PELIKAN
December 27th, 2006, 03:02 PM
Witam, czy ktoś coś wie oRzeczypospolitej koło lotniska, czy są plany żeby ją przedłużyć na Piekary, i czy ktoś ma plany obwodnicy Bartoszowa, jej przebieg i terminy ....
|
View Full Version : [Legnica] Rzeczypospolitej i Bartoszów PELIKAN December 27th, 2006, 03:02 PM Witam, czy ktoś coś wie oRzeczypospolitej koło lotniska, czy są plany żeby ją przedłużyć na Piekary, i czy ktoś ma plany obwodnicy Bartoszowa, jej przebieg i terminy .... filosss December 28th, 2006, 08:37 AM Witam, czy ktoś coś wie oRzeczypospolitej koło lotniska, czy są plany żeby ją przedłużyć na Piekary, i czy ktoś ma plany obwodnicy Bartoszowa, jej przebieg i terminy .... Kolego Pelikan. To że jesteś ciekaw inwestycji w tej okolicy - nie może być powodem zakładania kolejnego wątku... Są inne legnickie wątki - chociażby Co nas czeka... tam zadaj pytanie... Choć trochę nielogicznie - przedłużenie Rzeczypospolitej na Piekary... mikeleg December 28th, 2006, 03:51 PM Prawdopodbnie pomyliles dwie inwestycje. Przedluzenie Jaworzynskiej na Piekary w ramach obwodnicy Legnicy przez Bartoszow w ciagu DK94 i tzw. droge srednicowa bedaca droga laczaca Piekary z przedluzeniem Bielanskiej z mostem na Kaczawie do Grunwaldzkiej. Stan obydwu inwestycji nieznany. Z Rzeczpospolita chyba nic nie beda robic, a szkoda, bo przydaloby sie ja poszerzyc przynajmniej do 1x4, badz 2x2 filosss December 28th, 2006, 11:35 PM Prawdopodbnie pomyliles dwie inwestycje. Przedluzenie Jaworzynskiej na Piekary w ramach obwodnicy Legnicy przez Bartoszow w ciagu DK94 i tzw. droge srednicowa bedaca droga laczaca Piekary z przedluzeniem Bielanskiej z mostem na Kaczawie do Grunwaldzkiej. Stan obydwu inwestycji nieznany. Z Rzeczpospolita chyba nic nie beda robic, a szkoda, bo przydaloby sie ja poszerzyc przynajmniej do 1x4, badz 2x2 Przykro mi Mike:) Nie ma miejsca na poszerzenie. Sama aleja jest kapitalna... Wątpie aby kosztem dobrze zachowanego drzewostanu czy ogródków przydomowych ktoś ryzykował przebudowę... cin_ek December 31st, 2006, 02:01 AM ani jaworzyńskiej ani rzeczypospolitej nie da się na Piekary przedłużyć. bo żadna z nich w stronę Piekar nie zmierza. Przebudowa Rzeczypospolitej raczej w grę nie wchodzi choć przydałaby się. dzisiaj miałem okazję być w Auchanie i wracając spacerkiem mogłem podziwiać korek od skrzyżowania z ul. Myrka do skrzyżowania z Bielańską. Przydałby się stan 1x4 zamiast 1x2,5. a tak pozatym to ładne osiedle powstało w miejscu byłych koszar mikeleg January 2nd, 2007, 01:57 AM Ja wiem, czy nie można poszerzyć. Jakiś czas temu zastanawiałem się nad tym i zjeździłem rowerem. Hmm... jeśli nie 1x4, to może chociaż lewoskręty dorobić na skrzyżowaniach. Usprawniłyby one komunikację znacząco... mikeleg April 17th, 2008, 04:00 AM :lol: Ale co? Skrzyżowanie czy obwodnicę? goolash April 17th, 2008, 07:31 PM A może jakąś fotkę z tego skrzyżowania by ktoś zapodał ?? Jeszcze lepiej jakby też dorzucic jakieś info o tym co się dzieje na tym osiedlu remontowanym przy lotniku ("w alejach" czy jakoś tak ;) cacper April 17th, 2008, 10:33 PM ogolnie w okolicy nic sie nie dzieje poza lotniskiem. aleja wraz ze skrzyzowaniem :) http://images23.fotosik.pl/196/046587e886e357c8.jpg (www.fotosik.pl) http://images24.fotosik.pl/198/fe30cfa0c231dac2.jpg (www.fotosik.pl) PELIKAN April 18th, 2008, 03:38 PM .......nie błagam, tylko nie do zakończonych, nie wiedziałem, że takie rzeczy wrzuca się do wątku ...."co nas czeka" i zrobiłem bałagan, ale wierzę, że temat jest rozwojowy i za 3-4 lata będzie miał już 2 strony..... ;-), podsumowująć wypieprzyć ten wątek do śmieci :-).....pozdrawiam /cóż nie pisuję na forum, ale śledzę je codziennie..../ cacper April 18th, 2008, 03:58 PM no to zachecamy do czynnego udzialu PELIKANIE! mariusz-lca April 18th, 2008, 04:11 PM Jakie skrzyżowanie wydudowali ? cacper April 18th, 2008, 04:21 PM te które widac na ostatnim zdjeciu :) Lord_Mag April 18th, 2008, 10:24 PM nie wybudowali tylko wyremontowali. a same zdjęcia są o tyle ciekawe, że pokazują byłe koszary wojskowe, które mają zostać przeznaczone na mieszkaniówkę. I tu ciekawostka- pierwsze władze województwa dolnośląskiego zaraz po "wyzwoleniu" ziemii odzyskanych miały siedzibę właśnie w Legnicy w jednym z budynków koszarowych- stojącym wzzdłuż al. Rzeczypolitej , najbliżej lotniska. mariusz-lca April 18th, 2008, 11:55 PM Jak by dołączyś do Bartoszowa Legnickie Pole , Ziemnice ,Lipce, Czerwony Kośćiół ,Chojnów to by był ciekawy wątek :bash: farcaul March 17th, 2009, 07:31 PM nie wybudowali tylko wyremontowali. a same zdjęcia są o tyle ciekawe, że pokazują byłe koszary wojskowe, które mają zostać przeznaczone na mieszkaniówkę. I tu ciekawostka- pierwsze władze województwa dolnośląskiego zaraz po "wyzwoleniu" ziemii odzyskanych miały siedzibę właśnie w Legnicy w jednym z budynków koszarowych- stojącym wzzdłuż al. Rzeczypolitej , najbliżej lotniska. Dopiero teraz natrafiłem na ten wątek, ale muszę sprostować (dla potomności :) ) Pierwsza siedziba władz Dolnego Śląska to nie był budynek koszarowy, tylko budynek na rogu Rzeczpospolitej i Ogrodowej. Chyba że masz jakieś inne źródło na temat tego koszarowego ?? .::ROBSON::. September 26th, 2010, 02:02 PM gdzieś w niedalekiej przyszłosci.. chodzi oczywiście o finansowanie obwodnicy Legnicy która wychodzi poza obręb miasta i nie można na nią uzyskać dotacji unijnych przez Legnicę.. więc urzędznicy wpadli na pomysł żeby dołączyć najpierw bartoszów do Legnicy a przez to zyskać możliwość starania się o dotacje a przy okazji świetne tereny na osiedla mieszkaniowe.. tecumseh September 26th, 2010, 02:23 PM malo realne zeby mieszkancy Bartoszowa zgodzili sie na przylączenie do Legnicy filosss September 27th, 2010, 08:25 AM malo realne zeby mieszkancy Bartoszowa zgodzili sie na przylączenie do Legnicy I to jest dziwne - chyba, że wyjdziemy z założenia, że wówczas nikt z nich nie będzie mógł powiedzieć "mam dom poza miastem"... Włączenie do miasta kolejnych zurbanizowanych obszarów zazwyczaj wiąże się z polepszeniem komunikacji i infrastruktury... Niechęc do włączenia w inny większy organizm niestety wszedzie występuje... Tyle, że trzeba zadać sobie pytanie, czy mieszkańcy Legnicy chcą włączenia wsi Bartoszów, która moim zdaniem ma dość wątpliwe walory estetyczne... jasiek67 September 27th, 2010, 11:36 AM Tak, tylko że teraz mieszkańcy Bartoszowa, płacą dużo mniejsze podatki od nieruchomości, gruntów itd, a po włączeniu do miasta podskoczą one kilkukrotnie. miki100 September 27th, 2010, 11:45 AM Tyle, że trzeba zadać sobie pytanie, czy mieszkańcy Legnicy chcą włączenia wsi Bartoszów, która moim zdaniem ma dość wątpliwe walory estetyczne... Zgadzam się z tobą w 100%, Legnicy wystarczą już klimaty typu Piekary Stare i Piątnica, więcej nie potrzeba...ale myśląc realnie to mieszkańcy Bartoszowa będą chcieli włączenia do miasta, droga przez tą wieś obecnie jest rozjeżdżana przez samochody jadące do SSE przez legniczan, kiedy powstałaby obwodnica wschodnia ten problem by się zakończył o co walczą mieszkańcy Bartoszowa. filosss September 27th, 2010, 11:47 AM Zgadzam się z tobą w 100%, Legnicy wystarczą już klimaty typu Piekary Stare i Piątnica, więcej takich nie trzeba. :) Dodaj do tego Przybków i ŚP. wieś o nazwię Białka - która została rozebrana pod budowę obwodnicy zachodniej... MorpheoLG September 27th, 2010, 04:45 PM .... i ŚP. wieś o nazwię Białka - która została rozebrana pod budowę obwodnicy zachodniej Bardziej pod budowę zbiornika retencyjnego Huty Miedzi. Póki co, jedynym rozwiązaniem, by obwodnica południowo-wschodnia powstała w obecnie planowanym przebiegu jest przyłączenie Bartoszowa. To powinno wystarczyć legniczanom jako argument "za". Z kolei z sondy przeprowadzonej niedawno wśród mieszkańców wsi przez dziennikarzy (Konkrety, Lca.pl) wynika, że o przyłączeniu wypowiadają się, o dziwo, pozytywnie. Widać przedszkole w Legnicy, perspektywa posyłania dzieci do SP16, miejska opieka społeczna, czy przedłużenie "dwójki" MPK są lepszą pokusą niż obecne niskie podatki i dopłaty unijne do pól. |