View Full Version : [Slovakia] Railways
Qwert April 10th, 2012, 10:39 PM Mozno by stacilo, keby tam po vzore Borov (ci Portu alebo ako sa to vlastne volá) bola naprojektovaná elektricka. Tahat tam tazký vlak by bolo velmi neefektívne. Tá elektricka by mohla byt vybudovaná ako rýchlodráha na spôsob trate v KE do US Steelu. Len v nasich reáliách budeme radi, ak tam bude jazdit autobus. :nuts: Je este otázne aj to, ci tam to "mesto" naozaj vlastne vznikne.
Strummer April 10th, 2012, 10:40 PM Myslim ze vlak tam nema vyznam budovat, pretoze mnoziny A={ludia, ktorych zivotnym snom bol dom v Ciernej Vode} a B={ludia, ktori by radi cestovali vlakom} su disjunktne :lol:
wuane April 10th, 2012, 10:44 PM mozno by pripadalo do uvahy predlzit elektricku z Racianskej radialy do Vajnor ,tam spravit zo 2 zastavky a potiahnut rychlodrazne do Ciernej vody.Sci-fi,ale ked uz ste to tu nadhodili.
eminencia April 10th, 2012, 11:09 PM Inak nikoho netankuje ze do Ciernej vody nikto nenavrhuje zeleznicu? Podla dostupnych planov tam moze vzniknut druhe najvacsie mesto BSK a nikto nerata s nicim kolajovym do tej lokality....
Vytvoriť na Čiernej Vode 70 tisícové sídlisko je Sci-Fi, nonsens voči KÚRSu a tipujem že aj UPN BSK, niečo také sa v prvom rade nesmie zrealizovať. Bola by to dopravná, environmentálna aj kultúrna záťaž a pritom je v Bratislave priestoru pre rozvoj sídlisk ešte dosť.
Je pravda že u nás je to s rešpektovaním plánov biedne, ale aj tak by sa museli v prípade mohutného rozvoja aktualizovať a určite by sa tam zapracovalo lepšie napojenie, ale dúfam, že to nebude musieť nastať.
Načo preboha 250 km/h, tou rýchlosťou by ten vlak mohol ísť tak 10 km. Tam stačí v pohode 160 km/h, zdvojkoľajniť, elektrifikovať a zrušiť zastávky.
Oficiálne plány ak sa nezmenili hovorili o spojení severom za 35 minút a juhom za tuším 55 minút. To znamená že na juhu hrozí max. zdvojkoľajnenie.
Spojenie za 35 minút predpokladá kompletnú rekonštrukciu tratí v BA, stačí aj bez preložiek, Stadlau (už je hotová), rekonštrukciu priamej časti trate na 200. Ak by sa spravila rekonštrukcia na 160 cestovný čas bude 40min.
Ako neuralgický bod, kde sa schyľuje k problémom vidím oblúk v Marcheggu, ktorý zvládne max 100 (odhadom) a ktorý môže plánovaná S8 zabetónovať na svojom mieste ak sa príslušní nezobudia.
E499.3056 April 10th, 2012, 11:09 PM Vôbec netuším, čo vlastne má táto rekonštrukcia znamenať, pochybujem, že ide o nejakú sanáciu a s koridorizáciou to asi tiež nič nemá. Mení sa tam ale prakticky všetko od spodku cez zvršok až po trakčné vedenie, prerobí sa aj druhá koľaj. Akurát s trasovaním sa nič nespraví.
Ticha rekonstrukcia IV. koridora, niekolko usekov sa uz takto v ostatnych rokoch zrekonstruovalo.
Qwert April 11th, 2012, 12:36 AM Škoda, že je IV koridor taký zaznávaný, tam by to chcelo už nejaké jasné zadefinovanie toho, že sa bude modernizovať a ako sa bude modernizovať. Toto je ideálna trať pre rýchlosť 200 km/h, len mám pocit, že sa toho zodpovední boja.
Oficiálne plány ak sa nezmenili hovorili o spojení severom za 35 minút a juhom za tuím 55 minút. To znamená e na juhu hrozí max. zdvojkoľajnenie.
Spojenie za 35 minút predpokladá kompletnú rekontrukciu tratí v BA, stačí aj bez preloiek, Stadlau (u je hotová), rekontrukciu priamej časti trate na 200. Ak by sa spravila rekontrukcia na 160 cestovný čas bude 40min.
Ako neuralgický bod, kde sa schyľuje k problémom vidím oblúk v Marcheggu, ktorý zvládne max 100 (odhadom) a ktorý môe plánovaná S8 zabetónovať na svojom mieste ak sa prísluní nezobudia.
Na tej rovnej časti trate nie je problém aj 300 km/h, len či to ten vlak stihne vytiahnuť a potom zabrzdiť, ale tých 200 km/h je ešte celkom reálne. Len keby sa už Rakúšania rozhýbali. Zatiaľ majú aj také plány, že to elektrifikujú do Gänserndorfu, čo bude obchádzka.
dvernik April 11th, 2012, 08:57 AM mozno by pripadalo do uvahy predlzit elektricku z Racianskej radialy do Vajnor ,tam spravit zo 2 zastavky a potiahnut rychlodrazne do Ciernej vody.Sci-fi,ale ked uz ste to tu nadhodili.
Alebo radšej predĺžením Vajnorskej radiály, tá je menej vyťažená ako Račianska. Naviac by sa mohlo urbanizovať aj územie Istrochemu a Žabieho majeru. Mapa:
http://bit.ly/Hz2waK (červená čiara: trať, pripináčky: zastávky)
dvernik April 11th, 2012, 09:01 AM Načo preboha 250 km/h, tou rýchlosťou by ten vlak mohol ísť tak 10 km. Tam stačí v pohode 160 km/h, zdvojkoľajniť, elektrifikovať a zrušiť zastávky.
10 km nie je tak málo z celkovej vzdialenosti :lol: Vyššie sa píše, že pri 160-ke by bol čas 40 minút, pri 200-vke 35. Koľko by to bolo pri 250 km/h?
Qwert April 11th, 2012, 11:10 AM Alebo radšej predĺžením Vajnorskej radiály, tá je menej vyťažená ako Račianska. Naviac by sa mohlo urbanizovať aj územie Istrochemu a Žabieho majeru. Mapa:
http://bit.ly/Hz2waK (červená čiara: trať, pripináčky: zastávky)
Záleží, čo by vlastne v tejto oblasti medzi železnicou, D1 a II/502 vzniklo. Možno by sa tam mohli predĺžiť aj Račianska aj tá na Zlaté piesky, v istom bode by sa spojili a ďalej by už pokračovala len jedna. Ale hovorím, záleží, čo tam vznikne, ak to bude celé len nejaký suburb na americký spôsob len s rodinnými domami, tak tam nemá zmysel ťahať električku kvôli nízkej hustote obyvateľstva a kvôli vysokej hustote bláznov, lebo nikto iný by tam bývať nešiel, ktorí aj tak električku používať nebudú, ako hovorí Strummer.
10 km nie je tak málo z celkovej vzdialenosti :lol: Vyššie sa píše, že pri 160-ke by bol čas 40 minút, pri 200-vke 35. Koľko by to bolo pri 250 km/h?
Neviem, to záleží od veľa faktorov, možno by to trvalo presne rovnako dlho ako pri 200 km/h, lebo by ten vlak tú 250-ku nestihol ani vytiahnuť. Možno by to bolo o 2 min kratšie. Ten rovný úsek trate má len 32 km, takže nemôžme čakať zázraky. Stojím si za tým, že ťahať to nad 200 km/h nemá zmysel. Rakúšania nateraz aj tak uvažujú len o 160 km/h, lebo na 200 by museli tú trať kompletne zmimoúrovniť, čo sa im veľmi nechce.
Qwert April 11th, 2012, 03:09 PM Už v poradí 4-tá 757 je v skúšobnej prevádzke. Som zvedavý, ak ich dislokujú.
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/albums/userpics/1334146066.JPG
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/displayimage.php?pid=6644
aquila April 11th, 2012, 03:52 PM skor ci budu fungovat, elbo su to skapaciny a vobec nefunguju .. predrazena a nefunkcna loko
E499.3056 April 11th, 2012, 05:55 PM Škoda, že je IV koridor taký zaznávaný, tam by to chcelo už nejaké jasné zadefinovanie toho, že sa bude modernizovať a ako sa bude modernizovať. Toto je ideálna trať pre rýchlosť 200 km/h, len mám pocit, že sa toho zodpovední boja.
Ved sa modernizuje, len na poriadnu modernizaciu aj na vyssiu tratovu rychlost nie su peniaze.
Qwert April 11th, 2012, 06:40 PM skor ci budu fungovat, elbo su to skapaciny a vobec nefunguju .. predrazena a nefunkcna loko
Povedal by som hlavne že drahá a zbytočná, fungovať to snáď nakoniec bude, ale bude to tŕnistá cesta. Za cenu rekonštrukcie týchto 20 rušňov (+opcia na ďalších 5) sme mohli kúpiť 10-12 úplne nových rušňov, čo by hádam aj stačilo, pretože celkovo by sa mali klasické súpravy skôr utlmovať a nakupovať radšej jednotky.
Ved sa modernizuje, len na poriadnu modernizaciu aj na vyssiu tratovu rychlost nie su peniaze.
Len takáto modernizácia nemá podľa mňa žiaden význam. Keby sa chcelo, tak by sa z eurofondov na ďalšie programové obdobie dali zmodernizovať napr. nejaké úseky medzi BA a NZ na 200 km/h a k tomu celý BA uzol.
Azog April 11th, 2012, 08:00 PM Niekto tu písal že trať medzi LM a PP má zlé sklonové pomery a že tam nemôžu jazdiť ťažšie nákladné vlaky. Nesúvisí tento problém s prekladaním v Čiernej n. t.? Keby sa zmodernizoval tento úsek nepomohlo by to s lepšou priechodnosťou cez slovensko?
E499.3056 April 11th, 2012, 08:57 PM Len takáto modernizácia nemá podľa mňa žiaden význam. Keby sa chcelo, tak by sa z eurofondov na ďalšie programové obdobie dali zmodernizovať napr. nejaké úseky medzi BA a NZ na 200 km/h a k tomu celý BA uzol.
Osobne si myslim, ze BA - NZ nie je temou cislo jedna, skor mozno napojenie Nitry, alebo trat od Zvolena na Lucenec, ci rekonstrukcia lokalok. Je to vsak otazne, ci na toto by mohli ist eurofondy, ak to nie su koridory, a zase na druhej strane len tak cerpat peniaze na koridoroch, pretoze sa da... to zase tiez nie je vhodne riesenie.
Qwert April 11th, 2012, 09:04 PM Niekto tu písal ze trat medzi LM a PP má zlé sklonové pomery a ze tam nemôzu jazdit tazsie nákladné vlaky. Nesúvisí tento problém s prekladaním v Ciernej n. t.? Keby sa zmodernizoval tento úsek nepomohlo by to s lepsou priechodnostou cez slovensko?
Urcite by to neuskodilo, ale aj dnes môze Slovenskom prejst previazaný sirokorozchodný vagón, len ruské a ukrajinské zeleznice sa od nasich lísia nielen rozchodom, ale aj vecami ako nápravové tlaky systémom spriahania atd. Teda napr. plné nalozený by asi nepresiel.
Qwert April 11th, 2012, 09:11 PM Osobne si myslim, ze BA - NZ nie je temou cislo jedna, skor mozno napojenie Nitry, alebo trat od Zvolena na Lucenec, ci rekonstrukcia lokalok. Je to vsak otazne, ci na toto by mohli ist eurofondy, ak to nie su koridory, a zase na druhej strane len tak cerpat peniaze na koridoroch, pretoze sa da... to zase tiez nie je vhodne riesenie.
Podla mna je BA - NZ najdôlezitejsí úsek IV koridoru. Vedie po nom aj to hypotetické napojenie NR. Ja by som ale z koridorov nerobil absolútnu modlu, uz vôbec nie v prípade Va koridoru, kde su tie náklady vzhladom na velkost nasej ekonomiky astronomické. Také veci ako napojenie NR, skvalitnenie spojenia KE - PO atd. prinesú ovela väcsie prínosy ako modernizácia niektorých uz aj teraz relatívne kvalitných úsekov koridorov.
The810 April 11th, 2012, 10:08 PM Myslim ze vlak tam nema vyznam budovat, pretoze mnoziny A={ludia, ktorych zivotnym snom bol dom v Ciernej Vode} a B={ludia, ktori by radi cestovali vlakom} su disjunktne :lol:
Bavime sa o 60 000 obyvateloch a teda naozaj nie len o domoch :)
Nepisal som nevyhnutne ze vlak, ale nieco kolajove :) Prave preto ze podla mna tam rovnako dobre moze ist Talent ako T3ka. Podstatne je mat dnes vyhradeny koridor kade to raz pojde ak to bude nutne. Ak to nutne nebude, nech tam je zelen. Len to nezastavat, to je podstatne.
pau-chin April 12th, 2012, 08:22 PM Vrútky Terézia
http://img84.imageshack.us/img84/8075/dsc0264upname.jpg
seem April 13th, 2012, 04:28 PM Uf tak úsek LM - PP na toto nemá. :nuts:
Q9sRHjOy9UI&
vKi5bwSm6zQ&
eminencia April 13th, 2012, 06:26 PM Uf tak úsek LM - PP na toto nemá. :nuts:
Q9sRHjOy9UI&
Celkom si to vystihol
Trochu som sa nahrubo pohral s údajmi a vyšlo mi že tu musí vlak nastúpať zhruba 430m na 30km, čo robí gradient na úrovni 14,3% pri vyrovnanom stúpaní. Pod Tatrami to bude (odhadom) 300m na 40km čo dáva gradient 7,5%.
To dáva tušiť, pred ako úlohou stoja inžinieri v Slovinsku a aj tak sa im nemôže podariť dosiahnuť optimálne parametre. Celá táto situácia je zapríčinená vzájomnou konkurenciou prístavov Terst a Koper, ktoré sú doslova pár km od seba. Obdobne kvalitná železnica sa v budúcnosti určite postaví aj z Talianskeho Terstu tiež do Divače a predpokladám, že lacnejšie.
Slovinsko + EÚ plánujú v projekte utopiť 130 mil.€
Keby spolu ITA a SI spolu lepšie vychádzali tak by sa tie peniaze mohli utratiť aj užitočnejšie. Niekedy konkurencia vedie k vyčerpávajúcemu mrhaniu.
Qwert April 13th, 2012, 08:24 PM Ono sa to môže zdať na prvý pohľad megalomanské, stojí to 1,2 mld. €, ale myslím, že Slovincom sa to mnohonásobne vráti. Terst bol svojho času najdôležitejší prístav v Rakúsko-Uhorsku a bol 4-tým najväčším mestom v celej monarchii hneď po Viedni, Budapešti a Prahe. Slovnici by svojim Koperom radi nadviazali na túto tradíciu a dotiahli tam viac nákladu smerujúceho do štátov bývalej monarchie. Kvalitné a kapacitné železničné spojenie je nutnosťou.
V našom prípade ale za niečo ako suchozemský prístav musíme považovať prekladiská v Čiernej nad Tisou (resp. v budúcnosti aj v Košiciach). Preto aj my by sme mali investovať aspoň do trate pod Tatrami, kde sú najhoršie pomery.
Qwert April 13th, 2012, 09:47 PM Dnešný piatok trinásteho sa vydaril. Zrážka vlaku s autom aj s obeťou, ktorá paralyzovala trať BA - Kúty (kde sa teraz modernizuje jedna koľaj), takže kopa vlakov bola odrieknutá a EuroCity jazdili vraj odklonom cez Senicu:
http://www.railpage.net/modules/xcgal/albums/userpics/1334338799.jpg
http://www.railpage.net/modules/xcgal/displayimage.php?pid=12367
Vždy ma zaujímalo, ako by to vyzeralo, keby vlak nezastavil na slepej koľaji. Vďaka dnešku to už viem, v Trnave majú šťastie na mimoriadnosti.
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/532968_285401541539328_191825384230278_629850_2022123892_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/553879_285401748205974_191825384230278_629852_2046185470_n.jpg
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/s720x720/546390_285402314872584_191825384230278_629855_1184900044_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/574891_285403151539167_191825384230278_629857_476469580_n.jpg
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.285401144872701.68772.191825384230278&type=1
Ondro April 14th, 2012, 06:42 PM EuroCity jazdili vraj odklonom cez Senicu:
Škoda, že je stanica u nás tak ďaleko od mesta, toto by som chcel vidieť, ako sa EC z Berlína do Belehradu teperí po našej krásnej jednokoľajke rýchlosťou 40km/h :cry:
Qwert April 14th, 2012, 11:59 PM Škoda, že je stanica u nás tak ďaleko od mesta, toto by som chcel vidieť, ako sa EC z Berlína do Belehradu teperí po našej krásnej jednokoľajke rýchlosťou 40km/h :cry:
Vyzerá to asi nejako takto: :)
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/albums/userpics/1325342711.JPG
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/displayimage.php?pid=5593
Toto je fotka zo Silvestra 2011, kedy bolo strhnuté trakčné vedenie na oboch koľajach medzi Kútmi a Sekulami. V pozadí je vidieť šaštínsku baziliku.
Po tejto trati jazdili niekedy v 80-tych rokoch sezónne diaľkové rýchliky z Poľska a Východného Nemecka do Maďarska.
A aby som bol aj trochu aktuálny, tak ďalšia poschodová vratná súprava je už v prevádzke.:
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/albums/userpics/1334428839.jpg
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/displayimage.php?pid=6690
Ondro April 15th, 2012, 10:35 AM Ale zaujímalo by ma, za koľko to stíhal, lebo z SE do TT to trvá osobáčku strašne dlho - cez hodinu, nejak 1:10... A to je to ani nie 60km, či by pomohlo porušiť nejaké zastávky, lebo niektoré sú naozaj zbytočné, ako Buková, ktorá je v lese, pritom do Bukovej to je 5km po ceste, prípadne 3km cez les/kopec a od Trstína minimálne 3km, Klčovany, ktoré sú s Bolerázom de facto jedna dedina a zastávky sú od seba 1,5km ďaleko a TT-predmestie, ktorá fakt nemá zmysel, v živote som tam nevidel nikoho vystupovať/nastupovať.
Qwert April 15th, 2012, 12:13 PM Ale zaujímalo by ma, za koľko to stíhal, lebo z SE do TT to trvá osobáčku strašne dlho - cez hodinu, nejak 1:10... A to je to ani nie 60km, či by pomohlo porušiť nejaké zastávky, lebo niektoré sú naozaj zbytočné, ako Buková, ktorá je v lese, pritom do Bukovej to je 5km po ceste, prípadne 3km cez les/kopec a od Trstína minimálne 3km, Klčovany, ktoré sú s Bolerázom de facto jedna dedina a zastávky sú od seba 1,5km ďaleko a TT-predmestie, ktorá fakt nemá zmysel, v živote som tam nevidel nikoho vystupovať/nastupovať.
Asi to trvá kratšie ako tomu osobáku, lebo všade nestojí, ale tam už nejde primárne o rýchlosť, ale aby ten vlak aspoň dorazil do cieľa.
Bukovú fakt nechápem a TT predmestie mala asi zmysel, keď ešte fungoval cukrovar a celá tá priemyselná zóna, ale teraz by sa tiež mohla pokojne zrušiť. Najväčší problém je ale podľa mňa vzdialenosť stanice Senica od mesta.
michaelse April 15th, 2012, 03:26 PM bukova ma zmysel len v lete pre turistov ale urcite je zbytocnej aby aj v tej dobe tam zastavovali vsetky vlaky,stavalo sa ze aj 15-20 ludi tam vystupilo
TTpredmestie to uz je nacase zrusit,tam prejde tak 5 ludi za den a aj to som asi prehnal,hold casy cukrovaru a sonycka su prec
to je pravda vystupit z vlaku v senici a kracat v dazdi 30 minut do centra a ak byva clovek v okoli tesca tak aj 45 minut,ku kazdemu vlaku mhd nejde takze je to blbe tam,
wuane April 15th, 2012, 03:32 PM A co ZST Vinohrady?Robili tam nieco s tymi nastupnymi hranami?Dlhsie som tam nebol,ale z fotiek to vyzera ze sa toho vela nezmenilo.
A videl som jeden RegioJet,a mal este povodny nater,nemal Studen Agency.To este vsetky nespravili,alebo im chodia nejake nove jednotky len este?
Qwert April 15th, 2012, 04:09 PM bukova ma zmysel len v lete pre turistov ale urcite je zbytocnej aby aj v tej dobe tam zastavovali vsetky vlaky,stavalo sa ze aj 15-20 ludi tam vystupilo
TTpredmestie to uz je nacase zrusit,tam prejde tak 5 ludi za den a aj to som asi prehnal,hold casy cukrovaru a sonycka su prec
to je pravda vystupit z vlaku v senici a kracat v dazdi 30 minut do centra a ak byva clovek v okoli tesca tak aj 45 minut,ku kazdemu vlaku mhd nejde takze je to blbe tam,
S tou Senicou by sa to dalo asi vyriešiť jedine tak, že by sa stanica presunula bližšie k centru napríklad v trase vlečky do hodvábky. Len by tam potom vznikla úvrať, ale to zase v 21. stor. nie je neprekonateľný problém.
A co ZST Vinohrady?Robili tam nieco s tymi nastupnymi hranami?Dlhsie som tam nebol,ale z fotiek to vyzera ze sa toho vela nezmenilo.
A videl som jeden RegioJet,a mal este povodny nater,nemal Studen Agency.To este vsetky nespravili,alebo im chodia nejake nove jednotky len este?
Na Vinohradoch sa len upravil prejazdný profil, aby tadiaľ tie poschodové vlaky vôbec prešli. Na nástupištiach sa to dotklo akurát prístreškov, inak sa upravovalo vedenie koľají. S hranami nástupíšť sa nerobilo nič.
RJ má ešte pár vlakov v pôvodnom nátere, myslím, že ešte nemusia mať plný stav, takže nejaké súpravy môžu prísť.
wuane April 15th, 2012, 04:47 PM ^^aha,cakal som nieco ako na koridorovych zastavkach na sposob Pezinka aspon,alebo na trati do Komarna. Co uz...
Ondro April 15th, 2012, 05:07 PM S tou Senicou by sa to dalo asi vyriešiť jedine tak, že by sa stanica presunula bližšie k centru napríklad v trase vlečky do hodvábky. Len by tam potom vznikla úvrať, ale to zase v 21. stor. nie je neprekonateľný problém.
Mesto Senica predminulý rok vyhlásilo súťaž na nápady zveľadenia a zhodou okolností som návrh zmeny vlečky do Hodvábky na vlakovú dopravu predložil a aj s ním vyhral :) Ale tento rok som bol fotiť demolíciu a musím smutne skonštatovať, že polovica tej trate, resp. v podstate celá hodbvábka, je už nenávratne preč:
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/299817_2058076306191_1673131866_1416553_739081751_n.jpg
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/296403_2058076626199_1673131866_1416555_625002222_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/376985_2058075746177_1673131866_1416549_422081305_n.jpg
Od známeho aktuálnejšie:
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/384996_266250436766269_100001439440460_768468_585921558_n.jpg
v podstate takmer celá hodvábka je dnes už len kopa sute.
Ono s tými autobusmi to nie je až tak zlé, pokiaľ vlak nie je zmeškaný, tak za posledný rok čo som jazdil vlakom do BA niekoľko ráz do týždňa som vždy chytil autobus. Jediný problém som mal ten, že úplne nelogicky zmenili linku MHD č.2, ktorá na stanicu vedie a namiesto po Hviezdoslavovej chodí po Dlhej, čo spôsobuje to, že na autobus sa dostane hneď iba Staré sídlisko a ostatní môžu 10-15min šlapať...
Najlepšie však je, že naša ynteligentná MHD absolútne ignoruje všetky školy, poštu a centrum, jediné, k čomu sa dá dostať MHDčkou v meste je poliklinika, ku ktorej by ale vďaka práve tomu trasovaniu aj chromý prišiel skôr než ten autobus... :nuts:
Qwert April 15th, 2012, 05:31 PM ^^aha,cakal som nieco ako na koridorovych zastavkach na sposob Pezinka aspon,alebo na trati do Komarna. Co uz...
Koridor začína v Rači a ešte nejaký čas bude. Keby sa nevymýšľalo s Filiálkou, tak sa mohol zmodernizovať celý BA uzol. Konkrétne Vinohrady potrebujú modernizáciu ako soľ, lebo tam sú okrem iného aj príliš krátke nástupištia.
Mesto Senica predminulý rok vyhlásilo súťaž na nápady zveľadenia a zhodou okolností som návrh zmeny vlečky do Hodvábky na vlakovú dopravu predložil a aj s ním vyhral :) Ale tento rok som bol fotiť demolíciu a musím smutne skonštatovať, že polovica tej trate, resp. v podstate celá hodbvábka, je už nenávratne preč:
v podstate takmer celá hodvábka je dnes už len kopa sute.
Ono s tými autobusmi to nie je až tak zlé, pokiaľ vlak nie je zmeškaný, tak za posledný rok čo som jazdil vlakom do BA niekoľko ráz do týždňa som vždy chytil autobus. Jediný problém som mal ten, že úplne nelogicky zmenili linku MHD č.2, ktorá na stanicu vedie a namiesto po Hviezdoslavovej chodí po Dlhej, čo spôsobuje to, že na autobus sa dostane hneď iba Staré sídlisko a ostatní môžu 10-15min šlapať...
Najlepšie však je, že naša ynteligentná MHD absolútne ignoruje všetky školy, poštu a centrum, jediné, k čomu sa dá dostať MHDčkou v meste je poliklinika, ku ktorej by ale vďaka práve tomu trasovaniu aj chromý prišiel skôr než ten autobus... :nuts:
Územie, kde je hodvábka, by bolo úplne ideálne pre stanicu, škoda, že sa v tom mesto neangažuje. Je to blízko centra aj autobusovej stanice a cestovaniu by to dalo úplne nový rozmer.
isidor April 15th, 2012, 06:18 PM A videl som jeden RegioJet,a mal este povodny nater,nemal Studen Agency.To este vsetky nespravili,alebo im chodia nejake nove jednotky len este?RJ nedavno spominali, ze jednu jednotku museli poslat do Nemecka na reklamaciu a miesto nej dostali docasne zapozicanu inu, tak mozno je to tato.
JankoKE April 15th, 2012, 08:20 PM Tá mašina 230 042 vyzerá ako z nejakého hororu.
The810 April 15th, 2012, 09:13 PM RJ nedavno spominali, ze jednu jednotku museli poslat do Nemecka na reklamaciu a miesto nej dostali docasne zapozicanu inu, tak mozno je to tato.
Presne tak. RJ ma uz vsetko v zltej, okrem tej jednotky co ma docasne.
michaelse April 15th, 2012, 09:41 PM Mesto Senica predminulý rok vyhlásilo súťaž na nápady zveľadenia a zhodou okolností som návrh zmeny vlečky do Hodvábky na vlakovú dopravu predložil a aj s ním vyhral
primator taketo nieco spominal tesne pred kumunalnymi volbami 2010,ze by si to bol ty co mu pomohol ziskat hlasy k znovuzvoleniu :-D
Najlepšie však je, že naša ynteligentná MHD absolútne ignoruje všetky školy, poštu a centrum, jediné, k čomu sa dá dostať MHDčkou v meste je poliklinika, ku ktorej by ale vďaka práve tomu trasovaniu aj chromý prišiel skôr než ten autobus... mas pravdu,mhd pocas tyzdna takmer ku kazdemu vlaku,prave som to pozrel,aspon to sa zlepsilo od doby co som tam chodil dennodenne cca 2 roky do zadu vtedy v ramci setrenia sa to dost obmedzilo
aquila April 16th, 2012, 11:54 AM http://hnonline.sk/c1-55435160-slovensko-moze-prist-o-miliony-z-eurofondov
to co vsetci vedeli a dialo sa aj pri dialniciach, za normalynch okolnosti by sme mohli mat miminalne 2x tolko trati za tie peniaze
hraby April 16th, 2012, 01:30 PM Tá mašina 230 042 vyzerá ako z nejakého hororu.
rozvojova krajina.. :bash:
Ondro April 16th, 2012, 02:06 PM primator taketo nieco spominal tesne pred kumunalnymi volbami 2010,ze by si to bol ty co mu pomohol ziskat hlasy k znovuzvoleniu :-D
mas pravdu,mhd pocas tyzdna takmer ku kazdemu vlaku,prave som to pozrel,aspon to sa zlepsilo od doby co som tam chodil dennodenne cca 2 roky do zadu vtedy v ramci setrenia sa to dost obmedzilo
Tak, mne je jedno, ako to použil, ja som mal z toho cenu :), ale čo reálne hovoril pri predávaní, že sa to asi nezrealizuje, lebo to je príliš drahé, že ale budú autobusy. :ohno: Ktoré aj v podstate už nakúpili a sú pekné, ale to trasovanie...:ohno:
Ale predtým máš pravdu, že boli hrozné, čo ma však raz udivilo, bola ľahostajnosť vodiča, ktorý mi raz, keď meškal vlak, ušiel priamo pred nosom.
Qwert April 16th, 2012, 02:23 PM Tá mašina 230 042 vyzerá ako z nejakého hororu.
rozvojova krajina.. :bash:
Ak myslíte túto mašinu, tak tá je česká.
http://www.railpage.net/modules/xcgal/albums/userpics/1334338799.jpg
http://www.railpage.net/modules/xcgal/displayimage.php?pid=12367
Qwert April 16th, 2012, 02:29 PM http://hnonline.sk/c1-55435160-slovensko-moze-prist-o-miliony-z-eurofondov
to co vsetci vedeli a dialo sa aj pri dialniciach, za normalynch okolnosti by sme mohli mat miminalne 2x tolko trati za tie peniaze
Tak toto ešte môže byť "sranda." Ten kartel bije do očí, až sa čudujem, že si mysleli, že im to len tak prejde. Aj keď pri diaľniciach im to prešlo. Ak nám tých 400 mil. € EÚ vezme, tak asi prepadnú, lebo pochybujem, že niekde z rukáva vytiahneme x železničných projektov, ktoré sa dajú dokončiť do roku 2015. Tiež by to mohlo položiť vládne konsolidačné plány na lopatky a pokuta 10 % z obratu by s niektorými stavebnými firmami slušne zakývať, možno až tak, že by padli podobne ako novácka chemička.
Samozrejme večná škoda je to, že za tie isté peniaze, čo sme vynaložili doteraz, sme mohli mať pokojne zmodernizovanú celú trať od Bratislavy po Čadcu.
hraby April 16th, 2012, 02:31 PM Ak myslíte túto mašinu, tak tá je česká.
viem.. prave preto ma prekvapilo.
Ayran April 16th, 2012, 02:50 PM rozvojova krajina.. :bash:
no česko asi na svoje stroje nieje hrde :) , ale to že ide o česky vlak ste si všimli predpokladam na zaklade vašich reakcii...
Wictor April 16th, 2012, 03:46 PM no cesko asi fakt nieje hrde na svoje stroje...ak kupuje taketo...
http://imageshack.us/photo/my-images/577/20120405262kopia.jpg/
LaaN93 April 16th, 2012, 05:05 PM no cesko asi fakt nieje hrde na svoje stroje...ak kupuje taketo...
http://imageshack.us/photo/my-images/577/20120405262kopia.jpg/
Double Shinkansen ? :)
Qwert April 16th, 2012, 05:56 PM To sú nové motorové jednotky pre regionálnu dopravu, ktoré pre ČD vyrába PESA Bydgoszcz.
pau-chin April 16th, 2012, 09:15 PM vlak naháňa auto Košťany - Príbovce
http://img252.imageshack.us/img252/4182/vlak77.jpg
Strummer April 16th, 2012, 09:39 PM trojica suprav dnes rano na Hlavnej stanici:
http://img823.imageshack.us/img823/2100/imag0726q.jpg
kojsty April 17th, 2012, 12:25 AM Inac kolko tych novych poschodovych suprav je uz momentalne v prevadze? pocas cesty z Kysaku do Leopoldova som ich napocital tusim 7
jouseph7 April 17th, 2012, 09:43 AM Inac kolko tych novych poschodovych suprav je uz momentalne v prevadze? pocas cesty z Kysaku do Leopoldova som ich napocital tusim 7
V súčasnosti jazdí na slovenských tratiach už trinásť nových vlakov – šesť elektrických poschodových jednotiek, štyri súpravy typu „push-pull“ a spomínané tri dieselové motorové jednotky.
sprava je zo 7.3.
http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=36301&prm2=121249
michaelse April 17th, 2012, 12:07 PM Tak, mne je jedno, ako to použil, ja som mal z toho cenu :), ale čo reálne hovoril pri predávaní, že sa to asi nezrealizuje, lebo to je príliš drahé, že ale budú autobusy. :ohno: Ktoré aj v podstate už nakúpili a sú pekné, ale to trasovanie...:ohno:
Ale predtým máš pravdu, že boli hrozné, čo ma však raz udivilo, bola ľahostajnosť vodiča, ktorý mi raz, keď meškal vlak, ušiel priamo pred nosom. to som si hovoril aj ja hned ako s tym prisiel ze prevadzka takeho vlaku by bola pre senicu luxusom zvlast ked by prakticky obchadzala oblukom miesta na ktore sa potrebuju ludia z vlakovej stanice dostat s vynimkou Bus stanice a okolia tam by to pomohlo ale za vysoku cenu
neviem ako je to teraz ale stavalo sa ze ked meskal vlak len "trapne" 3-4 minuty tak aj tak mi usiel bus a aj ked ma videl ze som prave vysie zo dvery stanice tak dupol na plyn
inak cesta TT-Se-Kuty je castokrat o tom ze "nebojte sa ten vlak urcite skor ci neskor pride"
aquila April 17th, 2012, 12:33 PM pritom na tej trati by to stacilo dat do kopy aspon ako v sastine, a dat tam nejake vratne supravy a samozrejme bud zrusit zastavky niektore, alebo urobit lepsi prisun ludi, lebo vacsia stanic na tejto trase su dost daleko od miest resp dedin
Ondro April 17th, 2012, 01:50 PM Tak ono je aspoň dobré, že zrušili Hlboké, ktoré nemalo pre osobnú dopravu žiaden zmysel, keďže do Hlbokého to je zo zastávky 7km(tá zastávka tam bola čisto len pre náklad ťažkej vojenskej techniky pre VTSÚ Záhorie) a posledný vlak z TT už nekončí v Jablonici, ale v SE(niekoľko ráz čo sme kedysi - asi 10 rokov dozadu - šli z TT šľapali z Jablonice do SE večer pešo).
Ale naozaj neviem aký Ignác tú trať staval/projektoval, keď tam urobili to eSíčko pred Jablonicou so zastávkou Cerová-lieskové(celkovo sa mi tieto stanice Cerová a Buková zdajú "turistické", lebo naozaj nikto na nich nevystupuje, iba turisti v lete, ktorým nevadí, že sú uprostred ničoho, resp. na Cerovej stojí sem-tam raz-dva za deň aj autobus :) ale na Cerovú mám tiež krásne spomienky keď sme tam vystupovali pred turistikou na Korlátko), ktoré je absolútne zbytočné, keďže od Cerovej to je 4km a to spôsobuje, že v Jablonici je hlav. stanica kilometer od dediny, ono viem, že železnica na Brezovú vznikla neskôr, ale ak by bola vedená súčasná "Hrbatá" cez dedinu a okolo družstva, podľa mňa by to bolo efektívnejšie...
Inak ale je pravda, na tejto trase to nestíhajú, neraz sa stalo, že v Šaštíne vlak čakal niekedy až pol hodiny než sa pohol, lebo vlak XY z A do B jazdiaci cez Kúty mal 10min meškanie a to naše kyvadlo ho čakalo...
Ono tých ľudí ale náhodou jazdiacich vlakom z/do TT je celkom veľa, večer(po 4hod) ak cestujete, čakajte plný vagón, ale ono by pomohlo, ak by vlak SE-Kúty zachádzal až do Břeclavi, pretože takto by mohol využívať prísun cestujúcich z ČR, pretože cez BŘ chodia aj vlaky na Viedeň a Poľsko, čo by bol plus a krásna alternatíva aj napríklad oproti ceste cez BA do VIE, pritom BŘ je od Kútov vzdialená 15 min cesty aj so zastávkou v Brodskom a Lanžhote...
Nuž... Ale ono tá trať v podstate nebola stavaná na dopravu, akú máme dnes, veď bola postavená ešte v 19. stor(Náhlik má krásnu fotku výpravy ešte parnej mašinky zo SE), vtedy nebola taká premávka a ľuďom nevadilo chodiť na stanicu 30min, prípadne cestovať vlakom napr. do ZA pol dňa a ona nebola stavaná, aby konkurovala autobusom, tobôž nie autám.
http://www.vlaky.net/upload/images/reports/000573/senica_1923.jpg
zdroj: http://www.vlaky.net/servis/trat.asp?id=8
Fotka od SE fotografa Jána Náhlika:
http://www.webumenia.sk/cedvuweb/image/SVK_SNG.UP-DK_3536.jpeg?id=SVK:SNG.UP-DK_3536
Zdroj: http://www.webumenia.sk/web/guest/search/-/simpleSearch/tags=vlak
qantas April 17th, 2012, 03:25 PM :ohno:vcera mala havarku nasa dalsia Gorilka pri Ivanke , neviete ktora ? a na ako dlho bude off? dik
Qwert April 17th, 2012, 05:45 PM V súčasnosti jazdí na slovenských tratiach už trinásť nových vlakov – šesť elektrických poschodových jednotiek, štyri súpravy typu „push-pull“ a spomínané tri dieselové motorové jednotky.
sprava je zo 7.3.
http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=36301&prm2=121249
Medzičasom je ich už viac - 7 jednotiek a 5 push-pullov. :)
:ohno:vcera mala havarku nasa dalsia Gorilka pri Ivanke , neviete ktora ? a na ako dlho bude off? dik
Nešťastná trinástka: http://www.railtrains.sk/modules/textboard/index.php?id=555 Neviem ako je na tom.
NuSo April 18th, 2012, 02:29 AM :ohno:vcera mala havarku nasa dalsia Gorilka pri Ivanke , neviete ktora ? a na ako dlho bude off? dik
Nevlastný syn môjho bývalého telocvikára sa tam zabil. :( Vraj to bolo ICčko do Budapešti, viac neviem.
qantas April 18th, 2012, 10:56 AM Nevlastný syn môjho bývalého telocvikára sa tam zabil. :( Vraj to bolo ICčko do Budapešti, viac neviem.
hej EC Budapesti ,je to ako nezvratny osud :ohno: same nestastie tento mesiac na ZSR
tttiger April 18th, 2012, 01:29 PM Pánom autobusárom tečie do topánok, hrozí rušenie súbežných prázdnych spojov a tým aj menšie zisky... a tak si skúšajú situáciu zachrániť vymýšľaním nezmyslov v novinách :ohno:
V spojoch RegioJetu cestuje medzi DS a BA mimo špičky v priemere okolo 65-70 cestujúcich, to je nárast o vyše 100% oproti stavu pred marcom a počet cestujúcich navyše naďalej rastie. To je skôr poloplný ako poloprázdny vlak. Šéf SAD DS nech si radšej pretrie oči. Navyše cena cestovného je len 1,99 EUR a mimo špičky len 1 euro. Chcel by som vidieť tiež ten autobus, ktorý trasu medzi DS a BA aj s obsluhou obcí na trase a státim v kolóne spraví za tých uvedených 50 minút :)
Žlté vlaky jazdia cez obed poloprázdne
Eva Bullová | 18. apríla 2012 12:17
Vlakové súpravy súkromného českého prepravcu RegioJet smerujúce z Komárna do Bratislavy, míňajúce Dunajskú Stredu, jazdia mimo rannej špičky poloprázdne.
Súkromné vlaky sú úspešnejšie ako štátne
Súkromné vlaky prepravili medzi Bratislavou a Komárnom už 100-tisíc ľudí
Moderné "žlté" vozne sú počas dňa obsadené na 45 až 60 percent. Krivku obsadenosti pomáha vyrovnať ranné cestovanie ľudí do práce, keď sa vlaky zaplnia na 80 až 115 percent sedačkovej kapacity. RegioJet v marci na trati nahradil štátne železnice.
Šéf konkurenčnej autobusovej prepravy SAD Dunajská Streda Michal Humeník kritizuje, že RegioJet dostáva od štátu dotácie aj na spoje, ktoré zďaleka nie sú naplno obsadené. "Vidím to dennodenne, že mimo špičky prevážajú tie vlaky vzduch. My, keď máme v autobuse menej ako osem ľudí, už sa premýšľa nad rušením spoja," tvrdí Humeník.
Šéf SAD si myslí, že medzi Dunajskou Stredou a hlavným mestom by pri zohľadnení obsadenosti spojov mohli pokojne premávať len autobusy. Štát by tak ušetril vyše 7 miliónov eur, ktoré musí na budúci rok zaplatiť súkromnému RegioJetu za prevádzkovanie dopravy. "V čase keď sa rekonštruovali stanice medzi Bratislavou a Komárnom, od septembra do decembra, sme pokrývali náhradnú autobusovú dopravu pre ľudí. Kapacitne sme to zvládli, nemuseli sme posilňovať spoje a nikto nebol nespokojný," tvrdí Humeník.
Trať na Žitný ostrov nebola vo veľkom využívaná ani počas premávania štátnych vlakov. Podľa čísiel Výskumného ústavu dopravného sa priemerný denný počet cestujúcich na úseku Komárno – Dunajská Streda vyšplhal na 892 a na trati medzi Dunajskou Stredou a Bratislavou na 1 203. "Traťový úsek medzi Komárnom a Bratislavou v dĺžke 95 kilometrov bol podľa posledných údajov z roku 2010 obsadený na necelých 16 percent," uviedol expert na železničnú prepravu František Kocúr z Výskumného ústavu dopravného. RegioJetu sa darí lepšie. "V mimošpičkových a víkendových spojoch sa celkový počet prepravených osôb denne pohybuje okolo 4 500 cestujúcich," opisuje hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj.
Štátne železnice sa vzdali obsluhy na tejto trati a obhajovali sa tým, že sú na úseku stratové. Železnice dostávali od štátu dotáciu na jeden vlakokilometer 6,70 eura, súkromníkovi dáva rezort dopravy o euro menej. Avšak RegioJet jazdí častejšie, a tak si vyčíslil viac vlakokilometrov ako štátne železnice, čiže na ročnej dotácii dostane zhruba o 2,4 milióna eur viac.
Na jeden kilometer prispieva trnavská vúcka, pod ktorú SAD Dunajská Streda patrí, sumou 45 centov. Štát by ušetril aj v prípade, ak by padlo rozhodnutie, že súkromník bude premávať len v ranných a popoludňajších hodinách, keď je obsadenosť vyššia.
Ľudí do vozňov prilákala zo začiatku akciová ponuka RegioJetu, keď mohli cestovať do Komárna za sumu do dvoch eur. Do leta, kým nezačne súkromník vydávať zákaznícke karty, bude pre všetkých platiť regionálny cenník. To znamená, že napríklad za cestu z Dunajskej Stredy do hlavného mesta zaplatí cestujúci 2,20 eura – namiesto plnej ceny 2,60 eura. Od leta bude RegioJet zrejme vychádzať z tých istých cien ako štátne železnice. Ušetrí len ten, kto pôjde na vzdialenosť dlhšiu ako 60 kilometrov.
Niektorí cestujúci uprednostnili prepravu vlakom pre nové vozne či moderné služby. Za prvý mesiac fungovania previezol RegioJet denne dvojnásobný počet cestujúcich oproti štátnym železniciam a celkovo sa žltými vlakmi prepravilo do Bratislavy viac ako 100–tisíc ľudí. "Klimatizované autobusy a cestu do Bratislavy trvajúcu 50 minút však ponúkame aj my," dodal Humeník.
http://spravy.pravda.sk/zlte-vlaky-jazdia-cez-obed-poloprazdne-dy2-/sk_ekonomika.asp?c=A120418_121707_sk_ekonomika_p01#ixzz1sO6Ea0Yx
Qwert April 18th, 2012, 02:34 PM Takýto lobing sa dal očakávať. Autobusári sú súkromníci, ktorí ale majú veľmi dobré kontakty na politikov. Im vyhovuje zúbožený stav, v akom je ZSSK a celková nekoncepčnosť verejnej dopravy. Boja sa, lebo RJ je tiež súkromník a nie je taký nemohúci ako ZSSK.
Samozrejme Pravda poslúži tomu, kto zaplatí, keďže pokojne nadpis mohol znieť: Žlté vlaky jazdia dokonca aj cez obed poloplné. :) Ak majú obsadenosť 45 až 60 percent, tak to je 2-3-krát toľko ako má v priemere na všetkých vlakoch ZSSK. Čiže to radšej zrušme všetky ostatné trate a nechajme len túto. :nuts:
Ale keď tým autobusárom tak vadí neefektivita, navrhujem nasledovné riešenie - zrušiť paralelné autobusové linky a zriadiť návoz cestujúcich z blízkych dedín na železničné stanice. Potom budú vlaky chodiť natrieskané celý deň, RJ bude musieť ešte aj zdvojovať/ztrojovať súpravy a odľahčia sa aj cesty. :)
aquila April 18th, 2012, 02:59 PM do bratislavy by teoreticky tych 50 minut dosli.. ale z bratislavy po 15:00 nedoju za 50 minut ani z gagarinky :) plus vlak ma kapacitu cca 230 ludi ak si dobre pamatam..
michaelse April 18th, 2012, 07:27 PM ^^
myslim ze po tej 15nastej ako si napisal by som si v buse zaplatil 50 minut statia v zapche
wuane April 18th, 2012, 07:36 PM ^^ no tak dneska zapcha od 3 vezi az po Peklo smerom na Modru. :ohno: cca 40 minut jazdy v podstate rychlostou chodze.Neviem co sa stalo,nebyva to tak vzdy,ale s velkou tuzbou som hladel v okoli Peknej cesty na vlaky smerujuce von z BA.
motooo April 18th, 2012, 08:54 PM ^^pamatam si, ze pred par rokmi, ked som denno-denne cestoval vlakom do BA do skoly, tak po vlakoch kolovali take reklamne brozurky. "Oplati sa ist vlakom"..a tam take zapchy..a vsetci tak smutne pozerali na vlak jak si frci :lol:
kaxno April 18th, 2012, 08:57 PM Nieco na tento styl ?
_mu5HkI5u2k
E499.3056 April 18th, 2012, 10:34 PM Takej reklamy sa v ZSSK dockame mozno v dalsom mileniu.. :D Vtedy uz davno budu Rakusania cestovat teleportom, my akurat dokoncime koridor a urobime nejaku podpriemernu reklamu :D
isidor April 19th, 2012, 12:01 AM mno a sme doma
Minister dopravy Ján Počiatek (Smer) plánuje ozdravovať stratové železničné spoločnosti aj škrtaním vlakových spojov. „Je zbytočné, aby existovala nejaká trať, kde chodí vlak, ktorý vozí v priemere dvoch ľudí. Potom je naozaj jednoduchšie kúpiť mikrobus a autobus, ktorý ich bude zvážať z tejto lokality,“ povedal.
Niektoré vlaky chce Počiatek nahradiť mikrobusmi (http://ekonomika.sme.sk/c/6343741/niektore-vlaky-chce-pociatek-nahradit-mikrobusmi.html)
hraby April 19th, 2012, 07:06 AM "zaujimavy" lavicovy nazor..
eMareq April 19th, 2012, 08:01 AM mno a sme doma
Niektoré vlaky chce Počiatek nahradiť mikrobusmi (http://ekonomika.sme.sk/c/6343741/niektore-vlaky-chce-pociatek-nahradit-mikrobusmi.html)
Zaujímal by ma názor voličov terajšieho premiéra a jeho štátostrany. Figeľa mali za to v zuboch. :D
"zaujimavy" lavicovy nazor..
Máš dojem, že Počiatek je ľavičiar? :D (skôr by sa hodil do SaSky).
aquila April 19th, 2012, 01:18 PM Takej reklamy sa v ZSSK dockame mozno v dalsom mileniu.. :D Vtedy uz davno budu Rakusania cestovat teleportom, my akurat dokoncime koridor a urobime nejaku podpriemernu reklamu :D
len v rakusku je to aj realne mozne :) a railjet je ozaj fajnova vec. to iste ICE v nemecku, tak vlastne nemaju vnutrostatne linky zmysel, to iste francuzsko ..
Qwert April 19th, 2012, 01:20 PM mno a sme doma
Ach jaj, zmysel zefektívňovania nie je zoškrtať vlaky, nahradiť ich autobusmi a ušetrené peniaze rozliať v rozpočte. Zefektívnenie znamená, že zoškrtáme neefektívne vlaky, nahradíme busmi a za ušetrené peniaze pridáme vlaky tam, kde sú efektívnejšie.
Slovenske nie je v pozícií, aby znižovali výdavky na verejnú dopravu, skôr by ich malo zvýšiť, no musí sa popri tom zefektívniť. Čo sa týka železníc, na tratiach, kde to má zmysel (a je ich dosť), treba zaviesť aspoň hodinový taktový grafikon. Takisto treba zaviesť integrovaný dopravný systém, kde budú nosné práve vlaky. Pri taktovom grafikone sa určite stane, že vlaky v sedle pôjdu poloprázdne, no veľa ľudí, čo nimi ide, išli alebo pôjdu predtým alebo potom vlakom v špičke, čiže ak zrušíme ten sedlový vlak, ubudnú aj pasažieri v špičkových. Ľudia väčšinou jazdia tam aj späť.
aquila April 19th, 2012, 01:24 PM toto ale kompetentnym nedochadza, ze podporou VHD sa znizuju naklady na drahe budovanie ciest a dialnic pre IAD ...
Qwert April 19th, 2012, 01:44 PM toto ale kompetentnym nedochadza, ze podporou VHD sa znizuju naklady na drahe budovanie ciest a dialnic pre IAD ...
Im by to možno aj došlo, ale tie náklady na budovanie infraštruktúry pre IAD sa vplyvom podpory VHD znižujú väčšinou v horizonte, ktorý značne presahuje jedno volebné obdobie.
Na železnici sa dá šetriť aj inak ako škrtaním spojov. Lenže sofistikovanejší spôsob šetrenia si na začiatku často vyžaduje nejaké náklady, škrtnúť spoj de facto nestojí nič.
E499.3056 April 19th, 2012, 03:31 PM Máš dojem, že Počiatek je ľavičiar? :D (skôr by sa hodil do SaSky).
To bol vtip? Odkedy nemoze byt podnikatel laviciar? :D
Na železnici sa dá šetriť aj inak ako škrtaním spojov. Lenže sofistikovanejší spôsob šetrenia si na začiatku často vyžaduje nejaké náklady, škrtnúť spoj de facto nestojí nič.
Sam musis uznat, ze na Slovensku stale existuju trate, kde zmenou demografickych podmienok uz po pravidelnych vlakovych spojoch nie je taky dopyt, a investovat velke peniaze do rekonstrukcie i prevadzky tychto lokalok skutocne nie je na mieste.
Jedna vec je podpora VHD, ale druha vec je urcita efektivita. Spotreba minibusu a najmensieho vlaku, aky ZSSK ma, je obrovska.
SureThing_II April 19th, 2012, 03:44 PM Nieco na tento styl ?
_mu5HkI5u2k
Mna viac oslovila tato od DB TNCbTzvglaM :)
Qwert April 19th, 2012, 04:05 PM To bol vtip? Odkedy nemoze byt podnikatel laviciar? :D
Môže, ale Počiatek ním určite nie je.
Sam musis uznat, ze na Slovensku stale existuju trate, kde zmenou demografickych podmienok uz po pravidelnych vlakovych spojoch nie je taky dopyt, a investovat velke peniaze do rekonstrukcie i prevadzky tychto lokalok skutocne nie je na mieste.
Jedna vec je podpora VHD, ale druha vec je urcita efektivita. Spotreba minibusu a najmensieho vlaku, aky ZSSK ma, je obrovska.
Práveže veľa takých neefektívnych tratí, kde ešte osobná doprava nebola zrušená, už nie je. Resp. sú aj trate, kde je zrušená alebo by možno mohla byť zrušená osobná doprava, ale kvôli nákladnej sa naďalej udržujú/budú udržovať. Napríklad len nedávno bola dokončená rekonštrukcia trate Lužianky - Kozárovce, kde osobné vlaky nejazdia už roky a kde pre zosuv chvíľu nejazdili ani nákladné.
Na ktorých konkrétnych tratiach by si zrušil osobnú dopravu?
eMareq April 19th, 2012, 04:24 PM To bol vtip? Odkedy nemoze byt podnikatel laviciar? :D
Ja som tú jeho ľavicovosť akosi nepostrehol. Ale asi mám zlé vnímanie. Položím otázky: Prečo nebol opäť vymenovaný za ministra financií? Je to preto, že sa na tejto funkcii akosi neosvedčil (kauza Lemikon) a tak sa ho Fico snažil odpratať na iný post kde nemôže až tak škodiť (nemyslím si, aj na MDVaRR to smrdí nemalými peniazmi)? Je teda snaha Fica udržať si Počiatka za každú cenu ako ministra, ale je úplne jedno čomu bude ministrovať?
Späť k téme:
Ako to už bolo spomenuté, osekávanie spojov ako také nikde nevedie. Som však za racionalizáciu celého systému, kde by sa určilo kde je výhodnejší vlak a kde autobus. Sólo šukafón chodiaci 3x do dňa a kdesi do Hornej Dolnej nemá zmysel.
The810 April 19th, 2012, 05:42 PM eMareq: Myslim, ze dovod preco je Pociatek tam kde je, je jasny: ojrofondy...
Inak rusenie trati je urcite OK a dobra vec, niektore su fakt nezmysly. Avsak, usetrene prostriedky by mali ist do skvalitnenia inych, nie proste zoskrtat. Teda strategia "Radsej menej trati kvalitne obsluzenych, ako milion trati s troma vlakmi za den."
Tiez by hodnoteni perspektivy trate nemozno brat do uvahy vytazenost, lebo ta je ovplyvnena mizernym produktom, ktory na mnohych ZSSK ponuka.
E499.3056 April 20th, 2012, 12:04 AM Na ktorých konkrétnych tratiach by si zrušil osobnú dopravu?
Bez vacsich financnych zasahov by to mohli byt trate 128, 162, 181, ci 187. A bolo by velmi smutne, keby do tohto spolku boli zaradene aj trate 191 a 194...
Bude sa musiet zistit, kde je racionalizacia mozna, a kde naopak uz bude lepsie prevadzku zrusit.
Ja som tú jeho ľavicovosť akosi nepostrehol. Ale asi mám zlé vnímanie. Položím otázky: Prečo nebol opäť vymenovaný za ministra financií? Je to preto, že sa na tejto funkcii akosi neosvedčil (kauza Lemikon) a tak sa ho Fico snažil odpratať na iný post kde nemôže až tak škodiť (nemyslím si, aj na MDVaRR to smrdí nemalými peniazmi)? Je teda snaha Fica udržať si Počiatka za každú cenu ako ministra, ale je úplne jedno čomu bude ministrovať?
Späť k téme:
Ako to už bolo spomenuté, osekávanie spojov ako také nikde nevedie. Som však za racionalizáciu celého systému, kde by sa určilo kde je výhodnejší vlak a kde autobus. Sólo šukafón chodiaci 3x do dňa a kdesi do Hornej Dolnej nemá zmysel.
Pretoze si nasli na financie ineho cloveka ;) Prioritou vlady je lepsie cerpanie eurofondov, tak si potrebovali na tuto agendu vziat vzdelaneho a rozhladeneho financmajstra, co je podla mna spravny krok. Skor nez Lemikon by som skor narazal na 'zltu kartu' za navstevu jachty v obdobi tvorenia konverzneho kurzu.
Nemusi ist len o trate, kde premava vlak 3x za den, ale aj take trate, kde vlak premava dost casto, len bez cestujucich (resp. do 5).
Qwert April 20th, 2012, 01:01 AM Bez vacsich financnych zasahov by to mohli byt trate 128, 162, 181, ci 187. A bolo by velmi smutne, keby do tohto spolku boli zaradene aj trate 191 a 194...
Bude sa musiet zistit, kde je racionalizacia mozna, a kde naopak uz bude lepsie prevadzku zrusit.
Neviem, ale podľa mňa práve toto sú trate, ktoré sa dajú zachrániť, resp. nie že zachrániť, ale môžu v pohode fungovať. Hlavne by to chcelo integrovať dopravu s autobusmi. Ešte možno 187 by až tak nikomu nechýbala. Inak 191 si dúfam myslel len na úseku Michaľany - Trebišov.
E499.3056 April 20th, 2012, 04:04 PM Neviem, ale podľa mňa práve toto sú trate, ktoré sa dajú zachrániť, resp. nie že zachrániť, ale môžu v pohode fungovať. Hlavne by to chcelo integrovať dopravu s autobusmi. Ešte možno 187 by až tak nikomu nechýbala. Inak 191 si dúfam myslel len na úseku Michaľany - Trebišov.
Musime si uvedomit, co povieme cestujucim. Pozastavime subeh autobusov a vlakov, cestujuci pojdu v novom klimatizovanom vlaku, ale vzhladom na ostre zakruty a zly stav infrastruktury sa budu oproti autobusom vliect. Navyse, v mnohych obciach byvaju zeleznicne stanice a zastavky na hranici intravilanu, co tiez rozhodne k atraktivite neprispieva :)
Co sa tyka 191, mozno by sa dalo hovorit aj o useku od Humenneho do Medzilaboriec.
Qwert April 20th, 2012, 04:52 PM Musime si uvedomit, co povieme cestujucim. Pozastavime subeh autobusov a vlakov, cestujuci pojdu v novom klimatizovanom vlaku, ale vzhladom na ostre zakruty a zly stav infrastruktury sa budu oproti autobusom vliect. Navyse, v mnohych obciach byvaju zeleznicne stanice a zastavky na hranici intravilanu, co tiez rozhodne k atraktivite neprispieva :)
Co sa tyka 191, mozno by sa dalo hovorit aj o useku od Humenneho do Medzilaboriec.
Jediná z tebou vymenovaných tratí, ktorá toto ako-tak spĺňa je 187 Spišské Vlachy - Spišské Podhradie.
Ľahko sa povie, že treba zrušiť trate, lenže v praxi sa nerušia nejaké abstraktné trate, zrušiť sa môžu iba konkrétne trate. Tie tebou vymenované trate nemajú až na pár výnimiek zastávky ďaleko od obcí a ani jazda vlaku nie je pomalšia než jazda prímestských autobusov. Zrušenie súbehu s autobusmi neznamená, že niekde budú jazdiť len vlaky a niekde len busy. Znamená to, že autobus by nemal ísť súčasne s vlakom, mali by ísť v určitých rozostupoch. Málokde je taká situácia, že vlaky aj busy jazdia úplne rovnakou trasou. V lepšom prípade to znamená, že autobus navezie ľudí na stanicu a odtiaľ pokračujú vlakom.
Preto sa treba baviť o konkrétnych tratiach a konkrétnych regiónoch.
Qwert April 20th, 2012, 04:58 PM Asi znovu ožíva zlúčenie slovenského a českého Carga: http://www.sme.sk/c/6345989/fico-chce-spolocnu-zeleznicnu-spolocnost-s-ceskom.html
Henrich37 April 21st, 2012, 11:41 AM Im by to možno aj došlo, ale tie náklady na budovanie infraštruktúry pre IAD sa vplyvom podpory VHD znižujú väčšinou v horizonte, ktorý značne presahuje jedno volebné obdobie.
QWERT máš úplnu pravdu. Zrušiť spoje je najednoduchšie. Od ľavicového ministra by som takéto riešenie naozaj neočakával. Už je zrušená napríklad ososbná doprava na pomerne dlhej trati Zvolen-Šahy a aj na Levoča-Spišská Nová Ves. Rušenie tratí je antisociálne, lebo nie každý má auto na dopravu. Rušenie tratí je hlavne v regiónoch s veľkou nezamestnanosťou (Zvolen-Šahy, Spiš, Muráň, Poltár a pod.). Toto je veľmi zlé riešenie. Je dosť zlé že SMER teraz vládne sám, lebo ak sú vo vláde aspoň dve strany tak sa aspoň trochu kontrolujú, ak je len jedna nemá jej kto pozerať pod prsty.
The810 April 22nd, 2012, 08:02 PM Rusenie trati NEZNAMENA stratu dopravy, bude to kompenzovane posilnenim busov. Tak nerozpravajte o tom, ze ludia nebudu mat ako cestovat.
Namiesto snahy o kvalitu zeleznicnej dopravy, trate s dobrym intervalom, atd tu ideme bojovat za prezitie absolutne nepotencionalnych lokalok? Toto by som cakal na nejakom sotofore a nie tu, kde je diskusia vacsinou relativne vecna.
gmbh April 23rd, 2012, 10:20 AM vlaky a busy nemaju jedneho gazdu. stat zrusi vlaky = hodi dopravu na plecia VUC ktore dotuju busy.
co maju miestne trate spolocne s demografiou ? nikto nechce predsa z lokalky robit vysokorychlostnu trat. trate sluzia aj na prepravu nakladu a preto ich treba udrziavat. preco by mali vozit npr. drevo atd.. -z oblasti riedko zaludnenej- nakladiaky ktore pritom znicia miestne cesty ktore na to neboli stavane a kt. by zase musela opravit VUC. to je akoze vyhodne ? ked bude jazdit len 5-6 parov motoriek denne ale budu aspon priemerne vytazene tak to zmysel ma. hlavne ked budu nastavene vhodne, npr. ako pripoje k R ci dialkovym busom.
Qwert April 24th, 2012, 07:33 PM Rusenie trati NEZNAMENA stratu dopravy, bude to kompenzovane posilnenim busov. Tak nerozpravajte o tom, ze ludia nebudu mat ako cestovat.
Namiesto snahy o kvalitu zeleznicnej dopravy, trate s dobrym intervalom, atd tu ideme bojovat za prezitie absolutne nepotencionalnych lokalok? Toto by som cakal na nejakom sotofore a nie tu, kde je diskusia vacsinou relativne vecna.
Tu by som znova poprosil, ktoré fungujúce trate sú podľa teba absolútne nepotencionálne lokálky? Nehovorím, že by sa také nenašli, ale treba si to zobrať aj tak, že pokiaľ sa tá trať úplne nezruší, tak tých ušetrených nákladov po zrušení osobnej dopravy zase nie je toľko.
Istý minimálny rozsah tratí už bol definovaný, ťažko si viem predstaviť zrušenie niektorej z týchto tratí (ide o význam pre osobnú dopravu, ďalšie trate majú význam pre nákladnú):
Pri určení železničných tratí, ktoré je potrebné zapojiť do dopravného systému krajiny je rozhodujúce nielen ich aktuálne využitie, ale najmä ich prepravných potenciál, reflektujúci najmä v oblasti osobnej dopravy dlhodobo konštituované prepravné prúdy. Významné miesto železničnej dopravy možno identifikovať najmä tam, kde sa účelne využijú vysoká kapacita železničného systému – teda tam, kde v línii jestvujúcich železničných tratí jestvujú silné prúdy cestujúcich a významné, najmä tranzitné prúdy tovaru, alebo tiež tam, kde dlhodobý stav cestnej infraštruktúry je v porovnaní so železničnou výrazne horší, prípadne cestná infraštruktúra neexistuje vôbec. Napriek skutočnosti, že dosiaľ prebiehajú iba prípravné práce na koordinácii cestnej a železničnej verejnej osobnej dopravy, možno na základe vykonaných skúmaní až teraz identifikovať viac, ako 2300 km železničných tratí s nespochybniteľným potenciálom v oblasti železničnej miestnej alebo diaľkovej osobnej prepravy. Ide o tieto trate:
Bratislava – Žilina – Košice - Čop 550 km
Žilina – Čadca – Mosty u Jablunkova 40 km
Čadca – Skalité – Zwardoň 22 km
Čadca – Makov 26 km
Štúrovo št. hr. – Bratislava – Kúty št. hr. 224 km
Kúty – Gbely – Holíč – Skalica 26 km
Trnava – Jablonica – Kúty 68 km
Galanta – Trnava 28 km
Lužianky – Hlohovec – Leopoldov 28 km
Prievidza – Nitra – Nové Zámky – Komárno št. hr. 142 km
Prievidza – Handlová – Horná Štubňa 37 km
Diviaky – Horná Štubňa 10 km
Vrútky – Diviaky – Čremošné – Banská Bystrica 75 km
Banská Bystrica – Zvolen 21 km
Zvolen – Fiľakovo – Plešivec – Košice 228 km
Kysak – Prešov – Lipany – Plaveč št. hr. 78 km
Banská Bystrica – Margecany 179 km
Komárno – Dunajská Streda – Bratislava Nové Mesto 95 km
Michaľany – Strážske – Humenné - Medzilaborce 105 km
Poprad – Kežmarok 14 km
Šurany – Levice – Kozárovce – Zvolen 120 km
Púchov – Lúky pod Makytou 20 km
Prešov – Vranov nad Topľou – Strážske 61 km
Trenčín – Chynorany 49 km
Bratislava hl. st. – Bratislava Petržalka 17 km
Tatranské el. železnice a železnica Štrba – Štrbské Pleso 40 km
SPOLU 2303 km
Zdroj: Program modernizácie a rozvoja železničnej infraštruktúry na roky 2011 - 2014 (http://www.zeleznicne.info/view.php?nazevclanku=program-modernizacie-a-rozvoja-zeleznicnej-infrastruktury-na-roky-2011-2014&cisloclanku=2011090015)
vlaky a busy nemaju jedneho gazdu. stat zrusi vlaky = hodi dopravu na plecia VUC ktore dotuju busy.
co maju miestne trate spolocne s demografiou ? nikto nechce predsa z lokalky robit vysokorychlostnu trat. trate sluzia aj na prepravu nakladu a preto ich treba udrziavat. preco by mali vozit npr. drevo atd.. -z oblasti riedko zaludnenej- nakladiaky ktore pritom znicia miestne cesty ktore na to neboli stavane a kt. by zase musela opravit VUC. to je akoze vyhodne ? ked bude jazdit len 5-6 parov motoriek denne ale budu aspon priemerne vytazene tak to zmysel ma. hlavne ked budu nastavene vhodne, npr. ako pripoje k R ci dialkovym busom.
Tento problém by sa dal riešiť, len by sa ministerstvo a župy nemohli tváriť, že ešte o sebe nepočuli. Hlavne by bolo treba tvrdo zatlačiť na župy, lebo tie sú väčšinou jedna mafia so SAD-kami.
The810 April 24th, 2012, 07:51 PM Usetria sa vozokm o to ide. A tie vozokm mozme pouzit na to aby aspon niekde bola zabezpecena kvalitna zeleznica. Inak Bratislavsky kraj ide zevraj od decembra do taktu tak som veeeelmi zvedavy.
Qwert April 24th, 2012, 09:15 PM Usetria sa vozokm o to ide. A tie vozokm mozme pouzit na to aby aspon niekde bola zabezpecena kvalitna zeleznica. Inak Bratislavsky kraj ide zevraj od decembra do taktu tak som veeeelmi zvedavy.
Nedopovedal si, pýtal som sa na konkrétne trate, kde by si tie vzkm ušetril.
Qwert April 24th, 2012, 09:32 PM Skôr taká estetická záležitosť/zaujímavosť, ZSSK asi definitívne prechádza z klasických číselných tabuliek na nálepky. Viem si predstaviť, že tie tabuľky boli asi vďačným cieľom pre rôznych "fanúšikov" železnice.
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/albums/userpics/1335273641.jpg
www.railtrains.sk
http://www.railpage.net/modules/xcgal/albums/userpics/1335287567.jpg
www.railpage.net
http://www.zeleznicny.net/modules/xcgal/albums/userpics/10627/1335289401.jpg
www.zeleznicny.net
The810 April 24th, 2012, 11:25 PM Nedopovedal si, pýtal som sa na konkrétne trate, kde by si tie vzkm ušetril.
Neodpovedal, lebo nemam konkretne data, ani som nikdy netvrdil, ze ich mam. Ja len tvrdim, ze dnes nemame ziadnu normalnu trat okrem 131 a to je velmi zly stav.
Lukas_BS April 25th, 2012, 09:40 AM off topic : vie mi niekto povedat kedy cca sa z Ba do KE bude jazdit nepretrzite 160km/h
aquila April 25th, 2012, 10:50 AM to nevedia ani frajery typu nostradamus, ale mozno okolo roku 2030 je to realisticke ;)
Qwert April 25th, 2012, 03:01 PM Neodpovedal, lebo nemam konkretne data, ani som nikdy netvrdil, ze ich mam. Ja len tvrdim, ze dnes nemame ziadnu normalnu trat okrem 131 a to je velmi zly stav.
Rušenie vlakov a tratí je považované za univerzálny liek na problémy železnice už 20 rokov. Zrušili sa už dosť tratí, takže nejaké lokálky bez potenciálu je už dosť problém nájsť. Aj keby sa ešte niečo našlo, tak to neprinesie ZSSK spásu. Hlavným problémom bolo, že namiesto tých zrušených vlakov sa nepridali vlaky inde. Základom je kvalitný integrovaný cestovný poriadok spoločný pre vlaky aj autobusy. Rušenie vlakov a v niektorých prípadoch aj celý tratí nie je v prípade železníc, kde je väčšina nákladov fixná, bez ďalšieho riešením.
The810 April 25th, 2012, 03:09 PM Citas co pisem? Kedy sa v historii spravilo to co navrhujem, teda presun vykonov tak aby boli trate v hustom intervale? Ja nechcem ZMENSOVAT vykony, ja ich chcem PRESUVAT. Teda nie setrit!
Qwert April 25th, 2012, 03:42 PM Citas co pisem? Kedy sa v historii spravilo to co navrhujem, teda presun vykonov tak aby boli trate v hustom intervale? Ja nechcem ZMENSOVAT vykony, ja ich chcem PRESUVAT. Teda nie setrit!
To chcem aj ja, ale ty chceš presúvať výkony z jednej trate na inú, ja chcem presúvať hlavne výkony z autobusov na vlaky. Samozrejme v niktorých individuálnych prípadoch aj naopak. Tiež sa snažím poukázať na to, že na Slovensku už nie je veľký priestor na rušenie tratí (a následný presun výkonov inde). Okrem toho, ak niekde zrušíš trať, tak nemôžeš 100 % výkonov presunúť inde, lebo namiesto tej trate potrebuješ aj náhradnú dopravu. Autobusy sú síce v zásade lacnejšie, ale tiež niečo stoja. Čiže ak niekde škrtneš napr. milión vlkm, tak to neznamená, že ich môžeš pridať všetky inde bez toho, aby sa to negatívne prejavilo na verejných financiách. Ďalšia vec je, že ak niekde škrtneš napríklad desatinu spojov, tak to neznamená automaticky úsporu 10 % nákladov, lebo väčšina nákladov je fixných. Toto sú všetko veci, ktoré treba brať do úvahy.
Qwert April 25th, 2012, 05:05 PM V tomto článku sú zaujímavé informácie o plánoch Regiojet: RegioJet má záujem o Košice (http://spravy.pravda.sk/regiojet-ma-zaujem-o-kosice-dd6-/sk_ekonomika.asp?c=A120425_135026_sk_ekonomika_p01)
Majú záujem o prevádzkovanie IC BA - KE, čo by bola podľa mňa vítaná konkurencia. Tiež majú záujem o prevádzku osobných vlakov medzi BA a TT. Samozrejme kto by nemal, je to asi najvyťaženejší ťah na Slovensku, ale toto im ministerstvo určite nepustí. Skôr by im mohli pustiť trať 140 PD - NR - NZ a priľahlé trate, čo by bolo podľa mňa celkom dobré riešenie, hlavne ak by sa tam zaviedol grafikon ako v DS.
isidor April 25th, 2012, 05:45 PM v tejto chvili uz byvaly riaditel ZSSK Kravec:
Ministerstvo dopravy má podľa Kravca pripravený návrh novej koncepcie dopravnej obslužnosti Slovenska a Železničná spoločnosť Slovensko ju rozpracováva do konkrétnej podoby. Verejná vlaková a autobusová doprava nie sú pritom doposiaľ dostatočne koordinované z hľadiska financovania ani prevádzky. V prípade železničnej dopravy by malo platiť, že pravidelná taktová doprava bude zavedená tam, kde je to možné.
"Čím pravidelnejšia doprava, tým viacej cestujúcich je na ňu naučených a tým viacej cestujúcich ju využíva," povedal Kravec o prednosti taktovej prepravy. V oblastiach s nízkym počtom obyvateľov podľa neho taktová preprava nebude možná a zostane platiť súčasný cestovný poriadok, keď vlaky jazdia len podľa potreby ráno, na obed a večer.
"Pre budúci grafikon sa pripravuje napríklad zahustenie taktovej dopravy IC vlakmi medzi Bratislavou a Košicami na dvojhodinový takt," povedal ďalej Kravec. Takisto sa podľa neho pripravuje zahustenie taktovej dopravy napríklad medzi Bratislavou a Trnavou, Šaľou a Kútmi či medzi Popradom a Košicami. Železničiari pritom počítajú s obslužnosťou pre jednotlivé pásma. Napríklad vlak z Kútov do Malaciek bude stáť na každej zastávke, ale v Malackách si cestujúci prestúpia na zrýchlený vlak a ten zastaví už len v Bratislave a opačne.
Cestovné vo vlakoch by sa najbližšie tri roky meniť nemalo
(http://www.webnoviny.sk/ekonomika/strata-zeleznicnej-spolocnosti-bude-n/491651-clanok.html)
Qwert April 25th, 2012, 07:02 PM Super, že v druhom desaťročí 21. stor. ZSSK objavila takt. :) Vyzerá to, že sa konečne niečo deje, uvidíme, ako sa k tomu postaví Počiatek a spol. Ten dvojhodinový takt IC BA - KE je asi nejaký preklep? V dvojhodinovom takte jazdia R. IC jazdia v 4-hodinovom (aj keď nie úplne presnom). Dosť pochybujem, že ZSSK navýši počet IC o 100 %. Mohli by ale aspoň pridať 4-tý IC z KE do BA s odchodom o 9:32.
Koro April 25th, 2012, 07:46 PM Aj na BB - ZV by sa niečo zišlo, veď hodinový takt by tu dokázal urobiť aj jediný push-pull behajúci hore dole ak by stál na 7 z 9 zastávok...
The810 April 25th, 2012, 08:25 PM Super, že v druhom desaťročí 21. stor. ZSSK objavila takt. :) Vyzerá to, že sa konečne niečo deje, uvidíme, ako sa k tomu postaví Počiatek a spol. Ten dvojhodinový takt IC BA - KE je asi nejaký preklep? V dvojhodinovom takte jazdia R. IC jazdia v 4-hodinovom (aj keď nie úplne presnom). Dosť pochybujem, že ZSSK navýši počet IC o 100 %. Mohli by ale aspoň pridať 4-tý IC z KE do BA s odchodom o 9:32.
Podla mna myslia IC, kedze hovoria o zahustovani. Keby islo o R tak dvojhodinovy takt nie je zahustenie.. mna hlavne tesi, ze sa hovori o takte na zeleznici v BSK celkovo.
Qwert April 25th, 2012, 10:45 PM Aj na BB - ZV by sa niečo zišlo, veď hodinový takt by tu dokázal urobiť aj jediný push-pull behajúci hore dole ak by stál na 7 z 9 zastávok...
Medzi BB a ZV už aj teraz chodia vlaky väčšinu dňa častejšie ako raz za hodinu, akurát to nie je takt v zmysle odchodov v rovnakých minútach. Čiže tam by stačilo ten grafikon len časovo upraviť.
Podla mna myslia IC, kedze hovoria o zahustovani. Keby islo o R tak dvojhodinovy takt nie je zahustenie.. mna hlavne tesi, ze sa hovori o takte na zeleznici v BSK celkovo.
Rád by som sa mýlil, ale keby ZSSK chcela zaviesť dvojhodinový takt IC pri zachovaní dvojhodinového taktu R, tak by na to ani nemala dosť súprav. Preto si myslím, že je to dezinformácia, ale veď uvidíme.
gmbh April 26th, 2012, 01:47 PM ZSSK by uz mala objavit aj zvysok sveta okrem trati 120 a 180. IC/R jazdia v priem. cez den kazdu hodinu. myslim ze potencial je uz vycerpany. mali by radsej zacat riesit dostupnost inych regionalnych centrier ako NR, BB, PO alebo KE zo zemplina.
Qwert April 26th, 2012, 04:40 PM Počiatek nestopne prepúšťanie na železniciach (http://ekonomika.sme.sk/c/6353487/pociatek-nestopne-prepustanie-na-zelezniciach.html)
Hlavne že pred voľbami ho kritizovali. Zatiaľ to vyzerá, že Počiatek bude pokračovať v niektorých veciach zanechaných Figeľom, čo by bolo veľmi dobré. :)
ZSSK by uz mala objavit aj zvysok sveta okrem trati 120 a 180. IC/R jazdia v priem. cez den kazdu hodinu. myslim ze potencial je uz vycerpany. mali by radsej zacat riesit dostupnost inych regionalnych centrier ako NR, BB, PO alebo KE zo zemplina.
Čo sa týka IC BA - KE, tak potenciál ešte nemusí byť až tak vyčerpaný, keď aj Regiojet zvažuje vstup na tento nedotovaný trh. S tým 2-hodinovým takto netreba ale robiť žiadnu paniku. Najskôr ide o nejaké nedorozumenie.
gmbh April 26th, 2012, 05:14 PM pokial zvazuje prebrat vykony ZSSK tak OK (to ale nema zmysel pre ZSSK pustit) inac byt muselo byt dotovane.
kaxno April 26th, 2012, 05:19 PM Myslim ze zaujimave info od susedov:
ŽelPage
Výměna stráží na lince Praha - Berlín - Hamburk. Německé dráhy DB si za nového partnera vybraly Regiojet, který od ČD převezme vlaky EuroCity.
A related info: http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/ceske-drahy-mozna-odstoupi-od-koupe-railjetu-762746
České dráhy (ČD) patrně nenakoupí od společnosti Siemens 16 nových dálkových vlaků Railjet za pět miliard korun. Informaci, která se na trhu objevila před několika dny, připustil v odpovědi pro server Euro.cz mluvčí drah Radek Joklík. Podle něj ČD zvažují investice na vnitrostátních tratích. Definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo.
kaxno April 26th, 2012, 05:26 PM pokial zvazuje prebrat vykony ZSSK tak OK (to ale nema zmysel pre ZSSK pustit) inac byt muselo byt dotovane.
IC vlaky uz nie su dotovane ani dnes. Boli vynate z vykonov hradenych vo verejnom zaujme, tak ako sa to uz stalo raz v minulosti.
http://www.slovakrail.sk/en/cestovny-poriadok-2011---2012
Rámce nového GVD
Výkony ZSSK v novom GVD vychádzajú z desaťročnej zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme medzi štátom a ZSSK, ktorá bola uzatvorená v decembri 2010. Dodatkom k zmluve by si mal štát pre rok 2012 objednať 29,35 mil. vlakokilometrov(vlkm) za 199,34 mil. €. Objem 29,35 mil. vlkm zahŕňa redukciu, ktorá sa už uskutočnila tento rok, ako i prevzatie dopravných výkonov ZSSK súkromným subjektom na trati Bratislava - Komárno v objeme 947 tisíc vlkm od 4. marca 2012 a taktiež vyňatie výkonov IC vlakov zo zmluvy zo štátom od 1. januára 2012 v objeme 1,126 mil. vlkm.
Vnútroštátna diaľková doprava
◦IC vlaky budú fungovať na komerčnej báze bez cien regulovaných štátom
braino.swk April 26th, 2012, 05:27 PM Myslim ze zaujimave info od susedov:
A related info: http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/ceske-drahy-mozna-odstoupi-od-koupe-railjetu-762746
mohli by ich kupit ZSSK :nuts: aspon na polovicu s CD :D
gmbh April 26th, 2012, 06:14 PM nie su dotovane lebo si na seba udajne zarobia. podla mna tam ale nejaka krizova dotacia existuje pretoze sa pisalo ze potrebuju zvysit vytazenost. ja som spochybnil najma to ze by si na seba zarobili v 2 hodinovom takte s paralelnym 2 hodinovym taktom R. iste by sa zvysil celkovy objem prepravenych cestujucich ale neboli by komplet plne cize by urcite nemohli fungovat na komercnej baze. na to tu nie je trh a potencial.
„Sú IC vlaky, ktoré sú na 90 percent vyťažené. Priemer využitia je 70 percent, takže ešte 30 percent musíme nájsť, aby sme sa dostali na nulu na nákladoch,“ hovorí Buzinkay.
Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5947364/zeleznice-prestanu-dotovat-cestovne-v-ic-vlakoch.html#ixzz1tAD6yiju
ze regiojet sa o to zaujima je v poriadku ale nikde nenapisali ako si to presne predstavuju. to strany statu bol dobry napad dotiahnut ich aj na dalsie trate okolo NR, ale mali sa pridat useky kde je potencial na dobru frekvenciu ale ZSSK sa prilis do obnovy voznov nehrnie. to su KE-PO, KE-HE, BB-ZV-LC-Fil-(RS)
isidor April 26th, 2012, 06:28 PM Zatiaľ to vyzerá, že Počiatek bude pokračovať v niektorých veciach zanechaných Figeľom, čo by bolo veľmi dobré. :)Strasne by som si prial, aby nechal na ministerstve pracovat Jiriho Kubacka (kto nemal tu cest (http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/3962-NAZIVO-Ing-Jiri-Kubacek-o-revitalizacii-zeleznicnych-spolocnosti/))
The810 April 26th, 2012, 07:56 PM nie su dotovane lebo si na seba udajne zarobia. podla mna tam ale nejaka krizova dotacia existuje pretoze sa pisalo ze potrebuju zvysit vytazenost. ja som spochybnil najma to ze by si na seba zarobili v 2 hodinovom takte s paralelnym 2 hodinovym taktom R. iste by sa zvysil celkovy objem prepravenych cestujucich ale neboli by komplet plne cize by urcite nemohli fungovat na komercnej baze. na to tu nie je trh a potencial.
„Sú IC vlaky, ktoré sú na 90 percent vyťažené. Priemer využitia je 70 percent, takže ešte 30 percent musíme nájsť, aby sme sa dostali na nulu na nákladoch,“ hovorí Buzinkay.
Zakladny omyl dopravneho planovania na Slovensku je teoria ze menej vlakov = usetrime/zarobime viac. To neplati. Naopak, to ze "lepsi takt = lepsi ekonomicky vysledok" plati. Doprava sa totiz v tej chvili stane zaujimavou aj pre nazvime to bonitnejsiu klientelu.
E499.3056 April 26th, 2012, 09:07 PM IC vlaky v takte 2 hodiny cez kladivka sa planuju dlhsie, len to nebolo politicky priechodne. Ked si IC vlaky zarabaju samy na seba, je to konecne realnejsie :)
Qwert, ak bude takt pri rychlikoch aj pri IC vlakoch 2 hodiny, tak budu chodit dialkove vlaky kazdu hodinu (napriklad parnu hodinu IC a neparnu R). Co sa tyka odchodu okolo pol desiatej z Kosic, osobne som toto riesil v roku 2009 a odpoved bola, ze v danom case z Kosic odchadza EC Kosican a bolo by to neefektivne mat dva vlaky za sebou, ze cestujuci si mozu prestupit z Kosicana v Puchove na rychlik, kde prestup nebol garantovany. Taktiez na priame spojenia Bratislava - Presov nebola politicka vola, aj ked sami videli, ze v Kysaku prestupuju baliky cestujucich.
The810: Bonitnejsia klientela si vyzaduje este specifickejsi pristup, ktory v IC vlakoch zatial absentuje. Nieco na sposob premium class.
Nodes April 26th, 2012, 09:31 PM Rád by som sa mýlil, ale keby ZSSK chcela zaviesť dvojhodinový takt IC pri zachovaní dvojhodinového taktu R, tak by na to ani nemala dosť súprav. Preto si myslím, že je to dezinformácia, ale veď uvidíme.
Mozno by pri dvojhodinovom takte IC stacilo menej voznov v terajsich supravach, cim by vznikla rezerva pre zostavenie dalsich suprav. Ale to je len moja uvaha.
Azog April 26th, 2012, 09:40 PM Zaujímave filmy z roku 2007
modernizácia železníc Bratislava - Nové Mesto nad Váhom
http://www.youtube.com/watch?v=Dbc0ssIWD24&feature=relmfu
zaujímavosti ŽSR
http://www.youtube.com/watch?v=hSj9Yr1QXT0&feature=relmfu
E499.3056 April 26th, 2012, 10:46 PM Mozno by pri dvojhodinovom takte IC stacilo menej voznov v terajsich supravach, cim by vznikla rezerva pre zostavenie dalsich suprav. Ale to je len moja uvaha.
Restauraky, ani sluzobaky na pol nerozdelis :D
Vyzaduje si to urcite kapacity, ale tie su podla mojich informacii k dispozicii - nie je problem na rychliky opat vratit Bpeer, ktore dnes uz viac nejazdia ako jazdia.
Ayran April 26th, 2012, 10:53 PM Zaujímave filmy z roku 2007
modernizácia železníc Bratislava - Nové Mesto nad Váhom
http://www.youtube.com/watch?v=Dbc0ssIWD24&feature=relmfu
zaujímavosti ŽSR
http://www.youtube.com/watch?v=hSj9Yr1QXT0&feature=relmfu
pekne videa :cheers:
Nodes April 26th, 2012, 11:13 PM Restauraky, ani sluzobaky na pol nerozdelis :D
Hej. To som si uvedomil.
The810 April 27th, 2012, 07:26 AM The810: Bonitnejsia klientela si vyzaduje este specifickejsi pristup, ktory v IC vlakoch zatial absentuje. Nieco na sposob premium class.
Premium Class u nas prilis zmysel nema, jedine ak tak dva oddiely na vlak. Skor by som vylepsoval existujucu prvu aby to nebolo len lepsie sedadlo (a niekedy ani to nie).
The810 April 27th, 2012, 07:28 AM Restauraky, ani sluzobaky na pol nerozdelis :D
A ja som myslel ze v IC su aj normalne osobne vozne:ohno:
potkanX April 27th, 2012, 07:43 AM Qwert, ak bude takt pri rychlikoch aj pri IC vlakoch 2 hodiny, tak budu chodit dialkove vlaky kazdu hodinu (napriklad parnu hodinu IC a neparnu R)....
to potom do popradu prijdu naraz. a tie z kosic sa stretnu niekde v ziline ci trencine.
gmbh April 27th, 2012, 09:06 AM Zakladny omyl dopravneho planovania na Slovensku je teoria ze menej vlakov = usetrime/zarobime viac. To neplati. Naopak, to ze "lepsi takt = lepsi ekonomicky vysledok" plati. Doprava sa totiz v tej chvili stane zaujimavou aj pre nazvime to bonitnejsiu klientelu.
cize ty tvrdis ze aj keby IC chodili kazde dve hodiny, nebodaj kazdu hodinu tak by boli plne ?
The810 April 27th, 2012, 10:45 AM to potom do popradu prijdu naraz. a tie z kosic sa stretnu niekde v ziline ci trencine.
To ale vobec nevadi... lebo na usekoch Poprad - Kosice a Trencin - Bratislava aj tak vacsina ludi uz pouziva rychliky.
The810 April 27th, 2012, 10:47 AM cize ty tvrdis ze aj keby IC chodili kazde dve hodiny, nebodaj kazdu hodinu tak by boli plne ?
Celkovy pocet uzivatelov by mohol stupnut viac ako o mnozstvo pridanych miest, teda ano, vacsia vytazenost a to hlavne u premiovych cestujucich (pri ZSSK 1.trieda). Pri spravnom nastaveni poctu voznov aj ziskovost.
Samozrejme, cele to ide ruka v ruke s dobrym nastavenim produktu, co moze byt problem.
A ty tvrdis, ze keby sme mali len jedno IC tak to bude ultra narast zisku oproti sucasnemu stavu?
E499.3056 April 27th, 2012, 02:25 PM A ja som myslel ze v IC su aj normalne osobne vozne:ohno:
Pocet osobnch voznov nie je az tak limitovany, ako pocet restauracnych a sluzobnych voznov ;) Tych je podstatne menej.
to potom do popradu prijdu naraz. a tie z kosic sa stretnu niekde v ziline ci trencine.
Tak uplne vyriesit sa to neda. Aby aspon vacsinu trasy boli v rozumnom intervale, to by museli z Bratislavy (Kosic) ist v jednu hodinu aj R aj IC, co neviem, ci je prave najatraktivnejsie, alebo ci je akceptovatelne, aby od Popradu (Trencina) isli v subehu, ked je to uz zaverecna cast cesty.
isidor April 27th, 2012, 05:09 PM Širokorozchodná sa neoplatí (http://komentare.sme.sk/c/6354379/sirokorozchodna-sa-neoplati.html)
Qwert April 27th, 2012, 10:22 PM nie su dotovane lebo si na seba udajne zarobia. podla mna tam ale nejaka krizova dotacia existuje pretoze sa pisalo ze potrebuju zvysit vytazenost. ja som spochybnil najma to ze by si na seba zarobili v 2 hodinovom takte s paralelnym 2 hodinovym taktom R. iste by sa zvysil celkovy objem prepravenych cestujucich ale neboli by komplet plne cize by urcite nemohli fungovat na komercnej baze. na to tu nie je trh a potencial.
Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5947364/zeleznice-prestanu-dotovat-cestovne-v-ic-vlakoch.html#ixzz1tAD6yiju
ze regiojet sa o to zaujima je v poriadku ale nikde nenapisali ako si to presne predstavuju. to strany statu bol dobry napad dotiahnut ich aj na dalsie trate okolo NR, ale mali sa pridat useky kde je potencial na dobru frekvenciu ale ZSSK sa prilis do obnovy voznov nehrnie. to su KE-PO, KE-HE, BB-ZV-LC-Fil-(RS)
Toto riadna demagógia, že IC musia byť úplne plné, aby boli aspoň na nule. Hlavne po poslednom zvýšení cien to určite neplatí. Krížové dotácie skôr fungujú od IC smerom k ostatným výkonom, než že by sa dotovali práve IC.
Jedine by ZSSK mala "krížovo" profitovať z toho, že okrem IC prevádzkuje aj kopu iných spojov, čo by jej malo umožniť celkové realtívne zníženie nákladov oproti teoretickému dopravcovi, ktorí by prevádzkoval len IC. Jednoducho ak si objednám nejaké služby vo veľkom, tak by som ich mal dostať lacnejšie. V našich štátnych podnikoch to ale zvyčajne takto nefunguje.
IC vlaky v takte 2 hodiny cez kladivka sa planuju dlhsie, len to nebolo politicky priechodne. Ked si IC vlaky zarabaju samy na seba, je to konecne realnejsie :)
Qwert, ak bude takt pri rychlikoch aj pri IC vlakoch 2 hodiny, tak budu chodit dialkove vlaky kazdu hodinu (napriklad parnu hodinu IC a neparnu R). Co sa tyka odchodu okolo pol desiatej z Kosic, osobne som toto riesil v roku 2009 a odpoved bola, ze v danom case z Kosic odchadza EC Kosican a bolo by to neefektivne mat dva vlaky za sebou, ze cestujuci si mozu prestupit z Kosicana v Puchove na rychlik, kde prestup nebol garantovany. Taktiez na priame spojenia Bratislava - Presov nebola politicka vola, aj ked sami videli, ze v Kysaku prestupuju baliky cestujucich.
The810: Bonitnejsia klientela si vyzaduje este specifickejsi pristup, ktory v IC vlakoch zatial absentuje. Nieco na sposob premium class.
Určite si myslím, že by sa malo doplniť to jedno chýbajúce IC z KE do BA. Ten argument s Ex Košičan neobstojí, to chýbajúce IC by malo odchod z KE o 9:32, Košičan odchádza o 10:48. V 2009 chodil Košičan skôr, vyrážal o 8:39. O tom, že Košičan ťažko možno považovať za spojenie KE s BA škoda hovoriť.
Zaujímavý by bol nápad s priamy spojením PO s BA s tým, že by išiel napríklad jeden pár IC ráno a jeden večer v polohe presne medzi prvým a druhým raným poslednými dvoma večernými IC.
Respektíve by som si ešte vedel predstaviť doplnenie taktu IC BA - KE v tejto polohe: odchod z BA o 7:34 a 15:34 a odchod z KE o 7:32 a 15:32. To by sa pri troche šikovnosti dalo zabezpečiť len s dvoma súpravami navyše oproti súčasnému stavu, čo by bolo ešte znesiteľné (tie vlaky by sa za deň otočili). Tiež by vďaka tomu vlastne vznikol dvojhodinový takt IC s jedným vynechaným párom spojov. Teda ak by sa okrem toho doplnilo aj to jedno chýbajúce IC z KE.
Širokorozchodná sa neoplatí (http://komentare.sme.sk/c/6354379/sirokorozchodna-sa-neoplati.html)
Veľmi triezvy názor, odporúčam prečítať každému zástancovi širokorozchodnej.
Qwert April 27th, 2012, 11:58 PM Pomaly sa nám dodávka 671 ukončuje. 671.008 už začala so skúšobnými jazdami:
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/albums/userpics/1335552579.jpg
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/displayimage.php?pid=6800
Keďže aktuálnych fotiek z modernizácie koridoru je ako šafranu, poteší aj táto zo Štvrtku nad Váhom:
http://www.zeleznicny.net/modules/xcgal/albums/userpics/10039/1335553904.jpg
http://www.zeleznicny.net/modules/xcgal/displayimage.php?pid=15576
Testuje sa aj 361.002 a 350.019:
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/albums/userpics/1335536248.jpg
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/displayimage.php?pid=6790
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/albums/userpics/1335536871.jpg
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/displayimage.php?pid=6791
gmbh April 28th, 2012, 09:58 AM Toto riadna demagógia, že IC musia byť úplne plné, aby boli aspoň na nule.
ja som len citoval hovorcu ZSSK, snad vie o com rozprava. mas nejake lepsie zdroje ? sem s nimy...
A ty tvrdis, ze keby sme mali len jedno IC tak to bude ultra narast zisku oproti sucasnemu stavu?
to nie ale urcite su rozne vytazene, npr. to ze nechodi doobednajsie IC z KE je nepriamy dokaz ze to nie je vhodny cas. myslim ze vytazenost by bola najvyssia pokial by chodili len rano a podvecer. naopak pokial by mali chodit kazde 2 hod. tak by tie menej vytazene znizovali celkovy priemer. to ze by v globale prepravili viac ludi je pravda ale neuzivili by sa. bol by zase len luxus na ukor inych trati.
Qwert April 28th, 2012, 12:09 PM ja som len citoval hovorcu ZSSK, snad vie o com rozprava. mas nejake lepsie zdroje ? sem s nimy...
Už sme tu o tom diskutovali. Toto vyhlásenie prišlo v čase, keď sa uvažovalo o vyňatí IC z dotácií, toto mala byť obrana proti tomu. Aj keby to vtedy bola pravda, čo nebola, tak teraz sa okolnosti výrazne zmenili, IC boli vyňaté z výkonov vo verejnom záujme a úplne sa zmenilo cestovné. Toto vyjadrenie je už úplne bezpredmetné.
to nie ale urcite su rozne vytazene, npr. to ze nechodi doobednajsie IC z KE je nepriamy dokaz ze to nie je vhodny cas. myslim ze vytazenost by bola najvyssia pokial by chodili len rano a podvecer. naopak pokial by mali chodit kazde 2 hod. tak by tie menej vytazene znizovali celkovy priemer. to ze by v globale prepravili viac ludi je pravda ale neuzivili by sa. bol by zase len luxus na ukor inych trati.
To že nejazdí doobedňajšie IC z KE je priamym dôkazom nezmyselnosti dopravného plánovania. Neviem ale, aký s tým máš problém. IC nie sú dotované, sú prevádzkované na podnikateľské riziko dopravcu a keď si ten dopravca zráta, že sa mu oplatí, aby IC jazdili každých 15 minút, tak budú jazdiť každých 15 minút. Tiež by si bol proti, ak by prišiel Regiojet a povedal, že doplní ten 4-hodinový takt ZSSK svojim 4-hodinovým taktom, čiže by z toho bol vo výsledku znovu dvojhodinový takt? Ak sa to neuživí, tak to ZSSK nebude prevádzkovať.
Na druhej strane, ja si stále myslím, že ZSSK nemá veľmi prostriedky na to, aby udržala celý deň dvojhodinový takt IC, vedel by som si ale predstaviť doplnenie taktu tak, ako som to napísal v mojom predchádzajúcom poste.
Qwert April 28th, 2012, 08:06 PM Kontrast:
http://www.railpage.net/modules/xcgal/albums/userpics/1335544687.jpg
http://www.railpage.net/modules/xcgal/displayimage.php?pid=12424
The810 April 28th, 2012, 09:53 PM Najlepsi je Blonski efekt na rychlikoch, kedy sa mnohi rvu do voznov v Blonski natere a zelene (resp. cervene) inak totozne vozne zostavaju poloprazdne... dnes uz tak nie, ale kedysi to bolo celkom bezne :)
KLEPETO April 28th, 2012, 10:02 PM ^^Došla im farba? :nuts:
Juraj9 April 28th, 2012, 10:42 PM Nic nove, ale oplati sa precitat: http://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2012/cislo-16/nedopecena-filialka.html
Nová železničná trať sa roky predstavovala ako alternatíva na riešenie jedného z dopravných problémov hlavného mesta. Dnes už je jasné, že aj po stovkách miliónov eur investovaných do podzemnej železnice bude o niekoľko rokov nasledovať sklamanie. :bash:
Qwert April 28th, 2012, 11:37 PM Nic nove, ale oplati sa precitat: http://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2012/cislo-16/nedopecena-filialka.html
Nová železničná trať sa roky predstavovala ako alternatíva na riešenie jedného z dopravných problémov hlavného mesta. Dnes už je jasné, že aj po stovkách miliónov eur investovaných do podzemnej železnice bude o niekoľko rokov nasledovať sklamanie. :bash:
Konečne sa toho začínajú chytať médiá, len by to chcelo skôr reportáž niekde v televíznych novinách, aby sa to dozvedelo viac ľudí. Toto čo sa chystá je úplne škandalózne plytvanie. :ohno: Keď si predstavím, čo všetko sa za tie peniaze radšej mohlo spraviť...
The810 April 29th, 2012, 08:55 AM Nic nove, ale oplati sa precitat: http://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2012/cislo-16/nedopecena-filialka.html
Tak ze by to bolo sklamanie, to skor nie. Sklamanie je skor ze idu stavat tu Filialku.
qantas April 29th, 2012, 11:56 AM pri zruseni tendru by sa nestavalo nic a peniaze prepadnu a nebude nic ,inak ano skoda malo sa mat v zalohe komlet rekonstrukcia celej zeleznicnej siete v Ba .. ale teraz je neskoro aspon daco bude ..
Qwert April 29th, 2012, 12:11 PM pri zruseni tendru by sa nestavalo nic a peniaze prepadnu a nebude nic ,inak ano skoda malo sa mat v zalohe komlet rekonstrukcia celej zeleznicnej siete v Ba .. ale teraz je neskoro aspon daco bude ..
Zrušenie tendra neznamená automaticky prepadnutie peňazí. Tie peniaze sa dajú použiť do konca roka 2015 na niečo iné, ak aj nie je v zálohe žiaden stavebný projekt, vždy je možné napríklad nakúpiť nové vozidlá, či už vlaky alebo aj električky. Ja si dokonca myslím, že by bolo lepšie, keby tie peniaze prepadli (čo ale nepredpokladám), ako keby sa postavila Filiálka. Filiálka doprave uškodí.
Bratislava zase raz doplatila na zbytočnú megalomániu. Z tých financií na Filiálku by sa dal kompletne zmodernizovať BA uzol, postaviť trať do Petržalky až po Janíkov dvor a ešte možno aj ďalšiu električkovú radiálu či investovať do súčasných tratí alebo nakúpiť vozidlá. Do roku 2015 mohla doprava v Bratislave vyzerať úplne inak. Ale nie, zase prišiel nejaký inteligent a vymyslel tento nezmysel s Filiálkou. Veď aspoň sa nabalili projektanti.
The810 April 29th, 2012, 02:02 PM Treba hladat diery a tender napadnut. Mimochodom, ked uz spominate elektricky, financovanie novych vozov z tohto programovacieho obdobia bolo odporucene priamo JASPERSom, takze mozno bude realizovane (vid. material na posledne zastupitelstvo).
Qwert April 29th, 2012, 03:39 PM Treba hladat diery a tender napadnut. Mimochodom, ked uz spominate elektricky, financovanie novych vozov z tohto programovacieho obdobia bolo odporucene priamo JASPERSom, takze mozno bude realizovane (vid. material na posledne zastupitelstvo).
Ten tender za začal o mesiac neskôr, než mal a bol už aj napadnutý Alpine Bau. Pôvodne sa obálky mali otvárať 17. 4. potom sa termín presunul na 2. 5. Uvidíme, na to, aby sa úplne zrušil, by musela byť aj "politická voľa." Je v tom zainteresovaná aj J&T.
The810 April 29th, 2012, 03:48 PM Tak idealne by bolo ak by im to zrusil UPVO takym sposobom ze by sa to este kusok natiahlo a... nestihlo postavit :)
E499.3056 April 29th, 2012, 04:42 PM Ak budeme moct z eurofondov okrem zopar novych elektriciek a trolejbusov potiahnut aj rekonstrukciu v Dubravke, Spitalskej a Americkeho nam., tak to bude genialne.
Nodes April 29th, 2012, 09:01 PM Skuste mi to vysvetlit. Z ktoreho fondu je mozne kupit nove elektricky? Lebo viem tak, ze pocas obdobia rokov 2007 - 2013 nie je mozne kupit. Resp. je mozne, ale mesto si musi pre nich postavit trat za vlastne.
aquila April 29th, 2012, 09:32 PM pri zruseni tendru by sa nestavalo nic a peniaze prepadnu a nebude nic ,inak ano skoda malo sa mat v zalohe komlet rekonstrukcia celej zeleznicnej siete v Ba .. ale teraz je neskoro aspon daco bude ..
projekty na obnovu zeleznicneho uzla su. a posledny problem vytasit ich aby sa zacalo buduci rok. je to ciste len o politickej vole. v bratislave sa moc velke prelozky neplanuju, ide najma o reko zvrsku, nove kolaje a vymena troleji. nove projekty ako take su elektrifikacia a zdvojkolajenie trate do devinskej, prepojenie letiska, napriklad aj mimurovnove krizovanie ivanskej, podajzdy nobelova, od vinohradov dalej do mesta.
tie peniaze nie je problem prestavat, ani v ramci bratislavy a to nehovorim o projektoch na severnej zeleznici, alebo useky az po zilinu...
a co sa tyka prioritnych os v ramci OPD tak tie snad budu v obdobi 2014-2020 formulovane podstatne lepsie. aspon ako maju cesi, ktori maju aj prioritnu os na vystavbu metra v prahe a to mala praha vtedy vyssie HDP na obyv ako bratislava. cize vyhovorky ze BA nemoze mat eurofondy bola len ficova habadura
The810 April 29th, 2012, 10:17 PM Inak spominal sa tunel pod Karpatmi pre nakladne vlaky. Chapem, ze to nie je priorita, ale ked uz to stavat, nebolo by to lepsie robit ako spolocny tunel s D4? Ani na tej ten tunel tak neponahla.
Qwert April 29th, 2012, 10:59 PM Inak spominal sa tunel pod Karpatmi pre nakladne vlaky. Chapem, ze to nie je priorita, ale ked uz to stavat, nebolo by to lepsie robit ako spolocny tunel s D4? Ani na tej ten tunel tak neponahla.
Ten tunel by mal slúžiť len ako obchvat Hlavnej stanice, čiže by meral asi 700 m. Asi by nebolo veľmi výhodné stavať namiesto toho niekoľkokilometrový tunel pri D4. Ani by sa to nedalo, lebo diaľnica predsa len zvládne väčšie stúpania ako železnica a teda by ich bol problém zosúladiť.
kaxno April 30th, 2012, 09:05 AM Viete mi inak niekto povedat, v akom stave su oba tunely na Hlavnej stanici ? Ak sa nemylim, tak v prevadzke je len jeden a aj druhy je sprevadzkovany tak, ze sa tam chodi zufalo pomaly. Myslim ze by stalo za to, opravit aj tieto.
aquila April 30th, 2012, 10:06 AM qwert zeleznicny tunel pre nakladnu dopravu co bol planovany davnejsie este za komancov by nemal len 700 m, mozno to bol potom neskorsi variant, ale mne sa mari, ze mal ist rovno z devinskej brany/lamaca na vychodne, viac menej ako prepojenie vonkajsieho bratislavskeho okruhu...
qantas April 30th, 2012, 12:41 PM Viete mi inak niekto povedat, v akom stave su oba tunely na Hlavnej stanici ? Ak sa nemylim, tak v prevadzke je len jeden a aj druhy je sprevadzkovany tak, ze sa tam chodi zufalo pomaly. Myslim ze by stalo za to, opravit aj tieto.ten jeden presiel rekonstrukciou a na druhy nie su eura !:ohno:
Qwert April 30th, 2012, 03:42 PM Viete mi inak niekto povedat, v akom stave su oba tunely na Hlavnej stanici ? Ak sa nemylim, tak v prevadzke je len jeden a aj druhy je sprevadzkovany tak, ze sa tam chodi zufalo pomaly. Myslim ze by stalo za to, opravit aj tieto.
Jeden nie je elektrifikovaný, takže vlaky tam jazdia len zotrvačnosťou, preto tak pomaly.
qwert zeleznicny tunel pre nakladnu dopravu co bol planovany davnejsie este za komancov by nemal len 700 m, mozno to bol potom neskorsi variant, ale mne sa mari, ze mal ist rovno z devinskej brany/lamaca na vychodne, viac menej ako prepojenie vonkajsieho bratislavskeho okruhu...
Neviem to nikde nájsť, možno si to s niečim mýlim. Našiel som ale nejaké informácie o variante odbočka Briežky - Lamač, to môže byť to, či myslíš ty.
Amrafel April 30th, 2012, 04:31 PM Skuste mi to vysvetlit. Z ktoreho fondu je mozne kupit nove elektricky? Lebo viem tak, ze pocas obdobia rokov 2007 - 2013 nie je mozne kupit. Resp. je mozne, ale mesto si musi pre nich postavit trat za vlastne.
Toto by inak zaujímalo aj mňa. Napadá ma OP Infraštruktúra, ale BSK ani Bratislava nie je oprávnená čerpať peniaze z tohto OP. V OP BK je peňazí dosť akurát tak na pár cyklotrás a nákup počítačov na úradoch. Som zvedavý aj na postoj Bruselu k tomu nášmu NS MHD.
Qwert April 30th, 2012, 05:12 PM Toto by inak zaujímalo aj mňa. Napadá ma OP Infraštruktúra, ale BSK ani Bratislava nie je oprávnená čerpať peniaze z tohto OP. V OP BK je peňazí dosť akurát tak na pár cyklotrás a nákup počítačov na úradoch. Som zvedavý aj na postoj Bruselu k tomu nášmu NS MHD.
Stačilo by sa inšpirovať Čechmi. Ich OP Doprava vyzerá takto:
Modernizace železniční sítě TEN-T
Výstavba a modernizace dálniční a silniční sítě TEN-T
Modernizace železniční sítě mimo síť TEN-T
Modernizace silnic I. třídy mimo TEN-T
Modernizace a rozvoj pražského metra a systémů řízení silniční dopravy v hl. m. Praze
Podpora multimodální nákladní přepravy a rozvoj vnitrozemské vodní dopravy
Technická pomoc
Jednoducho u nich idú peniaze všade, na koridory aj mimo nich, do hlavného mesta aj do regiónov. Len u nás je to celé na hlavu postavené.
Celkovo to majú zaujímavo rozdelené: http://www.strukturalni-fondy.cz/Programy-2007-2013
Qwert April 30th, 2012, 05:17 PM Pod zriaďovacou stanicou Žilina - Teplička je aj protiatómový kryt: :nuts:
http://www.ta3.com/clanok/11856/v-teplicke-nad-vahom-maju-najmodernejsiu-zeleznicnu-stanicu-v-strednej-europe.html
The810 April 30th, 2012, 06:44 PM Toto by inak zaujímalo aj mňa. Napadá ma OP Infraštruktúra, ale BSK ani Bratislava nie je oprávnená čerpať peniaze z tohto OP. V OP BK je peňazí dosť akurát tak na pár cyklotrás a nákup počítačov na úradoch. Som zvedavý aj na postoj Bruselu k tomu nášmu NS MHD.
Vzhladom na to ze to cerpanie na nove vozidla navrhol priamo JASPERS tak asi to nejaky zaklad bude mat :)
NS - Pokial myslis usek Safarikovo namestie - Bosakova tak s nim Brusel nema problem.
TTV April 30th, 2012, 09:43 PM Pod zriaďovacou stanicou Žilina - Teplička je aj protiatómový kryt: :nuts:
http://www.ta3.com/clanok/11856/v-teplicke-nad-vahom-maju-najmodernejsiu-zeleznicnu-stanicu-v-strednej-europe.html
Bežná prax v socializme aj v BA pod vodarenskou nadržou niekde smerom na vysielač /sorry murár čo tam robil mi to vravel už pred vyše 25r./ je atómový kryt.
Strummer April 30th, 2012, 09:58 PM V Bratislave je kopec krytov vsade mozne po celom meste... pri nemocnici Ruzinov je jeden, pod stavebnou fakultou bol uz od zaciatku 90tych rokov klub Duna, pod hradom je Subclub v byvalom kryte...
Nodes April 30th, 2012, 10:22 PM THE810: Moze v tom JASPERS nejak pomoct?
The810 May 1st, 2012, 07:29 AM JASPERS je poradny organ. Ale treba si uvedomit, ze to je spolocna organizacie roznych EU institucii. Takze minimalne vedia co sa da :) Taktiez projekty podporovane JASPERSom su statisticky schvalovane rychlejsie, cize zrejme to ma suvis aj s ich realnostou :)
Qwert May 1st, 2012, 01:24 PM Pekné žlté fotky žltých vlakov. :)
http://jstrains.sk/albums/userpics/10002/643_Os4326_Novy-dvor_30042012.JPG
http://jstrains.sk/albums/userpics/10002/643_Os4319_Zemianska-olca_30042012.jpg
http://jstrains.sk/albums/userpics/10002/643_Os4323_Chotarsky-kanal_30042012.JPG
Niektoré možno nie sú až také žlté. :)
http://jstrains.sk/albums/userpics/10002/643_13_Mala-Paka_01052012.JPG
A bonus:
http://jstrains.sk/albums/userpics/10002/761_001_NEX_Mala-Paka_01052012.JPG
Zdroj: http://jstrains.sk
EDIT: Ešte jeden žltý vlak z opačného konca republiky: :)
http://www.railpage.net/modules/xcgal/albums/userpics/1335855786.jpg
http://www.railpage.net/modules/xcgal/displayimage.php?pid=12446&album=lastup&cat=
Azog May 1st, 2012, 06:30 PM Koľko vlakov jazdí 160 km/h medzi BA a NM teraz aktuálne? Kedy pribudnú ďalšie?
dewon May 2nd, 2012, 03:44 PM Zdravím,
Nemá niekto nejaké info o plánovanej modernizácii úseku Púchov-Žilina. Síce už videl nejaké tie projekty a plány trasovania ale neviem či sú úž vyhlásené nejaké tendre, prípadne kedy sa plánuje začať stavať?
Qwert May 2nd, 2012, 04:01 PM Koľko vlakov jazdí 160 km/h medzi BA a NM teraz aktuálne? Kedy pribudnú ďalšie?
Mali by to byť dva páry IC (IC 501 Kriváň, IC 502-503 Gerlach, IC 504 Tatran), ďalšie by mohli pribudnúť najskôr od decembra. Vtedy by už mohli 160 jazdiť všetky IC.
Zdravím,
Nemá niekto nejaké info o plánovanej modernizácii úseku Púchov-Žilina. Síce už videl nejaké tie projekty a plány trasovania ale neviem či sú úž vyhlásené nejaké tendre, prípadne kedy sa plánuje začať stavať?
Prebieha vyhodnocovanie tendra pre úsek Považská Teplá - Žilina, najnižšiu ponuku 126,32 milióna eur dal Alpine Slovakia. Uvidíme, či nebudú nejaké námietky a podobne, v každom prípade do roku 2015 to musí byť hotové.
http://www.abc-byvanie.sk/stavebnictvo/inzinierske_stavby/trat_povazska_tepla_-_zilina_chce_najlacnejsie_obnovit_alpine_slovakia/
Kedy sa zmodernizuje aj úsek Púchov - Považská Teplá, nie je také jasné. Otázka je, že by sa to do roku 2015 dalo vôbec ešte stihnúť a financovanie záleží aj na (ne)úspechu modernizácie trate Zlatovce - Trenčianska Teplá.
aquila May 2nd, 2012, 04:44 PM daju sa presunut aj eurofondy, takze skor je to o tom stihnuti, kedze na useku puchov - povazska tepla su tunely ..
E499.3056 May 2nd, 2012, 09:13 PM Koľko vlakov jazdí 160 km/h medzi BA a NM teraz aktuálne? Kedy pribudnú ďalšie?
Obcas aj meskajuce rychliky, ked je suprava na 160 a prisposobena masina.
kaxno May 3rd, 2012, 09:29 AM Ak sa nemylim, zavisi to od toho, kolko loko ma ETCS, aktualne ich ma zopar 350 tok a nove stroje od Skoda Plzen (381) plus nove vrutocke reko, ale tie dosiahnu kaximalne 140.
eminencia May 3rd, 2012, 12:10 PM ^^ Ešte počas roku 2011 malo ETCS nainštalovaných 8 rušňov ZSSK. Neviem koľko bolo vtedy 263 a koľko 350 ale myslím že to bolo v pomere 3:5.
Qwert May 3rd, 2012, 02:48 PM Aby sme to zhrnuli, ZSSK má niekoľko 350 s ETCS (ale neviem, presne koľko, je nejaký link k tým 8?), takisto sa ETCS malo dávať do jedného 362, ale to má maximálku 140 km/h: http://www.poziadavka.sk/verejne_obstaravanie/poziadavka-55154/Zeleznicna-spolocnost-Slovensko---Dodanie-a-zabudovanie-mobilnej-casti-ETCS-
Tiež je/bude ETCS na 2 ks 381. Vrútocké 361 majú mať od výroby iba prípravu na ETCS, ale ak to správne chápem, ETCS tam bude nainštalované. Teda aspoň podľa tohto oznámenia: http://www.e-vestnik.sk/EVestnik/Detail/35716
Nové poschodové súpravy 671 majú prípravu na ETCS a môžu jazdiť 160, ale vzhľadom na to, kde a ako jazdia, to pre ne nateraz nemá veľký význam.
Na 236 sa ETCS nedávalo a ešte nejaký čas ani nebude. Ale ZSSK má plány, podľa ktorých by malo byť ETCS časom aj na 263 a 363, tam to ale bude skôr o bezpečnosti, lebo maximálna rýchlosť týchto rušňov je 120 km/h. Z toho logicky predpokladám, že budú aj na všetkých 362, kde sa to trochu aj využije pri ich maximálke 140 km/h.
Inak, v jednej diskusii (http://www.zelpage.cz/clanky/komentar-160-km-h-na-slovensku-dlha-estrada-velky-cirkus) som sa dočítal, že na koridore od Nového Mesta n/V. po Žilinu by sa malo dávať ETCS level 2, čo by bolo super. Vraj má byť aj na kysuckom koridore. Škoda, že sa nedalo aj na predchádzajúci úsek. Jeho prednosti by sme ale aj tak využili až po nákupe naklápacích súprav.
Azog May 3rd, 2012, 06:56 PM Ďakujem za odpovede. Čiže z toho mi vyplýva, že máme k dispozícii viac rušňov s ETCS, ktoré môžu jazdiť 160 km/h, ale zatiaľ nejazdia. Či nie? 350tky môžu jazdiť 160 čiže stačí dorobiť aj ďalším ETCS. Som čítal že dlho nie je využitý ich potenciál. Alebo treba ešte aj špeciálne vagóny?
Qwert May 3rd, 2012, 07:33 PM Ďakujem za odpovede. Čiže z toho mi vyplýva, že máme k dispozícii viac rušňov s ETCS, ktoré môžu jazdiť 160 km/h, ale zatiaľ nejazdia. Či nie? 350tky môžu jazdiť 160 čiže stačí dorobiť aj ďalším ETCS. Som čítal že dlho nie je využitý ich potenciál. Alebo treba ešte aj špeciálne vagóny?
Vagónov na 160 máme dosť, všetky IC aj kopa R majú súpravy na 160, chýbajú iba lokomotívy. Respektíve aj lokomotív na 160-ku máme 18 (teda aspoň teoreticky, ešte sa asi nestalo, že by boli všetky prevádzkyschopné:D). Problém je, že zabezpečovacie zariadenie na koridore (ETCS) vyžaduje aj špeciálnu mobilnú časť namontovanú v rušni. Tú nemajú ešte všetky rušne, ale snáď od nového cestovného poriadku budú už všetky IC jazdiť 160. Teda ešte je tu otázka, že čo ak ZSSK naozaj pridá niekoľko párov IC, či aj vtedy bude dosť rušňov, ale mohlo by byť.
Potom je tu ešte taký drobný problém, že tie rušne na 160-ku majú už skoro 40 rokov a ktovie, koľko ešte budú slúžiť.
kaxno May 4th, 2012, 10:06 AM A hlavne, ako bolo spomenute, jedna mobilna cast ETCS pre tieto stare haraburdy (sluzia dobre, ale moralne su totalne zastarale) stoji dalsich cez 500 000 € (jeden palubný balíček ETCS L1 s dosadením na starú mašinu momentálne stojí 549.511 eur)
Wizzard May 4th, 2012, 10:20 AM Včera a dnes som si všimol, že tie žlté "električky" RegioJetu začali chodiť aj spojené vo dvojiciach, žeby boli až tak preplnené? :)
eminencia May 4th, 2012, 11:29 AM Aby sme to zhrnuli, ZSSK má niekoľko 350 s ETCS (ale neviem, presne koľko, je nejaký link k tým 8?), takisto sa ETCS malo dávať do jedného 362, ale to má maximálku 140 km/h: http://www.poziadavka.sk/verejne_obstaravanie/poziadavka-55154/Zeleznicna-spolocnost-Slovensko---Dodanie-a-zabudovanie-mobilnej-casti-ETCS-
Tiež je/bude ETCS na 2 ks 381. Vrútocké 361 majú mať od výroby iba prípravu na ETCS, ale ak to správne chápem, ETCS tam bude nainštalované. Teda aspoň podľa tohto oznámenia: http://www.e-vestnik.sk/EVestnik/Detail/35716
Nové poschodové súpravy 671 majú prípravu na ETCS a môžu jazdiť 160, ale vzhľadom na to, kde a ako jazdia, to pre ne nateraz nemá veľký význam.
Na 236 sa ETCS nedávalo a ešte nejaký čas ani nebude. Ale ZSSK má plány, podľa ktorých by malo byť ETCS časom aj na 263 a 363, tam to ale bude skôr o bezpečnosti, lebo maximálna rýchlosť týchto rušňov je 120 km/h. Z toho logicky predpokladám, že budú aj na všetkých 362, kde sa to trochu aj využije pri ich maximálke 140 km/h.
Inak, v jednej diskusii (http://www.zelpage.cz/clanky/komentar-160-km-h-na-slovensku-dlha-estrada-velky-cirkus) som sa dočítal, že na koridore od Nového Mesta n/V. po Žilinu by sa malo dávať ETCS level 2, čo by bolo super. Vraj má byť aj na kysuckom koridore. Škoda, že sa nedalo aj na predchádzajúci úsek. Jeho prednosti by sme ale aj tak využili až po nákupe naklápacích súprav.
Správa o činnosti ZSSK v roku 2011 (http://www.slovakrail.sk/fileadmin/Dokumenty/2012_pdf/sprava_zssk_kvalita_sluzby_2011.pdf)
Zmluva s Thalesom bola na 5 goríl (http://www.24hod.sk/ZSSK-Slovensko-zaplati-za-upravu-lokomotiv-2,77-mil--eur-cl90280.html), čiže zvyšné sú podľa mňa dodané 951.
A hlavne, ako bolo spomenute, jedna mobilna cast ETCS pre tieto stare haraburdy (sluzia dobre, ale moralne su totalne zastarale) stoji dalsich cez 500 000 € (jeden palubný balíček ETCS L1 s dosadením na starú mašinu momentálne stojí 549.511 eur)
Bolo by fajn keby to tak bolo, ale nanešťastie Gorily už majú tak zásadné chyby, že také 363 sú oproti nim pokročilé stroje. Odporová regulácia výkonu zvyšuje spotrebu a tá spoľahlivosť je už prakticky katastrofálna.
Mnohokrát vidieť je lepšie ako stokrát počuť (http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/002971-2008-rok-mrtvych-fenu/) oči otvárajúci článok všetkých fanúšikov goríl
Napriek tomu neverím, že sa na koľajniciach ŽSR objaví niečo, čo by sa im vyrovnalo charizmou a dizajnom :(.
Qwert May 4th, 2012, 02:19 PM Včera a dnes som si všimol, že tie žlté "električky" RegioJetu začali chodiť aj spojené vo dvojiciach, žeby boli až tak preplnené? :)
Hovorili, že v prípade veľkého dopytu zdvoja súpravy, ale možno to bola len technologická jazda, teda že potrebovali tú súpravu prepraviť napr. kvôli poruche.
Správa o činnosti ZSSK v roku 2011 (http://www.slovakrail.sk/fileadmin/Dokumenty/2012_pdf/sprava_zssk_kvalita_sluzby_2011.pdf)
Zmluva s Thalesom bola na 5 goríl (http://www.24hod.sk/ZSSK-Slovensko-zaplati-za-upravu-lokomotiv-2,77-mil--eur-cl90280.html), čiže zvyšné sú podľa mňa dodané 951.
Bolo by fajn keby to tak bolo, ale nanešťastie Gorily už majú tak zásadné chyby, že také 363 sú oproti nim pokročilé stroje. Odporová regulácia výkonu zvyšuje spotrebu a tá spoľahlivosť je už prakticky katastrofálna.
Mnohokrát vidieť je lepšie ako stokrát počuť (http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/002971-2008-rok-mrtvych-fenu/) oči otvárajúci článok všetkých fanúšikov goríl
Napriek tomu neverím, že sa na koľajniciach ŽSR objaví niečo, čo by sa im vyrovnalo charizmou a dizajnom :(.
Trochu som pátral, až som na FB railpage našiel tento komentár:
K rušňom radu 350 s evidenčnými číslami 006, 007, 008 a 011 vybavených systémom ETCS sa postupne do začiatku platnosti nového GVD 2012 pridajú ďalšie štyri a to konkrétne 004, 014, 015 a 019. Celkom tak bude vybavených systémom ETCS 8 ks týchto rušňov s možnosťou prevádzky rýchlosťou až 160 km/h na vlakoch IC a vybraných vlakoch R v úseku BA-Rača - Nové Mesto nad Váhom.
http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=284288728261005&id=113228422033704
Nič lepšie som nenašiel, takže tomu verím. :) O tej 362, kde malo byť tiež namontované som ešte nepočul. Asi to bude niečo na spôsob prototypu, aby zistili, ako to do rušňov 36x pôjde. 951 ani nič iné na Slovensku (možno okrem nejakých súkromných lokomotív v nákladnej preprave) ETCS nemá.
Čo sa týka plánov ZSSK, tak do roku 2015 chce mať ETCS vo všetkých 18 gorilách, 15 ks 361, 15 ks 363 a 12 ks 362. Takisto ho chce mať vo všetkých nových súpravách, teda 951+263/381, 671 a 861. Skrátka chce to mať takmer vo všetkom okrem laminátok a okuliarnikov. :) Všetko to bude ETCS level 1, ZSSK Cargo chce do svojich rušňov dávať ETCS level 2.
Tie náklady na inštaláciu ETCS do starších rušňov sú ale horibilné. Spolu aj novými to celé má stáť 23 mil. €.
Čo je pozitívne, že všetky trate, kde bude odteraz osadené ETCS, majú mať level 2.
Čerpám hlavne z tohto dokumentu, ktorý ale nie je vo všetkom aktuálny, je z roku 2009: http://ec.europa.eu/transport/rail/interoperability/ertms/doc/edp/national_deployment_plans/slovakia_ndp.pdf
Qwert May 4th, 2012, 04:05 PM Prebieha vyhodnocovanie tendra pre úsek Považská Teplá - Žilina, najnižšiu ponuku 126,32 milióna eur dal Alpine Slovakia. Uvidíme, či nebudú nejaké námietky a podobne, v každom prípade do roku 2015 to musí byť hotové.
http://www.abc-byvanie.sk/stavebnictvo/inzinierske_stavby/trat_povazska_tepla_-_zilina_chce_najlacnejsie_obnovit_alpine_slovakia/
Kedy sa zmodernizuje aj úsek Púchov - Považská Teplá, nie je také jasné. Otázka je, že by sa to do roku 2015 dalo vôbec ešte stihnúť a financovanie záleží aj na (ne)úspechu modernizácie trate Zlatovce - Trenčianska Teplá.
Asi som to zakríkol. Námietky pri tendri na úsek Považská Teplá - Žilina už máme a je za nimi pravdepodobne presne na istá firma, ktorá už do roku 2010 zdržuje modernizáciu trate cez Trenčín - TSS Grade patriaca Poórovi.
http://hnonline.sk/ekonomika/c1-55696520-stavbari-ohrozuju-dalsiu-trat
Qwert May 5th, 2012, 04:09 PM Našiel som takúto mapu porovnávajúcu cestovný čas z hlavných miest. Bolo by zaujímavé (a asi trochu smutné) urobiť niečo také aj pre Slovensko.
Travelling time from Paris and from Moscow
http://demoscope.ru/weekly/2012/0507/img/t_graf017.jpg
(1-2-3-4 hours lines)
Nodes May 5th, 2012, 08:32 PM Vyzera tak, ze Gorily budu jazdit este dost rokov.
qantas May 7th, 2012, 08:04 PM http://www.pozary.cz/clanek/54767-po-stretu-s-automobilem-zacala-lokomotiva-rychliku-horet/
Wictor May 7th, 2012, 11:23 PM no dpc
rohald May 8th, 2012, 10:02 PM ^^ tato uz asi nie :ohno:
Qwert May 11th, 2012, 09:51 PM 381.002 je už na okruhu:
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/albums/userpics/1336753231.jpg
http://www.railtrains.sk/modules/xcgal/displayimage.php?pid=6937
http://www.zeleznicny.net/modules/xcgal/albums/userpics/10737/1336752966.jpg
http://www.zeleznicny.net/modules/xcgal/displayimage.php?pid=15779
Qwert May 13th, 2012, 01:20 PM Pendolina v Žiline asi končia. Dalo sa to trochu aj čakať. Možno keby ich predĺžili do Košíc, tak by sa skôr uživili. Na takej dlhej trati by dokázali nahnať nejaký náskok oproti klasickému vlaku. Otázka je, či by sa na našich tratiach to ich naklápanie dalo bez nejakých príprav vôbec použiť.
http://www.railtrains.sk/uploads/img4faeac7e469a8.jpg
http://www.railtrains.sk/modules/AMS/article.php?storyid=828
The810 May 13th, 2012, 09:07 PM Potemkin neoslovil ani stredoslovakov? No hrozne :D Anyway, ani na trase do Kosic by sa neusetrilo nic a to najma preto, ze ani v CR samotne Pendolino nesetri takmer nic. Setri sa tym, ze sa nestoji a to mozes setrit aj so sukafonom (aj ked samozrejme na koridore bude stracat :D)
isidor May 13th, 2012, 10:03 PM Železničná trať do Stupavy zanikla (http://www.zeleznicne.info/view.php?cisloclanku=2012050007)
http://www.zeleznicne.info/textpicture/IMG_7730_dj520.jpg
Qwert May 13th, 2012, 10:44 PM V CR neusetrí hlavne preto, lebo tamojsie zab-zar nedovoluje íst viac nez 160 a 160 tam jazdí kopa vlakov, cize výhoda pendolina sa stráca. U nás by také problémy neboli, lebo u nás môze tá trat o 160 iba snívat. :) Tým myslím, ze na pomalsej trati by sa mohlo usetrit relatívne viac. Tu by pendolino mohlo íst reálne rýchlejsie oproti iným vlakom. Samozrejme neviem sa vyjadrit, o kolko by pendolino mohlo jazdit u nás rýchlejsie bez nejakých zásahov do zab-zar.
Tej Stupavy je skoda, je to podobný prípad ako Samorín, mozno o pár rokov budeme stratu tej trate lutovat. Snáď z toho spravia aspon cyklotrasu a nenechajú to zarást ako Samorín.
isidor May 13th, 2012, 11:01 PM Tak na useku Zilina - Krasno n/Kysucou je par usekov, kde vdaka naklapaniu pendolino moze ist rychlejsie nez ostatne vlaky (140 vs. 120, resp. 110 vs. 90), podobne ziskava istu vyhodu aj v CR. Ale samozrejme suhlas, ze rychlostny potencial toho vlaku je vyuzity mizivo.
ejo May 14th, 2012, 02:53 AM Prečo to vytrhali?
aquila May 14th, 2012, 02:47 PM lebo ta trat bola zrusena .. uz pred 4mi rokmi a ako citam, osobna doprava tam nejazadila uz za komancov ...
ale cyklochodnik na tej trase by bolo myslim velke plus
dvernik May 14th, 2012, 03:03 PM lebo ta trat bola zrusena .. uz pred 4mi rokmi a ako citam, osobna doprava tam nejazadila uz za komancov ...
ale cyklochodnik na tej trase by bolo myslim velke plus
Nová a celkom kvalitná cyklotrasa vedie pár sto metrov severnejšie: mapa (http://www.openstreetmap.org/?lat=48.27031&lon=16.97932&zoom=15&layers=C)
Škoda tej trate, ale už sa stalo :( V každom prípade ak by sa niekedy obnovovala, tak to má zmysel priamo cez Záhorskú Bystricu do Lamača.
SureThing_II May 14th, 2012, 03:39 PM Poslusne hlasim, ze som sa bol cez vikend prevetrat spolu s Albatrosom :cheers:
http://img341.imageshack.us/img341/3820/albatros.jpg
wuane May 14th, 2012, 07:03 PM ^^Videl som ju z auta ako prechadzala nadjazdom na ZSt Vinohrady. :)
aquila May 15th, 2012, 03:55 PM http://spravy.pravda.sk/na-sirokorozchodnu-nie-su-peniaze-musi-prist-dobra-ponuka-pno-/sk_ekonomika.asp?c=A120515_153426_sk_ekonomika_p01
KLEPETO May 15th, 2012, 04:07 PM [QUOTE=Qwert;91353402
Tej Stupavy je skoda, je to podobný prípad ako Samorín, mozno o pár rokov budeme stratu tej trate lutovat. Snáď z toho spravia aspon cyklotrasu a nenechajú to zarást ako Samorín.[/QUOTE]
Pochybujem s tou cyklotrasou. Pred dvomi rokmi dokončili práve zo Stupavy cyklotrasu k moravskej cyklotrase s napojením kúsok od Devinského Jazera. BSK na to vyždímala peniaze z EÚ. Duplicitná cyklotrasa by bola zbytočnosť. Tu sa malo uvažovať o tomto pred dvomi rokmi, keď sa už vtedy vedelo, že tá trať je zrušená a dohodnúť sa so ŽSR. Myslím, že EÚ by to vôbec nevadilo, práve ona takéto projekty využitia bývalých žel. tratí na cyklotrasy dosť podporuje.
aquila May 15th, 2012, 04:24 PM hm len to je tradicne nase planovanie ;)
E499.3056 May 15th, 2012, 06:17 PM Takze sa konecne uvolnia pozemky pod stanicou v Stupave pre bytovu vystavbu? :D
Qwert May 15th, 2012, 06:59 PM http://spravy.pravda.sk/na-sirokorozchodnu-nie-su-peniaze-musi-prist-dobra-ponuka-pno-/sk_ekonomika.asp?c=A120515_153426_sk_ekonomika_p01
Snáď to pri tomto aj ostane:
Minister dopravy pripúšťa aj možnosť, že namiesto výstavby širokorozchodnej trate cez krajinu by sa postavil len terminál v Haniske pri Košiciach, kde železnica z východu so širším rozchodom končí.
qantas May 16th, 2012, 06:05 PM http://www.youtube.com/watch?v=CxVVcgC-VlE&feature=related no comment
aquila May 17th, 2012, 10:27 AM http://bratislava.sme.sk/c/6378303/konanie-na-projekt-prepojenia-zeleznic-sa-zacalo.html
novinari stale opakuju co bolo pisane a co im dopravoprojekt naklamal...
ziadne prepojenie pod dunajom nebude ..
Qwert May 17th, 2012, 11:29 AM Hnus, hnus a ešte raz hnus. Nechápem, prečo EÚ nezrušila aj podporu pre Filiálku, keď zrušila podporu pre tunel pod Dunajom a bez toho je Filiálka úplný nezmysel. V Bruseli by tiež mohli dohliadať, či sa z ich peňazí nastavia len preto, aby sa stavalo.
Kvôli tomu, aby Jamy&Tunely získali nejaký sprostý pozemok, sa zakope 400 miliónov, tá drzosť oligarchov už nepozná hraníc. :ohno:
Ondro May 17th, 2012, 11:54 AM Humus! Radšej z toho mali zmodernizovať trate a zrekonštruovať stanice. Nerozumiem, najväčšia výhovorka, že "nový projekt sa už nestíha a peniaze by inak prepadli", ak by to bolo v akejkoľvek inej krajine západného sveta, do týždňa by bol projekt schválený, do mesiaca by sa stavalo. :ohno::nuts: Slovensko je proste krajina lobbingu, korupcie a nezmyselnej byrokracie.
aquila May 17th, 2012, 01:41 PM na rekonstrukciu BA uzla a ciastocnych projektov by bolo casu dost aj do 2015 .. aj ked by sa zacalo stavat az buduci rok ..
E499.3056 May 17th, 2012, 07:04 PM http://bratislava.sme.sk/c/6378303/konanie-na-projekt-prepojenia-zeleznic-sa-zacalo.html
novinari stale opakuju co bolo pisane a co im dopravoprojekt naklamal...
ziadne prepojenie pod dunajom nebude ..
Zrejme to bude tlacova sprava z nejakej takejto institucie.
michaelse May 18th, 2012, 01:15 PM ak budu prietahy v tendry,odvolania uchadzacov ako je u nas zvykom tak je sanca ze by sa to nestihlo postavit tak aby sa to zaplatilo z eu penazi,bolo by to prvykrat kedy by ma take nieco potesilo :-( toto inak realne hrozi pri prestavbe stareho mosta,tam je to velmi realne ze sa to nestihne
aquila May 25th, 2012, 12:40 PM http://hnonline.sk/ekonomika/c1-55921460-trencin-straca-novu-trat
takze trat cez trencin asi pada. co by bolo asi aj dobre. radsej nech idu rychlo do tendra useky pri ziline a tento usek by siel az dalsieho obdobia a mozno kompetenentnych napaadne aj dopracovat detaily.
Qwert May 26th, 2012, 02:41 PM Pokiaľ sú náhradné projekty, tak ma to vôbec netrápi, ak by sme mali na všetko poriadne balíky pripravených projektov, tak by čerpanie eurofondov nemohlo byť ohrozené.
potkanX May 28th, 2012, 08:30 AM ..... a mozno kompetenentnych napaadne aj dopracovat detaily.
nenapadne. tuna sa jedna nie o jednorazovy fail, ale o systemovu chybu, kedze na vsetku projekciu okolo zeleznic ma monopol reming a tam posobiaci k****ti, pardon odbornici nemaju absolutne nijaku potrebu svoje projekty s niekym konzultovat. proste tu je moja ciara a ty, zvysok vesmiru, sa laskavo prisposob.
kaxno May 29th, 2012, 10:06 AM Neviem kam to dat, tak to dam sem: http://hnonline.sk/ekonomika/c1-55957850-colombova-zena
Dvihal sa mi zaludok pri tomto clanku ... akurat som z neho nejako nepochopil, ci je pocJ&Tatek za, alebo proti Filialke ...
Qwert May 29th, 2012, 11:49 AM ^^Presunul som to sem, tu sa o Filiálke už diskutovalo, nie je to len otázka samotnej stanice.
Ja by som to chcel chápať tak, že Filiálka sa nedá stihnúť do konca programového obdobia a preto treba hľadať náhradné projekty. V tom prípade by sme sa tým Figeľovým "neschopákom" mohli vlastne poďakovať. Ale to je skôr moje zbožné prianie. :) Snaha o presun peňazí z Filiálky na diaľnice bola asi to najlepšie riešenie, len škoda že to nevyšlo.
Keďže Počiatek nemá ďaleko aj J&T, tak mi jeho motivácie v súvislosti s Filiálkou nie sú práve jasné.
aquila May 29th, 2012, 02:37 PM praveze skor je to podporny clanok, cize bohuzial sa stavat bude.
aj ked by som sa velmi rad mylil a pociatka by napadlo, ze OK, filialka sa nestihne, je to aj tak hlupost. moc velku odovzu verejnosti to nema, tak skusime to napasovat na rekonstrukciu bratislavskeho uzla, vsak je to aj tak v sekcii integrovana doprava, takze sa to da pod toho schovat, zaroven aj prepojenie a zdvojkoljenie usekov marchegg - devinska, prepojenie letiska na trat 130 smer HU a podobne .. to by urobili 100x lepsiu vec .. plus samozrejme vsetky prestupne terminaly integrovanej dopravy
ono pri trosku sikovnosti by sa dalo pod to schovat aj predlzenie elektricky a vystavba prestupneho terminalu pri hornbachu/avione, alebo predlzenie elektricky po bory / zeleznicu devinskej
E499.3056 May 29th, 2012, 02:49 PM Keďže Počiatek nemá ďaleko aj J&T, tak mi jeho motivácie v súvislosti s Filiálkou nie sú práve jasné.
Skusal si sa zamysliet nad tym, ze na ministerstve vacsinou sedia ludia, ktori doprave z odborneho hladiska az tak nerozumeju?
Oni vobec nevedia, kto za projektom stoji, ani kde ta Filialka vlastne je, hlavne to vnimaju tak, ze vybuduje sa nova moderna stanica za europske peniaze, mozno dokonca skor ako sa Hlavna stanica zrekonstruuje.
Pretoze keby tam sedeli na svojich miestach kompetentni ludi a nie nejaka byrokraticka partaj, stanoviska ministerstva by mozno aj napriek lobistom, ktori sa prechadzaju po foyer na Stefanovicovej, boli vcelku odlisne ;)
Qwert May 29th, 2012, 08:27 PM praveze skor je to podporny clanok, cize bohuzial sa stavat bude.
aj ked by som sa velmi rad mylil a pociatka by napadlo, ze OK, filialka sa nestihne, je to aj tak hlupost. moc velku odovzu verejnosti to nema, tak skusime to napasovat na rekonstrukciu bratislavskeho uzla, vsak je to aj tak v sekcii integrovana doprava, takze sa to da pod toho schovat, zaroven aj prepojenie a zdvojkoljenie usekov marchegg - devinska, prepojenie letiska na trat 130 smer HU a podobne .. to by urobili 100x lepsiu vec .. plus samozrejme vsetky prestupne terminaly integrovanej dopravy
ono pri trosku sikovnosti by sa dalo pod to schovat aj predlzenie elektricky a vystavba prestupneho terminalu pri hornbachu/avione, alebo predlzenie elektricky po bory / zeleznicu devinskej
Ak sa ledva stíha Filiálka, tak sa určite nestíha ani prepojenie letiska na trať 130 a ani predĺženie električky, lebo pokiaľ viem, tam ešte ani neprebehla dokopy žiadna príprava. Pri Marcheggu treba aj súčinnosť s Rakúskej strany a neviem, či by sa to stihlo. Tam pre zdvojkoľajnenie treba vlastne postaviť nový most cez Moravu a viacero menších mostov (priepustov).
To ale neznamená, že sa má Filiálka stavať, pri troche vôle by sa určite našli alternatívne spôsoby použitia tých peňazí, len to by znamenalo pre príliš veľa ľudí prácu naviac.
Skusal si sa zamysliet nad tym, ze na ministerstve vacsinou sedia ludia, ktori doprave z odborneho hladiska az tak nerozumeju?
Oni vobec nevedia, kto za projektom stoji, ani kde ta Filialka vlastne je, hlavne to vnimaju tak, ze vybuduje sa nova moderna stanica za europske peniaze, mozno dokonca skor ako sa Hlavna stanica zrekonstruuje.
Pretoze keby tam sedeli na svojich miestach kompetentni ludi a nie nejaka byrokraticka partaj, stanoviska ministerstva by mozno aj napriek lobistom, ktori sa prechadzaju po foyer na Stefanovicovej, boli vcelku odlisne ;)
Niekedy si to fakt myslím. :) Inak možno pri troche vôle by sa z eurofondov dala zrekonštruovať aj Hlavná stanica, veď sa bavíme o prioritnej osy integrovaná doprava a Hlavná stanica integruje rôzne druhy dopravy par excellence. Mohlo by sa to volať integrácia diaľkovej, prímestskej a mestskej dopravy v regióne Bratislava. :)
The810 May 29th, 2012, 08:44 PM Peniaze z eurofondov co mali ist na Filialku sa presunut dat budu, otazka je ci to Pociatek schvali.
Qwert May 29th, 2012, 10:40 PM Dajme si po dlhšom čase aspoň nejaké fotky, tunel Turecký vrch finišuje, všimnite si pevnú jazdnú dráhu, inými slovami pod koľajnicami nie je klasický štrk a podvaly, ale betónové lôžko:
http://www.railpage.net/modules/xcgal/albums/userpics/1338151993.jpg
http://www.railpage.net/modules/xcgal/displayimage.php?pid=12552&album=lastup&cat=
Na starej trati je už jedna koľaj dlhšie znesená:
http://www.railpage.net/modules/xcgal/albums/userpics/1338150789.jpg
http://www.railpage.net/modules/xcgal/displayimage.php?pid=12550&album=lastup&cat=
Moderný rušeň na modernej trati:
http://www.railpage.net/modules/xcgal/albums/userpics/1338150849.jpg
http://www.railpage.net/modules/xcgal/displayimage.php?pid=12551&album=lastup&cat=
ejo May 30th, 2012, 05:43 AM Čo s stane s tou starou traťou? Bude slúžiť pre cargo a ako záložná trať v prípadnej nehode,poruche či údržbe tunela alebo ju rozoberú?
potkanX May 30th, 2012, 08:32 AM dufam ze ju zrusia a obnovia cestu z noveho mesta do bohuslavic, kde v 80tych rokoch kvoli elektrifikacii trate zhodili most.
kaxno May 30th, 2012, 12:23 PM Bola by to pekna cyklotrasa podla mna :) Inak na jazdu cez novy tunel sa celkom tesim :)
Qwert May 30th, 2012, 02:42 PM Stará trať bude zrušená, čo tam bude potom, neviem. Bola by to škoda nechať len tak zarásť burinou, ale neprekvapilo by ma to.
wuane May 30th, 2012, 04:42 PM Na tej prvej fotke to su co za kolajnice?Vyzera to ako dualny rozchod :nuts:
E499.3056 May 30th, 2012, 07:27 PM Stará trať bude zrušená, čo tam bude potom, neviem. Bola by to škoda nechať len tak zarásť burinou, ale neprekvapilo by ma to.
Povodne pozemky pod tratami sa zvykli rekultivovat.
eminencia May 30th, 2012, 09:12 PM Na tej prvej fotke to su co za kolajnice?Vyzera to ako dualny rozchod :nuts:
Na tej trati ešte nie sú položené koľaje. Je tam vidno zatiaľ len rad úchytov.
adamanek June 1st, 2012, 10:06 PM Kde vsade jazdia tie nove 2 poschodove vlaky? Lebo vcera som jeden videl vo Velkych Levaroch (pri Malackach). Myslel som si, ze chodia iba pri Ziline alebo to zmenili?
Qwert June 1st, 2012, 10:14 PM Povodne pozemky pod tratami sa zvykli rekultivovat.
Len tá rekultivácia v praxi dlhodobo znamená, že to zarastie burinou. Lepšie by bolo pri takýchto veľkých preložkách staré teleso využiť ako cyklotrasu. Len to by niekto musel premýšľať a tiež by sa to muselo na niečo aj napojiť.
Kde vsade jazdia tie nove 2 poschodove vlaky? Lebo vcera som jeden videl vo Velkych Levaroch (pri Malackach). Myslel som si, ze chodia iba pri Ziline alebo to zmenili?
Nasadené sú tu (okrem trate TT - GA):
http://www.zelpage.cz/news_n/mapa-nove_vozidla_zssk-671-951.png
http://www.zelpage.cz/clanky/rozhovor---milos-slavik-o-sucasnych-a-buducich-vozidlach-zssk
jouseph7 June 1st, 2012, 10:29 PM Kde vsade jazdia tie nove 2 poschodove vlaky? Lebo vcera som jeden videl vo Velkych Levaroch (pri Malackach). Myslel som si, ze chodia iba pri Ziline alebo to zmenili?
ten vlak co si videl je tzv typ push and pull a musi ho tahat rušen, takých bude dokopy 10 a budu premavat z bratislavy do kutov, nových zámkov alebo nového mesta n váhom, potom bude dokopy 10 dalsich len s tým rozdielom ze su elektrické a jazdia samé :) a budu chodit od noveho mesta cez zilinu a kosice az po ciernu nad tisou (velmi polopate a v skratke opisane)
The810 June 2nd, 2012, 08:44 AM Neviete kedy a kde bude zverejneny navrh GVD?
Qwert June 2nd, 2012, 12:17 PM Neviete kedy a kde bude zverejneny navrh GVD?
Rámcový návrh by už mal podľa harmonogramu existovať, ale ešte som sa sním nestretol: http://www.zsr.sk/buxus/docs//Marketing/SV/2012/PrN-HarmonogramGVD1.pdf
Prenikli ale napríklad správy, že v rámci "podpory" cestovného ruchu sa má zrušiť R Horehronec. :ohno:
KLEPETO June 2nd, 2012, 02:23 PM Rámcový návrh by už mal podľa harmonogramu existovať, ale ešte som sa sním nestretol: http://www.zsr.sk/buxus/docs//Marketing/SV/2012/PrN-HarmonogramGVD1.pdf
Prenikli ale napríklad správy, že v rámci "podpory" cestovného ruchu sa má zrušiť R Horehronec. :ohno:
To je naozaj podpora cestovného ruchu. Takto medzi Banskou Bystricou a Margecanmy zdochne aj to posledné čo ešte živorilo. To už môžu na tomto úseku za Breznom zrušiť vlaky úplne. Do práce tam aj tak nemá kto chodiť a školu im stačí vychodiť na stupni ZDŠ. Načo cestovať niekde na strednú, alebo na vysoku, keď sa tam aj tak nikde neuplatní a zametať obecné chodníky mu stačí aj so základným vzdelaním. :ohno:
KLEPETO June 2nd, 2012, 02:25 PM ten vlak co si videl je tzv typ push and pull a musi ho tahat rušen, takých bude dokopy 10 a budu premavat z bratislavy do kutov, nových zámkov alebo nového mesta n váhom, potom bude dokopy 10 dalsich len s tým rozdielom ze su elektrické a jazdia samé :) a budu chodit od noveho mesta cez zilinu a kosice az po ciernu nad tisou (velmi polopate a v skratke opisane)
A nezabúdajme na nové dieselové jednotky, ktoré jazdia a budú jazdiť od Prešova na Bardejov a Vranov a v okolí Humenného.
jouseph7 June 2nd, 2012, 05:25 PM A nezabúdajme na nové dieselové jednotky, ktoré jazdia a budú jazdiť od Prešova na Bardejov a Vranov a v okolí Humenného.
myslis tie ktore doteraz v podstate chodia iba z kosic do humenneho a spat :lol::lol: minulu sobotu jedna suprava do kosic prisla a za chvilu druha isla na humenné :ohno:
gmbh June 4th, 2012, 12:40 PM Prenikli ale napríklad správy, že v rámci "podpory" cestovného ruchu sa má zrušiť R Horehronec.
tj. ze bude chodit len BA-BB (?) dalo sa cakat lebo od min. roku uz niektore dni nechodil. ale treba to pochopit, ved ZSSK sa chce zamerat na taziskove trate co je svetovy trend a nie posielat vlaky na koniec sveta. ciel je mat R len na BA-ZA-KE a este BA-BB. koniec ironie.
The810 June 4th, 2012, 03:55 PM Keby ze BB, ale ani to nie. Okrem Hrona do BB nepojde nic. Na druhej strane, ruku na srdce, vlakom tu trasu mozu cestovat fakt uz len rezijkari a ultranadsenci, tam je vlak totalny nezmysel.
KLEPETO June 4th, 2012, 04:42 PM Keby ze BB, ale ani to nie. Okrem Hrona do BB nepojde nic. Na druhej strane, ruku na srdce, vlakom tu trasu mozu cestovat fakt uz len rezijkari a ultranadsenci, tam je vlak totalny nezmysel.
Ja som ten vlak dosť využíval na prepravu bicykla pri jednodňových výletoch. Na Červenej Skale som vystúpil, vyšliapal si Kráľovku povozil sa pod ňou a spustil sa cez Vernár na Poprad, kde som stíhal posledné ICčko do BA. A takýchto turistov a cykloturistov môže byť viac čo si urobí výlet s využitím toho vlaku aj ďalej ako do BB. Možno by stálo za úvahu aby jazdil aspoň posledné 4 dni v týždni až do Košíc. Takto by bol aj víkend obslúžený aj štvrtok a piatok pre ľudí, ktorý cestujú z BA na víkend domov a v nedeľu sa vracajú späť.
zollium June 5th, 2012, 08:25 PM Tu je nieco o Sirokorozchodnej trati zo Slovenskeho rozhlasu.
Z Ázie prúdi do Európy stále viac tovarov a námorná doprava už nemusí kapacitne stačiť. Preto sa stále intenzívnejšie začína hovoriť o železničnom prepojení. V tejto súvislosti sa na Slovensku opäť otvorila téma širokorozchodnej trate od východných hraníc krajiny, Slovensko by sa pritom malo s rozhodnutím poponáhľať, pretože inak pôjde trať cez Maďarsko. O tom, či je projekt širokorozchodnej železničnej strate reálny a čo by priniesol diskutovali v SRo Boris HOŠOV z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied a Ondrej MATEJ, odborník na dopravnú infraštruktúru.
Ako pripomenul O. MATEJ, ide o veľký projekt, o ktorom sa diskutuje už dlhšiu dobu. Po železnici by sa pritom mali prepravovať kontajnery, ktoré sa doteraz prepravujú loďami. Železničná doprava má pritom oproti lodnej tú výhodu, že je lacnejšia aj rýchlejšia. B. HOŠOV poukázal súčasne na to, že na vybudovaní trate majú najväčší záujem najmä ázijské firmy, ktoré dovážajú do Európy svoj tovar. Tok tovarov pritom bude zrejme v budúcnosti ďalej rásť, pretože posun obchodu smerom na východ je pomerne výrazný a badať ho v slovenskom zahraničnom obchode, v súčasnosti už totiž najviac áut vyváža na čínsky trh.
Širokorozchodná trať je podľa názoru O. MATEJA strategicky dôležitý projekt, pričom najdôležitejšou otázkou celého projektu je, kde bude prekladisko. Z finančného hľadiska ide o veľmi náročnú investíciu a je jasné, že Slovensko na to nemá zdroje, preto bude veľmi záležať na tom, kto nakoniec do celého projektu dá financie. Istou možnosťou by mohol byť PPP projekt, ale v tomto prípade bude veľmi dôležité dobré nastavenie podmienok, aby na ňom Slovensko nestratilo. Slovenská vláda by však mala rozhodne hájiť záujmy krajiny, pričom mimoriadne výhodné by bolo, ak by prekladisko bolo na území Slovenska. Krajina by tak profitovala nielen priamo z poplatkov za prekládku, ale tým, že tovar by sa prekladal ďalej na železnicu alebo na kamióny, tak aj z poplatkov za užívanie železničnej trate a zvýšil by sa aj výnos mýta. Pokiaľ by bolo prekladisko v Bratislave, pomohlo by to oživiť aj lodnú dopravu. O. MATEJ navyše tvrdí, že pre Slovensko by bolo najvýhodnejšie rozšíriť už existujúce prekladisko v Haniske a vybudovať tu veľké logistické centrum. To by ušetrilo aj 750 miliárd potrebných na budovanie trate cez južné Slovensko. Širokorozchodná až do Bratislavy či Viedne v podstate nie je potrebná, pretože aj tak sa potom bude tvar vo veľkej miere prekladať na železnicu a klientovi je v zásade jedno, že sa tak stane o 300 kilometrov ďalej na východ. Slovensko tak má obrovskú možnosť stať sa lídrom prekládky tovaru pre Áziu.
Aj podľa B. HOŠOVA je scenár výstavby s konečným prekladiskom na území Slovenska optimálny a pre krajinu súčasne najvýhodnejší. Predpokladá pritom, že v tomto sa bude rozhodovať medzi Rakúskom a západným Slovenskom. Pritom z prílevu tak veľkého objemu tovaru by v prípade dobudovania dopravnej infraštruktúry mohlo Slovensko profitovať aj v prípade, keby prekladisko bolo v Rakúsku. Ak by trať končila nakoniec v Rakúsku, jednou z podmienok Slovenska by podľa B. HOŠOVA malo byť, aby aj na západnom Slovensku bolo vybudované veľké prekladisko. Dôvodom je fakt, že tu už je vybudovaná pomerne kvalitná infraštruktúra a preto je z logistického hľadiska táto oblasť výhodnejšia ako východné Slovensko. Súčasťou projektu a súčasne aj ďalšou slovenskou podmienkou by ale malo byť zachovanie prekladiska v Čiernej nad Tisou, prípadne jeho posilnenie. Pokiaľ ide o financovanie projektu, vie si predstaviť, že by tu mohli zainvestovať tie podniky, ktoré majú na preprave tovarov záujem, ale napr. aj dôchodkové fondy, ktoré majú naakumulované isté zdroje. Zahraničná investícia do takéhoto infraštruktúrneho projektu má pritom aj tú výhodu, že z krajiny neodíde, ako napr. fabrika postavená na zelenej lúke. Ak sa podarí projekt zrealizovať tak, že prekladisko bude na Slovensku, jeho finančný efekt môže byť taký, že umožní aj dobudovať dopravnú infraštruktúru v krajine a rozvíjať aj lodnú dopravu. Ako pripomenul B. HOŠOV, širokorozchodná trať je strategický projekt, pričom Slovensko má tú výhodu, že si ho Rusko vybralo ako prvého kandidáta. Ide o pragmatický pohľad, ktorý zohľadňuje ako geografickú polohu krajiny, tak aj existujúcu infraštruktúru. Ak by Slovensko odmietlo participáciu na projekte, najpravdepodobnejšou alternatívou by bola cesta cez Maďarsko, kde je asi najmenší problém meniť plánovanú stratégiu ukončiť trať v Rakúsku.
jouseph7 June 5th, 2012, 11:43 PM mna zaujala ta myslienka ze prekladisko by mohlo byt aj pri haniske...chcem sa ubrat tymto smerom ale nie konkretne - pri tom ma napadlo ze preco by sa nemohlo dobudovat a zvacsit prekladisko v ciernej aj na kontajnery a dalej by sa islo po normalnej trati na zapad.....ved nie je jedno kde bude to prekladisko ako take stat?? ci vieden alebo cierna ved to je iba 500 kilakov...co je to oproti tym 9000 ktore by presli z ciny??? viem ze je to cele o politike a o peniazoch ktore z toho potecu ale nech ficko zabojuje ved je s putinom ako brat a volodimir si urcite vyberie brata slovana radsej ako germana rakusaka nie??:) ved aj tí pani v diskusii co su uz odbornici na to sami povedali ze to ajtak platia cinania a tym je jedno ci bude prekladisko plus minus 300 kilakov dakde v strede europy pre nich....tu by to potom na to netrebalo ani sirokorozchodnu ale len bud vylepsit juznu trasu alebo sever na ktorom sa uz v podstate robi...byvam ked sa to tak vezme pri sirokorozchodnej a zaroven pri trati z ciernej do kosic a poviem vam ze nakladnych vlacikov je cez den mozno 8 co prejde z ciernej do ke, takze naco novu kolaj ked teraz mame viac alternativ a tras a ani tie nie su vyuzite..
zollium June 6th, 2012, 12:37 AM mna zaujala ta myslienka ze prekladisko by mohlo byt aj pri haniske...chcem sa ubrat tymto smerom ale nie konkretne - pri tom ma napadlo ze preco by sa nemohlo dobudovat a zvacsit prekladisko v ciernej aj na kontajnery a dalej by sa islo po normalnej trati na zapad.....ved nie je jedno kde bude to prekladisko ako take stat?? ci vieden alebo cierna ved to je iba 500 kilakov...co je to oproti tym 9000 ktore by presli z ciny??? viem ze je to cele o politike a o peniazoch ktore z toho potecu ale nech ficko zabojuje ved je s putinom ako brat a volodimir si urcite vyberie brata slovana radsej ako germana rakusaka nie??:) ved aj tí pani v diskusii co su uz odbornici na to sami povedali ze to ajtak platia cinania a tym je jedno ci bude prekladisko plus minus 300 kilakov dakde v strede europy pre nich....tu by to potom na to netrebalo ani sirokorozchodnu ale len bud vylepsit juznu trasu alebo sever na ktorom sa uz v podstate robi...byvam ked sa to tak vezme pri sirokorozchodnej a zaroven pri trati z ciernej do kosic a poviem vam ze nakladnych vlacikov je cez den mozno 8 co prejde z ciernej do ke, takze naco novu kolaj ked teraz mame viac alternativ a tras a ani tie nie su vyuzite..
No ved prave ze z hladiska biznisu ide hlavne o to prekladisko.Cize nie je tak uplne jedno kde bude.Zase aj Rakusaci sa asi nebudu len prizerat..Ale neviem ci by bolo spravne ist do toho kedze to planuju socialisti a este aj hrozi ze to bude PPP :scouserd: Coooosi to nieeee...
isidor June 7th, 2012, 12:21 AM "prekvapenie"
Brusel na širokorozchodnú trať peniaze nedá (http://ekonomika.sme.sk/c/6407814/brusel-na-sirokorozchodnu-trat-peniaze-neda.html)
„Aby to bolo efektívne, muselo by sa voziť asi 40 miliónov ton tovaru ročne. Nemyslím, že by sa takéto množstvá dali v strednodobom horizonte voziť,“ hovorí šéf Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.
Analýza firmy Roland Berger napríklad tvrdí, že projekt by bol aj po štyridsiatich rokoch prevádzky v strate vyše dve miliardy eur.
Ziskový by mohol byť len prepravca alebo majiteľ prekladísk, nie ten, kto postaví nové koľaje.
aquila June 7th, 2012, 08:43 AM mna skor zaujali tie masinky hyundai ...
99lacike99 June 7th, 2012, 02:45 PM Hudba ďalekej budúcnosti - rekonštrukcia zeležničnej trate medzi Štrbou a PP.
http://poprad.korzar.sme.sk/c/6407597/moderna-zeleznica-pod-tatrami-je-hudbou-buducnosti.html
KE Metropolitan Area June 7th, 2012, 07:54 PM a rekonstrukcia useku Kosice/Kysak sa ma vlastne kedy presne zacat? Netusite niekto? Alebo sa uz zacala? Dik
Nodes June 7th, 2012, 10:41 PM Nezacala sa. Presny termin mi nie je znamy.
The810 June 8th, 2012, 07:11 AM 3) Potencial tu je a s projektami ppp by sa zacat v ZA, BB - idealne prepojenie zeleznicnej stanice a AS cez mensie obchodne centrum, to co sa robi v Ke je financne poddimenzovane a uplne odtrhnute od reality , nevytvori sa ani integrovany dopravny system medzi zeleznicou a mestskou a medzimestskou dopravou.
Velky problem SR je ze tu si niekto mysli, ze IDS sa "stavia" (tramtrainy, terminaly IDS a podobne srandy).. jasne, prestupne uzly su nutne, ale IDS vznika najma tym ze objednavatelia dostanu rozum a zavedu jednotnu tarifu, nadvaznosti, normalne linky VHD, idealne aj takt.
dibbo June 8th, 2012, 09:00 AM myslim ze MS v hokeji boli velmi dobrou motivaciou, tu ale zahadne na nic niesu peniaz. Akurat citam tento clanok (http://www.bratislavskenoviny.sk/najnovsie-spravy-z-bratislavy/samosprava/rekonstruovat-zastavku-na-zochovej-ulici-zacnu-v-juli.html?page_id=285348) a fakt mi az rozum zastava nad tym ze mesto nedokaze zrealizovat take zakladne veci ako napr "Prístrešok zastávky na strane v smere do Petržalky opravia, vyčistia, znova natrú a doplnia sklenenými tabuľami" ... ze nam to musi robit JT?! Ved toto preboha moze stat tak 500 eur! sorry za OT
Qwert June 8th, 2012, 11:20 AM Reforma organizácie osobnej železničnej dopravy na Slovensku (http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/4514-Reforma-organizacie-osobnej-zeleznicnej-dopravy-na-Slovensku/)
V podstate ide o zavedenie taktovej železničnej dopravy na sieti ŽSR od nového GVD 2012/2013. Nastávajúci grafikon teda môže byť po dlhom čase skutočne prelomový. Konkrétne detaily ale ešte nie sú známe. Zostáva ale dotiahnuť ešte veľmi veľa vecí, hlavne konkurenciu vlakov a autobusov. Tiež mi príde chybné to uvažovanie o železnici ako akoby doplnku autobusov, malo by to byť naopak. Úplne choré je to, že VÚC a SAD sa tvária, akoby železnica ani neexistovala, objednávajú spoje, ktoré jej konkurujú a ešte k tomu zámerne konštruujú grafikony tak, aby nevznikali prípoje.
Takto má vyzerať miestan doprava: http://www.vlaky.net/upload/images/reports/004514//miestna.pdf
Takto má vyzerať diaľková: http://www.vlaky.net/upload/images/reports/004514//dialkova.pdf
The810 June 8th, 2012, 11:31 AM Navrh GVD: http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/4515-Navrh-GVD-20122013-pre-osobnu-dopravu/
Niekde takt nie je, niekde je taky polotakt (also known as ZSSK Takt), ale kazdopadne ide o DRAMATICKE zlepsenie dopravy na zeleznici. No a minimalne v okoli BA viac-menej takt funguje.
E499.3056 June 8th, 2012, 08:46 PM ICcka v 2-hodinovom intervale podla tohto materialu vsak nadalej nehrozia. A Polana len po Kosice je snad nejaky vtip...
KLEPETO June 8th, 2012, 10:20 PM Takže ten Horehronec v návrhu GVD naozaj pochovali. :ohno:
gmbh June 9th, 2012, 11:52 AM pokial viem IC chodili 3 pary + jeden neparny a nedelny par. teraz budu plne 4 pary, nedelny par a piatkovy par. cize IC ako nedotovane vlaky sa snazia zarobit v silne dni.
Horehronec tam je ako R ZV-margecany. juzna trasa ma byt totalne prekopana. R okrem 837 pojdu po ZV a nie BB. okrem polany pojdu 3 priame R az do/z KE. dobra sprava je ze tym sa pridal 1 par R ZV-KE a poobede bude lepsie vykryte. mozno niekto cita toto forum.
zvlastne je ze ani zvysok nepojde do BB, namiesto toho budu znasobene Zr ZV-vrutky. tento prestup predlzi cas cestovania do BB o 4 min. Ex Hron ostane ale z BA pojde o hodinu skor cim konci prestup Ex531-R935. nahradi sa priamym R BA-KE co je v tomto pripade skor nevyhodne lebo pojde o pol hod. dlhsie. celkovy dobry dojem sa tym kazi...
vidiet aj 2 hod. takt EC PR/BR/WA-BA-BP/BEO, tj. pridany 1 par EC, 1 par pridany aj na BA-NZ a 2 pary na BA-PD.
kazdopadne treba doriesit pripoje R-Os...o.i. aby sa pomohlo aj malo vytazenym tratiam....lebo ako pise Qwert uvažovanie o železnici ako akoby doplnku autobusov je chybne.
aquila June 10th, 2012, 10:05 AM http://trencin.sme.sk/c/6410381/rekonstrukcia-zeleznice-cez-trencin-sa-odsuva-na-neurcito.html#ixzz1xJu3zxP9
usek sa zda ze definitivne pada, co je na jednej strane dobre, ak sa dokazu do noveho projektu implementovat rozumne pripomienky mesta (ale uz menej rozumne vylucit dopravu mimo mesta by som nepovazoval), velke zdrzanie trencin mat nebude, lebo tam ozaj stoja vsetky vlaky vratane IC..
som len zvedavy, ze ci ta nova plavaren bude skor alebo trat :) mam dojem, ze skor ta trat bude funkcna skorej ;)
KLEPETO June 10th, 2012, 10:49 AM Horehronec tam je ako R ZV-margecany.
Takže spojenie z BA ostáva a to kombinácia R Tajov a R Horehronec s prestupom vo Zvolene, cca 30 min. na prestup. Len mám pocit, že tá súprava z R Tajov bude zároveň pokračovať ako R Horehronec. A podľa toho, že v BB bude stáť Horehronec iba 2 min. tak preprah mašín sa uskutoční už vo Zvolene. Ak je to takto, načo to komplikujú, nech ho teda skrátia po Margecany, ale z odchodom z BA a preprah robia v BB, načo sa tam budovala elektrifikácia. :bash:
E499.3056 June 10th, 2012, 02:10 PM usek sa zda ze definitivne pada, co je na jednej strane dobre, ak sa dokazu do noveho projektu implementovat rozumne pripomienky mesta (ale uz menej rozumne vylucit dopravu mimo mesta by som nepovazoval), velke zdrzanie trencin mat nebude, lebo tam ozaj stoja vsetky vlaky vratane IC..
Podla mna by bola velka skoda, ak by zeleznica vymizla takpovediac zo srdca Trencina. Najma kvoli polohe zeleznicnej stanice a kvoli tomu, ze tam zastavuje velka vacsina dialkovych vlakov. Co tym sleduju miestni ekoteroristi? Verejna doprava je skodna?
Zaujimalo by ma, co si o tom myslia Trencania...
potkanX June 11th, 2012, 08:32 AM variant s trasovanim zeleznice povedla dialnice a mimo trencin je v reali sukromna vojna poslanca babica a par podobne postihnutych jedincov. nastastie, kedze je to cipovina jak mraky. obyvatelia TN asi tak z dvoch tretin nevedia ze nejaka debata vobec je a z tretiny si myslia ze je to cipovina jak mraky, aj ked zrejme by volili menej vychodniarsky termin.
ono by to nebol blby napad, keby mal trencin vyse 150.000 obyvatelov, tri funkcne mosty cez vah a funkcny kolajovy system mhd...
aquila June 11th, 2012, 09:56 AM Takže spojenie z BA ostáva a to kombinácia R Tajov a R Horehronec s prestupom vo Zvolene, cca 30 min. na prestup. Len mám pocit, že tá súprava z R Tajov bude zároveň pokračovať ako R Horehronec. A podľa toho, že v BB bude stáť Horehronec iba 2 min. tak preprah mašín sa uskutoční už vo Zvolene. Ak je to takto, načo to komplikujú, nech ho teda skrátia po Margecany, ale z odchodom z BA a preprah robia v BB, načo sa tam budovala elektrifikácia. :bash:
elektrifikacia do BB bolo meciarovo na rychlo zbychane dielo, ktory navyse bolo tak zufalo zle postavene, ze trakcne stlpy proste drbli do rezervy na druhu kolaj...
pricom elektrifikacia by mala zmysel, len ak by sla az po vrutky. vacsi efekt by malo zdvojkolajenie trate a nasadenie pravidelnejsich vlakov ZV - vrutky .. ale to by niekto musel rozmyslat ...
E499.3056 June 11th, 2012, 02:12 PM Elektrifikacia urcite ma zmysel, ak by boli pravidelne expresne vlaky BA - BB.
|
|