View Full Version : [Polska] Autobusy

Pages : 1 2 3 4 [5]

J am KOSA
July 14th, 2011, 08:23 PM
Tak Scania miała lifting ale w jej przypadku to jednak za mało ,przynajmniej moim zdaniem .Deskorolki Scanii nie spełniają wymagań większości zamówień na takowe pojazdy w polsce bo Scania nie robi po pierwsze 100% niskiej podłogi ,dwa układ drzwi typowej deskorolki jest 2-2-2 a w tych eksportowanych jest inny .Zadałem to pytanie bo jakiś czas temu widziałem na phototrans.eu zdjęcie Scanii z silnikiem z normą spalin Euro 6 .Tył pojazdu nie wyglądał zachwycająco ponieważ silnik zakrywał całą tylną szybę i ta szyba po prostu była jakby to powiedzieć atrapą .

LL
July 14th, 2011, 09:15 PM
Tak Scania miała lifting ale w jej przypadku to jednak za mało ,przynajmniej moim zdaniem .

No cóż, powtórzę to co wiem na chwilę obecną - a nie wiem wszystkiego ;) Na chwilę obecną nie są planowane większe zmiany w wyglądzie zewnętrznym OmniCity i OmniLine. A to że wygląd jest jaki jest, cóż... Skandynawowie są dość konserwatywni pod tym względem.

Deskorolki Scanii nie spełniają wymagań większości zamówień na takowe pojazdy w polsce bo Scania nie robi po pierwsze 100% niskiej podłogi ,dwa układ drzwi typowej deskorolki jest 2-2-2 a w tych eksportowanych jest inny .

O czym my mówimy, skoro oni są na tyle nieelastyczni że nawet przy solówkach i przegubach często nie spełniają SIWZ.

Zadałem to pytanie bo jakiś czas temu widziałem na phototrans.eu zdjęcie Scanii z silnikiem z normą spalin Euro 6 .Tył pojazdu nie wyglądał zachwycająco ponieważ silnik zakrywał całą tylną szybę i ta szyba po prostu była jakby to powiedzieć atrapą .

Cóż, jak się chce aby powietrze wylatujące z rury wydechowej było czystsze od tego w niejednym miejskim parku to bez kosztów się tego nie osiągnie... Jako że Scania preferuje takie, a nie inne ustawienie silnika w pojeździe to wykorzystano w całości przestrzeń nad nim na dodatkową aparaturę pozwalającą osiągnąć wymagane normy. Widać uznali, że okienko było na tyle mało funkcjonalne, że można się było go pozbyć. I jak widać przyszło im to łatwiej niż wypchnięcie części "złomu" na dach, czy też do dobudowanej wierzy. Każdy producent ma na to inny sposób i ma do tego prawo - Solaris zwiększa i tak już ogromną szafę, MAN powiększa amfiteatr w obszarze nad skrzynią biegów i wałem napędowym, co niektórzy z kolei wynoszą co się da na dach... Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety, ale cóż... Jakoś trzeba spełnić zachcianki urzędników...

J am KOSA
July 14th, 2011, 11:20 PM
No cóż, powtórzę to co wiem na chwilę obecną - a nie wiem wszystkiego ;) Na chwilę obecną nie są planowane większe zmiany w wyglądzie zewnętrznym OmniCity i OmniLine. A to że wygląd jest jaki jest, cóż... Skandynawowie są dość konserwatywni pod tym względem. I to jest najbardziej irytujące niestety .

O czym my mówimy, skoro oni są na tyle nieelastyczni że nawet przy solówkach i przegubach często nie spełniają SIWZ.
A to jest już inna sprawa która jest prawie stałym czynnikiem egzystowania Scanii na Polskim rynku .

Cóż, jak się chce aby powietrze wylatujące z rury wydechowej było czystsze od tego w niejednym miejskim parku to bez kosztów się tego nie osiągnie... Jako że Scania preferuje takie, a nie inne ustawienie silnika w pojeździe to wykorzystano w całości przestrzeń nad nim na dodatkową aparaturę pozwalającą osiągnąć wymagane normy. Widać uznali, że okienko było na tyle mało funkcjonalne, że można się było go pozbyć. I jak widać przyszło im to łatwiej niż wypchnięcie części "złomu" na dach, czy też do dobudowanej wierzy. Każdy producent ma na to inny sposób i ma do tego prawo - Solaris zwiększa i tak już ogromną szafę, MAN powiększa amfiteatr w obszarze nad skrzynią biegów i wałem napędowym, co niektórzy z kolei wynoszą co się da na dach... Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety, ale cóż... Jakoś trzeba spełnić zachcianki urzędników...
To ustawienie kojarzy mi się z Ikarusami 411 i oczywiście z Irisbusem Citelis .Moim zdaniem lepsze jest alpinarium bo co prawda zabiera miejsce ale jednak mimo wszystko jest więcej siedzeń nie bije w lecie gorąc od wieży ,ale trzeba się niestety przyzwyczaić do tego ,że jest tak a nie inaczej .

LL
July 14th, 2011, 11:33 PM
I to jest najbardziej irytujące niestety .

Ma to też pewne zalety - bardzo dużą uniwersalność i kompatybilność części, a także rozpoznawalność... Obniża to koszty, ale przykład MAN'a wskazuje (wprowadzenie nowej stylistyki nadwozi, popularnie nazywanej Lion's City), że można pozostawić sporą kompatybilność przy znaczącym uatrakcyjnieniu designu.

A to jest już inna sprawa która jest prawie stałym czynnikiem egzystowania Scanii na Polskim rynku .

Chyba raczej prób egzystencji ;)

To ustawienie kojarzy mi się z Ikarusami 411 i oczywiście z Irisbusem Citelis .Moim zdaniem lepsze jest alpinarium bo co prawda zabiera miejsce ale jednak mimo wszystko jest więcej siedzeń nie bije w lecie gorąc od wieży ,ale trzeba się niestety przyzwyczaić do tego ,że jest tak a nie inaczej .

Cóż, ja również jestem zwolennikiem układu znanego między innymi z MAN'ów, szczególnie przy pojazdach ze standardową liczbą drzwi (mam tu na myśli 2 pary drzwi dla solówki i 3 dla "deski" i przegubowca w wersjach miejskich). Uzasadnienie dla stosowania zabudowy wieżowej dostrzegam głównie w przypadku w pełni niskopodłogowych pojazdów z drzwiami na tylnym zwisie, ale to wiadomo z jakich względów. Taka zabudowa jak w przypadku Scanii wydaje mi się nadmiernym marnotrawstwem przestrzeni i pogorszeniem estetyki wnętrza (to drugie tyczy się też zabudowy wieżowej). Ale to temat wałkowany już setki razy i nie chcę wywoływać kolejnej wojny pt "wieża kontra alpinarium", tym razem początkowo urozmaiconej trzecią stroną w postaci pełnej zabudowy tyłu wozu. ;)

ps-man
July 15th, 2011, 09:16 AM
OmniLine.

OmniLink?

Co do deskorolki, to przecież jest - OmniLink. A full niskacz deskorolka nie jest im potrzebna, bo mały jest popyt na takie pojazdy. Za to specyfika skandynawskiego rynku determinuje produkcję sztywniaków LE, czego dowodem jest np. SU15 LE. ;)

J am KOSA
July 15th, 2011, 12:00 PM
Ma to też pewne zalety - bardzo dużą uniwersalność i kompatybilność części, a także rozpoznawalność... Obniża to koszty, ale przykład MAN'a wskazuje (wprowadzenie nowej stylistyki nadwozi, popularnie nazywanej Lion's City), że można pozostawić sporą kompatybilność przy znaczącym uatrakcyjnieniu designu.
I do tego właśnie zmierzam przecież wystarczy odpowiednio zmienić ,unowocześnić wygląd nadwozia ,zamiast wieży zastosować alpinarium ,zmienić plastiki na cieplejszy kolor .To przecież nie jest takie trudne i nie wymaga wymiany części na nowe itp .

Chyba raczej prób egzystencji ;)
Ostatnio trochę więcej się ich sprzedaje niż jeszcze ze dwa lata temu ;)

Taka zabudowa jak w przypadku Scanii wydaje mi się nadmiernym marnotrawstwem przestrzeni i pogorszeniem estetyki wnętrza (to drugie tyczy się też zabudowy wieżowej). Ale to temat wałkowany już setki razy i nie chcę wywoływać kolejnej wojny pt "wieża kontra alpinarium", tym razem początkowo urozmaiconej trzecią stroną w postaci pełnej zabudowy tyłu wozu. ;)
No właśnie to powoduje ,że po pierwsze wygląd który nie jest idealny staje się jeszcze gorszy ,dwa uciekają 3 miejsca siedzące .

jozeck
July 15th, 2011, 12:36 PM
^^ Zmiana wieży na alpinarium do jest bardzo poważna zmiana. Mniej więcej jak przełożenie silnika z przodu na tył w osobówce.

J am KOSA
July 15th, 2011, 12:56 PM
No tak ale to dałem jako przykład który nie koniecznie musi zostać wcielony w życie ,choć moim zdaniem powinien .Zawsze można zastosować opcję wyboru wieża lub alpinarium ,w zależności od gustu przewoźnika który zamawia dany pojazd .

J am KOSA
July 23rd, 2011, 09:35 PM
http://www.phototrans.eu/14,501695,0,Iveco_Daily_.html takie coś ktoś zakupił ... Czemu nie kupuje się poczciwych Sprinterów tylko taki brzydki pojazd :ohno:Szkoda ,że względy estetyczne są niżej oceniane niż cena :tongue2:

morus1000
July 23rd, 2011, 09:38 PM
http://www.phototrans.eu/14,501695,0,Iveco_Daily_.html

z komentarzy z pod tego zdjęcia:

MK Trans:
Kapena aktualnie realzuje zamówienie na 40 małych autobusów dla polskiej firmy Mobilis, która przejęła sporą grupę PKS-ów na Mazowszu oraz Warmii i Mazurach.

Więcej na: http://www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/kapena-zapewnia-ze-wyjdzie-na-prosta-59334.html

morus1000
August 7th, 2011, 04:14 PM
Porównanie rodzinek polskich producentów:

Solaris: SU8,6, SU8,9LE, SU8,9LE Electric, SU10, SU12, SU12Hybrid, SU12LE, SU15, SU15LE, SU18, SU18Hybrid, SU18LE, ST12, ST15, ST18
Solbus: Solcity SM10, Solcity SM12, Solcity SM18, Solcity SM12N(LE), Solcity SN11(LE), Solcity SC10(LE)
Autosan: Sancity9LE, Sancity 10LF , Sancity 12LF, Sancity 12LE, Sancity 18LF, Wetlina City
AMZ: City Smile CS12LF, City Smile CS10LF(planowany), elektrobus(planowany)

Misiek144
January 2nd, 2012, 09:28 PM
Autosan Sancity 10LF tak na 100%:)

Signar
January 2nd, 2012, 10:30 PM
Do tego Solaris już ma elektrobusa ;) Ciekawe czy uda im się według zapowiedzi podwoić zasięg w ciągu 3 lat.

Misiek144
January 3rd, 2012, 01:23 AM
Według tego co pisze na stronie Solbusa.
Autobusy miejskie.
-Solbus Solcity 10
-Solcity Solcity 12
-Solbus Solcity 11
Plus fotki AMZ citysmile dla Kutna
http://www.amz.pl/pliki/galerie/DSC_0026_4.jpg
http://www.amz.pl/pliki/galerie/DSC_0097_1.jpg

Takie połączenie Solarisa z MANem:)

jozeck
January 3rd, 2012, 02:21 AM
^^ Przepraszam, którego Solarisa, z którym Manem?

Chyba, że to bękart, a i tak nie wiadomo czyj...

ps-man
January 3rd, 2012, 08:35 AM
^ Na miejscu MAN-a bym się nie przyznawał. Zresztą, nie jego dziecko. :lol: Ale można go uznać za wariację Solarisa, zainspirowaną tym:

http://i2.pinger.pl/pgr13/3261c3610020e6894bae10cb/krzyk.jpg

Ale wykonanie nieco nieudolne. :D

Misiek144
January 3rd, 2012, 10:11 AM
Z tyłu Solarisopodobnie z boku przez te oszklenia coś a,la MAN oczywiście bez tych zawijasów, przód to coś nowego:)
Co do pytania jozecka tył citysmila od klapy w górę jak Solaris.

jozeck
January 3rd, 2012, 12:01 PM
^^ Właśnie w tym problem, że 90% to te zawijasy i przetłoczenia ani z Mana, ani z Solarisa. I twierdzenie, że przez te pojedyńcze elementy AMZ jest krzyżówką ich obu trochę się mija z prawdą :)

piorunus
January 3rd, 2012, 12:14 PM
Dokładnie ^^ City Smile 12 to nic innego jak mocno przekombinowany Solaris (a to sprawka inżyniera, którego AMZ podkupił z Bolechowa).

ps-man
January 3rd, 2012, 02:44 PM
Wystarczy spojrzeć na ścięty tył, by zauważyć ewidentne nawiązania do Solara. :)

mateq
January 3rd, 2012, 02:54 PM
W fotoszopie są takie narzędzia do rozciągania, wyginania itp. zaznaczonych fragmentów. Trochę to wygląda, jakby projektująca go agencja reklamowa (nota bene także z Poznania) wzięła zdjęcia Solarisa i zastosowała właśnie to narzędzie ;)

Aczkolwiek generalnie budzi sympatyczne odczucia. Taki śmieszny ;)

piorunus
January 3rd, 2012, 03:25 PM
Ale szybko się zestarzeje przez te "fikuśne" kształty ;)

ps-man
January 3rd, 2012, 04:46 PM
Maks. 15 lat i na złom. ;)

Misiek144
January 3rd, 2012, 07:54 PM
Panowie no dobra urządzmy mały ranking.
Która rodzina autobusów jest najlepsza według Was?
A) autosan sancity
B) AMZ citysmile
C) solaris urbino
D) solbus solcity
???

Signar
January 3rd, 2012, 08:02 PM
Najlepsza, najbogatsza, to według mnie Solarisy. Za co ? Za wszechstronność i przyzwoity poziom jakości wykonania. Sylwetki autobusów ładnie się starzeją a drobne zmiany detali na zewnątrz podkreślają jego urodę. Dodatkowo praktycznie w każdym malowaniu wygląda przynajmniej przyzwoicie. Na plus też zasługuje odejście od "białych" wnętrz i oferowanie ciekawej podsufitki.

ps-man
January 3rd, 2012, 08:17 PM
Nawet nie ma co porównywać. Solaris biję na głowę resztę. Na drugim miejscu postawiłbym Solbusa.

Misiek144
January 3rd, 2012, 09:18 PM
Jak dla mnie
1. solaris
2.solbus
3.autosan
4.amz

ps-man
January 3rd, 2012, 11:06 PM
^ Trudno pisać o rodzinie pojazdów AMZ (busików nie liczmy), skoro mają być tylko 2 warianty - 10 i 12-metrowe. ;)

Misiek144
January 3rd, 2012, 11:57 PM
Zawsze lepsze te dwa modele niż nic:)

piorunus
January 4th, 2012, 08:09 AM
Ja bym to zestawienie ograniczył tylko do naszych średniaków. Stawianie Solarisa razem z nim to nieporozumienie.

ps-man
January 11th, 2012, 06:37 PM
SU12 dla Płocka:

http://www.phototrans.eu/images/photos/small/11/530253.jpg (http://www.phototrans.eu/14,530253,0,Solaris_Urbino_12_723.html)

Tu okno uchylne, tam odsuwane. Bo fantazja, bo fantazja, bo fantazja jest od tego...aby bawić się na całego. :D

piorunus
January 11th, 2012, 07:03 PM
Ale to już nie pierwszy raz w Solarisie z czymś takim ;)

ps-man
January 11th, 2012, 07:05 PM
Ale to już nie pierwszy raz w Solarisie z czymś takim ;)

Pewno tak. Co prawda nie wiem o jakie Solarisy chodzi, ale znam np. takie Heuliezy z podobnymi "patentami". :tongue2:

piorunus
January 11th, 2012, 07:10 PM
A właśnie nie wiem, czy przypadkiem nie w Tychach :tongue4:

ps-man
January 11th, 2012, 07:26 PM
Aaa rzeczywiście. Heh, może podpatrzyli to rozwiązanie (co ciekawe, zupełnie nieużywane :lol:) w Heuliezach. :D

http://www.phototrans.eu/14,389680,0,Solaris_Urbino_12_346.html

mateq
January 11th, 2012, 11:35 PM
SU12 dla Płocka:

Tu okno uchylne, tam odsuwane. Bo fantazja, bo fantazja, bo fantazja jest od tego...aby bawić się na całego. :D

I klima :nuts: