednak odnajduja sie kontynuatorzy tego trendu, ta czesc z zielona sciana wygladaj jak najtansze podmiejskie centrum handlowe, holiday inn przy tym to dzielo sztuki, nawet slepa sciana kamienicy z reklama polisy wyglada lepiej...

lukay
December 23rd, 2005, 07:48 AM
zawiesza pare reklam, podswietla neonami i bedzie git :D

filosss
December 23rd, 2005, 11:42 AM
Ze strony ZTM:

(ostatni wiersz nas interesuje)

22.12.2005
Zamknięcie pętli DW. CENTRALNY
Od dnia 27.12.2005 (wtorek) od początku kursowania do dnia 30.12.2005 (piątek) do końca kursowania zamknięta zostanie północna jezdnia pętli autobusowej DW. CENTRALNY. W tym czasie autobusy linii 102 i 510 zostaną skierowane na trasy objazdowe:

102: od skrzyżowania ulic Świętokrzyska/Emilii Plater ulicami: Świętokrzyska – rondo ONZ – al. Jana Pawła II – DW. CENTRALNY 27 (przystanek przed ul. Złotą) – al. Jana Pawła II – Aleje Jerozolimskie – Emilii Plater – Świętokrzyska i dalej stałą trasą;

510: od ronda ONZ ulicami: al. Jana Pawła II – DW. CENTRALNY 27 (przystanek przed ul. Złotą) – al. Jana Pawła II – Aleje Jerozolimskie – Emilii Plater – Świętokrzyska i dalej stałą trasą;

Dla linii nocnych od początku kursowania w dniu 26.12.2005 (poniedziałek) do dnia 30.12.2005 (piątek) zmieniony zostanie układ przystanków.
Dla linii:
603: kierunek CHOMICZÓWKA
604: kierunek ZAJEZDNIA ŻOLIBORZ
606: kierunek CHOMICZÓWKA
608: kierunek CM. PÓŁNOCNY – BRAMA ZACH.
612: kierunek MŁOCINY-UKSW
obowiązuje przystanek DW. CENTRALNY 20 (przystanek krańcowy 160 i 500)

Dla linii:
601: kierunek STARE BEMOWO
610: kierunek OS. GÓRCZEWSKA
611: kierunek PALUCH
614: kierunek OS. GÓRCZEWSKA
obowiązuje przystanek DW. CENTRALNY 26 (przystanek krańcowy E-3)

Zawiesza się funkcjonowanie przystanków DW. CENTRALNY 31, 32, 33 i 34.

Utrudnienia związane są z demontażem żurawia wieżowego na budowie kompleksu ‘Złote Tarasy’.

---------------------------------------------
chodzi chyba o Zurawia przy wiezy?? Hm zobaczymy

Michcio
December 23rd, 2005, 04:22 PM
Może chodzi o żurawia tego co stoi zaraz przy płocie, od strony pętli ? hmm zobaczymy..

Polishman
December 23rd, 2005, 05:45 PM
Wydaje mi sie ze dla demontazu tego zurawia powinno zostac wylaczone z ruchu cale Środmiescie, a nawet wstrzymac ruch na Okęciu i kolejkach podmiejskich.
Wiez mamy na ZT tyle ze chyba nie dojdziemy do tego o ktorego chodzi.

Michcio
December 23rd, 2005, 09:29 PM
Raczej w ZT według mnie mamy dużo żurawi,i dlatego nie dojdziemy o którego chodzi, bo wieże mamy tylko jedną :) pzdr.

Van der Rohe
December 26th, 2005, 08:36 PM
zanim ta czesc ZT wylonila sie myslalem ze brzydota komuchowatych pudelek to prehistoria a jednak odnajduja sie kontynuatorzy tego trendu, ta czesc z zielona sciana wygladaj jak najtansze podmiejskie centrum handlowe, holiday inn przy tym to dzielo sztuki, nawet slepa sciana kamienicy z reklama polisy wyglada lepiej...

ale za to warszawka będzie miała z samym centrum namiastkę Hameryki :/

niestety, taka prawda, w Wawie wszystko przejdzie, nawet takie ohydy jak Arkadia czy ZT. Ważne, żeby kolorowo i wypaśnie było...

kuniokun
December 26th, 2005, 09:28 PM
ale za to warszawka będzie miała z samym centrum namiastkę Hameryki :/

niestety, taka prawda, w Wawie wszystko przejdzie, nawet takie ohydy jak Arkadia czy ZT. Ważne, żeby kolorowo i wypaśnie było...
Sugerujesz, ze "Hameryka" dierzy pierwsze miejsce jezeli chodzi o budowalny kicz i, ze w innych miastach eurpejskich, azjatyckich jest duzo lepiej?

Fredi
December 26th, 2005, 11:54 PM
Sugeruje żródło inspiracji i stan umysłu budujacych/lubiacych. Stan faktyczny nie ma wiekszego znaczenia.

rcube
December 30th, 2005, 01:22 AM
O to ten zuraw ;)
http://img517.imageshack.us/img517/8227/zt0078dp.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/4118/zt0097xd.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/9723/zt0081kz.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/408/zt0060qt.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/4453/zt0012gd.jpg

Michcio
December 30th, 2005, 12:32 PM
Dokładnie, od początku mówiłem że to on ten chodzi :D a dziś to już prawie nic z niego nie zostało, a wczoraj jeszcze dzielnie stał...

kędziorek
December 30th, 2005, 06:45 PM
ahh.. podświetlony dach bedzie zajebisty w nocy.

kafarek
December 31st, 2005, 09:00 AM
przy takich wielkich opadach śniegu dla dachu pierwszy najpoważniejszy sprawdzian "czy wytrzyma?"

BARTEK
December 31st, 2005, 04:22 PM
Wieża Zlotych Tarasów wogóle mi sie nie podoba:(Jest za niska,sprawia wrazenie ocieżalej,taki kloc bez pomyslu.Przypomina mi moja byla teściową:)

J_J
December 31st, 2005, 06:17 PM
Za 400 mln euro moglo powastac jednak cos odrobine lepszego i nie ze marudze, ale ta zielona blaszka jest fatalna. :/

kędziorek
January 7th, 2006, 06:21 PM
jak tam co tam?

Jakub
January 7th, 2006, 06:38 PM
Wporzadku. Nie wiesz, że zaraza sie sama rozwija, hehe

kafarek
January 7th, 2006, 07:44 PM
http://www.geocities.com/digspy/emotes/sun.gif

http://img217.imageshack.us/img217/916/z17vk.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/4296/z22au.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/8173/z41yq.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/3681/z51ze.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/8264/z60ws.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/2167/z79ul.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/1425/z92ey.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/6716/z104uf.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/3182/z110gc.jpg

pasy do zt
http://img217.imageshack.us/img217/794/z35ng.jpg

bonus
http://img217.imageshack.us/img217/89/patrznalewo1fy.jpg

kędziorek
January 7th, 2006, 08:05 PM
KAFAREK JESTES BOGIEM!! swietne zdjecia!

Michcio
January 7th, 2006, 09:29 PM
Nooo spoko zdjęcia <brawo> ( wreszcie ktoś się odważył zrobić zdjęcia z nad płotu :) )

Ztof
January 8th, 2006, 12:07 AM
Te niebieskie szklane faldy w centrum ZTarasow wygladaja, zwlaszcza z resztkami sniegu, jak jakies tsunami majace zaraz zalac dworzec centralny...

rcube
January 8th, 2006, 01:18 AM
Zdjecie Kafarka :
http://img217.imageshack.us/img217/3681/z51ze.jpg

Jeszcze nie dokonczyli dachu ;)

Zdjecia super :okay:

kędziorek
January 8th, 2006, 12:00 PM
kilka zdjęć z oficjalnej strony:

http://www.zlotetarasy.pl/images_galery/image16.jpg
http://www.zlotetarasy.pl/images_galery/image17.jpg
http://www.zlotetarasy.pl/images_galery/image18.jpg
http://www.zlotetarasy.pl/images_galery/image19.jpg
http://www.zlotetarasy.pl/images_galery/image20.jpg
http://www.zlotetarasy.pl/images_galery/image21.jpg

kimsim
January 8th, 2006, 01:20 PM
jedno slowo: cudo!!

martin
January 8th, 2006, 07:03 PM
już prawie wszystko zbudowane, teraz idzie czekać na otwarcie, fotki ze środka będą bardzo interesujace

anakin
January 8th, 2006, 07:30 PM
jeszcze trwa budowa kina, podobnie jeszcze nie zakonczono prac nad wieza

Jakub
January 8th, 2006, 10:25 PM
To ujęcie jest extra

http://www.zlotetarasy.pl/images_galery/image20.jpg

donpablo
January 9th, 2006, 06:19 PM
dzisiaj na tarasach Złotych Tarasów :-) posadzono drzewa---bardzo spore drzewa. plus iglaki. no no latem to dopiero bedzie frajda tam sie wylegiwać:-)

Fredi
January 9th, 2006, 08:27 PM
Drzewa sa od jakiegos czasu.. moze dodawali kolejne..
Natomiast wczoraj wiezcorem jakis wariat probowal wejsc na dzwig. Zatrzymali go przechodzacy policjanci oraz poczatkowo brak sprawnosci. Kupa smiechu byla, moze to ten sam co szaleje na dzwigach regularnie? Tutaj mial trudniej bo dol byl zabezpieczony i trzeba bylo sie wspiac na dwumetrowy plot - nie dal rady.

rcube
January 9th, 2006, 09:58 PM
Ja sie nie przyznaje :D

decapitated
January 9th, 2006, 10:01 PM
^Typowy tekst rcuba:D

rcube
January 9th, 2006, 10:05 PM
Co do tych drzew..... przeciez juz dawno temu zamiescilem fotki jak sadze te drzewa a jeszcze dawniej ktos o tym wspomnial ... ;) To jest news w stylu.... polozono elewacje na wiezy.

decapitated
January 9th, 2006, 10:14 PM
^ Jaką elewacje? Kiedy?

kędziorek
January 9th, 2006, 10:40 PM
wmurowano kamien wegielny pod ZT.

kafarek
January 9th, 2006, 11:01 PM
akt erekcyjny był też

mam nadzieję że z dźwigu chciał robić fotki[!] ,bo jesli chciał sie tylko pokazać swojej lubej że jest menem to lepiej niech idzie do parku na jeleniu różowym pojeżdzić http://www.geocities.com/digspy/emotes/icecream.gif

donpablo
January 9th, 2006, 11:26 PM
ale nie było chyba przecież drzew na tarasie od Jana Pawła na daszku tego zielonego łuku

rcube
January 11th, 2006, 11:23 AM
http://img203.imageshack.us/img203/9514/40dr.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/9770/71bx.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/3907/56bl.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/7655/60ly.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/6307/86tb.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/4422/91lb1.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/1374/103go1.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/2839/124vy1.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/4441/112kp.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/4057/134wj.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/4133/147oi.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/2158/151nn.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/4855/164ms.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/1053/170gw.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/5803/186gk.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/4206/233eo.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/6166/205oo.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/9466/218pp.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/9172/221ha.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/9132/262bd.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/8816/243rx.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/313/256fq.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/9290/199uh.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/7249/277an.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/4510/287ra.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/6748/295gq.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/7231/307yp.jpg

http://img301.imageshack.us/img301/3176/331mi.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/2715/325rt.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/1095/311sp.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/7053/10a9kb.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/2285/9a9hz.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/7331/8a8tr.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/1425/4a6nf.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/2047/1a5bu.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/9153/6a0hu.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/2346/5a4fe.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/3048/11a7jj.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/493/7a0gz.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/6167/2a7pg.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/783/3a3ok.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/722/343sa.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/6991/24mq.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/2287/33pl.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/7977/10tq1.jpg

Kubster
January 11th, 2006, 11:42 AM
Nie wiem jak wy, ale ja zmienilem prawie calkowicie zdanie o ZT. Dla mnie wyglada to jak nowotwór miasta czy inny wrzód na dupie. Oprocz zagospodarowania wygonu, ktory byl tam wczesniej, nie dostrzegam zbyt wielu pozytywow tej inwestycji. Niestety :(

kryszakk
January 11th, 2006, 11:46 AM
na kiedy jest planowane otwarcie ZT ?

wonsbelfer
January 11th, 2006, 12:45 PM
Nie wiem jak wy, ale ja zmienilem prawie calkowicie zdanie o ZT. Dla mnie wyglada to jak nowotwór miasta czy inny wrzód na dupie. Oprocz zagospodarowania wygonu, ktory byl tam wczesniej, nie dostrzegam zbyt wielu pozytywow tej inwestycji. Niestety :(
Nareszcie ktoś o podobnym zdaniu do mojego.... Szczególnym "entuzjazmem" darzę elewacje od strony Jana Pawła.....

marcin m
January 11th, 2006, 01:33 PM
otwarcie wiosną 2007 roku

Piczer
January 11th, 2006, 02:02 PM

Ja jednak nie byłbym aż tak surowy w ocenie. Zgodzę się, że są pewne "elementy" całości, które można było zrobic inaczej (np. forma i wysokosc wieżowca), ale ogólnie wszystko - moim zdaniem (myślę, że i zdecydowanej większości) - na plus.
Jak by nie patrzec to cały czas fenomen architektoniczny Warszawy.
Poczekajcie jak to wszystko zacznie funkcjonowac i ożyje...
...podejżewam, że niejeden sceptyk zmieni swe zdanie, gdy będzie poruszał się po tarasach i z bliska zobaczy rozmach całego kompleksu...

kotbehemot
January 11th, 2006, 02:23 PM

osób o takim zdaniu jest na tym forum wiecej. Z moich obserwacji na forum wynika, ze jest proporcje sa typowe - 80:20:D 80% ludzi jest cholernie rozentuzjazmowana bo jest dużeeee:D a 20% załamana poziomiem integracji z miastem. (oba fakty są prawdziwe)

Piczer
January 11th, 2006, 02:37 PM
osób o takim zdaniu jest na tym forum wiecej. Z moich obserwacji na forum wynika, ze jest proporcje sa typowe - 80:20:D 80% ludzi jest cholernie rozentuzjazmowana bo jest dużeeee:D a 20% załamana poziomiem integracji z miastem. (oba fakty są prawdziwe)

PKiN - kiedy powstawał - też miał poziom integracji z miastem = O
(podobnie zresztą jak pierwsze warszawkie wysokościowce).
A teraz - nikt nie wyobraża sobie Warszawy bez nich, bo całosc nabiera charakteru i kształtów.
Teraz może też ZT - przynajmniej wg niektórych (niech będzie nawet te 20 %) - jakoś nie pasują do reszty (można wiele dyskutowac choby o samym kierunku usytuowania tarasów).
Ale za kilka lat, gdy będzie przebudowany (czy też tworzony od nowa) Centralny, zostaną wykonane kolejne wysokościowce, zabudowany będzie Plac Defilad i teren wokół PKiN - słowem - terez okoliczny ulegnie uporządkowaniu -> wtedy i całosc, wraz z ZT, będzie prezentowała się inaczej.
Moim zdaniem za szybko na tak wczesne - negatywne opinie.

kędziorek
January 11th, 2006, 02:40 PM
http://img203.imageshack.us/img203/4422/91lb1.jpg
denerwuje mnie ta elewacja "niby szyby".. strona z kinem i zielona sciana jest zalosna i oblesna. trzeba przyznac. reszta kompleksu jak najbardziej ok:)

kotbehemot
January 11th, 2006, 02:44 PM
PKiN - kiedy powstawał - też miał poziom integracji z miastem = O

Oczywiscie. I nadal tak jest. PKiN stanął bezczelnie zamykając kilka waznych polaczen polnoc poludnie i wschod zachod. Do dzis jest tam pustka, a tetniące zyciem miasto konczy sie od strony wschodniej na Marszałkowskiej. tzn na polnoc od Swietokrzystkiej wiadomo jeszcze jest miasto, ale w "polu razenia PKiN od 50 lat jest dziura i mimo kolejnych roznych budow miasta tam nie przybydwa.
Złote Tarasy to kolejna urbanistycza pomyłka, ktora skazuje Warszawę na stosunkowo male "europejskie" srodmiescie.

Assurbanipal
January 11th, 2006, 02:52 PM
Mnie osobiscie najbardziej denerwuja te szklane pagorki: one zupelnie nie pasuja do czegokolwiek.
Generalnie, cala konstrukcja jest nadmiernie udziwniona, pozbawiona elegancji, jaka sie cechuje np Rondo 1, czy nawet juz Hotel Marriot.

Piczer
January 11th, 2006, 03:05 PM
Złote Tarasy to kolejna urbanistycza pomyłka, ktora skazuje Warszawę na stosunkowo male "europejskie" srodmiescie.

To co widziałbyś w ich miejscu...?

Prawda jest taka - cokolwiek by tam nie było NIGDY się wszystkim nie dogodzi... :)

Kubster
January 11th, 2006, 03:27 PM
To co widziałbyś w ich miejscu...?

Ja bym widzial miejsce na kilka wiezowcow przy zachowaniu osi ulicy Chmielnej i pierzei wzdluz E. Plater. Wystarczy??

markus1234
January 11th, 2006, 03:28 PM
tak dla porownania.

www.FrankfurtHochVier.de

http://www.grandjean-kollegen.de/pix/referenzen/MAB.jpg

http://www.khing.de/upload/FrankfurtHochVier_Vogele12d1090.jpg

http://www.khing.de/upload/FrankfurtHochVier_CanInnen4092e6a1.jpg

http://khing.de/upload/FrankfrutHochVier_rueZeil3fd5540a.jpg

http://www.khing.de/upload/fhv_viewzeil04d49023.jpg

http://gagro.de/images/frankfurt2.jpg

http://gagro.de/images/frankfurt1.jpg

350 Mio. € ...

Architect Fuksas Assosiati S.r.L., Roma und KSP Engel und Zimmermann, Frankfurt am Main

embercadero
January 11th, 2006, 03:43 PM
Nareszcie ktoś o podobnym zdaniu do mojego.... Szczególnym "entuzjazmem" darzę elewacje od strony Jana Pawła.....

No normalnie zaraz się obraże ;) Jest nas zdecydowanie więcej. Też tak zawsze mówiłem.

Stompi
January 11th, 2006, 03:55 PM
Ja równiez jak najbardziej jestem oburzony tymi ścianami. Juz nie bede się rozodził nad reszta budynku. Dla mnie jedynym ratunkiem jest przystawienie szybko do tych ścian czegoś co będzie otwarte i nawiązujące do otoczenia.

kotbehemot
January 11th, 2006, 03:56 PM
Dzieki Markus

Tutaj dokladnie widac, o co mi chodzi z europejskim miastem. Czytelna przestrzen, wielkie witryny, pierzeja, brak slepych scian. Na dachu zapostowanego przez markusa budynku moglby stanac nawet 200 metrowy wiezowiec a i tak z perspektywy chodnika byloby super;)

@Masstah- mozesz zrobic poll;) zobaczysz ze jest nas weiecej

embercadero
January 11th, 2006, 04:19 PM
^^ wiem przecież, sam bym paru wskazał ;) Nawet myślę że proporcja byłaby lepsza niż 80:20, chociaż pewnie niewiele.

Piczer
January 11th, 2006, 06:57 PM
Ta fotka jest znana, ale dla przypomnienia...
I niech mi teraz ktoś wmówi, że ZT nie integrują się z miastem...
http://images3.fotosik.pl/12/bnr3ir8typ2wpqbl.jpg

zonc
January 11th, 2006, 07:08 PM
FHV jest ladne :) ale... jezeli bedzie mialo rownie niebieski kolor jak ZT zmienicie zdanie.

SoboleuS
January 13th, 2006, 11:15 AM
Dach ZT wieczorową porą...

http://img224.imageshack.us/img224/6844/ztdach14km.jpg

http://img224.imageshack.us/img224/4613/ztdach42wj.jpg

http://img61.imageshack.us/img61/2686/ztdach58st.jpg

Marco Polo
January 13th, 2006, 11:22 PM
wielkie piersi....

blue_warsaw
January 13th, 2006, 11:31 PM
wielkie piersi....

co kto lubi :D

zonc
January 13th, 2006, 11:51 PM
mam wrazenie, ze nawet z lekka doza swiatla BLUE kolor umiera :) Swietnie...

blue_warsaw
January 14th, 2006, 12:05 AM
mam wrazenie, ze nawet z lekka doza swiatla BLUE kolor umiera :) Swietnie...

:moods:

Dziki REX
January 14th, 2006, 12:26 AM
Na tym dachu tworzą się lodowce :D Normalnie cud, że taki budynek powstał wogule w Polsce a nie w Dubaju czy Honkkongu? Zwasze jak naniego patrzę to się zastanwiam jak on tu wylondował. Kawał innego świata za zupełnie inną kasę. To będzie znak rozpoznawalny warszawy conajmniej jak PKiN

kameleon
January 14th, 2006, 12:42 AM

na zamieszczonym przez ciebie zdjeciu widac dokladnie ze sie integruje tylko jest jedno ale ta integracja nastepuje powiedzmy od 5 pietra.....a powinna nastapic od poziome terenu poprzez duze przeszklenia parteru jednym slowem otwarcie na miasta a mamy zueplnie odwrotny trend, ale to juz jest bolaczka wszystkich tego typu obiektow ich rola jest wciagniecie jak najwiekszej ilosci osob do srodka i zatrzymanie ich tam jak najdłuzej:(

Driller
January 14th, 2006, 09:50 AM
Jak dla mnie intergracja z miastem jest zadowalajaca, na tym renderze dobrze widac, ze ZT odcinaja sie od DC, ale moze to i dobrze... Jakby zrobili cos z centralnym to wtedy powinni to jakos dobrze polaczyc.

http://img80.imageshack.us/img80/9565/render2zj.jpg

Van der Rohe
January 14th, 2006, 04:37 PM
Dzieki Markus

Tutaj dokladnie widac, o co mi chodzi z europejskim miastem. Czytelna przestrzen, wielkie witryny, pierzeja, brak slepych scian. Na dachu zapostowanego przez markusa budynku moglby stanac nawet 200 metrowy wiezowiec a i tak z perspektywy chodnika byloby super;)

@Masstah- mozesz zrobic poll;) zobaczysz ze jest nas weiecej

I tu niestety świetnie widać że Złote Tarasy nie są ani nowoczesne, ani europejskie. Straszny gniot nam postawili za ogromne pieniądze. Ot, amerykańska chamówa, obiekt handlowy odcinający się zupełnie od otoczenia.

Bo dlaczego tak właśnie jak we Frankfurcie nie mogłaby wyglądać elewacja od ul. Emilii Plater - otwierająca się na PKiN i przyszłą zabudowę Pl. Defilad? Dlaczego takie nie mogą być witryny od Al Jana Pawła - zachęcające pasażerów tramwajów i autobusów do odwiedzenia centrum?

Van der Rohe
January 14th, 2006, 04:43 PM
Na tym dachu tworzą się lodowce :D Normalnie cud, że taki budynek powstał wogule w Polsce a nie w Dubaju czy Honkkongu? Zwasze jak naniego patrzę to się zastanwiam jak on tu wylondował. Kawał innego świata za zupełnie inną kasę. To będzie znak rozpoznawalny warszawy conajmniej jak PKiN

Oby nie. Oby w miarę szybko powstał w Wwie rozpoznawalny na świecie obiekt kojarzący nasze miasto z Europą, a nie Azją czy Dubajem...

artoor
January 14th, 2006, 06:53 PM

Z dystansu to nawet PeKiN się integruje.
Nie można się integrować z martwymi ścianami,
a takie na parterze ZT będą dominować.
Niechby chociaż parter wyglądał tak jak w Galerii Centrum,
od str. Marszałkowskiej.

Jakub
January 14th, 2006, 07:30 PM
Znów jedziemy ZT, świetnie! :D

Niedługo takich szklanych daszków na świecie bedzie sporo... obarczanych komercyjną rolą robienia szumu, reklamy, atrakcji i ściągania ludzi, więc ZT nie bedzie wcale aż tak sporą atrakcją na jaka sie zapowiadało i za która zapłaciliśmy pewną cene. Dach nie bedzie sensacją, a Warszawie nie przybedzie nawet 'rozumnie' zaprojektowany budynek Na czym miasto traci oczywiście. To śmieszne, że wzieli sie za 'wyczyny inżynierii' a nie stworzyli podstaw dobrego budynku. Tak poprostu od dupy strony, a było łatwo bo jak wiadomo ZT ma 3 dupy aż.

kafarek
January 21st, 2006, 08:00 PM
http://img22.imageshack.us/img22/9862/q10cs.jpg

Stompi
January 21st, 2006, 08:45 PM
^^ Tu bardzo dobrze, ale czemu nie mogło byc wyżej? Trochę za nisko umieścili zadaszenie.

zonc
January 21st, 2006, 09:51 PM
bomba gdyby to seledynowe z foty kafarka swiecilo sie :)

embercadero
January 22nd, 2006, 12:22 AM
Z której to strony, od Złotej?

kafarek
January 22nd, 2006, 12:23 AM
tak

Stompi
January 22nd, 2006, 12:29 AM
^^ W takim razie licze na to, że Złota na tym odcinku stanie się bardzo przyjemna uliczką, po drugiej stronie Libeskind, który chyba równiez coś zaoferuje w swoim "lobby".

Koniaczeq
January 22nd, 2006, 12:30 AM
Te witryny powinny byc duzo większe, wyglądaja jak okna jakiegos sklepiku na osiedlu.

kotbehemot
January 22nd, 2006, 12:38 AM
tragiczna jest ta wysokosc witryn:| to jest naprawde smutne.

markus1234
January 22nd, 2006, 01:07 AM
jedyne co moze ZT uratowac ,to jakies bilbordy dobrej jakosci jak na times square...

hermit
January 22nd, 2006, 01:16 AM
fatalne. Powinni wam tam jescze walnąć przystanek autobusowy, empik dać do środka i będzie zupełnie jak w Katowicach na Skragi - http://www.palexkm.xis.katowice.pl/gal/sc244.jpg (w głębi po lewej jest empik i mini "galeria handlowa") :no:

Jakub
January 22nd, 2006, 02:33 PM
Hehe, ale beka jakoś.

donpablo
January 22nd, 2006, 04:44 PM
empik powinien być moim zdaniem, a przystanek jest tuz przy wejściu dla autobusów międyzmiastowych.a i mam nadzieje ze dadzą McDOnalda, blisko bym miał :-) a ten sufit szklany na pewno będzie się świecił

Van der Rohe
January 22nd, 2006, 06:56 PM
To śmieszne, że wzieli sie za 'wyczyny inżynierii' a nie stworzyli podstaw dobrego budynku.

I tu uchwyciłeś sedno. Niestety...

jan966
January 22nd, 2006, 07:25 PM
I tu uchwyciłeś sedno. Niestety...

ZT to najlepsza inwestycja w Warszawie po 1989 roku.

markus1234
January 22nd, 2006, 08:01 PM
ZT to najlepsza inwestycja w Warszawie po 1989 roku.

dla inwestora i architekta moze ,dla miasta napewno nie.

Piczer
January 22nd, 2006, 09:05 PM
Jestem przekonany, że warszawiacy szybko pokochają ZT.
I jeszcze jedno - Ci wszyscy, którzy teraz tak na ten obiekt marudzą - jestem tego pewny - będą pierwsi do oglądania (już od środka) i nie tylko... :)
Tak bywa... Zobaczycie... :) :)

BMXican
January 22nd, 2006, 09:08 PM
tak dla porownania.

www.FrankfurtHochVier.de

http://img227.imageshack.us/img227/2751/fhv91ob.jpg

350 Mio. € ...

Architect Fuksas Assosiati S.r.L., Roma und KSP Engel und Zimmermann, Frankfurt am Main

tak zupelnie nie mozna porownywac FHV do zlotych tarasow - FHV musi miec taka fasade, bo miesci sie na najwiekszym deptaku europy w okolicy gdzie jest bardzo gesto i gdzie wszystkie budynki maja takie elewacje. zlote tarasy nie maja gdzie sie tak otwierac na zewnatrz, najwyzej w kierunku centralnego
- ale do tego musieli by zlikwidowac te przystanki autobusowe, a tak wlasciwie to zbudowac nowy dworzec.

http://img228.imageshack.us/img228/7715/fhv945cm.jpg

markus1234
January 22nd, 2006, 09:16 PM
acha fajna logika. czyli ZT moga byc syfiaste i nie urbanistyczne ,bo otoczenie tez jest nie urbanistyczne i zasyfione...,lol

BMXican
January 22nd, 2006, 09:26 PM
bylo by nie logiczne, zbudowac wielkie witryny na ulicy, gdzie nie ma potrzeby. jedyne co mozna bylo zrobic to wiecej i lepsze polaczenia z sasiedctwem. jak by zbudowali FHV we warszawie, to kto by lazil bo szerokiej i wiatrzystej jana pawla aby ogladac wystawy..

zt nie jest syfiaste, bez przesady.

Jakub
January 22nd, 2006, 09:27 PM
tak zupelnie nie mozna porownywac FHV do zlotych tarasow - FHV musi miec taka fasade, bo miesci sie na najwiekszym deptaku europy w okolicy gdzie jest bardzo gesto i gdzie wszystkie budynki maja takie elewacje. zlote tarasy nie maja gdzie sie tak otwierac na zewnatrz, najwyzej w kierunku centralnego
- ale do tego musieli by zlikwidowac te przystanki autobusowe, a tak wlasciwie to zbudowac nowy dworzec.

Ale teren na którym stoją ZT można było zagospodarowac tak, że sam w sobie miałby sie gdzie otwierać. Nikt nie powiedział, że działka musi być zabudowana od krawęznika do krawężnika. Gdyby rozwiązano to w sposób podobny jak przy Potsdamer Platz szczególnie ta część Piana, to mieli byśmy dzisiaj kawałek 'oazy'. Poza tym ul. Złota to nie autostrada i te załozenie z powodzeniem mógłby kontunuować później Libeskind projektując swój wieżowiec, i otwierajac go na okolice. Parking za estakada tez nie bedzie wieczny. Napewno znalazło by sie jakieś rozwiązanie, aby w późnijeszych latach ta zapyziała dzisiaj stona do której wypieły sie ZT mogła być otwartą i dostępna.

Van der Rohe: dziekuje :)

BMXican
January 22nd, 2006, 09:34 PM
prawda, ja nie zaprzeczam, ze pod tym wzgledem ZT sa zle zaplanowne. tak nie powinno sie budowac w centrum. ja tylko mowie, ze w warszawie jest inna sytuacja i nie mozna przeniesc tego projektu z frankfurtu do warszawy. a potsdamer platz wcale nie jst az taki otwarty na zewnatrz - wszystko sie dzieje w srodku sony center. no niestety, okolice ZT narazie nie sa takie atrakcyjne ... dlatego ZT sie troche odwraca od tego. strona od jana pawla jest fatalna.

markus1234
January 22nd, 2006, 09:46 PM
BMXican

jak sie buduje to sie buduje na nastepne 100-200 lat. A w przyszlosci ulica emilii plater powinna miec wlasnie witryny ,kawiarnie i td. a nie byc ulica martwa z bunkrami w stylu ZT i podziemnymi garazami...
A ZT zamiast nadac wlasnie ten pozytywny kierunek rozwoju ulicy emilii plater ,to zrobili wlasnie na odwrot i ulica bedzie martwa...

kafarek
January 22nd, 2006, 09:50 PM
najśmiszniejsze jest to że niektórzy mają cholerną rację.

Bedzie trzeba siedziec pod dachem aby nie widzieć minusów

Pojadę teraz na wieżę.
Zwykle bronię ale teraz atak.
Sama wieża jest ok ale dół przyziemia jest totalnie bałaganiarski. Tam nic nie trzyma się kupy .
Co metr to inny detal. Już nie wspomne że coś burzyli aby wstawić częś wielkiego okna. Oprawy szyb co chwile się zmieniają .raz mleczne raz gęściej,raz rzadziej. Na zdjęciu to wygląda jeszcze gorzej.
nie czepaiam się piaskowca czy tez tego czerwonego ale widać że wyrażnie się pogubili i zaczeli zmieniać podrodze różne aspekty [pod klienta?] i wychodzi tak jak w pałacu.
Okno jest ,pokoju nie ma:D

jak sie buduje to sie buduje na nastepne 100-200 lat. A w przyszlosci ulica emilii plater powinna miec wlasnie witryny ,kawiarnie i td. a nie byc ulica martwa z bunkrami w stylu ZT i podziemnymi garazami...
A ZT zamiast nadac wlasnie ten pozytywny kierunek rozwoju ulicy emilii plater ,to zrobili wlasnie na odwrot i ulica bedzie martwa...

tu nie masz racji .Martwa od Chałbińskiego . Tutaj EP to hotel i nie będzie tak fatalnie jak piszesz.Wczoraj się przyglądałem.To naprawdę niewielka odległoś od CC do hotelu i wejścia pod dach

BMXican
January 22nd, 2006, 10:05 PM
BMXican

100 do 200 lat? ale nie cos takiego. na zachodzie wiekszosc projektow budowanych w latach 50 czy 60tych dzisiaj sie buzy. we frankfucie nawet sa przyklady gdzie wiezowce nie przetrwaly 25 lat, bo oplacalo sie zbuzyc i z budowac cos wiekszego.

jak kiedys (moze za 10 lat?) emilli plater bedzie ulica, na ktorej sie bedzie chetnie spacerowalo i wysiadowalo w kafejkach, to i napewno bedzi sie przebudowywalo ZT - jest to zupelnie normalne w innych miastach.

rcube
January 22nd, 2006, 10:17 PM
Ciekaw jestem jak ZT sobie radzi w takie mrozy :D

BTW. ZT pasowaly by idealnie do Las Vegas :)

Jakub
January 22nd, 2006, 10:37 PM
Powinieneś raczej spytać jak sobie radzą budowniczy ZT ;)

kotbehemot
January 22nd, 2006, 11:55 PM
@BMXican

na tym wlasnie polega planowanie miasta,ze syfiaste miejsca się wydobywa dobrymi budynkami. Gdyby np wspominani wyzej Niemcy "odpuszczali" sobie takie wazne miejsca, to nie mieli by najwiekszego deptaka europy, ladu przestrzennego itp.
ZT są porażką i nawet jesli kiedy je skończą rozdziawie gębe i powiem "jeeeezu, ale to wielkie" to będę swiadom całego zła, jakie wyrządzają zachodniej czesci Warszawy.

kędziorek
January 29th, 2006, 11:40 PM
Poprosze o zdjecia bo Coś dawno tu nic nie piszecie. a wogóle co z cyckiem.

Michcio
January 30th, 2006, 08:21 PM
Mam pytanie, czy ktoś zauważył że kawałek wnętrza pierwszego piętra w Lumenie ( częśc przy wieży ) świeci już jakimś białym światłem ( jażeniowym ?? ) . Jakieś w końcu efekty pracy przy wnętrzach...

sojuz
February 2nd, 2006, 10:44 AM
ŻW
Trwa komercjalizacja biurowca Lumen, który wchodzi w skład Złotych Tarasów. Właściciel już negocjuje stawki z pierwszymi najemcami. Natomiast drugi biurowiec – 100-metrowa wieża – na razie, przynajmniej przez rok, nie będzie wynajmowana. Inwestor chce się skupić na wynajęciu biurowca Lumen. Całkowite wynajęcie budynków trwa czasem kilka lat. Dobrze przyjęty przez rynek biurowiec Metropolitan jest jeszcze w 30 proc. wolny.

martin
February 2nd, 2006, 12:05 PM
ŻW
Trwa komercjalizacja biurowca Lumen, który wchodzi w skład Złotych Tarasów. Właściciel już negocjuje stawki z pierwszymi najemcami. Natomiast drugi biurowiec – 100-metrowa wieża – na razie, przynajmniej przez rok, nie będzie wynajmowana. Inwestor chce się skupić na wynajęciu biurowca Lumen. Całkowite wynajęcie budynków trwa czasem kilka lat. Dobrze przyjęty przez rynek biurowiec Metropolitan jest jeszcze w 30 proc. wolny.

tylko że Metropolitan ma najdroższe czynsze w Warszawie

rcube
February 6th, 2006, 06:45 PM
Fotki by Kafarek
Aparat by rcube

http://rcube.boo.pl/zt1.jpg

http://rcube.boo.pl/zt2.jpg

AUTO
February 6th, 2006, 09:26 PM
^^^

Zdjęli szmatę z cyca?

Cytryna
February 13th, 2006, 10:37 PM
co sie dzieje na tej budowie bo ostatnio nie bylo zadnych nowych wiesci, a jakies fotki nowe by ogladnał :)

embercadero
February 14th, 2006, 01:11 AM
Problem w tym że tam się kompletnie nic nie dzieje. Może w środku cos, ale z zewnątrz od dawna kompletnie nic.

martin
February 14th, 2006, 01:17 AM
no chyba jeszcze tylko kino kończą budować a tak to już tylko w środku pracują

Cytryna
February 14th, 2006, 02:48 PM
a czyli juz prawie koncza :) to trzeba wpasc do warszawy i ogladnac ZT i Rondo :)

tresor
February 14th, 2006, 06:45 PM
^^^ też sie wybieram jak tylko lodowiec sie cofnie ;)

Fredi
February 14th, 2006, 10:22 PM
To prawda, duze roboty przy kinie, ale reszta tez jest wykanczana. Chyba jeszcze zadne wejscie nie jest zrobione, a na naroznikach (te charakterystyczne - wklesle) wrecz jest goly beton. Do tego dochodzi oczywiscie wnetrze.

Cyp
February 15th, 2006, 01:36 AM
Czy jest jakas oficjana data otwarcia?
Jak tak na to patrze to i tak by sie nie wyrobili w oficjanym terminie.
Ciekawy jestem co sie stalo z Marks & Spencer ktory mial wynajmowac wnetrza ZT.
Blaszak M & S zostal przecierz usuniety po wygasnieciu umowy.

rcube
February 15th, 2006, 01:46 AM
To prawda, duze roboty przy kinie, ale reszta tez jest wykanczana. Chyba jeszcze zadne wejscie nie jest zrobione, a na naroznikach (te charakterystyczne - wklesle) wrecz jest goly beton. Do tego dochodzi oczywiscie wnetrze.

Ja tam widze ciagle "zmiany" :) Ale trzeba wiedziec gdzie patrzec. Ma sie wrazenie ze znowu zdjeli fragment elewacji "przodu statku" (to pod wieza) i ze znowu sie widzi cegly. Ogolnie oni tam robia w kolko (cos zmieniaja) , pojawily sie nowego rodzaju drzewa/krzaki(nie iglaste). Ten okragly fragment betonu w narozniku - mysle ze moga miec z nim problem. Wydaje mi sie ze ta konstrukcje buduja tak ze napotykaja roznego rodzaju problemy i problemiki oraz malutkie zmiany architetkow i na miejscu rozwiazuja problemy i ciagle cos kombinuja plus to ze moga byc probelmy z dostawcami pewnych elementow ;) Ale to tylko moja mala teoria:D

Michcio
February 21st, 2006, 01:01 AM
Witam wszystkich zainteresowanych, pojawiły się nowe fotki na www.zlotetarasy.pl :

http://michciu.neostrada.pl/11.jpg

http://michciu.neostrada.pl/22.jpg

http://michciu.neostrada.pl/56.jpg

http://michciu.neostrada.pl/55.jpg

http://michciu.neostrada.pl/44.jpg

martin
February 21st, 2006, 01:13 AM
:eek2: :eek2: :eek2:

Koniaczeq
February 21st, 2006, 01:24 AM
^^ no nie wiem czy takie :eek2: wygląda bardzo średnio ! spodziewałem sie czegos lepszego w środku.

Krzycho
February 21st, 2006, 03:47 AM
Moim zdaniem, z tego co widac, powinno byc dobrze, fajna kolorystyka i dobre materialy.

filosss
February 21st, 2006, 08:24 AM
Hm po obejrzeniu tych zdjec dochodzi do mnie ze Zlote Tarasy to tylko jednak centrum handlowe z ciekawym dachem. No moze troche zaczernilem... Ale w poczatkowych fazach budowy kazdy z nas sie podniecal och ach:) Fakt wystroj wnetrz bedzie ciekawy... Ale jak przypomne sobie swoj entuzjazm na poczatku gdy wieza piela sie w gore, gdy konstrukcja dachu dopiero powstawala... A stan entuzjazmu teraz... No troche zbladl... Elewacje itd itp...

Ale zamulilem

embercadero
February 21st, 2006, 05:20 PM
Poza dachem niczym nie różni się od Arkadii. A jesli już to na gorsze.

decapitated
February 21st, 2006, 07:49 PM
A czego wyście się spodziewali? Toż to nie Louvre, tylko centrum handlowo biurowe. Wygląda bardzo pożądnie i przyjemnie i tak ma być, tam się nie będzie chodziło marmury i rzeźby oglądać, tylko na zakupy. Więc takie wnętrze jest jak najbardziej zadowalające:)

Krzycho
February 22nd, 2006, 03:58 AM
^^
Oczywiscie, ze tak, przynajmniej nie ma kiczu rodem z Blue City. Mam jeszcze pytanie odnosnie wiezy, czy jest juz ten akcent na gorze? Mam nadzieje, ze nie zrezygnowali z tego...

Michcio
February 22nd, 2006, 02:10 PM
Chodzi Ci zapewne o tak zwany "cyc", więc robią robią i zrobić nie mogą, ale nie zrezygnowali...

Fredi
February 22nd, 2006, 06:01 PM
Ano troche sie z nim pieszcza...

Koniaczeq
February 22nd, 2006, 06:05 PM
Ano toche sie z nim pieszcza...

Jak to z cycem trzeba :), widac przawdziwi mężczyxni pracują w Skansce ;)

AUTO
February 23rd, 2006, 09:11 PM
by AUTO

http://images3.fotosik.pl/26/dpcifbkbq72p5iou.jpg

http://images2.fotosik.pl/26/qrpqi94ozfog44c2.jpg

http://images1.fotosik.pl/26/f7rcep2tlqgtr969.jpg

http://images2.fotosik.pl/26/s91ugsqux005kl5b.jpg

http://images3.fotosik.pl/26/qvv4y0h9ssz7hnxd.jpg

http://images1.fotosik.pl/26/intvnfw8e40z5neb.jpg

http://images2.fotosik.pl/26/l8w8zpj1enn69e0a.jpg

http://images1.fotosik.pl/26/o2ryy347j45r6z10.jpg

http://images1.fotosik.pl/26/zbt7xnb33iwlwtlz.jpg

http://images3.fotosik.pl/26/frhodtfp12wl9ihj.jpg

http://images2.fotosik.pl/26/p7g7ebdte1uthxf4.jpg

http://images1.fotosik.pl/26/lkvnp39u0y1r8rjn.jpg

http://images2.fotosik.pl/26/67ks7o7ai9utdnun.jpg

http://images3.fotosik.pl/26/k6x93afqgx0lpgyn.jpg

zonc
February 23rd, 2006, 09:26 PM
http://images1.fotosik.pl/26/zbt7xnb33iwlwtlz.jpg

^^

hehe ktos ma aparat :)

AUTO
February 23rd, 2006, 10:03 PM
^^^
Jak robiłem to zdjęcie to w tym oknie siedział koleś z cyfrówką i fotografuje PKiNa :D

martin
February 23rd, 2006, 10:44 PM
teraz jak sie wychodzi z Centralnego od strony przystanków to jest super widok, jak jeszcze dojdzie wieża Liebeskinda to już wogóle będzie odjazd

zonc
February 23rd, 2006, 10:55 PM

to w lewym rogu z tymi malymi kafelkami wyglada jak troche lepszy smietnik przed blokiem. (taki ladnie obudowany).... genialne.

Fredi
February 24th, 2006, 12:05 AM
Nie jest to najpiekniejsze. No ale bez kafelków, tylko z rusztem pod pnące rośliny które ktoś zapomniał posadzić. Aha, "to" to bodajże machineria wentylująca podziemia DC.

Maff
February 24th, 2006, 10:21 AM

to w lewym rogu z tymi malymi kafelkami wyglada jak troche lepszy smietnik przed blokiem. (taki ladnie obudowany).... genialne.

ta metalowa konstrukcja na gorze to kino? jesli tak, to niezly tam bedzie dzwiek :/

JPS
February 24th, 2006, 01:56 PM
Info Martina z działu "transakcje na rynku nieruchomości":

Hard Rock Cafč w Złotych Tarasach
Data: 2006-02-24

Hard Rock Cafč otworzy restaurację w wielofunkcyjnym kompleksie Złote Tarasy w Warszawie. Będzie to pierwsza restauracja międzynarodowej sieci w Polsce i pierwsza w Europie Środkowej.

Hard Rock Cafč zajmie ponad 800 m.kw. w centralnej części Złotych Tarasów. Lokal będzie dwupoziomowy i będzie miał niezależne wejścia od strony ulicy. Główna część restauracji znajdzie się na poziomie ogólnodostępnej Piazzy - otwartego dziedzińca poniżej poziomu ulicy, górny poziom będzie dostępny bezpośrednio z ul. E. Plater. Bezpośredni dostęp do Piazzy stwarza możliwość aranżacji na zewnątrz letniego ogródka oraz organizacji cyklicznych imprez i występów muzycznych.

Złote Tarasy zostaną otwarte pod koniec października 2006. Projekt oferuje około 63 500 mkw. komercyjnej powierzchni pod wynajem na czterech piętrach, od poziomu głównego dziedzińca - ogólnodostępnej Piazzy, aż do trzeciego piętra atrium - tuż pod szklanym dachem. Obecnie ponad 80% powierzchni handlowej w Złotych Tarasach zostało wynajęte (włączając podpisane umowy najmu i listy intencyjne). W kompleksie działać będzie blisko 220 sklepów i punktów usługowych. Największe powierzchnie zajmą: Marks & Spencer, Van Graaf, dwupoziomowe sklepy Zara i H&M, Empik (trzy piętra), Mexx, New Yorker, Royal Collection, Maks Sport, Smyk, Albert i Multikino.

Oferta gastronomiczna zajmie ponad 4 500 mkw. Będzie to największe, zlokalizowane w jednym miejscu, skupisko restauracji, kawiarni i barów w Warszawie. Planowane jest otwarcie ponad 20 punktów gastronomicznych oraz food court'u na 700 miejsc tuż pod pofalowaną szklaną kopułą. Obecnie ok. 50% powierzchni gastronomicznej jest wynajęte (włączając podpisane umowy najmu i listy intencyjne). Wśród najemców znalazły się: Grycan, E. Wedel, Green Coffee, Coffee Heaven, The Barista, Highlands Coffee, La fragola, La Passion du Vin z winiarnią.

Developerem Złotych Tarasów jest ING Real Estate.

martin
February 25th, 2006, 01:35 PM
Hard Rock Cafe w Złotych Tarasach

Słynna na całym świecie restauracja jesienią zostanie otwarta w Złotych Tarasach. Będzie to pierwszy taki lokal w Polsce i w tej części Europy.

– To 125. restauracja tego typu na świecie, ale wbrew opinii, Hard Rock Cafe nie jest typową siecią, w której każdy lokal jest taki sam. Nie ma szans na to, by były otwierane w innych centrach handlowych w Warszawie – mówi Łukasz Stanicki, odpowiedzialny za otwarcie Hard Rock Cafe w Warszawie.
Pierwsza taka restauracja została założona w 1971 roku w Londynie przez dwóch hipisów. Szybko stała się bardzo znanym miejscem spotkań. Do tego stopnia, że problemem stało się znalezienie tam wolnego stolika. Wtedy Eric Clapton, aby wejść do lokalu, postanowił podarować restauracji swoją gitarę.

– I tak się zaczęło. Teraz w każdej restauracji na całym świecie można zobaczyć oryginalne przedmioty związane ze znanymi muzykami. W lokalach odbywają się koncerty i tak też będzie w Warszawie – obiecuje Stanicki.

Jak zapewnia, w stołecznej restauracji pokazane zostaną przedmioty z magazynu Hard Rock Cafe z Orlando. Zgromadzono ich tam 60 tys. Wśród nich znalazły się m.in. gitara Hendrixa, biustonosz Madonny czy trabant Bono z U2. Które rzeczy trafią do Warszawy, jeszcze nie wiadomo. Na pewno będzie tam miejsce na pamiątki naszych rodzimych artystów. Tak jak na całym świecie, również i w Warszawie integralną częścią lokalu będzie sklep z odzieżą, w którym będzie można kupić m.in. koszulki oraz kurtki z logo Hard Rock Cafe oraz napisem Warszawa.

Restauracja Hard Rock Cafe zajmie dwa poziomy, w sumie 800 mkw., w centralnej części Złotych Tarasów. Górny poziom będzie dostępny od strony ul. Emilii Plater. Natomiast dolny – znajdujący się poniżej ulicy – będzie miał wejście od strony placu, który zostanie utworzony wewnątrz Złotych Tarasów.

Otwarcie lokalu planowane jest jesienią tego roku, wtedy kiedy otwarty zostanie cały kompleks Złotych Tarasów (pod koniec października). Wtedy też odbędzie się koncert inauguracyjny, na który zostanie zaproszona jedna ze światowych gwiazd, ale organizatorzy nie zdradzają która.

W Złotych Tarasach znajdzie się ponad 20 innych lokali gastronomicznych.

martin
February 25th, 2006, 01:38 PM
W Warszawie zostanie otwarta Hard Rock Cafe

Anna Krężlewicz 25-02-2006 , ostatnia aktualizacja 24-02-2006 22:12

Pierwsza w Europie Środkowej restauracja światowej sieci Hard Rock Cafe zostanie otwarta jesienią w Złotych Tarasach. To będzie miejsce dla fanów rocka, kuchni amerykańskiej i wielbicieli słynnych koszulek z logo lokalu

- Podpisaliśmy z Hard Rock Cafe umowę najmu lokalu o powierzchni ponad 800 m kw. w centralnej części Złotych Tarasów - poinformowała w piątek spółka ING Real Estate, deweloper Złotych Tarasów. Logo Hard Rock Cafe urozmaici krajobraz okolic Dworca Centralnego pod koniec października, gdy zostanie otwarte centrum handlowe.

- Wybraliśmy Złote Tarasy, bo to najbardziej oryginalny projekt architektoniczny w centrum Warszawy. Hard Rock Cafe szybko staje się atrakcją turystyczną, dlatego może być usytuowany tylko w pobliżu najbardziej prestiżowego miejsca w mieście - opowiada Łukasz Stanicki, prezes firmy Barista, która wprowadza Hard Rock Cafe do Warszawy.

Pierwszą restaurację Hard Rock Cafe otworzyło w Londynie przed 35 laty dwóch hipisów. Dziś potężna, globalna sieć, stara się uchodzić za markę ekskluzywną, pamiątką po starych, dobrych czasach są zaś hipisowskie hasła zdobiące lokale. To teksty typu "Chroń planetę" czy "Wszyscy to jedność". Znajdziemy je w restauracjach HRC w każdym punkcie świata - Nowym Jorku, Londynie, Moskwie, Szanghaju. Otwarcie każdego takiego lokalu to wielkie wydarzenie z udziałem gwiazd. Np. niedawno na otwarciu świeżo wyremontowanego Hard Rock Cafe w Londynie zagrał Deep Purple.

Skąd się wziął fenomen Hard Rock Cafe, mekki turystów? Ludzie pielgrzymują do tych lokali przede wszystkim, by obejrzeć tzw. memorabilia - instrumenty muzyczne i różne przedmioty należące do znanych osób, takie jak np. gitara Hendriksa czy stanik Madonny. Samych gitar Hard Rock Cafe zgromadziło w lokalach pod swoją banderą okrągłe 60 tys.! Taka kolekcja robi wrażenie nie tylko na fanach rocka. Wyprawom do restauracji towarzyszy też kupno słynnego T-shirtu z logo lokalu. Te koszulki to najlepiej rozpoznawalna linia odzieżowa na świecie.

Łukasz Stanicki opowiada, że warszawski lokal będzie miejscem "ekskluzywnym", ale jednocześnie "nie do końca komercyjnym": - Będą się tu odbywać koncerty zarówno gwiazd, jak i początkujących muzyków - opowiada Stanicki i dodaje, że lokal zamierza wspierać jedną z instytucji charytatywnych, ale na razie nie wiadomo jeszcze którą.

Warszawski Hard Rock Cafe będzie jedynym lokalem tej sieci w Europie Środkowej. Będzie mieć dwa poziomy, dwa ogródki, salę dla VIP-ów i wejścia od ulicy. Wystrój zaprojektuje firma Utopia Studio wraz z zagranicznymi architektami wnętrz. Przy restauracji zostanie otwarty sklep, w którym będzie można kupić m.in. słynne T-shirty. W menu znajdą się dania kuchni amerykańskiej.

decapitated
February 25th, 2006, 02:13 PM
^^ nie za bardzo ekskluzywinie to przestawili? Bez przesady HRC to nie Ritz lub Wierzynek;)

Copernicus
February 25th, 2006, 05:38 PM
^^ nie za bardzo ekskluzywinie to przestawili? Bez przesady HRC to nie Ritz lub Wierzynek;)

nie chodzi o ekskluzywnosc ale popularnosc.

Koniaczeq
February 25th, 2006, 05:48 PM
Dania kuchni amerykanskiej ? Czyli hamburgery, hot dogi i tosty ze srem :) ?

decapitated
February 25th, 2006, 06:12 PM
nie chodzi o ekskluzywnosc ale popularnosc.
Chyba umiem czytać?

Łukasz Stanicki opowiada, że warszawski lokal będzie miejscem "ekskluzywnym", ale jednocześnie "nie do końca komercyjnym": - Będą się tu odbywać koncerty zarówno gwiazd, jak i początkujących muzyków - opowiada Stanicki i dodaje, że lokal zamierza wspierać jedną z instytucji charytatywnych, ale na razie nie wiadomo jeszcze którą.

Warszawski Hard Rock Cafe będzie jedynym lokalem tej sieci w Europie Środkowej. Będzie mieć dwa poziomy, dwa ogródki, salę dla VIP-ów i wejścia od ulicy. Wystrój zaprojektuje firma Utopia Studio wraz z zagranicznymi architektami wnętrz.

Dla mnie brzmi to przesadnie i bufoniasto. HRC nie jest aż tak wykwintny jak tu przedstawiają.

"lokal zamierza wspierać jedną z instytucji charytatywnych" brzmi dla mnie jakby nie wiedomo co tam otwierali, jakby salom maybacha i bentley'a razem wzięty i serwowali kawior popijany Perrier-Jouët i spotykały sie tam VIPy z kosmosu. A zagladam tam nawet ja, zwykły uczeń i mnie było stać, żeby się dobrze najeść i zamówić cole;)
A tam serwują wszelakiej masci burgery (bardzo pyszne, na marginesie), skrzydełka itp. Koniaq, tostów chyba nie ma (a przynajmniej nie jadłem;))
Popularny to jest tez kebab na świętokrzyskiej (polecam, mimo, ze spuścili troche z tonu), ale nikt o nim nie powie, ze jest ekskluzywny, bo to pomieszczenia 2 na 5 metrów, 10 pracowników, szef pod krawatem i ogólny syf. Ale kolejka jest na min. 10 osób.

A HRC jest owszem przyjemne, miłe, dobrze sie tam je. Pomieszczenia dla VIPów nie wyglądaja wcale wiele lepiej od reszty, owszem lepiej, ale szoku nie ma. Są owszem odgrodzone, ale nie nachalnie, nikt mnie nie powstrzymał tam zajrzeć. Poza tym, ze lepsze gitarki na ścianach wiszą.

sojuz
February 26th, 2006, 06:54 AM
http://static.flickr.com/43/104504945_69329f5592_o.jpg

cudak
February 27th, 2006, 06:47 AM
poniżej

Biura będą później

Dopiero w kwietniu 2007 roku, a nie jak zapowiadano we wrześniu tego roku, zostanie otwarty biurowiec Lumen wchodzący w skład kompleksu Złotych Tarasów. Nieoficjalnie mówi się, że przyczyną opóźnień są kłopoty z wynajęciem pomieszczeń.

-Poszukiwania firm zaczęły się już w październiku zeszłego roku. Nie przyniosły jednak oczekiwanych efektów - mówi nasz informator.

WING Real Estate Development nie komentują powodów opóźnienia. Przyznają jednak, że biurowiec będzie otwarty później.

- Rzeczywiście, nasza firma zdecydowała się przesunąć terminotwarcia Lumenu - potwierdza Agnieszka Podbielska, odpowiadająca za kontakty firmy z mediami.

Miesiąc po oddaniu do użytku Lumenu miała ruszyć handlowa część centrum. Czy problemy z biurowcem zmienią harmonogram? -Zostanie otwarta zgodnie z planem - w październiku - zapewnia Agnieszka Podbielska. - Wynajęliśmy już ponad 80 proc. powierzchni handlowej. Wśród naszych najemców są m.in. Marks & Spencer, Van Graaf, Zara, H&M, Empik, Mexx, New Yorker, Smyk i Multikino.

rcube
March 1st, 2006, 01:28 AM
Dania kuchni amerykanskiej ? Czyli hamburgery, hot dogi i tosty ze srem :) ?

Mniam :cheers: Pycha :D Niebo w gebie :D

rcube
March 1st, 2006, 10:29 AM
http://www.fahrrad-lauck.de/danieldoll/Bilder%20Highlights/Hard%20Rock%20Cafe%20Las%20Vegas,USA.JPG

Ciekawe czy u nas tez bedzie gitara ? :hahaha:

sojuz
March 1st, 2006, 10:54 AM
Ciekawe czy u nas tez bedzie gitara ? :hahaha:
gitara? w dzisiejszych czasach to gigantyczny orzeł zasłaniający skrzydłami planowanego cyca albo przynajmniej kaczka ślizgająca się po szklanych kopułach; ewentualnie moherowe przykrycie całego dachu

rcube
March 1st, 2006, 10:59 AM
A gdyby ta gitare ewentualnie wielka kaczke usadowili na zewnatrz tzn na szklanym dachu ? Kaczka by bardziej pasowala, mialoby sie wrazenie ze "plywa" po tym dachu.

Ale na drugi dzien by zamkneli, cenzura w 4RP musi byc :D Wiec bedzie gitara. Ej..... to juz prawie Las Vegas mamy w Wawce. ZT i Gitara swietnie by pasowaly do klimatu tego miasta :D

sojuz
March 1st, 2006, 11:02 AM
A gdyby ta gitare ewentualnie wielka kaczke usadowili na zewnatrz tzn na szklanym dachu ? Kaczka by bardziej pasowala, mialoby sie wrazenie ze "plywa" po tym dachu.

Ale na drugi dzien by zamkneli, cenzura w 4RP musi byc :D Wiec bedzie gitara. Ej..... to juz prawie Las Vegas mamy w Wawce. ZT i Gitara siwietnie byc pasowaly do klimatu tego miasta :D
obawiam sie ze grupa obecnie trzymająca władzę doszukałaby się w gitarze spisku liberałów w postaci podtekstu, że rząd zamiast zajmować się istotnymi sprawami zawraca jedynie gitarę
http://www.edu.uni-klu.ac.at/~gschiffe/Iowa/Travel/Chicago/072CH_Hard%20Rock%20Cafe.JPG

rcube
March 1st, 2006, 11:16 AM
Hm... moze ta gitara stanie tak by przyslonic slepe sciany ? :crazy2:

Ale do dzisiejszej wladzy w 100licy i RP pasuje bardziej znicz :D Mogliby w ZT wybudwac olbrzymi znicz olimpijski. Igrzyska musza trwac :D

sojuz
March 1st, 2006, 11:25 AM
ŻW: Polskie gwiazdy również ozdobią Hard Rock Cafe

Szukamy pamiątek, które powinny trafić do legendarnej restauracji

Jesienią w Złotych Tarasach otwarty zostanie pierwszy w Polsce lokal sieci Hard Rock Cafe. Możemy mieć wpływ na to, jakie przedmioty znanych artystów zostaną tam pokazane.

Restauracje Hard Rock Cafe, których na świecie jest już 124, słyną z tego, że w ich wnętrzach są eksponowane oryginalne przedmioty związane ze znanymi muzykami.

Nie zabraknie ich też w stołecznym lokalu, gdzie będą prezentowane rzeczy zgromadzone obecnie w magazynie w Orlando. Niewykluczone więc, że trafi do nas trabant Bono z zespołu U2, stanik Madonny czy gitara Hendrixa (decyzja jeszcze nie została podjęta). Ale pomieszczenia Hard Rock Cafe wypełnią też przedmioty naszych rodzimych artystów.

– Mamy już pierwsze propozycje. Ale z chęcią zapytamy ludzi, co chcieliby zobaczyć w restauracji – mówi Łukasz Stanicki, który odpowiada za zorganizowanie Hard Rock Cafe w Warszawie.

Maryla z gitarą

Jako pierwsza swoją gitarę lub strój estradowy zadeklarowała przekazać Maryla Rodowicz. – To świetny pomysł. Z pewnością coś bym znalazła. Ale muszę się jeszcze zastanowić – mówi nam Maryla Rodowicz. – Byłam w Hard Rock Cafe za granicą. Cieszę się, że będzie teraz u nas.

Pamiątki gotów jest przekazać też Sidney Polak, niegdyś członek zespołu T.LOVE, teraz robiący karierę solową. – Bardzo chętnie coś przekażemy – mówi Bartek Głowacki, menedżer Sidneya Polaka. Co konkretnie? – Fragment czupryny? – śmieje się. Po chwili zastanowienia mówi, że może to być żółta czapka, którą Sidney prezentuje na okładce pierwszej solowej płyty.

Nie zabraknie Wilków

Bardzo chętnie ślad po sobie zostawi Robert Gawliński wraz z grupą Wilki. – Chłopaki z pewnością coś wymyślą. Jeśli restauracja zostanie otwarta, to szkoda, żeby nas zabrakło – mówi Monika Gawlińska, menedżer zespołu.

Również pozytywnie do pomysłu odnoszą się przedstawiciele Andrzeja Piaska Piasecznego. – Problem tylko w tym, że Andrzej bardzo chętnie uczestniczy w różnego typu akcjach charytatywnych. Już chyba porozdawał wszystkie swoje pamiątki – śmieje się Julita Janicka, menedżerka Piaska.

Podobny problem ma też Grzegorz Markowski z Perfectu. – Mam coraz mniej pamiątek. Ale mogę oddać aktualną koszulkę koncertową lub kosmyk siwych włosów. Te mi jeszcze rosną! W złotym etui, będą wyglądać w sam raz – śmieje się artysta.

Skromni artyści

Nie wszyscy artyści są jednak od razu gotowi przekazać przedmioty, z którymi są mocno związani. – Mojego saksofonu nie oddam – mówi jazzman Jan Ptaszyn Wróblewski. Skromnie twierdzi, że jest zaskoczony, że to właśnie jego osoba może budzić zainteresowanie. Ostrożny jest też Zbigniew Hołdys.

– Mógłbym podpisać jedną z gitar i powiedzieć, że to moja. Ale nie czuję się gwiazdą – mówi.

2006-03-01

rcube
March 1st, 2006, 11:53 AM
http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/ZT/zt/zt19.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/9707/zt150pd.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/9897/zt162gq.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/3160/zt142hx.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/6446/zt174ay.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/889/zt187oi.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/5512/zt133tb.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/1649/zt116al.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/3826/zt103mr.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/1701/zt91bq.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/816/zt28tk.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/1065/zt12iv.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/4475/zt32ad.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/2104/zt215ui.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/4289/zt259on.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/3433/zt222kw.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/2059/zt202xu.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/7452/zt85mb.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/ZT/zt/zt23.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/ZT/zt/zt24.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/ZT/zt/zt5.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/ZT/zt/zt6.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/ZT/zt/zt4.jpg

http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/ZT/zt/zt7.jpg

polska2006
March 1st, 2006, 01:50 PM
super fotki rcube :cheers:

Arkonada
March 1st, 2006, 02:32 PM
Co oni sie tak grzebia z tym naroznikiem czy wypustkiem w LUMENIE ?? co tam bedzie takiego swietnego ze tak dlugo im sie z tym schodzi??
W ogole dlaczego nie zamykaja juz LUMENY tylko caly czas od strony Złotej stoi winda i ogolnie Lumena nie jest zamknieta , przeciez tak na dobra sprawe to pierwsza zostala zbudowana...
Niech no ktos mnie oswieci.......

kędziorek
March 2nd, 2006, 11:33 AM
rcube świetne fotki, w watku o R1 również świetne:D hmmm.... wszystkie okna pozakrywane jakimiś gazetami, cycek zasłonięty stanikiem, może szykuje się coś naprawde zajebistego i chcą, żeby ZT wywołało szok jak nagle zdejmą wszystkie kartony :D

GEO-PL
March 2nd, 2006, 12:50 PM
rcube, jestes moim idolem, bo ...
zrobiles 24 zdjecia ZT, ale na ani jednym nie widac choć kawałka Ronda1...
tak, jakby go nie bylo! ;)

Berliner
March 2nd, 2006, 09:31 PM
http://www.pjwstk.edu.pl/~s2778/ZT/zt/zt19.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/2104/zt215ui.jpg

Może wcześniej było to omawiane w tym temacie ale nie śledze go caly czas, wiec sorry jesli powtorze, ale co to jest 'to brzydkie zielone' w prawym dolnym rogu fotki, widac zawsze jak sie jedzie wiaduktem z kierunku mokotowa heh to jakas prowizorka mam nadzieje ?? heh cos sie pod tym hangarem kryje czy to tak ma zostac???

tresor
March 3rd, 2006, 12:22 AM
ZT zaatakował człowiek z dykty ;) niezłe foty

sojuz
March 3rd, 2006, 05:43 PM
http://static.flickr.com/36/107234895_675694c7f4_o.jpg

kędziorek
March 3rd, 2006, 06:22 PM
to juz cos..

zonc
March 3rd, 2006, 11:51 PM
no i pokazali nam kawal cycka :)