View Full Version : Bosnia and Herzegovina | {archive}

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16

Beca
October 29th, 2006, 04:30 PM
kod Sarajeva

mirza-sm
October 29th, 2006, 04:31 PM
ja znam da je planina njaka ali ne znam gdje je iskreno :D
lijepe slike Beca ko i uvijek ;)

Madoxx
October 29th, 2006, 05:35 PM
gdje je treskavica?

Juzno od Sarajeva , izmedju Trnova i Kalinovika u RS .

mirza-sm
October 29th, 2006, 05:41 PM
Danke Beca & Madoxx ;)

Beca
October 29th, 2006, 05:41 PM
Juzno od Sarajeva , izmedju Trnova i Kalinovika u RS .
dijelom u Federaciji, dijelom u RS, neke slike su iz Federacije, neke iz RS-a, a kako ta dva entiteta nisu prirodna, ni granice nisu uocljive :)

mirza-sm
October 29th, 2006, 05:45 PM
molim te reci mi da mi imamo ovo

http://static.flickr.com/96/282192773_4568cc79ee_o.jpg

a oni ne :| :P

Madoxx
October 29th, 2006, 05:51 PM
, a kako ta dva entiteta nisu prirodna, ni granice nisu uocljive :)

Kako kome Bekice, onome ko hoce tudje naravno da nisu uocljive .:yes:

Beca
October 29th, 2006, 05:54 PM
molim te reci mi da mi imamo ovo

http://static.flickr.com/96/282192773_4568cc79ee_o.jpg

a oni ne :| :P

Cijela Bosna je nasa, i tvoja i moja i svakoga ko je voli :) Ja je fakat volim jednako, tj. nevezano za neka novija neprirodna desavanja.
A za konkretno ovo jezero ne znam, gore ih je preko 5, a granica nema, ko ce znati gdje si u kojem trenutku :)

Beca
October 29th, 2006, 05:55 PM
Kako kome Bekice, onome ko hoce tudje naravno da nisu uocljive .:yes:

e u tome je kvaka, pa to nije tudje :)

mirza-sm
October 29th, 2006, 05:57 PM
Cijela Bosna je nasa, i tvoja i moja i svakoga ko je voli :) Ja je fakat volim jednako, tj. nevezano za neka novija neprirodna desavanja.
A za konkretno ovo jezero ne znam, gore ih je preko 5, a granica nema, ko ce znati gdje si u kojem trenutku :)

jest u pravu si Beca,eto vidiš kako mi je ta entitetska-politika već počela ispirati mozak :lol: :nuts:

mirza-sm
October 29th, 2006, 05:58 PM
Madoxx, tuđe?? kako misliš? :D

Pavle4488
October 29th, 2006, 05:58 PM
e u tome je kvaka, pa to nije tudje :)

Ti si neki kosmopolita, a? :lol:

mirza-sm
October 29th, 2006, 06:02 PM
^^ pa de ti pametnjakoviću objasni kako misli tuđe ? :crazy:

Pavle4488
October 29th, 2006, 06:04 PM
Otkud ja znam? :tongue2:

mirza-sm
October 29th, 2006, 06:06 PM
kse kse :P na kraju krajeva možda cura i jes kozmopolita,što bi rekli kod nas,haj` znaj :D

Madoxx
October 29th, 2006, 06:18 PM
Zna Bekica dobro sta je njeno a sta nije samo se pravi da ne zna. :)

Mimar
October 29th, 2006, 06:27 PM
Nase je sve sto je unutar granica BiH, bilo to u federaciji ili republici srpskoj :)

Madoxx
October 29th, 2006, 06:29 PM
Cije nase ? Muslimansko ?
A ti i nisi iz BiH , sam si rekao da su ti roditelji Crnogorski Muslimani - stoga Sandzaklija .

Pavle4488
October 29th, 2006, 06:34 PM
Nase je sve sto je unutar granica BiH, bilo to u federaciji ili republici srpskoj :)

'Aj, pa naleti nekad kod nas u RS kad kreneš kući u Sandžak, usput ti je.
Samo pazi da ne zapneš za granicu. :lol:

Madoxx
October 29th, 2006, 06:38 PM

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Beca
October 29th, 2006, 07:32 PM
Zna Bekica dobro sta je njeno a sta nije samo se pravi da ne zna. :)

Na jednu stranu kosmopolitizam, a na drugu moja lijepa Bosnica :)

(gle signature)

Sad bez zeze, idi pogledaj ko zivi u selima oko i na Treskavici, ako vec hoces nesto da dijelis, ali bolje nemoj da pocinjemo na jaje-pile fol, ovi topici su namijenjeni napretku i nazadovanju nase zajednicke majcice, jer nema tebi Dobrile ako mene Mrgud grli :) i kontra, naravno :)

http://static.flickr.com/101/282427752_ff3ccb619f_o.jpg
http://static.flickr.com/107/282437073_8f67aa39ee_o.jpg

Doxic moj, znamo i ti i ja dobro cije je ovo samo se pravis da ne znas
:| :| :|

Beca
October 29th, 2006, 07:34 PM
Ako ljutu ne zaboravis, zapeti neces :)

Madoxx
October 29th, 2006, 07:58 PM
Ma bolje Bekice i tebi i meni da mi znamo sta je cije . Nekako ce lakse biti i meni i tebi . Ti si slobodna na svom dijelu a ja na svom ove nase majcice kako si je ti nazvala . I zivimo kao susjedi jedni pored drugih i postujemo se , zar ne ?
A sto se tice Treskavice pola je pripada Kalinovackoj a pola Trnovskoj opstini , obadvije u RS . Treskavica bas i nije naseljena , ima dva ili tri sela - ima i vasih i nasih .

Mimar
October 29th, 2006, 08:09 PM
Cije nase ? Muslimansko ?
A ti i nisi iz BiH , sam si rekao da su ti roditelji Crnogorski Muslimani - stoga Sandzaklija .

Imas lose pamcenje, rekao sam da su mi roditelji iz Crne Gore, nisam rekao da su iz Sandzaka stoga oni nisu Sandzaklije vec Crnogorci. Cak nisam ni spomenuo da su muslimani koliko se sjecam.

Samo pazi da ne zapneš za granicu.

Jedina kuca mi je u Sarajevu, a mogu naletit u RS kad krenem kod rodaka u CG

Beca
October 29th, 2006, 08:18 PM
Ma bolje Bekice i tebi i meni da mi znamo sta je cije . Nekako ce lakse biti i meni i tebi . Ti si slobodna na svom dijelu a ja na svom ove nase majcice kako si je ti nazvala . I zivimo kao susjedi jedni pored drugih i postujemo se , zar ne ?
A sto se tice Treskavice pola je pripada Kalinovackoj a pola Trnovskoj opstini , obadvije u RS . Treskavica bas i nije naseljena , ima dva ili tri sela - ima i vasih i nasih .

To da su nam stavovi dijametralno razliciti je cinjenica, ali je cinjenica i to da je Trnovo u Federaciji :) Nisam sad sigurna ali oko 70-80% prijeratne trnovske opstine
I nema svakakvih sela :) No, u svakom slucaju su sva i vasa i nasa :)

Madoxx
October 29th, 2006, 08:24 PM
Znaci sad su Crnogorci , a kad su tamo izjasnjavaju se kao Bosnjaci Muslimani ?! Je li tako ?
To ono zavisi od situacije u kojoj se nalazis , uvijek vam je tako bilo.

E daj majke ti ostavi to jer znam na sta ciljas . A hajde ti reci svojim rodjacima u Sandzaku da su Srbi ili Crnogorci pa ces vidjet sta ce ti bit .

Madoxx
October 29th, 2006, 08:27 PM
To da su nam stavovi dijametralno razliciti je cinjenica, ali je cinjenica i to da je Trnovo u Federaciji :) Nisam sad sigurna ali oko 70-80% prijeratne trnovske opstine
I nema svakakvih sela :) No, u svakom slucaju su sva i vasa i nasa :)

Opstina Trnovo je podijeljena izmedju RS i Federacije a samo mjesto pripada Srpskoj , granica je kod benzinske pumpe kad izlazis iz Trnova prema Sarajevu pa do hidrocentrale Bogatic . To ste dobili zbog koridora za Gorazde. Imate jos i neka sela u zapadnom dijelu opstine tamo oko Rajskog Dola .

Mimar
October 29th, 2006, 08:41 PM
Znaci sad su Crnogorci , a kad su tamo izjasnjavaju se kao Bosnjaci Muslimani ?! Je li tako ?
To ono zavisi od situacije u kojoj se nalazis , uvijek vam je tako bilo.

E daj majke ti ostavi to jer znam na sta ciljas . A hajde ti reci svojim rodjacima u Sandzaku da su Srbi ili Crnogorci pa ces vidjet sta ce ti bit .

Ovo cemo rijesit na PM jer ova rasprava ne pripada ovdje

Beca
October 29th, 2006, 08:47 PM
Opstina Trnovo je podijeljena izmedju RS i Federacije a samo mjesto pripada Srpskoj , granica je kod benzinske pumpe kad izlazis iz Trnova prema Sarajevu pa do hidrocentrale Bogatic . To ste dobili zbog koridora za Gorazde. Imate jos i neka sela u zapadnom dijelu opstine tamo oko Rajskog Dola .

Prije rata, opstina je zauzimala površinu od 451 km2, dok je nakon Dejtonskog sporazuma, njena površina smanjena i sada iznosi 337 km2 (mislim na federalno Trnovo). To je 75% teritorija, dakle - bila sam u pravu.

Nacionalni sastav 1991:

* Muslimani - Bošnjaci - 4.822 (68,92%)
* Srbi - 2.063 (29,48%)
* Hrvati - 17 (0,20%)
* Jugoslaveni - 71 (1,01%)
* ostali - 23 (0,39%)

Mimar
October 29th, 2006, 08:49 PM
Prije rata, opstina je zauzimala površinu od 451 km2, dok je nakon Dejtonskog sporazuma, njena površina smanjena i sada iznosi 337 km2 (mislim na federalno Trnovo). To je 75% teritorija, dakle - bila sam u pravu.

Dzaba ti je raspravljat s njim o takvim stvarima, on uvijek mora biti u pravu :ohno:

Beca
October 29th, 2006, 08:52 PM
Dzaba ti je raspravljat s njim o takvim stvarima, on uvijek mora biti u pravu :ohno:

ma ne smeta meni rasprava sve dok ne predje granice postovanja :bash:

Madoxx
October 29th, 2006, 09:21 PM

Nacionalni sastav 1991:

* Muslimani - Bošnjaci - 4.822 (68,92%)
* Srbi - 2.063 (29,48%)
* Hrvati - 17 (0,20%)
* Jugoslaveni - 71 (1,01%)
* ostali - 23 (0,39%)

Bekice prije rata su opstini Trnovo pripadala neka muslimanska sela oko Gorazda i iza Treskavice. U mjestu Trnovu i okolini i u onim mjestima uz cestu su Srbi bili i jesu vecina , ako se izuzme Kijevo koje je muslimansko selo i prvo uz cestu kad iz Sarajeva krenes prema Trnovu.

MIMICA
October 29th, 2006, 09:53 PM
Madoxx, najozbiljnije... sta imas protiv Muslimana?

Bih06
October 29th, 2006, 09:56 PM
Raja molim vas vidite kakve slike nam je nabavili Beca hajmo malo o njima i radu a ne politici. Pusti te debile sto smo izabrali da se brinu oko toga. :nuts:

Madoxx
October 29th, 2006, 10:10 PM
Madoxx, najozbiljnije... sta imas protiv Muslimana?

Najozbiljnije - nemam nista .

Prestanite nas svojatati i nametati svoju volju i svoje fazone, zagovarati unitarnu drzavu u kojoj cete vi gazdovati i sve ce biti u redu .
Mozemo zivjeti u miru kao susjedi jedni pored drugih jer druge nam nema .

i Bih 06 je u pravu - dosta o politici i pametovanju.

BL
October 29th, 2006, 10:11 PM
trnovo... boze ovo je drugi put da cujem za to mjesto/selo

Beca
October 29th, 2006, 10:19 PM
Bekice prije rata su opstini Trnovo pripadala neka muslimanska sela oko Gorazda i iza Treskavice. U mjestu Trnovu i okolini i u onim mjestima uz cestu su Srbi bili i jesu vecina , ako se izuzme Kijevo koje je muslimansko selo i prvo uz cestu kad iz Sarajeva krenes prema Trnovu.

Da, jesu bili vecina u "mjestu", tacno to i jeste naziv toga, mada bi se komotno moglo nazvati i selom. Ali ja i jesam govorila o opstini, ne o samom mjestu.
Cesto sam tamo, jedna prijateljica ima vikendicu, predivna priroda, a gotovo nikada nikoga nema od posjetilaca, totalna pustahija. Zato sam ja ove slike postovala na raznoraznim forumima, da promovisem planinu, jer ma koliko se govorilo o minama, uopste nije opasno otici na vrh planine ako si sa nekim ko je poznaje (a ja znam mnogo sasvim pouzdanih vodica, mada i sama znam puteve, cak sam i biciklom isla pa ne bas do vrha, ali sigurno do 1500). Dok se Slovenci dice svojim glacijalnim jezerima kao najvecim drzavnim ponosom, kod nas vecina raje, evidentno, niti zna gdje je Treskavica (pa, je li Boze uopste u Bosni?) niti da na njoj postoje tamo neka izuzetna jezera na preko 1500m. Jedino za Boracko znaju, neko se nekad sjetio da ga turisticki popularizuje, a ostala mozda i presuse pa budemo ucili o tome kako su postojala...

Pavle4488
October 29th, 2006, 10:21 PM

Bio sam ja jednom.
Išao sa rođom do nekog majstora za BMW-e.
Ništa specijalno, mali gradić na brdu. Odmah na granici, s tim da je gradić naš, a neka sela okolo tipa Ledići (do 1992. srpsko selo), Dejčići i sl. su muslimanska. U Ledićima je npr. bio masakr nad Srbima (i 1941. i 1992.), dosta ljudi iz moje porodice je pobijeno gore.
Ono što ga izdvaja od ostalih sličnih vukojebina je prelijepa priroda. Da nije bilo rata bilo bi tu dosta vikendica iz Rajvosa.

Beca
October 29th, 2006, 10:24 PM

ima da ti napravim par fotki da vidis tih skyscraper-a, sakrili se k'o piramide u Visokom :)

BL
October 29th, 2006, 10:29 PM
je li se tu prolazi kad se ide sa jahorine preko trebevica? je li to negdje u blizini?
tim sma putem jedno isao

Madoxx
October 29th, 2006, 10:33 PM
Ja sam hiljadu puta prolazio kroz Trnovo . Nije na brdu nego je u dolini , u pozadini je Treskavica sa stjenovitim vrhovima i crnogoricna suma pa izgleda kao da si negdje u Austriji . Uz to i crkva u mjestu je barokna pa stvarno kao da si u Alpama . Ima dosta vikendica u okolini i sve su gradjene u tom nekom planinskom stilu. Malo dalje je Rajski Dol sa jednim hotelom . To je u samom podnozju Treskavice , isto puno vikendica a ima i pravi naziv jer stvarno je lijepo .

Trnovo je u ratu bilo potpuno unisteno i spaljeno jer je nekoliko puta prelazilo iz jednih ruku u druge . Stvarno je izgledalo jadno i zalosno . Sad se ,malo poravilo i jos samo da poprave i hotel Treskavicu koji se nalazi malo van mjesta u jednom polju.

Madoxx
October 29th, 2006, 10:34 PM
je li se tu prolazi kad se ide sa jahorine preko trebevica? je li to negdje u blizini?
tim sma putem jedno isao

Nije nego kad podjes iz Sarajeva prema Foci i Trebinju.

Beca
October 29th, 2006, 10:35 PM
Bio sam ja jednom.
Išao sa rođom do nekog majstora za BMW-e.
Ništa specijalno, mali gradić na brdu. Odmah na granici, s tim da je gradić naš, a neka sela okolo tipa Ledići (do 1992. srpsko selo), Dejčići i sl. su muslimanska. U Ledićima je npr. bio masakr nad Srbima (i 1941. i 1992.), znam jer je dosta iz moje porodice pobijeno gore.
Ono što ga izdvaja od ostalih sličnih vukojebina je prelijepa priroda. Da nije bilo rata bilo bi tu dosta vikendica iz Rajvosa.

U Ledicima je bila prva linija, i nasi su mnogi poginuli, nikakvog pokolja nije bilo, zene i djeca i nisu boravili na prvoj liniji. Tek 8.11.1994. ABiH je oslobodila Ledice od vojske RS-a, 1992. je to bilo duboko pod okupacijom.
Danas u Ledicima niko ne zivi... I gore (na Husremovcu) sam cesto.

http://static.flickr.com/120/282651382_d4e3bf02ce_o.jpg
Ledici...

BL
October 29th, 2006, 10:41 PM
ima li tu minskih polja?

Pavle4488
October 29th, 2006, 10:46 PM
ABiH je oslobodila Ledice od vojske RS-a, 1992. je to bilo duboko pod okupacijom.

Oslobodila? :no:
Baš im hvala, nisu morali...
Uostalom ne želim da pišem o tome, Ledići me ne interesuju, moj stari je taj koji vene za njima, ne ja.
Za godinu ne znam, možda sam i fulio, ali znam da je muslimanska vojska poklala ono Srba što je zatekla gore i da je cijelo selo zapaljeno, slušao sam rođake, stričeve, tetke i šta ja znam koga sve kako kukaju i leleču.

Beca
October 29th, 2006, 10:46 PM
ima li tu minskih polja?

Bilo je i na Husremovcu, ali su deminirana. Na Treskavici ima.

Madoxx
October 29th, 2006, 10:47 PM
Mislim da nema minskih polja .

Trnovo je mislim najvise od svih mjesta u BiH za vrijeme rata prelazilo iz jednih ruku u druge .
Prvo su ga imali Srbi pa onda napali i okupirali Muslimani , zaklali Popa i srusili crkvu , koju su Srbi nakon konacnog oslobodjenja obnovili i jos je ljepsa nego sto je bila.

A entitetska granica je pred samim mjestom , pored benzinske pumpe na izlasku prema Sarajevu.

Beca
October 29th, 2006, 10:52 PM
Oslobodila? :no:
Baš im hvala, nisu morali...
Uostalom ne želim da pišem o tome, Ledići me ne interesuju, moj stari je taj koji vene za njima, ne ja.
Za godinu ne znam, možda sam i fulio, ali znam da je muslimanska vojska poklala ono Srba što je zatekla gore i da je cijelo selo zapaljeno, slušao sam rođake, stričeve, tetke i šta ja znam koga sve kako kukaju i leleču.

Pretpostavila sa da ces to pitati. Pa nije bilo civila u selu tada, svi su izbjegli, kao i iz Dejcica uostalom. Samo vojska. A ako je jedna drzavna, jedna pobunjenicka, onda je "oslobadjanje" samo na jednoj strani. Jako mnogo vojnika sa svih strana je gore pogunilo.
I meni je zao sto je tako bilo, selo izgleda morbidno ovako napusteno...
To su tvoji korijeni odozgo?

Madoxx
October 29th, 2006, 10:57 PM
A ako je jedna drzavna, jedna pobunjenicka, onda je "oslobadjanje" samo na jednoj strani.

Eto Beco i onda kad ti se odgovori na ovakav komentar onda mene tvoji sunarodnici pitaju zasto mrzim Muslimane .
I zasto dolazi do konflikta i zasto se stalno svadjamo ovdje i zasto BIH nije normalna drzava .
Ali nema svrhe s vama se objasnjavati jer vi nastavljate po svome .
A dokle cete dogurati vidjet cemo.

Beca
October 29th, 2006, 10:57 PM
BL, ima li neki redovno update-an thread o konstrukcijama po Banja Luci?

long foot
October 29th, 2006, 10:59 PM
Koja je to vojska bila "državna"? Jao, jao... Kakve priče prosipate! Čudno samo što je ta "oslobodilačka" vojska radila iste stvari kao i one tri (da, tri, dobro ste čuli) "pobunjeničke". Uostalom, vidjeli smo na snimkama nedavno kako su "oslobađali" po zapadnoj Bosni.

Madoxx
October 29th, 2006, 11:02 PM
Koja je to vojska bila "državna"? Jao, jao... Kakve priče prosipate! Čudno samo što je ta "oslobodilačka" vojska radila iste stvari kao i one tri (da, tri, dobro ste čuli) "pobunjeničke". Uostalom, vidjeli smo na snimkama nedavno kako su "oslobađali" po zapadnoj Bosni.

:okay:
sve izlazi na vidjelo - samo polako

Beca
October 29th, 2006, 11:05 PM
Eto Beco i onda kad ti se odgovori na ovakav komentar onda mene tvoji sunarodnici pitaju zasto mrzim Muslimane .
I zasto dolazi do konflikta i zasto se stalno svadjamo ovdje i zasto BIH nije normalna drzava .
Ali nema svrhe s vama se objasnjavati jer vi nastavljate po svome .
A dokle cete dogurati vidjet cemo.

Ja sam uvijek i samo za ISTINU. Tako da, ako imas sta istinito da kazes, nema sanse da te ja zbog toga napadam. A istina nije relativna stvar, kao sto mnogi misle...
I jasno mi je da ti to ne vidis kao oslobadjanje. Samo sam iskoristila sansu da prema zakonima iskoristim tu rijec, a mozda ni ja to ne vidim kao oslobadjanje. Tipa recimo da neko oslobodi Srbiju tako sto otjera sandzacku vojsku iz Sjenice. Jedina razlika je sto Sandzaklije nisu organizovale paravojsku... I u tome je sustina...
No, ovo nije forum za ovakve price, mada jedna tema vuce drugu, a ova opet trecu i onda sve frustracije i boljke izadju na vrh...

Pavle4488
October 29th, 2006, 11:06 PM
To su tvoji korijeni odozgo?

S očeve strane su gore imali vikendice.
Međutim nisam nikad bio tamo, niti me interesuje.

A ako je jedna drzavna, jedna pobunjenicka, onda je "oslobadjanje" samo na jednoj strani. Jako mnogo vojnika sa svih strana je gore pogunilo.

Oslobađanje? :nono:
Ali kakve vajde od toga kad ja tebe neću moći ubijediti u ono što mislim da je tačno, niti ćeš ti mene moći ubijediti u suprotno...
Uostalom otkud jedna Tešanjka gore?

BL, ima li neki redovno update-an thread o konstrukcijama po Banja Luci?

Ima tema naravno - http://skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=739.
Odnedavno ima i web sajt na www.banjaluka.x-build.net, pa šta ti draže.

Majevčan
October 29th, 2006, 11:11 PM
:okay:
Medijalni debalans ce se vrlo brzo regulisati, tako da ce i tzv. 'oslobodilacka' vojska morati da pusti koju perusku.
Tome nema vise nista dodati.

Beca
October 29th, 2006, 11:14 PM
Uostalom otkud jedna Tešanjka gore?

Ja sam prvenstveno Bosanka :)
Negdje sam pojasnila sta sam, tj. odakle sam. Iz Sarajeva, sa 90% rodbine u Tesnju (i Doboju doduse, ali to je isto :lol: )

Beca
October 29th, 2006, 11:18 PM

Sacekajmo da vidimo, vrijeme ce sve pokazati. Osim toga, u oslobadjanju Zapadne Bosne, skupa su radili HVO i ABiH, cak nesto vise HVO, barem kad su Sipovo, Mrkonjic Grad, Bosansko Grahovo i Drvar u pitanju, pa bolje da se ne javljas. A ti snimci su, kako ja znam, iz Hrvatske, iz Dvora.

bosnia1990
October 29th, 2006, 11:25 PM
jeli iko gledao seriju tata i zetovi na bhtv1 jest dobra serija ona indira je tako smijesna:lol: :lol: volio bi da vise epizoda od 25 na prave :lol: :)

Pavle4488
October 29th, 2006, 11:29 PM
Zajebana si ti Beco... u sve se razumiješ. :lol:
Ali mislim da si dobra cura. Dobrodošla na SSC (sa malim zakašnjenjem)! :wink2:

Madoxx
October 29th, 2006, 11:29 PM
Ja sam uvijek i samo za ISTINU. Tako da, ako imas sta istinito da kazes, nema sanse da te ja zbog toga napadam. A istina nije relativna stvar, kao sto mnogi misle...
I jasno mi je da ti to ne vidis kao oslobadjanje. Samo sam iskoristila sansu da prema zakonima iskoristim tu rijec, a mozda ni ja to ne vidim kao oslobadjanje. Tipa recimo da neko oslobodi Srbiju tako sto otjera sandzacku vojsku iz Sjenice. Jedina razlika je sto Sandzaklije nisu organizovale paravojsku... I u tome je sustina...
No, ovo nije forum za ovakve price, mada jedna tema vuce drugu, a ova opet trecu i onda sve frustracije i boljke izadju na vrh...

Ciju Beco istinu ?? Vasu ??
Pa kako ti mozes i pomislit da bi Srbi I Hrvati u BiH kao krscansko stanovnistvo uopste mogli osjecati vasu vojsku sastavljenu od Islamista i bjelosvjetskog olosa kao svoju ili vojsku koja ce ih zastititi ???
Mislim , kako ti takve stavri mogu pasti napamet . To je na granici cistog razuma. Vi ste ubijedjeni da imate ti neku ekskluzivnost na BiH i tu je problem .

I nemoj ti porediti Sandzak, Srbi u BiH su konstitutivni narod u BiH sa ostala 2 naroda , kako je u Belgiji ili Svicarskoj , dok su Sandzaki Muslimani nacionalna manjina u Srbiji i cine oko 2 % stanovnistva.

Beca
October 29th, 2006, 11:41 PM
Zajebana si ti Beco... u sve se razumiješ. :lol:
Ali mislim da si dobra cura. Dobrodošla na SSC (sa malim zakašnjenjem)! :wink2:

hvala lijepa :)

BL
October 29th, 2006, 11:41 PM
Dosta o ratu...
svako je sebi oslobodioc, a ovaj drugi okupator..
tako da ne bavite se glupostima ovdje, niko nikog nece ni u sta ubjediti

Beca
October 29th, 2006, 11:50 PM
Ciju Beco istinu ?? Vasu ??
Pa kako ti mozes i pomislit da bi Srbi I Hrvati u BiH kao krscansko stanovnistvo uopste mogli osjecati vasu vojsku sastavljenu od Islamista i bjelosvjetskog olosa kao svoju ili vojsku koja ce ih zastititi ???
Mislim , kako ti takve stavri mogu pasti napamet . To je na granici cistog razuma. Vi ste ubijedjeni da imate ti neku ekskluzivnost na BiH i tu je problem .

I nemoj ti porediti Sandzak, Srbi u BiH su konstitutivni narod u BiH sa ostala 2 naroda , kako je u Belgiji ili Svicarskoj , dok su Sandzaki Muslimani nacionalna manjina u Srbiji i cine oko 2 % stanovnistva.

Nema vase ili nase istine. Istina je jedna. Ja cu i na bosnjackoj strani naci mnogo negativnih postupaka i generalno predubjedjenja, to nije sporno. Ali je istina da su bosansku vojsku osjecali svojom, veliki procenat Sarajlija ne-Bosnjaka, dok tzv. "veliki Bosnjaci" nisu poceli da ... necu iskoristiti tu rijec, pokvarih dojam fine djevojcice, pa sta onda :) Pretvorila se ta vojska u nesto sto nije bila njena ideja. Ali, valjda na tih 10% teritorija BiH na kojem je djelovala u enklavama i nije nasla drugi izlaz do... Da skratim, ja istinu ne vidim ni kod jedne strane trenutno, ali nisam ja ta koja je i moze u potpunosti razotkriti, puno faktora od svjetskog vrha do najobicnijih vojnika je ucestvovalo u kreiranju te iste istine. Ono sto je do sada razotkriveno pokazuje lazi na svim stranama, samo je razlika u procentima.
I tacno je za Bosnjake u Srbiji da su nacionalna manjina, ali je Sandzak dosta veliki, samo eto, nenaseljen valjda zato sto je ekonomski nerazvijen, i gotovo je monoetnican, sto im daje pravo mnogo vece nego sto ih obicne manjine imaju.

Beca
October 29th, 2006, 11:51 PM
Dosta o ratu...
svako je sebi oslobodioc, a ovaj drugi okupator..
tako da ne bavite se glupostima ovdje, niko nikog nece ni u sta ubjediti

:)

long foot
October 30th, 2006, 12:00 AM
Sacekajmo da vidimo, vrijeme ce sve pokazati. Osim toga, u oslobadjanju Zapadne Bosne, skupa su radili HVO i ABiH, cak nesto vise HVO, barem kad su Sipovo, Mrkonjic Grad, Bosansko Grahovo i Drvar u pitanju, pa bolje da se ne javljas. A ti snimci su, kako ja znam, iz Hrvatske, iz Dvora.

Pa vidiš, u tome i jest stvar: HVO nije oslobodio gradove Šipovo, Mrkonjić, Grahovo... jer su ti gradovi imali srpsko stanovništvo. Stvar s oslobađanjem je malo kompliciranija od logike - mi dobri, vi zli. Da je Armija BiH ikad ušla u Banjaluku ili zapadnu Hercegovinu, bila bi to okupacija, jer Armija BiH nije bila državna vojska kako je vi prestavljate da bi diskreditirali Srbe i Hrvate, već bošnjačka.

P.S. Iz Dvora su samo neke snimke na kojima nema ubijanja, one na kojima mundžos kolje i vuče mrtvaca za traktorom su iz BiH.

Beca
October 30th, 2006, 12:09 AM
Pa vidiš, u tome i jest stvar: HVO nije oslobodio gradove Šipovo, Mrkonjić, Grahovo... jer su ti gradovi imali srpsko stanovništvo. Stvar s oslobađanjem je malo kompliciranija od logike - mi dobri, vi zli. Da je Armija BiH ikad ušla u Banjaluku ili zapadnu Hercegovinu, bila bi to okupacija, jer Armija BiH nije bila državna vojska kako je vi prestavljate da bi diskreditirali Srbe i Hrvate, već bošnjačka.

P.S. Iz Dvora su samo neke snimke na kojima nema ubijanja, one na kojima mundžos kolje i vuče mrtvaca za traktorom su iz BiH.

A ako tim zapadno-bosanskim gradovima pridodas jos i Liku, Slavoniju, onda stvarno nemas razloga da se javljas. A Banja Luka je bosanski grad, nekad multinacionalni, a kad neko otjera sve nepripadnike jednog naroda, te ga zeli pripojiti nekoj drugoj drzavi, onda se "zauzimanje" tog grada svakako naziva "oslobadjanje". Pri tome, naravno, ne bi smjelo doci do ciscenja lokalnog stanovnistva, no oni svakako, po primjeru Like i Slavonije recimo, sami pobjegnu, jer oni sto ostanu neslavno s provedu...
Ja samo govorim o pravnom pojmu "oslobadjanja", jer je BiH ipak bila priznata drzava, clanica UN-a. Ne o tome sta je fer ili nije fer.
A o snimkama cemo svakako jos da cujemo.

bubach_hlubach
October 30th, 2006, 12:11 AM
Hebo vas qurac, nestalo municije, a vi Jopet puskarate (allahu akhbar, za dom spremni, za otazdbinu i kralja). Posla se primite, bando jedna neradnicka... Da imam i malo moci ja bi vas sve na Goli Otok poslal da tucate kamenje zajedno uz pjesmu "Evo ga, jase konja bijeloga" ili "Tuzan od srece skacem" :D

Ajmo sad svi Elton John - Daniel

http://www.youtube.com/watch?v=2uitCmtIa5U

:cheers:

BL
October 30th, 2006, 12:15 AM
Pa i to stanovnistvo sa "druge strane" konkretno u Banjaluci npr. su isto drzavljani te UN priznate BiH, nisu marsovci, tako da nisu mogli okupirati nesto sto je njihovo.
je li npr. mene koji sam rodjen u BL, a i moji djedovi, trebao neko iz npr. Splita da oslobodi?! ili bi to bila okupacija?!

Madoxx
October 30th, 2006, 12:16 AM
Vidis Beco a da vi niste takvi kao sto jeste mozda bi Srbi i Hrvati imali drugaciji pristup toj drzavi nego sto ga imaju sad. Vi jednostavno mislite da je sve u biH vase i da ste vi gospodari a mi nacionalne manjine . Pocev od vasih politicara pa do obicnih ljudi pout tebe .
Samim tim poredjenjem Srba i Hrvata u BiH sa Muslimanima Sandzaka si sve rekla , a nisi ti jedina vi svi tako razmisljate .
Sve dok se ne okrenete sami sebi i prestanete sa teznjama da budete gospodari cijele BiH i dok ne shvatite da su druga dva naroda ravnopravna , problemi u ovoj jadnoj drzavi nece prestati .

Beca
October 30th, 2006, 12:20 AM
Pa i to stanovnistvo sa "druge strane" konkretno u Banjaluci npr. su isto drzavljani te UN priznate BiH, nisu marsovci, tako da nisu mogli okupirati nesto sto je njihovo.
je li npr. mene koji sam rodjen u BL, a i moji djedovi, trebao neko iz npr. Splita da oslobodi?! ili bi to bila okupacija?!
Narod je bio najmanje bitan, uvijek je vazna vlast, kako legalna, tako pobunjenicka. Narod je tu da se zavodi. A primjer bas i ne stoji i jeste poprilicno besmislen, a zapravo se nesto slicno desilo u zapadnoj Bosni... I to bas najvise Dalmosa je bilo na tom frontu. No, ako je to bio dogovor izmedju Alije i Tudjmana, obzirom da je Alija bio jedini priznati predsjednik BiH, onda se radilo o oslobadjanju... Ja govorim o pravnim, ne o moralnim pojmovima, da se razumijemo.

BL
October 30th, 2006, 12:23 AM
kako moze vojska susjedne hrvatske da oslobadja grad od stanovnika toga grada? pojasni s pravne-moralne s koje god zelis strane

Beca
October 30th, 2006, 12:26 AM
Vidis Beco a da vi niste takvi kao sto jeste mozda bi Srbi i Hrvati imali drugaciji pristup toj drzavi nego sto ga imaju sad. Vi jednostavno mislite da je sve u biH vase i da ste vi gospodari a mi nacionalne manjine . Pocev od vasih politicara pa do obicnih ljudi pout tebe .
Samim tim poredjenjem Srba i Hrvata u BiH sa Muslimanima Sandzaka si sve rekla , a nisi ti jedina vi svi tako razmisljate .
Sve dok se ne okrenete sami sebi i prestanete sa teznjama da budete gospodari cijele BiH i dok ne shvatite da su druga dva naroda ravnopravna , problemi u ovoj jadnoj drzavi nece prestati .

Ne, nisi shvatio! Nije bilo poredjenje polozaja, nego osjecaja ljudi, nacija i jedne mogucnosti da se recimo tamo desi oruzani ustanak ili tome slicno. Ono sto sam navodila su pogodnosti da do toga dodje (nevezano za to sto su manjina), jer da su razasuti svuda po zemlji, to nikad ne bi bilo moguce.
A slazem se u potpunosti sa "nasim" stavom o vama. Recimo, meni je jasno da vi navijate za Srbiju odnosno Hrvatsku u prvom planu, samo bi mi bilo logicno da BiH bude na drugom mjestu. No, ovdje kada to nekome kazes, svi se zgrazavaju, jer nikada zapravo i nisu pokusali razumjeti nikoga sem sebe i svje pozicije...To sam navela cisto primjera radi. Stoga je potrebna istina i kompletno osvjestavanje... Opet ja o ISTINI :)

long foot
October 30th, 2006, 12:26 AM
A ako tim zapadno-bosanskim gradovima pridodas jos i Liku, Slavoniju, onda stvarno nemas razloga da se javljas. A Banja Luka je bosanski grad, nekad multinacionalni, a kad neko otjera sve nepripadnike jednog naroda, te ga zeli pripojiti nekoj drugoj drzavi, onda se "zauzimanje" tog grada svakako naziva "oslobadjanje". Pri tome, naravno, ne bi smjelo doci do ciscenja lokalnog stanovnistva, no oni svakako, po primjeru Like i Slavonije recimo, sami pobjegnu, jer oni sto ostanu neslavno s provedu...
Ja samo govorim o pravnom pojmu "oslobadjanja", jer je BiH ipak bila priznata drzava, clanica UN-a. Ne o tome sta je fer ili nije fer.
A o snimkama cemo svakako jos da cujemo.

Razlika je u tome što su dijelovi Like i Slavonije bili etnički potpuno mješovoti, bez prevlasti ijednog naroda, pa su Hrvati na njih polagali najmanje toliko prava koliko i Srbi, dok u Glamoču i Drvaru Hrvata nije uopće bilo (ili tek nešto beznačajno), tako da usporedba ne važi. A zbog odlaska civila neki su danas u Haagu.

Beca
October 30th, 2006, 12:27 AM
kako moze vojska susjedne hrvatske da oslobadja grad od stanovnika toga grada? pojasni s pravne-moralne s koje god zelis strane

deal-ovi medju drzavama... pravno
nesto drugo je ispalo... moralno

BL
October 30th, 2006, 12:27 AM
Razlika je u tome što su dijelovi Like i Slavonije bili etnički potpuno mješovoti, bez prevlasti ijednog naroda, pa su Hrvati na njih polagali najmanje toliko prava koliko i Srbi, dok u Glamoču i Drvaru Hrvata nije uopće bilo (ili tek nešto beznačajno), tako da usporedba ne važi. A zbog odlaska civila neki su danas u Haagu.
e sad ga i ti...
pa u tim djelovima gdje je bila RSK je bilo 90% Srba

BL
October 30th, 2006, 12:29 AM
deal-ovi medju drzavama... pravno
nesto drugo je ispalo... moralno
nisi objasnila... tj nista nisi rekla.
kako neko iz susjedne drzave moze da oslobodi grad od gradjana tog grada?

Beca
October 30th, 2006, 12:32 AM

i svi gradovi, ama bas svi osim Srpca mozda u danasnjem RS-u su bili mjesoviti, pa... mozda su ti Hrvati kontali - Drvar za Derventu, Mrkonjic za Modricu, igrali se slova :)

I kakve to sve veze ima sa Bosnjacima? :)

Beca
October 30th, 2006, 12:36 AM
e sad ga i ti...

sjecam se da je lik iz Splita pricao kako je "oslobadjao" selo u kojemu Hrvati nikada nisu zivjeli... niti jedan jedini

long foot
October 30th, 2006, 12:46 AM
e sad ga i ti...

Da, nakon što su 1991-92. iz tih mjesta protjerani Hrvati. Prije rata na tom području (koje je teritorijalno obuhvaćalo 1/3 Hrvatske) je živjelo oko 250.000 Srba i sličan broj Hrvata (odakle su inače stigle sve one izbjeglice 1991?). Ukupan broj Srba u Hrvatskoj prije rata bio je oko 500.000, a oko polovice ih je živjelo izvan "rsk" u većim urbanim područjima. U Zagrebu i danas ima oko 5 posto Srba, što je oko 40.000 ljudi.

Bih06
October 30th, 2006, 08:47 AM
^^ Dosta stvarno sa politikom na ovom forumu. Ovo je Bosna i Hercegovina Projekt forum. Imate BiH politiku i ekonomiju forum pa idite tamo i pricajte o ovome. :down:

Beca
October 30th, 2006, 09:47 AM
Kako vidim, ovdje se slabo spominje Tuzla, a mislim da je to jedan od gradova koji se rapidno razvijaju. Barem u odnosu na ostale. Mene svaki put kada odem tamo, a odem poprilicno cesto, iznenadi promjenama nabolje.

http://static.flickr.com/114/283341682_da69fd65d5_o.jpg

BL
October 30th, 2006, 11:03 AM
^^ i mene interesuje sta se tamo desava, ali nema niko ko pise o tome i posta... nazalost

Bih06
October 30th, 2006, 07:44 PM
Amerikanci ho?e koncesiju na Po?itelj

U tišini i mimo interesa, znanja i u?eš?a svih nadležnih državnih institucija, a uz širokogrudu potporu USAID-a, mjesecima ve? traju pripreme za prepuštanje grada Po?itelja - Amerikancima. Ta?nije, mješovitoj ameri?ko-italijanskoj firmi, koja, pouzdano saznajemo, najozbiljnije namjerava neposredno uz zidine postoje?eg sagraditi drugi grad, pun hotela i vila. Za probranu svjetsku klijentelu. S tim što bi dobili i koncesije za sam drevni grad!?

Pitanje je i ima li ova informacija ikakve veze s upu?ivanjem u Pariz, u sjedište UNESCO-a, putem nadležnih državnih institucija, zahtjeva za stavljanje Po?itelja na listu kandidata za najprobranije društvo zašti?ene svjetske baštine?

Neuspjela misija

Sigurno je: 27. oktobra, u federalnom Ministarstvu prostornog ure?enja razgovarali su ministar Ferid Otajagi? sa saradnicima i, s druge strane, predstavnici USAID-a, direktor projekta Dejvid King i arhitektica Azra Mešinovi? - veli naš izvor iz USAID-a, u kojem je spomenuti susret šapatom ocijenjen iznena?uju?e neuspjelom misijom.

“Novi Po?itelj”, kazao je u petak King, “bio bi neposredno uz stari... Hotel, sa pet zvjezdica, kojeg namjeravamo graditi, gledao bi u sam grad. Zna?i, nalazio bi se uz same zidine”, objasnio je Amerikanac, preneražen što sagovornici nisu bili oduševljeni idejom o “bosanskom Svetom Stefanu”.

“A zašto ne Sveti Stefan”, zapitao ih je King, dodavši da je to grad poznat u cijelom svijetu, o?ito previdjevši da je to Po?itelj ve? danas, a o ?emu nesumnjivo govori i podatak da je još prije deceniju, upravo zbog dragocjene baštine, u konkurenciji 253 zna?ajna lokaliteta iz 70 zemalja, dospio na listu “100 ugroženih gradova svijeta”. Na toj listi se našao još jednom, iz ?ega je kasnije proizašla izvedbena studija, velikim dijelom, osnova federalnoj vladi za posljeratnu obnovu Po?itelja.

Razgovor u ministarstvu i ne bi bio toliko znakovit da mu nije prethodila serija polutajnih aktivnosti, susreta, sastanaka, na kojima ne samo da ministar Otajagi? nije bio pozivan nego je istovrsan odnos ispoljen i prema ministrici turizma Katici ?erkez i prema predsjedniku Državne komisije za saradnju sa UNESCO-om Seadom Avdi?em.

Uostalom, šta drugo zaklju?iti nakon šokantnog saznanja da su sve troje ovih dužnosnika, prema sopstvenoj izjavi, prvi put od novinara Oslobo?enja ?uli za namjeru Amerikanaca da dobiju koncesije za Po?itelj. Stoga ni ne ?udi što niko od njih nije prisustvovao sastanku u uredu USAID-a 18. septembra, na ?ijem je dnevnom redu bilo “planiranje razvoja Po?itelja”.

A to se, kao što je poznato, dešava u vrijeme kada spomenuto ministarstvo zahuktava kampanju oko pravljenja prostornog plana FBiH! Koga treba podsje?ati da dr. Otajagi?, ili neko drugi na njegovom mjestu, mora staviti svoj potpis na svaku pri?u ove vrste o Po?itelju?

To je u petak direktno re?eno predstavnicima USAID-a, koji, zvani?na je verzija, vode ovu aktivnost u okviru programa posve?enog turizmu, pa su tim prije morali imati u vidu i mišljenje ministrice turizma. Da li je izostavljanje slu?ajno, greška ili se radi o dovo?enju pred svršen ?in osoba koje bi sigurno, kao što su to u?inili i u petak, postavile pitanja predstavnicima USAID-a. Ovi ih nisu o?ekivali.

Razo?aran, King je uzvratio da, bude li se na svemu tome insistiralo, svaki investitor ?e di?i ruke od Po?itelja!? Prije nego što je napustio kancelariju federalnog ministra, objašnjeno mu je da se radi o suprotnom: ”Nismo protiv investitora, ali ho?emo najboljeg. Ako to budete vi, bi?e nam ?ast sara?ivati...”

Oslobo?enje saznaje i da se, upravo s ciljem da pomenuta italijansko-ameri?ka firma dobije koncesiju na Po?itelj, priprema hitno donošenje podzakonskih akata kojima bi i dobra kulturno-historijskog naslije?a mogla postati predmetom koncesije i kao takva biti uklju?ena u odgovaraju?i zakon. Naravno, ta aktivnost nije sporna, kamo sre?e da je ve? iza nas, ali bi valjda i o njoj trebalo da se izjasne doma?i stru?njaci.

Nažalost, ne samo da su bezobrazno ostavljeni po strani nadležni ministri (jedino nije Gavrilo Grahovac) nego na spomenuti sastanak u USAID-u nisu pozvani ni eksperti-konsultanti federalnog ministarstva prostornog ure?enja, dipl. ing. arh. Ferhat Mulabegovi? kao ni prof. dr. Vjekoslava Sankovi?- Sim?i?, koja je još prije tri decenije pred svjetskim stru?njacima za zaštitu baštine odbranila magistarski rad, posve?en revitalizaciji Po?itelja.

Vlada pred dilemom

Da bi apsurd bio potpun, ovaj je rad i danas osnovni važe?i dokument ?apljinske Op?ine za spomenutu oblast. Tako?er, profesorica zaštite kulturno-historijskog naslije?a na Arhitektonskom fakultetu Sim?i?-Sankovi? nekoliko godina je pri federalnom ministarstvu bila rukovodilac ekspertnog tima za obnovu Po?itelja, pa je u toj funkciji 2002. godine upravo USAID-u uputila zahtjev za pomo? pri rekonstrukciji infrastrukture starog grada.Treba li re?i da nikada nije dobila odgovor.

Prof. Amir Paši?, koji je bio na sastanku sa USAID-om, neprisustvo kolegice Sim?i?-Sankovi? ravnodušno komentariše “nekim sarajevskim odnosima”, što može biti isprika samo za nepozivanje na neko komšijsko sijelo. Ovako, ima puno razloga za sumnju da stranci žele sara?ivati samo sa onima koji sa njima dijele isti, privatni interes. Ostale treba eliminisati ili ih makar proglasiti neprijateljima razvoja, kako se to ovdje ve? radi decenijama.

Da se i sada odabrala sli?na taktika, govori i naše saznanje o skorom stavljanju federalne Vlade pred izbor - ili da Po?itelj bude (mrtvi) grad-muzej ili živi Sv. Stefan. Grozna dilema, najprije zato što je neistinita.

Po?iteljci i narov sok

Ina?e, više od dva miliona maraka koje je Vlada FBiH uložila u oživljavanje grada, Kinga nisu impresionirala. Šta je to spram onog što smo mi spremni izdvojiti, prokomentarisao je jezikom kapitala, smetnuvši s uma da su ova sredstva i bukvalno morala biti otrgnuta od ne?ijih gladnih usta.

A sve što se tim parama postiglo, poduzeto je najprije zbog toga da se u tihi grad vrate Po?iteljci, da bi u njem živjeli slobodni, sretni i - od svoga rada. Recimo, od prodaje soka narova, koji je bir iladž za srce umornih, žurnih, nestrpljivih ljudi. Jer, kada sunce raspukne te narove, crvene bobe prsnu po vrelini dana. Toliko su mo?ne.

Hotel na vrhu

Nije nimalo nevažno gdje bi se taj hotel nalazio. Da li je sticaj okolnosti to što je planiran na vrhu Po?itelja? Zašto ne bi bio u nizini, pored rijeke? Ili sve to ima veze sa koridorom 5c, koji bi trebalo pro?i upravo iznad grada? A blizu je i Me?ugorje... King je samo ponovio da “oni” hotel vide “tu”, na vrhu.

“A da li znate da bi taj hotel, kao i ostali predvi?eni objekti, morali imati i vlastiti vodovod jer ovaj, što ga je finansirala federalna Vlada, može zadovoljiti samo potrebe stanovnika”, upitan je iznena?eni Amerikanac.

“I nije li proces što ga vodite obrnut? Ne bi li svaki potencijalni investitor, pa i vi, trebalo da se ponaša prema uzusima koje vam mi dajemo, a da ni ne spominjemo instituciju tendera, bez ?ega se u ovakav projekat nigdje u civilizovanom svijetu ne bi zakora?ilo”, bilo je pitanje koje je tako?er razo?aralo Kinga.
http://www.oslobodjenje.com.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=49321&Itemid=44
Ovo bi bilo super da dajo amerikancima. Taj grad je mrak a bio bi 100 put bolji kad bi ove stvar uradili

BL
October 30th, 2006, 08:12 PM
pa da naprave geto za bogate od njega...
za to sam jednio ako se ocuva takav kakav jeste, mislim da se nista ne gradi i dogradjuje nego samo restaurira ako ima jos nesto...
a hotele i ostala cuda neka grade pored grada, ali opet ne preblizu da ne bi urusili prostornu cjelinu. i takodjer da bude otvoren svim posjetiocima, nesto kao grad muzej ili ako hoce kao sv. stefan, ali da svako moze uci u njega i da ostane par objekata u kojima bi bile galerije i muzeji.
ta opcija bi mi bila ok.
a da naprave neku kockarnicu od toga ili neki super hotel sa 150 zvjezdica od kojeg niko ziv nece imati koristi... protiv toga sam.

mirza-sm
October 30th, 2006, 08:18 PM
^^ ne slažem se s tobom Bih06,počitelj je kulturno historijsko blago i nebi bilo cool praviti svakakve casinoe ili šta ti ja znam :| što kaže BL izvan grada je ok,ali u staroj gradskoj jezgri :no:

mirza-sm
October 30th, 2006, 08:51 PM
http://i55.photobucket.com/albums/g146/osavic/baneri/bhnews1.jpg

Promocija novog Bh. telekom operatera T3 telekom
Prvi alternativni telekom operater T3 telekom, povodom početka komercijalnih aktivnosti, održaće danas promociju u rezidenciji Konak u Sarajevu.

http://ba.seebiz.net/upload/images/2006/10/27/cdyrv4541f020b.jpg

Cilj T3 telekoma je da krisnicima pruži jeftiniju i jednostavniju komunikaciju u odnosu na one koje su koristili do sada, saopćeno je iz ove kompanije.

Komercijalne aktivnosti će započeti pružanjem usluga poslovnim subjektima za međunarodni saobraćaj.

Do kraja novembra ove godine usluge će biti ponuđene i fizičkim licima, kako za međunarodni, tako i za domaći saobraćaj. Cijene za međunarodni saobraćaj će biti 50 odsto, a za domaći 20 odsto jeftinije od postojećih telekom operatera.

Fizička lica mogu postati korisnici usluga kupovinom prepaid kartice na nekom od prodajnih mjesta ili, ukoliko su pretplatnici neke od kablovskih televizija, sklapanjem ugovora sa T3 telekomom i kablovskom televizijom.

Pravnim licima će biti ponuđeni ugovori sa automatskom instalacijom potrebne opreme za priključenje na T3 mrežu.

Prednosti koje će T3 telekom nuditi budućim korisnicima su, između ostalog, smanjenje troškova telekomunikacijskih usluga, vrhunska kvaliteta razgovora, transparentan način naplate poziva, fleksibilnost i fokusiranje na zahtjeve korisnika i inovativna rješenja komuniciranja.

Sa novim telekom operaterom ne gube se postojeći brojeve telefona, odnosno i dalje postoji mogućnost paralelnog biranja preko dominantnih operatera, navodi se u saopćenju.

Također, mjesečna pretplata se i dalje plaća samo dominantnom operateru, a kod T3 telekoma samo sekunde obavljenog razgovora.

Beca
October 30th, 2006, 11:14 PM
zao bi mi bilo Pocitelja... slazem se sa BL i Mirzom - mogu graditi, ali toliko daleko da ni sa Pociteljske kule ne mozes vidjeti te nove objekte

Bih06
October 30th, 2006, 11:16 PM
^^ ne slažem se s tobom Bih06,po?itelj je kulturno historijsko blago i nebi bilo cool praviti svakakve casinoe ili šta ti ja znam :| što kaže BL izvan grada je ok,ali u staroj gradskoj jezgri :no:

Nisam ni ja za kasino ali hotel ako u uradjen fino moze bit dobra stvar. Bio sam ljeti u gradu i bas jadno izgleda. Ako se uredi to moze bit pravo velika turisticka lokacija u BiH. Treba se ocuvat historijski ali ja msilim da uz to se moze uklopit i hotel ako treba. Dosta mjesta oko svjeta su uklopili hotele uz dvorac.

Bih06
October 30th, 2006, 11:22 PM
zao bi mi bilo Pocitelja... slazem se sa BL i Mirzom - mogu graditi, ali toliko daleko da ni sa Pociteljske kule ne mozes vidjeti te nove objekte

Znas sta sve nam je nesto zao radit oko toga ali onda propadne zato sto nasa vlada nema para ni mozga da to cuvaju i razvijaju za turizam. Poledaj sta je bilo na vrh visocice. Tu je bio grad iz rimskog perioda a sad je samo srusenog kamenja. Propadaju takve stvari a niko nece da rizikuje i da da na koncesiju. Nije koda ce Amerikanci pravit Las vegas od toga. Ja samo mislim da hoce hotel ali ce uz to i sredit citav stari grad. Nek daju svoj plan i da vidimo sta hoce. Onda ako je samo hotel sto se moze uklopit sa strukturom pocitelja onda nek naprave i resturiraju citav grad kako je nekad bijo

LordMarshall
October 30th, 2006, 11:37 PM
and i come here and see another thread fucked up by dickwads from dickville

LordMarshall
October 30th, 2006, 11:55 PM

PK TK: Okrugli sto "CE označavanje-preduslov za izvoz tehničkih proizvoda u EU"

Privredna komora Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i konsultantskom firmom "TIM Know How" iz Sarajeva, danas će u Tuzli organizirati okrugli sto o temi "CE označavanje-preduslov za izvoz tehničkih proizvoda u EU".
Kako je saopćeno iz PK TK, okrugli sto predstavlja prvu fazu IFC-ovog "Programa za uvođenje međunarodnih standarda i regulativa" s ciljem provođenja šire javne kampanje o značaju međunarodnih standarda.

Namjera je organizatora pružiti priliku kompanijama i domaćim davaocima usluga treninga i konsaltinga da putem tematskih obuka vezanih za određene grane industrije unaprijede svoje znanje u vezi sa CE označavanjem industrijskih proizvoda, upravljanjem kvalitetom, zaštiti okoliša i bezbjednosti, specifičnim i često obavezujućim standardima Evropske unije.

Link: http://ba.seebiz.net/?cat=59&id=21579

LordMarshall
October 30th, 2006, 11:58 PM

Dokapitalizacija ABS banke: Veliki interes investitora za kupovinu

Jedna od trenutno“najvrelijih stvari“ na bh. tržištu kapitala je dokapitalizacija ABS banke Sarajevo. Dionice ove male banke pobuđuju već mjesecima veliko interesovanje investitora, a prema našim saznanjima trenutno postoji nekoliko grupa ulagača koji bi, odmah po otvaranju ponude za upis dionica 1. novembra, bili spremni za dokapitalizaciju ABS banke uplatit nekoliko miliona KM.

Međutim, postoje i nezvanične najave da će najveću ulogu u dokapitalizaciji ABS banke imati slovenski investicioni fond Poteza, koji bi, potom, kontroli paket dionica ove sarajevske banke, zajedno sa Novom bankom Bijeljina, mogao dalje preprodati velikoj francuskoj Societe General banci, saznaje portal biznis.co.ba.

ABS banka objavila je početkom oktobra otvoreni javni poziv za upis i uplatu 100.000 novih dionica, nominalne vrijednosti 100 KM po dionici, koja će tvoriti novu emisionu masu od ukupno deset miliona KM. Međutim, cijena jedne dionice iznosit će 185 KM zbog, kako je navedeno, dioničke premije od 85 KM po jednoj dionici. Ova javna ponuda za dokapitalizaciju ABS banke trajat će 60 dana i počet će 1. novembra 2006. godine u 8 sati ujutro.

Emisija će se smatrati uspješnom u slučaju prodaje 50.000 dionica, odnosno u slučaju upisa pet miliona KM. Pri tome postojeći dioničari imaju pravo preče kupnje. Učešće dionica nove emisije u strukturi osnovnog kapitala banke iznosi 37,56 posto, a ako se upiše pomenuta donja granica od pet miliona KM, učešće u strukturi kapitala iznosit će 23,12 posto. Sada se zapravo samo postavlja pitanje koliko neko od postojećih dioničara ima trenutno udjela u kapitalu ABS banke i da li će mu to biti dovoljno da ovlada sa najmanje 51 posto dioničkog kapitala.

Prema podacima Registra za vrijednosne papire u FBiH trenutno najveći pojedinačni dioničari ABS banke su izvjesni Emir Adžajlić, koji kontrolira oko 10 dionica, te Raiffesen Zentralbank Osterreich, koja, također, kontrolira oko 10 posto dionica. Međutim, u slučaju udjela Raiffesen u ABS banci riječ je o takozvanim skrbničkim računima, što znači da su stvarni vlasnici tih dionica takozvani „custody klijent“ austrijske banke, gdje banka samo nominalno figurira kao vlasnik dionica. Upućeniji u tržište kapitala kažu i da je sličan slučaj sa Adžajlićem, pri čemu je on nominalni vlasnik dionica, a stvarni ipak neko drugi.

Između pet i deset posto dionica ABS banke još posjeduju i Hypo Alpe Adria banka (također skrbnički računi), te zagrebački investicioni Kapitalni fond te Fabrika duhana Sarajevo. Ako se saberu trenutni vlasnički udjeli sa pomenutih skrbničkih računa, onda se otprilike s velikom dozom vjerovatnoće može pretpostaviti da će neko od trenutnih dioničara 1. novembra ujutro uplatiti oko pet miliona KM i steći većinski udjel od 51 posto dioničkog kapitala ABS banke.

Do sada je činjenica da niko nema više od 10 posto dionica ABS banke bio objektivno njen najveći problem. Velikih banaka zainteresiranih za ABS sigurno ima, ali niko od njih, poučen lošim iskustvom sa tenderom Banke Intesa, ne želi pregovarati o njenoj kupovini ni s kim ko ne kontrolira najmanje 51 posto dionica.

Podsjetimo se ukratko da je u 2005. italijanska bankarska grupacija Banca Intesa raspisala tender ponudu za otkup najmanje 50 posto dionica ABS banke. Međutim, ta ponuda je završena neuspjehom, jer je Intesa nudila maksimalnu otkupnu cijenu od 146 KM po dionici ABS banke i to u trenutku kada su se njene dionice prodavale na berzi od 180 KM. Zbog toga su se na tender Intese prijavilo svega nekoliko dioničara, koji zajedno nisu kontrolirali više od pet posto dioničkog kapitala. Obzirom da je vrijednost dionica ABS banke nakon tendera nastavila „divljati“ na Sarajevskoj berzi (pretprošle sedmice vrijednost je išla i do 309 KM), jedino preostalo rješenje da se dođe ko kontrolnog paketa dionica ove banke bila je dokapitalizacija.

Tu na scenu, prema našim saznanjima, stupa investicioni fond Poteza iz Slovenije, za kojeg se vjeruje i da preko skrbničkih računa već posjeduje dobar dio dionica. Koristeći pravo preće kupnje Poteza će za pet miliona KM doći do kontrolnog paketa dionica, a potom bi ga mogla preprodati nekoj većoj međunarodnoj banci, spremnoj za ulazak na tržište Bosne i Hercegovine.

Prema našim saznanjima, to bi mogla biti francuska Societe General banka, koja bi u tom slučaju od poteze otkupila i Novu banku Bijeljina. Interesantno je da je Poteza također kroz dokapitalizaciju, zajedno sa Prvom pokojninskom družbom iz Ljubljane, došla kroz novu emisiju dionica u zatvorenoj prodaji do kontrolnog paketa Nove banke. Poteza je, također, dostavila i ponudu za dokapitalizaciju Poštanske banke.

Link: http://biznis.co.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=2539&Itemid=1

LordMarshall
October 31st, 2006, 12:00 AM

Oil Metal kupuje Bosnaputove

Slovenska tvrtka Oil Metal Company iz Maribora objavila je natječajnu ponudu za kupnju dionica Građevinskog poduzeća Bosnaputevi iz Sarajeva

Ponuda vrijedi do 30. studenog. Oil Metal Company vlasnik je 233.668 ili 55,41 posto dionica Bosnaputeva. Ponudom se kupuje 188.027 redovnih dionica poduzeća. Ponuđena cijena po dionici je 4,09 eura, a za uspjeh natječaja potrebna je kupnja najmanje 48.875 ili 11,59 posto dionica.

Link: http://www.pincom.biz/vjesnik/opsirnije.asp?id=12251&rub=vjesnik

LordMarshall
October 31st, 2006, 12:01 AM

Autocesta uz Mazoljice

Predložena trasa obroncima Fortice dotiče istočne mostarske četvrti, spušta se ka prostoru istočno od zračne luke, prelazi Bunu zapadno od Blagaja i penje uz Gubavicu ka Dubravskoj visoravni.

U Mostaru je jučer održana javna rasprava o utjecaju na okoliš predložene trase autoceste u okolici Mostara. Pored organizatora rasprave, Federalnog ministarstva okoliša i turizma u njoj su susjelovali predstavnici konzultanta pri izradi studije, predstavnici zainteresiranih javni poduzeća i odjela Gradske uprave Mostara, predstavnici lokalnih zajednica i zainteresirani stručnjaci i stanovništvo.

Naizgled široko društvo sudionika ipak nije okupilo sve one potrebne koji bi morali reći svoje stavove o predloženoj trasi, a nije okupilo ni medije koji bi o svemu morali izvjestiti stanovništvo.

Predložena trasa autoceste na područje Mostara ulazila bi iz tunela kroz masiv Prenja pored mjesta Podgorani, meandrirala kroz istočne rubove Bijelog polja pored mjesta Hum i Lišani, tunelom kroz Šljeme izbjegla najveće mjesto u sjevernoj mostarskoj kotlini - Potoke te se od Kuti i Livča počela uzdizati sjevernim padinama Podveležja do brda Fortica. Zanimljivo je kako bi predložena trasa obroncima Fortice otvorenom trasom doticala istočne mostarske četvrti, prije svega Mazoljice. Potom bi se spuštala ka prostoru istočno od zračne luke, prešla Bunu zapadno od Blagaja i penjala se Gubavicom ka Dubravskoj visoravni. Sjeverno od Počitelja napustila bi Mostarsko područje vijaduktom iznad Neretve prema zapadu i dalje ka Crvenom Grmu.

Prema riječima voditelja projekta izrade studije Omera Filipovića izrečenim u današnjoj emisiji Kontakt Radija Dobre Vibracije studija je obuhvatila sve mogućne utjecaje autoceste na okoliš uključujući naselja, sadašnje prometnice, vodozaštitne zone, poljoprivredno zemljište, prirodu, buku, zagađenje, povjesne lokacije i na kraju kao najoptimalnije rješenje ponudila spomenutu trasu. Spomenutom trasom maksimalno mogućno zaštićeni su infrastruktura i zemljište. Pri odabiru objekata, a vezano za zaštitu objekata maksimalno su zaštićena naselja i legalno izgrađene objekti dok oni bespravni manje štićeni.

Pomoćnik ministra za okolišne dozvole Mladen Rudeš pozvao je sve zainteresirane, koji nisu sudjelovali u raspravi, a imaju što reći da to urade preko web stranica ovoga Ministarstva www.fmpuio.gov.ba

Link: http://www.pincom.biz/vjesnik/opsirnije.asp?id=12245&rub=vjesnik

LordMarshall
October 31st, 2006, 12:08 AM

Una gradi tvornicu šećera

Građevinsko poduzeće "Una" iz Kozarske Dubice i tvrtka "Eurotech" iz Austrije s predstavništvom u Brčkom, potpisali su ugovor o izgradnji tvornice šećera u distriktu.

"Radit ćemo industrijski kompleks od tri objekta, proizvodne hale, skladišta za smještaj sirovog šećera i administrativnog objekta. Radovi će početi prvog studenoga, a trajat će do 30. svibnja 2007. godine", rekao je Miloš Ćibić, direktor "Une".

"U pitanju su radovi čija vrijednost iznosi 4.500.000 eura sa PDV-om", rekao je Ćibić

Link: http://www.pincom.biz/vjesnik/opsirnije.asp?id=12242&rub=vjesnik

LordMarshall
October 31st, 2006, 12:14 AM

Uspostava novih zračnih linija iz Sarajeva

SARAJEVO - U posljednjih nekoliko godina sve je veći broj zrakoplovnih kompanija koje povezuju glavne gradove zemalja bivše Jugoslavije i šire. Prema riječima Marinka Šimunovića, zamjenika direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo, Sarajevo je već uvezano kako s glavnim gradovima susjednih zemalja, tako i šire. Iz Sarajeva već nekoliko godina postoje izravne veze s Beogradom, Ljubljanom, Zagrebom, Budimpeštom, Pragom, Münchenom, Milanom, Bečom te drugim gradovima EU-a. Prije nekoliko tjedana uspostavljena je i veza Sarajevo - Tripoli.

Povećanje prometa

“Sarajevo svaki dan uvezuje oko 12 odredišta, a neke od ovih linija idu i dva puta dnevno. Oko 20 kompanija prometuje s ove zračne luke. Osim toga, postoji zainteresiranost za povećanje prometa, kao i zrakoplovnih tvrtki za uspostavu novih linija”, kazao je Šimunović. Jedina bh. zrakoplovna tvrtka Air Bosnia, nakon što je uspješno prebrodila svojevrsnu krizu, sada obavlja letove za Zürich preko Banje Luke. Osim toga, iz Mostara ima letove za Zagreb i Istanbul. Šimunović je istaknuo da Direkcija izdaje certifikate za rad i pruža usluge kontrole, a tržište definira koje će linije ostati u prometu. Zračni promet igra važnu ulogu u gospodarstvu i međunarodnoj trgovini svake zemlje. Tako, taj sektor u EU-u godišnje ostvaruje promet od 120 milijardi eura, zapošljava tri milijuna radnika i čini više od 30 posto svjetskog zračnog prometa. Zbog proširivanja tržišta EU je sklopio i ugovor sa zemljama jugoistočne Europe o nesmetanom zračnom prometu. Dokument su u lipnju ove godine članice EU-a potpisale s Albanijom, BiH, Bugarskom, Hrvatskom, Makedonijom, Rumunjskom, Srbijom, Crnom Gorom i UNMIK-om.

Milijunski gubitci

BiH još uvijek nema u potpunosti uspostavljen sustav za kontrolu leta nad našom zemljom, tzv. ATM sustav. Problem za uspostavu tog sustava predstavljaju i različiti politički stavovi o sjedištu područne kontrole letenja. Budući da je sjedište državne Direkcije za civilno zrakoplovstvo u Sarajevu, vlasti Republike Srpske traže da sjedište kontrole letenja bude u Banjoj Luci. Vlasti još uvijek nisu donijele konačnu odluku o tome. No, sve dok se ne uspostavi odgovarajući sustav za kontrolu nad BiH, centri za kontrolu letenja susjednih zemalja uzimat će 80 posto dobiti naše zemlje godišnje, a samo 20 posto slijevat će se u bh. blagajnu. Uspostava kontrole nad bh. nebom iz središta u Banjoj Luci i Sarajevu, prema nekim procjenama, rezultirala bi prihodom od oko 25 milijuna eura na godinu.

Link: http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=7210

LordMarshall
October 31st, 2006, 12:18 AM

Nove investicije u mostarsku infrastrukturu

MOSTAR - U mostarskom novom naselju D na Bijelom brijegu jučer su otpočeli radovi na izgradnji ceste dužine 615 metara i širine pet metara, kao i nogostupa s obje strane ceste. Ta je dionica već dugi niz godina bila trn u oku stanovnika Bijelog brijega, ali i vlasti, koje su se svakodnevno susretale s nelagodnostima i pritužbama građana. "Ovo je vrlo bitan događaj za ovaj dio grada i vjerujem da će projekt biti završen u idućih 45 dana na zadovoljstvo građana koji žive na tom području, kao i nas koji investiramo", naglasio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Stube prema Bijelom brijegu dobivaju rasvjetu

Iz Ureda gradonačelnika prije nekoliko dana dobili smo informaciju da će se istodobno s izgradnjom ceste realizirati i radovi na popravljanju javne rasvjete na stubama koje vode od Studentskog doma do naselja Bijeli brijeg. Na zahtjev Gradske uprave, radnici Elektroprivrede HZ HB ovaj tjedan započet će s postavljanjem kvalitetnih rasvjetnih tijela koja će biti ograđena žicom jer se već nekoliko puta događalo da se postavljena rasvjeta uništi nekoliko sati nakon postavljanja. Vrijednost radova kojima će se urediti prometnica u takozvanom novom naselju na Bijelom brijegu, iznad Studentskog doma, iznosi 274.108 maraka, a rok za izvođenje radova je 45 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Uskoro rekonstrukcija i Mukoše

"U idućem razdoblju, točnije za nekoliko dana, potpisat ćemo ugovor s Federalnim ministarstvom za izbjegle i raseljene osobe koji podrazumijeva izgradnju i rekonstrukciju zgrade Mukoša. Ovaj grad će u dogledno vrijeme imati ugodniji ambijent za življenje", rekao je Bešlić. Tvrtka Inter Invest dobila je posao na izgradnji navedene ceste, dok će nadzor nad radovima dobiti tvrtka Projektni zavod Hercegovina.

Link: http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=7170

LordMarshall
October 31st, 2006, 12:20 AM

HVB ulazi u povijest bh. tržišta kapitala

SARAJEVO - Odjel skrbništva HVB Central Profit banke nad vrijednosnicama na trgovanju na Sarajevskoj burzi vrijednosnih papira u četvrtak je izvršio prvu skrbničku transakciju u BiH za svoga klijenta, a u suradnji s dugogodišnjim partnerom i klijentom, brokerskom kućom FIMA International d.o.o., čime je ušao u povijest tržišta kapitala u Bosni i Hercegovini, priopćeno je jučer iz HVB Central Profit Banke. Imajući na umu daljnji razvoj tržišta kapitala u BiH, iz HVB-a su istaknuli da se time otvara bh. tržište kapitala stranim investitorima kroz usluge Odjela skrbništva nad vrijednosnicama. Također, naglasili su da Bank Austria Creditanstalt AG Vienna, članica UniCredit grupacije, usluge skrbništva na svjetskim tržištima kapitala pruža još od 1855., a HVB Central Profit banka, kao kćerka banka, postaje dio grupacijskog Odjela skrbništva nad vrijednosnicama. Odjel skrbništva HVB banke predstavlja "ulazna vrata" na domaća i svjetska tržišta kapitala i time prati filozofiju UniCredit grupacije "ulaznih vrata" na globalna financijska tržišta. Iz ove banke ističu da usluge skrbništva omogućavaju izravan priljev kapitala u domaće gospodarstvo, a time i jačanje domaćih kompanija. Skrbništvo ima presudnu ulogu u reformi mirovinskog sustava jer omogućava izlaz mirovinsko-investicijskim fondovima
na svjetska tržišta kapitala.

Link: http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=7253

LordMarshall
October 31st, 2006, 12:22 AM

Industrijska proizvodnja porasla za pet posto

SARAJEVO - U Sarajevskoj županiji u osam mjeseci ove godine u industrijskoj proizvodnji zabilježen je porast od pet posto u odnosu na prošlu godinu. Prema posljednjim podatcima Gospodarske komore Sarajevske županije, od 20 industrijskih grana, sedam je ostvarilo rast i to u rasponu od pet posto (proizvodnja hrane i pića) do 83,1 posto (proizvodnja celuloze, papira i proizvoda od papira). Ostalih 13 industrijskih grana ostvarilo je pad koji je posebno zabilježen u proizvodnji odjeće te doradi i bojenju krzna, i to za 91,4 posto. Šumarstvo je ostvarilo pozitivna kretanja - proizvodnja šumskih asortimana povećala se za 25,3, a prodaja šumskih asortimana za 22,4 posto. Prihod u turizmu u ovom razdoblju viši je za 6,8 posto. Sarajevu županiju posjetila su 84.063 turista, što je više za deset posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, od čega na posjete stranih turista otpada 74 posto. Ukupan broj noćenja tijekom osam mjeseci ostvarenih u ovoj županiji iznosi 184.292, i to je za 10,4 posto više nego lani, a noćenja stranaca sudjeluju sa 77 posto. Broj zaposlenih radnika povećan je za 1,9 posto u odnosu na prošlu godinu, tako da su na kraju srpnja ove godine u Sarajevskoj županiji registrirana 95.372 zaposlena radnika, od čega u gospodarskim djelatnostima 53.857.

U trgovini najviše zaposlenih

Promatrano po djelatnostima, trgovina i dalje ima najveći broj zaposlenih, od 13.418, a za njom slijedi prerađivačka industrija s 12.457 zaposlenih. Najmanji broj registriranih zaposlenika je u rudarstvu (73), poljoprivredi, lovu i šumarstvu (936), s napomenom da posljednja djelatnost ima i velik broj zaposlenih sezonskih radnika koje statistika ne registrira kao stalno zaposlene.

Link: http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=7175

LordMarshall
October 31st, 2006, 12:24 AM

Orašje dobiva novu vodovodnu mrežu

ORAŠJE - Na području oraške općine u tijeku je izgradnja vodovodne mreže ukupne dužine oko sedam kilometara. Kako bi općinski proračun i sredstva županijskog proračuna lakše podnijeli veliku investiciju izgradnje vodovodne mreže, cijeli projekt podijeljen je u dvije faze. Trenutačno se radi na dužini od 1,3 kilometra u naseljenom mjestu Tolisa, a uskoro će se na sličnoj dužini raditi i na području Orašja. U dijelu oraške općine u srijedu nije bilo bez pitke vode jer se svake godine preventivno čisti vodotoranj u kojem se prikuplja pitka voda s vodocrpilišta u Kostruču. Općina Orašje je u dilemi - ući u kredit ili čekati donatora? Rješenje je nađeno u faznom pristupu rješavanja pitanja vodovodne infrastrukture i ulaganju iz županijskog i općinskog proračuna. Direktorica JP-a Vodovod i odvodnja Katica Martinović kazala je da je prva faza pokrenuta. Radovi su krenuli u mjestu Tolisa, gdje se završava jedan prsten, kako to inače kažu vodovodni stručnjaci. Prsten je dug 1.330 metara. U Orašju se pred investitorima pojavio i problem starog vodovoda i azbestnih cijevi. Takvih cijevi je oko 30 posto na području grada, a u prvoj fazi na dužini od oko 400 metara stare cijevi zamijenit će se novima. Raspisan je natječaj za drugu fazu. Novi vodovod treba poboljšati tlak u vodovodnom sustavu, ali i kvalitetu vode. Inače, Posavina i Slavonija poznate su kao područja u čijim vodama ima viška željeza i mangana. Kako bi se to riješilo, provode se preventivne mjere kemijskim sredstvima. Direktorica Martinović rekla je da je voda u kućanstvima ispravna. Sve ono što je neispravno negdje je moralo ostati, ili u cjevovodu ili u vodotornju. Upravo zato se jednom godišnje čisti vodotoranj na vodocrpilištu u Kostrču, a preventivno se cjevovodi ispiru na hidrantima. Tihomir Bijelić

Link: http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=7178

LordMarshall
October 31st, 2006, 12:27 AM

HE ''Bočac'' proizvest će 300 milijuna kWh do kraja 2006.

Do kraja ove godine, ukoliko hidroenergetska situacija bude stabilna, HE "Bočac" proizvest će oko 300 miliona kWh električne energije.

U poslovodstvu tog poduzeća kažu da su stvoreni svi neophodni uvjeti za punu iskorištenost instaliranih kapaciteta, a u predviđenom roku završen je i remont postrojenja. Inače, godišnji plan proizvodnje HE "Bočac" znatno je veći nego 2005. godine.

Link: http://ba.seebiz.net/?cat=59&id=21577

Bih06
October 31st, 2006, 01:23 AM
Evo malo za nas koji pratimo sport

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=18799&z=11&isasp=

:) :) :)

BosRoker
October 31st, 2006, 01:55 AM

Great news. Now if only we (the fans) could organize some massive boycott of national team games for the remainder of qualifications.

LordMarshall
October 31st, 2006, 02:34 AM

PREDSTAVLJEN PROGRAM ZA OBNOVU FERHADIJE I CRKVE SVETOG NIKOLE

BANJA LUKA, 27. oktobra (FENA) – Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney u Banjoj Luci je danas predstavio program ambasade SAD za obnovu džamije Ferhadija i pravoslavne crkve Svetog Nikole u Trijebnju kod Stoca.

Muftija banjolučki Edhem Čamdžić rekao je da sredstva namjenjena obnovi Ferhadije predstavljaju ogroman značaj, “jer će svijet vidjeti da SAD pomažu izgradnju i obnovu kulturnih i vjerskih objekata u BiH”.

“Ferhadija je za nas prioritet. Njena obnova je od ogromnog značaja za vjernike, ona je značajna i za svijet kulture, jer je Ferhadija bila objekat pod zaštitom UNESCO-a”, kazao je muftija Čamdžić.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS-a Anton Kasipović rekao je da su oba objekta za čiju je obnovu američka ambasada u BiH izdvojila podsticajna sredstva “po svom istorijskom značaju prevazišla granice BiH”.

“Veoma je važno, a u nominalnom finansijskom smislu bi to gledao kao podsticaj, da se obnavljaju objekti nestali u toku rata”, naveo je Kasipović.

Ambasador Douglas McElhaney je naveo da se SAD trude da pruže pomoć svim narodima BiH.

Za obnovu Ferhadije je predviđeno 50 hiljada eura. Ferhad pašinu džamiju u Banjoj Lluci srpske snage srušile su u maju 1993. godine.

Link: http://www.fena.ba/public2/Category.aspx?news_id=FSA448142

SaRaJeVo-City
October 31st, 2006, 03:42 AM

svaka im cast ovo i treba...treba ubiti ova 4 majmuna majku im Je***, majmuni koji nikad se nisu bavili sportom sad su neki prijecednici i manageri!!!! Treba gaziti govna!

Bih06
October 31st, 2006, 06:53 AM
svaka im cast ovo i treba...treba ubiti ova 4 majmuna majku im Je***, majmuni koji nikad se nisu bavili sportom sad su neki prijecednici i manageri!!!! Treba gaziti govna!

Ako sad ne odu onda nikad i nece...volio bi da odu i da BiH stvarno pocne igrat sa punim potencijalom

:banana: Hajmo BOSNO BOSNO BOSNO hajmo hercegovinoooo

Krasna Sreča
October 31st, 2006, 08:49 AM
http://ba.seebiz.net/upload/images/2006/10/27/cdyrv4541f020b.jpg

Shes Hot, Just letting you know.

sajtion
October 31st, 2006, 09:05 AM
Shes Hot, Just letting you know.

nah she is just alright you have bad taste

renco
October 31st, 2006, 09:11 AM
I agree with aręteixion

LordMarshall
October 31st, 2006, 07:22 PM

ZDK: U ovoj godini preko 30 miliona KM za cestovnu infrastrukturu

Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), putem Ministarstva prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline, u ovoj godini je uloženo oko 38 miliona KM za cestovnu infrastrukturu.

Od ovog iznosa osam miliona KM su namjenska sredstva za izgradnju, održavanje i rekonstrukciju regionalnih puteva,16,7 miliona KM po programu kapitalnih ulaganja, 9,5 miliona KM tzv. eskrou sredstava, te 4,4 miliona KM sa federalnog nivoa od GSM licence.

Zahvaljujući ovim sredstvima izgrađeno je ili rekonstruisano preko 200 kilometara putne mreže na području ZDK.
"Kapitalna sredstva od 16,7 miliona KM uložena su u ukupno 253 projekta koja su ugovorena, pri čemu je do sada realizovano 170 projekata, a s obzirom na povoljne vremenske prilike do kraja građevinske sezone očekujemo da će broj realizovanih projekata biti preko 200", izjavio je ministar Nermin Mandra, dodajući da će u finansijskom dijelu program biti realizovan sa preko 90 posto.

Na području općine Zenica u ovoj godini uloženo je ukupno 6,5 miliona KM, od čega su sredstva kapitalnih ulaganja Vlade ZDK 4.254.000 KM, milion KM sa eskrou računa, te 1,3 miliona KM sa federalnog nivoa.

Istovremeno, najznačajniji projekat je izgradnja mosta na Kanalu, za koji je uložen milion KM, a isti iznos je namijenjen i za Industrijsku zonu u Zenici.

Mandra je istakao da će u narednoj godini, bez obzira kakav personalni sastav Vlade ZDK bio, u cestovnu infrastrukturu po programu kapitalnih ulaganja biti uloženo znatno manje sredstava.

Kao razlog naveo je to što neke lokalne sredine nisu spremne ispuniti svoj dio obaveza, zbog čega dolazi do zastoja u realizaciji projekata u ovoj oblasti.

Link: http://ba.seebiz.net/?cat=59&id=21631

LordMarshall
October 31st, 2006, 07:24 PM

CBBH: Oročeni i štedni depoziti veći za 27,8 posto

Oročeni i štedni depoziti građana BiH u proteklih godinu dana povećani su za oko 500 miliona KM ili za 27,8 odsto.

Trend rasta ukupnih depozita je nešto sporiji nego proteklih godina, ali, ipak, građani BiH koji štede ovogodišnji Svjetski dan štednje, 31. oktobar, obilježavaju sa najvećim iznosom štednih i oročenih depozita do sada, saopćeno je iz Centralne banke BiH (CBBH).

Podaci CBBH pokazuju da su ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka BiH 30. septembra 2006. godine iznosili oko 3,8 milijardi KM i veći su za 25,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Od ovog iznosa, oko 1,3 milijarde KM ili 33,5 odsto su depoziti u domaćoj, a oko 2,5 milijardi KM ili 66,5 odsto u stranoj valuti.

Posmatrano po ročnoj strukturi depozita stanovništva, depoziti po viđenju, koji uključuju žiro i tekuće račune stanovništva, depozite po viđenju – a vista depozite, namjenske depozite stanovništva i kamate na depozite, iznose oko 1,6 milijardi KM ili 43,1 odsto od ukupnih depozita. Oročeni i štedni ulozi, koje čine kratkoročni depoziti do jedne godine, dugoročno depoziti oročeni na period duži od jedne godine i namjenski depoziti stanovništva, krajem septembra 2006. godine iznosili su oko 2,2 milijarde KM ili 56,9 odsto.

U odnosu na isti period prošle godine, kada su iznosili oko 1,7 milijardi KM, oročeni i štedni ulozi povećani su za oko 500 miliona KM.

Iako oročeni i štedni depoziti u domaćoj valuti, kovertibilnoj marki, rastu i iznose oko 400 miliona KM, i dalje su dominantni oročeni i štedni depoziti u stranoj valuti koji iznose oko 1,8 milijardi KM.

Podaci pokazuju da štednja građana BiH iz godine u godinu bilježi povećanje, iako ove godine nešto sporije, što je logično zbog rasta cijena, te najveći broj građana nije u poziciji da ostvari štednju jer imaju problema sa pokrivanjem životnih troškova.

Štednja je odraz stanja u kojem se nalazi cijela država, prije svega ekonomske nerazvijenosti i nezaposlenosti.
Svi problemi proizlaze iz činjenice da je bh. privreda nerazvijena, pa ni građani BiH nisu u poziciji da ostvare štednju. Stoga je uloga države da ojača privredu i omogući veći standard svojim građanima, navodi se u saopćenju.

Link: http://ba.seebiz.net/?cat=69&id=21643

LordMarshall
October 31st, 2006, 07:31 PM

Sektor za međunarodne ekonomske odnose VTKBiH
Libijce zanima banjski turizam u BiH

Libijski privrednici su zainteresovani da ulažu u bh. turizam, tačnije najviše ih interesuje banjski turizam, saznali smo od direktora sektora za međunarodne ekonomske odnose Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine Enesa Ališkovića.

Međutim, nakon nedavne uzvratne posjete privredne delegacije Libije Bosni i Hercegovini još nije sasvim poznato kakva će biti privredna saradnja između ove dvije zemlje. Za sada se zna da su rezultati dosadašnjih razgovora između vodećih privrednika i političara dvije zemlje rezultirali otvaranjem direktne aviolinije Sarajevo - Tripoli i početkom pregovora o zamjeni duga BiH prema Libiji u iznosu od oko 20 miliona američkih dolara za dionice farmaceutske kompanije Bosnalijek. Od ranije je bh. privreda prisutna u Libiji kroz angažman Hidrogradnje, Energoinvesta i MIMS grupacije i drugih kompanija.

Lista robe

“Da li će libijski kapital ući u Bosnalijek još se ne zna, jer pregovori još traju. Libijci se interesuju i za banje. Njima je zanimljiv turizam BiH, a naročito zdravstveni sektor. U tom smislu ih zanima mogućnost zajedničkog investiranja u turizam. U prerađivačkom, prehrambenom i farmaceutskom sektoru je već krenula saradnja, dok su u toku razgovori o vraćanju 40 miliona američkih dolara duga Libiji kroz robu ili oktup i reinvestiranje”, kaže Ališković za Oslobođenje.

S obzirom na to da se uglavnom radi o dugu Vlade FBiH, pregovori o vraćanju tog duga su u rukama federalne Vlade.

“Libijci su rekli da će specifirati listu robe za zamjenu duga i preliminarno su zainteresovani za proizvode iz elektro i metalne industrije, o čemu će tek biti postignuti dogovori. Libija ima najrazvijeniju naftnu industriju i ona je glavni izvozni proizvod Libije. Nekada je BiH nabavljala naftu od Libije kompenzacijom, međutim, danas Libija više ne da naftu na taj način nikome”, rekao je Ališković za Oslobođenje.

SAD i Libija su uspostavile diplomatske odnose, a sankcije od UN su ukinute prije dvije godine. Od tog trenutka i drugi prerađivački kapaciteti Libije su krenuli u privatizaciju, ali je nafta ostala u državnim rukama:

“Odnosi BiH i Libije su prijateljski, a tokom proteklog rata ta zemlja je primila nekoliko hiljada izbjeglica iz BiH. Njihov lider Moamer El Gadafi je prilikom nedavne posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića Libiji rekao da odnose Libije prema BiH nije nimalo drugačiji od odnosa koje je ta zemlja imala prema nekadašnjoj Jugoslaviji. Jedina razlika je u tome što je rekao da su mu Srbija i Hrvatska prijateljske zemlje, dok mu je BiH bratska zemlja”, kaže Ališković.

Povoljno podneblje

Kako god se završili pregovori između bh. i libijskih privrednika o eventualnom ulaganju u BiH, Libija će, čini se, i dalje biti povoljno podneblje za razvoj bh. privrede. Ulaganjem u tvornicu MIMS grupacija je veoma dobro stupila na “vrata Afrike”, kako se omiljeno naziva Libija, a i kompanije poput Hidrogradnje i Energoinvesta će bez problema i dalje moći izvoziti svoju tehnologiju i pamet na ovo tržište. Nažalost, jedina bh. rafinerija nafte u Bosanskom Brodu je u nerazjašnjenoj situaciji tako da saradnja na polju prerade nafte nije na pomolu.

Link: http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=49332&Itemid=45

LordMarshall
October 31st, 2006, 10:43 PM

U modernizaciju uloženo 4,5 miliona maraka

TUZLA - U prisustvu velikog broja uzvanika, ljekara, medicinskog osoblja i građana u tuzlanskom naselju Slavinovići jučer je otvorena renovirana i modernizovana Klinika za plućne bolesti.

U njenu adaptaciju i podizanje nivoa usluga primjerenih evropskim standardima, uloženo je 4,5 miliona maraka. Generalni direktor UKC Tuzla dr Nedret Mujkanović rekao je da je u renoviranje i opremanje bolnice milion maraka uložila englesko-irska humanitarna organizacija "Sisters of the cross and passion" sa sjedištem u Lidsu.

Ova je organizacija prije godinu uložila pola miliona maraka i u izgradnju Hospis centra u sklopu iste bolnice.

Dr Mujkanović je istakao da je Kantonalni zavod za zdravstveno osiguranje iz Tuzle uložio u projekat modernizacije klinike pola miliona maraka, a ostalo su sredstva UKC Tuzla. Realizacija je počela prije dvije godine.

Prema riječima direktora Klinike za plućne bolesti dr Seada Jamakosmanovića osim savremenog prostora za smještaj 95 pacijenata, ova klinika je prvi put dobila lift, kao i biblioteku, amfiteatar s 80 mjesta, edukacioni i multimedijalni centar, te mnoge druge sadržaje. Klinika u Slavinovićima je zbog nebrige vlasti svojevremeno nazvana "bolnica na kraju grada", a ovo je prvo renoviranje i modernizovanje poslije 53 godine, koliko postoji.

"Novi objekat je jedan od najsavremenijih u BiH za liječenje plućnih bolesnika, a valja imati na umu da je riječ o bolesti koja je po broju smrtnosti prva u svijetu, pa tako i kod nas. Svake godine otkrivamo novih 450 slučajeva karcinoma pluća. Liječenje u novom objektu će biti mnogo uspješnije i efikasnije", kaže dr Sead Jamakosmanović.

Link: http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=1825&meni=4

LordMarshall
November 1st, 2006, 12:06 AM
http://i55.photobucket.com/albums/g146/osavic/baneri/bhcompleted1.jpg

Kiseljak

http://www.baumit.com/imperia/md/images/baumitba/references/7_a.jpg

http://www.baumit.com/imperia/md/images/baumitba/references/8_a.jpg

BL
November 1st, 2006, 10:27 AM
^^sta je to?

LordMarshall
November 1st, 2006, 06:04 PM
^^sta je to?

Poslovni Objekat Mesoimex u Kiseljaku...

LordMarshall
November 1st, 2006, 06:25 PM

U OBNOVU "KARDIJALA" ULAŽU 14 MILIONA KM

Rukovodstvo Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" iz Teslića prezentovalo je akcionarima tog preduzeća plan potpune obnove i modernizacije hotela "Kardijal" u vrijednosti od oko 14 miliona KM.

U "Zepter fondu", najvećem akcionaru "Banje Vrućice", kažu da je cilj investicije da "Kardijal" postane hotel sa četiri zvjezdice po svjetskim standardima.

Rekonstrukcija predviđa modernizaciju soba, obnovu postojećeg zatvorenog bazena, izgradnju još dva manja zatvorena bazena sa saunama, te jednog otvorenog bazena.

Nenad Tomović, direktor "Zepter fonda", kaže da će Skupština akcionara "Banje Vrućice" na idućoj sjednici odlučivati o načinu obezbjeđenja predviđenih sredstava, navodeći da taj fond predlaže kombinaciju emisije akcija i bankarskog kredita.

"Hoćemo da dio emisije akcija 'Banje Vrućice' ide zatvorenom ponudom gdje bi učestvovo 'Zepter', s tim da nas akcionari oslobode ponude za preuzimanje. Drugi dio emisije akcija išao bi javnom ponudom u kojoj bi postojeći akcionari imali pravo preče kupovine", kazao je Tomović.

Istakao je da još nije dogovoreno kolika će biti vrijednost emisija akcija, prvenstveno javnom ponudom, s obzirom na to da potrebnih 14 miliona KM vrijedi više od polovine kapitala poznate teslićke banje.

Tomović je izrazio uvjerenje da "Banja Vrućica" preko javne ponude neće dobiti jednog investitora, pošto bi taj u naknadnoj ponudi za preuzimanje morao obezbijediti dodatnih 26 miliona KM.

"Takvog investitora na našem tržištu nema", smatra Tomović.

Link: http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=7452&Itemid=59

LordMarshall
November 1st, 2006, 06:30 PM

Srebrenica - digitalni grad

Digitalizacija Srebrenice biće jedan od prvih projekata u Bosni i Hercegovini Cisco Systemsa, vodeće svjetske kompanije za Internet-umrežavanje koja je ovih dana i zvanično otvorila ured u Sarajevu.

Prema riječima Harisa Pinje, direktora Cisca za Bosnu i Hercegovinu, već iduće sedmice počet će izrada tehničkog rješenja potpune digitalizacije Srebrenice, a što podrazumijeva uvođenje bežičnog Interneta u sve škole. Time će ova kompanija, kojoj su osnovni ciljevi poslovanja jačanje domaće IT industrije i edukacija mladih, dati djeci u napaćenom gradu mogućnost da se obrazuju i komuniciraju sa vršnjacima iz cijelog svijeta. Provedba projekta planirana je početkom 2007. godine.

Sarajevski tim Cisco Systemsa, sastavljen od četiri uposlenika, zajedno sa lokalnim partnerima, pomoći će bh. vladi, kompanijama i biznismenima da postanu produktivniji i konkurentniji kroz korištenje najmodernije komunikacijske tehnologije. Prema riječima Kaana Terzioglua, potpredsjednika Cisca za centralnu i istočnu Evropu, Cisco Systems će se fokusirati na područja obrazovanja, boaodband infrastrukture, te inovacije i poduzetništvo. Posebno će biti važno da vlada počne primjenjivati moderne tehnologije kako bi bila što efikasnija i jeftinija za građane.

Cisco Systems nije nepoznat u Bosni i Hercegovini. Kroz saradnju s partnerima i program Cisco akademija mrežnih tehnologija prisutan je na našem tržištu još od 1996. godine.

Podsjećajući na razvojni put ove kompanije Petr Pavlu, menadžer sistemskih inžinjera (Cisco Adriatic), kazao je kako je kompanija narasla do svjetskog lidera u Internet-umrežavanju sa oko 50.000 uposlenika širom svijeta, te uredima u više od sto zemalja.

Za kraj novembra, u Sarajevu je najavljeno održavanje konferencije o mrežnim tehnologijama Cisco Expo na kojoj će se okupiti stručnjaci iz cijelog svijeta.

Internet u svakom selu

- Internet je danas više od fizičke mreže; riječ je, naime, o ljudskom networku”. Građanima BiH želimo dati iskustvo “ljudskog networka”. Želimo uvezati škole, bolnice, biblioteke, te izgraditi mrežu koja će omogućiti ljudima u ruralnim pdoručjima pristup istim uslugama širom zemlje. Također ćemo podržati obrazovanje sa programima kao što je Ciscova akadademija mrežnih tehnologija, koji namjeravamo dalje porširiti, kaže Haris Pinjo.

Link: http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=49343&Itemid=45

Bih06
November 1st, 2006, 06:45 PM

Link: http://www.oslobodjenje.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=49343&Itemid=45

Ovo je super..Nek samo urade te stvari o kojim pricaju :)

MIMICA
November 2nd, 2006, 04:32 AM

Bravo! :)

Beca
November 2nd, 2006, 10:25 AM
Drago mi je za Srebrenicu. Cula sam takodjer da ce napokon da srede infrastrukturu u tom gradu, usminkaju fasade i sl.

Some pictures from Bihac town, march 2006.

The Captain's Tower & St Anthony Church (13th century):

http://static.flickr.com/106/286619868_1d8198e93b_o.jpg

http://static.flickr.com/119/286617975_6bfedc4433_o.jpg

http://static.flickr.com/101/286618903_e49bc1340f_o.jpg

http://static.flickr.com/118/286620506_482157804e_o.jpg

http://static.flickr.com/99/286617966_8c15b12f21_o.jpg

http://static.flickr.com/104/286617965_6214d3159c_o.jpg

http://static.flickr.com/117/286618901_6446a7a645_o.jpg

the bank of river Una:

http://static.flickr.com/119/286618911_23a4a1cca6_o.jpg

http://static.flickr.com/107/286618909_1d3a529937_o.jpg

muslim graves:

http://static.flickr.com/101/286617973_ee60eda2ef_o.jpg

http://static.flickr.com/102/286618907_bc5ad07750_o.jpg

http://static.flickr.com/113/286619871_deb0d5a80b_o.jpg

Fethija mosque (13th century):

http://static.flickr.com/104/286617970_8efd56706e_o.jpg

http://static.flickr.com/113/286618904_0b6306eb80_b.jpg

http://static.flickr.com/121/286619874_27442f3328_o.jpg

The girl of Una:

http://static.flickr.com/107/286617967_29a767d7a1_o.jpg

Stecaks:

http://static.flickr.com/121/286619870_dbb2e28169_o.jpg

Bihac's streets:

http://static.flickr.com/113/286620505_fe4ea94c9f_o.jpg

http://static.flickr.com/115/286620500_e1d29ff7ee_o.jpg

http://static.flickr.com/109/286619875_063106d355_o.jpg

http://static.flickr.com/121/286619876_46bf4f01e4_o.jpg

renco
November 2nd, 2006, 10:39 AM
Fethija mosque (13th century):

R U sure??

Beca
November 2nd, 2006, 10:44 AM
R U sure??

yes, I get your point :) well, it was a gothic church before

BL
November 2nd, 2006, 11:33 AM
^^ ne kontam. pa kad je postala dzamija?
ia kad je ona katolicka crkva srusena?

Beca
November 2nd, 2006, 11:37 AM
^^ ne kontam. pa kad je postala dzamija?

nije nikada srusena, nego kada je grad pao pod Osmanlije, skinut zvonik, nabacena munara i to je to...

BosRoker
November 2nd, 2006, 04:55 PM

:lol: :lol: :lol:

BosRoker
November 2nd, 2006, 05:03 PM
Vidio sam crteze Bihaca na starim mapama iz 16./17. stoljeca, i stara jezgra je stvarno licila impresivna. U sred grada je bila tvrdava sa zidom u obliku zvijezde... mislim da je to sruseno nakon sto su grad savladali Austro-Ugari. Steta... danas bi to mnogo uljepsalo grad i povuklo turiste. Bilo bi fino ako bi to nekako mogli ponovo izgraditi, ali valjda nije moguce.

BL
November 2nd, 2006, 05:16 PM
mislio sam na ono sto ima smao zvonik (St Anthony Church (13th century)), a ne na dzamiju, kad je srusen ostatak crkve

BosRoker
November 2nd, 2006, 05:24 PM
mislio sam na ono sto ima smao zvonik (St Anthony Church (13th century)), a ne na dzamiju, kad je srusen ostatak crkve

1944

Beca
November 2nd, 2006, 07:52 PM
Vidio sam crteze Bihaca na starim mapama iz 16./17. stoljeca, i stara jezgra je stvarno licila impresivna. U sred grada je bila tvrdava sa zidom u obliku zvijezde... mislim da je to sruseno nakon sto su grad savladali Austro-Ugari. Steta... danas bi to mnogo uljepsalo grad i povuklo turiste. Bilo bi fino ako bi to nekako mogli ponovo izgraditi, ali valjda nije moguce.

Taj stari dio Bihaca je zapravo ostrvo izmedju dvije rijeke, nekad je cijelo ostrvo bilo tvrdjava, no, iako su generalno najvise gradili, u slucaju Bihaca Austro-Ugari su se pokazali kao rusioci. Samo maleni dio nekadasnjeg izgleda Bihaca je sacuvan i, kad bi se fino usminkao, uz Unsku regatu i jos neke sadrzaje, mozda bi se i privukli turisti.
Od reizgradnje tvrdjave mislim da nema nista. Preskupo je, valjalo bi rusiti sve silne novoizgradjene objekte.

BL, dobio si odgovor :)

LordMarshall
November 2nd, 2006, 11:02 PM
thank you beca very nice pics

Krasna Sreča
November 3rd, 2006, 01:38 AM
nah she is just alright you have bad taste

Nah, you need to get your eyes checked. :D

SinCity
November 3rd, 2006, 03:16 AM

Nova investicija M SAN Grupe

M SAN Grupa, za potrebe svoje bosanskohercegovačke članice tvrtke KIM TEC, danas u Vitezu otvara novozavršenu investiciju. Na tlocrtnoj površini velikoj 3000 četvornih metara izgrađen je poslovno-skladišni prostor unutar kojega su smještene i učionice te servisne radionice.

Do kraja godine, najavljuju iz M SAN Grupe, još jedan objekt sličnog sadržaja bit će otvoren i u Sarajevu. Ukupna vrijednost radova na obje lokacije procijenjena je na oko 2,4 milijuna eura. U matičnoj kompaniji ističu da su se za spomenuta ulaganja odlučili budući je KIM TEK članica ostvarila status najbrže rastuće ICT tvrtke na tržištu susjedne države.

KIM TEK na prostoru BiH djeluje od 1995. godine, a danas ima 44 zaposlena. Za 400 partnera obavlja distribuciju više od 3650 proizvoda, a osim svjetski poznatih brendova plasira i vlastite robne marke Vivax, MS Industiral i MSGW.

http://www.poslovni.hr/25863.aspx

renco
November 3rd, 2006, 10:11 AM
yes, I get your point :) well, it was a gothic church before

Thanks for answer,BTW great pics.:)

bosnia1990
November 3rd, 2006, 01:45 PM

Deterdžent Arix na izvoznom putu za Belgiju, Francusku i Holandiju
Iz fabričkog kruga Industrije deterdženata Dita d.d. Tuzla otpremljena je prva izvozna isporuka visokokvalitetnog deterdženta ARIX, kao i proizvodi iz linije autokozmetike za tržišta Francuske, Belgije i Holandije
http://ba.seebiz.net/upload/images/2006/11/03/wsnxp454b26e7b.jpg
Ova isporuka predstavlja oficijelni početak realizacije ugovora koji je potpisan između predstavnika „Dite“ i kompanije NV “Alphachem” iz Belgije. Radi se o izvozu visokokvalitetnog deterdženta za pranje rublja ARIX i specijalnog deterdženata za higijenu automobila, kreiranim u moderno opremljenim Ditinim laboratorijima. Ovi proizvodi zadovoljavaju visoke kriterije i sve zahtjeve propisane za izvoz proizvoda u zemlje Evropske Unije i njima će biti opskrbljeni brojni belgijski, francuski i holandski trgovački centri, autopraonice i benzinske pumpe.

Trenutno se u Diti odvija intenzivna realizacija još dva nova proizvoda.

Alphachem je kompanija koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i prodajom deterdženata i sredstava za čišćenje, sa dugogodišnjim iskustvom te brojnim poslovnim uspjesima u svom korporativnom dosjeu. Ova kompanija ima stabilno tržište za plasman i prodaju deterdženata i sredstava za čišćenje na području Belgije, Francuske, Holandije i Njemačke, na kome će od sada biti prisutni i „Ditini“ proizvodi.

Kontakt sa kompanijom ALPHACHEM Dita je ostvarila tokom sajma PLMA u Amsterdamu u maju ove godine, od kada traju ekstenzivni razgovori oko saradnje. U tom periodu, predstavnici kompanije ALPHACHEM upriličili su niz posjeta Diti i njenim proizvodnim pogonima. Prilikom ovih posjeta, od strane predstavnika Alphachem-a potvrđen je zahtijevani kvalitet i kapacitet fabrike, što je rezultiralo potpisivanjem ugovora o izvozu između direktora „Dite“, Adnana Džidića i direktora Alphachem-a, Ivana Vanderperre-a.

Saradnja sa belgijskim Alphachem-om predstavlja značajan napredak za bosanskohercegovačku kompaniju Dita, koja otvara realnu perspektivu za proširenje plasmana raznovrsnog proizvodnog programa „Dite“ na evropsko tržište. Tokom predstojećeg perioda proizvodi iz Dite biće plasirani i na njemačko tržište.

bosnia1990
November 3rd, 2006, 01:48 PM

Volvo otvara kamionski centar u Blažuju
Švedski proizvođač kamiona Volvo Truck Corporation i njegova podružnica Volvo d.o.o. Sarajevo 3. novembra otvorit će u Blažuju kod Sarajeva Truck center.

Photo by: siouxcitykenworth.com

Otvaranjem ovoga kamionskog centra Volvo Truck Corporation, kako navode iz te kompanije, želi postati optimalni poslovni partner lokalnim kompanijama i vodeći svjetski dobavaljač komercijalnih transportnih rješenja u BiH.

U centru će se, uz nove kamione, moći nabaviti i svi rezervni dijelovi, te će biti vršeno servisiranje vozila, dok će se prodaja kamiona osim za gotovinu vršiti u saradnji s leasing kućama koje posluju u BiH.

Vozila Volvo grupacije prodaju se u više od 130 zemalja širom svijeta, a Volvo je bio prisutan u našoj zemlji i do sada prodajući svoje proizvode putem predstavništava ili ovlaštenih partnera.

bosnia1990
November 3rd, 2006, 01:50 PM

Battery Doctors uskoro i u BiH
Odbačeni i istrošeni akumulatori na autootpadima i mnogo češće u koritima rijeka i kontejnerima, uskoro bi i u našoj zemlji, baš kao i u ostatku civiliziranog svijeta, mogli postati prošlost, zahvaljujući Bosancima sa američkim pasošima
http://ba.seebiz.net/upload/images/2006/11/03/ssuzu454afaacb.jpg
Omer Lipičević potpisao je ugovor o otvaranju predstavništva za istočnu Evropu svjetski poznatog brenda «Battery Doctors» iz Amerike.

Program je osmislila kompanija ProTec International opsežnim istraživanjima tražeći način «oporavka» baterije (akumulatora) bez rastavljanja na dijelove. Nakon laboratorijskih testiranja i analiza, njihovi naučnici razvili su za okoliš neškodljivu hemikaliju «ProBat» i specijalni punjač «ProCharge» koji, kada se koriste zajedno, apsolutno neupotrebljive baterije (akumulatore) pretvaraju u funkcionalne jedinice sa dugogodišnjom garancijom.

- Ono po čemu ćemo biti vrlo prepoznatljivi jesu cijene. S ovim programom, koji je sada instaliran u Donjem Vakufu, svaki vlasnik bilo koje mašine koju pokreće akumulator, moći će u nešem predstavništvu ili reinstalirati akumulator ili kupiti drugi, koji je također prošao proces «oživljavanja» za upola nižu cijenu i uz dvogodišnju garanciju, istovjetnu kao da je kupio nov, kaže Lipičević, koji je u ovaj posao investirao novac zarađen u Americi u kojoj vodi uspješno transportno preduzeće.

No, nisu samo cijene ono što će ovaj program učiniti prepoznatljivim u našoj zemlji, kao i u ostatku svijeta. On podrazumijeva i čistiji okoliš, jer više neće biti plastike niti hemikalija na deponijama.

Ovo će biti odlična prilika i za nezaposlene, jer će moći sklapanjem ugovora sa predstavnikom uvesti punjače i hemikalije i za dosta nisku cijenu osigurati samoodrživo radno mjesto. Sve što će im trebati jeste prostor (garaža) od nekoliko kvadratnih metara

bosnia1990
November 3rd, 2006, 01:52 PM

Vijesti iz BiH

Petak, 03.11.2006 - biznis.ba
Nastavljena izgradnja fabrike vode u mrkonjićkom naselju Podorugla
Radnici Građevinskog preduzeća ’’Komotin’’ su nastavili izgradnju Fabrike vode u mrkonjićkom naselju Podorugla.

http://ba.seebiz.net/upload/images/2006/06/12/izoga448d1b52b.jpg
Radovi su usklađeni sa planiranom dinamikom, a do kraja ove godine, kako je najavljeno, bit će instalirane i savremene proizvodne linije.

Vrijednost investicije je 4,5 miliona KM, a pojekat finansira kompanija ’’Kruna voda’’.

bosnia1990
November 3rd, 2006, 01:53 PM

Mile-teks" - poslovi dogovoreni ali nema ko da radi
Tekstilno preduzeće "Mile-teks" iz Prijedora suočava se sa, za bh. ekonomiju, bizarnim problemom - i pored ugovorenih poslova za narednih deset godina ne može pronaći dovoljno radnika.

"Apsurdno je da nam svakodnevno plasiraju informacije o izuzetno velikom broju nezaposlenih, a mi, tekstilci, ne možemo da dođemo do radnika", tvrdi direktor i vlasnik preduzeća Mile Popović.

On dodaje da firma mjesečno šije oko 9.000 modela muške i ženske modne i sportske odjeće i odjeću iz dječjeg programa za italijanske kupce i ostvaruje godišnji prihod od 500.000 KM.

Ističe da je ove godine preduzeće bilo korisnik sredstava iz ASB programa, koji je finansirala Evropska unija, pa je za dobijenih 15 mašina bio u obavezi da primi nove radnike.

"Primio sam dvadesetak novih radnika, a imam potrebe za još toliko. Međutim, iako je na evidenciji nezaposlenih od 280 do 300 radnika tekstilne struke teško sam došao do kvalifikovane radne snage, do nezaposlenih koji su htjeli da rade u fabrici i znaju da šiju", kaže Popović.

Prema njegovim riječima, da bi ispunio dogovorene poslove bio je prinuđen da se obrati kooperantima iz Kozarske/Bosanske Dubice, Novog Grada/Bosanskog Novog i Dobrljina, što mu dodatno poskupljuje proizvodnju.

U narednom periodu će, kaže, u dogovoru s lokalnom razvojnom agencijom PREDA i ostalim članovima Udruženja tekstilaca biti prinuđen da izdvoji novac za obuku još dvadesetak novih radnika.

BL
November 4th, 2006, 12:40 PM

Gledanost u Srpskoj tri odsto

Povjerenje građana u Javni RTV servis BiH u Republici Srpskoj je veoma skromno, što potvrđuje i gledanost od svega tri odsto - rečeno je juče na okruglom stolu "Javni RTV servis BiH i javnost", održanom u Banjaluci.

Na okruglom stolu, na kojem su osim rukovodstva Javnog RTV servisa BiH, učestvovali predstavnici drugih medija i nevladinih organizacija, konstatovano je da u svim dijelovima BiH BHT 1 treba da izvještava tačno, fer i konzistentno i da izbjegava stereotipe i klišee.

Čelnici ove informativne kuće istakli su da su najvažniji uređivački ciljevi za narednu godinu podrška demokratizaciji i izgradnji normalnog društva, podrška evropskim integracijama i afirmacija svih naroda u BiH.

Predsjednik Udruženja novinara RS Branislav Božić rekao je da nema danas niti će biti centralizovane BiH kakva je nekada bila, što je, prema njegovim riječima, jedan od razloga niske slušanosti i gledanosti ove informativne kuće u RS.

"BHT 1 se vrlo lako može pretvoriti u rezervnu televiziju Federacije BiH što bi bilo jako rđavo i što bi značilo da nije postignut cilj koji je bio projektovan na početku kreiranja javnog RTV servisa", naveo je Božić.

Generalni direktor Javnog RTV servisa BiH Drago Marić, rekao je da će se rukovodstvo ove kuće truditi da popravi gledanost u RS i da povećanjem komplementarnosti između tri javna emitera omogući da građani u BiH prepoznaju značaj Javnog RTV servisa BiH.

Marić je dodao da je cilj okruglih stolova u većim centrima u BiH da otkloni postojeće nerazumjevanje javnih emitera čija uloga nije "da prave popularne programe već da ozbiljne i dobre programe učine popularnima".

mirza-sm
November 4th, 2006, 01:58 PM
^^ pa to uopšte i ne čudi kad skontaš da su ti isti ljudi bojkotirali BHT1 :D
ali bez obzira na sve,meni BHT1 je najobjektivnija i najnepristrasnija tv kuća u BiH,i 100% su objektivni bez obzira na sve ;) svaka čast BHT1 :okay: nadam se da ćemo uskoro dobiti i BHT2 :D

mirza-sm
November 4th, 2006, 01:59 PM
Rekonstrukcija Centra Pošta Sanski Most
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/PB031154.jpg

Rekonstrukcija Trga Maršala Tita u Sanskom Mostu
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/PB031153.jpg

http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/PB031152.jpg

bosnia1990
November 4th, 2006, 02:37 PM
i to je sve mirza ja mislio bice bar 20 slika sta je sa bolnicom:ohno:

bosnia1990
November 4th, 2006, 02:38 PM
Posjete: Čelnici FIBA Europe u sarajevu

U Sarajevu će u subotu biti održan radni sastanak Takmičarske komisije FIBA Europe. Na njemu će, pored članova komisije, učestvovati i predsjednik FIBA Europe George Vassilakopoulos, generalni sekretar Nar Zanolin, te sportski direktor ove asocijacije Kosta Iliev.
Njihovo prisustvo čelnici Košarkaškog saveza BiH iskoristit će za razgovore u vezi s mogućnošću organizacije europskog prvenstva 2013. godine u BiH.

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/061104007.jpg
"Pokazali smo da imamo kapacitete i nadam se da će to čelnici FIBA-e znati prepoznati", kazao je u subotu u Sarajevu član Predsjedništva KSBiH i član Takmičarske komisije FIBA Europe Mirsad Đonlagić na pres konferenciji uoči početka sastanka.

Govoreći o mogućnosti organiziranja EP-a u BiH generalni sekretar FIBA Europe Nar Zanolin istakao je da pred BiH stoji veliki put kako bi stekla uvjete za organizaciju tako velikog takmičenja.

"Europsko prvenstvo je veliko takmičenje, s velikim zahtjevima. Potrebna je infrastruktura na najvišem nivou, počevši od dvorane i pratećih objekata do hotela. Ne kažem da Bosna i Hercegovina za par godina ne može imati dvoranu s 15.000 mjesta, ali to je samo jedan od zahtjeva. Za organizaciju su potrebni vrhunski hoteli za smještaj ekipa i delegacija, i to njih nekoliko, te prateća infrastuktura. Potrebna su velika ulaganja, te uključenost čitave države", rekao je Zanolin, dodajući da postoji nekoliko omladinskih europskih takmičenja koje bi BiH mogla organizirati kako bi dolakazala da je spremna za domaćinstvo najvećih takmičenja.

Jedno od tih je europsko juniorsko prvenstvo 2008. godine, za koje je svoju kandidaturu istakao KSBiH.

Kada su u pitanju europska klupska takmičenja predsjednik FIBA-e Vassilakopoulos je istakao da tu postoji velika konfuzija zbog dva paralelna europska natjecanja, te je najavio da će FIBA već sljedeći četvrtak na sastanku s predstavnicima ULEB-a pokušati riješiti taj problem.

Sportski direktor FIBA-e Kosta Iliev kazao je da će europska košarkaška federacija na tom sastanku predložiti odigravanje europske lige prvaka u kojoj će sigurno mjesto imati 16 ekipa koje imaju sporazum s ULEB-om, dok će se za preostalih 16 mjesta kroz kvalifikacije boriti prvaci ostalih europskih zemalja. Tako bi, prema njegovim riječima, već u narednoj sezoni prvaci svih zemalja imali šansu da nastupe u najjačem europskom košarkaškom takmičenju, uključujući tu i BiH.

Delegacija Europske košarkaške asocijacije FIBA Europe od 3. do 5. novembra boravi u radnoj posjeti BiH.

bosnia1990
November 4th, 2006, 02:40 PM
imam vec 2 dvorane dobre to je skenderija Sarajevo i mejdan Tuzla
i ovo sto se gradi zenici i rekli su da ce se gradi u mostaru isto jedna
http://img132.imageshack.us/img132/3251/psczenica2rj0.jpg
plus hotel:D
http://img132.imageshack.us/img132/1723/psczenica12gs9.jpg

BL
November 4th, 2006, 03:37 PM
^^ pa to uopšte i ne čudi kad skontaš da su ti isti ljudi bojkotirali BHT1 :D
ali bez obzira na sve,meni BHT1 je najobjektivnija i najnepristrasnija tv kuća u BiH,i 100% su objektivni bez obzira na sve ;) svaka čast BHT1 :okay: nadam se da ćemo uskoro dobiti i BHT2 :D
pa to i pise u tekstu da postoji bojazan da se pretvori u televiziju federacije BiH.. a samo 3% podrske od strane srba govori o njenoj nepristrasnosti... nazalost!

mirza-sm
November 4th, 2006, 03:47 PM
^^ daj BL pliiiiiiz :D znaš i sam da je to 3% podrške samo zato što ispred onoga T stoji BH : ) pogledaj BHT1 Vijesti i dnevnike FTV i RTRS pa ćeš vidjeti o čemu govorim ako mi ne vjeruješ ;)

BL
November 4th, 2006, 03:49 PM
pa gledao sam zato ti i kazem, ja ne kazem da su drugi objektivni, ali BHt je daleko od objektivnosti...

mirza-sm
November 4th, 2006, 03:56 PM
hmm pa po čemu to nije objektivan i nepristrasan BHT1 ? evo npr. navešću ti ja jedan primjer za RTRS,bila emisija Ispod Tepiha i raspravljali su nešto o promjeni ulica poslije rata tako nešto,i bila je dobro se sjećam ona stara Desa SDSovka i jedan SDAovac,i bila je voditeljica vodila emisiju ne onaj voditelj,i ona je uporno,zajedno s Desom,napadala tog SDAovca jer je on rekao "kakve veze RS ima i kakve ja veze imam (jer je i on iz RSa) s Petrom I Karađorđevićem pa da stavljaju nazive ulica po Srbijanskim kraljevima u RSu" i one su stari njega naparile pravo :D mislim ok što je Desa,ali voditeljica... :no:

BL
November 4th, 2006, 04:09 PM
ponavljam ja ne govorim da je neko drugi objektivan, ali BHT sam u milion navrata znaci skoro u svakom nastavku sve i jedne njihove emisije to mozes da primijetis kad je tema politika, srbi i bih

mirza-sm
November 4th, 2006, 09:10 PM
-politika,ok,gdje nije politika,na kraju krajeva takva nam je zemlja da nemaš o čemu drugom puno ni izvještavati.
-srbi,nisam primjetio,zbog čega bi srbi bili nešto vrijedniji pažnje na BHT nego bošnjaci,hrvati i ostali? :crazy:
-bih,ne znam što je ovo čudno :dunno:

mirza-sm
November 4th, 2006, 09:11 PM

Pogodak pokrenuo mobilni pretraživač

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/061104011.jpg

Prvi bh. Internet pretraživač, koji se nalazi na adresi www.pogodak.ba od petka, 3. novembra svojim korisnicima nudi novu uslugu - mobilni pretraživač.
Mobilni pretraživač Pogodak! pruža mogućnost pretrage bh. Internet prostora putem mobilnog telefona, uključujući i pretragu slika i zvukova, pohranjenih na bh. Internetu. Uvođenjem ove usluge, pretraga Internet prostora postaje još dostupnija, a pronalaženje informcija sa bh. dijela svjetske Internet mreže još lakše.

Premda je bh. Internet tržište još uvijek u početnoj fazi razvoja, Pogodak! je odlučio svojim korisnicima ponuditi uslugu koja prati najsavremenije komunikacijske trendove.

Startanje sa novom uslugom mobilnog pretraživača dešava se u vrijeme realizacije kampanje „Vrijeme je za napredak!“, koja, u stvari, predstavlja niz akcija kojima Pogodak! pokušava doprinijeti razvoju bh. Internet zajednice kroz povećanje broja Internet korisnika i razvoja sadržaja na bh. Internetu.

Pogodak! i lansiranjem ove nove usluge izravno doprinosi napredku bh. Internet zajednice.

BL
November 4th, 2006, 09:20 PM
-politika,ok,gdje nije politika,na kraju krajeva takva nam je zemlja da nemaš o čemu drugom puno ni izvještavati.
-srbi,nisam primjetio,zbog čega bi srbi bili nešto vrijedniji pažnje na BHT nego bošnjaci,hrvati i ostali? :crazy:
-bih,ne znam što je ovo čudno :dunno:
ne bi trebali biti manje vrijedni paznje, ali srbi se vrlo cesto, preecesto spominju u negativnom kontekstu, a ta bi Tv trebala predstavljati i srbe... sto nije slucaj ni malo

Bih06
November 4th, 2006, 10:47 PM
Sve vise i vise primjecujem da vi o politici a ne o projektima....Ako hocete o politici da pricate imate PM...stvarno postaje dosadno da na svaki BiH forum isto sranje...BL forum, Sarajevo forum, Mostar forum, i BiH forum sve o politici i RS i FBiH :blahblah: :blahblah: :down:

mirza-sm
November 4th, 2006, 10:59 PM
ok ok neću više,anywayz samo još da kažem BL da ja ne smatram da se Srbima toliko "posvećuje" pažnje na BHT1,barem ne više koliko na RTRS i FTV =/ dobro možda mi se to i čini jer ne obraćam pažnju na to jer nisam Srbin...
anywayz BL pitao sam tatu za onu Raiffeisen zgradu u BL,kaže da nije siguran gdje je,ali da je čuo da se gradi 100% ;)

BL
November 5th, 2006, 01:40 AM
^^ raspitacu se zna li ko nesto za tu zgradu

SaRaJeVo-City
November 5th, 2006, 05:44 AM
evo onog incidenta kad su oni debili farbe posuli po zgradi preced.....e da sam mu ja bio onaj policajac jebo bi mu mater, kupio bi zube sa poda...

http://www.liveleak.com/view?i=7e2ca8af44

Bih06
November 5th, 2006, 09:09 AM
evo onog incidenta kad su oni debili farbe posuli po zgradi preced.....e da sam mu ja bio onaj policajac jebo bi mu mater, kupio bi zube sa poda...

http://www.liveleak.com/view?i=7e2ca8af44

:old: lets not bring it up again either since it has nothing to do with construction it will just be another political debate in the end

Beca
November 5th, 2006, 11:27 AM
Perucica jungle:

http://static.flickr.com/109/289210128_971150fa03_o.jpg

http://static.flickr.com/117/289210130_bbb7bd0656_o.jpg

http://static.flickr.com/112/289210132_7bbc3ed407_o.jpg

http://static.flickr.com/110/289210134_4b0cdc97ea_o.jpg

http://static.flickr.com/105/289210136_1cb2c12152_o.jpg

http://static.flickr.com/110/289210138_e45a99833a_o.jpg

Skakavac waterfall (not the one nearby Sarajevo):

http://static.flickr.com/105/289215544_3abe3250b4_o.jpg

Perucica again:

http://static.flickr.com/119/289215545_2e32421b09_o.jpg

Hiking to the highest peak of Bosnia - Maglic (2388m):

http://static.flickr.com/121/289215547_45a1110432_o.jpg

http://static.flickr.com/111/289215549_d5d72b5017_o.jpg

http://static.flickr.com/113/289215551_d18f20bbb7_o.jpg

http://static.flickr.com/106/289225857_29a5a905ab_o.jpg

Tjentiste:

http://static.flickr.com/102/289219732_6f682d3308_o.jpg

http://static.flickr.com/113/289219734_58206c4d4b_o.jpg

http://static.flickr.com/111/289219736_936632dcd5_o.jpg

http://static.flickr.com/114/289219738_9012fd4f4c_o.jpg

http://static.flickr.com/106/289219740_598803d68a_o.jpg

http://static.flickr.com/101/289225850_357648add1_o.jpg

http://static.flickr.com/104/289225851_c692defcc6_o.jpg

Drina river:

http://static.flickr.com/106/289225855_bba5b80d2d_o.jpg

mirza-sm
November 5th, 2006, 11:45 AM
^^ đizs u istočnoj Bosni snijeg :uh: kod nas suho i sunčano lol :D evo sad ću i ja postati slike na Your Cities od juče kad smo išli ja,mama i tata na vodopad :D nema ni trunka snijega :(

BL
November 5th, 2006, 04:26 PM
je li to nacionalni par sutjeska?

Beca
November 5th, 2006, 04:39 PM
je li to nacionalni par sutjeska?

evo sad cu dodati opise nad slikama

mirza-sm
November 5th, 2006, 06:51 PM
wow pa što ne kažeš Beca da su to slike jedine prašume u Evropi :| :D

i btw molim te pomozi mi da riješim dilemu,jel Beca,Beća ili Beča? hehe :D

sale
November 6th, 2006, 09:48 AM
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=18907&z=12&isasp=

Zalihe nafte u sjevernoj Bosni 50 miliona tona

Istraživanja obustavljena početkom rata * Projekt finansirala Rafinerija Bosanski Brod

BiH ima značajne zalihe nafte koje bi mogle zadovoljiti sve njene potrebe u narednih 30 godina, tvrde stručnjaci dobro upućeni u dosadašnja istraživanja. Međutim, problem je što su istraživanja, koja su nedvosmisleno pokazala da ima nafte, obustavljena početkom rata i do danas nisu nastavljena.
Najozbiljniji projekt pokrenut je 1973. godine. Nafta u BiH se istraživala u dva različita projekta - "Sjeverna Bosna" i "Dinaridi". Nosilac istraživanja bio je "Energoinvest" Sarajevo, a finansijer Rafinerija Bosanski Brod. Dok je projekt "Dinaridi" praktično još na početku, za projekt "Sjeverna Bosna" potrebno je uraditi još malo posla.

Završeno 80 posto

- Projekt "Sjeverna Bosna" završen je 80 odsto i za njegov dovršetak potrebno je 50 miliona maraka - kaže profesor Zijad Hadžihrustić, jedan od najupućenijih u istraživanje nafte u BiH.
S njim se slaže i doc. dr. Edin Delić s Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta, koji se nalazi na čelu tima tuzlanskih stručnjaka koji su otputovali na edukaciju u Egipat.
- Projekt istraživanja nafte trebalo bi odmah nastaviti. Prednost bi trebalo dati projektu "Sjeverna Bosna", jer se on praktično nalazi pri samom kraju - kaže Delić.
Hadžihrustić i Delić podsjećaju da je prije rata urađeno 15 istražnih bušotina koje su pokazale da na prostoru sjeveroistočne BiH, na dubini od tri do pet hiljada metara, postoji 50 miliona tona naftnih rezervi. To područje prostire se od Bosanskog Broda, preko Brčkog, Bijeljine i Zvornika, do Tuzle i zauzima prostor od oko 12.000 kvadratnih metara.

Politička odluka

- Postojeće zalihe mogle bi zadovoljiti sve potrebe BiH za naftom u narednih 30 godina, uz godišnju zaradu od milijardu dolara - tvrdi Hadžihrustić.
Prema njegovim riječima, veći problem od novca potrebnog za završetak projekta jeste donošenje političke odluke. On smatra da bi na državnom nivou trebalo oformiti agenciju za naftu, koja bi mogla pronaći koncesionara za završetak projekta.

E. HUREMOVIĆ

Zašto se povukao AMOCO?

- Od 1989. do 1992. godine rađen je projekt "Dinaridi". Američki AMOCO, koji je uložio oko 12 miliona dolara, samostalno je učestvovao. Nakon obrade i analize podataka u AMOCO centru u Hjustonu, pojavile su se veoma perspektivne strukture u okolini Trebinja, Stoca, Nevesinja, Mostara... kao i jedna "mega struktura", Drežnica, s velikim zalihama na dubini od 6.000 metara. Koliko se zna, AMOCO je uoči rata ponudio "ugovor o podjeli proizvodnje" na 35 godina, koji, nažalost, nije zaživio. Nakon rata, AMOCO se povukao iz daljih istraživanja i o tome obavijestio institucije u Sarajevu - kaže Delić.
Prvi tragovi o potrazi za naftom u BiH datiraju još iz 1889. godine

Prvi period: 1889. do 1915. godina. Izbušene tri bušotine, dubine 130-140 metara i registrirana pojava nafte. Drugi period: 1929. do 1941. godina. Izbušene 44 bušotine, dubine od 50 do 2.025 metara, registrirane pojave nafte. Otkriveno malo ležište nafte, urađeno šest eksploatacijskih bušotina i proizvedeno oko 1.000 tona nafte. Treći period: 1948. do 1961. godina. Izbušeno 45 bušotina, dubine od 250 do 1.750 metara. Istraživan je prostor tuzlanskog bazena, Posavine i Semberije, gdje su registrirane pojave nafte. Četvrti period: 1963. do 1973. godina. Izbušene četiri bušotine, dubine između 1.200 i 4.200 metara. Istraživan prostor sjeverne Bosne, središnji i vanjski Dinaridi. Također suregistrirane pojave nafte. Peti period: 1973. do 1992. godina. Obimna istraživanja u projektima "Sjeverna Bosna" i "Dinaridi".

Izvori u okolini Tuzle

U tuzlanskim naseljima Bare i Požarnica nafta izbija na površinu zemlje. Ove površinske manifestacije izviranja "crnog zlata", tvrde stručnjaci, samo su jedan u nizu dokaza o većim zalihama nafte na ovom području. Lokalno stanovništvo naftu kupi u kanistere i uglavnom je koristi za premazivanje drvene građe, a u nekim slučajevima i kao lijek za kožna oboljenja.

this is about 314 million barrels of crude oil in reserves. it means that its worth about $22 thousand million USD or simplly $22 billion USD

so how close is bosnia to being an oil rich petro dollar state you ask??? a place where people light their cigars with a 5 dollar bill??

well.. bosnia would have to pump out about 2.5 million barrels a day to achieve this. (so it can be like kuwait) and it could sustain this for about 125 days. i i bet you any money it would be a very good 125 days.

more realistically. it could supply bosnia with its petrol need for baout 30 years if you calculate the present use of 22.000 barrels per day and allow for future increases and car efficiency.

so good news!

Bih06
November 6th, 2006, 09:55 AM

this is about 314 million barrels of crude oil in reserves. it means that its worth about $22 thousand million USD or simplly $22 billion USD

so how close is bosnia to being an oil rich petro dollar state you ask??? a place where people light their cigars with a 5 dollar bill??

well.. bosnia would have to pump out about 2.5 million barrels a day to achieve this. (so it can be like kuwait) and it could sustain this for about 125 days. i i bet you any money it would be a very good 125 days.

more realistically. it could supply bosnia with its petrol need for baout 30 years if you calculate the present use of 22.000 barrels per day and allow for future increases and car efficiency.

so good news!

Yea i saw this too this is good news hopefully they are able to figure out a way to use it effectively rather then screw it up....This would be great if they could sustain Bosnia for 30 years and it says they can make a 1 billion dollar profit a year....now they will for sure label bosnians as Arabs of the balkans :lol: :jk:
I wanna see how this all plays out first im not trusting this until it is verified a little more

Krasna Sreča
November 6th, 2006, 12:15 PM

so good news!

Hmm, I would sell 3/4 off and keep the rest, they could earn a nice profit and if they know how to use it, put it towards development of technological faculties such as advancement in medicine and electronics. If its 22 billion I think BiH would do very well in this area.

So its future slogan could be, BiH - Sending advanced healthcare products around the world. :D:D

Would be kinds neat if they actually used that to fund such things, even if its a funding over a period of time. For one thing, they would be ahead of the game...

But thats just me blabing...

Krasna Sreča
November 6th, 2006, 12:17 PM
Yea i saw this too this is good news hopefully they are able to figure out a way to use it effectively rather then screw it up....This would be great if they could sustain Bosnia for 30 years and it says they can make a 1 billion dollar profit a year....now they will for sure label bosnians as Arabs of the balkans :lol: :jk:
I wanna see how this all plays out first im not trusting this until it is verified a little more

If they found that much oil in Bosnia do you know how much our neighbors would hate us, and then what would Europe try to do O_O

sale
November 6th, 2006, 01:05 PM
but wil the oil belong to the entities or the central government? something tells me it iwll be a shitfight unless both entities get a similar number of oil fields.

if RS gets most of them i think its not bad in a way, because at lest there will be money to fund the refugee returns and other things that i wont go into now to avoid upsetting some people. :)

BL
November 6th, 2006, 02:20 PM
Well i think coz it is on RS soil it would belong to RS.. coz coal from kakanj doesn´t belong to RS but only to federation... same thing with oil.
and i think that it should be used for a Brod refinery

BL
November 6th, 2006, 04:13 PM
zna li neko zasto je na cia siteu smanjen GDP PPP za BiH sad je $5,200, a prosle godine je bio visi, a napisali su da je BiH imala rast od 5-6%..??? sad je i albanija ispred.. strano!

SA-R
November 6th, 2006, 05:06 PM
zna li neko zasto je na cia siteu smanjen GDP PPP za BiH sad je $5,200, a prosle godine je bio visi, a napisali su da je BiH imala rast od 5-6%..??? sad je i albanija ispred.. strano!ja mislim da znam. nismo slusali sto se tice ustavnih promijena, pa su nam dodali jedno 200 000 do 300 000 stanovnika sto nam je smanjilo GDP per capita na $ 5200. tako da prema CIA sad u bih zivi 4,5 miliona ljudi sto je apsurdno.

sale
November 6th, 2006, 05:08 PM
Well i think coz it is on RS soil it would belong to RS.. coz coal from kakanj doesn´t belong to RS but only to federation... same thing with oil.
and i think that it should be used for a Brod refinery

sounds simple... but.. look at the map of the area. its divided amongst 3 political entities. FBHI, RS & BD. some oil fields will be over more then one entity. who really knows where a 3.5km deep oil field begins and where it ends. after all its not like coal.... you dig up coal where you find it. oil is a liqid and works differently. 3 poeple drinking from the same glass.

wait till people from one entity start slant drilling into the adjacent oil field. :)

more then one war has been fought over oil unfotunately. i think they'll proably sell the oil fields to the russians or arabs and take the royalties. the moment governments start drilling oil the only people that see benefit from it are governemtns.

BL
November 6th, 2006, 05:15 PM
as for CIA absurd

BL
November 6th, 2006, 05:15 PM
yes but the area is mostly in RS so i think RS should benefit the most..

Bih06
November 6th, 2006, 05:23 PM
Are we seriously going to start this shit again ^^ How do you not get tired of talking politics...they havent even verified this at all and you already talking about how they are going to split it entitiy wise :no:

sale
November 6th, 2006, 05:32 PM
bih6.. its a legitimate discussion. the money has to go to someone. and unfortunately while still RS exists we will all have to endure endless talk about it and hear those support it moan and wail about this and that and bla bla.

Bih06
November 6th, 2006, 05:41 PM
bih6.. its a legitimate discussion. the money has to go to someone. and unfortunately while still RS exists we will all have to endure endless talk about it and hear those support it moan and wail about this and that and bla bla.

First off it clearly states in the article that the oil is on both entities....it also states that the source is near tuzla. I understand you are all excited but its not verified in any way. Even so why do you need to start talking about splitting it right away...what the hell is the point of that. Right away its going to get into a huge debate of politics. This is a construction thread.....PM each other and discuss that shit.

BL
November 6th, 2006, 06:05 PM
^^ ne brini vi u teksasu imate dovoljno nafte...
a diskusiju NISAM POCEO ja ... ja znam da je tesko cuti bilo koje drugo misljenje koje nije isto kao tvoje i slicnih, pa odmah bez ikakvi argumenata napadas

mirza-sm
November 6th, 2006, 06:18 PM
zna li neko zasto je na cia siteu smanjen GDP PPP za BiH sad je $5,200, a prosle godine je bio visi, a napisali su da je BiH imala rast od 5-6%..??? sad je i albanija ispred.. strano!

nemoj zezati,smanjili na 5,200 :uh: :uh: pa ovo nije uredu :rant:
baciću se s mosta ovog gradskog u Sanskom Mostu hoću majkemi :bash:
imali smo $6,800 !!!! :ohno:
i baš neki dan kontam kako će za 2007 biti $7,000 i kusur a vidi sad :bash:

mirza-sm
November 6th, 2006, 06:26 PM
hmm barem su nam dodali internet juzere :D
Internet users:
806,400 (2005)

s 200,000 (2005) na 806,400 (2005) e ja to zovem drastičnom promjenom :|
a i $6,800 (2005) na $5,200 (2005) također :crazy:

BL
November 6th, 2006, 06:43 PM
pa potrosili ljude pare na internet i kompjuter pa nema vise novca :)
(naravno sala ne treba sad niko objasnjavati sta je GDP)

mirza-sm
November 6th, 2006, 06:47 PM
mi smo inače ovako napredna nacija što se tiče tehnologije i kompjuterizacije :lol:
super objašnjenje BL barem smo pametno uložili lovu :okay:

LordMarshall
November 6th, 2006, 06:47 PM

Nastavljeni pozitivni trendovi u turizmu

Turističko udruženje u BiH u ponedjeljak je saopćilo da pripreme za zimsku turističku sezonu uveliko traju.

Kontakti u vezi s prezentacijom i bukingom vrlo su intenzivni, što navodi na zaključak da je u stalnom porastu interesovanje za BiH skijališta - Čajušu (Kupres), Kozaru, Blidinje, Vlašić, Igman, Bjelašnicu i Jahorinu. To se moglo osjetiti i na tek minuloj turističkoj mini berzi na Jahorini gdje se okupio znatan broj turističkih poslenika.

Iz Turističkog udruženja u BiH najavljuju kako se već za Novu godinu očekuje prava najezda turista iz susjednih zemalja na Kupres, Vlašić, Blidinje i Jahorinu.

Link: http://www.ntvhayat.com/home/vijesti/index.php?sta=3&pid=28558

sale
November 6th, 2006, 06:50 PM
BL, sorry if i was rude... i accept you have a different opinion. maybe i subconciously blame you for what isnt your fault. but oil is good for bosnia and bosnians in any event.

mirza, dotn worry abotu those statistics. they arent what you think... that GDP is PPP (purchasing power parity) which means its based on relative factors such as bread beign cheaper in bosnian then japan. the bad news is that the GDP calculeted on exchange rate basis is much lower then the one stated.

it really depends on Us dollar EURO excnage rate. as BAM is pegged to the euro. that means that if you wanted to buy american planes and cars with the money you wouldnt get very much for your money. as th GDP in real sense is only about $3,000 USD.

the good news is that there is a huge black market economy that isnt calculeted in that GDP. does thta make sense?

LordMarshall
November 6th, 2006, 06:52 PM

«ASTAREA» SARAJEVO I RASIM BAJROVIĆ KUPILI 95,15 POSTO DRŽAVNOG KAPITALA HOTELA «EUROPA»
Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo danas je s Ortačkom grupom koju čine «Astarea» d.o.o. Sarajevo i Rasim Bajrović zaključila Ugovor o kupoprodaji 95,15 posto državnog kapitala Hotelsko-turističkog mješovitog preduzeća «Europa» d.d. Sarajevo.

Kupoprodajna cijena koju će kupac uplatiti najkasnije za 16 dana iznosi 9.400.914 KM.

Prema riječima direktora KAP Sarajevo Nazmije Pipića, pored toga, Ortačka grupa i Rasim Bajrović dužni su zadržati u radnom odnosu postojeća 44 uposlena radnika, primiti i zaposliti 120 novih radnika i izvršiti investiciona ulaganja u visini od 30 miliona KM, odnosno investirati po 10 miliona KM u svakoj od tri godine koliki je rok za izmirenje obaveza.

Dok je dužan ispoštovati obaveze sklopljene ugovorom s KAP Sarajevo kupcu se također zabranjuje prodaja kupljenih dionica državnog kapitala i nekretnina preduzeća, hipoteka na nekretninama, te izmirenje obaveza dokapitalizacijom.

Kao garanciju izvršenja obaveza, prema riječima direktora KAP Sarajevo, kupac je priložio garanciju HVB - Central profit banke Sarajevo.

Nakon što Hotel «Europa»bude rekonstruiran , kako je istaknuo kupac Rasim Bajrović, trebao bi raspolagati s 220 soba i 10 apartmana, svim popratnim sadržajima i podzemnim garažama, te, po međunarodnim standardima biti rangiran najmanje s četiri zvjezdice.

Link: http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=7576&Itemid=59

LordMarshall
November 6th, 2006, 06:53 PM

ZENICA: KUPAC HOTELA "METALURG" UPLATIO SREDSTVA

Kupac zeničkog Hotela "Metalurg", firma "Ćurić-NBI" iz Žepča, uplatio je 3.014.000 KM, potvrdio je Salih Hodžić, stečajni upravnik preduzeća Dionis u čijem je vlasništvu bio spomenuti hotel. Hodžić je naglasio da je u stalnim kontaktima i sa predstavnicima ABS Banke, koja je kupac drugog objekta Dionisa, restorana "Korzo" u Zenici, pri čemu se očekuje uplata 710.000 KM.
U narednih mjesec dana treba biti urađen plan diobe novca, koji se dostavlja Odboru povjerilaca na odobravanje, nakon čega će na sudu biti zakazano ročište.
"Tek nakon toga, bivši radnici Dionisa mogu očekivati isplatu svojih potraživanja", kazao je Hodžić.
Presudom Općinskog suda u Zenici, 79 bivših radnika Dionisa bi, kao razložni povjerioci, trebali dobiti 2.250.000 KM.
Isplata posljednjih osam plata zasebno je pitanje, koje će se pokušati riješiti isplatom iz ostatka stečajne mase.

Link: http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=7550&Itemid=59

LordMarshall
November 6th, 2006, 06:57 PM

Agit otvorio poduzeće u Sarajevu

Zagrebački Agit jedna od 17 tvtki iz sastava Hrvatskih željeznica otvorio je svoju tvrtku u Sarajevu Agit BH.
Djelatnost Agita je organiziranje željezničkog prijevoza masivnih tereta, a njegovi najvažniji klijenti u BiH su mostarski Aluminij, Tvornica glinice Birač kod Zvornika, tvornica cementa u Kaknju, tvornice kemijske industrije u Lukavcu i Mittal Steel iz Zenice.

Link: http://ba.seebiz.net/?cat=59&id=21836

LordMarshall
November 6th, 2006, 06:58 PM

Mittal Steel Zenica objavljuje rekordnu proizvodnju tečnog čelika u oktobru 2006.

Mittal Steel Zenica objavljuje danas da je kompanija ostvarila najveću proizvodnju od 46,400 tona tečnog čelika u oktobru 2006 godine.

Mittal Steel Zenica je u potpunosti predan ostvarenju svojih poslovnih ciljeva za ovu godinu i prodaji od više od pola miliona tona proizvoda od čelika, uklapajući se na taj način u svjetske standarde.

O kompaniji Arcelor Mittal

Arcelor Mittal je najveći proizvodjač čelika na svijetu i po svojim prihodima i po proizvodnji. Arcelor Mittal ima operacije u 61 kompanije u 27 zemalja i zapošljava 320,000 radnika.

Link: http://ba.seebiz.net/?cat=59&id=21834

LordMarshall
November 6th, 2006, 07:03 PM

U petak u Sarajevu svečano otvoren Volvo Truck Centar

Švedski proizvođač kamiona Volvo Truck Corporation je kroz svoju podružnicu Volvo d.o.o. Sarajevo otvorio Volvo Truck Centar u Blažuju pokraj Sarajeva.

U petak, 03.11.2006. godine, u Vlakovu – Blažuj, pored Sarajeva, zvanično je otvoren Volvo Truck Centar. U prošlosti je Volvo Truck Corporation bio prisutan u BiH djelomično kroz svoje predstavništvo, vršeći prodaju kamiona u južnim dijelovima, a djelomično kroz ovlaštene partnere, vršeći prodaju kamiona u sjevernim dijelovima, te postprodaju u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Otvaranjem "Truck Centra" u Sarajevu, Volvo Truck Corporation je u poziciji da postane optimalni poslovni partner transportnim kompanijama u BiH kroz prodaju kamiona, rezervnih dijelova ili servisiranje vozila - sve na jednom mjestu.

Svečanost je otvorio g. Olav Lindholm, direktor Volvo d.o.o. Sarajevo, zaželivši dobrodošlicu gostima, istakavši da je ponosan što je Volvo svojim partnerima i kupcima konačno dostupan direktno u Bosni i Hercegovini, kroz firmu Volvo d.o.o. Sarajevo.

Prisutnima se obratio i NJ.E. Lars-Erik Wingren, ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, istakavši da je kompanija Volvo jedna od najreprezentativnijih švedskih kompanija, te da je iznimno sretan što je u mogućnosti da učestvuje u svečanosti zvaničnog otvaranja kompanije Volvo u Bosni i Hercegovini kroz firmu Volvo d.o.o. Sarajevo.

Nakon ambasadora, govor je nastavio g. Roger Alm, predsjednikVolvo Truck Corporation za regiju Istok - divizija Evropa:
"Dio strategije Volvo Truck Corporation za Evropu jeste prisustvo u svim zemljama, te je stoga i otvaranje Volvo d.o.o. Sarajevo dio te strategije. Na ovaj način, Volvo je u mogućnosti odgovoriti zahtjevima svojih kupaca na brz i učinkovit način."

G. Roger Alm je tokom svečanosti uručio i donaciju SOS Dječijem selu u Sarajevu u iznosu od 4.000,00 KM, istakavši da kompanija Volvo nastoji da u zemljama u kojima posluje bude i dobar građanin, te da će to biti slučaj i u BiH.

Zvanični dio svečanosti završen je predstavljem tima i zaposlenika Volvo d.o.o. Sarajevo, nakon čega su se prisutni gosti i mediji družili na koktelu upriličenom za ovu priliku. "Truck Centar" u Sarajevu je prvi korak u dugoročnom razvojnom planu, određenom za BiH od strane Volvo Truck Corporation, a sve u skladu sa politikom kompanije, kako bi Volvo postao potpuni dobavljač transportnih rješenja.

Volvo Truck Corporation je jedan od vodećih svjetskih proizvođača teških kamiona, a unutar Volvo grupe je vodeća internacionalna kompanija koja posluje širom svijeta.

Proizvodi se prodaju u više od 130 zemalja, a kompanija zapošljava preko 20.000 ljudi. Ambicije kompanije su da vozilo koje nudi na tržištu uvijek bude na najvišem stepenu učinkovitosti, bezbjednosti i prilagođenosti okolišu, te da bude ocijenjena kao vodeći svjetski dobavljač komercijalnih transportnih rješenja.

Link: http://ba.seebiz.net/?cat=59&id=21800

amc0
November 6th, 2006, 07:10 PM
yes but the area is mostly in RS so i think RS should benefit the most..

Oh dear god, you're greedy! You wrote somewhere that the people in RS would like to stay as a republic in Bosnia and Hercegovina and serve it's country, BiH of course but how in the living hell are you supposed to live there and not be hated (as a Serb) when you're trying to take away resources that would finance a country?!
This is one of the main reasons why I support the argument of closing down RS and Federation and uniting Bosnia and Hercegovina 'cause these "plateaus" and economical differences keeps bringing up people's bad side.
Wouldn't it be great to spread the money equally and see developement everywhere instead of in 3 main places. (in this case Sarajevo, Mostar and BL)
Then we'd have tourism money from Mostar, along side with RS oil corp. money and Sarajevo's foreign investors. That'd be a much better combo and would surely drive the GDP skyrocketing here in BiH.

And when it comes to beeing fair and unfair in Bosnia, there's been too much of satisfying the serbs of the country lately, you're over represented although you're still a minority compared to the Bosniaks.
I'm not telling anoyone that they are supposed to ignore the Serbs, just that there's been too much sh*t lately that has been focusing around RS and it's population.
Two examples:
- National anthem was changed, still it isn't supported as the national anthem for RS.
-Flag was changed and still you have your serbia flags up instead of the new one that is supposed to represent the Bosniaks, Croats and the Serbs of the country.
There's much more but I don't want to start a big political argue here.

LordMarshall
November 6th, 2006, 07:12 PM

AUSTRIJSKI "HILFSWERK" OBNAVLJA 87 PORUŠENIH KUĆA U BRATUNCU I SREBRENICI

BRATUNAC, 2. novembra (FENA) - Austrijska humanitarna organizacija „Hilfswerk“ na području bratunačke i srebreničke općine radi na obnovi 87 porušenih kuća.

- Od tog broja, 74 kuće radimo za porodice iz alternativnih smještaja s područja Kantona Sarajevo i iz kolektivnih centara Tuzlanskog kantona, a 13 kuća izgrađujemo za porodice koje su se spontano vratile u mjesta prijeratnog stanovanja, kaže Muris Mičijević, projekt menadžer ove organizacije dodajući da će se u ove kuće useliti 300 osoba.

Prema njegovim riječima, završetak ovog projekta planiran je do početka decembra.

Mičijević je istakao da je "Hilfswerk" za proteklih deset godina, koliko je prisutan na ovom području, obnovio i izgradio više od 1.700 kuća, po dvije škole, ambulante i bolnice, te učestvovao u rekonstrukciji infrastrtukture i programima ekonomskog oporavka ovog područja.

Link: http://www.fena.ba/public2/Category.aspx?news_id=FSA449617

BL
November 6th, 2006, 07:19 PM
Oh dear god, you're greedy! You wrote somewhere that the people in RS would like to stay as a republic in Bosnia and Hercegovina and serve it's country, BiH of course but how in the living hell are you supposed to live there and not be hated (as a Serb) when you're trying to take away resources that would finance a country?!
This is one of the main reasons why I support the argument of closing down RS and Federation and uniting Bosnia and Hercegovina 'cause these "plateaus" and economical differences keeps bringing up people's bad side.
Wouldn't it be great to spread the money equally and see developement everywhere instead of in 3 main places. (in this case Sarajevo, Mostar and BL)
Then we'd have tourism money from Mostar, along side with RS oil corp. money and Sarajevo's foreign investors. That'd be a much better combo and would surelydrive the GDP skyrocketing here in BiH.

take away resources? no they will stay where they are.. i think that everyone who earns it should spend it... so it shouldn´t banja luka be financed from coal from breza.... logical...

LordMarshall
November 6th, 2006, 07:24 PM

Željeznice FBiH povećale prihode

Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) za devet mjeseci ove godine povećale su prihode od prijevoza za 18 posto.

Prevezeno je 297.000 putnika, što je 19 posto više u usporedbi s devet mjeseci prošle godine.

Od toga, 264.000 putnika prevezeno je u unutarnjem prometu, a 33.000 na međunarodnim linijama prema Pločama, Budimpešti i Zagrebu. Broj putnika svake se godine povećava za 10 do 15%, a ove godine u ŽFBiH očekuju povećanje putničkog prijevoza 20%.

U teretnom prometu za devet mjeseci ove godine prevezeno je oko pet milijuna tona robe, što je u razini prošlogodišnjeg obima teretnog prijevoza.

Link: http://www.pincom.biz/vjesnik/opsirnije.asp?id=12274&rub=vjesnik

amc0
November 6th, 2006, 07:39 PM
take away resources? no they will stay where they are.. i think that everyone who earns it should spend it... so it shouldn´t banja luka be financed from coal from breza.... logical...

the thing is that it's not logical. I thought BL is a city in Bosna i Hercegovina and that the whole RS is under the name of BiH together with FBiH.
Shouldn't there be more interests in the country as it is and not focus on it's political borders ?
But maybe you're saying that the money should stay in RS 'cause you have troubles in finding other investors and are not willing to co-op with FBiH and share the market to create a nationwide fundingmarket.

Boycie
November 6th, 2006, 07:44 PM
«ASTAREA» SARAJEVO I RASIM BAJROVIĆ KUPILI 95,15 POSTO DRŽAVNOG KAPITALA HOTELA «EUROPA»

Finally! This is a good thing. Hope they start fixing it up as soon as possible.

RASIM BAJROVIĆ

Not so sure if this is a good thing as well...:|

:cheers:

LordMarshall
November 6th, 2006, 07:54 PM
well lets hope they go through with the investment :)

LordMarshall
November 6th, 2006, 08:09 PM

Novca ima, ali nedostaju ideje

MOSTAR - Novca za ulaganje u BiH ima dovoljno, samo su potrebne dobre ideje za uspješan posao, glavna je poruka dvodnevnog seminara "Financiranje rasta malih i srednjih poduzeća privatnim kapitalom", koji je jučer počeo u Mostaru u organizaciji Euro info korespondencijskog centra Vanjskotrgovinske komore BiH.
Predsjednik Euro info centra Senad Hromić kazao je da mala i srednja poduzeća u svim zemljama svijeta imaju iste probleme koji se tiču financiranja projekata, razvoja novih proizvoda i slično.

"Seminar se sastoji iz dva dijela. Jučer smo imali predavanje, a danas će biti omogućeno svim polaznicima da našem predavaču dr Uffeu Bundegaard-Joergensenu iz Danske postavljaju pitanja vezana za vlastiti biznis. Na seminaru će biti riječi o različitim fazama poslovanja, od ideje do poslovnog plana i investiranja, zahtjevima investitora i njihovim financijskim uvjetima. Sudionici koji imaju spremne projekte ili poslovne planove imat će priliku uključiti se u izravne konzultacije s eminentnim ekspertom iz oblasti financiranja privatnim kapitalom, dr Joergensenom", rekao je Hromić, istaknuvši da su polaznici seminara predstavnici kompanija i institucija za podršku i razvoj, odnosno predstavnici gospodarskih komora.

"Novca u našoj zemlji ima dovoljno, no nedostaje dobrih ideja. Ovdje pokušavamo ljudima objasniti kako da dođu od ideje do realizacije projekta. Ideja je ključna za razvoj biznisa", rekao je Hromić.

Mrežu euro info centara je, u cilju pružanja podrške malim i srednjim poduzećima, osnovala Europska komisija - generalna direkcija za poduzetništvo. Djeluje od 1987. godine, a danas pokriva 45 zemalja. Mreža je kreirana u cilju pružanja podrške poduzetnicima kako bi iskoristili poslovne prilike koje se pružaju u EU. Euro info korespondentni centar BiH je osnovan u sklopu Vanjskotrgovinske komore BiH, u suradnji sa EU. Osigurava informacije vezane za Uniju i ujedno odgovara na potrebe malih i srednjih poduzeća u BiH.

Link: http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=2013&meni=5

LordMarshall
November 6th, 2006, 08:14 PM

Na Sajmu u Tirani i šest kompanija iz BiH

Najavljeno učešće i Agencije za unapređivanje stranih investicija u BiH

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) već drugu godinu organizira nastup bh. kompanija na Međunarodnom sajmu u Tirani koji se održava od 25. do 30. novembra.
Ove godine na tom sajmu, uz VTKBiH, učestvuju Agencija za unapređivanje stranih investicija u BiH (FIPA), "Lijanovići" Široki Brijeg, "Gatarić" Derventa, "Bira" Bihać, "Violeta" Grude, Unis fabrika cijevi Sarajevo i "Mittal Steel" Zenica.
Manifestacija u Tirani je sajam općeg tipa, održava se na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog izložbenog prostora.
Prošle godine na Sajmu se predstavilo 600 izlagača (80 posto stranih i 20 posto albanskih), a kolektivno su nastupile BiH, Austrija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kosovo, Njemačka, Srbija i Crna Gora te Velika Britanija.

Link: http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer.asp?a=18916&z=49&isasp=

LordMarshall
November 6th, 2006, 08:43 PM

SAGLASNOST NA SPORAZUM O RJEŠAVANJU OTVORENIH PITANJA IZMEĐU VLADE FBIH I MOSTARSKOG ALUMINIJA

Federalna vlada dala je suglasnost na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade Federacije BiH i “Aluminija” d.d. Mostar, s tim da se prilozi ovog dokumenta urade i usuglase do dostavljanja Agenciji za privatizaciju u FBiH Programa privatizacije i Početne ...

... bilance stanja.
Kako je saopćeno iz Ureda za informiranje Vlade FBiH, također, prihvaćen je i tekst Izjave o spremnosti Vlade FBiH na definiranje povoljnih uvjeta za isporuku električne energije, kao sastavnog dijela Sporazuma.
Sporazum će, sukladno zaključku Vlade FBiH, u njezino ime potpisati premijer FBiH s ovlaštenim predstavnikom "Aluminija" d.d. Mostar.
Sukladno Odluci Federalne vlade od 21. septembra 2006. godine, koordinaciju aktivnosti do potpune realizacije Sporazuma će, u njezino ime, voditi koordinator Hamdija Kulović i njegov zamjenik Stipo Buljan.
Oni će Vladi FBiH predložiti tri člana zajedničkog povjerenstva za pripremu i prodaju kapitala "Aluminija", dok će članove u ime "Aluminija" predložiti Nadzorni odbor ovog kombinata.
Zajedničko povjerenstvo koordiniraće rad vanjskog konzultanta za pripremu prodaje kapitala "Aluminija".
Temeljem usvojenih Polaznih osnova za sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i "Aluminija" d.d. Mostar i suglasnosti oba doma Parlementa FBiH na ovaj dokument, utvrđena je vlasnička struktura kapitala "Aluminija" koju čini 44 posto državnog kapitala, 44 posto nenominiranog kapitala opredijeljenog za obeštećenje i uvezivanje staža djelatnika, te 12 posto inozemnog kapitala.
Predmet prodaje su državni i nenominirani kapital (ukupno 88 posto vrijednosti kompanije).
Prodavci po 44 posto kapitala su Agencija za privatizaciju u FBiH i "Aluminij", a prodaju će operativno provesti zajednički utemeljeno povjerenstvo.
Za tehničku pomoć u pripremi prodaje biće angažiran i vanjski konzultant, navodi se u saopćenju.

Link: http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=7580&Itemid=2

LordMarshall
November 6th, 2006, 10:03 PM

Bondova djevojka rođena Sarajka

LOS ANĐELES - Malo ko zna da je jedna od Bondovih djevojaka u najnovijem serijalu o slavnom agentu 007 zapravo rođena Sarajka.

Riječ je o Ivani Miličević koja je 1974. godine rođena u sarajevskom naselju Vratnik. Njena porodica je emigrirala u SAD kada je Ivana imala pet godina. Odrasla je u Mičigenu gdje je završila i srednju školu. Kako je istovremeno radila i kao model, nakon maturiranja, postepeno ulazi u glamurozni svijet slavnih i pojavljuje se u TV serijalima "Seinfeld", "Felicity", "The Nanny", "Buzzkill", "Buffy The Vampire Slayer" i "Friends". Riječ je uglavnom o epizodnim ulogama. Njena prva ozbiljnija uloga bila je u HBO seriji "The Mind of the Married Man". Kada je riječ o filmovima i tu je imala nekoliko zapaženih uloga poput one u "Jerry Maguire", "Devil to Pay" i "Vanilla Sky", a 2004. godine se pojavljuje i u "Frankesteinu".

Najnovije ostvarenje je uloga Valenke u nastavku Džejms Bond serijala "Casino Royal", koja će joj vjerovatno donijeti najveću slavu s obzirom da kritičari već sada hvale novi film o čuvenom agentu 007.

Miličevićeva igra rame uz rame s proslavljenom Džudi Denč i Evom Grin, a uloga slavnog agenta ovaj put povjerena je Danijelu Kregu.

U prvim komentarima na Kregovu izvedbu kritičari nisu krili oduševljenje. U "Daily Mirroru", između ostalog, stoji da je "Kreg dorastao najboljim trenucima Šona Konerija i predstavlja svojevrsni odmak od krajnje uglađenog, stereotipnog nesavladivog junaka".

"To je Bond, ali ne onaj kojeg poznajemo. Akcija je tu, pištolji su tu, djevojke su definitivno tu, ali i jedna nova, izazovna, inteligentno uobličena perspektiva", piše "Telegraph" u svom osvrtu i dodaje "od samog je početka jasno da to nije samo još jedan film o Bondu. Slobodno se može reći da je najbolji još od 'Zlatnog oka'".

Film "Casino Royal" u svjetske bioskope stiže od 17. novembra.

Link: http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=1973&meni=15

mirza-sm
November 6th, 2006, 10:05 PM

Kvadrat stana u Međugorju skuplji nego u Zagrebu

http://www.pincom.info/net/Prikazi_Sliku.aspx?ID=33759

U Međugorju su cijene stanova dosegnule uobičajene zagrebačke, odnosno one iz najužeg središta Sarajeva – kvadrat se procjenjuje na minimalno 1500 eura, a i do 1700. Dva su dobra razloga koja idu u prilog takvim cijenama.

MEĐUGORJE – Za razliku od drugih europskih metropola, Sarajevo u svojoj zemlji ne prednjači po gradnji stanova. U glavnom gradu BiH trenutačno se gradi tek četiri do pet stambenih zgrada. U stotinjak puta manjemu Međugorju, koje nema čak ni status općine, gradi se dvostruko više – desetak zgrada s apartmanima.

No, osim što su međugorski građevinari zaposleniji i cijene stanova u tom svetištu znatno su više nego u metropoli, piše Večernji list.

Kvadrat novog stana u Sarajevu stoji od 1500 do 2000 KM, ovisno o lokaciji i kvaliteti zgrade. U središtu Sarajeva stanovi su, dakako, skuplji, ali kvadrat najvećeg luksuza ne prelazi 3000 KM. Usput, te su cijene tek odnedavno takve, prije nekoliko mjeseci ili godinu bile su dvostruko niže.

U Međugorju su cijene stanova dosegnule uobičajene zagrebačke, odnosno one iz najužeg središta Sarajeva – kvadrat se procjenjuje na minimalno 1500 eura, a i do 1700. Dva su dobra razloga koja idu u prilog takvim cijenama. Prvi je taj što se tržište nekretnina formira na temelju odnosa ponude i tražnje.

A tražnja za međugorskim kvadratima golema je. Drugi je što su kupci uglavnom stranci – Irci, Englezi, Škoti, Amerikanci, Talijani, čija je kupovna moć znatno viša.

Ne treba zanemariti ni to da su međugorski stanovi luksuzno opremljeni, klimatizirani, s vrhunskim parketima, a često i potpuno uređenim kuhinjama.

– Za razliku od hrvatske obale, gdje kupuju radi dalje prodaje i zarade, stranci nekretnine u Međugorju kupuju isključivo radi sebe – kaže jedan od agenata za prodaju nekretnina Bernard Boras, koji smatra da su cijene stanova u tome svetištu sasvim realne.

– Mislim da pitanje vrijede li ti stanovi doista toliko nije na mjestu. Jer onda možemo postaviti i pitanje vrijedi li kvadrat stana u Dubrovniku 6000 eura? Ako postoji tržište, cijena je opravdana. A kad je Međugorje u pitanju, tražnja svakako postoji – smatra Boras.

Taj agent, koji inače živi u Lismoreu na jugu Irske, ipak misli da cijene neće ostati na 1500 do 1700 eura. Njegova je pretpostavka da će kvadrati u sljedećih nekoliko godina preskočiti trenutačno prosječnu cijenu zagrebačkih stanova i da će se izjednačiti s kvadratima na obali.

– To je gotovo jedinstveno tržište nekretnina i smatram da će cijene nekretnina u Međugorju u sljedećih pet do šest godina narasti do 2500 eura po kvadratu, što je otprilike prosječna cijena stanova na hrvatskoj obali – procjenjuje Boras za Večernji list.

Velika mana međugorskih nekretnina jest što mjesto ima katastrofalnu infrastrukturu, a kanalizacije uopće nema.

mirza-sm
November 6th, 2006, 10:21 PM
The wildest place in Krajina!

http://static.flickr.com/46/171146922_1afa5e82cc.jpg?v=0

If you decide to visit Bosnia and Herzegovina, you should first come to Sanski Most, it’s a great place to start.
During the summer period, Sanski Most is one of most important cities in BiH. Throughout this season, domiciles are going on holidays by seaside, but just for a short period. Inhabitants and particularly young people of Sanski Most do not won't to miss any day of hot summer season in their city. In these days, it seems like the tourist season will never end. By breathing this summer air, you will also inhale a soul of this city, and his attractive nine rivers.
City streets, beaches, picnic places, discotheques... are all full of people from Sanski Most and people from all over the Europe.
Each weekend ca. 3000 People visit Disco "Camel". During the Sommer, but, every night...

:dance:

Welcome to Sanski Most ! :banana:

BL
November 7th, 2006, 02:03 AM
^^ no way banja luka is wilder :)

BL
November 7th, 2006, 02:08 AM
the thing is that it's not logical. I thought BL is a city in Bosna i Hercegovina and that the whole RS is under the name of BiH together with FBiH.
Shouldn't there be more interests in the country as it is and not focus on it's political borders ?
But maybe you're saying that the money should stay in RS 'cause you have troubles in finding other investors and are not willing to co-op with FBiH and share the market to create a nationwide fundingmarket.

no i am just for decentralization coz it is normal in such a country and not for unitarization... and we don´t have problem finding investors such a blind minded saying...

LordMarshall
November 7th, 2006, 02:44 AM

USAID OSIGURAO PODRŠKU ZA ODLAZAK PREDSTAVNIKA BIH NA SVJETSKI SAJAM TURIZMA U LONDONU

Agencija za međunarodni razvoj SAD-a (USAID) osigurala je podršku za posjetu bh. delegacije Svjetskom sajmu turizma, koji se održava u Londonu od 6. do 9. novembra 2006. godine. USAID-ov Projekat podizanja konkurentnosti razvojem klastera (CCA) je, u saradnji sa Ambasadom BiH u Velikoj ...

... Britaniji, pomogao je da se po prvi put organizira sastanak sa više od 50 predstavnika glavnih tur operatora, turističkih agencija i medija posvećenih turizmu, saopćeno je iz USAID-a.
Na ovom sastanku predstavnici državnih i entitetskih ministarstava, te vodećih bh. turističkih agencija imaće priliku predstaviti atraktivnu i raznovrsnu bh. turističku ponudu.
Članovi bh. delegacije učestvovaće i u specijaliziranim manifestacijama kako bi se upoznali sa najnovijim trendovima u razvoju i promociji turizma.
Svjetski sajam turizma okuplja kupce i prodavce iz svih turističkih sektora cijelog svijeta.
Gotovo 50.000 turističkih radnika koji predstavljaju 200 zemalja i regija učestvovaće na ovom, drugom po veličini, turističkom sajmu na svijetu, a najvećem koji je isključivo posvećen povezivanju firmi.
CCA pomaže firmama iz sektora drvoprerade, šumarstva i turizma, koji imaju veliki potencijal za ekonomski razvoj BiH.
Misija projekta CCA je povećanje broja radnih mjesta i prihoda u BiH putem ohrabrivanja zajedničkog rada na povećanju pojedinačne konkurentnosti firmi.

Link: http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=7578&Itemid=59

LordMarshall
November 7th, 2006, 02:45 AM

BIHAĆ: INDUSTRIJA RASHLADNIH APARATA "BIRA" U SRIJEDU PROMOVIRA NOVU PALETU PROIZVODA

U pogonu Bihaćke industrija rashladnih aparata Bira d.d. u Bihaću, u srijedu, 8. novembra, biće svečano promovirana nova savremena paleta proizvoda ove kompanije. Kroz investiciju od oko 30 miliona KM, kompanija Bira ...

... stvoriće uslove za otvaranje ukupno 300 novih radnih mjesta i lansiranje osam novih proizvoda koji će nuditi niz novih tehničkih detalja i prednosti, saopćeno je iz Bire.
Naime, radi se o rashladnim uređajima novog, savremenog, dizajna i konstrukcije, koji su projektirani u skladu s evropskim standardima i u potpunosti pripremljeni za tržište Evropske unije i niske potrošnje energije.
Prezentaciju novog pristupa tržištu, menadžment Bire zaokružiće izlaganjem razvojne strategije i promocijom novog vizalnog identiteta kompanije Bira d.d. Bihać.
Bihaćka industrija rashladnih aparata Bira je jedini proizvođač bijele tehnike u BiH.
Prezentaciju će voditi direktor kompanije Faruk Hadžipašić i izvršni direktor za proizvodnju i razvoj Edin Muslić.
Kako je saopćeno, press-konferencija je zakazana za 15:00 sati.

Link: http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=7582&Itemid=59

LordMarshall
November 7th, 2006, 02:46 AM

AGENCIJA CATI: "VIOLETA"- NAJUSPJEŠNIJA ROBNA MARKA NA TRŽIŠTU BIH

Agencija CATI saopćila je, povodom pogrešnog pisanja pojedinih medija, da su najuspješnije robne marke u BiH “violeta” - toaletni papir, “coca-cola”, “floriol”, “argeta” i “milka”, prema istraživanju Product ...

... Group Manager (PGM) provedenom u maju 2006. godine.
Od prošlog mjerenja, najveći skok prema gore napravila je “violeta” - toaletni papir, tako da je postala najuspješnija bh. robna marka, kao i najuspješnija robna marka uopšte na tržištu BiH.
Ova informacija ulijeva nadu da su se bh. robne marke počele razvijati i da je moguće da budu uspješne i pored jakih regionalnih i internacionalnih marki/kompanija, navodi se u saopćenju agencije CATI d.o.o..
Grupacija CATI koristeći PGM model za praćenje stanja na tržištu mjeri 13 različitih pokazatelja za svaku robnu marku na tržištu, među kojima su i osnovnih pet pokazatelja uspješnosti robne marke- prepoznatljivost, iskustvo, razmatranje kupovine, upotreba i lojalnost.
Na osnovu ovog modela moguće je rangirati robne marke po njihovoj uspješnosti na datom tržištu.
Agencija CATI je najveće preduzeće za tržišna istraživanja i konsalting u Sloveniji.
Sa svojom djelatnošću CATI je aktivan u susjednim državama, na području bivše Jugoslavije i u većini istočno evropskih država.

Link: http://www.biznis.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=7584&Itemid=59

SpotlessMind
November 7th, 2006, 02:57 AM
This oil thing news is kinda old, isn't it?

Anyway, I don't see anything happening soon. And as for your sweet little discussion who will benefit from it: funny! Don't you all know by now that the only ones in BiH that benefit from anything is the maffia and their corrupt politicians. That money would dissapear faster than you can say ''burek''!

LordMarshall
November 7th, 2006, 03:01 AM
for all we know the oil was sold off and thats the only reason that the Yanks left ;)

LordMarshall
November 7th, 2006, 03:08 AM

OD 2003. U BiH DEMINIRANO 600.000 KVADRATNIH METARA ZEMLJIŠTA

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - U okviru četiri faze UNDP-ovog Projekta direktnog deminiranja (DDP) u Bosni i Hercegovini je deminirano više od pola miliona kvadratnih metara zemljišta od privrednoga i strateškog značaja.

Od 2003. kada je projekt direktnog deminiranja započeo očišćena je površina od 600.000 kvadratnih metara. Sve lokacije koje su bile dio projekta su od izuzetnoga strateškog i ekonomskog značaja zbog svoje turističke perspektive i zato što se nalaze u neposrednoj blizini prostora koje stanovništvo svakodnevno koristi.

Od mina su očišćene lokacije na području Vrela Bosne, Trebevića, Bjelašnice, Briješća, Faletića, Semizovca, Zabrđa, Hadžića i povratničko naselje Kuće Lončara u Hercegovini.

Mnoge od tih lokacija su duboko unutar naseljenih područja i u zonama izgradnje poslovnih objekata ili u neposrednoj blizini električne infrastrukture i puteva.

Uspješnim deminiranjem omogućena je sigurnost građana, normalan razvoj ekonomskih djelatnosti kao i dostava električne energije i komunikacija između različitih dijelova grada.

Završna lokacija deminiranja u Faletićima izuzetan je primjer značaja deminiranja za građane ovoga sarajevskog naselja, tim prije jer je minsko polje do prije nekoliko dana bilo unutar samih dvorišta ovoga (pri)gradskog naselja.

Ceremonija završetka UNDP-ovog projekta bit će upriličena u utorak 7. novembra u Faletićima, u prisustvu Alessandra Falavollita, ambasadora Republike Italije u BiH, Safeta Halilovića, ministra civilnih poslova BiH, i Christine McNab, rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

UNDP je globalna razvojna mreža Ujedinjenih nacija, zagovornik promjena koja povezuje zemlje u znanju, iskustvu i sredstvima kako bi pomogla ljudima da izgrade bolju budućnost.

Link: http://www.fena.ba/public2/Category.aspx?news_id=FSA450195

BL
November 7th, 2006, 01:34 PM
This oil thing news is kinda old, isn't it?

Anyway, I don't see anything happening soon. And as for your sweet little discussion who will benefit from it: funny! Don't you all know by now that the only ones in BiH that benefit from anything is the maffia and their corrupt politicians. That money would dissapear faster than you can say ''burek''!

yes it is old... 15 years old and i don´t know why is some1 mentioning it now coz nothing new happens regarding that subject

and i disagree with that claiming about mafia and politicians.. it is like i hear my grandma saying

mirza-sm
November 7th, 2006, 03:35 PM
jes glupa ona reklama za Biru,jel gledo` ko ? :crazy:

Pavle4488
November 7th, 2006, 03:50 PM
Na kojoj televiziji?

mirza-sm
November 7th, 2006, 03:56 PM
ima na svim,ja sam gledao na obn-u,lmao dno dna :D

mirza-sm
November 7th, 2006, 04:00 PM

NASTAVLJENI POZITIVNI TRENDOVI U TURIZMU

http://www.lol.ba/utils/getImg.aspx?img=25267
planina Vlašić

Turističko udruženje u BiH, u ponedjeljak je saopćilo da pripreme za zimsku turističku sezonu uveliko traju.

Kontakti u vezi s prezentacijom i rezervacijama vrlo su intenzivni, što navodi na zaključak da je u stalnom porastu interesovanje za BiH skijališta – Čajušu (Kupres), Kozaru, Blidinje, Vlašić, Igman, Bjelašnicu i Jahorinu.

To se moglo osjetiti i na tek završenoj turističkoj mini berzi na Jahorini, gdje se okupio znatan broj turističkih poslenika.

Iz Turističkog udruženja u BiH, najavljuju kako se već za Novu godinu očekuje prava najezda turista iz susjednih zemalja na Kupres, Vlašić, Blidinje i Jahorinu.

BL
November 7th, 2006, 04:04 PM
pa kakva je reklama?

BL
November 7th, 2006, 04:05 PM

Izostao pomak u BiH
Novosti - 06 Nov 2006 19:00:00

Korupcija više izražena u FBiH, nego u Srpskoj. Glavna služba revizije Srpske zaslužuje svaku pohvalu, za razliku od federalne, "visoko politizovane" Službe revizije, istakao Boris Divjak

OVOGODIŠNjI globalni indeks percepcije korupcije "Transparensi internešenela" pokazuje da BiH nije zabilježila nikakav napredak u borbi protiv korupcije.

Predstavljajući rezultate svjetskog istraživanja o korupciji, sprovedenog u 163 zemlje, predsjedavajući Odbora direktora "Transparensi internešenela" u BiH Boris Divjak je rekao novinarima u Banjoj Luci da BiH sa Argentinom, Jermenijom, Sirijom, Eritrejom i Tanzanijom dijeli poziciju od 93. do 98. mjesta.

- Ključni uzrok loše pozicije BiH je nepostojanje političke volje vlasti u ovoj zemlji za borbu protiv korupcije. Bez jasno izražene volje vlasti, sadržane u sprovodivoj i sveobuhvatnoj državnoj strategiji borbe protiv korupcije, uskoro ćemo sa naći na začelju tabele - upozorio je Divjak.

On je ocijenio da usvojenim strategijama u borbi protiv korupcije u BiH nedostaje Akcioni plan i da one predstavljaju listu želja, a ne pravi instrument u borbi protiv korupcije.

Najmanje korupcije ima u Finskoj, Islandu, Novom Zelandu i Danskoj, dok se na dnu liste sa najvećim stepenom korupcije nalaze Haiti, Gvineja i Irak.

Od zemalja zapadnog Balkana bitan pomak u borbi protiv korupcije napravila je Srbija, koja je prestigla BiH i približila se Hrvatskoj.

- "Globalni indeks percepcije korupcije" ukazuje na snažnu vezu između korupcije i siromaštva. Siromaštvo je posljedica korupcije, koja je najviše prisutna na opštinskom i kantonalnom nivou, u visokom obrazovanju i zdravstvu - rekao je Divjak.

Istakao je da je, zbog visoke korumpiranosti kantonalne birokratije, korupcija više izražena u Federaciji BiH, nego u Republici Srpskoj.

Isti slučaj je sa Glavnom službom revizije Republike Srpske, koja, prema Divjakovim riječima, zaslužuje svaku pohvalu za razliku od federalne Službe revizije, koja je "visoko politizovana".

- Podatak da je u BiH neriješeno 1,3 miliona sudskih predmeta ne samo da potvrđuje zabrinjavajuću sporost sudova, već predstavlja veliku prepreku za ulazak svježeg kapitala u BiH - rekao je Boris Divjak.

Prepreka

- Istraživanja u proteklom periodu ukazuju na to da je najveća prepreka u borbi protiv korupcije prisustvo korupcije u samom vrhu vlasti, kao i izraženo prisustvo efekta "zarobljene države", odnosno neprimjerenog uticaja moćnih oligarhija i kriminalnih grupa na vlast - rekao je portparol "Transparensi internešenela" Srđan Blagovčanin.

amc0
November 7th, 2006, 04:11 PM
no i am just for decentralization coz it is normal in such a country and not for unitarization... and we don´t have problem finding investors such a blind minded saying...

Oh yes, 'cause we can all see how much developement is going on in BL and how much is beeing said in the forum.
Majority of the foreign investors choose to invest in Sarajevo instead of BL 'cause that's where the opportunities are.
So you're saying that you'd rather have two seperated stock markets and earn less money than just having one BiH stock market that serves the nation ?
And by the way, the whole "finders keepers" concept is so childish and it surely won't do the country good if the whole thing goes that way.

BL
November 7th, 2006, 04:13 PM
@ amco and why do u have a problem with the concept of the state decentralization? i don´t see it had done damage to switzerland or to germany?
and yes there are investment in banja luka don´t worry.. off course less than in sarajevo coz sarajevo is twice bigger

SA-R
November 7th, 2006, 04:21 PM

Izostao pomak u BiH
Novosti - 06 Nov 2006 19:00:00

Korupcija više izražena u FBiH, nego u Srpskoj. Glavna služba revizije Srpske zaslužuje svaku pohvalu, za razliku od federalne, "visoko politizovane" Službe revizije, istakao Boris Divjak

OVOGODIŠNjI globalni indeks percepcije korupcije "Transparensi internešenela" pokazuje da BiH nije zabilježila nikakav napredak u borbi protiv korupcije.

Predstavljajući rezultate svjetskog istraživanja o korupciji, sprovedenog u 163 zemlje, predsjedavajući Odbora direktora "Transparensi internešenela" u BiH Boris Divjak je rekao novinarima u Banjoj Luci da BiH sa Argentinom, Jermenijom, Sirijom, Eritrejom i Tanzanijom dijeli poziciju od 93. do 98. mjesta.Koliko kosta za naruciti jedna ovakva glupost? Srbija napredovala? Gledao jucer B92 preko neta, tamo je j***o lud zbunjenog. Pa zar ima drzave sa vecim sranjima od Srbije? Nema ko nije korumpiran i sjeban korupcijom.

Onda navodno istrazivanje da je u Federaciji BIH veca korupcija nego u RS? Gluposti koje Dodik frizira kako bi RS ispala napredniji dio BiH? Bombardovani smo zadnjih dana "podatcima o superiornosti RS" u odnosu na Federaciju? Suvise puno toga da bi kupio tu pricu? U stvarnosti 70% PDV-a ide Federaciji BiH, oko 3 % Brckom i ostatak RS i nakon svega toga mnogi govore da je Federacija jos tu i dobro pokradena.

SA-R
November 7th, 2006, 04:25 PM
@ amco and why do u have a problem with the concept of the state decentralization? i don´t see it had done damage to switzerland or to germany?
and yes there are investment in banja luka don´t worry.. off course less than in sarajevo coz sarajevo is twice biggerBosnia now is few time more decentralised than EU? Actually it is so decentralised that state is actually not state. It is stupid. We need huge centralisation to be on level on Switzerland.

Madoxxx
November 7th, 2006, 05:18 PM
Koliko kosta za naruciti jedna ovakva glupost? Srbija napredovala? Gledao jucer B92 preko neta, tamo je j***o lud zbunjenog. Pa zar ima drzave sa vecim sranjima od Srbije? Nema ko nije korumpiran i sjeban korupcijom.

Onda navodno istrazivanje da je u Federaciji BIH veca korupcija nego u RS? Gluposti koje Dodik frizira kako bi RS ispala napredniji dio BiH? Bombardovani smo zadnjih dana "podatcima o superiornosti RS" u odnosu na Federaciju? Suvise puno toga da bi kupio tu pricu? U stvarnosti 70% PDV-a ide Federaciji BiH, oko 3 % Brckom i ostatak RS i nakon svega toga mnogi govore da je Federacija jos tu i dobro pokradena.

Tebi tesko prihvatiti te cinjenice ali tako ti je a znam jednu drzavu koja je vise fucked up od Srbije to je ova nasa koju nazalost dijelimo.

Madoxxx
November 7th, 2006, 05:19 PM
state is actually not state. It is stupid. We need huge centralisation to be on level on Switzerland.

To kad busete sami centralizujte se koliko hocete.

BL
November 7th, 2006, 05:20 PM
Koliko kosta za naruciti jedna ovakva glupost? Srbija napredovala? Gledao jucer B92 preko neta, tamo je j***o lud zbunjenog. Pa zar ima drzave sa vecim sranjima od Srbije? Nema ko nije korumpiran i sjeban korupcijom.

a sta mislis ko je narucio to? to su podaci amnesty int. e ako to dodik moze da frizira onda mu svaka cast, jer je onda bush mala maca za njega...
nevjerovatno je koliko bilo koja informacija pozitivna iz RS izaziva bijes kod odredjenog dijela forumasa iz drugog entiteta tj. "dijaspore" bolje receno...
ako vam je ta bosna toliko draga i ne priznajete RS zar nije bolje onda po vama da i ta RS napreduje, a ne da bude jadna da bi vi vase komplekse mogli lijeciti.
i ponavljam federacija skupi oko 68%, ali to nista ne znaci, jer vecina uvoznika je u SA, a sve se to racuna federaciji.
daj pomiri se s time da RS napreduje ne znam zasto bi to bilo toliko lose i porazno.

mirza-sm
November 7th, 2006, 05:25 PM
Tebi tesko prihvatiti te cinjenice ali tako ti je a znam jednu drzavu koja je vise fucked up od Srbije to je ova nasa koju nazalost dijelimo.

pa tebi ako se ne sviđa da je dijelimo tutanj slobodno,niko te ne spriječava :)

Madoxxx
November 7th, 2006, 05:26 PM
Ej BL majke ti pusti te mizerne mrzce , gade mi se koliko su jadni .
I onda se cude sto nece s njima ni srbi ni hrvati u istu drzavu .
na sve su ljubomorni , a hoce da su evropa . dobro znaju gdje im je mjesto i ko su i sta su.

Madoxxx
November 7th, 2006, 05:27 PM
pa tebi ako se ne sviđa da je dijelimo tutanj slobodno,niko te ne spriječava :)

A tako bi ti i tvoji sunarodnici , vi bi nas istjerali , je li ?
Nema tjeranja ja sam svoj na svome. :)

mirza-sm
November 7th, 2006, 05:28 PM
nevjerovatno je koliko bilo koja informacija pozitivna iz RS izaziva bijes kod odredjenog dijela forumasa iz drugog entiteta tj. "dijaspore" bolje receno...
ako vam je ta bosna toliko draga i ne priznajete RS zar nije bolje onda po vama da i ta RS napreduje, a ne da bude jadna da bi vi vase komplekse mogli lijeciti.
i ponavljam federacija skupi oko 68%, ali to nista ne znaci, jer vecina uvoznika je u SA, a sve se to racuna federaciji.
daj pomiri se s time da RS napreduje ne znam zasto bi to bilo toliko lose i porazno.

tu si u pravu BL majkemi ne kontam neke ljude :bash: što bi nekome smetalo što RS napreduje ??? hvala bogu da napreduje i meni je drago,ko što bi svakom normalnom državljanu BiH trebalo da bude! ne znam šta je njihov problem ?!
to koda Srbijancu iz BGDa nebi bilo drago da vojvodina napreduje :crazy: ili Šveđanu iz Sthlma da Scanija ne napreduje :crazy::crazy::nuts:
people,wake up :bash:

mirza-sm
November 7th, 2006, 05:29 PM
Ej BL majke ti pusti te mizerne mrzce , gade mi se koliko su jadni .
I onda se cude sto nece s njima ni srbi ni hrvati u istu drzavu .
na sve su ljubomorni , a hoce da su evropa . dobro znaju gdje im je mjesto i ko su i sta su.

čekaj,misliš na Bošnjake? de molim te prosvijetli nas,reci gdje nam je mjesto ?? i ko smo i šta smo pošto ni mi sami ne znamo ;) ali stvarno te molim da mi odgovoriš na ova pitanja,jer me baš zanima...

Madoxxx
November 7th, 2006, 05:31 PM
Mirza , ne zelim se kaciti s tobom jer mislim da si skroz ok ali kad procitam ovakve izjave tvojih sunarodnika stvarno se pitam sta mi imamo zajednicko traziti u toj drzavi koja nam je ionako nametnuta . sta zajednockoi imam ja sa ovim gore . Hajde reci iskreno . A sto se Bosnjaka tice ruku na srce religijski i kulturno ne pripadaju Evropi , ne ljuti se i ne uzimaj to kao uvredu ali ja mislim da je tako.

mirza-sm
November 7th, 2006, 05:33 PM
A tako bi ti i tvoji sunarodnici , vi bi nas istjerali , je li ?
Nema tjeranja ja sam svoj na svome. :)

lol znao sam da će ovu famoznu rečenicu, koja se po ko zna koji put ponavlja,reći ;)

ja te ne tjeram (nit imam pravo na to,niti bilo ko drugi),nego sam ti rekao,AKO TI SE NE SVIĐA DA JE DIJELIMO TUTANJ ;) pročitaj drugi put bolje prije nego što odgovoriš.
jer ko ste vi da ne dijelite svoje,a da mi ostali moramo?BiH je takva zemlja,sorry ili će svi ili neće niko.ali pošto opcija "neće niko" ne dolazi u obzir,moraćeš je dijeliti bez obzira htio ti to ili ne.. i ne znam šta je uopšte loše u tome da je svi dijelimo?

Madoxxx
November 7th, 2006, 05:37 PM
lol znao sam da će ovu famoznu rečenicu, koja se po ko zna koji put ponavlja,reći ;)

ja te ne tjeram (nit imam pravo na to,niti bilo ko drugi),nego sam ti rekao,AKO TI SE NE SVIĐA DA JE DIJELIMO TUTANJ ;) pročitaj drugi put bolje prije nego što odgovoriš.
jer ko ste vi da ne dijelite svoje,a da mi ostali moramo?BiH je takva zemlja,sorry ili će svi ili neće niko.ali pošto opcija "neće niko" ne dolazi u obzir,moraćeš je dijeliti bez obzira htio ti to ili ne.. i ne znam šta je uopšte loše u tome da je svi dijelimo?

Mirza primorani smo da je dijelimo . To znas i sam . Mislim da 99% Srba i Hrvata kad bi bio referendum bi se opredijelilo za razlaz i to je ponavljano milion puta ovdje u forumu. Zalosno je sto je tako ali sta se moze ?

SA-R
November 7th, 2006, 05:38 PM
a sta mislis ko je narucio to? to su podaci amnesty int. e ako to dodik moze da frizira onda mu svaka cast, jer je onda bush mala maca za njega...
daj pomiri se s time da RS napreduje ne znam zasto bi to bilo toliko lose i porazno.ne vjerujem tim "ispitivanjima", niti su tacna. u konkretnom slucaju kako oni (AI) mogu znati koliko je ko korumpiran kad nemaju dokaza da je neko korumpiran? kad si vidio da je u bivsoj jugoslaviji neko uhvacen za korupciju? mogu se na prste izbrojati.

kako onda suplja organizacija kao AI moze znati nivo korumpiranosti jedne ili druge drzave ili jednog ili drugog dijela? da ti prevedem. ako ja danas potplatim tebe da mi zaposlis ljubavnicu kao moderatora ovdje i ti to uradis i sve prodje kako smo isplanirali (nismo otkriveni), kako onda AI moze znati za taj slucaj i ukljuciti ga u evidenciju o korupciji skyscrapercity foruma? drugim rijecima ti navodni podatci AI koji su prezntirani u bluci (vidi sad ovo) su zivi supljaci. nije lose za reklamu (prije desetak godina kad su ti supljaci prolazili), ali ako se vec hocete reklamirati uzimajte za primjer srbiju, a ne federaciju.

mirza-sm
November 7th, 2006, 05:38 PM
Mirza , ne zelim se kaciti s tobom jer mislim da si skroz ok ali kad procitam ovakve izjave tvojih sunarodnika stvarno se pitam sta mi imamo zajednicko traziti u toj drzavi koja nam je ionako nametnuta . sta zajednockoi imam ja sa ovim gore . Hajde reci iskreno . A sto se Bosnjaka tice ruku na srce religijski i kulturno ne pripadaju Evropi , ne ljuti se i ne uzimaj to kao uvredu ali ja mislim da je tako.

izvini madoxxx ali ja se ne kačim s nikim niti imam tu namjeru :) i hvala ti dijelim i ja isto mišljenje u vezi tebe ;) ali mi jednostavno nije jasno zašto ne može biti zajednička,kad je mogla biti unazad hiljadu godina?? šta je to sad drukčije? što je ona sad nametnuta?
a što se tiče Bošnjaka,ne uzimam to kao uvredu,svako ima pravo na svoje mišljenje :cheers:
evo i mog,kako to kulturno i religijski ne pripadamo Evropi? po čemu? po čemu to Katoličanstvo i Pravoslavstvo pripadaju Evropi a islam ne? pa nisu ni oni bili na tlu Evrope oduvijek?
po čemu Hrvati,Srbi,Makedonci,Crnogorci kulturno pripadaju Evropi a Bošnjaci ne?

mirza-sm
November 7th, 2006, 05:39 PM
^^ ovaj post ti je odgovor i na zadnje pitanje ujedno ;)
ali ako je tako ko što kažeš za tih 99% zašto radije ne tražimo načine kako da to promijenimo??

BL
November 7th, 2006, 05:44 PM
pa zato sto je evropa hriscanska.. u tom kontekstu... kao sto hriscani ni ne pripadaju bas u bliski istok... premda je meni to nebitno sto se tice religije. jer bosanski muslimani ja smatram nemaju mnogo zajednicko sa islamom npr. u saudisjkoj arabiji i sl. drzavama...
bosanski islam nije radikalan, umjeren je, neagresivan tj. prilagodjen evropskim uslovima s time da postoji trend radikalziacije npr. vehabije, ali nadam se da to nikad nece zazivjeti u BiH

*Cole*
November 7th, 2006, 05:45 PM
^^ Ljudi ajde otvorite neki thread tamo o temi kakvoj 'ochte al nije ovo mozda BiH Pictures, Projects, News Thread?! Sami si upropastite thread, da vam ja to moram reci :doh: :nuts: :colgate:

mirza-sm
November 7th, 2006, 05:48 PM
pa zato sto je evropa hriscanska.. u tom kontekstu... kao sto hriscani ni ne pripadaju bas u bliski istok... premda je meni to nebitno sto se tice religije. jer bosanski muslimani ja smatram nemaju mnogo zajednicko sa islamom npr. u saudisjkoj arabiji i sl. drzavama...
bosanski islam nije radikalan, umjeren je, neagresivan tj. prilagodjen evropskim uslovima s time da postoji trend radikalziacije npr. vehabije, ali nadam se da to nikad nece zazivjeti u BiH

a po čemu je ona hrišćanska? po tome što je većina stanovništva hrišćanska? po tom bi BiH trebala biti islamska zemlja,što ona nije :nuts:
ali u pravu si,nije ni meni religija bitna,niti sam kakav vjernik,samo me nekad iznerviraju nekakve bezvezne tvrdnje koje nemaju veze s ničim...
to što se tiče bosanskog islama i tu si u pravu,jer imamo evropsku tradiciju islama,gdje si vidio da tamo u nekim arapskim zemljama se konzumira alkohol,svinjetina,alkohol na bajram (nedaj bože da to čuju :D),ukrašavaju jelke? e pa,to mi sve radimo ;) (znam da su bezze primjeri,samo ti pokušavam predočiti :nuts: )

mirza-sm
November 7th, 2006, 05:49 PM
^^ Ljudi ajde otvorite neki thread tamo o temi kakvoj 'ochte al nije ovo mozda BiH Pictures, Projects, News Thread?! Sami si upropastite thread, da vam ja to moram reci :doh: :nuts: :colgate:

nebi mi bili mi da sebi ne upropastimo thread,šta ćeš takvi smo kakvi smo :D ali eto,hvala što brineš,i guess :colgate:

BL
November 7th, 2006, 06:13 PM
ne vjerujem tim "ispitivanjima", niti su tacna. u konkretnom slucaju kako oni (AI) mogu znati koliko je ko korumpiran kad nemaju dokaza da je neko korumpiran? kad si vidio da je u bivsoj jugoslaviji neko uhvacen za korupciju? mogu se na prste izbrojati.

kako onda suplja organizacija kao AI moze znati nivo korumpiranosti jedne ili druge drzave ili jednog ili drugog dijela? da ti prevedem. ako ja danas potplatim tebe da mi zaposlis ljubavnicu kao moderatora ovdje i ti to uradis i sve prodje kako smo isplanirali (nismo otkriveni), kako onda AI moze znati za taj slucaj i ukljuciti ga u evidenciju o korupciji skyscrapercity foruma? drugim rijecima ti navodni podatci AI koji su prezntirani u bluci (vidi sad ovo) su zivi supljaci. nije lose za reklamu (prije desetak godina kad su ti supljaci prolazili), ali ako se vec hocete reklamirati uzimajte za primjer srbiju, a ne federaciju.

ti zaista ne kontas... a ko to moze da ispituje nego AI i u sve i jednoj zemlji si time bave i to im je osnovni zadatak... i naravno da se to zna otprilike
a to sto je prezentirano u BL to znaci da je manje vrijedno? pa nije BL ga pravila taj izvjestaj nego AI, a medju njima i AI BiH.
a ko se time uopste reklamira...? opet ponovaljm posto ti nije jasno AI je proveo istrazivanje na svjetskom nivou, obrati paznju na ovo slovo I kod AI.

a sto se tice poredjenja sa federacijom poredi se jer ako je BiH jedna drzava iz dva dijela naravno da se uporedjuje jedan s drugim, ali opet tebi ocigledno smeta ako je RS manje korumpirana

BL
November 7th, 2006, 06:15 PM
a po čemu je ona hrišćanska? po tome što je većina stanovništva hrišćanska? po tom bi BiH trebala biti islamska zemlja,što ona nije :nuts:

pa naravno da jeste hirscanska ako je 90% mozda i vise hriscana, kao sto je npr magreb islamski...
a BiH nije islamska samim time sto 40% ili 50% koliko god bilo muslimana u BiH ne predstavlja vecinu i ne moze se porediti sa 90%. osim toga centar hriscanstva u svijetu jeste evropa. a sve druge religije u evropi su manjinske

mirza-sm
November 7th, 2006, 06:27 PM
^^ pa ye centar ali to ne dokazuje samim tim da je i ona sama Hrišćanska,ne dokazuje to brojnost valjda? : ) aj dobro nije važno uostalom,Evropa je multi kulti u njoj ima svačega =)

mirza-sm
November 7th, 2006, 06:28 PM
evo dvije lijepe slike Vilsonovog u jesen sa sarajevo-x foruma :D

http://img362.imageshack.us/img362/3838/vils1gk9.jpg

http://img471.imageshack.us/img471/5011/vils2hu0.jpg

sale
November 7th, 2006, 06:56 PM
BL and serbs,

guys.... you will find that most people are not against regionalisation.... just against regionalisation based on ethnic lines. serb nationalist racist ideology lost the war in croatia, bosnia & kosova. it will lose the peace as well.

we are seeing it every day... all the ill gotten gains based on racism and ethnic exclusivity are being eroded away every day. ethnically pure geographical areas will not be allowed to survive in this world. not in south africa, not in bosnia, not even america. you are just wasting your energy on something that cant be won.

it cant be that way in the medium run so i am not worried.... but i am annoyed that you cant see this for yourelves yet. its your loss. and once again you will find yourselves fighting againt a tide that cant be stopped. :(

Pavle4488
November 7th, 2006, 06:56 PM
ja te ne tjeram (nit imam pravo na to,niti bilo ko drugi),nego sam ti rekao,AKO TI SE NE SVIĐA DA JE DIJELIMO TUTANJ ;)

Ne tjeram ni ja nikoga, ali...
Ako se nekom ne sviđa R.Srpska i njena težnja ka nezavisnosti, ako se nekom ne sviđa da je svi mi skupa dijelimo, ako se nekom ne sviđaju naši simboli - onda tutanj!
Baš lijepo način za rješavanje problema, zar ne? :sly:

sale
November 7th, 2006, 07:06 PM
ako se nekom ne sviđaju naši simboli - onda tutanj!
Baš lijepo način za rješavanje problema, zar ne? :sly:

that reminds me... there was a supreme court ruling that the RS emblem "grb" was unconstitutional and that is must be changed to something more croat and bosniak. i think RS has until january or so to change it...

if it doesnt, RS plice will start removing it from public buildings. and anyoen who oreders them to be put up will be thrown in jail. the ruling with the RS flag will be handed shortly. (i predict its unconstitutional as well)

the same applies to federation emblem and flag. so if anyoen has the new fbih flag or the new RS emblem.. i would love to see it

Ultras_BiH
November 7th, 2006, 07:06 PM
BL i Pavle:

Vi srbi mozete mrziti BiH koliko vi hocete, vi mozete pljuvati na nasu zastavu koliko vi hocete, vi mozete mrziti nas muslimane koliko vi hocete i vi mozete sanjati o nezavisnost Republike Srpske koliko vi hocete.

Ali, VI nesmijete i nemozete UZETI ni JEDAN MILIMETAR od Bosne i Hercegovine. Ni JEDAN MILIMETAR od nasi 51 000 kvadratni kilometara nemozete uzeti.

BL, sto se tice tvoje Evropa je kriscanski kontinent:

Albania nije kriscanska, Makedonija nije kriscanska, Bosna i Hercegovina nije kriscanska, Kosovo nije kriscanska, i Turska nije kriscanska.

Islam nije manjinska religija u Evropi i nece nikad biti.

SA-R
November 7th, 2006, 07:16 PM
ti zaista ne kontas... a ko to moze da ispituje nego AI i u sve i jednoj zemlji si time bave i to im je osnovni zadatak... i naravno da se to zna otprilike
a to sto je prezentirano u BL to znaci da je manje vrijedno? pa nije BL ga pravila taj izvjestaj nego AI, a medju njima i AI BiH.
a ko se time uopste reklamira...? opet ponovaljm posto ti nije jasno AI je proveo istrazivanje na svjetskom nivou, obrati paznju na ovo slovo I kod AI.

a sto se tice poredjenja sa federacijom poredi se jer ako je BiH jedna drzava iz dva dijela naravno da se uporedjuje jedan s drugim, ali opet tebi ocigledno smeta ako je RS manje korumpiranaJa ti jos jednom postavljam pitanje kako je navodno Amnesty International dosao do tacnih podataka o kolicini korupcije u Fed. BIH, BiH i RS? Zanima me tehnika? Ako ima podatke o vecini slucajeva zar nije pametno platiti AI da preda saznanja drzavi pa da se korupcija skrsi totalno? Gluposti. Amnesty International nema pojma.

Mimar
November 7th, 2006, 07:25 PM
:gaah: sta se desava ovdje i da nam nije thunderman il kako se god zvao dosao u posjeti

LordMarshall
November 7th, 2006, 08:21 PM
jebiga svaki put isto sranje

ama svaki thread upropastite. stavama je?

jeste hableci...