View Full Version : [Slovakia] Motorways

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

metropoly_sk
March 28th, 2010, 08:35 AM
http://i41.tinypic.com/izrjeq.jpg

mirkobb
March 28th, 2010, 11:10 AM
- Urýchlene postavíme severný obchvat Banskej Bystrice

:eek: To má byť akože vtip..? :lol: Však ten sa už stavia. Alebo si chcú dať do programu skrátenie jeho výstavby o pár mesiacov...? :D
Radšej by si mali dať do programu pokračovanie R1 smerom na Ružomberok, výstavbu R2 od Zvolena na KE a hlavne urýchlenie výstavby jeho najťažšieho úseku prekonania Sorošky, pokračovanie R3 na Orave, .. ;)

Qwert
March 28th, 2010, 02:53 PM
@SDKÚ

Diaľnice na dlh môžme stavať už teraz, nepotrebujeme na to peniaze DDS. Tým aj tak nemôžme prikázať, že musia kupovať práve slovenské dlhopisy.

R4: No už len R4 je to, čo Slovensku najviac chýba.:doh:
R2 TN - ZH: Úplne súhlasím, tento ťah je dlhodobo v úzadí, pritom je to jedno z najdôležitejších spojení na Slovensku prepájajúce považskú, hornonitriansku a banskobystricko-zvolenskú aglomeráciu. Súčasná cesta je katastrofálna.
Urýchlenie výstavby severného obchvatu BB: Pekný vtip.:doh:
D4: Bolo by na čase, vláda, ktorá vzíde z týchto volieb musí bezpodmienečne a tak rýchlo ako je to len možné rozbehnúť výstavbu D4 od Jaroviec po Ivanku spolu s R7.

Ale ešte mi tam dosť vecí chýba... Celkovo mám pocit, že sa diaľniciam venujú len veľmi zbežne a nič o tom nevedia.:ohno:

veteran
March 28th, 2010, 03:14 PM
@SDKÚ

R4: No už len R4 je to, čo Slovensku najviac chýba.:doh:

Radšej R2 ZV-KE a hlavne tunel Soroška.

Qwert
March 28th, 2010, 04:35 PM
Radšej R2 ZV-KE a hlavne tunel Soroška.

To bez debaty. Z R4 má nateraz aký taký zmysel maximálne severný obchvat Prešova.

seem
March 28th, 2010, 04:37 PM
^^

Aj mne tam nejako chýba R2 ZV-KE.

Samozrejme, treba urýchliť výstavbu D4 v úseku Ivanka-Jarovce a R7 minimálne po Šamorín. Taktiež nemôžme zabúdať na D2, tam by sa mohlo konečne začať hovoriť o tom, že o nedlho bude táto diaľnica po životnosti. Na R3 treba postaviť aspoň tie najnutnejšie úseky na juhu a severe. Podobne riešiť aj D3, nie predražený a zbytočný úsek Strážov-Brodno. No a dúfať že D1 do konca 2015 dotiahnú až po MI je asi naivné a hlúpe. :(

a aj keď je to trocha mimo témy, mohla by sa z štátneho rozpočtu vyčleniť väčšia časť na MHD a špeciálne väčšia "injekcia" pre Bratislavu. A dúfam že zasa neurobíme takúto hlúposť v EU fondoch.

i15
March 28th, 2010, 06:52 PM
Myslim ze D4 bude aktualna az po spusteni myta pre osobne auta...

Inak ten "program" je typicky predvolebny populizmus, len v modrom sfarbeni.

seem
March 28th, 2010, 07:17 PM
^^ Pokiaľ sa schváli územko a stavebné povolenie bude aj mýto. Len tá diaľnica sa nejako stavať nebude. ;)

caicoo
March 28th, 2010, 08:53 PM
R4 sa uz bezpochybne musi zacat stavat, aspon v polovicnom profile, ved na tom useku cesty to uz zacina byt neznesitelne, ake mnozstvo kamionov tadial kazdy den prejde a ma to rychlo rastucu tendenciu. Hr. priechod Vysny Komarnik vyuziva velky pocet polskych kamionov smerujucich na juh od nas, dalej su to finske, ruske, pobaltske a opacnym smerom v masivnom pocte rumunske, bulharske a grecke kamiony, ktore sa snazia vyhnut ukrajine tymto S/J koridorom.

metropoly_sk
March 28th, 2010, 09:10 PM
ak nie R2 pre KE tak urcite R4 ....

Qwert
March 28th, 2010, 10:08 PM
^^ Pokiaľ sa schváli územko a stavebné povolenie bude aj mýto. Len tá diaľnica sa nejako stavať nebude. ;)

Pri D4 bude územné rozhodnutie a stavebné povolenie pravdepodobne už v réžií koncesionára. S jeho výberom ale na zavedenie mýta pre osobné autá čakať nemôžme. To je reálne najskôr v roku 2015 (skôr 2016). Zhruba vtedy je aj šanca, že bude D4 dostavaná, ak nová vláda čo nerýchlejšie vyberie koncesionára. Výhody PPP sa najviac prejavujú práve vtedy, ak diaľnicu súkromný sektor nie len stavia, ale aj projektuje. Ak by aj fungovala rok bez mýta, tak by to tragédia nebola, len by to bolo treba zmluvne ošetriť.

R4 sa uz bezpochybne musi zacat stavat, aspon v polovicnom profile, ved na tom useku cesty to uz zacina byt neznesitelne, ake mnozstvo kamionov tadial kazdy den prejde a ma to rychlo rastucu tendenciu. Hr. priechod Vysny Komarnik vyuziva velky pocet polskych kamionov smerujucich na juh od nas, dalej su to finske, ruske, pobaltske a opacnym smerom v masivnom pocte rumunske, bulharske a grecke kamiony, ktore sa snazia vyhnut ukrajine tymto S/J koridorom.

Takmer všetky plánované D a RC majú vyššiu prioritu než R4. Tú by som dal niekde na úroveň južnej R3 (ZV - Šahy). Na Slovensku sú stovky kilometrov ciest, ktoré sú oveľa viac zaťažené ako I/73, mnohé z nich ani nie sú európskymi koridormi a v prípade niektorých nie je ani v pláne stavať paralelnú RC.

ak nie R2 pre KE tak urcite R4 ....

To už prečo?

caicoo
March 28th, 2010, 10:23 PM
Takmer všetky plánované D a RC majú vyššiu prioritu než R4. Tú by som dal niekde na úroveň južnej R3 (ZV - Šahy). Na Slovensku sú stovky kilometrov ciest, ktoré sú oveľa viac zaťažené ako I/73, mnohé z nich ani nie sú európskymi koridormi a v prípade niektorých nie je ani v pláne stavať paralelnú RC
tie priority sa nastavovali pred tym ako vstupili RO a BG do EU, dnesny stav je uz uplne iny, niekolko nasobne stupol pocet kamionov a tieto cesty na taku zataz stavane neboli a stav cesty medzi Vysnym Komarnikom a Giraltovcami uz je v havarijnom stave.

metropoly_sk
March 28th, 2010, 10:25 PM
To už prečo?

no lebo jednu z tych dvoch ciest kosice urcite potrebuju ... cize ak nie R2 tak R4 ...

Qwert
March 28th, 2010, 10:53 PM
tie priority sa nastavovali pred tym ako vstupili RO a BG do EU, dnesny stav je uz uplne iny, niekolko nasobne stupol pocet kamionov a tieto cesty na taku zataz stavane neboli a stav cesty medzi Vysnym Komarnikom a Giraltovcami uz je v havarijnom stave.

Intenzity rástli všade. Priority sa teda prakticky nezmenili. Žiaľ, veľa našich ciest nie je stavaných na také intenzity, aké musia teraz znášať. Dosť ale pochybujem, že celá I73 od hraníc po Giraltovce je v havarijnom stave. Uvidíme, čo povie celoštátne sčítanie dopravy v tomto roku, ale podľa mňa intezity v trase R4 budú určite nižšie než v trase R3 alebo hoci aj R8, čo ani nie je európsky koridor.

no lebo jednu z tych dvoch ciest kosice urcite potrebuju ... cize ak nie R2 tak R4 ...

Pre Košice je dôležitá D1, potom R2, potom dlho, dlho nič a až potom R4;). R4 nie je náhradou R2, nemá zmysel ju v najbližšej dobe stavať ani keby sa R2 nestavala.

DrX
March 29th, 2010, 04:51 AM
Pre Košice je dôležitá R2 (ktorá im poskytne spojenie na všetky kraje s výnimkou ZA - keďže na PO spojenie už majú) a R4, ktorá im poskytuje spojenie na európsku diaľničnú sieť (a kým nie je R2 tak aj na BA). Potom D1 na Michalovce-UA a potom dlho dlho dlho nič, a potom D1 na ZA.

Keď sú ale veci v štáte zariadené tak, že košičanom diktujú čo je pre košice potrebné bratislavčania, tak priority môžu vyzerať aj tak, ako píše Qwert :-(.

i15
March 29th, 2010, 07:39 AM

A co rozsiahle uzemie medzi ZV a KE? Im je D1 a R4 akurat tak na figu (nemyslim tym rovnomennu obec). R2 spolu budovanou R1 zabezpeci prepojenie kosickeho, bystrickeho a nitrianskeho kraja, to je podla mna dolezitejsie ako R4. Cesta medzi Giraltovcami a Svidnikom je naozaj v zlom stave (vozovka aj parametre), ale take miesta su aj na planovanej R2 a podla fotiek je na tom dost zle aj oravska cast buducej R3.

metropoly_sk
March 29th, 2010, 09:13 AM
Pre Košice je dôležitá D1, potom R2, potom dlho, dlho nič a až potom R4;). R4 nie je náhradou R2, nemá zmysel ju v najbližšej dobe stavať ani keby sa R2 nestavala.

ja ako obyvatel kosic som uz "vcera" potreboval R4ku! a to myslim sakra vazne ... .... asi takto to vnimam .... ale hovorim, ak sa nema zacat stava R2ka tak aspon R4 ... lebo tvrdenie ze R4 az niekedy potom potom ... tak ak sa nezacne stavat R2 tak potom za 10 rokov sa pre KE zase nepostavi nic a pritom toto mesto potrebuje lepsie napojenia.... cize ty ako minister dopravy by si v pripade zeby sa nemohla stavat R2 nepostavil nic .... no pekne ... D1 sa robi.... tu vynechajme ...

aquila
March 29th, 2010, 11:16 AM
problem je, ze sa za komancov moc ciest a najma obchvatov nestavalo a viac menej hocikde je vela problematickych usekov .. cize to je hadat sa o tom, ze kde je to viac na prd je scestne, najma ked dialnice su tak spolitizovane a do vystavby na druhej strane idu tak zbytocne useky ako D3 zilina strazov - brodno... za cenu ktoreho by bolo vyriesenyc 8 az 12 obchvatov okresnych miest ..

ciste teoreticky keby sa ozaj spojila SSC a NDS a zacali sa seriozne riesit aj cesty prvej triedy, tak by sa furt nemuselo cakat na Rka ..

Teapack2
March 29th, 2010, 12:05 PM
problem je, ze sa za komancov moc ciest a najma obchvatov nestavalo a viac menej hocikde je vela problematickych usekov .. cize to je hadat sa o tom, ze kde je to viac na prd je scestne, najma ked dialnice su tak spolitizovane a do vystavby na druhej strane idu tak zbytocne useky ako D3 zilina strazov - brodno... za cenu ktoreho by bolo vyriesenyc 8 az 12 obchvatov okresnych miest ..

ciste teoreticky keby sa ozaj spojila SSC a NDS a zacali sa seriozne riesit aj cesty prvej triedy, tak by sa furt nemuselo cakat na Rka ..

...velmi mudre slova. Madari to riesia presne takto - vid. pokracovanie planovanej R4 v HU - problematicke useky poobchvatovali a tieto potom pospajali a voala, krasna cesta aj bez Rky. Cesta R4 od Kosic smerom na HU je v strasnom stave, poddimenzovana a je znacne vytazena, takze neexistuje jeden padny dovod ju nestavat. Teren je krasne rovinny, ziadne velke mosty ci tunely, staci natiahnut 15 km od Kosic po hranicu a krasne napojenie na juh EU budu mat vsetci az od Presova.
...a co chce inac SDKU rozbiehat? Financovanie z EU je zabezpecene, tender prebehol, staci uz len zopakovat tender na stavebny dozor (ktory bol zruseny) a ma sa zacat kopat... Verim, ze do volieb to este stihnu...

veteran
March 29th, 2010, 12:47 PM
ja ako obyvatel kosic som uz "vcera" potreboval R4ku! a to myslim sakra vazne ... .... asi takto to vnimam .... ale hovorim, ak sa nema zacat stava R2ka tak aspon R4
To nie je riešenie - "keď nie R2, tak R4". Mali by sme si zobrať príklad od Maďarov. Viď úsek tamojšej cesty číslo 3 Novajidrány-hranica. Parádna cesta, MPR=110 km/h. V stručnosti som na mape (http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=sk&msa=0&msid=116247481679305839710.000482ee13ae1757012fd&t=h&z=11) naznačil, ako si to predstavujem v teréne.

tak ak sa nezacne stavat R2 tak potom za 10 rokov sa pre KE zase nepostavi nic a pritom toto mesto potrebuje lepsie napojenia....
To je pravda, akurát R4 KE-HU mi pripadá ako zalepenie húb a očí. Radšej sa malo stavať D1-R2-R4: Budimír - Košické Oľšany - Šaca. Tento úsek mesto potrebuje oveľa viac. Hlavne kvôli tranzitu.

Qwert
March 29th, 2010, 02:16 PM
ja ako obyvatel kosic som uz "vcera" potreboval R4ku! a to myslim sakra vazne ... .... asi takto to vnimam .... ale hovorim, ak sa nema zacat stava R2ka tak aspon R4 ... lebo tvrdenie ze R4 az niekedy potom potom ... tak ak sa nezacne stavat R2 tak potom za 10 rokov sa pre KE zase nepostavi nic a pritom toto mesto potrebuje lepsie napojenia.... cize ty ako minister dopravy by si v pripade zeby sa nemohla stavat R2 nepostavil nic .... no pekne ... D1 sa robi.... tu vynechajme ...

My sa tu bavíme o celej R4, nie len časti južne od KE. Ak cestuješ pravidelne niekam do poľského Rzeszówa, tak to asi nie si len taký priemerný obyvateľ Košíc:lol:. Ak pravidelne cestuješ niekde smerom na Miskolc, tak tých zopár km R4 ti veľa neušetrí.

D1 sa stavia len od PO na západ. Pre KE sú dôležité aj iné úseky D1 než tie, ktoré sa stavajú. Tiež je dôležitá aj R2, za tie 4 miliardy starých korún, ktoré sa majú vyhodiť do vzduchu pri stavbe R4 by sa dal postaviť nejaký úsek R2, ktorý by nahradil oveľa horšiu cestu než je I/68 KE - Milhosť.

...velmi mudre slova. Madari to riesia presne takto - vid. pokracovanie planovanej R4 v HU - problematicke useky poobchvatovali a tieto potom pospajali a voala, krasna cesta aj bez Rky. Cesta R4 od Kosic smerom na HU je v strasnom stave, poddimenzovana a je znacne vytazena, takze neexistuje jeden padny dovod ju nestavat. Teren je krasne rovinny, ziadne velke mosty ci tunely, staci natiahnut 15 km od Kosic po hranicu a krasne napojenie na juh EU budu mat vsetci az od Presova.

Chceš povedať, že I/68 KE - Milhosť je vyťažená, v strašnom stave a poddimenzovaná? To si asi veľa toho nepochodil. Poznám pekných pár ciest druhej triedy, ktoré sú oveľa viac vyťažené než tento dôležitý medzinárodný ťah:nuts:.

To je pravda, akurát R4 KE-HU mi pripadá ako zalepenie húb a očí. Radšej sa malo stavať D1-R2-R4: Budimír - Košické Oľšany - Šaca. Tento úsek mesto potrebuje oveľa viac. Hlavne kvôli tranzitu.

Presne tak. Už veľakrát tu bolo povedané, že R4 KE - Milhosť je len populistická zbytočnosť. Škoda, že niektorí, ako napríklad metroploy_sk, to zožrali aj s navijakom a dávajú R4 na úroveň R2.:doh:

Henrich37
March 29th, 2010, 02:46 PM
http://i41.tinypic.com/izrjeq.jpg

Vieš mne sa zdá že SDKU chce stavať už skoro postavené - Urýchlene postavíme severný obchvat Banskej Bystrice - veď ten sa už stavia cez PPP!

Metropoly vôbec sa mi nepáči že tu ťaháš politiku. Voľby sa blížia ale dávať si pod meno (stop-SMER, SNS, HZDS!) sa mi zdá trošku moc. Ako by sa ti páčilo keby som si ja dal pod meno - STOP SDKU, SMK, KDH a SAS? Ja si dobré pamätám ako v roku 1998 po nástupe k moci Dzurinda zastavil výstavbu diaľníc. Rozbiehala sa potom dosť pomaly. Teraz sa stavia a mám obavu že zmena vlády by opäť výstavu diaľníc zabrzdila.

kaxno
March 29th, 2010, 03:00 PM
Ako by sa ti páčilo keby som si ja dal pod meno - STOP SDKU, SMK, KDH a SAS? Ja si dobré pamätám ako v roku 1998 po nástupe k moci Dzurinda zastavil výstavbu diaľníc. Rozbiehala sa potom dosť pomaly. Teraz sa stavia a mám obavu že zmena vlády by opäť výstavu diaľníc zabrzdila.

Jaaj, chlapce ... :) Miki sice vystavbu dialnic zastavil, ale to len a len preto, ze musel. Krajina bola na pokraji ekonomickeho kolapsu, to co sa stavalo sa stavalo na uvery s takym urocenim, ze aj dnesne PPP su suvix.
Nasledne sa vystavba rozbehla opat a to pomerne slusnym tempom (vzhladom na ekonomicke moznosti statu).

Ak si odmyslime PPP, ktore je tunelom storocia, tak sa najviac dialnic zacalo stavat prave za Dzurindu a teraz sa nerobi nic ine, len sa dokoncuju rozostavane useky. Ak sa schvali PPP okolo ZA, tak budeme radi, ak budeme mat na to, aby sme na dialniciach malovali ciary :) (teraz trosku prehanam). Cena za 1km PPP D/RC je extremne premrstena, ci uz v pripade R1 alebo D1.

Zhrnutie: Je dobre ak sa dialnice stavaju, ale je dost dobre zvazovat aj za kolko :) Btw, PPP je preprata myslienka, s ktorou prisiel prave Mikiho kabinet;)

To ze ma SDKU ciele zadefinovane tak ako ma: su pomerne populisticke, ale su postavene tak, ze pokryvaju vsetky kraje, je tam zaplata pre KE (R4), he tam R2 v TN - PD, ktora je vsak nutna, obchvat BB sa stavia a D4 je proste potrebny (jediny realne samouplatitelny z PPP, ak bude spoplatneny).

D3 a D1 tam spomenute nie su, kedze je uz SDKU zmierene s tym, ze PPP proste budu a s tym sa uz nepodari zmenit nic (k comu dodavam, zial).

Este mi povedz ci si myslis ze nase MYTO je super (nie technologicky, ale ekonomicky) a skoncili sme.

gmbh
March 29th, 2010, 05:07 PM
Vieš mne sa zdá že SDKU chce stavať už skoro postavené

sdku ma v tom mierne povedane zmatok. ocenujem ale ze sa chcu spolahnut na eurofondy a nie na PPP. to tam je napisane a pokial by isli do vlady mali by moznost stopnut PPP3 a mozno aj PPP1. to by potom musela byt D3 fakticky stopnuta.

sas vyzera byt viac v obraze

Stavať približne 60 km diaľníc a rýchlociest ročne. Do roku 2014 najvyššiu prioritu venovať dokončeniu výstavby úseku Bratislava – Košice (126 km). Následne a čiastočne súbežne investovať do výstavby úsekov Košice - Michalovce (46 km) a diaľnice D4 (tzv. nultý obchvat Bratislavy, úsek Bratislava Jarovce – Ivanka pri Dunaji, 22 km). V rámci zvyšnej kapacity investovať prioritne do rýchlostnej komunikácie R2.

v podstate je to naformulovane bezchybne. nepise sa o dokonceni nicoho do 2014 ale ze sa ma pokracovat. kedze sas nie je zastancom zadlzovania sa tak zrejme nepodroruju PPP. hl. prioritou su vychodo-zapadne trasy cize obidve hlavne + KE-MI, co je tiez spravne. prioritou nie su s-j trasy D3, R3, ani R4 ako celok

D1 sa stavia len od PO na západ. Pre KE sú dôležité aj iné úseky D1 než tie, ktoré sa stavajú. Tiež je dôležitá aj R2, za tie 4 miliardy starých korún, ktoré sa majú vyhodiť do vzduchu pri stavbe R4 by sa dal postaviť nejaký úsek R2, ktorý by nahradil oveľa horšiu cestu než je I/68 KE - Milhosť.

no v ramci regionalnej dopravy vychodneho Sk jablonov-janovce ci dargov-pozdisovce su dolezite.

len pre upresnenie na R4 je najnizsia ponuka 2,3 miliardy starych korun. okrem tych usekov R2 s ktorymi sa pocita v zasobniku projektov (http://www.mdpt-opd.sk/11122) nepostavis R-ku na LC v doline krivanskeho potoka.. neviem co ine by bolo surne treba.... je este otazne ci podla planu sa zacne soroska ale tam ti 2,3 mld. urcite nestaci.

caicoo
March 29th, 2010, 06:25 PM
no sas ma ako vidno este nedostatky co sa dopravnej infrastruktury tyka, jasne vidiet, ze je to len predvolebny tah ako si prilakat co najviac volicov z danych oblasti a ten kto situaci na vychode nepozna, len tazko sa moze vyjadrovat k opodstatnenosti R4

seem
March 29th, 2010, 07:41 PM
:ohno:

inak by ma zaujímalo koľko ľudí už zomrelo na slovenských diaľniciach

Na stavbe diaľnice zomrel robotník, druhý je zranený

Smrteľná tragédia sa stala dnes ráno na stavbe diaľnice medzi Spišským Podhradím a Jablonovom. Dvaja muži vypadli asi zo sedemmetrovej výšky z pracovnej plošiny. Jeden z nich bol na mieste mŕtvy, druhý je s vážnymi zraneniami v prešovskej nemocnici.

SPIŠ. Mal to byť ich posledný deň na stavenisku, firma totiž už finišovala so svojimi prácami. Muži na konštrukcii mosta už iba dobrusovali hliníkové komponenty vo výške asi 25 metrov. Pri tom, ako sa vracali dole, vypadli z plošiny. Podľa slov prítomných robotníkov mechanizmus plošiny pravdepodobne narazil na prekážku, preto mužov vymrštilo z plošiny na zem. Kým ostatní kolegovia dobehli na miesto nešťastia, jeden z montážnych robotníkov dodýchal.

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/5306431/na-stavbe-dialnice-zomrel-robotnik-druhy-je-zraneny.html#ixzz0jaXzXyM9

Nodes
March 29th, 2010, 08:02 PM
KAXNO: Krajinou sme sa stali az za Dzurindu.

metropoly_sk
March 29th, 2010, 08:12 PM
^^ zbytocne bduem dalej reagovat lebo si stale omielate to svoje .... ja som chcel vyslovene povedat ze ak sa nebude stavat R2 tak nech sa stavia aspon R4 .... ked aj v polovicnom profile a myslel som cely usek od severu na juh ...

tot moj nazor ....

pekny vecer ...

Qwert
March 29th, 2010, 08:42 PM
^^ zbytocne bduem dalej reagovat lebo si stale omielate to svoje .... ja som chcel vyslovene povedat ze ak sa nebude stavat R2 tak nech sa stavia aspon R4 .... ked aj v polovicnom profile a myslel som cely usek od severu na juh ...

tot moj nazor ....

pekny vecer ...

Je pekné mať svoj názor, ale ešte krajšie je mať ho aj nejako racionálne podložený. To žiaľ ten tvoj nie je...

metropoly_sk
March 29th, 2010, 09:26 PM
Je pekné mať svoj názor, ale ešte krajšie je mať ho aj nejako racionálne podložený. To žiaľ ten tvoj nie je...

Ok a podla coho posudzujes ze nieje racionalny ? podla hustoty dopravy ? beries do uvahy statistiky z roku 2005 ? alebo ktore ?

Qwert
March 29th, 2010, 11:31 PM
Ok a podla coho posudzujes ze nieje racionalny ? podla hustoty dopravy ? beries do uvahy statistiky z roku 2005 ? alebo ktore ?

Posudzujem tvoj názor na to, že ak sa nebude stavať R2, tak sa má stavať R4. Nevidím nejaký logický dôvod na to, aby sa R4 stavala ak sa nebude stavať R2.

Tvoj názor je ale aj tak, bez urážky, irelevantný. Pokiaľ sa bavíme o ako tak blízkej budúcnosti, tak R4 sa, žiaľ, bude stavať, teda presnejšie úsek KE - Milhosť. Severné úseky sú ešte veľmi ďaleko od realizácie, možno s výnimkou severného obchvatu Prešova a samozrejme obchvatu Svidníka, ktorý bude tento rok dokončený.

R2 sa tiež bude stavať, pravdepodobne sa postaví v troch hlavných vlnách. V tej prvej by mali byť úseky ZV východ - Kriváň a Ožďany - Figa. Tento rok sa vraj má začať stavať aj obchvat Žiaru nad Hronom, ale uverím, keď uvidím. Tiež sa v relatívne blízkej budúcnosti začne stavať úsek Ruskovce - Pravotice, teda obchvat Bánoviec nad Beberavou. Tieto dva obchvaty sú asi najviac pripravené, už majú územné rozhodnutie. V zásade by úseky z tejto vlny mali byť podľa NDS dokončené v roku 2014 najneskôr 2015, obchvat ZH aj skôr.

Trochu zvláštne je na tom Soroška (Gombasek - Včeláre), tá je zaradená v zásobníku projektov pre toto programové obdobie, ktoré by teda mali byť dokončené do roku 2015. Príprava tomu ale nie celkom zodpovedá a aj sama NDS hovorí o ukončení jej výstavby v roku 2016.

V roku 2016 má byť ukončená druhá vlna. Sú tu úseky od križovatky s D1 pri Trenčíne až po Nováky. Ďalej na východ je to úsek Kriváň - Lovinobaňa a snáď dovtedy stihnú aj Sorošku.

Tretia vlny sú úseky, ktoré majú byť dokončené v rokoch 2017 - 2020. Je to logicky zvyšok R2, teda Prievidza - Žiar nad Hronom, Lovinobaňa - Ožďany, Tornaľa - Gombasek, Včeláre - KE Šaca a obchvat KE, teda Šaca - Košické Olšany. Pri niektorých úsekoch z tejto vlny ich dokončenie v tejto dobe stačí, ale pre niektoré je to až zúfalo neskoro.

Samozrejme, roky uvádzané NDS treba vždy brať s rezervou, v zásade by to ale malo byť v tejto postupnosti.

metropoly_sk
March 30th, 2010, 12:02 AM
Posudzujem tvoj názor na to, že ak sa nebude stavať R2, tak sa má stavať R4. Nevidím nejaký logický dôvod na to, aby sa R4 stavala ak sa nebude stavať R2.

ber to z pohladu kosicana ... cize toho kto sa zaujima o kvalitensiu cestnu siet vo svojom meste a jeho okoli .... tak ako to chcu bratislavcania .... mat kvalitne cesty vsade kam cestuju, tak aj kosicania .... asi tolko .... a preto tvrdim ze ak sa nebude skoro stavat R2 tak aspon R4 ....

i15
March 30th, 2010, 07:16 AM
^^ juzna cast R4 sa rozostavia este za tejto vlady, takze ju SDKU nemusi riesit vo svojom programe. Severna cast je tiez dolezita, ale nie dolezitejsia, ako viacero usekov na R2. Bola by jednoducho chyba nestavat R2 a namiesto nej stavat cokolvek ine. O stavbe jednotlivych RC sa nerozhoduje v loterii, stavby ktore chceme stavat treba technicky pripravovat a zabezpecit ich financovanie.

gmbh
March 30th, 2010, 08:44 AM
ja som chcel vyslovene povedat ze ak sa nebude stavat R2 tak nech sa stavia aspon R4 .... ked aj v polovicnom profile a myslel som cely usek od severu na juh ...

tieto veci spolu nesuvisia.

1) R2 resp. niektore jej useky su v omnoho lepsom stave pripravy ako R4 cize je vacsia sanca
2) je pravda ze intenzita nie je vsetko, pokial sa preukaze ze

a) cesta ma katastrofalne parametre, npr. take ake maju najhorsie casti ZV-KE...toto ja neviem posudit
b) cesta je nevyhnutna pre regionalny rozvoj....o tomto mam velke pochybnosti (bavime sa o severnej vetve) ked skonci na polskej hranici, kde je podstatne horsie spojenie ako na madarskej.

scitanie dopravy sa kona tento rok, vysledky budu az v 2011.

veteran
March 30th, 2010, 02:26 PM
^^ O stavbe jednotlivych RC sa nerozhoduje v loterii...

No ale niekedy mi to tak pripadá.

JankoKE
March 31st, 2010, 03:18 PM
Ja ako košičan cestujúci pomerne často po dnešnej ceste KE - Milhosť, nemám vôbec pocit, že tá R4 ka niečo prinesie, len sa vyhodia peniaze na zbytočný úsek. Ocenia ju hádam iba obyvatelia Sene, ktorým to odľahčí cestu, ktorá ide stredom obce. Šebastovce, Barca, a vonk. okruh mesta budu zbytočne viac a viac vyťažované. Oveľa, oveľa viac by sa zišla R2ka. Ešte možno viac zaujímavé by bola R2, ale neťahať ju až po Šacu, ale postavať MUK pri Šebastovciach a potom potiahnuť na Milhosť R4. Tým by sa tranzit poriešil veľmi dobre, ostali by odľahčené KE + všetky obce na súčasnej ceste. Ak by však nebolo ani na to, tak R2 aspoň po Šebastovce - odľahčili by sa KE a ďalej by sa pokračovalo po terajšej ceste, ktorá je v dobrom stave a IMHO znesie ešte zvýšenie intenzít.

pau-chin
March 31st, 2010, 05:42 PM
výstavba diaľnice medzi Martinom a Ružomberkom samé kopce ...
http://img227.imageshack.us/img227/7011/p1290986.jpg

http://img441.imageshack.us/img441/7622/p1290988.jpg

http://img255.imageshack.us/img255/3305/p1290989.jpg

http://img163.imageshack.us/img163/3797/p1290990.jpg

pau-chin
March 31st, 2010, 05:51 PM
diaľnica pri VÝCHODNEJ
http://img641.imageshack.us/img641/6296/dialnica.jpg

metropoly_sk
March 31st, 2010, 08:48 PM
Ja ako košičan cestujúci pomerne často po dnešnej ceste KE - Milhosť, nemám vôbec pocit, že tá R4 ka niečo prinesie, len sa vyhodia peniaze na zbytočný úsek. Ocenia ju hádam iba obyvatelia Sene, ktorým to odľahčí cestu, ktorá ide stredom obce. Šebastovce, Barca, a vonk. okruh mesta budu zbytočne viac a viac vyťažované. Oveľa, oveľa viac by sa zišla R2ka. Ešte možno viac zaujímavé by bola R2, ale neťahať ju až po Šacu, ale postavať MUK pri Šebastovciach a potom potiahnuť na Milhosť R4. Tým by sa tranzit poriešil veľmi dobre, ostali by odľahčené KE + všetky obce na súčasnej ceste. Ak by však nebolo ani na to, tak R2 aspoň po Šebastovce - odľahčili by sa KE a ďalej by sa pokračovalo po terajšej ceste, ktorá je v dobrom stave a IMHO znesie ešte zvýšenie intenzít.

ja pisem po anglicky? alebo ako ? ja som nepovedal ze R4 ma vyssiu prioritu ani nic podobne... len tvrdim, ze ak sa pre nieco nebude stavat R2 ... tak aspon nech sa stavia R4 .... aby sa zase nestalo to ze pocas dalsich 10 rokov v kosickom kraji nepribudne ani meter RC alebo D ....

Joey_T
March 31st, 2010, 09:07 PM
^^ Tak a konečne sme sa dopracovali k pointe. Za každú cenu sa niečo postaviť musí, aby aj keby to mala byť diaľnica z Nižnej Myšle do Bohdanoviec, lebo keď nie D1, nie R2, nie R4, tak hocičo iné. Cestná infraštruktúra sa má budovať podľa priority z národného a medzinárodného hľadiska, nie z hľadiska priority pre to-ktoré mesto/kraj.

Na jednej strane uznávaš, že sú ďaleko vyššie priority, no vezmeš hocičo, len aby niečo bolo - toto je riadne úzkoprsé a sebecké zmýšľanie. Sorry, ale som presvedčený, že to tak nevidím iba ja.

Ali18
March 31st, 2010, 10:43 PM
^^ :okay:

metropoly_sk
March 31st, 2010, 11:41 PM
^^ Tak a konečne sme sa dopracovali k pointe. Za každú cenu sa niečo postaviť musí, aby aj keby to mala byť diaľnica z Nižnej Myšle do Bohdanoviec, lebo keď nie D1, nie R2, nie R4, tak hocičo iné. Cestná infraštruktúra sa má budovať podľa priority z národného a medzinárodného hľadiska, nie z hľadiska priority pre to-ktoré mesto/kraj.

Na jednej strane uznávaš, že sú ďaleko vyššie priority, no vezmeš hocičo, len aby niečo bolo - toto je riadne úzkoprsé a sebecké zmýšľanie. Sorry, ale som presvedčený, že to tak nevidím iba ja.

R4 sa planuje od roku 1999 pokial viem na zaklade dohody medzi mestom Kosice a Miskolc .... bavime sa o tej juznej casti ..... je to medzinarodne hladisko ?

Qwert
April 1st, 2010, 12:26 AM
R4 sa planuje od roku 1999 pokial viem na zaklade dohody medzi mestom Kosice a Miskolc .... bavime sa o tej juznej casti ..... je to medzinarodne hladisko ?

Iba sa tváriš, že to nechápeš, alebo to naozaj nechápeš? Podľa mňa sa to jasnejšie než to urobil Joey ani nedá napísať.

Ale čo už, tá tvoja R4 sa stavať bude, dúfam, že si spokojný. Len škoda, že napríklad kým sa dokončí niečo z R2 v Košickom kraji, tak potrvá ešte 6 rokov a aj to bude len jeden úsek - Soroška. Kým sa postavia ostatné úseky R2 (z ktorých je každý dôležitejší než R4), tak to potrvá aj 10 rokov. Pekných pár rokov sa bude (ne)stavať aj D1. Ale hlavne, že Košice dostanú odrobinku v podobe bezvýznamnej R4:nuts:.

DrX
April 1st, 2010, 01:45 AM
Čo sú toto za smiešne, trápne a nepodstatné hádky... to už fakt neviem. A hlavne mudrovanie trapnych bratislavčanov (ktorým sa diaľnica na maďarsko aj Viedeň stavala prioritne aj keď z druhej strany nebolo nič - pri tom je jasné, že ešte ani teraz nie je ani jedna z nich potrebná!!! ale, všetko ostatné na slovensku muselo počkať, len aby sa z BA dalo dostať po diaľnici na hranice do rakúskeho a maďarského poľa...). Na našu R4 už dávno v maďarsku nadvúzuje rýchla cesta 1. triedy s obchvatmi a 110km/h, takže je jasný dôvod postaviť aspoň tak dobré spojenie aj na SK strane, nie?

Budem sa opakovať, ale fakt nerozumiem, čo vás tak štve na tej jedinej investícii, ktorá sa v KSK ide za posledných 20 rokov reálne robiť, a ktorá za smiešne malý peniaz (78 mil EUR - z ktorých len 15mil EUR ide zo slovenského št.rozpočtu) napojí dve najväčšie východoslovenské mestá na európsku dialničnú sieť!?!? Pritom sa dnes zverejnilo, za koľko sa ide stavať D1 cez PPP (9mld EUR čiže 120milEUR/km) a to tu nikoho neštve.... dochádza vám vôbec, že JEDEN KM D1 cez PPP nás bude stáť 8x viac, než celá ta "ZLÁ" R4 KE-Milhosť???? Môžete mi hovoriť čo chcete, podľa mňa 15milEUR použité na 15km R4 KE-HU určite porieši viac než keď za to postavíme akýchkoľvek 125 METROV D1...

Podľa mňa je v tomto kontexte akokoľvek polemizovať o užitočnosti R4 fakt stupidita nad stupiditu... Proste, to, že sa ide stavať R4 ničomu nemôže uškodiť (ani to nevezme peniaze, ani to nezdržuje prípravu iných úsekov, ani nič). Takže, môže len pomôcť. A keď niekto v bratislave nevie prehĺtnuť to, že sa raz za 20 rokov investuje niečo aj na dialničné napojenie Košíc, nech to povie rovno. A nie trápne kydy!

PS: Ja som prioritne za to, aby sa stavala R2. Ale tú Slovensko za Slota-Mečiar-Ficovských vlád z politických dôvodov stavať (ani pripravovať) nebude. A to je jediný dôvod prečo sa nestavia. Je možno smutné, že R4 KE-HU sa teraz bude používať ako ďalší argument, prečo R2 nie je až tak treba. Ale s tým už nepohneme... Takže je skvelé, že bude aspoň R4 (ted ak bude, lebo zatiaľ je zastavené aj to)!

Henrich37
April 1st, 2010, 03:13 AM
[QUOTE=pau-chin;54355833]výstavba diaľnice medzi Martinom a Ružomberkom samé kopce ...
http://img227.imageshack.us/img227/7011/p1290986.jpg

http://img441.imageshack.us/img441/7622/p1290988.jpg
QUOTE]

Pau-chin tak tieto snímky ma naozaj potešili. Konečne sa stavia aj pri Velkej Fatre. :banana::banana::banana: Teraz už začínam veriť že pomocou PPP sa D1ka do roku 2014 dokončí. :cheers:

seem
April 1st, 2010, 07:03 AM
^^ Žial. :ohno:

jeden zaujimavý článok (http://ekonomika.sme.sk/c/5309973/ficova-dialnica-cez-ppp-nas-vyjde-na-275-miliard-korun.html)

Ficova diaľnica cez PPP nás vyjde na 275 miliárd korún

Pri projektoch PPP, ktoré tlačí Ficova vláda, sa zasa zvyšuje cena. Nikto pritom nedokázal, že sú pre daňových poplatníkov výhodnejšie, než keby cesty štát staval klasicky.

BRATISLAVA. Sedemdesiatpäť kilometrov úsekov diaľnice medzi Martinom a Prešovom vyjde na 9,13 miliardy eur. Toľko podľa dnešných odhadov zaplatíme za 30 rokov, počas ktorých budeme cestu splácať. Píše sa to v najnovšom dodatku k zmluve pre tento projekt PPP (verejno súkromného partnerstva).

Cena za PPP l

1. balík: 75 kilometrov medzi Martinom a Prešovom : 9,13 miliardy eur.
2. balík: zhruba 50 kilometrov medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami: 3,76 miliardy eur.
3. balík: úseky v okolí Žiliny: 8,5 miliardy eur.
* Ide o maximálnu cenu počas 30 rokov splácania, v prípade prvého a tretieho balíka zatiaľ nie je cena definitívna.

Pred pár mesiacmi rátalo ministerstvo dopravy s oveľa nižšou sumou za túto cestu - 7,8 miliardy eur. No ani najnovší „odhad vyše 9 miliárd eur nemusí predstavovať konečnú cenu. Definitívne áno totiž ešte banky nepovedali.

Podľa doterajších odhadov nás 150 kilometrov súkromných ciest môže počas tridsiatich rokov splácania vyjsť aj na vyše 20 miliárd eur. To je dvakrát toľko než minuloročné príjmy štátneho rozpočtu.

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5309973/ficova-dialnica-cez-ppp-nas-vyjde-na-275-miliard-korun.html#ixzz0jp06Xy7A

gmbh
April 1st, 2010, 08:15 AM
clovek nevie ci sa ma smiat alebo plakat ked toto cita....ukazte mi nejaky region kde sa tieto sumy vratia cez dane navyse vdaka novej dialnici. a potom sa obuvajte do cesty za 78 mil. €.

Cestná infraštruktúra sa má budovať podľa priority z národného a medzinárodného hľadiska, nie z hľadiska priority pre to-ktoré mesto/kraj.

z medzinarodneho hladiska je R4 dolezita, momentalne je ceste spojenie cez miskolc to najlepsie co mame okrem dialnicnych prepojeni D2 a D4 pri BA. priorita z narodneho hladiska je nepochopitelny argument pokial nevyhovuje co i len jednemu kraju. tento usek je v zaujme hlavne KE kraja, tak ako je D3 v zaujme hlavne ZA kraja a pod. ale inac to tu samozrejme vsetci chapeme, je vyvolena cast ktorej zaujmy su akoze "celonarodne" a su ine casti ktore maju byt okrajove.

metropoly_sk
April 1st, 2010, 12:42 PM
Ale hlavne, že Košice dostanú odrobinku v podobe bezvýznamnej R4:nuts:.

Dobre ked je taka bezvynamna preco ju idu stavat? Na toto mi skus odpovedat prosim ....

Qwert
April 1st, 2010, 01:39 PM
Dobre ked je taka bezvynamna preco ju idu stavat? Na toto mi skus odpovedat prosim ....

Lebo je to lacné populistické gesto: Aha! Staviame aj v Košiciach. O cestách sa nemá rozhodovať politicky, ale odborne. Toto bolo jasné politické rozhodnutie. Tu nejde o to, že je to relatívne lacný úsek, tu ide o princíp. Ďalším takýmto zbytočným úsekom je napríklad D3 Strážov - Brodno, tam už idú náklady do stoviek miliónov eur, ktoré mohli byť využité inde, napríklad na D1 v KE kraji, z toho už takú radosť nemáš, že?

CJone
April 1st, 2010, 02:43 PM
Ja hovorím od začiatku mala sa spraviť R1 celá až do Košíc a nie vymýšlať D3 a neviem čo ešte všetko. Obchvat BA mal byť tiež 3+3 neviem prečo neuvažovali do budúcnosti.

Qwert
April 1st, 2010, 02:57 PM
Ja hovorím od začiatku mala sa spraviť R1 celá až do Košíc a nie vymýšlať D3 a neviem čo ešte všetko. Obchvat BA mal byť tiež 3+3 neviem prečo neuvažovali do budúcnosti.

R1 mala niekedy viesť do Košíc?:nuts: Vymysleného je toho dosť D1 - D4, R1 - R8. Pokiaľ si myslíš, že R1 je všetko, čo Slovensko potrebuje, tak to sa mýliš;). Štvorpruhový obchvat BA je ďalším bravúrnym politickým rozhodnutím, jednoducho to chceli stihnúť do volieb, ale s prepracovaním na 6 pruhov by to nestihli, tak to postavili podľa starého projektu na 4 pruhy, čo je do neba volajúce, keďže každý musel vedieť, že tie 4 pruhy nebudú stačiť prakticky hneď po otvorení.

metropoly_sk
April 1st, 2010, 03:43 PM
Lebo je to lacné populistické gesto: Aha! Staviame aj v Košiciach. O cestách sa nemá rozhodovať politicky, ale odborne. Toto bolo jasné politické rozhodnutie. Tu nejde o to, že je to relatívne lacný úsek, tu ide o princíp. Ďalším takýmto zbytočným úsekom je napríklad D3 Strážov - Brodno, tam už idú náklady do stoviek miliónov eur, ktoré mohli byť využité inde, napríklad na D1 v KE kraji, z toho už takú radosť nemáš, že?

cize pre teba je to populisticke gesto, pre mna to je prinos pre kosicky a presovsky kraj ..... aj s ohladom na priemyselny park kechnec, US steel, Miskolc a podobne ...

Qwert
April 1st, 2010, 04:51 PM
cize pre teba je to populisticke gesto, pre mna to je prinos pre kosicky a presovsky kraj ..... aj s ohladom na priemyselny park kechnec, US steel, Miskolc a podobne ...

Prínosom bude aj D3 Strážov - Brodno, napriek tomu sa tie peniaze dajú použiť oveľa lepšie na úseky, ktoré budú podstatne prínosnejšie. R4 určite Košiciam neublíži, ale ani zásadne nezlepší tamojšiu dopravnú situáciu. Len nahradí krátky úsek cesty, kde ani dnes nie sú žiadne významné problémy. Stačili by menšie úpravy na súčasnej ceste a tá ešte môže slúžiť celé roky. V prípade spomenutého úsek D3 nie sú nutné ani tie úpravy na starej ceste, keďže intenzity tam významne poklesnú po dostavaní D1.

metropoly_sk
April 1st, 2010, 07:01 PM
...sa tie peniaze dajú použiť oveľa lepšie na úseky, ktoré budú podstatne prínosnejšie. R4 určite Košiciam neublíži, ale ani zásadne nezlepší tamojšiu dopravnú situáciu. Len nahradí ....

tam je ten zamer skor iny ...

a ak sa bavime o tom co je prinosnejsie je len teoreticka rovina ....

Wizzard
April 1st, 2010, 07:48 PM
Tá diaľnica v PB bude asi najkrajšia stavba v meste :cheers:

http://i.sme.sk/cdata/5/53/5310585/dialnicaWEB2.jpg

Diaľnicu nad Považskou Bystricou otvoria 30. mája (http://povazska.sme.sk/c/5310585/dialnicu-nad-povazskou-bystricou-otvoria-30-maja.html)

aquila
April 1st, 2010, 07:58 PM
mno vsak nema tam ani moc s cim konkurovat v PB mimo tej budovy tusim obvodneho uradu neni vlastne nic.. to je typicke komunisticke mesto co vyrastlo okolo strojarni .. je tam vlastne len tusim ten kostol pri tej 4prudovke povodny, inak vsetko panelaky .. dost smutne

Marcus 27
April 1st, 2010, 08:08 PM
mno vsak nema tam ani moc s cim konkurovat v PB mimo tej budovy tusim obvodneho uradu neni vlastne nic.. to je typicke komunisticke mesto co vyrastlo okolo strojarni .. je tam vlastne len tusim ten kostol pri tej 4prudovke povodny, inak vsetko panelaky .. dost smutne

Nuz veru pani komunisti Povazsku dost znicili. Historia mesta sa pise od roku 1330, no z historickych budov ostal len hrad 3 kastiele kaplnka kostol a budova kniznice. Namestie uplne prerobene na velke parkovisko s administrativnymi budovami.:ohno: Aspon ze priroda okolo je hodnotna ( zatial )

Qwert
April 1st, 2010, 08:21 PM
tam je ten zamer skor iny ...

Aký?

a ak sa bavime o tom co je prinosnejsie je len teoreticka rovina ....

Celé je to len teoretická rovina, keďže zbytočné úseky na R4 a D3 sa žiaľ na 99% začnú stavať ešte tento rok. Ale čo je prínosnejšie je úplne jasné, čokoľvek v KE kraji (možno s výnimkou D1 pre ukrajinskou hranicou) je prínosnejšie ako R4;).

metropoly_sk
April 1st, 2010, 08:27 PM
Aký?

Celé je to len teoretická rovina, keďže zbytočné úseky na R4 a D3 sa žiaľ na 99% začnú stavať ešte tento rok. Ale čo je prínosnejšie je úplne jasné, čokoľvek v KE kraji (možno s výnimkou D1 pre ukrajinskou hranicou) je prínosnejšie ako R4;).

Qwert ty proste musis to stale nejak zaklincovat po svojom ... :)

nechajme to ... ok? to bude asi najlepsi napad ... po par rokoch si mozno este napiseme tak ti potom poviem ci som mal pravdu ja, alebo ty ... ;)

Qwert
April 1st, 2010, 08:32 PM
Qwert ty proste musis to stale nejak zaklincovat po svojom ... :)

nechajme to ... ok? to bude asi najlepsi napad ... po par rokoch si mozno este napiseme tak ti potom poviem ci som mal pravdu ja, alebo ty ... ;)

V tomto prípade si dovolím tvrdiť, že pravdu mám jednoznačne ja. Len sa snažím nájsť nejaké rácio za tvojim postojom, žiaľ, márne...

Joey_T
April 1st, 2010, 08:43 PM
Príliš zjednodušuješ. Medzinárodné hľadisko ako také to nie je, pretože táto cesta bude riešiť len veľmi málo. Tak si zhrňme čo sa zmení:
- dvojpruhová cesta sa zmení na štvorpruhovú
- pribudne jedna MÚK, ktorá nebude na nič nadväzovať (PP Kechnec nerátam)

No a čo sa nezmení:
- R4 nebude riešiť absentujúci obchvat Košíc a všetok tranzit stále pôjde cez mesto
- nezmení sa trasovanie, trasa sa neskráti, pretože už súčasná je takmer absolútne rovná (pribudnú dva obchvaty obcí)
- RC bude začínať nikde (takmer v poli) a končiť bude nikde (na hranici)

Teda vyvstáva otázka - čo z jednej 15 km cesty, ktorá nebude na nič nadväzovať, neodľahčí preťažené vnútromestské prieťahy, začínať sa bude za hranicou mesta a najbližšia diaľnica bude stále vzdialená niekoľko desiatok kilometrov (na obe strany)?

Mimochodom, D1 je naplánovaná od sedemdesiatych rokov...

Nodes
April 1st, 2010, 09:22 PM
Kosice spasia dve veci: gaypark a R4.

metropoly_sk
April 1st, 2010, 11:20 PM
V tomto prípade si dovolím tvrdiť, že pravdu mám jednoznačne ja. Len sa snažím nájsť nejaké rácio za tvojim postojom, žiaľ, márne...

Príliš zjednodušuješ. Medzinárodné hľadisko ako také to nie je, pretože táto cesta bude riešiť len veľmi málo. Tak si zhrňme čo sa zmení:
- dvojpruhová cesta sa zmení na štvorpruhovú
- pribudne jedna MÚK, ktorá nebude na nič nadväzovať (PP Kechnec nerátam)

No a čo sa nezmení:
- R4 nebude riešiť absentujúci obchvat Košíc a všetok tranzit stále pôjde cez mesto
- nezmení sa trasovanie, trasa sa neskráti, pretože už súčasná je takmer absolútne rovná (pribudnú dva obchvaty obcí)
- RC bude začínať nikde (takmer v poli) a končiť bude nikde (na hranici)

Teda vyvstáva otázka - čo z jednej 15 km cesty, ktorá nebude na nič nadväzovať, neodľahčí preťažené vnútromestské prieťahy, začínať sa bude za hranicou mesta a najbližšia diaľnica bude stále vzdialená niekoľko desiatok kilometrov (na obe strany)?

Mimochodom, D1 je naplánovaná od sedemdesiatych rokov...

nebavi ma vypisovat argumenty dookola ... , ale chcem sa este spytat jednu otazku ....

cize v pripade ze by sa nestavala R2ka .... a D1 tka na ukrajinske hranice najbizsich 10 rokov... kvoli financiam.... R4 by ste vobec nestavali ak by ste mali k tomu najblizsie?

stacia stucne odpovede ....

Joey_T
April 1st, 2010, 11:40 PM
^^ A zas...
D1 a R2 sú jediné cesty, ktoré sa stavajú?

metropoly_sk
April 1st, 2010, 11:47 PM
^^ A zas...
D1 a R2 sú jediné cesty, ktoré sa stavajú?

bavime sa o kosickom kraji a presovskom kraji ... respektive o vychode ... cize cakam odpoved ...

Joey_T
April 1st, 2010, 11:51 PM
bavime sa o kosickom kraji a presovskom kraji ... respektive o vychode ... cize cakam odpoved ...
Nerád sa opakujem.

metropoly_sk
April 1st, 2010, 11:56 PM
^^ regionalne rozdiely ti nieco hovoria?

kidos
April 2nd, 2010, 10:30 AM
A prečo vlastne sa radšej nestavia najprv kus D1 a potom obchvat kosic R2 ? Pokiaľ toto nebude postavené, tak ta R4 je fakt úplne ale úplne zbytočná. Však maďari tiež nemajú R ku za hranicami.

veteran
April 2nd, 2010, 10:34 AM
Celé je to len teoretická rovina, keďže zbytočné úseky na R4 a D3 sa žiaľ na 99% začnú stavať ešte tento rok.
No, za tú D3 by som nedal ruku do ohňa. Na stránke NDS minulý rok písali, že sa úseky Strážov-Brodno a Brodno-KNM sa začnú robiť v 10/2009.

Ale čo je prínosnejšie je úplne jasné, čokoľvek v KE kraji (možno s výnimkou D1 pre ukrajinskou hranicou) je prínosnejšie ako R4;).
Momentálne to je jednoznačne kombinácia D1-R2 Budimír - Košické Oľšany - Šaca, príp. ešte aj Tunel Soroška. Keby sa toto postavilo, neboli by problémy.

cize v pripade ze by sa nestavala R2ka .... a D1 tka na ukrajinske hranice najbizsich 10 rokov... kvoli financiam.... R4 by ste vobec nestavali ak by ste mali k tomu najblizsie?

stacia stucne odpovede ....
Prečo rozmýšľaš takto? Keby sa nestavala R2...

Teraz postavíme plnoprofilovú R4, ktorá sa začne doslova v poli pri Haniske a skončí sa na polorozpadnutom hraničnom priechode - nový "priechod" sa určite stavať nebude. Na opačnej strane sa na ňu niekedy o 10 rokov možno napojí rovnocenná M30. Nehovoriac o tom, že na I/68 nie sú také intenzity, aby bolo potrebné robiť plnoprofilovú RC. Stačilo by to urobiť po vzore Maďarska takto (http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=sk&msa=0&msid=116247481679305839710.000482ee13ae1757012fd&t=h&z=11). A to sa malo urobiť už niekedy pred piatimi rokmi. A bol by pokoj... Možno aj na desať rokov.

Takto sa teraz postaví R4, potom 10 rokov nič. (Len podotknem, že posledný úsek D/RC sa v Košickom kraji odovzdal do užívania v apríli 1988, teda pred 22 rokmi!!!).

Čiže, o desať rokov sa zväčšia intenzity a budeme sa dožadovať obchvatu, lebo situácia už bude neúnosná. A aká bude odpoveď? "Čo ešte chcete, veď máte plnoprofilovú R4"... Stavím sa, že to takto dopadne...

Joey_T
April 2nd, 2010, 10:56 AM
A prečo vlastne sa radšej nestavia najprv kus D1 a potom obchvat kosic R2 ? Pokiaľ toto nebude postavené, tak ta R4 je fakt úplne ale úplne zbytočná. Však maďari tiež nemajú R ku za hranicami.
Presne tak. Najprv je potrebný obchvat Košíc a až naň by sa mala nadväzovať R4. Teraz sa rieši málo boľavý problém, pretože komusi akosi nevadí, že všetok tranzit prechádza po vnútromestskom prieťahu, paródii na cestu pre motorové vozidlá, a ako čerešnička na torte je úrovňové križovanie s električkovými traťami. Takže vyriešme to, čo zatiaľ problémy nerobí a to, čo urgentne chýba, sa odloží, kým to nevypukne v plnej sile.

Kvietok
April 2nd, 2010, 10:58 AM
Pokiaľ toto nebude postavené, tak ta R4 je fakt úplne ale úplne zbytočná. Však maďari tiež nemajú R ku za hranicami.

Uznavam ze cezhranicna nadvaznost nadradenej cestnej infrastruktury je pri jej budovani jednym z dolezitych faktorov. Na slovensku sa vsak nikdy do teraz nebrala vazne. To ze sa to tu niektorym zacalo nepacit az ked ide o vychodne slovensko je ale celkom pochopitelne ...
Suhlasim, R4 z velkej casti predstavuje populisticke rozhodnutie pred volbami, na druhej strane ale aj pozitivny impulz pre potencionalnych investorov v Kechneci a nepopieratelne aj isty natlak na dobudovanie dialnicneho spojenia i z druhej strany ...
Pokial celu situaciu chapem spravne, gro vystavby R4 stoji na europskych peniazoch a tak vystavbu inych usekov nijak neobmedzi. Pre mna je to teda uplne jasne ....

veteran
April 2nd, 2010, 11:06 AM
Ešte si dovolím uviesť takú skromnú štatistiku, čo sa týka D/RC v jednotlivých krajoch...

Bratislavský kraj:
D1: 38 km, D2: 64 km, D4: 3 km. Spolu: 105 km

Trnavský kraj:
D1: 51 km, D2: 16 km, R1: 26 km. Spolu: 93 km

Nitriansky kraj:
R1: 14 km. Spolu: 14 km

Trenčiansky kraj:
D1: 77 km, R6: 8 km. Spolu: 85 km

Žilinský kraj:
D1: 58 km, D3: 12 km, R3: 13 km. Spolu: 83 km

Banskobystrický kraj:
R1: 65 km, R2: 20 km. Spolu: 85 km

Prešovský kraj:
D1: 69 km. Spolu: 69 km

Košický kraj:
D1: 2 km. Spolu: 2 km

metropoly_sk
April 2nd, 2010, 12:31 PM
Uznavam ze cezhranicna nadvaznost nadradenej cestnej infrastruktury je pri jej budovani jednym z dolezitych faktorov. Na slovensku sa vsak nikdy do teraz nebrala vazne. To ze sa to tu niektorim zacalo nepacit az ked ide o vychodne slovensko je ale celkom pochopitelne ...
Suhlasim, R4 z velkej casti predstavuje populisticke rozhodnutie pred volbami, na druhej strane ale aj pozitivny impulz pre potencionalnych investorov v Kechneci a nepopieratelne aj isty natlak na dobudovanie dialnicneho spojenia i z druhej strany ...
Pokial celu situaciu chapem spravne, gro vystavby R4 stoji na europskych peniazoch a tak vystavbu inych usekov nijak neobmedzi. Pre mna je to teda uplne jasne ....

^^

konecne niekto kto sa na to pozera s nadhladom !

veteran
April 2nd, 2010, 12:34 PM
gro vystavby R4 stoji na europskych peniazoch a tak vystavbu inych usekov nijak neobmedzi.
No, ale za tie peniaze sa mohla postaviť napr. časť obchvatu KE, ktorý je podľa mňa dôležitejší.

i15
April 2nd, 2010, 04:10 PM
Chyba nastala v tom, ze v kosickom kraji nie je okrem R4 ziaden usek pripraveny na vystavbu a ze namiesto pripravy R4 sa neupravila existujuca cesta na hranice, co uz mohlo byt hotove, za menej penazi a stacilo by to aj do roku 2020. Tak sa teda ide stavat R4, ktora ma vyznam na zalepenie oci, ale cena je prijatelna, takze neprotestujem :) Tunel Soroska ani obchvat KE by sa za tie peniaze postavit nedal, ale mozno by to stacilo na polovicny profil useku Dargov-Pozdisovce (18,7km v rovinatom terene), ktory by mal urcite vacsi prinos, ako R4.

Qwert
April 2nd, 2010, 04:23 PM
No, za tú D3 by som nedal ruku do ohňa. Na stránke NDS minulý rok písali, že sa úseky Strážov-Brodno a Brodno-KNM sa začnú robiť v 10/2009.

Bodaj by, ale keď to dotiahli už tak ďaleko, čo sa týka pripravenosti, tak to začnú. Už prebehla aj súťaž, ale naťahuje sa, lebo nevyhral ten správny:ohno:... Jediný dôvod, prečo to nezačali stavať už minulý rok bol ten, že čakali, či náhodou nepadne PPP 3. Vtedy by sa to nestavalo, lebo každý cent by bol dobrý. Ak PPP 3 tento rok finančne uzatvoria, tak sa Strážov - Brodno stavať bude. Žiaľ...:ohno:

Momentálne to je jednoznačne kombinácia D1-R2 Budimír - Košické Oľšany - Šaca, príp. ešte aj Tunel Soroška. Keby sa toto postavilo, neboli by problémy.

A paradoxne, obchvat KE bude dokončený podľa NDS až v roku 2017 (čo môže byť kľudne 2020). Iba úsek Budimír - Bidovce bude asi skôr.

Uznavam ze cezhranicna nadvaznost nadradenej cestnej infrastruktury je pri jej budovani jednym z dolezitych faktorov. Na slovensku sa vsak nikdy do teraz nebrala vazne. To ze sa to tu niektorym zacalo nepacit az ked ide o vychodne slovensko je ale celkom pochopitelne ...

Správne to nechápeš. To že tie peniaze sú európske neznamená, že padajú z neba ani že ich je neobmedzene veľa. Namiesto R4 sa mohol postaviť iný úsek, pre ktorý už včera bolo neskoro, R4 sa mohla kľudne začať stavať v Ďalšom programovom období, nikomu by dovtedy nechýbala.

DrX
April 2nd, 2010, 06:26 PM
Neviem, ci to tu uz bolo, ale nastal pokrok aj s R2 Vcelare-Saca. Konkretne, 24.2.2010 sa uzavrelo hodnotenie EIA pre tento usek. Vid info na stranke enviroportalu (http://eia.enviroportal.sk/detail/rychlostna-cesta-r2-vcelare-saca) aj par map na dialnice.info (http://www.dialnice.info/viewtopic.php?f=47&t=7633&p=105627#p105627).
http://img29.imageshack.us/img29/7572/r2vcelaresaca.th.jpg (http://img29.imageshack.us/i/r2vcelaresaca.jpg/)

kidos
April 2nd, 2010, 08:45 PM

Je možno dobré, že to hodí pozitívny impulz potencionálnym investorom, keby sa začal stavať obchvat Košíc, je tento impulz oveľa vačši. Investor nepozrie na mapu a povie si-aha, tu bude nová rýchlostna cesta, tu postavím svoj závod. Aj investor by bol radšej keby sa staval obchvat Košíc, lebo vidí nelogičnosť celej stavby R4. A tiež vidí populistické rozhodnutie, pre ktoré sa to vôbec stavia a politická situácia ho tiež nemálo zaujíma.
Taktiež peniaze z EU nie sú bezodné a treba ich využiť efektívne. Nie tým štýlom, že ja mám len pár korún, tak začnem v Košickom kraji stavať hocičo, však EU mi prihodí.
Inak sa mi veľmi páči (určite aj ostatným), že sa na východe konečne niečo stavia, len škoda, že na úkor dôležitejšieho.

Joey_T
April 3rd, 2010, 08:43 AM
A paradoxne, obchvat KE bude dokončený podľa NDS až v roku 2017 (čo môže byť kľudne 2020). Iba úsek Budimír - Bidovce bude asi skôr.
Aspoň niečo. Aj tento úsek D1 mohol byť postavené za peniaze, za ktoré sa bude stavať R4. Toto nesmierne odľahčí Hlinkovu, Watsonovu, Prešovskú čo sú enormne vyťažené trasy a najmä MÚK Tri brody a teda celé Ťahanovce. Dovolím si tvrdiť, že tento krátky úsek diaľnice by dokázal vyriešiť absolútne nevyhovujúcu situáciu pod Ťahanovcami.

Na margo toho ma napadá - Sečovská má ostať aj po vybudovaní obchvatu v profile 2+1 alebo sa rozšíri?

hraby
April 3rd, 2010, 08:52 AM
Inak sa mi veľmi páči (určite aj ostatným), že sa na východe konečne niečo stavia, len škoda, že na úkor dôležitejšieho.

bol som pred 3 tyzdnami doma, tak az tak sa toho vela zase nestavia.. akuart 4,5 km usek pod sp. hradom.. mozno tak v okoli nitry na rychlostnej ceste sa seriozne maka ci v PB..

i15
April 3rd, 2010, 09:18 AM
Na margo toho ma napadá - Sečovská má ostať aj po vybudovaní obchvatu v profile 2+1 alebo sa rozšíri?

Tam sa planuje nieco ako vychodny privadzac - stvorprudovka okolo Kosickej Novej Vsi. Zatial je okolo toho ticho (asi preto, ze to nebude lacna zalezitost).

gmbh
April 5th, 2010, 09:40 PM
Chyba nastala v tom, ze v kosickom kraji nie je okrem R4 ziaden usek pripraveny na vystavbu a ze namiesto pripravy R4 sa neupravila existujuca cesta na hranice, co uz mohlo byt hotove, za menej penazi a stacilo by to aj do roku 2020. Tak sa teda ide stavat R4, ktora ma vyznam na zalepenie oci, ale cena je prijatelna, takze neprotestujem Tunel Soroska ani obchvat KE by sa za tie peniaze postavit nedal, ale mozno by to stacilo na polovicny profil useku Dargov-Pozdisovce (18,7km v rovinatom terene), ktory by mal urcite vacsi prinos, ako R4.

triezvy nazor. to ze v KE kraji nie je pripravene nic je len vrchol ladovca, stale nie su pripravene useky R2 ktora ma cerpat velku cast eurofondov, ani v KE ani v BB kraji kde stale vidno hromadu evc z vuc KE. takze momentalne nie je prakticky nic co by sa dalo stavat namiesto tejto R4.

je to dovolim si tvrdit zufaly stav ked v pomaly polovici 2010 mame z erdf fondu 2007-13 schvalenu jedine R-ku zarnovica-ziar. co znamena asi tolko ze z cca 900 mil. € cerpame prvych 150-200 mil....

s tym usekom dargov-pozdisovce je to ale inac, to je dialnica v transeuropskom koridore a na tie sluzi kohezny fond, ked tento usek nebude tak kvoli inym usekom D1 ale skor D3, lebo PPP1 uz nejak dokopu a na PPP3 grant od eu nebude lebo stoji viac ako je znesitelne.

na dialnice.info sa nedavno objavil nejaky navrh zakona (nepamatam si konkretne aky) a obsahoval aj navrh na nove clenenie D/RC a tam uz bola R1 trasovana ako TT-KE.

seem
April 5th, 2010, 09:52 PM
na dialnice.info sa nedavno objavil nejaky navrh zakona (nepamatam si konkretne aky) a obsahoval aj navrh na nove clenenie D/RC a tam uz bola R1 trasovana ako TT-KE.

To by bolo dobré riešenie, dúfam že ten návrh prejde. Ešte zrušiť kategóriu RC. ;)

vikace
April 5th, 2010, 11:03 PM
Ešte si dovolím uviesť takú skromnú štatistiku, čo sa týka D/RC v jednotlivých krajoch...

Bratislavský kraj:
D1: 38 km, D2: 64 km, D4: 3 km. Spolu: 105 km

Trnavský kraj:
D1: 51 km, D2: 16 km, R1: 26 km. Spolu: 93 km

Nitriansky kraj:
R1: 14 km. Spolu: 14 km

Trenčiansky kraj:
D1: 77 km, R6: 8 km. Spolu: 85 km

Žilinský kraj:
D1: 58 km, D3: 12 km, R3: 13 km. Spolu: 83 km

Banskobystrický kraj:
R1: 65 km, R2: 20 km. Spolu: 85 km

Prešovský kraj:
D1: 69 km. Spolu: 69 km

Košický kraj:
D1: 2 km. Spolu: 2 km

a ze Juh nepotrebuje dialnice ... myslim si ze si staci pozriet tuto peknu statistiku

Aan
April 6th, 2010, 07:33 AM
a ze Juh nepotrebuje dialnice ... myslim si ze si staci pozriet tuto peknu statistiku

tebe sa zda 16km dialnic a RC spolu pre kosicky a nitriansky kraj malo? jednoznacne vsetky peniaze treba dat do severnej vetvy a zo ziliny spravit hlavne mesto lebo len tam su pravoverni slovaci

seem
April 6th, 2010, 11:03 AM
môj post z vlákna [SK] Slovak Highways | Slovenské diaľnice (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=543033)

Motorway D1 Sverepec-Vrtižer (Považská Bystrica) (http://sk.wikipedia.org/wiki/Dia%C4%BEnica_D1_(Slovensko)#Sverepec_-_Vrti.C5.BEer)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9c/Dia%C4%BEnica_D1.jpg/120px-Dia%C4%BEnica_D1.jpg

source with more pics: http://www.dialnice.info/gallery/album.php?album_id=121&sk=t&sd=d&st=0&start=0

4/5. of April
http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8076

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8077

juncion on the end of section Bratislava-Považská Bystrica near Sverepec
http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8078

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8079

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8080

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8081

in direction to Bratislava (Sverepec)
http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8083

famous bridge
http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8086

big zoom
http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8087

near Vrtižer (direction Košice)
http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8088

river Váh on the both sides of motorway :)
http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8089

canal
http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=121&image_id=8093

CJone
April 6th, 2010, 05:22 PM
R1 mala niekedy viesť do Košíc?:nuts: Vymysleného je toho dosť D1 - D4, R1 - R8. Pokiaľ si myslíš, že R1 je všetko, čo Slovensko potrebuje, tak to sa mýliš;). Štvorpruhový obchvat BA je ďalším bravúrnym politickým rozhodnutím, jednoducho to chceli stihnúť do volieb, ale s prepracovaním na 6 pruhov by to nestihli, tak to postavili podľa starého projektu na 4 pruhy, čo je do neba volajúce, keďže každý musel vedieť, že tie 4 pruhy nebudú stačiť prakticky hneď po otvorení.

Dobre vieš ako som to myslel negúlaj očami :) Jasné že R1 nie je riešenie ale rozhodne je to lacnejšie ako D1... ale keďže ako vraví Mesík "Vyvolený národ Považský" tak sa stavia D1.

Qwert
April 6th, 2010, 05:35 PM
Dobre vieš ako som to myslel negúlaj očami :) Jasné že R1 nie je riešenie ale rozhodne je to lacnejšie ako D1... ale keďže ako vraví Mesík "Vyvolený národ Považský" tak sa stavia D1.

Riešením je D1 a R1;). Ale nič, už som tu túto debatu raz zatrhol a to stále platí, ak chceš prečítaj si tie desiatky strán, kde je to prebrané zo všetkých uhlov, to patrí aj Aanovi a vikacemu.

pau-chin
April 6th, 2010, 07:45 PM
buduca dialnica pri Martine

http://img208.imageshack.us/img208/3332/dialnica.png
http://img10.imageshack.us/img10/631/p1300104ccc.jpg

gmbh
April 6th, 2010, 09:28 PM
Riešením je D1 a R1

male upresnenie D1 po KE a R1 po BB. spolu cca 600 km s terminom okolo 2015. to je strasne neskoro a hlavne strasne malo. toto je asi take "riesenie" ako nazvat zrusenie 20 korunacok a zavedenie vianocneho prispevku socialnym statom. neviem ale co chcel naznacit CJone...

Zolohoj
April 6th, 2010, 10:06 PM
buduca dialnica pri Martine

http://img208.imageshack.us/img208/3332/dialnica.png
http://img10.imageshack.us/img10/631/p1300104ccc.jpg

Pred tromi dnami som isiel z Turcianskych Klacian do Vrutok a ten stavebny dvor ci co to tam bolo nevyzeral ako len na pripravne prace, dokonca tam boli aj nejake upravy teren na brehoch Vahu. Inac som bol vo Fatre a mam aj zaber na pripravu na privadzac do MT. Neskor postnem.

Henrich37
April 6th, 2010, 11:49 PM
Zolohoj máš pravdu toto vyzerá že ta stavba diaľnice sa tam reálne rozbieha. Ešte keby sa tak rýchlo rozbehla stavba úseku Hričovské Podhradie - Dubná Skala tak som úplne spokojný. :cheers:

hasky
April 7th, 2010, 03:11 PM
Pred tromi dnami som isiel z Turcianskych Klacian do Vrutok a ten stavebny dvor ci co to tam bolo nevyzeral ako len na pripravne prace, dokonca tam boli aj nejake upravy teren na brehoch Vahu.
Presne vcera som si to vsimol ked som prechadzal na trase Ruzomberok-Martin, ze sa tam odlesnuju brehy vo velkom, take siroke pasy. Asi sa zacali pripravy na stavbu.

hraby
April 7th, 2010, 05:47 PM
^^ len skoda, ze sudruh fico nestihol rok 2010 jak vsetkym sluboval.. kym toto dokoncia, to este vela vody Vahom pretecie..

CJone
April 8th, 2010, 05:30 PM
Riešením je D1 a R1;). Ale nič, už som tu túto debatu raz zatrhol a to stále platí, ak chceš prečítaj si tie desiatky strán, kde je to prebrané zo všetkých uhlov, to patrí aj Aanovi a vikacemu.

Veď ja o tom nechcem diskutovať čítal som to celé viem kto si čo myslí o tom :)

Mayllo
April 8th, 2010, 09:58 PM
Presne vcera som si to vsimol ked som prechadzal na trase Ruzomberok-Martin, ze sa tam odlesnuju brehy vo velkom, take siroke pasy. Asi sa zacali pripravy na stavbu.

oni to uz odlesnuju od decembra

ejo
April 9th, 2010, 02:15 PM
škoda tej prírody pri tej fatre mohli to radšej razit tunelom :(
a ten hrad pri považskej mohla vláda tiež opraviť a nasvietiť vyzeralo by to skvelo s tej dialnice nad považskou :D

misko
April 9th, 2010, 07:10 PM
to trasovanie dialnice pri fatre je naozaj kruty omyl :(

pau-chin
April 9th, 2010, 08:29 PM
^^ no neviem ako inak by ste si potom predstavovali tu trasu, hlavne kade ?? tunelmy ?? to by tam muselo byt skoro vsetko vedene v tuneloch a to by asi neslo ... nieco sa obetovat vzdy predsa musi, no mame tu same kopce a drahe dialnice ...

Joey_T
April 9th, 2010, 08:45 PM
^^ Pokiaľ viem, tak bola vypracovaná aj štúdia trasovania v tuneloch. Ale určite je lepšie odlesniť široký pás na úpätí kopca, zrezať zoň a na pilieroch vystavať diaľnicu, ktorá bude po 90% času v tieni a v zime sa tam bude míňať kvantum posypového materiálu, ktorý bude zmývať priamo do rieky a pôdy. A navyše, u nás nemáme veľké, s vládou spriaznené, spoločnosti, ktoré by mali prax v budovaní tunelov (tých ozajstných)...

seem
April 10th, 2010, 12:13 AM
^^ a netreba zabúdať ani o koľko sa takto diaľnica predĺži. To neznamená že mimo tunela bude zadarmo. A hlavne v tomto prípade, keď sa bude viesť na pilieroch, blízko pri rieke.

ejo
April 10th, 2010, 09:08 AM
no ale uznajte že máme krásne hory a prírodu to čo nám môžu ostatné krajiny len závidieť a ešte neskutočné množstvo vody čo je nesmierne bohatstvo a my si to nevážime. nemusíme mať v každom meste prahu, paríž,benátky... a bolo by to úžasné íst po dialnici a a hlavne večer tma a zrazu blik, blik, blik ... len tak bi nám nad hlavami lietali svetlá v tunely potom opat tma a dalsi a dalsí bolo by to pekné a zrazu na nadjazde nad PB a zrazu také svetelné jazero s PB :). už ked sa tam premrhajú tolké prachy tak by to mohlo byť niečo originálne. a ešte k tomu pekne nasvietené zrucaniny hradov a pekne opravené no hotová rozprávka

Henrich37
April 10th, 2010, 06:56 PM
Problém s tunelmi je ten že sú veľmi drahé. Ešte k tomu všetky diaľničné tunely sa odovzdali po termíne, takže keby to robili cez Veľkú Fatru tunelovo tak to nedokončia ani v roku 2020.

Zolohoj
April 10th, 2010, 10:24 PM
^^ Henrich nehnevaj sa, ale dobru blbost si napisal (nejako ti ide posledne posty). Tunely su drahe, to je jasne, ale kebyze sa vyberie tunelovy variant a prejde tak urcite by to nebolo do 2020. Koncesionar by mal pokuty za omeskanie a 2020 by bolo tak 5 rokov po termine, co nehrozi. Dalsia vec je, ze namiesto 5km tunela urobit 7km v zarezoch na estakadach na severnych svahoch nad riekou, to tiez z hladiska vystavby a udrzby nie je lacna zalezitost. Rozdiel bude v takomto pripade mozno 30% a taktiez vacsia prodokcia hluku a emisii, i ked vacsia bezpecnost ako v tunely. Ale o tom sem sa tu uz bavili, to nebudem dalej rozoberat.

Prejst dialnicou od Povazskej az po Poprad bude naozaj esteticky zazitok. Tie hrady, co spominate, by sa mali v provom rade zakonzervovat, resp. uviest do stavu aby nechatrali dalej a az potom riesit svetla. Mame ich dost, je z coho vyberat.

Vlastne by som uz rad videl spravu o zacati vystavby, neviete nieco nove ohladne financneho uzatvorenia?

gmbh
April 11th, 2010, 02:31 PM
nielen vystavba ale aj udrzba tunela je drahsia ako estkady. udrzba braniska, sitiny atd. stoji desiatky milionov v starej mene. za tie roky je to suma za ktoru by sa dali postavit nove useky !!

na severnych svahoch nad riekou mozu znizit rychlost npr. na 100 km/h, v tunely by to bola urcite 80-ka. estakadovy variant bude mat vyhodu ze tranzit na polsko co je vela kamionov vyuzije dialnicu az po kralovany kym tunel by toto neumoznil.

keby to nebolo tak sialene drahe tak PPP1-2 by boli rozumne investicie do rozumnych tras.

Cancellara
April 11th, 2010, 05:26 PM
Dnes som isiel z Martina do Bratislavy a vsimol som si, ze dialnica je farebne riesena(myslim zvodidla, protihlukove steny, mostne piliere a pod.) podla uzemia ktorym prechadza. Napr. v Ziline a okoli je to zeleno-zlta, pri Povazkej Bystrici cerveno-zelena, pri Trencine oranzovo-zlta. Je to iba blba nahoda, alebo to ma skutocne suvis s farbami miest cez ktore prechadza?

KLEPETO
April 11th, 2010, 08:36 PM
Dnes som isiel z Martina do Bratislavy a vsimol som si, ze dialnica je farebne riesena(myslim zvodidla, protihlukove steny, mostne piliere a pod.) podla uzemia ktorym prechadza. Napr. v Ziline a okoli je to zeleno-zlta, pri Povazkej Bystrici cerveno-zelena, pri Trencine oranzovo-zlta. Je to iba blba nahoda, alebo to ma skutocne suvis s farbami miest cez ktore prechadza?

Pokiaľ sa dobre pamätám tak tu bolo spomínané, že tieto farebné kombinácie určujú, ktorý úsek udržuje konkrétne Stredisko údržby diaľnic.
Polopate povedané, každé SÚD má svoju farebnú kombináciu.

aquila
April 11th, 2010, 08:39 PM
znaci to posobnost SSUD ..

KLEPETO
April 11th, 2010, 08:43 PM
^^Tak ty si to pomenoval úplne presne a stručne. Neviem prečo to píšem ako nejaký elaborát:lol:

aquila
April 11th, 2010, 11:12 PM
ale je to v principe totalna hlupost.. najma ta ruzova pod tatrami.. a aj vlastne pri povazskej je to cervena v posobnosti SSUD PB, ale estakade je zelena..

KLEPETO
April 11th, 2010, 11:17 PM
Mne sa nezdá, že je to ružová. Skôr by som povedal, že je to taká lila alebo levanduľová.
Navrhoval by som potom sídlo NDS nafarbiť do všetkých dúhových farieb. Ale to by si neznalí našich pomerov myslel, že je to úrad pre registrované partnerstvá rovnakých pohlaví.:lol:

Qwert
April 12th, 2010, 09:30 PM
Dva milióny jázd nákladiakov. Rekordérom je cesta pri Martine (http://spravy.pravda.sk/dva-miliony-jazd-nakladiakov-rekorderom-je-cesta-pri-martine-pr8-/sk_ekonomika.asp?c=A100412_203534_sk_ekonomika_p01)

Chcel by som vidieť podrobné údaje...

Joey_T
April 13th, 2010, 04:34 PM
Aj takto sa dá jazdiť v centre mesta.

LTLRbTzYhtc

Cancellara
April 13th, 2010, 04:36 PM
^^ Do kelu, 2mil. nakladiakov pri Martine, ved to by mal byt moj rodny a jediny Martin hospodarskou velmocou Slovenska, no moc sa to tam neodraza.

seem
April 13th, 2010, 05:27 PM
Za Dubnou Skalou na opačnom brehu rieky už dlhšie betónujú piliere. Viac krát som to sem zabudol napísať. :)

DrX
April 13th, 2010, 06:03 PM
Dva milióny jázd nákladiakov. Rekordérom je cesta pri Martine (http://spravy.pravda.sk/dva-miliony-jazd-nakladiakov-rekorderom-je-cesta-pri-martine-pr8-/sk_ekonomika.asp?c=A100412_203534_sk_ekonomika_p01)

Hlavne treba povedat, ze je to zas nejaka volovina - z kontextu vytrhnute bezvyznamne cislo. 2mil nakladiakov za tri mesiace by totiz znamenalo vyse 20tis nakladiakov denne, a to by tam musela byt premavka aspon 40-50tis aut, co tam v ziadnom pripade nie je. Takze, dokym nezverejnia nejake normalne oficialne cisla s popisom vypoctu, je toto len novinarska kacica.

Nateraz si tipnem, ze podla vzoru pocitania dlzky dobudovanych dialnic rataju kazdy nakladiak, ktory na usek vojde, cez usek prejde, aj z useku vyjde (a v Zilinskom a Trencianskom kraji to prenasobia bulharskou konstantou x2). Potom im to takto moze vyjst :-)

hraby
April 13th, 2010, 07:40 PM
Aj takto sa dá jazdiť v centre mesta.

LTLRbTzYhtc

stale, ked idem okolo sa obavam, ze ma tam nejaky idiot zmetie z chodnika.. tam mali byt uz davno min. dvojite dialnicne zvodidla.. nedavno sme sa v KE sekcii o tom bavili, a presne som pisal, ze je to tam len otazka casu, kedy tam niekoho zabije alebo zmrzaci, ze podla mna by tam mali byt dialnicne zvodila, a to mi este niekto z KE diskutujucich vytykal, ze sme v centre, a ze sa to tam nehodi a ine hovadiny.. tak tu je vysledok.. v KE a celkovo na SVK sa jazdi jak kazdemu pride.. proste katastrofa.. kto ma vacsie auto, ten ide.. :ohno::ohno::ohno:

Reaktor
April 13th, 2010, 10:57 PM
uff, tak to video je sila. stalo sa to niekedy teraz?

Mayllo
April 13th, 2010, 10:59 PM
^^ Do kelu, 2mil. nakladiakov pri Martine, ved to by mal byt moj rodny a jediny Martin hospodarskou velmocou Slovenska, no moc sa to tam neodraza.

skus nebuduce pisat radsej inou farbou:nuts:

Joey_T
April 14th, 2010, 07:56 AM
stale, ked idem okolo sa obavam, ze ma tam nejaky idiot zmetie z chodnika.. tam mali byt uz davno min. dvojite dialnicne zvodidla.. nedavno sme sa v KE sekcii o tom bavili, a presne som pisal, ze je to tam len otazka casu, kedy tam niekoho zabije alebo zmrzaci, ze podla mna by tam mali byt dialnicne zvodila, a to mi este niekto z KE diskutujucich vytykal, ze sme v centre, a ze sa to tam nehodi a ine hovadiny.. tak tu je vysledok.. v KE a celkovo na SVK sa jazdi jak kazdemu pride.. proste katastrofa.. kto ma vacsie auto, ten ide.. :ohno::ohno::ohno:
Jasné, že na to miesto sa zvodidlá nehodia, ja som v tej debate navrhol riešenie. A to je opätovné sprevádzkovanie fotoaparátov, resp. zavedenie kamier. Nie tak, že sa medzi stromy schová nejaký radar, ale tak, že to všetci budú vedieť, upozorniť na to, že mesto sledujú kamery a že prekročenie rýchlosti bude znamenať fotku na adresu majiteľa ŠPZ spolu so šekom na 200 € (maximálna pokuta je 600 €, v správnom konaní ďaleko viac).

uff, tak to video je sila. stalo sa to niekedy teraz?
Neviem, ale video je na YouTube vyše jeden a pol roka.

Mayllo
April 14th, 2010, 12:36 PM
Komerčné uzavretie 1. blíka PPP http://www.asociaciappp.sk/?a=novinka&id=230

Finanačné uzavretie ma prebehnút do 30.4.2010
v prílohach su presne datumy kedy a čo

seem
April 17th, 2010, 08:37 AM
Tunel Bôrik na diaľničnom úseku D1 Mengusovce – Jánovce (http://www.asb.sk/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/tunel-borik-na-dialnicnom-useku-d1-mengusovce-janovce-3787.html)

Stavbári dôsledne dbali na ochranu životného prostredia. Horský výbežok Bôrik nie je veľmi rozľahlý, okrem toho ide o chránenú prírodnú rezerváciu, preto bolo nevyhnutné šetriť priestor. Na základe projektu sa využili tzv. pilierové štôlne, ktoré umožnili umiestniť ústie oboch tunelových rúr veľmi blízko pri sebe a zmenšiť tak záber územia.

V tuneli Bôrik sa ako v prvom tuneli na Slovensku do betónu sekundárneho ostenia pridávali polypropylénové vlákna, ktoré významne zvyšujú požiarnu odolnosť konštrukcie a celkovú bezpečnosť v prípade požiaru.
V tuneli sa zrealizovala cementobetónová vozovka, v každej rúre má šírku 7 m. Celková plocha vozovky tak dosiahla 15 000 m2. V strede tunela sa nachádza núdzový záliv a na každých 250 m je situovaný priechod do druhej rúry.

Technologická časť tunela

Technologickú časť tunela vybudovala spoločnosť PPA Controll za rekordných 8 mesiacov, pričom pôvodne sa rátalo s 12 až 18 mesiacmi.

Napájanie tunela zabezpečujú káble celkovej dĺžky 83 km. Ďalších približne 17 km optických a 46 km metalických komunikačných káblov prenáša signály medzi technologickými zariadeniami. V časti tzv. virtuálneho tunela pred križovatkou Mengusovce v smere na Poprad sa inštalovala najväčšia premenná lamelová dopravná značka na Slovensku s plochou 835 × 450 cm a hmotnosťou 3,1 tony. Spolu s ostatnou technológiou ju riadi autonómny redundantný riadiaci systém technológie a dopravy. V tuneli sa nachádza 771 svietidiel a hlavné vetranie zabezpečuje 16 axiálnych prúdových ventilátorov s priemerom 1,2 m.

http://www.asb.sk/portal//UserFiles/Image/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/tunel-borik-na-dialnicnom-useku-d1-mengusovce-janovce-3787//03-communication-house-big-image.jpg
http://www.asb.sk/portal//UserFiles/Image/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/tunel-borik-na-dialnicnom-useku-d1-mengusovce-janovce-3787//02-communication-house-big-image.jpg
http://www.asb.sk/portal//UserFiles/Image/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/tunel-borik-na-dialnicnom-useku-d1-mengusovce-janovce-3787//tunel-borik-na-dialnicnom-useku-d1-mengusovce-janovce-3787-big-image.jpg
http://www.asb.sk/portal//UserFiles/Image/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/tunel-borik-na-dialnicnom-useku-d1-mengusovce-janovce-3787//05-communication-house-big-image.jpg
http://www.asb.sk/portal//UserFiles/Image/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/tunel-borik-na-dialnicnom-useku-d1-mengusovce-janovce-3787//06-communication-house-big-image.jpg
http://www.asb.sk/portal//UserFiles/Image/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/tunel-borik-na-dialnicnom-useku-d1-mengusovce-janovce-3787//01-communication-house-big-image.jpg

mirkobb
April 17th, 2010, 01:21 PM
Čo to je Považská Bystrica v oblakoch..? :lol:

http://www.skyscrapercity.com/images/headers/17.jpg

Ale nie, je to dnešný banner SSC na ktorom je pohľad na most Millau vo Francúzku, ale s naším diaľničným mostom v PB majú mnohé spoločné, že? ;) Takže po dokončení toho v PB môžme kľudne dať na banner aj ten náš.

seem
April 17th, 2010, 01:28 PM
^^Aj z vtáčej perspektívy by mohol vzniknúť dobrý banner. :cheers:

http://img.cas.sk/img/4/article/455094_dialnica-sverepec-vrtizer-povazska-bystrica.jpg

seem
April 18th, 2010, 07:31 AM
ešte by som sa vrátil k trocha staršej diskusii, lebo som objavil tento článok (http://hnonline.sk/ekonomika/c1-38675980-ministerstvo-preferuje-nevyhodny-variant-cesty-r7) ;)

http://hnonline.sk/ekonomika/c1-38675980-ministerstvo-preferuje-nevyhodny-variant-cesty-r7

Variant A, ktorý rezort dopravy zamietol, by umožnil vytvoriť dva južné vstupy do hlavného mesta. Zároveň by si nevyžadoval také významné cestné úpravy ako druhý variant C. Nebolo by totiž potrebné pristúpiť k preložkám a úpravám ropovodu, plynovodov a produktovodov. "Variant A je zakomponovaný aj v územnom pláne Bratislavy a vyššieho územného celku," konštatoval Simon.

Naopak výstavba druhého variantu C rýchlostnej cesty R7 by bola náročnejšia. Obsahuje niekoľko úprav ropovodu, výstavbu viacerých mostov a protihlukových stien. Nevýhodou tohto variantu je podľa Ožvaldovej aj fakt, že nevytvára dodatočnú cestnú komunikáciu do Bratislavy, iba rozširuje už existujúcu. Situácia južného vstupu do hlavného mesta cez Podunajské Biskupice by tak stále nebola ideálna.

^^

http://image.tvnoviny.sk/media/images///600xX/Jun2009//2065416.jpg

CI3r1cK
April 18th, 2010, 11:59 AM

Sila je keď tam sú hlavne v piatky a soboty davy popíjajúcej mládeže, ten chodník je v noci prakticky prepchatý, typujem to aj tak na 100 ľudí.

Kebyže sa to stane vtedy tak máme desiatky mrtvych. :ohno:

KLEPETO
April 18th, 2010, 10:52 PM
ešte by som sa vrátil k trocha staršej diskusii, lebo som objavil tento článok (http://hnonline.sk/ekonomika/c1-38675980-ministerstvo-preferuje-nevyhodny-variant-cesty-r7) ;)

http://hnonline.sk/ekonomika/c1-38675980-ministerstvo-preferuje-nevyhodny-variant-cesty-r7

^^

http://image.tvnoviny.sk/media/images///600xX/Jun2009//2065416.jpg

Super, ďalší dôkaz ako táto vláda dokáže robiť všetko predražene.:bash:

I.B.MOGAJ
April 19th, 2010, 10:51 AM
Prace na D1 pri Vrutkach
http://img138.imageshack.us/img138/8790/p1050569.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/1921/p1050570i.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/2479/p1050575u.jpg

http://img72.imageshack.us/img72/176/p1050576.jpg

http://img541.imageshack.us/img541/9378/p1050577.jpg

caicoo
April 19th, 2010, 11:39 AM
V lete sa má začať stavba rýchlocesty z Košíc do Maďarska

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/5330475/v-lete-sa-ma-zacat-stavba-rychlocesty-z-kosic-do-madarska.html#ixzz0lXNdetCJ

Kvietok
April 19th, 2010, 02:28 PM
^^ Polprofil ??

Qwert
April 19th, 2010, 03:22 PM
V lete sa má začať stavba rýchlocesty z Košíc do Maďarska

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/5330475/v-lete-sa-ma-zacat-stavba-rychlocesty-z-kosic-do-madarska.html#ixzz0lXNdetCJ

^^
Odborník by použil peniaze inde

Dopravný špecialista Ing. Pavel Titl má k výstavbe rýchlocesty výhrady, najmä ak berie do úvahy vyťaženosť a obrovské náklady.

"Myslím si, že ak by vláda uprednostnila pred výstavbou úseku R4 Košice - Milhosť radšej úpravu prejazdu cez horský priechod Soroška, potešila by oveľa vyšší počet motoristov tohto regiónu," vysvetľuje.

Zdôrazňuje, že komunikácia Košice - Milhosť je v porovnaní s cestou Moldava - Rožňava zaťažená z dvoch tretín. A dokonca ak porovnáme napríklad počet nákladných vozidiel za 24 hodín na stúpaní na Sorošku - 1 685 vozidiel (posledné celoštátne sčítanie dopravy v roku 2005) oproti 898 vozidlám pri Kechneci, tak jednoznačne víťazí ako prioritné riešenie Soroška.

"Komunikácia z Košíc na Seňu, tvoriaca takmer priamku v celom úseku 16 km, má iba tri bodové závady - prejazd mestskou časťou Šebastovce, križovatku Čaňa - Haniska s absenciou odbočovacích a zaraďovacích pruhov a ešte prejazd Seňou. To by sa dalo vyriešiť pri oveľa nižších nákladoch, ako predstavuje plánovaných asi 120 miliónov eur bez DPH, ak si uvedomíme, že výsledkom bude opäť iba dvojpruhová komunikácia - tento úsek rýchlostnej cesty sa začína budovať iba v polovičnom profile," dodal Ing. Titl.

Myslím, že sa má stavať v plnom profile, ale to je ten najmenší problém.

Poznámka - Cesta nikam

Rýchlocesta na maďarské hranice je typickým príkladom toho, ako to dopadne, keď sa politika mieša do skutočných potrieb.

Cesta medzi Košicami a Miskolcom je prázdna. V porovnaní s inými komunikáciami v smere od Košíc je tou poslednou, ktorú je potrebné riešiť. Keďže však spĺňa všetky politické predpoklady, zaplatíme jej výstavbu skôr, ako si to vyžiada trh.

Rieši spojenie medzi dvoma členskými krajinami EÚ, je teda krásnym príkladom spolupráce dvoch krajín, ktoré inak na politickej úrovni o sebe zväčša brešú. EÚ rada prispeje svojimi miliónmi v očakávaní, ako sa k sebe pritúlia maďarský župan so slovenským a možno sa pri tom pred kamerami pooblizujú aj vyššie šarže.

Na slovenskej strane našli znepriatelení komunálni politici spoločnú reč práve pri ceste na maďarskú hranicu. Keby ich radšej spojili nižšie dane či odvody, nie, oni musia zborovo recitovať o najmenej potrebnej komunikácii. Dôvody sú jednoduché - je to výborná marketingová téma. Ja som sa zasadil o túto cestu, ja som podporoval tento projekt, ja som ho vždy vítal a teraz rád otváram.

Viem, že poviete, načo sa sťažujem, buďme radi, že aspoň nejaké euro tu príde. Veď to. Príde tu pár milárd korún a my ich rozflákame na takúto volovinu.

A tým, ktorí hovoria o rýchlejšej a pohodlnejšej ceste do Bratislavy cez Maďarsko, odkazujem, nech to ešte raz spoločne pekne a s rozvahou preberú, napríklad vo výťahu, kam sa všetci pohodlne zmestia.

Cesta do Miskolca je prázdna, a to aj v špičke. Ľudia jazdia tam, kde potrebujú, nie tam, kde chce štát, aby jazdili.
Peter B. DOKTOR

:ohno::ohno::ohno:

gmbh
April 19th, 2010, 05:21 PM
hm, tito odbornici sa zabudli ozvat ked sa planovali megatunely pri ZA alebo cesta pri skalitom na niekolko 10 m vysokych pilonoch kde jazdi este menej aut ako cez milhost. asi tiez boli v tom vytahu...alebo zeby z KE do ZA denne jazdilo 10.000 aut ?

dokonca si niekto spomenul aj na sorosku, kto by to bol povedal, najma ked naklady sorosky sa predbezne odhadli na cca 250 mil. € a priprava este len bezi.

od odbornika by clovek ocakaval lepsiu alternativu..vlastne existuje nejaka ina v KE kraji ?

Kvietok
April 19th, 2010, 09:08 PM
^^|Ziadna realizovatelna v najblizsich 3-5 rokoch ...

metropoly_sk
April 19th, 2010, 11:44 PM
^^ je to sice smutne, ale beriem aj tuto ... mne osobne pomoze ...

Mayllo
April 20th, 2010, 08:45 PM

V dnesnom tyzdenniku MY turčianske noviny pisali zase o 200 000 vozidiel, to je riadny rozdiel

wuane
April 20th, 2010, 09:31 PM
^^ jedna 0 ;)

gmbh
April 21st, 2010, 09:00 AM
V dnesnom tyzdenniku MY turčianske noviny pisali zase o 200 000 vozidiel, to je riadny rozdiel

to je asi 2.200 nakladiakov denne. dokonca menej ako pred 5 rokmi ked sa robilo scitanie dopravy. kriza sposobila menej nakladiakov.

Wizzard
April 21st, 2010, 10:08 AM
Postavia šesťprúdové cesty pod zemou (http://www.uniadopravcov.sk/postavia-sest-prudove-cesty-pod-zemou)

Na Slovensku za výstavbu 30 km diaľnic, ktoré 5. 2. 2010 v PPP projektoch podpísala a potvrdila NDS, zaplatíme 8,5 miliardy Eur (údaj TASR).

Porovnanie 1:
Japonsko-turecké konzorcium stavia unikátny projekt - 1,4 km podmorský železničný tunel spojený s dráhou metra v Istanbule. Projekt zahŕňa 9,8 km nájazdových štôlní, 2,4 km otvorených profilov rezu tunela, 37 km nových staníc metra a 63 km železničnej trate. Je to obrovský projekt (Marmaray project), ktorý spojí európsky a ázijský kontinent vo veľmi aktívnom seizmickom pásme (časté zemetrasenia). To si vyžaduje použitie veľmi náročnej a unikátnej stavebnej technológie. Tento projekt výrazne zlepší mestskú dopravu Istanbulu. Celý tento projekt stojí 2,7 miliardy Eur.

Porovnanie 2:
Turci sa vedľa podmorského železničného tunela v minulom roku rozhodli vystavať aj druhý podmorský tunel, tentoraz cestný. Stavia ho kórejsko-turecké konzorcium a zahŕňa výstavbu tunela pod morom v dĺžke 5,4 km a k tomu 14,6 km šesťprúdovej diaľnice po pobreží Istanbulu na jeho európskej i ázijskej časti. Na výstavbu budú potrebovať 5 rokov a bude stáť 0,75 miliardy Eur.

To už nepotrebuje ďalší komentár, iba ak by tých našich 30 km diaľnic v PPP projekte bolo šesťprúdových a kompletne boli pod zemou...

http://www.uniadopravcov.sk/files/imagepicker/a/Admin/A100418_P23_K100419.jpg

keď si to tak spočítame, tak na výstavbu metra v Bratislave sa plánovalo okolo 100 miliárd Sk, čo by bolo 3,3 miliardy eur a vtedajšia vláda ho zrušila ako megalomanský :nuts:

pau-chin
April 21st, 2010, 07:44 PM
dnes som bol v Turcianskych Klacanoch, ako nedavno I.B. a nedalo mi necvaknut pracovny pohyb a prace na dialnici a novom moste :cheers: :cheers:
http://img260.imageshack.us/img260/6324/p1300590.jpg

http://img16.imageshack.us/img16/6752/p1300591.jpg

http://img36.imageshack.us/img36/804/p1300593.jpg

http://img687.imageshack.us/img687/2235/p1300594.jpg

http://img62.imageshack.us/img62/8622/p1300595.jpg

http://img717.imageshack.us/img717/566/p1300596.jpg

http://img718.imageshack.us/img718/4200/p1300597.jpg

hraby
April 21st, 2010, 09:33 PM
^^ vdaka za nove foto :)

seem
April 21st, 2010, 09:44 PM
^^

Ako sledujem progres z fotiek, mám pocit že tu prebiehajú prípravné práce najrýchlejšie. Dokonca už dlhšie betónujú základy pre piliere estakády.

mirkobb
April 22nd, 2010, 09:36 PM
Neviem, či to tu už bolo a niekto na to už upozornil, ale vznikla nová stránka (http://www.dialnice.php5.sk/) o diaľniciach, rýchlostných cestách a tuneloch, akési voľné pokračovanie pôvodnej stránky Highways.sk (http://www.dialnice.php5.sk/links/highways.html).

seem
April 22nd, 2010, 10:12 PM
^^ Super že sa niekto snaží takú stránku rozbehnúť. Možno by sa mohli naše fóra (skyscrapercity a dialnice.sk) trochu aktivizovať a vytvoriť kvalitnú stránku, obdobu ceskedalnice.cz :)

a ešte jedna zaujímavá značka na R1 :D

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=110&image_id=1706

Henrich37
April 23rd, 2010, 09:55 AM
^^ Super že sa niekto snaží takú stránku rozbehnúť. Možno by sa mohli naše fóra (skyscrapercity a dialnice.sk) trochu aktivizovať a vytvoriť kvalitnú stránku, obdobu ceskedalnice.cz :)

a ešte jedna zaujímavá značka na R1 :D

To čo sú blázni alebo čo? Na 4 prúdovej rýchlostnej ceste dať 60ku? Však tam sa dá isť 100 km/h úplne v pohode! :ohno:

i15
April 23rd, 2010, 10:01 AM
tak pre auta, ktore jazdia v protismere je bezpecnejsie, ked idu len 60 :)

Wizzard
April 23rd, 2010, 10:15 AM
To vyzerá ako zabudnutá značka z doby, keď bola tá cesta len v polprofile :)

SunshineBB
April 23rd, 2010, 10:56 AM
To čo sú blázni alebo čo? Na 4 prúdovej rýchlostnej ceste dať 60ku? Však tam sa dá isť 100 km/h úplne v pohode! :ohno:

vsak 20 metrov dalej je 110, takze by som sa tak velmi nevzrusoval, ze je tam 60ka ..

kaxno
April 23rd, 2010, 12:12 PM
vsak 20 metrov dalej je 110, takze by som sa tak velmi nevzrusoval, ze je tam 60ka ..

Hlavne je na blbej strane zvodidiel ;) => nemusis ju respektovat.
Ako pisali ini, je tam len preto, ze ju zabudli z cias ked tam bol polprofil (staci sa kuknut na tu cestu).

SunshineBB
April 23rd, 2010, 12:28 PM
Hlavne je na blbej strane zvodidiel ;) => nemusis ju respektovat.
Ako pisali ini, je tam len preto, ze ju zabudli z cias ked tam bol polprofil (staci sa kuknut na tu cestu).

navyse za tou nasou 60tkou je dalsia cudna znacka , tiez zrejme zabudnuta

cataphract88
April 23rd, 2010, 03:10 PM
^^ Hej, vyzerá, že ju používali na druhej strane a aby nemusela vodičov neskôr obmedzovať, tak ju len otočili. No žiaľ z druhej strany ju parádne vidno :banana: :lol: Nech je čím skôr preč alebo prekrytá..

seem
April 23rd, 2010, 03:19 PM
Až teraz ma to napadlo. Pravdepodobne bol vtedy druhý profil pred otvorením.

Nido
April 25th, 2010, 04:45 PM
Až teraz ma to napadlo. Pravdepodobne bol vtedy druhý profil pred otvorením.

nie pravdepodobne ale urcite, fotku co si sem hodil je z oktobra 2006, foto je robene este pred otvorenim druheho profilu.

A za tou 60 tkou bude akurat tak prekryta 110..

CJone
April 26th, 2010, 08:56 PM
Trošku noviniek z Nitry z výstavby obchvatu

http://nitralive.sk/spravy/hlavne-spravy/752-juzny-obchvat-25-aprila-2010-cabajska-cesta.html

Phill
April 26th, 2010, 09:14 PM
http://galeria.vystavba.info/d/21307-1/d2.JPG

http://galeria.vystavba.info/d/21311-1/d_2.JPG

nabudúce pofotím viac, stredobodom záujmu boli Bory :)

Petko28
April 27th, 2010, 03:49 PM
za komancov davali beton vsade, aj tam kde netrebalo.. je nova doba, treba setrit.. technologie na vibrovanie sypkych materialov mame, takze nieje problem. a nestavia sa tak len na SVK, ale skoro vsade. par prikladov:

my photos:

http://thumbnails17.imagebam.com/4588/7fcd0c45877485.gif (http://www.imagebam.com/image/7fcd0c45877485)

http://thumbnails10.imagebam.com/4588/21b44145877487.gif (http://www.imagebam.com/image/21b44145877487)

http://thumbnails8.imagebam.com/4588/e38e6245877494.gif (http://www.imagebam.com/image/e38e6245877494)

http://thumbnails14.imagebam.com/4598/00e22e45977696.gif (http://www.imagebam.com/image/00e22e45977696)

http://thumbnails19.imagebam.com/4598/40a0c645977702.gif (http://www.imagebam.com/image/40a0c645977702)

photo from dialnice.info:

http://img513.imageshack.us/img513/7921/albumpicr.jpg

photos from mirolesko:

http://img216.imageshack.us/img216/6618/img0224t.jpg

http://img193.imageshack.us/img193/2051/img0219oqk.jpg

http://img36.imageshack.us/img36/938/img0218x.jpg

v pripade nehody, ako sa dostane ambulancia k miestu ak dialnica name "shoulder"?

CI3r1cK
April 27th, 2010, 04:19 PM
^^
Pod celou Slovenskou dialničnou sieťou je predsa na každom kilometri obrovská nemocnica a sanitky vstupujú k nehode priamo zo zeme, nie nadarmo sú tie naše dialnice tak predražené :)

Inak do tejto diskusie to nepatrí, presuň to do higways.

caicoo
April 28th, 2010, 11:29 AM
http://video.markiza.sk/archiv-tv-markiza/televizne-noviny/41556
video #22 (pre tych co nemali moznost zazriet) :)

Michal.B.Kovac
April 29th, 2010, 04:38 PM
Myslim, ze toto video "mostaria" v PB tu este nebolo.

http://povazska.sme.sk/c/5350838/dialnica-v-povazskej-bystrici-je-pred-dokoncenim.html

Zolohoj
April 30th, 2010, 03:41 PM
Ak ste niekto on line, sledujem momentalne na stv2 Regionalny dennik, nejaka neplanovana cast, ale hovori zrovna Fico o dialniciach. Zapnite si to.

Phill
April 30th, 2010, 09:04 PM
http://www.asb.sk/podnikanie-a-trh/firmy-a-ludia/realne-vs-nerealne-ceny-v-tendroch-3894.html

seem
May 2nd, 2010, 06:28 PM
v tomto useku obide dialnica Vah z lavej strany...
http://www.orava.sk/data/mid/obec_10_obec_kralovany.jpg
chore :ohno:
na jesen to tam vzdy vyzeralo krasne, teraz to bude hroza.. ako moze taketo daco prejst cez urady ziv. prostredia... nechapem.

^^

teraz som si spomenul na túto diskusiu ohľadom diaľnice D1 Turany-Hubová ktorá je vedená tesne pri Váhu

"diaľnice za každú cenu" :D

^^

http://www.mdpt-opd.sk/tmp/asset_cache/original.2/0000013589.jpg

JankoKE
May 2nd, 2010, 07:03 PM
Na tento obrázok by som rád upozornil, odkedy som ho videl prvýkrát, evokuje to vo mne logo HZDS.

kojsty
May 2nd, 2010, 08:11 PM
zeby skryta reklama :D

seem
May 2nd, 2010, 08:31 PM
Na tento obrázok by som rád upozornil, odkedy som ho videl prvýkrát, evokuje to vo mne logo HZDS.

Toto si mi/nám nemal hovoriť. Teraz si na nich aj ja vždy spomenie. A reklám na OPD je veľa. :D

JankoKE
May 2nd, 2010, 09:03 PM
zeby skryta reklama :D
No šak a jak, predpokladám, že to financuje štát, tieto reklamky na OP, bohviekoľko sa za to účtuje a ešte si tam dakto prihreje polievočku :ohno:

hraby
May 2nd, 2010, 09:51 PM
mam jednu otazku, pozeral som na nete piatkove spravy na markize, kde hovorili o zastaveni vystavby D1 medzi martinom a ruzomberkom. dovod je nejake raselinisko, ktore odvodnili (osobne nesuhlasim aby vystavba pokracovala takymto barbarskym sposobom!!!) a ze pani v bruseli opatovne preveria ze co a ako dalej. mna by zaujimalo, ze ak nedostane teraz NDS prachy z EU banky, co bude nasledovat s danym usekom a kto teda bude danemu investorovi PPP platit? fico zo statneho rozpoctu? alebo musia zmenit projekt kadial dialnica povedie? ta D1 uz mala podla Roberta stat v roku 2010, ale tak teraz uz nebude dokoncena ani do 2030.. :ohno:

ejo
May 3rd, 2010, 05:31 AM
^^ no ja osobné zastávam názor, že ak sa má niečo stavať tak nech sa to stavia normálne ako to odfláknuť a urobiť viacej škody ako osohu.
Tejto vláde by som nedal ani cent pfuj. *** peniaze len aby získala na popularite a neváži si nič čo v tomto štáte je. Príroda a voda je naša najvačia hrdosť a keby sme chceli mohli by sme s toho tažiť nemalé prachy ale banda neschopákov to tu všetko ***. Ja keby sedel v Eu tak spravim slovensku takú blamáž a nacapím takú pokutu že tu tie dialnice nedokončia ano v roku 2100 a skorej budú behat po dialniciach niekde v kambodži ako u nás. Hanba takej vláde. Poškodzovať CHKU, NP, a UEV :ohno::ohno::ohno:
Dialnice potrebujeme ale nech nevyberajú takúto obrovskú daň. Nech toko nekradnú a neuprednostnujú určité podniky. Za tie rozkradnuté prachy mohla byt dialnica okolo celého Slovenska. Je smutné čo sa tu robí no naštastie im klepli po prstoch a snad sa s tym nezačne stavať za tejto vlády.

kaxno
May 3rd, 2010, 09:06 AM
mam jednu otazku, pozeral som na nete piatkove spravy na markize, kde hovorili o zastaveni vystavby D1 medzi martinom a ruzomberkom. dovod je nejake raselinisko, ktore odvodnili (osobne nesuhlasim aby vystavba pokracovala takymto barbarskym sposobom!!!) a ze pani v bruseli opatovne preveria ze co a ako dalej. mna by zaujimalo, ze ak nedostane teraz NDS prachy z EU banky, co bude nasledovat s danym usekom a kto teda bude danemu investorovi PPP platit? fico zo statneho rozpoctu? alebo musia zmenit projekt kadial dialnica povedie? ta D1 uz mala podla Roberta stat v roku 2010, ale tak teraz uz nebude dokoncena ani do 2030.. :ohno:

To co sa realizuje teraz, este nestava koncesionar, je to financovane v ramci pripravnych prac z prostriedkov uvolnenych zo statneho rozpoctu. Ak EIB neodklepne peniazky, tak to skonci podla mna dalsim predrazenim. Kedze EIB poziciava za vyhodne sadzby (bliziace sa referencnym sadzbam ECB), kdezto trebars EBOR nam poziciava za "komercne" podmienky (sadzba 7,5% p.a.), tak sa odrieknutie uveru zo strany EIB prejavi v tom, ze sa to "nahradi" nejakou komercnou ponukou. Kedze sa uz minuli nemale peniaze na "pripravne prace", tak sa neskor presadi, aby tak ci tak sla dialnica tadialto (estakady nase milovane) ... (kedze EIB reklamuje hlavne barbarsky pristup k prirode a vypustenie tunela Korbelka (mal mat cez 5km). Ak vsak stihnu postavit Visnove, stihli by aj Korbelku, cenovo, to bude v SVK podmienkach stat priblizne rovnako (nerobim si iluzie).

gmbh
May 3rd, 2010, 09:25 AM
odrieknutie uveru zo strany EIB prejavi v tom, ze sa to "nahradi" nejakou komercnou ponukou

teoreticky. fakticky je ale takmer nemozne nahradit podiel EIB. ta dava skoro tolko ako ostatne banky dohromady a tych bank je skoro 20. ale kazda dava len "mensie" sumy. cize ked nebude uver EIB nebude PPP1. stat by zaplatil nejake penale ale radovo mensiu sumu oproti splatkam za PPP.

to raselinisko sa ale da zachranit len to bude stat nejake miliony navyse.

Slavo
May 3rd, 2010, 11:53 AM
to raselinisko sa ale da zachranit len to bude stat nejake miliony navyse.

rašelinisko v Rojkove (http://liptov.sme.sk/c/5350554/dialnice-za-kazdu-cenu-na-rade-je-vzacne-raselinisko-v-rojkove.html)

ten vykopany kanal na odvodnenie v prirodnej rezervacii je naozaj europsky unikat :ohno:

hraby
May 3rd, 2010, 05:41 PM
^^ pani vdaka za info! :cheers:

mne na tom nesedi len jedna vec, ze to "akoze" ziaden s kompetentnych nevedel, ze tam su chranene rezervacie??? tomu neverim.. ak to ti pani nahodou nevedeli, tak nech sa pracu navrhovat dialnice niekam na ukrajinu.. vsak toto je dalsia hamba vladnuceho SMERu, ale jeho volici jak tupi dobytek ho podporuje stale.. nepochopitelne..

aquila
May 3rd, 2010, 05:53 PM
vedeli a islo sa na tom systemom buldozer.. a viac menej preto tam dali povrchovy variant cez PPP, lebo si mysleli, ze tam EU nebude zasahovat, az neskorsie doslo na to ze aj EU related banky sa riadia EU zasadami ..

i15
May 3rd, 2010, 05:58 PM
najsmutnejsie je, ze tam rozbili teren, vysekali stromy, ale stale nemaju peniaze na skutocnu vystavbu :ohno:

JankoKE
May 3rd, 2010, 06:21 PM
Len idiot naprojektuje diaľnicu po chránených bitopoch európskeho významu, len idiot to schváli a podpíše, len idiot na to dá peniaze a len idiot to postaví.

I.B.MOGAJ
May 3rd, 2010, 06:26 PM
Nuz, nie je doba na vystavbu dialnic. Juzanski darebni bastardi vycerpali vsetky zdroje..plus nasi bolsevicko-nacionalisticki zlocinci to zaklincovali..
Skoda,ze nas narod nacisto osprostel...

Amrafel
May 3rd, 2010, 08:03 PM
ináč teraz som čítal, že v Kosove stavajú 141 km diaľnic vrátane 5km dlhého tunela za 700 miliónov eur :)

ejo
May 4th, 2010, 02:22 AM
no tu revitalizáciu poškodienia tej prírody by som dal zaplatit každému kto podpisoval tu zmluvu na čele s premierom do posledneho centu.
Čiže teraz to znemená, že sa bude musieť postaviť pôvodný zámer dialnice aj s tým vyše 5km tunelom. keby nešpekulovali debili tak uz sa to mohlo stavat a normalne. lenze niekto si chcle lacnejším variantom nabaliť vrecká.

Henrich37
May 4th, 2010, 02:41 AM

Hraby len zabúdaš dodať že za 8 rokov vlády M. Dzurindu sa s diaľnicami zrovna neponáhľalo. Jedno rašelinisko je detail čo sa týka stavby diaľnice. Proste EU nemá čo do toho kecať. Je to naše rašelinisko a keď sa odvodní ich do toho nič. V Českej republike nemôžu pre obštrukcie ochranárov dostavať diaľnicu túším D8 z Prahy do Dečína lebo musí viesť cez chránené územie a "ochranáry" sa postavili na odpor a diaľnica stojí. Proste treba to postaviť a hotovo. Ak sa začneme dívať na povyky ochranárov tak tú D1tku nedokončí nikdy žiadna vláda. Proste aj cez protesty ochranárov a pár ľudí z EÚ treba stavať ďalej a hotovo. Je jasné že diaľnica pri Veľkej Fatre zasiahne prírodu lebo proste tam sa nedá 4 prúdová cesta schovať, jedine že by šla celá v tuneloch a to je z finančného hľadiska pre akúkoľvek vládu neuskutočniteľné. Mne napríklad nie je jasné že sa začal skôr odlesňovať a stavať úsek od Dubnej Skaly smerom na Ružomberok, ktorý bez úseku Hričovské podhradie - Tunel Višňove nemá napojenie na diaľnicu, lebo nie je tuším jasné kadiaľ obíde diaľnica Ružomberok. Pritom úsek od Hričovského Podhradia cez Lietavskú Lúčku po tunel Višňove nejde v chránenej prírodnej rezervácii a teda by nemal byť nejaký výraznejší problém s "ochranármi". To "ochranár" píšem preto v úvodzovkách že radikálny zelený sú prakticky proti všetkému. Kedysi nechceli tepelné elektrárne že znečisťujú ovzdušie. Tak sa stavali vodné a atómové elektrárne a teraz sú aj proti nim. Na atómkach sa im nepáči bezpečnosť a pri vodných argumentujú zmenou životného prostredia, lenže človek svojou prácou mení prírodné prostredie už tisícročia. Ja niektorých radikálnych zelených nazývam že sú to Eko-teroristi.

Vieš Hraby nepáči sa mi že ty tu na fórum chceš silou-mocou ťahať politiku a stále jednostranne útočíš na túto vládu. Dávaš si pod meno politické heslá a podobne (napríklad máš toto: SMER-SD = HANBA SLOVENSKA!!!). Mne táto vláda vyhovuje a verím že zostane aj po voľbách. No nedávam si to pod meno lebo si myslím že na fóre o výstavbe to nepatrí takáto politická agitácia.

gmbh
May 4th, 2010, 07:42 AM
"Je jasné že diaľnica pri Veľkej Fatre zasiahne prírodu lebo proste tam sa nedá 4 prúdová cesta schovať, jedine že by šla celá v tuneloch a to je z finančného hľadiska pre akúkoľvek vládu neuskutočniteľné."

"Pritom úsek od Hričovského Podhradia cez Lietavskú Lúčku po tunel Višňove nejde v chránenej prírodnej rezervácii a teda by nemal byť nejaký výraznejší problém s "ochranármi". "

protirecis si. ked tvrdis ze velky tunel v velkej fatre je financne neuskutocnitelna vec, tak potom asi aj tunel visnove lebo je este dlhsi....

V Českej republike nemôžu pre obštrukcie ochranárov dostavať diaľnicu túším D8 z Prahy do Dečína lebo musí viesť cez chránené územie a "ochranáry" sa postavili na odpor a diaľnica stojí.

pozna niekto detailne D8, lebo je mozne ze dialnicu viedli tak ze sice ide cez chranene uzemie ale najhodnotnejsie casti su usetrene.

kto si da namahu a pozrie si system chranenych uzemi uvidi ze je 5 stupnov ochrany, najnizsi (1) je volna krajina, 3 je narodny park a rezervacie su najvyssi stupen.

Mne táto vláda vyhovuje a verím že zostane aj po voľbách.

hm..a co tak davat preplacat PPP len z vrecak ludi ktorym tato vlada vyhovuje ? ja sa teda budem vozit radsej po beznych cestach a ne-PPP dialniciach.

potkanX
May 4th, 2010, 08:36 AM
jezismarja.
mily henrich. dialnica moze viest aj inokade, ako ju fcil nakreslili.
prirodna rezervacia nemoze byt inde, jako je fcil.
na ochranu tychto uzemii sa slovenska republika zaviazala akceptaciou medzinarodnych dohovorov. tie maju mimochodom prednost pred narodnou jurisdikciou.
hodne ochranarskych aktivistov je socialisticka banda, ale to neznamena, ze v tomto pripade nemaju pravdu.
mimochodom socialisticka banda by ti mala byt sympaticka.
keby vystavba dialnic u nas bola financne kontrolovatelna, comu uspesne brania minimalne posledne tri vlady co sme mali, ver, ze by sme mali aj na tunelovy variant od BA az do kosic.
kedze tato tvoja milovana vlada dokazala navysit ceny tak, ze podla odhadov su snad o 70% predrazene, niet divu, ze jaksi niet ani na to, aby sa dodrziavali zakony.

kaxno
May 4th, 2010, 09:29 AM
Proste EU nemá čo do toho kecať

Jaaj Henrich, toto bola perla :) EU nam ide pozicat na tu dialnicu peniaze. Teda nie EU, ale EIB, cize institucia EU zriadena na podporu investicnych projektov. Kedze nam ide poziciavat za znacne zvyhodnenych podmienok (o dost nizsia sadzba ako je komercna) a ridi sa prisnymi pravidlami o ochrane kulturneho dedictva a zivotneho prostredia, tak nam do toho keca. Keca hlavne kvoli tomu, ze v tych miestach bol dlhe roky navhnuty tunel, ktory niekto zrazu zmenil. Tunel, ktory mal 5 km, nahradil sa estakadami, zarezmi. Keby sa tunel stava trebars v Rakusku, garantujem ti, ze by bol lacnejsi, ako tu prezentovany povrchovy variant. Ak to neschvalia mame smolu (aj stastie), lebo sa zastavi najvacsi (financny) tunel v historii SVK.

Mne táto vláda vyhovuje a verím že zostane aj po voľbách.

Henrich, matematika:) Meciar, jakozto clen tejto, aj byvalych (pred Dzurindom) vlad, mal podobnu politiku. Vsetko na uver, podpora hospodarskeho rastu cez zahranicny dlh a tak. Ked dosiel k moci Dzurinda, boli sme nie daleko od stavu, v akom je dnes Grecko. Kedze sme nemali na dialnice, tak sa na cas ich vystavba zastavila (ale aj tak sa ich stavalo viac, resp. rozostavalo viac ako za Fica a to urcite nie tak draho). Teraz, tato tvoja milovana vlada realne postavila len 3ti pruh z BA do TT, Povazsku (ktora stala viac ako mal stat tunelovy variant predstaveny pred rokmi), a rozostavala useky PPP. Nic viac. Pak sa uz len dokoncovali useky, zacate este za Dzurindu. Ale to tak je. Dialnice sa nemaju stavat podla politickej vole, maju byt apoliticka tema, kedze ide o vyssi statny zaujem a vlada by mala len zabezpecovat kontroling a pribezne plnenie strategickeho ramca. Nie to riesit ako "svoje zasluhy". Idealne by sa malo stavat za pevne nakontrahovane ceny, resp. maximalne by mala byt povolena urcita indexacia vo vyske ekonomicky opravnenych nakladov.

Teraz sa schvaluje PPP 1 a 3. Celkovo nas tychto 70 km dialnic vyjde cez 20 miliard € (aby som bol objektivny, su v tom aj naklady dlhovej sluzby, s veeelmi vysokymi urokmi (stat si v tomto pripade poziciava za 7,5% p.a., stat, ktory je "najlepsim dlznikom"... Pytam sa, pozical by si si ty taku hypoteku ? na 30 rokov ?(len na inlustraciu, pri sume 100 000€ by si pri takej sadzbe zaplatil 250 000 € banke))).
Cize z tej sumy, je cca 60% len na splatky dlhu. Realne stavebne naklady + naklady na urdzbu ostanu vo vyske cca 250 mld SKK. Priemerna cena za kilometer dialnice = 3,6 miliardy SKK. Myslis, ze to je normalna cena ? Myslis ze je objektivna ? Stavebnictvo je v krize, aby prezilo, musi znizovat ceny, ale nam naklady rastu. Lacnejsie ponuky sa odmietaju, bo su prilacne, to kde sme? Vies za kolko sa stavaju dialnice v zahranici ? (aj cez PPP?).
Fico je prasivy zlodej (teda on je len babka v ich rukach, babka, ktora zhrabne proviziu). Dlhe roky mali komplexy, ze sa nestihli nabalit na privatizacii (nerobim si iluzie, ani o Meciarovi, ani o Mikym), tak sprivatizuju aspon dialnice ...

Je to sice OT (tam aj odpis, pripadne v Economy & politics) ale napis mi podla teba veci, vdaka ktorym je Ficova vlada dobrou. To som fakt zvedavy.

Henrich37
May 5th, 2010, 06:13 AM
jezismarja.
mily henrich. dialnica moze viest aj inokade, ako ju fcil nakreslili.

Povedz kadiaľ by si ty viedol tú diaľnicu D1 keď z obidvoch strán sú kopce, v údolí je Váh, stará cesta a navyše železnica? Mne sa na Hrabym nepáči že tu vnáša politiku a je jednostranný.
Inak sú dve možnosti. Prvá je že sa PPP v úseku Dubna Skala - Ružomberok postaví v pomerne krátkom čase ale je to o dosť drahšie. Druhá možnosť je že to pre odmietavý postoj úradníkov EU nebude cez PPP, ale čisto za štátne peniaze a bude to lacnejšie ale zase o dosť neskôr, ale aj tak to pôjde tadial kadial to EU nechce a 5 km tunel aj tak nebude lebo by to stavbu v úseku tak predražilo že žiadna vláda tam taký dlhý tunel stavať nebude (viď ako sa do nevyhnutného 7 km tunela Višňove nechcelo bývalej a aj tejto vláde). Tunel mal byť aj pri Považskej Bystrici a z finančného hladiska nie je a postavili mestskú estakádu. Nemysli si že k tejto vláde a viacerým ministrom nemám výhrady ale keď porovnávam 8 rokov vládnutia M. Dzurindu a tieto 4 roky R. Fica tak za menšie zlo považujem pokračovanie tejto vlády ako návrat Mikuláša Dzurindu. Len ja to nedávam pod každý príspevok ako to v opačnom garde robí Hraby.

veteran
May 5th, 2010, 07:18 AM
Povedz kadiaľ by si ty viedol tú diaľnicu D1 keď z obidvoch strán sú kopce, v údolí je Váh, stará cesta a navyše železnica?
Tam moc nie je na výber. Ale myslím, že tu sa narážalo na Tunel Korbeľka, ktorý mal byť postavený - namiesto neho budú tuším dva kratšie tunely a zvyšok v podzemnom variante (+ veľké zárezy do svahu).

A ešte k tej predraženosti: dúfam, že tí, ktorí vypočítali 100-percentné predraženie, brali do úvahy, že ten, kto daný úsek postaví sa oň bude aj tridsať rokov starať.

kaxno
May 5th, 2010, 08:44 AM
Povedz kadiaľ by si ty viedol tú diaľnicu D1 keď z obidvoch strán sú kopce, v údolí je Váh, stará cesta a navyše železnica?
Sla by tadial, kadial mala. Tunelom Korbelka. Myslis ze uspora pri variante kde su kratsie tunely, estakady, zarezy, v miestach kde nebola vykonana ziadna predprojektova a projektova priprava (treba to cele znova nakreslit, naklady na projekt su aj 10%) bude tak vysoka, aby nahradila znicenie prirody, biotopu a zivotneho prostredia ?

Prvá je že sa PPP v úseku Dubna Skala - Ružomberok postaví v pomerne krátkom čase ale je to o dosť drahšie. Druhá možnosť je že to pre odmietavý postoj úradníkov EU nebude cez PPP, ale čisto za štátne peniaze a bude to lacnejšie ale zase o dosť neskôr, ale aj tak to pôjde tadial kadial to EU nechce a 5 km tunel aj tak nebude lebo by to stavbu v úseku tak predražilo že žiadna vláda tam taký dlhý tunel stavať nebude (viď ako sa do nevyhnutného 7 km tunela Višňove nechcelo bývalej a aj tejto vláde).

Toto je totalne chybna uvaha. Krasne sa ukazuje ako funguje Ficova demagogia: "Bud nase PPP, alebo ziadna dialnica" ... Kludne sa moze stavat aj cez PPP, otazne je za kolko. Nitko z Vas (obhajcov tohto PPP) ludi nechape, ze ta cena, aj ked je cez PPP a je to "akoze rychlo", je brutalne predrazena, po ocisteni urokov a udrzby je cena za kilometer min o 100% vyssia ako v okolitych krajinach. A prave ta predrazena vystavba, zvysi aj uroky. (7,5 % p.a. z 100 milionov je viac ako z 50). Zaroven, cim vacsia pozicka, tym vacsia rizikova prirazka = vyssi urok.
Ano, je tam aj 30 rokov udrzby, ale zase, ruku na srdce, nejakych 5 zmien koberca (aj to som vzhladom na intenzity prehnal), servisne prace a zimna udrzba nie je nic, co by malo stat tak vela. Keby je dialnica v betone, tak ostane len zimna udrzba, tunelova udrzba a tie ciary na ceste (povrchne povedane) + (este by ma zaujimalo, ci je drahsia udrzba jedneho dlhsieho, alebo dvoch kratsich tunelov).

Tunel mal byť aj pri Považskej Bystrici a z finančného hladiska nie je a postavili mestskú estakádu.

Hej, estakada. Tunely stavat nevieme (jediny co sme si stavali "made in Slovakia" bolo Branisko a Hydrostav potom skrachoval). Stavat vieme estakady (mostarska lobby), tak sa vybrala estakada. (cirou nahodou bude aj usek namiesto Korbelky vypadat ako usek Hricovske - ZA Strazov, cize mosty, mosty, mosty ...).
Co tam potom, ze to vyslo snad viac ako tunel (podla povodnych projektov).
Co tam potom ze tam je krizovatka "centrum", ktora sama o sebe stala miliardu (zbytocne). Hlavne ze mame dialnicu (aby sme sa chapali, mna to ze je dialnica tesi, len ma serie, ze za moje dane (aj), by sme tych dialnic mohli mat viac a moha by sa trebars stavat R2 TN-PD, nakolko po tej ceste chodim casto a je to des. Vacsi des ako pod Strecnom).

Btw, stale si sa mi nejako nevyjadril k prvemu postu (mojej reakcii).

potkanX
May 5th, 2010, 09:07 AM
mily henrich,

tunelove varianty sa u nas nerealizuju nie preto, ze by boli drahe. nerealizuju sa preto, ze nijaka z domacich firiem, ktore z dialnic ziju, tunely robit nevie. cize nejaky tunel by musel dodavatelsky zabezpecit niekto zo zahranicia. a potom by sa blbo ludom vysvetlovalo, preco je nejaky 7km ci jaky tunel najlacnejsim usekom dialnice u nas, aj ked vedie geologicky nestalym terenom a musi mat sialenu zabezpecovacku. sice by asi zacali tvrdit, ze sa nemuseli vykupovat pozemky a podobne, co je v nasich koncinach oblubena vyhovorka, preco stoji meter dialnice milion eur, ale asi sa boja, ze by sa nasli ludia, co by im to nezbastili.

Joey_T
May 5th, 2010, 10:23 AM
Zmizol mi tu príspevok, alebo som sa ocitol v Bermudskom trojuholníku. Qwert, sorry, ale za to, že som Henricha nazval obmedzencom, si to zmazať nemusel.

Nodes
May 5th, 2010, 12:41 PM
JOEY: Prispevok mas presunuty do vlakna Economy and Politics 2010.

Qwert
May 5th, 2010, 01:12 PM
Aby sme si to zosumarizovali, pri zrušení Korbeľky a jej nahradí povrchovým variantom išlo o dve veci. Povrchový variant sa dá postaviť rýchlejšie a môžu ho postaviť z veľkej časti domáce firmy. Tento balík PPP totiž vyhralo konzorcium slovenských stavebných firiem, preto pravdepodobne tlačili na zrušenie Korbeľky a jej nahradenie dlhším úsekom, kde sú síce kratšie tunely, ale za to je tam kopa mostov, zárezov, násypov a estakád, kde sa môže vybúriť a zaúčtovať so za to prakticky koľko chcú. To všetko samozrejme na úkor životného prostredia:ohno:. Jedinou výhodou tohto variantu je, že umožní lepšie napojenie R3 na D1, teda ak v Dolnom Kubíne prejde ten variant R3, ktorý NDS chce.

Nemyslím si, že by súčasný variant bol lacnejší než tunelový, je dlhší a komplikovaný. Na prevádzku a údržbu bude tiež drahší, ako tu už bolo spomenuté, prevádzka dvoch kratších tunelov je drahšia než prevádzka jedného dlhého. V tamojších podmienkach bude tiež veľmi náročná zimná údržba.

Kaxno, údržba vie byť za 30 rokov celkom slušná položka, veď si zober, koľko budú musieť dať len na platy ľudí, čo sa o to starajú, nákup techniky, jej údržbu a po čase aj výmenu (lebo 30 rokov im asi stroje nevydržia), tiež suroviny, výmeny poškodených zariadení atď. Tiež je v cene generálna oprava po 30 rokoch, pri ktorej budú musieť na niektorých miestach prakticky zbúrať starú a postaviť novú diaľnicu. (Teda to, čo sa viac menej chystá medzi BA a TT len bez rozšírenia a čo sa už včera malo spraviť na D2 od Lamača po CZ hranicu).

Aj napriek tomu je PPP samozrejme neskutočne predražené. Stačí, ak to porovnáme so susednými krajinami. Aby som sa vyjadril jasne, PPP považujem za jedinú možnosť, ako v rozumnom čase postaviť D1 a R1, avšak dá sa to podstatne lacnejšie. Náš problém je, že už dávno nie je treba len D1 a R1, je toho treba oveľa viac, napríklad spomínanú R2 TN - PD (súčasná cesta je doslova v havarijnom stave, keď tadiaľ idem, tak sa mi rozpadá pred očami, minule tadiaľ išiel jeden známy a na nejakej nerovnosti si tam zničil [ohol] všetky 4 disky:ohno:). To čo by sme ušetrili na splátkach za predražené PPP sa môže investovať inde.

Zmizol mi tu príspevok, alebo som sa ocitol v Bermudskom trojuholníku. Qwert, sorry, ale za to, že som Henricha nazval obmedzencom, si to zmazať nemusel.

Tie úplne politické príspevky som presunul do Economy and Politics 2010, ako hovorí Nodes.

kaxno
May 5th, 2010, 01:25 PM
Kaxno, údržba vie byť za 30 rokov celkom slušná položka, veď si zober, koľko budú musieť dať len na platy ľudí, čo sa o to starajú, nákup techniky, jej údržbu a po čase aj výmenu (lebo 30 rokov im asi stroje nevydržia), tiež suroviny, výmeny poškodených zariadení atď. Tiež je v cene generálna oprava po 30 rokoch, pri ktorej budú musieť na niektorých miestach prakticky zbúrať starú a postaviť novú diaľnicu. (Teda to, čo sa viac menej chystá medzi BA a TT len bez rozšírenia a čo sa už včera malo spraviť na D2 od Lamača po CZ hranicu).

Uznavam, tu udrzbu som bagatelizoval.
Ale aj tak, myslim ze sikovna firma dokaze (a aj bude) tieto prace outsorcovat (kludne to moze dopadnut tak, ze sa o to bude starat statna NDS, ale koncesionar si to bude u nej platit, aj zariadenia, aj vsetko ostatne (useky budu v sprave svojich SSUD). Je to racionalne, netreba zamestnavat duplicitnych ludi, kupovat duplicitne zariadenia, posypove stroje ...).
Co sa tyka zariadeni, vyspravok, technickej udrzby, jasne, to nieco stoji, ale stale si nemyslim ze je to az taka podstatna polozka. Ak by som to mal vycislit, odhadujem ze 30 rocna udrzba nepredstavuje sumu vacsiu ako je 30 - 40% stavebnych nakladov. Ak budeme brat cenu za kilometer v sume 1 miliardy SKK (aj to je moc), tak je udrzba v sume 300 -400 milionov na kiliometer myslim dostacujuca cena (inde za to dokazu postavit dialnicu).

Tu su vsak stavebne naklady + udrzba, ocistene od urokov daleko vyssie (ale to tu bolo povedane uz viac krat).

aquila
May 5th, 2010, 01:34 PM
udrzba na prvy balik PPP je ohodnotena na 30 rokv na sumu 250 mio euro .. pri druhom baliku (R1) to bolo bolo 141 mio euro .. na 30 rokov ..

cize o tomto sa nebavme .. je zaujimave ako sa sudruhom podarilo z tendrovanej sumy 1,6 miliardy euro dostat na sumu 5,5 miliardy euro v NPV pri klasickom financovani aj pri PPP ..

Qwert
May 5th, 2010, 01:50 PM
Údržba samozrejme nie je najväčšia časť ceny, ale nie je ani úplne zanedbateľná, už ako to konkrétne budú robiť neviem. NDS by som si na to ale rozhodne nenajal:D. Nech už ale stojí koľko chce, ako celok je to predražené aj tak. Mám taký pocit, že za cenu, akú zaplatíme PPP 1 až 3 by sa pri normálnej vláde dala okrem D1 a R1 postaviť ešte aj D4:nuts:.

aquila
May 5th, 2010, 01:52 PM
len za cenu prveho balika, by sme postavili vsetky tri baliky, dostavali D4, a R2 az po kosice a este by zostalo ..

ak by davala vlada zo statneho rozpoctu nasledujuch 30 rokov 21 miliard na dialnice, tak sme v tazkej pohode .. teraz ide 3,8 miliardy ..

Qwert
May 5th, 2010, 01:56 PM
len za cenu prveho balika, by sme postavili vsetky tri baliky, dostavali D4, a R2 az po kosice a este by zostalo ..

ak by davala vlada zo statneho rozpoctu nasledujuch 30 rokov 21 miliard na dialnice, tak sme v tazkej pohode .. teraz ide 3,8 miliardy ..

Hovoril som o PPP, pri normálnom obstarávaní by to bolo úplne inak.

E499.3056
May 5th, 2010, 02:28 PM

zostali by mozno prostriedky na vystavbu, ale nie na udrzbu, ako uz bolo spomenuta. prave ta stoji nemale peniaze... tie bude tie roky kto platit?

udrzba na prvy balik PPP je ohodnotena na 30 rokv na sumu 250 mio euro .. pri druhom baliku (R1) to bolo bolo 141 mio euro .. na 30 rokov ..

cize o tomto sa nebavme .. je zaujimave ako sa sudruhom podarilo z tendrovanej sumy 1,6 miliardy euro dostat na sumu 5,5 miliardy euro v NPV pri klasickom financovani aj pri PPP ..

bohuzial, PPP je momentalne jedine riesenie, ako v dohladnej dobe riesit nedostatocnu infrastrukturu na Slovensku. nikto este neprisiel s inym a napriklad aj lacnejsim riesenim.

Koro
May 5th, 2010, 02:36 PM
udrzba vsetkych troch balikov nestoji ani miliardu sk rocne tak si tento pseudoargument strcte niekam

aquila
May 5th, 2010, 02:52 PM
E499.3056: takze nebudeme mat na udrzbu a na splacanie splatok vo vyske 6 vyssie ako su terajsie vydaje na vystavbu aj udrzbu dokopy sa akoze najdu ? tvoju logiku by som chcel mat :)

btw, udrzba je totalne zanedbatelna a aj tak ju bude robit vlastne NDS .. za tu sumu by sme si tu dialnicu mohli kazdych 5 rokov kompletne zburat a postavit nanovo ..

kaxno
May 5th, 2010, 03:54 PM
zostali by mozno prostriedky na vystavbu, ale nie na udrzbu, ako uz bolo spomenuta. prave ta stoji nemale peniaze... tie bude tie roky kto platit?

Ako povedal aquila, splatka za PPP bude tvorit polovicku (!!!) rozpoctovej kapitoly ministerstva dopravy. Tu je napr. aktualny ramec (2010): www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=72142
Z coho potom ostane na dalsie cesty, zeleznice ... Bude srandy kopec...

bohuzial, PPP je momentalne jedine riesenie, ako v dohladnej dobe riesit nedostatocnu infrastrukturu na Slovensku. nikto este neprisiel s inym a napriklad aj lacnejsim riesenim.

To je otazne. A ked uz aj PPP, preco prave toto a za tolkoto ?

E499.3056
May 5th, 2010, 04:13 PM
udrzba vsetkych troch balikov nestoji ani miliardu sk rocne tak si tento pseudoargument strcte niekam

mas na to cisla?

E499.3056: takze nebudeme mat na udrzbu a na splacanie splatok vo vyske 6 vyssie ako su terajsie vydaje na vystavbu aj udrzbu dokopy sa akoze najdu ? tvoju logiku by som chcel mat :)

btw, udrzba je totalne zanedbatelna a aj tak ju bude robit vlastne NDS .. za tu sumu by sme si tu dialnicu mohli kazdych 5 rokov kompletne zburat a postavit nanovo ..

nepochopili sme sa. v cene prveho balika su zaratane vsetky polozky a to menovite: priprava staveniska, prevadzka stavebnych dvorov (energie), vystavba, peniaze vyclenene na udrzbu a prevadzku. nachadzaju sa tam aj ine sumy vyclenene napriklad na urok z pozicky, alebo ine financne rezervy (stavba sa zvykne pocas vystavby predrazit).

nechcem ta presviedcat o tom, ze toto je najspravnejsie, ale len chcem poukazat na to, ze je to kauza nafuknuta opoziciou. namiesto toho, aby navrhli nahradny, realizacie mozny variant, stale tvrdia len o nevyhodnosti tohto PPP projektu. pritom som velmi zvedavy, kolko by stal ich projekt... obavam sa, ze dost podobne. a pokial sa riadime rovnicou vystavba dialnice = biznis, tak mi je uplne jasne, preco opozicia tak narieka za plotom. jednoducho sa im neujde z tohto biznisu.

Ako povedal aquila, splatka za PPP bude tvorit polovicku (!!!) rozpoctovej kapitoly ministerstva dopravy. Tu je napr. aktualny ramec (2010): www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=72142
Z coho potom ostane na dalsie cesty, zeleznice ... Bude srandy kopec...

To je otazne. A ked uz aj PPP, preco prave toto a za tolkoto ?

Budu sa musiet najst dalsie financne prostriedky. Nejaka vacsia konsolidacia. Ale aspon sa uz bude dat staviat na nejakych zakladoch. Vyhovorka, ze nie su dialnice, uz nebude pravdiva. Ale aj tak to nic nemeni na veci, ze ani lavica ani pravica narastanie regionalnych rozdielov nevyrovna s ich politikou Bratislava friendly.

kaxno
May 5th, 2010, 04:33 PM
mas na to cisla?

Daval ich tu aquila, konkretne.

Budu sa musiet najst dalsie financne prostriedky. Nejaka vacsia konsolidacia. Ale aspon sa uz bude dat staviat na nejakych zakladoch. Vyhovorka, ze nie su dialnice, uz nebude pravdiva. Ale aj tak to nic nemeni na veci, ze ani lavica ani pravica narastanie regionalnych rozdielov nevyrovna s ich politikou Bratislava friendly

Mne sa nepaci tato rezignovanost a kostatatcie stylu "aj ti druhi by sa na tom nabalili rovnako ...". Teraz sudime tieto projekty. Budu stat extremne vela (nemyslim ze na to treba kalkulacku, to si zrata kazdy sam) a pristup stylom "budu sa musiet" = (po nas potopa) sa mi hnusi. Postavime si teraz 70 km dialnice, ktoru sice potrebujeme, ale obetujeme jej vsetky dalsie. Nebude za co kofinancovat eurofondy na dialnice, zeleznice, nebude za co postavit trebars TEN-T, dat dokopy zeleznicne stanice, autobusove stanice ... A konsolidacia ? Dalsie narasty prijimov v rozpocte tak ako tomu bolo doteraz sa ocakavat nedaju, konsolidovat nejako nebude co ... Myslim ze toto PPP je pre SVK az moc velky luxus a mrzi ma ze to ludia nevidia, resp. beru s nadsenim.

hraby
May 5th, 2010, 05:13 PM
zaznamenal niekto z vas v mediach, ze ako bude pokracovat vystavba a samozrejme financovanie, ak fico nedstane na PPP prachy z EU banky?

metropoly_sk
May 5th, 2010, 05:22 PM
toto nech mi niekto vysvetli tu byrokraciu ... betonovu zabranu potrebuju schvalovat... to uz kde sme sa dostali ?

http://www.ta3.com/sk/reportaze/152054_nebezpecna-jama-na-r1

gmbh
May 5th, 2010, 05:29 PM
Sla by tadial, kadial mala. Tunelom Korbelka. Myslis ze uspora pri variante kde su kratsie tunely, estakady, zarezy, v miestach kde nebola vykonana ziadna predprojektova a projektova priprava (treba to cele znova nakreslit, naklady na projekt su aj 10%) bude tak vysoka, aby nahradila znicenie prirody, biotopu a zivotneho prostredia ?

znicenie prirody sa tazko vycisluje, zato da sa to minimalizovat. uspora je 5,7 km tunela vs. 1,5 km tunela. to je niekolko mld. v starej mene ked pocitame za kazdy km tunela zo 2 mld. mosty su ovela lacnejsie na stavbu, narocnejsie na udrzbu v zime, zato celkova prevádzka je mnohonasobne lacnejsia ako prevádzka tunela.

udzbu vycislili v nds a prezentoval to ich hovorca ma to byt asi 1 mil. v starej mene na 1 km pokial si dobre pamatam. nie je to celkom zanedbatelna suma, zato pri mld. nakladoch je to mala suma, ktorej sa priklada prilisna vaha

i15
May 5th, 2010, 06:01 PM
Ekologicky prijatelnejsi by mohol byt povodny povrchovy variant useku Turany-Hubova s kratkymi tunelmi Sutovo a Mala Fatra (400m a 280m). Tieto tunely boli zrusene preto, aby sa dialnica stihla postavit do roku 2010. Ale ako vidno, este sa ani nezacala a navyse taketo kratke tunely nie su casovo vobec narocne a myslim ze vystavbu by nepredlzili ani o mesiac.

Koro
May 5th, 2010, 06:16 PM
mas na to cisla?

nepochopili sme sa. v cene prveho balika su zaratane vsetky polozky a to menovite: priprava staveniska, prevadzka stavebnych dvorov (energie), vystavba, peniaze vyclenene na udrzbu a prevadzku. nachadzaju sa tam aj ine sumy vyclenene napriklad na urok z pozicky, alebo ine financne rezervy (stavba sa zvykne pocas vystavby predrazit).

nechcem ta presviedcat o tom, ze toto je najspravnejsie, ale len chcem poukazat na to, ze je to kauza nafuknuta opoziciou. namiesto toho, aby navrhli nahradny, realizacie mozny variant, stale tvrdia len o nevyhodnosti tohto PPP projektu. pritom som velmi zvedavy, kolko by stal ich projekt... obavam sa, ze dost podobne. a pokial sa riadime rovnicou vystavba dialnice = biznis, tak mi je uplne jasne, preco opozicia tak narieka za plotom. jednoducho sa im neujde z tohto biznisu.

Budu sa musiet najst dalsie financne prostriedky. Nejaka vacsia konsolidacia. Ale aspon sa uz bude dat staviat na nejakych zakladoch. Vyhovorka, ze nie su dialnice, uz nebude pravdiva. Ale aj tak to nic nemeni na veci, ze ani lavica ani pravica narastanie regionalnych rozdielov nevyrovna s ich politikou Bratislava friendly.

cisla daval aquilla

141 + 250 mil. + treti balik nemam a nechce sa mi hladat ale aj keby bolo 400 mil. tak je to dokopy 791 mil. € = necelych 24 mld SK / 30 rokov = 800 mil. Sk rocne. Jednoducho suma ktora je popri splatkach za PPP zanedbatelna a stale dookola nou obhajovat predrazenie v stovkach miliard korun je smiesne. A uz vobec nerozumiem preco tu spominas nejaku pripravu staveniska a stavebnych dvorov ked to su vsetko standardne stavebne naklady.

Cele urychlenie vystavby sa uz davno prepaslo a zostalo nam len obrovske predrazenie. Takze postavime slavnych 150 km a potom nielenze nebude za co stavat ale so splatkami za PPP bude problem rozpocet dostat do nejakeho rozumneho deficitu.

aquila
May 6th, 2010, 11:06 AM
zaznamenal niekto z vas v mediach, ze ako bude pokracovat vystavba a samozrejme financovanie, ak fico nedstane na PPP prachy z EU banky?

moze sa ist v pohode cez eurofondy, kedze su vsetky useky schvalene EU v operacnom programe dorpava, su v zasobniku, vyhlasit tender a keby sa teraz aj v juni srusili PPP, rozbehne sa tendrovanie aj po volbach, tak sa stavia len taka basen..

a kto tvrdi ze sa to neda.. nech sa pozrie na usek D1 jablonov - studenec - beharovce .. nehovoriac o fakte, ze ponuky boli nizsie ako statna expertiza, takze si dovolim tvrdit, ze tych 75 km dialnic za tych 50 miliard korun resp 1,6 miliardy euro postavime ..

s tym, ze by sa sporne useky mohli kludne vyhodit .. konkretne usek turany - hubova moze aj pockat, su tam intenzity pod 10 tisic, cize neni ani len vycerpana kapacita cesty prvej triedy ..

prednostne by sa poriesili useky dubna skala - turany, hubova - ivachnova, a z psychologickych dovovod janovce - jablonov a fricovce svinia ..

do 2012/2013 to mame hotove a za zlomok ceny ..

samozrejme by to len prospelo, lebo by sa nestavali zbytovne useky na D3 .. neico co sa mohlo realizovat uz od roku 2008 ..

kojsty
May 6th, 2010, 02:43 PM
Ceny silničních komunikací včetně dálnic klesají
http://www.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/ceny-silnicnich-komunikaci-vcetne-dalnic-klesaji

takto sa to ma robit.je velmi zaujimave, ze v cesku sa snazia co najviac usetrit a u nas naopak co najviac minut.

cataphract88
May 6th, 2010, 10:32 PM
05.05.2010
Šiel som v stredu s kamošom na východ tak kamoš urobil pár fotiek z auta ako pokračuje výstavba D1. Všade bol ruch aj na iných úsekoch. Odborný názov neviem, je to za tunelom Branisko smerom na Levoču.
http://img249.imageshack.us/img249/9104/05052010005.jpg (http://img249.imageshack.us/i/05052010005.jpg/)
http://img693.imageshack.us/img693/2006/05052010007.jpg (http://img693.imageshack.us/i/05052010007.jpg/)
http://img100.imageshack.us/img100/2773/05052010008.jpg (http://img100.imageshack.us/i/05052010008.jpg/)
http://img195.imageshack.us/img195/7808/05052010009.jpg (http://img195.imageshack.us/i/05052010009.jpg/)
http://img696.imageshack.us/img696/9825/05052010010.jpg (http://img696.imageshack.us/i/05052010010.jpg/)
http://img52.imageshack.us/img52/56/05052010013.jpg (http://img52.imageshack.us/i/05052010013.jpg/)
http://img217.imageshack.us/img217/2418/05052010022v.jpg (http://img217.imageshack.us/i/05052010022v.jpg/)

i15
May 7th, 2010, 05:58 AM
^^ toto chcu otvarat 7.6. ... no neviem...

seem
May 7th, 2010, 07:00 AM
^^ Neviete či je na tom polprofile plánovaná výmena koberca? Už som tadiaľ rok nešiel takže si nepamätám, ale na fotke to nevyzerá v najlepšom stave.

i15, dostavať určite stihnú, mňa skôr zaujíma ako to všetko chce Fico pred voľbami stihnúť. :D ;)

potkanX
May 7th, 2010, 08:29 AM
jano mu pozicia eroplan.

i15
May 7th, 2010, 08:47 AM
^^ Neviete či je na tom polprofile plánovaná výmena koberca? Už som tadiaľ rok nešiel takže si nepamätám, ale na fotke to nevyzerá v najlepšom stave.

i15, dostavať určite stihnú, mňa skôr zaujíma ako to všetko chce Fico pred voľbami stihnúť. :D ;)

Myslis staru cestu I/18 pri Spisskom podhradi? Ta sa sice stavala ako poloprofil dialnice, ale nakoniec sa nevyuzije. Pod mostom na predposlednej fotke je dost miesta na plny profil dialnice.

hurahura
May 7th, 2010, 01:35 PM

vsak slavnostne otvoria uz pred volbami
a pre verejnost 2 mesiace po volbach.
jednoduche

didinko
May 7th, 2010, 01:58 PM
vsak slavnostne otvoria uz pred volbami
a pre verejnost 2 mesiace po volbach.
jednoduche

Môžu takto slávnostne otvoriť aj celý úsek BA-KE. No a čo, že pre verejnosť bude otvorený až v roku 2020?:bash:

wuane
May 7th, 2010, 05:03 PM
^^haha :D
napadla ma srandicka.Natocit take video,ako si nejaky bezny clovek ide autom po stavenisku a este po nezacatych usekoch dialnice niekde po poliach ,s odovodnenim ze uz je rok 2010.mohlo by to byt celkom zabavne =)

veteran
May 7th, 2010, 05:26 PM
Poroučime Slnku, větru, dešti... Zákonom v skrátenom legislatívnom konaní upravíme dĺžku dňa na 30 hodín a je to vybavené. Tuším sa nám tu v tomto jarnom čase rozširuje alergén menom otvárač diaľničný (patefacius autoviensis) :lol:

hraby
May 7th, 2010, 06:06 PM
aquila thanks!

mirkobb
May 9th, 2010, 01:16 PM
Toto je "iná" (http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/shanghai_04_28/s19_23035435.jpg) križovatka.. (http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/shanghai_04_28/s36_23065353.jpg) :lol:

seem
May 9th, 2010, 02:08 PM
Križovatka Stupava – juh

z dialnice.info, autor je Majkl

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=122&image_id=8409

dúfam že počítali s prípadným rozšírením diaľnice D2

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=122&image_id=8411

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?album_id=122&image_id=8412&view=no_count

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=122&image_id=8413

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=122&image_id=8414

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=122&image_id=8415

kojsty
May 9th, 2010, 02:56 PM
^^ bude tato krizovatka sucastou obchvatu bratislavy alebo kam vlastne patri?cital som, ze obchvat sa ma zacat budovat az v roku 2013, takze mi to je dost nejasne :nuts:

seem
May 9th, 2010, 03:08 PM
Áno, bude aj súčasťou D4. Ale teraz sa stavia iba ako polprofil, plný profil bude pravdepodobne dostavaný až keď sa tento úsek napojí na A hranice a tunel.

článok - http://www.asb.sk/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/krizovatka-stupava-juh-na-dialnici-d2-3124.html

Predmetom stavby Križovatka Stupava-juh na diaľnici D2 je vybudovanie dopravného prepojenia medzi cestou I/2 a cestou II/505 (ľavého dopravného pásu plánovanej diaľnice D4) s prepojením na existujúcu diaľnicu D2 v západnej časti hlavného mesta SR Bratislava, v blízkosti mesta Stupava a mestskej časti Záhorská Bystrica. Navrhovaná diaľničná križovatka, spolu s napojením na cestu I/2 a II/505, bude po dobudovaní nadväzných úsekov smerom do Rakúska a do bratislavskej mestskej časti Rača, po dobudovaní na plný profil, súčasťou diaľnice D4 (diaľničného okruhu) v trase tzv. nultého dopravného okruhu okolo Bratislavy.

Cieľom stavby je zabezpečiť rýchle a bezpečné dopravné prepojenie Bratislavy s mestskou časťou Záhorská Bystrica, obcou Marianka a mestom Stupava. Dôjde tak k odľahčeniu v súčasnosti preťaženej cesty I/2, a naopak, k väčšiemu využívaniu diaľnice D2. Zároveň sa zlepší dopravné prepojenie areálu Volkswagen Slovakia, a. s., s priemyselným parkom na Záhorí, kde sa vyrábajú pre spoločnosť Volkswagen automobilové komponenty. Trasa sa skráti približne o 12 km.

^^

http://www.asb.sk/portal//UserFiles/Image/inzinierske-stavby/dopravne-stavby/krizovatka-stupava-juh-na-dialnici-d2-3124/01-strabag.jpg

kojsty
May 9th, 2010, 05:21 PM
^^vrela vdaka za obsiahle informacie

brezo
May 10th, 2010, 03:22 PM
Dnes som sa vrátil z východu, tak tiež pridávam nejaké fotečky:

Úsek D1 Jablonov - Studenec

http://img192.imageshack.us/img192/6940/dialnicaspis2.jpg

http://img210.imageshack.us/img210/5517/dialnicaspismale.jpg

metropoly_sk
May 10th, 2010, 08:05 PM
http://tv.sme.sk/v/15309/dialnicacesta.html

pau-chin
May 10th, 2010, 09:55 PM
PB
http://img59.imageshack.us/img59/697/p1310077.jpg

http://img522.imageshack.us/img522/1964/p1310081fff.jpg

pau-chin
May 10th, 2010, 10:02 PM
pred PB zo ZA tak este par dni ...
http://img413.imageshack.us/img413/7599/p1310073.jpg

http://img8.imageshack.us/img8/4307/p1310074.jpg

http://img97.imageshack.us/img97/7776/p1310075.jpg

ejo
May 12th, 2010, 11:50 AM
Brusel súhlasil s projektom diaľnice D1
http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-slovensko/brusel-suhlasil-s-projektom-dialnice-d1.html

som zvedavý ako to vyriešili. zhrabli prachy a pokračuje sa tak ako sa aj začalo

gmbh
May 12th, 2010, 12:42 PM
no nie celkom. podla clanku zatial musia prestat s cinnostou kde su chranene uzemia tj. turany-hubova. cize stavat sa bude zatial 60 km a zvysnych cca. 15 km neskor.

caicoo
May 12th, 2010, 01:39 PM
kazdopadne je to dobra sparava, ze stavat sa bude aj ked tie chranene uzemia by sa mali nejako setrne obist alebo len minimalne do nich zasiahnut a co sa financii tyka vieme vsetci svoje ako je to predrazene, ale tu cestu potrebuje tato krajina ako sol

gmbh
May 12th, 2010, 02:50 PM
no jasne, ked bude dokoncena tak prijmy statu sa lusknutim prstov zvysia ze nebude problem zaplatit o 10 mld. naviac v starej mene na dlhovu sluzbu. v ruzomberku bude min. najvacsie logisticke centrum strednej europy a 50.000 intenzita na dialnici.

ejo
May 12th, 2010, 03:14 PM
je tam ešte nejaká šanca, že sa tam postaví tunelový variant alebo od toho sa úplne upustilo?

Prievan
May 12th, 2010, 10:27 PM
re: ejo ten link mi nejako nefunguje

seem
May 16th, 2010, 08:17 AM
Na diaľnici D1 v smere do Bratislavy na 60 km ostala po zime dosť veľká nerovnosť. Všimol som si to už pred týždňom, dúfam že už ju opravili, ak tadiaľ niekto pôjdete tak si to prosím vás všimnite. :)

Po dlhej dobe sa tam začalo sa so strihaním kríkov a kosením trávy. Včera zasa uzavreli D1 pri Piešťanoch v smere do Bratislavy cca 1 km, ide sa tam opravovať vozovka. Taktiež bola včera uzatvorená pred Sverepcom.

zopár zbytočných informácii o zlej údržbe :)

seem
May 16th, 2010, 09:44 AM
R1 Žarnovica - Šášovské Podhradie

http://www.dialnice.info/styles/prosilver/imageset/site_logo.png

nepripadá vám ta zákruta priostrá?
http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=144&image_id=8527

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=144&image_id=8526

SunshineBB
May 16th, 2010, 11:19 AM
R1 Žarnovica - Šášovské Podhradienepripadá vám ta zákruta priostrá?

Na R1ke je takychto uzasnych 90-kovych zakrut viac. Najkrajsia je pri Kovacovej.

Aan
May 16th, 2010, 11:32 AM
na Rkovu cestu je to podla mna OK, ved tam mas oficialne len 90tku :-)

EDIT: no ak je tam 130/110 oficialne, tak potom je naozaj ta zakruta dost prudka, Rkove cesty tu moc nemame tak sa v tom neorientujem :-)

wuane
May 16th, 2010, 12:20 PM
^^nie je oficialne na R nahodou 110?

Koro
May 16th, 2010, 01:24 PM
130 a v takychto zakrutach byva znizena na 110

Qwert
May 16th, 2010, 02:29 PM
Na RC je maximálna povolená rýchlosť rovnaká ako na diaľniciach, teda 130 km/h. Na R aj na D môže byť dopravnými značkami kľudne znížená aj na 20 km/h, nič tomu nebráni. Na R1 je dosť znížení rýchlosti, väčšinou na 110 km/h.

Prudké zákruty (v porovnaní si D) nie sú na R1 žiaľ nič neobvyklé. Možno je ale tá fotka trochu prizoomovaná, čo opticky robí tú zákrutu prudšou než naozaj.

cataphract88
May 16th, 2010, 03:07 PM
Ale najväčšia paráda je podľa mňa diaľničný úsek Prešov-Košice a konkrétne zákruta pred koncom diaľnice pred KE. Ostrá je parádne a je tam znížená rýchlosť tuším na 60 alebo 70. A koniec diaľnice hneď za zákrutou. To už nemohli dať ten koniec pred ňou? Alebo urobiť ten úsek tak na 80ku/90ku?

Koro
May 16th, 2010, 03:39 PM
Tam je to docasne riesenie kvoli dalsiemu pokracovaniu D1.

Qwert
May 16th, 2010, 03:41 PM
Ale najväčšia paráda je podľa mňa diaľničný úsek Prešov-Košice a konkrétne zákruta pred koncom diaľnice pred KE. Ostrá je parádne a je tam znížená rýchlosť tuším na 60 alebo 70. A koniec diaľnice hneď za zákrutou. To už nemohli dať ten koniec pred ňou? Alebo urobiť ten úsek tak na 80ku/90ku?

Bol by to nejaký rozdiel, keby tú značku koniec diaľnice dali pred tú zákrutu? Ono tá zákruta tam je vlastne nedokončená mimoúrovňová križovatka, ráta sa tam s pokračovaním diaľnice severovýchodne od Košíc na Michalovce. Snáď sa toho aj dožijeme...

i15
May 16th, 2010, 03:43 PM
smerom na KE nie je rychlost obmedzena, da tam ist pohodlne 90, alebo nepohodlne 110 :)

Kvietok
May 16th, 2010, 04:08 PM
^^ No ak sa nemylim, od konca sucasnej D1 vedie RC az po MUK Pres/Secovska. Teda po znacku Kosice by tam mala byt MPR 130, dalej v meste 90. Alebo nie?!

i15
May 16th, 2010, 04:12 PM
Je tam taka mensia "diera"... koniec dialnice a po par desiatkach metrov je zaciatok RC. Ze vraj tam zvyknu merat, ale este som nemal to stastie...

Ali18
May 16th, 2010, 05:19 PM
Niečo k D3 - R5:

Nová motoráreň pri závode KIA (http://zilina.sme.sk/c/5375971/kia-oficialne-zahajila-vystavbu-novej-motorarne.html), ktorej celá produkcia poputuje na Moravu, bude znamenať ďalšie zvýšenie intenzity dopravy v okolí Žiliny.

Aj alternatívnej ceste do Ostravy BY-Makov-Bílá-FM dávajú kamióny dosť zabrať:

Situácia na sever od Kolárovíc (14.5.2010):
http://www.pictars.com/users/ali/D3KolP1120541.jpg

Ďalší úsek pri štátnych hraniciach:
http://www.pictars.com/users/ali/D3MakP1120542.jpg

Oprava jedného z mostov pri Bílé (X-XII/2009):
http://www.pictars.com/users/ali/BlP1100472.jpg

http://www.pictars.com/users/ali/BlP1100478.jpg

http://www.pictars.com/users/ali/BlP1100910.jpg

Ali18
May 16th, 2010, 05:25 PM
Trasa D1 - niekoľko záberov z vlaku pri Ľubochni (16.5.2010):

http://www.pictars.com/users/ali/D1RKP1120544.jpg

http://www.pictars.com/users/ali/D1LSP1120550.jpg

http://www.pictars.com/users/ali/D1LSP1120554.jpg

Cancellara
May 16th, 2010, 05:28 PM
Dnes som isiel z Martina do BA vlakom a stavenisko dialnice pri Dubnej Skale bolo kompletne zaliate vodou. Vah prerazil zeminu aj stetovnicove steny, zalialo pripravovane aj existujuce jamy aj komplet vsetky piliere. Snad to nejako rychlo poriesia

-JJ-
May 16th, 2010, 05:37 PM
Na R1ke je takychto uzasnych 90-kovych zakrut viac. Najkrajsia je pri Kovacovej.

Veru, veru ... R1 je jedna úžasná spleť ostrých zákrut s úzkymi jazdnými pruhmi. Na rovnom úseku je to ok, ale v takých ostrých zákrutách, napr. v okolí Novej Bane, sa mi neraz stalo, že mnou predbiehaný kamión zasahoval svojou časťou do môjho jazdného pruhu. Je to dosť nepríjemné a 130 sa tam dá ísť iba za cenu prispôsobenia sa silným odstredivým silám a s vysokou mierou sústredenosti.

Celkovo R1 je po tejto stránke dosť nevhodne a diétne projektovaná, lebo takéto excesy sa vyskytujú kde-tu po celej trase R1.

seem
May 16th, 2010, 07:53 PM
^^ To niesú žiadne excesy. :)

je to iba veľká chyba že sa to neprojektovalo ako D26,5 (STN 736101 skúšal som to znenie aj nájsť, Qwert ho sem určite bude vedieť pastnúť :) )

ejo
May 17th, 2010, 02:39 PM
re: ejo ten link mi nejako nefunguje
no nejde pretožer etrent to zrušil asi tam počmáral neaké "super informácie" tak to pre istotu odstránil. :)