View Full Version : [Szczecin] Gastronomia, handel i rozrywka [inwestycje]

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

borba0
January 5th, 2011, 09:05 PM
BTW mojego wcześniejszego pytania o Mistę: obsługa fatalna, jakość zwyczajna, pizza z pieca drewnem opalanego nie umywa się do tej, jaką z elektrycznego piecyka wyjmują pizzermeni z PERUGI przy Łukasińskiego... :)

6182
January 5th, 2011, 09:52 PM
kiedy potrzeba piwa na gwałt to na bosmana (droższego) nawet nie patrze ;)

Ja bym się publicznie do takich czynów nie przyznawał :lol:

^^ Jest, oczywiście.

^^ 3,90 za pół litra :)

Torney Ty to chyba stałym klientem tego Elysium jesteś ;)

CTC
January 5th, 2011, 10:06 PM
Nie on jeden jak sądzę ;)

lokomotiv2
January 5th, 2011, 11:56 PM
Elysium jest głównym miejscem zaopatrzenia mojego i moich kolegów których tamże siłą zawlokłem :P od tego czasu oni zawlekają tam swoich znajomych i powoli przestajemy kupować piwo gdzie indziej :D i mam nadzieję swojego zwyczaju nie zmieniać :) Elysium na pewno warto odwiedzać :)

Wo92
January 6th, 2011, 12:50 PM
http://bi.gazeta.pl/im/8/8481/m8481128.png

Do Szczecina wchodzi wielki gracz samochodowy

Największy zachodniopomorski diler samochodowy - Euro-Centrum-Tadeusz - łączy się z jednym z największych w Polsce - Grupą Krotoski-Cichy. - Klienci skorzystają. Będzie taniej - zapowiada Tadeusz Dudojć

Euro-Centrum-Tadeusz ma salony i serwisy Skody, Volkswagena i Audi w Szczecinie, Koszalinie i Słupsku - łącznie osiem punktów handlowych i usługowych. W ub. roku sprzedał ponad tysiąc aut. Krotoski-Cichy, handlujący tymi samymi markami, do tej pory miał 10 salonów w Poznaniu, Pile, Grodzisku Wlkp. i Łodzi. W 2009 r. sprzedał ponad 5 tys. aut, nieoficjalnie wiadomo, że ubiegłoroczna sprzedaż sięgnęła prawie 8 tys. samochodów (danych jeszcze nie ma).

- Konkurowanie z tak wielkim sąsiadem nie ma sensu, a rynek dilerski będzie się globalizował i porządkował. Najsensowniejszym wyjściem było więc połączenie sił - mówi Dudojć.

Jego zdaniem na fuzji zyskają klienci w Zachodniopomorskiem.

- Chodzi o efekt skali. Diler, który sprzedaje i serwisuje więcej samochodów, ma korzystniejsze ceny zakupu aut od producenta, a koszty są takie same, bo zarówno mały, jak i duży, by spełniać wymogi autoryzacji, musi mieć odpowiednie wyposażenie, standardowe salony, przeszkoloną załogę. W efekcie ten duży może oferować samochody i usługi w niższej cenie - wyjaśnia Dudojć.

Szczecińscy konkurenci Euro-Centrum-Tadeusz obawiają się wejścia giganta na zachodniopomorski rynek.

- Zawsze jest to pewna niewiadoma, co się będzie działo, jakie ma plany nowy konkurent - mówi Stanisław Kapral z Pehamotu, który do tej pory sprzedawał Skody, a teraz rozbudowuje salon przy ul. Zielonogórskiej i ubiega się o autoryzację serwisu Volkswagena.

Plany inwestycyjne ma także firma Kołacz-Łopiński. - Będę budował drugi salon przy ul. Południowej - zapowiada prezes Zbigniew Łopiński.

Analitycy rynku motoryzacyjnego przekonują, że rynek będzie się konsolidował. Grupa Krotoski-Cichy należy do liderów aktywności. Już w 2002 r. przejęła salon Skody w Głogowie, a dwa lata temu dokonała fuzji z firmą Idczak w Łodzi i Zgierzu.

Najwięksi polscy dilerzy

1. Polska Grupa Dealerów (Śląsk, Warszawa); m.in. Fiat, Ford, Nissan,Suzuki 10545
2. Carservis (Warszawa, Olsztyn, Rzeszów); m.in. Fiat, Hyundai, KIA 6930
3. Grupa Bemo Motors (Poznań, Szczecin, Koszalin, Warszawa); m.in. Ford, Volvo, Suzuki, Mitshubishi, Mercedes 5440
4. Grupa Krotoski-Cichy (Poznań, Piła, Łódź); Volkswagen, Audi, Skoda 5055
5. Grupa MAGRO (Śląsk); Volkswagen, Audi, Skoda, Suzuki 4773
6. KPI Retail (Poznań, Warszawa); Volkswagen, Audi 4618
7. Sobiesław Zasada (Kraków, Rzeszów, Bydgoszcz, Warszawa); Mercedes, Audi, Volkswagen 3789
8. Pol-Mot Auto (Warszawa); Skoda, Opel, Fiat 3667
9. Summit Motors (Warszawa) Ford 3194
10. Inter Auto Wiesław Siwek (Kraków); m.in. Opel, KIA, Skoda, Fiat 3061

http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,8906001,Do_Szczecina_wchodzi_wielki_gracz_samochodowy.html

el_bartez
January 6th, 2011, 12:51 PM
^^Spóźniłeś się:) Zajrzyj do zapowiedzi:D

Wo92
January 6th, 2011, 12:56 PM
^^ Fakt, mój błąd, ale tutaj też pasuje :D Nie wiem czemu przez chwilę mi forum szwankowało i jakoś tamten wątek mi wypadł :dunno:

grzellu
January 6th, 2011, 01:24 PM
A o tym słyszeli, widzieli, czy też już się spóźniłem? ;p

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs075.snc6/168573_10150124301481155_232309321154_7813289_1798357_n.jpg

COLUMBUS COFFEE Open Up To You! Oto lokalizacja trzeciej kawiarni COLUMBUS COFFEE w Szczecinie. Myślę, że wiekszość z Was wie gdzie robione było zdjęcie :). Pozostałych zpraszamy na zimowy spacer z kubkiem goracej kawy po naszym pięknym mieście. Wstępnie, temin otwarcia przewidujemy na kwiecień 2011 :) Jak zwykle juz dziś zapraszamy.

swiderrr
January 6th, 2011, 02:01 PM
Jak ktoś chce się lansować "po staremu" to trzeba się śpieszyć. :D
http://www.tvn24.pl/-1,1688533,0,1,starbucks-zmienia-logo,wiadomosc.html

Raine
January 6th, 2011, 02:04 PM
Genialne miejsce moim zdaniem, mam nadzieję że porządnie wyremontują wnętrze i odnowią elewacje niekoniecznie pozostawiając ten sam kolor ;)

CTC
January 6th, 2011, 02:09 PM
Szkoda że Golema, bardzo dobrze że nie bank. Do remontu elewacji pewnie się nie dorzucą.

wocash89
January 6th, 2011, 02:24 PM
W sumie to myślałem że takie coś powstanie w lokalu po sklepie metalowym, sugerowałem sie nowymi oknami właśnie w stylu CC, w takim razie ciekawe co tam sie otworzy.

Wo92
January 6th, 2011, 02:25 PM
W końcu coś nowego na Krzywoustego ;) A lokal po metalowym jest do wynajęcia, na razie nie wiadomo więc co tam będzie.

grzellu
January 6th, 2011, 03:20 PM
Brakuje jeszcze takiej kawiarni przy Bramie Portowej i placu Rodła (Oxygen, a nawet Coffee Heaven to już nie to samo, czego przykładem jest sukces KFC przy placu Rodła).

Torney
January 6th, 2011, 03:30 PM
Torney Ty to chyba stałym klientem tego Elysium jesteś ;)
Owszem, zaglądam średnio raz w tygodniu, choć w tym średnia jest już wyższa ;).

Offspring
January 6th, 2011, 04:03 PM
Szkoda że Golema, bardzo dobrze że nie bank. Do remontu elewacji pewnie się nie dorzucą.

Golema, nie Golema, przynajmniej nie zwiną się za pół roku z braku zainteresowania. A miejsce jest rzeczywiście doskonałe, ten punkt miasta jak wody potrzebuje gastronomii.

dr_szczecin
January 6th, 2011, 04:18 PM
Dobrze, że działają na mieście, a nie w centrach handlowych.

Piotr-Stettin
January 6th, 2011, 04:21 PM
Owszem, zaglądam średnio raz w tygodniu, choć w tym średnia jest już wyższa ;).

:D:D:D rabat dostałeś? :D.

Bobbomil
January 6th, 2011, 04:22 PM
:D:D:D rabat dostałeś? :D.

Albo piasku w nerkach ;P

shinzen
January 6th, 2011, 04:38 PM
A propos kawiarni, Na placu Kościuszki jest Cukiernia z minikawiarnią (z 2 stoliki może są) ale można kupić sobie drożdżówkę, dobry chlebek do domu i kawkę na wynos :)

Nie pamiętam tylko nazwy. Jak ktoś pamięta, to proszę o podanie :)

włóczykij_
January 6th, 2011, 04:41 PM
A propos kawiarni, Na placu Kościuszki jest Cukiernia z minikawiarnią (z 2 stoliki może są) ale można kupić sobie drożdżówkę, dobry chlebek do domu i kawkę na wynos :)

Nie pamiętam tylko nazwy. Jak ktoś pamięta, to proszę o podanie :)

Już mówie to jest W.Koch :)

shinzen
January 6th, 2011, 05:52 PM
Nie, to nie o kocha mi chodzi, na przeciwko przystanku 12 nad lombardem czy czymś takim. Coś asporodopodobnego. W sumie mogłem napisać piekarnio-cukiernio-kawiarnia :)

Bobbomil
January 6th, 2011, 06:00 PM
Nie, to nie o kocha mi chodzi, na przeciwko przystanku 12 nad lombardem czy czymś takim. Coś asporodopodobnego. W sumie mogłem napisać piekarnio-cukiernio-kawiarnia :)

Bagietka :D

Wo92
January 6th, 2011, 06:01 PM
Bagietka jest na Bogusława (polecam ;))

Bobbomil
January 6th, 2011, 06:02 PM
Bagietka jest na Bogusława (polecam ;))
Na Piastów w lokalu po Księgarni Technicznej też jest ;)

Wo92
January 6th, 2011, 06:19 PM
Przechodzę tam codziennie, a bym na to nie zwrócił uwagi? :D

Bobbomil
January 6th, 2011, 06:28 PM
Przechodzę tam codziennie, a bym na to nie zwrócił uwagi? :D

Spoko, ja mam teściów dwie bramy dalej i gdyby mi nie powiedzieli, że ciasto, które jem jest stamtąd pewnie dalej bym nie wiedział ;)

shinzen
January 6th, 2011, 06:45 PM
Na Piastów w lokalu po Księgarni Technicznej też jest ;)

O tym właśnie pisałem :colgate:

G0thm0g
January 6th, 2011, 09:50 PM

Może i nie, ale od tego turkusowego będzie chyba wszystko lepsze :nuts: A zresztą jak zrobili kawiarnię na rogu Piastów i Jagiellońskiej to wybrali ładny kolorek :)

W końcu skończyliście w tymi piwami i Bosmanami... :D

Torney
January 6th, 2011, 10:59 PM
^^ Upssss...

rabat dostałeś? :D.
Na stałe nie, ale zdarzyło się przy zakupach zapłacić mniej :).

Albo piasku w nerkach ;P
Chyba mi nie grozi ;).

jacca
January 6th, 2011, 11:30 PM
Zupełnie z innej beczki :)

Na podstawie umowy przeniesienia własności udziałów w spółce Echo – Galaxy Szczecin Sp. z o.o. z siedzibą w Szczecinie (Spółka zależna I) spółka Echo – SPV 7 Sp. z o.o. z siedzibą w Kielcach (Zbywca) w dniu 3 stycznia 2011 roku zbywa na rzecz Barconsel Holdings Limited z siedzibą w Nikozji (Cypr) (Nabywca) 7.651.001 udziałów o łącznej wartości nominalnej 382.550.050 PLN. Wartość umowy wyniosła 121.848.495 EUR, co, na dzień zawarcia niniejszej umowy, zgodnie ze średnim kursem NBP, stanowi równowartość 482.788.106,89 PLN. Wartość ewidencyjna powyższych udziałów w księgach rachunkowych Zbywcy wynosi 382.550.058 PLN.
Struktura własnościowa Spółki zależnej I, przedstawia się następująco:
- Barconsel Holdings Limited posiada 7.651.001 udziały o łącznej wartości nominalnej 382.550.050 PLN, stanowiących 99,9869% kapitału zakładowego, uprawniających do 7.651.001 głosów na zgromadzeniu wspólników,
- Spółka posiada 979 udziałów o wartości nominalnej 48.950 PLN, stanowiących 0,0128% kapitału zakładowego, uprawniający do 979 głosów na zgromadzeniu wspólników,
- spółka Grupa Echo Sp. z o.o. posiada 20 udziałów o wartości nominalnej 1.000 PLN, stanowiących 0,0003 % kapitału zakładowego, uprawniających do 20 głosów na zgromadzeniu wspólników.

(http://www.inwestycje.pl/gpw/komunikaty/?id_pap=20110104_133839_0000162451)

... czyli formalnie rzecz biorąc Galaxy jest teraz cypryjskie :D

shinzen
January 7th, 2011, 12:02 AM
Czyli właściciel Echo wyprowadza kasę na Cypr i oszczędza na podatkach.

LabiSzn
January 8th, 2011, 09:33 PM
Wczoraj wybraliśmy się do TelePizzy. Nasza wizyta trwała tam może z 2-3 minuty. W środku było tak duszno i mglisto, a zapach czosnku aż gryzł w oczy - zaczęły mi łzawić. W środku nie było żadnych klientów - w sumie nic dziwnego, kto by wytrzymał w takich warunkach. Porażka na całego - jeszcze gorzej niż w Grubym Benku na Bohaterów Warszawy.

No to zmiana planów i pojechaliśmy do Public Cafe. Ogólnie baardzo słabo - pizza droższa niż w innych miejscach, ciasto mega cienkie jak papier, a dodatków jak kot napłakał. Smak rzecz względna, więc nie ma co oceniać.

Co do Telepizzy na Piłsudskiego - mialem ostatnio identyczne odczucia, nie da rady wysiedziec.

Do Public Cafe zajrzalem dzis - troche drogo, pizza tak mniej wiecej od 15 do 25 zl, makarony od 20zl wzwyz, napoje zdecydowanie drogie - 0,2 soku za 5zl. Fakt ciasto cienkie ale na brak dodatkow narzekac nie moglem, milym akcentem byli listki swiezej bazylii na pizzy. Wnętrze przyjemne, obsluga ok, muzyka nienachalna, jakis aktor ponoc z brzyduli dwa stoliki dalej, ale i tak mają minusa za brak www.

Bobekk
January 10th, 2011, 01:29 AM
Jak z Brzyduli to pewnie pan Czeczi.

Torney
January 10th, 2011, 09:10 AM
^^ Co za klęska dla Czeczota, że w Szczecinie jest kojarzony z jakimś serialem.

jacca
January 10th, 2011, 09:20 AM
Taki los jak zaprzedasz duszę popkulturze ;)

malcooolm
January 10th, 2011, 09:23 AM
A sama pizza z Telepizzy na dowóz jest zjadliwa? Zamawialiście może?

Tak przy okazji na gazeta.pl powitał mnie dziś taki banerek:

http://img263.imageshack.us/img263/6634/clipboard01kn.jpg :)

Piotr-Stettin
January 10th, 2011, 11:28 AM
http://www.bosman.pl
http://img651.imageshack.us/img651/3350/piwog.jpg (http://img651.imageshack.us/i/piwog.jpg/)

Torney
January 10th, 2011, 12:18 PM
^^ Po przejrzeniu wyników we wszystkich kategoriach stwierdzam, że doprawdy nie ma się co zachwycać tym sukcesem ;).

PS Do gastronomii z tym.

malcooolm
January 10th, 2011, 12:57 PM
Po przejrzeniu wyników we wszystkich kategoriach stwierdzam, że doprawdy nie ma się co zachwycać tym sukcesem.

Niby nie, ale marketingowy sukces na pewno :) "Skoro to piwo wygrywa, musi być dobre" - tak pomyśli przeciętny "ludź". :)

Kiciket
January 10th, 2011, 04:42 PM
Pizza z Telepizzy ma dziwny smak - coś z sosem jest chyba nie tak. Dowóz sprawuje się ok - ciepła. Jednak wolę Marco Polo - przystępne ceny i o wiele lepszy smak :)

jacca
January 10th, 2011, 04:45 PM
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110110/SZCZECIN/561038084

TK Maxx będzie w CH Molo w Szczecinie. To jedyny sklep tej sieci w północnej Polsce

Właściciele CH Molo w Szczecinie zapowiadają kolejne otwarcia sklepów znanych firm. Już wiosną 2011 ofertę kompleksu poszerzy TK Maxx, jedyny na północy Polski salon ze znanymi i modnymi markami sprzedawanymi do 60 procent taniej.

Ponowne otwarcie CH Molo obiektu nastąpiło 25 listopada 2010 roku. Tylko podczas pierwszych czterech dni kompleks odwiedziło ponad 100 tys. klientów.

– Tak duże zainteresowanie centrum to znak, że trafiliśmy w gusta szczecinian z ofertą i wyborem marek. A to jeszcze nie wszystko. Wiosną 2011 roku otwarty zostanie sklep cieszącej się wielką popularnością w Polsce i na świecie marki TK Maxx – mówi Krzysztof Bocianowski, Head of Asset Management Poland w ING Real Estate Investment Management Poland, reprezentujący właściciela centrum. – 100 tysięcy odwiedzających w cztery dni to wynik jakim chyba nie może się pochwalić najdłuższe w Europie molo
w Sopocie podczas upalnego długiego weekendu. Planujemy, aby w każdym z następnych miesięcy liczba klientów Centrum Handlowego Molo kształtowała się średnio na poziomie 500 tysięcy osób – dodaje Krzysztof Bocianowski.

TK Maxx oferuje ubrania dla mężczyzn, kobiet oraz dzieci, a także akcesoria oraz artykuły gospodarstwa domowego znanych i modnych marek w cenach do 60 procent niższych od zalecanej ceny detalicznej. TK Maxx w Centrum Handlowym Molo w Szczecinie zajmie ponad 2 200 m2 i będzie największym sklepem odzieżowym w centrum.

TJX Europe, europejska fila TJX Companies, Inc. (NYSE-TJX), która jesienią 2009 wprowadziła sieć TK Maxx do Polski, jest wiodącym sprzedawcą markowych ubrań po obniżonych cenach. Aktualnie posiada sklepy m.in. w Bielsku-Białej, Czeladzi, Łodzi, Poznaniu, Warszawie i Wrocławiu. Wiosną 2011 otwarte zostaną kolejne salony TK Maxx w Polsce.

Piotr-Stettin
January 10th, 2011, 05:42 PM
Kino Pionier zyskało nową szatę :)
http://www.kino-pionier.com.pl/repertuar.html

na plus :)

CTC
January 10th, 2011, 06:07 PM
Ach ta tapeta w stylu pruskiej burżuazji ;). A o konkursach dla piw koncernowych mowa już była że to pic na wodę.

LabiSzn
January 10th, 2011, 09:03 PM
^^ Co za klęska dla Czeczota, że w Szczecinie jest kojarzony z jakimś serialem.

Si:) mnie sie bardziej z radiem kojarzy, ale nie chcialem go tak z nazwiska wymieniac...:) a co do telepizzy - da sie zjesc, w poniedzialki jest promocja na najmniejsze pizze, to nawet tanio wychodzi - sos taki lekko słodkawy sie wydaje, ciasto grube. Ja tam tez wolę marco polo.

Z innej beczki - szalenie na plus zaskoczyl mnie ostatnio kebab w wejsciu do tesco na milczańskiej - niezly w smaku i calkiem tani, kebab frytki i surowka na talerzu za 7,50.

Kiciket
January 10th, 2011, 09:31 PM
^^
W Telepizzy w poniedziałki mała pizza jest za piątkę, ale to tylko z serem, szynką i coś tam jeszcze... Jak ktoś głodny, a zbrzydły mu kebaby itp. to taka mała pizza w sam raz na przekąskę :)

malcooolm
January 10th, 2011, 09:32 PM
Na miejscu? Czy na wynos?

Kiciket
January 10th, 2011, 09:35 PM
Na miejscu. Pół miasta jechać za piątaka... ;)

Edit: Chociaż chodzi Ci o wynos - to tak, mogą zapakować w karton.

malcooolm
January 10th, 2011, 09:41 PM
Ciężko by mi było tam wysiedzieć... nawet jakby dopłacili 5 zł, to nie skusiłbym się :)

borba0
January 10th, 2011, 10:29 PM
To i ja dodam coś od siebie :) byłem z Lepszą Połową jakiś tydzień temu w pizzerii Mista która reklamuje się, że ma potrawy z pieca drewnem opalanego...faktycznie piec wygląda na taki...ale: 1. zimno w knajpie (jak się jest kierowcą, to nawet kapki cieplejszego piwa człowiek nie żłopnie :(, 2. pizza taka sobie (przy Molu w Międzyzdrojach też jest pizzeria z piecem drewnem opalanym i jest o wiele smaczniejsza); 3. obsługa fatalna - a właściwie jej brak - człowiek od dowozów, kucharz i zbieracz zamówień, który nie kwapił się nawet do przyjęcia zamówienia - szczerze mówiąc to się rozczarowałem; za porównywalną kwotę zjada się pyszny, dwuosobowy obiad w pizzerii przy Łukasińskiego - nazwę znają wszyscy zaintersowani; sorry za narzekanie; acha, dziś tj. 10.01.2011 r. widziałem w CH Molo jakieś sushi, coś na kształt Sushi Box, ale pod inną nazwą...dla zainteresowanych... i przygotowują tam Coffee Heaven...

MisUszatek
January 10th, 2011, 10:40 PM
A zostało już zauważone tajemnicze zniknięcie China Boxu z Bramy Portowej?

Savik69
January 10th, 2011, 11:05 PM
Jak już rozmawiamy o pizzy, to polecam Pizza King na Wojska Polskiego przy Kosmosie i na placu Lotników. Smaczna pizza na grubym cieście ;)

pepe.eu
January 10th, 2011, 11:37 PM
W Marco Polo na Wyzwolenia jadłem znacznie lepszą pizzę niż w Marco Polo na Kościuszki. Na Kościuszki jest w poniedziałek promocja - średnia pizza za 10zł, duża za 20zł, na Wyzwolenia tego nie ma :D
...Z innej beczki - szalenie na plus zaskoczyl mnie ostatnio kebab w wejsciu do tesco na milczańskiej - niezly w smaku i calkiem tani, kebab frytki i surowka na talerzu za 7,50.
Niestety nie mogę się zgodzić, no chyba że trafiłem na zły moment.

borys1234
January 10th, 2011, 11:39 PM
Jak już rozmawiamy o pizzy, to polecam Pizza King na Wojska Polskiego przy Kosmosie i na placu Lotników. Smaczna pizza na grubym cieście ;)

Niektórzy mają uczulenie na tą pizze, czy raczej na lokale.

LabiSzn
January 11th, 2011, 12:44 AM
Na miejscu? Czy na wynos?

Na miejscu i na wynos, mala z jednym skladnikiem 5zl, z dwoma 7,50, czyli nadal calkiem konkurencyjnie do kebaba:)

Co do Marco Polo, to chyba we wszystkich jest promocja - do 16:00 gigant za 20zl, lepszego stosunku cena/jakosc w miescie nie widzialem:) tylko lipa ze doliczaja oidp zlotowke za karton jak sie bierze na wynos.

A co sądzicie o pizzerii Maffisto - bardzo maly lokal na rogu Duńskiej i Kostrzewskiego, kawalek pod gorke od netto. Swego czasu bylem tam pare razy i wychodzilem zadowolony.

el_bartez
January 11th, 2011, 08:37 AM
Marco Polo to najgorsza pizza w mieście, przynajmniej według mnie. Dwa razy tam zamówiłem i dwa razy pizza niesmaczna a przede wszystkim tłusta - nigdy więcej.

Hyper
January 11th, 2011, 10:17 AM

A idź, byłem tam raz - nigdy więcej. Jedyny plus, to że Bosmana podawali. :) Pizza niedobra, składniki szukać można było pod lupą.

A zostało już zauważone tajemnicze zniknięcie China Boxu z Bramy Portowej?

Ja jeszcze nie wiedziałem - chodzi o ten w arkadach?

Marco Polo to najgorsza pizza w mieście, przynajmniej według mnie. Dwa razy tam zamówiłem i dwa razy pizza niesmaczna a przede wszystkim tłusta - nigdy więcej.

Kiedyś się zamawiało, lepsza była (ale ta z Gumieniec, bo z pl. Kościuszki była gorsza, moim zdaniem), natomiast teraz z "naszego" rejonu to polecam pizzerię Peperoni (ja korzystam z Łuczniczej, jak już) - na miejscu robią lepiej, ale ta dostarczana do domu prawie zawsze (do tej pory była tylko jedna "kiepska", że byliśmy niezadowoleni) jest baaardzo obfita w składniki, normalnie jakby garściami rzucali. W lokalu widać, jak nakładają i zawsze jest tego dużo.

83cino
January 11th, 2011, 10:17 AM
A czemu nikt nie wspomina o peperoni? Pamietam jak mnie mama zabrala pierwszy raz na Krolowej Jadwigi, ale jak byla jeszcze po drugiej stronie. Od tamtej pory pizze jem glownie tam, zdarza mi sie probowac innych, ale zawsze wracam do peperoni.

jacca
January 11th, 2011, 10:18 AM

Może i troszeczkę tłuściutka jest :) zależy co się bierze :) ale jak dla mnie to zaleta, nie cierpię sucharów. Sam smak widać już jest bardzo subiektywny.

Zamawiam z Wyzwolenia, a na miejscu jadłem na Kościuszki.

A czemu nikt nie wspomina o peperoni? Pamietam jak mnie mama zabrala pierwszy raz na Krolowej Jadwigi, ale jak byla jeszcze po drugiej stronie. Od tamtej pory pizze jem glownie tam, zdarza mi sie probowac innych, ale zawsze wracam do peperoni.

Racja, Pepperoni było kiedyś bardzo fajne. Teraz jednak mam wrażenie, że robią tam przeciętny, niczym nie wyróżniający się produkt (ale na minus również nie).

el_bartez
January 11th, 2011, 10:21 AM
natomiast teraz z "naszego" rejonu to polecam pizzerię Peperoni (ja korzystam z Łuczniczej, jak już)

Ja preferuję Pizzerie Swojską na Sczanieckiej niemal na przeciwko TME:) Peperoni też jest ok, a na Łuczniczej powstała niedawno jeszcze Mexicana, ale nie jadłem od nich.

Hyper
January 11th, 2011, 10:30 AM
a na Łuczniczej powstała niedawno jeszcze Mexicana, ale nie jadłem od nich.

I nie masz czego żałować. Raz, jak w Peperoni był full, poszliśmy do tej Mexikany. No cóż... :) To był pierwszy i ostatni raz. Tak samo jak z AsiaExpress w Starej Cegielni, trzy razy w sumie jedliśmy tam i też już daliśmy sobie spokój, bo 2 razy przynieśli nie to co trzeba (miał być kurczak, przyszła wołowina), do tego mięso twarde, a potrawy od siebie niewiele się różnią. Kurczak słodko-kwaśny i kurczak curry to nawet kolorystycznie inaczej wyglądają, ale w AsiaExpress to wszystko jedno. Jak mamy ochotą na typowego "chińczyka" to jedziemy na Turzyn do starych budek w kierunku Kordeckiego, tam teraz bodajże 3 takie bary już są, niska cena, spore porcje, a i smaczne do tego. Jakiś czas temu próbowałem też "chińczyka" na pl. Odrodzenia - też całkiem niezły.

9loop3k
January 11th, 2011, 10:54 AM
Kiedys na Wojska Polskiego w Pizzy Hut zamowilismy pizze + dzbanek piwa. W czasie jedzenia zorientowalem sie, ze na pizzy sa kielki, ktore to nie byly wymienione w menu. Nie spodobalo sie to, co gdyby przypadkiem mieso nalozyli na wege ?
Kelnerka zbaraniala, zawolala szefowa sali, ta tez sie zdziwila, przeprosila; po malej konsternacji stwierdzila, ze placimy tylko za piwo. Uczciwie, ale dzban zlotego trunku - ochydny.

MarioPolice
January 11th, 2011, 10:56 AM
Palermo wymiata jak dla mnie. Maja dobrą pizzę. Najbardziej podoba mi się wystrój lokalu w Policach, ale pizza nie wiele różni się smakiem od Palermo np. na Wojska Polskiego (na przeciw Lodogryfu). Jak będziecie mieli być okazje również w Policach to polecam właśnie Palermo na ul. Grunwaldzkiej, Desperados na ul. Wróblewskiego i Capricorno w Klubie Nauczyciela (maja wyśmienite Pene z łososiem mniam :D)

CTC
January 11th, 2011, 11:03 AM
Co ten wątek robi jeszcze w inwestycjach? :rofl:

friscovsky
January 11th, 2011, 11:05 AM
Jeśli chodzi o Palermo na gumieńcach, to mi nie podchodzi. A jak się żywić pizzami i innymi makaronami, to tylko na starym mieście :)

wocash89
January 11th, 2011, 12:26 PM
To jeszcze ja dorzucę swoje 3 grosze :) Swego czasu czesto zamawialem pizze z Maffisto na Dunskiej (mieli fajna promocje ze do kazdego giganta za 2,50 mozna dokupic srednia) i moge powiedziec ze jest dobra. Dla mnie natomiast the best of the best jest Hot Pizza na Boguminskiej (Orlen). Po prostu wszystko jest w niej idealne, czesto maja rozne promocje i bardzo czesto do giganta dostawalem pepsi lub sok, natomiast standardem bylo (mam nadzieje ze nadal jest) ze dodawali pojemniczek sosu czosnkowego lub pikantnego, ktory jest idealny do maczania "ostatkow" :) Polecam

bzj
January 11th, 2011, 12:40 PM
^^Hot Pizza jest chyba następcą MamaMia. Bardzo często tam zamawiałem. Była tania i smaczna, ale incydent z niejadalnym bekonem (chyba to był bekon ;)) zakończył nasz długi romans.

dlachowski
January 11th, 2011, 01:32 PM
a ja zwariowalem na punkcie chinczyka na rogu krzywoustego/kr. jadwigi. nie jadłem w naszym mieście lepszego

damlaz
January 11th, 2011, 02:07 PM
a ja zwariowalem na punkcie chinczyka na rogu krzywoustego/kr. jadwigi. nie jadłem w naszym mieście lepszego

dobry. polecam kuraka w cieście, to fakt - lepszego nie jadlem:)

Hyper
January 11th, 2011, 02:14 PM
Ja się jeden raz skusiłem i zjadłem kurczaka u góry w Galaxy... Dali mi takiego z rożna z budki na pl. Rodła zawiniętego w ciasto. :lol: A miał być kurczak po chińsku.

el_bartez
January 11th, 2011, 02:18 PM
Ze 4 lata temu w markecie w Galaxy (nie wiem czy to był Real czy jeszcze Geant) znajomi co kilka dni stali w kolejce za kurczakiem z rożna, tak szybko schodził, że było pewne, że jest w miarę świeży;)

gk77
January 11th, 2011, 02:43 PM
Chińczyk na rogu Kr. Jadwigi/Krzywoustego? Kurczak w cieście? Hmmm... Może dam mu drugą szansę i spróbuję, bo kiedyś już tam byłem i nie byłem zachwycony. Wpadłem tam ze znajomymi przekąsić coś na szybko i po dość długim czekaniu dostałem coś w stylu zagęszczonej zupki typu Vifon, z twardymi jak drewno kawałkami mięsa i kolorowymi trocinami udającymi warzywa - wszystko pozbawione jakiegokolwiek smaku - ani słone, ani ostre, ani w ogóle "jakieś". Wtedy nawet stwierdziłem, że zwykła woda ma w odróżnieniu od tego jakiś smak :lol:

Štětín
January 11th, 2011, 03:58 PM
A gdzie są na mieście jakieś dobre zapiekanki?
Pisałem już w wątku o InterIkea, że dobre były kiedyś w jednym z kogucików. Poza tym widziałem budę na rogu Narutowicza/Piastów. Dużo studentów tam ostatnio stało kolejce. Jest może coś w stylu krakowskim (na Floriańskiej, moim najlepsze zapiekanki jakie jadłem)?

Cygi
January 11th, 2011, 03:58 PM
^^Hot Pizza jest chyba następcą MamaMia. Bardzo często tam zamawiałem. Była tania i smaczna, ale incydent z niejadalnym bekonem (chyba to był bekon ;)) zakończył nasz długi romans.
swego czasu Palermo na Ostrobramskiej zaserwowało mi to samo, zjełczały surowy kawał mięsa grubości około 1cm x4 na pizzy teoretycznie był to bekon.

Piotr-Stettin
January 11th, 2011, 04:01 PM
Zabrali czajna boksa z BP :).

shinzen
January 11th, 2011, 04:11 PM
Co ten wątek robi jeszcze w inwestycjach? :rofl:

Piotrze, mógłbyś? Jakieś klub forum co najwyżej :)

Bo rozmowa się toczy o pizzach i pietruszkach...

Piotr-Stettin
January 11th, 2011, 04:13 PM
Bez przesady 3City też ma taki wątek i również gadają o żarciu ;)

damlaz
January 11th, 2011, 04:22 PM
Piotrze, mógłbyś? Jakieś klub forum co najwyżej :)

Bo rozmowa się toczy o pizzach i pietruszkach...

Bo Polak może mądrze gadać tylko jak zje :]

Kiciket
January 11th, 2011, 04:27 PM
Na miejscu i na wynos, mala z jednym skladnikiem 5zl, z dwoma 7,50, czyli nadal calkiem konkurencyjnie do kebaba:)

U Ciebie jest chyba specjalna promocja :)

Z www Telepizzy:
Promocja dostępna w wybranych restauracjach Telepizza - kliknij w baner powyżej, aby spradzić czy jest ona dostępna w Twoim lokalu.
W ofercie dostępne są następujące małe pizze:
- Hawajska
- Peperoni
- Capriciosa
Promocja jest dostępna w poniedziałki, tylko na lokalu i tylko w wybranych restauracjach Telepizza. Nie łączy się z innymi ofertami.

Jeszcze wracając do Pizzy na prawobrzeżu to polecam KoszyK&KoszyK (http://koszykikoszyk.webpark.pl/)

malcooolm
January 11th, 2011, 07:22 PM
Palermo na Wojska Polskiego też ma problem z wentylacją. Posiedzi człowiek trochę w tej pizzerii i od wszystkie ciuchy "cuchną" wszystkimi zapachami od nich z kuchni...

krawiec_szn
January 11th, 2011, 07:57 PM
Co do Palermo na Wojska niestety muszę się zgodzić, byłem dzisiaj, i po wyjściu pizze czuć dosc mocno. Chociaz są lokale w których jest jeszcze gorzej, tutaj jeszcze to ujdzie:)Ale i tak wyszedlem niezadowolony - obsługa mało przyjemna i to obydwie kelnerki, pizza w połowie przypalona ;/

Co do chińczyka na rogu Krzywoustego/Kr. Jadwigi całkowicie się zgadza, uwielbiam również, zarówno na miejscu jak i ten box z ryżem+kurczak i warzywa na wynos, wszystko świetne, ceny odpowiednie, no i 2 minuty od uczelni:)

A i z nowości - polecam columbusa w oxygenie, świetny wystrój, kawa jak zawsze pyszna, choć jak się dowiedziałem,że ta kawiarnia to również Golema to cos jakby mniej smakuje....

malcooolm
January 11th, 2011, 08:11 PM
No Golemów jest ta kawiarnia...

grzellu
January 11th, 2011, 08:12 PM
Mieszkam nieopodal Palermo, więc kiedyś nawet często zamawiałem stamtąd pizzę. Popsuli się. Niemiła osoba odbierająca telefon, pizza mega tłusta i ciężka. Idą w ilość a nie jakość.

Savik69
January 11th, 2011, 08:44 PM
Ile osób, tyle opinii ;) Jeśli chodzi o Palermo, to parę dni temu jadłem na wojska polskiego i była mocno średnia. Nie była zła czy coś, ale nie była też wcale jakoś bardzo smaczna. Natomiast ok. miesiąc temu jadłem w Palermo na Ostrobramskiej i, wbrew opiniom na forum, bardzo dobra była ;) Również wbrew opiniom na forum ostatnio jadłem pizzę zamówioną w Pizza King i była świetna. Najlepsze było ciasto, grube i bardzo puszyste. Idealnie wypieczone. Składniki też w sam raz. No ale to kwestia gustu na pewno :P Co Chinatown na Krzywosutego, o którym parę osób wcześniej mówiło, to jadłem bodajże Wołowinę 5 smaków i trochę się rozczarowałem. Takie troszkę bez smaku było. Ale na wielki plus jest to, że wszystko jest robione na bieżąco ze świeżych warzyw, etc. Nie to co na turzynie, gdzie jest owszem smaczne jedzenie, ale wszysto z mrożonek... Lepiej zjeść troszkę mniej smacznie, ale chociaż trochę "zdrowiej" ;)

LabiSzn
January 11th, 2011, 09:50 PM
U Ciebie jest chyba specjalna promocja :)

Z www Telepizzy:

Jeszcze wracając do Pizzy na prawobrzeżu to polecam KoszyK&KoszyK (http://koszykikoszyk.webpark.pl/)

Piataka za hawajska zaplacilem swego czasu w telepizzy w Stargardzie, a w Szczecinie na Pilsudskiego jakis czas pozniej pan sobie zazyczyl juz 7,50 - jak stwierdzil, tamta promocja sie skonczyla. A ten Koszyk wyglada calkiem ciekawie, bede musial przy najblizszej okazji przetestowac, i zdac relacje:)

go-bananas
January 11th, 2011, 11:15 PM
ZARA I CAŁA RESZTA INDITEXU W KASKADZIE (http://www.galeriehandlowe.pl/go.live.php/PL-H861/aktualnosci-biznesowe/SNzA0MQ%3D%3D/galeria-kaskada90-powierzchni-wynajete.html)

Raine
January 11th, 2011, 11:28 PM
Temat pizzerii się powtarza co 2 strony, a dla mnie i tak najlepsza jest ta z Pizza Hut ;)
a zwłaszcza farmerska - klasyk, który jak dotąd żadna inna pizza nie pobiła ;)

techno
January 11th, 2011, 11:41 PM
Piszecie tutaj o tak strasznych rzeczach, że aż muszę to skomentować:

http://images2.memegenerator.net/ImageMacro/5101969/drugie-niadanie-trzymam-w-wsach-.jpg?imageSize=Large&generatorName=polak

;)

Oczywiście post do skasowania

CTC
January 12th, 2011, 08:50 AM
http://bi.gazeta.pl/im/6/4089/m4089866.gif
Koniec Duetu w Szczecinie. Cukiernie na sprzedaż
Marcin Górka

Słynna szczecińska cukiernia przestała istnieć. Od Nowego Roku nieczynne są oba lokale. Wcześniej padła kawiarnia Duet. - To początek cukierniczego krachu - zapowiada szef Cechu Rzemiosł Spożywczych

Cukiernie Duet na deptaku Bogusława i przy ul. Krzywoustego zamknięte są na głucho. Klienci podchodzą, pukają, zaglądają przez zasłonięte okna. Nie wiedzą, czy właściciel wziął urlop, czy może planuje remont. Na drzwiach żadnej informacji poza kartką z jednym słowem - "nieczynne".

Okazuje się, że Duet został zamknięty na dobre.

- Postanowiłem sprzedać firmę - mówi "Gazecie" Piotr Pytlik, współwłaściciel Duetu, syn Henryka Pytlika, który przez wiele lat, zanim przekazał biznes, prowadził kawiarnię i cukiernię przy Bogusława. - Mam do tego pełne prawo, to moja prywatna firma. Postanowiłem, że zajmę się w życiu czymś innym, teraz liczy się kasa.

- Syn ma w sprawach prowadzenia firmy ostatnie słowo, ja nie mam już siły ani zdrowia, nie mogę nic mu nakazać - mówi Henryk Pytlik.

Piotr Pytlik nie wyjaśnia, co skłoniło go do sprzedaży. Przyznaje, że to dorobek życia ojca i jedna z wizytówek miasta. - Ale stocznia też była wizytówką miasta, a w końcu wszyscy o niej zapomnieli. Z Duetem będzie tak samo - mówi Piotr Pytlik.

- To miasto ma to do siebie, że każdego wykończy - dodaje Henryk Pytlik i ucina dalszą rozmowę. Wspominać dziejów Duetu nie chce. - Nie jestem człowiekiem, który potrafi się rozmazywać. To tyle, co mam do powiedzenia.

- Pytlika wykończyła ekonomia - twierdzi Leszek Płonka, szef Cechu Rzemiosł Spożywczych w Szczecinie. - Klient woli kupić ciastko w markecie, bo przy Bogusława nie ma gdzie zaparkować i trzeba dopłacić do pączka, kupując bilet w strefie płatnego parkowania. Więc obroty dramatycznie spadły, a miasto nie pomaga. Syn policzył to na chłodno i doszedł do wniosku, że nie będzie wpędzał firmy w długi. Szkoda, bo Henryk Pytlik to historia i prawdziwy rzemieślnik. Henryk Pytlik robił dla szczecinian ciasta od 35 lat. To on opracował recepturę tortu z bitą śmietaną - Orfeusza. Dwukrotnie, na urodziny Szczecina, piekł specjalny, ważący 175 kg tort dla mieszkańców miasta. Pączki z Duetu wygrywały w urządzanych przez "Gazetę" konkursach z okazji Tłustego Czwartku. Zaczynał w należącej do Spółdzielni Usług Gastronomicznych "Społem" cukierni Pomorzanka przy ul. Jagiellońskiej. Przeszedł drogę od ucznia do kierownika. Z Pomorzanki odszedł, bo szefostwo Społem postanowiło otworzyć ekskluzywne bistro i właśnie on miał nim zarządzać. Tak 1 czerwca 1976 r. w narożnej kamienicy (Bogusława/Jagiellońska) powstała kawiarnia-cukiernia Duet, a Pytlik został jej kierownikiem. Rozkwit przeżywała w latach 80. Po ciasta, lody i desery ustawiały się kolejki. Magii miejscu dodał fakt, że w kawiarni kręcone były sceny do filmu "Alicja" Jacka Bromskiego a w Szczecinie do dziś panuje mit, że pl. Zamenhofa dzielnie "udawał" w tym filmie Paryż (choć sam reżyser mówi o bliżej nieokreślonym "europejskim mieście").

- Duet to cała historia, związana dla mnie przede wszystkim z lokalem na rogu Bogusława - wspomina pani Wioletta, którą wczoraj spotkaliśmy pod zamkniętą cukiernią. - W szkolnych czasach chodziło się z koleżankami na ciastko, później na kawę z przyjaciółkami.

W 1990 r. Pytlik przejął w dzierżawę kawiarnię i załogę. Ale lata świetności już minęły. Lokal niszczał, nie był remontowany (do końca nie było w nim nawet toalety), w końcu zaczął przynosić straty. W 2005 r. Szczecińskie Centrum Renowacyjne podniosło Pytlikowi czynsz i ostatecznie wypowiedziało mu umowę dzierżawy. - Co z tego, że wszyscy mówią, że szkoda, że to tradycja, skoro i tak tu nie przychodzą - mówił wtedy "Gazecie" rozżalony Piotr Pytlik.

Od tamtej pory pod szyldem Duetu działały jeszcze dwie niewielkie cukiernie - przy deptaku (naprzeciwko dawnej kawiarni) i przy ul. Krzywoustego. Po 35 latach wraz z końcem 2010 r. także i one przestały istnieć.

- Wielka szkoda - wzdycha pani Wioletta.

- Takie czasy, z tymi czasami uciekają wspomnienia - nie kryje żalu pan Zdzisław, który z dziewczyną chodził na ciastka do Duetu. - Kończy się kawałek historii miasta. Brutalna ekonomia zamyka tę historię i ludzkie wspomnienia i tego szkoda najbardziej.

Kto kupi oba lokale, nie wiadomo. Piotr Pytlik nie zdradza, czy ma kupca.

- Wiem, że chętnych na kupno nie ma - . Na pewno już tam nie będzie cukierni - mówi Płonka i dodaje: - To początek cukierniczego krachu. Jeszcze w tym roku upadną trzy kolejne cukiernie w mieście. Które? Nie mogę powiedzieć.

Źródło: Gazeta Wyborcza Szczecin

Mam nadzieję że lokalu nie chapnie jakiś bank lumpeks lub bracia G. (tak jak kamienicę gdzie była kawiarnia)

Foxx
January 12th, 2011, 10:40 AM
http://bi.gazeta.pl/im/6/8528/m8528116.gif
Włoskie knajpy w budynku Polmozbytu
Adam Zadworny 2011-01-12,

Trattoria Toscana z oryginalny włoskim piecem i pub Venezia z muzyką powstaną w budynku dawnego Polmozbytu przy pl. Orła Białego.

Stoi za tym konsorcjum gastronomiczne braci Golema.

Znany szczeciński biznesmen Paweł Golema wpadł na pomysł "wejścia" do Polmozbytu po rozmowach z Sylwestrem Ostrowskim, pełnomocnikiem wojewody ds. powołania Akademii Sztuki w Szczecinie i Alberto Lozano, przewodniczącym Forum Gryf, propagatorem idei stworzenia na pl. Orła Białego nowego serca miasta. Restaurator podkreśla, że gdyby nie wierzył w realizację tej koncepcji, na inwestycję by się nie zdecydował.

- Robimy dwa lokale. Jeden z nich to prawdziwa włoska trattoria - mówi Dariusz Urbaniak, wspólnik Golemy. - Będzie się nazywała "Toscana". W środku powstaje oryginalny, opalany drewnem piec do pizzy. Do tego kuchnia włoska. Wszystko będzie przygotowywane z oryginalnych włoskich składników. To zupełnie inna pizza, ciasto jest inne, aromat niepowtarzalny. Kto jadł mozarellę we Włoszech i gdzie indziej wie, o co nam chodzi. Dlatego właśnie uruchamiamy własny transport.

Drugi lokal to muzyczny pub Venezia. W nim w przyszły piątek ma się odbyć jazzowy koncert. Zagra Łukasz Poprawski & Beata Andrzejewska.

Poprawski to laureat konkursu I Zmagań Jazzowych, a Beata Andrzejewska jest laureatką konkursu młodych talentów "Gramy". To jednak jeszcze nie oficjalny start knajpy. Uroczyste otwarcie dwóch włoskich lokali zaplanowano na przełom kwietnia i maja.

Dlaczego Włochy?

- To teraz trend - odpowiada Urbaniak. - Poza tym szczecinianie już się poznali na włoskiej kuchni i ją cenią.

Nowe knajpy będą działać pod znanym szyldem The Best Restaurants.

http://bi.gazeta.pl/im/3/8932/z8932443X.jpg

Panowie G. się nie wysilili jeżeli chodzi o renowację Polmozbytu, ale w zasadzie chyba nikt w to nie wierzył...

CTC
January 12th, 2011, 10:57 AM
Przedwojenne mieszczaństwo się w grobach przewraca. Na farbę czy myjkę bidulki nawet nie mają? :bash:

AntonG
January 12th, 2011, 11:09 AM
Jest juz wizka

http://img821.imageshack.us/img821/4507/polmozbyt.png

Kiedyś zamieściłem ten jakże zabawny żarcik, była kupa śmiechu. Okazało się że rzeczywistość nas zawstydziła.

jacca
January 12th, 2011, 11:09 AM
@CTC: Może MKZ zabroniła myć? ;)

malcooolm
January 12th, 2011, 11:42 AM
Drugi lokal to muzyczny pub Venezia. W nim w przyszły piątek ma się odbyć jazzowy koncert. Zagra Łukasz Poprawski & Beata Andrzejewska.

Czyli już lokal jest skończony? Jak to się prezentuje? Macie jakieś fotki?

Dalej czytamy:
To jednak jeszcze nie oficjalny start knajpy. Uroczyste otwarcie dwóch włoskich lokali zaplanowano na przełom kwietnia i maja.
Czyli w jakich warunkach odbędzie się ten koncert :D ?

el_bartez
January 12th, 2011, 11:43 AM
Ależ paskudny kolor elewacji na tej wizce:ohno:

Bobbomil
January 12th, 2011, 11:53 AM
Ależ paskudny kolor elewacji na tej wizce:ohno:

Bo to dla śmiechu zrobione było :nuts:

Piotr-Stettin
January 12th, 2011, 03:36 PM
CH Molo
http://img833.imageshack.us/img833/9789/dscf8267s.jpg

http://img810.imageshack.us/img810/7264/dscf8268.jpg

http://img254.imageshack.us/img254/2325/dscf8269q.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/6818/dscf8270.jpg

kgms
January 12th, 2011, 05:23 PM
^^ Coś wspaniałego. Schować klinkier za panelami... :|

jurekogorek
January 12th, 2011, 06:40 PM
Panowie G. się nie wysilili jeżeli chodzi o renowację Polmozbytu, ale w zasadzie chyba nikt w to nie wierzył...

hahahahaha... co za WIOSKA :D :D :D :D :D :D !!!

shinzen
January 12th, 2011, 06:43 PM
^^ Coś wspaniałego. Schować klinkier za panelami... :|

Ten klinkier i tak tam dupowato wyglądał.

Piotr-Stettin
January 12th, 2011, 09:06 PM
^^ Dokładnie...klinkier i blacha to kiepski połączenie

generalnie zmiana na plus
http://img545.imageshack.us/img545/9379/sdc13910i.jpg

http://img163.imageshack.us/img163/7212/dscf8268u.jpg

http://img833.imageshack.us/img833/3375/sdc13909.jpg

http://img833.imageshack.us/img833/9789/dscf8267s.jpg

MarcinZS
January 12th, 2011, 09:29 PM
Wyszło na plus. Więcej ludzi odwiedza tą galerie, już nie tylko ze względu na Media Markt. Popatrzcie co się dzieje na parkingu. Przed remontem można sobie było wybierać gdzie zaparkuje samochodę, teraz trzeba krążyć i szukać miejsca na parkingu (fakt, rozbudowa zabrała trochę miejsca, ale to główne w tej części gdzie jest stacja paliw)

PS. Nie porównuje zdjęcia, bo pewnie robione gdy CH było częściowo zamknięte lub w porach nie zakupupowych.

Savik69
January 12th, 2011, 09:32 PM
Więcej ludzi? Teraz tam jest duuużo więcej :P

jurekogorek
January 12th, 2011, 09:33 PM
^^ Zgadzam sie. Lososiowego juz wystarczy nam na podzamczu :D

malcooolm
January 12th, 2011, 09:47 PM
Burger King przyciąga również ludzi :)

shinzen
January 12th, 2011, 10:44 PM
Burger King przyciąga również ludzi :)

Burgeryzacja społeczeństwa :poke:

Raine
January 13th, 2011, 08:59 AM
Whooper dobry, pierwszy raz jadłem (u siebie ;)) i od czasu do czasu da się zjeść :eat:

el_bartez
January 13th, 2011, 09:23 AM

Ważna wiadomość dla smakoszy piwa

Trzy minibrowary restauracyjne produkujące naturalne piwo mają powstać w najbliższym czasie w Szczecinie.

http://bi.gazeta.pl/im/0/8937/z8937550X.jpg
Kadzie do prawdziwego piwa

Pierwszy, najsłynniejszy browar restauracyjny powstał jeszcze w latach 90. na wrocławskim rynku. Teraz jest ich w Polsce kilkadziesiąt. Produkują wszystkie rodzaje piwa, najczęściej jednak złocisty napój z chmielu. Oczywiście są to produkty niepasteryzowane, często naturalnie mętne.

- Nasze piwo produkowane jest w oparciu o przepisy o czystości bawarskiego piwa z 1516 r. - mówi Marian Łukaszczyk, polski przedstawiciel niemieckiej firmy Kaspar Schulz, która zbudowała właśnie restauracyjny browar przy pl. Batorego (Kaspar Schulz buduje browary od 331 lat). - Nasze piwa są ekologiczne, bo produkowane wyłącznie z wody, chmielu, słodu i drożdży. Nie ma w nich żadnych chemicznych dodatków, wspomagaczy jak w piwach z koncernów. Według bawarskich przepisów piwa z takimi sztucznymi dodatkami w ogóle nie są piwami. Nasz proces warzenia trwa 3-6 tygodni, a nie kilka dni.

Kaspar Schulz zbudował już browar przy pl. Batorego.

- My go stworzyliśmy, reszta należy do właściciela restauracji - mówi Łukaszczyk. - Lokal jest już wyposażany, wkrótce otwarcie.

Kaspar Schulz otworzył już w Polsce dziewięć restauracyjnych browarów, w tym roku planuje kolejnych pięć.

Lokal ze swoim własnym piwem chcą też rozkręcić - przy ul. Partyzantów - gastronomicy prowadzący w Szczecinie m.in. klub Rocker (będzie się on mieścił na parterze kamienicy, czyli nad Rockerem).

- Mamy już projekt i operat środowiskowy, zapinamy finansowanie tego projektu - mówi Artur Kałużny. - Pozyskaliśmy specjalistów od tego typu przedsięwzięć, którzy stoją już w blokach startowych. Zależy nam na piwie o wysokiej jakości. Takim, że po jego spróbowaniu nie będzie już się chciało wracać do masowych produktów.

Budowę lokalu przy ul. Partyzantów współfinansuje Unia Europejska, stosowne dokumenty są już w Urzędzie Marszałkowskim. Kałużny zapowiada, że ich naturalne piwo nie będzie dużo droższe od tego masowego. - Myślę, że to będzie 8-9 zł za pół litra - zapowiada.

Krzysztof Żurawski, znany birofil prowadzący w Szczecinie pub Pivaria: - To świetne inicjatywy, tyle że z reguły takie piwa z browarów restauracyjnych są bardzo drogie. W Warszawie trzeba zapłacić 12 zł za 0,4 l. To jest więc oferta dla snobów. Pytanie, czy mamy w Szczecinie ich aż tylu, bo mówi się już o trzecim małym browarze w starej transformatorowni przy al. Wojska Polskiego. Takie lokale mogą się natomiast sprawdzić jako miejsca do organizowania imprez czy wesel.

malcooolm
January 13th, 2011, 09:26 AM
Burgeryzacja społeczeństwa :poke:

Na to wygląda :)

jacca
January 13th, 2011, 11:15 AM
Krzysztof Żurawski, znany birofil prowadzący w Szczecinie pub Pivaria: - To świetne inicjatywy, tyle że z reguły takie piwa z browarów restauracyjnych są bardzo drogie. W Warszawie trzeba zapłacić 12 zł za 0,4 l. To jest więc oferta dla snobów.

Radykalność poglądów tego pana czasami przyprawia o zawrót głowy.

malcooolm
January 13th, 2011, 11:27 AM
Bez przesady - 12 zł za piwo w Warszawie to jeszcze nie taka duża cena. Poza tym nie jest to zwykłe piwko :)

sacek
January 13th, 2011, 11:46 AM
we Wrocławiu jest 7-9zł za 0,5l i to na samym rynku, tak więc u nas też nie będzie aż takiej tragedii

Piotr-Stettin
January 13th, 2011, 11:48 AM
Poza tym człowiek idzie do takiego miejsca delektować się smakiem, a nie narąbać.

Torney
January 13th, 2011, 11:50 AM
^^ Oj tam, można łączyć przyjemności ;).

bzj
January 13th, 2011, 12:02 PM
we Wrocławiu jest 7-9zł za 0,5l i to na samym rynku, tak więc u nas też nie będzie aż takiej tragedii

O ile dobrze pamiętam to 9zł za 0.4L w Spiżu, a w Bierhalle 20zł za litr. Nie wiem ile za 0.4L, ale za mniej niż 9zł pół litra się nie dostanie.

shinzen
January 13th, 2011, 12:02 PM
Krzysztof Żurawski, znany birofil prowadzący w Szczecinie pub Pivaria: - To świetne inicjatywy, tyle że z reguły takie piwa z browarów restauracyjnych są bardzo drogie. W Warszawie trzeba zapłacić 12 zł za 0,4 l. To jest więc oferta dla snobów.
Radykalność poglądów tego pana czasami przyprawia o zawrót głowy.

U tego pana standardem jest 8zł, są i droższe... Strach przed konkurencją?

jacca
January 13th, 2011, 12:58 PM
^^ No trochę tak to wygląda - opinie o właścicielu Pivarii są skrajnie różne. Moim zdaniem bardzo dobrze, że na polu uciech piwnych przestajemy być ... małomiasteczkowi. Osobiście coraz częściej wolę wypić mniej a smakowo i znalazłbym też kilku znajomych którzy też się na to skuszą :)

(no ale nie chciałbym być snobem ;))

gk77
January 13th, 2011, 01:27 PM
Oczywiście w komentarzach narzekanie, że po co nam takie coś i że mogliby otworzyć coś innego... ale dlaczego mnie to nie dziwi? :lol:

matip
January 13th, 2011, 01:34 PM
wracajac baaardzo daleko w dyskusji w koncu znalazlem stornke tego baru z domowym jadlem z Wawrzyniaka:
http://bar-prl.com/index.php?strona=menu
o ile nie trafi sie jakas niespodzianka od pani kucharki to gotuja smacznie ;)
a co do Pivarii to piwo smaczne, ceny w miare znosne (chociaz wyjscie na 2 osoby zeby sie "dokladniej wyluzowac ;) " wypada juz dosyc drogo), ale sam lokal wola o pomste do niebios. Chociaz dzieki kiblowi od strony pietra galerii Magnet wrocily wspomnienia sprzed wielu lat (jak go otwierali i wypozyczalnia kaset byla jeszcze na pietrze)

Offspring
January 13th, 2011, 09:19 PM
http://bi.gazeta.pl/im/6/8528/m8528116.gif

Koniec Duetu w Szczecinie. Cukiernie na sprzedaż
Marcin Górka

Słynna szczecińska cukiernia przestała istnieć. Od Nowego Roku nieczynne są oba lokale. Wcześniej padła kawiarnia Duet. - To początek cukierniczego krachu - zapowiada szef Cechu Rzemiosł Spożywczych

Cukiernie Duet na deptaku Bogusława i przy ul. Krzywoustego zamknięte są na głucho. Klienci podchodzą, pukają, zaglądają przez zasłonięte okna. Nie wiedzą, czy właściciel wziął urlop, czy może planuje remont. Na drzwiach żadnej informacji poza kartką z jednym słowem - "nieczynne".

Okazuje się, że Duet został zamknięty na dobre.

- Postanowiłem sprzedać firmę - mówi "Gazecie" Piotr Pytlik, współwłaściciel Duetu, syn Henryka Pytlika, który przez wiele lat, zanim przekazał biznes, prowadził kawiarnię i cukiernię przy Bogusława. - Mam do tego pełne prawo, to moja prywatna firma. Postanowiłem, że zajmę się w życiu czymś innym, teraz liczy się kasa.

- Syn ma w sprawach prowadzenia firmy ostatnie słowo, ja nie mam już siły ani zdrowia, nie mogę nic mu nakazać - mówi Henryk Pytlik.

Piotr Pytlik nie wyjaśnia, co skłoniło go do sprzedaży. Przyznaje, że to dorobek życia ojca i jedna z wizytówek miasta. - Ale stocznia też była wizytówką miasta, a w końcu wszyscy o niej zapomnieli. Z Duetem będzie tak samo - mówi Piotr Pytlik.

- To miasto ma to do siebie, że każdego wykończy - dodaje Henryk Pytlik i ucina dalszą rozmowę. Wspominać dziejów Duetu nie chce. - Nie jestem człowiekiem, który potrafi się rozmazywać. To tyle, co mam do powiedzenia.

- Pytlika wykończyła ekonomia - twierdzi Leszek Płonka, szef Cechu Rzemiosł Spożywczych w Szczecinie. - Klient woli kupić ciastko w markecie, bo przy Bogusława nie ma gdzie zaparkować i trzeba dopłacić do pączka, kupując bilet w strefie płatnego parkowania. Więc obroty dramatycznie spadły, a miasto nie pomaga. Syn policzył to na chłodno i doszedł do wniosku, że nie będzie wpędzał firmy w długi. Szkoda, bo Henryk Pytlik to historia i prawdziwy rzemieślnik. Henryk Pytlik robił dla szczecinian ciasta od 35 lat. To on opracował recepturę tortu z bitą śmietaną - Orfeusza. Dwukrotnie, na urodziny Szczecina, piekł specjalny, ważący 175 kg tort dla mieszkańców miasta. Pączki z Duetu wygrywały w urządzanych przez "Gazetę" konkursach z okazji Tłustego Czwartku. Zaczynał w należącej do Spółdzielni Usług Gastronomicznych "Społem" cukierni Pomorzanka przy ul. Jagiellońskiej. Przeszedł drogę od ucznia do kierownika. Z Pomorzanki odszedł, bo szefostwo Społem postanowiło otworzyć ekskluzywne bistro i właśnie on miał nim zarządzać. Tak 1 czerwca 1976 r. w narożnej kamienicy (Bogusława/Jagiellońska) powstała kawiarnia-cukiernia Duet, a Pytlik został jej kierownikiem. Rozkwit przeżywała w latach 80. Po ciasta, lody i desery ustawiały się kolejki. Magii miejscu dodał fakt, że w kawiarni kręcone były sceny do filmu "Alicja" Jacka Bromskiego a w Szczecinie do dziś panuje mit, że pl. Zamenhofa dzielnie "udawał" w tym filmie Paryż (choć sam reżyser mówi o bliżej nieokreślonym "europejskim mieście").

- Duet to cała historia, związana dla mnie przede wszystkim z lokalem na rogu Bogusława - wspomina pani Wioletta, którą wczoraj spotkaliśmy pod zamkniętą cukiernią. - W szkolnych czasach chodziło się z koleżankami na ciastko, później na kawę z przyjaciółkami.

W 1990 r. Pytlik przejął w dzierżawę kawiarnię i załogę. Ale lata świetności już minęły. Lokal niszczał, nie był remontowany (do końca nie było w nim nawet toalety), w końcu zaczął przynosić straty. W 2005 r. Szczecińskie Centrum Renowacyjne podniosło Pytlikowi czynsz i ostatecznie wypowiedziało mu umowę dzierżawy. - Co z tego, że wszyscy mówią, że szkoda, że to tradycja, skoro i tak tu nie przychodzą - mówił wtedy "Gazecie" rozżalony Piotr Pytlik.

Od tamtej pory pod szyldem Duetu działały jeszcze dwie niewielkie cukiernie - przy deptaku (naprzeciwko dawnej kawiarni) i przy ul. Krzywoustego. Po 35 latach wraz z końcem 2010 r. także i one przestały istnieć.

- Wielka szkoda - wzdycha pani Wioletta.

- Takie czasy, z tymi czasami uciekają wspomnienia - nie kryje żalu pan Zdzisław, który z dziewczyną chodził na ciastka do Duetu. - Kończy się kawałek historii miasta. Brutalna ekonomia zamyka tę historię i ludzkie wspomnienia i tego szkoda najbardziej.

Kto kupi oba lokale, nie wiadomo. Piotr Pytlik nie zdradza, czy ma kupca.

- Wiem, że chętnych na kupno nie ma - . Na pewno już tam nie będzie cukierni - mówi Płonka i dodaje: - To początek cukierniczego krachu. Jeszcze w tym roku upadną trzy kolejne cukiernie w mieście. Które? Nie mogę powiedzieć.

http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,8934192,Koniec_Duetu_w_Szczecinie__Cukiernie_na_sprzedaz.html

kierownikSZZ
January 13th, 2011, 09:37 PM
^^ no które?

shinzen
January 13th, 2011, 09:40 PM
Upadną te, które nie wytrzymują konkurencji z Czekoladową czy innymi kawiarniami. Czemu? Może ludzie zaczęli wymagać czegoś więcej niż te same torciki co 20 lat temu? :dunno:

Offspring
January 13th, 2011, 09:41 PM
Ja nie wiem. :)

dr_szczecin
January 13th, 2011, 10:01 PM
Z jednej strony to przykre, ale z drugiej ciężko mi się czyta takie biadolenie. Daj, pomóż, nie można. Ludzie oczekują takiej pomocy, którą sami by krytykowali gdyby nie chodziło o nich.

borba0
January 13th, 2011, 10:59 PM
co do pomocy - w pełni się zgadzam...choć L&P żal, że stoi zamknięta...może właściciel (młody) Duetu tam się powinien przenieść? uzyskać dofinansowanie jakieś/postarać się o nie i cieszyć kolejne pokolenia kultowymi wyrobami jak w dawnym "Duecie"...tego ostatniego zresztą bardzo mi żal....ale trawestując klasyka , którego niektórzy nie cierpią (sorry za przytaczanie niedokładne jego myśli) "Biadolić to każdy by chciał, a robić ni ma komu"...więc może niech każdy, kto prosi o pomoc rozejrzy się, jak inni-niekoniecznie przy wsparciu zagranicznych koncernów, czy też ogromnych fortun rodzinnych/innych sposobów finansowania - radzą sobie na rynku...przykładem przecież jest Grycan, który sprzedaż Zieloną Budkę, wywindował nowy produkt opatrzony swoim nazwiskiem i jeszcze wyprzedził dawną nazwę...a co do mojego przedmówcy to prawda: jak inni biorą to źle, ale jakby mnie dali, to byłoby OK...tylko dlaczego tobie a nie innym?

Piotr-Stettin
January 13th, 2011, 11:03 PM
Za to Asprod ciągle się rozwija. Niestety Duet to relikt PRLu.

ziMer
January 13th, 2011, 11:24 PM
^^ jak dla mnie ASPROD to tragedia, już dużo bardziej wole wypieki z Geniala, ale i tak najlepiej smakuje mi pieczywko z osiedlowej piekarni z rodzimego miasta :)

gk77
January 13th, 2011, 11:24 PM
Nawet w najładniejszym ogrodzie, gdy się o niego nie dba, wyrosną chwasty i w rezultacie wszystko szlag trafi... Tak właśnie było z Duetem.

Budowlaniec
January 13th, 2011, 11:30 PM
^^ dokładnie
Chociaz ja osobiscie bardzo dobrze wspominam Kawiarnię Duetu i te Torty urodzinowe :D
po upadku kawiarni to już nie było to samo... i popadało w coraz większą ruinę a szkoda, ale cóż żyjemy w czasach Ekonomii

Szczecinofil
January 14th, 2011, 12:18 AM
I jeszcze takie idiotyczne biadolenie:
Klient woli kupić ciastko w markecie, bo przy Bogusława nie ma gdzie zaparkować i trzeba dopłacić do pączka, kupując bilet w strefie płatnego parkowania. Więc obroty dramatycznie spadły, a miasto nie pomaga.

:nuts:
Nie można tak po prostu przyznać, że nie dali rady i już?

friscovsky
January 14th, 2011, 12:23 AM
Ty nie jeździsz po pączka samochodem?

Szczecinofil
January 14th, 2011, 12:35 AM
^^ taa - ja tylko w donutthru...;)

Piotr-Stettin
January 14th, 2011, 12:48 AM
^^ jak dla mnie ASPROD to tragedia, już dużo bardziej wole wypieki z Geniala, ale i tak najlepiej smakuje mi pieczywko z osiedlowej piekarni z rodzimego miasta :)

Chleb wrzesiński jest bardzo smaczny. Pączki też mają dobre.

Savik69
January 14th, 2011, 02:23 AM
Chleb wrzesiński jest bardzo smaczny. Pączki też mają dobre.
Wrzesiński i Pomorski, dwa najlepsze chleby ;)

jacca
January 14th, 2011, 08:47 AM
http://wielkieotwarcie.subway.szczecin.pl/

Hyper
January 14th, 2011, 10:13 AM

Ja w Szczecinie w ogóle nie jadłem takiego chleba, jaki jest sprzedawany za miastem. Jak jedziemy do rodziców (jednych i drugich) to zawsze prosimy o świeży chleb (skórka taka chrupiąca, dobrze wypieczony, przepyszny), bierzemy też potem jeden ze sobą do domu. U mnie nad morzem z piekarni Dziwnów, a w Gorzowie - "Gaborek".

http://wielkieotwarcie.subway.szczecin.pl/

Dzięki, skorzystałem.

shinzen
January 14th, 2011, 11:04 AM
Bagietka tez stawia nowe punkty w mieście, widać da radę z tego biznesu żyć.

RustySword
January 14th, 2011, 11:24 AM
Kiedyś myślałem, że wypieki szczecińskich piekarni są wyśmienite, do czasu jak spróbowałem chlebka marokańskiego domowej roboty. Od tego czasu nic mi nie smakuje, żaden chleb. Przestałem je jeść. Fajne rzeczy mają we Flerynce pod Medicusem. Troszkie drogie, ale można sobie pozwolić.

kierownikSZZ
January 14th, 2011, 11:16 PM
Teraz się steki je a nie kanapeczki...

Wracając do tego artykułu to na Małkowskiego zamknęli jedną piekarnię więc zostają jeszcze dwie.

Wiecie co? w tym roku padnie jeden hotel, dwie apteki, lombard, deweloper, dwa spożywczaki i warzywny. Które? nie mogę powiedzieć.

friscovsky
January 14th, 2011, 11:26 PM
Chłopaki jedzą kanapeczki, dlatego nie rosną.

borys1234
January 15th, 2011, 12:04 AM

Wracając do tego artykułu to na Małkowskiego zamknęli jedną piekarnię więc zostają jeszcze dwie.

Wiecie co? w tym roku padnie jeden hotel, dwie apteki, lombard, deweloper, dwa spożywczaki i warzywny. Które? nie mogę powiedzieć.

Nie prawda! Apteki nie UPADAJOM!

Foxx
January 15th, 2011, 02:03 PM

Nie steki a sztejki i popija się rakiet fjuel :)

6182
January 16th, 2011, 08:38 PM
Czyli już lokal jest skończony? Jak to się prezentuje? Macie jakieś fotki?

Mogę jutro jakieś trzasnąć...w środku niewiele widać bo szyby są zaklejone reklamami.

Powelll
January 17th, 2011, 12:26 AM
Co się stało się z kebabową budą na Cukrowej vis-a-vis jednego z wydziałów US? Kiedyś były tam zajebiste kebaby, dzisiaj akurat miałem okazję być w tamtym miejscu - stoję, rozglądam się, czegoś mi brakuje... Zauważyłem, że brakuje jeszcze drugiej budy (w której mieścił się bodajże kiosk). Fakt, że najpiękniej to nie wyglądało, ale zostało zlikwidowane właśnie z tego powodu (estetyka), ewentualnej nielegalności czegoś tam czy po prostu było niedochodowe?

PS A może te punkty działają wiosną, latem, jesienią, tylko nie zimą? :)

shinzen
January 17th, 2011, 12:37 AM
Wygląda tak jakby chcieli zrobić zatokę autobusową, ale to tylko moje przypuszczenia.

Budy nie były mobilne.

malcooolm
January 17th, 2011, 08:58 AM
Czy siłownia McGym już jest czynna? Ktoś się zapisał :) ?

EDIT: Teraz widzę ze strony, że otwarcie 29/30 stycznia :)

jacca
January 17th, 2011, 02:34 PM
O nowym kofimhewenie było?

http://www.dlahandlu.pl/handel-nowoczesny/wiadomosci/coffeeheaven-otwiera-lokal-w-ch-molo,11550.html

17-01-2011, 12:13

15 stycznia 2011 r. w nowo otwartym po rozbudowie i modernizacji Centrum Handlowym Molo w Szczecinie została otwarta druga z kolei kawiarnia coffeeheaven w tym mieście. Nowy lokal jest już 70-tą z kolei placówką marki.

Lokal ma 60 mkw. powierzchni i mieści się w unowocześnionym i powiększonym Centrum Handlowym Molo, które w listopadzie ubiegłego roku zostało ponownie otwarte po gruntownej zewnętrznej i wewnętrznej modernizacji. Kwiarnia coffeeheaven ma 32 miejsca dla gości.

Gregor_11
January 17th, 2011, 02:57 PM
^^Eee co to za info, gdyby to był Starbucks to co innego:nuts:

jacca
January 17th, 2011, 03:04 PM
^^ I Ikeja w pakiecie ;)

diabelek771
January 17th, 2011, 03:37 PM
Czy siłownia McGym już jest czynna? Ktoś się zapisał :) ?

EDIT: Teraz widzę ze strony, że otwarcie 29/30 stycznia :)

Sauny nie będzie... umowe można podpisać TYLKO na 12 mcy, nie krócej. Z takim podejściem nie wróże sukcesu !

malcooolm
January 17th, 2011, 04:20 PM
umowe można podpisać TYLKO na 12 mcy, nie krócej. Z takim podejściem nie wróże sukcesu !
Korzystałem przez 2 lata z takiego rozwiązania i bardzo sobie chwalę.

Liffey Valley Fitness w Dublinie - klientów nie brakowało. Też umowa min. na 12 miesięcy. Wiem, że całkowicie różne rynki...
Ale myślę, że ta w Szczecinie odniesie sukces.

A skąd wiesz, że TYLKO?

diabelek771
January 17th, 2011, 07:25 PM
Byłem ostatnio osobiście się dowiedzieć co i jak... Ja nie wiem czy za pół roku np. nie wyjadę ze Szczecina i dla mnie nie jest to korzysta opcja... Co prawda nie dopytałem się czy przy zerwaniu umowy zwracają kasę za niewykorzystany czas. Ale przejdę się jeszcze raz jak otworzą zobacze jak to będzie wyglądać. Chociaż wielki błąd że nie zrobili odrazu strefy welnes...

6182
January 17th, 2011, 10:17 PM
Obiecane fotki,zdziś rano,byłem więc niewyspany i jeszcze słońce dobrze nie wstało ;)

http://iv.pl/images/98291565187414906245.jpg (http://iv.pl/)

http://iv.pl/images/08014724282847272123.jpg (http://iv.pl/)

http://iv.pl/images/34921076714073786252.jpg (http://iv.pl/)

http://iv.pl/images/17212003320249931185.jpg (http://iv.pl/)

Byłbym zapomniał,oczywiście to pl.Orła Białego i nowa kolonia imperium Golemów.

malcooolm
January 17th, 2011, 10:19 PM
Brzydko to wygląda jak cholera...

CTC
January 17th, 2011, 10:23 PM
http://iv.pl/images/08014724282847272123.jpg

Ale piękne dżewniane drzwi. Się chłopaki szarpnęli, widać że robota rzemieślnicza! :rofl:

borba0
January 17th, 2011, 10:27 PM
brzydko to jest delikatnie powiedziane...takiego szmelcu to nawet na Wałach nie zrobili (raz byłem pod Wałami, przyznaję się :)
ale to, co pokazują teraz, to już jest gorsze niż...niż...a nie...właściwie takie jak ta rozgrzebana budowa/ruiny w Parku Kasprowicza (vis-a-vis Cafe Paris, jak mi się zdaje...) :)

Szczecinofil
January 17th, 2011, 10:34 PM
Ktoś był już w nowej restauracji "Ukraineczka" na Podzamczu (w miejscu 1001 nights)?
http://www.ukraineczka.pl/
(choć za opis pod adresem już mają minusa ;) )

friscovsky
January 17th, 2011, 11:05 PM
U ludzi utarło się 'Nowe Stare miasto' tak samo, jak fajność barierek mabo i tego raczej wyplenić się nie da. Chyba, że wspomianym w wątku o Kaskadzie CKMem.

Szczecinofil
January 17th, 2011, 11:08 PM
Właściwie jako SENS powinniśmy zaprotestować u "gospodarzy" naszych spotkań, którzy to w radiu też lokalizują swoją knajpę na "Starym Nowym Mieście"...;)

kierownikSZZ
January 17th, 2011, 11:12 PM
^^Też zwróciłem na to uwagę w sobotę. Na aucie adres mają wyklejony "Stare Nowe miasto" :)

A co słychać w Porto Grande otwarte już?

michaeljs
January 18th, 2011, 09:28 AM
"Nowe Stare Miasto" ok, ale "Stare Nowe Miasto" to kompletna bzdura!

AntonG
January 18th, 2011, 10:41 AM
Wiem już skąd Golema miał inspiracje dla swojej nowej zajebistej knajpy http://wszystkozle.pl/wp-content/uploads/2011/01/Zyrard%C3%B3w-660x495.jpg

borba0
January 18th, 2011, 11:50 AM
...tylko skala ciut większa :)

borys1234
January 18th, 2011, 12:01 PM
Wiem już skąd Golema miał inspiracje dla swojej nowej zajebistej knajpy

A gdzie to stoi? Wygląda na coś na moją kieszeń :nuts:

AntonG
January 18th, 2011, 12:05 PM
A gdzie to stoi? Wygląda na coś na moją kieszeń :nuts:
W każdym szanującym się polskim mieście, na co drugiej ulicy :) Ta restauracja akurat w Wawie się znajduje bo wzory trzeba czerpać od najlepszych.

...tylko skala ciut większa :)
Bo to jest restaurator z ambicjami a nie popierdółka

malcooolm
January 18th, 2011, 12:14 PM
Ta restauracja akurat w Wawie się znajduje

Żyrardów :)

andre3b
January 18th, 2011, 12:36 PM
^^Eee co to za info, gdyby to był Starbucks to co innego:nuts:

:lol::lol::lol: Chcesz i masz

Jak dowiedział się portalspozywczy.pl, nowe kawiarnie Starbucks powstaną w najbliższym czasie w kolejnych miastach Polski - w Szczecinie i Gdańsku. Planowane jest też otwarcie lokalu w CH Promenada w Warszawie. AmRest, operator sieci, zapewnia, że ma fundusze na inwestycje, ale nie chce komentować planów rozwoju.
Kawiarnia w Szczecinie ma zostać otwarta w ciągu najbliższych tygodni. Zlokalizowana będzie w nowo budowanym budynku restauracyjnym, w którym od kilkunastu dni działa już restauracja Burger King wraz z okienkiem dla kierowców. Obiekt powstaje w sąsiedztwie Galerii Gryf, przy ul. Wiosennej 35. Informacja o budowie pojawiła się na oficjalnej stronie Federacyjnego Biura Architektonicznego odpowiedzialnego za projekt budynku.

- Atrakcyjność terenu inwestycji tkwi w bezpośrednim położeniu przy drodze krajowej nr 10 oraz sąsiedztwie sklepów wielkopowierzchniowych, centrów handlowych i osiedli mieszkaniowych. Na zlecenie inwestora zaprojektowaliśmy unikalny obiekt będący zespołem dwóch lokali gastronomicznych: Burger King i kawiarni Starbucks Coffee. Elewacje zaplanowane są jako zestawienie dużych płaszczyzn szkła z grafitem stalowych paneli elewacyjnych i płaszczyzn cegły elewacyjnej urozmaicone podwieszonymi daszkami o nowoczesnej formie. Monochromatyczne, proste bryły zespołu w sposób świadomy kontrastują z podświetlanymi, kolorowymi znakami graficznymi sieci restauracji Burger King i kawiarni Starbucks Coffee - czytamy na stronie biura.

AmRest planuje kolejne otwarcia kawiarni Starbucks w północnej Polsce. W I kwartale 2011 r. ruszy lokal w CH Manhattan w Gdańsku-Wrzeszczu. Na jednym z lokali w galerii pojawił się już banner z informacją o otwarciu kawiarni.

Przypomnijmy, w planach jest także powiększenie portfolio sieci w Warszawie, gdzie działa obecnie pięć kawiarni Starbucks. ECC Property Management, zarządca centrum handlowego Promenada w Warszawie, podpisał niedawno umowę z AmRest Coffee, operatorem sieci. Otwarcie lokalu o powierzchni ok. 100 mkw. planowane jest na wiosnę br. Będzie to pierwsza na mapie warszawskich centrów handlowych kawiarnia sieci. Lokal będzie działał na parterze, w okolicy wejścia do Cinema City.

AmRest, zgodnie ze swoją polityką, nie ujawnia danych inwestycyjnych dla poszczególnych rynków. Przedstawiciele spółki deklarują, że nowe kawiarnie będą otwierane krok po kroku. W 2011 roku AmRest planuje otworzyć 100 lokali (będą to głównie restauracje KFC i Burger King oraz kawiarnie Starbucks). Pieniądze na inwestycje pochodzą z emisji akcji dla Warburg Pincus (307,2 mln zł).

Obecnie AmRest Coffee zarządza dziewięcioma kawiarniami - w Warszawie, we Wrocławiu, w Poznaniu oraz w Krakowie.

portalspozywczy.pl

malcooolm
January 18th, 2011, 01:07 PM
W Szczecinie po raz pierwszy w Starbucksach: termosy, by dowieźć kawę do centrum :lol:

jacca
January 18th, 2011, 01:15 PM
... czyli, że to wizu nad którym się trzęśliśmy to nie była plotka? :D Czy z kolei portalspozywczy.pl przeczytał na SSC, że jest takie wizu i teraz tworzy nowe newsy? :hahaha:

malcooolm
January 18th, 2011, 01:25 PM
"Kawiarnia w Szczecinie ma zostać otwarta w ciągu najbliższych tygodni. Zlokalizowana będzie w nowo budowanym budynku restauracyjnym, w którym od kilkunastu dni działa już restauracja Burger King wraz z okienkiem dla kierowców."

A tam jest miejsce? Artykuł daje do zrozumienia, że jest aktualny i był pisany na podstawie informacji bieżących :)

jacca
January 18th, 2011, 01:45 PM
^^ No dlatego stąd moje zdziwienie :) chyba, że rozbudowa tego baraczku BK to kwestia np. miesiąca (zresztą chyba nie powstawał dłużej) :D

Ogólnie mocna faza - wkrótce uwierzę, że generujemy na SSC samosprawdzające się plotki :D

CTC
January 18th, 2011, 01:50 PM
^^ To ja słyszałem że ma być budowane metro u nasz :D

Gregor_11
January 18th, 2011, 02:06 PM
^^Jeżeli to prawda, to już widzę te tłumy klubowiczów, którzy przed wizytą w City Hall-u będą odbywać wycieczki na Prawobrzeże, żeby móc w klubie polansować się kubeczkiem:lol:

borba0
January 18th, 2011, 02:10 PM
W każdym szanującym się polskim mieście, na co drugiej ulicy :) Ta restauracja akurat w Wawie się znajduje bo wzory trzeba czerpać od najlepszych.

Bo to jest restaurator z ambicjami a nie popierdółka

ja dziękuję za takie "aspyracje"...niech no się człowiek rozejrzy, co się stawia i jak się wyposaża...to, co ma funkcjonować na przeciwko Akademii Sztuki to już nawet o pomstę do nieba nie woła...tylko jakimś MadeInVietnam trąci...i to ostro...

borba0
January 18th, 2011, 02:12 PM
a'propos plotek samosprawdzających się: to może niech ktoś napisze o linii tramwajowej przez Sosabowskiego/Taczaka :) i jeszcze Nowoszerokiej ulicy...please!! :)

Szczecinofil
January 18th, 2011, 02:22 PM
trochę dziwne, że prac nie zsynchronizowali...

Kiciket
January 18th, 2011, 04:29 PM
Kostkę położyli i już będą ściągać? :lol:

Logicznie myśląc gdyby "kilka tygodni" zmienić na kilka miesięcy to można dokleić do ścianki z Burger Kingiem Starbucksa... :nuts:

http://img522.imageshack.us/img522/6990/p1010008wb.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_-G7wyzZVVU4/TJGhVqsyLKI/AAAAAAAABHM/WUpGyBDlafY/s1600/starbucks-wiosenna-szczecin.jpg

kabroon
January 18th, 2011, 08:41 PM
Sauny nie będzie... umowe można podpisać TYLKO na 12 mcy, nie krócej. Z takim podejściem nie wróże sukcesu !

Byłem dzisiaj i z tą umową to jest tak, że można ją sobie zerwać z 3-miesięcznym wypowiedzeniem... Jedyny koszta jaki sie ponosi to jeśli bedzie sie chciało po jakimś czasie znowu podpisać umowę to bedzie trzeba płacić wpisowe 100zł, którego teraz sie nie placi bo promocja...

75zł/miesiąc za opengym to dość konkurencyjna cena (w activie chyba 100)

ps. w ciągu mojego 10 minutowego pobytu zapisały sie 3 osoby

friscovsky
January 18th, 2011, 09:29 PM
Uff, jak dobrze, że siłke mam za free. Do końca świata będzie studentem i nie będę płacił za to, żeby się zmęczyć :D

G0thm0g
January 18th, 2011, 09:47 PM
A ja jestem studentem i nie mam - jakaż to dziejowa niesprawiedliwość ;) (no dobra - na pierwszym roku na WF-ie miałem :P).

friscovsky
January 19th, 2011, 11:06 AM
Zapisz się do jakiejś sekcji i nie marnuj potencjału, który w Tobie tkwi :D

Wo92
January 19th, 2011, 05:56 PM
http://www.strefabiznesu.gp24.pl/sites/all/themes/strefa_biznesu/img/logo.jpg

Szczecin. Powstał salon i serwis aut marki Mazda

W nowym salonie i serwisie Mazdy pracę znalazło 20 osób. Projekty, budowa i wyposażenie obiektu pochłonęły ponad 3 mln zł.

http://www.strefabiznesu.gp24.pl/system/files/MAZDA-AS-170111_11.JPG

To pierwszy autoryzowany kompleks tej marki w Zachodniopomorskiem.
Szczecinianie i mieszkańcu regionu rozmiłowani w samochodach Mazdy długo czekali na obiekt, w którym mogliby załatwić wszystko kompleksowo: kupić, serwisować, naprawiać, zrobić blacharkę, ubezpieczyć, skredytować. Jak dotąd w grodzie Gryfa działał jedynie autoryzowany serwis tej marki. No i się doczekali.

Właśnie przy ul. Struga w Szczecinie nastąpiło oficjalne otwarcie nowego autoryzowanego obiektu Mazdy.

- Myślę, że nie tylko salon i serwis ucieszą miłośników Mazdy - mówi Małgorzata Kozłowska, właścicielka motoryzacyjnego kompleksu. - Także lokalizacja w prawobrzeżnej części Szczecina. Łatwo bowiem do nas dojechać.

Małe centrum na prawobrzeżu

Nasz rozmówczyni zwraca uwagę, że wokół tworzy się małe centrum motoryzacyjne. Tuż obok są salony Opla, Chevroleta. Tylko czekać, kiedy będzie uruchomimy salon Saaba. Budynek już jest praktycznie gotowy. Prawobrzeże, to również salony Toyoty, Skody, Kia, Nissana, Forda, Volvo, Mercedesa. To już duże centrum motoryzacyjne.

Nowy salon Mazdy ma 450 m kwadratowych powierzchni użytkowej. Może być w nim wyeksponowanych jednocześnie kilkanaście samochodów.
W serwisie znajduje się 5 w pełni wyposażonych stanowisk.

Nowe modele

- Miłośnicy tej marki mają do wyboru całą gamę modeli tej marki łącznie z nową "szóstką", "piątką" czy też najnowszym modelem CX-7, który będzie bohaterem dzisiejszego otwarcia - podkreśla nasza rozmówczyni.

- Ale w salonie jest także nowy model Mazdy CX-9 w wersji sportowej z 3,7-litrowym silnikiem benzynowym i automatyczną 6-stopniową skrzynią biegów - zapewnia kierownik salonu Remigiusz Bośniak.

Kierownik dodaje, że można zamawiać modele z niestandardowym wyposażeniem. Trzeba jednak liczyć się z oczekiwaniem na produkowane w Japonii auta - do 2,5 miesiąca.

http://www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/szczecin-powstal-salon-i-serwis-aut-marki-mazada-48905.html

el_bartez
January 19th, 2011, 06:58 PM

Coraz więcej sprzedawców nowych aut w Szczecinie

Od wtorku działa nowy salon samochodowy Mazdy na prawobrzeżu, w połowie grudnia otwarto salon BMW przy rondzie Hakena. Szczecińscy dilerzy samochodowi planują kolejne inwestycje

http://bi.gazeta.pl/im/9/8967/z8967749X.jpg
Nowy salon mazdy przy ul. Struga

Salonów Mazdy i BMW do tej pory w Szczecinie nie było. Autoryzację na sprzedaż i serwisowanie japońskiej marki uzyskał Jan Kozłowski. Salon BMW zbudowała poznańska firma Bońkowskcy.

Kozłowski jest bardzo aktywny na rynku. Obok nowo otwartego salonu Mazdy przy ul. Struga kończy budowę drugiego punktu - dla marki Saab. Zaawansowana jest też budowa kolejnych dwóch salonów grupy Kozłowskiego przy ul. Mieszka I. - Otwarcie nowych placówek dla Toyoty i Lexusa planujemy na lato - mówi Paweł Majewski, dyrektor Toyota Kozłowski.

Wybudowanie i wyposażenie nowego salonu to wydatek rzędu 4-4,5 tys. zł za metr. Każdy nowy salon to inwestycja warta ok. 2 mln zł.

- Koszty budowy w kryzysie były relatywnie niższe niż wcześniej, stąd m.in. decyzja o naszych inwestycjach akurat w tym czasie - wyjaśnia Majewski. - Ponadto sądzę, że po latach stagnacji, od 2013 r. rynek sprzedaży nowych aut zacznie u nas rosnąć. Powodem tego będą m.in. przepisy unijne o ochronie środowiska, które ograniczą import starych aut do kraju.

Inni dilerzy też planują inwestycje. Spore zamieszanie na lokalnym rynku wywoła fuzja Euro-Centrum-Tadeusz z poznańskim gigantem Krotoski-Cichy. Po fuzji grupa będzie mieć trzecie pod względem wielkości udziały w rynku. Firma sprzedaje i serwisuje głównie auta z grupy Volkswagena.

Tę konkurencję będą starali się wyprzedzić inni sprzedawcy mający salony z autami grupy VW.

- Niebawem zaczynam budowę drugiego salonu przy ul. Południowej - zapowiada Zbigniew Łopiński, szef firmy Kołacz-Łopiński.

Także handlujący Skodami Pehamot będzie się rozbudowywał:

- Planuję inwestycję w salon i serwis przy ul. Zielonogórskiej i ubiegam się o autoryzację serwisu Volkswagena - mówi Stanisław Kapral, prezes Pehamotu.

Bońkowscy działali kilka lat w malutkim salonie na Golisza. Ja czekam aż pojawi się salon Audi.

borba0
January 19th, 2011, 08:28 PM
A ja przejeżdżając dziś około 19.30 przez skrzyżowanie Krzywoustego/Bohaterów Warszawy, w dawnym pomieszczeniu Sklepu Ze Zdrową Żywnością (obok salonu sukien ślubnych) znalazłem taki oto szyld:
http://img524.imageshack.us/img524/143/imag0310q.th.jpg (http://img524.imageshack.us/i/imag0310q.jpg/)
czy ktoś już wie, co to za przybytek?

borba0
January 19th, 2011, 08:29 PM
normalne zdjęcie
http://img524.imageshack.us/img524/143/imag0310q.jpg
sorki za jakość zdjęcie nie dość, że z komórki to jeszcze przez szybę samochodu, stojącego na czerwonym świetle :)

jacca
January 24th, 2011, 10:26 AM
Dla fanów fatałaszków (albo raczej bucików) :D

http://www.dlahandlu.pl/handel-tradycyjny/wiadomosci/badura-w-ch-galaxy-szczecin,11670.html

Badura w CH Galaxy Szczecin
dlahandlu.pl/pr
21-01-2011, 09:39

Już wkrótce do grona najemców szczecińskiego Centrum Handlowego Galaxy dołączy salonu firmowy Badura.

Firmę Badura założono w 1982 roku. Dziś firma jest jednym z największych producentów obuwia w Polsce.
W Centrum Galaxy klienci mogą skorzystać z oferty 190 sklepów różnych branż oraz hipermarketu Real. Na pięciu poziomach parkingu znajduje się ok. 700 miejsc parkingowych.

borba0
January 24th, 2011, 10:35 AM
Wow! Nie tylko kobietom się to spodoba...buty mają niezłe, to fakt...

malcooolm
January 24th, 2011, 10:37 AM
Dla fanów fatałaszków (albo raczej bucików) :D

Zamiast czego to będzie? :)

jacca
January 24th, 2011, 11:25 AM
^^ Jeżeli mnie pamięć nie myli (a jej nie dowierzam ;)) to na I piętrze po stronie Croppa coś się chyba dzierga (zamiast Marc Pickard?)

malcooolm
January 24th, 2011, 11:33 AM
Marc Pickard kojarzy mi się z wiecznymi promocjami (50% lub 70% taniej non stop) i masą ulotek wyrzuconych przy schodach ruchomych :)

borys1234
January 24th, 2011, 04:04 PM
atlantic na 2 piętrze się wyprowadził, to być może tam.

Gregor_11
January 25th, 2011, 01:22 PM
Coś mi się wydaje, że obleśny sklep obuwniczy wyprowadza się z czekoladki.
Na witrynach same ogłoszenia o promocjach, a przed sklepem stały dwa transportery firm zajmujących się biurowymi ściankami działowymi.

oldsmobile
January 25th, 2011, 06:27 PM
Noble Bank nobilituje :) To nie miejsce na obleśny sklep, myślę, że czynsz ich wykurzył albo jest zacny najemca, adekwatny do miejsca.

malcooolm
January 25th, 2011, 08:24 PM
Naleśnikarnia Taste na Wyszyńskiego padła?

http://www.facebook.com/NalesnikarniaSzczecin

borba0
January 25th, 2011, 08:24 PM
a'propos restauracji Waza...byłem tam wczoraj...ceny jakieś takie normalne...to znaczy spotykane w innych przybytkach (najdroższe potrawy z wołowiny, co naturalne)...obsługa całkiem miła...ale pobyt 7 podchmielonych gości (nie Anglików ani Niemców, tylko "swojoziemców") całkowicie odbierał apetyt....więc tylko tyle w temacie (na razie)... :(

Piotr-Stettin
January 25th, 2011, 08:54 PM
Nie wytrzymała konkurencji pasztecików?

Dąbek
January 25th, 2011, 10:45 PM
Tymczasem Stara Komenda , pomimo, że jeszcze nieczynna, ma swoją stronę na facebooku.

http://www.facebook.com/pages/Stara-Komenda-Browar/123716704358258

CTC
January 25th, 2011, 11:23 PM
Torney'owi jak widać nie trzeba tego 2 razy powtarzać ;). Swoją drogą zawsze żyłem w przeświadczeniu że komenda garnizonu była w obecnych XIII muzach/galerii sztuki współczesnej mns

Torney
January 26th, 2011, 12:41 AM
^^ Nie znam się na niemieckiej nomenklaturze wojskowej, ale Generalkommando to bodaj dowództwo korpusu, i to ono mieściło się wpierw przy obecnym pl. Żołnierza Polskiego 2 (Königsplatz 2-2a), a później przy ul. Piotra Skargi 34-35 (Richard-Wagnerstraße 18, Roonstraße 34-35).

Szczecinofil
January 26th, 2011, 12:59 AM
^^ Nie znam się na niemieckiej nomenklaturze wojskowej, ale Generalkommando to bodaj dowództwo korpusu,(...)
:yes: Jawohl Herr General!

borba0
January 27th, 2011, 04:19 PM
Dziś będąc znów na Krzywoustego, zobaczyłem wreszcie :)
http://img822.imageshack.us/img822/4225/imag0316t.jpg (http://img822.imageshack.us/i/imag0316t.jpg/)

foto z ostrego kąta komórką przez szybę więc dla wyjaśnienia: gorąca promocja, pierogi 1 zł/szt, kołduny - ceny nie dojrzałem :)
acha, barszcz po 3 zł a kołduny po 7

Torney
January 27th, 2011, 09:35 PM
Jeśli ktoś nie jadł jeszcze kołdunów w barszczu z Baru Kaukaskiego, to nie zna pełnego smaku tego miasta.

CTC
January 27th, 2011, 09:45 PM
^^ Straszysz czy polecasz?;) O 'Kaukaskim' słyszałem bardzo różne opinie: że syf, że bardzo OK, że to już panie nie to co kiedyś itd.

shinzen
January 27th, 2011, 09:47 PM
A widziałeś ostatnio koty na ulicach?

Torney
January 27th, 2011, 09:48 PM
Straszysz czy polecasz? ;)
Polecam, i z góry uprzedzam, że jedna porcja to za mało.

jacca
January 29th, 2011, 11:17 AM
http://www.mmszczecin.pl/38392/2011/1/28/park-im-romana-lyczywka-rudera-zniknie-bedzie-lokal?category=news&districtChanged=true

(...)
Rada miasta zdecydowała o wydzierżawieniu na piętnaście lat tego obiektu o powierzchni obiektu 22 metrów kwadratowych oraz przyległego gruntu. Prywatny dzierżawca zorganizuje w tym miejscu obiekt gastronomiczny, a teren przyległy zostanie przekształcony na ogródek letni.
(...)

borba0
January 29th, 2011, 08:11 PM
qrcze! niedługo nie będzie na co narzekać... :)

Raine
January 29th, 2011, 08:19 PM
^^ wtedy nastąpi uroczyste zamknięcie forum ;)

CTC
January 29th, 2011, 08:21 PM
^^ Chyba forum gazeta.pl ;)

AntonG
January 31st, 2011, 03:20 PM
A propos nieszczęsnego Golemowskiego Polmozbytu, przeglądałem fotki z Halle i trafiłem na taką fotę, dzięki której wyobraziłem sobie jak ten budynek (Polmozbytu) mógłby wyglądać (ofkors ten z lewej), ale wiem że to nierealne i może tylko zwiększyć frustrację.

http://img255.imageshack.us/img255/9421/26530687.jpg
http://i1191.photobucket.com/albums/z470/stuprigratuitti/04-3.jpg
zdjecie by URBANNED

borba0
January 31st, 2011, 03:31 PM
taaa...wszyscy szklarze by mieli w Szczecinie zajęcie...ale panowie G. chyba raczej wolą klimaty z dykty niż ze szkła (szczególnie patrząc na obecny stan dawnego Polmozbytu przy Placu Orła Białego) :(

CTC
January 31st, 2011, 03:41 PM
^^ Wszyscy szklarze.. plastiki od Jacyny by wstawili :lol:

jacca
January 31st, 2011, 03:47 PM
... tyle miejsca do parkowania się marnuje ... ;]

techno
January 31st, 2011, 05:25 PM
... tyle miejsca do parkowania się marnuje ... ;]

No i ten niepotrzebny tramwaj! Pod ziemię go! ;)

malcooolm
January 31st, 2011, 06:27 PM
A co Golemowie planują nad nowymi knajpkami na Placu Orła Białego?

el_bartez
January 31st, 2011, 07:57 PM
No i ten niepotrzebny tramwaj! Pod ziemię go! ;)

Człowiek_Widmo Cię przekonał?:D

shinzen
January 31st, 2011, 08:17 PM
Przecież C_W to alias techno ;)

borba0
January 31st, 2011, 08:37 PM
A co Golemowie planują nad nowymi knajpkami na Placu Orła Białego?

to co zawsze:ohno: niezbyt dobre jedzenie za niezłe pieniądze...jedyne dobre potrawy, jakie udało mi się spożyć w przybytkach spod tego znaku to naleśniki z dodatkami i placek po zbójnicku na drodze przed Międzyzdrojami, zdaje się, że we Wrzosowie - tanio i bardzo smacznie!

malcooolm
January 31st, 2011, 10:14 PM
to co zawsze:ohno: niezbyt dobre jedzenie za niezłe pieniądze...jedyne dobre potrawy, jakie udało mi się spożyć w przybytkach spod tego znaku to naleśniki z dodatkami i placek po zbójnicku na drodze przed Międzyzdrojami, zdaje się, że we Wrzosowie - tanio i bardzo smacznie!

Ale ja pytam nad knajpkami? Pod biura?

Hyper
February 1st, 2011, 08:15 AM

Raczej w Brzozowie chciałeś napisać (tam jest karczma "Pod Kogutem", po lewej stronie jadąc nad morze), bo Wrzosowo to już jest na drodze pomiędzy Kamieniem Pomorskim i Dziwnówkiem, a oprócz sporego sklepu ogrodniczego, jednego małego autohandlu i sklepu spożywczego na łuku, to nic ciekawego tam nie ma. ;)

borba0
February 1st, 2011, 11:41 AM
Raczej w Brzozowie chciałeś napisać (tam jest karczma "Pod Kogutem", po lewej stronie jadąc nad morze), bo Wrzosowo to już jest na drodze pomiędzy Kamieniem Pomorskim i Dziwnówkiem, a oprócz sporego sklepu ogrodniczego, jednego małego autohandlu i sklepu spożywczego na łuku, to nic ciekawego tam nie ma. ;)

Masz rację, pochrzaniło mnie się :)

borba0
February 1st, 2011, 11:42 AM
Ale ja pytam nad knajpkami? Pod biura?

hehe :) wolę nawet nie pytać, jakiego rodzaju biura mogłyby tam się mieścić :)

gk77
February 1st, 2011, 12:19 PM
^^ matrymonialne? ;)

CTC
February 1st, 2011, 01:57 PM
Oni tam planują kilka knajp więc na parterze się chyba wszystkie nie zmieszczą.

borba0
February 1st, 2011, 03:32 PM
Oni tam planują kilka knajp więc na parterze się chyba wszystkie nie zmieszczą.

no to życzę im szczęścia...mogliby taki "prawdziwny" kompleks zrobić, coby studenci AS mieli w czym wybierać...darmowe WI-FI, darmowe:cheers: :)
eh, rozmarzyło mi się :)

jacca
February 2nd, 2011, 04:03 PM
Ogłoszenia drobne :)

http://www.dlahandlu.pl/handel-nowoczesny/wiadomosci/lidl-zaplacil-4-6-mln-zl-za-dzialke-w-szczecinie,11937.html

Lidl zapłacił 4,6 mln zł za działkę w Szczecinie
dlahandlu.pl
02-02-2011, 11:06

Lidl Polska został właścicielem gruntu o powierzchni 7 997 mkw. w Szczecinie przy ul. Zygmunta Krasińskiego. Spółka zapłaciła za grunt miastu 4,6 mln zł

Lidl nabył prawo użytkowania wieczystego gruntu na 99 lat. Przetarg publiczny odbył się 21 grudnia ubiegłego roku.

W Polsce działa około 400 sklepów Lidl. Spółka planuje dalszą ekspansję i poszukuje na terenie całej Polski w miejscowościach powyżej 8.000 mieszkańców działek lub budynków w celu kupna, dzierżawy bądź najmu.

http://www.dlahandlu.pl/handel-nowoczesny/wiadomosci/north-food-polska-zapowiada-otwarcia-w-galeriach-handlowych,11939.html

North Food Polska zapowiada otwarcia w galeriach handlowych
portalspozywczy.pl
02-02-2011, 11:37

W ciągu najbliższych 2-3 miesięcy restauracje sieci Wok Man i North Fish pojawią się na terenie galerii handlowych, m.in. Galerii Galaxy w Szczecinie (North Fish) i CH Sfera w Bielsku-Białej (Wok Man).
W najbliższej przyszłości nowe restauracje Wok Man przyjmą gości także w Krakowie i Poznaniu.

Wok Man to nowy format spółki, który oparty jest na kuchni orientalnej. Restauracje tej sieci mają powstawać w lokalach o powierzchni 40-80 mkw. zlokalizowanych w food courtach oraz lokalach 100-350 mkw. w lokalizacjach o dużym natężeniu ruchu pieszego w największych miastach Polski.

Obecnie spółka zarządza około 20 restauracjami North Fish oraz dwiema Yummie Grill & BBQ.

http://www.dlahandlu.pl/handel-nowoczesny/wiadomosci/portugalska-siec-restauracji-wchodzi-do-polski,11946.html

Portugalska sieć restauracji wchodzi do Polski
portalspozywczy.pl
02-02-2011, 14:24

Na warszawskim Mokotowie ruszyła restauracja serwująca dania kuchni śródziemnomorskiej - Grill&Co. Właściciele już zapowiadają kolejne otwarcia - najpierw w Warszawie, a potem w Krakowie i w Poznaniu.
- Obecnie w przygotowaniu mamy dwie nowe lokalizacje w Warszawie. W 2011 roku zamierzamy także otworzyć pierwszy lokal w Krakowie. Na 2012 zaplanowaliśmy rozwój w Krakowie oraz debiut na rynku poznańskim. Potem chcemy ruszyć z naszym konceptem w innych miastach, m.in. w Trójmieście, Szczecinie, Wrocławiu i na Śląsku - powiedział Rafał Wiśniewski, dyrektor operacyjny sieci Grill&Co.

Właścicielami konceptu jest dwóch Portugalczyków, którzy chcą zaoferować Polakom nowe wersje dań z grilla opartych na szerokim wyborze mięsa i ryb. Do restauracji sprowadzane są wina portugalskie, które nie są jeszcze dostępne na polskim rynku.

edit: wygląda na to, że Lidl kupił grunta przy skrzyżowaniu Krasińskiego/OŚ - fani szybkiego tranzytu mogą być niepocieszeni...

http://img7.imageshack.us/img7/8641/clipboard01ukn.jpg (http://img7.imageshack.us/i/clipboard01ukn.jpg/)

Hyper
February 2nd, 2011, 04:52 PM
Jacca, a sprawdziłbyś jaką powierzchnię ma działka, gdzie stoi Lidl na skrzyżowaniu Krasińskiego/Chopina? Bo może do tej pory dzierżawili tylko tę działkę i w końcu udało im się ją wykupić?

malcooolm
February 2nd, 2011, 08:52 PM
"Dla smakoszy piwa Bosman niepasteryzowany zła wiadomość. Od jutra wchodzi na rynek najprawdopodobniej ostatnia partia tego lokalnego trunku. Decyzja podyktowana jest produkcją bliźniaczej marki Kasztelan niepasteryzowany. W zeszłym roku sprzedało się u Nas 100 tyś. butelek tegoż piwa, Kasztelana zaś 500 tyś :-("

swiderrr
February 2nd, 2011, 09:29 PM
"Dla smakoszy piwa Bosman niepasteryzowany zła wiadomość. Od jutra wchodzi na rynek najprawdopodobniej ostatnia partia tego lokalnego trunku. Decyzja podyktowana jest produkcją bliźniaczej marki Kasztelan niepasteryzowany. W zeszłym roku sprzedało się u Nas 100 tyś. butelek tegoż piwa, Kasztelana zaś 500 tyś :-("

http://img13.imageshack.us/img13/3744/suicidedp.gif

...i tyle w temacie... :ohno:

el_bartez
February 2nd, 2011, 09:34 PM
Żadna strata; jedno i drugie piwo mi nie podchodzi;)

Cygi
February 2nd, 2011, 09:46 PM
fajnie , takie to już niestety z Bosmana piwo regionalne, jak z koziej... takie trochę pokrętne tłumaczenie bo wydaje mi się że Kasztelan ma lepszą dystrybucje na kraj niż Bosman...

Jacksonova
February 3rd, 2011, 04:00 AM
Wypiłem w wakacje 3 niepasteryzowane w przeciągu 2 godzin, a mój organizm zachowywał się jakbym wypił litra czystej co najmniej. Tragedia. Coś nie do końca chyba ta partia miała dobrze ustawiony proces technologiczno-produkcyjny.

jacca
February 3rd, 2011, 08:51 AM
Jacca, a sprawdziłbyś jaką powierzchnię ma działka, gdzie stoi Lidl na skrzyżowaniu Krasińskiego/Chopina? Bo może do tej pory dzierżawili tylko tę działkę i w końcu udało im się ją wykupić?

~ 6100 mkw (tak na oko - http://www.daftlogic.com/projects-google-maps-area-calculator-tool.htm)

Hyper
February 3rd, 2011, 09:45 AM
Dziękuję bardzo. Czyżby byłby budowany w takim razie 3 Lidl w tej okolicy? Ciężko powiedzieć, do którego miałbym bliżej, czy do "nowego", czy do tego na Chopina.

bzj
February 3rd, 2011, 11:28 AM
Niepasteryzowane były pyszne i można było pić je wiadrami. Kasztelan niestety średniawy.
A argument o Kasztelanie sprzedającym się 5 razy lepiej niż Bosman jest dziwny biorąc pod uwagę fakt, że można go kupić w całej Polsce.

jacca
February 3rd, 2011, 11:30 AM
@Hyper; z informacji prasowej wynika, że Lidl ma dolny limit dla miejscowości ustawiony na 8000 mieszkańców - jeżeli analogicznie przyjąć to za jednostkę zagęszczenia w mieście to w rejonie OŚ zaroi się od tych sklepów.

CTC
February 3rd, 2011, 06:23 PM
Żadna strata bo to w gruncie rzeczy to samo.

grzellu
February 3rd, 2011, 07:59 PM
edit: wygląda na to, że Lidl kupił grunta przy skrzyżowaniu Krasińskiego/OŚ - fani szybkiego tranzytu mogą być niepocieszeni...

Dlaczego mogą być niepocieszeni?

jacca
February 3rd, 2011, 08:03 PM
^^ Przy (podobno) i tak już niezbyt szczęśliwym skrzyżowaniu OŚ/Krasińskiego dojdą do tego wjazdy do marketu. Tym sposobem OŚ robi się coraz bardziej śródmiejska niż obwodnica.

(Nie oceniam tylko dostrzegam :))

grzellu
February 3rd, 2011, 08:07 PM
^^ Przy (podobno) i tak już niezbyt szczęśliwym skrzyżowaniu OŚ/Krasińskiego dojdą do tego wjazdy do marketu. Tym sposobem OŚ robi się coraz bardziej śródmiejska niż obwodnica.

(Nie oceniam tylko dostrzegam :))

No tak, jak dojdzie jeszcze Lidl to będzie kaszana. Ja myślałem bardziej w inną stronę, że może sprzedali działkę, która miała być rezerwą pod drugą jezdnię Duńskiej itd.

LabiSzn
February 5th, 2011, 12:15 AM
http://www.strefabiznesu.nto.pl/nieruchomosc/oddanie-w-uzytkowanie-wieczyste-na-okres-99-lat-nieruchomosci-gruntowej-stanowiacej-wla

W ramach inwestycji pod nazwą „Obwodnica Śródmieścia Szczecina – etap V ” zostanie przebudowane skrzyżowanie ul. Duńskiej – Krasińskiego z obwodnicą. Realizacja zadania inwestycyjnego jest przewidziana w latach 2011-2012. Wg projektu układu drogowego przewiduje się skomunikowanie nieruchomości z ulicą Zygmunta Krasińskiego na zasadzie prawoskrętu.

Może nie będzie tak źle...

Savik69
February 7th, 2011, 04:26 PM
Czy ktoś mi może powiedzieć jak w końcu wygląda sprawa z Boba Snack Bar? Bo był kilka razy zamykany i otwierany, ostatnio go niby znowu otworzyli, zachodzę dzisiaj z dziewczyną żeby spróbować 'bąbelkowego napoju' a tam tylko szyld i pusty lokal na wynajem...

gk77
February 7th, 2011, 04:35 PM
^^ Nie ma

Po prostu zamknęli krótko po tym jak otworzyli ponownie. A potem zrobili wyprzedaż garażową na Allegro... i uruchomili sobie oficjalny profil na Twitterze :weird:

borba0
February 7th, 2011, 05:07 PM
...a ja się naiwny :) łudziłem, że nie będzie na co narzekać... :)

damlaz
February 7th, 2011, 06:14 PM
...a ja się naiwny :) łudziłem, że nie będzie na co narzekać... :)

Nie wiem jak BOBA w oficjalnych wersjach w Kanadzie, ale tutaj nie dziwie się, że póki co nie został przyjęty - napoje i owszem bardzo dobre, ale do teog wystarczy małe okienko a nie cały lokal. Jedzenie baaaaaaaaaaaaaardzo tłuste, wręcz ociekające olejem i o ile czasem na kaca się na to mogłem skusić to większość osób nawet tego nie dojadała. W dodatku serwowanie jedzenia w kartonikach nie jest jeszcze (na szczęście) dość popularne. Ot i nie pociągneli długo.

LabiSzn
February 7th, 2011, 08:05 PM
A to BOBA funkcjonuje jeszcze gdzieś w Polsce?

Savik69
February 7th, 2011, 08:29 PM
Chyba nie, bo w Szczecinie miał być pierwszy punkt i jeśli się przyjmie to rozszerzać na województwo a potem na Polskę. A że się nie przyjęło, to nie wydaje mi się żeby otwierali nowe punkty.

Cygi
February 7th, 2011, 08:40 PM
wiem tylko ze najbliżej nas w Berlinie jest dosyć popularne ;)

sanders82
February 8th, 2011, 08:07 PM
Stonkę na Piastów/Ku Słońcu otwierają w czwartek :D

włóczykij_
February 8th, 2011, 11:43 PM
Stonkę na Piastów/Ku Słońcu otwierają w czwartek :D

utarg murowany żeby tylko nadążyli z dostawą towaru (...) do akademików :cheers: