View Full Version : НИШ - праћење градилишта | NIŠ - construction updates
Mario van Helsing November 21st, 2011, 02:02 PM http://www.juznevesti.com/Sport/Nedovoljno-sala-za-nishki-sport.sr.html
Pa naravno da je nedovoljno kad su slupali ogromne pare na šminkanje Hale Čair umesto da su pravili novu
TrTomir_Ni November 21st, 2011, 04:26 PM Pa naravno da je nedovoljno kad su slupali ogromne pare na šminkanje Hale Čair umesto da su pravili novu
Ko o cemo baba o ustipcima.. :)
Mario van Helsing November 21st, 2011, 04:59 PM Ko o cemo baba o ustipcima.. :)
:lol:
ha, ha...da, jesam dosadan al valjda će neko od ovih na vlasti pročitati ovo što mi pišemo ovde
TrTomir_Ni November 22nd, 2011, 12:48 AM :lol:
ha, ha...da, jesam dosadan al valjda će neko od ovih na vlasti pročitati ovo što mi pišemo ovde
Nadam se.. i onda ce ta ista vlast da izdvoji 30 ili 40 miliona evra za arenu od 10000 mesta.. :lol: :nuts:
durlanista November 22nd, 2011, 11:44 AM Otvaren pogon Niške mlekare u Svrljigu
U Svrljigu će početkom sledeće godine ''Niška mlekara'' otvoriti pogon za primarnu proizvodnju i preradu mleka i pritom uposliti pedeset dva radnika. To je ujedno i povod danas održanog sastanka u predsednikovom kabinetu sa najvišim rukovodstvom mlekare.
Investiranjem ''Niške mlekare'' koja je četvrta po kvalitetu i trenutnoj preradi mleka u Srbiji, je veliki korak ka poboljšanju uslova življenja za naše sugrađane. Samim tim rešavamo deo problema nezaposlenosti.
Dogovoreno je da se sa realizacijom i zapošlavanjem započne odmah posle dobijanja određene dokumentacije, što znači sredinom februara meseca sledeće godine. Znamo da je nezaposlenost uzela maha i da je jedan od većih problema, ali ne samo kod nas, već i u opštinama u okruženju. Nova pedeset dva radna mesta su u ovom trenutku preko potrebna i mislim da je ovo veliki uspeh za sve nas koji živimo ovde. Miletić je takođe naglasio da je jedna od zasluga opštine Svrljig i podsticaj proizvođačima mleka kojima se isplaćuju premije u iznosu od tri dinara za jedan litar mleka i da će se takođe akcenat u narednom periodu izrečito stavljati na dovođenju novih investitora i upošljavanju što većeg broja ljudi.
Direktor Niške mlekare – Zvonko Gavrilović, izrazio je zadovoljstvo što će pogon biti otvoren baš u Svrljigu, na samo dvadesetak kilometara od Niša.
U sledećoj godini prioritetan cilj i najveća investicija ‚‚Niške mlekare‚‚ je upravo otvaranje pogona i razvoja primarne proizvodnje u Svrljigu, prevashodno zbog neposredne blizine i odlične infrastrukture transportnih puteva.
Svrljig ima odlične uslove za primarnu proizvodnju i preradu mleka. U predhodnom periodu dok je pogon bio u funkciji, svrljižani su se pokazali kao izuzetno dobri u ovom poslu, što nas je opredelilo da krenemo u investiranje i otvaranje novog pogona mlekare u Svrljigu, rekao je Gavrilović i dodao da će nakon dobijanja potrebne dokumentacije i dozovle, do februara 2012. godine početi sa radom pogon uz pomoć i svesrdnu saradnju lokalne samoupravom i zahvaljujući programu subvencija za investicije, kojim administrira SIEPA.
Nadležni iz mlekare obećali su pomoć opštini Svrljig oko poboljšanja stočnog fonda i stočarstva u delu nabavke određenog broja kvalitetnih junica, kojima će se svakako upotpuniti stočni fond a samim tim i poboljšati kvalitet mleka.
http://cityofnis.rs/index.php?option=com_k2&view=item&id=4636%3Aotvaren-pogon-niske-mlekare-u-svrljigu&Itemid=152#.TstnVYXhqx8.facebook
dobro da se neko setio da su ti Svrljižani neprevaziđeni najstori u ovom poslu i da je našao zajednički interes.
Inače, ovi ga pokidali sa gutanjem slova i naslovom (u prošlom vremenu) :)
usrejected November 22nd, 2011, 01:21 PM 11:55, 22.11.2011.
Revitalizacija Logora u Nišu
Autor Lj.S. Izvor Južne vesti | Niš
http://www.juznevesti.com/Kultura/Revitalizacija-Logora-u-Nisu.sr.html
Miki_Miks November 23rd, 2011, 01:24 PM U Nišavskoj oblasti živi 375.000 stanovnika, što je za skoro 8.400 ljudi manje nego pre devet godina
Svi su se „smanjili“ osim Niša
Niš - Sve lokalne zajednice u Nišavskoj oblasti, koja osim grada Niša obuhvata opštine Aleksinac, Gadžin Han, Merošina, Ražanj i Svrljig, zabeležile su pad stanovništva, izuzev Niša u kom je broj stanovnika veći za 2,9 odsto, glase prvi rezultati popisa stanovništva sprovedenog oktobra ove godine.
Prema prvim rezultatima, u Nišavskoj oblasti danas živi ukupno 373.404 stanovnika, odnosno 8.353 stanovnika manje nego na popisu 2002. godine, što je pad od 2,2 odsto. Grad Niš je jedini zabeležio porast stanovništva, pošto u njemu danas živi 257.867 ljudi, što je za 7.349 više nego 2002. kada je tu živelo 250.518 ljudi.
Ipak, od pet gradskih opština u Nišu broj stanovnika je porastao samo u opštinama Pantelej i Medijana. „Rekorder“ u rastu stanovništva u Nišu, ali i u Srbiji je gradska opština Pantelej, u kojoj danas živi skoro 25 odsto građana više nego 2002. godine. Opština Pantelej sada ima 52.290 građana, a tada ih je bilo 42.137. U gradskoj opštini Medijana danas živi 88.010 stanovnika, što je 605 stanovnika više nego 2002.
Niške gradske opštine Palilula, Crveni krst i Niška Banja uknjižile su manji broj stanovnika nego 2002. Najveći pad zabeležen je u opštini Crveni krst, koja sada ima 31.762 umesto tadašnjih 33.452 stanovnika. U opštini Palilula tada je živelo 72.165, a sada 71.707 stanovnika. U Niškoj Banji danas živi 14.098 stanovnika, što je za 1.200 manje nego 2002.
„Smanjile“ su se i sve opštine u okolini Niša. Najveći pad stanovništva zabeležio je Gadžin Han, sa više od 20 odsto žitelja manje nego 2002., a odmah potom Ražanj i Svrljig, gde je broj stanovnika manji za bezmalo 20 odsto. U Gadžinom Hanu danas živi 8.357 ljudi, što je za 2.197 manje nego 2002. Ražanj sada ima 9.131 stanovnika, odnosno 2. 232 manje nego na prethodnom popisu, a Svrljig 14.224 stanovnika, što je 3.060 manje nego 2002. U Aleksincu živi 51.462 stanovnika - 6.287 manje nego 2002, u Doljevcu 18.441 stanovnika - 1.120 manje, a u Merošini 13.916 stanovnika - 896 manje nego na prethodnom popisu.
Postpopisne ocene
Prema prvim postpopisnim ocenama, koje se ne razlikuju od ranijih stručnih mišljenja, osnovni razlog za smanjenje stanovništva u Nišavskoj oblasti i tri niške gradske opštine su negativni prirodni priraštaj i veliki broj „staračkih“ sela koja se polako prazne, pa i nestaju. Ozbiljan razlog je, po njihovoj tvrdnji, i migracija ljudi, pre svega mlađih i obrazovanih, ka inostranstvu i severu zemlje. Stručnjaci upozoravaju da će se „pražnjenje“ Nišavske oblasti i celog jugoistoka Srbije nastaviti ukoliko se ne zaustavi višedecenijski neravnomerni regionalni razvoj zemlje.
http://www.danas.rs/danasrs/srbija/hronika/svi_su_se_smanjili_osim_nisa.73.html?news_id=228590
Miki_Miks November 23rd, 2011, 03:14 PM par vesti sa Zone:
NIŠ: ITALIJANI BIRAJU PARCELU
Vest je postavljena: 23.11.2011.
Italijanska kompanija „Beneton“ planira otvaranje još jedne fabrike u Nišu, a njena lokacija znaće se za desetak dana, rekao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović prilikom obilaska proizvodnih pogona kompanije u krugu nekadašnjeg „Niteksa“. „Benetonu“ su ponuđene dve lokacije u Radnoj zoni „Sever“, jedna u Donjem Međurovu i još nekoliko drugih parcela, a preostalo je da Italijani izaberu za njih najpovoljniju. Za to vreme pojedini objekti „Niteksa“ se adaptiraju, a u drugim se već odvija proizvodnja. U nekadašnjoj predionici trenutno je zaposleno 150 radnika koji izrađuju džempere i druge pletenine.
NAJAVA NOVIH INVESTICIJA
Uskoro se mogu očekivati i nove investicije, rekao je Simonović dodajući da je jedna velika kineska kompanija ozbiljno zainteresovana za ulaganje u obnovljive izvore energije. Takođe, u toku su i pregovori sa investitorima iz Nemačke i Belgije, od kojih je jedan iz automobilske industrije, a drugi iz oblasti zaštite životne sredine.
20 KAMERA SNIMAĆE NIŠKE ULICE
Vest je postavljena: 23.11.2011.
U naredna dva meseca neke od frekventnijih niških ulica trebalo bi da dobiju kamere. One će stalno snimati situaciju u saobraćaju, ali i registrovati šta se dešava u gradu. Nadzor će obavljati pripadnici Saobraćajne policije kao i Policijske uprave u Nišu tako da će moći brzo da reaguju ukoliko dođe do ugrožavanja bezbednosti. U prvoj fazi biće postavljeno 20 kamera, a namera je gradskih čelnika da vremenom bude pokrivena što šira teritorija Niša.
PAZI, SNIMA SE!
Za projekat uvođenja video nadzora u Nišu izdvojeno je oko pet miliona dinara, što je prikupljeno naplatom saobraćajnih kazni. Kamere koje će biti postavljene na pojedinim niškim ulicama trebalo bi da preventivno deluju na građane da ne čine saobraćajne i druge prekršaje.
Nakon toga trebalo bi da kamerama budu pokrivene i ostale frekventne saobraćajnice, poput Bulevara Nemanjića, Knjaževačke, ali i druge javne površine, poput Tvrđave, Čaira i parka Sveti Sava.
Uvođenje video nadzora građani Niša, uglavnom, pozdravljaju i smatraju da će ova novina učiniti grad bezbednijim.
Video nadzor ima dvostruku ulogu, napominje većnik Boban Mihajlović – da pomogne u rasvetljavanju kriminalnih dela, ali i da deluje preventivno – da se eventualni počinioci predomisle pre nego što počine prestup.
TrTomir_Ni November 23rd, 2011, 03:17 PM Eto mogli bi Benetonu da ponude lokaciju u donjem medjurovu na kojoj je trebao da gradi Sazem svoju fabriku, i onako od njih nema nista..
moonray018 November 23rd, 2011, 04:15 PM U prevodu - kamere se nece koristiti za kaznjavanje i slanje na kucnu adresu.
vlada_Ilina_h2o November 23rd, 2011, 09:47 PM 23. 11. 2011.| 15:03
"Benetton" u 2012. zapošljava još 900 radnika u Nišu
Direktor kompanije "Benetton Srbija" Flavio Simoneti izjavio je danas u Nišu da će ta kompanija u toku sledeće godine zaposliti oko 900 radnika, a do kraja 2013. godine ukupno 2.000 radnika.
Simoneti je sa niškim novinarima i gradonačelnikom Milošem Simonovićem obišao objekte u krugu nekadašnje fabrike "Nitex", gde italijanska kompanija trenutno ruši i rekonstruiše zagrade u kojima će biti otvoreni pogoni kompanije "Benetton".
U kompaniji "Benetton" Srbija u Nišu trenutno radi oko 150 radnika u jednoj zgradi i oni proizvode džempere.
Simoneti je rekao da će "Benetton" u Nišu ukupno rekonstruisati oko 40.000 kvadratnih metara prostora i izgraditi još oko 25.000 kvadratnih metara.
- Sudbina radnika fabrike "Nitex" ne zavisi od nas, mi smo kupili samo teren bez obaveze prema radnicima, sa nekima od njih radimo intervjue za posao, ali većina radnika će biti mladi ljudi, jer se kompletna proizvodnja razlikuje od one u "Nitex"-u - rekao je Simoneti.
Radnici koji trenutno rade u "Benetton"-u u Nišu zaposleni su u firmama kooperantima "Benetton"-a.
- Imamo trenutno pet kooperanata koje "Benetton" kontroliše, daje prostor i sirovine. Radi se o društvima koja su nezavisna ili su deo "Benetton grupe" i sa kojima sarađujemo više od 30 godina - rekao je Simoneti.
Gradonačelnik Niša Miloš Simonović je rekao da će "Benetton" po sporazumu koji je potpisao sa gradom i Vladom Srbije u tri godine zaposliti 2.000 radnika, ali da je njihov plan da se u četiri godine zaposli ukupno 2.700 radnika.
- Prezadovoljan sam dinamikom realizacije projekta "Benetton". Saradnja sa ovom kompanijom ima i nastavak, i očekujem da u narednih desetak dana oni izaberu još jednu lokaciju van kompleksa "Nitex"-a za još jednu fabriku - rekao je Simonović.
Ekapija (http://www.ekapija.com/website/sr/page/502671)
vlada_Ilina_h2o November 23rd, 2011, 10:05 PM Kinezi, Belgijanci i Nemci potencijalni investitori u Nišu
Gradonačelnik Niša Miloš Simonović rekao je danas da je jedna velika kineska kompanija zainteresovana da sledeće godine investira u niškom regionu i da se o novim ulaganjima razgovara i sa jednom belgijskom i jednom nemačkom kompanijom. ...
Ekapija
Ricardo Montaner November 24th, 2011, 02:10 AM „Rekorder“ u rastu stanovništva u Nišu, ali i u Srbiji je gradska opština Pantelej, u kojoj danas živi skoro 25 odsto građana više nego 2002. godine.
Najveći pad zabeležen je u opštini Crveni krst, koja sada ima 31.762 umesto tadašnjih 33.452 stanovnika.
Toliki rast opstine Pantelej i "pad" opstine C. Krst se desio zbog toga sto je nakon popisa 2002. veci deo D. Komrena (po tadasnjim podacima oko 4 000 stanovnika, priblizno 2/3) prikljucen Panteleju.
D. Komren je na popisu 2002 imao 5 725 stanovnika, a po prvim rezultatima popisa 2011, ima 1 831 stanovnika.
http://www.pantelej.org.rs/images/stories/gop/tis/K17_A_Tip-naselja-po-izgradjenoj-strukturi_F.jpg
medijanac November 24th, 2011, 09:48 AM Danas ispituju most na Bul. Medijana, od 10 do podne biće zatvoren za saobraćaj...
Zigy November 24th, 2011, 03:08 PM Br.6:
http://www.dodaj.rs/f/1P/rQ/3edmwGP3/sam1937.jpg
http://www.dodaj.rs/f/42/oZ/1yI0UATa/sam1938.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1i/nT/GvWCFH8/sam1939.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3W/fI/1Npmk1ck/sam1944.jpg
http://www.dodaj.rs/f/n/10s/3M3P4KhN/sam1941.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1E/Jj/24lBMURm/sam1940.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3U/Ox/1Zjy0pG4/sam1942.jpg
Banja:
http://www.dodaj.rs/f/3D/Ot/GBhAC8J/sam1946.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2O/5e/34S0MYOo/sam1955.jpg
http://www.dodaj.rs/f/r/wn/1dRM6Nn4/sam1954.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3X/6h/4oHSjQCK/sam1952.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3z/133/4BHOo32A/sam1949.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2s/zG/4KUtuDj5/sam1950.jpg
medijanac November 24th, 2011, 03:21 PM Crkva i obdanište na br.6 i Niška Banja...
TrTomir_Ni November 24th, 2011, 03:45 PM Toliki rast opstine Pantelej i "pad" opstine C. Krst se desio zbog toga sto je nakon popisa 2002. veci deo D. Komrena (po tadasnjim podacima oko 4 000 stanovnika, priblizno 2/3) prikljucen Panteleju.
D. Komren je na popisu 2002 imao 5 725 stanovnika, a po prvim rezultatima popisa 2011, ima 1 831 stanovnika.
Znaci po ovome, da je ostala ona stara podela na dve opstine koja je fizicki najprirodnija, opstina Crveni krst bi zabelezila rast, jel tako? Od koliko ljudi?
Po karti koju si postavio, Mariborska ulica je granica izmedju opstina, sto znaci da je celo naselje desno od nje, deo komrena i celo naselje Branko Bjegovic kao i onaj njegov novi deo sa osnovnom skolom, zabavistem i novim kucama nalazi u opstini Pantelej.. to nije bas normalno..
Imam dve drugarice zive jedna preko puta druge u ulicama koje se nastavljaju levo i desno od Mariborske.. ova sto zivi desno, navodno u opstini Pantelej mi je rekla malopre na chatu da su menjali to ove godine jer su se ljudi iz naselja bunili i da se sada vode kao Crveni krst.. kaze da zbog vlasti u opstini, grad zeli da pokaze kako opstina nazaduje itd, sad koliko je to tacno ne znam..
durlanista November 24th, 2011, 05:40 PM dobre ove ploče za park u banji. ko li se otvorio za to....
Ricardo Montaner November 24th, 2011, 06:32 PM Znaci po ovome, da je ostala ona stara podela na dve opstine koja je fizicki najprirodnija, opstina Crveni krst bi zabelezila rast, jel tako? Od koliko ljudi?
Po karti koju si postavio, Mariborska ulica je granica izmedju opstina, sto znaci da je celo naselje desno od nje, deo komrena i celo naselje Branko Bjegovic kao i onaj njegov novi deo sa osnovnom skolom, zabavistem i novim kucama nalazi u opstini Pantelej.. to nije bas normalno..
Imam dve drugarice zive jedna preko puta druge u ulicama koje se nastavljaju levo i desno od Mariborske.. ova sto zivi desno, navodno u opstini Pantelej mi je rekla malopre na chatu da su menjali to ove godine jer su se ljudi iz naselja bunili i da se sada vode kao Crveni krst.. kaze da zbog vlasti u opstini, grad zeli da pokaze kako opstina nazaduje itd, sad koliko je to tacno ne znam..
Da deo D. Komrena na ovom popisu nije popisan kao deo opstine Pantelej, Crveni krst bi umesto pada broja stanovnika imao oko 2 000 stanovnika vise u odnosu na 2002.
Inace u gradu je po prvim rezultatima popisa ukupno popisano 272 818 stanovnika. To znaci da u gradu privremeno stanuje oko 15 000 ljudi (zbog studija, posla i sl).
Tzv privremeni stanovnici u Nisu:
Medijana oko 8 000
Palilula oko 3 000
Pantelej i C. Krst po 1.5 hiljade
U Bg-u (siri reon) npr takvih privremenih stanovnika ima oko 92 000, NS-u oko 24 000, Kg-u oko 11 000.
TrTomir_Ni November 24th, 2011, 08:17 PM Prosao kroz Obrenovicevu malopre.. Jel ste primetili koliko se novih radnji i lokala otvara i sredjuje u zadnje vreme, sto je lepo.. Ona prica kako ce Forum da usisa sve poznatije marke se pokazala netacna.. Od poznatijih radnji ono sto sam video da se otvara je Accessorize, lokal je u pripremi, ne znam da li ih je do sada bilo u Nisu..
Popravili osvetljenje na stambol kapiji kao i na delu prema gusaru, sad vise nije onako tufnasto osvetljen bedem i bas je lepo.. kao da su nas pitali kako treba da se podese reflektori.. :)
sallae2 November 25th, 2011, 12:37 AM dobre ove ploče za park u banji. ko li se otvorio za to......
U Niskoj Banji se uveliko radi na sredjivanju parka.
http://i40.tinypic.com/2mq5ab5.jpg
durlanista November 25th, 2011, 12:53 AM ^^
ma pitao se to jer su imali i jeftinije ploče da kupe, a ovo je išlo na tender...
Marinko November 25th, 2011, 01:40 AM Novo iz Politike:
Galija bi potonula u Nišu
Pošto je Niš u odnosu na prethodni popis porastao za oko 7.000 ljudi, postavlja se pitanje: može li prestonica „južne pruge” postati neka vrsta demografskog balansa bogatijem severu
Niš ima 257.867 stanovnika: proslava maturanata u centru grada Foto Beta
Niš ima džez festival, tradicionalne filmske susrete i jedan bioskop koji povremeno radi, uglavnom kada filmove naprave Srđan Dragojević i Dragan Bjelogrlić. U Nišu je stacionirana komanda Kopnene vojske VS i osniva se rusko-srpski centar za vanredne situacije, a kad smo već kod vojničkih priča, tamo je uniformu JNA nosio i Goran Bregović, pa je gradu posvetio jednu od najlepših balada „Bijelog dugmeta” („Grad Niš”).
Niš ima i aerodrom na koji avioni sleću tek kad Beograd okuje magla ili zatrpa sneg. Niš ima i titulu nezvanične prestonice „južne pruge”, a od pre neki dan, i, zvanično – pozitivan popisni saldo. Tih sedam hiljada Nišlija viška, u odnosu na prebrojavanje od pre devet godina i nije neki naročiti broj, ali je ipak dobra vest u odnosu na sumorni republički demografski deficit.
Popisivači su izbrojali da treći po veličini grad u Srbiji, grad Niš, broji tačno 257.867 stanovnika, dok je 2002. godine imao 250.518 ljudi. Niški demografski obraz spasla je jedna od pet gradskih opština, Pantelej, koja je brojnija za desetak hiljada stanovnika (pre devet godina, imala je 42.137, a ove 52.290). Reklo bi se, cvetaju ruže i niču institucije u Nišu,ali samo na prvi pogled, jer većina sagovornika sa kojima smo razgovarali, što zvanično, što nezvanično, objašnjava da je rast Niša nastao naseljavanjem doseljenika sa Kosmeta.Upravo u opštini Pantelej.
Može li, ipak, da se dogodi čudo, pa da Niš konačno postane neka vrsta demografskog balansa Beogradu i Novom Sadu, dovoljno privlačan magnet koji će zadržati ljude na jugu?
Profesor dr Vančo Litovski koji je 25 godina redovni profesor na Elektronskom fakultetu u Nišu, poznat kao jedan od prvih koji je konektovao Srbiju sa svetom, uvodeći Internet, misli upravo suprotno:da Srbija čini sve da Niš ne postane taj „geografski balans” republike.
– Niš je već duže vreme pod sankcijama. Ali ne međunarodnim, nego srpskim – kaže profesor Litovski i pominje primer niškog aerodroma kome nedostaje nekoliko stotina hiljada evra da kupi navigacioni sistem i postane aerodrom po najvišim međunarodnim standardima.
– Srbija, jednostavno, ne da pare Nišu. Grad Niš izdržava aerodrom iz svog budžeta, a Srbija podiže novi aerodrom u Kraljevu. Znači, ovaj u Nišu je nezavršen, a onaj u Kraljevu je započet. Pogledajte i strane investicije koje su došle u Niš. To je isključivo industrija koja angažuje najprostiju fizičku radnu snagu, poput „Jure” ili „Benetona”. Recimo, sadašnji proizvodni program „Jure”, pre tridesetak godina je imala „Elektronska industrija Niš”, u mestašcu Dušnik – napominje profesor.
I tvrdi da i niška strana ima svoje slabosti i da snosi odgovornost zašto Niš dovoljno ne raste.
– Grad je kadrovski isisan, isceđen. Mladi odlaze u inostranstvo ili u Beograd, a industrija je devastirana. Da ne pominjem sudbinu slavnog EI „Niš”. I lokalne snage na republičkom nivou koje bi se borile za Niš su oslabljene – kaže profesor Litovski, podsećajući da u Niš nije došla nijedna zapadna kompanija sa sofisticiranom tehnologijom, koja zapošljava inženjere, arhitekte i ekonomiste.
– U Nišu se ne stvaraju nove vrednosti, samo se fizički radi – kaže on i pominje jedan razgovor koji je nedavno vodio sa prijateljem građevincem. Nedavno ga je pitao – za koga se prave nove zgrade, a građevinac mu je odgovorio: „Za Vranjance i ostale – iz Crne Trave i Vlasotinca.”
Profesor kaže da su neki od vodećih niških kadrova upravo ljudi iz Vranja, Crne Trave i Vlasotinca i da čine jak i uticajan lobi u prestonici „južne pruge”.
Neki su se zbog toga, ali ne samo zato, uputili ka severu. Jedan od njih je Nenad Milosavljević, poznatiji kao Neša Galija, frontmen legendarnog niškog rokenrol benda „Galija”. Debitantski album „Prva plovidba”, na kojoj se nalazi i jedna od srpskih rokenrol klasika balada „Gospa”, Milosavljević je objavio 1979. godine, kao Nišlija. Pet godina kasnije, Galija je otplovila u Beograd.
– Na moju žalost i na žalost Niša, karijeru sam stvorio u Beogradu. Ni nedavno obeležavanje 35 godina rada „Galije” nisam proslavio u Nišu niti je to bilo moguće. Mislim da veliki niški intelektualci ne mogu da se realizuju u svom sopstvenom gradu. Zato, kada naiđem na talentovanog niškog umetnika, savetujem ga da napusti grad – sa žaljenjem kaže Neša Galija.
Pisac Zoran Ćirić, dobitnik Ninove nagrade za roman godine, za razliku od Neše, ostao je u svom gradu, uspevši da stvori jedan autentični književni toponim – „Nišvil”, i jednog književnog junaka „Magičnog Ćiru”. Ali izgleda da je Ćirić raskrstio sa oboje. I sa „Magičnim”, i sa „Nišvilom”. Kratko je rekao da ne želi da priča za novine, jer se u Nišu ipak mora od nečega živeti i plaćati komunalije.
O svom rodnom gradu nije želeo da govori ni bivši premijer Srbije, Zoran Živković. On više ne živi u Nišu. A na prethodnom popisu stanovništva – nije ni popisan.
Tacno je sve nazalost...
Marinko November 25th, 2011, 01:59 AM Ove plate od po 20ak hiljada su za prezivljavanje u Nisu,a bas me interesuje sta bi ti ljudi mogli sa tim parama u Beogradu da urade..
A gde je onaj naucno tehnoloski park koji je najavljivan pocetkom godine?Evo Novi Sad ga izgradi a i Bg koliko vidim..,a kod nas ostade na recima samo..
I Beogradu,jelte,jeste potreban jedan most od 800miliona evra sto u prakticne svrhe sto radi obelezja-da grad ima nesto autenticno..-!!!!-...A mi?Sta mislite da bi sve moglo u Nisu da se uradi sa tim parama,a?Ja mislim jedno kazi ga 10 fabrika,ako uzmem kao proporcionalno onoliko koliko ce navodno da ulozi Beneton(50milionaE),a ova Jurina jedna je 8miliona,jos 10bulevara,sve fasade u uzem i serem centru,svi gradski trgovi bi bili sredjeni,novu sportsku dvoranu bi imali,izmestio bih i prugu za te pare i autobusku stanicu ma sve oko tvrdjave i plus bih tu okolinu sredio,bilo bi para i za montazne parking objekte,ma ostalo bi i za svasta jos..Uzmimo i u obzir da je Nis od Nipa za ovu 2011 dobio 7,nesto miliona a za sledecu 10miliona i kazi ga da je predpostavljam i grad dao pa i 20miliona preko za sve ove projekte.
Sada ova zima nam daje prostor da malo dublje zadjemo u problematiku..
Marinko November 25th, 2011, 02:22 AM ..i onda procitam ovaj ovde gore moj komentar i zamislim se..da,mi ovde ima te naveden probleme da resavamo tek u narednih deset godina..
tuzno,tuzno..
WogBoy-69 November 25th, 2011, 02:36 AM gde se ovaj Crkva pravi?
sallae2 November 25th, 2011, 06:12 AM ^^
Crkva i obdanište na br.6 i Niška Banja ...
Br. 6, je naselje Nikola Tesla (između Brzog Broda i Niške Banje)
medijanac November 25th, 2011, 08:13 AM Danas, 25.nov. u Narodnim je objavljen oglas za otuđenje građevinskog zemljišta na više lokacija u gradu: za stambenu zgradu u Mokranjčevoj (do P+6), poslovni kod Vulkana, za stanovanje u Jurija Gagarina u Pasi Poljani, poslovna u Radnoj zoni "Sever", poslovni na Bul. cara Konstantina, poslovni u Radnoj zoni "Donje Međurovo", stambena u Jastrebačkoj, Brzi Brod. Rok je 3 god. za privođenje nameni od ulaska u posed.
http://www.narodne.com/fliper/index.html#
Treba pročitati i članak g-dina Timošenka na 5.str. "Sudbina "Zlatibora"
sallae2 November 25th, 2011, 08:27 AM ^^
http://www.dodaj.rs/f/1g/cc/1HEkyfDB/nn-oglas-11-11-25-x110pc.jpg
sallae2 November 25th, 2011, 08:51 AM http://www.dodaj.rs/f/43/zG/2RsKpL2L/nn-zlatibor-11-11-25-x11.jpg
eriol3001 November 25th, 2011, 10:29 AM Danas, 25.nov. u Narodnim je objavljen oglas za otuđenje građevinskog zemljišta na više lokacija u gradu: za stambenu zgradu u Mokranjčevoj (do P+6), poslovni kod Vulkana, za stanovanje u Jurija Gagarina u Pasi Poljani, poslovna u Radnoj zoni "Sever", poslovni na Bul. cara Konstantina, poslovni u Radnoj zoni "Donje Međurovo", stambena u Jastrebačkoj, Brzi Brod. Rok je 3 god. za privođenje nameni od ulaska u posed.
http://www.narodne.com/fliper/index.html#
http://www.ni.rs/index.php?section=news&subsection=show_news_details&news_id=1452&category_id=8
http://www.ekapija.com/website/sr/page/503434
medijanac November 25th, 2011, 01:17 PM Kao što smo pričali, iz Đerdapske ka vodovodu samo oko kružnog na Bul. cara Konstantina...
http://oi39.tinypic.com/2s6t1lw.jpg
Kod Merkatora postavljen ormar... Oglasna tabla opštine Medijana?
http://oi44.tinypic.com/qrll5i.jpg
durlanista November 25th, 2011, 01:24 PM ^^
isti takav postavljen i u parku preko puta saborne crkve, (ugao prijezdine i hilandarske).
sallae2 November 25th, 2011, 01:49 PM ^^
U bul. Dr. Z. Đinđića ispred poslastičarnice "Lipa", ima nešto slično već duže vreme ...
moonray018 November 25th, 2011, 02:10 PM ^^ i jedna velika glupost, ako smem da primetim..
Kurt2 November 25th, 2011, 02:24 PM Pa kad ga ne održavaju... a do sada su mogli da postave nešto sa dinamičkim sadržajem, recimo monitor i onda da se sadržaj osvežava preko neta :D
TrTomir_Ni November 25th, 2011, 02:38 PM A gde je onaj naucno tehnoloski park koji je najavljivan pocetkom godine?Evo Novi Sad ga izgradi a i Bg koliko vidim..,a kod nas ostade na recima samo..
Na prolece, ne pratis vesti..
isti takav postavljen i u parku preko puta saborne crkve, (ugao prijezdine i hilandarske).
Ovo ima i za pisma ispod, to izgleda da se zalimo kad vidimo da nesto ne valja..
velizar November 25th, 2011, 03:16 PM U "Narodnim", u okviru članka o obnovljenoj fasadi Suda, gde se pominju intervencije koje će se sprovoditi u toku sledeće godine (nova stolarija, osvetljenje ...), najprijatnije je iznenađenje da će se raditi i centralna klima.
Zašto to nije urađeno prvo?
Kako će zakrpiti na stotine rupa koje će ostati na fasadi posle demontiranja svih onih grdnih spoljnih jedinica na fasadi, a skoro da ih svaki drugi, treći prozor ima?
Naknadno premazivanje, zar je to izvodljivo da bude neprimetno, da se izjednači .. verovatno jeste, ali u Dizeldorfu, ovi naši su sposobni samo da istufnaju fasadu.
Uopšte mi se ne sviđaju te (naopičke) kombinacije, a mi smo doktori nauka za tako nešto.
No ... živi bili pa videli.
I to bi ipak bio jedan korak unapred, jer, koliko do juće sam mislio da nema šanse da se to uopšte dogodi (mislim na centralnu klimu na zgradi Suda)
Ali, kada će da srede fasadu one prelepe velike zgrade moderne između Suda i Učiteljskog doma, jedinstven primer monumentalne moderne van prestonice.
Sada imamo bukvalno najsređeniju i nairuiniraniju fasadu jednu do druge, u dodiru ... taj najočiglednije mogući nesklad može tako dugo da funkcioniše samo u .... .ebiga bože.
Aca_Ni November 25th, 2011, 06:33 PM Milos Simonovic obecao izmestanje auto pijace, autobuske stanice, cvetne i velike pijace, ako sam dobro cuo mislim da se odnosi na sledecu godinu. Bilo malopre na vestima TV5. :cheers:
durlanista November 25th, 2011, 06:54 PM ..pa da mu damo glas :D
Aca_Ni November 25th, 2011, 07:18 PM Ma neka uradi i pola od toga i zasluzio je glasove...:)
eriol3001 November 25th, 2011, 08:01 PM Milos Simonovic obecao izmestanje auto pijace, autobuske stanice, cvetne i velike pijace, ako sam dobro cuo mislim da se odnosi na sledecu godinu. Bilo malopre na vestima TV5. :cheers:
:cheers::cheers::cheers: bez obzira sto je predizborna pricha
Constantin November 25th, 2011, 08:01 PM Milos Simonovic obecao izmestanje auto pijace, autobuske stanice, cvetne i velike pijace, ako sam dobro cuo mislim da se odnosi na sledecu godinu. Bilo malopre na vestima TV5. :cheers:
Tezge sa Cvetne pijace mogu odmah da izmeste na OTC tj. buvljak.
Gde li ce ostale stvari da se premeste? Gde ce ici Autobuska stanica? Prema GUP-u je planirana pored Zeleznicke... ali ne mogu da desifrujem gde tacno.
http://i480.photobucket.com/albums/rr170/SrbijaNis/BUS.jpg
Aca_Ni November 25th, 2011, 09:03 PM Izmestanje bilo kakve pijace na OTC po meni bi bilo pogresno. Ako se vec daju pare za to bilo bi najbolje sve to izmestiti negde na periferiji, jer je i lokacija gde se trenutno nalazi OTC veoma atraktivna, ipak je to jedna veoma velika povrsina u samom centru grada...
Sto se tice autobuske stanice, ima tu dovoljno mesta kod z. stanice, od poste pa sve do ledene stene su sve stovarista, koja nije tesko ukloniti.
moonray018 November 25th, 2011, 10:21 PM Ivana Milutinovica se prema planu nastavlja direktno kroz OTC.. postavio sam pre 2-3 strane plan detaljne regulacije.. Neko je spominjao za auto-pijacu neku lokaciju u Milka Protic, ispred KP doma..?
vlada_Ilina_h2o November 25th, 2011, 10:29 PM 25. 11. 2011.| 09:11
Na licitaciji osam lokacija u Nišu
Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća Niša jednoglasno je doneto Rešenje o davanju prethodne saglasnosti na Predlog odluke o raspisivanju oglasa za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini javnim nadmetanjem.
Na licitaciji će se naći ukupno osam lokacija. U Mokranjčevoj ulici lokacija je predviđena za stanovanje velikih gustina u gradskom području. Radi izgradnje objekata kod fabrike "Vulkan", na licitaciji će se naći građevinsko zemljište namenjeno za poslovanje, proizvodnju, skladištenje i trgovinu. Na lokaciji u ulici Jurija Gagarina, naselje Pasi Poljana, predviđena je izgradnja stambenih objekata, a u naselju Brzi Brod, u Ulici Jasrebačkoj, takođe je predvićena izgradnja objekata za porodično stanovanje.
Gradsko građevinsko zemljište u Radnoj zoni "Sever", koje će se naći na javnom nadmetanju, predviđeno je za izgradnju objekata sa proizvodno-skladišnom namenom, a takođe će se u Radnoj zoni "Sever" na licitaciji naći još jedna parcela koja je namenjena za izgradnju poslovne i radne zone, poslovno trgovinskog kompleksa.
Radi izgradnje objekata na Bulevaru sv. Cara Konstantina na javnom nadmetanju naći će se gradsko građevinsko zemljište predviđeno za skladišta i servise, dok će se radi izgradnje objekata u radnoj zoni "Donje Međurovo" na licitaciji naći gradsko građevinsko zemljište čija je namena poslovno-proizvodno-trgovinski kompleks.
Rok za privođenje nameni svih lokacija koje će se naći na javnom nadmetanju je tri godine.
Prema rečima gradonačelnika Miloša Simonovića, na ovaj način že se omogućiti dolazak dva nova velika investitora.
- Svaka realizovana investicija je šansa za privlačenje novih investitora - rekao je gradonačelnik Simonović.
Ekapija (http://www.ekapija.com/website/sr/page/503434)
moonray018 November 25th, 2011, 11:54 PM Prosao sam pored hale Cair, poceli su da poplocavaju trotoar u IX brigade uz halu i prema onom parking prema stadionu, tu su stali, a pripremljeno je sve pored distribucije do Z.Djindjica. Lepo ce izgledati, tu je stvarno bilo ruzno i dzombavo.
A na hotelu Centroturist stoje izgleda skele i neka cirada zastitna preko.. izgleda da ga sredjuju, nisam to znao..
durlanista November 26th, 2011, 12:18 AM ako fizičkim preprekama ne spreče parkiranje na tom trotoaru pored ograde distribucije, bolje da ne bacaju pare na njega uopšte..
TrTomir_Ni November 26th, 2011, 12:52 AM Milos Simonovic obecao izmestanje auto pijace, autobuske stanice, cvetne i velike pijace, ako sam dobro cuo mislim da se odnosi na sledecu godinu. Bilo malopre na vestima TV5. :cheers:
Meni ovo deluje nerealno za sledecu godinu, mozda je to vise kao predizborno obecanje za naredne cetri godine ako dobije na izborima..
Gde ce ici Autobuska stanica? Prema GUP-u je planirana pored Zeleznicke... ali ne mogu da desifrujem gde tacno.
Odmah preko puta zitopeka, ali ne onog dela gde su veliki silosi nego jos prema ledenoj steni gde se odvija proizvodnja i gde im se nalazi upravna zgrada..
Ivana Milutinovica se prema planu nastavlja direktno kroz OTC.. postavio sam pre 2-3 strane plan detaljne regulacije.. Neko je spominjao za auto-pijacu neku lokaciju u Milka Protic, ispred KP doma..?
Da to je lokacija i za auto-pijacu i za veliku pijacu.. tako je onda receno..
ako fizičkim preprekama ne spreče parkiranje na tom trotoaru pored ograde distribucije, bolje da ne bacaju pare na njega uopšte..
Koliko sam video, ivicnjaci tu ispred hale su odradjeni niski, znaci izgleda da planiraju da se na poplocanom delu parkiraju automobili.. Mozda bude kao preko puta kafica, pola parking, pa stubici, a ostalo trotoar..
Izasla dva zanimljiva teksta u Narodnim novinama, jedan na 7 a drugi na 11 strani..
durlanista November 26th, 2011, 02:54 AM Koliko sam video, ivicnjaci tu ispred hale su odradjeni niski, znaci izgleda da planiraju da se na poplocanom delu parkiraju automobili.. Mozda bude kao preko puta kafica, pola parking, pa stubici, a ostalo trotoar..
rekoh, na trotoaru pored distribucije.
antistres November 26th, 2011, 02:58 AM sve je to lepo (u teoriji :D ), ali koliko sam ja razumeo on nece biti kandidat za gradonacelnika nego cirkovic :D
eriol3001 November 26th, 2011, 10:10 AM sve je to lepo (u teoriji :D ), ali koliko sam ja razumeo on nece biti kandidat za gradonacelnika nego cirkovic :D
Stvarno ? Valjda im Cirkovic vise deluje "narodski" ?
Slazem se da je ovo nerealno za sledecu godinu. Tj. Autobuska je problem. Osim ako ne naprave neki deal sa novim vlasnikom nis-expresa.
Buvljak i cvetna pijaca mogu da se izbace na neku poljanu odmah. Velika pijaca je veca komplikacija ali ona vec odavno nema funkciju i znacaj koji je imala nekada mogli bi da je isele negde duz bul. 12 Februar npr ?
moonray018 November 26th, 2011, 10:14 AM rekoh, na trotoaru pored distribucije.
tu je visok ivicnjak, ne verujem da ce neko silovati amortizere i tockove :)
Kurt2 November 26th, 2011, 10:53 AM Slazem se da je ovo nerealno za sledecu godinu. Tj. Autobuska je problem. Osim ako ne naprave neki deal sa novim vlasnikom nis-expresa.
Ne znam koliko je ispraćeno ovde na forumu, ali stanica je malo sređivana, mada ništa posebno - asfaltirali su perone. Imajući to u vidu, pitanje je kad će stanica stvarno biti izmeštena... :ohno:
Constantin November 26th, 2011, 11:03 AM Ma nek izmeste i samo Cvetnu pijacu pa ce biti dobro. Kako je zakup tezgi na mesecnom nivou, to mogu da urade bilo kad.
eriol3001 November 26th, 2011, 11:04 AM Ne znam koliko je ispraćeno ovde na forumu, ali stanica je malo sređivana, mada ništa posebno - asfaltirali su perone. Imajući to u vidu, pitanje je kad će stanica stvarno biti izmeštena... :ohno:
Nije mnogo, okacio sam ja par slika pre par meseci. Stavili su nove betonske ploce na peron.
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=79562344&postcount=8673
A pre par nedelja sam video da su poceli da prave nesto na peronu. Nisam stigao da slikam zurio sam na bus ai nije izgledalo mnogo bitno.
Kazem "nesto" jer se jos ne vidi sta ce ono biti. Kruzni zidic visine oko 50 cm i jedno 2x3 m2 velichne. Kao mali bazen izgleda. Da li ce unutra da ide voda, ili da napune zemljom pa neko cvece ili ce da nameste da se sedi po ivicama ne znam.
Mario van Helsing November 26th, 2011, 11:50 AM Ima li neko informacije dokle se stiglo sa Aqua parkom, ima li naznake da će početi radovi ili je to sve bilo zamajavanje naroda kao i ova Simonovićeva priča?
antistres November 26th, 2011, 12:56 PM http://www.juznevesti.com/Ekonomija/Gradonacelnik-kao-turisticki-vodic.sr.html kako nismo znali unapred, mogli smo da uplatimo jednodnevni izlet :D
Miki_Miks November 26th, 2011, 01:42 PM Od onog najavljenog kruznog toka na raskrscu Ucitelj Miline,Sestre Bakovica i Filipa Visnjica za sada bas nista,sinoc kad sam prosao maltene nista nisam video sto bi ukazivalo na pocetak bilo kakvih radova. Elem,retrospektiva danasnjeg dana....
Zgrada kod Liona (dobila svoj konacan izgled)
http://img838.imageshack.us/img838/7626/81497509.jpg
Na Somborskom bulevaru
http://img141.imageshack.us/img141/1808/81578554.jpg
http://img827.imageshack.us/img827/4199/68470081.jpg
Kurt2 November 26th, 2011, 01:43 PM A pre par nedelja sam video da su poceli da prave nesto na peronu. Nisam stigao da slikam zurio sam na bus ai nije izgledalo mnogo bitno.
Kazem "nesto" jer se jos ne vidi sta ce ono biti. Kruzni zidic visine oko 50 cm i jedno 2x3 m2 velichne. Kao mali bazen izgleda. Da li ce unutra da ide voda, ili da napune zemljom pa neko cvece ili ce da nameste da se sedi po ivicama ne znam.
Video sam... ja se zezam da će prave crkvu, kao kod doma zdravlja :D
Miki_Miks November 26th, 2011, 01:45 PM Naselje u Studenickoj svakog dana sve vece i vece... (ja mislim da u buducnosti nece biti prostora niti mesta gde nece biti nasadjen neki stambeni objekat,kako je krenulo:cheers:)
http://img27.imageshack.us/img27/6195/25998041.jpg
http://img3.imageshack.us/img3/3392/60637056.jpg
http://img832.imageshack.us/img832/3494/91719274.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/884/24074892.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/9674/74508512.jpg
Miki_Miks November 26th, 2011, 01:46 PM Zgrade socijalnih stanova na Bulevaru Medijana (ili ulice Majakovskog)
http://img13.imageshack.us/img13/9238/26155201.jpg
medijanac November 26th, 2011, 03:01 PM Tu ima mesta za još dve zgrade, ovamo ka bulevaru...
durlanista November 26th, 2011, 03:28 PM bordo boja sa zgrade u majakovskom mi se uopšte ne dopada. poput one kod pravnog faxa. niti crvena, niti ljubičasta....
tu je visok ivicnjak, ne verujem da ce neko silovati amortizere i tockove :)
silovali su i te kako... ali nadam se da su sada dovoljno visoki..
moonray018 November 26th, 2011, 03:48 PM ^^ ma znam, ali to su bili oni stari klasicni ivicnjaci sa lepo zakosenom ivicom, ovo su ovi novi kao u Z.Djindjica, vertikalna ivica, stvarno moras da budes mamlaz :ohno: A ne kazem da i takvih nema.. Mozda ce i tu stubici da rade posao.
TrTomir_Ni November 26th, 2011, 04:12 PM http://img827.imageshack.us/img827/4199/68470081.jpg Kako su usamljene.. :)
U Narodnim pise vezano za rekonstrukciju banjskog parka da ce u zidove celog vodotoka da postave podvodno osveljenje i da ce u gornjem delu prema cesmi tri kralja da se odradi fontana sa sedam mlaznica i podvodnim osvetljenjem.. kao i da ce jedan betonski prelaz preko korita da bude zamenjen drvenim mostom sa staklenim gazistem..
medijanac November 26th, 2011, 05:14 PM Pa jel ti nisi vid'o video prezentaciju?
velizar November 26th, 2011, 05:20 PM Ima li neko informacije dokle se stiglo sa Aqua parkom, ima li naznake da će početi radovi ili je to sve bilo zamajavanje naroda kao i ova Simonovićeva priča?
Evo nove izjave u današnjim Narodnim, pa ko veruje, ko ne veruje.:)
" Za lozni kalem grad je pre oko mesec i po dana izdao lokacijsku dozvolu, čime su stvoreni uslovi za početak pripremnih radova. Uskoro italijanski partneri dolaze u Niš, te VERUJEM da će na ovoj lokaciji radovi početi sredinom decembra" - rekao je Simonović
Kako se je sa ovim "verujem" obezbedio od toga da možda i ne bude tada i prebacio odgovornost na druge za naredno prolongiranje.
Na kraju krajeva, verujem (:lol:), da stvarno može (danas) doći do toga da grad sve završi, ali da zastoj nastane kod investitora, u tom slučaju odgovornost grada se svodi na nedostatak sankcija kod neispunjenja obaveza investitora, ili ako uopšte i ne postoji takva klauzula, ako grad nije i na njoj insistirao kod oblikovanja ugovora.
velizar November 26th, 2011, 05:23 PM .............................................
durlanista November 26th, 2011, 05:33 PM ^^ ma znam, ali to su bili oni stari klasicni ivicnjaci sa lepo zakosenom ivicom, ovo su ovi novi kao u Z.Djindjica, vertikalna ivica, stvarno moras da budes mamlaz :ohno: A ne kazem da i takvih nema.. Mozda ce i tu stubici da rade posao.
ok, nisam prolazio. te visoke ivičnjake pod 90 stepeni, prelaze samo na mestima gde je spušten ivičnjak za, recimo, pešački prelaz i sl.
osim toga, jedine koje sam video da se penju tu su pik-apovi brze pošte.
trebalo bi da završe posao.
TrTomir_Ni November 26th, 2011, 05:45 PM Pa jel ti nisi vid'o video prezentaciju?
Nisam.. nece da mi pusti video preko onog sajta sto ste postavljali ovde, mnogi imaju problema sa njim tako da ne znam kako ce da izgleda.. :(
P.S. Provalio u gornjem desnom uglu opciju Couch Mode i pogledao sam upravo klipove na Vimeo..
medijanac November 26th, 2011, 07:30 PM Eto, sad si vid'o stakleni most k'o u park sv. Save...
TrTomir_Ni November 26th, 2011, 07:40 PM Eto, sad si vid'o stakleni most k'o u park sv. Save...
Ono u parku Svetog Save mi se ne svidja sve sam beton, metal a park sve manji i manji.. Ovo u banji je vec druga prica, mnogo lepse, prirodnije.. i sto je bitno ne smanjuje se parkovska povrsina.. :)
Prijatelj November 27th, 2011, 03:09 PM Tu ima mesta za još dve zgrade, ovamo ka bulevaru...
Tu su i planirane jos dve zgrade. Takodje socijalni stanovi. To ce relativno brzo da bude.
_Boro November 27th, 2011, 05:23 PM Pozdrav svima :))))
durlanista November 27th, 2011, 05:49 PM Pozdrav svima :))))
živ bio
durlanista November 27th, 2011, 10:19 PM evo kako izgleda ulica kod hale i distribucije
http://img853.imageshack.us/img853/4121/27112011809.jpg
http://img191.imageshack.us/img191/4230/27112011810.jpg
http://img521.imageshack.us/img521/2792/27112011811.jpg
http://img171.imageshack.us/img171/5462/27112011812.jpg
na ovoj slici se vide stubovi koji odvajaju parking od prostora za pešake. ne znam kako će to biti na delu koji se vidi na prethodnoj slici.
http://img710.imageshack.us/img710/1083/27112011814.jpg
preko puta hale
http://img191.imageshack.us/img191/4296/27112011813.jpg
zgrada u prvomajskoj, nedaleko od čaira
http://img717.imageshack.us/img717/8787/27112011815.jpg
http://img36.imageshack.us/img36/9605/27112011816.jpg
beneton
http://img62.imageshack.us/img62/6611/10112011801.jpg
bulevar medijana-zelene površine
http://img823.imageshack.us/img823/3830/05112011796.jpg
medijanac November 27th, 2011, 10:38 PM Tu su i planirane jos dve zgrade. Takodje socijalni stanovi. To ce relativno brzo da bude.
Hvala prijatelju! Nisam znao da su planirane. Ima više mesta nego u Studeničkoj... ali stvarno ne bi trebali više da koriste izraz "socijalni stanovi" kad se zna da oni nisu kupovali stanove. Sam direktor Stambene agencije je rekao da će male stanove, koje nisu prodali, sastaviti u veće jer ima kupaca! Reče i osta živ! Interesantna je ova naša socijala koja neće mali-jeftin stan nego...
eriol3001 November 28th, 2011, 08:28 AM evo kako izgleda ulica kod hale i distribucije
na ovoj slici se vide stubovi koji odvajaju parking od prostora za pešake. ne znam kako će to biti na delu koji se vidi na prethodnoj slici.
http://img710.imageshack.us/img710/1083/27112011814.jpg
dal' su mogli manje prostora da ostave za prolaz pešaka :ohno:
durlanista November 28th, 2011, 10:02 AM pa to je ono što sam vas pitao pre nedelju dana. ono na dole ka ipsilonu je ok rešeno, ovo ne shvatam. ove kanalice su mi malo loše pozicionirane, a inače, drvored je u liniji, u celoj ulici.
dakle, nekog je mrzelo ili nije razmišljao...
A sad, gomila informacija,hektara...
ВОДИЧ КРОЗ ИНВЕСТИЦИЈЕ
Градоначелник Ниша Милош Симоновић са својим сарадницима организовао је за новинарске екипе вожњу кроз град и том приликом представио укупну вредност инвестиција као и све локације на којима се оне реализују. Током вожње кроз град, водич кроз инвестиције био је градоначелник Ниша.
Успели смо, за последње три и по године, да створимо услове за реализацију инвестиција у Нишу јe вредности од 300 милиона евра што је услов за отварање 7000 нових радних места, рекао је градоначелник Симоновић уз подсећање да је Ниш постао лидер у Србији по броју инвестиција. Да би вредност инвестиција достигла ову цифру, нисмо се ослањали само на градски буџет већ смо стварали услове за инвестиционе пројекте кроз сарадњу са републичким и међународним институцијама али и партнерским односом са инвеститорима, малим и средњим предузећима, рекао је Симоновић.
Представници медија су обишли Радну зону Север и локације за изградњу Научно-технолошког парка, комерцијалног комплекса компаније Супернова као и за изградњу архива Народне банке Србије као и локацију која је понуђена компанији Бенетон која ће, како се очекује, проширити своје производне капацитете у Нишу. У том делу града компанија Делта купила је 15ха земљишта на коме се почетак изградње очекује током 2012. године, док ће на 40ха земље своје пословање започети компанија Малфорд. Током вожње градом, новинари су са градоначелником обишли новоизграђене булеваре, Матејевачку петљу којој предстоји уређење осветљења, касарну Бубањски хероји као будући стамбено-пословни комплекс, Дом Војске као будући Конгресни центар, предузећа на простору Електронске индустрије која упошљавају преко 1000 радника, локацију Лозни Калем на којој према најавама инвеститора средином децембра почињу радови на изградњи аква-парка као и мотел Медијана на чијем ће се месту наредне године градити пословно-комерцијални комплекс. Ово су само неке локације, значајне за развој инвестиција и отварање нових радних места, о којима је било речи током вожње кроз град.
Током представљања локација за нове и реализоване инвестиције, градоначелник је са сарадницима посетио и две успешне нишке фирме - Harder Digital Sova и Triple Crown фирме које производе оптичку и електронску опрему, семафоре, дигиталне рулете и друго.
радоначелник Симоновић рекао је да је одлучио да посети ова предузећа с обзиром на то да се последњих година углавном говорило о великим страним инвеститорима и да би требало нагласити да у Нишу успешно послује и велики број малих и средњих предузећа.
После вожње кроз град, градоначелник Ниша и новинари срели су се на нишком Аеродрому са представницима пословне заједнице који су, између осталих, најбољи промотери рада када се ради о промоцији улагања у Ниш. Њихова позитивна искуства о квалитетној радној снази и ефикасној администрацији најбоља су порука и позив свим њиховим колегама да дођу и инвестирају у Ниш.
http://www.ni.rs/index.php?section=news&subsection=show_news_details&news_id=1455&category_id=8
hedonistaNIS November 28th, 2011, 10:09 AM :ohno:
eriol3001 November 28th, 2011, 10:18 AM pa to je ono što sam vas pitao pre nedelju dana. ono na dole ka ipsilonu je ok rešeno, ovo ne shvatam. ove kanalice su mi malo loše pozicionirane, a inače, drvored je u liniji, u celoj ulici.
dakle, nekog je mrzelo ili nije razmišljao...
A sad, gomila informacija,hektara...
http://www.ni.rs/index.php?section=news&subsection=show_news_details&news_id=1455&category_id=8
Zna li neko šta mu dođe ovo:
"У том делу града компанија Делта купила је 15ха земљишта на коме се почетак изградње очекује током 2012. године, док ће на 40ха земље своје пословање започети компанија Малфорд."
eriol3001 November 28th, 2011, 11:20 AM evo i zanimljiv predlog banane:
EI Niš mora da se ruši?
D. MILJKOVIĆ | 28. novembar 2011. 07:06 | Komentara: 3
Smeo predlog Branislava Jovanovića, direktora Direkcije za izgradnju oko višegodišnje agonije niškog Holdinga. Sindikati ratuju oko smene direktora Miodraga Stamenkovića
http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:355256-EI-Nis-mora-da-se-rusi
Constantin November 28th, 2011, 11:42 AM Ovde se vidi dosta gradilista kao i ostatak Nisa. Fantasticno izgleda:nuts::
http://vrserbia.com/clients/aeroNis/
medijanac November 28th, 2011, 12:50 PM Da li je ovo rešenje za dotrajale fasade? :bash: :lol: http://www.njuz.net/novosadani-ispisuju-grafite-mrznje-da-bi-im-okrecili-zgrade/
Zigy November 28th, 2011, 12:51 PM Ima li neko informacije dokle se stiglo sa Aqua parkom, ima li naznake da će početi radovi ili je to sve bilo zamajavanje naroda kao i ova Simonovićeva priča?
vide se neki bager i kamion, ne znam sta rade i da li je vezano za aqua park ali tu su. :)
http://www.cityofnis.rs/index.php?option=com_k2&view=item&id=4705:novi-sjaj-centralnog-banjskog-parka&Itemid=162
http://www.cityofnis.rs/images/stories/vesti/011/2711/Kako-ce-izgledati-park-u-Banji-posle-rekonstrukcije1.jpg
http://www.cityofnis.rs/images/stories/vesti/011/2711/Kako-ce-izgledati-park-u-Banji-posle-rekonstrukcije2.jpg
http://www.cityofnis.rs/images/stories/vesti/011/2711/Kako-ce-izgledati-park-u-Banji-posle-rekonstrukcije3.jpg
eriol3001 November 28th, 2011, 02:38 PM Onaj "malford" što se spominje u "vodiču za investicije" je:
"....складишно дистрибутивног центра типа Cash & Carry "Malford" д.о.о......"
bar prema usvajanju plana detaljne regulacije sa sajta grada:
http://www.ni.rs/uploads/doc/komisija-za-planove/dnevnired_037.pdf
http://www.ni.rs/uploads/doc/odluke/111021resenje5.pdf
Oba dokumenta su PDF
Miroslav November 28th, 2011, 02:43 PM Onaj "malford" što se spominje u "vodiču za investicije" je:
bar prema usvajanju plana detaljne regulacije sa sajta grada:
http://www.ni.rs/uploads/doc/komisija-za-planove/dnevnired_037.pdf
http://www.ni.rs/uploads/doc/odluke/111021resenje5.pdf
Oba dokumenta su PDF
Pa da nije malo mnogo 40 ha za tako nesto?
eriol3001 November 28th, 2011, 03:31 PM Grad Niš: U susret Milanskom ediktu
Savet za realizaciju pripremnih aktivnosti Grada Niša za organizovanje proslave i obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta 2013. godine, kojim je predsedavao gradonačelnik Niša Miloš Simonović, razmatrao je Lokalni plan za obeležavanje ovog jubileja. Lokalni plan predviđa infrastrukturno opremanje Grada , odnosno Završetak rekonstrukcije I izgradnje najvećih gradskih saobraćajnica koje će povezati naše najznačajnije kulturnoistorijske spomenike - Tvrđavu, Ćele Kulu i arheološki park Medijana.
Lokalni planom planirana je prezentacija, popularizacija i promocija kulturnog nasleđa koji će biti ostvaren kroz arheološka i arhitektonska istraživanja, konzervatorsko-restauratorske radove, konzervaciju i prezentaciju fresaka i mozaika i pokretnog arheološkog materijala.
Do velikog hrišćanskog jubileja predstoji infrastrukturno i parterno uređenje Tvrđave: postavljanje rasvete i osvetljavanje bedema, revitalizacija slikarskih ateljea, revitalizacija barutana i kovačnice, ograđivanje palate sa oktogonom, obnavljanje istraživanja na Objektu sa svodovima i antičkoj ulici u Tvrđavi, obnavljanje istraživanja Palate sa oktogonom na Gradskom polju i konzervacija otkrivenog dela Palate, prezentacija Vile sa peristilom na Medijana.
Jedan od prioriteta u okviru Lokalnog plana za obeležavanje godišnjice od Milanskog edikta je postavljanje spomenika Caru Konstantinu. Kao najbolje rešenje spomenika Caru Konstantinu ocenjen je predlog po kome car Konstantin sedi na prestolu, u jednoj ruci mu je krst, a na kolenima mač. Do proslave 1700 godina Milanskog edikta hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene biće u potpunosti završen i spremno će dočekati ovaj veliki jubilej.
Tokom kampanje povodom godišnjice od donošenja Milanskog edikta biće održano niz naučnih skupova. Jedan od najznačajnijih sastanaka je skup gradonačelnika šest Konstantinovih gradova (Milano, Trir, York, Rim, Arl, Niš) u Nišu 03. Juna 2012. Ovaj skup biće nastavak umrežavanja svih Konstantinovih gradova u nameri da svi zajedno učestvuju u organizaciji velikog hrišćanskog jubileja - obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.
Usvajanje Lokalnog plana obeležavanje velikog hrišćanskog jubileja pokazuju rešenost Grada Niša da spremno dočeka 2013. godinu, kada će svetska hrišćanska civilizacija obeležiti 1700 godina Milanskog edikta. Ovim aktom je njegov politički tvorac, car Konstantin, zvanično priznao hrišćanstvo kao religiju i obustavio trovekovni progon hrišćana. Niš, rodni grad cara Konstantina, u obeležavanju ovog velikog jubileja biće jedno od najznačajnijig mesta u svetu.
Gradonačelnik Niša Miloš Simonović formirao je Savet za realizaciju pripremnih aktivnosti Grada Niša za organizovanje proslave i obeležavanje 1700 godina Milanskog edikta 2013. godine. Zadatak Saveta je da koordiniše aktivnosti i poslove vezane za organizovanje proslave i obeležavanje 1700 godina od donošenja Milanskog edikta.
http://www.betaoms.com/sr/drutvo/2514-u-susret-milanskom-ediktu
Ricardo Montaner November 28th, 2011, 03:44 PM Onaj "malford" što se spominje u "vodiču za investicije" je:
DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU MALFORD BEOGRAD, ANDRIĆEV VENAC 2
Adresa: Andrićev venac 2, Beograd, Srbija
Telefon:
Matični broj: 20303301
PIB:
Šifra delatnosti : 74140
Naziv delatnosti : Konsalting i menadžment poslovi
eriol3001 November 28th, 2011, 03:51 PM ^^^^
Da, i meni je to upalu u oči na APR.
Al' me nije iznenadilo uopšte.:ohno:
vectom November 28th, 2011, 04:51 PM http://www.pks.rs/registar/Detaljioprivrednomsubjektu/tabid/2321/id/20303301/privredniSubjektID/20303301/Default.aspx
usrejected November 28th, 2011, 05:28 PM http://www.betaoms.com/sr/drutvo/2514-u-susret-milanskom-ediktu
Znaci, prioritet je spomenik... :bash:
sallae2 November 28th, 2011, 07:26 PM ^^^^
Da, i meni je to upalu u oči na APR.
meni je upala u oči, adresa ...
... s obzirom, šta se nalazi preko puta na broju 1 (http://www.predsednik.rs/mwc/default.asp?c=503000&g=20061001204038&lng=cir&hs1=1) :)
Constantin November 28th, 2011, 07:51 PM Znaci, prioritet je spomenik... :bash:
Pa sta drugo nego spomenik??? Hvala Bogu da su se setili...
velizar November 28th, 2011, 10:29 PM Znaci, prioritet je spomenik... :bash:
Pa nije baš tako, on je, kako piše "JEDAN OD prioriteta U OKVIRU lokalnog plana za OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE od Milanskog edikta ..."
Šta bi moglo da bude u sklopu prioriteta za jednu takvu manifestaciju, investiranje u cilju oplemenjivanja sorte kukuruza u ponišavlju ? :lol:
Pa neće biti, to su takođe prioriteti, ali u drugim okvirima.
U Nišu je sve prioritetno, zbog specifičnosti proteklih dvadeset godina, prioritet je i čupanje busenčića trave sa trotoara .. i čišćenje folije od bombone, ali, sve to u okviru posebno određenih aktivnosti. Svako ima svoj posao i svoje prioritete, sve bi mnogo bolje funkcionisalo kada bi svako samo obavljao svoj posao bez mešanja u tuđi.
vectom November 28th, 2011, 10:42 PM Kovachnica u tvrdjavi beshe gde?
velizar November 28th, 2011, 11:27 PM Kovachnica u tvrdjavi beshe gde?
:lol: i ja sam se to zapitao, ali, mislim da ne postoji druga mogućnost sem onog prastarog čudnog kućerka, koji, sudeći po izgledu i stilu gradnje, verovatno potiče najranije iz perioda gradnje same tvrđave. One građevine koja se nalazi kada se krene desnom stazom od ulaza u tvrđavu, pa se prođe i letnja pozornica desno i planinarski dom levo, pa za nekih pedesetak metara dalje se nailazi na nju, sa leve strane od široke staze.
U novimm sutrašnjim Narodnim novinama postoji članak u vezi sa tim, gore pominjanim, ali malo drugačije koncipiran, sa nekim zanimljivim podacima kojih ovde nema .. primer, arhiv u tvrđavi menja namenu u muzej Cara Konstantina, spomenik Caru Konstantinu će biti izgrađen "na keju", šta li to sad znači na keju, pominjali smo ranije mogućnost odmah desno od tvrđavskog mosta na prostranom delu keja, ne bih rekao da je to povratak na prvobitnu varijantu ( na poligonu), ali, mogla bi da bude pozitivna promena u poređenju sa arheološkim parkom na Medijani, što smo se skoro svi složili da je potpuno pogrešna lokacija.
Od krsta na Viniku očigledno da (hvala bogu) neće biti ništa, grad prenosi ingerencije na crkvu i privrednike, rekavši da su im obezbedili sve što je bilo do njih, znajući da su i jedni i drugi (naročito crkva) skoro izjavili da su " prenaglili .."
Članak je na 4-5 stranicama, neka ga pročita koga zanima i ovde prebaci ako se smatra da je interesovanje dovoljno.
Dr.Merak November 28th, 2011, 11:59 PM Jel mogu ja ljubazno da zamolim svoje kolege ako neko može da "tejkne pikčrs" sada kada su ispravili osvetljenje na tvrdjavi i takodje i jos poneka slicica robne kuce Beograd ako je jos nesto uradjeno kao i radovi na fasadama u Pobedinoj.
veoma zahvalan...
P.S. posto sam se nervirao svaki dan kad prodjem kroz centar sad bih malo da uzivam pa makar preko intereta :)
Constantin November 29th, 2011, 12:47 AM U novimm sutrašnjim Narodnim novinama postoji članak u vezi sa tim, gore pominjanim, ali malo drugačije koncipiran, sa nekim zanimljivim podacima kojih ovde nema .. primer, arhiv u tvrđavi menja namenu u muzej Cara Konstantina, spomenik Caru Konstantinu će biti izgrađen "na keju", šta li to sad znači na keju, pominjali smo ranije mogućnost odmah desno od tvrđavskog mosta na prostranom delu keja, ne bih rekao da je to povratak na prvobitnu varijantu ( na poligonu), ali, mogla bi da bude pozitivna promena u poređenju sa arheološkim parkom na Medijani, što smo se skoro svi složili da je potpuno pogrešna lokacija.
Od krsta na Viniku očigledno da (hvala bogu) neće biti ništa, grad prenosi ingerencije na crkvu i privrednike, rekavši da su im obezbedili sve što je bilo do njih, znajući da su i jedni i drugi (naročito crkva) skoro izjavili da su " prenaglili .."
Članak je na 4-5 stranicama, neka ga pročita koga zanima i ovde prebaci ako se smatra da je interesovanje dovoljno.
Muzej Cara Konstantina u tvrdjavi je odlicna ideja. Samo sta ce biti u tom muzeju? Arheoloska zbirka ce, kako smo culi, biti u Oficirskom domu. Da li je godinu dana dovoljno da se napravi novi muzej sa novom postavkom?
Zatim, na www.ni.rs , u video prilogu, se pominje i planetarijum u jednoj od barutana. To je simpaticno.
U istom video prilogu, Miodrag Radovic kaze da ce se spomenik na Keju podici prema konkursu iz 2004. U tom konkursu je za mesto spomenika odredjena travnata povrsina pored auto poligona. Treba nagasiti da prema uslovima konkursa spomenik ne bi zauzimao ceo poligon vec samo onaj cosak prema raskrsnici!
Toni Cerskov je svojevremeno izjavio da ta lokacija ne dolazi u obzir zato sto nije arheoloski istrazena. Cuo sam da se razmatra i Gradsko polje kao potencijalna lokacija. Slazem se da Mediana nije dobro mesto.
Ja i dalje mislim da je najbolje mesto za spomenik lokacija danasnjeg parkinga pored Tvrdjavskog mosta. Na taj nacin bi ustedeli novac za zidanje nove kapije iza spomenika:)
velizar November 29th, 2011, 01:28 AM Muzej Cara Konstantina u tvrdjavi je odlicna ideja. Samo sta ce biti u tom muzeju? Arheoloska zbirka ce, kako smo culi, biti u Oficirskom domu. Da li je godinu dana dovoljno da se napravi novi muzej sa novom postavkom?
Zatim, na www.ni.rs , u video prilogu, se pominje i planetarijum u jednoj od barutana. To je simpaticno.
U istom video prilogu, Miodrag Radovic kaze da ce se spomenik na Keju podici prema konkursu iz 2004. U tom konkursu je za mesto spomenika odredjena travnata povrsina pored auto poligona. Treba nagasiti da prema uslovima konkursa spomenik ne bi zauzimao ceo poligon vec samo onaj cosak prema raskrsnici!
Toni Cerskov je svojevremeno izjavio da ta lokacija ne dolazi u obzir zato sto nije arheoloski istrazena. Cuo sam da se razmatra i Gradsko polje kao potencijalna lokacija. Slazem se da Mediana nije dobro mesto.
Ja i dalje mislim da je najbolje mesto za spomenik lokacija danasnjeg parkinga pored Tvrdjavskog mosta. Na taj nacin bi ustedeli novac za zidanje nove kapije iza spomenika:)
Kada bi uspeli za godinu dana da i tu zgradu muzejski osposobe (jedine smetnje su finansijskog karaktera, inače je to fizički u potpunosti izvodljivo), to bi bio brz i značajan pomak što se tiče te, višedecenijske prostorne problematike, u vezi sa muzejom grada Niša. I u tom muzeju bi naravno bila postavka koncipirana na period vladavine Cara Konstantina, njegovih sinova, malo pre, malo posle. U muzeju u bivšem oficirskom domu bi bilo sve ostalo, očigledno je da materijala za muzejske postavke ima toliko da bi trebale još tri takve građevine, najmanje, oni su od samog starta i rekli da je Oficirski dom još uvek malo, da se treba ići dalje.
Ako ne uspeju u narednih godinu dana da osposobe tu zgradu za muzej, to bi se prvom zgodnom prilikom trebalo desiti.
A što se tiče spomenika, meni je diskutabilna svaka lokacija u centru grada, to bi malo podsećalo na "skopljanizaciju", prenatrpavanje spomenika na malom prostoru. Toga ima u svetu i bivalo je kroz istoriju, u nekim gradovima to fino izgleda, ali, to su trgovi u kojima je taj koncept finalno uobličen najkasnije sredinom devetnaestog veka, kasnija i savremena arhitektura je veoma nezahvalno okruženje za trpanje takvih, arhaičnih spomenika, trgu kao što je centralni niški najviše odgovara neka mešavina stilova (što se tiče spomenika), vešto uklopljena u sam (šarolik) arhitektonski milje.
Ja sam za formiranje potpuno novog trga, potpuno nove celine koja će biti inicijalna kapisla za formiranje nove, atraktivne i kvalitetne arhitektonske celine, koja će nastajati u njegovom okruženju. Za tako nešto je poligon kod mosta Mladosti, najbolje rešenje.
Ali, šta je tu je, za sada bolje išta nego ništa, pa naredni pomak neka bude u pravcu koji je još bolji od prethodnog.:)
Constantin November 29th, 2011, 08:54 AM Press je malo kriticniji...
Pripreme - Do jubileja još samo godinu dana
O proslavi Milanskog edikta ništa se ne zna
Kako će Niš proslaviti 1.700 godina otkako je car Konstantin parafirao Milanski edikt, koji je označio prestanak progona hrišćana, još nije poznato, iako je za pripreme za obeležavanje ovog značajnog datuma svetske istorije ostalo samo godinu dana
www.pressonline.rs (http://pressonline.rs/sr/vesti/regioni/story/189541/O+proslavi+Milanskog+edikta+ni%C5%A1ta+se+ne+zna.html)
Mario van Helsing November 29th, 2011, 10:01 AM ^^Koliko ja vidim na kraju neće biti izgradjeno ništa, zašto se odustalo od izgradnje krsta na Viniku? Zar je moguće da ovaj grad i država ne mogu da nadju pare za takav spomenik, kojim bi Niš bio prepoznatljiv u celom svetu. Ostalo je još godinu dana a ništa se ne preduzima oko same organizacije i izgradnje spomenika i potrebnih objekata za ovako veliku svečanost. Da li uopšte postoji neko ko se bavi time, postoji li neki protokol, ili ćemo se izblamirati i kao grad i kao država a na kraju i kao vernici. Sve mi se čini da će na kraju tako biti :bash: :ohno: :nuts:
medijanac November 29th, 2011, 10:15 AM U "borbi protiv pilećeg pamćenja"...bliži se godišnjica rušenja mosta...
http://www.dodaj.rs/f/X/3M/4GTvfFIC/clipboard01.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3t/3i/3yddArrj/clipboard02.jpg
Most je srušen 2.decembra 2010. :bash:
Constantin November 29th, 2011, 10:15 AM Koliko ja vidim na kraju neće biti izgradjeno ništa, zašto se odustalo od izgradnje krsta na Viniku? Zar je moguće da ovaj grad i država ne mogu da nadju pare za takav spomenik, kojim bi Niš bio prepoznatljiv u celom svetu.
Bio bi prepoznatljiv kao sto je i Skoplje prepoznatljivo po svom krstu.
Kurt2 November 29th, 2011, 10:16 AM Grad i država ne treba da se bave izgradnjom verskih objekata, jer je Republika Srbija (barem de jure) sekularna država. Što se mene tiče, bolje da dignu ogroman spomenik nekom treš glumcu (tipa Stiven Sigal), nego da grade krstače...
I kakva crna prepoznatiljivost kada se svi utrkuju ko će veći krst da napravi!?!?
Constantin November 29th, 2011, 12:11 PM ^^
Naravno. Ko jos u svetu zna za skopski krst? Makedonska dijaspora mozda
Funkcija niškog krsta je samopromocija jednog coveka koji je tu "inicijativu" i pokrenuo.
Aca_Ni November 29th, 2011, 12:13 PM Mislim da bi spomenik Caru Konstantinu definitivno najbolje lezao na onom platou ispred hotela My Place, i ovako je on manje-vise pust, a velika je povrsina i odatle puca super pogled na tvrdjavu!
Kurt2 November 29th, 2011, 12:16 PM A ja mislim da bi najbolje bilo tamo gde je i prvobitno planirano ako se ne varam - na mestu autopijace.
Mario van Helsing November 29th, 2011, 01:33 PM Bio bi prepoznatljiv kao sto je i Skoplje prepoznatljivo po svom krstu.
Zar nije?
usrejected November 29th, 2011, 01:37 PM Postoji sasvim ozbiljna pretpostavka da se na prostoru predvidjenom za izgradnju spomenika Konstantinu nalaze ostaci velike zanatske cetvrti Nisa iz doba Turaka.
Postoje takodje odgovorne tvrdnje ljudi iz Zavoda za zastitu spomenika, da se na istom mestu, na vecim dubinama, nalaze ostaci antickog Nisa. Ne znam kako je moguce da iko podrzava izgradnju pseudo antickog spomenika, jednu laznu istoriju, na mestu na kome je sve puno istorijskih materijalnih dokaza jednog visevekovnog postojanja grada.
Gospodin Predrag Cveticanin je nedavno, u studiji povodom izrade nove strategije razvoja kulture grada Nisa, takodje negativno pisao o izgradnji ovog spomenika.
Na srecu, prilikom kopanja naici ce na arheoloske ostatke, pa ce i izgradnja stati brzo.
Constantin November 29th, 2011, 02:11 PM Ne radi se ni o kakvom pseudoanticnkom spomeniku nego skulpturi koja predstavlja jednu istorijsku licnost.
Svuda u svetu se podizu spomenici znacajnim ljudima. Ne vidim u cemu je problem.
Naravno, ne treba unistavati arheoloske ostatke, ali negde u gradu se moze naci nekoliko kvadratnih metara za spomenik.
TrTomir_Ni November 29th, 2011, 02:36 PM U svakom tekstu u zadnja dva dana ne spominju kapiju, vec samo spomenik Konstantinu kako sedi.. vrlo je moguce da ce da nadju neko prelazno resenje, da prodju sto jeftinije i da postave spomenik na vec nekoj uredjenoj lokaciji na keju.. sto se meni ne svidja, vise sam da to bude prostor auto-pijace..
A da i malo ima vizionarstva kao sto ga nema.. Da se ranije razmisljalo, mogli su da premeste auto pijacu, da istraze ceo prostor, da odrade zgradu muzeja ciji bi krov bio u nivou bul. Nikole Tesle.. Ispod bi se u okviru iskopina nalazio muzej, a iznad na izrvanjanom terenu tj. ploci muzeja trg na cijem centru bi se nalazio spomenik Konstantinu po konkursu iz 2004 godine.. i eto svi bi bili zadovoljni.. ;)
usrejected November 29th, 2011, 03:03 PM Ne radi se ni o kakvom pseudoanticnkom spomeniku nego skulpturi koja predstavlja jednu istorijsku licnost.
Svuda u svetu se podizu spomenici znacajnim ljudima. Ne vidim u cemu je problem.
Naravno, ne treba unistavati arheoloske ostatke, ali negde u gradu se moze naci nekoliko kvadratnih metara za spomenik.
Nemoguce je predstaviti licnost iz tog vremena spomenikom koji nece oponasati antiku. To mozemo zvati i klasicizmom, mozemo cak i postmodernizmom, ali je sigurno u pitanju jedno laziraje istorije. Izmedju iskopavanja arheoloske zaostavstine tog istog Konstantina (ukoliko je zaista ikada boravio u Nisu) i izgradnje spomenika slavoj licnosti i "sugradjaninu" Konstantinu, neka svako odluci po prioritetu. Mene jedino brine da je za ovaj grad prioritet spomenik.
Dr.Merak November 29th, 2011, 03:10 PM Zar nije?
Ja kao Nislija, ziveci na 250 km od Skoplja nisam znao za skopljanski krst sve dok nisam otisao tamo prvi put pre 2 godine.... i sada kada sam bio... taj krst mi nikako nije simbol tog grada... Skoplje pamtim po nenormalnom broju komunistickih gradjevina BETON svuda... polusrusenoj staroj zeleznickoj stanici i cetvrti u turskom stilu
Constantin November 29th, 2011, 03:23 PM Nemoguce je predstaviti licnost iz tog vremena spomenikom koji nece oponasati antiku. To mozemo zvati i klasicizmom, mozemo cak i postmodernizmom, ali je sigurno u pitanju jedno laziraje istorije. Izmedju iskopavanja arheoloske zaostavstine tog istog Konstantina (ukoliko je zaista ikada boravio u Nisu) i izgradnje spomenika slavoj licnosti i "sugradjaninu" Konstantinu, neka svako odluci po prioritetu. Mene jedino brine da je za ovaj grad prioritet spomenik.
Ja zaista ne razumem. Ako se napravi realisticna skulptura u bronzi to je oponasanje antike? Da li je i spomenik Sabanu Bajramovicu sa mikrofonom u ruci pseudoantika?
Evo kako izgleda spomenik Konstantinu u Jorku podignut 1998. godine. Sram bilo Engleze sto laziraju istoriju :nono:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/Constantine_the_Great_statue_outside_York_Minster_-_DSC07907.JPG/800px-Constantine_the_Great_statue_outside_York_Minster_-_DSC07907.JPG
usrejected November 29th, 2011, 04:29 PM Saban Bajramovic je nas savremenik. Konstantin je anticka figura.
Miroslav November 29th, 2011, 04:34 PM ono o cemu bi se moglo razmisliti je spomenik Mango Jerry-ju. Mislim da bi bilo lepo
TrTomir_Ni November 29th, 2011, 04:37 PM ono o cemu bi se moglo razmisliti je spomenik Mango Jerry-ju. Mislim da bi bilo lepo
+1
Kurt2 November 29th, 2011, 04:44 PM Ja sam za Džima Morisona :D
Dr.Merak November 29th, 2011, 05:38 PM i naravno Dzej! :)
velizar November 30th, 2011, 12:08 AM Nemoguce je predstaviti licnost iz tog vremena spomenikom koji nece oponasati antiku. To mozemo zvati i klasicizmom, mozemo cak i postmodernizmom, ali je sigurno u pitanju jedno laziraje istorije. Izmedju iskopavanja arheoloske zaostavstine tog istog Konstantina (ukoliko je zaista ikada boravio u Nisu) i izgradnje spomenika slavoj licnosti i "sugradjaninu" Konstantinu, neka svako odluci po prioritetu. Mene jedino brine da je za ovaj grad prioritet spomenik.
Nespretno diskutuješ, suštinski, mislim da znam koja ti je osnovna zamerka (sa kojom se u nekim segmentima i mogu složiti) ali si se nespretno rasplinuo.:)
Kažeš "Nemoguće je predstaviti ličnost iz tog vremena spomenikom koji neće oponašati antiku" .. samo delimično tačno, zato što se ne može na spomeniku danas predstaviti ličnost iz tog doba sa perikom i trorogim šeširom, kakvi su se nosili u 18 veku. Spomenik može biti i hologramski prikaz, ali takav koji će oponašati Cara Konstantina iz trećeg veka nove ere, iz doba u kome je živeo.
Sem toga, naravno da je potpuno moguće predstaviti ličnost iz tog vremena spomenikom koji neće oponašati antiku. Staklo, metal, aluminijum, druge legure, odabir oblika i forme je u današnje doba skoro neograničen, pitanje (problem) koje se može postaviti je samo, da li će takav spomenik proći na konkursu, koliko je žiri spreman za fleksibilnost i savremene tendencije.:)
Dva puta si pomenuo "lažiranje istorije" i pretpostavljam da si mislio na sam spomenik, jer u suprotnom bi bila potpuno netačna konstatacija, time bi se mislilo da nije istina da je Konstantin svojim postupcima na svojstven način tog doba, okruženja i svog karaktera zadužio Hrišćanski svet. Suvišna i nepotrebna je i sumnja da li je "zaista ikada boravio u Nišu". Jednom sigurno jeste .. kada se rodio.:)
Nije mi takođe jasno zašto misliš da je gradu spomenik Caru Konstantinu takav prioritet kakvim ga ti predstavljaš, kao da niko od gradskih čelnika niočemu ni ne misli, oni koliko do juče nisu ni znali ni ko je "taj":) Da je takav prioritet, odavno bi već postojao taj spomenik, ovako se svi stranci čude, zašto ga nemamo. Očigledno je da su im iz određenih razloga prioriteti ulice, bulevari, kružni tokovi, toplovodi, vodovodi, govnovodi:lol:, ulična rasveta, u proteklih deset godina su izgrađena dva kolovozna i jedan pešački most (posle trideset godina pauze) .. čak je rekonstruisan i (ne mali) spomenik Kralju Aleksandru, to nije bio Konstantin.:)
I dalje se to radi, evo, u mojoj ulici u Durlanu (Solunskih ratnika) i u još nekim poprečnim ulicama, promenili su pre par nedelja one stare bele, čkiljave, sa žutim sijalicama, koje osvetljavaju kao "kod islednika":). Znači, prioriteti u najvećoj meri uopšte nisu promašeni, sem investicija u proizvodnju .. to je najteže u svakom smislu, i zato je i najsporije.
Da remiziram:lol:, mislim da bi nam osnovna potencijalna zamerka trebale biti dve stvari, izgled spomenika i njegova lokacija, i da je to i tebi.:)
velizar November 30th, 2011, 12:14 AM Saban Bajramovic je nas savremenik. Konstantin je anticka figura.
Ovako kako si rekao, ispada, da buduće generacije koje neće biti savremenici Šabana Bajramovića, najverovatnije bi trebali da sruše taj spomenik.:lol:
velizar November 30th, 2011, 12:25 AM Postoji sasvim ozbiljna pretpostavka da se na prostoru predvidjenom za izgradnju spomenika Konstantinu nalaze ostaci velike zanatske cetvrti Nisa iz doba Turaka.
Postoje takodje odgovorne tvrdnje ljudi iz Zavoda za zastitu spomenika, da se na istom mestu, na vecim dubinama, nalaze ostaci antickog Nisa. Ne znam kako je moguce da iko podrzava izgradnju pseudo antickog spomenika, jednu laznu istoriju, na mestu na kome je sve puno istorijskih materijalnih dokaza jednog visevekovnog postojanja grada.
Gospodin Predrag Cveticanin je nedavno, u studiji povodom izrade nove strategije razvoja kulture grada Nisa, takodje negativno pisao o izgradnji ovog spomenika.
Na srecu, prilikom kopanja naici ce na arheoloske ostatke, pa ce i izgradnja stati brzo.
U svakom od tih tekstova je potpuno prepoznatljivo da će se odvijati (da su planirana) i arheološka istraživanja, konzervacije i rekonstrukcije. I da su ti procesi paralelni i maltene ravnopravni.
Pravilno razumevanje inicijative dovodi do toga da se uvudi da su iskopavanja najvažniji proces, koji je suštinski potpuno nezavistan od proslave Edikta. Spomenik će se napraviti i toliko, istraživanja i iskopavanja će trajati decenijama kasnije, kao što su se odvijali i decenijama ranije. Spomenik je samo, tako, važan, "bombastičan" i u svojoj najavi i vizuelnoj formi, inače, arheološka istraživanja, konzervacije i rekonstrukcije su najbitniji segment .. a boga mi, ispostavlja se i najskuplji:)
Niboj November 30th, 2011, 12:40 AM Evo kako izgleda kada se podigne kredit i sredi predhodno zapusten kej Gabrovacke reke kod merkatora!
http://i1104.photobucket.com/albums/h327/niboj/PB250071.jpg
http://i1104.photobucket.com/albums/h327/niboj/PB250069.jpg
http://i1104.photobucket.com/albums/h327/niboj/PB250070.jpg
Constantin November 30th, 2011, 08:43 AM Da remiziram:lol:, mislim da bi nam osnovna potencijalna zamerka trebale biti dve stvari, izgled spomenika i njegova lokacija
Da,bilo je i boljih i modernijih radova na konkursu iz 2004. od ovog pobednickog. Npr. trecenagradjeni rad, vajara Darka Tomica. Medjutim, vazno je da bar neko obelezje postave do proslave.
Mario van Helsing November 30th, 2011, 12:19 PM Postoji sasvim ozbiljna pretpostavka da se na prostoru predvidjenom za izgradnju spomenika Konstantinu nalaze ostaci velike zanatske cetvrti Nisa iz doba Turaka.
Na sreću??? Već sam pisao na tu temu, ono što je ispod zemlje tamo treba i da ostane, ako bismo krenuli da iskopavamo sve ono što se nalazi pod zemljom onda bi Niš ličio na površinu Meseca, sve bi bilo u rupama i kraterima, najbolje je da istorija ostane tamo gde joj je i mesto u istoriji, zakopana pod zemljom, inače znajući naš mentalitet uglobalu, biće vrlo brzo uništeno.
Kurt2 November 30th, 2011, 12:31 PM Kad bismo imali keša, pa da napravimo kao Grci na Akropolju - iskopine preko kojih se hoda:
http://www.youtube.com/watch?v=_hAgky5h3cg
Miki_Miks November 30th, 2011, 12:59 PM Kad se setima samo Bananih reci kako ce kej Gabrovacke reke biti najsredjeniji i najlepsi deo grada u Nisu,tik uz ,,nesudjenu Nisku Arenu "....A ostade samo veliko ruglo.....Ocigledno ce da ga sredjuju opet pred izbore:lol:
medijanac November 30th, 2011, 01:32 PM U dvorištu OŠ "Mika Antić" rade građevinske mašine... znam da treba novu sportsku halu da grade...
moonray018 November 30th, 2011, 02:37 PM Bruje busilice oko glavnog ulaza u crkvu Cara Konstantina (izmedju zvonika), postavljaju mermene ploce oko vrata cini mi se
usrejected November 30th, 2011, 03:16 PM Ovako kako si rekao, ispada, da buduće generacije koje neće biti savremenici Šabana Bajramovića, najverovatnije bi trebali da sruše taj spomenik.:lol:
Moj komentar se odnosio na Constantinovu primedbu o klasicizmu i pseudo antici. Mislio sam da je jasnije, u svakom slucaju mogu objasniti. Ne mozes uraditi skulpturu anticke figure a da ona ne bude u maniru klasicizma, dakle da u najboljem slucaju oponasa antiku. Prosto, Konstantinov lik jedino poznajemo preko antickih spomenika i sacuvanih spisa ne mozemo ga predstaviti realisticno na nacin na koji mozemo bilo kog "savremenika" ili bilo koju figuru iz XIX ili XX veka.
Samim tim, taj spomenik bi bio svojevrsna lazna istorija, lazno materijalno svedocanstvo prisustva Konstantina na ovim prostorima.
usrejected November 30th, 2011, 03:25 PM Nespretno diskutuješ, suštinski, mislim da znam koja ti je osnovna zamerka (sa kojom se u nekim segmentima i mogu složiti) ali si se nespretno rasplinuo.:)
Kažeš "Nemoguće je predstaviti ličnost iz tog vremena spomenikom koji neće oponašati antiku" .. samo delimično tačno, zato što se ne može na spomeniku danas predstaviti ličnost iz tog doba sa perikom i trorogim šeširom, kakvi su se nosili u 18 veku. Spomenik može biti i hologramski prikaz, ali takav koji će oponašati Cara Konstantina iz trećeg veka nove ere, iz doba u kome je živeo.
Sem toga, naravno da je potpuno moguće predstaviti ličnost iz tog vremena spomenikom koji neće oponašati antiku. Staklo, metal, aluminijum, druge legure, odabir oblika i forme je u današnje doba skoro neograničen, pitanje (problem) koje se može postaviti je samo, da li će takav spomenik proći na konkursu, koliko je žiri spreman za fleksibilnost i savremene tendencije.:)
Dva puta si pomenuo "lažiranje istorije" i pretpostavljam da si mislio na sam spomenik, jer u suprotnom bi bila potpuno netačna konstatacija, time bi se mislilo da nije istina da je Konstantin svojim postupcima na svojstven način tog doba, okruženja i svog karaktera zadužio Hrišćanski svet. Suvišna i nepotrebna je i sumnja da li je "zaista ikada boravio u Nišu". Jednom sigurno jeste .. kada se rodio.:)
Nije mi takođe jasno zašto misliš da je gradu spomenik Caru Konstantinu takav prioritet kakvim ga ti predstavljaš, kao da niko od gradskih čelnika niočemu ni ne misli, oni koliko do juče nisu ni znali ni ko je "taj":) Da je takav prioritet, odavno bi već postojao taj spomenik, ovako se svi stranci čude, zašto ga nemamo. Očigledno je da su im iz određenih razloga prioriteti ulice, bulevari, kružni tokovi, toplovodi, vodovodi, govnovodi:lol:, ulična rasveta, u proteklih deset godina su izgrađena dva kolovozna i jedan pešački most (posle trideset godina pauze) .. čak je rekonstruisan i (ne mali) spomenik Kralju Aleksandru, to nije bio Konstantin.:)
I dalje se to radi, evo, u mojoj ulici u Durlanu (Solunskih ratnika) i u još nekim poprečnim ulicama, promenili su pre par nedelja one stare bele, čkiljave, sa žutim sijalicama, koje osvetljavaju kao "kod islednika":). Znači, prioriteti u najvećoj meri uopšte nisu promašeni, sem investicija u proizvodnju .. to je najteže u svakom smislu, i zato je i najsporije.
Da remiziram:lol:, mislim da bi nam osnovna potencijalna zamerka trebale biti dve stvari, izgled spomenika i njegova lokacija, i da je to i tebi.:)
Velizare,moguce je da sam kako kazes nespretan u diskusiji, ali svakako ne nalazim ovaj forum za mesto na kome se o bilo cemu treba diskutovati na siroko u dva ili tri ili bezbroj vezanih postova. Koliko vidim iz tvog komentara ti si jako dobro razumeo sta sam zelelo da kazem. Dakle, razumljivo je i za formu internet foruma, svaka sira diskusija je nepotrebna. Ja na sopstvenu srecu imam mogucnost da o ovom pitanju i o nekim drugim pitanjima koja su vazna za Nis, diskutujem na onim mestima na kojima je to daleko potrebnije i prikladnije.
Constantin November 30th, 2011, 04:29 PM Mislim da bi mogli da otvorimo posebnu temu posvecenu pripremama proslave Milanskog edikta (arheoloski park Mediana, Tvrdjava, spomenik), institucijama kulture u gradu (muzej, bioskop, pozoriste...) i mozda turizmu.
usrejected November 30th, 2011, 07:01 PM Mislim da bi mogli da otvorimo posebnu temu posvecenu pripremama proslave Milanskog edikta (arheoloski park Mediana, Tvrdjava, spomenik), institucijama kulture u gradu (muzej, bioskop, pozoriste...) i mozda turizmu.
saglasan!
Constantin November 30th, 2011, 09:29 PM saglasan!
Predlžem naslov теме:
НИШ - култура и туризам | NIŠ - culture and tourism
velizar November 30th, 2011, 09:45 PM Predlžem naslov теме:
НИШ - култура и туризам | NIŠ - culture and tourism
Pa možda bi i mogao takav, uopšteniji naslov da bude, da bi u diskusijama na toj temi učestvovalo više ljudi. Čini se da bi glavne, bolje rečeno, najopširnije teme, mogle da budu Milanski edikt i Akva park na Loznom kalemu ... živi bili pa ... diskutovali:)
velizar November 30th, 2011, 10:02 PM Velizare,moguce je da sam kako kazes nespretan u diskusiji, ali svakako ne nalazim ovaj forum za mesto na kome se o bilo cemu treba diskutovati na siroko u dva ili tri ili bezbroj vezanih postova. Koliko vidim iz tvog komentara ti si jako dobro razumeo sta sam zelelo da kazem. Dakle, razumljivo je i za formu internet foruma, svaka sira diskusija je nepotrebna. Ja na sopstvenu srecu imam mogucnost da o ovom pitanju i o nekim drugim pitanjima koja su vazna za Nis, diskutujem na onim mestima na kojima je to daleko potrebnije i prikladnije.
:) To šta ti nalaziš ili ne nalaziš, je u potpunosti irelevantno za diskusiju.
Ni ja ne nalazim da se mogu u tri reda predstaviti ili objasniti tri kompleksna zapažanja, već da je to prikrivanje neznanja ili nadmenosti iza lakonskog izražavanja, pa tako nešto nikad ne upotrebljavam kao "argument".
Ja iz tvog komentara uopšte nisam jako dobro razumeo šta si želeo da kažeš, već sam se nadao da ću uspeti da protumačim, vidiš koliko mi je reda trebalo, o srećni čoveče :lol:
velizar November 30th, 2011, 10:16 PM Moj komentar se odnosio na Constantinovu primedbu o klasicizmu i pseudo antici. Mislio sam da je jasnije, u svakom slucaju mogu objasniti. Ne mozes uraditi skulpturu anticke figure a da ona ne bude u maniru klasicizma, dakle da u najboljem slucaju oponasa antiku. Prosto, Konstantinov lik jedino poznajemo preko antickih spomenika i sacuvanih spisa ne mozemo ga predstaviti realisticno na nacin na koji mozemo bilo kog "savremenika" ili bilo koju figuru iz XIX ili XX veka.
Samim tim, taj spomenik bi bio svojevrsna lazna istorija, lazno materijalno svedocanstvo prisustva Konstantina na ovim prostorima.
DAJTE TU TEMU, PA MAKAR SAMO USREJECTED I JA DISKUTOVALI, da i ja malo okusim tu sreću ! :lol:
I sve ovo što je vezano za Milanski edikt prebacite tamo.
Kako mi opasno "svrbi" jezik ova poslenja rečenica, moraću ovde samo malo, kao "u najavi" tamošnje diskusije, usrejected, onda je, rukovodeći se tom tvojom logikom, svaka crkva, bogomolja, hram, bilo gde u svetu, lažno materijalno svedočanstvo religije na tim prostorima, svaki lik, naravno i prvenstveno istorijskog karaktera, povezan za religiju je onda svojevrsna lažna istorija, počev od Isusa !?!?
Ograničio sam se na religijske okvire, iako bih o svetovnim ličnostima mogao da pišem primere celu noć .. i ceo dan ..:)
Ne počinji veoma komplikovane teme tamo gde im nije mesto.
Ovaj "šlagvort" prebacite na odgovarajuću temu, pa da, daj bože, tamo krenemo da unosimo i konkretne aktivnosti "sa terena", u toku 2012. godine.
Aivazovsky November 30th, 2011, 11:38 PM Samo da se ne rasipamo po drugim stranicama
velizar November 30th, 2011, 11:42 PM U najnovijem broju Narodnih novina, možda najinformativniji do sada članak u vezi sa prostorom nekadašnje kasarne "Bubanjski heroji".
Na str.7, podnaslov, "Danas otvaranje ponuda za prodaju kasarne "Bubanjski heroji"
Naslov, "NA LICITACIJI PETNAEST HEKTARA"
apstrakt, "Kupac će morati da ovu lokaciju izgradi za pet godina ili ostaje bez bankarske garancije od deset miliona evra.
Obaveza investitora da 21000 kvadrata stambenog prostora koji izgradi ustupi gradu."
oroborus November 30th, 2011, 11:50 PM http://img607.imageshack.us/img607/2632/bubanjskiheroji.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/607/bubanjskiheroji.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Nišlija December 1st, 2011, 12:42 AM Ej ljudi spustite se malo na zemlju! Otvarate nove stranice kao drzava agencije! :)
Nista se vise toliko ne gradi po Nisu da bi morali da otvorimo 10 novih tema.
Mislim da i sada imamo vise nego sto treba. Saobracajna infrastruktura moze slobodno da se vrati u ovu temu pa i sportska ali ajde zbog stadiona ne mora. Ali sad zbog Mediane na kojoj ne moze niko nista ni da slika, ne mora da se otvara nova tema jer ce na kraju ova osnovna da ostane prazna...
Jedino, po meni, nije lose da Velizar otvori svoju sopstvenu temu gde ce da pise svoje epske tekstove koje ovde prate najvise tri coveka ili bolje da otvori blog stranu pa tamo iznosi svoje prozaicno misljenje, mozda i nadje srodnu dusu. :lol:
Marinko December 1st, 2011, 01:16 AM Ej ljudi spustite se malo na zemlju! Otvarate nove stranice kao drzava agencije! :)
Mislim da i sada imamo vise nego sto treba. Saobracajna infrastruktura moze slobodno da se vrati u ovu temu pa i sportska ali ajde zbog stadiona ne mora. Ali sad zbog Mediane na kojoj ne moze niko nista ni da slika, ne mora da se otvara nova tema jer ce na kraju ova osnovna da ostane prazna...
Jedino, po meni, nije lose da Velizar otvori svoju sopstvenu temu gde ce da pise svoje epske tekstove koje ovde prate najvise tri coveka ili bolje da otvori blog stranu pa tamo iznosi svoje prozaicno misljenje, mozda i nadje srodnu dusu. :lol:
....nisi interesantan..
velizar December 1st, 2011, 01:21 AM Ej ljudi spustite se malo na zemlju! Otvarate nove stranice kao drzava agencije! :)
Jesi li hteo da budeš duhovit, pametan, šta li ? Nisi uspeo ni u jednom ni u drugom. Suštinski, ti si imao neposrednu nameru da uvrediš, da izvrgneš svom ciničnom podsmehu moje argumentovane stavove, direktno si iskazao javno nepoštovanje prema slobodi nečijeg mišljenja, nije važno da li si uspeo u tome ili nisi, u svakom slučaju si se pokazao kao nekulturan i netolerantan.
Ti li batice misliš da mene baš sve zanima o čemu se ovde govori i da mi odgovaraju sve teme i načini izražavanja !? Ali ja sam svestan te raznolikosti u interesovanjima, poštujem različite načine razmišljanja i plasiranja svojih stavova. Stupam u polemike samo kada mislim da imam argumente za to, bilo da se slažem ili ne, ali, nikada ne želim da uvredim nekoga u okviru bilo kakvog dijaloga, zato što mi se ne sviđe njegov stil pisanja i način razmišljanja sam po sebi, već reagujem na stavove, na izrečeno u vezi sa temom.
Toliko si pozitivnog i korisnog doprineo ovom forumu, da bi trebao silovito da vučeš za rukav svakog ko poseduje bilo kakvu informaciju i znanje, jer toga izgleda tebi manjka prilično.
Ja bar imam trojicu interesenata, ti sebe samog, kome si izgleda dovoljan .. i mogao bih da se pitam, šta ćeš onda uopšte na ovom forumu ... ?
Idi na neki gde svi misle isto ... :)
antistres December 1st, 2011, 01:45 AM ...
Dr.Merak December 1st, 2011, 02:32 AM Ej ljudi spustite se malo na zemlju! Otvarate nove stranice kao drzava agencije! :)
Evo ja citam njegove postove, i nije da se bas uvek slazem sa njim, ali njegovi redovi obicno sadrze sasvim dovoljno argumenata da ponekad sebi dozvolim da promenim misljenje. Da li je to samo zbog cvrstih argumenata ili kombinacije istih i elokvencije u izrazavanju, ne znam. Ali nadam se da je ovaj tvoj post bio samo nespretni pokusaj sale usled "Sta ti? Ti znas!" mentaliteta koga svi dole manje ili vise imamo...
P.S. Mozda bih tu i tamo citao i taj blog koji si spomenuo
Kurt2 December 1st, 2011, 08:20 AM Ja se slažem da je previše otvarati još jednu temu, a inače volim da čitam Velizarove postove :)
moonray018 December 1st, 2011, 10:21 AM Pa ili da prestanete ili da otvorite novu temu, aman zaman vise... :)
medijanac December 1st, 2011, 10:39 AM A da se nastavi diskusija u http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=833800 http://www.railserbia.net/forum/images/smilies/icon_nijejasno.gif
Bez pomisli da banalizujem temu http://www.railserbia.net/forum/images/smilies/icon_mudri.gif
Durlanci, ne falite se za postavljen semafor na raskrsnici Studenička-Knjaževačka? Juče radi žuti treptač...
durlanista December 1st, 2011, 12:11 PM sinoć sam prošao oko 19h i posle oko 22h nije bilo ništa.
jutros sam prošao u 6 i nešto, opet ništa :dunno:
mada, kao da će na paliluli da postave sličan semafor. neka bude za sada na nivou pretpostavke, iako vidim mali temelj. kad bude, slikam.
medijanac December 1st, 2011, 12:55 PM Gde na Paliluli?
Nišlija December 1st, 2011, 01:14 PM Velizare, ovaj tvoj napad na mene govori da ne shvataš moju poruku. Ja kritikujem tvoje opširne tekstove, koji guše forum jer većina ljudi na forumu ne čita opširne sadršaje kojima se ništa ne kaže, bio on tvoj, moj ili nekog drugog. Ti verovatno nisi relevantna osoba za sve oblasti o kojima se polemiše ovde a polemišeš ih sve, zato mislim da nisi neko koga treba da čitam jer mislim da iznosiš svoja mišljenja na razne teme ne bi li ispunio svoj ego misleći da imaš neverovatne sposobnosti da pričom očaraš ljude. Ne mislim da je to loše ali bi za takve stvari trebalo da otvoriš svoju stranu, blog ili šta god. Mislim da bi svi mi na forumu trebali da ostavljamo prvenstveno slike, nove informacije i sporadično komentar u dve rečenice da bi ovaj forum bio pregledan i lak za čitanje. A što se tiče nekolicine tvojih pobornika mogu da kažem da sam od svih vas na forumu mnogo duže i da imam duplo manje postova a intenzivno pratim sve. Vi postavljate svaki dan nešto i samim tim ste dominantni učesnici na temama ali kad vam ja iznesem svoje mišljenje vi odmah kažete kako sam ja neko ko neprihvata tudj stav. Morate prvo malo da razmislite pre nego što odreagujete da li je i neko drugi upravu. I na kraju mogu samo da kažem da sem vas koje sam pogodio u živac ovaj tekst većina neće da čita nego da kritikuje zato što ih smaramo.
eriol3001 December 1st, 2011, 01:37 PM 13:20, 01.12.2011.
Amerikanci kupili kasarnu u Nišu
Američka kompanija "Clean earth capital" kupila je zemljište nekadašnje kasarne Bubanjski heroji u Nišu za oko 1,5 miliona evra.
Prema najavama iz ove kompanije planira se izgradnja hotela, šoping mola, univerziteta i stambenih zgrada.
Uskoro više informacija.
http://www.juznevesti.com/Ekonomija/Amerikanci-kupili-kasarnu-u-Nisu.sr.html
antistres December 1st, 2011, 01:49 PM ne smem ni da zamislim kakve ce guzve tu da budu, jos kad se spusti rampa red ima da bude do novog groblja :D
eriol3001 December 1st, 2011, 01:53 PM Proguglao sam ove amerikance koji su kupili kasarnu.
Za sada deluje kao firma koja je samo registrovana na neki P.O. box u Kaliforniji
antistres December 1st, 2011, 01:59 PM jevreji
eriol3001 December 1st, 2011, 02:02 PM Na šta tačno misliš ?
tj. znaš koja je firma u pitanju ?
antistres December 1st, 2011, 02:10 PM ne znam stvarno, imam neki insajderski info o poreklu kapitala, ali nista precizno i pouzdano :) mozda imaju veze sa onima sto grade plazu u KG. Cerke kompanije :D sve u svemu nadam se da se mislilo i na izmestanje pruge i pravljenje velikog kruznog toka.
durlanista December 1st, 2011, 02:20 PM Gde na Paliluli?
čini mi se na raskrsnici njegoševa/stanoja bunuševca. videh da ima onaj displej sa vremenom prolaska vozova, a iskopali i temelje za bandere ili stubove. videćemo ovih dana.
inače, upisi koji nemaju konkretno pitanje ili ne sadrže neku novost i bitnu informaciju, komotno mogu u kafanu, u našoj temi. ugledajte se na trtomira...
Ja uglavnom :D pročitam svog komšiju velizara do kraja, ali ovog puta i nišlija ima za pravo ;)
u kafanu pa nek ide diskusija u nedogled i samo bez teških reči :cheers1:
eriol3001 December 1st, 2011, 02:35 PM Jedno pitanje.
Jel postoji mogućnost na GIS sajtu da se prikaže mapa preko cele strane ? Ili bar pregled uveća nekako (ne mislim na zumiranje) ?
Ili je jedina mogućnost da se skroluje po onom prozorčetu koje je manje od 50% stranice ?
TUCAnik December 1st, 2011, 03:13 PM Ljudi jel cuo neko nesto o kasarni na Bubnju da potvrdi informaciju, sad sam cuo na vestima na tv5 da je zemljiste prodato danas i spominju neku grupu stranih investitora koji ce da prave stambeni kompleks (srednje klase ,sto za prodaju sto za inajmljivanje), trzni centar ( "pravi, kakav nema u Nisu jos") i pregovaraju sa nekim elitnim stranim univerzitetom da ga dovedu u Nis (u sastavu tog kompleksa) .Grupa se zove vasljda "Clean Earth". e sad nisam cuo da li su oni kupili tu kasarnu ili su to dve odvojene vesti ???
eriol3001 December 1st, 2011, 03:23 PM pa okreni prethodnu stranu pa vidi, stavio sam link, za južne vesti, nemoj da te mrzi :)
mada ni oni ne pišu više od toga
usrejected December 1st, 2011, 03:29 PM :) To šta ti nalaziš ili ne nalaziš, je u potpunosti irelevantno za diskusiju.
Ni ja ne nalazim da se mogu u tri reda predstaviti ili objasniti tri kompleksna zapažanja, već da je to prikrivanje neznanja ili nadmenosti iza lakonskog izražavanja, pa tako nešto nikad ne upotrebljavam kao "argument".
Ja iz tvog komentara uopšte nisam jako dobro razumeo šta si želeo da kažeš, već sam se nadao da ću uspeti da protumačim, vidiš koliko mi je reda trebalo, o srećni čoveče :lol:
I te kako je bitno sta ja nalazim ili ne nalazim za vazno u diskusiji koju vodim. Narocito ukoliko za razliku od skribomanskog pristupa, koji ti obozavas, ja radije negujem lakonski.
Jos jednom, za mene je ovo samo forum, mesto za caskanje i informisanje o temama koje me zanimaju. Bio bih sam sebi smesan kada bih ovde imitirao realan zivot, koga na srecu imam i koji je sadrzajan.
:cheers:
TUCAnik December 1st, 2011, 03:30 PM Aha video sam na Juznim vestima..jbg. kad trcim pred rudu :)
Izgradnja ce trajati izmedju 8-10 godina..ma daj..u nedogled!
TUCAnik December 1st, 2011, 03:31 PM Izvini eriol .. :) obradovao sam se pa iz radosti pojurih..hehe :)
usrejected December 1st, 2011, 03:37 PM DAJTE TU TEMU, PA MAKAR SAMO USREJECTED I JA DISKUTOVALI, da i ja malo okusim tu sreću ! :lol:
I sve ovo što je vezano za Milanski edikt prebacite tamo.
Kako mi opasno "svrbi" jezik ova poslenja rečenica, moraću ovde samo malo, kao "u najavi" tamošnje diskusije, usrejected, onda je, rukovodeći se tom tvojom logikom, svaka crkva, bogomolja, hram, bilo gde u svetu, lažno materijalno svedočanstvo religije na tim prostorima, svaki lik, naravno i prvenstveno istorijskog karaktera, povezan za religiju je onda svojevrsna lažna istorija, počev od Isusa !?!?
Ograničio sam se na religijske okvire, iako bih o svetovnim ličnostima mogao da pišem primere celu noć .. i ceo dan ..:)
Ne počinji veoma komplikovane teme tamo gde im nije mesto.
Ovaj "šlagvort" prebacite na odgovarajuću temu, pa da, daj bože, tamo krenemo da unosimo i konkretne aktivnosti "sa terena", u toku 2012. godine.
Zasto pominjes sakralne objekte? Zar je ideja da spomenik rimskom imperatoru rodjenom u Nisu bude sakralni? Koliko se ja razumem u religiju, pravoslavna crkva makar u Srbiji ne praktikuje izgradnju skulptura. Ja sam razumeo da podizemo spomenik slavnoj licnosti iz istorije koja je rodjena u nasem gradu. Spomenik kao umetnicko delo ili turisticku atrakciju, ne spomenik kao mesto hodocasca ili molitve. Kakve veze ima ovaj spomenik sa sakralnim?
eriol3001 December 1st, 2011, 03:38 PM @TUCAnik
Ma OK.
BTW Simonović je rekao da će se tražiti garancija od 10 mil evra za završetka gradnje u roku od 5 godina. Ako to bude istina možda i ne bude otegnuto u nedogled.
eriol3001 December 1st, 2011, 03:57 PM A evo još detalaj o prodaji kasarne Bubanj:
http://www.ni.rs/index.php?section=news&subsection=show_news_details&news_id=1459&category_id=8
http://www.ekapija.com/website/sr/page/506257
TUCAnik December 1st, 2011, 04:13 PM Mozda ce ova investicija nametnuti u nekoj bliskoj buducnosti, nakon izmestanja bruge i izgradnju nekog bulevara na toj trasi...mozda sa tramvajem..aj da ne preterujem..ali bilo bi super :)
velizar December 1st, 2011, 04:20 PM Velizare, ovaj tvoj napad na mene govori da ne shvataš moju poruku. Ja kritikujem tvoje opširne tekstove, koji guše forum jer većina ljudi na forumu ne čita opširne sadršaje kojima se ništa ne kaže, bio on tvoj, moj ili nekog drugog. Ti verovatno nisi relevantna osoba za sve oblasti o kojima se polemiše ovde a polemišeš ih sve, zato mislim da nisi neko koga treba da čitam jer mislim da iznosiš svoja mišljenja na razne teme ne bi li ispunio svoj ego misleći da imaš neverovatne sposobnosti da pričom očaraš ljude. Ne mislim da je to loše ali bi za takve stvari trebalo da otvoriš svoju stranu, blog ili šta god. Mislim da bi svi mi na forumu trebali da ostavljamo prvenstveno slike, nove informacije i sporadično komentar u dve rečenice da bi ovaj forum bio pregledan i lak za čitanje. A što se tiče nekolicine tvojih pobornika mogu da kažem da sam od svih vas na forumu mnogo duže i da imam duplo manje postova a intenzivno pratim sve. Vi postavljate svaki dan nešto i samim tim ste dominantni učesnici na temama ali kad vam ja iznesem svoje mišljenje vi odmah kažete kako sam ja neko ko neprihvata tudj stav. Morate prvo malo da razmislite pre nego što odreagujete da li je i neko drugi upravu. I na kraju mogu samo da kažem da sem vas koje sam pogodio u živac ovaj tekst većina neće da čita nego da kritikuje zato što ih smaramo.
Ma kakav si ti uopšte faktor na ovom forumu, koji ima pravo da kritikuje forme nečijih tekstova !? Postoji li uopšte nešto takvo, to bi mogao da radi administrator, od njega mi nije stiglo takvo upozorenje, zato mi se skloni sa puta, jer ti u stvari uzurpiraš moje pravo za mišljenjem i izražavanjem.
Ako većina ljudi ne čita opširne tekstove znači da ja nikog i ništa ne gušim, ništa ne dobijam i ništa ne gubim, kao da tog teksta za te osobe nije ni bilo. Ja, potpuno svestan toga, naravno da nikome u tom slučaju ništa ne zameram, jer znam unapred da su i te osobine u sklopu normalnih i uobičajenih međuljudskih odnosa.
Ja naravno nisam relevantna osoba za sve stvari i ne diskutujem o svim stvarima, moje diskusije su naprotiv veoma ograničene, diskusije o ulicama mi nisu baš uopšte zanimljive, nisu mi puno zanimljive ni diskusije o stadionu i hali i o priličnom broju pojedinosti, naročito ako se preciznije polemiše o novcu i materijalima. Kao ljubitelj istorije i prošlosti Niša, najopširnije su mi diskusije povezane sa tim.
I kakve onda to ima veze sa mojim egom, što energičnije diskutujem o stvarima koje volim i koje me zanimaju !? Zaustavi se malo (ako želiš), porazmisli o svemu što si rekao i prestani da se tako ponašaš, jer direktno povređuješ nekog na stranicama koje bi trebale da služe za zadovoljstvo ljudi.
Postigni u praktičnom smislu ono što su mnogi ovde, pošalji pregršt fotografija i gomilu svima korisnih komentara, pa da razgovaramo o temama. A ne, da te sve svoje nedostatke, pokušavaš da nadoknađuješ napadajući nekoga, čime samo podhranjuješ svoj ego i ništa više.:)
Ili, zaobilazi me ovde, da bi smo pričali o stvarima za koje i služi ova tema.
velizar December 1st, 2011, 04:29 PM I te kako je bitno sta ja nalazim ili ne nalazim za vazno u diskusiji koju vodim. Narocito ukoliko za razliku od skribomanskog pristupa, koji ti obozavas, ja radije negujem lakonski.
Jos jednom, za mene je ovo samo forum, mesto za caskanje i informisanje o temama koje me zanimaju. Bio bih sam sebi smesan kada bih ovde imitirao realan zivot, koga na srecu imam i koji je sadrzajan.
:cheers:
I jesi smešan!:lol:
Zato me i ti zaobilazi, inače, bićeš još smešniji.
Prestani da gušiš temu uzdizanjem sebe i unizivanjem drugog, idi na neki politički ili psihijatrijski forum, ili na fejsbuk stranicu odeljenja treće-dva, pa im prodaj to što ti ovde ne uspeva, bar ne kod mene.
Ako imaš želju da ti krucijalni delovi diskusije prelaze okvire foruma i teme, već odlaze u sfere ličnog, zaobilazi me u širokom luku na ovim stranicama.
Trpi moj karakter kao što moram da trpim i ja tvoj, diskusije samo u vezi tema!
Tuđe karaktere poštuj, oni nisu deo dikusija.
velizar December 1st, 2011, 04:37 PM I samo još jedna stvar za obojicu odozgo.
Znate li kojom se brzinom zaboravljaju kratki tekstovi .. i kako se tek oni lako preskaču, ne moraš ni puno da skroluješ.:lol:
TUCAnik December 1st, 2011, 05:01 PM Nislija upravu si za duge tekstove..infaormacije i slike su sigurno zanimljivije...a Velizare tebi svaka cast na tvojoj posvecenosti, sto se mene tice lako te izskrolujem kad me mrzi da citam :) ..al postujem tvoj trud i misljenje..
hahha..mor'o sam da se umesam, ne moze da skodi :D :D :D
moonray018 December 1st, 2011, 05:12 PM Ako većina ljudi ne čita opširne tekstove znači da ja nikog i ništa ne gušim
Po toj logici svako moze da kuca ovde sta god hoce, a sto nije infrmacija o gradilistima, i ko ne zeli da cita on ce da preskoci? I to nije gusenje? I ne treba moderator da reaguje?
Meni odgovara.. i meni se svakakva razmisljanja motaju po glavi :fiddle:
Iskreno, mislim da sva trojica delujete smesno kada pocnete licno da se prepucavate, sve ste pametni, elokventni, uceni (pa kakve reci samo upotrebljavate da se izrazite) i umesto da svoju uzvisenost pokazujete time sto cete se izdici iznad pijacarskih prepucavanja vi jedva cekate da navalite na onog drugog (ili treceg?)..
Ne radi se o tome da li neko ima prava da iznosi svoj stav, ma kakav god da je.. nije ovde pitanje nikakvo ucutkivanje i rusenje slobode govora, smo je poenta da OVAJ podforum NIJE mesto za to. Bar koliko sam do sada pratio kontrolu postovanja.. Moze se cuti dosta toga iz razlicitih perspektiva, najbolje je da se to postavi kao zasebna tema, imace tu sta da se procita i nece biti prekidano nekakvim vestima o asfaltiranju desnog trotoara ulice...
A ako zaista mislite da ne gusite temu i da ne smarate nevidjeno prepucavanjima i misljenjima na mestu gde nesto drugo treba postavljati onda stvarno niste normalni!
durlanista December 1st, 2011, 05:26 PM nešto mi pade na pamet ona polemika o tome gde će se registrovati beneton, stoga, evo informacije:
BENETTON SERBIA DOO NISS,PANTELEJSKA 58
Poslovno ime: BENETTON SERBIA DOO NIŠ, PANTELEJSKA 58
Grad: Niš
Poštanski broj: 18000
Adresa: PANTELEJSKA 58
Delatnost: Proizvodnja ostale odeće
Status: Aktivan
Datum statusa: 25.02.2011.
Datum osnivanja: 25.02.2011.
Datum promene u registru:19.09.2011.
Izvor podataka: APR
a u bgd im je registrovana druga (prva) firma 2005. godine.
Nišlija December 1st, 2011, 05:27 PM Velizare, još uvek nisi shvatio da bi trebalo da prekineš da kucaš opširna izlaganja. Naslućujem čitajući tvoj tekst da si se veoma uzbudio emotivno a i fizički. Savetuješ ovde neke da idu na psihijatrijske forume pa sam pomislio da su to nove discipline u koje se još razumeš, medjutim kad vidim da ti iz prethodno navedenog kažeš da te ne zanima ništa ni oko izgradnje ulica ni sportskih objekata odnosno zanima te samo istorija i kultura grada Niša, mislim da bi ipak ti trebao da potražiš svoje mesto na tim psihijatrijskim forumima jer ovaj forum se zove "praćenje gradilišta". Tačno je da većina koja ne čita dugometražne tekstove može samo da ih skroluje ali baš zato ti i kažem, zašto da neko predje pet stranica i 35 komentara da bi video novu sliku kada sve novosti mogu da stanu na jednu stranu. To besomučno skrolovanje ja zovem gušenje foruma, a kad bih čitao tvoje komentare to bi bilo gušenje moje duše.
TrTomir_Ni December 1st, 2011, 05:43 PM Po toj logici svako moze da kuca ovde sta god hoce, a sto nije infrmacija o gradilistima, i ko ne zeli da cita on ce da preskoci? I to nije gusenje? I ne treba moderator da reaguje?
Meni odgovara.. i meni se svakakva razmisljanja motaju po glavi :fiddle:
Zato je velizar i trazio da se otvori nova tema gde bi mogao da diskutuje o onome sto njega, usrejecteda zanima a mozda i jos nekog...
Ceo forum je decentralizovan i ne znam zasto samo na ovom nasem delu Jug i istok postoji protivljenje tome ako postoje ljudi koji su zainteresovani za tako nesto i imaju sta da kazu. Pre godinu dana skoro nikog nije bilo na ovom forumu hvatala se paucina na ovom nasem delu a sad kad ima puno novih clanova sad svako svakom smeta e to je zato sto treba da se prosirimo a imamo i razloga..
Tema o Cairu je zazivela bas lepo a zivece sigurno jos godinama, kad sam otvorio temu o saobracaju svi su cutali i niko nije odobrio a evo od tada je i ona vrlo lepo prihvacena i sa dosta pregleda.. ne otvaramo teme samo za nas dvadesetak ovde, ovo je forum gde nas posecuju ljudi i iz drugih gradova a njih bas briga da prebiraju 500 stranica da bi nasli ono sto ih zanima..
Nije da se nista ne gradi pa da nema potrebe da se otvaraju i druge teme.. Evo i ova kasarna bubanjski heroji po meni treba da postane zasebna tema.. Drugi gradovi imaju temu za pojedinacne stambene objekte sto se slazem da je nepotrebno ali ovde se radi o stambenom kompleksu koji ce da ima preko 1000 stanova.. trzni centar, novi fax i ne znam sta jos i zar nije lepo to ispratiti u okviru jedne teme bilo bi valjda i drugima iz Srbije zanimljivo, jer takav projekat mislim da van Beograda ne postoji nigde.. pa to je kao vise od pola Bellvila..
Ajde mozda u moru svih ovih postova iznad neko procita i ovaj moj..
inače, upisi koji nemaju konkretno pitanje ili ne sadrže neku novost i bitnu informaciju, komotno mogu u kafanu, u našoj temi. ugledajte se na trtomira..
Malo tolerantniji budi, ne znam zasto ti toliko bodem oci, ja ovde kad i raspravljam nesto ne spustam to na licni nivo.. Vrlo je ruzno da prozivas nekog direktno.. Ovde vecina ljudi ne slika i ne postavlja slike, pa to ne znaci da ne doprinose svojom diskuijom i raspravom.. Ja kad citam novine citam ih u potpunosti tako i ovaj forum, a koga zanimaju samo slike ima skrol pa nek tera..
durlanista December 1st, 2011, 06:11 PM Malo tolerantniji budi, ne znam zasto ti toliko bodem oci, ja ovde kad i raspravljam nesto ne spustam to na licni nivo.. Vrlo je ruzno da prozivas nekog direktno.. Ovde vecina ljudi ne slika i ne postavlja slike, pa to ne znaci da ne doprinose svojom diskuijom i raspravom.. Ja kad citam novine citam ih u potpunosti tako i ovaj forum, a koga zanimaju samo slike ima skrol pa nek tera..
moj komentar je bio u pozitivnom smislu ;)
TrTomir_Ni December 1st, 2011, 06:20 PM moj komentar je bio u pozitivnom smislu ;)
Ok izvini durlanista, izgleda da i mene povukla ova razjarena masa pa i ja malo podivljao.. Ali svejedno mislim da mi ne posvecujes dovoljno paznje ovde na forumu, pa eto zasto mi se kad god me spomenes crne misli po glavi motaju.. :cry: :D
Ajde molim vas napisite nesto konstruktivno zasto treba da se otvaraju nove teme ili zasto mislite da ne trebaju, ako takve stvari resimo u startu mozda u buduce ncemo da imamo dve stranice kao ove unazad gde se ne zna ko sta i sa kime prica..?!
Wolfer December 1st, 2011, 06:29 PM Aman, dve strane istrosiste, na sta? :)
Umesto da se napinjete, malo na svez vazduh i da se fotka desna bocna Robne kuce Beograd :)
antistres December 1st, 2011, 06:56 PM Mene kopka koje ce firme da dodju 29. decembra kad bude nova licitacija za radno polje medjurovo, ima li neko neku ideju ili insajdersku informaciju :D
TrTomir_Ni December 1st, 2011, 07:00 PM Mene kopka koje ce firme da dodju 29. decembra kad bude nova licitacija za radno polje medjurovo, ima li neko neku ideju ili insajdersku informaciju :D
Beneton? ;) Jel nude vise parcela ili kako?
antistres December 1st, 2011, 07:14 PM Beneton? ;) Jel nude vise parcela ili kako?
4 parcele, ukupno sve cetri oko 2,5 hektara. pominjao je simonovic neke nemce i belgijance, pa reko mozda se nesto proculo :D parcele su bas preko puta yure.
Zigy December 1st, 2011, 08:24 PM Amerikanci kupili nišku kasarnu
Izvor: Danas, Tanjug
Niš -- Američka kompanija "Clean earth capital" kupila je na oglasu lokaciju bivše kasarne "Bubanjski heroji" u Nišu na kojoj će graditi stambeno-poslovni kompleks.Ta kompanija će uložiti 60 miliona evra u taj projekat. Vojska Srbije, istovremeno, dobiće na taj način više od 200 stanova za svoje pripadnike.
Kako je navedeno, biće to četvrta po veličini američka investicija u Srbiji, a grad bi od prodaje zemljišta trebalo da prihoduje 20 miliona evra.
Američka kompanija će biti u obavezi da ukloni sve sadašnje objekte i da gradu prenese 2.100 kvadratnih metara stambenog prostora za potrebe Vojske Srbije u skladu sa ugovorom o razmeni imovine između grada i Ministarstva odbrane.
Republički poslanik (DSS) Milan Lapčević, međutim, upozorio je juče da je prodaja zemljišta na lokaciji kasarne Bubanjski heroji „štetna za grad“. On je dodao da su uslovi oglasa "pravljeni za tačno određenog kupca“ pošto je navedeno da mogu da se jave samo firme ili fizička lica koje su do sada izgradila objekte ukupne površine 200.000 kvadrata i koji mogu da daju bankarsku garanciju od 10 miliona evra. Lapčević je ocenio da je početna cena po kojoj je zemljište prodato više nego niska jer je, kako je naveo, Direkcija za imovinu Srbije to zemljište procenila na 11 miliona evra.
Početna cena na konkursu bila je 1.014 dinara po kvadratnom metru, a "Clean earth capital“ kupio je po ceni od 1.020 dinara. Prema najavi direktora i suvlasnika kompanije Filipa Harolda Beja, na kupljenoj površini planira se izgradnja stranog univerziteta, hotela i šoping mola, a oko 50 odsto kupljene površine biće iskorišćeno za izgradnju stambenog bloka.
"Izgradnja čitavog kompleksa trajaće između osam i deset godina. Naš prioritet je izgradnja stranog univerziteta i u toku su pregovori sa zainteresovanim institucijama. Univerzitet će se baviti primenjenim naukama, elektronikom i projektovanjem. Imaćemo apartmane za prodaju i za iznajmljivanje. U prvih šest godina nećemo graditi luksuzne stanove već će fokus biti na srednjoj klasi", rekao je Bej.
Na konkurs koji je grad Niš raspisao za prodaju zemljišta nekadašnje kasarne pristigle su dve ponude, ali je komisija u startu odbacila jednu jer "nije poslata na pravu adresu“ i "bila je nepotpuna“.
"Clean earth capital Serbia“, preduzeće koje je formalno kupilo kasarnu, registrovano je u Nišu pre nepunih mesec dana, a u vlasništvu je „Clean earth capital“ sa sedištem u Kaliforniji (SAD).
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=12&dd=01&nav_id=562376
Kurt2 December 1st, 2011, 08:30 PM U vezi sa kasarnama, evo kao nekog nacrta vlasničke strukture te firme što kupila:
http://www.corporationwiki.com/California/Visalia/philip-h-bay/45005435.aspx
Aca_Ni December 1st, 2011, 08:57 PM Ok ljudi ja nzm da li je ovo samo meni sumnjivo, 60 miliona evra za preko 100 000 m2 poslovnog i stambenog prostora?? Pa samo je TC Forum kostao 25 miliona evra, a on je 17 000 m2! I jos oduzeti od tih 60 jos 10 miliona koje ce gradu da ode na razne poreze itd, znaci samo 50 miliona za sve ovo mi je malo nemoguce...
Ricardo Montaner December 1st, 2011, 09:16 PM Ok ljudi ja nzm da li je ovo samo meni sumnjivo, 60 miliona evra za preko 100 000 m2 poslovnog i stambenog prostora?? Pa samo je TC Forum kostao 25 miliona evra, a on je 17 000 m2! I jos oduzeti od tih 60 jos 10 miliona koje ce gradu da ode na razne poreze itd, znaci samo 50 miliona za sve ovo mi je malo nemoguce...
Gde si procitao da ce graditi "100 000 m2 poslovnog i stambenog prostora"?
Američka kompanija će biti u obavezi da ukloni sve sadašnje objekte i da gradu prenese 2.100 kvadratnih metara stambenog prostora za potrebe Vojske Srbije u skladu sa ugovorom o razmeni imovine između grada i Ministarstva odbrane.
b92 danas
"Grad Niš obavezuje se da Vojsci Srbije ustupi 32 stana kao i 21 posto stanova koji će biti izgrađeni na lokaciji Bubanjski heroji."
Vest iz 2010.
vlada_Ilina_h2o December 1st, 2011, 09:21 PM 01. 12. 2011.| 13:24
Otvorena OŠ "Ivo Andrić" u Nišu
http://www.ekapija.com/dokumenti/branko_bjegovic_nis_011211.jpg(Škola u naselju Branko Bjegović)
U niškom naselju Branko Bjegović krajem oktobra završena je izradnja izdvojenog odeljenja osnovne škole "Ivo Andrić".
Škola je izgrađena u okviru realizacije projekta "Program modernizacije škola" koji se finansira sredstvima obezbeđenim iz kredita Evropske investicione banke. Radove na izgradnji ovog objekta izvodilo je surduličko preduzeće "Tončev gradnja", a stručni nadzor nad izgradnjom izvršilo je privredno društvo za konsalting, inžinjering i projektovanje "Inžinjering plus projekt" iz Beograda.
Površina objekta OŠ "Ivo Andrić", sa fiskulturnom salom iznosi 3.350 m2. Vrednost ugovorenih radova je oko 1,7 mil EUR, a za kancelarijski i kuhinjski nameštaj, opremu za fiskulturnu salu i audio, video i računarsku opremu izdvojeno je oko 319.500 EUR.
Izgradnja je trajala 7 meseci.
Otvaranju škole su prisustvovali ministar prosvete Žarko Obradović, gradonačelnik Miloš Simonović, šef kancelarije Evropske investicione banke Andreas Beikos i mnogobrojni meštani i đaci.
Ekapija (http://www.ekapija.com/website/sr/page/506153)
velizar December 1st, 2011, 09:30 PM Ja sam samo branio svoju čast pred kompletnim auditorijumom, jer sam i prozvan pred istim.
Ništa nisam u tom pravcu pokrenuo, ali očuvanje čistog obraza zahteva replike na tom mestu gde je pokušano njegovo prljanje.
Nemojte da mešate mene koji se branim i pokušavam da argumentovano što je pre moguće prekinem tu (kako vreme prolazi) sve suludiju prepisku, sa onima koji me napadaju.
Ali očigledno, to je bitka sa vetrenjačama, jer, kako vreme prolazi, javljaju se njihovi sličnomišljenici (čije mišljenje u osnovi poštujem kao takvo, kao bilo kakvo), koji su pogrešno protumačili njihove aktivnosti kao signal za lešinarenje (što donekle i razumem, jer je to osobina slabića, kojih prirodno ima).
Nisam ja nimalo pogrešno protumačio koncept ovog foruma, dokaz za to je veoma očigledan i neoboriv, to su preko 1700 postova za proteklih tek nešto više od godinu dana, čiju najveću grupu čine baš te, fotografije, a ostali komentari su u najvećem broju slučajeva informacije, sa sasvim malo pokušaja šaljivih a dobronamernih komentara.
I sve je to u najočiglednijem mogućem smislu evidentno ... a posle svega, doživljavam napade od nekih suštinski potpunih autsajdera .. jer im se ne sviđa opšitrnost nekih komentara, koje sada predstavljaju, videvši da se srušila teorija o nečitanju, da su nekorisni i glupi .... kako može neko da dođe do takvog zaključka koji ih nije uopšte ni čitao !?!? Znači, klasična zlonamernost.
A, što je još karakteristično, takvih, opširnih komentara, u gomili postavljenih, verovatno nema ni pet posto .. što bi značilo .. karakteristična shizofrenija.
I pošto je ovo postalo stvarno mesto gde se tolerišu svakakvi fašisoidni "ispadi" usmereni ka članovima "zato što im se ne sviđa njihova boja kose", i što ne postoji nikakvo poštovanje zbog, iz najbolje moguće namere gomile postavljenih fotografija i korisnih informacija, a tolerišu se zlonamerni ispadi onih koji u suštini sve samo gledaju iz prikrajka i podsmevaju se svemu i svakome. Veliki pozdrav svim dobronamernicima .. a zlonamerni, .EBITE SE!!!!!
Aca_Ni December 1st, 2011, 09:33 PM Zvanicna prezentacija grada Nisa, tu ti sve pise: www.ni.rs
21% ukupne stambene povrsine pripasce vojsci, odnosno 21 000 metara kvadratnih. Pa ti sad vidi koliko je to ukupno:)
TrTomir_Ni December 1st, 2011, 09:48 PM Zvanicna prezentacija grada Nisa, tu ti sve pise: www.ni.rs
21% ukupne stambene povrsine pripasce vojsci, odnosno 21 000 metara kvadratnih. Pa ti sad vidi koliko je to ukupno:)
Mozda se tih 60 miliona odnosi samo na izgradnju stanova.. A za trzni centar, fax itd predpostavljam da ce da sklapaju ugovor sa zainteresovanim investitorima.. za par meseci bi trebali da imamo vise detalja..
Constantin December 1st, 2011, 09:51 PM Ja sam samo branio svoju čast pred kompletnim auditorijumom, jer sam i prozvan pred istim.
Ništa nisam u tom pravcu pokrenuo, ali očuvanje čistog obraza zahteva replike na tom mestu gde je pokušano njegovo prljanje.
Nemojte da mešate mene koji se branim i pokušavam da argumentovano što je pre moguće prekinem tu (kako vreme prolazi) sve suludiju prepisku, sa onima koji me napadaju.
Ali očigledno, to je bitka sa vetrenjačama, jer, kako vreme prolazi, javljaju se njihovi sličnomišljenici (čije mišljenje u osnovi poštujem kao takvo, kao bilo kakvo), koji su pogrešno protumačili njihove aktivnosti kao signal za lešinarenje (što donekle i razumem, jer je to osobina slabića, kojih prirodno ima).
Nisam ja nimalo pogrešno protumačio koncept ovog foruma, dokaz za to je veoma očigledan i neoboriv, to su preko 1700 postova za proteklih tek nešto više od godinu dana, čiju najveću grupu čine baš te, fotografije, a ostali komentari su u najvećem broju slučajeva informacije, sa sasvim malo pokušaja šaljivih a dobronamernih komentara.
I sve je to u najočiglednijem mogućem smislu evidentno ... a posle svega, doživljavam napade od nekih suštinski potpunih autsajdera .. jer im se ne sviđa opšitrnost nekih komentara, koje sada predstavljaju, videvši da se srušila teorija o nečitanju, da su nekorisni i glupi .... kako može neko da dođe do takvog zaključka koji ih nije uopšte ni čitao !?!? Znači, klasična zlonamernost.
A, što je još karakteristično, takvih, opširnih komentara, u gomili postavljenih, verovatno nema ni pet posto .. što bi značilo .. karakteristična shizofrenija.
I pošto je ovo postalo stvarno mesto gde se tolerišu svakakvi fašisoidni "ispadi" usmereni ka članovima "zato što im se ne sviđa njihova boja kose", i što ne postoji nikakvo poštovanje zbog, iz najbolje moguće namere gomile postavljenih fotografija i korisnih informacija, a tolerišu se zlonamerni ispadi onih koji u suštini sve samo gledaju iz prikrajka i podsmevaju se svemu i svakome. Veliki pozdrav svim dobronamernicima .. a zlonamerni, .EBITE SE!!!!!
Velika vecina ljudi ovde je dobronamerna. Tema izgradnje grada je takva da prirodno privlaci dobronamerne i konstruktivne ljude.
Molim samo za malo tolerancije. I prema onima koji su opsirniji i prema onima koji kratko pisu, i prema onima koji pitaju i koji predlazu, i prema onima koji vole da citaju i prema onima koji vise cene slike.
Neko je nekada nervozan i bude grublji. I to treba razumeti i jednostavno precutati. Nema razloga za svadju.
Iako se ne poznajemo licno, zahvaljujem svima vama na lepo provedenom vremenu i razmenjenim idejama i informacijama i nadam se da cemo se jos dugo ovde druziti i mozda uticati da se u gradu neke stvari poboljsaju. :cheers:
Aca_Ni December 1st, 2011, 10:07 PM Mozda se tih 60 miliona odnosi samo na izgradnju stanova.. A za trzni centar, fax itd predpostavljam da ce da sklapaju ugovor sa zainteresovanim investitorima.. za par meseci bi trebali da imamo vise detalja..
Daj boze da je tako, jer 60 miliona nisu neke velike pare za ovakav projekat...
Ricardo Montaner December 1st, 2011, 10:18 PM Zvanicna prezentacija grada Nisa, tu ti sve pise: www.ni.rs
Ne mozes da dodjes do cene izgradnje na prostoru kasarne uporedjujuci je sa cenom foruma.
Cena foruma.
25 m na 17 000 = 1470€/m2
---
koliko to jedan kvadrat u izgradnji kosta?
Dusan Gajic
Kao investitor na vise razlicitih lokacija ( gradova ) u svakom gradu je normalno razlicita cena gradnje. Cak u vecim gradovima sama lokacija diktira cenu i utice do 70%. Sta to znaci, sama gradnja i materijal bilo gde da se gradi nemoze da predje maksimalno 600 e po m2. ( zavisno od velicine objekta ) a sve ostalo su troskovi zavisni od lokacije.Matematika je prosta ... 600 + ( max ) 70 % = cca MAXIMALNIH 1000e...
Da pojasnim, gradnja ( materijal i izvodjenje ) su maksimalono 600 e po m2 a 70 % na to je cca 400 e po m2 . U tih 400 e ulazi :
- cena zemljista - ili procenat o zajednickom ulaganju koji se krece zavisno od dozvoljenog stepena gradnje na tom zemljistu od 20 do 30 % od cene kvadrata stana.
- komunalije - zavisno od lokacije , tu je raspon ogroman zavisno od opstine od 15 e po m2 do 250 e po m2 da ne poverujete.
-prikljucak-ci za struju - vodu - gas - grejanje - telefon - tv -takse - projektantni troskovi - troskovi finansiranja i naravno porez su troskovi koji takodje zavise od investitora a i opstine do opstine.
Nacin gradnje i oprema ( EXTRA LUX, LUX, STANDARD, CLASIC ) takodje menjaju cenu.
To je otprilike celokupna matematika samo su rasponi (zavisno koliki i gde se objekat gradi ) od 40% do maksimalnih 70%.
Napominjem ja celo vreme uzimam MAKSIMALNU CENU sto znaci da sve ono sto nije "CENTAR" je ispod ove cene.
Tesko je izvesti preciznu matematiku jer ima stvarno vise faktora koji uticu na cenu zavrsenog kvadrata. Ovo bi bilo najgrublja racunica i u tu kaukulaciju se uklapaju 90% investitora."
Miroslav Stojanovic
U istrazivanju instituta u kom radim(Austrija) a na teritoriji Vojvodine i Beograda cena m2 stana za -hajde da se bazirama ovaj put zbog atraktivnosti samo na Beograd (ukljucujuci i sve neophodne dozvole kao i cenu kostanja placa na kom se gradi) iznosi izmedju 400 i 600 €.
Na osnovu istrazivanja iz perioda januar 2008 -mart 2009 400 €/m2 je ukupna cena koju finansira investitor za izgradnju stana u stanbenoj zgradi za standardno opremljene stanove. A 600€/m2 bi bila cena za u Srbiji tzv. LUX varijantu....
Dakle, sve sto je preko 600€/m2 je ono sto se zove porez na budale.
Prema tome realna cena m2 stana u Beogradu (van centra) u maloprodaji ne bi smela da ide preko 1000 €/m2, a 900€/m2 je ono sto se zove realna cena!
---
Za upit "nis stan bubanj novogradnja useljiv" pronađeno 17 nekretnina - prosečna cena 755 €/m2
Za upit "nis stan bubanj kablovska novogradnja" pronađeno 11 nekretnina - prosečna cena 800 €/m2 ...
TrTomir_Ni December 2nd, 2011, 12:12 AM Izasao tekst o kasarni bubanjski heroji u Narodnim novinama za petak.. ima vise detalja nego ovi dosadasnji tekstovi koje smo ovde videli..
sallae2 December 2nd, 2011, 03:39 AM http://www.dodaj.rs/f/2s/HM/1fmlUK29/nn-greka-11-12-02-x110pc.jpg
sallae2 December 2nd, 2011, 03:53 AM http://www.dodaj.rs/f/3O/Yq/3wyowZks/nn-bheroji-11-12-02-x110.jpg
usrejected December 2nd, 2011, 09:58 AM Vec sam ranije pisao ovde o tome da je izvesni americki konzorcijum pre koju godinu kupio staru ciglanu i prostor iza nje ka Mokranjcevoj. Evo, cini mi se druga godina prolazi i nista se ne gradi. Nadam se da nece i ovo slicno proci. Valjda je grad garancija za to. Videcemo.
eriol3001 December 2nd, 2011, 10:29 AM Verovatno neće proći slično kao zemljište ciglane.
Tu je problem u cigansko-romskom naselju koje se nalazi na zemljištu ciglane.
To treba da se preseli negde i nekako a niko ne sme da se uhvati u koštac sa tim problemom.
Ovde nema problema oko zemljišta i sličnih zavrzlama. Ako imaju para i volje mogu da naprave šta su obećali bez problema (ako ne računamo mito,korupciju, birokratiju, neefikasnost i ostale naše boljke :) )
Miki_Miks December 2nd, 2011, 11:08 AM Posle ,,Akva parka " na Loznom, u nista vise ne verujem....Tako i kod ovog slucaja
Ricardo Montaner December 2nd, 2011, 11:19 AM Vec sam ranije pisao ovde o tome da je izvesni americki konzorcijum pre koju godinu kupio staru ciglanu i prostor iza nje ka Mokranjcevoj. Evo, cini mi se druga godina prolazi i nista se ne gradi. Nadam se da nece i ovo slicno proci. Valjda je grad garancija za to. Videcemo.
Americka kompanija je polozila garantni depozit gradu u vrednosti od 10 miliona evra, koji ostaje gradu ukoliko americka kompanija ne izvrsi svoje obaveze.
Osim toga dodatna garancija je cinjenica da je grad samo uslovni vlasnik zemljista, jer je to vlasnistvo ograniceno obavezama grada prema vojsci.
Ukoliko vojska ne dobije 32 stana (2 100m2) + 21% ukupno izgradjene stambene povrsine grad ce morati tih 10 miliona evra da uplati vojsci.
Grad ce dobiti:
- hotel
- soping mol
- fakultet
- novo stambeno naselje
eriol3001 December 2nd, 2011, 12:12 PM Ne mogu da provalim sa slike iz Narodnih...jel' ovo tip koji je kupio zemljište kasarne Bubanj?
http://www.ekapija.com/website/sr/page/94668
Kurt2 December 2nd, 2011, 12:17 PM Inače, ovaj Colliers koji se spominje na sajtu, već neko vreme posluje u Srbiji:
http://www.colliers.com/Country/Serbia/?lang=en
Contact Information
Belgrade - Headquarters
Bulevar Mihajla Pupina 115 D
11070 New Belgrade, Serbia
Tel: +381 11 3139955
Fax: +381 11 3139958
Regional Office - Niš
Obrenovićeva bb, TPC "Gorča"
18000 Niš, Serbia
Tel: +381 18 527770
Fax: +381 18 527790
Maja Sahbaz
Managing Director
eriol3001 December 2nd, 2011, 12:29 PM ma da Colliers bi trebalo da je OK. al nisam siguran dal' je isti tip u pitanju.
da ponovim pitanje od juče. verovatno je ostalo neprimećeno tokom shitstorm-a na thread-u :)
Jel postoji mogućnost na GIS sajtu da se prikaže mapa preko cele strane ? Ili bar pregled uveća nekako (ne mislim na zumiranje) ?
Ili je jedina mogućnost da se skroluje po onom prozorčetu koje je manje od 50% stranice ?
TUCAnik December 2nd, 2011, 01:10 PM Ne mogu da provalim sa slike iz Narodnih...jel' ovo tip koji je kupio zemljište kasarne Bubanj?
http://www.ekapija.com/website/sr/page/94668
Da, to je taj!
eriol3001 December 2nd, 2011, 01:47 PM jeste, hvala ! evo i ja sam sad zagledao sliku na juznim vestima.
Colliers je OK ovo mi već uliva nadu.
sallae2 December 2nd, 2011, 02:14 PM Jel postoji mogućnost na GIS sajtu da se prikaže mapa preko cele strane? Ili bar pregled uveća nekako (ne mislim na zumiranje)?
Ili je jedina mogućnost da se skroluje po onom prozorčetu koje je manje od 50% stranice?
evo malo veće mape gis Niš (9,600 x 5,300 piksela, 12.7 MB)
http://www.gigasize.com/get/xzdr3fx7s1c
antistres December 2nd, 2011, 03:01 PM nastavak poplocavanja kod tv5 zgrade, polako zatvaraju krug oko trga radnickih saveta, nadam se da ce uskoro i njega da napadnu :D
http://i43.tinypic.com/23hpque.jpg
usrejected December 2nd, 2011, 04:14 PM Verovatno neće proći slično kao zemljište ciglane.
Tu je problem u cigansko-romskom naselju koje se nalazi na zemljištu ciglane.
To treba da se preseli negde i nekako a niko ne sme da se uhvati u koštac sa tim problemom.
Ovde nema problema oko zemljišta i sličnih zavrzlama. Ako imaju para i volje mogu da naprave šta su obećali bez problema (ako ne računamo mito,korupciju, birokratiju, neefikasnost i ostale naše boljke :) )
Ne ta ciglana, vec ona kojaje pored pivare. Ne mozete da verujete koliko je to prostrano zemljiste. Planirali su stambene objekte, ali sve stoji verovatno zbog krize. Zaboravio sam ime konzorcijuma, ali su oni izmedju ostalog vlasnici Savremene Administracije pa se zemljiste valjda vodi na ovu nasu firmu.
U vezi sa Bubnjem, najiskrenije drzim palceve. A colliers svakako uliva povernje da je sve ok.
Aca_Ni December 2nd, 2011, 04:27 PM U danasnjem stampanom izdanju blica na niskoj strani glavna tema prodaja kasarne bubanj. Pored opstih informacija o prodaji koje vec znamo, spominje se da ce celokupna kvadratura objekata (soping centar,stani univerzitet i stambeni prostor) biti neverovatnih 200 000m2! Pise jos i da ce 60% biti stambeni, a 40% poslovni objekti...
moonray018 December 2nd, 2011, 04:30 PM Jel postoji mogućnost na GIS sajtu da se prikaže mapa preko cele strane ? Ili bar pregled uveća nekako (ne mislim na zumiranje) ?
Probaj sa F11, to je u browseru kao full screen.. Ali ona legenda sa leve strane izgleda ne moze da se skloni...
Ona zgrada u Vozdovoj, prekoputa Juzne Morave.. virnuo sam izmedju paravana, stigla je do visine ulice (posto je ukopana)..
eriol3001 December 2nd, 2011, 04:42 PM @ monray
thx, to mu uradim bas kad me mnogo nervira i delimicno pomaze
@sallae2
thx very much, jos nisam skinuo fajl non-stop mi puca download nesto ali radim na tome
TrTomir_Ni December 2nd, 2011, 04:59 PM U danasnjem stampanom izdanju blica na niskoj strani glavna tema prodaja kasarne bubanj. Pored opstih informacija o prodaji koje vec znamo, spominje se da ce celokupna kvadratura objekata (soping centar,stani univerzitet i stambeni prostor) biti neverovatnih 200 000m2! Pise jos i da ce 60% biti stambeni, a 40% poslovni objekti...
Da.. tu povrsinu sam i ja spomenuo nekoliko desetina stranica u nazad kad su krenule prve informacije o kasarni.. To za Nis deluje mnogo jer do sada se nije gradilo nista slicno, ali ako pogledamo velicinu lokacije gde sve to treba da se gradi i rokove onda je to sasvim ok.. zato i kazem da se onih 60tak hiljada kvadrata odnosi najverovatnije na stanove a ostatak na hotel, fax, i trzni centar itd..
Nego ajde da sacekamo dva tri meseca, valjda ce da prezentuju taj master plan po kome ce da se gradi pa da steknemo sliku o onome sto se tamo planira.. sigrno ce u toku godina da dolazi do izmena planova u zavisnosti od potreba ali kao sto znamo suvise je to veliki prostor da je i investitoru u interesu da ga maksimalno iskoristi kad vec puca lovu i to ne malu da bi rizikovao..
Ricardo Montaner December 2nd, 2011, 05:42 PM evo malo veće mape gis Niš (9,600 x 5,300 piksela, 12.7 MB)
http://www.gigasize.com/get/xzdr3fx7s1c
Ne moze da se skine odavde.
medijanac December 2nd, 2011, 06:56 PM Ja sam uspeo da otvorim...
Ovo je ta stara ciglana http://gis.ni.rs/?map=ni&cps=7574159.052315224,4796652.91327965,2500&layers=Ortofoto,Ulice,Objekti
Aca_Ni December 2nd, 2011, 07:44 PM Kako nije veliki? Pa koji drugi postoji?
kursula December 2nd, 2011, 08:00 PM Ne moze da se skine odavde.
Ni ja ne mogu sa skinem nikako probao sam 5 puta
medijanac December 2nd, 2011, 08:14 PM Ovih dana vajar treba da dostavi idejno rešenje...zaboravih ime umetnika... uglavnom radi se o spomen obeležju koje će biti postavljeno kod mosta. Pominjala je neku telefonsku govornicu kod tvrđavskog mosta, da bi otprilike locirala mesto budućeg spomen obeležja...
sallae2 December 2nd, 2011, 08:44 PM Ni ja ne mogu sa skinem nikako probao sam 5 puta
evo Niš gis fotke na drugom sajtu
http://www.yourfilelink.com/get.php?fid=730869
TrTomir_Ni December 3rd, 2011, 12:32 AM Ovih dana vajar treba da dostavi idejno rešenje...zaboravih ime umetnika... uglavnom radi se o spomen obeležju koje će biti postavljeno kod mosta. Pominjala je neku telefonsku govornicu kod tvrđavskog mosta, da bi otprilike locirala mesto budućeg spomen obeležja...
Na pocetku tvrdjavskog mosta, desno ako gledamo sa glavnog trga i odmah preko puta ulaza u kafe reku.. e tu se nalazi govornica..
O kakvom spomen obeleziju se radi??
Zigy December 3rd, 2011, 09:44 AM http://www.dodaj.rs/f/1k/YV/36e73mLi/sam2000.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1Q/I7/1kgkrq3q/sam2015.jpg
:bash::bash::bash:
medijanac December 3rd, 2011, 10:34 AM Na NTV gostovao arh Keković, projektant rekreacionog parka na keju pored Nišave, od mosta u V. Mišića ka Toplani.
Pored podataka o terenu za male sportove, spravama i mobilijaru, kaže da će tu biti i mali ugostiteljski objekat za osveženje rekreativaca i šetača. Interesantna ideja je da se vlasnik tog objekta ugovorom obaveže da čuva i održava travnjak, terene i sprave u tom delu. Poznato je kako huligani brzo unište sve što se postavi, pa je zanimljiva ova zamisao.
Oprema je već nabavljena, ali će je montirati na proleće baš zbog onog ološa...
Aca_Ni December 3rd, 2011, 10:44 AM Na pocetku tvrdjavskog mosta, desno ako gledamo sa glavnog trga i odmah preko puta ulaza u kafe reku.. e tu se nalazi govornica..
Dakle to je na mestu onog parkinga na keju?
Constantin December 3rd, 2011, 02:49 PM Pored telefonske govornice se, na samom pocetku mosta, nalazi terasa koja je u stvari krov javnog WC-a. Mozda tu planiraju.:)
Ko postavlja obelezje? Grad?
Da li je to onaj spomenik sa konkursa?
medijanac December 3rd, 2011, 02:56 PM Grad postavlja obeležje, nema veze sa konkursom, ovo je nešto novo, do leta treba da bude postavljeno...
oroborus December 3rd, 2011, 03:31 PM da ponovim Trtomirovo pitanje: o kakvom spomen obeležju se radi?
moonray018 December 3rd, 2011, 04:18 PM Evo bre gde su tacno govornice i "krov" WC-a u odnosu na parking i stepeniste.. vrlo neiskoriscen deo..
http://gis.ni.rs/?map=ni&cps=7573082.242827255,4797950.649731649,250&layers=Ortofoto,Ulice,Objekti
eriol3001 December 3rd, 2011, 04:47 PM nekako je bezveze mesto, osim ako komplet ne sklone trafike, govornice, i one ocajne "separee" za sedenje
a i tada ce da bude nekako u cosku, iza ugla
medijanac December 3rd, 2011, 05:27 PM da ponovim Trtomirovo pitanje: o kakvom spomen obeležju se radi?
Spomen obeležje u čast i u liku Sv. cara Konstantina!
A be napisao sam na prethodnoj strani!
TrTomir_Ni December 3rd, 2011, 05:33 PM ^^
Nema nista da pise na predhodnoj strani u tvom postu o spomeniku zato smo se i zbunili.. :)
Znaci ima da otaljaju tu tri 2013 godinu samo tako, sramota za Srbiju.. Nekako mi ne ide to mesto i parking ispred njega, ajde da je trg sredjen u tom delu poplocan pa i da prodje ta ideja sa spomenikom pored mosta ali ovako.. :ohno:
Ovo mi se vec svidja http://www.dodaj.rs/f/1Q/I7/1kgkrq3q/sam2015.jpg.. Fasada mi je nekako retro.. :)
oroborus December 3rd, 2011, 05:34 PM aha, nisam video jer si naknadno editovao post i to ubacio :)
@eriol: desno od mosta kad se gleda sa trga, ne levo, barem sam ja tako skapirao ;)
durlanista December 3rd, 2011, 05:36 PM javni toalet na trgu poprilično uradili...
a gledao noćas osvetljene zidine tvrđave i kad se uporedi sa banovinom i onim žutim svetlom, mogu reći da je tvrđavsko baš dobro.
uslikao sam, ali ne vredi, nije uopšte veran snimak...
kursula December 3rd, 2011, 05:56 PM evo Niš gis fotke na drugom sajtu
http://www.yourfilelink.com/get.php?fid=730869
Hvala
Constantin December 3rd, 2011, 06:21 PM Spomen obeležje u čast i u liku Sv. cara Konstantina!
A be napisao sam na prethodnoj strani!
Sigurno nece da prave dva spomenika. Verovatno ce umanjiti ono konkursno resenje i postavice ga pored mosta.
Samo ne mogu da verujem da nece da ukinu taj parking. Konstantin ce da sedi izmedju javnog toaleta i parkinga? wow :)
eriol3001 December 3rd, 2011, 06:23 PM aha, nisam video jer si naknadno editovao post i to ubacio :)
@eriol: desno od mosta kad se gleda sa trga, ne levo, barem sam ja tako skapirao ;)
ah, so
pa i tu nije mnogo bolje
ali bilo bi dobro da uklone parking doduse ali tu vec imas vojvodu bojovica i cesmu preko puta...
durlanista December 3rd, 2011, 06:34 PM preterujete za wc. on je dole i nema veze sa tom pozicijom...
Constantin December 3rd, 2011, 06:46 PM preterujete za wc. on je dole i nema veze sa tom pozicijom...
WC nije toliki problem. Ali parking jeste. Valjda ce ga skloniti. Prednost lokacije je da je u samom centru.
Cudno je da nigde o tome nista ne pise.
dj kocka December 3rd, 2011, 07:09 PM Na NTV gostovao arh Keković, projektant rekreacionog parka na keju pored Nišave, od mosta u V. Mišića ka Toplani.
Pored podataka o terenu za male sportove, spravama i mobilijaru, kaže da će tu biti i mali ugostiteljski objekat za osveženje rekreativaca i šetača. Interesantna ideja je da se vlasnik tog objekta ugovorom obaveže da čuva i održava travnjak, terene i sprave u tom delu. Poznato je kako huligani brzo unište sve što se postavi, pa je zanimljiva ova zamisao.
Oprema je već nabavljena, ali će je montirati na proleće baš zbog onog ološa...
bas danas prolazio obalom Nisave i na tom prostoru nasipali sljunak ili sta vec ......mislim da ce ga odraditi do kraja godine bez sprava.
Inace mislim da ce sprave biti kao i u parku Bagdale u Krusevcu i parkic ce zaista biti oaza za rekreativce i znatizeljnike. Bravo za jos jedan lep kutak koji ce Nis dobiti.
LJudi ,mislim da Nis zaista dobija konture grada u koji vredi ulagati ,ziveti i uzivati.:))
TrTomir_Ni December 3rd, 2011, 07:52 PM WC nije toliki problem. Ali parking jeste. Valjda ce ga skloniti. Prednost lokacije je da je u samom centru.
Cudno je da nigde o tome nista ne pise.
I na kraju prezentuju idejno resenje kad ono.. spomen ploca.. :lol:
eriol3001 December 3rd, 2011, 10:05 PM :lol::lol:
pantLA December 3rd, 2011, 11:39 PM Video sam na bilbordu reklamu da ce Roda supermarket biti u RK Beograd e sad da li u podrumu, prizemlju ili na prvom spratu ostaje da vidimo ali uglavnom jedna trecina je vec zakupljena, bas me zanima ko ce sve biti tu.
Dr.Merak December 3rd, 2011, 11:51 PM Ok je to mesto gde je govornica... pogotovu sto ce biti sa desne strane ispred mosta... ako bi imali skulpturu koja sedi poput one sa slike iz UK... u sklopu sa tvrdjavom izgledalo bi kao da je covek izaso i seo ispred svoje kapije ;) ... naravno ovo sve pod uslovom da se ukloni parking i poploca... jos kad bi se i ulica zatvorila... pucka :)
eriol3001 December 4th, 2011, 12:31 AM Nekako mi prenatrpano sve to zvuci. Na 50m je spomenik oslobodiocima kao i cesma. A spomenik Bojovicu bi morao definitivno da se izmesti u tom slucaju.
Dr.Merak December 4th, 2011, 03:16 AM Nekako mi prenatrpano sve to zvuci. Na 50m je spomenik oslobodiocima kao i cesma. A spomenik Bojovicu bi morao definitivno da se izmesti u tom slucaju.
Slazem se za spomenik Bojovicu, i jos kad bi malo preuredili onaj deo gde su trafike (citaj uklonili trafike i one betonske bele neko rece separee :) kao i takozvani caffee reka).. ma sjajno... kada bi se uklonila oba parkinga iz centra zatvorio most za saobracaj i poplocao, taj tu deo postao bi jedna zaista lepa celina... ali opet... ovo su samo mastanja.. ali eto mozda ako ih sto vise puta napisemo stvorimo neku poztivnu karmu :) pa neko to i uradi... puno je pametnih i ucenih ljudi na ovom forumu a pouzdano znam da ga citaju i neki ljudi iz gradske vlasti... mozda postepeno dobijemo na nekom uticaju ;)
moonray018 December 4th, 2011, 09:43 AM Pa sve je to i zamisljeno da se popoloca i svi parkinzi uklone.. Bas sam juce obratio paznju - cesma nije u nivou travnjaka vec su njeno postolje podigli na visinu tako da bude u niovu poplocanog trga oko spomenika. Pa kada se u nekom veku bude sve do mosta poplocalo cesma ce biti u nivou :)
eriol3001 December 4th, 2011, 12:27 PM A koliko se secam odmah pored mosta, sa strane gde je knjizara je spomen obelezje obesenim rodoljubima iz doba borbe protiv turaka.
Ukoliko se zaista ne radi o spomen plochi, sto kaze trtomir, bilo kakav spomenik na tom mestu je previse. Osim ako se ne uradi temeljna rekonstrukcija celog tog dela oko mosta i keja.
Dr.Merak December 4th, 2011, 03:54 PM Pa sve je to i zamisljeno da se popoloca i svi parkinzi uklone.. Bas sam juce obratio paznju - cesma nije u nivou travnjaka vec su njeno postolje podigli na visinu tako da bude u niovu poplocanog trga oko spomenika. Pa kada se u nekom veku bude sve do mosta poplocalo cesma ce biti u nivou :)
Znam da je zamisljeno. Video sam projekte na ovim stranicama. Ali se pitam zasto se i ne ostvari. To realno moze da se uradi u jako kratkom roku (bez zatvaranja ulice)
Da mi lepo otvorimo neprofitni NVO i zatrpavamo gradske uprave gradjanskim inicijativama ;)
Dr.Merak December 4th, 2011, 04:06 PM Ne znam da li je ovo mozda neko pre stavio... verujem da puno vas vec zna ali nije na odmet da se stavi pa da i ovi noviji clanovi i iz drugih gradova mogu lakse da prate izgradnje u nasem mestu ;)
http://www.eservis.ni.rs/izgradnja/
TrTomir_Ni December 4th, 2011, 05:25 PM Ukoliko se zaista ne radi o spomen plochi, sto kaze trtomir, bilo kakav spomenik na tom mestu je previse. Osim ako se ne uradi temeljna rekonstrukcija celog tog dela oko mosta i keja.
Neko je spomenuo ovde i onaj novi park ispred hotela my place.. Posto oni ocigledno planiraju da samo posade spomenik ispred mosta bez nekog ulaganja u okolinu sve se vise slazem da je ovaj novi park, za koji mozemo da kazemo da je pust ali lepo sredjen, mesto za jedan ovakav spomenik.. Eto.. i taman bi Konstantin bio okrenut prema reci i tvrdjavi sa pogledom na nju..
Znam da je zamisljeno. Video sam projekte na ovim stranicama. Ali se pitam zasto se i ne ostvari. To realno moze da se uradi u jako kratkom roku (bez zatvaranja ulice)
Na tom parkingu pored keja i u onoj ulici pored galerije srbija ima mesta za oko 80 vozila.. sto je po meni malo i ne vidim da bi vec i onako zaguseni parkinzi u gradu trpeli ako bi grad umanjio ovako mali broj parking mesta a u korist pesaka.. Imali su prostor gde se sada gradi ona zgrada u skopljanskoj i na kome je bilo mesta za oko 200 vozila, pa ne vidim posle njegovog ukidanja da grad trpi zbog smanjenja parking mesta..
Meni ovo vise deluje kao nedostatak volje da se resi problem ili se prioritet u gradu daje investicijama koje su opipljivije za obicne gradjane.. Zadnjih par godina je i zagusenje na raskrsnici ispred tvrdjave veliko i stvarno smara kad se ne zna ko gde vise vozi i ko gde od pesaka prelazi.. umesto da lepo zatvore most i ul. 7juli zakljucno sa gradskom kucom i hotelom park, vse od toga nije potrebno.. Onda bi i protok ispred tvrdjave bio brzi jer bi se saobracaj na raskrsnici odvijao dvosmerno samo a pesaci bi dobili svoj kutak u delu od stambol kapije pa do robne kuce.. tu je i sada prevelika frekvencija pesaka pogotovo u delu od meka pa preko mosta do tvrdjave, a prednost se i dalje daje automobilima.. a slozicete se svi da poplocanje tog dela glavnog trga nije neka prevelika investicija..
Osim ako nemaju neku viziju o kojoj je bilo pre reci.. da se recimo na prostoru od lavlje cesme pa sve do spomenika oslobodiocima izgradi podzemni parking.. i da dok se ne nadje resenje za to onda mozda i ne vredi ulagati u prosirenje trga..
|
|