View Full Version : Importanne Center | COM

Pages : [1] 2 3 4 5

hariskec
March 3rd, 2007, 02:44 PM
Importanne Shopping Center in Sarajevo. Opening expected in 2009.
Construction base area - 5.000 sqm. Underground depth - 18 meters.

http://img85.imageshack.us/img85/1781/sarajevo012zb9.jpg

http://img216.imageshack.us/img216/8043/sarajevo009iq9.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/7405/sarajevo011mt7.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/4537/sarajevo010iq7.jpg

Mimar
March 3rd, 2007, 02:47 PM
znasli koliki ce imati povrsine?

hariskec
March 3rd, 2007, 02:57 PM
Ne znam. On nema te planove. Budimo strpljivi, neka skica ili informacija će već iskrsnuti u novinama ili glavnom web site-u Importanne http://www.importanne.hr/

Ins0mniaC
March 3rd, 2007, 02:57 PM
imal rendera?

bXa
March 3rd, 2007, 03:11 PM
na importanne stranici nema nista :P

Ballota
March 3rd, 2007, 03:46 PM
Oće to bit pod zemljom, kao u Zagrebu? :?

Mimar
March 3rd, 2007, 03:59 PM
Nasao sam na sarajevo-x forumu da je investitor prije nekoliko godina htio da gradi poslovno-trgovacki centar, podzemne garaže, koncertnu dvoranu, kinodvorane, hotela s pet zvjezdica i trg.

renco
March 3rd, 2007, 04:23 PM

Po dubini bi trebao biti.

krzamak
March 3rd, 2007, 04:33 PM
Tko je investitor, je li to vlasnik hrvatskog Imortannea Ciril Zovko ili je riječ o nekom drugom?? :)

Mimar
March 3rd, 2007, 04:41 PM
Tko je investitor, je li to vlasnik hrvatskog Imortannea Ciril Zovko ili je riječ o nekom drugom?? :)

vjerovatno je on investitor :) , jer je prije nekoliko godina trebao da dobio dozvolu, al ovi nasi dali nekim sumnjivim saudijcima :nuts:

hariskec
March 3rd, 2007, 04:50 PM
Da, radi se o hrvatko-kanadskoj firmi Importanne čiji je vlasnik Ciril Zovko. On su već odavno zainteresirani za izgradnju objekta u Sarajevu. Ranije je to bila slična lokacija u blizini (u drugom dijelu Marin Dvora, gdje bi sada trebala biti izgrađena koncertna dvorana). Ova sadašnja lokacija je također na Marin Dvoru, u tkz. kvadrantu C, uz glavnu saobraćajnicu. Idealna lokacija!

Mimar
March 3rd, 2007, 04:53 PM
Da sada sam se sjetio, bilo je nekih skica na centralnom dnevniku prije 2-3 godine.

hariskec
March 3rd, 2007, 04:58 PM
Nemora značiti. Importanne ima dva objekta u Zagrebu. Jedan je ispod zemlje. To je Importanne Centar koji se nalazi ispod Starčevićovog trga uz sami Kolodvor. Drugi objekat je Importanne Gallerija na Iblerovom trgu koja ima i podzemne i nadzemne etaže.

mirza-sm
March 3rd, 2007, 05:02 PM
Da sada sam se sjetio, bilo je nekih skica na centralnom dnevniku prije 2-3 godine.

yep i ja sam se sad sjetio nešto...
čini mi se da će biti iznad zemlje etaže?!

hariskec
March 3rd, 2007, 05:06 PM
"Novi stambeni i poslovni prostor u Vlaškoj ulici, Importanne Gallerija, čije je otvaranje planirano za 1. listopada, pothvat je samo jednoga čovjeka. Dr. Ciril Zovko porijeklom je iz Hrvatske, a trenutno živi u Kanadi. Osim njegovom pomoći, Gallerija, čija je izgradnja koštala sto milijuna njemačkih maraka, neka je sredstva za izgradnju dobila od prodaje stanova te je tako financirala vlastitu izgradnju.
- Gallerija ima ukupno dvanaest etaža, sedam iznad zemlje i pet ispod zemlje gdje je parkirališni prostor. Od toga postoje 3 trgovačko-ugostiteljske etaže s brojnim lokalima i trgovinama u kojima je puno bolja ponuda nego u Importanne centru, naglašava Angela Vladić, voditeljica projekta Gallerije."
http://www.vjesnik.hr/html/1999/08/21/Clanak.asp?r=zag&c=2

hariskec
March 3rd, 2007, 05:10 PM
Importanne želi graditi trgovački centar na Marijin Dvoru

"Predsjednik Importannea Ciril Zovko najavio je u Sarajevu da će Importanne ovih dana uputiti pismo namjere o izgradnji trgovačko-poslovnog objekta na Marijin Dvoru u Sarajevu. Realizacija ovog projekta, vrijednog oko 120 milijuna KM (60 milijuna eura), obuhvaćala bi, uz poslovne i stambene sadržaje, i izgradnju velike podzemne garaže, kino dvorane i fontane. Procjenjuje se da bi izgradnja objekta trajala oko dvije godine i da bi na tom projektu moglo biti zaposleno oko 1200 ljudi."
http://www.nacional.hr/articles/view/16384/9/

bXa
March 3rd, 2007, 05:24 PM
pa kako to da nema nigdje rendera :D

brrrrrrr

MIMICA
March 3rd, 2007, 05:42 PM
Importanne želi graditi trgovački centar na Marijin Dvoru

"Predsjednik Importannea Ciril Zovko najavio je u Sarajevu da će Importanne ovih dana uputiti pismo namjere o izgradnji trgovačko-poslovnog objekta na Marijin Dvoru u Sarajevu. Realizacija ovog projekta, vrijednog oko 120 milijuna KM (60 milijuna eura), obuhvaćala bi, uz poslovne i stambene sadržaje, i izgradnju velike podzemne garaže, kino dvorane i fontane. Procjenjuje se da bi izgradnja objekta trajala oko dvije godine i da bi na tom projektu moglo biti zaposleno oko 1200 ljudi."
http://www.nacional.hr/articles/view/16384/9/

:applause:

Thanks for all the hard work, hariskec.

Anyways, just looking at Marijin Dvor, you can tell there's a shit load of construction going on. I can't wait until it's all finished! :)

Nedim
March 3rd, 2007, 06:03 PM
Imace oko 60 000 m2 korisnog prostora, 4 etaze pod zemljom i 3 ili 4 nad zemljom

LordMarshall
March 3rd, 2007, 06:20 PM
sad sam totalno zbunjen. neko ce morati uzeti kartu i ispisati gdje je tacno svaki projekat na kvadratu C nalazi.

pa gdje treba biti Al-Shittyvo zdanje...

hariskec
March 3rd, 2007, 06:27 PM
To je u drugom kvadrantu, izmedju Parlamenta BiH i Skenderije. Kvadrant C je dio koji na sjeveru graniči sa Bulevarom Meše Selimovića (glavna saobraćajnica kuda ide tramvaj), na jugu Vilsonovo šetalište (obala Miljacke), na istoku Zemaljski muzej i na zapadu ul. Hamdije ćemerlića (bivša ul. Bratstva i jedinstva).
Nadam se da je sada malo jasnije.

mirza-sm
March 3rd, 2007, 06:36 PM
ala što je ulica Bratstva Jedinstva zamjenjena ulicom Hamdije Ćemerlića? :crazy: ko je on anywayz?

LordMarshall
March 3rd, 2007, 06:49 PM
ok onda gdje trebaju biti PORRovi neboderi?

hariskec
March 3rd, 2007, 06:52 PM
U tom prvom kvadrantu A između Parlamenta BiH i Skenderije gdje su one ruševine. Cijelo to područje je poprilično neuredno zavedeno u katastarskim knjigama tako da je u tome problem pa zato i nema nikakve konkretne gradnje. Uglavnom, sad za sad, aktivni su kvadrant B (UNITIC, GMC) i kvadrant C (Raiffeisen, Importanne).

LordMarshall
March 3rd, 2007, 06:58 PM
huh hajd makar nek narod radi

SaRaJeVo-City
March 3rd, 2007, 07:36 PM
e jebiga ja nekontam gdje se ovo nalazi mozeli neko na google earth obiljeziti...

Mimar
March 3rd, 2007, 08:54 PM
e jebiga ja nekontam gdje se ovo nalazi mozeli neko na google earth obiljeziti...

pospanko je to vec uradio http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=11995701#post11995701

Ins0mniaC
March 3rd, 2007, 09:49 PM
TRENUTNI I BUDUCI PROJEKTI:

http://img340.imageshack.us/img340/2638/untitledvi7.jpg

SaRaJeVo-City
March 3rd, 2007, 10:23 PM
hoceli se ova raifaissen bank viditi sa glavne ulice? ima dosta baraka u ovom djelu...

Ins0mniaC
March 4th, 2007, 02:17 AM
hoceli se ova raifaissen bank viditi sa glavne ulice? ima dosta baraka u ovom djelu...

ne znam tacno, ali je vrlo moguce da ce imati prilaz sa glavne ulice, posto sam cuo da ce 2008. godine MUP biti prebacen iz tih zgrada, a raiffeisen se pravi odmah iza MUP-a...

Piramidas
March 4th, 2007, 02:25 AM
ala što je ulica Bratstva Jedinstva zamjenjena ulicom Hamdije Ćemerlića? :crazy: ko je on anywayz?Hamdija Cemerlic je bio aktivni ucesnik ZAVNOBIH-a kao i ucesnik u drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu,aktivan je bio u donosenju prvog ustava Jugoslavije i najvisih pravnih akata BIH,dao doprinos ocuvanju,afirmaciji BIH,njenom politickom,kulturnom,privrednom i prosvjetnom razvoju, eto toliko o AKADEMIKU HAMDIJI CEMERLICU,sad znas zasto je po njemu ul. dobila ime.

hariskec
March 4th, 2007, 09:11 AM
Sve barake osim MUP-a su srušene i ja mislim da će se vidjeti s ulice.

bambam
March 4th, 2007, 10:28 AM
Dali importane misli graditi neboder ili se u ovom slucaju radi o jednoj niskokatnici? Ako ne onda nevidim svrhu otvaranju jednog posebnog threada za jedan shoping centar jer ovo spada pod normalni gradski construction thread. Da se ne razumijemo pogresno, ovo ne pisem jer sam ljubomoran na to sto importane gradi nesto u Sarajevu. Sto bi i bo? Importane je hrvatska tvrtka a posto zivim u Münchenu ja od takvih projekta diljem ex Jugoslavije nemam aman bas nista. Isto misljenje bi imao i kad bi se radilo o bilo kakvom shoping centru u Zagrebu ili Ljubljani!

Mimar
March 4th, 2007, 10:52 AM
niskokatnica najvjerovatnije

bambam
March 4th, 2007, 11:00 AM
Mimar nemoj me stvarno pogresno shvatiti.. ipak je ovo samo jedan shoping centar, niskokatnica.. da bi barem bilo nesto poput istambulskog i atenskog luksuznog shoping centra.. no ovako.. nema svrhe otvarati poseban thread za nesto sto se moze vidjeti u miliun drugih gradova na ovom svijetu..

:cheers:

hariskec
March 4th, 2007, 11:06 AM
Dali importane misli graditi neboder ili se u ovom slucaju radi o jednoj niskokatnici? Ako ne onda nevidim svrhu otvaranju jednog posebnog threada za jedan shoping centar jer ovo spada pod normalni gradski construction thread. Da se ne razumijemo pogresno, ovo ne pisem jer sam ljubomoran na to sto importane gradi nesto u Sarajevu. Sto bi i bo? Importane je hrvatska tvrtka a posto zivim u Münchenu ja od takvih projekta diljem ex Jugoslavije nemam aman bas nista. Isto misljenje bi imao i kad bi se radilo o bilo kakvom shoping centru u Zagrebu ili Ljubljani!

Nema ljutnje, bambam. Ovo jeste niskokatnica, ali je veliki projekat za Sarajevo (5.000 m2 osnovne površine i 18 m dubine). A ako Zagrebačka Arena (sportska sala) ili Ljubljanski IMAX (3D kino) mogu imati svoj thread, može i ovaj poveliki Sarajevski tržni centar. Don't be sikirli, be hajirli, man! (nemoj se sekirati, budi sretan) i pozdrav u Minken!

bambam
March 4th, 2007, 11:22 AM
Nema ljutnje, bambam. Ovo jeste niskokatnica, ali je veliki projekat za Sarajevo (5.000 m2 osnovne površine i 18 m dubine). A ako Zagreba?ka Arena (sportska sala) ili Ljubljanski IMAX (3D kino) mogu imati svoj thread, može i ovaj poveliki Sarajevski tržni centar. Don't be sikirli, be hajirli, man! (nemoj se sekirati, budi sretan) i pozdrav u Minken!

Cuj slazem se da Zagreb Arena i Ljubljanski IMAX ne zasluzuju poseban thread, pogotovo ovaj Ljubljanski. Zagreb Arena inekako moze u poseban thread, ali u sklopu sportskih objekata za svjetsko prvenstvo. Pa ne gradi se samo zagrebacka arena nego i druge. Zagrebacki AvenueMall ili Rijecki WTC su isto veilki projekti pa nemaju svoj vlastiti thread. Citam u Zagrebu se planiraju jos 6 takvih projekata, pa se bojim da cemo imati jos samo threadove o nekakvim shopin centrima.

A to da se gradi importane u Sarajevu me niposto ne sikira.. hehe.. pa i vrijeme je vec da Sarajevo dobije jedan takav projekt. Mislim ovi ko bijagi shopin centri od Merkatora za moj pojam nisu ni zasluzili ime shoping centar a i vizualno mi se nikako ne svidjaju. :)

Pozdrav i tebi u Sarajevo iz Minekena :cheers:

hariskec
March 4th, 2007, 11:26 AM
Slažem se u potpunosti. I hvala na iskazanom interesu za projekte i gradnju u Sarajevu.

mostarac1
March 4th, 2007, 01:19 PM
^^ a formalne i kulturne konverzacije :lol:

krzamak
March 4th, 2007, 01:48 PM
^^ a formalne i kulturne konverzacije :lol:

:lol: :lol: :nuts:

LordMarshall
March 15th, 2007, 06:29 PM
Raiffeisen bank i Teloptic potpisali ugovor o kreditiranju izgradnje importane centra

Kompanija Teloptic d.o.o. i Raiffeisen banka BiH u četvrtak su u Sarajevu potpisali ugovor o kreditiranju izgradnje importane centra u Sarajevu čiji je graditelj kompanija Teloptic.

Investicija je vrijedna oko 120 miliona KM I 20 miliona KM je kreditna podrška koju će Raiffeisen banke osigurati za prvu fazu izgradnje centra.

Planirana površina centra je oko 60.000 m2, dok je završetak radova planiran polovinom 2009. godine.

Poslovni centar importane je lociran u zoni regulacionog plana Kvadrant "C", Marijin-Dvor, ul. Zmaja od Bosne.

Cjelokupan objekt, kako je izjavio Nedim Čaušević, generalni direktor Teloptica, gradit će se u dvije građevinski i funkcionalno odvojene faze. Prva faza bi trebala obuhvatiti oko 47.000 m2, a druga 13.000 m2.

Centar će imati višestruku namjenu, pri čemu će najveći dio prostora biti uredski prostori, zatim šoping centar, parking sa 600 mjesta, te apartmani, stanovi i hotel, naglasio je Čaušević.

Dino Osmanbegović, član Uprave Raiffeisen banke, naglasio je da je ta banka prepoznala kvalitet Telopticovog projekta i odlučila finansijski podržati izgradnju importane centra u Sarajevu.

- Potpisivanje ovog ugovora nastavak je dosadašnje uspješne saradnje Raiffeisen banke i ostalih članica grupacije s Telopticom. Raiffeisen banka je i ranije pružala finansijsku podršku Telopticu u izgradnji proizvodnih kapaciteta i nabavci opreme za proizvodnju pića iz Sinalco programa, izgradnju proizvodnih kapaciteta i nabavku opreme za proizvodnju programa sarajevske Mljekare Milkos, te razvoj distributerske mreže, naglasio je Osmanbegović.

Link: http://ba.seebiz.net/?cat=69&id=25368

Mimar
March 15th, 2007, 06:37 PM
^^ odlicno

hariskec
March 15th, 2007, 06:52 PM
Da, upravo sam gledao na TV. Na skici se vidi da se radi o modernističkom kompleksu. Vjerovatno će biti više o tome u novinama ovih dana. Kompleks je zaista impozantan i po gabaritima a i po arhitekturi.

Mimar
March 15th, 2007, 06:57 PM
Da, upravo sam gledao na TV. Na skici se vidi da se radi o modernističkom kompleksu. Vjerovatno će biti više o tome u novinama ovih dana. Kompleks je zaista impozantan i po gabaritima a i po arhitekturi.

Jes mogao vidjet koliko je spratova

hariskec
March 15th, 2007, 07:23 PM
Jes mogao vidjet koliko je spratova

Pa bilo je kratko, ali vidi se više zgrada od po otprilike desetak spratova.
Vidjećemo večeras na vijestima ili sutra u novinama.

Ins0mniaC
March 15th, 2007, 07:31 PM
Pa bilo je kratko, ali vidi se više zgrada od po otprilike desetak spratova.
Vidjećemo večeras na vijestima ili sutra u novinama.

u koliko h i na kojoj televiziji? :)

hariskec
March 15th, 2007, 07:37 PM
Vjerujem da će biti na svim dnevnicima:
18:30 - TVSA (Kantonalna TV)
19:00 - BHT1, NTV HAYAT
19:30 - FTV

Mimar
March 15th, 2007, 10:24 PM
gledao sam bht i tvsa i nije bilo kupit cu sutra avaz ako bog da

Mimar
March 16th, 2007, 02:58 PM
http://img228.imageshack.us/img228/8264/89179209tj8.jpg

BBCoach
March 16th, 2007, 03:20 PM
Wooow,

hvala Mimar za sliku... Ovo ce izgledati fantasticno... Sad sam jos vise uvjereniji da treba rusiti one dvije stare zgrade od MUP-a i onu pored nje i napraviti lijepo setaliste i sa ove strane... Citav ovaj kompleks, znaci zgrada Raiffhaissen banke, Turska ambasada i Importane shopping centar ce mocno da izgleda... Valjda ce sto prije da rijese spor oko Turske ambasade, meni licno ne smeta sto su prekoracili gabarite samo neka se zavrsava... Mada i dalje ostaje ono misljenje da Vilsonovo nije trebalo da bude za ambasade... Eto sad ce i dio Raffhaissen banke biti neka od ambasada, koliko se sjecam da je bilo price Malezijska ili Egipatska (mozda grijesim)...
Pozdrav,

mirza-sm
March 16th, 2007, 04:12 PM
odlično mimar!!! evo kupih i ja danas Havaz al ništa u našem o importanne lol :D ima samo malena sličica za raiffeisen komplex čini mi se,pa ću je postati čim prenesem na comp ;)

a samo malo kako je Importanne sad "domaći projekat" ?! zar nisu oni iz Hrvatske?! možda će kod nas biti s jednim n lol :D

Ins0mniaC
March 16th, 2007, 04:23 PM
eXtra :D

Sarajlija84
March 16th, 2007, 07:42 PM
sada vidite sto zasluzuje Importanne svoj Thread. pa ipak je to 60000 m2. Jeste vidjeli ovo za tursku ambasadu? ja sam vam vec sto puta rekao da nase gluposti nas unistavaju. Pa Ministarsto vanjskih poslova dalo dozvolu da se pravi ambasada, pa kada su "ukrovili" neki Sinisa Zec, inspektorc se sejtio da moze glumiti autoritet da zabrani gradnju i pohvali se pred familijom da je bio u novinama i da ambasadi moze zabraniti gradnju, a 90 % privatnih kuca u opstini bespravno izgradjene sto kvari ugled grada i izaziva izljevanje fekalija i izaziva klizista. Da nije tuzno, bilo bi smijesno.

hariskec
March 16th, 2007, 07:42 PM
Mirza, većina članaka o gradnji u Sarajevu se nalazi u rubrici "Sarajevska hronika" koja izlazi samo u sarajevskom izdanju dnevnih novina pa tako i u Avazu.

LordMarshall
March 16th, 2007, 08:01 PM
Pa Ministarsto vanjskih poslova dalo dozvolu da se pravi ambasada, pa kada su "ukrovili" neki Sinisa Zec, inspektorc se sejtio da moze glumiti autoritet da zabrani gradnju i pohvali se pred familijom da je bio u novinama i da ambasadi moze zabraniti gradnju, a 90 % privatnih kuca u opstini bespravno izgradjene sto kvari ugled grada i izaziva izljevanje fekalija i izaziva klizista. Da nije tuzno, bilo bi smijesno.

MVP nije nadlezno da daje bilo kakve dozvole.

LordMarshall
March 16th, 2007, 08:03 PM
mimare majstore :okay:

Importanne Centar izgleda super, MD se mjenja svaki dan u moderan district.. :)

mirza-sm
March 16th, 2007, 08:09 PM
Mirza, većina članaka o gradnji u Sarajevu se nalazi u rubrici "Sarajevska hronika" koja izlazi samo u sarajevskom izdanju dnevnih novina pa tako i u Avazu.

ya,skontao sam... kod nas ima samo maleni dio na 1/4 stranice,piše "Sarajevski mozaik" hehe...

Mimar
March 16th, 2007, 09:11 PM
MVP nije nadlezno da daje bilo kakve dozvole.

Da oni su krivi za sve ovo nije zec kako sam ja mislio, on ipak radi svoj posao.

SaRaJeVo-City
March 16th, 2007, 10:09 PM
super ce ovo izgledati...jos dok se sruse ove ostale zgrade..ovo ce biti stvarno extra... :banana: :banana:

Homo Bosnikus
March 16th, 2007, 10:39 PM
odlično mimar!!! evo kupih i ja danas Havaz al ništa u našem o importanne lol :D ima samo malena sličica za raiffeisen komplex čini mi se,pa ću je postati čim prenesem na comp ;)

a samo malo kako je Importanne sad "domaći projekat" ?! zar nisu oni iz Hrvatske?! možda će kod nas biti s jednim n lol :D

Imporatanne u SA je u vlasnistvu bosanske firme Teloptic, samo su za naziv "importanne" kupili licencu.

mirza-sm
March 17th, 2007, 04:10 AM
^^ a što bi to radili?! bezze trošiti pare na licencu?! kakve koristi od naziva kad je bosanska firma ?! hajd kontam da je brand neki sad koji se koristi širom svijeta,ali ima smao u hrvatskoj lol :D al hajd... bosanci :D

MIMICA
March 17th, 2007, 05:03 AM
The rendering looks great and I'm very pleased with the building's size. If Marijin Dvor continues to build like this, it'll only be a matter of time before we get internationally recognized for having a great business district.

hariskec
March 17th, 2007, 10:17 AM
http://img149.imageshack.us/img149/5812/sarajevo010pu6.jpg

http://img177.imageshack.us/img177/1816/sarajevo011ua8.jpg

http://img177.imageshack.us/img177/7650/sarajevo012we2.jpg

Mimar
March 17th, 2007, 10:44 AM
Trebali bi promijenit ime threada u Importane centre samo

Ins0mniaC
March 17th, 2007, 05:49 PM
kako god okrenete, ovo je trenutno najveci projekat u Sa., duplo vece povrsine od ATT-a i za 20 000 kvadrata od BBI-a... :D

bXa
March 17th, 2007, 05:51 PM
huh ba, BBI je ogroman, mogu misliti koliki ce ovaj biti HHAHA...

super :)

LordMarshall
March 17th, 2007, 10:49 PM
slazemse sa Mimarom treba promjeniti ime threada...

Ins0mniaC
March 18th, 2007, 01:51 AM
jel to samo autor threada moze uraditi ili...?

LordMarshall
March 18th, 2007, 01:54 AM
mora moderator uraditi

bXa
March 18th, 2007, 03:09 AM
autor ili moderator

LordMarshall
March 18th, 2007, 03:16 AM
samo moderator

bXa
March 18th, 2007, 03:54 AM
onda je losh ovaj forum ;D heheh

Ins0mniaC
March 18th, 2007, 04:07 AM
imamo mi bolji... :D

bXa
March 18th, 2007, 04:30 AM
naravno, podrazumjeva se :D heheh

mirza-sm
March 18th, 2007, 01:13 PM
LOL :D

hariskec
March 18th, 2007, 09:24 PM
Trebali bi promijenit ime threada u Importane centre samo

Evo i ja kao autor threada se slažem da treba promjeniti ime threada. Da li neko može zamoliti moderatora da to učini?

SinCity
March 19th, 2007, 12:13 AM
http://img228.imageshack.us/img228/8264/89179209tj8.jpg

Very nice, looks classy. Another fine addition for Sarajevo. :okay:

hariskec
March 28th, 2007, 07:35 PM
http://img104.imageshack.us/img104/1672/sarajevo007qq1.jpg

http://img74.imageshack.us/img74/8092/sarajevo009we5.jpg

http://img339.imageshack.us/img339/3594/sarajevo008pu6.jpg

Ins0mniaC
March 28th, 2007, 07:42 PM
super slike... ;) pogledajte samo onu kolonu kamiona koja ceka da bude natovarena zemljom :D:D

hariskec
March 28th, 2007, 07:48 PM
Da, koliko su samo odavde zemlje iskopali mogli su napraviti cijelo jedno brdo ili novu piramidu u Visokom.

Ins0mniaC
March 28th, 2007, 08:16 PM
Da, koliko su samo odavde zemlje iskopali mogli su napraviti cijelo jedno brdo ili novu piramidu u Visokom.

valja tu ubacit onih 60.000 kvadratnih metara :D

sajtion
March 28th, 2007, 08:40 PM
sta fali onoj ambasadi nije toliko visoka

Ins0mniaC
March 28th, 2007, 10:29 PM
sta fali onoj ambasadi nije toliko visoka

ma samo seru bezze... sada kazu da je skroz nelegalno izgradjena, a ranije je bilo sporno sto su je malo prosirili...

bXa
March 29th, 2007, 01:18 AM
cuj sta fali

fali sto je turska :D

godfounder
April 2nd, 2007, 02:11 PM
cuj sta fali

fali sto je turska :D

To što ti misliš da je to razlog, varaš se. Ali isto tako glupo je da se u kvadrantu grada gradi Ambasada pored toliko lokacija. Ovaj dio grada treba da krase naše zgrade i parkovi, dječija igrališta. Ja da se pitam dobili bi dozvolu za gradnju ambasade u Doglodima a ne u centru našeg grada. Očit primjer naše nemoći je Američka ambasada. Da su je malo proširili, mogli bi komotno reći da je kao Vatikan, pa zamalo država u državi.

JEBEM JA OVAJ SISTEM!!!!!!

PS:Sorry za psovanje:|

Ins0mniaC
April 2nd, 2007, 06:00 PM
01.04.2007. UPDATE:

http://img477.imageshack.us/img477/650/dsc01262gi6.jpg

http://img477.imageshack.us/img477/8518/dsc01263bp9.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/5082/dsc01264pn2.jpg

http://img478.imageshack.us/img478/4186/dsc01265qt5.jpg

http://img251.imageshack.us/img251/464/dsc01298zw3.jpg

http://img71.imageshack.us/my.php?image=dsc01300dy1.jpg

http://img478.imageshack.us/img478/7241/dsc01301ql1.jpg

http://img71.imageshack.us/img71/6594/dsc01302rv8.jpg

http://img71.imageshack.us/img71/5884/dsc01303dm6.jpg

HyO9U6_k-Q8

bXa
April 2nd, 2007, 06:18 PM
imas pravo dobar aparat rekao bih :D

Ins0mniaC
April 2nd, 2007, 07:03 PM
imas pravo dobar aparat rekao bih :D

uzeo sam ga od drugarice maXuz za ove stvari... nije losH ;) :D:D

Astralis
April 2nd, 2007, 08:38 PM
Odlično vam napreduje izgradnja Importanne Centra! :okay:

hariskec
April 6th, 2007, 09:07 PM
http://img122.imageshack.us/img122/6528/sarajevo017gx5.jpg

http://img383.imageshack.us/img383/7374/sarajevo019uh6.jpg

http://img46.imageshack.us/img46/7736/sarajevo018po3.jpg

http://img383.imageshack.us/img383/9633/sarajevo020zd5.jpg

Za 7-10 dana postavljaju kamen temljec i svečano počinju sa gradnjom!

mostarac1
April 7th, 2007, 01:23 AM
Super, hvala na update-u

renco
April 7th, 2007, 02:23 PM
rupa je stvarno ogromna.:nuts:

aycoola
April 8th, 2007, 12:35 AM
RUPCAGA :banana:

Ins0mniaC
April 8th, 2007, 12:43 AM
RUPETINA :D:D

hariskec
April 14th, 2007, 12:25 PM
http://img225.imageshack.us/img225/8153/sarajevo025kx2.jpg

http://img291.imageshack.us/img291/2816/sarajevo026pj4.jpg

http://img291.imageshack.us/img291/5500/sarajevo027vf6.jpg

http://img291.imageshack.us/img291/898/sarajevo028zp7.jpg

Astralis
April 14th, 2007, 08:51 PM
rupa je stvarno ogromna.:nuts:

^^ :D

Ins0mniaC
April 15th, 2007, 09:39 PM
zna li neko ko je izvodjac radova na importane-u ? projekat je po povrsini najveci u gradu a imamo samo jedan render, i to onaj iz novina... :S:S

Arijana
April 16th, 2007, 08:36 AM
a sta ovo treba biti?

Ins0mniaC
April 16th, 2007, 04:00 PM
a sta ovo treba biti?

importane centar, poslovni prostor, shopping centar i hotel sa 4*... ;)

vise informacija mozes dobiti klikom na: http://www.sarajevo-construction.net/projekti/4

aycoola
April 18th, 2007, 07:18 PM
zna li neko ko je izvodjac radova na importane-u ? projekat je po povrsini najveci u gradu a imamo samo jedan render, i to onaj iz novina... :S:S

Na kamionima sto odvoze zemlju pise "KUNOVAC COMPANY" ako sam ja dobro vidio..

hariskec
April 21st, 2007, 03:13 PM
http://img156.imageshack.us/img156/8252/sarajevo034ve3.jpg

http://img156.imageshack.us/img156/6379/sarajevo036kx3.jpg

hariskec
April 21st, 2007, 03:17 PM
http://img249.imageshack.us/img249/8136/sarajevo037jq4.jpg

http://img249.imageshack.us/img249/6868/sarajevo038xk2.jpg

http://img144.imageshack.us/img144/9990/sarajevo042of8.jpg

http://img153.imageshack.us/img153/9691/sarajevo043lw7.jpg

Astralis
April 21st, 2007, 06:54 PM
http://img156.imageshack.us/img156/6379/sarajevo036kx3.jpg

Ovo bu zgledalo odlično. :okay:

Ins0mniaC
April 21st, 2007, 08:36 PM
Ovo bu zgledalo odlično. :okay:

nisam znao da ce ova desna zgradica biti tamne fasade... super izgleda... ;);)

hariskec
May 3rd, 2007, 01:08 PM
http://img295.imageshack.us/img295/5486/sarajevo012pr8.jpg

više slika napretka gradnje možete vidjeti na: http://www.sarajevo-construction.net/projects/4

SinCity
May 4th, 2007, 01:37 AM
Importane Centar looks fantastic. :okay:

hariskec
May 8th, 2007, 04:23 PM
http://img64.imageshack.us/img64/1475/sarajevo015vs8.jpg

Više na: http://www.sarajevo-construction.net/projects/4/

sajtion
May 8th, 2007, 05:54 PM
sto me nervira ona sarajevo construction stranica covjece neznas gdje su najnoviji updates uzasno

hariskec
May 8th, 2007, 06:06 PM
Nema šta da te nervira. Na samom dnu projekta. Prati datum update-a. Znači, idi do samog dna stranice linka koji je ovdje postavljen.

sajtion
May 8th, 2007, 06:39 PM
Nema šta da te nervira. Na samom dnu projekta. Prati datum update-a. Znači, idi do samog dna stranice linka koji je ovdje postavljen.

sta ti govoris da ja da otvorim svaki projekat u arhivi i tako da trazim gdje su novi updates, taman imam vremena da to radim

Mimar
May 8th, 2007, 07:05 PM
Ako nemas vremena nemoj ni trazit ;)

Astralis
May 8th, 2007, 07:30 PM
Ma ok je construction stranica i super update hariskec. :cheers1:

bXa
May 8th, 2007, 08:31 PM
a lol... na vrhu stranice ti se vrte svi novi updati u roku od 5 dana... nemoj molim te pricati glupe price... i pored svakog projekta na stranici projekata ti pise jeli ima neki novi update i prije koliko dana je postavljeno... ja ne znam sta ti hoces :/

svasta :(

(malo sam nervozan, 2 dana pisem kôd bez prestanka :D)

Ins0mniaC
May 8th, 2007, 11:54 PM
sto me nervira ona sarajevo construction stranica covjece neznas gdje su najnoviji updates uzasno

ti si ovde iz jednog jedinog razloga... da bi provocirao ljude svojom gluposcu, sto si dokazao i komentarima na moj update... prema tome, ''cica nisi prikladno obucen, setaj...'' :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

hariskec
May 14th, 2007, 05:37 PM
http://img340.imageshack.us/img340/427/sarajevo020kw8.jpg

Više na: http://www.sarajevo-construction.net/projects/4

Astralis
May 14th, 2007, 10:35 PM
Thanx hariskec! :cheers1:

Mimar
May 14th, 2007, 11:05 PM
Bilo je neki dan na tvsa vijestima da imaju dvije opcije za premjestanje MUP`a, prva opcija je da ga premjeste u nedovrsenoj zgradi vodovoda, a investitor importane centra ce uloziti oko 8 miliona km da zavrsi njenu izgradnju :), a druge se opcije ne sjecam :laugh:

mirza-sm
May 14th, 2007, 11:09 PM
^^ :lol:

renco
May 15th, 2007, 12:00 AM
Drugim riječima bila je jedna opcija :lol:

Ins0mniaC
May 15th, 2007, 12:32 AM
Bilo je neki dan na tvsa vijestima da imaju dvije opcije za premjestanje MUP`a, prva opcija je da ga premjeste u nedovrsenoj zgradi vodovoda, a investitor importane centra ce uloziti oko 8 miliona km da zavrsi njenu izgradnju :), a druge se opcije ne sjecam :laugh:

koja je to zgrada vodovoda... jel ona na grbavici?

Beca
May 15th, 2007, 08:17 AM
ja sam izgleda jedina kojoj je žao zgradica MUP-a... meni su te dvije zgrade bas simpa i uklopljene u Maršalku preko puta... zamisli da Ljubljana sruši sve takve zgradice, morala bi srušiti pola pred-komunističkih objekata...

Mimar
May 15th, 2007, 10:09 AM
koja je to zgrada vodovoda... jel ona na grbavici?

Ne znam ni to :D

metabalcanico
May 15th, 2007, 10:42 AM
Evo dobra slika na kojoj se vidi taj dio grada i te zgradice...Ja bi tu dosta rusio he he

http://farm1.static.flickr.com/229/499263603_574aef74e5_o.jpg

hariskec
May 15th, 2007, 01:39 PM
Super slika, metabalcanico! Sad se tek vidi koliko prostora ima za gradnju samo dok se ovo ruglo od baraka sruši.

Astralis
May 15th, 2007, 03:45 PM
:okay: slika. Ako se mene pita dosta zgrada i baraka bi se tu trebalo srušit i napravit nove... :cheers:

Beca
May 15th, 2007, 03:50 PM
po mom mišljenju sve sem 2 ili eventualno 3 zgradice (od kojih su 2 MUP-ove)

LordMarshall
May 15th, 2007, 07:34 PM
odlicna fotka, i slazemse sa Becom.

par zgrada su stvarno simpa.

Ins0mniaC
May 15th, 2007, 08:08 PM
srusiti sve do PMF-a... :D tu treba graditi dosta urbanije ...

bXa
May 15th, 2007, 11:40 PM
WOW... odlican slik :)

ima fakat puno prostora za izgradnju... treba to iskoristiti maximalno :D

lkm370
May 16th, 2007, 12:18 AM
are they going to tear down down any of those ugly buildings taking up space in the picture?

bXa
May 16th, 2007, 12:43 AM
yes they are...

two of them, red and grey (small buildings), these near the road

metabalcanico
May 16th, 2007, 02:06 AM
po mom misljenju rusit sve osim ove crvene zgradice (ja mislim mup, ispravi me Beca)....nekako tu zgradicu ukljucit u novi ambijent, to bi bilo lijepo

metabalcanico
May 16th, 2007, 02:16 AM
a evo i preko puta...kako se to dobro moglo iskoristiti...

http://farm1.static.flickr.com/197/500182265_459624489a_o.jpg

bXa
May 16th, 2007, 02:35 AM
ove bijele zgradice, tek obnovljene, prilale su mom fakultetu (ETF), bit ce smjesteni tu amfiteatar i jos nesta, neke sale, pojma neam i one gore male narandzaste zgradice su poklon ETF-u od energoinvesta (2 dan neko provalio i odnio sve laptope hhaha)

Ins0mniaC
May 16th, 2007, 02:40 AM
sve to treba poravnati do pofalica... i onda samo nebodere pucati... zabraniti sve ispod 20 spratova... :D

lkm370
May 16th, 2007, 02:46 AM

:ohno: , they need to tear all of that down, maybe build some kind of a plaza like this:

http://www.callison.com/images/slideshow/Zhong_3.jpg

something to bring people to the streets there, its right next to the bus station and train station, that should be a busy area like a haupbanhof.

bXa
May 16th, 2007, 02:54 AM
no way... it's university over there and it's not going to tear down and built some "mega city"... it's a bullshit :D...

where are we go to educate and study... there should be a big university, nothing else ;)

Bih06
May 16th, 2007, 03:56 AM
^^ THe plan in the past was a huge university campus (biggest in this region). This would be a great idea but once again no one has money for a university but rather for malls and shopping plazas :(

metabalcanico
May 16th, 2007, 05:58 AM
Prije nekoliko godina je bio raspisan konkurs za taj dio grada. Bilo je nekoliko odlicnih rjesenja ali nista nije bilo od toga. Milion puta sam rekao da je to najvazniji dio grada (za buducnost), za max. potencijalom, a sad je uzas...

LordMarshall
May 16th, 2007, 07:16 AM
ameri su stvarno preuzeli centralni prostor u tom dijelu grada. :(

Mimar
May 16th, 2007, 09:52 AM
Gradice se ovdje kampus... jednog dana

Zao mi je sto ni mi ni nasa djeca taj luksuz necemo dozivjet al ima nade za unuke :laugh:

Ins0mniaC
May 16th, 2007, 01:03 PM

ups... eno jos jednog dimnjaka... :D:D:D:D:D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

mirza-sm
May 16th, 2007, 01:15 PM
cool slika :okay:

Astralis
May 16th, 2007, 02:36 PM
sve to treba poravnati do pofalica... i onda samo nebodere pucati... zabraniti sve ispod 20 spratova... :D

Pa da... :okay: :D

Astralis
May 16th, 2007, 02:36 PM
cool slika :okay:

^^

eddie izzard
May 16th, 2007, 03:57 PM
to je bez sumnje bila lokacija sa najvecim potencijalom,a sto se tice onog konkursa prije par godina za kampus,koliko se sjecam nije bilo prve nagrade vec dvije druge (jedna je bila opasna sa neka 2 tornja).
Volio bih i ja da se tu udare neboderi preko 20 spratova sto kaze inso,ali sa 2500-3000 dolara gdp/per capita mislim da mi nemamo vise potencijale za tolike poslovne prostore.Sada bi bilo dobro da investicije masovno krenu u suprotnom pravcu- put Blazuja i one tamo industrijske zone.Ionako imamo previse administracije.
btw.pade mi sada na pamet.prije 2-3 mjeseca sam radio neki intervju sa selimo hrvatom dir.OC bjelasnica-igman i rekao mi je da rade na zatvaranju finansijske konstrukcije za kabinsku zicaru (prva u bih,a i malo sire) koja bi isla skroz do vrha.Nije se izjasnjavao o rokovima,ali vazno je da rade na tome.Inace to nije nimalo jeftina zajebancija-oko 12 miliona evropljana:cheers:

bXa
May 16th, 2007, 04:09 PM
jel imas slike mozda toga negdje... i dali postoje na netu :D... mislim da bi bilo interesantno vidjeti te prijedloge :)

metabalcanico
May 16th, 2007, 04:22 PM
Vidio sam na brzinu te radove, tacno je nije dodjeljena prva nagrada znaci propao konkurs. Meni se svidja rjesenje sa onim mostovima preko glavne prometnice koji bi spajali kvadrant c (marsalka) sa ovim gdje sada importane centar i to, tako da bi citav prostor bio integrisan u jedno. Cijelo podrucje bi tako stratificirano bilo je super za jednu urbanu cjelinu ne samo za pojedinacne objekte. Zamisli izadjes iz sopinga ides kroz glavni koridor sa staklima na obe strane, (recimo na drugom spratu) dole auta itd, ulazis pravo u muzej pa u druge sadrzaje, pa sve tako do novog kolodvora itd itd. Tako nesto sam vidio u Hong Kongu jednom, pogledacu da nadjem slike. I njima to naravno nije valjalo, politicarima mafiji.

gorazde_66
May 16th, 2007, 06:25 PM

mashalah! Sto je ATT visok:banana:

sajtion
May 16th, 2007, 07:59 PM
srusti one barake i napraviti golf teren ovako lol

http://i9.tinypic.com/4qr2z5i.jpg

sta mislite?

Beca
May 16th, 2007, 08:01 PM
kako si rušilački raspoložen, imaš sve šanse da postaneš general u nekom idućem ratu :lol:

bXa
May 16th, 2007, 09:15 PM
HAHAHA lol :D...

manijak pravi :P... sto nisi tu neku zgradjevinu nacalio cuj golf teren :P

bosanceros
May 16th, 2007, 09:23 PM
imal panorama slika dze vidis parlament i ATT? haman da je taj ATT zapao iza onog brda kod zeljeznice
mjesto dze prave importanne je super mjesto bilo za jedno 2 nebodera

Astralis
May 16th, 2007, 09:52 PM
srusti one barake i napraviti golf teren ovako lol

http://i9.tinypic.com/4qr2z5i.jpg

sta mislite?

hehe :D. Pa tome bi se možda i Zeleni veselili :D...

Aki-Can
May 16th, 2007, 10:13 PM
Ne vjerujem Astralis,

Mozda zvuci cudno, ali golf tereni su poznati po zagadjivanju, vjerovatno sto koriste mnogo pesticida za odrzavanje trave.
Eh jedino ako mi koristimo krave ili ovce za te svrhe, pa usput se i osvjezis mlijekom:)

Ins0mniaC
May 16th, 2007, 10:46 PM
zamisli krave i ovce pored unitica i att-a kako pasu travu... hahahhaha

Aki-Can
May 16th, 2007, 10:54 PM
zamisli krave i ovce pored unitica i att-a kako pasu travu... hahahhaha

:rofl:

Ili kako ih golfasi muzu...ma nasi bih ih gadjali onim lopticama dok ne konu jednu, pa onda rostiljijada:drunk:

Astralis
May 16th, 2007, 11:22 PM
Ne vjerujem Astralis,

Mozda zvuci cudno, ali golf tereni su poznati po zagadjivanju, vjerovatno sto koriste mnogo pesticida za odrzavanje trave.
Eh jedino ako mi koristimo krave ili ovce za te svrhe, pa usput se i osvjezis mlijekom:)

Hehe :D. Mislil sam na zelenu boju :D... Al njima ovak i onak niš ne paše... da je čista netaknuta prirodna šuma i čista divljina puna životinja oni bi našli razloga za prigovore...

sajtion
May 16th, 2007, 11:28 PM
:rofl:

Ili kako ih golfasi muzu...ma nasi bih ih gadjali onim lopticama dok ne konu jednu, pa onda rostiljijada:drunk:

ovako nesto lol

http://i5.tinypic.com/5x81g1u.jpg

metabalcanico
May 17th, 2007, 02:06 AM
To bas i nije neki cudan scenarij u Bosni hehe...

metabalcanico
May 17th, 2007, 02:08 AM
Gradice se ovdje kampus... jednog dana

Zao mi je sto ni mi ni nasa djeca taj luksuz necemo dozivjet al ima nade za unuke :laugh:

Jesi normalan Mimar? Unuci ce biti ratnici u ratu za kompletno unistenje!

hariskec
May 17th, 2007, 09:13 AM
http://img520.imageshack.us/img520/8454/sarajevo001uk2.jpg

Izvor: AVAZ

Astralis
May 17th, 2007, 12:27 PM
Jesi normalan Mimar? Unuci ce biti ratnici u ratu za kompletno unistenje!

Ma kaj vam je ekipa... Nemojte bit takvi pesimisti. Pa stvari u budućnosti mogu ić samo nabolje... :cheers:

eddie izzard
May 17th, 2007, 03:16 PM
jel imas slike mozda toga negdje... i dali postoje na netu :D... mislim da bi bilo interesantno vidjeti te prijedloge :)
nemam slike,ali to bi se vjerovatno moglo iskopati negdje u avazovoj arhivi jer pretpostavljam da sam ih tamo vidio.Fol je u tome sto se ne sjecam cak ni koje je to godine bilo,ali bilo je pravo davno.Ne sjecam se ovog prijedloga sto ga je balcanico spomenuo,ali ovaj sto ga se ja sjecam je je imao 2 prstenasta tornja i bezborj nekih sadrzaja unutar kampusa (bazeni,gimnasticka dvorana...) i koliko se sjecam bio je predvidjen rok izgradnje oko 2010.

mirza-sm
May 17th, 2007, 04:17 PM
Imporanne će odlično izgledati :okay:

Ins0mniaC
May 18th, 2007, 12:59 AM
nemam slike,ali to bi se vjerovatno moglo iskopati negdje u avazovoj arhivi jer pretpostavljam da sam ih tamo vidio.Fol je u tome sto se ne sjecam cak ni koje je to godine bilo,ali bilo je pravo davno.Ne sjecam se ovog prijedloga sto ga je balcanico spomenuo,ali ovaj sto ga se ja sjecam je je imao 2 prstenasta tornja i bezborj nekih sadrzaja unutar kampusa (bazeni,gimnasticka dvorana...) i koliko se sjecam bio je predvidjen rok izgradnje oko 2010.

a ko ce to graditi...? ako drzava gradi kampus, to se nece zavrsiti do 2030. :S

metabalcanico
May 18th, 2007, 03:40 AM

Pa imao je samo malo od toga sto sam ja nabrojao...

LordMarshall
May 18th, 2007, 03:51 AM
nadamse da izmjene RP

eddie izzard
May 18th, 2007, 01:32 PM
a ko ce to graditi...? ako drzava gradi kampus, to se nece zavrsiti do 2030. :S
pa nece se ni graditi jer je propao konkurs,ja sam samo nabrojao ono cega se sjecam i do kojeg roka se to trebalo uraditi da je uspjelo,ali nije:ohno:

eddie izzard
May 18th, 2007, 01:36 PM
Pa imao je samo malo od toga sto sam ja nabrojao...
ne razumijem sta si htio reci?mislim da je doslo do zabune.Ja sam rekao da se ne sjecam tog prijedloga sto si ga ti spomenuo.Jesi mozda htio reci da je taj tvoj prijedlog bio bolje rjesenje (po tebi)?

metabalcanico
May 18th, 2007, 03:14 PM
ne razumijem sta si htio reci?mislim da je doslo do zabune.Ja sam rekao da se ne sjecam tog prijedloga sto si ga ti spomenuo.Jesi mozda htio reci da je taj tvoj prijedlog bio bolje rjesenje (po tebi)?

JOk, samo se sjecam tih mostova, a ovo sam ostalo ja nabacao....ne zelim reci da bi moj prijedlog bio bolji. Ali kako god glavno je da se radi na tim lokacijama...

eddie izzard
May 18th, 2007, 03:22 PM
^^ aha.ok:cheers:

hariskec
May 21st, 2007, 11:59 AM
http://img296.imageshack.us/img296/4268/sarajevo013kx6.jpg

Više slika na: http://www.sarajevo-construction.net/projects/4/

hariskec
May 29th, 2007, 08:25 PM
http://img45.imageshack.us/img45/5266/sarajevo013tk0.jpg

More info: http://www.sarajevo-construction.net/projects/4

Ins0mniaC
May 30th, 2007, 12:09 AM
oni trebaju do avgusta ''izaci iz rupe'' kako su rekli...

mirza-sm
May 30th, 2007, 12:13 AM
cool im logo

http://www.importanne.ba/images/logo3.jpg

:okay:

Astralis
May 30th, 2007, 01:33 AM
Je je... :okay:

ifbbpro
May 30th, 2007, 10:44 AM
Je je... :okay:

Kad mi je brat bio nedavno u ZG kaze da je bio u Importanne-u... jel to ista firma - lanac (ili sta vec) ili je samo naziv isti?

Mimar
May 30th, 2007, 11:08 AM
Evo ih skice s strnice

http://www.importanne.ba/slike/14.jpg

http://www.importanne.ba/slike/23.jpg

http://www.importanne.ba/slike/18.jpg

Astralis
May 30th, 2007, 11:57 AM
Kad mi je brat bio nedavno u ZG kaze da je bio u Importanne-u... jel to ista firma - lanac (ili sta vec) ili je samo naziv isti?

Ja nisam ziher al Masonac veli da je to isto poduzeće. ;) Sad meni je izglednije da je to ime Importanne samo franšiza koju je kupil netko u Hrvatskoj kad su radili Importanne centar odnosno netko drugi u Bosni... Nešto slično kao McDonalds samo kaj Importanne nije baš toliko popularan u svijetu. :cheers:

Mimar
May 30th, 2007, 12:34 PM
Ovaj logo predstavlja cetiri zgrade centra u Sarajevu ako se ne varam

http://www.importanne.ba/images/logo3.jpg

http://www.importanne.ba/slike/14.jpg

mirza-sm
May 30th, 2007, 05:11 PM
yup :okay:

ifbbpro
May 31st, 2007, 09:43 AM
Ja nisam ziher al Masonac veli da je to isto poduzeće. ;) Sad meni je izglednije da je to ime Importanne samo franšiza koju je kupil netko u Hrvatskoj kad su radili Importanne centar odnosno netko drugi u Bosni... Nešto slično kao McDonalds samo kaj Importanne nije baš toliko popularan u svijetu. :cheers:

I mislio sam da je nesto u tom stilu :)

BL
May 31st, 2007, 03:25 PM
ovaj rendering mi se jako svidja

mirza-sm
May 31st, 2007, 03:49 PM

Nije ista firma. Naš Importanne drži sarajevski Teloptic, samo je ime isto :) hrvatski Importanne je vlasnik neka Hrvatsko-Kanadska firma.. pogledaj na 2. ili 3. stranici ovog threada ;)

hariskec
June 3rd, 2007, 02:01 PM
http://img19.imageshack.us/img19/8408/sarajevo019hn2.jpg

Više slika i informacija: http://www.sarajevo-construction.net/projects/4/

Advofa
June 14th, 2007, 06:42 PM
Po svim ovim fotkama ne vidim gdje ce moci da se gradi muzej ARS-AEVI???

eddie izzard
June 14th, 2007, 07:49 PM
pa ima tamo jos dosta prostora,iza onog helikoptera i onih bajraka za koje nikad nisam saznao sta predstavljaju..

bXa
June 15th, 2007, 01:20 AM
ima dosta prostora iza immportane-a, medjutim izmedju sadasnjeg historijskog muzeja i immportane-a ima mjesta tek toliko da se napravi neki dobar pjesacki trotoar :D... znaci da sumnjam da ce izmedju imm i muzeja ici... mozda iza immportane-a i ovamo iza muzeja ;)... tu bi se vec fin muzejcic mogao sklepati :D

usput, povecana je izgleda visina immportane-a kako su mijenjali onaj regulacioni plan :)

ifbbpro
June 15th, 2007, 09:51 AM
ima dosta prostora iza immportane-a, medjutim izmedju sadasnjeg historijskog muzeja i immportane-a ima mjesta tek toliko da se napravi neki dobar pjesacki trotoar :D... znaci da sumnjam da ce izmedju imm i muzeja ici... mozda iza immportane-a i ovamo iza muzeja ;)... tu bi se vec fin muzejcic mogao sklepati :D

usput, povecana je izgleda visina immportane-a kako su mijenjali onaj regulacioni plan :)

Bice 12 spratova (ili vise)?

bXa
June 15th, 2007, 05:18 PM
mislim da je spratnost povecana na 20 spratova :)... kad to kazem, mislim da je dozvoljeno da se ide do 20 spratova, a sada koliko ceo ni povecati pojma neam...

a sigurno ce povecati jer su im uskratili ovaj zadnji, najveci dio, znaci on se nece graditi, trenutno, zbog toga sto nisu na vrijeme iselili MUP :S... vjerovatno ce i on naknadno biti napravljen ;)

Mimar
August 1st, 2007, 12:41 PM
Izgradnja poslovno – stambenog kompleksa "Importane centar" na Marindvoru počinje 20. oktobra 2007. godine

http://www.ekapija.com/dokumenti/importane_010807.jpg

Radnici "Unigradnje" koji grade "Importane centar" na Marindvoru na jednom dijelu gradilišta već su izašli iz zemlje i nakon izlijevanja ploče bit će završeni pripremni radovi za početak nadzemne gradnje. S obzirom da je riječ o velikom objektu čija je jama duboka čak 18 metara, nadzemni radovi trebali bi početi tek 20. oktobra 2007. godine.

"Imali smo problema u dijelu gradilišta prema Vilsonovom šetalištu gdje je podzemna voda ušla u pjeskovite slojeve i destabilizirala šipove. Srećom, dobrom organizacijom i dodatnim radovima uspjeli smo riješiti taj problem. Zbog toga će kompletan završetak radova kasniti dvadesetak dana" objašnjava Sulejman Midžić, direktor projekta "Importane centar".

U oktobru 2007. godine će biti raspisan i novi tender za odabir izvođača nadzemnih radova, od prizemlja do krova. "Importane centar" je stambeno – poslovni kompleks, a sastojat će se iz nekoliko dijelova koji će imati od 6 do 12 spratova. Na površini od 60.000 kvadrata bit će smješteni kancelarije, apartmani, stanovi, šoping centar i hotel.

Vrijednost projekta je oko 100 miliona KM, investitor je firma "Teloptic" iz Sarajeva, a izgradnja bi trebala biti završena polovinom 2009. godine.
http://www.ekapija.com/website/bih/page/119142

Ins0mniaC
September 16th, 2007, 10:08 PM
Last Update:

http://www.sa-c.info/updateImg/importane_centar_95f5ReV.jpg

more pics & info: http://www.sa-c.info/projects/4

p.s. nakon duze vremena evo i slika importanea :) polovina objekta je vec na koti 0'00, sto znaci da je polovina podzemnih garaza zavrsena, i uskoro pocinje ''nadzemna'' gradnja :)

Mimar
September 17th, 2007, 09:01 AM
Prije nekoliko dana su objavili tender za odabir izvodaca iznad kote 0'00 :)

mirza-sm
September 17th, 2007, 07:23 PM
^^ i ja sam to vidio, sad pošao reći... nisam mogao uslikati neam compa vishe jbg :D

uglavnom,radi se radi :okay:

Mimar
September 19th, 2007, 04:18 PM
Prilikom kupovine stana u "Importane centru" profil kupca će se provjeravati
http://www.ekapija.com/dokumenti/importane.jpg

Izgradnja zapadnog dijela "Importane centra" ne može početi dok ne bude srušena zgrada Saobraćajne policije, kako je predviđeno regulacionim planom "Kvadrant C – Marindvor", a čije usvajanje trebaju potvrditi gradski vijećnici. U međuvremenu, radnici "Unigradnje" do polovine oktobra 2007. trebali bi završiti betonske radove na četiri podzemne etaže "Importane centra".

Ovaj centar će imati osam međusobno povezanih objekata visine od 6 do 12 spratova. "Sa nadzemnim radovima trebali bi početi 20. oktobra 2007. kada ćemo organizirati i prvu javnu promociju objekta" kazao je Sulejman Midžić, direktor projekta "Importane centra". U "Importane centru" na tri podzemne etaže bit će smješteno 600 garaža.

Ovaj kompleks imat će tržni, poslovni i stambeni dio. Na ulazu u stambeni dio bit će uređen zajednički hol sa recepcijom, koja će ujedno biti i kontrolni punkt, tako da niko neće moći ući u zgradu bez odobrenja stanara. "Imamo dosta kandidata za kupovinu i iznajmljivanje prostora. Ljudi koji budu živjeli u "Importaneu" imat će kompletan servis, od održavanja instalacija do obezbjeđenja. Zato ćemo paziti i na profil kupaca, pa stan u "Importane centru" neće moći kupiti baš svako" rekao je Midžić.
http://www.ekapija.com/website/bih/page/127960

atlantis.
September 20th, 2007, 09:36 PM
"Zato ćemo paziti i na profil kupaca, pa stan u "Importane centru" neće moći kupiti baš svako"
Šta li im ovo sad znači? Kakvi kupci neće moći kupiti stan u ovoj zgradi? Da li se "profil" odnosi na kriminalce, ratne profitere, seljake, građane ili nešto peto?

Ins0mniaC
September 20th, 2007, 11:38 PM
Šta li im ovo sad znači? Kakvi kupci neće moći kupiti stan u ovoj zgradi? Da li se "profil" odnosi na kriminalce, ratne profitere, seljake, građane ili nešto peto?

citaj stanovi su za elitu i guzonje ;)

ivicasu
September 20th, 2007, 11:45 PM
Ovo što se vidi na slici su temelji samo jednog dela zgrade, recimo nebodera, ili celog kompleksa? Inače sviđa mi se fasada, da li će biti od belog prozirnog stakla? Tako meni deluje na renderingu. Ne znam da li sam ranije već komentarisao, ali baš mi se sviđa projekat :) .

Ins0mniaC
September 21st, 2007, 01:54 AM
trenutno se zavrsavaju podzemne garaze na 3/4 objekta, tj gradi se 3/4, jer se ceka rusenje zgrade mup-a kako bi se i ta preostala cetvrtina mogla uraditi... ta cetvrtina je onaj najveci ''neboder'' od 12-tak spratova - tamne boje na renderu...

hariskec
October 4th, 2007, 09:35 PM
http://i217.photobucket.com/albums/cc83/hariskec/sarajevo135.jpg

http://i217.photobucket.com/albums/cc83/hariskec/sarajevo136.jpg

http://i217.photobucket.com/albums/cc83/hariskec/sarajevo137.jpg

hariskec
October 22nd, 2007, 06:58 PM
http://i217.photobucket.com/albums/cc83/hariskec/sarajevo014-1.jpg

http://i217.photobucket.com/albums/cc83/hariskec/sarajevo013-1.jpg

http://i217.photobucket.com/albums/cc83/hariskec/sarajevo011-1.jpg

U pozadini se vide gradilišta Unioninvesta/Raiffeisen Bank centrale i nove Turske ambasade.

Više o projektu: http://www.sa-c.info/projects/4

hariskec
December 9th, 2007, 07:52 PM
Počeli su sa nadzemnim radovima.

http://i217.photobucket.com/albums/cc83/hariskec/sarajevo152.jpg

http://i217.photobucket.com/albums/cc83/hariskec/sarajevo151.jpg

http://i217.photobucket.com/albums/cc83/hariskec/sarajevo150.jpg

More pictures at: http://www.sa-c.info/projects/4

paral0c0
December 13th, 2007, 12:43 PM
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/importane-marindvor.jpg
Budući izgled centra "Importane"

"Importane" će uljepšati grad

Na tri podzemne etaže moći će se parkirati skoro 600 vozila

Poslovni centar "Importane" na Marindvoru, čija je ukupna površina 64.800 kvadrata, treba postati jedan od novih simbola Sarajeva. U njemu će biti smješteni stanovi i apartmani, kancelarije, hotel, trgovine, a ispred će biti trg Importane te parking na tri podzemne etaže sa skoro 600 mjesta.

Investitor izgradnje ovog objekta je "Teloptic", a izvođač radova firma "Unigradnja". Objekat će se sastojati od četiri djela.

- Prodajno-uslužni sadržaji bit će smješteni u suterenu, prizemlju i mezaninu formirajući jedinstveni prostorni sklop šoping-centra. Tu će biti smještene trgovine, ugostiteljski i zabavni sadržaji - objašnjavaju projekt-menadžeri centra "Importane".

U okviru poslovnog centra bit će i garni, hotel sa četiri zvjezdice. Imat će 10 jednokrevetnih i 66 dvokrevetnih soba te 16 poslovnih apartmana.

- Četiri prepoznatljiva stambena bloka činit će jedinstven prostorni sklop. Na centralnom ulazu će biti hol i recepcija, koja će raditi 24 sata dnevno. U ponudi će biti dvosobni, trosobni, četverosobni i peterosobni stanovi od 62 do 130 kvadrata - kažu iz "Importanea".

Kancelarijski prostori su formirani u tri zasebna poslovna tornja, a međusobno formiraju jedinstveni "office centar".

Inače, cijeli se projekt finansira preko Raiffeisen banke.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sarajevo/importane-ce-uljepsati-grad

canasob
December 14th, 2007, 03:40 AM
Nisam znao da ce projekat biti zute boje.

Bih06
December 14th, 2007, 06:12 AM
Budući izgled centra "Importane"

"Importane" će uljepšati grad

Na tri podzemne etaže moći će se parkirati skoro 600 vozila

Poslovni centar "Importane" na Marindvoru, čija je ukupna površina 64.800 kvadrata, treba postati jedan od novih simbola Sarajeva. U njemu će biti smješteni stanovi i apartmani, kancelarije, hotel, trgovine, a ispred će biti trg Importane te parking na tri podzemne etaže sa skoro 600 mjesta.

Investitor izgradnje ovog objekta je "Teloptic", a izvođač radova firma "Unigradnja". Objekat će se sastojati od četiri djela.

- Prodajno-uslužni sadržaji bit će smješteni u suterenu, prizemlju i mezaninu formirajući jedinstveni prostorni sklop šoping-centra. Tu će biti smještene trgovine, ugostiteljski i zabavni sadržaji - objašnjavaju projekt-menadžeri centra "Importane".

U okviru poslovnog centra bit će i garni, hotel sa četiri zvjezdice. Imat će 10 jednokrevetnih i 66 dvokrevetnih soba te 16 poslovnih apartmana.

- Četiri prepoznatljiva stambena bloka činit će jedinstven prostorni sklop. Na centralnom ulazu će biti hol i recepcija, koja će raditi 24 sata dnevno. U ponudi će biti dvosobni, trosobni, četverosobni i peterosobni stanovi od 62 do 130 kvadrata - kažu iz "Importanea".

Kancelarijski prostori su formirani u tri zasebna poslovna tornja, a međusobno formiraju jedinstveni "office centar".

Inače, cijeli se projekt finansira preko Raiffeisen banke.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sarajevo/importane-ce-uljepsati-grad

pa ja kontao da ce ovo bit shopping centar....ali izgleda da nije

The Dervish
December 14th, 2007, 08:04 AM
Ovo ce definitivno uljepsati grad. Jedan od najdrazih projekata. :)

paral0c0
December 14th, 2007, 12:05 PM

I meni + Domaca firma je investitor Teleoptic(vlasnik Milkosa,Sinalco BH i jos neki kompanija)

canasob
December 16th, 2007, 09:32 AM

Jeli pokazuju ova dva rendera isti projekat? Cine mi se totalno razlicni.

http://www.sa-c.info/projektImg/Lse9tM4PSBWXXeM.jpg

hariskec
December 16th, 2007, 11:59 AM
Ne. Prva dva rendera prikazuju objekat sa glavne ulice, a zadnji render prikazuje isti objekat ali s druge strane, od Vilsonovog šetališta.

canasob
December 17th, 2007, 07:46 PM
Ne. Prva dva rendera prikazuju objekat sa glavne ulice, a zadnji render prikazuje isti objekat ali s druge strane, od Vilsonovog šetališta.

Aha, hvala za objasnjenje.

hariskec
January 6th, 2008, 05:16 PM
http://i217.photobucket.com/albums/cc83/hariskec/sarajevo116-1.jpg

More photos and info: http://www.sa-c.info/projects/4

Ballota
January 6th, 2008, 06:11 PM
Baš je zakon ovo! :okay:

bambam
January 7th, 2008, 11:24 PM
Hvala na slici Hari.. jedva cekam da vidim kako ce sve to izgeldati. Mislim da ce biti izuzetno lijp obijek koji ce obogatiti grad :cheers:

cudnovati kljunas
January 8th, 2008, 05:26 PM
a evo kako bi to trebalo da izgleda kada se zavrsi, vrijedi pogledati :cheers:
http://www.importanne.ba/slike/Importanne%20prezentacija.pdf

BiH-x
January 8th, 2008, 05:32 PM
^^Awesome!!!

atlantis.
January 9th, 2008, 05:36 PM
^^
Odlična prezentacija. Najbolja mi je slika na str. 20 u kojoj mutantske morske alge napadaju jednu zgradu. :lol:

BiH-x
January 9th, 2008, 05:55 PM
^^lol...I love the pictures on pages 68, 88, 133, 156 and 175

BiH-x
January 29th, 2008, 04:50 PM
Render:

http://img134.imageshack.us/img134/8004/importannejn8.jpg

mirza-sm
January 29th, 2008, 05:12 PM
^^ :okay:

Mimar
February 4th, 2008, 08:28 PM
http://img136.imageshack.us/img136/6516/16qq0.jpg

http://img509.imageshack.us/img509/6366/19mc9.jpg

http://www.sa-c.info/projects/5

paral0c0
February 4th, 2008, 10:49 PM
Konacno ovo ide malo brze:)

mirza-sm
February 6th, 2008, 02:01 PM
samo nek se gradi :okay:

paral0c0
February 10th, 2008, 04:37 PM
http://www.sa-c.info/updateImg/importane_centar_X4LGtXl.jpg

More info and pictures at: http://www.sa-c.info/projects/4

paral0c0
March 3rd, 2008, 10:35 AM
http://i28.tinypic.com/11wfp4w.jpg

More info and pictures at:http://www.sa-c.info/projects/4

mirza-sm
March 3rd, 2008, 02:53 PM
lol paz twista

http://img509.imageshack.us/img509/6366/19mc9.jpg

http://i28.tinypic.com/11wfp4w.jpg

luuuuuuuuudilooooo :cool:

paral0c0
March 23rd, 2008, 08:19 PM
http://www4.slikomat.com/08/0323/2bi-15.jpg
http://www4.slikomat.com/08/0323/iju-16.jpg
http://www4.slikomat.com/08/0323/gee-17.jpg

Slikao:Armin

Mimar
May 25th, 2008, 05:01 PM
http://www.sa-c.info/updateImg/importane_centar_118b67d498_5.jpg

http://www.sa-c.info/updateImg/importane_centar_118b67d498_3.JPG

http://www.sa-c.info/project/importane-centar/4

mirza-sm
May 26th, 2008, 02:15 AM
i Importanne Centar brzo raste :okay:

pospanko
May 26th, 2008, 08:53 AM
nije tema al u blizini je, jel iko bio sinoc u titu? :)

BiH-x
June 10th, 2008, 07:52 PM
Taken by Ado82 on www.sa-c.info

http://i26.tinypic.com/audsvq.jpg

http://i28.tinypic.com/zjb2mx.jpg

http://i29.tinypic.com/w6t4ex.jpg

mirza-sm
June 11th, 2008, 12:53 PM
wow importanne diže li se diže :D

BiH-x
June 14th, 2008, 02:54 PM
http://www.sa-c.info/updateImg/importane_centar_a84afb3250_4.JPG

AdnanPD
October 19th, 2008, 05:14 PM
pic by MIMAR 12. OCT

http://www.sa-c.info/updateImg/importane_centar_b06cc14de5_IC.JPG

hariskec
October 26th, 2008, 06:36 PM
http://img352.imageshack.us/img352/4364/oktobar2008031ra6.jpg (http://imageshack.us)
http://img352.imageshack.us/img352/oktobar2008031ra6.jpg/1/w800.png (http://g.imageshack.us/img352/oktobar2008031ra6.jpg/1/)

More photos at http://www.sa-c.info/project/importane-centar/4

hariskec
November 16th, 2008, 07:22 PM
Pogled sa Vilsonovog:

http://img111.imageshack.us/img111/3150/novembar2008001pc3.jpg (http://imageshack.us)
http://img111.imageshack.us/img111/novembar2008001pc3.jpg/1/w800.png (http://g.imageshack.us/img111/novembar2008001pc3.jpg/1/)

Više slika na http://www.sa-c.info/project/importane-centar/4

corvus_edin
November 16th, 2008, 09:48 PM
^^ pa sami kostur vec izgleda odlican ...uvjeren sam, da ce IC biti jedan highlight Sarajeva

leopol
November 17th, 2008, 01:57 PM
Imali su "mali" problem sa fasodom, jer je ona zamisljena projektom blago receno poskupa...
To je razlog zastoja u radovima

mirza-sm
November 17th, 2008, 07:26 PM
Imali su "mali" problem sa fasodom, jer je ona zamisljena projektom blago receno poskupa...
To je razlog zastoja u radovima

jel` i ti ovo ismijavaš Bišćane kako pričaju? :lol:

corvus_edin
November 17th, 2008, 07:37 PM
...pravi Biscan razlikuje izmedju a(lpha) i o(mega) - ostali su mozda sa livade necije sisli u grad :bowtie:

U vezi fasade: sta ce sad staviti?
Da nece nekakvo plavo staklo??

leopol
November 18th, 2008, 09:18 AM
jel` i ti ovo ismijavaš Bišćane kako pričaju? :lol:

^^^^^^

Ne znam sta su odabrali, nisam u toku zadnjih par sedmica...

BiH-x
November 23rd, 2008, 06:50 PM
By Mimar

http://www.sa-c.info/updateImg/importane_centar_2699739734_6.jpg

http://www.sa-c.info/updateImg/importane_centar_2699739734_5.jpg

http://www.sa-c.info/updateImg/importane_centar_2699739734_4.jpg

scukaf
November 25th, 2008, 01:15 AM
lijepo napreduje :okay:

vidim da je u SA vec i snijeg npadao..... :drool:

mirza-sm
November 25th, 2008, 03:46 PM
^^ i otopio se već :rant: :cry:

BiH-x
January 18th, 2009, 07:51 PM
http://www.sa-c.info/updateImg/importane_centar_b886da49dd_januar2009%20003.jpg

BosniaHerzegovina
January 18th, 2009, 10:49 PM
It's going to slow!

leopol
January 19th, 2009, 09:45 AM
Cekaju da proizvodjac isporuci fasadne portale...

corvus_edin
January 19th, 2009, 12:47 PM
Ko je proizvodjac?

leopol
January 19th, 2009, 01:38 PM
Nisam pitao, znam da su pricali sa Schuco-om, vjerovatno oni..

BosniaHerzegovina
January 24th, 2009, 09:54 PM
Konacno poceli sa fasadom:

http://i43.tinypic.com/hwcz7p.jpg