View Full Version : [Slovakia] Motorways

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35

kidos
February 8th, 2012, 10:38 PM
Aby bolo jasné, ja nie som proti kolektorom, ale kolektory má význam stavať len na križovatkách, nie po celej dĺžke. My tú cestu nepotrebujeme mať predimenzovanú na 50 rokov dopredu, úplne by stačilo postaviť to ako 3+3 s rezervou na 4+4 (keď už sa majú zbúrať a nanovo postaviť mosty, tak nech majú rezervu) a kolektory len na križovatkách.

Alebo to postaviť 3+3 s rezervou na kolektory a určite radšej rozšíriť cestu 61. Križovatku triblavina by som úplne zrušil a presunul práve na 61. Na diaľnici by nemali byť križovatky tak na husto (v budúcnosti tam má pribudnúť ešte križovanie s D4). Prípadné križovanie Triblavina s diaľnicou stačí postaviť až potom, keď by sa dostavala rezerva na D1-kolektory a bola by to len kolektorová križovatka. Túto rezervu by som nezačal stavať skôr, ako by sa rozšíril prieťah mestom D1 na 3+3.

Kedy sa má vlastne táto obluda realizovať?

KLEPETO
February 8th, 2012, 10:40 PM
Na 5-6 km diaľnice 3 veľké križovatky? Keď už, tak tú Triblavinu by som nechal len kolektorovú.

Ja na tom nič divné nevidím. Vajnory sú prvý mestský zjazd z diaľnice a dlhoročne ukončenie diaľnice. Križovanie s D4 bez križovatky nedáva logiku a Triblavina rieši nové predmestské štvrte. Proste medzi Sencom a Vajnormi je D1 vedená už takým predmestským územím, kde sa práve križovatky žiadajú pre rýchle odvedenie dopravy z miestnych poddimenzovaných ciest III. triedy. Navyše Triblavina má byť križovanie s novou cestou II. triedy s pravdepodobným variantom budovania ako 2+2. Takže taká bezvýznamná cesta to zase nebude aby si nezaslúžila plnohodnotnú križovatku.

kidos
February 8th, 2012, 10:43 PM
Chcel by som sa spýtať. Teoreticky, po dostavbe južnej časti D4, nedala by sa D1-prieťah mestom provizórne rozšíriť na 3+3, alebo zrušiť parametry diaľnice a urobiť z toho cestu 3+3 s rýchlosťou 80km/h ? Čisto len teoreticky.

KLEPETO
February 8th, 2012, 10:43 PM
Križovatku triblavina by som úplne zrušil a presunul práve na 61.

Tomu nerozumiem, kde chceš Triblavinu posúvať na I/61?

KLEPETO
February 8th, 2012, 10:48 PM
Chcel by som sa spýtať. Teoreticky, po dostavbe južnej časti D4, nedala by sa D1-prieťah mestom provizórne rozšíriť na 3+3, alebo zrušiť parametry diaľnice a urobiť z toho cestu 3+3 s rýchlosťou 80km/h ? Čisto len teoreticky.

Myslím, že teoreticky by to šlo, mohla by sa zmeniť na I. triedu. Tu je, ale stále problémom Prístavný most, ktorý sa bez úprav asi nedá prekresliť na 3+3. Možno by statici prižmúrili oči ak by sa z mosta vylúčila nákladná doprava nad 7,5 t.
A volali by sme ju západo-východná mestská spojka. :)

kidos
February 8th, 2012, 10:51 PM
Ja na tom nič divné nevidím. Vajnory sú prvý mestský zjazd z diaľnice a dlhoročne ukončenie diaľnice. Križovanie s D4 bez križovatky nedáva logiku a Triblavina rieši nové predmestské štvrte. Proste medzi Sencom a Vajnormi je D1 vedená už takým predmestským územím, kde sa práve križovatky žiadajú pre rýchle odvedenie dopravy z miestnych poddimenzovaných ciest III. triedy. Navyše Triblavina má byť križovanie s novou cestou II. triedy s pravdepodobným variantom budovania ako 2+2. Takže taká bezvýznamná cesta to zase nebude aby si nezaslúžila plnohodnotnú križovatku.

Mne ide o to, odťažiť trochu D1 a vybudovať alternatívu v podobe štvorprúdovej, mimoúrovňovej 61. Nezdá sa mi moc logické všetko silou mocou cpať na D1, keď tu máme aj iné cesty, ktoré potrebujú rozšírenie. Proste tú dopravu rovnomernejšie rozdeliť na rôzne cesty.

Jednoducho by som cestu z Čiernej vody nekrižoval na D1, ale potiahol kilometer k Ivanke a križoval ju s 61,

Qwert
February 8th, 2012, 11:38 PM
Vznikne akurát tak Triblavina. Pokiaľ opomeniem križovanie s D4. Na 13 kilometrovom úseku medzi Vajnormi a Sencom si to žiada, tento priestor prechádza vysokým nárastom obyvateľstva v oblasti Chorvátskeho Grobu a Slovenského Grobu, Ivánky a Bernolákova.
Na druhej strane na severnej D1 má každá dedina pomaly svoju križovatku medzi Hybami a Svitom na 23 kilometroch ich je dokopy päť, pričom križovatka Štrba je napojená na cestu III. triedy. Toto mne skôr príde ako mrhanie peniazmi.

Budú tam diaľničné križovatky a križovatky na kolektoroch. Medzi BA a Sencom vznikne križovatka Ivanka sever (D4), Triblavina a Grob, z toho Grob bude iba na kolektore.

Celkovo, ak správne pozerám, tam budú tieto križovatky (tučné sú nové):
Vajnory
Ivanka sever
Triblavina
Grob
Senec
Blatné
Čataj
Igram
Pác
Voderady
Zeleneč
Trnava

Blatné rátam za novú, lebo teraz je tam len jeden nájazd. Ivanka sever nie je súčasťou rozšírenia, je to súčasť D4. Na 37 km bude 12 križovatiek, teda jedna takmer každé 3 km. Samozrejme nie všetky budú priamo diaľničné.

Čo sa týka križovatiek Triblavina a Grob, tie by sa podľa mňa dali nahradiť skvalitnením napojenia na I/61, ktorá by mala byť prestavaná na 4-pruh. Tie ostatné sú podľa mňa dosť zbytočné, maximálne by som dobudoval križovatku Blatné.

Nechcem vyzerať ako nejaký kverulant, ale bojím sa, že ak tú diaľnicu naprojektujú príliš megalomansky, tak sa dlho nepostaví nič. Podľa mňa by sa hlavne mala riešiť prestavba terajšej diaľnice na plnohodnotný 6-pruh s rezervou na 8 pruhov. V rámci toho by sa malo riešiť aj prebudovanie existujúcich križovatiek, na ktorých by boli aj kolektory, pridal by som asi jedine Blatné. Keď sa toto dokončí, tak môžme rozmýšľať o kolektoroch po celej dĺžke a pridávaní nových križovatiek.

Qwert
February 8th, 2012, 11:55 PM

Medzi križovatkou Vajnory a Letisko by sa to dalo relatívne bez problémov. Ešte dokonca ja úsek medzi Gagarinovou a Bajkalskou by sa celkom dal. Horšie by to bolo medzi križovatkou Letisko a Gagarinovou, tam by to išlo už dosť na úkor bezpečnosti (pripájacie pruhy). Je večná škoda, že sa to nestavalo aspoň s rezervou a 6-pruh. Najväčší problém je Prístavný most, kde sa to rozšírenie dá realizovať len zásadnou prestavbou.

Ja si myslím, že prioritne by sa malo zamerať práve na Prístavný most, lebo to je najkritickejší bod. Ak by sa Prístavný most neupchával, tak ten zvyšok prieťahu by ako 2+2 ešte pár rokov stačil.

seem
February 9th, 2012, 12:00 AM
Pohľad na dolinu Váhu kadiaľ má prechádzať D1, konkrétne úsek Turany-Hubová a Hubová-Ivachnová, na fotke vidno aj dedinu Kraľovany na ktorú 2 mesiace v roku vrhá tieň vrch Kopa -

http://i1132.photobucket.com/albums/m571/seem10/IMG_5879.jpg

KLEPETO
February 9th, 2012, 11:24 AM
Nechcem vyzerať ako nejaký kverulant, ale bojím sa, že ak tú diaľnicu naprojektujú príliš megalomansky, tak sa dlho nepostaví nič. Podľa mňa by sa hlavne mala riešiť prestavba terajšej diaľnice na plnohodnotný 6-pruh s rezervou na 8 pruhov. V rámci toho by sa malo riešiť aj prebudovanie existujúcich križovatiek, na ktorých by boli aj kolektory, pridal by som asi jedine Blatné. Keď sa toto dokončí, tak môžme rozmýšľať o kolektoroch po celej dĺžke a pridávaní nových križovatiek.

Tu je skôr problém s financovaním, nech je to akokoľvek megalomansky. Na toto štát nemôže podľa mňa využiť ani cent z eurofondov. Všetko by to mali platiť zo štátneho. Možno stojí za úvahu robiť to ako PPP v jednom balíku s D4 a R7. V druhom balíku by mohli urobiť cez PPP rozšírenie D2 po Malacky spolu s dobudovaním severnej časti D4 s tunelom Karpaty. Takto by mal aspoň všetky bratislavské diaľnice pod palcom jeden súkromný prevádzkovateľ.

Qwert
February 9th, 2012, 01:13 PM
Tu je skôr problém s financovaním, nech je to akokoľvek megalomansky. Na toto štát nemôže podľa mňa využiť ani cent z eurofondov. Všetko by to mali platiť zo štátneho. Možno stojí za úvahu robiť to ako PPP v jednom balíku s D4 a R7. V druhom balíku by mohli urobiť cez PPP rozšírenie D2 po Malacky spolu s dobudovaním severnej časti D4 s tunelom Karpaty. Takto by mal aspoň všetky bratislavské diaľnice pod palcom jeden súkromný prevádzkovateľ.

Otázka je, či si naozaj môžme dovoliť takýto luxus a ešte k tomu financovaný cez PPP, čo je asi najdrahšia forma financovania. PPP je asi jediná možnosť, ako v dohľadnej dobe postaviť južnú D4 a R7 (teda aby sme súčasne nemuseli prestať stavať inde). Ale používať PPP na rozširovanie existujúcich diaľnic mi príde trochu neprimerané.

Treba sa na to pozrieť takto, skutočne potrebujeme takúto megalomanskú D1, respektíve musí sa to postaviť hneď v takejto megalomanskej forme, ale stačí, ak sa ten proces natiahne na niekoľko rokov? Ja si myslím, že tú výstavbu treba rozdeliť na jednotlivé etapy a urobiť najskôr to najnutnejšie. Takisto situácia na D2 nie je podľa mňa taká, že by tam už-už bolo treba 6 pruhov. Nestačilo by to rozložiť na niekoľko rokov a rozširovať to postupne (Lamač - Stupava juh, Stupava juh - Lozorno, Lozorno - Malacky)? Za Malackami by už 6-pruh bol úplne zbytočný, ale ak by sa tam tá cesta rekonštruovala, tak by sa prípadné nové mosty mohli stavať s rezervou na 6 pruhov a po Malacky s rezervou kľudne aj na 8 pruhov.

Ak sa tá výstavba roztiahne na dostatočne dlhé časové obdobie, tak si myslím, že nebude ani nutné PPP a mohol by to zvládnuť aj štátny rozpočet.

KLEPETO
February 9th, 2012, 01:28 PM
Treba sa na to pozrieť takto, skutočne potrebujeme takúto megalomanskú D1, respektíve musí sa to postaviť hneď v takejto megalomanskej forme, ale stačí, ak sa ten proces natiahne na niekoľko rokov? Ja si myslím, že tú výstavbu treba rozdeliť na jednotlivé etapy a urobiť najskôr to najnutnejšie. Takisto situácia na D2 nie je podľa mňa taká, že by tam už-už bolo treba 6 pruhov. Nestačilo by to rozložiť na niekoľko rokov a rozširovať to postupne (Lamač - Stupava juh, Stupava juh - Lozorno, Lozorno - Malacky)? Za Malackami by už 6-pruh bol úplne zbytočný, ale ak by sa tam tá cesta rekonštruovala, tak by sa prípadné nové mosty mohli stavať s rezervou na 6 pruhov a po Malacky s rezervou kľudne aj na 8 pruhov.

Ak sa tá výstavba roztiahne na dostatočne dlhé časové obdobie, tak si myslím, že nebude ani nutné PPP a mohol by to zvládnuť aj štátny rozpočet.

Ak by išli tvrdo cestou tej megalománie, tak to vyjde rovnako draho ako nová 3+3 na zelenej lúke. Pokiaľ by to spojili s PPP na D4 a R7, a pri rozumnom nastavení PPP zmluvných podmienok by to mohlo štát vyjsť aj lacnejšie, tiež by nemusel v krátkom období zo štátneho rozpočtu vynaložiť veľkú sumu, ale splácalo by sa to niekoľko rokov a ušetrili by hlavne na stavebných surovinách, ktoré by v dlhodobom horizonte rástli, ale ak by sa rozhodli robiť to na etapy na niekoľko rokov tak to môže predražiť hlavne cena stavebnín a cena práce. K druhému balíku PPP severnej D4. Kým sa pustia do tejto realizácie, tak za tú dobu intenzita medzi Lamačom a Malackami predpokladám že stúpne, tak ako stúpala aj doteraz. A v čase realizácie D4 sever už bude aj žiadané rozšíriť D2 v tomto úseku na 3+3 a spojiť to cez PPP s D4 a malo by to taký istý efekt ako s D1.

kidos
February 9th, 2012, 03:22 PM
Ja by som sa po vybudovaní južnej D4 vrhol na rozšírenie prístavného mosta a mestskej D1, až potom riešil severnú D4

Qwert
February 9th, 2012, 03:57 PM
Ak by išli tvrdo cestou tej megalománie, tak to vyjde rovnako draho ako nová 3+3 na zelenej lúke. Pokiaľ by to spojili s PPP na D4 a R7, a pri rozumnom nastavení PPP zmluvných podmienok by to mohlo štát vyjsť aj lacnejšie, tiež by nemusel v krátkom období zo štátneho rozpočtu vynaložiť veľkú sumu, ale splácalo by sa to niekoľko rokov a ušetrili by hlavne na stavebných surovinách, ktoré by v dlhodobom horizonte rástli, ale ak by sa rozhodli robiť to na etapy na niekoľko rokov tak to môže predražiť hlavne cena stavebnín a cena práce. K druhému balíku PPP severnej D4. Kým sa pustia do tejto realizácie, tak za tú dobu intenzita medzi Lamačom a Malackami predpokladám že stúpne, tak ako stúpala aj doteraz. A v čase realizácie D4 sever už bude aj žiadané rozšíriť D2 v tomto úseku na 3+3 a spojiť to cez PPP s D4 a malo by to taký istý efekt ako s D1.

Robiť mamutie PPP projekty sa ukázalo byť nie práve šťastná cesta. Z troch sa nakoniec realizoval len jeden a aj ten bol zúfalo predražený. Veľký PPP projekt má problémy s tým, že sa do súťaže prihlási málo uchádzačov a tí dostanú od bánk vysoké úroky. Napríklad do súťaže o PPP pri Žiline sa prihlásil iba jeden uchádzač. Všetci vieme, aká bola nakoniec cena. Čiže aby som to zhrnul, veľké PPP projekty vedú k predraženiu, neušetrí sa nič. Straty budú o to vyššie, že peniaze investované to tejto megalománie môžu byť inde investované oveľa efektívnejšie.

Ja by som dokonca aj D4 a R7 riešil možno radšej v rámci dvoch PPP projektov.

Severná D4 je nateraz podľa mňa zbytočná. To už by som radšej riešil severnú tangentu. Rakúšania sa tiež veľmi nemajú do stavby nadväzujúcej RC.

Priorita by mala byť taká, ako hovorí Kidos. Postaviť D4 (ja si myslím, že by to malo byť na úseku Jarovce - Rača, nie len po Ivanku pri Dunaji) a potom sa zamerať na riešenie vnútromestskej D1, hlavne Prístavný most, potom zvyšok. Ak už sa má riešiť aj doprava v severnej časti mesta, tak možno by stačilo začať s menej nákladným riešením s tunelom v oblasti Hlavnej stanice a až potom sa púšťať do 9 km tunela.

Čo sa týka reálnych potrieb, tak D1 objektívne tie 3 pruhy potrebuje (niektorí hovoria, že by stačili po Senec, ale ja s tým nesúhlasím), čokoľvek naviac je ale zbytočný luxus. Ak chceme stavať podľa skutočných potrieb, tak radšej rozšírme I/61 na 4 pruhy, sú tam intenzity okolo 20 000 áut, čo je ďaleko nad kapacitou dvojpruhovej cesty. Prečo napríklad II/502 s podobnými intenzitami je 4-pruhová a I/61 nie je?

Na D2 sú medzi Lamačom a Lozornom intenzity 32 104, to je ešte úroveň, kde plne postačujú 4 pruhy. To nie je nijako vysoká intenzita, pre porovnane to je intenzita bežná na D1 medzi Trnavou a Piešťanmi, na R1 medzi križovatkou s D1 a Sereďou je dokonca oveľa vyššia intenzita 43 316. Ak chceme rozširovať diaľnice, tak skôr by sme to mali urobiť na týchto úsekoch než na D2. Brať si na krk splátky za PPP na rozšírenie úseku, kde je to úplne zbytočné, je hlúposť.

V blízkej dobe by som na D2 riešil rozšírenie len na úseku Lamač - Stupava juh, kde je najvyšší potenciál na rast. Na D1 by som to rozšíril na celom úseku BA - TT, ale bez tých megalomanských kolektorov, tie by som dal iba na križovatkách.

Argument, že dlhšia doba výstavby ju predražuje nie je správny, treba to brať v súvislostiach. Ak nebudeme stavať megalomanské veci, postavíme inde iné cesty. Ak by sme túto meglomániu postavili naraz, tak by sme na stavebných nákladoch ušetrili, ale na iných úsekoch, ktorých výstavba by sa kvôli tomu odložila, by sme zase stratili, celkový efekt by bol nulový.

Qwert
February 9th, 2012, 04:10 PM
A tu máme proti PPP úplne zdrvujúci argument: Stavba ciest cez PPP sa nerozbehne, zvýšila by dlh štátu (http://spravy.pravda.sk/stavba-ciest-cez-ppp-sa-nerozbehne-zvysila-by-dlh-statu-pie-/sk_ekonomika.asp?c=A120209_012804_sk_ekonomika_p01)

Stavanie diaľnic či rýchlostných ciest formou projektov verejno–súkromného partnerstva sa môže stať v najbližších rokoch pre štát neúnosné. Na poslednom európskom summite sa totiž členské krajiny dohodli, že PPP projekty sa budú započítavať do štátneho dlhu.

Ak sa tie peniaze budú započítavať do štátneho dlhu, tak PPP v našich podmienkach úplne stráca význam, lebo postaviť sa jednotlivé projekty dajú aj priamo na úver, ktorý si vezme štát a bude to lacnejšie. Štát dokáže stavať lacnejšie a za nižšie úroky. Ak by toto prešlo, tak by som sa tešil, lebo by to Ficovi zamedzilo to najväčšie rozkrádanie, na ktoré si mädlil ruky.

kidos
February 9th, 2012, 06:24 PM
Dávnejšie som počul aj alternatívnu R-ku k D1, ktorá by začínala napájaním na D4 niekde pri Moste pri Bratislave a končila pri Seredi napájaním na R1. To by odťažilo R1 trnava Sereď, taktiež D1 a tiež I/61. Najväčšia blbosť je všetko cpať na D1.

Severnú D4 by som riešil až ako najposlednejšie riešenie. Najprv severnú tangendu+rozšírenie Jarošovej a zmimoúrovňovanie Bajkalskej alebo napr. predĺženie Tomášikovej a Bojnickej po Račiansku. Skrátka poriešenie vnútromestskej dopravy a až potom riešiť megadrahý tunel.

Problém bude asi vo financovaní. Vnútkomestské komunikácie rieši mesto alebo kraj a diaľnice štát (ak sa nemýlim). Zdá sa mi, že si každý projektuje na vlastnom piesočku a spolupráca neexistuje. Ani by som sa nečudoval, keby severnú D4 a severnú tangendu začali stavať naraz a aj spoločne otvárali.

KE Metropolitan Area
February 9th, 2012, 06:35 PM
neviete prco je uplne ticho o druhej etape useku Janovce-Jablonov? Stihne sa to do volieb ci sa to uz nechava Robkovi?

Qwert
February 9th, 2012, 10:34 PM
Dávnejšie som počul aj alternatívnu R-ku k D1, ktorá by začínala napájaním na D4 niekde pri Moste pri Bratislave a končila pri Seredi napájaním na R1. To by odťažilo R1 trnava Sereď, taktiež D1 a tiež I/61. Najväčšia blbosť je všetko cpať na D1.

Severnú D4 by som riešil až ako najposlednejšie riešenie. Najprv severnú tangendu+rozšírenie Jarošovej a zmimoúrovňovanie Bajkalskej alebo napr. predĺženie Tomášikovej a Bojnickej po Račiansku. Skrátka poriešenie vnútromestskej dopravy a až potom riešiť megadrahý tunel.

Problém bude asi vo financovaní. Vnútkomestské komunikácie rieši mesto alebo kraj a diaľnice štát (ak sa nemýlim). Zdá sa mi, že si každý projektuje na vlastnom piesočku a spolupráca neexistuje. Ani by som sa nečudoval, keby severnú D4 a severnú tangendu začali stavať naraz a aj spoločne otvárali.

Tá alternatívna RC sa pomaličky pripravuje, je to aj na stránke NDS: http://www.ndsas.sk/rychlostne-cesty/12329s?ids=12329&idc=12329&prm1=2&prm2=193

Mesto Bratislava je na tom finančne tak zle, že nepostaví v nasledujúcich rokoch absolútne nič. Napríklad aj také Apollo malo byť mestskou investíciou, ale nakoniec to musel zachraňovať štát. A to bolo ešte dlho pred MS v hokeji, na ktorých mesto vykrvácalo.

neviete prco je uplne ticho o druhej etape useku Janovce-Jablonov? Stihne sa to do volieb ci sa to uz nechava Robkovi?

Je ticho, nikto nič nevie. :)

veteran
February 10th, 2012, 11:05 AM
Ministerstvo uvoľnilo peniaze na diaľnicu pri Prešove (http://korzar.sme.sk/c/6253415/ministerstvo-uvolnilo-peniaze-na-dialnicu-pri-presove.html)

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR získalo peniaze na stavbu prešovského úseku diaľnice D1 Fričovce. Pri výstavbe by malo nájsť prácu okolo 800 ľudí.

PREŠOV. Podpísanie zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku znamená okamžitú možnosť čerpania peňazí. Súťaž o vyše 11 kilometrov dlhý diaľničný úsek pri Prešove vyhralo združenie dvoch firiem. Diaľnicu začali stavať vlani v decembri.

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk/c/6253415/ministerstvo-uvolnilo-peniaze-na-dialnicu-pri-presove.html#ixzz1lyKTovrR

KLEPETO
February 10th, 2012, 11:10 AM
Zdá sa mi, že si každý projektuje na vlastnom piesočku a spolupráca neexistuje. Ani by som sa nečudoval, keby severnú D4 a severnú tangendu začali stavať naraz a aj spoločne otvárali.

To sú dve na seba nezávislé cesty a každá jedna rieši úplne iný problém. Zatiaľ čo severná tangenta rieši presun mestského tranzitu zo Šancovej, časti Račianskej a časti Trnavskej, ktoré prechádzajú husto zastavanými obydliami tak severná D4 rieši mimomestský tranzit, ktorý má odľahčiť hlavne diaľničné prieťahy mestom a mosty na týchto ťahoch.

michael89
February 11th, 2012, 03:55 PM
Viete sem niekto napísať porovnanie s Viedňou ? Ako prechádza diaľnica na predmestí tam, koľko má pruhov, križovatiek a kolektovo ?
Lebo stavať 5 a 5 pruhov, to už je podľa mňa fakt veľa. Hlavne netreba zabúdať, že doprava nestúpa z roka na rok a že ak je teraz niekde 100 tisíc áut, tak o 20 rokov ich tam bude milión.

veteran
February 11th, 2012, 04:01 PM
^^ A2 je pri vjazde do W 4+4 (cca 20 km). A1 je 3+3 z W až po Voralpenkreuz (196 km, križovatka s A8 a A9 smerom na Graz, resp. Passau). S1 je 2+2, A4 je 3+3 po Schwechat. Prieťah mestom (A22 a A23) je 3+3, resp. 4+4.

Križovatky sú pomerne nasekané (každý kilometer, dva), viacero z nich je však "Halbaschlussstelle" (teda polovičné križovatky - buď len jednostranná alebo len výjazd/len nájazd).

The810
February 11th, 2012, 09:55 PM
Existuje nejaky racionalny dovod preco je exit Prievoz z D1 uzatvoreny?

KLEPETO
February 12th, 2012, 11:37 PM
Existuje nejaky racionalny dovod preco je exit Prievoz z D1 uzatvoreny?

To si kedy registroval? Myslíš obidva zjazdy aj z Prístavného mostu aj od smeru Senec?

The810
February 13th, 2012, 09:09 AM
Myslim exit pri Domkarskej. Ten co sa povodne volal Prievoz, nie ten kde nasledne na tabulu doplnili Prievoz :)

KLEPETO
February 13th, 2012, 10:04 AM
Myslim exit pri Domkarskej. Ten co sa povodne volal Prievoz, nie ten kde nasledne na tabulu doplnili Prievoz :)

Toto nebol nikdy oficiálny exit. Exit Prievoz bol a je ten, z ktorého schádzaš na Bajkalskú, Slovnaftskú a Prístavnú. Exit o ktorom píšeš slúžil vždy a slúži iba údržbe diaľnic a diaľničnej polícií a v nedávnej dobe bol dobudovaný ešte zjazd a výjazd na druhej strane, kde dali aj závoru.

CJone
February 14th, 2012, 11:29 AM

A čo tak radšej ťahať Rku cez Senec? Predsalen cesta z Nitry cez D1-TT je obchádzka. Keby nie je cesta na Senec v takom zlom stave tak by som jazdil radšej tadiaľ než po tej skvelej D1.

KLEPETO
February 14th, 2012, 12:38 PM
A čo tak radšej ťahať Rku cez Senec? Predsalen cesta z Nitry cez D1-TT je obchádzka. Keby nie je cesta na Senec v takom zlom stave tak by som jazdil radšej tadiaľ než po tej skvelej D1.

Tu by to naozaj chcelo prehodnotiť priority čo sa týka dopravy v okolí BA a do BA. Pokiaľ by sa začala stavať R-ka od križovatky Most pri BA na D4 išla by južne pod Sencom okolo Sládkovičova a pri Mači by sa napojila na R1 TT-BB, tak by to vyriešilo dva zásadné problémy. Prvý, nemusela by sa D1 rozširovať, maximálne by sa dobudovali nové MÚK a druhý vo veľkej miere by to odľahčilo aj starú Seneckú cestu č. I/61 a tým by sa mohla na dlhšiu dobu odložiť realizácia jej rozšírenia a prekladania mimo obcí na úseku BA-SC.

aquila
February 14th, 2012, 02:56 PM
a bolo by to aj lacnejsie ..

osobne si myslim, ze vacsi zmysel ma rozsirenie starej seneckej po senec, vystavba D4 a poton nasledne D5, resp R10, ktora spoji D4 a R1 ...

a rozsirit na 3+3 usek MUK letisko MUK vajnory ako aj pristavny most - gagarinova

The810
February 14th, 2012, 05:30 PM
Toto nebol nikdy oficiálny exit. Exit Prievoz bol a je ten, z ktorého schádzaš na Bajkalskú, Slovnaftskú a Prístavnú. Exit o ktorom píšeš slúžil vždy a slúži iba údržbe diaľnic a diaľničnej polícií a v nedávnej dobe bol dobudovaný ešte zjazd a výjazd na druhej strane, kde dali aj závoru.

A preco je to tak?

Strummer
February 14th, 2012, 05:53 PM
A preco je to tak?

Pretoze ten vyjazd nema kam vyustit? Predpokladam ze na vyjazd z dialnice su nejake jasne stanovene normy, alebo si uz niekde videl vyjazd z dialnice ktory usti priamo do uzkej ulice v hustej zastavbe rodinnych domov??? Kam by tie auta akoze pokracovali dalej, na Kastielsku? :nuts: :ohno:

kidos
February 14th, 2012, 06:43 PM
Tu by to naozaj chcelo prehodnotiť priority čo sa týka dopravy v okolí BA a do BA. Pokiaľ by sa začala stavať R-ka od križovatky Most pri BA na D4 išla by južne pod Sencom okolo Sládkovičova a pri Mači by sa napojila na R1 TT-BB, tak by to vyriešilo dva zásadné problémy. Prvý, nemusela by sa D1 rozširovať, maximálne by sa dobudovali nové MÚK a druhý vo veľkej miere by to odľahčilo aj starú Seneckú cestu č. I/61 a tým by sa mohla na dlhšiu dobu odložiť realizácia jej rozšírenia a prekladania mimo obcí na úseku BA-SC.

Problém je, že táto alternatívna R-ka (R10) nemá zmysel bez toho,aby sa najprv postavila južná D4.

Najviac by som sa prikláňal k riešeniu ako opísal aquila.
Namiesto reko D1, mali zrekonštruovať a možno aj zmimoúrovňovať I/61. Potom sa zamerať na D4, R7 a R10.
Až potom podľa potreby megalomanské rozširovanie D1, ale celkové aj s Prístavným mostom a prieťahom mestom.
Nakoniec severná D4, alebo rozširovanie D2 (vôbec neviem do akej miery to je, alebo bude potrebné)

Asi bude veľký problém s prípravou a výkupom pozemkov na týchto stavbách (D4, R10). Na mega rozšírení D1 podľa mňa tieto problémy vo veľkej miere odpadajú pretože moc prípravy tam nebude,keďže už tam D1 stojí a pozemky každý ľahko predá.

Celé mi to príde ako ísť najjednoduchšou, ale najhoršou cestou, hlavne že sa stavia a problém sa aj tak nevyrieši, skôr prehĺbi.

Qwert
February 14th, 2012, 07:37 PM
Nie je treba hneď stavať úplne novú RC. Stačí rozšíriť I/61 BA - SC na 4 pruhy a kompletne vymeniť rozbitý betónový povrch na I/62 SC - Sládkovičovo. V rámci tej rekonštrukcie by som tam ešte pridal odbočovanie pruhy, kozmeticky upravil nejakú tú križovatku a mali by sme parádnu paralelnú cestu až po Sereď. Toto by sa dalo realizovať za zlomok ceny oproti novej RC.

Mimochodom, nie je pravda, že tá nová RC je závislá od D4, od jej ukončenia pri Moste pri Bratislave má viesť privádzač smerom k Avionu. Je to ale jedno, lebo D4 bude dokončená dávno pred touto RC. Jej stavba je reálna možno niekedy v ďalšom desaťročí. Opraviť rozbitú betónku I/62 sa dá takpovediac ihneď.

D1 treba rozšíriť na plnohodnotných 6 pruhov, teraz je tam len provizórium, ktoré nevydrží donekonečna kvôli nárastu dopravy a kvôli zaťaženiu bývalého odstavného pruhu, ktorý nebol stavaný na stálu premávku (navyše práve po ňom jazdia kamióny). Ide iba o to, že tam netreba stavať ten megalomanský a zbytočný 10-pruh. :nuts:

kidos
February 14th, 2012, 10:03 PM
^^
A kedy by sa to malo reálne začať stavať?

Qwert
February 14th, 2012, 11:10 PM
^^
A kedy by sa to malo reálne začať stavať?

Ak myslíš rozšírenie D1, tak oficiálne sa má začať jej rozširovanie v roku 2014 a skončiť 2017. Kedy reálne? Uvidíme. Ak myslíš niečo iné, tak povedz. :)

KLEPETO
February 15th, 2012, 07:35 AM
Mimochodom, nie je pravda, že tá nová RC je závislá od D4, od jej ukončenia pri Moste pri Bratislave má viesť privádzač smerom k Avionu. Je to ale jedno, lebo D4 bude dokončená dávno pred touto RC. Jej stavba je reálna možno niekedy v ďalšom desaťročí. Opraviť rozbitú betónku I/62 sa dá takpovediac ihneď.

Aj keby to predĺženie Galvaniho až po Vrakuňu a jej následne napojenie na II/572 nebolo skôr ako samotná R-ka na Sereď vôbec to nevadí. V tomto prípade by úplne stačilo napojenie pri Moste na D4. A tá Galvaniho mala byť skôr privádzač k R7 ak by sa začal realizovať severný variant "A". Neviem či by v tomto prípade stavali aj prekládku II/572 od Mostu po Vrakuňu.

[SK]peter
February 15th, 2012, 10:50 AM
Pretoze ten vyjazd nema kam vyustit? Predpokladam ze na vyjazd z dialnice su nejake jasne stanovene normy, alebo si uz niekde videl vyjazd z dialnice ktory usti priamo do uzkej ulice v hustej zastavbe rodinnych domov??? Kam by tie auta akoze pokracovali dalej, na Kastielsku? :nuts: :ohno:

nebol to len výjazd/zjazd z dialnice ešte z doby ked tam ešte končila nedokončená dialnica? pred stavbou obchvatu.

dvernik
February 15th, 2012, 01:01 PM
peter;88565755']nebol to len výjazd/zjazd z dialnice ešte z doby ked tam ešte končila nedokončená dialnica? pred stavbou obchvatu.

Diaľnica pred dostavbou obchvatu (lepšie povedané prieťahu) končila až na Gagarinovej ulici (s Mierovou bolo úrovňové križovanie bez možnosti odbočenia), posledný úsek bol dvojpruhový. Odbočenie do Prievozu nebolo nikdy legálne možné.

Sprevádzkovanie odbočky nemá žiadny význam, diaľnice sa zásadne nenapájajú na ulice v obytných štvrtiach, ale len na kapacitné komunikácie.

SKroads
February 15th, 2012, 06:19 PM
I/11 Zilina - Svrcinovec prakticky cely den neprejazdna. Stoji tam pravdepodobne az 1000 kamionov. Stat zarobi riadne na daniach na naftu, ale myto za tento usek aj tak treba zaplatit.

brezo
February 15th, 2012, 07:40 PM
Fajn web aplikácia Žilinského samosprávneho kraja. Sú tam zakreslené už aj budúce cesty, diaľnice...

http://gis.zask.sk/FrontController?project=upn

caicoo
February 16th, 2012, 05:55 PM
V tomto roku zrejme čaká Stropkov nával kamiónov
V rámci akcie Eliminácia bezpečnostných rizík na cestách prvej triedy bude Slovenská správa ciest opravovať prieťah obcou Šarišský Štiavnik v dĺžke 9,4 km. Termín realizácie akcie je stanovený na obdobie rokov 2012 až 2013, avšak súťaž na dodávateľa nie je ešte uzatvorená. Podľa vyjadrenia vedúcej Odboru organizačno-správneho Slovenskej správy ciest Bratislava Mgr. Ivety Fedorovej budú obmedzenia dopravy riešené s dodávateľom na základe odsúhlaseného harmonogramu po schválení Okresným dopravným inšpektorátom a krajským úradom.

„Druhá akcia, ktorá by mala začať v tomto roku, je Stavebné a bezpečnostné opatrenia na zníženie nehodovosti medzinárodného cestného ťahu E 371 na ceste I/73 Šarišský Štiavnik – Hunkovce. Stavba je rozdelená do piatich ucelených častí, celková dĺžka rekonštruovaných ciest predstavuje 21,525 km. Stavba zabezpečí zníženie nehodovosti komplexnou rekonštrukciou cesty, stabilizáciou cestného telesa, výmenou nevhodného podložia, realizáciou nadštandardného zvislého dopravného značenia zväčšených rozmerov s reflexnou povrchovou úpravou a realizáciou vodorovného dopravného značenia, zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky úpravou smerového vedenia trasy a šírkového usporiadania jestvujúcej cesty v nevyhnutných úsekoch a osadením nových bezpečnostných zariadení, odstránenie nevyhovujúcich technických a dopravných parametrov, ktoré sú zdrojom dopravných nehôd,“
http://espektrum.sk/index.php?text=4443-v-tomto-roku-zrejme-caka-stropkov-naval-kamionov
konecne sa s tymi exponovanymi usekmi zacne nieco diat a prispeje to k vacsej bezpecnosti na E371 vo svidnickom okrese

Danulienka
February 17th, 2012, 04:22 PM
Zmeňme trochu pozornosť a aj geografickú polohu z BA na Oravu. ;) Nech vieme, že či sa aj tu niečo chystá. :)
Začne sa výstavba ďalšieho úseku rýchlostnej cesty R3 (http://www.oravec.noviny24.sk/aktuality/2192/Zacne-sa-vystavba-dalsieho-useku-rychlostnej-cesty-R3.html)

Dobudovanie rýchlostnej cesty R3 cez Oravu netrpezlivo očakávajú nielen motoristi, ale aj obyvatelia obcí a miest, ktoré trápi intenzívna doprava. Po obchvate Oravského Podzámku a Trstenej ešte stále ostáva postaviť takmer 35 kilometrov R3, ktoré sú rozdelené do štyroch úsekov. Najbližšie k realizácii má úsek Tvrdošín – Nižná.

Podľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) bolo pre tento úsek vydané právoplatné územné rozhodnutie, je vypracovaná dokumentácia pre stavebné povolenie a v súčasnosti sa zabezpečuje majetkoprávna príprava. Vysporiadanie pozemkov je ukončené na 90 percent, na zvyšných desiatich percentách prebieha vyvlastňovacie konanie. „Na krajskom stavebnom úrade bude posledné pripomienkovanie 14. februára, v apríli by mohlo byť vydané stavebné povolenie. Po verejnom obstarávaní na dodávateľa stavby, by sa s výstavbou mohlo začať na jeseň tohto roku,“ uviedol primátor Tvrdošína Ivan Šaško. Trasa merajúca 5,2 km by mala podľa výpočtov z roku 2008 stáť takmer 120 tisíc eur.
Úsek medzi Nižnou a Dlhou nad Oravou, dlhý 7,49 km, by mal stáť takmer 260 tisíc eur. Na začiatok výstavby si však budeme musieť počkať minimálne tri roky. O čosi lepšie je na tom trasa Dlhá nad Oravou – Sedliacka Dubová. Verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby o dĺžke 4,9 km za sto tisíc eur by malo byť v júli tohto roku. „Na jeseň minulého roku som bol spolu so starostom Dlhej a Krivej u ministra dopravy Jána Figeľa, aby sme trochu posúrili prípravné práce,“ uviedol starosta Sedliackej Dubovej Ladislav Tomáň.
Osobitnou kapitolou je najdrahší, 17,3 km merajúci úsek - takmer za miliardu eur - spájajúci diaľnicu D1 s Dolným Kubínom. „Proces EIA (posúdenie vplyvu na životné prostredie) je v záverečnej fáze. Termín vydania záverečného stanoviska je určený do 15. februára tohto roku. V oblasti Dolného Kubína odporúča modrý tunelový variant - V3, v kombinácii so svetlomodrým variantom - V3d,“ uviedol Marcel Jánošík, hovorca NDS.
Marián Smoleň, vedúci odboru výstavby na Mestskom úrade v Dolnom Kubíne, nám vysvetlil, čo sa skrýva za skratkou V3d: „Podľa pôvodného tunelového variantu mala ísť cesta medzi dvoma tunelmi neďaleko rodinných domov na Medzihradnom, čo sa ich obyvateľom nepáčilo. Požiadali sme o posun tohto úseku ďalej od obytnej zóny, čo NDS akceptovala.“ Vzhľadom na ekonomickú náročnosť však zatiaľ nik nevie presne povedať, kedy ho začnú stavať.

Oravec noviny24.sk Martin Pavelek Dátum: 9 Február 2012, Štvrtok

Ondro
February 17th, 2012, 10:10 PM
260 000€ a 120 000€? Nie je to akosi málo? Prečo už dávno nestojí súvislá polprofilová R od hraníc až po DK?

Qwert
February 17th, 2012, 10:32 PM
260 000€ a 120 000€? Nie je to akosi málo? Prečo už dávno nestojí súvislá polprofilová R od hraníc až po DK?

Asi je to skôr preklep a chýbajú tam tri nuly. :)

kukuricudus
February 18th, 2012, 03:47 PM
imho to nie je len suma za projektovu dokumentaciu?

KapZlock
February 21st, 2012, 06:06 PM
http://nitra.sme.sk/c/6265344/na-r1-eviduju-uz-desiatky-zrazok-so-zvieratami.html

...

Qwert
February 22nd, 2012, 07:43 PM
Doprastav po debate s Figeľom stiahol námietku v tendri na D1 (http://spravy.pravda.sk/doprastav-po-debate-s-figelom-stiahol-namietku-v-tendri-na-d1-pq9-/sk_ekonomika.asp?c=A120222_183606_sk_ekonomika_p01)

Kto vie, čím ho motivoval...

KE Metropolitan Area
February 23rd, 2012, 08:25 PM
Doprastav po debate s Figeľom stiahol námietku v tendri na D1 (http://spravy.pravda.sk/doprastav-po-debate-s-figelom-stiahol-namietku-v-tendri-na-d1-pq9-/sk_ekonomika.asp?c=A120222_183606_sk_ekonomika_p01)

Kto vie, čím ho motivoval...

akosi v tom clanku nepisu kedy sa v praxi bude podpisovat zmluva s vitazom...

Qwert
February 23rd, 2012, 09:38 PM
akosi v tom clanku nepisu kedy sa v praxi bude podpisovat zmluva s vitazom...

Figeľovi ide samozrejme o to, aby bola zmluva podpísaná do volieb.

Danulienka
February 24th, 2012, 04:09 PM
Na hranici akoby sa zastavil čas (http://orava.sme.sk/c/6267407/na-hranici-akoby-sa-zastavil-cas.html#ixzz1nHtOnzZi)

Cestu cez bývalý hraničný priechod Trstená – Chyžné by mali zrekonštruovať.

TRSTENÁ. Piaty rok je Slovensko súčasťou bezhraničného Schengenského priestoru. Niekdajšou hranicou Trstená – Chyžné prejdú denne stovky kamiónov a osobných áut. Vyzerá však, ako by sa tam pred dvadsiatimi rokmi zastavil čas. Staré, rozpadávajúce sa budovy, výtlky v ceste. Situácia by sa mala začať zlepšovať do pol roka.

Zabudnuté parkoviská
Sprejazdnenie cesty prvej triedy pôvodnou trasou cez bývalú colnicu rieši projekt Slovenskej správy ciest, Investičná výstavba a správa Žilina (SSC IVSC). Rekonštrukcia by mala byť rozdelená na tri etapy, plánuje sa s novým kobercom od konca novej rýchlostnej cesty až po hranicu. Mesto však malo k navrhovanému projektu výhrady. „Nie je v súlade s územnoplánovacou dokumentáciou mesta,“ hovorí primátor Jozef Ďubjak. „Areál okolo bývalej colnice je zastavané územie s občianskou vybavenosťou, s čím sa v projekte nerátalo. Projekt zamedzil prístup k parkovacím miestam vedľa cesty. Nebol by možný rozvoj a funkčné využitie budov po oboch stranách cesty.“

Cena zatiaľ neznáma
Samospráva navrhla zmeny. Žiada odstrániť navrhnuté zábradlia v zastavanom území a doplniť priechod pre chodcov. Doriešený by mal byť aj vjazd k existujúcim parkoviskám. Z plôch, ktoré v súčasnosti slúžia ako cesty, budú po oprave opäť parkovacie miesta. Podľa Ivety Fedorovej zo SSC IVSC je pripravovaná stavba majetkovo-právne vysporiadaná. Čoskoro by mala byť podaná žiadosť o vydanie stavebného povolenia. „Cena prác bude známa až po verejnom obstarávaní na zhotoviteľa stavby,“ povedala. Cestári chcú s rekonštrukciou začať v júli, hotová by mala byť do roka.

Informačné centrum
Staré budovy colnice chce mesto kúpiť, pôvodnému účelu už neslúžia. Jednu má v prenájme súkromník, v druhej sídli kontaktné pracovisko slovensko-poľskej polície. Nehnuteľnosti vlastní Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Banskej Bystrici.

„Chceli by sme na bývalej hranici vytvoriť informačný priestor, kde by sa návštevníci dozvedeli základné informácie o Slovensku, ako sa majú správať na našich cestách, o možnostiach ubytovania, stravovania, o zaujímavých lokalitách,“ hovorí primátor.

Orava Sme piatok 24. 2. 2012 7:30 | Naďa Kališová
No nie sme tu Bratislava.. :bash:

isidor
February 24th, 2012, 04:31 PM
min_dop presents: Finančné náklady Ficových PPP projektov
http://www.slideshare.net/mindopsk/finann-nklady-ficovch-ppp-projektov

Ondro
February 24th, 2012, 04:57 PM
No nie sme tu Bratislava.. :bash:

Jááj, ale akí ste v tej Trstenej chudáčikovia! Bež do zemľanky s tou blavonenávisťou! Aspoň obchvat máte. Čo máme hovoriť my, Seničania, ktorým ten obchvat sľubujú už 30 rokov a 30 rokov sa o cesty u nás nikto nestará.
Cesty sú zlé všade, v Bratislave duplom s počtom áut, ktoré cez ňu denne chodia. Len nenávidieť tú Blavu! Naozaj by ma zaujímalo, či ste vôbec niekedy v tej BA aj boli všetci tí, ktorí proti nej niečo máte.:nuts::bash:

marish
February 24th, 2012, 05:16 PM
...and wild drx will appear in 3, 2, 1...

:lol:

mirkobb
February 25th, 2012, 01:54 AM
Konferencia Bezpečnými cestami k prosperite

V piatok 17. februára 2012 sa pod záštitou 1. podpredsedu vlády a ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Figeľa uskutočnila v Banskej Bystrici 1. Medzinárodná konferencia „Bezpečnými cestami k prosperite".

NocU0nFznrw

Stef666
February 25th, 2012, 07:55 AM
http://hnonline.sk/slovensko/c1-54844660-otvorili-druhy-most-cez-ipel-spajajuci-slovensko-s-madarskom

Slavo
February 25th, 2012, 01:24 PM
http://hnonline.sk/slovensko/c1-54844660-otvorili-druhy-most-cez-ipel-spajajuci-slovensko-s-madarskom
http://novohrad.sme.sk/c/6274028/otvorili-druhy-most-cez-ipel-spajajuci-slovensko-s-madarskom.html
tu je ako vyzeral
EyQWMsZanNQ

eminencia
February 26th, 2012, 12:50 AM
Po úspešnom obnovení mostov cez Ipeľ v Banskobystrickom kraji, nasledujú dva mosty v Nitrianskom kraji.

Vláda odsúhlasila výstavbu mostov ponad Ipeľ

BRATISLAVA. Vláda SR na dnešnom rokovaní odsúhlasila dve dohody na vybudovanie cestných mostov ponad rieku Ipeľ. Na základe nich sa tak medzi Slovenskom a Maďarskom majú vybudovať dva mosty, prvý má spojiť obce Chľaba a Ipolydamásd a druhý obce Pastovce a Vámosmikola.

Čítajte viac... (http://ekonomika.sme.sk/c/6270237/vlada-odsuhlasila-vystavbu-mostov-ponad-ipel.html#ixzz1nRMYBpk4)

Myslím, že po dostavbe týchto dvoch mostov bude na dlhú dobu vyriešené cestné prepojenie Slovenska a Maďarska v Poiplí.

Juraj9
February 28th, 2012, 02:54 PM
Neviete niekto kedy sa otvaraju ponuky na usek Ivachnova - Hubova???

Gyro Da Riva
February 28th, 2012, 04:04 PM
Neviete niekto kedy sa otvaraju ponuky na usek Ivachnova - Hubova???

Najnovsi termin je 5.marca 2012.

(Zdroj: Obálky na diaľnicu sa otvoria tesne pred voľbami, Pravda, 25.2.2012)

Azog
March 3rd, 2012, 06:11 PM
Neviete či sa bude niečo robiť s tými zbytočnými osemdesiatkami na dialnici D1 za mostom Podtureň v smere do PP. A pri čerpacej stanici blízko Hybe v oboch smeroch. Nerozumiem veľmi prečo sú tam. Sú zle naprojektovane výjazdy z dialnice? Miesto na prípadne rozšírenie by tam bolo.

E499.3056
March 3rd, 2012, 09:32 PM
Neviete či sa bude niečo robiť s tými zbytočnými osemdesiatkami na dialnici D1 za mostom Podtureň v smere do PP. A pri čerpacej stanici blízko Hybe v oboch smeroch. Nerozumiem veľmi prečo sú tam. Sú zle naprojektovane výjazdy z dialnice? Miesto na prípadne rozšírenie by tam bolo.

Pokial sa dobre pamatam, tak pripajacie pruhy su kratke.

Ondro
March 3rd, 2012, 10:39 PM
Toto môžem potvrdiť, je to kvôli neprehľadnej zákrute a krátkym pripájacím pruhom.

K2S
March 4th, 2012, 05:22 PM
Vie mi niekto poradiť, kde by som mohol nájsť nejakú mapku (ako je v prvom príspevku) diaľnic? Prípadne aj odhadované dátumy dokončenia rozostavaných úsekov? Vďaka

Jogy
March 4th, 2012, 06:04 PM
http://i1132.photobucket.com/albums/m571/seem10/mapadoktober.jpg

Toto je mapa z SK Highways, mala by byť aktuálna. Čo sa týka dátumov ukončenia, neviem či niekte sú súhrnne spísané, ale pokiaľ budeš hľadať jednotlivé úseky samostatne určite niečo vygúgliš. :)

seem
March 4th, 2012, 07:24 PM
Mapa je z dielne NDS, aktualizoval som ju ja, tu je ešte vo väčšom rozlíšení :) - http://img440.imageshack.us/img440/6932/mapadoktober.jpg

Je na nej menšia chyba. Privádzač Spišská Nová Ves - Levoča je vyznačený ako vo výstavbe ale tá sa začne iba na úseku D1 Križovatka Levoča - Levoča pri výstavbe Levoča - Jánovce ktorá dúfajme začne čoskoro.

EDIT: Ešte by som poprosil Qwerta aby si do prvého postu hodil tieto dve mapy. :)

Azog
March 4th, 2012, 09:27 PM
Vie mi niekto poradiť, kde by som mohol nájsť nejakú mapku (ako je v prvom príspevku) diaľnic? Prípadne aj odhadované dátumy dokončenia rozostavaných úsekov? Vďaka

http://dialnice.php5.sk/ toto je veľmi dobrá stránka, ktorá sa pravidelne aktualizuje

K2S
March 4th, 2012, 10:24 PM
^^ Vďaka všetkým trom, najmä za ten posledný odkaz.

aquila
March 5th, 2012, 04:29 PM
http://ekonomika.sme.sk/c/6286624/dialnicu-pri-ruzomberku-chce-najlacnejsie-postavit-hant.html

zase vyhral HANT... co uz no, bude to mat prietahy ..
ale sam som prekvapeny, ze pri tomto docela narocnom useku padla cena oproti statnej exprtize vlastne o 300 milionov euro ...

zastancovia PPP, aspon vidite, akou mierou chcel fico okradnut slovensko a ako sa mu to pri druhom PPP podarilo ..

teraz vychadza dialnica s tunelmi a estakadami na severe lacnejsie ako uzka RC na juhu

wuane
March 5th, 2012, 08:50 PM
^^ zla zla pravica to uz ma zratane.Raj na zemi pre mecenasov KSSmer sa zacne onedlho,za priameho alebo ticheho suhlasu 80% opravnenych volicov.
Takze sme si vyskusali ake je to stavat dialnice o 40-50% lacnejsie,dost bolo.Treba dat zarobit.

caicoo
March 5th, 2012, 09:23 PM
to bude expresne po PPP dialniciach do Grecka :D

kaxno
March 5th, 2012, 09:24 PM
Ono to ma aj vyhodu. Ked sa teraz ukaze, ze sa to da "aj inak" a "za menej", tak sa bude Ficovi tazko obhajovat nasledne x% zvysenie. Ja to do istej miery beriem aj ako take "hodene polienko pod nohy", pripadne snahu KDH o posilnenie si svojej pozicie pri vyjednavani o poste ministra dopravy. Predsa len, z hladiska perspektivy je to jeden z rezortov, cez ktore sa bude tocit najviac peniazkov.

kidos
March 5th, 2012, 10:35 PM
To predsa každý vždy vedel, že sa to dá aj inak a za menej. Však koľkokrát sa písalo a hovorilo porovnanie so stavebnými nákladmi napr. vo Švajčiarsku. Pre fica to nebude žiadne polienko, možno len špáratko hodené pod nohy. Však si dobre všetci pamätáme na jeho odpoveď na otázku prečo sa tak nehorázne predražila reko. hradu. ficova odpoveď "LEBO" vraví za všetko. Nemyslím, že to v budúcnosti bude inak. Dúfam len, že ministerstvo zostane u Figela. To by bola výhra.

gmbh
March 6th, 2012, 09:56 AM
ale sam som prekvapeny, ze pri tomto docela narocnom useku padla cena oproti statnej exprtize vlastne o 300 milionov euro ...
zastancovia PPP, aspon vidite, akou mierou chcel fico okradnut slovensko a ako sa mu to pri druhom PPP podarilo ..
teraz vychadza dialnica s tunelmi a estakadami na severe lacnejsie ako uzka RC na juhu

ta uzka R-ka je nielen PPP2 ale aj useky na pohroni ktore sa stavali za cenu cca. 10 mil. €/km v case ked o takychto zlavach sa nikomu ani nesnivalo. druha vec je ze na R-kach sa za cias extra zliav vytendroval len usek R4 kde je 2-3x nizsia cena na 1 km ako hubova-ivachnova. aj na R2 by to malo byt podobne.

E499.3056
March 6th, 2012, 01:49 PM
Ono to ma aj vyhodu. Ked sa teraz ukaze, ze sa to da "aj inak" a "za menej", tak sa bude Ficovi tazko obhajovat nasledne x% zvysenie. Ja to do istej miery beriem aj ako take "hodene polienko pod nohy", pripadne snahu KDH o posilnenie si svojej pozicie pri vyjednavani o poste ministra dopravy. Predsa len, z hladiska perspektivy je to jeden z rezortov, cez ktore sa bude tocit najviac peniazkov.

Ak by sa to KDH podarilo, tak by to bol pre Smer len plusovy bod. Problem vsak je v tom, ze vystavba cez eurofondy je enormne dlha, pricom pri PPP je to raz-dva, o com sme sa presvedcili pri stavbe R1.

aquila
March 6th, 2012, 02:05 PM
len problem je ze za tych 52 km R1 by sme mohli mat asi 150 km RK aj v ramci PPP, ak by tam boli realne stavebne naklady ..

seem
March 6th, 2012, 07:53 PM
Dnes asi 5 bagrov na privádzači do Martina, tiež aj nejaké Tatrovky a sú tam aj nejaké unimobunky čo tam pred tým neboli, takže konečne sa to tam rozhýbe.

hurahura
March 6th, 2012, 08:33 PM
1. vedel by mi niekto velmi laicky vysvetlit preco je Hant (a teda aj dalsi uchadzaci, ked nie je tam az taky dramaticky rozdiel medzi 2. a 3. v poradi)
schopny poskytnut o tolko nizsie ceny proti expertize?

2. preco hant vylucili z prvych tendrov kde vyhral (viem ze kvoli nejakym referenciam) ale co konkretne

3. ake je riziko to dat postavit najlacnejsiemu ?

DinoVonZvreca.
March 6th, 2012, 11:08 PM
1. vedel by mi niekto velmi laicky vysvetlit preco je Hant (a teda aj dalsi uchadzaci, ked nie je tam az taky dramaticky rozdiel medzi 2. a 3. v poradi)
schopny poskytnut o tolko nizsie ceny proti expertize?

2. preco hant vylucili z prvych tendrov kde vyhral (viem ze kvoli nejakym referenciam) ale co konkretne

3. ake je riziko to dat postavit najlacnejsiemu ?
tak napríklad si kup najlacnejsi nabytok alebo najlacnejsie plastové okna a uvidis aký je rozdiel. Napríklad ked rodicom zateplovali panelak tak sa na schodze vlastnikov bytov po nekonečných hádkach vybrala stredná cesta naštastie a dopadlo to na jednotku vedlajsi panelak isiel najlacnejsou cestou a rozdiel bol markatný a este to museli časom aj doplatit. HANT nikdy nestaval cesty a už vobec nie dialnice, nemali ho do tej sutaze ani pustit. V Polsku sa tiež išlo systemom super lacne dialnice ktore im stavali cinania a dopadlo to fiaskom. Navyse pri lacných dialniciach si to odnesu najviac dodavatelia, podnikat s malou marzou ma taktiež nevyhody, tým nehcem podporovat drahe dialnice ale ist pod cenu tiež nie je správna cesta, najlepšia je stredná cesta

aquila
March 7th, 2012, 03:07 PM
DinoVonZvreca. s prepacenim vies o dialniciach a ich nacenovaniach velke prd :)

hant staval aj cesty aj mosty, aj dialnice, ako subdodavatel. referencie teoreticky ma.

keby bol hant tak dumpingovy neboli by dalsie ponuky od firem ako IS, DPS len o par percent vyssie :)

1) statnu expertizu resp nacenie podla PPP sa robilo podla dost divokeho nacenovania, ktore realne nereflekuje situaciu na trhu. to je na trosku dlhu debata, ale v principe napriklad ked sa roky zdrazovali dialnicne projekty, tak sa to "automaticky" pri cenotvorbe pasovalo aj do dalsich, aj ked napriklad ocel/beton isiel dole.

prikladov je viacero, napriklad pri niektorych projektoch sa ratalo s kubikom betonu 130 euro a realne cena je 60 euro aj dopravou.. a na dialnicu spotrebujes desiatky tisic kubikov, to iste zelezo ..

dalsi uplne typicky priklad, ze na stavbe mozes mat 20 druhov pilot, ktore si sice podla normyl, ale lepsie robit 2-3 druhy a masovo usetri firma. to iste technogie pri mostoch .. kazda firma ma inu specializaciu

2) hant zatial vylucili len z jednej sutazi, z druhej sa stiahol a na tretej UVO uznal ich namiestky, ale sa caka na SSC.

a vylucili ich preto, lebo raz mali kupenu referenciu z ruska, raz nesplanali financie.. ale teraz maju za partnera SPA z talianska a tam asi uspeju. co nebude na skodu, preco by sa nemohla dalsia firma rozbehnut a rozbije monopol DPS, vahostavu a IS, ktore mali kartelove ceny a stavali sme 2-3 x drahsie dialnice ako na zapade

3) take iste ako najdrahsiemu, vid usek jablonov - beharovce, ktory staval doprastav priamym zadanim a hned po volbach tam 30kmh rychlost a na mesiac novu dialnicu zavreli .. alebo ked skanska stavala obchvat svidnika, ktory sa predrazil a oneskoril o rok .. prikladov je vela ..

caicoo
March 7th, 2012, 05:43 PM
len aby to nedopadlo ako s firmou "Euro-building" kt. vyhrava svojimi nizkymi ponukami zakazky po celom slovensku jedna radost a potom to tak vyzera, ked uz maju na krku viacero sudnych zalob ako od objednavatelov, tak aj od subdodavatelov!
alebo ked skanska stavala obchvat svidnika, ktory sa predrazil a oneskoril o rok
ja ta len poopravim, ze to boli IS Kosice + Strabag a Eurovia

hurahura
March 8th, 2012, 10:43 AM
diky aquila takze skor sa priklanas k nazoru ze ako o dumping cien ide o "triezve nacenenie" ?

gmbh
March 8th, 2012, 03:00 PM
Ak by sa to KDH podarilo, tak by to bol pre Smer len plusovy bod. Problem vsak je v tom, ze vystavba cez eurofondy je enormne dlha, pricom pri PPP je to raz-dva, o com sme sa presvedcili pri stavbe R1.

obstaravanie PPP zacalo koncom 2007, trvalo 2 roky a za dalsie 2 sa to postavilo. nie je to o nic rychlejsie ako vyuzit eurofondy.

aquila
March 8th, 2012, 03:08 PM
hurahura: presne, konecne sa zrealnili ceny aj u nas .. a ako referenciu si staci zobrat co i len rakuske dialnice ...

gmbh: a netreba zabudat, ze stat navyse vyjednaval za koncesionara lepsie podmienky, ponukal zaruky za uvery, dalej bolo niekolkokrat posunute financne urovnanie, cez dodatky sa uz aj tak draha vysutazena cena 3,4 miliardy posunula k skoro 4 miliardam .. nehovoriac o tom, ze najlacnejsia ponuka od strabagu za 1,56 miliardy euro na R1 bola vyradena, ako "podozrivo nizka", aj ked za podobny peniaze sa v rakusku stavalo rakuske PPP a to aj s 30 rokov prevadzy, udrzby a zarucenej dostupnosti ..

KE Metropolitan Area
March 8th, 2012, 11:04 PM
druhej etapy Janovce-Jablonov sa snad ani nedockame... zda sa mi ze to malo byt uz vyriesene a nic...

hurahura
March 12th, 2012, 11:40 AM
takze navrat PPP ?

Juraj9
March 12th, 2012, 01:47 PM
takze navrat PPP ?

^^ Ak sa EÚ dohodne, ze sa PPP projekty budu zapocitavat do dlhu (co je logicke), tak na dalsie zadlzenie (cize vystavbu pomocou PPP) uz nezostava priestor. Mozeme len dufat, aby sa staty dohodli na zapocitavani PPP projektov do celkoveho dlhu krajin.

beardie
March 12th, 2012, 02:21 PM
taka dohoda by uz mala platit
http://spravy.pravda.sk/stavba-ciest-cez-ppp-sa-nerozbehne-zvysila-by-dlh-statu-pie-/sk_ekonomika.asp?c=A120209_012804_sk_ekonomika_p01#ixzz1lrYMosNl

wuane
March 12th, 2012, 02:27 PM
^^ to som teda zvedavy zas jak to bude Hranol vysvetlovat svojim volicom. Uz by mohlo niektorym dopnut,ze PPP bolo take iste zadlzovanie ako normalna pozicka strasne nevyhodna,len prezlecene v PPP kabate. A bol som pred volbami presviedcany o vysokej urovni lavicovych volicov a ze by boli pravicovi viac zodpovedni nez lavicovi je vraj mytus. Tak ak su tiez tak zodpovedni,toto by mali jasne odmietnut .Uvidime ,ako sa toto prejavi na popularnosti vodcu.

aquila
March 12th, 2012, 04:16 PM
len problem je, ze normalny ludia to nepochopia, oni maju si problem predstavit 100 tisic euro...

100 milionov euro alebo 1 miliarda euro im nic nepovie .. to je hrozne vzdialene a navyse priemerny clovek ked vidi, ze je dialnica mu to povie viac ako ked mu niekto povie, ze tolko sa usetriilo, ale nestoji ..

Qwert
March 12th, 2012, 07:35 PM
^^ to som teda zvedavy zas jak to bude Hranol vysvetlovat svojim volicom. Uz by mohlo niektorym dopnut,ze PPP bolo take iste zadlzovanie ako normalna pozicka strasne nevyhodna,len prezlecene v PPP kabate. A bol som pred volbami presviedcany o vysokej urovni lavicovych volicov a ze by boli pravicovi viac zodpovedni nez lavicovi je vraj mytus. Tak ak su tiez tak zodpovedni,toto by mali jasne odmietnut .Uvidime ,ako sa toto prejavi na popularnosti vodcu.

Svojim to vysvetľovať nebude musieť, skôr to bude musieť vysvetliť Európskej komisii. PPP by malo nejaký zmysel na D4 a R7, ale normálne nastavené, nie zúfalo predražené ako R1. Viac PPP projektov si už nemôžme dovoliť, čo ale neznamená, že nebudú.

Som inak veľmi zvedavý, ako budú vyzerať ceny vo verejných obstarávaniach pod novým ministrom. Hlavne sa bojím, že ním bude Vážny. :ohno:

Tiež sa dá očakávať tlak na zmenu trasovanie R7 do Dunajskej Lužnej a oprášenie predĺženia R1, ale asi len vo verbálnej rovine. Možno si Fico spomenie aj na R8, ale bol by som radšej, keď už chce niečo plánovať, nech je to radšej preložka cesty prvej triedy, nie RC.

mirkobb
March 12th, 2012, 08:25 PM
Svojim to vysvetľovať nebude musieť, skôr to bude musieť vysvetliť Európskej komisii. PPP by malo nejaký zmysel na D4 a R7, ale normálne nastavené, nie zúfalo predražené ako R1. Viac PPP projektov si už nemôžme dovoliť, čo ale neznamená, že nebudú.
Stavba ciest cez PPP sa nerozbehne, zvýšila by dlh štátu (http://spravy.pravda.sk/stavba-ciest-cez-ppp-sa-nerozbehne-zvysila-by-dlh-statu-pie-/sk_ekonomika.asp?c=A120209_012804_sk_ekonomika_p01)
Citácia z uvedného článku: Stavanie diaľnic či rýchlostných ciest formou projektov verejno–súkromného partnerstva sa môže stať v najbližších rokoch pre štát neúnosné. Na poslednom európskom summite sa totiž členské krajiny dohodli, že PPP projekty sa budú započítavať do štátneho dlhu.

Som inak veľmi zvedavý, ako budú vyzerať ceny vo verejných obstarávaniach pod novým ministrom. Hlavne sa bojím, že ním bude Vážny. :ohno:
Niektorí exministri Smeru-SD do vlády nezasadnú (http://www.webnoviny.sk/slovensko/niektori-exministri-smeru-sd-do-vlady/477272-clanok.html)
Citácia z uvedného článku: V novom kabinete by podľa informácií agentúry SITA nemal napríklad sedieť Ľubomír Vážny, ktorý bol ministrom dopravy.

metropoly_sk
March 12th, 2012, 10:36 PM
Podla poslednych info by Vazny nemal byt minister dopravy a aj dufam ze nebude ...

Qwert
March 12th, 2012, 10:50 PM
Podla poslednych info by Vazny nemal byt minister dopravy a aj dufam ze nebude ...

Mal by ním byť Ing. Roman Žembera, bývalý riaditeľ SSC ktorého Figeľ odvolal.

aquila
March 13th, 2012, 09:29 AM
riaditel NDS a SSC su politicke funkcie .. takze sa dalo cakat, ze ho odvolaju..

mna osobne skor zaujima, ci ich konecne napadne zlucit SSC a NDS ..

mirkobb
March 13th, 2012, 11:51 AM
Som ten istí Fico, len som sa poučil (http://www.sme.sk/c/6297204/som-ten-isty-fico-len-som-sa-poucil.html)
(Vyextrahovaná pasáž z rozhovoru kde sa spomínajú diaľnice.)

Máte v pláne rušiť už vysúťažené tendre na výstavbu diaľnic, len aby sa spravili cez PPP?
„Pán Figeľ zorganizoval toľko súťaží, pootváral toľko obálok a poklepal po toľkých kameňoch, že si najprv musíme spraviť inventúru. Fakt je ten, že diaľnice sa nestavajú. Druhá vec je, že podľa všetkého boli niektoré úseky vysúťažené za peniaze, za ktoré sa to nedá postaviť.“

Myslíte, že tých peňazí je príliš málo?
„Ak niečo má stáť podľa znalca 300 miliónov a niekto to vysúťaží za 130 miliónov, tak sa to nemôže dať postaviť. To sú potom prípady, že firmy rozostavajú stavbu a odídu preč.“

To sa ešte nestalo.
„Alebo to vyriešite prostredníctvom desiatich dodatkov.“

Dodatky sa už nedajú zvyšovať neobmedzene.
„To, čo urobil pán Figeľ s diaľnicami, pričom nepostavil absolútne nič, bude treba dostať do inventúry, a podľa toho sa rozhodovať, čo ďalej. Ale určite budeme ďalej uvažovať o PPP projektoch.“

Chcete dostavať severnú diaľnicu do Košíc počas vášho funkčného obdobia?
„Je to vec financií a možno bude únosnejšie a rýchlejšie alternatívne prepojenie Košíc a Bratislavy, teda inak, ako cez sever. Tunely pri Žiline sú veľmi náročné, sú to miliardy. Čo však neznamená, že na severnej D 1 sa nebude stavať.“

Takže cestou obídenia Nízkych Tatier?
„Dá sa uvažovať o Hiadeľskom sedle. Existujú rýchlejšie cesty ako cez Žilinu. Tunely by zdržali celé prepojenie. Sú to len úvahy a verím, že zvolíme najlepšie riešene pre krajinu. Ak máme pomôcť juhu stredného Slovenska, treba tam potiahnuť aspoň sto kilometrov od Zvolena do Rimavskej Soboty.“

Zaujímavé informácie.. :uh:

aquila
March 13th, 2012, 12:14 PM
R1 medzi RK a BB je rovno pase, EK na to penize neda a PPP uz sa zaratava do dlhu .. takze to je len taky blabol, lebo fico zjavne si je vedom, ze nebude mat ani na PPP okolo ziliny, nieto este rovnako drahe a o to menej riesiace tunely pod nizkymi tatrami :)

jedien pozitivium je, ze sa bude musiet viac sustredit na eurofondy a lacne RC na R2 ..

hurahura
March 13th, 2012, 01:35 PM
no tak ci tak mi to vychadza ze dialnica do kosic do konca volebneho obdobia Fica (2016) nebude vo vyrazne lepsom stave.

aquila
March 13th, 2012, 02:27 PM
do 2016 ak nieco moc neposerie, tak okrem zilinskych usekov a turany - hubova bude 2+2 do kosic, lebo bude zrejme kompletna aj nabrezna v presove a aj vsetky useky na D1 ..

vypomoct si bude teoreticky moct mostom cez VD zilina .. takze posun tu bude vyrazny ..

Qwert
March 13th, 2012, 03:14 PM
Ide o veľmi konkrétne vyhlásenie o stavbe R2, takže sa budú snažiť určite ešte tento rok začať stavať ZV - Pstruša - Kriváň, aby mohli pred voľbami otvárať. Je dosť možné, že pohne s viacerými úsekmi. Na D1 by sa mohlo rozostavať v podstate všetko, otázne je len okolie ZA. R1 cez Donovaly je vzdušný zámok.

PPP si už vo veľkom rozsahu dovoliť nemôžme. Takže zostávajú hlavne eurofondy a štátny rozpočet. To bude vytvárať tlak na cenu stavebných prác. To, koľko toho táto vláda postaví, bude záležať hlavne na cenách. Ak sa vrátime k predkrízovým, o toľko menej sa aj postaví.

Name user 1
March 13th, 2012, 05:11 PM
Splatenie PPP projectov sa zapocitava do dlhu krajiny, ALE je velmi zaujimave ako sa zapocitava boli totiz 2 mozne sposoby zapocitavania v ramci EU

- prvy je pocitanie celkoveho nakladu na stavbu ako dlh v danom roku zaciatku platby

- druhy je pocitanie celkoveho nakladu na stavbu ako pocet splatok v danom roku, ked len dana splatka znamena dlh SK v danom roku

v prvom sposobe narasie dlh v danom roku o celkove naklady a v druhom len o pomernu splatku. Cize bude zaujimave si vypocut vyjadrenie EU k danej problematike financovania PPP projectov na Slovensku.

Dopad je jednoznacny v prvom sposobe PPP financovanie padne a v druhom je financovanie mozne

Qwert
March 13th, 2012, 07:13 PM
Logika káže započítať cenu (všetky splátky) do štátneho dlhu momentom uzavretia PPP alebo v roku zaplatenia prvej splátky. Jednotlivé splátky sa musia započítať do štátneho rozpočtu, čo funguje aj teraz. To znamená, že deficit ročného štátneho rozpočtu sa zvýši len o výšku jednej splátky. Štátny (verejný) dlh sa zvýši o všetky splátky spolu a každým rokom sa o jednu splátku znižuje.

Započítať do štátneho dlhu len jednu ročnú splátku je nezmysel, ale všetko je možné.

KLEPETO
March 14th, 2012, 12:47 PM
Započítať do štátneho dlhu len jednu ročnú splátku je nezmysel, ale všetko je možné.

Myslím, že takto nejako si to aj predstavujú aby sa mohli pustiť do PPP a nepresiahli by tak dlhový strop. Rozdelia to na niekoľko ročný rozpočtových deficitov.

Qwert
March 14th, 2012, 01:52 PM
Myslím, že takto nejako si to aj predstavujú aby sa mohli pustiť do PPP a nepresiahli by tak dlhový strop. Rozdelia to na niekoľko ročný rozpočtových deficitov.

Len aby bolo jasné, rozpočtový deficit a štátny dlh nie je to isté. Rozpočtový deficit bude ovplyvnený len danou ročnou splátkou, rozpočtuje sa na jeden rok.

Štátny dlh je celková výška záväzkov štátu, do výšky štátneho dlhu by sa malo zarátať celé PPP.

Vtipné je, že keďže hospodárime deficitne, tak na splátky PPP si budeme musieť požičať, teda splácaním PPP sa nezníži nás celkový dlh, ten zostane rovnaký, len namiesto koncesionára budeme dlžiť banke.

Otázka je, či v takomto prípade nemá väčší význam si rovno požičať na stavbu tej diaľnice v réžii štátu a neťahať do toho PPP. Štát si vie požičať lacnejšie ako PPP koncesionár. Štát tiež nepotrebuje mať z výstavby a údržby priamy zisk. Napríklad R1 by sa dala postaviť štátom za nejakých 600 mil. €, údržba nech by stála aj 50 mil. €; no takto zaplatíme skoro 4 mld. €.

PPP má význam vtedy, ak by si tá diaľnica na seba zarábala z mýta, vtedy by to mýto išlo koncesionárovi a štát by po 30 rokoch dostal diaľnicu, za ktorú by nezaplatil prakticky nič. Vtedy by sa nemalo PPP logicky zarátať do štátneho dlhu, lebo štát by nič neplatil. Pokiaľ si tá diaľnica na seba nezarobí a musí ju splácať štát, tak je PPP nezmysel, je lepšie, ak ju rovno postaví štát hoci aj na úver.

kaxno
March 14th, 2012, 02:22 PM
Otázka je, či v takomto prípade nemá väčší význam si rovno požičať na stavbu tej diaľnice v réžii štátu a neťahať do toho PPP. Štát si vie požičať lacnejšie ako PPP koncesionár. Štát tiež nepotrebuje mať z výstavby a údržby priamy zisk. Napríklad R1 by sa dala postaviť štátom za nejakých 600 mil. €, údržba nech by stála aj 50 mil. €; no takto zaplatíme skoro 4 mld. €.

Toto nie je uplne korektne tvrdenie. Vezmime si ze stat postavi sice tu cestu za 600 mio €, ale tieto si bude musiet pozicat. Priemerny vynos zo statnych dlhopisov je cca 4,5% (tolko je urokova sadzba).

Viz: http://www.ardal.sk/_img/Documents/ŠCP/ŠD/Portfólio%20ŠD/ZAHRSDXTOTAL.htm

Kazdopadne, statom ruceny syndikovany uver komernych bank bol o dost nevyhodnejsi, sadzba pre koncesionara na R1 PPP bola 7,5%, resp. efektivne nejakych 9,9%.

Kazdopadne, tych 600 mio € by bolo cca 1 105 mio € v stalych cenach roku 2012.

Qwert
March 14th, 2012, 02:57 PM
Toto nie je uplne korektne tvrdenie. Vezmime si ze stat postavi sice tu cestu za 600 mio €, ale tieto si bude musiet pozicat. Priemerny vynos zo statnych dlhopisov je cca 4,5% (tolko je urokova sadzba).

Viz: http://www.ardal.sk/_img/Documents/ŠCP/ŠD/Portfólio%20ŠD/ZAHRSDXTOTAL.htm

Kazdopadne, statom ruceny syndikovany uver komernych bank bol o dost nevyhodnejsi, sadzba pre koncesionara na R1 PPP bola 7,5%, resp. efektivne nejakych 9,9%.

Kazdopadne, tych 600 mio € by bolo cca 1 105 mio € v stalych cenach roku 2012.

Máš pravdu, nie je to korektné v tom, že som k tým 600 mil. € nepripočítal úroky. Ale aj s úrokmi by to bolo lacnejšie než PPP.

Koro
March 14th, 2012, 03:53 PM
Ale je to korektné, pretože je demencia splácať 30 rokov, niečo čo vie štát aj s eurofondami s prehľadom financovať priebežne. Takže sa netvárme, že 30 ročné úroky sú regulérnou súčasťou ceny, nie sú, sú to ukradnuté peniaze za ktoré by mal Vážny visieť...

DrX
March 14th, 2012, 04:35 PM
stranka dialnice.info podla vsetkeho nejde. dufam, ze to nema nic s novou vladou :-)

Len pre to sa pytam, ze nemam kde pripomenut zastancom tunelov, preco je lepsie podla moznosti sa im maximalne vyhybat: http://www.euronews.com/2012/03/14/28-belgian-nationals-killed-in-swiss-coach-crash/
a napr., zacat rozsirenim cesty pod Strecnom miesto Visnoveho, na ktore nemame peniaze.

Qwert
March 14th, 2012, 07:54 PM
Ale je to korektné, pretože je demencia splácať 30 rokov, niečo čo vie štát aj s eurofondami s prehľadom financovať priebežne. Takže sa netvárme, že 30 ročné úroky sú regulérnou súčasťou ceny, nie sú, sú to ukradnuté peniaze za ktoré by mal Vážny visieť...

Treba porovnávať porovnateľné. Stavebné náklady na R1 sú 900 mil. €, čo je samé o sebe predražené. Vážny by nemal ísť sedieť za úroky, Vážny by mal ísť sedieť za celkové neuveriteľné predraženie toho projektu cez x dodatkov a za vyradenie najlacnejšej ponuky zo súťaže pre "podozrivo nízku cenu."

Ak by to štát staval výhradne so štátneho rozpočtu, tak by nebolo celkom správne prirátať k cene úroky z celej sumy. Štát si nepožičiava na konkrétne výdavky, štát si požičiava ako celok a tie požičané peniaze sa akoby rovnomerne rozdelia na všetky výdavky.

stranka dialnice.info podla vsetkeho nejde. dufam, ze to nema nic s novou vladou :-)

Len pre to sa pytam, ze nemam kde pripomenut zastancom tunelov, preco je lepsie podla moznosti sa im maximalne vyhybat: http://www.euronews.com/2012/03/14/28-belgian-nationals-killed-in-swiss-coach-crash/
a napr., zacat rozsirenim cesty pod Strecnom miesto Visnoveho, na ktore nemame peniaze.

Navrhujem pre tvoje vlastné dobro okamžite zastaviť prípravu tunelov Soroška a Zvolen. :lol: Severné tunely ťa nemusia zaujímať, ty tadiaľ jazdiť nebudeš.

kaxno
March 14th, 2012, 08:47 PM
Inak co sa tyka rozsirenia pod Strecnom, myslim ze to je forma ktorou by sa mal stat v mnohych pripadoch uberat (napr. na juznom tahu). Na usekoch kde nie su az take extremne intenzity by kludne stacil Svedsky model cesty prvej triedy / R-ky, kde sa v cca 2-3 kilometrovych intervaloch strieda 1+2 pruh.

Nieco taketo:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/MMLNorr1.JPG/800px-MMLNorr1.JPG

Qwert
March 14th, 2012, 09:14 PM
Hlavne by sa touto cestou mal uberať na horských priechodoch a iných prudkých alebo tiahlych stúpaniach.

Mimochodom tie drátené zvodidlá v strede sú dosť nebezpečné pre motorkárov. Myslím, že sa ich chystajú vo Švédsku zakázať.

cibula
March 14th, 2012, 10:33 PM
Ako riesia, ked sa na takej ceste v tom jednom pruhu stane nehoda, alebo pokazi auto?

mirkobb
March 15th, 2012, 12:33 AM
Fico rokuje s podpredsedami strany a kandidátmi na ministrov (http://www.sme.sk/c/6299816/fico-rokuje-s-podpredsedami-strany-a-kandidatmi-na-ministrov.html)

Do vlády sa má vrátiť aj exminister Ján Počiatek. Šéfovať by však nemal financiám, ale rezortu dopravy, pod ktorým má zostať aj koordinácia eurofondov, napriek pôvodným úvahám, že eurofondy bude spravovať samostatne jeden člen vlády.
Tak toto je teda "dobrá haluz".. :lol::nuts: Neviem si predstaviť Počiatka ako ministra dopravy. :eek: Ale na Slovensku je "možné všetko"..!? :D

Qwert
March 15th, 2012, 12:43 AM
Tak toto je teda "dobrá haluz".. :lol::nuts: Neviem si predstaviť Počiatka ako ministra dopravy. :eek: Ale na Slovensku je "možné všetko"..!? :D

Fuu... Asi nie je o nič menej kvalifikovaný ako Figeľ, ale aj tak je to veľmi zvláštny výber. Toto si fakt neviem predstaviť, aj keď k doprave má istý vzťah...

http://img.cas.sk/img/4/bigArticle/174221_robert-kalinak-a-jan-pociatek.jpg

Skoro mi pripomína Figeľa: :lol:
http://i.pravda.sk/11/093/skcl/P233e169a_figel.jpg

Asi som ale trochu offtopic. :) Myslím si, že Figeľ bol najlepším ministrom dopravy, akého Slovensko dosiaľ malo. Síce tá konkurencia nie je veľká, ale latku, ktorú nastavil, bude ťažké prekonať.

DrX
March 15th, 2012, 11:50 AM
Inak co sa tyka rozsirenia pod Strecnom, myslim ze to je forma ktorou by sa mal stat v mnohych pripadoch uberat (napr. na juznom tahu). Na usekoch kde nie su az take extremne intenzity by kludne stacil Svedsky model cesty prvej triedy / R-ky, kde sa v cca 2-3 kilometrovych intervaloch strieda 1+2 pruh.

Nieco taketo:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/MMLNorr1.JPG/800px-MMLNorr1.JPG

ako tu uz dlho pisem, na zaciatok by uplne stacil aj madarsky mozdel z "rychlostnej" cesty 3 Miskolc-Kosice: na rovnych bezpecnych usekoch zaviest 110km/h aj na ceste 1+1, a urgentne robit mimourovnove/bezpecne-urovnove krizovatky a obchvaty, aby sa tou 110kou dalo ist suvislo. Potom postupne dorabat druhy dvojpruh alebo predbiehaci pruh tam, kde je to potrebne.

aquila
March 15th, 2012, 12:54 PM
ale potom preco toto nepresadzujes aj na juhu, kde su o hodne nizsie intezity ? :)

mirkobb: pociatek by bol velka vyhra a by som bol rad, ale ked tam bude vazny, alebo pellegrini, tak to bude cista katastrofa .. horsie ako cukrar ..

DrX
March 15th, 2012, 01:37 PM
ale potom preco toto nepresadzujes aj na juhu, kde su o hodne nizsie intezity ? :)

Ja toto presadzujem vsade, aj na juhu. Pozri si spat moje prispevky, napisal som to uz 1000x. Ale urcite to nepovazujem za akceptovatelne, ak na severe/zapade:
- postavime (a slubime ze postavime) megalomanske dialnice
- tym pritiahneme investorov (napr Kia)
- tym sa zvysia intenzity, a my pytame este viacej na megalomanske dialnice tam;
zatialco na juhu:
- nespravime 20 rokov nic
- ziadni investori nepridu
- cast dopravy, ktora jazdila juhom, sa presunie do madarska a na sever, lebo na juhu su len 30rocne socialisticke cesty.

A potom este chceme, aby sa teraz zrazu stavalo podla intenzit. Nie, teraz sa najprv musia dorovnat investicie na podobne tym na severe/zapade. Pockat, ako na to zareaguju investori/intenzity/tranzit. A potom sa mozeme bavik, kde dame dalsie peniaze.

Ale ako vravim, som uplne za to, aby sa hned od zajtra na ceste KE-ZV zaviedli na bezpecnych usekoch 110-ky.

BimbasMcKane
March 16th, 2012, 03:35 AM
Inak co poviete na novu stranku NDS, ktoru spustili 14.marca http://www.ndsas.sk/ ??

Ovela lepsie vyzera, lepsi prehlad, k dispozicii su pdf. zmluv a verejnych obstaravani, aktualne info a stav rozostavanych usekov a useky, ktore sa maju tento rok stavat. Dokonca aj ta ich mapka usekov je tusim aktualna.

Este im tam chyba info o uz postavenych usekoch a fotogaleria jednotlivych usekov, no casom to tam urcite pribudne. Myslim si ze stranka bude neskor na velmi dobrej urovni :banana::cheers:

Qwert
March 16th, 2012, 03:04 PM
Tak nakoniec to vyzerá na Počiatka ako nového ministra dopravy. Pelegrini bude asi ministrom obrany, Vážny snáď ostane v parlamente, lebo jeho by som nerád videl aj len ako štátneho tajomníka, Žembera neviem, možno bude šéf NDS.

Inak co poviete na novu stranku NDS, ktoru spustili 14.marca http://www.ndsas.sk/ ??

Ovela lepsie vyzera, lepsi prehlad, k dispozicii su pdf. zmluv a verejnych obstaravani, aktualne info a stav rozostavanych usekov a useky, ktore sa maju tento rok stavat. Dokonca aj ta ich mapka usekov je tusim aktualna.

Este im tam chyba info o uz postavenych usekoch a fotogaleria jednotlivych usekov, no casom to tam urcite pribudne. Myslim si ze stranka bude neskor na velmi dobrej urovni :banana::cheers:

Vidím tam informácie o úsekoch, ktorá sa stavajú a ktoré sa tento rok majú začať stavať, ale neviem tam nájsť informácie o ostatných pripravovaných a už dokončených úsekoch, ktoré na starej stránke boli. Beriem to tak, že ešte nie je dokončená, lenže čo aký zmysel má zverejniť nedokončenú stránku, keď stará ešte mohla fungovať? Tie informácie o verejnom obstarávaní sú ale celkom prehľadné, to sa musí nechať, akurát by sa tie .pdf mohli otvárať v prehliadači a nie sťahovať.

I.B.MOGAJ
March 19th, 2012, 07:10 PM
Privadzac z D1 Dubna Skala - Turany na Martin
http://img42.imageshack.us/img42/5128/p1120330r.jpg

http://img594.imageshack.us/img594/7904/p1120331.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/2130/p1120334a.jpg
...v pozadi mesto Martin v "tazkom kopcovitom" terene

Kvietok
March 19th, 2012, 08:32 PM
http://lh3.ggpht.com/-JqJplGQ5-_s/T2SRZbGdZrI/AAAAAAAAM4o/7ZQ5rA-cTgQ/s640/IMG_0022.JPG

http://lh5.ggpht.com/--6DORe-nGWA/T2SRb2VJ8DI/AAAAAAAAM48/yUOBf2NnbIs/s640/IMG_0024.JPG

http://lh6.ggpht.com/-tZ3DnTibWCM/T2SRgWNckWI/AAAAAAAAM5c/kUGambF80po/s640/IMG_0028.JPG

http://lh5.ggpht.com/-MLwMb0lRd58/T2SRqc5TBGI/AAAAAAAAM6w/Sq4wknAzT5g/s640/IMG_0039.JPG

http://lh6.ggpht.com/-l7UbaQeAnpg/T2SRlu9vAMI/AAAAAAAAM6E/j1bFvHR8uF8/s640/IMG_0034.JPG

http://lh3.ggpht.com/-Qnfgrw7I8xk/T2SRs4v3isI/AAAAAAAAM7M/NzFtUgtSD1I/s640/IMG_0042.JPG

http://lh5.ggpht.com/-9kVtHYyq0mo/T2SR1xmFt6I/AAAAAAAAM8s/h9unbkv3FzQ/s640/IMG_0054.JPG

http://lh5.ggpht.com/-49VzzfsExYI/T2SR5wLZVDI/AAAAAAAAM9g/xvOr4xNdPLU/s640/IMG_0061.JPG
kosice.estranky.sk

Som zvedavy na vyhlad z najvyssieho bodu toho mosta.

BimbasMcKane
March 20th, 2012, 02:40 AM
Vie mi niekto vysvetlit, preco je tak dlhy usek rieseny ako most ? ved z fotiek vidno ze ta oblast je skoro rovinata a usek, kde sa krizi so zeleznicou je kratky. Preco to teda vo vacsej miere nerealizovali ako pozemnu komunikaciu ?

The810
March 20th, 2012, 09:21 AM
Pokial ide o R7, nakoniec sa schvalil ten variant A (cerveny)? Chce sa mi az plakat pri predstave, ze v Ketelci spravia krizovatku... ved ta navrhovana poloha je uz na hrane toho lesa...

Qwert
March 20th, 2012, 12:21 PM
Pokial ide o R7, nakoniec sa schvalil ten variant A (cerveny)? Chce sa mi az plakat pri predstave, ze v Ketelci spravia krizovatku... ved ta navrhovana poloha je uz na hrane toho lesa...

Zatiaľ je vybratý variant A (červený), ale ktovie, za minulej vlády sa kvôli pozemkovej mafii preferoval variant C (zelený). Neviem, či s k nemu budú snažiť vrátiť, lebo by to znamenalo zdržania prípravy o celé mesiace.

Z dopravného hľadiska je variant C nezmysel, naopak variant A vytvára úplne nový vstup do BA. Križovatka Ketelec by v budúcnosti pravdepodobne vznikla, aj keby sa staval variant C, lebo by v Ketelci ústil privádzač na D4 od Bajkalskej (Prístavného mosta). Bolo by to ale o dosť neskôr.

The810
March 20th, 2012, 02:45 PM
No skoda, mohli tu krizovatku dat aspon trochu severnejsie (blizsie k budovam v Ketelci, resp. z nej spravit krizovatku Lieskovec)..

Qwert
March 20th, 2012, 04:33 PM
No skoda, mohli tu krizovatku dat aspon trochu severnejsie (blizsie k budovam v Ketelci, resp. z nej spravit krizovatku Lieskovec)..

Možno mohla byť o niečo severnejšie, aj keď kto vie, možno je tam nejaké vedenie alebo niečo, čo tomu bráni. V každom prípade D4 pôjde na 100 % nie len okolo lesa, ale aj cez les. Nejaké vplyvy na životné prostredia tam budú tak či tak, tá križovatka a celá R7 už podľa mňa veľký rozdiel nespraví.

The810
March 20th, 2012, 06:24 PM
Myslim ze D4 bude mat znacne nizsiu frekvenciu ako R7 :)

Qwert
March 20th, 2012, 07:10 PM
Myslim ze D4 bude mat znacne nizsiu frekvenciu ako R7 :)

To by som tak rezolútne netvrdil, tie intenzity budú asi dosť podobné. Najväčší vplyv na životné prostredia má ale samotná stavba, to, koľko áut po nej prejde, je viac-menej jedno.

Kvietok
March 20th, 2012, 07:43 PM
Vie mi niekto vysvetlit, preco je tak dlhy usek rieseny ako most ? ved z fotiek vidno ze ta oblast je skoro rovinata a usek, kde sa krizi so zeleznicou je kratky. Preco to teda vo vacsej miere nerealizovali ako pozemnu komunikaciu ?

R4 v tom useku krizuje viacero trati v obluku (http://maps.google.com/maps?q=barca,+slovakia&hl=en&ll=48.636482,21.248846&spn=0.039193,0.104628&sll=37.09024,-95.712891&sspn=39.729049,68.554688&t=h&hnear=Barca,+Slovakia&z=14), v blizkosti stanice Haniska - sirokorozhod+ normalny rozchod...

aquila
March 20th, 2012, 10:44 PM

ak sa bude riesit R7 bez D4 tak sa krizovatka keletec nebude este budovat a je tam variantne riesenie a posun D4 .. konkretne variant E

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?album_id=46&image_id=9840&view=no_count

The810
March 20th, 2012, 10:47 PM
Nooo tak tato varianta sa mi paci, najma ak by bola v kombinacii s variantom E na D4. Ten privadzac z Bajkalskej nie je velmi stastny (podla mna ani nejak specialne nutny), ale co narobim... len skoda ze sa likviduju posledne nedotknute casti BA.

Osobne nie som presvedceny o nejakej silnej intenzite D4 v danom useku, sudiac podla toho ze pod D2 toho nejak vela nechodi.

metropoly_sk
March 20th, 2012, 11:41 PM
R4 bude inak dokoncena uz za rok ... podla planu ....

D4 bude mat podla mna intenzitu tak akurat ... ani nie malo ani nie vela ...

The810
March 21st, 2012, 07:42 AM
D4 hlavne podla mna bude v useku Stupava juh - Triblavina ovela viac vytazena ako v tom zvysnom useku.

KLEPETO
March 21st, 2012, 09:54 AM
Osobne nie som presvedceny o nejakej silnej intenzite D4 v danom useku, sudiac podla toho ze pod D2 toho nejak vela nechodi.

Na D2 pod Pečňou sa tá premávka práveže dosť zintenzívnila. Hlavne kamiónová doprava je silnejšia na tomto úseku ako osobná v niektorých časoch. Je pravda, že hlavný prúd kamiónov je z H/A na D2 a z D1 na D2 smer CZ. V tomto prípade to vypadá tak, že južnú časť D4 budú využívať iba kamióny, ktoré smerujú z D1 na H/A. Ale sem sa dá presunúť aj časť kamiónov, ktoré pokračujú z D1 na D2 smer CZ. Týmto by sa tranzit kamiónov cez Prístavný úplne vylúčil. Všetko čo by išlo do BA a pokračovalo na A/H/CZ by išlo po južnej D4 a v Jarovciach by sa to už rozdelilo na tie spomínané tri smery.
Po dobudovaní severnej D4 by sa vylúčil tranzit kamiónov aj z mostu Lafranconi a všetko by išlo už len po D4 od križovatky Stupava po križovatku BA-Jarovce.
Z tohto mi vychádza, že ak sa vybuduje skôr južná časť, tak to umožní úplne vylúčiť TIR z Prístavného mostu. Pokiaľ by sa riešila najprv severná časť, tak to trochu odľahčí Lafranconi a čiastočne Prístavný.
Ja skôr uprednostňujem budovať skôr južnú časť a to nielen preto, že je jej príprava najďalej a zároveň o niečo menej nákladná oproti severnej, ale aj z dôvodu trvácnosti Prístavného mostu a jeho neustáleho plátania. Lafranconi by mal ešte niečo vydržať i keď aj on už začína mať chronické problémy podobné Prístavnému.

aquila
March 21st, 2012, 10:52 AM
Nooo tak tato varianta sa mi paci, najma ak by bola v kombinacii s variantom E na D4. Ten privadzac z Bajkalskej nie je velmi stastny (podla mna ani nejak specialne nutny), ale co narobim... len skoda ze sa likviduju posledne nedotknute casti BA.

privadzac bajkalska poza slovnaft toho riesil praveze neskutocne vela, jedno odlahci gagarinku, svornosti a do istej miery aj D1 a galvaniho, dalej po dobudovani D4 od jaroviec vyrazne odlahci aj samotny pristavny most ..

Stupava juh - Triblavina je na celej D4 najmenej potrebny usek .. tunel karpaty teraz nepotrebujeme. daleko viac sa dosiahne ked sa urobi severna tangenta a obchvat race za zlomok ceny..

na D4 ma zmysel napojenie na rakusko cez S8, cim sa odhlaci D2 do rakuska a lafranconi, a D4 od race/ivanky po rakusko hranicu, lebo to dost odlahci pristavny most jednak od tranzitu do rakuska/madarska a taktiez si dovolim tvrdit, ze kopu ludi z petrzalky co pojdu na vychod si radsej trosku nadide a pojde pohodlne ..

aquila
March 22nd, 2012, 02:48 PM
pre obhajcov PPP projektov tu je pekna analyza druheho PPP projektu a vychadza to este katastrofalnejsie ako sme si mysleli ...

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?f=35&t=16883

mala sumarizacia od andreja

Strucny vycuc z 2. balika PPP v porovnani s klasickou vystavbou cez st.rozpocet:
Investicne (stavebne) naklady: 887 mil. € - pri klasickej vystavbe cca 413 mil. €
Prevadzkove naklady 3 mil. € rocne (spolu s rezijnymi nakladmi 5 mil. € rocne) - v rezii NDS cca 1,023 mil. € rocne
Trzby z myta - do 3 mil. € rocne, t.j. 1 % zo splatok, po splateni myta cca 2 % zo splatok
Urokova sadzba - 10,27 % p.a. - uroky 15rocnych statnych dlhopisov cca 4,5 %

eminencia
March 22nd, 2012, 03:15 PM
10,27%?!, Veď to si mohli vybaviť úver rovno v Ceteleme, číra zlodejina.

wuane
March 22nd, 2012, 03:59 PM
^^ Tomu hovorim umenie.Ukradnut ludom peniaze a este ich presvedcit ze je to pre ich dobro a dostat 44% vo volbach. :bow:

veteran
March 22nd, 2012, 04:00 PM
Síce to nie je diaľnica, ale lepší thread na to nemáme...

KOŠICE: Trstené pri Hornáde a maďarský Kéked do leta spojí nová cesta (http://www.appril.com/Spravy/2012/KOSICE--Trstene-pri-Hornade-a-madarsky-Keked-do-le.aspx)
Slovenskú obec Trstené pri Hornáde, okres Košice – okolie, a severomaďarskú obec Kéked spojí do leta nová komunikácia. Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková, výstavbu takmer sedemkilometrového úseku cesty realizujú prostredníctvom Programu cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika 2007-2013. Ukončenie prác je naplánované na jún tohto roka. Celkový rozpočet projektu je 2 095 068 eur, pričom Európsky fond regionálneho rozvoja (ERDF) prispel 1 735 397 eur. Vedúcim partnerom projektu je Nemzeti Infrastruktura Fejlesztő Zrt. (NIF), cezhraničným partnerom Košický samosprávny kraj.

Ide o prepojenie cesty III/06824 na slovenskej strane s cestou 3709 (összekötő út - spojovacia cesta) na maďarskej strane. Slovenská cesta je ukončená za Trsteným pri Hornáde, asi 500 metrov pred hraničnou čiarou. Na maďarskej strane sa cesta končí v obci Kéked. Do miestnej časti Felsőkéked pokračuje už len úzka asfaltka, ktorá sa tam končí a smerom na Slovensko pokračuje už len poľná cesta.

Vybudujú sa takmer 3 km novej komunikácie so šírkou 6,5 metra (2×pruhy so šírkou 3 metre + 2×0,25 m krajnica s vodiacim prúžkom) a návrhovou rýchlosťou 50 km/h. Budú na nej tri mosty (vš. na maďarskej strane). Na Slovensku sa okrem toho zrenovuje 5 km cesty III/06824 na úseku Ždaňa-Trstené pri Hornáde.

http://www.nif.hu/hu/fejlesztesek/kozutak/3709_szamu_keked_-_abaujnadasd_osszekoto_ut
http://ujszo.com/online/kulfold/2012/03/20/ut-abaujnadasd-es-a-magyarorszagi-keked-kozott
http://www.appril.com/Stavby/SK/KE/Vystavba-spojovacej-cesty-Keked-Trstene-n--Hornado.aspx
http://hirdetmeny.magyarorszag.hu/hirdetmeny?id=529692

mirkobb
March 24th, 2012, 11:13 AM
ZVOLEN - Mimoúrovňová križovatka Neresnica

http://img845.imageshack.us/img845/1608/dscf0099x.jpg

http://img443.imageshack.us/img443/5350/dscf0104uy.jpg

http://img41.imageshack.us/img41/5796/dscf011001.jpg
ZVOLEN - Mimoúrovňová križovatka Neresnica

http://img687.imageshack.us/img687/6021/49475598.jpg

http://img256.imageshack.us/img256/2522/14752904.jpg

http://img801.imageshack.us/img801/1835/86775756.jpg

http://img37.imageshack.us/img37/5104/17216779.jpg

http://img204.imageshack.us/img204/5820/73591919.jpg

http://img444.imageshack.us/img444/6438/24901778.jpg

http://img198.imageshack.us/img198/1801/59478300.jpg
Skopíroval som sem stav prestavby Neresnickej križovatky na I/50 vo Zvolene od užívateľa MZV, za čo mu týmto samozrejme ďakujem.

Danulienka
March 24th, 2012, 01:04 PM
Vizualizácie úseku R3 Sedliacka Dubová - Dlhá nad Oravou.

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=64&image_id=11196

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?mode=medium&album_id=64&image_id=11197

Zdroj: dialnice.info (http://www.dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=64&image_id=11197) Autor: Andrej

Danulienka
March 24th, 2012, 01:16 PM
Čakanie v kolónach precvičí nervy (http://orava.sme.sk/c/6305334/cakanie-v-kolonach-precvici-nervy.html#ixzz1pjlJPI5k)

Vodiči sa na hornej Orave opäť zdržia. Prejazd dvomi mestami bude nasledujúcich osem mesiacov aj nervóznejší.

TRSTENÁ, TVRDOŠÍN. Slovenská správa ciest (SSC) zrekonštruuje mosť v Trstenej a prebuduje križovatku v Tvrdošíne. V okresnom meste už práce začali, v susednom začínajú o pár dní.

Zhotoviteľ zatiaľ neznámy
Most je v zlom stave, poškodilo ho zatekanie spôsobené nedokonalou izoláciou. Na niektorých miestach je obnažená a skorodovaná výstuž nosnej konštrukcie, poškodené je mostné príslušenstvo, vozovka na moste je nerovná. Opraviť treba dilatáciu, rímsy, vozovku, izoláciu, odvodňovací systém aj zábradlia. „Finančné náklady budú známe po ukončení verejného obstarávania,“ povedala Zuzana Rudincová zo SSC Žilina. Rozsiahla úprava je potrebná napriek tomu, že gro nákladnej dopravy prechádza už viac ako rok po obchvate. „Deštrukcia na nosníkoch je výrazná, treba opraviť obidva mosty v meste,“ povedal primátor Jozef Ďubjak. Práce budú prebiehať najskôr v jednom a potom v druhom jazdnom pruhu. „Pôvodne mala byť cesta uzavretá úplne, keďže mesto sa dá obísť po obchvate, zohľadnili sme však obyvateľov sídliska Západ a úlohu nemocnice.“

Druhý kruháč
V centre Tvrdošína začali robotníci v stredu rozkopávať hlavnú cestu neďaleko kostola. Súčasnú križovatku nahradí kruhový objazd s priemerom 36 metrov. Práce sú súčasťou rekonštrukcie, ktorú cestári začali vlani. V rámci nej už opravili most. Z celkových 755-tisíc eur naň preinvestovali viac ako 510-tisíc. Kruhový objazd by mal zlepšiť plynulosť premávky a zvýšiť bezpečnosť chodcov. „Skvelý nápad,“ hovoria vodiči, ktorí denne prechádzajú Tvrdošínom. „Táto križovatka je úplne nepodarená. Len aby to rýchlo urobili, lebo čakanie v kolónach bude na nervy.“

SME streda 21. 3. 2012 7:30 | Naďa Kališová
Tak zase sa niečo deje aj u nás. :)

LaaN93
March 24th, 2012, 05:46 PM
http://img41.imageshack.us/img41/5796/dscf011001.jpg

^^ ja chodím cez tento most častokrát, ale akože ten most je naozaj v hroznom stave :ohno:

zollium
March 25th, 2012, 02:36 PM
^^ Prosim ta....takychto zaberov by si mohol na Slovensku urobit neurekom :cripes: Dufam ze sa teraz po zmene vlady vystavba konecne zrychli.Je to neuveritelne akym slimacim tempom sa u nas stavia a rekonsruuje.Chapem ze peniaze sa hladaju a ziskavaju tazko ale prave preto treba hladat a vyuzivat vsetky dostupne moznosti..Inak zaber je to velavraviaci o stave Slovenskej cestnej infrastruktury. :fiddle:

aquila
March 25th, 2012, 08:00 PM
po zmene vlady ? vsak za fica nastalo najvacsie spomalenie vystavby od konca meciarovej vlady ;)

a co sa tyka jedniciek, nikdy v historii slovenska nebolo opravenych tolko suvislych tahov jedniciek a nezacalo sa tolko projektov na cestach prvej triedy, vratane aj MUK vo zvolene ..

a prave za minulej vlady sa rozbehla bezprecedentna oprava desiatok mostov..

ludia su fakt ovplyvnitelny ..

metropoly_sk
March 25th, 2012, 11:00 PM
jj pripajam sa .... budeme este lutovat ze Figel nieje minister dopravy ....

KE Metropolitan Area
March 26th, 2012, 02:14 AM
nech ta vlada bola aka chcela, lepsi minister dopravy akym bol Figel nebol a obavam sa ze este dlho nebude. Zacal a pripravil tak vela usekov za take kratke obdobie s normalnymi cenami ako asi nikto. Ja ako Kosican mu budem navzdy vdacny ze dal stavat juznu R4 KE-HU, lebo pri inom ministrovi by sem sa toho asi nedockali, "nie su frekvencie vozidiel, netreba, staci polprofil a podobne somariny. Lutujem ze nestihol dotiahnut D1 Janovce-Jablonov do konca (podpisat zmluvu)

The810
March 26th, 2012, 08:19 AM
Vsak Pociatka uz niekde nazvali ministrom pre eurofondy a vystihli tym podstatu. On ten rezor chce prave kvoli eurofondom a na dopravu sa bude kaslat.

Qwert
March 26th, 2012, 01:32 PM
Mne je za Figeľom ľúto už teraz. Nech má byt odkiaľ chce, bol to najlepší minister dopravy v histórií Slovenska. Myslím, že záujmom Smeru bude zase urobiť z dopravy veľký biznis pre tých správnych ľudí. Dajú sa znovu očakávať PPP a pochybné súťaže. Bodaj by som sa mýlil. Keby aspoň pokračovali v rekonštrukcii jednotiek...

nech ta vlada bola aka chcela, lepsi minister dopravy akym bol Figel nebol a obavam sa ze este dlho nebude. Zacal a pripravil tak vela usekov za take kratke obdobie s normalnymi cenami ako asi nikto. Ja ako Kosican mu budem navzdy vdacny ze dal stavat juznu R4 KE-HU, lebo pri inom ministrovi by sem sa toho asi nedockali, "nie su frekvencie vozidiel, netreba, staci polprofil a podobne somariny. Lutujem ze nestihol dotiahnut D1 Janovce-Jablonov do konca (podpisat zmluvu)

Práve tento úsek by som za príklad nedával, ten kompletne pripravila Ficova vláda, Figeľova zásluha spočíva v podstate akurát tak v tom, že ho nezastavil.

SKroads
March 26th, 2012, 02:03 PM

Keby tender na vystavbu R4 KE-Milhost robil Figel a jeho neschopaci, tak este teraz sa nestavia. Ti jeho neschopaci uz zrusili dva tendre na stavebny dozor na tento usek a potom radsej rozhodli, ze to bude dozorovat NDS, lebo nie su schopni ani tender na dozor poriadne urobit.

Zmluva na vystavbu R4 KE - Milhost bola podpisana az v auguste 2010, pretoze Figel zakazal po nastupe do funkcie podpisat tuto zmluvu a podpisanie povolil az 2.8.2010. Cim zjavne pre niektorych vytvoril dojem, ze to on zabezpecil vystavbu. Na vytendrovany usek iba oneskoril podpis na zmluvu a poklepal zakladny kamen.
Len oslavujte neschopaka. Vid tendre Janovce-Jablonov, II.etapa, Hubova - Ivachnova, Lietavska Lucka - Dubna Skala, a natahovacky (a tym oneskorenie) okolo dalsich tendrov. Ziadne D/RC tendre na vystavbu mimo D1.

Jeho neschopaci nevedia zabezpecit ani zakreslenie sprevadzkovanej casti R1 na strankach NDS: http://www.ndsas.sk/dialnicna-siet/44346s

Qwert
March 26th, 2012, 02:43 PM
Miliarda na diaľnice z druhého piliera je istá (http://ekonomika.sme.sk/c/6313776/miliarda-na-dialnice-z-druheho-piliera-je-ista.html)

Podľa mňa je ale úplne jedno, či si požičiame od DSS alebo od hocijakého iného investora. Komerčné úroky budeme musieť platiť tak či tak a do verejného dlhu sa to započíta tiež. :dunno: Jedine že by tie DSS-ky mali požičať koncesionárovi nejakého budúceho PPP. To by bolo ale ešte oveľa viac problematické, lebo už teraz vidím to predraženie pre štát.

DrX
March 26th, 2012, 03:31 PM
Keby tender na vystavbu R4 KE-Milhost robil Figel a jeho neschopaci, tak este teraz sa nestavia. Ti jeho neschopaci uz zrusili dva tendre na stavebny dozor na tento usek a potom radsej rozhodli, ze to bude dozorovat NDS, lebo nie su schopni ani tender na dozor poriadne urobit.

Zmluva na vystavbu R4 KE - Milhost bola podpisana az v auguste 2010, pretoze Figel zakazal po nastupe do funkcie podpisat tuto zmluvu a podpisanie povolil az 2.8.2010. Cim zjavne pre niektorych vytvoril dojem, ze to on zabezpecil vystavbu. Na vytendrovany usek iba oneskoril podpis na zmluvu a poklepal zakladny kamen.
Len oslavujte neschopaka. Vid tendre Janovce-Jablonov, II.etapa, Hubova - Ivachnova, Lietavska Lucka - Dubna Skala, a natahovacky (a tym oneskorenie) okolo dalsich tendrov. Ziadne D/RC tendre na vystavbu mimo D1.

Jeho neschopaci nevedia zabezpecit ani zakreslenie sprevadzkovanej casti R1 na strankach NDS: http://www.ndsas.sk/dialnicna-siet/44346s

Niekto tu ma zjavne velky problem rozchodit, ze nas Figel zachranil pred greckou katastrofou s nazvom PPP1+PPP3. Dnes, ked uz aj Fico vidi, ze spojenie vychod-zapad (KE-BA) je lepsie juhom, sa urcite do zilinskych tunelov hrnut nebude...

PS: SKroads, len treba pripomenut, ze R4 KE-HU bolo uz v OPD 2007-13, takze aj Vazny len natahoval a urobil minimum, a jedina jeho zasluha je, ze to nedodrbal. Lebo za normalnych okolnosti (ak by bola aspon nejakou prioritou), ta cesta mohla byt hotova uz v r 2008.

aquila
March 26th, 2012, 04:05 PM
Keby tender na vystavbu R4 KE-Milhost robil Figel a jeho neschopaci, tak este teraz sa nestavia.

hm hlavne ze ficovi neschopaci neboli schopny rozbehnut skoro ziadnu novu vystavbu co ? ;)

a ficovi neschopaci mali stranku ndsas.sk, kde sa nedalo dopatrat pomaly ani adresy ? :)

alebo v com bola ficova dialnicna politika lepsia ? ;) to by ma ozaj zaujimalo :)

Jaro123
March 26th, 2012, 05:15 PM
Myslím, že oneskorenie vyhodnotenia tendra a tým následnú výstavbu úseku KE-Milhosť zapríčinil zámer vyhodiť najnižšiu ponuku(neschopáci?).

zollium
March 27th, 2012, 12:48 AM
Nic v zlom Aquila,Qwert a dalsi chlapci, co tu vediete (a tiez na dialnice.info) uz niekolko rokov antismeracku propagandu...aj by som chcel argumentovat proti vasim teoriam ale kedze viem presne kam to dospeje tak to necham tak ;) Len to som chcel Aquila ze to nie je o tom ze ludia su lahko ovplyvnitelni ale jednoducho mame ine nazory a postoje.Pre mna je Figel neschopny tarajko co vsetko zaobali do tych jeho lubivych a zodpovednych reci ale skutek utek :) Skoda ze ked som nahovaral par ludi z Doprastavu aby sem prispievali ,kedze ja nie som odbornik na dopravu (napriek tomu sa zaujimam a snazim sa orientovat v cislach a faktoch) tak mi bolo povedane ze to nema vyznam lebo vraj citujem "ale vsak to tam pisu sprostosti" Chlapci neukajajte sa tu prosim vas predstavou aky ste vy velki odbornici a inzinieri.Z toho co tu sem tam citam je evidentne ze trpite Ficozou a to vam zatienuje mozgy.Ziadna objektivita,len snaha pospinit a znevazit pracu ludi ktorym nesiahate ani po clenky ;) Chvalabohu ze taky ludia ako vy nerozhoduju o dialniciach na SK lebo to by sme vsetci asi chodili peso ;) A pre teba QWERT !! Prosim Ta aby si ludi uz viac nevyvaral tak ako mna,ked si mi dal BAN len pre to ze som mal iny nazor.... Peace Out ;)

zollium
March 27th, 2012, 12:53 AM
Myslím, že oneskorenie vyhodnotenia tendra a tým následnú výstavbu úseku KE-Milhosť zapríčinil zámer vyhodiť najnižšiu ponuku(neschopáci?).

Vies to je zaujimave ze ked Aquila napise o niekom ze je neschopak tak je to OK.Ale ked niekto zacne spochybnovat Qwerta alebo Aquilu tak sa prvy menovany postara o to aby bol post vymazany.Pekny tandem ,co? :lol:

SKroads
March 27th, 2012, 08:48 AM
hm hlavne ze ficovi neschopaci neboli schopny rozbehnut skoro ziadnu novu vystavbu co ? ;)

a ficovi neschopaci mali stranku ndsas.sk, kde sa nedalo dopatrat pomaly ani adresy ? :)

alebo v com bola ficova dialnicna politika lepsia ? ;) to by ma ozaj zaujimalo :)

Aquila, stale dookola, ja o voze a ty o koze. Vazny nebol lepsi, ale Figel je len neschopak, taraj a slubotechna. Tvrdit, ze Figel bol najlepsi moze len niekto, kto ma vazne problemy s pamatou alebo sa tomu nerozumie.

SKroads
March 27th, 2012, 09:09 AM
PS: SKroads, len treba pripomenut, ze R4 KE-HU bolo uz v OPD 2007-13, takze aj Vazny len natahoval a urobil minimum, a jedina jeho zasluha je, ze to nedodrbal. Lebo za normalnych okolnosti (ak by bola aspon nejakou prioritou), ta cesta mohla byt hotova uz v r 2008.

To by musela este Dzurindova vlada usek vytendrovat, neboli ani pozemky vysporiadane. Takze Vazny to umoznil pripravit a uspesne vytendrovat. Ale DrX to zial nepochopi.

Pozrime si aky vyznam ma tento usek, ktory ide do madarskeho pola, kde chyba skoro 60 km D/RC, ktora tak skoro nebude a bude tam na hranici jazdit okolo 2000 voz./24h.
Ale fajn, urobili sme gesto voci Madarom. Avsak, vynasat za to Figela do nebies moze len niekto dost naivny.

SKroads
March 27th, 2012, 09:12 AM

Uvazovat o vyhodeni mozno ak ide o nejakych suflikantov, ale Skanska? To Ti kto nabulikal?

DrX
March 27th, 2012, 09:33 AM
SKroads, narjadsej mam takych, ktori raz za rok pridu (alebo prvy krat prikvitnu), napisu nieco co tu AJ NA DIALNICE.INFO bolo rozoberane do podrobnosti na 10-kach stran fora, a myslia si, ze uz su najmudrejsi.

Konkretne, co sa tyka madarskej strany nasej R4, tak:
- v madarsku mas za hranicami 30km cestz s MPR 110km/h a hotovymi obchvatmi, cize prakticky lepsie nez polprofil dialnice (napr. polprofil M15, ktory ide z HU na BA ma MPR len 90 ci 100km/h). A prave kvoli tym intenzitam ani nie je dovod nic viac tam stavat. Ked dorobia obchvaty este 4 dedin, bude sa dat 110kou dojst suvislo az k Miskolcu a potom dalej po M30
- nasa R4 je hadam najlacnejsia RC v historii SK a prva RC na ktoru boli hejslovaci ochotni dat peniaze do kosickeho kraja (asi prave pre to, ze bola najlacnejsia). Takze aj ked urcite nebolo nutne stavat tam hned full profil, pri tej cene je dobre, ze sa to rovno urobi a na 30 rokov mame pokoj. uz len ked si zoberieme, ze sucasne s R4KE-HU sa tendroval 4x drahsi zbytocny usek D3 niekde pri Ziline, je hned jasne, ze Figel urobil dobre, ked nechal bezat toto a nie D3

PS: mne z tohoto fora tiez smeracko-slotovsko-meciarovski hejslovaci vymazavali prispevky. tak si robim zalohu na http://www.voy.com/195032/

veteran
March 27th, 2012, 09:59 AM
R4 - momentálne zbytočnosť (najmä ak je v plnom profile). A najmä nedomyslená - lievik medzi Šebastovcami a Barcou. V okolí Košíc/Košickom kraji sú úseky, kde by bolo investovanie tých peňazí oveľa prospešnejšie. Ale hlavne, že to bol najlacnejší úsek. :ohno:

Na maďarskej strane nepokračuje žiadna cesta, ktorá by pripomínala našu budúcu R4. Vedie tadiaľ cesta, ktorá je užšia, než napr. naša I/50, akurát sú tam nadjazdy a väčšie polomery zákrut. Sú tam ale križovania s poľnými cestami (!) (= obmedzenia rýchlosti) a hlavne, cesta bola IMHO dosť sfušovaná, prakticky už od nova sú tam prepady asfaltu, ktoré sa počas povodní v roku 2010 ešte zhoršili (výstražných tabuliek PADKAHIBA/ÚTHIBÁK s rýchlostnými obmedzeniami som narátal asi desať).

Navyše, preložka cesty má len nejakých 18 km (po Novajidrány), ďalej vedie cesta cez dediny (semafory, priechody, 50 km/h) a ešte pekných pár rokov aj bude viesť.

Keď si vezmem do úvahy čisto len šírkové pomery tej maďarskej cesty, je vzhľadom na frekvenciu dopravy absolútne postačujúca. A taká cesta bohate postačovala aj na našej strane.

Som zvedavý, či Maďari postavia spojku na našu R4 od Tornyosnémeti alebo sa bude naďalej jazdiť popod tú zrúcaninu budovy HP.

DrX
March 27th, 2012, 10:24 AM
R4 - momentálne zbytočnosť (najmä ak je v plnom profile). A najmä nedomyslená - lievik medzi Šebastovcami a Barcou. V okolí Košíc/Košickom kraji sú úseky, kde by bolo investovanie tých peňazí oveľa prospešnejšie. Ale hlavne, že to bol najlacnejší úsek. :ohno:

Na maďarskej strane nepokračuje žiadna cesta, ktorá by pripomínala našu budúcu R4. Vedie tadiaľ cesta, ktorá je užšia, než napr. naša I/50, akurát sú tam nadjazdy a väčšie polomery zákrut. Sú tam ale križovania s poľnými cestami (!) (= obmedzenia rýchlosti) a hlavne, cesta bola IMHO dosť sfušovaná, prakticky už od nova sú tam prepady asfaltu, ktoré sa počas povodní v roku 2010 ešte zhoršili (výstražných tabuliek PADKAHIBA/ÚTHIBÁK s rýchlostnými obmedzeniami som narátal asi desať).

Navyše, preložka cesty má len nejakých 18 km (po Novajidrány), ďalej vedie cesta cez dediny (semafory, priechody, 50 km/h) a ešte pekných pár rokov aj bude viesť.

Keď si vezmem do úvahy čisto len šírkové pomery tej maďarskej cesty, je vzhľadom na frekvenciu dopravy absolútne postačujúca. A taká cesta bohate postačovala aj na našej strane.

Som zvedavý, či Maďari postavia spojku na našu R4 od Tornyosnémeti alebo sa bude naďalej jazdiť popod tú zrúcaninu budovy HP.

Suhlas, ze teoreticky sa miesto R4-ky mohlo postavit par obchvatov, a peniaze presunut inam. Ale fakt by sa usetrilo malo (teraz je rozpocet 5milEUR/km), a stratil by sa ten efekt, ze po dobudovani R4obchvatu Kosic bude realny dialnicny tah az po PO (a aj teraz s prejazdom sebastovcami a kosicami je to spojenie fakt dobre - v KE stale 4-prudovka). Cize nesuhlasim s tym, ze sa malo setrit tu, aj ked by som bol iba rad, ak by sa robilo aj na R2 KE-ZV. Ak na to ale chce Slovensko niekde setrit, tak ma stovky kilometrov predrazenych D1, D3, D2, ale aj R1, ktore sa stavaju megalomansky, a na ktorych sa za 100mil EUR postavi s biedou kilometer. Tak nech laskavo beru tam, nie na jedinej RC v KE kraji, ktora je ako jedine realne napojenie na europsku dialnicnu siet pre investorov ULTRA DOLEZITA.

Co sa tyka madarskej cesty, prva obec od hranic, cez ktoru sa prechadza je Forro (http://maps.google.com/maps?saddr=Route+3%2FE71%2FE79&daddr=Sz%C3%A9chenyi+utca&hl=en&ie=UTF8&sll=48.403451,21.163101&sspn=0.293112,0.394478&geocode=FSiH5AIdQlBEAQ%3BFbBw4QIdwuZBAQ&mra=dme&mrsp=1&sz=12&t=m&z=12) (potom Csobad, Aszalo a Szikszo, a tot vse). Cize fakt je tam zaciatocnych prakticky 30km od hranic takych, ze sa to priemerne jazdi nad 100km/h, a cely ten usek po M30 spravis hravo s priemerkou viac nez 90km/h (aj ked je pravda, ze cesta sa postupne rozpadava).

veteran
March 27th, 2012, 10:50 AM
Suhlas, ze teoreticky sa miesto R4-ky mohlo postavit par obchvatov, a peniaze presunut inam. Ale fakt by sa usetrilo malo (teraz je rozpocet 5milEUR/km), a stratil by sa ten efekt, ze po dobudovani R4obchvatu Kosic bude realny dialnicny tah az po PO (a aj teraz je to relativne dobre). Cize nesuhlasim s tym, ze sa malo setrit tu. Ak chce Slovensko niekde setrit, tak ma stovky kilometrov D1, D3, D2, ale aj R1, ktore sa stavaju megalomansky, a na ktorych sa za 100mil EUR postavi s biedou kilometer.
Naozaj nemám predstavu, koľko by sa ušetrilo, ale na R4 sa robia násypy, mosty atď. Na I/68 stačilo urobiť preložku cesty mimo Seňu-Kechnec a urobiť KO na nebezpečnej križovatke pri Haniske. V Grajciari je 70tka, na zvyšku cesty mimo intravilán mohla byť pokojne 110ka (cesta je ako podľa pravítka). Zvyšné peniaze mohli ísť napr. do D1 Budimír-Bidovce, R2 tunel Soroška alebo napr. na úpravy tej našej slávnej "R2/R4" v meste (lebo od RC to má fest ďaleko).

Co sa tyka madarskej cesty, prva obec od hranic, cez ktoru sa prechadza je Forro (http://maps.google.com/maps?saddr=Route+3%2FE71%2FE79&daddr=Sz%C3%A9chenyi+utca&hl=en&ie=UTF8&sll=48.403451,21.163101&sspn=0.293112,0.394478&geocode=FSiH5AIdQlBEAQ%3BFbBw4QIdwuZBAQ&mra=dme&mrsp=1&sz=12&t=m&z=12) (potom Csobad, Aszalo a Szikszo, a tot vse). Cize fakt je tam zaciatocnych prakticky 30km od hranic takych, ze sa to priemerne jazdi 100km/h, a cely ten usek po M30 spravis hravo s priemerkou viac nez 90km/h (aj ked sa postupne rozpadava).
Ide sa síce len cez štyri dediny, no vo Forró ideš 50kou 2,5 km + semafor, mimo dedín sú nejaké stúpania/klesania (niekde síce 2+1), zákruty, zákazy predbiehania. Na štandard 110km/h-cesty to jednoducho nemá. Preto tie reči, že Košice budú napojené na európsku diaľničnú sieť sú podľa mňa sprostosti a ťahanie medových motúzov popod nos.

Miskolc-hranica sa dá aj tak v pohode prejsť priemerom okolo 90 km/h a preto tá cesta úplne postačuje, len by to chcelo ju opraviť. A taká cesta by stačila aj na našom území.

Štvorprúdovka ako pokračovanie M30 na našu hranicu tak skoro nebude, preto je to ťahanie našej R4 "do maďarských polí" IMHO momentálne zbytočné (tak, ako je napr. zbytočné ťahanie maďarskej M3 od Nyíregyházy smerom na Ukrajinu). Vyzerá to skôr na naše gesto, že my máme, teraz ste na rade vy.

aquila
March 27th, 2012, 11:47 AM
Aquila, stale dookola, ja o voze a ty o koze. Vazny nebol lepsi, ale Figel je len neschopak, taraj a slubotechna. Tvrdit, ze Figel bol najlepsi moze len niekto, kto ma vazne problemy s pamatou alebo sa tomu nerozumie.

tak mi menuj lepsieho ministra ako figel ? lebo ja si lepsieho teda nespominam.. alebo to ma byt nebodaj dzurinda ? jasovsky ? rezes ? prokopovic ? vazny ? jeden horsi ako druhy

Nic v zlom Aquila,Qwert a dalsi chlapci, co tu vediete (a tiez na dialnice.info) uz niekolko rokov antismeracku propagandu...aj by som chcel argumentovat proti vasim teoriam ale kedze viem presne kam to dospeje tak to necham tak ;)

to nie je antismeracka ideologia, ak vsimas aj dialnice.info snazim sa _objektivne_ na zaklade faktov hodnotit ci uz pozitivne alebo negativne kroky ministrov.

na ficovej vlade sa toho hodnotit co sa tyka vystavby neda vela pozitivneho. ale opakujem, skus sem dat nejake tie tvoje fakty, lebo zatial som tu ani na dialnice.info ziadne nevidel, co by bolo chvalihodne na ficovom dialnicnom bacovani, ale skusim ti zopar mojich postrehov napisat

- vyrazne utlmenie vystavby dialnic a ich pripravy od roku 2006, ked ficova vlada viac menej zastavila vsetky relevantne pripravy pre projekty cerpane z eurofonodv a vsetko stavila na superpredrazene PPP

- dzurindova vlada nechala ficovi 106 km rozostavanych dialnic a RK aj s financnych krytim.

- ficova vlada za 4 roky zacala nasledujuce useky dialnic z coho gro bolo predpripravenych uz za dzurindu ..

D1 Sverepec - Vrtižer, I.etapa 4,9
D1 Sverepec - Vrtižer, II.etapa 4,695

polprofil
D1 Jablonov - Studenec 5,2
D1 Studenec - Beharovce 3.45
D2 križovatka Stupava, juh 3.3

R1 Žarnovica - Šášovské Podhradie, I.etapa 9,675
R1 Žarnovica - Šášovské Podhradie, II.etapa 8,372

polprofil
R3 Horná Štubňa obchvat 4,32
R3 Trstená obchvat 7,2
R4 Svidník obchvat 4,573

na cestach prvej triedy sa nic nedialo, ziadne nove projekty nezacali. neboli ani opravovane

zastavila sa priprava a tendrovanie zeleznicnych tendrov, to iste obnova vozoveho parku.

o superpredrazenych PPP radsej ani nespominat, lebo to je najvacsi neuspech ficovej vlady na krasom realnom priklade druheho balika.

ako aj ako zrazu firmy doprastav/vahostav su ochotne ist s cenou o 50% dole .. to za tych par mesiacov po pade vlady isli tak dole ceny ?

aj ked pred volbami navysili len prvy balik o miliardy hore ?

cakam na argumenty

kaxno
March 27th, 2012, 12:12 PM
Nic v zlom Aquila,Qwert a dalsi chlapci, co tu vediete (a tiez na dialnice.info) uz niekolko rokov antismeracku propagandu...aj by som chcel argumentovat proti vasim teoriam ale kedze viem presne kam to dospeje tak to necham tak ;)

Za vsetky argumenty len jeden. Preco na Slovensku, kde je mzdova uroven daleko pod mzdovou urovnou zapadnej EU, je cena za kilometer dialnice / RC cca 2-3 nasobna, ako v inych krajinach ? A nehovor ze chces cisla, tych tu uz bolo danych viac ako dost. Dialnice su predrazene uz od cias Meciara, ale to co tu bolo posledne roky bol extrem.

Nehovoriac o systeme dialnicneho myta, za ktorym stoja chlapci z J&T a jeden z tienovych sponzorov strany p. Filo - http://www.ecoinvest.sk/vykonny_manazment.html#

Qwert
March 27th, 2012, 12:25 PM
Nic v zlom Aquila,Qwert a dalsi chlapci, co tu vediete (a tiez na dialnice.info) uz niekolko rokov antismeracku propagandu...aj by som chcel argumentovat proti vasim teoriam ale kedze viem presne kam to dospeje tak to necham tak ;) Len to som chcel Aquila ze to nie je o tom ze ludia su lahko ovplyvnitelni ale jednoducho mame ine nazory a postoje.Pre mna je Figel neschopny tarajko co vsetko zaobali do tych jeho lubivych a zodpovednych reci ale skutek utek :) Skoda ze ked som nahovaral par ludi z Doprastavu aby sem prispievali ,kedze ja nie som odbornik na dopravu (napriek tomu sa zaujimam a snazim sa orientovat v cislach a faktoch) tak mi bolo povedane ze to nema vyznam lebo vraj citujem "ale vsak to tam pisu sprostosti" Chlapci neukajajte sa tu prosim vas predstavou aky ste vy velki odbornici a inzinieri.Z toho co tu sem tam citam je evidentne ze trpite Ficozou a to vam zatienuje mozgy.Ziadna objektivita,len snaha pospinit a znevazit pracu ludi ktorym nesiahate ani po clenky ;) Chvalabohu ze taky ludia ako vy nerozhoduju o dialniciach na SK lebo to by sme vsetci asi chodili peso ;) A pre teba QWERT !! Prosim Ta aby si ludi uz viac nevyvaral tak ako mna,ked si mi dal BAN len pre to ze som mal iny nazor.... Peace Out ;)
PS: mne z tohoto fora tiez smeracko-slotovsko-meciarovski hejslovaci vymazavali prispevky. tak si robim zalohu na http://www.voy.com/195032/

To sa často nestáva, aby som bol v dvoch postoch po sebe obvinený z antismeráckej propagandy, aj zo smerácko-slotovsko-mečiarovského hejslováctva. :lol: Už sa rozhodnite, čo teda som. :lol:

Mimochodom, DrX, o tých hejslovákoch som ti už niečo povedal. ;)

Vies to je zaujimave ze ked Aquila napise o niekom ze je neschopak tak je to OK.Ale ked niekto zacne spochybnovat Qwerta alebo Aquilu tak sa prvy menovany postara o to aby bol post vymazany.Pekny tandem ,co? :lol:

Čo také som ti v tomto threade vymazal?

wuane
March 27th, 2012, 03:08 PM
@Zollium:Ked chces pocut slova chvaly a uznania na Ficovladu,zajdi na nejake forum aktuality.sk,Pravda.sk,Sme.sk,cas.sk a dalsie...tam obstojis.A aspon jedno forum na internete by ste mohli nechat opozicii.Berte si priklad z vodcu,ktory teraz striela usmevy do kazdej strany a sprava sa velkoriso. Dakujem za porozumenie.

Ja bude principialne odmietat vsetko Ficove,lebo tento mafian nema co hladat na poste predsedu vlady,a ani pripadne ´´lepsie´´ kroky v jeho podani nelegitimizuju jeho doterajsie posobenie v Slovenskej politike.Ale nic ´´lepsie´´ sa za jeho vlady v doprave neuskutocnilo.A tvojich kamaratov chapem ze sem nechcu prispievat. Museli by celit argumentom preco nedokazu stavat dialnice rovnako lacno alebo lacnejsie ako vo zvysku europy.Potom sa nuka aj tak otazka,ze kto je neschopak. Najlepsie je drzat verejnost v nevedomosti,aby nemala s cim porovnavat.A nejaka otvorena siroka debata by mohla vypovedat co to o tom ,preco to tu lacnejsie nejde.

SKroads
March 27th, 2012, 03:09 PM
tak mi menuj lepsieho ministra ako figel ? lebo ja si lepsieho teda nespominam.. alebo to ma byt nebodaj dzurinda ? jasovsky ? rezes ? prokopovic ? vazny ? jeden horsi ako druhy

Jan Jasovsky. Ivan Miklos - aj ked toho moc nestihol, zvladol by to lepsie ako Figel.

aquila
March 27th, 2012, 04:31 PM
a co konkretne urobil jasovsky za ten 1,5 roka co bol minister dopravy ? myslis to ze zacali za meciara stavat dialnice, ktore nemali financne krytie, ktore sa zacali poklepkavat a akoze stavat na nevysporiadanych pozemkoch ? ze tunel branisko pod vedenim jasovskeho zadalo zakazku hydrostav a ZPA Krizik, ktory nikdy nebudovali tunel ?

vsak miklos nikdy ministrom dopravy (nastastie) nebol (to ze len do konca volieb doriadil ministerstvo po macejkovi sa snad ani neda pocitat), on nezvladol ani ministerstvo financii a jeho skandaly su nadrozmerne,

takze skuste ozaj nejake fakty, lebo fakt ma to zaujima :) co konkretne dosiahli a co bolo take vynimocne

Jaro123
March 27th, 2012, 05:56 PM
Aquilla, myslím si že nemá zmysel reagovať na nich. Každý to chce vidieť tak, ako mu to vyhovuje. Figeľ v doprave spravil veľa, a ukázal, že sa dá isť aj iným smerom ako cestou PPP. To ale niektorým nevysvetlíš, keďže oni to vidia tak a aj tak to chcú vidieť a budú na to tak pozerať stále. Od niektorých ľudí bolo zábavné počúvať začo mohla Radičová a ďalší. Ale späť k diaľniciam. Tiež si myslím, že Figeľ bol zatiaľ najlepším ministrom dopravy aj keď boli chyby. Som ale zvedavý na nasledujúceho ministra, keďže latku má hádam prvýkrát v slovenskej histórii pomerne vysoko postavenú.

SKroads, Skanska to mala nahnuté pre údajný dumping.

Ku R4-ke. Mne výstavba úseku Košice-Milhosť nevadí. Aspoň je to prvý úsek na R4 vo výstavbe. Predpokladám, že asi nadlho aj posledný. SO PO má dva tunely a je RC, takže pochybujem o výstavbe a ďalej na Svidník to má do výstavby vzhľadom na prípravu ešte ďaleko.
Ostatné stavby diaľnic a RC v Košickom kraji nie sú pripravené. Takže na výstavbu Budimír-Bidovce si ešte určitý čas počkáme, aj keď príprava je minimálne na úrovni ako príprava na obchvat Prešova na D1. Soroška taktiež nie je pripravená na výstavbu.

i15
March 27th, 2012, 06:50 PM
Miskolc-hranica sa dá aj tak v pohode prejsť priemerom okolo 90 km/h a preto tá cesta úplne postačuje, len by to chcelo ju opraviť.

to je vela, realne je to do 80 a striktne predpisovo len 75km/h . Take priemery sa daju dosiahnut aj na ceste Kosice-Tornala, pricom na I/50 je max 90 a prejazd cez Sorosku. Takze rychlost a komfort nezavisi od toho, ze je niekde kusok 110tka, ale aky je pomer prejazdov cez obce a aka je celkova kvalita cesty a moznosti na predbiehanie.

i15
March 27th, 2012, 07:01 PM
Ku R4-ke. Mne výstavba úseku Košice-Milhosť nevadí. Aspoň je to prvý úsek na R4 vo výstavbe. Predpokladám, že asi nadlho aj posledný. SO PO má dva tunely a je RC, takže pochybujem o výstavbe a ďalej na Svidník to má do výstavby vzhľadom na prípravu ešte ďaleko.

nebud pesimista, severny obchvat PO patri medzi najpripravenejsie RC (pracuje sa na dokumentacii na stavebne povolenie a vykupuju sa pozemky), takze buduci rok bude pripraveny na vystavbu a od roku 2014 je k dispozicii velky balik eurofindov

Name user 1
March 27th, 2012, 09:20 PM
Za vsetky argumenty len jeden. Preco na Slovensku, kde je mzdova uroven daleko pod mzdovou urovnou zapadnej EU, je cena za kilometer dialnice / RC cca 2-3 nasobna, ako v inych krajinach.

cena prace na SK v porovnani zo Zapadnou Europou alebo Ukrajinou ma na konecne naklady & cenu projektu len velmi maly vplyv (len par %)

SKroads
March 28th, 2012, 08:50 AM
SKroads, Skanska to mala nahnuté pre údajný dumping.

To je fakt, ze na taketo stupidity je zbytocne reagovat.

Ku R4-ke. Mne výstavba úseku Košice-Milhosť nevadí. Aspoň je to prvý úsek na R4 vo výstavbe.

Prvy usek bol obchvat Svidnika, kedze neratame useky cez Kosice, ktore sa niektori snazili prezentovat ako R2/R4.

SKroads
March 28th, 2012, 09:23 AM
a co konkretne urobil jasovsky za ten 1,5 roka co bol minister dopravy ? myslis to ze zacali za meciara stavat dialnice, ktore nemali financne krytie, ktore sa zacali poklepkavat a akoze stavat na nevysporiadanych pozemkoch ? ze tunel branisko pod vedenim jasovskeho zadalo zakazku hydrostav a ZPA Krizik, ktory nikdy nebudovali tunel ?

vsak miklos nikdy ministrom dopravy (nastastie) nebol (to ze len do konca volieb doriadil ministerstvo po macejkovi sa snad ani neda pocitat), on nezvladol ani ministerstvo financii a jeho skandaly su nadrozmerne,

takze skuste ozaj nejake fakty, lebo fakt ma to zaujima :) co konkretne dosiahli a co bolo take vynimocne

Zmluva na Branisko bola v podstate v poriadku, problem bol, ze Dzurindova vlada zastavila vsetko co sa dalo a sustredili sa na dodatky. Peniaze sa na stavbach prejedali, ale realne sa robilo omnoho menej, uplne zlyhal stavebny dozor. Podpisali vsetky dodatky co im firmy podstrcili a tak niekolkonasobne zvysili cenu. Tunel Horelica bol druhy skvely priklad ako dodatkami Palacka a Macejko nielkonasobne natiahli cenu do astromickych rozmerov. A dokazali budovat 600 metrovy tunel 6,5 roka. Meter tunela stal 8-krat tolko co meter Boriku. Dzurinda a jeho kumpani podpisovali tunelove dodatky, s tym Jasovsky nic nema.

aquila
March 28th, 2012, 09:39 AM
zmluva na branisko v poriadku nebola ani len nahodou! boli to v podstate nevypovadelne zmluvy, celu genezu si precitaj tu.

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?p=102501#p102501

ale ano som to X krat spominal, najvacsia chyba dzurindu v 1999 bola, ze ozaj nezastavil vystavbu dialnic, neurobili audit a neurobili tendre na novo. ale slovensko je prilis male a je tam obrovska korupcia. ja si dzurindu nezastavam, povazujem ho za jedneho z najhorsich politikov ake slovensko malo.

to ale neznamena, ze nemozem povedat ze figel bol doteraz najlepsi minister a vacsie skody ako dzruinda napachal uz len vazny spolu s ficom.

SKroads
March 28th, 2012, 12:13 PM
zmluva na branisko v poriadku nebola ani len nahodou! boli to v podstate nevypovadelne zmluvy,

Kazda zmluva je za istych podmienok vypovedatelna. V tomto pripade pri nedodrzani terminov, nedodrzani technologickych postupov, porusovanie zakonov a noriem... To sa tam aj dialo, ale Dzurindove vlady ovladla korupcia a vysledkom su dodatky za vyse 5 mld.Sk len na Branisko.

TomikZV
March 28th, 2012, 02:53 PM
Maly oznam pre motoristov :

Na R1 čakajú vodičov obmedzenia

BUDČA. Od prvého apríla Národná diaľničná spoločnosť (NDS) čiastočne uzavrie rýchlostnú cestu R1 v úseku Šášovské Podhradie - Budča. Hovorca NDS Marcel Jánošík informoval, že uzávierka potrvá do konca júla.

Dôvodom uzávierky je rekonštrukcia zárubných múrov rýchlostnej cesty. Počas celého jej trvania bude doprava presmerovaná do voľného jazdného pásu a usmernená dopravným značením. NDS zároveň žiada vodičov o dodržiavanie bezpečnosti cestnej premávky, rešpektovanie dopravného značenia, pokynov zamestnancov NDS a príslušníkov Policajného zboru.

Ľavý jazdný pás v kilometroch 226,7 - 227,8 bude uzavretý od nedele 1. apríla od 7.00 hod. do utorka 31. júla do 24.00 h.

http://zvolen.sme.sk/c/6317516/na-r1-cakaju-vodicov-obmedzenia.html

aquila
March 28th, 2012, 03:12 PM
Kazda zmluva je za istych podmienok vypovedatelna. V tomto pripade pri nedodrzani terminov, nedodrzani technologickych postupov, porusovanie zakonov a noriem... To sa tam aj dialo, ale Dzurindove vlady ovladla korupcia a vysledkom su dodatky za vyse 5 mld.Sk len na Branisko.

take jednoducho to s vypovedanim nie je, aj ked si myslis, su tam zmluvne pokuty a plnenia. ale hej, branisko je ukazkovy priklad zbabraneho politikehoi projektu od meciara az po dzurindu. najma to, ze vlastne za to ani nikto nesiel sediet..

a co sa tyka dodatkov, neboli sice za 5 miliard, ale stale je to menej ako v pripade ficovej vlady, kde len na druhom baliku PPP to bolo vyse 500 milionov euro teda 15 miliard starych korun a to sa nezacalo ani len kopat ... a to cez styri dodatky..aaale to ti zjavne nevadi, ze ? ;)

wuane
March 28th, 2012, 04:27 PM
Takze Smer debaty bude urcovat v tomto threade najblizsie roky Jan Pociatek.

http://www.ta3.com/clanok/12123/nominantom-smeru-na-ministra-dopravy-bude-pociatek.html

kapibara
March 28th, 2012, 05:01 PM
Takze Smer debaty bude urcovat v tomto threade najblizsie roky Jan Pociatek.

Neuveritelne, ako tento trtko dokaze kluckovat v dazdi medzi kvapkami vody bez toho aby bol mokry.
na pripomenutie:
http://www.youtube.com/watch?v=AjClRMlkH7Q

aquila
March 29th, 2012, 07:20 AM
http://ekonomika.sme.sk/c/6318222/vahostav-chce-viac-za-ficovu-dialnicu.html

fico este ani nezadal vladnut a hlavny sponzor uz vytiahol dodatky za dialnicu, ktora bola dokoncena pred skoro 2mi rokmi.. nahoda ? bohuzial asi nie ...

co uz no .. era lacnych dialnic cez eurofondy je nenavratne prec ..

BimbasMcKane
March 29th, 2012, 11:20 AM
Inak, zda sa mi, ze ten Vahostav na cele so Sirokym, vyhrali niektore useky pekne ucelovo...myslim si, ze velmi dobre vedeli ako zneuzit ekonomicku krizu a vladu Figela vo svoj prospech. Za Figela schvalne ponukli take nizke ceny - takmer bez ziadneho zisku a vyhovarali sa na krizu a nedostatok zakaziek, pricom vopred vedeli, ze ked vyhraju sutaz a fico sa dostane naspat do vlady, ze ceny usekov zdrazeju a tym padom celkova cena bude na takej urovni ako keby kriza nebola a fico by bol celu dobu vo vlade. Ucelovo dali take nizke ceny, aby zhrabli tieto zakazky a po nastupe fica si ceny pekne navysia a opat budu mat krasne tucny zisk a Siroky sa bude opat usmievat od ucha k uchu.

DrX
March 29th, 2012, 11:55 AM
Novinky o dopravnej sieti TEN-T na Slovensku (http://www.voy.com/195032/198.html)

Qwert
March 29th, 2012, 08:17 PM
Novinky o dopravnej sieti TEN-T na Slovensku (http://www.voy.com/195032/198.html)

Čiže celá D1, D2, D3, R6 a R3 na úseku MT - ZH - ZV - Šahy sú hlavné TEN-T koridory. Celá R1 (vrátane úseku BB - RK), R2, R3 (medzi D1 a poľskými hranicami), R4 a R5 sú doplnkovými koridormi. Ak správne vidím, tak aj D4 je doplnkový koridor.

Mimo zostala akurát R7, čo je celkom pochopiteľné, o R8 a R9 škoda hovoriť. :)

Otázka je, ako sa toto rozdelenie prejaví na financovaní.

http://ec.europa.eu/transport/infrastructure/doc/com%282011%29_650_final_2_annex_i_part15.pdf

Qwert
March 29th, 2012, 09:21 PM
Varianty trasovania R7 na úseku Prievoz - Ketelec. Preferovaný je variant A2. Všimnite si ekodukt južne od Slovnaftu a to, že D4 je na tej mape v parametroch D 33,5/120, teda 6-pruhová. Tento konkrétny úsek R7 by sa podľa mňa tiež mal stavať aspoň s rezervou na 6 pruhov.

http://www.dialnice.info/gallery/image.php?album_id=63&image_id=11234&view=no_count
http://www.dialnice.info/gallery/image_page.php?album_id=63&image_id=11234

The810
March 29th, 2012, 09:43 PM
Toto je snad zly vtip, oni naozaj preferuju variant ktory ide tesne vedla Dunajskych luhov? Variant D je imho najlepsi.

wuane
March 29th, 2012, 11:31 PM
^^nechcem sa hadat,ale tesne vedla Dunajskych luhov je jeden z najvacsich priemyslov na Slovensku,chemickeho charakteru.To akoze tych 30m cestneho telesa nieco ovplyvni?

aquila
March 30th, 2012, 09:58 AM
variant D moc dobry nie je, nehovoriac ze cez dunajske luhy pojde priamo D4 a R7 ich len lizne.

avsak kvoli vyhladovemu presunu pristavu ku slovnaftu ma R7 poza slovnaft vacsi zmysel, ako ju tahat blizsie k svornosti, kde skor ci neskor bude aj tak nutna prelozka, takze trasovanie je myslim, ze viac ako dobre .. plus cela oblast "domoveho" pola ti zostane na rozvoj ..

Qwert
March 30th, 2012, 12:11 PM
Variant D by si tiež vyžiadal zmenu trasovania nadväzujúceho úseku R7.

The810
March 30th, 2012, 12:11 PM
Tak pozri, D4 sa uz nezbavime, R7 presmerovat mozme...

Qwert
March 30th, 2012, 12:43 PM
Tak pozri, D4 sa uz nezbavime, R7 presmerovat mozme...

Do lužných lesov zasiahne D4, R7 ich len lizne, tak prečo by sme to robili?

Amrafel
March 30th, 2012, 01:02 PM
^^D4 len počas výstavby, inak bude viesť ponad les. Vplyvy dopravy na prírodu sa však netýkajú len samotného diaľničného telesa, nám to však v tomto prípade môže byť jedno, keďže tým smerom sa asi v budúcnosti, bližšej či vzdialenejšej, bude rozširovať prístav...kľúčové je, aby to čo najmenej zasiahlo CHKO Dunajské luhy a predovšetkým Ostrov Kopáč a Panský Diel...

eminencia
March 30th, 2012, 01:13 PM
Ty si myslíš že pod tým mostom, si bude les naďalej prosperovať? Ochranné pásmo D4 vykosí les nielen pod mostom, ale aj v jeho bezprostrednom okolí, na druhú stranu v tom až takú tragédiu nevidím, aspoň bude lepšie vidno na bažanty a možno aj zvieratá samotné privítajú čistinu. Inak z funkčného hľadiska je podľa mňa najvýhodnejší červený variant. R7 paradoxne pomôže vytvoriť bariéru, ktorá napomôže účinnejšej ochrane územia (tak ako D2 na juh od Jaroviec)

Qwert
March 30th, 2012, 01:28 PM
Les pod D4 asi nebude, ale keďže bude na estakáde, tak to nebude bariéra. Ochranné pásmo tiež neznamená, že sa vykosí les v okruhu 100 m od diaľnice. Napríklad okolo D2 na Záhorí nie je prakticky žiadne: http://maps.google.sk/maps?q=bratislava&hl=sk&ll=48.534478,17.016916&spn=0.003009,0.008256&sll=48.669026,19.699024&sspn=6.145764,16.907959&t=k&hnear=Bratislava&z=18 Keďže tá diaľnica pôjde po estakáde, tak tam ani nebude problém s zverou, ako na D2.

eminencia
March 30th, 2012, 02:39 PM
Les pod D4 asi nebude, ale keďže bude na estakáde, tak to nebude bariéra. Ochranné pásmo tiež neznamená, že sa vykosí les v okruhu 100 m od diaľnice. Napríklad okolo D2 na Záhorí nie je prakticky žiadne: http://maps.google.sk/maps?q=bratislava&hl=sk&ll=48.534478,17.016916&spn=0.003009,0.008256&sll=48.669026,19.699024&sspn=6.145764,16.907959&t=k&hnear=Bratislava&z=18 Keďže tá diaľnica pôjde po estakáde, tak tam ani nebude problém s zverou, ako na D2.

Estakáda máva okolo seba pruh vykoseného priestoru, predpokladám že kvôli údržbe a bezpečnosti, hoci určite nie v šírke ochranného pásma, ale to sú detaily.

SKroads
March 30th, 2012, 04:18 PM
take jednoducho to s vypovedanim nie je, aj ked si myslis, su tam zmluvne pokuty a plnenia. ale hej, branisko je ukazkovy priklad zbabraneho politikehoi projektu od meciara az po dzurindu. najma to, ze vlastne za to ani nikto nesiel sediet..

Zmluvne pokuty plati ten, kto porusuje zmluvu alebo zakony. Uz si uplne mimo alebo o com to ma byt?

aquila
March 30th, 2012, 07:50 PM
mimo si zjavne ty, najma ak nemas ani najmensiu sajnu ako su take zmluvy koncipovane. tie spolocnosti nemuseli pohnut ani kubikom zeme a mali zaruceny prijem. a o porusovani zmluv a zakonov by islo praveze zo stranu statu :) nic, ale s tebou vazne nema zmysel debatovat, kedze nemas ani len zakladne relevantne arguemnty a nereagujes ani na pointu a vecne odkazy co som ti tu na konkretne pripad branisko, co bol meciarov a mikolajov bordel a z mensej casti aj dzurindov.

Michal.B.Kovac
March 30th, 2012, 10:02 PM
^^nechcem sa hadat,ale tesne vedla Dunajskych luhov je jeden z najvacsich priemyslov na Slovensku,chemickeho charakteru.To akoze tych 30m cestneho telesa nieco ovplyvni?

Pokial si pamatam z terenov z vysky kedy sme tie miesta pochodili, tak niektore tie casti luhov maju vysiu ochranu ako Tatry (ktore ako Narodny park su len druhym stupnom ochrany).

Amrafel
March 30th, 2012, 11:37 PM
Národné prírodné rezervácie (napr. Ostrov Kopáč) majú piaty stupeň ochrany, CHKO Dunajské Luhy druhý a národné parky tretí. Prvý stupeň ochrany platí na všetku krajinu.

Čo sa týka Tatier, ako národný park majú tretí, ale veľkú časť územia zaberajú NPR, napríklad skoro všetky horné časti dolín.

mirkobb
March 31st, 2012, 11:57 AM
Vážny: Nebudem mať funkciu pre funkciu (http://www.sme.sk/c/6321381/vazny-nebudem-mat-funkciu-pre-funkciu.html)

Ešte pred pár dňami to vyzeralo, že bude radovým poslancom. ĽUBOMÍR VÁŽNY sa ale nakoniec stane vicepremiérom pre hospodárstvo a ekonomiku.

Prekvapilo vás, že budete vicepremiér?
"Prekvapilo ma to pred troma týždňami. Dnes nie."

Keď sme spolu telefonovali minulý týždeň, vyzeralo to, že vám to je jedno.
"Musíte byť dobrý mimický hráč."

Aké budete mať vlastne kompetencie?
"To nie je na tri vety."

Fico hovoril, že to budú projekty ako širokorozchodná železnica. Bude to aj dostavba Mochoviec a nová elektráreň v Bohuniciach?
"Budú to krátkodobé aj dlhodobé úlohy. Krátkodobé sú okamžitá, všestranná a účinná pomoc pri urýchlenej impementácii investičných projetov, ktoré sú určite liekom na recesiu. Pôjde o dopravné a energetické projekty. Energetickými sú tie, čo ste povedali a k dopravným patrí širokorozchodná, ale aj lepšia priechodnosť cez Leopoldov, eurofondové stavby, zhodnotenie spôsobu PPP, kde eurofondové peniaze nepasujú.

Čo sú tie dlhodobé?
"Stratégia. Napríklad vízia Slovenska do roku 2015, kde významne spolupracovala SAV, aj stratégia dopravy, ktorú som urobil a vláda ju schválila do roku 2020. Chce to širokú diskusiu naprieč politickým spektrom, ale aj odbornú. A chcem, aby takýto materiál schválila Národná rada ako zákon a aby bolo z časového a vecného hľadiska jasné, ktorou cestou sa Slovensko bude uberať v hospodársko - ekonomickej oblasti. Ide o to, aby sa ani pri zmenách politickej garnitúry nešlo od mantinelu k mantinelu, pretože sú tu dlhodobé projekty. "

Máte byť teda vicepremiér pre veľké projekty a pre rozvoj regiónov?
"Nie regiónov, ale Slovenska ako takého. Pracovný názov je vicepremiér pre hospodárstvo a ekonomiku."

Kedy sa ním stanete?
"Ak Národná rada schváli ambíciu vlády, pri zmene vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny za vicepremiéra pre hospodárstvo a ekonomiku, dôjde k zmene. Vidím to tak na tri - štyri mesiace."

Ako to bude fungovať? Vy niečo vymyslíte a Počiatek to postaví?
"To ešte treba doštylizovať v kompetenčnom zákone. Mám nejakú predstavu, ale treba to doriešiť. Nebudem ale priamym nadriadeným."

Nebude to len funkcia pre funkciu?
"Záleží to od kompetenčného zákona, ale nemyslím, že je to funkcia pre funkciu."

Obstarávania projektov si budú robiť sami ministri?
"Samozrejme. Taká kompetencia nemôže byť na podporedsedovi vlády. A ja som nikdy ani takúto ambíciu nemal."

Ste spokojný s takýmto zaradením do vlády?
"Áno. Filozoficky som sa riadil heslom nevstúp dvakrát do tej istej rieky. O funkciu som sa nebil, ale keď bolo treba pomáhať, bol som ochotný. A toto sa mi zdá dobré riešenie."

Na konci Ficovej vlády sa hovorilo, že už nechcete byť ministrom.
"Tak som to nepovedal."

A čo ste povedali?
"Že som pripravený pomôcť, ale úprimne - minister dopravy je veľmi horúca stolička a ja jediný zo všetkých ministrov predo mnou som ju zažil na celé štyri roky. A som spokojný, že som spustil pomerne veľké a úspešné projekty. Samozrejme, že kríza mi skomplikovala život pri PPP projektoch. Ale projekty, ktoré sa mi podarili, na Slovensku ešte nikdy neboli. Budem ale rád, keď sa toho chopí niekto iný, pretože je to ťažká pozícia."

Ste spokojný aj s elektronickým mýtom? Robili by ste s odstupom času niečo inak?
"Presne to isté. Mýto je desaťnásobne náročnejší projekt, ako daňový systém, ktorý skolaboval. Začínali sme z nuly a na mýtny systém som hrdý. Skomplikovala ho cena, ktorá je často pertraktovaná a politicky zneužívaná, ale jediným východiskom zo zákona bolo systém zrušiť, čo by ho oddialilo o roky. Samozrejme, na tú cenu nie som hrdý, ale na systém samotný áno."

SME piatok 30. 3. 2012 20:21 | Miroslav Kern
Zdá sa, že Ľubomír Vážny sa predsa len vráti do vlády ako podpredseda vlády a na starosti by mal mať "magainvestície" (či ako sa to presne má pomenovať), podľa jeho slov z toho článku to má pracovný názov vicepremiér pre hospodárstvo a ekonomiku. Malo by to zahŕnať aj veľké infraštrukturálne projekty ako napr. širokorochodnú trať na ktorej vybudovaní má Smer predsa len záujem, aj keď predošlá vláda ho vyhodnotila pre Slovensko ako nerentabilný. A možno bude mať na starosti aj nejaké PPP projekty zase, dostavbu Mochoviec a novú elektráreň v Bohuniciach.

Michal.B.Kovac
March 31st, 2012, 12:53 PM
Národné prírodné rezervácie (napr. Ostrov Kopáč) majú piaty stupeň ochrany, CHKO Dunajské Luhy druhý a národné parky tretí. Prvý stupeň ochrany platí na všetku krajinu.

Čo sa týka Tatier, ako národný park majú tretí, ale veľkú časť územia zaberajú NPR, napríklad skoro všetky horné časti dolín.

Jo, dik. Ja som sa to este ucil kedy prvy stupen vlastne neexistoval a potom za nim isla chranena krajinna oblast. Viem, ze vtedy vybavoval Kocian povolenia vstupu na nejake casti Dunajskych luhov, takze neviem ci od vtedy presiel celok rekvalifikaciou, alebo nejake ostrovceky s vyssou ochranou pretrvali. Ale to uz bolo 15 rokov dozadu.

Qwert
March 31st, 2012, 03:57 PM
Zdá sa, že Ľubomír Vážny sa predsa len vráti do vlády ako podpredseda vlády a na starosti by mal mať "magainvestície" (či ako sa to presne má pomenovať), podľa jeho slov z toho článku to má pracovný názov vicepremiér pre hospodárstvo a ekonomiku. Malo by to zahŕnať aj veľké infraštrukturálne projekty ako napr. širokorochodnú trať na ktorej vybudovaní má Smer predsa len záujem, aj keď predošlá vláda ho vyhodnotila pre Slovensko ako nerentabilný. A možno bude mať na starosti aj nejaké PPP projekty zase, dostavbu Mochoviec a novú elektráreň v Bohuniciach.

Na to sa dá povedať len jediné - cap záhradníkom. Ale snáď to bude len formálna funkcia za zásluhy pri budovaní socializmu pre sponzorov Smeru.

E499.3056
March 31st, 2012, 04:29 PM
Na to sa dá povedať len jediné - cap záhradníkom. Ale snáď to bude len formálna funkcia za zásluhy pri budovaní socializmu pre sponzorov Smeru.

Ja osobne si myslim, ze vela tych, ktori cakaju blahobyt podobny prvej Ficovej vlade, budu velmi sklamani, lebo dneska uz situacia take amaterske zavdacovanie nepripusta. Treba si uvedomit, ze je uz rok 2012, od roku 2006 sa vela veci zmenilo ;)

SKroads
March 31st, 2012, 05:12 PM
mimo si zjavne ty, najma ak nemas ani najmensiu sajnu ako su take zmluvy koncipovane. tie spolocnosti nemuseli pohnut ani kubikom zeme a mali zaruceny prijem. a o porusovani zmluv a zakonov by islo praveze zo stranu statu :) nic, ale s tebou vazne nema zmysel debatovat, kedze nemas ani len zakladne relevantne arguemnty a nereagujes ani na pointu a vecne odkazy co som ti tu na konkretne pripad branisko, co bol meciarov a mikolajov bordel a z mensej casti aj dzurindov.

By si sa divil, kolko mam takych a podobnych zmluv precitanych. A stat az taky bezmocny chudacik v nich rozhodne nie je.

Za dodatky na Branisko su v plnom rozsahu zodpovedni ludia z Dzurindovych vlad, ale tebe je to darmo vysvetlovat, ked Ti nie je jasne, kto ich podpisal.

Takze sa urcite nemame o com dalej bavit, kym Ti niekto nevysvetli hierarchiu zodpovednosti za dialnicne zmluvy a dodatky.

Je obdivuhodne, ze si pekne rozbehol a udrzal dialnice.info. To je realny uspech, ale nazorovo, sme dnes uplne niekde inde a akakolvek zhoda je zrejme nemozna. Za poslednych zhruba 8 rokov si ciastocne zmenil nazory, ale vsetci sa nejako vyvijame.

Takze stacilo. Ja nereagujem na Tvoje prispevky a ty sa zariad ako chces.

mirkobb
April 2nd, 2012, 09:43 AM
Rozhovor s budúcim vicepremiérom pre hospodárstvo a ekonomiku Ľubomírom Vážnym aj o diaľniciach. Dodatočne som po upozornení od admina vyextrahoval z článku iba pasáže týkajúce sa priamo plánov výstavby diaľnic. :yes:
Súťažné podklady na tunel Višňové treba prehodnotiť (http://hnonline.sk/ekonomika/c1-55257140-sutazne-podklady-na-tunel-visnove-treba-prehodnotit)

Spomínali ste, že chcete spustiť takzvané PPP projekty. Máte už predstavu, kedy a kde?
Ide o predčasnú otázku. Musíme totiž najprv upratať eurofondové peniaze, pretože tie vždy boli, sú a budú pre nás tým najvhodnejším spôsobom financovania dopravnej infraštruktúry. Presný termín však povedať neviem. Po tomto uprataní chceme ruka v ruke spustiť takzvané PPP projekty.

Čo si mám predstaviť pod slovíčkom upratať?
Musíme vedieť, či nám žiadosti o nenávratný finančný prostriedok schvália a či následne projekty rozbehneme a či ich aj dokončíme. S eurofondmi chceme ruka v ruke rozvíjať aj projekty PPP. Totiž, nie na všetko sa eurofondy hodia.

Odchádzajúci minister dopravy Ján Figeľ (KDH) začal budovať diaľnicu D1 cez eurofondy. V súťaži je už tunel Višňové a úseky pri Ružomberku a Levoči. Budete v týchto súťažiach pokračovať?
Každý z týchto úsekov má svoje špecifikum. Diaľnice pri Levoči a Ružomberku určite áno. Akákoľvek zmena v rozbehnutej súťaži by znamenala krok späť, a to si nemôžeme dovoliť. Pokiaľ ide o Tunel Višňové, tak túto súťaž, ako aj súťažné poklady, treba prehodnotiť. Podľa môjho názoru minister Figeľ porušil pravidlá, keď túto súťaž začal obstarávať bez toho, aby bola finančne krytá. Ak sa presvedčíme, že máme na túto stavbu dosť peňazí, budeme v nej pokračovať. Touto stavbou tiež nezískame to, čo potrebujeme, a to odľahčenie Žiliny, keďže zo súťaže vylúčili úsek Lietavská Lúčka – Hričovské Podhradie.

A čo konkrétne vám prekáža na tuneli Višňovom?
Figeľ toto dielo zadal cez žltý Fidic bez toho, aby povedal, čo tam vlastne chce. Štát tam neudal napríklad parameter priečneho vetrania. Každý z potenciálnych uchádzačov sa tam bude snažiť dať pozdĺžne vetranie, ktoré v tuneloch nad päť kilometrov nefunguje. Musíme sa teda pozrieť na súťažné podklady. Nechceme kupovať mačku vo vreci, ale funkčné a prevádzkyschopné dielo.

Súťaž však už prebieha a stavbári svoje ponuky už naceňujú.
Áno, ale štát podľa zákona o verejnom obstarávaní môže povedať, že niektoré veci do súťaže doplní.

Takzvané PPP projekty chcete ruka v ruke s upratovaním eurofondov. Aké úseky na PPP projekty sú konkrétne v hre?
Niektoré úseky rýchlostnej cesty R2 a diaľnice D3 sú zrelé na PPP projekty. Napríklad na úsekoch od Žiliny po štátne hranice s Českom či s Poľskom nám podľa analýz vychádza, že ide o cesty, ktoré sú málo výhodné pre štát.

Spadá do týchto projektov aj takzvaný nultý obchvat Bratislavy či rýchlostná cesta R7 z Bratislavy do Komárna?
Diaľnica D4 by mala byť určite jedným z adeptov na takzvané PPP projekty. Napríklad rýchlostná cesta R7 je zrelá na eurofondy.

aquila
April 2nd, 2012, 10:07 AM
vazny je vazna tragedia slovenskej vystavby dialnic .. ci uz zbabrany projekt PPP, ktory je super predrazeny. alebo aj tym, ze si v jednej vete odporuje aj v tomto rozhovore.

ale je vidno, ze ani neskutocne predrazeny severny obchvat banskej bystrice mu nepriniesol vytuzenu stolicku primatora banskej bystrice... co na tom, ze za cenu severneho obchvatu mohol byt aj tunel pod urpinom ;)

Qwert
April 2nd, 2012, 11:34 AM
Niektoré úseky rýchlostnej cesty R2 a diaľnice D3 sú zrelé na PPP projekty. Napríklad na úsekoch od Žiliny po štátne hranice s Českom či s Poľskom nám podľa analýz vychádza, že ide o cesty, ktoré sú málo výhodné pre štát.

Ako môže toto povedať človek pri zmysloch?

Mimochodom, mirkobb, nemal by si citovať celý článok, ale skôr len nejakú časť a dať link.

didinko
April 2nd, 2012, 12:18 PM
Ako môže toto povedať človek pri zmysloch?

Mimochodom, mirkobb, nemal by si citovať celý článok, ale skôr len nejakú časť a dať link.

To nebolo z jeho hlavy. On len poslušne papagájuje, čo mu odkázal jeho nadriadený J. Široký.

zollium
April 2nd, 2012, 09:29 PM
vazny je vazna tragedia slovenskej vystavby dialnic .. ci uz zbabrany projekt PPP, ktory je super predrazeny. alebo aj tym, ze si v jednej vete odporuje aj v tomto rozhovore.

ale je vidno, ze ani neskutocne predrazeny severny obchvat banskej bystrice mu nepriniesol vytuzenu stolicku primatora banskej bystrice... co na tom, ze za cenu severneho obchvatu mohol byt aj tunel pod urpinom ;)

Si tliachac a demagog..nastastie robis len pisalka a preto si neskodny :lol: Ale zaroven dobra sprava pre teba je,ze tu mas aj zopar dezorientovanych pritakavacov pod vedenim Qwerta. Vela zdaru vo vasom TLIACHANI :cheers:

zollium
April 2nd, 2012, 09:39 PM
Ja osobne si myslim, ze vela tych, ktori cakaju blahobyt podobny prvej Ficovej vlade, budu velmi sklamani, lebo dneska uz situacia take amaterske zavdacovanie nepripusta. Treba si uvedomit, ze je uz rok 2012, od roku 2006 sa vela veci zmenilo ;)

Chvala Panu Bohu narod vystavil STOP (a to dufam na veeelmi dlhu dobu) neschopnej Radiczneny a jej este neschopnejsej "entourage".Narod si konecne vydychne od toho bordelu a chaosu co tu stihli napachat :banana: Idealne by bolo keby sa este podarilo pozatvarat ludi ako ultrababrak a skodca Mikloz,Miki Di a bolsevik Galfon.To by bol taky maly bonus:lol:

DrX
April 2nd, 2012, 09:55 PM
Aquila, Qwert, neviem co sa divite.... aby som sa neopakoval, prekopirujem svoju reakciu na tento rozovor z dialnice.info:

"Zatial tieto zvasty fico-vlady vyzeraju dobre. Samozrejme, ako tradicne, vsetko je formulovane tak, aby v tom kazdy videl to co chce :-) . Takze ja tam vidim:
- stopnutie visnoveho,
- D3 cez PPP
- R2 (aj ked tiez cez PPP - to mi pride trocha divne, ale mozno je to OK. tak ako R1 PPP, este stale je to to najlacnejsie, co stavat mozu, tak je lepsie ak sa predrazi lacna stavba nez draha stavba :-) )
- sirokorozchodna

som zvedavy, ako sa na to budeme divat v r 2016."

PS: celkom zabavne, ako sa po volbach vyrojili exoti typu zollium

I.B.MOGAJ
April 2nd, 2012, 10:04 PM
Sudruh zollium, verim,ze do dvoch rokov sa zobudis a preberies...Drzim Ti palce.

Qwert
April 2nd, 2012, 11:53 PM
Aquila, Qwert, neviem co sa divite.... aby som sa neopakoval, prekopirujem svoju reakciu na tento rozovor z dialnice.info:

"Zatial tieto zvasty fico-vlady vyzeraju dobre. Samozrejme, ako tradicne, vsetko je formulovane tak, aby v tom kazdy videl to co chce :-) . Takze ja tam vidim:
- stopnutie visnoveho,
- D3 cez PPP
- R2 (aj ked tiez cez PPP - to mi pride trocha divne, ale mozno je to OK. tak ako R1 PPP, este stale je to to najlacnejsie, co stavat mozu, tak je lepsie ak sa predrazi lacna stavba nez draha stavba :-) )
- sirokorozchodna

som zvedavy, ako sa na to budeme divat v r 2016."

PS: celkom zabavne, ako sa po volbach vyrojili exoti typu zollium

Len mi z tohto tvojho komentáru nie je jasné, či považuješ veci ako stopnutie Višňového, potencionálne megazlodejiny v podobe PPP na D3 a R2 a zbytočnú a nereálnu širokorozchodnú za dobré alebo nie. Lebo podľa mňa je to jedna horšia správa ako druhá. Našťastie na širokorozchodnú nikdy nenahrabú peniaze a PPP sa snáď bude zarátavať do štátneho dlhu, takže padá aj to. Pri Višňovom asi ide len o to, aby mohli nastaviť podmienky pre správneho uchádzača.

DrX
April 3rd, 2012, 10:19 AM
Len mi z tohto tvojho komentáru nie je jasné, či považuješ veci ako stopnutie Višňového, potencionálne megazlodejiny v podobe PPP na D3 a R2 a zbytočnú a nereálnu širokorozchodnú za dobré alebo nie. Lebo podľa mňa je to jedna horšia správa ako druhá. Našťastie na širokorozchodnú nikdy nenahrabú peniaze a PPP sa snáď bude zarátavať do štátneho dlhu, takže padá aj to. Pri Višňovom asi ide len o to, aby mohli nastaviť podmienky pre správneho uchádzača.

Celkom sranda. Myslel som, že moje postoje sú jasné:
- Višňové (a podobne R1 BB-RK, a kľudne aj Soroška, ale aj spätne Branisko a ZVLÁŠŤ Sitina) stavať tak, že štát prispeje max. 10milEUR/km. Zvyšok sú náklady tých, ktorí budú tie drahé tunely využívať. Takže vyhlásiť ponuku na PPP s takýmto modelom (10mil/km od štátu, zvyšok podnikateľský risk prevádzkovateľa, ktorý bude vyberať zvlášť mýto). A ak sa nikto nenájde, tak Višňové nahradiť rozšírením cesty kolo Strečna, R1 BB-RK cez Martin, Sorošku len prerobiť (vyrovnať, kde sa dá rozšíriť, zbezpečniť).
- PPP predpokladám už budú malé. Takže je dobrá šanca na reálne súťaženie. A hlavne, ak je to reálne PPP (na risk zhotoviteľa, nie naše kvázyPPP, ktoré cvaká štát) tak s tým vôbec nemám problém.
- širokorozchodná je podľa mňa super vec. Bavíme sa o tom, čo tu bude o takých 20-50 rokov. A argumenty (a tovarové toky) zo socialistického československa neplatia už dnes. A záujem Ruska+Rakúska je zárukou, že ak sa širokorozchodná postaví, bude sa používať. A potom môže Čierna, Haniska/Košice, Bratislava a ktokoľvek ďalší po tej trati súťažiť s Viedňou o prekládku. Nikto im nebude brániť. Ale hlavne bude o čo súťažiť, keď sa množstvo prepravy tak zdesaťnásobí. Podľa mňa je to proste super plán, pokiaľ sa zoženú peniaze (stavať to totiž bude musieť nejakou formou štát).

cibula
April 3rd, 2012, 10:21 AM
Chvala Panu Bohu narod vystavil STOP (a to dufam na veeelmi dlhu dobu) neschopnej Radiczneny a jej este neschopnejsej "entourage".Narod si konecne vydychne od toho bordelu a chaosu co tu stihli napachat :banana: Idealne by bolo keby sa este podarilo pozatvarat ludi ako ultrababrak a skodca Mikloz,Miki Di a bolsevik Galfon.To by bol taky maly bonus:lol:

Je fajn, ze si sa tu objavil ako priaznivec politiky Smeru a mozeme s tebou konfrontovat nase nazory, mohol by si ale prosim ta pisat menej infantilnym sposobom? Toto nie su topky ani cas.sk alebo sme.sk... Mohol by si sa prosim ta prisposobit pomerne kultivovanej forme debaty, ktora tu prebieha?
Dakujem.

wuane
April 3rd, 2012, 12:30 PM
Je fajn, ze si sa tu objavil ako priaznivec politiky Smeru a mozeme s tebou konfrontovat nase nazory, mohol by si ale prosim ta pisat menej infantilnym sposobom? Toto nie su topky ani cas.sk alebo sme.sk... Mohol by si sa prosim ta prisposobit pomerne kultivovanej forme debaty, ktora tu prebieha?
Dakujem.

To neviem ci dokaze.On nam to tu chce totizto vsetkym nandat a pootvarat oci.

Qwert
April 3rd, 2012, 01:51 PM
- Višňové (a podobne R1 BB-RK, a kľudne aj Soroška, ale aj spätne Branisko a ZVLÁŠŤ Sitina) stavať tak, že štát prispeje max. 10milEUR/km. Zvyšok sú náklady tých, ktorí budú tie drahé tunely využívať. Takže vyhlásiť ponuku na PPP s takýmto modelom (10mil/km od štátu, zvyšok podnikateľský risk prevádzkovateľa, ktorý bude vyberať zvlášť mýto). A ak sa nikto nenájde, tak Višňové nahradiť rozšírením cesty kolo Strečna, R1 BB-RK cez Martin, Sorošku len prerobiť (vyrovnať, kde sa dá rozšíriť, zbezpečniť).
- PPP predpokladám už budú malé. Takže je dobrá šanca na reálne súťaženie. A hlavne, ak je to reálne PPP (na risk zhotoviteľa, nie naše kvázyPPP, ktoré cvaká štát) tak s tým vôbec nemám problém.
- širokorozchodná je podľa mňa super vec. Bavíme sa o tom, čo tu bude o takých 20-50 rokov. A argumenty (a tovarové toky) zo socialistického československa neplatia už dnes. A záujem Ruska+Rakúska je zárukou, že ak sa širokorozchodná postaví, bude sa používať. A potom môže Čierna, Haniska/Košice, Bratislava a ktokoľvek ďalší po tej trati súťažiť s Viedňou o prekládku. Nikto im nebude brániť. Ale hlavne bude o čo súťažiť, keď sa množstvo prepravy tak zdesaťnásobí. Podľa mňa je to proste super plán, pokiaľ sa zoženú peniaze (stavať to totiž bude musieť nejakou formou štát).

Zaujímavý názor. :) Hlavne napríklad v kontexte PPP na R1 pri NR, kde boli len stavebné náklady okolo 17 mil./km. Ak by mala premávka zaplatiť platby za dostupnosť, tak aj keby časť zatiahol štát, ten prejazd bol stále dosť drahý. Aj pri raste intenzít by to boli desiatky eur za každé auto. Ono je ale otázne, ako by tá cena mala byť meraná, lebo ak napríklad vyčleníš len tunel, tak tam tie náklady samozrejme vystrelia veľmi vysoko, ale ak si zoberieš celú diaľnicu a vydelíš jej cenu dĺžkou, tak zase dosť klesnú. Taká D2 je aj s Lafranconi a Sitinou asi zďaleka najlacnejšia diaľnica aká kedy bola postavená, určite lacnejšie než napr. R1. Prečo sa vlastne obmedzovať len na diaľnice, nový most v TN má stavebné náklady vyše 12 mil./km a to je len dvojpruhový. Celkovo je to podľa mňa nezmysel. :)

Na R2 a D3 by bol podľa mňa dosť problém hľadať úsek, ktorý by sa oplatilo stavať cez PPP vtom zmysle, že by sa to samé zaplatilo len z mýta. Ak by išlo o reálne PPP na riziko koncesionára, tak by som nenamietal, ale na to u nás nie sú podmienky. Navyše my sme dnes v pozícií, kedy máme problém čo i len vyčerpať eurofondy a musia sa ísť stavať nie až tak potrebné úseky ako Svrčinovec - Skalité na D3 a obchvat ZH na R2. O PPP má zmysel rozmýšľať pre úseky, ktoré sa nedostanú do OP Doprava na roky 2014 - 2020, zároveň ich bude v tomto období potrebné postaviť a zároveň sa dokážu samé zaplatiť. Obávam sa, že neviem ani o jednom takomto úseku. Dokonca si dovolím pochybovať o tom, či by sa dokázala zaplatiť aj južná D4, kde sa PPP berie ako hotová vec. Možno ešte nejaká časť R7.

K širokorozchodnej som niečo napísal do železničného threadu.

Qwert
April 3rd, 2012, 02:24 PM
V tuneli Bôrik sa bude jazdiť 100 km/h namiesto 80. Ale len pol roka. :)

http://poprad.korzar.sme.sk/c/6324287/v-tuneli-borik-sa-uz-jazdi-rychlejsie.html

aquila
April 3rd, 2012, 03:10 PM
Si tliachac a demagog..nastastie robis len pisalka a preto si neskodny :lol: Ale zaroven dobra sprava pre teba je,ze tu mas aj zopar dezorientovanych pritakavacov pod vedenim Qwerta. Vela zdaru vo vasom TLIACHANI :cheers:

ja som tu od teba ani od SKroads zatial ziadne relevantne argumenty nevidel, takze zatial za tliachacov a demagogov ste tu vy :) ludia nastastie uz dokazu aj vyhladavat informacie a ich pochopit, takze ste tu ozaj na zlej adrese.

nic, no caka nas dalsie zastavenie vystavby dialnic, ako to urobil fico pocas svojej prvej vlady, ked vsetko vsadil na neuspesne a superpredrazene PPP :)

DrX
April 3rd, 2012, 05:16 PM
Zaujímavý názor. :) Hlavne napríklad v kontexte PPP na R1 pri NR, kde boli len stavebné náklady okolo 17 mil./km. Ak by mala premávka zaplatiť platby za dostupnosť, tak aj keby časť zatiahol štát, ten prejazd bol stále dosť drahý. Aj pri raste intenzít by to boli desiatky eur za každé auto. Ono je ale otázne, ako by tá cena mala byť meraná, lebo ak napríklad vyčleníš len tunel, tak tam tie náklady samozrejme vystrelia veľmi vysoko, ale ak si zoberieš celú diaľnicu a vydelíš jej cenu dĺžkou, tak zase dosť klesnú. Taká D2 je aj s Lafranconi a Sitinou asi zďaleka najlacnejšia diaľnica aká kedy bola postavená, určite lacnejšie než napr. R1. Prečo sa vlastne obmedzovať len na diaľnice, nový most v TN má stavebné náklady vyše 12 mil./km a to je len dvojpruhový. Celkovo je to podľa mňa nezmysel. :)

Uznavam, je to trochu pritiahnute za vlasy. Ale proste ten sucasny princip, ze potencialni uzivatelia nemusia hladiet na cenu stavby, len natahovat paprce, je proste problematicky. A tych 10mil EUR bol priklad. Mozeme si povedat, co je priemerna cena za kilometer plneho profilu na Slovensku/v Europe. A vsetko co bude mat naklady 2x vacsie sa bude musiet financovat specialne.

BTW, kludne sa moze spoplatnit aj most v Trencine. Vsak tak sa to aj bezne vo svete robi, ze sa spoplatnia mosty a tunely. Neviem (ci vlastne velmi dobre viem), preco je na Slovensku taky problem akceptovat normalnu vec: ak chcem jazdit po drahej ceste, musim si priplatit.

Na R2 a D3 by bol podľa mňa dosť problém hľadať úsek, ktorý by sa oplatilo stavať cez PPP vtom zmysle, že by sa to samé zaplatilo len z mýta. Ak by išlo o reálne PPP na riziko koncesionára, tak by som nenamietal, ale na to u nás nie sú podmienky. Navyše my sme dnes v pozícií, kedy máme problém čo i len vyčerpať eurofondy a musia sa ísť stavať nie až tak potrebné úseky ako Svrčinovec - Skalité na D3 a obchvat ZH na R2. O PPP má zmysel rozmýšľať pre úseky, ktoré sa nedostanú do OP Doprava na roky 2014 - 2020, zároveň ich bude v tomto období potrebné postaviť a zároveň sa dokážu samé zaplatiť. Obávam sa, že neviem ani o jednom takomto úseku. Dokonca si dovolím pochybovať o tom, či by sa dokázala zaplatiť aj južná D4, kde sa PPP berie ako hotová vec. Možno ešte nejaká časť R7.

Uplny suhlas. Ja tie vyjadrenia Vazneho urcite neberiem tak, ze on uz dnes vie, co chce realne stavat z akych zdrojov. Fakt podla mna, ked sa na to pozries na takej urovni detailu, tak splieta nezmysly, a 90% veci sa bude robit inak. Nateraz len kvitujem to, ze planuje aj dalej makat na R2.

kaxno
April 3rd, 2012, 08:49 PM
BTW, kludne sa moze spoplatnit aj most v Trencine. Vsak tak sa to aj bezne vo svete robi, ze sa spoplatnia mosty a tunely. Neviem (ci vlastne velmi dobre viem), preco je na Slovensku taky problem akceptovat normalnu vec: ak chcem jazdit po drahej ceste, musim si priplatit.

:nuts:Toto je zart, ze ?

Chcem ist do prace/skoly/za zabavou na druhy koniec mesta, ktory je zhodou okolnosti na druhej strane rieky a mam za to platit? Preco rovno nespoplatnit aj vsetky 4 mosty cez Dunaj v BA, nie ? :) (aj "obchvat" Ba je vyluceny zo spoplatnenia, kedze supluje rolu mestkych komunikacii).

Nevravim ked je spoplatneny Oresundsky most, alebo trebars mosty dakde na Lofotach, ktore premostuju uzinu a skracuju cestu o 30 kilometrov obchadzky, pripadne usetria cestu trajektom. Chapem aj, ked su spoplatnene mosty a tunely v NY, veduce na Manhattan (aj to nie vsetky).

Druhy most v TN je treba preto, lebo ten primarny je aj mestsky, aj tranzitny, a hlavne, keby ho spoplatnis, ale zaroven nezatvoris sucasny most, tak mas smolu, novy by zyval prazdnotou a ludia by stale chodili po starom, ktory by sa rozpadol. Idea je, ze novy most odlahci tranzit toho stareho, ktory sa potom prevedie pod mesto (aktualne ho vlastni a spravuje SSC, ktora ho ale nemoze opravit, kedze neexistuje obchadzkova trasa).

DrX
April 3rd, 2012, 09:50 PM
:nuts:Toto je zart, ze ?

Chcem ist do prace/skoly/za zabavou na druhy koniec mesta, ktory je zhodou okolnosti na druhej strane rieky a mam za to platit? Preco rovno nespoplatnit aj vsetky 4 mosty cez Dunaj v BA, nie ? :) (aj "obchvat" Ba je vyluceny zo spoplatnenia, kedze supluje rolu mestkych komunikacii).

Nevravim ked je spoplatneny Oresundsky most, alebo trebars mosty dakde na Lofotach, ktore premostuju uzinu a skracuju cestu o 30 kilometrov obchadzky, pripadne usetria cestu trajektom. Chapem aj, ked su spoplatnene mosty a tunely v NY, veduce na Manhattan (aj to nie vsetky).

Druhy most v TN je treba preto, lebo ten primarny je aj mestsky, aj tranzitny, a hlavne, keby ho spoplatnis, ale zaroven nezatvoris sucasny most, tak mas smolu, novy by zyval prazdnotou a ludia by stale chodili po starom, ktory by sa rozpadol. Idea je, ze novy most odlahci tranzit toho stareho, ktory sa potom prevedie pod mesto (aktualne ho vlastni a spravuje SSC, ktora ho ale nemoze opravit, kedze neexistuje obchadzkova trasa).

No a aky konkretne je rozdiel medzi tym, ked chces ist do skoly/prace/za zabavou ty v porovnani s tym, ked za tym istym ucelom potrebuje ist na Manhattan nikto z Queens?

Kazdopande, toto je typicke panikarenie socialisticky vychovaneho cloveka, ktory chce mat vsetko a hlavne to chce mat zadarmo. A trencania su v tomto od meciara riadne rozmaznani (hotova dialnica, buduje sa zelez.tunel, nepaci sa im, ze sa ma cez mesto stavat zeleznica, staviame im novy most - to len tak kazdy na slovensku nedostane). Ale aby som sa vratil k teme: prave naopak, ak sa za nieco plati, tak sa vzdy da zariadit, ze napr. miestni vodici maju zlavu. A tym ziskaju miestni ludia dvojnasobne: ich mesto ziska peniaze od tranzitu, a oni maju menej upchate cesty. Takz daleko si ale na Slovensku nikto od nosa nedovidi. Vsetci sa len idu po...., lebo niekto od nich pyta 1.5 centu za sluzbu, ktoru im poskytuje.

Danulienka
April 4th, 2012, 04:58 AM

MUK Dlhá nad Oravou

http://img404.imageshack.us/img404/873/mukdlha.png

Zdroj: NDS

Ondro
April 4th, 2012, 07:30 AM
No a aky konkretne je rozdiel medzi tym, ked chces ist do skoly/prace/za zabavou ty v porovnani s tym, ked za tym istym ucelom potrebuje ist na Manhattan nikto z Queens?

Kazdopande, toto je typicke panikarenie socialisticky vychovaneho cloveka, ktory chce mat vsetko a hlavne to chce mat zadarmo. A trencania su v tomto od meciara riadne rozmaznani (hotova dialnica, buduje sa zelez.tunel, nepaci sa im, ze sa ma cez mesto stavat zeleznica, staviame im novy most - to len tak kazdy na slovensku nedostane). Ale aby som sa vratil k teme: prave naopak, ak sa za nieco plati, tak sa vzdy da zariadit, ze napr. miestni vodici maju zlavu. A tym ziskaju miestni ludia dvojnasobne: ich mesto ziska peniaze od tranzitu, a oni maju menej upchate cesty. Takz daleko si ale na Slovensku nikto od nosa nedovidi. Vsetci sa len idu po...., lebo niekto od nich pyta 1.5 centu za sluzbu, ktoru im poskytuje.
Taký, že niekto z Queens si zoberie metro a druhá vec je, že keď si z Queens, tak aj v Queens zostaneš, pokiaľ sa neodsťahuješ, lebo v Queens sú všetky inštitúcie a úrady, pretože Queens má cez 2mil. obyvateľov, čo pri Slovenských mestách, a hlavne 30 000ovom TN rozhodne neplatí.. Keď už spoplatniť most v TN, prečo nespoplatniť všetky mosty v Košiciach a Prešove?

kaxno
April 4th, 2012, 09:39 AM

Ten rozdiel ti tu uz niekto popisal. Mas tam metro + kazdy triezvy clovek vie, ze ist na manhattan autom je totalna volovina, skrz moznosti parkovania. Ked uz tak, ides taxikom, a ten si to zapocita do ceny. Tu to nie je o pristupe do CMZ, tu je to o vyluceni tranzitu z centra mesta resp. o rozdeleni dopravy na dva mosty.

PS: Ja v TN nebyvam :)

Ty mas vazne z celeho Povazia celkom statny komplex. Ano, TN dostal za cias Meciara dialnicu, resp. bol to obchvat TN (inak celkom prirodzeny, kedze to bolo prve mesto na trase od BA, ktore malo naozaj velke problemy s tranzitom, aj prave kvoli tomu cestnemu mostu). Porovnal by som to so sucasnou situaciou v Presove.

Zeleznicny tunel sa nestava kvoli mestu, a je blizsie k NMnV ako k TN, cize tu si krapatko prestrelil. O realiach projektu modernizacie zeleznice toho tiez moc nevies, to ze mame par reptalkov, ktori maju (casto aj objektivne) vyhrady voci trasovaniu je sice pravda, ale zase, najvacsi zasah do trasovania trate ma modernizacia prave v TN.

Myto sa plati spravidla tam, kde clovek nema alternativu (resp. ma alternativu ktora je drahsia ako uhrada myta (ci uz z casoveho / financneho hladiska)), alebo tam, kde ma alternativu ineho typu dopravy (vlak/metro...). Nie v pripade mosta, ktory bude vzdialeny nejake 3 kilometre od druheho a je vlastne obchvatom mesta, resp. jeho prvou fazou. A kedze mame spravenu reformu verejnej spravy tak, ako mame, tak su zial samospravy odkazane na to, aby im taketo investicie platil stat.

Co sa tyka toho tvojho zlepsovaku, vyber myta aj nieco stoji, aby to nebolo komplikovane, tak by to bolo vhodne spravit elektronicky, a pokial by sa platili symbolicke sumy, tak je otazne, ci by sa to vobec vratilo. Hlavne by si musel spoplatnit v tomto pripade oba mosty, jeden mestsky, a jeden statny, riesit administrativne delenie prijimov a pod ... Nie je to az take lahke. Aj ked voci tranzitu osobne nemam problem, mame spickovy system dialnicneho myta, minimalne pre nakladnu dopravu nie je problem tam ten usek vyznacit. Akurat co potom s tym druhym mostom, ktory ma po dokonceni noveho prejst GO a nasledne ma byt prevedeny do Majetku mesta, aj s prislusnymi komunikaciami.

DrX
April 4th, 2012, 10:47 AM
Taký, že niekto z Queens si zoberie metro a druhá vec je, že keď si z Queens, tak aj v Queens zostaneš, pokiaľ sa neodsťahuješ, lebo v Queens sú všetky inštitúcie a úrady, pretože Queens má cez 2mil. obyvateľov, čo pri Slovenských mestách, a hlavne 30 000ovom TN rozhodne neplatí.. Keď už spoplatniť most v TN, prečo nespoplatniť všetky mosty v Košiciach a Prešove?

No akych tu mame odbornikov na dopravu v New Yorku, to cumim. A fakt, porovnavat Trencin s cimkolvek mimo Slovenska nema vyznam - nikde inde by takyto "town" nebol ako mesto ani klasifikovany. Akurat u nas je to KRAJSKE MESTO a od Meciara ma okrem vsetkej tej dopravnej infrastruktury este aj "UNIVERZITU". Hejslovacko ako vysite...

kaxno
April 4th, 2012, 12:07 PM
O New Yorku sa vyjadrovat mozem, kedze som mal tu cest tam byt a to neraz. Dokonca som aj to myto platil ;) Tak laskavo nepyskuj. To ako je TN klasifikovany, to ze krajskym mestom moj vymysel nebol a TNUAD by som zrusil, takze mozes byt kludny :)

DrX
April 4th, 2012, 12:53 PM
Ja som Trencin do tejto diskusie nevtiahol - bol to Qwert. Ja ani neviem kde to je, a je mi fakt jedno ci je tam jeden most alebo dva. Takze pyskovat si chod k nemu alebo k meciarovi ci ficovi, mozno ti postavi aj treti...

Qwert
April 4th, 2012, 01:15 PM
Ten most v TN som použil ako príklad na to, aby sa ukázalo, ako je to absurdné. Ty si to poňal samozrejme svojsky tak, že by si spoplatnil aj ten. :nuts: Môžme sa len domnievať, či by si ho nespoplatnil hlavne preto, že sa nachádza na tom mečiarovskom Považí.

V každom prípade o tomto tvojom nápade je zbytočné sa aj baviť, zase je tu pol strany o ničom.

Qwert
April 4th, 2012, 01:41 PM
Na dialnice.info sa objavili prospekty (http://uloz.to/xz9eCLd/dialnice-rar?do=downloadDialog-freeDownloadForm-submit) k tohtoročným pripravovaným úsekom D a RC. V podstate tam nič zaujímavé nie je, skôr je znepokojivé to, čo tam chýba - úseky na R2 Ruskovce - Pravotice a ZV - Kriváň (tam sa ráta so začatím výstavby na prelome 2012/2013. Tiež je tam asi nateraz aktuálna mapa plánovaných D a RC, je tam napríklad predĺženie R1 na jednej strane až po BA, na druhej až po RK, tiež je tam R8, nie je tam R9 a akosi sa vytratil severný obchvat NR, pravdepodobne si s ním nevedia dať rady, možno he preklasifikujú na cestu prvej triedy.

http://www.abload.de/img/srd1typr.png

vikace
April 4th, 2012, 03:41 PM
vzdy ked sa pozriem na tieto mapy musim krutit hlavou lebo nechapem to oznacovanie. Preco useky ktore nie su spojene ale su prerusene oznacujeme rovnakym cislo? Plati to hlavne pre rychlostne cesty, napriklad usek R3 sa sklada z 3 samostatnych usekov a kazdy znich je R3. Tak isto usek R4 uplne vzdialene useky tak isto jedno cislo. Ja chapem ze je to prepojenie medzi dvoma usekmi v tomto pripade hranicami republiky ale i tak si podla mna zasluzia ine cislo. Alebo pre R6 nie je pokracovanie R2?

R8 si vyslovene ziada natiahnutie az na Komarno...

kaxno
April 4th, 2012, 03:47 PM
Dam to sem, pozrite sa, aki su obaja spokojni:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/521884_384908791529457_172063082814030_1320837_1763003186_n.jpg

Qwert
April 4th, 2012, 04:23 PM
^^Mne sa páči aj toto, prezrite si tých výtečníkov, jeden lepší ako druhý. :ohno: Ani sa nemôžme čudovať, ako to u nás vyzerá s dopravou.

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/538517_384805698206433_172063082814030_1320301_953425776_n.jpg
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=384805698206433&set=a.175413615812310.39275.172063082814030&type=1

Pre tých, čo ich všetkých nepoznajú: Pavle, Hofbauer, Dzurinda, Rezeš, Jasovský, Palacka, Mikloš, Prokopovič, Vážny a Figeľ.

vzdy ked sa pozriem na tieto mapy musim krutit hlavou lebo nechapem to oznacovanie. Preco useky ktore nie su spojene ale su prerusene oznacujeme rovnakym cislo? Plati to hlavne pre rychlostne cesty, napriklad usek R3 sa sklada z 3 samostatnych usekov a kazdy znich je R3. Tak isto usek R4 uplne vzdialene useky tak isto jedno cislo. Ja chapem ze je to prepojenie medzi dvoma usekmi v tomto pripade hranicami republiky ale i tak si podla mna zasluzia ine cislo. Alebo pre R6 nie je pokracovanie R2?

R8 si vyslovene ziada natiahnutie az na Komarno...

R8 by si skôr žiadal preklasifikovanie na preložku cesty prvej triedy, lebo RC zostane na papiery ešte veľa rokov, jednotka by sa mohla postupne začať stavať skôr. Preložka (dokonca v polprofile C 22,5) sa pripravuje aj na úseku Nitra - Komjatice.

Návrh na prečíslovanie tu už bol, uvažovalo sa dokonca i o prečíslovaní ciest I-III triedy. Minimálne pri D a RC je to podľa mňa nutné, lebo terajší stav je hrozný.

http://www.abload.de/img/mapapreslovanie1wou8q.png

veteran
April 4th, 2012, 06:41 PM
Návrh na prečíslovanie tu už bol, uvažovalo sa dokonca i o prečíslovaní ciest I-III triedy. Minimálne pri D a RC je to podľa mňa nutné, lebo terajší stav je hrozný.
Exituje návrh na prečíslovanie ciest I. triedy, je to súčasť komplexných zmien vo vyhláškach - výrazné vylepšenie a sprehľadnenie DZ, zmena pomerov vo vlastníctve ciest (exitovali by napr. RC vo vlastníctve kraja - napr. privádzač SNV-Levoča), prečíslovanie siete D a RC. Ale v akom to je štádiu, netuším.

Najhoršie je, že už sa postupne menia staré DZ (najmä informačné), ktoré nespĺňajú predpisy v novej vyhláške. Príp. zmena číslovania by spôsobila ďalšie finančné náklady. No teraz je "moderné" "šetriť" (resp. to aspoň proklamovať), takže si všetci vieme predstaviť, ako by predloženie takéhoto návrhu asi dopadlo...

ejo
April 4th, 2012, 09:01 PM
Quert na jedného ministra si zabudol :D

Inak aký má význam stavať ďalšiu R-ku medzi dvoma súbežne idúcimi R. myslím R3 z Martina. Už keď to chcú stavať nemôžu to napojiť na R2 pri Prievidzi?

radeoNko
April 4th, 2012, 09:19 PM
Neviem kam to dat, admin mozes to potom niekam prehodit :)

STREET VIEW SLOVENSKO (http://www.cas.sk/clanok/220804/google-street-view-uz-aj-na-slovensku-nafotia-tychto-19-miest.html)

Azog
April 4th, 2012, 09:34 PM
Inak aký má význam stavať ďalšiu R-ku medzi dvoma súbežne idúcimi R. myslím R3 z Martina. Už keď to chcú stavať nemôžu to napojiť na R2 pri Prievidzi?

to by aj mňa zaujímalo

Qwert
April 4th, 2012, 09:54 PM
Exituje návrh na prečíslovanie ciest I. triedy, je to súčasť komplexných zmien vo vyhláškach - výrazné vylepšenie a sprehľadnenie DZ, zmena pomerov vo vlastníctve ciest (exitovali by napr. RC vo vlastníctve kraja - napr. privádzač SNV-Levoča), prečíslovanie siete D a RC. Ale v akom to je štádiu, netuším.

Najhoršie je, že už sa postupne menia staré DZ (najmä informačné), ktoré nespĺňajú predpisy v novej vyhláške. Príp. zmena číslovania by spôsobila ďalšie finančné náklady. No teraz je "moderné" "šetriť" (resp. to aspoň proklamovať), takže si všetci vieme predstaviť, ako by predloženie takéhoto návrhu asi dopadlo...

Minimálne pri D a RC by to nebolo až tak náročné, D1, D2, D3, D4 a väčšia časť R1 ostávajú v súčasnej podobe a zvyšok v podstate ani nie je postavený. Len by bolo vhodné urobiť to čo najskôr. Samozrejme ideálne by bolo spojiť to s preznačením ciest nižších kategórií, lebo keď sa preznačia diaľnice, bude už neskoro (resp. by si to vyžadovalo opätovnú zmenu značenia na D a RC)

Quert na jedného ministra si zabudol :D

R3 sa podľa všetkého napojí na R2 niekde pri Handlovej, obe tie cesty sa takto vedľa seba nebudú stavať. To je ale ešte hudba budúcnosti.

DrX
April 4th, 2012, 10:19 PM
Neviem kam to dat, admin mozes to potom niekam prehodit :)

STREET VIEW SLOVENSKO (http://www.cas.sk/clanok/220804/google-street-view-uz-aj-na-slovensku-nafotia-tychto-19-miest.html)

Super. Pre informaciu je dobre pripomenut aj to, ze na SK uz street-view existuje. Urobili ho rumuni: http://www.norc.sk/street-view/

metropoly_sk
April 4th, 2012, 11:11 PM
Na dialnice.info sa objavili prospekty (http://uloz.to/xz9eCLd/dialnice-rar?do=downloadDialog-freeDownloadForm-submit) k tohtoročným pripravovaným úsekom D a RC. V podstate tam nič zaujímavé nie je, skôr je znepokojivé to, čo tam chýba - úseky na R2 Ruskovce - Pravotice a ZV - Kriváň (tam sa ráta so začatím výstavby na prelome 2012/2013. Tiež je tam asi nateraz aktuálna mapa plánovaných D a RC, je tam napríklad predĺženie R1 na jednej strane až po BA, na druhej až po RK, tiež je tam R8, nie je tam R9 a akosi sa vytratil severný obchvat NR, pravdepodobne si s ním nevedia dať rady, možno he preklasifikujú na cestu prvej triedy.

http://www.abload.de/img/srd1typr.png

R1 po BA ... je podla mna scifi kedze sa planuje rozsirenie D1 vystavba R7 a obchvatu D4.

Jeden detail mi vsak nejde do hlavy a to v Košiciach ten vonkajsi obchvat ... je tam jeden zaujimavy uzlik .... medzi R4 a D1 .... to som celkom nepochopil...

Qwert
April 4th, 2012, 11:17 PM
R1 po BA ... je podla mna scifi kedze sa planuje rozsirenie D1 vystavba R7 a obchvatu D4.

Jeden detail mi vsak nejde do hlavy a to v Košiciach ten vonkajsi obchvat ... je tam jeden zaujimavy uzlik .... medzi R4 a D1 .... to som celkom nepochopil...

Pri R1 do BA prebieha príprava, ale samozrejme tak skoro to nebude. Nateraz je prioritou rozšírenie D1. V tých KE je to buď nejaká chyba alebo to možno naznačuje nejaké privádzače, podobne ako je tam naznačený privádzač do SNV.

hurahura
April 5th, 2012, 02:00 AM
ta mapa to je vyhlad do roku 2100?

i15
April 5th, 2012, 07:12 AM
omg mapy zo stranky NDS su blud, robia ich stylom "potiahneme ciaru v MS Paintbrush a snad to bude sediet na trasu dialnice". Pri Kosiciach uz asi brigadnik mal unavennu ruku

mirkobb
April 5th, 2012, 10:04 AM

Pri R1 do BA prebieha príprava, ale samozrejme tak skoro to nebude. Nateraz je prioritou rozšírenie D1.
Ono scifi by to až tak nebolo a práve R1 približne v trase súčasných ciest I/61 a I/62 by odľahčila diaľnici D1 medzi BA a TT tak, že by jej rozšírenie nemuselo byť aktuálne ešte nejaké ďaľšie desaťročie. :yes: Ale to by musel v tomto štáte niekto konečne začať hýbať rozumom a nie vymýšľať megalomanské rozšírenie D1 aj s obojstranými postrannými kolektormi (!). Intenzity by sa rozložili medzi D1 a R1, v prípade skorej realizácie R7 čiastočne aj tam.
Mňa okrem vyššie spomínaného zaujala ešte aj iná vec, a to je ako naplánovali ten spomínaný nový úsek súčasnej R1 od Vlčkoviec po BA. Práve takéto trasovanie mi príde "postavené na hlavu", pretože v súčasnosti tá naplánovaná trasa smeruje k Vlčkovciam a nie niekde východnejšie zhruba v trase dnešnej I/62 až k nejakej z tých viacerých MUK pri Seredi. Také trasovanie by bolo zmysluplnejšie ako de facto paralelne kopírovať D1 k Vlčkovciam! Také trasovanie by totiž malo zmysel iba ako uvažovaná záloha pre D1 v prípade neočakávaných udalostí na D1 ako havária alebo rekonštrukcie diaľnice a pod. V tom prípade by R1 trasovaná čo najbližšie k D1 mala zmysel, aby R1 v prípade vyššie spomenutých situácií na seba prebrala aspoň zakaždým dočasne tú rolu D1-ky. Ale potom by bolo naozaj zbytočné rozširovať D1 v takom magalomanskom poňatí ako sa uvažuje teraz. :nuts: :bash:

Qwert
April 5th, 2012, 11:07 AM
Ono scifi by to až tak nebolo a práve R1 približne v trase súčasných ciest I/61 a I/62 by odľahčila diaľnici D1 medzi BA a TT tak, že by jej rozšírenie nemuselo byť aktuálne ešte nejaké ďaľšie desaťročie. :yes: Ale to by musel v tomto štáte niekto konečne začať hýbať rozumom a nie vymýšľať megalomanské rozšírenie D1 aj s obojstranými postrannými kolektormi (!). Intenzity by sa rozložili medzi D1 a R1, v prípade skorej realizácie R7 čiastočne aj tam.
Mňa okrem vyššie spomínaného zaujala ešte aj iná vec, a to je ako naplánovali ten spomínaný nový úsek súčasnej R1 od Vlčkoviec po BA. Práve takéto trasovanie mi príde "postavené na hlavu", pretože v súčasnosti tá naplánovaná trasa smeruje k Vlčkovciam a nie niekde východnejšie zhruba v trase dnešnej I/62 až k nejakej z tých viacerých MUK pri Seredi. Také trasovanie by bolo zmysluplnejšie ako de facto paralelne kopírovať D1 k Vlčkovciam! Také trasovanie by totiž malo zmysel iba ako uvažovaná záloha pre D1 v prípade neočakávaných udalostí na D1 ako havária alebo rekonštrukcie diaľnice a pod. V tom prípade by R1 trasovaná čo najbližšie k D1 mala zmysel, aby R1 v prípade vyššie spomenutých situácií na seba prebrala aspoň zakaždým dočasne tú rolu D1-ky. Ale potom by bolo naozaj zbytočné rozširovať D1 v takom magalomanskom poňatí ako sa uvažuje teraz. :nuts: :bash:

Podľa mňa, čo sa týka dopravy medzi BA a TT/NR, tak treba riešiť dve veci. Rozšírenie D1 na trojpruh (bez megalomanských kolektorov, ale kľudne s rezervou na 4-pruh), Druhá je rozšírenie I/61 BA - SC na 4-pruh a rekonštrukcia rozbitej I/62 SC - Sládkovičovo + zlepšenie bezpečnostných parametrov až po Sereď.

Tieto dve investície vyriešia dopravu v tomto regióne na dlhé roky. S prípravou predĺženia R1 by sa malo pokračovať, výhľadovo bude potrebná aj ona. Vytvorí sa vďaka tomu nový vstup do BA a kompletne sa odkloní doprava od NR z D1.

Čo sa týka jej trasovania po Vlčkovce, chápem to tak, že chcú vytvoriť dva ťahy, ktoré budú v prípade potreby akoby zameniteľné. To podľa mňa ale nemá zmysel. Tá RC by sa mala spojiť s R1 niekde v mieste križovatky R1 s I/62 alebo II/507, aj za cenu vytvorenie komplikovanej MÚK. Táto RC bude na 99,99 % slúžiť pre dopravu z BA na NR a ďalej, tomu by malo byť prispôsobené jej trasovanie. Nie tomu, že eventuálne raz za rok sa tam v prípade potreby presmeruje premávky z D1 kvôli nejakej mimoriadnej udalosti, resp. naopak.

eMKejx
April 5th, 2012, 07:16 PM
dnes v MY ZH info o zacati vystavby obchvatu mesta Ziar nad Hronom este v tomto roku s napojenim na R1 v casti pred obcou Lovča...

http://ziar.sme.sk/c/6316397/obchvat-ziaru-chcu-zacat-stavat-v-juli-mesto-nan-caka-roky.html

SKroads
April 5th, 2012, 08:27 PM
Zaujímavý názor. :)
Na R2 a D3 by bol podľa mňa dosť problém hľadať úsek, ktorý by sa oplatilo stavať cez PPP vtom zmysle, že by sa to samé zaplatilo len z mýta.

Len z myta by to asi neslo, ale ked by stat venoval na to aj spotrebna dan z paliv a maziv, tak by sa to mozno slo. Dnes je myto pre nakladne auta od 0.083 do 0.206 E/km. Pre zjednodusenie zoberiem priemer 0.15 E/km. Spotrebna dan moze byt okolo 0.10 E/km pre nakladne auta a 0.03 E/km pre osobne auta.

Pre priemerne hodnoty:
5000 nakl.voz.24/h pricom myto + spotrebna dan by bolo priemerne 0,25 E/km
a 7500 os.voz./24h pricom spotrebna dan by bola priemerne 0,03 E/km
Takze pre obdobie 30 rokov mame vynos:
5 000 * 0.25 * 365 * 30 + 7 500 * 0.03 * 365 * 30 = 13 687 500 + 2 463 750 = 16 151 250 Eur/km

To by sa mohlo rozdelit napr. 12 mil.E/km stavba a 4 mil.E/km udrzba pocas 30rokov.

To je pri dnesnych cenach. Narast tychto cien, zavedenie myta pre os.vozidla a narast intenzity dopravy by mali pokryt uroky v pripade splacania uveru.

Uplne realne si to viem predstavit pre D3 KNM - Oscadnica, kde by cena mohla byt podobna ako na D1 Dubna Skala - Turany, teda cca 8 mil.E/km. pricom v roku 2010 tam bola intenzita 8819 os.voz./24h a 6441 nakl.voz.24h.

Koro
April 5th, 2012, 08:53 PM
Pekný ale nezmyslený výpočet.
Peniaze zo spotrebných daní už sú dávno minuté a aj napriek tomu je štátny rozpočet v hlbokom deficite, takže naozaj nie je priestor, pre prístup: "tu sa tie peniaze vyberú a tu by sa aj mali minúť."

SKroads
April 6th, 2012, 05:49 PM

Taky model ako navrhujes napr. na R1 BB-RK by si mohol akceptovat aj pre D3 na 32 km useku Brodno - Svrcinovec?

Asi nie, lebo by to vyslo pre D3 priaznivo.

Na 32 km D3 Brodno - Svrcinovec stat vyberie pri dnesnych cenach myta za 30 rokov len za nakladne auta bez valorizacie tejto ceny:
pre priemerne 6000 nakl.voz./24 a priemernej cene myta 0.15 E/km
6000 * 0.15 * 365 * 30 * 32 = 315 mil.Eur
+ buduci narast intenzity dopravy + mierny narast myta tesne nad inflaciu

K tomu prispevok od statu 320 mil. Eur. Da sa to postavit za 400 mil.Eur. Takze investor by si zobral pozicku 80 mil. Eur a myto by pouzil na splacanie uveru a udrzbu dialnice.

Kvietok
April 6th, 2012, 06:13 PM

omg mapy zo stranky NDS su blud, robia ich stylom "potiahneme ciaru v MS Paintbrush a snad to bude sediet na trasu dialnice". Pri Kosiciach uz asi brigadnik mal unavennu ruku

Skor by som povedal ze ide o obchvat Kosickej N. Vsi a privadzac z D1/R4 do mesta.