medijanac
April 13th, 2010, 09:26 PM
Donjovrežinska ulica ti je iza Ideje, bivšeg Takova, preko puta skretanja za Čalije...
|
View Full Version : НИШ - праћење градилишта | NIŠ - construction updates Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
[17]
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
medijanac April 13th, 2010, 09:26 PM Donjovrežinska ulica ti je iza Ideje, bivšeg Takova, preko puta skretanja za Čalije... antistres April 13th, 2010, 09:41 PM Ima li neko informaciju kako ce da se uredi ova raskrsnica? Ja bas ne razumem sta mu ovo znaci jedna traka, da li misli na jednu kolovoznu traku u jednom smeru ili po jednu kolovoznu za oba smera? ako je u pitanju jedan smer onda mislim da ce prvenstvo imati vozila iz pravca nisavske i mosta, a u drugom slucaju iz pravca mosta i knjazevacke. btw sutra cu prosetati do keja gabrovacke reke, pa cu da slikam celom duzinom. durlanista April 13th, 2010, 09:52 PM Donjovrežinska ulica ti je iza Ideje, bivšeg Takova, preko puta skretanja za Čalije... u nivou bele zgrade, ta ulica jeste bila jako losa. verovatno jer nije odmah odradjen i drugi sloj. bilo par rupa, onako, plomba da ispadne kad je pogodis recimo kad je kisa... Aivazovsky April 13th, 2010, 10:09 PM zato sto znam da je to zajebancija najobicnija.drugar salje e-mailom rad za ispit, polozi dve godine na fabusu, nije knjigu otvorio. batali ti to. ko zavrsi pmf i slicne, to priznajem. i da, nemoj da se neko vredja, to je samo moje misljenje. samo bih jos jednom da pohvalim jp gorica. gledam ovih dana po gradu i svaka im cast kako rade one cvetne aranzmane po trgovima i sl. :okay: Drzavni faks se zavrsava na parama, tako da to ne cenim, samo sto se o tome ne prica toliko a znaju se tarife. Ja sam zavrsio privatni faks i nisam nista polagao preko email-a. Tako da imaj svoje misljenje ali o necemu, ja bar, sudim tek kad probam. Mislim, ok, privatni faksovi nisu na ceni toliko ali nije kao sto ti pricas, doduse sad ih ima mnogo, pa ne znam na koji mislis, ali daleko od toga da su drzavni na ceni. To je po meni veoma smesno. Pa cela afera indeks itd. Sve za pare. Toliko za OFF Constantin April 13th, 2010, 10:15 PM Mene bas zanima kako ce da se resi ta raskrsnica koja ce da nastane sad odma kad se predje most i dodje u Nisavsku. Ako ce tu da se kache semafori, opet, valjda nije bas praksa da vozila cekaju na mostu da im se otvori semafor za npr pravo prema Knjazevackoj? ili mozda nece ni da moze da se s mosta skrece u Nisavsku, vec samo pravo do Knjazevacke? Itd mrzi me da razmisljam. Ima li neko informaciju kako ce da se uredi ova raskrsnica? Prema urbanistickom planu to i jeste semaforizovana raskrsnica http://i480.photobucket.com/albums/rr170/SrbijaNis/vmisica.jpg Evo i izvoda iz GUP-a/ Primetite koliko ima planiranih kruznih tokova! http://i480.photobucket.com/albums/rr170/SrbijaNis/urbanistickiplan.jpg durlanista April 13th, 2010, 10:59 PM Drzavni faks se zavrsava na parama, tako da to ne cenim, samo sto se o tome ne prica toliko a znaju se tarife. Ja sam zavrsio privatni faks i nisam nista polagao preko email-a. Tako da imaj svoje misljenje ali o necemu, ja bar, sudim tek kad probam. Mislim, ok, privatni faksovi nisu na ceni toliko ali nije kao sto ti pricas, doduse sad ih ima mnogo, pa ne znam na koji mislis, ali daleko od toga da su drzavni na ceni. To je po meni veoma smesno. Pa cela afera indeks itd. Sve za pare. Toliko za OFF ko prica o placanju ispita. pricam o regularno naucenom gradivu i praksi. svaka tebi cast, mozda je tvoj faks tezak, ali u globalu, to zavrsavaju svi ko od sale. da se ne lazemo ;) Goran Ciric April 14th, 2010, 12:07 AM Đurković: Niš dobija halu od 9.000 mesta Generalni sekretar rukometnog saveza Srbije, Božidar Đurković najavio je da će Niš do Evropskog prvenstva 2012 godine dobiti halu koja će moći da primi devet hiljada gledalaca. U rukometnom savezu Srbije kažu da su svesni visokih standarada u organizaciji evropskih šampionata i da veruju da će naša zemlja 2012 napraviti još jedan korak više na toj lestvici. “Žreb je za nas samo prvi korak za nas u organizaciji Evropskog prvenstva. Pred nama su složeni zadaci, koje ćemo, nadam se, uspešno obaviti. Lestvica organizacije Evropskih prvenstava je visoko postavljena. Svako prvenstvo dodaje nešto novo i na nama je veliki izazov da podignemo nivo. Želimo da se pokažemo kao dobri domaćini, što tradicionalno i jesmo. Što se tiče projekata, sve ide po planu. U saradnji sa gradom Nišom i državnim institucijama, gradimo halu u i siguran sam da će za EURO 2012, Niš dobiti velelepni sportski objekat sa devet hiljada mesta”, najavljuje Đurković Evropsko prvenstvo će se igrati u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu, od 17. do 29. januara 2012. godine. Извор: Спортске.нет 12. април 2010. Kurt2 April 14th, 2010, 12:12 AM Pa kad će više počnemo da je dobijamo!?!? Pedja7' April 14th, 2010, 01:59 AM Nadam se da nece to da ostane samo lep san, ili ono zapoceta i pitaj boga kad zavrsena... Aivazovsky April 14th, 2010, 02:16 AM Niš uklanja ulične prodavce Inspektori Nišavskog okruga i komunalnih sektora u pet opština u Nišu krenuli su u žestoku borbu iskorenjavanja vanpijačne prodaje gde će robu oduzimati na licu mesta. Svakodnevno će inspekcije zajedno sa policijskim službenicima dva puta dnevno obilaziti od pet do sedam tačaka u gradu gde prodavci sa improvoizovanim tezgama prodaju brushaltere, donji veš, konce, farmerice i drugu robu. Prema nekim procenama u gradu ima oko 1.000 prodavaca iz ove kategorije građana, jer se ovim poslom bave i cele porodice. Zato će teško biti da ovaj nelegalni zanat, koji daje ružnu sliku grada, potpuno nestane jer je izvor egzistencije u domaćinstvima. Najviše improvizovanih tezgi na ulicama i trotoarima prodaje iz gepeka automobila, najčešće u opštinama Medijana i Crveni krst, odnosno kod Tvrđavskog mosta, duž ulice Đuke Dinić, na bulevaru Nemanjića, kod pijace Krive livade, Trošarinskoj pijaci, kod Galerije “Srbija” i na drugim mestima. Saša Markišić, iz komunalne inspekcije opštine Medijana, ističe da je ovaj sektor u proteklih godinu dana izrekao 600 prekršajnih prijava, ali da je u velikom broju slučajeva sud izrekao nelegalnim prodavcima samo opomene, “posle čega su se oni opet vratili na ulice grada”. - U ovoj godini smo samo u opštini Medijana izrekli 100 kazni, ali ovih trgovaca i dalje ima i to najviše kod pijace Krive livade. Nisu svi gladni među tim prodavcima. Ima tu i vojnih penzionera, bivših policaja i sličnih kategorija koje imaju penziju, ali tu prodaju vide kao dobar izvor zarade - rekao je Markišić na sastanku sa predstavnicima Nišavskog okruga i policije koji su se dogovorili da ova zajednička akcija traje dok se vanpijačna prodaja skroz ne istisne iz života Niša. Vitomir Zdravković, rukovodilac sektora pijačarstva u JP ”Tržnica” kaže da ova firma godišnje gubi 20 miliona dinara jer vanpijačni prodavci ne iznajmlju tezge u okviru propisanih mesta. - Mi smo samo u Otvorenom tržnom centru nekada imali potpisanih 900 ugovora sa trgovcima, a sada samo 400 -objašnjava Zdravković. Pa se posle pitamo sto nam zemlja stoji u mestu ili bolje reci propada - dovedes slucaj do suda, a sud te nagradi opomenom. Uzas! Goran Ciric April 14th, 2010, 02:36 AM Kozaračka http://farm4.static.flickr.com/3392/3667252941_7991f20458_b.jpg Боље икад, него никад. Ево мало више информација о старој згради, која је постала део новог објекта. Фасада старе куће, која је уклопљена у габарит новог стамбеног објекта, је део зграде некадашње резиденције нишког Владике. Зграда је направљена око 1900. Тридесетих година прошлог века угледна породица Костић је зграду заветовала цркви. У њој је од 1923. године, па до 1935. била Владичанска резиденција у којој је живео и радио владика Доситеј до његовог одласку у Загреб, где је постао митрополит. До почетка Другог светског рата зграда је припадала цркви. У њу се касније усељава жандармерија, а касније је у њој била једна од три полицијске станице у Нишу. У њој је након краја рата била и тајна полиција, односно нека врста контраобавештајне службе (у време Информбироа). У згради је било и неколико затворских ћелија. Од шездесетих година, иако у власништву нишке општине, зграда је била напуштена. Иначе Козарачка улица се до краја рата звала Хрељина. Још један куриозитет везан за ову улицу и зграду до ове нове: зграда је направљена у духу загребачке модерне а инвеститор је био Драгиша Цветковић. Пројектанти су били познати загребачки и хрватски архитекте Драго Иблер и Драго Галић (зграда је изграђена 1940. године). usrejected April 14th, 2010, 03:16 AM umesto da se osecaju pocastvovani sto zive u zgradi takve lepote i vaznosti, neki stanari su zastaklili svoju terasu i bitno naruzili fasadu medijanac April 14th, 2010, 08:32 AM Da li će ikad doći to vreme da ljudima neće padati na pamet da uništavaju fasade, nečiji autorski rad, zbog primene visokih kazni. Puno zgrada ima fasade kao karton naselja. Još jedan prilog o trafikama: pored znaka za zabranjeno parkiranje i na trotoaru, nije zabranjeno pregraditi trotoar trafikom! http://i645.photobucket.com/albums/uu180/cile2/antika.jpg Foto:Velizar http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=55197363&postcount=572 vectom April 14th, 2010, 08:55 AM umesto da se osecaju pocastvovani sto zive u zgradi takve lepote i vaznosti, neki stanari su zastaklili svoju terasu i bitno naruzili fasadu pa sumnjam da bilo koji stanar uopšte zna sve ovo, a kladim se da si i ti danas prvi put čuo :) a iskreno, nisam nikad uočio neku naročitu bitnost i lepotu te zgradice tamo, jebiga. nije da nisam zagledjivao. al interesantan detalj od Ćirića. #Constantin e, hvala lepo za ove nacrte. baš me zanima kako će to sve na kraju da se uradi. bez semafora ili malog kružnog toka bi bilo nemoguće da se sa mosta skreće u Nišavsku, već bi moralo samo pravo, a i iz Nišavske ne bi bilo moglo da se skreće levo do Knjaževačke. #durlanista da bre, znam sad gde beše Donjovrežinska. tu sam tako razbio nožice od skutera pretprošlu jesen da su mi otpale, jer su šahte virile i po 15cm u gornjem delu ulice. falim te bože da je to odradjeno kako treba. #svi primetiste li puno onih novih crno žutih ograda oko autobuskih stajališta. Konkretno su u Kosovke devojke lepo sredili dve stanice kod mesne zajednice, i još je pre neki dan uradjena horizontalna signalizacija po ulici. skroz pristojno izgleda. ovih dana se ne majem nešto previše, rade li ovakva čuda i na drugim stanicama gradskog prevoza? nek neko slika ako ima volju :) Nišlija April 14th, 2010, 11:10 AM ko prica o placanju ispita. pricam o regularno naucenom gradivu i praksi. svaka tebi cast, mozda je tvoj faks tezak, ali u globalu, to zavrsavaju svi ko od sale. da se ne lazemo ;) Jeli, jel ti studiras nesto ili si mozda diplomirao nesto? Kazi mi molim te? Kurt2 April 14th, 2010, 11:23 AM Odgovor gradonačelnika na moj mejl o trafikama: Postovani, kao i vi mislim da su trafike ruglo grada. Stvari stoje ovako: Za razmestaj trafika, njihovo postavljanje i uklanjanje su nadlezne gradske opstine a ne grad. Ja sam takodje primetio veliki broj praznih trafika i nalozio opstinama da ih uklone. Dobili su rok 30 dana i taj rok istice pocetkom maja. Sto se tice Bul. Zorana Djindjica, za desetak dana pocinjemo rekonstrukciju te ulice i u sklopu toga pomericemo trafike a sigurno je da vecinu necemo vratiti. Posebno one pored Klinickog centra. Uz to vas podsecam da i za ove aktivnosti postoje veliki otpori i opstrukcija kako u opstinama tako i u gradskoj upravi. Pozdrav Milos Simonovic Aivazovsky April 14th, 2010, 12:01 PM Odgovor gradonačelnika na moj mejl o trafikama: Sve to zvuci kao ok, ali opet prvi covek grad, prebacuje krivicu na drugog bla bla. Da je ovako nesto u Jagodini, sumnjam da bi Palma rekao: "problem je u opstinama" Kurt2 April 14th, 2010, 12:15 PM Medijana mi još uvek ne odgovara, btw... usrejected April 14th, 2010, 12:36 PM @vectom znao sam podatke koje je ciric izneo. moja porodica je sto u banji sto u Nisu prilicno dugo, ja sam peta generacija, pa imam neko laicko znanje. vectom April 14th, 2010, 01:07 PM svaka ti se dala onda za onu zgradu! :) mislim da si jedini ovde na forumu sa tolko laičkog znanja ja ido malopre za vreme pauze specijalno do nje, al ajd da ne hejtujem, će ispadne opet da misliš da imam nešto protiv tebe ko onomad. usrejected April 14th, 2010, 02:00 PM :cheers::cheers: medijanac April 14th, 2010, 02:08 PM Evo izveštaja sa Gabrovačke reke http://gis.ni.rs/?map=ni&cps=7575558.609198352,4797325.3955553975,500&layers=Ortofoto,Ulice,Objekti http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000040.JPG Došao sam u vreme pauze? http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000039.JPG http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000042.JPG Načeli su i sredinu bedema prema Trošarini http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000041.JPG Evo i novog mosta u Višegradskoj http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000043.JPG http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000044.JPG http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000046.JPG http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000047.JPG Dali su mu dobar bočni nagib. U pozadini se vidi zgrada PMF (nekada Institut zaštite "Edvard Kardelj"). http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000048.JPG Nivo kolovoza nije problematičan, ali trotoari dosta štrče u odnosu na postojeći nivo terena. Zbog toga su protestovali ovi ljudi iz prvih kuća. http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000045.JPG http://gis.ni.rs/?map=ni&cps=7575412.912054805,4796563.748744465,500&layers=Ortofoto,Ulice,Objekti Kurt2 April 14th, 2010, 02:37 PM I šta zapravo znači "Izgradnja zaštitnog sistema reke"? usrejected April 14th, 2010, 02:38 PM Kako je na kraju resen spor s stanovnicima ulice? usrejected April 14th, 2010, 02:40 PM evo sad prodjoh, donjovrezinska i bulevar medijana punom parom! medijanac April 14th, 2010, 02:51 PM Kako je na kraju resen spor s stanovnicima ulice? Izgleda, tako što je most ipak napravljen!:dunno: antistres April 14th, 2010, 02:54 PM http://www.juznevesti.com/Ekonomija/Nis-odlozena-aukcija-za-Donje-Medjurovo.sr.html Kurt2 April 14th, 2010, 07:00 PM Deo bedema Gabrovačke reke, koji ide od mosta na Vizantijskom bulevaru, pa sve do malog pešačkog mosta preko Gabrovačke, je zatvoren za pešake (nadam se da ste me razumeli, imajući u vidu kako sam ga rogobatno napisao :) ). medijanac April 14th, 2010, 07:45 PM I bedem na desnoj obali Gabrovačke reke od Trošarine do Bul. Nemanjića, i na dalje ka tom mostiću u Đerdapskoj. Znači, celom dužinom je desna obala (bedem) zatvorena za prolaz. Postavljene su upozoravajuće crvene trake, a negde i prepreke od letvi. durlanista April 14th, 2010, 08:30 PM Jeli, jel ti studiras nesto ili si mozda diplomirao nesto? Kazi mi molim te? sasvim uredno zavrsio hemiju u nisu, sad imam jako puno obaveza oko posla, pa se nadam na jesen da nastavim dalje. nisam smeo da odbijem ovaj posao u datom trenutku... #svi primetiste li puno onih novih crno žutih ograda oko autobuskih stajališta. Konkretno su u Kosovke devojke lepo sredili dve stanice kod mesne zajednice, i još je pre neki dan uradjena horizontalna signalizacija po ulici. skroz pristojno izgleda. ovih dana se ne majem nešto previše, rade li ovakva čuda i na drugim stanicama gradskog prevoza? nek neko slika ako ima volju :) postavili su danas slicne ograde preko puta bulevarskog parka, izmedji stanice i semafora, preko puta kafica pleasure. valjda shvatas lokaciju :D vectom April 14th, 2010, 09:10 PM jok :) al bitno da se postavljaju, meni one super izgledaju, i trotoari i ulice budu nekako ozbiljnije , ko u gradu :) durlanista April 14th, 2010, 09:40 PM jok :) al bitno da se postavljaju, meni one super izgledaju, i trotoari i ulice budu nekako ozbiljnije , ko u gradu :) :lol: ajd ovako cemo. vizantijski bulevar, preko puta parkica, na slici http://gis.ni.rs/?map=ni&cps=7575108.024025,4797711.775207863,500&layers=Ortofoto,Ulice,Objekti medijanac April 14th, 2010, 09:49 PM RTV Zona - vest je postavljena: 14.04.2010. Bez plaćenih komunalija! Stručne službe Direkcije za izgradnju grada upozoravaju Nišlije da se na medijima, kroz oglašavanje, nudi stambeni i poslovni prostor u objektima za koje nisu plaćene komunalije. Direkcija upozorava građane da pre nego što se upuste u kupovinu stanova ili lokala, kod investitora provere da li su za taj objekat plaćene sve potrebne dažbine, jer se u protivnom može dogoditi da budu oštećeni. Nišlija April 14th, 2010, 09:59 PM sasvim uredno zavrsio hemiju u nisu, sad imam jako puno obaveza oko posla, pa se nadam na jesen da nastavim dalje. nisam smeo da odbijem ovaj posao u datom trenutku... Epa da vise ne idemo u OFF samo da ti jos kazem da posto nemas iskustva sa privatnim fakultetima vise ne siris dezinformacije koje si cuo od nekog tamo treceg lica jer ja imam i sam drzavnim i sa privatnim. Tacno je da postoje razni privatni fakulteti i univerziteti ali zato ce to sada u postupku akreditacije sve da se izbistri, i tacno je da se privatni fakulteti zavrsavaju puno lakse od drzavnih ali program privatnih fakulteta je daleko savremeniji od drzavnih dokaz tome je da i drzavni fakulteti uzimaju taj program. I ako rektori drzavnih univerziteta i profesori fakulteta svi podrzavaju rad privatnih fakulteta nemoj molim te ti da bilo sta pricas. I nemoj vise ista da komentarises na ovu temu da ne gusimo ostale jer je ocigledno u tvojim komentarima da si pun sebe kao i vecina koja zavrsi drzavni fakultet! medijanac April 14th, 2010, 10:03 PM Bolje da ste otišli da slikate te nove ograde... Nišlija April 14th, 2010, 10:16 PM Na otvaranju sajma lova i ribolova u hali Cair, gradonacelnik Milos Simonovic najavio pocetak renoviranja hale Cair u junu kako bi ispunjavala sve uslove za odrzavanje EP 2012. Ova izjava mi govori da od nove arene nema nista. usrejected April 14th, 2010, 10:50 PM :bash: bojazan koju imam od kada je cela prica pokrenuta. na stranu sve ostalo, u ovom gradu trenutno nema ljudi u politici koji mogu da iznesu kapitalne projekte...njihov kredibilitet u beogradu je nikakav, kod nip-a nam ne prolaze projekti koji bi trebalo da prolaze bez muke...ostaje samo prica i nikakva realizacija. jedina krupna stvar koja se desila jeste ozivljavanje aerodroma. ali ne zavaravajmo se previse, i aerodrom je u blokadi. nadam se ne zadugo. realno, ne postoji makar jedan objektivan argument u korist izgradnje arene. :ohno: Kurt2 April 14th, 2010, 10:54 PM Predlažem da se tema preimenuje u НИШ - праћење градилишта | NIŠ - construction updates & Prepucavanja oko privatnih i državnih fakulteta. durlanista April 14th, 2010, 11:11 PM evo priznajem, u pravu si ;) lepo sam napisao da je to samo moj utisak. zanima me koji si to drzavni zavrsio pa si tolko pun sebe kad poredis...... a ovo oko arene, pa nikad nisu izneli prjekat na videlo, to dovoljno govori da nam mazu oci. a jos paralelno sredjuju cair. meni ove dve stvari dovoljne za zakljucak.. СрбIN April 14th, 2010, 11:57 PM sasvim uredno zavrsio hemiju u nisu Pozdrav kolega!:cheers: Miki_Miks April 14th, 2010, 11:58 PM Boza Djurkovic rece juce da sve ide za Arenu po planu,ali ovi iz vlasti (mislim na Bananu) se jos ne oglasavaju iako su podebelo obecavali da ce se krenuti sa izgradnjom u aprilu.E sad me bas zivo interesuje ko tu laze i da li ce se uopste krenuti sa izgradnjom te famozne Arene? durlanista April 15th, 2010, 01:48 AM Izgradnja podzemnog javnog toaleta površine 100 kvadrata u toku je i na Trgu Kralja Aleksandra u centru Niša, u šta će biti uloženo 12 miliona dinara. Pet miliona dinara izdvojilo je Ministarstvo za regionalni razvoj, dok ostala sredstva idu iz budžeta grada. - Toalet će imati lift, osam kabina – četiri muške i četiri ženske, I dve će biti specijalizovane za invalidna lica - kaže Branislav Veselinović iz Direkcije za izgradnju grada Niša. http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/185154/Javni-toaleti-postali-kapitalne-investicije „Intenzivno se pripremamo, i na više načina i u više pravaca za taj jubilej“, rekao je gradski većnik Miodrag Radović a potom dodao: „Bulevar cara Konstantina, kojim se stiže do arheološkog nalazišta Medijana, biće obnovljen. Upravo su obavljena elektromagnetna snimanja Medijane koja su pokazala da je ono što se nalazi ispod zemlje facinantno. Za konzervaciju i rekonzervaciju svega što je do sada nađeno na Medijani izdvojeno je 50 miliona dinara a radovi počinju u toku leta. Spreman je i projekat vredan 90 miliona dinara za natkrivanje celog nalazišta, za čije je finansiranje za sada zainteresovana ambasada SAD u Srbiji. Za uređenje Tvrđave u ovoj godini će biti izdvojeno 20 miliona dinara.“ http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/185079/Nis-se-sprema-za-proslavu-jubileja-hriscanstva Aivazovsky April 15th, 2010, 02:09 AM evo priznajem, u pravu si ;) lepo sam napisao da je to samo moj utisak. zanima me koji si to drzavni zavrsio pa si tolko pun sebe kad poredis...... a ovo oko arene, pa nikad nisu izneli prjekat na videlo, to dovoljno govori da nam mazu oci. a jos paralelno sredjuju cair. meni ove dve stvari dovoljne za zakljucak.. E kad moram ovaj recnik da korsitim izvinjavam se, ali opasno smarate tim vasim prepucavanjem oko ovih stvari. nisam imao zivce da se ubedjujem, niti hteo da smaram ljude, kad i onako bilo ko ovde bilo sta da zavrsi, golo je ... dok ne nadje neki kasvetan posao, a kog nema inace u Srbiji, niti imas mogucnosti da nadjes, jer je posao taj iz kog ce najvise da naucis a ne faks. Tek na poslu imas sve zivo da naucis, a dal si drzavni i privatni u istom su q... Pa dal cemo mi ovde u ovoj korumpiranoj Srbiji, punih problema, svi zivi na birou da pricamo koje faks bolji i sta vec, i kako je drzavni bolji bla bla? Dal drzavni dal privatni u istom su sosu i jedni i drugi. A dal je neko uredno zavrsio ili ne to je diskutabilno, ne kazem da ti nisi, ali mnogi nisu a busaju se kako imaju diplome drzavnog faksa. Mnogo ljudi znam sa drzavnim koji nemaju pojma a znam i ljude sa privatnim koji rade za odlicne firme i dobro rade svoj posao. Dzaba nekom drzavni faks ako ga je zavrsio a ne interesuje ga taj posao niti se nalazi u tome niti ima ambicije da radi to sto radi. Covek kao pojedinac je najbitniji sa svim svojim znanjem, ambicijama, jer svako moze sve da postigne ako ima volje i zelje za znanjem, a ne sta je zavrsio, dzaba mu sve to ako je duduk!! Jos jednom veliko izvinjenje ostalim clanovima. Jer ovaj off pisanja u dalj je bas klinacki. Da li neko zna istoriju ove kuce koja s enalazi izmedju dva hotela na keju? Sva je ruinirana i zapustena a prelepa je...barem je bila. http://i39.************/67msg9.jpg http://i44.************/2ypnqeb.jpg Aivazovsky April 15th, 2010, 02:12 AM http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/185154/Javni-toaleti-postali-kapitalne-investicije http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/185079/Nis-se-sprema-za-proslavu-jubileja-hriscanstva Drago mi je zbog ovih izjava, ali opet nadajmo se da ce sve to biti zaista ostvareno. Inace radovi u Nikole Kopernika su stali, ne znam zasto, mozda cekaju lepse vreme. durlanista April 15th, 2010, 02:27 AM ^^ ne znam zasto se momak nasao prozvanim, pricao sam o likovima koji se bave uredjenjem saobracaja u gradu, sredjivanju trga i sl. ali eto, upleli smo se oko toga. neka napise sta je zavrsio pa da znamo bar te koji vrede. ovo ne pisem ironicno. Aivazovsky April 15th, 2010, 03:36 AM ^^ ne znam zasto se momak nasao prozvanim, pricao sam o likovima koji se bave uredjenjem saobracaja u gradu, sredjivanju trga i sl. ali eto, upleli smo se oko toga. neka napise sta je zavrsio pa da znamo bar te koji vrede. ovo ne pisem ironicno. daj oladi malo, ironicno jedino i jeste, rekli smo ima dosta tih koji vrede i sa drzavnim i privatnim i isto tako ima tih koji ne vrede i sa drzavnim i privatnim, rekao sam, stvar je u coveku. A da neko nepoznatom nabraja ljude je besmisleno. A ovo prebacivanje ja vredim zavrsio sam drzavni a ti ne vredis zavrsio si privatni je idotski, glupo, primitivno i klinacki, a vidim da se svodi na to. Vratimo se na gradnju! Miki_Miks April 15th, 2010, 07:39 AM Nadam se da ce kad se sredi ovo na bedemu kod Gabrovacke reke liciti na nesto... medijanac April 15th, 2010, 07:59 AM Nadam se da ce kad se sredi ovo na bedemu kod Gabrovacke reke liciti na nesto... Kad prestane kiša, pokušaću da dođem do projekta, na gradilištu, ako imaju i hoće da daju za slikanje. Juče sam išao do kraja Francuske, uz brdo, i tamo se radi dugačak potporni zid za novu ulicu, paralelnu sa Đorđa Ljubenkovića. Ne znam kako se zove, ne znaju ni ljudi koji stanuju u blizini. Između poslednjeg reda kuća i one jedne kuće, pa desno... http://gis.ni.rs/?map=ni&cps=7575755.459092054,4796079.7378947195,1000&layers=Ortofoto,Ulice,Objekti http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000051.JPG http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000049.JPG A ova tabla čeka tender http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000050.JPG medijanac April 15th, 2010, 08:53 AM banana malopre bio na Nishkoj, davao svecanu izjavu povodom zavrsetka prosirenja Nisavske ulice u Jagodin Mali. Reche da se od prekosutra zapocinje jedna traka izmedju mosta i Knjazevacke, a kad se okoncaju arheoloska ispitivanja, radice se i druga traka... Mene bas zanima kako ce da se resi ta raskrsnica koja ce da nastane sad odma kad se predje most i dodje u Nisavsku. Ako ce tu da se kache semafori, opet, valjda nije bas praksa da vozila cekaju na mostu da im se otvori semafor za npr pravo prema Knjazevackoj? ili mozda nece ni da moze da se s mosta skrece u Nisavsku, vec samo pravo do Knjazevacke? Itd mrzi me da razmisljam. Ima li neko informaciju kako ce da se uredi ova raskrsnica? Ovo sam slikao odmah po pronalasku grobnice. Desno od ovog rova su obe grobnice, što znači da mogu da asfaltiraju samo ovaj levi deo... http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000003.JPG Ovde samo desni deo... http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000004.JPG Sadašnja situacija http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000037.JPG vectom April 15th, 2010, 10:02 AM hvala za update za tu ulicu :) ja juče u prolazu pored Medicinskog, pogledam ovaj novi deo fakultetske zgrade, i imam šta da vidim - odvratne prozore: http://i43.************/4id2qa.jpg sa zadnje strane nisam stigo da slikam, jer mi naišo bus. manje je uradjeno nego spreda, i dosta je veća zgrada nego što se to sa ulice vidi. Ako neko oće, nek pusti update. A i prošao sam kolima juče preko proširenja Nišavske. Bože me sačuvaj kako je ono ofrlje odradjeno, asfalt neravan, a pri kraju proširenja šaht je dobrih par centimetara ispod novog asfalta, baš se oseti udarac kad se predje točkom. medijanac April 15th, 2010, 04:36 PM Novogradnja u Majakovskog, stanovi za sirotinju, puno radnika angažovano http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000059.JPG http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000060.JPG http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000061.JPG Na susednoj, završenoj i useljenoj, već oštećen ulaz http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000056.JPG Naravno, po pravilu, već je prekopan i Bulevar Medijana na par mesta http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000057.JPG To se očekuje i na onoj novoj još neasfaltiranoj kod Niteksa, jer su crevo za vodu stavili duž buduće saobraćajnice, a ne ispod (budućeg) trotoara...Vidi se na postavljenim fotografijama. I, nešto sasvim drugo, na Bul. Nemanjića i Bl. Parovića, visoko, pa se ne vidi... Dal' pravi nadgradnju na krovu, vikendicu... http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000055.JPG Miki_Miks April 15th, 2010, 09:16 PM Kad tacno krece rekonstrukcija Bulevara Zorana Djindjica? Kurt2 April 15th, 2010, 09:31 PM Tačno ne znam, ali sudeći po tome šta gradonačelnik napisa u mejlu, jako uskoro... ja ga cenim za nedelju, dve... nis3 April 15th, 2010, 09:47 PM .. Miki_Miks April 15th, 2010, 09:55 PM Tačno ne znam, ali sudeći po tome šta gradonačelnik napisa u mejlu, jako uskoro... ja ga cenim za nedelju, dve... Nemoj mnogo da drzis gradonacelnika za rec,znas kako ispuni sve sto obeca.:bash: medijanac April 15th, 2010, 09:57 PM Treba da objave izmene u saobraćaju, biće gužve a tek za parkiranje po komšiluku... Miki_Miks April 15th, 2010, 10:03 PM Ma bice haosa kada to zatvore,ali bi po mojoj logici bolje bilo da ga rade parcijalno jel ukoliko zatvore celu trasu,bice velikih zastoja po gradu usrejected April 16th, 2010, 12:03 AM Ovo sam slikao odmah po pronalasku grobnice. Desno od ovog rova su obe grobnice, što znači da mogu da asfaltiraju samo ovaj levi deo... http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000003.JPG Ovde samo desni deo... http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000004.JPG Sadašnja situacija http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000037.JPG Veceras na Belle Amie TV gledao Tonija Cerskova iz Zavoda za zastitu spomenika kulture. Rece da sada prelaze na iskopavanja na strani blizoj Nitexu i da su na terenu zavrsili istrazivanja sa desne strane, te da se radovi na toj kolovoznoj traci vec od sutra mogu nastaviti jer ce svoja istrazivanja o nadjenim grobnicama dislocirati sa terena. Nakon njega Cirkovic predstavio neki park za rekreaciju na keju, negde izmedju novog i pesackog mosta na 2 hektara priobalnog pojasa. antistres April 16th, 2010, 12:48 AM videcemo, kako banana rece danas su trebali da krenu da rade ulicu, ajde mozda zbog kise nisu. Videcemo, svaki dan prolazim tu, pa ako pocnu javljam. eriol3001 April 16th, 2010, 09:40 AM Pozdrav svima. Već izvesno vreme pratim ovaj forum pa reših i da se registrujem. Nišlija sam ali sticajem okolnosti (posao ) živim trenutno u Novom Sadu. A na ovaj forum sam naleteo u pokušaju da pronadjem vestii o Nišu na internetu (kojih ima užasno malo). I došao sam do zaključka da na ovom forumu čovek često može da se mnogo bolje informiše o dešavanjima u Nišu nego na mnogim sajtovima koji se bave vestima. Bilo mi je drago da vidim da ima ljudi koji se interesuju za to šta se dešava u Nišu i kojima je stalo da naš grad liči na ... grad. Jošjedan pozdrav i jedan malecki doprinos temi, vest sa ekapije (izvinjavam se ako je već bilo) : -------------------------- "Delta matic" planira izgradnju hotela u Niškoj Banji i na Kopaoniku Budući hotel na Kopaoniku) Niška firma "Delta Matic" planira da sledeće godine počne izgradnju hotela na Kopaoniku, a planira i ulaganje u hotel u Niškoj Banji. - U toku sledeće godine "Delta Matic" planira da počne izgradnju hotela na Kopaoniku. Idejni projekat za taj objekat uradio je projektni biro "Forma Antika" iz Niša, a u izradi je glavni projekat. Napravili smo neke preliminarne kontakte sa građevincima, ali još nismo izabrali izvođača - kaže u razgovoru za "eKapiju" Vladimir Nožica iz "Delta Matic". Planirano je da hotel bude sagrađen na lokaciji poznatoj pod nazivom Pajino preslo, preko puta hotela "Grand". - Sada radimo stambeno-poslovni objekat ulici Petra Vučinića 16 u Nišu. Reč je o četvorospratnoj zgradi, površine 2.700 m2 koja sadrži stanove različite kvadrature. Objekat se gradi po svim standardima a cena kvadrata se kreće od 1.100 do 1.200 EUR zavisno od načina plaćanja. Objekat se radi pod pokroviteljstvom UniCredit banke. Predviđen rok za završetka radova je januar sledeće godine, a većina stanova je prodata – kaže Nožica. On kaže da "Delta Matic" za naredni period planira da investira u još jedan stambeno-poslovni objekat na ekskluzivnoj lokaciji u Nišu. http://i43.************/2zsu2v5.jpg http://www.ekapija.com/website/sr/page/307645 --------------------------------------- СрбIN April 16th, 2010, 03:21 PM Spomenik Šabanu Bajramoviću do 12. avgusta Autor: Predrag Blagojević | Izvor: Južne vesti | Objavljeno: 16.04.2010. http://www.juznevesti.com/uploads/vesti/2010/04/i_1408/i_1/t_saban.jpg Spomenik Šabanu Bajramoviću do 12. avgusta Ukoliko na vreme bude prikupljen novac, spomenik Šabanu Bajramoviću biće postavljen pre početka ovogodišnjeg Nišville džez festivala. Vajar Vladimir Ašanin već je pripremio radnu skicu od gline i čeka se novac za nastavak radova. Šaban je pikazan u svom karakterističnom stavu i u prepoznatljivom odelu. Spomenik će biti visok nešto više od 2 metra biće postavljen na postament visine jednog metra. Do sada je, kako kaže Ivan Blagojević, direktor Nišville džez festivala, koji je i inicirao akciju, novac obećao Goran Bregović (3.000 evra), a pomoć je najavio i Goran Paskaljević. - Nadamo se da ćemo do početka festivala imati završenu i zaokruženu priču koncert u čast Šabana "Prijatelji Šabanu", koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i predsednika Srbije bio organizovan u Sava Centru, dodeljivanja imena ulice sa Šabanovim imenom i spomenika - kaže Ivan Blagojević. Lokacija na kojoj će spomenik biti postavljen i dalje nije određena. Predstavnici Nišville džez festivala predložili su prostor između parkinga na Trgu Petra Bojovića i splava "Porto Bello" na Nišavi, ali je Zavod za urbanizam ocenio da bi bilja lokacija bila amfiteatar nišavskom keju, kod Doma Mladih. Zvanični kralj romske muzike, Šaban Bajramović, rođen je na današnji dan u Nišu, 1936. godine, prvu ploču snimio je 1964. godine. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama. Umro je 8. juna 2008. godine u Nišu. http://www.juznevesti.com/Kultura/Spomenik-Sabanu-Bajramovicu-do-12-avgusta.sr.html Constantin April 16th, 2010, 03:36 PM Spomenik Šabanu Bajramoviću do 12. avgusta Autor: Predrag Blagojević | Izvor: Južne vesti | Objavljeno: 16.04.2010. http://www.juznevesti.com/uploads/vesti/2010/04/i_1408/i_1/t_saban.jpg Spomenik Šabanu Bajramoviću do 12. avgusta Ukoliko na vreme bude prikupljen novac, spomenik Šabanu Bajramoviću biće postavljen pre početka ovogodišnjeg Nišville džez festivala. Vajar Vladimir Ašanin već je pripremio radnu skicu od gline i čeka se novac za nastavak radova. Šaban je pikazan u svom karakterističnom stavu i u prepoznatljivom odelu. Spomenik će biti visok nešto više od 2 metra biće postavljen na postament visine jednog metra. Do sada je, kako kaže Ivan Blagojević, direktor Nišville džez festivala, koji je i inicirao akciju, novac obećao Goran Bregović (3.000 evra), a pomoć je najavio i Goran Paskaljević. - Nadamo se da ćemo do početka festivala imati završenu i zaokruženu priču koncert u čast Šabana "Prijatelji Šabanu", koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i predsednika Srbije bio organizovan u Sava Centru, dodeljivanja imena ulice sa Šabanovim imenom i spomenika - kaže Ivan Blagojević. Lokacija na kojoj će spomenik biti postavljen i dalje nije određena. Predstavnici Nišville džez festivala predložili su prostor između parkinga na Trgu Petra Bojovića i splava "Porto Bello" na Nišavi, ali je Zavod za urbanizam ocenio da bi bilja lokacija bila amfiteatar nišavskom keju, kod Doma Mladih. Zvanični kralj romske muzike, Šaban Bajramović, rođen je na današnji dan u Nišu, 1936. godine, prvu ploču snimio je 1964. godine. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama. Umro je 8. juna 2008. godine u Nišu. http://www.juznevesti.com/Kultura/Spomenik-Sabanu-Bajramovicu-do-12-avgusta.sr.html Znaci pretekao je Konstantina Velikog.... Ne mogu da verujem... antistres April 16th, 2010, 04:12 PM http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Branislav-Jovanovic-podneo-uslovnu-ostavku.sr.html durlanista April 16th, 2010, 05:58 PM "Delta matic" planira izgradnju hotela u Niškoj Banji i na Kopaoniku Budući hotel na Kopaoniku) Planirano je da hotel bude sagrađen na lokaciji poznatoj pod nazivom Pajino preslo, preko puta hotela "Grand". http://i43.************/2zsu2v5.jpg http://www.ekapija.com/website/sr/page/307645 mozda se odlucio za ovu lokaciju obzirom da je gazda delta matika takodje paja :D inace ima veliki kapital koji je stekao tako sto je imao fabriku stiropora u Nisu (a mislim i jos neku), dugo i najjacu u ovom regionu, a kasnije prodatu austrotermu, koji je kanije napravio jos jednu u valjevu. brutalan off, ali ajde. usrejected April 16th, 2010, 09:38 PM hotel u banji stoji vec neko vreme zbog finansijskih problema, bilo bi dobro da je to prevazidjeno. Inace, spomenik sabanu bas kao I krst na viniku predstavlja privatnu inicijativu I stoga nema mesta komentarima o prioritetima. a da je neophodno podici takav spomenik, oko toga nema spora, savremeni nis dugo nije imao zvezdu svetskog formata pout sabana bajramovica. eriol3001 April 17th, 2010, 09:56 AM hotel u banji stoji vec neko vreme zbog finansijskih problema, bilo bi dobro da je to prevazidjeno. Inace, spomenik sabanu bas kao I krst na viniku predstavlja privatnu inicijativu I stoga nema mesta komentarima o prioritetima. a da je neophodno podici takav spomenik, oko toga nema spora, savremeni nis dugo nije imao zvezdu svetskog formata pout sabana bajramovica. Hotel u Banji je vec poceo da se gradi ? BTW, kad rece Banja jel` bilo ovde reci o idejnom resenju za Centralnu zonu Niske Banje ? lukeze April 17th, 2010, 01:24 PM Руше се куће код Економске школе, надам се брзом почетку радова на булевару Медијана. Само ми није јасно зашто нису почели да раде са друге стране, код Ђердапске, јер им ту ништа не смета... http://img219.imageshack.us/img219/3662/rusenje.jpg (http://img219.imageshack.us/i/rusenje.jpg/) mareLimp April 17th, 2010, 06:58 PM U centru su postavljeni projekti za nadstresnice za ulaze u podzemni. - Nisam imao cime da slikam, ali sam primetio interesantnu stvar: u 90% slucajeva su bolji radovi studenata (apsolvenata), nego oni gde u potpisu imate diplomirani...valjda mladi ljudi - nove ideje :) - Ima svega, neki lice na ulaze u grobnice iz starog veka, neki lice na kuce, neki me podsecaju na socijalisticku gradnju, itd. - Ima dosta modernih resenja ali imam utisak da se malo razmisljalo o uklapanju u okolinu. Interesanstan je bio rad staklenog krova u obliku lista sa zelenom konstrukcijom, ali mislim da ipak nije to za nas. - Po meni najbolji, i jedini tog tipa, je rad koji predlaze zaobljeni stakleni krov bez bocnih strana - umesto toga su betonske saksije (zardinjere) sa zelenilom. Najbolje se uklapa u prostor, nije nametljiv, gotovo neprimetan, za razliku od nekih koji bi totalno blokirali pogled iz pobedine ka tvrdjavi. Iskreno se nadam da ce taj da pobedi jer je trajno, ekonomicno resenje koje se uklapa u okolinu a jedva da se primecuje (ne smeta), a osim toga ukljucuje zelenilo. Ko je video radove, zna o cemu pricam... Constantin April 17th, 2010, 07:00 PM - Po meni najbolji, i jedini tog tipa, je rad koji predlaze zaobljeni stakleni krov bez bocnih strana - umesto toga su betonske saksije (zardinjere) sa zelenilom. Najbolje se uklapa u prostor, nije nametljiv, gotovo neprimetan, za razliku od nekih koji bi totalno blokirali pogled iz pobedine ka tvrdjavi. Iskreno se nadam da ce taj da pobedi jer je trajno, ekonomicno resenje koje se uklapa u okolinu a jedva da se primecuje (ne smeta), a osim toga ukljucuje zelenilo. Ko je video radove, zna o cemu pricam... A zasto je potreban krov? Dva ulaza pored McDonaldsa, jedan mora da ima nadstresnicu a drugi ne mora. Ja stvarno ne razumem...:nuts: vectom April 17th, 2010, 07:54 PM kolko ja znam, pobednicko resenje je vec izabrano? durlanista April 17th, 2010, 07:57 PM kad smo kod banje, setaliste je jako lepo uradjeno. u kompletu sa parkom, najbolje mesto za setnji i opustanje u gradu. radi se okretnica u samom centru http://img387.imageshack.us/img387/9315/17042010099.jpg u pozadini je hotel koji nikako da se zavrsi http://img214.imageshack.us/img214/5083/17042010100.jpg eriol3001 April 17th, 2010, 09:04 PM A zasto je potreban krov? Dva ulaza pored McDonaldsa, jedan mora da ima nadstresnicu a drugi ne mora. Ja stvarno ne razumem...:nuts: A jel` su uopste nadstresnice neophodne ? Mislim, ne vidim neki veliki efekat o d njih osim sto zaklanjaju pogled na trg i tvrdjavu. eriol3001 April 17th, 2010, 09:07 PM kad smo kod banje, setaliste je jako lepo uradjeno. u kompletu sa parkom, najbolje mesto za setnji i opustanje u gradu. radi se okretnica u samom centru .................... u pozadini je hotel koji nikako da se zavrsi ................................ A gde se nalazi hotel? Nisam bio u Banji par godina otkad sam otisao za NS ? Ja sam tek skoro video i plan resenja centralne zone: http://goniskabanja.org.rs/Projekti/Planirani-projekti/Idejno-urbanisticko-arhitektonsko-resenje-uredjenje-centralne-zone.sr.html vl4d49a April 17th, 2010, 10:32 PM mnogo mi je bilo krivo bio sam na ekskurziju...danas oko 3 je bilo ludo na cairu...ali u pitanju je bazen zato sto na stadion nije moglo da se udje zbog kazne od 2 utakmice bez publike...ko to jos postuje http://www.youtube.com/watch?v=zuuq-K_s47E markodon April 17th, 2010, 10:57 PM Идејно урбанистичко-архитектонско решење уређења централне зоне Нишке Бање: http://goniskabanja.org.rs/uploads/Projekti/8/i/10/centralni.jpg http://goniskabanja.org.rs/uploads/Projekti/8/i/9/novirendB6.jpg http://goniskabanja.org.rs/uploads/Projekti/8/i/8/novirendB5.jpg http://goniskabanja.org.rs/uploads/Projekti/8/i/7/NoviRend0011.jpg http://goniskabanja.org.rs/uploads/Projekti/8/i/6/NoviRend0009.jpg http://goniskabanja.org.rs/uploads/Projekti/8/i/5/NoviRend0007.jpg http://goniskabanja.org.rs/uploads/Projekti/8/i/4/NoviRend0004.jpg http://goniskabanja.org.rs/uploads/Projekti/8/i/3/NoviRend0003.jpg http://goniskabanja.org.rs/uploads/Projekti/8/i/2/NoviRend0002.jpg http://goniskabanja.org.rs/uploads/Projekti/8/i/1/NoviRend0000.jpg vl4d49a April 18th, 2010, 12:41 AM dajem rok 20 godina za ovo ^^^^ markodon April 18th, 2010, 02:56 AM bolje i za 20 god. nego nikad. vladarh April 18th, 2010, 03:29 AM Posto sam ucestvovao na konkursu za nadstresnice, dobio sam katalog sa svim resenjima. Izvuci cu sutra slicice i postavljam. Inace pobednik jeste vec izabran i kazu da ce se graditi po tom projektu. eriol3001 April 18th, 2010, 11:51 AM Идејно урбанистичко-архитектонско решење уређења централне зоне Нишке Бање: ................. ................ ............ Yes, na to sam mislio. A ovde su slike idejnih resenja Ade Zeneve i Loznog Kalema: http://goniskabanja.org.rs/Projekti/Planirani-projekti/Sportsko-rekreativni-centar-Ada-Zeneva.sr.html http://goniskabanja.org.rs/Projekti/Planirani-projekti/Aqua-Park-Lozni-Kamen.sr.html Doduse ovo za Lozni kalem aqua park mislim da nije idejno resenje nego samo da su stavili slike nekog aqua parka medijanac April 18th, 2010, 12:22 PM A gde se nalazi hotel? Nisam bio u Banji par godina otkad sam otisao za NS ? Hotel je br. 2 na http://gis.ni.rs/?map=ni&cps=7582012.234185617,4794716.340714289,250&layers=Ortofoto,Ulice,Objekti Inace pobednik jeste vec izabran i kazu da ce se graditi po tom projektu. Vladarh, ako bukvalno uzmem ovo graditi, znači opet beton i čudo...? A što se tiče Banjske okretnice, mislim da se treba rešiti toga, osloboditi trg autobusa, a autobusku liniju usmeriti da prolazi kroz još neku ulicu, pa u krug ka rampi... Na sajtu http://www.kapaprojekt.com/nadstresnica-podzemnog-prolaza-u-nisu neko vreme se može videti http://www.kapaprojekt.com/wp-content/uploads/2009/01/ref18v.jpg Aivazovsky April 18th, 2010, 01:31 PM Ne znam, milslim da je staklo glupo resenje, ipak tu prolaze ljudi. E sad zavisi kakvo staklo to bude. Ali opet ce biti na meti raznih "zvrljadzija" Koji upropascavaju sve sto im stane na put. vladarh April 18th, 2010, 03:16 PM pa nije to resenje pobedilo, to nije ni bilo na konkursu. prvi put to vidim. medijanac April 18th, 2010, 03:26 PM Samo sam napisao da stoji neko vreme na njihovom sajtu... Constantin April 18th, 2010, 04:51 PM Posto sam ucestvovao na konkursu za nadstresnice, dobio sam katalog sa svim resenjima. Izvuci cu sutra slicice i postavljam. Inace pobednik jeste vec izabran i kazu da ce se graditi po tom projektu. Vldarah, posto si ti bio ucesnik konkursa, da li mozes da nam objasnis zasto su nadstresice neophodne? Da li ulazi u podzemni mogu da budu bez nadstresnica? Ako je kiša problem, kako pored McDonaldsa i u Pobedinoj postoje ulazi bez nadstresnice? Uostalom, kanalizacija je valjda ispod nivoa podzemnog prolaza. Ako su pokretne stepenice problem, kod Hotela Ambasador ih nema. Nista mi nije jasno... Sigurno postoji neko strucno objasnjenje. vladarh April 18th, 2010, 07:31 PM Ja se slazem da je bolje da ih nema, ali su takvi bili uslovi konkursa. Nema ih ni u NY ni u Berlinu pa im nista ne fali. Takodje se ne slazem sa zahtevom konkursa da se uglavnom koristi staklo. Ali sta ces, radis kako ti kazu... (doduse ja nisam sve uslove postovao pa su me eliminisali u startu). durlanista April 18th, 2010, 07:35 PM Ja se slazem da je bolje da ih nema, ali su takvi bili uslovi konkursa. Nema ih ni u NY ni u Berlinu pa im nista ne fali. Takodje se ne slazem sa zahtevom konkursa da se uglavnom koristi staklo. Ali sta ces, radis kako ti kazu... (doduse ja nisam sve uslove postovao pa su me eliminisali u startu). mozda se blizi predizborna kampanja, pa da ljudi lepo nalepe plakate da se lakse odlucimo i izaberemo najboljeg medju njboljima :sarkazam: vladarh April 18th, 2010, 07:46 PM Evo obecanih slicica sa konkursa: PRVA NAGRADA: http://img696.imageshack.us/img696/7783/44141301.jpg (http://img696.imageshack.us/i/44141301.jpg/) http://img199.imageshack.us/img199/6660/96643535.jpg (http://img199.imageshack.us/i/96643535.jpg/) DRUGA NAGRADA: http://img85.imageshack.us/img85/7379/86600565.jpg (http://img85.imageshack.us/i/86600565.jpg/) TRECA NAGRADA: http://img689.imageshack.us/img689/1059/94644473.jpg (http://img689.imageshack.us/i/94644473.jpg/) Ostale redjam bez ikakvog redosleda: http://img208.imageshack.us/img208/4341/92309830.jpg (http://img208.imageshack.us/i/92309830.jpg/) http://img52.imageshack.us/img52/2128/93349299.jpg (http://img52.imageshack.us/i/93349299.jpg/) http://img62.imageshack.us/img62/2026/33717539.jpg (http://img62.imageshack.us/i/33717539.jpg/) http://img411.imageshack.us/img411/5416/45007295.jpg (http://img411.imageshack.us/i/45007295.jpg/) http://img689.imageshack.us/img689/170/61087340.jpg (http://img689.imageshack.us/i/61087340.jpg/) http://img126.imageshack.us/img126/5675/24962706.jpg (http://img126.imageshack.us/i/24962706.jpg/) http://img541.imageshack.us/img541/4607/17776158.jpg (http://img541.imageshack.us/i/17776158.jpg/) http://img519.imageshack.us/img519/7109/46570986.jpg (http://img519.imageshack.us/i/46570986.jpg/) http://img641.imageshack.us/img641/6858/61259509.jpg (http://img641.imageshack.us/i/61259509.jpg/) http://img248.imageshack.us/img248/9742/65460947.jpg (http://img248.imageshack.us/i/65460947.jpg/) http://img227.imageshack.us/img227/8026/96281911.jpg (http://img227.imageshack.us/i/96281911.jpg/) Posto je jedan od ovih i moj rad (necu reci koji je) voleo bih da date svoju ocenu radova i resenja. Ja ne zelim da komentarisem jer mislim da je glupo da kao "loser" kritikujem (koliko god to zeleo :)). Vucko April 18th, 2010, 08:12 PM Najvise mi se svidja treca nagrada. oroborus April 18th, 2010, 08:33 PM i meni treća najviše, a posle ova iskošena kocka i list durlanista April 18th, 2010, 09:15 PM treca pa prva nagrada, konkretno za ovu lokaciju gde su valjda hteli da najmanje zaklanja pogled, kad su eto vec morale da se postave :| kad taj pogled ne bi bio bitan, razmislio bih i ovim pred kraj, samo ne znam sto su radili kao da je noc. inace, na osmoj slici, jedno pitanjce: odsjaj u staklu gde se vidi mcdonalds i zgrada, da li to program sam odradjuje ili kako vec to ide...? ona mi je najzanimljivija, ali je mnogo visoka. Constantin April 18th, 2010, 10:20 PM Hvala vladarh. Dakle, stavljaju nadstresnice po inerciji a ne zato sto su neophodne. Interesantna je ova nepravilna, "izlomljena" nadstresnica, ali na nekom drugom mestu. Druga nagrada je dobra zato sto se najlakse demontira :) Mario van Helsing April 18th, 2010, 11:31 PM ako će da prave neku nadsterešnicu od ovih ovde gore prikazanih, bolje da odmah odustanu, svi radovi su totalno neozbiljni, a možda je najbolje da samo renoviraju postojeću i da ne bacaju pare bezveze, ova postojeća je još i najbolja :ohno: al pošto neko reče da ocenimo evo moje ocene, rad broj 2 je najbolji a zatim onaj na predposlednjoj slici Mario van Helsing April 18th, 2010, 11:49 PM ulica u produžetku mosta kod Nitexa http://farm5.static.flickr.com/4040/4532682182_b1bd35c63e_o.jpg Grobnica koja je pronadjena prilikom postavljanja instalacija http://farm5.static.flickr.com/4033/4532680076_403b6306d4_o.jpg Studenička http://farm3.static.flickr.com/2616/4532049363_5ed832ec85_o.jpg http://farm5.static.flickr.com/4055/4532681470_e4706f677f_o.jpg http://farm3.static.flickr.com/2728/4532681124_f5c41cc58c_o.jpg http://farm3.static.flickr.com/2712/4532680856_65526ec4f8_o.jpg http://farm5.static.flickr.com/4061/4532048219_99cb3bba20_o.jpg Ova zgrada mi je totlna enigma na kraju ulice Žarka Zrenjanina u sred polja :lol: http://farm3.static.flickr.com/2704/4532680290_00f257f241_o.jpg vladarh April 19th, 2010, 12:46 AM ...inace, na osmoj slici, jedno pitanjce: odsjaj u staklu gde se vidi mcdonalds i zgrada, da li to program sam odradjuje ili kako vec to ide...? Da to je automatska refleksija koju 3D Studio sam pravi (a i svaki drugi program - bolje ili losije). ako će da prave neku nadsterešnicu od ovih ovde gore prikazanih, bolje da odmah odustanu, svi radovi su totalno neozbiljni,... Ne bih se slozio da su neozbiljni bas svi. Nisu bas savrseni ali ima par vrlo dobrih, razradjenih ideja. No kao sto rekoh necu dalje da komentarisem. Aivazovsky April 19th, 2010, 02:49 AM Zgrada, posle Liona 3, prema Matejevcu http://i41.************/243mib4.jpg Stari put prema Matejevcu, rasciscen sa jedne strane, sa druge nije. http://i40.************/2rpyarp.jpg Novi put, tj. Matejevacka petlja http://i42.************/29xgb5f.jpg http://i39.************/wipum1.jpg http://i43.************/2rhp95h.jpg http://i40.************/254yq2b.jpg http://i41.************/2hqxhqv.jpg http://i42.************/b7i14y.jpg Kada se krene ovim novim putem, posle 500 metara, dolazi se do racvanja na 3 strane. Sa leve je iskljucenje sa autoputa za Nis, pravo je izlaz na autoput koji vodi na levu stranu, a desno je prikljucenje za autoput koji vodi na desnu. Aivazovsky April 19th, 2010, 03:06 AM 7. i 8. slika nadstresnjice za podzemni prolaz mi izgledaju uzasno! Ona iskosena kocka sto strci i ona posle nje, kao usta od ajkule! markodon April 19th, 2010, 04:53 AM Prva nagrada me podseća na neki gliser, druga nagrada mi je sasvim ok, treća nagrada nije joj mesto u Nišu, više za neke modernije metropole tipa dubai isl. nije za podzemni prolaz više za metro. ostali projekti: većina su ok izdvojio bi samo najružnije: http://img126.imageshack.us/img126/5675/24962706.jpg http://img689.imageshack.us/img689/170/61087340.jpg http://img411.imageshack.us/img411/5416/45007295.jpg http://img519.imageshack.us/img519/7109/46570986.jpg al to je ipak moj ukus. Gledam te nastrešnice i mislim se kako bi to tek izgledalo okićene plakatima, reklamama. Divota. Bolje da ih nema. eriol3001 April 19th, 2010, 08:06 AM Pa, kao laiku 2. nadstresnica mi je OK jer nekako najmanje zaklanja pogled. Osim toga nije me nesto posebno odusevila (kao ni jedna uostalom) . Mada nije ono za nas, bilo bi slomljeno i izlepljeno u roku od 3 dana. Onaj "list" je interesantan kao resenje mada ne znam kao bi se to uklopilo. Mario van Helsing April 19th, 2010, 11:07 AM Ne bih se slozio da su neozbiljni bas svi. Nisu bas savrseni ali ima par vrlo dobrih, razradjenih ideja. No kao sto rekoh necu dalje da komentarisem. Nisam rekao da su radovi loši, daleko od toga, već ono što sam napisao NEOZBILJNI a pod time sam mislio da su autori pustili "mašti na volju" i da za pojedinine projekte da bi se realizovali treba brdo para koje ovaj grad nažalost nema. vectom April 19th, 2010, 11:58 AM meni je mozda najbolji drugi, mada mi je nekako malo nedovrshen. dobar mi je jer je relativno jednostavan, jeftin, i providan. ako bi se betonska bela ivica dole uradila malo napadnije da skrece paznju na sebe a ne na stakleni krov, mislim da bi to moglo da bude dobro resenje, da bi se ulazi u podzemni sami od sebe skrivali od nametanja. i da, mozda su bocni zidovi od stakla mogli da imaju vece staklene povrsine, ili kako vec, cini mi se da ne stite najbolje prostor ispod od bocnog vetra pomesanog sa npr kishom prvonagradjeno resenje, sta znam.. gledam ga, i gledam ga, i tako. ne znam. deluje mi nekako prejeftino. upotrebice neki alu profil za ove shipke, staklo ako toniraju u zeleno ili plavo, mislim da nece da bude bas tako OK ko na renderu. ne znam vec jos uvek sta da mislim. ostali radovi, sta ga znam. trecenagradjeni mi deluje previshe nametljivo za nash trg. poslednji render mi je ok ali za neki shiri trg sa mobilijarom koji bi bio slicno odradjen. ima tu jos par interesantnih radova, pretposlednja slika (taj u mraku) mi je mozda najbolji rad, voleo bih da vidim render iz drugih uglova i preko dana kako bi to izgledalo. treca slika od ovih pridodatih, taj beli ulaz u podzemni, meni je skroz OK, ne za ovaj trg, ali uopsteno kao resenje za ulaze u podzemne ovaj list mi je totalno bezvezan. oroborus April 19th, 2010, 05:34 PM Uskoro osmatračnica na Kameničkom Visu Autor: Lj.U. | Izvor: Južne vesti | Objavljeno: 19.04.2010. Na popularnom niškom izletišu, Kameničkom Visu, u toku je izgradnja osmatračnica, ali se prave i potpuno novi prilazi i parkinzi. Radovi će, prema najavama, biti završeni do 1. maja. Građevinske mašine rade punom parom. Na jednom kraju radnici "Niskogradnje" uređuju prilaze restoranu i prave potpuno novo parkiralište. Na drugom kraju, radnici "Gorice" postavljaju postolje za osmatračnicu, na koju će biti postavljen i teleskop. Prema najavama iz Turističkog društva "Kamenički Vis" iz sela Kamenica, do 1. maja će biti osposobljeno i desetak bungalova koji se nalaze uz samo izletište. Ostatak bungalova trebalo bi da bude uređen do kraja godine. Takođe, uređuje se i izletište Dabilo u podnožju Kameničkog Visa. Tu će biti postavljen još jedan letnjikovac i nekoliko postolja za pripremu roštilja. izvor: Južne Vesti (http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Uskoro-osmatracnica-na-Kamenickom-Visu.sr.html) ima i par snimaka eriol3001 April 19th, 2010, 08:34 PM izvor: Južne Vesti (http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Uskoro-osmatracnica-na-Kamenickom-Visu.sr.html) ima i par snimaka Prijatno su me iznenadili ovi iz opstine Pantalej, Kamenicki place za sredjivanjem odavno. bjbj April 20th, 2010, 08:47 AM Jel se zna autor? durlanista April 20th, 2010, 03:28 PM blizu sveti nikolske crkve, skoro gotova. nadam se da garaza ide gratis :D http://img683.imageshack.us/img683/184/19042010101.jpg vectom April 20th, 2010, 03:41 PM kolko ruzno :) durlanista April 21st, 2010, 12:41 AM ^^ nesreca :D bio nesto izvan nisa, pa prolazio kroz vrezinu. snimio par firmi, meni se dopadaju objekti. snimak je dosta los jer je bio jak pljusak plus mobilni... ima jos ovakvih objekata i sve je to lepo skockano... ko prolazi neka usnima, posebno ovaj green centar, sta god to bilo http://img682.imageshack.us/img682/3369/20042010104.jpg http://img709.imageshack.us/img709/5514/20042010105.jpg http://img704.imageshack.us/img704/8868/20042010106.jpg http://img72.imageshack.us/img72/5357/20042010108.jpg http://img402.imageshack.us/img402/5154/20042010109.jpg http://img232.imageshack.us/img232/5764/20042010107.jpg Majevčan April 21st, 2010, 01:10 AM http://img704.imageshack.us/img704/8868/20042010106.jpg Dobro izgleda:) Cime se bavi ova firma? Kurt2 April 21st, 2010, 01:17 AM Hteo sam da napišem da se bave reciklažom IT opreme, onda proguglao, i shvatio da bi lupio opasnu glupost... evo sajta (http://www.greencentar.com/index.html). durlanista April 21st, 2010, 02:05 AM mogu samo reci da sve ovo uzivo izgleda mnogo bolje. ima jos nekih zgrada prema petlji, ali zbog pljuska nisam slikao. ova zelena mi se bas zasvidjala pa uslikao. inace, iza nje bukvalno prolazi auto put. na GIS-u je nema ili je to objekat koji je zapocet a vidi se ovde http://gis.ni.rs/?map=ni&cps=7577810.917704329,4798855.568340216,1000&layers=Ortofoto,Objekti deo naselja preko puta, ka nisavi je dosta popunjen novim kucama... sallae2 April 21st, 2010, 07:16 AM http://img704.imageshack.us/img704/8868/20042010106.jpg moglo bi ovo da bude ... http://www.greencentar.com/images/1_04.gifhttp://www.greencentar.com/images/1_05.gif http://www.greencentar.com/images/1_09.gifhttp://www.greencentar.com/images/1_10.gif (http://www.greencentar.com/index.html) http://www.greencentar.com/index.html eriol3001 April 21st, 2010, 12:21 PM Evo ga (budući) Deltamatikov hotel u Niškoj Banji spomenut ranije, mislim da nije ranije postavljeno: http://i44.************/16ht85f.jpg http://i44.************/bbr82.jpg http://i41.************/t8944w.jpg http://i44.************/15al21.jpg http://i41.************/f3hrhx.jpg http://i40.************/jpucrs.jpg http://i40.************/16bwoci.jpg http://www.deltamatic.rs/promenade.html Aivazovsky April 21st, 2010, 01:13 PM Ajde da dozivim i izgradnju ovoga. Constantin April 21st, 2010, 02:54 PM Izmedju Hotela Srbija (u rekonstrukciji) i Termi se sa obe strane ulice grade objekti koji nisu u skladu sa urbanistickim resenjem predstavljenim na sajtu Opstine Niska Banja. Radi se o tzv. Zapadnoj kapiji Niske Banje. U produzetku Hotela Srbija je planiran kongresni centar, a preko puta ulice komercijalni objekti i parking. Niska Banja je odlicno mesto za kongresni turizam : brojni hoteli, odlicna mikroklima, blizina univerziteta i prirodnih i istorijskih turistickih atrakcija... eriol3001 April 21st, 2010, 03:45 PM Izmedju Hotela Srbija (u rekonstrukciji) i Termi se sa obe strane ulice grade objekti koji nisu u skladu sa urbanistickim resenjem predstavljenim na sajtu Opstine Niska Banja. Radi se o tzv. Zapadnoj kapiji Niske Banje. U produzetku Hotela Srbija je planiran kongresni centar, a preko puta ulice komercijalni objekti i parking. Niska Banja je odlicno mesto za kongresni turizam : brojni hoteli, odlicna mikroklima, blizina univerziteta i prirodnih i istorijskih turistickih atrakcija... Pa kad su se kod nas poštovala urbanistička (i ostala) rešenja ? Ovde se sve začas izmeni prema dnevnim (i dnevnopolitičkim) potrebama. Kurt2 April 21st, 2010, 07:56 PM Slika od pre nekoliko sati sa pešačkog mosta na Nišavi, prema teniskim terenima: http://img690.imageshack.us/img690/8086/20100421182647.jpg (http://img690.imageshack.us/i/20100421182647.jpg/) Znači, skoro pa poplava i kod nas :ohno: bokini April 21st, 2010, 08:04 PM Slika od pre nekoliko sati sa pešačkog mosta na Nišavi, prema teniskim terenima: http://img690.imageshack.us/img690/8086/20100421182647.jpg (http://img690.imageshack.us/i/20100421182647.jpg/) Znači, skoro pa poplava i kod nas :ohno: Jutros kad sam polazio na posao, oko 8 sati, u samom centru, kod splava, Nisava je presla i poslednji stepenik, znaci izlila se po zelenoj povrsini i nije bilo moguce uopste sici na kej i setati. Verujem da se kasnije malo povukla obzirom da danas nije bilo padavina. durlanista April 21st, 2010, 08:33 PM ^^prolazio ja tamo, pa evo koja slika http://img691.imageshack.us/img691/5426/21042010113.jpg http://img405.imageshack.us/img405/8628/21042010110.jpg http://img405.imageshack.us/img405/2285/21042010112.jpg bokini April 21st, 2010, 08:51 PM Jutros se ta trava nije videla, nije bilo uopste moguce sici dole. medijanac April 21st, 2010, 10:04 PM Malo Romanijske: oko svih zgrada, na terasama s keramikom sada zidaju pregrade?! http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000063.JPG http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000064.JPG Sada se vidi da je ceo niz garaža ostao nezavršen, i da prema bedemu Gabrovačke ima da skinu puno zemlje da bi formirali prilazni put http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000062.JPG Obratite pažnju na ovaj detalj: i na prethodnoj i narednoj fotografiji, u prizemlju, u centru slike se vidi dograđena prostorija!!! Sa terasom prvog sprata čovek je lepo poravnao i dobio proširenje???!!!! A projekat, saglasnost... koga to izgleda briga. Upotrebna dozvola? Ovih dana sam saznao da je ni onaj nekadašnji avalski toranj nije dobio nikad... http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000066.JPG Počelo je i zatvaranje terasa, neki su stavili sive roletne iako su svuda bele, ko im šta može? http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000067.JPG Nemam ideju gde vode ova vrata, u prizemlju? Da li će i tu biti dodata terasa...? http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000065.JPG Kurt2 April 21st, 2010, 10:41 PM Koliko ja znam, po planu za ove zgrade, treba da naprave i mostić preko Gabrovačke. Pa ga nema... A kada će podzemnu garažu da završe, pitanje je... Romanijska je haos postala od kad su počeli da se useljavaju... Aivazovsky April 22nd, 2010, 12:25 PM Znakovi u cairu, tj. ono sto je ostalo od njih. http://i44.************/35jvuzc.jpg http://i39.************/v83ioi.jpg Inace, oni koji su ostali, a njih je nekolicina, su ili pokrivljeni ili ispisani. I opet kazem, ima jedna policajac da cuva dzamiju, a nema jedan policajac da cuva cair, toliko prostranstvo. bokini April 22nd, 2010, 12:43 PM Razlog za pregrađivanje terasa sa keramikom, u prizemlju zgrada, je taj što su te terase sastavni delovi stanova u prizemlju. Obzirom da sam se ja interesovao za kupovinu stana u Romanijskoj pre par meseci, dobio sam informaciju da je ostao samo jedan stan u prizemlju zgrade, i da je cena 890 eura po kvadratu, a stan ima 55 m2. A kad sam pitao zašto je toliko jeftiniji od ostalih koji su prodavani znatno skuplje, receno mi je da stan ima 33m2 i da je terasa 22m2. Znači, onaj ko je kupio te stanove dole, platio je i tu terasu pa je zato sada ograđuju. A što se zatvaranja terasa tiče, to se apsolutno slažem, ružno je samo tako. Pa još kad se okače i klime....neće ličiti ninašta. Nije mi samo jasno kako je neko uopšte dozvolio useljenje u zgrade kad još uvek nije završen ceo kompleks...garaže će se raditi još ko zna koliko vremena....i ko zna hoće li uopšte i biti ikada završene, a dok se sve to nezavrši nije ni bezbedno baš šetati po okolini, pogotovu noću. eriol3001 April 22nd, 2010, 02:35 PM Znakovi u cairu, tj. ono sto je ostalo od njih. ................... .................... Inace, oni koji su ostali, a njih je nekolicina, su ili pokrivljeni ili ispisani. I opet kazem, ima jedna policajac da cuva dzamiju, a nema jedan policajac da cuva cair, toliko prostranstvo. Mene lično nervira onoliko pomoćnih terena za razne 5-ligaške klubove u Čairu. Umesto da se tu napravi nešto lepo i korisno. Mislim, ajde, pomoćni tereni Radničkog možda i nisu baš u samom Čairu (nego na obodu ali ajde) ali onaj teren između stadiona Železničara i obdaništa me strašno nervira. Pored opšte zapuštenosti parka, naravno. durlanista April 22nd, 2010, 06:00 PM konacno da naprave nekakav park u durlanu :cheers: Počinje izgradnja parka u Nišavskoj ulici Na mestu višedecenijske deponije u Nišavskoj ulici u opštini Pantelej počela je izgradnja parka. Povodom Dana planete Zemlje na mestu nekadašnje divlje deponije u Nišavskoj ulici zasađeno je 50 sadnica listopadnog i zimzelenog drveća. Reč je o nastavku akcije pokrenute prošle godine, kada je očišćena ogromna deponija. - Ovo mnogo vredi i strašno mi je drago da se konačno nešto ovde radi. Mi smo imali ovde đubre. Đubre koje je donosio ko je stigo. Đubre je godinama doterivano kamionima. Ljudi su odavde išli preko Nišave u park Svetog Save, jer ovde nismo imali gde. Sada je sve mnogo drugačije - kaže Smilja Rajković, žitelj ulice Vase Pelagića. Prošle godine, nakon što je deponija očišćena, postavljene su ljuljaške i klackalice za decu, a u opštini Pantelej kažu da će uskoro započeti i ozbiljniji radovi. - Opština Pantelej nema nijednu uređenu parkovsku površinu. Ove godine krenuli smo sa uređenjem desne obale Nišave. Ova lokacija ima skoro 3 hektar, tako da ćemo ovde imati pre svega parkovske sadržaje a biće nešto i od sportskih terena - kaže Slaviša Dinić, predsednik opštine Pantelej. Akciju je podržala i lokalna ekološka organizacija "Zeleni talas". U Upravi za komunalne delatnosti kažu da je čitava dokumentacija vezana za igradnju parka završena i da će uskoro početi intenzivniji radovi. http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Pocinje-izgradnja-parka-u-Nisavskoj-ulici.sr.html Constantin April 22nd, 2010, 06:17 PM konacno da naprave nekakav park u durlanu :cheers: Počinje izgradnja parka u Nišavskoj ulici Na mestu višedecenijske deponije u Nišavskoj ulici u opštini Pantelej počela je izgradnja parka. Povodom Dana planete Zemlje na mestu nekadašnje divlje deponije u Nišavskoj ulici zasađeno je 50 sadnica listopadnog i zimzelenog drveća. Reč je o nastavku akcije pokrenute prošle godine, kada je očišćena ogromna deponija. - Ovo mnogo vredi i strašno mi je drago da se konačno nešto ovde radi. Mi smo imali ovde đubre. Đubre koje je donosio ko je stigo. Đubre je godinama doterivano kamionima. Ljudi su odavde išli preko Nišave u park Svetog Save, jer ovde nismo imali gde. Sada je sve mnogo drugačije - kaže Smilja Rajković, žitelj ulice Vase Pelagića. Prošle godine, nakon što je deponija očišćena, postavljene su ljuljaške i klackalice za decu, a u opštini Pantelej kažu da će uskoro započeti i ozbiljniji radovi. - Opština Pantelej nema nijednu uređenu parkovsku površinu. Ove godine krenuli smo sa uređenjem desne obale Nišave. Ova lokacija ima skoro 3 hektar, tako da ćemo ovde imati pre svega parkovske sadržaje a biće nešto i od sportskih terena - kaže Slaviša Dinić, predsednik opštine Pantelej. Akciju je podržala i lokalna ekološka organizacija "Zeleni talas". U Upravi za komunalne delatnosti kažu da je čitava dokumentacija vezana za igradnju parka završena i da će uskoro početi intenzivniji radovi. http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Pocinje-izgradnja-parka-u-Nisavskoj-ulici.sr.html Gde je to? eriol3001 April 22nd, 2010, 06:23 PM konacno da naprave nekakav park u durlanu :cheers: Počinje izgradnja parka u Nišavskoj ulici Na mestu višedecenijske deponije u Nišavskoj ulici u opštini Pantelej počela je izgradnja parka. Povodom Dana planete Zemlje na mestu nekadašnje divlje deponije u Nišavskoj ulici zasađeno je 50 sadnica listopadnog i zimzelenog drveća. Reč je o nastavku akcije pokrenute prošle godine, kada je očišćena ogromna deponija. - Ovo mnogo vredi i strašno mi je drago da se konačno nešto ovde radi. Mi smo imali ovde đubre. Đubre koje je donosio ko je stigo. Đubre je godinama doterivano kamionima. Ljudi su odavde išli preko Nišave u park Svetog Save, jer ovde nismo imali gde. Sada je sve mnogo drugačije - kaže Smilja Rajković, žitelj ulice Vase Pelagića. Prošle godine, nakon što je deponija očišćena, postavljene su ljuljaške i klackalice za decu, a u opštini Pantelej kažu da će uskoro započeti i ozbiljniji radovi. - Opština Pantelej nema nijednu uređenu parkovsku površinu. Ove godine krenuli smo sa uređenjem desne obale Nišave. Ova lokacija ima skoro 3 hektar, tako da ćemo ovde imati pre svega parkovske sadržaje a biće nešto i od sportskih terena - kaže Slaviša Dinić, predsednik opštine Pantelej. Akciju je podržala i lokalna ekološka organizacija "Zeleni talas". U Upravi za komunalne delatnosti kažu da je čitava dokumentacija vezana za igradnju parka završena i da će uskoro početi intenzivniji radovi. http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Pocinje-izgradnja-parka-u-Nisavskoj-ulici.sr.html dobra vest Pedja7' April 22nd, 2010, 06:26 PM Dve stranice ranije su bile slike "zavrsene" matejevacke petlje, pa me zanima da li je otvorena za saobracaj ili jos nije? I ako nije kad ce ako neko zna? Prijatelj April 22nd, 2010, 08:24 PM Danas je bio lep dan, pa smo malo prošetali do Niške Banje. Evo kako teku radovi na okretnici. http://i41.************/11gq59l.jpg http://i39.************/15etjex.jpg Ima tu i nesređenih fasada, koje bi izgledale jako lepo samo malo da se dovedu u red. http://i41.************/xaxtsk.jpg http://i44.************/1088x1t.jpg http://i42.************/3477982.jpg http://i40.************/104hhub.jpg bokini April 22nd, 2010, 08:36 PM Lepe slike, bravo za trud. Mislim da u banji ima nekoliko kuca kojima treba pod hitno obnova fasade i koje bi, kad bi se to sredilo, bile ponos i simbol Niske banje. O Deltamatiku i hotelu Srbija necu ni trositi reci. Dozvoliti firmi da maltene srusi ceo hotel, a onda ostavi obrise zgrade da stoje tako evo vec drugu godinu koliko se secam, je nedopustivo za svaku varosicu, a ne za banju koja pretenduje da postane pravi turisticki biser ove zemlje. Strasno. medijanac April 22nd, 2010, 09:14 PM Gde je to? Pogledaj http://gis.ni.rs/?map=ni&cps=7574907.381772238,4798493.089369288,1000&layers=Ortofoto,Ulice,Objekti Constantin April 22nd, 2010, 09:55 PM Pogledaj http://gis.ni.rs/?map=ni&cps=7574907.381772238,4798493.089369288,1000&layers=Ortofoto,Ulice,Objekti Hvala... Dakle, izmedju fudbalskog terena i pesackog mosta. Tu bi mogao lep park da se napravi... Aivazovsky April 22nd, 2010, 10:42 PM Dve stranice ranije su bile slike "zavrsene" matejevacke petlje, pa me zanima da li je otvorena za saobracaj ili jos nije? I ako nije kad ce ako neko zna? malopre sma prosao, stavljaju zadnji sloj asvalta. antistres April 23rd, 2010, 03:02 AM http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=177127&title_add=Po%20Ni%C5%A1liji%2010.000%20evra&kword_add=nis%2C%20jura suvise dobro da bi bilo istinito, pretpostavljam de ce grad da im ustupi plac kod medjurova. eriol3001 April 23rd, 2010, 08:18 AM http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=177127&title_add=Po%20Ni%C5%A1liji%2010.000%20evra&kword_add=nis%2C%20jura suvise dobro da bi bilo istinito, pretpostavljam de ce grad da im ustupi plac kod medjurova. mmm da, i u Blicu piše, samo da ne bude kao sa sagem-om, tehnološkim parkom i ostalom o čemu se priča na investicionom forumima već 2 godine a onda ne bude ništa. vectom April 23rd, 2010, 09:20 AM http://i39.************/zwdute.jpg to crveno tu obeleženo je ta mala ulica izmedju kuća i zgrade kasarne koja se napokon asfaltira. Sad, jes da je mala ulica, ako je i ima 60ak metara, ali npr meni mnogo znači kad vozim. Zato sam i obeležio ove tačkice. To žuto tu je prostor oko semafora i obdaništa u Kosovke devojke, ta ulica se zakrči redovno svako jutro i nekad to traje i do 9 sati, da se tu ako se ide prema gradu, čeka bar po nekoliko minuta. Onda kad se prodje semafor kod obdaništa, udje se u Ratka Pavlovića koja je redovno preopterećena u skoro svako doba dana, sve do semafora kod poligona. Znao sam tu da čekam da prodjem oba semafora i po dobrih 15 minuta, obično subotom ujutru, ili radnim danima prepodne. Sad, kad bi hteo da zaobidjem oba semafora jer idem iz Panteleja do tehničkih fakulteta, Tempa, glavne autobuske stanice (!), itd, do sada sam koristio varijantu sa tamnoplavim tačkama koja je odlična da se preskoči jedan semafor, al ne i gužva u R.Pavlovića. Ovim svetloplavim tačkama može da se dodje do autobuskog stajališta na početku bulevara Nikole Tesle, lagano, mada je istina da su ulice preuske za ovakvu namenu, pogotovo ova ispred ulaza u kasarnu kod Čegarske ulice. Opet, kad završe ovu malu uličicu, nemam nameru ni da isprobavam sreću kod obdaništa, odmah desno i posle minut lomatanja volana po tih par uličica, lagano u Nikole Tesle. Možda okačim slike ako budem bio prošao tamo posle. E da, ovo za uredjivanje zemljišta pored pešačkog mosta, sa Pantelejske strane, je super vest. Ionako ta površina tamo nije dobra za gradnju stambenih objekata zbog klizišta, neki parkić za decu iz svih tih kuća tu bi baš lego. medijanac April 23rd, 2010, 11:07 AM ta mala ulica izmedju kuća i zgrade kasarne koja se napokon asfaltira. Ja obično tu parkiram kad idem na auto pijacu. Šta li će sad tu da iskopaju? Ako samo nasipaju i asfaltiraju, ništa, ali ako kopaju za zamenu/postavljanje cevi za vodu i kanalizaciju, garant nešto ima da se pokaže... vectom April 23rd, 2010, 11:35 AM Ja obično tu parkiram kad idem na auto pijacu. Šta li će sad tu da iskopaju? Ako samo nasipaju i asfaltiraju, ništa, ali ako kopaju za zamenu/postavljanje cevi za vodu i kanalizaciju, garant nešto ima da se pokaže... ivičnjaci su postavljeni prekjuče, nasipavanje bilo juče, itd, ništa od kopanja (ako mene neko pita, na svu sreću) oroborus April 23rd, 2010, 02:28 PM malopre prođoh pored Gabrovačke reke od Vizantijskog bulevara do ušća u Nišavu, radi se u najveće, nažalost nisam imao čime da slikam... antistres April 23rd, 2010, 03:20 PM malopre prođoh pored Gabrovačke reke od Vizantijskog bulevara do ušća u Nišavu, radi se u najveće, nažalost nisam imao čime da slikam... slikacu ja u toku dana. pocela nova arheoloska iskopavanja na potezu pored nitexa, a od ulice jos uvek nista. durlanista April 23rd, 2010, 07:30 PM mmm da, i u Blicu piše, samo da ne bude kao sa sagem-om, tehnološkim parkom i ostalom o čemu se priča na investicionom forumima već 2 godine a onda ne bude ništa. za sagem je vise nego jasno da su hteli da dodju samo pod uslovom da budu favorizovani na tenderu za zamenu brojila. realno, u toj situaciji i ja bih mogao da budem direktor sagema i da napravim lom para. prica se da je djelic i ekipa odlucila da se brojila uvezu, uz koji procent u dzepu, to necu da spominjem jer se podrazumeva ;) dulic, gospodin ortoped, kaze kako ga nizi cinovnici ometaju, pa niko ziv nije dobio dozvolu za gradnju. unistice i jedinu granu koja se nesto koprca u ovoj zemlji. za novu halu i dalje smem da potpisem da nema nista... inace, "zgradu" koju postavih na prosloj strani, ima cca 20 stana a u podzemnoj garazi mesta za maks 6 auta, a ulica nikaz uza :doh: nego, da predjemo sa tema za zamajavanje naroda... bulevar medijana se radi uzurbano. jedva cekam da to vise spoje sa auto putem, pa nadam se i da predju na somborski bulevar.. durlanista April 23rd, 2010, 07:41 PM u ovo i mogu da poverujem, kad i tadic dosao.... ПОТПИСИВАЊЕ МЕМОРАНДУМА О РАЗУМЕВАЊУ ИЗМЕЂУ МИНИСТАРСТВА ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА, ГРАДА НИША И „YURA CORPORATION“ У присуству председника Републике Србије Бориса Тадића, у холу Градске куће потпредседник Владе Србије и министар економије Млађан Динкић, градоначелник града Ниша Милош Симоновић и директор Yura Corporation Лукас Нам потписали су Меморандум о разумевању између Министарства економије и регионалног развоја, Града Ниша и „Yura Corporation". Након успешно реализованог пројекта у Рачи, Yura Corporation из Јужне Кореје одлучила је да свој други инвестициони пројекат планиран у Европи реализује у Нишу. Подршка за овај пројекат долази од стране града Ниша у виду бесплатног земљишта и од Министарства економије и регионалног развоја и СИЕПА кроз доделу бесповратних средстава у износу од пет хиљада евра по сваком новоотвореном радном месту. Изузетно задовољна условима пословања у Србији и подршком коју добија од надлежних институција, посебно Министарства економије и регионалног развоја, СИЕПА, Националне службе за запошљавање, као и других министарстава и институција, а имајући у виду расположиву радну снагу и њену стручност на територији града Ниша, Yura Corporation се одлучила за изградњу потпуно нове фабрике у индустријској зони Доње Међурово. Вредност новог пројекта је десет милиона евра, а план је да се отвори око 1.500 нових радних места. http://www.ni.rs/uploads/image/tadic2.jpg Yura Corporation из Јужне Кореје један је од светских лидера у производњи система за електронску дистрибуцију за аутомобилску индустрију. Посебно је специјализована за производњу аутомобилских жица и каблова, кабловских инсталација, спојница и главни је добављач KIA Motors и Hyundai Motors. Градоначелник Ниша Милош Симоновић рекао је да корејска компанија Yura од данас постаје нишка компанија која је у Граду Нишу препознала поузданог партнера и град са довољно потенцијала да буде отворен за сваку врсту сарадње. Он је истакао да у последњих двадесет година није било овако великих инвестиција у нашем граду и изразио очекивање да ће пример корејске компаније следити и друге велике светске компаније. Потпредседник Владе Републике Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић најавио је да ће у току маја месеца Влада усвојити посебан програм за ревитализацију нишке привреде, који подразумева подстицајна средства за инвеститоре у износу до 10 хиљада евра по новоотвореном радном месту, успостављање Слободне царинске зоне, премештање седишта Фонда за развој Републике Србије из Београда у Ниш и посебан програм за ревитализацију спортских објеката. Председник Републике Србије Борис Тадић оценио је да је данашње потписивање Меморандума о разумевању значајан тренутак за читаву Србију и истакао да се убрзани економски развој може обезбедити само доношењем посебних подстицајних мера за инвеститоре, а да је најављено пресељење седишта Фонда за развој конкретан пример суштинске децентрализације наше земље. http://www.ni.rs/index.php?section=news&subsection=show_news_details&news_id=843&category_id=8 Kurt2 April 23rd, 2010, 07:49 PM Vile u Igmanskoj. Čudno samo što ih ima samo dve... http://img694.imageshack.us/img694/1771/20100423181007.jpg (http://img694.imageshack.us/i/20100423181007.jpg/) http://img594.imageshack.us/img594/1170/20100423181032.jpg (http://img594.imageshack.us/i/20100423181032.jpg/) http://img685.imageshack.us/img685/8712/20100423181052.jpg (http://img685.imageshack.us/i/20100423181052.jpg/) durlanista April 23rd, 2010, 07:56 PM ^^ kako sam cuo, to gradiliste je finansijski zatvoreno. a ovde pisu da cemo i vagone i lokomotive da izvozimo, da ce raditi halu cair i stadion radnickog :nuts: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=04&dd=23&nav_id=426451 eriol3001 April 23rd, 2010, 08:04 PM u ovo i mogu da poverujem, kad i tadic dosao.... http://www.ni.rs/index.php?section=news&subsection=show_news_details&news_id=843&category_id=8 ...i Tadic i ambasador , bice valjda nesto, Mladji bas i ne verujem kad daje takve predizborne izjave... eriol3001 April 23rd, 2010, 08:05 PM u ovo i mogu da poverujem, kad i tadic dosao.... http://www.ni.rs/index.php?section=news&subsection=show_news_details&news_id=843&category_id=8 i Tadic i ambasador, valjda ce da bude nesto...Mladji nesto i ne verujem kad daje predizborne izjave... eriol3001 April 23rd, 2010, 08:09 PM Gde vide za halu i stadion ? durlanista April 23rd, 2010, 08:24 PM Gde vide za halu i stadion ? http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/186452/Dinkic-najavio-program-za-ozivljavanje-Nisa eriol3001 April 23rd, 2010, 08:57 PM ah, so. thx. vl4d49a April 24th, 2010, 09:00 AM ja idalje ne vidim gde pise za halu i stadion eriol3001 April 24th, 2010, 10:14 AM Bilo je spomenuto u jednoj recenici u ovom clanku u "blic-u". Mozda su clanak izmenili ili skratili od juce. (a mozda se i Mladja predomislio :) ) BTW, gledam ovaj novi park na GIS-u pa imam jedno pitanje. Ova ulica Zorana R. Cupe (ex nisavska ?) , da li postoji neki plan da se produzi pored nitex-a pa dalje prema mostu u proleterskoj mozda ? bokini April 24th, 2010, 10:37 AM Gostovao je sinoc Mladja i na TV5 i u emisiji je, pred sam kraj, pomenuo i rekonstrukciju stadiona Cair i hale po posebnom modelu. Koliko sam ga shvatio, na taj nacin zeli da se ozivi niska gradjevinska operativa (gradjevinar, nisprojekt i kosanicu je pomenuo), obzirom da po zamisljenom modelu koji nije detaljnije obrazlozio, ovim firmama ce biti ponudjeno da budu nosioci tih poslova. Uopsteno gledano, politicarima, ma iz koje stranke dolazili, ne verujem uopste. Da se do sada ostvarilo samo 10% onoga sto je obecavano ovom narodu, ziveli bi u najmanju ruku kao Slovenci sada, ali to je nasa realnost. Ne volim da budem pesimista, i daj Boze da se makar deo izrecenog juce ostvari, prvi bi cestitao i Dinkicu i Tadicu. Aivazovsky April 24th, 2010, 11:21 AM Gostovao je sinoc Mladja i na TV5 i u emisiji je, pred sam kraj, pomenuo i rekonstrukciju stadiona Cair i hale po posebnom modelu. Koliko sam ga shvatio, na taj nacin zeli da se ozivi niska gradjevinska operativa (gradjevinar, nisprojekt i kosanicu je pomenuo), obzirom da po zamisljenom modelu koji nije detaljnije obrazlozio, ovim firmama ce biti ponudjeno da budu nosioci tih poslova. Uopsteno gledano, politicarima, ma iz koje stranke dolazili, ne verujem uopste. Da se do sada ostvarilo samo 10% onoga sto je obecavano ovom narodu, ziveli bi u najmanju ruku kao Slovenci sada, ali to je nasa realnost. Ne volim da budem pesimista, i daj Boze da se makar deo izrecenog juce ostvari, prvi bi cestitao i Dinkicu i Tadicu. Da se ne lazemo, dal je njemu za nesto verovati. eriol3001 April 24th, 2010, 11:53 AM Da se ne lazemo, dal je njemu za nesto verovati. Na zalost to je uglavnom tacno. Mada ovo za yura-u mislim da ce biti nesto , kad su vec i Tadic i ambasador dosli. Pa mislim, sta bi sa onim kargo centrom na aerodromu (doduse tu se Dulic slikao a ne Mladja) bas gledam slike skoro, lepo bi izgledao onaj toranj (lepsi nego avalski :) ) medijanac April 24th, 2010, 01:16 PM BTW, gledam ovaj novi park na GIS-u pa imam jedno pitanje. Ova ulica Zorana R. Cupe (ex nisavska ?) , da li postoji neki plan da se produzi pored nitex-a pa dalje prema mostu u proleterskoj mozda ? Tako je i planirano, da se ex-Nišavska nastavi do Proleterske... usrejected April 24th, 2010, 02:20 PM Gostovao je sinoc Mladja i na TV5 i u emisiji je, pred sam kraj, pomenuo i rekonstrukciju stadiona Cair i hale po posebnom modelu. Koliko sam ga shvatio, na taj nacin zeli da se ozivi niska gradjevinska operativa (gradjevinar, nisprojekt i kosanicu je pomenuo), obzirom da po zamisljenom modelu koji nije detaljnije obrazlozio, ovim firmama ce biti ponudjeno da budu nosioci tih poslova. Uopsteno gledano, politicarima, ma iz koje stranke dolazili, ne verujem uopste. Da se do sada ostvarilo samo 10% onoga sto je obecavano ovom narodu, ziveli bi u najmanju ruku kao Slovenci sada, ali to je nasa realnost. Ne volim da budem pesimista, i daj Boze da se makar deo izrecenog juce ostvari, prvi bi cestitao i Dinkicu i Tadicu. Bar je zatvotio usta lokalnim politicarima da ne lazu vise o Areni Car Konstantin. Renovirace Halu Cair zbog prvenstva u rukometu i to je to... vl4d49a April 24th, 2010, 03:37 PM pre neko vece je na TV5 gostovao Banana i isto reko za stadion, kao sve je gotovo samo da se odobre sredstva, i jeo govna da se tako pokazuje ljubav prema klubu a ne parole...ako pokazuje ljubav prema radnickom nek ide u onaj SheetHouse iza juga da navija...:) usrejected April 24th, 2010, 04:24 PM Gluposti, svi znaju da on navija za partizane. Cist populizam pominjati ljubav prema klubu za koji uz to i ne navijas...Bljak. vl4d49a April 24th, 2010, 08:39 PM ja ne navijam??!?!? durlanista April 24th, 2010, 08:46 PM ^^ ne brate, ti ne citas ;) eriol3001 April 25th, 2010, 12:10 PM pre neko vece je na TV5 gostovao Banana i isto reko za stadion, kao sve je gotovo samo da se odobre sredstva, i jeo govna da se tako pokazuje ljubav prema klubu a ne parole...ako pokazuje ljubav prema radnickom nek ide u onaj SheetHouse iza juga da navija...:) Slucajno naleteh na neki bananin intervju, (mislim da j eiz marta, nisam siguran) ovde kaze da od stadiona radnickog nema nista. A na moju veliku zalost spominje pomocni teren Zeleznicara, koji hoce da srede umesto da ga uklone iz Caira. http://www.svedok.rs/index.asp?show=70617 eriol3001 April 25th, 2010, 12:13 PM Kad god uradim reply/quote nece da mi upise ost nego mi kaze da moram da cekam na odobrenje moderatora...?! Elem, napisao samo sledece, povodom stadiona radnickog: Slucajno naleteh na neki bananin intervju, (mislim da j eiz marta, nisam siguran) ovde kaze da od stadiona radnickog nema nista. A na moju veliku zalost spominje pomocni teren Zeleznicara, koji hoce da srede umesto da ga uklone iz Caira. http://www.svedok.rs/index.asp?show=70617 Constantin April 25th, 2010, 02:22 PM Ne znam da li je ovo bilo... Nije mi jasno koji turista ce pesaciti 2,5km kroz tunel da bi dosao do prvih pecinskih ukrasa. Mozda planiraju i vozic... Blago ispod zemlje Projekat je dobio zeleno svetlo Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i biće realizovan do kraja jula. Tada će znatiželjnike dočekati uređen ulaz ovog dragulja pod zemljom, koji je po mnogim procenama lepši i vredniji od Postojnske jame. - Ministarstvo za projekt izdvaja 750.000 dinara, a isto toliko i grad Niš - kaže Slaviša Dinić, predsednik opštine Pantelej. - Urediće se i obeležiti ulazni deo pećine, koji je sada nepristupačan i koji čak i teško može da se pronađe. Neophodno je da se nastavi i sa istraživanjima. Prošle godine su izgrađene dve betonske brane preko Cerjanskog potoka, kako bi se sprečilo nanošenje granja, rastinja i kamenja u pećinu. Izgrađena je i cerjanska verzija Da Vinčijevog mosta. Prokrčeni put od sela Cerja do pećine uskoro bi trebalo da bude asfaltiran. Međutim, da bi Cerjanska pećina bila dostupna i široj javnosti, neophodno je kroz nju probije 2,5 kilometra prilaza kako bi se došlo do prvih stalaktita i stalagmita koji je krase. Do sada je, inače, istraženo više od 6.000 metara podzemnih odaja. Kako Cerjanska pećina nije u potpunosti istražena, pretpostavka je da se radi o najdužem prirodnom fenomenu te vrste u Evropi. Speleolozi su procenili da bi ukupna dužina hodnika mogla da bude preko dvadeset kilometara! Na ovakav zaključak došli su bojenjem vode u Sifonskom jezeru u pećini. Pokazalo se da je ta obojena voda izbijala na vrelu kilometar jugoistočno od sela Kravlja, na udaljenosti većoj od dvadeset kilometara od ulaza u pećinu. Geolozi su procenili i da je Cerjanska pećina nastala pre nešto više od dva miliona godina. Ne zna se pouzdano ko je i kada prvi put zakoračio u njene prelepe lavirinte i podzemne hodnike, ali je prve zapise o njenoj lepoti sredinom šezdesetih godina ovog veka dao naš ugledni speleolog profesor Jovan Petrović. MITOLOGIJA DA li je grčka mitologija Dionisovo odrastanje stvarno smestila u Cerjansku pećinu nikad se pouzdano neće utvrditi. Po tom delu mitologije, grčki bog vina odrastao je skriven u pećini kraj grada Nise, što bi moglo da odgovara toj lokaciji s obzirom na antičko ime Naisus, deleći ljudima vinovu lozu kojom je obrastao ulaz njegove pećine. POMOĆ SLOVENACA POMOĆ je obećana i iz Ambasade Slovenije, čiji su predstavnici iz službe za ekonomske odnose svojevremeno boravili u Nišu i bili oduševljeni onim što su čuli o turističkim potencijalima Cerjanske pećine. A procenama Slovenaca valja verovati, ako se zna da ta država zarađuje 15 miliona evra od posetilaca tamošnje Postojnske jame. Izvor: www.novosti.rs (http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=170605&title_add=Blago%20ispod%20zemlje&kword_add=cerjanska%20pecina%2C%20turisticka%20atrakcija) eriol3001 April 25th, 2010, 04:24 PM sto ne bi isli ? ako se sredi i dobro izreklamira...meni je ideja cool usrejected April 25th, 2010, 04:52 PM Ne znam da li je ovo bilo... Nije mi jasno koji turista ce pesaciti 2,5km kroz tunel da bi dosao do prvih pecinskih ukrasa. Mozda planiraju i vozic... Izvor: www.novosti.rs (http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=170605&title_add=Blago%20ispod%20zemlje&kword_add=cerjanska%20pecina%2C%20turisticka%20atrakcija) Mislim da je "turista" dosta losa definicija coveka koji ce posetiti ovakav prirodni dragulj i pesaciti 2,5km. Medjutim, veliki broj putnika, avanturista i speleologa (profesionalaca ali i amatera), sasvim sigurno ce posecivati Cerjansku Pecinu. Sjajna vest! Constantin April 25th, 2010, 10:02 PM Mislim da je "turista" dosta losa definicija coveka koji ce posetiti ovakav prirodni dragulj i pesaciti 2,5km. Medjutim, veliki broj putnika, avanturista i speleologa (profesionalaca ali i amatera), sasvim sigurno ce posecivati Cerjansku Pecinu. Sjajna vest! Slazem se da je vest sjajna. Uopste cela ta relativno mala oblast oko planine Kalafat ima odlican turisticki potencijal: Latinska crkva u Gornjem Matejevcu, Čegar, Kamenički vis, Cerjanska pećina, Miljkovac sa vizantijskim, srednjovekovnim gradjevinama i poznatom legendom o blagu, vila princa Djordja u Gornjoj Toponici... Sve je to blizu i odlično rasporedjeno za organizaciju izleta. vl4d49a April 25th, 2010, 11:28 PM ^^ ne brate, ti ne citas ;) izvini brate...skroz sam prolupao...nerviram se, ispadamo iz lige, a niko nista...pa sam ja dosao na ideju, da se na jug naplacuje 100 dinara, i da se plus prikuplja neki dinar i da ode neko u LEGEA prodavnicu da vidimo koliko kostaju dresovi pa da kupimo 18 komada, pa da odstampamo grb i mogli bi natpis meraklije, i lepo da poklonimo igracima, a klub ce u buducnosti da nam se oduzi garantujem...izvinjavam se za off topic ali i ovo je vezano za nis ;) eriol3001 April 26th, 2010, 12:33 PM ..i izgradnjom u Nišu :) Miroslav April 26th, 2010, 01:42 PM Sad sam slusao gradonacelnika na TVu i rece da treba valjda u cetvrtak da se potpise sporazum sa VS o ustupanju 137hektara aerodroma i kasarne Bubanjski heroji, a i da se planira zajednicko ulaganje sa VS o sredjivanju Doma Vojske i njegovom pretvaranju u kongresni centar eriol3001 April 26th, 2010, 02:00 PM Aerodroma ? Da nije u vezi sa kargo centrom ? Nišlija April 26th, 2010, 02:09 PM Da u vezi kargo centra koji ne moze da pocne sa izgradnjom dok se ne prenese zemljiste na grad. Sprazum je potpisan pre izvesnog vremena a u cetvrtak treba gradski odbor da usvoji dokument i posalje ga na izglasavanje skupstini grada a potom i vladi srbije. Sve mi to ide previse sporo odakle zakljucujem da nema bas neke preterane volje za tim kargo centrom ili gresim...:ohno: eriol3001 April 26th, 2010, 02:21 PM Pa kako je ugovor potpisan još 2008-e....možda si (na žalost) upravu...a možda je u pitanju i naša uobičajena nesposobnost ? (ili nije samo nesposobnost - ugovor je tad ispred aerodorma potpisao R. radojkoviće koji je sad pod istragom zbog korupcije ?) Anyway da se podsetimo kako bi to moglo lepo da izgleda: http://www.eyemaxx.com/unternehmen/news/102008-logistik-und-cargo-center-nis/ medijanac April 26th, 2010, 05:28 PM Samo dopuna u vezi dogovora sa Srbija vodama: nastavak regulacije korita Nišave i pritoka, kao i ustupanje gradu sto i nešto ha na Adi Ženevi, kako bi grad mogao da taj prostor uredi za kupališni komplex. Više i detaljnije ovde (konferencija za novinare gradonačelnika ) http://www.ni.rs/index.php?section=news&subsection=show_news_details&news_id=845&category_id=8 durlanista April 26th, 2010, 08:34 PM videh malopre gradonacelnika u drustvu djilasa i jos dvojice u pleasure-u. opusteno kafenisanje... eriol3001 April 26th, 2010, 09:19 PM Da bre, videh gradonacelnika na NTV. Pratim live stream na internetu iz Novog Sada :) Bas su me prijatno iznennadili. BTW , a ko bi trebao da finansira Adu Zenevu ? Grad ? Privatnici ? vl4d49a April 27th, 2010, 12:29 AM videh malopre gradonacelnika u drustvu djilasa i jos dvojice u pleasure-u. opusteno kafenisanje... sto mu nisi reko...nisu treba novi stadion! odma bi popio kaficu i odjurio bi! vectom April 27th, 2010, 10:02 AM članak sa b92: Niš: Vojno zemljište za stanove 27. april 2010. | 09:08 | Izvor: Beta Niš -- Gradonačelnik Niša Miloš Simonović kaže da će grad u razmeni sa Ministarstvom odbrane dobiti gotovo 200 hektara zemljišta na aerodromu i u širem centru grada. "Obaveza Grada je da Ministarstvu odbrane ustupi 21 odsto bruto površine izgrađenih stanova na lokaciji kasarne Bubanjski heroji u roku od pet godina, kao i da avansno prenese 32 stana u vlasništvu grada na Ministarstvo odbrane", rekao je Simonović. Niš će dobiti 175 hektara na teritoriji aerodroma, kao i još 15,5 hektara zemljišta na kom je kasarna Bubanjski heroji. Gradonačelnik je kazao da je gradska uprava obavezna i da u roku od deset godina izvrši eksproprijaciju zemljišta za proširenje vojne baze Komren na periferiji Niša. Simonović je dodao da je sa Ministarstvom odbrane počeo razgovore o zajedničkom ulganju u niški Dom vojske u centru grada koji bi trebalo da postane kongresni centar. Izgradnja stambenih i poslovnih objekata na lokaciji Bubanjski heroji u Nišu, prema proceni gradonačelnika, trebalo bi da počne u junu 2012. godine, do kada bi trebalo da bude urađena planska dokumentacija i određen investitor. Simonović je kazao i da ustupanje zemljišta na aerodromu u Nišu otvara mogućnost za početak radova na izgradnji kargo centra, ali da će gradski funkcioneri razgovarati sa predstavnicima austrijske firme Imaks sa kojom je pre dve godine potpisan ugovor o gradnji tog centra. Niški funkcioneri sada će sa austrijskom firmom razgovarati o tome da li su u stanju da realizuju projekat. "Prošlo je mnogo vremena i ekonomska kriza, pa ćemo videti da li su u stanju da realizuju ono što je potpisano", rekao je Simonović. vectom April 27th, 2010, 10:12 AM to li treba da je ovaj prostor? http://i39.************/j6k9qg.jpg Miroslav April 27th, 2010, 10:38 AM to li treba da je ovaj prostor? http://i39.************/j6k9qg.jpg Upravo taj prostor Constantin April 27th, 2010, 11:54 AM to li treba da je ovaj prostor? http://i39.************/j6k9qg.jpg Da li taj dogovor obuhvata i ovu kasarnu? http://www.juznevesti.com/uploads/vesti/2010/04/i_1471/i_2/t_kasarna2.jpg antistres April 27th, 2010, 12:39 PM ta kasarna na drugoj slici, je kasarna Filip Kljajic, mislim da nju ne obuhvata ovaj dogovor jer bi je naveli, ali pretpostavljam da je i ona u planu za ustupanje gradu u buducnosti. Licno nisam za gradnju stanova na lokaciji bubanjski heroji, jer je tu vec ogromna guzva, i ovako bi se samo dolilo ulje na vatru. Cim se spusti rampa kod apelacionog suda, napravi se red do semafora na bubnju, a bice tri puta gore kad tu zivi jos 500 ljudi u zgradama. btw koliko znam gradonacelnik zivi u delta matikovoj zgradi u generala boze jankovica, mogla bi neka akcija nisu treba novi stadion i arena, pod prozorom da se napravi :D vectom April 27th, 2010, 01:31 PM . btw koliko znam gradonacelnik zivi u delta matikovoj zgradi u generala boze jankovica, mogla bi neka akcija nisu treba novi stadion i arena, pod prozorom da se napravi :D ja ga vidjam u jednoj zgradi iza narodnog pozorista, a ima i njegovo prezime na tom stanu :) eriol3001 April 27th, 2010, 02:36 PM Ja sam živeo u GB Jankovića i vidjali smo ga u ulici. Da li i stanuje , ne znam, tako kažu. Ali nemoj akcije da mi pravite po ulici da mi uznemiravate stare roditelje :) A sto se guzve kod kasarne Bubanjski Heroji, pa valjda će nekada da isele prugu iz grada... Tako kaže i Bananamen ovde: http://www.svedok.rs/index.asp?show=70617 (mislim da je intervju iz marta ili februara , nisam siguran) a njemu je za verovati :) Spominje i ostale stvari o kojima se ovde priča. Za stadion radničkog kaže da nema šanse. usrejected April 27th, 2010, 02:42 PM http://img72.imageshack.us/img72/5074/nisajam.gif usrejected April 27th, 2010, 02:53 PM Radnici uništili antički spomenik Autor: Predrag Blagojević | Izvor: Južne vesti | Objavljeno: 27.04.2010. U Pašinom konaku u niškoj Tvrđavi, mestu na kome se nekada nalazio forum, centar antičkog Naisusa, radnici Javnog komunalnog preduzeća "Gorica" uništili su vrednu arheološku građu prilikom kopanja rupe za izgradnju - septičke jame. Iskopavanje je započeto rano jutros i već do podneva bageri su napravili veliku rupu, duboku skoro 4 metra i isto toliko široku. Radnici su iz rupe vadili komade građevine koja se tu nalazila više od hiljadu godina, a izvađen je i veliki deo zida građevine iz antičkog perioda. Po dolasku Tonija Čerškova, arheologa Zavoda za zaštitu spomenika, koji je u Tvrđavu došao na poziv Južnih vesti, radovi su obustavljeni. - Ja sam šokiran. Ovo je skandal. Sve je uništeno. Oni sada ne mogu da vrate ovo u prvobitno stanje. To više niko ne može da vrati - kaže Čerškov. U Gorici kažu da su radovi započeti iz nužde i da je to trebalo da bude samo privremeno rešenje. - U četvrtak nam se zapušila kanalizacija a tu radi više od 200 ljudi. Odlučili smo da iskopamo malu rupu koja bi trebalo da bude samo privremeno rešenje. Čim smo videli šta su radnici pronašli, mi smo obustavili radove - kaže Branimir Jezdimirović, direktor JKP Gorica. Ipak, novinari i arheolozi u Pašinom konaku zatekli su bager koji kopa, radnike koji rade, ogromnu rupu, komade antičkih građevina, gvožđe i blokove pripremljene za izgradnju septičke jame i nekoliko pokretnih toaleta, očito pripremljenih za montažu. Iako je čitava Tvrđava pod zaštitom države, radovi radovi na iskopavanju započeti su bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika, saznajemo u ovoj instituciji. - Meni je, kada sam stigao, u Gorici rečeno da su zahtev za dozvolu poslali "pre 20 minuta". Znači, oni su prvo započeli radove a onda tražili saglasnost. Zbog ovoga će protiv odgovornih lica biti podneta i krivična prijava - kaže Toni Čerškov. Čerškov podeća da su iz preduzeća koja su boravila u Pašinom konaku više puta stizali čudni zahtevi. - Nedavno su nam tražili da u sred Tvrđave postave kotlarnicu sa velikim dimnjakom, a bio sam zaprepašćen kada nam je stigo zahtev da se izgradi skladište za gorivo. Ali, ovo danas je najgore. Zamislite, kada dovedemo turiste i kažemo, evo, u sred arheološkog nalazišta nalazi se septička jama - kaže Čerškov. Nije prvi put Početkom decembra 2009. godine u naselju Jagodin Mala prilikom izgradnje ulice uništen je veći broj grobnica iz ranohrišćanskog perioda. I tada su, nakon pisanja Južnih vesti, radovi obustavljeni a arheološka ispitivanja obavljena nakon toga dovela su do fantastičnih rezultata. Zbog nemara u tom Jagodin Mala do sada su više puta uništavani veoma važni istorijski spomenici. Sredinom šezdesetih godina prošlog veka, uništena su dva hrama i nekoliko grobnica u kojima je pronađen i Konstantinov novac. - Na lokalitetu "Grčka njiva", februara 1933. otkriven je temelj hrama iz 4. stoleća. Veličina ovog hrama nije bila mala. Sam hram bio je dug 24,35 m, širok 10,40m. Još većih razmera bio je hram koji je, kao i prethodni, otkopavan 1933.godine. Deo koji je do tada iskopan bio je širine 22 m. Prema ostacima i ovaj hram je smešten u 4. stoleće - kaže za Južne vesti istoričar Nebojša Ozimić. eriol3001 April 27th, 2010, 03:06 PM Užasss !! Da li će ikada da isele medijanu iz tvrđave ?! Constantin April 27th, 2010, 08:03 PM Sada ce da se jave neki koji ce da brane ovo varvarstvo. Zaboga, radi se o razvoju grada i izgradnji (septičke jame) medijanac April 27th, 2010, 08:54 PM Cela ekipa, na čelu sa direktorom, bi trebala doživotno da kopa i čisti septičke jame, ali ne u centru grada i u tvrđavi! Sada je to moguće posle potpisivanja sporazuma o društveno korisnom radu! Umesto leganja u KPD, ajde u rudnik... Gospodin direktor će verovatno biti zaštićen partijski, a zreo je da ga gradonačelnik pošalje u...biro rada. Da vidi kako se mi provodimo... vl4d49a April 27th, 2010, 09:12 PM neka banana jede g*v*a ali je barem jedini koji je lepo reko da od stadiona nema nista...svi nas zalaguju nesto...slepci glupi...!!! Aivazovsky April 27th, 2010, 09:46 PM Po meni je idiotski da u tvrdjavi koja predstavlja jedan istorijski spomenik bude sediste JKP-a, pa to je van pameti. Uzas. To ima samo u zemlji Srbiji. Pa jos oni kamioni kad pocnu da jure po tvrdjavi i cisterne. UZAS! Mario van Helsing April 27th, 2010, 10:51 PM Ha, ha, ha...da nije tužno bilo bi smešno, zapušila im se kanalizacija pa rešili da kopaju septičku jamu...i to u sred tvrdjave koja je pod zaštitom države...ali kakva država takva i zaštita. U ovoj zemlji Ludiji sve je moguće, zamislite samo da su Grci na sred Akropolja rešili da prave septičku jamu...bruka, ali sve ovo govori o tome koliko je nizak nivo svesti pojedinih ljudi u Srbiji... :bash::wallbash::down: eriol3001 April 28th, 2010, 08:25 AM Pa oni su kao Deda iz Radovana III, videli drvo šljivu ispred zgrade pa osetili zov prirode i odmah rešili da iskopaju rupu :) usrejected April 28th, 2010, 08:29 AM Magacin u palati Niški arheolozi juče su sprečili jedno preduzeće da gradi magacin na placu Medijana jug koje se nalazi preko puta istoimenog arheološkog nalazišta, a u podnožju glavnog ulaza u Elektronsku industriju. - Sprečili smo gradnju objekta na tom nalazištu jer se pretpostavlja da je tu bilo utvrđenje sa glavnom palatom cara Konstantina iz IV veka. http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/186980/Komunalci-unistili-anticki-spomenik berkut777 April 28th, 2010, 09:50 AM Nislije zastite grad od gradjevinskih vandala, Nis ima mnogo takvih lokacija koja mogu da budu potencijalna turisticka mesta. medijanac April 28th, 2010, 11:40 AM A ima li i u Nišu ovoga ? ...opština (Voždovac) je Bregoviću izdala upotrebnu dozvolu za objekat, iako je završio tek dve trećine radova, što je potpuno protivno propisima... http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/187012/Bez-licence-ce-ostati-svi-koji-su-gradili-s-Bregom Vucko April 28th, 2010, 11:58 AM http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/186980/Komunalci-unistili-anticki-spomenik ubijati redom kopilad nema drugog resenja:ohno: vl4d49a April 28th, 2010, 12:03 PM ubijati redom kopilad nema drugog resenja:ohno: da bog da im se osusile ruke...neka ruse tvrdjavu ako ce da im bude lakse mater im jebem Majevčan April 28th, 2010, 01:46 PM A ima li i u Nišu ovoga ? http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/187012/Bez-licence-ce-ostati-svi-koji-su-gradili-s-BregomZnaci, sviraju istu 'muziku' kao i bregovic: CIGANSKU:ohno: СрбIN April 28th, 2010, 02:04 PM Radovi na sređivanju korita Gabrovačke reke idu punom parom. Evo i nekoliko sličica. Ova prva je od pre par dana. Izravnali su celo ovo brdašce u dužini od 100-150m (slobodna procena). http://i40.************/20i7tvq.jpg Sledeće slike su slikane danas. Trenutno postavljeju neke cevi u korito (koje iskreno ne znam čemu služe). http://i44.************/33dbgad.jpg http://i39.************/zrhw6.jpg http://i43.************/x26icw.jpg P.S Za ovo što rade u Tvrđavi nemam reči. :ohno: Primitivizam i bezobrazluk!!!! :bash: Vucko April 28th, 2010, 02:28 PM Mislim da te cevi postavljaju da bi njom sproveli tu recicu,tako su nekoliko potoka i recica u beogradu sproveli vectom April 28th, 2010, 02:48 PM Mislim da te cevi postavljaju da bi njom sproveli tu recicu,tako su nekoliko potoka i recica u beogradu sproveli mozes li neku fotografiju da iskopash kao primer? ne kapiram celu foru, poshto sad se uredjuje "obala" ove rechice, nekako ne razumem da nakon izgradnje staza i zida po obali, sprovedu reku kroz cev, kolka god reka bila. Il neshto krivo shvatam? Vucko April 28th, 2010, 02:54 PM nemam jer je to radjeno ranije a to sada samo odrzavaju,to su radili recicama koje su posle zatrpavali cevi kojim bi ih odveli,samo ne znam na koji nacin je to radjeno. Constantin April 28th, 2010, 02:55 PM " Originally Posted by gently5210 ubijati redom kopilad nema drugog resenja " da bog da im se osusile ruke...neka ruse tvrdjavu ako ce da im bude lakse mater im jebem Hajde da ne spustamo diskusiju tako nisko... medijanac April 28th, 2010, 03:00 PM mozes li neku fotografiju da iskopash kao primer? ne kapiram celu foru, poshto sad se uredjuje "obala" ove rechice, nekako ne razumem da nakon izgradnje staza i zida po obali, sprovedu reku kroz cev, kolka god reka bila. Il neshto krivo shvatam? Voda se samo privremeno usmerava kroz cevi dok se radi dno korita. Kasnije se cevi premeštaju nizvodno, pa isto opet... Profil će biti celom dužinom kao kod mosta. http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000073.JPG vectom April 28th, 2010, 03:07 PM aha, hvala =] medijanac April 28th, 2010, 06:18 PM Danas su nastavljeni radovi kod NTX-a, bager kopa kanal od prve grobnice ka Pantelejskoj... Iskopavanja arheologa su isto u toku, na samo pola metra već ima materijala... http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000071.JPG http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000072.JPG Za one koji neko vreme nisu bili kod pešačkog mosta, iznenadiće se izgledom parka. Drveće raste, radnici kose travu... Verovatno će i desnu obalu tako da oplemene. I ovde je do pre par godina bila deponija šuta i zmijarnik... Kad se ovako uredi ali i održava, teško se onda neko usudi da baca otpad. http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000070.JPG http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000069.JPG http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/200810/66387/371182/00000068.JPG Da dodaju još neku klupu, jer se letos čekalo da ustane neki penzioner, i da huligani ne polome ovo što već postoji... durlanista April 28th, 2010, 06:42 PM ^^ najjaci su oni sto prenesu klupu pored reke i tu sede.. mareLimp April 28th, 2010, 06:48 PM OPET !!!!! Građevinski radovi na arheološkom nalazištu Niški arheolozi sprečili su još jedno preduzeće da nastavi sa divljom gradnjom na arheološkom nalazištu. Reč je delu arheološkog parka Medijana, sa desne strane puta za Nišku Banju, pored ulaza u Elektronsku industriju, za koji se pretpostavlja da krije utvrđenje sa glavnom palatom Cara Konstantina iz IV veka. - Slučajno smo prolazili tu jer smo pošli ka Niškoj Banji. Nisam mogao da verujem da opet neko nešto gradi na zaštićenom kulturnom dobru. Srećom, skinut je samo humusni sloj zemlje i najverovatnije nije oštećeno ništa od artefakta. Odmah smo doneli rešenje o obustavi daljih radova - kaže Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša. Čerškov kaže da je preduzeće planiralo izgradnju magacina a da za to nije imalo potrebne dozvole. - Sve je to deo velikog nalazišta Medijana. Sve, između puta za Nišku Banju i pruge, i kvantaške pijace do Pežoovog servisa. Taj deo je označen kao "Medijana jug" i tu je gradnja apsolutno zabranjena - kaže Čerškov. U Zavodu za zaštitu spomenika podsećaju da je pre nekoliko godina OMV planirao izgradnju benzin pumpe na parceli pored koje je sada započeta izgradnja magacina, ali da su i tada radovi bili obustavljeni. http://www.juznevesti.com/Kultura/Gradjevinski-radovi-na-arheoloskom-nalazistu.sr.html AMAN STA JE SA OVIM LJUDIMA...ne mozemo da se odbranimo od ovih goveda, kao najezda bubasvaba... eriol3001 April 28th, 2010, 08:13 PM Pa kad ima bolida k`o pleve. U 7 sam gledao direktorku "gorice" na ntv-u koja je objasnjavala zasto njeno preduzece kopa septicku jamu u sred tvrdjave. Pa to je za bogu plakati kakvi idioti su na odgovornim mestima u ovom gradu. A sto se tice parkica pored pesackog mosta , odusevio sam se kada sam prosle godine konstatovao da su sredili taj prostor. Hopefully, sredice i sa druge strane reke kao sto je bila prica od pre par dana. Nišlija April 28th, 2010, 08:41 PM Ljudi, tacno je da je ovo unistavanje arheoloskih nalazista za svaku osudu ali za svaku osudu je i to sto se zna da je pod bar 20% Nisa anticki grad Naisus. Umesto da se rade iskopavanja na svakih 10m da se izbaci na svetlost dana ceo jedan anticki grad, plus Medijana, da Nis od turizma samo inkasira milione, umesto toga ne radi se nista. Kad pogledas nije ni neka steta sto su to razrovali jer verovatno da nikada i ne bi bilo iskopano. Opste rasulo! medijanac April 28th, 2010, 09:18 PM Ljudi, tacno je da je ovo unistavanje arheoloskih nalazista za svaku osudu ali za svaku osudu je i to sto se zna da je pod bar 20% Nisa anticki grad Naisus. Umesto da se rade iskopavanja na svakih 10m da se izbaci na svetlost dana ceo jedan anticki grad, plus Medijana, da Nis od turizma samo inkasira milione, umesto toga ne radi se nista. Kad pogledas nije ni neka steta sto su to razrovali jer verovatno da nikada i ne bi bilo iskopano. Opste rasulo! Ne bih se složio... Lako je iskopati, ali je mnogo teže, odnosno skupo konzervirati nalazište! A pare za to znamo svi odakle dolaze, u stvari, odakle ne dolaze. Zbog toga su i mozaici pokriveni, zbog toga će "zatrpati" i palatu kod rovčeta, jer je izložena, nezaštićena... Znači, jedan od razloga što se ne iskopava je i taj što ne može biti adekvatno konzervirano a onda će trajati vrlo kratko. Znate li tužnu sudbinu Akropolja, Atinskog? Da se zbog vibracija od saobraćaja, zagađenja vazduha raspadaju i konzervirani kipovi? Ja sam pre puno godina video na licu mesta prave Karijatide-sada su one u klimatizovanom muzeju, a na suncu su kopije... O svesti onih koji odlučuju o parama za ove namene ne može se govoriti, iako znaju da neke države žive od tih iskopina... Vucko April 28th, 2010, 09:28 PM Povukao bih paralelu sa iskopinama rimskog singidunuma ispod kalemegdana u Beogradu,logor flavijeveve divizije ako se dobro secam. Zatrpan je kao i ova nalazista u nisu jer gradske vlasti ne shvataju vrednost istih,ali mozda je i tako bolje jer nema sanse da bi ih dobro zastitili i konzervirali cak verujem da bi ih neko i pokrao ili ostetio kad je ovakva situacija ekonomska u zemlji je to cak skoro sigurno. Zato mislim da je ovako bolje i da ce doci vremena kada ce se to i uraditi kako treba,sada prosto nije vreme. Constantin April 29th, 2010, 10:55 AM Kompromis izmedju arheologa i grada se nazire. Bulevar vojvode Misica izgleda nece imati 4 trake nego samo dve. Kako trenutno stoje stvari, svetlost dana relativno brzo ugledaće i drugi deo nekropole na lokaciji buduće ulice vojvode Mišića. -Nakon što smo zaustavili radove na izgradnji bulevara Vojvode Mišića, kada je otkrivena nekropola iz ranohrišćanskog doba, krenuli smo u dalja istraživanja tog lokaliteta i obrisi novog nalazišta već se naziru. Pretpostavljam da je reč o drugom delu nekropole iz perioda koji datira između IV i VI veka-kaže arheolog Toni Čerškov. Prema njegovim rečima, prvobitna ideja o Bulevaru vojvode Mišića kao velikoj saobraćajnici sa četiri kolovozne trake, moraće da bude zaboravljena, jer će arheološka iskopavanja biti nastavljena na ovom potezu i jedino će moći da bude izgrađena ulica sa dve kolovozne trake. Izvor: Narodne Novine 29.04.2010. vectom April 29th, 2010, 11:19 AM nadam se vrlo privremeno, dok se ne okonchaju ovi poslednji radovi. tu je bre obicno kasnoanticko ili ranovizantijsko groblje. istrazis grobnice, ako eventualno ima neka neopljackana onda prenesesh gradju u muzej ili vec gde se to chuva, i cepaj bulevar preko vec jednom. muka mi je vishe od te teme tu. Nišlija April 29th, 2010, 02:28 PM Da li neko zna da mi objasni kako se svi ti objekti nalaze pod zemljom odnosno kako se zemlja nagomilavala tokom vekova? antistres April 29th, 2010, 02:52 PM @vectom potpuno se slazem sa tobom. Nema smisla vise blokirati ulicu zbog grobnica. Imaju tvrdjavu pa tamo na miru neka kopaju i istrazuju. Ipak je ovo jedna od najvaznijih saobracajnica u gradu. Kad vec nemaju pare da komplet sve izmeste i istraze onda je glupo da blokiraju zboj par grobnica. Lepo nek predje asfalt preko nista nece da smeta, jos ce da ih ocuva bolje, pa kad se skupi dovoljno para nek sve komplet istraze. Moje licno misljenje je da tu malo radi i sujeta kod gospodina Cerskova. Ipak on hoce da se za njegovo ime vezuju nalazista i ako zna da nema sredstvava za potpuno istrazivanje, nece da dozvoli da neko drugi budi pronalazac antikviteta. @nislija posto je teren pod nagibom, mislim da se usled vremenskih prilika zemlja talozila prema reci sa vinika i ostalih brda. vectom April 29th, 2010, 03:12 PM u prirodi, sloj humusa se uvecava oko 1 cm svakih otprilike 25 godina plus minus 5, zavisno od terena, vremenskih prilika, vegetacije, itd, tako kazu arheolozi. vremenom se obican humus (rastresita zemlja + organski ostaci) pretvara u mineralni sloj, tj ono sto zovemo zemljom, a na povrsini je i dalje organski materijal, i tako u beskonacnost :) tom racunicom, ako svi pomremo od neke bolesti, i za nekih npr 100 godina asfalt po gradu dovoljno propadne od zime, vode, vetra, itd, pa pocnu i tu da nichu stabla i ostale biljke, treba 20,000 godina da se sve prosecne kuce po Nishu nadju pod zemljom, pod uslovom da ih neki novi ljudi i priroda ne porushe do visine temelja, a u tom slucaju bi trebalo svega mozda dve hiljade godina (~80cm). mada su sve ovo 'otprilike' racunice. ali sa preciznim podacima o mikroklimi na odredjenim mestima, kao i podacima kakav je tu bio teren nakon pustoshenja (dal je iznikla shuma, bio zemljotres, tekla reka, sleganje tla, klizishta, blabla), mogu arheolozi da naslute na kojoj dubini je sloj iz kojeg doba, pa tom logikom i kopaju, u slojevima. golema je to nauka mareLimp April 29th, 2010, 03:36 PM U pitanju je vise faktora. Prvo gravitacija - gradjevina je propadala u zemlju zbog svoje tezine, drugo vetar i reka koji prave nanose, noseci vekovima sitne cestice zemlje sa jednog na drugo mesto. Trece erozija, kisa i spiranje tla, te nanosenje materijala na neko drugo mesto, tj. sa vece nadmorske visine na manju zbog nagiba terena, itd. Cinjenica je da ima sta da se otkrije ispod Nisa ali bolje je da to ostane za neka bolja vremena, ne samo kada se bude imalo vise para, nego i kada svest gradjana bude na odgovarajucem nivou. Mario van Helsing April 29th, 2010, 10:08 PM u prirodi, sloj humusa se uvecava oko 1 cm svakih otprilike 25 godina plus minus 5, zavisno od terena, vremenskih prilika, vegetacije, itd, tako kazu arheolozi. vremenom se obican humus (rastresita zemlja + organski ostaci) pretvara u mineralni sloj, tj ono sto zovemo zemljom, a na povrsini je i dalje organski materijal, i tako u beskonacnost :) tom racunicom, ako svi pomremo od neke bolesti, i za nekih npr 100 godina asfalt po gradu dovoljno propadne od zime, vode, vetra, itd, pa pocnu i tu da nichu stabla i ostale biljke, treba 20,000 godina da se sve prosecne kuce po Nishu nadju pod zemljom, pod uslovom da ih neki novi ljudi i priroda ne porushe do visine temelja, a u tom slucaju bi trebalo svega mozda dve hiljade godina (~80cm). mada su sve ovo 'otprilike' racunice. ali sa preciznim podacima o mikroklimi na odredjenim mestima, kao i podacima kakav je tu bio teren nakon pustoshenja (dal je iznikla shuma, bio zemljotres, tekla reka, sleganje tla, klizishta, blabla), mogu arheolozi da naslute na kojoj dubini je sloj iz kojeg doba, pa tom logikom i kopaju, u slojevima. golema je to nauka ..da, da, Vectom potpuno si u pravu što se toga tiče, ali mislim i da za mnogo manje od 20000 godina bi sve kuće u današnjem Nišu bile pod zemljom kada ne bi bilo ljudi. Ko ima satelitsku ili kablovsku na History kanalu može da prati jednu veoma dobru dokumentarnu emisiju "Life after people" gde se do detalja opisuje život na Zemlji posle nestanka ljudi, za samo 100 godina se većina gradova ne bi mogla prepoznati a da nepričamo o hiljadama ili desetinama hiljada godina. Preporučujem da ko ima vremena i ovaj kanal neka pogleda ovu emisiju, neće se pokajati usrejected April 30th, 2010, 12:40 AM @antistres najpre, grobnice. su nadjene za vreme izgradnje ulice. zakon nalaze da se u takvoj situaciji radovi na izgradnji obustavljaju. dakle sumnjati u namere coveka koji se jedini u gradu bori sa kradljivcima arheoloskog blaga, neobrazobanim radnicima I pritupavim direktorima javnih preduzeca I gradjevinskih firmi, I pritom govoriti o sujeti istog, zaista je neozboljno. niko nikada nije dovodio u pitanje saobracajnicu, ali prioriteti u cuvilizovanom svetu se u ovakvim situacijama znaju. provuci kanalizacionu cev kroz arheolosku iskopinu ili je rusiti zbog izgradnje klozeta, pa tu ne treba sujeta za reakciju, samo malo obrazivanja I vaspitanja. Aivazovsky April 30th, 2010, 01:07 AM Da li neko zna da mi objasni kako se svi ti objekti nalaze pod zemljom odnosno kako se zemlja nagomilavala tokom vekova? http://www.youtube.com/watch?v=wBtHICMmDJk Aivazovsky April 30th, 2010, 02:49 AM http://www.youtube.com/watch?v=wBtHICMmDJk Ima 9 delova po 10 min. Vredi pogledati antistres April 30th, 2010, 03:27 AM @usrejected. Ok, mozda sam se ja malo preostro izrazio. Mislio sam samo na ovu lokaciju u jagodin maloj. Sto se tice kopanja jame u tvrdjavi, tu nema diskusije. Ne kazem da gospodin Cerskov nesto lose radi, ali da treba da da dozvolu za izgradnju bulevara treba. Svi smo dobro upoznati sa situacijom u kakvoj zivimo i da nema novca bukvalno ni za kakav projekat. Zato se slazem sa Vectomom da treba to pregledati pokupiti ako ima necega i lepo konzervirati, pa da prodje ulica. Jednostavno za vise novca nema. Pa kad bude novca neka lepo sve to prekopaju i ekproprijisu zemljista. Solucija bulevara je i opsti interes, i date su nase pare od poreza za otkupljivanje parcela, ne razumem zasto bi sada sve to bilo baceno zbog par grobnica, kada vec nema para za neko ozbiljnije iskopavanje. pozdrav vladarh April 30th, 2010, 07:52 AM ma bulevar ce sigurno proci samo im dajte vremena da pregledaju lokaciju. ovo sa jednom trakom je samo privremeno. doduse ne znam da li su nastavili izgradnju iste? usrejected April 30th, 2010, 08:12 AM ulica ce definitivno proci, cim zavrse iskopavanja I uzorke dislociraju. svako obustavljanje izgradnje je privremeno. Nišlija April 30th, 2010, 10:04 AM Juce Banana prica kako nemaju pare da isplate ni ove sitne radove sto su zavrseni. Od silnih obecanja da je Nis ove godine veliko gradiliste ima dosta istine samo uz prefiks napusteno! Od silnih bulevara nema izgleda nista...:ohno: vectom April 30th, 2010, 10:46 AM ako ništa, bar danas sam video da Vase Pelagića produžuju do Somborske, poravnali zemlju i nasipali neki od slojeva, i bila dva radnika jutros tamo. sad, to mi nekako sluti da Somborsku na tom potezu neće da rade u skorije vreme, hm Aivazovsky April 30th, 2010, 11:49 AM Ma ljudi pocinje ozbiljno da mi bude muka vise ovih lazi i prevara o izgradnji grada. Pa mi smo svedoci sta se sve napricalo da ce da se gradi, ma nista da pocne! Ma kakav banana, simonovic, dinkic , arena, cair, somb.bulevar. Samo zamazuju oci i skupljaju neke poene, pa ko normalan moze da plasira tolike lazi na tv-u. Nišlija April 30th, 2010, 02:24 PM Kargo centar, delta city, arena, cair, izmestanje pruge, bulevar medijana, bulevar somborska, bulevar petra arandjelovica, bulevar zorana djindjica, gasovod, centar za spasavanje na aerodromu, srbija turist, EI, MIN, bulevar u novom selu i nadvoznjak, bulevar ivana milutinovica, sazem, arheoloska iskopavanja na medijani u tvrdjavi na bubnju i humu, uredjivanje fasada u centru grada i na zgradi skupstine grada, uredjenje setalista sve do caira, crkva sv cara konstantina... sve su to obecavali i jos mnogo toga...:lol::lol::lol::lol: Banana se hvali kako je Nis dobio najvise para iz NIPa a sad nema pare da isplati ni dve ulicice, nego nema ko da mu posalje te obecane pare... njemanja April 30th, 2010, 03:20 PM iskulirajte se, NESTO od toga ce se sigurno graditi... sad, arena je u samom startu zvucala PREVISE dobro da bi bilo istinito, licno bih bio zadovoljan da srede mediujanu, naprave somborski i bulevar medijana, eventualno taj kargo centar... mislim, jbg, zivimo u najzaostalijoj sredini u inace zaostaloj zemlji... i ovo, uslovno receno, malo sto se radi nije lose... naravno da treba vise, al dok se i kurta i murta omaste za izmestanje pruge ne ostade nista :lol: Kurt2 April 30th, 2010, 07:23 PM Evo, bar će Gabrovački kej da se napravi! Danas to izgleda ovako: http://img511.imageshack.us/img511/4841/20100430185123.jpg (http://img511.imageshack.us/i/20100430185123.jpg/) http://img521.imageshack.us/img521/1807/20100430185141.jpg (http://img521.imageshack.us/i/20100430185141.jpg/) medijanac May 1st, 2010, 01:48 AM Vizantijski bulevar http://i40.************/2ijsp5i.jpg http://i42.************/66af6a.jpg Danas je asfaltirana saobraćajnica i parking oko ovog auto-salon-servisa i klinike za hemodijalizu na Vizantijskom bulevaru. Klinika je sasvim završena, a na auto salonu postavljaju metalne panele fasade. Nisam poneo aparat, pa sam iskoristio fotografije Aivazovsky... Biće sutra nove... ________ Nova trafo stanica "Niš 8" na Ledenoj steni http://www.ni.rs/index.php?section=news&subsection=show_news_details&news_id=852&category_id=8 http://www.ni.rs/uploads/news_images/8_852_584_6.jpg durlanista May 1st, 2010, 02:36 AM ^^ mogu reci da jako fino izgleda, prodjoh jutros tamo. bice to lepo i kad se zavrse objekti preko puta.. Vucko May 1st, 2010, 03:21 AM ministar energetike skundric je danas pomenuo da se radi idejni projekat izgradnje elektrane na gas u Nisu,sto mu znaci da bi za 3-4 godine mogla da pocne da se pravi!Lepe vesti morma priznati,verujem da je ovo jos jedan znak da ima nade za jug srbije Constantin May 1st, 2010, 07:52 AM iskulirajte se, NESTO od toga ce se sigurno graditi... sad, arena je u samom startu zvucala PREVISE dobro da bi bilo istinito, licno bih bio zadovoljan da srede mediujanu, naprave somborski i bulevar medijana, eventualno taj kargo centar... mislim, jbg, zivimo u najzaostalijoj sredini u inace zaostaloj zemlji... i ovo, uslovno receno, malo sto se radi nije lose... naravno da treba vise, al dok se i kurta i murta omaste za izmestanje pruge ne ostade nista :lol: Slazem se. Lokalni politicari su verovatno prinudjeni da se cenjkaju sa republikom. Traze Arenu da bi dobili sredstva za renoviranje Caira. Traze dva bulevara da bi dobili jedan.... durlanista May 2nd, 2010, 07:51 PM dobra stvar je da rk pionir radi bez prestanka. poceli su fasadu na glavnoj ulici, malo stakla a malo vise panela u nekoj tamno-sivoj boji, rekao bih. ne vidi se lepo od mreze. sve u svemu, uz tpr srbija, i jos da oboje onih nekoliko fasada preko puta, i potez od dusanove do tvrdjave bi bio strava. http://img217.imageshack.us/img217/184/02052010125.jpg medijanac May 2nd, 2010, 08:29 PM Biće nova, lepa fasada ali sličnih već ima po gradu. Stara je bila sasvim nešto drugo... kao da su uklonili neku skulpturu... usrejected May 2nd, 2010, 08:52 PM slazem se. al to je tipicno za nas, sada brutalizam nije estetski prihvatljiv jer sav taj beton podseca na komunizam. tako ce jednog dana nasa deca da ruse ovaj nas lokalni postmodernizam jer ce ga se zbog necega stideti, i tako u krug...na zalost grada. Constantin May 2nd, 2010, 09:04 PM Drago mi je da je ovaj projekat radio Chapman Taylor. To je dasak svezeg vazduha za nišku arhitekturu. Pise da je fasada od kamena. Ih, kad bi oni radili jos nekoliko projekata u gradu (RKB npr.). http://www.chapmantaylor.com/index.asp?projectID=522 Ipak, mogli su bar detalj stare fasade da sacuvaju. http://i480.photobucket.com/albums/rr170/SrbijaNis/obrenoviceva.jpg Miroslav May 3rd, 2010, 12:58 AM ne znam da li ste primetili,a li su krenuli da farbaju sve stubove za semafore u sivu boju, inace ranije su bili zuti i bas su bili upadljivi. Video na raskrsnici kod Jagodin-male i kod crkvice na pocetku bulevara Miki_Miks May 3rd, 2010, 10:13 AM Beograd najbolji za život u Srbiji 2. maj 2010. | 01:28 | Izvor: Novosti Beograd -- Obrni-okreni, Beograd je najbolji. Šta god uzeli u obzir, koliko god kriterijuma razmatarali, po kvalitetu života ne može da ga pretekne nijedan grad u Srbiji. Novosti su pokušale da naprave top-listu deset najboljih mesta za život. Računali smo mnogo šta: od prosečne zarade i broja nezaposlenih, preko komfora stanovanja i dolaska turista, pa sve do broja sunčanih dana i zagađenosti vazduha. I pored sve nade da ćemo otkriti da nije sve u ”krugu dvojke”, rezultati su potvrdili ono što svi u Srbiji - i južno i severno od ušća Save u Dunav - misle, a sve češće i prigovaraju: veći grad više i pruža. VRANJE Osim što se baš baškare u velikim stanovima, Vranjanci su osmi po broju lekara, deseti po broju sunčanih sati. U prilog im ide i broj osnovnih škola - na sedmom su mestu. Treći su po šumskoj površini. Posle glavnog grada, koji je ubedljivo pobedio ”suparnike”, na našoj listi za drugo mesto se izborio Niš, tek za korak ispred Novog Sada. Tu su i Vranje, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Zrenjanin, Sjenica, Kruševac i Užice. Jedino pravo iznenađenje - Sjenica - ”bodove” je sakupila isključivo u demografskim i ekološkim kategorijama: prirodnom priraštaju, očekivanom trajanju života, kvalitetu vazduha. Čim se došlo do ekonomskih tema, varoš na Pešteru je - zakazala. VRNJAČKA BANJA Jedina banja u našem ”top 10” je Vrnjačka. Osim što je ubedljivo prva po broju izgrađenih stanova (skoro deset izgrađenih na 1.000 stanovnika), za koplje je ispred svih ostalih lečilišta, pa je po broju turista druga, odmah iza Beograda. Bodove je Vrnjačka Banja zaradila kao peta po površini šuma. "Rezultati ne iznenađuju. Prvih deset gradova skoro da je poređano po veličini. Veliki gradovi su ineteresantni, jer integrišu veliku grupu stanovništva. U njima se ostvaruje više socijalnih kontakata, koji pružaju veće šanse da uspete u poslovnom i kulturnom smislu. Drugo je pitanje koliko ih njihovi stanovnici i koriste. Imaju veće probleme u zagađenosti, ali, kada se sve stavi na vagu, to budu manje bitne stvari. Pogledajte samo oglase za posao. Skoro svi su u Beogradu. Ostale možete skoro na prste da prebrojite", kaže sociolog Vladimir Vuletić. Iako u Beogradu zarade nisu najveće (koverte su nešto ”deblje” u Lajkovcu), četiri je puta više zagađen od Leskovca, Požege ili Kruševca, a u njemu jedan lekar brine o čak 272 pacijenta, ko želi da se bavi biznisom, uči škole, zabavlja se, ugosti turiste - ima samo jedan izbor. "Veliki gradovi uvek imaju i veće budžete od manjih. S pojavom Interneta javila su se predviđanja da će situacija ići u drugom smeru. Pretpostavljalo se da će ljudi zbog naprednih komunikacija istim kvalitetom živeti i u manjim mestima. To se, međutim, nije obistinilo", dodaje Vuletić. ZRENJANIN Drugi vojvođanski predstavnik u ”top 10” sakupio je poene u svega tri kategorije. Plasirao se zahvaljujići četvrtoj poziciji na listi investicija, drugoj po broju sunčanih sati i, takođe, četvrtoj po prosečnoj površini stanova. Listanje podataka Republičkog zavoda za statistiku otkriva i manje poznate detalje o životu u Srbiji. Najkomfornije žive Vranjanci - u proseku raspolažu sa 77 kvadrata stana. Užičani se, s druge strane, tiskaju u 39 kvadrata, a Zaječarci u 42. Ali, lepoj stambenoj budućnosti mogu da se nadaju žitelji Vrnjačke Banje, Čajetine, Kraljeva, Jagodine, Niša, Sokobanje. To su gradovi u kojima se u 2008. na svakih hiljadu stanovnika izgradilo barem pet stanova. Ako mesto za život birate u nadi da ćete ga tako produžiti, trebalo bi da se preselite u Žagubicu. Statističari im predviđaju najduži životni vek - 78 godina. To je čak deset godina više nego što žive u Crnoj Travi i Senti. NOVI SAD Veliki broj zaposlenih na 1.000 stanovnika glavna je odlika Novog Sada, jer je tu ubedljivo prvi, po stopi nezaposlenosti i broju lekara drugi, a po broju sunčanih dana u godini treći. Odmah iza Beograda je i po preduzećima, po martovskim platama je na šestom mestu, a po broju noćenja turista - osmi. Za razliku od prestonice, koja je u ”minusu”, Novi Sad ima pozitivan prirodni priraštaj, i sa stopom od 1,1 zauzeo je šesto mesto. Još jedna zanimljivost: meteoropatama najviše prija Kikinda - gradić u Banatu svake godine ima bar 2.400 suncem obasjanih sati. Mutni oblaci, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, nadvijaju se nad Zaječarom i Valjevom, koji imaju čak deset vedrih dana manje. Kad se, međutim, krene ”trbuhom za kruhom”, put opet vodi u Beograd. Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je u Beogradu najmanja stopa nezaposlenosti - 13,7 odsto. Slede Novi Sad (17,3), Požarevac (18,1), Valjevo (18,7), Užice (19,2), Subotica (20). Deseti najbolje rangirani, Jagodina (27,1), za svega 1,5 odsto je lošiji od poslednjeg među deset gradova sa najvećom stopom nezaposlenosti - Vranja. Najgore je, sasvim sigurno, u Novom Pazaru, gde je čak 51,5 odsto nezaposlenih, ali ova ”bliskost” najboljih i najgorih samo potvrđuje da - nikome nije sjajno. KRUŠEVAC Kruševac drži ujednačen plasman - u svim kategorijama u kojima je osvojio bodove - četvrti je. A to su: kvalitet vazduha, broj sunčanih sati i broj osnovnih škola. I strane investicije su stizale najviše u Beograd. U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, doduše, napominju da je top-listu teško napraviti. Po njihovom utisku, druga je Inđija, slede Kragujevac, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Loznica, Jagodina, Paraćin, Niš i Užice. "Jako je nezgodno rangirati gradove po investicijama kada nisu formirani jasni kriterijumi. Da li se radi o prilivu investiranog novca iz inostranstva po svim sektorima, da li po broju projekata, da li se radi o starim ”vezama” ili o nekima koje su poslednjih godina načinile veliki proboj... Kada sve ovo uzmemo u obzir, to je naš izbor", kaže Aleksandar Miloradović iz SIEPA. Slične ankete u drugim evropskim državama daju potpuno suprotne rezultate. Tako se u istraživanju britanskog ”Kanala 4” - sličnom po kategorijama ovom koje su sprovele ”Novosti” - na prvo mesto u Ujedinjenom Kraljevstvu plasirao gradić Epsom end Juel, u okrugu Sari, južno od Londona. UŽICE Iako poslednje na našoj listi, Užice je skupilo poene u čak pet kategorija. Ima negativan prirodni priraštaj (-2,2), ali je na desetom mestu. Isti mu je plasman i po investicijama. Četvrto je po broju lekara, šesto po zelenilu i peto po najmanjem broju nezaposlenih. Na listi su se listom našla mesta za koje prosečan Srbin nikada nije ni čuo, osim, možda, u kladioničarskim listama: Herogejt, Ešford, Šekspirov Stratford-apon-Ejvon, Gildford, Vest Oksfordšir... Veliki gradovi, poput Londona, Birmingema, Liverpula i Mančestera, nisu bili ni blizu ”top 10”, dok su Notingem i Hal podelili prvo mesto, ali na listi - najgorih. Slično je bilo i u Americi, gde je Si-En-Enova anketa pokazala da se najlepše živi i radi u Lujvilu (Kolorado), Čanhasenu (Minesota), Papilionu (Nebraska), Midltonu (Viskonsin). Nijedan od ovih gradova nema više od 50.000 stanovnika! KRALJEVO Po broju osnovnih škola, Kraljevo je šesto. U njemu posluje 1.381 firma, što ga plasira na deveto mesto naše liste. Statistika kaže i da ima dva bisokopa, što je u ”oštroj” konkurenciji bilo dovoljno za sedam poena. Stambena prespektiva Kraljevčana nije loša, jer su u 2008. na 1.000 stanovnika sagrađeno skoro šest stanova. Nedavno je hrvatsko izdanje magazina ”Forbs” napravilo listu najboljih gradova za život i biznis, na kojoj je ubedljivo prvi bio Varaždin. Pratili su ga Samobor i Čakovec, pa Dubrovnik, Zagreb je bio tek na petom mestu, a drugi najveći hrvatski grad Split - na devetom. "U Hrvatskoj ima više specifičnosti. Oni imaju razvijene primorske gradove, imaju razvijene regije. Uspevaju da povežu prednosti ekonomske razvijenosti i male sredine. Nekada je i u Srbiji Novi Sad važio za najbolje mesto za život. Bio je ekonomski razvijen, a ne tako veliki. Kod nas zbog niske ekonomske razvijenosti mali gradovi nisu tako interesantni", objašnjava Vladimir Vuletić. U njima nema mnogo šta ni da se vidi. Teško je čak odgledati i film, a kamoli pozorišnu predstavu. Statistika iz 2008. kaže da Beograd ima 29 bioskopa, a ostali najčešće po dva. Ako i to. Praksa je, međutim, često demantuje, jer neretko - ni ta dva ne rade. Da je Srbija regionalno neravnomerno razvijena pokuzuje i činjenica da u našem istraživanju čak 77 od ukupno 150 opština i 24 grada, nije uspelo da dobije - niti jedan bod. Kriterijumi * Prosečna zarada * Stopa nezaposlenosti * Broj zaposlenih na 1.000 stanovnika * Broj stanovnika na jednog lekara * Prosečna površina stanova * Stanogradnja * Prirodni priraštaj * Očekivani životni vek * Izgrađeni stanovi na 1.000 stanovnika * Bioskopi * Broj sunčanih sati * Kvalitet vazduha * Noćenja domaćih i stranih turista * Osnovne škole * Registrovane firme * Površina šuma * Broj pravosnažno osuđenih Računica Za svih 17 kriterijuma birali smo deset najboljih gradova. Prvoplasiranom smo dodeljivali deset bodova, drugoplasiranom devet, i tako sve do jedinice. Zbir je odlučio konačnog ”pobednika”. Veći gradovi su, priznajemo, imali prednost kada se radilo o broju škola, preduzeća, bioskopa. Zato su manji dobijali bodove na malom broju krivičnih presuda, zelenilu, kvalitetu vazduha... Sve to se izjednačilo, ali je Beograd, ipak, odskočio - sakupio je skoro duplo više bodova od drugoplasiranog Niša. eriol3001 May 4th, 2010, 09:16 AM Bio sam u Nišu za 1. Maj i prođoh onom ulicom gde je bio bioskop Radnik (balkanska ?). Na samom kraju ulice sa desne strane prave jednu nadgradnju a sa leve sređuju fasadu poreske inspekcije (uprave ?) . Prošao sam i onom ulicom pored AMSS-a, ona zgrada koju Građevinar pravi već 15 godina još nije završena. A gradilište u ulici 9. brigade preko puta Hale Čair zatvorila inspekcija. Na žalost nisam imao čime da slikam. vectom May 4th, 2010, 09:56 AM e da, u Balkanskoj je nadogradnja zgrade preko puta bivšeg bioskopa skandalozna. Nadogradjeni sprat štrči nekih pola metra u odnosu na regulacionu liniju, i to tako izgleda eto smešno malo, al ajd. A zgrada na uglu Balkanske i keja kod Nadežde (ona stara nadogradjena zgrada Niške moderne, šta god je sad u njoj) ima novu boju fasade, najodvratnija neka narandžasta :/ nego, što se tiče Matejevačke petlje.. prošao sam preko nje juče. išao sam iz pravca Matejevca. Nisam slikao, sad mi krivo, al ajd. Petlja je skoro pa završena. I uživo je veća nego što sam mislio. I dalje ne može da se koristi za saobraćaj, jer jedini deo koji je ostao da se asfaltira je upravo most preko autoputa. Sve ostalo je završeno. Iz pravca Matejevca skrene se desno u petlju, i tu se ili skreće desno za uključenje na autoput u smeru prema Naisu/Beogradu, ili se produži pravo preko nadvožnjaka, pa put skreće levo i uključuje se na autoput u smeru prema Sofiji. Sa autoputa, isključenje ako se ide iz pravca Beograda vodi preko nadvožnjaka do Matejevačkog puta (a ne direktno na bulevar Medijana ispod autoputa, kako sam mislio ranije). Isključenje ako se ide iz pravca Sofije vodi opet na Matejevački put. Gledano iz pravca odakle sam naišao, pre nadvožnjaka uradjeno je proširenje koje će da služi kao naplatna rampa za sva četiri smera kretanja. Inače, trenutno je moguće da se vozilom uključi na autoput u smeru ka Naisu/Beogradu, jer tu nisu postavili betonsku barikadu (pa sam se tako i uključio na autoput juče). Ostala uključenja i isključenja su blokirana betonom, valjda dok se ne završi asfalt preko nadvožnjaka. Kvalitet radova mi se činio odličan. itd. vectom May 4th, 2010, 10:21 AM ovo otprilike izgleda ovako, al uzmite ipak sa malo rezerve: http://i39.************/jq71c3.jpg vladarh May 4th, 2010, 07:23 PM Da, petlja izgleda bas tako. Ne moze iskljucenje da ide direktno ka Lionu zbog naplatne rampe. Evo da citiram sebe od pre par meseci: Evo otprilike kako treba da izgleda petlja. Ono prosirenje je kao za naplatnu rampu, ako je bude bilo. Izvin'te na grubosti crteza. http://img715.imageshack.us/img715/3599/matejevacka.jpg (http://img715.imageshack.us/i/matejevacka.jpg/) Constantin May 4th, 2010, 07:46 PM Evo trase buduceg Zapadnog bulevara. Prostirace se od Medosevackog mosta do izlaza na autoput. http://i480.photobucket.com/albums/rr170/SrbijaNis/zapadnibulevar.jpg Vise podataka se moze naci na sajtu Zavoda za urbanizam (http://www.zurbnis.rs/planovi_vazeci_vidi.php?&pl=%C3%8F%C3%84%C3%90%20%C3%87%C3%80%C3%8F%C3%80%C3%84%C3%8D%C3%8E%C3%83%20%C3%81%C3%93%C3%8B%C3%85%C3%82%C3%80%C3%90%C3%80%20%28%C3%8D%C3%80%C3%91%C3%92%C3%80%C3%82%C3%80%C3%8A%20%C3%93%C3%8B.%20%C3%88%C3%82%C3%80%C3%8D%C3%80%20%C3%8C%C3%88%C3%8B%C3%93%C3%92%C3%88%C3%8D%C3%8E%C3%82%C3%88%C2%8E%C3%80%29&id=2-S-05). medijanac May 4th, 2010, 09:49 PM A što ne bi napravili i vezu od Medoševačkog mosta do Ledene stene? Mislim da bi malo rasteretilo pritisak na "trianglu"... Aivazovsky May 5th, 2010, 12:02 AM Još dva skeleta u Jagodin Mali Na lokalitetu Jagodin Mala, u grobnici iz 5. veka, arheolozi niškog Zavoda za zaštitu spomenika pronašli su još dva skeleta. Oni su pre mesec dana naišli na osam humki nekadašnjih građana Naisusa. Arheolog Toni Čerškov kaže da se među deset skeleta nalaze i dva dečija, odnosno jednog deteta između pet i 10 godina kao i jednog začetog fetusa. - Preko fetusa odnosno karlice majke se može otkriti istorija njene bolesti što je izuzetno značajno za nauku - kaže Čerškov. durlanista May 5th, 2010, 12:16 AM A što ne bi napravili i vezu od Medoševačkog mosta do Ledene stene? Mislim da bi malo rasteretilo pritisak na "trianglu"... mozda ne rade tu vezu zato sto bi ona morala da prelazi prugu, a znamo da oko zeleznicke ima vise koloseka... nagadjam samo... vlada_Ilina_h2o May 5th, 2010, 07:10 PM Salon Urbanizma u Kragujevcu Urbanisticki projekat trgovinsko poslovnog centra na lokaciji "Trg Republike - Centar" u Nisu http://i41.************/1z1cuhw.jpg Ovde sam imao problema sa osvetljenjem. Uspeo sam samo ovo da izvucem. PDR pruge Nis - Dimitrivgrad http://i39.************/6svuxj.jpg http://i44.************/e5ntyw.jpg Constantin May 5th, 2010, 08:59 PM Hvala, Vlado. Nije mi jasno kako prave urbanisticki projekat bloka oko Trga republike, a ne uzimaju u obzir postojanje TPC "Srbija" !? |