sale_kg
March 24th, 2009, 10:27 PM
Sensation White za Novu godinu, ali otom potom...:dance:
:righton::master::uh::okay:
:righton::master::uh::okay:
|
View Full Version : Putovanja i Vize :: Dobrodosli u Geto! sale_kg March 24th, 2009, 10:27 PM Sensation White za Novu godinu, ali otom potom...:dance: :righton::master::uh::okay: nixy March 24th, 2009, 10:45 PM :righton::master::uh::okay: Idemo zajedno... :) Vrachar March 25th, 2009, 11:37 PM Švarcenberg optimista po pitanju vizne liberalizacije Autor: Beta | 25.03.2009. - 20:31 Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg izrazio je u sredu optimizam u vezi s pitanjem liberalizacije viznog režima EU za zemlje zapadnog Balkana. "Češko predsedavanje EU završava se krajem juna, ali sledeći predsedavajući Švedska ima isto mišljenje kao mi i nastaviće da se bori za viznu liberalizaciju", rekao je Švarcenberg novinarima uoči neformalnog sastanka šefova diplomatija članica EU u Češkoj. On je naglasio da je za zapadni Balkan povoljno to što EU predsedavaju, jedna za drugom, dve zemlje (Češka i Švedska) koje su naklonjene brzoj evrointegraciji regiona. Prema mišljenju i čeških i durgih evropskih zvaničnika, bez obzira na pad vlade premijera Mireka Topolaneka i slabijoj poziciji kao predsedavajuće zemlje, Češka ne odustaje od svog prioriteta da integracija zapadnog Balkana tokom njenog predsedavanja EU "nigde ne zapne". Izvor: Blic (http://www.blic.rs/politika.php?id=85251) Singidunum March 26th, 2009, 01:00 AM Ne mora bas u jednoj nedelji da daje dve dijametralno razlicite izjave, ljudi ce pomisliti da je sizofrenicar :nuts: Sawovsky March 26th, 2009, 02:51 AM U jednom trenutku sam pomislio da pishe "Svajceneger optimista po pitanju vizne liberalizacije" :lol: Podgoricanin March 26th, 2009, 03:01 AM U jednom trenutku sam pomislio da pishe "Svajcenerer optimista po pitanju vizne liberalizacije" :lol: "Hasta la VISA, baby!" :cheers: Sawovsky March 26th, 2009, 03:10 AM ^^ :lol: Vrachar March 26th, 2009, 11:49 PM Predlog za ukidanje viza moguć posle maja Autor: Beta | 26.03.2009. - 16:04 Evropska komisija i stručni timovi zemalja EU završili su prvu fazu procesa procenjivanja spremnosti Srbije za prelazak na "belu šengensku listu", a ako procene budu pozitivne, predlog da se preispita vizni režim zemalja EU sa Srbijom mogao bi da usledi posle maja, saopšteno je danas iz kancelarije Evropske komisije u Beogradu. "Prvi nacrt izveštaja stručnih timova trebalo bi da bude završen u aprilu. Na osnovu toga Evropska komisija će sa zemljama članicama i srpskim vlastima razmotriti prvu procenu u maju. Nakon toga, ukoliko procena bude pozitivna, mogao bi da usledi predlog Evropske komisije Savetu EU da preispita važeći vizni režim sa Srbijom", navodi se u saopštenju. Evropska komisija u saopštenju ističe da su u dijalogu sa Srbijom već uočeni neki "pozitivni signali koji odražavaju napredak u nekim oblastima". U tom kontekstu navodi se usvajanje važnih zakona, kao što su zakoni o putnim ispravama, o strancima, o agenciji za borbu protiv korupcije, o zaštiti ličnih podataka i o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog dela, kao i usvajanje nacionalnih strategija za borbu protiv pranja novca i zloputpotrebe droga. U pozitivne signale ubraja se i usvajanje akcionih planova za upravljanje granicom i borbu protiv trgovine ljudima, kao i uspostavljanje novih tela kao što su Savet za kooridiniranje pitanja pravosuđa i unutrašnjih poslova, Koordinaciono telo za intgerisano upravljanje granicama, Nacionalni savet sa borbu protiv trgovine ljudima i Komesar za zaštitu ličnih podataka. Istriče se međutim da i pored "jasne opredeljenosti" vlasti Srbije na svim niovima, postoje neke oblasti u kojima se očekuje dodatni napredak, pre svega u vezi sa sprovođenjem usvojenih zakona kao i sa ljudskim i finansijskim resursima. Iako je proces tehničke prirode, Komisija je u potpunosti svesna političke važnosti koja se pridaje ukidanju viza kako bi se olakšali kontakti za građane Srbije, navodi se u saopštenju. Dijalog o liberalizaciji viznog režima za građane Srbije počeo je u maju prošle godine, a Srbiju su u februaru i martu ove godine posetile tri ekspertske misije EU, a jedan sastanak održan je i u Briselu. Razmatrana su pitanja vezana za bezbednost dokumenata, ilegalnu migraciju, javni red i bezbednsot, spoljne odnose i osnovna prava. Izvor: Blic (http://www.blic.rs/politika.php?id=85363) Singidunum March 29th, 2009, 01:36 AM Kanada ukinula vize za hrvatske državljane (http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/15040/Kanada-ukinula-vize-za-hrvatske-drzavljane.html) http://www.tportal.hr/ResourceManager/GetImage.aspx?imgId=16321&fmtId=20 Hrvatskim građanima za ulazak u Kanadu više neće biti potrebna viza. Do sada je za ulazak u tu zemlju bilo potrebno pribaviti mnogo dokumenata, a posebice otkad je Kanada (1996. godine) Hrvatsku stavila na popis država rizičnih po pitanju ratnih zločina 'Željeli bismo potaknuti hrvatske građane da razmisle o posjetu Kanadi i iskoriste ukidanje viza kako bi vidjeli našu divnu zemlju. Također se nadamo da će se potaknuti trgovina, u oba smjera. Razmjena je sve veća i nadamo se da će i dalje rasti', rekao je kanadski ministar useljeništva Jason Kenney. Vize za Kanadu Hrvatska je naslijedila od bivše države, a 1996. stavljena je na poseban popis država rizičnih u vezi ratnih zločina. Za tražitelje vize to je značilo ispunjavanje dodatnoga vojnog formulara o sudjelovanju u Domovinskom ratu. Pitanja su bila detaljna i često su zadirala u područje vojne tajne, prenosi HRT. Budući da ukidanje viza još čekaju članice Europske unije i NATO-a - Bugarska i Rumunjska, odluka kanadske vlade o Hrvatskoj još više dobiva na težini. 'Ukidanjem viza hrvatskim državljanima nositeljima hrvatskih putovnica, bit će otklonjena posljednja prepreka u međusobnoj punoj i slobodnoj komunikaciji državljana Republike Hrvatske i državljana Kanade. U potpunosti dijelimo mišljenje ministra Kenneya da će kanadski bezvizni režim značajno potaknuti ukupnu bilateralnu suradnju između Republike Hrvatske i Kanade, što bi se posebno trebala odraziti na gospodarske odnose, koji u posljednje vrijeme bilježe pozitivan uzlazni trend', ističe se u priopćenju iz MVPEI-a. 'Zadovoljstvo nam je što je kanadska Vlada prepoznala pozitivne rezultate u reformama i napredak koji je u proteklom periodu ostvarila Republika Hrvatska. Nakon ubrzane ratifikacije Protokola o proširenju NATO-a, Kanada je ovom najavom i formalno potvrdila kako na Republiku Hrvatsku gleda kao na ravnopravnog i poželjnog partnera', stoji u priopćenju. 'Odluka kanadske Vlade o ukidanju viza može se smatrati velikim diplomatskim uspjehom u bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Kanade, te je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uvjereno kako će ona uvelike pridonijeti daljnjem razvitku dobrih odnosa i suradnje između dviju zemalja', priopćio je MVPEI. roki March 29th, 2009, 11:11 AM ^^ do jaja MareCar March 29th, 2009, 06:46 PM Ima li ovde neko da zivi u kanadi? Znate li mozda da mi pomognete oko nekih pitanja za dobijanje vize (i radne dozvole etc)? Ako ima neko nek mi se javi, vazno je i necu bas da izvlacim ovde. Bio bi mnogo zahvalan ako se neko javi, hvala. Singidunum March 29th, 2009, 09:28 PM Ima li ovde neko da zivi u kanadi? Bolje je pitanje, ima li ovde neko ko ne zivi u Kanadi :nuts: CrazySerb March 29th, 2009, 09:29 PM Ja zivim u Kanadi ali ne znam na koji nacin bi mogao da pomognem oko dobijanja vize ili radne dozvole?:? Bob Rock March 29th, 2009, 09:32 PM Ja zivim u Kanadi ali ne znam na koji nacin bi mogao da pomognem oko dobijanja vize ili radne dozvole?:? stupite u brak :D Singidunum March 29th, 2009, 09:43 PM stupite u brak :D :lol: zar ce se ona tema prosiriti i na vize? bash: Singidunum March 29th, 2009, 09:54 PM BiH ubrzano ka bijeloj šengen listi 29. mart 2009. Bosna i Hercegovina (BiH) do sada je ispunila dvije trećine uslova iz »mape puta« i ubrzano radi na ispunjavanju preostalih kako bi došla na bijelu šengensku listu, saopštio je ministar inostranih poslova te zemlje, Sven Alkalaj. On je kazao da se dobijanje biometrijskih pasoša očekuje najkasnije do 1. jula ove godine, dodajući da su centralno čuvanje podataka i njihova bezbjednost takođe dio uslova. "Nedavno smo na Savjetu ministara BiH usvojili strategiju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i sve to nas vodi bliže bezviznom režimu", rekao je Alkalaj, prenosi RTRS. Prema njegovim riječima, Češka, Mađarska i Slovačka su veoma otvorene i naklonjene proširenju Evropske unije i zemljama zapadnog Balkana, a posebno BiH. Ban.BL March 29th, 2009, 10:04 PM Pozitivno sam iznenadjen Cesima i Slovacima u EU. Uvijek sam mislio da su kompleksasi, bez svog ja, na kraju su me bas razuvjerili. :cheers: Singidunum March 29th, 2009, 10:09 PM Ceska nema svoje ja u odnosima sa SAD Ban.BL March 29th, 2009, 10:31 PM ^^a ko ima? Singidunum March 29th, 2009, 10:40 PM Imala je Francuska pre Sarkozija npr. A i od ovog dvojca, Slovacku SAD ne interesuju 2%. MareCar March 30th, 2009, 01:57 AM Bolje je pitanje, ima li ovde neko ko ne zivi u Kanadi :nuts: Onda se javljajte da pomognete bratu...kakvo je to indirektno pljuvanje po natpisu grba...:ohno: :nuts: (Don't worry, necu vas pitati da mi saljete letter of invitation ili bilo sta od tih gluposti...:lol: uopste ne pitam za sebe) Novosadian March 30th, 2009, 03:08 AM Kad smo vec kod pomoci, ja razmisljam da putujem u Poljsku ili u Italiju na leto, pa me interesuje da li neko zna da li daju vizu tacno onoliko koliko trazis (kontam da tako rade Italijani) ili zaokruze na 30 ili koliko vec dana (kao Belgijanci npr)? MGX March 30th, 2009, 08:55 AM ^^ e vidiš to i mene zanima... Bar u CG prvi put se daje toliko koliko ti je potrebno, a sledeći put se produžava - to je barem moje isksutvo Novosadian March 30th, 2009, 09:21 AM Pa i moje uglavnom, ali mi se prosle godine desilo da od Belgijanaca dobijem vizu na 30 dana koje mogu da iskoristim u roku od 45 dana, a da sam imao pozivno pismo na dve nedelje, upravo sa tim objasnjenjem da prvi put ulazim u zemlju. Mogu i da preformulisem pitanje u da li neko zna da li jos neka sengen zemlja tako zaokruzuje vize? Vrachar April 2nd, 2009, 10:20 PM Slovenija uvela nove vizne olakšice za građane Srbije Autor: Tanjug | 02.04.2009. - 19:49 Slovenija je uvela nove vizne olakšice za građane Srbije koji žele da putuju u tu zemlju, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Turističke organizacije Slovenije u slovenačkoj ambasadi u Beogradu. Šef konzularnog odeljenja slovenačke ambasade Jožef Keček objasnio je da je srpskim agencijama od juče omogućeno da u ambasadi Slovenije akredituju svog predstavnika koji će moći da predaje neograničen broj zahteva za vize, čime će srpski turisti biti pošteđeni zakazivanja termina i intervjuisanja u prostorijama ambasade. Procedura za dobijanje viza je, takođe, skraćena i odsad će, u skladu sa minimalnim šengenskim zahtevima, najkraće vreme za dobijanje vize iznositi tri dana, rekao je Keček. Podsetivši da je dobijanje viza za državljane Srbije bilo otežano otkako je Slovenija ušla u šengenski sistem, Keček je objasnio da do ambasada nije imala nadležnost da radi sa turističkim agencijama. Slovenački diplomata je saopštio da su građani Srbije najveći broj viza tražili upravo od Slovenije, među svim zemljama koje se nalaze u šengenskom sistemu. Slovenački ambasador u Beogradu Miroslav Luci izjavio je da je saradnja dve zemlje iz godine u godinu sve bolja, kao i da je namera Slovenije da privuče nove, mlade generacije iz Srbije da posete njegovu zemlju. Direktor slovenačke turističke organizacije Dimitrij Picita izneo je podatak da se prošle godine po broju turista u Sloveniji Srbija kotirala oko desetog mesta, kao i da smo jedna od retkih zemalja čija poseta Sloveniji ove godine beleži rast, koji iznosi 18 procenata. Predsednik Evropske turističke komisije Artur Oberašer je izjavio da u uslovima globalne krize, čiji se trajanje ne može predvideti, turizam ostaje industrija koja na globalnom nivou beleži rast, jer putovanja više nisu luksuz, već potreba. On je rekao da je prednost Evrope u njenoj raznolikosti, načinu života, dobroj infrastrukturi i visokom kvalitetu usluga, kao i da je ključ uspeha u što boljoj regionalnoj saradnji. Izvor: Blic (http://www.blic.rs/drustvo.php?id=86495) raqn April 9th, 2009, 12:10 PM Margaras: Srbija ima najviše šansi za "beli šengen" Autor: Tanjug | 09.04.2009. - 10:43 Istraživač u Centru za proučavanje evropske politike u Briselu Vailis Margaras izjavio je da u Evropskoj uniji postaje široko prihvaćeno mišljenje da se odnosi sa Srbijom moraju pokrenuti, ističući da upravo Srbija ima najviše šansi da se prva, iz grupe zemalja zapadnog Balkana, nađe na beloj šengenskoj listi. "Čini se da je došlo je vreme da EU ujedini svoj stav kada je Srbija u pitanju i da se nastavi sa implementacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Margaras. Šef italijanske diplomatije Franko Fratini predstavio je u nedelju predlog od osam tačaka za ubrzavanje evrointegracija zapadnog Balkana kojim se predviđa pokretanje Trgovinskog sporazuma Srbije i EU do kraja juna, dok bi Srbija trebalo da se na beloj šengenskoj listi nađe najkasnije početkom 2010, podsetio je "Dojče vele". "Ovo postaje široko prihvaćeno mišljenje, a ne samo italijanska inicijativa. Mislim da su mnoge članice EU shvatile da se stvari u odnosima sa Srbijom ne kreću dovoljno brzo i da se one moraju postaviti u dobrom pravcu", rekao je Margaras. Iako se Holandija kategorično protivi odmrzavanju Sporazuma sa Srbijom sve dok se haški uslovi u potpunosti ne ispune, on smatra da će biti teško da se jedna zemlja, članica Unije, suprotstavi nečemu oko čega se postigne širok konsenzus. "Mislim da će biti pritisaka i da će zemlje koje imaju primedbe morati da ih ostave po strani, jer postoji potreba da se odnosi EU i Srbije pokrenu i osnaže. To podrazumeva i primenu Sporazuma", kazao je Margaras. Prema njegovom mišljenju, Srbija ima najviše šansi da se prva, iz grupe zemalja zapadnog Balkana, nađe na beloj šengenskoj listi. "Mislim da će EU napraviti neke pozitivne korake ka Srbiji i nadam se da će Srbija na to pozitivno odgovoriti. Očekujem gest dobre volje Evrope, koji će Srbija slediti", dodao je Margaras. On je naveo da je sada, u odnosima zemalja zapadnog Balkana i EU, potrebno nešto više od politike, jer ako Unije ne pobedi u borbi za srca i umove ljudi sa zapadnog Blakana, evrointegracije neće biti efikasne. "Zato sami građani Srbije moraju da žele da se uključe u evropske procese, a tu Evropa može mnogo više da učini, zaključio je Margaras. http://www.blic.rs/politika.php?id=87456 Sawovsky April 9th, 2009, 12:30 PM Na ovakav topic sam nalateo na Bugarskom podforumu How to bypass Serbia (en route from Prague to Sofia)? Hi guys (and gals, provided you're the lucky corner of SSC and have any ladies here). I've posted similar thread in Romanian section but perhaps you might know better. I'm driving from Prague to Sofia next week and because I've just noticed my passport has expired weeks ago, I need an EU only alternative route to find (Serbia doesn't accept EU ID cards yet - as far as I know). And because Google maps as well as Michelin and other route planners still don't provide a too detailed coverage of the Balkan peninsula , I'd appreciate an advice from locals: What is the best way how to get from Nagylak/Nadlac (HU/RO border) to Calafat/Vidin (RO/BG border), provided it's the best way how to avoid Serbia en route from Hungary to Bulgaria (if not, what is?)? How are the roads beyond Vidin, what's the best route between Vidin and the capital? How are the roads in that area (narrow/wide, smooth/bumpy, straight/windy)? Anything else I should know to plan the route in that area? Simply what is your route of choice when Belgrade gets bombed? Thank you for your kind help, that, I'm sure, you won't refuse to provide to an absent-minded fellow SSC member who doesn't keep his papers in order. A special note for Radi: I already know Struma is NOT on the way, so don't even try it! Vrachar April 9th, 2009, 02:49 PM ^^ Daj link za thread, baš da vidimo šta su odgovorili. :D MGX April 9th, 2009, 03:01 PM Rumuni su ovako odgovorili na isto pitanje... :nuts: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=724958 liman_drzava April 9th, 2009, 03:07 PM Ovo je najjace!!! "Simply what is your route of choice when Belgrade gets bombed?" :hilarious Luka April 9th, 2009, 04:03 PM Osam članica traži ukidanje viza Brisel -- Šefovi diplomatija osam zemalja članica EU zatražili su danas od Evropske komisije da bez odlaganja donese odluku o ukidanju viza za države zapadnog Balkana. Ovo se navodi u pismu ministara spoljnih poslova Estonije, Mađarske, Italije, Litvanije, Letonije, Poljske, Slovačke i Slovenije koje je upućeno potpredsedniku EK Žaku Barou, komesaru za proširenje EU Oli Renu i šefu češke diplomatije Karelu Švarcenbergu. "Verujemo da je neophodna odluka o ukidanju viznog režima treba da se donese bez odlaganja čim države ispune određene kriterijume", navodi se u pismu i dodaje da bi Komisija trebalo da bez odlaganja, do sastanka Saveta EU, donese preporuke za ukidanje viza. Izveštaj EK očekuje se sredinom maja, kada Komisija treba da donese preporuke koje su se države zapadnog Balkana kvalifikovale za ukidanje viznog režima. Konačna odluka biće doneta u novembru, a ako odluka bude pozitivna, bezvizni režim bi počeo da se primenjuje početkom 2010. godine. montesky April 10th, 2009, 08:17 AM ^^dako se vise nesto konkretizuje od sve ove price. ako nam EU ukine vize, kolike su sanse da nam i UK, SAD i Kanada ukinu vize u bliskoj buducnosti? znam da zvuci previse, ali sumnjam da su kriterijumi EU nizi nego li kod ove tri zemlje (mozda izuzev SAD) Novosadian April 10th, 2009, 01:12 PM Ne znam,ali Kanadjani tek sad Hrvatima ukidaju vize, a sengen im nikada nije ni trebao. Tako da to i ne ide bas po automatizmu, ali je zvanicna verzija bila da Kanada nije bila sigurna da li je Hrvatska umesana u ratne zlocine ili krije takve ljude, pa mozda to sa nama bude brze islo, kada jednom dobijemo beli Sengen. Sad jos samo da i to docekamo... Podgoricanin April 10th, 2009, 02:46 PM Dvoje ljudi koje znam, da su išli u SAD turistički, su prvi put u životu aplicirali za vizu, i dobili multi entry na 3 godine. U pitanju su dva odvojena slučaja, dakle nisu išli zajedno...nije nikakav problem da se dobije USA viza... Singidunum April 10th, 2009, 02:46 PM Kanadjani nisu ukinuli vize Bugarima i Rumunima ali jesu Hrvatima tako da je tu verovatno ogroman deo posla urađen zbog sposobnosti i predanosti hrvatske Vlade, MIP-a i dijaspore. Nekako mi se čini da naša administracija više naginje bugarskom fazonu rada nego hrvatskom tako da ne očekujem da se ovo razreši. Inače uskoro i SAD ukidaju vize Hrvatima a za mnoge iz EU su one još uvek potrebne, uključujući i stare članice poput Grčke. Ili ćemo nastaviti po starom i putovati sa vizama ili ćemo umeso Bože Đelića unajmiti Hrvate da nam odrade posao ljudski :laugh: maslina April 10th, 2009, 03:09 PM Ja van još prije 2-3 miseca reka, kako san priko jedne prijateljie od konzula jedne EU zemlje u Srbiji čua kako će ukinit vize do kraja godine. Triba bi bit prilično pouzdan izvor. E sad, ako nešto sami ne sjebete u međuvremenu. A nije da ne znate sjebat. Kao i mi :lol: Singidunum April 10th, 2009, 03:12 PM Ja van još prije 2-3 miseca reka, kako san priko jedne prijateljie od konzula jedne EU zemlje u Srbiji čua kako će ukinit vize do kraja godine. Triba bi bit prilično pouzdan izvor. E sad, ako nešto sami ne sjebete u međuvremenu. A nije da ne znate sjebat. Kao i mi :lol: Koliko znam samo Madjarska i Grcka imaju konzulate u Srbiji od EU sengen zemalja. Ali dobro valjda i oni nesto znaju. Ovde se izmedju redova navodi 1.1.2010. kao datum. Murci April 10th, 2009, 03:32 PM Kanadjani nisu ukinuli vize Bugarima i Rumunima ali jesu Hrvatima tako da je tu verovatno ogroman deo posla urađen zbog sposobnosti i predanosti hrvatske Vlade, MIP-a i dijaspore. Nekako mi se čini da naša administracija više naginje bugarskom fazonu rada nego hrvatskom tako da ne očekujem da se ovo razreši. Inače uskoro i SAD ukidaju vize Hrvatima a za mnoge iz EU su one još uvek potrebne, uključujući i stare članice poput Grčke. Ili ćemo nastaviti po starom i putovati sa vizama ili ćemo umeso Bože Đelića unajmiti Hrvate da nam odrade posao ljudski :laugh: Kanadjani nisu ukinuli vize Bugarima i Rumunima zbog niskog zivotnog standarda u tim zemljama , bez obzira na to da li su clanice EU ili ne . Iz tih zemalja postoji veca mnogucnost ulaska ekonomskih imigranata nego iz HR na primjer koja ima dosta manji broj stanovnika i visi standard . Amerikanci ukinu vize onim zemljama kojima je procenat odbijenih aplikacija za vizu mislim ispod 10% . Iako su ukinuli vize svim zemljama koje su usle u EU 2004 , to nisu uradili Poljacima koji su im najvjerniji saveznici u Evropi . Jer Poljska je ogromna i ekonomski nije nesto jaka i znaju da bi dosta Poljaka pohrlilo preko Atlantika da ostane tamo . Murci April 10th, 2009, 03:34 PM Dvoje ljudi koje znam, da su išli u SAD turistički, su prvi put u životu aplicirali za vizu, i dobili multi entry na 3 godine. U pitanju su dva odvojena slučaja, dakle nisu išli zajedno...nije nikakav problem da se dobije USA viza... Obicno prvi put kad ides dobijes na 3 mjeseca , pa ako ispostujes i vratis se u roku od 3 mjseca , onda drugi put obicno dobijes na 3 ili 5 godina sa multiple entries .Bar tako je meni bilo i nekima koje znam . Nije neki problem dobiti vizu za USA . zvonko1234 April 10th, 2009, 03:41 PM ...nije nikakav problem da se dobije USA viza... nije problem ako konkretni podaci o tvom zivotu sluzbeniku americke ambasade jasno ukazuju da ces se iz Amerike vratiti.... tj. ako dokumenti koje si predao i prica koju si mu ispricao na intervjuu po njegovoj procjeni piju vode. to sto je nekom to prvi put da u zivotu aplicira za vizu nije samo po sebi nikakva otezavajuca okolnost. ljudski faktor tu igra ogromnu ulogu. znam X slucajeva i za SAD i za Kanadu gdje su ljudi i pored potpuno 100% ciste situacije bili odbijeni jer su se skenjali na razgovoru tj. iako je sve sto su govorili bilo 100% istina, nije djelovalo dovoljno uvjerljivo. tu je najgore biti pasivan i anemičan i davati kratke odgovore. naravno, nekad ćeš imati i sreće pa će te intervjusati manji drkadžija, mada svi ti visa officers su generalno buzdovani, posebno te naše odvratne sredovječne ženetine sa klasičnim mentalnim sklopom neljubazne samoupravne balkanske šalteruše, ali pošto radi za strance uživjela se u ulogu "vojnika na braniku zapadne civilizacije koji štiti SAD i Kanadu od balkanskih varvara". u principu, demografska grupa kojoj su najteze odobravaju vize su osobe ispod 30 godina bez djece i bez nekog ozbiljnijeg zaposlenja i posebno jos ako su zenskog pola. tu te baš iz gaća istresu. Singidunum April 10th, 2009, 03:49 PM Ni ja nisam cuo nista lepo o kanadskoj ambasadi tj. kako naslucujem iz tih prica da odbijaju ljude bez ikakvog razloga oni jos uvek imaju kvotu tj. odbijaju recimo pola ljudi samo zato sto je tako unapred odredjeno pa makar ti ispunio i svaki njihov uslov. Novosadian April 10th, 2009, 04:07 PM naravno, nekad ćeš imati i sreće pa će te intervjusati manji drkadžija, mada svi ti visa officers su generalno buzdovani, posebno te naše odvratne sredovječne ženetine sa klasičnim mentalnim sklopom neljubazne samoupravne balkanske šalteruše, ali pošto radi za strance uživjela se u ulogu "vojnika na braniku zapadne civilizacije koji štiti SAD i Kanadu od balkanskih varvara". . :lol: Te salteruse su stvarno kategorija za sebe..:ohno: Gdegod radile... II mom drugu su najveci problem napravile upravo one na salteru nemacke ambasade, ubedjivale ga da ne moze da dobije vizu na pet godina, iako je imao info iz Nemacke da moze, a onda su ga iscimavale oko jedine stvari koje su mogle da mu nadju,tj. oko osiguranja, jer je mogao da se osigura na najvise dve godine, da bi na kraju dobio vizu Ni ja nisam cuo nista lepo o kanadskoj ambasadi tj. kako naslucujem iz tih prica da odbijaju ljude bez ikakvog razloga oni jos uvek imaju kvotu tj. odbijaju recimo pola ljudi samo zato sto je tako unapred odredjeno pa makar ti ispunio i svaki njihov uslov. Ne verujem da su tako retardirani zvonko1234 April 10th, 2009, 04:21 PM kako naslucujem iz tih prica da odbijaju ljude bez ikakvog razloga oni jos uvek imaju kvotu tj. odbijaju recimo pola ljudi samo zato sto je tako unapred odredjeno pa makar ti ispunio i svaki njihov uslov. to vec ne bih znao... mada nije isključeno... ako tako neka direktiva postoji na lokalnom nivou za Beograd (tj. Srbiju, CG i čini mi se Makedoniju koju ta ambasada pokriva) oni tu informaciju sigurno kriju kao zmija noge jer je u pitanju manje-više klasična diskriminacija... na sajtu Immigration Canada stoji podatak da na globalnom nivou odobravaju oko 80% zahtjeva za turističku vizu.. e sad koliko je i tome vjerovat - oni tu mogu da napišu bilo šta jer sam manje-više siguran da taj podatak varira i do 10% iz godine u godinu (posebno nakon 11. septembra kad ih je i majka Amerika pritisla da pooštre uslove jer je dosta likova povezanih sa terorističkim aktivnostima u SAD dolazilo preko Kanade). ako bi recimo priznali da su jedne godine odobrili samo 50-60% turističkih zahtjeva to bi od Kanade (jelte, napredne liberalne otvorene države) stvorilo imidž Sjeverne Koreje. tako da sam siguran da se ti podaci šminkaju po potrebama. PS: kanadska ambasada u BGd je horor. tu show vodi galerija lokalnih babetina od kojih su neke tu dosta dugo. Kanađani im u principu daju potpuno odriješene ruke i mislim da im je sasvim drago sto takvi lokalni buldozi odradjuju prljav posao umjesto njih sa kojim oni ne bi da prljaju svoje ruke. čak i ljudi kojima su odobrene vize su mi pričali da je to bilo uz prilično šikaniranje. na tim razgovorima postavljaju takva lična pitanja da je to sprdnja. kad mi je jedna cura prepričavala tok razgovora sa našom babom u kanadskoj ambasadi u Bgd... to je totalna katastrofa - pa ja bi joj glavu razbio.... Vrachar April 10th, 2009, 04:38 PM ... kad mi je jedna cura prepričavala tok razgovora sa našom babom u kanadskoj ambasadi u Bgd... to je totalna katastrofa - pa ja bi joj glavu razbio.... Šta sve to babe pitaju? :D zvonko1234 April 10th, 2009, 05:47 PM ^^ toj curi je pozivno pismo uputio rodjak. dakle poslao joj sve nacisto pismo, svoje bankovne listinge, godisnji poreski izvještaj, pismo svog poslodavca u Kanadi u kom se protvrđuje da je u radnom odnosu i navodi plata, itd, itd.... dakle i preko onog sto se traži od dokumenata... ona radi u Podgorici, dakle ima stalan posao, donjela pismo-potvrdu svog poslodavca da je u full-time radnom odnosu, radnu knjižicu, dokumente sa faksa jer je upisala čini mi se doktorat, itd, itd... elem sve čisto da čistije ne može bit. e sad, babetini se digla antena u fazonu "ma kakav crni rođak, ona relativno mlada, neudata, to joj je sigurno nekakav frajer, neka ljetnja šema na moru ili tako nešto, on malo došao u domovinu, spanđali se pa je sad zove u Kanadu, ma sigurno će ova ostat u Kanadi, ako se i ne uda za njega smisliće neku fiktivnu varijantu i neće ove Crna Gora više viđet" i babac udari rafalnu paljbu kao na isljedjivanju u policiji: "ko vam je ovaj sto vas je pozvao" "ako vam je rodjak, zasto ima drugacije prezime od vas" (pazi te logike!?) "koliko dugo se znate" "koliko on ima godina" "koliko cesto on dolazi ovde" "zasto on dolazi ovde" "kad je zadnji put bio ovde" "vi niste udati, jel tako" "da li ste u vezi" "gdje zivi vas momak, da li zivi sa roditeljima" "cime se bavi vas momak" "koliko zaradjuje" "koliko dugo ta veza traje" onda kad je tu iscjedila... krece druga runda "zasto u pismu vaseg posladavca nema logotipa kompanije" (pazi smijurije, pritom ima napisano sefovo ime i broj telefona ukoliko joj se nesto provjerava) "ovaj pecat je dosta necitak" "zasto ste donijeli fotokopiju radne knjizice, a ne original" (pritom je eksplicitno pitala vec ranije i rekli su joj da moze fotokopija) tacno ono trazi nesto da te ukopa i kad ga objektivno nema. i na kraju pitanje svih pitanja "a zasto biste se vi uopste i vracali ovde iz Kanade". pritom ti sva ta pitanja postavlja na izuzetno drzak nacin sa gomilom insinuacija. na sve to ti moras da ne dozvolis da ti pritisak skoci i da joj stalozeno opsirno odgovaras ma koliko pitanja bila ponizavajuca i insinuirala da si najgori jadnik. dosta ljudi racuna "imam posao, imam dokumente crno na bijelo" i na razgovor odu opusteno i tamo ih baba rasturi na komade. i sad, na kraju je odbili i ona izlazi napolje u hodnik iz prostorije gdje se razgovor vodio, a tamo ljudi kojima je odobrena viza obavljaju zavrsne formalnosti na salterima. i sad neka druga salterusa se maltene dere na neku zenu: "koje je devojacko prezime vase prijatljice koja vas je pozavala". zena zblanuta kaze 'ne znam upoznala sam je kao udatu zenu', a na to salterusa jos izdrkanije "sta? ne znate devojacko prezime vase prijateljice?". dakle u principu te tretiraju kao najgoru stoku bez obzira da li ti je viza odobrena ili ne. a to da li ce ti biti odobrena je iskljucivo pitanje procjene babe visa officer-a i ti tu imas nekih 7-10 minuta da je "impresioniras i šarmiraš". Dux Uxorum April 10th, 2009, 06:13 PM Kanadjani nisu ukinuli vize Bugarima i Rumunima ali jesu Hrvatima tako da je tu verovatno ogroman deo posla urađen zbog sposobnosti i predanosti hrvatske Vlade, MIP-a i dijaspore. Nekako mi se čini da naša administracija više naginje bugarskom fazonu rada nego hrvatskom tako da ne očekujem da se ovo razreši. Inače uskoro i SAD ukidaju vize Hrvatima a za mnoge iz EU su one još uvek potrebne, uključujući i stare članice poput Grčke. Ili ćemo nastaviti po starom i putovati sa vizama ili ćemo umeso Bože Đelića unajmiti Hrvate da nam odrade posao ljudski :laugh: Ne benda tog lika niko ni pet posto izvan zemlje. Pricao sam ranije, cini mi se, kako su ga u Wallstreet Journal-u spominjali u artiklu kao "simpaticni Srpski ministar se bori da predstavi svoju zemljicu u dobrom svijetlu". Maltene kao da govore o nekakvom retardiranom Miki-Mausu koji je dosao tu na skup da ih zabavlja a ne da izmuze povlastice i kintu. Njemu mi bi najbolje bilo da aplicira za ulogu Miki Mausa u nekom novom Holivduskom hitu a pogotovo kad pocne da se razbacuje prorocanstvima kan'o novi Tarabic: "Sengen do 2008e, Sengen da se dobije do kraja 2008e, Sengen do kraja 2009e, vize da se ukinu do 2010e"........ Dux Uxorum April 10th, 2009, 06:36 PM ^^ toj curi je pozivno pismo uputio rodjak. dakle poslao joj sve nacisto pismo, svoje bankovne listinge, godisnji poreski izvještaj, pismo svog poslodavca u Kanadi u kom se protvrđuje da je u radnom odnosu i navodi plata, itd, itd.... dakle i preko onog sto se traži od dokumenata... ona radi u Podgorici, dakle ima stalan posao, donjela pismo-potvrdu svog poslodavca da je u full-time radnom odnosu, radnu knjižicu, dokumente sa faksa jer je upisala čini mi se doktorat, itd, itd... elem sve čisto da čistije ne može bit. e sad, babetini se digla antena u fazonu "ma kakav crni rođak, ona relativno mlada, neudata, to joj je sigurno nekakav frajer, neka ljetnja šema na moru ili tako nešto, on malo došao u domovinu, spanđali se pa je sad zove u Kanadu, ma sigurno će ova ostat u Kanadi, ako se i ne uda za njega smisliće neku fiktivnu varijantu i neće ove Crna Gora više viđet" i babac udari rafalnu paljbu kao na isljedjivanju u policiji: "ko vam je ovaj sto vas je pozvao" "ako vam je rodjak, zasto ima drugacije prezime od vas" (pazi te logike!?) "koliko dugo se znate" "koliko on ima godina" "koliko cesto on dolazi ovde" "zasto on dolazi ovde" "kad je zadnji put bio ovde" "vi niste udati, jel tako" "da li ste u vezi" "gdje zivi vas momak, da li zivi sa roditeljima" "cime se bavi vas momak" "koliko zaradjuje" "koliko dugo ta veza traje" onda kad je tu iscjedila... krece druga runda "zasto u pismu vaseg posladavca nema logotipa kompanije" (pazi smijurije, pritom ima napisano sefovo ime i broj telefona ukoliko joj se nesto provjerava) "ovaj pecat je dosta necitak" "zasto ste donijeli fotokopiju radne knjizice, a ne original" (pritom je eksplicitno pitala vec ranije i rekli su joj da moze fotokopija) tacno ono trazi nesto da te ukopa i kad ga objektivno nema. i na kraju pitanje svih pitanja "a zasto biste se vi uopste i vracali ovde iz Kanade". pritom ti sva ta pitanja postavlja na izuzetno drzak nacin sa gomilom insinuacija. na sve to ti moras da ne dozvolis da ti pritisak skoci i da joj stalozeno opsirno odgovaras ma koliko pitanja bila ponizavajuca i insinuirala da si najgori jadnik. dosta ljudi racuna "imam posao, imam dokumente crno na bijelo" i na razgovor odu opusteno i tamo ih baba rasturi na komade. i sad, na kraju je odbili i ona izlazi napolje u hodnik iz prostorije gdje se razgovor vodio, a tamo ljudi kojima je odobrena viza obavljaju zavrsne formalnosti na salterima. i sad neka druga salterusa se maltene dere na neku zenu: "koje je devojacko prezime vase prijatljice koja vas je pozavala". zena zblanuta kaze 'ne znam upoznala sam je kao udatu zenu', a na to salterusa jos izdrkanije "sta? ne znate devojacko prezime vase prijateljice?". dakle u principu te tretiraju kao najgoru stoku bez obzira da li ti je viza odobrena ili ne. a to da li ce ti biti odobrena je iskljucivo pitanje procjene babe visa officer-a i ti tu imas nekih 7-10 minuta da je "impresioniras i šarmiraš". i na kraju pitanje svih pitanja "a zasto biste se vi uopste i vracali ovde iz Kanade". Trebala je reci: samo da vas jos jednom vidim, toliko ste mi dragi. Kakav kreten od zene, pazi joj samo tih inteligentnih zakljucaka (drugo prezima kod rodjaka - nema sanse! , zasto bi se iko ikad i vratio? - genijalno razmisljanje, sve je izgleda u zivotu crno i bijelo) Kako takve stvari mogu da iznerviraju covjeka, to je nevjerovatno. Na svu srecu meni se nije desavalo neprijatno iskustvo jer kad sam dobijao studentsku vizu za US intervjuisala me veoma prijatna gospodja crnkinja za razliku od salta za turisticku vizu gdje je lokalni Sarajevski jalijas hladnokrvno zakidao ljude tako da ih je vise od pola sjedlio na stolicama i plakalo ili su ljutiti izlazili iz ambasade. Jedini put me iznervirao neki kurceviti "custom officer" na Newark aerodromu sa imbecilnim pitanjima tipa "pa skola nije sad u toku, sto si sad odlucio da se vratis u US?" (bio je Juni). Kako sad da kazem kretenu da me ceka posao na faxu a da se ne iznerviram? Tako da sam se jedva iskontrolisao i objasnio situaciju. Naravno, umjesto izvinjenja samo me onako kulerski izignorisao, tipa "ma da kako da ne, nesto ti tu krijes" i onda propustio kroz kontrolu. Tad sam se sam sebi zarekao da cu sledeci put proci tuda samo sa zelenim kartonom u dzepu da bi izbjegao ovakve kretene. Singidunum April 10th, 2009, 08:49 PM Zasto uopste rade te razgovore? Toga nema ja mislim vise ni u jednoj ambasadi za turisticke vize osim kod njih i Amerikanaca. Inace s obzirom da su te drske zenturace domaci stvorovi, zasto ih niko od pozivalaca ne prijavi kanadskom MSP? Nemoguce da su bas svi pozivaoci cijim rodjacima, prijateljima, saradnicima nije odobrena kanadska viza do jednog jadni gastarbajteri koje niko nece da slusa. salvius April 10th, 2009, 09:10 PM Jedini put me iznervirao neki kurceviti "custom officer" na Newark aerodromu sa imbecilnim pitanjima tipa "pa skola nije sad u toku, sto si sad odlucio da se vratis u US?" (bio je Juni). Kako sad da kazem kretenu da me ceka posao na faxu a da se ne iznerviram? Tako da sam se jedva iskontrolisao i objasnio situaciju. Naravno, umjesto izvinjenja samo me onako kulerski izignorisao, tipa "ma da kako da ne, nesto ti tu krijes" i onda propustio kroz kontrolu. Tad sam se sam sebi zarekao da cu sledeci put proci tuda samo sa zelenim kartonom u dzepu da bi izbjegao ovakve kretene. To je prilično nevino, s obzirom šta sam ja sve doživio od tih customs officera, pogotovu između 2001-2003 kad im je paranoja bila makismalna. Mogao bih knjige pisati... Bio sam terorista, ekstremista, traženi kriminalac, itd. Fuj. Nemam tih problema zadnjih nekoliko godina, ali me uvjek stomak hvata kad prelazim granicu dole. Ne znam čemu sve to. Vrachar April 10th, 2009, 11:25 PM @Zvonko Strašno, šta reći više ... :ohno: BIK April 11th, 2009, 03:01 AM Ja sam cuo da su USA i kanada decja igra u usporedjenju sa dobijanjem vize za Australiju ili NZ. Dali neko zna kakva je situacija sa Australijom? Cuo sam razne horor price... A za NZ to znam iz prve ruke. Prijatelj je hteo da dodje u posetu, trebalo mu je 6 meseci da izvadi turisticku vizu! Bilo je mnogo smesno, jer je dobio pismo iz Ambasade NZ-a u Hagu, da mu kazu da su primili aplikaciju i da ce mu dodeliti visa officer-a za 3 meseca! Koje nebuloze. Nisam siguran zasto su tako bezobrazni, ali moze stvar da se ubrza ako krenes da ih gnjavis. Pri tom nemislim na osobu koja se prijavljuje, nego osobu koja sponzorise. zvonko1234 April 11th, 2009, 08:29 AM Inace s obzirom da su te drske zenturace domaci stvorovi, zasto ih niko od pozivalaca ne prijavi kanadskom MSP? Nemoguce da su bas svi pozivaoci cijim rodjacima, prijateljima, saradnicima nije odobrena kanadska viza do jednog jadni gastarbajteri koje niko nece da slusa. i ja sam se isto to pitao nakon sto sam cuo par tih prica... ali kad bolje razmislis tu ima vise stvari. prvo, cak i da pozivalac napise pismo svom Member of Parliament i zali se na "tretman koji je njegov prijatelj/rodjak dozivio u kanadskoj amabasadi u Beogradu" tj. zatrazi od svog MP-ija da uradi nesto po tom pitanju, vrlo je mala vjerovatnoca da ce MP proslijediti "zabrinutost clanova svoje izborne jedinice u vezi ponasanja sluzbenika u beogradskoj ambasadi" kanadskim imigracionim vlastima jer kad MP-ijevi odlucuju da se zale u tvoje ime oni se uglavnom zale na proceduru i specificne stavke iz slucaja, a ne na nesto generalno tipa "ponasanje". on ide logikom "u beogradskoj ambasadi nikom nije polomljen nos pa da imam nesto konkretno da se zalim, a to sto je nekom tamo Srbinu malo povrijedjen ponos i sto mu je muka da se nadurava sa babama u ambasadi - pa sta ja da mu radim, tako mu je kako mu je". poenta je da Immigration Canada u principu želi da babe u beogradskoj ambasadi, ili bilo kojoj drugoj kanadskoj amabasadi širom svijeta koja odobrava vize, budu tako odvratne, drske i bezobrazne. oni idu logikom "ko Srbe/Poljake/itd bolje poznaje od njih samih" i u principu će uvijek stati iza svojih visa officera. drugo, obicno kad je neko odbijen za vizu, ako mu je bas stalo da ode u Kanadu, on/ona ce probati ponovo (Kanada nema onu foru da ne mozes da apliciras ponovo za vizu neko vrijeme nakon sto si odbijen). teoretski ti mozes danas biti odbijen i sutra aplicirati ponovo (naravno i platiti 75 kanadskih dolara oba puta) i pritom, barem u teoriji, oni tvrde da to sto si odbijen juce nema nikakvog uticaja na razmatranje tvoje sledece aplikacije. generalno, ljudi koji su jednom odbijeni se sledeci put malo bolje pripreme za razgovor tj. suocavanje sa visa officerom... prica koja tu moze da pije vodu je da kad ti postavi to cuveno pitanje "a zasto biste se vi ovde uopste i vracali iz Kanade", da onako pomalo budes i nadmen i krenes malo da glumis i kenjas "ako sugerisete da cu ja ostati u Kanadi da zivim na crno onda se grdno varate, ja poticem iz dobrostojece porodice i ne pada mi na pamet da se ponizavam za male pare peruci sudove ili razvozeci pizzu" blabla tructruc.... tako neka ubjedljivo izrečena kenjaža kod mnogih naših ljudi (visa officera) veoma pali. Singidunum April 11th, 2009, 01:30 PM Ja sam cuo da su USA i kanada decja igra u usporedjenju sa dobijanjem vize za Australiju ili NZ. Dali neko zna kakva je situacija sa Australijom? Cuo sam razne horor price... A za NZ to znam iz prve ruke. Prijatelj je hteo da dodje u posetu, trebalo mu je 6 meseci da izvadi turisticku vizu! Bilo je mnogo smesno, jer je dobio pismo iz Ambasade NZ-a u Hagu, da mu kazu da su primili aplikaciju i da ce mu dodeliti visa officer-a za 3 meseca! Koje nebuloze. Nisam siguran zasto su tako bezobrazni, ali moze stvar da se ubrza ako krenes da ih gnjavis. Pri tom nemislim na osobu koja se prijavljuje, nego osobu koja sponzorise. Bila je diskusija o njima ovde pre nekog vremena. Po svemu sudeci Srbija im vise nije na crnoj listi pa vize izdaju daleko brze, cesto i odmah (u slucaju Novog Zelanda ne bas odmah jer se posao obavlja postom). @zvonko - ovaj deo "bankovne listinge, godisnji poreski izvještaj, pismo svog poslodavca u Kanadi u kom se protvrđuje da je u radnom odnosu i navodi plata" mi deluje kao da je u pitanju sponzorska a ne posetilacka ili turisticka viza. iz nekog razloga te vize se mnogo teze dobijaju. nagadjam da takva viza sugerise da putnik ne moze sam da plati svoj put tj. da je gola beda pa onda oni pretpostavljaju da bi on mogao da radi na crno tamo. samo nagadjam. Inace prethodnim pitanjem sam se pitao da li je moguce da za sve ove godine nisu bili drski prema nekome ili odbili nekoga koga je bas pozvao neko ko je na visokom polozaju poput tih poslanika? zvonko1234 April 11th, 2009, 10:04 PM @zvonko - ovaj deo "bankovne listinge, godisnji poreski izvještaj, pismo svog poslodavca u Kanadi u kom se protvrđuje da je u radnom odnosu i navodi plata" mi deluje kao da je u pitanju sponzorska a ne posetilacka ili turisticka viza. iz nekog razloga te vize se mnogo teze dobijaju. nagadjam da takva viza sugerise da putnik ne moze sam da plati svoj put tj. da je gola beda pa onda oni pretpostavljaju da bi on mogao da radi na crno tamo. samo nagadjam. u pitanju je najobicnija turisticka viza, Kanadjani i za takvu traze da pozivalac preda na uvidjaj podatke o svom finansijskom stanju jer rezonuju da ako se gost razboli/povrijedi/sta vec tokom turistickog boravka u Kanadi onda troskovi lijecenja padaju na pozivaoca, a ne na kanadski zdravstveni i socijalni sistem. tako da hoce da vide da je pozivaoc u stanju da to finansijski podnese. od dokumenata oni doduse traze jedino godisnji poreski izvjestaj i pismo od poslodavca, ali mnogi ljudi priloze i bankovne izvjestaje i sve ostalo sto moze da pojaca utisak. sto se tice placanja puta, baba u Beogradu to isto isamara sa pitanjima ko ti placa put - ti ili pozivaoc - jer hoce da ustanovi prirodu odnosa izmedju gosta i pozivaoca ako nesto sumnja. za turisticke vize ubjedljivo najvise cimaju mlade ljude, a posebno mlade djevojke i naravno neudate tj. neozenjene osobe. i ostale dobrano cimaju, ali ne bas toliko. najlakse je matorcima, za babe i djedove koji idu u posjetu djeci i unucima procedura je cas posla - njih sumnjam da i pozivaju na razgovor. Inace prethodnim pitanjem sam se pitao da li je moguce da za sve ove godine nisu bili drski prema nekome ili odbili nekoga koga je bas pozvao neko ko je na visokom polozaju poput tih poslanika? ne znam, ocigledno nisu nabasali na neku krupnu zvjerku. Vrachar April 14th, 2009, 01:04 PM Izdavanje pasoša tema razgovora sa Briselom 14. April. 2009 | 09:34, Izvor : Beta Izdavanje biometrijskih pasoša Srbije osobama sa prebivalištem na Kosovu je tema koja se stalno otvara u razgovorima Beograda i Brisela o liberalizaciji viznog režima, ali to pitanje ne koči proces stavljanja Srbije ne "belu šengensku listu". List "Danas" piše da Evropska komisija procenjuje proces izdavanja pasoša Srbije ljudima sa Kosova da bi utvrdila tačan broj potencijalnih ilegalnih migranata sa tog područja. Prema podacima koje je taj list dobio iz MUP-a, Albancima sa Kosova i sa juga Srbije od jula 2008. godine do početka aprila ove godine izdato je 1.200 biometrijskih pasoša. Ukupno je u policijskim upravama i stanicama MUP-a Srbije, izmeštenim sa Kosova, primljeno 7.500 zahteva, a do sada je uručeno oko 5.500 biometrijskih pasoša. "Danas" prenosi izjavu profesora Fakulteta za bezbednost Zorana Dragišića da Albanci sa Kosova imaju pravo na srpski pasoš, jer je Kosovo neotuđivi deo Srbije. On dodaje da pravo na taj pasoš nemaju oni koji su se na Kosovo doselili posle 1999. godine iz Albanije. "Danas" je preneo tvrdnje srpske strane u pregovorima o liberalizaciji viznog režima da pitanje izdavanja pasoša kosovskim Albancima za sada nije problem u procesu ukidanja viza. I "Politika" prenosi navode izvora u Vladi Srbije da to pitanje ne koči proces ukidanja viza, već da se evropski zvaničnici "zanimaju za brojeve i statistiku" izdavanja pasoša. Sagovornik tog lista prenosi da Srbija sve sa Kosova i Metohije tretira kao svoje građane i svi koji su upisani u knjige državljana i matične knjige rođenih, mogu da dobiju pasoš. "Naravno da su države članice EU zabrinute zbog mogućnosti dotoka ilegalnih migranata iz trećih zemalja u EU, uključujući tu i države zapadnog Balkana i da one to pitanje razmatraju u kontekstu liberalizacije viznog režima sa državama sa ovog područja", prenosi list reči neimenovanog izvora iz Vlade. Izvor: Studio B (http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=36674) Singidunum April 14th, 2009, 02:04 PM U ćuzu! http://www.kurir-info.rs//files/image_for_teaser/Thumb_0106_37.jpg Uredništva dnevnih listova Kurir i Glas javnosti podnela krivičnu prijavu protiv Đelića, Dinkića, Jelašića i još šest osoba zbog učestvovanja u nameštanju tendera za izradu pasoša i omogućavanja njihovog falsifikovanja BEOGRAD - Uredništva dnevnog lista Kurir i Glas javnosti podnela su juče u Okružnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Mlađana Dinkića, Božidara Đelića i Radovana Jelašića i još šest lica zbog saznanja da je organizovanim delovanjem navedena grupa sprovela montiran i štetan tender, čime je oštetila najmanje 300.000 građana Srbije falsifikovanjem originalne verzije pasoša. Naime, iz dokumentacije do koje su došle redakcije Kurira i Glasa javnosti jasno se vidi da su Narodna banka Srbije i firma "Milbauer" iz Nemačke ukrali patent i tehnologiju izrade biometrijskih pasoša od slovenačke firme "Miraž", koja je lane na tenderu dobila posao izrade 2.000.000 pasoša, vredan 30 miliona evra. Da je reč o falsifikatima, pokazalo je i forenzičko ispitivanje, kojim je utvrđeno da novi pasoši imaju 20 odstupanja od originalnog uzorka, od kojih su neka vidljiva i golim okom. Takođe, na osnovu dokumentacije koju su uredništva priložila tužilaštvu osnovano se sumnja da je ceo tender br. 53/2007 montiran radi organizovanog pribavljanja lične koristi, a na štetu države Srbije i svih njenih građana. Pored dva potpredsednika Vlade Srbije i guvernera Narodne banke Srbije, prijave su podnete i protiv Ljubiše Vuletića, generalnog direktora Zavoda za izradu novčanica pri NBS, Milovana Ignjatovića, predsednika tenderske komisije pri NBS, Nebojše Đurovića, radnika zavoda za izradu novčanica, Gerharda Maurera i Ludviga Hubera, menadžera firme "Milbauer", kao i Jozefa Milbauera, verovatno, vlasnika pomenute firme. Uz prijavu je kao dokazni materijal priložena i dokumentacija: 1. Dopis Narodne banke Srbije ZIN firmi "Miraž" u Sloveniji od 31.1.2008. godine 2. Dopis Narodne banke Srbije ZIN firmi "Miraž" povodom tendera od 04.12.2007. godine. Prilog dopisu u kome se pominje da je dizajn lične karte plaćen 4.767.000 evra, sveukupno za sve četiri karte 5.924.000 evra 3. Ponuda broj 0645-00126-I-1 od 9.1.2008. godine koja je pretočena u sporazum štetan po Srbiju i građane države Srbije 14.11.2008. godine, a koji su potpisali u ime firme "Miraž HS", u ime firme "Milbauer" Jozef Milbauer, Ludvig Huber i Gerhard Maurer, a u ime Narodne banke Srbije Ljubiša Vuletić, Milovan Ignjatović i Nebojša Đurović. 4. Telefaks poruku koju je Milovan Ignjatović u svojstvu predsednika tenderske komisije poslao 9.1.2008. godine firmi "Miraž", sa jasnim instrukcijama šta treba da uradi i kako da postupi da bi dobila posao na tenderu br. 53/07, opisanog na faksu i tri stranice. Iz ovog dokaza se jasno vidi da je ceo tender montiran fiktivnim ponudama uz učešće predsednika tenderske komisije i svih članova tenderske komisije, a uz znanje guvernera Narodne banke Srbije. 5. Ponuda koju je dala firme "Milbauer" br. 53/2007 Sve je bliže opisano u novinskim člancima objavljenim u dnevnom listu Kurir koje prilažemo kao dokaze. Uredništva Kurira i Glasa javnosti zahtevaju od nadležnog tužioca da ih obavesti o preduzetim radnjama kako bi informisali javnost o aktivnostima tužioca u ovoj aferi. TUŽILAŠTVO SE POKRENULO Republičko javno tužilaštvo proverava da li je bilo zloupotreba prilikom izrade biometrijskih pasoša, izjavio je juče portparol tog tužilaštva Tomo Zorić. Zorić je agenciji Beta rekao da tužilaštvo proverava da li je bilo eventualnih zloupotreba prilikom izrade tih pasoša, navodeći da će javnost biti obaveštena ako se dođe do podataka o nezakonitostima. Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić rekao je juče novinarima da je na njegovu inicijativu tužilaštvo "pokrenulo postupak" o navodnoj krađi patenta i falsifikovanju srpskih biometrijskih pasoša. "Rekao sam da, ako se tužilaštvo u tom slučaju ne oglasi i ne rasvetli istinu, ma kakva ona da je, poslanička grupa G17 plus će izaći iz parlamenta i tražiti smenu svih javnih tužilaca u Srbiji", kazao je Dinkić, koji je i predsednik G17 plus. Dinkić je rekao da je u četvrtak 9. aprila na sednici Vlade Srbije pokrenuo pitanje o navodima lista Kurir o nepravilnostima u štampanju obrazaca za pasoše. (beta) KRIVIČNI ZAKONIK Članom 332. Krivičnog zakonika predviđena je zatvorska kazna za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca. "Ko zna da je neko lice učinilo krivično delo za koje se po zakonu može izreći zatvor od trideset do četrdeset godina ili zna samo da je takvo delo učinjeno pa to ne prijavi pre nego što su delo, odnosno učinilac, otkriveni, kazniće se zatvorom do dve godine. Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i službe no ili odgovorno lice koje svesno propusti da prijavi krivično delo za koje je saznalo u vršenju svoje dužnosti, ako se za to delo po zakonu može izreći pet godina zatvora ili teža kazna." :nuts: makimax April 14th, 2009, 02:47 PM ^^Koja smejuria :lol:.Upravo je juce Dinkic zatrazio da se ispita sve oko toga i ako se ispostavi da su u pitanju lazi najavio krivicno gonjenje medija (Kurir) za sirenje laznih vesti.Ko koga tu keca pitanje je sad! zvonko1234 April 15th, 2009, 01:32 AM (SRNA) Zatvara se kanadska ambasada u BiH Kanadska Vlada odlučila je da iduće godine zatvori svoju ambasadu u BiH zbog ekonomskih razloga, potvrđeno je Nezavisnim novinama u Predsjedništvu BiH. Kanada će ubuduće BiH pokrivati nerezidentno iz Budimpešte, gdje ima svoju ambasadu. Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH prije nekoliko dana zvanično je obaviješteno da će kanadske vlasti zatvoriti svoju ambasadu u BiH. Istovremeno, zatražena je saglasnost od bosanskohercegovačkih vlasti da otvore počasni konzulat Kanade - piše u sutrašnjim Nezavisnim novinama. Nina Sajić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, potvrdila je da je stigao ovakav zahtjev iz Kanade, ali da ga Predsjedništvo BiH još nije razmatralo. "Samo možemo sa žaljenjem konstatovati da smo dobili takav zahtjev od kanadskih vlasti. Kanada je jedna od najznačajnijih zemalja donatora i mnogo su pomogli projektima u reformi pravosuđa i zdravstva. Nadam se da će se saradnja nastaviti bez obzira na ovu odluku kanadskih vlasti jer je ona ekonomske, a ne političke prirode", rekla je Sajićeva. Nezvanično se saznaje da se ambasador Kanade u BiH David Hutchings sastao sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem i da mu je uručio diplomatske note u vezi sa zatvaranjem diplomatsko-konzularnog predstavništva u BiH. Iz kanadske ambasade nije dobijen odgovor na pisani upit o razlozima za zatvaranje njihove ambasade. Osim značajne donatorske podrške iz Kanade, saradnja sa ovom državom važna je i zbog toga što veliki broj građana BiH živi u toj zemlji. Nije mi samo jasno zasto su BiH premjestili pod okrilje ambasade u Budimpesti, a ne beogradske. Mora da su procjenili da je Muslimanima neprijatno da idu u Beograd za kanadsku vizu. Kako god, ovo znaci da ce armija djedova i bakutanera sirom RS i Federacije koji imaju djecu po Kanadi bas morati da se iscimaju radi vize. Doduse njima ce mozda i izlaziti u susret pa im izdavati i slati postom, ali mladje ljude koje budu pozivali na razgovor.... pa to ce biti katastrofa. Zamisli u teoriji potegnes iz Mostara do Budimpeste skoro 500km vazdusne linije na razgovor za kanadsku turisticku vizu i jos te odbiju. Singidunum April 15th, 2009, 01:41 AM Prvo ce morati da vade madjarsku vizu a ne znam na osnovu cega, pozivnice kanadske ambasade?! A nisam znao da je situacija u Kanadi takva da moraju i ambasade da zatvaraju :lol: Inace uvek se pitam kada ce prodati zgradu u Beogradu koja je ocigledno izgradjena za potrebe kanadske ambasade u SFRJ a ne RS. zvonko1234 April 15th, 2009, 01:51 AM Prvo ce morati da vade madjarsku vizu a ne znam na osnovu cega, pozivnice kanadske ambasade?! da, to sam vidis i zaboravio... brate mili, kakva sprdacina. A nisam znao da je situacija u Kanadi takva da moraju i ambasade da zatvaraju :lol: Inace uvek se pitam kada ce prodati zgradu u Beogradu koja je ocigledno izgradjena za potrebe kanadske ambasade u SFRJ a ne RS. pa eto, osim SRB pokriva i CG i BJRM, tako da valjda jos uvijek imaju neku racunicu, mada ako je doslo do toga da zatvaraju ambasada, ko zna sta ce biti i sa beogradskom. mislim nece je sigurno zatvorit, ali nije iskljuceno da potraze manju lokaciju. ipak, ovo sa Sarajevom mi djeluje kao nesto sto su odavno zeljeli da urade, ali im se sada po okriljem SEKE ukazala izvrsna sansa. zatvaranje ambasade je uvijek na ivici diplomatskog skandala, pogotovo kad se ta ambasada nalazi u nedavno ratom zahvacenoj zemlji gdje je Kanada kao imala "mirotvornu ulogu"... ovako samo kazu SEKA i mirna Bosna. CrazySerb April 15th, 2009, 02:10 AM Ukrajinci razocarani, najavljuju moguce uvodjenje viza drzavljanima EU:) Ukraine to introduce visas for EU subjects - Viktor Baloha March 26 2009 Following Pres Yushchenko’s visit to the Czech Republic, the Ukrainian leader didn’t receive any positive answer to his appeal to EU to soften border-crossing procedures for Ukrainians. It shows that the agreement between the EU and Ukraine, now one-year long, on imposing simplified procedures remains a formal document, and Europe is reluctant to open its borders to Ukrainians, Yushchenko’s chief of staff Viktor Baloha said March 26, the president’s press service reports. Earlier, V. Baloha was in favor of back-tracking on the agreement with EU, saying it was a one-way street. He said several scores of millions of euros from EU visitors would hardly be a compensation for the hardships encountered by Ukrainians wishing to travel to Europe. Ukrainians have to reassess the effectiveness of simplified visa-granting procedures. Right now, the Ukrainian authorities, acting on orders from the president, are preparing proposals. One of them is to impose visas for travelers from EU, issued at cross-border checkpoints. In doing so, we are not backtracking on our course to Europe, we are defending our interests, V. Baloha continued. Kyiv aims to spur European countries to take real, not ephemeral, steps toward Ukraine, he added. He reminded that the visa-free travel for EU and other European countries’ subjects was introduced by Yushchenko. Since then, the number of visitors from the EU alone has doubled. However, more than liberal border-crossing procedures imposed by Ukraine didn’t cause an adequate response from Europe. Following the expansion of the Schengen zone, it became extremely difficult for Ukrainians to travel to Europe, notably to the neighboring countries with which Ukraine had a soft border-crossing regime. As a result, the number of Ukrainian traveling to Europe has decreased two-fold. A comprehensive analysis of the agreement on simplified travel with EU shows that it does not ensure free travel of Ukrainian in Europe. In particular, it is more difficult to obtain a visa to an “old” Schengen country than to a “new” one, due to additional procedures and red-tape. Every fourth Ukrainian applying for a visa to an “old” Schengen country has to pay additional money to various go-betweens. This brings total expenses for obtaining a visa to almost double of the Euro 35 fixed by the agreement. Multiple visas are typically issued for 1-3 months, with only every 10th visa for 6 months and longer. Deadlines for visa consideration by consular officials and the number of needed forms have not been reduced. “Almost every Ukrainian eager to travel to Europe on business or as a tourist has a sad story to tell. This is very humiliating and runs counter to the agreement reached between Kyiv and Brussels. The Ukrainian foreign office has repeatedly drawn attention of EU diplomats to considerable inconveniences suffered by Ukrainians seeking EU visas. However, no significant improvements have been made, as has been evidenced by the Czech attitude, V. Baloha summed up. Singidunum April 15th, 2009, 02:14 AM A oni se potresli, na kolenima ih mole da to ne cine :lol: nixy April 15th, 2009, 02:15 AM ^^ Da smo pametni pa da ih sledimo. Ako nama treba viza za neku zemlju neka treba i toj zemlji za nasu, i obrnuto... Singidunum April 15th, 2009, 02:17 AM ^^ Da smo pametni pa da ih sledimo. Ako nama treba viza za neku zemlju neka treba i toj zemlji za nasu, i obrnuto... Ne bi li i to malo turista sto dolaze zaobislo Srbiju u sirokom luku? Ili mislis da ce se neko od njih zajebavati sa nasim konzulatima i ambasadama? nixy April 15th, 2009, 02:26 AM Ne bi li i to malo turista sto dolaze zaobislo Srbiju u sirokom luku? Ili mislis da ce se neko od njih zajebavati sa nasim konzulatima i ambasadama? Sta znam, mislim da gresis. Ako je neko resio da poseti Srbiju, posetice je bilo viza ili ne. Jer je to svakako malo ozbiljnija odluka... :) Znaci oni koji hoce da dodju u Gucu, da posete Exit, da zimuju na Kopu lepo plate vizu i eto nam prihoda... Drugo, rigorozniji granicni prelazi. Zasto mi uvek satima da cekamo kad ulazimo u Grcku, a oni da prodju kroz nasu kao da je nema? I trece ono najvaznije da Siptari nikad ne dobiju vizu za nasu zemlju... :) raqn April 15th, 2009, 10:39 AM ^^Stvarno bi nam to dotuklo turizam:) Sličnih festivala imaš po čitavoj Evropi (možda ne toliko dobrih:) ) i čisto sumnjam da bi se i trećina ljudi što ovako dolazi u tom slučaju odlučila da gubi vreme njakajući se da izvadi vizu. Oni nisu navikli na vađenje viza kao mi. I oni se mnogo lakše odlučuju na putovanja, upravo zbog toga. A to bi smanjilo drastično i broj ovih što samo prolaze. A čekamo više na granici verovatno zato što su nam stari pasoši bili haj-tek;) Singidunum April 15th, 2009, 12:14 PM SAko je neko resio da poseti Srbiju, posetice je bilo viza ili ne. Jer je to svakako malo ozbiljnija odluka... :) Svi ti Englezi koji dolaze sigurno potrose celih pola sata da odluce kao i za sve ostale destinacije koje obilaze upravo zbog jeftinoce i jednostavnosti. maslina April 15th, 2009, 05:22 PM Sta znam, mislim da gresis. Ako je neko resio da poseti Srbiju, posetice je bilo viza ili ne. Jer je to svakako malo ozbiljnija odluka... :) Znaci oni koji hoce da dodju u Gucu, da posete Exit, da zimuju na Kopu lepo plate vizu i eto nam prihoda... Drugo, rigorozniji granicni prelazi. Zasto mi uvek satima da cekamo kad ulazimo u Grcku, a oni da prodju kroz nasu kao da je nema? I trece ono najvaznije da Siptari nikad ne dobiju vizu za nasu zemlju... :) Kako van se da trpit ovog redikula? zvonko1234 April 16th, 2009, 04:08 AM (MONDO) Svi u BiH bi pasoš Srbije Sreda, 15. april 2009. 11:17 http://www.mtsmondo.com/slike/vesti/001/312/v131286p0.jpg Republika Srpska suočiće se sa pravom demografskom katastrofom ukoliko Srbija dobije bezvizni režim sa zemljama EU pre BiH, procenjuju demografi. Veliki broj obrazovanih mladih ljudi, posebno iz nerazvijenog istočnog dela Srpske, zatražiće državljanstvo i pasoš Srbije i zauvek otići sa ovih prostora, piše Press RS. "Siguran sam da bi najmanje 50 000 mladih Srba uzelo državljanstvo Srbije i otišlo da živi u zemlji čijim bi pasošem mogli da putuju i rade na Zapadu", rekao je Đorđe Radanović, predsednik Centra za afirmaciju mladih iz Šekovića i član predsedništva Evropskog pokreta u BiH. Radanović kaže da bi se Srbi u BiH ponašali kao Hrvati kojih je svakog dana sve manje zbog mogućnosti posedovanja hrvatskog državljanstva i pasoša, te češćeg putovanja i privremenog zapošljavanja u zemljama EU. Upozorio je da je trend odlaska mladih, ali i čitavih porodica, posebno iz istočnog dela RS, više nego zabrinjavajući, napomenuvši da je sve više praznih kuća u Šekovićima, Rogatici, Višegradu, Rudom, Čajniču, Kalinoviku. Član Saveta za demografsku politiku Stevo Pašalić smatra da bi mladi verovatno pokušali da iskoriste mogućnosti koje im daje dvojeno državljanstvo i ističe da bi moglo biti odliva stanovništva. Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić rekao je da BiH do kraja godine može da ispuni preostalnih 27 uslova za dobijanje bezviznog režima i upozorava da bi EU, nakon toga, mogla postaviti nove prepreke. "Oni ne žele da na svojoj teritoriji vide likove sa pasošima BiH koji nemaju nikakve veze sa ovom zemljom. Reč je o vehabijama i mudžahedinima koje EU ne želi na svom tlu", tvrdi Jovičić. Šef pregovaračkog tima BiH za liberalizaciju viznog režima sa EU Samir Rizvo istakao je da je od preostalih 27 uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima delimično ispunjeno 18, a da je devet više političke, a ne tehničke prirode i da zahtevaju usvajanje odgovarajućih zakona u parlamentu BiH. To su, rekao je, zakon o graničnoj kontroli i zakoni koji se odnose na sprečavanje ilegalne trgovine oružjem i na pružanje međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima. Singidunum April 16th, 2009, 12:47 PM "Siguran sam da bi najmanje 50 000 mladih Srba uzelo državljanstvo Srbije i otišlo da živi u zemlji čijim bi pasošem mogli da putuju i rade na Zapadu", rekao je Đorđe Radanović, predsednik Centra za afirmaciju mladih iz Šekovića i član predsedništva Evropskog pokreta u BiH. :lol: Polako Djole, polako Vrachar April 16th, 2009, 12:59 PM ^^ Još će puno vode Dunavom proteći dok mi ne dobijemo pravo da (legalno) radimo na Zapadu. Baš kao što reče, polako Đole ... montesky April 16th, 2009, 01:06 PM po tome, pola hrvata iz bosne se vec preselise u hrvatsku Luka April 17th, 2009, 01:20 PM Odzvonilo plavim putnim ispravama Novi pasoš izvadite što pre http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/04_april/17/drustvo/pasos-v.jpg Građanima Srbije važenje starih pasoša zvanično ističe 31. decembra ove godine, ali će oni faktički sa starim ispravama moći da putuju u inostranstvo do kraja juna, ili u najboljem slučaju do kraja septembra. Strane ambasade srpskim državljanima neće izdavati vize uz stare isprave, jer je u većini slučajeva neophodno da stari pasoš važi bar šest meseci nakon završetka putovanja. Tako bi oni koji nameravaju da svoje letovanje provedu van zemlje, a još nemaju crveni pasoš, trebalo što pre da ga izvade. Ovo je, inače, uobičajena procedura koju ambasade primenjuju kada se radi o prestanku važenja dokumenata, ali je zbrka očigledno nastala zbog toga što građanima to zvanično niko nije rekao. Štaviše, domaće vlasti sve vreme uporno ubeđuju građane da će njihove putne isprave važiti do kraja godine, te da ne treba žuriti sa vađenjem novih isprava. Mnogi su ostali zatečeni kada su im u turističkim agencijama rekli da bi zbog isteka važenja starih pasoša mogli da imaju problema pri vađenju vize za predstojeće letovanje. Aleksandar Vučković iz agencije „Argus turs“ kaže da se situacija razlikuje od ambasade do ambasade, te da one uglavnom traže da pasoš traje od tri do šest meseci nakon isteka putovanja. - Tako oni koji žele da putuju u junu ili julu vrlo lako mogu da ostanu bez vize i mi smo zbog toga preporučili putnicima da izvade novu ispravu. Ipak, od ambasada nismo još dobili nikakvo zvanično obaveštenje o tome - objašnjava Vučković. Vučković ističe da je Bugarska po tom pitanju specifična jer oni traže da za tranzitnu vizu pasoš važi još šest, a za boravak još tri meseca, dok je za Grčku potrebno da pasoš važi još tri meseca posle putovanja. - Mi smo i od udruženja turističkih agencija (YUTA) dobili obaveštenje gde se kaže da treba putnike da obavestimo o eventualnim problemima. Međutim, treba reći da je u pitanju redovan postupak koji ambasade sprovode kada je u pitanju istek dokumenata - ističe Vučković. Kako „Blic“ saznaje, trenutno je u porastu broj zahteva za izdavanje novog (crvenog) pasoša, i to zbog dolaska gastarbajtera koji žele da zamene svoja dokumenta. Nema sumnje da će sada mnogi pohitati da svoj plavi pasoš zamene za crveni, kako im ne bi propalo letovanje. Na pitanje kako će se ova situacija rešiti, kao i da li postoji plan da se radno vreme produži, kako bi se procedura za dobijanje novih dokumenata ubrzala, u Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu znali da odgovore. Direktor Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca Ljubiša Vuletić kaže da će zavod u cilju zadovoljenja tražnje raditi u tri smene. - Što se tiče izrade pasoša neće biti nikakvih problema, jer imamo dovoljno materijala i sve radi kako treba. Dnevno možemo da uradimo oko 10.000 knjižica, a uvek imamo i jedan broj na zalihama - objašnjava Vuletić. Grčka, Turska, Egipat, Tunis, Bugarska, Španija, Italija -plavi pasoš zvanično važi do 31. 12. 2009. -za bugarsku tranzitnu vizu pasoš mora da važi još šest meseci posle završetka putovanja -za boravak u Bugarskoj pasoš mora da važi još tri meseca nakon završetka putovanja -za Tursku se viza dobija pri ulasku u zemlju i uglavnom je važno da važenje pasoša pokriva putovanje -Španija prima plave pasoše do oktobra -za Italiju stari pasoš mora da važi četiri meseca po povratku sa putovanja -za Egipat stari pasoš mora da važi još dva meseca nakon putovanja -za Tunis će plavi pasoš važiti do početka novembra -za putovanje u Grčku stari pasoš treba da važi još tri meseca od povratka sa putovanja Vaš izbor za ovo leto Grčka 39% Bugarska 22% Turska 21% Egipat 6% Tunis 3% Crna Gora 2% Srbija 2% Ostalo 6% Izvor: YUTA chuburac April 17th, 2009, 01:43 PM Po dobrom starom obicaju, negde u junu ce nastati kilometarski redovi pred SUPovima :lol: Vrachar April 17th, 2009, 03:38 PM Moja koleginica je vadila francusku vizu u februaru i nisu hteli da joj prime stari (plavi) pasoš. Morala je da izvadi novi, crveni i tek tada su joj dali vizu. Prema tome, ko planira ove godine put Šengena neka ne rizikuje sa plavim već odmah izvadi crveni pasoš. Mali April 17th, 2009, 06:01 PM ^^ Kakva je procedura za novi pasos, i koliko se dugo ceka na njegovo dobijanje? Inace prosle godine kad sam putovao iz Beca za BG, jadno je bilo vidjeti kako oni carinici razdvojise putnike u dvije grupe. Oni sa srbskim pasosima na jednu stranu, a ostali prolaze bez problema. Zbog svega toga let je kasno 1 1/2 sat. Ban.BL April 17th, 2009, 11:18 PM "Siguran sam da bi najmanje 50 000 mladih Srba uzelo državljanstvo Srbije i otišlo da živi u zemlji čijim bi pasošem mogli da putuju i rade na Zapadu", rekao je Đorđe Radanović, predsednik Centra za afirmaciju mladih iz Šekovića i član predsedništva Evropskog pokreta u BiH. sad mi je nejasno bi li isli u EU ili SRB Vrachar April 17th, 2009, 11:42 PM ^^ Kakva je procedura za novi pasos, i koliko se dugo ceka na njegovo dobijanje? Procedura je kao i za sva ostala dokumenta u SRB, a čekanje je zvanično 10 dana, ali uglavnom bude izdat ranije. YU-AMC April 20th, 2009, 07:59 AM po tome, pola hrvata iz bosne se vec preselise u hrvatsku Mnogo prenapuvane informacije. Da ne govorim da se radi o jako manjem i ne naseljenim regionom istocne Bosne. Recimo ja dolazim sa tih terena i omladina sto je htela otici je otisla vani. Oni koji su ostali , oni zive kako zive. Ja mislim da mi imamo i drugaciji mentalitet od hercegovacki hrvata. Srbi iz istocne bosne su ponosni na ono gde zive.() Sa druge strane hrvati su uvek sanjali o nekom zapadu i budalastinama. Kako oni nama kazu "zivili ste u propalom turskom carstvu u SFRJ doba" heeheh jok oni zive u HR kao rok feler. A o tretmanu da ne pricam. Singidunum April 23rd, 2009, 10:17 PM Proverite da li je vaš pasoš original ili falsifikat? http://www.kurir-info.rs//files/image_for_teaser/Thumb_0606_2.jpg BEOGRAD - Novi biometrijski pasoš, koji je Božidar Đelić najavio u predizbornoj kampanji, sadrži dvadeset grešaka u odnosu na originalni uzorak - specimen, koji je poslat drugim zemljama kako bi ga prepoznale kao original. Posao izrade srpskog pasoša na tenderu je dobila slovenačka firma "Miraž", a uz pomoć guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića preotela im ga nemačka firma "Milbauer", koja je bliska s potpredsednikom Vlade Mlađanom Dinkićem. Prvih 120.000 biometrijskih pasoša koji su izdati građanima Srbije su originalni i izradilo ih je "Miraž", dok se pasoši koje sada u saradnji izrađuju NBS i "Milbauer" razlikuju od prve serije. Jedna od razlika koje su uočljive golim okom jeste znak SRB koji je sakriven u slici dvoglavog orla na plastičnoj strani pasoša. Na originalu znak SRB se vidi samo pod uglom od 45 stepeni, dok se na kopiji vidi u svim uglovima. Ukoliko pogranična policija neke države uporedi falsifikovani pasoš sa ranije upućenim specimenom, primetiće i da se slika ne nalazi na predviđenoj poziciji. Zapravo, slika je šira i viša na kopiji pasoša. Strane originalnog uzorka povezane su tako da je sveska pasoša uvek zatvorena kad je položite na sto. Stranice pasoša koje trenutno štampa "Milbauer" loše su povezane, pa se prva stranica pasoša pod pritiskom polikarbonatne strane otvara sama od sebe za oko pola centimetra. Ovo je ujedno i najlakši način da prepoznate da li je vaš pasoš falsifikat. RAZLIKE IZEĐU ORIGINALA I FALSIFIKATA POGLEDAJTE OVDE (http://kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-23-04-2009/proverite-da-li-je-vas-pasos-original-ili-falsifikat) Mali April 24th, 2009, 03:01 AM buahaha marillion April 24th, 2009, 03:12 AM neka oni naprave dobre pasoše.. dovoljo problema imamo da nam još samo fali da fotokopiramo pasoše i uvećavamo ih kao da gledamo u mikroorganizme Podgoricanin April 24th, 2009, 01:01 PM Proverite da li je vaš pasoš original ili falsifikat? RAZLIKE IZEĐU ORIGINALA I FALSIFIKATA POGLEDAJTE OVDE (http://kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-23-04-2009/proverite-da-li-je-vas-pasos-original-ili-falsifikat) :ohno: :bash: Singidunum April 24th, 2009, 01:12 PM :ohno: :bash: Toliko muke oko dvojnog državljanstva, i na kraju ti uvalili falš pasoš? :lol: Podgoricanin April 24th, 2009, 01:20 PM Ne bih ja imao muke oko dvojnog, imam osnova (majka rođena u Srbiji, pa ima državljanstvo) za dvojno, međutim ne treba mi. Problem je što sada treba biti posebno pažljiv, jer je pun region izaslanika iz Brisela, koji procjenjuju progres za bijeli šengen, a ovo je vrlo loša afera po taj proces... Singidunum April 24th, 2009, 01:24 PM Nema brige, objavio je Dacic na sva zvona da ce zapadnjake obavestiti da to nisu falsifikati nego druga verzija pasosa :lol: Dačić: Pasoši nisu falsifikat http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=356368 Ministar policije Ivica Dačić kaže da je problem sa pasošima izbio zbog nesporazuma između onih koji su izrađivali te putne isprave. Napravljena je odmah velika greška zato što je u Zakonu o putnim ispravama napisano da pasoše izrađuje Zavod za izradu novčanica, jer MUP nema uvida u komercijalne ugovore koji se tamo sklapaju, kaže za "Večernje novosti" ministar policije Ivica Dačić. “Ovde je reč o nesporazumima između onih koji su izrađivali te putne isprave, jer su u posao bili uključeni Nemci i Slovenci. Sada jedan proizvođač osporava kvalitet onih pasoša koji su kasnije počeli da se izrađuju”, rekao je on. Dačić navodi kako će biti obavljene sve neophodne kontrole i u tom tehničkom delu, ali i da će se istražiti da li su sve stvari bile čiste kod potpisivanja ugovora. “Dobili smo zahtev od Tužilaštva za prikupljanje svih potrebnih obaveštenja od proizvođača, ali i od novinara koji su o tome pisali”, navodi Dačić. “Izdato je oko 430.000 novih pasoša i do sada nije bilo problema za naše građane. Oni će moći nesmetano da putuju, jer ćemo sve države da obavestimo da je po jednom specimenu urađena jedna, a po drugom druga serija pasoša. Naše kolege u inostranstvu znaće da nije reč o falsifikovanim dokumentima”, rekao je on. Ministar policije priznaje da je ovaj slučaj mogao umnogome da omete planove zvaničnog Beograda za dobijanje “belog šengena”, da se nije reagovalo na vreme. liman_drzava April 24th, 2009, 01:34 PM Nema brige, objavio je Dacic na sva zvona da ce zapadnjake obavestiti da to nisu falsifikati nego druga verzija pasosa :lol: :hilarious :rofl: Ovoga se ni Bugari ne bi setili :lol: Singidunum April 24th, 2009, 01:38 PM :hilarious :rofl: Ovoga se ni Bugari ne bi setili :lol: Oni obicno optuze EU za zaveru. Tako kad je njihov predsednik pomaznjavao milione i oni im ukinuli fondove on je rekao da je to samo zavera iz Brisela :lol: Mi smo ipak kreativniji hohstapleri a posebno ovi iz SPS-a liman_drzava April 26th, 2009, 12:36 PM http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=04&dd=26&nav_id=357444 Beograd -- Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbija do kraja godine biti stavljena na belu šengen listu. "Gotovo je izvesno da će Srbija do kraja godine, ne samo dobiti pozitivnu ocenu od strane Evropske komisije i Evropskog parlamenta, nego da će i formalno biti doneta odluka o viznoj liberalizaciji, odnosno stavljanju Srbije na belu šengen listu", rekao je Dačić. On je istakao da taj rok ne iznosi u dnevno-političke svrhe, već kao realan datum. Dačić je najavio da će tokom ministarske konferencije koja se u ponedeljak i utorak održava u Pragu, imati niz bilateralnih susreta u vezi sa liberalizacijom viznog režima. MareCar April 26th, 2009, 01:22 PM I, sta se sad desava sa pasosima? Oce li vratiti slovencima da izradjuju ili cemo ih mi sami praviti (nerazumem zasto ih iz pocetka nismo sami pravili nego stancamo africi pasose), oce li politicari imati neke stete, da predaju pozciju ili bilo sta? Ili nikom nista, ko nas jebe, mi smo gradjani oni su politicari, nek nas drljaju kolko hoce? Stvarno mi je nejasno kako se odradjivaju stvari u srbiji i cela politika... ja trebam da vadim novi pasos i neznam dali da cekam dok izadje originalna serija bez gresaka da nemam problema da me budu hapsili ili malterirali na granici zbog kretenosti nasih politicara ili da vadim jer se nista nece menjati i onda da se mucim po granicama....ja mislim da je to to, do sad nisam hteo da menjam drzavljanstvo ali ocigledno me teraju, skoro 10 godina proslo od "demokratizacije" srbije a ovi nisu uspeli ama bas nista, nemogu ni ispravne pasose da nam izdaju, da nas dovedu do bezviznog rezima nisu stigli pre nego im treba 10 godina, odnose sa zapadom su nam na nuli...kretencuge nevidjene... zvonko1234 April 27th, 2009, 03:10 AM tekst je pisan za tabloid pa je očigledno zbog toga i ton ovako pučko-lumpenproleterski obojen. ipak i pored gomile fluff-a nadam se da će se i naći pokoja korisna informacija ili zanimljiva opservacija. 26.04.2009. PRESS Ne lipši Srbine do šarene vize Najpoznatiji srpski avanturista Viktor Lazić, koji sa Pressmagazinom kreće na dvogodišnji put oko sveta, ima niz peripetija sa papirologijom - za taj poduhvat mora da pribavi još 55 viza i najmanje četiri pasoša http://www.pressonline.rs/admin/image.jpg?imageId=39123&thumb=1 Završena birokratija... Mladi avanturista spreman za put piše: Viktor Lazić Gledam ovu moju „ladu" i mislim se da li da kupim prikolicu za put. Nemam puno stvari, nešto rezervnih delova i odeće. Međutim, ja sam Srbin, ponosni nosilac našeg, ponovo crvenkastog, pasoša. Razlika između jugoslovenskog crvenog i srpskog crvenog krije se u nekoliko tona dokumenata koji su neophodni da bi se upoznavao svet. Jugosloven je trebalo samo da mahne pasošem na granici, a Srbin, ako kojim slučajem i stigne do granice, tu istovara prikolicu, raspakuje šator i mirno čeka da stranci utvrde šta to nije u redu sa njim i sa njegovom zemljom. Dobio sam 45 viza do sad, prešao barem 200 granica, neke prolazio bez problema, neke sa celodnevnim zadržavanjima. Promenio sam pet pasoša i, evo, načinjem šesti. Putovanje je svojevrsno obrazovanje, a šta će političari sa obrazovanom ruljom? Tada bi bilo mnogo teže izjednačiti Pariz sa parizerom. Naša zemlja je u poslednje vreme jurila Evropsku uniju kao petao kad krene da juri ćurku da bi joj pokazao svoje muške kvalitete. U toj trci je zaboravila da produži bilateralne ugovore koji se odnose na Jugoslaviju i njene (plave) pasoše. Na osnovu tih ugovora odobrenje za ulazak u nekoliko država (npr. Kina, Rusija, Mongolija, Kirgizija, Azerbejdžan) mogao je da izdaje naš MUP u Ljermontovoj za jedan dan, uz naknadu od 330 dinara. Za srećne nosioce novog pasoša potrebna je daleko ozbiljnija papirologija, a cena vize je najmanje 50 evra. Pošto mnoge od ovih zemalja kod nas nemaju diplomatska predstavništva, to znači da se pasoš, zajedno sa prevedenim dokumentima, mora slati u Sofiju, Budimpeštu ili Beč. Kada sam bio primoran da izvadim novi pasoš, malo je nedostajalo da ga zafrljačim u lice nedužnoj službenici. http://www.pressonline.rs/admin/image.jpg?imageId=39124&thumb=1 Sa srpskim pasošem do Antartika Sledeće nedelje Viktor Lazić javiće se sa svoje prve destinacije Naša birokratija je zasnovana na sistemu „ne lipši magare do zelene trave", pa me političari teše kako ću jednog dana ići bez viza u Evropu i, kad uvedu vize za Mesec, verovatno da će za Srbe biti viznih olakšica. U međuvremenu treba da sedim kod kuće, oni će putovati i za mene. Što se tiče majke Rusije, bezvizni režim koji su nam uveli će još ko zna koliko da čeka na našu ratifikaciju. Pa nismo ludi da to obavimo preko noći, pa da se ne upotrebi za političku kampanju! Velike reči, dela nigde. Crnogorci, Albanci, Hrvati - svi prolaze bolje. Da li smo mi najgori? U ambasadama su me savetovali da sa sobom pored novog, za svaki slučaj, ponesem i Miloševićev plavi pasoš. Više se ceni. Jutros me je nasmejao vic kako su jedanput teroristi kidnapovali sve bitnije srpske političare i tražili deset miliona evra otkupa. Pretili su da će ih, u suprotnom, sve politi benzinom i zapaliti. Nema država novca, sve pokradeno, pa su se građani organizovali da sakupe priloge... neko dao litar, neko dva, neko pet, koliko može. http://www.pressonline.rs/admin/image.jpg?imageId=39125&thumb=1 Ja bih, vala, pun rezervoar! Prvo se prolazi tortura naših službenika. Za novi pasoš sam morao da ustanem u četiri ujutru da bih otišao da zakažem termin za taj dan. Čekaš, a ne znaš da li ćeš uopšte doći na red, na kraju zaboraviš i što si došao. Kad dočekaš ono što ne znaš šta je, kao u Kafkinom „Procesu", sav sijaš od sreće. Gledam, ljudi došli sa ćebadima, termosima, kampuju. Jeee, u sedam ujutru sam dobio cedulju da ću moći da čekam naredni red u pet po podne. U zemlji Srbiji to je jednako dobitku na lotou. Posle višednevnog obilaska naših institucija, prelazim na ambasade. Prepuna mi je kuća kojekakvih dokumenata, potvrda, računa. Za početak mi treba samo osam ili devet viza. Do kraja putovanja više od 55. Najmanje četiri pasoša. Kod nas ne postoje „dodatni listovi" za pasoš, dobijanje nove putne isprave u inostranstvu je izuzetno otežano ukoliko u nekoj državi nemate registrovano prebivalište duže od tri meseca... Kad sam već Srbin, što ne bih ostao kod kuće?! Putovaću preko svojih demokratski izabranih predstavnika, luksuznije, duže i dalje nego što sam sanjao... Najgori su u ambasadi Slovenije Mnogo se nauči o zemlji na osnovu njihovih službenika. Zauvek ću pamtiti ljubaznost ljudi u konzulatima Filipina i Irske, ambasadama Malezije, Kine, Japana, Indonezije, čak i SAD. Nisam ni slutio da je najgore ophođenje prema našim građanima u ambasadi Slovenije. Žena za šalterom se brecala na sve redom. Dokumenta koja joj nisu bila potrebna bacala je strankama u lice kao psima. Iako imam besprekornu dokumentaciju, smatrala je da ne treba da budem u Sloveniji više od 15 dana, nije joj jasno šta bih duže tamo radio. Možda je u pravu. Prođe čovek Sloveniju za dva sata. To što tamo imam bliske rođake, koji su mojoj majci u detinjstvu spasli život, nije dovoljno. Rekao sam im da sam profesionalni turistički vodič, da me zanima da obiđem njihove znamenitosti, možda nekom prilikom budem vodio ture kroz Sloveniju. Ali, prema rečima službenice, za to je potrebna posebna viza. Sa ovom, valjda, mogu samo da budem kod rođaka u kući i ne smem da izlazim napolje?! MareCar April 27th, 2009, 09:23 PM Možda je u pravu. Prođe čovek Sloveniju za dva sata. To što tamo imam bliske rođake, koji su mojoj majci u detinjstvu spasli život, nije dovoljno. Rekao sam im da sam profesionalni turistički vodič, da me zanima da obiđem njihove znamenitosti, možda nekom prilikom budem vodio ture kroz Sloveniju. Ali, prema rečima službenice, za to je potrebna posebna viza. Sa ovom, valjda, mogu samo da budem kod rođaka u kući i ne smem da izlazim napolje?! To je i potpuno tacno, za to ti treba radna viza, a ti ako uzmas turisticku nesmes da vodis ture niti da radis, smejes jedino da razgledas u zemlji. Da nije to reko mozda bi cak i dobio malo duzu vizu... Singidunum April 27th, 2009, 09:34 PM To je i potpuno tacno, za to ti treba radna viza, a ti ako uzmas turisticku nesmes da vodis ture niti da radis, smejes jedino da razgledas u zemlji. Da nije to reko mozda bi cak i dobio malo duzu vizu... Osim sto je covek jasno rekao da zeli da obidje samostalno da bi mozda nekom prilikom mogao da vodi ture a ne da je tada planirao da povede turu sa tom vizom za posetu familiji. zvonko1234 April 27th, 2009, 11:51 PM ^^pa kad isprobava složene rečenice na viza službenici... :) tu se odgovara jasno, prosto i kratko.... subjekat, predikat i objekat..... k'o u policijskoj stanici i k'o da pričaš sa debilom (vjerovatno i pričaš). nikakvi kondicionali, nikakve uzročno-posljedične konstrukcije...:) MGX April 28th, 2009, 08:37 AM ^^pa kad isprobava složene rečenice na viza službenici... :) tu se odgovara jasno, prosto i kratko.... subjekat, predikat i objekat..... k'o u policijskoj stanici i k'o da pričaš sa debilom (vjerovatno i pričaš). nikakvi kondicionali, nikakve uzročno-posljedične konstrukcije...:) :lol: :lol: MareCar April 28th, 2009, 01:23 PM Osim sto je covek jasno rekao da zeli da obidje samostalno da bi mozda nekom prilikom mogao da vodi ture a ne da je tada planirao da povede turu sa tom vizom za posetu familiji. Ali i "nekom prilikom" nebi smeo da vodi ni jednu turu sa turistickom vizom. Da nije mislio na "mozda sledece godine" nego da je mislio na bas u tom putovanju pokaze se kroz ovu recenicu "Sa ovom, valjda, mogu samo da budem kod rođaka u kući i ne smem da izlazim napolje?! ". Nebi da ga vredjam niti nista, ali ovakom recenicom se pravis budalom. Svako zna da se sa turistickom vizom nesme (molim vas ispravite me jer neznam tacno kako se to pise) da radi nista poslovno gde bi se zaradile pare, smejes da se kreces po celoj drzavi i sve da gledas i sve da radis, ali ne da poslujes, na taj nacin bi ljudi sa turistickim vizama uzeli slovencima posao i ugrozavali kvalitet usluge jer posetioci nebi dobili istu kolicinu informacija koje nisu odma uocljive kod nekoga ko je iz srbije dosao i malo razgledao nego kod nekoga ko je profesionalni vodnik u sloveniji, isto tako i neko ko je iz slovenije, hrvatske ili bugarske nemoze da dodje ovde u srbiju i na svoju ruku vodi ture. Ali niko mu ne brani da predje celu sloveniju i da se upozna sa drzavim da bi mozda nekad zatrazio radnu vizu da vodi ture tamo, samo u sklopu ove vize nemoze, a na to je on ocigledno mislio. Pogresno je se izrazio... Singidunum April 28th, 2009, 01:40 PM Ali i "nekom prilikom" nebi smeo da vodi ni jednu turu sa turistickom vizom. Da nije mislio na "mozda sledece godine" nego da je mislio na bas u tom putovanju pokaze se kroz ovu recenicu "Sa ovom, valjda, mogu samo da budem kod rođaka u kući i ne smem da izlazim napolje?! ". Nebi da ga vredjam niti nista, ali ovakom recenicom se pravis budalom. Svako zna da se sa turistickom vizom nesme (molim vas ispravite me jer neznam tacno kako se to pise) da radi nista poslovno gde bi se zaradile pare, smejes da se kreces po celoj drzavi i sve da gledas i sve da radis, ali ne da poslujes, na taj nacin bi ljudi sa turistickim vizama uzeli slovencima posao i ugrozavali kvalitet usluge jer posetioci nebi dobili istu kolicinu informacija koje nisu odma uocljive kod nekoga ko je iz srbije dosao i malo razgledao nego kod nekoga ko je profesionalni vodnik u sloveniji, isto tako i neko ko je iz slovenije, hrvatske ili bugarske nemoze da dodje ovde u srbiju i na svoju ruku vodi ture. Ali niko mu ne brani da predje celu sloveniju i da se upozna sa drzavim da bi mozda nekad zatrazio radnu vizu da vodi ture tamo, samo u sklopu ove vize nemoze, a na to je on ocigledno mislio. Pogresno je se izrazio... Ja stvarno ne znam gde ti vidis da je covek rekao da je planirao da tada povede turu ili da je kako ti kazes u prvoj recenici trazio da vodi ture na turistickoj vizi? Toga jednostavno u tekstu nigde nema. Lepo je napisao na srpskom jeziku da je planirao da ide kod rodjaka ali i da obidje znamenitosti Slovenije da bi nekom prilikom mogao da vodi ture. A naravno da ture nasih agencija po inostranstvu vode nasi vodici po svim zemljama gde idu srpske ture, to je uobicajeno i normalno jer u vecini zemalja ne postoje lokalni vodici na srpskom jeziku. To je sve. A sad to sto ti mislis da se on pogresno izrazio i da je zapravo kada je rekao da hoce da obidje Sloveniju hteo da kaze da hoce da radi, to se zove masta. Ban.BL April 28th, 2009, 02:27 PM ^^pa kad isprobava složene rečenice na viza službenici... :) tu se odgovara jasno, prosto i kratko.... subjekat, predikat i objekat..... k'o u policijskoj stanici i k'o da pričaš sa debilom (vjerovatno i pričaš). nikakvi kondicionali, nikakve uzročno-posljedične konstrukcije...:) :lol::lol::lol: MareCar April 28th, 2009, 02:54 PM Ja stvarno ne znam gde ti vidis da je covek rekao da je planirao da tada povede turu ili da je kako ti kazes u prvoj recenici trazio da vodi ture na turistickoj vizi? Toga jednostavno u tekstu nigde nema. Lepo je napisao na srpskom jeziku da je planirao da ide kod rodjaka ali i da obidje znamenitosti Slovenije da bi nekom prilikom mogao da vodi ture. A naravno da ture nasih agencija po inostranstvu vode nasi vodici po svim zemljama gde idu srpske ture, to je uobicajeno i normalno jer u vecini zemalja ne postoje lokalni vodici na srpskom jeziku. To je sve. A sad to sto ti mislis da se on pogresno izrazio i da je zapravo kada je rekao da hoce da obidje Sloveniju hteo da kaze da hoce da radi, to se zove masta. Ovo "da me zanima da obiđem njihove znamenitosti, možda nekom prilikom budem vodio ture kroz Sloveniju." je lose izrazeno i moze da se shvati da planira da obidje i mozda, ako dobije priliku, vodi neku turu. Tako je i ta zena razumela i sa tim da se on buni da sa turistickom vizom "nesme nista da radi nego samo da sedi kod rodjaka u kuci" zvuci mi da je on i tako mislio. Razumem ja na sta ti mislis, ali stvar je u tome da on nigde nije rekao da misli da obidje sloveniju turistickom vizom i upozna malo bolje da bi se pripremio da, mozda ako mu se za godinu dana otvori prilika vodi turiste iz srbije na turu kroz sloveniju. To on nije rekao, i sa tim sta je rekao zvuci kao da planira da to sad radi, jer "neka prilika" ne definise da je to u buducnosti, nego moze da bude bilo kad. Nije to masta, to je samo citanje, jes da mi mozda srpski nije najbolji ali ipak razumem sve sta neko hoce da kaze... Singidunum April 28th, 2009, 03:00 PM "nekom prilikom" je vrlo jasna konstrukcija u nasem jeziku koja se razlikuje od "kojim slucajem" ili "ukoliko mi se ukaze prilika" MareCar April 28th, 2009, 03:12 PM Zasto se onda buni da ovom vizom ne sme kao nista da radi? Da je samo hteo da razgleda on to i jos uvek moze, niko ga ne sprecava u tome. A da je mozda hteo nesta drugo da radi i u tome je sprecen, onda je ta recenica razumljiva. Singidunum April 28th, 2009, 03:46 PM To je rekao sarkasticno zato sto mu je sluzbenica saopstila da mu je za turisticki obilazak potrebna nekakva specijalna viza MareCar April 28th, 2009, 05:52 PM Aha, pa koju je on uzimo? Turisticku ili tranzitnu? MareCar April 30th, 2009, 02:03 PM Zna li neko sta ce biti sa pasosima, dali ce vratiti produkciju u sloveniju ili ce bar ona nemacka firma poceti da izradjuje iduce serije po originalu (tako da samo ostane ova jedna pogresna serija) ili ce se nastaviti sa ovim falsovanim pasosima? Jer ozbiljno receno mene je sramota da me maltretiraju na aerodromima zbog tih falsovanih pasosa...ako znam da ce se poceti da pravi originalna serija onda cu cekati malo pa da izvadim kako treba pasos... sergio-m May 1st, 2009, 09:15 AM ja novi necu praviti pre septembra valjda ce do data sve da se dovede u normalu! :ohno: MareCar May 1st, 2009, 10:26 AM Pa tako i ja razmisljam, ali postoji dobra mogucnost da cu u septembru morati da putujem tako da cu morati da ga vadim za koji mesec, jel znas dali se pasosi jos uvek prave u konzulatu za 2 sata, ili dali se moraju slati iz beograda? Ako jeste, kolko bi to trajalo? Hvala. Ps Pogotovu sta mene cini skepticnim je da je ovaj politicar koji je zajebo tu celu stvar projavio kako ce obavestiti da je to druga serija pasosa, sta bi moglo da znaci da nenameravaju da menjaju nista nazad na osnovni, pravi model... sergio-m May 1st, 2009, 06:33 PM pa iskreno najbolje da pozoves konzulat. poslednji put sam zvao iza naseg bozica pa su mi rekli da ce poceti sa izdavanjem u februaru e sad jesu li ili ne nemam pojma ... ja sad moram da cekam septembar jer sam dobio u starom vizu za kanadu za kraj jula i pocetak avgusta... MareCar May 1st, 2009, 09:21 PM I meni bas ta viza treba, i neznam dali ce mi dati na stari pasos za septembar... Luka May 2nd, 2009, 02:32 AM Рен: Визна либерализација у 2009. ПРАГ – Европски комесар за проширење Оли Рен поновио је у Прагу да би до краја 2009. године требало да буде остварена визна либерализација за грађане Србије и њихова путовања у Европску унију (ЕУ). „Визна либерализација је најважнији циљ за обичне грађане Србије и других земаља западног Балкана. Ми смо се заиста посветили томе да тај циљ остваримо до краја ове године. 2009. година би требало да буде година визне либерализације”, изјавио је Рен на конференцији за новинаре током међународног форума посвећеном проширењу ЕУ. Рен је прецизирао да се сада чекају технички извештаји мисија експерата ЕУ који су посетили све земље региона како би проверили како поједине земље испуњавају услове неопходне за визну либерализацију. „Чим извештаји за сваку земљу појединачно буду спремни даћемо своје препоруке земљама чланицама ЕУ, а то би требало да буде током јуна, пре краја чешког председавања”, казао је Рен и додао да би Савет ЕУ коначну одлуку требало да донесе на јесен. Европски комесар за проширење подсетио је, међутим, да визна либерализација не зависи само од ЕУ већ и од сасвим конкретних резултата које је у процесу визне либералзиације остварила свака земља. „(Свака земља) мора да има поуздан безбедносни систем, биометријске пасоше, интегрисане контроле на границама и да се ефикасно бори против организованог криминала и корупције”, навео је Рен услове за укидање виза и слободно путовање грађана земаља западног Балкана у ЕУ. Vrachar May 2nd, 2009, 01:58 PM MOGUĆI KALENDAR UKIDANJA VIZA DOBIJA KONKRETNE OBRISE Realne šanse za beli šengen Autor: Blic Online, RTS | 02.05.2009. - 09:31 Evropska komisija će izveštaj o spremnosti Srbije i drugih balkanskih zemalja za viznu liberalizaciju predstaviti 18. maja, saznaje RTS. Zvanična preporuka za stavljanje Srbije na belu šengen listu mogla bi da usledi već tokom juna. Izveštaj će se zadržati na proceni ostvarenog napretka ali će iz njega biti jasno za koje zemlje je u ovom trenutku moguće ukidanje viza. Očekuje se da u toj grupi budu Srbija, Makedonija, i Crna Gora, dok će se za Albaniju i BiH zatražiti dodatni napori. Radna grupa za Balkan bi o izveštaju trebalo da raspravlja 25. maja pod uslovom da ne bude ozbiljnijih primedbi na njegov sadržaj. Evropska komisija bi tokom juna mogla da uputi zvaničnu preporuku o stavljanju na belu šengensku listu. "Važan trenutak mogao bi da bude sastanak ministara spoljnih poslova 16. juna. Ako stvari budu išle u dobrom pravcu oni već tada mogu da postignu dogovor o ukidanju viza. To ne bi bila formalna odluka ali je verovatno da bi na jesen potvrdili već postignuti dogovor", rekla je predstavnica Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Stiglmajer. Za konačnu odluku potrebno je mišljenje evropskog parlamenta. I nakon što ga dobiju zemlje članice odlučivaće kvalifikacionom većinom. Procedura odlučivanja je duga i komplikovana ali sa pozitivnom ocenom Evropske komisije u junu, Srbija ima realne šanse da do kraja godine dospe na belu šengensku listu. Izvor: Blic (http://www.blic.rs/politika.php?id=90622) montesky May 2nd, 2009, 09:43 PM ^^ ocemo li odma da pocnemo :dance: :D Singidunum May 2nd, 2009, 09:51 PM A da li ce biti ukinute i vize za EU drzave van Sengena - Bugarsku, Rumuniju i Irsku odnosno zasto sa njima ne pregovaraju? (za Britaniju necu ni da pitam) Vrachar May 2nd, 2009, 10:58 PM ^^ To valjda ide po automatizmu. montesky May 3rd, 2009, 12:27 AM mislis i na englesku? volio bih da je tako, ali bojim se da debelo grijesis BIK May 3rd, 2009, 12:43 AM Za Englesku nece ici po automatizmu. Hrvati su muke mucili sa Engleskim vizama sve do pre par godina, iako im nisu trebale vize za Sengen. Sto se tice BG i RO, siguran sam da ce odmah da ukinu vize po automatizmu cim dodjemo na belu Sengen listu. Murci May 3rd, 2009, 02:25 AM A BiH ostaje u cekaonici sa Albanijom ? E jada i cemera . Ja cisto sumnjam da ce i Makedoniji ukinut sad , mislim da ce proci samo Srbija i CG . Vrachar May 3rd, 2009, 01:55 PM mislis i na englesku? volio bih da je tako, ali bojim se da debelo grijesis Ne, mislio sam na BG, RO i sve ostale zemlje koje prate šengenski sporazum. Što se tiče UK, koliko shvatam, Hrvati su imali vize zbog velikog broja Srba i Bošnjaka koji su isti posedovali i koji su sa hr pasošima u masovnom broju pokušali da se domognu UK. Isti slučaj je bio i sa Skandinavskim zemljama, pre nego što su ušle u Šengen. Sada, kada se ukidaju vize i nama, valjda nema razloga da nas se Englezi toliko plaše. A BiH ostaje u cekaonici sa Albanijom ? E jada i cemera . Ja cisto sumnjam da ce i Makedoniji ukinut sad , mislim da ce proci samo Srbija i CG . Makedonija je po pitanju usaglašavanja zakona sa EU daleko ispred SRB i CG. Npr. kada dođete na makedonski granični prelaz, on izgleda isto kao i bilo koji drugi u EU (ima odvojene trake za vozila iz EU zemalja i sl.), zatim granični pečati izgledaju isto kao u EU, ... itd. To je ono što SRB i CG tek treba da uvedu. Alex_ZR May 3rd, 2009, 02:22 PM Makedonija je po pitanju usaglašavanja zakona sa EU daleko ispred SRB i CG. Npr. kada dođete na makedonski granični prelaz, on izgleda isto kao i bilo koji drugi u EU (ima odvojene trake za vozila iz EU zemalja i sl.), zatim granični pečati izgledaju isto kao u EU, ... itd. To je ono što SRB i CG tek treba da uvedu. Logicno, s obzirom da Makedonija ima status kandidata za prijem u EU a SRB i CG ne. montesky May 3rd, 2009, 02:24 PM Ne, mislio sam na BG, RO i sve ostale zemlje koje prate šengenski sporazum. Što se tiče UK, koliko shvatam, Hrvati su imali vize zbog velikog broja Srba i Bošnjaka koji su isti posedovali i koji su sa hr pasošima u masovnom broju pokušali da se domognu UK. Isti slučaj je bio i sa Skandinavskim zemljama, pre nego što su ušle u Šengen. Sada, kada se ukidaju vize i nama, valjda nema razloga da nas se Englezi toliko plaše. bojim se da bi vizna liberalizacija sa UK mogla da potraje. mislim da je EU najzahtjevnija, poslije SAD, po ovom pitanju. pogledaj samo mapu zemalja od kojih traze vize, pa ce ti bit sve jasno. ono sto je od presudnog znacaja, to je barem moj stav, jeste diplomatija i sposobnost ljudi na njihovom celu da se izbore za liberalizovanje viznog rezima. ako imamo ljude koji ce znati da zakucaju na prava vrata i ispostuju procedure koje se od njih ocekuju, to bi sve relativno brzo moglo odraditi. ponavljam, ispunjavanje EU zathjeva se poklapa u velikom procentu sa zahtjevima ostalih, samo neka se malo angazuju preko londona su najjeftinije konekcije za bilo koju destinaciju u svijetu, pa mi je nesto posebno stalo da se i sa njima to sto prije odradi Singidunum May 3rd, 2009, 03:22 PM Ma to sa Englezima je farsa...Gotovo svi drzavljani Komonvelta mogu da putuju u Britaniju bez viza a medju tim drzavama ima podosta treceg sveta. Tako da to sto nece da ukinu vize Srbima a Hrvatima nisu hteli do skora ima neke druge korene a ne strah od imigracije. nixy May 4th, 2009, 02:13 PM DO PASOŠA I LIČNE KARTE BEZ GUŽVE http://www.teklareka.com/images/stories/tosa/vesti/Pasos_LK.jpg Za razliku od Beograda i Novog Sada, izdavanje ličnih karata i pasoša u Kragujevcu protiče bez naročitih gužvi. Iako je poslednjih dana broj zahteva za zamenu putnih isprava povećan na stotinak dnevno, građani relativno brzo prolaze kroz neophodnu proceduru. Zahvaljujući dobroj organizaciji i dodatnom prostoru za predaju dokumenata koji funkcioniše od početka godine, u kragujevačkoj Policijskoj upravi na vreme su predupredili višečasovno čekanje u dugim redovima. Prijem dokumenata, obrada zahteva i izdavanje pasoša u Policijskoj upravi obavlja se radnim danima od osam do 20 časova, a subotom od osam do 14h. Za najhitnije slučajeve građani mogu da se obrate dežurnoj službi policije, koja će i mimo radnog vremena, zbog vanrednih okolnosti, pozvati nadležnog službenika i pasoš izdati po skraćenoj proceduri. RTK (http://www.rtk.co.rs/do-pasosa-i-licne-karte-bez-guzve.2.5751.0.htm) Ban.BL May 4th, 2009, 02:28 PM Ne, mislio sam na BG, RO i sve ostale zemlje koje prate šengenski sporazum. Što se tiče UK, koliko shvatam, Hrvati su imali vize zbog velikog broja Srba i Bošnjaka koji su isti posedovali i koji su sa hr pasošima u masovnom broju pokušali da se domognu UK. Isti slučaj je bio i sa Skandinavskim zemljama, pre nego što su ušle u Šengen. Sada, kada se ukidaju vize i nama, valjda nema razloga da nas se Englezi toliko plaše. i Hrvata Vrachar May 4th, 2009, 03:58 PM Srbija | 04.05.2009 Kad će više taj Šengen? Srpski političari su već više puta obavestili javnost da će uskoro doći kraj birokratskim procedurama i redovima za vize. Iz Brisela takođe stižu nagoveštaji da je ukidanje viza sasvim realno. Zašto tek sada? Niko ne zna tačan odgovor na pitanje ko je kriv za kašnjenje tog procesa - Beograd ili Brisel. Analitičari ističu da se srpske vlasti moraju pitati zašto su kasnile u ispunjavanju tehničkih zahteva, ali i naglašavaju da je Brisel stalno Beogradu postavljao nove političke prepreke. Rezultat svega toga je izvesno povećanje evroskepticizma u Srbiji, koji se po rečima Vladana Marjanovića, glavnog urednika diplomatskog biltena VIP, neće smanjiti zbog ukidanja viza: „Evroskeptici će to svakako ostati i posle ukidanja viza, i ne mislim da će se u tom balansu snaga bilo šta promeniti. A ne mislim da i kad bi se promenilo da bi to imalo bilo kakvog kratkoročnog ili dugoročnog značaja za Srbiju.“ Brisel je vizni režim opravdavao kontrolom granica, sprečavanjem ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala. Srđan D. Stojanović, istraživač londonskog univerziteta Vestminster, kaže da je vizni režim samo otežavao putovanje i komunikaciju običnim ljudima: „Vizni režim se nije ni u Evropi pokazao kao prava brana protiv tog kriminalnog i kriminogenog elementa koji hoće da putuje. Jer, vidite da su raznorazne Legije, i takvi tipovi, imali u džepovima po više pasoša, da mogu da pribave vizu, koja uvek prođe iako je lažna, i tako dalje.“ Beli šengen kao predizobrni adut Ukoliko tokom ove godine budu raspisani novi izbori, očekuje se da beli šengen može biti novi predizborni adut „evropskog bloka“. Vladan Marjanović smatra da će posledice ekonomske krize biti dominatna tema, i da ukidanje viza ne može biti ključni adut za kampanju: „Ako će nekome to da bude glavni adut, onda su ti neki poprilično ostali bez argumenata i aduta. Jer, vlada neće moći bogzna kako da se hvali tom činjenicom, jer će kao prvo logično pitanje moći da joj se postavi ’a zašto se uslovi za to nisu stekli ranije’, u najmanju ruku, a drugo, iz perspektive dakle ekonomske krize konačno ukidanje viza i ne deluje kao tako velika stvar, za većinu ljudi.“ Srbija je dugo čekala na beli šengen, i očekuje se stoga da eventualna vest o ukidanju viza bude dočekana bez preterane euforije. U međuvremenu su se pojavili novi problemi, što sve beli šengen svrstava među dobru vest koju građani Srbije neće stići da proslave. Autor: Ivica Petrović Odgovorni urednik: Ivan Đerković Izvor: DW (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4225611,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-xml-mrss) snupix May 4th, 2009, 11:22 PM i Hrvata Sigurno je bilo i njih, ali poznata je činjenica da su veliku većinu činili navedeni. Ban.BL May 5th, 2009, 03:32 AM Sigurno je bilo i njih, ali poznata je činjenica da su veliku većinu činili navedeni. Gdje je to poznata cinjenica? Ako aludiras generalno na Bosance (ukljucujuci i Hrvate iz Bosne s HR pasosima) onda i da ti povjerujem, mada je njih i dalje ukupno manje nego Hrvata iz Hrvatske u namjerama kako rece "da se domognu UK". Izgleda da Zegrepacni nemaju pojma kako se zivi van "metropole". Podgoricanin May 6th, 2009, 12:47 PM EU ukida vize za Srbiju i Crnu Goru do kraja godine? Elvir Bucalo Brisel 04/05/2009 Sredinom ovoga mjeseca se očekuje izvještaj Evropske komisije o tome koliko je svaka od zapadnobalkanskih država napredovala na putu do bezviznog režima. Nezvanično, prema onome što su vlade regiona učinile na polju sigurnosti i usvajanja evropskih standarda, očekuje se preporuka evropskim ministrima da odobre ukidanje viza do kraja ove godine za tri zemlje- Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Što se tiče BiH, njoj će biti upućeno ohrabrenje da nastavi sa procesom i upozorenje da Komisija mora uvjeriti evropske građane kako se otvaraju vrata za državu kojoj je sigurnost, vladavina prava u vrhu prioriteta. Evropska komisija bi već 18. maja mogla da preporuči ukidanje viza Uskoro, već 18. maja, će biti sačinjen cjelovit izvještaj Evropske komisije o o tome gdje se svaka od država trenutno nalazi, do koje tačke je došla u ispunjavanju oštrih uvjeta sigurnosti, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kontrole, obrade i čuvanja podataka, od ličnih dokumenata, do podataka o tome ko je kada i gdje prešao državnu granicu. Izvještaj dolazi nakon nekoliko krugova susreta eksperata Evropske komisije i pregovaračkih timova država regiona, kao i na osnovu onoga šta su zabilježile evropske inspekcije. Izvještaj, koji će nositi i preporuke za ukidanje viza, biće tema i posljednjeg ministarskog skupa pod češkim predsjedavanjem, ukazuju iz Evropske stabilizacijske inicijative, organizacije koja već dugo insistira da Brisel mora što prije ukloniti vizne barijere prema Balkanu. "Na sastanku sredinom juna bi evropski ministri vanjskih poslova, ako sve bude išlo dobro, mogli da donesu odluku o ukidanju viza. Odluka nije formalna, ali ako se danas ministri dogovore, kasnije, tokom jesenje procedure ratificiranja u nacionalnim parlamentima, držaće se svoje odluke.To će biti izvanredna vijest i tada možemo već u junu da nazdravimo šampanjcem”, kaže Aleksandra Štiglmajer iz Evropske stabilizacijske inicijative. Praktično bi to značilo da bi građani onih država koje budu prepoznate kao najmarljivije na ispunjavanju postavljenih uvjeta sigurnosti, bez viza mogli putovati evropskim prostorom od 1. januara naredne godine. Oli Ren: Zemlje, koje najviše napreduju, mogle bi do kraja godine da se nađu na bijeloj šengenskoj listi "Oni koji se kreću najbrže, oni koji su najviše u stanju da nose obaveze i primjenjuju sve one sigurnosne mjere koje dovode do ukidanja viza, te zemlje će biti u stanju da pređu na bijelu šengensku listu nadam se, do kraja ove godine. Ostale države će morati da čekaju dok u svoju ozbiljnost ne uvjere evropske građane i njihove ministre unutrašnjih poslova", kazao je evropski komesar za proširenje Oli Ren. "Koliko znamo, na osnovu informacija koje smo dobili od različitih vlada, preporuku će sigurno dobiti Makedonija, a prepoznaje se da su i Srbija i Crna Gora učinile značajan progres posljednjih mjeseci i sedmica i Komisija ta dva dosijea vrlo pažljivo analizira. Izvještaj još nije zaključen i razmatraće se i na najvišim nivoima. Međutim, vjeruje se da je ono što je u izvještaju veoma objektivno i gdje god je bilo progresa, Komisija ga je i zabilježila", ističe Štiglmajer. Što se Bosne i Hercegovine tiče, njoj će se ukazati da jeste zabilježen značajan napor, ali da posao nije zaključen. To bi, prevedano u rokove, moglo značiti pola godine kašnjenja za ostatkom regiona. Izvor: Glas Amerike Aj dabogda... Luka May 6th, 2009, 12:49 PM ^^ Nadam se da cu jednom procitati clanak vezan za ukidanje viza bez znaka pitanja na kraju naslova. Sawovsky May 13th, 2009, 09:57 PM Kakvo brilijantno otkrice! :bash::bash::bash::bash: Srpski pasoši za Kosovo prepreka za ukidanje viza http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/05_maj/14/politika/pasosi-v.jpg Garancije koje Evropska unija traži od vlasti u Beogradu, kako bi građani Srbije mogli od sledeće godine da putuju bez viza, jesu da način izdavanja dokumenata onemogući migraciju i prelivanje kriminala i korupcije u članice EU. Prema saznanjima „Blica“, glavna pitanja Evropske komisije odnose se na pasoše i način na koji bi se izdavali građanima Kosova, ali i dvojno državljanstvo, posebno kada je reč o Srbima u Republici Srpskoj. Najjednostavnije objašnjeno, Evropsku komisiju brine procedura izdavanja srpskih dokumenata, kao i da se srpski pasoši „ne dele šakom i kapom“. Dodatne odgovore, ali i garanciju da članice EU neće biti izložene migraciji i prelivanju kriminala i korupcije iz Srbije trebalo bi da pruži ministar policije Ivica Dačić. Prema saznanjima „Blica“, kada je reč o Kosovu, pitanje je bilo tehničke prirode i odnosi se na predlog vlasti u Beogradu da ti pasoši budu drugačije numerisani. Problem izdavanja pasoša građanima sa teritorije Kosova traje već duže vreme. Kako za „Blic“ kaže dobro upućeni sagovornik iz Vlade Srbije, nekoliko članica EU ranije je čak zahtevalo da Beograd ne izdaje pasoše kosovskim Albancima. Međutim, ovaj zahtev vlasti nisu mogle sasvim da ispune jer se Kosovo smatra delom teritorije Srbije. Rešenje koje su vlasti u Beogradu ponudile EU je da pasoši za građane Kosova budu drugačije numerisani. http://www.blic.rs/politika.php?id=92391 MGX May 13th, 2009, 10:44 PM U paketu sa montenegro airlines-om :D U Izrael bez viza Građani Crne Gore u Izrael će moći da putuju bez viza, odlučila je Vlada u Tel Avivu. Crnogorski premijer Milo Đukanović primio je danas nerezidentnog ambasadora Izraela Artura Kola, povodom nacionalnog praznika Izraela, Dana nezavisnosti - 14. maja. Ambasador Kol obavijestio je Đukanovića o odluci svoje Vlade i pojasnio da će ona biti realizovana nakon razmjene i ratifikacije odgovarajućih sporazuma. Singidunum May 13th, 2009, 10:55 PM Tadić: Ne licitirati sa datumima (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=13&nav_category=11&nav_id=360364) 13. maj 2009. | 14:54 -> 22:24 | Izvor: Beta, Tanjug Beograd, Ljubljana -- Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da treba raditi na uklanjanju prepreka za liberalizaciju viznog režima, a ne licitirati sa datumima kada će do toga doći. http://www.b92.net/news/pics/2009/05/8036700724a0ac83056ddb128533118_extreme.jpg Boris Tadić na današnjem sastanku o viznoj liberalizaciji (Tanjug) Posle sastanka s potpredsednicima Vlade Srbije i ministrima Ivicom Dačićem, Božidarom Đelićem i Snežanom Malović, kao i sa šefom kabineta ministra spoljnih poslova Borislavom Stefanovićem, Tadić je novinarima rekao da je dogovoreno da se nabavi nova oprema za izdavanje novih pasoša građanima Srbije. Nadležni ministri su predsedniku Tadiću podneli izveštaj o napretku Srbije u procesu liberalizacije viznog režima sa EU i o ispunjavanju obaveza iz "mape puta". Zbog obimnog posla i izdavanja nekoliko miliona novih pasoša, dogovoreno je i da se preraspodele ljudi koji rade u opštinskoj administraciji da, zajedno za zaposlenima u MUP-u, rade na izdavanju novih dokumenata, rekao je Tadić. On je rekao da je na sastanku, koji će ubuduće biti češće organizovani, razmotreno dokle je Srbija stigla u ispunjavanju obaveza iz "mape puta", šta je ostalo kao teškoća da se uradi, na koji način će se omogućiti izdavanje velikog broja novih pasoša i kako će se ubrzati čitav proces vizne liberalizacije, tako da budu sprečena iznenađenja. "Imamo još nekoliko tehničkih pitanja koje treba da prodiskutujemo s predstavnicima Evropske komisije u narednih nekoliko nedelja i mislim da možemo da budemo optimisti. Međutim, bilo bi jako dobro da se prestane s licitiranjem oko datuma kada će građani biti oslobođeni viza", rekao je Tadić. On je poručio da treba raditi na tome da se reši i ta poslednja sankcija prema građanima Srbije preostala iz devedesetih godina. Đelić sa ambasadorima EU Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić razgovarao je danas sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije i upoznao ih sa rezultatima koje je Srbija postigla kada su u pitanju evropske integracije i liberalizacija viznog režima. Na redovnom kvartalnom sastanku u vladi, Đelić je sa ambasadorima razgovarao i o budžetskoj pomoći koju će EU u ovoj godini obezbediti za Srbiju kroz IPA fondove, saopšteno je iz kabineta potpredsednika Đelića. Sastanku su prisustvovale direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević i savetnica potpredsenika vlade Ksenija Milenković, a potpredsednik Đelić je zahvalio češkoj ambasadorki u Srbiji Hani Hubačkovoj na svestranoj pomoći i podršci tokom češkog predsedavanja EU i izrazio nadu da će se dobra saradnja nastaviti i sa Švedskom u periodu njenog predsedavanja, koje počinje sredinom godine. Kacin: Srbija može da bude motor integracija Ukidanjem viza, Srbija bi mogla da postane motor približavanja zapadnog Balkana EU, izjavio je Jelko Kacin, specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. Istovremeno, svaka zemlja tog regiona mora sama da zasluži svoje mesto u Uniji, dodao je Kacin za Dojče vele. On je rekao i da će sve zemlje koje u ponedeljak, 18. maja, dobiju preporuke od Evropske komisije za ukidanje viznog režima, dobiti i veliki podsticaj kada shvate da su same, svojim radom došle do tog cilja. montesky May 14th, 2009, 10:59 AM U paketu sa montenegro airlines-om :D gledajuci primjer drugih, kada eu ukine vize nekoj zemlji, obicno je slijede i druge razvijenije zemlje. evo izrael je najnoviji primjer (malo ih preduhitrio, doduse). mogli bi pocet sa bacanjem opklada koja ce bit sljedeca:okay: MGX May 14th, 2009, 11:03 AM UAE ? :D :naughty: montesky May 14th, 2009, 11:04 AM zvuci dobro:D:okay: tu su sad i vec poslovne veze aktuelne moze li embraer bez slijetanja do dubai-a Ban.BL May 14th, 2009, 11:22 AM gledajuci primjer drugih, kada eu ukine vize nekoj zemlji, obicno je slijede i druge razvijenije zemlje. evo izrael je najnoviji primjer (malo ih preduhitrio, doduse). mogli bi pocet sa bacanjem opklada koja ce bit sljedeca:okay: E ti nama nikad nece ukinuti vize. Ban.BL May 14th, 2009, 11:23 AM Kakvo brilijantno otkrice! :bash::bash::bash::bash: http://www.blic.rs/politika.php?id=92391 Srbi iz BIH... Daj kako seru... MGX May 14th, 2009, 11:48 AM moze li embraer bez slijetanja do dubai-a Koliko ja znam Podgorica-Dubaio je 2000 nm, a dolet embraera je 2200 nm... Tako da bi teoretski moglo, ali ne znam da li praktikuju non-stop letovi na granici doleta? U svakom slučaju može preko Tel Aviva :D Singidunum May 14th, 2009, 12:03 PM Srbi iz BIH... Daj kako seru... Sta ti je zar ne vidis kako je cinjenica da pola BiH i Srbije ima hrvatski pasos drasticno uticala na vizni rezim prema istoj? :lol: Ban.BL May 14th, 2009, 12:30 PM Smijesno je to da su BiH uvedene vize kad je nastao Schengen, do tad nam nisu trebale za odredjene drzave u Italiju se moglo naličnu kartu, Asutrija, čini mi se Njemačka. A sad odjednom kao ne zadovoljavamo uslove,a zadovoljavali smo kad su stotine hiljada bježale u te iste države. Bas me nerviraju. Podgoricanin May 14th, 2009, 12:33 PM Šta velite vi na ove Berluskonijeve poteze, da vraća brodove sa imigrantima iz Afrike nazad, i generalno postroži i oteža ulazak u IT? Ja potpuno podržavam, i volio bi to da vidim na nivou Evrope... Singidunum May 14th, 2009, 01:11 PM Sudeci po onome kako Italija danas izgleda, ja se bojim samo da je prekasno MGX May 14th, 2009, 01:23 PM Ili Francuska, Njemačka... Podgoricanin May 14th, 2009, 01:35 PM Sa 94% Italijana, Italija dobro stoji, etnički je raznovrsna koliko danas Hrvatska, recimo. Ja mislim da je sasvim u redu što žele to da sačuvaju... Luka May 14th, 2009, 02:00 PM Koliko ja znam Podgorica-Dubaio je 2000 nm, a dolet embraera je 2200 nm... Tako da bi teoretski moglo, ali ne znam da li praktikuju non-stop letovi na granici doleta? U svakom slučaju može preko Tel Aviva :D To jedino ako je avion potpuno prazan. montesky May 14th, 2009, 03:40 PM mogli bi barem organizovat carter letove MGX bi stvarno mogao malo vise da exploatise mogucnosti koje su mu na raspolaganju. svi koje znam moraju ic preko BG ako idu na ljetovanje za tursku, egipat ili pak dubai niko ne trazi redovan saobracaj, ali carter... Singidunum May 14th, 2009, 04:18 PM Sa 94% Italijana, Italija dobro stoji, etnički je raznovrsna koliko danas Hrvatska, recimo. Ja mislim da je sasvim u redu što žele to da sačuvaju... To je mozda procenat Italijana medju nosiocima italijanskog pasosa ali kada se uzmu svi koji tamo zive ne verujem da prelazi 70%. Po ulicama sve sami Afrikanci, Rumuni i Cigani, vecina od njih verovatno ilegalno ali ipak su tu bez obzira na pravno-tehnicki status. Singidunum May 14th, 2009, 04:20 PM mogli bi barem organizovat carter letove MGX bi stvarno mogao malo vise da exploatise mogucnosti koje su mu na raspolaganju. svi koje znam moraju ic preko BG ako idu na ljetovanje za tursku, egipat ili pak dubai niko ne trazi redovan saobracaj, ali carter... Pa vidis kako su naporni za carter letove. Ukidaju Jatu dozvole za carter letove jer Srbija ne dozvoljava njihovim carter kompanijama da lete a kako bi se onda i Montenegro A odbranio od verovatno velikih turskih i egipatskih kompanija? MGX May 14th, 2009, 05:30 PM mogli bi barem organizovat carter letove MGX bi stvarno mogao malo vise da exploatise mogucnosti koje su mu na raspolaganju. svi koje znam moraju ic preko BG ako idu na ljetovanje za tursku, egipat ili pak dubai niko ne trazi redovan saobracaj, ali carter... Može i iz Podgorice ;) Kad već MGX ne može ili neće , ima ko hoće ;) montesky May 14th, 2009, 08:41 PM Može i iz Podgorice ;) Kad već MGX ne može ili neće , ima ko hoće ;) ko? CrazySerb May 14th, 2009, 08:45 PM Pa razne carter firme, poput Dubrovnik Airlines-a... Crnogorsko turisticko udruzenje i Dubrovnik airlines Tijana Bajramovic Crnogorsko turisticko udruzenje i avio kompanija Dubrovnik airlines, zakljucili su juce u hotelu "Splendid" ugovor, kojim se crnogorskim hotelijerima za narednu sezonu ustupaju dva aviona za organizovanje carter letova. Sporazum su potpisali predsjednik sektora hotela pri CTU Zarko Radulovic i direktor dubrovacke avio kompanije Zeno Singer. Kako je receno , ovo je prvi korak pri stvaranju zajednicke avio kompanije koja bi bila na usluzi iskljucivo domacim hotelijerima. Inace, hotelijeri su kao jednu od bitnih stavki u paketu mjera za prevazilazenje krize od Vlade trazili da se snize cijene avio karata, kako bi Crna Gora, kao iskljucivo avio destinacija bila konkurentna, te obezbijedi bolja povezanost sa emitivnim trzistima. "Ovim dokazujemo da smo odgovorna organizacija , jer mi ne trazimo od Vlade samo da nama pomogne, vec da pomognemo sami sebi, a time i Crnoj Gori. Crna Gora je avio destinacija, destinacija koja se moze svrstati u kategoriju ostrva, gdje se samo avionom moze doci bez problema. Zato smo poceli da vodimo pregovore sa dubrovnik airlines-om koji u svojoj floti ima pet aviona "boing MD 82" , od kojih su dva od danas nama na raspolaganju za bilo koju destinaciju", rekao je Radulovic. Navodeci da Dubrovnik airlines za sobom ima cetiri uspjesne godine poslovanja, Singer je kazao da njihova pet aviona sa po 167 sjedista su idealni za srednjeg turoperatora. "Posto smo carter kompanija koja sluzi interesima hotelijera i turoperatora prilagodjavamo se njihovim potrebama. Za razliku od kompanija poput "Montenegro airlines" koje imaju obavezu povezivanja sa drzave sa gradovima Evrfope, oni ni po kapacitetu, a ni po slobodnim terminima ne mogu udovoljiti onome sto treba hotelijerima. Zato smo i brzo nasli modalitet zajednickog rada u ovoj godini", izjavio je Singer. On je zakljucio da ako se sporazum kao test pokaze dobro, i da rezultate, to ce biti uvod u osnivanju carterske avio kompanije sa sjedistem u Crnoj Gori. montesky May 14th, 2009, 08:56 PM ...pa ce oni letjet za egipat, tursku itd itd? MGX May 14th, 2009, 10:13 PM Čarter za Egipat sa njihovim B737-500 Doboj23 May 15th, 2009, 10:25 AM Izvor: Blic (http://www.blic.rs/politika.php?id=90622) Cisto sumnjam da BiH nece dobiti legalizaciju zajedno sa Srbijom, CG i Makedonijom. Sve to ide u paketu zajedno, kao i ulazak u EU. Zivi bili pa vidjeli... Vrachar May 15th, 2009, 10:26 AM ^^ Je li počelo izdavanje biometrijskih pasoša u BIH? Doboj23 May 15th, 2009, 10:31 AM Pocinje valjda u junu. EU vlasti znaju i same kakve probleme mogu imati ako i BiH ne dobije isti rezim kao i susjedi. Ovo su samo djecije price kojim nas nerviraju godinama. montesky May 15th, 2009, 10:38 AM zbog toga, pretpostavljam, i morate cekat jos extra pola godine u cg su poceli jos prije godinu dana, a i u srbiji tako nesto Doboj23 May 15th, 2009, 10:42 AM Tj. vi ostali cete cekati na nas tih pola godine. Stalno ce vam nalaziti neke ''prepreke'' dok mi ne budemo spremni i onda tamo pocetkom 2010 svi zajedno u paketu. Mada, sta nam ovaj sengen znaci ustvari? Oni koji su htjeli otic, oni su se snasli i otisli. Drzali su nas ko krave u stali ured 15 godina i sad nam eto daju neku ''milost''. Problem je sto narod to ne vidi vec ce obozavat tu EU jos vise kad nam ukinu vize, a Hrvatima su ukinuli jos prije 15 godina. montesky May 15th, 2009, 10:45 AM ^^necu ti protivurjecit, jer me nista ne bi iznenadilo. uvijek se nesto odlaze. bicemo u nedoumici do ponedjeljka, jer se, valjda, tada objavljuje izvjestaj Vrachar May 15th, 2009, 11:03 AM ^^ Upravo tako, a sve opcije su moguće. Podgoricanin May 16th, 2009, 01:05 AM ^^necu ti protivurjecit, jer me nista ne bi iznenadilo. uvijek se nesto odlaze. bicemo u nedoumici do ponedjeljka, jer se, valjda, tada objavljuje izvjestaj Nemoj biti siguran...čitav proces mazanja očiju...ovaj, liberalizacije viznog režima ima "odlaganje" all over it! Đurović: Odgođeno odlučivanje o vizama Savjet ministara EU je odgodio razmatranje preporuke o ukidanju viza građanima Crne Gore i još nekih balkanskih zemalja za 25. maj, najavila je potpredsjednica crnogorske vlade Gordana Đurović, prenosi Tanjug. Ranije je bilo planirano, podsjetila je ona, da će to biti tema Savjeta ministara u ponedjeljak, 18. maja. Ban.BL May 16th, 2009, 03:25 PM Tj. vi ostali cete cekati na nas tih pola godine. Stalno ce vam nalaziti neke ''prepreke'' dok mi ne budemo spremni i onda tamo pocetkom 2010 svi zajedno u paketu. Mada, sta nam ovaj sengen znaci ustvari? Oni koji su htjeli otic, oni su se snasli i otisli. Drzali su nas ko krave u stali ured 15 godina i sad nam eto daju neku ''milost''. Problem je sto narod to ne vidi vec ce obozavat tu EU jos vise kad nam ukinu vize, a Hrvatima su ukinuli jos prije 15 godina. nema sanse, bar ne u RS. Alterlee May 16th, 2009, 04:39 PM Meni se čini da narod ovde i nije toliko zaluđen EU već Šengenom, tj sa kim god zagriženim EU fanom da sam pričao prvi i osnovni razlog pristupa Uniji je ukidanje viza, naravno, mnogi žele da se prudruže uniji samo i isključivo zbog viza, tako da verujem da će posle uvođenja na belu Šengen listu procenat pro-EU Srba (tj barem u Beogradu) pasti. sergio-m May 17th, 2009, 09:47 AM ^^ pa najveca "tekovina" eu je sloboda putovanja i pare! ostalo obican plebs ni ne zanima! ako ukinu vize na konju smo jer neopisiv je feeling kada se iz geta izadje medj svet verujte mi...ne mogu da shvatim da ima mladoog svet iz generacije kraj 80 i 90 koji nikada granicu presli nisu??!! tuzno je to :ohno: Ban.BL May 17th, 2009, 11:36 AM jesu vjerovatno u CG na more Singidunum May 17th, 2009, 03:20 PM Продужен рок важења пасоша Дијаспора неће остати без пасоша јер ће рок важења старих путних исправа бити продужен за још годину дана, најавио министар Срђан Срећковић. Постављени темељи нове политике према дијаспори и региону. Министар за дијаспору Срђан Срећковић изјавио је да дијаспора не треба да брине да ће остати без пасоша, јер ће рок важења старих путних исправа бити продужен за још годину дана, како за дијаспору, тако и за људе у Србији. "Издати пет милиона пасоша за годину дана је немогуће, зато ће тај посао морати да буде продужен", изјавио је Срећковић за "Вечерње новости". Министар је навео да наши држављани могу да добију биометријске пасоше у седам или осам дипломатско-конзуларних представништава. "Како би се смањиле гужве, договорили смо са МУП-ом скраћену процедуру за све који нове исправе буду тражили у Србији. У било којој јединици МУП да траже пасош, добиће га по хитној процедури, за највише седам дана", рекао је Срећковић. Министар је рекао да су постављени темељи нове политике према дијаспори и земљама у региону и да се најесен очекује усвајање закона у Скупштини. "Мислим да ће закон да добије подршку, не само политичара, већ и јавности и свих релевантних институција", закључио је Срећковић. CrazySerb May 17th, 2009, 07:17 PM U Rusiju bez viza od juna?:) from mfa <mfa@mfa.rs> to date Thu, May 14, 2009 at 1:59 PM subject re: vize za rusiju mailed-by mfa.rs hide details 1:59 PM (2 hours ago) Reply Follow up message Ocekujemo da će sporazum stupiti na snagu sredinom juna, od kada će i vaziti bezvizni rezim za nosioce novih biometrijskih pasosa. Ambasada u Moskvi će opremu dobiti u periodu septembar/oktobar ove godine, moguće i ranije. Momirka Marinkovic - Hide quoted text - ----- Original Message ----- From: To: mfa@mfa.rs Sent: 13. maj 2009 15:52 Subject: vize za rusiju Dobar dan, Već odano se cekala ratifikacija sporazuma o bez viznom rezimu sa Ruskom Federacijom i to je parlament srbije najzad ratifikovao. Moje pitanje je vrlo kratko: Kada će državljanin Srbije sa novim crvenim pasosem moći bez vize da ode u Rusiju. Interesuje me od kog datuma konkretno? Još jedno pitanje kada će crveni pasos moći da se izvadi u Moskoskoj amasadi? Unapred zahvalan, Eto, ako nekog zanima - ja ionako imam ruski pasos:D sale_kg May 17th, 2009, 07:19 PM Eto, ako nekog zanima - ja ionako imam ruski pasos:D u prevodu-imas ruski pasos? :D U,zavidim ti... :D CrazySerb May 17th, 2009, 07:24 PM Zasto...nije nista bolji od srpskog:lol: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/9b/Russian_visa_on_arrival.PNG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/49/Serbian_Passport_Visa_Free_Travel.png Kanadski vec nije za bacanje... http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e9/CanadaVisaFree.PNG Podgoricanin May 17th, 2009, 07:29 PM u prevodu-imas ruski pasos? :D U,zavidim ti... :D Pa vala ruski pasoš i nije pasoš sa nekim prevelikim privilegijama... Rusi bez viza mogu da putuju u sledeće zemlje: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/9/9b/Russian_visa_on_arrival.PNG/800px-Russian_visa_on_arrival.PNG Čak i u poređenju sa crnogorskim nije neka prevelika prednost (za sve nijanse plave boje na mapi nije potrebno unaprijed vaditi vizu) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/77/Montenegrin_Passport_Visa_Free_Travel.png/800px-Montenegrin_Passport_Visa_Free_Travel.png Recimo slovenački... http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/bd/SloveniaPassportVisaFree.png/800px-SloveniaPassportVisaFree.png Dok bi bilo gadno imati albanski pasoš... :D http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/38/AlbanianPassportVisaFree.png/800px-AlbanianPassportVisaFree.png sale_kg May 17th, 2009, 07:32 PM Ma zavidim zbog toga sto mozes da zivis u Rusiji,i da te niko ne cima... ;) A vazno da kod nas svi mogu bez viza... Nego mene interesuje za Azerbejdzan i Jermeniju jel mi treba viza? A drugo pitanje: koliko je komplikovano recimo za te zemlje dobiti rezidencijalnu vizu? MGX May 17th, 2009, 07:36 PM Jel ono Andora visa-free za Crnogorce? :nuts: Podgoricanin May 17th, 2009, 07:40 PM Jel ono Andora visa-free za Crnogorce? :nuts: Jes... :nuts: Samo, kako doći tamo bez vađenja vize jal za FR jal za ESP... Sena_KG May 17th, 2009, 07:40 PM Ma zavidim zbog toga sto mozes da zivis u Rusiji,i da te niko ne cima... ;) A vazno da kod nas svi mogu bez viza... Nego mene interesuje za Azerbejdzan i Jermeniju jel mi treba viza? A drugo pitanje: koliko je komplikovano recimo za te zemlje dobiti rezidencijalnu vizu? Za Jermeniju je ovakva sitacija:Potrebna dokumenta: pasoš; formular koji se besplatno dobija na granici; druga informacija koju imamo glasi da viza nije potrebna ako imate garantno pismo.Cena: 15.000 drama, odnosno oko 35 evra.Trajanje: 120 dana.Mesto vađenja vize: granični prelaz ili aerodrom.Jermenija nema ambasadu u Srbiji. sale_kg May 17th, 2009, 07:45 PM Za Jermeniju je ovakva sitacija:Potrebna dokumenta: pasoš; formular koji se besplatno dobija na granici; druga informacija koju imamo glasi da viza nije potrebna ako imate garantno pismo.Cena: 15.000 drama, odnosno oko 35 evra.Trajanje: 120 dana.Mesto vađenja vize: granični prelaz ili aerodrom.Jermenija nema ambasadu u Srbiji. Drugim recima,samo kinta i nema problema... ;) Hvala Sena,jesi li bio mozda i tamo? :) Sena_KG May 17th, 2009, 07:56 PM Ne,ali planiram da idem tamo. Singidunum May 17th, 2009, 09:16 PM A drugo pitanje: koliko je komplikovano recimo za te zemlje dobiti rezidencijalnu vizu? Posto je to bivsi SSSR sigurno je zvanicna procedura za useljenje komplikovana ali opet Azerbejdzan je negde u najgorih 10 drzava po korupciji tako da je sa te strane sigurno vrlo lako ;) sale_kg May 17th, 2009, 09:28 PM Ne,ali planiram da idem tamo. Ja takodje,bar turisticki za sad... Ali sve nekako odlazem,a i imam nekoliko precih destinacija trenutno,tako da ce malo sacekati to... Posto je to bivsi SSSR sigurno je zvanicna procedura za useljenje komplikovana ali opet Azerbejdzan je negde u najgorih 10 drzava po korupciji tako da je sa te strane sigurno vrlo lako ;) Drugim recima,sve se moze srediti ;) ... Iskreno se nadam ... Nemojte tako,dobar je Azerbejdzan,mada bi zbog vere i islamskog fanatizma tamo o kome sam od dosta ljudi cuo vise jurio Jerevan nego Baku. Singidunum May 17th, 2009, 09:31 PM Cini mi se da je Baku razvijeniji grad (dosta se zida http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=1932) mada realno sve je to... Sena_KG May 17th, 2009, 10:34 PM Ja takodje,bar turisticki za sad... Ali sve nekako odlazem,a i imam nekoliko precih destinacija trenutno,tako da ce malo sacekati to... Isto tako i ja.Inacae ja nagovaram roditelje da vidimo Latinsku Ameriku (Argentina,Cile i td.) montesky May 18th, 2009, 02:54 PM Čak i u poređenju sa crnogorskim nije neka prevelika prednost (za sve nijanse plave boje na mapi nije potrebno unaprijed vaditi vizu) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/7/77/Montenegrin_Passport_Visa_Free_Travel.png/800px-Montenegrin_Passport_Visa_Free_Travel.png nece biti lose ako se i samo EU ubaci na listu. bice skoro kao hrvatski, ili smo na istom. da kucnemo u drvo:D, bice to za pola godine + - koji mjesec http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Croatia-passport-visafree-corrected.PNG/800px-Croatia-passport-visafree-corrected.PNG Podgoricanin May 18th, 2009, 03:08 PM Mi možemo u Oman bez viza, a Hrvati u Jemen! :lol: Ovo izgleda da se vizni režim uređuje na osnovu religije i tradicionalnih veza - Hrvatima je cijela katolička Južna Amerika visa free, dok nas Venecuela i Kolumbija još nisu eksplicitno priznale...dočim nas Rusi, Ukrajinci i Kinezi gotive. MGX May 18th, 2009, 03:29 PM Hrvati ni ove godine neće moći na Kubu :ohno::lol: Jesam li ja nešto sanjao, ili sam čuo da se sprema Crnoj Gori vraćanje viza za Tunis? montesky May 18th, 2009, 03:39 PM ... dok nas Venecuela i Kolumbija još nisu eksplicitno priznale...dočim nas Rusi, Ukrajinci i Kinezi gotive. ovi za nas nijesu ni culi, kladim se Hrvati ni ove godine neće moći na Kubu :ohno::lol: Jesam li ja nešto sanjao, ili sam čuo da se sprema Crnoj Gori vraćanje viza za Tunis? mora da si sanjao...zasto bi nam sad uvodili vize? Singidunum May 18th, 2009, 04:49 PM Ispovest Avganistanaca koji su smešteni u Centar za azil http://www.blic.rs/hronika.php?id=93027 Autor: Slobodan Pajić | 18.05.2009. - 05:00 Pre dve godine napustio sam Avganistan, a u Srbiji sam oko 50 dana. Želeo sam da odem u Norvešku, Švedsku ili Englesku i da tamo nastavim školovanje. Nažalost, nisam imao sreće. Uhapsila me je srpska policija i završio sam ovde - priča za „Blic” dvadesetogodišnji Ranšbar, jedan od 42 ilegalna imigranta koji su trenutno u Centru za azil u Banji Koviljači. Ranšbar kaže da je u Avganistanu studirao prava i da je stigao do druge godine. - Moj otac je bio komunista. Nije se slagao ni sa talibanima ni sa novom vlasti, tako da sam zbog režima morao da pobegnem. Teško bih se prilagodio životu u Srbiji. Ako bih ostatak života morao da provedem ovako kao što mi je sada, radije bih se vratio u svoju državu, pa makar me tamo talibani odmah ubili. Ovo nije moja želja. Ni ovde nije dobra situacija, dosta je sličnih meni, a Srbija nema novaca da nas sve izdržava - priča ovaj mladić. Na njegovu priču se nadovezuje dvadesetsedmogodišnjak iz Avganistana, koji se predstavlja kao Žan. - Želeo sam da se domognem Engleske, ali na tom putu završio sam u Srbiji. Iz Avganistana sam legalno prešao u Iran, jer mi je rečeno da odatle bez problema avionom mogu da odem u Englesku. Međutim, kada sam stigao u Iran, saznao sam da to nije moguće, već da moram prvo u Tursku, a tek odatle u Englesku. Turska ne daje vize Avganistancima, pa sam uspeo da nabavim lažni pasoš. Prešao sam u tu zemlju, a zatim u Grčku gde su mi tražili da platim 1.200 dolara za put do Engleske. Ja to nisam mogao - priča Žan. On kaže da je ipak uspeo da se dokopa Engleske, ali nije želeo da ispriča kako mu je to pošlo za rukom. - U Engleskoj sam proveo pola godine. Našao sam prijatelje i bilo mi je lepo, ali su me i odatle ponovo vratili u Grčku jer sam iz te zemlje došao u Britaniju. U Atini ima dosta Kurda, koji su opasni za Avganistance. Mafija je prilično razvijena i pokušava da nevoljnike kao što sam ja angažuje u kriminalnim radnjama. Tamo sam sreo zemljaka Mustafu i s njim isplanirao odlazak u Englesku, ali kraj tog puta bio je u Srbiji - priča mladić. Sa saputnikom Mustafom (28) on je iz Grčke, preko Italije, ušao u Francusku, gde su pronašli kamiondžiju koji im je, uz pozamašnu novčanu nadoknadu, obećao prevoz do Engleske. - Vozio nas je dva dana u kamionu. Bili smo skriveni i nismo znali gde se nalazimo. Onda se zaustavio, izbacio nas, rekavši da dalje moramo pešice. To je inače uobičajen način nelegalnog prelaska granice. Mislili smo da smo već odavno ušli u Englesku, ali kada smo sreli policajce i pitali ih gde se nalazimo, bili smo šokirani saznanjem da smo u Srbiji :lol: - prepričava svoj put Mustafa, koji je iz Avganistana otišao pre četiri meseca. On kaže da je tamo imao problema s talibanima. U delu Kabula u kojem je živeo policija je preko dana kontrolisala situaciju, ali, kako priča, noću su dolazili talibani prisiljavajući ljude da idu u borbu. - Prisiljavali su nas da ratujemo protiv Amerikanaca, a mi to ne želimo. Ne želimo nikoga da ubijamo. Isto tako ne želimo da poginemo u borbama koje ne podržavamo. Jedino rešenje je bilo da napustim zemlju i spasem sopstveni život. Moja majka i jedan brat su u Iranu, a sestra i drugi brat žive u Pakistanu - kaže Mustafa, koji se bavio u domovini preradom životinjskih koža. Žan dodaje da je imao problema sa vladom, a porodica mu je bila u sukobu s porodicama „nekih moćnih ljudi”, koji su i njemu pretili i radili o glavi. - Mogli su da rade šta hoće, da me ubiju ili zatvore. Zato sam morao da pobegnem i oslobodim se tog strašnog pritisaka. Moji roditelji su mrtvi, a sestra i brat žive u Iranu, tako da u Avganistanu nemam nikoga od uže porodice zbog koga bih poželeo da se vratim. U Avganistanu mi je devojka o kojoj često razmišljam - iskren je Žan, koji govori engleski i pomaže svojim zemljacima u Centru da komuniciraju s drugim ljudima. Kaže da je po zanimanju staklorezac i stolar. Za razliku od Ranšbara, ova dva Avganistanca Srbiju vide kao mesto gde bi mogli da ostanu ukoliko nađu posao i dobiju legalna dokumenta kako bi živeli kao i svi drugi. U suprotnom, kako kažu, i dalje će tragati za boljim životom. http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/05_maj/18/hronika/sverc-x.jpg 1. Najčešće ilegalni emigranti na teritoriju centralne Srbije ulaze s Kosova i Metohije. Najprometniji kanal vodi preko KiM, Novog Pazara, Prijepolja i Crne Gore, a sledeća destinacija za put u bolji život je Bosna i Hercegovina. 2. Druga ruta je preko Gnjilana, Bujanovca i Vranja, do Niša. 3. Ilegalci se prebacuju i preko Medveđe, Podujeva i Kosovske Kamenice. 4. Svi putevi kroz centralnu Srbiju ukrštaju se u Beogradu, gde je glavna baza za okupljanje ilegalaca iz Albanije i sa KiM. 5. Iz Beograda se put najčešće nastavlja ka Šidu i Hrvatskoj, a potom dalje ka Italiji. 6. Alternativni pravac vodi kroz Mađarsku, ali se retko koristi. Ima u pisanom izdanju i nesto o Kinezima koji dolaze ovde na laznim poslovnim pasosima za koje nije potrebna viza a onda dalje preko ovih ruta idu na zapad. YU-AMC May 19th, 2009, 09:40 AM Oni jadni nemaju predstavu kakva je Engleska. Nece nista napravit od poljaka koji su navalili na UK. Bolje im je neka kupe stoke i prihvate se poljoprivrede. Ban.BL May 19th, 2009, 10:21 AM Afganistan poznata poljoprivredna zemlja maslina May 19th, 2009, 11:35 AM http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Croatia-passport-visafree-corrected.PNG/800px-Croatia-passport-visafree-corrected.PNG Pouzdano znan da nama nije potrebna viza za Mexico, ne znan zašto su ovdi stavili da je :? Šta se tiče Srbije, već san van govoria o informaciji koju san dobia iz slovenskog veleposlanstva. E sad iman još jednu: cura iz Beograda koju znan, je do skora radila u mađarskon konzulatu. Prije neki misec je otpuštena jer ukidaju konzulat, jer se očekuje ukidanje viza krajem godine. Biće da je isto i za CG. montesky May 19th, 2009, 12:13 PM apropo price, text preuzet sa b92, a oni sa bbc-ja BBC: Teškoće oko viza za Srbiju Prema diplomatskim izvorima na koje se poziva BBC, još postoje određene teškoće u vezi sa ukidanjem šengenskih viza za građane Srbije. Diplomate koje su insistirale na anonimnosti kažu da je Evropska komisija u svom izveštaju zaključila da je Makedonija ispunila uslove za ukidanje viza za svoje građane i da bi za državljane Crne Gore takođe mogle da budu ukinute šengenske vize. Što se tiče Srbije, u izveštaju Evropske komisije stoji da i dalje ima "određenih teškoća", dok se za Bosni u Hercegovinu i Albaniju kaže da nisu ispunile uslove. Iz evropskih diplomatskih izvora već neko vreme stižu nagoveštaji da u komisiji postoji izvestan stepen zabrinutosti zbog činjenice da će pravo na srpski pasoš imati kosovski Albanci, kao i građani Crne Gore i Republike Srpske koji su ostvarili pravo na dvojno državljanstvo. U komisiji kažu da su im, pre nego što predlože ukidanje viza za državljane Srbije, potrebna dodatna tehnička pojašnjenja oko načina izdavanja i bezbednosti srpskih pasoša, prenosi BBC u programu na srpskom jeziku. Vrachar May 19th, 2009, 12:19 PM ^^ Evo i Blic šta kaže: EK kompletirala izveštaj o viznom režimu za zapadni Balkan Autor: Tanjug | 19.05.2009. - 11:21 Evropska komisija je kompletirala izveštaje o napretku koji su Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana ostvarile u ispunjavanju uslova za ukidanje viznog režima, saznaje Radio televizija Srbije u Evropskoj komisiji u Briselu. Izveštaj o toj fazi ne sadrži predlog za ukidanje viza ni za jednu od balkanskih zemalja, već samo precizno navodi u kojoj meri su ispunjeni tehnički uslovi navedeni u takozvanoj "mapi puta" za viznu liberalizaciju, prenosi RTS. Češko predsedništvo Evropske unije potvrdilo je da je dobilo izveštaje Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana ka liberalizaciji viznog režima. Konsultacije o izveštaju između zemalja članica i Evropske komisije trebalo bi da počnu sledeće sedmice. Od njihovog trajanja i reagovanja članica EU, zavisiće da li će Evropska komisija već u junu moći da predloži ukidanje viza za građane Srbije. Zamenik šefa češke diplomatije, Jan Pojar rekao je da su u pitanju "stotine stranica izveštaja" i da će "biti potrebno vreme da se na temelju njih dođe do konačnih ocena i odluka". Pojar je istakao da će o svakoj zemlji pojedinačno biti date konačne ocene, i naglasio da će na kraju sve države regiona biti stavljene na "beli šengenski spisak". U izveštajima Komisije ocenjuje se da je Makedonija ispunila sve uslove za ukidanje viza EU za njene građane. Za Crnu Goru se kaže da je "moguće" da za državljane te zemlje budu ukinute evropske vize, dok je predočeno da "izvesne teškoće" i dalje stoje pred Srbijom da njeni gradsjani mogu slobodno da putuju u "beli šengenski prostor" evropske dvadesetsedmorice. Članice EU, tvrde evropski diplomatski izvori, bi želeli da odluka o ukidanju viza obuhvati istovremeno "više zemalja Zapadnog Balkana, a ne samo jednu od njih". Albanija i Bosna i Hercegovina, za sada, nisu ispunile neke bitne uslove iz "mape puta" koja se odnosi na reforme, usvajanje zakona i druge nužne mere koje vode liberalizaciji režima viza EU. Izvor: Blic (http://www.blic.rs/politika.php?id=93238) montesky May 19th, 2009, 01:50 PM ^^e sad, kad ce se znat zvanicno...kad se ukidaju i kome Singidunum May 19th, 2009, 01:54 PM Pouzdano znan da nama nije potrebna viza za Mexico, ne znan zašto su ovdi stavili da je :? Mozda nije bila potrebna ranije ali sada jeste. cross May 19th, 2009, 01:59 PM Pouzdano znan da nama nije potrebna viza za Mexico, ne znan zašto su ovdi stavili da je :? Šta se tiče Srbije, već san van govoria o informaciji koju san dobia iz slovenskog veleposlanstva. E sad iman još jednu: cura iz Beograda koju znan, je do skora radila u mađarskon konzulatu. Prije neki misec je otpuštena jer ukidaju konzulat, jer se očekuje ukidanje viza krajem godine. Biće da je isto i za CG. Ako ti je druga vijest pouzdana i provjerena kao prva, onda se Srbima loše piše.:lol: Hrvatskoj TREBAJU (http://www.mvpei.hr/MVP.asp?pcpid=1161&dmid=134#pocdrz) vize za Meksiko. Wuxa May 19th, 2009, 02:35 PM Kako mi idu na k**ac sa tim vizama i onim sporazumom. Zar zbog jedne jednine Holandije da se sporazum jos NE primenjuje? Dan nije prosao da ne cujem kako EU i SAD zele Srbiju u EU a do sada nista se nije desilo i uradilo... Nit su nam vize ukinuli, nit sporazum odmrzli... strasno! Goxter038 May 19th, 2009, 03:33 PM ^^ Nije do Holandije , to je samo izgovor . Ulazak u EU je iskljucivo politicka odluka , a kako stvari stoje , nasa drzava bi se morala odreci Kosova i Metohije , zatim , BiH bi morala postati unitarna drzava ... ustalom sad ce doci cika Bajden pa ce nam to fino objasniti ,mi moramo samo malo da se naguzimo i to je to .... a ni tad nam nece ukinuti vize Sta reci kad smo totalni kreteni , drugo i nezasluzujemo kad nepostujemo sami sebe ( mislim na drzavu i narod koji je glasao za ove morone ). Singidunum May 19th, 2009, 04:34 PM A koja bi to politicka opcija uspesno skresala u brk Bajdenu i uvela Srbiju ove godine u EU sa Kosovom i Republikom Srpskom, posto ovi nisu sposobni za tu akciju? Vrachar May 19th, 2009, 04:36 PM A koja bi to politicka opcija uspesno skresala u brk Bajdenu i uvela Srbiju ove godine u EU sa Kosovom i Republikom Srpskom, posto ovi nisu sposobni za tu akciju? Kralj Aleksandar II Karađorđević ? :? chuburac May 19th, 2009, 04:38 PM Kako stvari stoje, trenutno nijedna. Zasto? Zato sto niko od politicke elite (citaj septicke jame) nema niti snage niti volje da svoj integritet stavi na front borbe za drzavne interese. Srbija se u medjunarodnoj politici tretira kao retardirano dete baz zato sto poslusno reaguje na metod "stap i sargarepa", sto je u slucaju Srbije ponajvise stap. Singidunum May 19th, 2009, 04:40 PM Kralj Aleksandar II Karađorđević ? :? :lol: Njegov uticaj je toliko veliki da je cak i njegova kuma svesrdno cestitala Kosovu godisnjicu iako se inace retko oglasava bilo kojim povodom Vrachar May 19th, 2009, 04:45 PM ^^ Čekaj, nije li dotični mason? ;) Goxter038 May 19th, 2009, 04:49 PM Kako stvari stoje, trenutno nijedna. Zasto? Zato sto niko od politicke elite (citaj septicke jame) nema niti snage niti volje da svoj integritet stavi na front borbe za drzavne interese. Srbija se u medjunarodnoj politici tretira kao retardirano dete baz zato sto poslusno reaguje na metod "stap i sargarepa", sto je u slucaju Srbije ponajvise stap. Uze mi rec iz usta :applause: Singidunum May 19th, 2009, 04:51 PM ^^ Čekaj, nije li dotični mason? ;) Znači to mu je bitnije od Srbije? Onda neka bude Kralj lože... Vrachar May 19th, 2009, 05:07 PM ^^ Mož' i jedno i drugo, neće se baci. :D Singidunum May 19th, 2009, 05:08 PM Malo bi bio u sukobu interesa, da kao kum zastupa Kosovo a kao kralj Srbiju maslina May 20th, 2009, 02:27 PM Mozda nije bila potrebna ranije ali sada jeste. Ako ti je druga vijest pouzdana i provjerena kao prva, onda se Srbima loše piše.:lol: Hrvatskoj TREBAJU (http://www.mvpei.hr/MVP.asp?pcpid=1161&dmid=134#pocdrz) vize za Meksiko. Osobno san prije 3 miseca bia u Mexicu, sa hrvatskon putovnicon i nitko mi nije tražia nikakvu vizu. Samo su pogledali putovnicu i to je sve :dunno: Iša san auton iz Phoenixa za Puerto Penasco, priko Lukeville graničnog prijelaza, evo ovi granični prijelaz: http://www.ontheroadin.com/miscellasneouspictures/lukevillbordercrossing.jpg Singidunum May 20th, 2009, 03:40 PM ^^ Onda su pogresili jer je zvanicno viza potrebna. Mozes da pogledas i na nekom od sajtova avio-kompanija. YU-AMC May 21st, 2009, 03:15 PM Ja isto mislim da treba viza za Makedoniju ako imas CAN pasos. Mozda se oce godine nesta promenilo. sale_kg May 21st, 2009, 03:21 PM E,a sta je sa ljudima koji imaju pasos EU zemlje recimo i nas? Moj drug ima australijski i nas,i kad smo isli za Grcku,ispalo je njemu zajebanije sto se odlucio da ide sa tim pasoses,jer je vadio duplu tranzitnu vizu. Tj.pitam-nije moguce da prodjes kroz Makedoniju bez vize jer si Srbin,i da udjes u Gre bez vize sa EU pasosem? Ban.BL May 21st, 2009, 07:08 PM Interesantno je gdje stanovnici Kosova mogu bez viza: # Albania # Macedonia # Hait # Montenegro # Turkey Sramotno!!! Ban.BL May 21st, 2009, 07:09 PM E,a sta je sa ljudima koji imaju pasos EU zemlje recimo i nas? Moj drug ima australijski i nas,i kad smo isli za Grcku,ispalo je njemu zajebanije sto se odlucio da ide sa tim pasoses,jer je vadio duplu tranzitnu vizu. Tj.pitam-nije moguce da prodjes kroz Makedoniju bez vize jer si Srbin,i da udjes u Gre bez vize sa EU pasosem? ne kontam sto nije s oba pasosa isao YU-AMC May 21st, 2009, 07:09 PM Pa da. Ja mislim da je kvaka sto MK udari kontru onima sto je nisu priznali po imenu Makedonija, nego FYRM. Tako sam bar ja cuo. Goxter038 May 21st, 2009, 07:48 PM Брисел још није задовољан гаранцијама Београда Без ефикасне контроле издавање српских пасоша Албанцима са Косова и Метохије тешко до „белог шенгена“ Од нашег сталног дописника Брисел– У извештајуЕвропске комисије о напретку Србије и осталих балканских земаља у испуњавању критеријума из „мапе пута” за визну либерализацију пише да је само Македонија испунила све услове за „бели шенген” и да постоје „извесне тешкоће” које кочеграђане Србије од безвизног режима путовања у ЕУ. Добијање „белог шенгена“ највише зависи од ефикасности контроле издавања пасоша косметским Албанцима. Иако је више пута званично речено да је политика изузета из процеса визне либерализације за пет балканских земаља, ово питање је постало веома политичко и због тога њиме не желе да се баве министри унутрашњих послова ЕУ који одлучују о укидању виза. Они хоће решење које неће отворити границе ЕУ за косметске Албанце, објашњавају веома добро упућени дипломатски извори у Бриселу, али још нису задовољни гаранцијама Београда. Како је искључено доношење акта који би дискриминисао косметске Албанце, решење се тражи у појачаној контроли издавања пасоша особа рођених на Космету. „Уколико Београд убрзо пронађе одговарајуће решење за препреке у процесу, вероватно неће закаснити у процесу визне либерализације у односу на Македонију и Црну Гору. Колегијум ЕК који је надлежан да донесе предлог за стављање неке од земаља на белу шенгенску листу заседаће последњи пут пре летње паузе 22. јула, а потом је следеће заседање 2. септембра. Ако Србија током наредних недеља, рецимо до краја јула, испуни преостале услове из ’мапе пута’ЕК ће написати додатни амандман на одредбу 539/2001 за Србију, што значи да би коначна одлука Савета ЕУ о визној либерализацији за грађане Србије могла бити донета истовремено када и за Македонију и Црну Гору, крајем ове године”, објаснио је „Политикин” извор упућен у процес визне либерализације у ЕК. Али, за то ће, како додаје, бити потребно и нешто политичке воље, јер је процедура одлучивања веома захтевна и уобичајено је да траје шест месеци. „Веома је важно да наредно шведско председништво ЕУ буде заинтересовано да убрза процедуру, као и посланици у Европском парламенту“, истиче наш извор у Бриселу. Према најреалнијем сценарију,Оли Рен, комесар за проширење, ускоро ће написати препоруку за Македонију (вероватно и Црну Гору), а ЕК ће у јулу донети предлог да ове две земље буду стављене на белу шенгенску листу, што ће резултирати коначном одлуком за укидање виза крајем године. Међутим, још није извесно да ће тако бити, односно да ће се стићи до предлога ЕК пре почетка летње паузе. Разлог за то су веома резервисане изјаве политичара Немачке који заокупљени септембарским парламентарним изборима најављују одлагање свих активности којима се сугерише отварање граница (за илегалне емигранте) до октобра. На директно питање македонских новинара да ли ће Берлин блокирати процес, немачки шеф дипломатије Франк Валтер Штајнмајер казао је прекјуче у Бриселу да Немци „само желе да се увере да ће се до либерализације доћи корак по корак”. „Немачка није земља која блокира, већ само тражимо да се иде корак по корак”, казао је Штајнмајер у изјави за „Утрински весник”. Француска је резервисаност према процесу визне либерализације показала у другој половини прошле године када је као председавајућа ЕУ инсистирала да се у „мапу пута” дода и реч „имплементација”, а не само доношење одговарајућих закона који омогућавају визну либерализацију. Са таквим ставом две најмоћније државе ЕУ тешко је рачунати на убрзани процес укидања виза, али његово евентуално успоравање могло би краткорочно помоћи Србији да пристигне Македонију и Црну Гору. Наравно,уколико претходно буду уклоњене „извесне тешкоће” које коче Србију. В. Јокановић [објављено: 21/05/2009] Izvor : www.politika.rs Singidunum May 21st, 2009, 09:17 PM Pa da. Ja mislim da je kvaka sto MK udari kontru onima sto je nisu priznali po imenu Makedonija, nego FYRM. Tako sam bar ja cuo. Da ali mislim da su ih skoro naterali da ukinu to, pa sada drzavljanima drzava prvog sveta koje postuju UN to vise nije prepreka za putovanja. raqn May 22nd, 2009, 12:04 PM Holandija spremna da popusti? 22. maj 2009. | 00:54 | Izvor: Blic Beograd -- Evropska komisija će ovog leta, najverovatnije krajem juna, aktivirati prelazni sporazum sa Srbijom i dati zeleni signal za ukidanje viza, piše Blic. Zastava EU (Beta) "Holandija, koja je predstavljala najveću prepreku i razlog što su naše evrointegracije zapale u ćorsokak, odlučila je da malo omekša svoj stav jer je shvatila da već previše dugo insistira na samo jednoj stvari i da je u tome ostala usamljena", piše list pozivajući se na dobro obaveštene izvore iz Brisela. Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da, od trenutka deblokiranja prelaznog trgovinskog sporazuma autonomne trgovinske mere koje EU već duže primenjuje, a Srbija od ove godine, postaju ugovorna obaveza za zemlje članice EU. "To bi u svakom slučaju bio korak više na našem putu ka kandidaturi. Stvorila bi se povoljnija situacija za podnošenje kandidature, a da li će to značiti i početak ratifikacije ostaje da se vidi", rekla je Delević. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=22&nav_category=11&nav_id=361875 Wuxa May 22nd, 2009, 05:05 PM http://i586.photobucket.com/albums/ss303/Wuxa/sky/ferhagen-jeremic-v.jpg Holandija, zbog čijeg dosadašnjeg nepokolebljivo tvrdog stava oko obaveze Srbije da Tribunalu u Hagu izruči Ratka Mladića, odlučila je da ipak omogući Srbiji dalje napredovanje ka EU i time omogućila odmrzavanje dela sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. - Holandija, koja je predstavljala najveću prepreku i razlog što su naše evrointegracije zapale u ćorsokak, odlučila je da malo omekša svoj stav jer je shvatila da već previše dugo insistira na samo jednoj stvari i da je u tome ostala usamljena. To tako dugo insistiranje postalo je kontraproduktivno pogotovo nakon što je zaista stvoren opšti utisak da činimo sve da uhapsimo preostale optužene za ratne zločine. Najava da će nam odmrznuti prelazni sporazum i dati zeleno svetlo za dolazak na belu šengensku listu veoma je pozitivna i mnogo će nam značiti - kaže za „Blic” izvor koji se nedavno vratio iz Brisela sa ovom porukom. Činjenica da je prošlo godinu dana otkako je EU sa Srbijom potpisala SSP, a zatim ga blokirala negativno utiče na naše približavanje EU uprkos stalnom povećavanju procenta usvajanja evropskih zakona. Ovo je posebno problematično s obzirom na to da smo od svih zemalja u regionu sada ostali na začelju, bez mogućnosti da podnesemo kandidaturu za članstvo u EU pre nego što isporučimo Mladića i Gorana Hadžića Hagu. Utoliko bi odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma i vize bile značajna podrška iz Brisela. - Od trenutka deblokiranja prelaznog trgovinskog sporazuma autonomne trgovinske mere koje EU već duže primenjuje, a Srbija od ove godine, postaju ugovorna obaveza za zemlje članice EU. To bi u svakom slučaju bio korak više na našem putu ka kandidaturi. Stvorila bi se povoljnija situacija za podnošenje kandidature, a da li će to značiti i početak ratifikacije ostaje da se vidi - objašnj*ava za „Blic” Milica Delević, direktorka vladi*ne Kancelarije za pridruživanje EU. Zvaničnici u Beogradu upućeni u ovaj posao potvrđuju da su iz Brisela dobili pozitivne signale da bi krajem juna mogao biti deblokiran prelazni sporazum, ali upozoravaju da odobravanje bezviznog režima podrazumeva dugu proceduru i da je pitanje da li odluka može biti doneta već u junu. EU je pre nekoliko dana završila procenu o spremnosti država zapadnog Balkana za uspostavljanje bezviznog režima sa EU, a Evropska komisija je objavila da će nakon što izveštaj razmotre države članice EU, podneti konkretan predlog Savetu ministara za ukidanje viznog režima onim državama o kojima se postigne saglasnost da su u dovoljnoj meri ispunile uslove. Ostalo je neizvesno koliko će državama članicama biti potrebno vremena da razmotre te izveštaje, ali se nezvanično očekuje da će procene Evropske komisije biti predstavljene državama obuhvaćenim procesom vizne liberalizacije, tokom prve polovine juna. - Ako Brisel želi da održi podršku Srbiji, u ovom trenutku nema bolju drugu ponudu od viznog režima - kaže za „Blic” Živorad Kovačević, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji. Kovačević smatra da u ovom trenutku u Briselu, posebno u Evropskoj komisiji, postoji veliki interes da se podrži Srbija u ubrzavanju procesa evropskih integracija, ali da to, pored „haškog uslova”, usporavaju političke i ekonomske okolnosti koje su van naše moći, pre svega izbori u EU, Nemačkoj, irski referendum… - Nije više pitanje šta mi treba da učinimo da bi nas oni prihvatili, nego je pitanje šta oni treba da učine - kaže Kovačević. Ja sam uveren da je ovde gospodin Bajden nesto sredio :lol: Milsim da je poseta Bajdena bila ponizavajuca ali veoma korisna. :) Singidunum May 22nd, 2009, 05:29 PM Pa da gospoda sateliti, ocigledno je bio potreban samo jedan telefonski poziv... Podgoricanin May 22nd, 2009, 05:45 PM Interesantno je gdje stanovnici Kosova mogu bez viza: # Albania # Macedonia # Hait # Montenegro # Turkey Sramotno!!! Ma jes, jedino i specijalno da za njih uvedemo vize, iako ne trebaju praktično nikome iz Evrope...a i ko *ebe turizam u Ulcinju... http://img268.imageshack.us/img268/4654/visaregimemne.jpg montesky May 22nd, 2009, 06:53 PM Ma jes, jedino i specijalno da za njih uvedemo vize, iako ne trebaju praktično nikome iz Evrope...a i ko *ebe turizam u Ulcinju... http://img268.imageshack.us/img268/4654/visaregimemne.jpg mozes li kako napravit mapu svijeta na kojoj bi se vidjelo u koje zemlje cemo ici visa-free nakon ukidanja viza eu? mogao bi i postavit onu postojecu sa wikipedie cisto usporedbe radi pokusao sam nesto slicno da uradim na wikipediji, ali nijesam imao zivaca, a znam da je tebi to zezancija:D Majevčan May 22nd, 2009, 06:59 PM Holandija spremna da popusti? 22. maj 2009. | 00:54 | Izvor: Blic Beograd -- Evropska komisija će ovog leta, najverovatnije krajem juna, aktivirati prelazni sporazum sa Srbijom i dati zeleni signal za ukidanje viza, piše Blic. Zastava EU (Beta) "Holandija, koja je predstavljala najveću prepreku i razlog što su naše evrointegracije zapale u ćorsokak, odlučila je da malo omekša svoj stav jer je shvatila da već previše dugo insistira na samo jednoj stvari i da je u tome ostala usamljena", piše list pozivajući se na dobro obaveštene izvore iz Brisela. Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je da, od trenutka deblokiranja prelaznog trgovinskog sporazuma autonomne trgovinske mere koje EU već duže primenjuje, a Srbija od ove godine, postaju ugovorna obaveza za zemlje članice EU. "To bi u svakom slučaju bio korak više na našem putu ka kandidaturi. Stvorila bi se povoljnija situacija za podnošenje kandidature, a da li će to značiti i početak ratifikacije ostaje da se vidi", rekla je Delević. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=22&nav_category=11&nav_id=361875 Carobna rijec je: 'najverovatnije':lol: Singidunum May 22nd, 2009, 07:04 PM i jos uvek ne kazu kog juna... sale_kg May 22nd, 2009, 07:49 PM i jos uvek ne kazu kog juna... 2011. ;) Podgoricanin May 22nd, 2009, 08:19 PM mozes li kako napravit mapu svijeta na kojoj bi se vidjelo u koje zemlje cemo ici visa-free nakon ukidanja viza eu? mogao bi i postavit onu postojecu sa wikipedie cisto usporedbe radi pokusao sam nesto slicno da uradim na wikipediji, ali nijesam imao zivaca, a znam da je tebi to zezancija:D Evo...ubacio sam Rumuniju i Bugarsku, mada nisam siguran kakva je situacija sa njima i Schengenom... http://img268.imageshack.us/img268/7924/visafreeschengen.jpg Singidunum May 22nd, 2009, 08:25 PM I Island Podgoricanin May 22nd, 2009, 08:37 PM I Island :doh: Singidunum May 22nd, 2009, 09:07 PM :doh: I to je zahvalnost za prvo priznanje :ohno: :laugh: montesky May 23rd, 2009, 09:57 PM Evo...ubacio sam Rumuniju i Bugarsku, mada nisam siguran kakva je situacija sa njima i Schengenom... http://img268.imageshack.us/img268/7924/visafreeschengen.jpg zar ne bi trebalo i island i grenland da su na listi isto? hvala na trudu:okay: moraces me naucit kako se barata sa alatkama na wikipediji liman_drzava May 24th, 2009, 01:57 PM Zanima me koja je sad situacija na novim pasosima nakon one afere sa falsifikatima koje je drzava izdavala. Da li je to nastavljeno i po recima Dacica imamo "drugu verziju pasosa", ili se vratilo sve na prethodan nivo izvedbe? Uskoro planiram da ga izvadim, a za sve Novosadjane dobra vest posto se na Limanu 2 na mestu Ponte Rosa (ex-Centroslavija) kod Mosta Slobode otvaraju novi salteri i ispostava u junu, sto ce nam mnogo olaksati zivot... Ban.BL May 26th, 2009, 07:42 PM Sad su javili na RTRS da je navodno odluceno da za BiH se nece skinuti vize, MKD hoce, a jos se ne zna za CG i SRB. CrazySerb May 26th, 2009, 07:51 PM Od 10. juna Rusija ukida vize za gradjane Srbije:cheers: montesky May 26th, 2009, 08:21 PM Sad su javili na RTRS da je navodno odluceno da za BiH se nece skinuti vize, MKD hoce, a jos se ne zna za CG i SRB. tell us something that we don't already know Ban.BL May 26th, 2009, 08:26 PM Ja nisam znao da je sigurno da BiH nece dobiti i da ce MKD sigurno dobiti. Podgoricanin May 26th, 2009, 08:54 PM Ja nisam znao da je sigurno da BiH nece dobiti i da ce MKD sigurno dobiti. Evo bruje po novinama svaki dan - MKD sigurna, BiH i ALB sigurno neće dobiti bijeli šengen u ovom prolazu, a za SRB i CG se ništa ne zna. Kao, ogroman napredak itd, ali je pitanje da li će to biti dovoljno. Jedna pikanterija: MKD je dobila 1 (najbolja ocjena) za bezbjednost, a CG i SRB 2...ispade MKD bezbjednija, bez obzira što tamo EU poziva na mirne izbore, tj. bez dugih cijevi na biralištima... :ohno: MareCar May 26th, 2009, 09:01 PM Zna li neko koliko je novi pasos u konzulatima? Ja sam cuo nesta da je 20-i nesta evra, na netu samo pise da je 50...znam da je stari kostao skoro 200 evra. Ban.BL May 26th, 2009, 09:10 PM Evo bruje po novinama svaki dan - MKD sigurna, BiH i ALB sigurno neće dobiti bijeli šengen u ovom prolazu, a za SRB i CG se ništa ne zna. Kao, ogroman napredak itd, ali je pitanje da li će to biti dovoljno. Jedna pikanterija: MKD je dobila 1 (najbolja ocjena) za bezbjednost, a CG i SRB 2...ispade MKD bezbjednija, bez obzira što tamo EU poziva na mirne izbore, tj. bez dugih cijevi na biralištima... :ohno: Po novinama bruje da Srbija investira 6 milijardi u Bjelorusiju Ja ne vjerujem nicemu iz novina, pogotovo kad se radi o osjetljivim pitanjima tipa ukidanja viza. Jer samo spekulisu vec 5 godina. Podgoricanin May 27th, 2009, 09:22 AM Po novinama bruje da Srbija investira 6 milijardi u Bjelorusiju Ja ne vjerujem nicemu iz novina, pogotovo kad se radi o osjetljivim pitanjima tipa ukidanja viza. Jer samo spekulisu vec 5 godina. Nije baš špekulacija, prenose izjave ovih iz Brisela. SKELETOR_BG May 27th, 2009, 10:40 AM nista ne verujem u te njihove datume... dok god ne krenem na neki put bez vize mislim da im necu verovati. montesky May 27th, 2009, 10:55 AM ^^ista stvar Podgoricanin May 27th, 2009, 11:05 AM Biće na kraju "pojeo vuk magarca", tj. dobiće Makedonija bezvizni režim do kraja godine, a SRB i CG ostaju za neka bolja vremena... Jes da mene to ne tangira previše, jer su mi dali Italijani multi-entry schengen na 2 godine (pozivno pismo je bilo dobro... :D ), ali ipak :gaah: montesky May 27th, 2009, 11:13 AM ^^a meni istice krajem marta naredne godine. isto :gaah: MGX May 27th, 2009, 11:15 AM Jes da mene to ne tangira previše, jer su mi dali Italijani multi-entry schengen na 2 godine (pozivno pismo je bilo dobro... :D ) Khm :naughty: Prvi (i jedini) put kada sam tražio šengen vizu, Italijani su mi je dali na 3 (tri) dana :ohno: a tri dana sam i bio u Italiji, zadnji dan je pala takva magla na Malpensi a morali smo da da čekamo JATov avio da bi se njime vratili... "Srećom" pa je pilot JAT-a jedini bio dovoljno lud da sleti i odmah nas vrati u BGD :nuts: Stajanka i pista su bili krcati avionima drugih avio-kompanija, kao da smo polijetali sa nosača aviona :lol: Singidunum May 27th, 2009, 12:16 PM Odluka o ukidanju viza 15. juna? (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=27&nav_category=11&nav_id=362637) 27. maj 2009. | 00:12 -> 11:05 | Izvor: B92 Beograd -- Odluka o ukidanju viza za zemlje zapadnog Balkana biće doneta najverovatnije na sastanku šefova diplomatija EU 15. juna u Luksemburgu, prenosi agencija APA. Evropska inicijativa za stabilnost objavila je na svom sajtu dokument o napredovanju zemalja ka bezviznom režimu. Prema tom izvoru, Makedonija je prvorangirana sa ocenom 1, što znači da je ispunila sve ili gotovo sve uslove predviđene mapom puta. Srbija i Crna Gora imaju ocenu 1,75, što znači da je ispunjen veći deo uslova. Bosna i Hercegovina i Albanija imaju ocenu 3, a prema objašnjenju ESI-ja, to znači da su na "pravom putu, ali ne ispunjavaju još sve potrebne uslove. U izveštaju Evropske komisije pet zemalja regiona rangirano je na osnovu procena eksperata i Evropske komisije. Predstavnica Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer tvrdi da postoji mogućnost da Makedonija, Srbija i Crna Gora zajedno u januaru dobiju bezvizni režim sa zemljama Evropske unije. Izvori austrijske agencije APA navode da je za sada gotovo sigurno da će Makedoniji biti ukinut vizni režim, a dobre šanse imaju i Srbija i Crna Gora, dodajući da Makedonija trenutno lobira u Briselu protiv rešenja da tri zemlje budu oslobođene viznog režima u paketu. Todorić: Srbija da iskoristi šansu Direktor Pravnog foruma Vladimir Todorić objasnio je za B92 da je u pitanju kredibilna nevladina organizacija i da je izveštaj verodostojan, ali da Evropska komisija ne barata nikakvim brojčanim ocenama onoga što je radila, pa su u pitanju verovatno ocene te nevladine organizacije. „Suština je da postoji dobra volja da se Srbiji ukinu vize, ali jasno je da posteje da konkretna problema. Reč je o izdavanju pasoša kosovskim Albancima i eventualna moguća zloupotreba izdavanja pasoša građanima BiH“ objašnjava Todorić. On smatra da Srbija treba da iskoristi šansu i reši otvorena pitanja u narednih mesec dana pošto će oslobađanje Makedonije od viznog režima stvoriti pozitivnu lančanu reakciju. Ban.BL May 27th, 2009, 12:24 PM Nije baš špekulacija, prenose izjave ovih iz Brisela. ma kavaspekulacija, vec 10 godina pricaju o tome :nuts: Podgoricanin May 27th, 2009, 03:16 PM ma kavaspekulacija, vec 10 godina pricaju o tome :nuts: Pa evo sad se konkretno kaže sve u ovome što je prenio Singidunum. A to da Makedonija lobira protiv prijema u paketu je sasvim očekivano. Političkoj eliti na vlasti u MKD je mnogo lakše da bezvizni režim predstavi kao spektakularan uspjeh ako samo oni budu prošli. Ako prođu sa njima u paketu SRB i CG - onda se svak tamo zapita šta su oni radili od 1993 do 2000-te, dok smo mi bili bombardovani, zaraćeni, i pod različitim zidovima sankcija, ako smo sada praktično isti ili bolji na svim poljima... Podgoricanin May 27th, 2009, 03:27 PM Khm :naughty: Ne, stvarno, imao sam pozivno pismo od jake firme iz Trevisa...a i neformalni poziv od rođaka ambasadora Italije u CG... :naughty: Prvi (i jedini) put kada sam tražio šengen vizu, Italijani su mi je dali na 3 (tri) dana :ohno: a tri dana sam i bio u Italiji, zadnji dan je pala takva magla na Malpensi a morali smo da da čekamo JATov avio da bi se njime vratili... "Srećom" pa je pilot JAT-a jedini bio dovoljno lud da sleti i odmah nas vrati u BGD :nuts: Stajanka i pista su bili krcati avionima drugih avio-kompanija, kao da smo polijetali sa nosača aviona :lol: Stvarno nezgodna situacija...dok ti posle objasniš cariniku što si ost'o duže... :ohno: Vrachar May 27th, 2009, 03:31 PM Prijatelji, NE LOBIRA Makedonija da Srbija ne udje na belu schnengen listu ! Absolutno NIKO u MK nema protiv toga da ljudi iz Srbije putuju bez viza. U tekstu je interpretacija pogresna, jer MAKEDONIJA lobira da procedura ne ide u paketu jer bismo mi onda trebali da sacekame da SR i CG uspune uslove sto bi znacilo da iako smo ispunili sve uslove sa najvisom ocenom, moracemo da cekamo druge iako nemamo nikakvog uticaja na vlade u Beogradu ili Podgoroci kada/kako ce da to urade. Nemojte da krivo tumacite ... pozdrav iz Skoplja ! (Makedonac, 27. maj 2009 11:53) http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=362637 MGX May 27th, 2009, 03:39 PM Ne, stvarno, imao sam pozivno pismo od jake firme iz Trevisa...a i neformalni poziv od rođaka ambasadora Italije u CG... :naughty: Tako mi reci :D :lol: Ja sam imao poziv od italijanskih državnih željeznica ...ali željeznice ko željeznice iko ne šljivi :lol::bash: Vrachar May 28th, 2009, 09:09 AM Od 10. juna Rusija ukida vize za gradjane Srbije:cheers: :cheers: Bez viza u Rusiju od 10. juna Autor: Tanjug | Foto:M. Petrović | 28.05.2009. - 07:05 Sporazum o međusobnom bezviznom režimu za državljane Rusije i Srbije počeće da se primenjuje od 10. juna, saopštilo je ministarstvo inostranih poslova Rusije."Sporazum potpisan 20. februara u Moskvi olakšava putovanja iz jedne u drugu zemlju za građane sa validnim pasošima. Oni mogu da, bez viza, uđu i ostanu na teritoriji druge zemlje do 30 dana", podseća se u saopštenju. Ministarstvo je navelo da od 10. juna građanima Rusije koji putuju u Srbiju ili obratno, neće trebati pozivna pisma za privatne posete ili turistički vaučeri turističkih organizacija. "Bezvizni režim je određen za građane dveju zemalja koji imaju dozvolu privremenog boravka na teritoriji druge zemlje, za akreditovano osoblje diplomatskih predstavništava, konzularnih odeljenja i kancelarija međunarodnih organizacija, i članove njihovih porodica koji imaju diplomatske ili specijalne pasoše", navedeno je u saopštenju ministarstva inostranih poslova Rusije. Nosioci diplomatskih i specijalnih pasoša moći će da ostanu u jednoj od dve države bez viza u periodu do 90 dana. U svim ostalim slučajevima, uključujući putovanje radi posla ili školovanja, državljanima Rusije i Srbije trebaće vize da bi usli na teritoriju druge strane, prenela je ruska agencija Itar-Tas. Izvor: Blic (http://www.blic.rs/politika.php?id=94605) Vrachar May 28th, 2009, 11:30 AM Kosovo će ostati "vizni geto" Autor: FoNet | 28.05.2009. - 10:02 Prema izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu Evropske inicijative za stabilnost (ESI), postoji mogućnost da Makedonija, Srbija i Crna Gora zajedno u januaru dobiju bezvizni režim sa zemljama Evropske unije. Aleksandra Stiglmajer, predstavnica ESI kaže za Radio Slobodnu Evropu "ako pristup bude velikodušniji, mogla bi se doneti odluka da se Srbiji i Crnoj Gori omogući vizna liberalizacija, s tim da iskoriste naredne mesece da ispune i one kriterijume koje do sada nisu", istakla je ona. Prema njenim rečima,to bi moglo da se dogodi zato što su interna procedura odlučivanja, a i neke druge okolnosti takve da će do formalnog glasanja ionako doći tek u oktobru ili novembru. Najverovatnije će se glasati na sastanku zakazanom za 30. novembar i 1. decembar, tako da ima vremena da ove dve zemlje urade to što je preostalo, istakla je Stiglmajer. Ona ističe da Kosovo uopšte nije obuhvaćeno procesom vizne liberalizacije. Razlog za to je i što sve zemlje-članice Evropske unije ne priznaju nezavisnost Kosova. Po našem mišljenju, to je velika greška zato što će – pre ili kasnije – sve druge zemlje regiona biti oslobođene viznog režima, tako da će Kosovo ostati jedini “vizni geto” na Balkanu”. Izvor: Blic (http://www.blic.rs/politika.php?id=94616) estavisti May 28th, 2009, 01:21 PM Od 10. juna Rusija ukida vize za gradjane Srbije:cheers: http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=362836#rating најпопуларнији коментари :nuts: Vuce, Vuce... a kada si se dogovarao, da li si mozda upitao sta je bilo sa izrucenjem Mirjane Markovic? Ako smo sada u medjusobnom bezviznom rezimu, kako je moguce da je ona i dalje 'zasticena od Srbije'? Pritom mislim i na njenog sina... (Dragan Loncar, 28. maj 2009 01:52) Шта ово уопште значи? Да ли jа као обичан туриста ипак вадим визу? И чему овакав наслов за споразум који ништа не значи обичним грађанима? Бесмислено... (Benedikt, 28. maj 2009 01:56) Kakav je ovo bezvizni režim? Samo za nosioce diplomatskih pasoša?!? Pa to sa Evropom imamo već godinama... A Rusi nam tek sad daju, pa još kao trebamo da im budemo zahvalni? Još ispada da će nam Evropa prije ukinuti vize nego Rusija... (Nemanja, 28. maj 2009 05:03) MGX May 28th, 2009, 01:35 PM Bitno je da u naslovu piše bez viza :ohno::bash: estavisti May 28th, 2009, 01:45 PM Bitno je da u naslovu piše bez viza :ohno::bash: Па и јесте без виза, за све грађане. Него наши "прозападни" медији су сасвим случајно лоше објавили вест...:ohno: Россия и Сербия перейдут на безвизовый режим 28 мая 2009 г. Сербия переходит с Россией на безвизовые отношения. С 10 июня 2009 года вступает в силу соглашение между правительством РФ и правительством Сербии об условиях взаимных поездок граждан двух стран, подписанное 20 февраля текущего года, передает "Интерфакс" со ссылкой на сообщение Федерального агентства по туризму (Ростуризм). Для граждан РФ и граждан Республики Сербии – владельцев действительных заграничных паспортов соглашение предусматривает установление на основе взаимности безвизового порядка въезда и пребывания до 30 дней. Безвизовый режим без ограничения срока пребывания действует в отношении граждан, имеющих разрешение на временное или постоянное проживание на территории государства другой стороны. Для обладателей дипломатических и служебных паспортов, направляющихся в краткосрочные командировки, предусмотрен безвизовый порядок въезда на период до 90 дней. Сотрудники диппредставительств, консульских учреждений и представительств при международных организациях и проживающие вместе с ними члены их семей, имеющие дипломатические и служебные паспорта, совершают поездки без виз в течение всего срока их аккредитации. Иным категориям граждан, в том числе въезжающим с целью трудоустройства и на учебу, требуется наличие визы, говорится в сообщении. http://www.mid.ru/brp_4.nsf/0/D8E1AAC88C9CF4F9C32575C300563310 <--- руско министарство спољних послова: Соглашение предусматривает для граждан Российской Федерации и Республики Сербии, имеющих действительные заграничные паспорта, упрощение режима поездок с возможностью безвизового въезда и пребывания на территории другой страны сроком до 30 дней. MGX May 28th, 2009, 02:04 PM :nuts: Ako je tako, onda je OK :) |