View Full Version : [ Λεμεσός - Limassol ]
ACCLIM November 25th, 2008, 06:48 PM nice office and retail building currently under construction in limassol
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/BusinessCenter-High9.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/BusinessCenter-High.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/BusinessCenter-High8.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/BusinessCenter-High2.jpg
ACCLIM November 25th, 2008, 06:50 PM i like the roof garden. very trendy
WhiteMagick November 29th, 2008, 10:21 AM Τέσσερις μήνες καθυστέρηση μετρά ήδη το έργο στη Λεμεσό
Η κρίση «τρώει» τη μαρίνα
Αιτία της τετράμηνης καθυστέρησης έναρξης των κατασκευών ήταν οι πολεοδομικές εκκρεμότητες αλλά και η υπαναχώρηση δύο τραπεζών που θα δανειοδοτούσαν το έργο
Καθυστερούν απρόσμενα και καταβάλλονται προσπάθειες για να επισπευσθούν οι διαδικασίες που θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των κατασκευών στο τουριστικό έργο της Μαρίνας Λεμεσού.
Από τη μια, αναμένονται οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες κι από το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ από την άλλη αναζητούνται ακόμη τράπεζες που θα δανειοδοτήσουν το έργο. Η τελευταία εξέλιξη προέκυψε σαν απότοκος της οικονομικής κρίσης και της απόφασης δύο τραπεζών να αναθεωρήσουν την αρχική τους απόφαση για χρηματοδότηση του μεγαλεπήβολου έργου της Λεμεσού.
Εκ μέρους της εταιρείας «Μαρίνα Λεμεσός Λτδ», ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Λεμεσού κ. Δημήτρης Σολομωνίδης, παραδέχεται πως δύο εκ των τραπεζών που θα δανειοδοτούσαν το έργο της Μαρίνας διαμήνυσαν την αποχώρησή τους, αλλά κι οι υπόλοιπες ζητούν περισσότερες πλέον εγγυήσεις από την εταιρεία.
Η διαφοροποίηση αυτή των τραπεζών, κατά τον κ. Σολομωνίδη, δεν πρέπει να θεωρείται ως κύριο πρόβλημα για την πρόοδο του έργου, αφού η εταιρεία που το ανέλαβε είναι σε θέση να συζητήσει με στελέχη των τραπεζών τα νέα δεδομένα που τίθενται, αλλά να εξασφαλίσει και τις όποιες εγγυήσεις ζητηθούν για τη σύναψη των δανείων.
Χαμήλωσαν τα κτήρια
Σε σχέση με τις άλλες εσωτερικές εκκρεμότητες που παρουσιάζονται, λύσεις
αναμένονται από την εταιρεία της Μαρίνας ως το τέλος του τρέχοντος χρόνου. Ήδη στις 24 Νοεμβρίου παρουσιάστηκαν στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος τα τελικά σχέδια της Μαρίνας και δόθηκαν από εκπροσώπους της εταιρείας που την ανέλαβε, διευκρινήσεις για περιβαλλοντικά και χωροθετικά ζητήματα.
Επιπλέον, οι σχεδιαστές έχουν αναθεωρήσει κι έχουν παραδώσει στην τελική τους μορφή τα σχέδια της Μαρίνας στη βάση των παρατηρήσεων και των υποδείξεων που έγιναν από την Πολεοδομία.
Οι μελετητές του έργου αποδέχτηκαν να διαφοροποιήσουν το οδικό δίκτυο με τον τρόπο που τους υποδείχτηκε από την Υπηρεσία της Πολεοδομίας, αλλά το κυριότερο «κατέβασαν» τα πενταώροφα κτήρια που θα δημιουργούνταν στη νησίδα και την χερσόνησο της Μαρίνας, σε τετραώροφα.
Η ανάγκη, βέβαια, για τις προβλεπόμενες κατοικίες θα καλυφθεί με ανακατανομή των οικιστικών μονάδων στον χερσαίο κυρίως χώρο της Μαρίνας.
Οι παράγοντες που έχουν αναλάβει το έργο, εκτιμούν πως μετά τις διαφοροποιήσεις που έγιναν και τις εξηγήσεις που δόθηκαν στους λειτουργούς των αρμοδίων κυβερνητικών υπηρεσιών, τα πορίσματα θα είναι θετικά και θα εξασφαλιστεί η τελική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Το τουριστικό έργο της Μαρίνας Λεμεσού πιστεύεται πως θα αρχίσει να κατασκευάζεται, με δεδομένη την έγκριση του Υπουργικού, τους πρώτους μήνες του 2009. Το κόστος του υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ κι η χωρητικότητα της μαρίνας στα 600 σκάφη, υπολογιζόμενου και του ελλιμενισμού αριθμού σκαφών μήκους μέχρι και 80 μέτρων.
Με τη συμπερίληψη του χώρου της λεκάνης της μαρίνας, όπως και της τεχνητής χερσονήσου όπου κατανεμήθηκαν πολυτελείς επαύλεις γίνεται εκμετάλλευση μιας θαλάσσιας έκτασης 170 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Για το αναγκαίο χερσαίο τμήμα που θα αξιοποιηθεί δίπλα από το παλιό λιμάνι της πόλης, χρειάζονται ακόμη 50 χιλιάδες τετραγωνικά.
Οι εργασίες κατασκευής, που υπολογίζονταν να ξεκινήσουν τον περασμένο Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια.
Τα μέλη της εταιρείας «Λεμεσός Μαρίνα Λτδ» είναι η Cybarco, η J&P ? Αβαξ ΑΕ, η Ιωάννου & Παρασκευαΐδης Λτδ, η Φραγκούδη & Στεφάνου, η Αthena S.A, η CADS Holdings Ltd και η Εταιρεία Ανάπτυξης Μαρίνας Λεμεσού Λτδ.
Το έργο αποφασίστηκε να κατασκευαστεί με τη μέθοδο του B.O.T., με διαχειρίστρια την κατασκευάστρια εταιρεία για 53 χρόνια και με προοπτική ανανέωσης του συμβολαίου της για άλλα 22 χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κωδικός άρθρου: 837446
ΠΟΛΙΤΗΣ - 29/11/2008, Σελίδα: 28
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=837446&-V=articles
new-sk November 29th, 2008, 10:25 AM ouden sholio..........
WhiteMagick December 1st, 2008, 11:18 AM Η Ακτή Ολυμπίων
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση
Με την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και της εταιρείας Μιλτιάδη Νεοφύτου Λτδ, ξεκινάει η Β΄ Φάση ανάπλασης της Ακτής Ολυμπίων που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του έργου, που άλλαξε τον γεωγραφικό προσανατολισμό της συμπρωτεύουσας. Το έργο όπως υπέδειξε ο Δήμαρχος Αντρέας Χρίστου, θα εκτείνεται από τον Εναέριο μέχρι τις πρώην Αποθήκες Θεοδοσίου και αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Γενάρη και να ολοκληρωθεί, σε έξι περίπου μήνες. Ωστόσο τεχνικά προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν, ίσως παρατείνουν τον χρόνο διάρκειας των εργασιών, για μερικούς ακόμη μήνες. Πρόκειται για ένα δύσκολο από τεχνικής άποψης εγχείρημα και χρειάστηκε να προηγηθούν ενδελεχείς μελέτες, που αποσκοπούσαν στην προστασία της παραλίας, ώστε να σταματήσει η διάβρωση που παρατηρείται στο συγκεκριμένο σημείο. Ως εκ τούτου ο Δήμος, αποτάθηκε εκ των προτέρων σε εξειδικευμένους μελετητές και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ώστε να καταδειχθούν ποιες είναι οι καταλληλότερες επιλογές, για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν επί της παραλίας. Για αυτό, σημείωσε ο κ. Χρίστου, την μερίδα του λέοντος από τα ένα εκατομμύριο 300 χιλιάδες ευρώ που θα στοιχίσει το έργο, θα δαπανηθούν για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών προστασίας της παράκτιας ζώνης. Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της διάβρωσης, στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του χερσαίου χώρου της Ακτής, η δημιουργία μικρών πλατειακών χώρων και πεζόδρομου, ο οποίος θα έχει παράλληλη πορεία με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο, καθώς και μικρές πρωτότυπες κατασκευές. Αυτό που απομένει για την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου, είναι η κατασκευή της ράμπας στην ανατολική απόληξη της παραλίας, για την εξυπηρέτηση των ψαράδων και των ιδιοκτητών μικρών σκαφών. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λεμεσού, για την έναρξη των εργασιών προαπαιτείται η τελική έγκριση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Η ράμπα όπως αποσαφήνισε, έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες και περιλαμβάνεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς του όλου έργου.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 837585
ΠΟΛΙΤΗΣ - 01/12/2008, Σελίδα: 42
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=837585&-V=articles&-p
ACCLIM December 3rd, 2008, 02:37 PM office building on makarios avenue limassol
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/1b.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/3b.jpg
WhiteMagick December 3rd, 2008, 02:44 PM ^^ Fantastiko kthrio auto!
new-sk December 3rd, 2008, 04:23 PM poli kalo!makari ola ta mikra ktiria na itan etsi!
SouthernEuropean December 4th, 2008, 06:28 AM Pragmatika poly orea ta project pou emfanizode sthn Kypro:yes:-paratiro kales kai prosegmenes douleies,elpizo syntoma na exoume kai real life pics of the projects.
andreasms December 4th, 2008, 10:20 AM Some really good projects.
It's undeniable that limassol is becoming one of the best and beautifully structured cities in Cyprus. Well done :)
new-sk December 4th, 2008, 10:39 AM ^^
true
lysandros December 4th, 2008, 01:58 PM poly kalo,moderno kai poly kalesthito
ACCLIM December 5th, 2008, 08:41 AM modern lowrise on makedonias avenue limassol
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/offices-mak20345.jpg
ACCLIM December 5th, 2008, 08:56 AM contemporary lowrise on kolonakiou avenue just off the yermasoyia juntion on a1 motorway
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/agora20kinni2.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/88870012.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/agora20kinni35.jpg
ACCLIM December 5th, 2008, 02:23 PM limassol mall in the final stages of construction.
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/P1010078.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/P1010077.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/P1010076.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/P1010075.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/P1010074.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/P1010073.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/P1010072.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/P1010071.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/P1010070.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/P1010069.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/P1010068.jpg
ACCLIM December 8th, 2008, 10:50 AM hello to everybody. i would expect some reaction to the photos i have posted regarding the mall in limassol. this is very big project which i think is beyond the cyprus standards and believe deserves some of the attention of the forum members.
new-sk December 8th, 2008, 10:59 AM :)give me some time,i was quite busy during the weekend...thats why my sporadic posts the last few days...hehehe....
i have to admit that it looks really nice from outside,i like that they used that thing that looks like stone,it makes it look "friendlier".
i hope they will do something with the green areas,it seems that there are a lot around the project
new-sk December 8th, 2008, 11:01 AM from outside it looks much better than the one in nicosia,i hope the road infrastructure is better than it was in nicosia ,so as we dont have the same problems with the traffic
new-sk December 8th, 2008, 11:04 AM hm...i just saw the construction year of agora kinni,it says 2001,it definately looks brand new,i would have never thought it was 7-8 years old!
WhiteMagick December 8th, 2008, 11:06 AM it looks really nice! better than Nicosia's!
ACCLIM December 8th, 2008, 11:26 AM the mall looks bigger in real life than what it shows in the pictures. also the total land area is massive. i think the promoters bought the neighbouring land parcels on speculation to extent the mall in the future. regarding the road infrastructure i have to say that is terrible at the present moment, however the new avenue (2 x 2 lanes) connecting the new port with the limassol-paphos highway is on the way and its construction will begin in 2009 (it will pass right in front of the mall).
ACCLIM December 8th, 2008, 11:32 AM the promoters keep a low profile regarding the opening date as well as what brands will be accommodated in the mall. i think this is a marketing trick to keep the pressure going until the last moment and attract more people during the grand opening. rumours say that the mall will include an ice-skating ring, bowling alleys and a multiplex cinema.
SouthernEuropean December 8th, 2008, 12:08 PM Judging from the pictures,i just love it :drool:,really.Lovely colors and facade imo
Which is the company engaged with the construction of the mall?
lysandros December 8th, 2008, 12:55 PM hello to everybody. i would expect some reaction to the photos i have posted regarding the mall in limassol. this is very big project which i think is beyond the cyprus standards and believe deserves some of the attention of the forum members.its going to be nice. i didnt know they build a mall in limassol.good job acclim
new-sk December 8th, 2008, 01:11 PM the mall looks bigger in real life than what it shows in the pictures. also the total land area is massive. i think the promoters bought the neighbouring land parcels on speculation to extent the mall in the future. regarding the road infrastructure i have to say that is terrible at the present moment, however the new avenue (2 x 2 lanes) connecting the new port with the limassol-paphos highway is on the way and its construction will begin in 2009 (it will pass right in front of the mall).
i predict traffic problems for several months till the end of construction of the new road
ACCLIM December 8th, 2008, 02:40 PM the construction company is Atlas Pantou Co Ltd. i am sure the traffic will be a big problem until the road is properly fixed in about 1.5 years. nevertheless, it will be a landmark for limassol.
ACCLIM December 8th, 2008, 03:31 PM the new limassol port passenger terminal
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/port_images.jpg
new-sk December 8th, 2008, 09:59 PM ^^
:eek2::eek2::eek2::eek2::eek2::eek2::eek2::eek2:
wow!mou ehei pesei i masela!einai theiko!
SouthernEuropean December 9th, 2008, 02:41 PM woow Limassol -Piraeus: 1-0 ..fantastic design
WhiteMagick December 9th, 2008, 02:45 PM telioooooooooooooo makari na xtistei kai na mhn kolhsei to ergo me thn pistwtikh krish!! einai pragmatika e3aisio!
ACCLIM December 9th, 2008, 03:30 PM den tha kollisi. ine sto teliko stadio yia na vgoun oi prosfores kai na arxisoun ta erga. ipologizete stous protous mines tou 2009. ine mesa sta sxedia tis arxis limenon yia anavathmisi tou limaniou kai proselkisis perissoteron eterion.
ACCLIM December 9th, 2008, 03:38 PM makari na min vgo pseftis alla pistevo oti afti i krisi tha ofelesi tin kypro para na tin vlapsi, yiati i kyvernisi tha proxorisi se ilopiisi anaptixiakon ergon ,yia na tonosi ton kataskevastiko tomea, ta opia tha anavallontan logo afximenou kataskevstikou kostous.
afta ine pou legonte kai anamenonte mesa sto 2009.
ACCLIM December 9th, 2008, 03:44 PM sigoura erga yia enarxi entos 2009 prepi na theorounte ta akoloutha
1. komvoi para to GSP stadium
2. paphos - polis highway
3. limassol port - limassol-paphos highway connecting avenue
4. upgrading of limassol-nicosia highway to 6 lanes from ayia barbara to nicosia entry
SouthernEuropean December 9th, 2008, 04:03 PM whats going on with the marina though?
new-sk December 9th, 2008, 04:12 PM den xsero ti ginatai me ti marina,alla pisteuo pos o acclim ehei dikaio.....i kyvernisi tha prohorisei stin epispeusi arketon ergon gia na tonosei tin oikonomia
WhiteMagick December 9th, 2008, 08:45 PM ^^ Gia thn marina ths Lemesou: exei lh3ei o diagwnismos, epileghke mia etairia kai ypoti8ete 8a arxize ta erga prin dyo mhnes alla logo ths oikonomikhs krishs oi phges pistwshs pou eixe den mporoun na tous daneiodothsoun pleon kai etsi 8a ka8isterhsei to ergo kapws mexri na vroun ta lefta. ypoti8ete 8a arxhsei genarh-febrouario. kapou mesa s'auto to 8ema ths agoras vriskete to ar8ro.
makari na vgeis alh8inos acclim h kyvernhsh prepei na tonwsei thn kataskeuastikh viomhxania me kataskeves ypodomhs. as elpisoume pws 8a proo8h8oun kai erga sthn eparxia larnakas pou ka8ysteroun edw kai kairo px marina-limani, faneromenh, dromos larnakas dekelias ktl.
EngineerGreece December 10th, 2008, 12:26 AM ^^
:eek2::eek2::eek2::eek2::eek2::eek2::eek2::eek2:
wow!mou ehei pesei i masela!einai theiko!
ego tin exasa... :lol:
Pios to sxediase?
ACCLIM December 10th, 2008, 08:39 AM irwin & kritiotis
ACCLIM December 10th, 2008, 08:44 AM i marina tha xekinisi ton gennari. aplos tora menoun kapies leptomeries. exoun idi kani tin oriothetisi sti thallasia perioxi kai exoun topothetisi simadoures. afto pou legete yia ellipsi trapezas yia na daniodotisi to ergo den 100% accurate. apla epidi ine ena poli megalo ergo xriazete poli proetimasia prin xenikinisoun ta kataskevastika erga. episis emplekonte polles kratikes ypiresies pou prepi na sintonistoun metaxi tous. afta pernoun xrono.
WhiteMagick December 10th, 2008, 08:47 AM ^^ Bravo stous arxitektones mas! As elpisoume pws exeis dikaio acclim kai pws h marina 8a 3ekinhsei kanonika
ACCLIM December 10th, 2008, 08:48 AM i thallasia ipodomi tis marinas tha oloklirothi se 2 xronia to 2011 opou tha mpori na dexti ta prota skafi. olokliri i ipodomi me ktiriakes eggatastasi kai spitia sti thallassa etc... tha oloklirothoun se 4 xronia to 2013.
zhuzhu December 10th, 2008, 10:25 AM http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=839816&-V=articles
Αυξήθηκε κατά 6.000 τ.μ. το εμβαδόν του - Φόβος για κομφούζιο
Αναστατώνει το Tiffany Mall
Κτίστηκαν 6 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιπλέον από όσα προνοούσε η αρχική άδεια του Τμήματος Πολεοδομίας. Ο Δήμος Λεμεσού είπε, την Πέμπτη, ναι υπό προϋποθέσεις στη χορήγηση άδειας
Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Λεμεσού, Κρίστη Δημητρίου, από τη στάση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο κατηγορείται ότι «κλείνει τα μάτια» σε αυθαίρετη κατά έξι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επέκταση του υπό κατασκευή Tiffany Mall στο Ζακάκι, σε σχέση με την αρχική άδεια που είχε εξασφαλίσει.
Όπως καταγγέλλει ο Δημοτικός Σύμβουλος, γίνεται εκ των υστέρων προσπάθεια διακανονισμού μεταξύ της Πολεοδομίας και της κατασκευάστριας εταιρείας, ώστε να αντισταθμιστεί η υπέρβαση με την αγορά γειτονικών οικοπέδων και να αυξηθούν οι χώροι στάθμευσης και πρασίνου. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να αυξηθεί το εμβαδόν του τεμαχίου μέσα στο οποίο συντελείται η ανάπτυξη και να αρθεί η υπερκάλυψη των συντελεστών δόμησης. Σύμφωνα με την καταγγελία, η αρχική άδεια προέβλεπε καλυμμένους χώρους 17 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ενώ στη συνέχεια το εμβαδόν του κτηρίου εκτινάχθηκε στα 23 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, πρόκειται για ένα κτήριο πενταπλάσιου εμβαδού από το εμβαδόν του mall που ήδη λειτουργεί στη Λευκωσία.
Μετά την έναρξη των εργασιών για την επέκταση, η κατασκευάστρια εταιρεία προχώρησε στην αγορά τεμαχίων που εφάπτονται της ανάπτυξης, για να καλυφθεί η υπερδόμηση στο αρχικό τεμάχιο. Ωστόσο, όπως υποδεικνύει ο δημοτικός σύμβουλος Κρίστης Δημητρίου (του ΔΗΚΟ), η παραβίαση της αρχικής άδειας και το γεγονός ότι η Πολεοδομία δεν διέκοψε εξαρχής τις αυθαίρετες εργασίες, δεν ισοσταθμίζεται με διορθωτικές κινήσεις. Παρόλα αυτά, το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δώσει το πράσινο φως στο Τμήμα Πολεοδομίας για να εγκρίνει την πολεοδομική άδεια του εμπορικού κέντρου.
Ο δήμαρχος Λεμεσού Α. Χρίστου υπογραμμίζει ότι το πράσινο φως δεν δόθηκε εν λευκώ από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά υπό προϋποθέσεις, οι οποίες άπτονται κυρίως βελτιωτικών έργων που επιβάλλεται να γίνουν στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Το γεγονός ότι η πρόσοψη της συγκεκριμένης ανάπτυξης βρίσκεται επί της κάθετης λεωφόρου (η οποία ακόμα είναι υπό μελέτη), που θα συνδέει το λιμάνι με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν εφιαλτικά σενάρια του παρελθόντος, ως προς την κυκλοφοριακή κίνηση. Ταυτόχρονα, το ελλιπές οδικό δίκτυο της περιοχής, σε συνδυασμό με τη λειτουργία τέτοιας εμβέλειας ανάπτυξης, αναμένεται να συντείνει στην πρόκληση κυκλοφοριακού χάους, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του εμπορικού κέντρου, οπόταν η προσέλευση του κόσμου αναμένεται να είναι αθρόα. ΓιΆ αυτόν ακριβώς το λόγο, τόνισε ο κύριος Χρίστου, επιβάλλεται πρώτα να γίνουν οι απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε από την μια να απεξαρτηθεί η λειτουργία του εμπορικού κέντρου από την κατασκευή του κάθετου αυτοκινητόδρομου και από την άλλη να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Όπως τονίζει, όλες οι προϋποθέσεις θα πρέπει να ρυθμιστούν πριν ξεκινήσει τη λειτουργία του το κέντρο. Ο Κρίστης Δημητρίου διερωτάται όμως πώς είναι δυνατόν μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε υπολογίζεται να ανοίξει τις πύλες του το mall, να έχουν επιλυθεί όλα τα κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής και η υλοποίηση των ρυθμίσεων που ζητά ο Δήμος.
ACCLIM December 10th, 2008, 02:40 PM with all the respect i dont blame the promoters for doing this. to zakaki pou ine i perioxi
pou ktizete to mall, ine isos i pio ipovathmismeni perioxi tis lemesou. me tin kataskevi tou mall tha allaxi rizika i perioxi kai tha dimiourgithoun nees thesis ergasias. oi promoters exoun ependisi ekatomyria euro se kati entiposiako. to pio ligo pou prepi na kani to kratos ine na ftiaxi to dromo mprosta apo to mall ( o theos na ton kani dromo). episis oi promoters exoun agorasi tin gitoniki ektasi (i opia simioste ine yperdiplasia tou mall). an i kalipsi tou ktiriou ine vasi tou emvadou tou oikopedou kai tou sintelesti tote yiati parakalo na min kanoun etisi yia afxisi tou emvadou me prosthiki?? den zitoun kati paranomo kai paralogo. apla i poleodomia ine anikani na antepexelthi se tetiou idous erga. afta pou legonte tora yia kikloforiaki simforisi ine yia entiposis yia na dikeologisoun to gegonos oti i leoforos kathisterise peripou 10 xronia yia na ginei. to erotima pou prepi na apantithi ine to exis: THELOUME XENES EPENDYSIS STIN KYPRO I OXI?????an i apantisi ine nai, tote prepi na apoktisoume tin apaitoumeni ipodomi.
ACCLIM December 10th, 2008, 02:47 PM diladi an agorazan tin gitoniki ektasi meta apo 5 xronia kai ekanan etisi yia epektasi tha tous elegan oxi?
come on. panta etsi kanoun otan prokite na gini kati kalo. ta idia ixame kai sto mall of cyprus kai se otidipote gini sto mellon. distixos afto ine adynamia tou kratous.
zhuzhu December 10th, 2008, 03:12 PM I just feel excited about the fact that it will be 5 times bigger (according to the article, they could be exaggerating a bit) than the Nicosia mall (and a little jealous, since i live in Nicosia), but somewhat disappointed that we will have to wait until February for the opening...especially since originally the opening was scheduled for august.
zhuzhu December 10th, 2008, 03:21 PM journalists and politicians like to create issues and make a fuss about everything...but it seems all will be ok...so what I read from the article is: bla bla bla 5 times bigger bla bla bla opening in February.. :rock:
new-sk December 10th, 2008, 05:21 PM i couldnt agree more.....
WhiteMagick December 11th, 2008, 05:53 AM journalists and politicians like to create issues and make a fuss about everything...but it seems all will be ok...so what I read from the article is: bla bla bla 5 times bigger bla bla bla opening in February.. :rock:
panta etsi salavatousin. jai egiw ta idia pramata ekatalaa pou to ar8ron. ta alla oulla en pellares.
ACCLIM December 11th, 2008, 09:40 AM to gso to opio anamenete na enixi tis pyles tou yia to kino poli sintoma. exi gini exeretiki doulia, apla to mono lathos pou vlepo ine i mi syndesi tou xorou me tin thallassa me mia yperipsomeni pezogefyra. elpizo na to siniditopiisoun kai na to kanoun sto mellon.
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/4.jpg
SouthernEuropean December 11th, 2008, 09:53 AM poly anaptyxh afth h Lemesos!!!!!!:banana:
ACCLIM December 11th, 2008, 10:00 AM nai file southeuropean afto pou les ine gegonos. anamenete sta apomena 3-5 xronia na ginoun simantika erga sti lemeso toso apo tin kyvernisi toso kai apo idiotikes protovoulies.
ACCLIM December 11th, 2008, 10:01 AM se afti tin periodo tha doume kai ta prota highrises na xeprovalloun epitelous.
ACCLIM December 16th, 2008, 02:44 PM these are relatively old projects , but posting them anyway
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/Marlow_Navigation_Head_Office20larg.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/GALA20TOWER20LIMASSSOL20l.jpg
new-sk December 16th, 2008, 04:05 PM mercedes building is really nice!
ACCLIM December 16th, 2008, 04:08 PM actually mercedes moved out from this building and they have their own showroom. yes i also find it a nice building located on business district of makarios avenue.
new-sk December 16th, 2008, 04:12 PM hahaha....kai tou paei to sima tis mercedes!!!!pia etaireia stegazetai ekei tora?
ACCLIM December 17th, 2008, 08:48 AM it's a posh cafe actually
new-sk December 17th, 2008, 10:32 AM hehe....eprepe na to skefto!i kaliteri epilogi!ah...pragmatika xseroume na apolamvanoume ti zoi!
ACCLIM December 17th, 2008, 12:14 PM here are a couple of new project in limassol. constructions works for the latter have already begun. building is located on glastone avenue close to the city center. the former will be on ayios athanasios avenue in linopetra.
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/karaolis_new000420copy_resize.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/offices_lg.jpg
ΚΡΕΜΝΟΣ ΗΑΔΓΙΩΑΣ December 21st, 2008, 06:19 AM antio!!!:banana:
ΚΡΕΜΝΟΣ ΗΑΔΓΙΩΑΣ December 21st, 2008, 06:20 AM O my god
great proyects!
:cheers:
new-sk December 21st, 2008, 01:11 PM hi!welcome to our forum!there indeed nice projects!
WhiteMagick December 25th, 2008, 11:23 AM Γραμμικό Πάρκο Βαθκιά
Από φθινόπωρο τα έργα
Για το φθινόπωρο του 2009 μετατίθεται τελικά, η έναρξη του πολύπαθου έργου διαμόρφωσης του Ποταμού Βαθκιά, σε γραμμικό πάρκο. Το έργο σύμφωνα με τις εξαγγελίες, επρόκειτο να έπαιρνε σάρκα και οστά το 2004, οπόταν και είχαν ολοκληρωθεί τα ρυθμιστικά και κατασκευαστικά σχέδια. Για τον σκοπό αυτό, ο δήμος Μέσα Γειτονίας εξασφάλισε το 2005 δάνειο ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ και το έργο θα εκτελείτο, ως πολεοδομικό. Στη συνέχεια όμως, λόγω της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σχέδια άλλαξαν και το Γραφείο Προγραμματισμού το ενέταξε το 2006 στα προτεινόμενα για χρηματοδότηση έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία. Όπως όμως επισημαίνει ο δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Χρίστος Μέσης, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών, η χρηματοδότηση του έργου αν και θεωρείται βέβαιη αφού πληροί όλα τα προαπαιτούμενα, ακόμη δεν έχει εγκριθεί. Το έργο περνάει για ακόμη μια φορά μέσα από τις διελκυστίνδες της γραφειοκρατίας και έτσι για να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο, σε συνεννόηση με τα κρατικά τμήματα, αποφασίζεται όπως υλοποιηθεί με την αξιοποίηση του δανείου που εξασφάλισε ο δήμος, τρία χρόνια προηγουμένως. Στη συνέχεια, μετά την έγκριση της χρηματοδότησης, θα αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον "Π" ο Χρίστος Μέσης, τον ερχόμενο Γενάρη θα προκηρυχθούν προσφορές για την ανάθεση του έργου σε ειδικό μελετητή. Από τα 3 εκατομύρια ευρώ που θα στοιχίσει η Α΄ φάση του έργου, υπολογίζεται ότι γύρω στα 2 εκατομύρια θα παραχωρηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία, δηλαδή ποσοστό 70% του συνολικού, ενώ ένα εκατομμύριο θα καλυφθεί σε ποσοστό 80%, από το κράτος και 20% από τον δήμο. Έτσι μετά το πέρασμα τεσσάρων "χαμένων" χρόνων και αν όλα κυλήσουν κατ΄ ευχήν, οι εργασίες θα ξεκινήσουν το προσεχές Φθινόπωρο.
Ένα ευρωπαϊκό έργο
Η Α΄ Φάση του έργου περιλαμβάνει το τμήμα από την συμβολή της Γρίβα Διγενή με την Κολωνακίου στην περιοχή Ajax, θα διέρχεται από την λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού και τον αυτοκινητόδρομο και θα καταλήγει στην Πανθέα. Το μεγαλύτερο τμήμα του έργου περνάει μέσα από τον Δήμο Μέσα Γειτονίας, ενώ το υπόλοιπο από τους Δήμους Αγίου Αθανασίου και Λεμεσού. Η Β΄ Φάση του έργου νοτίως του Ajax μέχρι την παραλία, όπου εκβάλλει ο Βαθκιάς δίπλα από το ξενοδοχείο Holiday Inn, βρίσκεται στα όρια του δήμου Λεμεσού και θα υλοποιηθεί, σε μεταγενέστερο διάστημα. Οι πεζοί θα διανύουν μια απόσταση συνολικά τεσσάρων χιλιομέτρων, που θα περιλαμβάνει πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Σε διάφορα σημεία αυτής της διαδρομής, θα αναπτύσσονται κόμβοι μεγαλύτερου πλάτους, όπου θα υπάρχουν παιδότοποι, χώροι πρασίνου με κυπριακά φυτά και δέντρα, χώροι υπαίθριων αθλοπαιδιών και αναψυχής. Παράλληλα θα τοποθετηθεί φωτισμός που θα προσδίδει φιλόξενο χαρακτήρα στον χώρο, παγκάκια και βρύσες πόσιμου νερού. Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του πάρκου, θα είναι οι ξύλινες γεφυρούλες που θα συνδέουν τις όχθες του ποταμού και οι υπόγειες και υπέργειες διαβάσεις, που θα κατασκευαστούν όπου το πάρκο συναντά κεντρικές οδικές αρτηρίες. Για την ασφαλή διέλευση του κοινού παρά την λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, προβλέπεται η κατασκευή υπόγειας διάβασης πεζών, που θα χρησιμοποιείται και από τους μαθητές του 27ου Δημοτικού Σχολείου Τιμίου Προδρόμου. Παράλληλα θα αναδειχθεί η μορφολογία του περιβάλλοντος χώρου και θα προστατευτεί η φυσική ροή του νερού, ενώ επιτυγχάνεται και η οπτική και λειτουργική σύνδεση του ποταμού με την οικιστική περιοχή.
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=843259&-V=articles&-p
WhiteMagick December 31st, 2008, 01:50 PM Υπογράφηκε το 2ο από τα έντεκα συμβόλαια επέκτασης του αποχετευτικού
Αντιπλημμυρική ?σωτηρία? της Λεμεσού
Με την κατασκευή έργων αποχέτευσης όμβριων υδάτων κόστους 53 εκατομμυρίων ευρώ, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού - Αμαθούντας φιλοδοξεί να επιλύσει διά παντός το πρόβλημα των πλημμυρών που αντιμετωπίζουν οι ευαίσθητες περιοχές της πόλης, κάθε φορά που σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις.
Πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση, οι ρυθμοί της οποίας έχουν επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν τα βόρεια και τα δυτικά προάστια. Το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων, που αρχικά ανερχόταν στα 32 εκατομμύρια ευρώ, στη συνέχεια εκτοξεύτηκε στα 53 εκατομμύρια λόγω της απόφασης για την κατασκευή δεξαμενής κατακράτησης κάτω από τη δυτική παρακαμπτήρια λεωφόρο. Με την υλοποίηση των προγραμματιζόμενων έργων επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου λυμάτων και όμβριων της Φάσης Β2, που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται από το 2006 με την επέκταση του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων στη Μονή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013, αναμένεται να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα των πλημμυρών. Συγκεκριμένα, οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και αντιπλημμυρικών έργων στο Ζακάκι, στη Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού και στα Κάτω Πολεμίδια, καθώς και στις περιοχές του Ιδρύματος Παναγίδη, Ορφανίδη, Τσιρείου, Καψάλου, Εκάλης και Αγίας Φύλας. Όσον αφορά το συμβόλαιο Ε2 ύψους 14.8 εκατομμυρίων ευρώ, που υπογράφηκε χθες μεταξύ του Σ.Α.Λ.Α. και της εταιρίας στην οποία ανατέθηκαν οι προσφορές, περιλαμβάνει την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου λυμάτων και έργων όμβριων στους αστικούς πυρήνες της Αγίας Φύλας, των Κάτω Πολεμιδιών και του Αγίου Αθανασίου. Πρόκειται για το δεύτερο από τα συνολικά έντεκα συμβόλαια της Φάσης Β2. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα κατασκευαστικά έργα του Ε2 θα ξεκινήσουν περί τα τέλη Φεβρουαρίου ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2011. Ο γενικός διευθυντής του Σ.Α.Λ.Α. Ιάκωβος Παπαϊακώβου υπέδειξε πως το δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων θα επεκταθεί κατά 400 χιλιόμετρα, καλύπτοντας προβληματικές περιοχές, όπως η Αγία Φύλα, το Τσίρειο, η Εκάλη, τα Πολεμίδια, ο Άγιος Τύχωνας και ο Άγιος Αθανάσιος. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση της ταλαιπωρίας και της οχληρίας.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 844320
ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/12/2008, Σελίδα: 24
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=844320&-V=articles&-p
WhiteMagick January 20th, 2009, 01:17 PM Επικρίσεις στην γραφειοκρατία για τις πλημμύρες από το δήμαρχο Αγίου Αθανασίου
Ολοταχώς για την πλατεία - στολίδι
Μια πλατεία όνειρο υπόσχεται ο δήμος Αγίου Αθανασίου στους κατοίκους του μέχρι το τέλος του χρόνου. Η πλατεία ήδη άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, αφού σκαπτικά μηχανήματα και εργάτες έχουν πάρει θέση μάχης. Πρόκειται για την κεντρική πλατεία, η οποία θα συνδέει το Δημοτικό Μέγαρο με τον παραδοσιακό πυρήνα του δήμου. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κυριάκος Χατζηττοφής, κατά την παρουσίαση του έργου που παρήγαγε ο δήμος το 2008 «όλοι είδαμε με ικανοποίηση να παραδίδεται στους δημότες η Α΄ φάση του έργου ανάπλασης της πλατείας», η οποία περιλαμβάνει την παράκαμψη της, με τη δημιουργία υπόγειου δρόμου μέχρι τη συμβολή της οδού Φτερούδη, την κατασκευή υπόγειου και ισόγειου χώρου στάθμευσης, την αποκατάσταση του παλιού αλωνιού και τη δημιουργία χώρου άθλησης. Η βΆ φάση του έργου που έχει μπει ήδη σε τροχιά υλοποίησης, περιλαμβάνει την ανάπλαση της πλατείας, καθώς και τη δημιουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης, του Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας, εστιατορίου και καταστημάτων.
Νέα μελέτη
Για την ελαχιστοποίηση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι που διαμένουν εντός της περιοχής ειδικού χαρακτήρα, αποφασίστηκε όπως, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, επανεξεταστεί η κυκλοφοριακή μελέτη που είχε εκπονηθεί κατά το σχεδιασμό του έργου και συνέστησε προς όλους υπομονή. Παρουσιάζοντας τα έργα που θα σημαδέψουν το 2009, ο κύριος Χατζηττοφής αναφέρθηκε στην ετοιμασία μελέτης για την ανακατασκευή της οδού Ανοικοδομήσεως και του ρυθμιστικού σχεδίου για τη λεωφόρο Σφαλαγγιωτίσσης. Όπως επισήμανε, πρόκειται για ένα έργο που ήδη έχει καθυστερήσει και η υλοποίησή του πρέπει να είναι άμεση για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες κυκλοφοριακές δυσκολίες που παρατηρούνται στις βόρειες περιοχές του δήμου. Ήδη έχει σχεδιαστεί και έχει εγκριθεί ως πολεοδομικό έργο, η δημιουργία τεσσάρων μεγάλων πάρκων, κόστους 1.5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στη Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Αθανασίου έχουν δρομολογηθεί έργα άλλων 2 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την αξιοποίηση του ανοικτού χώρου υπηρεσιών, με τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου ΣΚΕ, καταστημάτων, τραπεζών και άλλων υπηρεσιών.
Μας έπνιξαν
Ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά πυρά προς το Τμήμα Δημοσίων Έργων, επιρρίπτοντας του ευθύνες για τις πρόσφατες πλημμύρες που έχουν καταστήσει αδιάβατο το βυθισμένο τμήμα του ανισόπεδου κόμβου Λινόπετρας, στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού ? Λευκωσίας. «Δυστυχώς» όπως υπογράμμισε, «οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν. Η μη εκτέλεση του τμήματος της Λεωφόρου Αγίου Αθανασίου, βόρεια του ανισόπεδου κόμβου και κατά συνέπεια των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, είχε ως αποτέλεσμα τη «βύθιση» του αυτοκινητόδρομου».
«Αυτά συμβαίνουν δυστυχώς», τόνισε, «όταν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες τίθενται πάνω από την εξυπηρέτηση του πολίτη». Υπέδειξε πως αν το κομμάτι αυτό του έργου κατασκευαζόταν εγκαίρως, όταν το εργοτάξιο ήταν εγκατεστημένο στον χώρο, θα κόστιζε 650 χιλιάδες ευρώ, ενώ με τα σημερινά δεδομένα το κόστος θα ανέλθει στο ένα εκατομμύριο.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 847972
ΠΟΛΙΤΗΣ - 20/01/2009, Σελίδα: 56
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=847972&-V=articles&-p
Gifts and Gadgets January 22nd, 2009, 04:08 PM http://www.facebook.com/photo.php?pid=685156&l=513ac&id=796059487
testing sending you some pictures...but I don't seem to succeed...I don't know what I'm doing wrong
WhiteMagick February 6th, 2009, 11:48 AM Πρόταση χωροθέτησης Συνεδριακού στη Λεμεσό
Στη «σκιά» της Μαρίνας
Βόρεια της Μαρίνας Λεμεσού, στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου, προτείνεται να δημιουργηθεί το Συνεδριακό Κέντρο της πόλης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, σε προψεσινή του συνεδρία και αφού συζήτησε το θέμα λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές μελέτες και τις διάφορες απόψεις που παρουσιάστηκαν, ομόφωνα αποφάσισε να προτείνει στην κυβέρνηση, όπως η χωροθέτηση του Συνεδριακού Κέντρου γίνει στην προαναφερόμενη έκταση (Ζώνη Α), τεμάχιο Αγίου Αντωνίου στο Δήμο Λεμεσού (βόρεια της Μαρίνας Λεμεσού). Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου στο συγκεκριμένο τεμάχιο για οιονδήποτε λόγο, η δεύτερη επιλογή της Εταιρείας είναι ο χερσαίος χώρος, που υποδεικνύεται από τον Δήμο Γερμασόγειας, χωρίς να αποκλείεται και οποιαδήποτε νέα εισήγηση του Δήμου Λεμεσού εντός της Ζώνης Α. Οι κατευθύνσεις, για να αποφασιστεί η χωροθέτηση του έργου, ορίστηκαν στη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στις 15 του περασμένου Ιανουαρίου, με παρόντες τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον Υπουργό Οικονομικών, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού και άλλους φορείς. Οι δύο Υπουργοί ζήτησαν όπως η Εταιρεία μελετήσει και υποδείξει τον καταλληλότερο χώρο για την ανάπτυξη του Συνεδριακού Κέντρου Λεμεσού. Οι ίδιοι δεσμεύτηκαν να τη μελετήσουν με συμβούλους τους, πριν την προωθήσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, κ. Τώνη Αντωνίου, από τα μέλη της Εταιρείας εκφράστηκε η ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα κινηθεί με την απαραίτητη ταχύτητα για τη διασφάλιση της έναρξης του έργου το γρηγορότερο δυνατό, συνεισφέροντας έτσι στην απάμβλυνση της κρίσης στην οικοδομική βιομηχανία, αλλά κυριότερα στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας της ευρύτερης Λεμεσού.
«Το μπαλάκι» στην κυβέρνηση
Όπως δήλωσε στον «Πολίτη» ο δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, το ζήτημα που παρουσιαζόταν ως κώλυμα μέχρι τώρα για να κινηθούν οι διαδικασίες δημιουργίας του Συνεδριακού, δεν υφίσταται, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση χωροθέτησης των λεμεσιανών παραγόντων. Εναπόκειται τώρα στα αρμόδια Υπουργεία να μελετήσουν την πρόταση και να υποβάλουν τα δικά τους σχέδια και αποφάσεις για την απαλλοτρίωση ή την εκμίσθωση από το κράτος της έκτασης που θα κατασκευαστεί το Συνεδριακό. Με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης θα κληθεί η Εταιρεία να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε επενδυτές. Το Συνεδριακό της Λεμεσού θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο του ΒΟΤ και μετά τη διαχείρισή του για σειρά χρόνων από τους ιδιώτες επενδυτές του, θα επιστραφεί στο κράτος, το οποίο και θα του παραχωρήσει τη γη που θα ανεγερθεί. Έντονη είναι η άποψη πως ένα Συνεδριακό Κέντρο των χιλίων θέσεων θα είναι πιο φθηνή, επωφελής και βιώσιμη κατασκευή για την πόλη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κωδικός άρθρου: 851704
ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/02/2009, Σελίδα: 42
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=851704&-V=articles&-p
Χρηματοδότες και κράτος οι υπαίτιοι
ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΜΗΝΕΣ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ
Χρηματοδότες και κράτος οι υπαίτιοι
Η ανάδοχος εταιρεία «Μαρίνα Λεμεσός Λτδ» αναμένει εδώ και 4 μήνες απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να μπορέσει να διαπραγματευτεί τη χρηματοδότηση με τις τράπεζες, αλλά δεν υπάρχει φως στη σήραγγα, παρ’ όλον ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό έργο ανάπτυξης του τουρισμού.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ
Χρηματοδότηση και κράτος οι υπαίτιοι
Η ανάδοχος εταιρεία «Μαρίνα Λεμεσός Λτδ» αναμένει εδώ και 4 μήνες απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να μπορέσει να διαπραγματευτεί τη χρηματοδότηση με τις τράπεζες.
Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις της «Αλήθειας» για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη των εργασιών κατασκευής της μαρίνας Λεμεσού, λόγω αδυναμίας της αναδόχου εταιρείας να εξεύρει κεφάλαια και επαρκή χρηματοδότηση, καθώς οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να παραχωρήσουν δάνεια τόσο μεγάλης εμβέλειας, χωρίς σημαντικές και εξασφαλισμένες εγγυήσεις. Εκπρόσωπος της εταιρείας «Μαρίνα Λεμεσός Λτδ» η οποία έχει αναλάβει το έργο, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Αλήθειας» ότι δύο συγκεκριμένες τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες αρχικά είχαν επιδείξει ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν το έργο, αναθεώρησαν την απόφασή τους και αποχώρησαν από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες με τις οποίες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις ζητούν επιπλέον εγγυήσεις, πρόσθεσε επίσης ότι τα επιτόκια που ζητούν είναι ασύμφορα για την εταιρεία. Φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών δεν περιορίζεται στη χρηματοδότηση, καθώς προσκρούει και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με το κράτος να κωλυσιεργεί στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για θέματα που προέκυψαν στην πορεία.
Ο Εκπρόσωπος της εταιρείας μιλώντας στον ανταποκριτή της εφημερίδας μας στη Λεμεσό, Πάνο Ιγνατίου, αναφέρθηκε στα εμπόδια, συνεπεία των οποίων καθυστερεί η έναρξη των εργασιών. Συγκεκριμένα προσκρούει όπως τα ανέλυσε σε τρία σημεία.
Το πρώτο πρόβλημα αφορά τις διαδικασίες για έκδοση των αδειών από την πολεοδομία για την ανέγερση του έργου στο σημείο όπου έχει ήδη υποδειχθεί από την εταιρεία και εγκρίθηκε από την κυβέρνηση. Χωρίς τις άδειες οικοδομής σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας οι τράπεζες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να χρηματοδοτήσουν το έργο, το κόστος του οποίου θα ανέλθει στα 300 εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν στη λήψη απόφασης, αν δεν εξασφαλιστούν ότι το έργο θα υλοποιηθεί νόμιμα. Οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν στο άμεσο διάστημα.
Το δεύτερο πρόβλημα εμφανίστηκε τον Οκτώβριο όταν δυο τράπεζες του εξωτερικού αποφάσισαν να αποχωρήσουν, αφενός λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και των απαιτήσεων που προέβαλαν σχετικά με τα επιτόκια αλλά και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούσαν τη χρηματοδότηση και τις εγγυήσεις. Ωστόσο υπάρχουν ήδη τραπεζικοί οργανισμοί οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν αδιάλειπτο ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν το έργο αλλά και πάλι οι απαιτήσεις τους ξεπερνούν τα όρια που θέτει η εταιρεία και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για επίλυση των προβλημάτων. Ένα από αυτά είναι οι εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση, αλλά όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί στα εμπλεκόμενα τμήματα του κράτους και αναμένεται να εγκριθεί η απόφαση της κυβέρνησης για να υπάρξει συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και του κράτους, το οποίο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο σύντομα. Χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τη χρηματοδότηση του έργου από τραπεζικούς οργανισμούς, αλλά πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή τόσο σε σχέση με τις απαιτήσεις όσο και με τις εγγυήσεις. Σύντομα, ανέφερε η ίδια πηγή, το πρόβλημα θα επιλυθεί.
Το τρίτο θέμα που τίθεται είναι η ζήτηση των κατοικιών και επαύλεων που θα οικοδομηθούν στο χώρο όταν θα ολοκληρωθεί η επέκταση του χερσαίου χώρου στη θάλασσα. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή της εταιρείας ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους για την αγορά επαύλεων και κατοικιών πριν ακόμα αρχίσει το έργο. Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο του Β.Ο.Τ και σε κάποιο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί στο κράτος ή στο δήμο.
Του Πάμπου Μιτίδη
http://alithia.com.cy/alithia_v2/front-end/main.php?action=nptext&page=&design=default&nptext_id=30061
WhiteMagick February 7th, 2009, 01:34 PM Η ανάπλαση στην Αγία Φύλα
Στοίχισε το πείσμα της εκκλησίας
Μπορεί να χάθηκε η ευκαιρία για συγχρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία της ανάπλασης του παραδοσιακού πυρήνα της Αγίας Φύλας, λόγω ενστάσεων που έθεσε η τοπική εκκλησιαστική επιτροπή, όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την πορεία υλοποίησης του έργου. Τελικά, μετά από απόφαση που έλαβαν από κοινού ο δήμος Λεμεσού και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν το 2010 και το έργο θα εκτελεστεί ως πολεοδομικό.
Η έναρξη των εργασιών ήδη παρουσιάζει πολύμηνη καθυστέρηση, γεγονός που οφείλεται στην διαφωνία της εκκλησιαστικής επιτροπής στην πρόθεση ένταξης στο συνολικό σχεδιασμό του περίβολου της εκκλησίας, ο οποίος αποτελεί μέρος της κεντρικής πλατείας της Αγίας Φύλας.
Δυσφορία
Εν τω μεταξύ είχαν γίνει όλες οι ενέργειες για να συμπεριληφθεί η ανάπλαση στον κατάλογο των προτεινόμενων για συγχρηματοδότηση έργων. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες που κατέβαλε ο δήμος για να πεισθεί η εκκλησιαστική επιτροπή να δώσει τη συγκατάθεσή της έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα αφενός να χαθεί η ευκαιρία της χρηματοδότησης από κοινοτικά ταμεία και αφετέρου να ανατραπεί άρδην η κεντρική φιλοσοφία του έργου.
Η στάση αυτή της εκκλησιαστικής επιτροπής προκάλεσε την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια κατοίκων της περιοχής. Συναισθήματα που εκφράστηκαν διά μέσου του Συνδέσμου Φίλων Αγίας Φύλας, ο οποίος σημειώνει ότι η εκκλησία προσπάθησε να στερήσει από την κοινότητα ένα σημαντικό έργο, που θα της προσδώσει μελλοντικά ένα ξεχωριστό χαρακτήρα.
Αλλαγή σχεδίων
Τελικά, για να μην ναυαγήσει το έργο, ο δήμος Λεμεσού άρχισε ένα νέο κύκλο διαβουλεύσεων με το Τμήμα Πολεοδομίας, ο οποίος οδήγησε στη λήψη μιας νέας απόφασης, που προβλέπει τη μερική αναπροσαρμογή των σχεδίων και την ένταξη του έργου στους κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2010. Σύμφωνα με την απόφαση, θα αλλάξει εν μέρει ο αρχικός σχεδιασμός της κεντρικής πλατείας, με την παράκαμψη του προαυλίου της εκκλησίας και την ενσωμάτωση στο έργο της ανάπλασης ενός μεγάλου αριθμού δαιδαλωδών στενών στον παραδοσιακό πυρήνα. Ο επαναπροσδιορισμός των σχεδιασμών δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες πτυχές του έργου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη λιθόστρωση των στενών δρόμων του πυρήνα, την εγκατάσταση σύγχρονου φωτισμού, την αποκατάσταση των όψεων, την ανάπλαση του υπόλοιπου τμήματος της κεντρικής πλατείας, την ανάπτυξη διάφορων χρήσεων αναψυχής και πολιτισμού και της υιοθέτησης μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης.
Κατά την πρόσφατη σύσκεψη που είχαν ο δήμος Λεμεσού με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τακτοποιήθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που αφορούν το έργο. «Για μια πολύ παραγωγική συνάντηση» μίλησε ο δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου, ο οποίος παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη συγκεκριμενοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων. Η ετοιμασία των μελετών και η αναθεώρηση των κατασκευαστικών σχεδίων αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του έτους, ώστε οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 852007
ΠΟΛΙΤΗΣ - 07/02/2009, Σελίδα: 74
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=852007&-V=articles&-p
new-sk February 7th, 2009, 06:04 PM poio itan to provlima tis ekklisiatikis epitropis?
cy_dev February 8th, 2009, 12:10 PM Apo ton Philelefthero:
Diavaste kai xareite!!!!
Σε Ρώσους προπωλήθηκαν και οι «Πύργοι της Λεμεσού»
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟτου μεγέθους της «κατάκτησης» της Λεμεσού από τους Ρώσους, είναι και το γεγονός ότι υπερπολυτελές κτηριακό συγκρότητα που θα αρχίσει σύντομα να κατασκευάζεται στην καρδιά του παραλιακού μετώπου, έχει αγοραστεί στα χαρτιά, κυρίως από Ρώσους και σε τιμές που «καίνε». Πρόκειται για τα δυο πολυώροφα κτήρια, τους «Πύργους της Λεμεσού» όπως ονομάζονται, αφού θα είναι το ψηλότερο οικοδόμημα που θα κατασκευαστεί στην πόλη και θα καλύψει το χώρο όπου μέχρι πριν μερικούς μήνες βρισκόταν το εγκαταλειμένο εργοστάσιο ΕΤΚΟ.
Το τεμάχιο γης που έχει πρόσωπο την παραλιακή λεωφόρο, αγοράστηκε από εταιρεία ξένων επενδυτών, οι οποίοι αφουγκράστηκαν προφανώς τις ιδιαιτερότητες των απαιτήσεων των Ρώσων εραστών της Κύπρου και ιδιαίτερα της Λεμεσού και προχώρησαν στην ετοιμασία σχεδίων, με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα παλιά κτήρια, συμπεριλαμβανομένης και της χαρακτηριστικής καμινάδας που δέσποζε στην περιοχή κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους θα ανεγερθούν οι δυο παράλληλοι πύργοι, με 27 ορόφους ο καθένας, οι οποίοι θα αποτελούνται από πολυτελέστατα διαμερίσματα.
new-sk February 8th, 2009, 12:46 PM 27!!!!! wow!ante parte oloi ta pano sas!elpizo na xsekinisoun oi kataskeuastikes ergasies syntoma!
ACCLIM February 8th, 2009, 01:28 PM me prolavate! tha to ekana post ego.
ine to project pou ixa kani upload prin ligo kero. ta erga exoun idi xekinisi. arxisan na skavoun. elpizo omos to 27 orofoi na min ine tipografiko lathos yiati sto rendering oi pyrgoi ine 16-17 orofoi. makari na min ine lathos pliroforia kai na ine 27 sto telos. mpori na xrisimopiisan ta kinitra yia afxisi sintelesti me tin paraxorisi parking yia dimosia xrisi kai apo 17 na pigan stous 27! an gnorizi kapios perissotera info na pas pi.
mikoscy February 8th, 2009, 03:50 PM 27 orofoi?!!?!!?!?WoW!:cheers:
alla to pio pi8anon na einai la8os, opws eipen kai o acclim, oi photos deixnoun ligoterous, alla pote dn 3rs! iswns na alla3an! an nai, tote 8a perimenoume kainouria montela opou nane!
cy_dev February 8th, 2009, 05:11 PM mipos milate gia to olympic residences? ki egw stn arxi nomiza oti itan g auto alla den eimai sigouros telika.
kyriacos February 8th, 2009, 07:23 PM Ακούγεται υπέροχο.. Η Λεμεσός θα αποκτήσει δύδημους πύργους!
Ανυπομονώ να δω Real Photos.
Μακάρι να έρθουν και άλλοι ξένοι επενδυτές και όχι μόνο Ρώσσοι να μας εξαγοράσουν !! :naughty:
Μόνο έτσι μπορεί να επέλθει ανάπτυξη..
Αν είχαμε επενδυτές εταιρίες όπως η quality και η J&B δεν θα έκτιζαν ουρανοξύστες στο εξωτερικό
Θα έκτιζαν και κανένα δαμέσα..:gaah:
ACCLIM February 9th, 2009, 09:49 AM nai yia to olympic residence milame. makari na min exi gini typografiko lathos kai na ine ontos 27!! tha doume. pantos oi ergasies exoun xekinisi. arxosan na skavoun.
mikoscy February 9th, 2009, 01:15 PM nai yia to olympic residence milame. makari na min exi gini typografiko lathos kai na ine ontos 27!! tha doume. pantos oi ergasies exoun xekinisi. arxosan na skavoun.
tote 8a katalavoume sintoma an 8a einai tupografiko la8os h oxi apo to poso ba8ia kai to pos 8a ktisoun ta 8emelia
cy_dev February 9th, 2009, 06:21 PM e tote opoios einai apo lemeso i paei ekei as mas enimerwnei pou kai pou! :)
new-sk February 13th, 2009, 08:55 PM skyline of limassol.Notice how the sprawl on the left and on the right site of the pic has reached the hills.
pic by konnysonny from flickr
http://i38.photobucket.com/albums/e132/spy78/konnysonny.jpg
WhiteMagick February 24th, 2009, 11:28 AM Προβλήματα και καθυστερήσεις στην έναρξη του μεγαλεπήβολου έργου
Καλό Σεπτέμβρη η μαρίνα Λεμεσού
«Αγκάθι» αποδεικνύεται για την ώρα τουλάχιστον η εγγύηση των δανείων που θα συναφθούν για την εκτέλεση του μεγαλεπήβολου έργου της μαρίνας στη Λεμεσό. Σε συνδυασμό και με τη διαφαινόμενη καθυστέρηση για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας για το έργο, ως η πλησιέστερη προοπτική για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων φαντάζει ο ερχόμενος Σεπτέμβριος.
Ήδη έχουν υποδειχθεί στην κοινοπραξία η οποία ανέλαβε το σχεδιασμό και την εκτέλεση του τουριστικού έργου της Μαρίνας οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν, για την περιβαλλοντική ένταξη του όλου έργου στην κλίμακα και την αισθητική του χώρου όπου χωροθετήθηκε. Ωστόσο και η οικονομική ύφεση, που ενέσκηψε παγκοσμίως, φαίνεται να επηρέασε την υπό κατασκευή Μαρίνα της Λεμεσού. Δύο γνωστές τράπεζες οι οποίες αρχικά είχαν συγκατατεθεί για την εξασφάλιση δανείων, μετά την διαφαινόμενη κρίση αναθεώρησαν την αρχική τους απόφαση, ενώ δραστικά ανήλθαν και τα επιτόκια των υπολοίπων τραπεζών που παρέμειναν συμβεβλημένες.
?Θα συμμορφωθούμε?
Εκ μέρους της κοινοπραξίας, ο κ. Δημήτρης Σολωμονίδης διευκρινίζει πως οι εταιρείες που μετέχουν σε αυτήν δεν ζητούν από την κυβέρνηση την παρέμβασή της για εγγύηση των τραπεζικών δανείων που θα συναφθούν για το τουριστικό μέρος της μαρίνας, αλλά μόνο για το αναπτυξιακό το οποίο αφορά τη δημιουργία του τμήματος ελλιμενισμού των σκαφών αναψυχής.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με εκπροσώπους της κοινοπραξίας, θεωρείται ο χρόνος εξασφάλισης της πολεοδομικής άδειας, μετά τις ενστάσεις για τα επιμέρους ζητήματα που ηγέρθηκαν, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Η ομάδα η οποία ανέλαβε την κατασκευή της μαρίνας Λεμεσού, δηλώνει έτοιμη να συμμορφωθεί προς όλες τις υποδείξεις, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να «δοθεί το πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο για έναρξη των κατασκευαστικών έργων.
Και το Συνεδριακό
Πέραν των αναφερόμενων εκκρεμοτήτων, δεν κρύβεται κι η ανησυχία των εμπλεκόμενων στο έργο κατασκευής και της διαχείρισης της μαρίνας, με την χωροθέτηση του Συνεδριακού Κέντρου σε γειτονική έκτασή της, στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου.
Θεωρούν πως αν αρχίσουν να κατασκευάζονται ταυτόχρονα τα δύο μεγάλα έργα, πέραν της υπερβολικής αναστάτωσης για την περιοχή κι ευρύτερα για τη Λεμεσό, θα υπάρξουν και δυσκολίες και στα ίδια τα εργοτάξια.
«Ελπίδα», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε στέλεχος της κοινοπραξίας για τη μαρίνα είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται σε θέματα απαλλοτριώσεων. Κι είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη πρόταση που έγινε για χωροθέτηση του Συνεδριακού της Λεμεσού, το τοποθετεί σε έκταση επί της οποίας θα πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις κτημάτων που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, αλλά και Τουρκοκύπριους. Βέβαια και με έτοιμη τη μαρίνα, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα να αρχίσει στην περιοχή η εκτέλεση ενός μεγάλου έργου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κωδικός άρθρου: 855430
ΠΟΛΙΤΗΣ - 24/02/2009, Σελίδα: 58
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=855430&-V=articles&-p
Ti na peis...
cmanoli February 24th, 2009, 10:35 PM Στη συμβολή της Μακαρίου με την Αγίας Φυλάξως (Καφέ Παρί), υπάρχουν δύο κτήρια τα οποία περιφράχθηκαν και είναι υπό κατεδάφιση (Marandou και Soulla's Fashions). Απ' ότι έμαθα, ένας από τους πρώην ένοικους των κτηρίων είπε ότι στο μεγάλο αυτό κοινό οικόπεδο θα ανεγερθεί κτήριο 20 ορόφων.
Γνωρίζει κανένας λεπτομέρειες ή έχει αρχιτεκτονικά σχέδια για το τι ακριβώς σχεδιάζεται;
Όπως γνωρίζετε, ακριβώς εκεί θα σχεδιάσουν roundabout που θα ενώνει τη Μακαρίου (ανατολικά-δυτικά), την Αγίας Φυλάξεως (βόρεια-νότια) και τη Θεσσαλονίκης, με παράλληλη κατεδάφιση και της Πετρολίνα.
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/CafeParis.jpg
new-sk February 25th, 2009, 06:46 AM euharista nea,alla den to eiha akousei xsana!tha prospathiso argotera na kano post ena xarti pou na deihnei to simeio pou les
ACCLIM February 25th, 2009, 11:10 AM what you say it is true. they are preparing to demolish the cafe pari building. ta erga yia to roundabout kai ayias phylaxeos den ta vlepo na arxizoun fetos. mallon apo xronou. tora yia to 20orofo, idomen!
WhiteMagick March 4th, 2009, 10:37 AM Προωθούνται έργα που αν και απαραίτητα καθυστερούσαν για χρόνια
Ολοταχώς για αντιπλημμυρικά στη Λεμεσό
ΜετΆ εμποδίων θα προωθηθούν αυτή τη χρονιά μια σειρά από έργα στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, τα οποία αν και είχαν κριθεί επείγοντα παρουσιάζαν πολυετή καθυστέρηση. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έργα που σχετίζονται με την θωράκιση ολοκλήρων περιοχών από καταστροφικές πλημμύρες και κατασκευή σύγχρονων οδικών αξόνων, για τη μείωση θανατηφόρων ατυχημάτων και τη διευκόλυνση της τροχαίας κίνησης.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Νίκος Νικολαΐδης, υποδέχτηκε χθες τους πέντε δημάρχους της μείζονος Λεμεσού, για να συζητήσει μαζί τους τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει η υλοποίηση επτά σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 8,6 εκατομμυρίων λιρών, στο πολεοδομικό συγκρότημα της συμπρωτεύουσας. Όπως έχει αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2006, το κόστος των έργων αυτών θα καλύπτεται με συγχρηματοδότηση της κυβέρνησης και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντος, 80-20% αντίστοιχα.
Η τριετής καθυστέρηση, όπως υπέδειξε ο δήμαρχος Λεμεσού και πρόεδρος του Σ.Α.Λ.Α. Αντρέας Χρίστου, οφείλεται σε προβλήματα χρηματοδότησης και συγκεκριμένα, στην αθέτηση των όρων του συμβολαίου που υπογράφηκε με κυβερνητική εγγύηση από εμπορική τράπεζα, η οποία ζητά επαναδιαπραγμάτευσή του.
Ο Υπουργός
Ωστόσο, ο δήμαρχος Λεμεσού δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσουν τα έργα, έστω και αν δεν λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης με την ελπίδα όπως ανάφερε, το Υπουργείο Οικονομικών να αντισταθμίσει αυτές τις δαπάνες και να καλύψει το ποσό που απαιτείται. Πρόκειται για τα αντιπλημμυρικά έργα στη λεωφόρο Μακαρίου, στο ύψος του κεντρικού πυροσβεστικού σταθμού και βορείως της λεωφόρου Ρούσβελτ, στο Ζακάκι.
Παράλληλα, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, το πρόβλημα της Λεμεσού θα απαμβλυνθεί μερικώς, με την ανακατασκευή του δρόμου που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο της Λινόπετρας με την οδό Ανοικοδομήσεως στον Άγιο Αθανάσιο, ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ και τον κάθετο αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει το λιμάνι με το γενικό νοσοκομείο Λεμεσού.
Πρόκειται ουσιαστικά για την κατασκευή δύο έργων, του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και του υπόγειου συστήματος διαχείρισης όμβριων υδάτων. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, «κάτω από το δρόμο θα σχεδιαστεί ένα κανάλι για την παροχέτευση του τεράστιου όγκου νερού που σήμερα καταλήγει από τα βόρεια προάστια, στο Ζακάκι, την Ομόνοια και τον Άγιο Σπυρίδωνα. Το μέγεθος του υπολογίζεται στα 4 x 2,5 μέτρα, ώστε να είναι σε θέση να διοχετεύει 70 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτό, όση είναι δηλαδή η ροή νερού όλων των παραπόταμων του Κούρρη μαζί. Η πρώτη φάση του έργου -μέχρι τον κόμβο της λεωφόρου Πάφου- αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2011. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 64 εκατομμύρια ευρώ -34 για τα έργα αποχέτευσης και 30 για τον αυτοκινητόδρομο.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 856852
ΠΟΛΙΤΗΣ - 04/03/2009, Σελίδα: 41
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=856852&-V=articles&-p
WhiteMagick March 5th, 2009, 09:40 PM Το ?μη χείρον βέλτιστον» κατά της διάβρωσης στη Λεμεσό
Έργο σε... κινούμενη άμμο
Κάθε δύο χρόνια θα «ταΐζουμε» με άμμο την τρύπα της διάβρωσης στην παραλιακή περιοχή του Εναερίου. Η «σισύφειος διαδικασία» συνεπάγεται κόπο, έξοδα και ταλαιπωρία.
Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στην Ακτή Ολυμπίων ανατολικά της αποβάθρας Εναέριου. Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν στην εκτέλεση θαλάσσιων έργων διαμόρφωσης της παραλίας, καθώς και χερσαίων υποστηρικτικών έργων. Σύμφωνα με τον μελετητή του παράκτιου έργου, πολιτικό μηχανικό Αντώνη Τουμαζή, τα συγκεκριμένα έργα περιλαμβάνουν τεχνικές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Κύπρο, όπως ο εμπλουτισμός της παραλίας με άμμο που μεταφέρεται από άλλη περιοχή και η σύνδεση τής παραλίας με τον πεζόδρομο με τεχνητό πρανές.
Η σχετική μηχανική επέμβαση στον παράλιο χώρο κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού κι οι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι εκτός από τη διάβρωση της παραλίας υπάρχει και πρόβλημα αναρρίχησης του κυματισμού, μέχρι τον παραλιακό δρόμο. Με τη μελέτη του ζητήματος και την υπόδειξη λύσεων ασχολήθηκαν και μηχανικοί του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η λύση που επικροτήθηκε κι εφαρμόζεται για διακοπή ή καθυστέρηση της διάβρωσης, προβλέπει τον εμπλουτισμό της παραλίας με τεράστιες ποσότητες άμμου. Είναι σίγουρο όμως ότι τα θαλάσσια ρεύματα θα παρασύρουν την ποσότητα που θα εναποτεθεί και θα τη συσσωρεύουν σε όρμο της παραλίας, 800 μέτρα ανατολικότερα.
Αλλάζει η παραλία
Για αντιμετώπιση του προβλήματος της μετακίνησης ιζημάτων, της διάβρωσης και της συνεπαγόμενης πρόκλησης ζημιάς στις κατασκευές, καθώς επίσης και της μείωσης της αναρρίχησης του κυματισμού, εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Αποκλείστηκαν όσες αντιστάθμιζαν αμφίβολο αποτέλεσμα ή θεωρήθηκαν αντι-περιβαλλοντικές. Για παράδειγμα, δεν προκρίθηκαν οι προτάσεις για θωράκιση των πρανών με τοποθέτηση ογκολίθων, η κατασκευή κάθετων κυματοθραυστών ή η τροποποίηση των υπαρχόντων παράλληλων κυματοθραυστών ώστε να μειώνουν περισσότερο τον κυματισμό που προσπίπτει στην παραλία. Η λύση που έγινε αποδεκτή και εφαρμόζεται σε πρώτη φάση, προβλέπει τον εμπλουτισμό της παραλίας με άμμο, δημιουργώντας ένα επιπρόσθετο πλάτος, της τάξης των 20 μέτρων. Ο εμπλουτισμός της παραλίας θα γίνει με 12 χιλιάδες 500 κυβικά μέτρα άμμου, που προήλθε από την πρώτη εκβάθυνση του λιμανιού το 1992. Ο εμπλουτισμός χαρακτηρίζεται ως μαλακό έργο, σε αντίθεση με τα σκληρά έργα, όπως είναι οι κυματοθραύστες.
Σισύφειος τακτική
Στην περίπτωση της Ακτής Ολυμπίων, η αναμενόμενη κίνηση των ιζημάτων είναι από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Λόγω επίσης της κατασκευής των παράλληλων κυματοθραυστών αναμένεται και η μεταφορά και εναπόθεση ιζημάτων πίσω από τους παράλληλους κυματοθραύστες (προς την παραλία). Η αναπλήρωση των ιζημάτων και η συντήρηση της παραλίας θα γίνεται ανά διετία όπως προβλέπεται, με την επαναφορά της άμμου. Η ακολουθούμενη διαδικασία συνεπάγεται κόστος, ταλαιπωρία και ακαταστασία στην ακτή ανά διετία, από την επανασυγκέντρωση και μεταφορά του υλικού. Από τους μελετητές γίνεται επεξεργασία και για δευτερεύουσες λύσεις, που θα μετριάσουν τα προβλήματα της περιγραφόμενης διαδικασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κωδικός άρθρου: 857098
ΠΟΛΙΤΗΣ - 05/03/2009, Σελίδα: 47
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=857098&-V=articles&-p
ACCLIM March 9th, 2009, 12:49 PM Το έργο έχει χωροθετηθεί στην περιοχή «Μαυρόροτσος»
ΤΟΥΙΑΣΟΝΑΙΑΣΟΝΟΣ
Τελεσίδικα έχει ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή του κόλπου Πισσουρίου που προωθείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές των επηρεαζόμενων κοινοτήτων του συμπλέγματος Πισσουρίου.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που σκοπό έχει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των αρμοδίων κυβερνητικών φορέων, όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες των επαγγελματιών ψαράδων της περιοχής Επισκοπής-Πισσουρίου και της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λεμεσού-Πάφου αλλά θα συμβάλει στην πιο ορθολογιστική εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής.
Η σχετική απόφαση για τη δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου λήφθηκε μετά την ολοκλήρωση της μελέτης χωροθέτησης του έργου και εκτίμησης επιπτώσεων στο Περιβάλλον ΜΕΕΠ που εκπονήθηκε από κοινού από τους σύμβουλους μελετητές «Διονύσης Τουμαζής & Συνεργάτες - Π. Νικολαΐδης & Συνεργάτες Λτδ».
Ως περιοχή μελέτης - χωροθέτησης του αλιευτικού καταφυγίου, είχε καθορισθεί η περιοχή του κόλπου Πισσουρίου μήκους πέντε περίπου χιλιομέτρων, η οποία οριοθετείται από το Ακρωτήρι Μπούσουρα στα δυτικά και στα ανατολικά μέχρι τα όρια των βρετανικών Βάσεων.
Οι μελετητές αξιολογώντας τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα των έξι συνολικά χώρων που έχουν προταθεί για τη χωροθέτηση του αλιευτικού καταφυγίου, κατέληξαν ότι ο πλέον κατάλληλος χώρος μέσα στον οποίο θα γίνει η ανάπτυξη του έργου είναι η θαλάσσια περιοχή «Μαυρόροτσος»-ανατολικά του κόλπου Πισσουρίου, νότια των γκρεμών της κοινότητας.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης η θέση αυτή βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της θάλασσας, χωρίς να επεμβαίνει ή να αλλοιώνει το φυσικό τοπίο. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύονται και αναδεικνύονται οι χαρακτηριστικοί σχηματισμοί των γκρεμών, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται «κρυμμένοι» πίσω από δύσβατη περιοχή.
Εκτός από την εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον συγκριτικά με άλλες περιοχές είναι ελάχιστες ενώ από ακτομηχανικής πλευράς οι επιπτώσεις είναι τοπικού χαρακτήρα.
Η προτεινόμενη θέση τυγχάνει της υποστήριξης του Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου ενώ τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα δεν έχουν τοποθετηθεί αρνητικά για τη θέση αυτή. Το κόστος του έργου είναι συγκριτικά φθηνότερο από την επόμενη υπαλλακτική θέση.
Το κύριο χαρακτηριστικό της επιλεγείσας θέσης είναι οι επιβλητικοί γκρεμοί που δεσπόζουν του χώρου, με υψόμετρο που φθάνει τα 90 μέτρα. Οι γκρεμοί αποτελούν σημείο αναφοράς του χώρου και οι μοναδικές εικόνες που προσφέρουν αναδεικνύονται μέσα από τον προτεινόμενο χωροταξικό σχεδιασμό, όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκ των μελετητών του έργου Αντώνης Τουμαζής και επισημαίνει:
»Το αλιευτικό καταφύγιο προσφέρει το χώρο στον οποίο το κοινό μπορεί τώρα να έρθει σε επαφή με τη φύση και να αντικρίσει τους σχηματισμούς των γκρεμών.
»Οι φυσικοί μηχανισμοί της εξέλιξης των γκρεμών δεν επηρεάζονται. Διατηρείται ανεπηρέαστη η διάβρωσή τους από την πνοή του ανέμου και τη ροή του νερού (βρόχινου και υπόγειου) ενώ η διάβρωση από τα κύματα ελαχιστοποιείται.
»Ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς από τις μελλοντικές κατολισθήσεις εκμηδενίζεται, αφού το έργο χωροθετείται σε ασφαλή απόσταση από τον πόδα του γκρεμού, ενώ το τοπωνύμιο της περιοχής, ο «Μαυρόροτσος» διατηρείται.
Σύμφωνα με τον κ. Τουμαζή οι κυματοθραύστες έχουν καμπύλο σχήμα σε κάτοψη, εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Προς το μέρος των γκρεμών, όπως τόνισε, τα έργα είναι ελαφρές κατασκευές, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την απρόσκοπτη κυκλοφορία του νερού μεταξύ της λιμενικής λεκάνης και του νερού της παραλίας, του πόδα των γκρεμών. Η ανάλαφρη αυτή λύση ελαχιστοποιεί τις επεμβάσεις στο περιβάλλον πλησίον των γκρεμών ενώ οι αποβάθρες που θα κατασκευαστούν μπορεί να είναι σταθερές είτε σε πασσάλους) είτε πλωτές, είπε ο κ.Τουμαζής. Η πρόσβαση από την τουριστική περιοχή θα γίνεται μέσω γέφυρας, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη λύση αποτρέπει την κατασκευή βαρειών έργων εντός του κόλπου Πισσουρίου, διατηρεί το φυσικό τοπίο και ειδικά το χαρακτηριστικό «Μαυρόροτσο» και επιτρέπει την απρόσκοπτη κυκλοφορία του νερού κατά μήκος της παραλίας.
Σύμφωνα με το μελετητή λόγω του γεγονότος ότι όλο το έργο γίνεται μέσα στη θάλασσα και οι χερσαίοι χώροι είναι συγκεντρωμένοι στη μέγιστη δυνατή πυκνότητα προτείνεται όπως σημειώνει ένα κτίριο το οποίο περιλαμβάνει: χώρους στάθμευσης οχημάτων, γραφειακούς και αποθηκευτικούς χώρους, χώρος εξυπηρέτησης των ψαράδων καθώς επίσης και η δημιουργία ενός περίπτερου και εστιατορίου στα οποία να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και άτομα με ειδικές σωματικές αναπηρίες. Το ίδιο θα ισχύει και για όλες τις υπηρεσίες υγιεινής ή τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Η χωροθέτηση των κατασκευών του έργου, όπως ανέφερε ο εκ των μελετητών Αντώνης Τουμαζής, γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε: το νότιο τμήμα της λεκάνης να έχει διαφορετική χρήση από το βόρειο ενώ στο κέντρο και πλησίον της εισόδου είναι ο χώρος για τις Αρχές ασφαλείας του κράτους. Η πρόσβαση στο κτίριο είναι άμεση ενώ η θεά από την οροφή του κτιρίου είναι πανοραμική, αρχίζοντας από δυτικά το ακρωτήριο «άσπρο», μετά ο γραφικός κόλπος Πισσουρίου, στη συνέχεια η θαλάσσια περιοχή «Μαυρόροτσος» με τους μοναδικούς γκρεμούς, ενώ ανατολικότερα είναι ο λιμενίσκος και νότια η ανοικτή θάλασσα.
» για 300 σκαφη
(javascript:__doPostBack('ctl00$MainContentPlaceHolder$NewspaperArticleRenderer$SubArticlesRepeater$ctl00$titleLink',''))
ΤΟ ΕΡΓΟ θα είναι δυναμικότητας 300 σκαφών (150 αλιευτικά σκάφη και 150 σκάφη αναψυχής και ερασιτεχνικής αλιείας) και θα παρέχει όλες τις απαραίτητες δυνατές διευκολύνσεις στο χερσαίο και στο θαλάσσιο χώρο.
Τα υπό κατασκευή έργα του αλιευτικού καταφυγίου θα διαλαμβάνουν λιμενοβραχίονες και 40 μέτρα κρηπιδώματα με τη δημιουργία νησίδων εντός των λιμενικού χώρου και χερσαίες εγκαταστάσεις -400 τετραγωνικών μέτρων. Κτιριακό συγκρότημα, δρόμο πρόσβασης και διακίνησης των επαγγελματιών ψαράδων, ειδικό χώρο για ναυπηγοεπισκευές, κεκλιμένο χώρο ανέλκυσης και καθέλκυσης των σκαφών και χώρους στάθμευσης για 150 συνολικά οχήματα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί, η έναρξη των κατασκευαστικών έργων με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως δήλωσε στο «Φ» ο ανώτερος εκτελεστικός μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων Ιάσονας Σοφός, θα γίνει μέσα στους πρώτους μήνες του 2011 και θα συμπληρωθούν μέσα σε χρονικό διάστημα δυο χρόνων από την ημέρα έναρξής τους. Το δε συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται να ανέλθει στα €25 εκατ. και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κατά μεγάλο ποσοστό από τα Διαρθρωτικά Ταμεία-Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΣΚΟΠΟΣ
(javascript:__doPostBack('ctl00$MainContentPlaceHolder$NewspaperArticleRenderer$SubArticlesRepeater$ctl01$titleLink',''))
http://www.philenews.com/AssetService/Image.ashx?c=229786&r=0&p=0&t=1&s=1&q=100&w=250 (http://www.philenews.com/AssetService/Image.ashx?c=229786&r=0&p=0&t=1&s=1&q=100&w=2000)
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των αρμοδίων κυβερνητικών φορέων θα καλύψει τις ανάγκες των επαγγελματιών ψαράδων της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λεμεσού-Πάφου και θα συμβάλει στην πιο ορθολογιστική εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής.
ACCLIM March 9th, 2009, 01:03 PM Παρελθόν θα αποτελεί σύντομα ένα ακόμα κτήριο, αναφορά, της Λεμεσού το περιβόητο «Καφέ Παρί». Η κατεδάφιση του κτηρίου αναμένεται να αφήσει ένα μεγάλο κενό στους Λεμεσιανούς.
Το «Καφέ Παρί» ήταν από τις πρώτες καφετερίες που λειτούργησαν στη Λεμεσό και έσφυζε από ζωή, αφού ήταν το πλέον αγαπητό στέκι της νεολαίας του 1970 και για μια 10ετία τουλάχιστον αργότερα. Καθοδηγώντας κάποιος τους οδηγούς, ή θέλοντας να αναφερθεί σε κοντινό σημείο έλεγε πάντα, ακόμα και μετά το κλείσιμό του, κοντά, ανατολικά ή δυτικά του «Καφέ Παρί» κτλ.
Το κτήριο βρίσκεται στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου παρά τα φώτα τροχαίας, του Επαμεινώνδα, όπως αποκαλούνταν από τους παλαιότερους Λεμεσιανούς.
Το τριώροφο κτίσμα είναι κληρονομιά του γνωστού Κύπριου ηθοποιού Γιώργου Ζένιου και των δύο αδελφιών του.
Το κτήριο ήδη εκκενώθηκε και εγκαταλείφθηκε από τους ενοικιαστές του και οδεύει προς την κατεδάφιση.
Της τύχης του πάλε πότε «Καφέ Παρί» προηγήθηκε ως γνωστό και η κλινική Τριτοφτίδη, το παλαιό κτήριο που κτίστηκε επί αγγλοκρατίας και λειτουργούσε πριν από την εισβολή των Τούρκων και μέχρι την 10ετία του 1990 ως γυναικολογική και μαιευτική κλινική.
source:simerini 09/03/2009
ACCLIM March 9th, 2009, 01:07 PM Σε ένα πολυλειτουργικό παραθαλάσσιο πάρκο μετατρέπεται η Επίχωση της Λεμεσού, με ξύλινες αποβάθρες περιπάτου πάνω από τη θάλασσα, λίμνες, γλυπτά και πράσινο, όπως αυτά προβλέπονται μέσα από τη μελέτη και λεπτομερή σχεδιασμό της περιοχής.
Η Επίχωση αποτελεί συνέχεια της Ακτής Ολυμπίων μπροστά από το κέντρο της πόλης μέχρι το παλιό λιμάνι. Η αξιοποίηση του χώρου έχει ήδη γίνει σε μεγάλο βαθμό και μέσα από το Σχέδιο Περιοχής προβλέπεται η ολοκλήρωσή της με τη δημιουργία πεζόδρομου παρά τη θάλασσα, ποδηλατοδρόμου καθ’ όλο το μήκος, επιπλέον χώρου στάθμευσης και διαμόρφωση - χρησιμοποίηση κενών τμημάτων που παραμένουν αναξιοποίητα. Με το σκεπτικό αυτό έχει σχεδιαστεί και εκτελεστεί ήδη η ανάπλαση της Ακτής Ολυμπίων, με αποτέλεσμα τη θετική επίδραση στην όλη περιοχή, κάτι που αντανακλάται και από τη χρήση από πολυάριθμους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Αναπροσαρμογή
Όπως διαπιστώνουν οι μελετητές, οι διάφοροι σχεδιασμοί και επεμβάσεις στην περιοχή του πυρήνα της πόλης από το 1974 και μετά, έχουν επηρεάσει τον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Αποτέλεσμα, ο σχεδιασμός στο παραλιακό μέτωπο του μόλου, ο οποίος έχει γίνει από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως πριν από το 1974, να χρειάζεται προσαρμογή, ώστε να εντάσσεται και αυτή η περιοχή στον όλο σχεδιασμό της περιοχής του κέντρου της Λεμεσού. Η ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου συμπληρώνεται με το σχεδιασμό που έχει ήδη εκπονηθεί για το παλιό λιμάνι και δυτικότερα με την κατασκευή της μαρίνας και της Ακταίας οδού μέχρι το νέο λιμάνι Λεμεσού.
Σύνδεση Επίχωσης
Η ανάγκη για αναδιαμόρφωση του μόλου βασίζεται στα νέα δεδομένα ανάπτυξης που χρονολογικά οριοθετούνται από το 2002 με το σχεδιασμό του «Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού - πρόνοιες και μέτρα πολιτικής», αλλά και στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των χρηστών του χώρου του μόλου που έχουν εντοπιστεί και τα οποία ορίζονται ως ακολούθως: Η Επίχωση πρέπει να συνδεθεί λειτουργικά με την υπόλοιπη πόλη με διάφορες προσβάσεις και διαμορφώσεις επί του παραλιακού μετώπου, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργική σχέση του κέντρου πόλης με τη θάλασσα αξιοποιώντας ευκαιρίες που απομένουν, χωρίς ωστόσο να παραβλέπονται γενικότερες αρχές σχεδιασμού που διέπουν το σύνολο της πόλης.
Χωροθέτηση μαρίνας
Τον καθορισμό της λειτουργικής σχέσης της περιοχής βόρεια του παραλιακού δρόμου με το παραλιακό μέτωπο που ορίζεται από το μόλο, το παλιό λιμάνι και μικρή περιοχή δυτικά του λιμανιού όπου προγραμματίζεται η χωροθέτηση της μαρίνας με όλες τις παρεμφερείς χρήσεις που είναι ενσωματωμένες στο σχέδιο της ευρύτερης περιοχής της μαρίνας. Η ένταξη του παραλιακού μετώπου - μόλου στη μελέτη βασίζεται στις πρόνοιες του Σχεδίου Περιοχής, στο οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στον παράλιο χαρακτήρα της πόλης και αφορούν κυρίως στη λειτουργική και χωρική δομή του σχεδίου δημιουργώντας οπτικές και λειτουργικές σχέσεις παραλιακού μετώπου και ενδοχώρας.
Στάθμευση
Η αυξημένη ζήτηση σε χώρους στάθμευσης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, κυρίως όμως εντοπίζεται: Στη μεγάλη χρήση από το κοινό των εγκαταστάσεων της Ακτής Ολυμπίων. Στη δημιουργία περισσότερων μονάδων (οικιστικών και γραφείων) στο βόρειο τμήμα του παραλιακού δρόμου.
Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την κατασκευή στο ανατολικό άκρο της Επίχωσης Κέντρου Αναψυχής και του νέου Γ.Σ.Ο. και την ανάγκη για εξεύρεση επιπλέον χώρων στάθμευσης.
Η πρόταση αφορά την επιμήκυνση του ανατολικότερου χώρου στάθμευσης και την ένωσή του με τον μεσαίο, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνεται τμήμα του μεσαίου χώρου για τη λειτουργία του άξονα της οδού Ανεξαρτησίας και την ασφαλή έξοδο μακριά από τη φωτοελεγχόμενη συμβολή. Ο νέος σχεδιασμός προσφέρει αύξηση της χωρητικότητας σε περίπου 100 οχήματα. Έχει σχεδιαστεί και εναλλακτική πρόταση για κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στον πιο πάνω χώρο χωρητικότητας περίπου 320 οχημάτων.
Ενδοιασμοί
Η ομάδα μελέτης εκφράζει τους σοβαρούς ενδοιασμούς της για τη δυνατότητα υλοποίησης τέτοιου χώρου για λόγους κατασκευαστικού κόστους, ασφάλειας των χρηστών, παράνομη χρήση του χώρου, και έρεισμα για αύξηση της παραβατικότητας. Προτείνεται επίσης εναλλακτική λύση κατασκευής νέου χώρου στάθμευσης στο δυτικό όριο της Επίχωσης, το οποίο θα συνδεθεί με το χώρο στάθμευσης που διαμορφώνει η Αρχή Λιμένων στα πλαίσια της Ανάπλασης του Παλαιού Λιμανιού. Η εναλλακτική αυτή πρόταση προσφέρει 80 χώρους στάθμευσης. Ο σχεδιασμός έγινε σε συνεργασία με τους μελετητές του έργου ανάπλασης του παλαιού λιμανιού και εντάσσεται στο χώρο. Θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με την Αρχή Λιμένων για την υλοποίηση της πρότασης και τον τρόπο διαχείρισης του χώρου στάθμευσης.
Ποδηλατόδρομοι
Με την εφαρμογή του δικτύου ποδηλατοδρόμων σε τμήμα του παραλιακού μετώπου είναι αναγκαία η συμπλήρωσή του στο χώρο του μόλου συνδέοντας την Ακτή Ολυμπίων με το παλιό λιμάνι όπως προβλέπει το βασικό δίκτυο του Σχεδίου Περιοχής. Ο ποδηλάτης μπορεί από το μόλο να κατευθυνθεί στους πόλους που δημιουργεί το ΤΕ.ΠΑ.Κ. και το κέντρο της πόλης.
Ο ποδηλατόδρομος προτείνεται να χωροθετηθεί νότια των χώρων στάθμευσης μακριά από τους πεζόδρομους για να μην επηρεάζει την ασφαλή περιδιάβαση των πεζών. Σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων και τους μελετητές του έργου Ανάπλασης του Παλαιού Λιμανιού επιτεύχθηκε η σύνδεση του ποδηλατόδρομου μέχρι τα δυτικά όρια του παλαιού λιμανιού. Θα πρέπει να διευθετηθεί η συνέχιση του ποδηλατόδρομου είτε διαμέσου της μαρίνας είτε βορειότερα, ώστε να συνδεθεί μελλοντικά με την Ακταία οδό.
Οπτική σύνδεση
Η ανάγκη αποκατάστασης της λειτουργικής σχέσης και της σημειωτικής σύνδεσης του κέντρου της Λεμεσού με τη θάλασσα, αξιοποιώντας τους άξονες κυκλοφορίας, είναι πρωταρχικός στόχος του σχεδιασμού. Οι άξονες που αναγνωρίζονται όπως η οδός Ανεξαρτησίας, προέκταση Ιφιγενείας, ο πεζόδρομος Δημ. Χατζηπαύλου, Γ. Κατσουνωτού κ.ά. παρέχουν τη δυνατότητα φυσικής και οπτικής σύνδεσης του κέντρου με τη θάλασσα δημιουργώντας στοιχεία αναγνώρισης τόσο από την πλευρά της θάλασσας όσο και από τους άξονες. Ως ο πιο δυνατός άξονας αναγνωρίζεται η οδός Ανεξαρτησίας.
Τι προγραμματίζεται να ανεγερθούν
Η χωροθέτηση κτηρίου με χρήση εστιατορίου στο ανατολικό άκρο του μόλου. Για το έργο έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός ιδεών και έχει ήδη ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητάς του, τα αποτελέσματα της οποίας θα τεθούν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Χωροθέτηση μικρού αμφιθεατρικού πλατώματος για εκδηλώσεις θεματικές και αναψυχής. Κατασκευή αναψυκτηρίων και αποχωρητηρίων. Ήδη έχουν κατασκευαστεί δημόσια αποχωρητήρια σε αντικατάσταση των λυομένων και με προοπτική την κατασκευή αναψυκτηρίου σε παρακείμενο ελεύθερο χώρο. Επιπλέον χωροθετείται ακόμη ένα αναψυκτήριο με αποχωρητήρια και ένα περίπτερο.
Η ανάγκη επαφής του περιπατητή με το υγρό στοιχείο καθόρισε τη δημιουργία νέας πορείας των πεζών με αρχική θέση στην υφιστάμενη θωράκιση από βράχους. Με την τοποθέτηση στο χώρο διαφόρων γλυπτών διαφάνηκε η ανάγκη προβολής τους αλλά και ένταξής τους σε μία εναλλακτική πορεία πεζών. Σε συνδυασμό με τις νέες παραμέτρους η μελέτη προτείνει την υφιστάμενη πορεία πεζών σαν τον κύριο πεζόδρομο σε συνδυασμό με πλατώματα στη θάλασσα και δημιουργεί δευτερεύουσα πορεία, περιβάλλοντας τα γλυπτά και διαχωρίζοντας χώρους πρασίνου και πλατείες για οργάνωση εκδηλώσεων. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η ενίσχυση των υφιστάμενων παιχνιδότοπων και δημιουργία χώρου για Skateboard.
source simerini 09/03/2009
cy_dev March 9th, 2009, 09:34 PM ^^
elpizw na ta ftiaxoun toso wraia oso akougontai!!
ovem March 10th, 2009, 03:18 AM bravo re paidia, etsi na vlepoume na ginetai tipota sthn kypro giati edw sthn athina theloume polla xronia akoma...
lysandros March 10th, 2009, 04:55 AM afta einai,exw dei ta sxedia kai einai poly wrea!!!
ACCLIM March 11th, 2009, 03:46 PM commercial/office building on makariou ave limassol
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/14.jpg
ACCLIM March 11th, 2009, 03:47 PM http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/7.jpg
ACCLIM March 11th, 2009, 03:50 PM http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/15.jpg
mikoscy March 11th, 2009, 07:06 PM wow, its very nice!! imagine the first pic with ten more floors :)
cy_dev March 11th, 2009, 08:04 PM ^^ or fifty!! :lol:
ACCLIM March 12th, 2009, 09:03 AM me tin anatheorisi ton topikon sxedion pistevo oti sta epomena xronia tha doume ktiria 20-30 orofon stin kypro sigoura.
ACCLIM March 13th, 2009, 04:21 PM yermasoyia junction in limassol. it will look pretty nice when they do the landscaping
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/week.jpg
new-sk March 15th, 2009, 01:26 AM it already looks nice!basically i love the part of the urban motorway through limassol!
zhuzhu March 17th, 2009, 01:54 PM http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=859903&-V=articles
Μικροί ουρανοξύστες θα... κατακτήσουν τον ουρανό
Μικρό Μανχάταν η Λεμεσός
Μέχρι και 20 ορόφων κτήρια θα συναντούν οι Λεμεσιανοί στο δρόμο τους, σε μερικά χρόνια. Γλάδστωνος, παραλιακή και Μακαρίου στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, για ανέγερση πολυώροφων κτηρίων
Η κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τα φιλόδοξα σχέδια των εταιρειών για την ανέγερση πολυώροφων οικοδομών.
Οι κυπριακές πόλεις μετεξελίσσονται σύμφωνα με τις επιταγές του real estate, αλλά και με τις απαιτήσεις για πολεοδομική εξυγίανση. Με αυτά τα νέα δεδομένα η Λεμεσός παίρνει ύψος, όχι με τα μεγέθη που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά σε πολλαπλάσιο βαθμό. Ως εκ τούτου, ο συντελεστής δόμησης που μέχρι πρόσφατα εξαντλείτο στους επτά με οκτώ ορόφους, θα τροποποιείται κατά περίπτωση, ώστε οι νέες άδειες που θα εκδίδονται να επιτρέπουν την ανέγερση δώδεκα, δεκαπέντε έως και είκοσι ορόφων.
Η γιγάντωση αυτή της πόλης, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, δεν θα είναι άναρχη και γενικευμένη, αλλά θα τηρεί κάποιους βασικούς κανόνες και θα ακολουθεί τις πρόνοιες του σχεδίου παροχής κινήτρων σε ιδιώτες για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για δημόσια χρήση, στα όρια των τοπικών σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων πόλεων της Κύπρου. Συγκεκριμένα, το σχέδιο αυτό, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2007 και έχει διάρκεια ισχύος μέχρι το 2012, προνοεί σημαντική αύξηση του συντελεστή δόμησης μέχρι και 70%, ως πολεοδομικό κίνητρο, εφόσον φυσικά ενσωματωθεί στην ανάπτυξη ο απαιτούμενος αριθμός χώρων στάθμευσης. Οι χώροι στους οποίους θα ξεφυτρώσουν οι μικροί ουρανοξύστες εντάσσονται σε προκαθορισμένες περιοχές εφαρμογής στο κέντρο της Λεμεσού και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή, που οριοθετούν οι λεωφόροι Μακαρίου, Γλάδστωνος, 28ης Οκτωβρίου, παραλιακή και Γρίβα Διγενή. Στόχος της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που δημιουργούνται στις αστικές περιοχές. Σημαντική προϋπόθεση για τους επιχειρηματίες που έχουν ως στόχο να αξιοποιήσουν αυτά τα πολεοδομικά κίνητρα, είναι το εμβαδόν της ιδιοκτησίας τους, να υπερβαίνει τα 1.000 τ.μ.
Εκ νέου αύξηση στους συντελεστές δόμησης για τη δημιουργία ψηλότερων κτηρίων, θα επιφέρει η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων, τα οποία ευνοούν την προοπτική αυτή. Στόχος του επαναπροσδιορισμού των συντελεστών, κατά το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι η ενίσχυση του αστικού κέντρου των πόλεων, με την αύξηση της προσφοράς στέγης και χώρων επαγγελματικής δραστηριοποίησης. Με αυτό τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η καταβρόχθιση της υπαίθρου και θα δοθεί τέρμα στις δυσμενείς συνέπειες, που προκαλεί η οριζόντια εξάπλωση των πόλεων.
Βροχή οι αιτήσεις
Mε προοπτική δεκαετίας μπορούμε να φανταστούμε ένα μικρό Μανχάταν να ξεφυτρώνει γύρω από τον Δημόσιο Κήπο, αφού ήδη σε μια ακτίνα μερικών χιλιομέτρων γύρω από αυτόν, μεγάλες εταιρείες στον τομέα των κατασκευών έχουν υποβάλει αίτηση ή εξέφρασαν την πρόθεσή τους, για την ανέγερση μικρών ουρανοξυστών 20 έως και 40 ορόφων. Φυσικά, όπως διευκρίνισαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού στις οποίες απευθυνθήκαμε, από την πρόθεση μέχρι την εξασφάλιση της άδειας, το ύψος αυτών των αδιανόητων για τα σημερινά δεδομένα μεγεθών θα μειωθεί δραστικά. Σε μεγάλη ανοικτή έκταση πλάι στον Δημόσιο Κήπο και την οικία Παυλίδη, με πρόσωπο στην παραλιακή και την οδό Βύρωνος, μεγάλη εταιρεία βολιδοσκοπεί τον Δήμο για να διαπιστώσει κατά πόσον είναι εφικτή η οικοδόμηση 40όροφου κτηρίου. Σε μικρή απόσταση, πίσω από το ξενοδοχείο Curium Palace, άλλη γνωστή εταιρεία εξέφρασε την πρόθεσή της για ανέγερση πολυώροφoυ κτηρίου. Και τα δύο τεμάχια - φιλέτα βρίσκονται εντός του τριγώνου που σχηματίζουν οι οδοί Βύρωνος, Μακαρίου και παραλιακή, που θεωρείται η οικοδομική καρδιά της πόλης. Ανατολικότερα, επί της παραλιακής λεωφόρου, υλοποιείται αυτήν την περίοδο ένα φιλόδοξο project, για την ανέγερση του πρώτου πολυώροφου οικιστικού συγκροτήματος πολυτελείας στην Κύπρο. Πρόκειται για το Olympic Residence, δύο πύργοι δεκαέξι ορόφων, οι οποίοι θα διαθέτουν πολυτελή διαμερίσματα σε τιμές που προκαλούν ίλιγγο, ενώ στο ισόγειό τους θα αναπτυχθούν εμπορικοί και ψυχαγωγικοί χώροι, υψηλού επιπέδου. Μερικές δεκάδες μέτρα ανατολικότερα, στην έκταση που κατελάμβανε το ξενοδοχείο Pavemar, αναμένεται να ανεγερθεί ακόμη ένα κτήριο μεικτών χρήσεων, δώδεκα τουλάχιστον ορόφων, για το οποίο έχει ήδη υποβληθεί προκαταρκτική αίτηση για εξασφάλιση οικοδομικής άδειας. Οικοδομικός οργασμός όμως θα σημειωθεί και γύρω από τον Πεντάδρομο, ο οποίος αναμένεται να ψηλώσει κατά πολύ. Ήδη τρεις εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή έχουν υποβάλει αίτηση για την ανέγερση πολυώροφων κτηρίων για επαγγελματικές χρήσεις. Πρόκειται για δύο μεγάλες αναπτύξεις επί της Γλάδστωνος στην γωνία με την οδό Αριστοφάνους, με την ονομασία Cosmopolis, και με την Ηπείρου. Η τρίτη ανάπτυξη τοποθετείται σε μικρή απόσταση, στην οδό Ναυπλίου. Δύο ακόμη μεγάλα projects αναμένεται να υλοποιηθούν, επί της λεωφόρου Μακαρίου. Πιο φιλόδοξο είναι το σχέδιο στην έκταση που παλαιότερα κατελάμβανε η κλινική Τριτοφτίδη, για το οποίο υποβλήθηκε αίτηση για ανέγερση δωδεκαώροφου κτηρίου γραφείων, ενώ στο Καφέ Παρί και σε γειτονικό τεμάχιο θα ανεγερθεί ένα εννιαώροφο κτήριο.
cmanoli March 17th, 2009, 02:05 PM Ενδιαφέρον! Έχω όμως μια απορία σχετικά με το Olympic Residence. Το άρθρο αυτό του Πολίτη μιλά για δύο πύργους των 16 ορόφων, όμως το πρόσφατο άρθρο στον Φιλελεύθερο ανέφερε δύο πύργους των 27 ορόφων. Μπορεί κάποιος να μάς διαφωτίσει για το τι πραγματικά ισχύει;
ACCLIM March 17th, 2009, 03:02 PM kai ego tin idia aporia exo. mpori na ine 16 orofoi alla an xisimopioisoun ta kinitra yia afxisi sintelesti, tote mpori na ine kai 27!! pantos oi ergasies exoun arxisi. pistevo tha mathoume sintoma. pantos an afta pou grafonte ilopiithoun, tote i lemesos pargmatika ta gini mia koukla se 5 xronia.
cy_dev March 17th, 2009, 09:24 PM egw nomizo oti auto tou phileleftherou den einai to olympic residence..
new-sk March 18th, 2009, 12:35 AM gia 27 den tha eprepe na vgaloun nea adeia?
ACCLIM March 18th, 2009, 11:59 AM mpori na kanoun prosthiki.
WhiteMagick March 23rd, 2009, 01:49 PM Όλα σχεδόν έτοιμα για την έναρξη κατασκευαστικών έργων
Προς νέα εποχή το Παττίχειο
Αρχίζουν τον Απρίλιο τα έργα της πρώτης φάσης ανακατασκευής του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου, με στόχο να καλυφθούν σύγχρονες πολιτιστικές ανάγκες της Λεμεσού
Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση ξεκινούν τον Απρίλιο οι εργασίες ανακατασκευής του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με τον Δήμο, οφείλεται στις απαραίτητες διαδικασίες που έπρεπε να διεκπεραιωθούν ώστε να δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία. Η τελευταία παράσταση στο Παττίχειο δόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, οπόταν και κατέβασε ρολά, με την προοπτική ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν αρχές του φθινοπώρου.
Οι φάσεις
Η πρώτη φάση του έργου αφορά την αποκατάσταση και την επέκταση της σκηνής και το κόστος θα ανέλθει στα τρία εκατομύρια ευρώ, από τα οποία το 90% θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Για τη δεύτερη φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει την πλήρη αναβάθμιση του θεάτρου, ήδη ετοιμάζονται τα σχετικά έγγραφα, ώστε να ενταχθεί με τη σειρά του στα υπό χρηματοδότηση έργα.
Οι εργασίες της πρώτης φάσης θα διαρκέσουν 15 περίπου μήνες και θα περιλαμβάνουν αναβάθμιση των υποδομών, με τη δημιουργία νέας σκηνής, συγχρόνων προδιαγραφών, πλαϊνού χώρου για αλλαγή της σκηνής, χώρου για την ετοιμασία των σκηνικών και φορτοεκφόρτωσης υλικών και χώρων για γρήγορη αλλαγή κουστουμιών από τους ηθοποιούς.
Παράλληλα, θα ενισχυθεί η πυρασφάλεια, θα γίνει τοποθέτηση συστημάτων σκηνής και γεφυρών, μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και ανελκυστήρα. Στο υπόγειο θα χωροθετηθούν καμαρίνια για 80 άτομα, ειδική αποθήκη για δύο πιάνα, κυλικείο, χώρος αναμονής για τους ηθοποιούς, χώροι υγιεινής και αποθήκες. Τέλος, θα δημιουργηθεί χώρος για μελλοντική τοποθέτηση μετακινούμενης πλατφόρμας για ειδικές παραστάσεις, χώρος για σαράντα μουσικούς για εξειδικευμένες παραστάσεις, όπως π.χ. μιούζικαλ και οπερέτες, καθώς και ανελκυστήρας 2Χ4 για μεταφορά πιάνου.
Αυτό που απομένει τώρα είναι η υπογραφή εντός του τρέχοντος μήνα των συμβολαίων με τον εργολάβο, ώστε τον Απρίλιο να αρχίσουν οι κατασκευές. Στη δεύτερη φάση θα ενταχθούν τα απαραίτητα έργα προκειμένου το θέατρο να ανταποκρίνεται στις απαρατήρητες προδιαγραφές ασφάλειας, περιλαμβανομένης και της ανακατασκευής της στέγης του κτηρίου, καθώς και η ενίσχυση του εξοπλισμού με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.
ΦΛΑΣΑΚΙ
Το ιστορικό του θέατρου
Το Παττίχειο Θέατρο αποτελεί ένα από τα τέσσερα εναπομείναντα ιστορικά θέατρα της Λεμεσού. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του, ως κινηματοθέατρο Παλλάς τη δεκαετία του '50, ενώ αργότερα περιέπεσε, όπως και τα υπόλοιπα κινηματοθέατρα της εποχής του, σε μαρασμό. Στη συνέχεια αγοράστηκε από τους μεγάλους ευεργέτες Νίκο και Δέσποινα Παττίχη και δωρήθηκε στο Δήμο Λεμεσού, ο οποίος με τη σειρά του το αποκατέστησε. Το 1986 αποδόθηκε στους δημότες της Λεμεσού για να αποτελέσει για δύο και πλέον δεκαετίες το επίκεντρο της πολιτιστικής κίνησης της πόλης. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε ότι οι υποδομές του δεν είναι πλέον ικανοποιητικές για να υποστηρίξουν σύγχρονες παραστάσεις, γεγονός που επέβαλλε την αναβάθμισή του.
ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 861050
ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/03/2009, Σελίδα: 41
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=861050&-V=articles&-p
WhiteMagick March 28th, 2009, 01:51 PM Στις 31 Μαΐου τα εγκαίνια του νέου τεράστιου εμπορικού κέντρου στη Λεμεσό
Πλησιάζει το μεγαθήριο
Η λειτουργία του Tiffany Shopping Mall, με τα 150 καταστήματα και τα 17 καφεστιατόρια, θα ανατρέψει πολλά στο λιανικό εμπόριο της Λεμεσού. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες του ιστορικού κέντρου διατηρούν την ψυχραιμία τους
Τα πάνω κάτω στην αγορά της Λεμεσού αναμένεται να φέρει η λειτουργία του τεράστιου εμπορικού κέντρου Tiffany Shopping Mall, της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε ποτέ στο λιανικό εμπόριο της Κύπρου. Σύμφωνα με τη διαφημιστική καμπάνια πού έχει ξεκινήσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία, τα εγκαίνια του κέντρου θα τελεστούν στις 31 Μαΐου, ενώ ήδη οι ενοικιαστές των 150 και πλέον καταστημάτων έχουν ενημερωθεί σχετικά.
Μεγαθήριο
Πρόκειται για ένα εμπορικό μεγαθήριο που απλώνεται σε έκταση 23 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και θα προσφέρει πάνω από 150 επιλογές στα τμήματα ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, καλλυντικών και ηλεκτρονικών ειδών, διεθνείς αλυσίδες μόδας που για πρώτη φορά έρχονται στην Κύπρο, δεκαεπτά εστιατόρια και καφετέριες, παγοδρόμιο και τράπεζες.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το Tiffany είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κτήριο στη χώρα και με τη λειτουργία του θα δημιουργηθούν πάνω από χίλιες θέσεις εργασίας, ενώ αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης και για χιλιάδες τουρίστες. Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν πολεοδομικά θέματα, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις που έθεσαν η πολεοδομία και ο δήμος Λεμεσού.
Ανησυχίες
Έντονες αντιδράσεις είχαν προκληθεί πέρυσι όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών ανέγερσης του κέντρου η κατασκευάστρια εταιρεία προχώρησε σε επέκταση του κτηρίου χωρίς πρώτα να ληφθεί έγκριση από το Τμήμα Πολεοδομίας. Με την επέκταση, το κέντρο αυξανόταν κατά έξι χιλιάδες τ.μ., σε σχέση με την αρχική άδεια που είχε εξασφαλιστεί. Η ισορροπία επανήλθε όταν η εταιρεία προχώρησε στην αγορά γειτονικών τεμαχίων, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο το συνολικό επιτρεπόμενο εμβαδόν, ώστε να ισοσταθμιστεί η υπερκάλυψη των συντελεστών δόμησης του πρώτου τεμαχίου. Με την αγορά των νέων οικοπέδων έχουν αυξηθεί οι θέσεις στάθμευσης σε 1.600, περισσότερες δηλαδή από όσες προνοούν οι πολεοδομικοί όροι για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη. Παράλληλα έχουν ικανοποιηθεί και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που έθεσε το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού, όπως η διάνοιξη δύο νέων οδεύσεων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς το εμπορικό κέντρο, αλλά και για να περιοριστεί η επιπρόσθετη κυκλοφοριακή κίνηση που προβλέπεται στη λεωφόρο Ρούσβελτ αλλά και την ευρύτερη περιοχή Ζακακιού.
Οδικό δίκτυο
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προνοούν επέκταση της οδού Καββαδία στη νότια πλευρά του Mall και την κατασκευή νέου οδικού δικτύου προς το Τσερκέζ, το οποίο θα παρακάμπτει την οικιστική ζώνη. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι η επικείμενη έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του κάθετου αυτοκινητοδρόμου Γενικού Νοσοκομείου - Λιμανιού το ερχόμενο Φθινόπωρο, ενός δρόμου που εφάπτεται του κέντρου. Θέλοντας να καθησυχάσει, ο δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου σημειώνει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες από το φορέα κυκλοφοριακών μελετών, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα κυκλοφοριακής επιβάρυνσης είναι αναπόφευκτα, όμως με τη δημιουργία των νέων προσβάσεων θα αντιμετωπιστούν.
Mall vs Ιστορικό Κέντρο
Από την πλευρά του, ο εμπορικός κόσμος του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού επαγρυπνεί. Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της οδού Ανεξαρτησίας και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Λεμεσού Κρίστης Δημητρίου, «προβληματιζόμαστε αλλά δεν ανησυχούμε». Οι νέες επενδύσεις στο εμπορικό κέντρο και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων εμπορικών περιοχών της πόλης θα αναχαιτίσουν σύντομα τυχόν επιπτώσεις από τη λειτουργία του εμπορικού μεγαθηρίου, υποδεικνύει. Μια σειρά από έργα που προγραμματίζονται αναμένεται να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το ιστορικό κέντρο.
Πρόσφατα ο δήμος Λεμεσού έχει αναθέσει την μελέτη βιωσιμότητας του υπό δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης της οδού Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα αρχιτεκτονικά σχέδια του έργου που θα εκτελεστεί με την μέθοδο ΒΟΤ, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις στάθμευσης. Η τόνωση που προσέφερε στο ιστορικό κέντρο η λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου θα συνεχιστεί, αφού σύντομα θα δημιουργηθούν νέες υποδομές για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό. Η λειτουργία της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στα παλιά δικαστήρια, της Πρυτανείας στο Ταχυδρομείο, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Φοιτητικής Λέσχης στο Ζάππειο και των πανεπιστημιακών εργαστηρίων στις διατηρητέες Αποθήκες Συκοπετρίτη της οδού Ελευθερίας, είναι μερικές από αυτές. Μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ξεκινήσουν τα μεγαλεπήβολα έργα του δήμου για την ανάπλαση του κέντρου, με αιχμή του δόρατος την οδό Ανεξαρτησίας και τις τέσσερις πλατείες του Κάστρου, του πανεπιστημίου στην οδό Θέμιδος, της Σαριπόλου και της Β΄ Δημοτικής Αγοράς. Ταυτόχρονα στην περιοχή, έχει γίνει μια σειρά από ιδιωτικές επενδύσεις όπως αυτή του Columbia Plaza, που περιλαμβάνει χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης σε δύο επίπεδα. Σχεδόν δίπλα, επί της οδού Ελένης Παλαιολογίνας, έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο να υλοποιείται ακόμη ένα μεγάλο έργο, στο παλιό θέατρο Γιορδαμλή. Σύμφωνα με την Vert&Blanc, την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, θα περιλαμβάνει χώρους πολλαπλών εκδηλώσεων και εστίασης.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 862388
ΠΟΛΙΤΗΣ - 28/03/2009, Σελίδα: 69
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=862388&-V=articles
ACCLIM March 30th, 2009, 08:41 AM pistevo oti i kontra pou prospathoun merikoi na epidiksoun metaxi tou mall kai tou kentrou ine ena paramythi. milame yia 2 endelos diaforetika pragmata. i pitta ine megali kai arketi yia olous. o kathe xoros exi kati diaforetiko kai xehoristo na prosferi kai den prepi kan na sizitite mia tetia diamaxi. to kentro exi anavathmisti poli ta teleftea xronia me tis litourgia tou tepak (simioste oti kapioi pou diamartironte tora itan aftoi pou den ithelan to tepak sto kentro tis polis) kai afti i anaptixis tha sinexisti akomi perissotero ta epomena xronia me tin afxisi ton fititon. anamenete oti mesa sto 2009 the xekinisoun erga ypodomis kai anavathmisis tou kentrou tis lemesou me pezodromisis, plateies, diorthosi diatiriteon ktirion, kataskevi xoron parking kai prasinou.
to mall ine enas klistos elexomenos xoros opou mporis na kanis ta psonia sou, na fas kai na diaskedasis. to ti xehnoun oli aftoi pou diamartironte ine oti o ntopios kosmos alla kai o touristas theli poikilia kai polles epiloges ite afto onomazete psonia, estiatoria, diaskediasi. mia mera tha pai sto mall, tin alli sto kentro etc... an pragmati theloume na pame mprosta san topos prepi na vlepi o kathenas pos prepi na veltiothi kai na prosferi oti kalitero mpori se afto pou kani kai oxi aplos na krini kai na katakrini to ti kani o allos. oi operators tou mall exoun ependysi ekatomyria stin pio ypovathmismeni perioxi tis lemesou kai to epixirima tous periexi kai ena siggekrimeno risko. afto fenete na paragonorizete apo pollous.
new-sk March 30th, 2009, 12:20 PM ^^
tha simfoniso mazi sou
WhiteMagick April 18th, 2009, 10:34 AM Κάθετος δρόμος στο λιμάνι
Προκηρύχθηκαν
οι προσφορές
Ο κύβος ερρίφθη για τον κάθετο αυτοκινητόδρομο λιμανιού - Γενικού Νοσοκομείου στη Λεμεσό. Μόλις πρόσφατα προκηρύχθηκαν οι διεθνείς προσφορές για το έργο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009.
Την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη στην πορεία υλοποίησης του πρωταρχικής σημασίας έργου, εξέφρασε στον «Π» ο δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου. Πρόκειται, όπως τόνισε, για ένα πολυσύνθετο έργο, για το οποίο χρειάστηκε να καταβληθεί σκληρή εργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλα τα εμπόδια έχουν αρθεί, υπέδειξε, και οι πόρτες έχουν ανοίξει πλέον διάπλατα, ώστε αμετάκλητα οι εργασίες να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, αμέσως μετά την κατακύρωση των προσφορών.
Στην πρώτη φάση του έργου θα εκτελεστεί το τμήμα από το λιμάνι μέχρι τη λεωφόρο Πάφου, στον Μονοβόλικο, ενώ η δεύτερη φάση θα καταλήγει στο Γενικό Νοσοκομείο. Νέοι κόμβοι θα κατασκευαστούν στις διασταυρώσεις με τη λεωφόρο Συνεργατισμού, τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Πάφου, τη λεωφόρο Πάφου στα Πολεμίδια, την έξοδο προς τη Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού, τη λεωφόρο Ρούσβελτ στο Ζακάκι και στο δρόμο προς Lady s Mile.
Ταυτόχρονα με την υλοποίηση των οδικών έργων, θα κατασκευαστεί το σύστημα διαχείρισης όμβριων υδάτων και ο υπόγειος αγωγός, σύμφωνα με τα σχέδια που εκπόνησε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας. Το συνολικό κόστος του έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011, θα ανέλθει στα 64 εκατομύρια ευρώ - 34 για τα έργα αποχέτευσης και 30 για τον αυτοκινητόδρομο.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 866682
ΠΟΛΙΤΗΣ - 18/04/2009, Σελίδα: 25
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=866682&-V=articles&-p
Χαιρετίζει τις νέες επενδύσεις η Κυβέρνηση
Marina Tower στη Λεμεσό
Το πρωτοποριακό συγκρότημα Marina Tower, που θα κάνει την εμφάνισή του σε ένα περίπου χρόνο στην καρδιά της Λεμεσού, παρουσίασε ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της οικονομίας, η εταιρεία Real Chester.
Το Marina Tower δεν είναι απλώς ένα ψηλό κτήριο, αλλά ένα μεγαλεπήβολο έργο με πολλές διαστάσεις. Βρίσκεται σε ένα ελκυστικό και ιστορικό σημείο της πόλης, στο παραλιακό μέτωπο, και με άμεση πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Τοποθετημένο σε μια περιοχή που αναπτύσσεται ταχύτητα, αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο διαχείρισης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας ιδανικό χώρο για τη δραστηριοποίηση μιας επιχείρησης.
Μόλις λίγα μέτρα από το Μόλο, μεταξύ των οδών Ανεξαρτησίας, Αγίου Ανδρέου και της παραλιακής λεωφόρου Χριστόδουλου Χατζηπαύλου, το συγκρότημα αποτελείται από τρία κτήρια με πλατεία στο κέντρο, η οποία θα αποτελεί σημείο συνάντησης και ξεκούρασης. Νότια του Marina Tower, δεσπόζει το εννιαώροφο κτήριο του πρώην ξενοδοχείου Αqua Marina, το οποίο θα ανακαινιστεί πλήρως για να στεγάσει γραφειακούς χώρους με μαγευτική θέα, που συνδυάζει τη θάλασσα και την παλιά πόλη. Παράλληλα, ο τελευταίος όροφος με την εντυπωσιακή βεράντα θα διαμορφωθεί σε πολυτελές εστιατόριο. Βόρεια του συγκροτήματος, στην οδό Αγίου Ανδρέου, θα κατασκευαστεί ένας πρωτοποριακός για τα κυπριακά δεδομένα 8ώροφος μικρός χώρος στάθμευσης, που θα μπορεί να φιλοξενεί 60 αυτοκίνητα. Θα διαθέτει δυο ανελκυστήρες μέσω των οποίων ο επισκέπτης ή ο εργαζόμενος, θα μπορεί να σταθμεύει το αυτοκίνητό του εύκολα και απλά.
Παρουσιάζοντας το έργο, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Moshe Bar Zur, αφού ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει και τα κίνητρα που προσφέρει στις εταιρείες που θα επιδείξουν ενδιαφέρον, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και το πνεύμα συνεργασίας που επικρατεί στην Κύπρο. Από πλευράς του, ο Υπουργός Οικονομικών υπέδειξε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μετριάσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αναφέρθηκε στους καλούς δείκτες της κυπριακής οικονομίας. «Πιστεύουμε», είπε ο κύριος Σταυράκης, «ότι αυτές οι μακροοικονομικές συνθήκες που προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε, βοηθούν τους ξένους επενδυτές να επενδύουν και να δημιουργούν έργα στην Κύπρο».
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 866697
ΠΟΛΙΤΗΣ - 18/04/2009, Σελίδα: 64
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=866697&-V=articles&-p
Photografies kaneis?
new-sk April 18th, 2009, 11:29 AM yparhei istoselida marinatower.com, nomizo pou ehei pics.
einai poli kalo project
ACCLIM April 21st, 2009, 10:06 AM vasika ine to marina hotel kai tha to anakenisoun. very good location.
WhiteMagick April 25th, 2009, 11:37 AM Ανοίγει πόρτες το ΓΣΟ
Χρειάστηκε ένας χρόνος από την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής για να συμφωνηθεί ο τρόπος διαχείρισης του πάρκου, με συμμετοχή του Δήμου Λεμεσού, του ΚΟΑ και του ΤΕΠΑΚ
Περί το τέλος Μαΐου έχουν προγραμματιστεί να τελεστούν με κάθε επισημότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα εγκαίνια του Ανοικτού Αθλητικού Πάρκου του ΓΣΟ. Ένα χρόνο σχεδόν μετά την ολοκλήρωση του έργου και αφού έλαβαν χώρα πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ του ΚΟΑ και του Δήμου Λεμεσού ως προς το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του αθλητικού πάρκου, οι πολίτες επιτέλους θα έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν. Δωρεάν φυσικά θα είναι μόνο η είσοδος, αφού η χρήση των διαφόρων εγκαταστάσεων θα προσφέρεται έναντι αντιτίμου.
Η διαχείριση
Σύμφωνα με την καταρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, η διαχείριση του πάρκου θα ανατεθεί σε τρεις «παίκτες». Έκτος από τον ΚΟΑ και τον Δήμο Λεμεσού, στο παιχνίδι μπήκε και το ΤΕΠΑΚ, το οποίο εξασφάλισε τη διαχείριση των δύο γηπέδων ποδοσφαίρου και του γηπέδου τένις. Ως εκ τούτου, οι φοιτητές του νεοσύστατου πανεπιστημίου, όχι μόνο θα έχουν στη διάθεσή τους -δύο φορές την εβδομάδα- τις αθλητικές εγκαταστάσεις του κέντρου, αλλά επιπλέον το ίδιο το πανεπιστήμιο θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των γηπέδων. Φυσικά τα έσοδα που θα εξασφαλίζονται θα διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των γηπέδων, ενώ τα καθαρά κέρδη θα επιστρέφονται στο ειδικό ταμείο το οποίο θα δημιουργήσει ο δήμος για τη συντήρηση του πάρκου.
Με τη σειρά του ο Δήμος Λεμεσού, στον οποίο έχει παραχωρηθεί η διαχείριση του όλου έργου και ο οποίος έχει συντονιστικό ρόλο στη λειτουργία του, θα καταβάλλει στον ΚΟΑ μερίδιο από τα κέρδη, το οποίο όμως, όπως έχει συμφωνηθεί, θα διοχετεύεται σε άλλα αθλητικά έργα που θα δημιουργηθούν στην πόλη της Λεμεσού.
Μικρό αντίτιμο
Όπως διευκρίνισε η δημοτική γραμματέας, Γιωργούλα Λεωνίδου, η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά έχει συμφωνηθεί το καταρχήν πλαίσιο που θα τη διέπει. Παράλληλα, τόνισε πως, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες θα καταβάλλουν αντίτιμο για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, αυτό θα είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που ισχύει στην ελεύθερη αγορά. Όλα τα έσοδα θα διατίθενται αποκλειστικά για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων που θα έχει το κέντρο. Όσον αφορά τη λειτουργία των δυο καφετεριών και του περιπτέρου στο αθλητικό πάρκο, εντός των ημερών θα προκηρυχθούν προσφορές για την παραχώρησή τους σε ιδιώτες, έναντι ενοικίου. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως επισήμανε, οι τιμές θα είναι ελεγχόμενες και θα καθορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου.
«Σίριαλ» η περίφραξη
Παρά το γεγονός ότι σε ένα μήνα έχουν προγραμματιστεί να τελεστούν τα εγκαίνια του αθλητικού κέντρου, το «σίριαλ» για το είδος του προστατευτικού περιφράγματος που θα τοποθετηθεί για να οριοθετεί το αθλητικό κέντρο δεν λέει να τελειώσει. Η αναγκαιότητα του περιφράγματος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λεμεσού, είναι επιβεβλημένη, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της παράνομης στάθμευσης οχημάτων στο εσωτερικό του πάρκου. Όπως δήλωσε στον «Π» ο δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου, ο δήμος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή θα πρέπει είναι ελαφριά. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός των χώρων στάθμευσης που δημιουργήθηκαν στη δυτική πλευρά του πάρκου είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες του κοινού που θα το επισκέπτεται, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο μελλοντικά να κατασκευαστούν και νέοι χώροι, αν προκύψει τέτοια ανάγκη.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΩΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 867920
ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/04/2009, Σελίδα: 74
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=867920&-V=articles&-p
Κατεδαφίζεται το παλιό νοσοκομείο Λεμεσού, μετακινούνται οι υπηρεσίες
Δίδει λύση ο... Δωρίτης
Ξεκρέμαστοι οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί οι οποίοι στεγάζονται για την ώρα στο παλιό νοσοκομείο Λεμεσού. Ο κύβος πάντως ερρίφθη για το νέο Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού
Σε ετοιμότητα δηλώνει ότι βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας για τη μετακίνηση των υπηρεσιών του, μπροστά στην επικείμενη κατεδάφιση του παλιού Νοσοκομείου Λεμεσού. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές από το Υπουργείο, ήδη έχει εξασφαλιστεί ο χώρος μετά από απαλλοτρίωση γης, για την κατασκευή ενός συγχρόνου ιατρικού κέντρου (στο κέντρο της πόλης), το οποίο θα περιλαμβάνει εξωτερικά ιατρεία και τις συναφείς υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες αυτές στεγάζονται σήμερα στο παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Στου Δωρίτη
Πρόκειται για τον χώρο που σήμερα καταλαμβάνει η γνωστή μακαρονοποιία Δωρίτη και το διπλανό τεμάχιο το οποίο λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης, στην διασταύρωση των οδών Ναυαρίνου και Ειρήνης, στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το κτήριο της μακαρονοποιίας θα κατεδαφιστεί και θα ενοποιηθεί με το διπλανό τεμάχιο. Στην ενιαία έκταση η οποία θα προκύψει, θα ανεγερθεί το νέο κτηριακό συγκρότημα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Αν και οι σχεδιασμοί βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, το νέο κτήριο θα περιλαμβάνει δύο υπόγεια επίπεδα για αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης. Αυτή την περίοδο, οι ιατρικές υπηρεσίες εξετάζουν τις ανάγκες που υπάρχουν και το είδος των ιατρείων που θα πρέπει να δημιουργηθούν. Ακολούθως, η μελέτη θα παραπεμφθεί στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για την εκπόνηση των κατασκευαστικών σχεδίων, ενώ η ανέγερσή του αναμένεται να αρχίσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Έτσι, όταν το 2013 ξεκινήσει η κατασκευή της Πανεπιστημιούπολης, τα εξωτερικά ιατρεία θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, σε νέες αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις.
Ετοιμάζονται σχέδια
Το Υπουργείο Υγείας εγκατέλειψε την αρχική του πρόθεση για ανέγερση και τρίτου ιατρικού κέντρου στη Λεμεσό, στην περιοχή του Ζακακίου. Η νέα αυτή απόφαση λήφθηκε με δεδομένο ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού δεν απέχει πολύ από την περιοχή και κατά δεύτερο, ότι το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να προικοδοτήσει το ΓΕΣΥ -όταν και εφόσον τεθεί σε λειτουργία- με πολυάριθμα νοσοκομεία διεσπαρμένα σε όλα τα μήκη και πλάτη των πόλεων. Ωστόσο, μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το Ιατρικό Κέντρο Ανατολικής Λεμεσού, οι κατασκευαστικές εργασίες του οποίου έχουν ολοκληρωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Όσον κι αν ακούγεται παράξενο, αυτό το οποίο εμποδίζει τη λειτουργία του δεν είναι η αναμονή του ιατρικού εξοπλισμού και των μηχανημάτων από το εξωτερικό - έχουν έρθει και παραμένουν αχρησιμοποίητα στις αποθήκες του υπουργείου- αλλά οι εκκρεμότητες στην ολοκλήρωση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και των προσβάσεων, που έμειναν στο πάρα πέντε για να εκτελεστούν. Το κέντρο που βρίσκεται επί της λεωφόρου Κολωνακίου στη Λινόπετρα, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγάλα εξωτερικά ιατρεία της Κύπρου με εξειδικευμένες ειδικότητες. Την ίδια περίοδο, μέσα στον προσεχή Οκτώβριο, θα ξεκινήσει η ανέγερση του Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Κέντρου δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και η επέκταση του Τμήματος Αιμοδιάλυσης, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες επέκτασης των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου.
Πρόβλημα επιβίωσης
Τι μέλει γενέσθαι όμως με τα υπόλοιπα κοινωφελή ιδρύματα και οργανισμούς που λειτουργούν στο παλιό νοσοκομείο; Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και των υπόλοιπων κυβερνητικών υπηρεσιών, το πανεπιστήμιο θα συμβάλει στην εξεύρεση νέων χώρων για τη μεταστέγασή τους, ενώ στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχει και ο Δήμος Λεμεσού. Εκτός από τα Εξωτερικά Ιατρεία Πρωτοβάθμιας, Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Υγείας, τους Υγειονομικούς Επιθεωρητές, τις Επισκέπτριες Υγείας, το Φαρμακείο, τη Μονάδα Μαστογραφικού Ελέγχου και το Κέντρο Αιμοληψίας εξωτερικών ασθενών, στο παλιό νοσοκομείο λειτουργούν και αρκετά ανεξάρτητα τμήματα, όπως η Μονάδα Απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες «Άνωση», ο Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, το Κέντρο Υποστήριξης Φορέων του AIDS, η Μονάδα Προσχολικής Απασχόλησης του Ιδρύματος Θεοτόκος, το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη, ο Αντιλευχαιμικός Σύνδεσμος και το Παττίχειο Κέντρο Ενασχόλησης Ηλικιωμένων. Η διαβεβαίωση που δίνεται από το Υπουργείο είναι μία: «δεν θα μείνουν στον δρόμο όλες αυτές οι υπηρεσίες. Αν δεν βρουν αλλού στέγη, το νοσοκομείο δεν κλείνει». Παρόλα αυτά, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι διαδικασίες κινούνται βραδέως.
Κέντρο απεξάρτησης
Η ?Άνωση? αναζητά χώρο πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου στα Πολεμίδια, όπου ήδη εξετάζονται χαλίτικες εκτάσεις για την κατασκευή ενός σύγχρονου κέντρου για την απεξάρτηση. Η μεταστέγαση του ΚΥΦΑ παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, αφού η προσπάθεια για εξασφάλιση έκτασης στον Ύψωνα ναυάγησε. Και αυτό γιατί το κράτος προέβαλε προσκόμματα στην παραχώρηση χαλίτικης γης σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Όσον αφορά το Παττίχειο Κέντρο Ενασχόλησης Ηλικιωμένων και τη Μονάδα Προσχολικής Απασχόλησης, ο δήμαρχος Λεμεσού, Αντρέας Χρίστου, διαβεβαιώνει ότι ο Δήμος επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον για την εξεύρεση χώρων για τη στέγασή τους.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 867912
ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/04/2009, Σελίδα: 72
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=867912&-V=articles&-p
WhiteMagick April 27th, 2009, 01:21 PM Κολλά στις εγγυήσεις η Μαρίνα Λεμεσού
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27/04/2009 13:44:52
Εμπλοκή παρουσιάζεται στην προώθηση εκτέλεσης του έργου της μαρίνας Λεμεσού καθώς οι κυπριακές τράπεζες απαιτούν μεγαλύτερες κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το τμήμα της λιμενικής ανάπτυξης της μαρίνας.
Ο δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου δήλωσε σήμερα ότι, «αν και εκ πρώτης απόψεως οι κυπριακές τράπεζες φέρονται έτοιμες να χρηματοδοτήσουν το έργο, ωστόσο, όπως σημείωσε, «υπάρχουν κάποια προβλήματα εγγυήσεων από μέρους των τραπεζών, για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και της πλευράς που εκπροσωπεί τις απαιτήσεις των τραπεζών με στόχο την επίλυση τους προβλήματος ώστε να ξεκινήσει το έργο».
Κληθείς να εξηγήσει αν το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι οι τράπεζες απαιτούν μεγαλύτερες εγγυήσεις λόγω της ύφεσης στις πωλήσεις των ακινήτων, απάντησε ότι «πιθανότατα να έχει σχέση με τη μείωση στις πωλήσεις των ακινήτων τα οποία δεν μπορούν υπό τις σημερινές συνθήκες να εγγυηθούν το όλο έργο, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να ζητούν κάποιες άλλες εγγυήσεις».
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Λεμεσού εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα λυθεί το πρόβλημα διότι, όπως είπε, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κυβερνητικής πλευράς να ξεκινήσει το έργο της μαρίνας Λεμεσού διότι πρόκειται για ένα ώριμο έργο το οποίο θα τονώσει την οικονομία του τόπου». Ο κ. Χρίστου μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.
Οι τραπεζίτες αναφέρουν, από την πλευρά τους, ότι ζητούν μεγαλύτερη κυβερνητική εγγύηση για το έργο διότι η χερσαία ανάπτυξη δεν αποτελεί πλέον εγγύηση για τη χρηματοδότηση του έργου της μαρίνας.
Θα πρέπει, προσθέτουν, η κάθε πλευρά στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε να αναλάβει το μέρος της ευθύνης της, υπονοώντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της εγγύησης των μεγάλων projects.
Της Ηρώς Ευθυμίου
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=99934
AndreasL April 28th, 2009, 10:20 AM Ανησυχεί η Λεμεσός για την καθυστέρηση του έργου
Εμπλοκή με τη μαρίνα
Για το ερχόμενο φθινόπωρο έχουν μετατεθεί οι διαπραγματεύσεις της κοινοπραξίας και της Κυβέρνησης. Προέκυψε πρόβλημα λόγω των αυξημένων εγγυήσεων που ζητούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Παρά τις αρχικές εξαγγελίες για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για τη μαρίνα της Λεμεσού εντός του τρέχοντος έτους, εντούτοις κάτι τέτοιο φαντάζει πλέον δύσκολο έως και απίθανο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", το όλο θέμα έχει μετατεθεί σε επίπεδο διαπραγματεύσεων (!) το ερχόμενο φθινόπωρο, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από τις αυξημένες εγγυήσεις που διεκδικούν, με επίκληση τη διεθνή οικονομική κρίση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.
Ενημερώθηκε το Υπουργικό
Για το όλο θέμα ενημερώθηκε σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η ενημέρωση αυτή αφορούσε τόσο θέματα που ήγειραν οι νομικοί σύμβουλοι των δανειοδοτικών οργανισμών αλλά και ο στρατηγικός επενδυτής καθώς και θέματα που αφορούσαν τη σύμβαση μίσθωσης και κυρίως την τραπεζική και εταιρική εγγύηση. Στο πλαίσιο των μακρών και επίπονων διαπραγματεύσεων ζητήθηκαν και γνωμοδοτήσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα. Από πλευράς του Υπουργού Εμπορίου επισημάνθηκε πάντως στην κατακλείδα της σχετικής πρότασης του προς το Υπουργικό, ότι "λαμβανομένων υπόψη των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για να φθάσουν οι διαδικασίες για έργα αυτού του μεγέθους στο στάδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο της μαρίνας της Λεμεσού, το κράτος δεν θα πρέπει να προβεί σε οποιεσδήποτε βεβιασμένες ενέργειες".
Ανησυχεί η Λεμεσός
Την εμπλοκή που παρατηρείται στην κατασκευή της μαρίνας Λεμεσού, δημοσιοποίησε χθες ο δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Χρίστου. Ο κ. Χρίστου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "υπάρχουν κάποια ζητήματα σε σχέση με τις εγγυήσεις που ζητούν οι τράπεζες για το έργο της μαρίνας Λεμεσού, προσθέτοντας πως γίνονται επαφές για το θέμα αυτό μεταξύ της ανάδοχου εταιρείας, της Κυβέρνησης και της πλευράς που εκπροσωπεί τις απαιτήσεις των τραπεζών για να βρεθεί μια λύση και να ξεκινήσει το έργο. Ερωτηθείς εάν υπάρχει δυστοκία από πλευράς τραπεζών για να προχωρήσει το έργο, ο κ. Χρίστου είπε πως "ήταν αναπόφευκτο να έχουμε δυσκολίες με τις τράπεζες. Δεν ήταν κάτι που μας ξάφνιασε ούτε εμάς, ούτε τους επενδυτές, ούτε την ίδια την Κυβέρνηση". "Όμως, φαίνεται, χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία αυτού του θέματος και γνωρίζω ότι γίνονται επαφές μεταξύ της αναδόχου κοινοπραξίας, της Κυβέρνησης και της πλευράς που εκπροσωπεί τις απαιτήσεις των τραπεζών για να βρεθεί μια λύση για να ξεκινήσει το έργο. Γνωρίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον σε πολύ ψηλό επίπεδο από κυβερνητικής πλευράς", συμπλήρωσε ο δήμαρχος Λεμεσού. Ο κ. Χρίστου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ολόκληρη η πόλη ενδιαφέρεται για το έργο της μαρίνας. Και αυτό γιατί, το θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τη Λεμεσό αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Πρόσθεσε πως είναι η πρώτη μεγάλη μαρίνα που γίνεται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, για αυτό θα αποτελέσει και μοντέλο πάνω στο οποίο θα στηριχθούν και οι υπόλοιπες παρόμοιες αναπτύξεις που ήδη προγραμματίζονται.
"Θα γίνει το έργο"
Κληθείς λίγο αργότερα να σχολιάσει τις πληροφορίες για επιπλοκές όσον αφορά στη
χρηματοδότηση του έργου της μαρίνας της Λεμεσού, με τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ζητούν περισσότερες εγγυήσεις, ο Υπ. Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης επιβεβαίωσε με τη σειρά του τις πληροφορίες."Είναι γεγονός, είπε, ότι η εταιρεία που ανέλαβε αυτό το έργο αντιμετωπίζει κάποια πρακτικά προβλήματα λόγω και της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Υπάρχει μια συμφωνία, την οποία από πλευράς Κυβέρνησης προσπαθούμε να τηρήσουμε και θα κάνουμε και κάτι περισσότερο για να γίνει αυτό το έργο", συμπλήρωσε ο κ. Πασχαλίδης. Σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει και κυρίως ως προς το εάν αυτά αφορούν τη βιωσιμότητα του έργου, ο Υπ. Εμπορίου υπέδειξε ότι δεν είναι και το πιο εύκολο αυτή την περίοδο να χρηματοδοτούνται τέτοια μεγάλα έργα. Σε ερώτηση αν ζητήθηκε αναθεώρηση της υπάρχουσας συμφωνίας, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε αρνητικά διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι η υφιστάμενη συμφωνία έχει υπογραφεί στις αρχές του 2008. Ο Υπουργός Εμπορίου απέφυγε τέλος με ιδιαίτερη προσοχή στο να τοποθετηθεί στην επισήμανση ότι "λόγω της διεθνούς κρίσης τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να ζητούν τώρα μεγαλύτερη κρατική εγγύηση, αφού τα ακίνητα δεν αποτελούν, πλέον, εγγύηση για την ανάπτυξη της μαρίνας της Λεμεσού".
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=868372&-V=articles
WhiteMagick April 28th, 2009, 10:47 AM ^^ Xalia...
AndreasL April 30th, 2009, 11:08 AM «Στον αέρα» έργο 18 εκατομμυρίων ευρώ
Ανένδοτη είναι η Διοίκηση της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, να εγκαταλείψει τις παράγκες των εγκαταστάσεών της στο παλιό λιμάνι Λεμεσού και να μεταστεγαστεί σε άλλο υποδεικνυόμενο χώρο. Συνέπεια της ανυποχώρητης στάσης της, προστίθεται και νέα καθυστέρηση για την έναρξη του πολυδιαφημιζόμενου έργου ανάπλασης του λιμανιού. «Βρισκόμαστε σε επίπεδο απόγνωσης», μας διαμήνυσε χθες ο γενικός διευθυντής της ΑΛΚ κ. Γιαννάκης Κόκκινος, αφού τρεις εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν για μεταστέγαση της Λιμενικής απορρίφθηκαν από τη διοίκησή της, το πρόβλημα δεν λύθηκε ούτε με την παρέμβαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων, ούτε μετά τη σύσταση ειδικής επιτροπής που απαρτίζεται από εκπροσώπους των Δημοσίων Έργων, της διεύθυνσης του λιμανιού, του Δήμου Λεμεσού και της Αστυνομίας. Σήμερα, το επίμαχο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης στην Αρχή Λιμένων Κύπρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, η Διοίκηση της Λιμενικής απαιτεί την απευθείας μεταστέγασή της σε νεοαναγειρόμενες εγκαταστάσεις, αφού οι προτεινόμενες, (στην Αποθήκη 3 του λιμανιού, στο κτήριο Εμπορευματοκιβωτίων έξω από το λιμάνι ή στην υφιστάμενη Αποθήκη που ήδη χρησιμοποιεί στο νέο λιμάνι), κρίνονται ακατάλληλες.Ήδη έχει μεταφερθεί κι εγκατασταθεί στο νέο λιμάνι η πλωτή εξέδρα, όπου θα δένουν οι άκατοι της Λιμενικής. Παρά την προετοιμασία της υποδομής και την υπόδειξη εναλλακτικών λύσεων μεταστέγασης, η Διοίκηση δεν συγκατατίθεται, αφού θεωρεί όλες τις εγκαταστάσεις ανεπαρκείς και προτιμά μια απευθείας μόνιμη λύση. Όμως η κατασκευή των προγραμματισμένων νέων εγκαταστάσεων για τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία στο νέο λιμάνι θα έχουν διετή τουλάχιστον διάρκεια. Ταυτόχρονα θα «πάνε πολύ πίσω» και οι κατασκευαστικές εργασίες ανάπλασης του παλιού λιμανιού, αν και με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα εξαγγέλθηκε πως θα αρχίσουν στις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα έργο της τάξης των 18 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποτελέσει και το συνδετικό κρίκο ανάπτυξης κι εξωραϊσμού της περιοχής, μεταξύ του Μεσαιωνικού Κάστρου και της Μαρίνας της Λεμεσού. Πριν από δύο χρόνια οργανώθηκε και πανηγυρική φιέστα παρουσίασης των σχεδίων ανάπλασης κι οι επίσημοι «εγκαινίασαν» την έναρξη του έργου που υπολόγιζαν να είχε παραδοθεί ολοκληρωμένο εντός του τρέχοντος έτους.
andreasp May 6th, 2009, 05:21 PM Ένα νέο αγαπημένο στέκι, για ντόπιους και ξένους, δημιουργείται στη Λεμεσό
Ελκύει η Ακτή Ολυμπίων
Χαλάλι το κόστος κατασκευής των έργων, η καθυστέρηση και η ταλαιπωρία. Οι Λεμεσιανοί είναι περήφανοι για τη νέα υποδομή στην παραλία τους και οι επισκέπτες ανακαλύπτουν ξανά τη θάλασσα της Λεμεσού
Μετά τη σχετική χειμερία νάρκη, η παραλιακή Λεμεσός ξυπνά. Ο κόσμος ήδη αναζητά δροσιά κοντά ή μέσα στο υγρό στοιχείο που βρέχει την πόλη του. Χαλάρωση, ανάπαυλα, κουβεντούλα και ξεκούραση σ' ένα όμορφο περιβάλλον. Η λύση - ο προορισμός και η καταφυγή - υπάρχει. Πρόκειται για την παραλιακή λωρίδα αναψυχής, με αρχή την παραλιακή Επίχωση και συνέχεια τη διαμορφωμένη, στην επέκτασή της, Ακτή Ολυμπίων.
Όλο και περισσότεροι
Οι ντόπιοι ήδη έδειξαν την προτίμησή τους σε αυτή την περιοχή. Οι επισκέπτες, που όσο "ανοίγουν" οι μέρες, πληθαίνουν, άρχισαν και αυτοί να κάνουν στέκι τους τις φιλόξενες αγκάλες της παραλίας, δίπλα ακριβώς από την πολύβουη κίνηση. Εκεί οργανώνουν -όλο και περισσότεροι- τα μπάνια τους, εκεί απολαμβάνουν τον ήλιο, παίζουν στην παραλία, αλλά και τσιμπούν μεζεδάκια στα κεντράκια της αμμουδιάς. Τα παραθαλάσσια καφέ στην Ακτή Ολυμπίων, από τις αρχές του μήνα, παρά τον σποραδικά άστατο για την εποχή καιρό, άρχισαν να επανακτούν την καλοκαιρινή αίγλη τους. Ήδη κάποιες μέρες προκαλείται το αδιαχώρητο από τους πιστούς θαμώνες, ενώ σ' αυτούς προστίθενται και καινούργιοι. Την Κυριακή αλλά και το Σάββατο είναι δύσκολο να βρεις καρέκλα, αν δεν ξέρεις και δεν είσαι προνοητικός να φροντίσεις από νωρίς το πρωί να εξασφαλίσεις θέση καλή και με... θέα στην παραλία. Από νωρίς φέτος εμφανίστηκαν και πλανόδιοι μουσικοί στα υπαίθρια καφέ της Ακτής Ολυμπίων.
Ο περίπατος
Ο κόσμος δεν σταμάτησε ούτε καν τον χειμώνα να περπατά στον παραλιακό πεζόδρομο. Κατεβαίνει για περπάτημα νωρίς το πρωί αλλά και το σούρουπο, όταν αρχίζει να δροσίζει. Το βράδυ η εικόνα του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού αλλάζει, αλλά δεν χάνει απ' τον ειδυλλιακό της χαρακτήρα. Ούτε σε κίνηση, αν και τα κεντράκια της παλιάς πόλης "τραβούν" μέσα τους θαμώνες τους. Στην παραλία βρίσκονται κάποιοι μικροπωλητές, κυρίως εκείνοι που ψήνουν καλαμπόκια και κερδίζουν τη συμπάθεια των περιπατητών και των οικογενειών που βγαίνουν βόλτα με τα παιδιά τους. Σε διάταξη και οργάνωση εξυπηρέτησης βρίσκονται φυσικά όλα τα παραλιακά εστιατόρια, τα μπαρ, τα καφέ και προπάντων οι αυλές των κέντρων εκείνων που "βλέπουν" και ανασαίνουν στη θάλασσα.
Ξαναβρίσκουν τη θάλασσα
Ο δήμαρχος Λεμεσού "τρίβει τα χέρια του" από ικανοποίηση. Ο σχεδιασμός της Ακτής Ολυμπίων αλλά κι η πολύχρονη καθυστέρηση μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο δεν άφηναν περιθώρια να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία του για την πόλη και τον κόσμο που θα προσέλκυε.
Τώρα είναι φανερά τα "δώρα" και τα οφέλη από τη συγκεκριμένη ανάπτυξη.
Ήδη τα παραλιακά καφέ τις μέρες αιχμής θεωρούνται... κορεσμένα από το πλήθος που τα καταλαμβάνει. Σχεδιάζεται η λειτουργία κάποιων νέων καφετηριών στην παραλιακή Επίχωση, που στερείται αυτού του είδους της προσφοράς και υπηρεσιών σε ντόπιους και επισκέπτες. Η επικείμενη λειτουργία του έτοιμου αθλητικού πάρκου στον χώρο του παλιού ΓΣΟ (Μάιο) θα φέρει περισσότερο κόσμο κοντά στη θάλασσα, για ξεκούραση αλλά και για άθληση. Από φέτος έχει παραδοθεί στους λουόμενους της Ακτής Ολυμπίων - εμπλουτισμένο με άμμο - και το τμήμα εκείνο του εναέριου που υπέφερε από τη θαλάσσια διάβρωση. Στα περιγραφόμενα πλαίσια, η Λεμεσός, που για χρόνια έμοιαζε να απαρνιέται τη θάλασσά της και... τραβούσε βόρεια, αλλάζει. Μέσα από την υποδομή και την οργάνωση του παραλιακού μετώπου της, κάνει φανερή στροφή επανεκτίμησης προς το υγρό στοιχείο που διαθέτει. Μαζί με τους ξένους επισκέπτες της Λεμεσού, που ξέρουν καλύτερα απ' τον καθένα μας τι σημαίνει νησί και πόσο πολύτιμος είναι ο συνδυασμός ήλιου και θάλασσας.
ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κωδικός άρθρου: 868143
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/04/2009, Σελίδα: 16
ACCLIM May 7th, 2009, 11:10 AM to my opinon, akti olympion is one of the best projects that have ever been in limassol. when i have some time will post some pics.
andreasp May 7th, 2009, 02:48 PM Κατ αρχή συμφωνία για νέο γήπεδο στην Λεμεσό
Μέσα σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Αντρέας Χρήστου. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο, έδωσαν το παρών τους από την ΑΕΛ οι Αντρέας Σοφοκλέους και Μιχάλης Καυκαλιάς, από τον Απόλλωνα ο Γιώργος Παυλίδης και ο Φοίβος Βάκης (αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΟΠ), από τον Άρη ο Κυριάκος Χατζήκυριακος, ο πρόεδρος του ΓΣΟ Νεοκλής Θώμα καιο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ Κώστας Παπακώστας.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντηση, υπήρξε κατ αρχή συμφωνία από όλους για την ανέγερση γηπέδου στην Λεμεσό. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι καιρός να γίνει γήπεδο στην Λεμεσό και ότι θα συγκαλέσει νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, από πλευράς ΑΕΛ ο πρόεδρος Αντρέας Σοφοκλέους τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και οι διαφορές για να αποκτήσει επιτελούς η Λεμεσός γήπεδο ενώ από πλευράς Απόλλωνα ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Παυλίδης είπε ότι ο Απόλλωνας είναι έτοιμος να παραχωρήσει την έκταση στο Κολόσσι για να γίνει εκεί γήπεδο αφού στον ίδιο χώρο έχουν οικόπεδα και η ΑΕΛ και ο Άρης. Ο κ. Χατζηκυριάκος είπε ότι μέσα στον επόμενο μήνα πρέπει να ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα τονίζοντας πάντως ότι είτε και με τους 3 μαζί είτε με τους 2 γήπεδο θα γίνει.
Τέλος ο πρόεδρος του ΓΣΟ κ. Θωμά είπε ότι ο ΓΣΟ έκανε πρόταση για την ανέγερση του νέου Τσιρείου στον χώρο που είναι το τωρινό γήπεδο χωρίς να αξιώσει ο ΓΣΟ ούτε ένα σεντ αύξηση του καθεστώτος που υπάρχει τώρα. Αυτή η πρόταση πάντως δεν φαίνεται να προχωρά γιατί διαφωνούν και τα τρία σωματεία της πόλης, που θέλουν να διαχειρίζονται αυτά το νέο γήπεδο.
andreasp May 7th, 2009, 02:53 PM Αναπτυξιακά έργα 100 εκατ. ευρώ στο παλιό και νέο λιμάνι Λεμεσού
Λεμεσός: Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαδικασίες για την έναρξη των έργων ανάπλασης του παλιού λιμανιού της Λεμεσού, το οποίο αναμένεται να δώσει νέα όψη στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και της οικονομίας του τόπου. Το πρωί ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαϊδης επισκέφθηκε το παλιό λιμάνι της πόλης και ενημερώθηκε για τις διαδικασίες που γίνονται ώστε να αρχίσουν σύντομα τα έργα ανάπλασης, το κόστος των οποίων αναμένεται να υπερβεί τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
«Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην Αρχή Λιμένων γιατί αρχίζει ένα μεγαλεπήβολο έργο ενός προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ένα σημαντικό έργο όχι μόνο για τη Λεμεσό, όχι μόνο για την οικονομία του τόπου αλλά ένα έργο που θα αναδείξει την περιοχή, θα συνδέσει τη μαρίνα με την περιοχή του Κάστρου και το νέο λιμάνι, θα είναι ένα κομβικό σημείο, ένα στολίδι για τη Λεμεσό και για την Κύπρο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ.Νικολαϊδης.
Το έργο αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί «απτό παράδειγμα της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής Λιμένων Χρύση Πρέντζα, όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και την ερχόμενη Τετάρτη 13 Μαϊου θα γίνει η προκήρυξη των προσφορών για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2011.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών επισκέφθηκε επίσης το νέο λιμάνι της Λεμεσού, όπου ενημερώθηκε για τα έργα που προγραμματίζονται και τα οποία επίσης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρια χρόνια.
Όπως είπε, «η επόμενη τριετία θα είναι τριετία ολοκλήρωσης των αναπτυξιακών έργων της ΑΛΚ, έργων των οποίων ο προϋπολογισμός ανέρχεται γύρω στα 77 εκατ. ευρώ και αν σε αυτά τα 77 εκατ. προσθέσουμε και τα 23 εκατ. της ανάπλασης του παλιού λιμανιού, μιλάμε για μια συνολική επένδυση από την ΑΛΚ που αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ».
Τα έργα αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, δημιουργία νέας αίθουσας επιβατών, εκβάθυνση του λιμανιού στα 16 μέτρα, επέκταση του κρηπιδώματος κατά 500 μέτρα, αγορά δύο επιπρόσθετων γερανογεφυρών και ενός γερανού τελευταίας τεχνολογίας. Μέρος των κονδυλίων, ύψους 27 περίπου εκατ., θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ.
WhiteMagick May 7th, 2009, 04:07 PM ^^ Bravo!!!
new-sk May 7th, 2009, 06:37 PM euharista nea,kai gia to gipedo alla kai gia to limani
AndreasL May 8th, 2009, 08:43 PM http://www.cypruseveryday.com/images/limassolmall1.jpg
http://www.cypruseveryday.com/images/limassolmall2.jpg
http://www.cypruseveryday.com/images/limassolmall3.jpg
http://www.cypruseveryday.com/images/limassolmall4.jpg
http://www.cypruseveryday.com/images/limassolmall5.jpg
http://www.cypruseveryday.com/images/limassolmall6.jpg
http://www.cypruseveryday.com/images/limassolmall7.jpg
http://www.cypruseveryday.com/images/limassolmallc8.jpg
Prin apo ligo pernousa apo ekei, kai diapistosa oti an den gini kati me ton dromo tha yparxei fovero blockage stous gyro dromous. Episis to Mall exei makros 300 metra, den einai toso megaloprepes oso to parousiasan. Alla to sigouro tha exei pio polla katastimata all pio mikra apo oti einai sto Mall of Cyprus, kai fisika tha exei nea brands pou akomi den ta dimosieusan.
tomasCY May 8th, 2009, 11:29 PM Einai kainourgies oi fwtografies???
Mou faineti periergo enw anoigei telos tou mhna, den s' ena va8mo oloklhrwmena ta katasthmata.... Einai alh8eia 3 fwres pio megalo ap ths Leukwsias??? Ligo 80-90's den einai??!
AndreasL May 9th, 2009, 09:42 AM oxi den einai kainouries, alla kapios mbori na katalavi to megethos ton katastimaton mesa. einai san mikra periptera.
Einai kainourgies oi fwtografies???
Mou faineti periergo enw anoigei telos tou mhna, den s' ena va8mo oloklhrwmena ta katasthmata.... Einai alh8eia 3 fwres pio megalo ap ths Leukwsias??? Ligo 80-90's den einai??!
kyriacos May 9th, 2009, 11:44 AM Το πιο τέλειο θα είναι η καφετέρια πάνω ψηλά ...θα έχει την πιο τέλεια θέα στη Λεμεσό..
WhiteMagick May 9th, 2009, 12:01 PM Kalo fainetai. @TomasCy pws einai dhladh ta polykatasthmata tou 2000? :S Ola ta idia einai ana to pagkosmio. Mallon o idiokthths protimhse perissotera mikrotera maxazia an kai mporei na tou vgei mpoumeragk.
WhiteMagick May 17th, 2009, 10:35 AM Αντίδραση για υπόγεια στάθμευση στο κέντρο της Λεμεσού
Μπετόν ή πράσινο;
Λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του συνωστισμένου κέντρου της Λεμεσού μπορούν να δώσουν περιφερειακοί χώροι στάθμευσης και η χρήση μέσων δημόσιας συγκοινωνίας, διαμηνύουν στο Δήμο και τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες οι κάτοικοι της περιοχής της οδού Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Εκεί σχεδιάζεται να διαμορφωθεί ο υφιστάμενος χώρος στάθμευσης, πίσω από το πολυκατάστημα E&S LANDMARK, και θα είναι υπόγειος, χωρητικότητας 700 οχημάτων. Οι κάτοικοι της περιοχής διαδηλώνουν από καιρό την αντίθεσή τους στο έργο και χθες το μεσημέρι οργάνωσαν επιτόπια εκδήλωση διαμαρτυρίας, υπολογίζοντας στην επίδραση που μπορούν να ασκήσουν σε κόμματα και παράγοντες εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Ο Δήμαρχος Λεμεσού τονίζει κατ' αρχάς πως πρόκειται για πολεοδομικό έργο η βιωσιμότητα του οποίου ελέγχθηκε από το Γραφείο Προγραμματισμού στη βάση τεχνικοοικονομικής μελέτης. Οι διαμαρτυρόμενοι εκτιμούν πως η ύπαρξη και μόνου ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης θα επιφέρει την κατακόρυφη αύξηση των οχημάτων στο εμπορικό κέντρο. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο, την επιδείνωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αλλά και την εγκατάσταση ενός τσιμεντένιου όγκου σε μια ήπιας ανάπτυξης περιοχή. Μόνο με την έναρξη της κατασκευής του έργου, θα εξαφανιστούν οι πανύψηλες συστάδες δέντρων που καλύπτουν σήμερα τον χώρο και αποτελούν τον μοναδικό πράσινο κομμάτι της παλιάς πόλης. Ο Δήμος Λεμεσού διατείνεται πως η δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης δεν θα εξαφανίσει το πράσινο, αλλά θα το ενισχύσει. Στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του θα δημιουργηθεί πλατεία και χώρος πρασίνου, ενώ στο δυτικό μέρος θα ανεγερθούν καταστήματα.
Οι διαμαρτυρόμενοι προτείνουν :
* Ενίσχυση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και την κατασκευή περιφερειακών χώρων στάθμευσης έξω από το κέντρο. Σε συνδυασμό με μικρά λεωφορεία, θα διευκολύνουν την κάθοδο των πολιτών στο κέντρο και ταυτόχρονα θα το αποσυμφορήσουν από τα οχήματα.
* Δημιουργία πολλών μικρών χώρων στάθμευσης στο κέντρο, με την παροχή στους ιδιοκτήτες άδειων οικοπέδων, κίνητρων.
* Εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στους Δημοτικούς χώρους με μέγιστη διάρκεια 3 ώρες, χωρίς δικαίωμα παράτασης.
* Καλύτερη διαχείριση του χώρου στάθμευσης της Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Με ελάχιστα έξοδα, αλλά με μια σύγχρονη αρχιτεκτονική μελέτη, θα μπορούσε να φιλοξενήσει 300 αντί 150 αυτοκίνητα που δέχεται σήμερα και να διατηρηθούν τα 60 μεγάλα δέντρα.
Του Γιάννη Κωστακόπουλου
Κωδικός άρθρου: 872128
ΠΟΛΙΤΗΣ - 17/05/2009, Σελίδα: 17
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=872128&-V=articles
ACCLIM May 18th, 2009, 08:35 AM this is bullshit. prospathoun na dimiourgisoun thorivo gia na exipiretisoun ta dika tous simferonta. to kentro xriazete parking kai i topothesia piso apo to E&S ine o idanikoteros. episis tha gini plateia me perissotero xoro prasinou apo oti iparxi tora.
ACCLIM May 18th, 2009, 08:40 AM kai afto pou lene gia ta dentra pou tha kopoun ine dikeologies. afta ta dentra ine toso gerika pou mporoun na pesoun kato kai na se plakosoun ana pasa stigmi. kai ego ime enantion sto na kovonte dentra alla merikes fores o tropos pou fitevonte ta dentra stin kipro ine toso anarxos pou stis perissoteres periptosis ine epikindina, asxima kai den exipiretoun to skopo yia ton opio exoun ta exoun fitepsi. prepi to kratos na efarmosi mia kenourgia politiki yia ti fitepsi ton dentron, pou na sinadi me ta kenourgia dedomena kai anaptixi tis kiprou.
AndreasL May 18th, 2009, 09:33 AM Ontos exei kikloforiako provlima i lemesos? ektos apo tin ane3artisias dld.
An exei i Lemesos provlima simainei i Lefkosia einai mia paraliti poli
andreasp May 23rd, 2009, 03:25 PM Το νέο ΓΣΟ ανοίγει τις πύλες του
Επιτέλους εγκαίνια
Στις 28 Μαΐου ανοίγει τις πύλες του το Αθλητικό Πάρκο του ΓΣΟ, το οποίο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες άθλησης και αναψυχής στους Λεμεσιανούς
Οι Λεμεσιανοί εδώ και ένα χρόνο πήγαιναν μέχρι την πηγή, χωρίς να μπορούν να πιουν νερό. Όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το πολυσυζητημένο αθλητικό πάρκο του Γυμναστικού Συλλόγου Ολύμπια ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό.
Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου και πλέον οι δημότες θα μπορούν να αξιοποιούν το χώρο για άθληση και αναψυχή.
Στις 28 τα εγκαίνια
Οι προετοιμασίες για την τελετή των εγκαινίων είναι σε εξέλιξη. Την κορδέλα θα κόψει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ενώ ο αγιασμός θα τελεστεί από τον μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιο. Θα παιανίζει η φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, ενώ οι πρόεδροι του ΚΟΑ και του ΓΣΟ θα απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς. Θα προηγηθεί μαραθώνιος από το Τσίρειο Στάδιο μέχρι το παλιό ΓΣΟ, με τη συμμετοχή βετεράνων αθλητών, οι οποίοι θα μεταφέρουν δάδα που θα τοποθετηθεί σε βωμό στην είσοδο του αθλητικού κέντρου. Την ίδια ώρα θα διεξαχθεί αγώνας ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή παλαίμαχων αθλητών του ΓΣΟ, σε ένα από τα γήπεδα φούτσαλ του πάρκου.
Όλα έτοιμα
Οι εγκαταστάσεις του πάρκου είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο δεν έγινε κατορθωτό να παραδοθούν στους πολίτες προς χρήση, λόγω των πολύμηνων διαβουλεύσεων μεταξύ του ΚΟΑ και του Δήμου Λεμεσού για το καθεστώς λειτουργίας του χώρου. Οι τελευταίες λεπτομέρειες έχουν τακτοποιηθεί και το μόνο που απομένει είναι η τοποθέτηση των μεταλλικών πασσάλων στην περίμετρο του πάρκου, ώστε να προστατευτεί ο χώρος από την παράνομη στάθμευση των αυτοκινήτων. Οι πάσσαλοι σχεδιάστηκαν από την αρχιτέκτονα του Δήμου, ώστε να συνάδουν με τον περιβάλλοντα χώρο και, όπως τονίστηκε, σε καμιά περίπτωση δεν θα παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στο αθλητικό κέντρο.
Και οι υπογραφές
Παράλληλα έχει οριστικοποιηθεί η καταρχήν συμφωνία μεταξύ ΚΟΑ, Δήμου Λεμεσού και ΤΕΠΑΚ για το καθεστώς διαχείρισης του αθλητικού πάρκου. Αναμένεται εντός των ημερών να πέσουν και οι τυπικές υπογραφές στο πλαίσιο συμφωνίας, η οποία προβλέπει την παραχώρηση της διαχείρισης του χώρου από τον ΚΟΑ στο Δήμο Λεμεσού και των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Τεχνολογικό Πάρκο. Εντός των ημερών θα προκηρυχθούν και οι προσφορές για την παραχώρηση των δύο καφετεριών και του περιπτέρου σε ιδιώτες, έναντι ενοικίου. Όπως ευελπιστεί ο Δήμος Λεμεσού, οι καφετέριες θα λειτουργήσουν μέχρι τον Αύγουστο. Τέλος, ο Δήμος θα επανατοποθετήσει σε περίοπτη θέση την τιμητική πλακέτα που είναι αφιερωμένη στον αγωνιστή του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 Παναγιώτη Συμεού, ο οποίος έπεσε νεκρός στον χώρο.
http://www.atlaspantou.com/assets/mainmenu/314/images/sport%20b.jpg
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 873414
ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/05/2009, Σελίδα: 20
andreasp May 23rd, 2009, 03:39 PM Αναπτυξιακά έργα παρά την κρίση ετοιμάζει η Αρχή Λιμένων Κύπρου
Λεμεσός: Η διαχείριση των οικονομικών της και τα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζει η Αρχή Λιμένων Κύπρου, αποτελούν «ένα ισχυρό χαστούκι σε εκείνους οι οποίοι πριν από μερικά χρόνια ήθελαν να ξεπουλήσουν την ΑΛΚ σε ιδιώτες», δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, μετά από σύσκεψη με την διεύθυνση της Αρχής, στο νέο λιμάνι Λεμεσού.
Μεγάλα αναπτυξιακά έργα
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ενημερώθηκε για τους προγραμματισμούς της ΑΛΚ για τα επόμενα χρόνια και συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο και το προσωπικό της ΑΛΚ «για το σημαντικό έργο που έχουν επιτελέσει τα τελευταία χρόνια, αλλά και για το γεγονός ότι έχουν καταφέρει μέσα από σωστή διαχείριση να έχουν ένα αποθεματικό ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα δαπανηθεί για τις ανάγκες της κατασκευής μεγάλων αναπτυξιακών έργων που προγραμματίζει η ΑΛΚ».
«Θεωρώ ότι αυτή η εξέλιξη δίνει ένα ισχυρό χαστούκι σε εκείνους οι οποίοι πριν από μερικά χρόνια ήθελαν να ξεπουλήσουν την ΑΛΚ σε ιδιώτες, λέγοντας ότι είναι ζημιογόνα και ότι δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να λειτουργήσει με τρόπο που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «αποδεικνύεται λοιπόν τώρα ότι, όχι απλά και μόνον λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο, αλλά έχει και κάθε χρόνο ένα αρκετό λειτουργικό πλεόνασμα, όπως το ονομάζουν, εγώ θα το πω κέρδος, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για τον προγραμματισμό της περαιτέρω ανάπτυξης της ΑΛΚ». Διαβεβαίωσε επίσης ότι «ως ΑΚΕΛ θα είμαστε δίπλα τους σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν προς την σωστή κατεύθυνση».
Ευχαριστώντας τον κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ για την σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Χρύσης Πρέντζας επεσήμανε πως παρά την οικονομική κρίση, η ΑΛΚ προχωρεί στην υλοποίηση όλων των σχεδιασμών και των αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως η κατασκευή νέας αίθουσας επιβατών, η επέκταση του κρηπιδώματος, η ανάπτυξη του τεχνικού εξοπλισμού αλλά και η προκήρυξη προσφορών για την αναπαλαίωση του παλιού λιμανιού της πόλης.
AndreasL May 29th, 2009, 07:48 AM Από αύριο Σάββατο 30 Μαΐου 2009, η μεγαλύτερη επένδυση λιανικού εμπορίου που έγινε ποτέ στην Κύπρο, το Tiffany’s Shopping Mall στο Ζακάκι της Λεμεσού, ανοίγει και επίσημα τις πύλες του στο κοινό. Απόψε να σημειωθεί οι διοικούντες του Mall θα υποδεχθούν τους επίσημους καλεσμένους τους προσφέροντας τους την ευκαιρία να δουν από κοντά το εγχείρημα τους, για το οποίο ευελπιστούν ότι θα αποτελέσει μια άκρως δελεαστική πρόταση για τις αγορές και την ψυχαγωγία τόσο των Κυπρίων όσο και των τουριστών που θα βρεθούν στο νησί μας
Ως γνωστό στο Tiffany’s οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίσουν σε περισσότερα από 150 καταστήματα, με φίρμες που εισάγονται για πρώτη φορά στο νησί. Στο Mall υπάρχουν επίσης 17 εστιατόρια, φαστ φουντ και καφετέριες, παιδότοπος, αίθουσα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, άνετο και σύγχρονο παγοδρόμιο, 1.600 χώροι στάθμευσης, και πλήρως κλιματιζόμενοι χώροι. Σε αυτό μάλιστα θα εργάζονται πέραν των 1,000 ατόμων.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το 15% των brands στο Tiffany’s θα είναι καινούρια στην κυπριακή αγορά και αναμένεται να έρθουν σε λίγο μόλις διάστημα μετά τα επίσημα εγκαίνια.
Όσον αφορά στο γιατί επέλεξαν το Tiffany’s Mall να ξεκινήσει στην πόλη της Λέμεσου σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα στο InBusinessNews ο CEO και μεγαλομέτοχος του Mall Ανδρέας Χατζημιτσής αυτό οφείλεται στο ότι είναι μια πόλη με αρκετό πληθυσμό, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο πέραν των 500,000 τουριστών, ενώ πέραν αυτών είναι μια πόλη με έντονο το ρωσικό και βρετανικό στοιχείο.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως μετά την επίσημη λειτουργία του εμπορικού κέντρου στη Λεμεσό η εταιρεία θα προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της για δημιουργία και άλλων Malls σε Λευκωσία και Πάφο.
Το Τiffany's με αριθμούς
1. Συνολική έκταση 104.000τ.μ
2. Περισσότερα από 150 καταστήματα για όλα τα γούστα, με φίρμες που εισάγονται για πρώτη φορά στο νησί
3. 17 εστιατόρια, φαστ φουντ και καφετέριες
4. Παιδότοπος
5. Αίθουσα ηλεκτρονικών παιχνιδιών
6. Άνετο και σύγχρονο παγοδρόμιο
7. 1.600 χώροι στάθμευσης
8. Περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας
AndreasL May 29th, 2009, 07:50 AM Αξίζει να αναφέρουμε πως το 15% των brands στο Tiffany’s θα είναι καινούρια στην κυπριακή αγορά και αναμένεται να έρθουν σε λίγο μόλις διάστημα μετά τα επίσημα εγκαίνια.
Dld den tha exei aurio me to anigma ta nea brands? an katalava kala...
an yparxoun 150 shops (brands) tote ta 20 peripou tha einai new brands.
To thetiko einai oti tha proxorisoun amesa gia dimiourgia kai allon mall se lefkosia kai pafo
ACCLIM May 29th, 2009, 08:41 AM afta ine pou xriazomaste!!! erga kai ependysis. pistevo tha ginei panikos avrio.
mikoscy May 29th, 2009, 01:54 PM prepei na akuroso oti exo tmr kai na er8o lim!
AndreasL May 29th, 2009, 02:09 PM afta ine pou xriazomaste!!! erga kai ependysis. pistevo tha ginei panikos avrio.
tha exei fovero blockage, ego mias kai tha eimai lemeso to 3i mero tha pao apo to xarama ekei kai isos parkaro ekei ston orfanidi kai pao perpatitos
andreasms May 29th, 2009, 06:35 PM Περιμένουμε reviews αύριο πάντως, και φωτογραφίες.
Να μας πείτε αν παίζει τίποτε το νέο, πως είναι η αρχιτεκτονική, τα καταστήματα, τα μεγέθη.
Να πάρουμε και εμείς που δεν θα μπορέσουμε να το επισκεφτούμε άμεσα μια γεύση
andreasp May 30th, 2009, 12:51 AM Μερικά από τα καταστήματα που λειτουργούν στο Tiffany Shopping Mall είναι Acapella, Accessorize, Adidas, Aeliotis, Aldo, Amathus, Anna Riska, Αλμυρό Γλυκό, Avlaia, Bank of Cyprus,TTbagatt, Bamboo, Beauty Line, Bodytalk, Bsb, Burger King, Calzedonia, Celio, Champion, Charles & Keith, Chocolate Café, Cinnabon, CN7, Costa Coffee, Coffee Beanery, Colours & Beauty, David Mayer Naman, Dead Sea Cosmetics, Delicatessen, Domenico, Duty Free, Dyrberg Kern, Ecco, Engino, Energiers, Fabulous Jewellery, Folli Follie, Freshline Cosmetics, Fox, Gant, Geox, Goveci, Γύρος του Κόσμου, Haagen-Dazs, Haralas, HerStyler, Intimissimi, Italian Pizza, Kickers, Kipling, Juiceland, Krystalo, Lacoste, Laiki Bank, Lanidor, Lepus, List, L’occitane, Loisir, Mango, Man & Manetti, Marasil, Marisa Castelli, Marks & Spencer, Mastic Spa, MTN, Metaxas, Monsoon, Naf Naf, Nine West, Oxette, Opticana, Oxford, On Ice, Pasta-Risotto-Salad, Pantas Chicken, Playlife, Public, Reebok, Renuar, Sessil, Socks and Tights, So Easy, Sigma, Swiss Exclusive, Swarovski, Thallo, Tommy Hilfiger, Totally Nuts, Women’s Secret, Yves Rocher και Zumita.
WhiteMagick May 30th, 2009, 12:10 PM Προβλήματα στην έναρξη του έργου στη Λεμεσό
Καλό Σεπτέμβρη για τη μαρίνα
«Αγκάθι» αποδεικνύεται η εγγύηση των δανείων που θα συναφθούν για την εκτέλεση του έργου της μαρίνας στη Λεμεσό. Μετά και την καθυστέρηση που διαφαίνεται για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας, ως κοντινότερη προοπτική για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων φαντάζει ο ερχόμενος Σεπτέμβριος. Ήδη έχουν υποδειχτεί στην κοινοπραξία που ανέλαβε το σχεδιασμό και τη δημιουργία του τουριστικού έργου της μαρίνας οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν, για την περιβαλλοντική ένταξη του όλου έργου στην κλίμακα και την αισθητική του χώρου όπου χωροθετήθηκε. Και η οικονομική ύφεση, που ενέκυψε παγκοσμίως, φαίνεται να επηρέασε την υπό κατασκευή μαρίνα της Λεμεσού. Δύο γνωστές τράπεζες που είχαν συγκατατεθεί για την εξασφάλιση δανείων, μετά τη διαφαινόμενη κρίση αναθεώρησαν την αρχική τους απόφαση, ενώ δραστικά ανέβηκαν και τα επιτόκια των υπολοίπων που παρέμειναν συμβεβλημένες.
Εκ μέρους της εταιρείας, ο κ. Δημήτρης Σολομωνίδης διευκρινίζει πως οι μέτοχοι της κοινοπραξίας δεν ζητούν από την κυβέρνηση την παρέμβασή της για εγγύηση των τραπεζικών δανείων που θα συναφθούν για το τουριστικό μέρος της μαρίνας, αλλά μόνο για το αναπτυξιακό, που αφορά τη δημιουργία του τμήματος ελλιμενισμού των σκαφών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με εκπροσώπους της κοινοπραξίας, θεωρείται ο χρόνος εξασφάλισης της πολεοδομικής άδειας, μετά τις ενστάσεις για τα επιμέρους ζητήματα που εμφανίστηκαν, κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Οι άνθρωποι της μαρίνας δηλώνουν πως είναι έτοιμοι να συμμορφωθούν προς όλες τις υποδείξεις, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να «δοθεί το πράσινο φως» από το Υπουργικό για έναρξη των κατασκευαστικών έργων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Κωδικός άρθρου: 874889
ΠΟΛΙΤΗΣ - 30/05/2009, Σελίδα: 71
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=874889&-V=articles&-p
andreasp May 30th, 2009, 04:02 PM enyposiako to tiffany mall!! piga simera k evgala merikes photos
http://i461.photobucket.com/albums/qq338/fairness555/DSC02086.jpg
http://i461.photobucket.com/albums/qq338/fairness555/DSC02096-1.jpg
http://i461.photobucket.com/albums/qq338/fairness555/DSC02092.jpg
http://i461.photobucket.com/albums/qq338/fairness555/DSC02095.jpg
http://i461.photobucket.com/albums/qq338/fairness555/DSC02090.jpg
Den exoun anixei ola ta katastimata akoma, alla afta p anoixan ws twra einai arketa megala kai gia ola ta gousta..
AndreasL May 30th, 2009, 04:46 PM Ένα έργο τεραστίων διαστάσεων, διεθνών προδιαγραφών, υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής, το Tiffany Shopping Mall, ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο αγοραστικό κοινό της Κύπρου.
Το νέο εμπορικό κέντρο το οποίο ανέπτυξε η Tiffany Investments Ltd στη Λεμεσό, φιλοδοξεί να αποτελέσει το νέο προορισμό μόδας και αγορών του Κύπριου καταναλωτή αλλά και των ξένων επισκεπτών στο νησί.
Το νέο εμπορικό κέντρο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και περιλαμβάνει περισσότερα από 130 καταστήματα εκ των οποίων πολλές διεθνείς εμπορικές επωνυμίες από το χώρο της μόδας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Επιπρόσθετα διαθέτει επιλεγμένα εστιατόρια, καφετέριες, παγοδρόμιο, χώρους αναψυχής και διασκέδασης για όλη την οικογένεια και 1600 θέσεις στάθμευσης.
Μερικά από τα καταστήματα που λειτουργούν στο Tiffany Shopping Mall είναι Μερικά από τα καταστήματα που λειτουργούν στο Tiffany Shopping Mall είναι Acapella, Accessorize, Adidas, Aeliotis, Aldo, Amathus, Anna Riska, Αλμυρό Γλυκό, Avlaia, Bank of Cyprus,TTbagatt, Bamboo, Beauty Line, Bodytalk, Bsb, Burger King, Calzedonia, Celio, Champion, Charles & Keith, Chocolate Café, Cinnabon, CN7, Costa Coffee, Coffee Beanery, Colours & Beauty, David Mayer Naman, Dead Sea Cosmetics, Delicatessen, Domenico, Duty Free, Dyrberg Kern, Ecco, Engino, Energiers, Fabulous Jewellery, Folli Follie, Freshline Cosmetics, Fox, Gant, Geox, Goveci, Γύρος του Κόσμου, Haagen-Dazs, Haralas, HerStyler, Intimissimi, Italian Pizza, Kickers, Kipling, Juiceland, Krystalo, Lacoste, Laiki Bank, Lanidor, Lepus, List, L’occitane, Loisir, Mango, Man & Manetti, Marasil, Marisa Castelli, Marks & Spencer, Mastic Spa, MTN, Metaxas, Monsoon, Naf Naf, Nine West, Oxette, Opticana, Oxford, On Ice, Pasta-Risotto-Salad, Pantas Chicken, Playlife, Public, Reebok, Renuar, Sessil, Socks and Tights, So Easy, Sigma, Swiss Exclusive, Swarovski, Thallo, Tommy Hilfiger, Totally Nuts, Women’s Secret, Yves Rocher και Zumita.
Eimouna kai ego ekei simera. Entiposiastika apo to ktirio kai tis leitourgies tou, apogoiteutika pou den itan ola anixta kai mallon to gnorize kai o kosmos kai den eixe tosi polli proeleusi episkepton... den ypirxe kinisi sto dromo kai den egine kapio blockage opos egine sti lefkosia me ton anigma tou mall of cyprus. Opos eipan kai oi idioi ta perissotera brands tha erthoun se merikes vdomades.
cmanoli May 30th, 2009, 05:46 PM Ακόμα λίγες φωτογραφίες...
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1422.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1426.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1428.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1429.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1431.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1434.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1435.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1436.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1438.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1441.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1443.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1444.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1445.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1446.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1449.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1450.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1452.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1453.jpg
cmanoli May 30th, 2009, 06:03 PM Σήμερα πέρασα από το οικόπεδο που ήταν το Καφέ Παρί και έβγαλα φωτογραφίες της περίφραξης που δείχνουν το 9-όροφο Paris Business Center που θα χτιστεί εκεί. Πολύ εντυπωσιακό και μοντέρνο νομίζω!
Το website τους είναι www.pbc.com.cy. Ήταν down εδώ και μια βδομάδα και μόλις σήμερα γράφει "Coming Soon". Ο κατασκευαστής λέγεται AMG Estates Ltd, αλλά ούτε εδώ βρήκα περισσότερες λεπτομέρειες.
Επίσης, έχουν και φωτογραφία του roundabout που σχεδιάζεται για να ενώνει τις λεωφόρους Μακαρίου-Αγίας Φυλάξεως-Θεσσαλονίκης. Πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει χαμός όπως στο roundabout των Δικαστηρίων. Γιατί δεν λέει κανείς στα Δημόσια Έργα ότι υπάρχουν και άλλα (και όχι κατ' ανάγκη μονοεπίπεδα) είδη κόμβων; Εκολλήσαν στα roundabout για πάσα νόσο. Tελοσπάντων...!
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1419.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1415.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1417.jpg
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1413.jpg
andreasp May 30th, 2009, 11:09 PM katapliktiko design!
andreasp May 30th, 2009, 11:13 PM exei kaneis nea gia to olympic residence?
cmanoli May 30th, 2009, 11:26 PM Andreasp, σχετικά με το Olympic Residence: όταν πέρασα την περασμένη βδομάδα, είδα ότι τελείωσαν με τις χωματουργικές εργασίες και τα θεμέλια. Αυτή τη στιγμή εξέχουν οι κολώνες και τα σίδερα από το έδαφος και καλύφτηκαν όλες οι τρύπες. Φαίνεται τώρα αρχίζουν με το ισόγειο και θα αρχίσουν να κτίζουν από πάνω. Όμως ακόμα δεν υπάρχει τίποτε αξιόλογο για φωτογράφηση.
andreasp May 31st, 2009, 12:02 AM Andreasp, σχετικά με το Olympic Residence: όταν πέρασα την περασμένη βδομάδα, είδα ότι τελείωσαν με τις χωματουργικές εργασίες και τα θεμέλια. Αυτή τη στιγμή εξέχουν οι κολώνες και τα σίδερα από το έδαφος και καλύφτηκαν όλες οι τρύπες. Φαίνεται τώρα αρχίζουν με το ισόγειο και θα αρχίσουν να κτίζουν από πάνω. Όμως ακόμα δεν υπάρχει τίποτε αξιόλογο για φωτογράφηση.
ok thanks! euxomai na teliwsei grigora
mikoscy May 31st, 2009, 12:20 AM e3airetika nea apo tin lemesso! se 2-3 xronia 8a ginei o diasimoteros touristikos proorismos ts anatolikis mesogeiou, an ginei kai h marina(NA TO DO J NA MEN TO PISTEUKO) akomi kalutera:P
new-sk May 31st, 2009, 12:27 AM oreo to mall kai akomi kalitero to paris business center!
WhiteMagick May 31st, 2009, 12:45 AM ^^ Symfwnw!! Metrhsa 14 orofous entwmeta3y.
cmanoli May 31st, 2009, 12:55 AM Φαίνονται 14 όροφοι, αλλά σε αυτό το άρθρο (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=33740974&postcount=349) του Πολίτη (τελευταία πρόταση), λέει ότι θα είναι μόνο 9. :-(
lysandros May 31st, 2009, 11:23 AM Δυστυχώς από ότι φαίνεται στο mall δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο αναφοράς,ένα άγαλμα ένα συντριβάνι η οτιδήποτε που να χει κάποιο αισθητικό ενδιαφέρον.Κάτι να σου τραβήξει το μάτι και να βγάλεις και μια φωτογραφία διπλα του. Αυτό για μας αυτού του forum είναι κακό.Οι υπόλοιποι ούτε καν θα το προσέξουν, τα ψώνια τους θέλουν να κάνουν και από ότι φαίνεται από μαγαζιά υπάρχουν μπόλικα.
Άντε και καλές δουλειές!!
Το paris business center φαίνεται πολλά υποσχόμενο,άσχετος αν 9 η 14 ορόφους
andreasp May 31st, 2009, 02:30 PM Η Λεμεσός του αύριο θα είναι πολύ πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη και πιο ζωντανή. Έργα και διοργανώσεις θα ενισχύσουν περισσότερο τον παράλιό της χαρακτήρα και την ξεχωριστή της ταυτότητα. Και επειδή όσα προγραμματίζονται είναι πάρα πολλά, θα αναφερθούμε επιγραμματικά σε όσο γίνεται περισσότερα, στα πλαίσια τριών γενικότερων χαρακτηριστικών της.
Ξανά παράλια πόλη, με δική της ταυτότητα και Πανεπιστημιούπολη.
Παράλια πόλη
Το νέο μας παραλιακό μέτωπο διαθέτει, και σε λίγα χρόνια θα διαθέτει ακόμα περισσότερο, όλα τα χαρακτηριστικά μιας λαϊκής πλαζ και παραλιακού πεζόδρομου αλλά και μιας μεγάλης γραμμικής πλατείας κοντά στη θάλασσα, που το σημαντικότερο που προσφέρει στους Λεμεσιανούς είναι οι χώροι κοινωνικής επικοινωνίας για μπάνιο, για περίπατο, για ένα ποτό, για μουσικές και άλλες εκδηλώσεις, χώροι που έλειπαν εντελώς από την πόλη μας, όπου χωρίς έξοδα ή ξοδεύοντας τα ελάχιστα, μπορείς να απολαύσεις τη θάλασσα σε όλο το λεμεσιανό της μεγαλείο. Η θάλασσα, η παραλία, ήταν πάντα χώρος κοινωνικής συναναστροφής, όπου μαθαίνεις να συνυπάρχεις, να χρησιμοποιείς από κοινού, να μοιράζεσαι το χώρο, να συναναστρέφεσαι, να γίνεσαι πιο ανθρώπινος και ασφαλέστατα πιο σωστός.
Εγκαταστάσεις από μικροκατασκευές, ευέλικτα σχήματα εμπνευσμένα από τη κυματιστή παραλία, διευκολύνσεις για λουόμενους, πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος, μικρά περίπτερα αναψυχής από διαφορετικά υλικά, οι μικροπλατειούλες, έχουν δώσει ένα μοναδικό αποτέλεσμα που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό και τους πιο δύσκολους επισκέπτες.
Η μετατροπή του παραλιακού δρόμου σε ήπιας κυκλοφορίας, καθώς επίσης και η αποκόλληση του ? πεζοδρομίου ? από το νότιο μέρος του παραλιακού και ο μετασχηματισμός του σε φιδωτή προμενάτα προσαρμοσμένη στα υψόμετρα και τα πλάτη του χώρου ήταν πολύ θετικές ενέργειες και άξιζαν τις μεγάλες προσπάθειές μας. Έτσι έχει εξοικονομηθεί ουσιαστικότατο επιπλέον πλάτος υπέρ της στενής λωρίδας του παραλιακού χώρου και πέραν των 1500 τ.μ., πάνω στο νερό, που είναι ανυπολόγιστης σημασίας και αξίας. .
Με τα έργα που υλοποιήθηκαν και αυτά που προγραμματίζονται, από το Holiday Inn μέχρι το Νέο Λιμάνι, ο Λεμεσιανός και ξένος επισκέπτης θα απολαμβάνει ακόμα περισσότερο το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.
Ο ΜΟΛΟΣ με το πάρκο γλυπτικής και τις αποβάθρες, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κεντρικής παραλίας και ένας μοναδικός περιπατότοπος για καθημερινή άσκηση.
Στο μόλο προβλέπεται η περαιτέρω αναβάθμιση, η συνέχιση του πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου με αποβάθρες και πλατώματα για μεγαλύτερη επαφή με το νερό, με δύο αναψυκτήρια, μικρό αμφιθέατρο, νέους χώρους στάθμευσης.
Το ΓΣΟ, ένας από τους σημαντικότερους αθλητικούς χώρους της Κύπρου και όχι μόνον, ύστερα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και με δαπάνη του ΚΟΑ έχει μετατραπεί και ολοκληρωθεί πρόσφατα σε χώρο άθλησης για όλη την οικογένεια. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει χώρους για βόλεϊ, μπάσκετ, φούτσαλ, ποδηλατοδρόμιο, skαting, παιγνιδότοπους και πολλά άλλα. Ακόμα υπάρχει κλειστή αίθουσα γυμναστηρίου, καφετέρια, περίπτερο και εστιατόριο κτισμένο στην άκρη της ράμπας, στο πιο ψηλό σημείο, με θέα προς τη θάλασσα. Προβλέπονται επιπρόσθετα και αρκετοί χώροι στάθμευσης στο δυτικό του μέρος.
Παλιό λιμάνι
Αναμόρφωση του χώρου με ταβέρνες και κέντρα αναψυχής πάνω στους μόλους και τις προβλήτες κοντά στο νερό, καταστήματα, πολιτιστικούς χώρους, ψαρολίμανο και πολλά άλλα. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν μέσα στο 2009.
Μαρίνα
Η υλοποίησή της αρχίζει μέσα σε αυτό τον χρόνο και θα προσθέσει ακόμα περισσότερο στο νησιώτικο χαρακτήρα της πόλης μας, θα εμπλουτίσει σημαντικά το τουριστικό μας προϊόν, θα αναζωογονήσει το εμπορικό κέντρο, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, νέα επαγγέλματα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των παρακείμενων υποβαθμισμένων περιοχών.
Ακταία οδός
O δρόμος αυτός που θα ενώσει παραλιακά το παλιό με το νέο λιμάνι σχεδιάζεται σαν δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, περνά δίπλα από το Καρνάγιο στο οποίο θα υπάρχουν χώροι για τους καραβομαραγκούς και ράμπες πρόσβασης βαρκών στη θάλασσα. Θα υπάρχουν πλατιά πεζοδρόμια και λωρίδες πρασίνου, ενώ τη διαπερνά ο ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος που ξεκινά από την Αμαθούντα και θα φτάνει στο νέο λιμάνι. Ετσι θα ολοκληρωθούν οι μακρύτεροι παγκύπρια απρόσκοπτοι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι που υπάρχουν δίπλα στη θάλασσα.
Πανεπιστήμιο και Πανεπιστημιούπολη
Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών ή Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει εγκαθιδρυθεί και λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο στη Λεμεσό χαρίζοντας στην πόλη ένα από τα σημαντικότερα ίσως δώρα που αυτή πήρε τα τελευταία 100 χρόνια.
Ηδη οι θετικότατες επιπτώσεις γίνονται αισθητές και δεν δικαιώνονται εκείνοι που ανησυχούσαν για αναστάτωση του κέντρου, κυκλοφοριακή συμφόρηση και πολλά άλλα. Αντίθετα, τώρα που ολοκληρώνονται οι πλείστες αποκαταστάσεις των διατηρητέων κτηρίων του ΤΕΠΑΚ και αυτά σταδιακά αναδεικνύονται, ομορφαίνουν και πλουτίζουν την κτηριολογική αξία των ακινήτων, ανεβάζουν φυσιολογικά την αξία του κέντρου αλλά και τη σημασία και την εκτίμηση για την ίδια την πόλη, άρα και την αγάπη μας προς αυτή.
Ήδη στα κτήρια του πανεπιστημίου γίνονται εκδηλώσεις παγκύπριας εμβέλειας, ο δε Λεμεσιανός μπορεί να νιώθει πολύ ικανοποιημένος, διαπιστώνοντας ότι το κέντρο ζωντάνεψε από νεολαία και υπάρχει σήμερα ένα πανεπιστήμιο στην πόλη του.
Καθόλου άσχετη με την εγκαθίδρυση του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό η παραπέρα αξιοποίηση του Υδατόπυργου, του ντεπόζιτου του νερού και του χώρου γύρω από αυτό ως στέκι νεολαίας και σημείο αναφοράς της υδροδότησης της πόλης μας, ακριβώς απέναντι από την περιοχή όπου προγραμματίζεται να επεκταθεί το πανεπιστήμιο κατά τη δεύτερή του φάση.
Κωδικός άρθρου: 875016
ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/05/2009, Σελίδα: 60
EngineerGreece June 1st, 2009, 04:22 PM Δυστυχώς από ότι φαίνεται στο mall δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο αναφοράς,ένα άγαλμα ένα συντριβάνι η οτιδήποτε που να χει κάποιο αισθητικό ενδιαφέρον.Κάτι να σου τραβήξει το μάτι και να βγάλεις και μια φωτογραφία διπλα του. Αυτό για μας αυτού του forum είναι κακό.Οι υπόλοιποι ούτε καν θα το προσέξουν, τα ψώνια τους θέλουν να κάνουν και από ότι φαίνεται από μαγαζιά υπάρχουν μπόλικα.
Άντε και καλές δουλειές!!
Το paris business center φαίνεται πολλά υποσχόμενο,άσχετος αν 9 η 14 ορόφους
Εκτός αυτού φαίνεται πολύ... άσπρο. Ίσως ήθελε λίγο χρώμα. Πάντως πολύ καλή δουλειά για την Λεμεσό. Πολύ ανάπτυξη. Άντε και με το πρώτο κτήριο άνω των 15 ορόφων :|.
AndreasL June 1st, 2009, 11:55 PM Tou lipi politelia stous esoterikous xorous. eprepe na vazan kati se graniti kai oxi se keramiko. Ego eilikrina apolausa ta cafe e3o apo to mall, einai aneta kai eyxarista se sigkrisi me auto sti lefkosia.
Episis den mou aresan ta dead ends stis akries tou ktiriou, as elpisoume oti ekei tha einai eisodoi tou cinema kai bowling, i an den einai na ta diakosmisoun kalitera apo autes tis ftines glastres.
viastikane na to ani3oun gia xari tis meras pou anakinosan.
3eri kaneis pou tha einai i eisodos tou cinema kai tou bowling?
Re paidia apo mia ereuna pou ekana diapistosa oti to tifanny mall den einai poli megalitero se embado apo to mall of cyprus isos i diafora na einai sta 1.000sqm, apla exei poli perissotera katastimata alla para poli pio mikra. Pisteuw oti ta mall stin kipro theloun akomi arketi douleia gia na sigkrinonte me auta sto e3oteriko.
to agapimeno mou opos eipa kai prin einai to westfield sto londino.
Εκτός αυτού φαίνεται πολύ... άσπρο. Ίσως ήθελε λίγο χρώμα. Πάντως πολύ καλή δουλειά για την Λεμεσό. Πολύ ανάπτυξη. Άντε και με το πρώτο κτήριο άνω των 15 ορόφων :|.
new-sk June 2nd, 2009, 06:52 AM kalo fainetai,alla apo tis fotos fainetai na tou leipei to prasino,liga perisootera kai megalitera fyta den tha evlaptan.
ACCLIM June 4th, 2009, 08:23 AM tha ta ftiaxoun ola min anisixite. :)
AndreasL June 5th, 2009, 10:36 AM Για καφέ στον υδατόπυργο
Προκηρύσσονται οι προσφορές τον Ιούνιο
Ένα έργο για τους κατοίκους και τους φοιτητές της Λεμεσού προωθείται από τον Δήμο στην καρδιά της πόλης
Μπαρ στα πόδια του μεταλλικού γίγαντα, εξέδρα στα έξι μέτρα και υπόγειος χώρος στάθμευσης. Σε δύο χρόνια περίπου από σήμερα, το έμβλημα της Λεμεσού, ο Υδατόπυργος, θα λάβει τη θέση που πραγματικά αξίζει στην καρδιά της πόλης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης του μνημειακού οικοδομήματος και του περιβάλλοντος χώρου.
Οι κατασκευαστικές εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, μετά την κατακύρωση των προσφορών στον ανάδοχο του έργου, η οποία προβλέπεται να γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ήδη έχουν ετοιμαστεί οι όροι των προσφορών (οι οποίες θα προκηρυχθούν στη βάση της μεθόδου Β.Ο.Τ.) και εντός ημερών θα οδηγηθούν προς έγκριση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού.
Αμέσως μετά, εντός Ιουνίου δηλαδή, θα προκηρυχθούν οι προσφορές για τις κατασκευαστικές εργασίες. Η θετική έκβαση της μελέτης βιωσιμότητας, που διενεργήθηκε με εντολή του Δήμου Λεμεσού, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των αναπτύξεων που προγραμματίζονται στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου.
Τι προβλέπεται
Η αρχιτεκτονική μελέτη προνοεί τη διαμόρφωση εξέδρας πάνω στον υδατόπυργο, με ύψος έξι μέτρα, η οποία θα λειτουργεί ως παρατηρητήριο, καθώς και ως χώρος ξεκούρασης και αναψυχής. Ο ίδιος ο υδατόπυργος θα βαφτεί ξανά (για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα χρόνια), ενώ στα "πόδια" του θα λειτουργήσει ένα υπαίθριο μπαρ.
Η διατηρητέα οικία που βρίσκεται στο χώρο θα μετατραπεί σε καφετέρια, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με νέο δάπεδο και πράσινο, χώρους ξεκούρασης και αναψυχής, καθώς και η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η χρήση του χώρου για ψυχαγωγικούς σκοπούς θα είναι ιδιαίτερα επικερδής, αφού αναμένεται να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών, δεδομένης και της μελλοντικής λειτουργίας της πανεπιστημιούπολης του ΤΕΠΑΚ, στο χώρο που σήμερα καταλαμβάνουν η Αστυνομική Διεύθυνση και το Παλιό Νοσοκομείο.
Ο υδατόπυργος, ως κτίσμα, έχει ήδη αποκατασταθεί και φωταγωγηθεί από το 1999, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και, ως εκ τούτου, δεν χρειάζονται επιπλέον εργασίες συντήρησης. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο μηχανικής του 1930, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Η απαλλοτρίωση των γύρω οικοπέδων έδωσε "αέρα" στο μνημείο να ...ανασάνει και να μην χαθεί, εν μέσω ψηλών πολυκατοικιών.
--------------------------
andreasp June 5th, 2009, 03:45 PM Ιδιαίτερα ευχαριστημένος εμφανίστηκε από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του Tiffany Shopping Mall ο διευθύνων σύμβουλος και μεγαλομέτοχος του Ανδρέας Χατζημιτσής.
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, έξι μέρες μετά τη λειτουργία του χώρου, ο κ. Χατζημιτσής τονίζει πως όλα κύλισαν θετικά τόσο από πλευράς κόσμου όσο και στο θέμα του κυκλοφοριακού.
«Το κυκλοφοριακό ήταν μία από τις μεγαλύτερες μας ανησυχίες καθώς από τη στιγμή που ζητήσαμε τις πρώτες άδειες για να ξεκινήσουμε το έργο, το βρίσκαμε συνεχώς μπροστά μας», εξήγησε.
To χώρο επισκέφθηκαν κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας 48.000 άτομα, ωστόσο δεν δημιουργήθηκε κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή, πρόσθεσε.
Ο κόσμος αγοράζει
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Tiffany, τα άτομα που επισκέπτονται το mall δεν πηγαίνουν απλά για να το δουν αλλά προβαίνουν και σε αγορές προϊόντων.
«Αν και έχουν διατεθεί και τα 150 περίπου καταστήματα εντούτοις σήμερα λειτουργούν γύρω στα 70. Κάθε βδομάδα, ο χώρος εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο με νέα καταστήματα τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στον καταναλωτή δημιουργώντας έτσι μία τεράστια δυναμική», σημείωσε ο Αντρέας Χατζημιτσής.
Οι άμεσοι στόχοι της διοικητικής ομάδας του Tiffany είναι να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία των πρώτων ημερών και να εφαρμόζονται οι κανόνες τόσο από τα άτομα που εργάζονται στο χώρο όσο και από τους επισκέπτες.
Αγκάθι το τουριστικό ωράριο
Ο Ανδρέας Χατζημιτσής μέσω του portal μας απηύθυνε έκκληση προς τους αρμόδιους, όπως μελετήσουν το αίτημά τους για λειτουργία με τουριστικό ωράριο. «Ζούμε σε μία τουριστική χώρα και βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης. Με το τουριστικό ωράριο θα προσελκυστεί τουρισμός και τουριστικό χρήμα αλλά παράλληλα θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας σε μία περίοδο που η ανεργία αυξάνεται μήνα παρά μήνα. Παράλληλα, επενδύσεις όπως το Tiffany αποτελούν κράχτες και για ξένους επενδυτές».
Ο Α. Χατζημιτσής αποκάλυψε επίσης ότι ζήτησαν από το αρμόδιο υπουργείο να τους δοθεί, για τουλάχιστον τις τέσσερις πρώτες Κυριακές μετά τα εγκαίνια, άδεια να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα αλλά η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική.
WhiteMagick June 9th, 2009, 02:01 PM Προκηρύχθηκαν οι προσφορές για την ανάπλαση του κέντρου
Εργοτάξιο το κέντρο σε έξι μήνες
Η υποβολή των προσφορών για τη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση που έγινε τα τελευταία χρόνια στη Λεμεσό λήγει τέλος Ιουλίου. Τα έργα θα αρχίσουν εντός του 2010 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά σε τρία χρόνια (ΠΡΟΤΑΞΗ)
Σε λίγους μήνες το κέντρο της Λεμεσού θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε ποτέ στην πόλη μπήκε στην τελική ευθεία, μετά την προκήρυξη των διεθνών προσφορών για τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου. Η υποβολή των προσφορών λήγει στις 24 Ιουλίου και τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν μετά από αξιολόγηση, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν αρχές του 2010 και θα διαρκέσουν τρία χρόνια. Το συνολικό κόστος του πρώτου σκέλους της ανάπλασης, που περιλαμβάνει το τμήμα δυτικά της οδού Ανεξαρτησίας, ανέρχεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 85% από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Για την ομαλότερη διεξαγωγή των εργασιών και την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία των πολιτών, έχει αποφασιστεί όπως η περιοχή στην οποία θα λάβει χώρα η ανάπλαση υποδιαιρεθεί σε δύο τμήματα. Οι εργασίες θα εκτελούνται σε προκαθορισμένα σημεία από τις δύο εργοληπτικές εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο, τα συμβόλαια των οποίων θα αρχίσουν να τρέχουν ταυτόχρονα. Το πρώτο τμήμα αφορά την περιοχή του Κάστρου δυτικά των οδών Ειρήνης και Κουμανταρίας, και το δεύτερο την περιοχή του Δημοτικού Μεγάρου, μέχρι την οδό Ανεξαρτησίας. Παράλληλα, το κάθε εργοτάξιο θα περιορίζει τις δραστηριότητές του σε τρία μέτωπα των 250 μέτρων, τα οποία θα επεκτείνονται σταδιακά, ενώ οι εργολάβοι θα συντονίζονται μεταξύ τους ώστε να μην προκληθεί αχρείαστος συνωστισμός στην περιοχή. Όπως υπογράμμισε η αρχιτέκτονας του Δήμου, έχει ληφθεί πρόνοια ώστε να αποφευχθεί η εκτέλεση εργασιών σε περιόδους αιχμής. Έτσι δεν αναμένεται να πληγεί η εμπορική κίνηση στην οδό Ανεξαρτησίας σε περίοδο ξεπουλημάτων και γιορτών, ενώ οι εργασίες στην πλατεία του Κάστρου δεν θα συμπέσουν με την καλοκαιρινή περίοδο, οπόταν κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες.
Αλλάζει όψη Με την ανάπλαση της πλατείας του Κάστρου και την πεζοδρόμηση της οδού Ριχάρδου και Βερεγγάριας, η τροχαία κίνηση από τη λεωφόρο Ρούσβελτ στην οδό Ελευθερίας θα διοχετεύεται μέσω των οδών Εβκάφ και Σουλτάν Μεχμέτ, οι οποίες μονοδρομούνται. Στη συμβολή της οδού Κιοπρουλουζαντέ με την οδό Εβκάφ, θα δημιουργηθεί κυκλικός κόμβος, ενώ βελτιώνεται η σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου με τη Ρούσβελτ, με την ανακατασκευή του οδικού δικτύου εκατέρωθεν της αστικής νησίδας. Τμήμα των οδών Αγίου Ανδρέου, Αρχ. Κυπριανού και Γιάγκου Ποταμίτη θα παραμείνουν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση οχημάτων στο Δημοτικό Μέγαρο, όπως σε επισκέψεις επισήμων. Το τμήμα της οδού Αρχ. Κυπριανού από τη συμβολή της με την οδό Γιάγκου Ποταμίτη μέχρι τη συμβολή της με την Αθηνών, θα διαμορφωθεί σε πεζόδρομο. Η οδός Ιφιγενείας θα προεκταθεί με υπόγεια πρόσβαση προς το χώρο στάθμευσης της οδού Θεμιστοκλέους, ο οποίος θα μετατραπεί σε υπόγειο χώρο στάθμευσης, ενώ η αποχώρηση θα γίνεται μέσω της οδού Θεμιστοκλέους προς την Ανεξαρτησίας. Ως επακόλουθο της ανακατασκευής πεζοδρομίων στο τμήμα της οδού Ανεξαρτησίας από τη συμβολή της με την Θεμιστοκλέους μέχρι την Παύλου Μελά, θα πραγματοποιηθεί υπογειοποίηση των υπηρεσιών και θα αφαιρεθούν οι πάσσαλοι που παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση των πεζών.
Οι τέσσερις πλατείες
Η μεγαλύτερη παρέμβαση στην περιοχή αφορά την ανάπλαση των τεσσάρων πλατειών. Έμφαση δίνεται στην πλατεία του Κάστρου, η οποία μετά την πεζοδρόμηση των γύρω δρόμων, θα αποκτήσει ένα καινούργιο πρόσωπο, ενώ η μετακίνηση των τεντών θα διασφαλίσει απρόσκοπτη θέα στο Κάστρο. Λόγω της ένταξης στην περιοχή της λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ, διαφάνηκε η ανάγκη αποδυνάμωσης της κυκλοφορίας οχημάτων στον πυρήνα που δημιουργείται μεταξύ του πανεπιστημίου και του Δημοτικού Μεγάρου, και ενδυνάμωσης της ασφαλούς διακίνησης πεζών. Βάσει των νέων δεδομένων θα χωροθετηθεί νέα πλατεία γύρω από το παλιό ταχυδρομείο -σημερινό κτήριο πρυτανείας- μεταξύ του Δημοτικού Μεγάρου και της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, καθώς και δίκτυο πεζοδρόμων με στόχο τη σύνδεση των κτηρίων του ΤΕΠΑΚ. Η πλατεία της οδού Σαριπόλου επεκτείνεται και αναδιαμορφώνεται, ενώ τέταρτη πλατεία θα δημιουργηθεί στο παλαιότερο κομμάτι της πόλης, στην οδό Γενεθλίου Μιτέλλα, γύρω από το θέατρο της Β΄ Δημοτικής Αγοράς.
Η φιλοσοφία του έργου Η μελέτη για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου υιοθετεί τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και βασίζεται στις πρόνοιες της "Πράσινης Βίβλου για τις Αστικές Συγκοινωνίες" που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κεντρικός στόχος του έργου είναι η ουσιαστική βελτίωση της προσπελασιμότητας στο κέντρο της πόλης, ενθαρρύνοντας την απεξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο, δίνοντας έμφαση σε μέσα διακίνησης φιλικά προς το περιβάλλον. Εφαρμόζονται μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης για αποδοτικότερη οργάνωση του χώρου και εξασφάλιση συνθηκών άνετης πρόσβασης και διακίνησης με έμφαση στον πεζό, στο ποδήλατο και στο λεωφορείο. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μονοδρομήσεις βασικών δρόμων των οποίων το πλάτος δεν θα υπερβαίνει τα 3,40 μέτρα, ώστε να αυξηθεί το πλάτος των πεζοδρομίων, έλεγχο και αυστηρή αστυνόμευση της στάθμευσης, λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και περιορισμό των προσβάσεων σε κύριους δρόμους. Ταυτόχρονα ιεραρχείται το οδικό δίκτυο και διοχετεύεται η ροή των οχημάτων σε επιλεγμένους κύριους άξονες ώστε να αποφορτιστούν οι τοπικοί δρόμοι, οι οποίοι μετατρέπονται σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ενώ οι ανοικτοί χώροι συνδέονται με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πεζόδρομων. Το οδόστρωμα των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας θα κατασκευαστεί με υλικό που θα υποδεικνύει την ύφεση του δρόμου. Θα δημιουργηθούν προσβάσεις για άτομα με κινητικές δυσκολίες, διαβάσεις πεζών ώστε να καθορίζεται η απρόσκοπτη πορεία των πεζών και υπερυψωμένα πλατέματα σε κύριους δρόμους, ώστε να επιτυγχάνεται μείωση των ταχυτήτων. Τέλος, διασφαλίζεται επαρκής αριθμός χώρων στάθμευσης και ειδικές διευθετήσεις προσπέλασης οχημάτων για σκοπούς στάθμευσης και τροφοδοσίας, καθώς και ηλεκτρονικός έλεγχος προσβάσεων σε όλους τους πεζόδρομους. ΛΕΖΑΝΤΕΣ
ΦΩΤΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗ 1 Η περιοχή της ανάπλασης περιλαμβάνει ολόκληρο το δυτικό τμήμα του κέντρου της Λεμεσού μέχρι τον ποταμό Γαρύλλη.
ΦΩΤΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗ 2 Η πλατεία του Κάστρου θα σηματοδοτεί την είσοδο στο ιστορικό κέντρο από την πλευρά του παλιού λιμανιού.
ΦΩΤΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗ 3 Πλατιά πεζοδρόμια και νέα πνοή θα αποκτήσει η οδός Ειρήνης.
ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 876680
ΠΟΛΙΤΗΣ - 09/06/2009, Σελίδα: 41
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=876680&-V=articles
AndreasL June 9th, 2009, 02:09 PM ^^ poly kala nea.
WhiteMagick June 9th, 2009, 02:24 PM Έργα επί εδάφους για μαρίνα Λεμεσού
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/06/2009 13:50:10
• Φωνάζουν οι βουλευτές για μαρίνα Αγίας Νάπας
Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει επί του εδάφους και όχι επί χάρτου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εμπορίου ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της βουλής, το μεγαλεπήβολο έργο ανέγερσης της μαρίνας Λεμεσού.
Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής, ο Αντώνης Πασχαλίδης ανέφερε ότι ναι μεν υπήρξε καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου ωστόσο τα προβλήματα που προέκυψαν γύρω από το συντονισμό των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών έχουν ξεπεραστεί και η όποια καθυστέρηση σημειωθεί από εδώ και πέρα δεν θα αφορά τη κυβέρνηση .
Ο υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση που σημειώθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην εξασφάλιση των δανείων των επενδυτών που ανέλαβαν το έργο ανέγερσης της μαρίνας.
Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Εμπορικού, Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού Δημήτρης Σολομωνίδης, δήλωσε ότι η κοινοπραξία ζήτησε από την κυβέρνηση να εγγυηθεί τα δάνεια ώστε να εξασφαλιστούν από τις τράπεζες χαμηλότερα επιτόκια, κάτι που, όπως είπε, στην πορεία η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε. Θα μπορούσε, υποστήριξε, η κυβέρνηση να το έκανε αφού οι εγγυήσεις αφορούσαν το κομμάτι του έργου για τον ελλιμενισμό των σκαφών, ένα κομμάτι που δεν θα εκμεταλλεύονταν ο επιχειρηματίας αφού θα επιστραφεί μετά από 53 χρόνια στα χέρια του κράτους.
Το ευχάριστο, ανέφερε, είναι ότι η κοινοπραξία προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα και εξασφάλισε τα δάνεια που επιθυμούσε ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Ενός έργου, όπως είπε ο κ. Σολομωνίδης, που δεν θα βοηθήσει μόνο την πόλη της Λεμεσού αλλά ολόκληρη την Κύπρο.
Ζήτημα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε την κατασκευή της μαρίνας Λεμεσού ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Χρίστου. Θα επωφεληθεί άμεσα η εμπορική ζωή της πόλης καθώς και η οικονομία της, ενώ θα δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα.
Θα ήταν δυνατό, σημείωσε ο κ. Χρίστου, τα πράγματα να εξελίσσονταν γρηγορότερα ωστόσο ο χρόνος που υπό τις περιστάσεις χάθηκε μπορεί να κερδηθεί και να κατασκευαστεί το έργο το οποίο μπορεί να αποτελέσει και πρότυπο, είπε χαρακτηριστικά, για τις μαρίνες που θα ακολουθήσουν .
Και ενώ τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου εμφανίστηκαν ικανοποιημένα για την πορεία που εξελίσσεται το έργο με την κατασκευή του έργου της μαρίνας Λεμεσού, δεν εξέφρασαν τα ίδια αισθήματα και θέσεις κυρίως οι εξ’ επαρχίας Αμμοχώστου ορμώμενοι βουλευτές για την καθυστέρηση αναφορικά με την κατασκευή της μαρίνας Αγίας Νάπας.
Το ένα πρόβλημα που προέκυψε και καθυστερεί την υλοποίηση του έργου είναι, όπως είπε ο υπουργός Εμπορίου, η όδευση του δρόμου η οποία διχοτομεί ιδιωτικές περιουσίες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βρίσκονται στα δικαστήρια και να ζητούν όπως επηρεαστούν ισομερώς οι περιουσίες στην περιοχή με διαφορετικό διαχωρισμό από τις πολεοδομικές αρχές. Από την στιγμή που υπάρχουν υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων αυτό θα πρέπει, υποστήριξε ο κ. Πασχαλίδης, να γίνεται σεβαστό από τις κρατικές υπηρεσίες.
Υποστήριξε πάντως, απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών, ότι ο σχεδιασμός της πολεοδομίας δεν έγινε με τρόπο που να αδικεί ισομερώς τους πολίτες, ότι σε καμία περίπτωση οι αρμόδιες αρχές κάνοντας σχεδιασμό δρόμου δεν το κάνουν λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πτυχή, αλλά κρίνουν αντικειμενικά τι είναι ορθόν και συμφέρον να γίνει για την υλοποίηση του έργου.
Το δεύτερο και σημαντικότερο εμπόδιο που προέκυψε με τη μαρίνα Αγίας Νάπας είναι η αναφορά της γενικής ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωργκάτζη, ότι θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν οι προσφορές αφού έχουν παρέλθει έξι χρόνια από την ημέρα που αξιολογήθηκε η μοναδική προσφορά χωρίς να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση του έργου και ως εκ τούτου, υποστήριξε η κα. Γιωργκάτζη, το έργο θα θεωρηθεί ως απευθείας ανάθεση σε έναν και μόνο επιχειρηματία, κάτι που ο νόμος απαγορεύει.
Το θέμα βρίσκεται στα χέρια του γενικού εισαγγελέα ο οποίος καλείται να δώσει λύση. Να αποφασίσει δηλαδή κατά πόσο θα πρέπει να επαναπροκηρυχθούν οι προσφορές για την ανάθεση του έργου, κάτι που θα δημιουργήσει εκ νέου καθυστερήσεις.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λευτέρης Χριστοφόρου, διαμήνυσε στον υπουργό Εμπορίου ότι δεν θα αποδεχθεί καμία καθυστέρηση για τη μαρίνα Αγίας Νάπας και ότι θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία θα ζητά από την κυβέρνηση να βρει τρόπους ώστε η ανέγερση τη μαρίνας Αγίας Νάπας να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά παράλληλα με τη μαρίνα Λεμεσού.
Δεν γίνεται, είπε, η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου να είναι πάντα αδικημένη χωρίς κανένα μεγάλο έργο να υλοποιείται την τελευταία εικοσαετία. Και είναι, τόνισε, απαράδεκτο μεσούσης της οικονομικής κρίσης να καθυστερούν έργα τα οποία έχουν να συμβάλουν στην οικονομία του τόπου γενικότερα με την προσέλκυση κυρίως τουριστών.
Της Μαρίας Σαββίδου
http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=101754
AndreasL June 11th, 2009, 10:33 AM Σε “My Mall" θα μετονομαστεί πλέον το Tiffany Shopping Mall στη Λεμεσό, μετά από εξωδικαστική διευθέτηση μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας και της Tiffany+Co των ΗΠΑ. ‘Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του Φιλελευθέρου η αμερικανική εταιρεία ήγειρε νομικό ζήτημα για την ονομασία, αν και η κυπριακή εταιρεία είχε εγγραφεί κανονικά στον έφορο εταιρειών. Συμβιβαστική λύση για το θέμα αυτό αποτέλεσε το ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Mall Tiffany Investments θα διατηρήσει το υφιστάμενο όνομα της.
http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/retail/161851
andreasp June 13th, 2009, 07:03 PM F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοίζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης
Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε την Λεμεσό, μας κάνουν εντύπωση τα νέα έργα τα οποία εκτελούνται. Φαίνεται ότι το έτος 2010 - 2011 με την αποπεράτωση των πλείστων έργων που βρίσκονται υπό εξέλιξη, θα είναι η χρονιά αυτής της δραστήριας πόλης. Μας άφησε πίσω η Λεμεσός σε σχέση με άλλες πόλεις και αυτό δεν είναι τυχαίο. Εκτός από τους απαιτητικούς κατοίκους της (δείτε πώς ενεργούν ως μια ομάδα όλοι οι φορείς) και την προϊστορία της, η πόλη αυτή ευτύχησε να έχει και ένα ικανότατο δήμαρχο που όχι μόνο και λόγω κόμματος, αλλά και όντας και πρώην υπουργός Εσωτερικών, γνωρίζει ποια πόρτα θα κτυπήσει και πώς. Είμαστε της άποψης ότι ο δήμαρχος της Λεμεσού έχει περισσότερα καθήκοντα από τους υπόλοιπους δημάρχους, με κύριο αναγκαίο προσόν τις δημόσιες σχέσεις, που λόγω των πολλαπλών φιέστων και της ξένης κοινότητας των υπεράκτιων εταιρειών είναι αναγκαίες. Η Λεμεσός έχει μια πηγή εισοδήματος, τις υπεράκτιες εταιρείες, που με λίγο καλόπιασμα, οι διευθυντές τους είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στα κοινά. Ο δήμαρχος του Newcastle στη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει πλούσιους επενδυτές από την Νότια Αγγλία (Λονδίνο κ.λπ.), προσκαλεί κατά διαστήματα για επίσημο γεύμα στο δημαρχείο (με όλη την ιεροτελεστία), επιχειρηματίες /επενδυτές, όπου τους παραδίδει και το ανάλογο δώρο!
Τι θα διαπιστώσετε λοιπόν στην Λεμεσό σήμερα;
- Περίπατος στην επίχωση – Από το παλιό λιμάνι μέχρι την Φραγκοκλησιά, είναι η περιοχή των «Φιλιππινέζων» που και αυτοί αποτελούν αξιοθέατο για μας (και ίσως εμείς για εκείνους). Από την Φραγκοκλησιά μέχρι το ξενοδοχείο Churchill είναι η περιοχή περιπάτου των Κυπρίων και των Ρώσων και μετά μέχρι το Amathus, η περιοχή κυρίως των Λεμεσιανών ηλικιωμένων. Αξίζει τον κόπο μια περιδιάβαση και από την σκοπιά του παρατηρητή.
- Παζαράκι όλων των ειδών πίσω από την εκκλησία της Αγίας Νάπας πάνω στον παλιό παραλιακό δρόμο (κάθε Κυριακή).
- Το νέο Γ.Σ.Ο. που μόλις έχει αποπερατωθεί παρέχει δρόμο τρεξίματος, αθλοπαιδιές, futsal κ.λπ. και αυτό στον παραλιακό δρόμο (κρίμα που δεν έχει χώρο στάθμευσης και έτσι ένα στολίδι της πόλης, βρίσκεται δίπλα από χωράφες).
- Ο Δημόσιος Κήπος αποτελεί ένα εξαιρετικό πνεύμονα πρασίνου και διασκέδασης, ιδιαίτερα για τα παιδιά. (Είναι λυπηρό που το θέμα εγκλωβισμού των ζώων δεν έχει επιλυθεί).
- Η Λεμεσός ευτύχησε από την κοινωνική συνεισφορά των υπεράκτιων εταιρειών, ιδιαίτερα του Γερμανού Sheller, ο οποίος όχι μόνο ξόδεψε εκατομμύρια για το Λεμεσιανό ποδόσφαιρο και σε έργα υποδομής, αλλά και στον ξενοδοχειακό τομέα, ενώ το τελευταίο του έργο στην παλιά πόλη, κόστους πέραν των 18 εκ. ευρώ (7 Seas), είναι στολίδι και παράδειγμα προς μίμηση.
- Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κύπρου όπως και το Τεχνολογικό Πάρκο είναι μια τεράστια ένεση για την πόλη. Βέβαια η ανοησία της αγοράς πανάκριβων κτιρίων και οικοπέδων στον εμπορικό πυρήνα της πόλης, είναι αξιοπρόσεκτη και ψεγάσαμε το θέμα, αλλά φαίνεται ότι η Δημοκρατία αυτή αντέχει(;) σε σπατάλη εκατομμυρίων (λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης); Εκτός από τα φτωχότερα κυβερνητικά ταμεία, η Λεμεσός θα υποφέρει στα επόμενα χρόνια λόγω αυτού του λάθους σε μείωση της εμπορικότητας της κλπ.
Ευτύχησε όμως η Λεμεσός να έχει για δύο θητείες ικανούς δημάρχους και ενιαίο μέτωπο από δημοτικούς συμβούλους, σε αντίθεση με τον Δήμο Λευκωσίας. Ενώ ο επιτυχημένος αυτός Δήμος Λεμεσού που δεν αφήνει σπιθαμή δημόσιας περιουσίας ανεκμετάλλευτη εμπορικά (βλέπε café στην παραλία που αποφέρουν χιλιάδες ευρώ εισόδημα), ο Δήμος Λευκωσίας μόλις αποφάσισε να «μετατρέψει» το παλιό Γ.Σ.Π. σε ένα πάρκο Φιλιππινέζων (βλέπε προηγούμενο μας άρθρο), που αντί να αποφέρει εισόδημα, θα επιχορηγείται με εκατομμύρια ανά έτος από τους δημότες του.
Και όλα αυτά «ακόμη δεν είπαμε τίποτα» για το μέλλον της Λεμεσού. Υπάρχει η αναστήλωση του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας, ο νέος ποδηλατόδρομος, το παραλιακό μέτωπο με κερκίδες για ιστιοπλοΐες, το νέο έργο του ψαρολίμανου, το νέο έργο της μαρίνας, ο νέος παραλιακός δρόμος κ.λπ. Τι άλλαξε ξαφνικά επιτέλους σε αυτήν την πόλη και τι συμβαίνει στα πολυάριθμα κέντρα αναψυχής που είναι ένας τεράστιος τουριστικός μαγνήτης, που τώρα έδωσε και το δικαίωμα του ίδιου του Δήμου να διεκδικεί το νέο συνεδριακό; Ταυτόχρονα η νέα πολιτική της τοπικής Πολεοδομίας/ Δήμου, να επιτρέψει την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων ύψους μέχρι και 16 ορόφων, θα θέσει την πόλη αυτή σε άλλη βάση, θα την αναβαθμίσει και θα την κατατάξει ανταγωνιστική με άλλους παρόμοιους διεθνείς προορισμούς. Μπράβο του Δήμου Λεμεσού και του δημοτικού του συμβουλίου, του ΕΒΕΛ κλπ και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που οι τιμές των ακινήτων στην Λεμεσό έδειξαν την πιο μικρή πτώση παγκύπρια και μας περνά η ιδέα της μετοίκησης του προσωπικού στην Λεμεσό, σε ένα επιχειρηματικά υγιέστερο περιβάλλον και σε μια πόλη που τώρα αναδεικνύεται στον διεθνή τομέα της επένδυσης.
shoushoukos June 14th, 2009, 01:05 PM Η αναδιαμορφωμένη παραλιακή ζώνη της Λεμεσού, καμάρι των κατοίκων της και πόλος έλξης για τους τουρίστες, καθιστά την πόλη στολίδι για όλη την Κύπρο
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, οι ζέστες έχουν σφίξει, και κάθε Σαββατοκύριακο η Λευκωσία μοιάζει με έρημη πόλη. Οι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν για να αναζητήσουν λίγη δροσιά σε κάποια παραλία. Οι τρεις παραθαλάσσιες πόλεις μας έχουν την τιμητική τους, η Λεμεσός όμως φαίνεται να γίνεται πια η πρώτη επιλογή όσων Λευκωσιατών δεν έχουν σπίτι στον Πρωταρά ή την Πάφο. Και πώς να μην βρίσκεται άλλωστε στην κορυφή των επιλογών, όταν έχει γίνει μια από τις ομορφότερες πόλεις της Κύπρου; Μια πόλη... ευρωπαϊκών πλέον προδιαγραφών, ικανή να ικανοποιήσει κάθε γούστο. Με νέο πρόσωπο (βλέπε παραλιακό μέτωπο κυρίως) και πολλά ακόμη υποσχόμενη, η Λεμεσός προσφέρει τα πάντα: θάλασσα και καφέδες δίπλα στο κύμα, ταβερνάκια και ήσυχα στέκια για ποτό, έντονη νυχτερινή ζωή, περπάτημα επίσης δίπλα απΆ το κύμα στον πεζόδρομο που έχει δημιουργηθεί... Ακολουθήστε μας λοιπόν σε μια σύντομη περιδιάβαση στην πόλη της διασκέδασης, στην πόλη που σιγά σιγά μετατρέπεται σε ένα στολίδι για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
<+SU_Mesotitlos>Για όλες τις ώρες
Αν αφεθείτε στους καλοκαιρινούς ρυθμούς της Λεμεσού και ?το κυριότερο? αφήσετε το αυτοκίνητό σας και περπατήσετε στα γραφικά στενά του κέντρου ή στον παραλιακό πεζόδρομο, θα ανακαλύψετε γωνιές της που ούτε οι ίδιοι οι Λεμεσιανοί δεν γνωρίζουν.
Μετά το πρόγευμα σε κάποια από τις καφετέριες στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου, χαθείτε στους δρομίσκους της παλιάς πόλης. Μην προσπαθήσετε να προσανατολιστείτε και σίγουρα μην χρησιμοποιήσετε χάρτη. Αφεθείτε απλώς στη μαγεία που εκπέμπουν τα παλιά αρχοντικά (όσα βέβαια βρίσκονται ακόμη στη... θέση τους) και χαζέψτε τις βιτρίνες των τουριστικών μαγαζιών με τα κρεμασμένα σφουγγάρια και τα μικρά ομοιώματα αγγείων. Αν τύχει και σκοντάψετε πάνω σε κάποιον χειροτέχνη άλλης εποχής, κάποιον κατασκευαστή ψάθινων καλαθιών ή δερμάτινων ειδών, μπείτε στο εργαστήρι του και μιλήστε μαζί του. Σίγουρα θα έχει πολλά να σας πει για την τέχνη του και για τα παλιά χρόνια...
Στην περιδιάβασή σας αυτή στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όλο και κάποιο από τα δεκάδες μπαράκια που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια θα σας τραβήξει την προσοχή ώστε να επιστρέψετε το βράδυ για ένα ρομαντικό ποτό. Και για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις λίγες μέρες χαλάρωσης με ψώνια, τα μαγαζιά στην Ανεξαρτησίας και στους γύρω δρόμους σίγουρα θα σας αφήσουν ικανοποιημένους. Αν και καλύτερα θα ήταν να οσφρανθείτε την ίδια την πόλη και να μην χαραμίσετε τις λίγες ώρες ?ή έστω μέρες? σας στη μανία κατανάλωσης που μας κυριεύει σε περίοδο διακοπών.
<+SU_Mesotitlos>Καφές πλάι στο κύμα
Για το μεσημεριανό σας προτιμήστε κάτι απλό και παραδοσιακό. Οι ταβερνούλες στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου και στην οδό Αγίου Αντρέου αποτελούν εξαιρετική επιλογή. Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο κλασάτο, με μια βόλτα σε όλο το μήκος της παραλιακής θα βρείτε πολλές επιλογές: από πιο τουριστικά στέκια μέχρι ταβέρνες πλάι στο κύμα και πολυτελή εστιατόρια.
Για τον απογευματινό σας καφέ όμως πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε κάποια από τις καφετέριες που άνοιξαν στην Ακτή Ολυμπίων. Με τα πόδια βουτηγμένα στην άμμο, τον ήχο της θάλασσας, τη θέα του γαλάζιου και τα ζάρια να πέφτουν στο τάβλι του διπλανού τραπεζιού, το φραπέ σας θα σας μεταφέρει σε έναν κόσμο... μαγικό. «Χαλαρά» είναι η λέξη που ταιριάζει στη Λεμεσό, γιΆ αυτό μην αγχωθείτε ούτε για το πώς θα ντυθείτε ούτε για το πώς θα... στηθείτε. Απλώς απολαύστε τους αργούς ρυθμούς της και ρεμβάστε με τις ώρες τα καράβια στο βάθος του ορίζοντα.
Μετά τον καφέ, και αφού ο ήλιος αρχίσει σιγά σιγά να πέφτει, μην τεμπελιάσετε και κάντε μια βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο. Με τα πόδια ή με ποδήλατο, η διαδρομή θα είναι εξίσου απολαυστική. Ξεκινήστε από την αρχή του πεζόδρομου στο Μόλο αλλά μη σταματήσετε στα μισά, διότι όσο προχωράτε η διαδρομή θα γίνεται όλο και καλύτερη. Και επειδή σίγουρα θα ζηλέψετε τους λουόμενους που θα απολαμβάνουν τη θάλασσα και τα παιχνίδια στην αμμουδιά, προνοήστε να έχετε βάλει το μαγιό σας. Μάλλον στα μισά του δρόμου θα θελήσετε να κάνετε κι εσείς μια... στάση για λίγη δροσιά. Αν μάλιστα θέλετε να αποφύγετε τα αδιάκριτα βλέμματα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα την ώρα που θα ξαπλώνετε μισόγυμνοι, με το κύμα να αγγίζει τις άκρες των ποδιών σας, προχωρήστε ακόμη λίγο, μέχρι την παραλία του ΚΟΤ. Τα πεύκα μεταξύ της παραλίας και του δρόμου, στο γνωστό για τους Λεμεσιανούς «δασούδιν του ΚΟΤ», θα αποτελέσουν όχι μόνο ασπίδα προστασίας για τους πιο ντροπαλούς, αλλά και πηγή σκιάς για όσους δεν θέλουν να ξεροψηθούν στον ήλιο.
>'Απειρες οι γωνιές για πιο ιδιωτικές στιγμές
Η πόλη των ερωτευμένων
Λίγο πριν αρχίσει να σουρουπώνει, αφήστε το χαλάκι σας και συνεχίστε τον περίπατό σας στον πεζόδρομο. Θα περάσετε μπροστά από τους πολυτελέστατους κήπους των παραλιακών ξενοδοχείων, σημείο όπου σίγουρα θα ορκιστείτε πως θα αρχίσετε οικονομία για να μπορέσετε του χρόνου το καλοκαίρι να περάσετε κι εσείς μερικές μέρες σε κάποιο από αυτά. Αν μάλιστα είστε λίγο πιο ρομαντικοί και συνοδεύεστε από το ταίρι σας, αναζητήστε μερικές τρυφερές στιγμές συνεχίζοντας τη βόλτα σας μέχρι το τέλος του πεζόδρομου, στην αρχαία Αμαθούντα. Στο σημείο αυτό του παραλιακού μετώπου ο κόσμος είναι λιγότερος ?μόνο κάποια ερωτευμένα ζευγαράκι θα είναι εκεί, καθισμένα πάνω στα βράχια, να μοιράζονται μαζί σας τη γαλήνη του τοπίου.
Αν σας έχει ήδη βρει το βράδυ δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο, σας συνιστούμε όμως να επιστρέψετε για μια βόλτα το επόμενο πρωί. Ανεβείτε στο λόφο δίπλα από την Αρχαία Αγορά της Αμαθούντας, όχι μόνο για να δείτε τα εκεί αρχαιολογικά κατάλοιπα, αλλά κυρίως για να απολαύσετε μια πανοραμική θέα του κόλπου της Λεμεσού. Ο λόφος της Αμαθούντας είναι ίσως το καλύτερο σημείο της πόλης ? οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήξεραν πολύ καλά να επιλέγουν τις τοποθεσίες για να κτίσουν τις πόλεις τους...
Κωδικός άρθρου: 877839
ΠΟΛΙΤΗΣ - 14/06/2009, Σελίδα: 48
kyriacos June 14th, 2009, 09:16 PM lucky bast!%@#... :)
http://i583.photobucket.com/albums/ss277/gli_koullis/1244968648-09173-1.jpg
http://i583.photobucket.com/albums/ss277/gli_koullis/joking2.jpg
andreasp June 15th, 2009, 12:45 AM Residence 51, John Kennedy ave
http://www.residence51.com/images/gallery/BIG/camera-5.jpg
http://www.residence51.com/
andreasp June 15th, 2009, 12:54 AM Interorient Navigation Ltd Offices
http://www.atlaspantou.com/assets/mainmenu/362/images/Interorient%20big.jpg
http://www.atlaspantou.com/assets/mainmenu/362/images/Interorient%20front%20big.jpg
andreasp June 15th, 2009, 01:38 AM Athanasiou Construction and Development new head offices
http://www.cyprus-home.com/assets/mainmenu/565/images/mainoffice-1-BIG.jpg
http://www.cyprus-home.com/assets/mainmenu/712/photos/office-roof-488.jpg
andreasp June 15th, 2009, 02:16 AM anastasi business center
http://www.anastasi.com.cy/images/Projects/BusinessCenter-High.jpg
andreasp June 15th, 2009, 02:45 AM Protopapa Building
http://www.anastasi.com.cy/images/Domex_images/pic1.jpg
kyriacos June 15th, 2009, 10:26 AM I like the ANASTASI one a lot..
Is it Ready or is just good Photoshop work?
AndreasL June 15th, 2009, 10:36 AM I like the ANASTASI one a lot..
Is it Ready or is just good Photoshop work?
Nomizo to sigkekrimeno exei paradothi edo kai kairo.
Oi parapano eteries fkaloun prosxedia kai 3d ton ergon pou sxediazoun na kanoun, an poulisoun arketa oste na kaliptonte ta e3oda tous tote arxizoun tin kataskeui, kai to vazoun kai stous orous tou simboleou polisis. An den yparxi endiaferon tpt den ginete.
Paidia ego sti Lemeso vrisko ligo epikindino to thema me ta emporika ktiria, nomizo oti sto telos tis imeras tha yparxoun perissotera grafeia apo oti xriazonte kai tha tous girisi boomerang i fasi, opos kai egine kai me ta spitia. Kala kanoun na to prose3oun ligo kai na kanoun kapies ereunes proigoumenos. Stin Lefkosia p.x pane me pio argous rithmous gia ton logo auto.
WhiteMagick June 15th, 2009, 11:54 AM Wraiotata kthria! Bravo lemesos! Se dyo vdomades elpizw na mporw na vgalw nees fwtografies twn monternwn kthriwn ths larnakas!
AndreasL June 15th, 2009, 12:48 PM Interorient Navigation Ltd Offices
http://www.atlaspantou.com/assets/mainmenu/362/images/Interorient%20front%20big.jpg
auto vriskete sta fota tou Limaniou an den kano lathos. i perioxi omonoias exei megales prooptikes sto ameso mellon.
andreasp June 15th, 2009, 04:18 PM Στην τελική ευθεία για προσφορές για τα κατασκευαστικά έργα
ΣE TPOXIA υλοποίησης έχει περάσει πλέ-
ον το πολυσυζητημένο έργο διαμόρφωσης
σε γραμμικό πάρκο του ποταμού Γαρύλλη
στη Λεμεσό, το οποίο όχι μόνο θα εξυπη-
ρετεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες αλλά θα συ-
ντελέσει καθοριστικά και στην εξάλειψη
της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί
σήμερα με την ανεξέλεγκτη δραστηριό-
τητα κάποιων ασυνείδητων, οι οποίοι επι-
μένουν να απορρίπτουν κάθε είδους άχρη-
στα στο χείμμαρο, ο οποίος διέρχεται μέ-
σα από τους Δήμους Λεμεσού και Κάτω Πο-
λεμιδιών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει με-
τά από συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Λε-
μεσού με αρμόδιους λειτουργούς του Τμή-
ματος Πολεοδομίας, με τους οποίους συ-
ζητήθηκε το θέμα και αποφασίστηκε να
επισπευσθούν οι διαδικασίες και το έργο
θα βγεί σε προσφορές για τα κατασκευα-
στικά έργα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η έναρ-
ξη των κατασκευαστικών έργων θα αρχί-
σουν τους πρώτους μήνες του 2010 και
θα συμπληρωθούν μέσα σε περίοδο δυο
χρόνων από την ημέρα έναρξής τους. Το
συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 10 εκατ.
ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 90%
από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊ-
κής Ένωσης και τα Εθνικά Ταμεία. Η αξιο-
ποίηση και εξωραϊσμός της κοίτης του πο-
ταμού Γαρύλλη, που καλύπτει μια απόσταση
έξι περίπου χιλιομέτρων -από το παλιό λι-
μάνι Λεμεσού μέχρι τα βόρεια όρια του Δή-
μου Πολεμιδιών-, θα γίνει με τρόπο που
να προστατεύεται ο περιβάλλοντας χώρος,
να μην παρεμποδίζεται η φυσική ροή του
χειμμάρου και ταυτόχρονα να αξιοποιού-
νται οι όχθες μέσα από σχεδιασμένες επεμ-
βάσεις ανάπλασης, οργάνωσης και κυκλο-
φοριακής διαχείρισης ενώ θα αρθούν άμε-
σα όλες οι παράνομες επεμβάσεις που
έχουν κατασκευαστεί στην κοίτη του πο-
ταμού.
Στα σχέδια προνοείται η κατασκευή πο-
δηλατοδρόμου και πεζόδρομου, η δημι-
ουργία μικρών πλατειών οι οποίες να απο-
τελούν χώρους για συνάθροιση και κοινω-
νικές δραστηριότητες, αναβάθμιση των υφι-
στάμενων γεφυριών, δεντροφύτευση κα-
τά μήκος της κοίτης του ποταμού, υπογει-
οποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφε-
λείας και μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρι-
σης.
IAΣONAΣ IAΣONOΣ
andreasp June 15th, 2009, 04:30 PM http://www.limassolmunicipal.com.cy/garillis/lenia.pdf
WhiteMagick June 15th, 2009, 06:17 PM ^^ Wraiotata!!!!
new-sk June 15th, 2009, 06:56 PM poli kala ta erga pou proothountai sti lemeso!
kyriacos June 15th, 2009, 08:04 PM Dystyxws.. ekama malakia kai anti na tis kamw save as JPeg tis ekama PNG kai ... einai 1 MB h mia :)
http://i583.photobucket.com/albums/ss277/gli_koullis/Picture27.png
http://i583.photobucket.com/albums/ss277/gli_koullis/Picture32.png
http://i583.photobucket.com/albums/ss277/gli_koullis/Picture38.png
AndreasL June 16th, 2009, 03:36 PM Ακόμα λίγες φωτογραφίες...
http://i612.photobucket.com/albums/tt203/cmanoli/IMG_1435.jpg
Pios en toutos o Paparazzi, tora pou evlepa tis photos 3ana... eida oti me efkales kai emena re ... lol... ade simptosi. e en mitsia i kipros telika.
eimai jinos aristera pou perpata
andytandreou June 16th, 2009, 04:13 PM eimai jinos aristera pou perpata
HAHAHAHAHAHAHAHHA... perki na sovaromilas?
AndreasL June 16th, 2009, 04:16 PM HAHAHAHAHAHAHAHHA... perki na sovaromilas?
e nai ego eimai, en dinato na men katalavo ti fatsa mou :P hehehe
eposkolioumoun sto public kai efkena na pao na evro ti geneka pou elise mes ta shops.
kyriacos June 16th, 2009, 05:02 PM Hahahah .. polla mitsa h kypros telika ontos...
egiw eimai tzinos o prismenos o omorfos pou tzila sto va8os..
:P ..not
new-sk June 16th, 2009, 08:10 PM e nai ego eimai, en dinato na men katalavo ti fatsa mou :P hehehe
eposkolioumoun sto public kai efkena na pao na evro ti geneka pou elise mes ta shops.
tyhere!eihes tin eukairia na hazepseis me tin ysixia sou!:lol:
ontos en mitsia i kypros!:lol::lol::lol:
andreasp June 17th, 2009, 04:45 PM Μια σειρά έργων υποδομής με επίκεντρο τον παραδοσιακό πυρήνα
ΙΑΣΟΝΑΣ ΙΑΣΟΝΟΣ
ΟΡΙΣΤΙΚΑ και χωρίς άλλα προσκόμματα τροχιοδρομείται πλέον η υλοποίηση του σχεδίου για ουσιαστική αναζωογόνηση του κέντρου της Λεμεσού, γεγονός βέβαια που αφήνει ικανοποιημένη της οικεία τοπική αρχή.
Οι τελευταίες εξελίξεις δίνουν την ελπίδα ότι τα κατασκευαστικά έργα θα αρχίσουν τέλη του χρόνου που διανύουμε. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απόφαση του Δήμου Λεμεσού με την συνεργασία των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών να προχωρήσουν σε προσφορές για τα έργα ανάπλασης του κέντρου της πόλης. Ήδη το ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο από εργολάβους οι οποίοι σύμφωνα με τους όρους που έχουν τεθεί, θα πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα των προσφορών τους μέχρι την Παρασκευή 24 Ιουλίου.
Στόχος των έργων είναι η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης περιθωριοποίησης του κέντρου της πόλης μέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις συντήρησης, κυκλοφοριακής διαχείρισης, οργάνωσης και γενικότερα η ενδυνάμωση της ζωτικότητας με έμφαση στη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής του παραδοσιακού κέντρου της Λεμεσού.
Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα αρχίσουν τέλος του χρόνου και θα συμπληρωθούν μέσα σε περίοδο τριών χρόνων. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 90% από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο ποσό από τα εθνικά ταμεία.
Τα υπό κατασκευή έργα διαλαμβάνουν την διαμόρφωση των τεσσάρων υφισταμένων πλατειών -Μεσαιωνικού Κάστρου, της πρώτης και δεύτερης Δημοτικής Αγοράς και της πλατείας μεταξύ των κτιρίων του πανεπιστημίου, οι οποίες θα αποτελούν χώρους για κοινωνικές δραστηριότητες, την αναβάθμιση του αποχετευτικού δικτύου και υπογειοποίηση των διαφόρων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, δεντροφύτευση και ενίσχυση του πρασίνου, ασφαλτοστρώσεις δρόμων, την ενίσχυση ή αντικατάσταση οδικού φωτισμού, την κατασκευή πεζοδρομίων με νέα υλικά -λιθόστρωτακαι την εφαρμογή μέτρων κυκλοφοριακής διαχείρισης περιλαμβανομένων ειδικών ρυθμίσεων για περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων και άλλων τροχοφόρων και την διευκόλυνση της κίνησης για πεζούς και ποδηλάτες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης.
WhiteMagick June 17th, 2009, 05:56 PM :banana::applause: Giati den dinei tetoia kondylia h EE kai gia thn pafo kai larnaka omws?
AndreasL June 17th, 2009, 06:01 PM :banana::applause: Giati den dinei tetoia kondylia h EE kai gia thn pafo kai larnaka omws?
Dini! Alla h kivernisi den kanei sosti katanomi, eite oi dimarxoi den ta diekdikoun sosta. O dhmos lefkosias p.x tous efae i grafiokratia kai i vlakeia kai den ta ekmetaleuonte akomi.
andytandreou June 18th, 2009, 11:24 AM deleted
AndreasL June 18th, 2009, 11:34 AM Pedia extes imoun sto Mall of Limassol (sorry alla den to leo my mall, eine ilitio onoma) anyway.... na sas rotiso kati....? An pate sti selida tou mall http://www.tiffanyinvestments-mall.com
ke deite ta sxedia tou mall iparxei pronoia gia Cinema kai Bowling. To grafei rita ke ksekathara sta sxedia. Apoti katalava se mia akri (pano apo to public tha iparxei cinema) kai stin alli akri (pano apo to Marks and Spencer) tha iparxei bowling. Isos na eine giafto pou sto telos tou mall sto 1on orofo iparxei apla enas xartinos toixos me tipota pano extos apo merika louloudia se glastres?
To Public kai to Marks & Spencers einai psilotavana (sxedon 2orofa) katastimata an den to prose3es, gia auto einai kapos adinato na yparxi ekei cinema i bowling. kai mou fenete kapos mikros o xoros gia cinema, isos na einai mono 1 i 2 mikres aithouses... kai gia to bowling einai mikros o xoros, skeftou tous mixanismous tou bowling, ton diadromo ripsis, kai ta control panel...
mou fenete kapos adinato... e3allou den ivrame kapia pliroforia gia to thema pouthena.
Oso gia to onoma, nomizo einai logiko na allaxti, oso gia tin nea onomasia... nomizo einai arketa kali.
andytandreou June 18th, 2009, 11:45 AM mou fenete kapos adinato... e3allou den ivrame kapia pliroforia gia to thema pouthena.
Oso gia to onoma, nomizo einai logiko na allaxti, oso gia tin nea onomasia... nomizo einai arketa kali.
Andrea exis apolito dikeo, den ksero ilikrina pou divasa auti tin pliroforia alla tora den tin vrisko. Signomi :P
Oso gia to onoma isos na exeis dikeo, to mall ine iperoxo 10 apo ta 10 ke to onoma tha apoktisei tin diki tou aigli me tin parodo tou xronou. stin periptosi auto nomizo oti to onoma den kanei to mall alla to mall tha kanei to onoma.
AndreasL June 18th, 2009, 11:51 AM Andrea exis apolito dikeo, den ksero ilikrina pou divasa auti tin pliroforia alla tora den tin vrisko. Signomi :P
Oso gia to onoma isos na exeis dikeo, to mall ine iperoxo 10 apo ta 10 ke to onoma tha apoktisei tin diki tou aigli me tin parodo tou xronou. stin periptosi auto nomizo oti to onoma den kanei to mall alla to mall tha kanei to onoma.
Des edo, lathos diko mou. sto ypogeio yparxi bowling.. cinema den vlepo kapou.
Basement
http://www.tiffanyinvestments-mall.com/gallery/album5/tiffany2.html
tomasCY June 18th, 2009, 10:53 PM Phga shmera g prwth fwra sto "My mall"... P rwthsa dn einai kan ske4h to cinema... To bowing einai mesa sta sxedia opws fainetai k sto link... Egw pontarw g a3ioprepes katasthmata stis 2 akres ston orofo... Exw dei to neo logo... Einai i idia sakoulla me to tifanny's MY MA LL... Isws na eprepe na to skeutoun ligo pio emporka... O Shacolas vazwntas to Carefur k to K' e3asfalhse sunexh rwh sto mall... Shmera p phga sto tifanny's htan erhmia... To bowling k to pagodromio voh8a, alla oso to miso paramenei keno, k to endiaferon einai periorismeno g 'mena dn a3izei kan thn episke4h... K mia leptomereia: Pws tous hr8e na valoun tous mini poluelaious sthn eisodo?? Hlikrina me to pou tous eida epiasen me ponokefalos... J afou 8elan na valoun poluelaious toso polu, giati toulaxiston en evazan kapoious sto swsto to scale... Kleinwntas apla dn 8elw na katalu3oume se allo Fysco Lotus Plaza... Prepei na mpoun swsta onomata ston xwro, swstoi xeirhsmoi (h metonomasia meta apo 2 evdwmades leitourgias dn voh8a idietaira...) g na katastei mall anta3io ths polhs p e3uphretei...
AndreasL June 18th, 2009, 11:31 PM Phga shmera g prwth fwra sto "My mall"... P rwthsa dn einai kan ske4h to cinema... To bowing einai mesa sta sxedia opws fainetai k sto link... Egw pontarw g a3ioprepes katasthmata stis 2 akres ston orofo... Exw dei to neo logo... Einai i idia sakoulla me to tifanny's MY MA LL... Isws na eprepe na to skeutoun ligo pio emporka... O Shacolas vazwntas to Carefur k to K' e3asfalhse sunexh rwh sto mall... Shmera p phga sto tifanny's htan erhmia... To bowling k to pagodromio voh8a, alla oso to miso paramenei keno, k to endiaferon einai periorismeno g 'mena dn a3izei kan thn episke4h... K mia leptomereia: Pws tous hr8e na valoun tous mini poluelaious sthn eisodo?? Hlikrina me to pou tous eida epiasen me ponokefalos... J afou 8elan na valoun poluelaious toso polu, giati toulaxiston en evazan kapoious sto swsto to scale... Kleinwntas apla dn 8elw na katalu3oume se allo Fysco Lotus Plaza... Prepei na mpoun swsta onomata ston xwro, swstoi xeirhsmoi (h metonomasia meta apo 2 evdwmades leitourgias dn voh8a idietaira...) g na katastei mall anta3io ths polhs p e3uphretei...
Ta lathh tou My Mall
1. ani3an proora kai 3enerosan ton kosmo pou pige me enthousiasmo, auto einai kako marketing. Episis kai i allagi tou onomatos einai kako marketing... alla as to evlepan kai nomika e3arxis, me ena aplo search evriskes tin Tiffanny Jewellery Co. sto diadiktio.
2. o xoros einai ftina diakosmimenos kai den yparxi katholou politeleia.. ektos apo merika pragmata ston xoro tou tholou, ego pisteuw prepei na perasan to arxiko budget tous kai den exoun xrimata. min 3afniastite na xreokopisi se kapia fasi epidi tha feugoun ta shops apo mesa.
3. to parking einai mia terastia ektasi kai einai taleporia to summer, kai fantazome ti tha gini ton xeimona otan vrexi kai einai kriada
4. kathisterisan 6-7 mines kai ani3an stin xeiroteri periodo tis megaliteris oikonomikis krisis tou planiti meta to 1930
5. h lemesos mbori na einai i 2i megaliteri poli alla to katakefali eisodima einai poli xamilotero apo Lefkosia p.x
6. h perioxi pou ani3e einai apomakrismeni apo tis plistes perioxes tis lemesou. H lemesos einai mia makrosteni poli se antithesi me lefkosia pou einai strogkili, kai autoi ani3an to mall sto allo akro.
andytandreou June 19th, 2009, 12:20 AM Andrea mou me olo to sevasmo epetrepse mou na diafoniso mazi sou.
Na sou po kati ke an thes na to sizitisoume.
Isos na exeis dikeo se kapia pragmata pou eipes, isos leo. Diafono me oti eipes epidi den nomizo na epireasoun to mall katholou alla as poume oti exis dikeo. Ta mall eine to mellon tou lianikou emporiou, ekei tha pigeni o kosmos sto mellon ke oxi se kapia makariou h anexartisias stin lemeson/lefkosia/larnaka. NA perpata se spasmena ke stena pezodromia, xoris parking, mes tin pira, to krio i tin vroxi, xoris thermansi i aircondition, me ta mora na vouroun epikindina mes to dromo xoris mia stasi gia cafe tze na perpatoun 10 xiliometra gia na doun 5 katastimata? To mall eine i telia lisi sta pio pano. eine enas topos pou fernei ton kosmo konta kai kapoies mikres epixiriseis den xreiazonte kan na diafimisoun. Eine i telia synergeia xorou/topou/diafimisis/klimatismou/parking/organosis/asfaleias!!!!.
Autoi pou kanoun ta mall stin kipro pernoun ena megalo risko. Terastio risko, epidi den kseroun ti doulevi stin xora mas, ti theli o kiprios, poso makria en diathetimenos na odigisei gia na psoumnisei klp. Autoi oi anthropoi eine tromera apisteftoi apo plevras dioratikotitas, riaskaroun ekatontades ekatomiria euro gia na doun an mas katsi tzino pou enna xtisoun!!!
Autoi eine protoporoi tou tomea ke otan xtistei allo mall stin kipro pou tha eine 10 fores pio megalo me 4 orofous ke 300 katastimata ke 25 estiatoria tha eine epidi autoi oi anthropoi pou stisan to my mall kai to mall of nicosia ekanan tin arxi kai tha xrostoume tin proodo ke exelixi se autous tous anthropous.
Ego nomizo oti to my mall tha allaxei ksana onoma se 1-2 xronia, tha gemisi me katastimata ke me kosmo, tha megalosei, tha valei fotovoltaika sistimata pano apo to parking tou, tha perasei kai i krisi kai ta prota xristougenna pou tha ertoun isos na vgalei arketo kerdos gia na ksoflisei, (fisika en me enoikio pou doulevi to mall alla kseris ti thelo na po :) ) ego piga ke an eprepe na dialexo metaxi mall i anexartisias tha dialega mall 100 fores. Toulaxisto tha pigenna prota sto mall ke meta stin anexartisias. To mellon eine edo! An me rotas to epomeno mall tha prepi na eine toulaxisto diplasio tou my mall an oxi triplasio.
AndreasL June 19th, 2009, 08:34 AM Andrea mou me olo to sevasmo epetrepse mou na diafoniso mazi sou.
Na sou po kati ke an thes na to sizitisoume.
Isos na exeis dikeo se kapia pragmata pou eipes, isos leo. Diafono me oti eipes epidi den nomizo na epireasoun to mall katholou alla as poume oti exis dikeo. Ta mall eine to mellon tou lianikou emporiou, ekei tha pigeni o kosmos sto mellon ke oxi se kapia makariou h anexartisias stin lemeson/lefkosia/larnaka. NA perpata se spasmena ke stena pezodromia, xoris parking, mes tin pira, to krio i tin vroxi, xoris thermansi i aircondition, me ta mora na vouroun epikindina mes to dromo xoris mia stasi gia cafe tze na perpatoun 10 xiliometra gia na doun 5 katastimata? To mall eine i telia lisi sta pio pano. eine enas topos pou fernei ton kosmo konta kai kapoies mikres epixiriseis den xreiazonte kan na diafimisoun. Eine i telia synergeia xorou/topou/diafimisis/klimatismou/parking/organosis/asfaleias!!!!.
Autoi pou kanoun ta mall stin kipro pernoun ena megalo risko. Terastio risko, epidi den kseroun ti doulevi stin xora mas, ti theli o kiprios, poso makria en diathetimenos na odigisei gia na psoumnisei klp. Autoi oi anthropoi eine tromera apisteftoi apo plevras dioratikotitas, riaskaroun ekatontades ekatomiria euro gia na doun an mas katsi tzino pou enna xtisoun!!!
Autoi eine protoporoi tou tomea ke otan xtistei allo mall stin kipro pou tha eine 10 fores pio megalo me 4 orofous ke 300 katastimata ke 25 estiatoria tha eine epidi autoi oi anthropoi pou stisan to my mall kai to mall of nicosia ekanan tin arxi kai tha xrostoume tin proodo ke exelixi se autous tous anthropous.
Ego nomizo oti to my mall tha allaxei ksana onoma se 1-2 xronia, tha gemisi me katastimata ke me kosmo, tha megalosei, tha valei fotovoltaika sistimata pano apo to parking tou, tha perasei kai i krisi kai ta prota xristougenna pou tha ertoun isos na vgalei arketo kerdos gia na ksoflisei, (fisika en me enoikio pou doulevi to mall alla kseris ti thelo na po :) ) ego piga ke an eprepe na dialexo metaxi mall i anexartisias tha dialega mall 100 fores. Toulaxisto tha pigenna prota sto mall ke meta stin anexartisias. To mellon eine edo! An me rotas to epomeno mall tha prepi na eine toulaxisto diplasio tou my mall an oxi triplasio.
Pros theou xoris sizitisi kai diafonies den tha mborousame pote na ginoume kaliteroi.
Simfono se arketa simia mazi sou, opws oti oi perioxes pou eixame gia psonia opos makariou/ane3artisias/ktlp... einai xallia se ypodomes kai den einai eukola prosites... alla min 3exnas oti exoun kai auta tin xarh tous... p.x ta xristougenna mou aresi na eimai sti makariou para sto mall. Isos prepei na niasti o dimos na kanei pio kali ypodomi se dromous, pezodromeia, ktlp oste na epiviosoun kai autoi.
An ani3i sti Lefkosia h Lemeso akomi ena mall kata tin gnomi mou tha einai oikonomiki katastrofi gia enan ek ton dyo. Pio megala mall pale tha einai pali oikonomiki katastrofi, auta pou exoume oute kan ta gemizoume... kai den ginete na valoume oli tin poli kato apo mia stegi, tote tha einai sigouri katastrofi gia tous paradosiakous tropous psonismatos. To xrhma den au3anete apo tin mia mera stin alli apla katanemete se diaforetika simeia.
Nai mou aresi kai h ledras kai i makariou kai i stasikratous gia psonia kai polles fores ta protimisa auta para na pao mall. Oso gia tin ane3artisia pisteuw oti prepei na gini pezodromopihsi tis gia na proselkisi pali ton kosmo tis kai na ani3oun kai cafes kai estiatoria, ta stena mikra pezodromia einai gelia kai mou thimizoune ti ledras prin 20 xronia pou pernousan autokinita apo ekei kai ginotan ena xaos.
Oso gia to onoma tou mall an 3analla3i onoma den tha ofelisi se tpt ektos apo to na prokalesi sinxisi kai miosi tou trust sto brand name tou.
Oso gia ta simeia pou eipa pio panw, nomizo oti mboroun na ta diorthosoun... toulaxisto ta kalesthitika.
To parking den diorthonete me tpt, as to skeftountan apo prin na to ekanan ypogeio, alla tha tous eperne diplasio xrono. Oso gia tin sinexi roh sto mall isos prepei na vroun tropous opos mia iperagora i 3ero ego, polles fores piga stin iperagora tou mall kai mbika se pirasmo na pao kai sta shops. to bowling k ice skating einai gia tous mikrous kai oi mikroi den fernoun kalo eisodima oso oi megaloi. episis shops gia to spiti den eida, i kati allos ektos apo papoutsia, rouxa, kosmimata, okay einai kai to public... alla sigoura xriazete kati more pou na ferni sinexi roh kosmou ane3artitou ilikias.
Ta dedomena einai oti yparxei oikonokimi krisi o kosmos filaei ta lefta tou gia diskoles meres pou isos erthoun se themata anergias ktlp, to idio kano kai ego filao backup, den 3eris pote. Elpizo na perasi grigora.
andreasp June 22nd, 2009, 04:04 PM ΣΤΙΣ αρχές του επόμενου χρόνου τοποθετείται η έναρξη των κατασκευαστικών έργων της επέκτασης των κρηπιδωμάτων κατά 500 μέτρα της δυτικής λεκάνης του λιμανιού της Λεμεσού. Κρίνεται ότι η επέκταση των κρηπιδωμάτων του λιμανιού αλλά και η ταυτόχρονη υλοποίηση κάποιων άλλων εξίσου σημαντικών έργων υποδομής που προωθούνται ήδη από την Αρχή Λιμένων, θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της λιμενικής βιομηχανίας και γενικότερα στη βελτίωση των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών.
Ήδη στα χέρια της Αρχής Λιμένων βρίσκονται από χθες οι προσφορές που έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους συμβουλευτικούς οίκους για να αναλάβουν την εκπόνηση των κατασκευαστικών σχεδίων. Στην Αρχή Λιμένων υποβλήθηκαν πέντε συνολικά προσφορές για το διορισμό συμβούλου μελετητή. Όλες οι προσφορές έχουν εισέλθει στη διαδικασία της αξιολόγησης και μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνει κατακύρωση.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, τα κατασκευαστικά έργα της επέκτασης του δυτικού κρηπιδώματος κατά 500 μέτρα έτσι ώστε το συνολικό μήκος να αυξηθεί από 300 σε 800 μέτρα, θα αρχίσουν τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους και θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα €34 εκατομμύρια και θα χρηματοδοτηθεί κατά μεγάλο μέρος από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
stitch19 June 27th, 2009, 01:23 PM Ακίνητα: Η Λεμεσός αντιστέκεται στην κρίση
Στο 10% κυμαίνεται η μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων τόσο στη Λευκωσία, όσο και στην πλειοψηφία των πόλεων της ελεύθερης Κύπρου, σύμφωνα με το Δείκτη Αγοράς Ακινήτων, τον οποίο παρουσίασε χθες το γραφείο Αντώνης Λοϊζου και Συνεργάτες. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με το Δείκτη, η Λεμεσός καταγράφει αύξηση των τιμών κατά 10%, εξαιτίας κυρίως του ενδιαφέροντος που καταγράφεται από τη ρωσική αγορά, καθώς επίσης και εξαιτίας των σημαντικών έργων υποδομής που αναμένονται και τα οποία θα αναβαθμίσουν αισθητά το προϊόν της πόλης. Όσον αφορά στις υπόλοιπες πόλεις, στην Πάφο και την ελεύθερη Αμμόχωστό καταγράφεται μείωση 10% για τα διαμερίσματα και 5% για τις κατοικίες, και στη Λάρνακα 10% για διαμερίσματα και 8% για κατοικίες.
Μεγάλο πλήγμα φαίνεται να δέχεται η Πάφος και η ελεύθερη Αμμόχωστος όσον αφορά στα τουριστικά ακίνητα, αφού η μείωση για τη μεν Αμμόχωστο κυμαίνεται μεταξύ 15 – 20% για τη δε Πάφο η μείωση ανέρχεται στο 18 – 28%. Επισημαίνεται πάντως ότι τα ποσοστά μείωσης αντικατοπτρίζουν κυρίως τις μη ελκυστικές τουριστικές μονάδες και τοποθεσίες.
Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στη ζήτηση, καθώς στο συγκεκριμένο τομέα, η μείωση έχει ξεπεράσει το 50% από το εξωτερικό και 20% από τη ντόπια αγορά. Επισημαίνεται ότι αμέσως μετά την καλοκαιρινή περίοδο, και εφόσον επαληθευτούν τα άσχημα σενάρια που κάνουν λόγο για μείωση στις αφίξεις τουριστών κατά 20% και μείωση εισοδήματος κατά 350 εκ. ευρώ περίπου, τότε η κατάσταση στην κυπριακή αγορά ακινήτων θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
ΕΤΟΣ ΔΙΣ ΕΥΡΩ
2002 1,15
2003 1,57
2004 3,04
2005 1,77
2006 2,71 (+53%)
2007 4,79 (+77%)
2008 3,15 (-65%)
Όσον αφορά στις προβλέψεις για το 2009 σημειώνεται ότι ανάλογα με τις επιπτώσεις του τουρισμού κατά πρώτο, και τις πωλήσεις ακινήτων κατά δεύτερο, και ανάλογα με τη διαμόρφωση της διακρατικής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, ανάλογες θα είναι και οι επιπτώσεις. Πάντως, εκεί που η Κύπρος έχει υποβοηθηθεί, όσον αφορά στην όχι ιδιαίτερα μεγάλη μείωση των τιμών, είναι το αναχρονιστικό, όπως χαρακτηρίζεται, σύστημα εκποίησης υποθηκευμένων μονάδων. Με το υπάρχον σύστημα στην Κύπρο, ο χρόνος εκποίησης είναι γύρω στα 5 – 8 χρόνια, ενώ εάν πρόκειται για μόνιμη κατοικία ο χρόνος αυξάνεται στα 10 – 12 χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γραφείου, ο αριθμός των οικιστικών μονάδων με καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δόσεων ανέρχεται στις 1500 – 2000 μονάδες. Γίνεται αντιληπτό τί θα συνέβαινε εάν αυτές οι μονάδες είχαν εκποιηθεί εντός του 2009, σημειώνεται χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου και με τις εκτιμήσεις να λένε ότι η κρίση θα ξεπεραστεί εντός του 2010, η καθυστέρηση στις εκποιήσεις ίσως και να καλύψει τις μειώσεις τιμών προς το θετικό.
http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/property/165662
andreasp June 30th, 2009, 02:12 PM ΙΑΣΟΝΑΣ ΙΑΣΟΝΟΣ
ΤΑ ΠΑΝΤΑ είναι έτοιμα για να αρχίσει η κατασκευή της μαρίνας Λεμεσού. Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων της μαρίνας στη Λεμεσό, είναι πλέον ζήτημα χρόνου, δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Λεμεσού Δημήτρης Σολομωνίδης. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, διευκρίνισε ότι κάποια μικρά προβλήματα που δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την έναρξη των εργασιών έχουν υπερπηδηθεί και με δεδομένο τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη πριν λίγες μέρες ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ευελπιστούμε ότι «μέσα στο Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες».
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, «αφότου θα ξεκινήσει το έργο, θα είναι έτοιμο σε διάστημα πέντε χρόνων . Ειδικότερα, σε δυόμισι χρόνια θα παραδοθεί η μαρίνα για ελλιμενισμό σκαφών ενώ στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα θα κατασκευαστούν οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εστιατόρια και άλλα κέντρα αναψυχής και διασκέδασης και βέβαια τις κατοικίες που θα προσφέρονται προς πώληση. Σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος του έργου, αυτό έχει εκτιμηθεί στα 350 εκατ. ευρώ.
Τα υπό κατασκευή έργα διαλαμβάνουν ένα θαλάσσιο οικισμό παρέχοντας τη δυνατότητα ελλιμενισμού 1000 σκαφών στο θαλάσσιο χώρο. Θα περιλαμβάνει επίσης επιχώσεις με τη δημιουργία νησίδων εντός του λιμενικού χώρου και χερσαίες εγκαταστάσεις εμπορικής, οικιστικής και ψυχαγωγικής ανάπτυξης (95 τουριστικές κατοικίες-μικρές επαύλεις, 210 διαμερίσματα, καταστήματα, εστιατόρια, καφετερίες καθώς και μεγάλης κλίμακας λιμενικά έργα για τη δημιουργία της λιμενολεκάνης συνθέτοντας ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.
http://www.philenews.com/Digital/Default.aspx?&pn=61
ACCLIM June 30th, 2009, 02:26 PM nice!!!
AndreasL June 30th, 2009, 03:23 PM Αρχίζουν σύντομα οι εργασίες δημιουργίας του πρωτοποριακού συγκροτήματος γραφείων Marina Tower στη Λεμεσό μετά από συμφωνία που υπέγραψε η ιδιοκτήτρια εταιρεία Real Chester Group με την Vert & Blanc Enterprises Ltd.
Με το έργο αυτό, η Real Chester έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο διαχείρισης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας το απόλυτο εργασιακό περιβάλλον με θέα το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.
Η συμφωνία υπεγράφη από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου Real Chester κ. Moshe Bar-Zur και τον Διευθυντή της Vert & Blanc κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου.
Οι εργασίες στο Marina Tower θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι και θα διαρκέσουν δύο χρόνια.
Η Vert & Blanc προσφέρει συμβουλευτικές και κατασκευαστικές υπηρεσίες σε έργα όπως εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα γραφείων, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η εταιρεία συμμετείχε σε μερικά από τα μεγαλύτερα έργα στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων, το Mall of Cyprus, το IKEA, και το Mall of Engomi στη Λευκωσία και το Aqua Park Resort και οι νέες εγκαταστάσεις του γκαράζ της Mitsubishi στη Λεμεσό.
Το συγκρότημα Marina Tower (www.marina-tower.com) αποτελείται από τρία κτίρια με μια πλατεία στο κέντρο, η οποία θα αποτελεί σημείο συνάντησης για τους εργαζόμενους, με εύκολη πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο.
Βόρεια του συγκροτήματος, στην οδό Αγίου Ανδρέου, θα ανεγερθεί έναs πρωτοποριακός για τα κυπριακά δεδομένα 8οροφος χώρος στάθμευσης, ο οποίος θα διαθέτει δυο ανελκυστήρες μέσω των οποίων θα μπορεί ο επισκέπτης ή ο εργαζόμενος να μεταφέρει το αυτοκίνητο του εύκολα και απλά.
Tου συγκροτήματος δεσπόζει ένα 9οροφο κτίριο (το πρώην Aqua Marina Hotel), στο οποίο θα στεγαστούν τα γραφεία ενώ ο τελευταίος όροφος με την εντυπωσιακή βεράντα διαμορφώθηκε για τις ανάγκες ενός πολυτελούς εστιατορίου. Το κτίριο που βλέπει την οδό Ανεξαρτησίας, θα διαθέτει τρεις ορόφους για γραφειακούς χώρους ενώ στο ισόγειο θα δημιουργηθούν χώροι για καταστήματα. Οι γραφειακοί χώροι διαθέτουν μια μαγευτική θέα που συνδυάζει τη θάλασσα και την παλιά πόλη.
AndreasL June 30th, 2009, 03:26 PM ^^
Einai paromia i leitourgikotita tou me to Santaroza stin Lekfosia alla se pio mikro scale.
mikoscy June 30th, 2009, 05:13 PM wow! uperoxa nea apo tn lim! fantzomai se 5 xronia tn lemesso me tn marina kai ena diaforetiko skyline...8a einai teleia!, mporei kapoios na dei to video apo to site p ekane post o andreasL g to marina tower kai na m pei to onoma ts mousikhs p akougetai? :Pwww.marina-tower.com, epile3ete to virtual tour g na dite to video
AndreasL June 30th, 2009, 06:02 PM wow! uperoxa nea apo tn lim! fantzomai se 5 xronia tn lemesso me tn marina kai ena diaforetiko skyline...8a einai teleia!, mporei kapoios na dei to video apo to site p ekane post o andreasL g to marina tower kai na m pei to onoma ts mousikhs p akougetai? :Pwww.marina-tower.com, epile3ete to virtual tour g na dite to video
Nope den gnorizo, sto Londino otan eimouna eixe ena service pou epernes tilefwno kai evazes to song na pezi kai stou estelne sms pio einai :P hehehe
btw ipervaloun ligo me to ktirio, emena mono to restaurant mou arese. to ktirio fenete kapos simbiesmeno ekei anamesa sta alla.
kata ta alla einai arketa kalo.
akomi den eida kati ouao stin kipro, ektos apo auto stin armenias... alla kai auto einai 4 orofous mono.
Thelooooooo gialli kai sidiro mexri 20 orofous toulaxisto. :P
mikoscy June 30th, 2009, 06:07 PM simfwnw mz s andrea,wraio einai alla dn xreiazotan toso presantation...oso g to ktirio p les opou kai na se 8a to doume na ginetai pragmatikotita
AndreasL June 30th, 2009, 07:10 PM simfwnw mz s andrea,wraio einai alla dn xreiazotan toso presantation...oso g to ktirio p les opou kai na se 8a to doume na ginetai pragmatikotita
oloi kanoun marketing gia na parafouskosoun tis times. etsi ginotan panta.
oso pio popular einai ena ktirio toso pio akriva ta poulane.
kdemetriou July 3rd, 2009, 08:09 AM wow! uperoxa nea apo tn lim! fantzomai se 5 xronia tn lemesso me tn marina kai ena diaforetiko skyline...8a einai teleia!, mporei kapoios na dei to video apo to site p ekane post o andreasL g to marina tower kai na m pei to onoma ts mousikhs p akougetai? :Pwww.marina-tower.com, epile3ete to virtual tour g na dite to video
signwmi pou paremvainw. apla eida to video, mou arese para poly kai i mousiki pou akougetai einai tou Yianni kai legetai Nighingale.
An den tin vreis mporw na s to steilw an s sou aresei poly :)
WhiteMagick July 3rd, 2009, 11:19 AM Η Ακτή Ολυμπίων παίρνει την τελική της μορφή
Ένα μεγαλεπήβολο έργο ολοκληρώνεται
Ένα μεγαλεπήβολο έργο που έμελλε να αλλάξει άπαξ διαπαντός την εικόνα της Λεμεσού και ειδικότερα του παραλιακού της μέτωπου, βαίνει μετά από πέντε χρόνια προς ολοκλήρωσή του. Πρόκειται για την Β΄ φάση ανάπλασης της Ακτής Ολυμπίων, η οποία παραδίδεται οριστικά καθ΄ όλο το μήκος της στους δημότες και στους επισκέπτες της Λεμεσού, εντός της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου. Το τμήμα αυτό του έργου που άρχισε να εκτελείται από την αρχή του τρέχοντος έτους και ολοκληρώνεται, όπως όλα δείχνουν, μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, περιλαμβάνει την διαδρομή από την πλατεία των πρώην Αποθηκών Θεοδοσίου, μέχρι τον Εναέριο. Πρόκειται για ένα έργο που χαρακτηρίζεται από πολλές τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την δημιουργία όλων εκείνων των αντιδιαβρωτικών έργων, που είναι αναγκαία για την προστασία αυτού του τμήματος της Ακτής από τις συνεχείς προσχώσεις της θάλασσας και εξαιτίας των οποίων, καθυστερούσε όλα αυτά τα χρόνια, η κατασκευή του. Για την θωράκιση της παραλίας απαιτήθηκε να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν δεκάδες τόνοι άμμου, ώστε να απαλειφθεί το μείζον αυτό πρόβλημα που ταλάνιζε για χρόνια, το Τεχνικό Τμήμα του Δήμου Λεμεσού. Όπως σημείωσε στον «Π» η υπεύθυνη του έργου αρχιτέκτονας Λένια Μπέρου, καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες ώστε να διασωθούν οι ακακίες που στολίζουν την Ακτή από την δημιουργία του πεζόδρομου, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο για την ολοκλήρωση του επιτυχημένου αυτού έργου. Μετά την παραλαβή του έργου από τον εργολάβο σε δύο περίπου εβδομάδες, την σκυτάλη θα πάρουν τα μέλη του Τμήματος Δασών, τα οποία θα φροντίσουν να προσθέσουν νέες πινελιές πρασίνου, που θα περιλαμβάνουν φύτευση ευκαλύπτων στην παραλία για σκίαση των λουομένων, γκαζόν στις νησίδες μεταξύ του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου και εμπλουτισμό του χώρου με νέες ακακίες, ώστε να διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της περιοχής. Το όλο έργο κόστισε συνολικά 1,3 εκατομύρια ευρώ. Ήδη έχουν κατασκευαστεί δύο νέα αποχωρητήρια, πύργος ναυαγοσωστών και ένα περίπτερο, ενώ έχουν τοποθετηθεί καθ΄ όλο το μήκος του νέου τμήματος του πεζόδρομου, καθίσματα και φωτιστικά σώματα, ίδιου ντιζάιν με τα υφιστάμενα. Παράλληλα έχει διαμορφωθεί μια νέα πλατεία απέναντι από την οδό Χρύση Δημητριάδη και έχει καθαριστεί η υπόγεια διάβαση στο ίδιο σημείο. Παραφωνία στην εικόνα του όλου έργου, αποτελεί η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Τμήματος Δημοσίων Έργων να ανακατασκευάσει την εν λόγω υπόγεια διάβαση και να φροντίσει για τον επαρκή φωτισμό της. Όσον αφορά την μελλοντική κατασκευή υπέργειας διάβασης πεζών, πάνω από την παραλιακή λεωφόρο 28ης Οκτωβρίου, στο ύψος της υπό εκτέλεση μεγάλης ανάπτυξης στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΕΤΚΟ, η κ. Μπέρου υπέδειξε ότι το έργο έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, αφού εκκρεμούν ακόμη οι τελικές εγκρίσεις από το Τμήμα Πολεοδομίας και ο καταρτισμός, των λεπτομερών κατασκευαστικών σχεδίων. Ανεξάρτητο του όλου έργου είναι η δημιουργία ράμπας καθέλκυσης μικρών σκαφών, στο ανατολικότερο άκρο της Ακτής, δίπλα από τις εκβολές του ποταμού Βαθκιά. Για το συγκεκριμένο έργο ο δήμος Λεμεσού, ήδη έχει παραλάβει τα έγγραφα των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους εργολάβους και αυτό που απομένει για την έναρξη των εργασιών, είναι η κατακύρωση των προσφορών στην ανάδοχο εταιρεία.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 881949
ΠΟΛΙΤΗΣ - 03/07/2009, Σελίδα: 48
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=881949&-V=articles&-p
andreasp July 5th, 2009, 04:09 PM Του Ιάσονα Ιάσονος
H δρομολογούμενη ανάπλαση της παραλιακής επίχωσης του παλιού λιμανιού και της περιοχής δυτικά του λιμανιού όπου προγραμματίζεται η κατασκευή της μαρίνας, θα συμπληρώσουν το ριζικό «λίφτινγκ» του παραλιακού μετώπου και η Λεμεσός θα είναι έτοιμη να αποκαλύψει το νέο της πρόσωπο, το οποίο θα μπορεί να συγκριθεί σε όλα τα επίπεδα με άλλες ευρωπαϊκές παράλιες πόλεις. Η αρχή για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης έγινε με τη δημιουργία της παραλιακής επίχωσης και καλύπτει το χώρο από το κέντρο της πόλης μέχρι το παλιό λιμάνι.
Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο, η κατασκευή του οποίου είχε προκαλέσει αντικρουόμενες απόψεις. Από τη μια ήταν οι ρομαντικοί που ήθελαν τη Λεμεσό να διατηρήσει αυτούσιο το νησιωτικό της χαρακτήρα, με τα κύματα να ακουμπούν το μόλο και από την άλλη ήταν εκείνοι που ήθελαν την παραλιακή αναβάθμιση. Η επίχωση έγινε τελικά αποδεκτή και αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο αγαπημένους χώρους των Λεμεσιανών για περίπατο. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, οι διάφορες επεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή από το 1974 και μετά, έχουν επηρεάσει τον πολεοδομικό ιστό της πόλης με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός στο παραλιακό μέτωπο να χρειάζεται αναπροσαρμογή. Η περιοχή της επίχωσης και ευρύτερα η περιοχή της Ακτής Ολυμπίων βρίσκονται στις προτεραιότητες του Δήμου Λεμεσού, ο οποίος έχει προχωρήσει σε σχεδιασμούς για περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη της πολυσύχναστης αυτής περιοχής.
Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και προβλέπεται η ολοκλήρωσή της με τη δημιουργία πεζόδρομου παρά τη θάλασσα, ποδηλατόδρομου καθ’ όλο το μήκος του, επιπλέον χώρος στάθμευσης και διαμόρφωση κενών τμημάτων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Με τα προαναφερθέντα έργα ο δήμος στοχεύει ουσιαστικά στην ορθολογιστική ανάπτυξη, αναβάθμιση και διαμόρφωση του χώρου της επίχωσης σε ένα πολυλειτουργικό παραλιακό πάρκο.
Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων υπολογίζεται στους πρώτους μήνες του 2010 και η συμπλήρωσή τους σε περίοδο δυο χρόνων. Το συνολικό κόστος των έργων υπολογίζεται στα 9 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 85% από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο ποσό από το ταμείο του κράτους.
Στόχος η οργανική σύνδεση πόλης και θάλασσας
Η ΑΝΑΓΚΗ για αναδιαμόρφωση του μόλου προκύπτει από τα νέα δεδομένα ανάπτυξης που οριοθετούνται στα πλαίσια του «Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού», αλλά και από τις νέες απαιτήσεις όσων χρησιμοποιούν το χώρο. Σε δηλώσεις του στον «Φ», o δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου αναφέρει ότι στόχος των έργων είναι η οργανική σύνδεση της πόλης και της θάλασσας και η ανάπτυξη λειτουργιών πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι ο χώρος της επίχωσης αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης και πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες. «Η επίχωση πρέπει να συνδεθεί τόσο λειτουργικά όσο και σημειωτικά με την υπόλοιπη πόλη με διάφορες προσβάσεις και διαμορφώσεις επί του παραλιακού μετώπου, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργική σχέση του κέντρου της πόλης με τη θάλασσα, χωρίς να παραβλέπονται οι γενικότερες αρχές σχεδιασμού που διέπουν το σύνολο της πόλης», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τη σχετική μελέτη λεπτομερούς σχεδιασμού του χώρου της επίχωσης. Οι μελετητές σημειώνουν ακόμη ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ο καθορισμός της λειτουργικής σχέσης της περιοχής βόρεια του παραλιακού δρόμου με το παραλιακό μέτωπο που ορίζεται από το μόλο, το παλιό λιμάνι και την περιοχή δυτικά του λιμανιού, όπου προγραμματίζεται η χωροθέτηση της μαρίνας.
Αναψυκτήρια, ποδηλατόδρομος, αμφιθέατρο, πίστα για skateboard κ.ά.
Ο καινοτόμος σχεδιασμός της περιοχής θα περιλαμβάνει επέκταση του φωτισμού και τη δημιουργία χρήσεων που θα προσελκύουν και θα εξυπηρετούν τους πολίτες, οι οποίοι οικογενειακώς καταφεύγουν στο χώρο της επίχωσης για διασκέδαση και αναψυχή. Πιο συγκεκριμένα, οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός εστιατορίου στο ανατολικό άκρο του μόλου, μικρά αναψυκτήρια, χώρους υγιεινής και μικρό αμφιθέατρο για τη φιλοξενία μουσικών, καλλιτεχνικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, για τα μικρά παιδιά, δρομολογείται επανασχεδιασμός των παιχνιδότοπων και των χώρων πρασίνου. Στους σχεδιασμούς προτείνεται η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης και ενός νέου χώρου στάθμευσης στο δυτικό όριο της επίχωσης, ο οποίος να συνδεθεί με το χώρο στάθμευσης που διαμορφώνει η Αρχή Λιμένων στα πλαίσια ανάπλασης του παλιού λιμανιού.
Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή ελικοειδούς ποδηλατόδρομου καθ’ όλο το μήκος της επίχωσης συνδέοντας την Ακτή Ολυμπίων με το παλιό λιμάνι. Ο ποδηλατόδρομος προτείνεται να χωροθετηθεί νότια των χώρων στάθμευσης μακριά από τους πεζόδρομους για να μην επηρεάζει την περιδιάβαση των πεζών, ενώ προβλέπεται συνέχισή του είτε διαμέσου της μαρίνας είτε βορειότερα ώστε να συνδεθεί μελλοντικά με την Ακταία Οδό.
Οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν επίσης την κατασκευή «πίστας» για skateboard και τη δημιουργία πεζόδρομου σε συνδυασμό με πλατώματα στη θάλασσα. Η ανάγκη επαφής του περιπατητή με το υγρό στοιχείο καθόρισε τη δημιουργία μιας νέας πορείας των πεζών.
Μια οριζόντια προβλήτα που θα καλύπτει όλο το μήκος της επίχωσης μέχρι και την αποβάθρα του παλιού λιμανιού θα δίνει τη δυνατότητα περιπάτου στο σημείο ακριβώς που θα σπάζουν τα κύματα. Στο σχεδιασμό για την αναδιαμόρφωση του μόλου λαμβάνονται επίσης υπόψη και τα υφιστάμενα σιντριβάνια και γλυπτά, όπως και οι υφιστάμενες πλατείες και χώροι πρασίνου.
http://www.philenews.com/AssetService/Image.ashx?t=2&pg=9282&
WhiteMagick July 6th, 2009, 01:32 PM Η Λεμεσός όπως δεν την ξαναείδατε, από τον βιότοπο της αλυκής μέχρι την αρχαία Αμαθούντα
Ο λέοντας, το λιμάνι, ο Εναέριος και οι άλλοι χώροι σύμβολα της Λεμεσού
Διαθέτει δεκατέσσερα χιλιόμετρα παραλίας, μα ελάχιστο πράσινο. Είναι μια πόλη αρχόντισσα της εργατιάς, μια πόλη γεμάτη ομορφιά και ασχήμια, που αγαπάς και μισείς. Είναι όπως όλα τα πράγματα στην ζωή, ούτε άσπρο ούτε μαύρο. Και έτσι γκρίζα όπως είναι, είναι πιο ενδιαφέρουσα και αληθινή
Η Λεμεσός δεν είναι ένα ανοικτό μουσείο, ούτε μια πανέμορφη πόλη. Έχει όμως ιστορία, έχει ψυχή, έχει ανθρώπους που την περπατάνε, που την γεύονται. Βρίθει από σημεία συνάθροισης, χώρους, κτήρια, μνημεία που αντικρίζοντάς τα από μακριά την κάνουν αναγνωρίσιμη, να ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες, μοναδική και ανεπανάληπτη. Διαθέτει δεκατέσσερα χιλιόμετρα παραλίας, μα ελάχιστο πράσινο. Είναι μια πόλη αρχόντισσα της εργατιάς, μια πόλη γεμάτη ομορφιά και ασχήμια, που αγαπάς και μισείς. Είναι όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, ούτε άσπρο ούτε μαύρο. Και έτσι γκρίζα όπως είναι, είναι πιο ενδιαφέρουσα και αληθινή. Εμείς επιλέξαμε τα σύμβολα της Λεμεσού και σας τα παρουσιάζουμε.
Οι Λέοντες: Ο λέοντας της αρχαίας Αμαθούντας αποτελεί το έμβλημα του δήμου Λεμεσού. Στις αρχές του 20ου αιώνα, το σύμβολο της πόλης έχει τοποθετηθεί εις διπλούν στην είσοδο του Δημοτικού Κήπου, καλωσορίζοντας έτσι τους επισκέπτες του. Πέραν τούτου, ο λέοντας είναι το έμβλημα της ομάδας της ΑΕΛ.
Ο Υδατόπυργος: Στέκει αγέρωχος από το 1930. Το μοναδικό έργο μηχανικής, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, που μοιάζει να αιωρείται σαν μεταλλικό πουλί.
Ο Μόλος: Το κατεξοχήν σήμα κατατεθέν της Λεμεσού. Μπορεί να μην θυμίζει τίποτα από τον Μόλο του προηγούμενου αιώνα, αλλά παραμένει σημείο καθημερινής ξεκούρασης για εκατοντάδες πολίτες. Συνδυάζεται με βόλτες στη μεγάλη αποβάθρα, η οποία προσφέρει μια διαφορετική οπτική γωνιά της πόλης, με θαλάσσια αύρα. Παράλληλα έχει εξελιχθεί σε χώρο διεξαγωγής underground φεστιβάλ και συναυλιών. Η επικείμενη ανάπλαση της προκυμαίας, του γειτονικού παλιού λιμανιού και η δημιουργία της μαρίνας, θα φέρει ακόμη πιο κοντά την πόλη, στο υγρό στοιχείο.
Ο Εναέριος: Σημείο συνάντησης για καφέ και ενίοτε... υποδοχής πρωταθλητών. Τα τελευταία χρόνια ο Εναέριος, μετά την ανάπλαση της Ακτής Ολυμπίων, έχει μετατραπεί στον πλέον δημοφιλή χώρο συνάθροισης Λεμεσιανών και επισκεπτών. Το ανθρωπινό "ποτάμι" στην πλατεία της μικρής αποβάθρας και στις γύρω καφετέριες, είναι ατελείωτο.
Το Τσίρειο: Εδώ κτυπάει κάθε Σάββατο και Κυριακή απόγεμα, ο παλμός της πόλης. Στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, οι οπαδοί των δύο αιωνίων αντιπάλων της πόλης, κονταροκτυπιούνται όχι τόσο για το ποιος θα επικρατήσει στο παιχνίδι, αλλά για το ποιος θα αναδειχθεί σε "αφεντικό της πόλης".
Η "Λεωφόρος": Όταν ακούσεις για "λεωφόρο" στη Λεμεσό, αμέσως το μυαλό σου πάει στην λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ. Στις δύο πλευρές της κεντρικής αυτής αρτηρίας, συνωστίζονται δεκάδες ακριβά καταστήματα, καφετέριες και κτήρια γραφείων. Χώρος διεξαγωγής των παρελάσεων στις εθνικές επετείους, των οποίων ακολουθεί κοσμοσυρροή στα γύρω φαστφουντάδικα.
Η Οδός Ανεξαρτησίας: Σημείο συγκέντρωσης και πανηγυρισμών για τους οπαδούς των νικητών των εκλογών, είναι παραδοσιακά η πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, όταν ο εκάστοτε έπαρχος βγαίνει στο μπαλκόνι του Διοικητηρίου και ανακοινώνει τα αποτελέσματα. Η Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου είναι φυσικά και χώρος άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων. Αποτελεί το επίκεντρο των χριστουγεννιάτικών εορτασμών και είναι χώρος ξεκούρασης για τους επισκέπτες της εμπορικότερης οδικής αρτηρίας της πόλης, της οδού Ανεξαρτησίας. Στον χώρο κυριαρχεί το μέγαρο της Επαρχιακής Διοίκησης, ένα από τα ομορφότερα κτήρια των αρχών του 20ού αιώνα στη Λεμεσό.
Ο Πέντάδρομος: Εδώ είναι η καρδιά της πόλης και η αφετηρία πέντε κύριων οδικών αρτηριών, που διακλαδώνουν ακτινωτά όλη την πόλη.
Το Σιντριβάνι Αγίου Νικολάου: Σε κάθε έκφανση της χαράς του, ο Λεμεσιανός κατευθύνεται υποσυνείδητα στο σιντριβάνι του Αϊ Νικόλα. Εκατοντάδες αυτοκίνητα κινούνται μαζικά στο παραδοσιακό σημείο των πανηγυρισμών, κορνάροντας. Το σιντριβάνι έχει εξελιχθεί σε προσφιλή χώρο για βουτιές μετά από μια σπουδαία νίκη της εθνικής, την εξασφάλιση ενός τίτλου από την αγαπημένη ομάδα, μια ευρωπαϊκή διάκριση, μια παγκόσμια νίκη του Μάρκου σε Grand Slam και ένα καλό σάλτο του Κυριάκου, σε παγκόσμιους αγώνες.
Πλατεία Ηρώων: Η παλιά "αμαρτωλή", σήμερα έγινε επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης και χώρος εγκατάστασης καλλιτεχνών με alternative διαθέσεις. Το Ριάλτο, η Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού, η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, η φοιτητική εστία του ΤΕΠΑΚ και ο Τεχνοχώρος 55, δένουν αρμονικά με τα εναπομείναντα καμπαρέ της περιοχής που αναδεικνύουν την πλατεία, ως το πιο πολυδιάστατο κομμάτι της πόλης.
Το άσπρο και το μαύρο
Τα "μπαλκόνια" της πόλης: Η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο, θάλασσα και βουνό. Αν κάποιος την αγναντέψει από το Lady's Mile και την αλυκή, θα πιστέψει ότι είναι ολόκληρη σκαρφαλωμένη πάνω στις παρυφές του Τροόδους. Πρόκειται όμως για οφθαλμαπάτη. Η Λεμεσός κατατρώει συνεχώς τους γύρω λόφους, σαν να προσπαθεί να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί. Εκάλη, Καλλιθέα, Λευκοθέα, Πάνθεα, Σφαλαγγιώτισσα, είναι μερικές από τις εύπορες συνοικίες που προφέρουν στους κατοίκους τους κάτι που ελάχιστες πόλεις μπορούν: Πανοραμική θέα. Μια πόλη απλωμένη στα πόδια τους, "πιάτο", με τα φώτα της το βράδυ, να γίνονται ένα με τα αστέρια του ουρανού.
Το Καρνάγιο: Σουρεαλιστικός πίνακας βγαλμένος από άλλες εποχές, με τα παροπλισμένα ψαροκάικα στη στεριά και τις πέτρινες βιομηχανίες να σιγοσβήνουν. Οι παλιοί καπνοδόχοι σταματούν ο ένας μετά τον άλλον να ξεκαπνίζουν και η βιομηχανική παράδοση της πόλης αρχίζει να φθείρεται.
Η Αμαθούντα: Οι αθεράπευτα ρομαντικές βόλτες στον κρεμαστό πεζόδρομο της παραλίας της Αμαθούντας, χαρίζουν απίστευτες στιγμές συγκίνησης. Δεκάδες ζευγαράκια παρακολουθούν την δύση του ήλιου στην παραλία ή στους γύρω λόφους, ενώ άλλοι αρκούνται σε μια απολαυστική βόλτα ανάμεσα στις μαρμάρινες κολόνες, της παλιάς Λεμεσού. Πάνω ψηλά, η πόλη στεφανώνεται από την Ακρόπολη του αρχαίου βασιλείου, πάνω στην οποία σώζονται ερείπια του ναού της θεάς Αφροδίτης, ενώ κάτω από αυτή απλώνεται η καλοδιατηρημένη αγορά. Στα γαλάζια νερά της λαμπυρίζουν ως τις μέρες μας, το αρχαίο λιμάνι της προκατόχου πόλης της Λεμεσού.
Το λιμάνι: Ως το μεγαλύτερο της χώρας, το πολυσύχναστο λιμάνι της Λεμεσού κατέχει μια εξέχουσα θέση στην ψυχοσύνθεση της πόλης. Δεν αποτελεί από μόνο του αξιοθέατο, ούτε διαθέτει γραφικότητα. Ωστόσο η δυναμική που κουβαλά, ο κόσμος και τα εμπορεύματα που συρρέουν ακατάπαυστα σε αυτό, το έχει καταστήσει ως το σήμα κατατεθέν της πόλης. Εξάλλου χάρη σε αυτό η Λεμεσός, έχει μπει στον παγκόσμια χάρτη ως ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα της Μεσογείου. Γύρω από αυτό, έχουν εγκατασταθεί δεκάδες ναυτιλιακές εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο, ως βάση τους. Λιμενεργάτες, εμπορευματοκιβώτια, γερανοί και πλοιάρια κάθε είδους, δημιουργούν μια μοναδική, παράξενα γοητευτική εικόνα.
ΤΕΠΑΚ: Η έλευση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, χαροποιείσαι ιδιαίτερα τους Λεμεσιανούς. Έγινε συνώνυμο με το ιστορικό κέντρο της πόλης που κατακλύζεται σταδιακά από φοιτητές, οι οποίοι το μετατρέπουν σε μια τεράστια πανεπιστημιούπολη. Το κτήριο του παλιού ταχυδρομείου, των παλιών δικαστηρίων και του Κτηματολογίου, έχουν ήδη καταληφθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Πέντε κτήρια - σταθμοί
Το Κάστρο: Σύμφωνα με το μύθο, το 1191, στο εκκλησάκι του κάστρου, τελέστηκαν οι γάμοι του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάριας. Σήμερα το κάστρο κουβαλάει στις πλάτες του μια χιλιετηρίδα -στη σημερινή του μορφή κτίστηκε τον 14ο αιώνα- και στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου. Τριγύρω η πλατεία σφύζει όλες τις εποχές και μέρες του χρόνου από ζωή, ενώ οι Χαρουπόμυλοι και η Β΄ δημοτική αγορά, βρήκαν την παλιά τους αίγλη. Η πλατεία έχει την τιμητική της κάθε Φεβρουάριο, όταν φιλοξενεί τον καθιερωμένο πλέον χορό του Κάστρου, ο οποίος έχει εξελιχθεί στην πιο δημοφιλή εκδήλωση του λεμεσιανού Καρναβαλιού.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη: Ένα σωστό παλάτι κτισμένο το 1926, στα πρότυπα του μικρού Τριανού και του καζίνου του Μόντε Κάρλο, ως κατοικία του μεγαλέμπορα Αντώνη Πηλαβάκη. Είναι ίσως το ομορφότερο κτήριο της μπελ επόκ στη Λεμεσό.
Το Δημαρχείο: Στιβαρό μεγαλόπρεπο κτήριο του 1938. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια του μεσοπολέμου στην Κύπρο, σχεδιασμένο από τον Γερμανοεβραίο αρχιτέκτονα Γκιούζνερ, συνδυάζει αρμονικά τη μοντέρνα αρχιτεκτονική της δεκαετίας του 1930 με κλασικίζοντα στοιχεία. Δεσπόζουσα θέση στο κτήριο κατέχει ο πύργος του ρολογιού, ο οποίος αποτελεί πυξίδα για όσους χάνονται στα δαιδαλώδη δρομάκια του ιστορικού κέντρου.
Η Δημοτική Αγορά: Το εντυπωσιακότερο δείγμα κλειστής αγοράς στην Κύπρο, με τις χαρακτηριστικές αψιδωτές πύλες, διανύει μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής, η οποία όμως του χαρίζει μια απαράμιλλη γοητεία. Κτισμένο το 1919 σε σχέδια του Ζαχαρία Βόνδα, ήταν για δεκαετίες επίκεντρο της εμπορικής ζωής της πόλης και κατακλυζόταν από δεκάδες εμπόρους και πραματευτές. Σήμερα παραμένει βουβό αλλά πάντοτε ατμοσφαιρικό, στην καρδιά του κάθε Λεμεσιανού.
Η Αγία Νάπα: Ο "περικαλέστερος ναός της Κύπρου" όπως χαρακτηρίστηκε στις αρχές του προηγουμένου αιώνα. Ο καθεδρικός ναός της Λεμεσού, εξακολουθεί να λάμπει πίσω από τις ψηλές γκρίζες πολυκατοικίες του Μόλου. Άρχισε να οικοδομείται το 1896 και αντικατοπτρίζει την ευμάρεια της Λεμεσού κατά την πρώτη περίοδο της Αγγλοκρατίας. Δίπλα του ξεκινά ο πεζόδρομος της Αγίου Ανδρέου, με τα περίτεχνα νεοκλασικά μέγαρά.
ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 882462
ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/07/2009, Σελίδα: 20
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=882462&-V=articles
AndreasL July 6th, 2009, 01:35 PM Bravo ston Dhmarxo Lemesou. Ta sinxaritiria mas. As ton mimithoun oi ypolipoi dhmarxoi pou tous efae i grafiokratia kai i kolisiergia.
andreasp July 6th, 2009, 08:20 PM Δεκάδες ιδιοκτήτες διατηρητέων στο κέντρο της Λεμεσού επέδειξαν ενδιαφέρον να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κτιρίων τους. Οι πολλές αιτήσεις που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να παραχωρηθούν οι τελικές εγκρίσεις των εργασιών επιδιόρθωσης και αναπαλαίωσης, ανάγκασαν το Δήμο Λεμεσού και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να προχωρήσουν σε προγραμματισμό, που στοχεύει στη γρηγορότερη εξέταση των αιτήσεων. Στόχος είναι να προληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, κατά τα οποία, στην προσπάθειά τους οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν το συντομότερο στην εκτέλεση των εργασιών, άρχιζαν την ανοικοδόμηση χωρίς να τηρηθούν όλοι οι κανόνες αισθητικής και ποιότητας στην εκτέλεση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην καταβολή των επιδοτήσεων.
Ο δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου συναντήθηκε πρόσφατα με εκπροσώπους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και, όπως είπε στη «Σ», λήφθηκε απόφαση να επισπευσθούν οι παραχωρήσεις των εγκρίσεων. «Με αυτόν τον τρόπο δεν θα βιάζεται ακόμα και ο πλέον καλοπροαίρετος ιδιοκτήτης να ξεκινά εργασίες πριν εξασφαλιστεί η συναίνεση των αρμοδίων υπηρεσιών, αφού τα διατηρητέα της πόλης έχουν άμεση σχέση όχι μόνο με την ιστορία αλλά και τη γενικότερη εικόνα της πόλης, γι’ αυτό και χρειάζεται πολλή επιμέλεια», είπε.
Τα καλύτερα κίνητρα στην Ε.Ε.
Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις και γενικά τα κίνητρα γι' αποκατάσταση των διατηρητέων, ο Ανδρέας Χρίστου είπε ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει τις καλύτερες επιδοτήσεις απ' όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχονται απευθείας στον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή, ο οποίος θα κάνει τις απαιτούμενες εργασίες. Και πρόσθεσε: «Πρώτα είναι η απευθείας χορηγία, ύστερα η πώληση χαρισμένου συντελεστή δόμησης, τον οποίο ο κάτοχος μπορεί να πωλήσει και να πάρει λεφτά για να τα επενδύσει στο διατηρητέο και ο υπολειπόμενος συντελεστής δόμησης που μπορεί να διαθέσει στην αγορά και να χρησιμοποιήσει και πάλι το ποσό που θα πάρει. Επιπρόσθετα ωφελήματα είναι και μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις. Τα δύο πρώτα μέτρα αντιστοιχούν περίπου στο 50% του ποσού που θα δαπανηθεί στην αποκατάσταση. Αν διαχειριστεί κάποιος σωστά και τον υπόλοιπο συντελεστή, τότε με το ποσό που θα πάρει σχεδόν θα κάνει εξ ολοκλήρου την αποκατάσταση του οικοδομήματος».
Αυξήθηκαν οι τιμές
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όσοι παρέβλεπαν την αρχιτεκτονική και ιστορική αξία των διατηρητέων κτιρίων της Λεμεσού τα αποκαλούσαν «χαλαμάντουρα» και οι τιμές τους ήταν μάλλον χαμηλές. Τώρα όμως όλοι τα θέλουν, με αποτέλεσμα οι τιμές των διατηρητέων οικοδομών στην πόλη να αυξηθούν κατακόρυφα, μετά την εισαγωγή των νέων κριτηρίων, ιδιαίτερα με το δικαίωμα της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος γι' αποκατάστασή τους, το κέντρο της Λεμεσού αλλάζει πραγματικά όψη από μέρα σε μέρα… λέει συγκεκριμένα ο δήμαρχος: «Έχουμε στη Λεμεσό το μεγαλύτερο αριθμό διατηρητέων κτιρίων απ' όλες τις άλλες πόλεις και παρατηρούμε με ευχαρίστηση καθημερινά αυτά τα κτίρια να αποκαθίστανται, να αποκτούν νέες χρήσεις και να αναβιώνουν την παράδοσή μας. Στην πόλη μας πολλά διατηρητέα κτίρια έχουν αποδοθεί με μεγάλη επιτυχία σε χρήσεις ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, επισιτιστικές, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ποιότητα και πρωτότυπο, ελκυστικό αστικό περιβάλλον. Είναι μια επιλογή που αναδεικνύει τα κτίρια, τα καθιστά προσβάσιμα και προσιτά σε χιλιάδες ανθρώπους, μεγιστοποιεί τη χρήση τους και εξασφαλίζει βέλτιστους οικονομικούς όρους για τους ιδιοκτήτες τους. Είναι ένα παράδειγμα αξιοποίησης παλιών κτιρίων, που αποδεικνύει πόσο σημαντική και αποδοτική είναι η αποκατάστασή τους και πόση θετική ανταπόδοση μπορεί να επιτευχθεί τόσο για τον ιδιοκτήτη, όσο και για την πόλη, το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα».
Ποια έχουν εξωραϊστεί
Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, «πέραν των πολύ σημαντικών κινήτρων που παρέχονται και αναθεωρούνται ανά τριετία, με βάση το κόστος των εργασιών και τις πραγματικές τιμές αγοράς, ο Δήμος, στα πλαίσια της πολιτικής του, αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια το ζωντανό παράδειγμα αποκατάστασης διατηρητέων, δίνοντας έτσι όχι μόνο ώθηση, αλλά και το παράδειγμα για τους ιδιοκτήτες τέτοιων οικοδομών». Συγκεκριμένα, με ενέργειες του Δήμου έχουν αποκατασταθεί ή εξωραϊστεί αριθμός διατηρητέων με σημαντικότερα τα ακόλουθα: Η οικία επάρχου, η οποία θα στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο, το Παντοπωλείο της Α’ Δημοτικής Αγοράς, το κτίριο πίσω από το Δημοτικό Μέγαρο, το οποίο στεγάζει τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και η Β’ Δημοτική Αγορά, που χρησιμοποιείται για θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις.
Επίσης, επισημαίνει ο κ. Χρίστου, σημαντικό ρόλο έπαιξε το ΤΕΠΑΚ, που παρέλαβε προς το παρόν τέσσερα σημαντικά διατηρητέα κτίρια στο κέντρο της πόλης και τα μετέτρεψε σε ένα πραγματικό στολίδι για τις στεγαστικές ανάγκες του Πανεπιστημίου. Η κίνηση, που άρχισε ήδη στο κέντρο της πόλης με τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, ήταν βασικό συστατικό του ενδιαφέροντος για αποκατάσταση δεκάδων άλλων υποστατικών, τα οποία χρησιμοποιούνται ως χώροι ψυχαγωγίας.
Η ιστορία της Λεμεσού στις παλιές γειτονιές
Η πόλη της Λεμεσού αναπτύχθηκε αρχικά στην περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου και της οδού Κουμανδαρίας. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, οικοδομήθηκαν τα σημαντικότερα κτίρια με πλούσια ιστορία, που μαρτυρούν την κοινωνική εξέλιξη της Λεμεσού και που αποτελούν μια πολύπλευρη αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά για την εποχή μας.
Στα όρια του Δήμου Λεμεσού υπάρχουν συνολικά 545 διατηρητέες οικοδομές και 10 οικοδομές κηρυγμένες ως αρχαία μνημεία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών συγκεντρώνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η αναβίωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και η αποκατάσταση των «παλιών γειτονιών» αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική και οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις διατηρούν, αποκαθιστούν και αναδεικνύουν τα ιστορικά τους κέντρα.
Σύμφωνα με το Δήμο Λεμεσού, οι υπηρεσίες του είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες στο θέμα της διατήρησης αυτής της μοναδικής κληρονομιάς, και έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την αναπαλαίωση των διατηρητέων, με στόχο την αναβίωση της αρχιτεκτονικής τους και της ιστορικότητάς τους. Από τα στοιχεία που έδωσε ο Δήμος, διαφαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό όχι μόνο υπάρχει μια αυξημένη τάση για αναπαλαιώσεις, αλλά και για κήρυξη διατηρητέων και άλλων οικοδομών, ακόμα και σε περιοχές εκτός του κέντρου. Από τις 545 διατηρητέες οικοδομές, έχουν αποκατασταθεί την τελευταία πενταετία πέραν των εκατόν. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Λεμεσού διατηρείται όπως ήταν και το 1930. Παρά τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν, με κύριο χαρακτηριστικό ότι χάθηκε τελείως το παραλιακό μέτωπο της πόλης, το οποίο ανοικοδομήθηκε με ψηλά κτίρια, ωστόσο έμειναν ακόμα αρκετές γειτονιές γύρω από το Κάστρο, όπως η γνωστή Μαραθευτογειτονιά στην οδό Ειρήνης και ορισμένα τμήματα της οδού Αγίου Ανδρέου και των καθέτων προς αυτή δρόμων, που έχουν προσωπικότητα και αποτελούν, για την πόλη, ολόκληρη την ιστορία της.
http://www.sigmalive.com/news/local/169676
http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/6/7/6/169676/li.JPG
WhiteMagick July 6th, 2009, 11:51 PM ^^ ZHTW!!!! Makari na diathrh8ei toulaxiston h palaia Lemesos kai Leukwsia! H palaia Larnaka exei sxedon e3afanistei! Gia thn pafo den exw idea.
ACCLIM July 9th, 2009, 09:51 AM below are some photos of some classical buildings of limassol
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/3418349670_f39c328a2a.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/3418350814_41abc78023.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/limassollibrary.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/3417538503_dc0ab8512e.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/3433733523_1c494ea341.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/12684830.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/3422762999_bb8ddb583e.jpg
ACCLIM July 9th, 2009, 10:09 AM http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/3354345658_e344635952.jpg
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/untitled.jpg
AndreasL July 9th, 2009, 10:10 AM Poly orees photos. bravo
new-sk July 9th, 2009, 11:09 AM poli orea ktiria,ehoun kanei poli kales anapalaioseis
ACCLIM July 10th, 2009, 10:36 AM technologiko panepistimio. ine to proin ktimatologio.
http://i242.photobucket.com/albums/ff316/ACCLIM2/pic10.jpg
AndreasL July 12th, 2009, 03:19 PM ΚΑΤΩ από τα πανύψηλα δέντρα, καθισμένοι στα ξύλινα πα-
γκάκια ή στο αναψυκτήριο που λειτουργεί στο κέντρο του Κή-
που, συνταξιούχοι κυρίως Λεμεσιανοί, ανέκαθεν αναζητούσαν
και έβρισκαν ξεκούραση πίνοντας το καφε-
δάκι τους και σχολιάζοντας την πολιτική και
κοινωνική καθημερινότητα. Οι ίδιοι χώροι
αποτελούν και σήμερα σημείο συνεύρεσης
και συναναστροφής αυτών των ανθρώπων,
οι οποίοι όμως, εμφανίζονται δυσαρεστη-
μένοι με το «βαθύ κούρεμα» και την «καρα-
τόμηση» κάποιων δέντρων.
Ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, στην κουβέ-
ντα τους κυριαρχεί το παράπονο ότι ο δήμος
«έβαλε τα συνεργεία του και ετιτσίρωσε τους ευκαλύπτους…».
Και είναι γεγονός ότι μια σειρά από μεγάλα δέντρα, όχι μόνο
κλαδεύτηκαν βαθιά, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αφέθηκαν
μόνο οι χοντροί κορμοί και κάποια λεπτά κλαδιά με ελάχιστο
φύλλωμα, με αποτέλεσμα να φαντάζει ο τόπος φαλακρός,
αφού σε αρκετά σημεία ο ίσκιος παραχώρησε τη θέση του στον
καυτό ήλιο. Ιδιαίτερα αισθητό είναι το πρό-
βλημα στην περιοχή του Παιδότοπου.
Στις διαμαρτυρίες τους οι συνταξιούχοι που
καταφεύγουν καθημερινά στον Κήπο, δίνο-
ντας ραντεβού την ίδια σχεδόν ώρα του πρω-
ινού αλλά και τα απογεύματα, διερωτούνται
γιατί έγινε αυτό και προσπαθούν να δώσουν
οι ίδιοι διάφορες εξηγήσεις: «Για να μπο-
ρούν να στηθούν πιο εύκολα τα περίπτερα
της Γιορτής του Κρασιού» λένε κάποιοι, «για
να μην εμποδίζουν τις τέντες και τα φουγάρα που θα βά-
λουν οι εστιάτορες και οι λουκουματζήδες», είναι η εκτί-
μηση κάποιων άλλων.
^^
en kani pou den exei dentra o dimos lemesou e katakourepsanta kai touta kai eminan oi kormoi me elaxista kladia.
ego pisteuw na gini enas neos zologikos kipos stin kypro, kai o kaliteros topos einai kapou konta sto parko athalassas i alles poleis den einai eunoikes gia zologiko kipo logo igrasias kai ellipsis dason entos tis polis
cy_dev July 12th, 2009, 09:41 PM ^^
poli kali idea!!
andreasp July 12th, 2009, 11:00 PM en nomizw ta xerohorta tis Athalassas na en idanika gia dhmiourgia zwologikou! Ektos an o zwologikos einai mono gia erpeta, pou hdh katakleizoun to parko :nuts: Alloste mia xara enei jame pu enei, enje exerizwsan ta dentra, ekladepsan ta, gia tin asfaleia tou kosmou opos ipe j o dimarxos sto idio arthro pou fenete en to copares oullo. Eidika twra pou efian ta zwa pou ypoferan pou tis psiles thermokrasies tis kyprou je eferan pio mikra je tis kypriakis panidas, en nomizw na yparxei provlima. An apofasizetoun na metaferthei kapou allou o zwwlogikos pisteyw tha itan kallitera kapou sto Troodos, alla den xreiazete
:cheers:
AndreasL July 12th, 2009, 11:22 PM ^^
oxi jie xerohorta re file, nomizo den episkeutikes pote to dasos athalassas, einai ektasis osi i misi lefkosia se agria fisi kai dasos me limnes.
Pantos o xoros pou einai tora o zologikos kipos, ektos kai oti einai poli mikros kai apopniktikos kai vriskete mesas sto kausaerio den kanei katholou.
kai ta zoa den ipoferan apo tis psiles thermokrasies, men 3exnas oti ta liontaria kai leopardalis zousan sta pio therma klimata. o logos pou ta efigan einai gia tis sinthikes diaviosis sta mikra klouvia kai pou den eixan tis katalliles sinthikes.
to pio gelio pou eida ekei, einai oti exei ena ponny kai tou evapsan to trixoma tou roz gia na fkenoun ta mora pano na fkaloun photos kai na pienoun giro mes to parko.
anw, to thema oti prepei na klisi o zologikos kipos kai na gini enas neos allou, sto troodos gia pion logo na gini? enas zologikos kipos en gia na ton episkefthese oxi gia na ton exeis mono.
lysandros July 12th, 2009, 11:26 PM Kalos o zoologikos kypos alla egw gia thn Kypro tha protimousa safari!!!
Mia megalh ektash,kata protimhsh sthn perioxh Pafou, xorismenh se merh kai diaforetika eidh e3wtikon zown.
8a phgene poly me to landscape ths Kyprou
Parepiptontos,ta arxaia xronia to kyrios metaforiko meson gia thn metafora tou xalkou htan h kamhla!!!
Kai exw akousei epishs oti sthn Kypro yphrxan kai elefantes!!
Gia to deftero den eime kai poly sygouros.Oxi pos tha mou fenotan periergo omos.
3erei kaneis?
lysandros July 12th, 2009, 11:42 PM ^^^^Kai malista na nai to megalytero safari ths Evrophs !!!
(oxi pos yparxoun kai polla)
As afhsoun ta golf pou den pane katholou me to fysiko topio ths Kyprou kai as kanoun kati pou tha teriaze perisotero.
Afto ki an tha eferne touristes!!
Apla mia idea :)
andreasp July 13th, 2009, 12:14 AM ^^
oxi jie xerohorta re file, nomizo den episkeutikes pote to dasos athalassas, einai ektasis osi i misi lefkosia se agria fisi kai dasos me limnes.
Pantos o xoros pou einai tora o zologikos kipos, ektos kai oti einai poli mikros kai apopniktikos kai vriskete mesas sto kausaerio den kanei katholou.
...............
anw, to thema oti prepei na klisi o zologikos kipos kai na gini enas neos allou, sto troodos gia pion logo na gini? enas zologikos kipos en gia na ton episkefthese oxi gia na ton exeis mono.
Fysika k to episkeytika! K auto pou ida htan polloi xerothamnoi kai lasponera! Eshei j wrees topothesies vevea alla to ypolipo parko den eine katholou filoxeno meros imo.. H xara tou kourkouta j tis koufis!
Kai den nomizw na xreiazete na kleisei o zwologikos! As anoixoun j alloi, alla anti na kleisei den nomizeis en kalitera na ton ftiaxoun? Kati pou tha ginei vevaia:
<<...«Το κλάδεμα των ευκάλυπτων ξεκίνησε μετά από συνεννόηση με το Τμήμα Δασών», αναφέρει ο δήμαρχος Αντρέας Χρίστου επισημαίνοντας ότι σταδιακά θα πρέπει να κλαδευτούν όλα τα δέντρα, όπου κριθεί αναγκαίο, λόγω κυρίως των σαπισμάτων που έχουν παρατηρηθεί. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη σταθερότητα των παλιών και μεγάλων δέντρων, διευκρινίζει ο δήμαρχος τονίζοντας ότι το σημαντικότερο είναι η ασφάλεια των επισκεπτών.
Αναφερόμενος ειδικότερα σε επιστολή της γνωστής Λεμεσιανής λογοτέχνιδας Έλλης Παιονίδου, η οποία διαπιστώνει ότι «αργοπεθαίνει ο Κήπος της Λεμεσού», ο Αντρέας Χρίστου επισημαίνει ότι ο δήμος καταβάλλει προσπάθειες για συντήρησή του με επαναφύτευση γρασιδιού, νέων δέντρων και θάμνων. Ειδικότερα για το μαρασμό των ανθώνων και τις άδειες λίμνες, ο δήμαρχος αποδίδει το γεγονός στην έλλειψη νερού και τις υφάλμυρες γεωτρήσεις του δήμου. Διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι μόλις η υδατική κατάσταση βελτιωθεί, θα συντηρηθούν και θα επανέλθουν στη ζωή τόσο οι ανθώνες όσο και οι λίμνες με τους πίδακες και τα ψαράκια...>>
andreasp July 13th, 2009, 12:21 AM ^^^^Kai malista na nai to megalytero safari ths Evrophs !!!
(oxi pos yparxoun kai polla)
As afhsoun ta golf pou den pane katholou me to astiko topio ths Kyprou kai as kanoun kati pou tha teriaze perisotero.
Afto ki an tha eferne touristes!!
Apla mia idea :)
poli kali idea! Kala einai k ta golf omos, apoti xerw prwspathoun na proselkisoun poiotiko touri$mo kai ws gnwstwn oi pamploutoi exoun mia adynamia sto golf :lol:
new-sk July 13th, 2009, 06:56 AM ^^
panta dierotoumoun giati......
andreasp July 13th, 2009, 01:29 PM Με την επέκταση των σχολών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και την αύξηση του αριθμού των φοιτητών, θα δημιουργηθεί στη Λεμεσό πρόσθετος αριθμός μετακινήσεων, ο οποίος αναμένεται να ανέλθει στις 23 χιλιάδες ημερησίως.
Μέσα σε μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2012, όταν θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Λεμεσού, η κίνηση στο κέντρο της πόλης αναμένεται να πενταπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε μελέτη που ετοιμάστηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την επέκταση των σχολών και την αύξηση των φοιτητών, θα δημιουργηθεί στην πόλη πρόσθετος αριθμός μετακινήσεων, ο οποίος αναμένεται να ανέλθει στις 23 χιλιάδες ημερησίως. Όπως υπολογίζεται αυτή τη στιγμή, οι μετακινήσεις του πανεπιστημιακού πληθυσμού ανέρχονται σε 4,5 χιλιάδες μετακινήσεις. Οι επιστήμονες που κατήρτησαν τη σχετική μελέτη συνδέουν άμεσα την τύχη της παλιάς πόλης της Λεμεσού με την τύχη του ΤΕΠΑΚ.
Λεμεσός και ΤΕΠΑΚ καλούνται να κερδίσουν το στοίχημα της απόφασης να χωροθετηθεί το Πανεπιστήμιο στο κέντρο της πόλης. Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη μελέτη, «η εγκατάσταση του Πανεπιστημίου στο κέντρο είναι ένα σύνθετο στοίχημα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και μεταφορών, με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική φυσιογνωμία, τον πολιτισμό και την καθημερινή λειτουργία της πόλης». Από την πολυσέλιδη μελέτη για τις πολεοδομικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις από τη δημιουργία του ΤΕΠΑΚ στο κέντρο της πόλης, που έκανε το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ξεχωρίζουν τρία ουσιαστικά στοιχεία, αναφορικά με την αύξηση της κυκλοφορίας στο εμπορικό κέντρο της Λεμεσού και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν:
1. Μια αποτελεσματική λύση, όταν θα αναπτυχθεί η β' φάση του ΤΕΠΑΚ, θα είναι η «βύθιση» της οδικής αρτηρίας που περνά έξω από το παλαιό Νοσοκομείο της πόλης, (οδός Λεοντίου) και η δημιουργία αερογεφυρών, επί των οποίων θα είναι δυνατή η διακίνηση των φοιτητών.
2. Αναγκαιότητα βελτίωσης της δημόσιας συγκοινωνίας, με βάση τον μικρό αριθμό επιβατών που έχουν τα λεωφορεία. «Αυτό που συμβαίνει στις κυπριακές πόλεις ίσως δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη και πρέπει ένα αξιοπρεπές ποσοστό των μετακινήσεων να καλύπτεται με δημόσια συγκοινωνία», τονίζουν οι ειδικοί.
3. Εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης των μετακινήσεων, μέσου ή μικρού μήκους, με ποδήλατο.
25% σε τέσσερα χρόνια
Συγκρίνοντας τους κυκλοφοριακούς φόρτους στο βασικό δίκτυο της πόλης, όπως αυτοί προέκυψαν από τις μετρήσεις κυκλοφορίας τον Μάιο του 2006, με αντίστοιχα στοιχεία του 2002, διαπιστώνεται στα τέσσερα αυτά χρόνια αύξηση του φόρτου στο βασικό δίκτυο της πόλης, σε ποσοστό της τάξης του 25%, που χαρακτηρίζεται πολύ μεγάλο.
Αναφέρει συγκεκριμένα η μελέτη: «Με δεδομένη την αυξανόμενη πίεση για προσπέλαση του κέντρου με αυτοκίνητο, αλλά και τις πρόσθετες μετακινήσεις που θα εκδηλωθούν, τόσο από τη λειτουργία του νέου Τεχνολογικού Πανεπιστημίου όσο και από τις υπόλοιπες αναπτύξεις στην κεντρική και ευρύτερη περιοχή, αναμένεται την επόμενη περίοδο περαιτέρω επιδείνωση του επιπέδου συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στην πόλη. Είναι, συνεπώς, επιβεβλημένο να σχεδιαστούν έγκαιρα πολιτικές και μέτρα που θα κατευθύνουν προς άλλους στόχους την ανάπτυξη της πόλης, προς στόχους πιο συμβατούς με τις ανάγκες της τουριστικής της οικονομίας και με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, όπως αυτές ακολουθούνται σήμερα στην Ευρώπη».
Πρόβλημα αποκοπής
Η β΄ φάση της επέκτασης του ΤΕΠΑΚ τοποθετείται χρονικά στην περίοδο 2012 - 2017. Την περίοδο αυτή, το Πανεπιστήμιο θα επεκταθεί στους χώρους του παλιού Νοσοκομείου, της Αστυνομίας και των απέναντι κτιρίων της Τεχνικής Σχολής. Η λογική της χωροθέτησης της β’ φάσης είναι διαφορετική από αυτήν της πρώτης. Δεν πρόκειται πια για διάχυτα στην πόλη κτίρια, αλλά για συγκρότημα κτιρίων τα οποία, όμως, θα βρίσκονται ένθεν και ένθεν μιας αρτηρίας με σημαντικό φόρτο. Αυτό -επισημαίνεται- θα προκαλεί «ένα σημαντικό πρόβλημα αποκοπής μεταξύ των δυο μερών του πανεπιστημιακού συγκροτήματος και φυσικά η πιο αποτελεσματική λύση θα είναι η βύθισή της». Στη β’ φάση, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών σε 6.500 περίπου, ο αντίστοιχος των καθηγητών σε 300 και του διοικητικού προσωπικού σε 300.
Στροφή στα ποδήλατα
Για την εισήγηση να δοθεί μια λύση με τη χρήση ποδηλάτου, η μελέτη του Πολυτεχνείου Αθηνών αναφέρει: «Το ποδήλατο είναι ένα μέσο που βρίσκεται πολύ κοντά στην καθημερινότητα, τις πρακτικές και τη νοοτροπία τόσο του σπουδαστή όσο και του τουρίστα. Πρόκειται για μια πολύ φτηνή λύση, της οποίας η υποδομή, όπου είναι απαραίτητη, συμβάλλει πολύ θετικά στη γενικότερη ανάπλαση της αισθητικής του δρόμου. Πράγματι, το ποδήλατο εξασφαλίζει και αυτό την αυτόνομη μετακίνηση, επομένως υπ’ αυτήν την έννοια η επιλογή του δεν συνεπάγεται επαναστατικές αλλαγές σε συνήθειες και νοοτροπίες, όπως θα σήμαινε το πέρασμα από το αυτοκίνητο στη δημόσια συγκοινωνία. Τόσο για τον τουρίστα όσο και για τον σπουδαστή η επιδίωξη για παιχνίδι και ικανοποίηση κατά τη μετακίνηση είναι πολύ ισχυρή και μόνο το ποδήλατο, μετά το αυτοκίνητο, μπορεί να την καλύψει. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί ότι ήδη για το ποδήλατο έχει γίνει στη Λεμεσό ένα πολύ μεγάλο βήμα. Είναι ο ποδηλατόδρομος κατά μήκος της παραλίας, ο οποίος συνδέει τις τουριστικές εγκαταστάσεις με το κέντρο. Πρόκειται για μια πολύ άνετη και υψηλών προδιαγραφών κατασκευή, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο ποσοστό των ξένων επισκεπτών να επικοινωνούν άνετα με το κέντρο. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να εξασφαλιστεί η σύνδεση με ποδηλατόδρομο των δυο βασικών πόλων του Πανεπιστημίου, δηλαδή αυτών που αντιστοιχούν στην α’ και τη β’ Φάση ανάπτυξής του. Η χωρίς αμφιβολία προνομιούχος διαδρομή σύνδεσης, λόγω της ποιότητας της αρχιτεκτονικής της, είναι η οδός Ειρήνης. Έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι οδηγεί κατευθείαν στο Κάστρο, που είναι το κέντρο της ιστορικής περιοχής. Δεδομένης της λίγο έκκεντρης θέσης της οδού Ειρήνης ως προς την α’ φάση ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, προτείνεται να υπάρξει και ένας μικρού μήκους συνδετήριος ποδηλατόδρομος, από την οδό Ειρήνης και διά των οδών Ενώσεως, Ελλάδος και Αθηνών, μέχρι την καρδιά του Πανεπιστημίου».
Δημόσια συγκοινωνία
Η δημόσια συγκοινωνία απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν στη διάθεσή τους ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν επιβατικό αυτοκίνητο, τονίζουν οι μελετητές και προσθέτουν ότι: Σ’ αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται άτομα που δεν μπορούν να οδηγήσουν λόγω ηλικίας, ή κάποιας πάθησης, άτομα που ανήκουν σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και δεν μπορούν να αποκτήσουν αυτοκίνητο και επισκέπτες της πόλης.
Η δημόσια συγκοινωνία, δηλαδή, σήμερα, δεν αποτελεί εναλλακτικό μέσο μετακίνησης το οποίο επιλέγεται ελεύθερα με κριτήρια όπως η συχνότητα, η ταχύτητα, το επίπεδο εξυπηρέτησης, το κόστος. Αποτελεί υποχρεωτική λύση για λίγους και αυτό είναι όλο. Δεν είναι πραγματικά ανταγωνιστική. Ωστόσο, ήδη το γεγονός ότι υπάρχει για μια μεγάλη περίοδο του χρόνου ένα πολυπληθές κοινό, αυτό των ξένων επισκεπτών, που δεν έχει στη διάθεσή του αυτοκίνητο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή βάση για την επανεξέταση της πολιτικής για τη δημόσια συγκοινωνία. Στο κοινό αυτό θα μπορούσε να προστεθεί και ένα μέρος των μελλοντικών φοιτητών».
Ντους και αποδυτήρια για τους ποδηλάτες
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διοικούσας του ΤΕΠΑΚ, τον ξένο εμπειρογνώμονα του Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για τις συγκοινωνίες και την προώθηση του ποδηλάτου, όπου μελετήθηκε το θέμα των επιπτώσεων στο κέντρο της Λεμεσού. Σύμφωνα με την πληροφόρηση από τον κ. Θεοπέμπτου, υπάρχει θέληση για την προώθηση της ποδηλατοκίνησης των φοιτητών. Συζητήθηκε ακόμη και η παροχή ντους, αποδυτηρίων και lockers σε όσους έχουν ποδήλατο. Η ποδηλατική οργάνωση της Λεμεσού κατέθεσε και προτάσεις με διαδρομές και δημιουργία ποδηλατοδρόμων.
Επίσης το ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία με τις δημοτικές Αρχές, ετοιμάζει μελέτη χωροθέτησης των σχολών του, καθώς και προτάσεις μετακινήσεις των φοιτητών στην πόλη. Η μελέτη ανατέθηκε σε ξένο οίκο.
Για τη δρομολόγηση μικρών λεωφορείων στο κέντρο βρίσκεται υπό μελέτη συγκεκριμένη εισήγηση της Εταιρείας Αστικών Λεωφορείων Λεμεσού, που είναι έτοιμη να προμηθευτεί 25 περίπου μικρά λεωφορεία, για εξυπηρέτηση κυρίως των φοιτητών.
http://www.sigmalive.com/news/local/171642
AndreasL July 13th, 2009, 02:13 PM Isos na einai pain in the ass telika to TEPAK i mia panepistimioupoli entos mias polis, kati 3erane stin lefkosia kai metaferame tin panepistimioupoli ektos polis. i empiria metra telika.
mbori na ferni oikonomika ofeli entos, alla ferni kai polla provlimata stin perioxi kai stin piotita zwhs ton katikon ekei. allo na exeis geitona mia oikogenia i ena zeygari kai allo na exeis geitones fitites pou tha ta spane kathimerinos.
me osous lemesianous 30+ to sizitisa to thema, den ithelan to tepak entos kentrou.
ACCLIM July 13th, 2009, 04:39 PM file diafono mazi sou. to tepak ine oti kalitero exi gini mexri tora sti lemeso kai idika to kentro to opoio anavathmizete sinexos. sigoura tha ipraxoun provlimata me to kikloforiako alla afto ine kati to opoio prepi na antimetopisti etsi kai allios an theloume na leme oti iparxi kentro tis polis. o dimos proxori se tomes sto kentro tis polis me pezodromisis, parking , anakateskevi tou odikou diktiou kai dimosies metafores. to tepak edose tin othisi pou xriazotan to kentro yia na min katastrafi kai erimothi entelos. tora vlepis palia diatiritea na anagenizonte, na anigoun estiatoria, kafe kai katastimata. o kosmos exi pragmatika aggaliasi to kentro kai ta kalytera eponte. yia osous gnorizoun ti lemeso i proti fasi tou panepistimiou anaptisete stin perioxi tou dimarxiou. i defteri fasi ine pio exo apo afto pou apokaloume "palia poli" kai "kentro" kai tha anaptixthi eki pou ine tora i astinomia,to palio nosokomio kai i texniki sxoli. se afti tin perioxi idi yparxi arketi kinisi logo astinomias kai texnikis sxolis oi opoies tha metakinithoun yia na stegasti to tepak. meta otan kai efoson to panepistimio anaptixthi se megalitero vathmo yparxoun skepsis yia dimiourgia panepistimioupoli stin perioxi berengaria sta polemidia.
AndreasL July 14th, 2009, 10:34 AM Φιλόδοξα σχέδια για «ουρανοξύστη» προωθούνται στη Λεμεσό
Πύργος... που θα αναπνέει
Από τα 27 χιλιάδες τ.μ. του τεμαχίου θα οικοδομηθούν μόνο τα 7 χιλιάδες. Η Pafilia παραχώρησε στο Δήμο 3000 τ.μ. κοντά στο Δημόσιο Κήπο για χώρο στάθμευσης που ήδη κατασκευάζεται
«Ουρανοκατέβατες» λύσεις στο φλέγον πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης γύρω από το Δημοτικό Κήπο έρχεται να δώσει ο νέος δημόσιος χώρος στάθμευσης που θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί επί της οδού Λόρδου Βύρωνα.
Η ευτυχής - για χιλιάδες Λεμεσιανούς και επισκέπτες - λύση, θα δοθεί από τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα από τον όμιλο εταιριών Pafilia, ο οποίος προγραμματίζει μια τεραστίων διαστάσεων «οικολογική» επένδυση, σε μεγάλη έκταση ανατολικά του Κήπου. Στα πλαίσια της εταιρικής της ευθύνης, η εταιρεία αποφάσισε να παραχωρήσει στο Δήμο Λεμεσού, μια έκταση τριών χιλιάδων τ.μ. αφού προηγουμένως τη διαμορφώσει σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης, χωρητικότητας 200 οχημάτων.
Παράλληλα θα αναλάβει πλήρως τα έξοδα της διαμόρφωσης του χώρου, τα οποία ανέρχονται σε 30 χιλιάδες ευρώ, καθώς και την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία και συντήρησή του, για ελεύθερη χρήση στους δημότες. Οι εργασίες ήδη έχουν ξεκινήσει και ο νέος χώρος στάθμευσης υπολογίζεται να είναι έτοιμος σε δύο περίπου εβδομάδες.
Διευκόλυνση
Στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού για την ανακοίνωση της παραχώρησης του χώρου, ο πρόεδρος του ομίλου εταιριών Ηλίας Ηλιάδης υπέδειξε ότι ο νέος χώρος στάθμευσης θα συμβάλλει στην απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, στη διευκόλυνση των επισκεπτών των παρακείμενων επιχειρήσεων, των εργαζομένων της γύρω περιοχής, αλλά και της πρόσβασης των δημοτών στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Δημοτικό Κήπο και την παραλία. Ως ένα απτό παράδειγμα συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με την τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, χαρακτήρισε την παραχώρηση ο δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου. Έρχεται, πρόσθεσε, την στιγμή που ο κυκλοφοριακός φόρτος στην περιοχή αυξάνεται, λόγω της λειτουργίας σημαντικών έργων, όπως το ΓΣΟ και η Ακτή Ολυμπίων.
Πύργος στο φιλέτο
Το τεμάχιο που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης ήταν τμήμα μιας ευρύτερης έκτασης 27 χιλιάδων τ.μ., εντός της οποίας θα υλοποιηθεί, μια μεγάλη ιδιωτική επένδυση, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα στο τεμάχιο - «φιλέτο», με πρόσωπο στην παραλιακή λεωφόρο και άμεση πρόσβαση σε όλες τις κεντρικές υπηρεσίες της πόλης, η εταιρεία Pafilia θα ξεκινήσει μέσα στο 2010 την ανέγερση ενός πολυώροφου κτίριου, το οποίο, σύμφωνα με τους αναθεωρημένους συντελεστές δόμησης και τα σχέδια παροχής κινήτρων του τοπικού σχεδίου, θα είναι ένα από τα ψηλότερα, αν όχι το ψηλότερο, κτίριο στη Λεμεσό και θα υπερβαίνει κατά πολύ τους δεκαπέντε ορόφους.
Θα αναπνέει
Ωστόσο η εταιρία δεν έχει αποταθεί ακόμη για πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής και ως εκ τούτου δεν είναι ανακοινώσιμα περαιτέρω στοιχεία. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο πύργος θα καλύπτει μόλις το 27% του τεμαχίου (7,1 χιλιάδες τ.μ.), με συντελεστή κάλυψης αρκετά χαμηλότερο από τον επιτρεπόμενο, αφήνοντας έτσι τη γύρω πυκνοδομημένη περιοχή να αναπνεύσει.
Το υπόλοιπο 73% θα διαμορφωθεί σε δημόσιους (26%) και ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους (47%). Ως εκ τούτου θα εξισορροπηθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από την αξιοποίηση ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες σημαντικούς ελεύθερους χώρους, στο κέντρο της πόλης. Το πολυώροφο κτήριο θα στεγάσει οικιστικές χρήσεις. Δεκάδες διαμερίσματα πολυτελείας θα παρέχουν στους ενοίκους τους υπηρεσίες επτάστερου ξενοδοχείου, ενώ στο ισόγειο θα αναπτυχθούν ήπιας μορφής εμπορικές χρήσεις. Φιλοδοξία της κατασκευάστριας εταιρίας είναι η δημιουργία ενός έργου υψηλών κατασκευαστικών προδιαγραφών και μοναδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, το οποίο θα καταστεί σημείο αναφοράς για τη Λεμεσό. Στα πλαίσια αυτής της φιλόδοξης ιδιωτικής επένδυσης θα κατασκευαστούν συνολικά 1400 θέσεις στάθμευσης, η πλειοψηφία των οποίων θα διαμορφωθούν σε υπόγεια επίπεδα.
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=884141&-V=articles&-p
Bravo! Telia!
AndreasL July 14th, 2009, 10:40 AM Poli kala nea.
Alla den nomizo na tous egkrinoun gia 14+ orofous pros to paron. Isos mesa i teli tou 2010 paroun tin teliki egkrisi. Tetia filodo3a sxedia gia anegersi ktirion me 14+ orofous exoun arketoi developers se oles tis poleis gia auto perimenoun ta nea topika sxedia to 2010. Giati yparxei tosi ipervoli kai diafimisi sti Lemeso gia ta erga teleuteos, den to katalambeno, tha arxiso na pisteuw oti sirnoun ofkeres na pianoun gemates. Na perimenete kirioi na bgoun ta nea topika sxedia kai meta na sirnete arloumbes gia na proselkisete ependites prin kan kala kala parete poleodomiki adeia. 3erete posa erga san auta einai sto rafi kai anamenoun ta sxedia? mono ego gnorizo 5-6 developers, giati den bgenoun kai autoi na ta di3oun? ate eleos telospanton. eimai poli ekneurismenos me to olo thema.
Xoris na to katalavete kanete zimia stin kipro kai stis alles poleis dioti eimaste mikro nisi me mikres apostasis kai prepei na leitourgoume os sinolo kai oxi to kentro varous na to katanemete opou thelete. Idi exei epipli3i ta mesa o ypourgos gia auto, kai en kairo krisis den prepei na pezonte simferonta. Kai en tixea pou edorise 3000 tm ston dimo nomizete? tora na deite oti tha einai o protos pou tha parei adeia molis bgoun ta sxedia.
ACCLIM July 17th, 2009, 11:39 AM «Δώστε θάλασσα να κάνουμε νησάκι»
SIMERINI : ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεγαλεπήβολο σχέδιο ομάδας επιχειρηματιών για τη Λεμεσό
Η ιδέα αναλύθηκε σε ψεσινή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού. Καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση θα έχει το κράτος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά, μελετώντας όλες τις πιθανές επιπτώσεις και παραμέτρους.
ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Αφού αποσβέσουν το κόστος κατασκευής θα δώσουν το έργο στην πόλη
Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού ενημερώθηκε χθες για την πρόταση ομάδας επιχειρηματιών της πόλης να κατασκευάσουν ύστερα από επιχωμάτωση, ένα μικρό νησί απέναντι από την παραλία. Μετά την πρώτη ενημέρωση το όλο θέμα θα απασχολήσει και τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου, ώστε να συνέλθει εκ νέου η ολομέλεια για την τελική απόφαση.
Σύμφωνα με την πρόταση, όπως αυτή αναλύθηκε στην ψεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου, στόχος των επιχειρηματιών είναι να προσφέρουν ένα έργο στην πόλη που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη τους τουριστικού προϊόντος και της γενικότερης ανάπτυξης. Η πρόταση των επιχειρηματιών είναι όπως, αφού καλυφθεί η δαπάνη του όλου έργου από τα έσοδα των χρήσεων που θα αναπτυχθούν στη νησίδα, το έργο να επιστραφεί στην πόλη υπό μορφή δωρεάς. Όπως δήλωσε στη «Σ» εκπρόσωπος των υποψήφιων επενδυτών που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, «σκοπός της ομάδας των επενδυτών δεν είναι το κέρδος από τις αναπτύξεις στο νησάκι» και πρόσθεσε ότι δεν έγινε εκτίμηση του κόστους του έργου ή του ακριβούς μεγέθους του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον επέδειξαν μέχρι τώρα τρεις τουλάχιστον επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Λεμεσό. Από την πλευρά των μελετητών, μας λέχθηκε ότι ακόμα δεν έχουν γίνει τα σχέδια εκτός από ένα προκαταρκτικό και ότι αυτό θα γίνει εάν είναι θετική, η ανταπόκριση από το Δήμο.
Σύμφωνα με το όραμά τους, η νησίδα θα βρίσκεται σε μια απόσταση περίπου 200 μέτρων απέναντι από την ακτή της πόλης. Θα διαθέτει καφετερία, εστιατόριο και άλλες συναφείς χρήσεις όπως Κέντρο θαλάσσιας ζωής.
Οι επιχειρηματίες ανέπτυξαν πρώτα την ιδέα τους σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα με το δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου, σύμφωνα με τον οποίο την τελική απόφαση θα πάρει η ολομέλεια του Συμβουλίου. Ωστόσο καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση θα έχει το κράτος, εφόσον η θάλασσα ανήκει σε αυτό, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες που θα ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά, μελετώντας όλες τις πιθανές επιπτώσεις και παραμέτρους της όλης ιδέας.
Το κοινό θα μπορεί να μεταβαίνει στο νησί με δύο τρόπους: Πρώτο, διαμέσου αερογέφυρας για πεζούς που θα ξεκινά από τον παραλιακό δρόμο και, δεύτερο, διά θαλάσσης, αφού στο νησί θα μπορούν να δένουν μικρά σκάφη περιπάτου. Η έκταση του νησιού δεν έχει καθοριστεί ακόμα επακριβώς, αλλά οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για μια έκταση γύρω στις δύο με τρεις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.
Πάντως, οι μελετητές υπόσχονται ότι η κατασκευή θα σέβεται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον, θα συνάδει πλήρως με το περιβάλλον της Λεμεσού, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης και του τουρισμού και ότι η πρόσβαση στο νησί θα είναι ελεύθερη για όλους. Επίσης ότι θα ληφθούν όλες οι πρόνοιες και θα γίνουν τα απαραίτητα έργα, ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα ρύπανσης. Γίνονται δε σκέψεις και για κατασκευή χώρου στάθμευσης στην ξηρά, ώστε να σταθμεύουν με ευκολία οι επισκέπτες.
Α. Χρίστου: Πρωτοποριακό έργο
Ο Δήμαρχος της Λεμεσού είπε στη «Σ» ότι είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και χρειάζεται σε βάθος μελέτη. «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για το οποίο έγιναν και τα προκαταρκτικά σκίτσα, αλλά επειδή το θέμα τούτο δεν αφορά μόνο το Δήμο καθώς η θάλασσα ανήκει στο κράτος, η περαιτέρω συζήτηση και η πιθανή αδειοδότηση πρέπει να γίνει με συνεργασία πολλών κρατικών υπηρεσιών», είπε. Παρά το ότι η ιδέα είναι ωραία, τόνισε ο Δήμαρχος Λεμεσού, πρέπει να μελετηθούν και τα πιθανά προβλήματα και οι τυχόν επιπτώσεις, «να μελετήσουμε για παράδειγμα πώς επηρεάζονται οι λουόμενοι, το θέμα του περιβάλλοντος και είμαστε προς το παρόν σε μια πρώιμη φάση, κατά την οποία ανταλλάσσονται ιδέες».
Δημόσια πρόσκληση
Βασικό ερωτηματικό για το Δήμο είναι ότι επειδή οι Δήμοι υπόκεινται στο νόμο περί προσφορών, θα πρέπει να γίνει δημόσια πρόσκληση για να ζητηθούν προσφορές, εφόσον φυσικά η Κυβέρνηση δώσει τη συγκατάθεσή της για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θαλάσσιου χώρου.
Μιλώντας στη «Σ», ο πρόεδρος της επιτροπής ανάπτυξης και τουρισμού του Δήμου Γιάννης Αρμεύτης είπε ότι είναι νωρίς ακόμα να εξαχθούν συμπεράσματα για τη συγκεκριμένη εισήγηση και πρόσθεσε: «Όσο καλές και αν είναι κάποιες ιδέες, η νομοθεσία πρέπει να είναι η ίδια για όλους, στα πλαίσια ισονομίας και ισοπολιτείας που διέπει σχέσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δημοσίου. Από τη μία θέλουμε να ενισχύουμε και να προωθούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία για να γίνει η πόλη πιο ελκυστική αλλά στα πλαίσια της ισονομίας. Αν αποφασίσει για παράδειγμα ο Δήμος να γίνει ένας διαγωνισμός ΒΟΤ (αυτοχρηματοδότησης του έργου) όπου θα συγκεκριμενοποιούνται πλέον τα ποιοτικά - περιβαλλοντικά κριτήρια, τότε τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ευπρόσδεκτες, γιατί σίγουρα η Λεμεσός χρειάζεται έργα».
AndreasL July 17th, 2009, 12:20 PM Ligo apithano to vlepo. Den eimaste kai dubai me kondilia diserkatomirion. Kai i thalassa kai paralies aniki se olous tous polites ane3eretos polis kai kaneis den dikaioute na ta ekmetaleuti. Tha katantisoume sto telos opos tin italia pou plironis eisodo na mbeneis se organomenes paralies i dimosious xorous anapsixis.
Eimai poli ekneurismenos me ton Dhmo Lemesou pantos pou "eklepse" to TEPAK. Apo oti ematha to TEPAK tha ginetoun stin Palia Poli Lefkosias kai oi ypiresies tou Dhmou Lefkosias apo to 1995 ekanan apires meletes pos einai efikto na gini. Distixos tis meletes autes tis pire o Dhmos Lemesou kai tis xrisimopia gia to TEPAK stin Lemeso. Aisxos Kirioi afisetate tin monadiki eukairia anasigkrotisis tou pio "egkatelimenou kai ipovathmismenou" merous tis Kyprou na paei xameni.
Nai o Dhmos Lemesou askise piesis sto kratos kai ereunes 15 xronon tou dimou lefkosias pigan tou kolou kai tis apospase o Dhmos Lemesou.
Kai h Lemesos den xriazete erga idi pire arketes voithies apo to kratos kai dieukolinsis, erga xriazete i Pafos i Larnaca kai i Ammoxostos.
Kai ego exo megali fantasia gia nisakia kai megala agalmata tis afroditis sti petra tou romiou, alla me metro kirioi min ypovathmizete tis alles poleis pou exoun anagki me to na dinete ola ta kondilia se megales poleis.
para na skefteste vlakies na kanete nisi sto nisi, kante dimosies sigkinonies me trena kai underground kai afiste tis vlakies stin panta. Se alles xwres oi dimosies sigkinonies anikoun se idiotes. Edo kala kala den arxise i marina kai tha valoun antagonisti tis? den mboris na exeis 2 antagonistika proionta tautoxrona. kane to ena kai meta des to apotelesma gia na kaneis allo.
dame na kospoume 10 dentra efamas pou ti glossa, oxi na afisoun na isopedosoun tous thalasious ifalous me petres na kamoun nisia. kante apovathres me estiatoria ktlp opos exei se polles poleis tis eurwphs.
ACCLIM July 17th, 2009, 01:30 PM ine fanero file oti exis issues me ti lemeso kai den mporis na to kripsis. apo ti mia les oti xriazonte na ginoun erga kai se alles polis kai apo tin alli eknevrizese yiati to TEPAK den egine sti lefkosia pou idi exi 1 kratiko kai alla tosa idiotika panepistimia!
AndreasL July 17th, 2009, 02:01 PM ine fanero file oti exis issues me ti lemeso kai den mporis na to kripsis. apo ti mia les oti xriazonte na ginoun erga kai se alles polis kai apo tin alli eknevrizese yiati to TEPAK den egine sti lefkosia pou idi exi 1 kratiko kai alla tosa idiotika panepistimia!
oxi file den exo issues me ti lemeso, exo issues me to na ginonte erga eki pou den xriazonte kai na ta sterounte topothesies pou ta xriazonte amesa.
Anaferome se erga ipodomis opos marines, aerodromia ktlp, pou alles paraliakes polis isteroun.
To TEPAK einai allo thema kai den sxetizete me tetia erga. Anaferome ston dolio kai adiko tropo pou i Lemesos diekdikise to TEPAK eno i Lefkosia to proetimaze gia xronia kai exei kanei oles tis sxetikes meletes, tis opies meletes tora tis ekmetaleuete o dhmos lemesou. H Palia Lefkosia to eixe perissotero anagki apo opindipote allo topo se auto to nhsi, den tin kanei i prasini grammi kai ta alla tosa provlimata. To Tepak tha anestine tin Palia poli pou einai 10 fores megaliteri se megethos apo tin topothesia pou einai to TEPAK sti Lemeso. Kai i sigkekrimeni perioxi sti lemeso den eixe provlimata pote.
Anw den thelo na fano kakos, alla auti einai i pragmatikotita. Den mboreite na ta exete ola kirioi, exete Limania, aerodromia, exete tourismo, i Lefkosia den ta exei auta, xriazete na epizisi apo ton idiotiko kai dhmosio tomea den exei allous porous eisodimatos. Kai ta ekpedeutika idrimata einai o monos tropos anazoogonisis ton perioxon pou isteroun se ipodomes.
ACCLIM July 17th, 2009, 04:35 PM kala yiati tote to panepistimio kyprou den anaptyxthike sto kentro tis lefkosias opos les?yiati ekanan ti panepistimioupoli exo apo ti lefkosia afou ipirxan meletes?
yiati prepi to tepak? den katalaveno to skeptiko sou. tora an i palia poli tis lefkosias exi afethi sto eleos tou theou, den ftei i lemesos yia afto oute to tepak. kai to tepak to DIKEOUTE i lemesos opos kai oi alles polis prepi na exoun panepistimia kai i larnaca kai i paphos kai i eleftheri ammohostos.
lysandros July 17th, 2009, 05:14 PM Η ιδέα για το νησάκι μια χαρά είναι και μακάρι να γίνει.
Εγώ δεν μπορώ να δω κάποια αρνητική επίπτωση ενός τέτοιου έργου,ποίους θα πείραζε δηλαδή,τους λουόμενους?Ισα ισα που θα χαν και ωραία θεα,θα κολυμπάνε μέχρι το νησάκι κτλ
Ούτε ουτοπικό μου ακούγεται και σίγουρα ούτε και δισεκατομμύρια χρειάζονται για μια έκταση μερικών στρεμμάτων στην έτσι και αλλιώς σχετικά ρηχή θάλασσα μπροστά από την παραλια της Λεμεσού. Πέτρες χώμα και άμμος παμφτηνα υλικά.
Πάντως μια άλλη καλή ιδέα θα ήταν να μεγαλώσουν το πλάτος της υφισταμενης παραλίας ρίχνοντας εισαγομενη άμμο.
Διάβασα σήμερα στην εφημερίδα ότι στο Notingham ο δήμος έριξε 300 τόνους άμμο στην κεντρική πλατεία της πόλης και έφτιαξε μια "παραλια" για να παίζουν τα παιδιά.
Με 300 τόνους άμμο το πλάτος της αμμουδιάς στην κεντρική λεμεσό θα μπορούσε να μεγαλώσει κατά 2 με 3 μετρα!!! (υποθέτω..)
Με 1000 τόνους άμμο,η Λεμεσός θα μπορούσε να αποκτήσει μια παραλια πενταστερη εμπρός στα πόδια της για να γουστάρουν οι Λεμεσιανοί και οι τουρίστες!!!(υποθετικά πάντα..)
1000 τόνοι χωράνε άνετα σε ένα εμπορικό καράβι(που οι Κύπριοι έχουν μπόλικα από αυτά..)
και λογικά αν σκεφτείς πως η Αίγυπτος, που είναι διπλα, έχει μπόλικη άμμο (9/10 της Αιγύπτου..) θα κόστιζε και πολύ φτηνά!!
Απλά μια ιδεούλα για να περνάει η ώρα ..
Πάρτε και το link
http://www.nottinghamcity.gov.uk/index.aspx?articleid=5437
ACCLIM July 17th, 2009, 06:15 PM poli kali idea!!
AndreasL July 17th, 2009, 10:55 PM Kai ammo na valeis den tha mini gia poli, ta reumata tis thalassas ton parasernoun kai fernoun neo kathe ligo pros ta e3o. to nisaki kali idea einai, alla to thema ti tha exei pano? cafes? restaurants? 3.000 sqm den einai kai polla, isos prepei na gini kati pio megalo. Alla kai pali elipse i gh kai tha kanoume kai nisakia? autin pou exoume den tin gemisame.
exo mia kaliteri idea, den kanoun ena ipovrixio aquarium? kamia paraliaki poli mas den exei. auto toulaxisto tha proselkih kai touristes kai topakes, nisakia exei polla i kipros... nissi beach, feeg tree bay, ktlp kai sinithos ena nisaki gia na exei noima prepei na vriskete se kapion kolpo
WhiteMagick July 20th, 2009, 11:37 AM ^^ Symfwnw. To texnhto nhsi en mia pellara.
Ανάπτυξη σε φόντο πράσινο στη Λεμεσό με δεκάδες πάρκα και χιλιάδες δέντρα
Πλάνο για περισσότερο οξυγόνο
Επτά χιλιάδες δέντρα, 134 νέα πάρκα και τέσσερις πνεύμονες πρασίνου θα "χαρίσουν" οξυγόνο στην πόλη, αν οι σχεδιασμοί δεν ανατραπούν
Ανάσες ζωής αναμένεται να πάρει η Λεμεσός, όταν τα 7 χιλιάδες δενδρύλλια που φυτεύτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, θα αποκτήσουν ανάστημα και πλούσια φυλλωσιά. Η πόλη επί του παρόντος πνίγεται στο τσιμέντο και η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, μόλις που αγγίζει τα 3,9 τ.μ., όταν σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος θα έπρεπε να φτάνει τα 9 τ.μ., προκειμένου η πόλη να θεωρείται βιώσιμη για τους κατοίκους της. Υπάρχουν όμως αισιόδοξα μηνύματα στον Δήμο Λεμεσού.
Πάρκα παντού
Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των καιρών για μια πιο ευαίσθητη - περιβαλλοντικά - πολιτική, ο δήμος έχει ξεκινήσει να υλοποιεί ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα για να πρασινίζουν σταδιακά οι γειτονιές της πόλης. Πέρα από τη διαμόρφωση σε χώρους πρασίνου κάποιων ελεύθερων εκτάσεων που προέκυψαν από διαχωρισμούς οικοπέδων και παρέμεναν για δεκαετίες ανεκμετάλλευτες, άρχισαν να κινούνται τα νήματα για απόκτηση κάποιων μεγάλων ελεύθερων χώρων, που κινδύνευαν με οικοπεδοποίηση και έως πρόσφατα θεωρούνταν "χαμένο παιχνίδι".
Συνολικά το 2007 και το 2008 παραδόθηκαν στους δημότες 64 νέα πάρκα. Απ΄ αυτά, τα μισά δημιουργήθηκαν από το μηδέν, ενώ τα υπόλοιπα αναβαθμίστηκαν μέσα από το πρόγραμμα "πρασινίζω την πόλη". Εντός του έτους θα ξεκινήσει η διαμόρφωση ακόμη 70 πάρκων, από τα οποία τα τριάντα βρίσκονται στην Αγία Φύλα.
Από τα 70 νέα πάρκα, τα 12 είναι ήδη φυτεμένα και θα διαμορφωθούν με τη δημιουργία πεζοδρόμων, τοποθέτηση φωτισμού και καθισμάτων, ενώ τα υπόλοιπα πρόκειται για τελείως ανεκμετάλλευτους δημόσιους χώρους, που σε πρώτη φάση θα φυτευτούν και θα περιφραχτούν.
Και βανδαλισμοί
Τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότερα από 30 πάρκα ηλεκτροφωτίστηκαν, ενώ 55 απέκτησαν παιδικές χαρές ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Και αν δεν σημειώνονταν τα απανωτά κρούσματα καταστροφών στα ήδη αναβαθμισμένα πάρκα της πόλης, τα σχέδια του Δήμου Λεμεσού για πρασίνισμα της πόλης θα υλοποιούνταν με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς. Όπως επεσήμανε στον "Π" ο υπεύθυνος πρασίνου του Δήμου Λεμεσού, Σταύρος Ιωαννίδης, οι βανδαλισμοί εμποδίζουν την υλοποίηση του προγράμματος, αφού πολλά κονδύλια που ήταν προορισμένα γι' αυτό, κατακρατούνται για την αποκατάσταση των ζημιών. Συνολικά μέσα σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, θα αναβαθμιστούν περισσότεροι από 300 από τους 500 συνολικά ελευθέρους χώρους μέσα στα όρια του δήμου, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα φυτευτούν περισσότερα από 7 χιλιάδες δενδρύλλια.
Πνεύμονας το ΕΒΚΑΦ
Φιλοδοξία του δήμου είναι να αλλάξει όψη η πόλη και να αποκτήσουν σταδιακά πράσινη απόχρωση οι μικροί ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει σε κάποια σημεία. Η ανάληψη από τον Δήμο Λεμεσού της διαχείρισης ορισμένων μεγάλων ελεύθερων χώρων, που η τύχη τους έως σήμερα ήταν αμφίβολη αλλά η αξία τους επιτέλους έχει αναγνωριστεί, γεννά την ελπίδα ότι η πόλη θα αποκτήσει και κάποιους μεγάλους πνεύμονες πρασίνου.
Πρώτος στην λίστα των υποψήφιων πράσινων νησίδων στο κέντρο της πόλης είναι η μεγάλη έκταση του ΕΒΚΑΦ στη λεωφόρο Νίκου Παττίχη. Αν και η μετατροπή του χώρου από "χαβούζα" της πόλης σε πνεύμονα πρασίνου θα είναι χρονοβόρα και θα χρειαστεί χρόνια αν όχι δεκαετίες για να ολοκληρωθεί, το πρώτο βήμα έγινε με τη μεταβίβαση στο δήμο της ευθύνης διαχείρισης των 2/3 της έκτασης, από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, η οποία είναι ο κηδεμόνας του χώρου. Το καθεστώς διαχείρισης του υπόλοιπου χώρου δυστυχώς δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, αφού είναι παραχωρημένος με νόμιμες διαδικασίες και μακροχρόνια συμβόλαια σε εκτοπισμένους, οι οποίοι εγκατέστησαν στον χώρο αρκετές βιοτεχνίες.
Πρόβλημα η αυθαιρεσία
Ωστόσο, τα σχέδια του Δήμου Λεμεσού για νοικοκύρεμα, καθαρισμό και δενδροφύτευση του χώρου προσκρούουν πάνω σε ακόμη ένα δυσμενή παράγοντα. Πρόκειται για κάποια αυθαίρετα υποστατικά, όπως βιοτεχνίες και αποθήκες, που καλύπτουν το 1/3 της συγκεκριμένης έκτασης και είναι άγνωστο πότε θα απομακρυνθούν. Ο αριθμός των παράνομων χρηστών του χώρου ανέρχεται στους 8 και ο κηδεμόνας, ήδη από το 2007, έχει κινηθεί εναντίον τους νομικά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον "Π" ο δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, έχει ξεκινήσει να εκπονείται επιχειρησιακό πλάνο για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν τα ελεύθερα τεμάχια. Το πλάνο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη διαμόρφωση των ελεύθερων τεμαχίων σε κοιτίδες πρασίνου, μέσα στο ασφυκτικά κορεσμένο οικιστικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, θα ξεκινήσουν εργασίες καθαρισμού από τα αυθαίρετα κτίσματα και τα μπάζα που εναποτέθηκαν από καιρού εις καιρόν στον χώρο και ακολούθως θα περιφραχτούν.
Την ευθύνη μάλιστα για τον καθαρισμό των τεμαχίων αυτών είναι υποχρεωμένοι να την αναλάβουν οι ίδιοι οι καταπατητές, ενώ σε περίπτωση που δεν το πράξουν, θα επωμιστούν το κόστος καθαρισμού τους. Ταυτόχρονα, επειδή η συγκεκριμένη έκταση αποτελεί τουρκοκυπριακή περιουσία, δεν μπορούν να κατασκευαστούν εντός της μόνιμες εγκαταστάσεις. Τουναντίον, θα διατηρηθούν οι συστάδες των ευκαλύπτων και θα δεντροφυτευθούν τα ακάλυπτα σημεία, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν μονοπάτια, όπου θα απολαμβάνουν τη βόλτα τους οι δημότες.
"Αετός"
Παρόμοιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακόμη μιας ελεύθερης έκτασης - μικρότερου μεγέθους - στην περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα Χαράκη, που εφάπτεται επί της οδού Γεωργίου Αβέρωφ. Πρόκειται για τη γνωστή αλάνα του "Αετού", η οποία εντός του χρόνου -μετά τη μεταβίβαση και αυτού του χώρου στη δικαιοδοσία του δήμου- θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο γήπεδο, το οποίο θα φιλοξενεί τις αθλητικές δραστηριότητες των νέων της περιοχής. Πέρσι ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε και στον καθαρισμό του παλιού μουσουλμανικού νεκροταφείου που εμπίπτει στα όρια της συγκεκριμένης έκτασης. Παράλληλα, στην ίδια περιοχή θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης και πρασίνου, ενώ ούτε από αυτό τον χώρο δεν απουσιάζουν νόμιμες βιοτεχνίες σε τεμάχια που εκμισθώθηκαν σε εκτοπισθέντες.
--------------------------------------------------------------------------------
Λύσεις στον Κάψαλο
Ακόμη ένας χώρος έχει μπει στο μικροσκόπιο του Δήμου Λεμεσού, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονίες του κέντρου. Αισίως όπως όλα καταδεικνύουν, ο δήμος έπεισε τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα να απαλλοτριώσουν τη μεγάλη έκταση της πρώην ιδιωτικής εμπορικής σχολής Αγγελάκη, βόρεια από το Λανίτειου Α΄ και Β΄, στα διοικητικά όρια με τον δήμο Μέσα Γειτονίας. Ο μεγάλος ελεύθερος χώρος που προέκυψε μετά την κατεδάφιση του παλιού σχολείου κινδύνευε να τσιμεντωθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί ακόμη μια ευκαιρία να αποκτήσουν οι κάτοικοι του Καψάλου ένα αξιοπρεπή χώρο πρασίνου. Τελικά ο κίνδυνος αυτός αποσοβήθηκε, όταν ο Δήμος Λεμεσού έσπευσε εγκαίρως να εισηγηθεί την άμεση αλλοτρίωσή του. Έτσι, στη θέση 8 πολυκατοικιών που προγραμμάτιζε να ανεγείρει ο ιδιοκτήτης, θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου, αναψυχής και παιχνιδιού. Με αυτό τον τρόπο, όπως συμπλήρωσε ο δήμαρχος Λεμεσού, θα επιλυθεί και το χρονίζον πρόβλημα της παροχέτευσης των όμβριων νερών, που κινδύνευε να πνίξει την περιοχή.
--------------------------------------------------------------------------------
Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη
Πλήθος αυθαίρετων πολεοδομικών επεμβάσεων κατέγραψαν και αποτύπωσαν κλιμάκια του Τμήματος Κτηματολογίου, κατά τον επί τόπου έλεγχο που διενήργησαν στην κοίτη του ποταμού Γαρύλλη. Οι παράνομες επεκτάσεις επαγγελματικών υποστατικών και κατοικιών είναι δεκάδες. Ακόμη και κρατικές υπηρεσίες επενέβησαν μέσα στην κοίτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κεντρικό Πυροσβεστικό Σταθμό, που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κτισμένος πάνω στον ποταμό. Ακριβώς απέναντι, επί της οδού Μονής Μαχαιρά, ολόκληρο συνεργείο έχει ανεγερθεί μέσα στην κοίτη. Μετά την καταγραφή των αυθαίρετων επεμβάσεων, σειρά τώρα έχει η μπουλντόζα, ώστε να απελευθερωθούν οι δημόσιοι χώροι και να υλοποιηθούν τα σχέδια του δήμου για κατασκευή του γραμμικού πάρκου από τα Πολεμίδια μέχρι και το παλιό λιμάνι. Αρμόδιο τμήμα είναι η Επαρχιακή Διοίκηση και σε αυτήν εναπόκειται, όπως σημείωσε ο κύριος Χρίστου, να επιβάλει την τάξη στην περιοχή.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Κωδικός άρθρου: 885344
ΠΟΛΙΤΗΣ - 20/07/2009, Σελίδα: 38
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=885344&-V=articles
ACCLIM July 20th, 2009, 02:52 PM yiati ine pellara to texnito nisi? aftoi pou tha to ftiaxoun se antallagma tha ftiaxoun dorean parking sto dimo lemesou. pou ine to kako? tha exoume kai kati protoporiako kai tha gini kai parking xoris epivarinsi tou dimosiou. ine i telia sxesi metaxi idiotikou kai dimosiou tomea : pernis kai dinis. fisika afta prepi na ginoun sosta yia na min dimiourgounte adikies. pistevo omos oti o dimos lemesou tha vri tropo na gini, ftani na min kanoun piso oi epixirimaties.
AndreasL July 20th, 2009, 03:18 PM Ανυπολόγιστο οικολογικό κόστος
Οσο για το περιβαλλοντικό κόστος, από όσο εκτιμούν οι ειδικοί, είναι μάλλον ανυπολόγιστο. Ηδη στα σημεία όπου χτίστηκαν ή συνεχίζουν να χτίζονται τέτοιες γιγάντιες κατασκευές η υποβρύχια ζωή έχει δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Το σκάψιμο του βυθού για τη συλλογή άμμου, καταστρέφει κοραλλιογενείς υφάλους και θαλάσσια είδη σημαντικά για το υποθαλάσσιο οικοσύστημα. Η οποία οφείλεται στα συγκεκριμένα έργα που διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία. Αν και οι κατασκευάστριες εταιρείες υπόσχονται να φτιάξουν τεχνητό βυθό με κοράλλια και σπάνια είδη ψαριών, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των εκατομμυριούχων μελλοντικών αγοραστών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή.
Ektos apo auto... ti tha e3ipiretisi ena nisi me petres kai tsimento kai kapies finikes pano? den leme oti den tha fenete oreo... alla isos einai too much gia tin kypro. ta kymmata ftanoun mexri 5-6 metra ton xeimwna, min vlepoume tora tin thalassa kai na oniropoloume. poso psilo tha einai auto to nhsi? tha fenete kati san to alkatraz sti mesi tou pouthena? an yparxi kapios kolpos me miomena reumata kai kimata tote kalos na gini. ti tha exei pano? kai an dothi i aidia na ktisi kapios stin thalassa meta tha erthoun kai alloi meta na zitane adies gia tetia pragmata kai sto telos tha xasoume tis orees thalasses kai paralies pou exei i Kypros kai na tis gemisoume me texnikous yfalo nisous, einai gelio gia ena nisi na kamni nisakia pseftika kai me xoris noima. Min katastrepsoume oti oreo exoume.
As kratisoume ta fisika nisakia pou mas edose i fisi apo moni tis, kai na theloume den mboroume na ta antigrapsoume auta.
Ego tha simfonousa na ginotan auto to nhsi kapou pio vathia, p.x 1 xlm mesa sta anikta tis thalassas kai na exei mini boats na se pernoun ekei. auto tha itan pio entiposiako kai pio prototipo.
Auti einai i gnomi mou.
Protimo na dw
1. Aquariums
2. Marines
3. Psila agalmata stin petra tou romiou
4. casinos
5. Theme Parks
theloume landmarks stin ousia pou den exoume oute ena.
lysandros July 20th, 2009, 06:15 PM Den 3erw kata poso to olo sxedio gia to texnito nhsi einai mia protash apo sovarous ependites pou to ennooun kai skeftonte sovara na to kanoun pra3h h einai apla mia arlouba alla....se periptosh pou pragmati to ennoun kai einai diate8ymenoi na to kanoun pra3h egw eimai 100% yper kai pistevw pos oloi prepei na tous yposthri3oun.
Tetoia filodo3a erga dinoun aftopepi8isi stous katikous mias polhs kai travan kai thn prosoxh twn die8nwn meson mazikhs enhmeroshs kati pou einai kalo gia ton tourismo afou h a3ia mias tetoias diafhmishs 8a htan polaplasias a3ias apo afta pou plhrwnei h Kypriakh kyvernhsh ka8e xrono gia thn touristikh provolh tou nhsiou.
Tetoia erga dilwnoun filodo3ia kai aftopepi8ysh kati aparethto se enan antagonistiko kosmo,mono 8etiko 8a htan.
Oso gia thn oloklhrotikh katastrofh pou len oi eidikoi pos 8a proklh8ei den katalavenw pos evgalan to porisma prin kan doun ta sxedia...
Oi epemvaseis sthn fysh den exoun panta katastreptikes synepies,poles fores kanoun kai kalo.
Alh8eia gia poious koraliogeneis yfalous milane kai pia 8alasia eidh aparethta gia to oikosysthma pou 8a katastrafoun..? Twra pou den exei mhnei tipota tous epiase h evesthysia?
Anypomonw na akousw perisotera gia to project kai elpizw na proxorhsei.
O texnitos vy8os me koralia kai spania eidh psariwn akougete poly endiaferon!!!
lysandros July 20th, 2009, 06:24 PM Protimo na dw
1. Aquariums
2. Marines
3. Psila agalmata stin petra tou romiou
4. casinos
5. Theme Parks
theloume landmarks stin ousia pou den exoume oute ena.
To ena fernei to allo. Teteia arga san to texnito nysi 8a edine o8ysh kai se ola ta alla.Ola boroun na gynoune.
Pantos gia to Cazino kala 8a ekane o Xristofias na to 3anaskeftei. Nai men yposxethyke pos den 8a ghnei pote Casino oso aftos kyverna alla opos exoun ta pragmata mono tous T/K symferei afto pleon.
H Ellada exei tosa Cazino,den symenei oti oloi gyname arostoi tzogadoroi.
8a htan kai mia ependysh me idiotika kefalea!!
AndreasL July 20th, 2009, 09:05 PM Anypomonw na akousw perisotera gia to project kai elpizw na proxorhsei. O texnitos vy8os me koralia kai spania eidh psariwn akougete poly endiaferon!!!
Einai poli mikro gia na travisi tin prosoxi se touristes idios, tetioi xoroi yparxoun kata ekatontades stin mesogeio. Se 3.000t.m den mboris na kaneis kai polla pragmata. H gnomi mou einai to nhsi na gini se apostasi toulaxisto 1os xlm kai na einai toulaxisto 10.000 sqm me ena mikro hotel, cafe kai restaurant kai mia mikri apovathra stin opia tha apovivazonte touristes kai topakes me mikra pliaria pou tha feygoun apo tin nea marina lemesou. Apo to nhsi tha mboroun na apolausoun ena oreo geuma i cafe, i akomi kai na dianiktereusoun... kathos tha vlepoun kai tin poli fotismeni apo makria kai to hliovasilema apo tin alli pleyra.
Auti einai kali idea.
3.000 t.m einai kai to nissi beach stin ayia napa i to feeg tree island ston protara... kanena cafe tha fori pano i kanena estiatorio. ektos an tha kanoun to nhsi apla gia na kamnis ton peripato sou, pou einai vlakeia pali. Tha 3odepsoun tosa lefta gia na kamoun ena cafe pano? i an kamoun cafe i otidipote allo tha antimetopisoun alles diskolies opos apoxeteutiko, hlektriko reuma, posimo nero, me ti ilika tha to ktisoun afou den tha exei themelia, kai alla para polla.
Pragmatika to exoun meletisi autoi oi lene arloumbes opos eipes kai esi? epidi fantasia eutixos exoume oloi mas arketi na fan kai oi kotes, kai malista kaliteri apo autous. Kai idios apo ton pafilia developers pou mexri prosfata ektize kai ktizi spitia me kamares kai keramidi kokkino tou 1990.
Ate na doume kamia sovari eteria na asxolithi me tetia themata.
WhiteMagick July 21st, 2009, 12:51 AM To provlhma me ta texnhta nhsia einai oti einai panakriva gia na ktistoune kai akoma pio akriva gia na synthrh8oune logw ths dynamhs ths fyshs. Ena tetoio mikro ergo pou 8eloune na kanoune sthn lemeso den a3oizei ta lefta tou. Poia h diafora tou na valoune kymmato8raustes kai na kanoune mia 3ylinh vash? Kamia.
To terastio nhsi opws les AndreasL me tosh megalh ektash egine sto Dubai. Kai ti kataferane? Tipota. Ta lymata katalhgoune sthn 8alassa opou kaneis mpanio, ta nhsia einai agona kai den mporoune na filo3enisoune fyta kai dentra (sta texnhta nhsia tou Dubai oi finikies einai aplws keraies ntymenes san dentra!) kai idi yparxoune ypopsies oti to nhsi arxise idi na vy8izetai logw ths diavrwshs.
Yparxoune poly tropoi gia na ''dhmiourgh8oune'' xwroi sta8meushs. Oi dhmosies metafores 8a meiwsoune ta autokinhta stous dromous kai automata 8a yparxei ligoterh zhthsh gia xwrous sta8meushs. Enw an 8eloune perioxes gia kyvernitika kthria tosa egkatelimena kthria kai adeia oikopeda yparxoune sthn Lemeso. Xwroi gia skafh? H nea marina den einai arketh? En telh olo to sxedio einai 8ema entypwsiasmou kai ypagetai katw apo ton yperoptismo tou Kypriou. ''Afou to kanane sthn tade xwra giati oxi sthn Kypro?'' Opws eipes kai esy AndreasL isws kanena sygxrono enidrio, 8ematika parka h kapoio terastio ergo texnhs einai auta pou xreiazountai.
Einai kairos na sygkentrw8oune kai na valoun to myalo tous na doulepsei mpas kai skeftoune kati to prwtoporiako kai monadiko.
|
|