View Full Version : Gostilna pod lipo/Linden Tree Inn
LJ-city March 17th, 2008, 11:38 PM @Union.SLO
Greš pod projects and developments...pol pa itak pred vsakim projektom piše Bratislava.Tko kot mamo mi recimo Ljubljana-Celovški dvori sam,da majo oni na dveh,treh straneh:nuts::yes:
@Bedanec
Tokrat mislm,da ne bo ostal vse v plenicah.Mislm tok nas rajcajo zdej s temi stolpnicami...tko,da bolš za njih,da nas ne nategnejo spet:mad2::bleep::rant::D
Js sem optimist:cheers:
EDIT:napaka sem mislil, da si me vprašal kje se da vidt te projekte Union.SLO.Napača,napača še brat ne znam več:lol:.
Union.SLO March 18th, 2008, 10:34 PM ^ lol:tongue3:
Putzmeister March 20th, 2008, 01:22 PM Tale videospot bi lahko služil tudi Ministrstvu za kmetijstvo pri osveščanju slovenskih kmetovalcev, da bi sprejeli bio način kmetovanja (manj mesa - več fižola):lol::lol::lol:
http://www.vest.si/2008/02/17/lavers-fizou/
Bedanec March 20th, 2008, 02:26 PM zanimivo ja :D
smešno za crknit !
antenor March 20th, 2008, 04:04 PM hehe foora:D! stročnice so drgač najboljši rastlinski vir beljakovin:eat:
Arhitektura pa ekonomija.. Bomo vidli, kako bo..
fajn to, vso srečo!
Verso March 20th, 2008, 04:06 PM La 'Vers' - to nima nč z mano, sam tok. :D
1.vod March 23rd, 2008, 01:20 AM Sretan vam Uskrs! :)
zia the cashew March 23rd, 2008, 02:37 AM u u to pa vem da bomen velika noč k sm vidu na tramvaju k so bli perhi pa je to pisala :)
antenor March 23rd, 2008, 10:53 AM hehe, no velik potice vsem:cheers:!
http://img87.imageshack.us/img87/3316/img0982ok0.jpg
Astralis March 23rd, 2008, 12:08 PM Sretan Uskrs svim forumašima iz Slovenije! :cheers:
renco March 23rd, 2008, 12:09 PM SVIMA ŽELIM SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!!!
http://www.superlaugh.com/easter/booties.gif
mirza-sm March 23rd, 2008, 01:57 PM Sretan Uskrs malo daljim susedima :)
OettingerCroat March 23rd, 2008, 06:09 PM http://img257.imageshack.us/img257/9035/eastereggssv6.jpg
Vesele velikonočne praznike!
Sretan Uskrs!
Happy Easter!
Frohe Ostern!
Buona Pasqua!
Joyeuses Pâques!
ˇFelices Pascuas!
Boa Páscoa!
some jokes:
http://img510.imageshack.us/img510/5439/assearsik5.jpg
http://img510.imageshack.us/img510/2200/dyejobze2.jpg
http://img211.imageshack.us/img211/9762/bunnyhuntmr0.jpg
http://img113.imageshack.us/img113/5579/eggdyingbk6.jpg
http://img113.imageshack.us/img113/9297/slipperbunnynr1.jpg
http://img141.imageshack.us/img141/251/eggshellkp0.jpg
:lol::rofl::lol::rofl::lol:
:cheers2::cheers1::cheers2:
Bedanec March 23rd, 2008, 08:40 PM Sretan uskrs svima!
Vesele velikonočne praznike!
pa velik pirhov!
MBM March 23rd, 2008, 08:49 PM Hvala:)
Nisn vedo, da je velika noč tak pomembna. Mi mamo samo velikonočni zajtrk s celo družino, pa je pač to to:):cheers:
Bedanec March 23rd, 2008, 08:58 PM OettingerCroat, pictures are hilarious :D
MBM tud pri nas nimamo takega povdarka kot recimo na božič, ampak malo veselega vzdušja pa prinese. :)
centrum123 March 23rd, 2008, 09:09 PM Hvala:)
Nisn vedo, da je velika noč tak pomembna. Mi mamo samo velikonočni zajtrk s celo družino, pa je pač to to:):cheers:
:yes: :ohno:
OettingerCroat, pictures are hilarious :D
MBM tud pri nas nimamo takega povdarka kot recimo na božič, ampak malo veselega vzdušja pa prinese. :)
:yes: :ohno: Tudi Velika noč ni več to kar je bila.:)
Tudi tega je namreč vse manj :D.....no vsaj tako se mi zdi :D
92cTI0XqTTQ
HEL3u6v0qOM
Kibby March 24th, 2008, 12:44 AM Glavno da se v ponedeljek ne dela in da se lahk cel vikend basemo z dobrotami :cheers: :)
Verso March 24th, 2008, 01:16 AM Vesele praznike! A se kej bašete? Jst skos. :D
antenor March 24th, 2008, 01:24 AM ^^hehe js tud, tiste potice na sliki že zdavnaj ni več:eat::D..
@OC: great jokes:lol:
ska.pre March 24th, 2008, 05:08 PM jupi ni šole :P
Kibby March 24th, 2008, 05:30 PM A so jo podrli? :D
Verso March 26th, 2008, 04:13 PM ^^ :lol:
Kebab (http://www.birtat-gmbh.eu/) kosi po Evropi. :D
edolen1 March 26th, 2008, 07:16 PM OMG kaka domišljija! :lol:
Kibby March 29th, 2008, 10:50 AM Nevem sicer kolk je stara fotka, sem jo dans na mail dobo... sem mislo da se bom uscal od smeha:lol::lol::lol:
http://shrani.si/f/42/Rr/2U0JUBNz/1/picture.jpg
Prvo kaj mi je na misel prslo ko sem se skuliral... "Pa pol nam taki zemljo kradejo?!" OMG:lol::bash:^^
LJ-city March 29th, 2008, 11:21 AM ^^
:rofl:
Ja no lah,da je vijugal po cesti pa so mu dal za pihat:crazy:
centrum123 March 29th, 2008, 11:29 AM Nevem sicer kolk je stara fotka, sem jo dans na mail dobo... sem mislo da se bom uscal od smeha:lol::lol::lol:
http://shrani.si/f/42/Rr/2U0JUBNz/1/picture.jpg
Prvo kaj mi je na misel prslo ko sem se skuliral... "Pa pol nam taki zemljo kradejo?!" OMG:lol::bash:^^
:lol::lol::lol: zanima me če so mu še zraven alkotesta pregledali zimsko opremo:lol:
Verso March 29th, 2008, 01:56 PM :rofl: To bi blo fajn v hrvaškem kafiću objavt; škoda, da ni kje kaka avtocesta, bi jo lahk v Croatian motorways objavli. :laugh:
LoKeY March 29th, 2008, 07:32 PM To je en hrvat že enkrat objavil v jokes thread :)
porcelina April 2nd, 2008, 09:53 PM Hi there! Someone advised this subforum to me. I'm a portuguese student who is probably going to spend an Erasmus period in Ljubljana. I have a few questions... especially concearning how to get to Ljubljana. Flying there directly is a bit expensive, so I was thinking of going to Venice or Milan and then catching a train to Ljubljana, is that possible? And is that cheap? Another thing, does anyone know the Social Sciences Faculty or the Cultural Studies course? Thank you.
Union.SLO April 2nd, 2008, 10:25 PM You're right, the cheapest way to get to Ljubljana is by train - train route is Milano-Venice-Trieste-Ljubljana.
Verso April 3rd, 2008, 09:53 PM Od kdaj pa edolen1 ni več mod?! In kdo bo zdej namest njega, al bo sam OettingerCroat (poleg ostalih neuporabnih)? Fak, Slovenci rabmo moda!
antenor April 3rd, 2008, 10:07 PM Od kdaj pa edolen1 ni več mod?! In kdo bo zdej namest njega, al bo sam OettingerCroat (poleg ostalih neuporabnih)? Fak, Slovenci rabmo moda!
:rofl::hilarious
ne vem, bo edolen vrjetno razjasnu:)
Verso April 3rd, 2008, 10:10 PM Môda, no. :P
LJ-city April 3rd, 2008, 10:22 PM Kaj edolen1 je ostal brez mod:ohno::D
Ne sam res rabmo slovenskega moda.Kdo nam bo zdej zaklepal threade pa prlepu nov thread Ljubljana spring itd,itd.
Edolena pa razumem,pač človk se naveliča, pa verjetn ma druge obveznosti kot pa viset na forumu 24 ur na dan.
LoKeY April 3rd, 2008, 10:33 PM bodmo realni, na forumu ga ni blo že kak mesec :p
z OC-jem se zmente :)
Verso to the rescue :p
MBM April 4th, 2008, 05:44 AM bodmo realni, na forumu ga ni blo že kak mesec :p
z OC-jem se zmente :)
Verso to the rescue :p
Bil je včeraj gor. Vsaj tak je pod njegovim profilom pisalo.
Zakaj pa ni več moderator?
Glede na to, da noben moderator ne razume Slovensko si lahko damo duška:lol::lol:
( če nebo spet kaka baba zafrustrirana izdajala in v rit lezla moderatorjem tisti na kirega to leti itak ve)
Verso April 4th, 2008, 10:29 AM ^ A res, kdo pa bi to bil? To mate ziher kake insajdrske fore, k mene že bl ni kej dost na AA. :lol:
LoKeY April 4th, 2008, 02:30 PM ( če nebo spet kaka baba zafrustrirana izdajala in v rit lezla moderatorjem tisti na kirega to leti itak ve)
:rofl: :hilarious :rofl: :hilarious :rofl: :hilarious :rofl:
grozn si :lol:
Ljubljana City April 5th, 2008, 07:53 PM Hi there! Someone advised this subforum to me. I'm a portuguese student who is probably going to spend an Erasmus period in Ljubljana. I have a few questions... especially concearning how to get to Ljubljana. Flying there directly is a bit expensive, so I was thinking of going to Venice or Milan and then catching a train to Ljubljana, is that possible? And is that cheap? Another thing, does anyone know the Social Sciences Faculty or the Cultural Studies course? Thank you.
The best information about studying in Ljubljana can you get at the international office of the Student Organisation of the University of Ljubljana (ŠOU). Their email is erazmus@kiss.si.
http://www.sou-lj.si/novo/index.php?option=com_content&task=category§ionid=9&id=31&Itemid=102
shlody April 5th, 2008, 10:25 PM Hi there! Someone advised this subforum to me. I'm a portuguese student who is probably going to spend an Erasmus period in Ljubljana. I have a few questions... especially concearning how to get to Ljubljana. Flying there directly is a bit expensive, so I was thinking of going to Venice or Milan and then catching a train to Ljubljana, is that possible? And is that cheap? Another thing, does anyone know the Social Sciences Faculty or the Cultural Studies course? Thank you.
This (http://www.fdv.uni-lj.si/English/Office_IC/Index.asp) is where you can find the official website of our faculty of social sciences. It's well updated and well organised :) You can also see which lessons are being taught in English so you can check which courses would be relevant for your studies.
If you need any further information feel free to ask. I'm a student of this faculty so I think I'm a competent source of information.
porcelina April 7th, 2008, 03:24 PM Thank you all... And shlody you wouldn't by any chance know something about Cultural Studies? I've been to the Department's site but I wanted a more personal opinion about the teachers, programmes of study, etc... I'm sorry but I couldn't find where it says which lessons are taught in English...
shlody April 7th, 2008, 04:25 PM Thank you all... And shlody you wouldn't by any chance know something about Cultural Studies? I've been to the Department's site but I wanted a more personal opinion about the teachers, programmes of study, etc... I'm sorry but I couldn't find where it says which lessons are taught in English...
Here (http://www.fdv.uni-lj.si/English/Office_IC/Programs.asp) is the list of courses taught in English including. There are not many unfortunately :ohno: Not many courses I would recomend to a cultural studies student really. Maybe film studies, history of photography. But I think you can choose courses from the faculty of arts too. I don't know exactly how things go there but they have a good departement of anthropology where you could find some nice stuff.
To be frank I haven't really delt with a lot of the teachers from Cultural Studies. I've seen 4 or 5 techears and all seemed good to me. The anthropologists are a bit wacky but in a very positive way. If you get a chanse take up an anthropological course, it's worth your while.
About the programme I can't say much, since you probably won't be taking courses in Slovenian which I can choose from. From the list of english courses it's apparent that you'll have to take up some political or sociological courses whether you decide to come here. So check at your faculty if they're willing to acknowledge some course that are not directly asociated with cultural studies.
Other than that, I think our faculty is quite nice. It's well kept up and small, but there are a lot of people around as there are quite a few other faculties around (administration, economics, education, ...) plus you have dorms very close too. Also I'd say there's quite a friendly atmosphere on the factulty; you'll have a lot of contact with the teachers as we usually have to consult them individually for seminar papers, weekly reports, essays, ... And you'll probably have a lot of contacts with you schoolmates cause it happens often we have to form workgroups. Oh and I've heard erasmus students are delt with really nicely, you'll get all the literature you'll need photocopied for change.
Verso April 7th, 2008, 04:35 PM The anthropologists are a bit wacky but in a very positive way.Speak for yourself. Seminars have to be objective (logically), but speaking about Islam should only be positive. :weird:
shlody April 7th, 2008, 06:38 PM Speak for yourself. Seminars have to be objective (logically), but speaking about Islam should only be positive. :weird:
:lol:
I don't know what happened to you, but ppl often fex compare status of West and Muslim women which usually results in ethnocentrism. Naturally that's not relevant when it comes to anthropology. I think nobody expects you'll write that honor killing or physical abuse of women is positive :nuts:
Verso April 7th, 2008, 07:32 PM You'd be surprised.
blaszs April 8th, 2008, 07:48 AM prvi slovenski čefurski roman
Čefur v Sloveniji, Janez v Bosni
torek, 08.04.2008
Tekst: Irena Svetek
LJUBLJANA - Kdo je čefur? Čefur je oseba, ki živi na ozemlju določene države, vendar ni pripadnik tamkajšnje nacionalne večine. V našem primeru so to ljudje, ki prihajajo iz krajev južno ali vzhodno od reke Kolpe. Med čefurje v večini primerov štejemo tudi njihove potomce.
http://www.dnevnik.si/uploads/image_cache/3cb212159753d5bb56cfb0f35b190666.jpeg
(Slika je simbolična.) (Foto: Dokumentacija Dnevnika)
Po svoji fiziognomiji se od pripadnikov večinskega dela populacije razlikujejo po nizkem čelu, skupaj raščenih obrveh, poudarjenih ličnicah in močnejši spodnji čeljusti. Njihove osnovne vedenjske značilnosti so: ljubijo lagodno življenje, preklinjajo, radi imajo alkohol, nežnejši spol, nogomet. Obožujejo kič in zlat nakit. Pri srcu so jim borilne veščine in so nemalokrat agresivni tudi povsem brez pravega razloga. Njihova aklimatizacijska doba je v večini primerov zelo dolga.
Opazovalec versus akter
Tako se glasi citat pesmi Čefur Roberta Pešuta Magnifica, ki se pojavi na prvi strani pred nekaj tedni izdanega romana z naslovom Čefurji raus! pisatelja in režiserja Gorana Vojnovića, ki sem ga prebrala pred kratkim. Če sem po Fužinskem bluzu Andreja Skubica mislila, da sem nekoliko bolj pokukala v mikrokozmos sveta Fužin z njegovimi širšimi socialnimi implikacijami in na neki način začutila njegov "utrip", lahko zdaj mirno zapišem, da se zdi Fužinski bluz v primerjavi s Čefurji raus!, ki prav tako obravnava tematiko življenja priseljencev na ljubljanskih Fužinah, kot pravljica za otroke. S tem ne mislim nič posebno slabega, postavlja pa se mi vprašanje, ali lahko geto slovenske prestolnice opisuje opazovalec enako pristno kot akter? In predvsem, kako bralci (mogoče tudi literarni kritiki) sprejemamo roman o priseljenskem naselju-getu, ki ga je napisal Slovenec-opazovalec, in tistega, ki ga je napisal čefur-akter? Sama sem po prebranem Fužinskem bluzu najprej pomislila na izdelane like in na kvalitetno dramaturško kompozicijo romana, medtem ko sem po prebranem Čefurji raus! takoj pomislila, saj res, zakaj čefurji prezirajo drogo, nič pa nimajo proti temu, da že trinajstletni otrok spije deci šnopsa? Čefurji raus! me je tako dobesedno vrgel v svet sedemnajstletnega Marka Đorđića, sina bosanskih priseljencev, ki pripoveduje zgodbo v pristni "ljubljanski fužinščini", pri čemer se Vojnović niti najmanj ne ozira na slovensko sintakso, t.i. fužinščina je vehementni plaz junakove vsakodnevne govorice, jezik sam postane sfera intenzivnih intimnih občutij in kar se mi je na začetku mogoče zdelo kot čefurska govorica, ki je sama sebi namen, mi je že po prvi tretjini romana postalo jasno, da skozi strukturno-jezikovno konfiguracijo stavkov Vojnović ne utrjuje le zgodbe in njenega ritma, ki se skozi počasno nizanje konfliktov bliža izredno precizno zastavljenemu vrhu, temveč tudi poglablja vpogled povprečnega slovenskega bralca v svet posameznih družinskih tragedij znotraj zidov tako stereotipiziranega ljubljanskega geta.
Ima čefur svojega čefurja?
Kdo bi lahko bolje opisal, zakaj čefurji nabijajo muziko v avtu ali zakaj čefurji nikoli ne govorijo o seksu? Zakaj je ločenec za čefurje nekaj najhujšega? Zakaj literarnemu junaku-čefurju ni vseeno, ali ga izda Slovenec ali pač čefur? Ob branju tega, po mojem mnenju prvega slovenskega čefurskega romana, si, hočeš nočeš, prisiljen pomisliti, koliko v resnici veš o čefurjih, kdo so čefurji, kakšne so njihove navade, kakšen je njihov svet, kdo je za nas čefur in ali smo pripravljeni poslušati tudi z "druge" strani stereotipiziranje o Slovencih. Se je od skupnega življenja v Jugoslaviji in osamosvojene Slovenije do danes mnenje Slovencev o čefurjih kaj spremenilo? Pred nekaj meseci sem bila na obisku pri prijateljih v Sarajevu in lastnik stanovanja, v katerem spim, ko sem v Sarajevu, prav rad poudari, kako bi Sanđaklijam zaračunal malte in jih poslal nazaj na njihovo planino, sami kriminalci, ljenštine, fuj! samo smeće. Povsem jasno je, da imajo vsi svoje čefurje, ampak Bosanci? Ima lahko čefur čefurja? In kdo lahko reče čefurju čefur?
Stereotip na stereotip
Vojnović pred bralca razgrne diapazon t.i. čefurskih navad, običajev in mentalitete, na katerega bi s prstom pokazal večji del povprečno razmišljajočih Slovencev in s katerim bi se mnogi Slovenci brez ugovarjanja popolnoma strinjali, npr.: "Mi se vsakič, ko dobi Adi avto, zbašemo not in nabijemo muziko do daske /.../ Itak se ne moremo pogovarjat, ker se vse trese, ker muzika tako nabija, da vse hrešči. Ampak je pa zakon gledat, kako folk pogleda, ko se mimo pelješ pa nabijaš najbolj čefurske komade," saj so to, poleg zgoraj opisanih, za večino Slovencev tipične lastnosti čefurjev. V Sloveniji poteka klasifikacija čefurjev nekako takole: imamo Slovence, za katere bo vsak, katerega priimek se konča na ić (in za mnoge od teh v bistvu vsak s priimkom, ki se konča na ič, torej tudi s trdo končnico č) čefur. Tej vrsti Slovencev ni pomembno, če je otrok priseljenskih staršev rojen in je odraščal tukaj, ni pomembno, kaj človek počne in kako hitre so njegove asimilacijske sposobnosti. Čefur je preprosto tisti na ič. Potem imamo Slovence z nekoliko bolj liberalnim horizontom dojemanja. Ti na čefurja, ki v družbeno-kulturnem prostoru Slovenije (ali še bolje v kakšnem od zahodnih držav) nekaj pomeni, npr., Raša Nesterovića, Branka Đurića itn., gledajo kot na svojega, čeprav ni izključujoče, da bi se mnenje nekaterih t.i. liberalcev drastično spremenilo takoj, ko bi se ta ali oni "slovenski talent" pojavil v povezavi s kakšnim kriminalom. Potem bi najbrž govorili: "Lejga, čefurja, vsi so isti." Nekaj podobnega opisuje tudi Vojnović: "Mene stalno jebejo v šoli s temi skloni pa sklanjatvami pa gospa gospe pa te fore, a oni ne znajo napisat enega priimka. Đorđić. A je težko? Šest črk. Dva đ pa mehki ć. Na vsaki kurčevi tipkovnici jih imaš. /…/ Ker ko pa bereš črno kroniko v časopisu, pa ropi pa pljačke pa mafija pa to, so pa vsi Hadžihafisbegovići pa Đukići pa vsi čefurji imajo lepo đ pa ć. Še podebljal bi radi te naše črke, da se ja ve, da so sami čefurji lopovi. Če pa bereš športno stran, potem imajo pa vsi Nesterovići lepo trdi č."
Kdo je torej čefur?
Spomnim se, da sem v bloku imela sosedo (Slovenko), ki mi je znala vsakič znova razložiti, kako se je Renata iz Novega Sada, diplomirana medicinska sestra, lepo naučila govoriti slovensko, medtem ko se Zvezdana iz Zrenjanina, čistilka na osnovni šoli, ne more oziroma noče niti potruditi. Z obema sem se pogovarjala in obe sta govorili enako dobro. Tovrstne zgodbe kot podobni stereotipi v Vojnovićevem romanu pridejo do izraza ravno z opisom situacij, ki so podane z nekoliko drugačnega vidika in mestoma celo grobo realistično prikazujejo eksistenčni makrokozmos širših socialnih razmerij, na katerega najraje (ne samo v literarnem diskurzu) preprosto kar pozabimo. "Vsi so zjebani, nervozni, nesrečni, slabo plačani, vsi so u govnim do guše, kot bi rekel Radovan. In vsakemu od milijon Fužinčanov lahko pukne film. /…/ Nobeno dete ni nikoli sanjalo o tem, da ga bojo trideset let ljudje gledali postrani, ker ne bo znalo pravilno naglaševati kurčevih slovenskih besed." Boječ odnos priseljencev do novega okolja in njihova defenzivna drža, nikoli izpolnjene želje, svet, ki se skriva za človeškimi življenji v nekem kaosu prenatrpanih stanovanjih, vse to Vojnović postavlja pred bralca neusmiljeno ostro. "Ker ko prideš prvi dan v šolo, se vse slovenske mamice nabijejo na vrata pa slikajo s svojimi fotoaparati, pa vsi slovenski klipani so sređeni pa pametni, pa vsi se že poznajo pa že vse vejo /…/ A jadna Ranka in druge čefurske mamice pa vse presrane stojijo z nami malimi čefurčki odzadaj pa samo gledajo, da jih ne bi kdo kaj vprašal, /…/ pa še ne znajo to slovenščino najbolje govorit pa potem upajo, da jih ne bo noben nič vprašal." Zanimivo je torej brati, kako čefurji gledajo na Slovence in koliko smo se kot Slovenci pripravljeni strinjati z nekaterimi tovrstnimi stereotipi. Koliko je kdo za koga Janez in koliko kdo čefur? Pred nekaj leti sem se iz bloka preselila v hišo. Moški in ženska, ki stanujeta v bližini, sta Slovenca. Niti malo na ič, kar lepo Vidmar. Njun sin Jan govori mešanico slovenščine in čefurščine. Ne reče npr. sem šel, temveč reče sem išo. Najbolj me je presenetilo, ko sem njegovega očeta slišala zavpiti: "Prekleti čefur, zgin pospravit sobo!" Marko Đorđić na koncu romana gre živet v Bosno in za Bosance postane Janez. In veliki stereotip se zaleti v hrbet lastnega dozdevka.
Kdo je torej Slovenec, kdo čefur in ali je v slovenskem literarnem svetu Vojnović za zdaj edini, ki lahko zase reče "jaz sem čefur" in nam o sebi tudi resnično nekaj pove? In to brez kakršnih koli sramežljivih olepšav. "Najjači smo, najjači. /…/ Ko vam svima jebe mater! Vsi vi, ki nas gledate, ko da smo pobegnili iz živalskega vrta, pa zavijate z očmi pa si mislite, zakaj jih nismo izbrisal vseh, ne pa samo osemnajst tisoč. Za vas vse nabijamo te naše komade do konca pa se furamo po mestu pa vas provociramo. Glejte, glejte, lepših še dolgo ne boste videli. Mamicu vam vašu nabijem."
www.dnevnik.si
karantanec April 9th, 2008, 06:54 PM zanimivo...treba prebrat
paral0c0 April 12th, 2008, 11:21 PM Ova plava je pola Slovenka, majka joj Slovenka:)
iUi6B4hz0a0
Dejko April 17th, 2008, 04:23 PM Lepotec ni bil ukraden
Ljubljana - 16. 4. 2008 20:29, časnik žurnal24
Policija je na barjanski obvoznici zasledila enega najdražjih in najzmogljivejših avtomobilov na svetu, ki so mu sledili in ga pri izvozu za Podutik ustavili, misleč, da gre za ukraden avto.
Dejstva
Gre za enega najhitrejših avtomobilov na svetu. Najbolj športno različico R clubsport poganja 6.0-litrski AMG dvanajstvaljnik, ki zmore moč 559 kW (750 KM), končna hitrost pa je višja od 350 km/h. Cena je okoli 800.000 evrov.
http://www.zurnal24.si/export/sites/z24/_data/images/avtonavtika/nov_avto_main_zonda.jpg_138096144.jpg
Takšen je bil pogled iz perspektive policista, ki je preverjal lastništvo pagani zonde. Poznavalci avtomobil bodo zagotovo vedeli, da ga policaji niso ustavili brez razloga. © Policija
Avtomobil, kot je pagani zonda (na fotografiji), vzbudi veliko pozornosti, kjerkoli se pojavi, če pa je to ljubljanska obvoznica, je radovednih pogledov še toliko več. Ko je marca lastnik tega lepotca z italijanskimi registrskimi oznakami obiskal Slovenijo, so ga pri počivališču Barje med usposabljanjem za odkrivanje ukradenih avtomobilov opazili tudi policisti specializirane enote za nadzor državne meje. Sledili so mu do izvoza Podutik in ga tam ustavili. Kot so nam povedali na policiji, voznik ni kršil cestno-prometnih predpisov, po preverjanju pa niso odkrili ničesar sumljivega.
Ukraden BMW
Drugače je bilo pri ukradenem sivem BMW, ki so ga prav tako ustavili med usposabljanjem na obvoznici, so sporočili s policije. Od ukinitve notranjih mej z državami Evropske unije enota za izravnalne ukrepe skrbi za varnost v schengenskem območju ter odkriva ponarejene dokumente in ukradena vozila. Dragi avtomobili so večinoma namenjeni na Balkan, policija pa odkriva vedno več takih, ki so ukradeni za slovenski trg in so na podlagi ponarejenih dokumentov pri nas celo registrirani. Od 1. septembra je policija s schengenskim informacijskim sistemom odkrila 369 iskanih vozil.
_VeNeT_ April 17th, 2008, 06:20 PM http://siol.net/slovenija/novice/2008/04/ozp_danes_o_izhodiscih_o_meji_s_hrvasko.aspx
Verso April 19th, 2008, 07:03 PM Zanimivo, današnjega potresa nisem čutil, čeprav sem bil pokonci (sicer bi ga v Ljubljani težko), ampak s stene pa mi je padla slika.
LoKeY April 19th, 2008, 08:18 PM a to je blo tam na vzhodu? js ne čutim potresa pa če mi je pod nogami lol..
no tisti drugi po velikonočnem ko je bil sm čutu kot da bi se tla znižala pa voda v akvariju je ful zanihala
archy_ April 26th, 2008, 01:19 PM Da oživimo malo ta thread...
Razmišljal sem, da ima Slovenija pod Unescom samo Škocjanske jame iz '86, pa še to so naravni spomenik. Da bi sploh določena zapuščina bila priznana kot svetovna dediščina pod Unescom, jo more najprej država sama predlagat, in ker se naša v tej smeri bolj slabo zavzema, oz. predlaga bolj leve zadeve (edino bolnica Franja je bila primerna, samo še to je plaz odnesel) bi vas prosil, da podate vaša mnenja kaj si v Sloveniji zasluži svetovno priznanje pod okriljem Unesca.
Meni se zdi, da bi si stara dela Pirana in Ptuja to zaslužila. Potem Bled kot naravni spomenik, mogoče Idrija, TNP, Plečnikova LJ...
Kaj pa po vaše??
Union.SLO April 26th, 2008, 04:10 PM Bled vsekakor:yes: od mest tudi Škofja Loka...
zia the cashew April 27th, 2008, 11:01 AM pa zakaj sm jst učer v enem intervjuju prebrou da so žale pod unescovo zaščito?
pa zaslužu bi si matični kras kot naravno/kulturni spomenik (štanjel npr bi biu kr primern)
Putzmeister April 27th, 2008, 09:54 PM Danes sem dobil med gledanjem tv poročil genialno idejo kako rešiti problem okoli dostopa do Jorasa...
...enostavno naj Joras ter Strojanovi zamenjajo bivališča :lol::lol::lol:
archy_ April 28th, 2008, 10:19 AM pol bo spet isti sh!t...
Eleinad April 28th, 2008, 12:54 PM V petak sem biju na nekj zur v ljubljani in so neke balkanske pesme ble, kdo poje fa, fa, la si mi...? Hvala vam...
Mishevy April 28th, 2008, 03:05 PM ^^The Drinkers > http://www.thedrinkers.net/ They're actually a Slovenian band :)
Eleinad April 28th, 2008, 04:37 PM ^^The Drinkers > http://www.thedrinkers.net/ They're actually a Slovenian band :)
:okay:
Hvala!
Mishevy April 29th, 2008, 02:49 AM :okay:
Hvala!
No problem, anytime. :cheers:
Von Daxa April 29th, 2008, 01:58 PM Hrvati rešili problem z Slovenskimi vinjetami!!!
Dobil od "prijatelja" po mailu! :):):)
http://www.megadeejay.com/images/MB/Vinjete.jpg
FredPerry April 30th, 2008, 01:43 AM V petak sem biju na nekj zur v ljubljani in so neke balkanske pesme ble, kdo poje fa, fa, la si mi...? Hvala vam...
Azra
Fa, Fa, Fa
ti i ja lutamo kroz noc
potmulo je stenjao moj grad
ispred nas put bez povratka
daleko se cula muzika
fa fa la si mi ti
fa la ti
ulica hladna bescutna
nezgodno se voljeti na njoj
dat cu ti sve sto pozelis
potaknimo ponos zajedno
fa fa la si mi ti
fa la ti
dodirni me samo jednom draga
moja draga
dodirni me jednom
popusi mi ponos draga
http://www.youtube.com/watch?v=2Ho7d5b3YDk
archy_ April 30th, 2008, 12:13 PM http://esa.un.org/unpp/
slovenci izumiramo...v bistvu nič novega :nuts:
Verso May 7th, 2008, 01:18 PM A ste slišal za neko suženjstvo na Dolenjskem? :O
Verso May 7th, 2008, 03:29 PM http://24ur.com/novice/crna-kronika/osem-let-suzenj-romov.html :eek2:
Kibby May 7th, 2008, 04:02 PM To je nazalost mozno samo v Sloveniji... Najvecja ironija pa bo ta, da na koncu spet nebo kazni oz. bodo osumljeni izpadli kot zrtve rasisticnih Slovencev in njene oblasti... Ce bi v javnost prislo vse svinjarije ki jih delajo, bi se sigurno naslo se kaj bolj grozovitega...
shlody May 7th, 2008, 06:30 PM A ste slišal za neko suženjstvo na Dolenjskem? :O
Res grozno :ohno: Čudno mi je to, da so mediji šele zdaj to zvohali, glede na to da se že nekaj mesecev o tem govori. Na sumu majo še eno družino iz istega kraja, ki naj bi bojda imela tudi sužnja.
To je nazalost mozno samo v Sloveniji... Najvecja ironija pa bo ta, da na koncu spet nebo kazni oz. bodo osumljeni izpadli kot zrtve rasisticnih Slovencev in njene oblasti... Ce bi v javnost prislo vse svinjarije ki jih delajo, bi se sigurno naslo se kaj bolj grozovitega...
Ne na žalost se to ne dogaja samo v Sloveniji.
Največja svinjarija kar sem jih jaz slišal zadnje čase, poleg te, je da je na neko slovensko policijsko postajo prišel en Slovak, ki je bil žrtev trgovine z belim blagom. Pač prišel je v Slovenijo, ker so mu obljubljali boljše življenje in ga meli za moško prostitucijo. Slovenski policisti h katerim se je zatekel po pomoč, so sme mu smejali, ker jim je bil koncept moške prostitucije očitno za poscat smešen. Kasnej je dobil posteljo v varni hiši v Sloveniji in si zaželel vrnitve na Slovaško. No iz varne hiše na Slovaškem pa so mu sporočili, da tam ne sprejemajo moških... :ohno:
Verso May 7th, 2008, 07:40 PM http://derstandard.at/?id=3329036
http://www.kleinezeitung.at/nachrichten/chronik/1261172/index.do
Avstrijci so čist happy, da niso edini.
Kibby May 13th, 2008, 10:13 PM http://24ur.com/novice/crna-kronika/na-straniscu-posilili-sosolko.html
Evo spet cigani... Najbolj zalostno bo spet to da bojo na koncu spet ostali nekaznovani, konec koncev kot vedno, deklica pa bo imela posledice celo zivljenje... ni kaj... only in slovenia
_VeNeT_ May 13th, 2008, 11:35 PM Prokleti jodlarji so "pozabili" napisati, da je šlo za cigane in ne Slovence. Kakšna hinavščina!
mojaBL May 14th, 2008, 10:36 AM Congratulation on your new forum! :cheers:
blaszs May 14th, 2008, 01:01 PM Slovenia je postala svobodna:lol::banana:
centrum123 May 14th, 2008, 01:34 PM ^^ hmm a temu zdaj sledi prihvatizacija, boj za južne threade....??? :lol:
p.s. kdo bo Joras??? :naughty::lol:
Verso May 14th, 2008, 01:57 PM Congratulation on your new forum! :cheers:Hvala. :cheers:
Waw, kr svoj forum smo dobil! :nuts:
Česa vsega še jst nawm dožvel na SSC, zdej smo že v tretji "državi", zdej se mormo sam še Evrope osvobodit! :lol: Na konc pa še SSC-ja! :rofl:
LJ-city May 14th, 2008, 02:09 PM Hvala. :cheers:
Waw, kr svoj forum smo dobil! :nuts:
Česa vsega še jst nawm dožvel na SSC, zdej smo že v tretji "državi", zdej se mormo sam še Evrope osvobodit! :lol: Na konc pa še SSC-ja! :rofl:
A nismo na začetku bli še pod eastern europe,se prav že v 4 državi.Zdej rabmo moda:).Verso,Lokey je moj predlog:)
Photo thread nam še niso zrihtal.
blaszs May 14th, 2008, 02:36 PM A nismo na začetku bli še pod eastern europe,se prav že v 4 državi.Zdej rabmo moda:).Verso,Lokey je moj predlog:)
Photo thread nam še niso zrihtal.
Ja moda rabmo čim prej, no fantje upogumite se.
Moj predlog je nasleden (glede na dolžino staža) :
LoKeY
Ljubljana City
Verso
MBM
antenor
archy
Tako ,da se bo prvi moral o tem predlogu izjasnit LoKeY in tako dalje.
Verso May 14th, 2008, 03:02 PM A nismo na začetku bli še pod eastern europe,se prav že v 4 državi.
1. Eastern Europe
2. Alpe-Adria
3. Slovenija
4. ? :)
Verso May 14th, 2008, 04:31 PM ^^ Aja, ubistvu je res bla ena sprememba v AA pred kratkim. Prej je blo vse zmešano, pol smo pa dobil po državah (ampak še zmer v AA).
Union.SLO May 14th, 2008, 07:51 PM Sej kul da mamo svoj forum... sam men je bla alpe-adria čis uredu...
SinCity May 15th, 2008, 02:16 AM Congratulations on the new Slovenian forum. :okay: :cheers2:
pozdrav :)
Realek May 15th, 2008, 04:24 AM Congratulations from me too :)
Verso May 15th, 2008, 01:46 PM Thanks, guys. :cheers:
LJ-city May 15th, 2008, 08:06 PM ^^ Aja, ubistvu je res bla ena sprememba v AA pred kratkim. Prej je blo vse zmešano, pol smo pa dobil po državah (ampak še zmer v AA).
Zmedla me je ta sprememba:nuts: 3 je taprava cifra:)
Verso May 15th, 2008, 09:12 PM ^^ Ubistvu, preden smo bli Alpe-Adria, smo se kratek čas imenoval "Adriatic group". :D
LJ-city May 15th, 2008, 09:26 PM ^^ Ubistvu, preden smo bli Alpe-Adria, smo se kratek čas imenoval "Adriatic group". :D
Ubistvu maš ti več postov kot cel češki podforum:hilarious:nuts:.Res čudn,da majo tok mal postov in članov.
LJ-city May 15th, 2008, 09:34 PM 29 (5 members & 24 guests):nuts::nuts:
Se vid kok je več ogledov zdej k smo na svojem in je že na prvi strani Slovenija.(No je pa res,da z mejhnimi črkami):)
Verso May 15th, 2008, 11:26 PM Ubistvu maš ti več postov kot cel češki podforum:hilarious:nuts:.
:rofl: Sej ni čudno, če pa moram skos odgovarjat na provokacije! :D :P
vardar May 17th, 2008, 12:27 AM Congrats on your own forum :cheers: :okay:
YU-AMC May 17th, 2008, 09:22 AM Congrats. I always wanted to take a peek in Slovene forum, but the section was bombed with Zagreb threads as someone mentioned. I love you Slovenija. Pozdrav
Verso May 17th, 2008, 01:13 PM Thank you, guys! :cheers1:
LoKeY May 17th, 2008, 01:24 PM waw mene bi dali kr za moderatorja lol :lol: hja hwala, kaj čm rečt :D
blaszs May 17th, 2008, 02:36 PM Moških prvič v zgodovini slovenije več kot milijon
Prebivalstvo, Slovenija, 31. december 2007
30. april 2008, Prva objava
Konec leta 2007 je v Sloveniji živelo 2.025.866 prebivalcev oziroma za 0,8 % več kot konec leta 2006. Število moških se je prvič povzpelo nad milijon.
Prebivalstvo naraslo na račun moških
V letu 2007 je število prebivalcev Slovenije naraslo za 15.489. Večino porasta (88,1 %) so predstavljali moški. Njihovo število se je povečalo za 13.642 in s tem prvič preseglo milijon prebivalcev. Tako je v Sloveniji konec leta 2007 poleg 1.025.242 žensk živelo 1.000.624 moških.
Najbolj, skoraj za dve tretjini, naraslo število tujcev s prijavljenim začasnim prebivališčem
Število prebivalcev Slovenije je v letu 2007 naraslo predvsem na račun tujih državljanov s prijavljenim začasnim prebivališčem. Njihovo število se je povečalo skoraj za dve tretjini oziroma za 14.120 oseb, kar predstavlja več kot 90 % (natančneje 91,2 %) rasti prebivalstva Slovenije v letu 2007. Konec leta 2007 je v Sloveniji živelo 36.578 tujih državljanov s prijavljenim začasnim prebivališčem, tujcev s prijavljenim stalnim prebivališčem pa je bilo 32.043.
Med tujci s prijavljenim začasnim prebivališčem več kot štiri petine moških
Med prebivalstvenimi skupinami je bilo največje nesorazmerje med spoloma pri tujih državljanih, ki imajo v Sloveniji prijavljeno začasno prebivališče. Konec leta 2007 je med temi v Sloveniji živelo 29.798 moških in 6.780 žensk (ali za 23.018 več moških kot žensk). Število moških se je v omenjeni skupini samo v preteklem letu povečalo skoraj za tri četrtine ali za 12.536.
www.stat.si
antenor May 22nd, 2008, 12:35 PM Welcome to Trnow:lol:
http://img81.imageshack.us/img81/2453/img1230te6.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/1683/img1231ef6.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/7816/img1232yo5.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/1103/img1234ep8.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/2509/img1237ek2.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/2286/img1239wt3.jpg
http://img86.imageshack.us/img86/1115/img1241do2.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/2323/img1242ob1.jpg
http://img87.imageshack.us/img87/9945/img1244tv3.jpg
http://img87.imageshack.us/img87/9296/img1246wn5.jpg
http://img87.imageshack.us/img87/3938/img1247uj4.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/7434/img1248hs0.jpg
http://img81.imageshack.us/img81/1797/img1249kt0.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/7020/img1252yz6.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/79/img1256hv0.jpg
http://img87.imageshack.us/img87/3110/img1257io6.jpg
http://img80.imageshack.us/img80/9703/img1258jw5.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/4772/img1259wh9.jpg
http://img87.imageshack.us/img87/1623/img1260dl0.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/5411/img1261yu2.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/8750/img1265xc7.jpg
http://img509.imageshack.us/img509/7317/img1266tz0.jpg
Verso May 22nd, 2008, 07:15 PM ^^ Joj ne, a res, haha! Korak bližje nizozemskemu standardu. :P
zia the cashew May 23rd, 2008, 03:51 PM ok lol...in to ob enih glavnih mestnih vpadnc..
antenor May 23rd, 2008, 06:19 PM hehe:D, me prw zanima če bo kdo opazu..
archy_ May 23rd, 2008, 06:42 PM antenor...po moje bodo prej zavonjali... :D
LJ-city May 23rd, 2008, 09:56 PM Sej ne morš verjet:rofl:
LJ-city May 26th, 2008, 09:11 PM 35 (8 members & 27 guests)
LJ-city, dreytl, Capodistican, DevianT, pijanec, doublemp, Teslo, blaszs
27 gostov:nuts:
Verso May 26th, 2008, 11:54 PM ^^ A tok vas je blo v Gostilni? Pijanci! :rofl:
En vsaj prizna, da je pijanec. :laugh: Sej vem, Slovenijo vas je tok gledal. :P
antenor May 27th, 2008, 05:05 PM antenor...po moje bodo prej zavonjali... :D
hehe maš prw:D
ehm khm!
NOVICE
V Ljubljano prihaja danski arhitekt Gehl
torek, 27. maj, 2008
Ljubljana (Slovenija) - Ljubljano bo v sredo in četrtek obiskal danski arhitekt Jan Gehl, ki je številnim svetovnim prestolnicam svetoval pri pripravi strategij reševanja mestnega prometa in oživljanja javnih prostorov, je na današnji novinarski konferenci povedal ljubljanski podžupan Janez Koželj.
Gehl je tudi odločilno pripomogel k razvoju Koebenhavna kot človeku prijaznega mestnega z odličnimi pogoji za bivanje. Svetuje pa tudi prestolnicam, kot so New York, London in Melbourne.
Koželj je povedal, da je Gehl razvil koncept, ki ureja mesto prijaznejše za pešce, kolesarje in družabno življenje. Ker je Gehl odločilno pripomogel pri razvoju svoje prestolnice Koebenhavna, se ta proces imenuje kar "koebenhavnizacija". Gre za to, da se mestna središča v katerih so prej prevladovali avtomobili, preobrazijo v središče za pešce, je pojasnil Koželj.
Gehl je v svojem konceptu postavil nekatere osnovne karakteristike. Ena izmed glavnih je, da obstaja soodvisnost med oživljanjem urbanega življenja in osvobajanjem prostorov tekočega in mirujočega prometa. Nadalje Gehl meni, da je hoja edini naravni način gibanja po mestu, zato je potrebno sistem prilagoditi hoji. Zapisal je tudi, da širitev cest povečuje promet, da se ljudje manj vozijo v mesto, če nimajo kje parkirati in tudi, da je uvedba cestnin najpomembnejši način za financiranje javnega prometa, je še povedal Koželj.
"Sporočilo obiska arhitekta Gehla je, da se prepriča javnost in strokovnjake v to, da je promet v Ljubljani potrebno urediti in da spodbudi MOL, da začne oblikovati operativni sistem za spremembe," je ob koncu še pojasnil Koželj.
Gehl bo imel v Ljubljani predavanje v Mestni hiši in na fakulteti za arhitekturo, srečal se bo z županom Zoranom Jankovićem in sodeloval na okrogli mizi. Na njen se bodo ukvarjali z vprašanji, "ali bomo s širjenjem vpadnic povečali delež LPP, ali je gradnja parkirnih hiš v središču potrebna za ohranitev mestnega jedra in ali je gradnja novih mestnih cest in cestnih obročev učinkovit način odpravljanja cestnih zamaškov," je pojansil Koželj.
V četrtek pa bo Gehl sodeloval tudi na "ulični zabavi na Eipprovi". Eipprova ulica bo ta dan cel dan zaprta za promet, na ulici pa bodo organizirane različne dejavnosti, delavnice, branje, predavanje, koncerti, teater. Namen prireditve je prikazati možnost ureditve novega javnega prostora namesto prometne in zaparkirane ulice.
vir: http://www.mtaj.si/default.asp?podrocje=6&menu=6&novica=80400
eno idejo mam, če ste za. kaj če bi meli en mali ljubljanski/slovenski meeting v četrtek na eipprovi:), pa še Gehlovo predavanje lahko poslušamo skupi:cheers1: ??
tu je urnik prireditev:
URA LOKACIJA PROGRAM
10:00-20:30 Eipprova 23 Likovni atelje: predstavitev slikarske šole
10:00-16:00 Eipprova promenada Sezam: Ulica je naša
11:00-20:00 nabrežje Gradaščice Knjižnica pod krošnjami
12:00-16:00 Trnovski zvon eipprova kosila
12:00-16:00 Anika eipprova slaščica
13:00 dvorišče Eipprove 19 Anita Strasser: otvoritev fotografske razstave
14:00-16:00 Eipprova promenada Bojan Cv: jam session
16:00-17:00 nabrežje Gradaščice ŠILA - MIŠ skupina OŠ Trnovo
17:00-18:00 nabrežje Gradaščice Dražen Dragojević: Knjiga mene briga na Eipprovi
18:00-19:00 Sax pub Prof. Jan Gehl, predavanje
19:00-20:00 Sax pub Delavnica za ureditev Eipprove
20:00-21:30 Sax pub Jure Pukl "Digital Tree" Group: jazz koncert
20:30-22:00 pod mostom pri cerkvi Pravljično ReŠetanje
21:00-22:00 Anika/ nabrežje Gradaščice Vid Valič: StendAp
pa link http://prireditev.dogodek.org/ulicna_zabava_eipprova_skupaj_ustvarjamo_nov_javni_prostor.html
Verso May 27th, 2008, 07:07 PM "Ulična zabava" v dežju; zveni prijazno. Sam kako vročino nam dons Arabci pošiljajo! :lol: No, sam da ni soparno.
antenor May 27th, 2008, 07:21 PM ja no sej nismo iz cukra, kako plohico bi pa že preživel:).. ja vroče je pa res ja..
Verso May 28th, 2008, 09:32 AM Pazite letošnje poročilo Amnesty International! Najhujše kršiteljice človekovih pravic so Kitajska, Mjanmar in Slovenija (zaradi Izbrisanih)! Katastrofa! :bash:
muravidék May 28th, 2008, 10:08 AM ohoho se je pa stanje na našem planetu drastično izboljšalo, če je Slovenija v družbi najhujših, skratka, če še Kitajski na eno oko zamižimo smo pa res v raju:lol:
Verso May 28th, 2008, 10:18 AM :rofl:
_VeNeT_ May 28th, 2008, 12:13 PM Hahaha! Pa saj niso resni. :lol:
antenor May 28th, 2008, 12:22 PM ma verso se heca:), čeprav tole z izbrisanimi je res sramotno:ohno:.. tu je stran (http://thereport.amnesty.org/eng/), tu je članek o sloveniji (http://thereport.amnesty.org/eng/regions/europe-and-central-asia/slovenia), tu je mini povzetek (http://thereport.amnesty.org/eng/report-08-at-a-glance), tu je pa cel report (http://thereport.amnesty.org/eng/download-report)..
btw so jih že "zavohali":D
http://img81.imageshack.us/img81/8335/img1472mm1.jpg
nihče se pa ne sprašuje o stanju rastlinskih pravic, kr z lopato tkole:ohno:
Verso May 28th, 2008, 12:53 PM nihče se pa ne sprašuje o stanju rastlinskih pravic, kr z lopato tkole:ohno::rofl:
ma verso se heca:)Ne hecam se, je pa res, da tega nisem posebej zasledil pri Amnesty International. Ampak od kod potem jodlarjem tole (http://oe1.orf.at/inforadio/91345.html?filter=)? :bash:
muravidék May 28th, 2008, 01:06 PM :rofl:
Ne hecam se, je pa res, da tega nisem posebej zasledil pri Amnesty International. Ampak od kod potem jodlarjem tole (http://oe1.orf.at/inforadio/91345.html?filter=)? :bash:
pusti avstrijce, po vseh domačih škandalih bi radi očrnili še vse okoli, saj tole ni prvič
antenor May 28th, 2008, 01:43 PM ja a poznata razliko med slovenijo pa avstrijo?
pri nas mamo v kleteh vino..
Verso May 28th, 2008, 02:07 PM Ahah.. :lol:
muravidék May 28th, 2008, 07:33 PM Neodvisni test sončnih krem: Cena pogosto ne odraža kakovosti izdelka
spet najcenejše najboljše, kot pri mleku
http://www.zps.si/sl/za-medije/izjave-za-javnost/neodvisni-test-soncnih-krem-cena-pogosto-ne-odraza-kakovosti-izdelka.html
LJ-city May 28th, 2008, 08:18 PM hehe maš prw:D
ehm khm!
eno idejo mam, če ste za. kaj če bi meli en mali ljubljanski/slovenski meeting v četrtek na eipprovi:), pa še Gehlovo predavanje lahko poslušamo skupi:cheers1: ??
tu je urnik prireditev:
URA LOKACIJA PROGRAM
10:00-20:30 Eipprova 23 Likovni atelje: predstavitev slikarske šole
10:00-16:00 Eipprova promenada Sezam: Ulica je naša
11:00-20:00 nabrežje Gradaščice Knjižnica pod krošnjami
12:00-16:00 Trnovski zvon eipprova kosila
12:00-16:00 Anika eipprova slaščica
13:00 dvorišče Eipprove 19 Anita Strasser: otvoritev fotografske razstave
14:00-16:00 Eipprova promenada Bojan Cv: jam session
16:00-17:00 nabrežje Gradaščice ŠILA - MIŠ skupina OŠ Trnovo
17:00-18:00 nabrežje Gradaščice Dražen Dragojević: Knjiga mene briga na Eipprovi
18:00-19:00 Sax pub Prof. Jan Gehl, predavanje
19:00-20:00 Sax pub Delavnica za ureditev Eipprove
20:00-21:30 Sax pub Jure Pukl "Digital Tree" Group: jazz koncert
20:30-22:00 pod mostom pri cerkvi Pravljično ReŠetanje
21:00-22:00 Anika/ nabrežje Gradaščice Vid Valič: StendAp
pa link http://prireditev.dogodek.org/ulicna_zabava_eipprova_skupaj_ustvarjamo_nov_javni_prostor.html
Zanimivo:)Js bi lah šele ob 19:30 uletu...tko,da bi skor že vse zamudu:ohno:
antenor May 28th, 2008, 10:50 PM ^^ja predavanje bo do 19.. ah sej je vseeno, očitno nikogar ne zanima:dunno:..
sm biw na predavanju danes, fajn je govoril, uglavnem o tem kako je treba ustvarjat arhitekturo s človeške perspektive in ne iz ptičje.. pa o pešcih in kolesih ki morajo zavzet mesta namesto avtomobilov.. ugl to kar mamo vsi že nekak v zavesti..
LJ-city May 28th, 2008, 11:09 PM ^^ja predavanje bo do 19.. ah sej je vseeno, očitno nikogar ne zanima:dunno:..
sm biw na predavanju danes, fajn je govoril, uglavnem o tem kako je treba ustvarjat arhitekturo s človeške perspektive in ne iz ptičje.. pa o pešcih in kolesih ki morajo zavzet mesta namesto avtomobilov.. ugl to kar mamo vsi že nekak v zavesti..
Folk je pač asocialen:no:
LoKeY May 29th, 2008, 12:59 AM ja no sj js sm mislu prit, sam sm mogu delat popoldan... bi blo treba izkoristit avtocesto izkoristit dokler še ni vinjet :D
stoparg May 30th, 2008, 02:04 PM ma verso se heca:), čeprav tole z izbrisanimi je res sramotno:ohno:.. tu je stran (http://thereport.amnesty.org/eng/), tu je članek o sloveniji (http://thereport.amnesty.org/eng/regions/europe-and-central-asia/slovenia), tu je mini povzetek (http://thereport.amnesty.org/eng/report-08-at-a-glance), tu je pa cel report (http://thereport.amnesty.org/eng/download-report)..
kaj pa je sramotno?a da so kao diskriminirani al kaj?bogi revčki...pa romi tudi ane.ojoj bogi revčki, lahko bi jim kr začeli dajat 12-letnice pa ljudi ki jih bodo imeli v suženjstvu da se bodo boljše počutili...golazen ni hotla sprejet slovenskega državljanstva zdej pa hočejo še ugodnosti pa use.in pol slovenci diskriminiramo druge.patetično u glavnem.
Verso May 30th, 2008, 02:07 PM ^ Ne bi jst izzival z besedami, kot je "golazen". Če nimamo konkretnega moderatorja, to še ne pomeni, da te nihče ne more prijavit.
antenor May 30th, 2008, 03:22 PM kaj pa je sramotno?a da so kao diskriminirani al kaj?bogi revčki...pa romi tudi ane.ojoj bogi revčki, lahko bi jim kr začeli dajat 12-letnice pa ljudi ki jih bodo imeli v suženjstvu da se bodo boljše počutili...golazen ni hotla sprejet slovenskega državljanstva zdej pa hočejo še ugodnosti pa use.in pol slovenci diskriminiramo druge.patetično u glavnem.
ja me prav zanima kaj bi ti naredil na njihovem mestu. Sramotno je to, da se je tem, jst jim pravim ljudje, naredila krivica, kar je potrdilo tud ustavno sodišče, in da stvar po tolikih letih še ni rešena..
Verso May 30th, 2008, 03:35 PM Je pa po drugi strani res tudi, da:
1. so si sami krivi; in
2. da se EU nima kaj bunit, glede na to, da je tudi Slovenija v EU. Torej: če EU meni, da bi morali dobiti slovensko državljanstvo, potem posledično meni, da bi morali dobiti evropsko državljanstvo. Torej jim lahko katerakoli država v EU podeli državljanstvo (na ta način bi navsezadnje posledično lahko prišli celo do slovenskega državljanstva). Pa še nekaj: če ostale države bivše Jugoslavije menijo, da se Izbrisanim resnično godi krivica, pa naj jim vsaj one podelijo svoja državljanstva (npr. glede na narodnost). Sigurno se ne bi vseh 20.000 Izbrisanih hotelo preselit v ostalo bivšo Jugoslavijo, nekateri pa bi prav gotovo se. Talking about hypocrisy...
antenor May 30th, 2008, 04:08 PM ampak niso sami krivi da so bli izbrisani, to je naredila država protiustavno:dunno:
ne vem no, težko me bo kdo prepriču da je tko prav.. Kakšen status ma pa pol tvoja babica zdj Verso:)?
Kibby May 30th, 2008, 04:12 PM Tisti ki ga je hotel ga je dobil, tisti ki so pa cinzali in upali da bo Jugoslavija obstala se pa pac lahko zbrisejo pod nosom. Ce tedaj niso verjeli v Slovenijo, kako da danes verjamejo in zelijo biti nasi drzavljani. Takih oportunistvo ne rabimo. Sicer pa Verso:okay:
Verso May 30th, 2008, 05:13 PM Kakšen status ma pa pol tvoja babica zdj Verso:)?
"Začasna prebivalka", kar se ji pa itak skoz podaljšuje, in ne vem, zakaj se ji ne bi tudi v prihodnje. Pa ne bi več o tem, prosim.
stoparg May 30th, 2008, 10:39 PM točno tako kot je kibby povedal...damo jim zavetišče v naši državi oni pa ne bi imeli državljanstva...pa isto je zdej s to džamijo.sem pridejo tej muslimani delat,dobijo zastonj stanovanje,nekateri gradijo celo na črno (rakova jelša),dobivajo socialno obenem pa pljuvajo po državi,nočejo govoriti slovensko,širijo svoj pretirani nacionalizem (ponekod celo šovinizem) in potem hočejo še džamijo da jim zgradimo al kaj?zakaj že?ker tako zgledamo bolj liberalna in naprednejša država?posledice liberalizma v naprednejših državah si lahko pogledate tukaj (http://www.youtube.com/view_play_list?p=327C9311EFFD70E2) in tukaj (http://www.youtube.com/view_play_list?p=5CE90236716A3C27)
aja pa @verso:moja stališča imajo zame veliko globlji pomen kot pa tale forum.s tem sem ti hotel povedat da jst za tem kar mislim stojim in če teče debata o tem
jaz tudi to kar zares mislim tudi povem, pa če tudi bo to imelo določene posledice mi ne bo žal...
pa ta pretirani liberalizem, ki ga je moč opaziti pri določenih uporabnikih je tudi že rahlo patetičen.
antenor May 31st, 2008, 01:29 PM Kot prvo večina teh ljudi ni taka kot jih ti opisuješ, večina jih trdo dela in prispeva k blaginji države, tako kot večina domačinov in podobno je tud drugje po EU, čeprav pa primerjava sploh ni mogoča. Med tem ko mamo tu imigrante v glavnem iz bivših republik, s katerimi delimo skupno zgodovino in kulturo, so gor večinoma priseljenci iz držav z ogromnimi kulturološkimi razlikami napram gostiteljice (zakaj se mi zdi da je blo že ene 10 debat o tem:wallbash:).. Drugo je pa tko, smo hvalabogu država, ki omogoča to svobodo, da lahko govorimo v različnih jezikih ane, džamijo si bodo sfinancirali sami, nacionalizem pa najdeš pri vseh. To kdo je pa patetičen bi se pa dalo razpravljat, ampak tale forum ni namenjen žaljenju, niti nimam tega vzgiba privoščljivosti kot ga izkazujete nekateri..
stoparg May 31st, 2008, 02:02 PM čaki a mi ti poveš zakaj je dobro da smo ''hvalabogu država, kjer je svoboda govorjenja različnih jezikov''???!!!...a se ti zavedaš da je stopnja narodne zavesti v sloveniji med najnižjimi na svetu in da je po skrajno optimističnih napovedih razvidno da bo leta 2060 v Sloveniji manj kot 50% prebivalstva s slovensko narodnostjo prav zaradi te liberalnosti!a vi ljudje res ne vidite te problematike?da se sprehajaš po ljubljani in dobiš občutek da si u beogradu al pa sarajevu in to prav zaradi tega ker smo ''hvalabogu država, kjer je svoboda govorjenja različnih jezikov''.jaz nekaterih ljudi res ne razumem.najprej gledajo na tuje in skušajo tujemu ustreči, šele na to pa bi gledali na svoj narod, svojo zgodovino, svoje običaje itd.
a si ti sploh pogledav filmčke ki sem ti jih dal?glej, v sloveniji pravijo, da je 200-300k priseljencev iz bivše juge.statistični podatki nam pravijo, da 70-80% kriminalnih dejanj zagrešijo prav te osebe, čeprav jih je v sloveniji za 15% prebivalstva...
najbolj me pa zmrazi, ko vidim omenjeno deljenje neke kulture in zgodovine.pa a ljudje res tako razmišljajo?to je groza resno...kulture si ne delimo popolnoma nič z njimi.NIČ.zgodovino je res da si delimo, ampak a ti mogoče vidiš kakšno?za časa jugoslavije in njenega političnega režima je ves slovenski denar šel v beograd od tam pa v neke boge pokrajine, kjer smo vlagali v razvoj nepismenih čobanov.da ne omenjam stroge cenzure zaradi katere je veliko ljudi pristalo na golem otoku itd. potem je bila tu še neka nora ideja ''bratstva i jedinstva'' itd. vidim, da smo imeli zares zelllllloooooooooo dolgo in zelllloooooooo koristno zgodovino z njimi :)..
upam da me ni kdo slučajno narobe razumel, da sovražim narode bivše juge.daleč od tega.velikokrat sem bil že dol in veliko v redu ljudi spoznal in se veliko tudi družil z vsemi, ampak to kar tej imigrantje počnejo v sloveniji je nezaslišano in obenem delajo pravo sramoto svojemu narodu...
archy_ May 31st, 2008, 02:52 PM stoparg veš da ti dam prav, ker poznam folk, ki ima ne vem koliko za povedat čez SLO... in ne vem kaj sploh potem dela tle, ali naj spoštuje okolje al naj se vrne s kjer je prišel, če mu ne odgovarja...sicer pa sem jaz itak proti liberalizmu in še posebej MULTIkulturalizmu, mi je melting pot stil dosti bolj všeč, ker se čuti dosti več pripadnosti določeni državi... sicer pa naj bi džamije sevale negativno energijo-ve kdo kaj več o tem?!...
aja btw slovencev je po zadnjem popisu bilo 83%, to je porazno...kdo ve kakšna bo slika po naslednjem popisu...
ivojekle May 31st, 2008, 03:22 PM hej,
sem nov na forumu, berem vas že nekaj časa in vse pohvale, predvsem tistim ki slikate. bravo bravo...
trenutno sem na študiju v nemčiji tako da še nekaj časa ne bo nobene slikic od mene, kasneje pa mogoče. To je tudi razlog da se na druge poste nisem oglašal, tale me je pa pritegnil.
1. Najbolj me je dregnilo tisto o narodni zavesti.
Res je, da v Sloveniji za praznike ne visijo zastave po hišah, itd itd
ampak, če nas pa primerjam z drugimi narodi, kar tu med drugimi erazmus študenti zelo lahko naredim, pa lahko rečem, da smo vsi Slovenci zelo ponosi na Slovenijo. Noben je ne kritizira, kar je zelo redko med drugimi (da ne bi kritizirali svoje države). Poljaki bi se vsi izselili, Nemci tudi niso ravno ponosni na svojo državo (ni čudno, res je dolgočasna, vse je ravno :) - Bavarci mogoče malo drugače.. Portugalci, Italjani so polni kritik... Slovencev nas sicer ni veliko ampak vsi smo zelo ponosni na svojo državo.
2. In tudi tista da nas bo čez 50 let samo polovica ''ta pravih'' slovencev. problem bo, če ne bo priseljencev in nas bo čez 50let samo miljon - dobesedno. Zato je treba novim (in starim) prišlekom pomagat, da se bodo počutili v slo. bolj domače, verjamem da bo potem tudi manj kriminala z njihove strani - verjamem, da ni dobro, če jih pa vsi malo postrani gledajo. Vem da je to v veliki meri vprašanje kure in jajca ampak nekako je treba presekat.
3. kar se jezika tiče - meni se zdi bolj nevarno to, da srednješolci danes rečejo, da se je nekdo z rufa skenslal, kot pa teh (15% - res tolko?) recimo južnjakov
Zapovedat kako naj drugi govorijo v tvoji državi ne moreš, to verjetno tako veš. Na koncu bi zaradi tega itak najbolj trpeli Slovenci. Že tako imamo nekatera pravila, ki nam otežujejo življenje in gospodarstvo.
Tu kjer študiram imam vsa predavanja v angleščini, so pa nekateri predavatelji zelo dobri. Prihajajo iz vseh koncev - zda, anglija, madžarska... V Sloveniji to ni mogoče, ker morajo biti vsa predavanja ponujena tudi v slo. jeziku - zaradi tega ne moremo na faksu poslušat predavanj gostujočih profesorjev, ki bi nam lahko razširili obzorje...
lp,
ivo
_VeNeT_ May 31st, 2008, 03:31 PM da smo vsi Slovenci zelo ponosi na Slovenijo
Lepo te prosim.. Večino ljudi, ki jih poznam bi prej skritizirali našo državo kot pa o njej rekli nekaj lepega. Vsaj v Ljubljani je tako.
ivojekle May 31st, 2008, 03:42 PM ja, dokler si doma - pritožujemo se med sabo
ko greš pa v tujino pa ne. Res, prisežem, da še nisem slišal Slovenca v tujini ki bi se pritoževal čez našo državo...
antenor May 31st, 2008, 05:32 PM čaki a mi ti poveš zakaj je dobro da smo ''hvalabogu država, kjer je svoboda govorjenja različnih jezikov''???!!!...a se ti zavedaš da je stopnja narodne zavesti v sloveniji med najnižjimi na svetu in da je po skrajno optimističnih napovedih razvidno da bo leta 2060 v Sloveniji manj kot 50% prebivalstva s slovensko narodnostjo prav zaradi te liberalnosti!a vi ljudje res ne vidite te problematike?da se sprehajaš po ljubljani in dobiš občutek da si u beogradu al pa sarajevu in to prav zaradi tega ker smo ''hvalabogu država, kjer je svoboda govorjenja različnih jezikov''.jaz nekaterih ljudi res ne razumem.najprej gledajo na tuje in skušajo tujemu ustreči, šele na to pa bi gledali na svoj narod, svojo zgodovino, svoje običaje itd.
a si ti sploh pogledav filmčke ki sem ti jih dal?glej, v sloveniji pravijo, da je 200-300k priseljencev iz bivše juge.statistični podatki nam pravijo, da 70-80% kriminalnih dejanj zagrešijo prav te osebe, čeprav jih je v sloveniji za 15% prebivalstva...
najbolj me pa zmrazi, ko vidim omenjeno deljenje neke kulture in zgodovine.pa a ljudje res tako razmišljajo?to je groza resno...kulture si ne delimo popolnoma nič z njimi.NIČ.zgodovino je res da si delimo, ampak a ti mogoče vidiš kakšno?za časa jugoslavije in njenega političnega režima je ves slovenski denar šel v beograd od tam pa v neke boge pokrajine, kjer smo vlagali v razvoj nepismenih čobanov.da ne omenjam stroge cenzure zaradi katere je veliko ljudi pristalo na golem otoku itd. potem je bila tu še neka nora ideja ''bratstva i jedinstva'' itd. vidim, da smo imeli zares zelllllloooooooooo dolgo in zelllloooooooo koristno zgodovino z njimi :)..
upam da me ni kdo slučajno narobe razumel, da sovražim narode bivše juge.daleč od tega.velikokrat sem bil že dol in veliko v redu ljudi spoznal in se veliko tudi družil z vsemi, ampak to kar tej imigrantje počnejo v sloveniji je nezaslišano in obenem delajo pravo sramoto svojemu narodu...
jst ne vem kake fašistoidne ideje maš ti glede omejevanja izražanja in pol še govoriš o cenzuri v jugoslaviji:? Narodna zavest je v prvi vrsti odvisna od VZGOJE, če je pa kdo tko labilen da mu poslušanje tujih jezikov zmanjšuje narodno zavest pol pa res ne znam pomagat. Da si ne delimo kulture, ne se hecat no, če si delimo zgodovino si tud kulturo, hkrati je pa recimo Bosna zgodovinsko multi-etnična/religijska/kulturna, je sekularna zahodna država in zato ni takih razlik da bi meli nek "clash of civilizations", ki se ga mnogi pri nas tako bojite. Vsi mamo tud iste vrednote. Normalno da razlike in problemi so, sej ne pravim da ne, tiste statistike bi moral nek sociolog, psiholog raziskat zakaj je tako, in potem ponudit rešitve, ne pa da enostavno zapremo vrata, se gremo nek izolacionizem, ki na koncu nič ne reši ampak samo prelaga problem, ki potem postane še hujši. Drugače za pozitivne omejitve priseljevanja jaz sem, in ga je vsekakor treba kontrolirat, ampak na pravi način.. Nazadnje kakšen bi pa bil svet če se ljudje ne bi mešali med sabo, to je tud genetski samomor.. potrebno je mešanje kultur in predvsem Dialog med njimi, al to al se pa pobijte med sabo, jst sm za prvo!
lp in dobrodošel ivojekle:hi:.. lepo si povedal, vprašanje kure pa jajca je pa treba presekat z dialogom, ki pride s strani države, umetnosti in treznih posameznikov željnih dobrih odnosov.. glede kritike pa mislim da je (z namenom odprave napak seveda) ključna za zdravo družbo.. hkrati pa grajenje nacionalne zavesti na pozitivnih aspektih in razvijanje države v taki smeri, da bomo lahko še bolj ponosni nanjo.
archy_ May 31st, 2008, 05:39 PM Da si ne delimo kulture, ne se hecat no, če si delimo zgodovino si tud kulturo, hkrati je pa recimo Bosna zgodovinsko multi-etnična/religijska/kulturna, je sekularna zahodna država in zato ni takih razlik da bi meli nek "clash of civilizations", ki se ga mnogi pri nas tako bojite.
BTW...Kje si ti bil v začetku 90ih??
LJ-city May 31st, 2008, 05:50 PM Danes je pa zanimiv v gostilni.Počakte še mal sam po kokice pa Coca-Colo skočm:runaway:
antenor May 31st, 2008, 05:53 PM BTW...Kje si ti bil v začetku 90ih??
in kaj točno hočeš s tem povedat?
Verso May 31st, 2008, 07:16 PM Danes je pa zanimiv v gostilni.Počakte še mal sam po kokice pa Coca-Colo skočm:runaway:
V gostilni samo pokovka in Cockta. :D
http://img386.imageshack.us/img386/4622/popcornnq0.gif :cheers:
stoparg May 31st, 2008, 08:33 PM ne razumem kako lahko slovenijo primerjaš z bosno, kar se tiče multikulturnosti.tam so različni narodi avtohtono naseljeni, medtem ko so se pri nas naselili v zadnjih desetletjih predvsem zaradi tega ker je primanjkovalo delovne sile.
sploh pa ne razumem, da tako zavračaš vse kar povem, čeprav ne povem nič kar bi bilo proti tebi.iz nekega meni neznanega razloga ščitiš nek tuj narod, ki mu je bilo dano zatočišče,služba in socialna pomoč oni pa pljuvajo po nas in nam vsiljujejo svojo kulturo, in zraven celo zatrjuješ, da imamo neko skupno kulturo s temi ljudmi.a bi mi povedu kje se to kaže?pa ne mi rečt da zato ker imamo skupno zgodovino, katera vsi vemo da nam je bila po 1. sv le-ta vsiljena.ker če pogledaš malo dlje nazaj boš videl da z narodi južneje od kolpe nismo imeli skupnega popolnoma nič.no bili smo skupaj pod avstro-ogrsko, pa še to smo se razdelili (slovenci pod avstrijo, hrvatje (brez istre seveda, le ta je bila slovenska :) in brez dalmacije) pa pod madžarsko).da ne omenjam srbov in bosancev, ki so bili pod turki.dejstvo je da smo slovenci zahodni slovani in naš jezik je bolj podoben slovaškemu in češkemu, kot pa hrvaškemu ali srbskemu, tudi kulturno smo bližje južnim germanom in zahodnim slovanom, kot pa južnim slovanom.obstaja veliko teorij o tem ki so podprte tudi z dokazi...
no zdej mi pa samo na to odgovori prosim:a tebi se po tem kar sem ti sedaj povedal še zmeraj zdi pravično da socialno dobivajo nekateri priseljenci, medtem ko nekatere revne SLOVENSKE družine ne ali pa premalo?in ali je pravično da jim zgradimo džamijo?
ja, v jugoslaviji je bila stroga cenzura če še ne veš.ljudi ki niso bili prokomunistično usmerjeni so zaprli.
Verso May 31st, 2008, 08:56 PM dejstvo je da smo slovenci zahodni slovani
Ne, Slovenci smo južni Slovani; po domače Jugoslovani. :lol:
stoparg May 31st, 2008, 09:22 PM če uprašaš kakšnega komunista je to sigurno res :)
Verso May 31st, 2008, 09:33 PM http://en.wikipedia.org/wiki/Slavic_Peoples
stoparg May 31st, 2008, 09:59 PM kakšno vezo ima sedaj to?kje piše da tega ni napisal komunist?
Union.SLO May 31st, 2008, 10:00 PM ^^Verso, Stoparg ima prav. Kar piše Wikipedia in naša uradna zgodovina še ni dokaz, da je res. Na srečo je v zadnjih letih izšlo veliko knjig, ki dokazujejo, kar trdi Stoparg. Preberi si knjige L. Verbovška: Komu (ni)smo tujci?, V senci zgodovine; knjige L. Vuge: Davnina govori, Megalitski jeziki... Žal ni nobenega materialnega dokaza, da smo priselili iz Zakrpatja. Z drugimi južnimi Slovani nismo nikoli, do leta 1918, imeli nič skupnega. Celo DNK raziskave dokazujejo, da nismo prav ne vem kako veliki sorodniki. Gensko smo npr. zelo blizu, verjemi ali ne, Norvežanom. Od Slovanov pa Slovakom in Čehom. S Srbi pa smo si gensko zelo narazen.
Verso May 31st, 2008, 10:26 PM To sicer verjamem, ampak nas imajo za južne Slovane verjetno že zaradi tega, ker se ozemeljsko dotikamo (ostalih) južnih Slovanov, (ostalih) zahodnih pa ne. Vsaj, kar se tiče strnjene poselitve Slovanov, ker nekaj Slovanov je seveda tudi v Avstriji in na Madžarskem, v Avstriji kar veliko, čeprav se Avstrijci seveda nimajo za Slovane (Madžari pa verjetno še manj).
stoparg May 31st, 2008, 10:27 PM to z norvežani je se mi zdi zaradi venetske teorije.podobnosti so, če se ne motim našli tudi pri bretoncih.
antenor May 31st, 2008, 11:20 PM ne razumem kako lahko slovenijo primerjaš z bosno, kar se tiče multikulturnosti.tam so različni narodi avtohtono naseljeni, medtem ko so se pri nas naselili v zadnjih desetletjih predvsem zaradi tega ker je primanjkovalo delovne sile.
sploh pa ne razumem, da tako zavračaš vse kar povem, čeprav ne povem nič kar bi bilo proti tebi.iz nekega meni neznanega razloga ščitiš nek tuj narod, ki mu je bilo dano zatočišče,služba in socialna pomoč oni pa pljuvajo po nas in nam vsiljujejo svojo kulturo, in zraven celo zatrjuješ, da imamo neko skupno kulturo s temi ljudmi.a bi mi povedu kje se to kaže?pa ne mi rečt da zato ker imamo skupno zgodovino, katera vsi vemo da nam je bila po 1. sv le-ta vsiljena.ker če pogledaš malo dlje nazaj boš videl da z narodi južneje od kolpe nismo imeli skupnega popolnoma nič.no bili smo skupaj pod avstro-ogrsko, pa še to smo se razdelili (slovenci pod avstrijo, hrvatje (brez istre seveda, le ta je bila slovenska :) in brez dalmacije) pa pod madžarsko).da ne omenjam srbov in bosancev, ki so bili pod turki.dejstvo je da smo slovenci zahodni slovani in naš jezik je bolj podoben slovaškemu in češkemu, kot pa hrvaškemu ali srbskemu, tudi kulturno smo bližje južnim germanom in zahodnim slovanom, kot pa južnim slovanom.obstaja veliko teorij o tem ki so podprte tudi z dokazi...
no zdej mi pa samo na to odgovori prosim:a tebi se po tem kar sem ti sedaj povedal še zmeraj zdi pravično da socialno dobivajo nekateri priseljenci, medtem ko nekatere revne SLOVENSKE družine ne ali pa premalo?in ali je pravično da jim zgradimo džamijo?
ja, v jugoslaviji je bila stroga cenzura če še ne veš.ljudi ki niso bili prokomunistično usmerjeni so zaprli.
Daj prosim povej mi kdo pljuva po nas. Dejansko si upaš trdit za večino priseljencev da pljuva po Sloveniji, tega enostavno ne verjamem, če mi lahko to dokažeš, sem pripravljen spremenit mnenje? Zavračam pa kaj naprimer?
Kultura, prisiljeni al pa ne sta delno zgodovina in posledično kultura skupna, kaj misliš da več kot sto let pod več al manj skupno vladavino ni pustilo skupnega pečata, ne se sprenevedat no. Ravno to zgodovinsko sožitje kultur in religij znotraj bosne in soroden jezik omogoča lažje sporazumevanje med nami, kaj pa še hočeš? Jezikovno pa kolikor vem je Slovenščina najbližje Srbohrvaščini, šele potem Slovaščini in drugim slovanskim jezikom, si kdaj poslušal kajkavščino, ki je ravno nekje vmes? Kot da se na vso silo hočeš distancirat od teh ljudi..
Drugače pa sploh ne primerjam Bosne in Slovenije.. rekel sem da so to ljudje vajeni multikulturnega okolja in da se jih ni treba bat.. Ehm ni ti jasno zakaj zagovarjam človekove pravice? In kdaj sem rekel da je prav če kdorkoli, ki je upravičen ne dobiva državne podpore:?. In še enkrat če nisi dojel, džamijo naj bi si zgradili sami, ne bo ti treba plačat niti ficka;) In ja seznanjen sem z situacijo ki je bla v Jugoslaviji, zanimivo se mi je samo zdelo da med tem ko kritiziraš totalitarni sistem hkrati izražaš željo po nekaterih elementih le tega..
Verso May 31st, 2008, 11:33 PM Da vas ne bom baniru!
:lol:
antenor May 31st, 2008, 11:46 PM ja meni se tud ne da natezat, če pa moram odgovorit.. tko da povej stoparg če ti kaj še ni jasno, da pol spremenimo temo..
stoparg June 1st, 2008, 12:31 AM hahaha vajeni multikulturnega življenja?tukaj sem s tabo to debato končal, ker očitno si zatiskaš oči pred dejanskim stanjem.pa še to mi je čudno ker je največ tega prav v lj kjer tudi sam živiš kot vidim.jaz res ne vem.pa ne pravim da so vsi priseljenci napačni.imam veliko prijateljev, ki so iz ''dol'' pa so čisto kul, ampak nažalost jih večina ni...pa jst nisem tega govoru zaradi tega ker bi jst mogu kej plačat za to džamijo, najboljše da bi mogu še plačat zanjo pffffff
_VeNeT_ June 1st, 2008, 10:39 AM Se popolnoma strinjam s tem, kar trdi stoparg. Kulturno smo veliko bolj podobni Čehom in Slovakom, kot pa jugoslovanskim narodom. S Srbi in Bosanci, kaj šele Makedonci nismo imeli skozi celo zgodovino prav nič, idejo jugoslovanstva, ali ilirizma pa so si izmislili komunisti, ki so nas Slovence hoteli raztopiti in pomešati med južnjake, naš jezik in kulturo pa uničiti. Jugoslavija se je zgodila le zato, ker je bilo v tistem času po 1. svetovni vojni toliko Italijanskega in Avstrijskega grabljenja po naših ozemljih, da smo se morali združiti s nekom, drugače bi bilo po nas. Ni pa to niti slčajno zato, ker bi bili Slovenci pravi Jugoslovani.
Glede teh priseljencev v Slovenijo je pa popolnoma res, da velika večina ne spoštuje Slovenije, se ne želijo asimilirati ter forsirajo svojo balkansko kulturo na nas, s tem pa ogrožajo obstoj slovenskega naroda.
antenor June 1st, 2008, 11:17 AM ne, nč si ne zatiskam oči, kot sem ti povedu, razumem da so razlike in problemi, ampak še zdaleč ni tko kot ti praviš in nikakor ne verjamem da vsi priseljenci pljuvajo po sloveniji, to je res patetična retorika in očitna laž. ravno to je zanimivo, da že celo življenje živim v tem mestu s priseljenci, v šoli in razredu sem jih spoznal kar nekaj in problemov NIKOLI nisem imel, kako zanimivo. In zato tud vem da so to čist normalni topli ljudje, če jim daš priložnost seveda in jih spoznaš, ne če jih apriorij označiš za čefurja in nacionalista al whatever. In izhajam ravno iz lastne izkušnje in iz izkušenj prijateljev, tko da sem še kako v stiku z realnostjo..
_VeNeT_ : asimilacija je počasen proces in ljudje večinoma ohranijo aspekte obeh kultur..Tisto o Slovakih pa tu sploh nima veze, ker ne govorimo o njih..
Očitno mata slabe iskušnje al kaj, sej ne pravim da ni kretenov tam zunaj, ne moreta pa trdit da so to vsi, dej bodita resna no..
drugače pa kaj vidva sploh hočeta, kaj bi vidva spremenila potem, če bi blo lahko po vajino?
_VeNeT_ June 1st, 2008, 11:29 AM nikakor ne verjamem da vsi priseljenci pljuvajo po sloveniji, to je res patetična retorika in očitna laž
Tega ni nihče rekel. Imam tudi sam nekaj južnjaških prijateljev, ki so zelo v redu ljudje. Vendar jih pa še vedno veliko, po mojem mnenju večina, Slovenije ne spoštuje. Že samo dejstvo, da storijo priseljenci kar 80% vseh kaznivih dejanj, čeprav predstavljajo le 10% prebivalstva, pove vse.
da že celo življenje živim v tem mestu s priseljenci, v šoli in razredu sem jih spoznal kar nekaj in problemov NIKOLI nisem imel, kako zanimivo
Glede na to, da sem bil že ničkolikokrat tarča čerujev, verbalno ali celo fizično, ti to res težko verjamem.
asimilacija je počasen proces in ljudje večinoma ohranijo aspekte obeh kultur..
Počasen proces? Se zajebavaš? Večina teh priseljenskih družin je v Sloveniji že par generacij, pa njihovi sinovi še vedno ne znajo pravilno slovensko govoriti, poslušajo čefurijad in pluvajo čez Slovenijo. In tako bo vedno. Zato lepo prosim ne govori neumnosti!
Kaj bi naredil? Zmanjšal bi pritok priseljencev iz balkana v Slovenijo.
antenor June 1st, 2008, 12:19 PM Tega ni nihče rekel. Imam tudi sam nekaj južnjaških prijateljev, ki so zelo v redu ljudje. Vendar jih pa še vedno veliko, po mojem mnenju večina, Slovenije ne spoštuje. Že samo dejstvo, da storijo priseljenci kar 80% vseh kaznivih dejanj, čeprav predstavljajo le 10% prebivalstva, pove vse.
še vedno ne verjamem da jih je večina al pa sploh blizu polovice, ki so takšni, ti očitno poznaš vseh 200k?.. Te statistike bi pa rad videl če te ne moti..
Glede na to, da sem bil že ničkolikokrat tarča čerujev, verbalno ali celo fizično, ti to res težko verjamem.
To vsekakor ni ok, ampak oprosti mi če tud jaz dvomim da te je nekdo napadel iz čistega miru.. Verbalno sem že slišal nekajkrat, ampak sem slišal tud avtohtone prebivalce ničkolikokrat, problemov z njimi pa ponavljam NI-KO-LI nisem mel, pa verjami kar hočeš..
Počasen proces? Se zajebavaš? Večina teh priseljenskih družin je v Sloveniji že par generacij, pa njihovi sinovi še vedno ne znajo pravilno slovensko govoriti, poslušajo čefurijad in pluvajo čez Slovenijo. In tako bo vedno. Zato lepo prosim ne govori neumnosti!
takih primerov js ne poznam oprosti, glede govorjenja pa, sklepam da tud ti uporabljaš kake slengovske izraze..
Kaj bi naredil? Zmanjšal bi pritok priseljencev iz balkana v Slovenijo.
to je pa itak prav nadzorovat priseljevanje, ampak po tem kar je stoparg izjavil o jeziku, sklepam, da ne bi ostalo na tem...
stoparg June 1st, 2008, 01:44 PM če ima nek potomec priseljencev slovensko državljanstvo in je seveda rojen v sloveniji, govori pa v srbo-hrvaščini, nabija njihov turbofolk na ves glas in medtem se dere in kaže 3 prste naokoli, maltretira avtohtono prebivalstvo in zraven govori ''prokleti slovenac'', grafitira srbske simbole (naredi en sprehod po lj pa boš vidu kolko je tega),med drugim tudi zaničuje vse kar je slovenskega (napad čefurjev na parkljne v lj in na ljudi ki so imeli na nekem shodu slovenske narodne noše v kamniku,...), če se ti to ne zdi nič slabega, nič narobe s tem, je pomoje s tabo nekaj še bolj narobe kot z njimi.kot zanimivost ti lahko povem, da nisem imel nikoli slabe izkušnje z njimi (jaz osebno), vem pa da so jih imeli drugi in to kar se dogaja je zares nedopustno.lahko si prebereš tudi članek o jeseniškem klanu (pogooglaj malo)...
pa še to:veš kaj bi pa jaz naredil?rad bi spremenil mnenje mnogih (med drugim tudi tvoje), ki pravijo da z njimi ni nič narobe. če bi začeli ostreje obsojat njihova dejanja in obnašanje bi se stanje sigurno izboljšalo. dokler pa bodo razni jugofili in komunisti še zmeraj sanjali o jugoslaviji in tak narod podpirali (izgradnja džamije, pomoč izbrisanim,...), ter se mediji, namesto da bi se ukvarjali s to problematiko, raje ubadali z ''groznimi'' slovenskimi nacionalisti (pri katerih se jim ob črnem panterju prikazujejo svastike in mrtvi židje), ki baje hudo trpinčijo priseljence (jap, po novem je biti ponosen na svojo domovino skorajda že zločin s strani medijev), bo stanje tako kot je.
edit:pa če mi lahko jasno odgovoriš kako je lahko 80% vseh kriminalnih dejanj storjenih iz njihove strani, če jih je pa za 1/10 slo. prebivalstva?ti si mi odgovoru da bi mogli najet psihologe al neki da bi to preučili in jim potem nudili pomoč!!!pa kaj ti je?ljudje dobijo tukaj stanovanje,službo,socialno (NEKATERI, da me ne boš spet obtožil posploševanja :)) in potem delajo use možne pi*darije, mi pa naj bi jim še nudili neko pomoč?pomoč ki bi šla iz žepov davkoplačevalcev!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ljudi, med katerimi so tudi revne SLOVENSKE družine in delavci (nor. pri Muri), ki se komaj komaj prebijajo iz meseca v mesec!dej bodi resen prosim te.damo ti podatek o tistih 80% in vseh ostalih svinjarijah ki jih zganjajo in ti si jih upaš branit in trdit da je use prenapihnjeno in da naj bi jim še neko jebeno pomoč nudli al kaj?veš kaj delajo v nemčiji s takimi osebki?izženejo jih iz države!in ne samo tistega ki je nekaj zagrešil, ampak celo družino!ti bi jim pa v sloveniji dajal neko pomoč.zakaj?kaj ima od tega slovenski narod v svoji lastni državi?Slovenija od kod Slepote tvoje, prav zares.
antenor June 1st, 2008, 03:41 PM če ima nek potomec priseljencev slovensko državljanstvo in je seveda rojen v sloveniji, govori pa v srbo-hrvaščini, nabija njihov turbofolk na ves glas in medtem se dere in kaže 3 prste naokoli, maltretira avtohtono prebivalstvo in zraven govori ''prokleti slovenac'', grafitira srbske simbole (naredi en sprehod po lj pa boš vidu kolko je tega),med drugim tudi zaničuje vse kar je slovenskega (napad čefurjev na parkljne v lj in na ljudi ki so imeli na nekem shodu slovenske narodne noše v kamniku,...), če se ti to ne zdi nič slabega, nič narobe s tem, je pomoje s tabo nekaj še bolj narobe kot z njimi.
Pa človek, a sem povedal da obsojam te stvari, sej mamo organe ki se s takimi primeri ukvarjajo, ne moreš pa zaradi nekaj posameznikov oz. skupin govoriti o večini priseljencev, TO jaz ves čas povdarjam, TO je tisto kar mene moti pri vajinih izjavah, nisem si mislil da je treba eno in isto stvar 10X ponovit. In tud če je 10.000 takih posameznikov, kaj je to proti 200 al 300.000..
kot zanimivost ti lahko povem, da nisem imel nikoli slabe izkušnje z njimi (jaz osebno), vem pa da so jih imeli drugi in to kar se dogaja je zares nedopustno.lahko si prebereš tudi članek o jeseniškem klanu (pogooglaj malo)...
pa še to:veš kaj bi pa jaz naredil?rad bi spremenil mnenje mnogih (med drugim tudi tvoje), ki pravijo da z njimi ni nič narobe. če bi začeli ostreje obsojat njihova dejanja in obnašanje bi se stanje sigurno izboljšalo.
Ojoj, ŠE ENKRAT, Z VEČINO PRISELJENCEV NI NIČ NAROBE, NAROBE JE S PRETEPAČI in KRIMINALCI!
dokler pa bodo razni jugofili in komunisti še zmeraj sanjali o jugoslaviji in tak narod podpirali (izgradnja džamije, pomoč izbrisanim,...), ter se mediji, namesto da bi se ukvarjali s to problematiko, raje ubadali z ''groznimi'' slovenskimi nacionalisti (pri katerih se jim ob črnem panterju prikazujejo svastike in mrtvi židje), ki baje hudo trpinčijo priseljence (jap, po novem je biti ponosen na svojo domovino skorajda že zločin s strani medijev), bo stanje tako kot je.
Če je blo tole namenjeno meni ti povem, da se ne bi mogel bolj motit. Jaz panterja ne povezujem z nacizmom in upam da ga kdo res ne izrablja v šovinistične namene, kot se zna zgodit s tremi prsti šahovnico in še čem. Glede džamije in izbrisanih bom pa zadnjič povedal da so moji motivi človekoljubne narave in nimajo veze s kakršnim koli komunizmom al pa zaroto proti lastnemu narodu, sicer pa verjemi kar hočeš.. ampak še enkrat ti povem kaka ironija je, da medtem ko obtožuješ druge predsodkov, si jih sam poln..
Mishevy June 1st, 2008, 06:52 PM Če je nekdo rojen v Sloveniji in ima slovensko državljanstvo ni noben priseljenec ampak uradno nič drugega kot Slovenec. To kaj so bili moji predniki po eni strani nima nič z mojim državljanstvom...
Beseda priseljenec v slovenskem kontekstu je seveda kar malo hecna.... ne moremo se mi primerjat ravno z Nemčijo ali Francijo kar se tega tiče, saj je večina "priseljencev" prišla v času skupne države... že celo življenje živim v Ljubljani in lahko rečem, da ni tako hudo kot nekateri skušajo prikazat. Res je, da je en del južnjakov getoiziran, ampak to je tudi napaka slovenske politike. Saj je javna skrivnost, da so recimo zgradili Fužine, da bi potem imeli južnjake na istem mestu. In potem seveda pride do začaranega kroga. V ta naselja se je v veliki meri naseljeval delavski razred, ki je imel kvečjemu konačno srednjo šolo, Slovenija pa je pač potrebovala delovno silo... Ni vse tako enostransko... Moram pa rečt da se mnogi "čefurji" pač obnašajo tko kot se ravno zaradi te getoizacije, občutka manjvrednosti in strahu pred zavračanjem s strani večinskega prebivalstva. Kar se tiče tega da 80% prestopkov naredijo čefurji bom rekel tako - logično je, da bojo dal v Novice na veliko napisano Asim Mujezinović oropal trafiko, to je pač ful bolj atraktivno kot pa če bereš da jo je oropal Matevž Novak iz Ivančne Gorice.
Sicer se pa strinjam z antenorom - govorimo samo o enem delu "priseljencev". kaj pa na stotine tistih, ki prihajajo vsak dan v Slovenijo delat kot zdravniki - vsi vemo, da pri nas krvavo manjka zdravnikov, v Srbiji pa imajo presežek. Ste že kdaj šli preštevat priimke na -ić na vratih ambulant in bolnic? Da ne omenjam drugih poklicev, kot so profesorji, učitelji, arhitekti, etc. Zakaj je potrebno očrnit celotno skupino ljudi, ki imajo po čisti slučajnosti zgodovine korenine iz istega geografskega predela Evrope samo zato, ker je pač en del te skupine problematičen?
Pa tut kar se tiče same terminologije nazivov - ne moreš ti nekoga klicat priseljenec in potem pričakovat, da se on ne bo počutil kot drugorazredni državljan...
Še v eni stvari se bom strinjam z Antenorom - nihče ti ne more odvzeti tega kar si s tem kar on oziroma ona je - problemi slovenske nacionalne zavesti so pač že zelo stari. Vedno me je fasciniralo to, kako so nekateri "zavedni" Slovenci vihali nosove nad vsem kar je prišlo z juga, s široko razprtimi rokami pa sprejeli vse kar je prišlo z severa ali zahoda. Kar je seveda ironično, saj je največja zgodovinska nevarnost za sam slovenski narod vedno prihajala z severa in zahoda. Smešna so ta dvojna merila, ampak mislim da je čas da se zavemo, da v tej državi živijo tudi Slovenci ki nimajo tu stoletnih korenin, da obstajajo ljudje različnih veroizpovedi itd. Ne vem, ampak prepričan sem, da je na tem forumu kar nekaj slovenskih forumašev, ki imajo v familiji nekoga ki ni Slovenec po krvi. Sploh pa te zadeve niso pomembne, vsaj v svetu v katerem se jaz gibljem ne. Ljubljana je kljub vsemu zelo tolerantno mesto, to je kljub vsemu mesto Metelkove, mesto kulturne in mesto, ki hoče biti v 21. stoletju.
Vem da sem na slovenskem podforumu kar malo osovražen, da sem bil že večkrat obtožen za četnika, zaščitnika Romov, žalilca slovenskega naroda in države in podobno. Tudi vem, da tu nisem ravno dobrodošel, to mi je bilo že precej direktno povedano. Večkrat so me reakcije tu zelo šokirale, saj v realnem življenju nikoli nisem od svojih prijateljev doživel takih reakcij. No pač, očitno imamo na tem forumu kar nekaj ljudi, ki bi radi bili patrioti, s čimer tudi ni nič narobe, dokler seveda ne začneš označevati skupine ljudi kot "golazen" in podobno. Hočem povedati, da se mi zdi, da se neka država ali pa družbe če hočete vedno vrednoti tudi po odnosu do manjšin v državi - pa naj bodo to etnične, verske manjšine, geji, kadilci, itd. in vem da je Slovenija kar se tega tiče na kar solidnem nivoju. Pač zdi se mi pomembno da se to ohrani in da ne zmaga nek populizem, ki folku izpira možgane in jih sili na lov na čarovnice. Mogoče se tu pač tudi razlikujemo malo tisti, ki so desno ali pa tisti, ki smo malo bolj levo usmerjeni v političnem smislu, čeprav bi se seveda na široko rad izognil politizaciji teh fenomenov.
Uh, no izkašljal sem se, zdaj pa lahko začnete s pljuvanjem. :)
LJ-city June 1st, 2008, 07:09 PM Lepo napisan Mishevy:cheers:
antenor June 1st, 2008, 07:36 PM ^^^^:okay:
blaszs June 1st, 2008, 08:17 PM :cheers:Mishevy
stoparg June 1st, 2008, 08:43 PM če imaš slovensko državljanstvo, še ne pomeni da si po narodnosti slovenec.jaz sem mislil na priseljence tiste, ki niso slovenci po narodnosti.
raje napišejo da ropal Amir namesto Matevž? Ne bi rekel. Sploh pa jaz nisem govoril o medijih ampak o uradnih statističnih podatkih, kjer si ne kr zmišljujejo koga bodo šteli in koga ne.
Tudi sam sem omemil, da niso vsi priseljenci napačni, večina jih pa je. Ne vem zakaj bi se mogli podrejat manjšini in jim dajat neke dodatne ugodnosti, kateri pa smo že tako ali tako dali veliko (morda celo preveč) do sedaj.
Če vsi vsepovsod govorijo o priseljencih, nevem zakaj ne bi mi smeli njim rečt priseljenci? A zdej bomo pa še slovenci v svoji lastni državi pazili kako bomo rekli nekomu, ki je sem prišel? Če jim kaj ni všeč lahko tudi gredo tam od koder so prišli.
Vihali nosove pred južnim folkom? Rekel bi, da le peščica, kar je skrajni uspeh glede na zgodovino, ki smo jo imeli z njimi (pač nekaterim (večini pravzaprav) je bilo to skrajno všeč in zato kakor sem rekel ni veliko takih ki vihajo nosove pred vsem južnim).
Sploh pa bi rekel, da niso samo oni edini problem pri tej problematiki, ampak tudi mi slovenci, ki smo iz šole naučeni, da smo od nekdaj hlapčevski narod in da se je naša prava zgodovina začela šele z jugoslavijo (zahvala komunističnemu učnemu programu) in zaradi tega imamo velike težave pri uveljavitvi svojega medtem ko so vsi iz juga v svojih državah napihnjeni z nekimi idejami, ki jih predstavljajo kot neke superiorne rase...
antenor June 1st, 2008, 09:24 PM ok dejmo nehat malo..
a ste slišali, umrl je Andrej Marušič
http://24ur.com/novice/slovenija/umrl-psihiater-dr-andrej-marusic.html
Res velik človek, žalostno res, pa dva otroka ma:(
Kibby June 1st, 2008, 09:56 PM Zame nikoli nebojo Slovenci tisti ki doma po svojih sobah vesijo razne Bosanke, Srbske, Hrvaške, konc koncev vseeno kake zastave, razen Slovenske, pa tudi ce so "le" priseljenci ali tudi rojeni v Sloveniji. Ce so vsi tako ponosni pa nevem kaj, pa se dajejo na splet po raznih GZ etc. s temi zastavami, parolami etc., naj gredo kr tja nazaj odkod so prisli, v svojo sanjsko dezelo in lepo castno se odpovejo drzavljanstvu, ce so ze taki domoljubi...
muravidék June 1st, 2008, 09:56 PM ti pa res znaš presekat stvar
groza, sem glih videl pred par minutami, kar priklenjen na stol sem ostal in se zamislil
_VeNeT_ June 1st, 2008, 10:51 PM Če je nekdo rojen v Sloveniji in ima slovensko državljanstvo ni noben priseljenec ampak uradno nič drugega kot Slovenec.
Kri ni voda! In noben Bosanec ali pa konec koncev tudi Norvežan ne bo nikoli Slovenec. Kar srh me spreleti, ko prebiram takšne stvari.
Verso June 2nd, 2008, 03:50 PM ^ Si to, kar se čutiš. Po tej logiki črnci pa rumenci ne bodo nikoli mogli biti Slovenci. Sej če je nekdo rojen v Sloveniji, ampak se mu vse življenje vrti okrog Bosne, se verjetno niti sam ne čuti Slovenca. Sploh pa je koncept narodnosti bil izmišljen pred kakšnima dvema stoletjema. Mislim, da imam jaz veliko več skupnega z nekim izobraženim Čehom kot pa s Slovencem brez osnovne šole. Pa tudi poznam Slovence, ki se tok sončijo, da so že temnejši od mulatov. S kom imam potem več skupnega? Poleg tega se ljudje iste narodnosti razlikujejo v nešteto podrobnostih, npr. višina človeka, teža, spol, spolna usmerjenost, starost, dolžina las in navsezadnje izgled (razen dvojčkov praktično vsi izgledamo drugače), tako da ne vem, zakaj bi zdaj narodnost bila tukaj najpomembnejša. Mislim, da ima večina mladih več skupnega z mladimi druge narodnosti, kot pa s starimi ljudmi iste narodnosti. In tako naprej.
Zame nikoli nebojo Slovenci tisti ki doma po svojih sobah vesijo razne BosankeČe obesiš Bosanko, še ni nujno, da nisi Slovenc. :jk:
muravidék June 2nd, 2008, 06:31 PM zanimivo, kam ta debata pelje že tri strani, začelo se je pa s tem
Pazite letošnje poročilo Amnesty International! Najhujše kršiteljice človekovih pravic so Kitajska, Mjanmar in Slovenija (zaradi Izbrisanih)! Katastrofa! :bash:
saj nič nimam proti, forumi so vendar namenjeni izmenjavi mnenj:)
archy_ June 2nd, 2008, 08:28 PM Mene pa zanima zakaj ne obstaja varuh človekih dolžnosti, kot neka protiutež ombudsmanu, saj se vedno govori samo o pravicah nikolu pa o dolžnostih...ko so le-te spoštovane lahko gremo na poglavje pravic....
Kibby June 2nd, 2008, 09:02 PM Mene pa zanima zakaj ne obstaja varuh človekih dolžnosti, kot neka protiutež ombudsmanu, saj se vedno govori samo o pravicah nikolu pa o dolžnostih...ko so le-te spoštovane lahko gremo na poglavje pravic....
:applause: :applause:
Pa še en znani rek:
"And so, my fellow Americans, ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country."
John F. Kennedy
LJ-city June 2nd, 2008, 10:14 PM Kdo se je igral s temi threadi:bash:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=389922&page=194
Verso June 2nd, 2008, 10:38 PM ^^ http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=20943381#post3869
Če je pa tale Kappa21 iz Slovenije, pol pa pujsi letijo.
LJ-city June 2nd, 2008, 11:04 PM Še en dokaz,da rabmo svojga moda.Moderator je združil vse zaklenjene Lj threade in jih pomešal s češkimi.:weird:
muravidék June 3rd, 2008, 12:04 PM Kako se po slovenskem pravopisu reče prebivalcem Celja in Izole?
keber June 3rd, 2008, 12:31 PM Celjani in Izolani?
muravidék June 3rd, 2008, 12:48 PM ja, zanima me med tem pa Celjčani in Izolčani
_VeNeT_ June 3rd, 2008, 12:50 PM Celjani je sigurno prav, za Izolane/čane pa nisem prepričan.
LoKeY June 3rd, 2008, 04:22 PM Izoljan =)
archy_ June 3rd, 2008, 04:43 PM Od vedno so Izolani, vejemite mi....ostalo so samo Toporišičeva eksperimentiranja :) ala Pulj, zgoščenka, zabojnik, živko(!!)...
muravidék June 3rd, 2008, 05:25 PM jah, Izoljani sem tudi jaz zasledil kot pravilno obliko poleg Izolčani
sicer pa to ni nobeno Toporišičevo eksperimentiranje
na "Izolani" smo pač vsi navajeni, ker oni sami sebi tako pravijo (verj. ker je italijansko poimenovanje prav "isolani" pd. kot "italiani" in naši Primorci vnašajo dosti italijanskih besed v svoj pogovorni jezik), kar pa ni v skladu s slovenskim pravopisom
v prekmurskem jeziku pravimo, da je nekdo iz Radenec, iz Beltinec, pa vsi vemo da je pravilno slovensko iz Radencev, iz Beltincev; in se zaradi tega pri nas noben ne obremenjuje
Verso June 3rd, 2008, 06:52 PM antenor je moderator!!! :banana: :banana: :banana:
Čestitam, antenor! :cheers1:
zia the cashew June 3rd, 2008, 07:53 PM ampak men je pa zgoščenka čist prisrčna :)
LJ-city June 3rd, 2008, 08:08 PM Končno mamo moda.Čestitam antenor:cheers1:
muravidék June 3rd, 2008, 08:58 PM kaj zaj nobenega slovenista nimamo; zadnjič ko smo pa imeli debato v zvezi s Kosovom/Kodeljevim ste pa bli vsi pametni
muravidék June 4th, 2008, 06:59 AM kaj se dogaja s forumom, kot da bi bil dvojni, enkrat se pojavijo eni odgovori, drugič drugi
antenor June 4th, 2008, 12:08 PM ^^res, ne vem kaj se to dogaja:? bom vprašal.. Hvala za čestitke drugače:), sem že prilepu Lj-spring pa odlepu Lj-winter, cool ha:D
keber June 4th, 2008, 12:09 PM Pa še kaj drugega si zašaral. :lol: Rotonda res ne rabi bit sticky, lahko pa so generalni mariborski in prekmurski thread
antenor June 4th, 2008, 12:25 PM LOL pa res:lol:, pardon, ampak ne vem če sem js kriv, neki čudnega se dogaja:uh:..
ljlj June 4th, 2008, 12:56 PM Čestitke za moderatorja! :cheers::cheers:
Zdaj bo končno tudi Slovenija pošlihtana kot se šika. :banana:
blaszs June 4th, 2008, 03:21 PM Na moderatorja - antenorja :cheers::cheers:
Union.SLO June 4th, 2008, 05:13 PM :cheers2:
muravidék June 4th, 2008, 05:29 PM čestitam antenor:cheers:
centrum123 June 4th, 2008, 08:45 PM :eek2: končno smo dobili moderatorja. Congratulations! :):cheers1:
Putzmeister June 4th, 2008, 09:25 PM Opa, tole pa ni tako nedolžna zadevica...:ohno:
Nuklearka bo za nekaj ur ustavljena
"Dogodek nima vpliva na okolje"
Slovenija, pred 35 minutami
Krško - MMC RTV SLO
Nuklearno elektrarno Krško bodo za nekaj ur ustavili, saj je prišlo do puščanja vode iz primarnega sistema v zadrževalni hram.
Zaradi okvare bodo elektrarno preventivno ustavili, tako da bo osebje lahko poiskalo vzrok okvare in jo odpravilo, so danes sporočili iz Uprave RS za jedrsko varnost in nuklearke. Reaktor trenutno deluje 22-odstotno in ustavljanje še poteka, so pojasnili in poudarili, da bodo situacijo budno spremljali, dokler ne bo popolnoma pod nadzorom.
Dogajanje v Neku spremlja strokovna skupina pri upravi za jedrsko varnost. Potrebe po izvajanju zaščitnih ukrepov v okolici ni, so potrdili v Neku in sporočili, da "dogodek nima vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje".
EU je že obveščena
Po sistemu izmenjave nujnih informacij o radioloških ali jedrskih zadevah ECURIE je obvestilo o okvari dobila tudi Evropska komisija, ki je o tem že obvestila vse države članice Evropske unije.
Po tem prvem nujnem obvestilu morajo vse države članice Evropsko komisijo v ustreznih intervalih obveščati o ukrepih, ki jih sprejemajo, in stopnji radioaktivnosti, ki jo merijo, so sporočili v komisiji.
LoKeY June 5th, 2008, 12:22 AM ^^ ja so me že spraševali hrvati, če se majo kaj za bat :D
drgač pa:
antenor čestitke :cheers: vidim da si že trdno v sedlu in da vsi sticky-ji laufajo kot morejo :)
LoKeY June 5th, 2008, 12:30 AM drugače sm pa opazu, da so mi zbili enih 11 postov, prej sm jih mel 1604 :D me prav zanima kjeri thread so deletali
antenor June 5th, 2008, 12:33 AM ^^hvala vsem:).. Naj še tu povem, da če opazite kak problem ki ga jaz spregledam, mi pošljite PM..
..ja sem slišal za krško, baje ni nič resnega..
muravidék June 5th, 2008, 07:20 AM no avstrijski mediji so si/si bodo spet dali duška
renco June 5th, 2008, 08:50 AM čestitam antenor :cheers1:
LoKeY June 5th, 2008, 04:11 PM no avstrijski mediji so si/si bodo spet dali duška
sj jim bomo vrnili, v avstriji je še dost kleti :lol::ohno:
Verso June 5th, 2008, 04:23 PM ^^ :lol:
A spet ta - :D - smajli, al kaj? A si bojo že nehal zmišljevat?
Astralis June 5th, 2008, 04:39 PM Opa. Antenor je postal mod. Svaka čast :applause:. Moram priznat vrlo dobar odabir moda :okay:. Sretno!
:cheers:
muravidék June 5th, 2008, 07:34 PM ha, ste videli smo bili na naslovnicah evropskih medijev; Nemci delajo primerjave s Černobilom, Avstrijci in Italijani merijo radioaktivnost:nuts:
_VeNeT_ June 5th, 2008, 08:01 PM Pusti jim veselje. :lol:
MasonicStage™ June 5th, 2008, 08:32 PM čestitke antenoru za promociju...napokon prava kompetentna osoba za moderatora! :okay:
Kibby June 5th, 2008, 08:58 PM ha, ste videli smo bili na naslovnicah evropskih medijev; Nemci delajo primerjave s Černobilom, Avstrijci in Italijani merijo radioaktivnost:nuts:
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."
by Albert Einstein
archy_ June 5th, 2008, 11:02 PM kibby haha...
tudi ta mi je njegova všeč: "I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones." :D
antenor June 5th, 2008, 11:34 PM ^^pa tisto naj bi tud rekel, da če bi izginile čebele, bi človeštvo v štirih letih izumrlo. to je res groza kolk čebel je pomrlo zaradi teh škropiv:ohno:
antenor June 6th, 2008, 01:19 AM Prenova threadov - PROSIM PREBERITE! (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=640528) :)
muravidék June 6th, 2008, 07:31 AM meni je všeč prenova threadov
Verso June 6th, 2008, 06:38 PM http://www.delo.si/assets/media/picture/20080605/karikatura_5_6_08.jpg
:D
LJ-city June 6th, 2008, 08:51 PM ^^
:lol::lol: huda huda
Užitek je mal strašit okol:D
Verso June 6th, 2008, 10:22 PM ^ Aha! :D Jst sem se ustrašu šele, ko sem tuje medije prebral. :lol:
Kibby June 8th, 2008, 08:47 AM Meni je kapnilo da je neki moglo bit ko sem "letel" skozi programe in vidim da ima ARD napisan pri porocilih Krško... pol mi je blo sumljivo pa sem mal povohal ta svabski senzacionalizem... sem mislil da pol elektrarne manjka, enako Avstrijci, mater so bedni, se vidi da v kletih zivijo :D :D :D
antenor June 9th, 2008, 11:59 PM Tista karikatura je dbest:lol:
Vlado Kreslin in Severa Gjurin - Abel in Kajn :cheers:
-VQLYoUkC6M
_VeNeT_ June 10th, 2008, 12:02 AM Q1 2008 growth rate:
- Slovenia: +2.21%
- Slovakia: +2.11%
- Germany: +1.53%
- Poland: +1.4%
- Greece: +1.1%
- Czech Republic: +0.9%
- Austria: +0.8%
- Finland: +0.68%
- France: +0.64%
- Belgium: +0.48%
- UK: +0.44%
- Sweden: +0.41%
- Italy: +0.4%
- Switzerland: +0.33%
- Hungary: +0.3%
- Spain: +0.27%
- Netherlands: +0.24%
- Norway: +0.21%
- Lithuania: +0.17%
- Portugal: -0.2%
Q1 2008 growth rate at annualized rate:
- Slovenia: +9.1%
- Slovakia: +8.7%
- Germany: +6.3%
- Poland: +5.7%
- Greece: +4.5%
- Czech Republic: +3.6%
- Austria: +3.2%
- Finland: +2.8%
- France: +2.6%
- Belgium: +1.9%
- UK: +1.8%
- Sweden: +1.6%
- Italy: +1.6%
- Switzerland: +1.3%
- Hungary: +1.2%
- Spain: +1.1%
- Netherlands: +1.0%
- Norway: +0.9%
- Lithuania: +0.7%
- Portugal: -0.8%
A smo zakon al ne? :cheers:
Verso June 10th, 2008, 02:05 AM ^^ Še dobr, da je brisavoine pretvoril 5,4% v 2,21%, da lahko primerjamo. :D
antenor June 10th, 2008, 02:08 AM Super:cheers:!
muravidék June 10th, 2008, 07:41 AM ja to si kar zapomnimo, ne vem če se bo še zgodilo
keber June 10th, 2008, 08:45 AM Q1 2008 growth rate:
Q1 2008 growth rate at annualized rate:
growth of česa?
Kibby June 10th, 2008, 09:41 AM cen verjetno :D
_VeNeT_ June 10th, 2008, 10:33 AM BDP-ja.
_VeNeT_ June 10th, 2008, 12:45 PM http://www.mercer.com/pressrelease/details.jhtml/dynamic/idContent/1307990#Top50_qol
Ljubljana je 34. najbolj varno mesto na svetu po tehle raziskavah. :banana:
ivojekle June 10th, 2008, 01:09 PM BDP-ja.
hej, venet
kje si našel tako lepoo sortirane podatke?
iščem po eurostatu, pa jih tako nanizanih ne najdem za 4Q
hvala
_VeNeT_ June 10th, 2008, 01:28 PM http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=627468&page=22
Tukaj na DLM jih sortirajo forumaši.
ivojekle June 10th, 2008, 01:40 PM http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=627468&page=22
Tukaj na DLM jih sortirajo forumaši.
heh, kaj se sploh trudim z obiskovanjem strani izven skyscraperja :)
tnx
Verso June 11th, 2008, 12:04 AM današnji banner -> :hilarious
LJ-city June 11th, 2008, 12:16 AM ^^
Sem vedel,da bojo na današnjem bannerju.Moram priznat,da so res ekipa in niso taki asocijalneži kot mi:lol:.
MasonicStage™ June 11th, 2008, 03:35 PM ^^
Sem vedel,da bojo na današnjem bannerju.Moram priznat,da so res ekipa in niso taki asocijalneži kot mi:lol:.
ovo je poticaj za vas ;)
siguran sam da će za negdje 20 dana biti banner "Slovenia says hello!" sa Versovom slikom u prvom planu :lol::lol::lol: :okay:
Verso June 11th, 2008, 04:04 PM ^^ No problem, moja slika je že itak nekje na SSC-ju. ;)
Verso June 11th, 2008, 04:11 PM ^^
Kaki asocialneži? Pred enim tednom sem se udeležil (mikro) slovensko-makedonskega SSC mitinga. :D
LoKeY June 11th, 2008, 04:13 PM ^hočeš rečt tvoj "mug shot" ? :D :lol:
Verso June 11th, 2008, 04:24 PM ^ Ja so me takoj dobil, ko sm razbiju po uni mašini, pa so jo kr izkoristl. :D :jk:
LJ-city June 11th, 2008, 05:50 PM ovo je poticaj za vas ;)
siguran sam da će za negdje 20 dana biti banner "Slovenia says hello!" sa Versovom slikom u prvom planu :lol::lol::lol: :okay:
A ja sam siguran,da neče bit:lol:
BTW sklepali ste odličan banner:yes:
antenor June 11th, 2008, 07:09 PM heh ql banner:cheers:, mogoče bomo tud mi čez kako leto, we'll see:)
btw, bom narediw banner thread, kjer vsak lahko da svoj predlog za banner.. a maribor je že bil, se ne spomnem zdj? Če je, bi blo mogoč dobro naredit Slovenija banner, tisti blaszs-evi predlogi za Ljubljano pa lahko še malo počakajo, no ne vem to je moje mnenje ker lj je že bla..
_VeNeT_ June 11th, 2008, 09:24 PM Pozna kdo mogoče eRepublik? Zadeva je zelo zanimiva, gre se pa za virtualni svet (nekaj čez 20.000 igralcev zaenkrat), kjer upravljaš svojega človeka, s katerim lahko deluješ politično, ekonomsko, socialno in vojaško kot v pravem svetu, in ne vzame ti več kot par minut časa na dan. No, jaz sem pred kratkim pričel igrati in me zanima, če bi koga zanimalo da se mi pridruži, saj so pravkar dodali Slovenijo na eRepublik zemljevid.
Res predlagam, da si zadevo pogledate, če pa koga zanima, da bi se pridružil naj mi pa pošlje ZS.
Linki:
www.erepublik.com (glavna stran)
www.erepublik.si (slovenska stran in forum)
:cheers:
Verso June 12th, 2008, 12:57 AM http://www.mercer.com/pressrelease/details.jhtml/dynamic/idContent/1307990#Top50_qol
Ljubljana je 34. najbolj varno mesto na svetu po tehle raziskavah. :banana:Oh, šele zdej vidim tale tekst. :(Europe
Switzerland and Germany dominate the European cities with the best quality of living, each having three cities represented in the top 10. Bern, in Switzerland, ranks 9 following behind Zurich and Geneva. Dusseldorf (6), Munich and Frankfurt (both at 7) represent Germany. Outside the top 10 are Copenhagen (11), Amsterdam (13), Brussels (14), Berlin (16) and Luxembourg (17). Dublin, ranking 25, is followed by Paris (32), Barcelona (42) and Madrid (43). Lisbon is number 44 and is followed by Rome, 55, up from 61 in 2007. Prague (71) is the highest-ranking eastern European city followed by Budapest (74), Vilnius (78), Ljubljana (82) and Warsaw (85). The lowest ranking European city is Minsk (183) in Belarus. Minsk scores 49.4 on the index compared with Zurich’s 108. Milan (41), Lisbon (44), Vilnius (78) and Riga (89) have also become more attractive destinations, rising markedly in the rankings since 2007.
The rankings of Bern, Geneva and Zurich, all at 2, confirm Switzerland’s position as one of the safest countries in Europe. According to the index, Luxembourg, the European city with the highest level of personal safety, scores 131.4. This is in stark contrast with Moscow, the European city scoring the lowest at 37.7 (196). In the UK, Glasgow (43) and Birmingham (53) rank safer than London (69).
Mr Parakatil commented, “Europe dominates the list in terms of infrastructure, health and political stability. Large discrepancies continue to exist within this region. Living standards in Eastern European cities have been catching up with Western European cities.”
AnonymvsBeaver June 12th, 2008, 01:53 AM Yay! We have the same one :D
www.podlipitebg.com
Is Gostilna Pod Lipo a popular place in Ljubljana?
muravidék June 12th, 2008, 11:05 AM antenor, jaz bi te še prosil da thread Prekmurje spremeniš v Pomurje, glede na to da so notri tudi stvari povezane z Gornjo Ragdono in Ljutomerom. Saj večini Slovencev itak ni jasno kaj je kaj, ampak vseeno naj bo tako, kot je prav, OK?
pa lep dan
Verso June 12th, 2008, 11:31 AM Yay! We have the same one :D
www.podlipitebg.com
Is Gostilna Pod Lipo a popular place in Ljubljana?
No, we made it up, b/c lipa (linden tree) is a Slovenian symbol.
muravidék June 12th, 2008, 11:31 AM "Italija bo preverila varnost NEK-a":lol::lol::lol:
http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=175897
pa glih italija, ki nima nobene nuklearke
muravidék June 12th, 2008, 11:34 AM No, we made it up, b/c lipa (linden tree) is a Slovenian symbol.
a ni tudi gostilna Pod lipo, tam nekje Trnovo, Mirje; se še spomnim da so veljali študentski boni za njo (ali je tisto Pod Vrbo, samo meni se zdi da sta obe)
Verso June 12th, 2008, 12:46 PM ^^ Actually it is (Borštnikov trg 3), but that's gostilna Pod lipo :D and we didn't call our skybar after it.
muravidék June 12th, 2008, 01:05 PM ^^ha?ha?si vido?
bolje poznam ljubljano kot ti:cheers:
Verso June 12th, 2008, 01:43 PM ^ Sej pa vem za to gostilno, če je v centru Ljubljane, ampak sem samo reku, da naša Gostilna nima veze z njo. ;)
muravidék June 12th, 2008, 02:20 PM Is Gostilna Pod Lipo a popular place in Ljubljana?
No, we made it up, b/c lipa (linden tree) is a Slovenian symbol.
s tvojega odgovora sem razbral da ne veš
Verso June 12th, 2008, 04:20 PM ^ Is it popular? :colgate:
AnonymvsBeaver June 12th, 2008, 04:32 PM s tvojega odgovora sem razbral da ne veš
Kakvo znachi "veš"?
what does "veš" mean?
muravidék June 12th, 2008, 04:41 PM "you know" = (ti) veš
"znati" = infinitive
muravidék June 12th, 2008, 04:47 PM ^ Is it popular? :colgate:
ne vleči se ven:)
to potem ne gre skupaj:
Je priljubljena gostilna Pod lipo?
Ne, to smo si zmislili, glede na to.....
Ahh, ni pomembno:cheers::cheers:
Verso June 12th, 2008, 05:19 PM "znati" = infinitivevedeti ;)
ne vleči se ven:)
to potem ne gre skupaj:
Je priljubljena gostilna Pod lipo?
Ne, to smo si zmislili, glede na to.....
Ahh, ni pomembno:cheers::cheers:Ja pa vem za to gostilno!
http://farm3.static.flickr.com/2223/2454766611_f7b6eb26ab.jpg?v=0
:D
|
|