View Full Version : Црна Гора - привредни развој | Montenegro - Economy & Development

Pages : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9

zexland
December 2nd, 2006, 05:11 PM
Ја сам сигуран да ће ЦГ доста брзо и лако привредно да стане на ноге због величине и то ме искрено радује (и сам имам неке некретнине тамо па то, уф како сам себичан :D ). Али да ли ће због тога раније ући раније у ЕУ него Србија нисам сигуран, и то због политике. Више верујем да ће ући заједно у пакету са БиХ и Србијом.

Pa znas sta to bi bilo najpravednije i najbolje resenje da ceo region udje u paketu BiH,SRB,MK,MNE i AL kao sto je bio slucaj 2004/2005 kada je odjednom uslo 10 novih clanica, medjutim razlika je sada u pozicijama svih zamalja Z.Balkana...videcemo...

lindenthaler
December 2nd, 2006, 05:11 PM
Албанија неће ући у пакету са Србијом и ЦГ, због доста ствари, а ни Косово уколико добије независност.
Инфрастуктурно/Политичко стање у Албанији је боље него пре али и даље на релативно ниском нивоу, па ће то код њих да потраје.

Што се ЦГ тиче ја сам ту оптимиста.

BL
December 2nd, 2006, 05:14 PM
Pa i BiH ima malo stanovnika 3,8miliona.
A slazem se sa Stevom

lindenthaler
December 2nd, 2006, 05:17 PM
Да БиХ има мало становника, али није толико хомогена као рецимо ЦГ, Србија или Македонија. Проблем је зато што у БиХ имаш два различита система администрације који колидирају, поготову преголема администрација у ФБиХ знатно успорава развој БиХ.

zexland
December 2nd, 2006, 05:19 PM
Pa i BiH ima malo stanovnika 3,8miliona.
A slazem se sa Stevom

Pa spram MK i MNE to je mnogo....
MNE 650.000 (ne racunam SRB 200.000)
MK 1.900.000
Dobro videcemo....

Dziggy
December 2nd, 2006, 05:35 PM
LJudi, o cemu mi ovde pricamo? kao prvo, razvoj Crne Gore, drugo, Srbija, Bosna, Crna Gora, Albanija i Makedonija ce svi zajedno u jednom paketu uci u EU jer svi zajedno imaju manje stanovnika od jedne recimo Poljske ili Rumunije. Tako je najrealnije

BL
December 2nd, 2006, 05:54 PM
Srbija homogena? ti si kosovo vec otpisao?
Makedonija homogena? Pa vidi kako se albanci ponasaju, rat su izazvali.

lindenthaler
December 2nd, 2006, 05:59 PM
^^ Много плитко посматраш на Србију и Македонију,
Србија као држава данас функционише релативно хомогено пошто нема никаквих или мали утицај на Косово, остатак државе је под контролом чак и Санџак чији се посланици мање више туку да уђу у српски парламент. Још и да додам да су Муслимани у Србији релативно лојални држави, београдски муфтија је штавише и позвао муслимане да гласају на референдуму за устав и јасно рекао да је "Србија и њихова држава". Наравно и даље има проблема али они нису толико опасни колико неки желе да представе.
Албанци су већ друга прича, они требају да се еманципују, да ли ће тај просец у Србији бити могућ видећемо. За Косово, било оно у Србији или изван ње би требало међународна заједница да се брине доста дуго времена. У македонији имаш албанце али су они доста мирнији него пре иако ту и тамо провоцирају - то не можеш да поредиш са оним што се раније дешава. Албанци би требало да добију шанцу да се "просвете", тја да добију нормално (анационално, секуларно) школство тако да сами могу да размишљају а не да им родитељи тувају глупости, овакав просец постоји у Македонији задњих година, доста је спор али напредује и показује прве резултате. Македонци су прогутали коју кнедлу али зато нису добили рат нити су добили Косово у својој држави, уосталом држава функционише цела.

montesky
December 2nd, 2006, 06:09 PM
Mislim da CG ima sansi da prije udje u EU nego ostali, a ako bude Srbija usla (ali i BiH) prije nas, svakako ce mi bit drago. Samo ne bih volio da ostanemo svi da cekamo jos 20 god na uclanjenje, a ko ce prvi, apsloutno je svejedno. I Crnoj Gori biti bolje ako Srbija sto prije udje u EU.
Zasto mislim da ce CG ispuniti prije sve uslove od drugih? Ovako:
1. Najosnovnije, ima malo stanovnika (620.000, a ne 650.000). Lako je za EU da "usisa" zemlju poput CG.
2. Nema nerijesenih sporova ni sa kim, dobri medjususjedski odnosi
3. Malo ko je po Evropi cuo uopste za CG, a ako jeste (ili ce cuti) bilo bi vezano za nju kao turisticku destinaciju, a to je dobro sa stanovista percepcije stanovnista EU i njihove ne/odbojnosti prema uclanjenju
4. Ogromna su strana ulaganja, mijenja se sve velikom brzinom na bolje, tako da bi mogla prije ispuniti ekonomske kriterije koji se od nje zahtijevaju

Faktor koji bi mogao i te kako da je uspori je nedostatak strucnog kadra koji bi je mogao voditi ka uclanjenju tzv. administrativni kapacitet

Dziggy
December 2nd, 2006, 06:11 PM
LJudi, jebes evropsku unije, to je sranje nevidjeno. Da se ja pitam, ja uopste ne bih tezio tome toliko. Niko ne razmislja sta ce biti nakon ulaska u EU. Eto ja mislim za Hrvate da ce se toliko zeznuti kad udju u EU da je to neverovatno. Velike pare oni zaradjuju, jos vece ce zaradjivati, a posle ce morati isto dosta da daju za uniju.

zexland
December 2nd, 2006, 06:17 PM
Mislim da CG ima sansi da prije udje u EU nego ostali, a ako bude Srbija usla (ali i BiH) prije nas, svakako ce mi bit drago. Samo ne bih volio da ostanemo svi da cekamo jos 20 god na uclanjenje, a ko ce prvi, apsloutno je svejedno. I Crnoj Gori biti bolje ako Srbija sto prije udje u EU.
1. Najosnovnije, ima malo stanovnika (620.000, a ne 650.000). Lako je za EU da "usisa" zemlju poput CG.
3. Malo ko je po Evropi cuo uopste za CG, a ako jeste (ili ce cuti) bilo bi vezano za nju kao turisticku destinaciju, a to je dobro sa stanovista percepcije stanovnista EU i njihove ne/odbojnosti prema uclanjenju
4. Ogromna su strana ulaganja, mijenja se sve velikom brzinom na bolje, tako da bi mogla prije ispuniti ekonomske kriterije koji se od nje zahtijevaju

Faktor koji bi mogao i te kako da je uspori je nedostatak strucnog kadra koji bi je mogao voditi ka uclanjenju tzv. administrativni kapacitet

Dobro 620.000,a u SRB 230.000
:crazy2:

Vas jedino sto moze da ukoci su sukobi sa Albancima,u j/i delu MNE.

Singidunum
December 2nd, 2006, 06:17 PM

Verovatno najveci problem koji CG ima je sa krijumcarenjem i svercom cigara, belog roblja i ukradenih vozila. Ukoliko bi se ovo zaustavilo CG bi mogla lako da bude primljena, ionako vec koristi Euro :D

zexland
December 2nd, 2006, 06:18 PM
^^ Много плитко посматраш на Србију и Македонију,
Србија као држава данас функционише релативно хомогено пошто нема никаквих или мали утицај на Косово, остатак државе је под контролом чак и Санџак чији се посланици мање више туку да уђу у српски парламент. Још и да додам да су Муслимани у Србији релативно лојални држави, београдски муфтија је штавише и позвао муслимане да гласају на референдуму и јасно рекао да је "Србија и њихова држава". Наравно и даље има проблема али они нису толико опасни колико неки желе да представе.
Албанци су већ друга прича, они требају да се еманципују, да ли ће тај просец у Србији бити могућ видећемо. За Косово, било оно у Србији или изван ње би требало међународна заједница да се брине доста дуго времена. У македонији имаш албанце али су они доста мирнији него пре иако ту и тамо провоцирају - то не можеш да поредиш са оним што се раније дешава. Албанци би требало да добију шанцу да се "просвете", тја да добију нормално (анационално, секуларно) школство тако да сами могу да размишљају а не да им родитељи тувају глупости, овакав просец постоји у Македонији задњих година, доста је спор али напредује и показује прве резултате. Македонци су прогутали коју кнедлу али зато нису добили рат нити су добили Косово у својој држави, уосталом држава функционише цела.

Potpuno se slazem sa Stevom...

montesky
December 2nd, 2006, 06:25 PM
Verovatno najveci problem koji CG ima je sa krijumcarenjem i svercom cigara, belog roblja i ukradenih vozila. Ukoliko bi se ovo zaustavilo CG bi mogla lako da bude primljena, ionako vec koristi Euro :D

Ima tu istine. Nije to ni priblizno vise izrazeno ka sto je bilo nekad (ili se to sad radi suptilnije), al normalno da ce morat mnoge uslove da ispuni prije nego udje u EU. U sustini, veliki sam optimista.

I jos nesto, manite se vise to sa Albancima, nemam pojma, ratovima itd. Cini mi se ka da neki to prizeljkuju. Ako je CG kada su se svud ratovi vodili oko nas, ALI SVUD, bila postedjena takvih stvari, mislim (i bas vjerujem u to) da se nista od tih takvih "predvidjanja" nece desit ni ubuduce. Valjda su svi vise shvatili da je bitno kako ce se sjutra zivjet i da se ima bolji standard.

Odje svako svakog zna, pa se pazi na te stvari odavno!

zexland
December 2nd, 2006, 06:47 PM
Ima tu istine. Nije to ni priblizno vise izrazeno ka sto je bilo nekad (ili se to sad radi suptilnije), al normalno da ce morat mnoge uslove da ispuni prije nego udje u EU. U sustini, veliki sam optimista.

I jos nesto, manite se vise to sa Albancima, nemam pojma, ratovima itd. Cini mi se ka da neki to prizeljkuju. Ako je CG kada su se svud ratovi vodili oko nas, ALI SVUD, bila postedjena takvih stvari, mislim (i bas vjerujem u to) da se nista od tih takvih "predvidjanja" nece desit ni ubuduce. Valjda su svi vise shvatili da je bitno kako ce se sjutra zivjet i da se ima bolji standard.

Odje svako svakog zna, pa se pazi na te stvari odavno!

Pa naravno da su ratovi hvala Bogu iza nas,ali i to je jedna od mogucih opcija a ne "predvidjanja" (koliko se secam skoro se desio incident u Ulcinju, kada je naruzena neka ikona, i naravno zna se ko stoji iza toga).

montesky
December 2nd, 2006, 07:32 PM
Pa naravno da su ratovi hvala Bogu iza nas,ali i to je jedna od mogucih opcija a ne "predvidjanja" (koliko se secam skoro se desio incident u Ulcinju, kada je naruzena neka ikona, i naravno zna se ko stoji iza toga).

prastaj, al nikad cuo nijesam za to

BL
December 2nd, 2006, 07:34 PM
Stevo poznajem ja tu situaciju koju govoris, ali ja ne vidim zasto je srbija homogenija od BiH, kad Srbija nema kontrolu na jednom pokrajinom. Tako da tu nema ni rijeci o homogenosti.
Sto se tice sandzaka, lose je to sto se veliki broj sandzacke mladezi obrazuje u SA i tamo dobivaju razne fix ideje, a pored toga se "nacionalno osvjescavaju" i svi oni koji se vrate u SRB postaju radikalniji u to sam siguran. Vecina ostane u SA za vas srecom. Ali ipak je to buduca sandzaka inteligencija, tako da si taj faktor potpuno zanemario. Oni su sad bosnjaci, pocece, ako vec ne govore bosanski jezik i sl.
To sto si napisao o MKD samo i potvrdjuje moju tezu o nehomogenosti.
Tako da nakon sagledavanje te dve drzave BiH ni po kojem osnovu nije problematicniji, cak sta vise, svako na svojoj teritoriji dobro funkcionise, a zajednicke institucije manje-vise rade bez problema.
Dijalog kakv-takav u drzavi postoji i potpuno je normalno da npr. sudije iz SA dodju da zive u BL i obrnuto, sto se bas ne moze reci za odnos BGD - Pristina, a ni dijalog u MKD nije sjajan.

montesky
December 2nd, 2006, 07:51 PM
Mislim da Kosovo (uz dobre politicke poteze iz BG) ne bi trebalo da bude problem za Srbiju. Najvise ce to pogodit Kosovare. Kako je krenulo, nece dobiti nezavisnost, al oce neku formu polunezavisnosti, a to je samo poen za Srbiju. Mozda na kraju se KiM podijeli na srpski i dio koji bi dobio nezavisnost, to bi bilo najbolje rjesenje, a?

BL
December 2nd, 2006, 08:08 PM
po meni ne bi to bilo dobro rjesenje. bi li ti volio da Ulcinj i tuzi se otcjepe od CG?

Klodovik
December 2nd, 2006, 08:12 PM
Bicu iskren...meni je najbolje resenje podela Albanije na srpski, grcki i makedonski deo.
Skadar se vraca Crnoj Gori.:)

montesky
December 2nd, 2006, 08:22 PM
po meni ne bi to bilo dobro rjesenje. bi li ti volio da Ulcinj i tuzi se otcjepe od CG?

ti se to zezas? naravno da ne, previse ih je malo da bi mogli pravit probleme, a nije da se lose slazemo (barem formalno), tako da mi ta ideja nikad nije ni pala na pamet.

montesky
December 2nd, 2006, 08:24 PM
cekaj, ti nijesi normalan ako bi volio da ostane kosovo (komplet) u sastavu srbije. ako bi to tako bilo, a da sve bude po evropskim standardima, vjerovatno bi imao za premijera srbije albanca!!! ti to posmatras samo kao teritoriju, a koja bi prava iz toga morala da proizadju za njih...o tome ne razmisljas. jos si ti dijete

BL
December 2nd, 2006, 08:36 PM
ne bi mogao biti premijer, jer su manjina, na svojoj teritoriji neka imaju premijere, ali na nivou srbije zna se.
osim toga u RS imad 16 ministarstava 8 srbi, 5 muslimani i 3 hrvati, potpredsjednik rs je jedan musl i jedan hrvat, potpredjsednici skupstine isto tako, dom naroda RS ima sva tri naroda ravnopravno zastupljena... pa nam nista ne fali. nije to toliko strasno.
a sto se tice CG pa procentualno ih je u CG koliko i u srbiji, ti bi dijelio tudje, a kad se tvog tice ne vidja ti se ta ideja.
tako da ko god ima takvu ideju da da kosovu nezavisnot treba ga pitati da da nesto svoje pa cemo vidjetui da li je za to.

montesky
December 2nd, 2006, 08:47 PM
kako god, ja rekoh sto mislim, al mene (a ni tebe) niko nista nece nista pitat kad se to bude rjesavalo, tako da bi bilo pametnije da batalimo sa pricom na tu temu

Klodovik
December 2nd, 2006, 08:50 PM
U CG ih je dosta manje nego u Srbiji ili Makedoniji...po popisu oko 7% ali u stvarnosti, manje od 5%. Ovi ostali zive u inostransvtu.

BL
December 2nd, 2006, 09:07 PM
jeste ali srbija ima 1,8% muslimana, a CG 8%

Singidunum
December 3rd, 2006, 12:38 AM
SERBIA'S CONSULATE TO PROTECT MONTENEGRINS ABROAD

PODGORICA, Dec 1 (Tanjug) - The Montenegrin government requested on Thursday from the Serbian government cooperation in the area of protection and providing services to Montenegrin citizens abroad, where the country does not have its diplomatic and consular representatives, on which a special memorandum has already been made. "Based on the desire of both states to continue maintaining their traditionally close ties and neighborly relations, as well as their bilateral interest to develop overall cooperation, the memorandum envisages that the Republic of Serbia, through its network of diplomatic consulates, provides the Montenegrin citizens with consular services in countries where Montenegro is not diplomatically represented," the Montenegrin government released in a statement.

Podgoricanin
December 3rd, 2006, 06:49 PM
Albanaca u CG po popisu ima 5,03%...niti oni imaju zelje, volje ni kapaciteta da bilo sta preduzmu, slicno onome na Kosovu il u Makedoniji. Interesantno je da je procenat Albanaca u CG u stalnom opadanju...

BL
December 3rd, 2006, 06:58 PM
^^ ma hvala bogu, ali poenta je bila da kazem da je lako dijeliti tudju teritoriju.

montesky
December 3rd, 2006, 07:07 PM
ŠTA PREDVIĐA ARANŽMAN BUDVANSKE RIVIJERE I SORAVIA GRUPE

Budva plac, Austrija 40 miliona

Hotelsko-turističko preduzeće Budvanska rivijera osnovaće dvije firme sa austrijskom investicionom grupom Soravia, što će biti najveći joint-venture aranžman u crnogorskom turizmu, vrijedan više od 60 miliona eura.
Budvani će do polovine decembra sa Austrijancima potpisati ugovore o zajedničkom ulaganju i rekonstrukciji Slovenske plaže i izgradnji novog hotela. Ugovori predviđaju osnivanje firmi Soravia Budva resort i Soravia hotel Montenegro i stupiće na snagu nakon što ih odobri Skupština akcionara Budvanske rivijere, zakazana za 30. decembar.
Prethodno i Vlada mora dati pozitivno mišljenje, kao najveći akcionar kompanije.
Soravia je osnovana prije 120 godina i bavi se investicijama u nekretnine i turizam.
U firmi Soravia Budva resort, Budvanskoj rivijeri će pripasti nešto iznad 35 odsto vlasništva, a kao ulog ustupiće Turističko naselje Slovenska plaža.
Obaveza Soravie je da uloži 24 miliona eura u renoviranje i priloži bankarsku garanciju po kojoj će Budvanskoj rivijeri biti garantovana sadašnja dobit od 700.000 eura. Sva dobit iznad 700.000 dijelila bi se u odnosu 85:15 u korist Soravie.
Soravia će garantovati da će realizovati predviđene investicije u naredne tri godine.
Povoljnost je da će ugovor biti ograničen na 21 godinu, nakon čega bi se Slovenska plaža vratila u vlasništvo Budvanske rivijere. Austrijanci će biti obavezni da preuzmu svih 225 radnika Slovenske plaže.
U drugoj kompaniji koja će biti osnovana sa Austrijancima, Soravia hotel Montenegro, Budvanska rivijera će imati 15 odsto. Kao ulog, Budvani će ustupiti oko 17.000 kvadrata zemljišta, gdje će Austrijanci platiti gradnju novog hotela, u koji će biti uloženo bar 40 miliona eura. Predviđeno je da hotel bude dat pod menadžment jednom od najpoznatijih svjetskih lanaca, Hiltonu. Soravia je već vlasnik Hiltona u Beču. Budvanska rivijera u knjigama vrijedi 69,9 miliona eura, ali je u vrijeme procjene kvadrat zemljišta na moru bio mnogo jeftiniji nego danas. Većinski vlasnici su Vlada i državni fondovi, a oko 40 odsto je kod privatizacionih fondova, radnika, građana i kupaca sa berze.
Na čelu kompanije je bivši predsjednik SCG Svetozar Marović. Mjesto izvršnog direktora trenutno je upražnjeno odlaskom Duška Lalićevića u diplomatiju. Lalićevića mijenja Vule Tomašević, Marovićev šef kabineta u vrijeme dok je bio predsjednik SCG.

MALO RADNIKA A MNOGO PARA

Slovenska plaža ima oko 2.500 ležaja, i nakon njenog ustupanja u zajedničku firmu sa Austrijancima, Budvanskoj rivijeri će ostati oko 1.000 kreveta u hotelima Aleksandar, Palas i Kastel Lastva.
Najveća budvanska kompanija je i vlasnik “Svetog Stefana” i Miločera, ali će oni od januara biti izdati Aman rizortsu na 30 godina. Budvanima je od ovog posla garantovana godišnja zakupnina od oko dva miliona eura. Singapurci će biti obavezni da investiraju više od 30 miliona i preuzmu 186 radnika.
Procjene su da će od zakupnine Budvanskoj rivijeri biti dovoljno za isplatu između šest i sedam godišnjih bruto plata za zaposlene koji će ostati u kompaniji. U taj broj se računaju i radnici Slovenske plaže, koje će od naredne godine, prema drugom ugovoru, plaćati Austrijanci.
To znači da kad ugovori sa Amanom i Soraviom stupe na snagu, Budvanska rivijera će imati oko 150 zaposlenih u hotelima Aleksandar, Palas i Kastel Lastva, i garantovanih 2,7 miliona eura godišnje dobiti od objekata kojima neće upravljati - dva miliona od zakupnine za Sveti Stefan i Miločer i 700.000 eura od Slovenske plaže. Ugovori predviđaju i redovnu kontrolu stanja u tim hotelima, što garantuje da moraju biti u punoj funkciji kad ponovo budu vraćeni pod upravu Budvanske rivijere.
Očekuje se i da hotel Mogren nakon sudskih sporova bude vraćen pod okrilje najveće budvanske kompanije.

Klodovik
December 3rd, 2006, 07:10 PM
Nazad na temu, moze li neko da iskopa podatke o broju putnika tokom prvih 9-10 meseci na dva Crnogorska aerodroma?

Sve sto sam ja uspeo naci, je jedan oktobarski clanak iz Pobjede u kojem se kaze da je kroz Tivatski aerodrom u septembru proslo oko ~77.000 putnika.

BL
December 3rd, 2006, 07:12 PM
jesi ti pitao za BL aerodrom?

Klodovik
December 3rd, 2006, 07:19 PM
Aha. Bas me zanima za njega, ali nigde nisam mogao naci ikakav podatak.
Znam da slabo ide Mahovljanima za sada, vrlo malo linija postoje. Cak i ona za Beograd je ukinuta:(

Dok na Tivatski i Podgoricki ne samo sto slecu Jat Airways i Montenegro Airlines, nego i razni charter letovi, mahom iz CIS-a.

montesky
December 3rd, 2006, 07:24 PM
evo sto sam nasao. ovo ti je tekst iz "vijesti" od 19. septembra (podaci se odnose, kao sto vidis, samo na tivatski aerodrom)

Skoro pola miliona putnika za jednu godinu

Tivat - Da je ovogodišnja turistička postsezona na Crnogorskom primorju jedna od najboljih u posljednjih 15 godina, svjedoče i podaci o broju putnika na aerodromu Tivat.
Iako je već počela druga polovina septembra, obim saobraćaja u najprometnijoj crnogorskoj vazdušnoj luci i dalje je veoma velik.
Od 1. januara do 18. septembra ove godine, tivatski aerodrom zabilježio je promet od 382.121 putnika, dok ih je u cijeloj 2005. bilo 377.013.
Prema riječima direktora Ranka Boškovića, u poslovodstvu tivatske zračne luke očekuju da će ovu godinu završiti sa ukupnim prometom od 436 hiljada putnika što je više nego što je za čak 2013. godinu predviđala "umjereno optimistička” varijanta iz Master plana razvoja crnogorskih aerodroma.
Inače, prošle subote, koja je najprometniji dan u sedmici kada je aerodrom Tivat u pitanju, prihvaćena su i opslužena 32 aviona od čega su 28 bili veliki putnički vazduhoplovi na redovnim i čarter linijama iz desetak evropskih zemalja. Ukupno je u subotu preko tivatske zračne luke transferisano 7.133 putnika. Od toga, njih 3.222 je došlo, što, kako naglašavaju u poslovodstvu aerodroma Tivat, potvrđuje da će hoteli na Crnogorskom primorju biti dobro popunjeni i u postsezoni.

BL
December 3rd, 2006, 07:28 PM
Na banjaluckom je prosle godine bilo samo 23.000 putnika. Ide jako lose imaju samo dve destinacije Zürich i Istanbul. I ljeti carter letovi za turisticka odredista Grcka, Rgipat, Turska i Tunis cini mi se.
Za BGD linija je ukinuta.
Ali radi se na ozivljavanju aerodroma trebao bi vrlo brzo poceti da leti Austrian za Bec, Jat za BGD i od iduce godine Ryan air za Frankfurt cini mi se. Osim toga osniva se, ponovo, drzavna avio kompanija i u planu je nabavka dva nova aviona.
Obnovljena je pista ove godine, zavrsen novi kontrolni toranj, Banjaluka bi trebala dobiti kontrolu vazdusnog prostora za citavu BiH, ako vec nije dobila, u planu je gradnja novog terminala, jer stari je katastrofa, cargo centra, a novi hangari su izgradjeni, ako se dobro sjecam.

Podgoricanin
December 3rd, 2006, 07:28 PM
PG airport je imao annual passenger flow ~300,000 prije godinu dana.

Klodovik
December 3rd, 2006, 07:31 PM
Odlicno:okay: Pola miliona je sasvim solidan broj za aerodrom u razvoju kao sto je Tivatski, cija strategija sad treba da bude preuziumanje sve vise putnika od Dubrovackog aerodroma (oko 1-1.2 miliona putnika) :yes:

montesky
December 3rd, 2006, 07:34 PM
ma cuo sam da trebinje ima namjeru da pravi svoj aerodrom kao alternativa dubrovackom i tivatskom. meni je glupost graditi tri areodroma na 5km kvadratnih. bolje napravit dobru cestu do trebinja sa nekog od ovih areordoma, pa eto dupla korist za sve

Klodovik
December 3rd, 2006, 07:38 PM
Pa kad se sagradi novi most ili tunel preko/ispod Boke , i konacno zavrsi onaj brzi put od Herceg Novog do Trebinja, mozda nece biti potrebe za novi aerodrom:)

BL
December 3rd, 2006, 07:39 PM
Novi aerodrom ce se najvjerovatnije graditi, radi se studija izvodljivosti. Fazon je u tome sto Dubrovacki i Tivatski nemaju prostora da se sire, a pogotovo dubrovacki, mislim pri tome na piste.
A sto se tice ceste RS je napravila, sad je na vama (CG) da napravite.

Klodovik
December 3rd, 2006, 07:45 PM
Da, bas gledam na sajtu dubrovackog aerodroma, procenat rasta broja putnika ove godine naspram 2005-e godine je veoma, veoma mali - jedva 1-2%.
Kao da su udarili plafon i to je to:(

Ali gradi se novi terminal koliko znam.

montesky
December 3rd, 2006, 07:47 PM
vidim da nijesi u toku, a nije niko ni postavio tekst u vezi sa tim na forumu... data je koncesija na gradnju crnogorskog dijela ceste put trebinja nekoj beogradskoj firmi.

montesky
December 3rd, 2006, 07:51 PM
nasao sam!

Znaci novi put bi trebao da se otvori u maju 2008., a gradi ga firma UNiversal Holding iz BG. KOncesija je data na 20 godina i naplacivace se putarina. Evo teksta

Put do Petijevića u maju 2008.

Herceg Novi - Gradnja puta Meljine-Petijevići trebalo bi da počne u prvoj polovini decembra jer je Vlada, odnosno njena Komisija za ekonomska pitanja, na jučerašnjoj sjednici dala zeleno svjetlo za taj projekat.
U Meljinama bi, kako je planirano, put trebalo da se spoji sa Jadranskom magistralom.
Gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić za "Vijesti" je kazao da je saglasnost Vlade bila očekivana, te da će put značiti mnogo za turistički i privredni razvoj opštine. Put u dužini od 12,5 kilometara je dio saobraćajnice Trebinje-Herceg Novi, koja povezuje Republiku Srpsku i Crnu Goru. Izgrađena je prije oko 30 godina i, iako u izuzetno lošem stanju, jako je frekventna, naročito u toku turističke sezone. Njom je za devet mjeseci ove godine prešlo 545 hiljada putnika i 170.000 vozila.
Opština je sa konzorcijumom "Univerzal Holding" iz Beograda potpisala nacrt sporazuma o izgradnji i korišćenju puta Meljine-Petijevići i pratećim objektima - dvije benzinske pumpe, restoran i tržni centar.
Opština je ustupila investitoru pravo na izgradnju i korišćenje puta za period od 20 godina.
Nakon toga, put i objekti postaće vlasništvo Opštine.
Nacrtom je, između ostalog, predviđeno i da se budućem graditelju i investitoru besplatno ustupi 107.000 kvadrata zemlje na dionici puta na Kotobilju.
Rok izgradnje puta Petijevići-Meljine je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 18,5 miliona.
Građevinski radovi koštaće 9,8 miliona, popravka dijela rekonstruisanog puta od Sitnice do granice 1,5 miliona, izrada naplatne rampe 800.000, izmještanje postojeće infrastrukture 2,8, gradnja benzinskih pumpi 1,6, a restorana i tržnog centra dva miliona eura.

NAPLAĆIVAĆE PUTARINU

Sporazumom je predviđena i putarina, koju će investitor naplaćivati od 2008. do 2027. godine. Ona će iznositi 1,5 eura za motocikl do 18 eura za kamione s prikolicom.
Studijom o ekonomskoj opravdanosti utvrđeno je da bi 2008, prve godine eksploatacije, promet tim putem bio oko 360.000 vozila što bi obezbijedilo dobit od oko 1,8 miliona eura.

Podgoricanin
December 3rd, 2006, 07:55 PM
Novi aerodrom ce se najvjerovatnije graditi, radi se studija izvodljivosti. Fazon je u tome sto Dubrovacki i Tivatski nemaju prostora da se sire, a pogotovo dubrovacki, mislim pri tome na piste.
A sto se tice ceste RS je napravila, sad je na vama (CG) da napravite.

Sto bi se sirile piste? Dubrovacka pista je odlicna, 3,3 km dugacka, a ni Tivatska, sa svojih 2,5 km, nije losa. Mjesta za prosirenje terminala ima i tamo i 'vamo, a aerodromi su 40 km jedan od drugog...nije mi jasno kako se tu aerodrom u Trebinju uklapa...

BL
December 3rd, 2006, 07:55 PM
vidim da nijesi u toku, a nije niko ni postavio tekst u vezi sa tim na forumu... data je koncesija na gradnju crnogorskog dijela ceste put trebinja nekoj beogradskoj firmi.
ma znam ja to, citao sam to je stara vijest, samo kazem da smo mi nas dio izgradili jos davno. A na vama je da svoj zavrsite. A i glupo je to sto se placa cestarina na "neautoputu". A stari put koji tuda ide je strasan, nista gore u zivotu nisam prosao, ok osim u Albaniji.

BL
December 3rd, 2006, 07:58 PM
Sto bi se sirile piste? Dubrovacka pista je odlicna, 3,3 km dugacka, a ni Tivatska, sa svojih 2,5 km, nije losa. Mjesta za prosirenje terminala ima i tamo i 'vamo, a aerodromi su 40 km jedan od drugog...nije mi jasno kako se tu aerodrom u Trebinju uklapa...
dubrovniku navodno fali jos jedna pista, a ne sira pista. Trebinje bi trebalo biti alternativa DU, nema nista s tivatskim aerodromom. Vidjecemo sta ce studija reci, inace studiju radi becki aerodrom tj. njihova sluzba, koja je jedna od najboljih u svijetu.

montesky
December 3rd, 2006, 08:00 PM
nikad nijesam isao tim putem, al vjerujem da je katastrofa. cujemo do svih koji su tuda isli da je tako. ljudi, meni nije jasno zasto se drzava nije tu malo umjesala...nije to autoput, pa da su potrebne neke ogromne pare za izgradnju 12km puta. jos, sto kazes, naplacivat putarinu na obicnu cestu? smijesno

Podgoricanin
December 3rd, 2006, 08:03 PM
Pa Beogradskom aerodromu ne fali pista, a ta jedna pista ide na 2 miliona putnika godisnje...no dobro, ako neko tu moze da nadje neku racunicu za izgradnju - tim bolje, meni je kao laiku izgledalo nelogicno...

montesky
December 3rd, 2006, 08:10 PM
skoro sam siguran da od tog aerodroma nece biti nista. dubrovnik je areodrom koji sluzi za prihvat putnika koji namjertavaju ostat u hrvatskoj, dok su tivat i PG za putnike (turiste) koji ostaju u CG. mozda bi trebinje moglo posluzit kao jeftina alternativa za low cost kompanije?

Klodovik
Beogradski aerodrom treba da dobije novu pistu do 2009-e godine:yes:

Nego, kakva je ovo bezveze firma, "Univerzal Holding"? Sta oni uopste rade? Bave se zitom?:eek:
http://www.univerzal-holding.co.yu/

Bolje da je Zemunski "Planum" dobio ovaj tender, imaju vise iskustva:yes:
Nesto mi smrdi ovde...neko cu da uzme debele pare ovde:|

BL
па и мени је дјеловало као лајику нелогично али сам причао о томе са људима који се баве тиме, па су ме разувјерили.

montesky
December 3rd, 2006, 08:14 PM
Beogradski aerodrom treba da dobije novu pistu do 2009-e godine:yes:

Nego, kakva je ovo bezveze firma, "Univerzal Holding"? Sta oni uopste rade? Bave se zitom?:eek:
http://www.univerzal-holding.co.yu/

Bolje da je Zemunski "Planum" dobio ovaj tender, imaju vise iskustva:yes:
Nesto mi smrdi ovde...neko cu da uzme debele pare ovde:|

nikad nijesam cuo za tu kompaniju. znaci taj put ce im bit nesto kao projekat na kojem ce se ucit kako se rade te stvari uopste. ko zna na sta ce to da lici kad se zavrsi

Klodovik
December 3rd, 2006, 08:27 PM
Ovi iz Srpske su pametni...sve projekte sto se tice puteva daju Austrijancima da grade. Dati Beogradjanima nesto...ima da se nacekate:D

montesky
December 3rd, 2006, 08:36 PM
Ovi iz Srpske su pametni...sve projekte sto se tice puteva daju Austrijancima da grade. Dati Beogradjanima nesto...ima da se nacekate:D

austrijanci (strabag) su prije 10-ak dana kupili "crnagoraput". mislim da ce se ubuduce skoro svi poslovi davat samo njima. bice vjerovatno konkurentni, a kvalitet bi bio na nivou. inace, crnagoraput ima odlicnu mehanizaciju. sve najnovije volvo masine

montesky
December 4th, 2006, 07:00 PM
Gradice se jos jedan Hilton u Crnoj Gori (u Ulcinju) na mjestu sadasnjeg hotela "Lido" koji ce biti srusen, a koji je prodat Rusima!!!

HILTON NA TEMELJIMA LIDA

Osim 10,8 miliona u kešu, što je ubjedljivo najveća cijena za neki, do sada, prodati hotel u Crnoj Gori, kompanija, čiji je osnivač Rus Andrej Dobrov, ugovorom se obavezala da u naredne tri godine u kompleks uloži dodatnih 37 miliona eura.
Kupac će preuzeti 64 radnika koje ne smije otpustiti u narednih pet godina.
Kompleks “Grand Lido”, prostire se na 96.000 kvadrata zemljišta na Velikoj plaži. Hotel posjeduje 52 sobe i četiri apartmana sa ukupno 112 ležaja. Bungalovi Lido imaju 228 soba i takođe četiri apartmana sa ukupno 550 ležaja. Hotel i bungalovi zauzimaju blizu 12.000 kvadrata.
Stečajni upravnik “Ulcinjske rivijere” Miomir Jakšić kazao je da Kapital estejt planira da sruši hotel i da na istom mjestu sagradi čuveni “Hilton”, a da bungalove dovede do četiri zvjezdice.

Radukin
December 4th, 2006, 10:34 PM
austrijanci (strabag) su prije 10-ak dana kupili "crnagoraput". mislim da ce se ubuduce skoro svi poslovi davat samo njima. bice vjerovatno konkurentni, a kvalitet bi bio na nivou. inace, crnagoraput ima odlicnu mehanizaciju. sve najnovije volvo masine

Zasto tako nesto ne urade u Srbiji,nije mi jasno,bilo bi nam bolje a i konacno bi pocela da se gradi putna infrastruktura!
A,pa da,onda ovi nasi ne bi mogli da kradu i namestaju tendere :bash:

Klodovik
December 5th, 2006, 08:50 AM
Lepa vest iz Tivta!:cheers:

Uređenje trga
Izgradnja gradske kuće, novog objekta zelene pijace

Tivat, 04.12. - U Tivtu su počele pripreme za izgradnju centralnog gradskog trga, i u toku su geološka ispitivanja terena koja obavljaju stručnjaci podgoričkog preduzeća "Građevinar".

Predviđeno je da se na lokaciji zapuštenog kompleksa Turkova poljana, osim trga izgradi i gradska kuća, novi objekat zelene pijace, te niz pratećih poslovno-stambenih objekata.

Usvajanje novog Detaljnog urbanističkog plana Tivat-centar preduslov je za početak građevinskih radova na ovom objektu.

Prema riječima Dragana Kankaraša, gradonačelnika Tivta, ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, početak radova planiran je do kraja januara.

Vrijednost investicije je oko 12 miliona eura.

Izvor: Radio Skala - Kotor

montesky
December 5th, 2006, 08:35 PM
Tivat ce biti uskoro najvece gradiliste u Crnoj Gori posto je nedavno kanadskom milijarderu Piteru Manku prodat "Arsenal" pod uslovom da investira u Tivat pola milijarde eura. Tamo odavno nista nije gradjeno, a za ovaj kompleks koji je poceo da se gradi sam cuo da ce biti prelijep.
Potrudicu se da nabavim projekat ili slike projekta. Cim nabavim, postavljam ih na SSC

montesky
December 5th, 2006, 09:52 PM
Toliko o crnogorskom pasosu...

SRJ na pasošu i dogodine

Francuska kompanija “Aksalto” žaliće se i Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki zbog izbora znatno skupljeg američkog “Datakarda” kao dobavljača opreme za izradu ličnih dokumenata crnogorskih građana, najavljeno je “Vijestima” iz izvora bliskog Francuzima.
Nakon što MUP nije odgovorio na njihov prigovor, Francuzi su zastupnika ovlastili da se ove sedmice žali Komisiji, koja će imati rok od 15 dana za odgovor. Ako se obrate i sudu, potpisivanje ugovora sa izabranim ponuđačem će pričekati, a novih dokumenata vjerovatno neće biti prije 2008. godine. MUP je ranije planirao da novi pasoši budu spremni do sredine 2007. Tenderom je bilo planirano da se nova tehnologija u potpunosti primijeni u roku od devet mjeseci, a Amerikanci traže da to bude za 13 mjeseci.

montesky
December 6th, 2006, 10:47 PM
Tekst iz "Republike"
Pripreme za tender za izgradnju autoputeva kroz Crnu Goru privode se kraju

Veliko interesovanje za posao stoljeća

Vlada Crne Gore će uskoro raspisati međunarodni predtenderski oglas, kojim će pozvati zainteresovane investitore za izgradnju autoputeva, a za dva mjeseca bi mogao da bude raspisan i glavni tender – saznaje Republika.
Pomoćnik ministra za saobraćaj Radoš Šućur kazao je da su u posljednja dva mjeseca razgovarali s predstavnicima desetak najvećih preduzeća iz Evrope, Amerike, Izraela i Turske.
- Tražićemo najpovoljniju ponudu za Crnu Goru – kazao je Šućur, podsjećajući da je cio posao vrijedan oko tri milijarde eura.
Šućur je odbacio medijske spekulacije kuda će autoput prolaziti, dodajući da će to zavisiti isključivo od terena.
- Autoput sigurno neće ići primorjem i tu nema dileme. Od Bosne i Hercegovine ide preko Čeva, između Danilovgrada i Podgorice i odatle jedan krak ide prema Srbiji a drugi prema Albaniji – podsjetio je Šućur, dodajući da će struka presuditi da li će put od Podgorice prema Srbiji ići preko Kuča ili Bratonožića.
Šućur je objasnio da investitori u Crnu Goru ne dolaze na osnovu fizibiliti studije, jer po obimu saobraćaja Crnoj Gori i nijesu potrebni autoputevi.
- Ako u u jeku ljetnje sezone kroz Crnu Goru iz Srbije dođe oko 3.000 putnika ili 5.000 kroz tunel Sozina, to je za autoputeve premalo. Za to treba da bude makar 15.000. Kod Herceg Novog dnevno pređe 2.000 automobila, to je pet puta manje od onoga što jedan autoput zahtijeva.
– kazao je Šućur.
On je pojasnio da veliko interesovanje poznatih investitora objašnjava njihova vizija razvoja i Crne Gore i ovog dijela Evrope.
- Hrvati su došli do naše granice s autoputem, Albanci idu sa dobrim putevima, i to se mora spojiti – kazao je Šućur.
On ističe da će izgradnjom autoputeva država biti znatno promijenjena.
Odlični odnosi sa Srbijom
Šućur je za Republiku kazao da su odnosi Crne Gore i Srbije, kada je saobraćaj u pitanju, odlični.
- Upravo smo oko autoputa postigli dodirnu tačku, usaglasili smo te poslove. Produžili smo postojeći ugovor o kontroli leta na još šest mjeseci, da ništa ne bi moglo ostati u dilemi. Sjeli smo i dogovorili taj posao. Dogovorili smo se i oko željeznice i nemamo nijedno otvoreno pitanje sa Srbijom – opisao je Šućur korektne crnogorsko-srpske saobraćajne odnose. On nije htio da poistovjećuje državne odnose sa odnosima dvije nacionalne avio-kompanije, koje često imaju nesuglasice.
- Mi to nećemo da kometarišemo, jer su to kompanije, operateri koji se bore za tržište. Meni su te brojke koje se pominju vrlo sumnjive, a i ne želim se miješati u to. To je njihova poslovna politika – ogradio se Šućur.

BL
December 6th, 2006, 10:53 PM
- Hrvati su došli do naše granice s autoputem, Albanci idu sa dobrim putevima, i to se mora spojiti – kazao je Šućur.

bas lupa...

montesky
December 6th, 2006, 10:58 PM
bas lupa...

da znas!:nuts:
koliko znam, autoput u hrvatskoj je dosao do splita, a trenutno se radi do ploca. dok stignu do CG ima da prodje vremena. sto se tice albanije...:lol: ...e stvarno ne znam sto da recem, jos koju deceniju da pricekamo

BL
December 6th, 2006, 11:15 PM
i to jos zamjenik ministra!

montesky
December 6th, 2006, 11:23 PM
trebali bi nas uzet za savjetnike:)
svakako znamo vise no oni, a i od mnogih oko njih cim ih pustaju da pricaju ovakve gluposti

montesky
December 8th, 2006, 05:09 PM
Rekonstrukcija tunela ''Vrmac'' bi trebala da bude zavrsena do februara

Iako je otvaranje rekonstruisanog tunela “Vrmac”, koji prolazi kroz istoimeno brdo između Kotora i Tivta, bilo najavljeno za 13. jul, kako sada stvari stoje, biće otvoren, najranije, krajem februara 2007. Trenutno se u tunelu u smjenama radi non-stop, kako bi se ispoštovao najavljeni rok uvođenja tunela u saobraćaj. Radovi se odvijaju u centralnom dijelu tunela, radi se betonska obloga u proširenjima, a počelo je betoniranje rezervoara za vodu od 5.000 kubika, iz kojeg će kotorski vodovodni sistem uključiti dodatne količine vode

Kako je za Republiku potvrdio šef gradilišta i vođa projekta Draško Đurđević, do sada je završeno više od polovine tunela, a radnici su ovih dana angažovani na uvođenju niskonaponske i visokonaponske struje, uz rad na instalacijama.
Rekonstrukcija tunela “Vrmac”, prema njegovim riječima, teče predviđenom dinamikom, a otvaranje za saobraćaj planirano je za kraj februara ili početak marta naredne godine.

Boda Tajson
December 8th, 2006, 07:03 PM
hvala bogu, zbog ovoga mozda dodjem na more u cg sledece godine :D

montesky
December 8th, 2006, 08:16 PM
hvala bogu, zbog ovoga mozda dodjem na more u cg sledece godine :D

mozda ce naplacivati prolaz:D
vele da ce izgledati poput sozine

BL
December 9th, 2006, 05:28 AM
o boze! naplacuju tunele, obicne magistralne ceste, jos ce i setanje rivom krenuti naplacivati... :(

Radukin
December 9th, 2006, 12:56 PM
:weird: :ohno:

lindenthaler
December 9th, 2006, 02:09 PM
o boze! naplacuju tunele, obicne magistralne ceste, jos ce i setanje rivom krenuti naplacivati... :(

Pa putarine su normalne... ne vidim u čemu je problem? Ne padaju para s neba :(

BL
December 9th, 2006, 02:52 PM
putarina na magistralni put je crnogorski izum

lindenthaler
December 9th, 2006, 02:53 PM
^^ možeš i vozom & busem da putuješ, svakako na pravom su putu da budu ekološka država :lol:

Radukin
December 9th, 2006, 03:15 PM
^^ Pa da.To je ipak njima krajnji cilj :lol:

Podgoricanin
December 9th, 2006, 03:56 PM
Vrmac se nece naplacivati, definitivno! To je bila projekcija gradonacelnice KO, koja je vjerovatno mislila da bi tu opstina Kotor mogla nesto da strpne. Medjutim, od toga nema nista - izvor iz prve ruke...a izgledace slicno kao Sozina...

BL
December 9th, 2006, 04:22 PM
gfradonacelnik kotora ne konta da bi to najvise naskodilo ljudima iz kotora, meni ne bi bio toliki problem jednom godisnje ili jednom u 5 godina platiti, ali time bi kotorani na.ebali. prvo sto bi se bezbjednost u saobracaj, koja je ionako grozna pogorsala, a drugo sto bi ljudi opkoljavali tunel, pa bi to ispalo skuplje za sam grad i drzavu nego ovo!

Podgoricanin
December 9th, 2006, 05:17 PM
Ma to je budalastina obicna, tunel od 1600m naplacivati. Svi bi ponovo preko Trojice isli, ja prvi. Sreca da od toga nema nista...

podvodni
December 10th, 2006, 03:07 AM
Rekonstrukcija tunela ''Vrmac'' bi trebala da bude zavrsena do februara

Iako je otvaranje rekonstruisanog tunela “Vrmac”, koji prolazi kroz istoimeno brdo između Kotora i Tivta, bilo najavljeno za 13. jul, kako sada stvari stoje, biće otvoren, najranije, krajem februara 2007. Trenutno se u tunelu u smjenama radi non-stop, kako bi se ispoštovao najavljeni rok uvođenja tunela u saobraćaj. Radovi se odvijaju u centralnom dijelu tunela, radi se betonska obloga u proširenjima, a počelo je betoniranje rezervoara za vodu od 5.000 kubika, iz kojeg će kotorski vodovodni sistem uključiti dodatne količine vode

Kako je za Republiku potvrdio šef gradilišta i vođa projekta Draško Đurđević, do sada je završeno više od polovine tunela, a radnici su ovih dana angažovani na uvođenju niskonaponske i visokonaponske struje, uz rad na instalacijama.
Rekonstrukcija tunela “Vrmac”, prema njegovim riječima, teče predviđenom dinamikom, a otvaranje za saobraćaj planirano je za kraj februara ili početak marta naredne godine.

pa jel moguce da tunel jos nije otvoren.... pa zatvoren je od proslog leta...

Podgoricanin
December 10th, 2006, 04:29 PM
pa jel moguce da tunel jos nije otvoren.... pa zatvoren je od proslog leta...

Odronilo se 150m duznih tunela, inace bi davno gotov bio.

CortoMaltese
December 10th, 2006, 06:03 PM
Narode, sta cemo sa ovim cudovistem?

http://www.montenegro-canada.com/i//tn_IMGP0741.JPG

http://www.montenegro-canada.com/i//tn_IMGP0737.JPG

http://www.montenegro-canada.com/i//tn_IMGP0736.JPG

http://www.montenegro-canada.com/i//tn_IMGP0735.JPG

Dom Revolucije u Niksicu:|

montesky
December 10th, 2006, 06:22 PM
Sto se Vrmca tice, naravno da bih naplacivao prolaz, ne bih ljudima iz Boke recimo, al bih svima ostalima (narocito strancima!).
Prolaz kroz takve objekte bilo dje u svijetu u koje je toliko novca ulozeno se skoro obavezno naplacuje. mozda suma bude cisto simbolicna, ali se NAPLACUJE! CG nije bas toliko mocna finansijski da moze da finansira takve objekte, a da ih ne otplati. Ipak je (mislim) uzela kredit da bi se tunel zavrsio. ja se ne bih sekunda jednog razmilsljao sto bih uradio...ali sekund

BL
December 10th, 2006, 06:52 PM
ma sve treba da naplacuju i setnju rivom, svejedno od tog novca od putarine niko nista ne bi vidio.

CortoMaltese
December 10th, 2006, 06:58 PM
Pa u Budvi, se plaze Mogren 1 & 2 naplacuju...jedan evric ali vredi:yes:
Mozda ce uskoro da pocnu da naplacuju setnju zidinama starog grada, kao u Dubrovniku.

montesky
December 10th, 2006, 11:34 PM
ma sve treba da naplacuju i setnju rivom, svejedno od tog novca od putarine niko nista ne bi vidio.

ma malo preuvelicavas.
slazem se sa tobom da je glupost sto ce naplacivat putarinu na magistralnom putu za trebinje, al ovo nije nikako isti slucaj. sto veli corto...u dubrovnik (da ne idemo dalje) naplacuju setnju zidinama starog grada!!
ma u svakom slucaju, ko nece kroz tunel, uvijek ima alternativu!!

BL
December 10th, 2006, 11:55 PM
pa u tom je i problem sto ce svi lokalci izabrati altermativu ionda si napravio 10x vecu stetu nego sto ces zaraditi tunelom.

montesky
December 11th, 2006, 10:59 AM
pa u tom je i problem sto ce svi lokalci izabrati altermativu ionda si napravio 10x vecu stetu nego sto ces zaraditi tunelom.

BL, ne citas sve sto sam napisao! Reka sam da ovima iz Boke barem ne bi trebali da naplacuju, al strancima definitivno da

BL
December 11th, 2006, 12:19 PM
pa posto Cg se fura na demokrtatiju ne vjerujem bas da ta vrsta deskriminiacije je primjenjiva. To iskreno nisam nigdje cuo.

montesky
December 11th, 2006, 02:58 PM
pa posto Cg se fura na demokrtatiju ne vjerujem bas da ta vrsta deskriminiacije je primjenjiva. To iskreno nisam nigdje cuo.

da smo zdravo, ako ne moze...ne moze

Pavle4488
December 11th, 2006, 10:31 PM
jesi i ti ogi čudan...
pa logično je da vlada CG hoće da izvuče što više novca strancima, a da domaći to što bezbolnije prežive
tako i treba, ne vidim čemu čuđenje
jebo demokratiju, svrha političkih sistema je da rade za narod, a ne naroda da rade za pol. sisteme, u ovom slučaju demokratiju

Boda Tajson
December 11th, 2006, 10:37 PM
To je kao parking, stanari zgrade ne moraju, dok svi ostali placaju :) SAmo treba cenu prolaza prilagoditi tako da ljudima ipak bude isplativije da prodju kroz tunel nego preko brda. Koliko uopste ima km taj put?

BL
December 11th, 2006, 10:51 PM
idu mi na zivce te putarine sve ce krenuti naplacivati, njemacka, dansksa, grcka ne naplacuju autoputeve, a mi cemo jebene magistrale.

lindenthaler
December 11th, 2006, 11:16 PM
^^ e sada majke mi zvučiš frustirano, pa što ne koristiš bus, voz ako su ti toliko mrske putarine ?

CVRKI
December 11th, 2006, 11:49 PM
^^ BL ima pravo da se ljuti, ako placas autoput izgradjen privatnim parama to je jedna stvar, al' kad placas drzavne drumove placas ih dva puta, prvi put kroz porez, znaci to su otvorena vrata svakakvim marifetlucima, kao u Srbiji.
Diskriminacija turista vs domorodaca je evropski no-no :nono: znaci placat ce SVI, a Crnogorci, kao sto rekoh, dva puta.
Vojvodjani su svoje "autoputeve" platili cak (najmanje) tri puta, al' Vojvodjani su Vojvodjani :laugh:

BL
December 12th, 2006, 01:39 AM
havla bogu da neko konta sta zelim reci.
btw kad idem busom opet kroz cijenu karte placam tu putarinu.

Radukin
December 12th, 2006, 01:51 AM
^^
Podrzavam BL!
A mi Vojvodjani,blesavi ko i uvek:)

BL
December 13th, 2006, 12:47 AM
Crna Gora među pet najpoželjnijih svjetskih destinacija za kupnju nekretnina

Na listi agencije For you property partners nalaze se i Rumunjska, okolica Sofije u Bugarskoj, Cape Verde i SAD

Crna Gora se na listi britanske agencije za promet nekretninama For you property partners nalazi među pet destinacija s najzanimljivijim nekretninama koje treba kupiti sljedeće godine i koje će donijeti zaradu. "Ako tražite glavne dobitke u sljedećih godinu dana, onda su najzanimljivije nekretnine smještene u Crnoj Gori, Rumunjskoj, okolici Sofije u Bugraskoj, na otočju Cape Verde ili u Americi", navodi direktor britanske agencije Chris Howard. Vijest je objavila srpska agencija FoNET, a Visit Montenegro News ovome je dodao i zaključak nezavisnih stručnjaka prema kojem je Crna Gora uvrštena među 25 najzanimljivijih rastućih ili već razvijenih nacionalnih tržišta u ovom dijelu svijeta.

"Što čekate? Sada možete kupiti ruševne građevine na prostoru većem od 500 četvornih metara s izvrsnim pogledom na more za 30.000 funti. Možete obnoviti postojeću nekretninu ili izgraditi novu na zemljištu veličine 650 četvornih metara i svega pet minuta udaljenu od zračne luke za iznos od 75.000 funti. Možete izgraditi bazen ili kupiti nove apartmane za 150.000 funti i sve te nekretnine možete prodati ili iznajmiti nakon što ih dovršite". Poruka je to svim investitorima, ali i poziv koji su uputili nezavisni stručnjaci za nekretnine. Krajem prosinca oni će objaviti on-line publikaciju pod nazivom Amberland s istraživanjima, analizama i savjetima o ulaganju u Crnu Goru i prognozama za sljedeću godinu. Lista zemalja koje će se naći u ovoj publikaciji obuhvatit će sve zanimljive i privlačne turističke destinacije među kojima su Australija, Bahrein, Belize, Bugarska, Kanada, Kostarika, Hrvatska, Češka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Estonija, Gana, Litva, Malezija, Malta, Meksiko, Maroko, Novi Zeland, Sjeverni Cipar, Poljska, Rumunjska, Tajland, Turska i Ukrajina. Prema prognozama stručnjaka, Boka Kotorska će u idućoj godini biti jedna od najpopularnijih i najtraženijih lokacija na svijetu, posebno nakon što je milijarder Peter Mank, kupio zemljište Arsenala u Tivtu i najavio gradnju marine i pratećih turističkih sadržaja. U proteklih godinu dana cijene nekretnina u Tivtu skočile su za 50 posto te se stan u najmanjem gradu u Boki prodaje za 1500 do 2000 eura. Iako se ne gradi mnogo, a u ponudi su uglavnom stare vile i zemljišta s lošom infrastrukturom, Crna Gora je nakon osamostaljenja postala jako uzbudljivo tržište nekretnina, a posebno je zanimljiva Rusima, Britancima i Ircima.

montesky
December 15th, 2006, 11:36 AM
http://img246.imageshack.us/img246/7111/foxlogooy5.jpg

POZNATA AMERIČKA TELEVIZIJSKA KORPORACIJA TRAŽI FREKVENCIJE U CRNOJ GORI

Dolazi TV FOX

Direktor Agencije za radio-difuziju Abaz Džafić kazao je za “Vijesti” da će, zbog velikog interesovanja prije svega stranih elektronskih medija, predložiti Savjetu RDC da raspiše tender za novu podjelu frekvencija.
On je kazao da je za frekvencije najzainteresovanija poznata američka televizijska korporacija FOX.
- Predstvanici poznate američke televizijske mreže FOX su posjetili ARD. Željeli su da se upoznaju sa uslovima za formiranje svoje televizijske stanice u Crnoj Gori. Isto što je važilo i za medije iz okruženje i ono što smo rekli beogradskoj Televiziji Pink moraće da ispune i oni. Koliko god bili moćni i veliki, moraće da poštuju zakon i da formiraju svoj studio, da obezbijede prenos signala i da zaposle ljude odavde - kazao je on.

montesky
December 15th, 2006, 12:32 PM
Ruska kompanija "Tradeunique" koja je najpoznatija u Crnoj Gori po tome sto je upravo ona izgradila hotel "Splendid" koji se racuna ako ne najluksuzniji, onda medju najeksluzivnijim hotelima u CG, kupila je prije nekoliko mjeseci ogromno zemljiste na poluostrvu Lustica, ukljucujuci staro Austro-ugrasko utvrdjenje.

U planu je, izmedju ostalog, izgradnja eksluzivnog hotela i rezidencijalnog naselja.

Trenutni izgled lokacije

http://img246.imageshack.us/img246/9912/arza1da9.jpg

http://img227.imageshack.us/img227/9571/arza2rj3.jpg

http://img246.imageshack.us/img246/1720/arza3sn9.jpg

Projekat je zavrsen i evo kako ce sve to da izgleda

http://img204.imageshack.us/img204/213/arza4gh0.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/9089/arza5qn0.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/2997/arza6md1.jpg

http://img225.imageshack.us/img225/4581/arzali3.jpg

Arza peninsula is amongst the most attractive and challenging location on the coastline of Montenegro. Its unique ambiental features recommend Arza to be considered as the best opportunity for development in domain of modern tourism. Located at the very entrance of Bokakotorska bay, Arza peninsula simply requires very specific and creative approach to build a micro urban structure to maintain peninsula alive all year around.

To achieve this goal, the development concept including exlusive hotel facilities, entertainment facilities, sport and recreation facilities, shopping centers,etc. would be a supplement to construction of residential facilities.

Small mediterian “piazza” shall be errected in vicinity of the existing stone tower. The total urban area will be more than 250 000 sqm,of which 150 000 sqmeters of residential housing, 45 000 sqmeters hotel accomodation and nearly 50 000 sqmeters of all other facilities.

lindenthaler
December 15th, 2006, 12:37 PM
^^ u izgleda dobro, gde se to nalazi tačno?

montesky
December 15th, 2006, 12:40 PM
A evo i njihove reference u Crnoj Gori...Hotel "Splendid" u Becicima (Budva)

http://img219.imageshack.us/img219/601/5vb6.jpg

http://img360.imageshack.us/img360/3773/31rh9.jpg

http://img224.imageshack.us/img224/8607/2py5.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/5750/4kt1.jpg

http://img96.imageshack.us/img96/9956/6mb8.jpg

http://img360.imageshack.us/img360/8046/7bc0.jpg

http://img84.imageshack.us/img84/9991/8uf9.jpg

Dziggy
December 15th, 2006, 04:15 PM
^^ Bolest!

montesky
December 17th, 2006, 09:53 AM
CIJENE NEKRETNINA U CRNOJ GORI LETE U NEBO

Svakodnevne potvrde da stranci na obali kupuju gotovo sve što je na prodaju potakla je ovih dana šalu da će Crna Gora uskoro biti kontinentalna država – stranci će kupiti čitavo Primorje. Šala ne izaziva smijeh, pogotovo zbog toga što na meti trgovaca nije samo obala. Već su s koferima para kupci krenuli u potragu za dobrim placevima i nekretninama na planinskom području. O ovom pohodu na nekretnine izvještavaju dopisnici “Pobjede”.
Ma koliko se činilo nevjerovatnim, Barani danas vrijednost svojih stambenih i poslovnih prostora upoređuju sa trenutno važećim u Moskvi. Tamo kvadratni metar stambenog prostora doseže i pet hiljada dolara.
Kupci iz Rusije, posebno iz Moskovskog okruga, značajno su podigli cijene u Baru. Vlasnici agencija za nekretnine, potvrđuju da je tržište živnulo dolaskom ruske klijentele i da je ovo faktički, drugi, veliki talas kupovine, jer je slična situacija bila prije desetak godina, nakon dolaska izbjeglica iz bivših jugoslovenskih republika. Za svoj novi životni prostor najzainteresovaniji su stanovnici Moskve, starosne dobi od 45 do 55 godina. Oni kao veliki motiv za kupovinu pominju dobre klimatske uslove, čistoću grada, mir i slično. U pojedinim transakcijama, potvrđuju iz Agencije "Lunil", cijena stambenog kvadrata dostiže i do 1.900 eura, dok je cijena poslovnog prostora duplo veća.
Porast cijena prate i građevinari u Baru. Zavod za izgradnju Bara prodaje po 1.300 eura kvadrat novoizgrađenog stambenog prostora, dok se investitor, "Fin invest" iz Podgorice oglasio sa cijenom od 1.500 eura, koliko trenutno prodaje kvadrat u višespratnici koja se gradi nadomak barskog pristaništa, javlja dopisnica iz Bara.
Veliki bum stigao je i na Žabljak. Od ljetos je krenula velika prodaja placeva, livada, kuća i vikendica. Svetomir Šljivančanin, v.d. načelnik Područne jedinice Žabljak, Uprave za nekretnine, kaže da je ove godine više nego duplo povećan obim posla za promet nekretninama nego prethodne. Dok je u prošloj godini bilo 305 takvih predmeta, do kraja ove biće ih više od 600. Šljivančanin, međutim, potvrđuje da je više domaćih kupaca nego stranaca, ali da ima i stranaca, vlasniika firmi u Crnoj Gori, koji kupuju veće površine zemlje.
Pouzdano se ne zna koliko košta kvadratni metar zemljišta, kuća i stanova, ali se vjeruje da je značajno skuplji nego ranijih godina. Govori se da je, zavisno od udaljenosti od grada, cijena zemljišta od nekoliko eura do sto i više za kvadrat. Pominje se da su pojedinci prodajom kuće i okućnice "uzeli" preko pola miliona eura, a pojedici i blizu milion. Neki od njih već kupuju stanove i kuće u Podgorici i u gradovima na Primorju. Šta se dešava na Žabljaku rječito govori podatak da je imovina kupljena prije neku godinu za 40.000 njemačkih maraka nedavno prodata za 350.000 eura. Ako je suditi po zvaničnim podacima Uprave prihoda na Žabljaku, u gradskim pričama ima istine, jer njihova stručna služba tvrdi da je naplata poreza u ovoj u odnosu na prethodnu godinu viša nego četiri puta. Naime, u ovoj godini naplata poreza na promet za opštinu Žabljak iznosi 113.526,48 eura dok je prethodne bilo 26.825,33 eura, saopštava “Pobjedin” dopisnik.
I tržište nekretnina u Podgorici naglo je živnulo, a cijene ne miruju. Tačnije, lete ka nebu. Razlog za takva dešavanja Nebojša Vuksanović iz podgoričke agencije za nekretnine Krstaš vidi u velikim količinama novca do kojih su nenadano došli Primorci.
- Dešava se da oni kupuju i po dva tri stana. Naravno, i stambeni krediti dali su svoj doprinos porastu cijena. Jednako su traženi i stari i novi stanovi. Trenutno kvadratni metar u stambenim zgradama na Starom aerodromu, Zabjelu i Zagoriču može da se nađe po hiljadu eura, dok Preko Morače nema ispod 1.500 eura po kvadratu. U ekskluzivnim zgradama cijene su i znatno više. Potražnja za stanovima je toliko velika da se razgrabe prije nego je temelj nove zgrade iskopan. Cijena stambenog prostora u izgradnji je nešto niža- u većim stanovima kvadrat je 900 eura, a manjim, traženijim od 1.000 eura pa naviše. Tako, sada je već to pravilo, investitori grade za poznate kupce. Ne tako davno, na jednog kupca je dolazilo trideset nekretnina, dok je sada obrnuto, kaže Nebojša Vuksanović napominjući da vlada veliko interesovanje i za kupovinu kuća.
- U Podgorici se mnogo kuća prodaje bez urednih ČČpapiraČČ, tako da je njihova cijena nešto niža, dok se one, ekskluzivne, koje imaju urednu dokumentaciju, prodaju i za milion eura. Na cijeni su i placevi tako da oni preko Morače, pod Goricom, u Maslinama, Zagoriču i Zabjelu, posebno oni gdje su ucrtani objekti i plaćene komunalije, koštaju od pedeset do stotinu eura metar kvadratni, dok su nešto jeftiniji u Donjoj i Gornjoj Gorici, objašnjava Vuksanović uz napomenu da je prodaja placa pored mosta Milenijum, nekadašnje vlasništvo vojske po cijeni od 2.700 eura po kvadratu izazvalo pravu pometnju na tržištu.
- Prodaja placeva je zastala jer prodavci čekaju da vide je li ovako visoka cijena pojedinačan primjer ili će postati trend, tvrdi Vuksanović.
Na mojkovačkom tržištu nekretnina još ne događa ništa spektakularno. Ne nude se, kao na nekim drugim mjestima, stotine hiljada eura za poljane, cijene stanova nijesu skočile preko noći, ne dolaze stranci sa džakovima punim para. Ali, očekuje se da kupci neće ni ovo područje zaobići. Nagli porasta cijena mogao bi da uslijedi nakon ostvarenja najava nekih stranih kompanija da su spremne za ulaganja u izgradnju mojkovačkog ski centra. Kada to jednom krene, rekli su stručnjaci našem dopisniku, doći će do prave eksplozije cijena na mojkovačkom tržištu nekretnina.
Oni koji pretenduju na poznavanje prilika u Crnoj Gori, skloni su da ustvrde da je ovolika kupovina nekretnina način da se opere prljavi novac, dok drugi smatraju da je ovom trgovinom potvrđeno da je Crna Gora idealno mjesto za ulaganje svjetskog kapitala, prije svega u turizam. Pri tome je Crna Gora u svoj budžet neplanirano inkasirala preko pola miliona eura na ime poreza na promet nekretninama.
Došlo je evo vrijeme da mnogi zadovoljno trljaju ruke zbog dobro unovčene djedovine.

Peraške palate za Engleze i Irce

Ako izuzmemo uže područje Svetog Stefana, pravi hit je Perast, u kojem trenutno ima više automobila sa upravljačem na desnoj, nego na "našoj" - lijevoj strani. Riječ je o Englezima i Ircima, koji su prosto okupirali ovaj gradić. Cijena stana ili apartmana u renoviranim viševjekovnim palatama kreće se između pet i šest hiljada eura, a novinar "Pobjede" bio je svjedok kada je staro prostrano kućište, porušeno u zemljotresu 1979. godine, prodato čak za 1,6 miliona eura! Nalazi se bukvalno u vodi, a to mora i treba da se plati.
Slično je i sa cijenama nekretnina u starom kotorskom gradu, gdje je kvadrat dostigao 3,5 do četiri hiljade eura. U prostoru među zidinama nedavno je živjelo čak 1.700 stanovnika, a računa se da ih sada, ako izuzmemo Britance i Ruse, nema više od 1.100. Na izuzetnoj cijeni je i područje Dobrote i Ljute, gdje se stanovi mogu prodati i preko dvije i po hiljade eura (novogradnja), a građevinski placevi u Grblju i na putu Trojice - Njeguši sa pet dostigli su cijenu i do 70 eura.

I Cetinje živnulo

Kao i u drugim krajevima Crne Gore Cetinje i okolina postali su privlačni kupcima nekretnina. Prodavci su se već prilagodili tražnji pa stanove i kuće u prijestonici nude po cijenama znatno većim od ranijih.
Službu katastra svakodnevno opsjedaju predstavnici brojnih agencija. Za kupovinu se uglavnom interesuju stranci koji najčešće i ne vide zemljište koje je predmet njihovog interesovanja. Traže "lovišta" i mirni kutak za odmor. U okolini Čeva i na više mjesta u Riječkoj nahiji prodati su neki posjedi, ali i stare napuštene kuće. Slične transakcije zabilježene su i u okolini Trešnjeva.
- Neki Englezi su dolazili u blizinu Izvora kod Bate, interesuju se. Obično novi kupci žele imanja po skici buduće Jonsko-jadranske magistrale. Međutim, problem predstavljaju neriješeni imovinsko pravni odnosi, jer se imanja o kojima je riječ vode najčešće na đedove i prađedove, a cijene su sada enormne i veće su po 30 puta od onih prije ovog talasa koji je stigao iz Primorja, kaže Momčilo Momo Jovanović, predsjednik MZ Bata.
Prije ove "rusko-engleske" trgovine udaljena imanja cetinjske opštine prodavana su, reklo bi se po simboličnim cijenama.

Kvadrat stana u Budvi 5.000 eura

Dolaskom Rusa, Albanaca, kao i bogatih ljudi sa korijenima u Crnoj Gori cijene nekretnina na području opštine Budva enormno su porasle, povećane su čak deset puta. Mnogi mještani dobro trguju, ali ima i onih koji svoja imanja i kuće čuvaju za buduće generacije.
Po nezvaničnim informacijama kvadratni metar poslovnog prostora u Svetom Stefanu, Miločeru i Starom budvanskom gradu iznosi deset hiljada eura. S obzirom na to da je opština Budva podijeljena u nekoliko zona, prema njima se i formiraju cijene zemljišta. U prvoj zoni kvadratni metar košta oko 300 eura, ali nezvanično cijene se kreću i do hiljadu eura. Isto nezvanično, kvadratni metar stambenog prostora na Svetom Stefanu, Miločeru, Starom budvanskom gradu, kao i u prvoj zoni dostiže i pet hiljada eura. Vlasnici agencija za nekretnine zadovoljno trljaju ruke, ali ne žele da daju zvanične informacije, čuvaju poslovne tajne.
Posljednjih nekoliko godina na području Budve stiglo je čak četiri do pet hiljada novih stanovnika ne samo iz okolnih gradova, već i iz drugih država. Uglavnom je riječ o bogatim ljudima koji su dobro odriješili kesu, kupuju vile, stanove, zemljište i grade, naravno, hotele i ugostiteljske objekte. Poznato je da na području opštine Budva ima oko 70 hotela kao i osam kompanija, a vlasnici su, uglavnom stranci. U školama, osnovnoj i srednjoj, upisano je čak oko 15 stranih državljana Rusi, Albanci, a ima i Kineza. Njihovi roditelji su imućni i uglavnom su vlasnici velelepnih vila i hotela.

Petrovčani čuvaju svoje bogatstvo
U Petrovacu trgovci nekretninama uglavnom ostaju kratkih rukava. Petrovčani ne žele ni da razgovaraju o prodaji nekretnina, očevinu i đedovinu čuvaju za nove generacije. Kako nezvanično saznajemo, za jednu od vila u ovom mjestu ruski biznismen nudio je čak četiri miliona eura, ali nije uspio da nagovori vlasnika da je proda.

http://img226.imageshack.us/img226/5762/1166320610sm6.jpg

Singidunum
December 17th, 2006, 12:47 PM
Ruska kompanija "Tradeunique" koja je najpoznatija u Crnoj Gori po tome sto je upravo ona izgradila hotel "Splendid" koji se racuna ako ne najluksuzniji, onda medju najeksluzivnijim hotelima u CG, kupila je prije nekoliko mjeseci ogromno zemljiste na poluostrvu Lustica, ukljucujuci staro Austro-ugrasko utvrdjenje.

U planu je, izmedju ostalog, izgradnja eksluzivnog hotela i rezidencijalnog naselja.

Trenutni izgled lokacije

http://img246.imageshack.us/img246/9912/arza1da9.jpg

http://img227.imageshack.us/img227/9571/arza2rj3.jpg

http://img246.imageshack.us/img246/1720/arza3sn9.jpg

Projekat je zavrsen i evo kako ce sve to da izgleda

http://img204.imageshack.us/img204/213/arza4gh0.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/9089/arza5qn0.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/2997/arza6md1.jpg

http://img225.imageshack.us/img225/4581/arzali3.jpg

Arza peninsula is amongst the most attractive and challenging location on the coastline of Montenegro. Its unique ambiental features recommend Arza to be considered as the best opportunity for development in domain of modern tourism. Located at the very entrance of Bokakotorska bay, Arza peninsula simply requires very specific and creative approach to build a micro urban structure to maintain peninsula alive all year around.

To achieve this goal, the development concept including exlusive hotel facilities, entertainment facilities, sport and recreation facilities, shopping centers,etc. would be a supplement to construction of residential facilities.

Small mediterian “piazza” shall be errected in vicinity of the existing stone tower. The total urban area will be more than 250 000 sqm,of which 150 000 sqmeters of residential housing, 45 000 sqmeters hotel accomodation and nearly 50 000 sqmeters of all other facilities.

Ne kapiram. Jel to utvrdjenje Mamula? Ako jeste jel planiraju da spoje ostrvo sa kopnom ili je u pitanju drugi objekat na samom polustrvu.

I jel to blizu Zanjica? Tamo je more jako cisto, nadam se da nece upropastiti.

Belgrade city
December 17th, 2006, 01:39 PM
To je meni veoma glupo pored istoriskog spomenika da se izgradi hotel ....... veoma glupo ... to treba da ostane kako jeste ako vec hocete da sredjujete nesto onda malo doterajte tvrdjavu !

Malkavian
December 17th, 2006, 01:42 PM
^^ Jedno pitanje, da li sam ja stekao pogresan utisak da se svi brze razvijaju od nas?

I RS i Kosovo i MNT???

Belgrade city
December 17th, 2006, 01:54 PM
Da stekao si pogresan utisak ... mi se brze razvijamo i od CG i od BIH i od MK i od KiM pogledaj samo BDP i sve ce ti biti jasno...

Podgoricanin
December 17th, 2006, 04:28 PM
Nema ovde pouzdanih podataka o BDP...to ne moze biti neki mjerodavan indikator...

Dziggy
December 17th, 2006, 04:37 PM
Da li ima neko u CG ko se brine sta ce se desiti kada se cela obala proda strancima?

Belgrade city
December 17th, 2006, 05:45 PM
Nema ovde pouzdanih podataka o BDP...to ne moze biti neki mjerodavan indikator...

Naravo da ima ... moze biti i te kako

Srbija :

Ukupno : $47,77 billion

Po glavi stanovnika : $5,713

Crna gora

Ukupno : $2.412 billion

Po glavi stanovnika : $3,800

Makedonija

Ukupno : $15.78 billion

Po glavi stanovnika : $6,645

Pa ti sad vidi ...

@Dizggy

Ako vec i nisu celu prodali

Dziggy
December 17th, 2006, 05:50 PM
^^ Pa kad ljudi ne razmisljaju. A ono sto sam ja i pre godinu i dve godine govorio ostvaruje se! Jedini koji cuvaju zemlju i nikome je ne prodaju su Albanci.

Samo ljudi jos nisu svesni i ne vide...Nazalost, kasno ce da progledaju...

Singidunum
December 17th, 2006, 05:56 PM
Naravo da ima ... moze biti i te kako

to ne ukljucuje sivu ekonomiju koja je ovde ogromna. ipak nije ovo svajcarska pa da gdp moze lako da se izracuna. ti podaci su samo nagadjanja ali se razlikuju od izvora do izvora,

Belgrade city
December 17th, 2006, 06:12 PM
U ovom slucaju izvor je Wikipedia !

Boda Tajson
December 17th, 2006, 06:29 PM
Jedini stvarni podaci se mogu naci na sajtu zavoda za statistiku. Naravno, bez uracunate sive ekonomije(koju je verovatno i nemoguce izracunati). Svi ostali podaci sa vikipedije, CIA faktbuka :D i slicno su iz ko zna kojih izvora ili jednostavno samo procene.

Pavle4488
December 17th, 2006, 06:43 PM
U ovom slucaju izvor je Wikipedia !

jak ti izvor u pi*ku materinu

Foolish Farmer
December 17th, 2006, 11:23 PM
Is anyone able to confirm the information on this page?

http://motorways-exitlists.com/europe/mne/montenegro.htm

Belgrade city
December 18th, 2006, 12:47 AM
jak ti izvor u pi*ku materinu

Sto sta fali wikipediji svi podaci su tacni !!! :P:P::P:P
Nego tebi je krivo sto smo mi jaca zemlja i sto bolje zivimo ...

boze koja .....

lindenthaler
December 18th, 2006, 01:09 AM
Sto sta fali wikipediji svi podaci su tacni !!! :P:P::P:P
Nego tebi je krivo sto smo mi jaca zemlja i sto bolje zivimo ...

boze koja .....

svako može da menja stvari u vikipediji, ali često su izvor za takve gdpove sama CIA itd... pa misli...

Belgrade city
December 18th, 2006, 01:18 AM
Pa naravno da moze svako da menja .... ali sve se to kontroliste nap eto sad ja mogu da promenim i da pise da je glavni grad srbije subotica ... ne ide to tako ... sve promenjene informacije se kontrolisu !

Podgoricanin
December 18th, 2006, 01:26 AM
CIA factbook nema veze s mozgom, po njima mi 83% roba proizvedenih u CG izvozimo za Svajcarsku...uglavnom, i CG i BiH i Srbija imaju prosjecnu platu tu izmedju 250 i 300 evra, tako da svi zajedno zivimo extra... :(

Malkavian
December 18th, 2006, 01:28 AM
Wiki je dobra samo za osnovne cinjenice o necem. Dublje istrazivanje zahteva mnogo vise googlanja...

montesky
December 18th, 2006, 04:41 PM
Nadjoh jos neke slike iz hotela Splendid

http://img82.imageshack.us/img82/7241/splendid1zo4.jpg http://img222.imageshack.us/img222/276/2ow0.jpg

montesky
December 18th, 2006, 04:45 PM
Nadjoh jos neke slike iz hotela Splendid

http://img82.imageshack.us/img82/7241/splendid1zo4.jpg

http://img222.imageshack.us/img222/276/2ow0.jpg

http://img222.imageshack.us/img222/1148/3hu4.jpg

http://img90.imageshack.us/img90/8852/4ep2.jpg

http://img222.imageshack.us/img222/9348/5ht3.jpg

http://img90.imageshack.us/img90/946/6eg0.jpg

http://img222.imageshack.us/img222/3579/7vg4.jpg

http://img478.imageshack.us/img478/5930/8na6.jpg

Singidunum
December 18th, 2006, 08:13 PM
Koje su cene u hotelu Splendid?

Pavle4488
December 18th, 2006, 08:17 PM
Nego tebi je krivo sto smo mi jaca zemlja i sto bolje zivimo...

nadam se da si jako lijep i zgodan

lindenthaler
December 18th, 2006, 08:26 PM
^^ LOL ... upravu si, BG City ajde isqliraj...

@Splendid, hotel je vr'

Belgrade city
December 18th, 2006, 08:57 PM
E drago mi je sto tako mislis ! :sleepy:

@steva

tebe niko nista nije pitao ...

vratimo se na temu ....

montesky
December 19th, 2006, 11:50 AM
Koje su cene u hotelu Splendid?

Cijene za 2007.

http://img224.imageshack.us/img224/1176/136bc8.jpg

montesky
December 19th, 2006, 11:53 AM
Za novu zgradu Vlade 5,8 miliona

Crnogorska Vlada dobiće krajem 2008. godine novu zgradu u Karađorđevoj ulici u centru Podgorice, vrijednu oko 5,8 miliona eura, navodi se u predlogu budžeta za 2007. godinu, koji će uskoro razmatrati Skupština.
Izlaskom iz sadašnje zgrade u Ulici Jovana Tomaševića, koja zbog svog oblika nosi nadimak “dva sanduka”, Vlada više neće morati da plaća zakup Demokratskoj partiji socijalista. Visina zakupnine još nije poznata javnosti, iako su to pitanje poslanici u republičkoj Skupštini nekoliko puta postavljali ministru finansija. Zato se ne zna koliko će Vlada uštedjeti prelaskom u novu zgradu i za koliko godina će se investicija isplatiti.
U podacima o novoj zgradi koji se nalaze u kapitalnom budžetu, među projektima Direkcije javnih radova, navodi se da je cilj njene izgradnje prostorno objedinjavanje Predsjedništva, Skupštine i Vlade i trajno rješenje pitanja smještaja izvršne vlasti.
Zgrada, koja će biti smještena na prostoru iza Predsjedništva, imaće površinu od 4.450 kvadratnih metara, uz podzemnu garažu od 2.660 kvadrata sa 80 parking mjesta namijenjenih korisnicima objekata Predsjedništva, Skupštine i Vlade. U njoj će biti smješteni predsjednik i potpredsjednici Vlade, ministri bez portfelja, Generalni sekretarijat, Biro za odnose sa javnošću sa pratećim administrativnim i tehničkim prostorijama.
Troškovi izgradnje zgrade u narednoj godini iznosiće 2,22 miliona eura, a u 2008. godini 3,63 miliona. Opština Podgorica će u investiciji učestvovati obezbjeđivanjem lokacije i naknadom za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.
Za 2007. je planirana izrada projektne dokumentacije, pribavljanje dozvola i saglasnosti, raspisivanje javnog nadmetanja, izbor izvođača radova i početak gradnje.

SAKBAZ
December 20th, 2006, 01:05 AM
Ne kapiram. Jel to utvrdjenje Mamula? Ako jeste jel planiraju da spoje ostrvo sa kopnom ili je u pitanju drugi objekat na samom polustrvu.

I jel to blizu Zanjica? Tamo je more jako cisto, nadam se da nece upropastiti.

prica se prica da rusi dolaze
o o
prica se prica da rusi dolaze
u u

:banana:

ko je dozvolio da se gradi pored tvrdjave????
sve pod plastom luksuza s nekim domacim likovima.

koji je to luksuz vi meni odgovorite?

elitne destinacije su: sardinija, portofino, monako, porto banus, juzna francuska obala.....
zasto?
zato sto imaju nesto unikatno. sardinija ima NAJLJEPSU PRIRODU na mediteranu. monako ima arhitekturu, kazina, formulu itd.
izgradnjom apartmana u krasicima, najvece luksuzne marine u tivtu i ovog bacuskinog sranja crna gora staje sebi na put.
zasto?
zato sto nema obalu dugacku kao francuska spanija ili italija vec pedalj manji od costa brave. ljudi dodju da vide prirodu a ne beton. crna gora nema arhitekturu koja bi mogla da parira ostalim destinacijama. jedina prednost je priroda koju ovako krmcimo. pogledajte ovaj site www.princess.cg.yu. ako neko ima neki update posaljite, bas bih volio da vidim jesu li dobili dozvolu i jesu li ista uradili.

crnogorcu je dovljno prosut pricu da je luksuz . ZIDAJ.
klasicna odlika sirotinje.

boka je bila zaliv ljepote sad je zaliv betona.

Dziggy
December 20th, 2006, 04:55 AM
E drago mi je sto tako mislis ! :sleepy:

@steva

tebe niko nista nije pitao ...

vratimo se na temu ....

uuu ne znas s kim se kacis ... :)

Luka
December 20th, 2006, 08:09 AM
Dobro izgleda ovaj Splendid :okay:

montesky
December 21st, 2006, 01:31 PM
Jos jedan projekat koji ce finansirati Rusi. Radi se o lokaciji dje se trenutno nalazi parking preko puta Poste.

http://img209.imageshack.us/img209/8854/2vz1.jpg

http://img337.imageshack.us/img337/166/3po7.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/5500/4vf8.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/9172/5ec9.jpg

http://img225.imageshack.us/img225/1966/8ph5.jpg

http://img225.imageshack.us/img225/6426/7ty5.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/8863/6zf7.jpg

Luka
December 21st, 2006, 02:07 PM
Gledao danas novog Dzejms Bonda. Sjajna reklama za crnu goru :okay:

montesky
December 21st, 2006, 02:44 PM

Nijesam ga jos gledao, al sam cuo neke komentare. Ma samo da se ne razocaraju kada dodju:)

MareCar
December 21st, 2006, 04:12 PM

Pogotovu zato sto se u filmu vidi nesta kao francuska, a kaze se da je crna gora... :D Goste ocekiva iznenadjenje... :D:nuts:

Luka
December 21st, 2006, 04:28 PM
Da, moram reci da izgleda kao da je snimano u Marseju. Takodje hotel Spelndid odlicno izgleda na filmu (a pretpostavljam i uzivo), a policija vam takodje fenci izgleda u onim automobilima.

lindenthaler
December 21st, 2006, 05:17 PM
Da, moram reci da izgleda kao da je snimano u Marseju. Takodje hotel Spelndid odlicno izgleda na filmu (a pretpostavljam i uzivo), a policija vam takodje fenci izgleda u onim automobilima.

pa film i nije sniman u crnoj gori nego u češkoj mislim :laugh:

Podgoricanin
December 21st, 2006, 07:30 PM

Sto, u filmu policija vozi Skode Octavie bez rotkapna, a inace se voze Golfovi 5 (rijetko 4), Fordovi Exploreri i sl. - vise fenci izgledaju uzivo...

SAKBAZ
December 22nd, 2006, 12:25 AM
gledao sam film.
i nece bit toliki problem ako neko bude ocekivao slicne stvari s filma.
mozda pokoja zgrada, imamo i mi bentlije i ferarije, posebno ljeti.

SAMO da ne krenu vozom

bilo bi :wtf: (WTF = what the fuck)

Luka
December 22nd, 2006, 08:27 AM
pa film i nije sniman u crnoj gori nego u češkoj mislim :laugh:
Scene koje se dogdjaju u Crnoj Gori su i snimljene tamo. Ona jurnjava na aerodromu i po pisti je snimljena u ceskoj :)

montesky
December 22nd, 2006, 11:03 AM
Citam juce u novinama...umro neki predsjednik Turkmenistana, diktator, ludak!!
Interesovalo me kako izgleda uopste glavni grad te zemlje i bio sam vise nego prijatno iznenadjen. Evo linka za thread o njemu. Mislim da ce vam bit interesantno da pogledate

Ashqabat - glavni grad Turkmenistana

link

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=402230&highlight=turkmenistan

Evo jedna fotka za pripremu:)
http://img220.imageshack.us/img220/1046/ashgabat1ru8.jpg

MilosObilic
December 22nd, 2006, 11:20 AM
Pa pogodi ko je izgradio pola tih zgrada? Nas Energoprojekt:)

montesky
December 22nd, 2006, 11:25 AM
Pa pogodi ko je izgradio pola tih zgrada? Nas Energoprojekt:)

Kad i koje?

MilosObilic
December 22nd, 2006, 11:27 AM
Skoro valjda, u zadnjih par godina. Taj "parlament" recimo;)

MilosObilic
December 22nd, 2006, 11:33 AM
A u obliznjem Taskentu, glavnom gradu Uzbekistana, su izgradili ovo...

Senat - gornji dom Uzbekistanskog parlamenta
http://www.b92.net/galerija/pics/2004/09/15012647614157d4ec5affc119239883.jpg

Predsednicka rezidencija
http://www.b92.net/galerija/pics/2004/09/9177368714157d4bee3a28308558776.jpg

montesky
December 22nd, 2006, 11:33 AM
Skoro valjda, u zadnjih par godina. Taj "parlament" recimo;)

:okay: :lol:
Cuo sam da su ga skoro svi kvalitetni ljudi napustili i da je poprilicno "oslabio":) ...mislim na Energoprojekt

MilosObilic
December 22nd, 2006, 11:37 AM
Pa tacno je, naravno, ali ipak se jos koprcaju. Nisu totalno otpisani - a pogotovu sad, kad su dobili silne poslove po bivsim zemljama Sovjetskog Saveza.

montesky
December 22nd, 2006, 11:43 AM
Upravo sad gledam njihov sajt, ima objakata koji su bas dobri. Gledam hotel Seraton u Zimbabveu! Vrh, samo ne pise kada su izgradjeni

http://img214.imageshack.us/img214/3449/25217ext01baq8.jpg

SAKBAZ
December 22nd, 2006, 08:45 PM
pogledajte kako ce da izgleda centar tirane.
vrhcina

http://www.tirana.gov.al/?cid=2,13,330

Pavle4488
December 22nd, 2006, 09:23 PM
Tema je CRNA GORA, ne Albanija.

SAKBAZ
December 22nd, 2006, 09:48 PM
:) znam ali vidim slike turkmenistana pa reko aji ja nesto da dodam

Dogmatix
December 25th, 2006, 04:34 AM
CRNA GORA
Menadžment tivatske vazdušne luke zadovoljan rezultatima

Najuspješnija godina u istoriji

TIVAT - Ova godina je najuspješnija u istoriji tivatskog aerodroma - kazao je juče na novogodišnjem koktelu direktor tivatske vazdušne luke, mr Ranko Bošković ističući da će do kraja godine biti premašena cifra od 450.000 putnika koji su za 12 mjeseci prošli kroz pristanišnu zgradu, što je za 70.000 više nego što je ikada ranije ostvareno na ovom aerodromu.
-Opsluženo je za 30 odsto više aviona neko ikada u istoriji te vazdušne luke- kazao je Bošković i dodao da je ove godine na aerodromu prihvaćeno i opsluženo preko 3.200 aviona.
U odnosu na prethodnu godinu, kada je najveći promet bio oko 7.000 putnika u jednom danu, ove godine, posebno subotama koje su i najfrekventnije, ta cifra se pela i do 9.000 putnika.
Na osnovu ovih pokazatelja na aerodromu očekuju povećanje prometa saobraćaja iduće godine za oko 15 odsto, a to potvrđuju najave aviokompanija koje su u destinacije reda letjenja uvrstile i Tivat.
- Imamo najave već od aprila kada se očekuje transfer oko 16.000 putnika iz Austrije, a i povećanje broja letova, posebno iz Rusije, tako da je skromno reći da naredne godine očekujemo 500.000 putnika – najavio je Bošković.
Nastavak investicionih ulaganja najavio je direktor JP „Aerodromi Crne Gore“ Miodrag Đuričković, u čijem sastavu je tivatski aerodrom. On je kazao da je ono što je ove godine urađeno na tivatskom aerodromu samo prva faza razvoja te vazdušne luke.
- Pripremili smo projekat za odvijanje saobraćaja noću. Trenutno se čekaju odgovori i odluke nadležnih za taj posao - kazao je Đuričković i istakao da je u toku i izrada projekta za proširenje platforme, odnosno stajanke za avione, kao drugog limitirajućeg faktora razvoja aerodroma.
Osim toga, urađen je idejni projekat za parking za automobile i autobuse, a dogovoreno je s resornim institucijama i već se radi projekat za rekonstrukciju saobraćajnice za skretanje na aerodrom s magistralnog puta. Đuričković je kazao da su u završnoj fazi pregovori oko donacije s Ambasadom Južne Koreje koja bi trebalo da utiče na poboljšanje brojnih segmenata – tehničkih, tehnoloških, saobraćajnih i svih aspekata razvoja tivatskog aerodroma.
Z. Krstović

Iz danasnje "Republike"

:cheers:

SAKBAZ
December 25th, 2006, 05:20 AM
imao sam priliku da letim s tog aerodroma prvi put ljetos.
ulozeno je u njega neka lova. nasminkan je.
samo mislim da je malo para ulozeno. prerastao je kapacitete za koje je bio predvidjen ili jednostavno nije funkcionalno napravljen.
bila je subota navodno najveca je guzva tad. docekuje me red od 30m koji blokira ulaz u aerodrom. ulazis i izvinjavas se ljudima: samo malo, oprostite, idem na check in. srecom bili neki skandinavci. kulturni ljudi.

rengen i pasoska kontrola su losi. usko je grlo. taj dio treba da se prosiri.

ako ste ikad bili na heathrow-u vidjeli biste da je taj bas dio izuzetno sirok +"zmija" red, posebno za ovakve onakve s ovim ili onim potrebama. u tivtu je to BUKVALNO lijevak.

inace ako ne znate dje je aerorom vrlo lako mozete da ga promasite. losa putna signalizacija, kao i u sam put. barem treca traka do zute grede, tunela vrmac i tivta. vala za to nemaju izgovor. barem je tu ravno. a i utisak je prvi kad sletite. uvijek vidite put prvo. doduse ovako se uklapa u wild beauty.

u taj aerodrom treba jos toliko para da se ulozi minimum jer vrlo lako moze biti veci od podgorice uskoro. nocno slijetanje je pod broj jedan.

ovi podaci sto su objavljeni su samo signal da ce imperativ.

montesky
December 25th, 2006, 10:32 AM
Moze li mi sad neko rec koji je promet ove godine zabljezen na aerodromu Dubrovnik? Valja uporedit

montesky
December 25th, 2006, 10:45 AM
Sad sam provjerio
Promet aerodroma Dubrovnik ove godine - 1.1 milion (povecanje od samo 3% u odnosu na proslu godinu)

montesky
December 26th, 2006, 10:15 AM
Tema za razmisljanje

“NJUJORK TAJMS” O RUSKIM ULAGANJIMA U CRNU GORU

Opasne investicije

Značajan broj ulaganja u Crnu Goru podržanih ruskim investicijama zaradio je ne baš glamuroznu reputaciju, ocjenjuje “Njujork tajms”.
Američki dnevnik u svom tekstu o Crnoj Gori navodi da ona još nije vidjela ništa po-put hotela Splendid - kompleksa apartmana, bazena i radnji sa neviđenim luksuzom ponuđenim svima koji mogu sebi da ga priušte, podsjećajući da su za vrijeme njegove gradnje na gradilištu tri puta eksplodirale bombe.
- Policijski službenik koji je istraživao slučaj je ubijen. Kad je hotel otvoren u septembru, goste su pažljivo pra-tili naoružani čuvari - piše u tekstu.
Kako se navodi, u prethodne dvije do tri godine stotine Rusa slile su se u Crnu -Goru da bi kupili zemlje i gradili odmarališta poput Splendida ili akcije u industrijs-kom sektoru, podstičući bum nekretnina i obezbjeđujući toliko potrebna ulaganja u bolešljive fabrike.
- Priliv ruskog kapitala podstiče i pitanje njihovog uti-caja na naciju sa svega 650 hiljada ljudi, koja već ima reputaciju jedne od najkorumpiranijih i kriminalom vođ-enih država na Balkanu - objavio je list.
Izvor brige su, dodaje se u tekstu, tajanstvena priroda mnogih poslova i pitanja o porijeklu velike količine nji-hovog novca, koji često stiže u gotovini.
Dnevnik tvrdi da Vlada i opozicija brinu da bi ruski novac mogao usporiti potr-ebne političke i ekonomske promjene i kositi se sa crnogorskim težnjama da se približi Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.
Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je da su Rusi uložili u Crnu Goru oko dvije milijarde dolara, pribli-žno jednako godišnjoj vrijednosti ukupne crnogorske proizvodnje robe i usluga.
- Taj iznos je možda i veći, jer crnogorski zvaničnici kažu da je mnogo ulaganja ka-nalisano kroz kompanije iz trećih zemalja. Neki sugerišu da su te kompanije takođe korišćene da ponovo unesu u zemlju novac zarađen nedopušteno u Crnoj Gori devedesetih godina - navodi “Njujork tajms”.
Ruski jezik se, prema tekstu, može čuti od Bara do Tivta, a oznake nekretnina su ispisane na tom i engleskom. Agenti za nekretnine kažu da su klijenti iz Irske i Britanije brojniji od Rusa, ali ovi drugi, od kojih mnogo njih radi sa crnogorskim partnerima, kupuju veću i vredniju imovinu.
- Interesantno je da oni mogu doći ovdje noseći četiri, pet ili šest miliona eura u gotovini, očigledno bez bilo kakvog oblika zvanične kontrole - rekla je Marija Vuković, koja je do prije godinu bila opštinski pravnik u Budvi.
Ona sada radi sa nekretninama i kaže da se svakog dana govori kako Crna Gora želi da bude dio EU, ali da taj dio ekonomije nije dokaz da je na pravom putu.
Uporedo sa ruskim investicijama raste i njihov politički uticaj, a zabrinutost zbog tih ulaganja bazira se na percepciji da su ruske investicije povezane sa lošom poslovnom praksom.
- Bila ona opravdana ili ne, zvaničnici kažu da bi voljeli da zauzdaju ruski ekonomski uticaj - poručuje dnevnik, dodajući da pred-stavnici nevladinog sektora smatraju da crnogorske inst-itucije nijesu dovoljno jake da kontrolišu Ruse.

Toljaga
December 29th, 2006, 06:50 AM
Nista, treba samo poostriti kontrolu svih tih raznih "investicija".

Za nove šine 380 miliona

REPUBLIKA SAZNAJE - Vlade Italije, Crne Gore i Srbije od sljedeće godine kreću u projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Bar

Za nove šine 380 miliona

Ministarstvo za ekonomski razvoj Republike Italije i crnogorsko Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija potpisaće u toku januara naredne godine Memorandum o rehabilitaciji i izgradnji pruge Beograd -Bar, čime bi se formalno dalo zeleno svijetlo za početak realizacije ovog velikog projekta. Čitav projekat rehabilitacije pruge je vrijedan ukupno 380 miliona eura – saopšteno je Republici iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja

Prema riječima portparola Ministarstva, Jelene Kaluđerović, Italijani su ozbiljno zainteresovani da finansiraju projekat rekonstrukcije postojeće pruge, ali se i Srbija kao i Crna Gora moraju oko ovoga projekta izjasniti i potpisati Memorandum o razumijevanju za izradu studije.
To podrazumijeva pripremu Memoranduma o razumijevanju za izradu tehničke i finansijske studije, zatim plan rehabilitacije i nacrt tenderske dokumentacije za dizajn i izgradnju željezničke pruge Bar-Beograd.
- Prema Nacrtu prijedloga studije projekat rehabilitacije bi bio izveden u tri faze i trajao bi najkasnije do dvije godine, a početak projekta bi mogao biti već na proljeće – kazala je Kaluđerović Republici.
U Nacrtu prijedloga Studije koju su izradili inženjeri Italferr-a, italijanske željeznice, a na osnovu stručnih sastanaka koji su održani decembra prošle godine u Beogradu sa stručnjacima srbijanske željeznice, date su tri faze izrade studije.
- Inicijalna faza ove studije počeće prikupljanjem postojeće dokumentacije o liniji Beograd – Bar. Dalje u ovoj fazi, planirano je da se definišu zahtjevi transportnog sistema kako bi se odredile potencijalne dimenzije i vrsta upotrebe. U ovoj fazi je predviđeno kreiranje studije upravljanja željezničkom prugom, koja će definisati modele efikasnijeg vođenja sistema. Rok za izradu početne faze je osam mjeseci od potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za izradu predmetne studije – navela je Kaluđerović.
Prema njenim riječima, druga faza bi se odnosila na saniranje kritičnih tačaka na pruzi, a vrijednost ove faze bi bila oko 30 miliona eura.
- Ta faza podrazumijeva radove na djelovima željeznice koji su pod neposrednim rizikom od odronjavanja, radove na objektima za koje se smatra da su rizični po pitanju stabilnosti, renoviranje objekata koji su jako oštećeni i koji uzrokuju usporavanje rada željeznice, renoviranje električne linije u djelovima teško degradiranim i najodgovornijim za usporavanje operativnih aktivnosti željeznice,radove na tunelima kako bi se garantovao profil “C” u skladu sa standardima – pojasnila je ona.
Rok za izradu prve faze je 12 mjeseci od potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za izradu predmetne studije.
Kaluđerović dalje navodi da treća najvažnija faza podrazumijeva pripreme za objavljivanje tendera sa temom “projektovanje i izgradnja” za kratkoročne i srednjoročne radove, sa ciljem da se poboljšaju operativni standard i kapacitet duž cijele linije pruge.
Detaljnije, planirana dokumenta pokriće kompletno renoviranje strukture duž željezničke linije, kompletno renoviranje signalizacije i telekomunikacionog sistema duž željezničke linije, radove na podizanju nivoa bezbjednosti tunela, izgradnju dvije nove razvodne raskrsnice, radove na povećanju kapaciteta postrojenja za intermodalni transport u Luci Bar i na Željezničkoj stanici Beograd, nabavku postrojenja i mašinerije potrebne za održavanje linije. Rok za izradu ove faze je 10 mjeseci po zaključenju prve i druge faze, a predračunska vrijednost ove faze je 350 miliona eura – zaključila je Kaluđerović.
Predrag Zečević

SAKBAZ
December 29th, 2006, 10:49 AM
^^ kupujte akcije zeljeznice:)

SAKBAZ
December 30th, 2006, 06:06 AM
INTERVJU - Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević za Republiku najavio velike planove u narednoj godini

Brend u Rusiji, signal u Americi

Akcijski kapital Atlasmont banke iznosiće oko 35 miliona, a bilansna suma između 150-200 miliona eura. Atlas grupacija će investirati u poslovno-diplomatski ''Atlas centar'', što predstavlja investiciju veću od 120 miliona eura, a pozicionira se brend i na ruskom tržištu, gdje je već dobila saglasnost Centralne banke Rusije za otvaranje banke - kazao je u intrevjuu za Republiku predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.
Knežević je najavio i da će u 2007. RTV Atlas početi da emituje signal na satelitu i da će ubrzo potom signalom pokriti i teritoriju Amerike.
On je, nabrajajući projekte Grupacije, samo pomenuo neke od njih, kao što su privođenje namjeni hotelsko-turističkog kompleksa ''Kamenovo'', EXPO Centar na prostoru Jadranskog sajma sa šoping centrom i hotelom sa pratećim sadržajima, kao i otvaranje pravnog i fakulteta za strane jezike.

EKONOMIJA

UrbanTaurunum
December 30th, 2006, 06:37 PM
Bravo!:cheers:

VATERPOLO REPREZENTACIJA CRNE GORE SINOĆ U BUDVI ODIGRALA SVOJU PRVU ZVANIČNU UTAKMICU

Revanš Crnogoraca

Uskokovića za revanš
Crna Gora - Hrvatska 9:8 (1:1, 3:4, 3:2, 2:1)
Budva, 29. decembra - Bazen "Dragan Trifunović". Gledalaca: preko 1.200. Sudije: Nemet (Mađarska), Stefanović (Srbija). Četverci: Crna Gora 2 (2), Hrvatska 1 (1). Isključenja: Crna Gora 10, Hrvatska 9 minuta.
CRNA GORA: Radić, Vukčević, Mlađan Janović 2, Danilović 2, Nikola Janović 2, Brguljan, Vičević, Uskoković 1, Ivović, Tičić, Trajković, Jokić 2, Pasković, Petrović, Šćepanović.
HRVATSKA: Volarević, Burić, Pavlović 1, Vrdoljak 3, Kunac 1, Bušlje, Marković 1, Vranješ, Karač, Barač 2, Hinić, Bošković, Primorac, Joković, Vićan.
Prvu zvaničnu međunarodnu vaterpolo utakmicu pred svojim navijačima, reprezentacija Crne Gore odigrala je u Budvi protiv Hrvatske i slavila sa 9:8. Meč u novootvorenom bazenu "Dragan Trifunović", pred oko 1.200 simpatizera ovog sporta, protekao je u južnoameričkoj atmosferi, a igrači obje selekcije žestoko su se borili od prvog do posljednjeg minuta, kao da se radilo o borbi za neki trofej. Na kraju su se radovali "crveni", a gol odluke postigao je iskusni Veljko Uskoković, 35 sekundi prije kraja.
Selektor Crne Gore Petar Porobić nije mogao da računa na standardne Zlokovića, Gojkovića i Vukčevića, koji je bio u sastavu, ali zbog povrede nije mogao da pomogne drugovima.
Jedan od najboljih aktera Predrag Jokić doveo je Crnu Goru u vođstvo od 1:0, da bi, nekoliko minuta kasnije, iskusni Vrdoljak izjednačio na 1:1, a tako je i završena prva četvrtina. U drugoj se vodila žestoka borba, pa je postinuto čak sedam golova. Izvanredni Danilović i Nikola Janović doveli su našu selekciju u vođstvo od 3:1, ali su Hrvati u finišu preokrenuli situaciju u svoju korist i na poluvremenu je bilo 5:4 za izabranike Ratka Rudića. Kako je igra odmicala "crveni" su igrali sve bolje, pa je uslijedio rezultatski preokret. Efektnim golom Mlađen Janović je doveo naš državni tim u vođstvo od 7:5, da bi u finišu drama dostigla vrhunac. Odlučivale su nijanse, a prevagu je donio Uskoković i time donio veliku radost brojnim navijačima čete Petra Porobića.

Izjave
Petar Porobić, selektor Crne Gore: -Prvu utakmicu selekcija Crne Gore odigrala je protiv Italije, kada je i uknjižena prva pobjeda. Pred svojim navijačima večeras odigrali smo protiv Hrvatske, ponovo se radovali, a pobjeda nam daje podstrek za dalji rad. Ono što je najvažnije je da je sad ekipa već stvorila svoj duh, homogenost, što je zaista najbitnije. Mi smo večeras igrali bez centara, a vaterpolo se ne može igrati bez njih. Nijesu mogli nastupiti Zloković, Gojković, kao ni Vukčević.
Ratko Rudić, selektor Hrvatske: -Pravi spektakl protekao je na izuzetno visokom nivou, a publika je bila fantastična. Vidjelo se od samog početka da ovo nije bila jedna obična utakmica, ona je imala poseban značaj. Ekipe su se žestoko borile za rezultat, iako on nije bio toliko bitan i važan. Ali sve skupa je urađeno na visokom nivou. Nadam se, da će, poslije ove utakmice, Budvani još više biti uz vaterpolo jer imaju izuzetno dobre uslove.

S. Glendža

Radukin
January 3rd, 2007, 07:24 PM
Ista firma i jedno i drugo pivo! :)

SAKBAZ
January 4th, 2007, 10:28 AM
BIZNIS I BERZA

DIREKTOR AGENCIJE MIPA PETAR IVANOVIĆ OPTIMISTA ZA 2007.

Očekuju 650 miliona eura stranih investicija

Podgorica(MINA-BUSINESS)- Crna Gora je prošle godine privukla preko 500 miliona eura stranih direktnih investicija, što je tri puta više od priliva planiranog Agendom ekonomskih reformi i za 30 odsto bolje u odnosu na 2005.
Prema podacima Agencije za promociju investicija (MIPA), broj registrovanih stranih investitora je premašio tri hiljade.
Direktor Agencije Petar Ivanović smatra da su to odlični rezultati, ali i pored toga nije potpuno zadovoljan.
- Konkretne ponude za velike investicije suviše dugo čekaju na odgovore. Moramo shvatiti da se ne možemo takmičiti u Formuli 1 sa mehaničarima koji jedva da znaju da poprave Fiću - rekao je on u intervjuu agenciji Mina-business. “Ako želimo brži razvoj, moramo brže da odlučujemo i više da radimo”.
Agencija za promociju investicija procjenjuje da će ove godine direktne strane investicije dostići 650 miliona eura, a očekuju i dalji rast broja stranih investitora i veće efekte na zaposlenost.
Ivanović je saopštio da već sada u Crnoj Gori skoro 20 hiljada zaposlenih radi u firmama čiji su vlasnici strani investitori.
On je uvjeren da će ova, biti godina izbora budućnosti Crne Gore.
- Ili ćemo kaskati vijugavim stazama tranzicije ili ćemo konačno shvatiti da bez snažnog privatnog sektora, dakle i domaćih i stranih investitora, nema razvijene Crne Gore. Kada bi posljedice naše odluke pripadale nekom drugom, manje bih se brinuo, ali to nije tako - kazao je Ivanović.
U Agenciji namjeravaju da se ove godine fokusiraju na promociju energetike i infrastrukture jer bez toga nema razvoja ili je mnogo spor.
Ivanović tvrdi da Crna Gora može da izvozi struju, ali u ovom momentu nema dovoljno ni za sopstvene potrebe.
Prema njegovim riječima, Crna Gora trenutno jedina zemlja u regionu bez jednog jedinog kilometra autoputa.
- Treća oblast odnosi se na razvoj informatike. Pokušaćemo da privučemo par renomiranih firmi da investiraju u Crnu Goru u razvoj tehnološkog parka. Znam da će oko sve tri oblasti biti dosta problema, ali svaki progres je majka problema - dodao je Ivanović.
On je naveo da su investitori poput norveškog Statkrafta, američkih firmi Bećtel i Foster Wheller, kanadskog PM Securities-a, mađarskog konzorcijuma Trigranit i austrijskog Strabaga već nekoliko puta potvrdili spremnost da investiraju u Crnu Goru.
Crnu Goru je nedavno posjetio i predsjednik kompanije Statkraft koja je u 2005. ostvarila prihod za preko 20 odsto veći od crnogorskog bruto domaćeg proizvoda Crne Gore i saopštio da je njegova firma spremna da uloži koliko treba, a za početak između 500 miliona eura i jedne milijarde.
- Mogu da najavim koliko hoćete firmi, ali ne živi se od najava i političkih parola. Još manje od kritika dušebrižnika, ocijenio je Ivanović. “Dakle, već imamo firmu koja je spremna da uloži dva puta više od ukupnog iznosa svih investicija u 2005”.
Agencija je registrovala i interesovanja stranih investitora za privatna-javna partnerstva, mada Ivanović smatra da je mnogo bolje kada postoji samo privatna firma koja radi na tržišnim principima, nego kada napravi ortakluk sa državom.
On je pojasnio da često taj ortakluk građane košta mnogo više.
- Država ima u svojim rukama zakon i ništa joj više ne treba. Još smo daleko od razumijevanja i shvatanja uloge koju može da ima privatno-javno partnerstvo, zbog čega smatram da treba što prije okončati proces privatizacije - kazao je Ivanović.
MIPA sarađuje i sa domaćim investitorima, ali to u ovom momentu nije njen prioritet.
Ivanović je rekao da u zemlji u kojoj postoji nacionalni tretman stranaca, investitore ne treba odvajati na domaće i strane.
On smatra da Crna Gora, da bi postala atraktivnija za strane investitore, mora imati viziju razvoja, sa jasnim ciljevima i rokovima i odgovornim pojedincima koji ih mogu ostvariti.

SMANJITI ADMINISTRACIJU BIROKRATIJU I MOĆ PARTIJA

Ivanović tvrdi da je potrebno dalje razvijati privatni biznis, slobodno tržište, jačati institucije i vladavinu prava.
Neophodan je, dodao je on, pravni sistem kojem se vjeruje, a ne koji navlači sumnju, kao i dodatno otvaranje ekonomije, demistifikacija deficita u spoljnoj trgovini, razvoj specijalističkih znanja i gradnja informatičkog društva.
Ivanović je ponovio da Crna Gora treba da smanji administraciju, birokratiju i ogromnu moć države i političkih partija.
- Treba nam novi način razmišljanja, rješavanja problema i razbijanja predrasuda, kako o nama samima, tako i o problemima koji stoje na putu našem razvoju - preporuka je Ivanovića.
On smatra da su neke institucije, poput Centralne banke, veoma zabrinute za deficit i od toga prave famu.
- Deficit nije isto što i dug. Ako samo saberete posljednje četiri godine, crnogorski deficit u spoljnoj trgovini iznosi preko 1,5 milijardi eura. Mi niti štampamo novac, niti nama neko poklanja proizvode koje uvozimo. Cio uvoz plaćamo. Odakle? - upitao je Ivanović.
On je kazao da dobar dio deficita vodi porijeklo iz investicija, a tvrdi da on nije prepreka razvoju, već da ga nema, razvoj bi bio mnogo sporiji.
Prema njegovom mišljenju, sve dok se deficit ne finansira iz povećanih poreza, on doprinosi razvoju, a porezi se u Crnoj Gori smanjuju.

--------------------------------------------------------------------------------

montesky
January 4th, 2007, 10:42 AM
DIREKTOR AGENCIJE ZA TELEKOMUNIKACIJE ZORAN SEKULIĆ NAJAVLJUJE PROMJENE NA TRŽIŠTU

Konkurencija će donijeti snižavanje cijena

Ova godina donijeće mnogo promjena na telekomunikacionom tržištu Crne Gore, što će najbolje osjetiti korisnici, najavljuju iz Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost.
- Kraj godine ćemo dočekati sa velikom konkurencijom na tehnološki razvijenijem i korisniku orijentisanom telekomunikacionom tržištu - očekuje direktor Agencije Zoran Sekulić.
Agencija će implementirati međunarodni kod 382 i druge dodijeljene Crnoj Gori u cilju ostvarivanja punog državnog suvereniteta i u oblasti telekomunikacija. Dodijeliće licence za mobilne operatore treće generacije u prvom kvartalu, na osnovu već raspisanog međunarodnog tendera.
Sekulić je u intervjuu agenciji Mina-business ocijenio da je najbolji način za povećanje kvaliteta servisa i snižavanje cijena uvođenje konkurencije. On očekuje da će Crna Gora ove godine imati tri mobilna operatera.
U planu rada Agencije za ovu godinu je i nastavak rebalansa tarifa u oblasti telekomunikacija, a vodiće računa o potrebi i dinamici uvođenja tržišnih uslova u tom segmentu, ali i o zaštiti pojedinih kategorija Telekom korisnika.
- Neizbalansirane cijene u fiksnoj telefoniji su u čitavom svijetu prepoznate kao jedan od ometača razvoja i liberalizacije telekomunikacionog tržišta - tvrdi Sekulić.
Agencija namjerava da dodijeli licence i za pružanje poštanskih usluga novim operatorima, kao i da stvori uslove za uvođenje novih telekomunikacionih servisa i efikasnije korišćenje postojeće infrastrukture shodno evropskim direktivama.
Sekulić je podsjetio da je u toku postupak dodjele licenci za međunarodni saobraćaj i za pružanje javnih Internet servisa ProMonteu što će se značajno odraziti na cijene međunarodnih razgovora i na internet tržište u Crnoj Gori.
Sekulić je kazao da Agencija nema informaciju, niti bilo kakav drugi dokaz, da postoji sporazum između T-Mobilea i ProMontea o nivoima cijena servisa koje ti operatori pružaju svojim korisnicima, kako je saopštavano iz Pokreta za promjene.
U Agenciji su, ipak, kako je naveo, svjesni činjenice da crnogorsko tržište mobilne telefonije karakteriše takozvani duopol - monopol koji imaju dva operatora.
- Kako na tržištu mobilne telefonije u Crnoj Gori imamo uspostavljenu konkurenciju između ta dva postojeća mobilna operatora, to oni sami, shodno svojim tržišnim analizama i poslovnim ciljevima, utvrđuju sopstvene tarife. Oni nemaju obavezu da za tarife dobijaju saglasnost od Agencije što, nije slučaj kada je u pitanju T-com odnosno operator fiksne telefonije - pojasnio je Sekulić.

montesky
January 4th, 2007, 03:39 PM
Britanski Independent je proglasio Crnu Goru kao turisticku TOP destinaciju za 2007.:cheers: :cheers:
Evo teksta

The top destinations for 2007

From exotic escapes to action-packed adventures, Frank Partridge explores the new horizons that will delight even the most world-weary traveller during the year ahead
Published: 30 December 2006

WHERE ARE THE HOT NEW DESTINATIONS FOR THE NEW YEAR?

There is, of course, nowhere "new" under the sun, but the travel industry's constant quest to tempt us means that there is a steady flow of places, near and far, that open up to organised tourism. In Europe this year, the target is another fragment of the former Yugoslavia: Montenegro. This southern Adriatic republic is the continent's youngest sovereign state - it seceded from Serbia last May. This year, an estimated 75,000 British travellers visited Montenegro, but the aim is to boost that to 700,000 within five years.

Montenegro crams a lot of attractions into a small area. It has an appealing slice of Adriatic coastline; southern Europe's only fjord; deep river canyons; four national parks; and a spectacular mountain range where skiing resorts are being developed. Culture-seekers will find Byzantine-style monasteries and churches, and Venetian palaces in this self-styled "wild beauty" of the Mediterranean that could become a serious challenger to its neighbour, Croatia.

Ten large new hotels are due to open in the next 12 months to accommodate the early influx. The expansion of the airports at Podgorica and Tivat is likely to attract the low-cost airlines: rumours have already begun about spies from Ryanair "sniffing around". Visit www.visit-montenegro.org for more information.

za cijeli tekst pratite link http://travel.independent.co.uk/news_and_advice/article2110741.ece

SAKBAZ
January 4th, 2007, 04:11 PM
dobri su ovi tektovi zar ne?
nije da ne mogu bit ostvareni ali moram da kazem, iako cu opet zvucat ka dezurni devils advocate, da zelja da se dodje od tacke A do tacke B nije isto sto i put od A do B.
vecina stvari stoji sto je Ivanovic rekao ali to treba odradit sto je easier said than done.

montesky
January 4th, 2007, 07:27 PM
e jesi malo precera sa nekim komentarima, sto jes, jes!

bice velikih ulaganja u CG sljedecih godina, u to ne sumnjam. generalno gledano, veliki sam optimista. najveci nedostatak CG je infrastruktura koja je nikakva pocev od puteva, preko vodosnadbjevanja, pa do struje. upravo ce u tim sektorima narednih godina biti najvece strane investicije (pored turizma). da ce bit mogo bolji rezultati ako se zapne sa radom...i to stoji (iako ivanovica ne gotivim nikako).

CG kao top destinacija? Odlicna stvar!...i dalje stoji da neko sa strane vise cijeni ono sto mi imamo nego li mi sami.

BigCeasar
January 5th, 2007, 05:53 AM
CG danas...

Zabljak:eek:

http://www.novosti.co.yu/upload/images/fotodana/2007/01/0401v.jpg

Ski-centar "Bjelasica"

http://www.pobjeda.cg.yu/slike/1167875699.jpg

SAKBAZ
January 5th, 2007, 09:50 AM
TOP DESTINACIJA?:ohno:

kotor vs dubrovnik?
budva vs mikonos?
ulcinj vs sardinija?
sveti stefan vs portofino? (ako ubrajas i zaledje)
becici vs carany islands?

monako, korsika, sicilija, azurna obala....

realno za 10 godina uz preduslov da sve ide kao sto pise u tekstovima od juce i prekjuce. naravno i zabrana divlje gradnje, rusenje ilegalnog, infrastruktura kao sto si rekao, zastite prirode, posumljavanje izgorelog, zasadjivanje drvoreda i cvijecnjaka, kultivisanje samog priobalja, kulturni sadrzaji itd itd.

primjera radi bi li moga da zamislis svudj po monaku pljeskavice i muziku do 1-2?

priroda je jedina prednost crne gore. mislim da si bas ti postavio ono po meni navodno luksuzno na lustici sto bi trebalo da opkoli onaj austrougarski objekat a evo pogledaj i sto se moze desit drobnom pijesku meni lisno najljepsoj plazi www.princess.cg.yu opet neki rafo luksuz. ja se iskreno nadam da nece. ako imas neki update javi.

podji, pogledaj setaliste valensije ili marbella-e na google pa uporedi sa crvenim opekama u budvi. kako to kuljaca rece uljepsavamo grad. valensiju su primjera radi radili umjetnici a budvu fizikalci. kuljo se isto rodio s lopatom.

pazi, vrlo lako moze da sve to bude tacno u skorijoj buducnosti ali fali studioznosti i ozbiljnosti, slozices se?

SAKBAZ
January 5th, 2007, 09:52 AM
B92 Biz Vesti Region

Nenezić: Razmišljamo o milijardama
14:18 | Izvor: Vijesti
Podgorica -- Ministar turizma Crne Gore najavljuje nove projekte za razvoj crnogorskog turizma.

Crnogorsko primorje

U Crnoj Gori će nastupiti nova faza razvoja turizma koja podrazumeva izgradnju ekskluzivnih kompleksa na lokacijama kao što su Ada Bojana, Velika plaža, Valdanos, Buljarica, Jaz, Ostrvo cvijeća, Kumbor, Mamula i Bigova.

„To će biti takozvane grin-fild investicije koje u narednim godinama treba da premaše milijardu evra“, kazao je ministar turizma i zaštite životne sredine Crne Gore Predrag Nenezić.

Model zajedničkog ulaganja sa državom imaće prednost, a mogući su dugoročni zakupi i prodaja tamo gde je to opravdano.

„Cilj je da na ovim lokacijama omogućimo izgradnju kvalitetnih turističkih smeštajnih kapaciteta u planinskom i južnom delu, kao i nautičkih kapaciteta na primorju, ali sve u skladu sa strogim opredeljenjem za održivim razvojem. Dakle, sa aspekta veličine, arhitekture, stila i korišćenih materijala u punoj saglasnosti sa prirodom i kulturno-istorijskim nasleđem“, kaže on.

U proteklih pet godina u crnogorske hotele je investirano oko 200 miliona evra.

„Sada razmišljamo o milijardama. Crna Gora mora da dobije golf igrališta, marine, nove zdravstvene, kongresne i velnes centre i mnogo toga“, rekao je Nenezić i dodao da će se iduće godine dosta uraditi i na unapređenju putne infrastrukture i na primorju i na severu, kako bi protok saobraćaja bio što bolji i bezbedniji.

„Konačno rešenje imaćemo za četiri do pet godina kada realizujemo krupne projekte u čiju se realizaciju već ušlo, a to je autoput od primorja prema granici sa Srbijom, autoput u zaleđu obale i put Risan- Nikšić-Žabljak. Bez tih projekata ne možemo računati na visoki kvalitet destinacije i toga je Vlada svesna i zbog toga u potpunosti posvećena brzoj realizaciji ovih projekata“, naveo je ministar turizma Crne Gore.

Prema njegovim rečima, siva ekonomija se uspešno savladava i o tome najbolje svedoči rast izvornih prihoda budžeta od 27 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„U saradnji sa Svetskom bankom, Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj, kao i nemačkom KfW bankom obezbeđeno je preko 65 miliona evra kreditne i bespovratne pomoći za projekte iz ove oblasti za naredne dve godine za sanaciju lokalnih vodovoda, postrojenja za otpadne vode i deponije čvrstog otpada“, kaže Nenezić.

Što se tiče projekta Regionalnog vodovoda za primorje, Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine će predložiti Vladi da se pripremi i raspiše međunarodni tender za realizaciju ovog projekta.

SAKBAZ
January 5th, 2007, 09:54 AM
B92 Biz Vesti Region

Četvrtina Crne Gore pod zaštitom
15:08 | Izvor: FoNet
Žabljak -- Crna Gora će do polovine godine dobiti peti nacionalni park.

Prokletije

Najmanje četvrtina ukupne teritorije biće do 2020. godine proglašena zaštićenim područjem, i to pretežno pod zaštitom UNESCO.

Crnogorski peti nacionalni park treba uskoro da postanu Prokletije, o čemu će se izjasniti crnogorski parlament na prolećnom zasedanju.

Ovo će ujedno značiti i rampu za divlju gradnju, koja cveta kako na primorju, tako i u zaštićenim zonama na crnogorskim planinnama Durmitoru i Bjelasici, ali i u kanjonu reke Tare koji je pod zaštitom UNESCO.

SAKBAZ
January 5th, 2007, 09:56 AM
B92 Biz Vesti Region

Skok cena kuća na crnogoskoj obali
13:35 | Izvor: Vijesti
Herceg Novi -- Veliki rast cena nekretnina i zemljišta na poluostrvu Luštica posledica je “pomame” i domaćih i stranih kupaca.

Najskuplje kuće u Rosama na “na pjeni od mora”

Najveće promene na poluostrvu Luštica nadomak Herceg Novog, delu crnogorske obale gde cene nekretnina najbrže rastu, a vlasnici zemljišta i kuća najbrže se menjaju, za sada su u vlasničkim papirima.

Kuće i zemlja prodaju se u Ruskom i u Niškom naselju, koje se "puni" Englezima. Nišlije i Leskovčani sa kućama za odmor u ovom naselju, 300 metara pešice, a dva kilometra autom do mora, svoje kuće prodaju Englezima.

Sada se tu može kupiti kuća od 140 kvadrata za 70.000 evra, ili od 50 kvadrata za 60.000, a sve je skuplje za po nekoliko desetina hiljada evra u odnosu na godinu, dve ranije. Ipak, tu su cene mnogo povoljnije od par stotina metara udaljenog Mirišta, gde je cena po kvadratu dve hiljade evra, dok se u Rosama kvadrat ceni više od 3.000 evra.

Nove komšije

“Dobio sam susede Engleze, ali ih još nisam video”, priča Đorđe Radović, dok Saša Mijović, novinar iz Prištine, koji kaže da sticajem okolnosti živi na Luštici, objašnjava da bi i on za dobru cenu prodao zemlju i smatra da bi to uradila većina meštana.

Rose, najstarije naselje na Luštici, letnje stecište beogradskih glumaca, postalo je elitno i po cenama. Kuća “na peni od mora” iz 19. veka, veličine 200 kvadrata, prodaje se za 650.000 evra. Jedna od najskupljih kuća na prodaju na Luštici je vila od oko 400 kvadrata na obali Krašića koja se prodaje za 1,7 miliona evra.

Meštani kažu da im nije drago da ne znaju ko su kupci, jer pretpostavljaju da su to ljudi "sumnjivog morala sa velikim novcem".

“Dolaze sumnjivi ljudi. Ko ima danas pare, osim mafije? Ne možeš da znaš s kim imaš posla dok ne potpišeš ugovor”, kaže mlada žena iz sela Klinci, u kom se preko agencije stara kuća od 45 kvadrata na placu od 230 kvadrata sa pogledom na more prodaje za više od 40.000 evra.

Ralf Šumaher je jedan od mnogih novih, poznatih stanovnika crnogorskog primorja

Naročito je na ceni zemljište se kog se vidi more. Tako se zemlja u Zambelićima u unutrašnjosti poluostrva prodaje za dvadeset evra po kvadratu, ali na mestu odakle se vidi more, kilometrima daleko od obale, duplo je skuplja.

Najživlje je na gradilištu moskovskog gradonačelnika Jurija Luškova koje se nalazi na najprometnijem delu poluostva nadomak plaže Žanjice, i koje čuva obezbeđenje, ne dozvoljavajući prilaz i fotografisanje. Hercegnovska opština nedavno je pokrenula izmenu urbanističkog plana kako bi omogućila da Luškov sagradi veliku vilu na svom imanju.

Dok beogradski biznismen Miroslav Mišković još raščišćava teren na svom imanju nadomak Rosa, na zemljištu vozača Formule 1 Ralfa Šumahera, koje je nedavno kupio na obali Luštice, preko puta Zelenike, još se “ništa ne dešava”. Do tog imanja, veličine deset hiljada kvadrata, nema pravog puta, već se dolazi stazama od Rosa ili, kako kažu meštani, “najbolje barkom”.

SAKBAZ
January 5th, 2007, 10:04 AM
Žičara od Budve do Lovćena
09:59 | Izvor: FoNet
Cetinje -- Nevladina organizacija "Cetinje je Evropa" oživela ideju izgradnji žičare kojom bi se iz Budve stizalo do Cetinja,Lovćena i Kotora.

Crnogorsko primorje

Zamisao je razrađena još 1980., kada je za Montenegroturist - Grand hotel Cetinje švajcarska firma Habeger iz Tuna uradila studiju izgradnje sistema žičara.

To bi trebalo da bude jedinstvena turistička ponuda na Sredozemlju. Švajcarci su nudili i kredit na 15 godina sa grejs periodom od tri godine i kamatom od pet odsto.

"Sistem žičara od Budve do Cetinja, Lovćena i Kotora ima ekonomsko opravdanje, ako se posmatra kao celina sa parkinzima, restoranima, prodavnicama, poštama, servisima i drugim uslugama posetiocima koji bi plaćali prevoz žičarom", rekao je Rade Džaković iz organizacije "Cetinje je Evropa".

"Verujemo da bi turistima mogla biti privlačna ponuda da iz Budve, primera radi, na ručak odu do Podkrsta i vrate se u Budvu ili produže za Kotor, Cetinje ili Dolove iznad Kotora. Mislim da bi švajcarska studija mogla da posluži da se uz druge predloge nađe najbolje rešenje za ovu ideju", kazao je Džaković.

Po toj studiji, pak, od Budve i Kotora bi se, i to prema turističkim podacima za period od 1975. do 1979, do Ivanovih korita svakog sata prevozilo 550 do 600 putnika, a ukupna dužina žičara bila bi 26.774 metra.

Radukin
January 6th, 2007, 03:44 AM
^^
Koja komedija :lol:
A tek organizacija "cetinje je evropa":weird:

SAKBAZ
January 6th, 2007, 08:57 AM
^^
ideja i plan za zicaru kotor lovcen postoji hiljadu godina. ne znam dje je zapelo. znam da su neki autrijanci trebali da je grade nedavno. nekad je davno i milan mrvaljevic (vlasnik merkura budvanskog) htio da to gradi pa se to nije na neki nacin realizovalo. aktuelno je, samo treba malo volje i tender.

za plan koji ukljucuje i budvu nisam cuo do ovog teksta. ali sto da ne!

ps. sto kralju, i vi ste nekad davno (a bogome i dan danas) govorili da je beograd svet. iz nuzde je to ja razumijem. pa tako i cetinje

pss. kako ga opljackase za ambasade...

SAKBAZ
January 6th, 2007, 09:04 AM
BY THE WAY,

CETINJE JE BILO EVROPA DOK JE BEOGRAD I CITAVA SRBIJA BILA TURKSA
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ps. i bosna i hrvatska i albanija i makedonija i ......

SALIM SE JA:cheers:

Radukin
January 6th, 2007, 12:27 PM
Na racunaj mene u Beograd.
Novi Sad i Vojvodina nisu bili u Turskoj,nego u Austrougarskoj,sto je tad i bila neka Evropa.

SAKBAZ
January 6th, 2007, 02:42 PM
Na racunaj mene u Beograd.
Novi Sad i Vojvodina nisu bili u Turskoj,nego u Austrougarskoj,sto je tad i bila neka Evropa.

radukin, sto volis da sjepidlacis!
turska, austrougarska, nidje svoje drzave.

nego, aj cugni jednu :cheers:

Radukin
January 6th, 2007, 02:54 PM
Aj ziveli

montesky
January 6th, 2007, 06:27 PM
Na Badnji dan ce se po prvi put cuti i zvona sa Hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici cija se izgradnja privodi kraju (mislim na fasadu). Inace, Hram je najveci vjerski objekat u Crnoj Gori i visi je i od Hrama Sv. Save u Beogradu.

http://img341.imageshack.us/img341/9751/slike1094gi9.jpg

http://img95.imageshack.us/img95/8535/02lj9.jpg

http://img471.imageshack.us/img471/6483/04un8.jpg

http://img95.imageshack.us/img95/3614/03br5.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/2698/05ng9.jpg

http://img95.imageshack.us/img95/4421/06gr2.jpg

montesky
January 6th, 2007, 06:37 PM
Part II

http://img95.imageshack.us/img95/9708/07dr8.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/710/08im9.jpg

http://img95.imageshack.us/img95/2387/09xk3.jpg

http://img95.imageshack.us/img95/3682/10aw0.jpg

http://img380.imageshack.us/img380/9831/11rl4.jpg

http://img381.imageshack.us/img381/629/12ci2.jpg

montesky
January 6th, 2007, 06:48 PM
Part III

http://img76.imageshack.us/img76/3561/13iq0.jpg

http://img82.imageshack.us/img82/3896/14po7.jpg

http://img76.imageshack.us/img76/9321/15ue0.jpg

http://img95.imageshack.us/img95/1356/16zg8.jpg

http://img95.imageshack.us/img95/6983/17hb5.jpg

http://img82.imageshack.us/img82/5302/18ld0.jpg

http://img219.imageshack.us/img219/8913/19yu3.jpg

BigCeasar
January 6th, 2007, 07:04 PM
Odlicne slike, montesky! Hvala ti!:cheers:

Budžet opštine Budva 43,6 miliona eura

Budžet opštine Budva za narednu godinu iznosiće 43,6 miliona eura, skoro dvostruko više od ovogodišnjeg. Time će metropola turizma imati jedan od većih budžeta u Crnoj Gori .

Javna rasprava povodom nacrta odluke o tom budžetu trajaće do 20. decembra.
Opština će naredne godine za kapitalne investicione projekte, izgradnju putne, vodovodne i elektroinfrastrukture, potrošiti nešto manje od 33,5 miliona eura.
Novac za tako obiman poslovni poduhvat lokalna vlast će obezbijediti od naplate komunalija, od čega se očekuje priliv od čak 20 miliona eura. Od toga, 16 miliona eura naplatiće od građana, a četiri od preduzeća i privatnika.

Punjenje budžeta očekuje se i od prodaje parcele "Smokvica" za 12,9 miliona eura, dok će 350.000 eura biti priliv od naknade za korišćenje građevinkog zemljišta.

Tekući budžetski izdaci procjenjuju se na 10,1 milion, dok je za kapitalne izdatke opredijeljeno 28,5 miliona eura.

Za otplatu obaveza iz ranijeg perioda izdvojeno je 4,3 miliona eura, dok će pola miliona biti stalna budžetska rezerva.

Za isplatu zarada zaposlenima, koji su budžetski potrošači, opredijeljeno je 3,6 miliona eura, za naknade za topli obrok 129.490, a godišnji odmor 74.830 eura, dok će za naknade skupštinskim odbornicima biti izdvojeno 76.800 eura.

Za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru izdvojeno je tri miliona eura. Od toga, 1,2 miliona biće opredijeljeno za javne institucije, 100.000 za obrazovanje, 155.000 za kulturne manifestacije, milion za sport, 100.000 za NVO, dok je 261.780 eura namijenjeno političkim partijama.
Kapitalni izdaci iznose 28 miliona eura i to 17,2 miliona za infrastrukturu, a 10 miliona za građevinske objekte.

Budva ima budžet kao Podgorica:)

montesky
January 6th, 2007, 09:30 PM
Odlicne slike, montesky! Hvala ti!:cheers:

Budva ima budžet kao Podgorica:)

znao sam za to, al mi nije jasno sto oni ucine sa tolikim parama. logicno bi mi bilo da naprave barem neki veliki bulevar u toku godine ili neki veci infrastrukturni objekat...nista od toga ne vidim.

strange!

SKELETOR_BG
January 7th, 2007, 11:24 AM
:cheers: Hram Hristovog Vaskrsenja izgleda sjajno,jako mi se dopadaju ovi reljefi na fasadi,a vidim da je i unutrasnjost interesantna,pitam se da li bi mogli ove reljefe da urade na spoljnoj fasadi Hrama Svetog Save....
nadam se samo da ce plato oko hrama lepo da urede,bilo bi ruzno da okolo budu samo neke bezlicne zgradurine....:cheers: svaka cast i na tome kako je grad okicen....bolje izgleda nego pre....

SAKBAZ
January 7th, 2007, 03:20 PM
montesky :master:

odlicne su slike!

slazem se da ne bi trebale zgradice da idu oko hrama mada se bojim da je to plan (opstinskih komunista:) )

sto se tice budve, plan je evo nekolike godine da se jadranska magistrala prosiri na 4 trake. rekli su da ce do pocetka sezone uradit masu stvari. aj da vidimo:)

HRISTOS VOSKRESE!

SAKBAZ
January 7th, 2007, 03:49 PM
^^ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

crno vinoooo
crne ociiii

montesky
January 7th, 2007, 08:12 PM
Zvona se cuju na kilometre. Meni se to svidja, al me bas interesuje kako to podnose ljudi koji zive u prvim zgradama Bloka 5 ili kompleksu zgrada koje su napravljene u neposrednoj blizini Hrama.hmm:lol:

Mali
January 7th, 2007, 10:24 PM
HRISTOS VOSKRESE!
:? :D

Mali
January 7th, 2007, 10:25 PM
edit

montesky
January 8th, 2007, 09:14 AM
Financial Times, London - CRNOGORSKE VLASTI ISKORISTILE POPULARNOST AGENTA 007 DA PROMOVIŠU ZEMLJU

Sve je jasno kada pogledate Kazino Rojal

Nezavisnost je donijela nove obaveze skromnom crnogorskom glavnom gradu. Po-dgorica mora naći prostorije za strane ambasade i međunarodne organizacije. Grad je proteklih godina potrošio 120 miliona eura za vodovod i ostalu infrastrukturu. Predstojeći nadzemni građevinski projekti vratiće nešto šarma koji su uništile bombe u Drugom svjetskom ratu, kaže gradonačelnik Miomir Mugoša.
Ljubitelji filma na Balkanu prasnuli su u smijeh kada su vidjeli Džejmsa Bonda kako luksuznim brzim vozom stiže na dramatičnu partiju pokera usred "Kazina Rojal", najnovijeg filma u dugotrajnom serijalu.
Za početak, elegantna i gizdava Crna Gora prikazana u filmu zapravo su Karlovi Vari, u Češkoj Republici. A crnogorska željeznica u stvarnosti je spora, rasklimatana, a zna da bude i apsolutno opasna. Prije manje od godinu, jedan lokalni voz je iskočio iz šina blizu Podgorice, kada je poginulo 46 osoba, a veliki broj je povrijeđen.
Međutim, takve protivurječnosti nijesu spriječile vladu ove odnedavno nezavisne balkanske zemlje da iskoristi Bondovu popularnost.
Zvaničnici su pozdravili "Kazino Rojal" kao besplatnu promociju. Predrag Nenezić, ministar turizma i zaštite životne sredine, kaže da bi novi 007 film trebalo da bude "čak efektniji" od reklamnih spotova "Vajld bjuti" koji se uveliko vrte na američkim TV mrežama.
Kako kaže gospodin Nenezić, spremne su investicije u iznosu od 60 miliona eura za unapređenje željeznice, dok bi privatni operatori mogli uskoro početi sa živopisnim planinskim željezničkim ekskurzijama.
"Do 2008. i 2009, stvari će biti potpuno drugačije u ovoj zemlji", rekao je Nenezić.
Grade se hoteli sa pet zvjezdica, a razmatraju se jeftini čarter letovi. Međutim, zemlja od 650 hiljada ljudi moraće da požuri sa poboljšanjem stanja svoje manjkave infrastrukture da bi se ostvario priliv kojem se nada.
Najmanja od bivših jugoslovenskih republika stekla je nezavisnost od Srbije na mirnom referendumu u maju. Ove godine je imala oko milion posjetilaca, 17 odsto više nego 2005. Kako je veći dio stigao iz Evropske unije, prihodi su porasli više od 20 odsto, prema podacima Ministarstva turizma.
Vladajuća stranka, koja je dovela državu do nezavisnosti, takođe tvrdi da je počela unutrašnju transformaciju sa pogledom u budućnost.
Milo Đukanović, bivši premijer, povukao se 8. novembra da bi napravio prostora za, kako je obećao, manje centralizovanu, manje autokratsku vladavinu.
"Namjera mi je bila da stvorim normalne uslove sa novim ličnostima", kako bi zemlja mogla nastaviti svoj "demokratski napredak u skladu sa evropskim standardima", istakao je.
Željko Šturanović, novi premijer, ne nosi nimalo tereta vladajuće koalicije vezanog za mutne radnje tokom raspada Jugoslavije i sankcija koje su uslijedile. Obećava da će slijediti ciljeve svog prethodnika - veće integracije sa Zapadom.
Obim izazova sa kojim je suočen postao je jasan prilikom decembarske posjete sjedištu "Majkrosofta" u Sijetlu. Mučio se da objasni čak i to gdje se nalazi njegova zemlja. A onda je Bond priskočio u pomoć. Svakom ko je vidio film o Džejmsu Bondu "nije potrebno objašnjenje", kazao je premijer.
Lokalna filmska industrija na "Kazino Rojal" gleda kao na izgubljenu šansu. Možda i nije iznenađenje ako se uzme u obzir stanje industrije. Podgorica ima samo jedan bioskop - u kojem bi tek trebalo da se prikazuje "Kazino Rojal".

Nil MEKDONALD

montesky
January 8th, 2007, 09:16 AM
Prvo “me” u februaru

Prva internet adresa sa crnogorskim nacionalnim ''me'' domenom, kako Republika saznaje, biće registrovana već narednog mjeseca. Prema informacijama iz Centra informacionog sistema Univerziteta Crne Gore, kojeg je Vlada odredila za administratora tog važnog posla, Međunarodna korporacija za domene (ICANN) treba prethodno da potvrdi da je CIS kadrovski i tehnički sposoban za administriranje.

montesky
January 11th, 2007, 10:19 AM
SVE SPREMNO ZA POTPISIVANJE UGOVORA O IZDAVANJU U ZAKUP SVETOG STEFANA, MILOČERA I KRALJIČINE PLAŽE

http://img215.imageshack.us/img215/1492/untitledfh3.jpg

Aman u ponedjeljak preuzima “Sveca”

Ugovori o izdavanju u zakup hotela “Sveti Stefan”, “Miločer” i “Kraljičina plaža” singapurskoj kompaniji Aman rizorts biće potpisani u ponedjeljak 15. januara.
Istog dana, kako je “Vijestima” saopšteno iz Ministarstva turizma, Aman će preuzeti upravljanje hotelima koji su u vlasništvu HTP Budvanske rivijere i države.
Godišnji zakup u periodu rekonstrukcije hotela, u koju će prema ugovoru biti uloženo najmanje 40 miliona eura, biće 1,95 miliona eura. U prvoj godini poslovanja zakup za tri objekta iznosiće 2,1 milion. Zakup će takođe biti usklađivan sa stopom inflacije, a u zavisnosti od uspješnosti poslovanja biće i veći jer je vezan za prihod.
Aman će preuzeti i 220 zaposlenih od kojih je 186 u popularnom “Svecu” i “Miločeru”. Ova dva hotela su vlasništvo Budvanske rivijere, a “Kraljičina plaža” državno. “Kraljičina plaža” će biti srušena i na isto mjesto biće izgrađen novi luksuzni hotel. Svi objekti će nakon perioda zakupa opet biti vraćeni pod upravu Budvanske rivijere i države.
Budvanska kompanija će samo od zakupnine za “Sveti Stefan” i “Miločer” prihodovati dovoljno za isplatu između šest i sedam mjesečnih bruto plata za zaposlene koji će ostati u kompaniji.
- Sigurni smo da se radi o izvanrednom poslu, kojim smo obezbijedili prisustvo najprestižnijeg svjetskog brenda u turizmu u Crnoj Gori. Imidž i struktura gostiju Aman rizortsa je od nemjerljive važnosti za dalji razvoj turizma u cilju stvaranja održive visokokvalitetne turističke destinacije u svjetskim razmjerama - saopšteno je iz Ministarstva turizma.
U Ministarstvu ocjenjuju da je finansijski aspekt aranžamana vrlo povoljan. Navodeći cijenu za zakup koja će se usklađivati sa stopom inflacije i prihodima, kao i predviđene investicije, iz Ministarstva turizma tvrde i da će “neto sadašnja vrijednost prihoda Crne Gore biti oko 108 miliona eura, a zakupca oko 112 miliona”.
- Na ovaj iznos treba dodati i sve poreze i vanpansionsku potrošnju koja će se ostvarivati - kažu u Ministarstvu, uz napomenu i da će prava svih 220 zaposlenih u hotelima biti potpuno zaštićena.
Budvanska rivijera ulazi u još jedan međunarodni aranžman i to sa austrijskom investicionom grupom Soravia. Sa Soraviom će se zajednički investirati u hotel “Slovenska plaža”, a na zemljištu Budvanske rivijere na obali gradiće se novi ekskluzivni hotel.
Budvanska rivijera trenutno u svom vlasništvu, pored “Slovenske plaže”, “Svetog Stefana” i “Miločera”, ima i hotele “Aleksandar”, “Palas”, “Kastel Lastva”, a očekuje se i da “Mogren” bude vraćen pod njihovo okrilje.

Evo i sajta, cisto da vidite o kakvoj se kompaniji radi
www.amanresorts.com

Dziggy
January 11th, 2007, 10:46 AM
Na Badnji dan ce se po prvi put cuti i zvona sa Hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici cija se izgradnja privodi kraju (mislim na fasadu). Inace, Hram je najveci vjerski objekat u Crnoj Gori i visi je i od Hrama Sv. Save u Beogradu.

Hram je manji i nizi od Crkve svetog Marka u BGu po mojoj slobodnoj proceni, a Hram Sv Save je visok 72m.

montesky
January 11th, 2007, 10:51 AM
U BEČU POTPISAN UGOVOR O ZAKUPU SLOVENSKE PLAŽE I IZGRADNJU NOVOG HOTELA

http://img95.imageshack.us/img95/7614/cat00357326601ah8.jpg

Austrijska kompanija “Soravia grup” i “Budvanska rivijera” potpisali su juče u Beču ugovor o zakupu “Slovenske plaže” na 21 godinu i izgradnji novog luksuznog hotela u okviru tog kompleksa u vrijednosti od 40 miliona eura.
- Potpisivanjem ova dva ugovora formiraju se dva nova akcionarska društva, Soravia-Montenegro resort, koje će upravljati postojećim kapacitetima Slovenske plaže, i drugo hotel “Soravia-Budva” koji će se izgraditi na lokalitetu Slovenske plaže. Posao je jako značajan za Budvansku rivijeru kao preduzeće, za budvansku regiju i turizam Crne Gore - kazao je “Vijestima” Ljubo Rađenović, direktor sektora za razvoj Budvanske rivijere. On je istakao da će postojeći kapaciteti Slovenske plaže, ulaganjem 23 miliona eura, biti podignuti na nivo od 3 plus zvjezdice.
- Izgradnjom luksuznog hotela koji će imati 210 smještajnih jedinica, 170 soba i 40 luksuznih apartmana, obogatićemo ponudu i dovesti bogate goste u Budvu. Budvanska rivijera ima iz toga garantovanu minimalnu dobit od Slovenske plaže 700 hiljada godišnje, dok u profitu preko te sume učestvuje sa 15 posto. U novom hotelu od ostvarenog profita imaćemo 15 posto, jer je naš ulog zemljište - kazao je Rađenović.
On je naglasio da će biti preuzeto svih 227 radnika Slovenske plaže, kojima je garantovana plata, i koji po ugovoru, ne mogu da u naradnih pet godina ostanu bez posla protiv svoje volje. - Dogovoreno je i da će novi hotel biti na nivou četiri ili pet zvjezdica iz nekog poznatog lanca. Stručnjaci Hiltona su već uključeni, ali se još vode pregovori sa lancima poznatih hotela od kojih bi mogla biti uzeta licenca. U ugovoru stoji i da će nakon 14 godina biti ocijenjeno da li su potrebna nova ulaganja, jer je cilj da hotel kada se nako 21 godine bude vraćao Budvanskoj rivijeri, zadovoljava kriterijume 3 plus zvijezdice po tadašnjim standardima - kazao je Rađenović.
Na pitanje da li je zadovoljan ugovorom, direktor “Soravia grupe” Hano Soravia je kazao da će to znati za deset godina.
- To ćemo znati tek za deset godina kada budemo imali dovoljno gostiju i budemo pozitivno poslovali. Mi smo veoma zadovoljni sa saradnjom sa državom Crnom Gorom, njenim predstavnicima, i mislimo da je savez između Budvanske rivijere i naše grupe veoma jak i dobar - kazao je Soravia.
On je kazao da je potpisani ugovor tek početak njihovog biznisa u Crnoj Gori. “Filozofija naše firme je da se otvore lokalne firme i posluje sa lokalnim menadžmentom. U prvoj godini ćemo posao voditi odavde iz Beča, ali nakon toga planiramo da odmah postavimo lokalni menadžerski tim koji će voditi posao u Crnoj Gori.
Na pitanje da li je tačna informacija da je Soravia grupa zainteresovana za kupovinu Aerodroma u Podgorici, Soravia je kazao da je ta firma jako zainteresovana za investiranje u infrastrukturu u Crnoj Gori.

montesky
January 11th, 2007, 10:59 AM
Hram je manji i nizi od Crkve svetog Marka u BGu po mojoj slobodnoj proceni, a Hram Sv Save je visok 72m.

Veze ti nemas
:lol:

Dziggy
January 11th, 2007, 11:12 AM
^^ pa koliko je visok Hram Hrista spasitelja? 40 m ... Hram sv Save? 72m

Crkva sv. Marka- ne mogu da nadjem :)

:baeh3:

Singidunum
January 11th, 2007, 02:12 PM
A na koliko godina je izdar Sveti Stefan?

montesky
January 11th, 2007, 02:20 PM
na 30 godina, mislim

montesky
January 12th, 2007, 10:28 AM
Posto se odje manje, vise samo spominju isti hoteli (prije svega Splendid), ovaj put cu da postavim fotke nekih hotela koji su nedavno izgradjeni ili rekonstruisani.
Prvi je Villa Montenegro na Sv. Stefanu koja ima 5 zvjezdica i hotel "Bianca" u Kolasinu, takodje 5*.

Villa Montenegro - Sveti Stefan
Specificnost ovog hotela jeste sto ima lift za automobile u svojoj podzemnoj garazi! Svjetski izgleda, kao i okolina, iako smatram da su Sv.Stefan nagrdili divljom gradnjom.

http://img205.imageshack.us/img205/4418/101tx6.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/5343/102qz4.jpg

http://img221.imageshack.us/img221/2486/104hd9.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/9793/103de5.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/8411/106lw3.jpg

http://img221.imageshack.us/img221/9246/107ow2.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/6695/108pz9.jpg

http://img221.imageshack.us/img221/4191/109qf1.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/4696/116qd9.jpg

http://img223.imageshack.us/img223/875/124qh3.jpg

montesky
January 12th, 2007, 11:30 AM
A ovo je pravi merak za oci!!!

Zivo me interesuje kako ocjenjujete ovaj hotel!

Posto sam bio odusevljen hotelom "Termag" (mislim da se tako zove) koji je izgradjen na Jahorini, evo prilike da ljudi vide kako izgleda njegov pandan iz Crne Gore:)

Hotel "Bianca" je ustvari bivsi hotel "Bjelasica" koji je prodat britanskoj kompaniji "Bepler & Jacobson" prije 3 godine i koji je u medjuvremenu u potpunosti renoviran. Ima 8 spratova.

Za one koji ne znaju, Kolasin je mjesto na sjeveru CG, ima oko 10.000 stanovnika, a u njegovoj neposrednoj blizini je Ski centar "Bjelasica"

http://img204.imageshack.us/img204/6926/outside3webpq2.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/9241/outside2webzu1.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/2766/entrancesm9.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/7484/outdoorpz7.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/9205/okr4xa9.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/9434/atriumuy3.jpg

http://img68.imageshack.us/img68/1286/baz2gf4.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/6072/baz4ae2.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/8674/bazengl5.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/1448/bia2gw6.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/5700/chi1gh5.jpg

http://img68.imageshack.us/img68/9155/ent2vt1.jpg

http://img68.imageshack.us/img68/5589/enterijertc0.jpg

http://img68.imageshack.us/img68/5555/enterijer1yf7.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/3418/enterijer2ut0.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/7475/enterijer3sa9.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/1786/enterijer4va2.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/8180/enterijer5tg8.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/1006/enterijer6yk7.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/6061/enterijer7bu0.jpg

http://img68.imageshack.us/img68/5990/eve2jx5.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/6979/pin1tv0.jpg

http://img68.imageshack.us/img68/1984/pin3ts7.jpg

montesky
January 12th, 2007, 11:49 AM
Ovako izgledaju sobe i apartmani

Executive apartmani

http://img208.imageshack.us/img208/6684/exea1tk3.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/427/exea2dx9.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/571/exea3ut2.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/3553/exea4lh9.jpg

http://img208.imageshack.us/img208/4149/exer1uh2.jpg

Standardne sobe

http://img215.imageshack.us/img215/4341/star2qy8.jpg

http://img214.imageshack.us/img214/2007/star4yt4.jpg

Apartmani obicni

http://img214.imageshack.us/img214/6223/staa1qk2.jpg

Twin sobe

http://img213.imageshack.us/img213/2541/twi2vq0.jpg

A evo i kako izgleda predsjednicki apartman

http://img215.imageshack.us/img215/2047/pred1ec4.jpg

http://img214.imageshack.us/img214/1945/pred2lo4.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/8049/pred3dj4.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/2937/pred4lh3.jpg

http://img214.imageshack.us/img214/5728/pred5gv8.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/9831/pred6xd8.jpg

http://img213.imageshack.us/img213/6537/pred7gg1.jpg

http://img214.imageshack.us/img214/7281/pred9qq2.jpg

Sale81
January 12th, 2007, 12:00 PM
Hotel je EXTRA, nema tu sta. A i cene su garantovano EXTRA. Samo da skupim malo dzeparac i odmah dolazim.

Singidunum
January 12th, 2007, 02:20 PM
Hotel izgleda fenomenalno. Za to vredi platiti a ne za ove nase derikoze koji uzimaju vise para na Kopaoniku nego Austrijanci na svojim skijalistima

SAKBAZ
January 12th, 2007, 04:22 PM
termag je presladak hotel ali su mu sobe lose i male. ono sto se na slikama moze vidjet, kako se popnes na sprat u sobe ka da si usa u drugi hotel, ili u nekakvo odmaraliste. ali nije jeftin nimalo. jeste li vidjeli cijene. vjerovatno jer je na dobrom skijalistu.

ocu reci da bi BIANCA tek dobila na vrijednosti kad se ili ako se privatizuje skicentar bjelasica. to skijaliste je premalo i nesredjeno. kolasin i mojkovac bi trebali zajedno da idu u taj biznis. bjelasica ima ogroman potencijal. kao i prokletije na kraju krajeva. jednoga ce dana i autoput tuda proc.

no to kod nas ide presporo. na autoput ce se dobit jos jedno 2-3 izbora :)

Dziggy
January 12th, 2007, 04:25 PM
Mislim da je noc u tom hotelu 130 eura. Tako sam cuo od burazera iz PG.

SAKBAZ
January 12th, 2007, 06:26 PM
Mislim da je noc u tom hotelu 130 eura. Tako sam cuo od burazera iz PG.

licno ne bih isao u hotel 5 zvjezdica jer nisam finansijski u mogucnosti.
da li je vrijedan tih para ako je tacno to sto tvoj brat kaze?
mozda je pitanje izbora tj preferencija.
sam hotel je dobar, priroda je lijepa, ski centar je shit.
TERMAG:
Period Dvokrevetna soba po osobi Dvokrevetni apamtmani po osobi
KM EUR KM EUR
23.12.-30.12. 132.00 67.50 162.00 83.00
30.12.-06.01. 161.00 82.50 195.00 100.00
06.01.-20.01. 145.00 74.50 175.00 90.00
20.01.-03.02. 120.00 61.50 150.00 77.00
03.02.-03.03. 132.00 67.50 162.00 83.00
03.03.-17.12. 120.00 61.50 150.00
http://www.termaghotel.com/cjenovnik.html

smjestaj je bolji nego u termagu ali kostaju isto.
je li vrijedan para?
up to you. kao i uvijek sto je tako.

montesky
January 12th, 2007, 08:33 PM
Za ski centar je istina da nista ne valja. Stara oprema, mali kapacitet, los prilazni put, staza koja je vrlo cesto slabo odrzavana...treba tu jos mnogo toga uradit. mislim da ce se bas, bas uskoro prodat ski centar istoj firmi koja je kupila i hotel. 8. februara je otvaranje ponuda za centar (raspisan je tender).

Po meni, Zabljak je mnogo perspektivnija lokacija za razvijanje planinskog turizma od Kolasina, mada ne mora da znaci da sam u pravu. Samo tamo jos niko nije uletio sa velikim parama.
Bice, bice!:cheers:

Galeb
January 13th, 2007, 05:48 AM
Wow, predivan hotel! Posebno mi se svidja ta drvena unutranjost.
Evo i mene uskoro:yes:

Malo vesti iz HN:

Radovi na hercegnovskom šetalištu Pet Danica

Sve gotovo do ljeta

HERCEG NOVI – Rekonstrukcija hercegnovskog šetališta Pet Danica, na dijelu od Škvera do Vojničkih banja i hotela ''Plaža'' u dužini od 274 metara, počinje danas.
Riječ je o drugoj fazi poslova na šetalištu, koje će izvoditi nikšićka firma ''Erlend'', dok je investitor ''Morsko dobro''.
Predviđeno je popločavanje kamenom, sa izradom kamenih ivičnjaka, rigola, tipske ograde i kompletnom rekonstrukcijom javne rasvjete. Radovi će se izvoditi u dvije faze, tako da je do marta predviđena rekonstrukcija 174 metra šetališta, a do sezone završetak kompletnih poslova.
Nadzor nad radovima, čija je ukupna investiciona vrijednost 130.000 eura, vršiće Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog.
Kako navode, to će biti jedini radovi u zoni Morskog dobra ove zime, a rezultat su odlične saradnje Agencije i javnog preduzeća iz Budve. Do ljeta će biti u funkciji 750 metara uređene šetališne zone, za koju je ''Morsko dobro'' izdvojilo oko pola miliona eura.
Agencija privodi kraju i 60.000 eura vrijedan posao u vezi uređenja lokacije Karača na ulazu u Stari grad, gdje je završena nova javna rasvjeta, pješačka staza i popločana pjaceta, kao i kameni ogradni zid, a u toku je asfaltiranje manjeg parkinga.

montesky
January 13th, 2007, 09:17 AM
Kad smo vec poceli na tu temu da razgovaramo....Evo teksta iz Pobjede

Advokat kompanije "Bepler i Džejkobson" povodom najnovijeg oglasa za prodaju Ski centra Bjelasica

Čolović: Možda nam Mojkovac bude bliži

Ako bi uopšte učestvovala na tenderu za prodaju Ski centra Bjelasica, kompanija "Bepler i Džejkobson" ne bi ponudila više od jednog eura gotovine, kaže Čolović

Kolašin, 11. januara - "Preslikani" uslovi oglasa koje je naša kompanija bila spremna da ispuni na posljednjem tenderu za kupovinu Ski centra Bjelasice najvjerovatnije neće biti prihvatljivi za "Bepler i Džejkobson" da se pojavimo na aktuelnoj ponudi za kupovinu Ski centra Bjelasica, kazao nam je danas Branko Čolović, advokat kompanije "Bepler i Džejkobson" koja je inače vlasnik hotela "Bjanka" u Kolašinu i hotela "Avala" u Budvi. Naša posljednja ponuda koja je procesom prodaje trebalo da bude privedena kraju upravo je iznosila 550 hiljada eura gotovine i tri i po miliona eura za investicije. Aukcijska prodaja koja je nametnuna i koja se na kraju pokazala neuspješnom jer jednostavno nije imala dovoljno zainteresovanih kandidata, prekinula je taj gotovo postignuti dogovor. Ko je takvu varijantu izabrao, treba da se prepozna i treba da bude odgovoran. Najnoviji oglas koji su raspisali Privredni sud i Stečajna uprava ponovio je te naše posljednje uslove - cijenu od 550 hiljada eura i 3,5 miliona investicija ispod kojih se neće ići. U ovom trenutku nas ovaj oglas ne zanima i okrenuti smo ka izgradnji Ski centra na mojkovačkoj teritoriji Bjelasice. Ako bi uopšte učestvovala na tenderu za prodaju Ski centra Bjelasica, kompanija "Bepler i Džejkobson" ne bi ponudila više od jednog eura gotovine, kaže Čolović. Advokat kompanije "Bepler i Džejkobskon" podsjeća da već tri godine kontinuirano pokušavaju da realizuju ovu investiciju čime bi nastavili turistički i ekonomski razvoj Kolašina koji je potvrđen rekonstrukciojom hotela "Bjanke". S druge strane, sasvim neobjašnjivo se nastavlja agonija oko prodaje Ski centra Bjelasica koji iz godine u godinu nudi sve manje zimskoj turističkoj ponudi Kolašina i Crne Gore. Zbog svega toga naša kompanija počinje da gubi interesovanje pošto očigledno nije bilo interesa da se okonča privatizacija Ski centra Bjelasica, kaže Branko Čolović, advokat kompanije "Bepler i Džejkobson".
Na posljednjem tenderu za prodaju Ski centra Bjelasica Privredni sud je ponudio uslove od 550 hiljada eura i 3,5 miliona eura za investicije - kao najniže parametre novčane ponude. Takođe je budući kupac obavezan da preuzme održavanje puta Kolašin - Jezerine na 20 godina, da održava dalekovod do Jezerina do predaje EPCG i da u novoosnovanom privrednom društvu obezbijedi procenat vlasništva manjinskih akcionara od 13,6 odsto. Licitacija za prodaju Ski centra Bjelasica održaće se 8.februara ove godne u 10 sati u Privrednom sudu u Podgorici.

SAKBAZ
January 13th, 2007, 01:48 PM
^^
komisija je kopirala beplerovu ponudu da bi se ovi malo durili "e sad necu da se igram". ako imaju imalo pameti uzece to po toj cijeni. a mozda se nadje i neko drugi. ja se nadam da ce se prodat. sad koliko li ce vremena proc dok oni srede mojkovacke prilike. mozda oni pucaju na oboje. ko ce mu ga znat.

zbilja montesky, imas li kakvih slika iz avale. jesu li ulozili oni sto tamo. vrh bi bio da je i avala 5 avjezdica.

nesto sam nacuo da ce uskoto i mogren da se prodaje u ja u zakup.

Podgoricanin
January 13th, 2007, 05:03 PM
Po meni, Zabljak je mnogo perspektivnija lokacija za razvijanje planinskog turizma od Kolasina, mada ne mora da znaci da sam u pravu. Samo tamo jos niko nije uletio sa velikim parama.
Bice, bice!:cheers:

Zabljak ima ljepse okruzenje, Durmitor i kanjon Tare su prica za sebe...ali Kolasin vise lici na grad, na turisticko mjesto, kroz njega prolazi pruga i put, a ni novi autoput ga nece zaobici, dok je doci na Zabljak zimi uglavnom prava avantura. Kolasin ima medjunarodni aerodrom na 80km(Zabljak 170km), a Bjelasica ima mozda i najbolje staze u CG, koje bi mogle da budu apsolutni hit uz izvjesna ulaganja. Cijene nekretnina u Kolasinu stalno rastu. Cini mi se da Kolasin itekako ima perspektivu...

Galeb
January 13th, 2007, 06:51 PM
^
Pa bas zbog toga treba ponovo osposobiti aerodrom kod Berana, i sve ce biti blize:yes:
Cujem da je bila neka prica skoro na jednom od TVCG Dnevnika?

montesky
January 13th, 2007, 07:43 PM
Za Avalu znam da se rekonstruise, al nijesam jos od ljetos bio tamo tako da pojma nemam dokle se stiglo sa tim. Ono sto vidim po novina da se vuce jeste da se arhitekta koji je projketovao originalnu Avalu podnio tuzbu protiv Beplera zbog toga sto ga nije konsultovao u vezi rekonstrukcije. Autorska prava i tako to. Koliko sam shvatio, Avala se rekonstruise uveliko. Mozda se desi da odem ovih dana na primorje, pa uzmem koju sliku posto do projekta ne vjerujem da cu moc da se docepam:)
Mislim da ce imat 5* skoro sigurno!

Sto se tice aerodroma u Beranama, mislim da od toga, bar u skorije vrijeme, nece biti nista. Da se pitam, prije bih napravio neki mali aerodrom na Zabljak kako bi mogli imat bolju ponudu za turiste (kombinovati more i planinu) nego bezvezno Berane. Ne mogu da vjerujem da se se niko jos toga nije sjetio. Na Zabljak je jos uvijek vrlo jeftina zemlja, a ona je obicno najveci trosak kad su u pitanju takvi projekti.

Zamilsite ljudi ovo....da si recimo Britanac koji dolazi i neki MOntenegro...dodjes prvih 5 dana na kupanje, suncanje, provod i na krstarenje po CG primorju i onda malim avionom podjes na Zabljak dje ces bit za jedno po ure i odmaras, setas, planinaris, podjes na rafting...
Da ja vidim takav aranzman shtekao bi pare za njega, a ne neki tamo Englez, Njemac...

Podgoricanin
January 14th, 2007, 05:01 PM
Tu vec se vec uslo u gradnju puta Risan-Zabljak, tako da ne vjerujem da iko raymatra Zabljak za aerodrom...zasto kad ce biti moguce za sat ipo stici do gore autom?!

SAKBAZ
January 14th, 2007, 05:55 PM
POLITIKA

AMBASADOR NJEMAČKE U PODGORICI TOMAS ŠMIT ZA “VIJESTI”

Korupcija je otrov za vašu ekonomiju

Podgorica - Strane investicije zahtijevaju pouzdan pravni sistem, a svaki slučaj korupcije i organizovanog kriminala je otrov za konkurentnost i održivost bilo koje moderne ekonomije - ocijenio je ambasador Savezne Republike Njemačke u Podgorici Tomas Šmit.
Ambasador zemlje koja narednih šest mjeseci predsjedava Evropskom unijom, u razgovoru za “Vijesti”, rekao je da Crnoj Gori trebaju grinfild investicije, te da nije usamljen u ocjeni da Crna Gora mora nastaviti sa uspostavljanjem moderne, funkcionalne države u kojoj funkcioniše vladavina prava.
ą Da li se može očekivati dolazak novih njemačkih investitora u Crnu Goru? Ima li konkretnih najava za to?
- Mi smo tržišna ekonomija, tako da Vlada i ambasade nemaju konkretan uvid u planove njemačkih kompanija za investiranje.
ą A da li njemačke kompanije imaju običaj da Vas kontaktiraju i zamole za savjet oko mogućih ulaganja u Crnoj Gori?
- Da, dobijam sve veći broj zahtjeva njemačkih kompanija. Nekada ih zanimaju informacije o uslovima za investiranje, a nekada nas kontaktiraju jer su naišli na teškoće pri investiranju ili vođenju biznisa u Crnoj Gori. Pokušavamo da im pomognemo kada za to postoji mogućnost. Imam utisak da su ovi zahtjevi sve brojniji, što ukazuje da je interes njemačkih kompanija za Crnu Goru sve veći.
ą Kako ocjenjujete ambijent za investiranje u Crnoj Gori?
- Makroekonomski pokazatelji su ohrabrujući. Veliki napredak je ostvaren ovdje u odnosu na blisku prošlost, ali još mnogo ostaje na dnevnom redu.
U Crnu Goru je tokom prošle godine stiglo mnogo stranih investicija, uvjeren sam da će taj trend biti nastavljen i u 2007. Mnogo tih investicija dolazi putem privatizacije postojećih državnih kompanija, a praćene su ulaganjem u njihovu modernizaciju.
To je pozitivan razvoj, ali ovaj tip investicija mora biti sve više dopunjavan grinfild investicijama: formiranjem potpuno novih preduzeća i objekata. Glavni izazov za Vladu Crne Gore biće da obezbijedi okvirne uslove, pogodne za privlačenje takvih investicija.
Generalno govoreći, strane i domaće investicije zahtijevaju pravni i administrativni sistem koji pouzdano funkcioniše kako bi one bile uspješne. Svaki slučaj korupcije i organizovanog kriminala je otrov za konkurentnost i održivost bilo koje moderne ekonomije. Svi znamo da ostaje još mnogo posla u Crnoj Gori da bude urađeno na tom planu. Ali, kada sve zajedno pogledam, optimista sam kada je u pitanju razvoj investicione klime u Crnoj Gori.
ą Da li će se i kako predsjedavanje Njemačke Evropskom unijom odraziti na Crnu Goru? Šta Njemačka očekuje od Crne Gore, a šta Crna Gora može očekivati od Njemačke?
- U vrhu agende njemačkog predsjedavanja EU u prvoj polovini 2007, kada je riječ o Balkanu, je, naravno, Kosovo. Jasno je da će Njemačka nastaviti da podržava napore specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija da unaprijedi politički proces za određivanje budućeg statusa Kosova. Bez dogovorenog rješenja za Kosovo neće biti stabilnosti cijelog regiona.
U Vladinoj deklaraciji povodom njemačkog predsjedavanja EU, savezni kancelar Njemačke Angela Merkel potvrdila je podršku perspektivi pristupanja zemalja zapadnog Balkana, posebno pominjući i Crnu Goru. Dalje je rekla: “Ipak, i kod potpune pravilnosti te odluke mi znamo, da je ta perspektiva srednjoročna i da je potrebno još mnogo priprema, kako bi od te perspektive došlo do prijema u EU”.
Da budem vrlo konkretan, cilj njemačkog radnog programa za Zapadni Balkan u prvoj polovini 2007. je da budu zaključeni svi pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i pregovori o viznim olakšicama, te sporazum o readmisiji između EU i Crne Gore. Proces ratifikacije SSP sporazuma u 27 članica EU ne može biti završen do sredine 2007. i trajaće mnogo duže. Zato će SSP sporazumu prethoditi privremeni sporazum koji sadrži važne odredbe o trgovini iz SSP sporazuma. Privremeni sporazum ću potpisati Evropska komisija, zemlja predsjedavajuća EU i Crna Gora, a stupiće na snagu nakon formalne odluke Evropske komisije i Savjeta EU, te nakon što bude ratifikovan u Crnoj Gori.
ą Kakvi su Vaši planovi za 2007? Da li imate pripremljene konkretne projekte saradnje Njemačke i Crne Gore tokom 2007?
- Naravno da imamo. Naša saradnja sa Crnom Gorom nastaviće se istim intenzitetom kao i 2006. Novembra prošle godine, njemačko Ministarstvo za razvojnu saradnju i ministar ekonomije Branimir Gvozdenović potpisali su protokol o razvojnoj saradnji za 2007. koji predviđa ukupnu vrijednost od preko 44 miliona eura.
Važne oblasti saradnje su, između ostalog, vodosnabdijevanje i odlaganje otpadnih voda, renoviranje hidroelektrane “Perućica”, razvoj turizma u Crnoj Gori, uključujući aktuelizovanje nacionalnog master plana za turizam, upravljanje opštinskim zemljištem, Vrhovna državna revizorska institucija, reforme u oblasti stručnog obrazovanja i podrška crnogorskim malim i srednjim preduzećima da postanu konkurentniji na tržištu.
Tu je , naravno, i saradnja u vojnoj oblasti. Postoji odr-eđeni broj njemačkih fondacija koje sarađuju sa partnerima u Crnoj Gori. Tu je i humanitarna pomoć. Sarađujemo i u oblastima kulture i obrazovanja. Njemački profesori i lektori rade u Crnoj Gori. Sve ovo će biti nastavljeno u 2007.

Neđeljko RUDOVIĆ

--------------------------------------------------------------------------------

POMOĆI ĆEMO VAM AKO PRAVITE PRAVNU DRŽAVU
Kako gledate na crnogorsku političku scenu? Da li mislite da su njeni akteri spremni da se, nakon referenduma, odreknu velikih političkih tema i posvete životnim pitanjima, odnosno stvaranju moderne, pravno uređene države?
- Ne mogu da nagađam kakve su lične intencije glavnih igrača na crnogorskoj političkoj sceni, ali vidim određene ciljeve koje je neophopdno da država dostigne. I nijesam usamljen u ocjeni da Crna Gora mora nastaviti sa uspostavljanjem moderne, funkcionalne države što uključuje vladavinu prava, puno funkcionisanje administrativnih kapaciteta i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Njemačka kao predsjedavajuća Evropskom unijom voljna je da pomogne Crnoj Gori na tom putu. Već sam pomenuo neke tekuće bilateralne njemačko-crnogorske projekte čiji je cilj podrška razvoju Crne Gore. Ali inicijativa za to mora doći, i zapravo dolazi iz Crne Gore. Jedan od savremenih velikih testova volje vodećih političkih aktera da naprave tako nešto sigurno je debata o novom ustavu i njegovo usvajanje.

SAKBAZ
January 14th, 2007, 06:04 PM
vlada ima sledeci stav

B92 Biz Vesti Region

Autoput do Srbije prioritet
14:22 | Izvor: B92, Beta
Pljevlja -- U strategiji razvoja saobraćaja u Crnoj Gori među prioritetima je projekat izgradnje autoputa od Bara do granice sa Srbijom.

Autoput prioritet u narednih deset godina
"Posle javne rasprave koja je, zbog velikog interesovanja trajala od marta do decembra, razmotrili smo sve sugestije i neke koje su prihvaćene ugradili u finalni tekst. Sada samo predstoji tehnički posao sređivanja teksta i pisanja predloga da bi odmah nakon toga dokument bio upućen Vladi na usvajanje", rekao je crnogorski ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar.

On je rekao da će se u predlogu naći i tri bitne novine, odnosno da će umesto projekta izgradnje autoputa Podgorica-Mateševo, u strategiji razvoja saobraćaja biti projekat izgradnje autoputa od Bara do granice sa Srbijom.

Druga novina je izgradnja železničke pruge Bijelo Polje-Pljevlja. Na bazi već uočenih interesovanja, a radi razvoja pljevaljskog kraja procenjeno je da postoji šansa da se kroz koncesije ta pruga izgradi.

Treća novina je što će se pored železničko-kamionskih terminala u Baru i Bijelom Polju graditi i terminal u Podgorici, rekao je Lompar.

Šanse da BDP bude 5,5 hiljada evraVrednost građevinskih radova 170 miliona evra
Vrednost građevinskih radova u Crnoj Gori utrostručena je u prvih deset meseci prošle godine u odnosu na isti period 2005. godine, saopštila statistička služba Crne Gore. U prvih deset meseci u građevinske radove je uloženo 170 miliona evra.

Podgorica - Do kraja mandata ove vlade bruto nacionalni proizvod može biti povećan na više od 5,5 hiljada evra po glavi stanovnika. Potpredsednik vlade Crne Gore Vujica Lazović procenio je i da nezaposlenost može da bude smanjena ispod deset odsto, kao i da je pred Crnom Gorom izazov kako očuvati socijalnu koheziju i obezbediti brži ekonomski rast.

Lazović je kazao da će najznačajnija pitanja kojim će se baviti Vlada biti rešavanje problema energetskog deficita, vodosnadbevanja, otpadnih voda, puteva, očuvanje prostora i ravnomeran regionalni razvoj.

Dziggy
January 14th, 2007, 09:51 PM
Mislim da za deset godina nece jos biti tog auto-puta

Dragan
January 14th, 2007, 10:01 PM
koliki je sada BDP u Crnoj Gori? Hocu da znam sta kaze statistika u Crnoj Gori a ne CIA fact book ili neki slicni izvori jer oni dosta daju netacne podatke

SAKBAZ
January 14th, 2007, 10:18 PM
to ti niko odje ne zna!

montstat nije objektivno mjerilo.

ne smiju da kazu jer bi se onda uporedili s drugima. ovako se lovi u mutno. kapiras. procitaj intervju s njemackim ambasadorom, bice ti jasno.

SAKBAZ
January 14th, 2007, 10:22 PM
monstatov BDP pogledaj na:
http://www.monstat.cg.yu/MeniGodisnjiPodaci.htm

WARNING:
nema update za 2005 i 2006 hahahahahahahahahahahahaha

SAKBAZ
January 14th, 2007, 10:25 PM
Mislim da za deset godina nece jos biti tog auto-puta

ZNAS LI TI KOLKO CE SE IZBORA DOBIT NA AUTO PUT?:lol: :lol: :lol:
:nuts:

montesky
January 15th, 2007, 03:58 PM
Malo se iznervirah kad procitah ovaj tekst u "blic" danasnji.
Petrovici nijesu trazili povrat svoje imovine u CG, al zato ovi cigani traze. PI

Ugovor o zakupu na 30 godina potpisan sa kompanijom „Aman Rizorts“

Crna Gora dala u najam imovinu Karađorđevića

Ignorišući zahteve naslednika srpske dinastije Karađorđević koji traže da im se vrati imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata na prostoru Crne Gore, vlasti te zemlje danas potpisuju ugovor sa predstavnicima singapurske kompanije „Aman Rizorts“ o izdavanju u zakup na 30 godina hotela „Sveti Stefan“, „Miločer“ i „Kraljičina plaža“ na Budvanskoj rivijeri.

Bez obzira na zahteve Karađorđevića za povraćaj, upravljanjem „Kraljeva“ i „Kraljičina plaža“, luksuzna vila „Miločer“ kojoj pripada veliki park i oko 200 parcela u zaleđu Svetog Stefana, Miločera i Budve, kako je najavilo Ministarstvo turizma Crne Gore, preuzeće firma „Aman Rizorts“ odmah posle potpisivanja ugovora. Još je najavljeno da će u periodu rekonstrukcije hotela, prema ugovoru, biti uloženo najmanje 40 miliona evra, dok će godišnji zakup biti 1,9 miliona evra.

U prvoj godini poslovanja zakup će iznositi 2,1 milion evra, ali će moći, najavljuju u Ministarstvu turizma Crne Gore, da bude i znatno veći jer osim za stopu inflacije biće vezan i za poslovanje, odnosno za prihod. Singapurska kompanija će preuzeti 220 zaposlenih u hotelima, od kojih 186 radi u popularnom gradu-hotelu „Sveti Stefan“ i hotelu „Miločer“. Ta dva hotela su u vlasništvu „Budvanske rivijere“, dok je hotel „Kraljičina plaža“ državno vlasništvo i posluje u sastavu hotelsko-turističkog preduzeća „Miločer“. Hotel „Kraljičina plaža“ biće srušen i na istom mestu biće izgrađen novi luksuzni hotel.

- Ta firma iz Singapura ima svoj poslovni interes, ali sasvim sigurno mogu da pretpostavim da će naslednici dinastije Karađorđević pokrenuti pitanje zaštite svojih interesa. Ukoliko se to pravo ne ostvari pred lokalnim sudom, ostaje sud u Strazburu - kaže Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta.

Inače, naslednici dinastije Karađorđević i njihovi pravni zastupnici najavljivali su da će, ukoliko im se imovina ne vrati u naturalnom obliku, zatražiti materijalnu nadoknadu. Oni su se, kako je više puta potvrdio njihov advokat Đorđe Đurić, odavno obratili i nadležnim državnim organima i komisijama za povraćaj oduzete imovine u svim mestima u Crnoj Gori gde smatraju da postoje njihovi posedi, ali da do danas nisu dobili nikakav odgovor. Vlasti u Crnoj Gori, međutim, apsolutno negiraju pravo Karađorđevića na bilo kakvu imovinu u toj zemlji. Tamo se smatra da su nakon njenog proletnjeg osamostaljenja Karađorđevići propustili da ostvare svoje pravo dok je postojala Državna zajednica Srbije i Crne Gore i tada važeći zakon u ovoj oblasti, te da su oni, nakon osamostaljivanja Crne Gore, postali stranci.

Acović napominje da se pitanjem privatne imovine ne može igrati kako ko hoće, te da država kao što je Crna Gora može sebi da prisvoji određena prava.

- Ali, sa takvim stavom i balastom ne ide se ni u Evropu ni na neko manje elegantno mesto. To samo pokazuje gde ste suštinski i kojoj priči pripadate - dodaje on.

Samo miločerski kompleks, za koji advokati Karađorđevića tvrde da je kupljen i sagrađen novcem iz privatne kraljevske kase, prema nedavnoj proceni ekonomista, vredi 5,6 miliona evra. Taj novac nikada neće biti isplaćen Karađorđevićima, kao ni deo od potpisanog najma sa singapurskom firmom poručuju iz Crne Gore.

Profesor međunarodnog prava na podgoričkom Pravnom fakultetu Blagota Mitrić izjavio je za „Monitor“ da Karađorđevići nemaju više nikakva prava na imovinu koju traže jer aktuelni Zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju obuhvata samo građane Crne Gore.

- Karađorđevići su imali pravo na povraćaj imovine sve dok je postojala zajednica Crne Gore i Srbije. Nakon što je Crna Gora postala punopravna članica Ujedinjenih nacija, nastala je pravna praznina jer aktuelni Zakon ne reguliše pitanje građanskog prava stranaca - rekao je Mitrić. Bivši predsednik budvanske komisije za povraćaj imovine, advokat Mladen Mićović tvrdi da Karađorđevići imaju pravo da im se vrati imovina, ali i da se može očekivati da će država kočiti taj proces iz razloga koji nisu pravne prirode.

- U pitanju je imovina velike vrednosti, a i Karađorđevići nisu omiljeni u krugovima sadašnje vlasti pa se može očekivati da proces bude težak i dugotrajan - kaže Mićović, dodajući da naslednicima srpske krune ide u prilog to što je imovina u Miločeru bila privatni posed Marije Karađorđević.

T.N.Đaković

Miločer vredi 5,6 milona evra
Hotel „Miločer“, negdašnji posed Karađorđevića, radi u sklopu HTP „Budvanska rivijera“. Izdavanje pod zakup singapurskoj kompaniji „Aman Rizorts“ nije zakomplikovalo potraživanje Karađorđevića iz Beograda. U pravnom sektoru HTP „Budvanska rivijera“ više su puta ponovili, još tokom sklapanja ovog posla, da nema razloga za brigu.

SAKBAZ
January 15th, 2007, 04:46 PM
"- Ali, sa takvim stavom i balastom ne ide se ni u Evropu ni na neko manje elegantno mesto. To samo pokazuje gde ste suštinski i kojoj priči pripadate - dodaje on. "

eto je slovenija vratila BLED.

"- U pitanju je imovina velike vrednosti, a i Karađorđevići nisu omiljeni u krugovima sadašnje vlasti pa se može očekivati da proces bude težak i dugotrajan"

ovi su bas optimisti. bilo koja vlast da dodje nece im to dat.

Floydian
January 15th, 2007, 04:49 PM
Malo se iznervirah kad procitah ovaj tekst u "blic" danasnji.
Petrovici nijesu trazili povrat svoje imovine u CG, al zato ovi cigani traze. PI

...

Alo,o´ladi malo!

montesky
January 15th, 2007, 04:52 PM
Trose ljudi dzabe pare na advokate, a jos e usput i zgadise narodu. Meni je smijesno sto se vade na pricu kako su mogli vratit imovinu dok je bila SCG. Kao tad nijesu spominjali imovinu...Kako da ne. Dobili su je i tad i sad i za sto godina ce isto dobit...NISTA!

montesky
January 15th, 2007, 04:57 PM
Alo,o´ladi malo!

Jebi ga, moraces zivjet sa tim!

Dragan
January 15th, 2007, 05:03 PM
nisam upoznat sa tom problematikom a uopste me ni neintersuju njihova imanja ali ako imaju dokaz da je imanje bilo njihovo i da su im akomunisti to oduzeli onda nece biti za njih problema bar pred medjunaordnim sudom u Strazburu ako nemoze proci kod "domacih". Monteskay nerazumem tvoj citat "Jebi ga, moraces zivjet sa tim!" DAl mozes to bolje pojasniti kao i ono da su Karadjordjevici "cigani"!? Koliko ja znam oni imaju krvno srodstvo i sa crnogorskom kraljevskom familijom.

Floydian
January 15th, 2007, 05:31 PM
Jebi ga, moraces zivjet sa tim!

Kada im bude vraćena imovina,kako li ćeš ti živeti sa tim!?:banana:

Podgoricanin
January 15th, 2007, 06:25 PM
Ma jeba*o majku, ti ljudi oce 'leba preko pogace! Ni u Srbiji im nisu dali ono sto su trazili, ni nasa dinastija(imamo i to u CG) nije dobila sve posjede, a sve iz jednostavnog razloga - ovo vise nije monarhija, vec parlamentarna demokratija, i najljepsa parcad crnogorske zemlje (a takvu su obicno Karadjordjevici prisvajali - ili su je mozda otkupili od mjestana?!) ne treba da sluze nikakvoj monarhiji, vec drzavi.

Pazi ti pretenciozni naslov u Blicu, oni vec presudili cija je to imovina!

Floydian
January 15th, 2007, 09:18 PM
Ma jeba*o majku, ti ljudi oce 'leba preko pogace! Ni u Srbiji im nisu dali ono sto su trazili, ni nasa dinastija(imamo i to u CG) nije dobila sve posjede, a sve iz jednostavnog razloga - ovo vise nije monarhija, vec parlamentarna demokratija, i najljepsa parcad crnogorske zemlje (a takvu su obicno Karadjordjevici prisvajali - ili su je mozda otkupili od mjestana?!) ne treba da sluze nikakvoj monarhiji, vec drzavi.

Pazi ti pretenciozni naslov u Blicu, oni vec presudili cija je to imovina!

Bila monarhija ili parlamentarna (NE)demokratija,privatna svojina je privatna svojina!

Ako su tu zemlju Karađorđevići regularno kupili i gradili na njoj(kao što pričaju) onda im se to mora vratiti.

I ovo nije isti sličaj kao u Sloveniji!

SAKBAZ
January 15th, 2007, 09:57 PM
nerealno je ocekivat tako nesto.
ko ce im to vratit? ko je tako lud?
mozda ako dodje neki SNS ili SDS na vlast, a i to je sumnjivo.

al zamis' da im vrate! ko zna mozda bi bilo fora kraljevsko ovo ono. dolaze kraljevske porodice. trta vrta. neka elita rafo.
nekako ne mogu da vidim tu sliku u glavi:)

cini mi se da je nas prestolonaslednik pricao je da mu nije do povratka imovine ali mu je krivo da mu niko nikad nije ponudio barem jedan stancic da ima dje da dodje. kod nekog prijatelja je dolazio uvijek ako nije nesto kupio do sad.

montesky
January 15th, 2007, 11:32 PM
Ne mogu da vjerujem da neko brani tu porodicu i da govori da su oni u pravu. U pravu si Dragane, jesu u srodstvu...kralj Nikola je bio djed (ako sam dobro upamtio) kralju Alaksandru, al zato to niko nije pominjao kad im je taj isti zabranio povratak u zemlju i sve oduzeo. Karadjordjevici su Petrovicima oduzeli svu imovinu. Vidji, ja nemam nikakve veze sa tim, niti cu sto dobit nit izgubit ovom diskusijom, al ja nesto tu familiju ne mogu postovat. A zbog tog razloga sto si spomenuo jos manje ! Eto zbog cega sam reka da su cigani i stojim iza toga. I ti bi treba rec da ih sram bude, a ne da im drzis stranu

Dragan
January 16th, 2007, 12:09 AM
Dobro je ja sam te pogresno shvatio jer sam mislio da si ga nazvao "ciganin" zato sto je Srbin pa je meni ispalo kao da su svi Srbi "cigani". Ja nebranim nikoga cak ga ni ne simpatisem jer je isti kao i svi ostali tj. zeli da vlada i obecava kule i gradove a nema pojma da prica srpski niti je rodjen u Srbiji ili bilo kom kraju bivse nam drzave (rodjen je u Londonu). Neznam dali si ga ikad cuo kako prica srpski ali ja jesam i ono je sramota a prica kako hoce da bude kralj Srbije. Taj deo istorije o kralju Nikoli neznam ni zbog cega je izbacen ali sam nacuo da je i kralj Nikola ima zelju da vlada i Srbijom i Crnom Gorom kao Kralj a sto se zbilo izmedju Karadjordjevica i Petrovica koji su u krvnom srodstvu nebih znao ni odgovoriti jer me taj deo istorije nije puno ni interesovao.

Dragan
January 16th, 2007, 12:22 AM
Sad sam nasao nesto na wikipediji o kralju Nikoli pa sam citao http://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_I_of_Montenegro

Bob Rock
January 16th, 2007, 12:24 AM
Karadjordjevici nisu "Cigani" (obrazovani ljudi ih zovu Rome), nego su Srbi.

SAKBAZ
January 16th, 2007, 12:46 AM
nisam za to znao montesky. i ne treba im dat onda.
nego aj da zavrsimo s ovim.

Floydian
January 16th, 2007, 02:17 AM
Ne mogu da vjerujem da neko brani tu porodicu i da govori da su oni u pravu. U pravu si Dragane, jesu u srodstvu...kralj Nikola je bio djed (ako sam dobro upamtio) kralju Alaksandru, al zato to niko nije pominjao kad im je taj isti zabranio povratak u zemlju i sve oduzeo. Karadjordjevici su Petrovicima oduzeli svu imovinu. Vidji, ja nemam nikakve veze sa tim, niti cu sto dobit nit izgubit ovom diskusijom, al ja nesto tu familiju ne mogu postovat...

Uvek ću braniti tu porodicu bez obzira ne sve nedostatke njihove vladavine.

U ovom slučaju nije bitna ta porodica već pravo na privatnu svojinu.Ukoliko su Karađorđevići bespravno oduzeli bilo šta od bilo koga u Crnoj Gori,to nikako ne treba da im se vrati.Njihovi pravni zastupnici u slučaju Miločer tvrde da su Karađorđevići kupili to imanje i iz svojih sredstava gradili.Ako je tako,to im se mora vratiti.

"Samo miločerski kompleks, za koji advokati Karađorđevića tvrde da je kupljen i sagrađen novcem iz privatne kraljevske kase, prema nedavnoj proceni ekonomista, vredi 5,6 miliona evra."

Znači,privatna svojina je svetinja bez obzira da li je u pitanju porodica Karađorđević ili bilo ko drugi!:cheers:

montesky
January 16th, 2007, 09:46 AM
Karadjordjevici nisu "Cigani" (obrazovani ljudi ih zovu Rome), nego su Srbi.

:lol: :lol: E pa sto coek moze od tebe cut, bruka ziva
Hvala na lekciji....Karadjordjevici su Romi!:lol: Nemoj ih zvat Srbima da te zamolim kad ni ne pricaju srpski
Jos nesto...pogrijesio si padez...nije "Rome" no "Romima"!:cheers:

Galeb
January 18th, 2007, 02:07 AM
JAVNO PREDUZEĆE AERODROMI CRNE GORE RADI ANALIZU EKONOMSKE OPRAVDANOSTI RAZVOJA VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA NA SJEVERU CRNE GORE

Aerodrom u Beranama pod lupom

Kompanija Aerodromi Crne Gore saopštila je juče da je počela da radi analizu ekonomske opravdanosti otvaranja aerodroma u Beranama za komercijalne svrhe. Za to će, kako je navedeno u saopštenju kompanije, biti upotrijebljena sredstva iz TAM programa Evropske banke za obnovu i razvoj.
- Sa predstavnicima Aerodroma Crne Gore juče su razgovarali koordinator TAM programa za Crnu Goru Peter Sirec i glavni ekspert ovog projekta Majll Kelavej - saopštilo je javno preduzeće Aerodromi Crne Gore.
Razgovor je vođen u Ministarstvu saobraćaja, a domaćin je bio direktor Uprave za civilno vazduhoplovstvo Budimir Šaranović.
- Zadatak studije će biti da sagleda kapacitet beranskog aerodroma, mogućnost prilagođavanja civilnim letovima, ali i korištenje sistema helidroma na crnogorskom sjeveru - navodi se u saopštenju.
Kako je Danu rekao pomoćnik ministra saobraćaja Radoš Šućur, planovi za otvaranje beranskog aerodroma počivaju na čuinjenici da bi mogao da pruža usluge ne samo za sjever Crne Gore, već i za područja Srbije i Bosne i Hercegovine, koja gravitiraju Beranama.

- Radi se o prostoru na kojem živi bezmalo milion ljudi, a dobar dio te populacije privremeno radi u inostranstvu, tako da su vrlo zainteresovani za bolje uslove prevoza - rekao je Šićur, naglašavajući da Ministarstvo saobraćaja smatra da je to komercijalno isplativ projekat.
On je objasnio da su u Ministarstvu dosad održana tri konsultativna sastanka sa predstavnicima TAM programa o korišćenju beranskog aerodroma u komercijalne svrhe.

J.R.

SAKBAZ
January 18th, 2007, 10:25 PM
odlicna vijest. bas bi bilo dobro za taj kraj.
prosle sam se godine vozio po pisti. snijeg pa pod rucnom
:)

Singidunum
January 19th, 2007, 08:06 PM
Ma ne mora da im se vraca imovina ali moraju da budu isplaceni. Znate li da npr. postoji vlasnik zemljista na kom je izgradjen Novi Beograd? I on ce morati da bude obestecen.

Ima li nekih vesti o mostu preko Boke? Voleo bih da promene misljenje i izgrade tunel...

abvgd
January 20th, 2007, 01:38 AM
Ne mogu da vjerujem da neko brani tu porodicu i da govori da su oni u pravu. U pravu si Dragane, jesu u srodstvu...kralj Nikola je bio djed (ako sam dobro upamtio) kralju Alaksandru, al zato to niko nije pominjao kad im je taj isti zabranio povratak u zemlju i sve oduzeo. Karadjordjevici su Petrovicima oduzeli svu imovinu. Vidji, ja nemam nikakve veze sa tim, niti cu sto dobit nit izgubit ovom diskusijom, al ja nesto tu familiju ne mogu postovat. A zbog tog razloga sto si spomenuo jos manje ! Eto zbog cega sam reka da su cigani i stojim iza toga. I ti bi treba rec da ih sram bude, a ne da im drzis stranu
Ta porodica je oslobodila srpski narod od Turaka i Austro-Ugara i ostvarila ujedinenje svih Srba na Balkanu u jednu drzavu. Ako ni zbog cega drugog, barem ce zbog toga kod mene i svakog normalnog Srbina uzivati kakvo-takvo postovanje (iako su komunisti skoro sve te tekovine posle sjebali), a za misljenje ostalih naroda i narodnosti o njima me iskreno receno bas briga jer svako svoga konja hvali a tudjeg kudi. Da su bili savrseni, svakako nisu, kao uostalom ni bilo koja druga kraljevska porodica tog vremena ali su u poredjenju sa tim vasim despotom Nikolom bili ljudi sirokih shvatanja, i nije slucajnost to sto su politicki disidenti i drugi svih tih godina njegove vladavine bezali iz CG u Srbiju (gde je postojala kakva-takva politicka sloboda) a ne obratno...

Ma ne mora da im se vraca imovina ali moraju da budu isplaceni. Znate li da npr. postoji vlasnik zemljista na kom je izgradjen Novi Beograd? I on ce morati da bude obestecen.

U CG onaj ko ima glas vise u parlamentu odlucuje o svemu, bilo da je u pitanju necija privatna imovina, tumacenje istorije ili kojim ce jezikom neki gradjanin govoriti. Tesko da se od jednog takvog bukvalnog shvatanja demokratije moze ocekivati iskorak kakav bi bio povracaj privatne imovine nekom "drzavnom neprijatelju" kako su Karadjordjevici tamo odnedavno oznaceni. Mozda bi tu Evropski Sud u Strazburu mogao nesto uraditi, pa i Srbija, ali ne verujem da je to pitanje samo po sebi dovoljno znacajno da bi neko bio voljan da pritiska CG. Moguce je da gresim, ali sam pesimista...

SAKBAZ
January 20th, 2007, 04:35 AM
nadam se da se taj most nece graditi.nego ko ce mu ga znat s komunistima! ako ce se ubrat koji glas onda oce. a ovce ce rec, mmmmmm vidji kako se gradi. i ja sam za tunel ako vec nesto mora. cak mi je interesantan trajekt. autenticno je.

da je bar neki most nego neko govno izlitano.

cuo sam za pricu da je i neizvodljiv te da su projekat platili duplo vise nego cini mi se francuski projekat a EU placala naravno.

da ne bi bilo da samo ovo ima u CG kako nas je "abvgd" okarakterisao evo jedan mali podatak da je EU budzet koji je bio oko 100 milijardi eura prije zadnja 2 talasa pridruzivanja uniji, imao 7 do 10% gubljenja na slicnim proijektima. vecinom u nerazvijenijim krajevima unije tj juzna italija, grcka, portugal itd. sto ce reci da je na slicnim projektima nestajalo 7 do 10 milijardi eura godisnje. dje nisam bio blizu:)

da, slazem se abvgd da u CG ima apsurdnih stvari. niti mislim da ce se vlada srbije tu mijesat u slucaju imovine karadjordjevica. strasbur eventualno. licno mislim da bi trebali da dobiju sipak.

ali si kontradiktoran tj neubjedljiv. prvo te rafo libo za tudje misljenje o karadjordjevicima pa onda govoris "u poredjenju sa tim vasim despotom ". istina da je bio ali si se izuo tu. to je zato sto te duboko povrijedila rijec ROM :) jes da je bilo zlatno doba srbiji tad i da je ucinio i neke fine stvari za CG ali se puno stvari nece zaboravit nikad (sto ces i sam priznat ako si fer). tu je i crnogorska narav kumovala naravno, kao i pri poslednjim zbivanjima od '97 do referenduma '06. al eto, vratili smo se sad na staro. ajmo sad isponove (ako ima razuma).

Galeb
January 20th, 2007, 05:16 AM
Evo sta kazu moji Bokelji o mostu, tj. tunelu...

http://img.photobucket.com/albums/v127/Pupin11/MostVerige.jpg

A zna se da je Bokeljska rec uvek zadnja:yes:

Floydian
January 20th, 2007, 06:14 AM
... licno mislim da bi trebali da dobiju sipak ...

Pa,dobro!I ne mora da se Karađorđevićima vrati imovina!
Samo,šta će biti sledeće?!Oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj Crkvi(kao što hoće oni unijatski kriminalci iz tzv.Cr.Pr.C.) i sl.!?
...ajmo sad isponove (ako ima razuma)...

Apsolutno se slažem sa tobom.
Ali,dokle god bude tolika averzija prema svemu što je srpsko ne verujem da ćemo imati normalne odnose.

A,ni onaj Jevrem Brković vam nije loš!:nuts: :bash:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/1/16/Redcroatiaappeal-danu1l.jpg/425px-Redcroatiaappeal-danu1l.jpg

Sve junak do junaka!:gunz: :gunz: :guns1:

Jeste offtopic,ali jbg!

SAKBAZ
January 20th, 2007, 07:57 AM
^^
ma pusti budalu.
to bi bilo isto kad bismo se ti i ja prozvali akademicima.
ljudi, oce li jos neko da bude akademik?
znas li sto je po meni retrogradno u CG ocu reci glupo? to sto se puno medija poziva na jednu grupu gradjana ili (ne)vladinu organizaciju, tu dukljansku akademiju nauka i umjetnosti kao neki izvor tj VELIKU referencu.
ja znam kako ljudi gledaju na njih al kad ti se ponavlja stalno to onda mora da da efekta. je li to propust kod novinara / urednika ili nesto stoji iza toga ne znam.

to o crvenim hrvatima datira jos od sekule drljevica ja mislim. covjek koji je poceo dobro pa onda obrezao u nerazum na koga se onda prosrpski blok poziva svrstavajuci bilo koga ko nije istomisljenik u taj kos.

karadjordevicima je to oduzeto davno. prije mog i tvog oca ili se ni njih dvojica ne sjecaju toga sigurno.

sta ce biti sa crkvom? u to nemam uvid. ne bih volio da bude nesto nisko i sramno. kod nas ih je policija razdvajala za bozic. u stvari razdvaja dvije politicke stranke i njihove pristalice.

by the way, ne trebaju mi crkve kao takve.

SAKBAZ
January 20th, 2007, 08:01 AM
za ovo je sve kriv montesky:)
stigosmo do sekule drljevica koji nema nista s arhitekturom.

ima li ko sliku ili info u kojoj je kuci zivio:)

montesky
January 20th, 2007, 09:53 AM
^^ Citam sad ove postove i prije no sto dodjoh do ovog tvog posljednjeg pomislih "Sto mi je trebala ova dusa":lol: Posvadjah ljude

Da se vratimo na teme zbog kojih i postoji ovaj forum

REPUBLIČKI ZAVOD ZA URBANIZAM PRODAT POZNATOM CRNOGORSKOM BIZNISMENU ZA 2,7 MILIONA EURA

http://img219.imageshack.us/img219/2374/2248484nn.jpg

Aco kupio plac zlata vrijedan

Vlasnik podgoričke kompanije Monte nova, biznismen Aco Đukanović, kupio je juče na berzanskoj aukciji 75 odsto akcija Republičkog Zavoda za urbanizam i projektovanje za oko 2,7 miliona eura. To je takozvani nominalni iznos, jer Đukanovićeva firma sve akcije može platiti obveznicama stare devizne štednje čime bi stvarna cijena transakcije bila umanjena na oko dva miliona.
Iako se formalno još ne zna ko je kupac, jer će posao tek biti ukljižen u srijedu u Centralnoj depozitarnoj agenciji, informaciju da je Đukanović novi vlasnik juče je objavila i novinske agencije u Crnoj Gori.
Akcije Zavoda plaćene su po 1,64 eura, ili oko 64 odsto više od nominalne vrijednosti. Na jučerašnju aukciju prijavila se još jedna firma, ali je odustala od ut-rkivanja.
Zavod za urbanizam i projektovanje je najstarija planersko- projektantska institucija u Crnoj Gori, ali se njegova vrijednost, prije svega, ogleda u zgradi od oko 1.600 kvadrata na atraktivnoj lokaciji u Bulevaru revolucije, preko puta Sportskog centra “Morača”. U toj zgradi sada se, između ostalog, nalaze prostorije Zavoda, kao i Euro info centra.
Sama zgrada i nije toliko interesantna, koliko lokacija na kojoj se ona nalazi i na kojoj će, kako stvari sada stoje, biti izgrađen stambeno-poslovni objekat.
Zemljište je idealno za jedan takav objekat, ukoliko urbanistički planovi to dozvole, naročito ako se zna da će preko puta biti diplomatsko naselje. Trenutno se preko puta zgrade Zavoda za urbanizam nalazi i američka ambasada.
Đukanović od skoro ozbiljno ulaže u građevinske poslove. Njegova firma je, između ostalog, kupila oko 5.000 kvadrata zemljišta na obali Bara za oko dva miliona eura. Monte nova je najveći vlasnik Nikšićke b-anke, a nedavno su za skoro 10 miliona eura prodali udio u Crnogorskoj komercijalnoj banci.
Zavod za urbanizam i projektovanje, koji je od ju-če u Đukanovićevom vlasništvu, osnovan je 1946. godine. Trenutno posluju pozitivno, plate su redovne i imaju oko 30 zaposlenih. Kompanija se bavi prostornim planiranjem, projektovanjem građevinskih i drugih objekata, inženjeringom i slično.
Radili su niz značajnih projekata za Republiku, opštine i firme. U oblasti arhitektonsko-građevinskog projektovanja posebno se izdvajaju radovi na turističko-ugostiteljskim objektima, među kojima su hoteli “Crna Gora”, “Podgorica”, “Onogošt”, “Plavi horizonti”, “Kraljičina plaža”...
Sada je neizvjesno da li će novi kupac zadržati djelatnost firme. Iako je glavni motiv kupovine Zavoda gradnja objekta na njihovom zemljištvu, vlasnik bi mogao nastaviti i sa dosadašnjom djelatnošću, naročito zbog činjenice da se i sam bavi građevinarstvom.

Galeb
January 22nd, 2007, 01:18 AM
Jurij Čerčen, predsjednik AiR Uniona, za Republiku o širenju u regionu, i o partnerstvu sa Montenegroerlajnsom

Sa Malevom prestižu Aeroflot

U ruskoj avio kompaniji AiR Union nadaju se pobjedi na tenderu za mađarski Malev, čime bi po kapacitetu postali najveći avio operater u Rusiji, i među najvećima u Evropi. Od kupovine mađarske kompanije, kako je Republici izjavio Jurij Čerčen, predsjednik Borda direktora ruske avio alijanse AiR Union, korisne efekte imaće i Montenegroerlajns, sa kojim je ova alijansa juče potpisala saradnju

Nakon potpisivanja ugovora o saradnji, i najave da bi redovni saobraćaj između Podgorice i Moskve trebalo bi bude uspostavljen u drugom kvartalu 2007. , Čerčen je za Republiku saopštio da očekuje pozitivne rezultate tendera za mađarsku kompaniju.
- U tom slučaju, naša firma bi po kapacitetu postala kompanija broj jedan na ruskom našem tržištu, a siguran sam da će biti na značajnom mjestu na evropskom planu – uvjeren je on.
AiR union je prva avio alijansa u Rusiji, članovi su CrasAir, Domodedovo erlajns, Samara erlajns, Omskavia i Sibaviatrans. U Rusiji su drugi po veličini, odmah iza Aeroflota, a prošle godine su prevezli više od 3,5 miliona putnika. U floti imaju više od 80 aviona, petnaestak tipa “Boing”.
Prema pisanju mađarske štampe, Rusi su ponudili 150 miliona dolara, dok prvi konkurenti, litvanski LAL, po medijskim navodima, nudi 120 miliona dolara.
Čerčen je uvjeren u uspjeh na tenderu, uz napomenu da će 25. januara biti objavljen izvještaj mađarske tenderske komisije.
- Mislimo da je naš prijedlog značajno bolji i interesantniji od litivanske ponude. Računamo da ćemo biti pobjednici, što će svakako biti velika prednost i za naše dosadašnje saradnike, a imaće i korisne efekte i na Montenegroerlajns, sa kojim smo upravo potpisali saradnju. Poznato je da je i ruski predsjednik prilikom zvanične posjete Mađarskoj na sastanku sa premijerom Mađarske podržao našu kompaniju – podsjetio je Čerčen.
Po navodima mađarske štampe, novi vlasnik dobiće 99.5 odsto akcija Maleva, ali je gro pregovora kako pokriti milionske dugove.
Na pitanje Republike kako vidi saradnju ruskih i crnogorskih preduzeća Čerčen je podsjetio da se svake godine povećava saradnja Crne Gore i Rusije.
- Postoji velika zainteresovanost ruskog biznisa u Crnoj Gori , i to ne samo za oblast odmora i rehabilitacije, već i na industrijskom planu. Crnogorski biznis je veoma evidentan na prostoru Rusije, kao i ruski ovdje, što je veoma važno. Ruske i crnogorske već imaju polazne osnove, na kojima možemo da dalje izgrađujemo naše odnose – kazao je Čerčen, i najavio kako će nastojati «da tokom čitave godine obezbijede popunjenost linija prema Crnoj Gori, da i prema Tivtu i Podgorici bude putnika.
On očekuje da će, nakon uspostavljanja redovnih linija između Crne Gore i Moskve veliki broj putnika koristiti usluge i ruske alijanse, i Montenegroerlajnsa.
- Tokom prošle godine promet je bio 20.000. Tu cifru ne smatram posebno velikom, ali je dobra kao neka startna pozicija. Uvjeren sam da odmah po dobijanju dozvole za redovne linije, cifra će biti bitno promijenjena u pozitivnom smislu – kazao je Čerčen.

Željka Radulović

Redovno od Podgorice do Moskve u drugom kvartalu

Jurija Čerčen i predsjednik Odbora direktora Montenegroerlajnsa Zoran Đurišić potpisali su juče Protokol o saradnji između crnogorske avio kompanije i ove ruske alijanse. Redovni saobraćaj između Podgorice i Moskve, sa minimum tri leta sedmično, trebalo bi bude uspostavljen u drugom kvartalu 2007. , a tokom ljeta i zime do sada su postojali samo čarter letovi. - Ideja je da se uspostavi redovan saobraćaj između Podgorice i Moskve.Naša je ideja da crnogorskoj i ruskoj vladi predložimo da naše kompanije budu redovni avio prevoznici na toj relaciji. Montenegro erlajns, kao nacionalni avio prevoznik, redovno bi prevozio putnike iz Podgorice do Moskve, a isti status imao bi i Air union - kazao je Zoran Đurišić. Čerčen je objasnio da bi preliminarni poslovi trebalo da budu završeni do kraja marta, te da se u dugom kvartalu očekuje početak letova, do kada bi trebalo da budu obezbijeđene i sve neophodne dozvole. - Jedan od razloga uspostavljanja vazdušnog sabraćaja između Crne Gore i Rusije, je i konstanstan rast broja ruskih turista i investitora – objasnio je Đurišić, i najavio da je dogovoreno i potpisivanje komercijalno-kooperativnih, odnosno kod-šer ugovora. Na sastancima predstavnika dvije kompanije, koji su prethodili zaključenju Protokola, usaglašen je koncept saradnje i mogućnost zajedničkog poslovanja, dogovorena je sinhronizacija letova ka Podgorici i Tivtu, kako bi se putnicima iz Rusije, preko Crne Gore, obezbijedila bolja konekcija ka zapadnoj Evropi.Tokom jučerašnje konferencije za novinare, Čerčen je ukazao da u ovoj avio alijansi “postoji i državni kapital, što daje sigurnost da ćemo od države dobiti neophodne dozvole kako bi mogli da realizujemo planove”.

Galeb
January 23rd, 2007, 12:58 AM
Svi uglavnom volimo da postiramo lepe vesti, ali ponekad, cisto radi reda, treba postirati i one druge.

OPADA BROJ STANOVNIKA U NAJSJEVERNIJEM CRNOGORSKOM GRADU

Pljevlja mogu da postanu prazan grad

U Pljevljima je lani rođeno 327 beba, petnaest manje u odnosu na 2005. godinu
Pljevlja - Broj novorođene djece u Pljevljima posljednjih godina je u opadanju, a u odnosu na prije tri decenije, manji je za oko četiri puta.
Prema podacima Ginekološkog odjeljenja u Pljevljima, prošle godine je u tom gradu rođeno 327 beba, petnaest manje u odnosu na 2005.
Od tog broja, 281 novorođenče je iz najsjevernijeg grada, a ostali rođeni u pljevaljskom porodilištu su sa Žabljaka - njih 29, šesnaest je iz Čajniča i jedno iz Šavnika.
U odnosu na 1974. godinu, kada ih je rođeno 1.200, broj novorođenčadi je lani bio manji za oko četiri puta.
Da bi makar djelimično zaustavila pad nataliteta u Pljevljima, lokalna uprava od prošle godine izdvaja po 50 eura za svaku bebu čiji roditelji imaju prebivalište na području pljevaljske opštine.
Lokalna uprava je lani za te namjene izdvojila oko 30.000 eura, a prvoj bebi rođenoj u ovoj godini darivala je stotinu eura.
Smanjenje broja novorođenčadi praćeno je i opadanjem ukupnog broja stanovnika u Pljevljima.
Prema rezultatima posljednjeg popisa, u tom gradu živi 37.052 stanovnika, skoro 6.500 manje u odnosu na prethodni popis.
U samom gradu je svega 22.329 stanovnika.
U odnosu na 1948. godinu, u Pljevljima je samo 992 stanovnika više.
Broj stanovnika u Pljevljima bio je u porastu sve do 1971. godine, kada je opština imala više od 46.000 građana.
Nakon toga, broj stanovnika počinje da opada da bi poslije pet i po decenija od prvog poslijeratnog popisa, Pljevlja došla na isti nivo.
Ukoliko se nastavi takav trend iseljavanja, Pljevlja će za tri decenije biti skoro prazan grad.

G.MALIDŽAN

Galeb
January 25th, 2007, 07:13 PM
Direktor Javnog preduzeća "Aerodromi Crne Gore" Milovan Đuričković

Aerodrom u Beranama čeka vizu u 2008.

Podgorica,21.januara - Javno preduzeće ”Aerodromi Crne Gore” u saradnji sa TAM programom Evropske unije juče je otpočelo sa izradom odgovarajućeg dokumenta koji treba da odgovori na pitanje o mogućnostima razvoja vazdužnog saobraćaja u sjevernom dijelu Crne Gore. Usvojena je dinamika i precizirana sva relevantna pitanja, jer ovaj dokument po riječima direktora JP "Aerodromi Crne Gore" Milovana Đuričkovića treba da na jedan kompleksan, svestran, stručno utemeljen način odgovori na mogućnosti razvoja prije svega aerodroma Berane, ali svakako i neke druge segmente i elemente razvoja vazdušnog saobraćaja u tom dijelu naše Republike. Đuričković smatra da će ovaj projekat biti završen u predviđenom roku do polovine naredne godine.
Đuričković je naglasio da je to projekat JP "Aerodromi Crne Gore", a naš stručni konsultant i donator je TAM program Evropske unije. Urađena je projektna dokumentacija i za postavljanje zaprečnih svjetala na Aerodromu “Tivat” kako bi se osposobio za prihvat i otpremu aviona u noćnim uslovima. Istovremeno očekujem da će i ostali učesnici u ovom procesu, a to je prije svega Agencija za kontrolu letjenja i nadležne vazduhoplovne vlasti, takođe blagovremeno preduzeti odgovarajuće mjere kako bismo što izvjesnijim učinili ovaj projekat. U toku je priprema tendera za izradu projektne dokumentacije za proširenje platforme, tj stajanke na Aerodromu “Tivat”. Uradili smo idejni projekat za parking za automobile i velika vozila, autobuse na aerodromu u Tivtu jer računamo da je to treći ograničavajući faktor budućeg razvoja saobraćaja na tom aerodromu. Uz to, radimo i glavni projekat za rekonstrukciju raskrsnice na magistralnom putu koji je u nadležnosti republičkih organa. Tu smo dogovorili da pripremimo glavni projekat, rekonstrukciju će izvršiti ili finansirati nadležne institucije države Crne Gore.
Pred potpisivanjem smo ugovora oko uvođenja DCS sistema. Riječ je o elektronskom sistemu koji je vrijedan više stotina hiljada eura i koji služi za uparivanje prtljaga i putnika. To je snažna informaciona baza i elementarna pretpostavka za uvođenje elektronskog čekiranja karata ili takozvanog I - tiketinga, a što je obaveza po propisima nadležnih vazduhoplovnih vlasti svijeta prije svega JKO-a do kraja 2007.godine. Takođe pripremamo i tendersku dokumentaciju za adaptaciju i rekonstrukciju stare terminalne zgrade u Podgorici koja bi u jednom dijelu bila u funkciji novog objekta, a drugim dijelom bi bila pretvorena u VIP salon koji bi služio svim strukturama u Crnoj Gori, kao i u komercijalno- administrativne sadržaje.Očekujem da vrlo brzo pristupimo izradi glavnog projekta i prikupljanju ponuda za njegovu realizaciju, zaključio je pored ostalog direktor JP "Aerodromi Crne Gore" Milovan Đuričković.

Donacija Južne Koreje
Đuričković je istakao da je u periodu od 5. do 9.februara najavljena posjeta predstavnika Ambasade Južne Koreje ovom preduzeću i da je Vlada te države već odobrila donaciju javnom preduzeću "Aerodromi Crne Gore" u vrijednosti od milion dolara. Mi smo kandidovali veći broj projekata ali zvaničan i konačan odabir biće dogovoren na predstojećem sastanku u februaru, kao i dinamika realizacije te investicije.

Prevezeno 851.000 putnika
Zabilježen je značajan rast saobraćaja od preko 20 odsto u prošloj godini. Prevezeno je 851.000 putnika na oba aerodroma, od čega 450 hiljada iz Tivta.
Servisiramo sve veće troškove održavanja vrlo kompleksnih, složenih i skupih aerodromskih sistema, ali imamo i obaveze po osnovu plaćanja kamata prema IBRD-u od 1,5 miliona eura do maja, odnosno 2,5 miliona eura do kraja ove godine, precizirao je Milovan Đuričković.

Slobodna carinska zona na aerodromu Podgorica
Direktor "Aerodromi Crne Gore" Milovan Đuričković je istakao da su pri kraju izrada studije o razvoju slobodne carinske zone na aerodromu Podgorica, dokumenta o razvoju Ruta, a na vrlo seriozan način sagledavamo iskustva Evrope i svijeta kada je u pitanju aspekt vlasničke strukture Aerodroma Crne Gore. Donator izrade ovih dokumenata je Vlada Kraljevine Španije, naglasio je Đuričković.

D.Cvijović