View Full Version : [Slovakia] Motorways
aquila August 12th, 2011, 12:31 PM problem je ale prevedenie .. tento most je jednak zbytocny, lebo by sa to dalo riesti vacsim zarezom a vyssi stupanim, a najma tych 10 dilatacnych spar bolo uz po 3ch mesiacoch v prdeli a bola tam rychlo 30kmh.. idelane pre dialnicu
Cudzinec August 12th, 2011, 12:34 PM [Originaly posted by CUDZINEC QUOTE]Ten most ponad údolíčko je nádherný, ale podľa mojho - upozorňujem iba AMATERSKÉHO názoru, bez znalosti bližších súvislostí, musel byť strašne drahý.
Osobne si myslím, že keby diaľnicu položili nižšie a do údolia kde je most, sa presunula ta zemina zo svahov naproti, do ktorých sa daľnica mohla kľudne ešte viac zakúsnuť, tak si myslím, že by to mohla byť podstatne lacnejšia varianta...
Aspoň Podľa tých 3 fotiek od breza by to asi bolo zrealizovateľné, či nie? [/QUOTE]
:storm: Tak, a ste mi to vysvetlili... dakujem!
KLEPETO August 12th, 2011, 04:31 PM Je nariadenie z EU ze tieto inzinierske stavby sa nemozu stavat v najjednoduchsom dizajne,ale musia mat istu architektonicku hodnotu.
Tak to sa už neviem dočkať dvojkilometrového mostu ponad Dunaj na D4. To bude hotové Millau ponad rieku. :)
mirkobb August 12th, 2011, 06:12 PM Mikloš zatiaľ pridal len na školy a diaľnice (http://spravy.pravda.sk/miklos-zatial-pridal-len-na-skoly-a-dialnice-fe5-/sk_ekonomika.asp?c=A110812_123538_sk_ekonomika_p01)
Viac peňazí v budúcom roku majú zatiaľ isté len školstvo a výstavba diaľnic. Ide o miernu zmenu v prioritách vlády, ktorá tento rok kládla popri cestách rozpočtový dôraz na sociálnu oblasť. Na cesty a diaľnice by tak v budúcom roku malo ísť približne 1,9 miliardy eur spolu s eurofondmi, približne miliarda by mala pritiecť priamo zo štátnej kasy.
Pravda | 12. augusta 2011 14:27 Marcela Šimková
Celý článok pod titulným linkom. Iná rozšírenejšia informácia o budúcoročnom rozpočte v denníku SME (http://ekonomika.sme.sk/c/6013889/rozpocet-stavia-na-prilisnom-optimizme-tvrdia-analytici.html).
i15 August 12th, 2011, 06:50 PM Je nariadenie z EU ze tieto inzinierske stavby sa nemozu stavat v najjednoduchsom dizajne,ale musia mat istu architektonicku hodnotu.Prikladom je estakada v PB ktora mala mat uplne jednoduchy tvar nieco na sposob tej v BA ale EU to zatrhla a nariadila postavit mozno trochu drahsiu,ale ovela krajsiu sucasnu variantu.
To podla mna znamena, ze ked uz sa niekde stavia most a zvlast ak je v blizkosti obyvanej oblasti, mal by mat aspon nejaku architektonicku hodnotu. Nie ze sa maju stavat ozdobne mosty aj tam, kde ich netreba. Vystavba dialnic je velmi draha zalezitost a kvoli takymto "paradickam" potom rusime oddelenia nemocnic a zvysujeme celoplosnu dan z piva.
KLEPETO August 12th, 2011, 07:10 PM zvysujeme celoplosnu dan z piva.
Tak toto je problém, ktorý mi najmenej trhá žili.
Osobne nie som proti čačkám-mačkám na diaľniciach pokiaľ sú tieto veci vybudované aj kvôli nejakému účelu a nie len ako výzdoba.
Skôr by sme sa mali zamerať na šedú ekonomiku, kde podľa odhadov uniká ročne 10 mld. EUR na Slovensku.
Qwert August 13th, 2011, 04:09 PM Zaujímavý rozhovor s Figeľom - FIGEĽ: Diaľnica z Bratislavy do Košíc môže byť v roku 2017 (http://www.webnoviny.sk/rozhovory/figel-dialnica-z-bratislavy-do-kosi/392133-clanok.html)
Amrafel August 15th, 2011, 11:57 AM Tak to sa už neviem dočkať dvojkilometrového mostu ponad Dunaj na D4. To bude hotové Millau ponad rieku. :)
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/207361_1016619856800_1264213551_30045548_2391_n.jpg
wizard112 August 15th, 2011, 01:20 PM Je nariadenie z EU ze tieto inzinierske stavby sa nemozu stavat v najjednoduchsom dizajne,ale musia mat istu architektonicku hodnotu.
Môžeš uviesť názov tejto právnej normy? Lebo iste to nebude také jednoduché a čiernobiele, rád si to prečítam.
KLEPETO August 15th, 2011, 02:41 PM Amrafel nie je to iba predbežná štúdia?
Tie pylóny vypadajú ako by mali dobrých 100 m na výšku.
marish August 15th, 2011, 03:26 PM Amrafel nie je to iba predbežná štúdia?
Tie pylóny vypadajú ako by mali dobrých 100 m na výšku.
hej, je to iba taky genericky navrh z pred par rokov.
metropoly_sk August 15th, 2011, 08:13 PM "Treba brať do úvahy predovšetkým dôležitosť kompletizácie celku (D1). Jeden prístup hovorí, že tam, kde sú najvyššie intenzity dopravy, sú priority pre výstavbu. A druhý, že tam, kde chýba diaľnica, je najmenej rozvoja. Každá rozsiahlejšia modernizácia vychádza z predpokladu kvalitnej infraštruktúry. Jeden aj druhý prístup sa snažíme zohľadňovať a vkladať do rozhodnutí."
Figeľ.
Cize tu je to co som ja niekolko krat dookola spominal na tomto fore a nemal som podla vas pravdu....ja som tvrdil ze aby sa nerozhodovalo iba podla intenzit ... a sucastny minister to zrejme tak robi ze nepozera len na intenzitu .... palec hore!
Amrafel August 15th, 2011, 09:10 PM hej, je to iba taky genericky navrh z pred par rokov.
Ale ak dajú podmienku, že pylóny musia byť na brehu, tak toto by mal byť konštrukčne najlepší variant, nie? Lebo marí sa mi, že to je podmienka Dunajskej komisie aj ochrancov prírody, keďže diaľnica pôjde priamo ponad chránené územia.
marish August 15th, 2011, 10:08 PM ^^ ci je najlepsi neviem, ale aj oblukovy most (ako apollo) by sa na tu vzdialenost dal vpohode spravit. vsak ani apollu vela nechyba, aby mal oba pylony na brehu.
Qwert August 15th, 2011, 10:20 PM "Treba brať do úvahy predovšetkým dôležitosť kompletizácie celku (D1). Jeden prístup hovorí, že tam, kde sú najvyššie intenzity dopravy, sú priority pre výstavbu. A druhý, že tam, kde chýba diaľnica, je najmenej rozvoja. Každá rozsiahlejšia modernizácia vychádza z predpokladu kvalitnej infraštruktúry. Jeden aj druhý prístup sa snažíme zohľadňovať a vkladať do rozhodnutí."
Figeľ.
Cize tu je to co som ja niekolko krat dookola spominal na tomto fore a nemal som podla vas pravdu....ja som tvrdil ze aby sa nerozhodovalo iba podla intenzit ... a sucastny minister to zrejme tak robi ze nepozera len na intenzitu .... palec hore!
Pri dnešnom stave, keď medzi Ivachnovou a PO chýbajú iba dva krátke a relatívne lacné úseky je logické to spojiť a vytvoriť 140 km dlhý súvislý úsek. Ešte dlhší bude, keď sa postaví Hubová - Ivachnová. Tá situácia na Spiši, kde sa ide na striedačku po D a starej ceste je dlhodobo neúnosná.
V skutočnosti sa na Slovensku ale nestavia ani podľa intenzít ani formou súvislých úsekov, stavia sa väčšinou najskôr to najľahšie. Úseky na Spiši sa dajú postaviť oveľa ľahšie a lacnejšie ako úseky okolo ZA a pre politikov sa každý km diaľnice počíta. Ešte lepší príklad ako D1 je R4. To nie je opodstatnené ani súvislosťou ťahu (na oboch koncoch bude pokračovať ako dvojprúdovka) a už vôbec nie tými smiešnymi intenzitami. Je to ale super príležitosť pripísať si 14 km RC za minimálnu cenu.
KLEPETO August 16th, 2011, 01:09 AM ^^ ci je najlepsi neviem, ale aj oblukovy most (ako apollo) by sa na tu vzdialenost dal vpohode spravit. vsak ani apollu vela nechyba, aby mal oba pylony na brehu.
Pokiaľ by mal byť oblúkový ako Apollo, tak to by bol strašne vysoký oblúk až taký monštrózny. Preto aj Apollo nemá druhý pilier na brehu ale v toku, lebo ten oblúk by musel byť na to rozpetie vyšší a to by sa tam nehodilo ani po estetickej stránke do siluety mesta a navyše by to bolo o dosť drahšie.
Ale ako študent stavebnej fakulty toto dobre ovládaš.
marish August 16th, 2011, 01:38 AM ^^ ja som si vzdy myslel, ze ten pylon je vo vode z dovodu zhotovovania mostu na brehu a naslednom otacani. lod, co ho tam presuvala by sa blizsie k brehu nedostala. :)
ak by bola preklenuta cela rieka, obluk by bol miesto terajsich 36m o 9m vyssi (pri zachovani proporcii obluka).
ci by bol monstrozny tazko hodnotit, ale myslim, ze by sme si zvykli. :cheers:
na taketo rozpatia je myslim jedno, aky typ mostu sa pouzie. nie je ani extremne vysoko, ani dlhy. kludne by mohol byt aj taky mini golden gate vysuty. :)
na ten most hlavne nebudu nijake extra vyhlady z mesta, takze mal by byt zaujimavy hlavne pre vodicov po nom prechadzajucich.
Qwert August 16th, 2011, 12:05 PM Ten most bude viac-menej uprostred ničoho, takže ak bude monštruózny, tak je to podľa mňa len dobre.
Pre porovnanie toto je Megyerský most na severe budapeštianskeho obchvatu. Príde mi trochu menší ako ten, ktorý sa navrhuje na D4, ale je to pekná dominanta okolia:
http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/23477067.jpg
http://www.geolocation.ws/v/P/23477067/megyeri-bridge---ft/en
Bolo by tiež pekné, keby na jednom pylóne bola nejaká vyhliadka, ešte krajšie by bolo, keby ten most už naozaj stál. :)
KLEPETO August 16th, 2011, 02:52 PM ^^Mne bohate stačí, že na ňom bude aj cyklolávka medzi pravostranou a ľavostranou dunajskou hrádzou. :banana:
KLEPETO August 16th, 2011, 08:44 PM ^^ ja som si vzdy myslel, ze ten pylon je vo vode z dovodu zhotovovania mostu na brehu a naslednom otacani. lod, co ho tam presuvala by sa blizsie k brehu nedostala. :)
ak by bola preklenuta cela rieka, obluk by bol miesto terajsich 36m o 9m vyssi (pri zachovani proporcii obluka).
ci by bol monstrozny tazko hodnotit, ale myslim, ze by sme si zvykli. :cheers:
Otáčať most by mohli aj keby bol pilier na druhej strane brehu a nie v toku. Stačilo by vybágrovať malý záliv pod mostom na ružinovskej strane a vlečný čln by sa dostal pod neho. To by boli, ale sakra veľké výdavky ako aj väčšie rozpetie oblúku a tým pádom nárast jeho výšky presne o celú 1/4 ako píšeš. To by už bol dosť viditeľný nárast výšky a hlavne výdavkov na celú konštrukciu a technológiu otáčania.
marish August 16th, 2011, 10:07 PM To by už bol dosť viditeľný nárast výšky a hlavne výdavkov na celú konštrukciu a technológiu otáčania.
tak tak, zbytocne vyhodene peniaze, hlavne ak to nebolo potrebne.
aquila August 17th, 2011, 02:49 PM dalsi uder pre zastancov fica a jeho Poriadne Predrazenym Projektom ...
http://openiazoch.zoznam.sk/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=109511
prebezne vitazna cena od vahostavu 138 mio euro!!
statna expertiza a teda aj pre PPP boli stavebne naklady vyssie o 262 % !!!!!
celkovo zatial tato vlada usetrila na tendroch 412 milionov euro..
rozpis je tu
http://www.dialnice.info/viewtopic.php?p=124617#p124617
veteran August 17th, 2011, 02:51 PM prebezne vitazna cena od vahostavu 138 mio euro!!
statna expertiza a teda aj pre PPP boli stavebne naklady vyssie o 262 % !!!!!
celkovo zatial tato vlada usetrila na tendroch 412 milionov euro..
Som zvedavý na dodatky potom o tri roky.
aquila August 17th, 2011, 03:25 PM ked aj nejake budu, moc velky priestor tam nie je.. lebo je to zlty fidic, teda si to akoze aj sami naprojektuju a to im dava vyhodu, lebo pocas PPP sa projekty menili a vahostav ich ma ..
wuane August 17th, 2011, 04:39 PM Môžeš uviesť názov tejto právnej normy? Lebo iste to nebude také jednoduché a čiernobiele, rád si to prečítam.
Neviem uviest nic presne,ale tuto informaciu som myslim zachytil aj tu na SSC a tykalo sa to estakady ponad PB.Cize ak by si si mozno nasiel nieco o povodnom navrhu(klasicky T most) a dovodoch preco sa nakoniec vybudovala zavesena estakada ,tak by si sa mozno dopatral.
ejo August 18th, 2011, 09:01 AM Širokého Váhostav dal štátu extra zľavu na D1
http://ekonomika.sme.sk/c/6019360/sirokeho-vahostav-dal-statu-extra-zlavu-na-d1.html
potesujuca sprava a zaujimave ze sa daju dialnice stavat aj tak lacno.
ak by schvalili este tie 2 projekty (co dufam ano ) usetria zhruba 343 mil Eur. Co je slusna suma a v prepocte ze zaa 100 mil (ako planuju usek Fricovce - Svinia ) postavia priblizne 16 km dialnic (plny profil) to vychadza na cca 56 km dialnic.
Ondro August 18th, 2011, 02:31 PM ^^No keby sa to ešte začalo stavať do konca tohto roka, resp. v Q1 2012 a ešte by vysúťažili podobne aj úsek Hubová-Ivachnová, tak by to bola paráda.
Ono v podstate z hľadiska komfortu vodiča sa ešte jazda cez Žilinu a Strečno prežiť dá, tak isto aj cesta v budúcom úseku Hubová-Turany, pokiaľ si človek naplánuje jazdu mimo špičky a nechytí idiota, ktorý ide štyridsiatkou. Je to zaujímavá cesta, je sa na čo pozerať, ale cesta cez RK a MT je ubíjajúca, ide sa v kolónach od 40 po 50km/h, nikdy človek nevie, či mu tam nevbehne do cesty chodec alebo nejaký šialenec čo nevie jazdiť...
i15 August 18th, 2011, 04:27 PM Som zvedavý na dodatky potom o tri roky.
Ked da nizku cenu menej znama firma, tak je hned plno reci o dumpingu a nekvalite a ked ju da znama firma, tak zase kazdy mudruje s dodatkami :ohno: Ja si myslim, ze (ne)kvalita bude stale rovnaka a dodatky tu budu vzdy zhruba v rovnakej vyske. Bez ohladu na to, ci povodna cena je 50% pod expertizou, alebo 20% nad.
Peknym prikladom moze byt aj usek R1 Zarnovica-Sasovske podhradie, kde I. etapu vyhrala menej znama ceska firma s nizkou cenou a usek postavila rychlo a bez predrazenia. II.etapu vyhral skuseny Doprastav s cenou na urovni expertizy, ktory vsak kvoli nejakym zosuvom a nehodam s dokoncenim meska a hrozi bud predrazenie nad uroven povodnej expertizy, alebo sudna dohra, ked im NDS dodatocne naklady nebude chciet preplatit.
zaq- August 21st, 2011, 09:58 AM Siroky sa taktiez mozno pozera do buducnosti.
Vie, ze sucastna vlada dalsie volby nevyhra a k moci sa dostane znova Fico.
Ked sa budu tieto useky dokoncovat, Fico odklepne akekolvek dodatocne naklady.
Kvietok August 21st, 2011, 04:58 PM googlemaps.com (http://maps.google.com/maps?q=kosice&hl=en&ll=48.627236,21.256828&spn=0.09213,0.264187&sll=37.0625,-95.677068&sspn=55.806079,135.263672&vpsrc=6&t=h&z=13)
http://lh3.ggpht.com/-v3Vnei8CEUg/Tk-y5PpTsUI/AAAAAAAAJ8M/iAZdOABhgFE/IMG_6885.JPG?imgmax=800
http://lh6.ggpht.com/-z9sBMj0Xk-4/Tk-y2OOKOmI/AAAAAAAAJ7w/NpvB6rHwiX4/IMG_6875.JPG?imgmax=800
http://lh4.ggpht.com/-neOkT4bwS7c/Tk-y0gsyn8I/AAAAAAAAJ7k/IR2iCe5vsJA/IMG_6869.JPG?imgmax=800
http://lh6.ggpht.com/-ncTKfT2rUI4/Tk-yzucgYjI/AAAAAAAAJ7c/Glm7FJKeZmM/IMG_6863.JPG?imgmax=800
http://lh5.ggpht.com/-dbCQz65dLNc/Tk-yx1bOeHI/AAAAAAAAJ7M/mnKpMF6yMow/IMG_6852.JPG?imgmax=800
http://lh6.ggpht.com/-imOLmNa6hRo/TkAVLnWj-hI/AAAAAAAAJ4I/P4Z5I5Wwj8U/DSC03884.JPG?imgmax=800
viac: kosice.estranky.sk (http://www.kosice.estranky.sk/fotoalbum/dopravne-projekty/rychlostna-cesta-r4)
KLEPETO August 21st, 2011, 05:23 PM Siroky sa taktiez mozno pozera do buducnosti.
Vie, ze sucastna vlada dalsie volby nevyhra a k moci sa dostane znova Fico.
Ked sa budu tieto useky dokoncovat, Fico odklepne akekolvek dodatocne naklady.
A čo urobí ak sa tak nestane. Vyhlási konkurz, keďže sa dostane do mínusu pokiaľ išiel pod cenu nákladov a nechá to rozostavané. A rýchlo založí novú stavebnú firmu, s ktorou vyhrá tender na dokončenie už za reálne ziskové ceny?
i15 August 21st, 2011, 06:05 PM konecne mame realne ceny dialnic, ale kazdy za tym hlada nejaky figel s dlhym i :ohno:
Ondro August 21st, 2011, 08:31 PM Ale hovadiny, keď v Nemecku môžu stavať dvakrát lepšie diaľnice za polovičnú cenu, tak prečo by tie naše nemohli byť lacnejšie :nuts: Na druhú stranu Širokého firme by som neveril a radšej by som to dal postaviť aj keď o desať mil. drahšie a neznámej firme, ako starému oje... podvodníkovi
marish August 21st, 2011, 08:58 PM ^^ trochu tazsie by sa do pravidiel tendru zakomponovavalo pravidlo, ze to nesmie stavat stary oje...podvodnik. :D
i15 August 21st, 2011, 09:22 PM keby sme mali vylucit starych ojekabaticov (lebo dodatky) a nezname firmy (lebo Cinania v Polsku), tak nema kto stavat
metropoly_sk August 21st, 2011, 11:35 PM Vajnorčania odmietajú, aby diaľnica viedla na vyvýšenom vale
http://www.ta3.com/sk/reportaze/183588_vajnorcania-odmietaju-aby-dialnica-viedla-na-vyvysenom-vale
hicotech August 22nd, 2011, 08:58 AM Vajnorčania odmietajú, aby diaľnica viedla na vyvýšenom vale
http://www.ta3.com/sk/reportaze/183588_vajnorcania-odmietaju-aby-dialnica-viedla-na-vyvysenom-vale
nepoznam pomery, tak neviem ci je to dobre, alebo zle (co navrhuju ludia) ale ten starosta povedal celkom mudru vec.. "to sa stavia na stovky rokov dopredu......"
skoda ze u nas na namesti osloboditelov sme nemali takeho "starostu" a nepovedal do medii co si o tom mysli..:nuts:
aquila August 22nd, 2011, 09:35 AM okey kludne, nech im to tam postavia, ale nech im zrusia planovanu MUK ;)
uvidime co si ludia nakoniec vyberu
KLEPETO August 22nd, 2011, 10:18 AM Včera som sa bol bicyklovať. No s týmto vláknom to nemá veľa spoločné. Podstatné je čo som videl. Prechádzal som severným okrajom Wiedne, kde som križoval A5 na Brno a obchvat Wiedne S1 medzi Korneuburgom a dedinkou Stteten. Všade, kde prechádzala A alebo S okolo obce neboli žiadne protihlukové steny. Oni tu diaľnicu rovno zasypali a vytvorili také umelé vyvýšené valy pod ktorou išli tieto cesty. Zasypané boli dokonca MÚK a to tak že na vale bol kruhový objazd, na ktorý a z ktorého sa išlo do tubusu pod umelý násyp. Ostané komunikácie sa z kruháča spúšťali už po povrchu. Dokonca časť okresky išla po samotnom násype a pod ňou S1.
Takže aquila na výber je aj tretia možnosť, konkrétne tá opisovaná. Prečo sa už aj na Slovensku nemôžu stavať diaľnice tak aby na rovine nehyzdili krajinu s vysokými múrmi pri dedinách a mestách a nevytvárali prekážky na vysokých násypoch.
aquila August 22nd, 2011, 11:23 AM lebo za 52 km tej dialnice co si isiel rakusani zaplatili 1,5 miliardy euro a je betonova o 4m sirsia, a my za take nieco zaplatime 3,8 miliardy euro ... samozrejme nebude mat 8km tunelov, 80km tychto protihlukovych ciest a dalsie veci ;)
v oboch sumach je aj udrzba a sprava na 30 rokov
KLEPETO August 22nd, 2011, 12:32 PM No a Váhostav to postaví za 750 mil. iba ako 2+2 s asfaltom bez údržby.
mirkobb August 22nd, 2011, 02:06 PM Prechádzal som severným okrajom Wiedne, kde som križoval A5 na Brno a obchvat Wiedne S1 medzi Korneuburgom a dedinkou Stteten. Všade, kde prechádzala A alebo S okolo obce neboli žiadne protihlukové steny. Oni tu diaľnicu rovno zasypali a vytvorili také umelé vyvýšené valy pod ktorou išli tieto cesty. Zasypané boli dokonca MÚK a to tak že na vale bol kruhový objazd, na ktorý a z ktorého sa išlo do tubusu pod umelý násyp. Ostané komunikácie sa z kruháča spúšťali už po povrchu. Dokonca časť okresky išla po samotnom násype a pod ňou S1.
Takže aquila na výber je aj tretia možnosť, konkrétne tá opisovaná. Prečo sa už aj na Slovensku nemôžu stavať diaľnice tak aby na rovine nehyzdili krajinu s vysokými múrmi pri dedinách a mestách a nevytvárali prekážky na vysokých násypoch.
Možno iné geologické pomery, vysoká hladina spodnej vody znemožnujúca zapúštanie takýchto stavieb pod úroveň terénu, iný reliéf krajiny, ochrana pred povodňami, migrácia zveri, a mnoho ďaľších aspektov ako napr. betonárska lobby a pod. :D
KLEPETO August 22nd, 2011, 02:13 PM Reliéf krajiny je rovinatý, samé polia, nezalesnený medzi Stteten a Konigsbrunn mierne zvlnený s vinohradmi, tam sa prekopali tunelom. Pravdepodobnosť spodnej vody dosť vysoká kvôli blízkosti Dunaja, hlavne pri Korneuburgu.
Betonárskej lobby by som to nepripisoval už vôbec, práveže rozumné uvažovanie do budúcna, keďže obchvat Wiedne je dosť frekventovaná cesta a pokiaľ sa investor-stavebník zaviazal robiť 30 rokov údržbu ako píše aquila, tak je to lacnejšie, keďže viac takýto povrch vydrží, jediná nevýhoda je vyššia vstupná investícia.
Michal.B.Kovac August 22nd, 2011, 04:19 PM Toto video z R1 tu asi este nebolo.
http://www.cestnypirat.sk/component/contushdvideoshare/player/129/26.html
mirkobb August 22nd, 2011, 07:50 PM Betonárskej lobby by som to nepripisoval už vôbec, práveže rozumné uvažovanie do budúcna, keďže obchvat Wiedne je dosť frekventovaná cesta a pokiaľ sa investor-stavebník zaviazal robiť 30 rokov údržbu ako píše aquila, tak je to lacnejšie, keďže viac takýto povrch vydrží, jediná nevýhoda je vyššia vstupná investícia.
Položil si rečnícku otázku, či by nebolo možné takto stavať na Slovensku a ja som sa snažil hľadať možné odlišnosti a porovnať ich navzájom, no a moja narážka ohľadne predražovania stavieb kvôli vysokým maržiam idúcich pre betonársku lobby samozrejme smerovala výlučne do slovenského hospodárskeho priestoru, rakúske praktiky v tomto ohľade nepoznám, takže by som si to ani nedovolil nijak komentovať. ;)
KLEPETO August 22nd, 2011, 08:09 PM rakúske praktiky v tomto ohľade nepoznám, takže by som si to ani nedovolil nijak komentovať. ;)
Ako sa oteplilo, tak mám nejakú prehriatu hlavu. :hammer:
Borislav August 22nd, 2011, 10:49 PM okey kludne, nech im to tam postavia, ale nech im zrusia planovanu MUK ;)
uvidime co si ludia nakoniec vyberu
No neviem či ten nultý okruh stavajú pre obyvateľov Vajnor. Obyvatelia tejto mestskej časti z neho nič mať nebudú, iba to, že ostanú uzavretý v slučke medzi diaľnicami, železnicou a novými štvrťami (haly v oblasti "Cepitu" + nové letisko).
Lepším riešením (aj z hľadiska dlhodobej udržatelnosti) je rozvoj kvalitnej prímestskej dopravy namiesto budovania zbytočne drahého obchvatu. Lenže na Slovensku sú cesty a automobilová doprava takpovediac fetišom.
Qwert August 22nd, 2011, 11:30 PM No neviem či ten nultý okruh stavajú pre obyvateľov Vajnor. Obyvatelia tejto mestskej časti z neho nič mať nebudú, iba to, že ostanú uzavretý v slučke medzi diaľnicami, železnicou a novými štvrťami (haly v oblasti "Cepitu" + nové letisko).
Lepším riešením (aj z hľadiska dlhodobej udržatelnosti) je rozvoj kvalitnej prímestskej dopravy namiesto budovania zbytočne drahého obchvatu. Lenže na Slovensku sú cesty a automobilová doprava takpovediac fetišom.
Práveže Vajnorom D4 dosť pomôže. Preberie dopravu zo súčasnej cesty z Rače na Zlaté piesky, a tiež odkloní dopravu z Čiernej Vody do mesta, ktorá namiesto prejazdu Vajnorami pôjde po diaľnici.
Podľa mňa by Vajnory mali bojovať skôr za výstavbu severného a východného obchvatu ako vyvolanej investície v rámci D4, tak ako je to územnom pláne Bratislavy: http://www.uzemneplany.sk/upn/bratislava-hlavne-mesto-slovenskej-republiky/uzemny-plan-mesta/schvaleny/vykres/komplexny-vykres-priestoroveho-usporiadania-a-funkcneho-vyuzivania-uzemia
metropoly_sk August 23rd, 2011, 06:24 PM No tak to vyzera ze sa zacinaju prebudzat viacere negativne hlasy k D4
Tunel v Marianke vraj zničí životy niekoľkým rodinám
http://bratislava.sme.sk/c/6026799/tunel-v-marianke-vraj-znici-zivoty-niekolkym-rodinam.html
Ondro August 23rd, 2011, 09:00 PM ^^Všetci by chceli jazdiť po diaľnici, ale keď príde na lámanie chleba, nikto sa nechce obetovať a bývať vo vzdialenosti do 3 km od nej, zrazu im vadí hluk, prach a ktoviečo všetko. Mne je to jedno, ja nultý obchvat BA nepotrebujem, nech ho kľudne nepostavia, uvidíme, či bude lepšie mne, platcovi daní, ktorý z neho nebude mať žiaden úžitok okrem tých dvoch ciest ročne po ňom alebo obyvateľovi Vajnor, z ktorých odvedie dopravu, či Mariánky, ktorý po ňom bude každodenne jazdiť... :nuts:
Ja by som nad diaľnicou kľudne býval. Pozerať sa na ruch cesty ma teší, mal by som čo fotiť a fabrika, ktorú mám pod oknami, desať rokov robila tri krát horší hluk ako nejaká diaľnica(až pokiaľ neskrachovala) a zvykol som si, pritom čmudila tiež horšie a nikto nič nehovoril. To len teraz sú ľudia akýsi precitlivení, stačí jeden iniciatívny debil a celý rozvoj sa zastaví, lebo to určite bude hlučné a smrdieť, ale to, že už takmer sto rokov žijú pri fabrike, ktorá prvých deväťdesiat nespĺňala emisné ani hlukové kvóty, to ich netankuje.
metropoly_sk August 23rd, 2011, 09:47 PM ^^ suhlas ... taka je doba ...
Borislav August 24th, 2011, 01:40 PM ^^Všetci by chceli jazdiť po diaľnici, ale keď príde na lámanie chleba, nikto sa nechce obetovať a bývať vo vzdialenosti do 3 km od nej, zrazu im vadí hluk, prach a ktoviečo všetko. Mne je to jedno, ja nultý obchvat BA nepotrebujem, nech ho kľudne nepostavia, uvidíme, či bude lepšie mne, platcovi daní, ktorý z neho nebude mať žiaden úžitok okrem tých dvoch ciest ročne po ňom alebo obyvateľovi Vajnor, z ktorých odvedie dopravu, či Mariánky, ktorý po ňom bude každodenne jazdiť... :nuts:
Ja by som nad diaľnicou kľudne býval. Pozerať sa na ruch cesty ma teší, mal by som čo fotiť a fabrika, ktorú mám pod oknami, desať rokov robila tri krát horší hluk ako nejaká diaľnica(až pokiaľ neskrachovala) a zvykol som si, pritom čmudila tiež horšie a nikto nič nehovoril. To len teraz sú ľudia akýsi precitlivení, stačí jeden iniciatívny debil a celý rozvoj sa zastaví, lebo to určite bude hlučné a smrdieť, ale to, že už takmer sto rokov žijú pri fabrike, ktorá prvých deväťdesiat nespĺňala emisné ani hlukové kvóty, to ich netankuje.
Ide o to, že na Slovensku sa stavia bez nejakých vízií do budúcna a myslí sa len na to, že keď postavíme obchvat, bude pokoj. Lenže všetko so všetkým súvisí, na západe to už pochopili, len my na to ideme opačne.
Pýtam sa, kto bude využívať integrovanú dopravu vrámci regiónu, ak postavíme obchvat? Obyvatelia bratislavských satelitov si nakúpia autá a do MHD ich už nikto nedostane. Potom môžeme nariekať, že to tu vyzerá ako v Prištine.
Ešte dodám, že ako obyvateľ Vajnor, ktorý býva na hlavnej ceste blízko kruháča by som mal byť za obchvat, ale to riešenie sa mi proste nezdá efektívne z hľadiska vynaložených prostriedkov. Otázka je, či by sme za tie peniaze nevybudovali radšej fungujúcu kvalitnú integrovanú dopravu vrámci kraja. Pretože čím viacej ciest, tým viacej áut, lenže niekde musia existovať limity. Doprava v BA zasa nie je tak tragická. A keď diaľnice, radšej nech sa stavia prepojenie západu s východom.
Qwert August 24th, 2011, 03:45 PM Ide o to, že na Slovensku sa stavia bez nejakých vízií do budúcna a myslí sa len na to, že keď postavíme obchvat, bude pokoj. Lenže všetko so všetkým súvisí, na západe to už pochopili, len my na to ideme opačne.
Pýtam sa, kto bude využívať integrovanú dopravu vrámci regiónu, ak postavíme obchvat? Obyvatelia bratislavských satelitov si nakúpia autá a do MHD ich už nikto nedostane. Potom môžeme nariekať, že to tu vyzerá ako v Prištine.
Ešte dodám, že ako obyvateľ Vajnor, ktorý býva na hlavnej ceste blízko kruháča by som mal byť za obchvat, ale to riešenie sa mi proste nezdá efektívne z hľadiska vynaložených prostriedkov. Otázka je, či by sme za tie peniaze nevybudovali radšej fungujúcu kvalitnú integrovanú dopravu vrámci kraja. Pretože čím viacej ciest, tým viacej áut, lenže niekde musia existovať limity. Doprava v BA zasa nie je tak tragická. A keď diaľnice, radšej nech sa stavia prepojenie západu s východom.
Integrovaná doprava v rámci kraja a diaľničný obchvat mesta to sú jablká a hrušky. Obchvat slúži v prvom rade tranzitu. Jej odklon z centra pomôže tranzitu samotnému - nebude sa v meste zdržovať, ušetrí čas a náklady a tiež logicky pomôže samotnému mestu a premávke z a do mesta. Na západe to pochopili už dávno, ukáž mi veľké západné mesto, ktoré nemá obchvat. Asi sa zapotíš, kým také nájdeš.
Keď už tu ale ten obchvat bude, tak by bola škoda nevyužiť ho aj pre lokálnu premávku, ak je to možné. Ak niekto z Vajnor bude chcieť ísť do Dúbravky po D4 (alebo niekto z Rače do Petržalky atď.), tak ho v tom treba podporiť.
To ale neznamená, že sa nemá riešiť aj kvalitná integrovaná doprava.
Borislav August 24th, 2011, 05:13 PM Integrovaná doprava v rámci kraja a diaľničný obchvat mesta to sú jablká a hrušky. Obchvat slúži v prvom rade tranzitu. Jej odklon z centra pomôže tranzitu samotnému - nebude sa v meste zdržovať, ušetrí čas a náklady a tiež logicky pomôže samotnému mestu a premávke z a do mesta. Na západe to pochopili už dávno, ukáž mi veľké západné mesto, ktoré nemá obchvat. Asi sa zapotíš, kým také nájdeš.
Keď už tu ale ten obchvat bude, tak by bola škoda nevyužiť ho aj pre lokálnu premávku, ak je to možné. Ak niekto z Vajnor bude chcieť ísť do Dúbravky po D4 (alebo niekto z Rače do Petržalky atď.), tak ho v tom treba podporiť.
To ale neznamená, že sa nemá riešiť aj kvalitná integrovaná doprava.
Bratislava už jeden obchvat má. Určite to nie je ideálne riešenie, ale ani katastrofa. Doprava je okrem špičiek hustá, ale plynulá. Nepopieram potrebu nultého okruhu, ale v kompletnom variante s tunelovým riešením je to v dnešnej dobe luxus. Čo sa týka dopravy cez Vajnory, je to z 98% osobný tranzit. A keby som mal cestovať z Vajnor do Dúbravky, idem buď cez mesto, alebo súčasný okruh.
Okrem toho nákladný tranzit sa dá riešiť nielen diaľnicou, ale aj železnicou. Lenže to by musela byť vôľa.
Qwert August 24th, 2011, 06:20 PM Bratislava už jeden obchvat má. Určite to nie je ideálne riešenie, ale ani katastrofa. Doprava je okrem špičiek hustá, ale plynulá. Nepopieram potrebu nultého okruhu, ale v kompletnom variante s tunelovým riešením je to v dnešnej dobe luxus. Čo sa týka dopravy cez Vajnory, je to z 98% osobný tranzit. A keby som mal cestovať z Vajnor do Dúbravky, idem buď cez mesto, alebo súčasný okruh.
Okrem toho nákladný tranzit sa dá riešiť nielen diaľnicou, ale aj železnicou. Lenže to by musela byť vôľa.
To nie je obchvat, to je prieťah, ktorý je nevyhnutne upchatý vnútromestskou premávkou. V prvej fáze sa bude na D4 stavať len úsek od Jaroviec po D1 (križovatka Ivanka pri Dunaji sever), eventuálne po Raču (II/502), tunel príde na rad až oveľa neskôr.
Čo je to osobný tranzit?
Veď práve, ak máš cestovať z Dúbravky do Vajnor, tak teraz musíš ísť cez mesto alebo po D1/D2 a teda prispievaš k upchávaniu mesta, ak bude D4, tak môžeš ísť po nej a mesto zďaleka obídeš.
Železnice objektívne nemôžu prevziať na seba všetku kamiónovú dopravu, možno môžu prevziať 5 %, možno 10 %, ale tam to končí. Veľakrát je neekonomické používať na prepravu železnicu, hlavne ak ide napríklad o tovar rýchlo podliehajúci skaze alebo ak jeho odberateľ pracuje systémom just in time, čo je prípad väčšiny veľkých tovární.
metropoly_sk August 24th, 2011, 10:59 PM ^^ale zase ak by bola kvalitna MHD v bratislave .... mohol by sa trochu odbremenit pristavny most a vlastne cely usek D1 v bratislave ... ze viac by sluzil na tranzit, ktory ten obchvat tiez vyuziva .. a mozno by nebola potreba stavat D4 v takej verzii ako teraz ... postacila by mozno len nejaka juzna trasa pod petrzalkou...
http://i54.************/t7z6gy.jpg
Qwert August 25th, 2011, 12:14 AM ^^ale zase ak by bola kvalitna MHD v bratislave .... mohol by sa trochu odbremenit pristavny most a vlastne cely usek D1 v bratislave ... ze viac by sluzil na tranzit, ktory ten obchvat tiez vyuziva .. a mozno by nebola potreba stavat D4 v takej verzii ako teraz ... postacila by mozno len nejaka juzna trasa pod petrzalkou...
Veď stavať sa bude iba južná časť, respektíve Jarovce - Rača. Severná časť je ešte hudbou budúcnosti.
Skvalitňovať MHD je treba tak či tak, D4 nepreberie z Prístavného väčšinu premávky, takže niečo ako električka do Petržalky sa už dávno malo stavať. D4 určite nie je všeliek na bratislavské dopravné problémy, ale na druhej strane úľava to bude pomerne významná.
Ideálna kombinácia by bola výstavba D4 a rozšírenie Prístavného mosta pre automobilovú prepravu a pre hromadnú prepravu električka do Petržalky, záchytné parkoviská (P+R) na okrajoch BA a na významných staniciach v širšom regióne a samozrejme integrovaný dopravný systém.
Nie sme v pozícií, aby sme podporovali len jeden druh dopravy. Je legitímne snažiť sa dostať dochádzajúcich ľudí z áut do hromadnej dopravy, ale takisto je nutné, aby autá, ktoré len prechádzajú, mohli BA pohodlne obísť.
Borislav August 25th, 2011, 07:38 AM Veď stavať sa bude iba južná časť, respektíve Jarovce - Rača. Severná časť je ešte hudbou budúcnosti.
Skvalitňovať MHD je treba tak či tak, D4 nepreberie z Prístavného väčšinu premávky, takže niečo ako električka do Petržalky sa už dávno malo stavať. D4 určite nie je všeliek na bratislavské dopravné problémy, ale na druhej strane úľava to bude pomerne významná.
Ideálna kombinácia by bola výstavba D4 a rozšírenie Prístavného mosta pre automobilovú prepravu a pre hromadnú prepravu električka do Petržalky, záchytné parkoviská (P+R) na okrajoch BA a na významných staniciach v širšom regióne a samozrejme integrovaný dopravný systém.
Nie sme v pozícií, aby sme podporovali len jeden druh dopravy. Je legitímne snažiť sa dostať dochádzajúcich ľudí z áut do hromadnej dopravy, ale takisto je nutné, aby autá, ktoré len prechádzajú, mohli BA pohodlne obísť.
Lenže už teraz sa posudzujú časti nultého obchvatu, ktoré vedú od Rače po Marianku, takže najvyšší čas sa k tomu vyjadriť.
Keď som písal o osobnom tranzite cez Vajnory, mal som na mysli, že 98% sú osobné autá a viac ako polovica z nich len obcou prechádza. To spôsobuje ranné zápchy na vstupoch do mesta, či už v Rači, Vajnoroch, Biskupiciach. Veľká časť z toho sú obyvatelia bratislavských satelitov a okolitých dedín, ktorí by možno aj využili verejnú dopravu, ale momentálne je pre nich jednoduchšie a pohodlnšie sadnúť do auta a vybudovaním obchvatu bez riešenia ďalších druhov dopravy ich rozhodnutie cestovať denne autom ešte upevní.
Qwert August 25th, 2011, 12:46 PM Lenže už teraz sa posudzujú časti nultého obchvatu, ktoré vedú od Rače po Marianku, takže najvyšší čas sa k tomu vyjadriť.
Keď som písal o osobnom tranzite cez Vajnory, mal som na mysli, že 98% sú osobné autá a viac ako polovica z nich len obcou prechádza. To spôsobuje ranné zápchy na vstupoch do mesta, či už v Rači, Vajnoroch, Biskupiciach. Veľká časť z toho sú obyvatelia bratislavských satelitov a okolitých dedín, ktorí by možno aj využili verejnú dopravu, ale momentálne je pre nich jednoduchšie a pohodlnšie sadnúť do auta a vybudovaním obchvatu bez riešenia ďalších druhov dopravy ich rozhodnutie cestovať denne autom ešte upevní.
Vyjadriť sa je samozrejme správne teraz.
Aby sme si to ujasnili, väčšina premávky vo Vajnoroch sú ľudia dochádzajúci do BA, teda dá sa povedať, že je z pohľadu Vajnor tranzit. Pre Vajnory samotné by výstavba obchvatu bola pozitívna, pretože by tieto autá už nejazdili intravilánom obce. Obchvat ale nerieši samotné problémy s upchávaním mesta, respektíve rieši ich len čiastočne. Pretože tie autá síce napríklad Vajnory obídu, ale niekde inde zase len prídu do mesta a upchajú ho.
Čiže samozrejme, dochádzanie do BA treba riešiť preferenciou hromadnej dopravy, to ale neznamená, že netreba stavať obchvat, pretože nie všetka premávka do BA dochádza, časť len prechádza a nie všetci môžu presadnúť na hromadnú dopravu.
ejo August 29th, 2011, 08:40 AM Súkromná R1 je tesne pred dokončením, práce finišujú
http://spravy.pravda.sk/sukromna-r1-je-tesne-pred-dokoncenim-prace-finisuju-fxf-/sk_ekonomika.asp?c=A110828_215021_sk_ekonomika_p01
looky August 31st, 2011, 12:15 AM ^^ Super gratuluję. Czekam jeszcze tylko na R4 między Vysnym Komarnikiem a Presovem i godziwy dojazd do słowackiej granicy z Rzeszowa (S19).
seem August 31st, 2011, 09:20 AM ^^ Vďaka :). Na teraz je R4 medzi Poľskom a Prešovom sci-fi, R4 obchvat Prešova je asi najreálnejší z celej rýchlostnej cesty.
Ayran August 31st, 2011, 09:45 AM ^^ Vďaka :). Na teraz je R4 medzi Poľskom a Prešovom sci-fi, R4 obchvat Prešova je asi najreálnejší z celej rýchlostnej cesty.
obchvat prešova je najrealnejšie Sci fi zo vsetkych planovaych usekov
looky August 31st, 2011, 11:52 AM U nas w najczarniejszych scenariuszach ta poniższa mapka wydaje się niestety realna. Jedna z najważniejszych dróg ekspresowych w Polsce S19 do 2035. Oby się to nie sprawdziło.
http://bi.gazeta.pl/im/7/9820/m9820077.jpg
Gazeta Wyborcza
Kilka drobnych odcinków jest już budowie, ale jak to się ma do porozumienia międzynarodowego w sprawie Via Carpathia, które przewiduje zakończenie budowy całej trasy do 2020, a odcinka Rzeszów - Barwinek do 2016?
Inicjatywa budowy trasy Via Carpathia zrodziła się w Łańcucie 4 lata temu. Podczas międzynarodowej konferencji "Jedna droga cztery kraje" Litwa, Polska Słowacja i Węgry podpisały porozumienie o budowie trasy, która połączy północ z południem Europy.
[...]
Prace w okolicach Rzeszowa mają się zakończyć już w przyszłym roku. Cały podkarpacki odcinek ma być oddany do użytku w roku 2016. Prace w wielu krajach są dużo bardziej zaawansowane niż w Polsce. W Bułgarii jest już 280 kilometrów planowanej trasy, budowanych będzie 120 kolejnych. Podobnie jest na Słowacji. Polska liczy że dzięki zawartemu właśnie porozumieniu 7 krajów na całe przedsięwzięcie znajdą się pieniądze w nowym budżecie Unii Europejskiej na lata 2014 - 2020 i że trasa powstanie do końca 2020 roku.
http://www.tvp.pl/rzeszow/aktualnosci/spoleczne/via-carpathia/3080412
seem August 31st, 2011, 03:24 PM ^^ A kedy sa bude stavať A4 medzi Katowicami a Lodzov?
obchvat prešova je najrealnejšie Sci fi zo vsetkych planovaych usekov
Prinajmenšom má najväčšiu politickú podporu, alebo sa mýlim?
looky August 31st, 2011, 05:27 PM Między Katowicami a Łodzią ma być A1, nie A4. A kiedy powstanie to chyba nikt nie wie.
A jeszcze co do R4 Vysny Komarnik - Presov, tak orientacyjnie ma szanse powstać przed 2020?
Ondro August 31st, 2011, 05:52 PM ^^Nepredpokladám to ani do 2020, min. 2030.:ohno: R4 ešte nie je ani len naplánovaná, resp. vybraná konečná trasa.
Ayran September 1st, 2011, 10:48 AM Prinajmenšom má najväčšiu politickú podporu, alebo sa mýlim?
ta podpora stava obchvat uz asi 10 rokov :) a este dllllho to tak ostane
wuane September 1st, 2011, 02:34 PM ^^mas nejake info preco by to tak dlllho malo ostat?Alebo len zotrvacnik?
Ayran September 1st, 2011, 03:32 PM ^^mas nejake info preco by to tak dlllho malo ostat?Alebo len zotrvacnik?
no planovalo sa to este ked si dobre pametam ked som chodil na strednu :) , vtedy to skoncilo spravenim kruhoveho objazdu pod mostom smerom na bardejov odvtedy sa nespravilo nic a to som po strednej uz 10 rokov.... odvtedy sa tu len keca a skutek utek ...uz len dialnicny privadzac do prešova ... to je jedno oranisko ale bez srandy ... ked uz ani to niesu schopny za tych x rokov vyfrezovat a hodit novy asfalt , tak ten obchvat je fakt len scifi..
wuane September 1st, 2011, 03:48 PM ^^dobre,ale seem hovoril o tom ,ze sucasne politicke podmienky tomu obchvatu praju najviac za posledne roky.O to ide.Bol som v Presove nedavno,viem ako to tam vyzera,dufam ze sa veci pohnu k lepsiemu.
Ayran September 1st, 2011, 04:20 PM ^^ uverim az uvidim ze sa roby
hraby September 1st, 2011, 06:09 PM ^^ robi ;)
hraby September 1st, 2011, 06:10 PM .Bol som v Presove nedavno,viem ako to tam vyzera,dufam ze sa veci pohnu k lepsiemu.
ja uz dufam asi 10 rokov.. hlavne ze sa nasrali nezmyselne prachy napr. na usek BA-TT..
seem September 1st, 2011, 06:32 PM ^^ Čo bolo na tom nezmyselné? Nezmyselné bude ak to postavia tak ako plánujú - 2 dvoj pruhové cesty po bokoch diaľnice, nové MÚKy a mosty.. to by boli zbytočne vyhodené peniaze, rozšírenie krajnice je ale nutné a išlo by to aj bez toho búrania mostov atď. Treba si uvedomiť že tento úsek D1 je najstarší, čudujem sa že sa tam aj niečo nerobilo s podložím po tých 40 rokoch.
hraby September 1st, 2011, 06:45 PM ^^ take "upravy" nech robia, ked spoja konecne aspon BA-KE..
tak ako pise ayran, videl si v akom zubozenom stave je napr. dialnicny privadzac v PO na KE uz niekolko rokov? tankodrom.. a zaujima to dakoho? nemam ten pocit.. o tych rozostavanych usekoch sa uz radsej ani nebavim, hlavne ze dialnicnu znamku platim..
wuane September 1st, 2011, 07:15 PM ^^BA-TT rozhodne nebol nezmysel.Vacsi nezmysel by bola stojaca 50km dialnica kazdy den.
hraby September 1st, 2011, 08:26 PM ^^ a myslis, ze len pred bratislavou mate kolony? milujem taketo nazory.. daj este daco.. :ohno:
wuane September 1st, 2011, 08:31 PM ^^ano myslim si ze kolony ovplyvnujuce ekonomiku a hospodarstvo celej krajiny mame v Bratislave(mozno este v Ziline).Ked 50 000 ludi meska alebo nedojde do prace je trochu ina kava ako ze niekoho niekde boli noha zo spojky.
hraby September 1st, 2011, 08:56 PM ^^ kamo, ta len tolko, ze si sa tu chvastal, ze si bol nedavno na vychode a pises taketo bludy? to co si v tom presove bol v nedelu pred obedom, ked su vsetci v kostole??? nehnevaj sa, ale vypustit vetu:"ano myslim si ze kolony ovplyvnujuce ekonomiku a hospodarstvo celej krajiny mame v Bratislave(mozno este v Ziline)" je totalne zcestne.. a to s tou spojkou si zabil totalne.. trocha relaxuj a snad zajtra uz napises daco, co bude aj trocha v norme.
by si toto povedal mojmu kolegovi z MI, tak ta rovno nakopne vies kam.. :bash: bez urazky..
peterle September 1st, 2011, 09:25 PM hraby bez ohľadu na tvoje pocity úsek BA-TT je najzaťaženejší na Slovensku a situácia tam bola katastrofálna. Takže jeho rozšírenie boli dobre investované peniaze.
Tvoj kolega z MI môže kopať koľko chce, ale nevie čo je to preťažená dialnica. Ani Prešov, ani Košice, ani MI to nevedia. Je to skrátka o faktoch, nie o mindrákoch. Faktom je, že na diaľnici KE-PO nikto nikdy skutočnú kolónu ani nevidel. A buďte radi.
Fakty sú aj to, že zápchy v BA a okolí vážne komplikovali a komplikujú situáciu ťahúňom slovenskej ekonomiky, VW, PSA, KIA, Samsung, Sony. Myslíš, že nejaký investor keď skysne v hodinovej zápche v BA, bude pokračovať ďalej na Slovensko? Za prístavným mostom sa otočí a vráti sa domov. Alebo pôjde do Maďarska :-)
aquila September 1st, 2011, 09:51 PM hraby, to co ty povazujes za kolony alebo nebodaj zapchy v ociach niekoho kto chodi cez pristavny most vycari len usmev na tvari.. a niekoho z viedne, tak ten sa zacne doslova rehotat, lebo ten sa usmieva aj nad akoze "zapchami" v bratislave ..
dalej viac menej generalka a odstranenie stredoveho zeleneho pasu na D1 stala menej ako i len dokoncenie MUK vudumanec kde R4 zacina ..
dalej 14 km usek R4 je jeden z tych menej potrebnych usekov najma vzhladom k jeho cene... podstatne problematickejsie useky na R2 su v uzadi ..
Ayran September 1st, 2011, 10:00 PM Fakty sú aj to, že zápchy v BA a okolí vážne komplikovali a komplikujú situáciu ťahúňom slovenskej ekonomiky, VW, PSA, KIA, Samsung, Sony. Myslíš, že nejaký investor keď skysne v hodinovej zápche v BA, bude pokračovať ďalej na Slovensko? Za prístavným mostom sa otočí a vráti sa domov. Alebo pôjde do Maďarska :-)
a preco "tahunov" nejak logicky nerozmiestnili po štatne ale šupli na jedno miesto ? potom sa divite ze to tam mate ako mate...
hraby September 1st, 2011, 10:11 PM Tvoj kolega z MI môže kopať koľko chce, ale nevie čo je to preťažená dialnica.
hlavne, ze ty vies co je to pretazena dialnica..
Ani Prešov, ani Košice, ani MI to nevedia.
ale ty vies urcite vsetko..
Je to skrátka o faktoch, nie o mindrákoch.
mindraky mas asi ty.. ziadne fakty si mi nedal..
A buďte radi.
to komu pises?
Fakty sú aj to, že zápchy v BA a okolí vážne komplikovali a komplikujú situáciu ťahúňom slovenskej ekonomiky, VW, PSA, KIA, Samsung, Sony.
sa rozplacem z toho..
Myslíš, že nejaký investor keď skysne v hodinovej zápche v BA, bude pokračovať ďalej na Slovensko?
ty vies velke kulove o tom, kde a preco investori investuju svoje prachy..
hraby September 1st, 2011, 10:17 PM hraby, to co ty povazujes za kolony alebo nebodaj zapchy v ociach niekoho kto chodi cez pristavny most vycari len usmev na tvari..
to je uhol pohladu.. ja uz x rokov zijem v prahe, a jazdim kazdy den jizni spojkou..
a niekoho z viedne, tak ten sa zacne doslova rehotat, lebo ten sa usmieva aj nad akoze "zapchami" v bratislave ..
taky usmev na tvari si vycaril aj mne ked mi tu pises o kolone na pristavnom moste..
aquila September 1st, 2011, 10:36 PM tak ked ti vycaria akoze kolony na pristavno moste usmev, tak co tu spominas nejake kolony v kosiciach, ci nebodaj presove a o D1 medzi presovom a KE nehovoriac ? ;)
neprotirecis si tak nahodou ? ;)
hraby September 1st, 2011, 10:46 PM tak ked ti vycaria akoze kolony na pristavno moste usmev, tak co tu spominas nejake kolony v kosiciach, ci nebodaj presove a o D1 medzi presovom a KE nehovoriac ? ;)
neprotirecis si tak nahodou ? ;)
tak zase chodim aj domov, kosican som stale a budem.. a mozem ti zodpovedne povedat, ze takych poslednych 4-5 rokov sa situacia vazne zmenila. pred 5 rokmi by som take daco, ze v KE ci v PO su full roads v zivote nevypustil, ale dnes uz ano.. naposledy som bol v KE pred mesiacom, a teda rano ist napr. presovskou do centra ci z tahanoviec, furce, kvp alebo jazera do centra si uz vazne vyzaduje trpezlivost..
stale v KE zije dost mojich blizkych, ktori maju taketo denno-denne problemy, ale neviem preco, ludiaod BA po TT su stale v tom, ze len v BA a okoli je take nieco, ze "kolony" a ostatni akoze vzduch..
este stale si myslis, ze si protirecim? :cheers:
metropoly_sk September 1st, 2011, 11:57 PM hraby bez ohľadu na tvoje pocity úsek BA-TT je najzaťaženejší na Slovensku a situácia tam bola katastrofálna. Takže jeho rozšírenie boli dobre investované peniaze.
Tvoj kolega z MI môže kopať koľko chce, ale nevie čo je to preťažená dialnica. Ani Prešov, ani Košice, ani MI to nevedia. Je to skrátka o faktoch, nie o mindrákoch. Faktom je, že na diaľnici KE-PO nikto nikdy skutočnú kolónu ani nevidel. A buďte radi.
Fakty sú aj to, že zápchy v BA a okolí vážne komplikovali a komplikujú situáciu ťahúňom slovenskej ekonomiky, VW, PSA, KIA, Samsung, Sony. Myslíš, že nejaký investor keď skysne v hodinovej zápche v BA, bude pokračovať ďalej na Slovensko? Za prístavným mostom sa otočí a vráti sa domov. Alebo pôjde do Maďarska :-)
skutocne zaujimave fakty ...
^^ano myslim si ze kolony ovplyvnujuce ekonomiku a hospodarstvo celej krajiny mame v Bratislave(mozno este v Ziline).Ked 50 000 ludi meska alebo nedojde do prace je trochu ina kava ako ze niekoho niekde boli noha zo spojky.
cize ekonomika a hospodarstvo je len V Bratislave a Ziline? a teda aj zapchy su len v BA a ZA? Tak to mame chapat? ak ano, tak to je teda riadny gol ...
Cela ta diskusia je jeden tazky fail .... rekonstrukcia dialnice medzi BA a TT bola nevyhnutna, to uznavam, ale chyba je niekde inde ... a to priamo v bratislave .... kde je infrastruktura riesena chaoticky .... to mesto ma tu smolu, ze rozmiestnenie niektorych casti je trochu chaotickejsie .... ak sa tomu neprisposobi infrastruktura, zapchy tam budu aj o 30 rokov... ved zapchy su v bratislave uz niekolko rokov a to tam ani nebolo tolko aut ako teraz .... a preco asi ? jednoducho preto ze ta infrastruktura nema hlavu ani patu .... a tak to vyzera ze sa to tak skoro nezmeni ....
wuane September 2nd, 2011, 01:29 AM Hraby:
Clovek schopny povedat ze rozsirenie BA-TT na tri pruhy je nezmyslom by mal byt zbaveny prava debatovat o akejkolvek cestnej infrastrukture na uzemi Slovenskej republiky.Tuto kravinu si tu pustil Hraby ty.A vobec ,bud si si vypil a narastli ti svaly,alebo co,ale nema vyznam momentalne na teba reagovat.Uz len sposob akym reagujes, ked si niekto dovolil popriet tvoj nazor,hovori sam za seba.
Kolegovi z Michaloviec rad poslem svoju adresu,ak by mal zaujem ,napis mi PM.
wuane September 2nd, 2011, 01:32 AM skutocne zaujimave fakty ...
cize ekonomika a hospodarstvo je len V Bratislave a Ziline? a teda aj zapchy su len v BA a ZA? Tak to mame chapat? ak ano, tak to je teda riadny gol ...
Cela ta diskusia je jeden tazky fail .... rekonstrukcia dialnice medzi BA a TT bola nevyhnutna, to uznavam, ale chyba je niekde inde ... a to priamo v bratislave .... kde je infrastruktura riesena chaoticky .... to mesto ma tu smolu, ze rozmiestnenie niektorych casti je trochu chaotickejsie .... ak sa tomu neprisposobi infrastruktura, zapchy tam budu aj o 30 rokov... ved zapchy su v bratislave uz niekolko rokov a to tam ani nebolo tolko aut ako teraz .... a preco asi ? jednoducho preto ze ta infrastruktura nema hlavu ani patu .... a tak to vyzera ze sa to tak skoro nezmeni ....
Ano hospodarstvo je len v BA a ZA :D kua metropoly aspon ty maj rozum ;)
vies dobre ze som to tak nemyslel.Hovorim to,ze velmi caste meskanie ci dokonca nedochadzanie do prace pre tak velke mnozstvo ludi,ake prechadza D1 medzi BA a TT by mohlo mat z dlhodobeho hladiska ekonomicky negativne dosledky pre celu ekonomiku SR.A tak velke intenzity,ktore by neboli schopne stale viac a viac prechadzat danym usekom ,sa nachadzaju len na usekoch ktore som spomenul.Ved vieme vsetci ake su statistiky,nechapem preco tu stekate ked niekto uplne kludne a slusne skonstatuje nejaku skutocnost.
wuane September 2nd, 2011, 01:35 AM Len tu prosim vas nezacnite vypisovat kto kde zaziva aku velku kolonu :D pretoze vsetko su to pomerne fakty,a pre 20 000 mesto moze mat 3km zapcha rovnako negativne nasledky ako 100km zapcha pre LA.
Aan September 2nd, 2011, 06:46 AM to je uhol pohladu.. ja uz x rokov zijem v prahe, a jazdim kazdy den jizni spojkou..
taky usmev na tvari si vycaril aj mne ked mi tu pises o kolone na pristavnom moste..
nic proti ale ta tvoja slavna Jizni spojka (priemer 120tis, Barandovsky most 132tis) vo velkej Prahe ma premavku porovnatelnu s Pristavnym mostom (110tis, Einsteinova podobne) v 3x mensej Bratislave, tak asi tolko pre tych co si myslia ze v Prahe maju vacsie zapchy nez pozname v Bratislave. napis nam prosim cisla za tie miesta na vychodnom slovensku, ja sa rad bavim o faktoch a nie o zvastoch
kym ste neboli v Bangkoku tak neviete co je to zapcha, tieto smiesne europske dedinky a ich "zapchy" su na pobavenie (ked uz tu mame struhat frajerov kto pozna vacsiu zapchu :-)) nehovoriac o kazdorocnej zapche v Cine medzi Tibetom a Pekingom kde maju kolony cez 100km a udajne maju byt velke zapchy aj v Pekingu, ale tu o nich neviem vdaka metru a ked idem busom tak je to zvacsa v pohode a ak su auta v zapche tak zrovna linkami ktore maju vyhradene oddelene pruhy
Ayran September 2nd, 2011, 08:57 AM ^^ no ludia , treba si uvedomit jeden velky fakt a to ten , ze v prešove chodia kamiony a vsetka doprava skoro do centra cez cele mesto, mesto sa tym v kuse nici a viete si predstavit ako to tam potom na cestach vyzera.... a nedaj boze pošlite deti do školy niekde v tychto miestach.... uz sa stal ne jeden priklad ze kamionista zroloval chodcov .Odporučam ist pozriet aj ku prešovskej univerzite kde je vedený hlavny tranzit a prejst tam cez cestu je niekedy vykon vrcholoveho slalomara
Juraj9 September 2nd, 2011, 10:46 AM Neviem ci to to uz bolo, ale aspon je to k veci. Rozhovor s Janom Kotulom (GR NDS) na HN: http://hnonline.sk/ekonomika/c1-52731140-tunel-branisko-by-mal-dostat-druhu-ruru
Počíta sa v roku 2017 aj s druhou rúrou tunela Branisko?
Chceme to pripraviť. Pracuje sa na územnom rozhodnutí. Nie je tam pevne daný termín začiatku realizácie. Ale po roku 2014, keď bude všetko pripravené a budeme vedieť, koľko zdrojov z eurofondov máme k dispozícii, tak Branisko by malo ísť do realizácie. Lebo aktuálny stav nie je najvhodnejší na takúto dlhú tunelovú rúru. Ako vieme, je tam obojsmerná premávka.
Ak Brusel zamietne náš plán stavať po povrchu?
Tak potom máme vážny problém. Potom nie tunel Višňové, ale úsek Turany – Hubová bude najkritickejší. Rozhodne sa pri ňom, kedy bude spojená Bratislava s Košicami. Potom budeme musieť meniť trasu, prípravy budú trvať tri až štyri roky a k tomu treba prirátať samotnú výstavbu. Keby to išlo cez tunel, tak tento úsek by bol ukončený asi v roku 2020.
seem September 2nd, 2011, 11:00 AM ^^
Napríklad spoločnosti Váhostav pri úseku Jánovce – Jablonov, kde sa už uskutočňuje výstavba, sme sa viackrát pýtali, ako to chcú realizovať za tie peniaze. Povedali, že sú toho schopní, avšak z toho nebudú mať žiaden zisk.
:D
aquila September 2nd, 2011, 01:37 PM intenzity na useku turany - hubova su asi polovicne oproti visnovemu, plus je tam aj lepsia obchadzkova trasa .. takze tam to ozaj nehori aj ked by tento usek dokoncili az 2020
metropoly_sk September 2nd, 2011, 06:47 PM Ano hospodarstvo je len v BA a ZA :D kua metropoly aspon ty maj rozum ;)
vies dobre ze som to tak nemyslel.Hovorim to,ze velmi caste meskanie ci dokonca nedochadzanie do prace pre tak velke mnozstvo ludi,ake prechadza D1 medzi BA a TT by mohlo mat z dlhodobeho hladiska ekonomicky negativne dosledky pre celu ekonomiku SR.A tak velke intenzity,ktore by neboli schopne stale viac a viac prechadzat danym usekom ,sa nachadzaju len na usekoch ktore som spomenul.Ved vieme vsetci ake su statistiky,nechapem preco tu stekate ked niekto uplne kludne a slusne skonstatuje nejaku skutocnost.
ja rozum mam :) len konstatujem alebo sa ironicky pytam ;)
metropoly_sk September 2nd, 2011, 06:52 PM kym ste neboli v Bangkoku tak neviete co je to zapcha, tieto smiesne europske dedinky a ich "zapchy" su na pobavenie (ked uz tu mame struhat frajerov kto pozna vacsiu zapchu :-)) nehovoriac o kazdorocnej zapche v Cine medzi Tibetom a Pekingom kde maju kolony cez 100km a udajne maju byt velke zapchy aj v Pekingu, ale tu o nich neviem vdaka metru a ked idem busom tak je to zvacsa v pohode a ak su auta v zapche tak zrovna linkami ktore maju vyhradene oddelene pruhy
jaj ale tak toto je uz iny level :) to uz nieje zapcha ani kolona, to je narodna katastrofa uz toto :) toto nepocitame :angel:
wuane September 2nd, 2011, 08:01 PM ja rozum mam :) len konstatujem alebo sa ironicky pytam ;)
tak neviem preco prilievas olej do ohna a drzi stranu urazenym samonasieracom :)
hraby September 2nd, 2011, 09:19 PM Clovek schopny povedat ze rozsirenie BA-TT na tri pruhy je nezmyslom by mal byt zbaveny prava debatovat o akejkolvek cestnej infrastrukture na uzemi Slovenskej republiky.
fetujes?
i15 September 2nd, 2011, 09:52 PM "Rozsirenie" BA-TT v tejto podobe co je tam teraz je skutocny nezmysel. Ja by som bol za plnohodnotne rozsirenie s odstavnym pruhom, ale to by stalo nemale peniaze a my si nemozeme dovolit investovat do dialnic kade-tade len preto, ze sa tam neda ist 130 a predbiehat kamiony bez zdrzania.
KLEPETO September 2nd, 2011, 10:05 PM fetujes?
Nefetuje. Iba sa zdravo rozčúlil. Totižto to tvrdenie je presne také isté ako keby Wuane napísal, že stavať diaľnicu ďalej za Žilinou je nezmyslom. Aj keď sa to nezdá obidva problémy majú vplyv na ekonomiku regiónu a štátu. Tak ako neexistencia diaľnice nedokáže naštartovať ekonomiku v danom regióne, tak isto diaľnica na ktorej sa stojí viac ako jazdí dokáže ekonomiku brzdiť.
KLEPETO September 2nd, 2011, 10:14 PM "Rozsirenie" BA-TT v tejto podobe co je tam teraz je skutocny nezmysel. Ja by som bol za plnohodnotne rozsirenie s odstavnym pruhom, ale to by stalo nemale peniaze a my si nemozeme dovolit investovat do dialnic kade-tade len preto, ze sa tam neda ist 130 a predbiehat kamiony bez zdrzania.
To rozšírenie sa nerobilo kvôli predbiehaniu kamiónov, ale kvôli priepustnosti. Navyše pre zvýšenie bezpečnosti sa ani tá 130-tka nedá, len v nočných hodinách, kedy je tam ešte stále väčšia intenzita ako inde na Slovensku v denných hodinách.
Čo je skôr nezmyslom tohto rozšírenia je štupeľ na vjazde do BA, kde sa to opäť zužuje na 2+2 a pritom intenzita za križovatkou Zlaté Piesky v smere do mesta ešte viac narastá, čo ma za následok denné kolóny idúce niekedy iba krokom po Prístavný most čo je dĺžka cca 9 km.
wuane September 2nd, 2011, 11:13 PM ^^ani to si nemyslim ze je nezmysel.Tam sa jednoducho jeden pruh odpaja na vedlajsie komunikacie.Nezmysel by bol keby sa zbiehali 3 do 2.Takto sa intenzita na D1 smerom dalej do mesta znizi,aj ked len minimalne.
Hraby,mimoriadne sa ponizujes,a to som ta povazoval za kultivovanejsiu cast SSC.
hraby September 2nd, 2011, 11:24 PM ^^ tak sa ste raz zamysli nad tvojim odkazom, kde ma chces zbavit prava na diskusiu ohladom dialnic na SVK.. co sa ta mozem ine opytat? toto odkazuje normalny clovek koli nesuhlasu ineho diskutujuceho s rozsirenim D1??? a ty mi tu pis o ponizovani sa.. :nuts: koncim verejnu diskusiu s tebou.. ak mas este daco na srdci, napis sukromne..
kidos September 2nd, 2011, 11:46 PM Trošku sa to tu rozvášnilo.
Ja tiež žijem v Prahe a často chodím z centra smer BA aj najinkrimovanejšom čase-piatok 16.00.Buď to Prumyslova+Jižní spojka, alebo magistrála (5.května). Zápchy sú, ale viac ako hodinu som nikdy nestál. Kdežto cesta v BA z Mlynskej po Vajnory stojím väčšinou 2 hodiny, raz dokonca 4 hodiny, takže cesta BA-BB trvala rovnako ako Praha-SE-BB. To je fakt katastrofa. Doprava v BA je fakt v hroznom stave a zápchy v Prahe alebo vo Viedni sa s tým podľa mňa nedajú porovnať (a to neberem do úvahy veľkosť mesta)
Wuane-
Máš pravdu, že ekonomika Sr je sústredená na trase BA-ZA.
Je to taký začarovaný kruh. Investície,čo tiahnu ekonomiku sú rozložené na západe, tak treba postaviť diaľnicu na východ, aby investície prišli aj tam (ak v dnešnej dobe vôbec majú aké) a hospodárstvo sa rovnomernejšie rozmiestnilo. Na druhej strane treba podporovať fungujúce podniky na západe a spraviť im vyhovujúcu infraštruktúru.
Bohužiaľ, Slovensko je tak divne rozmiestnená krajina ako geograficky tak sídelne, že tu vždy bude akýsi boj východ verzus západ a západ bude vždy popredu, načo budú zas naši východní, temperamentnejší občania právom-neprávom nasraní.
No..a to už nebudem rozpytvávať sever proti juhu.
metropoly_sk September 3rd, 2011, 01:19 AM tak neviem preco prilievas olej do ohna a drzi stranu urazenym samonasieracom :)
ja neprilievam olej do ohna... nepaci sa mi sposob akym argumentujete...
metropoly_sk September 3rd, 2011, 01:25 AM Trošku sa to tu rozvášnilo.
Ja tiež žijem v Prahe a často chodím z centra smer BA aj najinkrimovanejšom čase-piatok 16.00.Buď to Prumyslova+Jižní spojka, alebo magistrála (5.května). Zápchy sú, ale viac ako hodinu som nikdy nestál. Kdežto cesta v BA z Mlynskej po Vajnory stojím väčšinou 2 hodiny, raz dokonca 4 hodiny, takže cesta BA-BB trvala rovnako ako Praha-SE-BB. To je fakt katastrofa. Doprava v BA je fakt v hroznom stave a zápchy v Prahe alebo vo Viedni sa s tým podľa mňa nedajú porovnať (a to neberem do úvahy veľkosť mesta)
Wuane-
Je to taký začarovaný kruh. Investície,čo tiahnu ekonomiku sú rozložené na západe, tak treba postaviť diaľnicu na východ, aby investície prišli aj tam (ak v dnešnej dobe vôbec majú aké) a hospodárstvo sa rovnomernejšie rozmiestnilo. Na druhej strane treba podporovať fungujúce podniky na západe a spraviť im vyhovujúcu infraštruktúru.
Bohužiaľ, Slovensko je tak divne rozmiestnená krajina ako geograficky tak sídelne, že tu vždy bude akýsi boj východ verzus západ a západ bude vždy popredu, načo budú zas naši východní, temperamentnejší občania právom-neprávom nasraní.
ako som spominal vyssie infrastruktura v BA nieje tak organizovana ako v PH alebo VIEDNI ...preto su tam take zapchy .... zapchy boli v bratislave aj ked intenzita bola o tretinu mensia ako je teraz.... a to by nemala byt....
ekonomika sr je rozlozena najme v priestore od BA po ZA, od TT po BB ... a od PO po KE ..... :cheers:
wuane September 3rd, 2011, 01:51 AM Trošku sa to tu rozvášnilo.
Wuane-
uplne s tebou suhlasim,a verejne prehlasujem,ze som za to,aby sa veskera dialnicna siet odteraz budovale len z vychodu smerom na zapad.Cize aby Presov,Kosice a okolie dostali cim skor napojenie na Europsku dialnicnu siet a zaroven aby dostali aj solidne spojenie na jednotlive regiony Slovenska.
Vratme sa ale do racionalnej roviny debaty a musim povedat,ze momentalny plan ktory prezentuje minister Figel povazujem za spravny a drzim palce,aby sa zrealizoval.
wuane September 3rd, 2011, 01:54 AM ja neprilievam olej do ohna... nepaci sa mi sposob akym argumentujete...
ja som nijak neargumentoval.Povedal som ze Hraby trepe nezmysli ked povie ze TT-BA na 3 pruhy bola hlupost.Je to rovnaka hlupost ako keby som povedal ze Presov nepotrebuje obchvat.Nechapem preco moje tvrdenie ma byt nezmyslom,zatial co jeho nie.Pritom ja tu dialnicu TT-BA zijem velmi casto a viem aka je ta situacia,napriek tomu nepopieram nutnost obchvatu Presova.Kdezto on sa stavia presne do tej pozicie,do akej chce postavit mna.A teda ako keby som ja popieral nutnost obchvatu Presova,pritom som nikde nic take nikdy nenapisal.Ide len o to ze ja vychodu moralne doprajem a uznavam jeho pravo na kvalitnejsiu infrastrukturu a dam za pravdu kazdemu kto povie ze sa to tam zanedbava.To ale neznamena,ze budem teraz prehliadat problemy na zapade krajiny a som rad ak sa aspon provizorne vyriesili.
i15 September 3rd, 2011, 08:41 AM ja som nijak neargumentoval.Povedal som ze Hraby trepe nezmysli ked povie ze TT-BA na 3 pruhy bola hlupost.Je to rovnaka hlupost ako keby som povedal ze Presov nepotrebuje obchvat.Nechapem preco moje tvrdenie ma byt nezmyslom,zatial co jeho nie.Pritom ja tu dialnicu TT-BA zijem velmi casto a viem aka je ta situacia,napriek tomu nepopieram nutnost obchvatu Presova.Kdezto on sa stavia presne do tej pozicie,do akej chce postavit mna.A teda ako keby som ja popieral nutnost obchvatu Presova,pritom som nikde nic take nikdy nenapisal.Ide len o to ze ja vychodu moralne doprajem a uznavam jeho pravo na kvalitnejsiu infrastrukturu a dam za pravdu kazdemu kto povie ze sa to tam zanedbava.To ale neznamena,ze budem teraz prehliadat problemy na zapade krajiny a som rad ak sa aspon provizorne vyriesili.
no Presov momentalne nepotrebuje obchvat :) potrebuje najprv zlepsit hlavne mestske tahy, kedze maju ubohe parametre
radeoNko September 3rd, 2011, 10:50 AM Diaľnice zlacneli o polovicu
Všetky tri úseky sa majú začať stavať tento rok a dokončiť v roku 2014.
http://ekonomika.sme.sk/c/6039354/dialnice-zlacneli-o-polovicu.html
metropoly_sk September 3rd, 2011, 11:40 AM no Presov momentalne nepotrebuje obchvat :) potrebuje najprv zlepsit hlavne mestske tahy, kedze maju ubohe parametre
Kazde krajske mesto potrebuje obchvat ... ak nie kvoli intenzite tak kvoli emisiam.... a pohodliu ...
i15 September 3rd, 2011, 11:46 AM Pre zopar tisic aut sa drahy obchvat neoplati. Uvidime aka premavka bude na obchvate Nitry, moj tip je menej ako 10000 aut. Na drahsom obchvate PO by to bolo este menej.
aquila September 3rd, 2011, 11:57 AM s tou nitrou by som to tak zle nevidel, tam moze byt kludne aj 15 a viac tisic...
zrejme aj zopar ludi z vychodu bude casom preferovat juznu trasu .. najma v lete aby sa vyhli strecnu ...
dalej ked sa fakt do 2014 dobuduje D1 suvislo od RK po presov, tak to bude zaujimave. tak isto ak bude hotovy usek R2 za zvolenom ..
v tomto ozaj skoda ze vypadla batka na R2... soroska OK, je draha, ale batka nemusela
metropoly_sk September 3rd, 2011, 12:12 PM Pre zopar tisic aut sa drahy obchvat neoplati. Uvidime aka premavka bude na obchvate Nitry, moj tip je menej ako 10000 aut. Na drahsom obchvate PO by to bolo este menej.
len aby si nebol prekvapeny ;)
i15 September 3rd, 2011, 12:27 PM s tou nitrou by som to tak zle nevidel, tam moze byt kludne aj 15 a viac tisic...
Myslim ze nie, za Nitrou bolo minuly rok 18000 aut denne a kedze cesta I/65 je kvalitna a obchvat nie je dobre napojeny na mesto sa tam presunie tak 33-40% premavky. Aj s presunom casti aut cestujucich medzi TT-RK a TT-LV to nebude viac ako 10000.
i15 September 3rd, 2011, 12:32 PM len aby si nebol prekvapeny ;)
Stavime sa? Povedzme o 450 milionov eur? Tolko je odhadovana cena severneho obchvatu PO, inak takmer polovica rocneho rozpoctu MD na cesty. Tu uz nejde o fazulky, pri takychto sumach treba rozmyslat viac pragmaticky.
kidos September 3rd, 2011, 04:14 PM ^^
Takže vytendrujú 300 miliónov
seem September 3rd, 2011, 10:26 PM :D
http://i.sme.sk/cdata/3/60/6039363/shooty.jpg
http://komentare.sme.sk/c/6039363/shooty.html
DalliKK September 3rd, 2011, 10:58 PM Stavba mostu privadzaca v Matejovciach pri Poprade. Pod mostom "byvaju" cigani, ktori zneprijemnuju zivot stavbarom.bordel okolo strojov na stavbe detiska pobehuju:ohno:
http://img11.imageshack.us/img11/2053/01092011466.jpg
http://img577.imageshack.us/img577/6431/01092011467.jpg
http://img29.imageshack.us/img29/3818/01092011468.jpg
DalliKK September 3rd, 2011, 11:05 PM pristupova cesta popod privadzac a celkom pekny novy most pri zel. stanici v Matejovciach
http://img35.imageshack.us/img35/3250/01092011465.jpg
KLEPETO September 4th, 2011, 10:10 AM DalliKK: díky za foto musí to byť odvaha fotiť pri našich indiánoch, kedy to majú otvoriť?
Seem: ten s tou valaškou je niekto z Doprastavu? :)
radeoNko September 4th, 2011, 01:38 PM taketo ultimate survival fotky :D
caicoo September 4th, 2011, 01:54 PM isteho casu ked som prechadzal tymto usekom, tak popri ceste utekali dvaja indiani s asi 5-metrovym kusom zvodidla
DalliKK September 4th, 2011, 10:31 PM Klepeto. joj tak to Ti neviem povedat kedy to otvoria. Hlavne ze asfalt uz maju potiahnuty v smere od V. Lomnici k Matejovciam(aspon cez vikend to vyuzivaju korculiari a ciklysti).Chybaju uz len dokoncit tie mostne stavby.
CJone September 7th, 2011, 11:46 AM Ukážka z Južného obchvatu Nitry
Viac foto bude v článku, link hodím neskôr
http://img831.imageshack.us/img831/1650/juznyobchvatnitryseptem.jpg
CJone September 7th, 2011, 07:06 PM Južný obchvat Nitry - 4. september 2011, foto + video
http://www.nitralive.sk/vystavba/infrastruktura/1345-juzny-obchvat-nitry-4-september-2011.html
fresco September 8th, 2011, 08:50 AM perfektny update cjone
Aan September 9th, 2011, 05:16 AM Hraby:
ja ti vravim ze zvastas? nepamatam sa.. tak si o mna neobtieraj papulu bud taky laskavy.. co ten wuane je tvoj kamos a nemozes prehltnut, ze mu dakto napise na tie jeho akoze premudrete vety, ktorym ani sam nerozumie, ze su to voloviny?
sa tu chvastas jak male decko aka doprava je v cine a neviem kde v azii, si myslis, ze len ty si tam bol/si? tak sa ukludni..
po par dnoch som si vsimol spravu v PM, poprosil by som tunajsie deti aby ma neobtazovali privatne ked nie su schopne verejne argumentovat na diskusiu o dopravnej zatazi ciest na vychode
wuane September 9th, 2011, 01:06 PM ^^Aan,mal si sa konecne priznat ze kazdu volnu chvilu vyuzivame na to aby sme mali co vytiahnut proti Hrabymu.
metropoly_sk September 9th, 2011, 08:40 PM Starosta bratislavských Vajnôr odovzdal dnes ministrovi životného prostredia petíciu proti výstavbe diaľnice D4. Národná diaľničná spoločnosť ju chce postaviť na osem metrov vysokom vale. Znamenalo by to tri krát viac hluku, ako doteraz. Pre tamojších obyvateľov je to neprípustné.
Podobný problém, ktorý pred pár rokmi trápil Považskú Bystricu dnes sužuje bratislavské Vajnory. Na variante diaľnice sa kompetentní nevedia dohodnúť. Na stole ministerstva životného prostredia preto oddnes leží petícia.
Ján Mrva, starosta MČ Bratislava – Vajnory: "V období letných prázdnin sa nám podarilo pozbierať 891 podpisov Vajnorákov, čisto Vajnorákov."
Tí nechcú, aby diaľnica prechádzala poza domy v osem metrovej výške, ale aby plynulo prešla do takéhoto tunela.
Ján Mrva, starosta MČ Bratislava – Vajnory: "To by bolo tri krát horšie, ako je to dneska. Lebo my máme existujúcu D1 kde chodia autá a máme trvalý hukot z toho."
József Nagy (MOST-HÍD), minister životného prostredia: "Rozumiem požiadavkám občanov, aj viem s tým súhlasiť."
Národná diaľničná spoločnosť však tak pozitívne ako minister nereagovala. Práve naopak. A dôvod? Okrem toho, že by stál tunel niekoľkonásobne viac, životné prostredie by jeho výstavba mohla zabolieť. Pre vysokú hladinu spodnej vody a blízke chránené územie.
Marcel Jánošík, hovorca NDS: "By narušoval hydrológiu v danej oblasti, keďže sa tam nachádza Šúrsky kanál. A hrozili tam samozrejme vodné problémy."
József Nagy (MOST-HÍD), minister životného prostredia: "Dohodli sme sa, že časť, severnú časť tej D4 vrátime naspäť na Ministerstvo dopravy na doplnenie niektorých nielen environmentálnych, ale aj ekonomických aspektov."
Starosta Vajnôr je s úspechom petície zatiaľ spokojný. No na konečný verdikt si bude musieť počkať ešte do konca roka.
----------
Proti trasovaniu nultého obchvatu Bratislavy cez Mariansky tunel protestovali dnes členovia iniciatívy Zachráňme Mariánku pred budovou Národnej rady.
Rozhodnutie o tom, či bude súčasťou diaľnice D4 známej ako nultý obchvat Bratislavy aj Mariansky tunel, má byť podľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) jasné do konca tohto roka. Práve tunel cez Malé Karpaty, ktorý je súčasťou jednej z navrhovaných trás tejto diaľnice, rozhneval obyvateľov obce Marianka.
mirkobb September 11th, 2011, 08:11 PM Súťaž o výstavbu D1 pri Ružomberku začne do konca mesiaca (http://ekonomika.sme.sk/c/6051353/sutaz-o-vystavbu-d1-pri-ruzomberku-zacne-do-konca-mesiaca.html#ixzz1Xf3LCRpu)
BRATISLAVA. Vyše 15-kilometrový úsek diaľnice D1 od Hubovej po Ivachnovú sa má začať súťažiť ešte do konca tohto mesiaca. Vybudovanie diaľnice, ktorej súčasťou je aj dvojkilometrový tunel Čebrať, by malo pomôcť najmä mestu Ružomberok odľahčiť nápor áut.
"Na úsek sa pripravujú súťažné podklady. Súťaž spustíme v priebehu septembra 2011," povedal pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič. Predpokladané stavebné náklady na diaľnicu sú 507,6 milióna eur. Diaľnica bude financovaná z eurofondov, z operačného programu Doprava.
Pôvodne mal byť na túto časť diaľnice podľa Programu pokračovania prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na roky 2011 až 2014 vyhlásený tender ešte v júni tohto roka a na jeseň sa už predpokladal podpis zmluvy s víťazným uchádzačom a spustením výstavby.
Diaľnica by mala byť podľa odhadov dokončená v roku 2015. Úsekmi cesty I. triedy, ktorá v súčasnosti nahrádza túto časť diaľnice, prechádza denne 16 000 až 24 000 áut.
Tak to je dobrá správa potom čo to už niekoľko krát odložili.. :nuts:
radeoNko September 12th, 2011, 12:06 AM jj super sprava, potesi to vela ludi
metropoly_sk September 16th, 2011, 09:21 AM Pomôže doprave v Bratislave nultý okruh?
http://www.metropoly.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1708:pomoe-doprave-v-bratislave-nulty-okruh&catid=63:lanky&Itemid=148
Gilles_from_KE September 16th, 2011, 05:49 PM Pomôže doprave v Bratislave nultý okruh?
http://www.metropoly.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1708:pomoe-doprave-v-bratislave-nulty-okruh&catid=63:lanky&Itemid=148
NIE. Pretože podmienky, ktoré sú spomenuté aj v článku sa v tomto štáte nesplnia (fungujúca MHD, cyklotrasy). Juhovýchodnému vstupu do Bratislavy pomôže len R7. Ale teraz vážne nakoľko logické je stavať ďalši južný obchvat Bratislavy ak esťe napr. Košice nie su vôbec napojené na diaľničnú sieť? Viem, že severný megalomanský obchvat s 9km tunelom bude oveľa drahší ale bude viac platný. Kto bude využívať D4 JAROVCE-IVANKA? Bratislavčania asi nie, autá smerujúce z D1(Trnava) napr. na D2(Brno) nebudú využívať obchádzku po D4 radšej pôjdu po mestskej diaľnici. Podobne to dopadlo aj na M0 okolo Budapešti. Ďalej autá smerujúce na D2 (Budapest)si to radšej seknú cez niektorí z priechodov Komárno, Medveďov. Môj názor radšej postaviť severnú časť hoci aj s niekoľkoročným oneskorením a polprofilovým tunelom ako južný, ktorý zlú situáciu v Bratislave asi nevyrieši. Darmo v slovenských diaľniciach je priveľa politiky.
KLEPETO September 16th, 2011, 06:28 PM Kto bude využívať D4 JAROVCE-IVANKA? Bratislavčania asi nie, autá smerujúce z D1(Trnava) napr. na D2(Brno) nebudú využívať obchádzku po D4 radšej pôjdu po mestskej diaľnici. Podobne to dopadlo aj na M0 okolo Budapešti. Ďalej autá smerujúce na D2 (Budapest)si to radšej seknú cez niektorí z priechodov Komárno, Medveďov. Môj názor radšej postaviť severnú časť hoci aj s niekoľkoročným oneskorením a polprofilovým tunelom ako južný, ktorý zlú situáciu v Bratislave asi nevyrieši. Darmo v slovenských diaľniciach je priveľa politiky.
Myslím, že nepoznáš celkovo situáciu s tranzitom v BA. Inak by si netvrdil, že severná trasa obchvatu je viac platná ako juhovýchodná.
Ako píšeš nedonútiš IAD aby jazdila po D4 pokiaľ je to kratšie na D2 smer Brno. Ale tranzit IAD nejde iba týmto smerom, ale aj na A a H. A pre tieto smery je výhodnejšie ísť po juhovýchodnej D4.
A čo sa týka kamiónov tak s tými sa dá urobiť veľmi krátky proces a to absolútny zákaz jazdy po mestskej D1 od križovatky D1/R7 BA-Prievoz po križovatku D1/D2 BA-Petržalka Pečňa. Proste a jednoducho napísané pokiaľ ide TIR transit po D1 a má v pláne pokračovať na D2 smer Brno jednoducho pred BA odbočí na križovatke D1/D4 Ivánka-sever na smer A a H a na križovatke D2/D4 BA-Jarovce odbočí už na svoj smer CZ Brno. Už len týmto sa Prístavný most odľahčí o 14 000 kamiónov, ktoré ním denne prejdú.
Samozrejme toto všetko za predpokladu, že sa mýtnym spoplatní celý mestský úsek D1 aj pre koncovú kamiónovú dopravu a pre tranzit by sa celý úsek spoplatnil 3-násobne vyšším mýtnym ako na D4 aby ich demotivovalo si to skracovať cez mesto.
metropoly_sk September 16th, 2011, 08:42 PM ja osobne som prave za tu vychodnu a juznu cast ... variant s tunelom popod Male Karpaty sa mi nepaci ...
nie je mozna nejaka ina varianta? inym smerom ?
KLEPETO September 16th, 2011, 09:11 PM ^^Ale čo by nebola. Len by to chcelo ukecať Rakušákov v Kittsee, Bergu, Wolfstahle a Schlosshofe, že diaľničný obchvat BA im povedie nad ich hlavami. :) Veď je to len ich ľudská blbosť, že bývajú v priestore medzi dvoma hlavnými mestami, kde každý rok silne doprava a preprava tovarov.
metropoly_sk September 16th, 2011, 09:25 PM no ja som myslel severne od BA ... nie zapadne ...
aha ze ty si myslel zeby sa urobil obchvat len z vychodu na juh a od juhu cez rakusko zapadne az k dialnici D2 niekde k Stupave ?
KLEPETO September 16th, 2011, 09:31 PM No ale veď severne máš masív Malých Karpát. Tak, ktorý sever máš na mysli.
Ondro September 16th, 2011, 09:41 PM ^^Malé Karpaty sú pohorie 10x70km nepoškvrnenej nedotknutej prírody a najbližší priechod(okrem Baby) vedie cez Bukovú, resp. Bielu Horu(pri Trstíne). Ďaľší priechod je pri Dobrej Vode, ktorá je, mimochodom, na úplnom konci sveta, kde je z jednej strany 6km len les a z druhej to isté. Jediné, čo tam je, je Biksácky priesmyk, cez ktorý však už nevedie cesta od čias Českej Cesty. Potom sa pohorie začína "drobiť" a od Košarísk, cez Myjavu, až po hranicu s ČR(Biele Karpaty) sa striedajú samoty s lesom, kopanice. Čiže jedine, že by D4 viedla cez Trnavu, pretože od BA po Bukovú/Trstín to je naozaj nádherná oáza pokoja a takmer "nedotknutej" prírody a kopcov, kde nie je žiadna šanca postaviť diaľnicu bez tunela, za prvé by to bola šialenosť si zničiť jedinú nádheru blízko BA a za druhé by ti to ochranári nedovolili, cez EIA by to neprešlo, lebo by to zničilo NPRky a vzácne biotopy, ktoré sa nenachádzajú nikde inde na Slovensku, preto som osobne za variant s 10km tunelom a nie 3mi malými, pretože by to zničilo túto oázu pokoja a ešte k tomu by tam boli veľmi časté nehody, pretože tam jednoducho by nebola šanca, ako udržať zver mimo cesty(resp. dostatočne nedotknutej na to, že je to hneď pri hlavnom meste, ale stratiť sa tam dá a ak sa stratíš, tak ťa nikto nenájde, je to tam samý kopec a les). Tuto je to, o čom hovorím:
Pohľad smerom na BA z Vápennej(Plavecké Podhradie):
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/197837_1551713207430_1673131866_993432_1536645_n.jpg
http://img511.imageshack.us/img511/5404/karpaty.jpg
Pohľad smerom na TT z Čiernej Skaly(Plavecký Mikuláš):
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/185665_1497411369918_1673131866_922979_1335181_n.jpg
(upozorňujem, že to pohorie v pozadí nie je Považský Inovec ani nič v okolí TT, ale stále Malé Karpaty)
360 pano z Vápennej:
http://img94.imageshack.us/img94/8701/67925819.jpg (http://img641.imageshack.us/img641/6148/10545073.jpg)
metropoly_sk September 16th, 2011, 09:48 PM ^^ neviem preco, ale stale sa zacinam viac a viac presvedcat o tom, ze ta severna cast obchvatu je riadny gol do prirody ... som strasne zvedavy co na to povie EIA .... fakt som zvedavy ....
KLEPETO September 16th, 2011, 09:53 PM Myslí, že si to zhrnul dostatočne na to prečo sa v blízkosti BA dajú prekonať Malé Karpaty iba najdlhším tunelom na Slovensku.
Ja ešte dodám, že toto pohorie nemá hlboké zárezové doliny aj pre svoju malú výšku kopcov, tak nie je možné prerušenie tunela a jeho následným zavŕtaním sa do ďalšieho svahu aby sa ušetrili nejaké tie milióny. Boli aj takéto návrhy ale tento variant by totálne zdevastoval napríklad údolie Stupavského potoku s Medenými hámrami a krásnou tiesňavou Strmina, ktorou keď prechádzaš máš pocit ako by si bol v národnom parku Malá Fatra a šiel tiesňavou z Terchovej do Vrátnej.
Osobne by som oblasť medzi Kamzíkom po Bukovú vyhlásil za Národný Park Malé Karpaty v skratke "NAPMAK"
metropoly_sk September 16th, 2011, 10:06 PM no jo ... tak uvidime teda, pockajme si na EIA ....
Ondro September 16th, 2011, 10:50 PM údolie Stupavského potoku s Medenými hámrami a krásnou tiesňavou Strmina, ktorou keď prechádzaš máš pocit ako by si bol v národnom parku Malá Fatra a šiel tiesňavou z Terchovej do Vrátnej.
Osobne by som oblasť medzi Kamzíkom po Bukovú vyhlásil za Národný Park Malé Karpaty v skratke "NAPMAK"
Tam som ešte nebol, aj keď mám v podstate prešacované takmer celé MK z časti aj na bicykli(aj keď na ňom jazdím hlavne BK: Poľana, kopanice, Chvojnica, Ostrý Vrch a vyvrcholenie sezóny Javorina), ďakujem za tip. Inak rozhodne by som súhlasil za premenenie MK na NP! Ja zasa poznám lokalitku Jelenia Hora, je perfektne skrytá pre intrúderov, ale ak má človek dostatok odvahy, tak ju nájde. Inak, je to dôležitý biotop(tak som sa o nej dozvedel, na biologickom seminári, prednáške, o biotopoch Záhoria) a pokiaľ sa ju niekedy niekto vyberie hľadať, nehovorte iným kde je.
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/71979_1355924632838_1673131866_694186_6809465_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/37139_1355924072824_1673131866_694180_5069092_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/68484_1355925272854_1673131866_694192_5328174_n.jpg
A ospravedlňujem sa za OT :)
Strummer September 17th, 2011, 09:58 AM wow, ja poznam MK len po Pezinsku babu resp. po Cerveny Kamen a nechaaaapem ake miesta su tam dalej smerom na Bukovu, to je krasa :banana:
mirkobb September 17th, 2011, 12:34 PM No, po turisticko-krajinárskom OT sa radšej vrátime k téme a vkladám sem link (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=83873371&postcount=2202) na aktuálnu augustovú mapu cestnej siete Slovenska.
http://img220.imageshack.us/img220/3266/dialnicemoje2.th.jpg (http://img220.imageshack.us/img220/3266/dialnicemoje2.jpg)
metropoly_sk September 18th, 2011, 09:29 PM No, po turisticko-krajinárskom OT sa radšej vrátime k téme a vkladám sem link (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=83873371&postcount=2202) na aktuálnu augustovú mapu cestnej siete Slovenska.
http://img220.imageshack.us/img220/3266/dialnicemoje2.th.jpg (http://img220.imageshack.us/img220/3266/dialnicemoje2.jpg)
Mapa super ... ale to co si spominal o OT .... tak to nepovazujem celkom za OT ... kedze sme sa bavili o trasovani D4 ... a prostredi kadial ma ist .... myslim si ze je to dolezite .... tak isto ako trasovanie dialnice od Žiliny na Ružomberok ...
caicoo September 20th, 2011, 12:39 PM na R1 si pockame trosku naviac
http://ekonomika.sme.sk/c/6063264/rychlostna-cesta-r1-nebude-odovzdana-nacas.html
aquila September 20th, 2011, 01:11 PM to su hold tie PPP projekty, ktore mali byt na cas (dokopy 7my termin otvarania), mali mat fixnu cenu (niekolko miliarove dodatocne zdrazenie), a mali byt kvalitne (uvidime ako casto budu opravovane)
CJone September 21st, 2011, 03:17 PM No takže ako dnes povedal Figeľ, na R1 PR1BINA si počkáme ešte mesiac :bash:
http://www.nitralive.sk/spravy/dalsie-spravy/1361-r1-udajne-nebude-odovzdana-nacas.html
cataphract88 September 26th, 2011, 02:34 PM Z cesty I/66 sa má stať slovenská Route 66
Dnes slávnostne spustili projekt, ktorý má priniesť okrem zvýšenia dopravnej bezpečnosti na tejto ceste aj vytvorenie nového produktu cestovného ruchu.
http://bystrica.sme.sk/c/6071746/z-cesty-i66-sa-ma-stat-slovenska-route-66.html
- zaujímalo by ma, čo konkrétne si pod tým projektom dotyční predstavujú, o aké úpravy sa má jednať.
EDIT:
http://www.bystrica24.sk/clanky?extend.112868_Figel-nevahal-sadnut-na-motorku článok z Bystrica24.sk s rozsiahlou fotogalériou
http://www.nitra24.sk/images/20110926_131034/20110926_131546_P9267845.JPG
Jano:guns1:
veteran September 26th, 2011, 02:37 PM ^^
Pokiaľ máme vedomosti, na svete sú iba tri cesty Route 66 - v USA, v Juhoafrickej republike a na Slovensku." povedal Smrečan.
Len ja tomuto výroku nechápem? Ciest s označením 66 je vo svete plno alebo to má nejaký iný, hlbší význam, ktorý mi unikol?
NuSo September 26th, 2011, 03:04 PM Taký, že sa ideme zase po niekom opičiť. I keď chválim zámer, Route 66 je a bude len jedna.
Ondro September 26th, 2011, 03:14 PM ^^Aká? Oficiálne Route 66 neexistuje, existovala ešte v minulom storočí do 85teho ako prepojenie LA a Chicaga, no dnes už na niektorých miestach úplne zanikla, pretože systém US Route nahradil Interstate systém.
i15 September 26th, 2011, 06:50 PM Figel je amater :) http://www.cas.sk/clanok/204626/utajena-panska-jazda-fico-presiel-na-motorke-pobrezie-usa.html
http://img.cas.sk/img/4/bigArticle/985998_robert-fico-dovolenka-amerika-usa-harley-motorka.jpg
ale s dialnicami mu to nastastie ide lepsie
KLEPETO September 26th, 2011, 11:02 PM Áno veľmi dobrá myšlienka s tou I/66. To určite nenormálne rozbehne turistický ruch hlavne na Horehroní. Čo sa takto Janko zamerať skôr na to, že keď už sa rekonštruujú alebo budú rekonštruovať cesty I. triedy vybudovať súbežne s nimi aj cyklopruhy na podporu cestovného ruchu aspoň v turisticky zaujímavých oblastiach a na bezpečný transfer medzi nimi. Ale načo veď mi sme taký motorkársky národ, nám je to zbytočné. No nič to patrí aj tak do inej témy. Ešte sa divím, že za ním neboli jogurťáci a naháči, aby im opravil cestu na Pezinskú Babu, lebo to obmedzenie čo je tam teraz ich ohrozuje pri ich kreatívnej jazde do vrchu a z vrchu. No len včera sa tam zrazili ďalší blbečkovia na motorkách rovno na tom zúženom mieste riadenom semafórmi.
aquila September 27th, 2011, 04:55 PM dalsia rana zastancom PPP projektov..
http://ekonomika.sme.sk/c/6073336/druhy-usek-dialnice-pri-levoci-chcu-stavat-trinasti.html
54% zlava .. alebo inak povedane, stavebne naklady na PPP boli dvojnasobne vyssie ako cez eurofondy ...
ergo severna D1 vychadza radovo lacnejsie ako druhy PPP balik R1 .. a tu je vidno, ze kolko desiatok km sa mohlo postavit, keby stat daval 125 milionov euro na vystavbu dalsich 30 rokov ..
viva fico, viva grecka cesta
R1S0 September 27th, 2011, 05:36 PM nie grecka cesta,to bola skor cesta na seychely,avsak len pre par vyvolenych...
i15 September 27th, 2011, 05:51 PM najzaujimavejsie je, ze nie len jedna firma chce stavat podozrivo lacno, ale rovno 4 dali ponuku nizsiu ako 50% predpokladanych nakladov a aj dalsie su hlboko pod statnou expertizou
reddevil September 27th, 2011, 06:06 PM uz to tu bolo niekolkokrat spominane... tie firmy stavali tak draho preto, lebo ten kto im to prihral, z toho urcite nieco mal... a aj tak sa spoliehaju na to, ze kym sa tie dialnice dostavaju, bude znova po volbach a pri moci znova fico a teda im ten rozdiel doplati, kedze nejaky ten dodatok k zmluve bude nutne podpisat :lol:
-JJ- September 27th, 2011, 06:48 PM dalsia rana zastancom PPP projektov..
http://ekonomika.sme.sk/c/6073336/druhy-usek-dialnice-pri-levoci-chcu-stavat-trinasti.html
54% zlava .. alebo inak povedane, stavebne naklady na PPP boli dvojnasobne vyssie ako cez eurofondy ...
ergo severna D1 vychadza radovo lacnejsie ako druhy PPP balik R1 .. a tu je vidno, ze kolko desiatok km sa mohlo postavit, keby stat daval 125 milionov euro na vystavbu dalsich 30 rokov ..
viva fico, viva grecka cesta
nikdy som sa nevyjadroval k cene PPP, lebo tiež si myslím, že je to drahé, ale teraz už musím zareagovať. Čo vlastne porovnávaš? Ceny roku 2011 s cenami spred roka 2009? Veď všetci tu vieme, že dnešné ceny sú na hranici podhodnotenia. Ani jeden tender nebol v tých rokoch (spred roka 2009) na úrovni dnešných cien a všetky stavby dovtedy realizované boli výrazne drahšie ako by boli dnes - a to aj mimo PPP.
Čo sa týka PPP, stále zabúdaš hovoriť o tom, že sa jedná o splácanie de facto úveru po dobu 30 rokov v cenách z roku 2009. To znamená, že splátka v roku 2011 bude mať úplne inú hodnotu ako splátka v roku 2041. Jednoducho každú jednu splátku musíš diskontovať predpokladanou úrokovou mierou a dobou splácania. A navyše, stále nikto nepovedal, čo stojí údržba jedného km R-ky po dobu jedného roka. Keď budeme vedieť všetky náklady, môžeme sa vrhnúť na porovnávanie, ale opakujem - porovnávať cenu R1 v hodnote 3,8 mld. EUR cez PPP na 30 rokov a s údržbou, bez diskontovania, nemôžeš len tak.
i15 September 27th, 2011, 07:32 PM uz to tu bolo niekolkokrat spominane... tie firmy stavali tak draho preto, lebo ten kto im to prihral, z toho urcite nieco mal... a aj tak sa spoliehaju na to, ze kym sa tie dialnice dostavaju, bude znova po volbach a pri moci znova fico a teda im ten rozdiel doplati, kedze nejaky ten dodatok k zmluve bude nutne podpisat :lol:
Aj tento mytus pada, lebo velmi nizke ceny dala aj ceska spolocnost OHL ŽS, alebo SKANSKA, ktore s minulou vladou nemaju nic.
A teraz niekto dajte ten o Cinanoch.
aquila September 27th, 2011, 10:32 PM nikdy som sa nevyjadroval k cene PPP, lebo tiež si myslím, že je to drahé, ale teraz už musím zareagovať. Čo vlastne porovnávaš? Ceny roku 2011 s cenami spred roka 2009? Veď všetci tu vieme, že dnešné ceny sú na hranici podhodnotenia. Ani jeden tender nebol v tých rokoch (spred roka 2009) na úrovni dnešných cien a všetky stavby dovtedy realizované boli výrazne drahšie ako by boli dnes - a to aj mimo PPP.
ale boli, staci si pozriet aj ceny na useky R1, alebo aj D1 pod tatrami ako to zrazu islo, ked rozbili kartel, 26 km dialnice zrazu po rozdeleni na 3 useky slo z 12 miliard na 8 miliard ..
ceny 2011 by mali byt vyssie ako v roku 2009.. alebo mi chces povedat, ze material a cena prace kleska za 2 roky o 50% ? :)
tomu neveris ani ty :)
Čo sa týka PPP, stále zabúdaš hovoriť o tom, že sa jedná o splácanie de facto úveru po dobu 30 rokov v cenách z roku 2009. To znamená, že splátka v roku 2011 bude mať úplne inú hodnotu ako splátka v roku 2041. Jednoducho každú jednu splátku musíš diskontovať predpokladanou úrokovou mierou a dobou splácania. A navyše, stále nikto nepovedal, čo stojí údržba jedného km R-ky po dobu jedného roka. Keď budeme vedieť všetky náklady, môžeme sa vrhnúť na porovnávanie, ale opakujem - porovnávať cenu R1 v hodnote 3,8 mld. EUR cez PPP na 30 rokov a s údržbou, bez diskontovania, nemôžeš len tak.
ano budeme splacat uver s efektivnou urokovou sadzbou 9,91% (vid zmluvy), ked si stat poziciaval v tom istom obdobi za 4,5 % ...
NDS da rocne na udrzbu CELEJ dialnicnej siete, plus privadzacov asi 29 mio euro a to vratane oprav ...
nehovoriac o tom, ze udrzba za R1 je v zmluve vyjadrena 31 splatkou vo vyske 125 mio euro ... na 30 rokov ..
mozeme to porovnat krasne s rakuskym projektom Y, kde o 4 metre sirsia betonova dialnica (a nie trana klukata lepsia cesta prvej triedy), s 8km tunelov a 80 km protihlukovych stien, vyjde v intravilane mesta vieden aj s udrzbou, prevadzkou na 30 rokov na 1,5 miliardy euro :)
tento tunel nevidi len slepy..
-JJ- September 27th, 2011, 11:11 PM ale boli, staci si pozriet aj ceny na useky R1, alebo aj D1 pod tatrami ako to zrazu islo, ked rozbili kartel, 26 km dialnice zrazu po rozdeleni na 3 useky slo z 12 miliard na 8 miliard ..
ceny 2011 by mali byt vyssie ako v roku 2009.. alebo mi chces povedat, ze material a cena prace kleska za 2 roky o 50% ? :)
tomu neveris ani ty :)
ano budeme splacat uver s efektivnou urokovou sadzbou 9,91% (vid zmluvy), ked si stat poziciaval v tom istom obdobi za 4,5 % ...
NDS da rocne na udrzbu CELEJ dialnicnej siete, plus privadzacov asi 29 mio euro a to vratane oprav ...
nehovoriac o tom, ze udrzba za R1 je v zmluve vyjadrena 31 splatkou vo vyske 125 mio euro ... na 30 rokov ..
mozeme to porovnat krasne s rakuskym projektom Y, kde o 4 metre sirsia betonova dialnica (a nie trana klukata lepsia cesta prvej triedy), s 8km tunelov a 80 km protihlukovych stien, vyjde v intravilane mesta vieden aj s udrzbou, prevadzkou na 30 rokov na 1,5 miliardy euro :)
tento tunel nevidi len slepy..
Presne tak, ceny by mali byť vyššie, ale cenové ponuky na realizáciu stavieb sú nižšie. A netvárme sa, že problém megapredražených slovenských diaľníc je problém len posledných štyroch rokov. A ešte otázka - kedy rozbili ten kartel?
A presne preto ti hovorím, že neoperuj s číslom 3,8 mld. EUR ale aspoň s približnou hodnotou v cenách roku 2009 - aby sme sa rozprávali o porovnateľných hodnotách.
aquila September 28th, 2011, 09:30 AM kartal sa rozbil po nastupe druhej dzurindovej vlady, vtedy tiez islo zrazu stavat lacno ...
ty nechapes, ze ten rakusky PPP projekt, ktory ma radovo lepsie parametra ako tato R1 stal resp bude stat na 30 rokov 1,5 miliardy euro ? ze ciste stavebne naklady boli 933 mio euro teda teoreticky porovnatelne ako s PPP R1, kde to ale zrazu stoji nie 3,8 ale 3,91 miliardy euro ?
cize porovnavam sumu ktoru zaplati rakusky stat za 52 km o 4 metre sirsej, betonovej _dialnice_ s 8 km tunelov a 80 km protihlukovych stien ciastocne v intravilane mesta vieden oproti cca 54 km lepsej cesty prvej triedy ?
R1 naklady (podla zmluvy) - 890 mio euro
projekt Y (podla zmluvy) - 933 mio euro
suma zaplatena za dostupnost, spravu, prevadzku a opravy za 30 rokov
R1 - 3,91 miliardy euro
projekt Y - 1,5 miliardy euro
ked tam nevidis ten rozdiel, tak nema zmysel sa dalej bavit ..
kaxno September 28th, 2011, 11:12 AM Čo sa týka PPP, stále zabúdaš hovoriť o tom, že sa jedná o splácanie de facto úveru po dobu 30 rokov v cenách z roku 2009.
Pozor, Aquila porovnaval len STAVEBNE naklady, nie naklady na udrzbu, prevadzku a naklady dlhovej sluzby. Takze uz len v polozke stavebnych nakladov, boli PPP znacne nadhodnotene. Aj po zlacneni je stale kde sa hybat, staci sa pozriet na nakladovu stranku dialnice A6, stal 1km betonovej dialnice snad 1/4tinu toho, co boli stavebne naklady 1km nasej R ky cez Nitru.
metropoly_sk September 28th, 2011, 08:47 PM aLtJITUTg3U
kYAE54_4Yxs
I9KVAGbISCs
kidos September 28th, 2011, 09:29 PM Aj tento mytus pada, lebo velmi nizke ceny dala aj ceska spolocnost OHL ŽS, alebo SKANSKA, ktore s minulou vladou nemaju nic.
A teraz niekto dajte ten o Cinanoch.
Čo tým chceš povedať??
A ty si myslíš že české filrmy sa nevedia prispôsobiť trhu??
KLEPETO September 28th, 2011, 11:00 PM Metropoly, kedy si točil tie videá. Veď tam na tej diaľnici nie je živého auta. O kamiónoch ani nehovorím. Vyzerá to ako premávka počas bielej polárnej noci zo soboty na nedeľu. :)
metropoly_sk September 28th, 2011, 11:47 PM Metropoly, kedy si točil tie videá. Veď tam na tej diaľnici nie je živého auta. O kamiónoch ani nehovorím. Vyzerá to ako premávka počas bielej polárnej noci zo soboty na nedeľu. :)
V nedelu na obed ;) Ked vsetci sedia doma pri obediku, alebo pri politickych diskusiach v TV :D
cataphract88 September 29th, 2011, 10:18 AM V kraji majú za rok zrekonštruovať 98 km ciest I. triedy (BB kraj)
Konkrétne sa má v kraji zrekonštruovať osem úsekov s dĺžkou spolu 29 600 metrov na ceste I/50, osem úsekov s dĺžkou spolu 38 920 m na ceste I/66, tri, spolu 8 370 m dlhé úseky cesty I/72, dva, spolu 3 600 m dlhé úseky cesty I/75, dva, spolu 6 760 m dlhé úseky na I/59, 4 100-metrový úsek na I/71, 2 520-metrový úsek na I/65, kilometrový úsek na I/14 a 3 100-metrový úsek na I/51. Cesty sa budú rekonštruovať v deviatich z 13 okresov kraja. Rekonštruovať sa neplánuje v okresoch Žarnovica, Banská Štiavnica, Poltár a Revúca, pričom poslednými dvoma prechádzajú len krátke úseky ciest prvej triedy.
http://bystrica.sme.sk/c/6074959/v-kraji-maju-za-rok-zrekonstruovat-98-km-ciest-i-triedy.html
seem September 29th, 2011, 08:41 PM Výstavba obchvatu Prievidze má pokračovať. Zatiaľ bez Bojníc
Z príjazdovej cesty od Novák by sa autá mohli dostať k priemyselnému parku koncom roka 2014.
PRIEVIDZA. Pred tromi rokmi bol dokončený vyše kilometrový úsek obchvatu Prievidze. Odvtedy sa stavebné práce dopredu nepohli. Pritom vybudovať treba ešte viac ako šesť kilometrov ciest.
Prievidzská radnica oznámila, že na budúci rok by stavebné práce mohli pokračovať, aj keď nie na celom úseku obchvatu. Mimo zatiaľ zostáva trasa vedúca cez Bojnice, pretože vedenie kúpeľného mesta má k nej výhrady.
http://prievidza.sme.sk/c/6076361/vystavba-obchvatu-prievidze-ma-pokracovat-zatial-bez-bojnic.html
btw, sme píšu že obchvat by mal stáť 44 miliónov €, toto bude tunel! :D
KDE September 30th, 2011, 02:23 PM ^^ Za tu cenu by mohli radsej opravit cesty ako budovat zbytocny obchvat.
seem September 30th, 2011, 04:12 PM ^^ Samozrejme že to nebude stáť 44 miliónov €, za takú cenu by to celé mohlipostaviť pod zemou :D. Predpokladám že to malo byť 4,4 milióna €.
Nido September 30th, 2011, 04:52 PM ^^
sa skus pozriet na stranku SSC za kolko sa riesia ine stavby, prikladne dokoncenie obchvatu Topolcian stoji vyse 12 mil. Eur (3.6 km), rozsirenie Nitrianskej ulice v Trnave stalo zhurba 5 mil. Eur.
WC007 September 30th, 2011, 05:49 PM to im trvalo schváliť ten obchvat, len aby aspoň nejaku robotu doniesol keď teraz tu nie je nič
seem October 6th, 2011, 07:21 PM Neviem či naša cestná sieť zažila niekedy takýto boom investícii. :cheers:
Ďalšie dobré správy z mnohých -
Pri Nových Zámkoch zmodernizujú cesty za milióny eur
"Nitriansky samosprávny kraj vyhlásil novú verejnú súťaž na modernizáciu troch úsekov ciest druhej a tretej triedy v okolí Nových Zámkov v dĺžke vyše 31 kilometrov. Stavebné práce sú plánované na šesť mesiacov a majú predpokladanú cenu 4,36 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty."
vano October 7th, 2011, 09:38 AM ^^:cheers:
taketo investicie su prepotrebne na juhu a vychode krajiny, bez toho sa nikam nepohnu
WC007 October 7th, 2011, 02:34 PM mohli by myslieť aj na vnútrozemie slovenska trochu okolie prievidze nekomentujem, tu sa posledné roky nič ani neopravovalo
Qwert October 7th, 2011, 07:38 PM mohli by myslieť aj na vnútrozemie slovenska trochu okolie prievidze nekomentujem, tu sa posledné roky nič ani neopravovalo
Opravili cestu I/64 z PD smerom na Nitrianske Pravno. S obchvatom to ale žiadna sláva nie je (čo je ale skôr vina Bojníc, než MDVRR) a R2 ani nespomínam. :ohno:
seem October 7th, 2011, 08:28 PM Akurát som našiel kompletný zoznam opravených úsekov - http://www.mindop.sk/index/index.php?ids=36301&prm2=111597&sword=&date%5Bod%5D=1&date%5Bom%5D=1&date%5Bor%5D=2005&date%5Bdd%5D=05&date%5Bdm%5D=10&date%5Bdr%5D=2011
tento úsek odsek je celkom zaujímavý -
Najviac zanedbané úseky ciest 1.triedy na rekonštrukciu boli vybrané na základe štúdie kritických nehodových lokalít, ktorú vypracovala Slovenská správa ciest v spolupráci s oddelením bezpečnosti cestnej premávky na ministerstve dopravy. V nevyhovujúcom stave je podľa tejto štúdie vyše 1000 km ciest 1. triedy a viac než 130 mostov na cestách 1. triedy. "Ďalšie projekty by mali v relatívne primeranom čase, teda v tomto a v budúcom roku, urobiť z aspoň 700 km takmer nezjazdných ciest cesty 1. triedy," dodal J. Figeľ, podľa ktorého obnova ciest prináša aj pracovné príležitosti do regiónov Slovenska s vysokou nezamestnanosťou.
A hlavne by mohli postaviť aj cestu I. triedy medzi Dunajskou Stredou a Novými Zámkami, tuším že takto blízko ležiace mesta, ešte k tomu na rovine, ktoré sú totálne nespojené sú asi neskutočný "unikát" široko ďaleko.
seem October 8th, 2011, 03:44 PM Kúty sa konečne dočkali rekonštrukcie hlavnej cesty, dúfam že im tam rovno obnovia aj chodníky. Nechápem prečo pri takýchto celkových obnovách hlavných ciest v obciach, obzvlášť keď sa robí kanalizácia, sa nepremiestňuje el. vedenie pod zem. Taktiež mi uniká dôvod prečo sa to kedysi viedlo vzduchom, nemôže to byť predsa výrazne lacnejšie.
Obec príde o raritu, cestu z čadičových kociek
http://zahorie.sme.sk/c/6076116/obec-pride-o-raritu-cestu-z-cadicovych-kociek.html
Jedna z posledných ciest postavená z ,,mačacích hláv“ na Slovensku bude minulosťou.
KÚTY. Kúty na Záhorí prídu o raritu, ktorou je cesta I. triedy postavená ešte v roku 1928 z čadičových kociek. Roky sľubovaná obnova cesty sa začne v októbri, do roka má historické ,,mačacie hlavy“ nahradiť asfalt. Ide zrejme už o poslednú cestu na Slovensku postavenú z týchto kociek.
http://i.sme.sk/cdata/6/60/6076116/tt.jpg
Slovenská správa ciest podľa hovorkyne Ivety Fedorovej na budúci týždeň chystá podpis zmluvy so spoločnosťou Strabag, ktorá zvíťazila vo verejnom obstarávaní. Stavenisko si má zhotoviteľ prevziať v druhej polovici októbra. Predpokladanú cenu prevyšujúcu dva milióny eur víťazná spoločnosť stlačila na približne 1,2 milióna eur. Fedorová potvrdila, že Slovenská správa ciest má na stavbu plánované finančné prostriedky.
Cesta v Kútoch je nielen raritou, ale v mokrom stave aj postrachom vodičov. Už pred šiestimi rokmi jej bol priznaný štatút kritickej nehodovej lokality. Obec obnovu cesty iniciovala pravidelne už od roku 1993, nikdy sa však na ňu nenašli peniaze. Vlani sa obyvatelia obce domáhali rekonštrukcie cesty petíciou.
Podľa oznámenia o verejnom obstarávaní sa bude na ceste I/2 v Kútoch vymieňať povrch vozovky v dĺžke 974 metrov, okrem toho sa bude meniť križovatka ciest I/2 a II/500 na kruhovú a úpravy čakajú aj ďalšiu križovatku. Súčasťou prác je aj odvodnenie a rozšírenie cesty.
hurahura October 8th, 2011, 11:40 PM ^^
vdaka bohu !! jazdim stadial casto a okrem toho ze ta cesta je otrasna tak ma Kuty u mna statut najskaredsej obce na slovensku. Vyzera to tam hrozne uplne.
Skoda zaroven ale ze nerobia obchvat, pretoze to by urcite pomohlo ovela viac (zaroven ide len o par km)
KLEPETO October 9th, 2011, 12:16 AM Fotoreport zo života paškvilu D4 pri Stupave s križovatkou s D2.
I. set z nového úseku polprofilu neoficiálnej D4 od cesty II/505 po križovatku s D2.
http://img832.imageshack.us/img832/1896/pa060560.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/4530/pa060561.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/4251/pa060569.jpg
http://img845.imageshack.us/img845/2549/pa060568.jpg
http://img717.imageshack.us/img717/62/pa060571.jpg
http://img94.imageshack.us/img94/7179/pa060573.jpg
http://img528.imageshack.us/img528/7730/pa060575.jpg
http://img840.imageshack.us/img840/8348/pa060578.jpg
http://img171.imageshack.us/img171/4486/pa060579.jpg
http://img197.imageshack.us/img197/5697/pa060585.jpg
http://img14.imageshack.us/img14/9623/pa060587.jpg
II. set z križovania D2/D4 Stupava.
http://img707.imageshack.us/img707/6127/pa060596.jpg
http://img33.imageshack.us/img33/6180/pa060603.jpg
http://img23.imageshack.us/img23/4219/pa060609w.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/5554/pa060610.jpg
http://img135.imageshack.us/img135/9240/pa060614.jpg
http://img262.imageshack.us/img262/652/pa060620.jpg
http://img856.imageshack.us/img856/4554/pa060621.jpg
http://img51.imageshack.us/img51/9620/pa060623.jpg
potkanX October 10th, 2011, 09:10 AM ...sa nepremiestňuje el. vedenie pod zem. Taktiež mi uniká dôvod prečo sa to kedysi viedlo vzduchom, nemôže to byť predsa výrazne lacnejšie.
co si hmlisto pamatam stare rozpoctarske ceny pripojok, tak iba asi desatkrat.
seem October 10th, 2011, 09:48 PM ^^ Zaujímavé že si to potom mohli dovoliť v socialistickej Juhoslávii.
Nové fotky poľskej S69 Bielsko Biała - Zywiec - http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=84562935&postcount=6811
caicoo October 11th, 2011, 01:47 AM ^^psoncom sa dobre stavia na rovine ;)
...inac dufam, ze sa dnes ta nasa vlada nerozsype, lebo Jankovi to pomaly, no celkom ide
http://hnonline.sk/ekonomika/c1-53166100-figel-dostal-peniaze-na-tunel-visnove
wuane October 11th, 2011, 03:44 AM ^^aaale.co tam po tom ze je to najschopnejsi minister za posledne roky.Ludi zaujima nejaky priblbly byt za par drobnych viac nez miliardove uspory a konecne nejake rozumne investicie do infrastruktury.Cize rozpad vlady mnohi uvitaju.
Qwert October 11th, 2011, 02:46 PM ^^aaale.co tam po tom ze je to najschopnejsi minister za posledne roky.Ludi zaujima nejaky priblbly byt za par drobnych viac nez miliardove uspory a konecne nejake rozumne investicie do infrastruktury.Cize rozpad vlady mnohi uvitaju.
Aj keď to prideľovanie bytov v BA je hnus, tak za túto úspru by si Figeľ zaslúžil celú bytovku. :) Ale vážne, súhlasím, je to asi najlepší minister dopravy za posledných 20 rokov. Asi prvýkrát tú cítiť, že má istú koncepciu, ktorú sa možno pomaly ale isto snaží napĺňať. Nejde len o diaľnice ale o dopravu ako takú. Figeľ je asi jediný minister, ktorý mi z tejto vlády, ak padne, bude naozaj chýbať. :ohno:
metropoly_sk October 11th, 2011, 07:44 PM lEsAwqtZwHk
jamlc1m October 11th, 2011, 08:32 PM ^^ mazoretky? to uz tu kazdy kus asfaltu musime oslavovat ako blbi? ako nic proti ceste samotnej... aj prihovor je ok. ale naco tie mazoretky. strasne mi to pripomina vlada a jeho claudiu ked otvarali ten polovicny profil...
Qwert October 11th, 2011, 09:23 PM Tak otvorenie tejto cesty by malo byť minimálne každoročne oslavované ako štátny sviatok, pretože stavať obchvat okresného mesta viac než 20 rokov, to sa len tak nevidí. :nuts:
jamlc1m October 11th, 2011, 09:36 PM ^^ hehe beriem... ale aj tak... mazoretky mi pridu take ... neviem to vyjadrit slovami ale kazdopadne mi to pride divne... to uz radsej taky ten inline fest ako robili pri otvarani mostu apollo alebo tunela sitina.
didinko October 11th, 2011, 09:44 PM Ale, veď babenky sú tam celkom fešné. :)
hurahura October 11th, 2011, 10:35 PM Aj keď to prideľovanie bytov v BA je hnus, tak za túto úspru by si Figeľ zaslúžil celú bytovku. :) Ale vážne, súhlasím, je to asi najlepší minister dopravy za posledných 20 rokov. Asi prvýkrát tú cítiť, že má istú koncepciu, ktorú sa možno pomaly ale isto snaží napĺňať. Nejde len o diaľnice ale o dopravu ako takú. Figeľ je asi jediný minister, ktorý mi z tejto vlády, ak padne, bude naozaj chýbať. :ohno:
tak a mozeme sa s lacnymi dialnicami rozlucit. Len nie preboha znovu Vazny
aquila October 12th, 2011, 08:59 AM tak nezvolili ho za primatora bystrice a niekde ho musia ulozit.
nic to, figel bol doteraz najlepsi ministetr dopravy. nikdy sa nespustilo tolko projekotv na dolezitych cestach prvej triedy, opravy povrchov ani za poslednych 20 rokov, vyrazne zlacnenie dialnic. proste aj ked nerad, je ot najlepsi minister
Henrich37 October 12th, 2011, 02:08 PM ^^aaale.co tam po tom ze je to najschopnejsi minister za posledne roky.Ludi zaujima nejaky priblbly byt za par drobnych viac nez miliardove uspory a konecne nejake rozumne investicie do infrastruktury.Cize rozpad vlady mnohi uvitaju.
No po prvé ten byt čo má Figel nie je "za pár drobných". Tie miliardové úspory sú preto že sa stavia menej kilometrov diaľnic a navyše tam nie je údržba 30 rokov. Navyše podozrivo nízke ceny tendrov sa môžu ukázať ako nereálne a bude treba navyšovať dodatočne. No a po druhé mu nikdy neodpustím a vždy budem mať za zlé že zrušil 3 balík PPP a teda aj tunel Višňové ktorý by riešil problem Strečna. Po dokončení PPP na R1ke sa vlastne za tejto vlády stavia len 14 km rýchlostnej cesty od Košíc po hranice a 10 km D1ky po Levoču. To sa mi vidí dosť málo. Neschválenie Eurovalu je dobrá správa a vyslovenie nedôvery tejto vláde je pre mňa priam výborná správa.
wuane October 12th, 2011, 02:25 PM ^^keby si sledoval dianie,tak by si vedel,ze boli odklepnute financie pre tunel Visnove v novom rozpocte,a malo sa zacat stavat v 2013.Ktovie ako to ale dopadne.Fico po navrate zrejme bude chciet dat tuto zakazku nejakym kamosom,takze sa to asi posunie.
Mimochodom,ta vlada mala doveru.Islo len o nezmyselne spojenie hlasovani.
veteran October 12th, 2011, 02:31 PM Figeľ je jediný minister, za ktorým mi bude ľúto. Aj napriek tomu, že mám voči nemu veľké výhrady (byt) a že som nad ním na začiatku lámal palicu. Tie kilometre a kilometre opravených ciest I. triedy majú väčší osoh než trojročné básnenie o D1.
CJone October 12th, 2011, 03:00 PM LOL nedá mi to - ten fúzatý pánko vyzerá ako šéf Dempsy a Makepeacovej :lol:
SKroads October 12th, 2011, 03:37 PM ^^keby si sledoval dianie,tak by si vedel,ze boli odklepnute financie pre tunel Visnove v novom rozpocte,a malo sa zacat stavat v 2013.Ktovie ako to ale dopadne.Fico po navrate zrejme bude chciet dat tuto zakazku nejakym kamosom,takze sa to asi posunie.
Mimochodom,ta vlada mala doveru.Islo len o nezmyselne spojenie hlasovani.
Ten oplakavany minister tvrdil, ze do roka (po nastupe do vlady) rozostava celu zastavenu vystavbu na D1 (PPP). Ak sa vam zda tych rozostavanych 9 km dost, tak si za nim placte dalej.
Visnove len odsuva, nic ine ani robit nevie. To udajne zabezpecenie finacovania, je len opakovany blabol.
Keby sa pri Ziline planovalo stavat D1, asi by sa nerobili rekultivacne prace, teda vratenie odhrnutej ornice na povodne miesto na trase D1.
DrX October 12th, 2011, 04:47 PM Reci sa hovoria, ale realita je inde... Iste je jedno, Figel zachranil slovensko pred greckou cestou zastavenim PPPciek. To, ze sa mu nepodarilo veci rozbhenut doslova tak, ako planoval, je politicky standard (zvlast pri objektivnej neprajnosti betonarskej loby). Nic z toho, co slubil, nemeska viac nez rok. Fico vam slubil celu dialnicu do 2010 - a nebude ani v 2020.
Inak dufam, ze to Visnove Figel nechcel skutocne stavat. Tolko vyhodenych penazi... A pritom trojpruh na strecne funguje tak krasne....
KLEPETO October 12th, 2011, 04:56 PM Inak dufam, ze to Visnove Figel nechcel skutocne stavat. Tolko vyhodenych penazi... A pritom trojpruh na strecne funguje tak krasne....
Rýpeš do osieho hniezda. :D
wuane October 12th, 2011, 05:12 PM DrX je klasik :lol: chybal by mi keby ho nebodaj odpojili od internetu jedneho dna :cheers:
DrX October 12th, 2011, 05:20 PM To švejkovské "která vláda zdraží pivo, padne" na Slovensku platí trocha inak: vláda, ktorá sa rozhodne stavať Višňové, padne :-) (alebo ju už nezvolia). Keby sa ma Fígeľ spýtal, bol by som mu to vysvetlil. A teraz mohol v pokoji pracovať....
Henrich37 October 12th, 2011, 09:51 PM Reci sa hovoria, ale realita je inde... Iste je jedno, Figel zachranil slovensko pred greckou cestou zastavenim PPPciek. To, ze sa mu nepodarilo veci rozbhenut doslova tak, ako planoval, je politicky standard (zvlast pri objektivnej neprajnosti betonarskej loby). Nic z toho, co slubil, nemeska viac nez rok. Fico vam slubil celu dialnicu do 2010 - a nebude ani v 2020.
Inak dufam, ze to Visnove Figel nechcel skutocne stavat. Tolko vyhodenych penazi... A pritom trojpruh na strecne funguje tak krasne....
Figel naozaj nechce stavať tunel Višňové lebo zrušil 3 balík PPP a reči že do roka sa to začne stavať boli klamstvo lebo rok je preč a nestavia sa nič. Tunel Višňové nebol zaradený do agendy "doprava v eurofondoch" a tak je nereálne aby EU na to prispela. V štátnom rozpočte sa na to peniaze nevyčlenili.
Vôbec nemôžem súhlasiť že stačí v Strečne dvojpruh lebo nestačí. Ja tadiaľ chodím a vidím aká je zlá situácia. Ty DrX keď tadiaľ nechodíš tak ani nevieš aké je to tam zlé a aké kolóny sa tam často tvoria.
No a k tomu čo píšeš že "kto začne stavať Višňové tak padne" ja hovorím že skôr platí ktorá vláda ide schvalovať Euroval tá padne (Fico chcel schváliť Euroval v roku 2010 a padol, Radičová chcela tiež schváliť Euroval a tiež padla). Veď tunel Višňové sa vôbec nezačal stavať. Len prieskumná štôlňa už roky stojí.
Qwert October 12th, 2011, 09:56 PM S Višňovým ešte nič nie je stratené, ak prejde návrh budúcoročného rozpočtu, v ktorom je o 600 mil. € viac pre dopravu ako bolo v pôvodnom návrhu. Ak tí rozhádaní partajníci majú aspoň štipku zodpovednosti, tak ten rozpočet musia schváliť, stále majú predsa v parlamente väčšinu a keď budú peniaze, tak ďalej je to skôr byrokratický proces - tender sa môže kľudne rozbehnúť.
Samozrejme je otázne, či nedôjde k výmene na poste ministra dopravy, čo sa nedá vylúčiť, no nie je to ani nevyhnutné aj napriek pádu vlády. Čo sa ale týka stavania D1, tam panuje zhoda naprieč politickým spektrom, isté "drobné" rozdiely sú skôr v cenách, za aké by tá ktorá garnitúra stavala.
V prvom rade by som ale bol veľmi rád, keby aj nový minister pokračoval s masívnymi rekonštrukciami ciest prvej triedy, čo je najlepší dopravný počin na Slovensku asi od roku 1836 (kedy začali stavať prvú železnicu). :)
Strummer October 12th, 2011, 10:05 PM mam otazku, velmi som tuto temu nesledoval, aky je momentalne stav R7? ktory variant sa teda nakoniec ide stavat a ako to vyzera s "politickym" pozadim, je mozne ze sa nieco zmeni po volbach?
yuriy October 12th, 2011, 10:09 PM Figel naozaj nechce stavať tunel Višňové lebo zrušil 3 balík PPP a reči že do roka sa to začne stavať boli klamstvo lebo rok je preč a nestavia sa nič. Tunel Višňové nebol zaradený do agendy "doprava v eurofondoch" a tak je nereálne aby EU na to prispela. V štátnom rozpočte sa na to peniaze nevyčlenili.
mohol by si uz prestat pisat tie tvoje dristy? Vies co spravil ako prve Fico pri nastupe moci? zrusil planovany pilotny ppp projekt, v ktorom sa nachadzal aj tunel visnove s tym, ze to budu financovat inak. Ak by ho Fico nezrusil, tak by sa teraz niekedy mohol slavnostne otvarat :bash: a nakoniec aj tak skoncili useky pri Ziline v ppp projekte, ktory by bol pre stat velmi, velmi nevyhodny...
a inak figel nic nezrusil, koncesionar nezohnal peniaze, tak zmluva stratila platnost, ak by peniaze zohnali, tak by sa figel mohol aj na hlavu postavit a stavalo by sa ;)
seem October 12th, 2011, 10:11 PM S Višňovým ešte nič nie je stratené, ak prejde návrh budúcoročného rozpočtu, v ktorom je o 600 mil. € viac pre dopravu ako bolo v pôvodnom návrhu. Ak tí rozhádaní partajníci majú aspoň štipku zodpovednosti, tak ten rozpočet musia schváliť, stále majú predsa v parlamente väčšinu a keď budú peniaze, tak ďalej je to skôr byrokratický proces - tender sa môže kľudne rozbehnúť.
Samozrejme je otázne, či nedôjde k výmene na poste ministra dopravy, čo sa nedá vylúčiť, no nie je to ani nevyhnutné aj napriek pádu vlády. Čo sa ale týka stavania D1, tam panuje zhoda naprieč politickým spektrom, isté "drobné" rozdiely sú skôr v cenách, za aké by tá ktorá garnitúra stavala.
V prvom rade by som ale bol veľmi rád, keby aj nový minister pokračoval s masívnymi rekonštrukciami ciest prvej triedy, čo je najlepší dopravný počin na Slovensku asi od roku 1836 (kedy začali stavať prvú železnicu). :)
^^ Pokiaľ aj budú financie, predpokladal by som že sa tam budú v tendri naťahovať až do príchodu Fica.
Henrich, už to tu bolo povedané x-krát, ale znova to zhrnie. Figel zastavil PPP projekty ktoré za prvé boli predražené (to je jednoducho fakt) a za druhé neboli na ne financie.
Figel sľúbil a nič neurobil? Čo urobil Smer prvý rok vo vláde?
Otvoril úseky rozostavané Dzurindovcami a tuším že výstavba sa začala na cca 20 km, ani rok na to to nebolo o moc lepšie, neskôr sa začalo hovoriť o PPP projektoch, s výstavbou diaľníc sa viac menej nič nedialo až prišlo na najdrahšiu a najväčšiu predvolebnú kampaň v histórii Slovenska - prípravné práce za 75 mega €!
Figeľ spustil 4 tendre, z ktorých sa žiaľ začalo stavať zatiaľ iba pol úseku kvôli nespokojným tunelárom a ich nekonečným odvolaniam. PPP3 Figel v pods. tiež nezmietol zo stola len tak, tuším že im dal nové 2 termíny na zabezpečenie financovania! To bolo pol roka ak sa nemýlim. Potom tu máme ešte cestnú sieť ktorá akurát zažíva asi najväčší boom investícii vôbec. :nuts:
Qwert October 12th, 2011, 10:52 PM mam otazku, velmi som tuto temu nesledoval, aky je momentalne stav R7? ktory variant sa teda nakoniec ide stavat a ako to vyzera s "politickym" pozadim, je mozne ze sa nieco zmeni po volbach?
Má sa stavať variant A (červený), teda ten, ktorý začína križovatkou Ketelec (D4) a pokračuje západne od Dunajskej Lužnej po súčasnú cestu. Spolu s ním sa má riešiť aj privádzač západne od Slovnaftu od Prístavného mosta (D1) ku križovatke Ketelec (D4).
Lepšie je tona obrázku:
http://www.vyvlastnenie.sk/typo3temp/pics/236b37d847.jpg
http://www.vyvlastnenie.sk/pribuzne-temy/rychlostna-cesta-r7/vizualizacia-variantov-trasovania-rychlostnej-cesty-r7/
Problém ale nastane, ak sa k moci dostane znovu Robert Antikrist Fico, ktorého minister preferoval zelený variant: http://www.vyvlastnenie.sk/index.php?eID=tx_cms_showpic&file=uploads%2Fpics%2F20100826_R7-variant-zeleny-A300.jpg&width=1024m&height=768m&bodyTag=%3Cbody%20style%3D%22margin%3A0%3B%20background%3A%23fff%3B%22%3E&wrap=%3Ca%20href%3D%22javascript%3Aclose%28%29%3B%22%3E%20%7C%20%3C%2Fa%3E&md5=ef40d433ccb9f6d978f3bea0d1b0245e
metropoly_sk October 13th, 2011, 12:55 AM ^^ programove vyhlasenie vlady nepadlo .... a minister figel je nadalej minister ... aspon do 10.3.2012 minimalne ...
Qwert October 13th, 2011, 07:58 AM ^^ programove vyhlasenie vlady nepadlo .... a minister figel je nadalej minister ... aspon do 10.3.2012 minimalne ...
Predpokladám, že kľudne aj do konca marca, no ani dovtedy sa R7 nestihne rozbehnúť, to je reálne tak v roku 2014 a vtedy tu už môže zúriť druhý rok panovania Belzebuba.
SKroads October 13th, 2011, 08:17 AM Figel sľúbil a nič neurobil? Čo urobil Smer prvý rok vo vláde?
Tam je jeden zasadny rozdiel. 2006 neboli useky pripravene do vystavby - neboli stavebne povolenia. 2010 boli platne stavebne povolenia, teda stacilo urobit tendre so spravnymi podmienkami - a v tom je najvacsie zlyhanie novych neschopnych politickych nominantov, ktori sa ucia ako pisat tendre.
DrX October 13th, 2011, 10:51 AM Len mimochodom, keď sme už pri tom Višňovom, ako stojí tá štúdia preprojektovania D1 cez Strečno? Niečo dal Fígeľ minulého roku robiť, nie?
aquila October 13th, 2011, 02:25 PM Tam je jeden zasadny rozdiel. 2006 neboli useky pripravene do vystavby - neboli stavebne povolenia. 2010 boli platne stavebne povolenia, teda stacilo urobit tendre so spravnymi podmienkami - a v tom je najvacsie zlyhanie novych neschopnych politickych nominantov, ktori sa ucia ako pisat tendre.
keby si neklamal, praveze po ficovej vlade mimo PPP projektov nebolo nic pripravene a to je najvacsi kamen urazu ...
a aj tie PPP boli unahlene len na zaklade protiustavneho zakonu, lebo po zmene vlady ficova vlada nerobila nic a davali smiesne 3,8 miliardy tri roky za sebou na vystavbu a udrzbu celej dialnicnej siete, je to skoro tolko co je len rocna splatka za slavny druhy PPP t.j. R1 .. to len na porovnanie
ficova vlada a vazny bol doteraz najhorsi minister dopravy a to je uz co povedat, kedze min.dop boli vzdy o nicom ..
kidos October 13th, 2011, 09:37 PM Tam je jeden zasadny rozdiel. 2006 neboli useky pripravene do vystavby - neboli stavebne povolenia. 2010 boli platne stavebne povolenia, teda stacilo urobit tendre so spravnymi podmienkami - a v tom je najvacsie zlyhanie novych neschopnych politickych nominantov, ktori sa ucia ako pisat tendre.
To hej, treba sa naučiť stavať aj inak ako "za každú cenu".
SKroads October 14th, 2011, 11:16 AM keby si neklamal, praveze po ficovej vlade mimo PPP projektov nebolo nic pripravene a to je najvacsi kamen urazu ...
a aj tie PPP boli unahlene len na zaklade protiustavneho zakonu, lebo po zmene vlady ficova vlada nerobila nic a davali smiesne 3,8 miliardy tri roky za sebou na vystavbu a udrzbu celej dialnicnej siete, je to skoro tolko co je len rocna splatka za slavny druhy PPP t.j. R1 .. to len na porovnanie
ficova vlada a vazny bol doteraz najhorsi minister dopravy a to je uz co povedat, kedze min.dop boli vzdy o nicom ..
Aquila, dost klesas a s takymito vyjadreniami len zahlcujes forum nezmyslami.
V roku 2010 boli platne stavebne povolenia na skoro 120 km D/RC (PPP1, PPP3, R4, D3). Tak vela este v historii Slovenska nebolo.
Co sa tyka NDS, tak tam boli naklady na vystavbu v roku 2009 vo vyske 615 mil.Eur, 2008 476 mil.Eur, 2007 444 mil.Eur.
Vazny nie je moj oblubenec, ale Figelovci su neskutocni neschopaci. Nie je pripraveny ziadny novy usek do vystavby mimo povodnych PPP a priprava prakticky ani nepokracuje pre neschopnost.
Qwert October 14th, 2011, 05:14 PM Figeľ bol po dlhom čase prvý, kto opustil modlu diaľnic a začal sa starať aj o ďalšie formy dopravy. Začal transformáciu železníc a začal investovať so ciest prvej triedy. Nebál sa ani pichnúť do osieho hniezda autobusovej loby.
S rozostavaním diaľnic si vzhľadom na pripravenosť úsekov mohol švihnúť, no bránil mu v tom istý amaterizmus pri príprave tendrov, to je treba povedať, ale tiež samotné firmy mu to veľmi neuľahčili svojimi obštrukciami. Musel sa vyrovnať aj s nášľapnou mínou v podobe protiústavného vyvlastňovacieho zákona.
Aj napriek všetkému, opakujem, je to podľa mňa stále najlepší minister dopravy v novodobých dejinách Slovenska.
i15 October 14th, 2011, 06:46 PM Aquila, dost klesas a s takymito vyjadreniami len zahlcujes forum nezmyslami.
V roku 2010 boli platne stavebne povolenia na skoro 120 km D/RC (PPP1, PPP3, R4, D3). Tak vela este v historii Slovenska nebolo.
Stavebne povolenia na D1 boli vydane na zaklade protiustavneho zakona a co je podstatne, useky nemali pripravenu dokumentaciu na ponuku (DP), ktora je potrebna na vyhlasenie standardneho tendra. Ved Figel a spol chceli useky hned rozostavat, ale kvoli chybajucim dokumentaciam sa to nedalo.
Nie je pripraveny ziadny novy usek do vystavby mimo povodnych PPP a priprava prakticky ani nepokracuje pre neschopnost.
Je zbytocne pripravovat dalsie useky, ked aj tie pripravenejsie bude kvoli financiam problem rozostavat do roku 2014. Priprava na R-kach ide o nieco pomalsie, ako by sa mi pacilo, ale rozbehli sa tendre na zaverecnu pripravu useku R2 ZV-Krivan a dokumentacie na uzemne rozhodnutia na R7 Bratislava - Holice a R2 Soroska
DrX October 14th, 2011, 07:09 PM :okay:
SKroads October 15th, 2011, 10:23 AM Stavebne povolenia na D1 boli vydane na zaklade protiustavneho zakona a co je podstatne, useky nemali pripravenu dokumentaciu na ponuku (DP), ktora je potrebna na vyhlasenie standardneho tendra. Ved Figel a spol chceli useky hned rozostavat, ale kvoli chybajucim dokumentaciam sa to nedalo.
Co sa tyka majetkopravneho vysporiadania, tak za prvy rok neurobili skoro nic. Takymto tempom by kazdu stavbu pripravovali 20 rokov.
Dokumentacia na ponuku bola kvoli PPP urobena este v roku 2009 a Figelovci to napriek vyhradam odbornikov prakticky nezmenene podstrcili do novych tendrov, hlavne na tie co isli cez zlty FIDIC sa moc nenarobili.
i15 October 15th, 2011, 10:49 AM Tie dokumentacie boli nepouzitelne a Vazny s Ficom im to trieskali o hlavu a uchechtavali sa, ze kvoli tomu sa dlho ani nezakopne. Z ich strany to ale bol gol do vlastnej brany, lebo oni boli zodpovedni za to, ze po zruseni PPP sa tie dokumentacie nedali pouzit a nemohlo sa hned zacat odznova.
Qwert October 15th, 2011, 03:06 PM Fico plánuje návrat k PPP projektom (http://hnonline.sk/index.php?article%5Bid%5D=53219380&p=k02000_d&srv1%5Baction%5D=vote&srv1%5Banswer_id%5D=1160400)
Zbohom lacné diaľnice. :fiddle::)
hurahura October 15th, 2011, 08:03 PM snad stihnu zazmluvnit co najviac z rozbehnutych veci na D1. dufajme....
Qwert October 15th, 2011, 08:10 PM snad stihnu zazmluvnit co najviac z rozbehnutych veci na D1. dufajme....
Dúfajme, že áno. Ale Rumburak nemá problém prísť aj s novými PPP projektami. Len na D4 a R7 sa dajú odliať stovky miliónov do tých správnych vreciek. Akože ono by sa to stavalo cez PPP aj za Figeľa, ale Fico si tam nahodí JaT vysokohorskú prirážku. :ohno:
KLEPETO October 15th, 2011, 08:15 PM ^^Tam si vysokohorskú prirážku nebude môcť uplatniť. Je to na rovine. Tam sa bude uplatňovať dunajská prirážka. No vieš ty len čo stojí taký meter mostu cez Dunaj. :nuts:
Qwert October 15th, 2011, 09:31 PM ^^Tam si vysokohorskú prirážku nebude môcť uplatniť. Je to na rovine. Tam sa bude uplatňovať dunajská prirážka. No vieš ty len čo stojí taký meter mostu cez Dunaj. :nuts:
Vysokohorská môže byť v tom zmysle, že z tých peňazí sa postaví nejaký hotel v tatranských horských rezortoch. :D
Michal.B.Kovac October 15th, 2011, 11:43 PM ^^Tam si vysokohorskú prirážku nebude môcť uplatniť. Je to na rovine. Tam sa bude uplatňovať dunajská prirážka. No vieš ty len čo stojí taký meter mostu cez Dunaj. :nuts:
Co tak stavat R7 ako estakadu stredom Dunaja? Taky tunel by na Slovensku este nebol.:D
aquila October 16th, 2011, 11:19 AM Aquila, dost klesas a s takymito vyjadreniami len zahlcujes forum nezmyslami.
Co sa tyka NDS, tak tam boli naklady na vystavbu v roku 2009 vo vyske 615 mil.Eur, 2008 476 mil.Eur, 2007 444 mil.Eur.
Vazny nie je moj oblubenec, ale Figelovci su neskutocni neschopaci. Nie je pripraveny ziadny novy usek do vystavby mimo povodnych PPP a priprava prakticky ani nepokracuje pre neschopnost.
1) ked odchadzala dzurindova vlada v 2006 mal fico rozostavanych 106 km dialnic, opakujem rozostavanych so zabezpecenych financovanim.
fico ked odchadzal vydal stavebne povolenia na 120 km dialnic a RC na zaklade protiustavneho zakona a BEZ zabezpeceneho financovania. takze vydat stavebne povolenie BEZ financovania dokaze kazdy.
prvy balik PPP boli kvoli nasilnej zmene na poslednu chvilku enviromentalne nepriechodny a nefinancovatelnz, kedye EK _doteraz_ nerozhodla
2) tusim si mylis naklady na vystavbu projektov s realne uvolnenymi prostriedkami zo statneho rozpoctu.
pozri si zakony o statnom rozpocte a tam je na vystavbu a udrzbu dialnic zo statneho rozpoctu na roky 2007, 2008, 2009 vyclenenych presne
3 800 000 000 SKK presne teda. 3,8 miliardy rocne (na porovnanie dzurinda v roku 1999 dal zo statneho rozpoctu 7,7 miliardy v roku 1999, kedy akoze "zastavil" vystavbu dialnic
3) na rozdiel od vazneho figel dost posunul dalej pripravu R2, dal R7 do rozumneho koridoru, zacal najvacsiu renovaciu ciest prvej triedy v historii republiky, zacal sa stavat most v trencine, nova MUK vo zvolene, maly obchvat cadce, pokracovanie nabreznej v presove, promtne rozsirenie I/63 do BA... to je za rok viac ako obrovsky pokrok ..
4) zatial co tender to 50% zlava ..
5) vazny nemal nic pripravene a temer nic ani nepripravil, vsetky useky co sli do PPP boli pripravene za minulej vlady aby sli len ciastocne cez PPP, len nemali majetkopravne vyrovnanie ..
cize vazny 4 roky nepripravil nic... tolko k tvrdym faktom
metropoly_sk October 16th, 2011, 06:49 PM http://bratislava.sme.sk/c/6099920/peticia-proti-marianskemu-tunelu-ma-uz-vyse-5-000-podpisov.html
Qwert October 16th, 2011, 10:11 PM Pred časom sme sa tu bavili o viacjazyčných dopravných značkách. Vyzerá to, že tými tabuľami to pri Košiciach to neskončilo. Hnutie za dvojjazyčné južné Slovensko prichádza s novým nápadom. :) Predpokladám, že toto je len Photoshop. :)
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/294237_226318107428666_186731761387301_595278_573437869_n.jpg
KLEPETO October 16th, 2011, 11:35 PM ^^Nepríde mi to ako fotomontáž. Skôr by som povedal, že je to na plech nalepený polep (dosť amatérsky, keďže sú tam vidieť bublinky a vlnky) a upevnený na nových oceľových konzolách, ktoré majú iba základný náter.
A teraz k inej téme:
http://drahovsky.blog.sme.sk/c/278132/Na-vstupe-do-tunela-Sitina-sa-zrazili-3-vozidla.html
http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/krimi-a-nehody/pracovnik-nds-omylom-spustil-rampu-a-v-sitine-sa-zrazili-tri-auta.html
Najviac sa mi páčila táto veta hovorcu: "Berú to ako ponaučenie a podobnej situácii sa chcú v budúcnosti vyhnúť."
To znamená, že pri ďalšej údržbe jednej tunelovej rúry, budú uzatvárať pre istotu obydve. :lol:
No a keďže nás čaká odstávka za dva týždne rúry v smere na Brno, tak sa môžeme presvedčiť či to takto aj vyriešia. :bash:
Qwert October 16th, 2011, 11:59 PM ^^Nepríde mi to ako fotomontáž. Skôr by som povedal, že je to na plech nalepený polep (dosť amatérsky, keďže sú tam vidieť bublinky a vlnky) a upevnený na nových oceľových konzolách, ktoré majú iba základný náter.
Trochu som pobádal, máš pravdu:
http://ujszo.com/files/imagecache/photo_large/files/DSC_0376_resize%282%29%281%29.JPG
http://ujszo.com/online/kozelet/2011/10/16/ketnyelvu-utjelzo-tabla-dunaszerdahelynel-fotokkal
Nie je to nelegálne?
A teraz k inej téme:
http://drahovsky.blog.sme.sk/c/278132/Na-vstupe-do-tunela-Sitina-sa-zrazili-3-vozidla.html
http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/krimi-a-nehody/pracovnik-nds-omylom-spustil-rampu-a-v-sitine-sa-zrazili-tri-auta.html
Najviac sa mi páčila táto veta hovorcu: "Berú to ako ponaučenie a podobnej situácii sa chcú v budúcnosti vyhnúť."
To znamená, že pri ďalšej údržbe jednej tunelovej rúry, budú uzatvárať pre istotu obydve. :lol:
No a keďže nás čaká odstávka za dva týždne rúry v smere na Brno, tak sa môžeme presvedčiť či to takto aj vyriešia. :bash:
Padla vláda, padla závora... Ale byť na mieste tých vodičov, tak by mi do smiechu nebolo. Šťastie že je nedeľa, lebo keby ich tam zozadu zrámoval nejaký kamión... :ohno: Som zvedavý, či sa to klasicky ututle.
Qwert October 17th, 2011, 12:57 AM Od nového roku majú zaviesť 10-dňové diaľničné známky. Majú stáť 10 eur. Doterajšie 7-dňové stáli 7 eur. Možno by mohli zaviesť aj 4-dňové po vzore Maďarska.
V tejto súvislosti je zaujímavé porovnanie s rakúskymi nálepkami, kde 10-dňová stoji 7,90 €, pričom nespornou výhodou pri kúpe rakúskej diaľničnej nálepky je fakt, že v Rakúsku sú aj nejaké diaľnice. Zaujímavé je tiež porovnanie našej mesačnej za 14 € s rakúskou dvojmesačnou za 23 € (14*2=28). Akurát ročná je v Rakúsku drahšia- 76,50 vs. 50 €.
V článku nájdete porovnania s okolitými štátmi: http://ekonomika.sme.sk/c/6100112/desatdnove-dialnicne-znamky-maju-stat-desat-eur.html
veteran October 17th, 2011, 06:59 AM Pred časom sme sa tu bavili o viacjazyčných dopravných značkách. Vyzerá to, že tými tabuľami to pri Košiciach to neskončilo. Hnutie za dvojjazyčné južné Slovensko prichádza s novým nápadom. :) Predpokladám, že toto je len Photoshop. :)
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/294237_226318107428666_186731761387301_595278_573437869_n.jpg
Vyzerá to ako nejaký polep. Šípky majú nesprávny tvar vrcholcov, použitý font má ďaleko od normového. Ďalším problémom je umiestnenie nápisu Dunajská Streda - patrí k šípke rovno alebo k šípke doprava? Takáto tabuľa nemôže (by nemala) pochádzať od oficiálneho výrobcu.
Samozrejme, dvojjzayčnosť na takýchto (oficiálnych) tabuliach je nelegálna (proti norme), rovnako aj používanie iného fontu, či tvaru šípiek. Má to aj svoje dôvody - najmä tá dvojjazyčnosť. Čím viac textu, tým menšie písmo a čím menšie písmo, tým menšia čitateľnosť. Niekto sa zrejme zas "nudil".
Qwert October 17th, 2011, 10:10 AM Už je to samozrejme vysvetlené, niekto osadil túto tabuľu pár metrov za normálnu tabuľu. Je to na obchvate Dunajskej Stredy a je za tým spolok vandalov za dvojjazyčné južné Slovensko: http://www.facebook.com/pages/K%C3%A9tnyelv%C5%B1-D%C3%A9l-Szlov%C3%A1kia-Dvojjazy%C4%8Dn%C3%A9-Ju%C5%BEn%C3%A9-Slovensko/186731761387301
Dobre to ale ilustruje, prečo by tabule nemali byť dvojjazyčné - sú nečitateľné. Som zvedavý, koľko bude trvať, než ju odstránia.
veteran October 17th, 2011, 10:50 AM Som zvedavý, koľko bude trvať, než ju odstránia.
Stačilo by osloviť príslušný orgán PZ, resp. SSC - orgány, ktoré sa podieľajú na navrhovaní dopravného značenia. Naozaj to tak vyzerá, že ku ceste si už môže postaviť kto chce, čo chce.:ohno:
SKroads October 17th, 2011, 11:31 AM 1) ked odchadzala dzurindova vlada v 2006 mal fico rozostavanych 106 km dialnic, opakujem rozostavanych so zabezpecenych financovanim.
fico ked odchadzal vydal stavebne povolenia na 120 km dialnic a RC na zaklade protiustavneho zakona a BEZ zabezpeceneho financovania. takze vydat stavebne povolenie BEZ financovania dokaze kazdy.
prvy balik PPP boli kvoli nasilnej zmene na poslednu chvilku enviromentalne nepriechodny a nefinancovatelnz, kedye EK _doteraz_ nerozhodla
2) tusim si mylis naklady na vystavbu projektov s realne uvolnenymi prostriedkami zo statneho rozpoctu.
pozri si zakony o statnom rozpocte a tam je na vystavbu a udrzbu dialnic zo statneho rozpoctu na roky 2007, 2008, 2009 vyclenenych presne
3 800 000 000 SKK presne teda. 3,8 miliardy rocne (na porovnanie dzurinda v roku 1999 dal zo statneho rozpoctu 7,7 miliardy v roku 1999, kedy akoze "zastavil" vystavbu dialnic
3) na rozdiel od vazneho figel dost posunul dalej pripravu R2, dal R7 do rozumneho koridoru, zacal najvacsiu renovaciu ciest prvej triedy v historii republiky, zacal sa stavat most v trencine, nova MUK vo zvolene, maly obchvat cadce, pokracovanie nabreznej v presove, promtne rozsirenie I/63 do BA... to je za rok viac ako obrovsky pokrok ..
4) zatial co tender to 50% zlava ..
5) vazny nemal nic pripravene a temer nic ani nepripravil, vsetky useky co sli do PPP boli pripravene za minulej vlady aby sli len ciastocne cez PPP, len nemali majetkopravne vyrovnanie ..
cize vazny 4 roky nepripravil nic... tolko k tvrdym faktom
V ziadnom pripade v roku 2006 nebolo zabezpecene finacovanie rozostavanych usekov. V roku 2006 brala NDS uvery za 292 mil.Eur, namiesto cerpania Eurofondov. Nasledne este v 2007 sa museli brat uvery na dofinancovanie rozostavanych stavieb. Dodatocne sa pocas niekolkych rokov vybavovali peniaze z EU. Uroky z uverov sme samozrejme zaplatili zo statneho rozpoctu.
Zabezpecit SP Figelovcom moc nejde, a hlavne majetkopravne vysporiadanie bolo za prvy rok uplny krach.
Tie rocne naklady na vystavbu (444 - 615 mil Eur) postacovali, kedze sa malo stavat PPP. Ina vec je uplne nezvladnute PPP, najma termin, cena PPP a problem Turany - Hubova.
Vsetko mohli Figelovci elegantne zvladnut, nizka cena, prijatelne terminy, keby neboli babraci. Teraz budu cakat, ci ich firmy omylostia a nebudu sa cele roky natahovat o useky. Ked este daju zo tri useky a kazda vyznamnejsia firma bude mat robotu, tak sa prestanu natahovat a situacia sa snad upokoji.
Opat sa len opakujem, ze Vazny nie je moj oblubenec, ale stav za prvy rok novej vlady bol uplne fiasko. Az ku koncu prveho roka vladnutia navrhli novy plan vystavby dialnic, ktory sa uz po par mesiacoch rozpadava.
gmbh October 17th, 2011, 12:07 PM V ziadnom pripade v roku 2006 nebolo zabezpecene finacovanie rozostavanych usekov. V roku 2006 brala NDS uvery za 292 mil.Eur, namiesto cerpania Eurofondov. Nasledne este v 2007 sa museli brat uvery na dofinancovanie rozostavanych stavieb. Dodatocne sa pocas niekolkych rokov vybavovali peniaze z EU. Uroky z uverov sme samozrejme zaplatili zo statneho rozpoctu.
eurofondy sa vyplacaju dodatocne. to je vseobecne zname.
Zabezpecit SP Figelovcom moc nejde, a hlavne majetkopravne vysporiadanie bolo za prvy rok uplny krach.
mali tiez vyuzivat PROTIUSTAVNY zakon o vyvlastnovani ?
no najzaujimavejsie bude ked sa zacnu stavat useky ale vlada uz bude ina a ta si z nich urobi PR.....
SKroads October 17th, 2011, 03:28 PM mali tiez vyuzivat PROTIUSTAVNY zakon o vyvlastnovani ?
Pozemky nie su stale uplne vysporiadane, takze ho vlastne vyuzivaju. Uz mohli vyvlastnovacie konanie stihnut aj skoro dvakrat.
Ali18 October 17th, 2011, 11:31 PM Pohľad na rekonštruovaný most na E50 v Žiline (16.10.11):
Na fotke si môžete všimnúť jednu zvláštnosť. Policajti vracajú všetky autá smerujúce na východ naspäť do Žiliny. Spôsobila to nehoda pri Strečne (http://krimi.noviny.sk/nehody/16-10-2011/pri-strecne-havaroval-autobus-plny-deti-traja-zraneni-jeden-mrtvy.html),
vďaka ktorej museli tí motoristi, ktorí sa ponáhľali, absolvovať obchádzku cez Terchovú. Ostatní mohli stráviť čas v žilinských obchodných centrách.
Tu je zrejme aj vysvetlenie, prečo má Žilina najviac predajnej plochy na obyvateľa na SK. Počíta sa aj s pravidelnými ťažkými nehodami v okolí Strečna...
http://s4.postimage.org/h5f0f4v8/Ros_PXK58712a.jpg (http://postimage.org/image/h5f0f4v8/)
Qwert October 18th, 2011, 05:30 PM V tuneli Bôrik sa uvažuje so zvýšením MPR na 100 km/h. Podľa mňa je to rozumný krok, je to dvojrúrový, relatívne krátky tunel s pomerne nízkou premávkou. Dúfam, že aj niektoré ďalšie nové tuneli budú mať povolenú stovku.
http://natankuj.sme.sk/c/6093857/uvazuju-o-zvyseni-rychlosti-v-jednom-z-tunelov.html
seem October 18th, 2011, 06:34 PM Ostatní mohli stráviť čas v žilinských obchodných centrách.
Podobne aj ja, najprv malá prechádzka v Budatíne a potom Centrum a Mirage. ;)
Dnes bola pod Strečnom zasa nehoda, 3 autá, ale vraj zápcha nebola. Zato R Mora meškal 15 min a bol úplne plný ako vždy. :nuts:
ejo October 19th, 2011, 02:38 PM Tá dvojjazyčná tabuľa tam ešte stále stojí? Nie je to protizákonné?
seem October 19th, 2011, 05:13 PM ^^ "Povolenie hnutie nemalo, značku včera odstránila Slovenská správa ciest."
http://www.sme.sk/c/6103298/hovorime-po-madarsky-daju-uradnici-na-dvere.html
Henrich37 October 22nd, 2011, 06:29 PM Konečne aspoň jedna dobrá správa o našich diaľniciach a rýchlostných cestách.
Rýchlostnú cestu R1 s názvom PR1BINA otvoria 28. októbra 2011. Je to síce mesiac w meškaním ale aspoň to stihnú ešte pred dušičkami. Tu je link na článok v SME:
http://ekonomika.sme.sk/c/6107958/cestu-r1-otvoria-pred-dusickami-28-oktobra.html
Žeby to bolo k vzniku 1 Č-SR alebo k dňu federácie? (28. 10. 1918 respektívne 28. 10. 1968) No hlavné je že sa to otvorí. Úsek pri Banskej Bystrici otvoria až v roku 2012.
seem October 23rd, 2011, 12:54 PM Mapovali sme, ako vyzerajú odpočívadlá na slovenských diaľniciach.
http://natankuj.sme.sk/c/6108056/nekupite-dialnicne-odpocivadlo-na-slovensku-radsej-nie.html
|
|