View Full Version : Dlaczego nie używacie miniaturek zdjęć ?
IVAZIKOV August 11th, 2006, 11:56 PM Witam
Zastanawia mnie, a odpowiedzi nie znalazłem na forum - dlaczego nie używacie miniaturek zdjęć ??
Na niektórych stronach Forum jest kilkanaście lub więcej dużych zdjęć.
Powoduje to długie wczytywanie strony ....... a co za tym idzie błędy - nie dokońca wczytane zdjęcia.
http://img79.imageshack.us/img79/219/miastoxxvm3.th.jpg (http://img79.imageshack.us/img79/219/miastoxxvm3.jpg)
^^
no i chyba wyglądają bardziej elegancko.
http://img160.imageshack.us/img160/1521/3033nn8.png
Christoff August 12th, 2006, 11:16 AM ciezkie pytanie :)
ja osobiscie nie lubie uzywac miniaturek gdyz:
- na miniaturce nie widac czy zdjecie jest interesujace czy tez nie, dlatego kwestia losowa pozostaje czy osoba ogladajaca forum obejrzy bardziej czy mniej interesujaca fotke
- najbardziej interesujace miniaturki to te, ktore maja duzo wyraznie zarysowane ksztaly, i 2-3 wyraznie zaznaczone kolory, w taki najczesciej klikaja ludzie - a niekoniecznie wlasnie to zdjecie jest godne obejrzenia
- uzywanie miniaturek stwarza pokuse wrzucania bardzo duzej ilosci zdjec, co w rzeczywistosci powoduje ze spada ogladalonosc poszczegolnych fotek :)
oczywiscie niewatpliwym plusem jest mala wielkosc miniatur co powoduje znacznie plynniejsze dzialanie forum, jednak moim zdaniem warto znalezc zloty srodek pomiedzy miniaturkami a pelnym zdjeciem i wrzucac zdjecia o okrojonej wielkosci, ale zaraz takie ktore mozna spokojnie obejrzec :)
pozdrawiam
nikmin August 12th, 2006, 01:05 PM wrzucanie fotek w orginalnych rozmiarach jest o tyle tez lepsze ze mozna zapisac sobie stronke w calosci 2 ruchami, wywalic kilka niepotrzebnych rzeczy i ma sie gotowy pokaz slajdow , nawet niezbyt interesujacych nas okolic, pojedynczych fot z takich miejsc zapisywac by mi sie nie chcialo
Frater M.:M.: August 12th, 2006, 02:35 PM Ja zdecydowanie mówię miniaturkom nie, to tylko dodatkowe utrudnienie, jeśli chce się szybko przejrzeć wątek ze zdjęciami. Jeśli zdjęcia wydają się być ciekawe, to w przypadku miniaturek trzeba się naklikać jak głupi, żeby zobaczyć każde z nich, a czas płynie, płynie, płynie... Miniaturki sprawdzały się w czasach, kiedy połączenia z internetem były wolne i ściąganie wszystkich zdjęć na raz zajmowało wieki. Dziś chyba prawie każy z nas (z wyjątkiem biedaków wiszących na GPRSie) ma na tyle szybkie łącze, żeby ściągnąć na raz zdjęcia w dużym rozmiarze. Wtedy, nieciekawe można szybko przewinąć, a ładne chwilę kontemplować..
Fr. M
ChrisPL August 12th, 2006, 03:15 PM wchodze w tematy, ktore mnie interesuja, wiec licze sie z tym, ze beda tam zdjecia tego, czego dotyczy dany topik. Nie chce mi sie jeszcze klikac w kazde zdjecie, by sie mu przyjrzec. Jezeli strona dlugo sie laduje (oczywiscie w granicach rozsadku), to otwieram nowa zakladke i chodze sobie po innych stronach internetowych (lub wapowych) ;)
Tomaso August 14th, 2006, 10:12 AM Gdyby wszyscy wrzucali zdjęcia w rozdzielczosci max 800x600 to nie byłoby kłopotów z ładowaniem stron.
MAR_tm August 14th, 2006, 10:29 AM ciezkie pytanie :)
nie ciężkie, zasadne tak samo jak pytanie, dlaczego ruszasz z 1 biegu a nie z 5
Gdyby wszyscy wrzucali zdjęcia w rozdzielczosci max 800x600 to nie byłoby kłopotów z ładowaniem stron.
tak, teraz popularnym jest (nie wiem, moda?) wrzucanie z komórek albo wprost z aparatów bez resajzingu zdjęć w rozdziałkach powyżej 1248... :sleepy:
Tomaso August 14th, 2006, 10:44 AM nie ciężkie, zasadne tak samo jak pytanie, dlaczego ruszasz z 1 biegu a nie z 5
tak, teraz popularnym jest (nie wiem, moda?) wrzucanie z komórek albo wprost z aparatów bez resajzingu zdjęć w rozdziałkach powyżej 1248... :sleepy:
Zdjęcia z komórek to wogóle porażka!
Z tych, które widziałem na FPW tylko kilka nadawało się do oglądania, a bez zmniejszenia to rzeczywiscie porażka całkowita.
ChrisPL August 14th, 2006, 03:20 PM ja zawsze staram sie wrzucac zdjecia w formacie 800x600, takie sa najlepsze i nie rozjezdza sie przy nich strona (przynajmniej przy ustawieniu ekranu 1024 x 768 << najpopularniejszym) :)
subs August 14th, 2006, 03:26 PM często jak wątek jest obszerny w foty zostawiam sobie czas na załadowanie wszystkich fot, w momencie kiedy mam miniaturki szlak mnie trafia.
co do tego konkretnie przykładu:
(miniaturka na początku wątku)
właśnie tak jest najczęściej, ludzie robią mini a po kliknięciu trzeba czekać "10 minut" na załodowanie ogroooomnego obrazka - tak jak tu 1600 px szerokości
To forum powinno się oglądać jak fotoblogi.
Wstawiajmy poprostu 800x600 i nie bawmy się w kolejne utrudnienia w zwiedzaniu :)
Jeśli mogę tu cokolwiek zasugerować, a wręcz prosić! ;)
MAR_tm August 14th, 2006, 03:46 PM co do tego konkretnie przykładu:
(miniaturka na początku wątku)
właśnie tak jest najczęściej, ludzie robią mini a po kliknięciu trzeba czekać "10 minut" na załodowanie ogroooomnego obrazka - tak jak tu 1600 px szerokości
ooooooo tak, człowieka krew zalewa, nijak to obejrzeć na monitorze i czesto jest to zupełnie co innego niż wydaje się byćw wersji 100x80 pxl ;]]]]]]]
filosss August 28th, 2006, 09:54 AM Hm wg mnie miniaturki nie sa wygodne...
Otwieram naraz po kilka stron forum i po chwili mam wszystko. A z miniaturkami musialbym kazde zdjecie oddzielnie otwierac. Za duzo zachodu...
Co innego jak przeglada sie forum na wolniejszym necie... Ma to zapewne swoje plusy... Ja jednak miniaturkom mówię zdecydowane NIE
Castle_Bravo August 28th, 2006, 08:07 PM Zgadzam sie z przedmowca.
Oprocz tego dodam jeszcze ze jest to forum w duzej czesci poswiecone fotografii, i troche glupio byloby otwierac po sto zakladek, by obejerzec kazde zdjecie, choc moge zrozumiec ze na modemie nie da sie ogladac SSC (szczegolnie tematow z duza iloscia fot).
IVAZIKOV August 29th, 2006, 12:30 AM Dziękuję za odpowiedzi :)
Muszę przyznać Wam rację
Na tym Forum miniaturki odpadają.
(Chyba że okazjonalne wstawienie zdjęć SHQ - wtedy można sie nimi posłużyć)
Zdziwiło mnie wstawianie pełnowymiarowych zdjęć, swego czasu prowadziłem forum z dużą ilościa zdjęć (z dużo większa ilością fotografii) i tam ustaliliśmy nakaz miniatur.
W forach z dużą ilością 'dużoformatowych' zdjęć miniaturki są wskazane
Ale to forum się różni od pozostałych :)
Na tym Forum miniaturki zdecydowanie odpadają.
:)
zonc September 10th, 2006, 12:00 AM Brawo za rozsadna decyzje :) Przekonaj do tego tylko naszgo kolege MARTA BDG :) On daje tylko te wypierdki ;\
broker September 10th, 2006, 03:14 PM Gdyby wszyscy wrzucali zdjęcia w rozdzielczosci max 800x600 to nie byłoby kłopotów z ładowaniem stron.
proste rozwiazanie problemu. niektorym ciezko na to wpasc wiec trzeba robic maly opr za kazdym razem jak ktos wrzuci jakiegos giganta.
najgorzej, ze niektorzy nie znaja funkcji edit i jak strzela mamuta to pomimo uwag nie poprawiaja tego.
|
|