View Full Version : Zgrada koju najviše mrzite u vašem gradu
Rascian December 30th, 2006, 05:13 AM Stavite sliku zgrade/a u vasem gradu koju iz nekog razloga ( ili bez razloga) jednostavno ne mozete podneti i muka vam je kad je samo pogledate i dodje vam da krenete svojim rukama da je rusite iz temelja.
Za mene je to ovo ostvarenje u crvenom krugu, blizu bivseg Bulevara JNA, zato sto je odvratno i tako nametljivo u silueti Beograda.
http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/DSC00015-2.jpg
estavisti December 30th, 2006, 06:10 AM У брате, па колико их има :lol: Генекс, она ужасна фасада која би се лако могла поправити.. Народна Библиотека Србије..стакленац..оно браун стаклено срање између народног музеја и позоришта...зграда дијагонално преко пута руског цара...има још доста тога, ово је за почетак :lol:
zexland December 30th, 2006, 12:41 PM Odlican THREAD!
Prve za odstrel, sto kaze Estavisti su:
1.Stakleno braon djubre na Trgu Republike (gde su Beoizlog i Inex)
2.Valjda sada vec bivsa Narodna Skupstina u Kralja Milana.
3.Kameni sanduk na uglu Brankove i Pop Lukine.
4."Obelisk" preko puta pomenutog sanduka u Brankovoj.
5.Terazije: Zgrada Ex Invest Banke,zgrada u kojoj je McDonalds.
6.Kraljice Natalije: Nazalost porodiliste.
7.Bul.Despota Stefana: Poduzi spisak.....
8.NBGD: Sest Kaplara
Ima ih jos mnogo...mnogo...
lindenthaler December 30th, 2006, 12:53 PM У брате, па колико их има :lol: Генекс, она ужасна фасада која би се лако могла поправити.. Народна Библиотека Србије..стакленац..оно браун стаклено срање између народног музеја и позоришта...зграда дијагонално преко пута руског цара...има још доста тога, ово је за почетак :lol:
:bash: :evil: :mad: :mad2: :wallbash: :llama: :rant: :tongue: :no: :devil: >(
Malkavian December 30th, 2006, 02:50 PM Prvo hram Svetog Save, a onda sve ostalo...
Vortex6 December 30th, 2006, 03:52 PM I ja bih slatko srusio 6 kaplara,muka mi je kad ih vidim!:gaah:
Aleks011 December 31st, 2006, 12:21 PM Stavite sliku zgrade/a u vasem gradu koju iz nekog razloga ( ili bez razloga) jednostavno ne mozete podneti i muka vam je kad je samo pogledate i dodje vam da krenete svojim rukama da je rusite iz temelja.
Za mene je to ovo ostvarenje u crvenom krugu, blizu bivseg Bulevara JNA, zato sto je odvratno i tako nametljivo u silueti Beograda.
http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/DSC00015-2.jpg
SLAZEM SE! UVek mi je bila prva na spisku...:bash:
Belgrade city December 31st, 2006, 02:13 PM Prvo hram Svetog Save, a onda sve ostalo...
pfff.... hram Svetog Save je jedan od najlepsih u Evropi ....
Stefan1 December 31st, 2006, 02:45 PM ova zaokruzena zgrada na slici (uzgred ni meni se ne svidja), sta ona prestavlja ustvari?
caki December 31st, 2006, 02:59 PM nemam fotku al u Novom Sadu jedan od moji favorita za rusenje bi bila zgrada u samom centru na uglu Kralja Aleksandra i Modene ,mislim da se u njoj nalazi prodavnica "todor" postoji i neki reklamni ekran na njoj i jos su tu neki kafici da ih neimenujem al to ruglo od sive kocke i bez prozora je definitivno za rusenje,pitam se kako je mogla tu uopste dospeti,postoji plan da se u nekoj nadam se blizoj buducnosti ceo taj niz do pocetka Modene srusi i da se podigne potpuno nova zgrada sa 20000 kvadrata poslovnog prostora.
Jelenabg December 31st, 2006, 03:24 PM ova zaokruzena zgrada na slici (uzgred ni meni se ne svidja), sta ona prestavlja ustvari?
To je Telekomova zgrada. Mislim da im je to tehnicki deo ili tako nesto (sve one antene). Znam da se spominjala kao moguca meta bombardovanja '99.
Rascian January 1st, 2007, 06:14 AM da dodam jos:
1. 2 komunisticke grozote na uglu Gospodar Jevremove i Kralja Petra
2. 6 kaplara
3. Skupstina u Kralja Milana
4. komunisticka zgrada u Kralja Petra prekoputa istoimene skole
4. nova zgrada u Prizrenskoj
5. hotel Slavija Lux
6. Robna kuca Beograd na Terazijama
7. Staklenac na Trgu
8. London
9. Komunisticki uzas u Karadjordjevoj odmah do Brankovog mosta
10. Zgrada PMF-a na Studentskom trgu
11. ugaona zgrada preko puta Ruskog Cara
12. Garaza na Obilicevom vencu
13. robna kuca u Glavnoj ulici u Zemunu
....
estavisti January 1st, 2007, 08:20 AM :bash: :evil: :mad: :mad2: :wallbash: :llama: :rant: :tongue: :no: :devil: >(
:D Зграда као зграда је у реду, само треба да обнове фасаду, као што су урадили са параламентом у Сарајеву, зато мојне да се љутиш. :)
podvodni January 1st, 2007, 02:04 PM u novom sadu... zgrada na uglu kosovske i trga republike (zuta zgrada kod zmaj-jovine gimnazije) na uglu...
Homer Jay January 2nd, 2007, 01:04 AM Znao sam da ce se ovakva tema pojaviti na ovom forumu u najskorije vreme:ohno:
i btw. moje skromno poznavanje istorije umetnosti ne poznaje pravac zvani "komunizam" u arhitekturi....
Dragan R. January 2nd, 2007, 09:01 AM da dodam jos:
13. robna kuca u Glavnoj ulici u Zemunu....
Za ovu betonsku kocku u samom centru, u pravu si 101%
http://img92.imageshack.us/img92/4986/robkuacp1.png (http://imageshack.us)
Pitanje je da li uopšte može da se bar "dotera" i uklopi, sa novom fasadom i krovom.:ohno:
CVRKI January 2nd, 2007, 05:27 PM Prvo hram Svetog Save, a onda sve ostalo...
:hug: Osecam se manje usamljenim :hug:
Takodje pseudo-NBS na Slaviji.
CVRKI January 2nd, 2007, 05:29 PM Znao sam da ce se ovakva tema pojaviti na ovom forumu u najskorije vreme:ohno:
i btw. moje skromno poznavanje istorije umetnosti ne poznaje pravac zvani "komunizam" u arhitekturi....
:laugh: mislim da kuzis s'kim imamo posla...
zexland January 3rd, 2007, 03:41 AM Da dodamo i ovo....
Ocigledano da su izmesali Novi i Stari Beograd....
Ovo je sve trebalo na Novom Beogradu da se izgradi....
http://i86.photobucket.com/albums/k93/zexland/BEOGRAD%20-%20BELGRADE/DSC00015-2.jpg
zexland January 3rd, 2007, 03:46 AM Prvo hram Svetog Save, a onda sve ostalo...
Zasto Hram Svetog Save?
Pa treba da budemo ponosni sto je napokon gotovo zavrsen, a ne da ga rusimo...svasta!
To je jedan od simbola Beograda!
Rascian January 3rd, 2007, 02:35 PM ^^
da, pustite hram na miru.
Hramu zameram samo to kako je uradjena spoljna fasada, tj. one polirane mermerne ploce.. i okruzenje oko hrama nije najsjajnije,
ali samo zdanje kao zdanje je cista vizantijska klasika i sjajno dominira gradom.....
CVRKI January 3rd, 2007, 11:09 PM Zasto Hram Svetog Save?
Pa treba da budemo ponosni sto je napokon gotovo zavrsen, a ne da ga rusimo...svasta!
http://www.stopdrugs.org/images/crack.jpg
To je jedan od simbola Beograda!
Tu si u pravu Smiljka, Sveti-Strava je definitivan simbol gedzovizacije BGDa :gaah:
CVRKI January 3rd, 2007, 11:18 PM ^^
da, pustite hram na miru.
Hramu zameram samo to kako je uradjena spoljna fasada, tj. one polirane mermerne ploce.. i okruzenje oko hrama nije najsjajnije,
ali samo zdanje kao zdanje je cista vizantijska klasika i sjajno dominira gradom.....
:rofl: OMG what a douchebag :laugh:
Svaki put kad pogledam Svetog-Stravu izgleda mi kao da se Bog usrao usred Vracara
Rascian January 4th, 2007, 01:24 AM A sta tacno zameras hramu?
To sto je uopste izgradjen ili to kako izgleda?
Boda Tajson January 4th, 2007, 02:46 AM nemam fotku al u Novom Sadu jedan od moji favorita za rusenje bi bila zgrada u samom centru na uglu Kralja Aleksandra i Modene ,mislim da se u njoj nalazi prodavnica "todor" postoji i neki reklamni ekran na njoj i jos su tu neki kafici da ih neimenujem al to ruglo od sive kocke i bez prozora je definitivno za rusenje,pitam se kako je mogla tu uopste dospeti,postoji plan da se u nekoj nadam se blizoj buducnosti ceo taj niz do pocetka Modene srusi i da se podigne potpuno nova zgrada sa 20000 kvadrata poslovnog prostora.
definitivno najodvratnija zgrada u centru (siva sa leve strane)
http://img.photobucket.com/albums/v449/StefanoD/Leto%202006/Novi%20Sad%20jul%202006/bd5248e7.jpg
ovde je sa desne strane, a preko puta nje narandzasta nakaza od tanurdziceve palate
http://www.novisadtourism.com/TIC%5CSlike%5CPAL_Tanurdzic.jpg
Гроф January 4th, 2007, 07:31 AM Светом Сави ништа не фали... Сада хоћу детаљну критику, а не ово лупетање... Поготову глупа критика у Београду који, иако супер, зна бити прилично ружан. Има стотина ствари које заслужују много више критике.
За ово у Новом Саду потписујем 100%. Невјероватно колико не припада центру.
podvodni January 4th, 2007, 10:03 AM definitivno najodvratnija zgrada u centru (siva sa leve strane)
http://img.photobucket.com/albums/v449/StefanoD/Leto%202006/Novi%20Sad%20jul%202006/bd5248e7.jpg
ovde je sa desne strane, a preko puta nje narandzasta nakaza od tanurdziceve palate
http://www.novisadtourism.com/TIC%5CSlike%5CPAL_Tanurdzic.jpg
sama po sebi nije najodvratnija sve dok se ne uzme u obzir lokacija na kojoj se nalazi... ta zgrada je, navodno, pedesetih izgradjena kao privremeni objekat (kao i stari varadinski most)....
ja i dalje drzim da je najodvratnija ona pored zmaj-jovine gimnazije, na uglu kosovske i trga republike...
Radukin January 4th, 2007, 10:25 AM ja sam cak cuo da je ta odvratna zgrada pod zastitom i da se ne moze nista raditi,a i ima puno vlasnika pa bi imovinsko-pravni odnosi bili komplikovani za resiti.
Evo primer jos jedne odvratne zgrade u NS,ona indigo plava zgrada na pocetku Pap Pavla kod bulevara :(
Gavran January 4th, 2007, 12:45 PM Da li mi se cini ili ovde ima Albanaca, koji se javljaju? Mislim, ovaj destruktivan stav prema hramu sv. Save vise lici na njih nego na Srbe.
Bilo bi lepo kada bi se malo povelo racuna o nacinu izrazavanja ovde, jer, ipak, ima i pravsolavnih Srba na ovom forumu. Posebno komentari tipa "Bog se..." u vreme Bozicnog posta, vise su nego neprikladni.
Hram je prelep i nema tog grada u svetu u kom takvo zdanje ne bi dominiralo, ali mi Srbi smo uvek "kriticari".
Malkavian January 4th, 2007, 02:51 PM ^^
Srbendo iz Sidneja... Pazi 'vako: Taj... sta li je vec... hram Zoroastrijanu je ruzan, odvratne boje i lici na dzamiju. Zato neka ga neko ukloni iz mog grada, molim vas. Npr, mozes ti u Sidnej. Siguran sam da bi Australijanci bili "presretni" da je dobiju.
Boda Tajson January 4th, 2007, 03:03 PM Stvarno ne znam sta je toliko ruzno na hramu da ga se toliko blati? Meni je lep, a vi kako hocete :P
Podvodni, i meni je ruzna ta pored gimnazije (kao i 50% novogradnje, cudne fasade, kombinacije boja, pored toga, nalazi se na uglu, a pravi ugao od nekih 70-80 stepeni) Za sad se ne primecuje toliko jer nije na previse bitnom mestu, ali ako se ostvari ona vasa vizija trga onda ce bogme da bode oci.
No1 January 4th, 2007, 03:07 PM ^^
Srbendo iz Sidneja... Pazi 'vako: Taj... sta li je vec... hram Zoroastrijanu je ruzan, odvratne boje i lici na dzamiju. Zato neka ga neko ukloni iz mog grada, molim vas. Npr, mozes ti u Sidnej. Siguran sam da bi Australijanci bili "presretni" da je dobiju.
Kako mislis dzamiju?Tako izgledaju pravoslavni hramovi koji su gradjeni po uzoru na Vizantiju a uzgreda dzamije su tako gradjene isto po uzoru na Vizantijiske hramove.Na stranu sta ja mislio o polozaju hrama u Beogradu ali taj hram se gradi vec 100 godina i nikako da se zavrsi,da poceo je da se gradi pocetkom 20.veka.
No1 January 4th, 2007, 03:08 PM Stvarno ne znam sta je toliko ruzno na hramu da ga se toliko blati? Meni je lep, a vi kako hocete :P
U pitanju je politicka prica sto je tragicno ali takva je danasnja Srbija.
Boda Tajson January 4th, 2007, 03:23 PM i jos jedna
http://img506.imageshack.us/img506/9488/panoramagrada1uy7.jpg
caki January 4th, 2007, 04:24 PM ^^
Bodo slazem se sa tobom i za tu zgradu al recicu nesto sto sam cuo za nju jos pre a to je da ona potice negde iz perioda posle prvog svetskog rata i da je u vreme gradnje bila najmodernija zgrada ne samo u ns nego i sire i da je prva zgrada koja je imala lift,neko strucniji mozda vise i preciznije zna o njoj
GSP_user January 4th, 2007, 04:46 PM Hotel Slavija mi je no.1 za rušenje u Bg-u, horor od zgrade, a u Jagodini postoji više nih... Uskoro sledi i spisak i slike.
CVRKI January 4th, 2007, 06:36 PM A sta tacno zameras hramu?
To sto je uopste izgradjen ili to kako izgleda?
Kao prvo pitam se kako se moze dopasti vizantijsko-balkansko-postkomunisticki kiceraj takvoj vatrenoj pristalici (centralno)evropeizacije Beograda a meni turcinu komunisticke vere padne mrak kadgod ga vidim :doh: elem de gustibus non est disputandum tebi je lep meni je ruglo i tu nije poenta.
Pored vrlo diskutabilnog izgleda Hram pati i od diskutabilne simbolike, posvecen coveku koji je od jednostavnosti i skromnosti stvorio modus vivendi, cije su mosti spaljene na NEKOM Vracaru, ni dan danas nijedan ozbiljan istoricar ne moze tvrditi da se to zaista desilo na Velikom ili na Malom Vracaru, znaci totalna aproksimacija koja se granici sa revizionizmom, za naseg najveceg sveca.
Sava je bio i prosvetitelj, uistinu vise legendarni nego istiniti, nesto kao Karlo Veliki, i mozda neka monumentalna Biblioteka umesto one Maoisticko-planinarske kolibe (tj danasnje biblioteke) je bila umesniji izbor...
Dapace nisam bas ubedjen da bi se Rastko N. osecao narocito pocascenim tom osvetnickom crkvetinom, koja, da se ne lazemo, sluzi kao zamena za CKSKJ, da bi drug Bog bivsim drugovima i drugaricama oprostio sto su umesto ikone i kandila 40 godina drzali profil zagorskog Bravara po zidovima svojih, tj konfiskovanih, Dedinjskih vila.
A jos kad se setim tog vremena kad je gradjen, sve se rusi oko nas, sve propada, ljudi ginu po bojistima, ljudi umiru od gladi, ljudi leze pet sati mrtvi na trotaru kod Medicinskog Faksa (jedan komsija), penzionere reketiraju mantijasi (pop-dzukac nije hteo da dodje za slavu mojoj Nani posto nije mogla da da za Hram, sankcije, banke prekinule promet novca s'inostranstvom pa kako da joj posaljem ?) devojcice se prodaju (licno iskustvo, za 40 DM...), decaci sanjaju o Arkanu, Sloba i Mira grade Europolis itd... Sve se rusi oko nas al Sveti-Sava mora da se dize, za inat, vala mora nasa glupost da se nekako proslavi...
Ne postuje se ni Derokov originalan i, UBR mozda najgori, koncept, kvalitetni materijali ustupaju mesto najjeftinijem betonu koji mora da nosi stotine tona mermera, desetine zvona i ostale kicerajske ukrase, nije predvidjena antisismicka zastita, stukoplastiku nebi hteo ni Mekdonaldz itd...
Jedino dobro je to sto sada kad najgori deo naseg drustva ima svoj Hram ne mora vise da profanise Sabornu Crkvu svojim nepozeljnim prisustvom.
I jos da dodam nesto, za sve to vreme Sveti-Marko, koji mi je mnogo drazi, zvrlji nezavrsen, bez fresaka i sa najpisljivijim mogucim ikonostasom... :ohno:
Kako mislis dzamiju?
Ovako :laugh: :
http://www.istanbulexcursions.com/istanbul-tours-images/blue-mosque.jpg
Cudno baj d vej kako najveci zaljubljenici Hrama su i najudaljeniji od njega :laugh:
CVRKI January 4th, 2007, 06:43 PM Da li mi se cini ili ovde ima Albanaca, koji se javljaju? Mislim, ovaj destruktivan stav prema hramu sv. Save vise lici na njih nego na Srbe.
Bilo bi lepo kada bi se malo povelo racuna o nacinu izrazavanja ovde, jer, ipak, ima i pravsolavnih Srba na ovom forumu. Posebno komentari tipa "Bog se..." u vreme Bozicnog posta, vise su nego neprikladni.
Hram je prelep i nema tog grada u svetu u kom takvo zdanje ne bi dominiralo, ali mi Srbi smo uvek "kriticari".
:rofl: bez komentara
Ja pak misljim da Aljbanci cene Hram : kad budu zauzelji BGD imace samo da dodaju cetiri minareta da dobiju najvecu Aljbansku dzamiju na svetu ;)
Starosedeoc January 4th, 2007, 07:58 PM "SVETI SAVA kod"POSLEDNJE ŠANSE"
Napisao:
Vojin
Puljević,
1961. godine
(na osnovu
istraživanja
i zapisa
Sretena
Popovića)
Većina Srba misli da zna gde je tačno mesto na kojem su spaljene mošti prvog srpskog prosvetitelja. Reći će: tačno tamo gde je Svetosavski hram. Netačno! Pa zar to nije bilo na Vračaru? Jeste, ali gde je tada bio taj Vračar?
Na mestu današnjeg Tašmajdana bilo je groblje: 1. mesto na kome je, najverovatnije, spaljen Sveti Sava,2. Hram Svetog Marka, 3. zgrada Televizije, 4. Sportsko-rekreacioni centar
Ako zapitamo ma kog Beograđanina: "Na kome je mestu spaljen Sv. Sava?" Odgovoriće: "Na Vračaru, tamo gde je Savinačka crkva".
Iako tamo postoji Savinačka crkva i ceo onaj kraj nazvali su Beograđani Savincem, nije tačno da je na tom mestu spaljen prvi srpski prosvetitelj. U narodnom predanju, a i u nekim turskim zapisima, kaže se da je spaljivanje izvršeno na brdu Vračaru, a na dogled i Srba i Turaka iz varoši Beograda. Spaljivanje je izvršeno 1595. god, a tada se varoš Beograd nije prostirala dalje od Varoš-kapije i Stambol-kapije, a Savinac je tada bio daleko od poslednjih kuća Beograda i nije mogao biti na dogledu građana. U to vreme, pa čak i dva i po veka docnije, po današnjim Terazijama bile su lokve bara, a na Trgu Dimitrija Tucovića (Slavija) bile su bare i trska gde su Beograđani išli u lov.
Pitanje mesta spaljivanja pokrenuo je i dokazivao krajem prošlog veka, osamdesetih godina, Sreten Popović, učeni i ugledni Beograđanin iz sela Vranića, pravnik po struci, školovan na strani, koji je zauzimao vidne položaje u državi, naročito u doba Kneza Miloša."
Toliko o mestu za Hram.
podvodni January 4th, 2007, 07:59 PM cvrki,
plava dzamija (kao i sve ostale dzamije otomanskog tipa) je nastala po uzoru na vizantijsku crkvu svete sofije u carigradu (aja sofija)... turci su toliko bili impresionirani njome, da su sve nove dzamije poceli da grade po uzoru na nju... takodje, sve dzamije na balkanu si gradjene po uzoru na turske dzamije... arapske (izvorne) dzamije izgledaju potpuno drugacije...
interesantno je da mi aja-sofiju tesko zamisljamo bez minareta, iako su oni pridodati u njenoj novijoj istoriji....
aja sofija je izgradjena 539. godine n.e. i sluzila je kao hriscanska crkva sve do pada carigrada 1453. godine... dakle, skoro hiljadu godina...
to sto turske dzamije i hram svetog save imaju iste (hriscanske) uzore, ne znaci da hram lici na dzamiju, vec dzamija na hram... a zasto pravoslavna crkva potencira gradnju u vizantijskom stilu... to je vec drugo, i mnogo slozenije pitanje....
bodo,
nemoj da mi diras klajnovu palatu...
klajnova palata (medju novosadjanima poznatija kao 'prolazna nama' ili 'benetton' u novijoj istoriji) je delo arh. djordja tabakovica, verovatno najboljeg predstavnika novosadske moderne (koja je, uz beogradsku, a verovatno i ispred nje, najoriginalnija i najkvalitetnija u bivsoj drzavi).
zgrada je podignuta 1933. godine i bila je najmodernija zgrada u novom sadu tada... ono sto joj se moze zameriti, to je nepostovanje konteksta, tj. neuskladjenost visine venca sa visinama okolnih objekata, ali zgrada je radjena prema nekom regulacionom planu po kom je bilo predvidjeno da se sve zgrade nadograde do visine venca gradske kuce... kako bi ceo blok gradske kuce bio reprezentativniji... naknadno se od tog plana odustalo i klajnova palata je ostala da strci...
takodje, verujem da bismo je potpuno drugacije posmatrali, da se nakon vise od sedamdeset godina, u nju ulozi neki dinar i da se (osim prizemlja koje je uredjeno), ona dovede u stanje koje zasluzuje....
Dragan R. January 4th, 2007, 08:19 PM http://img231.imageshack.us/img231/5867/hramsvsaveuy5.jpg (http://imageshack.us)
u Bgd. ima mnooogo ružinijih zgrada koje treba srušiti večeras, od Hrama...koji mi nije ni ružan,ni lep.Jednostavno to je stil zadnjh 2.000god.,a da li je mogao da bude u nekom modernom...o tome je crkva odlučivala.
Malkavian January 4th, 2007, 08:57 PM Nije tacno. Taj Vizantijski stil nikad nije bio nas. Imali smo mi razne svoje stilove tokom nase istoprije (npr Moravski, koji je nastao na Vizantijskim osnovama ali sa raznim dodatcima i pre svega sa manjim zaobljenostima) ali nikad nismo koristili stil u kom je izgradjen hram Sv Save. Ljudi danas ne znaju da nam je Vizantija bila jedan od najvecih neprijatelja kojeg smo ikad imali, te se uticaj njene arhitekture, kulture i obicaja samanjivao kako je Srbija "starila". Kasnije posle Osmanlija Srbi su zeleli da se poistovete sa nekim istorijskim uzorom i taj uzor su nasli u mrtvoj Vizantiji i zivoj Rusiji. Nazalost, sad kod nas je u toku tuzno prekrajanje istorije, kopiranje i podizanje u nebesa drzave koja nam je prolila krvi vise nego Hrvatska.
EDIT: Zaboravio sam da dodam da Srbija kao drzava ne postoji 2000 godina... vec negde oko 1200...
No1 January 4th, 2007, 09:22 PM Nije tacno. Taj Vizantijski stil nikad nije bio nas. Imali smo mi razne svoje stilove tokom nase istoprije (npr Moravski, koji je nastao na Vizantijskim osnovama ali sa raznim dodatcima i pre svega sa manjim zaobljenostima) ali nikad nismo koristili stil u kom je izgradjen hram Sv Save. Ljudi danas ne znaju da nam je Vizantija bila jedan od najvecih neprijatelja kojeg smo ikad imali, te se uticaj njene arhitekture, kulture i obicaja samanjivao kako je Srbija "starila". Kasnije posle Osmanlija Srbi su zeleli da se poistovete sa nekim istorijskim uzorom i taj uzor su nasli u mrtvoj Vizantiji i zivoj Rusiji. Nazalost, sad kod nas je u toku tuzno prekrajanje istorije, kopiranje i podizanje u nebesa drzave koja nam je prolila krvi vise nego Hrvatska.
EDIT: Zaboravio sam da dodam da Srbija kao drzava ne postoji 2000 godina... vec negde oko 1200...
Pa lepo pises da je bilo uticaja u gradnji manastira u Srbiji od strane Vizantije tzv.Srpsko-Vizantijiski stil,e sad sto ne bi sagradili nesto i u Vizantijiskom stilu?Jel` ti samo smeta zato sto je napravljena u Vizantijiskom stilu?A ima razloga zasto je to uradjeno.Posle 1.sv.rata Srbija je postala na neki nacin centar naroda Balkana,bar se u Srbiji tako mislilo,trebalo je da dodje do ujedinjenja Jugoslavije sa Bugarima i Grcima,hram koji je tada poceo da se gradi je trebao malo da podseca na hram u Carigradu,Istanbulu ili kako hoces.
Ulazis u istoriju,tacno je da na pocetku stvaranja Srpske drzave Vizantija bila neprijatelj ali kasnije postaje saveznik.Za vreme Kralja Milutina potpuni saveznik skoro zavistan od Srbije a za vreme Cara Dusana potpuno zavistna od Srbije.Car Dusan nije samo bio Car Srba vec i Romeja(Rimljana-Vizantinaca)titula mu je glasila Car Srba i Romeja.
Uzgred ceo nas grb je uzet od Vizantije.
marillion January 4th, 2007, 09:24 PM nisam odavno bio do hrama..zadnji put pre chak 6 godina ako se ne varam.. tada josh nije bio uredjen deo oko hrama..ali mi se chini da su lepe one fontane shto sam na koju sekundu video iz prevoza
Belgrade city January 4th, 2007, 11:07 PM http://img231.imageshack.us/img231/5867/hramsvsaveuy5.jpg (http://imageshack.us)
u Bgd. ima mnooogo ružinijih zgrada koje treba srušiti večeras, od Hrama...koji mi nije ni ružan,ni lep.Jednostavno to je stil zadnjh 2.000god.,a da li je mogao da bude u nekom modernom...o tome je crkva odlučivala.
Ja ne znam sta vam je ruzno na nasem hramu bas je lep cak jedan od najlepsih a takodje i najvecih u Evropi ... ako vam je ovaj ruzan kakav bi vam bio neki drugi stariji hram ?
Boda Tajson January 4th, 2007, 11:17 PM bodo,
nemoj da mi diras klajnovu palatu...
klajnova palata (medju novosadjanima poznatija kao 'prolazna nama' ili 'benetton' u novijoj istoriji) je delo arh. djordja tabakovica, verovatno najboljeg predstavnika novosadske moderne (koja je, uz beogradsku, a verovatno i ispred nje, najoriginalnija i najkvalitetnija u bivsoj drzavi).
zgrada je podignuta 1933. godine i bila je najmodernija zgrada u novom sadu tada... ono sto joj se moze zameriti, to je nepostovanje konteksta, tj. neuskladjenost visine venca sa visinama okolnih objekata, ali zgrada je radjena prema nekom regulacionom planu po kom je bilo predvidjeno da se sve zgrade nadograde do visine venca gradske kuce... kako bi ceo blok gradske kuce bio reprezentativniji... naknadno se od tog plana odustalo i klajnova palata je ostala da strci...
takodje, verujem da bismo je potpuno drugacije posmatrali, da se nakon vise od sedamdeset godina, u nju ulozi neki dinar i da se (osim prizemlja koje je uredjeno), ona dovede u stanje koje zasluzuje....
Nisam ni slutio da je zgrada toliko stara. Jedino sam primecivao da preterano strci iz okruzenja, sto visinom, sto izgledom. U pravu si, kad bi se malo sredila mozda bih je drugacije dozivljavao... al' da kazem da je lepa, tesko :)
zexland January 4th, 2007, 11:35 PM i mozda neka monumentalna Biblioteka umesto one Maoisticko-planinarske kolibe (tj danasnje biblioteke) je bila umesniji izbor...
^^ ^^ ^^ ^^ ^^
De si Cvrki...Smiljka ti salje kisic....ovo je jedina stvar sa kojom se slazem sa tobom...
Ajde bre ljudi dosta vise sa Hramom....svako ima pravo na svoje misljenje...
U svakom slucaju postoje...mnoge....mnoge...zgrade po Beogradu koje zaista zasluzuju,
da ne budu tu gde jesu...
Umalo zaboravih i :
TELEVIZORKE na NBGD-u
No1 January 4th, 2007, 11:42 PM Kao prvo pitam se kako se moze dopasti vizantijsko-balkansko-postkomunisticki kiceraj takvoj vatrenoj pristalici (centralno)evropeizacije Beograda a meni turcinu komunisticke vere padne mrak kadgod ga vidim :doh: elem de gustibus non est disputandum tebi je lep meni je ruglo i tu nije poenta.
Pored vrlo diskutabilnog izgleda Hram pati i od diskutabilne simbolike, posvecen coveku koji je od jednostavnosti i skromnosti stvorio modus vivendi, cije su mosti spaljene na NEKOM Vracaru, ni dan danas nijedan ozbiljan istoricar ne moze tvrditi da se to zaista desilo na Velikom ili na Malom Vracaru, znaci totalna aproksimacija koja se granici sa revizionizmom, za naseg najveceg sveca.
Sava je bio i prosvetitelj, uistinu vise legendarni nego istiniti, nesto kao Karlo Veliki, i mozda neka monumentalna Biblioteka umesto one Maoisticko-planinarske kolibe (tj danasnje biblioteke) je bila umesniji izbor...
Dapace nisam bas ubedjen da bi se Rastko N. osecao narocito pocascenim tom osvetnickom crkvetinom, koja, da se ne lazemo, sluzi kao zamena za CKSKJ, da bi drug Bog bivsim drugovima i drugaricama oprostio sto su umesto ikone i kandila 40 godina drzali profil zagorskog Bravara po zidovima svojih, tj konfiskovanih, Dedinjskih vila.
A jos kad se setim tog vremena kad je gradjen, sve se rusi oko nas, sve propada, ljudi ginu po bojistima, ljudi umiru od gladi, ljudi leze pet sati mrtvi na trotaru kod Medicinskog Faksa (jedan komsija), penzionere reketiraju mantijasi (pop-dzukac nije hteo da dodje za slavu mojoj Nani posto nije mogla da da za Hram, sankcije, banke prekinule promet novca s'inostranstvom pa kako da joj posaljem ?) devojcice se prodaju (licno iskustvo, za 40 DM...), decaci sanjaju o Arkanu, Sloba i Mira grade Europolis itd... Sve se rusi oko nas al Sveti-Sava mora da se dize, za inat, vala mora nasa glupost da se nekako proslavi...
Ne postuje se ni Derokov originalan i, UBR mozda najgori, koncept, kvalitetni materijali ustupaju mesto najjeftinijem betonu koji mora da nosi stotine tona mermera, desetine zvona i ostale kicerajske ukrase, nije predvidjena antisismicka zastita, stukoplastiku nebi hteo ni Mekdonaldz itd...
Jedino dobro je to sto sada kad najgori deo naseg drustva ima svoj Hram ne mora vise da profanise Sabornu Crkvu svojim nepozeljnim prisustvom.
I jos da dodam nesto, za sve to vreme Sveti-Marko, koji mi je mnogo drazi, zvrlji nezavrsen, bez fresaka i sa najpisljivijim mogucim ikonostasom... :ohno:
Ovako :laugh: :
http://www.istanbulexcursions.com/istanbul-tours-images/blue-mosque.jpg
Cudno baj d vej kako najveci zaljubljenici Hrama su i najudaljeniji od njega :laugh:
E svaka cast Cvrki o tome se da polemisati.Nego podeli sa nama to iskustvo za 40 marki.
Gavran January 5th, 2007, 01:54 AM "presretni", "dodatci"...Albanac, ipak, a?
Srbendo iz Beograda, u Sidneju zivi 100 000 Srba i ne vidim da su nesto manje kvalitetni nego ti.
To sto si ti u Beogradu i iz njega, mozda, ne izlazis, ne daje ti za pravo da mi kazes kako si ti nesto "veci Beogradjanin" nego ja, samo zato sto nisam u njemu trenutno.
Da, Aja Sofija je dzamija, na koju lice nase Crkve:)
A to da nam je Vizantija bila najveci neprijatelj...
Lepo ti kaze covek, pusti ti nasu Crkvu i nas narod!
Rascian January 5th, 2007, 02:17 AM Cvrki:
Ne razumem zasto povezujes vizantijsko i otomansko? Turci se Vizantiju unistili i na njenim rusevinama gradili svoje carstvo, ne postoji tu nikakav kontinuitet ili pozitivna veza izmedju to dvoje.
Turci su svoje dzamije gradili po uzoru na Aja Sofiju, ne obrnuto...
Najvise bih voleo da nismo imali to mracno doba turske okupacije i da smo mogli da ostvarimo kontinuitet naseg umetnickog razvoja, nazalost mi nemamo taj kontinuitet sa svojim srednjovekovnim nasledjem a tu praznini svakako jeste trebalo popuniti centraloevropskim, a pri tome odbaciti otomansko.
Centraloevropsko je postalo i nase ne samo severno od Save i Dunava vec i juzno. Zato sto jeste superiornije u svakom pogledu....
Trebao bi znati da su moje omiljene zgrade u Beogradu upravo neke nastale ugledajuci se na nase srednjovekovno nasledje: Stara telefonska centrala u Kosovskoj, Vukova zaduzbina u Kralja Milana, Srednja elektrotehnicka (bivsa zenska gimnazija) u Kraljice Natalije...
Zao mi je sto taj takozvani neo-srpsko-vizantijski stil ili srpska secesija nikada nisu postali mainstream.
Hram Sv Save je zamisljen kao nacionalna bazilika srpskog naroda, nesto kao hram Hrista Spasitelja u Moskvi ili bazilika Sv Stefana u Budimpesti.
Iskreno voleo bih da je izgradjen u nekoj varijanti moravskog stila koji je nas najautenticniji sto se fasade tice. Voleo bih da je fasada uradjena sa karakteristicnim rozetama, prozorima, vencima, sahovskim poljima....
Na hram gledam kao na cistu klasiku, njegove linije su cista geometrija i matematika, voleo bih da ima samo naglasenije vertikalne linije ali sta je tu je... fasada i okruzenje, to je ono sto mi najvise smeta...
Hram deluje cudno i zato sto je nov... ali vremenom kad dobije patinu na kupolama i fasadi bice mnogo bolje....
Jednostavno takav je kakav je.....
Politicki kontekst koji si izlozio necu komentarisati... slazem se apsurdno je sto se u tim vremenima toliko zurilo s njegovom izgradnjom.. ( od 80-tih i posle 2000-te). Katalonci grade ono svoje cudo u Barseloni natenane, trebali smo i mi tako, to su projekti za vecnost.......
p.s. ono za klinku i 40 DM... zaista me zanima kako si se upustio u to licno iskustvo kad se toliko nad time zgrazavas???
Malkavian January 5th, 2007, 03:13 AM "presretni", "dodatci"...Albanac, ipak, a?
Srbendo iz Beograda, u Sidneju zivi 100 000 Srba i ne vidim da su nesto manje kvalitetni nego ti.
To sto si ti u Beogradu i iz njega, mozda, ne izlazis, ne daje ti za pravo da mi kazes kako si ti nesto "veci Beogradjanin" nego ja, samo zato sto nisam u njemu trenutno.
Da, Aja Sofija je dzamija, na koju lice nase Crkve:)
A to da nam je Vizantija bila najveci neprijatelj...
Lepo ti kaze covek, pusti ti nasu Crkvu i nas narod!
1. Vidi sad... Ja nemam krizu nacionalnog identiteta, unlike you mister Raven.
2. Aja Sofija je bila pravoslavna Vizantijska katedrala koju su Turci posto su zauzeli Carigrad preuredili u Dzamiju. Skinuli su zlatne krstove i pretopili ih u polumesece, unutrasljost su prefarbali sa stihovima iz Kurana, a kasnije su dodali cetri minareta. Zanimljiva je i prica o tim minaretima, ali verujem da te to ne interesuje, kao ni cela istorija, jer da se samo malcice razumes u nju ne bi lupio ono za nas i Vizantiju, a do toga dolazimo sad:
3. Tokom Srednjeg Veka mi smo bili na platnom spisku Vatikana koji nas je debelo placao da ratujemo protiv Vizantije. Bezbrojeno ratova smo vodili i krvi smo prolili jedni drugima, da bi i njih i Bugare eventualno pobedili i docekali Turke kao najjaca sila na Balkanu. Verovatno nisi znao da su Srbi prvo primili Rimokatolicanstvo i da smo vecinom bili Katolici sve do dolaska Zupana Stefana Nemanje (Rimokatolika po rodjenju) koji je preuzeo Pravoslavlje, a zatim kako to u skladu sa svima koji uzmu tudju veru Nemanja je postao pravi Pravoslavni religijski frik i zilot, te smo mi Srbi za vreme njegove vladavine (pogotovo dok je bio mladji) doziveli nasu malu Inkviziciju. Lomace su gorele, i Srbi su postali Pravoslavci i to nas prati i dan danas. Sve zahvaljujuci genocidu nad sopstvenim narodom. Naravno, iako je Nemanja bio Pravoslavni zilot to mu nije smetalo da pali pravoslavne Bugarske i Vizantijske manastire i crkve... U to vreme, nasu vojsku su sacinjavali mahom strani placenici (velika vecina su bili Nemci)...
Shvatas sad ili hoces da ti nastavim sa objasnjavanjem?
4. Hram Sv Save nije crkva, nije katedrala, nije bazilika, nije skriptorijum, nije manastir. To je hram. Izgradjen u stilu koji totalno strci od okoline (Vojvodina i Centralna Srbija su pune prelepih Pravoslavnih Gotskih crkvi koje u poslednje vreme zamenjuju nakaze slicne Sv. Savi). Turbofolk i nepoznavanje istorije...
Ma, dajte kupolu, to je nase... :weird:
Kao sto rekoh malopre, kriza nacionalnog identiteta...
Dragan R. January 5th, 2007, 07:29 AM http://img183.imageshack.us/img183/8530/hramqm4.jpg (http://imageshack.us).http://img177.imageshack.us/img177/5407/bgd1ez1.jpg (http://imageshack.us)
Danas je Hram Sv.SAVE prepoznatljivo turističko i vizuelno obelezje Bgd.Treba otići do Hrama i ući u njega da bi se stekla kompletna slika o ovom mestu i Hramu.
Gavran January 5th, 2007, 10:30 AM Rekao sam da si nepismen, a ne da imas krizu nacionalnog identiteta. Za nacionalni identitet smo vec ustanovili da nije srpski.
Ove baljezgarije o Stefanu Nemanji ne vredi komentarisati. Sve same gluposti. Cuj, Vatikan placao da ratujemo, a mi bili Rimokatolici!? Da imas malo pojma o istoriji, znao bi da su Srbi dosli na Balkan oko 620 godine i da su pre toga bili pagani. Hriscani su postali znatno pre nego sto je Crkva podeljena 1054 godine, kada su jedna na drugu bacile anatemu.
U prvim vekovima razlike nisu bile znatne, pa je Nemanju, iako mu je otac bio pravoslavac, krstio rimokatolicki svestenik, zato sto je oblast u kojoj je Nemanja rodjen(tadasnja Zeta) imala veci uticaj Vatikana.
U pravoslavnoj se krstio odmah nakon dolaska u Ras.
Ja sam inace, Srbin, pravoslavne veroispovesti. Nemam nikakvih kriza identiteta, pa tako ni onu vezanu za naciju.
Ti da imas bilo sta vezano za Srbiju, ne bi nazivao hram sv. Save nakazom. To je jako jadno i vredja milione ljudi, ali tebe to ne zanima.
Sta si hteo sa Turbofolkom? Nisam razumeo taj deo!? Hteo si da kazes da slusas takvu vrstu "muzike" , pa zato ne znas istoriju? Ne znam puno o istom, pa nemoj da mi zameris!
Dragan R. January 5th, 2007, 11:10 AM http://img227.imageshack.us/img227/4761/7113wallpaper280xr6.jpg (http://imageshack.us).http://img300.imageshack.us/img300/2971/51781wallpaper280ms4.jpg (http://imageshack.us)
Braćo Srbi,sve tri vere bilo gde da živite na ovoj lepoj planeti,setite se da
Samo Sloga Srbina Spasava.
Kad se malo udaljimo i pogledamo,svi naši "veliki"problemi izgledaju mnogo manji.
Malkavian January 5th, 2007, 01:41 PM Rekao sam da si nepismen, a ne da imas krizu nacionalnog identiteta. Za nacionalni identitet smo vec ustanovili da nije srpski.Ja sam za tebe rekao da imas krizu nacionalnog identiteta, sto ti u svakom postu samo potvrdjujes. Am i right, mister Raven?
Ove baljezgarije o Stefanu Nemanji ne vredi komentarisati. Sve same gluposti. Cuj, Vatikan placao da ratujemo, a mi bili Rimokatolici!? Da imas malo pojma o istoriji, znao bi da su Srbi dosli na Balkan oko 620 godine i da su pre toga bili pagani. Hriscani su postali znatno pre nego sto je Crkva podeljena 1054 godine, kada su jedna na drugu bacile anatemu. U prvim vekovima razlike nisu bile znatne, pa je Nemanju, iako mu je otac bio pravoslavac, krstio rimokatolicki svestenik, zato sto je oblast u kojoj je Nemanja rodjen(tadasnja Zeta) imala veci uticaj Vatikana.
U pravoslavnoj se krstio odmah nakon dolaska u Ras.
O Boze... coravom namigivati i gluvom saputati... Prva Srpska drzava je nastala u 9om veku. Obuhvatala je teritoriju danasnje jugoistocne Bosne i manjim delom zapadne Srbije. Odprilike u takvom sastavu smo i docekali raspad Hriscanstva, pri cemu je veci deo Srba ostao pod juridistikcijom Rima (granica je bila Drina), a vecina ovih ostalih, Istocnih, jos nisu u vecoj meri primili Hriscanstvo. A onda je dosao Rimokatolik Nemanja, presao u pravoslavlje i sta je bilo sam vec pisao. Nemanja je kanonizovan samo, iskljucivo i jedino zato sto je macem i ognjem nametnuo Pravoslavlje (sto Rimokatolicima, sto Paganima), a crkva je lepo zaradila. Sve je to posao. On im je platio, oni su ga za uzvrat proglasili svetcem. To nije pljuvanje, to je istorija. Pljuvanje je ono sto ti radis. :weird:
Ja sam inace, Srbin, pravoslavne veroispovesti. Nemam nikakvih kriza identiteta, pa tako ni onu vezanu za naciju.
Imas, imas, jer da nemas ne bi to pomenio 1000 puta. I takvo razmiljsanje Srbin=Pravoslavac nas je i dovelo ovde gde smo. Bitno je da smo se u XIX veku odrekli Srba Katolika, koje su Hrvati oberucke prihvatili. Ostalo je istorija. Samo tvoje spominjanje veroispovesti je oznaka krize identiteta, jer kao i sto je HRAM izgradjen u stilu iz kojeg jedino sto vristi je VIZANTIJA (a koja nam je svima simbol za pravoslavlje), a ne Srbija. Ironiju ces shvatiti kad razumes da hram izgradjen u Vizantijskom stilu nosi ime svetca koji za Grcku pravoslavnu crkvu NIJE kanonizovan...
Ti da imas bilo sta vezano za Srbiju, ne bi nazivao hram sv. Save nakazom. To je jako jadno i vredja milione ljudi, ali tebe to ne zanima. Ti da imas ista sa SRbijom ne bi uzdizao u nebesa najvece neprijatelje koje je ova drzava ikad imala.
Sta si hteo sa Turbofolkom? Nisam razumeo taj deo!?
Ako nisi razumeo, e onda se ja pitam sto ti objasnjavam, kad mister Raven nije u stanju da razume jednu prostprosirenu recenicu. Mor ada j etesko pricati Srpski kad oko tebe svi procaju Engleski. It is easy to forget, am i right mister Raven?
Hteo si da kazes da slusas takvu vrstu "muzike" , pa zato ne znas istoriju? Ne znam puno o istom, pa nemoj da mi zameris!
(boldovano)Slazem se.
Nemas veze sa istorijom i imas krizu nacionalnog identiteta, te ti ne zameram.
CVRKI January 5th, 2007, 01:46 PM E svaka cast Cvrki o tome se da polemisati.Nego podeli sa nama to iskustvo za 40 marki.
p.s. ono za klinku i 40 DM... zaista me zanima kako si se upustio u to licno iskustvo kad se toliko nad time zgrazavas???
Vidim sta uglavnom zanima publiku :laugh:
Razgolicenu klinku sa crvenom masnom na glavi sam dobijo kao rodjendanski poklon od prefinjenog brata od tetke i njegovog prefinjenog vracarskog ( :tongue: ) drustva. Malu su pokupili u komsiluku, da mi se kikoce i uvrce za 40 DM, valjda iz cistog (neukusnog) zezanja, samo kad sam ukapirao da se dete ne sali i posto se ne zovem Pahomije pozvao sam tetku da pokupi svog idiota i njegovu droljicu, cela zgrada se tresla od njenog dranja, njega je izbubetala na mrtvo ime :laugh: a malu vratila roditeljima (otac zubar, majka jatovka, znaci nije bilo u pitanju cigance iz picin parka, tu lezi zec :puke: ).
Inace taj brat je tipican patridiota koji bi ubio bilo koga koji bi zucnuo protiv SPC, cudno cudno kako taj "slobodarski" narod ne postuje ni rodjenu decu a odmah se nakostresi kad se iscupa najmanja dlacica s'mantijaske brade :ohno:
Gegule.
CVRKI January 5th, 2007, 01:54 PM Kad se malo udaljimo i pogledamo,svi naši "veliki"problemi izgledaju mnogo manji.
jbt :eek: neverovatno kako izgledaju manji :laugh:
http://img241.imageshack.us/img241/8266/7113wallpaper280xr6ak9.jpg
CVRKI January 5th, 2007, 02:16 PM Posto ste svi, ne znam zasto :laugh: , ispali iz topica da vratim ja vlak na tracnice i da dodam da naravno ne mrzim samo BGDskog Svetog-Stravu nego takodje i svaku drugu vizantijsko-mekdonaldz crkvinu-strvinu, a narocito one u Vojvodini, gde im zaista nije mesto, i, moj omiljeni uzas, ono vizantijsko kube dogradjeno na Studenickoj Bogorodicinoj crkvi, remek delo Raske skole :ohno:
Pre 1952 :
http://img177.imageshack.us/img177/8430/bogorodicinacrkvaij6.jpg
Posle 1952 :puke:
http://www.srpskoblago.org/Archives/Studenica/Main_Church/exhibits/mc/web/mc-13.jpg
Za mene majka svih kasnijih brljotina :rant:
Dragan R. January 5th, 2007, 02:39 PM .. neverovatno kako izgledaju manji :laugh:
Kakav je hram po tvom ukusu?...daj par fotki.
No1 January 5th, 2007, 03:11 PM Mozda nesto ovako,
http://www.svetivasilije.se/images/24072005manastirmanasija/Manasija.jpg
No1 January 5th, 2007, 03:22 PM A moze i nesto ovako,
http://www.yuta.co.yu/En/images/culture/036-Hopovo.jpg
Jel` tako Cvrki?
Ali i dalje mi ostaje sumnja da vi sto kritikujete to radite zbog politike a ne zbog izgleda samog hrama.
GSP_user January 5th, 2007, 04:22 PM Jagodinski centralni trg nekada je bio primer lepo uređenog gradskog korza sa spomenikom u sredini, koji je podignut od strane Petra I 1913. godine, kao spomenica žrtvama Balkanskih ratova. Evo kako je sve to izgledalo pre WWII
http://www.jagodina.autentik.net/slike_grada/stare_slike/12.JPG
http://i119.photobucket.com/albums/o150/bronxxxy/16.jpg
E, a onda su se nakon rata, pametne arhitekte nadolazećeg doba, dogovorile da postave ova tri čudovišta oko skvera
1. Stambena zgrada (7 spratova) koja je uništila skver i svojom bojom i svojom pojavom.
http://www.jagodina.autentik.net/slike_grada/stare_slike/2/6.jpg
2. Sa leve strane je hotel Jagodina, uzasno stakleno dostignuće, a sa desne strane je RK Beograd, najužasnija zgrada ikada sagradjena, šta više, projekat je bio namenjen Smederevu, a tamo nije bilo mesta da se izgradi, oa su odlučili da je izgrade kod nas, i to na mestu na kome su se nalazile najkultnije jagodinske kafane, kao što je bila Šarena kafana, u kojoj je Đura Jakšić naslikao sliku Na karauli, i proveo mnoge svoje dane dok je živeo u Jagodini i bio profesor u gimnaziji.
http://i119.photobucket.com/albums/o150/bronxxxy/j18.jpg
3. A evo i glavne ulice (gledano prema Južnom bulevaru). Cela desna strana je ruinirana stambenim komunističkim blokovima, a leva strana ostala kao sećanje na minule dane. Sa leve strane je OŠ 17. oktobar, izgradjena 1932, onda renovirana Stara pošta, tu je bio i konak hajduk-Veljka, koji je srušen 1999.
http://i119.photobucket.com/albums/o150/bronxxxy/j16.jpg
Gavran January 5th, 2007, 04:41 PM Kazes:
Ja sam za tebe rekao da imas krizu nacionalnog identiteta, sto ti u svakom postu samo potvrdjujes. Am i right, mister Raven?
-----------------------------------------------------------------------
Ne, ne dokazujem. Mozda tebi smeta moja pripadnost, ali ja osecaj pripadnosti svom narodu ne gradim mrznjom prema drugim narodima. Ponosan sam na cinjenicu da pripadam istom narodu kom je pripadao i sv. Simeon Mirotocivi, ali ne mrzim nekoga ko to nije.
Onda:
O Boze... coravom namigivati i gluvom saputati... Prva Srpska drzava je nastala u 9om veku. Obuhvatala je teritoriju danasnje jugoistocne Bosne i manjim delom zapadne Srbije. Odprilike u takvom sastavu smo i docekali raspad Hriscanstva, pri cemu je veci deo Srba ostao pod juridistikcijom Rima (granica je bila Drina), a vecina ovih ostalih, Istocnih, jos nisu u vecoj meri primili Hriscanstvo. A onda je dosao Rimokatolik Nemanja, presao u pravoslavlje i sta je bilo sam vec pisao. Nemanja je kanonizovan samo, iskljucivo i jedino zato sto je macem i ognjem nametnuo Pravoslavlje (sto Rimokatolicima, sto Paganima), a crkva je lepo zaradila. Sve je to posao. On im je platio, oni su ga za uzvrat proglasili svetcem. To nije pljuvanje, to je istorija. Pljuvanje je ono sto ti radis.
-------------------------------------------------------------------------
Ovo stvarno nema veze sa istinom. Nista od ovoga sto si napisao nije istina i sam znas da si sve izmislio. Daj mi jedan validan dokument koji potvrdjuje ovakve besmislice!
Vec sam ti rekao da je Nemanja rodjen od oca pravoslavca. Bio je krsten od strane rimokatolickog svestenika samo zato sto u Zeti nije bilo pravoslavnih popova.
Inace, Hriscanstvo se nije raspalo, vec je doslo do raskola.
Dalje:
Imas, imas, jer da nemas ne bi to pomenio 1000 puta. I takvo razmiljsanje Srbin=Pravoslavac nas je i dovelo ovde gde smo. Bitno je da smo se u XIX veku odrekli Srba Katolika, koje su Hrvati oberucke prihvatili. Ostalo je istorija. Samo tvoje spominjanje veroispovesti je oznaka krize identiteta, jer kao i sto je HRAM izgradjen u stilu iz kojeg jedino sto vristi je VIZANTIJA (a koja nam je svima simbol za pravoslavlje), a ne Srbija. Ironiju ces shvatiti kad razumes da hram izgradjen u Vizantijskom stilu nosi ime svetca koji za Grcku pravoslavnu crkvu NIJE kanonizovan...
------------------------------------------------------------------------
Nemam nameru da dokazujem tebi ko sam i sta sam i koliko volim to sto jesam. Ocigledno ne kapiras neke stvari. Nesto, pak, vidis cak i ako to nisam napisao. Nijednom nisam stavio znak jednakosti izmedju Srbije i pravoslavlja. Rekao sam da sam ja Srbin i pravoslavac, a isto tako postoje i Srbi koji su ateisti, adventisti, satanisti...
Ne znam ko se odrekao Srba-katolika!? Svako ko se ne oseca Srbinom moze da se izjasnjava kao Hrvat, Bosnjak, Amerikanac, marsovac...Sta se koga ticalo to u XIX veku. Uostalom, nije li se jedan Andric u u XX veku izjasnjavao kao Srbin, a bio katolik ili jedan Selimovic kao musliman, a Srbin u isto vreme?
Pre ce da bude da su drugi stavljali znak jednakosti izmedju Srba i pravoslavlja, zato sto je pravoslavlje jako bitan faktor kroz istoriju srpskog naroda.
Sledece:
Ti da imas ista sa SRbijom ne bi uzdizao u nebesa najvece neprijatelje koje je ova drzava ikad imala.
Govoriti o Nemanjicima kao o neprijateljima srpskog naroda je smesno. Znas to i sam.
I:
Ako nisi razumeo, e onda se ja pitam sto ti objasnjavam, kad mister Raven nije u stanju da razume jednu prostprosirenu recenicu. Mor ada j etesko pricati Srpski kad oko tebe svi procaju Engleski. It is easy to forget, am i right mister Raven?
Nije meni tesko da pricam srpski, ali tebi ocigledno jeste.
Pise se "srpski", a ne "Srpski",
"svecem", a ne "svetcem",
"vizantijsko", a ne "Vizantijsko"...
Ne znam sta te tu zbunjuje!? Cak si okruzen Srbima, za razliku od mene, a opet ti njihov jezik ne ide najbolje.
Nego, budi ti dobar! Ne bih da se prepirem ovih dana. Post je u toku, a za dva dana je veliki praznik. Budi ti sta hoces! Tvoja stvar...samo, ne moras da pljujes nesto sto je sveto milionima ljudi!
Malkavian January 5th, 2007, 06:36 PM Ne, ne dokazujem. Mozda tebi smeta moja pripadnost, ali ja osecaj pripadnosti svom narodu ne gradim mrznjom prema drugim narodima. Ponosan sam na cinjenicu da pripadam istom narodu kom je pripadao i sv. Simeon Mirotocivi, ali ne mrzim nekoga ko to nije.
Narod kojem je pripadao Stefan Nemanja je danas masovno izumro, a onaj preziveli deo se naziva Bosnjacima i Crnogorcima.
Ovo stvarno nema veze sa istinom. Nista od ovoga sto si napisao nije istina i sam znas da si sve izmislio. Daj mi jedan validan dokument koji potvrdjuje ovakve besmislice!
Pleasure is all mine:
Iako licno Wikipediu ne volim i ne koristim, ovaj tekst je uglavnom tacan (mada ublazen, pogotovo onaj deo o Bogumilima). (http://en.wikipedia.org/wiki/Stefan_Nemanja)
Imas i ovde, iako je i tu ublazena verzija (http://www.snaga.org.yu/ilustrovana_istorija_srba/tekst/engleski/01/01-06-doseljavanje-slovena.html)
Nadam se da su ti ovi DOKUMENTI dovoljni... :lol:
Vec sam ti rekao da je Nemanja rodjen od oca pravoslavca. Bio je krsten od strane rimokatolickog svestenika samo zato sto u Zeti nije bilo pravoslavnih popova.
Inace, Hriscanstvo se nije raspalo, vec je doslo do raskola.
Hriscanstvo se raspalo i iz njega su nastale dve nove religije: Pravoslavlje i Rimokatolicizam, s tim da su obe prestale da gledaju jedna na drugu kao Hriscanske nego kao na Jereticko-Paganske. Same su se odrekle svojih vernika i prestali da ih smatraju Hriscanima. Posto su se obe negirale, nastaje dvostruka negacija, a samim tim prestaje da postoji Hriscanstvo kao sto je bilo do tad. Jednostavno - Hriscanstvo se raspalo i vise ga nema, niti ga ima danas. Umesto toga postoje razne verske institucije koje svom imenu pridodaju Hriscanstvo. Pravoslavlje, Rimokatolicanstvoo, Anglikanizam, Kalvinizam, Luterizam... ali ni jedna od njih nije Hriscanska, jer dok god one ne smatraju nekog za Hriscanina, iako on veruje u Hrista, tu nema ni govora o Hriscanstvu. I to je cinjenica.
Nemam nameru da dokazujem tebi ko sam i sta sam i koliko volim to sto jesam. Ocigledno ne kapiras neke stvari. Nesto, pak, vidis cak i ako to nisam napisao. Nijednom nisam stavio znak jednakosti izmedju Srbije i pravoslavlja. Rekao sam da sam ja Srbin i pravoslavac, a isto tako postoje i Srbi koji su ateisti, adventisti, satanisti...
Lazes. Stalno izjednacavs pravoslavlje i Srpstvo, a mene zato sto sam rekao da je dzamija Sv. Save ruglo, odmah me prozivas Albancem. Ovo govori da si:
1. Lazov
2. Licemer
3. Imas krizu nacionalnog identiteta
Ne znam ko se odrekao Srba-katolika!? Svako ko se ne oseca Srbinom moze da se izjasnjava kao Hrvat, Bosnjak, Amerikanac, marsovac...Sta se koga ticalo to u XIX veku.
O, ticalo se itekako. Ako ne placas porez Pravoslavnoj crkvi, nisi Srbin... i tako su vecinom Pravoslavni Hrvati postali Srbi, a Srbi Katolici (kojih je bilo mnogo vise) su postali Hrvati. Zar je to tesko da se razume? Hell, pa to se cak uci u skoli... :weird:
Uostalom, nije li se jedan Andric u u XX veku izjasnjavao kao Srbin, a bio katolik ili jedan Selimovic kao musliman, a Srbin u isto vreme?
Pre ce da bude da su drugi stavljali znak jednakosti izmedju Srba i pravoslavlja, zato sto je pravoslavlje jako bitan faktor kroz istoriju srpskog naroda.
Andric je rodjen 1892. i malo je tesko da ga zamislis kao pisca iz XIX veka...
On je bio Jugoslovenski pisac, cistog Hrvatskog porekla, koji je pisao na Srpskom. Mesa Selimovic je rodjen 1910. i kao Ivo je bio Jugoslovenski pisac (on se za to smatrao)...
Alo dobro, ocigledno je da ili ne znas rimske brojeve ili si toliko zatupljen pa smatras Ivu Andrica i Selimovica pisce XIX veka... :weird:
Govoriti o Nemanjicima kao o neprijateljima srpskog naroda je smesno. Znas to i sam.
Tupson :rofl:
Nije meni tesko da pricam srpski, ali tebi ocigledno jeste.
Pise se "srpski", a ne "Srpski",
"svecem", a ne "svetcem",
"vizantijsko", a ne "Vizantijsko"...
Ne znam sta te tu zbunjuje!? Cak si okruzen Srbima, za razliku od mene, a opet ti njihov jezik ne ide najbolje.
Nego, budi ti dobar! Ne bih da se prepirem ovih dana. Post je u toku, a za dva dana je veliki praznik. Budi ti sta hoces! Tvoja stvar...samo, ne moras da pljujes nesto sto je sveto milionima ljudi!
Da razumes Srpski onda bi znao da mi ne pricamo nego pisemo. Shvatas, postovanje se svodi na pisanje...
I za one milione... crkve su praznije nego za vreme Komunizma...
ZAM - zabava miliona... :weird:
No1 January 5th, 2007, 06:41 PM Opet idete u istoriju.Otvorite poseban topik pa se raspravljajte a i jedan i drugi pisete gluposti.Uzgred Ivo Andric se izjasnjavao kao Srbin,a to mozes i da vidis po tome sta o njemu pisu Hrvati.
CVRKI January 5th, 2007, 07:12 PM A moze i nesto ovako, jel' tako Cvrki?
Bas tako, bolje bi bilo da smo se stroze pridrzavali nasih strogih kanona kad vec nismo umeli/ne umemo da inoviramo.
Ali i dalje mi ostaje sumnja da vi sto kritikujete to radite zbog politike a ne zbog izgleda samog hrama.
Mislim da su stvari malo komplikovanije, arhitektura i politika su upletene. Isto kao sto je bezrezervno, sistematsko sprovodjenje fundamentalistickog svetskog modernizma s'nasim komunjarskim smekom prouzrokovao male urbanisticke tragikomedije, narocito po provinciji, isto tako je i sprovodjene postkomunistickog revansizma ubogaljilo zemlju, mekdonaldz crkve, niskogradnje pune kulica i staklica itd... taj prasnjavi mentalitet, i ono sto proizlazi iz njega, mi se ne dopada :ohno:
Bilo da je uperen protiv burzoazije ili da pokusava da ispere blud komunizma, revansizam uglavnom radja nakaze i to je to.
skit January 5th, 2007, 08:16 PM Veliki Decani je najlepsa srpska crkva. Trebali su Sv. Savu izgraditi u tom stilu.
http://www.spc.org.yu/Vesti-2004/07/decani-v.jpg
SKELETOR_BG January 5th, 2007, 10:15 PM da se vratimo mi najruznijim zgradama.kod mene je to ovako,najvece nakaze u centru...
1.DOM OMLADINE
2.STAKLENAC
3.ZGRADA DUNAV OSIGURANJA
4.PMF
5.RED ZGRADA NA TERAZIJAMA PREKO PUTA HOTELA MOSKVE
6.ZGRADA NARODNE SKUPSTINE U KRALJA MILANA
7.HOTEL SLAVIJA
8.TELEKOMOVA ZGRADA PREKO PUTA HRAMA.
NBG
1.SEST KAPLARA
ma sta ja ovde nabrajam ima ih BRE stotine i da ne zaboravim srusio bi pola Gospodar Jovanove na Dorcolu,jer je to strava i uzas u po mom misljenju najlepsem delu BG.Hram Svetog Save bi ostavio kakav jeste,smatram da ce sa zavrsetkom radova sve izgledati drugacije,bilo bi dobro kad bi onaj mermer spolja ukrasili malo kao sto rade sa istim mermerom unutar hrama.....voleo bi da gore navedeni objekti budu sruseni jos veceras tako da sutra mogu da uzivam u gledanju rasciscavanja terena....HVALA LEPO
podvodni January 6th, 2007, 12:23 AM Jagodinski centralni trg nekada je bio primer lepo uređenog gradskog korza sa spomenikom u sredini, koji je podignut od strane Petra I 1913. godine, kao spomenica žrtvama Balkanskih ratova. Evo kako je sve to izgledalo pre WWII
E, a onda su se nakon rata, pametne arhitekte nadolazećeg doba, dogovorile da postave ova tri čudovišta oko skvera
1. Stambena zgrada (7 spratova) koja je uništila skver i svojom bojom i svojom pojavom.
http://www.jagodina.autentik.net/slike_grada/stare_slike/2/6.jpg
2. Sa leve strane je hotel Jagodina, uzasno stakleno dostignuće, a sa desne strane je RK Beograd, najužasnija zgrada ikada sagradjena, šta više, projekat je bio namenjen Smederevu, a tamo nije bilo mesta da se izgradi, oa su odlučili da je izgrade kod nas, i to na mestu na kome su se nalazile najkultnije jagodinske kafane, kao što je bila Šarena kafana, u kojoj je Đura Jakšić naslikao sliku Na karauli, i proveo mnoge svoje dane dok je živeo u Jagodini i bio profesor u gimnaziji.
http://i119.photobucket.com/albums/o150/bronxxxy/j18.jpg
3. A evo i glavne ulice (gledano prema Južnom bulevaru). Cela desna strana je ruinirana stambenim komunističkim blokovima, a leva strana ostala kao sećanje na minule dane. Sa leve strane je OŠ 17. oktobar, izgradjena 1932, onda renovirana Stara pošta, tu je bio i konak hajduk-Veljka, koji je srušen 1999.
http://i119.photobucket.com/albums/o150/bronxxxy/j16.jpg
bas ste fasovali :(
Rascian January 6th, 2007, 01:45 AM Pronasao sam ovo na netu. Projekat hrama Sv Save ruskog arhitekte Vasilija Androsova ( inace ruski emigrant, projektovao Postu na trgu Nikole Pasica).
http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/hram_predlog_Androsov_img_2.jpg
Ocigledno, projekat nije prihvacen.
p.s. katastrofa za ono sto su napravili u Jagodini. Nesto se setih, crkva u centru Jagodine je extra.
Radukin January 6th, 2007, 02:36 AM Mnogo ruzno ovo u Jagodini.Koji bedak
GSP_user January 6th, 2007, 02:42 AM Da, crkva jeste extra, ali okruženje je, bože sačuvaj, potrudiću se da vam i to dočaram u narednim postovima...
zexland January 6th, 2007, 12:25 PM Jagodinski centralni trg nekada je bio primer lepo uređenog gradskog korza sa spomenikom u sredini, koji je podignut od strane Petra I 1913. godine, kao spomenica žrtvama Balkanskih ratova. Evo kako je sve to izgledalo pre WWII
STOKA KOMUNISTICKA!
Da li su ti ljudi u tom vremenu, uopste znali za LEPOTU,TOPLINU?
Da li su uopste znali sta znaci pojam imati smisao za lepo?
Da li su TI sto su UNISTILI sve srpske gradove, uopste imali diplome arhitekata,urbanista,vizionara?
Da li su zaista mislili da ce to biti, mnogo lepse sto grade?
Arhitektonska i urbanisticka resenja u periodu komunisticke vladavine, su UBEDLJIVO najomrazenija resenja i projekti IKADA uradjen od kada je sveta i veka!
Mnogo su nam nepopravljive stete naneli...ali trudicemo se da to ispravimo!
zexland January 6th, 2007, 12:38 PM http://img227.imageshack.us/img227/4761/7113wallpaper280xr6.jpg (http://imageshack.us).http://img300.imageshack.us/img300/2971/51781wallpaper280ms4.jpg (http://imageshack.us)
Braćo Srbi,sve tri vere bilo gde da živite na ovoj lepoj planeti,setite se da
Samo Sloga Srbina Spasava.
Kad se malo udaljimo i pogledamo,svi naši "veliki"problemi izgledaju mnogo manji.
Bravo Dragane!
Ovo je najbolji odgovor na celoj ovoj temi!
Svaki astronaut koji je imao tu srecu da kroci "gore", to je izjavio...
"Odavde kada posmatram majku Zemlju, izgleda ujedinjeno...bez ratova,terora,ljuskih svadja i dolazece apokalipse..."
Ti koji svesno izjavljuju sve to protiv Hrama, to su demoni,djavoli,vestice, i sotone!
Takve bih ja sve poslao u vreme inkvizicije...
Svetogrdje..pa jos i pred sam Bozic!
Bravo...samo tako nastavite da pametujete!
GSP_user January 6th, 2007, 01:33 PM Jedna stvar samo, čisto što se književnosti tiče, iako nije tema. Meša Selimović se izjašnjavao kao Srbin, muslimanske veroispovesti, a Andrić se nikada nije izjasnio, pa ga zato sada svi svojataju.
No, što se Jagodine tiče - crkva koju ste pomenuli je Nova saborna crkva, izgrađena 1903. godine u mešanom moravsko - vizantijskom stilu. Jedina slična crkva ove stilske mešavine postoji u Paraćinu, a izgrađena je u otprilike isto vreme kada i jagodinska. Ove dve crkve danas izgledaju ovako.
Jagodinska crkva Svetih Apostola Petra i Pavla (slike su od pre četiri godine, tada su se izvodili radovi na obnovi)
http://i119.photobucket.com/albums/o150/bronxxxy/j24.jpg
http://i119.photobucket.com/albums/o150/bronxxxy/j25.jpg
Ovo je razglednica sa početka 20. veka, slikana u trenutku kada je crkva bila ganc nova.
http://i119.photobucket.com/albums/o150/bronxxxy/sabornacrkva.jpg
Interesantno je reći da smo u staroj maloj (tako se zove deo grada oko zelene pijace i crkve), nekada imali džamiju, koja je takođe bila specifična po mnogo čemu, na primer, bila je jedina džamija u Srbiji (provereno) čiji je ceo krov bio izliven od olova. Džamija je preživela oba ustanka, ratove (jedne, druge, treće, četvrte...), ali komuniste, vidi čuda, nije. Sa komunistima se i gubi trag muslimanskoj veroispovesti u Jagodini, pa i njihova bogomolja. 1963. godine odlučeno je da bude srušena, jer će se na njenom mestu graditi neka vrsta tržnog centra. Naravno, ništa od toga, mesto obećanog, dobili smo dve najružnije komunjarske zgrade koje postoje. Sva sreća, neke od najlepših kuća u Jagodini, koje su u okolini, su se nekim čudom spasile ove "čistke".
Paraćinska crkva Svete Trojice
http://tesla.rcub.bg.ac.yu/~nena/srbija/paracin.jpg
No1 January 6th, 2007, 02:57 PM Jedna stvar samo, čisto što se književnosti tiče, iako nije tema. Meša Selimović se izjašnjavao kao Srbin, muslimanske veroispovesti, a Andrić se nikada nije izjasnio, pa ga zato sada svi svojataju.
Nervirate me opasno,evo sta pisu Hrvati o Andricu.
Matica Hrvatske: Ivo Andrić je fašista!
Predsednik Matice Hrvatske, Igor Zidić izjavio je na predstavljanju knjige zagrebačkog istoričara Darka Sagraka "Mile Budak o sebi i drugi o njemu", da je "Ivo Andrić bio više uključen u fašizam od Mile Budaka", piše splitski "Feral Tribjun".
"To je istina, Andrić je potpisao pristupanje Trojnom paktu, što ga čini većim fašistom od Mile Budaka.Nobelovca je od vešala spasila samo činjenica da je bio srpski pisac", rekao je Zidić.
Budak je bio ministar prosvete u vladi Nezavisne Države Hrvatske, a kasnije i ministar spoljnih poslova i poslanik u Berlinu.
Nakon Drugog svetskog rata, osudjen je zbog ratnih zločina na smrt i likvidiran u šumi Maksimir.
No1 January 6th, 2007, 03:02 PM Uzgred nije ni bitno,neka bude Hrvat ili Mongol on je odlican pisac a onda sve ostalo.I nadam se da cemo pisati o temi bez veze je ovo.
Radukin January 6th, 2007, 03:17 PM Slazem se,daj ljudi vratite se na temu! :)
zexland January 6th, 2007, 03:26 PM Pronasao sam ovo na netu. Projekat hrama Sv Save ruskog arhitekte Vasilija Androsova ( inace ruski emigrant, projektovao Postu na trgu Nikole Pasica).
http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/hram_predlog_Androsov_img_2.jpg
Ocigledno, projekat nije prihvacen.
p.s. katastrofa za ono sto su napravili u Jagodini. Nesto se setih, crkva u centru Jagodine je extra.
Taj projekat dosta podseca na novu Crkvu na NBGD-u, preko puta Mercatora.
marillion January 6th, 2007, 04:48 PM ovo u jagodini je sramota! slichna stvar je uradjena i sa zajecharskim skverom! razumem shto su umesto onih kucica gradili moderne gradjevine,ali shto su srushili par lepih starih zgrada (gde je takodje izgradjena RK beograd).. kada budem nashao slike postovacu ih ovde..
Rascian January 7th, 2007, 02:32 AM Jedna stvar samo, čisto što se književnosti tiče, iako nije tema. Meša Selimović se izjašnjavao kao Srbin, muslimanske veroispovesti, a Andrić se nikada nije izjasnio, pa ga zato sada svi svojataju.
No, što se Jagodine tiče - crkva koju ste pomenuli je Nova saborna crkva, izgrađena 1903. godine u mešanom moravsko - vizantijskom stilu. Jedina slična crkva ove stilske mešavine postoji u Paraćinu, a izgrađena je u otprilike isto vreme kada i jagodinska. Ove dve crkve danas izgledaju ovako.
Jagodinska crkva Svetih Apostola Petra i Pavla (slike su od pre četiri godine, tada su se izvodili radovi na obnovi)
http://i119.photobucket.com/albums/o150/bronxxxy/j24.jpg
http://i119.photobucket.com/albums/o150/bronxxxy/j25.jpg
Ovo je razglednica sa početka 20. veka, slikana u trenutku kada je crkva bila ganc nova.
http://i119.photobucket.com/albums/o150/bronxxxy/sabornacrkva.jpg
Interesantno je reći da smo u staroj maloj (tako se zove deo grada oko zelene pijace i crkve), nekada imali džamiju, koja je takođe bila specifična po mnogo čemu, na primer, bila je jedina džamija u Srbiji (provereno) čiji je ceo krov bio izliven od olova. Džamija je preživela oba ustanka, ratove (jedne, druge, treće, četvrte...), ali komuniste, vidi čuda, nije. Sa komunistima se i gubi trag muslimanskoj veroispovesti u Jagodini, pa i njihova bogomolja. 1963. godine odlučeno je da bude srušena, jer će se na njenom mestu graditi neka vrsta tržnog centra. Naravno, ništa od toga, mesto obećanog, dobili smo dve najružnije komunjarske zgrade koje postoje. Sva sreća, neke od najlepših kuća u Jagodini, koje su u okolini, su se nekim čudom spasile ove "čistke".
Paraćinska crkva Svete Trojice
http://tesla.rcub.bg.ac.yu/~nena/srbija/paracin.jpg
Stvarno je extra crkva. Ta u Jagodini i ona u Negotinu i Smederevu su mi medju najlepsim crkvenim izdanjima u post-otomanskoj centralnoj Srbiji.
Podsetila me je dosta na Preobrazensku crkvu u Pancevu (zvonik i kupola) pa sam malo ceprkao po net-u i naravno arhitekta je isti: Svetozar Ivackovic. Ova u Pancevu je izgradjena 1873 i ima kultno mesto kao prva neovizantijska crkva u Vojvodini.
nazalost nisam nasao kvalitetnije fotografije
http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/preob3.jpg
http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/preobrazenska.jpg
Ventilator_BGD January 7th, 2007, 02:35 AM Ni arhitekturu ne moze da zaobidje cuveni kapitalisticki kompleks, sve sto je zidano u "komunizmu" predstavlja aroganciju rezima, a ne arhitektonsko - urbanisticki izraz projektanata, koji su sa strucnog a ne licnog aspekta iznedrili solidna arhitektonska dela. Ambicioznost tadasnjeg sistema, koji u mnogim aspektima nije bio savrsen, uslovio je arhitektonsku "industrijalizaciju", a arhitektonska dela sagradjena u periodu od 60-tih do 80tih u Beogradu mogu se svrstati u red svetskih ostvarenja. Ko se iole razume u arhitekturu, shvata da je ta "postmoderna" ustvari ono jedino vredno sto je Beogradu ostalo iz proslih vremena...
Naravno, ima tu i mnooogo besmislenih objekata, ali sta ocekivati za grad koji je za 40 god. uvecan 5 puta??? Da navedem samo naselja: Mirijevo, Vidikovac, Petlovo i Labudovo brdo, Banovo brdo, Konjarnik, Medakovic, Cerak, Miljakovac, Banjica, Brace Jerkovic...itd, da ne nabrajam...
Pravu situaciju ne mozete sagledati, ako u glavi ne ojadite sva ta naselja za pravno-bespravnu nadogradnju, zastakljenja, modifikacije, nestrucne rekonstrukcije... Prava situacija lezi u stanju koje nam je ostavljeno, a koje nismo umeli da sacuvamo, niti da u njemu vidimo prave kvalitete... A glavni krivac je vreme, tzv "komunizam", koji nikada nismo ni iskusili... kada bi znali kako je izgledala arhitektura kapitalistickog Beca u sl. periodu, ili ne daj boze kapitalisticke Atine, mislim da bi se ponosili svojim gradom, i njihovim projektantima i planerima...
HRISTOS SE RODI!!!
zexland January 7th, 2007, 02:30 PM a arhitektonska dela sagradjena u periodu od 60-tih do 80tih u Beogradu mogu se svrstati u red svetskih ostvarenja.
^^ ^^ ^^ ^^ ^^ Jel se ti to salis ili ozbiljno mislis?
VAISTINU SE RODI!
GSP_user January 7th, 2007, 08:34 PM Vaistinu se rodi!
Banovo Brdo?! Ne bih baš rekao da je Brdo posledica urbanizacije od WWII... Ostala naselja jesu, s'tim da je Vidikovac ispao neočekivano prijatno naselje, bar se meni tako čini, i dobro odradjen, a i Cerak, ali Brdo sigurno ne možeš uračunati u nešto što spada u posledicu post WWII urbanizacije.
BTW - crkva u Pančevu je stvarno extra, imam utisak da bi i nju trebalo što pre obnoviti, i verovatno bi izgledala još bolje nego što izgleda sada.
Rascian January 7th, 2007, 11:52 PM Ni arhitekturu ne moze da zaobidje cuveni kapitalisticki kompleks, sve sto je zidano u "komunizmu" predstavlja aroganciju rezima, a ne arhitektonsko - urbanisticki izraz projektanata, koji su sa strucnog a ne licnog aspekta iznedrili solidna arhitektonska dela. Ambicioznost tadasnjeg sistema, koji u mnogim aspektima nije bio savrsen, uslovio je arhitektonsku "industrijalizaciju", a arhitektonska dela sagradjena u periodu od 60-tih do 80tih u Beogradu mogu se svrstati u red svetskih ostvarenja. Ko se iole razume u arhitekturu, shvata da je ta "postmoderna" ustvari ono jedino vredno sto je Beogradu ostalo iz proslih vremena...
Naravno, ima tu i mnooogo besmislenih objekata, ali sta ocekivati za grad koji je za 40 god. uvecan 5 puta??? Da navedem samo naselja: Mirijevo, Vidikovac, Petlovo i Labudovo brdo, Banovo brdo, Konjarnik, Medakovic, Cerak, Miljakovac, Banjica, Brace Jerkovic...itd, da ne nabrajam...
Pravu situaciju ne mozete sagledati, ako u glavi ne ojadite sva ta naselja za pravno-bespravnu nadogradnju, zastakljenja, modifikacije, nestrucne rekonstrukcije... Prava situacija lezi u stanju koje nam je ostavljeno, a koje nismo umeli da sacuvamo, niti da u njemu vidimo prave kvalitete... A glavni krivac je vreme, tzv "komunizam", koji nikada nismo ni iskusili... kada bi znali kako je izgledala arhitektura kapitalistickog Beca u sl. periodu, ili ne daj boze kapitalisticke Atine, mislim da bi se ponosili svojim gradom, i njihovim projektantima i planerima...
HRISTOS SE RODI!!!
Arhitektura treba da zadovolji estetske i funkcionalne potrebe obicnih ljudi jer oni cine 99,99% stanovnistva u gradovima. Gradovi nisu pozornice gde ce osione arhitekte materijalizovati neke svoje duboko licne perverzije i vizije samo za sebe i uzak krug ljudi. Barem, ne bi trebali biti.
Ovde se pre svega zamera namernoj devastaciji predratnog Beograda. Nemam nista protiv Novog Beograda i prigradskih naselja, jer tu su bile samo puste poljane pa izvoli gradi sta hoces...
Ono sto je nedopustivo jeste namerna devastacija predratnog jezgra Beograda.
Imam utisak da bi komunisti da su mogli, sravnili sa zemljom sve nase gradove i gradili sve iznova.... Oni su prvi krenuli sa tom mrznjom prema svemu sto je postojalo do tad, oni su vreme brojali samo od 1945.
Tvoja teza da je jedino vredno u Beogradu ono izgradjeno nakon 2 Sv. rata nije vredna komentarisanja. I neka budem neznalica i ignorant, barem imam osecaj za ono sto je lepo i smisleno.
Posle 50 godina komunistickog izdrkavanja Beograd je i naruzen i nefunkcionalan.
Tek se od pocetka 80-ih menja stav i tada je npr. obnovljeno Narodno pozoriste prema originalom projektu, poplocana Knez Mihajlova.. vise se vodi racuna o uklapanju zgrada u staro jezgro grada... pozitivan primer ce mi uvek biti garaza u Masarikovoj...
Od ranijih ostvarenja iz doba komunizma jedine svetle tacke u centru Beograda su Filozofski fakultet i Beogradjanka.
I u ratom osiromasenoj i razrusenoj Evropi su gradjene mnoge gradjevine u brutalistickim, konstruktivistickim i ostalim postmodernistickim stilovima i to su ubedljivo najomrazenija ostvarenja sirom kontinenta.
Toliko omrazena da su mnoga od tih ostvarenja srusena i zamenjena novim u engleskim, francuskim, nemackim.... gradovima, a nadam se iskreno da ce taj trend sa poboljsanjem ekonomske situacije stici i do nas....
p.s. Vaistinu se rodi!
zexland January 8th, 2007, 11:32 AM Arhitektura treba da zadovolji estetske i funkcionalne potrebe obicnih ljudi jer oni cine 99,99% stanovnistva u gradovima. Gradovi nisu pozornice gde ce osione arhitekte materijalizovati neke svoje duboko licne perverzije i vizije samo za sebe i uzak krug ljudi. Barem, ne bi trebali biti.
Ovde se pre svega zamera namernoj devastaciji predratnog Beograda. Nemam nista protiv Novog Beograda i prigradskih naselja, jer tu su bile samo puste poljane pa izvoli gradi sta hoces...
Ono sto je nedopustivo jeste namerna devastacija predratnog jezgra Beograda.
Imam utisak da bi komunisti da su mogli, sravnili sa zemljom sve nase gradove i gradili sve iznova.... Oni su prvi krenuli sa tom mrznjom prema svemu sto je postojalo do tad, oni su vreme brojali samo od 1945.
Tvoja teza da je jedino vredno u Beogradu ono izgradjeno nakon 2 Sv. rata nije vredna komentarisanja. I neka budem neznalica i ignorant, barem imam osecaj za ono sto je lepo i smisleno.
Posle 50 godina komunistickog izdrkavanja Beograd je i naruzen i nefunkcionalan.
Tek se od pocetka 80-ih menja stav i tada je npr. obnovljeno Narodno pozoriste prema originalom projektu, poplocana Knez Mihajlova.. vise se vodi racuna o uklapanju zgrada u staro jezgro grada... pozitivan primer ce mi uvek biti garaza u Masarikovoj...
Od ranijih ostvarenja iz doba komunizma jedine svetle tacke u centru Beograda su Filozofski fakultet i Beogradjanka.
I u ratom osiromasenoj i razrusenoj Evropi su gradjene mnoge gradjevine u brutalistickim, konstruktivistickim i ostalim postmodernistickim stilovima i to su ubedljivo najomrazenija ostvarenja sirom kontinenta.
Toliko omrazena da su mnoga od tih ostvarenja srusena i zamenjena novim u engleskim, francuskim, nemackim.... gradovima, a nadam se iskreno da ce taj trend sa poboljsanjem ekonomske situacije stici i do nas....
p.s. Vaistinu se rodi!
Potpuno se slazem!
E sada...da je Trg Republike (Pozorisni trg) bio zamisljen iskljucivo kao mala kockasta pijaceta, u cijem centru je trebao da bude spomenik Knezu Mihailu (sto sada nije slucaj), potvrdjuju i sledece fotografije....
1. Dakle vidimo deo sadasnjeg trga, i lepu dvospratnu zgradu sa kubetom, na uglu Knez Mihajlove, i Francuske ulice ( jer Francuska se nekada prostirala skroz do Obilicevog venca), i takodje ceo kompaktni blok, gde sada nema nicega, a ciji jedan deo zauzima staklena relikvija iz reo-soca, gde je Inex i Beo-izlog.
http://i86.photobucket.com/albums/k93/zexland/BEOGRAD%20-%20BELGRADE/trg57.jpg
2.Onda na ovoj slici takodje vidimo da je ceo trg nekada bila izgradjena zona, sa kompaktnim blokovina, koji vise ne postoje.
http://i86.photobucket.com/albums/k93/zexland/BEOGRAD%20-%20BELGRADE/trg56.jpg
3.Na ovoj slici vidimo ceo Trg, nakon rasciscavanja rusevina iz vremena bombardovanja 1941 i 1944, i potpunog uklanjanja dva kompletna bloka, sa lica zemlje.
http://i86.photobucket.com/albums/k93/zexland/BEOGRAD%20-%20BELGRADE/trg58.jpg
4. I napokon ovo je slika sa sredine 80-tih, gde vidimo stanje kakvo je i danas.
http://i86.photobucket.com/albums/k93/zexland/BEOGRAD%20-%20BELGRADE/trg55.jpg
Jedina mozda greska, predratnih urbanista je bila ta, sto su izgradili Dom Stampe, odnosno nedavno rekonstruisanu zgradu gde se nalazi Caffe kod Konja, jer su mozda tako neplanirano zatvorili deo trga.
Da te zgrade nema,kao i one iza nje, sada bi zgrada Ruskog cara, stajala direktno na Trgu, i sam Trg bi se mozda drugacije formirao, jer sada definitivno nema nikakvu jasnu forma, pravog centralnog Trga.
ivicasu January 10th, 2007, 04:29 PM Tek sam se sad uključio u raspravu i moram priznati da je jako dobra tema. Tačno je nemoguće kako nam je komunizam izdevastirao gradove. Gotovo da nema grada gde nije ostavljen pečat na samom glavnom gradskom trgu.
Slažem se u potpunosti sa svim predhodnim komentarima sem za hram Sv. Save. Možda nije originalan i možda malo i suviše jednostavnog koncepta i ahitekture,ali je to jedna od najvećih i najelitnih Pravoslavnih hramova u Evropi i pravi ponos Beograda,a i Srbije. Što se tiče ostatka Beograda nemam reči. Jedva možete naći dve stare spojene zgrade a da tu nije ubačena neka odvratna zgrada. Na Trgu Republike sem Narodnog pozorišta i onog muzeja što se renovira ni jedna druga zgrada nije dostojna ove lokacije. Možda treba razumeti da je pola Beograda bilo sravnjeno sa zemljom tokom WWII,ali opet su se retko koje zgrade vratile u pređašnje stanje vać su izgrađene one odvratne posleratne zgrade koje čine apsolutnu većinu,a nisu bile lepe ni za to doba. Zbog toga nema smisla ni praviti listu zgrada jer je po mom mišljenju 60% Beograda za rušenje.
Što se tiče vojvođanskih gradova tu je definitivno najgore prošao Novi Sad. Zbog one dve odvratne zgrade,verovatno najružnije u celom gradu, sa jedne strane trga potpuno je uništena cela koncepcija neobaroknog (ili nešto slično) trga i uništen sav njegov šarm.
http://casablanca.on.panonnet.net/ns.jpg
Slično se desilo i na glavnom trgu Zrenjanina. Ne znam samo kome je palo na pamet da se izgradi 12to spratni vodotoranj među dvospratne stare građevine. Ima tu još dosta takvih ali je ova najupečatljivija.
http://casablanca.on.panonnet.net/zr.jpg
Subotica je verovatno još i najbolje prošla. Glavni trg je ostao gotovo netaknut zbog čega je to možda i najlepši trg u Srbiji sa ogromnim zdanjima gradske kuće,narodnog pozorišta,gradske biblioteke i mnogobrojnim grandioznim palatama u stilu secesije. Međutim sve to moglo biti drigačije. Evo jednog detaljnog plana strogog cntra gde se može videti da su hteli da sruše nekoliko palata na trgu Republike,celu Engelsovu ulicu (koja je danas jedna od najlepših u gradu),cele ulice Dimitrija Tucovića,palate oko franjevačke crkve stare i preko 250 godina i deo Rudićeve ulice. Sva sreća pa nikada nije zaživeo ovaj plan.
http://casablanca.on.panonnet.net/centar.jpg
No ipak tu i tamo ima nekoliko zgrada koje treba rušiti. Evo jedne na trgu Slobode,zgrada Zavoda za zapošljavanje, koja srećom ne bode oči jer se nalazi neposredno iza gradske kuće,a tu je i gust drvored i cvetna leja koje malo zamazuju oči.
http://casablanca.on.panonnet.net/siz.jpg
Zatim tu je zgrada nove opštine na Trgu Lazara Nešića. Odvratno izgleda a kada bi se renovirala mogla bi da izgleda lepo kao UŠĆE (jer ni on nije ništa bolje izgledao),ali pošto je državnom vlasništvu sigurno se neće još nekih desetak godina renovirati.
http://casablanca.on.panonnet.net/opstina.jpg
zexland January 10th, 2007, 05:45 PM ^^ ^^ ^^ Na svu srecu sto nisu uspeli da ostvare svoj rusilacki i monstruozni plan u Subotici! Zamisli ti tu slobodu da rusis zdanja stara i do 250 godina! Strasno!
podvodni January 10th, 2007, 08:01 PM Što se tiče vojvođanskih gradova tu je definitivno najgore prošao Novi Sad. Zbog one dve odvratne zgrade,verovatno najružnije u celom gradu, sa jedne strane trga potpuno je uništena cela koncepcija neobaroknog (ili nešto slično) trga i uništen sav njegov šarm.
http://casablanca.on.panonnet.net/ns.jpg
tanurdziceva palata (narandzasto zdanje na slici) arhitekte djordja tabakovica sigurno nije najruznija zgrada u novom sadu... ona je jedan dobar primer moderne tridesetih, i jedan je od simbola novog sada....nju samo treba temeljno osveziti, rekonstruisati sve lokale u prizemlju... i mozda neka laka intervencija na spoju sa susednim objektom u zmaj jovinoj ulici kojom bi se resio problem neuskladjenosti visina...
inace, na trgu slobode u novom sadu, iako skoro sve zgrade datiraju iz XIX veka, ne postoje dve zgrade koje pripadaju istom stilu, tako da se ne moze reci da se tanurdziceva palata ne uklapa u ambijent....
gradska kuca je primer neorenesanse, katedrala (koju je radio arh. molnar koji je radio i gradsku kucu) je primer neogotike, hotel vojvodina je klasicizam, zgrada u kojoj se nalazi galerija vojvodjanske banke je neobarok, mada ima i tu mesanja stilova... zgrada do nje, na uglu sa njegosevom je secesija (koja za razliku od svih prethodnih NIJE istorijski stil), zgrada "gvozdeni covek" je secesija sa elementima neogotike.... dakle, ima tu svega i svacega... razlika izmedju istorijskih stilova (XIX vek) i secesije je jednako velika kao i razlika izmedju secesije i moderne tridesetih....
sto se tanurdziceve palate tice, njena najveca vrednost je zapravo vizura duz ulice modene, posto svojim belim horizontalnim linijama navodi oko posmatraca i naglasava toranj katedrale... takodje predstavlja dobar spoj izmedju arhitekture starog gradskog jezgra i moderne arhitekture duz bulevara pupina...
dakle, ne dirajte mi tabakovica :)
ako nesto u centru treba rusiti, onda je to (osim navedene zgrade na uglu modene i trga, preko puta tanurdzceve) APOLO CENTAR (nadogradjeni deo), fontana u porti (isti arh. koji je projektovao i apolo centar)... ima jos kandidata... da ne nabrajam :)
Radukin January 10th, 2007, 08:11 PM ^^
Podrzavam
Pripadnik January 10th, 2007, 08:15 PM ^^ Da, da.
ivicasu January 10th, 2007, 08:34 PM ^^ Dobro svako je na ovaj ili onaj način sentimentalno vezan za kulturnu baštinu svoga grada,ali po meni se secesija,barok,gotika,renesansa i dr. daleko bolje uklapaju nego arhitektonski pravac moderne. Mozda da je smeštena na neku drugu lokaciju ne bi tako bola oči,a i detaljno renoviranje bi verovatno pomoglo.
Evo i kod nas ima sličan primer.To je današnje dečije pozorište a nekada Sokolski dom takođe građen 30-tih. Pod zaštitom je grada,a velik broj stranih investitora je zainteresovan za izgradnju poslovnih i šoping centara na ovoj lokaciji. Što se mene tiče mogu i da ga ruše jer mi je taj objekat pravo ruglo. Najavljena je njegova rekonstrukcija,ali do tada i dalje ostaje samo ruglo u centru grada.
http://casablanca.on.panonnet.net/jadran.jpg
Radukin January 10th, 2007, 08:45 PM uuuuu, vas je jos dobar,jesi video nas Sokolski dom u ns?
Ali i to kad bi se izrekonstruisalo bilo bi dobro..
podvodni January 10th, 2007, 08:46 PM ^^
ivice, verovatno postoji razlog zasto je pod zastitom... :)
znas kako, masinski inzenjer posmatra automobil malo drugacije nego sto ga posmatra 18togodisnja siparica ("jaaaao, bas je sladak auto")...
nekako... slicna stvar je i sa arhitekturom... :)
p.s. odlicna je zgrada... trebalo bi je samo malo osveziti...
marillion January 10th, 2007, 09:40 PM trg u subotici je stvarno medju najlepshima u ovoj zemlji! sva sreca shto ga nisu unishtili rushenjem! u novom sadu ta narandzasta zgrada i nije losha,ali ova preko puta nje je odvratna!
btw. tema je stvarno super!
ivicasu January 10th, 2007, 10:09 PM ^^
ivice, verovatno postoji razlog zasto je pod zastitom... :)
znas kako, masinski inzenjer posmatra automobil malo drugacije nego sto ga posmatra 18togodisnja siparica ("jaaaao, bas je sladak auto")...
nekako... slicna stvar je i sa arhitekturom... :)
p.s. odlicna je zgrada... trebalo bi je samo malo osveziti...
Možda je ovo razlog zašto je pod zaštitom:
"Zgrada koju danas prepoznajemo kao „Jadran” izgrađena je kao Sokolski dom, namenjena kulturi i sportu.
Novembra 1930. godine, odobren je i usvojen projekat za podizanje spomenika Njegovom veličanstvu Aleksandru Prvom. Izgradnja je trajala gotovo deceniju zbog velike ekonomske krize koja je zahvatila dobar deo sveta. Merodavni faktori grada 26. marta 1931. godine donose odluku kojom se podržava da se izgradnjom Sokolskog doma u parku Kralja Petra, potonjem Lenjinovom, a odnedavno Rajhlovom parku, omogući vaspitanje novih generacija putem sokolstva. Planove za izgradnju Sokolskog doma izradio je čuveni subotički inženjer Kosta Petrović, u saradnji sa arhitektima De Negrijem i Stefanovićem. Izgradnja je započela 22. septembra 1931. godine.
Naredne dve godine svetska ekonomska kriza koja je zahvatila i ove prostore, zaustavila je rad na daljoj izgradnji, ali je ipak iza samog objekta izgrađeno vežbalište, danas Stadion malih sportova, odnosno Klizalište, koje je svečano otvoreno 14. maja 1933. godine.
Naredne, 1934. godine, u izgrađenom suterenskom delu zdanja useljava se Lutkarsko pozorište, prethodnica današnjeg Dečjeg pozorišta. Nakon ubistva Kralja Aleksandra I Karađorđevića, u Marseju, Gradsko veće Subotice na sednici od 20. decembra 1934, donosi odluku da se Sokolski dom najhitnije završi. Izdvojena sredstva bila su dovoljna, te se u narednim godinama ovaj prepoznatljivi objekat, kakvi su se gradili širom tadašnje Kraljevine Jugoslavije, okončava."
Ja ipak polažem sve nade u britanskog investitora koji želi da pravi tri etaže šoping centra ispod i iza ove zgrade uz obavezu da izvrši kompletnu rekonstrukciju iste. Videćemo za koji mesec šta će biti. Ako budemo čekali na pomoć republike, načekaćemo se ponovo 20 god. kao i za Narodno pozorište. Inače navodno je izdvojeno iz NIP-a oko 700.000 din za obnovu,ali koliko kontam za tolicku sumu je nemoguće nešto značajnije uraditi. :ohno:
Bob Rock January 12th, 2007, 02:27 AM znam-znam, nije zgrada
http://img444.imageshack.us/img444/1427/298127577531b60338eb1ab0.jpg
http://www.invision.smileyville.net/smilies/flm%20(28).gif
Dragan R. January 12th, 2007, 11:38 AM Može malo da se podšiša Konjsko ostrvo ..i napravi novo pristanište Bgd.
Na ostrvu i delu obale koji sada koristi RRM-RečnaRatnaMornarica !??...za žurke penzionera na ovoj beloj stambenoj lađi.
http://img151.imageshack.us/img151/5803/konjskoostrvokl3.png (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/9352/luka1qe3.png (http://imageshack.us)
Rascian January 13th, 2007, 03:43 AM ......
Jedina mozda greska, predratnih urbanista je bila ta, sto su izgradili Dom Stampe, odnosno nedavno rekonstruisanu zgradu gde se nalazi Caffe kod Konja, jer su mozda tako neplanirano zatvorili deo trga.
Da te zgrade nema,kao i one iza nje, sada bi zgrada Ruskog cara, stajala direktno na Trgu, i sam Trg bi se mozda drugacije formirao, jer sada definitivno nema nikakvu jasnu forma, pravog centralnog Trga.
Mislis na palatu "Riunione"? Ne bih se slozio, ta zgrada je postavljena da korespondira sa Narodnim pozoristem koje je preko puta. Na taj nacin je definisana osa simetrije trga prema spomeniku Knezu Mihajlu i zgradi Narodnog muzeja. Takodje je i sam trg u tom delu prostorno oivicen i uoblicen.
A i sama palata je sjajno izdanje beogradske moderne ima predivnu kamenu fasadu, jedino mi je malo bedak sto je mansardni krov pokriven novim bakarnim limom pa ce trebati cekati desetak godina da dobije lepu zelenu patinu (bolje da su odmah stavili obojeni lim zelene boje).
http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/DSC00049-1.jpg
A kad izgrade Gradsku galerijuju (koja ce prekriti i sadasnji plato Zorana Djindjica), Trg ce sa svih strana biti lepo uokviren i uoblicen.
Za mene Plato izmedju Jadrana i Beoizloga nije sam po sebi deo Trga vec neka vrsta nastavka , zasebnog platoa koji funkcionalno povezuje Trg sa Knezom i Obilicevim vencem. Ali slazem se da cine jedinstvenu funkcionalno-prostornu celinu.
Ta zgrada u kojoj je Beoizlog (levo) i nije toliko tragicna, prozori su zanimljivi a po meni dobro je i uklopljena.
Jedino ona zgrada preko puta Ruskog Cara (u crvenom krugu) jeste ocigledno problematicna i tu ce se morati nesto uraditi, uskladiti visinu s Ruskim Carem i staviti neka lepa fasada. (narocito kad se zavrsi nadogradnja Centrotekstila).
http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/6893135.jpg
Jos bi bilo pozeljno da malo srede Dom omladine i ovu staklenu zgradu na pocetku Makedonske, (iako nisu na samom Trgu) i Trg sa prostorom oko njega, ce nakon izgradnje Galerije i poplocavanja, biti extra :)
http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/14.jpg
Evo i one nesrecne strane Terazija.... odavde bih rado maknuo par zgrada :bash:
http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/moskC00074y.jpg
zexland January 13th, 2007, 02:43 PM Mislis na palatu "Riunione"? Ne bih se slozio, ta zgrada je postavljena da korespondira sa Narodnim pozoristem koje je preko puta. Na taj nacin je definisana osa simetrije trga prema spomeniku Knezu Mihajlu i zgradi Narodnog muzeja. Takodje je i sam trg u tom delu prostorno oivicen i uoblicen.
A i sama palata je sjajno izdanje beogradske moderne ima predivnu kamenu fasadu, jedino mi je malo bedak sto je mansardni krov pokriven novim bakarnim limom pa ce trebati cekati desetak godina da dobije lepu zelenu patinu (bolje da su odmah stavili obojeni lim zelene boje).
Ne,ne naravno to je jedna izuzetno lepa palata...i naravno oni su hteli prostorno da naprave trg gde bi spomenik imao centralni polozaj...
Jedino sto je zgrada bar po meni, malo vislja nego sto bi trebalo...
Evo nesto sam i eksperimentisao po tom pitanju...:)
http://i86.photobucket.com/albums/k93/zexland/BEOGRAD%20-%20BELGRADE/palatadomstampemanja.jpg
A kad izgrade Gradsku galerijuju (koja ce prekriti i sadasnji plato Zorana Djindjica), Trg ce sa svih strana biti lepo uokviren i uoblicen.
Pravo da ti kazem jedva cekam :banana:
Jedino ona zgrada preko puta Ruskog Cara (u crvenom krugu) jeste ocigledno problematicna i tu ce se morati nesto uraditi, uskladiti visinu s Ruskim Carem i staviti neka lepa fasada. (narocito kad se zavrsi nadogradnja Centrotekstila).
Ta zgrada je bila privatna vlasnistvo pre WW2, i u toku je pokusaj povracaja, imovine pravim vlasnicima...bilo je na Studiu B...
Isto je bila robna kuca....tako da ko zna sta ce da bude sa njom...mada bi mogla da se nadogradi...
Jos bi bilo pozeljno da malo srede Dom omladine i ovu staklenu zgradu na pocetku Makedonske
E ta zgrada Doma omladine je katastrofa! To mora podhitno da se sredi...recimo nesto po principu PC Usce....ili tako nesto, sa nekim novim lepim staklima...nikad se ne zna mozda u onoj kampanj oko 1 mil $, donacije Amerike, bude izabran bas Dom omladine...mada sumnjam....
Evo i one nesrecne strane Terazija.... odavde bih rado maknuo par zgrada :bash:
Meni je najgora ona staklena izmedju Hotela Kasina, i Ex Invest Banke...:ohno:
Rascian January 14th, 2007, 03:48 AM ^^
slazem se, tako bezoblicna zgradurina, radije bih na njenom mestu video nesto poput ovoga:
http://i105.photobucket.com/albums/m235/Vlastimir/terazije.jpg
zexland January 14th, 2007, 01:47 PM Covece kako to dobro izgleda!
Malkice podseca na predratni Hotel "Petrograd"....
Zamisli da zaista imamo takvu palatu na Terazijama!
Kada si i u kom programu ti radio?
Jel to bila ranija,predratna zamisao?
Rascian January 15th, 2007, 02:04 AM :)
Ma to sam ja nesto crtkao sam (obicno kad mi je dosadno, dok pijem kafu i slusam mjuzu). Zapravo sam preradio jedan moj raniji "projekat".
A program je zamisli, komplikovani i napredni windows paintbrush :)
Imao sam ranije pun folder crteza ali sam greskom izbrsao, pa mi je ostalo ovih par :(
zexland January 15th, 2007, 01:09 PM :)
Ma to sam ja nesto crtkao sam (obicno kad mi je dosadno, dok pijem kafu i slusam mjuzu). Zapravo sam preradio jedan moj raniji "projekat".
A program je zamisli, komplikovani i napredni windows paintbrush :)
Imao sam ranije pun folder crteza ali sam greskom izbrsao, pa mi je ostalo ovih par :(
U paintu!
Super! Ma ja lepo kazem da je to dobar programcic, iako je paint :)
Ali ona rugoba na Terazijama, bi stvarno mogla tako da izgleda, kada bi se rekonstruisala...
.Srbin. August 8th, 2008, 11:35 PM ODVRATNA MI JE ONA ZGRADA BIPA KOD GAZELE
Kamo sreće da se sruši,i izgradi nova višespratnica (30,50,100,...).
MGX August 14th, 2008, 11:09 AM U Podgorici su to Elmag soliter - ne TOLIKO ružna koliko ZAPUŠTENA zgrada i "naravno" kino Kultura ...miiislim :ohno:
A moram da pom,enem jednu zgradu u BGD... BIGZ zgrada :ohno: :ohno:
chuburac August 14th, 2008, 11:26 AM A moram da pom,enem jednu zgradu u BGD... BIGZ zgrada :ohno: :ohno:
To je jedna od zasticenih zgrada. Svakako je zapustena, ali se ne bih slozio da je ruzna.
MGX August 14th, 2008, 11:39 AM To je jedna od zasticenih zgrada. Svakako je zapustena, ali se ne bih slozio da je ruzna.
^^
Moguće, ja je znam samo u sadašenjm izgledu koji traje već ... pa dosta godina :nuts:
Koliko je zaštićena ćemo vidjeti sad nakon privatizacije ;)
mojaBL August 14th, 2008, 05:47 PM ....
Rascian August 16th, 2008, 02:22 AM To je jedna od zasticenih zgrada. Svakako je zapustena, ali se ne bih slozio da je ruzna.
Naravno.
Daleko od toga da je ruzna, to je izuzetan primer industrijske arhitekture iz 1930', uostalom projektovao ju je Brasovan
Problem je sto je zapustena, prljava i prekrivena bilbordima ali evo jedne razglednice iz vremena kad je tek bila izgradjena.
http://i37.tinypic.com/2ew1w00.jpg
BGcityGuy August 29th, 2008, 04:10 PM sta pricas bre, pa ovo mi je jedna omiljenih zgrada u gradu ; ))) odlicna je... jeste zapustena ali treba da gledas iza prvog utiska.
Goxter038 August 29th, 2008, 05:05 PM http://i34.tinypic.com/5ea0jn.jpg
Kada ce ovo cudo vec jednom odstraniti :bash:
http://i34.tinypic.com/2ltj05x.jpg
Ovde ni obnova fasade nece pomoci :ohno:
Milanche August 29th, 2008, 05:37 PM Najvise mrzim zgradu pivare BIP(ili kako god se sad zove):cheers:.Zgrada je u tako losem stanju da je to uzas...
Takodje i zgrada Bigz-a
http://www.panoramio.com/photos/original/7032213.jpg
Majevčan August 29th, 2008, 05:39 PM ^^Nije to toliko losa zgrada arhitektonski koliko je zapustena.
Majevčan August 29th, 2008, 05:45 PM http://i34.tinypic.com/5ea0jn.jpg
Kada ce ovo cudo vec jednom odstraniti :bash:
Obaveznu srusiti i napraviti jedno mocno zdanje koje ce pokriti cijeli plac(mislim i na zelenu povrsinu), lokacija je vrh.
MareCar August 29th, 2008, 07:36 PM Nek naprave nesta novo ali u arhitekturi proslosti sta se oslanja na Narodno pozoriste i jugoexpeort zgradu, sa fensi statuama po njoj itd
nixy August 29th, 2008, 08:11 PM U glavnom klime useru fasadu... Pa i ako je ruzna fasada sa klimama je mega ruzna...
Deki August 29th, 2008, 08:42 PM Obaveznu srusiti i napraviti jedno mocno zdanje koje ce pokriti cijeli plac(mislim i na zelenu povrsinu), lokacija je vrh.
tu bi bilo dobro neku Visoku Zgradu :D
Bojan9 August 29th, 2008, 09:36 PM ^^
Da, neku od 50 spratova, baš bi se uklopilo! I još staklenu :ohno:
Na tom mjestu, ako dodje do rušenja, mislim da bi trebalo neka zgrada sa ukusom, i ne visočija od 10 spratova.
nixy August 29th, 2008, 09:39 PM ^^ Najbolje bi dosao jedan lep trg sa fontanama, a ove okolne zgrade da se renoviraju.
Majevčan August 30th, 2008, 10:22 AM tu bi bilo dobro neku Visoku Zgradu :DTi poceo kao komunisti:D
Ne ne jednu finu klasicnu zgradu:yes:
nixy August 30th, 2008, 04:29 PM Trg ljudi, kakva zgrada...
Deki August 30th, 2008, 04:50 PM pa moze i trg :D ako vec nece visoku zgradu hehe
N011 August 31st, 2008, 12:05 AM Poslednjih par spratova Ekonomskog Fakulteta u Beogradu!! Ona nadogradnja donosi tvorcu dozivotan boravak u jednoj od celija u Centralnom zatvoru!
CrazySerb August 31st, 2008, 01:00 AM "Holiday Inn" zgradu u Torontu...negde drugde bi dobro dosla ali ovde se uopste ne uklapa:bash:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/1c/Holiday_Inn%2C_Toronto.JPG
http://www.hhrpa.org/mem_files/HolidayInn_onKing.jpg
_Wuk_ August 31st, 2008, 09:30 PM Meni je zgrada sasvim ok.
Samo znak hotela nije na pravom mestu.
nixy August 31st, 2008, 09:36 PM ^^ Poenta je da se objekat ne uklapa u okolinu...
Bojan9 August 31st, 2008, 09:48 PM ^^
U čemu je onda problem? Čovek, koji je postavio sliku, živi u Torontu. ;)
_Wuk_ August 31st, 2008, 09:52 PM Zgrada koja me posebno nervira nalazi se u Novom Sadu.
Vi tu zgradu sigurno znate,jer se nalazi u samom centru.
To je zgrada pored hotela Vojvodina,u kojoj se nalazi butik TODOR.
Zgrada je odvratna i ne uklapa se u trg.Tu su sve zgrade sredjene i kičaste,a ova je siva i obična,prazna.
Valjda će i nju srediti i prilagoditi ostalim zgradama.
http://i33.tinypic.com/il9ab6.jpg
Na internetu nisam mogao da nadjem normalnu sliku zgrade,pa će valjda ova pomoći da ukapirate,ako niste,koja je zgrada.:)
_Wuk_ August 31st, 2008, 09:58 PM ^^ Poenta je da se objekat ne uklapa u okolinu...
Pa dobro,sa desne strane se ne uklapa,a sa leve,onako.
I to nije neki razlog da se mrzi odlična zgrada.
I upamti ovo je tema:
Zgrada koju najvise mrzite u vasem gradu!
MGX September 1st, 2008, 03:27 PM Moram van konkurencije ubaciti i željezničku stanicu Podgorica :nuts: :ohno:
Evo "najbolje" fotke stanice ;)
Mada, planira se pokrivanje perona, rekonstrukcija putničkog terminala... Ako je sada ne mogu uljepšati, bar da je naprave praktičnom ;)
Eh da, nikad neću reći da je mrzim jer sam ex željezničar i gledao kroz jedan od tih prozora :)
http://img133.imageshack.us/img133/4420/picture323eq6.jpg (http://imageshack.us)
raqn October 7th, 2008, 12:18 PM U čitavom centru SOa su lepe, stare zgrade iz 1700tih i 1800tih, i onda su se komunisti setili da na jednoj od najboljih gradskih lokacija ture ogromnu betonsku kocku...:bash:
Imamo u centru par nekoliko rugoba izgrađenih u tom periodu, ali ovo je ipak trn u oku gotovo svakog Somborca...
http://farm4.static.flickr.com/3176/2884866494_c987b4a143.jpg
Na ovoj slici se ne vidi dobro sam objekat, ali se vidi kakav je u odnosu na okolinu.
makimax October 8th, 2008, 10:56 PM ^^Postoji urbana legenda u vezi ove zgrade RK Beograd.
Navodno je poznati somborski i srpski slikar Milan Konjovic javno preko radija jebao mater tadasnjem predsedniku skupstine grada koji je dozvolio da se srusi staro lepo zdanje (koje je istina u to vreme bilo u vrlo losem stanju) i dozvoli izgradnju ovog betonskog bunkera.Da li je to tacno ne znam ali deluje zanimljivo.
jimmy spong October 9th, 2008, 10:06 PM moze li neko od nas iz podgorice postavit sliku zgrade osnovnog suda u podgorici
ala je ta ruzna
e da i zgradu mupa ona je ruzna i spolja i iznutra , a i njeni stanovnici su ruuuuzniiiiii
gagapg October 30th, 2008, 09:20 PM nema odvratnije zgrade,od zgrade zavoda za zapošljavanje...što se tiče poznatijih zgrada
a što se tiče stambenih,ima ih "krdo"!!postovaću slike (po mom mišljenju) najružnijih zgrada u pg...
vrooom October 30th, 2008, 09:34 PM za mene jedna od ruznijih stambenih u pg
http://img61.imageshack.us/img61/7202/dsc00620va4zb5.jpg
nixy October 30th, 2008, 11:30 PM I nije toliko ruzna koliko je ruzna njena okolina. Ona se zapravo nije uklopila na tom mestu, a korektno je uradjena. Klime su pod konac, Prazne strane na medji kako bi nova zgrada mogla nici uz nju... E sad jedino, sto je dozvoljeno stanarima da sa svojim terasama rade sta hoce, i sto nema zgrada okolo...
Alterlee October 30th, 2008, 11:56 PM Hram Sv. Save.
Bojan9 October 31st, 2008, 01:00 AM ^^
Ok, mišljenja su različita, ali nadam se da se šališ..
A, što se tiče podgoričke ružne zgrade, ona jeste ružna, i to mnogo, ali je ljepša od polovine novih stambenih(koliko je samo zgrada sa odvratnim krovom od crvenog crijepa, sa drečavim bojama fasade...), a okolina joj je stvarno loša, slažem se, ali i to se popravlja izgradnjom nastavka bulevara V proleterske. I postoje nove zgrade sa ružnijom okolinom. Moja zamjerka bi bila to što ona(i komšinica- bliznakinja joj) nisu visoke 10- 12 spratova, jer, na taj način bi predstavljale, na neki način, ulaz u nastavak bulevara:)
gagapg October 31st, 2008, 08:19 PM za mene jedna od ruznijih stambenih u pg
ovaj objekat sam komentarisao više puta...
trebali su "stručnjaci",da malo vode računa,obzirom da je tu raskrsnica,dva buduća bulevara,i da ovo rješenje nije ni malo estetski niti je funkcionalno...
ama uopšte joj nije mjesto tu...mjesto bi joj bilo negdje recimo u SPUŽU,ZETI (kako sam bezobrazan..:lol:)
prelaz na fasadama između poslovnog i stambenog dijela je očajan do bola!!!
cijela zgrada je urađena totalno amaterski...
kvadrat stana u jednom ovakvom objektu,ne bi smio bit veći od 300-400 e,tek toliko da se izvuku uložene pare..
G A D L U K...:nuts:
gagapg October 31st, 2008, 08:21 PM Hram Sv. Save.
pobrka si ti nešto druže...
Pavle4488 October 31st, 2008, 08:27 PM I to žestoko.
NEWWORLD October 31st, 2008, 10:45 PM za mene jedna od ruznijih stambenih u pg
^^^ ruzno da ruznije nemoze biti!!! mrzim zgrade sa ovim krovovima od crepa ili ako vec nisu od crepa spicastim dizajnom kao da je neka kuca. Po meni svaka zgrada preko dva sprata ne bi trebala da ima krov od crepa ili ovakav ruzan komunisticki dizain. Sa time bih teo da kazem da naselja kao sto su cukaricka padina i sva naselja gore prema petlovom brdu bi voleo da srusim kada bi mogao.
Bojan9 November 1st, 2008, 12:25 AM ^^
Vjeruj mi da može da bude ružnije! Ali je izuzetno ružno!
fabriek November 6th, 2008, 01:55 AM mrzim sve nove stambene zgrade koje samo nicu. to je tako jeftina gradnja i sve su sarene sto me uzasno nervira i ako se ovako nastavi beograd ce licicti na tiranu za jedno 20tak godina a mozda i pre. a najvise me nerviraju one nove zgrade na crvanom krstu, one sarene zgrade.. UZAS!!! ima ih i u drugim krajevima u beogradu
RS.ban November 6th, 2008, 08:31 AM http://i34.tinypic.com/2ltj05x.jpg
Ovde ni obnova fasade nece pomoci :ohno:
Ista zgrada kao Usce, pogotovo kad bi se obnovila.
http://www.x-build.net/4images/data/media/1/usce1.jpg
fabriek November 7th, 2008, 05:39 PM bas su gotivne zgrade, narocito dom omladine!! bolje su nego ove, spaceice
chuburac November 7th, 2008, 05:49 PM Gorica Mojovic je svojevremeno uzela milion dolara od americke vlade za rekonstrukciju Doma Omladine, u okviru koje je bila planirana i nova fasada, medjutim, izgleda da su pare otisle u neke druge svrhe... pitamo se koje?!
Johnny_kgc November 10th, 2008, 06:15 PM http://i36.tinypic.com/2mzyws2.jpg
Ja mislim da jo ova zgrada na slici (skroz desno) odnela pobedu. Definitivno je najruznija u Kragujevcu, ali i vodi po ruznoci u odnosu na sve do sad postavljene zgrade u ovom threadu...
nixy November 10th, 2008, 06:43 PM Meni je ona pod ruq sa "Kiflom" i onom kod parka stvarno trash najveci u Kragujevcu...
Kawasaki KG November 10th, 2008, 06:47 PM Meni su najruznije one u Zorana Djindjica,maltene sve.Jedino zgrada Takova,sto lici na nesto u toj ulici.
Boda Tajson November 10th, 2008, 07:15 PM http://i36.tinypic.com/2mzyws2.jpg
Ja mislim da jo ova zgrada na slici (skroz desno) odnela pobedu. Definitivno je najruznija u Kragujevcu, ali i vodi po ruznoci u odnosu na sve do sad postavljene zgrade u ovom threadu...
ruznija mi je ova levo od nje
gagapg November 12th, 2008, 10:48 PM http://i36.tinypic.com/2mzyws2.jpg
nije da ti protivrečim,ali ne bih se složio...
arhitektonski gledano klasu je bolja od te dvije lijevo,samo što bi tu trebalo jedno uređenje fasade,i balkona,dok onim zgradama tamo ništa ne bi pomoglo osim bager...
joj...kosi krovovi...:bash::bash:
Johnny_kgc November 13th, 2008, 12:21 AM nije da ti protivrečim,ali ne bih se složio...
arhitektonski gledano klasu je bolja od te dvije lijevo,samo što bi tu trebalo jedno uređenje fasade,i balkona,dok onim zgradama tamo ništa ne bi pomoglo osim bager...
joj...kosi krovovi...:bash::bash:
Naravno... ne ulazim u arhitekturu, vec u njen celokupni danasnji izgled. Predstavlja pravo ruglo. Kada bi se renovirala, moglo bi dosta toga da se izvuce.
A o kosim krovovima, ne zelim ni da pocinjem pricu! :bash::bash::bash:
gagapg November 14th, 2008, 02:03 AM Naravno... ne ulazim u arhitekturu, vec u njen celokupni danasnji izgled. Predstavlja pravo ruglo. Kada bi se renovirala, moglo bi dosta toga da se izvuce.
A o kosim krovovima, ne zelim ni da pocinjem pricu! :bash::bash::bash:
e u podgorici ih sada odreda rade sa kosim krovovima, a da kaaa za opkladu...:lol:
užassss!!!
|
|