MBM
July 30th, 2007, 12:39 AM
o ok well thats not bad.. i've read somewhere were in spain the average salary is 1500 Euros
Average salary in Spain is 934€:)
Average salary in Spain is 934€:)
|
View Full Version : Bosnia and Herzegovina | {archive} MBM July 30th, 2007, 12:39 AM o ok well thats not bad.. i've read somewhere were in spain the average salary is 1500 Euros Average salary in Spain is 934€:) edolen1 July 30th, 2007, 12:40 AM Average salary in Spain is 934€:) Seriously?! mirza-sm July 30th, 2007, 12:42 AM yeh i wouldnt be surprised either if it was around 900€ actually :) edolen1 July 30th, 2007, 01:03 AM Sounds a bit low to me.. Well, okay, it must be a lot higher in bigger cities and stuff, but still.. krzamak July 30th, 2007, 01:41 AM BiH među najsiromašnijima u Europi MOSTAR/SARAJEVO - Najnoviji statistički podaci pokazuju iznimno teško stanje u gospodarstvu BiH - bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku tri puta je manji nego u Hrvatskoj, izjavio je u petak na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović. On je iznio podatak da je 2006. godine BDP u BiH po stanovniku iznosio 3.298. dolara dok je BDP u istom razdoblju u Hrvatskoj po stanovniku iznosio 9.600 dolara. Gospodarski stručnjaci već godinama upozoravaju na to da je BiH, uz Albaniju, najsiromašnija zemlja u Europi. Nezaposlenost u BiH je, prema službenim podacima, blizu 40 posto. http://www.vecernji.hr/home/manager/1973747/index.do :ohno: :ohno: :bash: Krasna Sreča July 30th, 2007, 01:48 AM BiH među najsiromašnijima u Europi MOSTAR/SARAJEVO - Najnoviji statistički podaci pokazuju iznimno teško stanje u gospodarstvu BiH - bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku tri puta je manji nego u Hrvatskoj, izjavio je u petak na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović. On je iznio podatak da je 2006. godine BDP u BiH po stanovniku iznosio 3.298. dolara dok je BDP u istom razdoblju u Hrvatskoj po stanovniku iznosio 9.600 dolara. Gospodarski stručnjaci već godinama upozoravaju na to da je BiH, uz Albaniju, najsiromašnija zemlja u Europi. Nezaposlenost u BiH je, prema službenim podacima, blizu 40 posto. http://www.vecernji.hr/home/manager/1973747/index.do :ohno: :ohno: :bash: Total economic destruction tends to do that. BiH is ahead of like 5 countries so I think its doing good....however comparing it to Albania is stupid...Albania had no war and has even more poverty than BiH...I mean common?!?!? COMMON? mirza-sm July 30th, 2007, 01:51 AM pa nema BiH jedina toliki GDP :P to je i nominalni GDP,toliki gdp imaju i srbija,makedonija,crnagora pa i bugarska i rumunija :) mislim svaka čast večernjem na novostima,ali normalno ne spominje da je rast GDPa bio preko 12% u prošloj godini i da je među najvišim na svijetu ;) Krasna Sreča July 30th, 2007, 01:56 AM pa nema BiH jedina toliki GDP :P to je i nominalni GDP,toliki gdp imaju i srbija,makedonija,crnagora pa i bugarska i rumunija :) mislim svaka čast večernjem na novostima,ali normalno ne spominje da je rast GDPa bio preko 12% u prošloj godini i da je među najvišim na svijetu ;) 12%? gdje si to našo? I wana see? O.o PS, I made mz computer capable of switching to Bosnian latin and cryllic alphabet...YEY! :banana: I feel like I have accomplished something great in my life... rebellion July 30th, 2007, 02:35 AM hehe i think that we are still bad though the war hit us the most, and it should have been higher :ohno: and pls if someone´s interested in economics to explain us the differences between real and nominal gdp?which is more important and when we mention gdp, on which do we refer? edolen1 July 30th, 2007, 02:44 AM You mean the difference between nominal and PPP. I think real is the same as nominal.. Anyway, the difference is that PPP is nominal GDP, but adjusted according to the average prices of goods in that country. mirza-sm July 30th, 2007, 03:00 AM 12%? gdje si to našo? I wana see? O.o PS, I made mz computer capable of switching to Bosnian latin and cryllic alphabet...YEY! :banana: I feel like I have accomplished something great in my life... the news were all over ?! actually it was among the official report from the BH statistic agency that večernji mentioned where we were the poorest,but "accidently" they dropped out the part where its mentioned that we have the highest GDP growth in the world :ohno: i dont have time to look for it now,cuz my mom is makin me to go to sleep,but ill google it tomorrow ;) mirza-sm July 30th, 2007, 03:11 AM Here it is actually,i managed to find it before my mom woke up :lol: REKORDAN RAST GDP-A U BIH Bosna i Hercegovina je prošle godine bila pri vrhu svjetske liste po rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), od 12,87 posto. Veći rast BDP-a imali su Kina i još nekoliko zemalja, a od država u okruženju nijedna nije bila ni blizu BiH. Prema prethodnim podacima koje je jučer iznio Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH, ovoliki rast omogućio je našoj zemlji da BDP dostigne 19,106 milijardi maraka, ili za 2,197 milijardi KM više nego godinu ranije. Preračunato na broj ljudi koji stalno žive u zemlji (3,845 miliona), BDP je po stanovniku iznosio 4.969 maraka, što našu zemlju dovodi u poziciju napuštanja liste nerazvijenijih evropskih država i približavanja srednje razvijenim zemljama, po svjetskim kriterijima. Ovim se završava pozitivna strana rasta BDP-a. Slabija strana, prema riječima Milinovića, jeste struktura BDP-a, u kojoj dominira značajan dio sive ekonomije, jer je razlika između bruto dodane vrijednosti po stalnim cijenama (17,977 milijardi KM) i novca koji se obrće čak 1,129 milijardi KM, što znači da taj dio dolazi iz sive ekonomije, odnosno rada nacrno. Zato se veoma pozitivnim ocjenjuje akcija obje entitetske vlade i sindikata na prevođenju radnika koji rade nacrno u zvanične tokove ekonomije, čime jačaju proizvodnost rada i razvoj zemlje. http://www.slobodna-bosna.ba/vijesti.aspx?ID=4049 tako da stvari i nisu baš toliko crne koliko nam naši zapadni susjedi prognoziraju (ili možda čak i priželjkivaju :O )... ali eto, navikli smo da nas svaka ljaga ponižava i tuška kako stigne, pa što ne i večernjak ili slobodna dalmacija ili neki drugi hrvatski medij, ali nije ničija do zore sjala, pa neće ni njihova sigurno :okay: rebellion July 30th, 2007, 03:19 AM Here it is actually,i managed to find it before my mom woke up :lol: http://www.slobodna-bosna.ba/vijesti.aspx?ID=4049 tako da stvari i nisu baš toliko crne koliko nam naši zapadni susjedi prognoziraju (ili možda čak i priželjkivaju :O )... ali eto, navikli smo da nas svaka ljaga ponižava i tuška kako stigne, pa što ne i večernjak ili slobodna dalmacija ili neki drugi hrvatski medij, ali nije ničija do zore sjala, pa neće ni njihova sigurno :okay: ^^ preludo, mene je ova vijest zaobisla sirokim lukom :ohno: @mirza, ja sam fkt navikao na neke vijesti koje su dobre za bih,se totalno drugacije shvataju u nama susjednim drzavama te nas omalozavaju na bilo koji nacin kad stignu :ohno: valjda nije namjerno :) edolen1 July 30th, 2007, 04:23 AM The big problem with huge GDP growth is that the economy might overheat, but I don't think Bosnia is facing that threat, the Baltic countries are, though.. mirza-sm July 30th, 2007, 11:59 AM ^^ preludo, mene je ova vijest zaobisla sirokim lukom :ohno: @mirza, ja sam fkt navikao na neke vijesti koje su dobre za bih,se totalno drugacije shvataju u nama susjednim drzavama te nas omalozavaju na bilo koji nacin kad stignu :ohno: valjda nije namjerno :) zato sam ja tu da ih deliverujem :devil: MBM July 30th, 2007, 01:07 PM hehe i think that we are still bad though the war hit us the most, and it should have been higher :ohno: and pls if someone´s interested in economics to explain us the differences between real and nominal gdp?which is more important and when we mention gdp, on which do we refer? You mean the difference between nominal and PPP. I think real is the same as nominal.. Anyway, the difference is that PPP is nominal GDP, but adjusted according to the average prices of goods in that country. Ill do:) Nominal GDP is expressed usually in international dollars, GDP PPP (purchasing power parity) is expressed also in international dollars, but it expresses also prices. So if prices in Bosnia are lower than prices in USA, than GDP PPP will be higher than GDP NOMINAL For instance: (2006 DATA by International monetary fund (IMF )) Germany has NOMINAL GDP (per capita) of 35,204 usd, and GDP PPP (per capita) 31,095 usd, that is because prices in Germany are HIGHER than in USA. BOSNIA has NOMINAL GDP (per capita) of 2,533 usd, and GDP PPP (per capita) 8,543 usd, that is because prices in Bosnia are LOWER than in USA. (for foreign investitors GDP nominal is the most important, for quality of life, and comparison GDP PPP is the most important) Most IMPORTANT factors for Quality of life, productivity, economic stability are: 1. GDP PPP /NOMINAL(per capita) 2. Unemploment rate (ILO labour force survey) 3.Salaries/Wages 4. Inflation rate ( the best inflation rate is betven 1.5 and 3% annualy) 5.Public deficit/debt in % of nominal GDP 6. Illegal economy eddie izzard July 30th, 2007, 02:49 PM Sve te statistike su uglavnom vrlo diskutabilne,pogotovu kad je rijec o BiH iz vise razloga ali necu sad o tome. Medjutim,mene licno najvise zanima samo jedan statisticki podatak-investicije! To je nesto sto je vidljivo golim okom i to je jedino sto pokrece i povecava i ekonomiju i standard,a toga kod nas ima jaaako malo.Sjecam sam da sam prije par mjeseci negdje procitao da je (mislim da su to bili podaci za 2005) cak i Crna Gora imala vise stranih investicija od nas. Medjutim,neki dobro placeni guzonja u administraciji nekom svojom metodom izracuna da smo prosle godine imali rast od 12,5% (jedan od najvecih na svijetu?!). Eh,sada se covjek zamisli pa objektivno skonta da mi uz, bez ikakve sumnje,najvecu,najskuplju i najkomplikovaniju administraciju u evropi (plus politicka nestabilnost koja je eskalirala ponovo,federalna vlada poslije izbora nije mjesecima bila formirana,2 entiteta i 1 distrikt gdje svako ima svoje poreske stope i zakone koje su razliciti...),s druge strane privatizacija giganata koji bi trebali biti oslonac makro ekonomske stabilnosti i inekcija daljem razvoju poput aluminijuma,bh telecoma,FDS,pivare,bosnalijeka..i dalje stoji na mrtvoj tacki (sto je mozda i sreca u ovoj zemlji uzimajuci u obzir "uspjesnost" dosadasnje privatizacije-sjetite se samo energopetrola koji je prodat za 40 miliona eura (pa za te pare ne moze se napravit ni cestit trzni centar:bash: :bash: ),ali uprkos svemu mi smo svjetski rekorderi??!!! Ovo je samo dio nasih promasaja jer ne zelim da zvucim depresivno ni sebi ni drugima,ali se samo nadam da ce se ovi magarci nesto dogovorit i da ce doci do pod jedan-politicke stabilnosti,a onda uz dobre savjetnike odradit privatizaciju kako treba,a te pare (o milijardama ce se raditi) onda pametno investirat,ne u potrosnju,vec u razvoj,stimulaciju i u spasavanje (polu) propalih giganata koji se jos mogu spasiti. SA-R July 30th, 2007, 11:39 PM BiH među najsiromašnijima u Europi MOSTAR/SARAJEVO - Najnoviji statistički podaci pokazuju iznimno teško stanje u gospodarstvu BiH - bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku tri puta je manji nego u Hrvatskoj, izjavio je u petak na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović. On je iznio podatak da je 2006. godine BDP u BiH po stanovniku iznosio 3.298. dolara dok je BDP u istom razdoblju u Hrvatskoj po stanovniku iznosio 9.600 dolara. Gospodarski stručnjaci već godinama upozoravaju na to da je BiH, uz Albaniju, najsiromašnija zemlja u Europi. Nezaposlenost u BiH je, prema službenim podacima, blizu 40 posto. http://www.vecernji.hr/home/manager/1973747/index.do :ohno: :ohno: :bash:Lets cut that crap. First nobody for sure don't know how big Bosnian GDP per capita is, becouase they don't know how much Bosnian population number is, and that becouase last cenzus was 1991, number of the killed, huge number of the refuges which are not today in Bosnia and 1991 they were and etc. So only what they know for sure is that population number in the BiH 1991 was 4,3 million. Everything else is speculation even in +/- 500 000. So how I know former High Representative Ashdown had big complains on the statistical office in Bosnia and Herzegovina, not just becouase theirs data are wrong, old, but becouase really they don't know a shit. Also article from Vecernji List I will never take seriously. Sorry before few years that newspeaper are OK, now I have feeling that for them write Milosevic team from Politika. A lots of the propaganda, lies and etc you are able to read in the Vecernji List. So who knows what reasons do they have for this kind of the article? Lets prove that on the simple example. CIA WFB for Bosnia and Herzgovina Population: 4,552,198 (July 2007 est.) GDP (purchasing power parity): $25.28 billion note: Bosnia has a large informal sector that could also be as much as 50% of official GDP (2006 est.) GDP - per capita (PPP): $5,600 (2006 est.) GDP / Population = GDP per capita $25,28 billion / 4,552,198 = $5600 GDP So I suppose that GDP number for BiH in the CIA WFB is correct, becouase they get him from official data in BiH. Population Number No chance in any option that in Bosnia and Herzegovina today live 4,55 million people. By CIA WFB Bosnia and Herzegovina have bigger population number than Croatia (4,49 million), what is nonsense. No chance even for 3,5 million people. I read article before few days about Bosnian diaspora, where some of the officials from that organisations said that BiH diaspora is big 1,3 million persons. So if this data is correct than from 1991 BiH population number was 4, 3 million, minus 1,3 million in diaspora today, minus killed in the war 100 000 (optimistic number), plus new born from last 15 years and lets say it is 50 000, we get number of the population in Bosnia and Herzegovina today of the maximum 2,95 million. Now lets see in this case how much will Bosnia and Herzegovina have GDP per capita. $25,28 billion / 2,950,000 = $8560 Also not to mention grey economy. I think that this numbers are more correct than any numbers what we are able to see today on the net. Anywhere even with 4,55 million population Bosnia is not near European bottom, even not regional becouase for example Serbia have smaller GDP per capita than Bosnia, also Montenegro. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html Also you must keep in the mind that Bosnian debt is very small compering him with for example Croatian or Serbian, and also monetary politics in the Bosnia is just like must be, and this is not case with Croatia or Serbia. International Debt For example Croatia international debt is $33.09 billion (30 June 2006 est.), international debt of the Bosnia and Herzegovina is almost ten times smaller (lets say the same population number) so imagine how much those Croatian international debts actually rise GDP per capita of the Croatia, or imagine how much bigger will be Bosnian GDP per capita with Croatian international debt. I think that will be even bigger than $13,500 what actually Croatia have today. Also about unemployments in the Bosnia, before few days inspection teams was controled companies in the Federation BiH, and for few days unemployment in the Bosnia was lower for 30 000, what is absurd. If they continue with controls those unemployment will go much deeper down. So grey economy is big in Bosnia and those data are not correct. Regards SA-R July 30th, 2007, 11:53 PM Sve te statistike su uglavnom vrlo diskutabilne,pogotovu kad je rijec o BiH iz vise razloga ali necu sad o tome. Medjutim,mene licno najvise zanima samo jedan statisticki podatak-investicije! To je nesto sto je vidljivo golim okom i to je jedino sto pokrece i povecava i ekonomiju i standard,a toga kod nas ima jaaako malo.Sjecam sam da sam prije par mjeseci negdje procitao da je (mislim da su to bili podaci za 2005) cak i Crna Gora imala vise stranih investicija od nas. Medjutim,neki dobro placeni guzonja u administraciji nekom svojom metodom izracuna da smo prosle godine imali rast od 12,5% (jedan od najvecih na svijetu?!). Eh,sada se covjek zamisli pa objektivno skonta da mi uz, bez ikakve sumnje,najvecu,najskuplju i najkomplikovaniju administraciju u evropi (plus politicka nestabilnost koja je eskalirala ponovo,federalna vlada poslije izbora nije mjesecima bila formirana,2 entiteta i 1 distrikt gdje svako ima svoje poreske stope i zakone koje su razliciti...),s druge strane privatizacija giganata koji bi trebali biti oslonac makro ekonomske stabilnosti i inekcija daljem razvoju poput aluminijuma,bh telecoma,FDS,pivare,bosnalijeka..i dalje stoji na mrtvoj tacki (sto je mozda i sreca u ovoj zemlji uzimajuci u obzir "uspjesnost" dosadasnje privatizacije-sjetite se samo energopetrola koji je prodat za 40 miliona eura (pa za te pare ne moze se napravit ni cestit trzni centar:bash: :bash: ),ali uprkos svemu mi smo svjetski rekorderi??!!! Ovo je samo dio nasih promasaja jer ne zelim da zvucim depresivno ni sebi ni drugima,ali se samo nadam da ce se ovi magarci nesto dogovorit i da ce doci do pod jedan-politicke stabilnosti,a onda uz dobre savjetnike odradit privatizaciju kako treba,a te pare (o milijardama ce se raditi) onda pametno investirat,ne u potrosnju,vec u razvoj,stimulaciju i u spasavanje (polu) propalih giganata koji se jos mogu spasiti.Prvo trebas selektirati greenfield investicije od rasprodaje, onda treba selektirati strane investicije u recimo podrucja koje ni jedna zapadna zemlja ne da stranim kompanijama da provire, a kamoli da imaju udjela u njima itd. Ako promatramo regionalno (bivsa Jugoslavija), vrlo malo je stranih investicija koje su greenfield, takodjer vrlo malo je investicija koje su isle u podrucja izvan bankarskog, trgovackog, telekomunikacionog ili energetskog (visoko profitabilnog pod svakom vrstom vlasnistva) sto znaci sve u podrucja koja se na zapadu i ne prodaju strancima i koje drzave namjerno zadrzavaju pod svojom ili kontrolom domaceg kapitala, a ako se slucajno desi da im neka strana kompanije provali blokadu, zaustave je na sve nacine. Sto znaci ne znam da li je pozitivno ili negativno sto BiH ima manje stranih investicija od Srbije i Hrvatske, u krajnjem slucaju ima ih i Slovenija, a opet ima GDP per capita veci od srbijanskog i hrvatskog zajedno. Ni Slovenci jos nisu privatizovali telekom i na sve nacine gledaju da to izbjegnu. Drug Tito July 31st, 2007, 12:52 AM Lets cut that crap. First nobody for sure don't know how big Bosnian GDP per capita is, becouase they don't know how much Bosnian population number is, and that becouase last cenzus was 1991, number of the killed, huge number of the refuges which are not today in Bosnia and 1991 they were and etc. So only what they know for sure is that population number in the BiH 1991 was 4,3 million. Everything else is speculation even in +/- 500 000. So how I know former High Representative Ashdown had big complains on the statistical office in Bosnia and Herzegovina, not just becouase theirs data are wrong, old, but becouase really they don't know a shit. Also article from Vecernji List I will never take seriously. Sorry before few years that newspeaper are OK, now I have feeling that for them write Milosevic team from Politika. A lots of the propaganda, lies and etc you are able to read in the Vecernji List. So who knows what reasons do they have for this kind of the article? Lets prove that on the simple example. CIA WFB for Bosnia and Herzgovina Population: 4,552,198 (July 2007 est.) GDP (purchasing power parity): $25.28 billion note: Bosnia has a large informal sector that could also be as much as 50% of official GDP (2006 est.) GDP - per capita (PPP): $5,600 (2006 est.) GDP / Population = GDP per capita $25,28 billion / 4,552,198 = $5600 GDP So I suppose that GDP number for BiH in the CIA WFB is correct, becouase they get him from official data in BiH. Population Number No chance in any option that in Bosnia and Herzegovina today live 4,55 million people. By CIA WFB Bosnia and Herzegovina have bigger population number than Croatia (4,49 million), what is nonsense. No chance even for 3,5 million people. I read article before few days about Bosnian diaspora, where some of the officials from that organisations said that BiH diaspora is big 1,3 million persons. So if this data is correct than from 1991 BiH population number was 4, 3 million, minus 1,3 million in diaspora today, minus killed in the war 100 000 (optimistic number), plus new born from last 15 years and lets say it is 50 000, we get number of the population in Bosnia and Herzegovina today of the maximum 2,95 million. Now lets see in this case how much will Bosnia and Herzegovina have GDP per capita. $25,28 billion / 2,950,000 = $8560 Also not to mention grey economy. I think that this numbers are more correct than any numbers what we are able to see today on the net. Anywhere even with 4,55 million population Bosnia is not near European bottom, even not regional becouase for example Serbia have smaller GDP per capita than Bosnia, also Montenegro. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html Also you must keep in the mind that Bosnian debt is very small compering him with for example Croatian or Serbian, and also monetary politics in the Bosnia is just like must be, and this is not case with Croatia or Serbia. International Debt For example Croatia international debt is $33.09 billion (30 June 2006 est.), international debt of the Bosnia and Herzegovina is almost ten times smaller (lets say the same population number) so imagine how much those Croatian international debts actually rise GDP per capita of the Croatia, or imagine how much bigger will be Bosnian GDP per capita with Croatian international debt. I think that will be even bigger than $13,500 what actually Croatia have today. Also about unemployments in the Bosnia, before few days inspection teams was controled companies in the Federation BiH, and for few days unemployment in the Bosnia was lower for 30 000, what is absurd. If they continue with controls those unemployment will go much deeper down. So grey economy is big in Bosnia and those data are not correct. Regards i will give you that the statistics are skewed because of the population issue. however when you say that it is probably higher than in croatia, you step too far. granted i don't live in either country, i still think that is no way. i was in croatia and bosnia for a month two years ago and have relatives in both countries. needless to say people in croatia are much better off. rebellion July 31st, 2007, 01:25 AM So if this data is correct than from 1991 BiH population number was 4, 3 million, minus 1,3 million in diaspora today, minus killed in the war 100 000 (optimistic number), plus new born from last 15 years and lets say it is 50 000, we get number of the population in Bosnia and Herzegovina today of the maximum 2,95 million. Now lets see in this case how much will Bosnia and Herzegovina have GDP per capita. $25,28 billion / 2,950,000 = $8560 Also not to mention grey economy. I think that this numbers are more correct than any numbers what we are able to see today on the net. Anywhere even with 4,55 million population Bosnia is not near European bottom, even not regional becouase for example Serbia have smaller GDP per capita than Bosnia, also Montenegro. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html Also you must keep in the mind that Bosnian debt is very small compering him with for example Croatian or Serbian, and also monetary politics in the Bosnia is just like must be, and this is not case with Croatia or Serbia. International Debt For example Croatia international debt is $33.09 billion (30 June 2006 est.), international debt of the Bosnia and Herzegovina is almost ten times smaller (lets say the same population number) so imagine how much those Croatian international debts actually rise GDP per capita of the Croatia, or imagine how much bigger will be Bosnian GDP per capita with Croatian international debt. I think that will be even bigger than $13,500 what actually Croatia have today. Also about unemployments in the Bosnia, before few days inspection teams was controled companies in the Federation BiH, and for few days unemployment in the Bosnia was lower for 30 000, what is absurd. If they continue with controls those unemployment will go much deeper down. So grey economy is big in Bosnia and those data are not correct. Regards everything might be true except the fact that 1.3 million people were refugees, around half of it already returned and also, croatia has such high debt because they took huge credits to fund highways, we will have much higher debt when we build our ones :nuts: SinCity July 31st, 2007, 01:32 AM ^^ The key is the size of the actual population residing in BiH. If you take Croatia as a unit of measure, in the last Yugoslav census conducted prior to the war, Croatia had a population close to 5 million people. Today, taking account Croatia's better economic position compared to other neighbours, Croatia has a population close to 4.5 million. Croatia basically as a result of the war, economic issues has a population today less half a million people. So going back to Bosnia who suffered and continues to suffer as a result of the past war would almost certainly have lost a considerably higher amount of its population. It was evident in the huge death toll and the ruined economy which affected every corner of the country. If I am correct, the last Yugoslav census showed BiH to have a population of approxiamtely 4 million people. I think realistically these days the population is somewhere around the 3 million mark. At best, perhaps 3.2 million. A consensus amongst BiH's Croat population is their numbers have drastically fallen to half, from 800,000 pre-war down to 400,000. It is already evident enough that from one of the 3 ethnic groups in BiH, the country's population has easily plumited by 400,000 people. Add in the Bosniaks and Serbs and its very easy to reach a number of 1 million less people in BiH. Its really time for a census. This will allow for much more accurate reporting on BiH's current economic situation. I think it will also see a much higher GDP per capita than what has been projected since the end of the war. SA-R July 31st, 2007, 01:48 AM i will give you that the statistics are skewed because of the population issue. however when you say that it is probably higher than in croatia, you step too far. granted i don't live in either country, i still think that is no way. i was in croatia and bosnia for a month two years ago and have relatives in both countries. needless to say people in croatia are much better off.No, I didn't said that Bosnia population number is bigger than Croatian population number. You are able to found this on the CIA World Fact Book. Bosnia Population 4,55 million Croatia Population 4,49 million Becouase we need population number for correct calculation of the GDP per capita, this is nice example how GDP per capita data for Bosnia is wrong. CIA WFB is just example. World Bank is nothing better. SA-R July 31st, 2007, 01:54 AM ^^ The key is the size of the actual population residing in BiH. If you take Croatia as a unit of measure, in the last Yugoslav census conducted prior to the war, Croatia had a population close to 5 million people. Today, taking account Croatia's better economic position compared to other neighbours, Croatia has a population close to 4.5 million. Croatia basically as a result of the war, economic issues has a population today less half a million people. So going back to Bosnia who suffered and continues to suffer as a result of the past war would almost certainly have lost a considerably higher amount of its population. It was evident in the huge death toll and the ruined economy which affected every corner of the country. If I am correct, the last Yugoslav census showed BiH to have a population of approxiamtely 4 million people. I think realistically these days the population is somewhere around the 3 million mark. At best, perhaps 3.2 million. A consensus amongst BiH's Croat population is their numbers have drastically fallen to half, from 800,000 pre-war down to 400,000. It is already evident enough that from one of the 3 ethnic groups in BiH, the country's population has easily plumited by 400,000 people. Add in the Bosniaks and Serbs and its very easy to reach a number of 1 million less people in BiH. Its really time for a census. This will allow for much more accurate reporting on BiH's current economic situation. I think it will also see a much higher GDP per capita than what has been projected since the end of the war.This is not all. I saw one table for birth rate in the world, and Bosnian birth rate is the eight worst in the world and Croatian is much better. So no chance that Bosnia have bigger population number than Croatia, not to mention war. everything might be true except the fact that 1.3 million people were refugees, around half of it already returned and also, croatia has such high debt because they took huge credits to fund highways, we will have much higher debt when we build our ones :nuts: You said that 50% Bosnian refugees returned in the Bosnia? Lets go down with that percent, shell we say from max 10% till min. 2%. Aneks 7 of the Dayton peace agreement is disaster. People don't return home at all, becouase of the opstruction from nationalists. For funding highways you must calculate number of the highways constructed in the Croatia with debt, so we will have answer where they spend that debt. So how I know (correct me if I am wrong on this), Croatia will have 2008 about 900 km of the highways. Avarage price for the construction of the one km of the highway cost about $10 million, so even if we said that avarage km of the construction of the highways in Croatia was $15 million (the highest possible price), they were spend $14,5 billion for 900 km of the constructed highways. Europa. July 31st, 2007, 02:09 AM there are only 600,000 bosnians in the diaspora.. i read about it not too long ago .. there are 200,000 in the USA and the otehr 400,000 are elsewhere, a lot of people went back and plus the BiH population is on the rise due to a lot of births SA-R July 31st, 2007, 02:21 AM there are only 600,000 bosnians in the diaspora.. i read about it not too long ago .. there are 200,000 in the USA and the otehr 400,000 are elsewhere, a lot of people went back and plus the BiH population is on the rise due to a lot of birthsYes, "huge", at the bottom of the world, under even EU avarage? My friend I call this disaster, not a lot of the births. Rank Country Birth rate (births/1,000 population) Date of Information 1 Niger 50.16 2007 est. 2 Mali 49.61 2007 est. 3 Uganda 48.12 2007 est. 4 Afghanistan 46.21 2007 est. 5 Sierra Leone 45.41 2007 est. 6 Burkina Faso 45.28 2007 est. 7 Somalia 44.60 2007 est. 8 Angola 44.51 2007 est. 9 Liberia 43.75 2007 est. 10 Congo, Democratic Republic of the 42.96 2007 est. 11 Yemen 42.67 2007 est. 12 Chad 42.35 2007 est. 13 Congo, Republic of the 42.16 2007 est. 14 Malawi 42.09 2007 est. 15 Burundi 41.97 2007 est. 16 Guinea 41.53 2007 est. 17 Zambia 40.78 2007 est. 18 Mauritania 40.56 2007 est. 19 Mayotte 40.35 2007 est. 20 Nigeria 40.20 2007 est. 21 Rwanda 40.16 2007 est. 22 Sao Tome and Principe 39.72 2007 est. 23 Djibouti 39.07 2007 est. 24 Kenya 38.94 2007 est. 25 Gaza Strip 38.90 2007 est. 26 Gambia, The 38.86 2007 est. 27 Madagascar 38.60 2007 est. 28 Mozambique 38.54 2007 est. 29 Benin 38.10 2007 est. 30 Senegal 37.40 2007 est. 31 Ethiopia 37.39 2007 est. 32 Togo 36.83 2007 est. 33 Guinea-Bissau 36.81 2007 est. 34 Comoros 36.35 2007 est. 35 Gabon 35.96 2007 est. 36 Tanzania 35.95 2007 est. 37 Haiti 35.87 2007 est. 38 Oman 35.76 2007 est. 39 Equatorial Guinea 35.16 2007 est. 40 Cameroon 35.07 2007 est. 41 Laos 34.98 2007 est. 42 Sudan 34.86 2007 est. 43 Cote d'Ivoire 34.69 2007 est. 44 Maldives 34.20 2007 est. 45 Eritrea 33.97 2007 est. 46 Central African Republic 33.52 2007 est. 47 Bhutan 33.28 2007 est. 48 Marshall Islands 32.37 2007 est. 49 Iraq 31.44 2007 est. 50 West Bank 30.99 2007 est. 51 Kiribati 30.48 2007 est. 52 Nepal 30.46 2007 est. 53 Ghana 29.85 2007 est. 54 Bangladesh 29.36 2007 est. 55 Solomon Islands 29.27 2007 est. 56 Saudi Arabia 29.10 2007 est. 57 Guatemala 29.09 2007 est. 58 Paraguay 28.77 2007 est. 59 Papua New Guinea 28.76 2007 est. 60 Belize 28.34 2007 est. 61 Samoa 28.28 2007 est. 62 Zimbabwe 27.72 2007 est. 63 Honduras 27.59 2007 est. 64 Pakistan 27.52 2007 est. 65 Tajikistan 27.33 2007 est. 66 Syria 27.19 2007 est. 67 Swaziland 26.98 2007 est. 68 Timor-Leste 26.77 2007 est. 69 Uzbekistan 26.46 2007 est. 70 El Salvador 26.13 2007 est. 71 Libya 26.09 2007 est. 72 Cambodia 25.53 2007 est. 73 Turkmenistan 25.36 2007 est. 74 Lesotho 24.72 2007 est. 75 Philippines 24.48 2007 est. 76 Nauru 24.47 2007 est. 77 Cape Verde 24.40 2007 est. 78 Micronesia, Federated States of 24.14 2007 est. 79 Nicaragua 24.12 2007 est. 80 Tonga 23.67 2007 est. 81 Namibia 23.52 2007 est. 82 Botswana 23.17 2007 est. 83 Kyrgyzstan 23.08 2007 est. 84 Dominican Republic 22.91 2007 est. 85 Bolivia 22.82 2007 est. 86 India 22.69 2007 est. 87 Malaysia 22.65 2007 est. 88 Egypt 22.53 2007 est. 89 Tuvalu 22.43 2007 est. 90 Fiji 22.37 2007 est. 91 Vanuatu 22.35 2007 est. 92 Kuwait 21.95 2007 est. 93 Ecuador 21.91 2007 est. 94 Grenada 21.87 2007 est. 95 American Samoa 21.83 2007 est. 96 Morocco 21.64 2007 est. 97 Turks and Caicos Islands 21.48 2007 est. 98 Panama 21.45 2007 est. 99 Venezuela 21.22 2007 est. 100 Mongolia 21.07 2007 est. 101 Cook Islands 21.00 2001 census 102 Jordan 20.69 2007 est. 103 Jamaica 20.44 2007 est. 104 Mexico 20.36 2007 est. 105 Colombia 20.16 2007 est. 106 Peru 20.09 2007 est. 107 World 20.09 2007 est. 108 Indonesia 19.65 2007 est. 109 Saint Lucia 19.28 2007 est. 110 Northern Mariana Islands 19.27 2007 est. 111 Brunei 18.56 2007 est. 112 Guam 18.56 2007 est. 113 Guyana 18.09 2007 est. 114 Lebanon 18.08 2007 est. 115 Costa Rica 18.02 2007 est. 116 South Africa 17.94 2007 est. 117 Saint Kitts and Nevis 17.89 2007 est. 118 New Caledonia 17.75 2007 est. 119 Israel 17.71 2007 est. 120 Palau 17.70 2007 est. 121 Bahrain 17.53 2007 est. 122 Montserrat 17.51 2007 est. 123 Burma 17.48 2007 est. 124 Azerbaijan 17.47 2007 est. 125 Suriname 17.31 2007 est. 126 Bahamas, The 17.30 2007 est. 127 Algeria 17.11 2007 est. 128 Sri Lanka 17.00 2007 est. 129 Vietnam 16.63 2007 est. 130 Antigua and Barbuda 16.62 2007 est. 131 Iran 16.57 2007 est. 132 Argentina 16.53 2007 est. 133 French Polynesia 16.41 2007 est. 134 Turkey 16.40 2007 est. 135 Brazil 16.30 2007 est. 136 Kazakhstan 16.23 2007 est. 137 United Arab Emirates 16.09 2007 est. 138 Saint Vincent and the Grenadines 16.02 2007 est. 139 Greenland 16.01 2007 est. 140 Seychelles 15.83 2007 est. 141 Dominica 15.75 2007 est. 142 Qatar 15.56 2007 est. 143 Tunisia 15.54 2007 est. 144 Mauritius 15.26 2007 est. 145 Albania 15.16 2007 est. 146 Korea, North 15.06 2007 est. 147 Chile 15.03 2007 est. 148 British Virgin Islands 14.82 2007 est. 149 Netherlands Antilles 14.56 2007 est. 150 Uruguay 14.41 2007 est. 151 Ireland 14.40 2007 est. 152 United States 14.16 2007 est. 153 Faroe Islands 14.12 2007 est. 154 Anguilla 13.97 2007 est. 155 Thailand 13.73 2007 est. 156 Virgin Islands 13.68 2007 est. 157 New Zealand 13.61 2007 est. 158 Iceland 13.57 2007 est. 159 China 13.45 2007 est. 160 Saint Pierre and Miquelon 13.08 2007 est. 161 Trinidad and Tobago 13.07 2007 est. 162 France 12.91 2007 est. 163 Aruba 12.83 2007 est. 164 Puerto Rico 12.79 2007 est. 165 Barbados 12.61 2007 est. 166 Cayman Islands 12.60 2007 est. 167 Cyprus 12.56 2007 est. 168 Armenia 12.34 2007 est. 169 Australia 12.02 2007 est. 170 Macedonia 12.02 2007 est. 171 Saint Helena 11.93 2007 est. 172 Luxembourg 11.84 2007 est. 173 Cuba 11.44 2007 est. 174 Norway 11.27 2007 est. 175 Bermuda 11.26 2007 est. 176 Montenegro 11.18 2007 est. 177 Isle of Man 10.96 2007 est. 178 Russia 10.92 2007 est. 179 Denmark 10.91 2007 est. 180 Moldova 10.88 2007 est. 181 Canada 10.75 2007 est. 182 Netherlands 10.70 2007 est. 183 Gibraltar 10.69 2007 est. 184 Romania 10.67 2007 est. 185 United Kingdom 10.67 2007 est. 186 Slovakia 10.65 2007 est. 187 Portugal 10.59 2007 est. 188 Georgia 10.54 2007 est. 189 Finland 10.42 2007 est. 190 Belgium 10.29 2007 est. 191 Malta 10.28 2007 est. 192 Sweden 10.20 2007 est. 193 Estonia 10.17 2007 est. 194 Liechtenstein 10.02 2007 est. 195 European Union 10.00 2007 est. 196 Spain 9.98 2007 est. 197 Poland 9.94 2007 est. 198 Korea, South 9.93 2007 est. 199 San Marino 9.89 2007 est. 200 Hungary 9.66 2007 est. 201 Switzerland 9.66 2007 est. 202 Croatia 9.63 2007 est. 203 Bulgaria 9.62 2007 est. 204 Greece 9.62 2007 est. 205 Belarus 9.50 2007 est. 206 Ukraine 9.45 2007 est. 207 Latvia 9.43 2007 est. 208 Singapore 9.17 2007 est. 209 Monaco 9.12 2007 est. 210 Jersey 9.02 2007 est. 211 Slovenia 9.00 2007 est. 212 Taiwan 8.97 2007 est. 213 Czech Republic 8.96 2007 est. 214 Lithuania 8.87 2007 est. 215 Bosnia and Herzegovina 8.80 2007 est. 216 Austria 8.69 2007 est. 217 Guernsey 8.65 2007 est. 218 Macau 8.57 2007 est. 219 Italy 8.54 2007 est. 220 Andorra 8.45 2007 est. 221 Germany 8.20 2007 est. 222 Japan 8.10 2007 est. 223 Hong Kong 7.34 2007 est. SinCity July 31st, 2007, 02:22 AM ^^ Croatia's population at the end of the war in 1995 was down to 4.2 million from its original population of 5 million in 1990. That is, it went down by 800,000 people in 5 years due to the war and the economic problems. Most of those people that left never returned, even with Croatia's current stable and strong economy. The only reason Croatia's population rose up to its current 4.5 million is because a lot of Croats from BiH replaced some of the lost population. Therefore I seriously doubt many people returned to Bosnia in the years after the war. Some did, but most didnt as was the case in Croatia. SA-R July 31st, 2007, 09:47 AM Therefore I seriously doubt many people returned to Bosnia in the years after the war. Some did, but most didnt as was the case in Croatia.^ I agree with you. OHR and other international organizations with huge budgets in the Bosnia and Herzegovina, created much nicer "picture" about this than actualy it is, for theirs budgets sake, becouase they want to show others that they were effective. In reality numbers shown by OHR about return of the refugees in BiH are not real at all. Dayton Peace Agreement Aneks 7 (return of the all on the pre-war locations) was not implemented at all in Bosnia and Herzegovina and in this area, Dayton Peace Agreement was not respected at all. About birthrate I was paste tabel for birthrate in the world where Bosnia and Herzegovina is number 215 in the world, what a disaster. In DML I was also posted text about connection of the small birthrate and economic stagnations for one country in the future, so in the future we are able to excpect and becouse of this, economic stagnation in the Bosnia and Herzegovina. Also I saw data about disaster birthrate not just in Bosnia and Herzegovina, but also among all national groups in the Bosnia and Herzegovina, including Bosniaks. Krasna Sreča July 31st, 2007, 12:47 PM Who cares? Until an actual census is done all of these discussions are basically, well discussions that cant be backed up. Europa. July 31st, 2007, 04:34 PM Bosnian people in VA........ well we have some that go back every year but they are mainly older, we had 2 families with younger kids go back aswell, we have a community of 3,000 bosnians here and only maybe like 20 went back some people don't want to go back because they lost 80% of their family and they say that it happens in bosnia every 50 years and that he doesnt want his grandkids getting killed aswell so those kind want to stay here forever :ohno: eddie izzard July 31st, 2007, 05:32 PM Prvo trebas selektirati greenfield investicije od rasprodaje, onda treba selektirati strane investicije u recimo podrucja koje ni jedna zapadna zemlja ne da stranim kompanijama da provire, a kamoli da imaju udjela u njima itd. Ako promatramo regionalno (bivsa Jugoslavija), vrlo malo je stranih investicija koje su greenfield, takodjer vrlo malo je investicija koje su isle u podrucja izvan bankarskog, trgovackog, telekomunikacionog ili energetskog (visoko profitabilnog pod svakom vrstom vlasnistva) sto znaci sve u podrucja koja se na zapadu i ne prodaju strancima i koje drzave namjerno zadrzavaju pod svojom ili kontrolom domaceg kapitala, a ako se slucajno desi da im neka strana kompanije provali blokadu, zaustave je na sve nacine. Sto znaci ne znam da li je pozitivno ili negativno sto BiH ima manje stranih investicija od Srbije i Hrvatske, u krajnjem slucaju ima ih i Slovenija, a opet ima GDP per capita veci od srbijanskog i hrvatskog zajedno. Ni Slovenci jos nisu privatizovali telekom i na sve nacine gledaju da to izbjegnu. Mislim da se tvoja prica savrseno uklapa u profil bosanskog politicara-mnogo si toga napisao,a nista konkretno,ali salu na stranu. Ja vise volim pricati o konkretnim stvarima,a imam neki osjecaj da ti ne zivis ovdje pa cu ti pokusati nabrojati neke stvari koje mozda ne znas (jer ne znam kad si zadnji put dolazio). Vjerovatno ti je poznato da je ubrzo nakon rata prva ofanziva na nasu ekonomiju krenula iz slovenije,a onda iz Hrvatske sa povremenim upadima ulaganja iz drugih zemalja (npr.heidelberg u cementaru kakanj-primjer dobre privatizacije) i tu prije svega mislim na federaciju. Medjutim,zadnjih 1-2 god je krenula ofanziva i iz srbije o cemu ljudi mozda ne razmisljaju ili jednostavno nisu upuceni dok paralelno sa tim nasi mediji uglavnom to kriju ili jos uvijek je spominju kao ekonomsku crnu rupu koja se jos uvijek davi milosevicevskim naslijedjem.Fol je u tome sto je progres cjelokupne hrvatske ekonomije manje-vise vidljiv i poznat skoro svakom nasem gradjaninu pa tu nebi pomogla nikakva kampanja omalovazavanja (iako se ponekad i to pokusava),dok s druge strane prikrivanjem srbijanskog ekonomskog rasta kao da pokusavaju da sakriju vlastitu nesposobnost (ovo se sve naravno odnosi na nase politicare). I dok to "bacanje prasine u oci" jos uvijek traje,konkretni podaci su sledeci:kad udjes u bilo koju prodavnicu mozda vec 20-30% prehrambenih i konditorskih proizvoda su ti iz srbije (naravno jos veci dio pripada hrvatima i slovencima),apatinska pivara vec drzi 25% trzista BiH,Grand kafa 20%,kad dodjes u trafiku ili knjizaru vecina magazina ili knjiga su ti hrvatska ili srbijanska izdanja,kad upalis tv (kakve god da su) ipak su 2 najvece privatne tv stanice Pink I OBN (kojeg drzi Caleta-bivsi vlasnkih hrvatske novetv),Hayat ipak ne pokriva cijelu BiH,GSP vec u voznom parku ima Ikarbuse (Zemun),na M.Dvoru se nedavno otvorila Komercijalna banka (Beograd),Zagrebacka je ovde odavno naravno sa brojnim ekspoziturama,Comtrade prije par mjeseci u nedzaricima otvorio razvojni centar od 6 mil.eura,a i vecinu maloprodajnih kompjuterskih lanaca ima na neki nacin pod kontrolom (ntchs,dnc..),kad udjes u Sipad koji je bio GIGANT tamo ces sad naci vecinu namjestaja iz poljske,hrvatske i srbije,na nedavnu privatizaciju Energoinvesta koji je bio PONOS ne samo Bosne vec cijele Juge bile su 2 ponude (ili 2 zainteresovanih nisam siguran)-jedna od radnika,a druga od neke firme i beograda za koju nikad nisam prije,a ni poslije rata cuo,dosta i ovo struje sto smo izvozili je islo preko EFT neke firme iz Londona koju vode neki likovi iz Srbije (a sledece godine bas ta firma hoce kod Doboja da pravi termoelektranu od 600 mil.E). Od najsvjezijih dogadjaja cu izdvojiti preuzimanje Mobisa od strane telekoma srbija za preko 600 miliona eura,Deltino preuzimanje Tropika-najveceg trgovackog lanca u RS za 70 miliona KM, i Konzumovo preuzimanje VF najveceg lanca u federaciji (ne znam za koliko para),i najavu Delte za ulazak na trziste federacije uz ulaganja od oko 200 mil.E. E sad ti zamisli kakva je tek situacija u RS-u koja je bez obzira na sve ipak dio BiH,kao i to da sve sto sam sada napisao sam napisao iz glave bez surfanja po netu i cega se sve nisam mogao sjetiti. Isto tako zamisli koliki bi tek post mogao napisati o investicijama iz hrvatske i slovenije. Sustina je u tome da su ekonomije u okruzenju napredovale toliko da bez problema nam uzimaju vlastito trziste i to u svim privrednim granama jer kao sto vidis tu se ne radi o nekim pojedinacnim primjerima uspjesnih firmi kao sto je to slucaj sa nasim preduzecima poput npr.Sirbegovica koji radi dosta poslova po Srbiji. Poenta je u tome da je KRAJNJE VRIJEME da nasi ekonomisti i politicari nas prestanu j...u zdrav mozak i pozabave se konkretnim stvarima jer ekonomija je kljuc svega!!! Ja znam da nema puno ljudi poput mene koji svaki dan vec godinama idu na sajtove poput poslovni.hr,biznis.ba ili ekapija.com pa su upuceni u zbivanja u regionu tako da se ne primaju na demagogiju o statistickoj ekonomskoj revoluciji jer su to cesto imaginarne stvari poput one proslogodisnje statisticke prognoze neke svjetske organizacije u kojem je BiH bila na 3 mjestu na svijetu po buducoj stopi rasta turizma a vec neki dan su nas "plasirali" na 70 i neko mjesto jer se ipak nije obistinila njihova prognoza(pretpostavljas da ova informacija nije bas previse propracena u medijima za razliku od proslogodisnje).,jer osim skyscrapera i ekonomija (domaca i regionalna) mi je predmet amaterskog interesovanja mada mi nijedno od to dvoje nije profesija. Na kraju Sa-R nemoj da ovo shvatis nesto licno jer bez obzira sto mozda imamo razlicitu percepciju bez ikakve sumnje obadvojica zelimo najbolje,samo sto eto mene mozda neke stvari ponekad vise isfrustriraju,a to je mozda i zato sto ti ne zivis ovdje pa nisi najbolje informisan.BTW. Ja se uopste ne slazem sa onom kritikom Muhameda Filipovica od neki dan na racun dijaspore;) rebellion July 31st, 2007, 07:40 PM ^^ svaka cast, sve sto kazes je istina :) samo za to 3. mjesto po rastu turizma, koliko sam citao, to je prognoza do 2020. da cemo biti 3. na svijetu :nuts: :nuts: :nuts: edolen1 July 31st, 2007, 10:31 PM I think it's time we opened a new thread, this one just hit the 500 mark. :) mic of Orion August 1st, 2007, 06:30 AM International Debt For example Croatia international debt is $33.09 billion (30 June 2006 est.), international debt of the Bosnia and Herzegovina is almost ten times smaller (lets say the same population number) so imagine how much those Croatian international debts actually rise GDP per capita of the Croatia, or imagine how much bigger will be Bosnian GDP per capita with Croatian international debt. I think that will be even bigger than $13,500 what actually Croatia have today. Foreign debt reduces national GDP, if Croatian Foreign Debt was as half as is today, Croatian GDP (PPP at least) would be about 2000 USD better off. Croatian GDP is not subsidized by its foreign debt as a matter of fact Croatia annually repays in region of 5.2 billion USD of its foreign debt. Can you imagine where all these money can be spent if not directed as repayment for debt obligations. mic of Orion August 1st, 2007, 06:45 AM For funding highways you must calculate number of the highways constructed in the Croatia with debt, so we will have answer where they spend that debt. So how I know (correct me if I am wrong on this), Croatia will have 2008 about 900 km of the highways. Avarage price for the construction of the one km of the highway cost about $10 million, so even if we said that avarage km of the construction of the highways in Croatia was $15 million (the highest possible price), they were spend $14,5 billion for 900 km of the constructed highways. Croatia today has closer to 1200km of motorways, by 2010 it is expected to have 1500km. lol, Also, population of Bosnia is less than 4 million despite what CIA says. And I think Bosnian GDP is 10.8 billion (Nominal) and PPP around 28.9 billion. Giving Bosnia 7200 USD PPP... I can calculate PPP ratio easily, I just need to visit BH national bank and BH statistical website, pull lods of figures , come with final numbers, but I am pretty certain it is around 7200 USD per head. Croatian PPP btw foe 2006 was 16500 USD and for 2007 - 17400 USD - and i did calculate this, and it is very accurate, to nearest 50 USD. mirza-sm August 1st, 2007, 01:13 PM ^^ the website is www.cbbh.ba in case u need it ;) anywayz... Počeo izvoz iz "Argete" Hadžići U tvornici "Argeta" u Hadžićima jučer je održan susret sa bh. novinarima, na kojem ih je Martin Jager, direktor ove bh. tvornice, u vlasništvu kompanije "Droga Kolinska" iz Slovenije, upoznao s novitetima ponude. Novinari su sa osobljem obišli pogone i upoznali se s cjelokupnim procesom proizvodnje, čiji je asortiman sedam vrsta paštete od kokošijeg i pilećeg mesa. Jager je naglasio da je "Argeta" u BiH izgrađena po najsavremenijem sistemu i da zapošljava 81 radnika. U objektu, čija je izgradnja koštala 51 milion KM, posluju kompanije "Argeta" i "DK Trade", koja je ekskluzivni distributer proizvoda grupacije "Droga Kolinska". Rekao je da svi proizvodi podliježu provjeri ispravnosti kvaliteta u skladu s međunarodnim sistemom HACCP, prije nego se nađu u prodaji. - Zbog velikog kapaciteta proizvodnje, koji prelazi pet hiljada tona godišnje, u mogućnosti smo izvoziti naše proizvode van BiH. Od maja "Argeta" paštetu smo plasirali na tržišta Srbije i Crne Gore, a do kraja godine planiramo plasman na tržište u Hrvatskoj, Turskoj, Kosovu i na Bliskom Istoku - kazao je Jager. mirza-sm August 1st, 2007, 01:17 PM and here are the official GDP statistics by the National bank of BiH http://www.cbbh.ba/index.php?id=32&lang=bs&table=gfs_bdp mirza-sm August 1st, 2007, 01:19 PM Aluminij: Izlivena milionita tona metala Radnici mostarskog "Aluminija" jučer su izlili milionitu tonu metala. To je, kako je ocijenjeno, izvrstan rezultat koji je ostvaren u posljednjih deset godina, od ponovnog pokretanja 1997. Povodom jučerašnje svečanosti, generalni direktor "Aluminija" Mijo Brajković kazao je novinarima da je od proizvedenih milion tona, ostvaren bruto prihod viši od čak dvije milijarde američkih dolara (3,5 milijardi KM). - Ova činjenica čini nas sretnim. Ne znam šta će drugo pomoći BiH, ako ne ovakvi pogoni i ovakvi uspjesi. Samo tako možemo opstati i napredovati. Od prihoda od dvije milijarde dolara svi su imali koristi, od radnika i njihovih porodica, do grada, regije i čitave države - ocijenio je Brajković. Brajković se osvrnuo i na prodaju "Aluminija". Ponovio je raniji stav kako nije cilj kompaniju skupo, već dobro prodati. Naglasio je kako bi osnovni kriterij za prodaju trebao biti nastavak ulaganja i daljnji razvitak preduzeća. Potvrdio je da su četiri svjetske aluminijske kompanije koje su prošle u drugi krug borbe za kupovinu "Aluminija", završile proces dubinskog snimanja stanja u kompaniji. Prema Brajkoviću, oni su izuzetno zadovoljni onim što su vidjeli. Do 5. septembra svi ponuđači će dostaviti obavezujuće ponude Mostarski aluminij danas se prerađuje u velikom broju domaćih i stranih kompanija. Tako se u Jajcu od aluminija iz Mostara proizvode felge za italijansko tržište, u kompanijama "Presal" i "Feal" aluminijski otvori, a u TLM-u iz Šibeniku aluminijske folije za pakovanje čokolade. Rast proizvodnje Do kraja godine u "Aluminiju" planiraju završetak modernizacije ljevaonice, čime će se steći uvjeti da se poveća godišnja proizvodnja na više od 140.000 tona godišnje. "Aluminij" je, nakon početka obnove, najviše proizvodio tzv. T-ingote, a danas proizvodi aluminijske trupce i blokove. mirza-sm August 1st, 2007, 01:21 PM 488 miliona KM prihoda od oporezivanja u julu Uprava za indirektno oporezivanje BiH je u julu na Jedinstveni račun prikupila rekordnih 488 miliona KM i ovo je najveći iznos prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u toku jednog mjeseca od uspostave Uprave za indirektno oporezivanje BiH. http://www.uino.gov.ba/b/Slike/header_left.gif U toku ove godine, UIO bilježi konstantan rast prihoda. Tako je tokom sedam mjeseci 2007. Uprava za indirektno oporezivanje na jedinstveni račun već prikupila dvije milijarde i 917 miliona KM. Kad se ovog iznosa odbije 353 miliona KM koliko je UIO vratio poreznim obveznicima koji su ostvarili pravo na povrat PDV-a, ostane netoiznos prikupljenih prihoda od dvije milijarde i 564 miliona KM za raspodjelu korisnicima. Već sada je jasno da će i u ovoj godini biti premašeni planirani prihodi od četiri milijarde i 140 miliona KM. Procjene su da će ovaj ambiciozni plan u 2007. biti premašen za više od 300 miliona KM, navodi se u saopćenju UIOBiH Prihodi s jedinstvenog računa se dijele u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu s odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda. Tako je tokom sedam mjeseci 2007. za finansiranje državnih institucija s jedinstvenog računa izdvojeno 364 miliona KM, Federaciji BiH je doznačeno milijardu i 468 miliona KM, Republici Srpskoj 715 miliona i Distriktu Brčko 78 miliona KM. mic of Orion August 1st, 2007, 02:21 PM Actually Bosnian GDP was bigger than 10.8 billion it was 11.55 billion, with grey economy it was closer to 20.9 billion. Also prices in Bosnia are at 60% of EU 27 level, and pays are at 65% of 10 New members. Or at 45% of Croatian level, using this methodology I came with PPP of 7650 USD. So Bosnian GDP (PPP measured) is 30.6 billion USD. Naturally to get best result I'd need to now inflation year on year level (product prices) and core inflation, but I assumed both are at 4%. Also I'd need typical shopping basket in Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Zanica, Tuzla and Vitez, to get 100% accurate PPP, but it safely to assume I am about 98% accurate with my assessment. So CIA is wrong yet again, Bosnian GDP using PPP methodology is 30.6 billion USD or around 46 billion KM. SO Bosnia is not that bad, it is still behind Macedonia, but ahead of Moldova, Albania, Serbia, Montenegro, Ukraine and Byeloruss, this is in Europe, :) not bad considering you guys had 4 years of total war where 65% of structural and infrastructure base was destroyed in war. I used population of 4 million, but I strongly believe Bosnia has even less, CIA is useless when it comes to data, especially economic, they aren't economic institute, true they have some good analyst, but they aren't that good at economics. Macedonia if you all wonder has 9100 USD per head, Serbia is on 6600 and Montenegro on 6400 USD, Albania on 6800 USD. :cheers: mirza-sm August 1st, 2007, 03:02 PM Also prices in Bosnia are at 60% of EU 27 level, and pays are at 65% of 10 New members. not bad not bad :tongue3: krzamak August 2nd, 2007, 08:45 AM Mostar: Milijunta tona aluminijskih proizvoda MOSTAR - Mostarski aluminijski kombinat je u utorak obilježio izlijevanje milijunte tone aluminijskih proizvoda otkako je 1997. godine u toj ratom uništenoj kompaniji obnovljena proizvodnja uz tadašnju pomoć hrvatske vlade. Generalni direktor Aluminijskog kombinata Mijo Brajković je rekao da je izlijevanjem milijun tona aluminijskih proizvoda ostvareno više od dvije milijarde dolara dobiti. On je kazao kako bi se i ostale tvrtke u BiH trebale ugledati na Aluminijski kombinat jer je to jedini način gospodarskog oporavka Bosne i Hercegovine. Aluminijski kombinat je već godinama najveći bosanskohercegovački izvoznik. Prema službenim podacima ta kompanija ostvaruje oko 25 posto cjelokupnog bosanskohercegovačkog izvoza.Poslovni partner Aluminijskog kombinata je i šibenska Tvornica lakih metala (TLM) koja posjeduje 12 posto dionica u mostarskoj kompaniji. http://www.vjesnik.hr/html/2007/08/02/Clanak.asp?r=gos&c=4 mirza-sm August 2nd, 2007, 12:51 PM ^^ krz pogledaj iznad posta o rekordnom prikupljanju poreza :tongue3: but thanks `newayz :D SA-R August 3rd, 2007, 01:16 AM Mostar: Milijunta tona aluminijskih proizvoda MOSTAR - Mostarski aluminijski kombinat je u utorak obilježio izlijevanje milijunte tone aluminijskih proizvoda otkako je 1997. godine u toj ratom uništenoj kompaniji obnovljena proizvodnja uz tadašnju pomoć hrvatske vlade. Generalni direktor Aluminijskog kombinata Mijo Brajković je rekao da je izlijevanjem milijun tona aluminijskih proizvoda ostvareno više od dvije milijarde dolara dobiti. On je kazao kako bi se i ostale tvrtke u BiH trebale ugledati na Aluminijski kombinat jer je to jedini način gospodarskog oporavka Bosne i Hercegovine. Aluminijski kombinat je već godinama najveći bosanskohercegovački izvoznik. Prema službenim podacima ta kompanija ostvaruje oko 25 posto cjelokupnog bosanskohercegovačkog izvoza.Poslovni partner Aluminijskog kombinata je i šibenska Tvornica lakih metala (TLM) koja posjeduje 12 posto dionica u mostarskoj kompaniji. http://www.vjesnik.hr/html/2007/08/02/Clanak.asp?r=gos&c=4Da me ne bi krivo shvatili, mislim da bi najbolje bilo da firme tipa Aluminijum i Mittal Zenica ne postoje u BiH, medjutim moram neke stvari ovdje ispraviti. Prvo Brajkovic lupa. Gdje su te dvije milijarde dobiti? Moguce u njegovom djepu? Samo da se hoce vise privatizirati pa da i taj lopov ode tamo gdje mu je mjesto. Vec odavno kruze price kako je Aluminijum najbolji, najuspjesniji, najveci izvoznik itd? Idemo redom. Prvo u proizvodnji aluminijijskih stabala se trosi ogramna kolicina el. energije koja se mora negdje napraviti. Poslije rata, ne znam kako su uspjeli, medjutim Aluminijumu je puno ispod trzisne cijene prodavana el. energija od EP BiH. Fakticki politickim putem je EP BiH natjerana da prodaje tu struju Aluminijumu i ako je mogla na svjetskom trzistu dobiti skoro 100% vecu cijenu. Dolaskom novog direktora koji je to sve fino objavio javnosti, stvari se mjenjaju. EP BiH prestaje prodavati struju Aluminijumu, nego na javnom tenderu prodaje struju po skoro 100% vecoj cijeni. Onda je EP HZ HB natjerana opet politicki da kupuje struju u inostranstvu i prodaje je Aluminijumu po maltene manjoj cijeni. Neki dan sam citao da se i njihov direktor buni zbog loseg posla koji ih gura u gubitke i isto onako kako je gurao EP BiH godinama. Sad hajmo malo o poslovanju? Gdje su te "dvije milijarde dobiti otisle"? Ja ih nikako ne mogu vidjeti ni u kraju odakle je Aluminijum, ni u zapadnoj Herecegovini, ni u Mostaru, ni u Sarajevu pa gdje su onda? Uvijek kad se plasiraju ovakvi clanci o Aluminijumu se zaboravi reci uz podatak da je Aluminijum najveci izvoznik, da je isti i daleko najveci uvoznik u BiH? Za komparaciju Mital Zenica je takodjer tu negdje i po uvozu i po izvozu, ali profitabilnost, ono sto ostaje na kraju vlasnicima je upitno i vrlo malo da se ima prljava tehnologija u gradu, regiji, zemlji. Ako vidimo koliko je Aluminijum platio i placao poreza drzavi tek onda vidimo koje su to mrsavi profiti. Citao sam mislim prije dvije godine da Aluminijum po placenom porezu u FBIH nije bio ni medju prvih pet, sto znaci da im je profit vise nego mrsav. Da ne budem krivo shvacen ista stvar sa Zeljezarom. Zasto se Alum. kombinati ne prave po zapadnoj Europi? Zato sto su losi po okolinu? Zasto Svicarci pucaju na Aluminijum i zasto istu stvar ne naprave u Svicarskoj? Mislim uvozi Aluminijum 100 posto sirovinu, uvozili bi i Svicarci u Svicarskoj? Da stvar bude gora, sirokobrijeski Feal pravi istu stvar? Ne znam samo odakle im struja za takvo nesto? Mora da se opet nesto iza brda valja sto nije poznato javnosti. Uglavnom treba prestati razmisljati na Alija Sirotanovic nacin i poceti otvarati firme koje ne koriste prljavu tehnologiju. Kombinati, livnice, zeljezare se polako trebaju zatvarati, a ljude prekvalificirati na druga zanimanja. Steta sto odmah poslije rata to sve nije razmontirano i recikilirano. Komandant MarkJ August 3rd, 2007, 01:26 AM "488 miliona KM ..." Pa zar nije jedan dovoljan;) SA-R August 3rd, 2007, 01:27 AM Actually Bosnian GDP was bigger than 10.8 billion it was 11.55 billion, with grey economy it was closer to 20.9 billion. Also prices in Bosnia are at 60% of EU 27 level, and pays are at 65% of 10 New members. Or at 45% of Croatian level, using this methodology I came with PPP of 7650 USD. So Bosnian GDP (PPP measured) is 30.6 billion USD. Naturally to get best result I'd need to now inflation year on year level (product prices) and core inflation, but I assumed both are at 4%. Also I'd need typical shopping basket in Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Zanica, Tuzla and Vitez, to get 100% accurate PPP, but it safely to assume I am about 98% accurate with my assessment. So CIA is wrong yet again, Bosnian GDP using PPP methodology is 30.6 billion USD or around 46 billion KM. SO Bosnia is not that bad, it is still behind Macedonia, but ahead of Moldova, Albania, Serbia, Montenegro, Ukraine and Byeloruss, this is in Europe, :) not bad considering you guys had 4 years of total war where 65% of structural and infrastructure base was destroyed in war. I used population of 4 million, but I strongly believe Bosnia has even less, CIA is useless when it comes to data, especially economic, they aren't economic institute, true they have some good analyst, but they aren't that good at economics. Macedonia if you all wonder has 9100 USD per head, Serbia is on 6600 and Montenegro on 6400 USD, Albania on 6800 USD. :cheers: No, 4 million is too optimistic. Lets say 3,5 million even that is also SF for Bosnia. Even birthrate is one of the smallest in the world, no chance even for 3,5 million. I read that inflation for first 4 month 2007 in the Bosnia was very "high", 0,6%, so we need to excpect something like 2% or 2,5% max. inflation for 2007. SA-R August 3rd, 2007, 01:37 AM Inflacija januar 2006 - januar 2007 Inflacija u januaru 1,2% Sarajevo, 22.02.2007. Godišnja stopa inflacije u januaru 2007. godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u BiH iznosi 1,2%. Ovo predstavlja značajno smanjenje u odnosu na vrijednosti u toku 2006. godine koje su se kretale između 6% i 8%. Razlog za ovo smanjenje je eliminacija efekata poreza na dodatnu vrijednost (PDV), čije je uvođenje prouzrokovalo rast cijena na početku prošle godine. Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je i prije uvođenja naglašavala da će PDV prouzrokovati samo jednokratno povećanje cijena i da nema razloga za prolongirane inflatorne pritiske. Ukoliko ne dođe do drastičnih promjena cijena nafte, vrlo je vjerovatno da će tokom 2007. godine inflacija u BiH biti na nivou iz perioda prije 2006. godine i da će biti približna inflaciji u zoni eura, a nešto niža nego u zemljama regiona. Služba za odnose sa javnošću Boycie August 3rd, 2007, 05:22 AM , but it safely to assume I am about 98% accurate with my assessment. Get the towel, I'm having a wet dream again! :nuts: Or better yet, a hard core déjŕ vu.. :D :cheers: mirza-sm August 3rd, 2007, 11:02 AM "488 miliona KM ..." Pa zar nije jedan dovoljan;) šta zar nije jedan dovoljan? :) OettingerCroat August 3rd, 2007, 06:32 PM "488 miliona KM ..." Pa zar nije jedan dovoljan;) koji komičar... mirza-sm August 3rd, 2007, 07:02 PM ^^ a nisam skonto ?? šta je mislio reći? hitri August 3rd, 2007, 09:44 PM Isjecak iz nove publikacije MMF-a o statisticim podatcima u BiH. http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2007/cr07268.pdf ANNEX III—BOSNIA AND HERZEGOVINA: STATISTICAL ISSUES 1. Data provision is inadequate for surveillance purposes, especially in the areas of national accounts and balance of payments statistics. Also, source data for government finance statistics need improvement. The Dayton peace treaty, which ended the civil war, implicitly gave responsibility for statistical functions to the two Entities (The Federation of Bosnia & Herzegovina and Republika Srpska (RS)). In August 1998, the State created its own statistical institute, the Bosnia & Herzegovina Agency for Statistics (BHAS) with a view to compiling country-wide statistics in accordance with internationally accepted methodologies, consolidating data produced by the Entities’ Statistical Institutes, and acting as the primary coordinating agency for contacts with international agencies. Significant technical assistance has been provided in recent years, mainly by the European Union. A Fund resident statistical advisor was assigned to the Central Bank of Bosnia & Herzegovina (CBBH) in May 1999, to provide technical assistance in the development of all areas of macroeconomic statistics on the basis of the comprehensive review conducted in early 1998 by the Fund’s Multisector Statistics mission and the recommendations of Fund missions in the areas of monetary and balance of payments statistics. A country page for Bosnia & Herzegovina in International Finance Statistics (IFS) was introduced in July 2001. A STA resident real sector statistical adviser was appointed to Bosnia & Herzegovina in November 2005. The data ROSC mission undertaken in March 2007 assessed the quality of the macroeconomic statistics. A. Real Sector 2. Efforts have been made in both Entities to improve real sector statistics, but results have been mixed. The Federation and RS both have published nominal GDP estimates using the production approach based on international standards recommended by the 1993 SNA, since 1998 and 1999, respectively. The first experimental accounts of GDP estimates by expenditure components were recently finalized and presented to main users in a meeting held at the BHAS on May 18, 2007. These estimates are available for 2004 and 2005 at current prices. Estimates for 2005 were also prepared at 2004 prices. After a thorough review and some revisions of the data, these estimates are to be released to the public shortly. These estimates are about 14 percent higher than the official GDP figures, which are based on the production approach and published by the BHAS. The discrepancy will be significantly reduced once the new estimates are revised with the estimates of informal and non observed economy (to be released in July 2007). The estimation of GDP using expenditure components will enter a regular production cycle and estimates for 2006 will be release later this year. In the event, GDP estimates do not adequately capture activities in the informal and unobserved economy, short-term business and consumer surveys are not available, and a statistical register of enterprises does not exist. 3. Both statistical offices compile price indices using outdated methodologies, and consistent time series are not available. Industrial production indices are prepared in each Entity, but there is no index at the country level and consistent time series are not available. Labor statistics are the weakest area for both Institutes, and data on employment, unemployment, and wage rates are based on questionable methodologies. The weights used to compute the retail price index (RPI) are significantly outdated and quality adjustments are not routinely undertaken hitri August 3rd, 2007, 09:46 PM Ako se uzme u obzir da je broj stanovnika u BiH precjenjen to bi znacilo da je bruto socijalni produkt po stanovniku jedno 30% - 40 % veci. mirza-sm August 4th, 2007, 12:43 AM woho :P SA-R August 5th, 2007, 02:39 PM Foreign debt reduces national GDP, if Croatian Foreign Debt was as half as is today, Croatian GDP (PPP at least) would be about 2000 USD better off. Croatian GDP is not subsidized by its foreign debt as a matter of fact Croatia annually repays in region of 5.2 billion USD of its foreign debt. Can you imagine where all these money can be spent if not directed as repayment for debt obligations.I don't think so. Foreign debt creates more money in the country, more money creates more spendings, more spendings creates more production, and more production creates higher GDP and GDP per capita. mirza-sm August 5th, 2007, 02:43 PM ROBOT GRADI JOŠ TRI ŠOPING CENTRA Sunday, 05.08.2007. Kompanija Robot Commerce u vlasništvu Selvera Oruča do kraja godine skoro će udvostručiti prodajne kapacitete. Kako smo doznali, sredinom augusta ove godine Robot će svečano otvoriti ... ... novi trgovinski centar u Sarajevu (općina Novo Sarajevo) površine preko 10.000 kvadratnih metara, a istovremeno će u Banjoj Luci i Mostaru započeti izgradnju još dva trgovinska centra. Robot je u Banjoj Luci kupio nekadašnju robnu kuću Slavija koju namjerava porušiti i na njenim temeljima izgraditi moderno trgovinsko zdanje, dok će u Mostaru, na desnoj obali, trgovinski centar graditi “s ledine”, piše Slobodna Bosna. Robot se trenutno ubraja među pet vodećih trgovaca u BiH, no prema ukupnom obimu ostvarenog prihoda kompanija spada u sami vrh. Naime, osim trgovine, Robot je i značajan proizvođač kućanskih aparata: u njegovom sastavu naime posluje bihačka Bira čiji kućanski aparati zbog osjetno nižih cijena sve više potiskuju puno razvikanije, ali i puno skuplje kućanske aparate iz uvoza. Nakon Sarajeva, Banje Luke i Mostara, vlasnik Robota Selver Oruč namjera “napasti” tržišta još nekih gradova, prije svih Zenice i Tuzle, gdje još postoji značajan prostor za rast trgovinske djelatnosti. :okay: Vidio sam da je Robot otvorio shopping centar i u Splitu ;) mic of Orion August 5th, 2007, 03:51 PM I don't think so. Foreign debt creates more money in the country, more money creates more spendings, more spendings creates more production, and more production creates higher GDP and GDP per capita. Foreign debt has small impact on GDP mostly a short term, it reduces GDP in long term, (look at Italy and Greece to see what looks to be indebted), Debt does short term effects on economic growth, but not significant. Croatian economic growth lately is only due to massive FDI and greenfield investments. In past 4 years Croatia attracted 2 billion+ euro in greenfield investments alone, in 2007 Croatia is expected to attract about 1.5-2 billion in greenfield investments, only Romania, Poland and Czech Republic right now attract more greenfield investments of all ex-comies, excluding Russia. Foreign debt is scourge of nations, other than major wars, it is one of the worst economic indicates a country can have. Look at Argentina, Brazil, Mexico to get the idea. Did you know Croatia annually repays 5 billion + euro in its foreign debt, this is half of Bosnian GDP, each year, (Bosnian GDP in 2006 was 11.88 billion USD) now imagine if this potential remained in the country and was invested in to roads, infrastructure and housing. Now you get the point. So no Foreign Debt is not good, and does not help the economy, it has short term effects but there are long term consequences which Croatia is now experiencing, Instead of having growth rates of 7%+ it has barely growth rates of 4.5-5%. In counties where economic cycle and trends are at slower pace like Argentina, this has very bad consequences, Economic crash, high inflation and other effects that follow. Only reason why Croatia can afford to have such high Debt, it is bc of currently high economic growth, tourism and good direct foreign investment. Hungry which is similar to Croatia has experienced ed negative side effects of foreign debt, stagnation, recession and difficulties in balancing the budget. So no foreign debt is a bad thing, it does not help GDP in any way. Short term effects are not a substitute for long term policies. FaceOff August 6th, 2007, 02:36 PM Bihać dobio novi sportski kompleks "Stens". Grad Bihac ulozio 1.700.000 KM. http://www.ruzica.org/pasa/stens/P7290001.jpg http://www.ruzica.org/pasa/stens/P7290002.jpg http://www.ruzica.org/pasa/stens/P7290024.jpg http://www.ruzica.org/pasa/stens1/Fotografija1165.jpg http://www.ruzica.org/pasa/stens1/Fotografija1169.jpg mirza-sm August 6th, 2007, 04:59 PM ^^ omg vidi dresa na zadnjoj slici :uh: znači ipak sam bio u pravu što se tiče hrvatskih pasoša i USKa :lol: :D mirza-sm August 7th, 2007, 02:22 PM http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P8076824.jpg ako se opet ne dogovore s BHairlinesom oko broja linija, i ako BHairlines opet bude u nepovoljnom odnosu s njima u odnosu na omjer Njemačka - BiH ja mislim da im opet ne treba dozvoliti da nam uđu na tržište ko što su im zabranili 25. marta onaj let za Köln :dunno: edolen1 August 9th, 2007, 10:58 PM Whoa! Over 500! Might wanna open a new thread! :okay: rebellion August 10th, 2007, 01:01 AM Whoa! Over 500! Might wanna open a new thread! :okay: who is going to get that honour ? :nuts: Hepec August 10th, 2007, 06:53 PM This thread used to have fresh news everyday thanks to LordMarshall. Btw, what happened to him lately?? Anyway, someone please start a new thread. tnx LordMarshall August 10th, 2007, 07:43 PM im still here i just took a break the political BS was getting too thick so I went to www.sarajevo-construction.net and you can still see my daily updates there. Krasna Sreča August 11th, 2007, 09:23 AM Everyones moved off to there, and thats pretty much why theres rarely updates on here. |