View Full Version : [S8] Warszawa (Konotopa - Powązkowska)
igorlan April 24th, 2007, 12:22 AM Ogłoszenie przetargu na budowę warszawskiego odcinka S8 tuż, tuż ..
(23 kwietnia 2007) – Przetarg na budowę odcinka drogi ekspresowej S8 od podwarszawskiej Konotopy, gdzie w przyszłości powstanie węzeł autostrady A2 wschód-zachód, do połączenia z istniejącą trasą Armii Krajowej w Warszawie zostanie ogłoszony w maju. – Jesteśmy w końcowej fazie sprawdzania dokumentacji przetargowej – poinformował nas zastępca dyrektora warszawskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad Stanisław Dmuchowski. Wybór wykonawcy ze względu na ogrom przedsięwzięcia poprowadzi centrala GDDKiA. Postępowanie będzie otwarte, więc wystartują w nim wszystkie firmy budowlane spełniające wymagania ze specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Dyrektor Dmuchowski przewiduje, że chętnych nie znajdzie się dużo, ponieważ na zwycięzcę spadnie zadanie jakich w Polsce mało.
Kontrakt obejmie 10,7 km magistrali samochodowej o dwóch jezdniach i sześciu pasach ruchu z 22 obiektami mostowymi. Trzeba umieścić ją w terenie mocno zurbanizowanym należącym do stołecznej dzielnicy Bemowo. W ciągu drogi ekspresowej znajdą się trzy węzły: w podwarszawskich Morach na przecięciu z drogą krajową nr 2, zespolony obejmujący ulice Lazurową i Warszawską na Bemowie oraz zespolony obejmujący al. Prymasa Tysiąclecia i ul. Powązkowską na styku Bemowa i Centrum. GDDKiA zrezygnowała z planowanego wcześniej dzielenia inwestycji na dwie części, żeby nie utrudniać m.in. sprawnego poprowadzenia robót ziemnych. O ile odcinek na wschód od ul. Lazurowej ma powstać głównie w wykopie sięgającym nawet 8 m głębokości, to odcinek zachodni znajdzie się na nasypach. Ziemię trzeba wywieźć z jednego na drugi fragment placu budowy, czyli z Warszawy na teren gmin Ożarów Mazowiecki i Stare Babice. – Dwóch wykonawców miałoby problem ze skoordynowaniem takich robót – uważa dyrektor Dmuchowski.
Projekt trasy przygotowało biuro projektów Profil z inż. Andrzejem Berlińskim na czele, a kontrolę dokumentacji prowadzi firma Eurostrada. Pozwolenia na budowę wydane przez wojewodę mazowieckiego oddzielnie dla odcinków nazywanych potocznie Konotopa-Lazurowa i Lazurowa-Powązkowska czekają na wykorzystanie od kilku miesięcy. Choć GDDKiA dysponuje już wszystkimi gruntami, to nie zdołała jeszcze przeprowadzić wszystkich mieszkańców, których domy stoją w miejscu planowanej arterii. Żeby przenosiny nie przeszkodziły budowie, administracja drogowa chce doprowadzić je do końca w tym roku. Jeśli przetarg na wykonawcę pójdzie sprawnie i budowa wystartuje jesienią, to powinna finiszować w końcu roku 2010. Gotowa trasa będzie spełniać rolę północno-zachodniej obwodnicy centrum Warszawy.
Maciej Oksień
żródło: www.nowedrogi.pl
Wybaczcie, ale nie zauważyłem że to samo jest już w wątku "obwodnica Warszawy" - Wątek do zamknięcia - sorry
andpo April 24th, 2007, 12:30 AM Wybaczcie, ale nie zauważyłem że to samo jest już w wątku "obwodnica Warszawy" - Wątek do zamknięcia - sorry
Moim zdaniem tak duża inwestycja zasługuje na swój własny wątek, ale sens jego istnienia będzie większy już po rozpoczęciu budowy.
siskom_tak April 24th, 2007, 12:36 AM Wybaczcie, ale nie zauważyłem że to samo jest już w wątku "obwodnica Warszawy" - Wątek do zamknięcia - sorry
Nie. Czas otwierać wątki dotyczące budowy poszczególnych tras w Warszawie. Trasa AK pójdzie jako pierwsza.
Niech to będzie dobry zwiastun.
Przetarg na wykonawcę jest odpowiednim momentem, by trasa miała już swój wątek.
Tu będziemy zamieszczać wszelkie dalsze informacje na temat trasy AK.
Tak wygląda mapa tego odcinka trasy:
http://siskom.waw.pl/mapy/s8/S8-konotopa-powazkowska.JPG
Więcej na stronie SISKOM:
http://siskom.waw.pl/s8.htm
Czekamy na dalsze informacje i ... rozpoczęcie budowy. W R E S Z C I E
igorlan April 24th, 2007, 01:01 AM Nie. Czas otwierać wątki dotyczące budowy poszczególnych tras w Warszawie. Trasa AK pójdzie jako pierwsza.
Niech to będzie dobry zwiastun.
Przetarg na wykonawcę jest odpowiednim momentem, by trasa miała już swój wątek.
Tu będziemy zamieszczać wszelkie dalsze informacje na temat trasy AK.
Tak wygląda mapa tego odcinka trasy:
Więcej na stronie SISKOM:
http://siskom.waw.pl/s8.htm
Czekamy na dalsze informacje i ... rozpoczęcie budowy. W R E S Z C I E
No to zmieniam zdanie - NIE ZAMYKAĆ !! :) oby szybko ogłosili, rozstrzygneli i weszli na plac budowy tak abyśmy się mogli pochwalić że w Warszawie też się ekspresowe trasy buduje np. jak w Pradze :cheers:
mikeleg April 24th, 2007, 01:46 AM W momencie rozpoczęcia budowy S-8 chyba się upije (chętnie wyskoczę z Siskomem ;) )...
Gorzej, że póki co ta trasa będzie kończyć się dosłownie w polu. Być może wraz z tą trasą pojawią się jakieś zabudowania na zachód od Bemowa, bo to, aż śmieszne, żeby tak blisko centrum było takie pole idealnie nadające się na zabudowę wielorodzinną. Choć może i trzeba będzie czekać dopiero na metro.
Czy SISKOM mógłby też wrzucić plany przekroju S-8 (wiem, że były wałkowane x-razy), bo z tego co wiem, te 2x3 uzupełnione będzie także całkiem szerokimi drogami zbiorczymi :cheers:
dominobb April 24th, 2007, 11:16 AM czy fragment, które będzie w przyszłości S8 od ul. Broniewskiego do Marków spełnia obecnie parametry drogi ekspresowej?
mikeleg April 24th, 2007, 11:54 AM ^^ niestety nie, wręcz przeciwnie, niedługo się rozpadnie...
tomi1975 April 24th, 2007, 12:44 PM Być może wraz z tą trasą pojawią się jakieś zabudowania na zachód od Bemowa, bo to, aż śmieszne, żeby tak blisko centrum było takie pole idealnie nadające się na zabudowę wielorodzinną.
Mysle, ze zabudowa wielorodzinna dobije do trasy a za nia bedzie powstawac zabudowa zdecydowanie mniej intensywna, przeciez to rzut beretem do Babic i innych wiosek polozonych na skraju Puszczy Kampinoskiej.
vampi_r April 24th, 2007, 01:39 PM W momencie rozpoczęcia budowy S-8 chyba się upije (chętnie wyskoczę z Siskomem ;) )...
Wprosimy się na wbicie pierwszej łopaty. A co?
Gorzej, że póki co ta trasa będzie kończyć się dosłownie w polu.
Nie tak całkiem w polu. Niemal równoczesnie z oddaniem Trasy AK do Warszawy powinna dojśc A2.
Być może wraz z tą trasą pojawią się jakieś zabudowania na zachód od Bemowa, bo to, aż śmieszne, żeby tak blisko centrum było takie pole idealnie nadające się na zabudowę wielorodzinną. Choć może i trzeba będzie czekać dopiero na metro.
W okolicy węzła "Lazurowa" już powstaje wiele osiedli mieszkaniowych.
Myślmy przyszłościowo. Za 5-10 lat te pola będa zabudowane. Wtedy Trasa AK (i Nowolazurowa w tej samej okolicy) będą podstawowymi arteriami dla ruchu międzydzielnicowego i wlotowo-wylotowego.
Niestety ale przez nieodpowiedzialnośc władz Bemowa usunięto wezeł Trasy AK z Powstańców Śląskich. Tym samym mieszkańcom Bemowa (przez którego teren przechodzi trasa) ta arteria słobo się przyda. Jesteśmy jednak przekonani, że po zbudowaniu Trasy AK kolejne władze Bemowa będa się prosić GDDKiA, by dobudowali brakujący węzeł.
Czy SISKOM mógłby też wrzucić plany przekroju S-8
Nie mamy planów przekroju. Może trzeba będzie zdobyć.
Ogólnie trasa będzie miała przekrój 2 x 3 plus pasy awaryjne (plus pasy włączeń na węzłach). Na odcinku pomiędzy Konotopą, a Lazurową będa też jezdnie zbiorcze do obsługi ruchu bardziej lokalnego pomiędzy węzłami (co widac na mapie).
Pomiędzy Konotoplą, a Lazurową trasa będzie szła w nasypie. Dalej wejdzie w przekop miejscami głęboki na 6 metrów. Wg zeszłorocznych informacji z GDDKiA suma robót ziemnych bilansuje się na zero. Dlatego najbardziej opłaca się wykonać ta trasę jednoetapowo - ziemia z wykopu pójdzie na nasyp.
No ale od tego czasu tyle się zmieniło... więc zobaczymy jak to będzie.
Niech tylko się to już wreszcie zacznie!!!
mikeleg April 24th, 2007, 02:48 PM Wprosimy się na wbicie pierwszej łopaty. A co?
:lol: damy radę!
Nie tak całkiem w polu. Niemal równoczesnie z oddaniem Trasy AK do Warszawy powinna dojśc A2.
Taką mam nadzieję, na razie niestety dosłownie nic o budowie A2 nie słychać od dłuższego czasu.
W okolicy węzła "Lazurowa" już powstaje wiele osiedli mieszkaniowych.
Myślmy przyszłościowo. Za 5-10 lat te pola będa zabudowane. Wtedy Trasa AK (i Nowolazurowa w tej samej okolicy) będą podstawowymi arteriami dla ruchu międzydzielnicowego i wlotowo-wylotowego.
Niestety ale przez nieodpowiedzialnośc władz Bemowa usunięto wezeł Trasy AK z Powstańców Śląskich. Tym samym mieszkańcom Bemowa (przez którego teren przechodzi trasa) ta arteria słobo się przyda. Jesteśmy jednak przekonani, że po zbudowaniu Trasy AK kolejne władze Bemowa będa się prosić GDDKiA, by dobudowali brakujący węzeł.
Myślę raczej o całej tej mapce. Tutaj jest miejsce na wybudowanie mieszkań przynajmniej dla 200000 mieszkańców jak nie więcej. Niesamowitą sprawą jest tu szybki dojazd trasą AK i potem POW do innych rejonów miasta. Chyba, że zaczną tutaj stawać jakieś zakłady przemysłowe. Niemniej z mojego punktu niedługo inwestorzy na tych polach będą się po prostu zabijać :cheers:
Nie mamy planów przekroju. Może trzeba będzie zdobyć.
Ogólnie trasa będzie miała przekrój 2 x 3 plus pasy awaryjne (plus pasy włączeń na węzłach). Na odcinku pomiędzy Konotopą, a Lazurową będa też jezdnie zbiorcze do obsługi ruchu bardziej lokalnego pomiędzy węzłami (co widac na mapie).
Pomiędzy Konotoplą, a Lazurową trasa będzie szła w nasypie. Dalej wejdzie w przekop miejscami głęboki na 6 metrów. Wg zeszłorocznych informacji z GDDKiA suma robót ziemnych bilansuje się na zero. Dlatego najbardziej opłaca się wykonać ta trasę jednoetapowo - ziemia z wykopu pójdzie na nasyp.
No ale od tego czasu tyle się zmieniło... więc zobaczymy jak to będzie.
Niech tylko się to już wreszcie zacznie!!!
Czekamy, może w dokumentacji przetargów pojawią się też nowe mapki.
Pzdr!
mikeleg April 26th, 2007, 02:27 AM Zrobiłem sobie dziś wycieczkę rowerową śladem tej trasy (zdjęć niestety brak).
Ogólnie tereny wysiedlone, ogródki działkowe opuszczone, szkoda, że nie wycięto drzew i nie przeprowadzono jeszcze rozbiórek. Co ciekawe zakłady lotnicze wyglądają jakby jeszcze miały pracować. Najgorsze są jednak nowe osiedla tuż obok tej trasy, ech...
vampi_r April 26th, 2007, 10:29 AM Najgorsze są jednak nowe osiedla tuż obok tej trasy, ech...
Dlaczego najgorsze?
Jak ktoś chciał mieszkac koło tej trasy to sobie kupował. Polska to wolny kraj.
Dobrze jest też popatrzeć sobie na to z góry:
http://www.latajacydywan.org/artykuly/ge-wwa-obwodnice/
oralB April 26th, 2007, 11:03 AM Najgorsze są jednak nowe osiedla tuż obok tej trasy, ech...
Mój brat mieszka zaraz obok planowanej trasy (nie wiem czy 200m będzie) i jakoś nigdy nie słyszałem by narzekał na to, że ta trasa ma być tak blisko.
mikeleg April 26th, 2007, 12:08 PM Ja za to mieszkam przy samej Trasie Łazienkowskiej i wiem co to duży ruch
kysiek1 May 25th, 2007, 09:24 AM Co z przetargiem?
W materiale GDDKiA na pisali, że:
"Aktualnie trwa procedura weryfikacji przez GDDKiA Dokumentacji Przetargowej. Planowany termin przeprowadzenia procedury przetargowej na wybór wykonawcy robót - II kwartał 2007r."
Wprawdzie II kw. jeszcze się nie skończył, ale...
K.
vampi_r May 25th, 2007, 01:16 PM Planowany termin przeprowadzenia procedury przetargowej na wybór wykonawcy robót - II kwartał 2007r."
Wprawdzie II kw. jeszcze się nie skończył, ale...
K.
Ja tak zauwazyłem, że co jakiś czas przed słowem "kawrtał" dostawiana jest po prostu kolejna kreska...
glicek June 8th, 2007, 01:02 PM No i jest....
Na stronie GDDKiA ukazało się dziś zamówienie publiczne:
"Przedmiotem zamówienia jest budowa drogi ekspresowej S-8 - Trasa Armii Krajowej od węzła "Konotopa" do węzła "Prymasa Tysiąclecia" od km 1+099,00 do km 11+477,07."
Strona projektu:
http://www.mosty.nazwa.pl/038_s8/
JA June 8th, 2007, 01:27 PM Hip-hip! Hurra!-Hurra!-Hurra!
Tylko miesiąc opóźnienia w rozpisaniu przetargu. Drobiazg. Wyniki jakoś tak w listopadzie (żeby nie daj Boże w tym roku nie zaczęli).
Jak wyobrażam sobie korki w czasie budowy na dzisiejszym zakręcie Al. Prymasa Tysiąclecia i Trasy AK to aż mnie skręca. Oj postoimy sobie, postoimy...
A może można zrobić jakiś inteligentny plan budowy? Jak ma wyglądać węzeł "Prymasa Tysiąclecia"? Trzeba będzie całkowicie zlikwidować obecną jezdnię? Bo "na chłopski rozum" to główna oś drogi będzie wzdłuż S8.
W momencie rozpoczęcia budowy S-8 chyba się upije (chętnie wyskoczę z Siskomem ;) )...
A więc zbliża się impreza? :)
pozdrawiam,
JA
Patryjota June 8th, 2007, 01:31 PM Przedmiot zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest budowa drogi ekspresowej S-8 - Trasa Armii Krajowej od węzła "Konotopa" do węzła "Prymasa Tysiąclecia" od km 1+099,00 do km 11+477,07.
Zamówienie obejmuje:
- budowę odcinka 6 pasowej (2 jezdnie po 3 pasy ruchu) drogi ekspresowej o długości 10378,07m o nawierzchni odpowiadającej kategorii ruchu KR6, w tym 3 odcinki zagłębione poniżej poziomu wód gruntowych prowadzone w ścianach szczelinowych z płytą denną,
- przebudowę istniejących ulic w związku z adaptacją do nowego układu zdeterminowanego powstaniem drogi ekspresowej (nawierzchnie KR2, KR3, KR4 oraz KR5),
- budowę dróg dojazdowych dla zapewnienia połączeń sieci istniejących ulic oraz dojazdu do posesji o łącznej długości 9 415,17 m (nawierzchnie KR2 oraz KR1),
- budowę następujących węzłów:
....
jak w załączonym ogłoszeniu
(...)
Termin realizacji: Okres w miesiącach: 27 licząc od daty rozpoczęcia robót (do czasu realizacji nie wlicza się okresu między 15 grudnia a 15 marca)
(...)
Kryteria wyboru ofert i ich znaczenie: Najniższa cena
(...)
Miejsce i termin składania ofert: 16/07/2007 Godzina: 12:00
Miejsce i termin otwarcia ofert: 16/07/2007 Godzina: 12:30
Źródło:www.gddkia.gov.pl - przetargi
svir June 8th, 2007, 01:44 PM ^^ ehh jak się cieszę, rzut kamieniem od mojego nowego mieszkanka :| przynajmniej fotki będę mógł strugać :)
Kuba.wro June 8th, 2007, 01:59 PM ^^ ehh jak się cieszę, rzut kamieniem od mojego nowego mieszkanka :| przynajmniej fotki będę mógł strugać :)
Chociaz jeden zadowolony w tym kraju ze mu buduja (prawie) autostrade pod oknem :)
Patryjota June 8th, 2007, 02:07 PM Jednej rzeczy której nie moge się doszukać na stronie przetargu z wszystkimi projektami ,to plan oznakowania drogi po zakończeniu robót a to mnie zawsze w tego typu sprawach interesuje .Bardzo fajnie jest to w przetargach na S3 - nawet ograniczenia prędkości są a tu .... nic - no to szukam dalej może mi umknęło
svir June 8th, 2007, 03:44 PM Chociaz jeden zadowolony w tym kraju ze mu buduja (prawie) autostrade pod oknem :)
heh, nie to była raczej ironia, cieszyć się nie cieszę się ale poprostu godzę się z tym, zresztą okna mam po przeciwnej stronie, ciekaw jestem tylko jak dużo mieszkania stracą na wartości :(
Marco Polo June 8th, 2007, 03:48 PM Super wiadomosc. Nareszcie!!
glicek June 8th, 2007, 03:49 PM Jednej rzeczy której nie moge się doszukać na stronie przetargu z wszystkimi projektami ,to plan oznakowania drogi po zakończeniu robót a to mnie zawsze w tego typu sprawach interesuje .Bardzo fajnie jest to w przetargach na S3 - nawet ograniczenia prędkości są a tu .... nic - no to szukam dalej może mi umknęło
Po wybudowaniu południowej obwodnicy Warszawy od Konotopy do węzła z trasą Łopuszańska-Salomea-Wolica ta trasa będzie mieć oznaczenie S7/S8.
marcin m June 8th, 2007, 04:21 PM Czyli finisz w grudniu 2010, ha! ha! a miało być koniec 2008!
embercadero June 8th, 2007, 04:46 PM Optymistycznie ten grudzień 2010 policzyłeś... jakoś nie wierzę w brak obsuw przy tak dużej inwestycji skoro dużo mniejsze wychodzą jak wychodzą...
ALESSANDRO June 8th, 2007, 04:52 PM Czyli jest przetarg na pociągnięcie Trasy Toruńskiej vel AK do podwarszawskiej Konotopy. Und?
Planują specjalnie budować te 20km tak samo długo jak [przetarg i] budowa 100km A2 spod Łodzi? Czy może będzie to last will Polaczka tj. A1 z 3M w pole?
embercadero June 8th, 2007, 04:54 PM Jak dla mnie to w sumie pieprzyć A2 jeśli tylko połączą trasę AK z Połczyńską ;) Jak dla mnie na początek wystarczy ;)
Patryjota June 8th, 2007, 06:34 PM Po wybudowaniu południowej obwodnicy Warszawy od Konotopy do węzła z trasą Łopuszańska-Salomea-Wolica ta trasa będzie mieć oznaczenie S7/S8.
Takie coś to wiem , chodziło mi o coś innego w innych przetargach nieograniczonych na stronie z dokumentacja są dokładne mapy z oznakowaniem jakie ma być po zakończeniu prac -wszystkie znaki itp. - a tutaj w tym przetargu nie mogę się doszukać
Luki_SL June 8th, 2007, 08:32 PM Miło widzieć, że wreszcie się coś w tej sprawie ruszyło:)
maremarmar June 9th, 2007, 11:04 AM Mam tylko nadzieję, że w ciągu ostatniego pół roku uaktualnili kosztorys inwestorski. Żeby się zaraz nie okazało, że najniższa oferta jest o 50% droższa, niż to co GDDKiA jest skłonna zapłacić.
gzak June 13th, 2007, 07:06 PM Z ŻW http://www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&&news_cat_id=245&news_id=160911&layout=1&forum_id=36885&page=text
Zrobią łącznik z autostradą
autor: TOMASZ KUNERT, mz, 2007-06-12, Ostatnia aktualizacja: 2007-06-12
Za trzy lata gotowa ma być droga ekspresowa od autostrady A2 do Marek. To pierwsza z zapowiadanych od kilku lat tras, które stworzą obwodnicę Warszawy.
Budowa trasy S8 – od węzła z autostradą A2 w Konotopie do alei Prymasa Tysiąclecia – rozpocznie się z rocznym opóźnieniem. To jedyna rządowa droga łącząca się z autostradą, która wyszła poza sferę planów i uzgodnień.
Wykopy i wiadukty
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad szuka właśnie wykonawcy. To łakomy kąsek dla firm, bo skala inwestycji jest ogromna. Jej wstępny koszt to nawet 1,2 mld zł. Droga będzie miała tylko 10,6 km. Cena jest wysoka, bo plany są skomplikowane.
– To nie tylko jezdnia, ale także przebudowa linii kolejowej i tramwajowej, głównego kolektora ściekowego, linii energetycznej – wymienia Wojciech Dąbrowski, dyrektor warszawskiego oddziału GDDKiA. – Z kilku kilometrów wykopów trzeba będzie wywieźć około miliona metrów sześciennych ziemi.
W Warszawie droga będzie przebiegała przez zabudowane tereny, z lokalnymi ulicami, i dlatego konieczne są wiadukty i wykopy oraz przebudowa mniejszych dróg, aby nie zostały pocięte osłoniętą ekranami akustycznymi trasą szybkiego ruchu.
Trasa będzie miała po trzy pasy w każdą stronę, a miejscami nawet cztery. Rozpocznie się skrzyżowaniem z autostradą w Konotopie. Potem pobiegnie na poziomie ziemi do skrzyżowania (na wiadukcie) z ulicą Poznańską i dalej zostanie wpuszczona w sześciometrowy wykop. W osłoniętym ekranami „wąwozie” dojdzie aż do ogródków działkowych przy ul. Dywizjonu 303. Po drodze powstanie skrzyżowanie z ulicami Warszawską i Lazurową, planowany jest także węzeł z przyszłą trasą S7, prowadzącą z Gdańska. Następnie „ósemka” połączy się z aleją Prymasa Tysiąclecia, tuż przy dwóch niebezpiecznych zakrętach. – To będzie największy, kilkupoziomowy węzeł drogowy w Polsce – mówi Wojciech Dąbrowski.
Budowa trasy wymaga także ustawienia kilku wiaduktów dla ulic, które nie będą się bezpośrednio z nią łączyły, przebudowy linii tramwajowej na Bemowo i torów kolejowych do Huty Warszawa (zostaną ułożone na nasypie i wiaduktach), powstanie także nowy wiadukt na Powstańców Śląskich. – Nareszcie zaczyna się coś dziać w warszawskim węźle drogowym – mówi Michał Suliborski ze Stowarzyszenia Integracji Stołecznej Komunikacji.
– Inaczej groziło nam to, że cały ruch z autostrady będzie musiał wjechać do miasta.
Obwodnice w 2012 r.
Budowa tego odcinka ma się zacząć w sierpniu, a skończyć w 2010 r. Prace będą prowadzone przy utrzymywaniu ruchu na pozostałych ulicach.
– Będą bardzo duże utrudnienia w ruchu – mówi dyrektor Dąbrowski.
Dalszym ciągiem trasy będzie zmodernizowana al. Armii Krajowej i Trasa Toruńska. Jej przebudowa, aż do Marek, ma się rozpocząć w przyszłym roku. Autostrada A2 pod Warszawę dotrze w 2010 r., wtedy (lub na początku 2011 r.) cały odcinek S8 ma być gotowy – dzięki niemu możliwy będzie przejazd przez miasto na wschód. GDDKiA planuje do 2012 r. wybudować jeszcze południową obwodnicę Warszawy (od Konotopy do trasy lubelskiej), wschodnią (od Marek do lubelskiej), nowe wylotówki na Gdańsk, Kraków i Katowice. Dla żadnej z tych dróg nie ma potrzebnych planów i gruntów.
Patryjota June 15th, 2007, 06:21 PM Przedmiot zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług obejmujących zarządzanie i nadzór nad realizacją projektu Funduszu Spójności w zakresie budowy drogi ekspresowej S 8 - Trasa Armii Krajowej od węzła Konotopa do węzła Prymasa Tysiąclecia, w tym pełnienie nadzoru nad realizacją robót.
(...)
Termin realizacji: 55 miesięcy licząc od podstawowej daty rozpoczęcia
(...)
Kryteria wyboru ofert i ich znaczenie: najniższa cena
(...)
Miejsce i termin składania ofert: 25.07.2007 godz. 12:00
Miejsce i termin otwarcia ofert: 25.07.2007 godz. 12:30
(...)
Rodzaj procedury: nieograniczony
Źródło:www.gddkia.gov.pl - przetargi
orangy June 16th, 2007, 01:38 AM Z ŻW
Ja przepraszam bardzo kolegów za głupie pytanie (bo się nie znam) - ale czy naprawdę to jest możliwe żeby droga kosztowała 120 mln zł za 1 kilometr ? Czy w ŻW coś pokręcili ?
observe June 16th, 2007, 09:31 AM Ja przepraszam bardzo kolegów za głupie pytanie (bo się nie znam) - ale czy naprawdę to jest możliwe żeby droga kosztowała 120 mln zł za 1 kilometr ? Czy w ŻW coś pokręcili ?
tam jest wyraźnie napisane, że jest to koszt całej inwestycji, obejmujący równiez przebudowę linii kolejowej, tramwajowej, głównego kolektora ściekowego, itp.. oczywiście przeliczając to na kilometr drogi wychodzi 120 mln..
Patryjota June 16th, 2007, 10:36 AM tam jest wyraźnie napisane, że jest to koszt całej inwestycji, obejmujący równiez przebudowę linii kolejowej, tramwajowej, głównego kolektora ściekowego, itp.. oczywiście przeliczając to na kilometr drogi wychodzi 120 mln..
Przypominam że inwestycja jest w terenie bardzo mocno zurbanizowanym - to bardzo podwyższa jej cenę
Jareckic June 16th, 2007, 10:48 AM polecam ten rysunek z dokumentacji projektowej.....
http://www.mosty.nazwa.pl/038_s8/Tom_Vb/B_PAB/B_PAB_01/B_PAB_01_00_II/B_PAB_01_00_II_RYSUNEK_02_04.djvu
fajny bedzie ten wezel :cheers:
adas June 16th, 2007, 10:57 AM ^^
A tak wygląda to miejsce obecnie:
http://images22.fotosik.pl/159/10495a7fe4ec4f1b.jpg (www.fotosik.pl)
Michał Ch. June 16th, 2007, 01:13 PM polecam ten rysunek z dokumentacji projektowej.....
http://www.mosty.nazwa.pl/038_s8/Tom_Vb/B_PAB/B_PAB_01/B_PAB_01_00_II/B_PAB_01_00_II_RYSUNEK_02_04.djvu
fajny bedzie ten wezel :cheers:
Jakim programem można to otworzyć?
Jareckic June 16th, 2007, 01:25 PM Jakim programem można to otworzyć?
tutaj mozna sciagnac programik:
http://www.mosty.nazwa.pl/_prg/DjVuBrowserPlugin.exe
JA June 16th, 2007, 02:45 PM Oglądam sobie mapki - fajne to jest. Do każdej (nawet we wczesnym stadium planowania) inwestycji powinna być założona taka strona www.
(...)
pozdrawiam,
JA
edit: źle przeczytałem mapkę i napisałem parę błędnych wniosków
Michał Ch. June 16th, 2007, 02:50 PM tutaj mozna sciagnac programik:
http://www.mosty.nazwa.pl/_prg/DjVuBrowserPlugin.exe
Dzięki!:cheers:
yasioo7 June 16th, 2007, 03:02 PM Co za geniusz wymyślił, że nie będzie żadnego zjazdu na Powstańców Śląskich? Tam (przy bocznicy kolejowej) jest wolna przestrzeń na węzeł. Od Konotopy do Prymasa Tysiąclecia (ponad 10 km) jest tylko jeden węzeł.
Wycięto ten węzeł po kilku uchwałach protestacyjnych ówczesnej gminy Bemowo, wspartych protestami mieszkańców Bemowa. Teraz część z nich narzeka, że nie będą mogli korzystać z tej drogi. Cóż, typowy strzał w stopę i woda na młyn innych protestujących. Na szczęście rezerwa będzie zachowana, więc może za kilka lat ten węzeł powstanie.
qqqq June 16th, 2007, 07:34 PM Uzupełniając to co napisał Yasioo zwracam uwagę, że węzeł jest także na skrzyżowaniu z dk2 w Morach (bo Konotopa jest jeszcze dalej). Ponadto w przyszłości będzie wielki węzeł na skrzyżowaniu z trasą N/S i wylotem na Gdańsk.
To zresztą szerszy problem - czy budując nową drogę dowiązywać się raczej do układu istniejącego czy do przyszłościowego. Np. na POWie rodzi się co najmniej kilka pytań tego rodzaju.
orangy June 16th, 2007, 08:21 PM tam jest wyraźnie napisane, że jest to koszt całej inwestycji, obejmujący równiez przebudowę linii kolejowej, tramwajowej, głównego kolektora ściekowego, itp.. oczywiście przeliczając to na kilometr drogi wychodzi 120 mln..
no nawet niech przebudują i kolektor ściekowy... ale czy on ma być ze złota ?!
qqqq June 17th, 2007, 10:40 AM no nawet niech przebudują i kolektor ściekowy... ale czy on ma być ze złota ?!
To stwierdzenie dobrze oddaje rzeczywistość jeśli chodzi o praktyki w zakresie stawiania warunków dotyczących przebudowy tzw. urządzeń obcych przez gestorów tych sieci... W przypadku tego zadania koszty tej przebudowy przekraczają koszty robót drogowo-mostowych...
I dwie przykładowe informacje nt. czynników kosztotwórczych
- zadanie obejmuje wykonanie 140 tys. m2 ścianek szczelnych
- linię kolejową do Huty Luccini (która chyba i tak ma być wkrótce zamknięta) można zamknąć max. na 5 dni. W tych warunkach trzeba wykonać najpierw równoległą linię tymczasową, a następnie w miejscu dotychczasowej nową linię, w części w wykopie w ściankach szczelnych, a w części na wiadukcie.
Do tego dochodzą m.in. koszty tymczasowego przełożenia większości dróg poprzecznych i linii tramwajowej. Itd. itp.
Ten projekt jest świetnym przykładem, jakie dodatkowe koszty ponosimy za to, że dróg nie wybudowaliśmy w odpowiednim czasie (tj. równolegle z rozwojem terytorialnym miasta), tylko teraz przychodzi je realizować w maksymalnie zurbanizowanym otoczeniu.
qqqq June 28th, 2007, 07:34 PM W wyniku protestów na SIWZ przetarg na roboty został unieważniony. Były 4 protesty i kilka kwestii została uznana za trudne do obrony, więc bezpieczniej będzie od razu protesty uznać.
Jak wykazał ten przypadek nowelizacja ustawy komasująca protesty w takim przypadku jak ten ma negatywny wpływ na terminy - z rozpatrzeniem protestów trzeba czekać do końca upływu 2 tygodniowego terminu od ogłoszenia. W ten sposób wykonawcy mogą zyskać kolejne tygodnie na przygotowanie oferty.
Jedyna korzyść to taka, że nowe ogłoszenie pojawi się już pod rządami ustawy po kolejnej nowelizacji - tu nie będzie konieczności automatycznego przesuwania otwarcia o 7 dni przy każdej modyfikacji. Ponowne ogłoszenie - pewnie na początku tygodnia, bo w wyniku protestu trzeba zmodyfikować kosztorys.
Jest też protest na nadzór - może być podobnie...
vampi_r June 28th, 2007, 07:44 PM W wyniku protestów na SIWZ przetarg na roboty został unieważniony.
Rodzi się pytanie.
Czy tak trudno jest poprawnie zrobić przetarg?
Skoro było kilka kwestii ciężkich do obrony, to znaczy, że GDDKiA nie bardzo jednak wie jak to zrobić.
W moim pytaniu i stwierdzeniu tkwi troska i zarazem nadzieja.
Troska, bo te ekspresówki w Warszawie wedle zapowiedzi spzed 3 lat miały w tym roku być oddawane.
Nadziej, bo ludzie inteligentni potrafią uczyć się na błędach. Mam więc nadzieję, że kolejny przetarg przejdzie gładko, bo wszystko będzie perfekt.
Patryjota June 28th, 2007, 07:46 PM Jedyna korzyść to taka, że nowe ogłoszenie pojawi się już pod rządami ustawy po kolejnej nowelizacji - tu nie będzie konieczności automatycznego przesuwania otwarcia o 7 dni przy każdej modyfikacji. Ponowne ogłoszenie - pewnie na początku tygodnia, bo w wyniku protestu trzeba zmodyfikować kosztorys.
Dzięki qqqq za informacje - mam pytanie co do przepisów - nie ma konieczności przesuwania terminu o 7 dni - czyli można np. przesunąć o hmmm 1 dzień ???, co za tym idzie o przyspieszanie procedury przetargowej ??
http://www.gddkia.gov.pl/viewattach.php?przetarg_view=8b4ed4cea6b559ddf3ed0f1c204139a7
Czy te protesty które po za Strabagiem wniosły firmy grupy Bilfinger Berger to zemsta za A8 ???
qqqq June 28th, 2007, 08:25 PM Dzięki qqqq za informacje - mam pytanie co do przepisów - nie ma konieczności przesuwania terminu o 7 dni - czyli można np. przesunąć o hmmm 1 dzień ???, co za tym idzie o przyspieszanie procedury przetargowej ??
No cóż, sprawa jest trochę zagmatwana. Wg mnie przepis nie jest zbyt jednoznaczny. Ale jak się popatrzy na treść zmiany to intencja ustawodawcy staje się raczej jasna - chodzi o to, aby od najpóźniejszej zmiany zostało do otwarcia ofert co najmniej 7 dni. Ale nie zdziwię się jak ktoś będzie wyciągał inne wnioski.
Czy te protesty które po za Strabagiem wniosły firmy grupy Bilfinger Berger to zemsta za A8 ???
Pisałem o tym na wątku o A8. Wg mnie wygląda to na zaplanowaną akcję. Co więcej - H-6 już w ten sposób toczyła wojenki z zamawiającymi.
Patryjota June 28th, 2007, 08:40 PM Pisałem o tym na wątku o A8. Wg mnie wygląda to na zaplanowaną akcję. Co więcej - H-6 już w ten sposób toczyła wojenki z zamawiającymi.
jeśli H6 będzie chciało walczyć to teraz odwoła się od unieważnienia przetargu ,o które zresztą wnioskowało - nie wiem czy to wg obecnych przepisów nadal możliwe,ale wiem że wiele firm tak przeciągało przetargi :)
CKPL_POLAND June 28th, 2007, 11:40 PM W wyniku protestów na SIWZ przetarg na roboty został unieważniony. Były 4 protesty i kilka kwestii została uznana za trudne do obrony, więc bezpieczniej będzie od razu protesty uznać.
kur.. jego mać, w takim tempie i z samymi protestemi to do 2020 roku ten odcinek nie powstanie bo:
na poczatku 2008 w koncu uda sie przeprowadzić przetarg
pewnie umowe podpiszą w II kw. 2008 roku
potem zaczną sie protesty
najpierw ekolodzy
potem mieszkańcy
potem okaże się że ktoś z rządzaćych ma w okolicy dom lub mieszkanie i trzeba będzie wytyczyćn owy przebieg dorgi czyli mamy już 2012 rok
potem znowu przetarg i protesty więc może w 2016 uaz się wbić pierwszą łopatę,
oczywiście termin oddania bedzie to 2018 ale jak to w naszym kraju bywa prwnie zostanie przesunięty
i tym sposobem się może do 2020roku wyrobią
a tak na poważnie to powinno się wszystkich odpowiedzialnych za budowę dróg pozwalniać i zatrudnić na te stanowiska kompetentne osoby a nie rodziny Kaczorów, Leperów, Giertychów i tym podobnych, bo u nasz nie buduję się dróg przez niekompetentność urzędników, a nie przez brak pieniędzy :(
W innych krajach potrafią wybudować setki km autostrad w jeden rok /np.chiny/ a u nas A1 budują już ponad 20 lat nie mowiąc już o A2 i A4
jednak z drugiej strony to protesty są specjalnie składane przez zachodnie firmy którym nie udaje się wygraać przetargu bo są za drodzy lub jak widzą na samym poczatku że nie mają szans, więc moze tu należało by wprowadzić zapis że do prztargów mogą startować tylko Polskie firmy
maremarmar June 29th, 2007, 09:26 AM Pierwotnie przetarg miał być ogłoszony chyba pod koniec zeszłego roku? Potem nastąpiło pół roku opóźnienia, bo była sprawdzana (weryfikowana?) dokumentacja przetargowa. Teraz okazuje się, że i tak dokumentacja jest dziurawa. To co robiono przez te pół roku?
No ale z dwojga złego, lepiej jak najwięcej protestów i wątpliwości "obsłużyć" teraz niż po rozstrzygnięciu przetargu.
a tak na poważnie to powinno się wszystkich odpowiedzialnych za budowę dróg pozwalniać i zatrudnić na te stanowiska kompetentne osoby a nie rodziny Kaczorów, Leperów, Giertychów i tym podobnych, bo u nasz nie buduję się dróg przez niekompetentność urzędników, a nie przez brak pieniędzy :(
Tak na poważnie, to obawiam się że za państwowe pieniądze trudno byłoby znaleźć kompetentne osoby po zwolnieniu wszystkich dotychczasowych :)
jednak z drugiej strony to protesty są specjalnie składane przez zachodnie firmy którym nie udaje się wygraać przetargu bo są za drodzy lub jak widzą na samym poczatku że nie mają szans, więc moze tu należało by wprowadzić zapis że do prztargów mogą startować tylko Polskie firmy
A polskie firmy to nie składają protestów?
Wszystkie firmy trzeba zniechęcić do składania nieuzasadnionych protestów - np. przez obowiązek składania wadium przepadającego w przypadku (prawomocnego) odrzucenia protestu.
bebe.2006 July 3rd, 2007, 10:52 AM W wyniku protestów na SIWZ przetarg na roboty został unieważniony...
Na stronie GDDKiA jest nadal przetarg na roboty budowlane z 8-go czerwca.
basic July 3rd, 2007, 01:23 PM Na stronie GDDKiA jest nadal przetarg na roboty budowlane z 8-go czerwca.
Czytaj dokładniej http://www.gddkia.gov.pl/viewattach.php?przetarg_view=8b4ed4cea6b559ddf3ed0f1c204139a7
loan July 3rd, 2007, 09:39 PM I znowu w sprawę zamieszany jest STRABAG.
Cos ostatnio dział prawny tej firmy jest bardzo aktywny.
vampi_r July 5th, 2007, 01:36 AM Chyba nieźle się rypło w Generalnej...
Kolejny poślizg ekspresówki przez Bemowo
śmik
2007-07-05, ostatnia aktualizacja 2007-07-04 20:17
Znów opóźnia się budowa przedłużenia Trasy Armii Krajowej do wylotówki na Poznań i autostrady A2. Z powodu błędów urzędników trzeba powtórzyć przetarg
Według niedawnych zapowiedzi drogowców inwestycja warta ponad miliard zł miała się zacząć jeszcze w tym roku. Teraz jest to już właściwie nierealne. Przetarg na budowę trasy został właśnie unieważniony. Startujące w nim firmy oprotestowały jego warunki. Okazało się, że urzędnicy Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, którzy od wielu miesięcy przygotowywali inwestycję, popełnili mnóstwo błędów. Firmy zarzuciły drogowcom m.in. złamanie ustawy o zamówieniach publicznych. Urzędnicy GDDKiA w większości uznali ich zastrzeżenia. Chcą jak najszybciej powtórzyć przetarg. Według Małgorzaty Tarnowskiej, rzeczniczki GDDKiA na Mazowszu, firmy będą mogły składać oferty z cenami na początku sierpnia. Nie wiadomo jednak, jak szybko uda się wybrać wykonawcę i czy przetargu nie opóźnią kolejne protesty.
Planowany 11-kilometrowy odcinek drogi ekspresowej zacznie się na tyłach Cmentarza Wojskowego na Powązkach w miejscu, gdzie Trasa AK ostro zakręca w kierunku Woli. Nowa trasa ma prowadzić skrajem Lasku na Kole między Górcami a blokami Bemowa do węzła Mory na przedłużeniu ul. Połczyńskiej. Dalej będzie można dojechać do przyszłej autostrady A2, która skrajem Pruszkowa i Piastowa ma dotrzeć od zachodu do stolicy.
Budowa potrwa niecałe trzy lata. W tym czasie trzeba będzie m.in. wywieźć gigantyczne ilości ziemi z jednej części trasy na drugą. Na terenie Bemowa ekspresówka ma bowiem biec w wykopie. Ziemia stamtąd posłuży m.in. do budowy nasypów wiaduktów w rejonie Babic i Mor.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34896,4291203.html
Kuba.wro July 5th, 2007, 08:35 AM ^^ Jeszcze bedzie tak ze szybciej zbuduja A2 a ja wtedy unikam Wawy szeeeeroookim lukiem...
Zawisza July 5th, 2007, 09:22 AM Jak to się dzieje, że mając tyle czasu na przygotowanie przetargu mimo wszystko go spieprzyli... Jak tak dalej będzie to czarno widzę EURO
E2rdEm July 5th, 2007, 09:23 AM Chyba nieźle się rypło w Generalnej...
Normalka. S8 nie zrobią. Salomea-Wolica w lesie. POW może przed EURO zdążą zrobić do Puławskiej (bo po co robić drogi za Wisłą - w Azji?). Przez Wesołą nie da się zrobić drogi. S7 w Łomiankach - jakieś dziwne ruchy... Warszawska Gdaka nic nie potrafi zrobić. :ohno:
Czy ktoś kiedyś rozliczy pana Dąbrowskiego za marnowanie naszego czasu? :rant:
Getysz July 5th, 2007, 09:37 AM jak dostają psie pieniądze to wiadomo że nie mają motyacji do prawidłowego rozpisania papierów...za te ich 1500 czy tam 1000 czy ile oni zarabiają też bym się nie fatygował bo po co...3. świat kurfa
svir July 5th, 2007, 10:11 AM a moze fachowcy do dupy skoro nikt im nie chce wiecej zaplacic i nie moga znalezc lepszej pracy i nie znajda, jak łaske robia ze prawidłowo beda wykonywac swoje obowiazki sluzbowe
observe July 5th, 2007, 10:54 AM a ja się tak zastanawiam, po co te firmy składają te protesty? bo najpierw walczą zajadle o te projekty a potem starają się oblecieć wszystkie jedną grupką pracowników (bo więcej nie mają) - tu rozgrzebią, tam pogrzebią.. i w efekcie są opóźnienia, kary, no i zły PR..
i wydaje się, ze tyle inwestycji na około, to dla wszystkich wystarczy..
no chyba, że jest to forma jakiejś zmowy mająca pośrednio przełożyc się na wzrost cen.. hmm..
ALESSANDRO July 5th, 2007, 12:44 PM O tak. Sam Szatan rękoma karłów reakcji rzuca kłody pod nogi najjaśniejszego rządu.:fiddle:
bogusz00 July 5th, 2007, 01:57 PM pol roku przygotowywac przetarg i w jeden dzien go uniewaznic...:evil::evil::evil::evil::evil: tam chyba pracuja "miszcze" same... ciekawe, czy w koncu ktos poleci za taki knot? juz nawet nie chce sobie wyobrazac jaki oni tam muszą miec burdel w tym "officie"...:evil::evil::evil::evil::evil:
Czy ktoś wie, kiedy mozemy sie spodziewac sie rozpisania nowego przetargu? czy jest to kwestia dni, tygodni, miesiecy(oby nie)?
Tomasz_WS July 5th, 2007, 02:04 PM Moim zdaniem chcą tak dopasować przetargi na a2 do wawy i na ten łącznik by zgrać to w tym samym czasie i wziąć extra do kieszeni ;(
vampi_r July 5th, 2007, 03:28 PM Chyba trochę zbyt ostro potraktowaliście Generalną.
Trzeba dać im szansę.
Myślę, że jeszcze w tym roku ruszy budowa Trasy AK.
[dodano]
a jak nie w tym, to w przyszłym. Kiedyś w końcu ruszy.
Zawisza July 5th, 2007, 04:08 PM [dodano]
a jak nie w przyszłym to za 2 lata :):)
OK, dajemy szansę Generalnej, ale niech się teraz przyłożą ;)
Getysz July 5th, 2007, 04:37 PM nie czaje takiego myślenia..."dajmy szanse" lub "kiedyś zbudują"....skoro się coś przytgotowuje (lub NIEprzygotowuje jak w tym przypadku) przez pół roku, to jak mogą być błędy w przetargu ? takim sposobem tych dróg 2012 nie wybudujemy. i z resztą większość planowanych dróg do tego roku nie powstanie,.
mariosz July 5th, 2007, 11:34 PM No ja się zgadzam z Getyszem - rozumiem, że przetargi się opóźniają przez protesty, ale z powodu błędów w specyfikacjach to już nie rozumiem. W generalnej powinni pracować profesjonaliści którzy nie robią takich głupich błędów i znają się na swojej robocie!
Castle_Bravo July 5th, 2007, 11:42 PM Wiesz problemem sa place. Nikt nie bedzie projektowal jakis super drog za srednia krajowa, taka osoba po prostu przenosi sie do sektora prywatnego albo do anglii, przynajmniej tak slyszalem ze to jest najwiekszym problemem
maremarmar July 6th, 2007, 01:52 AM Wiesz problemem sa place. Nikt nie bedzie projektowal jakis super drog za srednia krajowa, taka osoba po prostu przenosi sie do sektora prywatnego albo do anglii, przynajmniej tak slyszalem ze to jest najwiekszym problemem
Może czas w GDDiKA pomyśleć o outsourcingu? Istnieje przecież taka instytucja jak inwestor zastępczy. A urzędnicy niech zajmują się tylko kontrolą.
tomkrt July 6th, 2007, 02:49 PM Czy ktoś wie o co biega ??
Czyżbyśmy za wczesnie na tym przetargu postawili krzyżyk ??
Ze strony GDDKiA
Rozstrzygnięcie protestu dotyczącego SIWZ:
http://www.gddkia.gov.pl/viewattach.php?przetarg_view=df4b161c8449b07f163d56129660daed
^^
Patryjota July 6th, 2007, 03:24 PM ^^ tutaj masz informacje w sprawie przetargu na nadzór a unieważniony jest przetarg na wykonawce
gzak July 6th, 2007, 03:25 PM Czy ktoś wie o co biega ??
Czyżbyśmy za wczesnie na tym przetargu postawili krzyżyk ??
Ze strony GDDKiA
Rozstrzygnięcie protestu dotyczącego SIWZ:
http://www.gddkia.gov.pl/viewattach.php?przetarg_view=df4b161c8449b07f163d56129660daed
^^
O ile sie nie mylę, tu chyba chodzi o inny przetarg - o nadzór nad budową S8 (a nie o samą budowę)...
tomkrt July 6th, 2007, 05:00 PM ^^ tutaj masz informacje w sprawie przetargu na nadzór a unieważniony jest przetarg na wykonawce
Sorki - nie wczytałem się dokładnie - był w tym samym miejscu tabelki z wykazem przetargów.
Getysz July 6th, 2007, 05:12 PM ja wam coś powiem. jeśli chodzi o płace - takie MOLOCHY jak GDDKIA i NFZ zawsze będą funkcjonować jak funkcjonują, ponieważ palce w tym macza państwo. Zauważcie że gdziekolwiek państwo ingeruje, tam zawsze jest do dupy. ja nie mam koncepcji na to, NFZ-u nie powinno być wcale lub powinien zostać sprywatyzowany. A GDDKIA? Trudno sobie wyobrazić żeby to było prywatne, ale wtedy przynajmniej bardziej by się patrzyło na to jak i gdzie się te pieniądze wydaje. No i byłaby większa organizacja.
yoss July 6th, 2007, 08:45 PM Chyba trochę zbyt ostro potraktowaliście Generalną.
Trzeba dać im szansę.
Myślę, że jeszcze w tym roku ruszy budowa Trasy AK.
[dodano]
Vampir błagam :bash: Pracując praktycznie tylko przy przetargach to Ustawę o ZP trzeba mieć w małym palcu. I co jak co, ale dobre przygotowanie przetargu to podstawa i tego można wymagać. Ale czego się spodziewać od "fachowców" kierowanych przez "fachowców"?
Pewien dobry manager powiedział kiedyś: "You can't create a successful team from a bunch of loosers". Nic dodać.
Patryjota July 6th, 2007, 09:11 PM Vampir błagam :bash: Pracując praktycznie tylko przy przetargach to Ustawę o ZP trzeba mieć w małym palcu. I co jak co, ale dobre przygotowanie przetargu to podstawa i tego można wymagać. Ale czego się spodziewać od "fachowców" kierowanych przez "fachowców"?
Pewien dobry manager powiedział kiedyś: "You can't create a successful team from a bunch od loosers". Nic dodać.
Hmmm za taka kase w GDDKiA to jak ktoś już jest jakimś lepszych fachowcem ... ucieka do prywaciarza i oto cała sprawa. W GDDKiA (rejon dróg krajowych jest około 100 metrów od mojego miejsca zamieszkania sam mieszkam w bloku byłego Rejonu)pracują albo ci co nie opłaca im sie odchodzić przed emeryturą,albo młodzi którzy chcą zdobyć "papiery" i uciec ....
JA July 6th, 2007, 09:21 PM Skoro mamy chwilowy OT na narzekanie, to sie przylacze:
Czlowiek wyjezdza na chwile za granica, wykupuje za koszmarne pieniadze dostep do Internetu, chce poczytac ulubione forum a tu takie cos...
Nad drogami w Warszawie ciazy jakies fatum.
Pozdrawiam wakacyjnie cieplo,
JA
Sławek July 6th, 2007, 09:57 PM Skoro mamy chwilowy OT na narzekanie, to sie przylacze:
Czlowiek wyjezdza na chwile za granica, wykupuje za koszmarne pieniadze dostep do Internetu, chce poczytac ulubione forum a tu takie cos...
Nad drogami w Warszawie ciazy jakies fatum.
Pozdrawiam wakacyjnie cieplo,
JA
To nie fatum, to polityka w ratuszu, niechęć urzędników do zmian, bo zmiany mogą pociągnąć rewolucje w urzędach.
E2rdEm July 7th, 2007, 08:01 AM Nad drogami w Warszawie ciazy jakies fatum.
To nie fatum, to polityka w ratuszu, niechęć urzędników do zmian, bo zmiany mogą pociągnąć rewolucje w urzędach.
To nie fatum, to miłościwie nam panujący Wojciech Dąbrowski z GDDKiA. Akurat ta droga nie ma nic wspólnego z ratuszem.
A co do ratusza - wszystko zależy od głowy w ratuszu. Jak był Kaczor, to badał i rozliczał inwestycje Piskorskiego, a nie myślał o nowych - jeszcze by się okazało, że te nowe też by się dało potem zbadać i rozliczyć :ohno: Teraz jest HGW i jakoś te inwestycje rozkręca...
pietreck July 10th, 2007, 12:43 PM Panie (są tu jakieś?) i Panowie - jest ponowny przetarg na budowę S8 Konotopa-Powązkowska :banana: Z datą 5 lipca! Mówię co widzę na stronie GDDKiA!
Data otwarcia kopert - 6 sierpnia 2007. Hmm.. śpieszyć się nam powoli zaczyna? Sssuperr..
tomkrt July 10th, 2007, 12:44 PM Drugie podejście
BUDOWA DROGI EKSPRESOWEJ S-8 TRASA ARMII KRAJOWEJ OD WĘZŁA KONOTOPA DO WĘZŁA PRYMASA TYSIĄCLECIA od km 1+099,00 do km 11+477,07. PROJEKT FUNDUSZU SPÓJNOŚCI (http://www.gddkia.gov.pl/article/zamowienia_publiczne/powyzej_progow_unijnych//index.php?pr25_x=1&pr25_menu=przetargi_pokaz&pr25_przetargi_range=&pr25_przetargi_type=&pr25_przetargi_law=&pr25_przetargi_id=6068&futix=-41182000#trjmp)
Ogłoszenie (http://www.gddkia.gov.pl/viewattach.php?przetarg_view=e64362db013e00d6200000f0d71e4c21)
SIWZ (http://wws.mosty.nazwa.pl/038_s8_1)
Zamówienie obejmuje:
- budowę odcinka 6 pasowej (2 jezdnie po 3 pasy ruchu) drogi ekspresowej o długości 10378,07m o nawierzchni odpowiadającej kategorii ruchu KR6, w tym 3 odcinki zagłębione poniżej poziomu wód gruntowych prowadzone w ścianach szczelinowych z płytą denną,
- przebudowę istniejących ulic w związku z adaptacją do nowego układu zdeterminowanego powstaniem drogi ekspresowej (nawierzchnie KR2, KR3, KR4 oraz KR5),
- budowę dróg dojazdowych dla zapewnienia połączeń sieci istniejących ulic oraz dojazdu do posesji o łącznej długości 9 415,17 m (nawierzchnie KR2 oraz KR1),
- budowę następujących węzłów:
....
jak w załączonym ogłoszeniu
Numer przetargu: 43/2007/us
Termin realizacji: Okres w miesiącach: 27 licząc od daty rozpoczęcia robót (do czasu realizacji nie wlicza się okresu między 15 grudnia a 15 marca)
Kryteria wyboru ofert i ich znaczenie: Najniższa cena
Miejsce i termin składania ofert: 06.08.2007 Godzina: 12:00
maremarmar July 10th, 2007, 01:22 PM Drugie podejście
Ciekawe co się zmieniło.
Patryjota July 10th, 2007, 03:28 PM Ciekawe co się zmieniło.
Zmieniano SIWZ - zaktualizowano - tak w skrócie
igorlan July 10th, 2007, 03:46 PM Zmieniano SIWZ - zaktualizowano - tak w skrócie
Oby tym razem ze szczęśliwym finałem :cheers:
Getysz July 10th, 2007, 05:13 PM już w tym momencie dam sobie obciąć ręke że będzie oprotestowany i że sprawa pójdzie do sądu. jak co 0,5 przetarg zresztą :=)
Patryjota July 26th, 2007, 08:04 PM Droga ekspresowa S-8; zarządzanie i nadzór - otwarcie ofert
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad informuje, że w dniu 25 lipca br., otwarto oferty w przetargu na zarządzanie projektem Funduszu Spójności „Budowa drogi ekspresowej S 8 – Trasa Armii krajowej od węzła Konotopa do węzła Prymasa Tysiąclecia” w tym pełnienie nadzoru nad realizacją robót. Kwota jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie inwestycji wynosi 37 501 043,20 (brutto). Lista złożonych ofert !
1. TPF Plange & E&L Architects - 20 866 267,19 -100,0%
2. WS Atkins Polska - 24 652 466,80 - 118,1%
3. Mott MacDonald Limited - 25 453 158,90 - 121,9%
4. Halcrow Group Limited & Lafrentz-Polska - 26 591 461,60 - 127,4%
5. ZBM Inwestor Zastępczy & ECM Group Polska - 27 871 341,35 - 133,6%
6. DHV Polska & Scetauroute Polska & Nexel Polska & Dro-Konsult - 31 484 703,33 - 150,9%
7. Scott Wilson Ltd - 34 529 821,04 - 165,5%
8. Arcadis Profil - 39 785 420,00 - 190,7%
Źródło:www.gddkia.gov.pl
Szkoda że GDDKiA udostępnia spis w PDF i blokuje możliwość kopiowania - trzeba ręcznie przepisywać - więc sory jak są jakieś literówki
PS na razie brak modyfikacji SIWZ w przetargu na budowę - jestem zaskoczony -plu plu -wypluwam
PS 2 - GDDKiA popełniła błąd - Armii Krajowej - Krajowej powinno być z dużej(wielkiej litery)
Zero Cool July 26th, 2007, 08:20 PM Tylko jedna oferta ponad kosztorys. Ciekawe jest to, że gdy wybiorą najtańszą ofertę, to zaoszczędzą 17mln zł, które mogą gdzie indziej rozdysponować.
ALESSANDRO July 26th, 2007, 08:31 PM To się okaże, czy zaoszczędzą...
ikrys July 26th, 2007, 08:43 PM no wlasnie, jak sie np. robota przeciagnie to wtedy nie zaoszczedza,
gzak July 26th, 2007, 09:05 PM Witam!
Mam nadzieję, ze już wkrótce koparki wjadą na budowę S8, ale zanim to się stanie postanowiłem zrobić wizję lokalną w terenie, gdzie powstanie węzeł A2-S8-S2...
Poniżej krótka fotorelacja...
P.S. Podczas budowy obiecuję również w miarę regularne update'y. Będzie można wtedy porównać zdjęcia z budowy z tymi sprzed... ;)
Po pierwsze mini mapka węzła wraz z naniesionymi punktami, gdzie były robione zdjęcia:
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/mapa_konotopa.gif
Pierwsze 4 zdjęcia zrobione w pobliżu przejazdu kolejowego przy ulicy Przejazdowej na północnym skraju Ursusa.
W tym mniej/więcej miejscu S8 będzie przecinać tą dróżkę prowadzącą do cmentarza:
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0428.jpg
Dwa poniższe zdjęcia to widok w kierunku zach-płd na miesce gdzie S8 będzie przecinać linie kolejową.
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0429.jpg
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0431.jpg
A tu widok pn-wsch w kierunku Połczyńskiej. Prawdopodobnie S8 poleci gdzieś obok tych zabudowań
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0435.jpg
A tu widok od linii kolejowej w kierunku południowym na miejsce gdzie będzie węzeł A2-S8
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0443.jpg
Na GPSku widać gdzie były zrobione następne zdjęcia
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0456.jpg
Kilka fotek z budynkami do wyburzenia:
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0455.jpg
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0461.jpg
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0464.jpg
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0465.jpg
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0471.jpg
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0476.jpg
A to już południowe okolice przyszłego węzła...
W tym kierunku poleci S2
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0478.jpg
Zbliżenie na bloki w Ursusie. Prawdopodobnie gdzieś tutaj S2 przetnie się z linią kolejową.
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0483.jpg
A to widok w kierunku północnych krańców Piastowa. Gdzieś z prawej "przyleci" do nas A2 ;)
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0486.jpg
Kolejny budynek do wyburzenia
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0489.jpg
A to całkiem miły zajazd w Konotopie. Będzie kilkaset metrów od A2
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0496.jpg
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0497.jpg
Na koniec fotka z miejsca w którym A2 przetnie drogę Bronisze-Piastów. Nie wiem czy te słupki mają coś wspólnego z przebiegiem autostrady, ale mniej więcej tutaj będzie biegła...
http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0502.jpg
Mam nadzieję, że kogoś zainteresowały powyższe zdjęcia? :)
A teraz będę z niecierpliwością czekać, aż staną sie one nieaktualne... :nuts:
P.S. Sorki za troszkę chaotyczne podpisy pod zdjęciami ;)
Patryjota July 26th, 2007, 09:35 PM ^^ Domy wykupione i widac że już kilka lat temu !! :)
Dzięki za foty -
PS może przegapiłem może nie doczytałem - ale Co będzie jak wybudujemy juz s8 a nie będzie a2 i s2 ??
pietreck July 26th, 2007, 09:48 PM Co będzie jak wybudujemy juz s8 a nie będzie a2 i s2 ??
Nic się nie stanie- po prostu nie będzie wykorzystywana na całej długości. Drugi węzeł (licząc od południa) to skrzyżowanie z obecną DK2 - stamtąd część ruchu skręci po prostu bezpośrednio na północ. Miło że się troszczysz, ale jakoś damy radę.. ;)
Luki_SL July 26th, 2007, 09:55 PM ^^To chyba są premierowe zdjęcia z tego odcinka:) Dzięki:)
Patryjota July 26th, 2007, 10:03 PM Nic się nie stanie- po prostu nie będzie wykorzystywana na całej długości. Drugi węzeł (licząc od południa) to skrzyżowanie z obecną DK2 - stamtąd część ruchu skręci po prostu bezpośrednio na północ. Miło że się troszczysz, ale jakoś damy radę.. ;)
Jakoś tak dzięki forum zależy mi na tym aby w Polsce budowano drogi :D - hyhyhyhy - (w przeciwnieśtwie do usera Wieliczka )
Tak patrze na mape to jednak lepiej żeby zdążyli z S2 i A2 -w końcu czas budowy S8 na w/w odcinku jest ogromny wręcz dla mnie nie zrozumiały i przerażający
gzak July 26th, 2007, 10:06 PM PS może przegapiłem może nie doczytałem - ale Co będzie jak wybudujemy juz s8 a nie będzie a2 i s2 ??
Wtedy Konotopa stanie się najlepiej skomunikowaną ze stolicą wsią w Polsce ;)
loan July 26th, 2007, 10:19 PM http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0435.jpg
To chyba nie są gleby uprawne I klasy :)
Zawisza July 26th, 2007, 10:37 PM http://gzak.republika.pl/S8Konotopa/IMG_0476.jpg
To był całkiem porządny dom z ładnym ogrodzeniem - i chyba niezbyt stary. Ciekawe kiedy dostali pozwolenie na budowę...
Tomasz_WS July 26th, 2007, 10:53 PM Otwarcie kopert jest jakoś na początku sierpnia. Mijemy nadzieję że szybko wybiorą wykonawcę i jeszcze w tym roku zobaczymy pierwszą łopatę :D
igorlan July 26th, 2007, 11:29 PM Otwarcie kopert jest jakoś na początku sierpnia. Mijemy nadzieję że szybko wybiorą wykonawcę i jeszcze w tym roku zobaczymy pierwszą łopatę :D
To niewątpliwie będzie wydażenie historyczne, pierwszy kawałek warszawskiej obwodnicy, oby tylko w podobnym czasie zaczęli budować A2 do Konotopy.
wonsbelfer July 27th, 2007, 08:57 AM To chyba nie są gleby uprawne I klasy :)
Mylisz się - to są gleby uprawne I i II klasy, rzadko III. Równina Błońska słynęła niegdyś z upraw warzyw. Te ziemie, (o bardzo wysokiej niegdyś kulturze upraw) na których stoją osiedla Jelonki, Wola Park (Ulrychów) i budujące się właśnie osiedla JWConstructioon (tfuuu) na Chrzanowie miały glebę nazywaną "wolską cebulówką". Aż po Błonie i dalej na zachód było to zagłębie produkcji zwłaszcza cebuli. Tu i ówdzie widać jeszcze przed domami maszty, na które wciągano chorągiewki o różnych barwach (jak na plażach). Kolor był znakiem dla innych producentów cebuli jaki zabieg agrotechniczny należy wykonać (opryski, nawożenie, pielenie itd). Większość z nich była zrzeszona w związku producentów. Za PRL osiągali bardzo przyzwoite zyski - rónież z eksportu.
dionek July 27th, 2007, 09:26 AM Mylisz się - to są gleby uprawne I i II klasy, rzadko III. Równina Błońska słynęła niegdyś z upraw warzyw. Te ziemie, (o bardzo wysokiej niegdyś kulturze upraw) na których stoją osiedla Jelonki, Wola Park (Ulrychów) i budujące się właśnie osiedla JWConstructioon (tfuuu) na Chrzanowie miały glebę nazywaną "wolską cebulówką". Aż po Błonie i dalej na zachód było to zagłębie produkcji zwłaszcza cebuli. Tu i ówdzie widać jeszcze przed domami maszty, na które wciągano chorągiewki o różnych barwach (jak na plażach). Kolor był znakiem dla innych producentów cebuli jaki zabieg agrotechniczny należy wykonać (opryski, nawożenie, pielenie itd). Większość z nich była zrzeszona w związku producentów. Za PRL osiągali bardzo przyzwoite zyski - rónież z eksportu.
Tak to prawda. Gleby po zachodniej stronie Warszawy to bardzo dobre gleby. Jeśli chodzi o cebulę to mamy nawet odmianę jej "cebula sochaczewska" - są oczywiście i inne więcej można znaleźć na Wikipedii.
vampi_r July 27th, 2007, 10:51 AM To był całkiem porządny dom z ładnym ogrodzeniem - i chyba niezbyt stary. Ciekawe kiedy dostali pozwolenie na budowę...
Pragnę zwrócić uwagę na inwestycję mieszkaniową firmy Jaz-Bud przy ulicy Narwik na pograniczu Bemowa i Blizne-Łaszyńskiego. Na swojej stronie internetowej developer informuje, że powstaje ekskluzywny budynek, zwraca uwagę na cichobieżne windy, itp:
http://www.jaz-bud.pl/realizacje.php?miasto=2
Tymczasem blok powstaje w odległości nie większej jak 20 metrów od Trasy AK i około 8 metrów od tras zbiorczo-rozprowadzających, które towarzyszą trasie ekspresowej.
Zdjecie satelitarne inwestycji:
http://siskom.waw.pl/zdjecia/s8/jaz-bud.PNG
Po nałożeniu aktualnej mapy Trasy AK wygląda to tak:
http://siskom.waw.pl/zdjecia/s8/jaz-bud-i-trasa.PNG
Budynek ma mieć 6 pięter, a więc przy takiej odległosci od ruchliwej trasy nie ma szans, by skutecznie osłonić wyższe piętra od hałasu.
Jedyną możliwością byłoby wprowadzenie trasy w tunel, co jednak w tym miejscu nie jest planowane i nawet jest niemozliwe z powodu bliskości węzłów.
M.in. tuż pod oknami bloku jest połączenie jezdni zbiorczej idącej od węzła z ul.Warszawską z jezdnią będaca zjazdówką z Trasy AK na węźle Lazurowa. Czyli mamy w tym przypadku nie tylko do czynienia z samą trasą, ale też z ruchem związanym z węzłami, który może być nawet bardziej uciążliwy (hamowanie lub przyspieszanie pojazdów).
Skontaktowałem się z biurem sprzedaży Jaz-Bud.
Oczywiście osoba informująca o inwestycji sama z siebie nie poinformowała mnie o pobliskiej trasie ekspresowej, pomimo że mówiłem, iż zalezy mi na ciszy i spokoju w okolicy. Powiedziano mi tylko, że w pobliżu jest WAT, a studenci potrafią nieraz być głośni...
Jak sam wspomniałem o Trasie AK, to usłyszałem co nastepuje:
- Nie wiadomo gdzie ta trasa dokładnie będzie, bo nie rozstrzygnięto przetargu na wykonawcę (sic!)
Jak odpowiedziałem, że wiadomo gdzie bedzie, bo decyzja lokalizacyjna dla trasy już jest od dawna, to dowiedziałe się, że:
- Trasa będzie 70 metrów od bloku, bo tak to wynika z przepisów, że nie może być bliżej.
Gdy poinformowałem, że trasa będzie okoo 20 metrów od bloku i taka własnie
odległośc jako minimalna wynika z przepisów, to uzłyszałem, że:
- Trasa będzie w przykrytym wykopie, wiec nie będzie uciążliwa.
Oczywiście ujawniłem się, że reprezentuję SISKOM.
W tym momencie usłyszałem, że oczywiście przyszli lokatorzy są informowani o pobliskiej trasie i nawet pokazywana jest im mapa z naszej strony internetowej.
Śmiem wątpić w to, że klienci Jaz-Bud-u rzeczywiście są dobrze poinformowani o trasie, a jeśli już sami zapytają, to zapewne usłyszą, że "nie wiadomo gdzie będzie, a jak będzie to w przykrytym wykopie 70 m od bloku i nie będzie uciążliwa".
To oczywiście wszystko jest nieprawda.
Mieszkancy tego bloku będą mieć prawdziwy hardcore i być może będa musieli mieszkać w strefie OOU dla Trasy AK.
W dodatku cena mieszkań jest bardzo wygórowana, jak na blok z felerem sąsiedztwa uciązliwej drogi.
W jednym tylko informacja zawarta na stronie developera jest prawdziwa
- mieszkańcy tego bloku będą mieć dobry dojazd.
Nadzieja w tym, że budowa Trasy AK ruszy w sierpniu (ów blok ma zostać oddany w grudniu), wiec przyszli mieszkańcy nawet nie będa mieli okazji do rzucania się pod spychacze.
I teraz info (być może przedwczesne).
Jeśli znów cos nie wyjdzie z przetargiem na budowe trasy, to 31 sierpnia (piątek) o 18:00 zorganizujemy happening w Konotopie (gdzieś tam, gdzie Gzak robił zdjęcia) zatytułowany "wbijamy pierwszą łopatę pod budowę S-8 w Warszawie".
Inwestor obiecał, że budowa ruszy w sierpniu. Jesli więc on tego nie zacznie, to zrobimy to my.
Jakby co, to serdecznie zapraszamy wszystkich Skyscraperowiczów. Zaprosimy też media i kogos z GDDKiA.
Miejmy jednak nadzieję, że nie będzie to konieczne, tym niemniej jakby co, to się szykujcie. :)
loan July 27th, 2007, 11:05 AM To chyba bedzie jedyna inwestycja w nieruchomosci, na ktorej mozna stracic.
P.S.Przynajmniej windy beda cichobieżne.
Luki_SL July 27th, 2007, 11:39 AM ^^Biedni przyszli mieszkańcy, nawet nie wiedzą jaki będą mieli pseudo spokój pod oknami:D
pietreck July 27th, 2007, 12:24 PM ^^Biedni przyszli mieszkańcy, nawet nie wiedzą jaki będą mieli pseudo spokój pod oknami:D
Jeśli ktoś był na tyle nierozsądny żeby nie sprawdzić planów przed wydaniem kasy, to jego problem. Choć oczywiście tylko czekać relacji w Polsacie z płaczącymi dziećmi na ręku, pękającymi ścianami i "panie redaktorze, jak my tu mamy żyć?"
DrOzda July 27th, 2007, 01:34 PM ^^To chyba są premierowe zdjęcia z tego odcinka:) Dzięki:)
Eee tam premierowe :)
2 lata temu robiłem całą trasę od Powstańców Śląskich do Konotopy
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=4443443#post4443443
Warto spojrzeć na moje optymistyczne tytuły : " już za rok " itp. :(
A propos otwarcie kopert miało być dziś o 12: wiadomo już coś ??
EDIT OK coś mi się kompletnie pozajączkowało :)
Będzie za dwa tygodnie.
gzak July 27th, 2007, 02:02 PM A propos otwarcie kopert miało być dziś o 12: wiadomo już coś ??
???
Z tego co wiem:
Miejsce i termin składania ofert: 06.08.2007 Godzina: 12:00
Patryjota July 27th, 2007, 03:36 PM A propos otwarcie kopert miało być dziś o 12: wiadomo już coś ??
EDIT OK coś mi się kompletnie pozajączkowało :)
Będzie za dwa tygodnie.
Widac pomyliło ci sie z A1 - oferty dziś otworzyli
qqqq July 27th, 2007, 08:17 PM Inwestor obiecał, że budowa ruszy w sierpniu.
Powiedzmy, że jeden przedstawiciel inwestora - ten co zawsze wykazuje się nadmiernym optymizmem, a potem wychodzi, że drogowcy obiecują i nigdy nie dotrzymują.
Proponuję trzymać kciuki, żeby w sierpniu otworzyć oferty. Unieważnienie przetargu nie miało tu nic do rzeczy. Paradoksalnie może nawet przyśpieszy otwarcie, o czym pisałem.
Gdy ogłasza się taki przetarg w czerwcu (a dopiero wtedy była zweryfikowana dokumentacja) to nie sposób podpisać umowy i rozpocząć robót w sierpniu.
vampi_r July 27th, 2007, 09:07 PM Gdy ogłasza się taki przetarg w czerwcu (a dopiero wtedy była zweryfikowana dokumentacja) to nie sposób podpisać umowy i rozpocząć robót w sierpniu.
Ależ my o tym doskonale wiemy.
Dlatego, jeśli wszystko będzie szło dobrze, to nikt nie będzie miał pretensji, jeśli prace zaczną się w październiku. Poczekamy cierpliwie. Czekamy już tyle lat, to 2 miesiące wytrzymamy :)
Tylko niech będzie info, że tym razem przetarg był OK i wykonawca już jest.
No i niech wreszcie ruszy budowa jakiejś trasy w Warszawie w tym roku. Tysiące ludzi czeka na to. A my trzymamy kciuki.
Natomiast zorganizujemy happening, gdyby okazało się, że "z przyczyn obiektywnych w tym roku nici z rozpoczęcia budowy". Happening będzie miał raczej charakter popierający budowę tras w Warszawie, a więc popierający też GDDKiA.
mikeleg July 28th, 2007, 10:25 AM Jeśli znów cos nie wyjdzie z przetargiem na budowe trasy, to 31 sierpnia (piątek) o 18:00 zorganizujemy happening w Konotopie (gdzieś tam, gdzie Gzak robił zdjęcia) zatytułowany "wbijamy pierwszą łopatę pod budowę S-8 w Warszawie".
Inwestor obiecał, że budowa ruszy w sierpniu. Jesli więc on tego nie zacznie, to zrobimy to my.
Jakby co, to serdecznie zapraszamy wszystkich Skyscraperowiczów. Zaprosimy też media i kogos z GDDKiA.
Miejmy jednak nadzieję, że nie będzie to konieczne, tym niemniej jakby co, to się szykujcie. :)
Miejmy nadzieję, że nie będzie trzeba:)
cichus1 July 28th, 2007, 01:19 PM z ta pierwsza lopata to troszke sie spozniliscie bo prace archeologiczne np przy warszawskiej trwaja juz od jakiegos czasu i pare lopat juz bylo wbitych
http://i209.photobucket.com/albums/bb80/visualmark/P1120280.jpg
http://i209.photobucket.com/albums/bb80/visualmark/P1120272.jpg
http://i209.photobucket.com/albums/bb80/visualmark/P1120270.jpg
a oto i wspominany bloczek z oknami na trase
http://i209.photobucket.com/albums/bb80/visualmark/P1120264.jpg
http://i209.photobucket.com/albums/bb80/visualmark/P1120271.jpg
gzak July 28th, 2007, 02:57 PM z ta pierwsza lopata to troszke sie spozniliscie bo prace archeologiczne np przy warszawskiej trwaja juz od jakiegos czasu i pare lopat juz bylo wbitych
Przy Warszawskiej? Jeśli dobrze kojarzę, to przy Warszawskiej (w Ursusie) będzie S2, a to wątek o S8... :) :nuts:
P.S. Ale na fotki zawsze miło zerknąć ;)
pietreck July 28th, 2007, 03:47 PM Przy Warszawskiej? Jeśli dobrze kojarzę, to przy Warszawskiej (w Ursusie) będzie S2, a to wątek o S8... :) :nuts:
Pewnie chodzi o Warszawską w Bliznem, na przedłużeniu Górczewskiej. Chyba wszystkie miasta i wioski w promieniu 100km od stolicy mają ulicę Warszawską ;)
brongomr July 28th, 2007, 04:21 PM Może czas w GDDiKA pomyśleć o outsourcingu? Istnieje przecież taka instytucja jak inwestor zastępczy. A urzędnicy niech zajmują się tylko kontrolą.
kontrolą czego ? Do kontroli projektów też trzeba mieć kwalifikacje.
cichus1 July 29th, 2007, 01:01 PM Przy Warszawskiej? Jeśli dobrze kojarzę, to przy Warszawskiej (w Ursusie) będzie S2, a to wątek o S8... :) :nuts:
warto czasem spojzec na mape albo czytac wiecej niz ostatni post, wystarczy pojechac w gore tej strony watku i bys wiedzial o czym mowa, trudno byloby sfotografowac blok na lazurowej stojac w Ursusie !!
gzak July 29th, 2007, 03:15 PM warto czasem spojzec na mape albo czytac wiecej niz ostatni post, wystarczy pojechac w gore tej strony watku i bys wiedzial o czym mowa, trudno byloby sfotografowac blok na lazurowej stojac w Ursusie !!
Jakoś bardzo wrażliwy jesteś. Po co te wykrzykniki? W Twoim poście o Lazurowej nic nie wspomniałeś, ale za to ulicy Warszawskiej tak... Do głowy mi nie wpadło, że w pobliżu może być jeszcze inna ulica Warszawska (właściwie to nawet wpisałem do GoogleMaps "Warszawska, Warszawa" i znalazło mi jedną, jedyną mi znaną na Ursusie). Nie byłem już taki błyskotliwy, aby szukać po okolicznych miejscowościach, więc zwracam honor...
P.S. A co do czytania "więcej niż ostatni post", to uwierz, że czytam, a nawet aktywnie uczestniczę w dyskusji...
cichus1 July 30th, 2007, 01:10 AM pewnie ze wrazliwy jestem :D
nieporozumienie i tyle
pietreck July 30th, 2007, 09:06 AM Tak sobie myślę, że skoro teoretycznie został tydzień do otwarcia kopert, to może już najwyższy czas na przekładki terminów? :nuts:
dominobb July 30th, 2007, 12:04 PM PULS BIZNESU
1,5 mld zł na 10 kilometrów drogi
http://www.panmedia.pl/serwisy/1613-gddkia/2007/2007-07/pdf/20070730_puls-biznesu_02.pdf
kafarek July 31st, 2007, 12:11 PM Otwarcie kopert jest jakoś na początku sierpnia. Mijemy nadzieję że szybko wybiorą wykonawcę i jeszcze w tym roku zobaczymy pierwszą łopatę :D koperty otwarte będą w poniedziałek.jak nie bedzie protestów ..juz w tym roku kosztem 65 mln bedzie przygotowywany teren.
To się niektórzy zdziwią:D
Wykonawca przedstawi tez harmonogram
pietreck August 1st, 2007, 05:06 PM Tak sobie myślę, że skoro teoretycznie został tydzień do otwarcia kopert, to może już najwyższy czas na przekładki terminów? :nuts:
O proszę - jest pierwsze przesunięcie: 9 sierpnia 2007.
Jazda, jazda..
Patryjota August 1st, 2007, 08:50 PM ^^
Hmm a ja nadal mam ważny termin 6 sierpnia i nie ma żadnego przesunięcia
dominobb August 1st, 2007, 09:17 PM w modyfikacji jest zawarty nowy termin
Tomasz_WS August 2nd, 2007, 02:18 PM no to odliczamy Panowie! Jeszcze tydzień
dominobb August 3rd, 2007, 12:19 AM no to odliczamy Panowie! Jeszcze tydzień
albo 2, albo 3, albo miesiąc... :)
Zawisza August 4th, 2007, 01:53 AM No i ch**
Uchylono pozwolenie na budowę!
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4363965.html
:bash: :bash: :bash: :bash:
Darhet August 4th, 2007, 04:15 AM ja pi...ole!:bash: :soapbox:
teraz jak słyszę o planach budowy dróg, stadionach to mi sie chce :puke:
[BÉTON!BRUT!] August 4th, 2007, 09:12 AM Pozwole sobie zacytowac kogos z forum GW:
Już mam tego dość. Chyba żadna droga nie powstanie, bo wszystko będzie
oprotestowane - tak na informację o uchylenie pozwolenia na budowę zareagował
Wojciech Dąbrowski, szef Generalnej Dyrekcji Krajowych i Autostrad na Mazowszu."
Panie Szefie - jak ma Pan dość, to może dymisja? Bo jak na razie widać, że jest
Pan miernotą niepotrafiącą przygotować projektu zgodnego z prawem. Lub jest Pan
miernotą niepotrafiącą zmusić do tego zespół podległych sobie osób. Tu nie
chodzi o to, że są protesty, tu chodzi o to, że ma Pan w tyłku prawo.
Patryjota August 4th, 2007, 09:13 AM No to se pobudowaliśmy w Warszawie obwodnice !!
[BÉTON!BRUT!] August 4th, 2007, 09:29 AM ALE SIE WK^%^%$^%!!!
Tuzin August 4th, 2007, 09:31 AM Scenariusz jak to w Polsce. Jakies chujowe niedociagniecia urzedasa, ktory z glowka w chmurach pomiedzy jedna a druga kawa o czyms zapomnial. Potem OBYWATELE sie zbuntowali, no bo jak to ałtostrada łunas?! - wynajeli prawnika ktory rzezbil trzy noce i w koncu ZNALAZL ow duperel o ktorym zapomnial urzedas. A sadowi zostalo tylko przystawic pieczatke.
Luki_SL August 4th, 2007, 09:47 AM No bez komentarza co to jest za kraj :bash: :bash: :bash: Takim sposobem to Warszawa nic nie zbuduje.... (wliczając w to stadion na Euro 2012). Ciekawe co powiedziałby na to minister na wczorajszej konferencji....
Tuzin August 4th, 2007, 10:04 AM I jeszcze pan dyrektor co sie dowiedzial o rozstrzygnieciu od dziennikarza. Co za kret.
kafarek August 4th, 2007, 10:54 AM Od razu uchylać..nie można uzupełnić np w trybie 30 dni.
Zawsze cos będzie mozna znaleźć .
Tak się wkurwiłem ze teraz jestem pewny ze juz nic sie nie zbuduje w tej warszawie[stadion też]
Tuzin August 4th, 2007, 11:09 AM ^^ Nie mozna. Mozna prostowac pomylki pisarskie co najwyzej. Nie mozna tez bylo zmienic decyzji, bo zmiana moze dotyczyc tylko jej ,,merytorycznej,, zawartosci. Tutaj wyraznie decyzja byla wadliwa, za co wine ponosi ten kto ja wydal. A za za jej uwalenie - pieniackie spoleczenstwo.
vampi_r August 4th, 2007, 11:19 AM I jeszcze pan dyrektor co sie dowiedzial o rozstrzygnieciu od dziennikarza. Co za kret.
Jeśli to prawada z owym unieważnieniem pozowlenia na budowe, to winę ponoszą urzędnicy z Urzędu Wojewodzkiego.
Pan Dyrektor Dąbrowski nie ma na to wpływu.
Tak się wkurwiłem ze teraz jestem pewny ze juz nic sie nie zbuduje w tej warszawie[stadion też]
To może wykorzystajmy tą złość w jakiś pozytywny sposób.
Propozycja SISKOM, by 31 sierpnia zrobić happening na "budowie" trasy AK jest aktualna. Liczymy bardzo na Forum Rozwoju Warszawy. Wstępnie zainteresowanie happeningiem wyraziła już jedna prywatna stacja telewizyjna.
O co konkretnie chodzi? - trzeba uzmysłowić urzędnikom odpowiedzialnym, że zawsze znajdzie się ktoś, kto oprotestuje budowę jakiejś trasy. Ludzie inteligentni uczą się na błędach. Pseudoekolodzy i lobby developerskie z nimi współpracujące będa się czepiać nawet źle postawionego przecinka, gdyż tu chozi o wielką kasę. SM Wola chciałaby w miejsce rezerwy pod Trasę AK stawiać kolejne bloki (i tak za przyzwoleniem byłego burmistrza Bemowa obudowała już szczelnie wszelkie rezerwy nie informujac ludzi o planowanych trasach).
Urzędnicy powinni więc szykowac dokumentację perfekcyjnie. Zawrówno w GDDKiA, jak i w Urzędzie Wojewódzkim, jak i (zwłaszcza) w Ministwrstwie Środowiska. Uwalenie decyzji środowiskowej na modernizację Toruńskiej to właśnie zła jakośc urzędników (polityków) od ministra Szyszki.
biglyk August 4th, 2007, 11:30 AM Warszawie gratulujemy autostrad i obwodnic!
Spędziłem w tym mieście 4 lata i teraz również często bywam i aż żal serce ściska że stolica i nie ma żadnej trasy obwodowej.
Ale to Polska właśnie. Szkoda że Polacy nie potrafią budować dróg za to wspaniale im idzie konstruowanie zawiłych przepisów i procedur które to uniemożliwiają!
Tuzin August 4th, 2007, 11:33 AM Jeśli to prawada z owym unieważnieniem pozowlenia na budowe, to winę ponoszą urzędnicy z Urzędu Wojewodzkiego.
Tylko chodzi o to ze nawet nikt z WDDKiA nie wybral sie do sadu na rozprawe.
yasioo7 August 4th, 2007, 11:35 AM Przyznam się, że jak wczoraj rano dowiedziałem się o tym, to nie chciałem uwierzyć. Usłuszałem też datę uchylenia - 19.07.2007 r. - co świadczy fatalnie o komunikacji pomiędzy urzędami/urzędnikami.
vampi_r August 4th, 2007, 11:41 AM Tylko chodzi o to ze nawet nikt z WDDKiA nie wybral sie do sadu na rozprawe.
Ale rzecz w tym, że nie było żadnej rozprawy. Inspektor Nadzoru budowlanego podejmuje decyzję bez żadnej rozprawy.
JA August 4th, 2007, 11:42 AM To może wykorzystajmy tą złość w jakiś pozytywny sposób.
Propozycja SISKOM, by 31 sierpnia zrobić happening na "budowie" trasy AK jest aktualna. Liczymy bardzo na Forum Rozwoju Warszawy. Wstępnie zainteresowanie happeningiem wyraziła już jedna prywatna stacja telewizyjna.
Ja się zapisuję. Jeśli zdrowie pozwoli.
Zgłoszenia po informacje tutaj czy bezpośrednio na stronie SISKOM?
pozdrawian,
JA
kafarek August 4th, 2007, 11:43 AM Jeśli to prawada z owym unieważnieniem pozowlenia na budowe, to winę ponoszą urzędnicy z Urzędu Wojewodzkiego.
To może wykorzystajmy tą złość w jakiś pozytywny sposób.
O co konkretnie chodzi? - trzeba uzmysłowić urzędnikom odpowiedzialnym, że zawsze znajdzie się ktoś, kto oprotestuje budowę jakiejś trasy. Ludzie inteligentni uczą się na błędach. Pseudoekolodzy i lobby developerskie z nimi współpracujące będa się czepiać nawet źle postawionego przecinka, gdyż tu chozi o wielką kasę. SM Wola chciałaby w miejsce rezerwy pod Trasę AK stawiać kolejne bloki (i tak za przyzwoleniem byłego burmistrza Bemowa obudowała już szczelnie wszelkie rezerwy nie informujac ludzi o planowanych trasach).
Urzędnicy powinni więc szykowac dokumentację perfekcyjnie. Zawrówno w GDDKiA, jak i w Urzędzie Wojewódzkim, jak i (zwłaszcza) w Ministwrstwie Środowiska. Uwalenie decyzji środowiskowej na modernizację Toruńskiej to właśnie zła jakośc urzędników (polityków) od ministra Szyszki.
będzie gdzieś tutaj w wawie bo przyznam szczerze że nie wiele osób wie gdzie są pola Konotop
Tuzin August 4th, 2007, 11:46 AM Ale rzecz w tym, że nie było żadnej rozprawy. Inspektor Nadzoru budowlanego podejmuje decyzję bez żadnej rozprawy.
Pomylilo mi sie, bo nizej jest mowa o innej decyzji uchylonej w WSA.
Co nie zmienia faktu, ze dziennikarzowi sie chcialo zadzwonic do PINB (i dostal informacje choc wcale nie musial), a stronie w sprawie nie.
vampi_r August 4th, 2007, 12:25 PM Zgłoszenia po informacje tutaj czy bezpośrednio na stronie SISKOM?
pozdrawian,
JA
Zastanowimy się nad miejscem. Najpewniej bedzie to parking przy planowanym węźle AK z Prymasa, przy cmentarzu wojskowym na Powązkach, a nie Konotopa (bo do Konotopy to nikt nie trafi).
Jakby co, to ogłoszenia o szczegółach będa tu i na stronie SISKOM.
W sprawie decyzji GINB na pozowlenie na budwoę AK widzę wiele niejasności w stosunku do decyzji tego samego urzędu w sprawie pozwolenia na budowę obwodnicy Augustowa. Trzeba będzie to wyjaśnić.
Przem August 4th, 2007, 12:35 PM Wygląda na to, że GDDKiA będzie musiała uniewżnić przetarg na budowę. To już są naprawdę kpiny, na EURO 2012 Warszawa zostanie bez dróg i bez stadionu. Może półfinał ME odbędzie się na Legii, albo Polonii :). Ostatnio pojawiły się informacje o nowych szansach Chorzowa na organizację spotkań, bo w Warszawie, Gdańsku i Wrocławiu nawet projekty stadionów są jeszcze w sferze marzeń.
ikrys August 4th, 2007, 12:41 PM w siwz bylo o tych dzialkach,ze sa nie wykupione,byly ich numery no i ze beda do grudnia zdaje sie przekazane,a pozwolenie je obejmowalo i dlatego ktos to pewnie je zaskarzyl,ciekaw jestem szczegolow jakim cudem to pozwolenie zostalo wydane?,wydaje mi sie ze to byla jakas zmowa zeby przyspieszyc roboty
patrzylem nie ma juz tego w siwzie, wykasowali,ale po co,co to teraz zmieni ,mam na innym komuterze ten siwz:)
[BÉTON!BRUT!] August 4th, 2007, 12:51 PM Bede.
Tuzin August 4th, 2007, 01:22 PM w siwz bylo o tych dzialkach,ze sa nie wykupione,byly ich numery no i ze beda do grudnia zdaje sie przekazane,a pozwolenie je obejmowalo i dlatego ktos to pewnie je zaskarzyl,ciekaw jestem szczegolow jakim cudem to pozwolenie zostalo wydane?,wydaje mi sie ze to byla jakas zmowa zeby przyspieszyc roboty
patrzylem nie ma juz tego w siwzie, wykasowali,ale po co,co to teraz zmieni ,mam na innym komuterze ten siwz:)
Przy wydawaniu pozwolenia na budowe nikt nie sprawdza tytulu wnioskujacego do terenu. Sklada on jedynie pod grozba kary oswiadczenie, ze ,,dysponuje nieruchomoscia na cele budowlane,,. Moze dlatego pan dyrektor taki zbulwersowany teraz, bo prokurator niedlugo zapuka?
[BÉTON!BRUT!] August 4th, 2007, 03:41 PM STUK. STUK. STUK.
mikeleg August 4th, 2007, 04:19 PM Paranoja. Najgorsze jest to, że ta decyzja i tak nic nie zmieni. Bo droga musi powstać w tym wariancie i to tragiczne w skutkach niedociągnięcie nikomu NIC nie daje poza opóźnieniem budowy i tak opóźnionej już trasy.
loan August 4th, 2007, 04:42 PM Paranoja. Najgorsze jest to, że ta decyzja i tak nic nie zmieni. Bo droga musi powstać w tym wariancie i to tragiczne w skutkach niedociągnięcie nikomu NIC nie daje poza opóźnieniem budowy i tak opóźnionej już trasy.
Ale do czasu kiedy sie droga nie buduje mozna w poblizu zaczac stawiac nowe bloki i nieuswiadomionych klientow kasowac po 12000zl/m2.
qqqq August 4th, 2007, 06:04 PM w siwz bylo o tych dzialkach,ze sa nie wykupione,byly ich numery no i ze beda do grudnia zdaje sie przekazane,a pozwolenie je obejmowalo i dlatego ktos to pewnie je zaskarzyl,ciekaw jestem szczegolow jakim cudem to pozwolenie zostalo wydane?,wydaje mi sie ze to byla jakas zmowa zeby przyspieszyc roboty
Co prawda nie znam szczegółów związanych z procesem uzyskiwania tego pozwolenia na budowę, a z artykułu w GW naprawdę jasno nie wynika, co było podstawą uchylenia decyzji, ale muszę włączyć się w proces wyjaśniania przekłamań i nieuzasadnionych sądów, które tu się pojawiły. Na szczęście koledzy z SISKOMu już trochę wyjaśnili.
A co do powyższego "tropu". W SIWZ cały czas jest zapis, że na pewne działki wykonawca będzie miał dostęp z opóżnieniem (Załącznik do oferty, tom I, str. 26). Dotyczą one działek na odcinku pozamiejskim, a więc nie na tym odcinku, gdzie uchylono decyzję. I nic dziwnego, bo nie może to mieć nic wspólnego z uchyleniem.
Zapisy o opóźnionym dostępie do placu budowy umieszcza się w dokumentach przetargowych w kilku przypadkach.
1. Gdy na dany odcinek nie ma pozwolenia na budowę i ma być ono dopiero wydane w przyszłości (tak było np. na S-8 Radzymin - Wyszków).
2. Gdy można się spodziewać, że będzie problem z "wejściem" na działkę i będzie potrzebna decyzja o eksmisji.
3. Gdy z umowy cywilno-prawnej zawartej z właścicielem nieruchomości wynika jakiś określony termin opuszczenia przez niego siedliska (też są takie przypadki na Radzymin - Wyszków i podejrzewam, że właśnie tego dotyczą zastrzeżenia w Załączniku do oferty).
Żaden z powyższych przypadków nie może odnosić się do sytuacji, w której inwestor wiedziałby, że jakaś działką nie dysponuje, a z drugiej sytuacji miałby pozwolenie na budowę - bo jak to już w tym wątku napisano - za to prokurator.
Robin__ August 4th, 2007, 06:20 PM Nieudolna i niewydolna biurokracja zniszczy nasz piękny kraj.
Sławek August 4th, 2007, 09:28 PM Wstępnie zainteresowanie happeningiem wyraziła już jedna prywatna stacja telewizyjna.
.
Którą?, bo w imieniu Siskom interesowałem tą akcją TVN.
CKPL_POLAND August 4th, 2007, 11:00 PM zastanawiam się czemu stołeczni urzędnicy nie potrafią żadnej inwestycji nawet zacząć tak jak powinni
ostatnio trochę sie przemieszczam po polsce i się dziwię czemu w okolicy warszawy nie powstają żadne nowe drogi
bedąc w okolicach bielska-białej byłem zdziwiony przez bielsko przebiegają 3 drogi o przekroju 2X2 pasy a oni budują jeszcze kolejne, obwodnica bielska jest drogą ekspresową, od katowic do cieszyna /s1/ jest droga o przekroju 2X2 pasy i spory jej kawałek to ekspresówka, modernizują mało znaczącą dorgę żywiec-zwardoń /s69/która bedzie jako ekspresówka, w skoczowie modernizują drogę przejazdową /dk81/ przez miasto i jest ona o przekroju 2X2
tam da się normalnie jeżdzić po okolicy.
w okolicach elbląga robią drogę 2x2 pasy /s7/ również modernizują dk7 w okolicach pasłęka..../i można tak wyliczać w nieskończoność /
a w okolicach warszawy obecnie jest tylko 1/ słownie jedna/ większa inwestycja DK8 nie wspominając o inswestycjach które można uznać za pomyłki czyli modernizację dużej obwodnicy warszawy /dk50 i dk62/ jako drogę o przekroju 1x2. a inwestycji nieudolnie przygotowanych oraz w trakcji projektowania / od kilkunastu lat / jest kilkanaście.
Patryjota August 4th, 2007, 11:27 PM A co teraz może zrobić Gdaczka? - Bo unieważnienie przetargu jest pewne ? - czy będzie musiała czekać za jakimś tam decyzjami- czy może ogłaszać nowy(3) przetarg z małymi zamianami w SIWZ - bo przyznam wam szczerze - nie kapuje o co chodzi
qqqq podał przykłady inwestycji gdzie prowadzi się budowę nie mając wszystkich gruntów(wydaje mi się że wszystkie inwestycje o jakich mówimy na tym forum tak mają) ,a czym ta sytuacja jest "lepsza" od innych ?
dominobb August 4th, 2007, 11:43 PM bedąc w okolicach bielska-białej byłem zdziwiony przez bielsko przebiegają 3 drogi o przekroju 2X2 pasy a oni budują jeszcze kolejne, obwodnica bielska jest drogą ekspresową, od katowic do cieszyna /s1/ jest droga o przekroju 2X2 pasy i spory jej kawałek to ekspresówka, modernizują mało znaczącą dorgę żywiec-zwardoń /s69/która bedzie jako ekspresówka
w B-B jest/bedzie dokladnie tak:
- droga ekspresowa S1 - północna obwodnica B-B
- obwodnica zachodnia 2x2
- droga z Katowic 2x2 -> główna ulica B-B 2x2 -> DW na Szczyrk w czesci miejskiej 2x2
- DK69 droga na Żywiec w części miejskiej 2x2
- wschodnia obwodnica B-B - ekspresówka 2x2
- nowa droga na Katowice - ekspresówka 2x2
- nowa droga na Kraków - 2x2
yasioo7 August 5th, 2007, 11:49 AM A co teraz może zrobić Gdaczka? - Bo unieważnienie przetargu jest pewne ? - czy będzie musiała czekać za jakimś tam decyzjami- czy może ogłaszać nowy(3) przetarg z małymi zamianami w SIWZ - bo przyznam wam szczerze - nie kapuje o co chodzi
qqqq podał przykłady inwestycji gdzie prowadzi się budowę nie mając wszystkich gruntów(wydaje mi się że wszystkie inwestycje o jakich mówimy na tym forum tak mają) ,a czym ta sytuacja jest "lepsza" od innych ?
W uniważnieniu pozwolenia na budowę Trasy AK kryją się pewne analogie do obwodnicy Augustowa. O co chodzi:
1. Decyzję GINB powinna otrzymać też GDDKiA. Jeśli decyzja była wydana 19 lipca, to już dawno powinni ją mieć.
2. Mają 30 dni na złożenie skargi w WSA.
3. W przypadku obwodnicy Augustowa były podstawy, by pozwolenie unieważnić, gdyż nie uwzględniono w postępowaniu wszystkich stron. Jednak GINB wysłał skargi nieuwzględnionych stron do UW Białystok i GDDKiA w międzyczasie uzupełniła materiały.
Dlaczego więc nie zrobiono tak samo w przypadku Trasy AK?
Czy GINB wysyłał skargi SM Wola do Urzędu Wojewódzkiego? (wygląda na to, że nie)
Czy GDDKiA wiedziała o skardze na pozwolenie na budowę? (wygląda na to, że nie)
Dlaczego nie uzupełniono dokumentacji o sporne działki wykazując, że inwestor dysponuje prawem do nich?
Myślę, że te pytania należy zadać i uzyskac odpowiedzi na nie. Wygląda bowiem na to, że GINB nie dopełnił obowiązków, a cierpieć będziemy przez to wszyscy.
qqqq August 5th, 2007, 01:55 PM Bo unieważnienie przetargu jest pewne ?
Spokojnie. Według mnie nie. Poczekajmy aż zapadną decyzje.
Patryjota August 5th, 2007, 02:07 PM Czy GINB wysyłał skargi SM Wola do Urzędu Wojewódzkiego? (wygląda na to, że nie)
Czy GDDKiA wiedziała o skardze na pozwolenie na budowę? (wygląda na to, że nie)
Dlaczego nie uzupełniono dokumentacji o sporne działki wykazując, że inwestor dysponuje prawem do nich?
Myślę, że te pytania należy zadać i uzyskac odpowiedzi na nie. Wygląda bowiem na to, że GINB nie dopełnił obowiązków, a cierpieć będziemy przez to wszyscy.
Z tego co piszesz wyniki że winny jest GINB,inaczej ktoś komuś chce mocno podłożyć świnie
Spokojnie. Według mnie nie. Poczekajmy aż zapadną decyzje.
Czekam na jakąś oficjalną ripostę GDDKiA , bo na razie mamy tylko artykuł z Wyborczej
dominobb August 5th, 2007, 02:21 PM artykuly na temat zablokowania przebudowy trasy AK:
http://www.panmedia.pl/serwisy/1613-gddkia/2007/2007-08/pdf/20070803_dziennik+warszawa_01.pdf
http://www.panmedia.pl/serwisy/1613-gddkia/2007/2007-08/pdf/20070803_rzeczpospolita_02.pdf
..
dominobb August 6th, 2007, 10:27 AM Jak napisala Rzeczpospolita GDDKiA planuje normalnie rozstrzygnac ten przetarg i dopiero pozniej uaktualnic dokumenty.
A tak w ogole to nie wiem czy wiecie, ale termin skladania ofert zostal przesuniety na 16.08.2007.
igorlan August 6th, 2007, 10:32 AM Jak napisala Rzeczpospolita GDDKiA planuje normalnie rozstrzygnac ten przetarg i dopiero pozniej uaktualnic dokumenty.
A tak w ogole to nie wiem czy wiecie, ale termin skladania ofert zostal przesuniety na 16.08.2007.
I dobrze GDDKIA zrobi bo jak widać są świadomi powagi sprawy i nieuchronnie zbliżającego się EURO.
igorlan August 6th, 2007, 10:49 AM Dlaczego ekolodzy mieliby nie zablokować przebudowy trasy AK skoro udało im się skutecznie namieszac pod Augustowem. Przecież mamy już efekt snieżnej kuli. Teraz przylączają się nowi zwolennicy "Polski bez autostrad".
To, ze samochody stojące w korkach trują dużo bardziej niż samochody jadące 130 na 5 biegu jest juz malo znaczącym faktem.
Jak widac liczy się tylko kasa i promocja własna. Dobro kraju, miasta, dzielnicy czy spolecznosci elewamy.
Spokojnie, na szczęście mamy EURO więc to jest glówny argument przetargowy z KE oraz z innymi instytucjami w tym sądami, w sprawach budowy nowych dróg, Augustów jest, wydaje mi się jedyny w swoim rodzaju więc nie sądzę aby gdzie indziej wybuchły podobne protesty na tak duzą skalę.
igorlan August 6th, 2007, 11:01 AM Nie łudzmy się to nie zle prawo, bo wszędzie poza warszawą buduje się i to sporo, to mentalność mieszkańców tego miasta.
Ja bym wrzucił do tego samego wora jeszcze co poniektórych górali.
bewu1 August 6th, 2007, 11:08 AM Problemy z budową czegokolwiek w Warsawie i jej okolicach wynikają z nietypowej struktury ludnościowej stolicy. Do Warszawy swego czasu najechało wiele osób "za chlebem" (ja też się do nich zaliczam) i dlatego tych rodowitych warszawiakow jest jakieś 30%. W stolycy króluje cwaniactwo i interes wlasny. Jest to najgorszy typ cwaniactwa bo polegajacy na pomieszaniu mentalności chłopa z ojcowizny z mentalnością karierowicza (wyksztalciucha). Stąd te odwołania, wynajmowanie prawników, zaskarżanie, protesty. Ważne aby moje było na wierzchu.
Oczywiście jest jeszcze ogromna korupcja. Pamiętajmy, że łatwo przekupić urzędnika bądź sedziego aby wydał taka, a nie inną decyzję. Nie łudzmy się to nie zle prawo, bo wszędzie poza warszawą buduje się i to sporo, to mentalność mieszkańców tego miasta.
Jedynym rozwiązaniem jest wdrożenie rozwiażań prawnych, ktore byłyby wlaściwie niedemokratycznie i budowa dróg a la pewien Adolfek, ktory dzialał przed 39 rokiem na Zachodzie. Bez odwołań, bez uwzględnienia jakichs protestow. Wywlaszczam pod lufa pistoletu i won, wchodza kopary i spychacze.
Już słysze te głosy. faszysta!!!! Jednak myślę, że to się wszystko tak skończy, jakimś ręcznym sterowaniem i mocnym zaciągnieciem cugli.
Bzdura. To już przerabialiśmy za tzw. komuny. I teraz wychodzą takie kwiatki, jak budowa dróg na gruncie prywatnym.
Wystarczy, by administracja przygotowywała decyzje zgodnie z prawem. WSA (sąd administracyjny) dokonuje kontroli wyłącznie pod tym kątem.
igorlan August 6th, 2007, 11:18 AM Jeśli liczysz na "idealną" dokumentację to mozesz czekać do końca Świata. Takie rzeczy nie występują we wrzechświecie.
Zgadza się, wszędzie na świecie pewne sprawy można zmieniać w trakcje realizacji projektu, a u nas odrazu trzeba uchylać całe pozwolenie na budowę, tak jak miało to miejsce w przypadku A4 Szarów- Tarnów. Tam wystarczyło cofnąć pozwolenie na mały kawałek i modyfikować na bierząco a nie odrazu na całe 50 km.
bewu1 August 6th, 2007, 11:44 AM W każdej dokumentacji są niedociągnięcia, zawsze mozna się do czegoś przyczepić. Tu nie chodzi o jakies istotne błędy (zreszta wszystko można skorygowac w trakcie budowy). Jeśli jest dobra wola ludzi można przenieść góry, jeśli jej nie ma, mamy taki syf jak w Warszawie.
Jeśli liczysz na "idealną" dokumentację to mozesz czekać do końca Świata. Takie rzeczy nie występują we wrzechświecie.
Co robi sąd administracyjny, gdy wpłynie do niego skarga na decyzję lub postanowienie:
PPSA - Art.*145.*§*1.*Sąd uwzględniając skargę na decyzję lub postanowienie:
1) uchyla decyzję lub postanowienie w całości albo w części, jeżeli stwierdzi:
a) naruszenie prawa materialnego, które miało wpływ na wynik sprawy,
b) naruszenie prawa dające podstawę do wznowienia postępowania administracyjnego,
c) inne naruszenie przepisów postępowania, jeżeli mogło ono mieć istotny wpływ na wynik sprawy;
2) stwierdza nieważność decyzji lub postanowienia w całości lub w części, jeżeli zachodzą przyczyny określone w art. 156 Kodeksu postępowania administracyjnego lub w innych przepisach;
3) stwierdza wydanie decyzji lub postanowienia z naruszeniem prawa, jeżeli zachodzą przyczyny określone w Kodeksie postępowania administracyjnego lub w innych przepisach.
Porównaj art. 145 §1 pkt 1 lit. a) - gdzie jest mowa o naruszeniu prawa, które miało wpływ na wynik sprawy - z art. art. 145 §1 pkt 1 lit. c - gdzie jest mowa o naruszeniu przepisów, jeżeli mogło ono mieć istotny wpływ na wynik sprawy. Poczekajmy na pisemne uzasadnienie wyroku, by ocenić, co zdaniem WSA dyskwalifikowało akt administracyjny. Czasami uzasadnienie pisemne jest inne od uzasadnienia ustnego.
pietreck August 6th, 2007, 11:47 AM Jak napisala Rzeczpospolita GDDKiA planuje normalnie rozstrzygnac ten przetarg i dopiero pozniej uaktualnic dokumenty.
Jakoś tym razem wcale się tym nie denerwuję. Myślę że powinni spokojnie rozstrzygnąć przetarg, a i tak zanim się uporają ze wszystkimi protestami, arbitrażami i Strabagiem (czy kimśtam innym) w sądzie, to papierologię dotyczącą pozwoleń na budowę będzie można w międzyczasie uzupełnić. Jestem dobrej myśli.
I jeszcze jedno - myślę że GDDKiA powinna zastanowić się nad zrobieniem małego anty-PRu wszystkim pieniackim spółdzielniom i wspólnotom, w postaci niewielkiej i niedrogiej kampanii reklamowej pokazującej ich żerowanie na ludzkiej naiwności (dostęp do planów dróg, ale nieinformowanie klientów, działanie na szkodę miasta itp..). Parę klipów w lokalnej TV, kilka bilboardów w spornych miejscach, jakieś ogłoszenie prasowe itp. Powinno wystarczyć.
yasioo7 August 6th, 2007, 12:54 PM Dlaczego ekolodzy mieliby nie zablokować przebudowy trasy AK skoro udało im się skutecznie namieszac pod Augustowem. Przecież mamy już efekt snieżnej kuli. Teraz przylączają się nowi zwolennicy "Polski bez autostrad".
To, ze samochody stojące w korkach trują dużo bardziej niż samochody jadące 130 na 5 biegu jest juz malo znaczącym faktem.
Jak widac liczy się tylko kasa i promocja własna. Dobro kraju, miasta, dzielnicy czy spolecznosci elewamy.
Jest zasadnicza różnica pomiędzy przyrodnikami działającymi w sprawie obwodnicy Augustowa, a "ekologami" działającymi w Warszawie, m.in. w stowarzyszeniu Zielone Mazowsze, które blokuje rozbudowę Trasy AK. To bardzo przykre, że ludzie, których konstruktywny wkład w rozwój sieci rowerowej w Warszawie jest niezaprzeczalny, wkładają tyle siły i energii w blokowanie inwestycji, z których codziennie korzystają setki tysięcy mieszkańców. Bynajmniej niewiele ma to wspólnego z ekologią.
tomasso August 6th, 2007, 01:25 PM Pamiętajmy, że łatwo przekupić urzędnika bądź sedziego aby wydał taka, a nie inną decyzję. Nie łudzmy się to nie zle prawo, bo wszędzie poza warszawą buduje się i to sporo, to mentalność mieszkańców tego miasta.
Jedynym rozwiązaniem jest wdrożenie rozwiażań prawnych, ktore byłyby wlaściwie niedemokratycznie i budowa dróg a la pewien Adolfek, ktory dzialał przed 39 rokiem na Zachodzie. Bez odwołań, bez uwzględnienia jakichs protestow. Wywlaszczam pod lufa pistoletu i won, wchodza kopary i spychacze.
Skąd Twoja wiedza o łatwości przekupienia sędziego? Może podzielisz się z nią z odpowiednią jednostka prokuratury? Mam wrażenie że czytujesz za dużo "Faktu"
W każdym niemal postępowaniu przynajmniej jedna ze stron jest niezadowolona z rozstrzygnięcia i nierzadko skłonna jest przegraną tłumaczyć przekupnością sędziego, ale nie dajmy się zwariować. Sędzia WSA to nie krawężnik z drogówki czy kanar z Renomy. To człowiek który na swoja pozycję pracował przez dziesięciolecia i chociażby przez wzgląd na własny interes nie połaszczy się
na łapówkę. Poza tym składy rzadko są jednoosobowe, orzeczenie trzeba dokładnie uzasadnić, istnieje możliwość odwołania do NSA. Wszyscy Twoim zdaniem są przekupieni przez ekologów?
Jak tęsknisz za wywłaszczaniem bez protestów, pod lufą to wpadnij zobaczyć jak to robią w Chinach. Na żywo wygląda cholernie mało atrakcyjnie.
loan August 6th, 2007, 02:01 PM I jeszcze jedno - myślę że GDDKiA powinna zastanowić się nad zrobieniem małego anty-PRu wszystkim pieniackim spółdzielniom i wspólnotom, w postaci niewielkiej i niedrogiej kampanii reklamowej pokazującej ich żerowanie na ludzkiej naiwności (dostęp do planów dróg, ale nieinformowanie klientów, działanie na szkodę miasta itp..). Parę klipów w lokalnej TV, kilka bilboardów w spornych miejscach, jakieś ogłoszenie prasowe itp. Powinno wystarczyć.
Taka wojna na spoty reklamowe jak Pis<->PO. Już widze jak na mapy lotnicze z nałożona siecia obwodnic GDDKiA rysuje przyszle i obecne inwestycje developerow. Tylko, ze wtedy developerzy moga sie jakos niemiło odgryźć i będziemy mieli kolejne opoźnienia.
dominobb August 7th, 2007, 11:55 AM w dzisiejszej Rzepie wiceszef mazowieckiej gdaki powiedzial ze przetarg bedzie sie toczyl normalnie
powiedzial: "postanowilismy ze uzupelnimy dokumenty i uzyskamy nowe pozwolenie na budowe do czasu rozstrzygniecia przetargu."
http://www.panmedia.pl/serwisy/1613-gddkia/2007/2007-08/pdf/20070807_rzeczpospolita_01.pdf
igorlan August 7th, 2007, 12:18 PM w dzisiejszej Rzepie wiceszef mazowieckiej gdaki powiedzial ze przetarg bedzie sie toczyl normalnie
powiedzial: "postanowilismy ze uzupelnimy dokumenty i uzyskamy nowe pozwolenie na budowe do czasu rozstrzygniecia przetargu."
http://www.panmedia.pl/serwisy/1613-gddkia/2007/2007-08/pdf/20070807_rzeczpospolita_01.pdf
To niewątpliwie pozytywna wiadomość, oby tylko udało im się je uzyskać.
pietreck August 10th, 2007, 02:56 PM Dziś trzeci zestaw pytań i modyfikacji SIWZ oraz zapowiedź kolejnego przesunięcia terminu otwarcia - jeszcze bez daty.
Ale przecież nikt się nie spodziewał że termin przesunie się tylko dwa razy, prawda? :)
igorlan August 10th, 2007, 03:27 PM Dziś trzeci zestaw pytań i modyfikacji SIWZ oraz zapowiedź kolejnego przesunięcia terminu otwarcia - jeszcze bez daty.
Ale przecież nikt się nie spodziewał że termin przesunie się tylko dwa razy, prawda? :)
Święta racja :)
dominobb August 10th, 2007, 05:04 PM teraz to i tak nie ma takiego znaczenie
bo po rozstrzygnieciu przetargu i tak jak na razie nie moze zaczac sie budowa
Patryjota August 10th, 2007, 05:48 PM teraz to i tak nie ma takiego znaczenie
bo po rozstrzygnieciu przetargu i tak jak na razie nie moze zaczac sie budowa
Załóżmy że przetarg jest juz rozstrzygnięty a nie ma jeszcze pozwolenia na budowę ... czy czasem wtedy GDDKiA nie będzie płaciła kary wykonawcy ?
gzak August 10th, 2007, 05:51 PM Coś czuję, że będą teraz przesuwać termin otwarcia ofert aż do momentu ponownego otrzymania pozwolenia na budowę... Wydaje mi się, że rozstrzygnięcie przetargu w obecnej sytuacji mogłoby być łatwe do oprotestowania przez przegrane firmy...
vampi_r August 10th, 2007, 07:14 PM Dlaczego ekolodzy mieliby nie zablokować przebudowy trasy AK skoro udało im się skutecznie namieszac pod Augustowem. Przecież mamy już efekt snieżnej kuli. Teraz przylączają się nowi zwolennicy "Polski bez autostrad".
Yasioo trochę już Ci wyjaśnił. Ja dodam, że w przypadku pozwolenia na budowę trasy AK od Konotopy do Powązkowskiej mamy do czynienia nie z "ekologami", tylko ze spółdzielnią mieszkaniową Wola. Tak więc w tym przypadku można by mówić, że budowę trasy chcą zablokować budowlańcy (prawda?).
SM Wola ma swój interes w tym, by nie dopuścić do budowy trasy. Przez wiele lat budowała bloki w pobliżu planowanych tras i nie informowała przyszłych mieszkańców o uciążliwym sąsiedztwie. Wiele gruntów pod AK należało do SM Wola i ta zapewne (a zwłaszcza zarząd spółdzielni) wolałaby zarobić na budowie nowych blokowisk, niż sprzedać grunty pod trasę (chyba nawet SM Wola stawała na tyle okoniem, że była wywłaszczana na mocy Specustawy drogowej). W blokach budowanych przez SM Wola przy planowanych trasach mieszka też kilka osób ze świecznika, jak chociażby były burmistrz Bemowa.
A co do sprzeciwu Zielonego Mazowsza na moderniację trasy AK do Marek.
To tzw. zieloni, którzy działają dla kasy. Żyją z wykonywania "ekspertyz" komunikacyjnych. ZM bardziej działa na rynku komunikacji. Z ekologią ta działalność ma niewiele wspólnego, a na pewno w tej organizacji nie ma nikogo, kto by znał się na przyrodzie. Nie nazwałbym ZM ekoterrorystami, ale faktem jest, ze chętnie współpracują i wchodzą w koalicje z ludźmi umoczonymi w działania ekoterrorystyczne.
Zielone Mazowsze jest też bardzo krytycznie oceniane przez organizacje przyrodnicze, z którymi współpracujemy.
Dodam oczywiście, że działania ZM w sprawie budowy ścieżek rowerowych są pozytywne.
Nie mylmy więc pojęć. Przy problemie obwodnicy Augustowa działa zupełnie kto inny. Dodam jeszcze, że przyrodnicy nie mają nic przeciw budowie trasy AK, czy jej modernizacji i w przeciwieństwie do warszawskich NIMB-ów i zielonych, są przeciwni tzw. pozamiejskiej obwodnicy Warszawy.
Skoro już jesteśmy przy Augustowie:
przypominam, że przetarg na wykonawcę rozstrzygnięto w grudniu 2006, a decyzja środowiskowa i pozwolenie na budowę to luty 2007.
Nie znamy niestety szczegółów decyzji GINB, więc możemy tylko spekulować, a w spekulacje raczej wolalbym nie wchodzić. Pozostawmy działania GDDKiA i ich prawnikom. Jakby co, możemy polecić kilku dobrych prawników, którzy na pewno mogliby wyprostować sprawę Trasy AK.
pietreck August 14th, 2007, 02:42 PM Dziś trzeci zestaw pytań i modyfikacji SIWZ oraz zapowiedź kolejnego przesunięcia terminu otwarcia - jeszcze bez daty.
Kolejny termin - 22.08.2007
Tomasz_WS August 14th, 2007, 07:37 PM Wróciłem po urlopie z nadzieją... jak widać nadzieja matką głupich :(
qqqq August 16th, 2007, 09:31 PM Kolejny termin - 22.08.2007
To jeszcze nie koniec.
Wyraznie widać, że wykonawcy dalej "grają" na przedłużenie. Bezpośrednio po rozesłaniu informacji o przedłużeniu napływa kolejna "fala" pytań.
Błędy i nieścisłości w dokumentacji to jedno, ale takie postępowanie wyraźnie wskazuje, że nie chodzi o wyjaśnienie czy w przedmiarze ma być przykładowo 30 czy 50.
[BÉTON!BRUT!] August 16th, 2007, 09:46 PM :(
Patryjota August 16th, 2007, 10:11 PM To jeszcze nie koniec.
Wyraznie widać, że wykonawcy dalej "grają" na przedłużenie. Bezpośrednio po rozesłaniu informacji o przedłużeniu napływa kolejna "fala" pytań.
Błędy i nieścisłości w dokumentacji to jedno, ale takie postępowanie wyraźnie wskazuje, że nie chodzi o wyjaśnienie czy w przedmiarze ma być przykładowo 30 czy 50.
Skoro nie ma pozwolenia na budowie , to ta gra na czas jest nawet wskazana :)-hyhyhyhy , a tak szczerze to obserwując inne przetargi nieograniczone gdzie udostępniane jest modyfikacja SIWZ (i pytania dotyczące SIWZ) czasami można się zaśmiać - nawet w pewnym momencie odnosiłem wrażenie że osoba która pisała odpowiedzi - robiłą to na zasadzie - czego jeszcze h...e nie rozumiecie ?:)
Patryjota August 17th, 2007, 07:55 AM Maly zonc - przetarg na S8 trafil do bedacych w toku - z terminem otwarcia 22 sieprien :)
filosss August 17th, 2007, 08:27 AM Skoro nie ma pozwolenia na budowie , to ta gra na czas jest nawet wskazana :)-hyhyhyhy , a tak szczerze to obserwując inne przetargi nieograniczone gdzie udostępniane jest modyfikacja SIWZ (i pytania dotyczące SIWZ) czasami można się zaśmiać - nawet w pewnym momencie odnosiłem wrażenie że osoba która pisała odpowiedzi - robiłą to na zasadzie - czego jeszcze h...e nie rozumiecie ?:)
Bo tak jest. Czy to GDDKiA czy każdy inny Zarząd Dróg (Miejskich, Wojewódzkich, Powiatowych itd...) cierpi na niedosyt fachowców - i często na pytania odnośnie SIWZ odpowiadają urzędnicy którzy nie do końca są super fachowcami w tej dziedzinie. Ot zwykła polska rzeczywistość...
Delwin1 August 17th, 2007, 10:49 AM Co za problem podpisać warunkową umowę ? Jak będzie pozwolenie to umowa wchodzi w życie i i tyle. A lepiej teraz (skoro i tak trzeba czekać na pozwolenie) boksować się z protestami - potem to będzie dodatkowe opóźnienie.
gzak August 17th, 2007, 03:18 PM Co za problem podpisać warunkową umowę ? Jak będzie pozwolenie to umowa wchodzi w życie i i tyle. A lepiej teraz (skoro i tak trzeba czekać na pozwolenie) boksować się z protestami - potem to będzie dodatkowe opóźnienie.
Podpisać pewnie nie problem. Gorzej z tym, aby takiej warunkowej umowy nie oprotestowali pozostali startujący w przetargu. Prawnikiem nie jestem, ale cofnięcie pozwolenia na budowę może być wg mnie potraktowane jako swoista zmiana warunków w trakcie trwania przetargu...
Może ktoś bardziej obeznany w temacie napisze jak to widzi...
Patryjota August 17th, 2007, 03:22 PM Maly zonc - przetarg na S8 trafil do bedacych w toku - z terminem otwarcia 22 sieprien :)
Juz poprawione znowu jest w aktualnych :)
gzak August 20th, 2007, 10:29 AM Z GW:
Setki pytań o trasę przez środek Bemowa
Jarosław Osowski
2007-08-20, ostatnia aktualizacja 2007-08-19 21:20
Już nie tylko spółdzielnie mieszkaniowe z Bemowa torpedują budowę nowej trasy, która przetnie tę dzielnicę na pół. Przetarg na jej wykonawcę sparaliżowały też firmy, które walczą o rekordowy kontrakt warty 1,3 mld zł
http://bi.gazeta.pl/im/8/4397/m4397498.jpg
To bardzo ważna droga - jeden ze zjazdów z przyszłej autostrady A2 prosto do Trasy Armii Krajowej na Żoliborzu. Dwie 11-kilometrowe jezdnie po trzy pasy ruchu w każdą stronę, cztery węzły, bezkolizyjne skrzyżowania. Pracy na dwa i pół roku. Budowa powinna trwać od wiosny. Będzie dobrze, jeśli zacznie się zimą.
Czy cement musi być NA?
Dość dziwnie wygląda wybieranie wykonawcy. Jeden przetarg już unieważniono, bo firmy zarzuciły Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad mnóstwo błędów. Urzędnicy natychmiast ogłosili następny, ale tym razem też pojawił się problem.
- Wykonawcy prowadzą z nami grę. Tuż przed kolejnym terminem otwarcia ofert zarzucają nas setkami pytań o szczegóły zamówienia. To się staje normą przy tak dużych przetargach. Firmy chcą mieć więcej czasu, by jak najlepiej przygotować swoją ofertę i wygrać - ocenia Jan Jaworski, który zajmuje się zamówieniami publicznymi w Generalnej Dyrekcji Dróg.
Oto próbka, pytanie nr 23 w zestawie pierwszym: "Czy przy wykonywaniu betonów mostowych musi być zastosowany cement z symbolem NA? Czy może być tylko CEM I 42,5 N lub R?". Na każde z takich wątpliwości trzeba przygotować odpowiedź, wysłać ją nie tylko pytającemu, ale i sześciu konkurentom, którzy wykupili materiały przetargowe. Dodatkowo wszystko trafia do internetu. I tak wybór wykonawcy nowej trasy przesuwa się z tygodnia na tydzień. Trzeci już termin otwarcia ofert wyznaczono wprawdzie na najbliższy piątek, ale Jan Jaworski podejrzewa, że i ten nie będzie ostatni.
Oni nam wykop, my im protest
Jeśli nawet przetarg uda się w końcu rozstrzygnąć, prace będą mogły się zacząć tylko na podwarszawskim odcinku. Ten na wysokości Bemowa oprotestowały spółdzielnie mieszkaniowe i Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego unieważnił pozwolenie na budowę. Drogowcy wystąpili już o nowe.
Wśród protestujących była Spółdzielnia Mieszkaniowa "Wola". - Generalnie jesteśmy przeciw trasom ekspresowym, które pokawałkują Bemowo na kilka części. Tę drogę zaplanowali, jak tu biegały zające i zawracały wrony - mówi "Gazecie" prezes spółdzielni Robert Ambroziak. Najbliżej trasy będą stać bloki przy ul. Kazubów na os. Górce. - Ludzie powykupywali tam mieszkania wysiłkiem całych rodzin - podkreśla.
Dlaczego te bloki w ogóle powstały, skoro trasa jest planowana od 40 lat? - Bo kiedyś, przed 1989 r., ten teren przydzielono naszej spółdzielni pod zabudowę. Trudno mieć więc do nas pretensje. To wina ówczesnych władz - dodaje Ambroziak.
Do obecnych też ma zastrzeżenia, bo nie chcą się z nim spotykać i "mają spółdzielców w nosie". Twierdzi, że gdyby zgodziły się wpuścić trasę choć na krótkim odcinku do tunelu, spółdzielnia może by ustąpiła. Jednak projekty już dawno są zatwierdzone i na nich opierają się warunki feralnego przetargu - trasa przez Bemowo ma prowadzić w wykopie.
bebe.2006 August 20th, 2007, 12:52 PM Z GW:
http://bi.gazeta.pl/im/8/4397/m4397498.jpg
To dobre wiadomosci, ze budowa mimo problemow ma sie zaczac.
seb83 August 20th, 2007, 01:17 PM widac po wypowiedzi ze ten Ambroziak to niezly cep. Ale nie istotne, mozan bylo tak wybudowac te osiedla zeby trasa byla i ludzie mogli mieszkac spokojnie, a on z takimi tekstami wyjerdza, ale jak chcieli sobie napchac kabze to ich to interesowalo.
jadwas August 20th, 2007, 01:25 PM ^^
Poza tym był czas na protesty - jak zaspali to trudno
gzak August 20th, 2007, 02:08 PM To dobre wiadomosci, ze budowa mimo problemow z pozwolenie na budowe ma sie zaczac.
No chyba nie za bardzo... Z tego co pamiętam na początku prac będzie trzeba przewieźć ogromne ilości ziemi z jednego końca (odcinka) na drugi. Dlatego tez początkowo planowane dwa etapy budowy zostały połączone w jeden.
Tak więc bez pozwolenia na oba odcinki ciężko będzie ruszyć z poważniejszymi pracami.
P.S. No chyba, że kopać ziemię można i bez pozwolenia na budowę... :-/
tomkrt August 20th, 2007, 02:47 PM Jest już piąta modyfikacja SIWZ
i nowy termin składania ofert 28.08
Jak tak dalej pójdzie mogą nie zdążyć przed gwiazdką :bash:
igorlan August 20th, 2007, 02:51 PM Jest już piąta modyfikacja SIWZ
i nowy termin składania ofert 28.08
Jak tak dalej pójdzie mogą nie zdążyć przed gwiazdką :bash:
Jakie to ma znaczenie czy rozstrzygną teraz czy za miesiąc skoro i tak nie mają pozwolenia na budowę?
dominobb August 20th, 2007, 03:15 PM Jakie to ma znaczenie czy rozstrzygną teraz czy za miesiąc skoro i tak nie mają pozwolenia na budowę?
nie maja pozwolenia na jeden z odcinkow
na drugim moga budowac
JA August 20th, 2007, 03:23 PM nie maja pozwolenia na jeden z odcinkow
na drugim moga budowac
Problem chyba polega na tym, że chociaż pozwolenia na odcinki są wydawane oddzielnie, to kontrakt na budowę jest jeden.
Projekt przewiduje stworzenie wykopu na jednym odcinku oraz podniesienie poziomu terenu (pod trasą) na drugim odcinku. Logiczne jest wykorzystanie wykopanej ziemi. Pisał o tym (chyba) user vampi_r.
pozdrawiam,
JA
Patryjota August 20th, 2007, 03:26 PM Jakie to ma znaczenie czy rozstrzygną teraz czy za miesiąc skoro i tak nie mają pozwolenia na budowę?
np na A4 (zgorzelec -a18) nadal nie ma możliwości wejścia na budowe na odcinku około 6 km - ale budują(na pozostałym obszarze)
igorlan August 20th, 2007, 03:31 PM np na A4 (zgorzelec -a18) nadal nie ma możliwości wejścia na budowe na odcinku około 6 km - ale budują(na pozostałym obszarze)
Wszystko ok, nie będę pisał 2 raz bo już kolega JA wyjaśnił korelacje obydwu odcinków. Tak więc wygląda na to że muszą mieć pozwolenie na całość aby mogli zaczynać.
macieii August 20th, 2007, 10:50 PM Gdzieś ktoś to już napisał.
Wykop jest na Bemowie. Czyli nasyp jest na drugim odcinku. Tak więc, na tym odcinku mogliby chyba zacząć od elementów konstrukcyjnych ? Węzły, mosty, wiadukty... A jak pozwolenie zostanie wydane, to nawiozą (uzupełnią) ziemię.
Zresztą, zanim zostanie podpisana umowa to jeszcze ładnych kilka miechów upłynie. Zdążą z nowym pozwoleniem :-)
Patryjota August 21st, 2007, 01:22 PM Aktualny termin to 28.08 - cyba wiaodmo o co chodzi
pietreck August 21st, 2007, 03:21 PM Aktualny termin to 28.08 - cyba wiaodmo o co chodzi
Wiemy, wiemy, już od kilku postów ;) Teraz znowu powinien się ktoś odezwac z tekstem "ale co z tego że rozstrzygną przetarg, skoro nie ma pozwolenia" i ktoś mu odpowie "jest ale tylko na część", a ktoś następny dopowie "ale nie można robić części bo trzeba wywieźć ziemię stąd i nasypać tam" - "a właśnie że można, bo można wbijać pale i lać beton" - "a wcale że nie" - a w międzyczasie ktoś napisze "ooo, termin otwarcia znów przesunięty!" i znowu "i co z tego", "ale...". Niech się forum kręci :nuts:
bebe.2006 August 21st, 2007, 03:34 PM ^^ pietreck, melancholinjny jakis taki dzisiaj jestes :)
pozd.
bebe
humptyangel August 21st, 2007, 03:58 PM piękna koncepcja rozwoju forum :lol:
[BÉTON!BRUT!] August 21st, 2007, 04:09 PM ale co z tego że rozstrzygną przetarg, skoro nie ma pozwolenia? ;) dobra koniec OT :)
vampi_r August 21st, 2007, 04:12 PM Fakt, że ważne jest pozwolenie na budowe na odcinku od Konotopy do Lazurowej ma jednak niebagatelne znaczenie, by ewentualne opóźnienie zniwelowac do minimum.
Można na danym odcinku prowadzić prace przygotowawcze jak:
- wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie,
- wykonanie niwelacji terenu,
- zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów,
- wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy.
Myślę też, że wykonawca będzie mógł jeszcze przed okresem zimowym zorganizowac sobie zaplecze, zwieźć odpowiednie materiały, czy po prostu szczegółowo zapozać się z projektem i wykonać harmonogram prac tak, by od wiosny wszystko poszło jak z płatka. Można np. zorganizowac harmonogram prac tak, by zacząć od budowy wszelkich obiektów inżynierskich. Przecież w węzłach będa estakady. O ile pamiętam, to w ramach budowy Trasy AK nie mieści się sam węzeł Konotopa (a szkoda). Jednak z ważniejszych obiektów inzynierskich można wymienić:
- wiadukt nad torami kolei poznańskiej (E20)
- węzeł "Mory" (półkoniczynka)
- wiadukty w ciągu ul. Sochaczewskiej i Szeligowskiej
- wezeł "Warszawska" (karo)
- wiadukt bocznicy do huty
- węzeł Lazurowa (karo)
Wszystkie ww obiekty inżynierskie wymagają minimalnych robót ziemnych i ich budowa może ruszyć najpierw. Oczywiście własciwe prace ziemne zaczną się dopiero gdy na cały odcinek będzie pozwolenie na budowę. Ale w tym przypadku właściwa budowa może zacząc się praktycznie w dzień po wydaniu takiego pozwolenia. Mam jeszcze nadzieję, że wszelkie decyzje będa miały rygor natychmiastowej wykonalności (oczekuję, że w szykowanej ustawie o Euro 2012 znajdzie się taki zapis).
Jakby też dobrze zakombinowac, to ... rozbiórka ewewntualnych ruder stojacych na odcinku Lazurowa - Prymasa mogłaby się odbyc jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia na budowę dla tego odcinka. Aczkolwiek ma to sens moim zdaniem tylko w przypadku tajnych zakładów wojskowych. Nie ma co kruszyć kopii o kilka domków mieszkalnych, gdyż wraz z uzyskaniem pozwolenia na budowę taka rozbióra zajmie "godzinkę".
Prawo Budowlane
Art. 31
1. Pozwolenia nie wymaga rozbiórka:
1) budynków i budowli - niewpisanych do rejestru zabytków oraz nieobjętych ochroną konserwatorską - o wysokości poniżej 8 m, jeżeli ich odległość od granicy działki jest nie mniejsza niż połowa wysokości;
2) obiektów i urządzeń budowlanych, na budowę których nie jest wymagane pozwolenie na budowę, jeżeli nie podlegają ochronie jako zabytki.
2. Rozbiórka obiektów budowlanych, o których mowa w ust. 1 pkt 1, wymaga uprzedniego zgłoszenia właściwemu organowi, w którym należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania tych robót. Przepis art. 30 ust. 5 stosuje się odpowiednio.
3. Właściwy organ może nałożyć obowiązek uzyskania pozwolenia na rozbiórkę obiektów, o których mowa w ust. 1 pkt 1, jeżeli rozbiórka tych obiektów:
1) może wpłynąć na pogorszenie stosunków wodnych, warunków sanitarnych oraz stanu środowiska lub
2) wymaga zachowania warunków, od których spełnienia może być uzależnione prowadzenie robót związanych z rozbiórką.
4. Właściwy organ może żądać, ze względu na bezpieczeństwo ludzi lub mienia, przedstawienia danych o obiekcie budowlanym lub dotyczących prowadzenia robót rozbiórkowych.
5. Roboty zabezpieczające i rozbiórkowe można rozpocząć przed uzyskaniem pozwolenia na rozbiórkę lub przed ich zgłoszeniem, jeżeli mają one na celu usunięcie bezpośredniego zagrożenia bezpieczeństwa ludzi lub mienia. Rozpoczęcie takich robót nie zwalnia od obowiązku bezzwłocznego uzyskania pozwolenia na rozbiórkę lub zgłoszenia o zamierzonej rozbiórce obiektu budowlanego.
basic August 22nd, 2007, 12:41 PM Można na danym odcinku prowadzić prace przygotowawcze jak:
- wytyczenie geodezyjne obiektów w terenie,
- wykonanie niwelacji terenu,
- zagospodarowanie terenu budowy wraz z budową tymczasowych obiektów,
- wykonanie przyłączy do sieci infrastruktury technicznej na potrzeby budowy.
Wydaje mi się, że bez pozwolenia na budowę nie można (Art. 41, ust. 3 PB).
vampi_r August 22nd, 2007, 01:24 PM ^^ Ale ja piszę o odcinku, na który jest pozwolenie, czyli od Konotopy do Lazurowej. Na nim można robić prace przygotowawcze, zrobić zaplecze materiałowe i rozpocząc budowę obiektów inzynierskich.
Mr X August 22nd, 2007, 08:57 PM Mam pewne wiadomości, że tereny ogródków działkowych są już przygotowane. Ustawiono nowe ogrodzenie wzdłuż planowanej trasy tych części ogródków, które zostaną.
Na odcinku DK2 – linia kolejowa rośnie sobie kukurydza, także wypadałoby poczekać do zbiorów (w sumie nie trzeba będzie czekać bo zanim zacznie się budowa to będzie już po zbiorach ;) ).
Ponieważ cała trasa ma być realizowana w ramach jednego kontraktu to rozpoczęcie robót inżynieryjnych na odcinku mającym PnB byłoby wskazane, bo wykonawca mógłby lepiej wykorzystać sprzęt – mniejsza ilość sprzętu (np. te same palownice najpierw załatwiłby jeden odcinek, a później płynnie przeszły na drugi). Trzeba też brać pod uwagę to, że my tu sobie gadamy bez ponoszenia odpowiedzialności finansowej – a co jeśli PnB i inne papiery odnośnie drugiej części utkną na lata, a wykonawca już zaangażuje siły i środki? Zawsze takie coś podnosi ryzyko, a ryzyko przelicza się na realną kasę.
siskom_tak August 25th, 2007, 02:06 AM Rusza budowa Trasy Armii Krajowej!!!
2 września 2007 roku o godzinie 14:00
Szczegóły tu:
http://siskom.waw.pl/happening.htm
Co proponujecie na kamień węgielny?
glicek August 25th, 2007, 03:13 AM Zaraz, ale kto buduje? kto wbija łopatę no i kto stawia szampana bezalkoholowego ale co tam, wazne że z bąbelkami...?
glicek August 25th, 2007, 03:46 AM Co proponujecie na kamień węgielny?
Może jakiś kawałek betonu z Estakad Bielańskich, zardzewiałych zbrojeń z Mostu Grota (odłupanie kawałka mu nie zaszkodzi?) albo kawałek asfaltu z remontowanych właśnie Jerozolimskich i Puławskiej aby tym tymi resztkami raz na zawsze pogrzebać ducha poprzednich inwestycji z czasow PRL - wolnych, nieudolnych, przestarzałych i sypiących się i przełamać klątwę braku inwestycji w Warszawie.
:cheers:
jozeck August 25th, 2007, 09:46 AM Rusza budowa Trasy Armii Krajowej!!!
2 września 2007 roku o godzinie 14:00
Szczegóły tu:
http://siskom.waw.pl/happening.htm
Co proponujecie na kamień węgielny?
Może jakiegoś "projektanta"? Za niektóre rozwiązania chciałoby się zakopać... a jest okazja :)
JA August 25th, 2007, 09:49 AM Co proponujecie na kamień węgielny?
Kawałek siedziby GDDKiA?
vampi_r August 25th, 2007, 12:08 PM Myślę, że najlepsze będą detale symboliczne, świadczące o tym, że w sprawie budowy dróg w Warszawie (i całej Polsce) doświadczamy dziwnej indolencji poczynając na rządzie i politykach, poprzez urzędników, a na drogowcach kończąc.
Artykuły prasowe sprzed 3-4 lat informowały, że budowa Trasy AK (podobnie jak większości innych inwestycji drogowych w Warszawie) będzie kończyć się w grudniu 2007. Po 3-4 latach mówi się, że nie wiadomo, czy zdążymy z tym do 2012 roku (za 5 lat)...., a właściwa budowa Trasy AK może nie ruszyć nawet w tym roku.
I kopie takich artykułów zostaną zapewne zakopane jako kamień węgielny.
Czas, by politycy przestali zajmować się sami sobą, a zaczęli uchwalać prawo takie, by protest jakiejś spółdzielni, czy zielonych, nie powodował wstrzymania inwestycji wartej miliardy zł.
Proszę zwrócic uwagę, że budowa Trasy AK i modernizacja jej odcinka do Marek zostały uwalone z powodu zupełnych błachostek.
PS. Akcja nie jest wymierzona przeciwko GDDKiA, a wręcz przeciwnie. Zamierzamy zwrócić uwagę na złe prawo, opieszałość urzędników, czy inne kwestie, które wydatnie przeszkadzają w budowie dróg.
Liczymy więc, że zjawi się ktos z przedstawicieli GDDKiA Warszawa i wesprze nas. Na początku przyszłego tygodnia wyślemy oficjalne zaproszenie.
svir August 25th, 2007, 10:21 PM ^^ Obecne plany GDDKiA w trumience z napisem obwodnice warszawskie, za rok będzie można zrobić ekshumacje i przenieść w miejsce innej nierozpoczetej inwestycji
Sławek August 25th, 2007, 10:53 PM ^^ Obecne plany GDDKiA w trumience z napisem obwodnice warszawskie, za rok będzie można zrobić ekshumacje i przenieść w miejsce innej nierozpoczetej inwestycji
zakopać... szyszkę - to apropo ministra Szyszki.
tomkrt August 27th, 2007, 03:49 PM Pojawiła się nowa modyfikacja SIWZ - już szósta :bash:
i nowy termin składania ofert tym razem - 4 wrzesień :ohno:
basic August 27th, 2007, 04:04 PM ^^ Ale ja piszę o odcinku, na który jest pozwolenie, czyli od Konotopy do Lazurowej. Na nim można robić prace przygotowawcze, zrobić zaplecze materiałowe i rozpocząc budowę obiektów inzynierskich.
OK - w takim razie sorry.
Patryjota August 27th, 2007, 04:05 PM Pojawiła się nowa modyfikacja SIWZ - już szósta :bash:
i nowy termin składania ofert tym razem - 4 wrzesień :ohno:
Znając życie ,wspominając inne przetargi np. na S3 to na bank nie jest to ostatnie przesunięcie terminu
Tomasz_WS August 27th, 2007, 06:33 PM ALe lipa chyba przestanę zaglądać do tego wątku bo to przesuwanie już staje sięnudne. Na pewno jak to rozstrzygną to będą o tym trąbić w TV i w gazetach.
malyniak August 27th, 2007, 06:48 PM Wracając do tematu kamienia węgielnego, proponuję jakąś mapkę wyprodukowaną kilka lat temu, według której ta droga powinna już dawno być zbudowana.
JA August 28th, 2007, 08:32 AM Rzeczpospolita 28-08-2007
Poślizg na Trasie AK
Drogowcy wystąpili wczoraj do wojewody o nowe pozwolenie na budowę przedłużenia Trasy AK między ul. Lazurową i Powązkowską. Twierdzą, że jeszcze w tym roku wprowadzą wykonawcę na teren inwestycji.
Poprzednie pozwolenie uchylił Główny Urząd Nadzoru Budowlanego. Wnioskowała o to Spółdzielnia Mieszkaniowa Wola, której bloki sąsiadują z uciążliwą inwestycją. Przedstawiciele spółdzielni wytknęli drogowcom błędy w dokumentacji niezbędnej do rozpoczęcia prac.
-Tego problemu już nie ma, uzupełniliśmy wszystkie dokumenty -twierdzi szef Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad na Mazowszu Wojciech Dąbrowski. - Przed końcem roku wprowadzimy wykonawcę na budowę całego bemowskiego odcinka obwodnicy, którego częścią jest sporny fragment -zapewnił.
Na razie nic na to nie wskazuje. GDDKiA nie potrafi rozstrzygnąć przetargu na odcinek przez Bemowo, którego budowa powinna trwać przynajmniej od wiosny. W drugim już przetargu otwarcie ofert wciąż jest przekładane z powodu lawiny pytań od oferentów.
GDDKiA ma też problem z przeznaczonym do przebudowy odcinkiem Trasy AK i Trasy Toruńskiej między ul. Powązkowską i Markami. W wyniku skargi ekologów Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uchylił uzgodnienia ministra środowiska dla modernizacji tego fragmentu. W tej sprawie GDDKiA nie zamierza jednak niczego uzupełniać. Jej prawnicy doszli do wniosku, że mimo niekorzystnego orzeczenia decyzja jest ważna. Wystąpią więc o decyzję lokalizacyjną i pozwolenie na budowę.
kmaj
http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/warszawa_070828/warszawa_a_8-1.F.jpg
Przedłużenie Trasy AK to pierwszy element obwodnicy, która ma rozprowadzać ruch z autostrady. Pozostałe powstaną m.in. na Ursynowie, w Wawrze i Wesołej. GDDKiA nie potrafi rozpocząć ich budowy od lat 90. Drogowe przygotowania to pasmo opóźnień i konfliktów z mieszkańcami. Na zwlekaniu stolica straciła już miliardy złotych.
pietreck August 28th, 2007, 09:42 AM Na razie nic na to nie wskazuje. GDDKiA nie potrafi rozstrzygnąć przetargu na odcinek przez Bemowo, którego budowa powinna trwać przynajmniej od wiosny. W drugim już przetargu otwarcie ofert wciąż jest przekładane z powodu lawiny pytań od oferentów.
Mała manipulacja, co? "Nie może", a "nie potrafi" - i już zmienia się sens zdania. Pan Redaktor oczywiście by sam rozstrzygnął taki przetarg. W 5 minut.
Uwielbiam takie teksty..
mac_s August 28th, 2007, 11:16 AM Czas, by politycy przestali zajmować się sami sobą, a zaczęli uchwalać prawo takie, by protest jakiejś spółdzielni, czy zielonych, nie powodował wstrzymania inwestycji wartej miliardy zł.
Masz u mnie piwo :) Nareszcie do tego doszedles :)
vampi_r August 28th, 2007, 12:36 PM ^^ Cos ci się pomyliło.
Z zielonymi ekooszołomami SISKOM walczy dłużej, niż ty pisujesz na tym forum.
Zaręczam też, że organizacje przyrodnicze, z którymi współdziałamy w sprawie Rospudy mają takie samo zdanie o zielonych jako i ty.
Zielone Mazowsze nie ma zbyt wielkiego poważania wśród przyrodników, a poprzez fakt, że ZM wchodzi w układy z ekoharaczystami powoduje, że traktowane jest przez wszystkich jako wrzód na d...
mac_s August 28th, 2007, 05:21 PM Wyszedl z Ciebie prawdziwy vampi_r - nie bajeruj ;)
vampi_r August 31st, 2007, 10:45 AM http://www.rzeczpospolita.pl/gifs/head.gif
INWESTYCJE Warszawiacy chcą jutro ośmieszyć odpowiedzialnych za budowę dróg
Gdzie obwodnica? Od lat tylko w planach
O kolejne dwa miesiące przesunie się decyzja w sprawie wschodniej obwodnicy Warszawy. Wciąż nie wiadomo, czy przejdzie przez środek Wesołej czy obrzeża Sulejówka.
Rządowe urzędy nie potrafią wydać decyzji lokalizacyjnej od listopada 2005 r. Wczorajsza rozprawa administracyjna u wojewody też nie wniosła nic nowego. Jacek Sasin czeka aż opinię w tej sprawie prześle mu minister rozwoju regionalnego Grażyna Gęsicka. A ta rozpatruje odwołania, jakimi zasypali ją ekolodzy.
Zdegustowani nieudolnością urzędników warszawiacy sami zaczną "budowę" innego fragmentu obwodnicy - przez Bemowo. Jutro o godz. 14 wbiją pierwszą łopatę, wmurują też kamień węgielny z wycinkami prasowymi sprzed lat, w których urzędnicy obiecują, że obwodnica powstanie do końca 2007 roku (drogowcy nie otworzyli jeszcze nawet ofert w przetargu na jej pierwszy odcinek).
Happening odbędzie się na parkingu obok al. Prymasa Tysiąclecia i Cmentarza Wojskowego, gdzie ma powstać węzeł al. Prymasa Tysiąclecia i Trasy AK wraz z jej planowanym przedłużeniem w kierunku Konotopy. Organizatorem jest Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji (SISKOM), czyli grupa popierająca budowę obwodnicy.
- Kiedy obserwuję przygotowania dobudowy dróg w rejonie Warszawy, ogarnia mnie złość - mówi Robert Chwiałkowski z SISKOM. -Politycy zajmują się podsłuchiwaniem siebie nawzajem, a kolejne terminy są przesuwane.
Wczoraj "Rz" zadzwoniła do szefa Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad na Mazowszu Wojciecha Dąbrowskiego.
-Czy wie pan, że w sobotę rusza budowa przedłużenia Trasy AK na Bemowie? -zapytaliśmy. Na kilka sekund zapadła cisza. -Co takiego? Niby gdzie?! - wydusił z siebie w końcu Dąbrowski.
Wtedy powiedzieliśmy o happeningu SISKOM.
- Aha, bardzo śmieszne. Życzę im powodzenia - skomentował Dąbrowski. - A czy to moja wina, że tras jeszcze nie ma? Przygotowania trwają od sześciu lat, ale wciąż zmagamy się z protestami.
Chwiałkowski wymienia instytucje odpowiedzialne za bałagan - to ministerstwa Transportu i Środowiska, GDDKiA, Urząd Wojewódzki i organizacje ekologiczne.
Konrad Majszyk
SPROSTOWANIE: Happening SISKOM jest w NIEDZIELĘ 2 wrzesnia.
Nie wiem dlaczego Pan Konrad pomylił dni tygodnia.
[BÉTON!BRUT!] August 31st, 2007, 12:19 PM kurcze, ciekawe czy ktos sie zmyli i bedzie bezowocnie czekac. Ja w kazdym razie postaram sie byc w niedziele o 14. Mam nadzieje ze zdaze z wyjsciem z roboty i dojechaniem skoro obwodnicy nie ma. :)
vampi_r August 31st, 2007, 12:23 PM kurcze, ciekawe czy ktos sie zmyli i bedzie bezowocnie czekac.
Heh... Pan Majszyk zrobił nam nieco niedźwiedzią przysługę.
Ja w kazdym razie postaram sie byc w niedziele o 14. Mam nadzieje ze zdaze z wyjsciem z roboty i dojechaniem skoro obwodnicy nie ma. :)
Zapraszamy - im nas wiecej się zjawi, tym lepiej.
tomkrt August 31st, 2007, 02:02 PM SPROSTOWANIE: Happening SISKOM jest w NIEDZIELĘ 2 wrzesnia.
Nie wiem dlaczego Pan Konrad pomylił dni tygodnia.
Zuepłnie jak radio Erewań :bash:
Dla nieznających dowcipu.
W radiu Erewań podano informację "że w Moskwie na placu Czerwonym rozdają wołgi" ale informacja zawierała trzy niewielkie nieścisłości w rzeczywistości okazało się, że nie w Moskie a w Petrsburgu, nie wołgi a rowery i nie rozdają, a kradną. :lol:
[BÉTON!BRUT!] August 31st, 2007, 02:54 PM Zuepłnie jak radio Erewań :bash:
Dla nieznających dowcipu.
W radiu Erewań podano informację "że w Moskwie na placu Czerwonym rozdają wołgi" ale informacja zawierała trzy niewielkie nieścisłości w rzeczywistości okazało się, że nie w Moskie a w Petrsburgu, nie wołgi a rowery i nie rozdają, a kradną. :lol:
To niescisle opowiedziany ten dowcip. Byly cztery niescislosci: nie w Moskie a w Petrsburgu, nie na placu czerwonym a rewolucji pazdziernikowej, nie wołgi a rowery i nie rozdają, a kradną.
:lol:
Tak czy owak troche lipa...
wyslalem na PM cos.
siskom_tak September 1st, 2007, 02:27 AM http://www.zw.com.pl/_iMg/site/logo_1.gif
Wzniosą toast za trasę AK
autor: ASAB, ak, 2007-08-31, Ostatnia aktualizacja: 2007-08-31
Wbicie pierwszej łopaty pod budowę Trasy AK, wmurowanie kamienia węgielnego, składającego się z artykułów prasowych zapowiadających powstanie drogi, uroczyste przemówienia i toast szampanem bezalkoholowym. Tak będzie wyglądał niedzielny happening Stowarzyszenia Integracji Stołecznej Komunikacji.
Skąd pomysł na taką nietypową akcję?– Słyszymy tylko kolejne obietnice, że drogi będą budowane – tłumaczy Robert Chwiałkowski ze stowarzyszenia. – Trasa AK miała powstać w tym roku. Chcemy pokazać, że jest duża grupa ludzi, którzy wspierają budowę dróg. Głośni są tylko protestujący ekolodzy, a nam zależy na budowie obwodnic i na tym, żeby w Warszawie nie było tak głośno i powietrze nie było takie zanieczyszczone.
Organizatorzy wiedzą, że ich happening nie przyspieszy budowy, ale chcą dać władzom do myślenia. Akcja ma być też apelem o prawo, które będzie bardziej sprzyjało inwestycjom drogowym. Otwarcie ofert z przetargu na budowę trasy było już przekładane pięć razy, a dodatkowo nadzór budowlany uchylił pozwolenie na budowę jednego z jej odcinków. Prace miały się zacząć na jesieni tego roku, ale nic na to nie wskazuje, bo nie rozstrzygnięto jeszcze przetargu.
Impreza odbędzie się w niedzielę o godz. 14 w pobliżu węzła Trasy Armii Krajowej z al. Prymasa Tysiąclecia na parkingu na tyłach Cmentarza Wojskowego (wjazd z al. Prymasa Tysiąclecia).
Źródło: http://www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&&news_cat_id=245&news_id=167601&layout=1&forum_id=43556&page=text
kafarek September 2nd, 2007, 04:44 PM Z wielką pompą ruszyła budowa łącznika Konotopa-Powązkowska [AK]
Były wywiady,wygłoszony apel,wkopany akt z planami trasy już w 1982 roku:nuts: i na koniec wbicie słupka geodezyjnego w miejsce planowanej podpory jednej z estakad. Oczywiście był także symboliczny toast.
Odwiedził budowę również wysłannik Zielonego Mazowsza. Kontrowersyjne argumenty znanego ugrupowania niestety nie pomagają na rzecz budowy trasy:ohno:
no to kilka zdjęć moich
Jasioo udziela wywiadu red. Osowskiemu z wyborczej. Symboliczny młotek który trzyma w ręku to nie dar od sowietów a narzedzie do wbicia słupka geodezyjnego .
W późniejszym czasie było około 35 oób razem z dziennikarzami
http://images26.fotosik.pl/73/372974e141df003d.jpg
wkopanie aktu erekcyjnego
http://images13.fotosik.pl/65/9b1b4ad6bf7db2b8.jpg
na placu budowy pojaił sie nagle red. Marcin Włodarski [kamera] z Telewizyjnego Kuriera Warszawskiego.
Juz po wbiciu słupka
http://images27.fotosik.pl/74/aebc5b50ebce03be.jpg
after party
http://images21.fotosik.pl/397/624db224415b5a20.jpg
niestety na miejsce nie dotarła koparka która utkneła w korku;)
http://euro-truck.biz/maszyny/Case-Poclain-888ck-1992/case-poclain-888ck.jpg
ale od jutra ma iść już zgodnie z planem:)
koszatek September 2nd, 2007, 05:35 PM http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04108.jpg
http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04113.jpg
http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04117a.jpg
http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04118a.jpg
http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04120.jpg
http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04125a.jpg
http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04127.jpg
http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04129a.jpg
http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04131a.jpg
http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04132.jpg
http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04135.jpg
http://mb.waw.pl/s8powazki/dsc04137.jpg
JA September 2nd, 2007, 06:03 PM Ahh... łezka mi się w oku zakręciła...
[BÉTON!BRUT!] September 2nd, 2007, 08:15 PM Dokonalem nie lada sztuki i nie zalapalem sie na zadne zdjecie :) Osob bylo wiecej niz wynika z tych zdjec, choc znowu nie tak duzo. Wlasnie ogladalem na Wocie "uroczystosc" i relacja sprawila bardzo fajne wrazenie. Apelu w relacji nie było (na miejscu tez nie bylo slychac z powodu samochodow). A w ogole gratuluje pomyslu i ciesze ze moglismy porobic "sztuczny tłok".
Oczywiscie wypadek, ktory mial miejsce zaraz obok (jest widoczny z tylu na jednym ze zdjec) tez sie przewinal skoro reporterzy pognali. Dwie pieczenie na jednym ogniu, to był udany dzien :)
siskom_tak September 2nd, 2007, 08:23 PM Apel odczytany przed wbiciem pierwszej łopaty pod budowę TRASY AK
Warszawa, 02.09.2007 r.
APEL O PRZYSPIESZENIE PRAC PRZY BUDOWIE INFRASTRUKTURY KOMUNIKACYJNEJ
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji oraz Forum Rozwoju Warszawy powstały celem promowania rozwoju nowoczesnego, funkcjonalnego systemu komunikacyjnego aglomeracji warszawskiej i rozwoju miasta stołecznego. Swoją działalnością wspieramy rozwój infrastruktury komunikacyjnej, m.in. obwodnic warszawskich, tras wysokich klas, a także integrację różnych środków komunikacji zbiorowej. Niestety jesteśmy coraz bardziej zaniepokojeni opóźnieniami w budowie Warszawskiego Węzła Transportowego.
Z roku na rok słyszymy kolejne obietnice i ogłaszane są nowe, późniejsze terminy rozpoczęcia prac przy poszczególnych inwestycjach. Mając na uwadze, że Polsce, w tym również Warszawie, przypadł zaszczyt i obowiązek współorganizowania Mistrzostw Europy w piłce nożnej EURO 2012 oraz stojąc przed możliwością wykorzystania środków pomocowych z budżetu UE na lata 2007 – 2013, uważamy, że dalsze opóźnienia w budowie warszawskiego systemu komunikacyjnego są niedopuszczalne. Dlatego postanowiliśmy wystosować ten apel.
Apelujemy do Rządu i Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej o szybkie uchwalenie prawa, które przyspieszy proces inwestycyjny oraz w przypadku uzasadnionych protestów umożliwi uchylenie tylko fragmentu wadliwej decyzji, a nie jej całości, jak to ma miejsce obecnie. Należy wprowadzić możliwość korekt i uzupełnień dokumentacji bez potrzeby wszczynania ponownej długotrwałej i kosztownej procedury administracyjnej.
Apelujemy do urzędników o kierowanie się interesem społecznym, a nie prywatnym. Decyzje wydawane przez urzędników powinny być wydawane w oparciu o merytoryczne przesłanki, a nie naciski polityków lub innych grup interesów. Procedury i decyzje administracyjne związane z przygotowywanymi inwestycjami infrastrukturalnymi powinny być prowadzone sprawnie z zachowaniem jak najkrótszych dopuszczalnych prawem terminów.
Apelujemy do inwestorów o przeprowadzanie inwestycji zgodnie z prawem polskim i wspólnotowym oraz o prowadzenie szerokich konsultacji społecznych i udostępnianie społeczeństwu informacji o przygotowywanych inwestycjach komunikacyjnych. Obecnie brak takiej informacji prowadzi do niepotrzebnych napięć i protestów społecznych.
Apelujemy o doprowadzanie do rozstrzygania przetargów za pierwszym razem poprzez podwyższanie budżetu na daną inwestycję w sytuacji, gdy ceny oferentów przekraczają budżet inwestycji o nie więcej niż ok. 20%. Dotychczasowe doświadczenie pokazuje, że będzie to oszczędniejsze i szybsze rozwiązanie niż ponowne przeprowadzenie przetargu.
Apelujemy również, aby w postępowaniach przetargowych stosować inne kryteria niż tylko cenowe tj. premiujące terminowość oferenta, jakość wykonania poprzednich zleceń, możliwości skrócenia czasu trwania robót lub prowadzenia prac na 3 zmiany.
Apelujemy do inwestorów i projektantów o ścisłą współpracę z przyrodniczymi organizacjami pozarządowymi podczas procesu projektowego, co umożliwi uniknięcie protestów i konfliktów środowiskowych.
Apelujemy do wykonawców o zaprzestanie przeciągania postępowań przetargowych poprzez zgłaszanie dużej ilości pytań i uwag do SIWZ oraz o nie opóźniania rozstrzygnięć przez długotrwałe odwołania. „Tort” zamówień jest tak duży, że każdy ma możliwość wygrania dużego „kawałka”. Pozwólcie go tylko w spokoju pokroić!
Apelujemy do władz Warszawy i gmin tworzących aglomerację warszawską o uchwalanie MPZP oraz tworzenie w ramach tych planów tzw. stref buforowych przy rezerwach pod inwestycje komunikacyjne. Obszary bezpośrednio sąsiadujące z rezerwami na cele komunikacyjne powinny zostać wyłączone z zabudowy mieszkaniowej i przeznaczone na biura, usługi, handel lub działalność produkcyjną. Należy z wielką troską zachowywać rezerwy komunikacyjne zapisane w planach sprzed 20, 30 i 40 lat oraz przebiegi planowanych tras, gdyż jakakolwiek ich zmiana w obszarze tak silnie zurbanizowanym jak Warszawa zawsze ingeruje w prawa nabyte mieszkańców i wywołuje coraz to większe konflikty społeczne.
Apelujemy do spółdzielni mieszkaniowych i deweloperów o poszanowanie rezerw pod budowę ciągów komunikacyjnych oraz rzetelne informowanie osób zainteresowanych zakupem mieszkań o planowanych w okolicy inwestycjach komunikacyjnych. Jednocześnie apelujemy do mieszkańców aglomeracji warszawskiej pragnących zakupić ziemię lub mieszkanie o szukanie informacji na temat planowanych inwestycji komunikacyjnych.
Apelujemy również do organizacji pozarządowych o zaprzestanie protestów przeciwko rozwojowi infrastruktury komunikacyjnej i tym samym przeciwko rozwojowi Warszawy, jaki jest zapisany w Strategii Rozwoju Warszawy do 2020 roku.
Jest dla nas niezrozumiałym, że na jednym polu organizacje te prowadzą konstruktywną działalność w zakresie rozwoju infrastruktury rowerowej i szynowej, a jednocześnie z drugiej strony paraliżują rozwój infrastruktury drogowej. Apelujemy o działanie z poszanowaniem zasad demokracji i współżycia społecznego oraz działanie w interesie szeroko pojętego dobra wspólnego, jakim jest zrównoważony rozwój Warszawy. Grupka kilkudziesięciu osób nie może blokować inwestycji, na które czekają i z których codziennie będą korzystać dziesiątki, a nawet setki tysięcy mieszkańców aglomeracji warszawskiej.
Każdy stracony sezon budowlany oznacza zmarnowanie kolejnych szans na rozwój Warszawy, na poprawę jakości życia jej mieszkańców oraz zmarnotrawienie milionów złotych publicznych pieniędzy, gdyż inwestycje z roku na rok stają się coraz droższe. Każdy zmarnowany sezon budowlany oznacza rok dłużej stania w korkach dla setek tysięcy mieszkańców aglomeracji warszawskiej. To przekłada się na wymierne straty czasu
i pieniędzy zarówno w budżetach rodzin, jak i podmiotów gospodarczych stolicy, a także na wzrost poziomu hałasu i zanieczyszczenia powietrza w aglomeracji.
Fotorelacja
Przygotowanie placu budowy
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h23.JPG
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h24.JPG
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h1.JPG
Kierownik budowy
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h8.JPG
Ludzie się schodzą...
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h25.JPG
... niektórzy przyjechali rowerami
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h3.JPG
Przybyła też ochrona imprezy...
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h26.JPG
... którą musieliśmy zapewnić, że jesteśmy nastawieni pokojwo i nie zamierzamy blokować jezdni na połączeniu Al.Prymasa Tysiąclecia i Trasy AK
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h9.JPG
Po czym Władza okazała zainteresowanie projektem węzła Trasa AK/Al.Prymasa Tysiąclecia i układem tras w rejonie Bemowa, Żoliborza i Bielan.
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h22.JPG
Budowlańcy udzielają wywiadu panu Osowskiemu z Gazety Wyborczej
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h2.JPG
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h21.JPG
Rodzinne zdjęcie dla prasy
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h10.JPG
Odczytanie apelu (odczytuje kierownik budowy)
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h11.JPG
Kamień Węgielny do którego trafiła kopia apelu
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h12.JPG
Wbicie pierwszej łopaty
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h13.JPG
Włożenie Kamienia Węgielnego
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h4.JPG
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h14.JPG
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h15.JPG
Wbicie pikiety
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h7.JPG
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h6.JPG
Otwieramy szampana (bezalkoholowy)
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h16.JPG
Goście się częstują
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h18.JPG
Pamiątkowe zdjęcia...
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h19.JPG
... i dyskusje z przybyłym na uroczystość przedstawicielem Zielonego Mazowsza (który nie wiedzieć czemu nie chciał pozować do rodzinnego zdjęcia z TAK-iem)
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h20.JPG
http://siskom.waw.pl/siskom/happening/h17.JPG
Dziękujemy wszystkim przybyłym za poświecenie kilkudziesięciu minut.
Dziękujemy też policji za zabezpieczenie imprezy.
W sumie było nas 40 osób (tyle zostało zużytych kubków do szampana).
Po imprezie miejsce placu budowy zostało doprowadzone do stanu pierwotnego, a wszelkie śmieci zostały zabrane.
Pozostała jedynie pikieta.
Niestety pomimo zaproszenia nie przybył nikt z Ministerstwa Transportu, Ministerstwa Środowiska, Urzędu Wojewódzkiego, GDDKiA, ZDM, Ratusza.
Getysz September 2nd, 2007, 08:51 PM podoba mi się ta akcja. żenujący wręcz dla mnie jest brak zainteresowania którejkolwiek z wyżej wymienionych instytucji - w sumie widać, że takie kluczowe projekty mają chyba w D.
svir September 2nd, 2007, 08:55 PM ^^ pogratulować, fajna akcja, nic w tym dziwnego, że nie było nikogo z oficjeli w końcu nie lubią wychodzić na idiotów, jednak w przypadku niektórych był już czas przywyknąć
vampi_r September 2nd, 2007, 09:42 PM Red. Konrad Majszyk powiedział nam, że imprezą przejął się Wojewoda Mazowiecki i zamierza się do nas wybrać.
Niestety Pan Konrad pomylił dni w swoim artykule. Potem starał się to odkręcać, ale nie dało rady.
Dla pewności zjawiłem się o 14:00 w umówionym miejscu dzień wcześniej. Nikt jednak nie przyjechał.
Widać urzędnicy w niedzielę tylko i wyłącznie odpoczywają.
Jednak drogi buduje sie też w dni wolne od pracy (a przynajmniej powinno się budować jesli nie chcemy dać plamy przed Euro 2012).
I jeszcze jedno.
Z wielkim zdziwieniem słyszymy i czytamy w mediach, że tą imprezą mielismy kogoś ośmieszyć (np. drogowców lub GDDKiA).
Takie opinie są prywatnymi opiniami dzienikarzy i nie mają nic wspólnego z działalnością SISKOM.
Happening miał na celu pokazać, że warszawiacy oczekują inwestycji drogowych w stolicy, a w apelu jaki napisaliśmy z tej okazji staralismy się pokazać przyczyny opóźnień i zaapelowac o ich usunięcie.
Nie jest winą GDDKiA, że trasa AK nie może ruszyć. Winne jest prawo, które pozwala na uwalanie ważnych inwestycji z bardzo błachych powodów.
Winni są politycy, kórzy takie prawo stworzyli.
Winni są urzędnicy, którzy pozwalają na obudowanie rezerw blokami mieszkalnymi. Winne są niektóre organizacje pozarządowe, które za pieniadze otrzymywane od Państwa blokują państwowe inwestycje.
Do GDDKiA i ZDM jako inwestorów można mieć tylko zastrzezenie, że wciąż zbyt słaba jest informacja o planowanych inwestycjach drogowych.
Gdzie znajdziecie plany przebiegu tras w Warszawie? - Tylko na stronie internetowej SISKOM.
Tak być nie powinno. To inwestor powinien zadbać o szeroka informację na temat planowanych inwestycji, a nie stowarzyszenie działające non-profit.
I jeszcze jedno
Myślę, że w dobie kampanii wyborczej obecnie rządzący politycy staną na głowie, by się pokazać i by budowa Trasy AK ruszyła jeszcze przed wyborami.
Przypominamy więc, że budowa już ruszyła 2 września 2007 o 14:00.
Jeśli ktoś będzie chciał zrobić sobie później fetę przedwyborczą, to wtedy dopiero się ośmieszy.
humptyangel September 2nd, 2007, 09:53 PM był Sasin, nie było Sasina i tak było fajnie! Dzięki Wszystkim za wspaniałą zabawę :cheers:
[BÉTON!BRUT!] September 2nd, 2007, 10:42 PM Popędzają urzędników: budujcie obwodnice!
Jarosław Osowski2007-09-02, ostatnia aktualizacja 2007-09-02 21:28
Dotąd najgłośniej protestowali przeciwnicy nowych dróg w Warszawie. W niedzielę z transparentami wyszli ci, którzy uważają, że ważne trasy powstają za wolno
Nietypowy happening na tyłach Cmentarza Wojskowego na Powązkach. Kiedyś będzie tu olbrzymie skrzyżowanie z jezdniami w trzech poziomach: al. Prymasa Tysiąclecia, Trasy AK i nowej dwupasmówki przez Bemowo w stronę autostrady do Łodzi i Poznania. Tylko kiedy?
- Jesteśmy coraz bardziej zaniepokojeni opóźnieniami w rozbudowie warszawskiego systemu komunikacyjnego - mówił Jan Jakiel, prezes stowarzyszenia SISKOM. Założyli je forowicze z portalu Gazeta.pl. Najmłodszy ma 18 lat, najstarszy ponad 70 - studenci, inżynierowie, informatycy, historyk. Początkowo zajmowali się odpowiadaniem na komentarze osób, które krytykowały plany drogowców. Z czasem stwierdzili, że protesty powstają z niewiedzy. Zaczęli zdobywać materiały w urzędach. I tak na stronie www.siskom.waw.pl powstał ogólnodostępny serwis z bardzo dokładnymi mapami planowanych dróg. - Im ludzie mają więcej informacji, tym spokojniej podchodzą do inwestycji - uważają w SISKOM.
Teraz biorą się za urzędników, którzy w nieskończoność przeciągają przygotowania do budowy ważnych ulic. Np. już kilkanaście miesięcy trwa wydawanie decyzji środowiskowej dla odcinka Tras AK i Toruńskiej między Powązkami a Markami.
Przy Trasie AK SISK-omowcy wkopali więc symboliczny kamień węgielny pod nową drogę. W małej puszce znalazły się plany dróg z 1982 r. (większość wciąż na papierze) i apel. Do urzędników - żeby nie przekraczali terminów. Do rządu - żeby stworzył przepisy eliminujące nieuzasadnione protesty. Do deweloperów - żeby nie stawiać bloków koło projektowanych dróg albo przynajmniej uprzedzać o tym mieszkańców. Bo "grupka kilkudziesięciu osób nie może blokować inwestycji, z której będą korzystać dziesiątki, a nawet setki tysięcy osób".
|
|