View Full Version : [Slovakia] Motorways
Qwert January 4th, 2010, 09:32 PM to rovno mozeme zrusit diskusiu, lebo ta neovplyvni ani dalsie veci. mozno by sme mali pisat len kladne veci, nic nekritizovat alebo len naoko. okrem toho definovane priority su pekna vec, ale stale nie je uzavrete PPP1, PPP3 nie je ani podpisane, eurofondy sa ledva cerpaju, nevieme ake a kedy bude myto do 3,5 ton, nevieme ako pojde a kedy bude D4.
Povedal som že dosť, tak dosť, sú aj iné fóra, prípadne si založ blog alebo začni prispievať na blizsienaokolo.com, je to na tebe. Tu o tom ale stačilo.
si majster zahovarania, ani sa necudujem ze ta obvinili ze dozeras na diskusiu "zhora". nebud alibista, vyjadri nazor, bude 40.000 intenzita alebo nie ?
Ja som nikdy netvrdil, že pod Strečnom sú 40-tisícové intenzity. Podľa mňa tohotoročné sčítanie dopravy ukáže, že sú nižšie, ale neviem o koľko a nebudem teraz strielať čísla od brucha. Jediné, čoho sa môžem chytiť je to, že v roku 2005 boli medzi ZA a MT intenzity od niečo viac než 22 000 do takmer 24 000 áut za deň.
http://web.archive.org/web/20080306072400/www.highways.sk/other/intensity2005.html
Ved, ale ked tak ohovarate tunel Visnove - Dubna Skala, ako by podla vas mala ist teda dialnica, mate lepsie riesenie ako spojit uz existujucu dialnicu D1 aby bola dokoncena, alebo ju proste nechame tak a vykasleme sa na nu?
To tu už bolo veľakrát preberané a zistili sme, že k zhode nedospejeme.
gmbh January 4th, 2010, 09:37 PM ohovaranie sa deje poza chrbat, my to hovorime otvorene.
...alebo ju proste nechame tak a vykasleme sa na nu?
nie, vykaslat sa treba na tento balik PPP a postavit to z eurofondov aj ked to bude o nieco neskor. vsetky tie hlupe analyzy porovnavali PPP so stavom ze 30 rokov sa to nepostavi. vedeli preco lebo keby namiesto 30 rokov pocitali 3 roky tak to prospech PPP nemoze vyjst.
mimochodom v Sk terennych podmienkach je normalne ze postavia nesuvisle useky na lahsom reliefe a neskor sa pospajaju. ked to tak fungovalo desiatky rokov tak toto uz nehra rolu.
gmbh January 4th, 2010, 09:41 PM Povedal som že dosť, tak dosť, sú aj iné fóra, prípadne si založ blog alebo začni prispievať na blizsienaokolo.com, je to na tebe. Tu o tom ale stačilo.
toto si vyprosim, pokial sa bavime slusne tak je to nasa vec.
Qwert January 4th, 2010, 09:47 PM toto si vyprosim, pokial sa bavime slusne tak je to nasa vec.
Nie pokiaľ sa tým zahltí x strán threadu, ktorý nie je len o tom. Bol to v podstate flame. Nezakazujem ti sem prispievať, ale už bolo dosť debaty sever versus juh;). Nič zásadne nové sa o tom už aj tak nedá povedať. Bol by som rád, keby sme túto vec uzavreli a namiesto diskusie o čom sa má diskutovať, by sme začali normálnu on-topic diskusiu, ktorá do tohto threadu patrí a ktorá nebude o severe a juhu:cheers:.
gmbh January 4th, 2010, 10:12 PM tak vymaz/vymoderuj vylevy a napadanie. potom to bude len vymena nazorov a ked sa zaplni vela stran je len dokaz ze tema je zaujimava. moderator je od toho, zakazovanie tem sa vola cenzura. neviem co je "on topic" ked to nebude o severe a juhu, cela vystavba teraz a najmenej 10 dalsich rokov sa toci okolo toho, je prirodzene ze si navzajom porovnavame useky. to sa mame bavit o R8 a pod., len pridavat fotky alebo to ma byt stavbarske forum o betone a pilieroch ? naozaj nechapem.
alebo nech je dalsia tema -ako su bezne inde-, kde budu prispevky kde sa co a kedy zahaji/otvori a dalsie oficialne veci aj s fotkami, citacie z tlace a pod.
Qwert January 4th, 2010, 10:33 PM tak vymaz/vymoderuj vylevy a napadanie. potom to bude len vymena nazorov a ked sa zaplni vela stran je len dokaz ze tema je zaujimava. moderator je od toho, zakazovanie tem sa vola cenzura. neviem co je "on topic" ked to nebude o severe a juhu, cela vystavba teraz a najmenej 10 dalsich rokov sa toci okolo toho, je prirodzene ze si navzajom porovnavame useky. to sa mame bavit o R8 a pod., len pridavat fotky alebo to ma byt stavbarske forum o betone a pilieroch ? naozaj nechapem.
Môžme diskutovať o hociktorej diaľnici či rýchlostnej ceste, ale nebudeme už ďalej diskutovať o výhodách a nevýhodách severnej či južnej trasy, ani ich vzájomne porovnávať. Kto má záujem nájde ich porovnanie minimálne na 20 stranách:nuts:. Dá sa to nazvať cenzúrou, ale pre zbavenie tohoto threadu tej zahlcujúcej diskusie je to nevyhnutné. K tejto téme som v tomto threade dohovoril, ak máš ďalšie otázky tak cez PM.
alebo nech je dalsia tema -ako su bezne inde-, kde budu prispevky kde sa co a kedy zahaji/otvori a dalsie oficialne veci aj s fotkami, citacie z tlace a pod.
Presne o tom má byť tento thread, skús si ho prečítať od začiatku, nevidím dôvod zakladať iný.
Vieš čo, hneď začneme. Takže čo má byť dokončené v roku 2010. Je to v angličtine, nechce sa mi to prekladať:
This is what should be put in use in 2010. Majority of it before the general elections in July of course:D.
2x2
D1 Sverepec - Vrtižer, 9.6 km
D1 Studenec - Beharovce, 3.5 km
D1 Svinia - Prešov West, 8 km
D4 Interchange Stupava South, 3.2 km
R1 Lehôtka pod Brehmi - Šášovské Podhradie, 8.4 km
Together: 32.7 km
2x1
D1 Jablonov - Studenec, 5.8 km
R3 Bypass of Trstená, 2nd part, 4.8 km
R3 Bypass of Horná Štubňa, 4.3 km
R4 Bypass of Svidník, 4.6 km
Together: 19.5 km
Source in Slovak: http://spravy.pravda.sk/v-tomto-roku-ma-pribudnut-52-km-dialnic-a-rychlociest-fhx-/sk_ekonomika.asp?c=A100103_133608_sk_ekonomika_p01
metropoly_sk January 4th, 2010, 11:34 PM Nech sa paci PETICNY HAROK !!!
http://www.profivodic.sk/files/PETICNA_LISTINA.pdf
http://www.metropoly.sk/mambots/content/fboxbot/thumbs/peticiamyto_400x560_a4471797e6ea1eb6caba9962c2f95fc1.jpg
gmbh January 5th, 2010, 09:59 AM osobne budem pisat to co uznam za vhodne. mne nikto rozkazovat nebude. a nebudu to citacie z tlace, to si kazdy moze precitat v novinach.
Nech sa paci PETICNY HAROK !!!
body 2) a 3) su podla mna opravnene poziadavky ale 1) a 4) je prehnane. danovy system je dobry lebo preferuje spotrebu a nie pracu.
cico January 5th, 2010, 10:09 AM Môžme diskutovať o hociktorej diaľnici či rýchlostnej ceste, ale nebudeme už ďalej diskutovať o výhodách a nevýhodách severnej či južnej trasy, ani ich vzájomne porovnávať. Kto má záujem nájde ich porovnanie minimálne na 20 stranách:nuts:. Dá sa to nazvať cenzúrou, ale pre zbavenie tohoto threadu tej zahlcujúcej diskusie je to nevyhnutné. K tejto téme som v tomto threade dohovoril, ak máš ďalšie otázky tak cez PM.
Pred uzatvorenim velmi dolezitej diskusie len uvedme o com je PPP:
6mld su naklady
urok 6% predpoklad - pretoze nikto nema gule ho zverejnit
30 rokov splacania
urok 10,8 mld
za 30 rokov zaplatime 6mld + 10.8mld = 16.8mld eur (506,1mld Sk)
na SVK je pracujucich v sukromnej sfere 542 000 ludkov (statnych neratame kedze su financovani z dani)
16 800 000 000 / 542 000 = 33 996 eur (temer 1 000 000 Sk) na hlavu :nuts:
momentalne je statny verejny dlh okolo 23mld eur
kaxno January 5th, 2010, 10:37 AM A to je prave princip "vodzubu" PPP. Preniest aktualne vydavky do buducnosti. Postavit dialnicu teraz, ale to ako (a ci vobec) sa zaplati nechat na buduce garnitury. Ono ten urok 10,8 mld € by sa zaplatil tak ci tak, aj keby si tie peniaze pozicia stat, problem by bol, ze by bol premietnuty v schodkoch za obdobie vystavby (3 - 4 roky, kedze dialnicu treba vyplatit hned). Co by porusilo pravidla paktu stability a rastu, podmienky vyuzivania € a vyustilo by do mastnej pokuty. Kedze nie sme FR a D, museli by sme ju asi aj zaplatit.
Co hlasuje v prospech eurofondov, je to, ze potreba statnych penazi je len doplnkova (zalezi podla typu fondu a konkretneho projektu) a kludne by mohla byt len na urovni 20% (cize cca 2 mld € / 60 mld exSKK). Ked sa tato rozrata za dobu 3-4 roky, je to cca 0,5 mld € rocne, co je 15 miliard exSKK. Co je koniec koncov rovnaka suma, ako bude rocna splatka za PPP. Nehovoriac o tom, ze v nakladoch na udrzbu a samotnu vystavbu sa da vselico skryt a tym padom je stavba drahsia, ako by bola pri vystavbe z fondov EU (nerobim si sice iluzie ani tu, ale predsa len su kontrolovane doslednejsie ako "vytendrovane" useky od naseho stavebneho dream teamu.). Staci sa pozriet na stavebne naklady PPP projektu na R1, kde len stavba + udrzba (bez urokov) stoji viac ako rovinata AT dialnica v betone (A6).
V tomto suhlasim s gmbh, ohladom PPP treba diskutovat a zvazovat vsetky varianty. PPP nie je vseliek, na SK toho postavit treba strasne vela a rychlo, ale nie za cenu takehoto "bacovania".
A naviac, to co je u nas, nie je PPP, ale dodavatelsky uver. PPP by bolo, keby si prevadzkovatel splaca dialnicu len z vybrateho myta, na SVOJE podnikatelske riziko. Stylom, my (stat) ti dame moznost postavit cestu, ty ju postavis a uz na nej zarabas.
hraby January 5th, 2010, 10:51 AM Pred uzatvorenim velmi dolezitej diskusie len uvedme o com je PPP:
6mld su naklady
30 rokov splacania
urok 10,8 mld
na SVK je pracujucich v sukromnej sfere 542 000 ludkov (statnych neratame kedze su financovani z dani)
konecne seriozny nazor!!!
Qwert January 5th, 2010, 12:37 PM osobne budem pisat to co uznam za vhodne. mne nikto rozkazovat nebude. a nebudu to citacie z tlace, to si kazdy moze precitat v novinach.
PM
Pred uzatvorenim velmi dolezitej diskusie len uvedme o com je PPP:
6mld su naklady
30 rokov splacania
urok 10,8 mld
Ja som neuzavrel diskusiu o PPP, ale diskusiu sever proti juhu, to je trochu rozdiel:cheers:.
Vtip je v tom, že PPP splátky naplno dopadnú nie na vládu, ktorá vzíde z volieb v roku 2010 a ktorú bude pravdepodobne zostavovať Fico, ale naplno si to zlízne až vláda v období 2014-2018, kde už Fico asi nebude. Pre ďalšie vlády do už také strašné nebude, za predpokladu, že sa dostatočne zvýšia príjmy do štátneho rozpočtu, ale aj tak to bude celkom pekná položka.
gmbh January 5th, 2010, 01:35 PM PPP vlastne deformuje statistiku dlhu/hdp, vlani bol dlh SK na urovni okolo 30% hdp a tento rok ma vzrast na uroven 40%.
hdp je okolo 1.800-2.000 mld. SK tj. vyse 60 mld. € (opravte ma ked sa mylim)
potom je tych 17 mld. € dlh navysenie o vyse 25% hdp ci sa to oficialne pripocita alebo nie. je to vlastne sofistikovany podvod. ak bude smer vo vlade nadalej tak to nebude jedine zadlzovanie. vela krajin zvladne aj 80% dlh ale to nie je pripad nasej zranitelnej ekonomiky. to nejde o to ci to stat dokaze splatit ale ze sa znizia ratingy SK a tym padom splacanie celeho dlhu sa predrazi. vid. madarsko.
kaxno January 5th, 2010, 03:32 PM PPP vlastne deformuje statistiku dlhu/hdp, vlani bol dlh SK na urovni okolo 30% hdp a tento rok ma vzrast na uroven 40%.
hdp je okolo 1.800-2.000 mld. SK tj. vyse 60 mld. € (opravte ma ked sa mylim)
potom je tych 17 mld. € dlh navysenie o vyse 25% hdp ci sa to oficialne pripocita alebo nie. je to vlastne sofistikovany podvod. ak bude smer vo vlade nadalej tak to nebude jedine zadlzovanie. vela krajin zvladne aj 80% dlh ale to nie je pripad nasej zranitelnej ekonomiky. to nejde o to ci to stat dokaze splatit ale ze sa znizia ratingy SK a tym padom splacanie celeho dlhu sa predrazi. vid. madarsko.
Tak tak, PPP je velmi sikovny nastroj, ako preniest statny dlh, do dlhu sukromneho. Kedysi tu bol variant, ze bude vystavba dialnic financovana skrz statne pokladnicne poukazky (dlhopisy), ktore budu mat stredno-/dlho-dobu splatnost a tieto budu nakupovat DSS ako krytie konzervativneho fondu (100% garancia vyplatenych penazi). Tymto sa vlastne ludia zlozia na vystavbu dialnic, stat si pozicia od vlastnych ludi, ti to maju kryte a zaroven vyuzivaju efekty "svojich penazi". Problem bol, ze emitovanie poukazok => narast statneho dlhu. Tu neslo ani tak o tu neufinancovatelnost a ratingy ako o dohlad a kriteria EU. Takze sa od toho upustilo.
Je vsak mozne, ze DSS budu davat peniaze do fondov, ktore budu realne kryt vystavbu dialnic (konzorcium bank vytvori invest fond). Samozrejme, nebude taky vynosny (banka si necha marzu), ale bude aspon garantovany (kedze sprostredkovane dostava peniaze od statu).
Ja som vzdy vravel, ze dialnice sa mali postavit uz davno, aj za cenu vyssieho zadlzenia, ich prospech (aj ked tazko meratelny) na celkovy ekonomicky progres by bol znacny (keby bola hotova dialnica do KE uz za Meciara, mohol byt aj prisun investicii za Dzurindu o inom a hlavne inak regionalne deleny). V tomto sme prepiskli sancu.
Na druhej strane, za Meciara sa stavali dialnice za pozicky s 25% urocenim, co bola ek. samovrazda a Dzurinda nemal inu sancu, ako vystavbu stopnut (spomalit).
PPP je jedna z variant, co sa mne nepaci, ze sa berie ako vseliek (postavime vsetko, naraz, cez PPP) ... to ze budu naklady na splatky PPP 2x take ako cela rozpoctova kapitola MDPaT je uz ina vec. A to vravime len o 3 och Ficovych balikoch PPP. A to zdaleka nie je vsetko, co SK potrebuje.
A miliardy z eurofondov budu dalej prepadat, bo nebudeme mat na spoluucast + na tie projekty uplne kasleme ... ach jaj :(
Qwert January 5th, 2010, 06:14 PM Tak tak, PPP je velmi sikovny nastroj, ako preniest statny dlh, do dlhu sukromneho. Kedysi tu bol variant, ze bude vystavba dialnic financovana skrz statne pokladnicne poukazky (dlhopisy), ktore budu mat stredno-/dlho-dobu splatnost a tieto budu nakupovat DSS ako krytie konzervativneho fondu (100% garancia vyplatenych penazi). Tymto sa vlastne ludia zlozia na vystavbu dialnic, stat si pozicia od vlastnych ludi, ti to maju kryte a zaroven vyuzivaju efekty "svojich penazi". Problem bol, ze emitovanie poukazok => narast statneho dlhu. Tu neslo ani tak o tu neufinancovatelnost a ratingy ako o dohlad a kriteria EU. Takze sa od toho upustilo.
Je vsak mozne, ze DSS budu davat peniaze do fondov, ktore budu realne kryt vystavbu dialnic (konzorcium bank vytvori invest fond). Samozrejme, nebude taky vynosny (banka si necha marzu), ale bude aspon garantovany (kedze sprostredkovane dostava peniaze od statu).
Ja som vzdy vravel, ze dialnice sa mali postavit uz davno, aj za cenu vyssieho zadlzenia, ich prospech (aj ked tazko meratelny) na celkovy ekonomicky progres by bol znacny (keby bola hotova dialnica do KE uz za Meciara, mohol byt aj prisun investicii za Dzurindu o inom a hlavne inak regionalne deleny). V tomto sme prepiskli sancu.
Na druhej strane, za Meciara sa stavali dialnice za pozicky s 25% urocenim, co bola ek. samovrazda a Dzurinda nemal inu sancu, ako vystavbu stopnut (spomalit).
PPP je jedna z variant, co sa mne nepaci, ze sa berie ako vseliek (postavime vsetko, naraz, cez PPP) ... to ze budu naklady na splatky PPP 2x take ako cela rozpoctova kapitola MDPaT je uz ina vec. A to vravime len o 3 och Ficovych balikoch PPP. A to zdaleka nie je vsetko, co SK potrebuje.
A miliardy z eurofondov budu dalej prepadat, bo nebudeme mat na spoluucast + na tie projekty uplne kasleme ... ach jaj :(
Uvažuje sa ešte o PPP na D4, ale tam by sa to malo zaplatiť z mýta, tiež sa hovorilo o R7 pri Bratislave, tam by to snáď mohlo byť z mýta tiež a o R2 TN - Nováky, nakoľko by sa tento úsek zaplatil z mýta to neviem, ale ak sa nejaký úsek sám zaplatí, tak nevidím problém v tom, stavať cez PPP. Ak sa nezaplatí, tak už treba poriadne rozmýšľať o tom, či sa to oplatí.
Ak by som mal zhodnotiť PPP, tak druhý balík sa už stavia, čiže tam už niet o čom. Prvý balík, teda chýbajúce úseky D1 od MT po PO, bude veľmi silno pretláčaný, keďže sú v ňom zainteresované domáce firmy, takže ak sa nič nepredvídané nestane, pravdepodobne dôjde k finančnému uzatvoreniu a bude sa stavať (už prebiehajú prípravné práce).
Tretí balík je ešte otázny. Keď som si pozeral cenu úsekov, ktoré ho tvoria z roku 2006, tak to vychádzalo takmer 40 miliárd korún, čo je zľahka nad možnosti financovania z eurofondov. Na diaľnice je v OP Doprava vyčlenených totiž len 1,144 miliardy eur, teda zhruba 34,5 miliardy korún a to zahŕňa aj spoluúčasť štátu. Od roku 2014 sa začne ďalšie programové obdobie, takže asi jedinou možnosťou ako to postaviť z eurofondov je stavať to cez dve obdobia, v tom prípade by to bolo hotové najskôr v roku 2015, skôr ale 2016.
Tu je celkom zaujímavý link, čo sa týka eurofondov: http://www.euractiv.sk/doprava
i15 January 5th, 2010, 06:54 PM Qwert, informacia o PPP na R2 nie je nicim podlozena :)
Vyhodne to moze byt len na miestach s vysokou premavkou a prijatelnymi nakladmi, cize hlavne okolie BA (D4, R7).
i_love_ikarus January 5th, 2010, 08:18 PM http://tv.sme.sk/v/13438/myto-nema-porodne-bolesti-je-to-chaos.html
metropoly_sk January 5th, 2010, 10:50 PM Qwert, informacia o PPP na R2 nie je nicim podlozena :)
Vyhodne to moze byt len na miestach s vysokou premavkou a prijatelnymi nakladmi, cize hlavne okolie BA (D4, R7).
nezabudaj na R2 okolo KE.... hlavne na JUHU a juhozapade mesta bude myslim dost plna ...
i15 January 5th, 2010, 11:02 PM nezabudaj na R2 okolo KE.... hlavne na JUHU a juhozapade mesta bude myslim dost plna ...
To je diskutabilne. Cim vacsie mesto, tym viac aut smeruje DO neho a nie OKOLO neho. Dalo by sa este uvazovat nad PPP v useku R2 Soroska - Kosice (kvoli nizsim nakladom a perspektivnemu rastu premavky), ale tam je zase problem v kvalitnej ceste I/50, na ktorej asi zostane dost premavky.
Phill January 6th, 2010, 12:04 AM dovolím si dať sem zopár fotos diaľnice D1 v Bratislave na Einsteinovej ulici. Síce už je nejaký ten rôčik hotová...
4.1.
http://galeria.vystavba.info/d/18587-1/P1010168_01.JPG
http://galeria.vystavba.info/d/18590-1/P1010165_01.JPG
http://galeria.vystavba.info/d/18592-1/P1010166_01.JPG
http://galeria.vystavba.info/d/18594-1/P1010163_01.JPG
http://galeria.vystavba.info/d/18596-1/P1010156_01.JPG
http://galeria.vystavba.info/d/18598-1/P1010153_01.JPG
ak bude pekné počasie, tak skočím na bike pofotiť diaľničnú križovatku na D2 pri Stupave
edit. niekde som kedysi dávno čítal, že na tejto petržalskej diaľnici je použitý nejaký špeci povrch, ktorý je údajne tichší... :dunno:
wuane January 6th, 2010, 12:53 AM ^^ja som raz brigadoval na scitani intenzit dopravy.Sme sedeli s chlapikom co chodi so zametacim autom v odstavenom aute na krajnici pri Avione,a ratali sme.
On vravel,ze koli Einsteinovej museli kupit nejake specielne auto,lebo ze ta cesta ma take male drazky,ktore treba udrziavat nezanesene,a su tam prave pre tu znizenu hlucnost. Mozno som to tu uz vravel.
seem January 6th, 2010, 08:51 AM Na Slovenskej diaľničnej sieti máme použitý hlavne jeden špeciálny povrch-Asfalt.. :lol:
:ohno:
kaxno January 6th, 2010, 11:19 AM Na Slovenskej diaľničnej sieti máme použitý hlavne jeden špeciálny povrch-Asfalt.. :lol:
Nie, na useku D1 cez Petrzalku je vazne pouzity specialny asfalt, krasne to pocut pri prechode z Pristavneho mosta na tu novu cast, uplne sa zmeni zvukova stopa valiveho odporu od pneumatik.
Nido January 6th, 2010, 02:13 PM Presne tak, na useku D1 Viedenska cesta - Pristavny most je pouzity drenazny asfaltovy koberec:
"Drenážny asfaltový koberec (AKD) je vysoko medzerovitá obrusná vrstva, schopná odvádzat zrážkovú vodu a znižovat hlucnost premávky. Asfaltová zmes AKD je zložená zo zmesi kameniva, ktorá vykazuje vysoký obsah medzier. Medzery sú navzájom prepojené, cím sa zníži hluk spôsobený premávkou a povrchová voda môže odtiect vo vrstve. Vlastnost rýchlo odvádzat zrážkovú vodu zaraduje AKD medzi vrstvy vhodné aj z hladiska bezpecnosti cestnej premávky."
zdroj:
http://www.ssc.sk/files/documents/technicke-predpisy/tkp/tkp%206.1.pdf
este doplnim:
Asfaltový koberec drenážny
Asfaltový koberec drenážny (AKD) je asfaltová zmes s vysokou medzerovitosťou, schopná odvádzať zrážkovú vodu a znižovať hlučnosť jazdy vozidiel. AKD je určený do obrusných vrstiev cestných a diaľničných vozoviek. Voda ním preteká ako drenážou a po nepriepustnom podklade steká na okraj vozovky. Jeho veľkou výhodou je výrazné zlepšenie protišmykových vlastností vrátane obmedzenia aquaplaningu.
Dokonalá funkčnosť vrstvy z asfaltového drenážneho koberca sa zabezpečí dokonalým udržiavaním vozovky. Na odstraňovanie snehu sa odporúča používať radlice s gumeným ostrím. Zjazdnosť v zimnom období sa dosiahne použitím inertných materiálov, a to ťaženého alebo drveného piesku, ktorý obsahuje max. 2 % odplaviteľných častíc. Po zimnom období treba obnoviť drenážnu schopnosť úpravy vystriekaním tlakovou vodou. Aby sa zabezpečil dobrý odtok vody, krajnice sa musia udržiavať tak, aby ich výška neprevyšovala povrch podkladovej vrstvy AKD.
Pri realizácii AKD v mestských podmienkach treba venovať väčšiu pozornosť detailu napojenia hrany komunikácie a priľahlého chodníka.
Výhodou drenážnych asfaltových kobercov je aj ich schopnosť znížiť hladinu hluku. Zahraničné pramene uvádzajú, že v porovnaní s bežne realizovanými krytmi z asfaltového betónu sa pri použití drenážnych kobercov do obrusnej vrstvy konštrukcie vozovky znížil hluk o 3 až 5 dB.
Kryty s veľkou medzerovitosťou s otvorenými medzerami môžu hluk čiastočne pohlcovať. Sú schopné tlmiť aj hluk, ktorý spôsobujú jednotlivé časti vozidla ešte pred tým, než ho odrazia. Zníženie celkovej hranice hluku na komunikácii sa prejavuje najmä v oblasti jazdných rýchlostí nad 70 km/h, kde je rozhodujúci podiel hluku z odvaľovania kolies na celkovej hlučnosti. Množstvo pohltenej zvukovej energie je približne úmerné súčinu hrúbky obrusnej vrstvy a objemu medzier. Pohlcovanie zvuku je však možné, iba ak sú vzduchové medzery prístupné z povrchu vozovky.
prof. Ing. Ivan Gschwendt, DrSc.
ASB 1-2/2005
Phill January 6th, 2010, 03:38 PM Na Slovenskej diaľničnej sieti máme použitý hlavne jeden špeciálny povrch-Asfalt.. :lol:
na D2 v BA - Lamačská ako je výjazd zo Sitiny smerom na Záhorie je betónový povrch. Taktiež v každom tunely musí byť betón a nie asfalt. Je to vraj na ochranu pred účinkami požiarov. Inak ten betónový úsek je tam dosť krátky, asi po pumpu Slovnaft .. Práve ten úsek diaľnice považujem za najvydarenejší aký tu máme. Celkovo ako je to tam spravené - nájazdy, podjazdy, mosty...
seem January 6th, 2010, 04:27 PM na D2 v BA - Lamačská ako je výjazd zo Sitiny smerom na Záhorie je betónový povrch. Taktiež v každom tunely musí byť betón a nie asfalt. Je to vraj na ochranu pred účinkami požiarov. Inak ten betónový úsek je tam dosť krátky, asi po pumpu Slovnaft .. Práve ten úsek diaľnice považujem za najvydarenejší aký tu máme. Celkovo ako je to tam spravené - nájazdy, podjazdy, mosty...
Áno, máme nejaké úseky. Len som sa snažil poukázať na tú našu asfaltovú lobby. :ohno:
eminencia January 6th, 2010, 04:28 PM Na Slovenskej diaľničnej sieti máme použitý hlavne jeden špeciálny povrch-Asfalt.. :lol:
A aký povrch by si si teda predstavoval?
seem January 6th, 2010, 04:52 PM A aký povrch by si si teda predstavoval?
Diaľnice sa totiž nestavajú na 5 rokov..
Tak rozhodne na vačšine diaľničnej siete-
http://farm5.static.flickr.com/4035/4225231842_a6fb75a705_o.jpg
seem January 6th, 2010, 05:05 PM Ivachnová - Liptovský Mikuláš (http://sk.wikipedia.org/wiki/Dia%C4%BEnica_D1_(Slovensko)#Ivachnov.C3.A1_-_Liptovsk.C3.BD_Mikul.C3.A1.C5.A1)
Klik, klik na Wikipédiu
Úsek meria 14,332 kilometra a nachádza sa medzi mestami Ružomberok a Liptovský Mikuláš. Výstavba prebiehala od januára 1973 do decembra 1977 súčasne s výstavbou vodného diela Liptovská Mara. V smere na Košice boli vybudované odpočívadlá Ivachnová (v budúcnosti by malo byť aj v opačnom smere) a Čemice. Medzi nimi sa nachádza ešte veľké obojstranné odpočívadlo Dechtáre. Náklady na výstavbu úseku dosiahli hodnotu 241,3 milióna Kčs[12]. V rokoch 2005 až 2006 boli vybudované chýbajúce odbočovacie a pripájacie pruhy na odpočívadlo Dechtáre v celkovej dĺžke 1 006 metrov[13].
http://inlinethumb28.webshots.com/21851/2022107490103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2022107490103910071tfbbAP)
Aj keď dnes bolo zlé počasie na fotenie, rozhodol som sa že sem musím priniesť fotky z tohoto úseku, ktorý som už veľmi veľa krát prešiel. Aj keď pri D1 by sa to dalo u mňa počítať na niekoľko 1000 km.
http://inlinethumb44.webshots.com/34347/2720719130103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2720719130103910071IDCbEi)
http://inlinethumb29.webshots.com/36444/2383235470103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2383235470103910071lsHgTL)
http://inlinethumb18.webshots.com/37969/2779063990103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2779063990103910071evUxXb)
http://inlinethumb33.webshots.com/13536/2672660990103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2672660990103910071URgJSX)
http://inlinethumb48.webshots.com/44079/2170760080103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2170760080103910071AhmDie)
http://inlinethumb48.webshots.com/4143/2915015920103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2915015920103910071RdEPRY)
http://inlinethumb50.webshots.com/13041/2420908700103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2420908700103910071LLoLKs)
http://inlinethumb27.webshots.com/43098/2504972570103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2504972570103910071wXZjPR)
http://inlinethumb52.webshots.com/42803/2566031240103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2566031240103910071ARcEKo)
http://inlinethumb23.webshots.com/43926/2201046540103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2201046540103910071AYwtwC)
http://inlinethumb57.webshots.com/13944/2692591120103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2692591120103910071nUptEE)
http://inlinethumb50.webshots.com/45873/2995041510103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2995041510103910071aRAZcS)
http://inlinethumb05.webshots.com/26692/2798351050103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2798351050103910071lfSuVS)
http://inlinethumb08.webshots.com/45767/2027629660103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2027629660103910071avGVdu)
http://inlinethumb56.webshots.com/23543/2849745970103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2849745970103910071yysDlV)
http://inlinethumb26.webshots.com/45529/2848643980103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2848643980103910071rgtjcJ)
http://inlinethumb64.webshots.com/44991/2957206470103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2957206470103910071SKyjjf)
http://inlinethumb44.webshots.com/17003/2636487030103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2636487030103910071mxaRCw)
http://inlinethumb45.webshots.com/42924/2951726470103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2951726470103910071ouHmue)
http://inlinethumb28.webshots.com/44123/2702226390103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2702226390103910071pvVEhO)
http://inlinethumb32.webshots.com/12191/2145952920103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2145952920103910071LhIMkF)
http://inlinethumb45.webshots.com/44268/2809490260103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2809490260103910071pAlBdd)
eminencia January 6th, 2010, 09:45 PM Diaľnice sa totiž nestavajú na 5 rokov..
Tak rozhodne na vačšine diaľničnej siete-
Čakal som túto odpoveď, nedávno som išiel z Linzu do Viedne a už po prvej hodine ma išlo poraziť z toho neustáleho drkotania po tých špárach :nuts:, naozaj neexistuje lepšia alternatíva?? Nejaký bezšpárový betón alebo čosi...
kapibara January 6th, 2010, 09:50 PM Aj v Nemecku su to len betonove platne pozliepane a je to hrozne neprijemne.
seem January 6th, 2010, 10:15 PM Ja neviem, mne sa tie koľaje ktoré na asfalte za chvíľu vzniknú zdajú byť oveľa nepríjemnejšími.
napr. naša D2
http://fotky.sme.sk/foto/35754/dialnica-a-nebo?type=v&x=512&y=384
a ešte jeden zaujimavý článok z HN
http://hn.hnonline.sk/c1-22420440-dialnice-cakaju-na-betonovu-revoluciu
Národná diaľničná spoločnosť opäť hovorí, že nové cesty už nebudú iba z asfaltu.
Cesty čakajú na betón
Takmer všetky nové diaľnice budú z betónu – od Žiliny po Poprad, z Nitry do Zvolena, zo Zvolena do Košíc či na diaľnici do Poľska. Tak si predstavuje Národná diaľničná spoločnosť raketovú výstavbu diaľnic.
Diaľničiari chcú tento zámer dosiahnuť tým, že zmenia podmienky verejného obstarávania tak, aby "mäkšie" asfaltové cesty postupne nahradil cementobetón. Ten sa dnes využíva len v tuneloch, aj to len preto, lebo je to povinné a prikazujú to protipožiarne smernice. Pre betón totiž hovorí nielen jeho nehorľavosť, ale hlavne nižšie náklady na údržbu ciest.
"Dali sme si vypracovať štúdiu. Zadali sme to univerzitám a rôznym subjektom, aby sme mohli porovnávať. Naším zámerom je, aby sme mali porovnanie a exaktnú bázu, prečo to vôbec máme meniť. Chceme to zaradiť do tendrových podmienok, a to je pre nás podstatné. Máme záujem o to, aby sme využívali cementobetón, lebo sa nám to niekoľkonásobne vráti v prevádzke ako takej," povedal hovorca štátnej akciovky Marcel Jánošík.
Na Západe sa už stavia
Kritérií, ktoré môžu diaľničiari stanoviť pre výber asfaltového alebo betónového povrchu, je viacero. Napríklad rakúsky správca diaľnic, spoločnosť Asfinag, sa pre cementobetón rozhodne v prípade, ak cez vybraný úsek prejde denne aspoň osemtisíc ťažkých nákladných áut. Rovnaké kritérium využíva česká diaľničná spoločnosť Ředitelství silnic a dálnic.
Nemci zase vyberajú podľa cenových ponúk stavebných firiem. Na základe štúdií životnosti vypočítali, že betón je z dlhodobého hľadiska výhodnejší aj vtedy, keď je štvorcový meter tejto suroviny o 1,8 eura drahší ako asfalt. V tendri preto môže zvíťaziť betón, aj keď je jeho cena vyššia.
Jedna zo štúdií, ktoré si dala slovenská diaľničná spoločnosť spraviť, stanovila za hornú hranicu výhodnosti asfaltu 15-tisícovú intenzitu dopravy. Tu už pritom ide nielen o nákladné, ale o všetky autá. Podľa údajov o intenzite dopravy, toľko áut prejde počas dňa po veľkej časti už postavených úsekov diaľnice D1.
O výbere materiálov pre jednotlivé úseky chce rozhodnúť už v blízkom čase po tom, čo bude hotová analýza. Najväčšiu šancu na betónový povrch má zatiaľ pripravovaný tretí diaľničný pruh medzi Bratislavou a Trnavou. Úsek je zároveň dlhodobo najvyťaženejším, pričom ťažké nákladné autá môžu prechádzať len v pravom jazdnom pruhu. V prípade, že by sa diaľnica rozšírila, koľaje by sa začali tvoriť aj v novom pruhu.
Inde môže byť aj napriek vysokej intenzite premávky problém. Betónové diaľnice totiž nesmú prechádzať cez dlhšie mosty, ktorých bude viac napríklad na severe krajiny.
Firmy sa musia pripraviť
Keďže sa doteraz cesty pokrývali takmer výlučne asfaltom, našim firmám chýbajú skúsenosti a stroje. Potrebnou technológiou v súčasnosti disponujú len spoločnosti Inžinierske stavby a Skanska. Takzvaný finišer, teda strojové zariadenie na výstavbu betónových diaľnic, si chce kúpiť aj Doprastav. Betón mu dodáva dcérska spoločnosť TBG Doprastav.
"Momentálne spoločnosť TBG Doprastav nie je na výrobu cementobetónových vozoviek dostatočne kapacitne pripravená. V našom investičnom pláne je však obstaranie dostatočne výkonných miešacích zariadení, ktoré tento problém odstránia. Naša materská spoločnosť Doprastav má v investičnom pláne nákup finišera. My sa musíme technologicky pripraviť na to, aby sme ho mohli podľa potrieb zásobovať," hovorí výkonný riaditeľ spoločnosti TBG Doprastav Pavel Takáč.
V súvislosti s rozmachom stavebníctva sa stupňujú obavy z chýbajúcich stavebných materiálov a technologických kapacít. Subdodávatelia však tvrdia, že budú schopní zásobovať aj diaľnice.
"Cementárenský priemysel na Slovensku má dostatočné kapacity, ktoré pokryjú požiadavky slovenského trhu aj v prípade rozsiahlej výstavby cementobetónových vozoviek," povedala hovorkyňa spoločnosti Holcim Andrea Krajniaková.
Dodávatelia asfaltu sa zatiaľ o svoje trhy neobávajú. Diaľnice totiž tvoria len časť ich odbytísk. Rovnako však trvajú na výhodách svojho produktu.
"Tento súboj sa zvádza už roky a my opakovane zdôrazňujeme, že asfaltové vozovky majú aj dnes svoje výhody, ako napríklad jednoduchšiu obnovu vozovky alebo nižšie náklady na výstavbu. O svoje miesto na trhu sa preto neobávame," hovorí riaditeľ spoločnosti Slovasfalt Kamil Lysičan.
Čaká sa už dlhšie
O tom, že betónovým diaľniciam už "teoreticky" nestojí nič v ceste, hovoril Marcel Jánošík už pred dvomi rokmi. Odvtedy sa však nič nezmenilo. Diaľničiari naďalej zadávajú do projektovej dokumentácie betón len tam, kde musia. Teda v tuneloch, kde im to prikazujú bezpečnostné smernice Európskej únie. Asfalt je totiž horľavý a pri požiaroch v tuneloch stúpa teplota vozovky rýchlejšie a razantnejšie ako na vonkajších cestách. Príčinou tohto zaostávania sú podľa investičného riaditeľa diaľničnej spoločnosti Juraja Čermáka aj nedostatočné skúsenosti stavebných firiem.
Qwert January 6th, 2010, 10:37 PM Qwert, informacia o PPP na R2 nie je nicim podlozena :)
Viem, preto píšem, že sa o nej len hovorí.
napr. naša D2
http://fotky.sme.sk/foto/35754/dialnica-a-nebo?type=v&x=512&y=384
To na obrázku je skôr D1 BA - Senec pred "rozšírením."
J1mbo January 7th, 2010, 12:42 AM Čakal som túto odpoveď, nedávno som išiel z Linzu do Viedne a už po prvej hodine ma išlo poraziť z toho neustáleho drkotania po tých špárach :nuts:, naozaj neexistuje lepšia alternatíva?? Nejaký bezšpárový betón alebo čosi...
beton musi mat spari, lebo sa roztahuje a stahuje vzavislosti od tepla...preto sa v podstate pouziva asfalt na cesty
ale na druhej strane beton je ovela odolnejsi
Joey_T January 7th, 2010, 03:37 AM ^^ Neexistuje liaty betón? V tuneloch je tiež s medzerami kvôli tepelnej rozťažnosti? Nie som v tomto odborník, ale nezdalo sa mi, žeby tam nejaké medzery na ten nemecký spôsob boli.
Betón by mal mať päťkrát dlhšiu životnosť a pokiaľ viem, tak vozidlá na takejto vozovke sú hlučnejšie a pneumatiky sa vraj tiež rýchlejšie opotrebúvajú? Vie to niekto potvrdiť?
Nodes January 7th, 2010, 08:33 AM Je nejaky casovy harmonogram vystavby dalsich usekov D1v Presovskom kraji? Konkretne Janovce - Spissky Stvrtok a dalej na Jablonov.
i15 January 7th, 2010, 08:47 AM ^^ vsetky chybajuce useky D1 medzi PP a PO su sucastou 1.balika PPP. Ak vo februari dojde k jeho financnemu uzatvoreniu, prace sa rozbehnu na jar a termin uvedenia usekov do prevadzky je v roku 2012.
Nodes January 7th, 2010, 08:52 AM A co obchvat Presova?
seem January 7th, 2010, 08:59 AM ^^ Neexistuje liaty betón? V tuneloch je tiež s medzerami kvôli tepelnej rozťažnosti? Nie som v tomto odborník, ale nezdalo sa mi, žeby tam nejaké medzery na ten nemecký spôsob boli.
Betón by mal mať päťkrát dlhšiu životnosť a pokiaľ viem, tak vozidlá na takejto vozovke sú hlučnejšie a pneumatiky sa vraj tiež rýchlejšie opotrebúvajú? Vie to niekto potvrdiť?
Tie medzery sú aj v tuneloch.
Našiel som zopár zaujímavých článkov, tak vyberám z nich tie najpodstatnejšie informácie-
http://www.asb.sk/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/moderna-vystavba-betonovych-vozoviek-v-nemecku-3233.html
Úžitkové vlastnosti betónových krytov vozoviek
Drsnosť povrchu a hluk pneumatík a vozovky
Vo viacerých zahraničných výskumoch sa pomocou metódy CPX preukázalo, že vymývaný betón s maximálnym zrnom 8 mm je z hľadiska emisie hluku rovnako hodnotný ako drvový asfaltový mastix [8]. Namerané hodnoty z diaľnice Inntal A93 pri Kiefersfelden vybudovanej v roku 2004 potvrdili veľmi dobré hlukové a nekĺzavé vlastnosti povrchov z vymývaného betónu 0/8. Povrch sa skúmal v apríli 2005 takzvanou meracou metódou blízkeho poľa (merací príves hluku) na ich účinok znižujúci hluk (obr. 7).
Bolo evidentné, že frekvenčné zloženie vymývaného betónu (WB) a priľahlého drvového asfaltového mastixu 0/8 S (SMA) sa len nepatrne odlišujú. Znižovanie hluku vymývaného betónu sa tiež nachádza v rozmedzí SMA [12]. Merania tiež preukázali, že hluk znižujúci účinok povrchu vymývaného betónu je pre pneumatiky nákladných vozidiel výraznejší ako pre pneumatiky osobných vozidiel.
Výsledky nad úrovňou požiadaviek dosiahla aj drsnosť povrchu vozovky (modrá čiara) (obr. 8). Povrch betónu nespĺňal požiadavky len na úseku dlhom sto metrov. Dôvodom horšej kvality povrchu boli problémy s prístrojom počas jeho realizácie.
http://auto.server.sk/---servis-technicke-informacie-beton-myty-a-fakty--category-je-49-x-id-je-15449
Očami ekonóma
Počas 20 rokov využívania sú celkové náklady na betónové povrchy o 40 až 60 % nižšie oproti iným povrchom - aj po zohľadnení mierne vyšších vstupných nákladov. Pritom životnosť betónových povrchov je 40 až 60 rokov. V prípade opravy sa na danom úseku dá obnoviť doprava už po 12 hodinách od položenia povrchu. Nezanedbateľný je tiež fakt, že výroba materiálu pre stavbu ciest toho typu sa na 100 % pokryje z domácich surovín. Pri analýze sú však významné aj ďalšie efekty, ktoré prinášajú betónové povrchy. Možnosť rýchlej výmeny opotrebovaných asfaltových povrchov za betónové ponúka metóda nazývaná "white topping", ktorá pozostáva z nanesenia tenkej vrstvy betónu na porušené asfaltové cesty v priebehu 2 dní. Táto technológia je vhodná najmä na kruhové objazdy a križovatky. Betónové vozovky si nevyžadujú časté opravy, čo prispieva k plynulosti dopravy na komunikáciách.
Menej decibelov
Mýtus o veľkej hlučnosti už vyriešil moderný produkt "Flüsterbeton" (tichý betón). Exaktné merania ukázali, že jeho hlučnosť v porovnaní s asfaltovým povrchom je prakticky rovnaká, dokonca niekedy aj nižšia a vodiči často ani nezaregistrujú, že idú po betónovej vozovke (napríklad na úseku diaľnice z Viedne do Salzburgu, pred Viedňou od Grazu). Okrem tohto majú pneumatiky pri jazde po betónovej vozovke menší valivý odpor, čo sa odráža na úspore pohonných hmôt (5 - 7 %), a teda nižšej emisii výfukových plynov. Predlžuje sa i životnosť pneumatík. Pri zimnej údržbe vozoviek sa spotrebuje menšie množstvo posypových materiálov a soli. Ďalší uhol pohľadu: Využitie alternatívnych surovín (vysokopecná troska, energo sadrovec či elektrárenský popol) pri výrobe cementu šetrí prírodné zdroje. Betón je recyklovateľný a vyrába sa iba z domácich surovín. "Šedá energia", ktorú treba na jeho výrobu vynaložiť, je veľmi nízka v porovnaní s výrobou iných stavebných materiálov...
Plusy pre užívateľov
Je celkom prirodzené, že vodičov zaujímajú najmä výhody, ktoré pocítia za volantom. Ani týchto predností nie je málo. Medzi najdôležitejšie vlastnosti betónových povrchov patrí v prvom rade vysoká bezpečnosť vďaka tvarovej stálosti v priečnom i pozdĺžnom smere. Riziko aquaplaningu na mokrých vozovkách nie je, keďže sa netvoria "koľaje". Nepopierateľné sú priaznivé optické vlastnosti betónu: Pri jazde v noci svetlá farba odráža svetlo reflektorov podstatne lepšie než tmavý povrch a aj v tuneloch sa znižujú náklady na osvetlenie. Aj ďalšie vlastnosti súvisia s celkovou bezpečnosťou. Ide o odolnosť proti požiaru, čo je nevyhnutné najmä v tuneloch a nezmenené vlastnosti pri vysokých teplotách v letných mesiacoch. Betónové povrchy sú so svojimi vlastnosťami vhodné pre všetky typy a triedy vozoviek. Pre ich vysokú odolnosť voči nadmernému zaťaženiu sú však ideálne hlavne na frekventovaných a najviac vyťažených úsekoch cestných komunikácií. Okrem vozoviek sa úspešne používajú pre parkoviská a odstavné plochy, letiskové plochy, komunikácie a plochy mestských aglomerácií vrátane križovatiek a zastávok mestskej hromadnej dopravy. Veľmi progresívne je aj použitie betónových zvodidiel, ktoré sú bezpečné a nevyžadujú žiadnu údržbu (na rozdiel od stredového pásu tvoreného krovinami).
Trend smerom k výstavbe betónových vozoviek je evidentný v mnohých štátoch EÚ. Medzi krajiny, ktoré sa do budúcnosti zamerali takmer výlučne na tento druh povrchu, patrí Nemecko, Belgicko, Francúzsko, Rakúsko, no i susedná Česká republika alebo Slovinsko. Ak zvážime fakt možných úspor pre slovenskú ekonomiku, tak by určite nebolo zbytočné žiadať dodávateľov, aby popri ponuke na výstavbu komunikácií a diaľnic klasickou asfaltovou metódou vypracovali i alternatívu s betónovým povrchom. Návrhy by sa nemali porovnávať iba z pohľadu okamžitých nákladov, ale aj z hľadiska dlhodobej hospodárnosti, vplyvu na životné prostredie, bezpečnosti a pohodlia pre užívateľov.
http://www.asb.sk/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/moznosti-pouzitia-cementobetonovych-vozoviek-na-dialniciach-a-rychlostnych-cestach-v-sr-1619.html
Vlastnosti CB vozoviek v porovnaní s AB vozovkami
Výhody CB vozoviek:
tuhosť – prenášajú zaťaženie do podložia cez pomerne veľkú plochu, dokážu preniesť vysoko koncentrované zaťaženie a nevytvárajú sa vyjazdené koľaje ako pri asfaltových vozovkách;
využívajú sa domáce zdroje – vo väčšine prípadov netreba dovážať vo väčšom množstve žiadne komponenty zo zahraničia;
nižšie nároky na údržbu – obrusná vrstva asfaltových vozoviek sa po 12 rokoch vymieňa, zatiaľ čo betón vydrží aj 30 rokov bez väčších zásahov;
z betónu sa nevylúhujú látky nebezpečné pre životné prostredie, kým kontakt asfaltu s vodným prostredím, prípadne pôsobením vysokých teplôt, môže viesť k uvoľňovaniu toxických látok;
úspora energie – CB vozovka má svetlý povrch a aby sa dosiahla rovnaká viditeľnosť (toto je dôležité najmä v tuneloch a na všetkých osvetľovaných plochách), vyžaduje menej svetla ako asfalt;
recyklovateľnosť – v rámci rekonštrukcií sa kamenivo vyrobené zo starého CB krytu používa do spodnej vrstvy novo budovaného CB krytu alebo do podkladových vrstiev;
nehorľavosť betónu – dôležitá vlastnosť v uzavretých priestoroch, najmä v tuneloch;
znížená spotreba paliva – je spojená s nižšími nárokmi na údržbu, recykláciou na mieste, využitím vlastných zdrojov a pod.;
vyššie pohodlie užívateľov ciest – obmedzenie počtu uzávierok (úspory z predchádzania časovým stratám);
variabilita – betón možno podľa potreby spevniť výstužou, môžu sa na ňom vykonať rozličné spôsoby povrchovej úpravy vrátane prefarbenia.
Nevýhody CB vozoviek:
vyššie náklady na zhotovenie (väčšinou) – vyplývajú z hrúbky krytu a nevyhnutnosti rezať a kotviť škáry (v prípade nevystuženého CB krytu so škárami) alebo vystužiť CB kryt (v prípade spojito vystuženého CB krytu);
zložitosť opráv CB krytov – pri väčších poruchách nemožno opravy vykonať jednoduchým spôsobom, ako v prípade asfaltových vozoviek;
nevhodnosť umiestnenia do miest, kde sa očakáva výrazné sadanie či zmeny podložia (napr. vysoké násypy alebo nepriaznivý vodný režim);
nevhodnosť aplikácie na krátkych úsekoch medzi mostami – na mostoch sa zhotovuje spravidla asfaltová vozovka a časté striedanie povrchov vozovky nie je vhodné.
Návrh vhodných úsekov
Pri zohľadnení všetkých uvedených faktorov ovplyvňujúcich rozhodnutie pri výbere krytu vozovky NDS navrhuje v budúcnosti uvažovať o aplikácii cementobetónovej vozovky na nasledujúcich pripravovaných úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest:
D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka
Lietavská Lúčka – Višňové
Višňové – Dubná Skala
Dubná Skala – Turany
Turany – Hubová
Hubová – Ivachnová
Prešov-západ – Prešov-juh
D3 Žilina-Strážov – Žilina-Brodno
Žilina-Brodno – Kysucké Nové Mesto
Kysucké Nové Mesto – Čadca-juh
D4 križovatka Bratislava, Jarovce – D1
križovatka Ivanka pri Dunaji
R1 Nitra – Selenec
Selenec – Beladice
Beladice – Tekovské Nemce
Žarnovica – Šášovské Podhradie (I. etapa)
Žarnovica – Šášovské Podhradie (II. etapa)
R2 Zvolen – Pstruša
Pstruša – Kriváň
Ožďany – Zacharovce
Figa – obchvat – Tornaľa
R7 Bratislava – Dunajská Streda
a ešte dve zaujímavé články z ASB-
http://www.asb.sk/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/kriteria-pri-rozhodovani-o-vystavbe-vozoviek-s-betonovym-krytom-v-rakusku-1672.html
a
http://www.asb.sk/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/informacny-system-dialnic-slovenska-198.html
seem January 7th, 2010, 10:03 AM R3 bypass of Horná Štubňa (http://www.dialnice.info/album_cat.php?cat_id=131)
- dialnice.info
Výstavba ochvatu Hornej Štubne sa začala v decembri 2008, ukončenie výstavby je plánované na koniec roka 2011. 4,321 km dlhý obchvat je financovaný zo štátneho rozpočtu, stavbu vyhotovujú firmy Strabag, a.s. a Skanska, a.s. Ochvat sa nachádza v blízkosti spojenia horských priechodov Kremnické Bane a Šturec. Trasa sa nachádza v koridore železničnej trate 118. Nachádzať sa tu bude 6 mostov a dve úrovňové križovatky na konci a začiatku trasy.
http://www.dialnice.info/album_pic.php?pic_id=7318
http://www.dialnice.info/album_pic.php?pic_id=7317&sid=d521a1f0c6e815178f7530cb66eb42a8
http://www.dialnice.info/album_pic.php?pic_id=7315
http://www.dialnice.info/album_pic.php?pic_id=7304
http://www.dialnice.info/album_pic.php?pic_id=7283
http://www.dialnice.info/album_pic.php?pic_id=7294
i15 January 7th, 2010, 10:05 AM A co obchvat Presova?
tam este len prebieha priprava, zacne sa najskor na buduci rok
Nodes January 7th, 2010, 10:27 AM Je uz urcena trasa, kadial povedie?
hraby January 7th, 2010, 10:37 AM ^^ zatiel je to len na papieri, ale pokial viem, este stale nepadlo posledne slovo. s takymto pristupom nebude PO plynulo prepojeny dialnicou este riadne dlho..
i15 January 7th, 2010, 10:46 AM Uzemne rozhodnutie na obchvat PO uz bolo vydane. Isty podnikatel sa odvolal, ale odvolanie zamietli :cheers: Teraz je potrebne pripravit dokumentacie na stavebne povolenie (na to je potrebna samostatna verejna sutaz) a zacat sa zaoberat pozemkami, ktorymi dialnica povedie.
Nodes January 7th, 2010, 11:08 AM Podla toho predpokladam, ze to nebude hotove pred rokom 2015.
gmbh January 7th, 2010, 11:09 AM a ešte jeden zaujimavý článok z HN
http://hn.hnonline.sk/c1-22420440-di...novu-revoluciu
...je z 15. 11. 2007. odvtedy sa beton nezacal pouzivat.
J1mbo January 7th, 2010, 11:27 AM ^^ Neexistuje liaty betón? V tuneloch je tiež s medzerami kvôli tepelnej rozťažnosti? Nie som v tomto odborník, ale nezdalo sa mi, žeby tam nejaké medzery na ten nemecký spôsob boli.
tie medzery sa daju spravit asi na rozny sposob, takze ked su dobre spravene, nozno si ich ani nevsimnes, ale v betone vzdy musia byt, lebo by sa to zacalo trhat v dosledku tej roztaznosti, takisto ako ked robis vacsiu stavbu, tak ju musis po x metroch dilatovat, kazdy material ma urcene ze aky velky celystvy usek moze byt z neho urobeny
kaxno January 7th, 2010, 01:15 PM Čakal som túto odpoveď, nedávno som išiel z Linzu do Viedne a už po prvej hodine ma išlo poraziť z toho neustáleho drkotania po tých špárach :nuts:, naozaj neexistuje lepšia alternatíva?? Nejaký bezšpárový betón alebo čosi...
Tak to co je na dialnici Wie - Salzburg je uplna pohoda. Stara dialnica BA - Praha, to je ina kava (teda tie useky, kde su stale betonove kvadre). A uplne to vedie cesta Drietoma - Banovce nad Bebravou, kde su niektore useky stale z kvadrov, ale prekrytych asfaltovym kobercom, ktory vsak praska tak, ako sa hybu kvadre a uz je nadherne pocut ako cesta "masiruje tlmice".
Rakuske celobetonove dialnice su hladne a spary su takmer necitelne. Usek betonovej dialnice na SK, pri prechode Jarovce je hruza des, hrbolaty, krivoklaky, aj cez tunely to nie je nic moc. Proste to nevieme (a preto sa to asi ani moc nestava). Rozhodne D1 BA - TT by sa v pripade rozsirenia na plnohodnotnych 3 + 3 mala robit v betone.
isidor January 7th, 2010, 01:21 PM http://palencik.blog.sme.sk/c/215133/Myto-v-praxi-narast-ceny-prepravy-o-125.html
1. vozidlo vychádza z Prešova po ceste 1.triedy č.68 smerom na Hanisku, podľa vyhlášky č. 529/2009 sa tento úsek označuje 068-007, a je spoplatnený v dĺžke 9,647 km
Akonáhle OBU jednotka zaznamená, že vozidlo vošlo do daného úseku je stiahnutá suma 9,647 km x 0,07 € = 0,67 €
2. vozidlo vchádza do obce Haniska, opúšta hlavnú cestu č. 68 a ide k potravinám vyložiť tovar, OBU jednotka zaznamená, že vozidlo opustilo spoplatnený úsek. Po vyložení tovaru vozidlo opäť vchádza na cestu č.68 a zaráta sa mu opäť poplatok 0,67 €
3. vozidlo vchádza do obce Kendice, ale tu má vykládku tovaru až na dvoch miestach, na začiatku a na konci obce. Opäť opustí cestu č.68 (predajne nie sú na hlavnej ceste a jednotka vyhodnotí opustenie cesty aj keď sa vzdiali len na 10 metrov ) a vyloží tovar. Vráti sa na cestu (opäť 0,67 €) a prejde k ďalšej predajni, ktorá je tiež mimo hlavnej cesty, Vyloží tovar a pokračuje opäť po hlavnej ceste (0,67 €).
4. vozidlo ďalej pokračuje do obce Petrovany vzdialenej 1,5 km , ku ktorej síce nevedie spoplatnená cesta, ale cesta prechádza nadjazdom ponad diaľnicu D1, čo OBU jednotka vyhodnotí ako vstup na spoplatnený úsek č. D01-042 o dĺžke 10,880 km x 0,07 € = 0,76 €. Samozrejme auto ide po tej istej ceste aj späť a opať platí vstup na D1 (opäť 0,76 €) a v obci Kendice aj vstup na cestu č. 68 (opäť 0,67 €).
4. v obci Drienovská nová Ves a Ličartovce sa situácia opakuje podľa modelu v obci Kendice, t.j. 4 x 0,67 €
5. Auto ukončí rozvoz a vracia sa naspať, t.j. 0,67 €
Spolu auto prešlo 28 km a zaplatilo 10 x 0,67 € + 2 x 0,76 = 8,22 € + DPH = 9,78 €
Takže na jeden km cesty t.j. 8,22 € / 24 km = 0,34 €/km + DPH = 0,40 €/km !!!!
i15 January 7th, 2010, 02:21 PM ^^ Nadhera. Taketo veci sa mali odhalit pocas skusobnej prevadzky... no... ale to by sme asi chceli vela za smiesnych 26 mld Sk :lol::ohno:
seem January 7th, 2010, 02:55 PM Tak to co je na dialnici Wie - Salzburg je uplna pohoda. Stara dialnica BA - Praha, to je ina kava (teda tie useky, kde su stale betonove kvadre). A uplne to vedie cesta Drietoma - Banovce nad Bebravou, kde su niektore useky stale z kvadrov, ale prekrytych asfaltovym kobercom, ktory vsak praska tak, ako sa hybu kvadre a uz je nadherne pocut ako cesta "masiruje tlmice".
Rakuske celobetonove dialnice su hladne a spary su takmer necitelne. Usek betonovej dialnice na SK, pri prechode Jarovce je hruza des, hrbolaty, krivoklaky, aj cez tunely to nie je nic moc. Proste to nevieme (a preto sa to asi ani moc nestava). Rozhodne D1 BA - TT by sa v pripade rozsirenia na plnohodnotnych 3 + 3 mala robit v betone.
Po rakúskej A1-jednotke (WIE-Salz.) chodím priemerne raz ročne, ale musím súhlasiť že táto "autobahn" "je uplna pohoda". :yes:
Česká D1 bola stavaná veľmi rýchlo a ani to neni CB ako poznáme dnes..
Jarovce sú na tom možno zle, ale D2 Mly. dolina-Lamač je celkom kvalitná, tak si predstavujem našu diaľničnú sieť. Samozrejme zaleží aj na (už spomínaných) intenzitách.
i15 January 7th, 2010, 05:37 PM Podla toho predpokladam, ze to nebude hotove pred rokom 2015.
Teoreticky moze byt do vtedy D1 obchvat PO hotovy, lebo prostriedky z eurofondov na programove obdobie 2007-2013 sa mozu cerpat do roku 2015. Tento obchvat sa v pohode da postavit do 3 rokov, takze este je casu dost. Eurofondy vsak nie su nekonecne a je mozne, ze prednost dostanu ine projekty.
i15 January 7th, 2010, 05:39 PM ^^ este pridavam link na uzemne rozhodnutie a zakladne informacie, ktore v nom su:
http://www.presov.sk/portal/content/article/file/00011719/vv651.pdf
Dlzka komunikacie: 7870m
Kategoria: D26,5/100
Dlzka tunela: 2244m
Kategoria tunela: 2x T 7,5
Pocet krizovatiek: 2 (Presov zapad, Presov juh)
Pocet mostnych objektov: 18
Predpokladany termin realizacie: 05/2011 - 11/2014
(termin samozrejme nie je zavazny : - ) )
Mayllo January 7th, 2010, 06:15 PM co sa tyka betoniek v cechach, tak som mal moznost porovnat staru s novou a rozdiel je obrovský, na starej D my zuby drkotali a ani podriemat sa nedalo, ale na novej boli spari minimalne ale bolo ich citit, kedze som isiel na dodavke, tak niektori viete ako tam citit kazdý hrbol, a hluk bol mierne vyssi, prirovnal by som ho k zvuku pri jazde po hladkom asfalte
R3 bypass of Horná Štubňa (http://www.dialnice.info/album_cat.php?cat_id=131)
potesil si ma seem ze si to sem dal
Zolohoj January 7th, 2010, 08:54 PM Onedlho zacnem tie ceske betonky testovat. Bohuzial prva ma caka D1 priblizne od Havlickovho brodu po Brno. A potom aj ta nasa pekna cesticka od Drietomej po TN :D To budem vyhrkotany :D
Nodes January 7th, 2010, 11:07 PM I15: Dakujem za informacie. Cize jak som predpokladal.
Marcus 27 January 7th, 2010, 11:25 PM Dialnica nad Povazskou Bystricou 7.1.2010
http://img46.imageshack.us/img46/1594/dscf1308.jpg
http://img704.imageshack.us/img704/39/dscf1311.jpg
http://img24.imageshack.us/img24/2016/dscf1312i.jpg
http://img22.imageshack.us/img22/2787/dscf1322x.jpg
http://img85.imageshack.us/img85/9513/dscf1323f.jpg
http://img121.imageshack.us/img121/5659/dscf1325gs.jpg
http://img63.imageshack.us/img63/7268/dscf1327.jpg
Joey_T January 8th, 2010, 12:17 AM Tie medzery sú aj v tuneloch.
Našiel som zopár zaujímavých článkov, tak vyberám z nich tie najpodstatnejšie informácie-
Vďaka za skutočne obsiahlu odpoveď. Ten menší valivý odpor a nižšia hlučnosť sú pre mňa novinky, stále sa hovorilo o opaku. Polovičné náklady na betón oproti asfaltu z dlhodobého hľadiska je naozaj obrovská devíza, keď sa k tomu pridajú všetky ďalšie pozitíva, tak ma až zaráža, prečo sa betónové cesty nestavajú všade, kde to je možné. Žeby ďalšia sféra ropnej lobby?
tie medzery sa daju spravit asi na rozny sposob, takze ked su dobre spravene, nozno si ich ani nevsimnes, ale v betone vzdy musia byt, lebo by sa to zacalo trhat v dosledku tej roztaznosti, takisto ako ked robis vacsiu stavbu, tak ju musis po x metroch dilatovat, kazdy material ma urcene ze aky velky celystvy usek moze byt z neho urobeny
Hej, tie medzery kvôli rozťažnosti som pochopil, aj rozdiel vo vzhľade vozovky v tuneloch som registroval, ale nejak som si nevšimol, že by tie medzery boli akýmkoľvek spôsobom rušivé.
Teoreticky moze byt do vtedy D1 obchvat PO hotovy, lebo prostriedky z eurofondov na programove obdobie 2007-2013 sa mozu cerpat do roku 2015. Tento obchvat sa v pohode da postavit do 3 rokov, takze este je casu dost. Eurofondy vsak nie su nekonecne a je mozne, ze prednost dostanu ine projekty.
Bodaj by bol.
Vie niekto, ako to vyzerá s obchvatom Košíc? Vraj sa má stavať zvlášť diaľnica po Košické Olšany a od nich má pokračovat R, tiež ako samostatná stavba. Prečo sa to vlastne nestavia okolo celého mesta ako diaľnica? Napríklad pokojne by to mohlo byť od Budimíra cez Šacu po Sorošku ako D, veď tam to ide viac-menej po rovinke, čiže v tom nebude veľký rozdiel.
Dialnica nad Povazskou Bystricou 7.1.2010
Skvelé fotky. Nie žeby som nebol rád, že sa stavia, ale tu by som si fakt prial pozdržanie otvorenia aspoň do jesene. To ale asi nehrozí, pokiaľ sa nestane niečo naozaj fatálne a nepredvídateľné.
Qwert January 8th, 2010, 12:42 AM Vie niekto, ako to vyzerá s obchvatom Košíc? Vraj sa má stavať zvlášť diaľnica po Košické Olšany a od nich má pokračovat R, tiež ako samostatná stavba. Prečo sa to vlastne nestavia okolo celého mesta ako diaľnica? Napríklad pokojne by to mohlo byť od Budimíra cez Šacu po Sorošku ako D, veď tam to ide viac-menej po rovinke, čiže v tom nebude veľký rozdiel.
Zatiaľ to dokopy nevyzerá nijako, prebieha príprava a ešte pár rokov prebiehať bude. Ako prvý by sa pravdepodobne mal stavať úsek Budimír - Košické Olšany ako súčasť D1 Budimír - Bidovce. Zvyšok bude RC, ale asi širší variant, teda R 24,5. Prečo nie je D aj zvyšok? Od KE na západ sa žiadna diaľnica neplánuje, má tam byť R2, ktorá vytvorí aj obchvat KE. V princípe by medzi D a RC nemusel byť žiaden rozdiel, RC sa u nás dá stavať aj v parametroch R 26,5; čo je de facto diaľnica, ale tá RC, aká sa má stavať pri KE, bude užšia. Prečo? To by som aj ja rád vedel. Ja osobne skôr dúfam, že sa aspoň v prípade R2 Moldava nad Bodvou - Šaca bude rátať aj s rezervou na 6 pruhov.
Skvelé fotky. Nie žeby som nebol rád, že sa stavia, ale tu by som si fakt prial pozdržanie otvorenia aspoň do jesene. To ale asi nehrozí, pokiaľ sa nestane niečo naozaj fatálne a nepredvídateľné.
Prečo si praješ pozdržania otvorenia? Chceš Považskobystričanom dopriať ešte pár mesiacov v zápchach:nuts:?
Joey_T January 8th, 2010, 12:56 AM Zatiaľ to dokopy nevyzerá nijako, prebieha príprava a ešte pár rokov prebiehať bude. Ako prvý by sa pravdepodobne mal stavať úsek Budimír - Košické Olšany ako súčasť D1 Budimír - Bidovce. Zvyšok bude RC, ale asi širší variant, teda R 24,5. Prečo nie je D aj zvyšok? Od KE na západ sa žiadna diaľnica neplánuje, má tam byť R2, ktorá vytvorí aj obchvat KE. V princípe by medzi D a RC nemusel byť žiaden rozdiel, RC sa u nás dá stavať aj v parametroch R 26,5; čo je de facto diaľnica, ale tá RC, aká sa má stavať pri KE, bude užšia. Prečo? To by som aj ja rád vedel. Ja osobne skôr dúfam, že sa aspoň v prípade R2 Moldava nad Bodvou - Šaca bude rátať aj s rezervou na 6 pruhov.
Tam to bude už vrámci južného ťahu, ale aj tak si myslím, že okolo mesta po križovatku v Šaci to diaľnica byť mohla. A tá rezerva pre tretí pruh - :lol:. Vrámci myslenia na budúcnosť sa na Slovensku žiadne zvýšené momentálne náklady neplánujú.
Prečo si praješ pozdržania otvorenia? Chceš Považskobystričanom dopriať ešte pár mesiacov v zápchach:nuts:?
Nie, kdeže, ja im tú diaľnicu doprajem, keď už to musia mať chudáci nad hlavami, nech je z toho úžitok. Ide len o to, že veľmi nerád by som videl nášho SúDr. premiéra dva týždne pred voľbami strihať pásku 50 metrov nad mestom.
i15 January 8th, 2010, 08:14 AM Vie niekto, ako to vyzerá s obchvatom Košíc? Vraj sa má stavať zvlášť diaľnica po Košické Olšany a od nich má pokračovat R, tiež ako samostatná stavba. Prečo sa to vlastne nestavia okolo celého mesta ako diaľnica? Napríklad pokojne by to mohlo byť od Budimíra cez Šacu po Sorošku ako D, veď tam to ide viac-menej po rovinke, čiže v tom nebude veľký rozdiel.
Obchvat od Kosickych Olsian po Sacu je projektovany v kategorii R24,5/120, co podla mna uplne staci. A 4 pruhy v okoli mesta postacia na dlhu dobu, skor bude treba uvazovat nad 6 pruhmi v samotnych Kosiciach.
Joey_T January 8th, 2010, 08:21 AM Stačí to, na obchvat okolo mesta v pohode, len aby boli odstavné pruhy dostatočne široké.
Okrem Hlinkovej/Watsonovej sú kde také intenzity, že kapacity nebudú postačovať? Aj po rozšírení týchto ciest to ale veľa nevyrieši, pretože problémy sa len presunú zo vstupu do mesta bližšie k centru. Ako problémovú by som videl ešte Komenského, pretože tam je to iba 1+1 a miesta na rozširovanie veľa niet.
i15 January 8th, 2010, 08:48 AM Na Hlinkovej bude treba 6 pruhov hlavne kvoli busom a trolejbusom. V juznej casti bude podla mna za par (10-20) rokov treba prebudovat a rozsirit usek na "obchvate" medzi Alejovou a Slaneckou. Vsetko to budu narocne investicie, ale urcite budu potrebnejsie, ako 6 pruhova R2 a D1 v okoli mesta.
Nodes January 8th, 2010, 08:52 AM Co s mostom na Hlinkovej ponad zeleznicu?
seem January 8th, 2010, 09:00 AM Vďaka za skutočne obsiahlu odpoveď. Ten menší valivý odpor a nižšia hlučnosť sú pre mňa novinky, stále sa hovorilo o opaku. Polovičné náklady na betón oproti asfaltu z dlhodobého hľadiska je naozaj obrovská devíza, keď sa k tomu pridajú všetky ďalšie pozitíva, tak ma až zaráža, prečo sa betónové cesty nestavajú všade, kde to je možné. Žeby ďalšia sféra ropnej lobby?
Samozrejme že (žiaľ) áno, slovenské stavebné spoločnosti nemajú technológie na výstavbu diaľníc a pre investora (štát) je síce z dlhodobejšieho hľadiska výhodnejší cementobetónový kryt (CB kryt), ale sú tu ľudia ktorým by vadilo že sa nemôže vymieňať asfalt každú chvíľu.. :ohno:
Hej, tie medzery kvôli rozťažnosti som pochopil, aj rozdiel vo vzhľade vozovky v tuneloch som registroval, ale nejak som si nevšimol, že by tie medzery boli akýmkoľvek spôsobom rušivé.
Na tých nových cestách tie medzery už naozaj necítiť.. :)
No, niekomu to príde opať ako veľmi dobrá príležitosť. Predpokladám že stihnú otvoriť ešte aj iné úseky.
Btw, Marcus 27 vďaka za update, na slovenské pomery je to naozaj obdivuhodná stavba. Stavia sa dosť rýchlim tepom..
Keby boli voľby každý rok tak máme diaľničnú sieť dostavanú do 2015. :D
Joey_T January 8th, 2010, 09:02 AM Na Hlinkovej bude treba 6 pruhov hlavne kvoli busom a trolejbusom. V juznej casti bude podla mna za par (10-20) rokov treba prebudovat a rozsirit usek na "obchvate" medzi Alejovou a Slaneckou. Vsetko to budu narocne investicie, ale urcite budu potrebnejsie, ako 6 pruhova R2 a D1 v okoli mesta.
Hlinkova asi horí viac, ako Nižné kapustníky, ale súhlasím. Druhú menovanú časť by mal odľahčiť práve nultý obchvat mesta, pretože sa naň presunie tranzit, ktorý teraz musí prechádzať práve tadiaľ. Oba úseky sú ale na mostoch a to je "trocha" problém. Navyše oba smery sú na jednom mostnom telese a v tomto prípade sú dve možnosti - zastaviť premávku, zrušiť a nanovo postaviť nový, širší most, alebo postaviť nový a následne odstrániť starý (tu je nevýhoda v tom, že ideálne trasovanie bude zastavané).
i15 January 8th, 2010, 09:16 AM Oba mosty cez zeleznicu sa daju rozsirit len tak, ze sa vedla postavi novy a na starom zostanu 3 sirsie pruhy+nejaka krajnica. To bude drahe :( Juzny most odlahci R2, ale znovu ho zatazi rozsirovanie obytnej zony v okoli Krasnej. Tam sa planuje obytna zona pre 50 tisic ludi a ti sa do mesta po R2 nedostanu... Aj ked magistrat sa iste v kutiku duse spolieha na to, ze obchvat vyriesi problemy vnutromestskej dopravy.
Marcus 27 January 8th, 2010, 09:18 AM Btw, Marcus 27 vďaka za update, na slovenské pomery je to naozaj obdivuhodná stavba. Stavia sa dosť rýchlim tepom..
Keby boli voľby každý rok tak máme diaľničnú sieť dostavanú do 2015. :D
No snáď to rýchle tempo výstavby nebude na úkor kvality lebo sa budem báť ist popod tu dialnicu :lol: Spociatku pred vystavbou sa mi ten projekt mostu nepacil ale ako sa tak na to pozeram je to lepsie ako som cakal a hlavne sa odlahci doprava v meste.
Qwert January 8th, 2010, 01:48 PM Tam to bude už vrámci južného ťahu, ale aj tak si myslím, že okolo mesta po križovatku v Šaci to diaľnica byť mohla. A tá rezerva pre tretí pruh - :lol:. Vrámci myslenia na budúcnosť sa na Slovensku žiadne zvýšené momentálne náklady neplánujú.
To nie je len tak, že hurá ideme stavať diaľnicu. Vyžiadalo by si to úplne nové prípravné práce. Nech sa to radšej postaví ako RC s tým, že niekedy v budúcnosti, by celá R2 mohla byť preznačená na diaľnicu. Naše normy pripúšťajú aj diaľnicu širokú 24,5 metra, taká bude aj D3. Ono je to vlastne jedno, rozdiel medzi R 24,5 a D 26,5 si pravdepodobne ani nevšimneš.
Nie, kdeže, ja im tú diaľnicu doprajem, keď už to musia mať chudáci nad hlavami, nech je z toho úžitok. Ide len o to, že veľmi nerád by som videl nášho SúDr. premiéra dva týždne pred voľbami strihať pásku 50 metrov nad mestom.
Čím neskôr sa to otvorí, tým dlhšie tam budú kolóny a hustá premávka a sprievodné negatívne dopady, vrátane nehôd a z nich vyplývajúcich zranení a prípadne dokonca smrti. To máš až taký problém s Ficom a s tým, že pred voľbami sa bude snažiť otvoriť tento úsek, že kvôli nemu by si obetoval aj niekoho život? Zamysli sa občas nad tým, čo hovoríš:ohno:.
Obchvat od Kosickych Olsian po Sacu je projektovany v kategorii R24,5/120, co podla mna uplne staci. A 4 pruhy v okoli mesta postacia na dlhu dobu, skor bude treba uvazovat nad 6 pruhmi v samotnych Kosiciach.
So 6 pruhmi by sa malo rátať v meste, ale aj na úsekoch pre mestom, napr. od Moldavy alebo od Prešova. Obchvat na 2x2 ale v pohode bude stačiť ešte veľmi dlho po postavení.
seem January 9th, 2010, 08:51 AM To nie je len tak, že hurá ideme stavať diaľnicu. Vyžiadalo by si to úplne nové prípravné práce. Nech sa to radšej postaví ako RC s tým, že niekedy v budúcnosti, by celá R2 mohla byť preznačená na diaľnicu. Naše normy pripúšťajú aj diaľnicu širokú 24,5 metra, taká bude aj D3. Ono je to vlastne jedno, rozdiel medzi R 24,5 a D 26,5 si pravdepodobne ani nevšimneš.
A práve toto sa mi zdá zvláštne, že celá R2 neni D 24,5. Prečo to politici zatial nevyužili?
a btw, starší článok ale prináša zaujímavé informácie
http://www.transport.sk/spravy/cestna-doprava/2457-hustota-dialnicnej-siete-v-sr-bude-aj-po-ppp-projektoch-nizka.html
Oproti klasickému verejnému obstarávaniu majú navyše PPP projekty podľa ich obhajcov spravidla vyššiu efektivitu nákladov a lepšie dodržiavanie časového harmonogramu výstavby.
"Kým v PPP projektoch došlo podľa štúdie Európskej investičnej banky k prekročeniu rozpočtu len v 20 % prípadov, v prípade klasického obstarávania až v 73 % prípadoch. Rovnako sa pri PPP nedodržal dohodnutý termín v 24 %, kým pri tradičnom obstarávaní v 70 % prípadoch," približujú analytici UniCredit Bank. Na Slovensku plánované mohutné investície do výstavby diaľnic podľa nich zmenia aj štruktúru stavebníctva v krajine. V tejto súvislosti očakávajú, že výstavba budov bude u nás aj naďalej zaostávať a značná časť stavebnej kapacity sa tak presunie práve k budovaniu infraštruktúry.
gmbh January 9th, 2010, 03:16 PM "Kým v PPP projektoch došlo podľa štúdie Európskej investičnej banky k prekročeniu rozpočtu len v 20 % prípadov, v prípade klasického obstarávania až v 73 % prípadoch. Rovnako sa pri PPP nedodržal dohodnutý termín v 24 %, kým pri tradičnom obstarávaní v 70 % prípadoch," približujú analytici UniCredit Bank.
pri PPP rastu stavebne naklady uz pred zacatim stavby. PPP2 z vyse 20 na takmer 30 mld. a PPP3 z cca 40 na 57 ako sa naposledy vyjadril vazny. prekrocenie zavisy ako si nastavime latku.
inac dnes sa vazny vyjadril k protestom "Mýto je nevyhnutná súčasť používania nadradenej dopravnej infraštruktúry, kto ju nechce používať, môže si zvoliť inú trasu" ...dozvedeli sme sa ze cesty I. tr. vratane tych ktore nesplnaju parametre su "nadradena dopravna infrastruktura".
seem January 9th, 2010, 04:05 PM pri PPP rastu stavebne naklady uz pred zacatim stavby. PPP2 z vyse 20 na takmer 30 mld. a PPP3 z cca 40 na 57 ako sa naposledy vyjadril vazny. prekrocenie zavisy ako si nastavime latku.
inac dnes sa vazny vyjadril k protestom "Mýto je nevyhnutná súčasť používania nadradenej dopravnej infraštruktúry, kto ju nechce používať, môže si zvoliť inú trasu" ...dozvedeli sme sa ze cesty I. tr. vratane tych ktore nesplnaju parametre su "nadradena dopravna infrastruktura".
Na Slovensku sa vždy veľa nového dozvieme. :|
Btw, podľa mňa je požiadavka dopravcov o zrušenie spoplatnenia na cestách I. tr. nereálna. Nechcem si predstaviť čo by sa na tých cestách začalo diať. :ohno:
i15 January 9th, 2010, 04:05 PM "Kým v PPP projektoch došlo podľa štúdie Európskej investičnej banky k prekročeniu rozpočtu len v 20 % prípadov, v prípade klasického obstarávania až v 73 % prípadoch. Rovnako sa pri PPP nedodržal dohodnutý termín v 24 %, kým pri tradičnom obstarávaní v 70 % prípadoch," približujú analytici UniCredit Bank.
PPP u nas je nestandardne. Pri klasickom PPP je koncesionar motivovany postavit dialnicu co najlacnejsie a najkvalitnejsie lebo na nu potrebuje zohnat peniaze a splaca ju z vybraneho myta. U nas zhana peniaze pan minister a dialnicu splaca stat. Takze koncesionar je naopak motivovany postavit dialnicu co najdrahsie, aby na tom zarobil a kvalita ho az tak trapit nemusi, lebo aj keby vozidla dialnicu dostatocne nevyuzivali, splatky ma zaistene
Qwert January 9th, 2010, 04:06 PM A práve toto sa mi zdá zvláštne, že celá R2 neni D 24,5. Prečo to politici zatial nevyužili?
Obávam sa, že väčšina politikov tomu vôbec nerozumie. Ale ako som povedal, je to vlastne jedno, ani bežný vodič si pravdepodobne nevšimne rozdiel napríklad medzi R 24,5/120 a D 26,5/120. Keď už by sa mali robiť nejaké zásahy do označovania D a RC, tak by som pre budúcnosť rátal s nejakou, povedzme D5, ktorá by išla v trase dnešnej R1 a R2, teda BA - ZV - KE, ale to bude možné až keď z R1 zmiznú úseky v parametroch R 22,5.
seem January 9th, 2010, 04:16 PM Obávam sa, že väčšina politikov tomu vôbec nerozumie. Ale ako som povedal, je to vlastne jedno, ani bežný vodič si pravdepodobne nevšimne rozdiel napríklad medzi R 24,5/120 a D 26,5/120. Keď už by sa mali robiť nejaké zásahy do označovania D a RC, tak by som pre budúcnosť rátal s nejakou, povedzme D5, ktorá by išla v trase dnešnej R1 a R2, teda BA - ZV - KE, ale to bude možné až keď z R1 zmiznú úseky v parametroch R 22,5.
Ja by som bol omnoho radšej keby sa postavila D5 BA - Sereď a nemuseli by sme rozširovať D1 TT-BA a vyšlo by nás to pravdepodobne "rovnako". Už viackrát som ale čítal že výhľadovo sa s touto diaľnicou počíta.
Bezpochýb by bolo najlepšie keby sme mali D TT-ZV-KE, poprípade BA-ZV-KE a do TT zo Sereďe by mohla byť D (R) značená ako D6. Ale to je ešte veľmi ďaleká budúcnosť.
Qwert January 9th, 2010, 05:50 PM Ja by som bol omnoho radšej keby sa postavila D5 BA - Sereď a nemuseli by sme rozširovať D1 TT-BA a vyšlo by nás to pravdepodobne "rovnako". Už viackrát som ale čítal že výhľadovo sa s touto diaľnicou počíta.
Bezpochýb by bolo najlepšie keby sme mali D TT-ZV-KE, poprípade BA-ZV-KE a do TT zo Sereďe by mohla byť D (R) značená ako D6. Ale to je ešte veľmi ďaleká budúcnosť.
Plánuje sa predĺženie R1 od Vlčkoviec (pri Seredi) do Mostu pri Bratislave a odtiaľ asi nejakým privádzačom do mesta, ale to je ešte veľmi vzdialená budúcnosť.
metropoly_sk January 10th, 2010, 01:10 AM http://www.youtube.com/watch?v=OW2bPNiBuRM&feature=player_embedded#
marish January 10th, 2010, 03:03 AM http://www.youtube.com/watch?v=OW2bPNiBuRM&feature=player_embedded#
testova otazka :)
kto vie, preco su kable obtocene takym spiralovym povrchom, ako ho vidno vo videu (7:10)?
tu je screen:
http://img37.imageshack.us/img37/7166/cableb.jpg
gmbh January 10th, 2010, 12:06 PM Btw, podľa mňa je požiadavka dopravcov o zrušenie spoplatnenia na cestách I. tr. nereálna. Nechcem si predstaviť čo by sa na tých cestách začalo diať.
toto nechapem. spoplatenych je vraj 2.000 km, z toho 500 km D/RC a asi tolko paralelnych ciest. 1.000 km ciest I. tr. je uplne mimo a nic by sa na nich nedialo.
dustik January 10th, 2010, 01:21 PM Pekne videjko, myslite, ze by to stihli dokoncit do zaciatku prazdnin? :)
i15 January 10th, 2010, 01:25 PM ^^ samozrejme treba ponechat spoplatnenie paralelnych ciest k dialniciam. Ale sadzby nastavit tak, aby chudaci, ktori na lahkych nakladiakoch rozvazaju pecivo do dedin vedla dialnice platili vyrazne menej, ako tazke kamiony. A aby platili len za skutocne prejdene kilometre, nie ako v tomto clanku: http://palencik.blog.sme.sk/c/215133/Myto-v-praxi-narast-ceny-prepravy-o-125.html
seem January 10th, 2010, 02:09 PM Pekne videjko, myslite, ze by to stihli dokoncit do zaciatku prazdnin? :)
Budú musieť, lebo v Júny sú voľby. :)
Tento 10 km dlhý úsek D1 by sa mal otvárať v Máji. Rád by som sa potom išiel prejsť po samotnom moste.
^^ samozrejme treba ponechat spoplatnenie paralelnych ciest k dialniciam. Ale sadzby nastavit tak, aby chudaci, ktori na lahkych nakladiakoch rozvazaju pecivo do dedin vedla dialnice platili vyrazne menej, ako tazke kamiony. A aby platili len za skutocne prejdene kilometre, nie ako v tomto clanku: http://palencik.blog.sme.sk/c/215133/Myto-v-praxi-narast-ceny-prepravy-o-125.html
Súhlasím :yes:
a ešte pridávam čerstvú fotku z D1 - PB
na tejto stránke - http://dialnicapb.blogspot.com/search?updated-min=2010-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2011-01-01T00:00:00-08:00&max-results=1
je "FOTOFILM - Denné snímanie spájania pilerov"
už som sem z tejto stránky postoval fotky. Teším sa na ten film na ktorom krásne uvidíme ako rástla táto stavba. Vďaka "KIMAR". :cheers:
DNES (10.1.2010) o 11:22
vacsia- http://2.bp.blogspot.com/_Z46_lLWyfk0/S0nLfBw-XWI/AAAAAAAACMQ/bP7_qaeG7xg/s1600-h/100110.JPG
http://2.bp.blogspot.com/_Z46_lLWyfk0/S0nLfBw-XWI/AAAAAAAACMQ/bP7_qaeG7xg/s400/100110.JPG
R1S0 January 10th, 2010, 03:24 PM testova otazka :)
kto vie, preco su kable obtocene takym spiralovym povrchom, ako ho vidno vo videu (7:10)?
no aby sa menej krutili? :D
marish January 10th, 2010, 03:32 PM no aby sa menej krutili? :D
na redukovanie vibracii, ktore moze sposobit zmena profilu kabla vodou stekajucou prudom rovnobezne s kablom, ked fuka vietor. :)
o dost zrozumitelnejsie ako tato moja veta je to tu:
5:10-7:25min
a3JYZvV8ZzI
:cheers:
R1S0 January 10th, 2010, 08:19 PM povodne som myslel,ze kvoli vode,ale ten vietor mi pripadal logickejsi..... kedze pri tom,ako na ne posobi vo vyske,tak sa mozu tocit..... ale tak bol som celkom blizko :D
Joey_T January 10th, 2010, 10:18 PM A takto to môže dopadnúť, keď sa vplyvom vetra nepodarí zabrániť:
HxTZ446tbzE
marish January 10th, 2010, 10:33 PM ^^ joey, vsak povazskobystricania ani nezaspia. :lol:
SunshineBB January 10th, 2010, 11:24 PM A takto to môže dopadnúť, keď sa vplyvom vetra nepodarí zabrániť
inak chlap v tom videu sa zachranil .. splhal sa 150 metrov po zruteni mostu :)
Joey_T January 10th, 2010, 11:50 PM ^^ joey, vsak povazskobystricania ani nezaspia. :lol:
Myslím, že sa nemusia báť, laná na našom moste nemajú nosnú, ale estetickú funkciu. Celé to stojí na pilieroch. :)
inak chlap v tom videu sa zachranil .. splhal sa 150 metrov po zruteni mostu :)
To som ani nevedel. To mal teda poriadne šťastie, že padol tak, aby ho to nezavalilo.
wuane January 11th, 2010, 12:55 AM ^^No tak to neviem ci maju cisto esteticku funkciu.Skor by som povedal ze funkciu maju aj nosnu,lebo ich montovali hned ako mohli pridat dalsie.Keby to malo len esteticku funkciu,tak si myslim ze by dokoncili mostovku a podobne ozdobky by si nechali nakoniec,a v Slovenskych podmienakach by sme sa ich mozno ani nakoniec nedockali.A okrem toho,tie rozpony su dost dlhe.
marish January 11th, 2010, 03:19 AM stopro maju aj nosnu. nie az v takej miere ako na tom greckom moste vo videu, ale urcite by bez tych kablov most padol (alebo sa aspon znacne prehol). :)
mirkobb January 11th, 2010, 08:47 AM PPP projekt R1 získal medzinárodnú prestížnu cenu
Slovenský PPP projekt, tzv. 2. PPP balík na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu vybraných úsekov rýchlostnej cesty R1, získal prestížne medzinárodné ocenenie PFI Awards 2009 v kategórií európsky „Infrastructure Deal of the Year“. Cenu udeľuje renomovaný časopis Project Finance International. Ocenenie je veľkým úspechom, keďže tento titul obdrží každý rok len jeden projekt v celej Európe.
http://asociaciappp.sk/
Zolohoj January 11th, 2010, 12:34 PM Zrutenie mosta Tacoma Narrows nema nic spolocne s kablami, ale s mostovkou. Tam bol hlavny problem v tom, ze mostovka nebola navrhnuta aerodynamicky a tak sa do nej vietor opieral zboku, pretoze tam boli velke kolme plochy a tym sa rozkyval, kezde mostovka v tomto pripade visi len an nosnych lanach.
A v PB maju kable aj nosnu funkciu, nie do takej miery ako na zavesenych mostoch, ale preberaju cast zatazenia. Kazdopadne pri tych vzdialenostiach, resp. velkostiach poli to je logicke.
Zolohoj January 11th, 2010, 12:36 PM PPP projekt R1 získal medzinárodnú prestížnu cenu
Slovenský PPP projekt, tzv. 2. PPP balík na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu vybraných úsekov rýchlostnej cesty R1, získal prestížne medzinárodné ocenenie PFI Awards 2009 v kategórií európsky „Infrastructure Deal of the Year“. Cenu udeľuje renomovaný časopis Project Finance International. Ocenenie je veľkým úspechom, keďže tento titul obdrží každý rok len jeden projekt v celej Európe.
No pekne, to je celkom pozitivne pri tych vsetkych negativach u nas.
i15 January 11th, 2010, 12:51 PM PPP projekt R1 získal medzinárodnú prestížnu cenu
pre spolocnost VINCI je to velky uspech, poriadne na tom zarobi :) Ako nikde inde v Europe :)
eminencia January 11th, 2010, 10:50 PM Mňa na tej PPP stránke oveľa viac zaujala úplne iná informácia,
EIB dementovala, že by pozastavila rokovania o financovaní D1 z envirnonmentálnych dôvodov tak, ako informovalo OZ Priatelia Zeme.
In response to recent media reports the EIB confirms the validity of the EUR 1 bn loan approval for financing the D1 Phase I motorway PPP in the Slovak Republic. Negotiations concerning the technical, environmental and financial conditions are ongoing with the aim of participating in the Financial Close.
Zdroj EIB (http://www.eib.org/projects/news/eib-statement-regarding-d1-motorway-in-slovak-republic.htm)
Taktiež by som uviedol na pravú mieru, že R1 nezískala v cenu v kategórii PPP projekt, ale infraštruktúrny projekt, čo tipujem znamená že asi organizovačne to nebolo zvládnuté na takej úrovni aby mohla ašpirovať na tú cenu (získala ju diaľnica M25)
cataphract88 January 14th, 2010, 10:30 AM http://www.ta3.com/sk/reportaze/142329_p-bystrica-z-dialnicnej-estakady-sa-ciastocne-utrhla-lavka
Chvalabohu to nespadlo medzi ľudí dole :ohno:
Edit:
Ďalší článok o tom
http://povazska.sme.sk/c/5192076/z-estakady-nad-povazskou-sa-ciastocne-utrhla-15-tonova-lavka.html
Plus fotogaléria
http://povazska.sme.sk/c/5192349/problemy-s-plosinou-pod-dialnicnym-pilierom-v-meste.html
Marcus 27 January 14th, 2010, 03:26 PM http://www.ta3.com/sk/reportaze/142329_p-bystrica-z-dialnicnej-estakady-sa-ciastocne-utrhla-lavka
Chvalabohu to nespadlo medzi ľudí dole :ohno:
Edit:
Ďalší článok o tom
http://povazska.sme.sk/c/5192076/z-estakady-nad-povazskou-sa-ciastocne-utrhla-15-tonova-lavka.html
Plus fotogaléria
http://povazska.sme.sk/c/5192349/problemy-s-plosinou-pod-dialnicnym-pilierom-v-meste.html
Presne popod tuto cast chodim pesi z prace asi si tam budem davat vacsi pozor
HUmatte January 15th, 2010, 11:46 PM Hello!
How long is the highway system in Slovakia?
Thanks
.spigor. January 16th, 2010, 01:02 AM Hello!
Thanks
I don't know exact number but motorways have approximately 400 km.
seem January 16th, 2010, 11:26 AM I don't know exact number but motorways have approximately 400 km.
It`s more than 500 km.
a ešte jedna zaujimavosť ktorú som našiel na dialnice.info
Dialniciar Napísal:
A kto hovorí, že celá D3 sa postaví do 2013 ?
Musí byť minimálne celá rozostavaná do roku 2013 pretože je to súčasť prioritnej osi č.25 -je to podmienka EU - inak nastane krátenie fondov EU a pokuty
Qwert January 16th, 2010, 11:58 AM Hello!
Thanks
I was checking it not long time ago so according to this (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=49742229&postcount=1111) my post in Highways & Autobahns section Slovakia currently has about 522 km of motorways and 2x2 expressways and about 43 km of 2x1 expressways.
.spigor. January 16th, 2010, 12:49 PM I was checking it not long time ago so according to this (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=49742229&postcount=1111) my post in Highways & Autobahns section Slovakia currently has about 522 km of motorways and 2x2 expressways and about 43 km of 2x1 expressways.
Moze byt ale z toho je asi 400 km dialnic a mozno 120 km rychlostnych ciest.
Qwert January 16th, 2010, 12:59 PM Moze byt ale z toho je asi 400 km dialnic a mozno 120 km rychlostnych ciest.
Veď som napísal, že diaľnic a rýchlostných ciest... Z toho je presnejšie 113 km 2x2 rýchlostných ciest a 409 km diaľnic.
Zolohoj January 16th, 2010, 04:14 PM Znie to ako pekne cislo na nasu malu krajinu, ale ked si clovek uvedomi, kolko malo to je a kolko malo ludi ma z toho zatial uzitok, tak hned mi to cislo pride hrozne male.
.spigor. January 16th, 2010, 04:23 PM Znie to ako pekne cislo na nasu malu krajinu, ale ked si clovek uvedomi, kolko malo to je a kolko malo ludi ma z toho zatial uzitok, tak hned mi to cislo pride hrozne male.
Je to malo ale teraz ked sa rozbehli velke ppp projekty tak behom par rokov to bude ovela viac. Bolo by dobre keby sme drzali krok aspon s Ceskom a Madarskom v hustote dialnic.
KLEPETO January 16th, 2010, 05:05 PM Je to malo ale teraz ked sa rozbehli velke ppp projekty tak behom par rokov to bude ovela viac. Bolo by dobre keby sme drzali krok aspon s Ceskom a Madarskom v hustote dialnic.
Držať krok môžeme s týmito krajinami max. v počte km na hlavu obyvateľa. Hustota sa nedá porovnávať, keďže Maďarsko je rovinatá krajina, Česko mierne zvlnená krajina až na malé výnimky a majú rovnomerne rozložené centrá konkrétneho regiónu, kde nie je taký problém ich prepájať aj medzi sebou čo zvyšuje tzv. hustotu diaľnic. Na druhej strane Slovensko medzi západnou a východnou časťou má husto osídlené len doliny veľkých riek ako je vážska, nitrianska, hronská, na východe hlavne toryská a laborecká. Všetky tieto doliny a aj ostatné majú medzi sebou veľmi veľké prírodné prekážky a pretečie ešte veľmi veľa vody týmito riekami kým sa začne po dobudovaní kostry diaľničnej siete riešiť aj prepájanie medzi nimi čo budú mať za úlohu hlavne R-ky.
Mayllo January 16th, 2010, 05:09 PM http://hnonline.sk/ekonomika/c1-39685880-ceske-dialnice-sa-rozrastu-o-desiatky-kilometrov
tento rok si Cesi spravia naskok
KLEPETO January 16th, 2010, 05:22 PM Predpokladám, že takéto tempo už nebude ani v Čechách. Kostru diaľničnej siete majú skoro hotovú. D1 je už skompletizovaná možno na nejaký úsek v olomouckom kraji čo zatiaľ nahrádzajú R-ky. D5, D8 hotové, D11 skoro celá. Na čo sa budú zameriavať bude asi teraz R35, R7 na Vary, D3 na Tábor, R43 na Wiedeň, R4 na Budějovice. Je to ako celá sieť ale niektoré úseky sú už v prevádzke alebo pred otvorením ďalších krátkych úsekov. No a hlavne pre pražákov obchvat R1.
Sorry, že som sa tak rozpísal o českých diaľniciach ale určite veľa z Vás jazdí k bratom Čechom a tiež privítajú každý nový kilometer D a R.
mirkobb January 17th, 2010, 09:46 AM Predpokladám, že takéto tempo už nebude ani v Čechách. Kostru diaľničnej siete majú skoro hotovú. D1 je už skompletizovaná možno na nejaký úsek v olomouckom kraji čo zatiaľ nahrádzajú R-ky. D5, D8 hotové, D11 skoro celá. Na čo sa budú zameriavať bude asi teraz R35, R7 na Vary, D3 na Tábor, R43 na Wiedeň, R4 na Budějovice. Je to ako celá sieť ale niektoré úseky sú už v prevádzke alebo pred otvorením ďalších krátkych úsekov. No a hlavne pre pražákov obchvat R1.
Sorry, že som sa tak rozpísal o českých diaľniciach ale určite veľa z Vás jazdí k bratom Čechom a tiež privítajú každý nový kilometer D a R.
Môj príspevok si nevysvetľuj tak, že chcem kritizovať niečo na Tebou vložených údajoch :ohno: určite máš prehľad ak bývaš v Liberci, ale máš tam zopár nepresností. R7 nejde na K. Vary, tým smerom ide z Prahy R6, R7 ide na Chomutov, ďalej D8 bude dokončená až keď sa dobuduje posledný úsek cez České stredohorie a to asi v 10/2011, D3 ide síce smerom na Tábor, ale bude pokračovať až do priestoru na juh od Českých Budějovíc a odtiaľ pôjde na hranicu s Rakúskom ako R3, R4 ide z Prahy smerom na Písek, zatiaľ je naplánovaná výstavba len po križovatku ciest I/20 s I/4 pri Novej Hospodě, možno sa to potiahne až po Písek, ale nad R4 až do Českých Budějovíc sa zatiaľ neuvažuje, bola by to fakticky duálna trasa k D3 ale západnou trasou a Česko si tiež momentálne nemôže dovoliť taký luxus, možno po dobudovaní všetkých ostatných úsekov sa to zrealizuje. Ďalej R43 nejde na juh smerom na Viedeň, ale na sever od D1 pri Brne smerom na Svitavy kde sa bude križovať s R35 a následne pôjde k poľským hraniciam, ale to je ešte "vo hviezdach", pretože nie je ustálené ešte ani jej presné trasovanie (možno v približnej trase tzv. Nemeckej ríšskej diaľnice z rokov 1939) ale tých alternatív je viac, taktiež je tam mnoho protestov zo strany občianskych iniciatív v oblasti Brna-Bystrca. Na Viedeň smeruje už teraz existujúca R52 až po Pohořelice, jej pokračovanie ďalej na juh smerom Mikulov a štátna hranica s Rakúskom narazila na odpor ekológov, uvažuje sa skôr o R55 pri Břeclavi ako prepojení s AT na ich A5, zatiaľ sú v hre obidve varianty.
Kostra českej diaľničnej siete ani zďaleka nie je hotová (jej základné časti áno ako prepojenie západ-východ, z časti aj sever juh), ale musia hlavne dobudovať spomínanú D8, potom D1(D47) v olomouckom kraji, a hlavne D3. No ale, aj tak najväčšou výzvou a teda aj investíciou bude vybudovanie paralelného prepojenia východ-západ ako alternatívu k D1, tzv. severného ťahu R35, toto je priorita č.1 v CZ. Okrem toho sa bude ešte budovať severo južný ťah R48 a R55 na východnej Morave ako prepojenie PL s AT a v podstate paralela k západnejšej D1(D47) a aj k našej D1 a D3.
Qwert January 17th, 2010, 12:44 PM Môj príspevok si nevysvetľuj tak, že chcem kritizovať niečo na Tebou vložených údajoch :ohno: určite máš prehľad ak bývaš v Liberci, ale máš tam zopár nepresností. R7 nejde na K. Vary, tým smerom ide z Prahy R6, R7 ide na Chomutov, ďalej D8 bude dokončená až keď sa dobuduje posledný úsek cez České stredohorie a to asi v 10/2011, D3 ide síce smerom na Tábor, ale bude pokračovať až do priestoru na juh od Českých Budějovíc a odtiaľ pôjde na hranicu s Rakúskom ako R3, R4 ide z Prahy smerom na Písek, zatiaľ je naplánovaná výstavba len po križovatku ciest I/20 s I/4 pri Novej Hospodě, možno sa to potiahne až po Písek, ale nad R4 až do Českých Budějovíc sa zatiaľ neuvažuje, bola by to fakticky duálna trasa k D3 ale západnou trasou a Česko si tiež momentálne nemôže dovoliť taký luxus, možno po dobudovaní všetkých ostatných úsekov sa to zrealizuje. Ďalej R43 nejde na juh smerom na Viedeň, ale na sever od D1 pri Brne smerom na Svitavy kde sa bude križovať s R35 a následne pôjde k poľským hraniciam, ale to je ešte "vo hviezdach", pretože nie je ustálené ešte ani jej presné trasovanie (možno v približnej trase tzv. Nemeckej ríšskej diaľnice z rokov 1939) ale tých alternatív je viac, taktiež je tam mnoho protestov zo strany občianskych iniciatív v oblasti Brna-Bystrca. Na Viedeň smeruje už teraz existujúca R52 až po Pohořelice, jej pokračovanie ďalej na juh smerom Mikulov a štátna hranica s Rakúskom narazila na odpor ekológov, uvažuje sa skôr o R55 pri Břeclavi ako prepojení s AT na ich A5, zatiaľ sú v hre obidve varianty.
Kostra českej diaľničnej siete ani zďaleka nie je hotová (jej základné časti áno ako prepojenie západ-východ, z časti aj sever juh), ale musia hlavne dobudovať spomínanú D8, potom D1(D47) v olomouckom kraji, a hlavne D3. No ale, aj tak najväčšou výzvou a teda aj investíciou bude vybudovanie paralelného prepojenia východ-západ ako alternatívu k D1, tzv. severného ťahu R35, toto je priorita č.1 v CZ. Okrem toho sa bude ešte budovať severo južný ťah R48 a R55 na východnej Morave ako prepojenie PL s AT a v podstate paralela k západnejšej D1(D47) a aj k našej D1 a D3.
Ja nikdy nepochopím, čo vlastne Česi sledujú s ich R52. Stačí postaviť kratučký úsek beztak plánovanej R55 medzi D2 a rakúskou hranicou pri Břeclavi a ČR by mala spojenie s Rakúskom. Za zvyšné peniaze, ktoré by použili na R52 by mohli zrekonštruovať ich katastrofálnu D2 a zároveň tak zlepšiť spojenie so Slovenskom. Celé by to bolo oproti trase v koridore E 461 dlhšie možno o desať kilometrov. Samozrejme, druhá vec už je to, že Rakúšania sú nekompetentní ešte viac a s výstavbou diaľnice z Viedne na Brno si dávajú pekne načas (podobne ako s A6 na Bratislavu, na výstavbu ktorej potrebovali len 20 rokov).
seem January 17th, 2010, 03:39 PM Teraz by malo byť okolo 26 km na rakúskej strane a ani Češi sa nejak neponáhľajú. :)
Ale určite by to pomohlo aj našej D2.
KLEPETO January 17th, 2010, 04:41 PM Môj príspevok si nevysvetľuj tak, že chcem kritizovať niečo na Tebou vložených údajoch :ohno: určite máš prehľad ak bývaš v Liberci, ale máš tam zopár nepresností. R7 nejde na K. Vary, tým smerom ide z Prahy R6, R7 ide na Chomutov, ďalej D8 bude dokončená až keď sa dobuduje posledný úsek cez České stredohorie a to asi v 10/2011, D3 ide síce smerom na Tábor, ale bude pokračovať až do priestoru na juh od Českých Budějovíc a odtiaľ pôjde na hranicu s Rakúskom ako R3, R4 ide z Prahy smerom na Písek, zatiaľ je naplánovaná výstavba len po križovatku ciest I/20 s I/4 pri Novej Hospodě, možno sa to potiahne až po Písek, ale nad R4 až do Českých Budějovíc sa zatiaľ neuvažuje, bola by to fakticky duálna trasa k D3 ale západnou trasou a Česko si tiež momentálne nemôže dovoliť taký luxus, možno po dobudovaní všetkých ostatných úsekov sa to zrealizuje. Ďalej R43 nejde na juh smerom na Viedeň, ale na sever od D1 pri Brne smerom na Svitavy kde sa bude križovať s R35 a následne pôjde k poľským hraniciam, ale to je ešte "vo hviezdach", pretože nie je ustálené ešte ani jej presné trasovanie (možno v približnej trase tzv. Nemeckej ríšskej diaľnice z rokov 1939) ale tých alternatív je viac, taktiež je tam mnoho protestov zo strany občianskych iniciatív v oblasti Brna-Bystrca. Na Viedeň smeruje už teraz existujúca R52 až po Pohořelice, jej pokračovanie ďalej na juh smerom Mikulov a štátna hranica s Rakúskom narazila na odpor ekológov, uvažuje sa skôr o R55 pri Břeclavi ako prepojení s AT na ich A5, zatiaľ sú v hre obidve varianty.
V poho, všetko čo si opravil v mojom príspevku beriem. Ja som to hodil len tak z pamäte. Hlavne som sa zmýlil v tej R-ke na Wiedeň z Brna R43 ide na Blansko, potom som si nebol tak istý D3 či ide aj na Budějovice tak som ich z nepresnosti napojil na R4 čo smeruje na Písek. R6 a R7 som si pomýlil asi preto, že je to trasovanie skoro rovnakým smerom od Prahy, D8 som prechádzal pred 3 rokmi a zdalo sa mi, že od Lovosíc začínajú s výstavbou tak som predpokladal, že je to už odovzdané. Keď som hovoril o kostre tak som mal na mysli presne to čo ty a to základnú kostru. Teda sever-juh, východ-západ s menším provizóriom na niektorých úsekoch.
Ešte jedna poznámočka, nežijem v Liberci a nie som ani Čech. To by som potom mal aj lepšie ovládať cestnú infraštruktúru svojej krajiny. :okay:
mirkobb January 17th, 2010, 10:15 PM Ja nikdy nepochopím, čo vlastne Česi sledujú s ich R52. Stačí postaviť kratučký úsek beztak plánovanej R55 medzi D2 a rakúskou hranicou pri Břeclavi a ČR by mala spojenie s Rakúskom. Za zvyšné peniaze, ktoré by použili na R52 by mohli zrekonštruovať ich katastrofálnu D2 a zároveň tak zlepšiť spojenie so Slovenskom. Celé by to bolo oproti trase v koridore E 461 dlhšie možno o desať kilometrov. Samozrejme, druhá vec už je to, že Rakúšania sú nekompetentní ešte viac a s výstavbou diaľnice z Viedne na Brno si dávajú pekne načas (podobne ako s A6 na Bratislavu, na výstavbu ktorej potrebovali len 20 rokov).
No, to nechápeme asi viacerí.. :nuts: :D A nechápu to ani v samotných Čechách a o rakúšanoch už ani nehovoriac, tých sa v tomto prípade (na rozdiel od spomínanej A6 na hranicu s SK) musím tak trošku zastať, oni totiž čakajú na rozhodnutie Čechov kadiaľ to nakoniec pôjde, pretože trasovať a plánovať cestu niekam kde náprotivná strana (v tomto prípade česká) ktorá ešte stále nemá jasno že kadiaľ vôbec, je ťažké.. :lol: Rakúšania už chcú odovzdať do užívania v lete tohto roku úsek A5 z Eibesbrunnu do Schricku o dĺžke asi 23 km a pokračovanie ďalej na sever už majú naplánované a dokonca vláda na to aj vyčlenila peniaze, ale z dôvodov ako som uviedol na českej strane to nateraz odkladajú a vyčkávajú ako sa to celé "vyvrbí". :)
Ono je to na českej strane presne tak ako si spomenul, de facto chcú budovať R52 paralelne k D2, pričom vzdialenosť medzi týmito dvomi cestami ďiaľničného typu predstavuje v ich najvzdialenejších bodoch od seba vzdušnou čiarou iba asi 20 km! (http://www.mapy.cz/#mm=ZP@dm=138905600+131362816-659456-8192@x=138424320@y=131352576@z=9) A ešte menej medzi hraničnými prechodmi (http://www.mapy.cz/#mm=ZP@dm=138706944+131121152-454656+243712@x=138579968@y=131229696@z=9), pričom tá "zachádzka" cez Břeclav (http://www.mapy.cz/#mm=ZP@sa=r@st=r@srq=route(fast,toll):obec%20Mistelbach,%20okres%20Mistelbach,%20Rakousko%3EB%C5%99eclav%3E49%C2%B011%E2%80%B242.69%E2%80%B3N%2016%C2%B035%E2%80%B258.88%E2%80%B3E@x=138524469@y=131696621@z=7) oproti trase cez Mikulov (http://www.mapy.cz/#mm=ZP@sa=r@st=r@srq=route(fast,toll):obec%20Mistelbach,%20okres%20Mistelbach,%20Rakousko%3E49%C2%B011'42.687%22N%2016%C2%B035'58.88%22E@x=138135443@y=131696621@z=7) by predstavovala iba "smiešnych" 12 km, píšem tak preto lebo náklady na vybudovanie asi 8 km úseku R55 obchvatu Břeclavi by boli fakt zanedbateľné (až "smiešne") v porovnaní s nákladmi na výstavbu R52 úseku o dĺžke asi 23 km, čo vychádza asi na tretinu, nehovoriac o tom, že trasa R52 križuje vodné plochy tzv. Novomlýnských nádrží, čiže predraženie vzhľadom na nutnosť stavby estakád ponad vodnú plochu je zjavné. Nedá mi v tejto súvislosti nespomenúť, že kratší úsek výstavby A5 k hraniciam by mali na svojej strane aj rakúšania v prípade jej trasovania na hraničný priechod Reinthal, totiž z MÚK pri Walterskirchene ktorá je už v podstate zadefinovaná pre obidve varianty vedenia trasy je to zhruba 17 km na Drasenhofen/Mikulov vs. 11 km na Reinthal/Břeclav. Takže čo k tomu dodať.. :bash: Asi tam budú "iné záujmy", možno špekulácie s pozemkami v prípade výsatvby zvyšnej časti R52 (ktorej časť z Rajhradu do Pohořelic postavili už v roku 1992), ale to sa môžme iba domnievať.. :)
V poho, všetko čo si opravil v mojom príspevku beriem. Ja som to hodil len tak z pamäte. Hlavne som sa zmýlil v tej R-ke na Wiedeň z Brna R43 ide na Blansko, potom som si nebol tak istý D3 či ide aj na Budějovice tak som ich z nepresnosti napojil na R4 čo smeruje na Písek. R6 a R7 som si pomýlil asi preto, že je to trasovanie skoro rovnakým smerom od Prahy, D8 som prechádzal pred 3 rokmi a zdalo sa mi, že od Lovosíc začínajú s výstavbou tak som predpokladal, že je to už odovzdané. Keď som hovoril o kostre tak som mal na mysli presne to čo ty a to základnú kostru. Teda sever-juh, východ-západ s menším provizóriom na niektorých úsekoch.
Ešte jedna poznámočka, nežijem v Liberci a nie som ani Čech. To by som potom mal aj lepšie ovládať cestnú infraštruktúru svojej krajiny. :okay:
O.K. nič sa nedeje.. ;) Prepáč s tým Libercom, ale skratku LBC ako máš uvedenú v nicku zvyknú v Čechách používať práve pre mesto Liberec, podobne ako Pha pre Prahu, atp. Takže som nadobudol dojem, že tam bývaš, omlúvam sa. :okay:
Nido January 18th, 2010, 12:04 AM vodic Passatu si to proste narval priamo do rohu nudzoveho zalivu, video z kamery v tuneli najdete tu:
http://tvnoviny.sk/bin/tv/?media_id=2124003
mirkobb January 18th, 2010, 08:07 AM Z vianočných povodní na úseku R1 Žarnovica-Šášovské podhradie je na stránke NDS video (http://www.ndsas.sk/video-tyzdna/?prm3=42). Aj z neho jasne vidno, že ten zatopený úsek nie je až tak dlhý a kľudne mohol byť v nivelete ako miesto kde stál filmujúci, alebo na náprotivnej strane ako je zjazd z premostenia R1 ponad starú cestu zo Žarnovice. Takže vyvstáva otázka, načo tam tak zbytočne klesali, zemina a podkladová vrstva pod vyšší násyp by tú stavbu až tak o moc nepredražila. :ohno: Ešte teraz keby to na tom úseku znovu uzatvorili, presmerovali to na starú cestu, rozobrali a primerane zdvihli by sa nič strašné nestalo, otvoriť by sa to potom mohlo spolu s druhým momentálne stavaným úsekom Lehôtka p. Brehmi - Šášovské podhradie, tak by sa to určite vyplatilo viac ako stavanie nezmyselných "odvodňovacích kanálov" v podaní p. Jánošíka, alebo prípadných (dodatočne finančne náročných) protipovodňových hrádzí, určite by to vyšlo lacnejšie. Len to by si musel niekto priznať chybu a zobrať na seba zodpovednosť za také riešenie a to na Slovensku asi tažko môžme očakávať. To radšej budú všetko všemožne zatĺkať a zavádzať ľudí vyhováraním sa na "všelijaké nepredvídateľné vyplyvy a okolnosti"..
gmbh January 18th, 2010, 10:59 AM Držať krok môžeme s týmito krajinami max. v počte km na hlavu obyvateľa. Hustota sa nedá porovnávať, keďže Maďarsko je rovinatá krajina, Česko mierne zvlnená krajina až na malé výnimky a majú rovnomerne rozložené centrá konkrétneho regiónu, kde nie je taký problém ich prepájať aj medzi sebou čo zvyšuje tzv. hustotu diaľnic. Na druhej strane Slovensko medzi západnou a východnou časťou má husto osídlené len doliny veľkých riek ako je vážska, nitrianska, hronská, na východe hlavne toryská a laborecká.
cesko a madarsko napriek vyhodnemu terenu prioritne neprepajaju regiony medzi sebou ale regiony s hl. mestom resp. s infrastrukturou tak ako vedu hl. E tahy. zakladna kostra este nie je hotova ale uz je skoro hotova (za nu nepovazujem napojenie durch cez vsetky kraje aj mimo najdolezitejsich tras). na D8 a D1 vela nechyba, potom este D3 a velmi dolezita je R1 pri prahe. ked bude toto hotove mozu si povedat ze maju zakl. kostru. v madarsku k tomu chyba tiez malo, M6 a doriesenie M0.
nie je to o tom ako su tieto trasy osidlene -ani taka vysocina nie je v tomto nic extra- ale o sposobe prechode cez ne. je smiesne dumat nad tym ci niekde postacia 4 pruhy alebo docasne 1/2 profily niekde na str. a sev. Sk pri okresnych mestach kde nie je potencial intenzit ako niekde pri ostrave alebo miskolci.
btw. bola prva nehoda v tunely borik, stastie ze prave vtedy tam nebola husta premavka, to auto sa odrazilo od steny ako tenisova lopticka.
kaxno January 18th, 2010, 11:11 AM btw. bola prva nehoda v tunely borik, stastie ze prave vtedy tam nebola husta premavka, to auto sa odrazilo od steny ako tenisova lopticka.
Aspon podla zaznamu to vypadalo na mikrospanok, alebo nevenovanie pozornosti riadeniu vozidla. Prave tam je cesta v miernom obluku, vodic siel proste rovno. Keby sa to stalo na dialnici v 130 ke a nie 80 ke, tak by to mozno dopadlo o dost horsie (aj pre vodica, ktory odisiel z auta po vlastnych).
Qwert January 18th, 2010, 12:53 PM Z vianočných povodní na úseku R1 Žarnovica-Šášovské podhradie je na stránke NDS video (http://www.ndsas.sk/video-tyzdna/?prm3=42). Aj z neho jasne vidno, že ten zatopený úsek nie je až tak dlhý a kľudne mohol byť v nivelete ako miesto kde stál filmujúci, alebo na náprotivnej strane ako je zjazd z premostenia R1 ponad starú cestu zo Žarnovice. Takže vyvstáva otázka, načo tam tak zbytočne klesali, zemina a podkladová vrstva pod vyšší násyp by tú stavbu až tak o moc nepredražila. :ohno: Ešte teraz keby to na tom úseku znovu uzatvorili, presmerovali to na starú cestu, rozobrali a primerane zdvihli by sa nič strašné nestalo, otvoriť by sa to potom mohlo spolu s druhým momentálne stavaným úsekom Lehôtka p. Brehmi - Šášovské podhradie, tak by sa to určite vyplatilo viac ako stavanie nezmyselných "odvodňovacích kanálov" v podaní p. Jánošíka, alebo prípadných (dodatočne finančne náročných) protipovodňových hrádzí, určite by to vyšlo lacnejšie. Len to by si musel niekto priznať chybu a zobrať na seba zodpovednosť za také riešenie a to na Slovensku asi tažko môžme očakávať. To radšej budú všetko všemožne zatĺkať a zavádzať ľudí vyhováraním sa na "všelijaké nepredvídateľné vyplyvy a okolnosti"..
Nefunguje to tak, ako si myslíš. Nie je možné len tak prísť, rozkopať cestu a postaviť tam novú o niečo vyššie. Na to by bolo treba plánovanie a povolenia. Keď to dokončia všetko tak, ako je to plánované teraz, povodne tam už nebudú.
gmbh January 18th, 2010, 02:46 PM alebo pisal sms alebo robil nieco ine. na beznej dialnici by zisiel z cesty. nasledky pre neho su porovnatelne pretoze naraz do steny pri 80 nemusi byt horsi ako vyletiet do pola. a to treba brat do uvahy ze bezna rychlost na D byva cca 110 a nie 130. druha vec - hrozba pre ostatnych je kvoli odrazu od steny vacsia ako na beznej D.
Qwert January 18th, 2010, 03:17 PM alebo pisal sms alebo robil nieco ine. na beznej dialnici by zisiel z cesty. nasledky pre neho su porovnatelne pretoze naraz do steny pri 80 nemusi byt horsi ako vyletiet do pola. a to treba brat do uvahy ze bezna rychlost na D byva cca 110 a nie 130. druha vec - hrozba pre ostatnych je kvoli odrazu od steny vacsia ako na beznej D.
Mal smolu, že vrazil presne do rohu výklenku. Keby vyletel zo svojho pruhu a vrazil by len do steny tunela, tak by to malo podobné následky ako keby na otvorenej diaľnici vrazil do betónových zvodidiel.
i15 January 18th, 2010, 06:25 PM alebo pisal sms alebo robil nieco ine. na beznej dialnici by zisiel z cesty. nasledky pre neho su porovnatelne pretoze naraz do steny pri 80 nemusi byt horsi ako vyletiet do pola. a to treba brat do uvahy ze bezna rychlost na D byva cca 110 a nie 130. druha vec - hrozba pre ostatnych je kvoli odrazu od steny vacsia ako na beznej D.
som milo prekvapeny, ze si to zhodnotil objektivne a nepouzil to ako argument proti vystavbe tunelov :nuts:
Qwert January 18th, 2010, 07:18 PM Tak ma napadlo, že v rámci zvýšenia bezpečnosti, aby sa zamedzilo podobným čelným nárazom by sa tie výklenky nemali stavať v pravom uhle k stene tunela. Teda nie takto:
_
_|
ale skôr takto:
\
.|
/
Chápeme sa, že?:D
Aan January 19th, 2010, 09:03 AM to by prave ten vyklenok velmi ludi v nom pred narazom aut nechranil, ale boli by tam ako na popravisku aby si nahodou niekto nepokrcil plechy
mirkobb January 19th, 2010, 09:36 AM Tak ma napadlo, že v rámci zvýšenia bezpečnosti, aby sa zamedzilo podobným čelným nárazom by sa tie výklenky nemali stavať v pravom uhle k stene tunela. Teda nie takto:
_
_|
ale skôr takto:
\
.|
/
Chápeme sa, že?:D
to by prave ten vyklenok velmi ludi v nom pred narazom aut nechranil, ale boli by tam ako na popravisku aby si nahodou niekto nepokrcil plechy
Ja Qwerta chápem ako to myslel, snáď by to len máličko chcelo upraviť ten jeho návrh asi približne takto
\__
__|
Smer jazdy je zo zdola hore, číže pravouhlou hranou výklenok chránenený zo strany smeru jazdy kvôli ochrane ľudí a šikmá hrana na opačnej strane výklenku v smere jazdy kvôli "bezpečnosti automobilov".
Qwert January 19th, 2010, 11:20 AM to by prave ten vyklenok velmi ludi v nom pred narazom aut nechranil, ale boli by tam ako na popravisku aby si nahodou niekto nepokrcil plechy
Ja Qwerta chápem ako to myslel, snáď by to len máličko chcelo upraviť ten jeho návrh asi približne takto
\__
__|
Smer jazdy je zo zdola hore, číže pravouhlou hranou výklenok chránenený zo strany smeru jazdy kvôli ochrane ľudí a šikmá hrana na opačnej strane výklenku v smere jazdy kvôli "bezpečnosti automobilov".
Máte pravdu, ten mikrobbov nápad je lepší.
misko January 19th, 2010, 12:58 PM vyklenky v tunely su dane v prevaznej miere moznostou raziacej supravy. nie ze by tie vyklenky podla vasho napadu urobit nesly, otazka je narocnost (technicka aj financna) verzus efekt, ktory to prinesie. ja myslim, ze je to zbytocne - konieckoncov, asi aj experti z EU (tunelari maju pri eu velmi silnu poziciu), kedze to zatial nenavrhli :).
Qwert January 19th, 2010, 01:55 PM vyklenky v tunely su dane v prevaznej miere moznostou raziacej supravy. nie ze by tie vyklenky podla vasho napadu urobit nesly, otazka je narocnost (technicka aj financna) verzus efekt, ktory to prinesie. ja myslim, ze je to zbytocne - konieckoncov, asi aj experti z EU (tunelari maju pri eu velmi silnu poziciu), kedze to zatial nenavrhli :).
Nevidím v tom nejaký technologický problém, ten kúsok upravenej steny tunela by sa dal urobiť ľahko a v cene by nebol až taký rozdiel. Bavíme sa tu len o pár metroch štvorcových tunela naviac.
KLEPETO January 19th, 2010, 11:09 PM O.K. nič sa nedeje.. ;) Prepáč s tým Libercom, ale skratku LBC ako máš uvedenú v nicku zvyknú v Čechách používať práve pre mesto Liberec, podobne ako Pha pre Prahu, atp. Takže som nadobudol dojem, že tam bývaš, omlúvam sa. :okay:
Omluva teda OSPRAVEDLNENIE sa prijíma. Pozor na čechizmy aj keď to máš asi ťažké kontrolovať sa, keď teraz asi pôsobíš viac v AAA než BBB.
Inak nemá to spoločné nič s diaľnicami ale milo som bol prekvapený, keď som videl nedávno v telke hovori českého ministra dopravy spisovnou ľúbozvučnou slovenčinou. Je to jeden z mala Slovákov, ktorý aj na takom vysokom poste nezavrhol hneď svoj materinský jazyk ako poniektorý naši spoluobčania, ktorý vystúpia z vlaku na hlavním nádraží a už "mluvjej":nuts:
mirkobb January 21st, 2010, 01:07 PM Uff!!! :eek:
Návrh na uzavretie koncesnej zmluvy a dodatku ku koncesnej zmluve vo verejnom obstarávaní koncesie na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Dubná Skala, projekt PPP3
Rokovanie vlády: 188/2010, 21.01.2010, 1. bod programu (http://www.rokovanie.sk/appl/material.nsf/0/E1C704098F150C55C12576B200347059?OpenDocument)
Celková nominálna čiastka vyplatená zo štátneho rozpočtu za 30 rokov trvania koncesie má predstavovať po zaokrúhlení na tisícky 8.545.317.000 Euro.
Z tohto materiálu (http://www.rokovanie.sk/appl/material.nsf/0/B4185EEFD2762DA3C12576B200364704/$FILE/Zdroj.html) sa dá pozrieť celková suma investícií a porovnať so štátnou expertízou trebárs zo N (http://www.ndsas.sk/dialnice/12328s?ids=12328&idc=12328&prm1=1&prm2=84)D (http://www.ndsas.sk/dialnice/12328s?ids=12328&idc=12328&prm1=1&prm2=85)S (http://www.ndsas.sk/dialnice/12328s?ids=12328&idc=12328&prm1=1&prm2=9).
Ešte donedávna sa tu poniektorí prispievatelia pohoršovali nad "predražením" projektu PPP2, čo už je potom toto..? :nuts: Nechcú aj teraz tento balík patrične okomentovať.?
wuane January 21st, 2010, 02:37 PM ^^len pre porovnanie,oficialne vydavky na olympiadu vo Vancouvery su 1 miliarda Euro. ;)
Qwert January 21st, 2010, 04:21 PM Uff!!! :eek:
Návrh na uzavretie koncesnej zmluvy a dodatku ku koncesnej zmluve vo verejnom obstarávaní koncesie na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Dubná Skala, projekt PPP3
Rokovanie vlády: 188/2010, 21.01.2010, 1. bod programu (http://www.rokovanie.sk/appl/material.nsf/0/E1C704098F150C55C12576B200347059?OpenDocument)
Celková nominálna čiastka vyplatená zo štátneho rozpočtu za 30 rokov trvania koncesie má predstavovať po zaokrúhlení na tisícky 8.545.317.000 Euro.
Z tohto materiálu (http://www.rokovanie.sk/appl/material.nsf/0/B4185EEFD2762DA3C12576B200364704/$FILE/Zdroj.html) sa dá pozrieť celková suma investícií a porovnať so štátnou expertízou trebárs zo N (http://www.ndsas.sk/dialnice/12328s?ids=12328&idc=12328&prm1=1&prm2=84)D (http://www.ndsas.sk/dialnice/12328s?ids=12328&idc=12328&prm1=1&prm2=85)S (http://www.ndsas.sk/dialnice/12328s?ids=12328&idc=12328&prm1=1&prm2=9).
Ešte donedávna sa tu poniektorí prispievatelia pohoršovali nad "predražením" projektu PPP2, čo už je potom toto..? :nuts: Nechcú aj teraz tento balík patrične okomentovať.?
Myslím, že o tom, že každý PPP balík je predražený sa tu nikto nejde sporiť.
microdot January 21st, 2010, 09:05 PM Južná trasa tromfne severnú. Bude skôr
Cestovanie z východu na západ republiky bude o dva roky rýchlejšie. Vtedy dostavajú najväčší diaľničný projekt v dejinách Slovenska – vyše 50-kilometrový úsek rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Zvolenom.
Južná trasa teda bude plynulejšia skôr ako severná. Diaľnica D1 pritom mala byť podľa pôvodných sľubov vlády hotová už v tomto roku. Keďže meškala s projektovou dokumentáciou, úsek okolo Žiliny dokončia najskôr o päť rokov.
Voliť juh tak bude výhodnejšie nielen pre mnohých bežných cestujúcich, ale aj pre tranzitnú dopravu. „Kým nebude severná diaľnica dokončená, budú zrejme tranzitní šoféri využívať R1,“ povedal v rozhovore pre HN generálny riaditeľ spoločnosti Granvia Eric Delobel. Granvia cestu buduje ako PPP projekt. Štát jej za stavbu a prevádzku zaplatí počas 30-ročného kontraktu 3,5 miliardy eur.
Vodiči sa spoľahnú na sever pravdepodobne už len v zime, keď mávajú problémy pri prejazde horským priechodom Donovaly, myslí si Pavol Jančovič zo združenia cestných dopravcov Česmad.
Rezort dopravy priznáva, že rýchlostná cesta svojím významom načas predbehne severnú diaľnicu. „Pre vodičov môže byť zaujímavejšia, lebo im ušetrí čas. Prioritou ministerstva je však paralelne budovať obe tieto trasy,“ poznamenal Stanislav Jurikovič.
cibula January 21st, 2010, 11:22 PM Zaujiimava definicia juznej trasy :lol:
Ak som dobre pochopil tak mysleli cestu z Presova cez Poprad, Ruzomberok, Donovaly a dalej na R1 :nuts:
KLEPETO January 21st, 2010, 11:34 PM No jasné, predsa pôjde južnou stranou Vysokých Tatier, nie severnou cez Zakopané.:lol:
Mayllo January 22nd, 2010, 01:04 PM No jasné, predsa pôjde južnou stranou Vysokých Tatier, nie severnou cez Zakopané.:lol:
tiež si myslím
I.B.MOGAJ January 24th, 2010, 05:24 PM Hoci sa na obchvate Hornej Stubne od Vianoc nepracuje ,dopravne znacky ponechali a Kalinakova policia sa vyziva v merani a inkasovani... Takychto "nebezpecnych" miest by som tu mohol uviest na celu stranu...
http://img402.imageshack.us/img402/6877/p1050236g.jpg
http://img402.imageshack.us/img402/9227/p1050237k.jpg
JankoKE January 24th, 2010, 06:05 PM No tie obrázky sú tak veľké, že to aj je na celú stranu.
marish January 24th, 2010, 06:05 PM Takychto "nebezpecnych" miest by som tu mohol uviest na celu stranu...
a na sirku aj cez tri monitory. :)
I.B.MOGAJ January 24th, 2010, 06:59 PM Uf,prepacte...a dik Qwert.
seem January 25th, 2010, 10:10 AM kopírujem z threadu [SK] Slovak Highways | Slovenské diaľnice
tento polprofil určite stihnú otvoriť do Júna
D1 Jablonov - Behárovce bridge
http://dialnice.info/album_pic.php?pic_id=7452
wuane January 25th, 2010, 01:10 PM ^^Akoze ten viadukt sa mi paci,ale to mame take naozaj prisne normy ze sa to nemohlo tahat po zemi?alebo tam ten kopecek nejak zrezat?pripadne hlbeny tunel?Je toto naozaj najlacnejsia alternativa?
hraby January 25th, 2010, 02:27 PM [QUOTE=wuane;50718489Je toto naozaj najlacnejsia alternativa?[/QUOTE]
tvrdia, ze ano. osobne si myslim, ze to aj pravda bude.
dustik January 25th, 2010, 07:22 PM ak sa 10% strati v sukromnych rukach, tak cim viac to bude stat tym viac penazy sa moze stratit :) velmi jednoducha matematika
Qwert January 25th, 2010, 07:37 PM ^^Akoze ten viadukt sa mi paci,ale to mame take naozaj prisne normy ze sa to nemohlo tahat po zemi?alebo tam ten kopecek nejak zrezat?pripadne hlbeny tunel?Je toto naozaj najlacnejsia alternativa?
Nevidel som výškový profil tej diaľnice, ale predpokladám, že sa ju snažia udržať v istej výške a to údolie je príliš malé, aby tam klesala. Násyp môže mať, myslím, v najvyššom bode najviac štyri metre, takže ten je pri zachovaní povoleného stúpania/klesania nepoužiteľný, musel by sa skombinovať so zárezmi a to by tiež nebolo lacné, o hĺbenom tuneli ani nehovorím. Chcelo by to presne vidieť tamojší terén, aby sme to mohli lepšie posúdiť, či by tie zárezy a násyp boli možné a vhodné.
KLEPETO January 25th, 2010, 10:04 PM Konečne aj nejaké spestrenie dopravných stavieb po stránke architektúry. Takýto viadukt v kombinácii betónové stĺpy s podpernými oceľovými oblúkmi som na Slovensku ešte nevidel. Buď sa všetko robilo z ocele alebo zo železobetónu.
Predpokladám, že ten rozostup betónových stĺpov je taký veľký, že tam musia dať aj na podopretie tie oceľové oblúky. Inak by to bol trochu drahý luxus mať to len kvôli lepšiemu dizajnu.
Qwert January 25th, 2010, 10:20 PM Konečne aj nejaké spestrenie dopravných stavieb po stránke architektúry. Takýto viadukt v kombinácii betónové stĺpy s podpernými oceľovými oblúkmi som na Slovensku ešte nevidel. Buď sa všetko robilo z ocele alebo zo železobetónu.
Predpokladám, že ten rozostup betónových stĺpov je taký veľký, že tam musia dať aj na podopretie tie oceľové oblúky. Inak by to bol trochu drahý luxus mať to len kvôli lepšiemu dizajnu.
Dĺžka polí toho mosta nie je taká veľká, aby sa to nedalo spraviť bez tých oblúkov, prinajhoršom mohli naprojektovať o jeden pilier viac, určite by to bolo lacnejšie než tie oblúky. Toto je len dekorácia, teda áno, je to luxus.
KLEPETO January 25th, 2010, 11:18 PM Určite by to potrebovalo ešte po jednom piliery. To rozpetie je naozaj trochu pridlhé. Ktovie prečo zvolili práve oceľ a tvar oblúkov.
Jedine ak by to robili z predpätej betónovej konštrukcie, nemuseli by pridávať žiadny pilier navyše. Niečo také ako je most Lafranconi. Ale táto technológia je asi zdĺhavejšia na výstavbu. Tu je to o odliatkoch pilierov, preložených betónovými prefabrikátmi, podopierané pozváranými oceľovými lego dielcami.
Qwert January 26th, 2010, 12:50 AM Určite by to potrebovalo ešte po jednom piliery. To rozpetie je naozaj trochu pridlhé. Ktovie prečo zvolili práve oceľ a tvar oblúkov.
Jedine ak by to robili z predpätej betónovej konštrukcie, nemuseli by pridávať žiadny pilier navyše. Niečo také ako je most Lafranconi. Ale táto technológia je asi zdĺhavejšia na výstavbu. Tu je to o odliatkoch pilierov, preložených betónovými prefabrikátmi, podopierané pozváranými oceľovými lego dielcami.
Tie oblúky sú dekorácia, ktorá má pripomínať gotické pamiatky Spiša. Síce mne sa gotika viac asociuje s lomenými oblúkmi, ale budiš.
Joey_T January 26th, 2010, 09:40 AM Nevidel som výškový profil tej diaľnice, ale predpokladám, že sa ju snažia udržať v istej výške a to údolie je príliš malé, aby tam klesala. Násyp môže mať, myslím, v najvyššom bode najviac štyri metre, takže ten je pri zachovaní povoleného stúpania/klesania nepoužiteľný, musel by sa skombinovať so zárezmi a to by tiež nebolo lacné, o hĺbenom tuneli ani nehovorím. Chcelo by to presne vidieť tamojší terén, aby sme to mohli lepšie posúdiť, či by tie zárezy a násyp boli možné a vhodné.
Navyše takáto cesta je priateľskejšia k prírode, pretože zver sa môže voľne pohybovať.
Mayllo January 26th, 2010, 11:06 AM Navyše takáto cesta je priateľskejšia k prírode, pretože zver sa môže voľne pohybovať.
tiež ma to napadlo, ale aj tak tam je stale cesta 1.triedy popod ktorú aj tak neprejdú:nuts:
J1mbo January 26th, 2010, 11:24 AM tiež ma to napadlo, ale aj tak tam je stale cesta 1.triedy popod ktorú aj tak neprejdú:nuts:
lenze kazda spravna dialnica by mala byt oplotena...medzi cestou 1.triedy a dialnicou v polprofile bez oplotenia daky zasadny rozdiel nieje (a myslim ze ani ta zver s tym nema problem), ale taky plny profil dialnice s oplotenim moze byt uz celkom zasadny problem
Joey_T January 26th, 2010, 11:42 AM tiež ma to napadlo, ale aj tak tam je stale cesta 1.triedy popod ktorú aj tak neprejdú:nuts:
Po tej paralelnej ceste jazdia vozidlá, ktoré sa neskôr presunú na diaľnicu, čiže na tej ceste I. triedy klesnú intenzity. A mali by klesnúť výrazne. Navyše ako píše J1mbo, prebehnúť cestu s dvoma pruhmi, nižšou povolenou rýchlosťou a výrazne nižšími intenzitami je predsa len ďaleko lepšie, než súčasný stav alebo oplotená diaľnica na úrovni terénu.
Viadukt nad pomerne plytkým údolím sa možno zdá neefektívny, ale odstraňuje problém s budovaním biokoridorov, ktoré by museli byť mnohonásobne širšie, ako nejaké nadjazdy, či preložky ciest, diaľnica je priamejšia, čo skracuje jazdnú dobu a teda vypúšťanie emisií a vozovka je kratší čas v tieni, čo prospieva pri zimnej údržbe. Keď si vezmeme, že diaľnica sa nestavia na rok, či dva, až také neefektívne to byť nemusí.
Zolohoj January 26th, 2010, 05:33 PM Omluva teda OSPRAVEDLNENIE sa prijíma. Pozor na čechizmy aj keď to máš asi ťažké kontrolovať sa, keď teraz asi pôsobíš viac v AAA než BBB.
Inak nemá to spoločné nič s diaľnicami ale milo som bol prekvapený, keď som videl nedávno v telke hovori českého ministra dopravy spisovnou ľúbozvučnou slovenčinou. Je to jeden z mala Slovákov, ktorý aj na takom vysokom poste nezavrhol hneď svoj materinský jazyk ako poniektorý naši spoluobčania, ktorý vystúpia z vlaku na hlavním nádraží a už "mluvjej":nuts:
Veru, je to super. Pracujem uz 4 mesiace v CR a cestinu pouzivam len v tom pripade, ked niekto nerozumie nejakemu slovu, tak mu ho poviem po cesky. Ale bolo mile volat do firmy s konatelom, ktory je tiez Slovak. Ale som OT.
Zolohoj January 26th, 2010, 05:54 PM Uff!!! :eek:
..... D1 Hričovské Podhradie – Dubná Skala, projekt PPP3
.....
Nuž, nevyhneme sa tomu. Na jednej strane to chceme čím skôr, na strane druhej je to veľký luxus. Ale treba dúfať, že to bude skoro, dobre a nebude to mať žiadny negatívny dopad.
Južná trasa tromfne severnú.....
To je dobrý trep do prázdna. Pokiaľ sa nepostaví trasa ďalej od BB na RK, tak to moc zmysel nemá, akurát sa dobre zahustia Donovaly, no amen. Jedine že by vyšli veľké plány na R2, čo ale pochybujem, že do 5 rokov bude od ZV po KE.
kopírujem z threadu [SK] Slovak Highways | Slovenské diaľnice
tento polprofil určite stihnú otvoriť do Júna
Toto je konečne niečo iné a pekné, čo sa v poslednej dobe začalo robiť na diaľniciach. Keď už hyzdí krajinu, nech to aspon ako tak pôsobí. Tento most podobne ako ten na R1 cez Hron pri Žiari nad Hronom sú konečne niečo iné na Slovenských diaľniciach. I keď je to možno o trošku drahšie riešenie. Nehovoriac o tom, čo ste tu už spomínali, že most nahrádza ekodukty v potrebe migrácie zvery budované na diaľnici v záreze, takže čo sa finančnej stránky týka, je otázne, čo je výhodnejšie. Taktiež v súvislosti so spomínaným sklonom diaľnice.
hurahura January 27th, 2010, 12:32 AM Tie oblúky sú dekorácia, ktorá má pripomínať gotické pamiatky Spiša. Síce mne sa gotika viac asociuje s lomenými oblúkmi, ale budiš.
wow. ja som sice zazil uz vselico a bol pri tom ako sa predavali klientom este tazsie bullshity a ovela kostrbatejsie napady. ale ak niekto tento most predal ako ideu - gotika -pamiatky - spiš. Tak klobuk dole pred jeho prezentaciou. vsetci reklamni magovia mozu zavidiet.
KLEPETO January 27th, 2010, 12:36 AM wow. ja som sice zazil uz vselico a bol pri tom ako sa predavali klientom este tazsie bullshity a ovela kostrbatejsie napady. ale ak niekto tento most predal ako ideu - gotika -pamiatky - spiš. Tak klobuk dole pred jeho prezentaciou. vsetci reklamni magovia mozu zavidiet.
Všetky štýly sa časom opakujú ako v móde, v autopriemysle alebo architektúre. Toto je teraz retro inovovaný štýl gotika 21.storočia.:lol:
Qwert January 27th, 2010, 12:45 AM wow. ja som sice zazil uz vselico a bol pri tom ako sa predavali klientom este tazsie bullshity a ovela kostrbatejsie napady. ale ak niekto tento most predal ako ideu - gotika -pamiatky - spiš. Tak klobuk dole pred jeho prezentaciou. vsetci reklamni magovia mozu zavidiet.
Čo ty vieš, možno ho obložia kameňom, odlučovače ropných látok urobia na spôsob chrličov a na zábradlie osadia sochy a bude to vyzerať nejako takto:
http://czechyoself.com/wp-content/Charles_bridge.jpg
(Tento dokonca ani nemá lomené oblúky:D.)
Mayllo January 27th, 2010, 01:24 PM Čo ty vieš, možno ho obložia kameňom, odlučovače ropných látok urobia na spôsob chrličov a na zábradlie osadia sochy a bude to vyzerať nejako takto:
http://czechyoself.com/wp-content/Charles_bridge.jpg
(Tento dokonca ani nemá lomené oblúky:D.)
Ten náš sa bude volať Ľubomírov most
:banana:
(Karlov most je nahodou dnes aj na titulke SkyScraperCity)
KLEPETO January 27th, 2010, 01:59 PM ^^Skôr by mi tam sedel názov "Most vládnej diaľničnej odysey 2010"
Mayllo January 27th, 2010, 10:23 PM http://spravy.pravda.sk/tunely-pri-ziline-su-drahe-pociatek-ziada-nizsiu-cenu-pd5-/sk_ekonomika.asp?c=A100127_145821_sk_ekonomika_p01
Verejnym obsaravanim to bude trvat .................. nikdy +/- 2roky
Zolohoj January 29th, 2010, 12:03 PM ^^ To je pekny odhad nikdy +/- 2 roky :D Ale bohuzial skoro presny :(
seem January 29th, 2010, 02:12 PM Pochybujem že sa PPP zastaví. :|
Zolohoj January 30th, 2010, 06:30 PM No veru, v tomto stadiu sa to uz asi pretlaci za kazdu cenu..
seem January 31st, 2010, 05:36 PM Možno by nebolo zlé upraviť značenie rýchlostných ciest. Konkrétne, myslím si že by sa malo zmeniť značenie R2 a R7.
podla mňa by mala viesť:
R7- Súčasná trasa (BA-NZ-LC) a ďalej v dnešnej trase R2 (LC-TO) a Košice Haniska
R2- Výhľadové predĺženie TN-Drietoma, súčasná trasa (TN-PD-ZV-LC) s výhľadovým predĺžením cez Fiľakovo po štátnu hranicu s Maďarskom (smer Salgótarján)
NDS | Sieť diaľníc a rýchlostných ciest v roku 2020 [EDIT: 2018, vďaka Qwert]
http://img6.imageshack.us/i/slovakhighwaysplan2020c.jpg/
- Myslím si že by takéto značenie by mohlo byť pre vodičov prehľadnejšie:
-R7 ako spojnica Západu a Východu a.k.a. dvoch najväčších a najvýznamnejších miest v krajine.
-R2 spajajúca dve hranice krajiny, Sever a Juh, Česko a Maďarsko.
Qwert January 31st, 2010, 08:04 PM Možno by nebolo zlé upraviť značenie rýchlostných ciest. Konkrétne, myslím si že by sa malo zmeniť značenie R2 a R7.
podla mňa by mala viesť:
R7- Súčasná trasa (BA-NZ-LC) a ďalej v dnešnej trase R2 (LC-TO) a Košice Haniska
R2- Výhľadové predĺženie TN-Drietoma, súčasná trasa (TN-PD-ZV-LC) s výhľadovým predĺžením cez Fiľakovo po štátnu hranicu s Maďarskom (smer Salgótarján)
Ja by som skôr R7 nechal tak, ako je, R2 by bolo len (Drietoma) - TN - PD - ZH a zvyšok R2 medzi ZV a KE by som premenoval na R1
NDS | Sieť diaľníc a rýchlostných ciest v roku 2020
Ak si pozrieš nápis navrchu tej mapy, tak je to sieť v roku 2018. Aj keď neviem, či to nie je chyba a nemalo tam byť 2081:D. Niektoré úseky je finančne nemožné dovtedy postaviť, iné sú tam zase trochu zbytočné. Neviem napríklad, kde chcú vziať na severnú D4, R1 BB - RK, takisto veci ako D3 Svrčinovec - Skalité, severná R4 a južná R3, R7 východne od DS na plný profil mi prídu trochu prehnané.
seem January 31st, 2010, 08:55 PM Ja by som skôr R7 nechal tak, ako je, R2 by bolo len (Drietoma) - TN - PD - ZH a zvyšok R2 medzi ZV a KE by som premenoval na R1
Ani to by nebolo zlé. Aj keď ľudia by si to mýlili s D1. ;)
Ak si pozrieš nápis navrchu tej mapy, tak je to sieť v roku 2018. Aj keď neviem, či to nie je chyba a nemalo tam byť 2081:D. Niektoré úseky je finančne nemožné dovtedy postaviť, iné sú tam zase trochu zbytočné. Neviem napríklad, kde chcú vziať na severnú D4, R1 BB - RK, takisto veci ako D3 Svrčinovec - Skalité, severná R4 a južná R3, R7 východne od DS na plný profil mi prídu trochu prehnané.
Už pri 2020 som si povedal že je to veľmi nereálne. :nuts:
Myslím si že 2018 tu bude maximálne:
-D1 BA-KE
-D1 BA-TT rožšírenie
-R1 TT-BB
-D4 Vajnory-Jarovce (A) postavaná alebo vo výstavbe
-R7 BA-DS
-R2 TN-PD, useky na Juhu
-D3 po Čadcu
-R4 KE-M
-R3 vačšina polprofilu na Orave dokončená
Keby aspoň toto :|
seem January 31st, 2010, 09:10 PM D1 Hríčovské Podhradie (Žilina) -Ivanka pri Dunaji sever (Bratislava) (http://sk.wikipedia.org/wiki/Dia%C4%BEnica_D1_(Slovensko))
Klik, klik na wikipédiu
Diaľnica D1 (D1) je najvýznamnejšia a najdlhšia slovenská diaľnica, ktorá po svojom dokončení spojí Bratislavu s hraničným priechodom Záhor na štátnej hranici s Ukrajinou cez Trnavu, Trenčín, Žilinu, Poprad, Prešov, Košice a Michalovce. Je súčasťou vetvy "A" 5. paneurópskeho koridoru s trasou (Terst) - Bratislava - Žilina - Košice - (Užhorod - Ľvov) a európskych ciest E50, E58, E75, E442 a E571.
V súčasnosti je sprevádzkovaných 288 kilometrov diaľnice D1. Na západe a Považí to je 164 kilometrov medzi Bratislavou a Považskou Bystricou a 13 kilometrov medzi Považskou Bystricou a Žilinou. 10-kilometrový prejazd nad Považskou Bystricou je v súčasnosti vo výstavbe. Po jeho dokončení tak bude prejazdný kompletný úsek diaľnice medzi Bratislavou a Žilinou.
http://inlinethumb29.webshots.com/45148/2035337400103910071S600x600Q85.jpg (http://good-times.webshots.com/photo/2035337400103910071uUbZMv)
Airport Žilina
http://inlinethumb23.webshots.com/43798/2544399140103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2544399140103910071MwfIcH)
http://inlinethumb42.webshots.com/16041/2428232250103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2428232250103910071XSAelh)
http://inlinethumb12.webshots.com/42443/2753936660103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2753936660103910071qBBZtE)
http://inlinethumb26.webshots.com/42137/2206920460103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2206920460103910071YrEDqV)
Exit Vrtižer - NDS - May 2010
http://inlinethumb52.webshots.com/46259/2226043420103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2226043420103910071UcAoBC)
http://inlinethumb25.webshots.com/44184/2070711000103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2070711000103910071oDpfdR)
again on motorway
http://inlinethumb21.webshots.com/33556/2132185300103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2132185300103910071PZjYfY)
http://inlinethumb46.webshots.com/45869/2528838070103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2528838070103910071SbkYJl)
http://inlinethumb59.webshots.com/38458/2712851230103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2712851230103910071ucWIgv)
http://inlinethumb41.webshots.com/40168/2778616530103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2778616530103910071DFDZFM)
http://inlinethumb60.webshots.com/43323/2980818160103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2980818160103910071HJPbeD)
Emergency airport near Nové Mesto nad Váhom. (New City upon Váh ;) )
http://inlinethumb61.webshots.com/45756/2070948820103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2070948820103910071rDjaBy)
http://inlinethumb23.webshots.com/44054/2003555760103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2003555760103910071UAtkBA)
Near Piešťany
http://inlinethumb14.webshots.com/44621/2037320940103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2037320940103910071hUVEfN)
http://inlinethumb40.webshots.com/45287/2326116800103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2326116800103910071VCrwuO)
Červeník motorway service
http://inlinethumb08.webshots.com/44551/2712599440103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2712599440103910071gNfolH)
http://inlinethumb55.webshots.com/22454/2566911760103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2566911760103910071yBfzdG)
New sign
http://inlinethumb25.webshots.com/18712/2910821050103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2910821050103910071WWZvky)
3 lanes
http://inlinethumb03.webshots.com/7810/2929466930103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2929466930103910071PayQsM)
http://inlinethumb59.webshots.com/43962/2700259760103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2700259760103910071YgEKDr)
112
http://inlinethumb49.webshots.com/46512/2052468900103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2052468900103910071QLCvCO)
http://inlinethumb56.webshots.com/46199/2807801670103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2807801670103910071wVnvso)
After 1,5 hour-Bratislava
http://inlinethumb10.webshots.com/4169/2997689150103910071S600x600Q85.jpg (http://rides.webshots.com/photo/2997689150103910071rqyLKS)
KLEPETO January 31st, 2010, 10:36 PM ^^Nezačína D1 náhodou na križovatke s D2 Bratislava-Petržalka-Pečňa 1. Pokiaľ je to rátané až od križovatky BA-Vajnory tak tam chýba 14 km cez mesto. Takže súčasný úsek medzi BA a PB nemá 164 km ale 178 km.
Nido January 31st, 2010, 10:51 PM ^^Nezačína D1 náhodou na križovatke s D2 Bratislava-Petržalka-Pečňa 1. Pokiaľ je to rátané až od križovatky BA-Vajnory tak tam chýba 14 km cez mesto. Takže súčasný úsek medzi BA a PB nemá 164 km ale 178 km.
nahodou zacina, aj preto je exit Vajnory znaceny ako exit 14, co vidno rozmazane aj na tej poslednej fotke..
KLEPETO January 31st, 2010, 10:56 PM nahodou zacina, aj preto je exit Vajnory znaceny ako exit 14, co vidno rozmazane aj na tej poslednej fotke..
Vidíš to ma nenapadlo ja blbec som si to pracne počítal v plánovači trás Garmin. :crazy2:
Kvietok February 1st, 2010, 10:57 AM Ako je to s ciselnym oznacovanim exitov na slovensku? Nepostrehol som ze by bol takto oznaceny kazdy vyjazd z dialnic prip. RC.
aquila February 1st, 2010, 01:57 PM to je platne az od novej vyhlasky.. takze postupne ako sa menia tabule, bude tam aj kilometrove oznacovanie exitov
seem February 1st, 2010, 09:08 PM Dnes som išiel smerom na východ. Prvýkrát som bol na Dechtároch (aj keď tento úsek D1 mám prejdený veľmi veľa krát) a musím povedať že s obsluhou a jedlom som bol veľmi spokojný, Halušky sú tam naozaj úžasné. Toto odpočívadlo postupne stúpa na kvalite (kamery, odbočovacie pruhy), dúfam že tu bude niekedy aj viac služieb a väčšie možnosti na odych. Slovenské odpočívadlá sú na tom veľmi zúfalo a zatiaľ ani niečo lepšie ako Zamarovce alebo Červeník nemusíme očakávať. Žiaľ ako veľké odpočívadlo je plánovaná obojstranná Ivachnová.
_fotky z protestu kamionistov pred Ivachnovou, dúfam že nebude vadiť že to nieje na diaľnici. Ospravedlňujem sa, fotky sú len z mobilu.
http://good-times.webshots.com/photo/2239998360103910071qlkKrj
http://good-times.webshots.com/photo/2880538540103910071zBjBjE
Qwert February 1st, 2010, 10:20 PM Na stránke úradu vlády som si všimol zaujímavé informácie. Toto sa vraj začalo stavať v roku 2009:D:
R1 Nitra - privádzač Selenec 2,0
R2 Žiar nad Hronom - obchvat 6,6
R4 Košice - Milhosť 15,8
Spolu diaľnice 0,0
Spolu rýchlostné cesty 24,4
Spolu 24,4
Toto sa začne tento rok:D:
D1 Prešov zápád - Prešov juh (tunelový variant) 7,1
D1 Budimír – Bidovce 13,7
D2 Križovatka BA - Čunovo (prepoj D2 a I/2 Rusovce) 1,5
D3 Kysucké Nové Mesto - Oščadnica 11,4
D3 Oščadnica - Čadca Bukov, druhý profil 6,1
D3 Čadca Bukov - Svrčinovec 5,3
D3 Svrčinovec - Skalité 12,4
R2 Križovatka D1 - Mníchova Lehota 3,0
R2 Ruskovce - Pravotice 11,0
R2 Zvolen východ - Pstruša 8,1
R2 Pstruša - Kriváň 10,1
R2 Ožďany - Zacharovce 9,8
R2 Zacharovce - Bátka 7,7
R4 Prešov severný obchvat 14,4
R5 Svrčinovec - štátna hranica SR/ČR 2,0
Spolu diaľnice 57,5
Spolu rýchlostné cesty 66,1
Spolu 123,6
Číslo označuje samozrejme dĺžku úsekov.
Zaujal ma úsek D2 Križovatka BA - Čunovo (prepoj D2 a I/2 Rusovce). To vyzerá, ako by to vlastne bola súčasť D4 podobne ako D2 križovatka Stupava juh, ale nie som si istý, či je to naozaj tak pripravené, aby sa to aspoň teoreticky tento alebo budúci rok mohlo začať stavať. Ak aj nie, určite to nebude jediný úsek z toho zoznamu, ktorý sa tento rok nezačne stavať.
seem February 1st, 2010, 10:34 PM Spolu diaľnice 57,5
Spolu rýchlostné cesty 66,1
Spolu 123,6
To by znamenalo že tento rok bude vo výstavbe okolo 380 km D + RC. :nuts:
inak nejak mi tam chýba Žilina-Strážov - Žilina-Brodno ;)
inak, podla mňa si to zasa vymenili čísla, z 2100 na 2010
Qwert February 1st, 2010, 10:43 PM To by znamenalo že tento rok bude vo výstavbe okolo 380 km D + RC. :nuts:
inak nejak mi tam chýba Žilina-Strážov - Žilina-Brodno ;)
inak, podla mňa si to zasa vymenili čísla, z 2100 na 2010
Budeme radi, ak sa tento rok začne aspoň to, čo sa malo začať minulý:D. Budem rád, keď sa začne stavať čokoľvek z toho zoznamu, Strážov - Brodno má čas:).
aquila February 1st, 2010, 11:13 PM qwert, MUK cunovo nema s D4 nic spolocneho .. je to napojenie D2 a I/2 tesne pred hranicami ...
je to planovane uz dlho ..
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=329
ina tie useky co mas napisane to by malo byt az v roku 2011, tento rok t.j. 2010 by malo ist do vystavby co si napisal pre rok 2009 ...
wuane February 1st, 2010, 11:21 PM Mozno opat zacali ratat dlzku tam aj spat.Alebo 4x kedze su to 4 pruhy.
seem February 2nd, 2010, 12:31 AM qwert, MUK cunovo nema s D4 nic spolocneho .. je to napojenie D2 a I/2 tesne pred hranicami ...
ina tie useky co mas napisane to by malo byt az v roku 2011, tento rok t.j. 2010 by malo ist do vystavby co si napisal pre rok 2009 ...
a v tom prípade tam naozaj nechýba úsek D3 Žilina-Strážov - Žilina-Brodno ?
Nieže by som si myslel že je tento predražený úsek podstatný, ale hovoril to riaditeľ NDS.
inak za tento úsek by sa dal splaviť Váh po Žilinu ;)
Qwert February 2nd, 2010, 01:35 AM qwert, MUK cunovo nema s D4 nic spolocneho .. je to napojenie D2 a I/2 tesne pred hranicami ...
Aha, ďakujem, teraz som si uvedomil, že Čunovo je vlastne od D4 dosť ďaleko, takže tam asi žiadna MÚK Čunovo byť nemôže.
To som samozrejme nenapísal ja, len som to skopíroval zo stránky úradu vlády:
http://www-8.vlada.gov.sk/4907/rok-2009.php?day=2009-10-01&art_datum_od=&art_datum_do=
http://www.vlada.gov.sk/4908/rok-2010.php?pg=45
Ako som povedal, budem rád, keď sa začne stavať aspoň to, čo sa akože malo začať minulý rok. Bolo by dobré, keby k tomu prihodili ešte aj pár úsekov, ktoré sa akože majú začať tento rok.
a v tom prípade tam naozaj nechýba úsek D3 Žilina-Strážov - Žilina-Brodno ?
Nieže by som si myslel že je tento predražený úsek podstatný, ale hovoril to riaditeľ NDS.
inak za tento úsek by sa dal splaviť Váh po Žilinu ;)
Povedal by som, že aj úsek Svrčinovec - Skalité je potrebnejší než Strážov - Brodno.
seem February 2nd, 2010, 08:22 AM Povedal by som, že aj úsek Svrčinovec - Skalité je potrebnejší než Strážov - Brodno.
Určite.Tie komunikácie v Žiline to ešte niekoľko rokov unesú. Podstatne horšia situácia ale o pár rokov môže byť na úseku Svrčinovec - Skalité. Aj keď samozrejme nieje dobré viesť dopravu cez mesto, ale infraštruktúra je postačujúca a máme na diaľničnej sieti aj omnoho podstatnejšie úseky.
Už aj to splavenie Váhu by malo omnoho vačší prínos, ale pokiaľ sa nepostavý VH medzi Sreďou a Hlohovcom, nemôžme uvažovať nad splavením a lodná doprava nemôže konkurovať automobilovej doprave.
a btw, neni R1 Nitra - privádzač Selenec 2,0 zahrnutý do PPP 1?
Aha, ďakujem, teraz som si uvedomil, že Čunovo je vlastne od D4 dosť ďaleko, takže tam asi žiadna MÚK Čunovo byť nemôže.
Áno, však D4 z Ivanky bude pokračovať a napájať sa na dnes už existujúci úsek a smerom Burgenland na Ostautobahn A4. Ale ty to urČite vieš. :)
Qwert February 2nd, 2010, 12:26 PM a btw, neni R1 Nitra - privádzač Selenec 2,0 zahrnutý do PPP 1?
Pokiaľ viem, tak ten privádzač nie je súčasťou druhého balíka.
Áno, však D4 z Ivanky bude pokračovať a napájať sa na dnes už existujúci úsek a smerom Burgenland na Ostautobahn A4. Ale ty to urČite vieš. :)
Jasné:).
Qwert February 2nd, 2010, 07:07 PM Fotky južného obchvatu Nitry z http://www.nitralive.sk/forum3/viewtopic.php?f=8&t=24&sid=0cfe64eef7b2f965e1fb96b156cf8a3a&start=600
http://img402.imageshack.us/img402/5367/duskophotobook010.jpg
http://img231.imageshack.us/img231/2325/duskophotobook017.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/7530/duskophotobook019.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/2038/duskophotobook023.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/1916/nitrajuznyobchvatpriemy.jpg
http://img710.imageshack.us/img710/5620/duskophotobook003.jpg
http://img710.imageshack.us/img710/9481/duskophotobook007.jpg
http://img710.imageshack.us/img710/4679/duskophotobook015.jpg
http://img39.imageshack.us/img39/7530/duskophotobook019.jpg
http://img442.imageshack.us/img442/1672/duskophotobook029.jpg
http://img524.imageshack.us/img524/4627/duskophotobook042.jpg
http://img211.imageshack.us/img211/768/duskophotobook044.jpg
Nodes February 2nd, 2010, 07:13 PM Neviem, ci to tu uz bolo. http://korzar.sme.sk/c/5220269/dialnicny-privadzac-do-presova-bude-az-v-maji.html
Aan February 5th, 2010, 07:39 AM Killed on roads statistics for Central Europe and plan of EU for 2010, Hungary is closest to reach -50% decrease against 2002, also Slovakia and Czechia have good chance, no way for Austria and Poland
http://i.sme.sk/cdata/2/52/5225742/zavazok.jpg
http://i.sme.sk/cdata/2/52/5225742/nehody1.jpg
eminencia February 5th, 2010, 04:54 PM So it begins...
Najväčšia stavba v histórii samostatného Slovenska sa oficiálne začala. (SME) (http://zilina.sme.sk/c/5226839/zacali-vystavbu-najnarocnejsieho-useku-dialnice-d1.html)
DOLNÝ HRIČOV. Dnes okolo poludnia sa oficiálne začala výstavba diaľnice D1 pri Žiline poklepaním základneho kameňa diaľničného úseku Hričovské Podhradie - Dubná Skala.
Prípravné práce by mali trvať od februára do júna, potom sa začne so vlastnou stavbou. Celý úsek aj s tunelom Višňové, pardon tunelom Hoblík :lol: by mal byť sprejazdnený v roku 2014.
Mayllo February 5th, 2010, 05:28 PM najprv som myslel ze sa bude volat Hoblík preto, lebo ohobluje statny rozpocet, ale je to podla kopca :D
KapZlock February 5th, 2010, 08:30 PM Bude tunel visnove dvojti alebo sa stava len jedna rura?
metropoly_sk February 5th, 2010, 09:21 PM budu 2 rury .... uz hovorili, ze jednu ruru uz robit nikde nebudu a ze aj branisko dorobia
KLEPETO February 5th, 2010, 10:49 PM Tunelári všetkých krajín spojte sa......do buldozérov na Žilinu.:lol:
Najlepšie je, že ešte stále nemajú schválené "lóve" na tú stavbu ak som to v správach dobre pochopil, majú len na hrabkanie v teréne.
PosoniumAster February 6th, 2010, 12:26 PM :lol::lol: tak to je parada.
metropoly_sk February 6th, 2010, 01:26 PM http://hnonline.sk/attachment.php/370/11418370/R4vuoabGpU1r6eCdiBzFnD2Sc8OqyjJI/20040312_vv_mapa-slovensko-dialnice.jpg
Joey_T February 6th, 2010, 03:27 PM Je nejaká pravdepodobnosť, že kompetentní dostanú rozum a R1 bude aspoň na časti trasy D65?
Qwert February 6th, 2010, 05:28 PM Je nejaká pravdepodobnosť, že kompetentní dostanú rozum a R1 bude aspoň na časti trasy D65?
R1 nemá diaľničné parametre. To by ju museli o dva metre rozšíriť, čo je ekonomicky neuskutočniteľné. Na diaľnicu ju možno prerobia v horizonte niekoľkých desaťročí, keď sa bude postupne rozširovať na 6 pruhov.
KLEPETO February 6th, 2010, 07:22 PM R1 nemá diaľničné parametre. To by ju museli o dva metre rozšíriť, čo je ekonomicky neuskutočniteľné. Na diaľnicu ju možno prerobia v horizonte niekoľkých desaťročí, keď sa bude postupne rozširovať na 6 pruhov.
Najbližší adept na rozšírenie na 6-pruh je podľa mňa R1 v úseku TT-NR. A nemusí to trvať ani niekoľko desaťročí. Rozširovanie výroby v SONY, Samsungu, logistiky v Seredi bude mať veľký vplyv na rast kamiónovej dopravy v tomto úseku. Ak sa vybuduje aj R8 od TO tak ten nárast sa ešte zväčší.
eminencia February 7th, 2010, 04:08 AM Tunelári všetkých krajín spojte sa......do buldozérov na Žilinu.:lol:
Najlepšie je, že ešte stále nemajú schválené "lóve" na tú stavbu ak som to v správach dobre pochopil, majú len na hrabkanie v teréne.
No prachy síce nemajú, ale Slovensko je solventná krajina, je skoro isté, že tie úvery nakoniec vybaví. Otázka je skôr len že za akých podmienok.
Joey_T February 7th, 2010, 11:06 AM R1 nemá diaľničné parametre. To by ju museli o dva metre rozšíriť, čo je ekonomicky neuskutočniteľné. Na diaľnicu ju možno prerobia v horizonte niekoľkých desaťročí, keď sa bude postupne rozširovať na 6 pruhov.
Viem, že je užšia (okrem iného). Chcel som skôr povedať to, že keďže nejaký ten čas potrvá kým bude dokončená, tak časom sa môžu parametre prehodnotiť a bude z toho diaľnica hneď od začiatku. Nechce sa mi totiž veriť, že úsek KE - MI je vyťaženejší než KE - ZV.
Qwert February 7th, 2010, 01:38 PM Najbližší adept na rozšírenie na 6-pruh je podľa mňa R1 v úseku TT-NR. A nemusí to trvať ani niekoľko desaťročí. Rozširovanie výroby v SONY, Samsungu, logistiky v Seredi bude mať veľký vplyv na rast kamiónovej dopravy v tomto úseku. Ak sa vybuduje aj R8 od TO tak ten nárast sa ešte zväčší.
Podľa mňa je zbytočný luxus rozširovať R1 TT - NR na 6 pruhov v situácií, keď tam nie je ani poriadna paralelná cesta. Najskôr treba postaviť I/51 NR - Sereď a Sereď - TT v parametroch C 9,5, kľudne aj čiastočne využitím existujúcich ciest a ich rozšírením. Paralelná cesta by bola dôležitá aj počas samotného rozširovania, pomohla by čiastočne zmierniť následky uzatvárania jednotlivých úsekov. Keď bude hotová tá cesta, môže sa začať uvažovať o rozširovaní, ak na to bude dostatočná premávka, ale aj tak to vidím reálne až okolo roku 2020.
Viem, že je užšia (okrem iného). Chcel som skôr povedať to, že keďže nejaký ten čas potrvá kým bude dokončená, tak časom sa môžu parametre prehodnotiť a bude z toho diaľnica hneď od začiatku. Nechce sa mi totiž veriť, že úsek KE - MI je vyťaženejší než KE - ZV.
Medzi KE a ZV má byť R2. Táto sa už má stavať v lepších parametroch R 24,5 čo je rovnaká šírka akú má napríklad D3, ale bude tam aj pár úsekov R 22,5 a ešte aj polprofily R 11,5. Preklasifikovať túto RC na diaľnicu bez prestavby by bol určite menší problém ako pri R1. Ale ono je to vlastne jedno, ako sa to volá, dôležité sú parametre a tie budú napríklad čo sa týka rýchlosti na R2 lepšie než na D3 a budú porovnateľné s D1.
Nodes February 7th, 2010, 02:26 PM Kedy je predbezne planovane dokoncenie R2 KE - ZV?
Qwert February 7th, 2010, 02:46 PM Kedy je predbezne planovane dokoncenie R2 KE - ZV?
Dokončenie v kuse a v plnom profile? Nikto nevie. Ale v zásade by to asi malo byť dokončené zhruba v roku 2020 s tým, že niektoré úseky asi budú ešte v polprofile. Plánom na 10 rokov sa ale nedá veriť, takže v podstate platí aj v tomto prípade že nikto nevie.:nuts:
Joey_T February 7th, 2010, 03:33 PM Medzi KE a ZV má byť R2. Táto sa už má stavať v lepších parametroch R 24,5 čo je rovnaká šírka akú má napríklad D3, ale bude tam aj pár úsekov R 22,5 a ešte aj polprofily R 11,5. Preklasifikovať túto RC na diaľnicu bez prestavby by bol určite menší problém ako pri R1. Ale ono je to vlastne jedno, ako sa to volá, dôležité sú parametre a tie budú napríklad čo sa týka rýchlosti na R2 lepšie než na D3 a budú porovnateľné s D1.
No prosím. O to lepší dôvod stavať to hneď ako D. Aj keď to bude mať viacero diaľničných parametrov, stále to bude len R-ka a stále to bude len užšia červená a nie hrubá zelená čiara na mape, pričom náklady by to dvihlo relatívne mierne, keďže sa bude stavať v pomerne priaznivých geologických pomeroch.
Qwert February 7th, 2010, 08:00 PM Súčasný stav siete diaľnic a rýchlostných ciest po začatí výstavby úseku Hríčovské Podhradie - Dubná Skala.
http://img521.imageshack.us/img521/558/mapa5.gif
KLEPETO February 7th, 2010, 09:13 PM ^^Už aby tie zelené úseky boli oranžové.
Prečo sa nestavia aj obchvat Prešova? Na čo sa tam čaká? Je tam síce tunel ale určite to nie je náročnejší úsek ako medzi ZA-MT. To chcú čakať zase na situáciu aká sa deje v PB alebo v NR?
kojsty February 7th, 2010, 09:58 PM co sa deje v nitre???
Qwert February 7th, 2010, 11:34 PM ^^Už aby tie zelené úseky boli oranžové.
Prečo sa nestavia aj obchvat Prešova? Na čo sa tam čaká? Je tam síce tunel ale určite to nie je náročnejší úsek ako medzi ZA-MT. To chcú čakať zase na situáciu aká sa deje v PB alebo v NR?
V Prešove sa stavia akýsi prieťah mestom, takže by malo byť možné prejsť tadiaľ po štyroch pruhoch. Okrem toho je ale samozrejme úsek Prešov západ - Prešov juh v príprave, podľa oficiálnych informácií by sa mal začať už tento rok, ale uverím, keď uvidím bagre. Tento úsek nie je súčasťou žiadneho PPP projektu.
co sa deje v nitre???
Stavia sa. Na predchádzajúcej strane tohto threadu sú nejaké fotky.
Mimochodom, ak má niekto záujem, tu je aká-taká vizualizácia R1 Nitra západ - Tekovské Nemce. Narozdiel od ostatných úsekov R1 sa stavia pomerne veľkoryso. Aj keď to video nie je veľmi kvalitné, dá sa z neho vytušiť, že tam bude pár celkom výrazných mostov a zárezov.
78RTsHmHKpI
Marek.kvackaj February 8th, 2010, 12:47 AM super video :-) uz sa tesim jak si tade pojdem autom 150 km/h ;-)
metropoly_sk February 8th, 2010, 01:00 AM ^^niektore mosty sa mi tam zdaju byt zbytocne ... ved RC moze viac kopirovat teren ako Dialnica.
inak vcera som sa presiel po tej casti cesty od madarskych hranic - milhost .... po tej kvazi rychlostnej ceste v polprofile ... kde je 110 km/h .... ak sa teda na toto napoji R4 od Kosic. Myslim ze uz aj toto pomoze dost vyzarne kosickemu a presovskemu kraju .... hlavne mestam a obciam popri kosiciach a presove ...
ta madarska cesta je totiz ovela ovela lepsia ako nasa juzna trasa alebo nedokoncena severna ...
Qwert February 8th, 2010, 01:40 AM super video :-) uz sa tesim jak si tade pojdem autom 150 km/h ;-)
Niektorým ľuďom na to, aby išli 150, stačí aj súčasná cesta:ohno:.
^^niektore mosty sa mi tam zdaju byt zbytocne ... ved RC moze viac kopirovat teren ako Dialnica.
To nezáleží na tom, či je to D alebo RC. To záleží na návrhovej rýchlosti. Tá je v tomto prípade 120 km/h, čo je rovnaké ako na rovinatých úsekoch D1 alebo na južnej D2. (V kopcoch má D1 často návrhovú rýchlosť len 100 km/h.) Pri takejto návrhovej rýchlosti ho už D ani RC nemôže v takomto síce mierne ale predsa zvlnenom teréne úplne kopírovať.
R1S0 February 8th, 2010, 08:35 AM ^^niektore mosty sa mi tam zdaju byt zbytocne ...
pre panov "investorov" a stavebmoika nieje ziaden most zbytocny...... cim viac cestnych stavieb,tym viac sa da rozliat......a nepisem o vode....
gmbh February 8th, 2010, 09:34 AM Súčasný stav siete diaľnic a rýchlostných ciest po začatí výstavby úseku Hríčovské Podhradie - Dubná Skala.
vystavba nie je zacata. su len pripravne prace ktore su zazmluvnene zvlast a nezakladaju narok na zacatie vystavby. nie je dotiahnute ani PPP1, najma kvoli enviroproblemom
"Ak banky dajú vôbec peniaze na tretí úsek, tak vyjednávanie bude trvať aspoň do konca roka," uviedol vysokopostavený zdroj blízky vedeniu ministerstva dopravy, ktorý si neželá byť menovaný.
Vláda si pritom na túto diaľnicu otvára aj zadné dvierka. Pre prípad, že súkromní partneri, ktorí majú peniaze zháňať, sa s bankami nedohodnú alebo donesú príliš veľké predraženie. Diaľnica, ktorá má súčasnú hodnotu splátok okolo 3,6 miliardy, totiž podľa prepočtov ministra financií Jána Počiatka môže vyjsť Slovensko až na 8,5 miliardy eur (250 miliárd korún). Rezort financií to uviedol v pripomienkach k zmluve o tuneloch. Počiatek napísal, že porovnanie ponuky od súkromných partnerov a modelu, keď by 30 rokov diaľnicu staval aj prevádzkoval štát, vychádza v neprospech súkromnej diaľnice.
http://spravy.pravda.sk/sukromne-dialnice-sa-bez-penazi-nepostavia-f2s-/sk_ekonomika.asp?c=A100205_234633_sk_ekonomika_p01
Qwert February 8th, 2010, 01:46 PM vystavba nie je zacata. su len pripravne prace ktore su zazmluvnene zvlast a nezakladaju narok na zacatie vystavby. nie je dotiahnute ani PPP1, najma kvoli enviroproblemom
"Ak banky dajú vôbec peniaze na tretí úsek, tak vyjednávanie bude trvať aspoň do konca roka," uviedol vysokopostavený zdroj blízky vedeniu ministerstva dopravy, ktorý si neželá byť menovaný.
Vláda si pritom na túto diaľnicu otvára aj zadné dvierka. Pre prípad, že súkromní partneri, ktorí majú peniaze zháňať, sa s bankami nedohodnú alebo donesú príliš veľké predraženie. Diaľnica, ktorá má súčasnú hodnotu splátok okolo 3,6 miliardy, totiž podľa prepočtov ministra financií Jána Počiatka môže vyjsť Slovensko až na 8,5 miliardy eur (250 miliárd korún). Rezort financií to uviedol v pripomienkach k zmluve o tuneloch. Počiatek napísal, že porovnanie ponuky od súkromných partnerov a modelu, keď by 30 rokov diaľnicu staval aj prevádzkoval štát, vychádza v neprospech súkromnej diaľnice.
http://spravy.pravda.sk/sukromne-dialnice-sa-bez-penazi-nepostavia-f2s-/sk_ekonomika.asp?c=A100205_234633_sk_ekonomika_p01
Musí byť ťažké sa s tým psychicky vyrovnať, ale tento úsek sa začal stavať v septembri 1998, samozrejme, odvtedy bola stavba veľakrát zastavená či odložená. Posledné väčšie práce tam boli koncom leta 2009 a teraz oficiálne začala stavba celého úseku. Ide o prípravné práce, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou samotnej výstavby. Ak by aj PPP projekt padol, pokračovať sa bude inou formou financovania. Špecifiká PPP projektu v tomto prípade vyžadujú oddelenie prípravných prác a samotnej výstavby, pretože ak by sa malo čakať s prípravnými prácami na finančné uzatvorenie, bolo by to zbytočné zdržanie.
PPP 1 má ešte nejaké problémy, ale pracuje sa tam, chceš to poprieť?
gmbh February 8th, 2010, 05:01 PM Ak by aj PPP projekt padol, pokračovať sa bude inou formou financovania.
pokial nie je uzavrete vsetko, nie je uzavrete nic. pripravne prace neznamenaju celkove financne uzavretie. su uzavrete na nejaky objem, vyrubu sa stromy, odvezie ornica atd...a to je asi tak vsetko. civilizovana vlada najskor komplet zabezpeci projekt tak ako pri beznom obstaravani a potom klopka s kladivami. nuz ale IFI koalicia je nieco ine. o tej inej forme sa nemame co bavit lebo nic nie je schvalene.
pri PPP1 je to iste, + vazny povedal "EIB schválila obnos peňazí (1 mld. eur), len ich musíme doriešiť ešte po finančnej stránke" co to znamena ? inak pri najnovsom skandali s posudzovanim vplyvov na ZP moze byt problem turany-hubova. pokial tam verejnost nedostala tolko prav ako mala, tak EIB (kt. caka na stanovisko EK) nebude nadsena.
a na oplatku, musi byt tazke sa psychicky vyrovnat ze dialnicne modly - tunely sa nie a nie rozbehnut a crta sa dokoncenie po 2015, co uz je neviem kolky posun a nie ze neuspech ale priam debakel.
JaSomAxxo February 8th, 2010, 10:37 PM So it begins...
Najväčšia stavba v histórii samostatného Slovenska sa oficiálne začala. (SME) (http://zilina.sme.sk/c/5226839/zacali-vystavbu-najnarocnejsieho-useku-dialnice-d1.html)
Prípravné práce by mali trvať od februára do júna, potom sa začne so vlastnou stavbou. Celý úsek aj s tunelom Višňové, pardon tunelom Hoblík :lol: by mal byť sprejazdnený v roku 2014.
Konečne. Na toto som čakal pekných pár rokov. Bohužiaľ až toľko, že mi nestačia prsty na oboch rukách, čo je veľmi smutné. Ale našťastie kompetentným konečne zapálilo a začalo sa stavať :banana:
Qwert February 8th, 2010, 11:04 PM pokial nie je uzavrete vsetko, nie je uzavrete nic. pripravne prace neznamenaju celkove financne uzavretie. su uzavrete na nejaky objem, vyrubu sa stromy, odvezie ornica atd...a to je asi tak vsetko. civilizovana vlada najskor komplet zabezpeci projekt tak ako pri beznom obstaravani a potom klopka s kladivami. nuz ale IFI koalicia je nieco ine. o tej inej forme sa nemame co bavit lebo nic nie je schvalene.
pri PPP1 je to iste, + vazny povedal "EIB schválila obnos peňazí (1 mld. eur), len ich musíme doriešiť ešte po finančnej stránke" co to znamena ? inak pri najnovsom skandali s posudzovanim vplyvov na ZP moze byt problem turany-hubova. pokial tam verejnost nedostala tolko prav ako mala, tak EIB (kt. caka na stanovisko EK) nebude nadsena.
a na oplatku, musi byt tazke sa psychicky vyrovnat ze dialnicne modly - tunely sa nie a nie rozbehnut a crta sa dokoncenie po 2015, co uz je neviem kolky posun a nie ze neuspech ale priam debakel.
Pri každom inom úseku ho každý považuje za začatý hneď ako sa tam objavia nejaké stroje, ľudia, začne sa pripravovať stavenisko, rúbať stromy, sťahovať ornicu a podobne. Veď to je súčasť stavby, nemôžeš prísť a začať naťahovať asfalt na pole:nuts:. Len pri PPP to očividne pre niektorých ľudí neplatí. Nikde som netvrdil, že sa to na 100% uzavrie, len tvrdím, že sa už stavia. Všeličo sa môže stať, možno PPP krachne, štát nenájde inú možnosť financovania a stavba sa zataví, to ale nič nemení na fakte, že sa teraz stavia;).
gmbh February 9th, 2010, 08:39 AM kazdy iny usek sa zacina a povazuje za rozbehnuty ked su peniaze. dokonca aj pri eurofondoch dialnicu postavi stat za vlastne (cize najskor ich musi mat) az potom sa preplacaju faktury. je schvaleny objem na pripravu a oni svoju pracu dokoncia a odovzdaju, lenze vysledok ich prace nebude ten ze tam budu jazdit auta a snad pri dialnici ide o to, ci nie ? nds a vlada mozu pocitat ako "stavbu" co len chcu. ked im nerobi problem pocitat kazdy profil zvlast cize zdvojnasobit dlzku odovzdanych dialnic, tak sa tomu netreba cudovat. toto je meciarizmus v. 2.0, v tom case sa robili podobne propagandisticke praktiky.
caicoo February 9th, 2010, 09:16 AM ^^ s tymi eurofondami sa mylis...nikdy sa peniaze neposelaju az po skonceni projektu!!! prave naopak
Aan February 9th, 2010, 10:10 AM Slovensko viazne v pavučine nebezpečných ciest
K najnebezpečnejším slovenským dlhodobo patrí cesta I/18 a najmä jej úsek od Popradu do Levoče, ale aj cesta od Humenného k ukrajinským hraniciam.
http://spravy.pravda.sk/slovensko-viazne-v-pavucine-nebezpecnych-ciest-f5w-/sk_domace.asp?c=A100209_061609_sk_domace_p01
Tretina obetí dopravných nehôd nesedela v aute
Na slovenských cestách minulý rok zahynulo 347 ľudí, čo je o 211 menej ako rok predtým. Policajti tak do dopravných štatistík zapísali rekordný 38-percentný úbytok obetí.
Ešte výraznejšie klesol počet mŕtvych chodcov a cyklistov. Zahynulo 104 peších, čo je o 43 percent menej ako v roku 2008, cyklistov zomrelo dokonca o 65 percent menej. Namiesto 40 ich bolo 14.
http://www.sme.sk/c/5231622/tretina-obeti-dopravnych-nehod-nesedela-v-aute.html
Qwert February 9th, 2010, 07:34 PM kazdy iny usek sa zacina a povazuje za rozbehnuty ked su peniaze. dokonca aj pri eurofondoch dialnicu postavi stat za vlastne (cize najskor ich musi mat) az potom sa preplacaju faktury. je schvaleny objem na pripravu a oni svoju pracu dokoncia a odovzdaju, lenze vysledok ich prace nebude ten ze tam budu jazdit auta a snad pri dialnici ide o to, ci nie ? nds a vlada mozu pocitat ako "stavbu" co len chcu. ked im nerobi problem pocitat kazdy profil zvlast cize zdvojnasobit dlzku odovzdanych dialnic, tak sa tomu netreba cudovat. toto je meciarizmus v. 2.0, v tom case sa robili podobne propagandisticke praktiky.
Ja som si myslel, že za rozbehnutý sa úsek považuje vtedy, keď sa na ňom robí. Zaujímavé, že takéto litánie o tom, ako sa nestavia sme nepočúvali pri PPP 2:D. No nič, dobre, nestavia sa to, to sa tam len chlapci rýpu v zemi a hrajú z bagrami:D.
aquila February 9th, 2010, 10:02 PM qwert: to ze sa na nejakom useku nieco zacalo robit fakt neznamena ze sa bude dalej stavat, alebo nebodaj ze sa dokonci ..
najkrajsi priklad je D3, ktora je pri hraniciach rozostavana uz od roku 1997 a nebude napojena skorej ako v roku 2015 az 2017 ..
Michal.B.Kovac February 9th, 2010, 10:12 PM ^^ Myslim, ze PPPs su dost lukrativny tunel na to aby sa tie pociatocne peniaze nakoniec nezohnali. Hotovy Drukos-vynos.
Qwert February 9th, 2010, 11:09 PM qwert: to ze sa na nejakom useku nieco zacalo robit fakt neznamena ze sa bude dalej stavat, alebo nebodaj ze sa dokonci ..
najkrajsi priklad je D3, ktora je pri hraniciach rozostavana uz od roku 1997 a nebude napojena skorej ako v roku 2015 az 2017 ..
Ja hovorím to isté. To, čo tam teraz robia sa dá označiť ako stavanie. Že sa to môže prerušiť alebo úplne zastaviť je pravda, ale v tejto chvíli sa to stavia. To sa dá povedať o každom úseku, kým nie je úplne dokončený.
gmbh February 10th, 2010, 09:06 AM zly priklad, usek D3 je obstarany a zazmluvneny, je aj skoro dokonceny ale napojeny nie je lebo na to treba dalsi usek. PPP je obstarana ale zmluva nie je dotiahnuta. vysledok toho co je dotiahnute su len vyrubane stromy a pod. a nie hotova dialnica. alebo vyrubane stromy a odhrnuta ornica na trase sa tiez zapocitaju medzi hotove dialnice ? :)
Aan February 10th, 2010, 02:16 PM zaujimave info, sudny system mame podobny ako cesi, takze by to mohlo fungovat aj u nas
Súdy sa zastali vodiča, išiel rýchlejšie o dva kilometre
Podľa rozhodnutia NSS sa musia úrady zaoberať či pri skutku došlo k naplneniu takzvaného materiálneho znaku priestupku. Teda, či čin má aspoň minimálne znaky spoločenskej nebezpečnosti. Ako sa ďalej spomína v súdnom rozhodnutí, ak vodič ide rýchlo, ale jeho rýchlosť sa blíži k povolenému limitu, to ešte nestačí, aby sa naplnila spomínaná materiálna stránka priestupku.
http://www.topky.sk/cl/11/672846/Sudy-sa-zastali-vodica-isiel-rychlejsie-o-dva-kilometre
futuros February 10th, 2010, 08:17 PM Priatelia, pred chvíľou som dostal informáciu (z dobrého zdroja okolo BSK), že minister Vážny sa rozhodol pre najhorší možný variant R7, tj. C.
:cry:
:bash::bash::bash:
Dôvodom je vraj to, že nejaký podnikatelia okolo SMERu nakúpili pozemky niekde v okolí Dunajskej Lužnej, a chcú tam postaviť logistické centrum. A R7 chcú v prvom rade ťahať potom na Ivánku, nejaký most cez Dunaj zatiaľ nie je pre nich zaujímavý.
BSK chce preto rozbehnúť postupne nejakú mediálnu kampaň. Zatiaľ to drží Ďurkovský, ale ten ako dobre vieme je podplatiteľný.
Takže takto to v našom Slovensku chodí, čo tam po tom, že by sa správnym variantom A takpovediac najsystémovejšie a najrozumnejšie vyriešila doprava v BSK.
Marek.kvackaj February 10th, 2010, 10:09 PM Priatelia, pred chvíľou som dostal informáciu (z dobrého zdroja okolo BSK), že minister Vážny sa rozhodol pre najhorší možný variant R7, tj. C.
Variant A (červený) celková dĺžka 8,000km
Variant B (modrý) celková dĺžka 6,076km
Variant C (zelený) celková dĺžka 6,904km
http://www.dunajskaluzna-otvorene.sk/article_images/aktualne_temy/4049685_63_07_cesta_R7_BA_D_Luzna.jpg
http://www.dunajskaluzna-otvorene.sk/article_images/aktualne_temy/vyhodnoceni_vhodnost.GIF
http://www.dunajskaluzna-otvorene.sk/article_images/aktualne_temy/vyhodnoceni_kriteria.GIF
Pia, 3. Aug 2007 na základe porovnania navrhovaných variantov rýchlostnej cesty R7 v úseku Bratislava – Dunajská Lužná odporúčame variant C – zelený z nasledovných dôvodov:
z hľadiska začlenenia do krajiny je najvýhodnejší, pretože je z väčšej časti vedený prakticky v koridore existujúcej železničnej trate
nezasahuje do chránených území prírody a krajiny
nepôsobí bariérovo pre rozvoj obcí Rovinka a D. Lužná a nedelí využitie územia medzi intravilánom obcí a železnicou
je výhodnejší z hľadiska regionálnych dopravných vzťahov a je nezávislý na výstavbe diaľnice D4, prípadne ďalších dopravných stavieb (predĺženie Bajkalskej po križovatku Ketelec)
odporučený variant spĺňa účel, pre ktorý je rýchlostná cesta v tomto úseku navrhovaná, a to odkloniť podstatnú časť dopravy z cesty I/63 mimo intravilán obcí Rovinka a D. Lužná a zlepšiť súčasný veľmi nepriaznivý stav životného prostredia v obciach Rovinka a D. Lužná
seem February 10th, 2010, 10:16 PM Žiaľ, mohli sme tušiť že práve tento variant bude schválený. Už sa teším do budúcna na situáciu v PB. Ďalšie nekoncepčné riešenie. Celé zle.
Btw Futuros, to nie je Ivánka, ale Ivanka. Ale ty to akiste vieš. ;)
Veľmi dobrá mapa, ktorá tu asi ešte nebola-
http://www.dunajskaluzna.sk/image/r7/mapa_r7_geokonzult.jpg
Mayllo February 10th, 2010, 11:14 PM UNKMpxOS3Yw
neviem ci to tu uz nebolo ale asi nie
futuros February 11th, 2010, 08:15 AM Marek, podľa Teba je lepší variant R7 C? A posudzuješ to podľa údajov, ktorá zverejnilo NDS a ktorý ten variant aj preferuje?
metropoly_sk February 11th, 2010, 09:34 AM O akej Ivanke tu hovorite ked R7 pojde smerom do Biskupic ?
bolkop February 11th, 2010, 10:02 AM nove foto estakady z 10.februara http://dialnicapb.blogspot.com/
uz, aby to bolo cele v natere... :-)
JankoKE February 11th, 2010, 01:04 PM bolkop : dik za fotky , paradicka. Ta estakada je sice luxus, ale velmi pekna cast dialnice. Mne sa to paci. PB dostala pekny charakteristicky prvok.
KLEPETO February 11th, 2010, 01:05 PM K tej R7, ak je teda schválený variant C a podľahne tomuto variantu aj mesto, tak by som im ešte za tento variant prepáčil ak by to potiahli obchvatom popri trati okolo Biskupíc, Vrakune a napojili to v križovatke D1xGalvaniho na spomínanú Galvaniho ulicu. Aj tak je tam plánovaná komunikácia od cesty II/572, ktorá ide od Mostu p.B. Vyriešilo by to aj odľahčenie úzkej Hradskej ul.
Ak by to takto realizovali, mohli by aj postaviť úsek D4 od Jaroviec po križovatku Rovinka D4xR7 a tranzit by takto obchádzal preťažený Prístavný most v smere na H a A, kamióny by museli tento ťah využívať aj na smer CZ.
Qwert February 11th, 2010, 02:20 PM Marek, podľa Teba je lepší variant R7 C? A posudzuješ to podľa údajov, ktorá zverejnilo NDS a ktorý ten variant aj preferuje?
Asi len citoval správu o hodnotení EIA.
bolkop : dik za fotky , paradicka. Ta estakada je sice luxus, ale velmi pekna cast dialnice. Mne sa to paci. PB dostala pekny charakteristicky prvok.
Luxus je križovatka centrum. Estakáda je v daných podmienkach najlacnejšie riešenie.
K tej R7, ak je teda schválený variant C a podľahne tomuto variantu aj mesto, tak by som im ešte za tento variant prepáčil ak by to potiahli obchvatom popri trati okolo Biskupíc, Vrakune a napojili to v križovatke D1xGalvaniho na spomínanú Galvaniho ulicu. Aj tak je tam plánovaná komunikácia od cesty II/572, ktorá ide od Mostu p.B. Vyriešilo by to aj odľahčenie úzkej Hradskej ul.
Ak by to takto realizovali, mohli by aj postaviť úsek D4 od Jaroviec po križovatku Rovinka D4xR7 a tranzit by takto obchádzal preťažený Prístavný most v smere na H a A, kamióny by museli tento ťah využívať aj na smer CZ.
Podľa mňa je jediným systémovým riešením variant A. Od začiatku tu ale z politických dôvodov boli snahy, aby prešiel variant C. Variant A sa mal riešiť bezohľadu na D4. Jednoducho R7 by mala začínať na križovatke s D1 a I/61 pri Prístavnom moste. Neviem, prečo by úsek medzi Prístavným mostom a terajším plánovaným začiatkom R7 (podľa variantu A) malo stavať mesto. Pritom z celej takejto R7 + úseku od Dunajskej Lužnej po Dunajskú Stredu by sa dal spraviť PPP projekt, ktorý by pravdepodobne zaplatilo mýto a štát by to teda vlastne nestálo skoro nič.
Čo sa týka dopravy v smere od Mostu pri Bratislave. Tam by to mal podľa mňa riešiť privádzač diaľnice D4, ktorý by ju spojil s diaľnicou D1. Išiel by viac-menej paralelne s II/572 respektíve s Hradskou ulicou. Vo vzdialenej budúcnosti by pokračoval ako R1 až do Serede. Neviem ale o tom, že by sa také niečo plánovalo:ohno:.
KLEPETO February 11th, 2010, 02:41 PM Podľa mňa je jediným systémovým riešením variant A. Od začiatku tu ale z politických dôvodov boli snahy, aby prešiel variant C. Variant A sa mal riešiť bezohľadu na D4. Jednoducho R7 by mala začínať na križovatke s D1 a I/61 pri Prístavnom moste. Neviem, prečo by úsek medzi Prístavným mostom a terajším plánovaným začiatkom R7 (podľa variantu A) malo stavať mesto. Pritom z celej takejto R7 + úseku od Dunajskej Lužnej po Dunajskú Stredu by sa dal spraviť PPP projekt, ktorý by pravdepodobne zaplatilo mýto a štát by to teda vlastne nestálo skoro nič.
Presne toto som kritizoval už dávnejšie v tomto vlákne. Variant A po Bajkalskú ako R7 za štátne alebo cez PPP.
A to je tiež dôvod prečo NDS chce stavať variant C. Jednoducho ho ukončia na ul. Svornosti a hotovo. Ak by stavali variant A tak to len v prípade so spoločnou výstavbou D4, inak by museli R7 potiahnuť minimálne po Malý Dunaj s napojením na Slovnaftskú. V územnom pláne mesta je myslím tento úsek cesty s predĺžením Bajkalskej popri Slovnafte po križovatku BA-Ketelec definovaný ako R. Takže by to mala byť úloha NDS vybudovať aj tento úsek.
Lenže to asi bude iba náš sen, keďže v tomto štáte sa všetko robí neefektívne, predražene, rodinkársky,.............nástenkovo. :down:
mirkobb February 12th, 2010, 10:13 AM Aquila vyhlásil "jarné (http://www.dialnice.info/) upratovanie" (http://img5.imageshack.us/img5/6346/dialinfo.png), tak budeme o to viac prispievať sem.
Najnovšie materiály posudovania EIA R3 Šahy - Zvolen (http://eia.enviroportal.sk/detail/rychlostna-cesta-r3-sahy-zvolen) pre hľadanie vedenia vhodného koridoru rýchlostnej cesty R3.
SureThing_II February 12th, 2010, 10:26 AM Dopravna nehoda v Sitine 11.2.2010
http://www.youtube.com/watch?v=W-G3uPui6As
Marek.kvackaj February 12th, 2010, 04:10 PM Financovanie D1
Guy Norton in London
February 12, 2010
Slovakia is hoping to achieve another major landmark in its public-private partnership (PPP) programme, with the country on track to finalise commercial bank funding for phase one of the €3.3bn D1 motorway project. But environmental concerns promise a bumpy road ahead.
Given the relative scarcity of Central European infrastructure deals, the appetite from commercial banks to offer finance for the D1 road scheme is reported to be strong and adviser Royal Bank of Scotland is aiming to reach financial close on the initial phase of the three-phase project shortly, which will connect the cities of Bratislava and Kosice. The Slovakian transport ministry is looking to build on the successful €984m project financing for the R1 motorway project in 2009, which was voted the best infrastructure transaction in bne's "Deals of the Year" poll.
The project's Bouygues-led Slovenske dial'nice consortium is looking to secure around €3bn worth of funding in total. Around €1.6bn is due to come from commercial banks, while the European Investment Bank (EIB) and the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) are set to commit at least €1bn. Three Dutch equity investors are looking at investing equity — pension funds APG and PGGM, plus Dutch Infrastructure Fund (DIF). BBVA, BTMU, Calyon, Erste, Espirito Santo, ING, KfW Ipex, Natixis, Societe Generale and UniCredit have already been appointed structuring banks for phase one, committing €100m apiece. The D1 phase one facility will be closely followed by project financiers, as it will create the structuring and pricing benchmarks for phases two and three of the D1 project. The 30-year concession for phase one is to design, build, finance and operate 75 kilometres of road connecting the northern cities of Martin and Presov.
Environment concerns
While the commercial bank portion of the financing looks to be in the bag, there's more uncertainty about the fate of the funds from the EIB and the EBRD. Like many new road projects in Europe the D1 motorway has provoked its own fair share of controversy. In December, environmental group Friends of the Earth lodged a complaint with the EIB, alleging breaches of EU and national environmental laws in the planning of the Turany-Hubova section of the D1. Friends of the Earth protested that a less-damaging route that had been recommended by the project's environmental impact assessment was overlooked in favour of an alternative that crosses two national parks - in Mala Fatra and Velka Fatra - and protected areas of the Natura 2000 network, as well as running through the village of Sutovo. "We are seeing this time and again across Central and Eastern Europe - big new road projects clashing with EU law, local communities and places of immense natural value. And the major European public funders that are being asked to back these schemes have really got to up their game and assess these projects with a lot more rigour and scrutiny on the ground," says Lucia Lackovicova, a director for Friends of the Earth-CEPA.
In response to the complaints, the EIB has announced that the bank will not sign off on €700m of financing for the project until all relevant documentation is provided by the Slovak transport ministry. Friends of the Earth has also been in communication with the EBRD regarding the problematic aspects of the D1 motorway construction. The EBRD is mulling a €250m loan, which is due to be approved by the end of March.
The Slovakian government, meanwhile, has signed a provisional agreement with a Hochtief-led consortium for the third phase of the D1, a €2bn project to build a 25-km section, including a 7.5-km tunnel.
X236K February 12th, 2010, 05:05 PM Je v planu nejake rychlostni spojeni Zilina - Cadca - CR? Dneska jsem jel trasu Donovaly - Ostrava 4 1/2h, prakticky celou cestu v kolone 50-60 kmh :nuts::nuts:
Qwert February 12th, 2010, 07:12 PM Je v planu nejake rychlostni spojeni Zilina - Cadca - CR? Dneska jsem jel trasu Donovaly - Ostrava 4 1/2h, prakticky celou cestu v kolone 50-60 kmh :nuts::nuts:
Medzi Žilinou a Čadcou bude diaľnica D3:
http://img521.imageshack.us/img521/558/mapa5.gif
Sranda je, že na tomto fóre sú ľudia, ktorí ti bez problémov povedia, že ten ťah na Ostravu je úplne v pohode a nič tam netreba stavať.:nuts:
DrX February 12th, 2010, 07:35 PM Je v planu nejake rychlostni spojeni Zilina - Cadca - CR? Dneska jsem jel trasu Donovaly - Ostrava 4 1/2h, prakticky celou cestu v kolone 50-60 kmh :nuts::nuts:
Pekné, že si sa prišiel pozrieť na SK. Chápem, že každý ostravák by mal rád diaľnicu Ostrava-Tatry, a každý pražák diaľnicu Praha-Tatry. Ale dúfam, že uznáš, že pre rozvoj celého Slovenska by malo byť dôležitejšie, aby sa v prvom rade postavilo dialničné prepojenie východ-západ SK. Smutná realita ale je taká, že pre našu vládu je to napojenie Žilina-Ostrava ("diaľnica" D3) väčšou prioritou než prepojenie vých. a záp. SK, o neriešení rýchlostného napojenia regiónov s 30+% nezamestnanosťou na juhu stredného SK ani nehovoriac!
Joey_T February 12th, 2010, 07:46 PM Sranda je, že na tomto fóre sú ľudia, ktorí ti bez problémov povedia, že ten ťah na Ostravu je úplne v pohode a nič tam netreba stavať.:nuts:
Lebo je to Žilina :nuts:
X236K February 12th, 2010, 08:08 PM Medzi Žilinou a Čadcou bude diaľnica D3:
Existuje uz i plan vystavby? Co financovani? PPP?
Pekné, že si sa prišiel pozrieť na SK. Chápem, že každý ostravák by mal rád diaľnicu Ostrava-Tatry, a každý pražák diaľnicu Praha-Tatry. Ale dúfam, že uznáš, že pre rozvoj celého Slovenska by malo byť dôležitejšie, aby sa v prvom rade postavilo dialničné prepojenie východ-západ SK. Smutná realita ale je taká, že pre našu vládu je to napojenie Žilina-Ostrava ("diaľnica" D3) väčšou prioritou než prepojenie vých. a záp. SK, o neriešení rýchlostného napojenia regiónov s 30+% nezamestnanosťou na juhu stredného SK ani nehovoriac!
Ja jsem nerek ani slovo o tom, ktere tahy by mely byt pro Slovensko nejdulezitejsi... tohle ja nevim :). Kazdopadne trasu budouci D3 ted nevyuzivam, na ceske strane se od Jablunkova az po Hnojnik jezdi prakticky neustale v obci, tj. 50kou v kolone. Jezdim radeji pres Makov. Co se tyce cesty ze Ziliny na vychod, je to z meho pohledu katastrofa na urovni ceske I/35 (HK-Olomouc). Pokud muzu, jezdim v noci. V pracovni den mi trva cesta onech zminenych 4 1/2h, v noci se to da zajet za 2 1/2.
ejo February 12th, 2010, 08:54 PM Inak hovorí sa že tuel myslim hoblik bude mat okolo 8 km a že bude najväčší na Slovensku. Lenže pri D4 som si všimol že ten tunel popod Malé Karpaty bude mať okolo 10 km.
Tá mapka z dialnicami je už celkom pekne skoro pospájaná a podla mňa by mohli začať stavať R2 ZV - KE tam by to dosť prospelo tým južným okresom a v podstate by to malo byť aj lacnejšie a rýchlejšie.
i15 February 12th, 2010, 09:54 PM Aquila vyhlásil "jarné (http://www.dialnice.info/) upratovanie" (http://img5.imageshack.us/img5/6346/dialinfo.png), tak budeme o to viac prispievať sem.
To forum nepotrebuje upratovanie, ale "chemoterapiu". Verim, ze dopadne uspesne.
Qwert February 12th, 2010, 11:16 PM Existuje uz i plan vystavby? Co financovani? PPP?
Financované by to malo byť z kohézneho fondu a to ešte v tomto programovom období, takže väčšina D3 by mala byť hotová najneskôr do roku 2015.
Inak hovorí sa že tuel myslim hoblik bude mat okolo 8 km a že bude najväčší na Slovensku. Lenže pri D4 som si všimol že ten tunel popod Malé Karpaty bude mať okolo 10 km.
Tá mapka z dialnicami je už celkom pekne skoro pospájaná a podla mňa by mohli začať stavať R2 ZV - KE tam by to dosť prospelo tým južným okresom a v podstate by to malo byť aj lacnejšie a rýchlejšie.
V čase dokončenia pravdepodobne bude tunel Hoblík najdlhším na Slovensku. Plánuje sa ešte dlhší tunel Karpaty na D4, ktorý môže mať až 9 km, ale ten bude dokončený asi neskôr. Ono vlastne ten Hoblík už tak trochu aj je postavený:), teda presnejšie je tam prieskumná štôlňa, ktorá meria skoro tých 8 km a počas výstavby bude upravená na normálnu tunelovú rúru.
SureThing_II February 15th, 2010, 02:17 AM Trosku fukalo, sak viete...
R1 Nitra -> exit Trnava
http://img713.imageshack.us/img713/4859/18849128471201043016090.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/3572/18849128471205043116090.jpg
http://img691.imageshack.us/img691/2186/18849128471209043216090.jpg
http://img17.imageshack.us/img17/9843/18849128471217043416090.jpg
http://img697.imageshack.us/img697/8995/18849128471221043516090.jpg
ved iba trosku no..
http://img684.imageshack.us/img684/8605/18849128471225043616090.jpg
http://img251.imageshack.us/img251/2624/18849128471229043716090.jpg
http://img94.imageshack.us/img94/5314/18849128471233043816090.jpg
http://img517.imageshack.us/img517/9326/18849128471237043916090.jpg
http://img508.imageshack.us/img508/1702/18849128471245044116090.jpg
http://img693.imageshack.us/img693/9577/18849128471249044216090.jpg
http://img517.imageshack.us/img517/9856/18849128471253044316090.jpg
D1 Trnava-> Bratislava
http://img192.imageshack.us/img192/3072/18849128471021038516090.jpg
http://img229.imageshack.us/img229/7322/18849128471029038716090.jpg
http://img188.imageshack.us/img188/4950/18849128471033038816090.jpg
http://img130.imageshack.us/img130/401/18849128471037038916090.jpg
http://img180.imageshack.us/img180/3540/18849128471041039016090.jpg
http://img691.imageshack.us/img691/1450/18849128471049039216090.jpg
http://img36.imageshack.us/img36/7356/18849128471057039416090.jpg
http://img13.imageshack.us/img13/1133/18849128471061039516090.jpg
D2 - exit Bratislava-Petržalka-Pečňa
http://img23.imageshack.us/img23/2740/18849128471365047116090.jpg
http://img3.imageshack.us/img3/1669/18849128471373047316090.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/4827/18849128471377047416090.jpg
http://img202.imageshack.us/img202/5954/18849128471381047516090.jpg
http://img46.imageshack.us/img46/962/18849128471385047616090.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/1483/18849128471389047716090.jpg
copyright by MaMos :)
metropoly_sk February 15th, 2010, 08:55 AM ale .... MYTO treba platit .... :ohno:
potkanX February 15th, 2010, 09:10 AM ozaj, snezne pluhy maju mytne jednotky?
gmbh February 15th, 2010, 09:39 AM DrX, to ze co bude (vacsia) priorita sa uvidi podla cerpania eurofondov, len aby nam vsetkym nepadla sanka, myslim tym aby EK nam nedala po prstoch kvoli envirozakonu. predbezne sa vraj stopnutie fondov nekona, ale budu to sledovat nadalej. to by bolo najhorsie, a nie to ci padne nejake PPP alebo nie.
X236K, dakujeme za maly report, hlavne ze niektori uzivatelia tu basnili aka je cesta od jablunkova v pohode. na nasej strane je vytazena zato vacsinou kvalitna cesta, na Sk je min. 4-5 porovnatelne dlhych aj potrebnych tahov s uzsimi parametrami a/alebo viac prietahmi ako je tato cesta. len pre ilustraciu, KE-MI, TN-PD, BA-DS, DK-polsko a ZV-LC. az na cca 1/2 posledne menovaneho useku budu realizovane po r. 2015.
Qwert, vacsina D3 by bola z kohezneho fondu preplatitelna keby tam isiel cely KF, ale to je jednak prilisna koncentracia projetkov a tiez su tu granty na ine projekty (PB...) realny termin pre D3 je 2020 aj to cez kratenie npr. dialnice KE-MI.
|
|