View Full Version : [Slovakia] Motorways
hraby May 24th, 2009, 02:49 PM dustik, to je jedno, slovaci jazdia ako blazni .. najradsej mam vychodnarov co dojdu do BA, dostanu firemne auta a myslia si ze vedia jazdit .. na slovensku sa jazdi katastrofalne .. jedno ake su cesty...
^^ ta si z nas zrobil totalnych kokotov a ukazal si, kde na slovensku zije elita.. po pici nazor, taketo prijebane reci bratislavcanov mam najradsej.. to je dovod, preco som radsej odisiel mimo slovenska, ako sa jebat z KE do BA :ohno:
wuane May 24th, 2009, 03:03 PM ^^gratulujem k 1000emu postu.:lol:
Joey_T May 24th, 2009, 03:03 PM ^^ Gratulujem k 1000. príspevku, hraby. Príspevok ako sa patrí :lol: Možno trocha nezvyčajne napísaný, ale 1000. príspevok by mal byť nezvyčajný :lol:
Inak, súhlasím s wuane-om. Neviem prečo sa tu jedna skupina ľudí obúva do inej. Netreba posudzovať skupiny na základe jednotlivcov, ktorí nie sú reprezentatívna vzorka.
hraby May 24th, 2009, 03:33 PM ^^ vdaka pani :cheers:
tak nehnevajte sa na mna, to je o com taka diskusia? sudit len podla toho, ze je dakto z vyxodu a za to jazdi jak prasa??? ja ked pridem do KE, stojim na kazdom prexode (u nas dost nezvycajna vec a je jedno ci som v PO, KE, TT ci BA) a to na mna pozeraju nasi vodici, ci som vadny, ze som si vobec dovolil zastat.. po x mesiacox idem v utorok domov, to som zase zvedavy, ci sa zlepsilo zastavovanie na prexodox pre xodcov..
KapZlock May 24th, 2009, 05:54 PM No na prechodov by som vsade nestal, znamemu nabural niekto do auta lebo zostat pustal chodcov a ten s tym nepocital
Joey_T May 24th, 2009, 07:55 PM No na prechodov by som vsade nestal, znamemu nabural niekto do auta lebo zostat pustal chodcov a ten s tym nepocital
Povinnosťou vodiča je na priechode zastať. Povinnosťou chodcov je prechádzať skupinovo a neohrozovať vozidlá náhlym vstupom na vozovku, najmä, ak vodič nie je schopný plynulo spomaliť, alebo zastaviť.
hraby:nezlepšilo.
aquila May 24th, 2009, 07:56 PM ^^ ta si z nas zrobil totalnych kokotov a ukazal si, kde na slovensku zije elita.. po pici nazor, taketo prijebane reci bratislavcanov mam najradsej.. to je dovod, preco som radsej odisiel mimo slovenska, ako sa jebat z KE do BA :ohno:
prepac, ze som sa ta dotkol, nemyslim si ze v BA je elita. a asi som to nemal ani tak formulovat. ono BA je tiez len nasa hlavna dedinka.. ;) co sa tyka dopravy to komplikuju prave arogantni vodici, co si mysli, ze sa niekam ponahlaju, lebo su akoze dolezity. a ad vychod, nebrat ako vychodne slovensko :) napr. pre moju babku bolo vsetko od karpat dalej vychod :D ale to je o inom ;)
cize, sorry, myslene skor tak, ze ludia co dojdu od neviem kadial, si mysli, ze sa musia pretlacat kade tade -- aj ten nie az tak komplikovany system v BA sa poserie ..
napr. vo W je to 100x vyssi traffic a aj napriek tomu sa tam lepsie soferuje ..
hraby May 24th, 2009, 08:59 PM prepac, ze som sa ta dotkol
ok :cheers:
wuane May 24th, 2009, 09:09 PM aguila,ponaras sa dalej do bahna:nuts:neviem ci mas zly den alebo co,sak ty mas vzdy super posty s milanom a tak...:lol:
Si uvedom ako nizko si zarubal ked si okamzite zacal zmensovat Bratislavu,len preto aby si sa "ospravedlnil" za svoje neuvazene slova v predoslom poste.Chlape,sak kde sme?:)
Normalka,sorry Kosicania,vychodniari,trepol som blbost,odpustite,moja chyba.
A nie takto.:)
aquila May 24th, 2009, 09:46 PM wuane: mozes to tak brat. ale kto ma pozna vie, ze bratislavu mam sice hrozne, rad, ale stale je to moja rodna dedinka a aj hovorim jej hlavna dedinka. to je fakt ;)
vsak som tam napisal, ze som to zle definoval. na slovensku sa proste katastrofalne jazdi a uplne najhorsie v bratislave. preto som rad, ze som v BA nastastie v tom lepsom pripade cez vikendy, alebo cez sviatky ;) lebo bohuzial aj ked to znie ako generalizovanie, v drtivej vacsine z tych "uponahlanych" sa vyklubali ludia, co su v bratislave v lepsom pripade par rokov a cez vikend tiahnu za zlate piesky a dalej .. vytrubuju preblikavaju a div nie sa mi nenacpu do kufra, ked si dovolim tu drzost ist predpisovo ..
a ked sme pri tom, vlastne ja som drtivu vacsinu zivota aj tak mimo bratislavy, takze by som asi ani nemal na to nic hovorit :)
anyways, berte to kazdy ako chcete ;)
Nido May 24th, 2009, 10:42 PM Povinnosťou vodiča je na priechode zastať.
ano, v pripade ze na tom priechode uz je nejaky ten chodec je..
futuros May 24th, 2009, 11:12 PM bohuzial aj ked to znie ako generalizovanie, v drtivej vacsine z tych "uponahlanych" sa vyklubali ludia, co su v bratislave v lepsom pripade par rokov a cez vikend tiahnu za zlate piesky a dalej .. vytrubuju preblikavaju a div nie sa mi nenacpu do kufra, ked si dovolim tu drzost ist predpisovo ..
S týmto nemôžem súhlasiť. Nemyslím si, že rozdelenie "dobrých šoférov" podľa dĺžky rodiska k Bratislave je najdôležitejším faktorom. Nebudem to rozpitvávať, ale potom ako som videl ako sa jazdí v Západnej európe, tak sa tak snažím jazdiť aj ja. A jazdil som aj Rím, a to je teda celkom slušná doprava.
Čo chcem povedať je to, že všade je hneď viditeľné, že sa k chodcovi správa omnoho slušnejšie, či omnoho opatrnejšie. Je bežné, že človek stojí pri prechode pre chodcov, a zastaví mu aj celý autobus a dá mu prednosť. Toto som konkrétne videl v Monaku, ..., ale platí to vo Viedni, a platí to aj v Prahe.
Ja si vychutnávať 50km/hod, a keď je niekto na prechode, tak hneď stojím. A čím viac aút pre jedného chodca zastavím, tým som radšej, pretože viem, že vlastne všetko je v pohode, treba si len na to zvyknúť. a vodiči, ktorí jazdili mimo SR sp úplne v pohode.
Trošku osobné, sorry, trošku odbočím.
Takže ťa musím trošíčku sklamať, ale nejde tu o to, či si Bratislavčan, alebo Oravák. Milanovi si nedávno odkázal, že chlap z Oravy je mimo (jednalo sa o výšku DP III. tesne pri panelákoch v Petržalke) . Ja som sa s jeho názorom úplne nestotožnil (v niečom úplne inom áno, v niečom nie), takže neviem prečo to zovšeobecňuješ. Robíš to sem tam, sem tam píšeš, že si z Bratislavy, akoby neviem čo, ale ja som tu už dlho na to, aby som vedel, že problém nie je v geografii. Takže to tu musím napísať namiesto Teba. :angel:
a ked sme pri tom, vlastne ja som drtivu vacsinu zivota aj tak mimo bratislavy, takze by som asi ani nemal na to nic hovorit :)
anyways, berte to kazdy ako chcete ;)
Beriem to tak, že tým, že veci zovšeobecňuješ, uberáš si na pravdivostnej hodnote Tvojich tvrdení. :angel:
Mirec May 25th, 2009, 11:11 PM Zase si treba uvedomit, kolko tych havarii sposobili polski kamionisti, to je zvlastna sorta a kvalitne nam vylepsuju statistiky.
Inak, co sa tyka vodicov ako takych, myslim, ze vo vseobecnosti by sa dalo povedat, ze lepsi vodici su vo vacsich mestach. Ono, nic proti ostatnym, ale mam kamaratov z dediny, ktori robili skusku na vodicak asi tak, ze sadol za volant v jednej dedine, vysiel z nej, presiel tri kilometre do druhej dediny, tam odbocil na krizovatke a zastal pri kraji cesty. Ma vodicak. Jeden mi povedal, ze s tym, co sa naucil pri tych jazdach = cesta medzi dedinami po ceste takmer bez krizovatiek a riesenia akychkolvek situacii, radsej chodi do BA vlakom, lebo autom by sa tu bal. Ini nemaju tolko sudnosti, myslia si, ze ked maju vodicak, tak su majstri sveta a buraju a robia zmatky.
Pravdupovediac ale neviem, ako by sa toto mohlo riesit. Bratislavcania maju v tomto vyhodu, ak ma clovek autoskolu v Starom Meste, tak sa vo vsetkych tych ulickach a zapchach predsalen asi nieco nauci.
dustik May 26th, 2009, 12:58 AM JJ Bratislavske ulicky su hard core, to je kvalita ked dostanes vodicak takym tazkym treningom, len potom ked vtaciky vyletia z hniezda, tak ked uz idu do nejake tej dediny, pre nich to je hracka tak idu aj 160tkou aby sa ukazali aky mali vycvik :lol:
metropoly_sk May 26th, 2009, 08:22 AM ano ja poznam zase cloveka ktory z Trebisova dojde do Kosic zastavi na okraji mesta na parkovisku a dalej ide elektrickou :)
futuros May 26th, 2009, 11:06 AM Inak, co sa tyka vodicov ako takych, myslim, ze vo vseobecnosti by sa dalo povedat, ze lepsi vodici su vo vacsich mestach. Ono, nic proti ostatnym, ale mam kamaratov z dediny, ktori robili skusku na vodicak asi tak, ze sadol za volant v jednej dedine, vysiel z nej, presiel tri kilometre do druhej dediny, tam odbocil na krizovatke a zastal pri kraji cesty. Ma vodicak. Jeden mi povedal, ze s tym, co sa naucil pri tych jazdach = cesta medzi dedinami po ceste takmer bez krizovatiek a riesenia akychkolvek situacii, radsej chodi do BA vlakom, lebo autom by sa tu bal. Ini nemaju tolko sudnosti, myslia si, ze ked maju vodicak, tak su majstri sveta a buraju a robia zmatky.
Pravdupovediac ale neviem, ako by sa toto mohlo riesit. Bratislavcania maju v tomto vyhodu, ak ma clovek autoskolu v Starom Meste, tak sa vo vsetkych tych ulickach a zapchach predsalen asi nieco nauci.
Súhlasím s tým, že lepší šoféri sú tí, ktorí viac jazdia v Bratislave, resp. ktorí tam robili vodičák (ako ja :D). Avšak nemyslím si, že tí slabší, opatrní vodiči, ktorí sa neisto a opatrne vlečú, že sú najväčším problémom na cestách.
Podľa mňa najväčší problém sú vodiči, ktorí sú machri sveta, ktorí všetkých obiehajú, vytrubujú, často majú terénne autá, holé hlavy. A taký žijú všade na Slovensku, a aj v Bratislave. Takto šoférovať je o charaktere, nie o geografii. :angel:
I.B.MOGAJ May 26th, 2009, 08:39 PM Na stavbe R3 - zatial iba obchvat Hornej Stubne - sa poctivo maka...
http://img43.imageshack.us/img43/8951/p1020265d.jpg
TTV May 26th, 2009, 08:43 PM Práve cca pred 2h som išiel cez Považskú a zauta bolo pekne vidieť postup prác. napreduje to dobre sorry ale na foto už nebol čas.
rick123 May 27th, 2009, 11:10 AM ^^ Tak tak, radsej bez foto ako niekde v stlpe.
futuros May 27th, 2009, 11:36 AM Práve cca pred 2h som išiel cez Považskú a zauta bolo pekne vidieť postup prác. napreduje to dobre sorry ale na foto už nebol čas.
Výborne, výborne, Žilina sa musí čím skôr napojiť na Bratislavu, Viedeň ... atď.
:angel:
Nido May 27th, 2009, 12:08 PM Práve cca pred 2h som išiel cez Považskú a zauta bolo pekne vidieť postup prác. napreduje to dobre sorry ale na foto už nebol čas.
vela fotiek z tohto mesiaca je opat raz na sverepec-vrtizer.sk, len pre ilustraciu:
http://www.sverepec-vrtizer.sk/Fotografie_files/Media/DSC00988/DSC00988.jpg?disposition=download
staci teda klikat sem: http://www.sverepec-vrtizer.sk/Fotografie.html
dustik May 27th, 2009, 01:03 PM Výborne, výborne, Žilina sa musí čím skôr napojiť na Bratislavu, Viedeň ... atď.
:angel:
aj na Madare, ze? :lol: :banana:
Povazska Bystrica, mnam :cheers:http://sverepec-vrtizer.sk/Fotografie_files/Media/DSC00977/DSC00977.jpg?disposition=download
Juraj9 May 27th, 2009, 05:49 PM Ako tak pozeram tak tam sa maka co to len da... uz aby to bolo dokoncene :)
hraby May 27th, 2009, 11:50 PM ^^ dnes som tranzitoval cez povazsku do KE, fakt parada!!! z BA do ZA sa za xvilu clovek dostane v pohode, len skoda, ze ked clovek prejde za ZA, tak pod strecnom netusim, ako to chcu poriesit po MA a do kedy (ficov konecny termin r. 2010 je realny tak v r. 2020..) a nasledne od ruzomberka po skoro LE (od PP len v polovicnom profile) je vystavba dialnice dalej na PO rozkuskovana tak, ze toto nedokoncia ani o 10 rokov..
vobec som napr. nepochopil, co teraz riesia dalsi usek priamo pod spisskym hradom, co tam minister vazny klepak das pred mesiacom zakladny kamen, nechapem, preco tam nestavu suvisle na LE, ale len dalsi kusok k tunelu branisko, po prejdeni s tunela sa ide asi 5 km po dialnici, potom zase nic a tesne pred malym sarisom sa stavia asi 5 km usek po PO, v PO nieje ziaden obchvat mesta, treba ist priamo centrom PO a nasledne na privadzac okolo solivaru na dialnicu PO - KE, ktory je v tak ubohom stave, ako cesta 3. triedy a nie dialnice.. proste plati meciarovske: "VIVAT SLOVAKIA" :ohno::ohno::ohno:
aquila June 3rd, 2009, 02:43 PM ako si predstavuje fico a jeho vlada dialnice dal jasne najavo na svojom novom "blogu" ;) rozbita, stara cesta druhej resp tretej triedy bez moznosti predbiehania su vlastne dialnice a tak splnil slub ze budu do 2010 spojene BA a KE dokonca juhom aj severom :)
http://www.predsedavladysr.sk/images/fico2009/banner_dialnice.jpg
resp http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=6080 keby to zmenili ;)
bodion June 5th, 2009, 05:16 PM ked clovek prejde za ZA, tak pod strecnom netusim, ako to chcu poriesit po MA
^^ MT MT MT vrrrrrrrrrrrrrrr
:P
.spigor. June 5th, 2009, 07:09 PM Zatial ani meciarova ani dzurindova ani ficova vlada nesplnila slub s dialnicami. Chorvati postavili stovky km dialnic behom par rokov za ovela nizsie peniaze ako staviame my a u nas bieda. PPP projekty mozno padnu kvoli problemu dostat sa k uverom a tak sa to znova oddiali. Dialnicu BA-KE vidim tak na rok 2015.
Qwert June 5th, 2009, 08:15 PM Zatial ani meciarova ani dzurindova ani ficova vlada nesplnila slub s dialnicami. Chorvati postavili stovky km dialnic behom par rokov za ovela nizsie peniaze ako staviame my a u nas bieda. PPP projekty mozno padnu kvoli problemu dostat sa k uverom a tak sa to znova oddiali. Dialnicu BA-KE vidim tak na rok 2015.
Chorvátsko by som veľmi za príklad nedával. Tá krajina nie je viazaná Maastrichtskými kritériami, takže si môže požičiavať koľko chce a navyše sa tam za používanie diaľnic platí dosť veľké mýto. A ak by som mal veriť Chomovi, tak ich diaľnice ešte k tomu majú menej prísne technické štandardy a je tam jednoduchšia geológia.
Mimochodom, ak bude v roku 2015 dokončená celá D1 od BA do KE, tak môžme oslavovať.
marish June 5th, 2009, 09:53 PM Asi by bolo lepšie baviť sa o tom v threade o diaľniciach.
OK
Qwert June 5th, 2009, 10:43 PM OK
OK:) Takže nové je zhruba to, že pre pár dňami oficiálne začala výstavba križovatky Stupava juh, čo je de facto asi trojkilometrový polprofil budúcej D4. NDS pripravuje aj úsek Jarovce - Ivanka pri Dunaji sever, ale vzhľadom na to, že len táto časť má stáť zhruba 1 miliardu eur, tak si ešte chvíľu počkáme.
Podľa mňa by pre túto časť D4 bolo najvýhodnejšie financovanie formou PPP, s tým že platby by išli len z mýta (teda štát by to vlastne nič nestálo), ale keďže dostať sa k úverom je kvôli kríze ťažké, tak stavba tejto diaľnice asi prichádza do úvahy až po nej.
Čo sa týka severnej časti, tak tam to vidím ešte pesimistickejšie.
marish June 5th, 2009, 10:55 PM dik za info. :)
kedze najdrahsie useky budu urcite tunel a most predpokladam, ze na tie si najdlhsie pockame. ale aspon ivanka pri dunaji - rovinka by sa mohla zacat stavat co najskor, kedze su relativne bezproblemove (terenom).
Qwert June 5th, 2009, 11:40 PM dik za info. :)
kedze najdrahsie useky budu urcite tunel a most predpokladam, ze na tie si najdlhsie pockame. ale aspon ivanka pri dunaji - rovinka by sa mohla zacat stavat co najskor, kedze su relativne bezproblemove (terenom).
Ivanka - Rovinka by toho veľa nevyriešilo. Mimochodom, aj na tomto úseku sú dva tunely.
marish June 6th, 2009, 01:46 AM sam o sebe je samozrejme zbytocny, ale niekde zacat treba. :)
ja tam vidim iba jeden tunel vedla letiska. kde ma byt ten druhy?
aquila June 6th, 2009, 02:36 AM Zatial ani meciarova ani dzurindova ani ficova vlada nesplnila slub s dialnicami. Chorvati postavili stovky km dialnic behom par rokov za ovela nizsie peniaze ako staviame my a u nas bieda. PPP projekty mozno padnu kvoli problemu dostat sa k uverom a tak sa to znova oddiali. Dialnicu BA-KE vidim tak na rok 2015.
az budes ochotny zaplatit za jednu cestu BA-KE zhruba tolko co teraz platis za celorocnu znamku, tak sa mozeme bavit o tempe vystavby dialnic ..
Amrafel June 6th, 2009, 02:14 PM sam o sebe je samozrejme zbytocny, ale niekde zacat treba. :)
ja tam vidim iba jeden tunel vedla letiska. kde ma byt ten druhy?
pri Ivanke budú dva hĺbené tunely
marish June 6th, 2009, 04:52 PM aha uz to vidim. :)
http://motorways-exitlists.com/europe/sk/d4.htm
aky je tam vlastne dovod na tunely?
Amrafel June 6th, 2009, 10:12 PM jednak blízkosť zastavaných plôch a po druhé vzletové dráhy letiska
marish June 6th, 2009, 10:44 PM teraz pozeram, ze aj planovana tretia draha na letisku m.r.stefanika bude velmi blizko.
http://img23.imageshack.us/img23/1889/letisko.jpg
zdroj: http://212.5.204.197/
pri zapnutej vrstve "investicne zamery" su tam pekne vydiet planovane okruhy (sice iba jeden variant z kazdeho, ale aspon je to prehladne)
pau-chin June 9th, 2009, 08:40 AM par dni dozadu pred Popradom
http://img244.imageshack.us/img244/1043/p1200502.jpg
Wizzard June 9th, 2009, 09:23 AM ^^ čo je to za tunel? je to výstavba alebo rekonštrukcia?
wuane June 9th, 2009, 09:36 AM ^^ak sa nemylim je to tunel Bôrik(999m),tesne pred Svitom.Pisu,ze by mal byt spusteny v Novembri.
Juraj9 June 9th, 2009, 09:37 AM ^^ čo je to za tunel? je to výstavba alebo rekonštrukcia?
Je to vystavba tunela Bôrik. Tu mas na to link http://www.highways.sk/ Ten tunel je v smere do Popradu z Liptovskeho Mikulasa... Teraz sa chodi cez Svit no po dokonceni tunela by ho mala dialica obist a nadväzovat na existujuci usek. Tento rok ho maju otvorit. Vyzera to ze by to uz nemalo dlho trvat teda aspon dufam :lol:
Nido June 9th, 2009, 01:56 PM alebo dialnica v PB zhora, zaostrene na MUK Centrum, skoda toho maleho rozlisenia:
http://img.cas.sk/img/4/gallery/348446_dialnica-d1-obchvat-povazska-bystrica-sverepec-vrtizer.jpg
http://img.cas.sk/img/4/gallery/348437_dialnica-d1-obchvat-povazska-bystrica-sverepec-vrtizer.jpg
dustik June 9th, 2009, 02:27 PM to je vystavba, stava sa to uz 2 roky alebo viac, Mengusovce hned za Popradom link mapa (http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=poprad&sll=47.635784,-9.492187&sspn=179.162316,360&ie=UTF8&ll=49.068468,20.205402&spn=0.055108,0.154495&t=h&z=13)
edit : myslim, ze tolko vysvetleni mu hadam postaci X-D
hasky June 9th, 2009, 03:22 PM to je vystavba, stava sa to uz 2 roky alebo viac, Mengusovce hned za Popradom link mapa (http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=poprad&sll=47.635784,-9.492187&sspn=179.162316,360&ie=UTF8&ll=49.068468,20.205402&spn=0.055108,0.154495&t=h&z=13)
edit : myslim, ze tolko vysvetleni mu hadam postaci X-D
OT: haluuuz, ked som klikol na tu mapu tak mi do oci udrela jedna zaujimavost. Slovensky google ma oznacene Romske osady :nuts: este stastie, ze uz nekocuju, inak neviem co by google robil :ohno:
wuane June 9th, 2009, 05:20 PM Inac konkretne tomu tunelu Borik velmi nerozumiem.Ak by pred Mengusovcami isiel rovno a nestacal sa na juh,mohla dialnica ten kopcek obist.Ci je tam nejake chranene pasmo uz Tatranske?Alebo ako to je?Ved su tam normalne cesty,dokonca dalej uz aj letisko.
dustik June 9th, 2009, 05:29 PM Presne, preco ho nepotiahli cez tu romsku osadu :lol:
a to letisko je extrem,
hasky June 9th, 2009, 08:48 PM Inac konkretne tomu tunelu Borik velmi nerozumiem.Ak by pred Mengusovcami isiel rovno a nestacal sa na juh,mohla dialnica ten kopcek obist.Ci je tam nejake chranene pasmo uz Tatranske?Alebo ako to je?Ved su tam normalne cesty,dokonca dalej uz aj letisko.
Ja viacerim trasovaniam nasich dialnic a rc nerozumiem :( mam pocit, ze vobec nekopiruju potrebu ludi na transport a uz vobec nie clenitost terenu. Skor mam pocit, ze do popredia sa casto dostavaju zaujmy jednotlivcov ci skupin. Akurat dnes som sa zamyslal nad trasovanim D1 a D3 cez zilinu. Tolke peniaze do toho naliali a este len naleju v podobe najdlhsich tunelov visnove 7460m, ovciarisko 2367m k tomu korbelka 5700m do Martina po Bratislavskom planovanom 9km tunely asi najdlhsie v SR, estakady nepocitaje. Nejako mi to zavana lobby tunelarov a hlavne nechapem cim si to zilina zasluzila viac ako ine regiony.
Mna napriklad napadlo nasledujuce (kratsie) trasovanie skoro hladovou Hornonitrianskou kotlinou http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Bratislava,+Bratislavsk%C3%BD+kraj,+Slovakia&daddr=48.622016,18.4021+to:Ru%C5%BEomberok,+Slovensko&hl=cs&geocode=&mra=dme&mrcr=0&mrsp=1&sz=9&via=1&sll=48.569338,18.550415&sspn=1.01594,2.911377&ie=UTF8&ll=48.904449,19.129944&spn=1.00919,2.911377&t=p&z=9 kde by potrebovali postavit jeden tunel z Hononitrianskej do Turcianskej kotliny
Dovody su jednoduche: uspora nakladov by dovolila dostavat usek omnoho skor ako D1. A teda auta by nemuseli prechadzat tie useky Martin-Zilina v dvojpruhu. Neskor vyhladovo by sa postavil ten tunel tak ci tak kvoli D3 do ziliny a hore do polska. Ale do vtedy by cesta uz davno sluzila vsetkym slovakom a pritiahla investicie do tejto oblasti. Ved povodie vahu ma uz zeleznicny koridor, tak by nebolo az tak odrezane. Takto mame povodie vahu, ktore ma vsetko a povodie Nitry kde nemaju nic :(
aquila June 9th, 2009, 09:14 PM Inac konkretne tomu tunelu Borik velmi nerozumiem.Ak by pred Mengusovcami isiel rovno a nestacal sa na juh,mohla dialnica ten kopcek obist.Ci je tam nejake chranene pasmo uz Tatranske?Alebo ako to je?Ved su tam normalne cesty,dokonca dalej uz aj letisko.
toto je zhodou okolnosti jedna z lepsich veci co sa na SK urobilo .. tento tunel nebude blokovat zver, nebude blokovat ani rozvoj svitu, a nebude zasahovat o narodneho parku .. takze toto je OK ... prapovodne sa to malo tahat juhom od popradu ..
aquila June 9th, 2009, 09:17 PM Akurat dnes som sa zamyslal nad trasovanim D1 a D3 cez zilinu.
Dovody su jednoduche: uspora nakladov by dovolila dostavat usek omnoho skor ako D1. A teda auta by nemuseli prechadzat tie useky Martin-Zilina v dvojpruhu. Neskor vyhladovo by sa postavil ten tunel tak ci tak kvoli D3 do ziliny a hore do polska. Ale do vtedy by cesta uz davno sluzila vsetkym slovakom a pritiahla investicie do tejto oblasti. Ved povodie vahu ma uz zeleznicny koridor, tak by nebolo az tak odrezane. Takto mame povodie vahu, ktore ma vsetko a povodie Nitry kde nemaju nic :(
toto je o politke .. prapovodne plany dialnic este v roku 1994 vyzerali takto .. a boli podstatne lepsie ...
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=439
opakujem, ze R1 nemala byt ziadna rekonstrukcia cesty I/51, cim vlastne chyba medzi TT a NR kvalitna cesta prvej triedy, ale mala to byt plnohodnotna dialnia D65 ..
rajecky variant D1 bol tiez rozumnejsi ..
plus je tam vlastne aj vidno juzne od popradu dialnicu ..
Nido June 10th, 2009, 10:55 AM Takto mame povodie vahu, ktore ma vsetko a povodie Nitry kde nemaju nic :(
Jak nic? V Partizanskom nam aj pekny kruhac postavili, Z BA sem chodi viac vlakov nez do Nitry :) okrem toho nedavno spustil vyrobu prvy velky investor v novom priemyselnom parku, teda mimo byvalych obuvnickych zavodov.
CJone June 10th, 2009, 12:13 PM O Nitre je škoda rečí... aspon že R1 sem ide. Ináč silná bieda čo sa týka železnice. Jediná možnosť ako sa dostať do BA je autom teda alebo busom, železnica odpadá. Keby je priame spojenie, R1 a následne D1 mohla byť menej vyťažená no nie? :bash: Kvízová otázka: koľko trvá železnicou cesta z NR do HC? Odpoved: hodinu.... autom je to 15 minút. Cesta do HC je nebezpečná ale čo už. Aspon že na tie Topolčany pojde R8.
Michal.B.Kovac June 10th, 2009, 12:47 PM O Kvízová otázka: koľko trvá železnicou cesta z NR do HC? Odpoved: hodinu.... autom je to 15 minút. Cesta do HC je nebezpečná ale čo už.
Do Bratislavy to byvalo vlakom "Zobor" cez Hlohovec a Leopoldov neuveritelnych 2h 20min. Normalnemu malemu vlaciku to tusim do Leopoldova trva cez hodinu, ale co clovek chce ked to v kazdom poli stoji styrikrat.
Ale to uz bolo 15 rokov dozadu...
Qwert June 10th, 2009, 01:09 PM Jak nic? V Partizanskom nam aj pekny kruhac postavili, Z BA sem chodi viac vlakov nez do Nitry :) okrem toho nedavno spustil vyrobu prvy velky investor v novom priemyselnom parku, teda mimo byvalych obuvnickych zavodov.
Ten kruhák v PE si mohli radšej odpustiť, je veľmi malý a ťažkej kamiónovej doprave jednoducho nestačí. A ak tým veľkým investorom myslíš Velux tak tí ešte ani poriadne nedokončili tú fabriku a už majú problémy s nedostatkom objednávok, teda aspoň to som počul, bodaj by som sa mýlil.:) Ale po kríze sa to určite rozbehne, takže tú investíciu samozrejme beriem ako pozitívum.
S tým železničným spojením je to paradoxne pravda. Medzi PD a BA (teda aj cez PE) chodia dva páry rýchlikov denne, do Nitry chodí akurát nejaký zrýchlený Nitran.
O Nitre je škoda rečí... aspon že R1 sem ide. Ináč silná bieda čo sa týka železnice. Jediná možnosť ako sa dostať do BA je autom teda alebo busom, železnica odpadá. Keby je priame spojenie, R1 a následne D1 mohla byť menej vyťažená no nie? :bash: Kvízová otázka: koľko trvá železnicou cesta z NR do HC? Odpoved: hodinu.... autom je to 15 minút. Cesta do HC je nebezpečná ale čo už. Aspon že na tie Topolčany pojde R8.
Čo sa týka železnice, tak je to bieda. Neviem, čo ŽSSK bráni vypraviť viac priamych vlakov medzi BA a NR. Na druhej strane, tie rýchliky čo chodia z BA do PD stoja v Zbehoch, odkiaľ máš prípoj do NR, takže dostať sa tam dá, poznám ľudí, čo to využívajú.
Čo sa týka cestného spojenia, tak NR je na tom na slovenské pomery dobre. Má priame spojenie s BA prostredníctvom D a RC o čom môže väčšina ostatných krajských mieste ešte len snívať. Samozrejme chýba tam obchvat, ale s tým sa hádam niečo v dohľadnej dobre urobí.
brezo June 10th, 2009, 05:06 PM Ja viacerim trasovaniam nasich dialnic a rc nerozumiem :( mam pocit, ze vobec nekopiruju potrebu ludi na transport a uz vobec nie clenitost terenu. Skor mam pocit, ze do popredia sa casto dostavaju zaujmy jednotlivcov ci skupin. Akurat dnes som sa zamyslal nad trasovanim D1 a D3 cez zilinu. Tolke peniaze do toho naliali a este len naleju v podobe najdlhsich tunelov visnove 7460m, ovciarisko 2367m k tomu korbelka 5700m do Martina po Bratislavskom planovanom 9km tunely asi najdlhsie v SR, estakady nepocitaje. Nejako mi to zavana lobby tunelarov a hlavne nechapem cim si to zilina zasluzila viac ako ine regiony.
Mna napriklad napadlo nasledujuce (kratsie) trasovanie skoro hladovou Hornonitrianskou kotlinou http://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Bratislava,+Bratislavsk%C3%BD+kraj,+Slovakia&daddr=48.622016,18.4021+to:Ru%C5%BEomberok,+Slovensko&hl=cs&geocode=&mra=dme&mrcr=0&mrsp=1&sz=9&via=1&sll=48.569338,18.550415&sspn=1.01594,2.911377&ie=UTF8&ll=48.904449,19.129944&spn=1.00919,2.911377&t=p&z=9 kde by potrebovali postavit jeden tunel z Hononitrianskej do Turcianskej kotliny
Pozeral som si návrh tvojho trasovania a páčila sa mi tá myšlienka vedenia D1 takto, ako hovoríš, bolo by to rýchlejšie, lacnejšie a Žilina by bola obslúžená D3-kou a tak by bola vyriešená aj doprava medzi Žilinou a Martinom. Lenže stojí za zváženie, či obslúžime diaľnicou Partizánske, Topoľčany, Prievidzu, alebo Piešťany, Trenčín, Dubnicu nad Váhom a Považskú Bystricu. A ešte si treba uvedomiť, že na považí by intenzita dopravy bola aj bez diaľnice vysoká, diaľnica sa tadiaľ nestavia preto, aby sme zvýšili intezitu, ale vyriešili stávajúcu, si myslím. Z môjho pohľadu ťažko povedať čo je lepšie, je tam viacero faktorov a bolo by to na dlhšiu debatu. Trebalo by to spočítať a priradiť váhy jednotlivým faktorom.
A ešte som mrkol zverejnený link na plány diaľnice z roku 1994 ak sa nemýlim. Tam je odklon diaľnice smerom na Rajec, čo sa mi zdá horší variant ako je teraz, keďže do Rajca by šiel tunel a z Rajca do Martina ďalší, čo by zrejme poškodilo tamojšiu krásnu prírodu a k tomu, tie tunely by boli neskutočne dlhé, dlhšie asi ako plánovaný tunel Višňové-Dubná skala. Teda to len tak z pohľadu do mapy. Fakty neviem, ale ak má niekto info, mohol by zverejniť.
aquila June 10th, 2009, 05:34 PM A ešte som mrkol zverejnený link na plány diaľnice z roku 1994 ak sa nemýlim. Tam je odklon diaľnice smerom na Rajec, čo sa mi zdá horší variant ako je teraz, keďže do Rajca by šiel tunel a z Rajca do Martina ďalší, čo by zrejme poškodilo tamojšiu krásnu prírodu a k tomu, tie tunely by boli neskutočne dlhé, dlhšie asi ako plánovaný tunel Višňové-Dubná skala. Teda to len tak z pohľadu do mapy. Fakty neviem, ale ak má niekto info, mohol by zverejniť.
to boli plany, este v podstate zo 70tych rokov ..
v 80tych rokoch zacali spekulovat s pozemnym variantom aj okolo strecna .. kusok je vidno tu...
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=440
ako by isla zrhuba D3, resp ex D18 je vidno trosku tunak ..
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=400
(to cervene)
resp tu
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=2599
tu je tunel male lednice ..
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=1986
vobec by to nebol taky hrozny zasah a dovol by lepsi rozvoj povazia a aj turca a aj rajca ..
brezo June 10th, 2009, 06:52 PM No pozemný variant okolo strečna je blud, dobre, že sa to tak nerealizuje. Tá D18 východne od Žiliny cez Varín, to by bola riadna haluz, ďalšie tunely, no neviem, ten Rajec, vyzerá v pohode, ale možno by to bolo ešte drahšie, ako je súčasný variant, nie? Veď dva tunely, Lednice a potom z Rajca do Martina ďalší. Takto bude Bôrik a Višňové. Tiež dva, pritom z Rajca do Žiliny by trebalo spraviť privádzač, lebo v Rajci by všetko schádzalo na Žilinu, čo by po tej ceste, čo tam je v súčasnosti bol totálny masaker.
aquila June 10th, 2009, 06:56 PM ten privadzac treba tak ci tak, a vsak aj buduje, resp je to vlastne obchvat lietavskej lucky.. cize tam by to bolo jedno.. a ten tunel do martina by bolo visnove.. cize tam tiez pohoda ..
lacnejsie by to bolo kvoli tomu, ze by nebol treba drahy usek D3 od hricovskeho podhradia .. a tam mas dva tunely, ovciarsko a tunel zilina ..
brezo June 10th, 2009, 07:09 PM Aháá, už mám v tom jasno, jeden tunel do rajca, potom smer žilina, tam potom do tunela višňové a na d3 prepojenie kade? ak by to šlo východne od žiliny, ako bolo v tom jednom variante, tak zase nám pribudnú minimálne 3 tunely, čo v konečnom dôsledku bude znamenať o jeden tunel viac. Ak beriem trasu po KNM. Nie?
EDIT: Vychádzalo by to narovnako, jeden tunel by sa síce ušetril, lebo by sa do Rajca realizoval len jeden, ako teraz dva Bôrik a Žilina, ale potom na D3 by vznikli namiesto dvoch tunelov, tunely tri. Už ide len o porovnanie nákladov.
hasky June 10th, 2009, 07:41 PM Pozeral som si návrh tvojho trasovania a páčila sa mi tá myšlienka vedenia D1 takto, ako hovoríš, bolo by to rýchlejšie, lacnejšie a Žilina by bola obslúžená D3-kou a tak by bola vyriešená aj doprava medzi Žilinou a Martinom. Lenže stojí za zváženie, či obslúžime diaľnicou Partizánske, Topoľčany, Prievidzu, alebo Piešťany, Trenčín, Dubnicu nad Váhom a Považskú Bystricu. A ešte si treba uvedomiť, že na považí by intenzita dopravy bola aj bez diaľnice vysoká, diaľnica sa tadiaľ nestavia preto, aby sme zvýšili intezitu, ale vyriešili stávajúcu, si myslím. Z môjho pohľadu ťažko povedať čo je lepšie, je tam viacero faktorov a bolo by to na dlhšiu debatu. Trebalo by to spočítať a priradiť váhy jednotlivým faktorom.
Otazkou je nakolko sa doprava ktora pochadza z povazia podiela na celkovej intenzite dopravy D1. Ja vychadzam z premisi, ze dialnica v povazi je zberna z celeho uzemia SR a teda nevznika len na povazi. Z toho vypliva, ze ak by sa tam postavila nejaka Rka tak by to bohate stacilo. Tranzit by sa do povazia neodstaval, kedze by siel po D1. V principe by sme asi vynalozili rovnake peniaze ako teraz, ale samotne riesenie by bolo realizovatelne v kratsiom horizonte (teda az na tunely, kt. by vsak neboli uz az tak kriticke ako teraz, ked tranzit musi prekonat usek Zilina-Ruzomberok) a teda peniaze by sa vynalozili efektivnejsie ako dnes. Je dost blbe, ze mam dialnicu trasovanu u hranic :(
Kazdopadne asi je uz neskoro plakat, mozno v buducnosti sa podari nejaka dobra Rka ked tak pozeram tak kebyze R2 za Prievidzou spoja s R3 "mojim" tunelom tak by to celkom stacilo spolu s R8.
brezo June 10th, 2009, 08:01 PM Škoda toho, keby bola fakt D1 budovaná ako hovoríš ty a súčasná D1 nahradená R-kou, bolo by to zrejme efektívnejšie. Takto sa snáď prepojí R2 s R3 lepším spôsobom ako je to navrhnuté, teda myslím, tým "tvojim" tunelom :).
Nido June 10th, 2009, 08:38 PM Ten kruhák v PE si mohli radšej odpustiť, je veľmi malý a ťažkej kamiónovej doprave jednoducho nestačí. A ak tým veľkým investorom myslíš Velux tak tí ešte ani poriadne nedokončili tú fabriku a už majú problémy s nedostatkom objednávok, teda aspoň to som počul, bodaj by som sa mýlil.:) Ale po kríze sa to určite rozbehne, takže tú investíciu samozrejme beriem ako pozitívum.
S tým železničným spojením je to paradoxne pravda. Medzi PD a BA (teda aj cez PE) chodia dva páry rýchlikov denne, do Nitry chodí akurát nejaký zrýchlený Nitran.
ten kruhac ma este druhy problem a to su zavory na vstupe do mesta, ktore byvaju spustene pri prejazde osobnych vlakov a podobne dost dlho, kedze su dole este skor nez vlak stoji na zastavke a stava sa pravidelne ze auta cakajuce na vstup do mesta stoja aj v kruhaci.. to snad vyriesi uz len planovany obchvat mesta, ale to je hudba buducnosti..
myslel som Velux, nic ine takeho rozsahu v PE sa neotvaralo, okrem toho je dobre ze ma mesto aj volne plochy pre pripadnych dalsich investorov a nielen priestory fabriky.
Qwert June 10th, 2009, 10:29 PM ten kruhac ma este druhy problem a to su zavory na vstupe do mesta, ktore byvaju spustene pri prejazde osobnych vlakov a podobne dost dlho, kedze su dole este skor nez vlak stoji na zastavke a stava sa pravidelne ze auta cakajuce na vstup do mesta stoja aj v kruhaci.. to snad vyriesi uz len planovany obchvat mesta, ale to je hudba buducnosti..
myslel som Velux, nic ine takeho rozsahu v PE sa neotvaralo, okrem toho je dobre ze ma mesto aj volne plochy pre pripadnych dalsich investorov a nielen priestory fabriky.
No, s tým kruhákom aspoň nezostane Partizánske osamotené. Pred TO v smere od PE hneď pri železničnom priecestí bude ďalší. Našťastie po dostavaní obchvatu TO už tadiaľ nebude prechádzať aspoň tranzit. Partizánske bude musieť počkať až na R8.
Nido June 11th, 2009, 11:54 AM No, s tým kruhákom aspoň nezostane Partizánske osamotené. Pred TO v smere od PE hneď pri železničnom priecestí bude ďalší. Našťastie po dostavaní obchvatu TO už tadiaľ nebude prechádzať aspoň tranzit. Partizánske bude musieť počkať až na R8.
o tom ze by pri vstupe do TO mal byt kruhak som este nepocul, snad ho tam postavia aspon dostatocne velky, miesta je tam dost.
Obchvat PE bol uz v planoch skor nez sa zacalo o R8 vobec hovorit, povodne sa udaval ako termin vystavby 2011 - 2014. Som zvedavy ako to bude riesene, kedze vybudovanie obchvatu ma nahradit prave R8, ta sa ale bude tahat na Hradiste, kde ju napoja na R2.
Qwert June 11th, 2009, 05:26 PM o tom ze by pri vstupe do TO mal byt kruhak som este nepocul, snad ho tam postavia aspon dostatocne velky, miesta je tam dost.
Práveže miesta je tam málo kvôli železnici. Ten kruhák by mal mať priemer 30 metrov, ak si dobre spomínam.
Obchvat PE bol uz v planoch skor nez sa zacalo o R8 vobec hovorit, povodne sa udaval ako termin vystavby 2011 - 2014. Som zvedavy ako to bude riesene, kedze vybudovanie obchvatu ma nahradit prave R8, ta sa ale bude tahat na Hradiste, kde ju napoja na R2.
Nie je vylúčené, že sa postaví aj obchvat aj R8, ale asi nie naraz. Podobne to bude v TO, ktoré tak budú mať po dostavní R8 de facto dva juhovýchodné obchvaty. V prípade PE to bude potrebné o to viac, že R8 ich obíde. Na R2 sa nenapojí v Hradišti ale v Pravoticiach, bude to teda cesta NR - TO - BN. Partizánske bude na ňu napojené na MÚK Ostratice a privádzačom, ktorý bude vlastne obchvatom Žabokriek.
futuros June 11th, 2009, 07:07 PM Priatelia, dovoľte mi trošku odľahčiť tému. Dialnice a informatika. :cheers:
68C-r9kSLNE
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:bnBomzBDAfw2VM:http://dex.bloguje.cz/img/p1241418.jpg
Nido June 11th, 2009, 11:24 PM Nie je vylúčené, že sa postaví aj obchvat aj R8, ale asi nie naraz. Podobne to bude v TO, ktoré tak budú mať po dostavní R8 de facto dva juhovýchodné obchvaty. V prípade PE to bude potrebné o to viac, že R8 ich obíde. Na R2 sa nenapojí v Hradišti ale v Pravoticiach, bude to teda cesta NR - TO - BN. Partizánske bude na ňu napojené na MÚK Ostratice a privádzačom, ktorý bude vlastne obchvatom Žabokriek.
Hradiste bolo uvadzane v clankoch v novinach..
Teraz som pre zmenu nasiel spravu o plneni programu pripravy a vystavby ciest I. triedy, kde je spominane ze obchvat Partizanskeho na ceste I/64 je nahradeny planovanou vystavbou R8.
Qwert June 12th, 2009, 07:08 PM Hradiste bolo uvadzane v clankoch v novinach..
Teraz som pre zmenu nasiel spravu o plneni programu pripravy a vystavby ciest I. triedy, kde je spominane ze obchvat Partizanskeho na ceste I/64 je nahradeny planovanou vystavbou R8.
Hradište bolo spomínané, ale našťastie to zmenili. NR - TO - Pravotice bude kratšie, lacnejšie a okrem prepojenia NR - PD tak vznikne aj prepojenie NR - TN. Je to najlepšie možné riešenie. Partizánske bude napojené na R8 a R2 privádzačmi. Vadí mi tam úplne zlé umiestnenie MÚK Topoľčany (ktoré si vyžaduje robenie veľkej obchádzky pre autá z TO do BN) a podľa mňa treba aj križovatku s I/64 pri Nadliciach, ale to sa hádam tiež ešte zmení, respektíve doplní.
Tu je zámer na EIA: http://eia.enviroportal.sk/detail/rychlostna-cesta-r8-nitra-krizovatka-r2
Postavený bude samozrejme červený variant.
Qwert June 18th, 2009, 11:06 PM Mimochodom, dnes som videl nejaké práce na R1. Na križovatke Lehota pracovalo zopár ľudí a odstraňovali zeleň zo svahu zárezu v smere do Nitry. Že by sa predsa len začalo niečo diať?
DrX June 24th, 2009, 07:34 PM It looks more and more likely that the PPP project #2 is going to be abandoned. This report (http://spravy.pravda.sk/slovensko-lahsie-ziska-peniaze-z-eurofondov-na-stavbu-ciest-prg-/sk_ekonomika.asp?c=A090624_181428_sk_ekonomika_p01) claims that new legislation has been passed in the parliament to speed up the procedures for using the EU funds for road construction projects, and in particular for the construction of R1 Trnava-Bystrica (ie PPP #2). Given that the winner of the PPP competition has already started the ground works on the construction (removing trees along the future highway) my guess is that NDS will simply hire them to continue the construction work as a contractor.
DrX June 26th, 2009, 02:05 PM So I was wrong. Yesterday the transportation minister confirmed that the PPP contractor managed to obtain funding for the PPP project #2 (R1 Nitra-BB). So the construction will continue as originally planned.
i_love_ikarus June 26th, 2009, 07:07 PM http://zilina.sme.sk/c/4909099/pod-strecnom-spustili-trojpruh-je-len-provizorny.html
:cheers:
hurahura June 26th, 2009, 09:05 PM prosim nemozte ma niekto odkazat na link kde je navrh rychlostnej cesty ba / samorin? chcel by som vediet ako obchadza alebo neobchadza rovinku a dunajsku luznu. kvoli pozemkom. dakujem
Qwert June 26th, 2009, 10:41 PM prosim nemozte ma niekto odkazat na link kde je navrh rychlostnej cesty ba / samorin? chcel by som vediet ako obchadza alebo neobchadza rovinku a dunajsku luznu. kvoli pozemkom. dakujem
Uvažuje sa o týchto dvoch variantoch:
http://image.tvnoviny.sk/media/images///600xX/Jun2009//2065416.jpg
Ak chceš, môžeš sa prehrýzť správou o hodnotení dopadov na životné prostredie: http://eia.enviroportal.sk/detail/rychlostna-cesta-r7-bratislava-dunajska-luzna
Amrafel June 26th, 2009, 11:12 PM U nás v Biskupiciach bola aj petícia kvôli vedeniu R7 od Prístavného mostu
hurahura June 27th, 2009, 07:33 PM dakujem
Qwert June 29th, 2009, 10:55 PM http://www.bystricoviny.sk/uncategorized/vystavba-severneho-obchvatu-nabera-na-realnosti
Je pekné vidieť, že R1 cez PPP sa pomaly ale isto rozbieha.
R1S0 June 30th, 2009, 08:14 AM Je pekné vidieť, že R1 cez PPP sa pomaly ale isto rozbieha.
vazne,je pekne vidiet predrazene projekty? :)
Qwert June 30th, 2009, 01:50 PM vazne,je pekne vidiet predrazene projekty? :)
Toto by bolo na dlhú debatu, na ktorú momentálne nemám chuť. Myslím, že na tomto fóre, ale najmä na www.dialnice.info sa o tom popísalo až až.
Radšej si všimnime, že NDS (toto je síce len cesta prvej triedy, ale v správe NDS) konečne rozmiestnila na hraničných prechodoch tabule informujúce o rýchlostiach a zákaze obiehania na D a RC pre kamióny:
http://i350.photobucket.com/albums/q420/Ripley9895/IMG_3394.jpg
DrX June 30th, 2009, 03:52 PM Here's a couple of links to maps and drawings of the 8 bridges to be constructed (or rebuild since their destruction during World War II) across the river Ipeľ on the Slovak-Hungarian border (the construction is funded from the EU):
- overall map (http://roads.extra.hu/road_plans/ipoly_hidak.jpg)
- Chľaba: 1 (http://roads.extra.hu/road_plans/1201_ipolydamasd_chlaba.jpg), 2 (http://roads.extra.hu/road_plans/1201_ipolydamasd_chlaba_terkep.jpg), 3 (http://roads.extra.hu/road_plans/1201_ipolydamasd_chlaba_2.jpg), 4 (http://roads.extra.hu/road_plans/1201_ipolydamasd_chlaba_2.jpg)
- Pastovce: 1 (http://roads.extra.hu/road_plans/12113_vamosmikola_pastovce_terkep.jpg), 2 (http://roads.extra.hu/road_plans/12113_vamosmikola_pastovce.jpg), 3 (http://roads.extra.hu/road_plans/vamosmikola_ipoly_hid_helyszinrajz.jpg), 4 (http://roads.extra.hu/road_plans/12113_vamosmikola_pastovce_2.jpg)
- Vyškovce nad Ipľom (http://roads.extra.hu/road_plans/12114_tesa_vyskovce_nad_iplom.jpg)
- Ipelské Predmostie: 1 (http://roads.extra.hu/road_plans/22301_dregelypalank_ipelske_predmostie_terkep.jpg), 2 (http://roads.extra.hu/road_plans/22301_dregelypalank_ipelske_predmostie.jpg)
- Peťov: 1 (http://roads.extra.hu/road_plans/22105_szecseny-postyenpuszta_petov_terkep.jpg), 2 (http://roads.extra.hu/road_plans/22105_szecseny-postyenpuszta_petov.jpg)
- Muľa: 1 (http://roads.extra.hu/road_plans/2205_nogradszakal_mula_terkep.jpg), 2 (http://roads.extra.hu/road_plans/2205_nogradszakal_mula.jpg)
(the links come from this source (http://roads.extra.hu/road_plans/kozut.html) and a PPT presentation in Hungarian is here (http://eco.istergranum.hu/resource.aspx?ResourceID=rajnai_hianyzo_kapcs))
wizard112 June 30th, 2009, 07:23 PM ^^
^^
K tej značke - ako sa dá v obci porušiť zákaz predchádzania?
Joey_T June 30th, 2009, 08:52 PM Radšej si všimnime, že NDS (toto je síce len cesta prvej triedy, ale v správe NDS) konečne rozmiestnila na hraničných prechodoch tabule informujúce o rýchlostiach a zákaze obiehania na D a RC pre kamióny
Kto vymyslel tú 90-ku pre kamióny a autobusy neviem... Myslím si, že diaľkové autobusy sú bezpečné a konštrukčne stavané na tú stovku, ktorá bola pred tým (určite aj na viac). Hlavne, keď už sa ani nevyrábajú diaľkové autobusy bez bezpečnostných pásov (na medzinárodných linkách iné ani nie sú) nevidím dôvod na 40-kilometrový rozdiel voči osobným autám. Potom by aj predbiehanie bolo jednoduchšie a nebolo by potrebné zakazovať ho. Raz som šiel v Česku autobuse, ktorý na diaľnici predbiehal v 130-ke a myslím, že to potiahol aj vyššie. Predbiehal na šesťprúdovke v ľavom pruhu a divné sa to zdalo asi iba mne.
Joey_T June 30th, 2009, 08:55 PM ^^
^^
K tej značke - ako sa dá v obci porušiť zákaz predchádzania?
Sú tam síce rovnaké rýchlosti pre osobné, aj nákladné vozidlá, ale to neznamená, že každé jedno ňou pôjde. Napríklad Avia môže ísť do mierneho stúpania rýchlosťou 70 km/h a autobus, či prázdny kamión by ju bez problémov predbehol. RC a diaľnice sú pre vozidlá s konštrukčnou rýchlosťou minimálne 50 km/h (po novom sa to myslím menilo na 70-ku? Nie som si istý) teda je stanovená minimálna rýchlosť a teda vozidlá sa môžu pohybovať v tomto intervale.
wizard112 June 30th, 2009, 09:44 PM Kto vymyslel tú 90-ku pre kamióny a autobusy neviem... Myslím si, že diaľkové autobusy sú bezpečné a konštrukčne stavané na tú stovku, ktorá bola pred tým (určite aj na viac). Hlavne, keď už sa ani nevyrábajú diaľkové autobusy bez bezpečnostných pásov (na medzinárodných linkách iné ani nie sú) nevidím dôvod na 40-kilometrový rozdiel voči osobným autám. Potom by aj predbiehanie bolo jednoduchšie a nebolo by potrebné zakazovať ho. Raz som šiel v Česku autobuse, ktorý na diaľnici predbiehal v 130-ke a myslím, že to potiahol aj vyššie. Predbiehal na šesťprúdovke v ľavom pruhu a divné sa to zdalo asi iba mne.
Autobusy na D a RC mimo obce môžu ísť 100 km/h a môžu aj predchádzať (ak neťahajú ale príves).
Sú tam síce rovnaké rýchlosti pre osobné, aj nákladné vozidlá, ale to neznamená, že každé jedno ňou pôjde. Napríklad Avia môže ísť do mierneho stúpania rýchlosťou 70 km/h a autobus, či prázdny kamión by ju bez problémov predbehol. RC a diaľnice sú pre vozidlá s konštrukčnou rýchlosťou minimálne 50 km/h (po novom sa to myslím menilo na 70-ku? Nie som si istý) teda je stanovená minimálna rýchlosť a teda vozidlá sa môžu pohybovať v tomto intervale.
Vo všetkom máš pravdu, len si asi nepochopil, ako som to myslel - totiž predchádzať v obci na ceste (aj na D, RC), kde sú minimálne dva jazdné pruhy v jednom smere jazdy, nie je podľa pravidiel cestnej premávky možné (myslím z hľadiska zákona). Alebo inak - je to také, že si to každý môže vysvetliť, ako chce a ako mu to vyhovuje. Teda neviem si predstaviť, ako by dali policajti takémuto vodičovi pokutu, s tým, že predchádzal (lebo to predmetná značka zakazuje).
gmbh July 1st, 2009, 09:05 AM http://ekonomika.sme.sk/c/4914665/kriza-pokracuje-nase-dialnice-stoja.html
2. PPP projekt sa zvovu posunul - najnovsia cast telenovely bude v polovici jula. da sa povedat ze to speje k "dohode", v ramci ktorej stat da zaruku ze dopredu akceptuje akukolvek cenu, na oplatku dostane prislub ze cesta bude postavena ale bez uvedenia terminu a zaroven sa vopred vzda akychkolvek namietok ci reklamacii. cize z troch rizik PPP (riziko stavby, riziko dopytu-splacanie, riziko prevadzky-udrzby) z ktorych mal stat prevziat max. 1 (riziko dopytu) ma prevziat aj r. stavby a pri otaznej kvalite diela aj suvisiace r. udrzby.
wuane July 1st, 2009, 11:03 AM Vedel by niekto priblizne vyjadrit,kolko km dialnic sa od Ficovych slubov ze do 2010 bude BA KE spojene postavilo?
gmbh July 1st, 2009, 12:38 PM to zalezi ci tam chces mat len tie ktore sa fica realne zacali alebo aj tie ktore sa rozostavali este pred ficom a za neho sa dokoncuju.
hasky July 1st, 2009, 01:41 PM to zalezi ci tam chces mat len tie ktore sa fica realne zacali alebo aj tie ktore sa rozostavali este pred ficom a za neho sa dokoncuju.
Mna by zaujimali cisla: kolko km naprojektovali, kolko usekov zacali stavat, kolko km postavili, kolko usekov odovzdali do uzivania.
wuane July 1st, 2009, 01:45 PM No mna hlavne zaujima,kolko km bude v tom roku 2010(a aby som bol ohladuplny tak to moze byt kludne 31.12.2010) chybat.Takze kolko je teraz realne dokoncenych km v porovnani so stavom,ked to Fico vyhlasil.Lebo sa mu ruca model kupovania si hlasov prostrednictvom PPP projekotv,tak som zvedavy.
gmbh July 1st, 2009, 03:17 PM kolko km naprojektovali je tazka otazka, vseobecne sa priprava zlepsila, to je fakt.
od predchadzajucej vlady zdedili asi 105 km ktore odovzdali alebo odovzdaju tento rok. z toho su asi 25 km poloprofilov.
zacali asi 50 km novych usekov z toho asi 35 km plny (PB, ZC-ZH, a par km v PO kraji) a 15 km poloprofilov (obchvat trstena, svidnik a stubna). svidnik odovzdaju vraj tento mesiac, prvu polovicu ZC-ZH stihnu v predstihu koncom roka, a zvysok na rok. ziadne dalsie useky nie su iste, snad KE-Milhost vyzera najrealnejsie.
PPP su osobitna kapitola a ziadny PPP projekt sa neda stihnut do konca 2010. na R-ke je najskorsi termin 2011-12 a na najtazsich usekoch treba pocitat aj s 5 rocnou stavbou.
Phill July 3rd, 2009, 12:10 PM http://i.sme.sk/cdata/1/49/4918151/shooty.jpg
I.B.MOGAJ July 4th, 2009, 03:09 PM Obchvat Hornej Stubne
http://img219.imageshack.us/img219/7275/p1020838k.jpg
http://img407.imageshack.us/img407/7289/p1020839.jpg
Phill July 7th, 2009, 12:53 AM http://galeria.vystavba.info/d/16097-1/P1011076.JPG
http://galeria.vystavba.info/d/16090-1/P1011079.JPG
http://galeria.vystavba.info/d/16093-1/P1011074.JPG
http://galeria.vystavba.info/d/16095-1/P1011075.JPG
reddevil July 9th, 2009, 08:33 AM caute... potrebujem poradit... cochvila pojdem autom cez slovensko, ako je to s dialnicou z kosic po povazsku...
konkretne ma zaujimaju useky
- za presovom smerom k branisku (na mapach uz to je, aky je skutocny stav, jazdi sa uz tadial?)
- cez/okolo popradu (obchvat?)
- zo ziliny po povazsku bystricu...
co vsetko uz je dokoncene, kde sa uz da ist po novej trase? pripadne nejake foto, mapu - na ndsas.sk to je nejake divne cele... diky za info...
myfseci July 9th, 2009, 12:04 PM caute... potrebujem poradit... cochvila pojdem autom cez slovensko, ako je to s dialnicou z kosic po povazsku...
konkretne ma zaujimaju useky
- za presovom smerom k branisku (na mapach uz to je, aky je skutocny stav, jazdi sa uz tadial?)
- cez/okolo popradu (obchvat?)
- zo ziliny po povazsku bystricu...
co vsetko uz je dokoncene, kde sa uz da ist po novej trase? pripadne nejake foto, mapu - na ndsas.sk to je nejake divne cele... diky za info...
http://www.highways.sk/
reddevil July 9th, 2009, 01:02 PM http://www.highways.sk/
dakujem... ale ako pozeram, je to asi menej aktualne ako na www.ndsas.sk :ohno:
ked ma niekto aktualne informacie, sem s nimi :) mam na mysli odpoved napr. za presovom sa stale ide po starej ceste az po kratky usek dialnice po branisko... obchvat okolo popradu sa nepouziva vobec... atd...
diky...
aquila July 9th, 2009, 03:06 PM www.dialnice.info ;)
Ali18 July 9th, 2009, 04:31 PM caute... potrebujem poradit... cochvila pojdem autom cez slovensko, ako je to s dialnicou z kosic po povazsku...
Pred chvíľou som prešiel trasu (BB-) MT-ZA po E50 a môžem povedať, že tento úsek je celkom v pohode. Rýchlosť kolíše medzi 60-90 km/h, nejaké väčšie zápchy neboli. Cez Žilinu sa dá momentálne tiež prejsť bez problémov a za mestom pri Hričovskej priehrade sa začína zatiaľ hotový úsek D3 a D1, po ktorých sa dostaneš do Považskej Teplej. Tam začína problémový úsek po starej E50/75 cez Pov. Bystricu až na začiatok D1 od BA.
reddevil July 9th, 2009, 04:35 PM Pred chvíľou som prešiel trasu (BB-) MT-ZA po E50 a môžem povedať, že tento úsek je celkom v pohode. Rýchlosť kolíše medzi 60-90 km/h, nejaké väčšie zápchy neboli. Cez Žilinu sa dá momentálne tiež prejsť bez problémov a za mestom pri Hričovskej priehrade sa začína zatiaľ hotový úsek D3 a D1, po ktorých sa dostaneš do Považskej Teplej. Tam začína problémový úsek po starej E50/75 cez Pov. Bystricu až na začiatok D1 od BA.
super, presne taketo info potrebujem, diky moc... takze zilinu/povazsku uz mame... :banana:
teraz uz len za presovom a okolo popradu... :nuts:
Qwert July 9th, 2009, 07:33 PM super, presne taketo info potrebujem, diky moc... takze zilinu/povazsku uz mame... :banana:
Nebol som tam v poslednej dobe, ale na www.highways.sk je to dosť aktuálne. D1 za Prešovom ešte nie je dokončená, aj keď nejaký vtipálek to už dal na Google Maps. Diaľnica za PO stále začína až pred Braniskom.
Okolo Popradu to hotové je (aj keď z časti len v polprofile). Za PP ale diaľnica končí, musíš prejsť cez Svit a za ním zase vyjsť na D1.
kirhof July 10th, 2009, 09:26 PM super, presne taketo info potrebujem, diky moc... takze zilinu/povazsku uz mame... :banana:
Je to tak ako pise Qwert. Siel som tuto trasu v pondelok. Usek Presov-Poprad je, az na kratky obchvat Sirokeho s napojenim na tunel Branisko, bez dialnic a prechadza mnozstvom obci. Premavka je cez pracovny den dost husta - vela kamionov v oboch smeroch. Tento usek proste nazlosti. Obchvat Popradu zacina hned za Spisskym Stvrtkom v polprofile, ale smerom od Presova to je dokopca dvojpruhove. Za Popradom dialnica konci a vo Svite byva nezriedka nejaka ta zapcha. Svit-RK D1 v pohode. RK-MT: casto sa tvori kolona na semafore v Sucanoch.
hraby July 10th, 2009, 10:42 PM Diaľnica za PO stále začína až pred Braniskom.
Okolo Popradu to hotové je (aj keď z časti len v polprofile). Za PP ale diaľnica končí, musíš prejsť cez Svit a za ním zase vyjsť na D1.
to myslis ten 4.5 km usek pred "az" obojsmernym tunelom Braniskom? a co je prosim Ta za dialnicu v polovicnom profile??? to si momentalne ani nedovolim oznacovat pojmom dialnica.. pred mesiacom som bol po viac ako pol roku doma, ale povem Ti, ze cestou z KE som siel radsej starou cestou az do PP..
neostava mi nic ine, ako zase raz povedat, ze na vychod sa sere z vysoka a Vazneho by som nakopal do riti, ze by si na nu ten kreten nesadol mesiac.. ked sa pre markizu v stredu vyjadril, ze nemoze ist do svitu, lebo by ho tam zabili, to co je kurva???
najvacsi problem je, ze do teraz nieje vobec jasne, ze ak sa aj mozno o 5 rokov spoji PP z PO, ako sa doriesi obchvat presova. to do kedy sa bude chodit krizom cez centrum PO ak chcem ist dalej do KE? a to nevravim o momentalnej kvalite zivicoveho povrchu na privadzaci v PO smerom na KE.. to som myslem, ze uz som na ukrajine..
R1S0 July 10th, 2009, 11:41 PM je jasne,ze z ke do pp sa oplati ist cez krompachy a spisku.....
Qwert July 11th, 2009, 03:51 PM to myslis ten 4.5 km usek pred "az" obojsmernym tunelom Braniskom? a co je prosim Ta za dialnicu v polovicnom profile??? to si momentalne ani nedovolim oznacovat pojmom dialnica.. pred mesiacom som bol po viac ako pol roku doma, ale povem Ti, ze cestou z KE som siel radsej starou cestou az do PP..
neostava mi nic ine, ako zase raz povedat, ze na vychod sa sere z vysoka a Vazneho by som nakopal do riti, ze by si na nu ten kreten nesadol mesiac.. ked sa pre markizu v stredu vyjadril, ze nemoze ist do svitu, lebo by ho tam zabili, to co je kurva???
najvacsi problem je, ze do teraz nieje vobec jasne, ze ak sa aj mozno o 5 rokov spoji PP z PO, ako sa doriesi obchvat presova. to do kedy sa bude chodit krizom cez centrum PO ak chcem ist dalej do KE? a to nevravim o momentalnej kvalite zivicoveho povrchu na privadzaci v PO smerom na KE.. to som myslem, ze uz som na ukrajine..
Hej, presne to som myslel.
DrX July 11th, 2009, 08:32 PM to myslis ten 4.5 km usek pred "az" obojsmernym tunelom Braniskom? a co je prosim Ta za dialnicu v polovicnom profile??? to si momentalne ani nedovolim oznacovat pojmom dialnica.. pred mesiacom som bol po viac ako pol roku doma, ale povem Ti, ze cestou z KE som siel radsej starou cestou az do PP..
No neviem odkiaľ si šiel, ale aj každý ukrajinec dnes vie, že zo západu je to do KE najlepšie cez BP, resp. cez ZV. Ale chápem, asi si sa chcel pozrieť ako vyzerá slávna slovenská D1... tak "ši še doznal".
Ja som v utorok spravil KE-BP/Ferihegy za 2h40 aj so zastávkou na kúpu nálepky. Normálna cesta+diaľnica európskeho štandardu - nie ako slovenská D1, ktorá je košičanom užitočná asi ako rybe háčik.
Qwert July 11th, 2009, 09:28 PM No neviem odkiaľ si šiel, ale aj každý ukrajinec dnes vie, že zo západu je to do KE najlepšie cez BP, resp. cez ZV. Ale chápem, asi si sa chcel pozrieť ako vyzerá slávna slovenská D1... tak "ši še doznal".
Ja som v utorok spravil KE-BP/Ferihegy za 2h40 aj so zastávkou na kúpu nálepky. Normálna cesta+diaľnica európskeho štandardu - nie ako slovenská D1, ktorá je košičanom užitočná asi ako rybe háčik.
Pokiaľ ideš z Košíc do Budapešti, tak D1 je naozaj zbytočná, som si istý, že to tu nikto nebude spochybňovať.;)
Joey_T July 11th, 2009, 09:33 PM No neviem odkiaľ si šiel, ale aj každý ukrajinec dnes vie, že zo západu je to do KE najlepšie cez BP, resp. cez ZV. Ale chápem, asi si sa chcel pozrieť ako vyzerá slávna slovenská D1... tak "ši še doznal".
Cez Zvolen po južnom "ťahu" by som nejazdil ani ja. Veď po Zvolen je to hotový hazard. Kľučkovať po tých dedinách a tŕpnuť kedy kto na teba vyletí za najbližšou zákrutou? Ďakujem, neprosím.
Už to dlho nepotrvá a prepojenie Košíc a Bratislavy po diaľnici a rýchlostnej ceste bude hotový. Obchvat Budapešti sa totiž už dokončuje, čiže sa to ešte zrýchli.
hraby July 11th, 2009, 09:58 PM No neviem odkiaľ si šiel, ale aj každý ukrajinec dnes vie, že zo západu je to do KE najlepšie cez BP, resp. cez ZV. Ale chápem, asi si sa chcel pozrieť ako vyzerá slávna slovenská D1... tak "ši še doznal".
hranice prekracujem tesne pred trencinom a taham na povazsku - zilinu - martin - poprad - kosice. nemam preto ziaden dovod ist cez BP a zvolen az do kosic. len vtedy by som si narobil zbytocne kilometre..
hraby July 11th, 2009, 10:09 PM Cez Zvolen po južnom "ťahu" by som nejazdil ani ja. Veď po Zvolen je to hotový hazard. Kľučkovať po tých dedinách a tŕpnuť kedy kto na teba vyletí za najbližšou zákrutou? Ďakujem, neprosím.
Už to dlho nepotrvá a prepojenie Košíc a Bratislavy po diaľnici a rýchlostnej ceste bude hotový. Obchvat Budapešti sa totiž už dokončuje, čiže sa to ešte zrýchli.
ist juhom z BA do KE som absolvoval X krat.. cisty konec.. osobne si myslim, ze pre vlastnu bezpecnost je lepsie ist severnym tahom, uz len z dovodu dokoncenia aspon niektorych dialnicnych usekov. avsak problemy zacinaju hned za ZA pod strecnom, aj ked tam uz dokoncili vraj tie 3 pruhy. kto jazdi severom, vie, ako je tam vystavba rozkuzkovana a od PP po PO to uz nestoji ani za rec..
DrX July 12th, 2009, 12:38 AM Po pravde ja z cestovania KE-ZV-BA nemam nejake zvlast zle skusenosti. Po Sorosku uplna pohoda, a aj po dokoncenych Ozdanoch a Fige/Tornali to relativne fici. Od LC po ZV je tam par dedin a relativne husta premavka, potom ale cesta striedajuca sa s RC az po Nitru sa relativne da. A zvysok uz je RC+D.
No a co sa tyka cestovania do Ciech, najlepsie sa mi zda ist KE-ZV-Nitra-Trnava-Senica a potom uz po dialnici az do Prahy. Nie? Obchadza vsetky kopce a ani v mestach sa clovek velmi nezdrzi. A od hranic sa po CR uz veziem len po dialnici (co od Trencina ani Ziliny este dlho dlho nebude). Musim ale povedat, ze az tak casto autom do Prahy nejazdim. Predsalen to uz je vzdialenost na lietadlo.
metropoly_sk July 12th, 2009, 01:35 AM Osobne mam lepsie skusenosti s trasou cez Zvolen. I ked aj tato trasa nieje optimalna, da sa casovo zvladnut velmi dobre.
reddevil July 12th, 2009, 10:40 AM Po pravde ja z cestovania KE-ZV-BA nemam nejake zvlast zle skusenosti. Po Sorosku uplna pohoda, a aj po dokoncenych Ozdanoch a Fige/Tornali to relativne fici. Od LC po ZV je tam par dedin a relativne husta premavka, potom ale cesta striedajuca sa s RC az po Nitru sa relativne da. A zvysok uz je RC+D.
No a co sa tyka cestovania do Ciech, najlepsie sa mi zda ist KE-ZV-Nitra-Trnava-Senica a potom uz po dialnici az do Prahy. Nie? Obchadza vsetky kopce a ani v mestach sa clovek velmi nezdrzi. A od hranic sa po CR uz veziem len po dialnici (co od Trencina ani Ziliny este dlho dlho nebude). Musim ale povedat, ze az tak casto autom do Prahy nejazdim. Predsalen to uz je vzdialenost na lietadlo.
diky za vsetky info, fakt pomohli... a moja trasa do Prahy? Kosice-Presov-Poprad-Zilina-Povazska Bystrica-Puchov-Zlin-Kromeriz-Brno-Praha... za cca 7 hodin aj s prestavkou v pohode... Kosice-Zlin za 4 a pol hodinky (z Puchova do Zlina je to nejakych 60km) a zo Zlina do Kromeriza po super ceste nejakych 30km a od Kromeriza az do Prahy uz len po dialnici... za cca 2 - 2 a pol hodinky... a vsetko pri dodrzanej rychlosti... podla mna celkom super, kedysi som siel zo Zlina cez Uherske Hradiste, ale tam je sice dobra cesta, ale same kopce a dost velke rekonstrukcie...
spolu 682,3km - 7h 15min - priem. rychlost 94km/hod...
DrX July 12th, 2009, 11:42 PM diky za vsetky info, fakt pomohli... a moja trasa do Prahy? Kosice-Presov-Poprad-Zilina-Povazska Bystrica-Puchov-Zlin-Kromeriz-Brno-Praha... za cca 7 hodin aj s prestavkou v pohode... Kosice-Zlin za 4 a pol hodinky (z Puchova do Zlina je to nejakych 60km) a zo Zlina do Kromeriza po super ceste nejakych 30km a od Kromeriza az do Prahy uz len po dialnici... za cca 2 - 2 a pol hodinky... a vsetko pri dodrzanej rychlosti... podla mna celkom super, kedysi som siel zo Zlina cez Uherske Hradiste, ale tam je sice dobra cesta, ale same kopce a dost velke rekonstrukcie...
spolu 682,3km - 7h 15min - priem. rychlost 94km/hod...
no nechcem šprtať, ale neviem si predstavaiť, že by si toto stíhal za normálnej dennej premávky. ja som šiel nedávno KE-PP. cestou tam som vyrazil o 14:00 a aspoň pol cesty som sa vliekol 40-kou (takže mi to trvalo asi dve hodiny), cestou späť potom s odchodom o 21:00 sa to za 1h15 dalo spraviť. takže čo ty? odjazd o 17:00 a príjazd o polnoci?
gmbh July 13th, 2009, 09:58 AM Cez Zvolen po južnom "ťahu" by som nejazdil ani ja. Veď po Zvolen je to hotový hazard. Kľučkovať po tých dedinách a tŕpnuť kedy kto na teba vyletí za najbližšou zákrutou? Ďakujem, neprosím.
casovo je urcite najlepsie ist cez ZV, co sa tyka nakladov (PHM, atd..) tiez. z hladiska bezpecnosti je to asi najhorsie. to sa najblizsie roky zlepsi vdaka dokonceniu BA-ZV a mozno budu aj obchvaty na ZV-KE.
obchvat BP je dokonceny, teraz sa robia M31 ako 12 km skratka na vychodnej casti obchvatu - nebude treba ist az po krizovatku M0-M3. rozsirenie starej casti M0 na 2x3 pruhy, resp. novy usek na odstranenie peaze s M5 co bude asi 5 km skratka. obe skratky maju byt hotove buduci rok a cele rozsirenie v 2012.
Pokiaľ ideš z Košíc do Budapešti, tak D1 je naozaj zbytočná, som si istý, že to tu nikto nebude spochybňovať
tymto smerom by som to netahal. bezne cestovanie a spristupnenie regionu pre investicie su 2 veci. z celostatneho hladiska je podstatnejsie to druhe.
kym nie je hotova alebo aspon ako-tak vyriesenia E58, je pre investora uplne jedno ci pojde severnou alebo madarskou obchadzkou, smerom od BA, BP ci WI...ibaze by prichadzal od PR. zevraj tento rok vyhlasia sutaz na KE-milhost a chcu na to vyuzit eurofondy. potom jediny nedostatok oproti hotovej severnej trase by zostali chybajuce 3 obchvaty dedin za miskolcom, co je zanedbatelne a rozhodovat bude vyska poplatkov za uzivanie. ale to sa musia chybajuce casti D1 zacat do jedneho roka a aj to uz budu meskat a stale bude problem pri zlatych pieskoch a stale budu 80 km/h obmedzenia v tuneloch. v sucasnej situacii pre VUC KE uz D1 nie je nevyhnutna pretoze stratila vela rokov.
Joey_T July 13th, 2009, 04:31 PM obchvat BP je dokonceny, teraz sa robia M31 ako 12 km skratka na vychodnej casti obchvatu - nebude treba ist az po krizovatku M0-M3. rozsirenie starej casti M0 na 2x3 pruhy, resp. novy usek na odstranenie peaze s M5 co bude asi 5 km skratka. obe skratky maju byt hotove buduci rok a cele rozsirenie v 2012.
Takže Ficov sľub diaľničného prepojenia do roku 2010 sa teda o dva roky oneskorí :). Diaľnica bude chýbať už iba na krátkom úseku medzi Miskolcom a Barcou, čo sa však plánuje postaviť pred rokom 2015, ako v inom topicu spomínal (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=39667572&postcount=1234) Veteran. Takže z KE do BA nepretržite po diaľnici o 5 rokov.
Qwert July 13th, 2009, 07:03 PM tymto smerom by som to netahal. bezne cestovanie a spristupnenie regionu pre investicie su 2 veci. z celostatneho hladiska je podstatnejsie to druhe.
kym nie je hotova alebo aspon ako-tak vyriesenia E58, je pre investora uplne jedno ci pojde severnou alebo madarskou obchadzkou, smerom od BA, BP ci WI...ibaze by prichadzal od PR. zevraj tento rok vyhlasia sutaz na KE-milhost a chcu na to vyuzit eurofondy. potom jediny nedostatok oproti hotovej severnej trase by zostali chybajuce 3 obchvaty dedin za miskolcom, co je zanedbatelne a rozhodovat bude vyska poplatkov za uzivanie. ale to sa musia chybajuce casti D1 zacat do jedneho roka a aj to uz budu meskat a stale bude problem pri zlatych pieskoch a stale budu 80 km/h obmedzenia v tuneloch. v sucasnej situacii pre VUC KE uz D1 nie je nevyhnutna pretoze stratila vela rokov.
Ono to bol tak trochu vtip;).
Mne samozrejme nevadí, ak sa bude viac využívať spojenie BA s KE cez Budapešť, po dokončení M31 a pár obchvatov maďarskej ceste č. 3 to bude asi najlepšia možnosť. Samozrejme, ostane tam pár problematických úsekov (polprofil na M15, v okolí BP sa určite vyskytnú nejaké zápchy), ale tie sú a budú aj na D1.
Keď ale bude dostavaná D1, tak to určite bude najlepšia možnosť ako dostať z BA do KE. Bude to o niečo kratšie než cesta cez H a bude to aj lacnejšie - bude stačiť len slovenská nálepka. Som si istý, že tých pár osemdesiatok v tuneloch nebude znamenať žiadne výrazné spomalenie. V samotnej Bratislave už samozrejme musíš rátať so zdržaním záleží na tom, kam presne pôjdeš (napr. pri tých Zlatých pieskoch), ale s tým už diaľnica nič neurobí.
Navyše, D1 zabezpečí aj spojenie KE s CZ a čiastočne aj s PL, na čo je zase maďarská diaľnica nepoužiteľná.
Nodes July 13th, 2009, 07:49 PM JOEY_T: Spojenie Bratislavy a Kosic po dialnici by som videl na rok 2015.
dustik July 13th, 2009, 08:33 PM JOEY_T: Spojenie Bratislavy a Kosic po dialnici by som videl na rok 2015.
najskor 2015, ja si myslim ze 2017 im uz bude stacit
wuane July 13th, 2009, 08:38 PM Ludia neblaznite.Ak bude vlada pokracovat v tomto tempe a zlozeni a politike,budeme radi ak budeme mat co jest za tych 8 rokov.:ohno:
reddevil July 13th, 2009, 09:45 PM no nechcem šprtať, ale neviem si predstavaiť, že by si toto stíhal za normálnej dennej premávky. ja som šiel nedávno KE-PP. cestou tam som vyrazil o 14:00 a aspoň pol cesty som sa vliekol 40-kou (takže mi to trvalo asi dve hodiny), cestou späť potom s odchodom o 21:00 sa to za 1h15 dalo spraviť. takže čo ty? odjazd o 17:00 a príjazd o polnoci?
jasne, ze nie... odchod z ke cca o 04:00 a prichod do prahy tych 11:15...
Ali18 July 13th, 2009, 10:55 PM R3 - obchvat Hornej Štubne - juh (9.7.2009):
http://hosting11.imagecross.com/image-hosting-06/536HSresize.JPG
R1S0 July 13th, 2009, 10:58 PM JOEY_T: Spojenie Bratislavy a Kosic po dialnici by som videl na rok 2015.
jasne,poloprofil bez tunelov.
DrX July 14th, 2009, 12:25 AM jasne, ze nie... odchod z ke cca o 04:00 a prichod do prahy tych 11:15...
no vidíš - a sme pri koreni veci. o 4:00 ráno môžeš ísť ktoroukoľvek cestou... cez BP to ale môžeš spraviť za 7hod s odchodom kedykoľvek (napr. ja som vyrážal o 8:30ráno) - cestou KE-BP-BA-PHA sice nabehneš 100km, ale vyhneš sa stresu a nebezpečiu, že do teba vrazí nejaký kretén z protismeru. a dorazíš v relatívne rozumnom stave, nie vyšťavený ako keď vstávaš o 3:00 ráno a terigáš sa po tých kopcovitých cestách severom.
to je výsledok systematického zanedbávania infraštruktúry na východ a juh od BA-ZA (a to bohužiaľ ako za Československa, tak za SR). ja ale dúfam, že sa (na slovenské pomery rovinatá) R1+R2 v dohľadnej dobe dostavia...
gmbh July 14th, 2009, 09:51 AM Keď ale bude dostavaná D1, tak to určite bude najlepšia možnosť ako dostať z BA do KE. Bude to o niečo kratšie než cesta cez H a bude to aj lacnejšie - bude stačiť len slovenská nálepka.
na toto by som sa nespoliehal. pokial chce stat urychlene stavat vela drahych usekov bude musiet zatazit aj auta do 3,5 tony mytom alebo radikalne zvysit cenu nalepiek, pokial urychlenie nebude nie je o com. pre nakladiaky nastane tato situacia za 1/2 roka. firme vo VUC KE ktora tam zamestnava ludi a potrebuje vozit vyrobky na zapadny trh sa neoplati platit myto cez polodokoncenu dialnicu ktora nie je napojena na ceske dialnice a neoplatilo by sa mu to platit ani keby bola dokoncena, ked moze ist cez H na nalepky.
mas pravdu co sa tyka spojenia cisto do ciech a polska, podla statistik je doprava smerujuca do polska na urovni tej ktora smeruje do rakuska a to je polska hranica "trosku" dlhsia.
ina vec je bezne cestovanie jednotlivcov - nemyslim si ze do okresnych a krajskych miest severozapadu smeruje z vychodu nejaka extra velka premavka, by som povedal ze ani taka nie ako do BA, TT a okolia. a co sa tyka regionalnej dopravy v ramci vychodu, usek PP-PO sa da lahko doriesit, zdaleka to nie je taky narocny usek ako ZA-RK.
Qwert July 14th, 2009, 12:21 PM na toto by som sa nespoliehal. pokial chce stat urychlene stavat vela drahych usekov bude musiet zatazit aj auta do 3,5 tony mytom alebo radikalne zvysit cenu nalepiek, pokial urychlenie nebude nie je o com. pre nakladiaky nastane tato situacia za 1/2 roka. firme vo VUC KE ktora tam zamestnava ludi a potrebuje vozit vyrobky na zapadny trh sa neoplati platit myto cez polodokoncenu dialnicu ktora nie je napojena na ceske dialnice a neoplatilo by sa mu to platit ani keby bola dokoncena, ked moze ist cez H na nalepky.
mas pravdu co sa tyka spojenia cisto do ciech a polska, podla statistik je doprava smerujuca do polska na urovni tej ktora smeruje do rakuska a to je polska hranica "trosku" dlhsia.
ina vec je bezne cestovanie jednotlivcov - nemyslim si ze do okresnych a krajskych miest severozapadu smeruje z vychodu nejaka extra velka premavka, by som povedal ze ani taka nie ako do BA, TT a okolia. a co sa tyka regionalnej dopravy v ramci vychodu, usek PP-PO sa da lahko doriesit, zdaleka to nie je taky narocny usek ako ZA-RK.
Určite bude u nás aj mýto pre autá do 3,5 t, ale neviem prečo si myslíš, že Maďari ho nezavedú tiež, vzhľadom na ich situáciu to potrebujú viac než my.
Medzi KE a Milhosťou sú minimálne intenzity, aj keď je o veľmi dobré spojenie KE s BA ale aj s inými časťami Európy. Je to preto, že väčšina áut, ktoré denne jazdia po našich cestách nejdú cez pol republiky alebo ďaleko do zahraničia, ale do oveľa bližších cieľov. Určite je oveľa väčšia premávka medzi KE - ZA, KE -PP či KE - PO, než KE - BA alebo KE - Viedeň. Pre rozvoj našej diaľničnej siete je teda do veľkej miery irelevantné, že z KE do BA sa dá ísť cez Maďarsko, pretože takých áut je minimum. Východné Slovensko je hospodársky previazané najmä so západným Slovenskom a Českou republikou a práve D1 bude spájať východ s najrozvinutejšou časťou západného Slovenska a s ČR.
DrX July 14th, 2009, 01:26 PM Určite bude u nás aj mýto pre autá do 3,5 t, ale neviem prečo si myslíš, že Maďari ho nezavedú tiež, vzhľadom na ich situáciu to potrebujú viac než my.
Medzi KE a Milhosťou sú minimálne intenzity, aj keď je o veľmi dobré spojenie KE s BA ale aj s inými časťami Európy. Je to preto, že väčšina áut, ktoré denne jazdia po našich cestách nejdú cez pol republiky alebo ďaleko do zahraničia, ale do oveľa bližších cieľov. Určite je oveľa väčšia premávka medzi KE - ZA, KE -PP či KE - PO, než KE - BA alebo KE - Viedeň. Pre rozvoj našej diaľničnej siete je teda do veľkej miery irelevantné, že z KE do BA sa dá ísť cez Maďarsko, pretože takých áut je minimum. Východné Slovensko je hospodársky previazané najmä so západným Slovenskom a Českou republikou a práve D1 bude spájať východ s najrozvinutejšou časťou západného Slovenska a s ČR.
Zhruba to logiku ma. Par poznamok: tie ekonomicke vazby na zvysok SK a CZ su primarne z dob federacie a z dob hranic. Dnes sme v EU, a ked ma tvoja firma dodavatela do KE z Miskolca alebo Krakowa, urcite si nebude objednavat tovar v Brne alebo Plzni (resp., cim dalej tym menej). Svedci o tom aj prudke zvysovanie premavky cez Milhost (pred par mesiacmi tu bola postnuta statistika vsetkych hr.prechodov). No a co sa tyka slovenska, tak ako potrebujem KE-PP, tak potrebujem KE-Roznava, a tak ako potrebujem KE-ZA, tak potrebujem KE-BB. No a KE-BA bude po R2+R1 vzdycky o 60km kratsia nez po D1 (a aj do Ciech to bude po R2 KE-ZV-Trencin-CR alebo R2+R1 KE-ZV-Trnava-Senica-ceskaD1 vzdy kratsie). Takze slovenska D1 pre mna nikdy nebude mat iny vyznam ako zviest sa do Tatier (resp. do Krakowa).
Joey_T July 14th, 2009, 01:42 PM JOEY_T: Spojenie Bratislavy a Kosic po dialnici by som videl na rok 2015.
To som písal trocha nadnesene, keďže v roku 2012 bude dokončený obchvat Budapešti. Čiže takmer od KE (od Miskolca) bude až do BA diaľnica. Takže Fico sa sekol o dva roky.
Qwert July 14th, 2009, 02:30 PM Zhruba to logiku ma. Par poznamok: tie ekonomicke vazby na zvysok SK a CZ su primarne z dob federacie a z dob hranic. Dnes sme v EU, a ked ma tvoja firma dodavatela do KE z Miskolca alebo Krakowa, urcite si nebude objednavat tovar v Brne alebo Plzni (resp., cim dalej tym menej). Svedci o tom aj prudke zvysovanie premavky cez Milhost (pred par mesiacmi tu bola postnuta statistika vsetkych hr.prechodov). No a co sa tyka slovenska, tak ako potrebujem KE-PP, tak potrebujem KE-Roznava, a tak ako potrebujem KE-ZA, tak potrebujem KE-BB. No a KE-BA bude po R2+R1 vzdycky o 60km kratsia nez po D1 (a aj do Ciech to bude po R2 KE-ZV-Trencin-CR alebo R2+R1 KE-ZV-Trnava-Senica-ceskaD1 vzdy kratsie). Takze slovenska D1 pre mna nikdy nebude mat iny vyznam ako zviest sa do Tatier (resp. do Krakowa).
Je mi jasné, že tie väzby vznikli v dobách federácie. Ale aj napriek tomu, že sme už pár rokov v EU a federácia už dosť dlho neexistuje, Slovensko stále má a bude mať spomedzi okolitých krajín vždy najužšie väzby s ČR. Je tu neexistujúca jazyková bariéra a dlhoročné kontakty medzi ľuďmi a podnikmi, čo len tak nevymizne. Navyše, ČR je okrem Rakúska náš najbohatší sused. Samozrejme, bude sa rozvíjať aj spolupráca s ostatnými krajinami.
KE - RV nie je až na Sorošku také hrozné, KE - BB žiaľ je, ale nemôžeme mať hneď všetko... Cesta KE - Praha je rovnako dlhá po D1 a ďalej cez Púchov a Zlín ako po R2 a ďalej cez Uherské Hradište. Rozdiel je v tom, že tá prvá trasa bude kompletne po D a RC, zatiaľ čo v prípade druhej Česi neplánujú pokračovanie našej R2 na ich územie. Navyše, pomocou D1 sa nedostaneš len do Prahy a Brna, ale aj do Ostravy, čo žiaden južný ťah nezabezpečí.
gmbh July 14th, 2009, 04:49 PM Určite bude u nás aj mýto pre autá do 3,5 t, ale neviem prečo si myslíš, že Maďari ho nezavedú tiež, vzhľadom na ich situáciu to potrebujú viac než my.
zavedenie myta ma skor suvis so ziskavanim zdrojov na infrastrukturu ci splacanim dialnicnych npr. PPP dlhov a nie makroekonomickou sit. statov. oni svoje hlavne priority uz ukoncuju a nepotrebuju znasobovat vydavky, navyse stavaju lacno. nasa situacia je ina, bud bude PPP a bude najdrahsie zo vsetkych okolitych statov. nechapem z coho si potom predstavujes splacanie 0,6 mld. €/rocne (ba aj viac lebo banky zvysuju uroky) bez zavedenia myta ? kedy v historii vyclenil stat takuto sumu + sumu na nejaku dalsiu vystavbu ? druha moznost je ze PPP nebude a termin ukoncenia bude okolo 2020.
najrozvinutejsia cast zap. Sk je pokial viem BA, prepojenie na hl. mesto dolezite uz len kvoli administrative ked tam sidlia nielen hlavne statne urady ale aj centraly mnohych firiem. cesko neviem preco, je sice najrozvinutejsia z ex-ostbloku ale stale je to ex-ostblok, nie je a dlho nebude takym trhom ako zapad. ze Praha-KE bude raz niekedy dialnica...o tom sa mozeme bavit niekedy v ehm...nie kratkej buducnosti. obe krajiny uz maju dialnicne prepojenie a maju ho tam kde je to najviac treba a nie je to smerom k povaziu.
my sa ale stale nechapeme, jeden kamion nalozeny tovarom produkovanym fabrikou zamestnavajucou ludi ma daleko vacsi ekonomicky vyznam ako hoc niekolko tuctov aut k znamym. ten tovar ide k spotrebitelom s najvacsou pravdepodobnostou do vyspelych krajin zapadnej europy. takze C-S ekonomicke vazby uz davno nie su primarne. mozno v pripade zeleziarni je velka historicka previazanost s ceskom ale hutnicky priemysel vyuziva hlavne zeleznicu. inac je to viac-menej len cestovanie ludi do ciech za pracou.
hospodarska previazanost je predovsetkym export a preto sa neda zistovat intenzitou dopravy. a naopak co sa tyka fungovania firiem, okruh ich spoluprace a dodavanie materialu sa riesi v okoli uz len kvoli casu/nakladom na dopravu.
DrX July 14th, 2009, 04:54 PM Je mi jasné, že tie väzby vznikli v dobách federácie. Ale aj napriek tomu, že sme už pár rokov v EU a federácia už dosť dlho neexistuje, Slovensko stále má a bude mať spomedzi okolitých krajín vždy najužšie väzby s ČR. Je tu neexistujúca jazyková bariéra a dlhoročné kontakty medzi ľuďmi a podnikmi, čo len tak nevymizne. Navyše, ČR je okrem Rakúska náš najbohatší sused. Samozrejme, bude sa rozvíjať aj spolupráca s ostatnými krajinami.
KE - RV nie je až na Sorošku také hrozné, KE - BB žiaľ je, ale nemôžeme mať hneď všetko... Cesta KE - Praha je rovnako dlhá po D1 a ďalej cez Púchov a Zlín ako po R2 a ďalej cez Uherské Hradište. Rozdiel je v tom, že tá prvá trasa bude kompletne po D a RC, zatiaľ čo v prípade druhej Česi neplánujú pokračovanie našej R2 na ich územie. Navyše, pomocou D1 sa nedostaneš len do Prahy a Brna, ale aj do Ostravy, čo žiaden južný ťah nezabezpečí.
Áno, medzi SR a ČR existujú väzby. Obchodné väzby sú ale už dnes väčšie s Nemeckom. A ako správne dodávaš, Rakúsko je neporovnateľne bohatšie než ČR a Viedeň výrazne bližšie než Praha (o BP nehovoriac) - anglicky sa dnes učí každé decko, takže perspektíva je jasná. Naviac, tie kopce medzi SR a ČR len tak žiadna rýchlocesta nepretne - a ak sa to z toho Púchova raz aj dobuduje, bude to len dvojprúdovka, tj, žiadna diaľnica. No a z toho, že sa my a česi máme radi sa zvlášť v KE/na východe nikto nenaje. Čechov Slovensko zaujíma výrazne menej, než Slováci sledujú diane v Česku. A už vôbec žiadny investor z ČR nepríde kvôli jazykovej blízkosti do Košíc (možno ešte do Malaciek alebo Žiliny). Keď chodievaš do ČR, skús sa spýtať, koľko tvojich českých známych bolo niekedy v KE. Proste, Česi brali Slovákov vždy ako svoju kolóniu. Tlačíme sa im tam o dušu (v Prahe je hádam viac slovenkých čašníčok než českých, a detto čo sa týka študentov), ale oni o Slovensko a o jeho rozvoj nikdy zvlášť záujem nemali (maximálne tak ísť si pozrieť baču do tatier).
Proste, podľa mňa by v dnešních ekonomických a politických súvislostiach mali byť priority KE+východu následovné:
1. napojenie na BA/VIE/nemecko: R1+R2 (toto zároveň porieši veľkú časť čiech, ako aj napojenie na ZV/BB,NR,Trnavu - proste spojenie východ-západ)
2. napojenie na BP: R4 (a tým pádom dočasne na viedeň a juh nemecka a juhozápad európy) - tu ale môže pomôcť aj R2+R7 - ísť po juhu slovenska a odbočiť do maďarska napr. pri šalgotarjáne (na druhej strane, kým nie je R1+R2, R4+BP supluje D/RC spojenie KE-BA)
3. napojenie sever SK+ na Krakow a poľsko (D1 po Poprad+poľská 49/47/7): toto zároveň zabezpečí diaľničné spojenie na Berlín, a celý severozápad európy
4. napojenie na ukrajinu: (ak by existovala R1+R2, je šanca, že potom by ukrajinci na západ jazdili po slovensku, nie cez BP - cez žilinu a slovenské kopce to po našej D1 určite nikto nebude robiť, zvlášť ak sa potom musí zviesť až dole k BA/VIE)
5. Ostrava_ - nevidím, že by bol dôvod orientovať sa na ňu - je to mesto hádam s najväčšou nezamestnanosťou v ČR, ale za socíku sa tam chodilo do baní, to uznávam...
Proste, rozvoj KE+východu+juhuSK sa dá zabezpečiť len poriadnym napojením na BA a potom na veľké európske štáty/metropoly, odkiaľ môžu prísť investori. Pozri sa kto je v Kechneci, a pochopíš kto má záujem o investície v KE+na východe. A určite mi dáš za pravdu, že slovenská D1 s tým nemá vôbec nič...
dustik July 14th, 2009, 05:11 PM Pripravuje sa harmonogram prác pre obchvat mesta (http://www.bratislavskenoviny.sk/127618/doprava/pripravuje-sa-harmonogram-prac-pre-obchvat-mesta)
Qwert July 14th, 2009, 06:01 PM zavedenie myta ma skor suvis so ziskavanim zdrojov na infrastrukturu ci splacanim dialnicnych npr. PPP dlhov a nie makroekonomickou sit. statov. oni svoje hlavne priority uz ukoncuju a nepotrebuju znasobovat vydavky, navyse stavaju lacno. nasa situacia je ina, bud bude PPP a bude najdrahsie zo vsetkych okolitych statov. nechapem z coho si potom predstavujes splacanie 0,6 mld. €/rocne (ba aj viac lebo banky zvysuju uroky) bez zavedenia myta ? kedy v historii vyclenil stat takuto sumu + sumu na nejaku dalsiu vystavbu ? druha moznost je ze PPP nebude a termin ukoncenia bude okolo 2020.
Makroekonomická situácia má dopady na príjmy štátneho rozpočtu a to má potom dopad na všetky štátne aktivity. Ale to je vlastne jedno, mýto pre osobné autá bude na Slovensku aj v Maďarsku bez ohľadu na ekonomickú situáciu.
najrozvinutejsia cast zap. Sk je pokial viem BA, prepojenie na hl. mesto dolezite uz len kvoli administrative ked tam sidlia nielen hlavne statne urady ale aj centraly mnohych firiem. cesko neviem preco, je sice najrozvinutejsia z ex-ostbloku ale stale je to ex-ostblok, nie je a dlho nebude takym trhom ako zapad. ze Praha-KE bude raz niekedy dialnica...o tom sa mozeme bavit niekedy v ehm...nie kratkej buducnosti. obe krajiny uz maju dialnicne prepojenie a maju ho tam kde je to najviac treba a nie je to smerom k povaziu.
my sa ale stale nechapeme, jeden kamion nalozeny tovarom produkovanym fabrikou zamestnavajucou ludi ma daleko vacsi ekonomicky vyznam ako hoc niekolko tuctov aut k znamym. ten tovar ide k spotrebitelom s najvacsou pravdepodobnostou do vyspelych krajin zapadnej europy. takze C-S ekonomicke vazby uz davno nie su primarne. mozno v pripade zeleziarni je velka historicka previazanost s ceskom ale hutnicky priemysel vyuziva hlavne zeleznicu. inac je to viac-menej len cestovanie ludi do ciech za pracou.
hospodarska previazanost je predovsetkym export a preto sa neda zistovat intenzitou dopravy. a naopak co sa tyka fungovania firiem, okruh ich spoluprace a dodavanie materialu sa riesi v okoli uz len kvoli casu/nakladom na dopravu.
Tak s druhou najrozvinutejšou:), mal som na mysli samozrejme Považie.
Ak sa nemýlim, tak ČR je náš druhý najväčší obchodný partner po Nemecku, to je realita.
D2 je spojenie BA s ČR, ale pre zvyšok Slovenska je takmer nepoužiteľná.
Ja som nehovoril o autách k známym.
Áno, medzi SR a ČR existujú väzby. Obchodné väzby sú ale už dnes väčšie s Nemeckom. A ako správne dodávaš, Rakúsko je neporovnateľne bohatšie než ČR a Viedeň výrazne bližšie než Praha (o BP nehovoriac) - anglicky sa dnes učí každé decko, takže perspektíva je jasná. Naviac, tie kopce medzi SR a ČR len tak žiadna rýchlocesta nepretne - a ak sa to z toho Púchova raz aj dobuduje, bude to len dvojprúdovka, tj, žiadna diaľnica. No a z toho, že sa my a česi máme radi sa zvlášť v KE/na východe nikto nenaje. Čechov Slovensko zaujíma výrazne menej, než Slováci sledujú diane v Česku. A už vôbec žiadny investor z ČR nepríde kvôli jazykovej blízkosti do Košíc (možno ešte do Malaciek alebo Žiliny). Keď chodievaš do ČR, skús sa spýtať, koľko tvojich českých známych bolo niekedy v KE. Proste, Česi brali Slovákov vždy ako svoju kolóniu. Tlačíme sa im tam o dušu (v Prahe je hádam viac slovenkých čašníčok než českých, a detto čo sa týka študentov), ale oni o Slovensko a o jeho rozvoj nikdy zvlášť záujem nemali (maximálne tak ísť si pozrieť baču do tatier).
R6 a R49 nebudú postavené zajtra, ale postavené budú, narozdiel od nejakej D/RC v koridore I/50 alebo I/51.
Investori na Slovensko nechodia preto, aby ho rozvíjali, ale aby zarobili a to bezohľadu na národnosť.
Proste, podľa mňa by v dnešních ekonomických a politických súvislostiach mali byť priority KE+východu následovné:
1. napojenie na BA/VIE/nemecko: R1+R2 (toto zároveň porieši veľkú časť čiech, ako aj napojenie na ZV/BB,NR,Trnavu - proste spojenie východ-západ)
2. napojenie na BP: R4 (a tým pádom dočasne na viedeň a juh nemecka a juhozápad európy) - tu ale môže pomôcť aj R2+R7 - ísť po juhu slovenska a odbočiť do maďarska napr. pri šalgotarjáne (na druhej strane, kým nie je R1+R2, R4+BP supluje D/RC spojenie KE-BA)
3. napojenie sever SK+ na Krakow a poľsko (D1 po Poprad+poľská 49/47/7): toto zároveň zabezpečí diaľničné spojenie na Berlín, a celý severozápad európy
4. napojenie na ukrajinu: (ak by existovala R1+R2, je šanca, že potom by ukrajinci na západ jazdili po slovensku, nie cez BP - cez žilinu a slovenské kopce to po našej D1 určite nikto nebude robiť, zvlášť ak sa potom musí zviesť až dole k BA/VIE)
5. Ostrava_ - nevidím, že by bol dôvod orientovať sa na ňu - je to mesto hádam s najväčšou nezamestnanosťou v ČR, ale za socíku sa tam chodilo do baní, to uznávam...
Proste, rozvoj KE+východu+juhuSK sa dá zabezpečiť len poriadnym napojením na BA a potom na veľké európske štáty/metropoly, odkiaľ môžu prísť investori. Pozri sa kto je v Kechneci, a pochopíš kto má záujem o investície v KE+na východe. A určite mi dáš za pravdu, že slovenská D1 s tým nemá vôbec nič...
Priority KE nie sú úplne prioritami celého východu a už vôbec nie celého Slovenska. Čo hovoríš je samozrejme pravda, ale pri výstavbe diaľnic sa do úvahy neberú len záujmy jedného mesta. Čo by bolo najlepšie pre KE nemusí byť a nie je najlepšie pre iné mestá a regióny, preto treba nájsť istý stred a aj stret medzi ich záujmami.
i_love_ikarus July 14th, 2009, 06:30 PM ^^ keby sa u nás stavalo poriadne tak sa nemusíme škriepiť :bash:
dustik July 14th, 2009, 08:22 PM ^^ keby sa u nás stavalo poriadne tak sa nemusíme škriepiť :bash:
priklad ako stat rozvracia rodiny a stve kazdeho proti sebe :)
DrX July 14th, 2009, 09:28 PM No fakt, je to tu bratrovražedný boj... :-) Každopádne sa zdá, že sa veci s PPP na R1 hýbu správnym smerom (http://ekonomika.sme.sk/c/4933692/europska-rozvojova-banka-da-peniaze-na-r1.html).
Qwert July 14th, 2009, 10:56 PM No fakt, je to tu bratrovražedný boj... :-) Každopádne sa zdá, že sa veci s PPP na R1 hýbu správnym smerom (http://ekonomika.sme.sk/c/4933692/europska-rozvojova-banka-da-peniaze-na-r1.html).
A vyzerá to, že novinky ohľadom R1 dnes ešte neskončili. Vo Vestníku verejného obstarávania bolo zverejnené toto: Rýchlostná cesta R1 Most pri Bratislave - Vlčkovce (http://www.e-vestnik.sk/#EVestnik/Detail/6487).
Všimnite si tú bledomodrú čiarkovanú 'rýchlostnú cestu vo výhľade' v dolnej časti mapy:
http://www.dialnice.info/album_pic.php?pic_id=6187
gmbh July 15th, 2009, 09:17 AM Makroekonomická situácia má dopady na príjmy štátneho rozpočtu a to má potom dopad na všetky štátne aktivity. Ale to je vlastne jedno, mýto pre osobné autá bude na Slovensku aj v Maďarsku bez ohľadu na ekonomickú situáciu.
ide vsak o jeho vysku a dobu kedy sa zavedie. myto pre nakladne auta sa u nas zavedie skor a vzhladom na neporovnatelne investicne potreby to tak bude aj s osobnymi autami. co znevyhodnuje pouzivanie severnej cesty ako exportnej trasy. na cestovanie medzi ZA a RK staci prekreslit pruhy. cesta je dost siroka na rozdiel od kritickych miest spodnej trasy.
ano investor chodi aby zarobil a my ich ocakavame preto aby stat zarobil na daniach a ludia nesedeli doma. ale neviem o mase ceskych investorov ktori by chceli ist par sto km na nas vychod nech su akykolvek velky obchodny partner, a schvalne ked je to taky dolezity partner a spojenie ceska s povazim je tak velmi treba preco cesi neriesia prioritne R49 ? zeby to pre nich nebolo tak vyznamne (?) a tymto si len zastancovia severnej trasy odovodnuju potrebu 16 km tunelov (ovciarsko, visnove, rojkov, havran, cebrat) a dalsie km mostov ? to ale nie je stred zaujmov ale parny valec a la zlata idka.
Ali18 July 15th, 2009, 01:11 PM ... na cestovanie medzi ZA a RK staci prekreslit pruhy. cesta je dost siroka na rozdiel od kritickych miest spodnej trasy...
Potom stačí prekresliť aj NR-ZM.
... a schvalne ked je to taky dolezity partner a spojenie ceska s povazim je tak velmi treba preco cesi neriesia prioritne R49 ? zeby to pre nich nebolo tak vyznamne (?) a tymto si len zastancovia severnej trasy odovodnuju potrebu 16 km tunelov (ovciarsko, visnove, rojkov, havran, cebrat) a dalsie km mostov ? to ale nie je stred zaujmov ale parny valec a la zlata idka.
Niečo o R49 - http://www.r49.cz/r49-aneb-jak-se-dela-dalnice.php. Tiež majú svoje problémy, ale záujem o prepojenie so Slovenskom je.
Možno si už zabudol, ale v smere od Ostravy prebieha rekonštrukcia nielen železnice ale rozširujú a upravujú aj cestu I/11. A dá sa povedať, že tieto komunikácie v dohľadnej dobe dosiahnu štátnu hranicu. Z našej strany to nehrozí. Ako môžu mať českí investori záujem o podnikanie na severnom, strednom a východnom Slovensku, keď sem nevedie poriadna cesta? To isté platí aj pre slovenské firmy a ich aktivity v Čechách. Vďaka kríze sa ešte dá zo ZA dostať normálne do Ostravy, ale až skončí a rozšíria závod KIA o motoráreň, ktorá bude zásobovať aj moravský závod v Mošnove, tak sa tu budú tvoriť kolóny dlhé cez 10 km (severne od Čadce a pri Kys.N.Meste sa to stáva už aj počas krízy).
DrX July 15th, 2009, 01:47 PM Potom stačí prekresliť aj NR-ZM.
Niečo o R49 - http://www.r49.cz/r49-aneb-jak-se-dela-dalnice.php. Tiež majú svoje problémy, ale záujem o prepojenie so Slovenskom je.
Možno si už zabudol, ale v smere od Ostravy prebieha rekonštrukcia nielen železnice ale rozširujú a upravujú aj cestu I/11. A dá sa povedať, že tieto komunikácie v dohľadnej dobe dosiahnu štátnu hranicu. Z našej strany to nehrozí. Ako môžu mať českí investori záujem o podnikanie na severnom, strednom a východnom Slovensku, keď sem nevedie poriadna cesta? To isté platí aj pre slovenské firmy a ich aktivity v Čechách. Vďaka kríze sa ešte dá zo ZA dostať normálne do Ostravy, ale až skončí a rozšíria závod KIA o motoráreň, ktorá bude zásobovať aj moravský závod v Mošnove, tak sa tu budú tvoriť kolóny dlhé cez 10 km (severne od Čadce a pri Kys.N.Meste sa to stáva už aj počas krízy).
Aké pekné, že nemusím písať to isté dvakrát. Stačí cut-and-paste z fóra dialnice.info (http://www.dialnice.info/viewtopic.php?p=91073#91073):
Kolabuje celý úsek od LC po RA. Keďže tam nie je žiadna infraštruktúra, nejdú tam investori a je tam nezamestnanosť nad 30%. To je nie že kolaps, to je skapíňanie, ktoré sa deje za "SOCIÁLNEJ" vlády v štáte s NAJVäČŠÍMI regionálnymi rozdielmi z celej EU!!!!
No a kolabuje aj KE-ZV, keďže veľa tých, ktorí by na spojenie východ-západ túto najlogickejšiu cestu používali, najazdia desiatky a stovky extra kilometrov cez BP alebo ZA (čím vlastne ÚPLNE ZBYTOČNE prispievajú k premávke napr. na Strečne). Pritom ZA ZLOMOK PEŇAZÍ KTORÉHOKOĽVEK TUNELA sa tu dá spraviť slušná RC.
gmbh July 15th, 2009, 04:42 PM Potom stačí prekresliť aj NR-ZM.
pred par rokmi vlada rozhodla ze na tejto ceste budu tzv. bezpecnostne opatrenia ktore ziadali ludia uz davno ziadali, islo prevazne o pripajacie a odbocovacie pruhy, keby k tomu urobili aj tretie pruhy by to bolo fajn a R-ka mohla par rokov pockat. nakoniec sa upravila jedina krizovatka pri tesarskych mlynanoch a tym to haslo. po ZM kde ide jeden kopec za druhym doteraz nie je jediny 3. pruh, az tesne pred benadikom je 1. takze v podstate mas pravdu. to ale nemeni na fakte ze NR-ZM si stat moze dovolit a ZA-MT nie. a okrem toho by ma zaujimal tvoj nazor ze ako by si prekreslil cestu npr. pri batke siroku 7,5 m na 3 pruhy alebo ako by si prekreslil cestu veducu cez dediny (?)
viem o zlepsovani ciest na ceskej strane, neviem vsak ake mali predtym parametre. viem vsak ze zlepsovanie ciest nie je dialnica k hraniciam a aj to ze cesta I/11 je na nasej strane siroka 9,5 az 11,5 m a tiez je zname ze premavka na hranici je nejakych 5-6.000 aut a prognozy zvysenia nakladiakov kvoli automobilkam sa pocitali iba v stovkach, dokonca neberuc do uvahy o com sa dnes otvorene hovori a to ze aut. priemysel dosiahol svoj strop rastu. je zname ze zapchy pri KM sposobuje nestastny kruhak zahlteny miestnou dopravou. a je absurdne riesit problem jedneho kruhaku dialnicou.
Ali18 July 15th, 2009, 05:55 PM ... a okrem toho by ma zaujimal tvoj nazor ze ako by si prekreslil cestu npr. pri batke siroku 7,5 m na 3 pruhy alebo ako by si prekreslil cestu veducu cez dediny (?)
Nie je to jednoduché ani na juhu ani na severe. Aj medzi ZA-RK sú miesta, ktoré sa nedajú jednoducho prekresliť. Už samotný úsek pri Strečne je dosť pochybný a ako vodič si myslím, že to tam urobili presne naopak. Potom sú tu samotné Vrútky a sever MT. Tým žiadne prekresľovanie nepomôže.
viem o zlepsovani ciest na ceskej strane, neviem vsak ake mali predtym parametre. viem vsak ze zlepsovanie ciest nie je dialnica k hraniciam a aj to ze cesta I/11 je na nasej strane siroka 9,5 az 11,5 m a tiez je zname ze premavka na hranici je nejakych 5-6.000 aut a prognozy zvysenia nakladiakov kvoli automobilkam sa pocitali iba v stovkach, dokonca neberuc do uvahy o com sa dnes otvorene hovori a to ze aut. priemysel dosiahol svoj strop rastu. je zname ze zapchy pri KM sposobuje nestastny kruhak zahlteny miestnou dopravou. a je absurdne riesit problem jedneho kruhaku dialnicou.
Niekoľko sto kamiónov naviac je na tomto úseku rozdiel, ktorý by sme poriadne pocítili. Objazd pri KM trochu pomohol domácim, ale skomplikoval tranzit. Vedľajší účinok je to, že mnohí vodiči idú zo ZA do KM cez Vranie po veľmi úzkej ceste III. triedy, kde sa na viacerých miestach dve autá neobídu. Domáci začínajú protestovať, lebo zvýšená doprava sa negatívne prejavuje už aj na statike stavieb vo Vraní, ktoré stoja väčšinou na svahu. Máš pravdu, že sa to nemusí riešiť práve diaľnicou. Tu by stačila nejaká MúK, most a na niektorých miestach rozšíriť cestu. Každopádne treba riešiť úsek CA-hranica CZ/PL. Tam je to veľmi zlé.
Po 89. roku som sa tešil na to, koľko diaľnic tu budeme mať za 20 rokov. Z ďiaľnic sa postupne stávali RC, rozšírené cesty a nakoniec končíme pri prekresľovaní starých ciest. :bash: Neviem, čo bude ďalej.
Joey_T July 15th, 2009, 06:02 PM Z ďiaľnic sa postupne stávali RC, rozšírené cesty a nakoniec končíme pri prekresľovaní starých ciest. :bash: Neviem, čo bude ďalej.
Ešte by som ťa doplnil ohľadom úsporných opatrení formou znižovania noriem diaľnic (užšie, užšie pruhy, menší polomer zákrut, vyššie stúpanie)...
gmbh July 16th, 2009, 08:59 AM to je normalne, normy sa zmakcuju prakticky v kazdej okolitej krajine, v nemecku niektore dialnice by u nas boli tak RC alebo ani to. ale my chceme byt papezskejsi ako papez.
veteran July 16th, 2009, 09:24 AM to je normalne, normy sa zmakcuju prakticky v kazdej okolitej krajine, v nemecku niektore dialnice by u nas boli tak RC alebo ani to. ale my chceme byt papezskejsi ako papez.
Aj v HR je to tak. Zjazd z tunela Sveti Rok ku moru by u nás možno nespĺňal ani parametre RC. Je to však stále diaľnica ("autocesta").
cico July 16th, 2009, 03:01 PM Prave zajtra 18.07.09 sa chystam do HR ku Splitu, mozno po dovolene tu popisem dojmy zo sukromnej dialnice za ktorej prejazd zaplatim cca 30 eciek tj. cca 1000 kaciek.
No a tak ma napada jedna spasonosna otazka ked uz budeme mat raz D1 ci aj nam budu raz turisti tolko za nu platit....
Ved to jeden z hlavnych argumentov preco sa tam **** peniaze.
Joey_T July 16th, 2009, 03:42 PM Ja toto zmierňovanie noriem nepodporujem. Som aj za to, aby sa krajnice stavali plnohodnotne ako jazdné pruhy. Keď už sa stavia takto neskoro, nech je to aspoň poriadne a nech sa hlavne myslí na budúcnosť, teda nech sa už teraz ráta s rozšírením na 3+3 jazdné pruhy (aj preto tá krajnica). Tiež sa mi nepáči, prečo sa južný ťah buduje iba ako RC. Škoda, že to nebude pôvodne plánovaná D65.
Inak tá súkromná diaľnica na južnom ťahu ma fakt zaujíma. Vraj od rozhodnutia o výstavbe by mala byť postavená do dvoch rokov. Len dúfam, že takto bude postavených čo najviac úsekov a hlavne čo najsúvislejšie. Nie ako teraz - 3 kilometre tam, 5 kilometrov tu, dva a pol metra diaľnice pred tunelom, polkilometrový akožeobchvat v poloprofile... A potom sa tu bavme o efektivite...
Ad chorvátske "diaľnice". O tom som už tiež počul svoje. Tie parametre by u nás neprešli možno ani pri RC, bola by to taká cesta I. triedy. Držia sa hesla "kvantita na úkor kvality".
wuane July 16th, 2009, 08:34 PM ^^na margo tych rozsirovani.V US to maju opat raz krasne jednoducho elegantne vyriesene.Aj ak je len 2+2 dialnica niekde,stredovy zeleny pas je siroky aspon na dalsie 4 pruhy.Vacsinou tam nemaju zvodidla,ale kludne by mohli byt,neviem ake su v EU normy.Tym padom sa doplna len stredny pruh a nemusi sa robit taka narocna prestavba ako je to v nasom pripade.Ak by sa tak stavalo na Slovensku,mosty by uz boli siroke,plac na pruhy tak isto,stacilo by vyasfaltovat novu vozovku a sme zahojeny na dalsich 100 rokov.
Joey_T July 16th, 2009, 09:16 PM ^^ To som videl na záberoch niekde z južnej Európy. Neviem teraz či Chorvátsko, alebo Bulharsko, alebo okolo bývalej Juhoslávie, ale robí sa to tak aj v Európe. Niečo sa mi tiež marí aj s Rakúskom, ale to si nie som istý. Boli tam aj zvodidlá a miesto na dva pruhy pre rozšírenie na 3+3. Nebola by to veľká investícia, len by bolo potrebné vykúpiť asi o tretinu širší pás, čo už vie navýšiť rozpočet. No o desiatky rokov by to rozšírenie stálo zlomok toho, čo sa bude musieť robiť medzi TT a BA, resp. čo by sa muselo urobiť, aby sa dalo hovoriť o plnohodnotnej diaľnici (lebo ňou nebude).
kaxno July 17th, 2009, 09:11 AM Aj v At tak stavaju, neviem ci to je S31, alebo S4 (niekde v okoli Wiener Neustadt) je postavena rychlostna cesta (klasicka 4 pruhova) ktora vsak zabera len 50% telesa buducej dialnice vo formate 3 + 3. Vsetky mosty, zemne teleso, nadjazdy, aj tie ich zemne tunely pre migraciu zvery su uz pripravene na takyto variant. Na druhej polke zatial rastie travicka a stromceky. V pripade potreby akurat polozia koberec. Co je vsak pravda, tak na stavbe dialnic stoja najviac zemne upravy, co je dovod preco sa u nas setri. Len o par metrov sirsie zemne teleso predstavuje velke vydavky na pozemky, upravy a pod. cize na podmienky SK chapem, ze sa to tak nerobi. Co je smutne, tak nasa dialnica v polprofile stoji rovnako ako ich v pnom. Viz A6, betonova, bezudrzbova a stala tolko, ako nasa R smerom na BB. To myslim nepotrebuje komentar. A to sa v propagacnych materialoch (ktore boli aj v Slovencine) pysili tym, ze sa im podarilo pocas vystavby usetrit 1/5 nakladov => v podmienkach SK cista utopia :)
veteran July 17th, 2009, 09:23 AM Ad chorvátske "diaľnice". O tom som už tiež počul svoje. Tie parametre by u nás neprešli možno ani pri RC, bola by to taká cesta I. triedy. Držia sa hesla "kvantita na úkor kvality".
Čo sa týka A1 (tú som prešiel niekoľkokrát celú), nie sú tam veľmi široké jazdné pruhy (myslím, že sú 3,25 namiesto 3,5 m), ale stále je tam pomerne široká krajnica. Takmer po celej dĺžke je diaľnica opatrená zvodidlami (vonkajšími) a po celej dĺžke je oplotená. Myslím, že u nás by v pohode spĺňala R22,5, možno aj D24,5. Odpočívadlá sú vybavené na špičkovej úrovni. Veľa miest na státie, oddychovanie, tráva, zeleň...
Škoda, že u nás také nikdy nebude... Tá diaľnica bola v HR nutnosťou pre CR v lete, a preto bola aj príslušne vybavená.
gmbh July 17th, 2009, 09:31 AM Čo sa týka A1 (tú som prešiel niekoľkokrát celú), nie sú tam veľmi široké jazdné pruhy (myslím, že sú 3,25 namiesto 3,5 m), ale stále je tam pomerne široká krajnica.
urcite ? lebo sirka jazdneho pruhu je podstatnejsia ako nejaka krajnica. 3,5 m j.p. ma aj R22,5 takze zakladny standart splna a vsetky sirsie D/RC maju sirku j.p. 3,75 m.
veteran July 17th, 2009, 09:33 AM urcite ? lebo sirka jazdneho pruhu je podstatnejsia ako nejaka krajnica. 3,5 m j.p. ma aj R22,5 takze zakladny standart splna a vsetky sirsie D/RC maju sirku j.p. 3,75 m.
Aha tak to som sa pomýlil. U nás je D 3,75 a A1 má pruh 3,5 m. Vedel som, že je tam rozdiel štvrť metra, ale nevedel som ktorým smerom. :)
gmbh July 17th, 2009, 01:54 PM the biggest thievery in Slovakia is approved, 52 km PPP expressway (wide 22,5 m) for "only" 4 bil. €
http://ekonomika.sme.sk/c/4937689/prvy-ppp-projekt-sa-coskoro-spusti-vlada-schvalila-financovanie.html
DrX July 17th, 2009, 05:15 PM the biggest thievery in Slovakia is approved, 52 km PPP expressway (wide 22,5 m) for "only" 4 bil. €
http://ekonomika.sme.sk/c/4937689/prvy-ppp-projekt-sa-coskoro-spusti-vlada-schvalila-financovanie.html
Yup, it is overpriced. But, to make sure we're not distorting facts too much:
- 4 bil. € is to be paid over the next 30 years (i.e., not in "current" euros but in euro value as it will be on average in 2025)
- it is a very important highway connection, improving the accessibility of the economically most disadvantaged regions of Slovakia (Rimavska Sobota, Lucenec, Revuca, Roznava) with unemployment of up to 35%
- it will mean that the highway connection EAST-WEST: Kosice-Zvolen-Bratislava (R1+R2) will be dramatically improved (in particular, if there are EU funds left for the planned construction on R2)
- the contract is being signed in times of crisis when it is very difficult to get cheap loans
- it's a standard behavior of many governments to start big public works projects when the economy is in the downturn (and they are always overpriced). but, it stimulates economic actiivty
- it might force the government to stop the really overpriced PPP projects #1 and 3, as the northern highway D1 is already funded disproportionally more than the southern R1+R2 connection (resulting in a worsening in the regional disparities that already now make Slovakia the WORST COUNTRY IN EUROPE; look at Figures 1 and 2 on page 20 of www.repus.it/repus-docs/repus_finalreport.pdf to see what an outlier Slovakia is in Europe in terms of how unbalanced its distribution of GDP)
Aan July 18th, 2009, 01:18 PM len tak cestou z prace cez Aupark domov z mobilu, normalny piatok poobede dialnicny "obchvat" BA (uvodozovky preto, ze tazko nazvat obchvatom cestu ktora odrezava od zvysku mesta jeho najobyvanejsiu mestsku cast (Petrzalku), ako len zavidim ludom z PB estakadu ktora im nedeli mesto na dve casti
Einsteinova, medzi Lafranconi na Pristavnym mostom nedaleko Auparku
http://img6.imageshack.us/img6/1411/piatok1f.jpg
http://img171.imageshack.us/img171/1044/piatok2.jpg
I.B.MOGAJ July 18th, 2009, 06:39 PM Vo stvrtok poobede som cestoval cez Tisovec na Brezno. Medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou som nestretol ani jedno nakladne auto a asi pat osobnych...
Tato cesta sluzi asi iba pre par ludi a netreba tam vrazat tazke miliony...
Qwert July 18th, 2009, 11:19 PM Vo stvrtok poobede som cestoval cez Tisovec na Brezno. Medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou som nestretol ani jedno nakladne auto a asi pat osobnych...
Tato cesta sluzi asi iba pre par ludi a netreba tam vrazat tazke miliony...
No a nebodaj sa tam ide niečo robiť?
aquila July 21st, 2009, 11:11 AM Yup, it is overpriced. But, to make sure we're not distorting facts too much:
- 4 bil. € is to be paid over the next 30 years (i.e., not in "current" euros but in euro value as it will be on average in 2025)
- it is a very important highway connection, improving the accessibility of the economically most disadvantaged regions of Slovakia (Rimavska Sobota, Lucenec, Revuca, Roznava) with unemployment of up to 35%
- it will mean that the highway connection EAST-WEST: Kosice-Zvolen-Bratislava (R1+R2) will be dramatically improved (in particular, if there are EU funds left for the planned construction on R2)
- the contract is being signed in times of crisis when it is very difficult to get cheap loans
- it's a standard behavior of many governments to start big public works projects when the economy is in the downturn (and they are always overpriced). but, it stimulates economic actiivty
- it might force the government to stop the really overpriced PPP projects #1 and 3, as the northern highway D1 is already funded disproportionally more than the southern R1+R2 connection (resulting in a worsening in the regional disparities that already now make Slovakia the WORST COUNTRY IN EUROPE; look at Figures 1 and 2 on page 20 of www.repus.it/repus-docs/repus_finalreport.pdf to see what an outlier Slovakia is in Europe in terms of how unbalanced its distribution of GDP)
zase pises kraviny... ze bit overpriced ?!? slabe slovo..
rakusania 51 km dialnic a rychlostnych komunikacii v lepsich parametroch ako nase dialnice vytendrovali za 933 milinov euro.. podla modelu Design – Build – Finance – Operate t.j. cena vratane vystavby, prevadzky a udrzby na 32 rokov.
konkretne 23 km dialnice A5, 24 km RC S1 a 4 km RC S2
sucastou su 4 tunely z toho najdlhsi ma 1,5 kilometra .. kedze sa jedna o viedensky mestsky dialnicny okruh je na trase velky pocet MUk, konkretne 12 ..
my budeme mat 52 km mizernej prekreslenej RC a cesty prvej triedy za 1,8 miliardy euro..teda 2x tolko.. bravo fico, bravo tunelari ..
za 4 miliardy euro by me aj pri normalnom PPP mali 2x tolko skutocnych dialnic ..
aquila July 21st, 2009, 11:52 AM jo a este ma napadlo.. za sumu jednej ROCNEJ splatky za tento ultrapredrazeny PPP projekt dokazal stat cez eurofondy postavit skoro 18 km RC o nieco vyssie po hrone aj s prekladkou zeleznice a koryta hronu..
DrX... to ti nevadi, ze keby stat daval tych 130 mio euro rocne 30 dalsich rokov, tak mas R2 az po kosice ? zjavne nie ..
p182 July 21st, 2009, 04:59 PM STRETOL SA Z VAS NIEKTO NA SLOVENSKU ZO SPEED KAMERAMI,MYSLIM TAKE AKE SU V ZAP. EUROPE? KDE VAS PO PREKROCENI RYCHLOSTI KAMERA VYFOTI A POSTOU TI PRIDE POKUTA. JA SOM TO NIKDE NEVIDEL CO JE SKODA. MOHLO BY SA DO TOHO INVESTOVAT HLAVNE NA KRITICKYCH USEKOCH KDE DOCHADZA K PORUSOVANIU RYCHLOSTI A TYM PADOM ZBYTOCNYM HAVARIAM.
DIKES
Joey_T July 21st, 2009, 05:17 PM STRETOL SA Z VAS NIEKTO NA SLOVENSKU ZO SPEED KAMERAMI,MYSLIM TAKE AKE SU V ZAP. EUROPE? KDE VAS PO PREKROCENI RYCHLOSTI KAMERA VYFOTI A POSTOU TI PRIDE POKUTA. JA SOM TO NIKDE NEVIDEL CO JE SKODA. MOHLO BY SA DO TOHO INVESTOVAT HLAVNE NA KRITICKYCH USEKOCH KDE DOCHADZA K PORUSOVANIU RYCHLOSTI A TYM PADOM ZBYTOCNYM HAVARIAM.
DIKES
Videl som iba klasické rampy nad diľnicou, na ktorých sú umiestnené kamery nad každým pruhom, plus jedna naviac, akoby so širším záberom. Či sa tým aj merajú rýchlosti, alebo je to len pre sledovanie situácie na ceste neviem.
Nedávno sa ale mal začať používať nový radar, ktorý pracuje na základe vypočítania rýchlosti medzi dvoma snímačmi. Zaznamená sa prejazd pri jednom, o niekoľko metrov ďalej a na základe toho, ako rýchlo bol zaznamenaný prejazd pred druhým senzorom sa odvodí priemerná rýchlosť. Systém je plne automatizovaný, no vinníkov si už budú musieť policajti zastaviť sami.
Inak, skús menej používať Caps Lock.
metropoly_sk July 21st, 2009, 05:45 PM ^^ su tie velke tabule ktore meraju rychlost a ked okolo nich prejdes vyse 130 km za hod. tak t aupozornuje ze si prekrocil rychlost.
DrX July 21st, 2009, 07:15 PM jo a este ma napadlo.. za sumu jednej ROCNEJ splatky za tento ultrapredrazeny PPP projekt dokazal stat cez eurofondy postavit skoro 18 km RC o nieco vyssie po hrone aj s prekladkou zeleznice a koryta hronu..
DrX... to ti nevadi, ze keby stat daval tych 130 mio euro rocne 30 dalsich rokov, tak mas R2 az po kosice ? zjavne nie ..
hej, vadi. ale:
- lepsi vrabec v hrsti ako ... sak to poznas
- myslim, ze jednym z dovodov, preco su slovenske dialnice kde su, je nekonzistentnost vlad. jednoducho, ked nieco zacnem, aj to dokoncim. a ked v tom bola chyba, do buducna sa z nej poucim. ale ak stale pride nova vlada a vsetko co sa doteraz spravilo sa zastavi a zacne sa odznova, tak sa nevybuduje nikdy nic. takze, ako vravim, R1 nech sa uz buduje takto, a PPP baliky 1 a 3 nech zrusia, kedze cez PPP na ne nie su peniaze, a nech to spravia ovela efektivnejsie za statne
- co sa tyka toho, co vsetko "BY STAT DOKAZAL", je velmi pravdepodobne, ze ak by tie peniaze boli volne, presunuli by sa na ine aktualne "vascie" priority (doplacanie dlhov zdravotnictva, televizie, zeleznic, lesov ........). takto je aspon iste, ze pojdu na dialnice
DrX July 21st, 2009, 07:23 PM Ti madari su ale packali. Spadla im konstrukcia mosta na dialnicu M3. (http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=en&js=y&u=http%3A%2F%2Fhvg.hu%2Fitthon%2F20090721_m3_hidelem_palyazar.aspx&sl=hu&tl=en&history_state0=) Nie je to sice take zle, ako ked nam padaju festivalove stany, ale kedy nam takto tu dialnicu M31 dokoncia????
Michal.B.Kovac July 21st, 2009, 08:51 PM Nedávno sa ale mal začať používať nový radar, ktorý pracuje na základe vypočítania rýchlosti medzi dvoma snímačmi. Zaznamená sa prejazd pri jednom, o niekoľko metrov ďalej a na základe toho, ako rýchlo bol zaznamenaný prejazd pred druhým senzorom sa odvodí priemerná rýchlosť. Systém je plne automatizovaný, no vinníkov si už budú musieť policajti zastaviť sami.
Kolega z talianska ked ide domov do Neapola vzdy nadava na nieco taketo. Maju snimac SPZtiek alebo coho na zaciatku dialnicneho useku a na konci a z casu sa vypocita rychlost. Pak uz ide ucet na adresu a ak to neuhradis nastupuju sudy. Aj ked v taliansku su sudy ina kava.
Qwert July 21st, 2009, 09:00 PM STRETOL SA Z VAS NIEKTO NA SLOVENSKU ZO SPEED KAMERAMI,MYSLIM TAKE AKE SU V ZAP. EUROPE? KDE VAS PO PREKROCENI RYCHLOSTI KAMERA VYFOTI A POSTOU TI PRIDE POKUTA. JA SOM TO NIKDE NEVIDEL CO JE SKODA. MOHLO BY SA DO TOHO INVESTOVAT HLAVNE NA KRITICKYCH USEKOCH KDE DOCHADZA K PORUSOVANIU RYCHLOSTI A TYM PADOM ZBYTOCNYM HAVARIAM.
DIKES
Dôrazne ťa žiadam, prestaň s tým Caps Lockom.
Ti madari su ale packali. Spadla im konstrukcia mosta na dialnicu M3. (http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=en&js=y&u=http%3A%2F%2Fhvg.hu%2Fitthon%2F20090721_m3_hidelem_palyazar.aspx&sl=hu&tl=en&history_state0=) Nie je to sice take zle, ako ked nam padaju festivalove stany, ale kedy nam takto tu dialnicu M31 dokoncia????
Kedy nám ju dokončia?:lol:
Kolega z talianska ked ide domov do Neapola vzdy nadava na nieco taketo. Maju snimac SPZtiek alebo coho na zaciatku dialnicneho useku a na konci a z casu sa vypocita rychlost. Pak uz ide ucet na adresu a ak to neuhradis nastupuju sudy. Aj ked v taliansku su sudy ina kava.
Počul som, že tie ich snímače vedia rozoznať len talianske ŠPZ, ale neviem, či je to stále tak.:)
dustik July 21st, 2009, 09:05 PM maximalne co som za zivota zazil je jak sme sli tento rok 140tkou asi 10 sekund z kopca na D1, uz aj 120 je pre mna dost, no ale zvykol som si na to, od 3valca sa neda cakat nic lepsie :)
p182 July 21st, 2009, 09:59 PM napr. co som videl v anglicku tak to maju vsade aj na cestach 3 triedy medzi dedinami, v dedinach alebo na niektorych prechodoch pre chodcov. prejdes na cervenu a mas smolu. samozrejme dostavas za kazdy priestupok okrem fin. pokuty aj cierne body. ak ich nazbieras (neviem aky pocet) beru ti vodicak.
pride mi to uplne prakticke. ak maju niekde rovinku alebo miesto kde to chce pritlacit plyn na podlahu tak tam daju kameru.
to iste by som si zelal aj u nas aspon na tych najhorsich miestach.
hurahura July 21st, 2009, 10:16 PM nedavno bolo v spravach ze tieto zariadenia prave testuju na nemenovanom dialnicnom useku na slovensku, takze coskoro sa tych speed kamier zrejme dockame.
Phill July 21st, 2009, 10:54 PM maximalne co som za zivota zazil je jak sme sli tento rok 140tkou asi 10 sekund z kopca na D1, uz aj 120 je pre mna dost, no ale zvykol som si na to, od 3valca sa neda cakat nic lepsie :)
My sme išli 8 valcom z BA do TN 240km/h. :nuts: za pol hodinu sme tam boli
btw hodinu mi trvá cesta z DNV do Rače s MHD :nuts:
edit: ale to bola výnimočná situácia a spravili sme to len raz :)
dustik July 21st, 2009, 11:00 PM My sme išli 8 valcom z BA do TN 240km/h. :nuts: za pol hodinu sme tam boli
btw hodinu mi trvá cesta z DNV do Rače s MHD :nuts:
edit: ale to bola výnimočná situácia a spravili sme to len raz :)
nezda sa mi to, ked ideme 120 do Trnavy, (kym sa nerekonstruovala cesta) trva to asi 35 - 40 minut, tebe by to malo trvat zhruba max 25 - 20
Phill July 21st, 2009, 11:04 PM nezda sa mi to, ked ideme 120 do Trnavy, (kym sa nerekonstruovala cesta) trva to asi 35 - 40 minut, tebe by to malo trvat zhruba max 25 - 20
do TN je to po diaľnici asi 125 km, nie? Tak to potom približne vychádza.
btw: vtedy boli aj dosť voľné cesty, takže sa dalo v pohode ísť toľko
kaxno July 21st, 2009, 11:08 PM nezda sa mi to, ked ideme 120 do Trnavy, (kym sa nerekonstruovala cesta) trva to asi 35 - 40 minut, tebe by to malo trvat zhruba max 25 - 20
Dustik, TT = Trnava TN = Trencin.
Phillove frajerstvo potvrdzujem, ja som to raz dal za 40 min, ale to som siel "len 210" :) A bol to len 6 valec :) ale s turbom. Inak v noci a na prazdnej ceste.
dustik July 21st, 2009, 11:23 PM moja chyba prepac, fakt som myslel ze do Trnavy, Trencin je dost daleko a za pol hodinu to je za 15 minut v trnave aj menej, ja nemam v takej rychlosit pocit ze stability, kebyze dostanes defekt alebo smyk tak je po tebe :)
metropoly_sk July 22nd, 2009, 12:00 AM Košice - Rožnava - 30 minut. (cca 70 km)
Cesta prvej triedy + Soroska
Momentalne tam uz ale casto meraju, podarilo sa to len raz.
Snad sa dockame R2 v tomto useku.
Michal.B.Kovac July 22nd, 2009, 12:02 AM Počul som, že tie ich snímače vedia rozoznať len talianske ŠPZ, ale neviem, či je to stále tak.:)
Viem ze iste rozoznavaju svajciarske.:)
Phill July 22nd, 2009, 12:03 AM Viem ze iste rozoznavaju svajciarske.
:lol::lol: aký si mal priestupok?
Michal.B.Kovac July 22nd, 2009, 12:06 AM :lol::lol: aký si mal priestupok?
Ja nie, ale sef (tiez z neapola) si kupil kabrioleta mercedesa a zistoval pri akej rychlosti mu bude viat haro. Dost drahy experiment, ale kedze vlastni dve sukromne kliniky v N. tak sa to nejak spravilo.
SPZ bola svajciarska registrovana v kantone Basel Stadt.
kaxno July 22nd, 2009, 09:15 AM Inak neviem ci to tak funguje v CR, ale v AT maju usekove radary. Za mytnymi branami je dalsia, na ktorej su kamery, ktore zaregistruju prejazd vozidla. O par kilometrov je dalsia takato brana, ktora potom vypocita priemernu rychlost (na zaklade casu medzi branami) a ked to clovek stihne moc rychlo, ma smolu :) Neviem ci to plati len na AT vozidla, alebo aj na cudzinecke, je to podla mna celkom spravny a ferovy system. Nieco take sa tusim testuje (testovalo) aj na dialnici pri Luke (v useku kde je dialnica rozsirena a pouzitelna ako nuzdzova runway). Mozno aquila bude vediet nieco viac.
Nido July 22nd, 2009, 04:26 PM Úsek diaľnice D1 medzi Bratislavou a Trnavou bude rozšírený na tri pruhy v oboch smeroch do konca tohto roka. Informoval o tom premiér Robert Fico počas kontrolného dňa, na ktorom sa oboznámil s priebehom prác. Investícia, ktorá si vyžiada 1,1 mld. Sk (36,5 mil. eur), mala byť pôvodne odovzdaná v máji budúceho roka.
NDS podľa premiéra na jeho žiadosť prehodnotila harmonogram postupu prác tak, aby bol tento mimoriadne preťažený úsek diaľnice odovzdaný čo možno najskôr.
http://natankuj.sme.sk/c/4944637/dialnica-z-bratislavy-do-trnavy-ma-mat-tri-pruhy-do-konca-roka.html
Nodes July 23rd, 2009, 01:00 AM Teraz neviem. Chvalite sa tu niektori, ako prekracujete rychlost? Ci jak tomu rozumiet?
Joey_T July 23rd, 2009, 01:34 AM ^^ Ako by sa hádali o tom, kto dopľuje ďalej. Trocha infantilné, odhliadnuc od nesprávnosti takého počínania.
metropoly_sk July 23rd, 2009, 08:25 AM Teraz neviem. Chvalite sa tu niektori, ako prekracujete rychlost? Ci jak tomu rozumiet?
V mojom pripade to bol surny pripad, ale k veci :)
To rozsirovanie dialnice medzi Trnavou a BA je zo statnych penazi?
SunshineBB July 23rd, 2009, 08:39 AM V mojom pripade to bol surny pripad, ale k veci :)
To rozsirovanie dialnice medzi Trnavou a BA je zo statnych penazi?
1. nic nie je take surne aby si to rubal takou rychlostou a ohrozoval seba aj inych
2. dufam ze ano
eMareq July 23rd, 2009, 08:45 AM To rozsirovanie dialnice medzi Trnavou a BA je zo statnych penazi?
No a z akých iných? :)
Prvá súkromná cesta bude (ak bude) R1.
eminencia July 23rd, 2009, 02:52 PM Zaujímalo by ma či sú to len prázdne reči, alebo sa naozaj takýto projekt pripravuje:
Zdroj: http://ndsas.sk/monitoring-medii/12326s?prm3=20131
Igor Choma, riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti: "Nemá význam teraz robiť niečo úplne nové, pretože o dva roky sa naozaj začne úplná rekonštrukcia, kedy už pôjde tá diaľnica kompletne v celej šírke v betóne a vtedy už to bude absolútne v poriadku."
Ak áno tak by ma zaujímalo, že prečo to nespravili už teraz ale je potrebné míňať peniaze viackrát a ešte aj viackrát zdržovať vodičov.
Aan July 23rd, 2009, 03:45 PM Zaujímalo by ma či sú to len prázdne reči, alebo sa naozaj takýto projekt pripravuje:
Igor Choma, riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti: "Nemá význam teraz robiť niečo úplne nové, pretože o dva roky sa naozaj začne úplná rekonštrukcia, kedy už pôjde tá diaľnica kompletne v celej šírke v betóne a vtedy už to bude absolútne v poriadku."
Ak áno tak by ma zaujímalo, že prečo to nespravili už teraz ale je potrebné míňať peniaze viackrát a ešte aj viackrát zdržovať vodičov.
lebo na beton by asi prachy nemali a keby nic nerobili, tak by nevycerpali rozpocet a mali ho krateny, vid Falling Down
marish July 23rd, 2009, 04:28 PM ^^ Ako by sa hádali o tom, kto dopľuje ďalej. Trocha infantilné, odhliadnuc od nesprávnosti takého počínania.
ja som minule na bicykli isiel styridsiatkou v zone 30! :runaway:
Qwert July 23rd, 2009, 06:59 PM Zaujímalo by ma či sú to len prázdne reči, alebo sa naozaj takýto projekt pripravuje:
Pripravuje sa rozšírenie diaľnice na 2x3 pruhy s rezervou na 2x4, všetko s betónovým povrchom a k tomu ešte dve dvojpruhové cesty pozdĺž diaľnice z oboch strán. Nakoľko sa to naplní, uvidíme. Teraz je ale skorá a komplexná rekonštrukcia diaľnice nevyhnutná, lebo takto to nevydrží dlho, už teraz je ten bývalý odstavný pruh zničený.
No a prečo takto dočasne tú diaľnicu upravili? To by som aj ja rád vedel. Podľa mňa to mohli ešte chvíľu nechať tak a rovno sa pustiť do generálnej rekonštrukcie. Takto sa budeme ešte pekných pár rokov voziť po rozpadávajúcej sa diaľnici.:ohno: Aby som však NDS nekrivdil, časť prác vykonaných v rámci tejto dočasnej úpravy je už aj časťou "definitívneho riešenia," mám na mysli hlavne ten betónový stredový pás.
Ale keď už im tá práca ide tak pekne od ruky, že to dokončia o pol roka skôr, tak by sa hneď po dokončení tohto provizória mali pustiť do riadneho rozšírenia, ale to som asi veľmi náročný...
kaxno July 24th, 2009, 09:06 AM Ale keď už im tá práca ide tak pekne od ruky, že to dokončia o pol roka skôr, tak by sa hneď po dokončení tohto provizória mali pustiť do riadneho rozšírenia, ale to som asi veľmi náročný...
Neviem ci netrepnem, ale toto "provizorium" je potrebne asi z dovodu, aby sa pocas vystavby novej cesty presmerovala vsetka premavka (2+2) do jedneho pruhu a druhy sa mohol komplexne rekonstruovat. Predsa len, teleso je trosku sirsie a malo by sa to takto zmestit (obdobne sa rekonstruuju aj dialnice v AT). Tiez by som bol za to, aby zacali dialnicu rekonstruovat hned. Kedze krajnica nema nosnost aby uniesla kamiony a na mnohych miestach je v dost katastrofalnom stave (droli sa). Rovnako si myslim ze aj z bezpecnostneho hladiska to nie je nic moc, kedze v pripade nehody nebude na 3+3 provizoriu proste kam uhnut (len do betonu, alebo priekopy).
Btw, aka tam bude rychlost ? Dufam ze nie 130, bo na tu su podla mna pruhy priuzke.
Inak z praxe musim povedat, ze sa mi pocas rekonstrukcie zda dobrava plynulejsia, nechcem to zakriknut, ale ta 80 ka v niecom prospeje (aspon pocas piatkovych spiciek).
Niekde som cital studiu, ze dialnica este nesplna ukazovatele vytazenosti, aby bola nutne rekonstruovana na 3+3, skor ide o "sedlac" vodicov, ktori nepoznaju pravidla jazdenia (rychly pruh sluzi na predbiehanie, nie permanentnu jazdu v zlepenom vlaciku). V principe by som s tym aj suhlasil, nakolko aj niektore useky dialnice pri WIE + vnutorny "obchvat" su na 2+2 a stacia).
Michal.B.Kovac July 24th, 2009, 11:20 AM Nievie niekto ci je stale aktualny plan demolacie mostov popri rekonstrukcii povrchu tak aby sa tam zmestili styri pruhy? Alebo sa budu pruhy zuzovat pri kazdom nadjazde?
Zolohoj July 24th, 2009, 02:08 PM ^^na margo tych rozsirovani.V US to maju opat raz krasne jednoducho elegantne vyriesene.Aj ak je len 2+2 dialnica niekde,stredovy zeleny pas je siroky aspon na dalsie 4 pruhy.Vacsinou tam nemaju zvodidla,ale kludne by mohli byt,neviem ake su v EU normy.Tym padom sa doplna len stredny pruh a nemusi sa robit taka narocna prestavba ako je to v nasom pripade.Ak by sa tak stavalo na Slovensku,mosty by uz boli siroke,plac na pruhy tak isto,stacilo by vyasfaltovat novu vozovku a sme zahojeny na dalsich 100 rokov.
Mozem potvrdit, bol som v US, co to som tam na dialniciach najazdil a tie stredove travnate pasy boli naozaj niekde az velmi siroke, kludne na dalsie 4 pruhy este aj s rezervou. Dalsia vec ale je, ze oni maju miesta dost, takze mozu roztahovat, no uz nas by sa vsade nedalo takto dialnicu roztiahnut. No uvidime, ako to s tym rozsirovanim BA-TT dopadne.
gmbh July 24th, 2009, 03:18 PM Inak z praxe musim povedat, ze sa mi pocas rekonstrukcie zda dobrava plynulejsia, nechcem to zakriknut, ale ta 80 ka v niecom prospeje (aspon pocas piatkovych spiciek).
mne sa tiez zda plynulejsia, siroke pruhy nie su garantom bezpecnosti, casto prave naopak - lakaju "sedlac" k riskovaniu.
Niekde som cital studiu, ze dialnica este nesplna ukazovatele vytazenosti, aby bola nutne rekonstruovana na 3+3, skor ide o "sedlac" vodicov, ktori nepoznaju pravidla jazdenia (rychly pruh sluzi na predbiehanie, nie permanentnu jazdu v zlepenom vlaciku).
ta vytazenost je na hrane ale urcite nie je kapacita dialnice nejak extra prekracovana, 2x3 by mali byt dlhodobe a konecne riesenie, samozrejme spolu s nultym okruhom ci cestou na sered.
eminencia July 25th, 2009, 02:46 PM Na margo opodstatnenosti rozširovania môžem povrdiť že denná kapacita 2+2 aj pri tých najoptimálnejších podmienkach je už cca 5 rokov prekročená, nehovoriac o hodinovej kapacite, ktorá je pri vrcholovej vyťaženosti prekročená neúnosne.
aquila July 25th, 2009, 06:40 PM generalna rekonstrukcia D1 v tomto useku bola tak ci tak nutna .. problem je aky system k tomu zvolili .. teraz je uz vidno, ze odstavne pruhy su dost znicene.. co je logicke, nejsu stavane na taku zataz.. resp podlozie nie je take ako pod samotnym telesom ..
daleko viacej by pomohlo, keby sa rozsirila stara senecka na 2+2 a potiahlo sa to napriklad az novy obchvat galanty a napojilo na R1 .. to by _vyrazne_ pomohlo..
metropoly_sk July 30th, 2009, 08:08 PM R4
http://www.ta3.com/sk/reportaze/127674_odovzdanie-cestneho-obchvatu-svidnika-sa-odklada
blizzard.bb August 4th, 2009, 01:50 AM Banská Bystrica – Slovenská Ľupča
http://img269.imageshack.us/img269/5757/bbsl02.png
http://img197.imageshack.us/img197/4192/bbsl01.png
Dĺžka: 7,703 km
Kategória komunikácie: C 22,5/80
Predpokladaná realizácia: 03/2010-10/2012
Zdroj: Enviroportal (http://eia.enviroportal.sk/detail/i-66-banska-bystrica-slovenska-lupca)
metropoly_sk August 4th, 2009, 11:03 PM http://korzar.sme.sk/c/4960411/dialnicna-spolocnost-tvrdi-ze-dostavbu-obchvatu-presova-blokuje-podnikatel.html
kojsty August 5th, 2009, 08:12 AM je to svina ten jarkovsky, stale robi nejake problemy. ked som cital ten titulok:dialnicna spolocnost tvrdi ze dostavbu obchvatu presova blokuje podnikatel..hned mi bolo jasne o koho ide
R1S0 August 5th, 2009, 12:49 PM http://korzar.sme.sk/c/4960411/dialnicna-spolocnost-tvrdi-ze-dostavbu-obchvatu-presova-blokuje-podnikatel.html
Necelý osemkilometrový úsek diaľnice D1 pred Prešovom stavajú viac ako tri roky.
nadhera :banana::banana::banana::banana:
co tak rychlo...?
ved kludne to mohli stavat 5 rokov.....
Qwert August 5th, 2009, 02:36 PM Necelý osemkilometrový úsek diaľnice D1 pred Prešovom stavajú viac ako tri roky.
nadhera :banana::banana::banana::banana:
co tak rychlo...?
ved kludne to mohli stavat 5 rokov.....
Trojkilometrový úsek D3 Skalité - Zwardoń sa stavia už 11 rokov a stále nie je dokončený.:nuts: Toto je ale čiastočne ospravedlniteľné tým, že bez nadväzujúceho úseku (Svrčinovec - Skalité) je tento prakticky nepoužiteľný.
Qwert August 10th, 2009, 09:11 PM Mapa úsekov spoplatnených pre vozidlá nad 3,5 t elektronickým mýtom (trošku väčšia, ale menšia by si nebola čitateľná):
http://ekonomika.etrend.sk/fileadmin/user_upload/jj_o_nas/mapa_spoplatnenych_ciest.jpg
Zo stránky SkyToll (http://www.skytoll.sk/spolocnost.html):
Slovenský projekt elektronického výberu mýta je vo svete unikátny tým, že pokrýva okrem diaľnic a rýchlostných ciest aj veľký rozsah ciest prvej triedy najvyspelejšou technológiou satelitného mýta. Riešenie elektronického výberu mýta spoločnosti SkyToll, založené na GPS – GSM technológii, je maximálne flexibilné na zabezpečenie budúceho nárastu objemu nákladnej dopravy, ako i rozširovania cestnej siete Slovenskej republiky. Na realizácii projektu sa zúčastňujú nielen renomované medzinárodné firmy, ale aj slovenskí odborníci a lokálne spoločnosti z oblasti informačných technológií a inteligentných dopravných systémov.
Spoločnosť SkyToll založili členovia konzorcia Ibertax-SanToll, víťaza tendra na Komplexnú službu elektronického výberu mýta v Slovenskej republike. Vlastníkom spoločnosti SanToll, s. r. o., je francúzska spoločnosť Sanef, ktorá prevádzkuje jednu z najdlhších spoplatnených mýtnych sietí v Európe (viac ako 1700 km). Ročne vyberie vo svojich mýtnych sieťach poplatky v hodnote viac ako jednej miliardy eur v hotovosti, prostredníctvom kreditných kariet a elektronického mýta.
kirhof August 10th, 2009, 09:24 PM ^^Prelozene do slovenciny: Kedze sme unikatne neschopni, musime za pomoci najmodernejsej satelitnej techniky zameriavat a spoplatnovat rebrinaky na polnych cestach, lebo nemame dostatok dialnic.
Ali18 August 10th, 2009, 09:49 PM ^^ Dnes som prechádzal úsek Martin-Diviaky a rozmýšľal, za čo tu majú prepravcovia platiť. Skôr by mali dostať odškodné za to, že tadiaľ musia ísť.
metropoly_sk August 10th, 2009, 11:39 PM ^^ Dnes som prechádzal úsek Martin-Diviaky a rozmýšľal, za čo tu majú prepravcovia platiť. Skôr by mali dostať odškodné za to, že tadiaľ musia ísť.
keby len tam.
hraby August 11th, 2009, 08:20 PM dnes som z BA do KE siel tradicne severnou trasou. tak rozsirena dialnica z BA do TT, este ani nieje hotova, no ta nova krajnica je na niekolkych miestach totalne vytlacena :bash: spojenie do KE este ani nieje hotove a dlho nebude, a uz sa rozprava o rekonstrukcii tohto useku na celobetonovy..to zhltne zbytocne prachy, ktore by sa mohli pouzit na vystavbu na juznej a severnej trasy..
a uplne ma dnes dostali tolko proklamovane 3 pruhy pod strecnom.. ved to su 2 useky, ked mali po max. 2 km tak vela a hlavne, ani na seba suvislo nenavazuju, ale skonci prvy a o km dalej zacinaju 3 pruhy od martina.. proste tak sa tam zrychlil teraz provoz, ze som sa z toho skoro posral, jak som sa tam tradicne dalej flakal za nekonecnou kolonou kamionov bez moznosti predbiehat, kedze oproti bola situace rovnaka.. :down::down::down:
kirhof August 11th, 2009, 09:43 PM ^^Tu novu upravu si vraj nevedia vynachvalit vodici zachraniek a hasici. V trojprudovych usekoch umiestnili na deliacu ciaru tie zlte obrubniky a zuzili pruhy, takze zachranky a hasici nemaju moznost obiehat ostatne vozidla.
hraby August 11th, 2009, 10:21 PM ^^ to ma teda ani nenapadlo, ze zachranka ci hasici nemozu predbiehat.. ale mas pravdu, stred je deleny zltym obrubnikom s tercikmi so 45 stupnovym cerveno-bielym znacenim
kaxno August 13th, 2009, 07:09 PM Pekne fotky "obchvatu" PB:
http://povazska.sme.sk/c/4971373/vystavba-dialnice-v-povazskej-bystrici-fotoobjektivom.html
Wizzard August 14th, 2009, 10:41 AM Vyzerá to brutálne dobre, už sa neviem dočkať kedy sa tadiaľ preveziem, z tej výšky to musí byť najlepší pohľad na mesto a okolité hory :banana:
http://i.sme.sk/cdata/3/49/4971373/dialnicaPILIERpolicajti.jpg
Qwert August 14th, 2009, 12:47 PM ^^Len nezabudni dávať pozor aj na cestu.:)
kaxno August 14th, 2009, 01:52 PM Vyzerá to brutálne dobre, už sa neviem dočkať kedy sa tadiaľ preveziem, z tej výšky to musí byť najlepší pohľad na mesto a okolité hory :banana:
Ked som naposledy prechadzal cez PB, tak som si dal pauzu pod piliermi estakady. Musim povedat ze vypada uzasne, monumentalne, piliere su clekom zaujimavo stvarnene aj architektonicky a vdaka namietkam EU ostal zachovany aj povodny vizual mosta => imitujuci (?) zavesny most.
Wizzard August 14th, 2009, 02:05 PM Ked som naposledy prechadzal cez PB, tak som si dal pauzu pod piliermi estakady. Musim povedat ze vypada uzasne, monumentalne, piliere su clekom zaujimavo stvarnene aj architektonicky a vdaka namietkam EU ostal zachovany aj povodny vizual mosta => imitujuci (?) zavesny most.
presne tak, a na tomto projekte sa mi páči aj to, že to pôsobí na mňa tak ľahko a elegantne, keď je to tak vysoko nad mestom, ako keby pre pracovitý slovenský ľud nebol žiadny problém postaviť si diaľnicu ponad mesto a vyzerá to isto lepšie ako nejaké obchádzky alebo neviditeľné tunely :nuts::banana: aj keď možno Bystričania majú na to iný názor :)
Ali18 August 14th, 2009, 07:00 PM ... aj keď možno Bystričania majú na to iný názor :)
Časom si zvyknú a to, že sa zbavia tranzitu môže rozvoju mesta iba prospieť. :)
Michal.B.Kovac August 14th, 2009, 07:11 PM nazivo je ten most este lepsi ako na vizoskach. cool!
Zolohoj August 14th, 2009, 09:33 PM No bohaca, uz sa tam ako dlho chystam. Vyzera to super a uz vidim ze tahaju aj tie stlpy nad uroven vozovky. Tak sa tesim ked to uz uvidim nazivo.
hraby August 16th, 2009, 11:06 PM dnes som siel cez PB, ten usek uz pred mestom smerom od ZA vyzera brutalne, nieto este tie samotne piliere, a to ked este premostia tak.. :) vazne brutal :okay:
dustik August 16th, 2009, 11:40 PM s novym vodicakom sa tadial raz dva prebehnem :cheers: :banana:
Michal.B.Kovac August 16th, 2009, 11:49 PM Ked som naposledy prechadzal cez PB, tak som si dal pauzu pod piliermi estakady. Musim povedat ze vypada uzasne, monumentalne, piliere su clekom zaujimavo stvarnene aj architektonicky a vdaka namietkam EU ostal zachovany aj povodny vizual mosta => imitujuci (?) zavesny most.
Sprejeri sa maju na co tesit.
hurahura August 18th, 2009, 11:15 AM kde prosim najdem trasu navrhovanej R7 Dunajska streda - Nove Zamky?
dakujem
aquila August 18th, 2009, 10:47 PM u mna na disku ;) a ked sa k tomu konecne dokopem, tak tie ortofotomapy variantnych rieseni dam na dialnice.info ;)
Aan August 19th, 2009, 11:59 AM kde prosim najdem trasu navrhovanej R7 Dunajska streda - Nove Zamky?
dakujem
http://eia.enviroportal.sk/detail/rychlostna-cesta-r7-dunajska-streda-nove-zamky
hraby August 19th, 2009, 06:27 PM Zopar mojich zaberov z vystavby na D1 od Beharoviec cez Strecno, Povazsku Bystricu a Bratislavu ku hraniciam z nedele:
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=41473124&postcount=787
Marek.kvackaj August 31st, 2009, 10:17 PM R1 Žarnovica - Šášovské Podhradie
dialnice.info (http://dialnice.info/album_cat.php?cat_id=132)
http://dialnice.info/album_pic.php?pic_id=6439
http://dialnice.info/album_pic.php?pic_id=6438
http://dialnice.info/album_pic.php?pic_id=6437
http://dialnice.info/album_pic.php?pic_id=6431
http://dialnice.info/album_pic.php?pic_id=6371
veteran September 1st, 2009, 11:21 AM Ďalších 11 kilometrov diaľnice D1 sprejazdnia v stredu (http://natankuj.sme.sk/c/4997167/dalsich-11-kilometrov-dialnice-d1-sprejazdnia-v-stredu.html)
V stredu predpoludním sprejazdní Národná diaľničná spoločnosť tretí úseku druhého polovičného profilu úseku diaľnice D1 Mengusovce - Jánovce. Tento úsek je dlhý 11,62 km.
Prvý profil spomínaného úseku diaľnice D1 Mengusovce - Jánovce (14,230-25,850 km) bol odovzdaný do predčasného užívania už v decembri minulého roka.
Nová časť diaľnice sa začína za križovatkou "Matejovce" a končí v km 25,850, čo je bezprostredne za odbočením dočasného pripojenia diaľnice D1 na cestu I/18 pred obcou Spišský Štvrtok. Na úseku je 9 diaľničných mostov
Hlavným významom tohto diaľničného úseku je prevzatie tranzitnej dopravy z mesta Poprad a úseku cesty I/18 medzi obcami Jánovce - Hozelec s vysokou nehodovosťou.
Neviem, čo za hotentóta to písalo (viď prvá veta). Ach slovanskí novinári... :ohno: Koledujú si o pokutu od Maďariča :lol:
hraby September 1st, 2009, 03:47 PM [QUOTE=veteran;42198558]Ďalších 11 kilometrov diaľnice D1 sprejazdnia v stredu (http://natankuj.sme.sk/c/4997167/dalsich-11-kilometrov-dialnice-d1-sprejazdnia-v-stredu.html)
no huraaaaaaaaa..
dustik September 2nd, 2009, 07:40 PM a to je s tym tunelom ci bez, ale pochybujem, ze snim
MishoSK September 2nd, 2009, 09:20 PM Nie,je to usek bez tunela.Tato cast je vychodne od Popradu a tunel Borik je na zapad v prvom useku Mengusovce -Janovce
aquila September 2nd, 2009, 09:20 PM bez.. teda ehm podla aky myslis :) lebo pri tomto usek bol taky tunel, ze nam aj EU zobrala peniaze co nam dala na tento usek.. neviem preco sa aj tymto fico nechce pochvalit ;)
inak borik sa bude otvarat buduci rok.. pred volbami ;)
dustik September 2nd, 2009, 09:28 PM preco by kvoli tunelu zobrali peniaze, ci nechceli investovat do takej zbytocnej veci? :)
marish September 2nd, 2009, 09:30 PM nie je tunel ako tunel dustik. ;)
wuane September 3rd, 2009, 03:11 PM nie je tunel ako tunel dustik. ;)
Cez jeden tunel sa neda jazdit,aj ked je velky:nuts:
Ali18 September 3rd, 2009, 03:37 PM ^^ Nechcel si náhodou napísať: Cez ten tunel...?
dustik September 4th, 2009, 01:55 AM ocom tu tocite, ved je to len jeden tunel pod kopcoom :) ci nie? :nuts:
SunshineBB September 4th, 2009, 08:43 AM http://www.bystricoviny.sk/uncategorized/dialnica-r1-cez-bystricu-az-do-ruzomberka
tu mate tunelov kolko len chcete :lol:
wuane September 4th, 2009, 12:52 PM ocom tu tocite, ved je to len jeden tunel pod kopcoom :) ci nie? :nuts:
tunel = rozkradanie verejnych financii.:)
aquila September 7th, 2009, 05:30 PM aquila, kde by som nasiel co najpresnejsiu trasu rychlostnej cesty na DS a nulteho obchvatu?
R7 BA - dunajska luzna - DS je na tychto ortofotomapach ...
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=5745 ( aj cast D4)
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=6488
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=6487
D4
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=2601
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=6187
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=6186
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=2531
http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=2811
Aan September 14th, 2009, 08:42 PM toto som nasiel v ceskej sekcii SSC, zaujimalo by ma ked maju takuto cestu v Cesku, existuje take nieco aj na Slovensku?
http://i188.photobucket.com/albums/z244/ptalas/D8/091.jpg
hraby September 14th, 2009, 10:02 PM ^^ staci prejst hranice za trencinom a tahat na brno.. na slovensku je par takychto usekov na juznej trase KE - BA.
Qwert September 14th, 2009, 10:53 PM Nerozumiem celkom tomu značeniu. To akože autá, ktoré idú v tom pruhu úplne vľavo (z nášho pohľadu samozrejme) môžu pri predchádzaní prejsť do toho pruhu v strede? To je podľa mňa dosť nebezpečné. Klasický trojpruh do kopca je riešený tak, že smer do kopca je zdvojený a smer z kopca má len jeden pruh a je samozrejme zakázané (väčšinou dvojitou plnou čiarou) prejsť do pruhu v strede.
Mimochodom, pokiaľ ma pamäť neklame, tak na českej I/50 (za TN) také niečo nie je. Trojpruhy tam sú, ale nie také.
DrX September 14th, 2009, 11:29 PM O tom, že by takéto riešenia boli na Slovensku neviem. V Maďarsku sa ale vyskytujú a fungujú dobre. Napr. na rýchlostnej ceste 3 medzi Košicami a Miškolcom je minimálne jeden takýto zjazd. Bavili sme sa o tom niekde - asi v maďarskej sekcii fóra dialnice.info.
Aan September 15th, 2009, 09:27 AM Nerozumiem celkom tomu značeniu. To akože autá, ktoré idú v tom pruhu úplne vľavo (z nášho pohľadu samozrejme) môžu pri predchádzaní prejsť do toho pruhu v strede? To je podľa mňa dosť nebezpečné. Klasický trojpruh do kopca je riešený tak, že smer do kopca je zdvojený a smer z kopca má len jeden pruh a je samozrejme zakázané (väčšinou dvojitou plnou čiarou) prejsť do pruhu v strede.
Mimochodom, pokiaľ ma pamäť neklame, tak na českej I/50 (za TN) také niečo nie je. Trojpruhy tam sú, ale nie také.
chapes to spravne, vyuziva sa to v roznych krajinach, ale vacsinou je vyuzitie stredoveho pruhu rovnocenne pre oba smery a nie je preferovany jeden prip. si pamatam na speciality ako bol oddeleny stredovy pruh mobilnymi prekazkami postupne pre oba smery, vyzera to zaujimavo, na Slovensku si ale nepamatam ze by som to videl
JaSomAxxo September 15th, 2009, 09:47 AM Medzi ZA a MT je trojpruh ale delia ich zábrany, takže sa nedá prechádzať medzi všetkými troma. Keď si predstavím, že by musela ísť sanitka a prednou by išiel pomalý kamión, tak by pekne zdĺhavo išla :bash: Ale v CZ si pamätám, že takýchto ciest je tam viac. A celkom fajne sa po nich chodí.
Nido September 15th, 2009, 12:56 PM ^^ staci prejst hranice za trencinom a tahat na brno.. na slovensku je par takychto usekov na juznej trase KE - BA.
na trase trencin - brno maju poniektori vodici trojpruh na ceste aj tam kde je len jeden pruh v kazdom smere plus dost siroky odstavny pas, isiel som tu trasu v piatok a fakt ako v Taliansku, dlha tahava zakruta a oproti mne dve auta vedla seba..
celkovo zazitok z trasy Brno - Trencin na nezabudnutie, na dialnici smer na Olomouc maju asi neobmedzenu rychlost, lebo pri tachometrovych 140 som patril medzi pomalsich, po zjazde z dialnice kopec pred Slavkovom u Brna, tiez su tam dva pruhy hore kopcom, pri 120 som drzal krok s ostatnymi.. a ako bonus nejakemu fesakovi na Transite nameral merac rychlosti v Uh. Brode 110 km/h.
hraby September 15th, 2009, 04:23 PM ^^ v CZ sa jazdi vseobecne dost rychlo a nebezpecne mimo tolko obkecavanej D1.. staci ist napr. na trasu liberec - jicin - hradec (tam mam pocit, akoby som siel KE - BA juhom) ci dialnica D5 na rozvadov.. za plznou som neraz v noci tahal cez 200 a to ta este predbehnu.. akurat tam casto fizli skusaju tie ich passaty a uz si dam teraz povedat..
Ali18 September 15th, 2009, 07:36 PM chapes to spravne, vyuziva sa to v roznych krajinach, ale vacsinou je vyuzitie stredoveho pruhu rovnocenne pre oba smery a nie je preferovany jeden...
Starší si iste pamätajú, že za socializmu boli aj u nás trojpruhové mnohé cesty I. triedy. Neskôr ich ale premaľovali na dvojpruhové, lebo sa na nich často stávali nehody.
seem September 15th, 2009, 08:55 PM Medzi ZA a MT je trojpruh ale delia ich zábrany, takže sa nedá prechádzať medzi všetkými troma. Keď si predstavím, že by musela ísť sanitka a prednou by išiel pomalý kamión, tak by pekne zdĺhavo išla :bash: Ale v CZ si pamätám, že takýchto ciest je tam viac. A celkom fajne sa po nich chodí.
Tak iba jednoducho prejde do protismeru, kde sa jej autá uhnú. :)
Je to premyslené. ;)
Joey_T September 15th, 2009, 09:11 PM Celkom zaujímavé je tiež riešenie, keď je prostredný pruh určený pre oba smery (samozrejme nie súčasne). Vtedy sa to ale značí dvojitými prerušovanými čiarami z oboch strán. Do poludnia sú dva pruhy do mesta (resp. vo vyťaženejšom smere), po poludní v opačnom smere, a stále je to trojpruh (resp. 2+3 a pod.).
johnnyy September 15th, 2009, 09:22 PM Tak iba jednoducho prejde do protismeru, kde sa jej autá uhnú. :)
Je to premyslené. ;)
aj axxo pisal ze su tam zabrany.. nie je take jednoduche ich prejst ked sa posuvaju(nie su pripevnene k vozovke)
jedine co ma napada ze sa vsetci daju k stredovej ciare a sanitka pojde po krajnici (pri situacii s jednym pruhom, pri dvoch pruhoch je to jednoduche)
hraby September 15th, 2009, 10:32 PM ^^ usek pod Strecnom:
http://thumbnails15.imagebam.com/4598/ccd88745976479.gif (http://www.imagebam.com/image/ccd88745976479) http://thumbnails16.imagebam.com/4598/69fd6b45976480.gif (http://www.imagebam.com/image/69fd6b45976480) http://thumbnails4.imagebam.com/4598/ec918245976485.gif (http://www.imagebam.com/image/ec918245976485) http://thumbnails11.imagebam.com/4598/86514c45976486.gif (http://www.imagebam.com/image/86514c45976486) http://thumbnails10.imagebam.com/4598/028a6a45976487.gif (http://www.imagebam.com/image/028a6a45976487) http://thumbnails15.imagebam.com/4598/6e54fd45976489.gif (http://www.imagebam.com/image/6e54fd45976489) http://thumbnails17.imagebam.com/4598/e43d8645976490.gif (http://www.imagebam.com/image/e43d8645976490) http://thumbnails11.imagebam.com/4598/dcf45d45976498.gif (http://www.imagebam.com/image/dcf45d45976498) http://thumbnails9.imagebam.com/4598/4cc5a045976501.gif (http://www.imagebam.com/image/4cc5a045976501) http://thumbnails6.imagebam.com/4598/e4463945976504.gif (http://www.imagebam.com/image/e4463945976504) http://thumbnails10.imagebam.com/4598/6f344a45976505.gif (http://www.imagebam.com/image/6f344a45976505) http://thumbnails6.imagebam.com/4598/5de79845976507.gif (http://www.imagebam.com/image/5de79845976507)
|
|