View Full Version : НИШ - праћење градилишта | NIŠ - construction updates
Mario van Helsing October 31st, 2009, 11:07 PM Na moje veliko zadovoljstvo, Zavod za zastitu spomenika kulture nece dozvoliti nikakvu gradnju na mestima na kojima se naidje na bilo kakva arheoloska nalazista. I ne radi se ni o kakvom inatluku, ja kao i vi jedva cekam da Nis dobije najpre asfaltirane ulice (moja recimo nije asfaltirana) ali to ne znaci da cu izgradnju bilo cega staviti ispred ocuvanja kulturno-istorijskog blaga. Ovaj dogadaj u ovom trenutku nije "Troja " ali sta cemo raditi kada slucajno iskopamo "Troju"? Sasvim ozbiljna predpostavka je da na mestu Pantelejske kasarne lezi dobar deo Antickog Nisa, u toj zoni se predpostavlja i lokacija Konstantinove Palate. Takodje, izvesna predpostavka, na toj lokaciji bi se u dogledno vreme trebalo poceti sa izgradnjom stanova u okviru sporazuma Vojska-Grad. Sta bi u tom slucaju bila civilizacijska i moralna odgovornost svakog gradjanina? Da podrzi izgradnju novih stanova ili da se raduje visevekovnom nasledju svog grada? I ne samo da se oseca ponosnim zbog toga, vec i da u perspektivi zaradi od toga. Znate, ovde jeste tema izgradnja, ali zdrave izgradnje nema u sredini potpunog nepostovanja istorijskog kontinuiteta grada kao takvog. Genius loci, ima li ga Nis? I ako ima koji je? I ko ce ga stvoriti? Prepoznati? Nis je veliki grad, ali na zalost ljudi koji u njemu zive toga nisu svesni. Meni je sinoc taksista, za ranohriscansku baziliku u Jagodin mali, rekao da je tu nekad bio mali zooloski vrt. :nuts:
Kada sam napisao da se most mozda izmesti, to je znacilo ukoliko se utvrdi da je pronadjena gradjevina vrednija od one koja se gradi. U protivnom, izmestice se arheolosko blago. I ne ljutim se, u godinama sam kada je cinizam pojacan, pa ne dozivljam nista licno, opusteno samo. :)
Ne, ne, ne ponovo...ne mogu da verujem da se svi bitni radovi vezani za grad Niš, zaustavljaju zbog nekih arheoloških nalazišta, pa makar ona bila i iz doba Rimljana. Problem sa našim arheološkim istraživanjima je što znaju da traju u nedogled, krene se sa iskopavanjima a onda kada nestane novca sve se prekida dok se ponovo ne nadje novac, a za to vreme sve tako stoji i propada još više nego da nije bilo iskopavanja, grad nema toliko vremena da čeka a ni ljudi koji žive u njemu. Arheološka istraživanja su bitna ali samo ako su stručna, i ako se završe u razumnim rokovima, ovako, bojim se da će i ovo biti zidanje "Skadra na Bojani".
usrejected October 31st, 2009, 11:51 PM Vidis Mario, kada su komunisti gradili nezaustavljivo ruseci sve pred sobom, palo je i nekoliko arheoloskih nalazista u Nisu. Mislili su da izgradnja ne sme da stane da ne bi dobili "Skadar na Bojani" i mislili da sve pocinje sa njima. Danas se na tim mestima nalze upravo "Skadrovi na Bojani", EI Nis i nikada zavrseni Koridor 10. Zasto? Zaista samo zbog toga sto se zdrava i prirodna urbanisticko planska sredina ne moze praviti protivno civilizacijskim pretpostavkama mesta na kome se gradi. U arhitekturi i u urbanizmu ne sme biti nasilja. Da je tako kod nas, Nis bi bio skladan, planski, funkcionalan, bogat i prosto lep.
Rim ima metro. Jer svi putevi vode u Rim. ;)
Mario van Helsing November 1st, 2009, 01:46 AM ^^
Hm... za EI i koridor 10 si potpuno upravu, meni jedino smeta što kod nas prilikom arheoloških istraživanja nema utvrdjenih vremenskih okvira za koje vreme to treba biti završeno, već se to odugovlači i mogu proći meseci a bogami i godine dok se neko arheološko nalazište ne ispita, uostalom Medijana je najbolji primer za to. Ukoliko pretendujemo na to da budemo ozbiljna država i članica EU, onda se moramo i odgovornije ponašati i poštovati vremenske rokove bilo da su to arheološka istraživanja izgradnja puteva, fabrika, zgrada, mostova i bilo kojih drugih projakata. Nažalost ne probijaju se rokovi samo u arheologiji situacija je ista svuda (ovo ne važi za Mrkonju, on sve završava pre roka :lol: al' samo na TV-u)
Ranko Su NS November 1st, 2009, 09:41 AM Vidis Mario, kada su komunisti gradili nezaustavljivo ruseci sve pred sobom,
ee da se sada nezaustavljivo rusi sve pred sobom da bi se gradilo, gde bi nam bio kraj. Nije EI skadar zbog komunista, nego zbog antikomunista. U doba komunista to je bila firmetina
medijanac November 1st, 2009, 11:46 AM Možda je malo off, ali evo kako to Nemci rade. Premeštaju crkvu kamionom zbog rudnika lignita http://freemanforwards.blogspot.com/2007/11/church-emmaus-is-shifted.html
Constantin November 1st, 2009, 11:53 AM Možda je malo off, ali evo kako to Nemci rade. Premeštaju crkvu kamionom zbog rudnika lignita http://freemanforwards.blogspot.com/2007/11/church-emmaus-is-shifted.html
Da, da... to su i nama predlagali da uradimo sa manastirima na Kosovu. Rezultat takvog premestanja je istorijski falsifikat, Diznilend.
Aivazovsky November 1st, 2009, 05:12 PM Na moje veliko zadovoljstvo, Zavod za zastitu spomenika kulture nece dozvoliti nikakvu gradnju na mestima na kojima se naidje na bilo kakva arheoloska nalazista. I ne radi se ni o kakvom inatluku, ja kao i vi jedva cekam da Nis dobije najpre asfaltirane ulice (moja recimo nije asfaltirana) ali to ne znaci da cu izgradnju bilo cega staviti ispred ocuvanja kulturno-istorijskog blaga. Ovaj dogadaj u ovom trenutku nije "Troja " ali sta cemo raditi kada slucajno iskopamo "Troju"? Sasvim ozbiljna predpostavka je da na mestu Pantelejske kasarne lezi dobar deo Antickog Nisa, u toj zoni se predpostavlja i lokacija Konstantinove Palate. Takodje, izvesna predpostavka, na toj lokaciji bi se u dogledno vreme trebalo poceti sa izgradnjom stanova u okviru sporazuma Vojska-Grad. Sta bi u tom slucaju bila civilizacijska i moralna odgovornost svakog gradjanina? Da podrzi izgradnju novih stanova ili da se raduje visevekovnom nasledju svog grada? I ne samo da se oseca ponosnim zbog toga, vec i da u perspektivi zaradi od toga. Znate, ovde jeste tema izgradnja, ali zdrave izgradnje nema u sredini potpunog nepostovanja istorijskog kontinuiteta grada kao takvog. Genius loci, ima li ga Nis? I ako ima koji je? I ko ce ga stvoriti? Prepoznati? Nis je veliki grad, ali na zalost ljudi koji u njemu zive toga nisu svesni. Meni je sinoc taksista, za ranohriscansku baziliku u Jagodin mali, rekao da je tu nekad bio mali zooloski vrt. :nuts:
Kada sam napisao da se most mozda izmesti, to je znacilo ukoliko se utvrdi da je pronadjena gradjevina vrednija od one koja se gradi. U protivnom, izmestice se arheolosko blago. I ne ljutim se, u godinama sam kada je cinizam pojacan, pa ne dozivljam nista licno, opusteno samo. :)
U vezi Arene, Sluzba za imovinske odnose pri Gradu Nisu nije (po kozna koji put) odradila svoj deo posla, tako da ne vidim pravno valjan nacin da Arena bude na Djackom Ostrvu.
Vidim mnogo smo imali koristi od cinjenice da je ovde rodjen Car Konstantin pa smo neverovatna turisticka destinacija! Ajde molim te...
usrejected November 1st, 2009, 05:31 PM Aivazovsky, ja zaista ne vidim sta tebi ovde nije jasno i zbog cega takav arogantan stav. Nadam se da imas neki dobar argument. Postoji hijerarhija koja se svuda u svetu (osim kod komunista i talibana) postuje. Ja sam gore lepo napisao da je za skladan ravoj jednog grada neophodan istorijski kontinuitet i njegovo postovanje. Toga kod nas nije bilo i zato nam grad izgleda kako izgleda, a ne izgleda dobro.
usrejected November 1st, 2009, 05:33 PM p.s.
u vezi sa turizmom, veruj mi da jesmo zanimljiva destinacija. ;)
Pedja7' November 2nd, 2009, 12:18 AM Oke je to sve, ta arheoloska nalazista ta istorija i to. Podrzavam sve to, medjutim kod nas je sve to veoma nerazvijeno potpuno bezveze, ne ulazu se nikakva sredstva, nista nije prezentovano na pravi nacin.. Ne razumem sad su iskopali tu rupu naisli na to sta vec i sta sad sa tim , na tom mestu se nece vise vrsiti arheoloska ispitivanja, moze eventualno to tako da ostane i bude ogradjeno sto ce da bude skroz bezveze.. Podrzavam velika arheoloska nalazista poput medijane da se to na pravi nacin prezentuje da to bude neki potpuno zasticeni deo, ali ne podrzavam to da na svakoj raskrsnici bude neko arheolosko nalaziste ograjdeno i drzavno zasticeno u sred grada.... I sta je bilo, dokle se stiglo sa izgradnjom matejevacke petlje i bulevara medijana? i do kad su rokovi za to? zadnji put kad sam prolazio na auto putu jedna strana je bila zatvorena bas zbog radova na nadvoznjaku na matejevackoj petlji.
Mario van Helsing November 2nd, 2009, 09:48 AM ^^
Potpuno se slažem
Constantin November 2nd, 2009, 03:17 PM One betonske barikade na glavnom trgu su uzas! Kome je palo na pamet da ukine pesacki prelaz kod McDonaldsa?? Sada kao da autoput prolazi kroz centralni gradski trg.
Moje predvidjanje je da ce to biti tako dok ljudi ne pocnu da ginu, pretrcavajuci ulicu. Onda ce ili vratiti pesacki ili staviti semafor.
Da su mislili na vreme i umesto podzemnog prolaza napravili podvoznjak, sada bi imali pravi centar grada, dostupan pesacima.
vectom November 2nd, 2009, 03:29 PM ma one betonske zardinjere su estetski zlochin za ovaj grad
Pedja7' November 2nd, 2009, 03:35 PM ^^
Kad je to postavljeno? Nisam video...
Englez November 2nd, 2009, 04:17 PM "Da su mislili na vreme i umesto podzemnog prolaza napravili podvoznjak, sada bi imali pravi centar grada, dostupan pesacima. "
To i jeste bilo predvidjeno, ali je neko izracunao da ce uzeti vise para ako napravi lokale. Ako se neko seca, bas u delu ispod McDonalds-a je nekoliko godina nakon izgradnje podzemnog, sruseno par zidova i tu se pojavilo jos nekoliko lokala.
neeshki November 2nd, 2009, 04:47 PM ma one betonske zardinjere su estetski zlochin za ovaj grad
100%
A sto se tice ukidanja pesackog u centru pored postojeceg podzemnog-apsolutno podrzavam...Samo da se obezbedi svim kategorijama da mogu da koriste podzemni(pre svega invalidima)...
Slicna prica kao na Terazijama u BG-u
vectom November 2nd, 2009, 05:10 PM ja apsolutno ne podrzavam
sa jedne strane imash glavnu pesacku ulicu koja je neki centar zbivanja i mesto okupljanja/strujanja ljudi. sa druge strane je glavni trg koji ima istu funkciju, uzgred je i mesto gde se nalazi fokus grada. prekid komunikacije ova dva je podela na dva posebna dela, koju imamo sad, a to po meni nema nikakvog smisla.
pored toga, podzemni prolaz se ne nalazi na nekoj lokaciji gde samo treba da se predje ulica, nego tu gde je veza trg-pobedina neraskidiva i prirodna.
frekventnost ulice opet, nije tolika, da je moralo da se ovo dogadja da se ukida pesacki prelaz
a Terazije ipak ne mogu da se porede sa ovim primerom. Moze npr trg republike u Bgd, kada bi se naterali sada ljudi da idu kroz neki podzemni prolaz da bi dosli do Knez Mihajlove i obratno. Ili kada bi u Novom Sadu ljudi morali da koriste podzemni da bi presli iz Zmaj Jovine na trg, a uzgred je Zmaj Jovina ogranicena betonskim barikadama i izgleda kao jednosmerni kraj neke zone
neeshki November 2nd, 2009, 05:37 PM kako frekventnost ulice nije velika?
Ne kapiram sto je problem proci korz podzemni prolaz (pod uslovom da postoje adekvatni prilazi)...
Apsolutno nema logike da pored postojeceg podzemnog prolaza(druga tema je opravdanost izgradnje istog) mora da postoji i pesacki prelaz ...Uostalom,zbog cega se prave podzemni prolazi?
vladarh November 2nd, 2009, 07:50 PM Podzemni prolazi se u svetu skoro po pravilu prave za automobile a ne za pesake. Potpuno je glupo nabijati ljude u katakombe (one devojke sto rade u podzemnom po 8-9 sati ne vide sunce) a da se automobili sepure po povrsini. Zamislite trg bez buke i smrada automobila i autobusa (inace da se zna da sam pasionirani vozac pa sam o5 protiv automobila u centru).
neeshki November 2nd, 2009, 08:04 PM To bi bilo idealno...Kad sam postavio retoricko pitanje zasto se prave podzemni mislio sam na podzemne kod nas(u BG ih ima vise komada i svi su po pravilu namenjeni za pesake)...U sustini podzemni ili pasarela -nevelika razlika...A korz podzemni se prolazi minut - dva a ne ceo dan...
Inace,slazem se potpuno da bi bilo ,blago receno,divno da su automobili gurnuti pod zemlju ...
Ja samo pricam o primeni postojecih(lose resenih,zato i rekoh da je druga tema (ne)opravdanost izgradnje podzemnog ili da li je moguce osloboditi taj deo grada od saobracaja) stvari...
vectom November 2nd, 2009, 08:56 PM Nishki, pricam sa stanovista urbanizma. Razbijanje jedinstvenog poteza glavna ulica + glavni trg u dve potpuno odvojene celine koje vise ne komuniciraju i ne poznaju jedna drugu, to je totalno anti urbanisticki i grdje nije moglo. Betonski zid kojim su dodatno ogradili Pobedinu ne zasluzuje komentar, podseca me na Kandaharska utvrdjenja protiv bombasha samoubica. Estetski je zlocin, kao i urbanisticki promasaj.
Vrlo provincijalno, nicim izazvano.
usrejected November 2nd, 2009, 09:49 PM vectom je POTPUNO upravu. Tto je pobogu, skolsko poznavanje urbanizma, zanimljivo koliko e nadlezni ili oglusuju o razum ili ne poseduju nikakvo znaje....:ohno:
nixazmaj November 2nd, 2009, 11:22 PM svakako da je najbolje resenje da su spustili saobracaj u podzemni a da je gore stvorena pesacka zona. No takvo resenje bi bilo mnogo skuplje nego sadasnje takvo kakvo jeste.
Visina podzemnog bi morala biti veca da bi prihvatila saobracaj, onda ulazna i izlazna rampa=duzine, isto tako veliki problem je odvodnjavanje kod takvih objekata, kao i visok nivo podzemnih voda zbog blizine Nisave...
Po meni dobar je potez ukidanje pesackog, naravno arhitektoski to treba malo bolje obraditi. Isto tako treba rekonfigurisati lokale u podzemnom, jer se sada dosta obilazi, da to bude malo preglednije i sredjenije. Nadstresnice, prilaze kao i eskalatore treba dovesti u red.
Ali pogresan je redosled kakav su oni napravili. Trebalo je prvo sve srediti pa onda zatvoriti pesacki, jer kako sad misle da srede prilaze podzemnon, a da u isto vrem tu ljudi nesmetano prolaze.
Interesantno resenje bi moglo biti i izgradnja neke pasarele, interesantnog dizajna npr. ima dosta prostora.
vladarh November 3rd, 2009, 12:48 AM ...podseca me na Kandaharska utvrdjenja protiv bombasha samoubica.
Svidja mi se kako si ovo rekao. Citiracu te.
Pedja7' November 3rd, 2009, 01:39 AM Da se ne zavaravamo, saobracaj u podzemnom tunelu je moglo biti i moze biti samo u planu, u realnosti je to veoma tesko izvodljivo a posebno u ovoj situaciji u gradu. Po meni resenje bi bilo da se zatvori za saobracaj ulica vozda karadjordja i milojka lesjanina tj. sve od raskrsnice kod narodnog pozorista pa sve do raskrsnice sa ulicom knjeginje ljubice i da se taj deo sve pretvori u pesacku zonu, a saobracaj da se izmesti onako kako je bio izmesten za vreme radova. I takodje u planu je juzni bulevar sto bi znacilo dodadno rasterecenje..
sallae2 November 3rd, 2009, 09:29 AM ovo sa kandaharskim zandinjerama je estetski jako lose resenje, a pricati o estetici u zemlji turbo folka je malo zaludan posao ...
ideja da saobracajna zila prolazi kroz strogi centar grada i razdvoji centralni gradski trg i pesacku zonu je besmislena i tesko odrziva na duze vreme, pogotovo ako se uzme u obzir najavljeno prosirenje pesacke zone na ulice zapadno od trga (ovo je jako los signal potencijalnim investitorima u te nove pesacke zone) ... a i tvrdjavski most je takodje u planu da postane pesacki
kroz strogi centar grada je normalno da saobracaj bude spor (ili da ga nema), a ne da se tu pravi saobracajna magistrala
kako sada stoje stvari cini mi se kao najbezbolnije prelazno resenje je postavljanje semafora za pesake
milsim da Nis nema para za neke ideje tipa tunela ispod Vozdove, i da realno moze da se razmislja da se saobracaj poboljsa bulevarom pored Nitexa, Somborskim bulevarom, Aleksandra Medvedeva ... a sto se tice Juznog bulevara tu bi mogla da bude gradska zeleznica (bez ukrstanja sa ulicama u istom nivou - denivelisana), to bi znacajno smanjilo broj autobusa na gradskim ulicama
a neke ideje o kojima bi se moglo diskutovati su:
- zatvaranje za saobracaj Vozdove/Lesjaninove od ureda do pozorista, mogla bi da se koristi kao parking, a mogla bi da bude otvorena za saobracaj samo autobusima / taksi vozilima
- u cilju efikasnijeg saobracaja, odnosno dobijanja vise saobracajnih traka, da se zabrani parkiranje i zaustavljanje u Dusanovoj i Nikole Pasica (preko dana)
.
Constantin November 3rd, 2009, 10:21 AM kroz strogi centar grada je normalno da saobracaj bude spor (ili da ga nema), a ne da se tu pravi saobracajna magistrala
kako sada stoje stvari cini mi se kao najbezbolnije prelazno resenje je postavljanje semafora za pesake
.
Potpuno se slazem. Neki saobracajni inzenjer je genijalno primetio da ce ubrzati saobracaj ako ukine pesacki prelaz. Kako bi tek ubrzali saobracaj kroz Pobedinu, ako bi ukinuli pesacku zonu:)
Apsurdno je da je sinoc oko 22h podzemni prolaz bio zakljucan! Tako sam ipak morao da pretrcavam ulicu i preskacem kandaharske barikade:nuts:
vectom November 3rd, 2009, 10:39 AM http://www.balkanrock.com/music/el_presidente_dzalalabad.mp3
neeshki November 3rd, 2009, 11:11 AM ovo sa kandaharskim zandinjerama je estetski jako lose resenje, a pricati o estetici u zemlji turbo folka je malo zaludan posao ...
ideja da saobracajna zila prolazi kroz strogi centar grada i razdvoji centralni gradski trg i pesacku zonu je besmislena i tesko odrziva na duze vreme, pogotovo ako se uzme u obzir najavljeno prosirenje pesacke zone na ulice zapadno od trga (ovo je jako los signal potencijalnim investitorima u te nove pesacke zone) ... a i tvrdjavski most je takodje u planu da postane pesacki
kroz strogi centar grada je normalno da saobracaj bude spor (ili da ga nema), a ne da se tu pravi saobracajna magistrala
milsim da Nis nema para za neke ideje tipa tunela ispod Vozdove, i da realno moze da se razmislja da se saobracaj poboljsa bulevarom pored Nitexa, Somborskim bulevarom, Aleksandra Medvedeva ... a sto se tice Juznog bulevara tu bi mogla da bude gradska zeleznica (bez ukrstanja sa ulicama u istom nivou - denivelisana), to bi znacajno smanjilo broj autobusa na gradskim ulicama
a neke ideje o kojima bi se moglo diskutovati su:
- zatvaranje za saobracaj Vozdove/Lesjaninove od ureda do pozorista, mogla bi da se koristi kao parking, a mogla bi da bude otvorena za saobracaj samo autobusima / taksi vozilima
- u cilju efikasnijeg saobracaja, odnosno dobijanja vise saobracajnih traka, da se zabrani parkiranje i zaustavljanje u Dusanovoj i Nikole Pasica (preko dana)
.
Sa svim se slazem...Dok se ne resi problem jedne od glavnih saobracajnih zila u centru grada(hint-izmestanje iste) mi cemo samo razglabati o manje losim resenjima(kao sto i sad radimo) i priklanjati se onima koja su kvalitetnija ili sa urbanistickog ili sa prakticnog aspekta...
medijanac November 3rd, 2009, 02:19 PM Apsurdno je da je sinoc oko 22h podzemni prolaz bio zakljucan! Tako sam ipak morao da pretrcavam ulicu i preskacem kandaharske barikade:nuts:
Obezbeđenje zaključava ulaze zbog radnji! Nisam znao za stari deo, ali novi se godinama zaključava.
Constantin November 3rd, 2009, 03:58 PM Obezbeđenje zaključava ulaze zbog radnji! Nisam znao za stari deo, ali novi se godinama zaključava.
Mozda je to necija namerna sabotaza, zbog pesackog prelaza? :)
Nišlija November 3rd, 2009, 04:40 PM http://www.ni.rs/uploads/news_images/12_597_388_pijaca.jpg
Идејни пројекат нове градске пијаце "Криве ливаде" приказан је у холу Градске куће. Како најављују пројектанти и надлежни у ЈКП "Тржницa" и предузећу "Стабилпројект", нова пијаца могла би да буде предата Нишлијама на коришћење већ крајем наредне године, уколико идејни пројекат буде прихваћен и грађевинске дозволе буду издате у најкраћем року.
Градоначелник Ниша Милош Симоновић изразио је очекивање да ће у наредник неколико година све градске пијаце добити другачији, савремени изглед.
Идејни пројекат пијаце "Криви вир" предвиђа да нови објекат буде изграђен на два нивоа. Предвиђено је да тезге са пољопривредним производима буду смештене на првом нивоу, на површини од 1.500 квадратних метара, док ће се на вишем нивоу поставити робне тезге. Предвиђено је да нова пијаца, укупне површине око 14.000 квадратних метара, има и 150 паркинг места, као и локале за различите намене.
Директор ЈКП "Тржница Небојша Петровић истакао је да је сарадња са предузећем "Стабилпројект" пример добре пословне политике удруживања јавног и приватног сектора.
vectom November 3rd, 2009, 05:08 PM jel to bulevarska pijaca?
vladarh November 3rd, 2009, 06:23 PM Na koju foru je taj Stabilprojekt dobio da radi taj idejni projekat (koji je sudeci po slici prilicno glupav)? Kako moze javno preduzece da ne raspise tender za takav posao?
Inace ta firma i njen gazda su jos uvek na sudu zbog vise prevara koje su odradili u zadnjih pet godina. Proguglajte ih!
durlanista November 3rd, 2009, 07:07 PM "Gitarić" oštetio kupce za 600.000 evra''
Niška policija uhapsila je R. Gitarića (56) iz Beograda, vlasnika i direktora preduzeća "Gitarić" zbog sumnje da je oštetio kupce stanova koje nije izgradio za više od 600.000 evra, saopšteno je danas u Policijskoj upravi u Nišu.
Gitarić za neizgrađene stanove nije vratio novac kupcima stanova sa kojima je potpisivao ugovore i predugovore u periodu od decembra 2006. godine do juna ove godine, naveli su u policiji na konferenciji za novinare.
>>> http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=9&status=jedna&vest=161634&title_add=%22Gitari%C4%87%22%20o%C5%A1tetio%20kupce%20za%20600.000%20evra&kword_add=gradjevinska%20mafija%2C%20gitaric
lukeze November 3rd, 2009, 11:29 PM Нишки инвестициони седмерац
Овај град је одређен да буде један од четири града у којима ће се 2012. играти утакмице Европског првенства у рукомету, чији је домаћин Србија, али је предуслов изградња нове спортске дворане
Ниш – У тешка времена за улагања сваке врсте, Ниш се нашао пред (и за нормалне прилике ) истинским инвестиционим изазовом. Град, у којем се у спортске објекте деценијама није улагало, одлуком националне рукометне организације, одређен је да уз Београд, Нови Сад и Вршац буде један од градова домаћина Европског првенства у рукомету 2012. године.
Побројани градови имају нове и савремене спортске дворане, док овдашњи „Чаир“ не испуњава прописане критеријуме. Град је одлучио да сам уложи преко 150 милиона динара у реконструкцију хале, али му то неће омогућити да се квалификује за једног од домаћина рукометног шампионата Европе. Услов је – изградња нове дворане капацитета 5.000 места са свим пратећим садржајима. А за тај подухват већ пола године се „обезбеђују услови“. У међувремену, инспекција Европске рукометне федерације већ је одредила Зрењанин као „резерву“, ако се у Нишу не изгради нова спортска хала.
– Према пројекту, Европска инвестициона банка је наменила 225, а Министарство за спорт и омладину и НИП 75 милиона динара за нову халу. Град ће учествовати уступањем грађевинског земљишта на „Ђачком острву“ чија је вредност 150 милиона динара. Укупно, то је пет милиона евра, а према прорачуну, укупно је потребно између десет и 12 милиона евра – каже за наш лист Миодраг Радовић, градски већник.
И док једни кашњење почетка радова оправдавају одсуством тог другог дела финансијске конструкције, уочљиво је да и политичке структуре у Нишу нису искристалисале став према овој замашној инвестицији, па из неких странака чак постављају и питање да ли град треба да уступа грађевинско земљиште, које би могао да прода по високој цени. Било како било, ако Ниш жели да као домаћин партиципира у рукометном европском првенству 2012. чекање и дилеме би смели да потрају још највише два месеца.
Прошле среде, поводом 60 година нашег Рукометног савеза, у Нишу је репрезентација Србије одиграла пријатељску утакмицу са светским и олимпијским шампионима, селекцијом Француске. Била је то прилика да се са гостима прозбори и о будућој хали. Цитираћемо шта је тим поводом домаћинима поручио представник Рукометне федерације Француске: „Почните да градите, новац ће се наћи. Када из темеља изникну стубови, ништа неће зауставити изградњу, а појавиће се и заинтересовани инвеститори. Много већи проблем ће бити ако сутра новца буде, а ви нисте почели изградњу. У таквом случају, остаћете и без дворане, али и без спортске базе. Јер, ништа тако не може да привуче младе и определи их за бављење спортом као што то могу нови и савремени спортски објекти“.
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Nishki-investicioni-sedmerac.sr.html
Aivazovsky November 4th, 2009, 01:00 AM Aivazovsky, ja zaista ne vidim sta tebi ovde nije jasno i zbog cega takav arogantan stav. Nadam se da imas neki dobar argument. Postoji hijerarhija koja se svuda u svetu (osim kod komunista i talibana) postuje. Ja sam gore lepo napisao da je za skladan ravoj jednog grada neophodan istorijski kontinuitet i njegovo postovanje. Toga kod nas nije bilo i zato nam grad izgleda kako izgleda, a ne izgleda dobro.
Izgelda uzasno, ali i ja bih voleo sve isto sto i ti veruj mi, da imamo sve i da umemo da cenimo kulturu i da sve ostane, ali ovde je problem realnost!
Uzgred, da li ste videli na ulazu u crkvu u prakicu Svetog Save, kako je napravljen ulaz?? Odmah cim otvorite ulazna vrata ima jedna staklena vrata kao u nekom lux hotelu ili kao u nekoj laboratoriji, uzivotu uzasniju stvar nisam video kad je u pitanju tako sveta stvar!!
Tipicna kopija katedrale, uzas! Mnogo vise pameti su imali pre vise stotina godina nego sada.
Aivazovsky November 4th, 2009, 01:07 AM Oke je to sve, ta arheoloska nalazista ta istorija i to. Podrzavam sve to, medjutim kod nas je sve to veoma nerazvijeno potpuno bezveze, ne ulazu se nikakva sredstva, nista nije prezentovano na pravi nacin.. Ne razumem sad su iskopali tu rupu naisli na to sta vec i sta sad sa tim , na tom mestu se nece vise vrsiti arheoloska ispitivanja, moze eventualno to tako da ostane i bude ogradjeno sto ce da bude skroz bezveze.. Podrzavam velika arheoloska nalazista poput medijane da se to na pravi nacin prezentuje da to bude neki potpuno zasticeni deo, ali ne podrzavam to da na svakoj raskrsnici bude neko arheolosko nalaziste ograjdeno i drzavno zasticeno u sred grada.... I sta je bilo, dokle se stiglo sa izgradnjom matejevacke petlje i bulevara medijana? i do kad su rokovi za to? zadnji put kad sam prolazio na auto putu jedna strana je bila zatvorena bas zbog radova na nadvoznjaku na matejevackoj petlji.
U pravu si za sve, znam ja da ovde neki imaju stav da sve to treba da prodje kroz arheo. istrazivanja, ali ja sam samo realan, i ja bih sve to voleo, ali govorimo o realnosti! A sto se tice matejevacke petlje, tu se radi, stari put je zatvoren prema matejevcu potpuno, novi je afaltiran i obelezen i pusten u promet, i sad izgleda ok, prikljucenja na autoput se rade ali je dosta tesko jer ima uspon prema autoputu koji mora vestacki da se napravi, tj. da se dodaje zemlja, pa je malo otezano, inace radi se, Nikad mi doduse nije bilo jasno kako su napravili stari matejevacki put da kad izadjes kolima ispod podvoznjaka moras da napravis veliko skretanje na levo, prema matejevcu, zar on nije jednostavno kao sada, naprimer, mogao da ide blagim skretanjem a od mosta da ide pravo pa da se polako uvija prema knez selu i matejevcu, a ne toliko ostre krivine.
Aivazovsky November 4th, 2009, 01:12 AM One betonske barikade na glavnom trgu su uzas! Kome je palo na pamet da ukine pesacki prelaz kod McDonaldsa?? Sada kao da autoput prolazi kroz centralni gradski trg.
Moje predvidjanje je da ce to biti tako dok ljudi ne pocnu da ginu, pretrcavajuci ulicu. Onda ce ili vratiti pesacki ili staviti semafor.
Da su mislili na vreme i umesto podzemnog prolaza napravili podvoznjak, sada bi imali pravi centar grada, dostupan pesacima.
Izuzetno je pametna stvar sto su zabranili pesacki, jer je nebezbedan a i nigde u svetu ne postoji pesacki prelaz u centru grada, ma bilo gde a da pored pesackog ima podzemni prolaz!! Mislim, nebuloza. Pogledajte Terazije u Bgu. Samo moraju da poporave pokretne stepenice i liftove za invalide da bi sve to imalo smisla, na taj nacin ce biti bezbedni i pesaci a i bice manje guzve!
Aivazovsky November 4th, 2009, 01:19 AM Podzemni prolazi se u svetu skoro po pravilu prave za automobile a ne za pesake. Potpuno je glupo nabijati ljude u katakombe (one devojke sto rade u podzemnom po 8-9 sati ne vide sunce) a da se automobili sepure po povrsini. Zamislite trg bez buke i smrada automobila i autobusa (inace da se zna da sam pasionirani vozac pa sam o5 protiv automobila u centru).
Sve je to lepo, ali smesno za nase dzibere, pogledajte koliko ima dzibera momaka po gradu koji kolima ulaze u pobedinu, i ja sam za to da nema automobilA po centru, ali ne moze da s emenja nesto posle toliko godina, ipak to zahteva neverovatna ulaganja, a nasa vlast ma koja da je, samo krpi ono sto moze da se skrpi, a da menja ceo izgled centra grada tesko, nema se para za tako nesto, a za takve dzibere je komunalna policija koja nadam se ima da radi veliki posao i ima da se sama finansira, jer je to zdrav nacin finansiranja, uzimas od bahatih i nesavesnih.
Aivazovsky November 4th, 2009, 01:23 AM Nishki, pricam sa stanovista urbanizma. Razbijanje jedinstvenog poteza glavna ulica + glavni trg u dve potpuno odvojene celine koje vise ne komuniciraju i ne poznaju jedna drugu, to je totalno anti urbanisticki i grdje nije moglo. Betonski zid kojim su dodatno ogradili Pobedinu ne zasluzuje komentar, podseca me na Kandaharska utvrdjenja protiv bombasha samoubica. Estetski je zlocin, kao i urbanisticki promasaj.
Vrlo provincijalno, nicim izazvano.
Potpuno tacno, centra bez automibila i povezivanje velike pesacke zone sa trgom, ali tako nesto je sada nemoguce jer je podzemni takav kakav jeste, tako da podrzavam zbog bezbednosti i pesaka i frekventnosti da nema pesackog, ali ovde govorimo o realnosti. Dajte ljudi, pustite puste zelje, daj da govorimo o cinjenicnom stanju i kako nesto moze da se poboljsa a ne da sad da pricamo o iluzirnim projektima i idejama koja zahtevaju neverovatna finansijska ulaganja
Aivazovsky November 4th, 2009, 01:25 AM svakako da je najbolje resenje da su spustili saobracaj u podzemni a da je gore stvorena pesacka zona. No takvo resenje bi bilo mnogo skuplje nego sadasnje takvo kakvo jeste.
Visina podzemnog bi morala biti veca da bi prihvatila saobracaj, onda ulazna i izlazna rampa=duzine, isto tako veliki problem je odvodnjavanje kod takvih objekata, kao i visok nivo podzemnih voda zbog blizine Nisave...
Po meni dobar je potez ukidanje pesackog, naravno arhitektoski to treba malo bolje obraditi. Isto tako treba rekonfigurisati lokale u podzemnom, jer se sada dosta obilazi, da to bude malo preglednije i sredjenije. Nadstresnice, prilaze kao i eskalatore treba dovesti u red.
Ali pogresan je redosled kakav su oni napravili. Trebalo je prvo sve srediti pa onda zatvoriti pesacki, jer kako sad misle da srede prilaze podzemnon, a da u isto vrem tu ljudi nesmetano prolaze.
Interesantno resenje bi moglo biti i izgradnja neke pasarele, interesantnog dizajna npr. ima dosta prostora.
Da sve sruse pa da im neko da brdo para, verovatno bi oni i sami radili na najbolji nacin, ali toliko se vlasti promenilo i ideja, tako da uopste nikog ne krivim, jer niko nije madjionicar da moze sve da promeni, samo se menja u hodu sta moze i za koliko ima sta para.
Aivazovsky November 4th, 2009, 01:27 AM Da se ne zavaravamo, saobracaj u podzemnom tunelu je moglo biti i moze biti samo u planu, u realnosti je to veoma tesko izvodljivo a posebno u ovoj situaciji u gradu. Po meni resenje bi bilo da se zatvori za saobracaj ulica vozda karadjordja i milojka lesjanina tj. sve od raskrsnice kod narodnog pozorista pa sve do raskrsnice sa ulicom knjeginje ljubice i da se taj deo sve pretvori u pesacku zonu, a saobracaj da se izmesti onako kako je bio izmesten za vreme radova. I takodje u planu je juzni bulevar sto bi znacilo dodadno rasterecenje..
Ma daj molim te, kakvo rasterecenje, dal si ti primetio ili prosao kolima dok su bili radovi na sta je licio grad i saobracaj?? Pa uzas! A i ne vidim zasto bi milojka lesjanina i deo vozdove bio pesacka zona? Pa nemamo mi 2 miliona stanovnika pa da nam treba tolika pesacka zona
sale_kg November 4th, 2009, 01:42 AM У међувремену, инспекција Европске рукометне федерације већ је одредила Зрењанин као „резерву“, ако се у Нишу не изгради нова спортска хала.
:hm:
A inace,bas su divni... Ako Nis zakaze,prvenstvo se komplet igra "preko Dunava"... Ovo je dovoljno upozorenje za stanje stvari...
Pedja7' November 4th, 2009, 01:58 AM Mislim da bi trebali da projektuju i da pocnu da grade arenu od ~10000 mesta, pa kao sto kazu francuzi naci ce se para...
I dajte neke slike vishe, ja sve sto sam imao sam postavio. Ali jbg nisam sad cesto u nisu da mogu da slikam, i nece valjda pirocanac da vadi stvar ovde. Mada ne kazu za dzabe izgleda, da je nis predgradje pirota.. :cheers:
vectom November 4th, 2009, 08:51 AM :hm:
A inace,bas su divni... Ako Nis zakaze,prvenstvo se komplet igra "preko Dunava"... Ovo je dovoljno upozorenje za stanje stvari...
tako je bilo i 2005. za Eurobasket. Novi Sad, Vrshac, Beograd, Podgorica (imala je srecu..)
Chudi me kako lobisti ne proguraju Indjiju i Zemun tu negde. Pa da imamo prvenstva na liniji Beograd - Zemun - Indjija - Novi Sad, mislim da bi to bilo skoro pa savrseno, pogotovo ekonomski opravdano i sve to (ironija..)
vectom November 4th, 2009, 08:57 AM #Aivazovsky
u par tvojih postova pomalo negirash samog sebe iz posta u post.
a sto se tice pesackih, pa imas slicno resenje vec u susednoj Sofiji, ne mora se ide daleko po Evropi.
i opet da ponovim, primer Terazija u Beogradu nije adekvatan za ovu temu, i ne moze da se poredi sa nasom situacijom. Objasnio sam u prethodnom postu zasto.
Ponavljam opet. NIJE ovde tema bezbednost u saobracaju, to moze da se sa pesackim uredi il semaforom, il saobracajcem, ili gradskim navikama (a do sada je i bilo tako, makar za Nishlije vazi). Nije ovde ni tema kakav je podzemni prolaz i dal rade ili ne rade stepenice, invalidi, itd.
TEMA je provincijalni amaterski urbanizam, ruzenje i unistavanje najuzeg gradskog jezgra bez puno logike i urbanisticke svesti/obrazovanja o pojmu "grad". Te teme se izucavaju na arhitekturi vec u 4. semestru, ej! O tome mislim da treba da se razmislja.
Aivazovsky November 4th, 2009, 11:52 AM #Aivazovsky
u par tvojih postova pomalo negirash samog sebe iz posta u post.
a sto se tice pesackih, pa imas slicno resenje vec u susednoj Sofiji, ne mora se ide daleko po Evropi.
i opet da ponovim, primer Terazija u Beogradu nije adekvatan za ovu temu, i ne moze da se poredi sa nasom situacijom. Objasnio sam u prethodnom postu zasto.
Ponavljam opet. NIJE ovde tema bezbednost u saobracaju, to moze da se sa pesackim uredi il semaforom, il saobracajcem, ili gradskim navikama (a do sada je i bilo tako, makar za Nishlije vazi). Nije ovde ni tema kakav je podzemni prolaz i dal rade ili ne rade stepenice, invalidi, itd.
TEMA je provincijalni amaterski urbanizam, ruzenje i unistavanje najuzeg gradskog jezgra bez puno logike i urbanisticke svesti/obrazovanja o pojmu "grad". Te teme se izucavaju na arhitekturi vec u 4. semestru, ej! O tome mislim da treba da se razmislja.
Ja pisem onako kako je stvarno stanje i prema tom stanju se izvodi najbolje resenje trenutno, a n epricam o velikim idejama i iluzornim projektima, jer su se ipak mnogo vlasti promenile i svako je imao neku svoju zamisao. A svaka sledeca vlast pegla trenutno stanje.
Ja sam za izbacivanje saobracaja iz grada, ali kada bi se sve srusilo pa ajmo od ponovo da pravimo, ali posto nije takva situacija izvodim najbolje resenje sa trenutnim finansijama i cinjenicnim stanjem.
Mozda je sa tim fasadama sve ruzno i to nepovezivanje sa trgom, ali mislim da je najbolje resenje za sve, da bude tako kako jeste, jer bolje od toga ne moze, a sto se tice SEMAFORA to je veoma glupa stvar, bile bi neverovatne guzve, tolike da bi kod suda nastao potpuni kolaps i verovatno jos vece guzve sve do pevca, jer niko ne bi mogao da prodje kod suda na zeleno, bilo bi jos veceg haosa, i posmatraj to kao lancanu reakciju, po meni bi imalo smisla jedino da stave semafor na tom mestu, kada bi stavili kruzni tok kod suda, a policajac da stoji svaki dan je iluzorno, prvo pravice se neverovatne guzve opet, a drugo ne mogu da stave policajca da cuva na primer cair, gde svaku noc lome neke klupe, a stavlja se policajca svakog dana na pesackom kod McD.
I ne znam zasto da se ponavljam vise, ovo smatram izabrati losu stvar nego neku jos goru od toga.
vectom November 4th, 2009, 01:29 PM ja ti opet kazem, ponavljas se jer ne shvatas sta naglasavam za problem.
sallae2 November 4th, 2009, 01:56 PM Semafor na Trgu bi bio pre svega u funkciji da zaustavi pesake i omoguci vozilima da prodju ... (kao i na svakoj raskrsnici, jedino sto nema vozila u Obrenovicevoj). A do sada su pesaci mogli da idu u svako doba.
Teoretski semafor bi mogao da se sinhronizuje sa semaforom kod ureda i kod pozorista, ali tok saobracaja zavisi i od pesackih prelaza kod dzamije i kod bivseg hotela "Nis" (pa se ne moze sa sigurnoscu obezbediti tzv. zeleni talas).
Centar grada treba da pripada pesacima. Tacka.
Zasto bi Nis cekao da bude 2 miliona pa da uradi nesto lepo za svoje gradjane?
Saobracaj se poboljsava elimisanjem uskih grla, a ne izbacivanjem pesaka iz centra grada.
Trenutno uska grla su u Dusanovoj i Nikole Pasica.
U Dusanovoj ima prostora za 3 saobracajne trake, i 2 se koriste za saobracaj a 1 za parking, i tako je za tih 20-tak parking mesta protok saobracaja znacajno usporen. Da ne pricam kako izgleda kad naidje dostavno vozilo pa privremeno blokira jos jednu traku.
U Nikole Pasica ima prostora za 4 saobracajne trake, i trenutno se 2 koriste za saobracaj a 2 za parking, a u ove dve saobracajne se sporo vozi jer ljudi merkaju gde da parkiraju ... pa naravno da je guzva.
Mora da se izabere da li ce ulice da se koriste za saobracaj ili za parking. Ako se odluce za parking onda mora da se racuna sa sporim saobracajem.
Ne moze i jare i pare.
Primer loseg uredjenja saobracaja je raskrsnica kod pozorista gde celo leto dok su trajali radovi (dok je Vozdova bila zatvorena) nije rad semafora usaglasen prema uslovima raskrsnice. Najvise vozila je iz Vozdove skretalo ulevo a za to je semaforom davano jako malo vremena, a osim toga nikom nije palo na pamet da se srednja traka koristi za skretanje ulevo, vec je zvrjala prazna jer je ostala rezervisana za saobracaj koji ide pravo prema zatorenoj ulici. I normalno da je onda red vozila za skretanje ulevo bio dugacak do Vozdove skole.
Ukratko cini mi se da bi bilo najbolje bilo da se u Dusanovoj izbaci parking i koriste 3 trake za saobracaj, u Nikole Pasica 3 (leve) trake za saobracaj i 1 (desna) za parking. U Vozdovoj da se vrati pesacki prelaz i da se regulise semaforom, a novopostavljeni niz zardinjera da se ukloni sa trotoara.
vectom November 4th, 2009, 02:24 PM ha, kako nikom nije palo na pamet da isti pesacki prelaz postoji u Nikole Pasica/Pobedinoj. Ajde i njega da ukinemo, ionako je ispod podzemni. Gore da se postavi montazni betonski zid na obe strane. Naravno, podzemni da se zakljucava posle 21h.
Ne razumem ovoliki propust da taj pesacki i dalje postoji..
usrejected November 4th, 2009, 05:24 PM tako je bilo i 2005. za Eurobasket. Novi Sad, Vrshac, Beograd, Podgorica (imala je srecu..)
Chudi me kako lobisti ne proguraju Indjiju i Zemun tu negde. Pa da imamo prvenstva na liniji Beograd - Zemun - Indjija - Novi Sad, mislim da bi to bilo skoro pa savrseno, pogotovo ekonomski opravdano i sve to (ironija..)
vec sam napisao par strana iza, kragujevac ili zrenjanin, to su zamene za nis. ocigledno je otpao kg, ipaj je zrenjanin blize...:ohno:
iskreno ne vidim sansu da nis izgradi ili renovira bilo koju halu do 2012.
Constantin November 4th, 2009, 05:37 PM ha, kako nikom nije palo na pamet da isti pesacki prelaz postoji u Nikole Pasica/Pobedinoj. Ajde i njega da ukinemo, ionako je ispod podzemni. Gore da se postavi montazni betonski zid na obe strane. Naravno, podzemni da se zakljucava posle 21h.
Odlicno zapazanje Vectom :) Eto prilike za jos jednu brzu saobracajnicu kroz centar grada. Zasto da ne? Kao sto neko rece, napravicemo da ul. Nikole Pasica ima 4 trake... pa cemo onda juriti sa jednog na drugi kraj grada koji ima 3km u precniku.Wow!
A Pobedina moze da bude lep parking.
usrejected November 4th, 2009, 06:20 PM Problem s ovim nasim pracenjem gradilista je sto nema sta da se prati (fotografise) pa se komentarise i ono sto se razume i ono o cemu se pojma nema. Uklanjanje pesackog prelaza sa tog mesta je pogresno. Tacka. Ko ne razume, blago njemu.:nuts:
neeshki November 4th, 2009, 09:36 PM ha, kako nikom nije palo na pamet da isti pesacki prelaz postoji u Nikole Pasica/Pobedinoj. Ajde i njega da ukinemo, ionako je ispod podzemni. Gore da se postavi montazni betonski zid na obe strane. Naravno, podzemni da se zakljucava posle 21h.
Cisto faktografije radi moram da kazem da je lose poredjenje ...i sam znas zasto...
inace,isto tako moze da se kaze cemu podzemni prolaz na Terazijama kad se tu spaja pesacka zona sa trga Nikole Pasica i pocetak Knez Mihajlove :wink:
neeshki November 4th, 2009, 09:40 PM Problem s ovim nasim pracenjem gradilista je sto nema sta da se prati (fotografise) pa se komentarise i ono sto se razume i ono o cemu se pojma nema. Uklanjanje pesackog prelaza sa tog mesta je pogresno. Tacka. Ko ne razume, blago njemu.:nuts:
A zbog cega mora da se predje na licne uvrede?
Komentarisi ono sto mislis i pusti druge da misle onako kako zele...
To sto se moje misljenje poklapa ili ne sa tvojim ne znaci da cu te smatratim pametnim ili :nuts:
Pedja7' November 4th, 2009, 11:21 PM Ma daj molim te, kakvo rasterecenje, dal si ti primetio ili prosao kolima dok su bili radovi na sta je licio grad i saobracaj?? Pa uzas! A i ne vidim zasto bi milojka lesjanina i deo vozdove bio pesacka zona? Pa nemamo mi 2 miliona stanovnika pa da nam treba tolika pesacka zona
Po meni mnogo glupo razmisljanje, naravno da bi trebalo da to sve bude pesacka zona i da Nis ima dovoljan broj stanovnika za to, i kolko bi sve to mnogo lepse i bolje izgledalo.. Mislim saobracaj kroz sam centar, i ovo sto su sad uradili sa razdvajanjem centra i glavne pesacke zone je najveca greska (glupost!!).. Jednostavno receno jedinstven slucaj u svetu..
Aivazovsky November 4th, 2009, 11:36 PM [QUOTE=vectom;45672481]ja ti opet kazem, ponavljas se jer ne shvatas sta naglasavam za problem.[/QUOT
No Comment! Daj da predjemo na drugu temu ili d apretvorimo ovaj forum u ono sto je bio, ne prepucavanje, jer s eocigledno ne razumemo, vec u diskusiju o gradnji i slikama.
Over and out
Podgoricanin November 4th, 2009, 11:38 PM Samo da dam kratak komentar na diskusiju - čemu nadzemni pješački prelaz, ako na tom mjestu postoji podhodnik?
Ukopavanje saobraćajnica bi bio preveliki zalogaj i za mnogo bogatije gradove od Niša, o tome ne treba ni razmišljati. Najbolja realna alternativa je pješački podhodnik.
Aivazovsky November 4th, 2009, 11:40 PM EJ LJUDI AJDE DA ZATVORIMO OVU TEMU, PRETVARAMO OVO U SVADJU A TREBA DA BUDE KONSTRUKTIVNO, DRAGO MI JE KAD OTVORIM OVAJ FORUM I VIDIM NOVE SLIKE ITD NOVA DESAVANJA ALI MUKA MI JE VISE OD PESACKOG I OVIH PREPUCAVANJA. KO JE ZA DA VRATIMO FORUM?, EVO PRVI PRESTAJEM SA KOMENTARIMA ZA PESACKI PRELAZ JER JE TO CINJENICNO STANJE, NADAM SE DA CETE ME SLEDITI?
I DA VRATIMO OVOM SAJTU KREATIVNOST
sale_kg November 4th, 2009, 11:42 PM Ukopavanje saobraćajnica bi bio preveliki zalogaj i za mnogo bogatije gradove od Niša, o tome ne treba ni razmišljati.
Opet tu dolazimo mi... :lol: :okay:
Podgoricanin November 4th, 2009, 11:47 PM ...
U pitanju je jedna potpuno kulturna i legitimna rasprava, što bi se zatvarao forum?
sale, ne ukapirah te 100%...
sale_kg November 4th, 2009, 11:53 PM sale, ne ukapirah te 100%...
Pa u Kragujevcu je to trebalo krenuti ove godine ali grad nije hteo prodati zemljiste tom investitoru... A sve pare od prodaje jedne od najskupljih zemljista u Srbiji (suvi,suvi,suvi centar),idu za spustanje ulice kroz centar ispod zemlje i gradskog trga... Sa prodajom se ceka,jer se ceka novi GUP koji ce tu dozvoliti 14+ spratova... Na to...
Aivazovsky November 4th, 2009, 11:54 PM Ukoliko neko hoce i dalje da prica o pesackom nek napraavi novu temu a ne da se opterecuje ovaj forum, imajmo obzira prema drugima koga ovo smara a i nama samima!
Pedja7' November 5th, 2009, 12:16 AM Ja mislim da je oboren rekord na SSC forumu u broju stranica bez slika, i bez iceg pametnog i novog... Kao da nema sta..
Podgoricanin November 5th, 2009, 12:22 AM Pa u Kragujevcu je to trebalo krenuti ove godine ali grad nije hteo prodati zemljiste tom investitoru... A sve pare od prodaje jedne od najskupljih zemljista u Srbiji (suvi,suvi,suvi centar),idu za spustanje ulice kroz centar ispod zemlje i gradskog trga... Sa prodajom se ceka,jer se ceka novi GUP koji ce tu dozvoliti 14+ spratova... Na to...
Sale, odgovoriću na KG temi...
A evo ja se povlačim iz rasprave o vrstam pješačkog prelaza...neka bude da je najbolje ukopati ulicu dubooko, a iznad nje ukopati podhodnik, pa onda iznad pješačka zona po površini, i još jedna pasarela gore! Smrt automobilima u centru, od Champs Elysees pa do Times Square-a i Picadilly Circusa!:nuts:
usrejected November 5th, 2009, 04:34 PM A zbog cega mora da se predje na licne uvrede?
Komentarisi ono sto mislis i pusti druge da misle onako kako zele...
To sto se moje misljenje poklapa ili ne sa tvojim ne znaci da cu te smatratim pametnim ili :nuts:
Jedna zdrava komunikacija, Obrenoviceva-Trg Kralja Milana-Tvrdjavski park je prekinuta. Tu mozga nema, ljutio se neko ili ne i nije okrenuto protiv bilo koga licno, to je prosto fakat. To je knjiski primer. Saobracaj je tu funkcionisao bez problema i naravno da je bio spor ali takvih primera ima i u megapolisima...Voleo bi da bilo ko od vas ko podrzava ovo resenje da zdrav i precizan argument u korist uklanjanja prelaza. Hvala.
partibrejker November 5th, 2009, 05:16 PM LjUDI DOSTA VIŠE!
Vas nekoliko svoju raspravu nastavite u drugoj temi, a ako imate na dodate nešto na temu praćenja gradilišta izvolite, do sada ste to dobro radili.
Pešačog više nema, to je za sad činjenica. Ako hoćete da nastavite da bičujete u vezi sa tim, obratite se nadležnima, nama je dosta priče o glupavom pešačkom.
Hvala unapred.
Aivazovsky November 5th, 2009, 06:06 PM Jedna zdrava komunikacija, Obrenoviceva-Trg Kralja Milana-Tvrdjavski park je prekinuta. Tu mozga nema, ljutio se neko ili ne i nije okrenuto protiv bilo koga licno, to je prosto fakat. To je knjiski primer. Saobracaj je tu funkcionisao bez problema i naravno da je bio spor ali takvih primera ima i u megapolisima...Voleo bi da bilo ko od vas ko podrzava ovo resenje da zdrav i precizan argument u korist uklanjanja prelaza. Hvala.
Ne znam sta ti tu nije bilo jasno vise kad smo pomenuli da se ovaj forum pretvorio u diskusiju bez i jedne slike!! Svi znamo tvoje misljenje i nikog vis ene interesuje tvoje ponavljanje. Postedi nas sve kao sto sam i ja vas i prestani da smaras!
DOSTA!
usrejected November 5th, 2009, 06:48 PM Od 30.10. na ovamo napisao si 15 postova od kojih su pola replike (krajnje neumesne i uz to nestrucne) na moje postove i komentare. Na kraju ove rasprave si se usudio da mi se obratis prilicno decacki i neodmereno. Na nivo tvog obrazovanja i strucnosti ne mogu da uticem, ali ocekujem da vise NIKADA ne kvotujes ni jedan moj post i da me makar tako postedis gubljnja zivaca oko tvog piskaranja. Hvala i ziveli.
durlanista November 5th, 2009, 07:29 PM http://img530.imageshack.us/img530/9608/httpi221photobucketcoma.gif (http://img530.imageshack.us/i/httpi221photobucketcoma.gif/)
Aivazovsky November 5th, 2009, 07:33 PM Od 30.10. na ovamo napisao si 15 postova od kojih su pola replike (krajnje neumesne i uz to nestrucne) na moje postove i komentare. Na kraju ove rasprave si se usudio da mi se obratis prilicno decacki i neodmereno. Na nivo tvog obrazovanja i strucnosti ne mogu da uticem, ali ocekujem da vise NIKADA ne kvotujes ni jedan moj post i da me makar tako postedis gubljnja zivaca oko tvog piskaranja. Hvala i ziveli.
Ok eto popustio sam, imao dobru volju prvi da stanem sa glupim diskusijama, eto tvoja je zadnja, vidim da potenciras svoje misljenje, a tudje kririkujes samo i jos vredjas da neko nije strucan itd. drago mi je da si samo ti strucan, a sto se tice obrazovanja necu ni da ulazim u polemiku jer nisi merodavan i ne poznajes, a olako osudjujes, jer svako ima svoje misljenje, to je sto se tice "decackog", nadam se da se sad mozemo vratiti u normalu i vratiti ovaj forum gde pripada.
Constantin November 5th, 2009, 09:15 PM Ok eto popustio sam, imao dobru volju prvi da stanem sa glupim diskusijama, eto tvoja je zadnja, vidim da potenciras svoje misljenje, a tudje kririkujes samo i jos vredjas da neko nije strucan itd. drago mi je da si samo ti strucan, a sto se tice obrazovanja necu ni da ulazim u polemiku jer nisi merodavan i ne poznajes, a olako osudjujes, jer svako ima svoje misljenje, to je sto se tice "decackog", nadam se da se sad mozemo vratiti u normalu i vratiti ovaj forum gde pripada.
Pokazi malo postovanja prema ljudima koji su duze na ovom forumu. Ne ponavljaj za redom postove (imao si ih po nekoliko u nizu) i pokusaj da se prilagodis diskusiji pre nego sto odlucis da je menjas.
Aivazovsky November 5th, 2009, 10:42 PM Pokazi malo postovanja prema ljudima koji su duze na ovom forumu. Ne ponavljaj za redom postove (imao si ih po nekoliko u nizu) i pokusaj da se prilagodis diskusiji pre nego sto odlucis da je menjas.
Sve popustam samo da se vrattimo u normalu, truce?
Constantin November 5th, 2009, 11:22 PM Sve popustam samo da se vrattimo u normalu, truce?
Ok. Dobrodosao si ovde, naravno. I ocekujem od tebe neki update. :)
Floydian November 6th, 2009, 06:13 AM Pregovori sa švedskim proizvođačem nameštaja
„Ikea” gradi tržne centre u Nišu i Čačku
Autor: N. M. Jovanović | 06.11.2009. - 05:00
Poznati švedski proizvođač nameštaja obezbedio je zemljište za svoje prodajne centre u Nišu i Čačku, a trenutno pregovara sa jednim privatnim vlasnikom zemljišta u blizini autoputa u okolini Beograda.
Ovu informaciju predočili su juče na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije. S druge strane, srpska strana im je poručila da mogu da očekuju da će dobiti vlasništvo nad zemljištem Instituta za stočarstvo za izgradnju trgovinskog centra za deset meseci. Vladini pregovarači pojasnili su korake koji ovome prethode. Kako je predstavnicima „Ikee“ saopšteno, neophodno je da grad prethodno detaljnim urbanističkim planom izmeni namenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, a onda će preostala papirologija biti završena u kratkom periodu.
„Ikea“ je na to odgovorila da je u pregovorima sa jednim vlasnikom zemljišta u blizini autoputa, ali i da su već obezbedili zemljište u Nišu i Čačku. Najavili su, takođe, da će slične centre otvoriti u Sloveniji i Hrvatskoj.
Oliver Dulić, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, rekao je kratko da je to bio jedan u nizu radnih sastanaka i odbio da precizira u kojoj fazi su pregovori sa Ikeom.
- Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja radi sve što je u njegovoj moći da bi se ova investicija realizovala, budući da je dolazak „Ikee“ u Srbiju od velikog značaja za građane - rekao je kratko Dulić za „Blic“.
Zanimljivo je da je hrvatska vlada donela odluku da se za velike investicije proces dobijanja građevinske dozvole skrati na 45 dana.
Inače, „Ikea“ je još ranije predočila Vladi Srbije da planira da u izgradnju robne kuće i šoping centra investira oko 300 miliona evra i zaposli oko dve hiljade ljudi. Planirana je površina robne kuće u Beogradu na 35.000 kvadratnih metara, a prema dosadašnjim najavama, od kupovine placa do otvaranja robne kuće potrebne su dve godine. Najavljeno je da će se u robnoj kući prodavati samo nameštaj i sitno pokućstvo dok će šoping centar privući i druge kompanije koje bi želele da imaju korist od velikog broja posetilaca koji dolaze zbog proizvoda poznate švedske kompanije.
:cheers:
Bulevarac November 6th, 2009, 10:14 AM ^^ Veoma, veoma važno za dalji ekonomski razvoj ovih gradova i privlačenje drugih investitora.
Markoalek November 6th, 2009, 10:34 AM Da li neko zna sta ce da se pravi ovde,
jer je sada tu velika rupa
i tako stoji godinama?
http://img265.imageshack.us/img265/8731/zgradanova.jpg
vl4d49a November 6th, 2009, 01:27 PM cuo sam da na prolece treba da se rusi stadion...i da ce da naprave novi,a da ce radnicki da igra na delijskom visu
Kurt2 November 6th, 2009, 01:46 PM Da, a dobićemo i NBA-ligaša - Ergonom... ;)
Sawovsky November 6th, 2009, 01:55 PM cuo sam da na prolece treba da se rusi stadion...i da ce da naprave novi,a da ce radnicki da igra na delijskom visu
^^Ozbiljno? To je sjajna vest, jos samo kad bi pravili po nekom od onih projekata...
vectom November 6th, 2009, 02:12 PM ja, iz bas fino obavestenih izvora bliskih upravi Radnickog, mogu samo da izrazim skepticizam, da ne kazem, od to nema nista, prazna pricha, vl4d49a, ko ti pustio tu buvu
oroborus November 6th, 2009, 02:21 PM Da li neko zna sta ce da se pravi ovde,
i tako stoji godinama?
sportsko-poslovni objekat
http://www.kapaprojekt.com/bc-trade
Pedja7' November 6th, 2009, 03:49 PM E da i Ikea prvo u Nisu :) ,vec je objavljeno u nekoliko medija.
A sto se tice stadiona sto da ne, pa vreme je... Bili su vec najavili za ovu godinu zatvaranje i rusenje, medjutim nista. A takodje rusenje ne znaci odma i gradnju novog. A ja bi pre na tom mestu voleo da se ne nalazi nista nego taj ruiniran stadion...A i vreme je da se u Nisu ko drugom ,trecem gradu u srbiji uradi nesto sa stadionom...
Miki_Miks November 6th, 2009, 08:06 PM Hronika slučaja - Da li će Niš videti Evropsko prvenstvo?
Žika Bogdanović - 06 November 2009
I dok se još prepričavaju utisci sa "Gala večeri" srpskog rukometa u "Čairu" i gostovanja olimpijskih šampiona, Francuza, ono što još uvek ostaje pod velom tajne, jeste datum početka izgradnje nove sportske hale u Nišu, koja bi trebalo da ugosti jednu grupu Evropskog prvenstva u rukometa, januara 2012. godine? Kako je pre neki dan izjavio Direktor direkcije za izgradnju Niša, Branislav Jovanović "nije bitno kada će početi izgradnja(?), već kada će se završiti, a od izvođača ćemo tražiti da to bude 1. januar 2012. godine". Takođe iz njegovog izlaganja, saznali smo da još uvek nije gotov glavni projekat, već samo "idejno rešenje" arene "Car Konstantin". A idejno rešenje niške "Arene" kapaciteta oko devet hiljada mesta (8600 za košarku i odbojku, oko osam hiljada za rukomet) i sa troškovima od 600 miliona dinara (Grad će participirati sa 25% troškova, to jest ustupiće gradsko zemljište, dok ostalo pokrivaju NIP i Evropska Investiciona Banka), razlikuje se od one dvorane koja je prvobitno bila planirana da se izgradi i koju smo već videli u "skicama" sa kapacitetom od šest hiljada sedišta. Da podsetimo, kao početak radova, pominjao se septembar, pa 1. oktobar, koji je već daleko iza nas...
I dok opozicija u gradu na Nišavi, panično najavljuje da će Niš izgubiti domaćinstvo Evropskog prvenstva zbog nesloge lidera dve stranke, koje vode Grad, dok se pominju nerešeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu, gde bi trebalo da budu parking i prateći objekti "Arene Cara Konstantina", u medijima se već traže alternative, a pominje se ime novog grada-domaćina grupe EP-a, Zrenjanina, koji na sreću po Nišlije, za sada nema adekvatne smeštajne kapacitete.
Rukometna javnost je jasna - svi željno očekuju da u Nišu, "Orlovi" sredinom januara 2012. godine, istrče na "Gerflor" praćeni hukom sa tribina. Međutim, megalomanija je bolest većine činovnika, a ona se u ovom slučaju, tiče svih nas. Nova ideja za "Arenu" je verovatno potrebna, ali je pitanje, šta se radilo u poslednjih 14-15 meseci, od kada se saznalo da će Niš biti domaćin EP-a, odnosno čitave ove kalendarske godine, od trenutka kada se znalo, da je Država obezbedila novac za izgradnju? Hala u Zrenjaninu, duplo manja po kapacitetu (4000 mesta) gradila se 30 meseci, takođe za tajming jednog velikog sportskog događaja (Univerzijade), a znamo sudbinu "Beogradske Arene", koja se gradila čitavih 15 godina. Ta iskustva nam govore da je "jako bitno" (ostalo je još 25 meseci), da se što pre krene sa izgradnjom, kako bi Niš video najbolji rukomet, usput zaradio od dolaska turista i navijača iz svih krajeva Evrope i još više obogatio svoju rukometnu tradiciju. Emocije postoje, piše se istorija jednog sporta i Grada, zato su nesuglasice i trvenja bilo kakve vrste, banalan nusprodukt samovolje i sebičnosti, bez obzira na čiju dušu idu. Slaba vajda od toga što se Nišlije na Fejsbuku učlanjuju u grupe "Hoćemo Arenu Čair", jer "Čair" nije opcija EHF-a ni pod kakvim okolnostima, iako Gradonačelnik, Miloš Simonović najavljuje detaljnu rekonstrukciju dvorane. Zato, pamet u glavu i kamen temeljac, što pre!
Izvor:BalkanHandball
vladarh November 6th, 2009, 08:55 PM sportsko-poslovni objekat
http://www.kapaprojekt.com/bc-trade
Isprojektovali su ga, ...... su mu kevu!
Interpolacija za 0-u.
neeshki November 6th, 2009, 11:02 PM Danas sam saznao da ce barikade u centru biti zamenjene ogradom...Postavice je od dzamije do otprilike pesackog pre poste sa "otvorom kod autobuske stanice sto je i logicno :)...Pristojno izgleda ali je kvalitet slabiji...Probacu da dobijem sliku da postavim ovde
Aivazovsky November 7th, 2009, 01:16 AM Da li neko zna sta ce da se pravi ovde,
i tako stoji godinama?
Danas sam prosao tu, sto slucajno, sto namerno, ali to je uzas na sta lici. Rupa urasla travuljinom i sibljem, sta li ce biti sa tim ko ce ga znati, mada mislim da je taj deo bulevara oko zone 3 prenatrpan zgradama a mnogo malo je travnatih povrsina.
Aivazovsky November 7th, 2009, 01:23 AM Isprojektovali su ga, ...... su mu kevu!
Interpolacija za 0-u.
Ma ajde sto su ga isprojektovali, nego sto su napravili samo djubriste, a od gradnje ni G
vladarh November 7th, 2009, 02:09 AM Danas sam saznao da ce barikade u centru biti zamenjene ogradom...Postavice je od dzamije do otprilike pesackog pre poste sa "otvorom kod autobuske stanice sto je i logicno :)...Pristojno izgleda ali je kvalitet slabiji...Probacu da dobijem sliku da postavim ovde
To moze vrlo lepo da izgleda ako se odradi kako treba (bez upustanja u temu pesackog prelaza). Ceo London je u takvim tipskim ogradama.
medijanac November 7th, 2009, 02:35 AM A ova Nišekspresova rupa? Bar tabla još stoji...ugao Radoja Dakića i Dimitrija Dragovića.
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2256394840102747922ILEzQE
http://image55.webshots.com/855/3/94/84/2256394840102747922ILEzQE_ph.jpg
Kurt2 November 7th, 2009, 11:32 PM Offtopic: gledam bre neke niške forume, mnogo neznanja, mnogo gluposti, mnogo svega se rasipa tamo... za razliku od njih, ovde stvarno ima i pametnih glava, a samim tim i pametnih diskusija, naravno sa neslaganjima, ponekad i čarki, ali vidi se da je živo! Samo tako nastavite, zadovoljstvo mi je da vas pratim! :)
P.S. Dajte neke slike sa gradilišta, bilo bi super Igmansku da vidimo sada! ;)
durlanista November 8th, 2009, 02:37 AM Offtopic: gledam bre neke niške forume, mnogo neznanja, mnogo gluposti, mnogo svega se rasipa tamo... za razliku od njih, ovde stvarno ima i pametnih glava, a samim tim i pametnih diskusija, naravno sa neslaganjima, ponekad i čarki, ali vidi se da je živo! Samo tako nastavite, zadovoljstvo mi je da vas pratim! :)
P.S. Dajte neke slike sa gradilišta, bilo bi super Igmansku da vidimo sada! ;)
nije nista posebno odmaklo da bi se slikalo, zbog loseg vremena unazad dve nedelje...
Aivazovsky November 8th, 2009, 11:38 PM A ova Nišekspresova rupa? Bar tabla još stoji...ugao Radoja Dakića i Dimitrija Dragovića.
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2256394840102747922ILEzQE
http://image55.webshots.com/855/3/94/84/2256394840102747922ILEzQE_ph.jpg
E tacno je, tu stalno prolazim i uvek mi zapadne za oko, uzas, Valjda ce cika Misko nesto da uradi po tom pitanju.
vectom November 10th, 2009, 09:53 AM evo jedna glupost naših lokalnih putara, ili kog god, a u saradnji sa Jugorosgas-om.
Krenuli da uvode priključke za gas u Jagodin Mali. Oko kružnog toka u Bogdana Popovića. Dal su tolko retardirani da nisu mogli da nadju okrugle metalne pločice na asfaltu, nego su lepo drugari iskopali ceo habajući sloj ulice u širini od oko 40cm, a dužine oko 10ak metara, dubine par cm, evo ovde:
http://img29.imageshack.us/img29/7972/05112009446.jpg
i ovde nastavak:
http://img194.imageshack.us/img194/533/05112009447.jpg
da bi onda shvatili da nisu pogodili mesto gde ide gas, pa su onda u toku istog dana doveli kolege da to isto nanovo asfaltiraju, što se vidi na slikama.
Inače, ulica je kompletno presvučena asfaltom pre možda godinu dana.
A mesto gde su se na kraju snašli je nekoliko metara niz ulicu, ovde:
http://img43.imageshack.us/img43/7195/05112009449.jpg
treba li komentar.
vectom November 10th, 2009, 09:54 AM i neka slika iz Studeničke, dosta se tu izgradilo u poslednjih godinu dana, i još uvek se gradi:
http://img689.imageshack.us/img689/7463/09112009451.jpg
inače, ovo je tek uz Studeničku, na slici se ne vide lamele unutar prostora desno od Studeničke (bar još ovoliko zgrada), kao i niz sličnih u Gornjomatejevačkoj, na slici je to od kraja Studeničke desno.
Treba neko ko ima vreme da se prošeta tamo da napravi neku reportažu, prilično veliko gradilište za Niš.
vectom November 10th, 2009, 10:01 AM još par slika sa okretnice Somborske, u Studeničkoj:
http://img691.imageshack.us/img691/9664/09112009454.jpg
http://img697.imageshack.us/img697/1674/09112009452.jpg
http://img195.imageshack.us/img195/4119/09112009453.jpg
usrejected November 10th, 2009, 10:04 AM Da Vinčijevim mostom do Cerjanske pećine
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Da-Vinchijevim-mostom-do-Cerjanske-pecine.lt.html
Dve lokacije na licitaciji
http://www.blic.rs/srbija.php?id=119861
vectom November 10th, 2009, 10:17 AM Dve lokacije na licitaciji
http://www.blic.rs/srbija.php?id=119861
drugim rečima, Niš zauvek gubi mogućnost da će da ima odgovarajuću zgradu muzeja na dostojnoj lokaciji. Ajd, znalo se to, al ako posle neko proba da dokazuje kako su samo komunisti uništavali Niš, nek se tera u ...
usrejected November 10th, 2009, 10:36 AM Ne postoji razlika izmedju komunista i njihove dece i unuka. "Gde ja stadoh ti produzi..."
Ovde se bahatost prema gradjanskom i neka vrsta ignorisanja svega gradskog prenosi od `45. do danas. Sta se iole vredno i reprezentativnou nishkoj arhitekturi i nishkom urbanizmu desilo od pedesetih na ovamo?
E sad pogledaj gde smo kao grad dosli, na mestu gde je planirano da dizemo muzej,za svoj grad, za svoje potomstvo i u slavu svojih predaka i svih onih koji su vekovima tvorili Nis, mi dajemo nekom ministru iz Kazahstana (Borotova zemlja zar ne?) da gradi hotel...
vectom November 10th, 2009, 10:53 AM Ne postoji razlika izmedju komunista i njihove dece i unuka. "Gde ja stadoh ti produzi..."
Ovde se bahatost prema gradjanskom i neka vrsta ignorisanja svega gradskog prenosi od `45. do danas. Sta se iole vredno i reprezentativnou nishkoj arhitekturi i nishkom urbanizmu desilo od pedesetih na ovamo?
E sad pogledaj gde smo kao grad dosli, na mestu gde je planirano da dizemo muzej,za svoj grad, za svoje potomstvo i u slavu svojih predaka i svih onih koji su vekovima tvorili Nis, mi dajemo nekom ministru iz Kazahstana (Borotova zemlja zar ne?) da gradi hotel...
i slažem se i ne slažem se s tobom.
od pedesetih do sada, Niš je izraso iz jedne varoši u veliki grad. Migracija stanovništva usled novih društvenih potreba i prilika je bila najveća u istoriji Niša (i uopšte, nije to samo karakteristično za Niš nego za ceo svet). U tim prilikama nisi mogo mnogo da ulažeš u arhitekturu jer je prvenstvena potreba bila izgradnja stanova i industrije, i to opet nije karakteristično samo za Niš.
Mislim da je Niš baš lepo odradjen u tom periodu. Izuzmi sad divljačko rušenje starih ambijentalnih celina po centru, to mislim da je totalni promašaj, al mislim da nisu tadašnje vlasti jedini krivci, mada jesu najveći.
Kad kažem da je Niš u to vreme itekako urbanistički napredovao, mislim na izgradju bulevara Lenjina i plansku urbanizaciju najvećeg današnjeg dela Niša, bulevar braće Taskovića, planiranje celog Durlana, Panteleja.
Uporedi mi današnji urbanistički haos sa tim zlatnim dobom za Niš? Pa evo, u par postova iznad, stavio sam ovo novo naselje u Studeničkoj, ni jedna zgrada nema parking, zelene površine, vazdušnu liniju udaljenosti veću od nekoliko metara, o liftovima da ne pričam, a šta tu rade gradski oci kad je u pitanju infrastruktura? Ništa. Osim Studeničke (izgradjena 1970tih) i Gornjomatejevačke (ostala iz Turskog doba u neizmenjenom obliku sa sve kockom), ni jedna ulica, ni jedan potez, ništa, ništa ovde nije uradjeno izmedju ovih zgrada! Sve ukupno jedan trafo! Ovo je samo jedan primer. Npr sličan horor sam primetio na Ledenoj steni pre neki dan. Itd.
Tako da je po meni urbanizam u Nišu posle drugog svetskog rata VRLO USPEŠAN. Dal je arhitektura tog doba vredna pažnje, hm, ja kažem da, u skladu sa svojim vremenskim okvirima i društveno istorijskim okolnostima.
A i ne zaboravi da su ti isti komunisti i započeli muzej u Skopljanskoj!
A ove sadašnje vlasti dozvoljavaju čak i Kazahstanskim naftašima da dodju i prave svoje nove Astane po keju, na, potpisujem, najboljoj lokaciji u gradu za objekat javne namene! Ima li neko da se ne složi samnom po pitanju lokacije?
To je valjda napredak sad, tako kažu.
usrejected November 10th, 2009, 11:35 AM Nparavio si fin presek, i zapazanje o uzrocno posledcnim vezama ti je dobro. Mogao bih da se slozim oko veza industrijalizacija-novi urbanizam-nova izgradnja-migracije-nova naselja. Tako gledano, i prilicno objektivno, da, Nis je dobijanjem bulevara i nebodera postao moderan grad. Ja sam pre mislio na moje neslaganje sa takvom arhitekturom i takvim (pre)uredjenjem gradova. Po meni, Nis bi bio daleko srecniji grad da se razvijao po matrici iz doba moderne. Tacnije, po onoj regulativi koja je od Austrijanaca preuzeta i po kojoj se Nis poceo razvijati kao moderan Evropski grad od oslobodjenja od Turaka do `45. Tesko da ces me ubediti da je Bulevar Lenjina, Brace Taskovic ili tipska gradnja kuca u Durlanu i Duvanistu nesto sto zadovoljava tvoj ukus i tvoje kriterijume u arhitekturi. :) Uz to, nasilje nad centralnim gradskim trgom, koje su zapoceli Robnom Kucom, Ambasadorom, Radnickim Univerz.Pionirom i Gorcom, pa ga nastavili preko podzemne ulice i danasnje osakacane komunikacije, ko zna gde ce zavrsiti. Samo iz jednog razloga, Nis je postao grad u kome je sve moguce i u kome ne postoji vise matrica koja bi se pratila i po kojoj bi se grad skladno urbanizovao...
Aivazovsky November 10th, 2009, 12:34 PM i slažem se i ne slažem se s tobom.
od pedesetih do sada, Niš je izraso iz jedne varoši u veliki grad. Migracija stanovništva usled novih društvenih potreba i prilika je bila najveća u istoriji Niša (i uopšte, nije to samo karakteristično za Niš nego za ceo svet). U tim prilikama nisi mogo mnogo da ulažeš u arhitekturu jer je prvenstvena potreba bila izgradnja stanova i industrije, i to opet nije karakteristično samo za Niš.
Mislim da je Niš baš lepo odradjen u tom periodu. Izuzmi sad divljačko rušenje starih ambijentalnih celina po centru, to mislim da je totalni promašaj, al mislim da nisu tadašnje vlasti jedini krivci, mada jesu najveći.
Kad kažem da je Niš u to vreme itekako urbanistički napredovao, mislim na izgradju bulevara Lenjina i plansku urbanizaciju najvećeg današnjeg dela Niša, bulevar braće Taskovića, planiranje celog Durlana, Panteleja.
Uporedi mi današnji urbanistički haos sa tim zlatnim dobom za Niš? Pa evo, u par postova iznad, stavio sam ovo novo naselje u Studeničkoj, ni jedna zgrada nema parking, zelene površine, vazdušnu liniju udaljenosti veću od nekoliko metara, o liftovima da ne pričam, a šta tu rade gradski oci kad je u pitanju infrastruktura? Ništa. Osim Studeničke (izgradjena 1970tih) i Gornjomatejevačke (ostala iz Turskog doba u neizmenjenom obliku sa sve kockom), ni jedna ulica, ni jedan potez, ništa, ništa ovde nije uradjeno izmedju ovih zgrada! Sve ukupno jedan trafo! Ovo je samo jedan primer. Npr sličan horor sam primetio na Ledenoj steni pre neki dan. Itd.
Tako da je po meni urbanizam u Nišu posle drugog svetskog rata VRLO USPEŠAN. Dal je arhitektura tog doba vredna pažnje, hm, ja kažem da, u skladu sa svojim vremenskim okvirima i društveno istorijskim okolnostima.
A i ne zaboravi da su ti isti komunisti i započeli muzej u Skopljanskoj!
A ove sadašnje vlasti dozvoljavaju čak i Kazahstanskim naftašima da dodju i prave svoje nove Astane po keju, na, potpisujem, najboljoj lokaciji u gradu za objekat javne namene! Ima li neko da se ne složi samnom po pitanju lokacije?
To je valjda napredak sad, tako kažu.
Tacno je sve, evo pogledajmo jedan obican primer parkova? Zar ne bi grad trebao da ima u svakom urbanom naselju tipa duvaniste, durlan... po jedan parkic, zelenu povrsinu, ne mora da bude kao tipa caira ili tvrdjave, ali nesto malo manje, na primer tipa parkica preko puta zel. stanice, negde gde ce moci eto ljudi da odmore i pobegnu od gradske buke, nesto sto im je opet tu u komsiluku. Nema toga, od parkova jedino je ostalo ono sto je i bilo, prosiruju se naselja a ne vidim da neko od gradskih celnika razmislja: "Da, tu planiramo naselje, ali ovde ce biti jedan veliki park, koji ce okupljati i mlade i stare ljude koji zele pobeci od gradske buke a opet ne moraju da idu cak do tvrdjave ili do caira. Mislim da svaki deo grada mora bar to da ima, centar ima tvrdjavu, deo bul. zorana djindjica ima cair. Sto vise gledam duvaniste, durlan, pantelej, calije i vrezinu da ne pominjem, ne vidim nista slicno, jer u glavama gradske vlasti tako nesto ne postoji. Samo nicu zgrada do zgrade.
medijanac November 10th, 2009, 02:41 PM Znate sigurno i da su prošle godine hteli da otmu deo školskog dvorišta OŠ "Duško Radović" i to za parking !!! i jedan deo za zgradu, valjda, stambene agencije...Mislili smo da je to vrhunac, ali nije...
nixazmaj November 10th, 2009, 04:21 PM Ja bas pricam pre neki dan da u ovom gradu kao da fakultet (GAF) ne postoji.
Jer njih kao da niko ne pita nista, ili ih pitaju ali ne cuju.
Moj grad, i gradovi u centralnoj Srbiji, koji nemaju fakultete bolje se urbanisticki razvijaju od Nisa, a to je pre svega sramota za GAF, pa onda za grad. Profesori dopustaju da im je novac preci od struke. i stvara se haos.
Najbolji primer za to mi je Dusanova, sa novim sestospratnicama, kakv ce haos tu biti kada pocnu ljudi da parkiraju po trotoaru, ili gde vec, posto retko ko kupuje garazu.
sale_kg November 10th, 2009, 04:24 PM Pa GAF je jedini takav fax juzniji od BG-a i cela garnitura iz odeljenja do mog iz srednje kada sam ja isao - njih 25 od 30 je upisala GAF... I stvarno mi nije jasno kako pored takvog fakulteta u gradu se stanje ne poboljsa... Pa valjda rade i studenti neke diplomske sa "temom" vezanom za Nis? :?
nixazmaj November 10th, 2009, 04:36 PM Ma radi se dosta grafickih radova u vezi Nisa, posebno na arhitekturi, mislim da tone papira stoje negde po faxu, ali mislim da je u direkciji sve izpolitizovano, i da zbog toga fax kao da ne postoji po pitanju struke. Ali to ne sprecava profesore da unovce znanje na drugi nacin, posto vecinu zgrada u gradu rade oni.
Mario van Helsing November 10th, 2009, 09:02 PM Ma radi se dosta grafickih radova u vezi Nisa, posebno na arhitekturi, mislim da tone papira stoje negde po faxu, ali mislim da je u direkciji sve izpolitizovano, i da zbog toga fax kao da ne postoji po pitanju struke. Ali to ne sprecava profesore da unovce znanje na drugi nacin, posto vecinu zgrada u gradu rade oni.
Ako je ovo tačno da većinu zgrada rade profesori sa niškog GAF-a onda je to stvarno sramota za Niš i GAF, jer kako drugačije opisati ono što se trenutno dešava u Nišu vezano za arhitekturu i urbanizam. Izgleda da za odredjenu svotu sve može da se uradi.
nixazmaj November 10th, 2009, 11:53 PM Rade, sad nisam zagledao bas sve zgrade ali one sto upadaju u oci, oni su radili. Nandzarastu veliku kod Imidza, onda u Dusanovoj onu novu kod Offica, mislim da jedan radi i Pionir...
vectom November 11th, 2009, 12:08 AM nagadjas. Rk Pionir radi Chapman&Taylor, izguglaj im sajt :)
medijanac November 11th, 2009, 10:06 AM http://www.chapmantaylor.com/index.asp?projectID=522
nixazmaj November 11th, 2009, 11:28 AM Ne nagadjam, neke od radova na konstrukciji, racuna i izvodi firma profesora sa faxa.
A ova strana je odradila projekat naravno :)
Aivazovsky November 11th, 2009, 12:20 PM Sta mislite o Medijani? Po nekim pouzdanim informacijama, da je taj lokalitet dat da radi neka strana firma, a interesovali su se stranci, na iskopavanju, ovaj grad bi mozda i bio sada i dobra turisticka destinacija do ovog dana, a problem je Beogradizacija, tj. Beograd koji nije dozvoljavao i sputavao, a sa druge strane nema nikakvih para da nesto pokrene ili ne izdvaja iz budzeta! Da li neko zna vise o tome?
vectom November 11th, 2009, 01:51 PM prežvakana tema koja uvek izazove par beskorisnih stranica komentara na temi.
aj neki update u slikama npr?
vectom November 11th, 2009, 02:26 PM kraći update iz Voždove, danas.
trotoar od RK Beograd do narodnog pozorišta se u celoj dužini popločava behaton pločama. Radi se uveliko.
nekako je proskočen deo oko ulaza u podzemni prolaz ovde:
http://img137.imageshack.us/img137/556/11112009456.jpg
prema zgradi suda:
http://img137.imageshack.us/img137/5368/11112009457.jpg
ovde je autobuska stanica gradskog prevoza, vide se mesta gde će da se vrate nastrešnice:
http://img300.imageshack.us/img300/6153/11112009459b.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/342/11112009460.jpg
ispred nekadašnjeg hotela Niš:
http://img137.imageshack.us/img137/7644/11112009461.jpg
http://img682.imageshack.us/img682/3426/11112009462.jpg
skoro do apoteke Ćele Kula, vidim tu su još uvek gradjevinske mašine, što pretpostavljam da znači da još uvek rade na izmeštanju podzemnih instalacija koje sada treba da prolaze ispod trotoara, a ne ispod ulice:
http://img9.imageshack.us/img9/7023/11112009464.jpg
i da, mnogo mi se dopala nova ulična rasveta, evo ovo je ispred autobuskog stajališta:
http://img267.imageshack.us/img267/5876/11112009458.jpg
a ove su gotove, sa strane MBN pekare i glavne pošte:
http://img193.imageshack.us/img193/3435/11112009463.jpg
takodje se radi ista strana trotoara i u nastavku Voždove, tj to je Milojka Lešjanina, od trga pa do bivšeg SDK. Taj deo je manje više gotov i nisam slikao.
tolko od mene za danas.
chuburac November 11th, 2009, 03:01 PM Bandere su OK. Otkacene su a opet moderne.
neeshki November 11th, 2009, 03:40 PM .. dupli post
Constantin November 11th, 2009, 03:43 PM kraći update iz Voždove, danas.
http://img267.imageshack.us/img267/5876/11112009458.jpg
Odlican update. Hvala. Bandere su lepe.
Ali kako je samo grozna ova nadogradnja iza. Kako ih nije sramota? U centru grada. Najgori detalj se i ne vidi na ovoj fotki.
neeshki November 11th, 2009, 03:46 PM Ovako bi trebalo da izgleda pesacka ograda u centru....
http://i34.tinypic.com/1zmcq49.jpg
Wuxa November 11th, 2009, 03:47 PM Nije zabranjeno da se renovira neka fasada :|
chuburac November 11th, 2009, 03:59 PM Kada vec spomenu fasade, ono sto nikada nisam razumeo je odnos prema fasadama u Srbiji. U vecini gradova, u najboljem slucaju sredjeno je nesto malo u najuzem centru, ali cim se zakoraci u neki sokak sa strane, sivilo i malter koji se obrusava. U Beogradu se jos kako tako vodi racuna, pa cak i u nekom sirem centru mogu se videti okrecene i odrzavane fasade. Ali cini mi se da je Beograd tu izuzetak...
vectom November 11th, 2009, 04:12 PM Ovako bi trebalo da izgleda pesacka ograda u centru....
http://i34.tinypic.com/1zmcq49.jpg
jao kako ce vec prvog dana da se tu nalepe razne ponude za proslavu nove godine... a posle i ostali oglasi. mozda i umrlice.
neeshki November 11th, 2009, 04:41 PM Nadam se da ce biti neke kontrole odnosno odrzavanja...
Ne izgleda lose i steta bi bilo da se napravi vasar...
medijanac November 11th, 2009, 05:41 PM To nikad nisam razumeo, to da neko unakazi grad plakatima i nikom-ništa? Pa zar nije sam oglašivač ostavio svoje podatke, telefon, adresu, firmu? Malo li je to da bi mu se poslala priznanica na milionče...A kod nas se sklone paravani sa autobuskih stanica jer mnogo košta čišćenje! Sami sebi oduzimaju prihod?!
Aivazovsky November 11th, 2009, 06:52 PM jao kako ce vec prvog dana da se tu nalepe razne ponude za proslavu nove godine... a posle i ostali oglasi. mozda i umrlice.
HAHAHAHAHA! Da znas...
bokini November 11th, 2009, 07:07 PM Pozdrav svima najpre,
hvala za opširan izveštaj sa slikama iz centra grada i Studeničke ulice, stvarno se vidi da se neko potrudio. A zna li neko šta se to uveliko pravi na izlazu iz Niša, od KP Doma levo, na starom putu za Leskovac, sa desne strane? Već se naziru i neke uličice, kao mali grad neki?
vladarh November 11th, 2009, 09:01 PM Inace u Vozdovoj su danas vratili one stare nadstresnice na autobuskoj. Nisu ih cak ni ocistili pa su i dalje usvrljane i oblepljene. Ja naivan se nadao da ce tu ici neke nove, modernije, mozda sa nekim displejom sa redom voznje itd.
Pedja7' November 11th, 2009, 10:28 PM ^^
Hehe.. I ja sam isto to mislio, ne mogu da verujem da su vratili stare... I nije mi jasno evo konktetno na trecoj slici od pozadi za sta je ostavljen onaj prostor nepoplocan behatonom ispred pesackog, video sam to na jos mesta u vozdovoj i u ul. milojka lesjanina. Nece valjda drvo tu da sade.. :lol:
durlanista November 11th, 2009, 11:00 PM ^^
Hehe.. I ja sam isto to mislio, ne mogu da verujem da su vratili stare... I nije mi jasno evo konktetno na trecoj slici od pozadi za sta je ostavljen onaj prostor nepoplocan behatonom ispred pesackog, video sam to na jos mesta u vozdovoj i u ul. milojka lesjanina. Nece valjda drvo tu da sade.. :lol:
biće da je za šahtu...
u igmanskoj danas zatvoreno za saobraćaj. rade punom parom..
slušao jutros na radiju jednog mladića, koji je govorio ispred gradskog sektora za saobraćaj, energetiku i jos nečega, reče da će postaviti liftove za ljude sa invaliditetom, samo traje malo postupak nabavke, jer kao to niko ne lageruje pa su posegli za ubrzanim postupkom nabavke.... takođe, razmišljaju o preuređenju saobraćaja u centru, jer su zakljucili da nije bilo previše gužvi za vreme dok je bila zatvorena ulica..
inace, skapirao sam da je taj momak isao sa mnom u školu i znamo se, i nisam siguran na osnovu kog obrazovanja on govori o uređenju saobraćaja, arhitekturi itd.
nego ok..
vl4d49a November 12th, 2009, 01:05 AM Ljudi jel ima nekih novosti za stadion.ja sam cuo da treba da ga ruse na prolece i da ce da naprave novi
vlada_Ilina_h2o November 12th, 2009, 01:08 AM ^^Imam ja neke informacije...:)
Pre ce sam od sebe da se srusi na prolece...
Mozda ce da ga sruse na prolece,ali novi (nazalost) nece skoro... :(
Mada,ako bi baba Vanga zalegla malo...
Kurt2 November 12th, 2009, 01:18 AM Ja mislim da će da ga sruše čim Radničku uđe u Ligu šampiona.
Pedja7' November 12th, 2009, 03:27 AM ^^
Hehe, oce da testiraju beton, da vide do kad moze da izdrzi, kakvo crno rusenje. Srusice se sam od sebe za 10-tak godina...
Mario van Helsing November 12th, 2009, 09:21 AM Ljudi jel ima nekih novosti za stadion.ja sam cuo da treba da ga ruse na prolece i da ce da naprave novi
hm...baš me zanima od koga si to čuo, ako je od političara, možeš da zaboraviš na to, mnogo lažu
vectom November 12th, 2009, 09:31 AM pogledajte prethodne postove clana vl4d49a, sem ovog posta (uvek identican u slovo), lik retko šta i piše na skyscrapercity.
::ignore::
nego, u današnjem Blicu opet se pojavio Zamparini i priče o novom stadionu, itd itd. Dokle više....
(zato me i mrzi da postavljam link il kopiram članak).
Kurt2 November 12th, 2009, 10:32 AM Pročitao... pišu kako je gradska vlast spremna da pregovara... ja ne znam o čemu imaju da pregovaraju kada zakon o sportu JOŠ UVEK nije usvojen, i bez njega nema ništa, odnosno nema privatizacije.
A i nije mi jasno gde se baš ufiksirao na Radnički, šta li mu pa on toliko interesantan... talenti sa juga, bla-bla, truć-truć...
neeshki November 12th, 2009, 10:34 AM On bese i vlasnik Fiorentine?
sallae2 November 12th, 2009, 10:58 AM nego, u današnjem Blicu opet se pojavio Zamparini i priče o novom stadionu, itd itd. Dokle više....
Maurizio Zamparini
From Wikipedia, the free encyclopedia
Maurizio Zamparini (born 9 June 1941 in Sevegliano, Udine) is an Italian businessman and the current owner and chairman of Serie A club U.S. Cittŕ di Palermo.
Zamparini has business interest in several fields, with Emmezeta department stores being the most important one.
He entered into football in 1987, after having bought then Serie C2 club Venezia, saving it from a possible bankruptcy. His investments in the football club led Venezia to reach Serie A in a few years.
He sold Venezia in 2002 in order to buy then-Serie B club Palermo from AS Roma chairman Franco Sensi with the goal to bring the Sicilian team back to Serie A in a very few years. Palermo promoted to Italian top division in 2004 and gained the right to participate UEFA Cup the next years, after an impressive season ended in sixth place, quickly emerging as one of the most interesting Serie A teams.
Zamparini is widely known in Italian football for his alleged lack of patience and proneness to sack head coaches. He fired a total of 26 head coaches since his enter into football in 1987, fifteen at Venezia and seven at Palermo, with the latest being Francesco Guidolin, which Zamparini had sacked already 3 times before, on 24 March 2008. Ironically, the sacking of Guidolin meant the return of Stefano Colantuono, who had already been sacked by Zamparini on 26 November 2007.
Zamparini sacked Stefano Colantuono and hired Davide Ballardini.
Ballardini was sacked in in May of 2009 and was replaced by Walter Zenga.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maurizio_Zamparini
usrejected November 12th, 2009, 11:21 AM Na kraju Dusanove, pored Pikanta, na zutoj udzerici videh sinoc tablu koja najvljuje izgradnju zgrade na tom mestu. Ako je neko blizu lokacije ili ima aparat i vremena da fotka, nek uslika da vidimo o cemu se radi. Video sam iz prevoza, ali mi se cini da je stambena u pitanju, p+4+pk.
usrejected November 12th, 2009, 11:22 AM Evo i linka iz blica ko nije procitao.
http://www.blic.rs/sport.php?id=120248
usrejected November 12th, 2009, 12:25 PM Evo jos malo optimizma za danas:
Hala, arena, shta god...
http://www.yu-build.rs/index.php/200911118308/Investicije/Sportska-hala-Car-Konstantin-u-Nisu-do-2012.-godine.htm
Autoput...
http://www.capital.ba/niski-autoput-gotov-do-sredine-2012/
Mario van Helsing November 12th, 2009, 12:52 PM Na kraju Dusanove, pored Pikanta, na zutoj udzerici videh sinoc tablu koja najvljuje izgradnju zgrade na tom mestu. Ako je neko blizu lokacije ili ima aparat i vremena da fotka, nek uslika da vidimo o cemu se radi. Video sam iz prevoza, ali mi se cini da je stambena u pitanju, p+4+pk.
Uh... pa to tako stoji više od godinu dana i ništa se ne dešava, ja sam postavio sliku još prošle godine na ovom threadu
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=443367&page=31
usrejected November 12th, 2009, 01:34 PM nisam video. :nuts:
Pedja7' November 12th, 2009, 06:49 PM Pročitao... pišu kako je gradska vlast spremna da pregovara... ja ne znam o čemu imaju da pregovaraju kada zakon o sportu JOŠ UVEK nije usvojen, i bez njega nema ništa, odnosno nema privatizacije.
A i nije mi jasno gde se baš ufiksirao na Radnički, šta li mu pa on toliko interesantan... talenti sa juga, bla-bla, truć-truć...
On moze da ulozi i svoj novac sa time da mu bude kasnije kad se donese zakon osigurana kupovina radnickog, pa npr. o tome da se pregovara. A drugo "zasto bas Radnicki" ?!? Po meni vise nego ocigledno. Ako se ne varam posle zvezde i partizana ,radnicki je nas najuspesniji tim ikada u evrokupovima i sve u svemu na vecitoj listi je tu negde.. Iza radnickog stoji drugi, treci grad po velicini u srbiji, ima punu podrsku celog jugoistoka srbije. A takodje i radnicki je u najvecoj svojoj krizi i vrednost mu je mala, znaci mala cena prilikom kupovine. Moze odma da gradi novi stadion koji bi verovatno pripadao klubu i donosio zarade. Takodje sa veoma malim novcem lako moze da bude sampion u Srbiji i lako da udje i u LS a to je cilj.. Mozda sve to i nije realno trenutno, s obzirom na situaciju, ali su sve to tacne cinjenice... Ko ga zna sta moze da bude..
Kurt2 November 12th, 2009, 07:46 PM On moze da ulozi i svoj novac sa time da mu bude kasnije kad se donese zakon osigurana kupovina radnickog, pa npr. o tome da se pregovara.
E pa to bi onda bila kupovina na mufte, bez tendera/aukcije, bez ičega, pa još na slepo... ja mislim da on nije lud da dođe ovde da dogovora sa Nišlijama kupovinu, kada nema pojma ko će za privatizaciju klubova biti uopšte nadležan (grad ili republika), po kom modelu će se privatizovati, i tako dalje... nije to baš tako jednostavno - on dođe i kaže "Pu, moj!"
Pedja7' November 12th, 2009, 08:05 PM E pa to bi onda bila kupovina na mufte, bez tendera/aukcije, bez ičega, pa još na slepo... ja mislim da on nije lud da dođe ovde da dogovora sa Nišlijama kupovinu, kada nema pojma ko će za privatizaciju klubova biti uopšte nadležan (grad ili republika), po kom modelu će se privatizovati, i tako dalje... nije to baš tako jednostavno - on dođe i kaže "Pu, moj!"
Pa nije jednostavno kad razmisljas iz perspektive pijacnog prodavca. Govoris o necemu sto neznas, jednostavno nije postao on to sto je zato sto je glup, i ce da dodje ovde da se zaebava. Izvini ali glupo je da pricamo na taj nacin... I kontam i tu negativu, jer uvek pored pozitive treba da ima i negativa koja ispravlja ono lose, samo sto mnogo vise ima negative nego pozitive sto ne valja..
Kurt2 November 12th, 2009, 08:13 PM Pa nije jednostavno kad razmisljas iz perspektive pijacnog prodavca. Govoris o necemu sto neznas, jednostavno nije postao on to sto je zato sto je glup, i ce da dodje ovde da se zaebava. Izvini ali glupo je da pricamo na taj nacin... I kontam i tu negativu, jer uvek pored pozitive treba da ima i negativa koja ispravlja ono lose, samo sto mnogo vise ima negative nego pozitive sto ne valja..
Ja samo zdravorazumski razmišljam, i kažem ti - dok se ne usvoji novi zakon o sportu nema ništa od kupovine kluba! Ovo su samo priče za široke narodne mase. Samo braća Rusi kod nas mogu da prođu tek tako bez tendera i kupe nešto, pa još ispod cene (kao što je bio slučaj sa NIS-om), ostali slabije.
I znam, veruj mi.
sale_kg November 12th, 2009, 08:35 PM Samo braća Rusi kod nas mogu da prođu tek tako bez tendera i kupe nešto, pa još ispod cene (kao što je bio slučaj sa NIS-om), ostali slabije.
I znam, veruj mi.
Ni brat Serjoza nije mogao da kupi i izmuva da postane vlasnik Radnickog pa je otisao,eno ga sad u Hrvatskoj...
Pedja7' November 12th, 2009, 10:04 PM Ja samo zdravorazumski razmišljam, i kažem ti - dok se ne usvoji novi zakon o sportu nema ništa od kupovine kluba! Ovo su samo priče za široke narodne mase. Samo braća Rusi kod nas mogu da prođu tek tako bez tendera i kupe nešto, pa još ispod cene (kao što je bio slučaj sa NIS-om), ostali slabije.
I znam, veruj mi.
Ti ne cinis ista drugo nego da nagadjas. Tacno je da nema nista od kupovine kluba dok se ne usvoji zakon, ali postoje i rupe u zakonu i to je provereno. E sad takodje moze grad napraviti, sklopiti ugovor ispred Radnickog a takodje i stadion nema bas apsolutno nikakve veze sa zakonom o sportu. I to za Ruse apsolutno nije tacno, NIS je jedinstveni slucaj...
bokini November 12th, 2009, 10:27 PM U svakom slucaju, ni jednu inicijativu ne treba odbaciti unapred. Drago mi je da se neko uopste i interesuje za Radnicki i stadion narocito. Treba sesti sa covekom, popricati i videti sta nudi. On je i u Italiji poznat po kupovini klubova dok su bili u nizim rangovima takmicenja pa ih je uvodio u seriju A (Venecija i Palermo). I Radnicki je sada u slicnoj situaciji, igra drugu ligu, a kao sto neko vec rece ispred, ima ime i tradiciju, a uz to je i u velikom gradu sa publikom koja je zeljna dobrih sportskih predstava.
Nego niko mi nije odgovorio znate li sta se pravi na izlazu iz Nisa kod KP Doma, na starom putu za Leskovac sa desne strane, preko puta nekadasnje inine , a sada lukoilove pumpe?
Kurt2 November 12th, 2009, 10:36 PM I to za Ruse apsolutno nije tacno, NIS je jedinstveni slucaj...
Pa to - jedinstven, zato je i prodat bez tendera. Nema zakon, nema ništa. Ali Radnički neće biti jedinstven.
Nemojte pogrešno da me shvatite - bio bih presrećan kada bi srušili onu ruinu i napravili jedan normalan stadion, ali ovakve priče samo potpaljuju, i apsolutno ništa više od toga. Doći će on, i videti da se ništa nije promenilo... :(
Pedja7' November 12th, 2009, 10:49 PM ^^
Previse si pesimista, i ko zna kako ce Radnicki prodati... A promenilo se je, nema vise Smiljka..
Kurt2 November 12th, 2009, 11:06 PM Istina, ali rekoh, nije do Simonovića, nego do gospođe Snežane Samardžić (http://www.mos.gov.rs/) ;)
Pedja7' November 12th, 2009, 11:51 PM ^^
Ma ko ih zna... Nadamo se najboljem pa sta nam bog da. Svaki dan nosi nesto novo.. :cheers:
neeshki November 13th, 2009, 12:26 AM U svakom slucaju, ni jednu inicijativu ne treba odbaciti unapred. Drago mi je da se neko uopste i interesuje za Radnicki i stadion narocito. Treba sesti sa covekom, popricati i videti sta nudi. On je i u Italiji poznat po kupovini klubova dok su bili u nizim rangovima takmicenja pa ih je uvodio u seriju A (Venecija i Palermo). I Radnicki je sada u slicnoj situaciji, igra drugu ligu, a kao sto neko vec rece ispred, ima ime i tradiciju, a uz to je i u velikom gradu sa publikom koja je zeljna dobrih sportskih predstava.
Nego niko mi nije odgovorio znate li sta se pravi na izlazu iz Nisa kod KP Doma, na starom putu za Leskovac sa desne strane, preko puta nekadasnje inine , a sada lukoilove pumpe?
Tu je industrijska zona Medjurovo i koliko znam sad je "opremaju" potrebnim stvarima(gasifikacija,voda,struja itd)
Aivazovsky November 13th, 2009, 12:54 AM Danas sam prosao dusanovom , pored "Pikanta" video sam tablu na kojoj su 2 zgrade ne vise od 3-4 sprata sa lokalima ispred, slikao sam ali posto je bio mrak slika je dosta lose ispala, nisam hteo da je stavljam. Mada ne pise ni pocetak gradnje. Takodje, primetio sam danas da pored liona 3, na putu prema Matejevcu se gradi nesto, ogradjeno je zemljiste trakom, ali nema nikakve table. Da li neko zna o cemu je rec?
bokini November 13th, 2009, 08:06 AM Neeshki, zahvaljujem se na informaciji.
usrejected November 13th, 2009, 01:01 PM u vezi sa privatizacijom klubova, pitanje o vlasnistvu nad stadionima...
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=46143003&postcount=4042
partibrejker November 13th, 2009, 05:35 PM Maksi koji se nalazi u Duvaništu od ponedeljka postaje Tempo ekspres. Nisam imao aparat, ali je novi znak već stavljen i farbanje zgrade je u toku.
Pedja7' November 13th, 2009, 08:03 PM ^^
Svojevremeno je spominjan novi tempo centar u nisu i to bas u duvanistu, malo je bilo cudno, ali se izgleda mislilo na ovaj tempo express. A informacije su bile raznete kako je nekom odgovaralo..
pijan November 13th, 2009, 08:17 PM Ljudi dajte link za neku dobru verziju Google Earth-a,ja imam neki iz 2009 ali ne vidi se dobro,tj levo od centra Nisa je sve ok,a desno nekako drecavo i zamagljeno:cheers:
Constantin November 13th, 2009, 08:33 PM Ljudi dajte link za neku dobru verziju Google Earth-a,ja imam neki iz 2009 ali ne vidi se dobro,tj levo od centra Nisa je sve ok,a desno nekako drecavo i zamagljeno:cheers:
Tako je u Google Earthu... Dok ne promene snimke u svojoj bazi, tako ce biti sa svim verzijama u programa. Imas bolje snimke na http://gis.ni.rs/
oroborus November 14th, 2009, 03:06 PM gradilište u Branka Krsmanovića
http://img402.imageshack.us/img402/1815/dsc00035x.jpg
napreduje fino, mada još ima jedna kuća koja nije srušena i ljudi i dalje žive u njoj... :nuts:
pijan November 14th, 2009, 04:04 PM Tako je u Google Earthu... Dok ne promene snimke u svojoj bazi, tako ce biti sa svim verzijama u programa. Imas bolje snimke na http://gis.ni.rs/
a zasto nece na tom sajtu da prikazuje mapu,registrovao sam se ali mi nista ne pokazuje:ohno:
lukeze November 14th, 2009, 04:14 PM Obrenovićeva centar, danas:
http://img17.imageshack.us/img17/2012/14112009319.jpg (http://img17.imageshack.us/i/14112009319.jpg/)
Constantin November 14th, 2009, 04:40 PM a zasto nece na tom sajtu da prikazuje mapu,registrovao sam se ali mi nista ne pokazuje:ohno:
Nije ti potrebna registracija. Kod mene Firefox ne otvara tu stranicu, ali Internet Explorer odlicno funkcionise
oroborus November 14th, 2009, 04:41 PM ^^ meni u firefoxu savršeno radi...
sallae2 November 14th, 2009, 04:47 PM a zasto nece na tom sajtu da prikazuje mapu,registrovao sam se ali mi nista ne pokazuje:ohno:
registracija nije potrebna
a taj sajt se nepredvidivo ponasa ... ponekad se brzo otvori, ponekad sporo, ponekad nikako ...
a kad se otvori onda posle radi ok ... zumiranje, pomeranje (pan), pretrage ...
pijan November 14th, 2009, 05:12 PM Ljudi jel zna neko nesto o dolasku Volkswagena ili Mercedesa,znate sto je bila ona prica o otvaranju njihovih pogona u EI,kao i izgradnji proizvodnih pogona u blizini aerodroma?:cheers:
durlanista November 14th, 2009, 06:10 PM Ljudi jel zna neko nesto o dolasku Volkswagena ili Mercedesa,znate sto je bila ona prica o otvaranju njihovih pogona u EI,kao i izgradnji proizvodnih pogona u blizini aerodroma?:cheers:
mercedes odmah posle toga objavio da nece graditi nista u ovom delu, tako ni u srbiji. za WV ne znam. mislim da je to ipak bila predizborna kampanja ;)
Kurt2 November 14th, 2009, 06:40 PM Koliko ja znam, Mercedes se na kraju odlučio za Mađarsku...
Nišlija November 14th, 2009, 06:43 PM Ej ja sam cuo da "Ferrari" hoce da gradi fabriku u Doljevcu. :lol::lol::lol: (SALIM SE) :):)
sale_kg November 14th, 2009, 06:45 PM mercedes odmah posle toga objavio da nece graditi nista u ovom delu, tako ni u srbiji. za WV ne znam. mislim da je to ipak bila predizborna kampanja ;)
VW je u Kragujevcu bio zainteresovan a ne u Nisu,i odradili su studiju izvodljivosti za Skoda/VW fabriku i zemljiste pikirali,ali su odustali zbog krize na neodredjeno vreme.
durlanista November 14th, 2009, 08:37 PM a u stvarnom zivotu:
ul. branka krsmanovica. po recima sefa iz nisprojekta, do kraja sezone ce biti stavljena pod krov, fasada negde maja. takodje krecu sa radom na gradilistu odmah pored, koje je ogradjeno.
http://img513.imageshack.us/img513/4518/image004kg.jpg http://img4.imageshack.us/img4/3002/image003ls.jpg http://img514.imageshack.us/img514/7125/image007ij.jpg
kod aerodroma, firma Fazi gradi objekat:
http://img514.imageshack.us/img514/1267/image002il.jpg
vl4d49a November 15th, 2009, 12:23 AM gradilište u Branka Krsmanovića
napreduje fino, mada još ima jedna kuća koja nije srušena i ljudi i dalje žive u njoj... :nuts:
SINE JA I TI SMO KOMSIJE...ja zivim u 12
Wuxa November 15th, 2009, 12:26 AM ^^ Sta prave tu? Moze renden?
vlada_Ilina_h2o November 15th, 2009, 12:43 AM ^^ Sta prave tu? Moze renden?
Render bre.:DSkraceno od rendering.;)
Wuxa November 15th, 2009, 12:45 AM Render bre.:DSkraceno od rendering.;)
A ja se pitam dal se kaze ,,rengen,, ili ,,renden,, :nuts:
durlanista November 15th, 2009, 12:50 AM ^^ Sta prave tu? Moze renden?
imas nesto na 98.strani valjda.
vlada_Ilina_h2o November 15th, 2009, 12:53 AM Ujedno i konstatacija za taj render.
^^ Lepo, lepo... i veliko :D
:lol:
oroborus November 15th, 2009, 12:57 AM SINE JA I TI SMO KOMSIJE...ja zivim u 12
hahah, do jaja :)
ja sam nemanja, sa 12. sprata
^^ Sta prave tu? Moze renden?
imaš rendere na http://www.kapaprojekt.com/stambeni-kompleks-mozaik
Wuxa November 15th, 2009, 12:59 AM Ujedno i konstatacija za taj render.
:lol:
Pa nisam znao da je to to
sale_kg November 15th, 2009, 01:01 AM hahah, do jaja :)
I igra u Partizanu.. :lol:
Ovaj forum postao kao sve za ljubav,samo se komsije nalaze... :lol:
oroborus November 15th, 2009, 01:02 AM ahahah taj rad :lol:
Miki_Miks November 15th, 2009, 12:06 PM U Panteleju,u ulici Vase Pelagica juce je Bane Jovanovic najavio izgradnju moderne saobracajnice sa okretnicom i biciklistickim stazam od Somborske ka Studenickoj.Jel uslikao neko radove?
makimax November 15th, 2009, 12:58 PM gradilište u Branka Krsmanovića
Ono tamo iza,crveno ogradjeno...jeli i to neko gradiliste,hoce li i tamo napiciti zgradu?
oroborus November 15th, 2009, 01:16 PM jok, tu je planirano da se gradi neki sportsko-poslovni centar, ali je to propalo i ta rupa stoji tako već par godina...
Darkko November 15th, 2009, 01:21 PM To je ustvari ovo:
:bash:
talle November 15th, 2009, 01:47 PM ne znam da li je vec postavljeno. Novi trzni centar u Nisu. TC-Cegar.
http://www.imelgroup.rs/projekti/showone.php?IDproject=78
vl4d49a November 15th, 2009, 02:11 PM hahah, do jaja :)
brate koje si godiste...ja zivim na 11 sprat i sto ne izlazis nikad napolje...e ljudi izvinite zbog ovakvih postova...necemo vise:cheers:
nasao sam slike za nadkrivanje letnje pozornice
http://i33.tinypic.com/29vxjec.jpg
http://i37.tinypic.com/1tlagg.jpg
lepo bi ovo izgledalo,a i odrzavali bi se koncerti i svecanosti bez obzira na vremenske uslove
Nisomniac November 15th, 2009, 02:19 PM ne znam da li je vec postavljeno. Novi trzni centar u Nisu. TC-Cegar.
http://www.imelgroup.rs/projekti/showone.php?IDproject=78
ja nisam nesto odusevljen ovim... pogotovo sto je ugurano izmedju zgrada (bar po mapi)
sale_kg November 15th, 2009, 02:56 PM Sad cete jos da provalite da igrate fudbal svako vece ispred zgradice... :lol: Sta ti je Sky... :lol: Zivite na 5m jedan od drugog a nemate pojma... Ajde sad Vlado,papuce na noge pravac uz stepenice,i pozvoni... :D
sale_kg November 15th, 2009, 02:57 PM lepo bi ovo izgledalo,a i odrzavali bi se koncerti i svecanosti bez obzira na vremenske uslove
Sjajna ideja... :okay: Koliko li ima mesta na letnjoj?
talle November 15th, 2009, 03:00 PM ma ni meni se ne svidja, nekako mi je buvljacno.
Nisomniac November 15th, 2009, 03:06 PM oko 3 hiljada mesta
a ovakvim nadkrivanjem bi se izgubila ona mesta gore na improvizovanim tribinama, jer ne verujem da bi se videlo nesto od krova i stubova. Mada lepo izgleda ovo, diskretno i jednostavno, a verujem i ne toliko skupo...
sale_kg November 15th, 2009, 03:09 PM oko 3 hiljada mesta
Vrh... :applause:
Constantin November 15th, 2009, 04:23 PM brate koje si godiste...ja zivim na 11 sprat i sto ne izlazis nikad napolje...
Tvoj komsija izgleda izlazi samo da bi za narednih mesec dana kupio dovoljno hleba i Mleka... :)
oroborus November 15th, 2009, 04:34 PM brate koje si godiste...ja zivim na 11 sprat i sto ne izlazis nikad napolje...e ljudi izvinite zbog ovakvih postova...necemo vise:cheers:
'87
izlazim ja napolje, nego sam pola nedelje u Blacu a pola u Nišu, tamo studiram...
ja znam jednog Vladu sa 11og, ima psa, čau-čau, ako si to ti reci :)
medijanac November 15th, 2009, 05:36 PM Za svaki ot ste dužni po fotografiju, kad ne koristite privatne poruke :naughty:
vl4d49a November 15th, 2009, 06:21 PM '87
izlazim ja napolje, nego sam pola nedelje u Blacu a pola u Nišu, tamo studiram...
ja znam jednog Vladu sa 11og, ima psa, čau-čau, ako si to ti reci :)
ne taj...vlada samo zna da upali pes,koj sam mu ja instalirao...ja sam drugi vlada 94 sam
vl4d49a November 15th, 2009, 06:23 PM Sad cete jos da provalite da igrate fudbal svako vece ispred zgradice... :lol: Sta ti je Sky... :lol: Zivite na 5m jedan od drugog a nemate pojma... Ajde sad Vlado,papuce na noge pravac uz stepenice,i pozvoni... :D
morao bih...xD
oroborus November 15th, 2009, 08:07 PM ne taj...vlada samo zna da upali pes,koj sam mu ja instalirao...ja sam drugi vlada 94 sam
a, pa ti si baš mlad... zato te i ne znam... :)
morao bih...xD
mojne, bolestan sam :ohno:
Aivazovsky November 15th, 2009, 11:25 PM Ne znam da li je neko primetio ali ulica u cairu (nisam siguran kako se zove tacno), gde se nalaze svi kafici je promenjena u jednosmernu, tako da je zabranjeno da automobili izlaze na bul.Zorana Djindjica, vec samo da iz bul. skrecu u nju, pa sve do bivse nane. Inace parking servis je obelezio jednu traku ulice i na taj nacin zeznuo sve one koji dodju u cafe cafe pa parkiraju na ulici, sad je ta traka postala parking sa naplatom.
Pedja7' November 15th, 2009, 11:36 PM ^^
Oko mesec dana je to vec aktuelno...
Nego mene najvise zanima sta se desava sa niskim bulevarima, konkretno bulevarom medijana do matejevacke petlje i kad bi trebalo taj deo da se zavrsi kao i sama petlja? I radi li se nesto na somborskom bulevaru??
vectom November 16th, 2009, 09:16 AM nemam fotografije, ali sam prolazio pored oba gradilista u zadnjih par dana.
Bul. Medijana je denivelisan od postojeceg Matejevackog puta, sta se tu radi i kako, pojma nemam, ali nisam primetio radnike par puta kada sam prosao, u cetvrtak i petak.
Tzv. bulevar Somborska tako stoji, koliko tu dugo vec nema radova, mozda ima i par meseci? na jednoj pripremljenoj za asfaltiranje kolovoznoj traci stoji bager, radnika nema minimum mesec dana, i tako sve to.
Inace, produzetak Vase Pelagica je napokon poceo da se gradi (1987. je bila godina kada se planirao zavrsetak ove ulice i povezivanje sa Somborskom). Od improvizovanog autobuskog stajalista u Somborskoj (onde gde se Somborska rachva na produzetak do broja 61 i na deo prema okretnici autobuske linije do Studenicke), pa na dole do dela Vase Pelagica koji se seche sa Knjazevackom, od subote ujutru pa preko jucerasnjeg dana i evo i jutros, teku bas intenzivni radovi, i cini mi se da se pravi ulica sa dve kolovozne trake, mada nisam detaljno ni gledao. Bice slika od mene najverovatnije sutra u ovo doba dana.
neeshki November 16th, 2009, 10:17 AM Gradski prevoz u Nišu od danas se vraća u normalu.
Posle više od tri meseca vožnje po izemenjenim trasama, autobusi gradskog prevoza ponovo saobra kroz Voždovu i Milojka Lešjanina.
Od početka radova na rekonstrukciji centralnih gradskih ulica, javni prevoz u gradu bio je uglavnom preusmeren na Dušanovu ulicu i Nikole Pašića.
Mario van Helsing November 16th, 2009, 10:24 AM nemam fotografije, ali sam prolazio pored oba gradilista u zadnjih par dana.
Bul. Medijana je denivelisan od postojeceg Matejevackog puta, sta se tu radi i kako, pojma nemam, ali nisam primetio radnike par puta kada sam prosao, u cetvrtak i petak.
Tzv. bulevar Somborska tako stoji, koliko tu dugo vec nema radova, mozda ima i par meseci? na jednoj pripremljenoj za asfaltiranje kolovoznoj traci stoji bager, radnika nema minimum mesec dana, i tako sve to.
Inace, produzetak Vase Pelagica je napokon poceo da se gradi (1987. je bila godina kada se planirao zavrsetak ove ulice i povezivanje sa Somborskom). Od improvizovanog autobuskog stajalista u Somborskoj (onde gde se Somborska rachva na produzetak do broja 61 i na deo prema okretnici autobuske linije do Studenicke), pa na dole do dela Vase Pelagica koji se seche sa Knjazevackom, od subote ujutru pa preko jucerasnjeg dana i evo i jutros, teku bas intenzivni radovi, i cini mi se da se pravi ulica sa dve kolovozne trake, mada nisam detaljno ni gledao. Bice slika od mene najverovatnije sutra u ovo doba dana.
He, he, pa dobro, kasne "samo" 22 godine, ipak je ovo Srbija, u drugim normalnim bolje reći naprednim državama za 22 godine bi napravili put do Meseca a ovde ovi naši ne mogu ni jednu ulicu :bash:
Pedja7' November 16th, 2009, 04:21 PM MCA ukidanje
Švedskoj aviokompaniji MCA Airlines koja je najavila uspostavljanje letova za Stokholm sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, zbog lošeg finansijskog poslovanja, ukinuta je operativna dozvola (OL) za sve letove koje je obavljala.
Zvanična informacija o ukidanju operativne dozvole MCA Airlines objavljena je na sajtu švedske transportne agencije: www.transportstyrelsen.se
http://www.nis-airport.com/
Ovaj niski aerodrom bas nema srecu...
Prijatelj November 16th, 2009, 07:35 PM Momci evo i mene posle više od mesec dana. Trebalo mi je vremena da pročitam sve ovo što sam propustio. Nešto se ipak dešava. Uskoro očekujte slike od mene, samo da se malo organizujem. Pozdrav svima
usrejected November 17th, 2009, 09:09 PM O tenderu za Skopljansku i Lozni kalem:
http://www.juznevesti.com/vesti/ekonomija/Investitori-trazili-produzenje-roka.sr.html
vl4d49a November 17th, 2009, 09:17 PM Ne znam da li je neko primetio ali ulica u cairu (nisam siguran kako se zove tacno), gde se nalaze svi kafici je promenjena u jednosmernu, tako da je zabranjeno da automobili izlaze na bul.Zorana Djindjica, vec samo da iz bul. skrecu u nju, pa sve do bivse nane. Inace parking servis je obelezio jednu traku ulice i na taj nacin zeznuo sve one koji dodju u cafe cafe pa parkiraju na ulici, sad je ta traka postala parking sa naplatom.
ljudi budimo malo muski :) :) :)
kakve RIBETINE ima u Cafe,Cafe...pola i vise su Sremcice
Kurt2 November 17th, 2009, 10:38 PM Jesu ribetine (nou kveščn abaut it) ali su još više kokoške... ;)
usrejected November 17th, 2009, 10:50 PM A da se vi lepo, umesto sto spamujete bez potrebe, nadjete ispred te vase zgrade pa se druzite normalno?
Kurt2 November 17th, 2009, 11:42 PM OK, izvinjavam se, neće se ponoviti... ;)
vectom November 18th, 2009, 11:00 AM juče sam prošao budućim delom ulice Vase Pelagića. Radovi se izvode u najveće, po onome koliko može da se vidi, priprema je uradjena za jednu kolovoznu traku standardne širine sa po jednom saobraćajnom za svaki smer, dubine do nekih 60cm, betonski šaht sam video jedan već postavljen i još par koji čekaju da ih postave, što znači da tek treba da se urade i ne-putarski radovi. Dal će da budu i staze za bicikle pored trotoara, ne može da se nasluti, al opet, radovi tek što su počeli.
Nisam imao čime da slikam, al bar za one koji ne znaju gde je to, evo na slici sa GISa:
http://img412.imageshack.us/img412/9965/77625610.png
dakle, Vase Pelagića konačno izlazi na Somborsku. E sad, kad budem slikao, ili ako neko drugi slika, vidi se da ovaj deo grade do nekih nekoliko metara pred Somborsku, tj. izvesno je proširivanje Somborske još jednom kolovoznom trakom :) daj bože da se i to desi što pre.
edit: pošto sam malopre opet prošao, ipak se ulica radi skroz do Somborske.
Englez November 18th, 2009, 03:22 PM Da li neko zna kada se otvara?
oroborus November 18th, 2009, 03:23 PM ^^ valjda sredinom decembra
Constantin November 18th, 2009, 03:59 PM juče sam prošao budućim delom ulice Vase Pelagića. Radovi se izvode u najveće, po onome koliko može da se vidi, priprema je uradjena za jednu kolovoznu traku standardne širine sa po jednom saobraćajnom za svaki smer, dubine do nekih 60cm, betonski šaht sam video jedan već postavljen i još par koji čekaju da ih postave, što znači da tek treba da se urade i ne-putarski radovi. Dal će da budu i staze za bicikle pored trotoara, ne može da se nasluti, al opet, radovi tek što su počeli.
Nisam imao čime da slikam, al bar za one koji ne znaju gde je to, evo na slici sa GISa:
http://img412.imageshack.us/img412/9965/77625610.png
dakle, Vase Pelagića konačno izlazi na Somborsku. E sad, kad budem slikao, ili ako neko drugi slika, vidi se da ovaj deo grade do nekih nekoliko metara pred Somborsku, tj. izvesno je proširivanje Somborske još jednom kolovoznom trakom :) daj bože da se i to desi što pre.
edit: pošto sam malopre opet prošao, ipak se ulica radi skroz do Somborske.
Da li mi se cini ili je ulica Vase Pelagica u produzetku ul. Pariske Komune i buduceg mosta na Nisavi? Bice to mozda, jednog dana, veliki Bulevar...
vectom November 18th, 2009, 04:13 PM kako sam slusao od ljudi iz Gradjevinara, od te ideje se odavno odustalo.
Pedja7' November 19th, 2009, 10:33 PM Juce sam prolazio autoputem oko Nisa, i koliko sam mogo da zapazim nadvoznjak na matejevackoj petlji je skoro gotov. Jos uvek je jedna strana autoputa zatvorena sve dok se ne kompletiraju radovi, nadam se uskoro.
bokini November 20th, 2009, 01:40 PM Da li neko zna kada se otvara?
Provereno, otvara se 08.12.2009. godine.
Prijatelj November 20th, 2009, 06:33 PM ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ ДЕПОНИЈЕ
Градоначелник Ниша Милош Симоновић и директор "Градске чистоће" Драган Стефановић обишли су градску депонију, где су започели радови на санацији, поверени предузећу ПОРР.
Градоначелник Симоновић истакао је да је Град Ниш пре годину дана поставио два системска циља када је у питању решавање управљања отпадом. Један је санација, рекултивација и затварање постојеће депоније, а други је отварање нове депоније и новог центра за регионално управљање отпадом.
Радови на санацији постојеће депоније су започели, а предвиђено је да до краја 2014. буде окончана рекултивација и затварање постојеће депоније. У међувремену је у току израда Регионалног плана управљања отпадом, а априла месеца наредне године ће се створити услови за расписивање тендера за избор извођача радова и за отварање нове депоније и новог центра за управљање отпадом.
Градоначелник Симоновић истиче да се на тај начин решавају два велика проблема - садашња депонија више неће бити сметлиште које нарушава животну средину у овом делу града, а са друге стране, отварају се могућности за сасвим другачији концепт управљања отпадом, чиме се задовољавају услови Европске уније.
Драган Стефановић, директор Градске чистоће наводи да Град Ниш на овај начин решава дугогодишње проблеме третмана отпадом.
- Половином ове године расписана је јавна набавка за најбољег понуђача за санацију депоније. Вредност послова око санације је око 150 милиона динара, од чега половину финансира Министарство за заштиту животне средине и просторно планирање. На јавном надметању победила је фирма ПОРР, а вредност послова у првој фази санације је око 33 милиона динара, рекао је Стефановић.
Он је оценио да до 2014. године, када је планирано коначно затварање депоније, има довољно времена да Ниш стратешки реши проблем управљања отпадом и избегне штетне последице по здравље људи и животну средину.
"МОНТЕНЕГРО ЕРЛАЈНС" СТРАТЕШКИ ПАРТНЕР
Након преговора са компанијом "Монтенегро ерлајнс", градоначелник Ниша Милош Симоновић истакао је да је са црногорским авио-превозником постигнут споразум о стратешком партнерству.
Он је навео да ће ће нишки аеродром "Константин Велики" у току недеље затражити од ове црногорске компаније да уведе летове за још две дестинације из Ниша.
- Утоку викенда ћемо се, кроз одређене анализе, са представницима компаније договорити око тога које ће то бити нове линије, а за сада се може рећи да ће се из Ниша летети до Мађарске и до Француске. Након тога ће се "Монтенегро ерлајнс" и званично обратити Директорату за ваздушни саобраћај како би добио дозволе за две нове дестинације, рекао је градоначелник Симоновић.
Pedja7' November 20th, 2009, 06:40 PM ^^
Po svemu sudeci, aerodrom ce konacno stati na zdrave noge. Vide se velike promene u srpskom avio saobracaju, a puno toga lepog se moze cuti iz nisa, sto me veoma raduje :)
Kurt2 November 20th, 2009, 08:43 PM Noge će biti zdrave, ali letovi i dalje neće biti ispod 100€ u jednom smeru, bar ne sa crnogorcima...
Pedja7' November 20th, 2009, 09:13 PM ^^
Videcemo. Uglavnom cilj treba da bude da ovaj region ima svoj aerodrom sa kog mogu putovati gradjani odavde, a ne da sve ide preko beograda. Toga nema nigde..
usrejected November 21st, 2009, 03:11 AM Noge će biti zdrave, ali letovi i dalje neće biti ispod 100€ u jednom smeru, bar ne sa crnogorcima...
Istina, a uz to je nakon potpisivanja otvorenog neba, tesko zamisliti da ce neka low coast kompanija doci u Nis kada joj se nudi i Beograd, a u Srbiji pozitivna diskriminacija ne postoji ni u jednoj sferi drustvenog zivota, tako da....
Constantin November 21st, 2009, 12:10 PM Istina, a uz to je nakon potpisivanja otvorenog neba, tesko zamisliti da ce neka low coast kompanija doci u Nis kada joj se nudi i Beograd, a u Srbiji pozitivna diskriminacija ne postoji ni u jednoj sferi drustvenog zivota, tako da....
Low cost kompanije upravo i koriste manje aerodrome zato sto su oni jeftiniji. Jedna od osnovnih karakteristika low cost kompanija je : flying to cheaper, less congested secondary airports and flying early in the morning or late in the evening to avoid air traffic delays and take advantage of lower landing fees.
Nis moze biti alternativni aerodrom za Beograd, Sofiju i Skoplje. Naravno, kada se zavrse autoputevi i granice ne budu prepreka.
Sawovsky November 21st, 2009, 12:12 PM Nis moze biti alternativni aerodrom za Beograd, Sofiju i Skoplje. Naravno, kada se zavrse autoputevi i granice ne budu prepreka.
Nis moze biti mnogo stosta jer ima idealnu stratesku poziciju, na Nislijama je da to realizuju ;) :cheers:
Kurt2 November 21st, 2009, 01:25 PM Low cost kompanije upravo i koriste manje aerodrome zato sto su oni jeftiniji. Jedna od osnovnih karakteristika low cost kompanija je : flying to cheaper, less congested secondary airports and flying early in the morning or late in the evening to avoid air traffic delays and take advantage of lower landing fees.
Nis moze biti alternativni aerodrom za Beograd, Sofiju i Skoplje. Naravno, kada se zavrse autoputevi i granice ne budu prepreka.
Koriste manje aerodrome, ali koriste i glavne, ali imaju često posebne terminale. Iz Sofije recimo leti EasyJet, a to je glavni aerodrom u Bugarskoj.
Ma ja ne očekujem previše od low-cost letova u Nišu, bar u neko skorije vreme, pre svega jer je strancima najinteresantnija destinacija u Srbiji Beograd. Meni je bitno što je jedan glavni grad u EU blizu Nišu, pa lepo odatle letim gde god želim. Već sam leteo Sofija-Madrid EasyJet-om, i super je bilo, a za male pare.
Kurt2 November 21st, 2009, 01:25 PM P. S. Jel može neko da slika taj mostu ljubavi, da vidimo kako izgleda?
Hvala lepo ;)
Pedja7' November 21st, 2009, 03:39 PM Koriste manje aerodrome, ali koriste i glavne, ali imaju često posebne terminale. Iz Sofije recimo leti EasyJet, a to je glavni aerodrom u Bugarskoj.
Ma ja ne očekujem previše od low-cost letova u Nišu, bar u neko skorije vreme, pre svega jer je strancima najinteresantnija destinacija u Srbiji Beograd. Meni je bitno što je jedan glavni grad u EU blizu Nišu, pa lepo odatle letim gde god želim. Već sam leteo Sofija-Madrid EasyJet-om, i super je bilo, a za male pare.
Pa kad sami ne verujemo u sebe i u svoje potencijale, zar treba drugi to da cine... :ohno: . To sto je kod nas prisutna opsta beogradizacija je glavni krivac sto je to tako, ali veoma skoro sve ce doci na svoje mesto. Pa zar je Srbiji dovoljan samo jedan aerodrom?!? Mi ne govorimo o tome ko ce doci nego govorimo o tome da je na 2,3 miliona gradjana srbije blizi niski aerodrom. I sto bi svi ti ljudi putovali do bg-a ako iz nisa imaju mogucnost letova na zeljenim destinacijama?!? Cisto radi reda?!? Navike su stare i ne menjaju se lako, treba se potruditi, odraditi marketing, privuci sve te putnike a kasnije ce se sami vracati. Nece valjda neki pirocanac, nislija, vranjanac, leskovcanin, novopazarac, krusevljanin, zajecarac itd... pre leteti sa BG. aerodroma nego sa obliznjeg niskog?!? Sta je tu normalno?!? Pa kolko jedna Grcka ima aerodroma, pa i Crna gora ima dva , jeste da su to ipak veca turisticka mesta od srbije, ali Grcka ako se ne varam ima preko 100 aerodroma,onolka Crna gora 2 aktivna aerodroma, pa zar srbija treba da se svede na Beograd?!? Zar ja da bi putovao avionom treba da idem do BG-a? Jesmo siromasniji kraj, ali stvari se menjaju, ima mnogo onih koji putuju avionima, i koji bi tek putovali da im je aerodrom ovde aktivan. SRAMOTA je sto je takva situacija sa samo jednim aerodromom u zemlji a jos je veca SRAMOTA sto mi sami takvu situaciju stvaramo! :bash:
Kurt2 November 21st, 2009, 05:01 PM Sve je to istina, ali mislim da jednostavno neće biti dovoljno da postoji interesovanje samo sa naše strane, već i da postoji interesovanje turista/stranaca da dođu kod nas. U tom smislu je Bg u prednosti.
I istina, nekoliko miliona ljudi gravitira Nišu, ali ga nekako cenim da to i dalje nije dovoljno da se popune avioni... bar ne u skorije vreme... :(
Pedja7' November 21st, 2009, 05:41 PM ^^
Pa sta je dovoljno ako ne ljudi??? ne putuju misevi avionom... Buduci turisticki centar na staroj planini, kopaonik su samo neke od velikih turistickih lokacija koje su blize niskom aerodromu. Treba samo prava politika vodjenja aerodroma ,pravi marketing koji ce sve te ljude sa ovih prostora kao i strane turiste privuci na niskom aerodromu gde ce im biti i zgodnije i blize...
Kurt2 November 21st, 2009, 06:05 PM Ja mislim da je problem u tome što je budući, a ne sadašnji... kada bude bio u prezentu, i low-cost letovi iz Niša će biti takođe ;)
Pedja7' November 21st, 2009, 06:14 PM ^^
Heh.. Ustvari vec i je, samo sto se tek ocekuje njegov razvitak. I nije to jedini uslov za razvitak aerodroma.
Constantin November 21st, 2009, 07:17 PM Uskoro ce biti nastavljeni radovi na 6 objekata RK Beograd. Jedan od njih je i RKB u Nisu.
Pedja7' November 22nd, 2009, 10:39 PM ^^
Od gde ti ta informacija? I koji su ostali objekti RKB na kojima ce biti nastavljeni radovi?
Constantin November 22nd, 2009, 11:48 PM ^^
Od gde ti ta informacija? I koji su ostali objekti RKB na kojima ce biti nastavljeni radovi?
Informacija je od podizvodjaca. Znam za Nis, Smederevsku Palanku i cini mi se Leskovac. Ostalih gradova se ne secam.
Uzgred, ova nadogradnja i nije tako lose ispala. Ocekivao sam mnogo gore.
http://i480.photobucket.com/albums/rr170/SrbijaNis/Slika084_1.jpg
stari izgled
http://i480.photobucket.com/albums/rr170/SrbijaNis/stariizgled.jpg
usrejected November 22nd, 2009, 11:49 PM Nis moze biti mnogo stosta jer ima idealnu stratesku poziciju, na Nislijama je da to realizuju ;) :cheers:
Sa postojecim Ustavom Srbije i sa postojecim zakonima? Gotovo nemoguce.
Mislim da se slazes.
Mario van Helsing November 22nd, 2009, 11:57 PM Branka Krsmanovića
http://farm3.static.flickr.com/2757/4126307708_93bb534bfa_b.jpg
Vizantijski bulevar
http://farm3.static.flickr.com/2782/4126305286_1efba07aee_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2753/4126300472_928e97ac54_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2710/4126298214_fe5f49a9d7_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2714/4126295928_d2ffef4abf_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2795/4126293386_76f44da50e_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2800/4126290894_b46e38e093_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2574/4125520093_eb81ccfb7b_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2542/4126286228_715830924b_b.jpg
Zgrada Agrohima na Vizantijskom Bulevaru
http://farm3.static.flickr.com/2539/4125515099_677f468408_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2638/4125504423_5df461c984_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2793/4125501613_13ffb0d51f_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2622/4125498807_b4cedcac60_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2706/4126275558_56ac824c64_b.jpg
Park Ljubavi u parku Sv. Save
http://farm3.static.flickr.com/2593/4126261448_1a541a4b06_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2765/4126258714_20193a4ca3_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2765/4126256346_424543334a_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2499/4125484531_6b4c5eb6cf_b.jpg
Šteta što fontana nije radila mislim da bi slike bile još bolje
Pedja7' November 23rd, 2009, 01:08 AM ^^
Lepe slicke. Vizantijski bulevar je sve popunjeniji i fino se gradi. Jer se trebaju vrsiti jos neka doradjivanja na kruznom toku kod merkatora? Deluje nedovrseno..
Wuxa November 23rd, 2009, 01:13 AM Moze render za zgradu u Branka Krsmanovica? :)
durlanista November 23rd, 2009, 01:35 AM ^^
Lepe slicke. Vizantijski bulevar je sve popunjeniji i fino se gradi. Jer se trebaju vrsiti jos neka doradjivanja na kruznom toku kod merkatora? Deluje nedovrseno..
cini mi se da je kruzni sasvim lepo odradjen cak i do detalja, tipa spustenih ivicnjaka i sl. jedino sto fali pa da bude skroz dobar, jeste siri trotoar dijagonalno od merkatora, ali to je ipak diktirao plac...
Kurt2 November 23rd, 2009, 01:47 AM Ako mene pitate, u sredini svakog kružnog toka bi trebalo staviti nešto lepo - ili fontanu, ili neki spomenik... znam da se nema para za tako nešto, ali vredi razmisliti o tome u budućnosti...
Evo kako to rade u Madridu:
http://img25.imageshack.us/img25/4005/image225f.jpg (http://img25.imageshack.us/i/image225f.jpg/) http://img146.imageshack.us/img146/2526/image227v.jpg (http://img146.imageshack.us/i/image227v.jpg/)
http://img689.imageshack.us/img689/2503/image227.jpg (http://img689.imageshack.us/i/image227.jpg/)
Pedja7' November 23rd, 2009, 01:51 AM ^^
Upravo na to sam i mislio, na neko ukrasavanje. Sto se tice saobracaja do detalja je zavrsen.
durlanista November 23rd, 2009, 02:20 AM lepo je to sve. neka za pocetak trose pare na zavrsetak zapocetih bulevara, a za konje i fontane cu im oprostiti :)
Pedja7' November 23rd, 2009, 02:24 AM Eh, nedosanjani san , Juzni bulevar..
oroborus November 23rd, 2009, 02:30 AM Moze render za zgradu u Branka Krsmanovica? :)
bilo je već ja mislim ali nema veze :)
http://img225.imageshack.us/img225/9995/uni1lv5.jpg
http://img213.imageshack.us/img213/8545/uni2yy3.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/9953/uni3oe7.jpg
Wuxa November 23rd, 2009, 05:42 PM bilo je već ja mislim ali nema veze :)
Ma nemogu da povatam sad sve, koji je koji render za koje gradiliste itd. Thanks ;)
Prijatelj November 23rd, 2009, 07:21 PM Vizantijski bulevar se gradi i gradiće se još više i brže. Ako ga nekad i produže uz Nišavu dobiće se još interesantnog prostora za gradnju. Evo par linkova nevezano za Vizantijski bulevar.
http://www.colliers.com/Content/Attachments/SerbiaMontenegro/Donje%20Medjurovo%20oglas.pdf
http://www.colliers.com/Content/Attachments/SerbiaMontenegro/Lozni%20Kalem%20oglas.pdf
http://www.colliers.com/Content/Attachments/SerbiaMontenegro/Skopljanska%20oglas.pdf
|
|