View Full Version : БАЊА ЛУКА | BANJA LUKA

Medofish
January 27th, 2006, 03:44 PM
Banja Luka [Serbian: Бања Лука, Banja Luka] is a city located in region called Krajina, unoficially it's also capital city of Krajina. Banja Luka is also a capital city of Republic of Srpska [Serbian: Република Српска, Republika Srpska], and it's a second biggest city of Bosnia and Herzegovina. Through city flows one of the most beautiful rivers in this part of Europe, river Vrbas, which is especially beautiful in this area. Since there wasn't any sort of census in Bosnia and Herzegovina since '91, we don't know how many citizens does Banja Luka have, but it is believed that city has nearly ~300.000 inhabitants. A big part of them [~40 percents] are refugees from Croatia [part of Krajina that's located in Republic of Croatia], and Federation of Bosniaks and Croats, second federal unit of Bosnia and Herzegovina. City has a few nicknames: "Krajina's beauty" [Serbian: Крајишка љепотица, Krajiška ljepotica], "Castra" [Serbian: Кастра, Kastra], "Green city" [Serbian: Зелени град, Zeleni grad] and others. It is beleived that most beautiful girls in the former Yugoslavia live in Banja Luka. City is also known by banjalućki ćevap [turkish meat meal, also known as dönner kebab], handball club "Borac" - champions of Europe '91, football club "Borac" - winners of Marshall Tito Cup in Yugoslavia '91, city's parks and a lot of trees everywhere, and big earthquake in '61 that demolished half of the city. Right now city is growing pretty fast becoase many people from Croatia, Federation of BiH and Serbia are moving in. Anyway, here are some photos of the city taken a 4,5 years ago:

http://img74.imageshack.us/img74/6052/00004139ao.jpg

http://img74.imageshack.us/img74/9729/00004233el.jpg

http://img58.imageshack.us/img58/8291/00012538lt.jpg

http://img58.imageshack.us/img58/576/10003719bg.jpg

http://img66.imageshack.us/img66/6648/centar32wu.jpg

http://img66.imageshack.us/img66/2231/centar3ur.jpg

http://img75.imageshack.us/img75/300/centarborik7bo.jpg

http://img75.imageshack.us/img75/3299/panorama4cq.jpg

http://img66.imageshack.us/img66/2069/parkicborik5ui.jpg

http://img66.imageshack.us/img66/5741/vrbaskastel15cw.jpg

florekf
February 8th, 2006, 11:32 AM
It is a very nice city :)

BTW: I don't know why but in Poland when someone says something stupid whe say "bania luka".... :?

urbane
February 11th, 2006, 08:40 PM
nice photos. The city looks very green, too bad that only so little of the historic center is left though.

Medofish
February 19th, 2006, 02:05 PM
@Florekf: So that explaines those Polish pictures and texts in Google I usually see on 3rd or 4th page :)

@Urbane: Check Banja Luka construction thread in "City updates" section, there are some old photos in a last few pages over there: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=7427006#post7427006

urbane
February 21st, 2006, 07:44 PM
@Urbane: Check Banja Luka construction thread in "City updates" section, there are some old photos in a last few pages over there: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=7427006#post7427006

very nice photos. When where this buildings demolished ? During WWII or during Tito's period or more recently ?

By the way, I looked at some of the new projects and they seem to be quite nice as well.

BL
February 21st, 2006, 10:06 PM
In 1969, a devastating earthquake damaged many buildings in Banja Luka.

BLucanka
February 22nd, 2006, 12:34 AM
nice photos. The city looks very green, too bad that only so little of the historic center is left though.

Well, in Bosnia the city is also known as " The Green City". :)

LordMarshall
February 22nd, 2006, 07:36 AM
very nice pictures. home sweet home :)

MIMICA
February 23rd, 2006, 07:23 AM
One of the most beautiful cities in Eastern Europe. :yes: Banja Luka has charm, it's clean, green, modern, historical and has great girls! :)

BL
March 31st, 2006, 01:47 PM
i agree with last statment :)

AstroBoy
April 2nd, 2006, 02:52 AM
In all honesty, it looks kind of boring. No different to any other provincial town.

Has some nice aspects thou but thats about it.

BL
April 2nd, 2006, 01:28 PM
You can say anything about Banja Luka, but boring... it is just nt true. It can be everything else but boring i don`t agree

SinCity
April 3rd, 2006, 03:08 AM
^^ Gees, for someone that called Zagreb boring, he sure doesn't like his little provincial town of Banja Luka being called the same thing. :|

Anyway, IMO Banja Luka look like a nice little place. :yes:

BL
April 3rd, 2006, 05:30 PM
ne budi sujetan sin city. meni zgb zaista jeste dosadan, s obzirom na velicinu. zgb se fura na neki becki fazon, a bec je isto uzasno dosadan i nedinamican grad.
opet ponavljam da to nema veze sa time odakle sam ja. ali eto ti ne mozes da se otmes toj "netrpeljivosti" "his little provincial town"... uvrede ne vode nicemu.
zgb i cijela hrvastka npr su smijesne za jedan pariz, ali opet niko nece nazvati zgb mali provincijski grad.
ja sam govorio o zivotnosti i duhu grada, koji po meni zagreb nema.
sad ti ovo opet nekako okreni na neku uvredu

FredPerry
April 3rd, 2006, 07:29 PM
Dobro je sto se uvijek prepucavamo na hrvatskom/srpskom tak da ovi stranci ne skuze :D

Meni je Banjaluka skroz simpatican grad i svima kazem da je prekrasan iako sam ja bio prije vise od 5 godina cini mi se 99e, kada je jos bilo ratnih oziljaka po gradu. Isao sam kupiti nekakav mobitel jer su tada kod vas bili duplo jeftiniji nego kod nas. A bas da grad ima sadrzaja... hm. bez uvrede, ali osim odlicnih cevapa tu se moze pogledati jako malo toga ako si turist.. Vise se ne sjecam, ali mislim da ima neki dvorac i to je to. Cuo sam da je bio neki potres koji je unistio dio grada i da je bio puno lijepsi prije toga, iako mi se i ovako sviđa.

A da je Zagreb dosadan to je uvreda. Zagreb je jednostavno tako isplaniran pa je taj 'Bec' samo u centru, mozemo reci kao jedan poseban grad razlicit od ostalih djelova grada u svakom pogledu. Mi se ne zavaravamo da smo nesto posebno, i mi se uopce ne uspoređujemo sa Parizom ili Madridom(za razliku od nekih koji se cak uspoređuju sa Londonom, a blize su Zagrebu...)... Ali, isto tako Zagreb ima sadrzaja za nekoliko dana razgledavanja, a to sto svi kad dođu pogledaju gornji i donji grad i odu doma je velika pogreska. Ako je tebi dosadno u gradu gdje imas koncerte velikih zvijezda, puno sportskih događaja, predstava i opera, ima muzeje, dvorce, jedan od vecih sajmova u Europi, puno opcija za nocni izlazak svakoga dana, zooloski vrt, park prirode, restorane svih djelova svijeta, skijaliste, plažu... ne da mi se nabrajati dalje... tako da stvarno ne znam sto bi jos Zagreb trebao izmisliti da ne bude dosadan?!?

Pozdrav

BL
April 3rd, 2006, 09:24 PM
opet me nisi shvatio. ja nemam nista protiv zagreba, zagreb je meni lijep grad. i nisam rekao da je ruzan i da nema sta vidjeti u njemu za turista, jer ima.
ja sam samo rekao da grad nema energiju i da nema duha, da je onako srednjoveropsko-dosadan, kao i bratislava i bec npr.
bec ima i vise znamenitosti i vise desavanja 50x nego zagreb, ali je, ipak, i dosadan, i nezivahan, i mrtav, i bez energije.
nije npr. kao atina, rim, pariz, moskva, pa i begorad.

FredPerry
April 3rd, 2006, 09:46 PM
opet me nisi shvatio. ja nemam nista protiv zagreba, zagreb je meni lijep grad. i nisam rekao da je ruzan i da nema sta vidjeti u njemu za turista, jer ima.
ja sam samo rekao da grad nema energiju i da nema duha, da je onako srednjoveropsko-dosadan, kao i bratislava i bec npr.
bec ima i vise znamenitosti i vise desavanja 50x nego zagreb, ali je, ipak, i dosadan, i nezivahan, i mrtav, i bez energije.
nije npr. kao atina, rim, pariz, moskva, pa i begorad.

To i nema previse veze sa samim gradom vec ovisi o ljudima. Naravno, ti to ne mozes primjetiti kad se prosetas gornjim gradom ili donjim gradom gdje nema ni jednog papirica na podu, ali ako provedes samo nekoliko dana ovdje i opoznas grad vidio bi da je Zagreb itekako 'ziv'.

Banjaluka isto tako na prvi pogled izgleda stvarno dosadno, cak po ovim slikama bi se reklo da je gradic od nekih 100.000 ljudi. Ali, grad ima 300.000, a ljudi su vrlo otvoreni. Ali, to ne zna onaj tko ne dozivi. Ja sam bio samo 1 dan pa nemam taj dojam kao ti koji si tamo cijeli zivot.

Mali
April 3rd, 2006, 11:36 PM
Not bad at all. :cheers:

Kommandant Mark
April 3rd, 2006, 11:43 PM
FredPerry & BL:okay:
Za normalnu diskusiju;)

Ja nemam sta da dodam ovde...u BL-u nikad nisam bio, mozda odem ovog leta, a u Zagrebu sam bio samo na glavnom kolodvoru, tokom puta za Sloveniju i nazad:)

BL
April 4th, 2006, 04:15 PM
Mozda da ga nisam dozivio na pravi nacin. a u zgb sam bio mnogo puta, i vise dana, ali uvijek mi je djelovao tako. i poznajem dosta zagrepcana.
ali sta mi je cudno da je grad pust i nema vreve, pogotov mi je to cudno za npr. trg bana jelacica, cvjetni trg ili ilicu. zrinjevac koji je 2min od trga je isto poprilicno prazan. vikendom je lako naci praking itd.
to opet ima svojih prednosti, naravno, ali za mene to nisu odrednice zivog i energicnog grada.
ako si bio u bilo kojem gradu koje sam gore nabroja ja mislim da ti je jasno sta mislim.

FredPerry
April 4th, 2006, 07:59 PM
Mozda da ga nisam dozivio na pravi nacin. a u zgb sam bio mnogo puta, i vise dana, ali uvijek mi je djelovao tako. i poznajem dosta zagrepcana.
ali sta mi je cudno da je grad pust i nema vreve, pogotov mi je to cudno za npr. trg bana jelacica, cvjetni trg ili ilicu. zrinjevac koji je 2min od trga je isto poprilicno prazan. vikendom je lako naci praking itd.
to opet ima svojih prednosti, naravno, ali za mene to nisu odrednice zivog i energicnog grada.
ako si bio u bilo kojem gradu koje sam gore nabroja ja mislim da ti je jasno sta mislim.

Bio sam u puno europskih gradova i slazem se da je Zagreb gradic u usporedbi sa nekima od njih, ali sve jedno ima svoju dinamiku samo se covijek mora prilagoditi.

Smatram da smo unikat, nesto između ludog Balkana i sterilne Europe.

Evo toliko, ne zelim ti kvariti temu koji si otvorio o Banjaluci, a pricamo samo o Zagrebu.

BL
April 5th, 2006, 12:39 AM
ma hajde bolje da se prica o bilo cemu :)

Kampflamm
April 5th, 2006, 12:27 PM
Nasdrowje!

long foot
April 5th, 2006, 04:48 PM
Kampflamm, uzdravlje! ;)

BL, ne znam u koje si ti doba dana/tjedna/godine bio na trgu bana jelačića, ali jako se varaš kad kažeš na njemu nema vreve. Ječaćićev trg i ilica su najprometnija mjesta u gradu, i mogao bih postati 100 slika snimljenih u bilo koje doba dana koje opovrgavaju tvoju tvrdnju. Ako si bio samo jednom ili dvaput u Zagrebu i to na dan/dva, teško da si upoznao više od dva posto grada, kao što ni oni turisti koji se prošeću gornjim i donjim gradom ne vide ništa osim starih zgradurina. To je onaj klasični Zagreb, ono što se nudi u turističkim prospektima i što ti pokazuju i to je, moram priznati, i meni dosadno. Kao što mi je dosadna i šetnja starim Pragom u pratnji vodiča.

Ali budući da je ovo thread o Banjaluci, evo mojih 5 centi: U Banjaluci sam bio samo jednom prije pet godina i to vrlo kratko, pa ne mogu komentirati kakav je grad u kulturološkom smislu, koliko ima zabave i slično, ali što se tiče arhitekture vidio sam jako lijep i uređen centar i strahotu od periferije.

I imaju mrak ćevapčiće ;)

BL
April 5th, 2006, 11:03 PM
bio sam vise puta u zgb, najmanje 10x. obisao sam cijeli zgb ne samo gornji i donji grad i znam o cemu pricam. hajde zagrepcani iskreno mi odgovorite da li smatrate zagreb zivim gradom?

SinCity
April 6th, 2006, 01:19 AM
I suppose there must be singing and dancing in the streets of Banja Luka 24hrs a day, 7 days a week? :|

I think you are merely exaggerating your experiences in Zagreb. Banka Luka looks like a quaint little place, but certainly it aint a thriving metroplis.

Bože, koji kompleks imaš BL ....

bubach_hlubach
April 6th, 2006, 01:49 AM
Ovisi kaj smatras pod zivim gradom.

Mislim da se ovdje radi o jednom drugacijem mjerilu odnosno primjeni drugacijih standarda pri usporedbama zivosti gradova. Standardi kao polazne tocke su kulturoloske i socijalne norme jedne sredine. tu mozemo ukljuciti zivotni (materijalni) standard, organizaciju grada, pa i drzave na koncu svega, zatim podneblje i mentalitet, tradicijske vrijednosti i jos citav niz faktora.

Ciuad de Mexico je (mislim) najveci/najbrojniji, a uz to i vjerovatno najzivlji grad na svijetu, no ako se uzme u obzir tamosnja nezaposlenost, siromastvo i losa/nedostatna infrastruktura, onda se to vise ne zove zivost, nego kaos.
Eh sad, kad netko iz takve ili slicne sredine dodje u Zagreb, onda ce mu taj grad ziher izgledati nezivo i dosadno.

I da na koncu odgovorim na pitanje - Zagreb je jako ziv grad, ali nije kaotican (osim prometa u odredjeno vrijeme - za vrijeme spice, no i to se popravlja).

Grad s priblizno milijun dusa, s velikim brojem birceva, restorana, klubova, te sportskih, muzickih i kulturnih dogadjanja i manifestacija, itd itd itd itd itd. Jednostavno, nema cega nema, kak se veli. Imamo cak i ulicu s prostitutkama u centru grada :D, a na periferiji grada jebeni turbo folk klub po imenu "Ludnica", za istach!

Ali na koncu svega, postoji i nekakav red (rad i mir). Kad se dela, onda se dela, a kad se banci, onda se banci. :)
I to ti je cijela mudrost o Zagrebu kao zivom ili nezivom gradu.

:cheers:

MIMICA
April 6th, 2006, 03:30 AM
Can you guys please stop fighting? :(

Mali
April 6th, 2006, 04:28 AM
O cemu vi raspravljate boze mili, haha. Pa dali je vazno koji grad je "zivlji". Zagreb je glavni grad jedne zemlje i ako takav sigurno ima mnogo toga zanimljivog u njemu da se vidi i obidje. Nikad nisam bio u Zagrebu pa nemogu da pricam, ali BL nije nista posebno, uostalom ja sam BL doziveo kao i svaki drugi manji grad koji sam obisao u BiH i u SCG. :cheers:

BL
April 6th, 2006, 09:51 AM
I suppose there must be singing and dancing in the streets of Banja Luka 24hrs a day, 7 days a week? :|

I think you are merely exaggerating your experiences in Zagreb. Banka Luka looks like a quaint little place, but certainly it aint a thriving metroplis.

ne poredim BL i ZGB, ti to ne shvatas ja govorim o zagrebu. to ti je kao da ti neko kaze ruzna ti je jakna, a ti njemu kazes tvoja je jos ruznija. sta si ti time rekao?! sigurno nisi pobio njegov argument da je tvoja ruzna. a ja ovdje pricam o tvojoj "jakni" i ne uporedjujem je sa svojom.
a sto se tice kompleksa ti ih ocigledno imas, jer si suvise subjektivan i sto se kaze ne vidis od drveta sumu ili od sume drvo, kako god.
ja pricam o jednom, a tebi sujeta ne dozvoljava da razmislis o cemu ja pricam nego odmah odbrambeno-napadajuci stav zauzimas.

BL
April 6th, 2006, 10:00 AM
Pa dali je vazno koji grad je "zivlji".
nije to rasprava. i ja uopste ne uporedjujem zgb i bl, jer nisu gradovi koji se mogu uporedjivati pocevsi od velicine pa nadalje. BL se npr. poredi sa Osijekom. ja sam rekao na jednom drugom forumu da je zagreb dosadan grad, a onda su se odredjeni nakacili na mene da sam ja provincijalac i sl.

FredPerry
April 6th, 2006, 01:07 PM
Svatko ima pravo na svoje misljenje. BL je rekao da mu je jedan Beč dosadan. Kako mu onda nebi bio Zagreb...

Samo kako onda ne umres od dosade Banja Luci :jk:

BL
April 6th, 2006, 04:18 PM
Svatko ima pravo na svoje misljenje. BL je rekao da mu je jedan Beč dosadan. Kako mu onda nebi bio Zagreb...

Samo kako onda ne umres od dosade Banja Luci :jk:
Bec jeste dosadan vjeruj mi imam i previse iskustva sa Becom. A u BL ne umrem od dosade, jer tu su mi prijatelji, familija...

Kampflamm
April 6th, 2006, 08:20 PM
In case you guys haven't noticed, this isn't the EE forum.

Kommandant Mark
April 7th, 2006, 07:16 AM
Looks like its a Ex-Jugoslawien forum;)

Anyways, I have one thing myself to add.
I was twice in Vienna this summer, for the first time...and the city indeed felt cold & lifeless. And I was there in August & early October, not February or November.
My subsequent trip to much smaller Ljubljana (also my first visit to the city) was truly a refreshment...its got more packed outdoor cafes per square kilometer than even Belgrade:eek:

Anyways, Ill try & finally post the ~100 pics I got of Ljubljana this weekend:)

Back to Banja Luka now.

BL
April 7th, 2006, 08:08 AM
this is forum! ppl ought to interact here so that is what we are doing kampflamm

Kampflamm
April 7th, 2006, 11:54 AM
Yeah but if everybody interacted in their own language, the forum would blow. Most people on this site have no clue what you talked about.

BL
April 7th, 2006, 03:01 PM
it is true...

bokiii
April 7th, 2006, 05:03 PM

Something like that Sincity if you read little bit about comments from foreigners who visited Belgrade you wolud hear almost everyone wondering how come streets are always full of people in any day or time of the day wheter is working or not...

Hey you finnaly learned padezi... :dance: :cheers:

bokiii
April 7th, 2006, 05:04 PM
ups these firts comment when into the blue with Sincity's.These is what i wroted...

Something like that Sincity if you read little bit about comments from foreigners who visited Belgrade you wolud hear almost everyone wondering how come streets are always full of people in any day or time of the day wheter is working or not...

pavle051
April 8th, 2006, 10:11 PM
Hahaha.. a je l' to i padeže savladao.. haj' nek' je, evo čestitam :rofl: :okay:

Što se tiče teme, haj' da i ja omastim brke. Banja Luka naravno nije Las Vegas ili Beograd pa da se nešto dešava 24/7, ali je poslije ponoći jako živ grad. I inače, kao jedan balkanski grad sa svim osobinama koje taj pridjev nosi, pa kao jedan grad gdje se smjestilo na hiljade izbjeglica iz Hrvatske koje su opet sa sobom donijele nešto egzotično tipa traktore (čije su guma odmah našle primjenu na vrbaskim plažama), pa kao grad koji ovih godina prelazi iz jedne varoši u jedan pravi moderan grad (sa svim stvarima koje taj prelazak donosi sa sobom); Banja Luka se može nazvati svakako, ali nikako kao jedan dosadan grad. Ekonomski smo bili u kurcu do prije nekog vremena, ali hvala Bogu idemo naprijed.

A što se tiče Zagreba, preljep grad, bio sam prije dvije godine.. šta da kažem, stvarno lijepo i uredno, međutim sterilno. Beograd je ipak dosta zabavniji i življi grad.

Pozz

pavle051
April 8th, 2006, 10:27 PM
U Banjaluci sam bio samo jednom prije pet godina i to vrlo kratko, pa ne mogu komentirati kakav je grad u kulturološkom smislu, koliko ima zabave i slično, ali što se tiče arhitekture vidio sam jako lijep i uređen centar i strahotu od periferije.

I imaju mrak ćevapčiće ;)

^^ Paaa.. da. Ako govorimo o periodu prije 5 godina (dakle 2000-ta i prije), tada su, ako se ne varam, na vlasti bili oni lopovi iz SDS-a. Ali ovaj i prošli mandat je dobio Dragoljub Davidović iz stranke koja od nedavno vlada u Republici Srpskoj i kojima je stvarno stalo da promijene neke stvari, a ne samo da napune džepove - Saveza nezavisnih socijal-demokrata. Elem, navrati opet i uvjeri se koliko je grad napredovao od tada ;)

Animo
April 8th, 2006, 11:03 PM
It looks like a nice place. :)

BL
April 9th, 2006, 02:07 PM
^^ Paaa.. da. Ako govorimo o periodu prije 5 godina (dakle 2000-ta i prije), tada su, ako se ne varam, na vlasti bili oni lopovi iz SDS-a. Ali ovaj i prošli mandat je dobio Dragoljub Davidović iz stranke koja od nedavno vlada u Republici Srpskoj i kojima je stvarno stalo da promijene neke stvari, a ne samo da napune džepove - Saveza nezavisnih socijal-demokrata. Elem, navrati opet i uvjeri se koliko je grad napredovao od tada ;)
Nije SDS tad bio vlast u BL.

pavle051
April 9th, 2006, 03:15 PM
Nego?

BL
April 11th, 2006, 01:50 AM
SNSD

Belgrade Girl
April 13th, 2006, 03:08 PM

Ma da Zagreb je Njujork Balkana, a svi ostali gradovi su zaostala sela
Daj molim te osvesti se