View Full Version : [Wrocław] Inwestycje

orzeł
June 26th, 2008, 12:53 PM
Miałem okazję być w Barcelonie na pokazie fontanny. Zawieźli nas autobusem wieczorem, staneliśmy na schodach i się zaczęło.. :) Grali głównie muzykę klasyczną.. która fantastycznie współgrała z ruchem wody i kolorami... fachowa robota. Bardzo cieszy mnie fakt budowy fontanny:) Szkoda tylko, że to wszystko tak daleko od rynku.. bo w tamten rejon raczej nie ma po co przyjeżdżać.. Mam nadzieję, że budowa fontanny przyniesie za sobą kolejne inwestycję w gastronomię i rozrywkę w tamtych rejonach:) Trzymam kciuki i czekam na premierę!!!:D

Też miałem okazję. Wrażenie niesamowite, aż nie chce mi się wierzyć że coś podobnego będzie we Wrocławiu :) Jedna tylko rzecz mnie zadziwiła, ponoć woda leci tam na wysokość ok 50m a patrząc na nią miałem wrażenie że to góra 25m. Ciekawe na ile będzie mi wyglądać nasze 40m, to by była wysokość Hali Ludowej :)

Mazz_Wro
June 26th, 2008, 01:03 PM
http://img299.imageshack.us/img299/566/hhhhi4.jpg
Źródło: Gazeta Wrocławska

625
June 26th, 2008, 01:03 PM
Też miałem okazję. Wrażenie niesamowite, aż nie chce mi się wierzyć że coś podobnego będzie we Wrocławiu :) :)
wątpię, skoro nikt nie chce powiedzieć, kto to zaprojektował :lol:

orzeł
June 26th, 2008, 01:10 PM
http://img299.imageshack.us/img299/566/hhhhi4.jpg

Super wiadomość, przydałałby sie wodna kolejka górska :D Zeby tylko nie skończyło sie jak ze wzgórzem gajowym.

625
June 26th, 2008, 01:41 PM
nie ustalili, nie wiedzą, czyli po raz Nty to samo. I po raz nty Hotel - a miał tu być klin zieleni. :nuts:

wrww
June 26th, 2008, 01:52 PM
Ranking [Forbes 06/08, str. 28]
Wrocław najbliżej cywilizowanej Europy

Jeśli chcesz prowadzić biznes, nie tocząc ciągłej walki z urzędniczą arogancją i niekompetencją, jedź do Wrocławia. Tamtejsi samorządowcy najlepiej rozumieją potrzeby przedsiębiorców. Szerokim łukiem omijaj Warszawę.

W największych polskich miastach ocenie przedsiębiorców poddaliśmy kompetencje urzędników, ich sprawność i otwartość na postulaty biznesu, a także jakość miejskiej infrastruktury. Wyniki są porażające. Chwalony od lat Wrocław zwycięża w naszym zestawieniu, ale poziom przyjazności dla biznesu oceniany jest tam zaledwie jako przeciętny. Żadne duże miasto nie zasłużyło na ocenę dobrą, o bardzo dobrej czy celującej nie wspominając.

...więcej na:
http://www.forbes.pl/forbes/2008/05/29/028_wroclaw_najblizej_cywilizowanej.html

625
June 27th, 2008, 02:16 PM
Rozstrzygnięcie konkursu na najlepszą realizację architektoniczną: Piękny Wrocław. Edycja XVIII

http://wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/70fad883-516f-4782-a551-c7292ad1e89c/pw2007.jpg W dniu 27 czerwca 2008 r. o godz. 12.00 w Muzeum Architektury odbyło się ogłoszenie wyników i wręczenie nagród i wyróżnień w KONKURSIE NA NAJLEPSZĄ REALIZACJĘ ARCHITEKTONICZNĄ W ROKU 2007 PIĘKNY WROCŁAW
Przyznano następujące nagrody:
Kategoria – budynek mieszkalny wielorodzinny

1. nagroda (http://www.wroclaw.pl/m3529/p96281.aspx)
Rezydencja Leopoldinum ul. Zyndrama z Maszkowic
Autor: Maciej Hawrylak, współpraca Dawid Wiśniewski
Inwestor: Euro-dom Sp. z o.o.- Wrocław
Wykonawca: WARBUD S.A. Warszawa, Region Zachód
2. nagroda
Zespół zabudowy mieszkaniowej „Dwór Oporów”, ul. Wiejska – Jana Dzierżonia
Autor: Tadeusz Sawa-Borysławski, Marcin Dziewoński
Inwestor: PPUH STALMONT - Wrocław
Wykonawca: PPUH STALMONT – Wrocław
3. nagroda
Budynek mieszkalny wielorodzinny, ul. Ołtaszyńska 82
Autor: Dziewoński Łukaszewicz Architekci S.C. - Marcin Dziewoński, Eliza Suder-Tobiasz, Bartosz Łukaszewicz
Inwestor: TMB SA - Wrocław
Wykonawca: TMB Budowa sp.z o.o. – Smolec
Wyróżnienie
Budynek mieszkalny wielorodzinny, ul. Zwycięska 14 f
Autor: Dziewoński Łukaszewicz Architekci S.C. - Marcin Dziewoński, Eliza Suder-Tobiasz, Bartosz Łukaszewicz
Inwestor: PPUH STALMONT - Wrocław
Wykonawca: PPUH STALMONT - Wrocław

Kategoria – budynek mieszkalny jednorodzinny

1. nagroda (http://www.wroclaw.pl/m3529/p96282.aspx)
Budynek mieszkalny jednorodzinny, ul. Dróżnicza 58 B
Autor: Szymon Hanisz, Jadwiga Mierzejewska-Hanisz
Inwestor: inwestor prywatny
Wykonawca: MULTI Sp. z o.o. - Wrocław
2. nagroda
Budynek mieszkalny jednorodzinny, ul. Jarzynowa 43
Autor: Robert Smolakowski, Ewa Stryczek-Smolakowska
Inwestor: Robert Smolakowski, Ewa Stryczek-Smolakowska
Wykonawca: PPHU ARS-BUD Rafał Sroka - Wrocław
3. nagroda
Przebudowa i rozbudowa domu mieszkalnego jednorodzinnego, ul. Stefanii Sempołowskiej 14
Autor: Tomasz Szenk
Inwestor: inwestor prywatny
Wykonawca: Interior S.C. Dariusz Okupny, Piotr Cybulski

kategoria – budynek produkcyjny, obiekt inżynierski

1. nagroda (http://www.wroclaw.pl/m3529/p96283.aspx)
Zakład produkcyjny firmy ETO MAGNETIC, ul. Eugeniusza Kwiatkowskiego
Autor: TKS POLSKA - Projektowanie Przemysłowe Sp. z o. o. - Krzysztof Tetera, Anna Tetera, Iwona Kiniorska, Mariola Szurant, Stefan Pasierb,
współpraca: AIP Consulting GmbH, Leipzig - arch. MICHAEL MARTIN
Inwestor: ETO MAGNETIC Sp. z o.o. - Wrocław
Wykonawca: ERBUD S.A. Warszawa, Oddział we Wrocławiu
2. nagroda
Centrum Ekspedycyjno–Rozdzielcze Poczty Polskiej, ul. Ibn Siny Awicenny 21
Autor: DB Projekt Sp. z o.o. - Warszawa
Inwestor: POCZTA POLSKA Państwowe Przedsiębiorstwo Użyteczności Publicznej – Centrum Infrastruktury, Oddział Regionalny we Wrocławiu
Wykonawca: Budimex - Dromex S.A., Oddział Zachodni w Poznaniu

Kategoria - Budynek użyteczności publicznej

1. nagroda (http://www.wroclaw.pl/m3529/p96284.aspx)
Kompleks Dydaktyczny Politechniki Wrocławskiej – Zintegrowane Centrum Studenckie, Wybrzeże Stanisława Wyspiańskiego 23-25
Autor: Bogusław Wowrzeczka, Mariusz Maury, Artur Płaza, Piotr Krynicki, Arkadiusz Chamielec
Inwestor: Politechnika Wrocławska
Wykonawca: : WARBUD S.A. Warszawa, Region Zachód
2. nagroda
Dom Pomocy Społecznej dla Dorosłych, ul. Farna 3
Autor: ARCHITEKT - Pracownia Projektowa S.C. - Juliusz Modlinger i Marek Wołyniec
Inwestor: Zgromadzenie Sióstr Marii Niepokalanej – Prowincja Wrocławska
Wykonawca: JUANIA - Wrocław, INTEGER S.A. - Wrocław
3. nagroda
ARKADY WROCŁAWSKIE , ul. Powstańców Śląskich 2-4
Autor: AP Szczepaniak Sp. z o.o. - Pracownia architektoniczna architektów Artura Szczepaniaka i Pawła Szczepaniaka
Inwestor: Arkady Wrocławskie S.A., Grupa LC Corp S.A. - Wrocław
Wykonawca: wielu wykonawców
Wyróżnienie
Silver Forum – budynek biurowy, ul Strzegomska 2-4
Autorzy: Archicom Studio Sp. z o.o. – Dorota Jarodzka-Śródka, Kazimierz Śródka oraz zespół: Teresa Dorenda, Krzysztof Nowik, Anna Jaworowska-Swarbuła, Grzegorz Krystyniak, Łukasz Cikacz, Małgorzata Kuchciak, Małgorzata Hendrich-Żugaj, Konrad Jarodzki
Inwestor: Archicom Atrium Sp. z o.o.- Wrocław
Wykonawca: Archicom RI Sp. z o.o. - Wrocław
Wyróżnienie
Budynek naukowo-dydaktyczny DSW TWP, ul. Strzegomska 55
Autorzy: MAĆKÓW-Pracownia Projektowa: Monika Jankowska, Zbigniew Maćków, Dominika Mrozińska, Bartłomiej Witwicki, Ewelina Zawadzka, Michał Zawadzki
Inwestor: Dolnośląska Szkoła Wyższa Towarzystwa Wiedzy Powszechnej - Wrocław
Wykonawca: SKANSKA S. A., Oddział Wrocław

Kapituła Konkursu przyznała nagrodę główną - GRAND PRIX (http://www.wroclaw.pl/m3529/p96297.aspx)

Rezydencji Leopoldinum ul. Zyndrama z. Maszkowic
Autor: Maciej Hawrylak, współpraca Dawid Wiśniewski
Inwestor: Euro-dom Sp. z o.o.- Wrocław
Wykonawca: WARBUD S.A. Warszawa, Region Zachód

Erni79
June 28th, 2008, 11:14 AM
Znalazł Orzech - Investmap.pl

Rynek biurowy 2008

27.06.2008

Rynek biurowy w Polsce rozwija się bardzo dynamicznie. Wśród rynków regionalnych (według badań firmy Knight Frank) pod względem nowej podaży przoduje Wrocław, gdzie w pierwszym kwartale tego roku oddano do użytku ponad 37 000 m2 biur.

Gdzie po biuro?

W pierwszym kwartale na rynek wpłynęło łącznie ponad 175 000 m2 nowoczesnych powierzchni biurowych. Około 100 000 m2 powstało na rynku stołecznym, dalej 37 000 m2 we Wrocławiu oraz 19 000 m2 w Krakowie. Czynsze wywoławcze wynajmu wynoszą odpowiednio: w Warszawie 30-35 Euro za metr kwadratowy, w Krakowie 15-20 Euro, we Wrocławiu i Poznaniu 14-18 Euro. Nabywcy są zdolni płacić takie kwoty za wynajem, bo oferty zaraz jak się tylko pojawią od razu znikają. Najczęściej są poszukiwane biura klasy A.

- We Wrocławiu powstaje więcej biur w porównaniu z latami ubiegłymi – mówi Witold Sadowski inwestor Hubska Centre we Wrocławiu, w której powstanie blisko 4000 metrów2 biur klasy A - Jest to spowodowane większym zapotrzebowaniem na tego typu obiekty.
Coraz więcej osób decyduje się na założenie własnej działalności i co się z tym wiąże poszukuje wolnej powierzchni do wynajęcia, czy też kupuje na własność.

Wrocław wybierają również zagraniczni inwestorzy ze względu na prestiż oraz atrakcyjność inwestycyjną miasta. Dolny Śląsk zajmuje drugie miejsce w rankingu atrakcyjności inwestycyjnej województw.

Nabywcy biur zwracają szczególną uwagę na ich lokalizację oraz standard. Do tego dochodzi jeszcze cena wynajmu, lub cena zakupu. - W naszej inwestycji dajemy klientom możliwość zakupu biura na własność. Jest to uwarunkowane wysokimi cenami najmu i korzystniej dla nabywcy jest kupić swoje własne biuro, niż je wynajmować – dodaje Witold Sadowski.

Powierzchnie biurowe cieszą się dużą popularnością o czym świadczy odsetek pustostanów, który według badań wyniósł w Warszawie 3,6%, a na rynku regionalnym w największych Polskich miastach nie przekroczył poziomu 5%.
http://www.inwestycje.pl/resources/biura2008.jpg

www.inwestycje.pl

Erni79
June 28th, 2008, 12:04 PM
Tradycyjnie Orzech z Investmap.pl

Szklarnia w ATM-ie

Faustyna Świstak

Dotychczasowa siedziba Grupy ATM w Bielanach Wrocławskich okazała się niewystarczającą, aby zaspokoić potrzeby prężnie rozwijającej się działalności telewizyjno-filmową. W lipcu do użytku przeznaczony zostanie nowy budynek.

Gmach Telewizji Polskiej S.A na ulicy Karkonoskiej we Wrocławiu budowano 17 lat. Nowa siedziba producenta telewizyjnego ATM - powstała w niespełna 2 lata. Budynek składa się z hali produkcyjnej, części magazynowej oraz części administracyjno–biurowej o łącznej powierzchni ponad 7,2 tysięcy metrów kwadratowych.

Część administracyjno-biurowa to przestronny i rozświetlony hol, rozciągnięty między dwoma skrzydłami biurowymi, a także przeszklony dach.

– Jesteśmy trochę jak w szklarni - śmieje się Rafael Musiała, kierownik budowy. „W szklarni” znajdować się będzie restauracja, skąd będzie można wyjść na taras. Na zewnątrz znajduje się niewielka fosa z fontannami. – Kowbojskie drzwi i wysokie fontanny to taki znak rozpoznawczy parteru budynku – mówi Przemysław Tobiasz, inżynier budowlany z ramienia inwestora. . W iście kowbojskim klimacie będą też wysokie pnącza oplatające jedną ze ścian wewnątrz budynku.

Wszystkie inne pomieszczenia spełniać będą najnowocześniejsze wymogi budowlane, a przede wszystkim nowe rozwiązania technologiczne. Np. specyficzne ogrzewanie obiektu, które aż w 75 procentach czerpać będzie energię z powietrza. W skrzydle południowym mieścić się będą pokoje biurowe pracowników produkcji filmowej oraz pokoje aktorów i niezbędne pomieszczenia obsługi teletechnicznej. Drugie skrzydło z wejściem głównym i z holem recepcyjnym mieści na parterze ogólnodostępne pomieszczenia dla statystów oraz gości.

Co dwie hale to nie jedna

W środkowej części obiektu znajduje się nowoczesna hala produkcyjna posiadająca 2,5 tysiąca metrów kwadratowych przystosowana do wszelkiego rodzaju produkcji telewizyjnej i filmowej. Przewidziano też możliwość podziału hali na dwie równe części, zapewniając tym samym możliwość realizacji równolegle dwóch produkcji. – Hala wyciszana jest specjalnym ekoforem pochłaniającym dźwięk – dodaje kierownik budowy.

- Zastosowano najwyższej jakości materiały wykończeniowe gwarantujące wymagane parametry w zakresie akustyki, oświetlenia oraz bezpieczeństwa - wyjaśnia jeden z projektantów Krzysztof Musiała ze studia Forma, głównego projektanta całego obiektu. - Przyjęte rozwiązania projektowe pozwalają na swobodne kreowanie przestrzeni produkcyjnej wewnątrz studia, co - połączone ze stosowaniem najnowszej generacji sprzętu dźwiękowego, oświetleniowego i montażowego - stwarza nowoczesny i funkcjonalny obiekt na niespotykanym dotąd w Polsce poziomie technologicznym - dodaje.

Grupa ATM na razie kręci swoje produkcje na „starych śmieciach”, ale z nowo otwartej hali nie skorzysta jako pierwsza. - Hala już drugiego dnia po otwarciu zostanie wynajęta - tłumaczy Przemysław Tobiasz. - Nie możemy jednak zdradzić komu, ale jesteśmy pewni, że spełni ona swoją rolę.

http://www.wfp.pl/wroclaw-miasto/news.p ... 0747ce6398

http://www.wfp.pl/artykuly-zdjecia/tyg-atm6.jpg
http://www.wfp.pl/artykuly-zdjecia/tyg-atm3.jpg

bura
June 29th, 2008, 11:48 PM
Budowa fontanny koło hali ludowej:

http://images27.fotosik.pl/237/e14e097231759136.jpg

http://images31.fotosik.pl/302/5c5ea109e21011f2.jpg

http://images34.fotosik.pl/303/f82a00d2057cf74f.jpg

preslaw
June 30th, 2008, 08:56 PM
"Raj dla biznesmenów"

Naukowcy i menedżerowie chwalą Wrocław. Ich zdaniem firmy rozwijają się u nas najlepiej.

Naukowcy i przedsiębiorcy z całej Polski uznali, że Wrocław jest najbardziej innowacyjnym miastem w kraju. Raport w tej sprawie przygotowała KPMG – międzynarodowa firma doradcza.
Jej eksperci do badań ankietowych zaprosili 200 naukowców, 200 menedżerów z małych i średnich firm i 100 menedżerów z wielkich przedsiębiorstw. Choć dane statystyczne pokazują, że to w Warszawie jest najwięcej firm i tam rozwijają się one najszybciej, eksperci uznali, że to jednak Wrocław bije inne miasta. Najwyżej w Polsce oceniono też wrocławską współpracę biznesu z nauką, kształcenie studentów i przygotowanie ich do innowacyjnych działań. W ocenie naukowców i menedżerów, jednym z największych atutów stolicy DolnegoŚląska jest wsparcie innowacyjności przez władze samorządowe. Uważało tak 92 proc. ankietowanych, podczas gdy drugi pod tym względem Kraków dostał zaledwie 60 proc. głosów. Za najbardziej rozwojowe branże we Wrocławiu uznano: informatykę, biotechnologię, elektronikę i budownictwo. Piotr Wrzecioniarz, profesor Politechniki Wrocławskiej i rzecznik Dolnośląskiej Rady Przedsiębiorczości i Nauki, podchodzi jednak do wyników bez większych emocji.–To, że Wrocław jest tak postrzegany, po części jest wynikiem dobrego PR-u naszego miasta –uważa Wrzecionarz. – To nie ma znaczenia, czy wyprzedziliśmy w rankingu Warszawę, czy Łódź. Ważne, byśmy realizowali postawione sobie cele i dorównywali do najlepszych ośrodków innowacyjnych na świecie. W ciągu 10 lat możemy coś takiego osiągnąć. Cele, które sobie stawia Dolnośląska Rada Przedsiębiorczościi Nauki, to m.in. rozwój współpracy pomiędzy nauką i biznesem. Stąd też sygnatariuszami porozumienia są najlepsze wrocławskie uczelnie i organizacje biznesowe. Jest to unikatowe przedsięwzięcie w kraju. Dr inż. Krzysztof Gardeła, współwłaściciel Eldosu, jednej z najbardziej innowacyjnych firm w Polsce, też uważa, że jest jeszcze wiele do zrobienia. Eldos produkuje części elektroniczne i ściśle współpracuje z polskimi i zagranicznymi ośrodkami naukowymi. – Trzeba produkować coraz nowocześniejsze produkty, szybko dostosowywać się do wymagań klientów– uważa Gardeła. – Dużą przyszłość widzę w rozwoju klastrów technologicznych, grupujących innowacyjne firmy z danej branży, jednostki badawcze itd. Tak najłatwiejjest się rozwijać.

Ryszard Żabiński
Gazeta Wrocławska
Skoro ta sama informacja jest w dwóch różnych wątkach, to ja swojego posta także wklejam po dwakroć, bo zły jestem.

Cóż z tego, że miasto Wrocław szczyci się wspieraniem innwacyjności, biznesu, ułatwieniami dla inwestorów, skoro jednocześnie gnębi zwykłego mieszkańca miasta, jakim jestem. Kilka dni temu dowiedziałem się, że jako właściciel obiektu w postaci garażu zostałem obciążony na mocy decyzji Gminy Wrocław kosztami wieczystego użtkowania gruntu za rok 2008, które to koszty dodatkowo wynoszą ponad 800 złotych.

Traktuję to jako akt wrogi władz mojego miasta w stosunku do mnie, bo takim właśnie aktem jest podnoszenie podatków. Jakie jest uzasadnienie takiej decyzji? Braki w budżecie miasta? Gwałtowne potrzeby inwestycyjne? Ano nie, bo tylko zwykłe ściąganie z obywateli miasta haraczu. Przypominają mi się słowa piosenki Kazika, że "w cenie benzyny 70 procent to podatek na utrzymanie tej hydry nienasyconej, ich dzieci, żon i matek".

Wrocław jest zatem także w tym względzie niedkrytym cudem świata. Dla mnie przynajmniej jest to zupełnie nowe odkrycie

Erni79
June 30th, 2008, 09:36 PM
Skoro ta sama informacja jest w dwóch różnych wątkach, to ja swojego posta także wklejam po dwakroć, bo zły jestem.

Cóż z tego, że miasto Wrocław szczyci się wspieraniem innwacyjności, biznesu, ułatwieniami dla inwestorów, skoro jednocześnie gnębi zwykłego mieszkańca miasta, jakim jestem. Kilka dni temu dowiedziałem się, że jako właściciel obiektu w postaci garażu zostałem obciążony na mocy decyzji Gminy Wrocław kosztami wieczystego użtkowania gruntu za rok 2008, które to koszty dodatkowo wynoszą ponad 800 złotych.

Traktuję to jako akt wrogi władz mojego miasta w stosunku do mnie, bo takim właśnie aktem jest podnoszenie podatków. Jakie jest uzasadnienie takiej decyzji? Braki w budżecie miasta? Gwałtowne potrzeby inwestycyjne? Ano nie, bo tylko zwykłe ściąganie z obywateli miasta haraczu. Przypominają mi się słowa piosenki Kazika, że "w cenie benzyny 70 procent to podatek na utrzymanie tej hydry nienasyconej, ich dzieci, żon i matek".

Wrocław jest zatem także w tym względzie niedkrytym cudem świata. Dla mnie przynajmniej jest to zupełnie nowe odkrycie

Miasto prowadzi politykę zachęcania mieszkańców do rezygnacji z samochodów na rzecz ekologicznej Komunikacji Zbiorowej i rowerów. ;)

A tak na serio to przecież muszą skąźć wziąć pieniądze na stadion i drugi terminal:)

sagger
June 30th, 2008, 09:44 PM
Kilka dni temu dowiedziałem się, że jako właściciel obiektu w postaci garażu zostałem obciążony na mocy decyzji Gminy Wrocław kosztami wieczystego użtkowania gruntu za rok 2008, które to koszty dodatkowo wynoszą ponad 800 złotych.

Ale to chyba normalne, że za wieczyste użykowanie sie płaci. Czy się mylę?

Adolf Warski
June 30th, 2008, 09:44 PM
Kilka dni temu dowiedziałem się, że jako właściciel obiektu w postaci garażu zostałem obciążony na mocy decyzji Gminy Wrocław kosztami wieczystego użtkowania gruntu za rok 2008, które to koszty dodatkowo wynoszą ponad 800 złotych.

Jaki podatek? Przecież to opłata za użytkowanie wieczyste naszego wspólnego, gminnego gruntu. Czyżby ceny nieruchomości nie poszły ostatnimi laty w górę?

Rafis
June 30th, 2008, 09:46 PM

yyyy a o co chodzi? dopiero teraz dowiedziałeś się, że jak się ma nieruchomość to się płaci od niej podatek i do tego ponosi opłaty za wieczyste użytkowanie?
a i co to ma wspólnego z innowacyjnością i wspieraniem biznesu? Prowadziłes w tym garażu jakieś badania czy co? ;)

Erni79
June 30th, 2008, 09:49 PM
Ale Preslawowi chodzi o wysokość kwoty aż 800 zł.

Erni79
June 30th, 2008, 09:55 PM
O a tu coś dla Preslawa i jego luksusowego garażu w centrum(złośliwy jestem co?;) )

Bogaci wrocławianie

Janusz Krzeszowski 2008-06-30

Fiskus: coraz wyższe dochody wrocławian. Zarabiamy więcej, więc stać nas na luksusy.

Dochody wrocławian wyraźnie wzrosły - wynika z najnowszych danych dolnośląskiej Izby Skarbowej.
Fiskus właśnie podsumował tegoroczną akcję PIT. Urzędnicy wyliczyli, że za cały 2007 rok podatnicy z Wrocławia wpłacili do budżetu państwa aż 1,425 miliarda złotych - to 300 milionów zł więcej niż rok wcześniej i o 500 milionów więcej niż przed dwoma laty. Stale rośnie też liczba podatników, którzy miesięcznie zarabiają ponad 6 tys. zł, czyli przekraczają 74 tys. zł rocznie.
- Wpływy do budżetu państwa od wrocławian i w ogóle Dolnoślązaków zdecydowanie rosną między innymi dlatego, że ich dochody są wyższe- przyznaje Iwona Sługocka z Izby Skarbowej we Wrocławiu.

Potwierdzają to też dane Głównego Urzędu Statystycznego, który wyliczył, że średnie pensje mieszkańców Wrocławia są obecnie o 460 zł wyższe niż przed rokiem. Dzięki temu, że w portfelach mamy coraz więcej pieniędzy, stać nas na coraz więcej rzeczy, które jeszcze niedawno uznawaliśmy za luksusy.
Właściciele dobrych restauracji zacierają ręce. Ostatnio nie narzekają na brak klientów, którzy znajdują pieniądze na wykwintną kolację przy świecach.
- Stać nas na coraz bardziej wyszukane jedzenie - potwierdza Dariusz Bielec, menedżer restauracji Splendido w centrum Wrocławia.

Nie brakuje nam też gotówki na wypoczynek. Wycieczki samolotem do ciepłych krajów, o których jeszcze trzy lata temu wielu z nas mogło tylko pomarzyć, teraz stały się normą.
- Chcemy latać. W tej chwili wycieczek z przelotem samolotem jest aż osiem razy więcej niż tych autokarowych. Są po prostu bardziej dla nas dostępne - ocenia Alina Chrzanowska, szefowa biura podróży Orbis.
Grecja, Turcja czy Majorka to najpowszechniejsze kierunki naszych urlopów. Coraz więcej wrocławian wybiera też bardziej egzotyczne wycieczki, np. do Chin, Meksyku czy Indonezji. Ich ceny zaczynają się od 5 tys. zł za osobę.

Wzrost naszych dochodów odczuli też deweloperzy.
- Struktura naszych klientów to w 80 procent Polacy, w większości z Dolnego Śląska, a tylko w 20 procentach osoby z zagranicy - mówi Anna Sieczkowska z wrocławskiego biura sprzedaży mieszkań i apartamentów Emmerson.
Rośnie też dynamika sprzedaży wysokiej klasy samochodów. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego, w tym roku ten wzrost sięgnął 10 procent. Na dwuletnie auto dobrej klasy, warte około 70 tysięcy zł, mogą sobie pozwolić nawet dwudziestokilkulatkowie.

- Ciężko pracuję, ale wyraźnie żyje mi się lepiej - przyznaje Rafał Białek, 28-letni menedżer firmy Motobi, działającej pod Wrocławiem. - Urlop spędziłem w Chinach. W przyszłym roku planuję kupić sobie motocykl "Harley-Davidson" - opowiada.
Białek jest magistrem zarządzania, zna języki obce. W firmie, która handluje skuterami, odpowiada m.in. za zamawianie towaru, ustalanie warunków umów z fabrykami, które produkują małe motocykle, i sieć sprzedaży. Nie chce zdradzić, ile dokładnie zarabia.
Twierdzi jednak, że to właśnie ludzie w jego wieku biją teraz rekordy, jeśli chodzi o wysokość pensji. - Są zaradni, pełni pomysłów i energii - tłumaczy.

http://polskatimes.pl/gazetawroclawska/ ... .html.html

Rafis
June 30th, 2008, 10:03 PM
Ale Preslawowi chodzi o wysokość kwoty aż 800 zł.

Niech sie cieszy, że nie ma podatku katastralnego bo za taki garaż na wielkiej wyspie zabuliłby z 8 tys ;)

alsen strasse 67
July 1st, 2008, 12:58 AM
Ogłoszenie o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla części zespołów urbanistycznych Popowice Centrum i Gądów Centrum we Wrocławiu:

mapa
http://images33.fotosik.pl/305/c5af192b01207ca6.jpg

tekst - http://wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/a812d7ab-21f0-453d-9890-fc1f0226ff34/mpzp_popowice_gadow.pdf

Wygląda na to, że miasto zgodziło się na wieżowiec od strony Legnickiej. :)

preslaw
July 1st, 2008, 08:51 AM
Niech sie cieszy, że nie ma podatku katastralnego bo za taki garaż na wielkiej wyspie zabuliłby z 8 tys ;)
Już mi wściekłość trochę minęła, więc mogę napisać, że faktycznie to mogę się cieszyć, że nie ma podatku katastralnego, bo wtedy, to musiałbym po prostu pozbyć się garażu. A z tą innowacyjnością, to chodziło mi o to, że miasto wspiera innowacyjność, pomaga biznesowi - i bardzo dobrze, przecież nie jestem temu przeciwny - ale mnie, zwykłego mieszkańca, co z tego, że Wielkiej Wyspy, łupi podnosząc opłaty i to aż tak bardzo. Niech sobie miasto podnosi różnego rodzaju daniny inwestorom, nie mnie. Chciałem w ten sposób podkreślić nierówowagę w traktowaniu podmiotów. :)

preslaw
July 1st, 2008, 08:59 AM
Jaki podatek? Przecież to opłata za użytkowanie wieczyste naszego wspólnego, gminnego gruntu. Czyżby ceny nieruchomości nie poszły ostatnimi laty w górę?
Oczywiście, chodzi o opłatę na użytkowanie wieczyste gruntu. Pomimo świadomości, że ceny nieruchomości w oststnich latach istotnie poszły w górę, nie zachwyca mnie konieczność wybulenia dodatkowo wielokortonie większej kwoty niż dotychczas. Gdyby jeszcze ta nieruchomość generaowała zyski, ale tak nie jest. Niechże więc miasto finansuje sobie inwestycje z innych źródeł. Jakoś trudno mi popirać socjalistyczną ideę podnoszenia danin, opłat czy jak to tam nazwać na rzecz kogokolwiek. Ech, nie piszę o tym więcej, bo mi znowu ciśnienie rośnie. :ohno:

Rafis
July 1st, 2008, 09:02 AM
Już mi wściekłość trochę minęła, więc mogę napisać, że faktycznie to mogę się cieszyć, że nie ma podatku katastralnego, bo wtedy, to musiałbym po prostu pozbyć się garażu. A z tą innowacyjnością, to chodziło mi o to, że miasto wspiera innowacyjność, pomaga biznesowi - i bardzo dobrze, przecież nie jestem temu przeciwny - ale mnie, zwykłego mieszkańca, co z tego, że Wielkiej Wyspy, łupi podnosząc opłaty i to aż tak bardzo. Niech sobie miasto podnosi różnego rodzaju daniny inwestorom, nie mnie. Chciałem w ten sposób podkreślić nierówowagę w traktowaniu podmiotów. :)

Podatki płaci sie proporcjonalnie do posiadanego majątku :) Poza tym z tego co wiem ostatnio pierwszy raz od kilku lat zaczęto naliczać opłaty wg nowych wartości nieruchomości(wcześniejsze były jeszcze naliczane od cen sprzed boomu).
Poza tym jakie miasto ma korzyści z tego, że ty masz sobie jakiś garaż na WW? Własciwie to ma same straty bo brzydkie to i zajmuje teren, który mógłby byc sprzedany jakiemus deweloperowi :)

md.sign
July 1st, 2008, 09:14 AM
Ogłoszenie o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla części zespołów urbanistycznych Popowice Centrum i Gądów Centrum we Wrocławiu:

Wygląda na to, że miasto zgodziło się na wieżowiec od strony Legnickiej. :)

dla mnie ten plan wogóle jakiś dziwny jest, szczególni ta mieszkaniówka na parkingu pomiędzy galerią handlową a torami.
nie mówiąc o tym ,że robienie teraz planu na rzeźnię jest generalnie lekko spóźnione...

preslaw
July 1st, 2008, 10:06 AM
Podatki płaci sie proporcjonalnie do posiadanego majątku :) Poza tym z tego co wiem ostatnio pierwszy raz od kilku lat zaczęto naliczać opłaty wg nowych wartości nieruchomości(wcześniejsze były jeszcze naliczane od cen sprzed boomu).
Poza tym jakie miasto ma korzyści z tego, że ty masz sobie jakiś garaż na WW? Własciwie to ma same straty bo brzydkie to i zajmuje teren, który mógłby byc sprzedany jakiemus deweloperowi :)
Miasto nie ma żadnej korzyści z faktu posiadania przeze mnie garażu na WW i mieć nie musi, bo wystarczy, że ja mam z tego korzyść. W ogóle nie ze wszystkiego miasto musi ciągnąć korzyść. Wystarczy, że ja w nim mieszkam.:rofl:

Rafis
July 1st, 2008, 10:41 AM
Miasto nie ma żadnej korzyści z faktu posiadania przeze mnie garażu na WW i mieć nie musi, bo wystarczy, że ja mam z tego korzyść. W ogóle nie ze wszystkiego miasto musi ciągnąć korzyść. Wystarczy, że ja w nim mieszkam.:rofl:

No właśnie, masz korzyść i dlatego płacisz podatek. Preslawie mam wrażenie, że jesteś kolejną osobą na tym forum, która dużo mówi o wielkich ideach i rzeczach (urbanistyce, korzyściach dla miasta, estetyce itp) a jak sprawa zaczyna dotyczyć nas samych, dotykać bezpośrednio-tak, że sami musimy coś zrobić, zapłacić, zadziałać to wtedy już zaczyna sie polski płacz, liberum veto.) Przeszkadzają ci paskudne garaże na starym mieście a jak sprawa dotyczy Twojego to nie dość, że ci nie przeszkadza to jeszcze nie chcesz płacić za grunt na którym on stoi. No ale tacy już jesteśmy :) chcemy żeby było jak na zachodzie tylko zapominamy, że to właśnie my mamy go stworzyć swoim zachowaniem i postępowaniem, a nie ONI.

pzdr.

625
July 1st, 2008, 11:32 AM
http://images33.fotosik.pl/305/c5af192b01207ca6.jpg

2. Na terenie, o którym mowa w ust. 1, obowiązują następujące ustalenia
dotyczące kształtowania zabudowy i zagospodarowania terenu:
1) zabudowę mieszkaniową wielorodzinną dopuszcza się wyłącznie w:
a) granicach wydzielenia wewnętrznego, oznaczonego na rysunku planu
literą A , na wysokości powyŜej 25 m od poziomu terenu,
b) granicach wydzielenia wewnętrznego, oznaczonego na rysunku planu
literą B;
2) powierzchnia uŜytkowa obiektu przeznaczonego na produkcję drobną nie
moŜe być większa niŜ 100 m˛;
3) wyznacza się nieprzekraczalne linie zabudowy jak na rysunku planu;
4) wymiar pionowy budynku lub budowli przekrytej dachem, mierzony
od poziomu terenu przy budynku lub budowli do najwyŜszego punktu
pokrycia dachu, nie moŜe być większy niŜ 30 m, z zastrzeŜeniem
pkt 5 i 6;
5) w granicach wydzielenia wewnętrznego, oznaczonego na rysunku planu
literą A, ustalenie z pkt 4 nie obowiązuje a wymiar pionowy, o którym
mowa w pkt 4, nie moŜe być większy niŜ 55 m;
6) w granicach wydzielenia wewnętrznego, oznaczonego na rysunku planu
literą B, ustalenie z pkt 4 nie obowiązuje a wymiar pionowy, o którym
mowa w pkt 4, nie moŜe być większy niŜ 38 m;
7) obiekty, których więcej niŜ 50 % powierzchni uŜytkowej zajmują
pomieszczenia handlu detalicznego o powierzchni sprzedaŜy powyŜej
500 m2, nie mogą mieć mniej niŜ 2 kondygnacje na co najmniej 50 %
ich obszaru zabudowanego A;
8) obowiązuje lokalizacja dominanty w obszarze usytuowania dominanty,
wyznaczonym na rysunku planu;
9) obowiązuje boisko do koszykówki i kort tenisowy, na powierzchni
co najmniej 1300 m2;

2U:

4) wymiar pionowy budynku lub budowli przekrytej dachem, mierzony od
poziomu terenu przy budynku lub budowli do:
a) najwyŜszego punktu pokrycia dachu, nie moŜe być większy niŜ 30 m,
b) najniŜszego punktu pokrycia dachu, nie moŜe być mniejszy niŜ 20 m,
z zastrzeŜeniem pkt 5;

ja tam nic o wieżowcu przy Legnickiej nie widzę.

preslaw
July 1st, 2008, 11:32 AM
No właśnie, masz korzyść i dlatego płacisz podatek. Preslawie mam wrażenie, że jesteś kolejną osobą na tym forum, która dużo mówi o wielkich ideach i rzeczach (urbanistyce, korzyściach dla miasta, estetyce itp) a jak sprawa zaczyna dotyczyć nas samych, dotykać bezpośrednio-tak, że sami musimy coś zrobić, zapłacić, zadziałać to wtedy już zaczyna sie polski płacz, liberum veto.) Przeszkadzają ci paskudne garaże na starym mieście a jak sprawa dotyczy Twojego to nie dość, że ci nie przeszkadza to jeszcze nie chcesz płacić za grunt na którym on stoi. No ale tacy już jesteśmy :) chcemy żeby było jak na zachodzie tylko zapominamy, że to właśnie my mamy go stworzyć swoim zachowaniem i postępowaniem, a nie ONI.

pzdr.
To nie tak, Rafis. Po pierwsze instytucję użytkowania wieczystego uważam za relikt poprzedniego ustroju. W dzisiejszych relaliach nie ma ona żadnego uzasadnienia. W PRL miała ona uzasadnienie wyłącznie ideologiczne. Nie tylko ja taki pogląd wyrażam. Miasta nie chcą z tego zrezygnować, bo mają z tytułu opłat duże zyski. Miasto Wrocław na oddaniu gruntów w użytkowanie wieczyste zarobiło w 2007 roku 32 885 668,38 zł. Ten argument doskonale rozumiem. Uważam jednak, że podnoszenie wszelkiego rodzaju podatków lub opłat dla osób fizycznych nie jest dobrym sposobem finansowania inwestcji, tym bardziej, że ja żadnego mierzonego pieniędzmi zysku z posiadania garażu nie mam.

Nie widzę związku między estetyczną stroną takiego obiektu jak garaż a płaceniem przez mnie opłaty za to, że stoi na gruncie do mnie nie należącym. Niezależnie od wysoksości opłaty on tam dalej będzie stał i dalej nie będzie zbyt piękny, choć widuję garaże znacznie brzydsze we Wrocławiu. Przecież opłata za użytkowanie wieczyste gruntu nie będzie przeznaczona na poprawienie estetyki tego czy innego obiektu w mieście, tym bardziej takiego jak garaż. Z garażami można zrobić tylko jedno - zburzyć. Pozdro.:)

625
July 1st, 2008, 11:35 AM
Niezależnie od wysoksości opłaty on tam dalej będzie stał i dalej nie będzie zbyt piękny, choć widuję garaże znacznie brzydsze we Wrocławiu.
no chyba że nie będzie Ci się opłacało mieć garażu, bo policzysz że nieopłacalne jest posiadanie auta. Może nie Ty, ale kilku ludzi przez to zrezygnuje z auta, więc nie trzeba będzie dla nich za wspólne pieniądze budować parkingów w centrum (wiem, głównie są one prywatne, ale nie wszystkie).

Adolf Warski
July 1st, 2008, 11:35 AM
Oczywiście, chodzi o opłatę na użytkowanie wieczyste gruntu. Pomimo świadomości, że ceny nieruchomości w oststnich latach istotnie poszły w górę, nie zachwyca mnie konieczność wybulenia dodatkowo wielokortonie większej kwoty niż dotychczas. Gdyby jeszcze ta nieruchomość generaowała zyski, ale tak nie jest. Niechże więc miasto finansuje sobie inwestycje z innych źródeł. Jakoś trudno mi popirać socjalistyczną ideę podnoszenia danin, opłat czy jak to tam nazwać na rzecz kogokolwiek. Ech, nie piszę o tym więcej, bo mi znowu ciśnienie rośnie. :ohno:

Jak nie generuje zysków, to spokojnie możesz mi odstąpić taki garaż. :) Jak ktoś wynajmuje mieszkanie, to ma nie płacić, bo nie ma zysków? Czynsze komunalne też idą w górę.

Poza tym to z socjalizmem nie ma nic wspólnego, płacenie za nieswój grunt to właśnie kapitalizm (socjalizmem byłoby finansowanie kogoś) a użytkowanie wieczyste wcale nie jest PRL-owskim wymysłem, jak niektórzy chcą uważać. Akcyzy paliwowej płacisz 15 razy więcej miesięcznie, ale nie widzisz pisemka o podwyżce i nie masz podstaw do złości. :)

dla mnie ten plan wogóle jakiś dziwny jest, szczególni ta mieszkaniówka na parkingu pomiędzy galerią handlową a torami.
nie mówiąc o tym ,że robienie teraz planu na rzeźnię jest generalnie lekko spóźnione...

Dziwny dla mnie to też on jest - ale właściwie jest on normalny. Przede wszystkim klasycznie fajny jest brak dostosowania nowych budynków do starych i dowolne linie zabudowy.

A wieżowca nie ma, wystarczy poczytać sobie plan, na 1UC wydzielenie A i 4MW i 5MW wydzielenie B (którego nie ma na rysunku - pewnie błąd i chodzi o A) dopuszczalne jest 55 metrów, "z uwagi na wymogi lotnictwa cywilnego".

625
July 1st, 2008, 11:40 AM
A wieżowca nie ma, wystarczy poczytać sobie plan, na 1UC wydzielenie A i 4MW i 5MW wydzielenie B (którego nie ma na rysunku - pewnie błąd i chodzi o A) dopuszczalne jest 55 metrów, "z uwagi na wymogi lotnictwa cywilnego".
ale nic nie przeszkadza zrobić tam antenę. i o to chodzi ;)

Adolf Warski
July 1st, 2008, 11:45 AM
To nie tak, Rafis. Po pierwsze instytucję użytkowania wieczystego uważam za relikt poprzedniego ustroju. W dzisiejszych relaliach nie ma ona żadnego uzasadnienia. W PRL miała ona uzasadnienie wyłącznie ideologiczne.

Może miała, ale jako instytucja prawna to żaden relikt PRL-u. Użytkowanie wieczyste w swojej pierwszej postaci wymyślili Rzymianie, jako emfiteuzę. W Niemczech nowożytny Erbbaurecht jest od 1919 roku. W Polsce użytkowanie wieczyste istniało jako dzierżawa wieczysta. Komisja Kodyfikacyjna Prawa Cywilnego chce zlikwidować instytucję u.w., ale w chce wprowadzić prawo zabudowy, czyli de facto rozszerzyć jego obowiązywanie.

Oczywiście trzeba użytkowanie zamieniać na własność, to oczywista oczywistość.

Rafis
July 1st, 2008, 11:47 AM
To nie tak, Rafis. Po pierwsze instytucję użytkowania wieczystego uważam za relikt poprzedniego ustroju. W dzisiejszych relaliach nie ma ona żadnego uzasadnienia. W PRL miała ona uzasadnienie wyłącznie ideologiczne. Nie tylko ja taki pogląd wyrażam. Miasta nie chcą z tego zrezygnować, bo mają z tytułu opłat duże zyski. Miasto Wrocław na oddaniu gruntów w użytkowanie wieczyste zarobiło w 2007 roku 32 885 668,38 zł. Ten argument doskonale rozumiem. Uważam jednak, że podnoszenie wszelkiego rodzaju podatków lub opłat dla osób fizycznych nie jest dobrym sposobem finansowania inwestcji, tym bardziej, że ja żadnego mierzonego pieniędzmi zysku z posiadania garażu nie mam.

Nie widzę związku między estetyczną stroną takiego obiektu jak garaż a płaceniem przez mnie opłaty za to, że stoi na gruncie do mnie nie należącym. Niezależnie od wysoksości opłaty on tam dalej będzie stał i dalej nie będzie zbyt piękny, choć widuję garaże znacznie brzydsze we Wrocławiu. Przecież opłata za użytkowanie wieczyste gruntu nie będzie przeznaczona na poprawienie estetyki tego czy innego obiektu w mieście, tym bardziej takiego jak garaż. Z garażami można zrobić tylko jedno - zburzyć. Pozdro.:)

1) Uzytkowanie wieczyste ma prawie takie same właściwości jak prawo własności. Ponadto jeśli chcesz możesz ten grunt wykupić na własność i wtedy zamiast opłaty za użytkowanie wieczyste będziesz płacił podatek gruntowy :) Myslisz, że wtedy będziesz płacił mniej niż 800 zł (ponadto wybulisz kilkanaście tys zł na wykup tego gruntu).

2) Tu nie ma mowy o podnoszeniu podatków bo Wrocław jest jedynym duzym miastem w Polsce, który juz od wielu lat nie podniósł podatku od nieruchomości. Tu po prostu zachodzi proste przeliczanie, że czym wieksza wartość nieruchomości tzn gruntu tym wyższa opłata za niego. Więc jesli 3 lata temu grunt pod garażem kosztował np 10 tys to teraz kosztuje powiedzmy 30 tys. Teraz po prostu miasto przeszacowało wartośc gruntów w mieście czyli uwzględniło wzrost ich wartości.

To nie jest tak, że ty tracisz na tym wzroście bo z drugiej strony możesz wziaść np wiekszy kredyt hipoteczny pod ta nieruchomość niz jeszcze 3 lata temu.

No i na koniec zgadzam się z Adolfem, to nie ma nic wspólnego z socjalizmem. W tym przypadku płacisz podatek od swojego majątku. Nie moja wina, że mieszkasz w najdroższejd dzielnicy. Jak chcesz możesz sprzedac wszystko i przenieśc sie na psie pole-tam za garaz zapłacisz mniej ;)

Co do podatków to ja jestem za tym aby funkcjonowały tylko podatki: VAT i od nieruchomości. Bo wtedy płacisz tylko za konsumpcje.
Ale skonczmy juz ten temat bo w kwestii podatków mozna mówic godzinami. Mamy system jaki mamy i trzeba sie do niego dostosowac :)

Adolf Warski
July 1st, 2008, 11:49 AM
ale nic nie przeszkadza zrobić tam antenę. i o to chodzi ;)

O antenę chodzi???

625
July 1st, 2008, 12:06 PM
O antenę chodzi???
zapewne, ale poczekajmy na sesje rady miasta, zapewne cos na ten temat uslyszymy z BRW.

alsen strasse 67
July 1st, 2008, 12:51 PM
Fakt, wyraziłem się trochę nieprecyzyjnie. ;) Miasto zgodziło się na dominantę (nie wieżowiec) od strony ulicy Legnickiej (ale nie przy ulicy) jednocześnie ograniczając wysokość tej dominanty do 55 m. :)
edit
Antena? Na terenie po wzgórzu Mikołajskim miało być coś w rodzaju wieży telewizyjnej.

625
July 1st, 2008, 12:55 PM
nie dominantę, bo ta będzie tam, gdzie duża kropka (mała oznacza kamienicę).

w miejscu dominanty też jest ograniczenie do 55, więc chyba chodzi o brak ograniczeń dla urządzeń teletechnicznych - ale żeby nie było za wysoko, są linie ograniczeń ze względu na lotnisko.

alsen strasse 67
July 1st, 2008, 01:01 PM
^^
Przecież wiem gdzie jest ta kamienica i jak jest oznaczona. :) Dominanta ma stanąć od strony Legnickiej, dokładnie za LBH. A ograniczenia ULC sięgają mniej więcej połowy obszaru opracowania.

625
July 1st, 2008, 01:04 PM
przy Legnickiej nie ma dominanty. jest dalej i nie jest to budynek, tylko antena.

zajf
July 1st, 2008, 01:08 PM
Przeżywacie tą dominantę a to zapewne jakiś pomnik na wysokim cokole :D. Stawiam na Mieszka I.

9) obowiązuje boisko do koszykówki i kort tenisowy, na powierzchni
co najmniej 1300 m2.

Boiska do kosza za Magnolią już są więc tu się nic nie zmieni.

alsen strasse 67
July 1st, 2008, 03:42 PM
Ogłoszenie o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla obszaru położonego w zespole urbanistycznym Krakowska Przemysłowa we Wrocławiu

mapa:
http://images31.fotosik.pl/305/094afdf1d88fe228.jpg

tekst:
link (http://wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/a6500707-8a13-4bd4-93be-e6a408ce1167/projekt_mpzp_Krakowska_Przemyslowa_etap_WYLOZENIE_08.pdf)

Erni79
July 1st, 2008, 09:51 PM
Wsparcie dla filmowców

2 miliony złotych – taką kwotą ma dysponować Dolnośląski Fundusz Filmowy, zakładany przez samorząd województwa. W planach jest też przebudowa kina Warszawa, które mogłoby być alternatywą dla mulipleksów.

Tłumy widzów, a na afiszach same superprodukcje, głównie z Hollywood. Samorządowcy chcą więc nakręcić koniunkturę na polskie produkcje.

Odra-Film jako instytucja samorządu będzie przeprowadzała konkursy na scenariusze, które będą realizowane na Dolnym Śląsku – zapowiada marszałek województwa. Ale Odra-Film sama potrzebuje wsparcia. Jej sieć 25 kin studyjnych przegrała sromotnie walkę z multipleksami. 6 obietków przekazała gminom, inne sprzedaje.

Jest jednak światełko w tunelu. Kino Warszawa ma być zamienione w Dolnośląskie Centrum Sztuki Filmowej składające się z 4 sal. Koszt modernizacji to co najmmiej 10 milionów złotych.

Pieniądze są w zasięgu ręki. Jest też partner. To organizator festiwalu Era Nowe Horyzonty – Roman Gutek. Tymczasem samorządowcy mówią o perspektywie 2 lat na realizację inwestycji.

Miłośnikom dobrego filmu pozostaje pilnować złożonych deklaracji i cieszyć się, że przynajmniej w lipcu całe miasto żyje światową sztuką filmową.

Andrzej Jóźwik
http://ww6.tvp.pl

preslaw
July 2nd, 2008, 10:08 AM
Bardzo cieszy mnie fakt budowy fontanny:) Szkoda tylko, że to wszystko tak daleko od rynku.. bo w tamten rejon raczej nie ma po co przyjeżdżać.. Mam nadzieję, że budowa fontanny przyniesie za sobą kolejne inwestycję w gastronomię i rozrywkę w tamtych rejonach:)
Jak to nie ma po co przyjeżdżać? Przecież tuż obok jest Hala Stulecia, ogród zoologiczny, ogród japoński, Park Szczytnicki, dla maniaków WuWa - najlepsze miejsce do rekreacji we Wrocławiu. Nie przewyższa Rynku, aler mówić, że nie ma po co przyjeżdżać, to przesada.

625
July 2nd, 2008, 10:49 AM
ludzie z USA specjalnie przylatują, ale co, oni się nie znają :lol:

Coolper
July 2nd, 2008, 11:21 AM
właśnie najlepiej aby wszystko było w rynku :D pod ratuszem wykopmy galerię handlową i wogóle już nigdzie nie trzeba będzie się ruszać... miasto nam zmaleje do wielkości Pścimia Dolnego - wszędzie 5 minut piechotą ( wielu developerów już tak piszę w swoich ofertach :) )

pikuś
July 2nd, 2008, 02:24 PM
właśnie najlepiej aby wszystko było w rynku :D pod ratuszem wykopmy galerię handlową i wogóle już nigdzie nie trzeba będzie się ruszać... miasto nam zmaleje do wielkości Pścimia Dolnego - wszędzie 5 minut piechotą ( wielu developerów już tak piszę w swoich ofertach :) )

no to jest tragedia, bo ludzie aktulanie sa na rynku, wieczorem na pasazu Niepolda, na swidnickiej tez jakos pastawo czasami, Piłsudskiego napełnia sie tylko wtedy kiedy tramy sie zapsuja i ludzie maszeruja na piechote, pergola zapelnia sie w niedzieli popoludni, albo jak sa mecze w Hali, poza tym strasznie duzo osob traktuje Hala jako cos "brzydkiego" a sępolno jako sypialnie w ktorej nic nie ma, a jak zobacza zdjecie lotnicze to sie dziwia ze to w ogole we wrocku:(

Madox
July 2nd, 2008, 05:59 PM
Hipermarket Marino zobaczymy w nowej szacie

Piotr Walczak
2008-07-01

Pierwszy hipermarket we Wrocławiu i jeden z pierwszych w Polsce po latach niebytu szykuje się do wielkiego otwarcia.

Marino przez lata było jedynym tak dużym polskim centrum handlowym we Wrocławiu. Teraz upodobni się do pozostałych centrów, które wygrały bój o klienta, jak Korona czy pobliski E.Leclerc.

Głównym najemcą będzie hipermarket Tesco. W zmodernizowanym kompleksie na dwóch poziomach zrobimy zakupy w 90 sklepach, m.in. w znanych już perfumerii Douglas czy obuwniczym Deichmannie. W Marino swoje sklepy otworzą także marki, których teraz nie ma we Wrocławiu. Pierwszy swój sklep z ubraniami we Wrocławiu otworzy Takko Fashion, międzynarodowy koncern odzieżowy (ma w Europie ponad 1000 sklepów). Zadebiutuje także Tiimari, sklep z artykułami piśmienniczymi i papierniczymi.

Nie zabraknie też punktów gastronomicznych. W części restauracyjnej znajdziemy wrocławskie marki, m.in. Luca Gyrosa i S.T.P. Szybko-Tanio-Pysznie.

Marino ma dużą szansę przyciągnąć klientów nie tylko z północy miasta, ale także z pobliskich miejscowości. Tuż obok ul. Paprotnej, gdzie znajduje się centrum, jest droga wylotowa na Trzebnicę, więc o szybki i łatwy dojazd do centrum mieszkańcy okolicznych wsi nie muszą się martwić.

Po zakupach będzie można odpocząć w atrium, gdzie przez przeszklony dach zobaczymy niebo. Będzie tam dużo zieleni i kaskada. Woda szeroką taflą będzie spływać z piętra na parter.

Dla klientów przygotowano parking na 650 miejsc. Całe centrum wraz z częścią biurową będzie miało około 20 tys. m kw. Inwestorem jest Rafael Investment, powiązany z grupą kapitałową Gant SA. Kompleks ma być gotowy jesienią.

Źródło: Gazeta Wyborcza Wrocław

Rafis
July 5th, 2008, 11:22 AM
Zapaść w sprzedaży nowych lokali pogłębia się. II kwartał był najgorszy od załamania rynku latem ubiegłego roku – twierdzą analitycy firmy REAS. Deweloperzy zmuszeni będą do dalszego obniżania cen

Najgorzej sytuacja wyglądała w Warszawie, gdzie przez trzy miesiące sprzedano ok. 1,7 tys. mieszkań – najmniej od półtora roku. Bardzo złe wyniki odnotowali też deweloperzy w Trójmieście, Krakowie i Poznaniu. Na tym tle wyróżniają się Łódź i Wrocław. Ale duża sprzedaż w tych dwóch miastach nie ratuje całego rynku.
W sumie w II kw. deweloperzy sprzedali 5,6 tys. mieszkań. Tymczasem po I kwartale, w którym nabywców znalazło 8,8 tys. lokali, szefowie spółek z branży zapewniali, że rynek powoli się rozkręca. A co za tym idzie, nie ma potrzeby obniżania cen.

Dane za II kw. to dla nich zimny prysznic. Zwłaszcza że na odbicie w rozpoczętym właśnie kwartale nie ma co liczyć – lipiec i sierpień to zawsze jedne z najsłabszych miesięcy.

5,6 tysiąca mieszkań sprzedali deweloperzy w sześciu największych miastach w II kwartale tego roku
5,6 tys. mieszkań to wynik najgorszy od III kw. 2007 r. Wtedy rynek się załamał, a deweloperzy znaleźli kupców na niewiele ponad 5 tys. lokali. IV kw. 2007 r. to już sprzedaż prawie 9 tys. mieszkań. Tamten okres rozbudził nadzieje firm na koniec spowolnienia.

Teraz coraz wyraźniej widać jednak, że to płonne nadzieje. Sprzedaży nie pomagają nawet kosztujące miliony złotych reklamy i promocje. – W efekcie deweloperzy wkrótce zaczną głośno mówić o obniżaniu cen – uważa Katarzyna Kuniewicz, analityk firmy doradczej REAS. – To tylko kwestia czasu, bo bonusy przestają być skuteczne.

– Choć deweloperzy usilnie starają się zapewniać, że nie ma tragedii, dane pokazują dokładnie co innego – wtóruje Piotr Sumara, prezes Północ Nieruchomości. – Pogłębiające się załamanie sprzedaży zmusi firmy do obniżek. Będziemy mieli z nimi do czynienia nawet przez trzy – cztery najbliższe kwartały.

Obniżki zaczną się tym szybciej, im mocniej banki będą się upominać o pieniądze od deweloperów – komentuje. Iwona Żupańska z wrocławskiego oddziału agencji Ober-Haus twierdzi, że część deweloperów już proponuje klientom przecenę sięgającą 10 proc. – Niektóre spółki nie będą miały wyboru i przy mniej atrakcyjnych inwestycjach będą musiały obniżać ceny – uważa.

Źródło : Rzeczpospolita

Mazz_Wro
July 5th, 2008, 02:13 PM
http://img366.imageshack.us/img366/540/dssaln0.jpg

Rafis
July 5th, 2008, 02:18 PM
http://img366.imageshack.us/img366/540/dssaln0.jpg

Hutmen na Grunwaldzkiej, no no czego to człowiek się z prasy nie dowie :)

Salvator
July 5th, 2008, 04:38 PM
no juz nie mowiac o tym ze pisza w skrocie ze straci prace o 50 osob wiecej niz podaja w tekscie ;)

Mroberto
July 5th, 2008, 04:53 PM
Parę innych rzeczy w tym tekście też jest, powiedzmy nie aktualnych...;)

Ol.o
July 6th, 2008, 02:54 PM
Z nieoficjalnych informacji dowiedziałem się że na terenie PZL Hydral na Bierutowskiej mają powstać apartamenty, w budynku w którym obecnie mieści sie wiele przedsiębiorstw produkcyjnych.

korver
July 6th, 2008, 05:12 PM
06.07.

http://images24.fotosik.pl/242/d8338a702c6624c6.jpg (www.fotosik.pl)

rybak
July 7th, 2008, 01:37 AM
^^
Czyli Splendido jeszcze swojego wejścia głównego nie przeniosło...

michal_pop
July 7th, 2008, 01:39 AM
^^
Czyli Splendido jeszcze swojego wejścia głównego nie przeniosło...

przeniosło. obok.

rybak
July 7th, 2008, 10:16 AM
Aha, dzięki, bo ze zdjęcia to jednoznacznie nie wynika. Czyli mają wejście przy jednym z węższych chodników w mieście.

korver
July 7th, 2008, 10:28 AM
^^^^ Albo mają wejście od podwórka. Wg. byłoby to lepszym rozwiązaniem

Maxymilian
July 7th, 2008, 03:45 PM
^^ a nie mają czasem wejścia od klubu Pasja ?

korver
July 7th, 2008, 05:10 PM

No to właśnie o tym mówiłem, od podwórka :)

michal_pop
July 7th, 2008, 11:09 PM

Być może. Przechodziłem wczoraj "najwęższym chodnikiem w mieście" i od jego strony było wejście. Cóż się dzieje od podwórza.. to ja nie wiem;)

go-bananas
July 7th, 2008, 11:56 PM
a ten sory ze tak wogle urywam sie z choinki ale co z tymi inwestycjami ktore mialy byc poczynione na expo? beda relaizowane czy nie? sory za glupie pytanie ale jao iz jestem optymistą ...

Maxymilian
July 8th, 2008, 01:31 AM
No to właśnie o tym mówiłem, od podwórka :)

Mi chodziło bardziej, wejscie do Splendido przez wejście do Pasji :) nie wiem czy nie są połączone ze sobą oba lokale w jakiś sposób

alsen strasse 67
July 8th, 2008, 01:36 AM
a ten sory ze tak wogle urywam sie z choinki ale co z tymi inwestycjami ktore mialy byc poczynione na expo? beda relaizowane czy nie? sory za glupie pytanie ale jao iz jestem optymistą ...

Jedyne inwestycje jakie przychodzą mi do głowy to przedsięwzięcia w infrastrukturę drogową. Tak się składa, że te inwestycje pokrywają się z tymi pod euro - stadion będzie budowany dość blisko terenów na którym miały stanąć obiekty pod expo.

korver
July 8th, 2008, 07:04 AM
Mi chodziło bardziej, wejscie do Splendido przez wejście do Pasji :) nie wiem czy nie są połączone ze sobą oba lokale w jakiś sposób

Troch chyba ni tak by było, gdyby wejście do chyba najbardziej burżuazyjnej restauracji we Wrocławiu miałoby prowadzić przez klub muzyczny :)

wariant71
July 8th, 2008, 11:05 AM

sa polaczone ale od zaplecza ;)

Jagoda
July 8th, 2008, 01:04 PM
Jedyne inwestycje jakie przychodzą mi do głowy to przedsięwzięcia w infrastrukturę drogową. Tak się składa, że te inwestycje pokrywają się z tymi pod euro - stadion będzie budowany dość blisko terenów na którym miały stanąć obiekty pod expo.

A szklana gora na EXPO nie powstanie ?? Pamietam jak ktoś mówił, że powstanie, niezależnie od tego czy dostaniemy EXPO, tylko że troche później.

Maxymilian
July 8th, 2008, 01:43 PM
A szklana gora na EXPO nie powstanie ?? Pamietam jak ktoś mówił, że powstanie, niezależnie od tego czy dostaniemy EXPO, tylko że troche później.

No własnie. Bardzo mi się podoba ten projekt, więc chciałbym go widzieć nie tylko na wizkach :)

go-bananas
July 8th, 2008, 09:39 PM
ooo wlasnie o ta górę mi chodziło>> jest swietna to bylby symbol wroclawia

Maxymilian
July 9th, 2008, 12:24 PM
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=506377 :)

No moim skromnym zdaniem, też byłby to niezły symbol Wrocławia. Mam nadzieję, że go ruszą i powstanie.

rybak
July 11th, 2008, 09:13 AM
Jakby na to nie patrzeć, to też inwestycje i to budowlane nawet. Dawno się tak wiele w zoo nie działo:

Dyrektor zoo uwalnia zwierzęta

Wrocławski ogród zoologiczny jest dziś wielkim placem budowy. Przebudowywane i remontowane są stare stanowiska dla zwierząt. Powstają też zupełnie nowe. Większość dróg i dróżek została pięknie wyrównana.

Budowane i remontowane są wybiegi, drogi i budynki. Znikają kraty. Większość zwierząt niedługo wyjdzie z klatek, będą żyć jak w naturze. To wszystko robota dyrektora Radosława Ratajszczaka. Dyrektorem ogrodu jest od półtora roku. Zaraz po objęciu stanowiska zapowiedział wielkie zmiany. I słowa dotrzymuje. Planował, by dzikie zwierzęta przenieść z klatek w teren jak najbardziej bliski ich naturalnemu środowisku. Likwiduje setki metrów kwadratowych siatek.

- Zamiast nich będą ogrodzenia elektryczne, szyby i fosy. Od lat działa to na Zachodzie, więc i u nas się sprawdzi - mówi szef zoo.

Na wolność wyszły już lemury wari i katta. Wcześniej żyły zamknięte w klatkach. Teraz cztery wari - rodzice i dwójka młodych - mają do dyspozycji drewnianą chatkę, wybieg i drzewa. Od zwiedzających oddzielone są niewysokim płotkiem i elektrycznym pastuchem. - To wystarczy, nigdzie nie pójdą - mówi dyrektor.

Zza krat wyszły też gibony. Mają luksusowe warunki, nowy drewniany dom połączony linowym mostem z drzewami na wyspie. - Boją się wody, więc jest ona dla nich naturalnym ogrodzeniem. Na wyspie mogą żyć podobnie jak w naturze - wyjaśnia Ratajszczak.

Niestety, na razie na drzewie wisi i odpoczywa tylko jeden gibon. Drugi siedzi apatycznie w domku. Nie reaguje na żadne bodźce. Po 26 latach w klatce nie potrafi zachowywać się normalnie.

Równolegle z przebudową pomieszczeń i wybiegów dyrektor Ratajszczak realizuje swój pomysł o podzieleniu ogrodu na części tematyczne. Chodzi o rozmieszczenie zwierząt według kontynentów, na których żyją.

Na ukończeniu jest już część europejska. Powstaje w miejscu dawnego wybiegu wilków. Na tym półtorahektarowym terenie będą żyły wspólnie wilki i pięć niedźwiedzi brunatnych. Tak jak w przyrodzie. Wśród nich będzie Mago, opisywany przez "Gazetę" miś, który prawie 10 lat spędził w betonowym bunkrze.

Prawie gotowy jest budynek, w którym niedźwiedzie będą karmione i zamykane na czas sprzątania wielkiego wybiegu. Na nim mają gawry, górkę, wodospad i basen. Znikną akacje, które zasiały się wśród pięknych, starych dębów. Nie tylko zwierzęta, także roślinność i architektura ma być w tej części europejska.

Po drugiej stronie terenu zamieszkają jedyne europejskie małpy - magoty - występujące w górach Atlasu, Maroka, Algierii i Gibraltaru. Są bardzo odporne, nie przeszkadza im zimno. - Przygotowujemy im ogrzewany domek, ale na pewno nie będą z niego korzystać - śmieje się dyrektor.

12 magotów czeka już w Holandii. Część europejska będzie gotowa pod koniec sierpnia.

Skąd dyrektor ma pieniądze na inwestycje? - Dostałem dziewięć milionów od miasta na remonty. Poza tym mam taki sam budżet, jaki ogród miał do tej pory. Zrobienie wybiegu dla lemurów wari kosztowało 800 zł, a efekt jest super. Staram się robić dobrze, ale tanio - śmieje się dyrektor Ratajszczak, poznaniak.

Komentarz

Z więzienia w ogród

Pięć lat temu byłam we wrocławskim zoo. W pawilonie małp zobaczyłam wielkiego rudego orangutana. Bezmyślnie patrzył na ludzi zza grubej szyby, przeżuwając owoce. Jego tępy, nieobecny wzrok spowodował, że smutek ścisnął mnie za gardło. Pomyślałam, że dobrze by mu zrobił spacer albo jakaś zabawka.

Teraz jest inaczej. Lemury i gibony zwisają leniwie z drzew, smakując liście. Wielkie tygrysy nie miotają się już nerwowo po klatkach trochę dłuższych od nich samych. Niedźwiedzie harcują na wybiegu. Goście spacerują wśród nowo posadzonych krzewów i kwiatów.

To jasne, że zwierzętom najlepiej jest na wolności. Ale skoro już muszą być w ogrodach zoologicznych, to niech będą to ogrody, a nie ciężkie karcery. To dobrze, że nasze zoo właśnie przeobraża się z ponurego więzienia w malowniczy ogród.

preslaw
July 11th, 2008, 09:52 AM
Kolejna prywatyzacja się sypie

2008-07-10, ostatnia aktualizacja 2008-07-10 20:33

Żaden inwestor nie był zainteresowany kupnem PZL-Wrocław, firmy produkującej podzespoły do samolotów i śmigłowców.
PZL-Wrocław (wcześniej Hydral) miała być jedną ze spółek sprywatyzowanych w tym roku przez Agencję Rozwoju Przemysłu.

- Jesteśmy bardzo zaskoczeni, że nikt się nie zgłosił. Skoro nabywcy nie udało się znaleźć w przetargu, to spróbujemy innego sposobu - mówi Roma Sarzyńska, rzeczniczka Agencji Rozwoju Przemysłu.

preslaw
July 11th, 2008, 10:47 AM
Do stolicy Niemiec dotrzemy w trzy godziny. To prawie dwa razy szybciej niż obecnie.

Podróż pociągiem z Wrocławia do Berlina ma trwać tylko 3 godziny. Tak zakłada porozumienie, które podpisali samorządowcy z województwa lubuskiego i miasta Forst we wschodnich Niemczech. Szybki pociąg pojawi się na torach najpóźniej w 2012 roku.

Jeśli plany zostaną zrealizowane, będziemy mogli mówić o prawdziwej rewolucji kolejowej. Dziś InterCity Wawel potrzebuje na pokonanie tej samej trasy aż 5 godzin i 40 minut. Spełnienie zapowiedzi oznaczałoby, że dotarcie do stolicy Niemiec zajmowałoby nam o 2 godziny mniej niż podróż z Wrocławia do Warszawy.

Porozumienie z Niemcami podpisali samorządowcy z Lubuskiego, bo właśnie w tym województwie trzeba pilnie zainwestować w infrastrukturę. Dziś stan torowisk jest fatalny. Nie pozwala na rozwijanie dużych prędkości. W wielu miejscach składy zwalniają do 30-50 km/h.

Dużo lepiej jest po stronie niemieckiej. Zmodernizowano już odcinek Cottbus-Berlin. Niemiecki rząd federalny obiecał, że rozważy też odnowę odcinka z Cottbus do polskiej granicy. Kosztowałoby to 100 mln euro.

Plany są takie, by pociąg z Berlina do Cottbus mógł się poruszać z prędkością 160 km/h, a z Cottbus do granicy z Polską w Zasiekach (Forst) - 120 km/h. W Polsce tory mają być przystosowane do prędkości minimalnej 100 km/h, choć na niektórych odcinkach, w Dolnośląskiem, składy już mogą rozpędzać się do 160 km.

Marszałek woj. lubuskiego i burmistrz niemieckiego Forst mają zamiar wspólnie ubiegać się o pieniądze z Unii Europejskiej. Gdyby się to udało, wkład polskiego i niemieckiego partnera wyniósłby po 15 proc.

- Szybki pociąg do Berlina pozwoliłby rozwinąć się biznesowi - przyznaje Zbigniew Dynak, dyrektor w dolnośląskim urzędzie marszałkowskim. Jak przypuszcza, dzięki temu dolnośląskie i berlińskie firmy zaczęłyby ściślej ze sobą współpracować.

- Za 3 lata w Berlinie powstanie największy port lotniczy w Europie - przypomina Zbigniew Sebastian, prezes Dolnośląskiej Izby Gospodarczej. - Pociąg będzie wjeżdżał pod samą płytę lotniska. A przecież Berlin ma międzykontynentalne połączenia lotnicze. Wielu Polaków zechce z nich skorzystać - mówi.

Te plany bardzo cieszą też Macieja Szewczyka ze Stowarzyszenia Hobbystów Kolejowych.

- To żenujące, że przed wojną pociąg osobowy jechał do Berlina o 40 minut krócej od dzisiejszego InterCity - mówi Szewczyk. I dodaje, że po wojnie w ogóle nie inwestowano w tę trasę.

- Dobrze, że to się zmienia. Szybki pociąg sprawi, że wielu wrocławian skusi się na weekendowe wypady do Berlina - mówi.

Ryszard Żabiński

http://polskatimes.pl/gazetawroclawska

preslaw
July 11th, 2008, 10:48 AM
Pod koniec czerwca suma środków zdeponowanych przez klientów detalicznych w GETIN Banku przekroczyła 10 miliardów złotych.

Łączny przyrost salda depozytów osób fizycznych od początku 2008 roku wyniósł 3,2 mld zł (odpowiednio 1,8 mld zł w pierwszym i 1,4 mld zł w drugim kwartale). Wynik jaki odnotował GETIN Bank w pierwszym półroczu jest o 20% lepszy niż rezultat osiągnięty w całym roku 2007.

„Według naszych własnych wyliczeń, zgromadzona przez nas suma depozytów osób fizycznych sytuuje nas w tej kategorii na 8 miejscu wśród wszystkich banków w Polsce” – powiedział Marek Niewiadomski Dyrektor Departamentu Depozytów Detalicznych GETIN Banku

http://www.pb.pl

magus
July 12th, 2008, 02:18 AM
http://img49.imageshack.us/img49/5498/kasprowiczasr0.jpg (http://imageshack.us)
http://img49.imageshack.us/img49/5498/kasprowiczasr0.ca7941e61c.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=49&i=kasprowiczasr0.jpg)

Zlikwidowano parking strzeżony przy ul. Kasprowicza (naprzeciwko kościoła i klasztoru franciszkanów). Od 1 lipca nie można już tam parkować. Obok jest zarośnięty teren po ogródkach działkowych, ciągnie się aż do ul. Pola. Od kilku lat nie ma już tam działkowiczów. Całość tworzy - śmiem twierdzić :) - jeden z najlepszych terenów pod inwestycje mieszkaniową we Wrocławiu.

Wiecie coś na temat tego terenu i ewentualnych inwestycji?

.

Elwood
July 12th, 2008, 08:53 AM
jakis miesiac temu ptaszki cwierkały, że pojawi się tam osiedle zblizone wysokoscia do tego niewielkiego obiektu zaraz za plotem (na zachod) terenu omawianego. na pewno teren nie jest jeszcze prawnie przygotowany pod inwestycje, bo plac manewrowy i jego zaplecze sa eksploatowane przez szkole jazdy.

go-vegan!
July 12th, 2008, 11:14 AM
tam zdawalem swoje prawko... idealne miejsce do zamieszkania. Blisko centrum, wzdłuż Odry wałami można dostać się na Plac Grunwaldzki, do Parku Szczytnickiego w a druga strone na Redzin.

6985
July 12th, 2008, 01:29 PM
Jezeli tam planuja budowac mieszkania, to osobiscie przykuje sie lancuchem do drzewa. To miejsce az prosi sie o zagospodarowanie jako teren zielony, idealny lacznik pomiedzy parkiem Kasprowicza a parczkiem naprzeciwko klasztoru franciszkanow - idealne miejsce spacerow i wypoczynku. Kolejne apartamentowce to bylby gwalt dla tej dzielnicy - i wcale nie dramatyzuje. Okolice Walu Karlowickiego od mostu Warszawskiego Kolejowego do Trzebnickiego to miejsce, w ktorym nie powinna powstawac zadna zabudowa wielorodzinna (pomijajac istniejace juz apartamentowce na Bonczyka), bo zaburzyloby to charakter calej okolicy. Mysle, ze ludzie mieszkajacy w tamtej okolicy maja podobne jak ja zdanie na ten temat.

capo_di_tutti_capi
July 12th, 2008, 01:52 PM
^^ Popieram. Scalić z pobliskim skwerem, wyznaczyć ścieżki, posadzić "infrastrukturę" i będzie to najlepsze rozwiązanie, ale czy będzie?

go-vegan!
July 12th, 2008, 03:09 PM
tez nieglupi pomysl... parkow nigdy za malo

Jagoda
July 12th, 2008, 04:28 PM
Też tak uważam, im wiecej zielenii tym lepiej.

geogregor
July 12th, 2008, 06:56 PM
tez nieglupi pomysl... parkow nigdy za malo
Nigdy za malo??? To zlikwidujmy wszystkie ;)

go-vegan!
July 12th, 2008, 07:38 PM
Nigdy za malo??? To zlikwidujmy wszystkie ;)

no tak... to chyba anty-grzybiczny preparat tak zadzialal ;) remontuje pokoj i w przerwach tu zagladam. Im wiecej parkow / lasow w miescie - tym lepiej ! Trawniczki tez sa ok ! Wszystko co zielone - oczyszcza atmosferę.

geogregor
July 13th, 2008, 12:24 AM
no tak... to chyba anty-grzybiczny preparat tak zadzialal ;) remontuje pokoj i w przerwach tu zagladam. Im wiecej parkow / lasow w miescie - tym lepiej ! Trawniczki tez sa ok ! Wszystko co zielone - oczyszcza atmosferę.
Ok, uwazaj na siebie z tym preparatem. Bo kto wie co sie potem na tym forum pojawi ;)

Rafis
July 15th, 2008, 08:56 AM
Bankrutuje hiszpański deweloper Fadesa, który miał wspólnie z Prokomem(Polnordem), jako spółka Fadesa-Prokom, wybudować we Wrocławiu około 4 tys. mieszkań.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Bankructwo-hiszpanskiego-deweloper-wplynie-na-nasz-rynek-1800338.html

Jednak prawdopodobnie udziały Hiszpanów odkupi Polnord, który sam będzie realizował te inwestycje(m.in. Nyska).

korver
July 15th, 2008, 09:05 AM
Właśnie. Co w końcu z terenami byłej "Jedynki Wrocławskiej"? Przede wszystkim kiedy w końcu zaczną coś robić z tym parkingiem na Zielińskiego?

bura
July 15th, 2008, 06:54 PM
Na Jerzmanowskiej jakąś hale stawiają ? (chyba prywatna inwestycja)

http://images24.fotosik.pl/249/e4cba87389b9c929.jpg

supermario
July 15th, 2008, 10:39 PM
Na wypadek gdyby ktoś jeszcze nie wiedział, że Wrocław ma moc :)

http://itbiznes.pl/images/itbiznes_logo.jpg
Nova – wrocławski superkomputer numerem 3 w Polsce
Michał Tomaszkiewicz

11 TFlopów – taką moc obliczeniową oferuje uruchomiony we Wrocławskim Centrum Sieciowo-Superkomputerowym działającym przy Politechnice Wrocławskiej superkomputer Nova.

Nova uplasowała się na 318 miejscu na światowej liście TOP500, klasyfikującej najszybsze superkomputery na Ziemi pod względem mocy obliczeniowej. WCSS informuje, że Nova plasuje się na 75 miejscu wśród komputerów akademickich, 40 miejscu wśród komputerów akademickich w Europie (z Rosją), oraz drugim miejscu wśród ośrodków akademickich w Polsce. Ogółem Nova jest numerem 3 w Polsce.

Palmę pierwszeństwa dzierży działająca w TASK Galera, która z mocą 38,17 TFlopa jest obecnie 45 najszybszym komputerem na świecie.

Uruchomiony we Wrocławiu klaster składa się z węzła dostępowego, dwóch węzłów usługowych oraz 288 węzłów obliczeniowych, połączonych siecią InfiniBand 4X DDR2 fat-tree o przepustowości 20 Gb/s.

Ogółem Nova dysponuje 1696 rdzeniami obliczeniowymi, 3,4 TB pamięci operacyjnej oraz 70 TB przestrzeni dyskowej. W klastrze zastosowano czterordzeniowe procesory Intel Xeon taktowane zegarem 2,33 GHz i 2,4GHz. Teoretyczna moc obliczeniowa wynosi 16 Tflopów; wydajność rzeczywista zmierzona za pomocą Linpacka wynosi 11 TFlopów.

"Mamy w planach rozbudowę tego sprzętu, by jeszcze bardziej zwiększyć jego moc obliczeniową" - zapowiedział prorektor ds. badań naukowych i współpracy z gospodarką Politechniki Wrocławskiej, prof. dr hab. inż. Tadeusz Więckowski.

Klaster działa pod kontrolą ScientificLinux.

antisocial011
July 15th, 2008, 11:19 PM

...i wciąż nam mało ;)

Przedmiotem zamówienia jest: Część I Rozbudowa klastra NOVA (...) (http://przetargi.ac.pwr.wroc.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=926&Itemid=38)

Celem przetargu jest rozbudowa klastra Nova, zainstalowanego w WCSS (http://www.kdm.wcss.wroc.pl/wiki/index.php/Nova). Rozbudowa klastra będzie składać się z następujących etapów:
● rozbudowa i konfiguracja sieci InfiniBand i Gigabit Ethernet,
● dostarczenie, instalacja i konfiguracja 40 nowych węzłów obliczeniowych,
● test wydajności klastra według procedury Top500.ORG,
● dostarczenie współdzielonego systemu plików (WSP), podłączenie do rozbudowanego klastra i test wydajności.

Gdyby kogoś interesowała dokładna konfiguracja klastra, to można o niej poczytać w dokumencie Parametry wymagane - część I (http://przetargi.ac.pwr.wroc.pl/leszek/images/stories/2008/Nova/parametry_wymagane_-_czesc_i.doc).

Erni79
July 17th, 2008, 06:24 PM
We Wrocławiu powstanie miejska kompostownia

Na Janówku powstanie największe w regionie składowisko odpadów organicznych. Gigantyczna kompostownia zajmie wraz z budynkami i obowiązkowym pasem zieleni sześć hektarów. W ciągu roku będzie mogła przerobić nawet sześć tysięcy ton odpadów zielonych.

Tak nowoczesnym i dużym obiektem może pochwalić się zaledwie kilka miast w Polsce.
Jolanta Szczepańska z Biura Rozwoju Spójności Urzędu Miejskiego: - Kompostownia jest nam potrzebna. We Wrocławiu nie ma gdzie wywozić odpadów organicznych i trafiają one na tradycyjne wysypiska. Temu sprzeciwia się Unia.

Do nowej kompostowni będą trafiały odpady organiczne z parków, cmentarzy i pozostałych terenów zielonych. Ale obiekt będzie otwarty dla każdego, co oznacza, że skoszoną trawę czy ścięte gałęzie będą mogli zawozić tam wszyscy wrocławianie oraz firmy zajmujące się porządkowaniem zieleni. Niestety, za oddanie odpadów będzie pobierana opłata. Ile? Tego urzędnicy jeszcze nie wiedzą. Ale każdy, kto pozostawi w kompostowni odpady, w zamian dostanie wysokoprzetworzony kompost, którym będzie można np. użyźnić trawnik.

Kompostownia będzie kosztowała cztery miliony euro, a jej budowa potrwa do końca 2009 roku. Nieco ponad 1,8 mln euro będzie pochodziło z funduszy unijnych.
Będą tam trafiały odpadki organiczne z miejskich zieleńców, gałęzie, skoszoną trawę będzie tam mógł oddać każdy.

borrekk
July 18th, 2008, 07:41 PM
Dyrektor Radosław Ratajszczak robi zoorewolucję

Karolina Łagowska 2008-07-18, ostatnia aktualizacja 2008-07-18 18:13:59.0

Każdy, kto w ostatnim czasie odwiedził wrocławskie zoo, jest w szoku. Coraz mniej zwierząt oglądamy w klatkach, bo nowy dyrektor wypuszcza i uwalnia, co się da. Tropikalne motyle latają po hali, małpy zwisają z drzew, drapieżniki pluskają się przy wodospadzie - niedługo wyprawa do zoo będzie równie fascynująca co podróż do dalekich krajów

Pierwszy raz we wrocławskim zoo poznaniak Radosław Ratajszczak był jako kilkulatek. - Przyjeżdżałem tu z rodzicami. Interesowałem się zwierzętami od małego - opowiada. Do mieszkania znosił a to żółwia, a to żaby, węże, chomiki, hodował nawet leminga. Na spacery wychodził z drapieżną mangustą Manią na smyczy. W poznańskim zoo był prawie codziennie, z wrocławskiego zapamiętał kilka interesujących okazów i... kraty.

Jako dyrektor pierwszy raz wszedł do wrocławskiego ogrodu na początku grudnia 2006 roku, po konkursie ogłoszonym przez urząd miejski i akceptacji prezydenta Dutkiewicza.

Potrzebny menedżer i biznesmen

Zoo przeżywało wtedy kryzys. Po opisanej przez "Gazetę" historii wegetującego przez dziesięć lat w bunkrze niedźwiedzia Mago nad byłym dyrektorem ogrodu Antonim Gucwińskim zaczęły zbierać się czarne chmury. Narastały pretensje urzędników, w końcu prezydent wręczył Gucwińskiemu wypowiedzenie, w którym padły ostre zarzuty, m.in. że sposób prowadzenia ogrodu nie przystaje do nowoczesnej rzeczywistości.

Rozżalona żona dyrektora Hanna Gucwińska powiedziała wtedy w rozmowie z Anetą Augustyn: - Urzędnicy wymyślili, że mąż jest niereformowalny i do XXI wieku nie pasuje.

A Antoni Gucwiński zapewniał: - Mam wiele pomysłów. Małpę można wytresować, a co dopiero faceta z dwoma fakultetami.

Ale urzędnicy zdecydowali, że czas epoki państwa Gucwińskich minął. I wybrali na dyrektora Radosława Ratajszczaka.

Był bezkonkurencyjny - członkowie komisji jednogłośnie uznali, że jest najlepszym kandydatem do prowadzenia wrocławskiego zoo.

51-letni biolog od 1981 roku w poznańskim ogrodzie przeszedł wszystkie szczeble - od pielęgniarza zwierząt do wicedyrektora do spraw hodowlanych. Ceniony w świecie specjalista w dziedzinie hodowli ginących gatunków. Zna angielski, niemiecki, rosyjski, potrafi porozumieć się po wietnamsku i tajsku.

Ratajszczak: - Jak tu wszedłem jako dyrektor, wiedziałem, że przychodzę zmieniać muzeum. Przez ostatnich 30 lat nic się tu nie działo. Ogrody na świecie zmieniały się, wprowadzano nowe koncepcje, a wrocławskie zoo zamykało się na otoczenie, było izolowane. Pomyślałem: jest ściernisko, zrobię San Francisco - śmieje się.

Z kamerą wśród zwierząt

Wrocławski ogród nieodmiennie kojarzy się z Hanną i Antonim Gucwińskimi. Małżeństwo stało się ikoną miasta, sławę zyskało przez niezwykle popularny program "Z kamerą wśród zwierząt", który prowadziło na antenie ogólnopolskiej telewizji przez 32 lata.

Wychowało się na nim kilka pokoleń widzów. Gucwińscy brali do programu najróżniejsze zwierzęta, głównie takie, które nadawały się do trzymania w domu. Było spontanicznie. Pani Hanna niańczyła młode małpki odrzucone przez opiekunów. Spały w łóżeczku w pieluchach i były karmione smoczkiem. Przed kamerami małżeństwo prezentowało młode krokodyle argentyńskie w basenie dla dzieci, które o mało co nie przegryzły plastikowego dna, i goryla, który dorwał się do kamery i zaczął naśladować operatora.

Miłość do zwierząt Gucwińscy okazywali też, wywożąc z zoo konie, daniele, strusie i papugi do prywatnej posiadłości czy hodując małpy w pomieszczeniach biurowych. - Z jednej strony to były chodzące legendy, ale co z tego, jak zoo pięknie wyglądało tylko w telewizji - mówi wieloletni pracownik ogrodu. - I żeby nie wiem co, Gucwińscy nie zmieniliby tu nic. No, może wstawiliby grubsze kraty. Oni nie chcieli otwierać się na nowe pomysły.

Kraty precz

Filozofia, jakiej hołduje Ratajszczak, jest prosta. - Da się ją streścić w haśle: przyjazne zoo dla ludzi i dla zwierząt - wyjaśnia dyrektor. - Zoo nie może być tylko dla ludzi, którzy przychodzą i chcą widzieć zwierzęta blisko siebie, najlepiej zduszone w klatkach. Jest OK, bo widzisz zwierzę z bliska? Nie jest, bo ono cierpi. Takich zwiedzających jest na szczęście coraz mniej. I będzie coraz mniej.

Dyrektor mówi, że prowadzenie zoo to ciągłe poszukiwanie kompromisu. Zwierzęta są tu bardzo ważne i wcale nie mają mniejszych praw przez to, że są w niewoli. Bo chociaż żyją w ogrodzie, można zapewnić im takie warunki, żeby czuły się jak w naturze. A nawet lepiej. - Nie muszą polować, bo jedzenie dostają. Nie muszą walczyć o terytorium i ginąć. Mogą po prostu żyć i się tym cieszyć - mówi.

Zaskakującym odkryciem było dla dyrektora to, że w ogrodzie wcale nie jest tak ciasno, jak by się zdawało. Ratajszczak: - Odkryłem wiele wolnych, niezagospodarowanych terenów, nie mówiąc już o niektórych budynkach. Zacząłem remonty i przystosowywanie terenów dla zwierząt. Wszystko po to, żeby pozbyć się ciężkich krat, klatek i ogrodzeń, w których pozamykane były zwierzęta.

Z dyrektorem rozmawiamy w słoneczny dzień, tuż po uroczystym otwarciu pawilonu dla gibonów, na tarasie, z którego widać małpy skaczące po drzewach na wyspie. Przez ostatnie półtora roku ogród zamienił się w plac budowy i remontów. Trwa wrocławska zoorewolucja.

Milion zwiedzających

Za tydzień w zoo ruszą kolejne inwestycje: zacznie się budowa fokarium z prawdziwego zdarzenia. W nowym basenie stale filtrowana będzie woda, a goście będą mogli oglądać pokazy karmienia. Pod koniec sierpnia gotowy będzie wspólny teren wilków i niedźwiedzi brunatnych, z wodospadem, jeziorkiem i naturalnymi gawrami.

Niedługo zniknie też pawilon, w którym mieszkają wielbłądy, a w jego miejscu powstanie pawilon Sahary z kompletem mieszkańców pustyni. Razem z wielbłądami zobaczymy w nim m.in. lisy pustynne - fenki, gady, antylopy i pustynne owady. Docelowo całe zoo będzie podzielone na kontynenty, a zwierzęta pogrupowane tak jak żyjące w naturze.

- O takie zmiany nam chodziło - nie ukrywa Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia. - Pan Gucwiński w swoim czasie zrobił bardzo dużo dla zoo i je rozsławił, ale później potrzebowało ono innego menedżera.

Prezydent zapewnia, że dotacje dla ogrodu będą zwiększane. Miasto stara się też o pieniądze z Unii na imponujące oceanarium.

Tymczasem inwestycje już przyciągają zwiedzających. W ubiegłym roku przyszło prawie 480 tysięcy ludzi, a w tym do lipca już 300 tysięcy. Dla zwiedzających dostawiono 72 nowe ławki i 100 koszy na śmieci, są też automaty z jedzeniem i piciem, a wkrótce będą bar i restauracja. Bar przez szklaną szybę będzie graniczył z wybiegiem dla lwów.

Z każdym miesiącem zwiedzających jest więcej.

Dyrektor Ratajszczak: - Chcę dojść do miliona rocznie. To zoo ma ogromny potencjał i naprawdę jest to realna liczba.

źródło: gazeta.pl Wrocław

Ja też jestem zszokowany ^^

butch83
July 18th, 2008, 08:01 PM
Na wypadek gdyby ktoś jeszcze nie wiedział, że Wrocław ma moc :)

http://itbiznes.pl/images/itbiznes_logo.jpg
Michał Tomaszkiewicz

11 TFlopów – taką moc obliczeniową oferuje uruchomiony we Wrocławskim Centrum Sieciowo-Superkomputerowym działającym przy Politechnice Wrocławskiej superkomputer Nova.

Nova uplasowała się na 318 miejscu na światowej liście TOP500, klasyfikującej najszybsze superkomputery na Ziemi pod względem mocy obliczeniowej. WCSS informuje, że Nova plasuje się na 75 miejscu wśród komputerów akademickich, 40 miejscu wśród komputerów akademickich w Europie (z Rosją), oraz drugim miejscu wśród ośrodków akademickich w Polsce. Ogółem Nova jest numerem 3 w Polsce.

Palmę pierwszeństwa dzierży działająca w TASK Galera, która z mocą 38,17 TFlopa jest obecnie 45 najszybszym komputerem na świecie.

Uruchomiony we Wrocławiu klaster składa się z węzła dostępowego, dwóch węzłów usługowych oraz 288 węzłów obliczeniowych, połączonych siecią InfiniBand 4X DDR2 fat-tree o przepustowości 20 Gb/s.

Ogółem Nova dysponuje 1696 rdzeniami obliczeniowymi, 3,4 TB pamięci operacyjnej oraz 70 TB przestrzeni dyskowej. W klastrze zastosowano czterordzeniowe procesory Intel Xeon taktowane zegarem 2,33 GHz i 2,4GHz. Teoretyczna moc obliczeniowa wynosi 16 Tflopów; wydajność rzeczywista zmierzona za pomocą Linpacka wynosi 11 TFlopów.

"Mamy w planach rozbudowę tego sprzętu, by jeszcze bardziej zwiększyć jego moc obliczeniową" - zapowiedział prorektor ds. badań naukowych i współpracy z gospodarką Politechniki Wrocławskiej, prof. dr hab. inż. Tadeusz Więckowski.

Klaster działa pod kontrolą ScientificLinux.

Tak btw to teraz wychodzi geforce za 5 stów z hakiem z mocą 1Tflop.
Sama karta graficzna.
Za 2k jest gf z 2 Tflopami, czyli za jakieś 10k mamy kompa o mocy conajmniej 8Tf(z samych kart graficznych)
co to za news?

Rafis
July 18th, 2008, 08:03 PM
ProLogis wynajmuje hurtowo

POLSKA Firma ProLogis podpisała pięć umów najmu powierzchni magazynowej w ProLogis Park Wrocław III na łączną powierzchnię ponad 30 tys. mkw. Największą powierzchnię 13,5 tys. mkw. wynajęła firma Emperia Holding. Kolejni najemcy to Inter Cars, który zajmie 5,7 tys. mkw., firma Selena (4,5 tys. mkw.), Curylo Asterix (3,6 tys. mkw.) oraz firma Jees Polska (2,9 tys. mkw.).

EUROBUILD

korver
July 19th, 2008, 09:44 AM
http://img.naszemiasto.pl/grafika/Gazeta-Wroclawska.gif

Ma aż 65 metrów długości i do Wrocławia został sprowadzony z Gdańska.
Ale nie od razu - żeby go dostać trzeba było odstać swoje w kolejce. I nic dziwnego, bo to największy jeżdżący dźwig w Polsce i jeden z największych w Europie.

Co maszyna robi we Wrocławiu?
- Posłużyła nam do operacji zmiany tzw. walczaka, czyli serca wielkiego kotła. Urządzenie to służy do rozdzielenia wody i pary - tłumaczy Jacek Wardaszko, rzecznik prasowy Zespołu Ciepłowni Wrocławskich Kogeneracja, czyli firmy, która dźwig wynajęła.

Wymiana trwała dwa dni. Zabieg był dość trudny, rzadko wykonuje się go w Europie. Dlaczego? Bo walczak jest bardzo duży i ciężki, waży kilka ton.
- Żeby go wyjąć, trzeba było najpierw wyciąć fragment dachu. Później ekipa wyjęła stary walczak i włożyła nowy - dodaje Wardaszko.

geogregor
July 19th, 2008, 12:11 PM
http://img.naszemiasto.pl/grafika/Gazeta-Wroclawska.gif

Ma aż 65 metrów długości i do Wrocławia został sprowadzony z Gdańska.
Ale nie od razu - żeby go dostać trzeba było odstać swoje w kolejce. I nic dziwnego, bo to największy jeżdżący dźwig w Polsce i jeden z największych w Europie.

Co maszyna robi we Wrocławiu?
- Posłużyła nam do operacji zmiany tzw. walczaka, czyli serca wielkiego kotła. Urządzenie to służy do rozdzielenia wody i pary - tłumaczy Jacek Wardaszko, rzecznik prasowy Zespołu Ciepłowni Wrocławskich Kogeneracja, czyli firmy, która dźwig wynajęła.

Wymiana trwała dwa dni. Zabieg był dość trudny, rzadko wykonuje się go w Europie. Dlaczego? Bo walczak jest bardzo duży i ciężki, waży kilka ton.
- Żeby go wyjąć, trzeba było najpierw wyciąć fragment dachu. Później ekipa wyjęła stary walczak i włożyła nowy - dodaje Wardaszko.

I nikt nie zrobil fotki? :(

talkinghead
July 19th, 2008, 05:22 PM
http://www.tietoenator.pl/

Fajne rzeczy robia w naszym oddziale .

zaphod777
July 19th, 2008, 11:30 PM
http://www.tietoenator.pl/

Fajne rzeczy robia w naszym oddziale .

że niby jakie?
nie ma tam zadnego info na temat wro

zajf
July 19th, 2008, 11:40 PM
że niby jakie?
nie ma tam zadnego info na temat wro

Wejdź w dział praca i zobacz kogo potrzebują.

talkinghead
July 20th, 2008, 12:05 AM
Pomoge.

TietoEnator Polska zatrudnia 380 ekspertów, 230 w Szczecinie i 160 w Wrocławiu, co miesiąc nasze grono wzrasta o kolejnych 20 osób.

Pracownicy TietoEnator w zdecydowanej większości posiadają wyższe wykształcenie z zakresu informatyki i telekomunikacji, najczęściej są to inżynierowie oprogramowania, specjaliści telekomunikacji, matematycy a nawet fizycy. Do naszego grona należą również najlepsi studenci ostatnich lat kierunków technicznych.
(...)
Wśród naszych kilentów znajdują się najwieksze światowe przedsiębiorstwa takie jak Nokia, NSN (Nokia Siemens Networks), Siemens, Ericsson (w tym Sony Ericsson), Alcatel, Bosh.

zajf
July 20th, 2008, 10:07 AM
TietoEnator Polska zatrudnia 380 ekspertów, 230 w Szczecinie i 160 w Wrocławiu

Hmm... 160+230=? ;)

zaphod777
July 20th, 2008, 05:39 PM
To mniej wiecej oddaje komepetencje TE ;-)
Trzeba pamietac, ze w polsce TE to glownie outsourcing, a wlasciwie "body leasing".
Ale oczywiscie w jakis sposob pomagaja firmom w braku odpowiedniej ilosci pracownikow na rynku.

Sopelsiasty
July 20th, 2008, 06:05 PM
Trzeba pamietac, ze w polsce TE to glownie outsourcing, a wlasciwie "body leasing".

A konkretniej offshoring kontraktowy :)

talkinghead
July 20th, 2008, 11:10 PM
Ale oczywiscie w jakis sposob pomagaja firmom w braku odpowiedniej ilosci pracownikow na rynku.

Co to jest TE?
Z tego co wiem powstali na bazie BenQ. I pisza glownie soft do telefonow komorkowych (ale na PC tez ..np kawalek PC Suita).

M_u
July 21st, 2008, 10:15 AM
Wrocław zabezpiecza się przed blackoutem
Maciej Nowaczyk
2008-07-21, ostatnia aktualizacja 2008-07-20 19:22

Wrocław ma zostać otoczony potężnym pierścieniem energetycznym. Miasto ma szansę stać się najbezpieczniejszym pod względem dostaw energii elektrycznej w Polsce. Teraz - tak jak w innych dużych miastach w kraju - grozi nam energetyczny blackout.
Zobacz powiekszenie
Fot. Łukasz Giza/AG
Stacja elektroenergetyczna na wrocławskiej Klecinie ma być częścią energetycznego pierścienia, który będzie chronił miasto przed blackoutem
Taki sam jak ten, do którego doszło w kwietniu w Szczecinie. Awaria linii wysokiego napięcia na kilka dni odcięła od prądu kilkadziesiąt tysięcy rodzin. Straty w gospodarce po tej energetycznej katastrofie oszacowano na 55,5 mln zł. Po tych wydarzeniach eksperci Urzędu Regulacji Energetyki i spółki Skarbu Państwa PSE-Operator (zawiaduje polskimi sieciami wysokiego napięcia) przygotowali raport o stanie bezpieczeństwa energetycznego. Spośród największych polskich miast blackout najbardziej grozi trzem: Warszawie, Poznaniowi i Wrocławiowi.

Prof. Andrzej Wiszniewski z Politechniki Wrocławskiej, były minister nauki: - We Wrocławiu nie powinnyśmy zadawać pytania, czy będzie blackout podobny do tego, jaki miał miejsce w Szczecinie, ale kiedy on nastąpi. Linie energetyczne na Dolnym Śląską są przestarzałe. Jeśli Wrocław chce nadal się rozwijać, potrzeba nam ogromnych inwestycji w energetykę.
Najnowsze plany inwestycyjne spółki PSE-Operator przewidują budowę i modernizację sieci wysokiego napięcia. Wynika z nich, że w ciągu najbliższych dwóch lat zostanie wybudowana całkowicie nowa linia elektroenergetyczna Świebodzice-Wrocław do stacji na Klecinie. Ale co ważniejsze - wokół Wrocławia powstanie nowoczesny ring energetyczny. Połączy stację elektroenergetyczną Pasikurowice z zupełnie nową stacją we Wrocławiu. Nowe inwestycje w energetykę na Dolnym Śląsku ma w ciągu najbliższych tygodni zaakceptować rząd.

Plany inwestycyjne PSE-Operatora potwierdził Dariusz Chomka, rzecznik prasowy spółki.

Prof. Wiszniewski: - Budowa ringu energetycznego i zupełnie nowej linii ze Świebodzic spowoduje, że Wrocław stanie się jednym z najbezpieczniejszych pod względem dostaw energii miast w Polsce.

Piotr Begier z Polskiego Towarzystwa Przesyłu i Rozdziału Energii Elektrycznej: - Ring energetyczny wokół Wrocławia zapewni znacznie większe niż dotychczas bezpieczeństwo energetyczne miasta.

Wojciech Adamski, wiceprezydent Wrocławia: - Jako miasto zrobimy wszystko, by budowa ringu energetycznego zakończyła się jak najszybciej. Bezpieczeństwo energetyczne miasta i regionu to dla nas jeden z priorytetów. Pomożemy przy wszelkich wykupach gruntów i w sprawach prawno-administracyjnych.

Obok budowy ringu i nowej linii ze Świebodzic Wrocław będzie mógł czerpać energię także z powstającej linii energetycznej wysokiego napięcia Trąbaczew-Ostrów Wielkopolski-Poznań. To kolejne zabezpieczenie miasta, bo będzie można czerpać prąd z trzech, a nie jak dotychczas z dwóch elektrowni. Do Wrocławia prąd dostarczają elektrownia Turów i Opole. Jeśli zakończy się budowa nowej linii do Poznania, będziemy również podłączeni do elektrowni Bełchatów, największej w Polsce.

625
July 21st, 2008, 03:00 PM
http://www.e.gazeta.wroc.pl/O78253_2008/07/21/2111wr-c.pdf

intakus i zoo

_Piotrek_
July 21st, 2008, 11:54 PM
Dobre wieści ^^ .Wreszcie udało im się zakończyć ten spór o teren - zoo dostanie swoje, Intakus zachowa kawałek pod hotel i parking. I wszyscy zadowoleni. Mam nadzieje że ten hotel będzie ładniejszy od tego z wizu, które już prezentowano. Miejsce wszak bardzo reprezentacyjne, byle co nie mogą postawić :)

korver
July 22nd, 2008, 12:22 AM
"będzie mógł wybudować wysokiej klasy hotel (negocjacje prowadzone są m.in. z siecią Hilton)."

Pewnie chodzi o czterogwiazdkowego "Hilton Inn"

Coolper
July 22nd, 2008, 12:39 AM
wszystko fajnie tylko martwi mnie jedno: miasto od lat walczy i sukcesywnie likwiduje targowiska... zlikwidowano to na grunwaldzie, na niskich łąkach, na wróblewskieo, na jemiołowej, do kasacji przewidziane jest zielińskiego. Nie żebym był zwolennikiem handlu bazarowego w centrum miasta. Popierałem i popieram likwidację targowisk np. na placu Grunwaldzkim czy Zielińskiego ale czemu niszczyć cały straganowy handel ?? Pomijam już że są to miejsca pracy - te targowiska miały naprawdę sporą klientele. Co więc dostaną od miasta ci którzy robili tam zakupy ?? Kolejną tandetną galerię ?? Ja np. bardzo lubiłem targowisko przy jemiołowej. Można było kupić tam naprawdę zdrową żywność. A teraz co ?? Co prawda handel w pobliżu tego bazaru nadal się toczy ale to już nie to. Moim zdaniem w mieście powinno się ucywilizować i zostawić parę takich miejsc. Powinniśmy mieć jakąś alternatywę dla galerii i supermarketów...

korver
July 22nd, 2008, 12:52 AM
^^ Bazary powinny być przenoszone do hal. Na Zielińskiego właśnie tak się stanie.

go-vegan!
July 22nd, 2008, 02:06 AM
caly urok targowisk jest wlasnie taki,ze sa na świeżym powietrzu... pomidor, ktory lezy caly dzien na sloncu zupelnie inaczej smakuje niz taki z hali.
Nie rozumiem dlaczego targowiska sie likwiduje - to naruralna i obcna gleboko w naszej kulturze forma handlu. Targowiska na dworze bez specjalnych hal widzialem w Amsterdamie czy Atenach w bardzo bliskiej odleglosci od Centrum. W Amsterdamie targ gdzie oprocz sałaty można kupic ser - jest nawet atrakcja turystyczna. Osobiscie szkoda mi targowisk - zawsze panuje na nich pozytywna atmosfera, jest kontakt ze sprzedawca - czego nie ma w bezdusznym i wykorzystujacym ludzi Tesco.

geogregor
July 22nd, 2008, 02:29 AM
Osobiscie szkoda mi targowisk - zawsze panuje na nich pozytywna atmosfera, jest kontakt ze sprzedawca - czego nie ma w bezdusznym i wykorzystujacym ludzi Tesco.

Masz sporo racji w Londynie jest masa targowisk i to calkiem zasyfionych i jakos to nikomu nie przeszkadza. Tylko ze czesto odbywaja sie po prostu na ulicy przez kilka godzin rano a po poludniu sladu po nich nie ma.
Ale komentarz o wyzyskiwaniu w Tesco to mogles sobie darowac.
Rownie dobrze mozna kogos wykorzystywac na targowisku, albo w sklepiku osiedlowym albo i w luksusowym butiku. Zdzarza sie niestety wszedzie.

Rafis
July 22nd, 2008, 07:03 AM
wszystko fajnie tylko martwi mnie jedno: miasto od lat walczy i sukcesywnie likwiduje targowiska... zlikwidowano to na grunwaldzie, na niskich łąkach, na wróblewskieo, na jemiołowej, do kasacji przewidziane jest zielińskiego. Nie żebym był zwolennikiem handlu bazarowego w centrum miasta. Popierałem i popieram likwidację targowisk np. na placu Grunwaldzkim czy Zielińskiego ale czemu niszczyć cały straganowy handel ?? Pomijam już że są to miejsca pracy - te targowiska miały naprawdę sporą klientele. Co więc dostaną od miasta ci którzy robili tam zakupy ?? Kolejną tandetną galerię ?? Ja np. bardzo lubiłem targowisko przy jemiołowej. Można było kupić tam naprawdę zdrową żywność. A teraz co ?? Co prawda handel w pobliżu tego bazaru nadal się toczy ale to już nie to. Moim zdaniem w mieście powinno się ucywilizować i zostawić parę takich miejsc. Powinniśmy mieć jakąś alternatywę dla galerii i supermarketów...

Na Jemiołowej podobnie jak na Grunwaldzkim teren należał do PSS Społem, które postanowiło zlikwidować targowiska i poszukać partnera do wspólnych inwestycji na tym terenie. Najwyraźniej nikomu nie opłaca sie utrzymywać na swoim terenie syfu i budek skleconych z dykty i azbestu oraz blachy niczym domki na przedmieściach Nairobi.

Berserker
July 22nd, 2008, 09:46 AM
Masz sporo racji w Londynie jest masa targowisk i to calkiem zasyfionych i jakos to nikomu nie przeszkadza. Tylko ze czesto odbywaja sie po prostu na ulicy przez kilka godzin rano a po poludniu sladu po nich nie ma. (...)

Właśnie miałem to samo napisać odnośnie Francji - pojawiają się tam targowiska często na wybranych ulicach i po kilku godzinach nie ma po nich śladu.

Miasto powinno powalczyć ze sprzedającymi i dać im do wyboru albo halę/plac pod miastem albo możliwość handlu przez kilka godzin w tygodniu (teraz też tak mają ale za jednym zamachem) na wybranej ulicy wymagając jednak w takim wypadku posiadania odpowiednich straganów i zachowania czystości co i tak może być trudne, bo tym ludziom chodzi o to by handlować najtańszym kosztem.

625
July 22nd, 2008, 09:49 AM
^^ Bazary powinny być przenoszone do hal. Na Zielińskiego właśnie tak się stanie.
pod warunkiem ze nie bedzie znow jak z kwartalem kartonowca ;)

go-vegan!
July 22nd, 2008, 11:14 AM
Rafis masz jakies uprzedzenia do targowisk... Targowiska sa na calym swiecie - nie tylko Nairobi. Widywalem je w Afryce, Azji oraz Europie. To co wyroznia nas od Azji to to,ze za kazdym razem po ustaloneg godzinie - wiekszosc sie zwija i robi porzadki - chociaz nocne targowanie w krajach Azjatyckich tez ma niesamowity klimat. Nie widze powodu by sie wstydzic targowisk i by byly one w centrum miasta.

Tesco - o tym,ze Tesco wyzyskuje pracownikow bylo dosyc glosno niedawno i jest powszechnie wiadome. Uzyta nazwa TESCO w tym przypadku jest symboliczna... akurat dawny HIT jest dla mnie numerem jeden jesli chodzi o zaopatrzenie i jesli mam robic zakupy jedzeniowe w wiekszej ilosci to tam ! Wyzysk panuje wszedzie to prawda - zwlaszcza na nizszych stanowiskach ludzie traktowani sa jak niewolnicy takze w naszym pieknym i super hiper rozwijajacym sie Wroclawiu RAFIS. Wystarczy zapytac ile zarabia kasjerka w polskim hipermarkecie, ktora zap.... swiatek, piatek a ile zarabia na tym samym stanowisku jej np. irlandzka odpowiedniczka. Ceny zywnosci w Irlandii i w Polsce - podobne.

Coolper
July 22nd, 2008, 11:35 AM
Najwyraźniej nikomu nie opłaca sie utrzymywać na swoim terenie syfu i budek skleconych z dykty i azbestu oraz blachy niczym domki na przedmieściach Nairobi.

Nie wiem może nigdy nie jadłeś pomidora czy ogórka właśnie z takiej syfiastej, skleconej z dykty i azbestu budki ale ja tak i zapewniam Cię że smakuje on 1000 razy lepiej niż kupiony w pięknej galeryi lub blaszanym markecie pokroju Tesco. Właśnie dla niepowtarzalnego smaku warzyw i owoców sprzedawanych w takich budkach nie mam nic przeciwko oddaniu tym ludziom kawałka placu ( nawet w centrum ) aby ten handel mógł dalej trwać.

625
July 22nd, 2008, 12:53 PM
http://images.forbes.com/media/partners/ap/ap.gif
Associated Press
Earnings Preview: 3M
Associated Press 07.22.08

WASHINGTON - Manufacturing conglomerate 3M Co., whose brands include Scotch tape and Post-it notes, reports earnings for the second quarter on Thursday before the opening bell. The following is a summary of key developments and analyst opinion related to the period.
OVERVIEW: During the quarter, the diversified manufacturer, which also makes asthma inhalers, film used in LCD televisions, aerospace, electrical products and fire protection items, among a long list of other offerings, announced the acquisitions of two companies, including Quest Technologies Inc., a manufacturer of environmental monitoring equipment.
The addition of Quest's sound monitoring technology to 3M (nyse: MMM (http://finapps.forbes.com/finapps/jsp/finance/compinfo/CIAtAGlance.jsp?tkr=MMM) - news (http://www.forbes.com/markets/company_news.jhtml?ticker=MMM) - people (http://www.forbes.com/peopletracker/results.jhtml?startRow=0&name=&ticker=MMM))'s portfolio broadens its presence in the industrial hygiene and safety equipment markets, the company said. The deal closed July 1 for an undisclosed price.
3M also plans to buy German orthodontics company TOP-Service fur Lingualtechnik GmbH to bolster its existing orthodontics portfolio.
Separately, the company ended a collaboration with Gen-Probe Inc. (nasdaq: GPRO (http://finapps.forbes.com/finapps/jsp/finance/compinfo/CIAtAGlance.jsp?tkr=GPRO) - news (http://www.forbes.com/markets/company_news.jhtml?ticker=GPRO) - people (http://www.forbes.com/peopletracker/results.jhtml?startRow=0&name=&ticker=GPRO)) to develop rapid tests for infections developed in hospitals, after the companies discovered their respective technologies were incompatible.
3M also said it would build a new facility in Singapore to produce coatings for film-based products used in commercial, electronic and automotive applications. The company's aerospace and aircraft maintenance unit also announced plans to build a factory in Wroclaw, Poland, to help increase 3M's manufacturing capacity for structural bond adhesives and surface protection products. The factory is expected to open by late 2009.
BY THE NUMBERS: Analysts expect 3M to post quarterly earnings of $1.35 per share on revenue of $6.69 billion, according to a Thomson Financial poll.
ANALYSTS TAKE: Citigroup (nyse: C (http://finapps.forbes.com/finapps/jsp/finance/compinfo/CIAtAGlance.jsp?tkr=C) - news (http://www.forbes.com/markets/company_news.jhtml?ticker=C) - people (http://www.forbes.com/peopletracker/results.jhtml?startRow=0&name=&ticker=C)) analyst Jeffrey Sprague was cautious on 3M's upcoming results. "Our primary concern is that 3M has relatively high consumer exposure across much of its portfolio," he said. In particular, he said profit has eroded in 3M's LCD television business, due in part to weaker demand.
Other potential issues that could weigh on results include additional plant startups and higher raw materials costs, said Sprague in a recent note to clients.
Lehman Brothers (nyse: LEH (http://finapps.forbes.com/finapps/jsp/finance/compinfo/CIAtAGlance.jsp?tkr=LEH) - news (http://www.forbes.com/markets/company_news.jhtml?ticker=LEH) - people (http://www.forbes.com/peopletracker/results.jhtml?startRow=0&name=&ticker=LEH)) analyst Shannon O'Callaghan said in a note it could get worse for 3M in the second quarter, as the company continues to struggle with pressure on organic growth and on its optical film business.
WHAT'S AHEAD: In a separate client note, Citigroup's Sprague said the environment for industrial companies like 3M is now more challenging due to a risk of getting negatively surprised by a drop in demand or rising costs.
"We are still seeing decent activity in many industrial markets and many companies are passing on price, but we are increasingly concerned that activity could slow abruptly," said Sprague.
STOCK PERFORMANCE: The stock fell 12 percent in the second quarter to end the period at $69.59. Since the start of the year, 3M's stock has tumbled 18.2 percent to close at $68.73 on Monday.
Copyright 2008 Associated Press. All rights reserved. This material may not be published broadcast, rewritten, or redistributed

talkinghead
July 22nd, 2008, 01:21 PM
625..

to takie newsy czy gdzies tam miedzy wierszami jest WRO? ;) (ktorymi)

625
July 22nd, 2008, 01:36 PM
3M also said it would build a new facility in Singapore to produce coatings for film-based products used in commercial, electronic and automotive applications. The company's aerospace and aircraft maintenance unit also announced plans to build a factory in Wroclaw, Poland, to help increase 3M's manufacturing capacity for structural bond adhesives and surface protection products. The factory is expected to open by late 2009.

Wro musi być, wiesz jak zbieram te anglojęzyczne newsy ;)

nsolak
July 22nd, 2008, 01:48 PM
del

talkinghead
July 22nd, 2008, 01:51 PM
Wro musi być, wiesz jak zbieram te anglojęzyczne newsy ;)

Slepne :)

625
July 22nd, 2008, 02:01 PM
może i starsze, ale cieszy że Wro pojawia się w newsach AP.

625
July 23rd, 2008, 08:04 PM
http://wroclaw.sarp.org.pl/index.php?id=99&tx_ttnews[tt_news]=200&tx_ttnews=3&cHash=ec06b81d1f
[B]KONKURS NA NOWĄ SIEDZIBE MPWiK we WROCŁAWIU

Stowarzyszenie Architektów Polskich Oddział we Wrocławiu, działając w imieniu MPWiK we Wrocławiu ogłasza konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej dla „budowy budynku administracyjno-usługowego” i „budowy bazy transportowo-Logistycznej”, MPWiK we Wrocławiu". Regulamin Konkursu jest do pobrania na stronie internetowej SARP Wrocław wrocław.sarp.org.pl i stronie internetowej Zamawiającego www.mpwik.wroc.pl

http://wroclaw.sarp.org.pl/uploads/pics/loga_01.jpg (http://wroclaw.sarp.org.pl/index.php?eID=tx_cms_showpic&file=uploads%2Fpics%2Floga_01.jpg&width=500m&height=500&bodyTag=%3Cbody%20bgColor%3D%22%23ffffff%22%3E&wrap=%3Ca%20href%3D%22javascript%3Aclose%28%29%3B%22%3E%20%7C%20%3C%2Fa%3E&md5=0b4989acb5fae209feb1a88c6bc4effb)http://wroclaw.sarp.org.pl/clear.gif

Ogłoszenie konkursu jednoetapowego na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej dla „budowy budynku administracyjno-usługowego” i „budowy bazy transportowo-Logistycznej”, MPWiK we Wrocławiu".

1. ZAMAWIAJĄCY I ORGANIZATOR
1.1. Zamawiającym i Organizatorem Konkursu jest Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. we Wrocławiu, ul. Na Grobli 14/16, 50-421 Wrocław.
1.2. Konkurs organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich Oddział we Wrocławiu, Rynek Ratusz 25, 50-101 Wrocław.

2. PRZEDMIOT KONKURSU
Przedmiotem Konkursu jest opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zespołu składającego się z budynku administracyjno-usługowego oraz budynku bazy transportowo-logistycznej MPWiK przy ulicy Na Grobli we Wrocławiu, na działkach oznaczonej na mapie geodezyjnej nr.42 AM8, nr.3 AM7, 12 AM3 oraz nr.11 AM3; obręb Południe wraz z projektem zagospodarowania terenu - w zakresie koniecznym dla przedstawienia idei ogólnej projektu.

alsen strasse 67
July 23rd, 2008, 08:11 PM
^^
Niedługo też mpzp dla tego rejonu:
Ogłoszenie o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego północnej części obszaru Na Grobli we Wrocławiu (http://www.wroclaw.pl/m82951/p97601.aspx)
i
Ogłoszenie o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego południowej części obszaru Na Grobli we Wrocławiu (http://www.wroclaw.pl/m82951/p97598.aspx)

Wesoły Romek
July 24th, 2008, 10:44 AM
Mam pytanie do wrocławian bo w artykule http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/878816.html jest napisane, że wrocław buduje fontanne za 20 mln która tryśnie na 40 m
gdzie ona powstanie ? są jakiś projekty ? i czy to z kasy miasta będzie wyłożona taka wielka suma ??

:) pozdrawiam

ubique
July 24th, 2008, 10:50 AM
prawda, budują taka fontannę na pergoli koło hali stulecia

edit:
http://wroclaw.hydral.com.pl/test.php?obiekt=33238&start=0&tend=8

Wesoły Romek
July 24th, 2008, 10:54 AM
A jakieś projekty ?? czas realizacji ?? w sumie 20 mln to nie jakieś małe pieniąchy więc ciekaw jestem projektu

625
July 24th, 2008, 11:01 AM
popatrz tu:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=444532
gdzieś w wątku jest trochę. projekt jest, ale nie ma wizu, a z rzutów niewiele można się domyślić ;)

nsolak
July 24th, 2008, 11:01 AM
del

ubique
July 24th, 2008, 11:02 AM
ja mam jeszcze to:
Fontanna multimedialna - Park Szczytnicki

Fontanna multimedialna będzie zlokalizowana na zabytkowym terenie Pergoli w sąsiedztwie Hali Stulecia. Inwestycja ma na celu zagospodarowanie starej niecki basenu oraz wzbogacenie walorów turystycznych tego miejsca.

Centralny punkt fontanny ma stanowić gejzer wyrzucający słup wody na wysokość ponad 40m z możliwością spienienia wraz z otaczającymi go 3 mniejszymi gejzerami. Kolejną atrakcją będą dysze dynamiczne pracujące sekwencyjnie, dysze realizujące układ palmowy, dysze pieniące, dysze mgielne oraz pierwszy w Polsce ekran wodny na którym będą wyświetlane prezentacje multimedialne oraz filmy. Wszystkie dysze będą podświetlane kolorowymi światłami. Osiągnięcie końcowego efektu spektaklu będzie możliwe dzięki projektorom laserowym i multimedialnym. Dodatkową atrakcją w okresie zimowym będzie sztuczne lodowisko.

Projekt fontanny multimedialnej przewiduje 4 programy pracy:

* Tryb sekwencyjny - najprostszy - uruchamiający niewielką ilość dysz bez pracy oświetlenia i bez efektów.
* Tryb podstawowy - włączany okresowo w pełnych godzinach uruchamiający wszystkie dysze wraz z muzyką.
* Tryb muzyczny - synchronizujący pracę dysz i utworu muzycznego. Ten tryb będzie działał od piątku do niedzieli w godzinach wieczornych.
* Tryb show - to tryb wykorzystujący w pełni wszystkie dysze i atrakcje fontanny w ciągu ok. 30 minutowego programu – wyreżyserowanego spektaklu.

Prace związane z budową fontanny:

Remont niecki :

* Prace rozbiórkowe
* Wykonanie drenażu pod płytą niecki
* Wykonanie instalacji technologicznej lodowiska
* Zagospodarowanie przyległych terenów zielonych

Budowa fontanny multimedialnej:

* Budowa urządzeń technologicznych fontanny
* Wykonanie stacji uzdatniania wody
* Zainstalowanie dysz dynamicznych, mgielnych, punktowych oraz gejzerów
* Montaż i zainstalowanie wytwornic dymu oraz dyszy tworzącej powłokę projekcyjną oraz projektora multimedialnego i lasera.

Autor projektu oraz wykonawca prac:

* FIRMA GUTKOWSKI

Termin zakończenia prac – październik 2008
link: http://www.zim.wroc.pl/inwestycje/fontanna_multimedialna___park_szczytnicki_20.html&referer=inwestycje_w_realizacji

Wesoły Romek
July 24th, 2008, 11:20 AM
Dziekuje wam bardzo !! :)

625
July 24th, 2008, 06:06 PM
Za szybą zobaczymy, jak się uczą na ASP

Marzena Żuchowicz

2008-07-24, ostatnia aktualizacja 2008-07-24 17:49

http://bi.gazeta.pl/im/9/4089/m4089869.gif (http://www.gazeta.pl/wroclaw)
Na rogu ulic Traugutta i Krasińskiego Akademia Sztuk Pięknych zamierza wybudować Centrum Sztuk Użytkowych i Centrum Innowacyjności. Od czwartku ma działkę, teraz potrzebuje 55 mln złotych

Nowoczesny szklany budynek ma stanąć u zbiegu ulic Traugutta i Krasińskiego do 2012 roku. W czwartek prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz (http://tematy-wroclaw.gazeta.pl/R/1462,Rafal-Dutkiewicz) podpisał akt notarialny, w którym przekazał ASP, jako darowiznę, 1,7 tys. mkw. gruntu pod budowę. - Projekt jest już bardzo zaawansowany. Brakowało prawa własności - mówi Dutkiewicz.

Na budowę potrzeba 55 mln. Uczelnia liczy na środki unijne - stara się o nie w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego. - Lista beneficjentów programu infrastruktura i środowisko zostanie ogłoszona w październiku. Wstępnie wiemy, że nasz projekt ma duże szanse - mówi kanclerz ASP Wojciech Orzechowski.

Konkurs na koncepcję architektoniczną Centrum rozstrzygnięto rok temu. Startowało w nim 30 zespołów z całej Europy, zwyciężyli wrocławianie: zespół pod kierownictwem Tomasza Głowackiego z PWr. - Postawiliśmy na funkcjonalność - mówi Jacek Szewczyk (http://tematy-wroclaw.gazeta.pl/J/1591,Jacek-Szewczyk), rektor wrocławskiej ASP i członek sądu konkursowego.

Budynek ma mieć prostą formę, rozległe szklane ściany i ostre kształty. Na jego frontowej ścianie umieszczony zostanie wielki ciekłokrystaliczny ekran, na którym przechodnie będą mogli oglądać prace artystów. Prezydent Rafał Dutkiewicz przekonuje, że będzie ozdobą tej części miasta. - Szklane ściany to nawiązanie do Wydziału Ceramiki i Szkła - mówi rektor Szewczyk - to jedyna taka katedra w Polsce i jedna z nielicznych w Europie.

Wewnątrz budynku oprócz warsztatów ceramiki i szkła, będą też pracownie graficzne, multimedialne i duże sale wykładowe. Przestronna nowoczesna modelownia ma umożliwić tworzenie modeli w różnej skali.

Mimo rozbudowy, ASP nie przyjmie więcej studentów. - Pozostaniemy uczelnią elitarną - tłumaczy rektor. - Zapotrzebowanie rynku na artystów nie jest duże a nie chcemy kształcić przyszłych bezrobotnych.

Władze uczelni liczą, że gmina przekaże im też grunt od strony ul. Hauke-Bossaka, co umożliwi lepszy dostęp do kompleksu. Na razie jeszcze nie wiadomo, co stanie się ze starymi budynkami ASP przy ul. Traugutta.

- Mają już ponad 100 lat i są w bardzo złym stanie. Prawdopodobnie będziemy musieli je zamknąć - tłumaczy rektor Szewczyk.

JaGo
July 24th, 2008, 09:50 PM
Mam pytanie do wrocławian bo w artykule http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/878816.html jest napisane, że wrocław buduje fontanne za 20 mln która tryśnie na 40 m
gdzie ona powstanie ? są jakiś projekty ? i czy to z kasy miasta będzie wyłożona taka wielka suma ??

:) pozdrawiam

W sumie w ostatnim czasie zostalo wybudowanych sporo fontann:
1 .Przed Teatrem Lalek
2. Koło Mostu Grunwaldzkiego
3. Na placu Grunwaldzkim
4. Koło koscioła Marii Magdaleny
5. Przed dworcem świebodzkim

W budowie jest ta przed halą stulecia za 20 baniek a niedługo zacznie się budowa tej na oławskiej. Moim zdaniem całkiem miło się robi.

zajf
July 24th, 2008, 10:21 PM
W sumie w ostatnim czasie zostalo wybudowanych
5. Przed dworcem świebodzkim
Co znaczy w ostatnim czasie? :)

niedługo zacznie się budowa tej na oławskiej. Moim zdaniem całkiem miło się robi.

A to zmienili projekt?

_Piotrek_
July 24th, 2008, 10:52 PM
Znalazł Orzech z Investmap

http://www.prw.pl/articles/view/7366/wroclaw-nie-chca-kosciola-za-plotem-posluchaj

Wrocław: nie chcą kościoła za płotem (Posłuchaj)

Mieszkańcy i działkowcy protestują przeciwko budowie świątyni przy ul. Jaracza we Wrocławiu. Ma ona stanąć tuż przy osiedlu na terenie ogródków działkowych. Lokatorzy - chociaż deklarują, że są katolikami - obawiają się, że ich mieszkania stracą na wartości a oni stracą dotychczasowy spokój.

W debacie publicznej na temat budowy kościoła wzięło udział około 70 osób. Na spotkaniu w zdecydowanej większości byli przeciwnicy budowy świątyni.

Posłuchaj relacji Elżbiety Osowicz:

Wrocławska kuria ma w najbliższych planach budowę trzech kościołów. Nie tylko przy ul. Jaracza, ale też przy ul. Ślężnej i na Ołtaszynie.

Kościoły wcale nie pękają w szwach na Ołbinie - wiem, bo to moja okolica. Więc po co nowy ? Czyżby mieli zabudować ogródki /i w ten sposób zwiększyła by się wyraźnie liczba mieszkańców/ :) ?

JaGo
July 24th, 2008, 10:59 PM
Co znaczy w ostatnim czasie? :)

Znaczy to w czasie który moja głowna na szybko uznala za ostatni:):)

Berserker
July 25th, 2008, 08:28 AM

http://www.prw.pl/articles/view/7366/wroclaw-nie-chca-kosciola-za-plotem-posluchaj

A gdzie oni chcą wsadzić kościół na Ołtaszynie? Przecież jeden już jest.

preslaw
July 25th, 2008, 09:19 AM
Problem dotyczy chyba wszystkich miast.

Zabraknie miliardów złotych na miejskie inwestycje

Największe miasta zaczynają borykać się z problemem coraz szybszego wzrostu cen w przetargach. Wzrost inwestycji nasili się pod koniec tego i w następnym roku, bo ruszą zablokowane obecnie projekty. Miasta będą musiały znaleźć nawet 10 mld zł oszczędności. W grę wchodzi powtarzanie przetargów i cięcie inwestycji.

Wzrost inwestycji nasili się pod koniec tego i w następnym roku, bo ruszą zablokowane obecnie projekty.

Realizacja ambitnych planów inwestycyjnych największych polskich miast staje się coraz bardziej nierealna. Samorządy, kuszone wizją pozyskania setek milionów złotych z funduszy unijnych oraz potrzebami na Euro 2012, zaplanowały na najbliższe lata rekordową liczbę inwestycji. Z szacunków GP wynika, że może im zabraknąć na nie nawet 10 mld zł.
Coraz drożej

Pierwszy problem już jest - w Warszawie. Władze miasta w krótkim czasie rozstrzygnęły kilka dużych przetargów. Okazało się, że oferty złożone przez firmy budowlane znacznie przekraczają możliwości finansowe stolicy. Najbardziej spektakularnym przykładem jest budowa centralnego odcinka drugiej nitki metra. Miasto zaplanowało, że wyda na ten cel prawie 3 mld zł. Najtańsza oferta opiewa na prawie 6 mld zł.

Takie przykłady można mnożyć. Nowy stadion stołecznej Legii miał kosztować 360 mln zł, a oferty złożone w przetargu opiewają na od 450 do 620 mln zł. Poznański aquapark - Termy Maltańskie - początkowo miał kosztować 200 mln zł, potem 244 mln zł. Tymczasem wykonawcy zażądali od 270 do 450 mln zł.

- Samorządy same stawiają się pod murem, twierdząc, że dana inwestycja musi zostać zrealizowana na Euro 2012. Firmy budowlane korzystają z tego. Jeśli coś ma powstać szybko, to trzeba za to więcej zapłacić - uważa Adrian Furgalski z zespołu doradców TOR.

Efektem wzrostu cen, który do tej pory był bolączką drogowców, będzie szukanie oszczędności. Można to zrobić przez przetargi, co jednak opóźnia inwestycje, albo też przez rezygnację z części planowanych przedsięwzięć.

- Przy rosnących cenach istnieje realne prawdopodobieństwo cięć w planach inwestycyjnych - mówi GP Krzysztof Rudziński, dyrektor wydziału programów rozwojowych w gdańskim magistracie.

Dodaje, że ceny nie rosną bez przyczyny. Na rynku jest tak duży popyt na usługi budowlane, że nie nadąża za nim podaż. Do tego dochodzi wzrost cen materiałów oraz ryzyka (np. walutowego), co powoduje, że firmy coraz drożej liczą za swoje usługi.

- Polski rynek jest płytki. Jest na nim tylko kilkanaście firm, które są w stanie podjąć się realizacji dużych inwestycji infrastrukturalnych. Do tego mają one portfele pełne zamówień, co powoduje, że mogą przebierać w ofertach - ocenia Andrzej Maciejewski z Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.

Sytuacja pogorszy się pod koniec roku. Wówczas znikną problemy z prawem ochrony środowiska, które blokują inwestycje w całym kraju. Na prawie rok zahamowały one większość inwestycji infrastrukturalnych w Polsce. Dodatkowo także w tym czasie pełną parą ruszy dostęp do funduszy unijnych na lata 2007-2013. Miasta tylko na to czekają.
Cięcie planów

- Przygotowujemy się do zmian w budżecie i przesunięcia na przyszły rok środków na modernizację ulicy Struga, prowadzącej w kierunku Stargardu Szczecińskiego - mówi Piotr Lewandowski z Urzędu Miasta Szczecin.

Dodaje, że samorząd jest przygotowany do rozpoczęcia prac na najważniejszej trasie wylotowej z miasta, ale musi czekać, bo nie ma zagwarantowanej dotacji z UE. W Szczecinie z tego samego powodu stoją m.in. budowa obwodnicy śródmiejskiej czy Trasy Północnej.

Pod koniec roku z dużymi inwestycjami chce także ruszyć Łódź. Według Włodzimierza Tomaszewskiego, wiceprezydenta Łodzi, wówczas ruszą przetargi m.in. na budowę terminalu w porcie lotniczym czy inkubatora naukowo-technologicznego. Podobnie będzie w innych miastach, które w 2009 roku będą starały się nadrobić stracony czas.

- Jeśli w krótkim czasie uruchomimy wszystkie inwestycje na Euro 2012, to może zabraknąć wykonawców - ocenia Kazimierz Skałecki, zastępca dyrektora ds. inwestycji w poznańskim Zarządzie Dróg Miejskich.

Nie wolno zapominać, że z powodu prawa ochrony środowiska stoi budowa autostrad, dróg ekspresowych czy linii kolejowych.

- Pod koniec roku ruszą pierwsze z tych inwestycji. W jednym czasie zostanie uruchomiona duża liczba zamówień, co doprowadzi do gwałtownego wzrostu popytu na materiały budowlane i pracowników. Efekt? Dalszy wzrost cen - podkreśla Adrian Furgalski.
Mityczni Chińczycy

Krzysztof Rudziński ocenia, że najbardziej dokuczliwy będzie brak rąk do pracy.

- W Gdańsku stopa bezrobocia wynosi poniżej 3 proc. To pokazuje, że nie będzie miał kto pracować na budowach - mówi.

Zapytany przez GP o wyjście z tej sytuacji Cezary Grabarczyk, minister infrastruktury, mówi o tym samym co jego poprzednik Jerzy Polaczek. Ratunkiem ma być zaproszenie do Polski firm z Dalekiego Wschodu i USA.

- Chcemy poszerzyć rynek wykonawców o firmy, które nie są obecne w Polsce - mówi minister.

Autor: Mariusz Gawrychowski

Źródło: gazetaprawna.pl

rybak
July 25th, 2008, 09:25 AM
A gdzie oni chcą wsadzić kościół na Ołtaszynie? Przecież jeden już jest.

1 i to ogromny jest na Ostatnim Groszu, a jednak przy Bajana powstał nowy, daleko z 1 do 2 nie ma, kościoły pustoszeją, a o ile kiedyś myślałem o ładnym mieszkanku na Skrzydlatej, to gdy usłyszałem cudowny dźwięk dzwonów to już mi się odechciało.

fogel
July 25th, 2008, 04:36 PM

Kościoły wcale nie pękają w szwach na Ołbinie - wiem, bo to moja okolica. Więc po co nowy ? Czyżby mieli zabudować ogródki /i w ten sposób zwiększyła by się wyraźnie liczba mieszkańców/ :) ?

to jest jakis idiotyzm z tym kosciolem, 300 metrow dalej jest potezny kosciol Św. Michała na roku Wyszyńskiego i Nowowiejskiej

vorwerk
July 25th, 2008, 07:45 PM
Pewnie, że idiotyzm ! Na tym terenie wszystkie ogródki powinny pójść do likwidacji, teren zabudowany budynkami wysokości tych przy Jaracza / Daszyńskiego + jakaś promenada/park wzdłuż Starej Odry :) Ale kościół ? :bash: Niedaleko wspomniany św. Michała oraz przy Bujwida św. Wawrzyńca.

bart_breslau
July 25th, 2008, 08:11 PM
25.07.08

Marina

http://img374.imageshack.us/img374/2465/p1040380pz8.jpg

http://img136.imageshack.us/img136/3702/p1040381pn1.jpg

Pawilon "RONDO"

http://img232.imageshack.us/img232/6285/p1040398ef6.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/504/p1040397dl8.jpg

Marcisia
July 25th, 2008, 10:32 PM
^^ A gdzie to jest???

Marcisia
July 25th, 2008, 10:33 PM
^^ To znaczy ten pawilon lub gdzie był???

rybak
July 25th, 2008, 10:35 PM
^^ Skoro rondo to na rondzie:) - Powst. Śląskich.

skansen
July 25th, 2008, 10:50 PM
W PRL-u wyglądał tak:
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/40/40501.jpg
(zdjęcie pochodzi z wroclaw.hydral.com.pl oczywiście)

Salvator
July 26th, 2008, 11:45 AM
to mogliby go jeszcze raz wybudować :P

MHL
July 26th, 2008, 12:35 PM
Widzę, że pawilon na rondzie maił swoje dobre lata, bo trzeba przyznac że na tych starych zdjęciach w miarę się prezentuje;) Ciekawy jestem co tam zbudują, już były jakieś wizualki, ale ktoś napisał, że nic z tego. Powinni zrobić coś na miarę budynków wokół ronda, żeby pasowały w miarę do siebie.

A co do mariny.. mi się nie podoba budynek, choć kiedyś jeszcze byłem pozytywnie nastawiony. Grzebią się z tym niemiłosiernie!! I ta jasna cegła.. wygląda jakby zapomnieli tynkiem obłożyć:P Mogła by taka być ale dobrej jakości, jednorodna i z lepszą zaprawą.

korver
July 26th, 2008, 04:37 PM
http://images26.fotosik.pl/255/04b55d6467d5435e.jpg (www.fotosik.pl)

rybak
July 26th, 2008, 07:52 PM
Szkoda, że tablic nie dali na licytacje jakieś - nawet charytatywne - znalazłby się pewnie ktoś, kto by ten kawałek historii sobie zatrzymał.
A ile forumowiczów musiało biegać po budowie, by kawałek poltegoru zabrać na pamiątkę.

bart_breslau
July 26th, 2008, 08:03 PM
Na Kościuszki coś powoli zaczyna się dziać:) Podobno ma tam stanąć jakiś urząd.Archeolodzy kończą już swoją robotę.

http://img57.imageshack.us/img57/2531/p1040408jx2.jpg

http://img357.imageshack.us/img357/2444/p1040409rk2.jpg

http://img357.imageshack.us/img357/7707/p1040412pp9.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/5859/p1040413xa2.jpg

zajf
July 29th, 2008, 08:33 PM
Na miejscu Ronda stanie apartamentowiec
Maciej Nowaczyk

http://bi.gazeta.pl/im/9/4089/m4089869.gif

Na miejscu wyburzonego budynku popularnego przed laty sklepu Rondo przy ul. Powstańców Śląskich powstanie ekskluzywny apartamentowiec.
Zdewastowany i nieczynny od lat pawilon po sklepie Rondo został już wyburzony. Teren ogrodzono, za kilka dni na działce rozpoczną się prace archeologiczne. Budowa ma zacząć się jeszcze w tym roku. Nowoczesny budynek z apartamentami i biurami postawi przy ul. Powstańców Śląskich holenderska firma ING Real Estate, która wybudowała m.in. ogromne centrum handlowe Złote Tarasy w Warszawie. Holendrzy nie byli jedynymi, którzy stanęli do wyścigu o tę małą (dwa tysiące metrów kwadratowych), ale niezwykle atrakcyjną działkę. W czerwcu, w zorganizowanym przez Urząd Miasta przetargu, wystartowało aż 14 firm. Takiego zainteresowania zakupem gruntu we Wrocławiu jeszcze nie było, a ubiegali się o niego potentaci z branży nieruchomości, m.in.: hiszpańska Lubasa, która wcześniej za 390 mln zł kupiła w Warszawie starą zajezdnię tramwajową, płacąc za każdy m kw. aż 13,6 tys. zł; Espais, firma stawiająca apartamentowce w Paryżu, Nowym Jorku czy Barcelonie; szwedzka Skanska; Verity Development dowodzone przez irańskiego biznesmena Allego Dadressana czy Echo Investment Michała Sołowowa. ING Real Estate zapłacił za działkę 15 mln zł - 7,5 tys. za m kw.

Na miejscu sklepu powstanie nowoczesny budynek apartamentowo-biurowy. Agnieszka Podbielska, rzeczniczka prasowa ING Real Estate: - Na pierwszych dwóch kondygnacjach od strony ronda Powstańców Śląskich będzie miejsce dla sklepów i biur. Na wyższych piętrach zbudujemy luksusowe apartamenty. Budowa ma się zakończyć jeszcze w 2010 roku. Zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego nowy budynek nie będzie mógł być wyższy od budowanego nieopodal apartamentowca Rondo Verona.

Styl i forma budynku mają być nowoczesne. Niemal cała fasada będzie oszklona. - Całość architektonicznie idealnie wpisze się w restaurowane rondo Powstańców Śląskich - zapowiada Podbielska. Sprzedaż powierzchni handlowych i apartamentów ma rozpocząć się jeszcze w tym roku.

Andgro
July 30th, 2008, 11:11 PM
A tym czasem remontu doczekała się Sp 12 na Janiszewskiego.

http://images28.fotosik.pl/258/279251ee88532824.jpg

http://images25.fotosik.pl/256/7ecc2fe3e8b3c238.jpg

http://images28.fotosik.pl/258/18fb0d9e4bad154e.jpg

Esprit.
July 30th, 2008, 11:43 PM
Widział ktoś wizualizację tego apartamentowca ING Real Estate?

_Piotrek_
July 30th, 2008, 11:56 PM
I wersja :

http://forum.investmap.pl/viewtopic.php?f=3&t=2032#p31141

II :

http://forum.investmap.pl/viewtopic.php?f=3&t=2032&st=0&sk=t&sd=a&start=25#p36185

Zdaje się do realizacji idzie ta druga.

michal@waw
August 1st, 2008, 04:24 PM
Nie wiem czy juz bylo, ale przejezdzajac obok hotelu Park Plaza zauwazylem, ze inwestor, ktory kupil ta dzialke z boku hotelu i mial postawic tam chyba apartamentowiec (byly nawet juz jakies wizualki) wystawil ja na sprzedaz

k_novy
August 1st, 2008, 07:17 PM
^^ bylo jasne jak slonce, ze ICE to spekulanci...
to samo spotka pewnie ich dzialke na Pilsudskiego (moze to i lepiej skoro juz chyba 3 rok nie startuja z budowa)

zajf
August 1st, 2008, 09:13 PM
^^ Ul. Piłsudskiego to w ogóle ma pecha.

bura
August 1st, 2008, 11:33 PM
Takiego imeila dostałem na firmę

Witam

Chciałbym Państwu przedstawić projekt budowy Osiedlowego Centrum Handlowo-Usługowego przy ul. Poleskiej na Psim Polu we Wrocławiu. Działka ,na której planujemy inwestycję położona jest w centrum dużego osiedla o wysokiej zabudowie, zamieszkanego przez ponad 20 tysięcy mieszkańców. Na powierzchni działki 4780m (o wymiarach 187m x 26m) powstanie obiekt dwupoziomowy z następującym podziałem powierzchni:

Parter około 1500 m2:

apteka około 150 m2

market spożywczy około 800 m2

dowolne branże

Piętro około 1400 m2 - chcemy umieścić wszystkie inne branże potrzebne dla mieszkańców dwudziestotysięcznego osiedla, a zwłaszcza usługi o profilu medycznym, rekreacyjnym, biuro księgowe, dowolne branże.

Proszę o analizę, czy powyższa lokalizacja naszej inwestycji leży w sferze zainteresowania Państwa Firmy i czy będą Państwo zainteresowani ewentualnym podnajmem powierzchni przez Waszą Spółkę. Jeśli tak - zapraszamy do rozmów i czekamy na kontakt z Państwa strony. Istnieje możliwość wynajmu lokalu na parterze lub na piętrze. Również mogą Państwo zdecydować o łącznej ilości m2 powierzchni która będzie Państwu potrzebna do otwarcia lokalu.

W załącznikach przesyłam krótki opis działki i koncepcję inwestycji, wraz z rzutem działki i szkicem koncepcji.

Jeżeli będą Państwo zainteresowani ofertą lub zechcą zadać pytanie dotyczące inwestycji drogą elektroniczną, z wielką przyjemnością odpowiem na Państwa e-mail – w ciągu 6 godzin od chwili wysłania wiadomości.

Z poważaniem

Michał Rząsa

Dixon_Hill
August 2nd, 2008, 08:34 AM
^^ Dzięki, ale zapomniałeś wkleić obrazki :D

ubique
August 2nd, 2008, 08:57 AM
Chciałbym Państwu przedstawić projekt budowy Osiedlowego Centrum Handlowo-Usługowego przy ul. Poleskiej na Psim Polu we Wrocławiu.
No dobra, ale gdzie oni na Poleskiej to wstawią, skoro tu nie ma miejsca?

Marlon Monsoon
August 2nd, 2008, 03:41 PM
Melduję posłusznie, iż tzw. niebieski kwadrat z Legnickiej 57 jest od jakiegoś czasu ogrodzony blachą. Wnioski chyba każdy wyciągnie z tego incydentu sam, hehe.

alsen strasse 67
August 2nd, 2008, 03:47 PM
^^
Szykuje się demolka :devil:

Rafis
August 2nd, 2008, 03:49 PM
Melduję posłusznie, iż tzw. niebieski kwadrat z Legnickiej 57 jest od jakiegoś czasu ogrodzony blachą. Wnioski chyba każdy wyciągnie z tego incydentu sam, hehe.

kochajmy blaszaki, tak szybko odchodzą ;)

darius.
August 2nd, 2008, 03:51 PM
Tego na pewno nie będzie żal..

Wiadomo już co tam powstanie i jak będzie wyglądało? Słyszałem kiedyś, że bliźniak LPP?

Marlon Monsoon
August 2nd, 2008, 05:33 PM
^^
Szykuje się demolka :devil:

Miejmy nadzieję, że rzeczywiście demolka, a nie coś, co kwalifikowałoby tę wiadomość do działu "Wrocław - remonty kamienic i zabytków" :lol:

kochajmy blaszaki, tak szybko odchodzą ;)

Z pojęciem "szybko" w tym akurat przypadku mocno bym się sprzeczał :colgate:

Wrocman
August 2nd, 2008, 08:34 PM
I wersja :

http://forum.investmap.pl/viewtopic.php?f=3&t=2032#p31141

II :

http://forum.investmap.pl/viewtopic.php?f=3&t=2032&st=0&sk=t&sd=a&start=25#p36185

Zdaje się do realizacji idzie ta druga.

Oż w mordę !
Przecież ta pierwsza wersja apartamentowca na Rondzie jest genialna !
Ma jakiś własny niepowtarzalny rys, kształt i idealnie harmonizuje z wklęsłością/wypukłością ronda, a przy tym jest nowoczesna - nie upodabnia się po raz n-ty poprzedniej zabudowy, jak Rondo Verona !
Jeżeli zrealizują tą drugą pudłowatą wersję, która pasuje tam jak pięść do nosa, to będzie megaporażka na maxa :bash:
Gdzie jest miasto i miejscy urbaniści - decydenci + architekt miejski ???
Ale najbardziej odlotowy byłby ten sam projekt , tylko z tą piękną szklaną wieżą z tyłu (projekt Bieniasza):
http://www.bieniasz.com/proj_14.html
Po prostu extasy !!! :)

bura
August 2nd, 2008, 08:40 PM
Faktycznie pierwsza wersja jest znakomita

_Piotrek_
August 2nd, 2008, 08:41 PM
Powinieneś się cieszyć, dominanty są :)

A ta wersja jeszcze bardziej powinna Ci przypaść do gustu -> http://forum.investmap.pl/viewtopic.php?f=3&t=2032&st=0&sk=t&sd=a&start=25#p36116

Wrocman
August 2nd, 2008, 08:48 PM
Powinieneś się cieszyć, dominanty są :)

A ta wersja jeszcze bardziej powinna Ci przypaść do gustu -> http://forum.investmap.pl/viewtopic.php?f=3&t=2032&st=0&sk=t&sd=a&start=25#p36116

No właśnie też ją przed chwilą znalazłem i aż musiałem o nią uzupełnić mój poprzedni post :)
Faktycznie. Ta z 20-paropietrową dominantą i tymi pięknymi zaokrąglonymi narożami jest po prostu stylowo-kosmiczna :):cheers::banana:
Niestety z tego co tu przeczytałem, jak zwykle, do realizacji idzie najbardziej oklepana i badziewiasta wersja szklanych pudeł, jakich pełno ostatnio wszędzie powstaje :bash:
Co za syf ! Gdzie są władze tego miasta ???!!! :bash:

MHL
August 2nd, 2008, 11:46 PM
Ja także jestem za pierwszą wersją ze skośnym dachem! Te pudełka tam nie pasują.. i aż się dziwię pracowni Maćków że wypuścili taki projekt na świat... Pudełeczka mogą być np w jakiejś biurowej dzielnicy która z chęcią widziałbym za Krzykami przed a4:)

zajf
August 3rd, 2008, 11:19 AM
Projekt Maćkowa to klasa. W przeciwieństwie do tego z doklejonym wieżowcem, który nie dość, że wygląda jak kuzyn wieżowca Arkad Wrocławskich to ma jeszcze daszek ala Ghelamco.

Darek_W
August 3rd, 2008, 07:59 PM
Projekt Maćkowa to klasa.

...klasa 0 :lol:

zajf
August 3rd, 2008, 08:42 PM
...klasa 0 :lol:

Tak czy inaczej 0 jest większe od -10.

Darek_W
August 3rd, 2008, 08:50 PM
Tak czy inaczej 0 jest większe od -10.

-10, to by się do dinozaurów dokopali ;) :lol:

...a i tak ING zrealizuje pewnie jeszcze coś innego, niż na tych wszystkich wizualkach :)

Darek_W
August 3rd, 2008, 09:09 PM

Takie coś znalazłem odnośnie tej inwestycji na forum Investmap: http://forum.investmap.pl/viewtopic.php?f=26&t=2369

bura
August 3rd, 2008, 10:55 PM
Przypadkiem jechałem i zobaczyłem nowego żurawia to ofociłem chyba jeszcze nie było:

http://images33.fotosik.pl/341/1626d0b902baebc2.jpg

http://images27.fotosik.pl/258/fbe8e38956ad6903.jpg

http://images27.fotosik.pl/258/05075db6f5884fcf.jpg

http://images30.fotosik.pl/259/3316057246606336.jpg

alsen strasse 67
August 3rd, 2008, 11:21 PM
^^
Pilczycka :?

_Piotrek_
August 3rd, 2008, 11:32 PM
Tak :)

erm_wroc
August 4th, 2008, 04:38 AM

jest miejsce. między starymi kwadratowymi blokami, a tymi nowszymi zielono-żółtymi, do których dojazd jest przez Litewską.
jest tam bardzo zaniedbany dosyć spory trawnik. już od jakiegoś czasu były słuchy, że coś tam zamierzaja budować

ubique
August 4th, 2008, 07:50 AM
właśnie dopatrzyłem się tego na planach.
robi się ciekawie, tym bardziej, że już widzę samochody kręcące się między "dachbudami" i szukające dojazdu. hehehe ;-)

magdah
August 4th, 2008, 08:33 AM
Witam serdecznie,

Pojawił sie wczoraj w GW artykuł dot nowej firmy ktora zajmuje sie technologiami mobilnymi. Moze wreszcie cos sie zacznie dziac we Wroclawiu. Alleluja:cheers:

Ruszył nowy wrocławski serwis społecznościowy
Maciej Nowaczyk
2008-08-03, ostatnia aktualizacja 2008-08-03 19:14

Ruszył nowy wrocławski serwis społecznościowy
Maciej Nowaczyk
2008-08-03, ostatnia aktualizacja 2008-08-03 19:14

Zobacz powiększenie
Grzegorz Jabłoński jest jednym z siedmiu twórców serwisu Belysio.com
Fot. Maciej Świerczyński/AG
Od soboty działa nowy serwis społecznościowy na telefony komórkowe Belysio.com, dzieło siedmiu wrocławian. Dzięki tzw. lokalizatorowi w każdym momencie możemy zobaczyć, gdzie są nasi znajomi

Belysio.com stworzyło siedmiu byłych pracowników firmy Elysio (wcześniej Mareon), która od kilku lat dostarczała rozwiązania informatyczne dla niemieckich firm i banków.

W kwietniu założyli własną spółkę Belysio. - Przez lata świadczyliśmy usługi dla kogoś, aż postanowiliśmy stworzyć własny produkt - mówi Grzegorz Jabłoński, jeden z pomysłodawców projektu. - Przez rok po kilkanaście godzin dziennie pracowaliśmy nad nowym serwisem.

Jego najciekawszym rozwiązaniem jest tzw. lokalizator. Jabłoński: - Gdy twoi znajomi, których numer telefonu masz w komórce, będą zalogowani na Belysio.com, będziesz wiedział, gdzie dokładnie w danej chwili się znajdują. I to prawie na całym świecie. Serwis powiadomi cię sygnałem, jeśli któryś z przyjaciół pojawi się w okolicy.

Portal jest prosty w obsłudze - aby korzystać z lokalizatora, wystarczy zalogować się na stronie, a system sam wgra oprogramowanie do twojego telefonu komórkowego. Oprócz tego w Belysio.com jak w każdym portalu społecznościowym można dodawać zdjęcia do swojego profilu, tworzyć listy kontaktów, grupy zainteresowań.

Jabłoński: - Chcieliśmy dać Polakom narzędzie, dzięki któremu po wyjściu z domu będą mogli sprawdzić, gdzie w danym momencie są ich znajomi. Czy siedzą w Rynku lub czy już bawią się w pasażu Niepolda. A dzięki funkcji lokalnego wyszukiwania możemy znaleźć w okolicy ludzi o interesującym nas profilu i się z nimi zaprzyjaźnić. Jeśli oczywiście przyjmą nasze zaproszenie.

Portal w przyszłości może pomóc różnym służbom. Maciej Abramowicz, naczelnik karkonoskiej grupy GOPR: - Korzystamy wspólnie z policją i sieciami komórkowymi z systemu GPS. Ale kolejne narzędzie, dzięki któremu będziemy mogli znaleźć osoby potrzebujące pomocy, na pewno nam się przyda. Tym bardziej jeśli system będzie powszechny w użyciu.

Marek, student Politechniki Wrocławskiej: - Mam swój profil na Facebook czy My Space. Belysio z tego, co słyszę, może stać się rewolucyjne. Dla mnie jednak idzie zbyt daleko. Bałbym się momentu, w którym znajduje mnie na lokalizatorze osoba, z którą nie chcę się spotykać.

Rozmawialiśmy z kilkunastoma przedsiębiorcami. Nikt nie chciał się wypowiedzieć oficjalnie, choć wszyscy mówią to samo. - To może być świetne narzędzie do sprawdzania pracowników. Będę mógł zobaczyć, czy pracownik jest w pracy, czy zaspał i jeszcze siedzi w domu - mówi właściciel jednej z największych firm dolnośląskich. - Tym bardziej że wszyscy pracownicy od szczebla średniego wzwyż mają służbowe telefony.

Jabłoński: - Mamy świadomość, że nasz portal może być wykorzystywany w innych celach niż tylko jako platforma do znajdowania nowych kontaktów czy przyjaciół w okolicy. Jednak użytkownik może wyłączyć aplikację w każdym momencie. Jeśli więc nie chcemy, aby inni wiedzieli, gdzie jesteśmy, po prostu wylogowujemy się z portalu.

Portal pomógł sfinansować wrocławski fundusz inwestycyjny MCI. Firma Tomasza Czechowicza, jednego z setki najbogatszych Polaków, objęła w spółce ponad 24-proc. pakiet udziałów. Docelowo udział funduszu ma wzrosnąć do 40 proc., a wartość jego inwestycji w Belysio ma sięgnąć 10 mln zł. Menedżerowie MCI liczą, że fenomen popularności serwisów społecznościowych w internecie (typu YouTube czy Nasza-klasa) niebawem przeniesie się na komórki - głównie dzięki upowszechnianiu się zaawansowanych technologicznie telefonów pozwalających komfortowo korzystać z internetu. Belysio zakłada, że zdobędzie w ciągu kilkunastu miesięcy co najmniej kilkadziesiąt tysięcy użytkowników w Polsce, a następnie wejdzie do Niemiec i Europy Zachodniej.

korver
August 4th, 2008, 10:22 AM
http://img.naszemiasto.pl/grafika/Gazeta-Wroclawska.gif http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/91/40_882781_1_m_2830.jpg

Powstanie nowe osiedle we Wrocławiu. Od ruchliwej ulicy oddzielą go biurowce.

Już za półtora roku mają stanąć pierwsze apartamenty osiedla Centauris. To ekskluzywne osiedle powstanie przy ulicy Ślężnej, na Borku.

Budowa ruszy jeszcze w tym roku, a w 2010 będzie można wprowadzać się do 100 apartamentów. W sumie powstanie ich 360. Osiedle będzie przylegało do parku Skowroniego, co ma zapewnić ciszę i spokój przyszłym lokatorom.

Ceny nie są na każdą kieszeń, bo zaczynają się od 9 tysięcy złotych, a kończą na 12 tysiącach złotych za metr kwadratowy powierzchni.
- Standard będzie bowiem bardzo wysoki - tłumaczy Roman Meysner z firmy Vantage Development, która jest inwestorem projektu. - Sama lokalizacja jest atrakcyjna. Borek już przed wojną był luksusową dzielnicą Wrocławia - dodaje.

Mieszkania w Borku będą miały duże okna, nawet na całą szerokość ściany. Do dyspozycji lokatorów oddane zostaną podziemny parking, klub dla mieszkańców, a po terenie osiedla - co ciekawe - nie będą mogły jeździć samochody.
Przy drzwiach do klatek schodowych zamontowane zostaną wideofony - czyli mieszkaniec zobaczy, kto chce wejść do jego bramy.

Wielkość planowanych apartamentów jest zróżnicowana: od ok. 30 mkw. do prawie 100 mkw.
Najbardziej wymagający klienci będą mogli kupić penthousy, czyli wielkie mieszkania, na samej górze. Te mogą mieć nawet 140 metrów kwadratowych. Są też najdroższe, bo za największy zapłacić trzeba ponad 1,5 miliona złotych.

Tymczasem od strony ulicy Ślężnej wyrosną dwa nowoczesne biurowce.
- Mają oddzielać osiedle od ruchliwej ulicy. Tak aby mieszkańcy nie byli narażeni na miejski hałas - wyjaśnia Meysner.
Biurowce Alfa i Beta nie będą zbyt wysokimi budynkami. Będą miały po siedem kondygnacji. Na parterze znajdą się banki, kluby fitness, a także minigaleria handlowa.
Nie zabraknie restauracji i przychodni zdrowia. W sumie w każdym z biurowców będzie po ok. 30 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni. Alfa ma powstać już za rok, a drugi budynek nieco później. Obecnie wciąż trwają prace projektowe. Beta wyrośnie dokładnie w tym miejscu, gdzie teraz stoi budynek firmy Impel.

Ale Borek to niejedyne osiedle planowane przez Vantage Development. Firma ta wybuduje również nowe osiedle na Kleczkowie, tuż obok Odry. Jednak tam, oprócz niskiej zabudowy, wyrosną również dwa wieżowce i zagospodarowane będzie nabrzeże.
Marcin Torz - POLSKA Gazeta Wrocławska

Szkoda obecnego budynku Impel :/

_Piotrek_
August 4th, 2008, 11:10 AM
http://www.prw.pl/articles/view/7486/symbol-wroclawskiej-solidarnosci-idzie-pod-mlotek-posluchaj

Symbol wrocławskiej Solidarności idzie pod młotek

Powstała ponad sto lat temu. Zniszczona podczas II wojny światowej została odbudowana. W latach 80-tych ubiegłego wieku stała się jedną z większych w Polsce barykad, na których związkowcy Solidarności walczyli z systemem. Teraz wrocławska zajezdnia przy ul. Grabiszyńskiej ma zostać sprzedana.

Kolejny kawałek historii Wrocławia pójdzie pod młotek. Tym razem nadszedł czas zajezdni autobusowej numer 7 przy ulicy Grabiszyńskiej. To miejsce, w którym zaczęły się wrocławskie strajki w sierpniu 1980 r. Tam powstała wrocławska Solidarność. Pod młotek pójdzie za kilka lat, a autobusy przeniosą się do nowego obiektu przy ul. Granicznej.

Trochę szkoda, w końcu to miejsce historyczne :(

Mmaciek
August 4th, 2008, 11:43 AM
http://www.prw.pl/articles/view/7486/symbol-wroclawskiej-solidarnosci-idzie-pod-mlotek-posluchaj

Trochę szkoda, w końcu to miejsce historyczne :(

Moim zdaniem bardzo dobrze, że coś się dzieje. Okolica zacznie odżywać (Core Verona, Hutmen)
a po za tym jest przecież pomnik przy zajezdni upamiętniający Solidarność a sama zajazdnia to tylko baraki

Mmaciek
August 4th, 2008, 11:45 AM

Znalazłem coś takiego ;)
http://www.lewicki-latak.com.pl/_img/proj/56_main_09586f3a.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v230/gesah/SS05292006221912_t.jpg

borrekk
August 4th, 2008, 12:22 PM
no i dobrze, imo ta lokalizacja zajezdni jest niezbyt szczęśliwa.
ta wizualka już jakiś czas krąży, ale nic poza tym

Mmaciek
August 4th, 2008, 12:34 PM
Jeszcze odnośnie artykułu do zajezdni
Jest tam napisane, że zajezdnia ma zostać przeniesiona na ulicę Graniczą.
W którym miejscu?? Czyżby w okolicach Factory Outlet??

rybak
August 4th, 2008, 05:30 PM
Raczej dużo się nie zmieni, ale biura w centrum miasta to nie lada gratka.

Polski Koncern Naftowy ORLEN
OGŁASZA PRZETARG NIEOGRANICZONY NA SPRZEDAŻ
Nieruchomości gruntowej zabudowanej położonej we Wrocławiu przy ul. Tadeusza Rejtana 9-11, w skład której wchodzą poniższe prawa:
• prawo użytkowania wieczystego gruntu – działka nr 39 o pow. 876 m2
• stanowiące odrębny od gruntu przedmiot własności:
- budynek przeznaczony na cele hotelowe
- prawo własności pozostałych środków trwałych.

Cena wywoławcza sprzedaży nieruchomości gruntowej zabudowanej położonej we Wrocławiu przy ul. Tadeusza Rejtana 9-11 wynosi: 13.319.800 PLN (trzynaście milionów trzysta dziewiętnaście tysięcy osiemset złotych) plus należny podatek VAT.
Kwota wadium, które należy wpłacić wynosi: 100.000 PLN (sto tysięcy złotych).

Część nieruchomości jest przedmiotem dwóch umów dzierżawy zawartych na czas nieokreślony z możliwością ich rozwiązania odpowiednio za czteromiesięcznym i jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia oraz pięciu umów najmu zawartych na czas nieokreślony z możliwością ich rozwiązania odpowiednio za trzymiesięcznym (1 umowa) oraz jednomiesięcznym (4 umowy) okresem wypowiedzenia.
Budynek jest użytkowany jako biurowy, a w księdze wieczystej w określeniu przeznaczenia budynku dokonany jest wpis z przeznaczeniem „na cele hotelowe”.
Przedmiotowa nieruchomość została oddana do użytkowania w 1998 roku, po przeprowadzeniu kapitalnego remontu i modernizacji. W chwili obecnej ostatnie piętro przedmiotowego obiektu objęte jest nie zakończoną inwestycją węzła gastronomicznego i sal konferencyjnych. W skład nieruchomości obok budynku wchodzi 6-cio kondygnacyjny garaż. Obiekt jest wpisany do rejestru Konserwatora Zabytków. Przedmiotowa nieruchomość obciążona jest prawem pierwokupu.
orlen.pl

Chodzi o ten budynek:
http://www.duncan.com.pl/realizacje/orlen/orlen.jpg
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/28/28028.jpg
oraz o parking:
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/28/28030.jpg
zdjęcie1: duncan.com.pl, pozostale: hydral

Berserker
August 4th, 2008, 05:39 PM
Przydałoby się przy okazji wyleczyć te budynki z chronicznej brzydoty o jaką przyprawił je ostatnio dziwnie chwalony pewien Pan "architekt".

_Piotrek_
August 4th, 2008, 05:42 PM
Moim zdaniem bardzo dobrze, że coś się dzieje. Okolica zacznie odżywać (Core Verona, Hutmen)
a po za tym jest przecież pomnik przy zajezdni upamiętniający Solidarność a sama zajazdnia to tylko baraki

Wiem wiem :) Dobrze ze zachowają tablice. Ciekawe co tam powstanie. Oby coś oryginalnego, bo miejsce na to zasługuje :)

skansen
August 4th, 2008, 05:55 PM
ostatnio dziwnie chwalony pewien Pan "architekt".
Kto to zrobił? No kto? Kto?!

_Piotrek_
August 4th, 2008, 06:06 PM
Znalazł Orzech z Investmap :

NFI OCTAVA planuje 110.000 do 130.000 m2 PUM (mieszkania, apartamenty) w projekcie MAGNOLIA TOWN czyli projekcie NFI OCTAVA zagospodarowania terenów wokół CH MAGNOLIA PARK we Wrocławiu.

Inwestycje ze względu na swoją skalę, realizowana będzie w kilku etapach. Całość ma się zakończyć do 2015 roku.

Szacunkowa wartość całej inwestycji (łącznie z 60-80.000 m2 powierzchni biurowych), to od 300 do 500 mln euro.

Informacje pochodzą z: http://www.octava.com.pl/portfel_inwestycji.php

:cheers:

I jeszcze ze strony Octavy - wizualka Magnolii po rozbudowie :

http://img48.imageshack.us/img48/7880/f15c2f5blargeew2.jpg

rybak
August 4th, 2008, 06:16 PM
^^
Czyli jednak coś się tam ruszy. Skoro obok Magnolii powstaną biura to możemy być pewni, że zainteresowanie działką między torami będzie, tylko by ich cena nie wystraszyła.

Rafis
August 4th, 2008, 06:26 PM
Orzech z Investmap.pl znalazł nowe wizualki budynku UM, który powstaje na ul. Bogusławskiego

http://www.inter-system.com.pl/images/IMG_1040.3_20080423.jpg

http://www.inter-system.com.pl/images/IMG_1035.4_20080423_clean.jpg

http://www.inter-system.com.pl/images/IMG_1035.4_20080423.jpg

Żródło: wykonawca inwestycji: INTER-SYSTEM Wrocław
http://www.inter-system.com.pl

Popiel
August 4th, 2008, 06:46 PM
3M przestaje produkować folie do telewizorów LCD

Puls Biznesu04.08.2008 04:51
Koncern przenosi produkcję z Wrocławia do Azji, bo LG Display mało zamawia. Przestajemy być eldoradem dla producentów telewizorów.

Firma 3M przenosi do fabryk w Azji produkcję folii optycznych - informuje "Puls Biznesu". Jeden z dziewięciu zakładów znajduje się we Wrocławiu. Kosztował 50 mln USD i ruszył niedawno, w 2006 r. Przyczyna decyzji jest prosta.

— Zamówienia z LG Display w Kobierzycach okazały się mniejsze, niż oceniano rok temu — wyjaśnia Piotr Freyberg, prezes 3M Wrocław.

LG Display też ma wyjaśnienie.

— Folie optyczne firmy 3M stały się mało konkurencyjne na ogólnoświatowym rynku. Jest wielu producentów, którzy wytwarzają folie optyczne o lepszych właściwościach i w lepszej cenie. W tym momencie folie optyczne zamawiane są z Korei — twierdzi jeden z menedżerów LG Display w Kobierzycach.

Pojawiają się jednak podejrzenia, że LG Display produkuje po prostu mniej paneli.

— Obawiam się, że z Polski znikną kolejni producenci elektroniki i ich kooperanci. Po co wytwarzać tu panele, skoro można je z zerową stawką celną importować z Azji? Rząd odpowiada za politykę gospodarczą i ma sposoby, by zachęcać do inwestycji: grantami, cłami czy dotacjami na szkolenia pracowników — podkreśla Stefan Kamiński, prezes Krajowej Izby Gospodarczej Elektroniki i Telekomunikacji.

Pod koniec lipca „PB” informował, że nad inwestycją w fabrykę paneli LCD zastanawia się tajwański Chi Mei. Eksperci zaznaczali, że zachętą mogłoby stać się np. wprowadzenie ceł na import paneli do Unii Europejskiej. Przedstawiciele Ministerstwa Gospodarki twierdzą, że do takiej inicjatywy potrzebują wniosku od przedsiębiorcy. A żadna z produkujących w Polsce panele firm (LG i Sharp) go nie złożyła.

— Rząd może podjąć taką inicjatywę, jeśli uważa, że jest to ważny interes gospodarczy — twierdzi jednak Stefan Kamiński.

Na szczęście w przypadku 3M nikt nie straci pracy.

— Zakład będzie stopniowo ograniczać produkcję w ciągu 2008 r. i dostosowywać się do nowych zadań na rok 2009. 3M nie przewiduje zwolnień wśród pracowników zatrudnionych w fabryce. Znajdą zatrudnienie w ramach pozostałych zakładów. Dodatkowo będą mogli wziąć udział w szkoleniach przygotowujących do podjęcia nowych obowiązków — podaje spółka w komunikacie.

— W ciągu dwóch miesięcy spodziewam się z centrali informacji dotyczącej decyzji o nowej produkcji w tej fabryce — zapowiada Piotr Freyberg.

Przypomnijmy, że niedawno firma zapowiedziała, że zbuduje we Wrocławiu fabrykę taśm wykorzystywanych w przemyśle lotniczym. Dotąd taka produkcja odbywała się tylko w USA.

zajf
August 4th, 2008, 06:56 PM
Orzech z Investmap.pl znalazł nowe wizualki budynku UM, który powstaje na ul. Bogusławskiego

W porównaniu do tego
http://images31.fotosik.pl/47/6f6d5f5cc35c4688.jpg

wygląda super.

Berserker
August 4th, 2008, 07:51 PM
W porównaniu do tego
http://images31.fotosik.pl/47/6f6d5f5cc35c4688.jpg

wygląda super.

No właśnie coś mi nie pasowało w tych nowych wizualkach, ale nie miałem porównania. Teraz widać, że budynek został zmieniony i całe szczęście, bo poprzednia koncepcja była z lekka kiczowata.

Curz
August 4th, 2008, 09:57 PM

Brawo. Nie bedzie kiczowatej historyzacji, a budynek trzyma podzialy poziome z siasiednim. Naprawde mnie to cieszy.

skansen
August 4th, 2008, 10:19 PM
Trochę nudny, szpitalny, bardzo sterylny, ale dużo lepszy od tego na poprzedniej wizualce, która wyglądała jakby wykonali ją na Atari 800XL.

artek_wro
August 5th, 2008, 10:42 AM
Brawo. Nie bedzie kiczowatej historyzacji, a budynek trzyma podzialy poziome z siasiednim. Naprawde mnie to cieszy.

i ma spadziste dachy :nuts:

Mmaciek
August 5th, 2008, 08:13 PM
Stawiają żurawia obok Hotelu Vega na Grabiszyńskiej, będzie niebieski :)

Pankracy
August 5th, 2008, 08:30 PM
Hotel na Muchoborskiej nabrał kolorków:

http://images34.fotosik.pl/336/39f4276cf8c17497.jpg (www.fotosik.pl)

http://images24.fotosik.pl/261/5dcaaac208485061.jpg (www.fotosik.pl)

http://images23.fotosik.pl/259/ec001eab63c249e4.jpg (www.fotosik.pl)

Tak powinny być odnawiane bloki.

Pankracy
August 5th, 2008, 10:10 PM
No i potwierdziły się moje obawy zwiazane z "remontem" audytorium instytutu matematyki UWr. W latach swojej swietności był to piękny, nowoczesny budynek. Pełne przeszklenia z ciekawymi podziałami, nadawały mu lekkość.

http://images27.fotosik.pl/259/fa2942f3ee075158.jpg (www.fotosik.pl)

http://www.wroclaw.hydral.com.pl/foto/95/95551.jpg

Teraz mamy kloca

http://images23.fotosik.pl/259/37ecf792b9be574c.jpg (www.fotosik.pl)

http://images32.fotosik.pl/335/ff1d7a5987a4c924.jpg (www.fotosik.pl)

http://images33.fotosik.pl/343/b04c01e8900fe482.jpg (www.fotosik.pl)

Ale co tam, przecież teraz spełnia normy termiczne :wallbash:

Co z tą listą powojenej moderny przeznaczonej do ochrony?
http://wroclaw.sarp.org.pl/uploads/media/DOBRA_KULTURY_WSPOLCZESNEJ_Lista_AZK_RR_AG_MD_01.pdf

korver
August 5th, 2008, 10:18 PM
^^:ohno: faktycznie tragedia. Wielka szkoda

zajf
August 5th, 2008, 10:28 PM
No i potwierdziły się moje obawy zwiazane z "remontem" audytorium instytutu matematyki UWr. W latach swojej swietności był to piękny, nowoczesny budynek. Pełne przeszklenia z ciekawymi podziałami, nadawały mu lekkość.

Teraz budynek nadaje się tylko do wyburzenia. Szkoda gruntu pod nim.

antisocial011
August 5th, 2008, 10:33 PM
Nowy Targ chcą odbudowywać, a o te bardzo nieliczne przykłady DOBREJ architektury z PRLu nie ma komu zadbać. Tragedia. Aż się boję remontu Sedesowców...

Wrocek_fan
August 5th, 2008, 10:57 PM
faktycznie tragedia, ciekawe czy to samo spotka blizniaczy budyneczek Instytutu Chemii
BTw
pewnie chcieli sie dopasowac stylistyka da "palacu sultana", pardon Instytutu Informatyki:lol:

mlose
August 5th, 2008, 11:08 PM
powinni temu palantowi, który to zaprojektował odebrać uprawnienia.

Dixon_Hill
August 5th, 2008, 11:21 PM
Co oni z nim zrobili... okrągłe okienka.. k...a ;(

ubique
August 5th, 2008, 11:54 PM
wygląda jak bunkier :-(

Salvator
August 6th, 2008, 01:00 AM
cholera, nawet w takim stanie w jakim był ostatnio podobał mi się bardzo :/ Teraz to rozpacz ogarnia co z nim zrobili... może niech lepiej nie remontują sedesowców, jeszcze nie teraz.

pikuś
August 6th, 2008, 02:30 AM
:bash: wynagrodzenie projektanta 5000
zysk wykonawcy 10000
spieprzyć coś co miało ręce i nogi - bezcenne
:cry: mam nieodzowne wrażenie ze poziom niektórych remontów sięgnął dna, a pomimo to mam obawy, że będzie jeszcze gorzej.

alsen strasse 67
August 6th, 2008, 03:56 AM
Mogli rozebrać, rezultat byłby identyczny - zniszczenie. :ohno:

zajf
August 6th, 2008, 05:38 AM
Co oni z nim zrobili... okrągłe okienka.. k...a ;(

Odwołanie do architektury okrętowej :D

KRNĄBRNY
August 6th, 2008, 09:09 AM
...kojarzy mi sie z basenem:-)

kawal_dziada
August 6th, 2008, 11:35 AM
...kojarzy mi sie z basenem:-)

ale chyba takim pod łóżkiem ;)

Darek_W
August 6th, 2008, 05:27 PM
powinni temu palantowi, który to zaprojektował odebrać uprawnienia.

A Tobie Maćku dać briga za obrażanie innych na tym forum... Przemek jest surowym Moderatorem...

Darek_W
August 6th, 2008, 05:34 PM

http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/15/15911.jpg

http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/120/120543.jpg

http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/35/35987.jpg

Zdjęcia z wroclaw.dolny.slask.org.pl

Pankracy
August 6th, 2008, 05:56 PM
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/35/35987.jpg

No i co chcesz przez to powiedzieć??

Ja Ci pokażę taki obrazek:
http://www.wroclaw.hydral.com.pl/foto/120/120102.jpg

Darek_W
August 6th, 2008, 06:30 PM

KRNĄBRNY
August 6th, 2008, 06:52 PM
...a skad, do jakiej okretowej!!
to juz ciekawa aranzacja oparta na schemacie kostki do gry, czyli na planie szachownicy, o wiele ciekawsze.

Darek_W
August 6th, 2008, 06:52 PM
...a skad, do jakiej okretowej!!
to juz ciekawa aranzacja oparta na schemacie kostki do gry, czyli na planie szachownicy, o wiele ciekawsze.

Taśma perforowana :D

KRNĄBRNY
August 6th, 2008, 07:04 PM
o! jeszcze lepiej!:-) idealny projekt bylby wowczas gdyby okna ukladaly sie w symbol w jezyku brajla:-)

6985
August 6th, 2008, 08:39 PM
tak sie sklada, ze ukladaja sie w slowa, tyle ze w ukladzie zerojedynkowym (jak na tasmie z komputera "Odra")

KRNĄBRNY
August 6th, 2008, 08:57 PM
tez niezle!:-) a w jakie slowa?

antisocial011
August 6th, 2008, 09:01 PM
Binarne - nad alfabetem {0, 1} ;)

Erni79
August 6th, 2008, 09:16 PM
tez niezle!:-) a w jakie slowa?

Poodobno "Politechnia Wrocławska".

Erni79
August 6th, 2008, 09:21 PM
Ujarzmiają wodór, byśmy mieli tanie paliwo

Aneta Augustyn
2008-07-28

Wrocławscy inżynierowie kończą testy "inteligentnych butli" na wodór. Będą m.in. napędzać nowy model mercedesa. Sto kilometrów na wodorowym zasilaniu kosztuje 4 euro

Naukowcy z Politechniki Wrocławskiej od czterech lat uczestniczą - jako jedyni z Europy Wschodniej - w wielkim projekcie badawczym, w którym biorą udział ośrodki akademickie, gazownie i samochodowi potentaci, m.in. BMW, Daimler Chrysler, Ford, Volvo. W sierpniu wrocławianie kończą czteroletnie prace nad sposobami bezpiecznego gromadzenia sprężonego wodoru.

W specjalnie uruchomionym na uczelni laboratorium - jednym z czterech w UE - sprawdzali, czy zbiorniki z włókna węglowego i żywic wytrzymują olbrzymie ciśnienia, czy znoszą temperaturę do minus 40 stopni i czy nie eksplodują po przestrzeleniu pociskiem. Symulowano także wielokrotne tankowanie, napełniając je i opróżniając. "Inteligentne butle" są oplecione czujnikami, dzięki którym kierowca będzie mógł na monitorze kontrolować stan bezpieczeństwa zbiorników.

Właśnie takie bardzo wytrzymałe zbiorniki w przyszłym roku mają trafić do produkcji we Francji, Włoszech i Niemczech, a w 2010 będą montowane na szerszą skalę, m.in. w mercedesach F600 Hygenius. - Obecnie na świecie jeździ około tysiąca prototypowych pojazdów napędzanych wodorem - mówi prowadzący badania prof. Jerzy Kaleta z Instytutu Materiałoznawstwa i Mechaniki Technicznej PW. - Szacuje się, że w 2020 roku na 300 mln samochodów w Europie 10 mln będzie napędzanych wodorem. To znakomite paliwo przyszłości: jest trzy razy bardziej kaloryczne niż benzyna i tanie w pozyskiwaniu, bo otrzymuje się je dziś najczęściej z gazu ziemnego, a w nieodległej przyszłości - z wody.

Jest także ekologiczne: w wyniku reakcji wodoru z tlenem w ogniwie paliwowym powstaje energia elektryczna zasilająca silnik. Nie wydzielają się przy tym żadne szkodliwe substancje; jedynym produktem ubocznym tego procesu jest woda wyciekająca z rury wydechowej.

- To głupota, że w sytuacji gdy na świecie kurczą się zasoby paliw kopalnych, spalamy aż 90 procent ropy - uważa profesor. - Powinna być przetwarzana, choćby na tworzywa i leki, a jeździć powinniśmy na paliwach przyjaznych dla środowiska.

W butli mieści się ponad kilogram wodoru, na którym można przejechać sto kilometrów (w samochodach będzie montowanych kilka butli; jedno tankowanie pozwoli na przejechanie około 500 km). Na stacji w Berlinie za kilogram wodoru do eksperymentalnych miejskich autobusów trzeba zapłacić 4 euro. Takich stacji w Europie praktycznie jeszcze nie ma; w Niemczech dopiero powstał projekt "wodorowej autostrady", sieci kilkudziesięciu stacji do tankowania wodoru. Brak infrastruktury to jeden problem, drugim jest cena butli - 15 tys. euro.

- Pracujemy nad jej konstrukcją, tak żeby docelowo kosztowała 2 tys. - mówi prof. Kaleta. - Jest jeszcze jedna kwestia, psychologiczna. Wodór może być sprężany aż do 700 barów, to bardzo wysokie ciśnienie. Trzeba przekonać kierowców, żeby wożąc w podłodze butle, nie czuli się jak na bombie. Mogę zapewnić, że wytrzymywały ciśnienie dwa i pół razy wyższe. Normy są tak ostre, że wodorowe pojazdy będą bezpieczniejsze od tych z silnikami spalinowymi.

Wysokociśnieniowe zbiorniki na wodór znajdą zastosowanie nie tylko w przemyśle samochodowym, ale także m.in. w lotnictwie, maszynach górniczych, agregatach prądotwórczych.

Netor
August 6th, 2008, 10:46 PM
Czy toś z was wie do kogo należy chyba już wykańczany budynek po stronie i obok Deichmanna na Legnickiej? Blisko Protramu. Większa część fasady od strony drogi jest oszklona.:)

Rafis
August 6th, 2008, 10:50 PM
Czy toś z was wie do kogo należy chyba już wykańczany budynek po stronie i obok Deichmanna na Legnickiej? Blisko Protramu. Większa część fasady od strony drogi jest oszklona.:)

Energomontaz Katowice.

http://www.energomontaz.pl/legnicka-park,d20.html

Netor
August 6th, 2008, 11:43 PM
^^ Zgadza się, dzięki Rafis, nazwa tego to Legnicka Park Popowice.:)

jacekq
August 7th, 2008, 11:05 AM
tak sie sklada, ze ukladaja sie w slowa, tyle ze w ukladzie zerojedynkowym (jak na tasmie z komputera "Odra")

Tylko, że taśma nigdy nie była 16-bitowa, nie zdążyła.
Niemniej układać się w słowa mogą, ale w jakie to zależy od kodowania, więc wymyślać można do bólu.

jacekq
August 7th, 2008, 11:07 AM
nazwa tego to Legnicka Park Popowice.:)

Tyle że LPP nie ma większej części fasady oszklonej. ;)

6985
August 7th, 2008, 12:54 PM
Ujarzmiają wodór, byśmy mieli tanie paliwo

Aneta Augustyn
2008-07-28

Wrocławscy inżynierowie kończą testy "inteligentnych butli" na wodór. Będą m.in. napędzać nowy model mercedesa. Sto kilometrów na wodorowym zasilaniu kosztuje 4 euro

Naukowcy z Politechniki Wrocławskiej od czterech lat uczestniczą - jako jedyni z Europy Wschodniej - w wielkim projekcie badawczym, w którym biorą udział ośrodki akademickie, gazownie i samochodowi potentaci, m.in. BMW, Daimler Chrysler, Ford, Volvo. W sierpniu wrocławianie kończą czteroletnie prace nad sposobami bezpiecznego gromadzenia sprężonego wodoru.

W specjalnie uruchomionym na uczelni laboratorium - jednym z czterech w UE - sprawdzali, czy zbiorniki z włókna węglowego i żywic wytrzymują olbrzymie ciśnienia, czy znoszą temperaturę do minus 40 stopni i czy nie eksplodują po przestrzeleniu pociskiem. Symulowano także wielokrotne tankowanie, napełniając je i opróżniając. "Inteligentne butle" są oplecione czujnikami, dzięki którym kierowca będzie mógł na monitorze kontrolować stan bezpieczeństwa zbiorników.

Właśnie takie bardzo wytrzymałe zbiorniki w przyszłym roku mają trafić do produkcji we Francji, Włoszech i Niemczech, a w 2010 będą montowane na szerszą skalę, m.in. w mercedesach F600 Hygenius. - Obecnie na świecie jeździ około tysiąca prototypowych pojazdów napędzanych wodorem - mówi prowadzący badania prof. Jerzy Kaleta z Instytutu Materiałoznawstwa i Mechaniki Technicznej PW. - Szacuje się, że w 2020 roku na 300 mln samochodów w Europie 10 mln będzie napędzanych wodorem. To znakomite paliwo przyszłości: jest trzy razy bardziej kaloryczne niż benzyna i tanie w pozyskiwaniu, bo otrzymuje się je dziś najczęściej z gazu ziemnego, a w nieodległej przyszłości - z wody.

Jest także ekologiczne: w wyniku reakcji wodoru z tlenem w ogniwie paliwowym powstaje energia elektryczna zasilająca silnik. Nie wydzielają się przy tym żadne szkodliwe substancje; jedynym produktem ubocznym tego procesu jest woda wyciekająca z rury wydechowej.

- To głupota, że w sytuacji gdy na świecie kurczą się zasoby paliw kopalnych, spalamy aż 90 procent ropy - uważa profesor. - Powinna być przetwarzana, choćby na tworzywa i leki, a jeździć powinniśmy na paliwach przyjaznych dla środowiska.

W butli mieści się ponad kilogram wodoru, na którym można przejechać sto kilometrów (w samochodach będzie montowanych kilka butli; jedno tankowanie pozwoli na przejechanie około 500 km). Na stacji w Berlinie za kilogram wodoru do eksperymentalnych miejskich autobusów trzeba zapłacić 4 euro. Takich stacji w Europie praktycznie jeszcze nie ma; w Niemczech dopiero powstał projekt "wodorowej autostrady", sieci kilkudziesięciu stacji do tankowania wodoru. Brak infrastruktury to jeden problem, drugim jest cena butli - 15 tys. euro.

- Pracujemy nad jej konstrukcją, tak żeby docelowo kosztowała 2 tys. - mówi prof. Kaleta. - Jest jeszcze jedna kwestia, psychologiczna. Wodór może być sprężany aż do 700 barów, to bardzo wysokie ciśnienie. Trzeba przekonać kierowców, żeby wożąc w podłodze butle, nie czuli się jak na bombie. Mogę zapewnić, że wytrzymywały ciśnienie dwa i pół razy wyższe. Normy są tak ostre, że wodorowe pojazdy będą bezpieczniejsze od tych z silnikami spalinowymi.

Wysokociśnieniowe zbiorniki na wodór znajdą zastosowanie nie tylko w przemyśle samochodowym, ale także m.in. w lotnictwie, maszynach górniczych, agregatach prądotwórczych.

Wreszcie! End OT.

fogel
August 8th, 2008, 11:02 AM
nikt jeszcze nie napisal, że wczoraj poszła działka na Włodkowica za ok 5 mln (ale nie pamietam czy zł, czy euro) pod hotel 3 ***. Kupiła jakaś firma z Norwegii, było 5 chętnych.

rybak
August 8th, 2008, 04:45 PM
^^
No to w końcu, bo za pierwszym razem cena odstraszyła wszystkich. Póki co wyburzono część baraków tam się znajdujących.

bura
August 10th, 2008, 09:43 PM
10.08.2008
Niedawno ukończona inwestycja sakralna ul: Małopolska

http://images29.fotosik.pl/263/9444a05c360a6f7f.jpg

http://images34.fotosik.pl/341/324917a44a154d4e.jpg

ubique
August 10th, 2008, 10:17 PM
prosty i ciekawy!
podoba mi sie

skansen
August 10th, 2008, 10:20 PM
Tak, na pierwszym zdjęciu trudno odmówić mu dobrych proporcji i pewnej skromności. Wydaje się również gustowny w swojej prostocie, nie narzucający się zbytnio przyozdobioną formą, ciekawy.

vorwerk
August 10th, 2008, 11:14 PM
10.08.2008
Niedawno ukończona inwestycja sakralna ul: Małopolska

Niedawno ? Panie to już ze trzy lata jest otwarte :)
A znajduje się już przy ul. Wielkopolskiej

Netor
August 10th, 2008, 11:26 PM
^^ Pewnie informacje ze Złotnik mają opóźnienie 3 lata zanim trafią do obiegu świadomości publicznej.:bash:

bura
August 11th, 2008, 11:55 AM
Dla mnie wygląda na w miarę niedawno ukończony a parking koło kościoła to dopiero w budowie a ,że nieczęsto tam bywam i widziałem go pierwszy raz więc napisałem niedawno :)

rybak
August 11th, 2008, 09:02 PM
Mieszkańcy się wzięli, podpisy, protesty, zobaczymy, co władza zrobi. Osobiście trzymam za mieszkańcami, bo takich sąsiadów też bym nie chciał:

1400 przeciwników budowy kościoła na Jaracza

Tyle podpisów zebrano pod protestem przekazanym w poniedziałek prezydentowi Wrocławia i wrocławskiej kurii. Do magistratu wpłynęło też co najmniej 20 protestów w sprawie zmian w planie zagospodarowania przestrzennego

Kościół zaplanowano na terenie pobliskich ogrodów działkowych. Wysoki na 25 metrów, z 35-metrową wieżą, miałby stanąć na półhektarowej działce niespełna 50 metrów od bloku mieszkalnego. Przewiduje to uchwalony w styczniu nowy projekt planu zagospodarowania przestrzennego.

Przeciw kościołowi zaprotestowali jednak mieszkańcy.

Dlaczego nie chcą kościoła pod oknami

W poniedziałek zanieśli do Biura Rozwoju Wrocławia w urzędzie miejskim protest podpisany przez 1400 osób. Taki sam chcieli przekazać wrocławskiej kurii, ale ta odmówiła jego przyjęcia. Protestujący zapowiadają, że wyślą go listem poleconym

W poniedziałek mijał termin składania zastrzeżeń do planu zagospodarowania. Jak poinformowało nas biuro prasowe urzędu miejskiego, do godz. 15 wpłynęło 20 uwag dotyczących budowy kościoła. Niewykluczone, że pism będzie więcej, bo nie dotarły jeszcze dokumenty ew. wysłane pocztą.

Prezydent Rafał Dutkiewicz ma 21 dni na ustosunkowanie się do protestów w sprawie planów zagospodarowania.

vorwerk
August 11th, 2008, 09:28 PM
^^

Może zamist budować nowe niech najpierw skończą budowę już rozpoczętych (Macedońska czy meczet na Nowym Dworze)

rybak
August 11th, 2008, 10:05 PM
^^
Żmigrodzka i wiecznie nieskończony (ale teraz remont dachu) - Inowrocławska i wiele innych. A większość nadaje się do wątku Architektura brutalizm.

geogregor
August 11th, 2008, 10:24 PM
O pieniądze na budowę dba parafia. Jeśli parafianie z Nowego Dworu skąpią na budowę- to widać tego efekty. Jeśli parafianie na Jaracza nie skąpią grosza, to tylko pobłogosławić projekt. Każdy ma prawo do własnego miejsca wyznawania swojej religii. 50m to dużo, nie wiem czemu mieszkańcy

Kazdy ma parwo zglosic uwagi do Planu Zagospodarowania. Urzad rozpatrzy i tyle. Czy sugerujesz ze budowa kosciolow powinna byc jakos specjalnie traktowana?

vorwerk
August 11th, 2008, 10:25 PM
O pieniądze na budowę dba parafia. Jeśli parafianie z Nowego Dworu skąpią na budowę- to widać tego efekty.

W takim razie niech kuria ich wspomoże :)

Poza tym nie dziwię się, że nie życzą sobie kościoła pod oknami. Przejeżdżałem dzisiaj obok katedry i zamiast dzwonu odegrano melodyjkę bing-bam-bom, to ja przepraszam

zajf
August 11th, 2008, 10:33 PM
nie wiem czemu mieszkańcy protestują.

1. Kogo obchodzi, że Ty nie wiesz.
2. Mają prawo to niech z niego korzystają.

WotaN
August 11th, 2008, 10:43 PM
Poza tym nie dziwię się, że nie życzą sobie kościoła pod oknami. Przejeżdżałem dzisiaj obok katedry i zamiast dzwonu odegrano melodyjkę bing-bam-bom, to ja przepraszam

To drobiazg. Na Sylwestra bylem w Borowicach. Tam bim-bam-bom, piesni maryjne, godzinki i inne melodyjki odtwarzano co KWADRANS. Pierwsze dwie noce nieprzespane, potem byl sylwester i wyjechalem. Ksiedzu nie przeszkadza, bo mieszka 2 wioski dalej. Horror, zwlaszcza latem, jesli ktos chcialby spac przy twartym oknie.

Pankracy
August 11th, 2008, 10:48 PM
^^
Na Klecinie też tak mają. Chyba nie w takiej intensywności ale i tak nie zazdroszczę okolicznym mieszkańcom. Brzmi to okropnie

Co do kościoła, to 3 przecznice dalej jest wielki kościół św Michała więc po co nowy?