View Full Version : [Wrocław] Apartamenty Wiśniowa
Rafis February 26th, 2007, 07:52 PM http://www.investmap.pl/var/wisniowa.JPG
http://www.investmap.pl/var/wisniowa1.JPG
więcej na InvestMap Forum (http://investmap.mojeforum.net/viewtopic.php?t=187&sid=a65e6ba9f09c64a3656280f5f3279414)
kotbehemot February 26th, 2007, 07:58 PM jaaaa cie ale sie u nas warszawa zaczyna robic:P I jeszcze takie niebieskie tabliczki dodadza i juz wogole bedzie prawie jak wawa;P
raul February 26th, 2007, 08:01 PM jaaaa cie ale sie u nas warszawa zaczyna robic:P I jeszcze takie niebieskie tabliczki dodadza i juz wogole bedzie prawie jak wawa;P
NO i bardzo dobrze, bo i takie tabliczki i architektura mieszkaniowa w Wawie jest w większości przypadków moim zdaniem bardzo dobra.
Ka-8 February 26th, 2007, 08:23 PM NO i bardzo dobrze, bo i takie tabliczki i architektura mieszkaniowa w Wawie jest w większości przypadków moim zdaniem bardzo dobra.
Hm, no bywa różnie... Osiedle przy Zawiszy na warszawskiej Woli akurat mi się nawet podoba, ale już moloch budowany przy Górczewskiej przez JW Construction juz nieco mniej.
Ale tabliczki są bardzo OK. :)
mikeleg February 26th, 2007, 08:43 PM jaaaa cie ale sie u nas warszawa zaczyna robic:P I jeszcze takie niebieskie tabliczki dodadza i juz wogole bedzie prawie jak wawa;P
Chodzi Ci o wielkość projektu czy o co? Mi się np. architektura nie podoba tego do końca, a Warszawie są bardzo różne projekty...
yareq February 27th, 2007, 10:05 AM btw. takie tabliczki (cały system oznakowania miasta) jest nie tylko w warszawie...
Wrocek_fan February 27th, 2007, 11:02 AM http://www.investmap.pl/var/wisniowa.JPG
http://www.investmap.pl/var/wisniowa1.JPG
bardzo ladny kompleks, ale popatrzcie , jak zla decyzja lokalizacyjna stacji benzynowej wplynela na ksztalt tego fragmentu miasta. najwazniejsze miejsce na tym narozniku zajmuje baraczek shella, a naprawde dobry, miastotworczy apartamentowiec musi sie do niego dopasowac. przy madrym planie powinno byc dokladnie na odwrot. na narozniku apartamentowiec z dominanta, a stacja n a cofnietej dzialce w glebi. po powtorzeniu tego na pozostalych naroznikach tego skrzyzowania mielibysmy wspaniale, wielkomiejskie skrzyzowanie, a tak mamy jakies chaotyczne przedmiescia
jackseg February 27th, 2007, 12:26 PM Ciekaw jestem czy potencjalnym mieszkańcom bedzie sie podobalo mieszkanie na cmentarzu... co prawda zlikwidowanym, ale jakos nie wierze ze udalo im sie wywieść wszystkie kosteczki. Z drugiej strony jest jest w tym miescie wiele osiedli na nekropoliach. Niby juz dawno ich nie ma a ciagle czuje sie nieswojo gdy chodzę np. po Parku Skowronim ;)
mikeleg February 27th, 2007, 09:52 PM Spoko, koniec OT:)
Czemu ten budynek jest taki różowy ...:(?
tombar311 February 28th, 2007, 07:53 AM ^^ albo takie fortki wyszły z makiety, albo próbowali zrobic imitacje drogiego kamienia...:)
Stacja benzynowa to porażający widoczek z okna - szczególnie, że jest czynna 24h. Ale praktycznie podobna sytuacja jest na Jaracza (zresztą tam tez jest Shell) i jakoś się to wszytsko "skomponowało". Choć akurat tam i stacja i mieszkania sa odsunięte od Wyszyńskiego a i Odra jest swego rodzaju "neutralizatorem". Tu w przypadku Hasco jest jednak gorzej... - ale to moje zdanie
bystrzak2000 February 28th, 2007, 05:33 PM A są jakieś przepisy, które określają minimalną odległość stacji paliw od budynku mieszkalnego?
kotbehemot February 28th, 2007, 05:51 PM ^^ sa przepisy.
bystrzak2000 February 28th, 2007, 06:16 PM ^^ sa przepisy.
Tak więc jak jest ta minimalna odległość ;)
tombar311 March 29th, 2007, 09:26 AM odległości są zgodne z wymogami. To nie pierwsz astacja benzywowa we Wrocławiu w okolicy zabudowań.
Jesli palny inwestora się ziszczą to balkony od stroy stacji i całej ślężnej i wiśniowej będa wposazone w szklane, przesuwne sytemy tworzące z balkonów loggie. Jesli tak będzie to zapowiada sie ok.
Te prace ziemne które do tej pory wykonano muszą teraz przystopowac bo trzeba zabijac larseny. Potem mozna dalej kopać.
Zapowiada sie na większy ruch na budowie w połowie czerwca.
endo April 26th, 2007, 01:27 PM Ciekaw jestem czy potencjalnym mieszkańcom bedzie sie podobalo mieszkanie na cmentarzu... co prawda zlikwidowanym, ale jakos nie wierze ze udalo im sie wywieść wszystkie kosteczki.
jakie kosteczki ? jak wykop ma w tej chwili 4 m a bedzie miał kolejne 4 razem około -8m ... to raczej marne szanse na jakies kosteczki chyba, ze dinozaura
BTWro July 21st, 2007, 12:01 AM Dziś słyszałem, że ma tam powstać biurowiec zamiast mieszkaniówki. Info od ochroniarza z budowy. Prace mają ruszyć z kopyta od poniedziałku.
Primex_Wroc July 21st, 2007, 09:17 AM http://img413.imageshack.us/img413/1765/1001426600x450wz8.jpg
Rozpoczęło się kopanie :)
rochito July 21st, 2007, 12:39 PM o 'citywroc' kolo twojej nowej szkoły, liczymy na jakieś fotki jak się zacznie prawdziwa budowa :)
Primex_Wroc July 21st, 2007, 12:40 PM No raczej jak się będzie coś działo to fotki będą :)
pawel1980 July 23rd, 2007, 12:12 PM bylem tam dzisiaj ....nuuuda ....zero ludzi. Nie ma nawet tablicy informacyjnej budowy...
Rafis August 3rd, 2007, 09:07 PM wczoraj jak przejeżdzałem obok w nocy to widziałem ze stoi juz sporo kontenerów dla robotników wiec pewnie cos sie juz tam dzieje lub zacznie dziac na dniach :)
Primex_Wroc August 3rd, 2007, 09:13 PM Gdzie ? dziś tam byłem i nic nie widziałem :]
Rafis August 3rd, 2007, 09:16 PM Gdzie ? dziś tam byłem i nic nie widziałem :]
od strony stacji benzynowej-zdawało mi sie ze stoi kilka kontenerów w tym jeden na drugim.
Primex_Wroc August 3rd, 2007, 09:19 PM W wykopie leżą larseny i koparka, która od dość dawna nic nie robi, a kontenerów żadnych nie zauważyłem
BTWro August 3rd, 2007, 09:44 PM Potwierdzam pojawienie się kontenerów na placu budowy, ale nic więcej tam się nie dzieje.
Primex_Wroc August 5th, 2007, 08:54 PM Też dziś zauważyłem kontenery. Chyba ruszają :D
tombar311 August 6th, 2007, 08:51 AM ^^ ruszają z larsenowaniem i robotami ziemnymi do docelowego poziomu posadowienia płyty fundamentowej. Ostatnimi dniami Pan Han się dogadał z Aarsleff-em na wykonanie robót ziemnych i ścianek larsena.
Faktyczne prace kubaturowe rusza jak APA Hubka skończy projekt wykonawczy i będzie wybrany generalny wykonawca - myślę, że nie wcześniej jak na przełomie września i października.
Primex_Wroc October 11th, 2007, 08:09 PM Ruszyli !!! Dzisiaj aarsleff zaczął prace w wykopie, pojawił się dźwig i zaczęli wbijać larseny :)
Primex_Wroc October 12th, 2007, 11:37 AM Bląd zniknęły wszystkie larseny i nic się nie dzieje ! :(
imagenta October 26th, 2007, 11:13 AM Inwestycja przedłuży się minimum kilka miesięcy. Hasco od dłuższego czasu poszukuje chętnego do odkupienia ich terenu. Firmą która przeprowadzi proces sprzedaży jest kancelaria Sołtys Skory z Wro. Wysłali oferty do samych "tłustych" developerów z Wawy
Darek_W October 26th, 2007, 04:53 PM Inwestycja przedłuży się minimum kilka miesięcy. Hasco od dłuższego czasu poszukuje chętnego do odkupienia ich terenu. Firmą która przeprowadzi proces sprzedaży jest kancelaria Sołtys Skory z Wro. Wysłali oferty do samych "tłustych" developerów z Wawy
Rozumiem, że pan Han dał sobie spokój z developerką i bardziej skupi się teraz na rozwoju firmy, w tym na badaniach (centrum badawczo-naukowe) nad nowymi lekami oraz na budowie nowoczesnej fabryki w podwrocławskich Siechnicach?
tombar311 October 26th, 2007, 07:00 PM fabryka w Siechnicach na pewno tak. Ale czy definitywny koniec deweloperki to nie jestem pewien. Info od imagenta jest niby to potwierdza, ale ze źródeł zwiążanych z APA Hubka wiadomo że robi on dla Hasco projekt wykonawczy na tą mieszkaniówkę. Mało znam osób które decydując się na sprzedaż gruntu z projektem wykonują jednocześnie projekt wykonawczy.
Ale zobaczymy. Jeśli ta inwestycja ruszy to nie wcześniej niż na wiosnę.
imagenta October 29th, 2007, 10:43 AM fabryka w Siechnicach na pewno tak. Ale czy definitywny koniec deweloperki to nie jestem pewien. Info od imagenta jest niby to potwierdza, ale ze źródeł zwiążanych z APA Hubka wiadomo że robi on dla Hasco projekt wykonawczy na tą mieszkaniówkę. Mało znam osób które decydując się na sprzedaż gruntu z projektem wykonują jednocześnie projekt wykonawczy.
Ale zobaczymy. Jeśli ta inwestycja ruszy to nie wcześniej niż na wiosnę.
To prawda, że niewiele firm działa w ten sposób. Myślę, że wychodzą z założenia, że jeśli cena będzie dobra (chcą ok 5 tyś/mkw) to sprzedajemy, a jak nie to budujemy sami. Co do developerki to w planach są Oborniki Śląskie-"ekskluzywne mieszkania spokojnej starości"
md.sign October 29th, 2007, 11:59 AM To prawda, że niewiele firm działa w ten sposób. Myślę, że wychodzą z założenia, że jeśli cena będzie dobra (chcą ok 5 tyś/mkw) to sprzedajemy, a jak nie to budujemy sami. Co do developerki to w planach są Oborniki Śląskie-"ekskluzywne mieszkania spokojnej starości"
5tys/mkw czego ? gruntu czy m2 p.u. ? a jeżeli gruntu, to jak to sie ma do p.u. ?
ale decyzja o sprzedaży wydawałaby sie racjonalna. czasy "wszystkie ręce do deweloperki" zdaje sie kończą się powoli. lepiej sie skupić na podstawowej działaności, a deweloperke zostawić deweloperom.
tombar311 October 29th, 2007, 01:46 PM własnie 5 tys /m2 ale czego??
Myślę, że tam na wiśniowej przy wykonaniu standardu jaki jest ujęty w dotychczasowym projekcie budowlanym to Hasco może spokojnie sprzedawać mieszkania po 8-9 tys/m2.
Więc jesli jest mowa o 5 tys./m2 pum w koszcie budowy to uwzględniając możliwe do uzyskania ceny byłby to dobry interes deweloperski.
Ale to tylko moje zdanie.....
md.sign October 29th, 2007, 02:45 PM Myślę, że tam na wiśniowej przy wykonaniu standardu jaki jest ujęty w dotychczasowym projekcie budowlanym to Hasco może spokojnie sprzedawać mieszkania po 8-9 tys/m2.
Więc jesli jest mowa o 5 tys./m2 pum w koszcie budowy to uwzględniając możliwe do uzyskania ceny byłby to dobry interes deweloperski.
Ale to tylko moje zdanie.....
sorry, tombar, to za ile ty chcesz to budować ,żeby to był "dobry interes deweloperski" przy koszcie 5tys/m2 pum i przy cenie sprzedaży 8-9 tys??!
za dwa koła za metr pum ?
nie wiem jaki tam jest założony standard, ale zakładam że przynajmniej lekko powyżej średniej - a to zmnaczy że taniej niż za 4K/m2 pum razczej nikt tego nie wybuduje. dolicz 5 tys za grunt, to już jest 9 tys...gdzie ten dobry interes ?
IMO przy 3tys za m2 pum i przy średniej cenie sprzedaży powyżej 8 tys to się można zacząć zastanawiać czy się dopnie...
spokojnie można znależć na rynku ofert za 2 tys/1m2pum w niegorszych lokalizacjach ( szczególnie ,że ta jakaś genialna nie jest - 1/3 mieszkań z widokiem na dach shella + dwie ruchliwe arterie)
md.sign October 29th, 2007, 02:49 PM no chyba że chodzi o "dobry interes deweloperski" sprzedającego grunt, czyli hasco :)
wtedy zgoda
tombar311 October 29th, 2007, 09:07 PM ^^ co do tej drugiej wypowiedzi to ok.
Ale tej pierwszej mojej wypowiedzi nie przeczytałeś dokładnie. Pozwól, że się zacytuję ...Więc jesli jest mowa o 5 tys./m2 pum w koszcie budowy... .
Także jak widać mówiłem o koszcie budowy. Dodam jeszcze, że mówiąc koszt budowy mam na myśli wszytskie koszty dewelopera (inwestora) - nie tylko koszt zlecenia prac generalnemu wykonawcy. Myślę też o koszcie gruntu, koszcie opracowania projektu, kosztach marketingowych i sprzedaży, a także o kosztach finansowania inwestycji.
Wracając więc do rzeczy - jeśli koszt budowy PUM wyniósłby ok 5 tys/m2 a udało się sprzedać za tyle ilewspominałem to byłby to niezły interes deweloperski.
Zgoda, że lokalizacja na wiśniowej genialna nie jest, ale rozwiązania które tam będą (jeśli w ogóle będą ...) są pionierskie we Wrocławiu. Chodzi mi przede wszytskim o pełne przeszklenia balkonów (tzw. lumony - chyba to system Schucko) właśnie od strony stacji benzynowej. Do tego kamień na elewacji i na klatkach schodowych, trochę zielonych dachów-tarasów na najwyższych kondygnacjach, ciekawa stolarka i ślusarka.
Może to nic rewelacyjnego, ale wg mnie, pozwala apirować z ceną sprzedaży na poziomie 8-9 tys - szczególnie, że oczekiwania deweloperów w okolocach centrum iz podobnym standardem sięgają już -nastu tysięcy zł.
I powaliłą mnie informacja, że można znaleźć obiekty gdzie koszt budowy pum oscyluje ok 2 tys/m2. Przy dzisiejszym poziomie cen na rynku to trudne do osiągnięcia. No chyba, że przyjmiemy, że cały budynek to tylko mieszkania (od parteru do płaskiego dachu), nie ma żadnych garaży podziemnych, a fasada to prosty tynk na styropianie i beż żadnych elementów architektonicznych. To może wtdy - choć powiem ci, że w tym momencie czuję się jak nieiwerny Tomasz i musiałbyś rzucić konkretnym przykładem takiej inwestycji z takimi wartościami bo jakoś moja wiara jest krucha :)
Darek_W October 29th, 2007, 09:11 PM I powaliłą mnie informacja, że można znaleźć obiekty gdzie koszt budowy pum oscyluje ok 2 tys/m2. Przy dzisiejszym poziomie cen na rynku to trudne do osiągnięcia. No chyba, że przyjmiemy, że cały budynek to tylko mieszkania (od parteru do płaskiego dachu), nie ma żadnych garaży podziemnych, a fasada to prosty tynk na styropianie i beż żadnych elementów architektonicznych. To może wtdy - choć powiem ci, że w tym momencie czuję się jak nieiwerny Tomasz i musiałbyś rzucić konkretnym przykładem takiej inwestycji z takimi wartościami bo jakoś moja wiara jest krucha :)
Budynki komunalne, które oddano kilka dni temu na Górniczej:
[...]"Wszystkie mieszkania będą gotowe pod klucz. Łazienki zostaną wykafelkowane i w pełni wyposażone. W pokojach położona będzie wykładzina dywanowa, w kuchniach i w przedpokojach - wykładziny PCV. Przy każdym mieszkaniu przewidziany jest balkon z widokiem na plac zabaw dla dzieci, który powstanie w tym samym czasie.
- Robimy porządnie i - co najważniejsze - tanio - mówi Badura. - Metr kwadratowy na Górniczej kosztuje nas 2100 złotych."[...]
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,4614206.html
md.sign October 30th, 2007, 08:37 AM no tośmy się tombar nie dogadali :)
całe nieporozumienie wzięło się z tego zdania :
"Myślę, że wychodzą z założenia, że jeśli cena będzie dobra (chcą ok 5 tyś/mkw) to sprzedajemy, a jak nie to budujemy sami"
z którego nie bardzo wiem w jaki sposób doszedłeś do wniosku,że może chodzić o 5 tys za wytworzenie 1m2 pum ( tzn grunt+budowa+koszty). Moim zdaniem może chodzić albo o koszt 1 m2 gruntu, albo koszt gruntu w 1 m2 pum. w obu przypadkach drogo ( w drugim zdecydowanie za drogo), choć nie znam proporcji pum/pow.działki, czyli intensywności...
w każdym razie coś hasco chce sprzedawać za 5 tys/m2 :) i nie sądzę ,żeby chodziło o wybudowany obiekt, na ktorym następnie potencjalny nabywca sobie zarobi :)
nie pisałem też o możliwości wybudowania m2 pum za 2 tysiace, tylko o ofertach sprzedaży gruntu ( nawet z projektem i pozwoleniem) gdzie w cenie metra kwadratowego mieszkania cena tego gruntu wyniesie 2000 zł - co i tak jest ceną wysoką
co do kosztów budowy to ceny sie dosyć rozjechały teraz - ale nie sądzę ,żeby dało się znaleźć generalnego na cokolwiek za mniej niż 3500/m2, choć oczywiście wszystko zależy od projektu, stosunku pum/pow całkowita, etc...
imagenta October 30th, 2007, 11:31 AM Okazuje się że wprowadziałam trochę chaosu swoją nieprecyzyjną notką. Chodzi oczywiście o 5tyś/mkw gruntu. Niewiele jest inwestycji o koszcie 5tyś/PUM. Rację oczywiście ma md.sign co do swoich wyliczeń.
md.sign October 30th, 2007, 07:37 PM no to jeszcze jakbysmy sie dowiedzieli ile tam jest m2 pum i ile m2 powierzchni ma działka, to już byłoby prawie wiadomo czy to drogo czy niedrogo :)
bo dla każdego dewelopera najważniejszy jest wskaźnik kosztu gruntu w m2 mieszkania, co prywatnie zawsze doprowadza mnie do pasji :)
imagenta October 31st, 2007, 12:37 PM Gruntu 9524 mkw a co do PUM to na stronie APA Hupka podane jest 16,9 tys mkw, natomiast z wyliczeń Hasco 13tys PUM 750 mkw powierzchni usługowej oraz 8950 mkw garaży podziemnych. Więc koszt 1 m2 PUM jest na poziomie
2,2 tyś (założenie że całość miałaby kosztować 30mln) przy koszcie budowy 4 tyś i cenie sprzedaży 9,5tyś to zysk jest na poziomie 20%.(z garażami i usługami) Ładna kwota:nuts:
md.sign October 31st, 2007, 05:31 PM Gruntu 9524 mkw a co do PUM to na stronie APA Hupka podane jest 16,9 tys mkw, natomiast z wyliczeń Hasco 13tys PUM 750 mkw powierzchni usługowej oraz 8950 mkw garaży podziemnych. Więc koszt 1 m2 PUM jest na poziomie
2,2 tyś (założenie że całość miałaby kosztować 30mln) przy koszcie budowy 4 tyś i cenie sprzedaży 9,5tyś to zysk jest na poziomie 20%.(z garażami i usługami) Ładna kwota:nuts:
dzięki za dokładne informacje, niemniej z wyliczeniami dalej coś nie tak moim zdaniem. pisałaś ze chcą 5000 za m2 gruntu, czyli całość : 9524x5000 =~47,5 mln ( a nie 30 mln). w takim wypadku koszt gruntu m cenie metra powierzchni sprzedawalnej ( mieszkania+usługi) wynosi 47,5 mln/13750m2 = ~3 500zł/ m2 ( a nie 2,2 tys). to naprawdę drogo...
imagenta November 2nd, 2007, 01:21 PM 29 mln to pułap cenowy od którego zaczynają rozmawiać. Docelowo chcieliby w okolicach 50mln. Dla mnie to też cholernie drogo. Pożyjemy zobaczymy....
md.sign November 2nd, 2007, 03:08 PM 29 mln to pułap cenowy od którego zaczynają rozmawiać. Docelowo chcieliby w okolicach 50mln.
to jakaś nowatorska taktyka negocjacyjna :)
z reguły jak sprzedający zaczyna od 29 to kończy na 20-25, a nie na 50...ale powodzenia.
Primex_Wroc May 9th, 2009, 10:48 AM Cisza w temacie, a tam zaczęli przestawiać płot i ogólny ruch się zrobił. Wiadomo coś?
dawid1986 May 9th, 2009, 11:29 AM czy możecie mi powiedzieć gdzie dokładnie powstanie ten kompleks na jakiej ulicy??
Primex_Wroc May 9th, 2009, 11:30 AM Przy skrzyżowaniu Al. Wiśniowej i ul. Ślężnej, zaraz obok stacji SHELL. O ile powstanie.
dawid1986 May 9th, 2009, 11:33 AM dziękuje za informacje
under-writer May 10th, 2009, 06:34 PM Przy skrzyżowaniu Al. Wiśniowej i ul. Ślężnej, zaraz obok stacji SHELL. O ile powstanie.
Z dobrego żródła - mieszkaniówka nie powstanie, chyba, że znajdzie się chętny developer zainteresowany zakupem działki.
Erni79 October 10th, 2010, 11:35 AM Informuję, że na rogu Al.Wiśniowej i Slężnej (dziura za stacją Shela) od kilku dni koparka powiększa wykop.
,
geogregor October 10th, 2010, 02:56 PM Informuję, że na rogu Al.Wiśniowej i Slężnej (dziura za stacją Shela) od kilku dni koparka powiększa wykop.
,
Co tam ma byc budowane?
tombar311 October 11th, 2010, 11:18 AM Informuję, że na rogu Al.Wiśniowej i Slężnej (dziura za stacją Shela) od kilku dni koparka powiększa wykop.
,
Wow - czyżby reaktywacja Hasco-apartamentów? Czy może raczej ktoś kupił tą działkę i zaczyna nowy projekt?
Jagoda October 11th, 2010, 11:45 AM ^^
Można prosić o zdjęcie?
funny.valentine October 11th, 2010, 08:04 PM Wow - czyżby reaktywacja Hasco-apartamentów? Czy może raczej ktoś kupił tą działkę i zaczyna nowy projekt?
To Hasco. Farmaceutyki są już passe.
Maxymilian October 11th, 2010, 08:10 PM ^^ jeśli tak myślisz (że farmaceutyki są passe), to jesteś w dużym błędzie.
newsted October 11th, 2010, 08:19 PM To Hasco. Farmaceutyki są już passe.
byly jakies wizualizacje moze?
funny.valentine October 11th, 2010, 09:21 PM byly jakies wizualizacje moze?
Nie trafiłem na nie w sieci ale pewnie pojawią się... :soon:.
alsen strasse 67 October 12th, 2010, 04:48 PM Nawet wątek był: Kompleks mieszkalny HASCO LEK (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=446016) ;)
salto_angel October 20th, 2010, 02:20 PM To wrzucimy do odpowiedniego wątku:
Ktoś coś wcześniej wspominał o powiększającej się dziurze przy Ślężnej/Wiśniowej. Oto foty: Całkiem spory ten dół. Any ideas co to może być za budowa ??
1.
http://i760.photobucket.com/albums/xx243/breslauer85/P1000741.jpg
2.
http://i760.photobucket.com/albums/xx243/breslauer85/P1000742.jpg
Salvator October 20th, 2010, 02:26 PM Osiedla rosną jak na drożdżach a po torach zasuwa jedna linia tramwajowa z niskim taktem.
Rafis October 20th, 2010, 02:29 PM Projekt się nie zmienił?
W sumie to spory budynek będzie.
md.sign October 20th, 2010, 03:11 PM ^^
czy ktoś z branży mógłby mi wyjasnić co to za patent z tymi żelbetowymi "szalunkami" ?
czemu to ma służyć ?
Rafis October 20th, 2010, 03:19 PM ^^
czy ktoś z branży mógłby mi wyjasnić co to za patent z tymi żelbetowymi "szalunkami" ?
czemu to ma służyć ?
Jak dla mnie robią "opaskę" do kopania szczeliny pod ściankę szczelinową. Na innych budowach tez coś takiego powstawało tyle, że było wylewane z betonu a nie tworzone z prefabrykatów.
michal_w October 20th, 2010, 03:30 PM ^^ Dokładnie. Fachowo to się nazywa murek prowadzący.
md.sign October 20th, 2010, 04:09 PM rzeczywiście. zmyliło mnie to ,ze myślałem,ze są juz na poziomie zblizonym do poziomu posadowienia ( wygląda ,że jedna kondygnacja od biedy się chyba zmieści w tym wykopie). ale widać będą schodzić głębiej...
nsolak October 20th, 2010, 04:17 PM del
tombar311 October 21st, 2010, 12:10 PM ^^ stary projekt wcale nie był taki zły. Ale przynajmniej w podziemiu został zmieniony bo wcześniej planowano "zabijanie" larsenów.
A czy mógłby ktoś pstryknąć fotę tablicy budowy - z niej powinno wyniknąc kto jest inwestorem i czy to już zasadnicze prace, czy na razie tylko wykop z zabezpieczeniem?
Slawek_fotograf October 21st, 2010, 04:09 PM ^^ stary projekt wcale nie był taki zły. Ale przynajmniej w podziemiu został zmieniony bo wcześniej planowano "zabijanie" larsenów.
A czy mógłby ktoś pstryknąć fotę tablicy budowy - z niej powinno wyniknąc kto jest inwestorem i czy to już zasadnicze prace, czy na razie tylko wykop z zabezpieczeniem?
Zasadnicze prace a inwestor Hasco-Lek S.A.:)
nsolak October 22nd, 2010, 12:16 AM del
tombar311 October 22nd, 2010, 02:01 PM ^^ nic nie widzisz, bo nic nie ma. Mimo bliskiej lokalizacji Centauris i Hasco-Apartamenty to zupełnie inny rodzaj zabudowy. W sumie to można się odważyć i powiedzieć, że H-A to zwarta zabudowa miejska. Przecież od wschodu mamy stację benzynową od północy fragment OŚ a od zachodu budynek szkoły. Jedynie od południa mamy zabudowę jednorodzinną. I ci którzy będą zamożniejsi i wybiorą mieszkanka z tamtej strony będą mieli po kawałku zielonych tarasów z dość rozsądnym widoczkiem.
wessig February 16th, 2011, 10:51 PM Dzisiaj stawiali pierwszego żurawia; jutro postaram się o foto :)
alsen strasse 67 February 27th, 2011, 06:41 PM 27.02
http://static3.investmap.pl/g/35/35/13603.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/13603.html)
http://static4.investmap.pl/g/36/36/13604.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/13604.html)
http://static5.investmap.pl/g/37/37/13605.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/13605.html)
http://static6.investmap.pl/g/38/38/13606.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/13606.html)
http://static7.investmap.pl/g/39/39/13607.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/13607.html)
http://static8.investmap.pl/g/40/40/13608.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/13608.html)
http://static9.investmap.pl/g/41/41/13609.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/13609.html)
http://static0.investmap.pl/g/42/42/13610.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/13610.html)
tomekkor February 28th, 2011, 07:47 AM Kolejne osiedle mieszkaniowe ze stacją benzynową (dominantą) na rogu :nuts:
Wiwat planowanie przestrzenne po Wrocławsku !
Bryan_pl February 28th, 2011, 08:38 AM Mnie ciekawi, czy poinformują ewentualnych kupujących o tym, co było w tym miejscu zanim powstał ten budynek. Jeszcze przed wojną na terenie zajmowany obecnie przez stację Shella i część tej inwestycji był cmentarz niemieckich żołnierzy poległych w I WŚ. Ostatnie ekshumacje z tamtego terenu były robione na początku ubiegłego 10lecia.
Oby nowi lokatorzy nie mieli tam scen jak z Ducha :)
magus February 28th, 2011, 10:01 AM na razie na stronie biura APA HUBKA nie ma wielu wizualizacji tej inwestycji
http://img5.imageshack.us/img5/6987/97434373.jpg (http://img5.imageshack.us/i/97434373.jpg/)
http://www.apahubka.pl/
grzybson88 March 22nd, 2011, 09:38 PM 22.03
http://i1003.photobucket.com/albums/af154/grzybxxx88/DSC_0016.jpg
http://i1003.photobucket.com/albums/af154/grzybxxx88/DSC_0018-2.jpg
turysta80 March 23rd, 2011, 03:10 AM del
alsen strasse 67 April 6th, 2011, 03:03 PM 5.04
http://static5.investmap.pl/g/151/23/15255.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/15255.html)
http://static6.investmap.pl/g/152/24/15256.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/15256.html)
http://static7.investmap.pl/g/153/25/15257.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/15257.html)
http://static8.investmap.pl/g/154/26/15258.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/15258.html)
Tom206 April 9th, 2011, 03:52 PM Drugi żuraw przyleciał na budowę
http://img861.imageshack.us/img861/7775/dsc0316p.jpg (http://img861.imageshack.us/i/dsc0316p.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
grzybson88 April 18th, 2011, 10:52 PM http://static7.investmap.pl/g/91/91/15707.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/15707.html)
tombar311 April 19th, 2011, 08:58 PM ^^ ale rozpór tam namontowali. Czyżby tam były aż tak podłe warunki gruntowe. Czy raczej ktoś zaprojektował bardzo ekonomiczną wersję ściany szczelinowej i teraz nie ma szans aby pracowała wspornikowo?
tomekkor April 20th, 2011, 08:04 AM Czyżby tam były aż tak podłe warunki gruntowe?
Podłe nie - cmentarne.
grzybson88 May 6th, 2011, 10:38 PM http://static9.investmap.pl/g/45/45/16429.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/16429.html)
grzybson88 July 7th, 2011, 10:26 PM Wybaczcie, że tym razem fotka troszeczkę gorszej jakości :P
http://static8.investmap.pl/g/128/0/19328.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/19328.html)
Mmaciek August 4th, 2011, 07:22 PM 2011 - 2012 Budowa Apartamentów Wiśniowa (http://wroclaw.hydral.com.pl/50975,obiekt.html)
Zdziś:
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/403/403190.jpg
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/403/403191.jpg
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/403/403196.jpg
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/403/403198.jpg
marcomit August 30th, 2011, 07:25 PM Sprzedaż mieszkań już ruszyła http://apartamentywisniowa.com/
geogregor August 31st, 2011, 01:19 AM Stacja benzynowa blisko co zapewnia dostepnosc kluczowych napojow 24h na dobe ;)
mlodyy1985 August 31st, 2011, 08:51 AM Dajcie spokój- w tej cenie? Życzę im powodzenia w szukaniu chętnych-zwłaszcza, że w tej części miasta są inne bardziej atrakcyjne i tańsze nowe inwestycje bez stacji pod nosem.
Erni79 August 31st, 2011, 11:22 AM Stacja benzynowa blisko co zapewnia dostepnosc kluczowych napojow 24h na dobe ;)
W sam raz pod wynajem dla studentów:)
zajf August 31st, 2011, 11:40 AM ^^ kupować pod wynajem w takich cenach? To się opłaca?
Erni79 August 31st, 2011, 12:06 PM ^^ kupować pod wynajem w takich cenach? To się opłaca?
Kupujcie kupujcie, taniej nie będzie! ;)
mlodyy1985 August 31st, 2011, 12:14 PM A studentów coraz mniej z racji niżu demograficznego-widać jak spadły np. ceny za kurs na prawo jazdy, bo najczęściej robi się to koło 18-19 lat, również uczelnie(nawet państwowe) zacieklej walczą o studentów. Za kilka lat nie będzie tylu wynajmujących.
Erni79 August 31st, 2011, 12:18 PM A studentów coraz mniej z racji niżu demograficznego-widać jak spadły np. ceny za kurs na prawo jazdy, bo najczęściej robi się to koło 18-19 lat, również uczelnie(nawet państwowe) zacieklej walczą o studentów. Za kilka lat nie będzie tylu wynajmujących.
Dlatego Polibuda pojechała teraz z misją do Meksyku. Uczelnie będą chciały szerzej sprowadzać obcokrajowców.
alsen strasse 67 September 27th, 2011, 10:28 AM 26.09
http://img845.imageshack.us/img845/8749/dsc1003e.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/845/dsc1003e.jpg/)
http://img196.imageshack.us/img196/4664/dsc1008c.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/196/dsc1008c.jpg/)
http://img822.imageshack.us/img822/7857/dsc1009w.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/822/dsc1009w.jpg/)
http://img694.imageshack.us/img694/641/dsc1013m.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/694/dsc1013m.jpg/)
http://img690.imageshack.us/img690/866/dsc1016cv.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/690/dsc1016cv.jpg/)
grzybson88 October 29th, 2011, 07:43 PM http://static7.investmap.pl/g/49/49/25137.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/25137.html)
zajf October 29th, 2011, 07:54 PM ^^ będę pełen podziwy dla każdej osoby, która zakupi mieszkanie w proponowanej cenie zaraz przy stacji benzynowej.
Erni79 October 29th, 2011, 08:03 PM ^^ będę pełen podziwy dla każdej osoby, która zakupi mieszkanie w proponowanej cenie zaraz przy stacji benzynowej.
To luksus mieć tak blisko stację benzynową i to w dodatku do wyboru. Wyglądasz przez okno i już widzisz aktualne ceny ON, LO95 itd. Nie jeździsz - nie żyjesz.
Rafis October 29th, 2011, 08:08 PM Mieć tak blisko hot-dogi 24h na dobę to luksus :)
mlodyy1985 October 29th, 2011, 10:38 PM Podobnie będą mieli ,,Przy słowiańskim Wzgórzu" płacąc koło 7k za m2.
zajf October 30th, 2011, 11:10 AM Mieć tak blisko hot-dogi 24h na dobę to luksus :)
I po wódkę blisko.
A tak na serio to raz, że tam będzie dosyć głośno (ale w sumie to miasto), dwa, że tam strasznie jasno od tej stacji. Jak się do tego dołoży cenę to wychodzi -> :lol:
salto_angel November 1st, 2011, 07:15 PM Mieć tak blisko hot-dogi 24h na dobę to luksus :)
To luksus mieć tak blisko stację benzynową i to w dodatku do wyboru. Wyglądasz przez okno i już widzisz aktualne ceny ON, LO95 itd. Nie jeździsz - nie żyjesz.
Kolejne mieszkania z vervą ;) we Wrocławiu.
alsen strasse 67 January 28th, 2012, 04:43 PM 27.01
http://img705.imageshack.us/img705/1664/dsc1681t.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/705/dsc1681t.jpg/)
http://img31.imageshack.us/img31/5322/dsc1682q.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/31/dsc1682q.jpg/)
http://img11.imageshack.us/img11/2050/dsc1691v.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/11/dsc1691v.jpg/)
http://img193.imageshack.us/img193/8243/dsc1695s.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/193/dsc1695s.jpg/)
http://img85.imageshack.us/img85/8210/dsc1699q.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/85/dsc1699q.jpg/)
takisobiektoś January 28th, 2012, 07:11 PM Fajnie wygląda ta choinka na żurawiu w nocy ;)
ascaris6 January 28th, 2012, 07:20 PM I wyrzuć tu niedopałka papierosa z balkonu swojego apartamentu...
nabati.pl January 28th, 2012, 07:28 PM Strasznie blisko stacji benzynowej + jedno z najruchliwszych skrzyżowań pod oknem... jesli cena za mieszkania bedzie "normalna" to watpie by ktokolwiek chcial tam mieszkac....
skansen January 28th, 2012, 07:50 PM To skrzyżowanie w ogóle jest dziwne, bo na 3 jego rogach są stacje benzynowe... :nuts:
blona January 28th, 2012, 08:11 PM A na czwartym magazyny, więc jest miejsce na 4tą stację :D :nuts:
Mnie też to od lat dziwi (mieszkam niedaleko) no ale cuż. Tak czy siak zastanawiam się kto kupi mieszkania z oknami od stacji. Nie mówiąc już o zagrożeniu p.poż. i świetle nonstop to dochodzi jeszcze smród benzyny... Nie wyobrażam sobie otworzyć okna w gorące lato :nuts:
Maseran January 29th, 2012, 11:05 AM Chyba,że mieszkanka dla tych lubiących słodkie opary etylinki. ;-) Większym problemem moga być spożywający wieczorami kupione na stacjach piwko dyskutujący przy tym odrobine głośniej...
zajf January 29th, 2012, 12:08 PM Wieczorem i w nocy jest tam tak jasno od stacji, że mieszkańcy będą mogli oszczędzać na światle w mieszkaniach. :banana:
Mando`ad January 30th, 2012, 01:19 PM DEL
Bandziorro January 30th, 2012, 01:24 PM del
Marek_VF January 30th, 2012, 02:38 PM Nie przetoczyły się przez ten wątek nowe wizki ze strony inwestycji:
http://apartamentywisniowa.com/pub/img/wisniowa_01.jpg
http://apartamentywisniowa.com/pub/img/wisniowa_03.jpg
http://apartamentywisniowa.com/pub/img/wisniowa_07.jpg
Zapowiada się nie narzucający się, całkiem przyjemny blok. Ale to za bardzo nie usprawiedliwia tego, gdzie i jak dostał zgodę, by stanąć.
kiew January 30th, 2012, 02:52 PM Strasznie blisko stacji benzynowej + jedno z najruchliwszych skrzyżowań pod oknem... jesli cena za mieszkania bedzie "normalna" to watpie by ktokolwiek chcial tam mieszkac....
Ceny są znane... W zależności od metrażu, piętra, strony itp. itd. ceny od 6tys.zł/m2 do 9tys.zł./m2. Także ja bym się nie skusił, bo widok na 3 stacje benzynowe i ruchliwe skrzyżowanie do marzeń nie należy. Jakby to jeszcze szło w parze np. z bliskością dużego węzła komunikacyjnego to jeszcze można by przymknać oko. A tutaj nawet z tym kiepsko.
panghy January 30th, 2012, 05:06 PM Ciekawy pionowy podział okien (taki amerykański). No i dawno nie widziałem rynien na wizualizacji :) Ciekaw jestem ilu studentów pobliskiej uczelni wyższej będzie mieszkało w tych "apartamentach". Dla nich bliskość stacji może nie być wadą, bo jak wiadomo student nie śpi, student się uczy :)
ascaris6 January 30th, 2012, 05:25 PM Na drugiej wizce widać, że na dole będzie żabka. To jeszcze bardziej zachęci studentów :)
dreszczyk January 30th, 2012, 05:28 PM Na drugiej wizce widać, że na dole będzie żabka. To jeszcze bardziej zachęci studentów :)
Delikatesy "Kum Kum" :nuts:
grzybson88 February 12th, 2012, 11:16 PM Z oddali, ale jest ;)
http://img40.imageshack.us/img40/1047/dsc0628ok.jpg
grzybson88 March 17th, 2012, 07:36 PM Powoli, ale systematycznie uzupełnię dzisiaj dział Śląsk o trochę zdjęć z inwestycji. Stay tuned ;)
http://img560.imageshack.us/img560/6492/dsc0394x.jpg
http://img811.imageshack.us/img811/3086/dsc0396cl.jpg
http://img821.imageshack.us/img821/4294/dsc0398ha.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/5516/dsc0401rx.jpg
grzybson88 April 18th, 2012, 10:17 PM 18.04
http://static8.investmap.pl/g/96/96/37728.forum.jpg (http://investmap.pl/galeria/wroclaw-apartamenty-wisniowa/37728.html)
alsen strasse 67 May 9th, 2012, 12:54 PM 8.05
http://img100.imageshack.us/img100/348/dsc3749q.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/100/dsc3749q.jpg/)
http://img832.imageshack.us/img832/5586/dsc3751u.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/832/dsc3751u.jpg/)
http://img137.imageshack.us/img137/4414/dsc3753.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/137/dsc3753.jpg/)
http://img526.imageshack.us/img526/6839/dsc3755e.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/526/dsc3755e.jpg/)
alsen strasse 67 September 20th, 2012, 05:53 PM 17.09
http://i.imgur.com/EzBXn.jpg
http://i.imgur.com/EzbZ6.jpg
http://i.imgur.com/CaFaw.jpg
http://i.imgur.com/MhXWI.jpg
grzybson88 September 25th, 2012, 01:54 AM 24.09
http://imageshack.us/a/img837/5637/dsc0003bo.jpg
http://imageshack.us/a/img823/6415/dsc0004wb.jpg
Mmaciek March 7th, 2013, 12:22 AM 06.03.2013
http://dolny-slask.org.pl/foto/3721/3721487.jpg (http://dolny-slask.org.pl/3721487,foto.html?idEntity=554480)
http://dolny-slask.org.pl/3721487,foto.html?idEntity=554480
Pittero March 7th, 2013, 01:24 AM Za dużo tej kombinatoryki z niby-loggiami, ale raczej schludnie, skala ludzka, kolorystyka nad wyraz stonowana, ciekawy jestem tylko czy płot wokół i czy partery choć w małej części usługowe.
zajf March 7th, 2013, 12:12 PM ^^ Rzut parteru
http://apartamentywisniowa.com/pl/Kondygnacja-k0
kowbojPL March 7th, 2013, 01:06 PM Płot będzie, a ta wystająca konstrukcja to jakiś niezły odjazd. Mam nadzieję, że lokatorzy pójdą po rozum do głowy i puszczą po tym jakiś bluszcz.
edit: i jeszcze imo ten kolor taki trochę zbyt mało biały - na zdjęciu tego nie widać, ale jak się jedzie Ślężną to w porównaniu z pięknie śnieżnobiałym Centaurisem te apartamenty mają bardzo budyniowy kolor. Myślę, że lepiej by wyglądało w trochę jaśniejszym odcieniu :)
|
|