delija90
January 29th, 2011, 01:05 PM
Covece imamo i tunel na Karaburmi...Od trase Karaburma-Zemun bi za sicu mogla da se nacini prva metro linija.
|
View Full Version : Железнички саобраћај | Rail transport delija90 January 29th, 2011, 01:05 PM Covece imamo i tunel na Karaburmi...Od trase Karaburma-Zemun bi za sicu mogla da se nacini prva metro linija. wolf431 January 29th, 2011, 02:45 PM Ne može metro jer to nije metro tunel. Predviđena je viseća kontaktna mreža. I fali oko 3,5 kilometra kolosjeka van tunela. Bilo bi super kad bi se elektrificirala i pruga oko Kalemegdana, pa preko Glavne stanice, kraj Sajma i prema Rakovici pokrilo bi se najveći dio grada. Mogao bi BG Voz biti kao S-Bahn u Njemačkoj ili RER u Francuskoj. U svakom slučaju može se za malo novca dobiti rapid transit system, što i mislim da je Djilasova zamisao. delija90 January 29th, 2011, 02:52 PM Ne može metro jer to nije metro tunel. Predviđena je viseća kontaktna mreža.I fali oko 3,5 kilometra kolosjeka van tunela. Zar je to problem resiti?Ne moze ni potpuno nova trasa jer kosta milijardu evra i ne moze ta opcija zato sto ce ici 50% iznad zemlje.Dakle laki metro.Meni se nekako cini da su prepreke u opciji koju ja zagovaram lakse od ove druge,aktuelne. Bilo bi super kad bi se elektrificirala i pruga oko Kalemegdana, pa preko Glavne stanice, kraj Sajma i prema Rakovici pokrilo bi se najveći dio grada. Mogao bi BG Voz biti kao S-Bahn u Njemačkoj ili RER u Francuskoj. U svakom slučaju može se za malo novca dobiti rapid transit system, što i mislim da je Djilasova zamisao. Time bi zacementirali sudbinu obala Save.Do Rakovice vec postoji jedna nezavisna trasa. wolf431 January 29th, 2011, 03:03 PM Cut and cover nije preskupa metoda za oko Kalemegdana i kraj Sajma. Ali trebaš voditi računa da su ovo svi tuneli kroz koje je planiran i teretni saobraćaj (makar dok ne naprave most kod Vinče) i sav ostali putnički saobraćaj. Zato ovi postojeći tuneli ne mogu biti za metro. A čini mi se i da je predviđeno da metro tuneli budu znatno pliće izgrađeni od ovih postojećih. (barem gledano po Vukovom spomeniku) delija90 January 29th, 2011, 03:31 PM Cut and cover nije preskupa metoda za oko Kalemegdana i kraj Sajma. Nije li?Na delovima te trase Sava se nalazi na 5m.A i tu je isto problem teretni saobracaj. Ali trebaš voditi računa da su ovo svi tuneli kroz koje je planiran i teretni saobraćaj (makar dok ne naprave most kod Vinče) i sav ostali putnički saobraćaj. Isto vazi i za prugu oko Kalisa i pored Sajma.Na starnu sto paralelno sa tim imamo tramvajske linije. Zato ovi postojeći tuneli ne mogu biti za metro. Ako moze Bg i Beovoz zajedno moze i metro umesto njih.Stanice koje bi se delile ne bi bile problem posto i na Nbg-u i na P(r)okopu ima dosta koloseka.Sve bi se to uz izgradnju mosta kod Vince i dobre organizacije regionalnog i teretnog saobracaja koji sigurno nije toliko gust dalo srediti. A čini mi se i da je predviđeno da metro tuneli budu znatno pliće izgrađeni od ovih postojećih. (barem gledano po Vukovom spomeniku) To je zato sto planiraju da nam poture laki metro.Evo i Francuzi pedvidjaju "metro" po sred Bulevara.To je mizerno poboljsanje u odnosu na postojeci tramvaj a razlika u ceni je sica.Sta je za nas milijarda evrica? Vucko January 29th, 2011, 04:01 PM Na beobuild forumu diskutovasmo ovakvu opciju. Da ostanu dva koloseka od pristupnih petlji mosta preko ade do glavne zeleznicke da bude cut and cover,onda malo dublji tunel ka stanici dunav sa stanicom ispod trga republike.Stanica bi bila ispod glavne zeleznicke i bila bi podzemna. A ostatak od stanice dunav do karaburume ili do panceva.Tako bi dobili na trgu republike neku stanicu slicnu vukovom spomeniku jer bi imali bg voz i metro na istom mestu. Sta kazete? wolf431 January 29th, 2011, 04:06 PM @ delija 90 Nema te organizacije prometa koja može uskladiti takt polazaka metroa, regionalnog i međunarodnog putničkog prometa + teretni saobraćaj na dva kolosjeka. Možda da postoje četiri...:dunno: Što se tiče blizine rijeke postoji hidroizolacija. Kako bi se inače mogli kopati tuneli ispod rijeke. Ako su kod nas u Osijeku Austrijanci u 18. stoljeću mogli iskopati tunel ispod Drave (koji i danas postoji), što bi sad problem bio napraviti cut pored rijeke koji ne bi bio ni ispod visine vodostaja. Ja mislim da bi te trase, što i Đilas gura, bile odlične za gradsku željeznicu. Za malo novca dobiješ sistem propusnosti 70% metroa, oslobađaš savski amfiteatar i dobijaš ogrmno i supervrijedno građevinsko zemljište, te od prodaje možeš financirati i obnovu željezničke infrastrukture u zemlji, a dijelom i metro u Bg. Kako sam dosad vidio plan je odličan. 3 metro linije + gradska željeznica (sa ovim vezama oko Kalemegdana i prema Karaburmi i Krnjači) + unapređenje tramvajske i trolejbuske mreže i Bg bi imao odličan sistem javnog prijevoza, uz veoma funkcionalan željeznički čvor. Još sa mostom kod Vinče i sav bi teretni promet mogao van grada. Odlično zamišljeno. E sad realizacija... delija90 January 29th, 2011, 04:58 PM @ delija 90 Nema te organizacije prometa koja može uskladiti takt polazaka metroa, regionalnog i međunarodnog putničkog prometa + teretni saobraćaj na dva kolosjeka. Možda da postoje četiri...:dunno: Kao sto si i sam rekao to se moze resiti dodavanjem koloseka tamo gde je potrebno.I onako vec postoji plan za prosrenje kapaciteta na levoj obali Save tj Novom Beogradu.A problem teretnog saobracaja bi se resio mostom kod Vince i nisam siguran kojim jos mostom preko save izvan centra grada.Sto se tice putnickog,trasa se prakticno ne bi ni delila.Usko grlo bi bio samo novi zeleznicki most. Što se tiče blizine rijeke postoji hidroizolacija. Kako bi se inače mogli kopati tuneli ispod rijeke. Ako su kod nas u Osijeku Austrijanci u 18. stoljeću mogli iskopati tunel ispod Drave (koji i danas postoji), što bi sad problem bio napraviti cut pored rijeke koji ne bi bio ni ispod visine vodostaja. Ja mislim da bi te trase, što i Đilas gura, bile odlične za gradsku željeznicu. Za malo novca dobiješ sistem propusnosti 70% metroa, oslobađaš savski amfiteatar i dobijaš ogrmno i supervrijedno građevinsko zemljište, te od prodaje možeš financirati i obnovu željezničke infrastrukture u zemlji, a dijelom i metro u Bg. Kako sam dosad vidio plan je odličan. 3 metro linije + gradska željeznica (sa ovim vezama oko Kalemegdana i prema Karaburmi i Krnjači) + unapređenje tramvajske i trolejbuske mreže i Bg bi imao odličan sistem javnog prijevoza, uz veoma funkcionalan željeznički čvor. Još sa mostom kod Vinče i sav bi teretni promet mogao van grada. Odlično zamišljeno. E sad realizacija... Zaboravljas kljucnu stvar koja cini tvoju zamisao nemogucom - Stanice.Sava plavi celu tu trasu jednom u 10-20 godina. edit: I opet kazem,ta trasa je apsolutno nepotrebna sada jer vec postoji tramvajska linija.Kada se uredi savski amfitetatar to ce biti vec druga prica. wolf431 January 29th, 2011, 05:20 PM Što se tiče mosta na Savi već imaš Ostružnički željeznički most koji vodi teretnu obilaznicu prema Makišu. Ali sam kažeš usko grlo bi bio novi željeznički most na Savi. Moraš znati da pruga ima onu propusni moć koju ima na najkritičnijem dijelu. Možeš imati i 8 kolosjeka na NBG, ali pruga ima propusnu moć samo 2 kolosjeka na mostu, stoga ukupna pruga ima propusnu moć 2 kolosjeka. Zaboravljaš i tunele koji imaju samo 2 kolosjeka i ne mogu se proširiti, osim da se grade novi, a onda ti je svejedno i možeš ladno graditi i posebne metro tunele. Što se tiče Save postoje tehnologije zaštite od poplava, poskupile bi gradnju, ali ne bi bilo strašno da taj komad dvokolosječne pruge do mosta na Adi (kako je gently naveo) ostane i nadzeman, a od Glavne stanice da se prokopa relativno kratak novi tunel ka stanici Dunav. Najbolje rješenje bi bilo da se gradi poseban metro sistem tunela, a ovaj postojeći da se iskoristi za gradsko-prigradsku željeznicu. Što se tiče LRT-a glavna je razlika ipak u vozilima, a puno manja u samim tunelima u odnosu na klasični metro i većina se LRT sistema relativno lako može dići na nivo teškog metroa. Samo da naglasim da ja jesam za teški metro, ali i ako se odluče za LRT ne bi bio smak svijeta. Metro + BgVoz + Beovoz + poboljšanja tramvajske mreže = super javni prijevoz u BG. delija90 January 29th, 2011, 07:00 PM Ali kad se izvaga cena eventualne adaptacije gradske zeleznice koja i onako prolazi kroz centar grada i povezuje njegove kljucne tacke i cena potpuno nove trase LRT-a koji opet ima dosta nedostataka ja i dalje smatram da je prva opcija mnogo bolje resenje. Da zakljucim.Ludost bi bla da u gradu kao sto je Beograd bar deo ulozenih para i prokopanih tunela ne iskoristimo za metro.Para za potpuno novi sistem tunela,mostova i nadvoznjaka koji su potrebni za funkcionalni metro nemamo niti cemo ih imati u narednih bar 10 godina. wolf431 January 29th, 2011, 07:29 PM Ja prije mislim da je moguće podići nivo gradske željeznice da izigrava neku vrstu metroa dok ne bude novaca za pravi metro. 70% učinka metroa možeš postići dobrom gradskom željeznicom. Znači dići brzine, nabaviti nove garniture, povećati broj stanica, podići takt i sprovesti gradsku željeznicu svuda gdje ima željezničkih kolosjeka i smisla u vidu gradskih četvrti. Napraviti spoj do Karaburme i Krnjače. (u nekoj daljnjoj budućnosti možda bi se mogla iskoristiti i pruga do Padinske skele), spojiti Rakovicu, Resnik, Makiš, Mladenovac, a ne zaboraviti Pančevo i Inđiju prigradskom željeznicom i imaš vrlo funkcionalan sistem za relativno male novce. Naravno sve to sa integracijom sa postojećim javnim prijevozom. Al3XaNd4R February 1st, 2011, 12:56 AM "Odbegli" vagoni udarili u šinobus Na pruzi Subotica - Horgoš, oko 17.30 sati dogodila se manja nesreća kada su "odbegli" teretni vagoni puni kamenja naleteli na putnički šinobus. Lakše povređene dve osobe. Šinobus (ilustracija) Nesreća se dogodila između železničkih stanica Palić i Horgoš, kada su teretni vagoni, koji su se sami pokrenuli i ''odbegli“ iz železničke stanice Palić, naleteli na putnički šinobus, koji je saobraćao iz Horgoša za Suboticu. Prilikom udesa teretni vagoni su se kretali brzinom od oko 10 kilometara na sat, a mašinovođa šinobusa zaustavio je putničku kompoziciju pre naleta teretnih kola. Za sada se ne znaju uzroci zbog kojih su se teretni vagoni sami pokrenuli u železničkoj stanici Palić. U teretnim vagonima prevožen je kamen za izgradnju auto puta, čije je istovarno mesto železnička stanica Palić. Komisija za vanredne događaje srpskih železnica iz železničkog čvora Subotica je na terenu i radi na utvrđivanju činjenica, navodi se u saopštenju. (Tanjug) NEWWORLD February 2nd, 2011, 01:12 AM verovatno je vec bilo! Sl1hJVtWeSY&feature kasko February 2nd, 2011, 10:05 AM Toliko o tome. CIP će ove godine raditi glavni projekat modernizacije Stara Pazova - Novi Sad i idejni projekat Novi Sad - Subotica - d.g. Kako je navedeno u jučerašnjoj "Pruzi" na deonici Stara Pazova - Novi Sad od značajnijih objekata (ne računajući Žeželjev most koji se posebno radi) biće tunel "Čortanovci" koji će zbog geotehničkih problema biti građen u dve odvojene cevi za dva koloseka i vijadukt preko klizišta dužine tri kilometra koji će takođe u nekim delovima biti razdvojen za dva koloseka. Gometrija koloseka je projektovana za brzinu od 200km/h na deonici Stara Pazova - Karlovački Vinogradi, 160km/h Karlovački Vinogradi - Petrovaradin i 100km/h Petrovaradin - Novi Sad. Kot Behemot February 2nd, 2011, 12:33 PM Toliko o tome. Mhm. Ovo zvuči kao da će se praviti dve nove cevi tunela kod Čortanovaca, a da će stari biti napušten. Vucko February 2nd, 2011, 12:36 PM To je dobra stvar zar ne? stormwatchforever February 2nd, 2011, 02:52 PM Bolje prvo ipak da rese SU - NS koja je u KATASTROFALNOM stanju, pruga od St. Pazove do NS-a je sasvim ok za nase uslove dok je od BT do SU moguce ici maximalno 25-35Km/h uz ozbiljno drmanje i osecaj krajnje nelagodne voznje. Kot Behemot February 2nd, 2011, 03:13 PM ^^ a teren je ne mož' biti lakši. Ne znam. Železnice su em jedna užasna firma što se kadra tiče em infrastrukturno ubogaljene. Ja bih se uvek pre vozio vozom nego busom, kad bi to imalo smisla. Ovako, sedenje u njivi 2 sata praktikujem samo kad baš imam slobodnog vremena i dobru knjigu. Što se tunela tiče, pretpostavljam da je bolje da se urade dve nove cevi, ali znajući ovdašnje političare, sumnjam. Stari tunel bi mogao ostati kao pešačko-biciklistička atrakcija, i mogao bi na zidovima dobiti jednu priču Crnjanskog koja bi bila osvetljena i čitala se iz pravca Beograda ka Novom Sadu (ko zna koja je priča u pitanju, zna i zašto :) ) suponik February 3rd, 2011, 03:10 PM 01.02.2011. ZAVRŠENA GLAVNA OPRAVKA - REMONT PRUGE BIJELO POLJE - KRUŠEVO - MIJATOVO KOLO Kako je i ugovoreno 10 mjeseci je trajala glavna opravka- remont dionice pruge od 18 km na potezu Bijelo Polje- Kruševo- Mijatovo kolo. Projekat je finansiran iz kreditnih sredstava EIB-a (prva tranša) i koštao je 7.880.000 eura. Remont je podrazumijevao kompletnu zamjenu materijala, novih šina, tucanika, pragova, skretnica, dijelom elektro postrojenja, kao i uređenje staničnih objekata Kruševo i Mijatovo kolo. Izvođač radova je austrijska kompanija Switelsky koja je specijalizovana za radove na željezničkoj infrastrukturi. Na ovom dijelu pruge brzina prije remonta je iznosila 30 km/h. Tehnički prijem je trajao od 15.januara do 01.februara kada su vozovi počeli saobraćati obećanom , projektovanom brzinom od 80 km/h,što je veliki uspjeh za nas. Prioritetni ciljevi su bezbjednost i sigurnost željezničkog saobraćaja,a kada postignemo povećanje brzine, što je u ovom slučaju projektovana, smatramo da je uspjeh vrijedan pažnje.Osim toga, u realizaciji projekata kakav je remont pruge Bijelo polje – Kruševo – Mijatovo kolo uključuje se naša radna snaga, koriste se domaći resursi te su efekti višestruki i veoma povoljni za ukupan ekonomski razvoj Crne Gore. filip__pg February 3rd, 2011, 03:16 PM ^^ Samo neka nastave sa rekonstrukcijama :cheers: suponik February 3rd, 2011, 09:32 PM Na sajtu ZICG pise da su spore voznje sveli sa 40 na 9.Znaci,bar kako oni tvrde,sada se na "samo" 9 mjesta na pruzi B-B kroz CG vozi sporije od projektovane brzine,a nekada je to bilo na 40. Nesto im ne vjerujem? CrazySerb February 4th, 2011, 03:17 AM Zadnje vesti... Montenegro's ZPCG is interested in purchasing new Electric Multiple Units Balkan Business News Correspondent - 01.02.2011 The European Bank for Reconstruction and Development has been approached to consider financing of the priority purchase of new Electric Multiple Units for the passenger operator, ZPCG, to assist in the urgently required renewal of its fleet. The EBRD financing is to be provided subject to the introduction of the institutional strengthening programme for the Company including introduction of the Public Service Obligation contract with the state and formal five year Business Planning procedures. Source; EBRD BEOGRAD, 03.02.2011 Vlada izdvojila 900 miliona dinara za vozove u 2011. Vlada Srbije izdvojila je 900 miliona dinara za remont i proizvodnju vozova u ovoj godini, izjavio je danas generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković. "Železnice Srbije potpisaće narednih dana ugovore o remontu i proizvodnji železničkih voznih sredstava vredne 900 miliona dinara sa 10 domaćih remontnih preduzeća", najavio je Marković. Zahvaljujući sredstvima iz programa Vlade Srbije biće remontovano ukupno 35 putničkih i 362 teretnih vagona, četiri elektro, dva dizel i jedna dizel hidraulična lokomotiva, saopštilo je to javno preduzeće. Na ukupno 115 lokomotiva biće zamenjeni bandaži i popravljeni osovinski sklopovi, a biće modernizovano i 10 putničkih kola tipa "Z 1". Železnicama Srbije to će omogućiti da, pre svega, u robnom, ali i u putničkom saobraćaju uspešnije zadovolje potrebe tržišta, a domaćoj vagonogradnji da uposli kapacitete i angažuje oko 1.600 zaposlenih. U prethodne dve godine vlada je, prema rečima Markovića, uložila 4,2 milijarde dinara u oživljavanje srpske vagonogradnje, pa će i u 2011. biti nastavljena tehničko-tehnološka konsolidacija srpskih železnica. Sredstva za 2011. su obezbeđena zahvaljujući programu Vlade Srbije za podsticanje proizvodnje i remonta šinskih vozila i oživljavanje vagonogradnje, koji je usvojen sredinom januara, nakon čega je Upravni odbor Železnica Srbije doneo odluke o zaključenju ugovora sa proizvođačima i remonterima šinskih vozila u Srbiji. suponik February 4th, 2011, 11:15 AM CrazySerb "Zadnje vesti... Quote: Montenegro's ZPCG is interested in purchasing new Electric Multiple Units Balkan Business News Correspondent - 01.02.2011 The European Bank for Reconstruction and Development has been approached to consider financing of the priority purchase of new Electric Multiple Units for the passenger operator, ZPCG, to assist in the urgently required renewal of its fleet. The EBRD financing is to be provided subject to the introduction of the institutional strengthening programme for the Company including introduction of the Public Service Obligation contract with the state and formal five year Business Planning procedures. Source; EBRD" Ovo je stara informacija. Raspisivanje tendera za nabavku najmanje 3 nove garniture EMV se ocekuje do kraja marta ove godine. CrazySerb February 4th, 2011, 02:47 PM Stara je ako gledamo sa nase strane ali ovo je, koliko mi se cini, prvi put da se EBRD oglasava, tj. potvrdjuje da ce finansirati nabavku;) suponik February 4th, 2011, 03:15 PM Potpisan je 08.11.2010. u PG. http://www.zcg-prevoz.me/novosti/ERBD.html CrazySerb February 4th, 2011, 03:37 PM Vidis, ta vest mi je nekako promakla. Sve u svemu, odlicno:okay: suponik February 4th, 2011, 03:53 PM Ali,opet,izgleda da se kasni sa raspisivanjem tendera.Mada i rekonstrukcija pruge PG-NK zestoko kasni,tako da nema veze. http://www.zcg-prevoz.me/Novosti1.html PS.ZICG vec nekolika mjeseca drzi kontaktnu mrezu PG-Danilovgrad pod naponom:bash: CrazySerb February 8th, 2011, 12:39 AM Vozom kroz Kinu može biti prava avantura 06. februar 2011. 10:25 > 10:53 Kina ima 91.000 kilometara pruga i najbrže vozove. Međutim, većina Kineza se i dalje gura u klasičnim vozovima kojih za praznike nema dovoljno. Jedan kineski radnik, kome je dozlogrdilo čekanje u redu za voznu kartu da bi otišao na odmor kući za kinesku Novu godinu, postao je najnovija senzacija na Internetu kad mu je objavljena slika kako protestuje go, samo u džokej gaćama i čarapama. Nezadovolstvo i frustracije Čena Veiveija dele desetine miliona Kineza koji su morali i po više sati da čekaju u redovima da bi obezbedili mesto u prenatrpanim prazničnim vozovima. "Procvetala" Kina, koja se brzo razvija, već ima 91.000 kilometara pruga, najviše u svetu, a u nekim slučajevima i najbže vozove. U ulaganjima države da razvije žeznicu i tehnologiju brzih vozova, konkuriše samo njen svemirski program, na koji su svi Kinezi izuzetno ponosni. Ali u prilikama masovnih "seoba" s kraja na kraj Kine, u koijma učestvuje i više od 230 miliona putnika, kao za ovu Novu godinu, dođe do raskoraka između ultramodernih brzih pruga, novih tehnologija i masovnosti potražnje u kratkom vremenskom periodu. Slike gužvi i radnika iz siromašnijih provincija koji rade u razvijenijim delovima zemlje, kako očajno čekaju u redovima pred blagajnama na kojima piše "prodato za sve pravce", ponavljaju se i u danima nakon najvećeg praznika u Kini. Kineska železnica zapošljava skoro 3,2 miliona ljudi, više nego što vojska ima vojnika (2,3 miliona). Pruge se danas granaju do Himalaja, pustara u centralnim delovima do tundri Unutrašnje Mongolije i lučkih centara Šangaja, Hong Konga, Dalijana. Desetine većih gradova povezuju brzi "metak" vozovi, koji su značajno smanjili vreme putovanja za one koji mogu to da priušte. Decembra 2010. pušten je i najbrži voz na svetu. Kina će ove godine uložiti 106 milijardi dolara u izgradnju železnice kako bi ostvarila zacrtani plan da do kraja godine pusti u saobraćaj 13.000 kilometara brzih pruga, saopštili su zvaničnici. Tu spada i 1.400 kilometara brze veze između glavnog grada Pekinga i finansijskog centra Šangaja, između kojih će se putovati manje od pet sati. Planirano je da prvi vozovi prugom prolete u Junu, godinu dana pre roka. Probne vožnje u decembru, na delovima izgrađene pruge, već su postavile rekorde u brzini od 486,1 kilometar na sat. Pošto su uspešno ugradile strane tehnologije u svoja istraživanja i razvojne programe, kineske firme sada konkurišu po svetu sa svojim brzim vozovima rivalima na tom polju, kao što su kanadski Bombardije ili japanske železnice. Kritičari, međutim, prigovaraju da većina Kineza skromnijeg imovnog stanja ove vozove može da gleda samo na televiziji, a da se i dalje vozi klasičnim vozovima, kojih u ovakvim prilikama nema dovoljno. To je i razlog što mnogi koji ne nađu karte za jeftiniji voz, a ne troši im se ušteđevina od nadničenja ni na avion, idu autobusima. Patrik Čovanec sa pekinškog Cinghua univerziteta kaže da je cilj vlasti bio da "ljude preusmere na brze vozove, ali da su loše procenili raspoloženje i da ljudi rađe biraju autobuse". "Ljudima je vredniji novac od vremena", kaže Čovanec. Železnice su tako došle u situaciju da imaju najmodernije i brže vozove, ali ne i mogućnost da udovolje potrebama većine putnika u vreme praznika i velikih migracija. Tako za većinu onih, od 1,3 milijarde Kineza, koji idu s kraja na kraj zemlje, putovanje predstavlja pravu avanturu od samog početka. Oni koji uspeju da nabave karte moraju da prođu golgotu staničnih gužvi i uđu u svoj kupe kroz nakrcane hodnike voza. Ista priča je i u povratku, tako da mnogima trenuci uživanja s porodicom tokom Prolećnog festivala, kako se u Kini nazivaju praznici za lunarnu Novu godinu, presednu pri pomisli na voz za odlazak do mesta gde rade. K4buIQ4y_go& :nuts: Aleksandar_M February 9th, 2011, 02:15 PM Poslednja garnitura koja je stigla iz Smedereva ne može u saobraćaj zbog toga što je obeležena UIC numeracijom, tj. novom numeracijom koja se primenjuje u Evropi :bash: Do daljnjeg garnitura neće saobraćati zbog navedene stvari :nuts: 103-104 i dalje čeka razrešenje problema renumeracije iako je tehnički primljena i u tom smislu spremna za saobraćaj. Njenim puštanjem u saobraćaj oslobodila bi se 061-085 i usmerila prema Subotici ili Šidu što bi znatno poboljšalo putnički saobraćaj na tu stranu. Problemu se ne vidi kraj jer bez starih ( zvaničnih ) oznaka ova garnitura jednostavno ne može u saobraćaj http://www.railserbia.net/forum/download/file.php?id=30536.jpg http://www.railserbia.net/forum/download/file.php?id=30537.jpg http://www.railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=3798&start=660 Nedostaju nam elektromotrni vozovi, a oni zbog broja neće da puste voz. To može samo kod nas :lol: Politikolog February 9th, 2011, 06:36 PM ^^ to moze samo u zemlji Srbiji... Nije mi jasno sto su je obelezili po UIC standardima kada ni jedna nasa lokomotiva nije obelezena po UIC a opet lako se da dodati broj lokomotive - samo treba prefarbati a UIC oznake napisati sa strane kao Slovenci... E sad prepostavljam da Zelvoz ili ko je vec radio reviziju nije tek tako sam odlucio da obelezi voz po UIC vec je to stiglo iz ZS - e sad zasto nije mi jasno? Da li se krece sa renumeracijom ili sta vec ko zna... A opet jedan forumas sa railserbia je spomenuo da mnogi vagoni imaju pogresnu slovnu oznaku pa saobracaju :bash: CrazySerb February 9th, 2011, 11:12 PM Upravo je isporucen prvi od deset narucenih Stadler FLIRT vozova za zeleznice Belorusije : http://s011.radikal.ru/i316/1102/e1/d14204539689.jpg (http://www.radikal.ru) http://s52.radikal.ru/i138/1102/98/76a4156d3dbe.jpg (http://www.radikal.ru) http://s59.radikal.ru/i165/1102/a4/c6e4f1bd814c.jpg http://s58.radikal.ru/i159/1102/96/4a200ba8dc1e.jpg suponik February 10th, 2011, 07:28 PM Uskoro se ocekuje izdvajanje odrzavanja iz Zeljeznicke infrastrukture CG,tako da ce ubrzo to biti dva posebna preduzeca.To ce biti peta firma nastala razbijanjem Zeljeznice CG. Uzivajmo... filip__pg February 11th, 2011, 08:25 AM Zar nije vec izdvojeno, pa su odma sjutradan bili neki tenderi za remont i odrzavanje vozova :) suponik February 11th, 2011, 12:10 PM To sto navodis se odnosi na preduzece Odrzavanje sinskih vozila,nastalo odvajanjem od Zeljeznickog prevoza. Ovo sto ja spominjem je firma koja ce nastati odvajanjem od Zeljeznicke infrastrukture. filip__pg February 11th, 2011, 12:36 PM A sto rade sa odvajanjem preduzeca, kao da nam je Zeljeznica najprofitabilnije preduzece :) suponik February 11th, 2011, 04:06 PM 5 izvrsnih direktora,5 predsjednika borda direktora,5 borda direktora(UO);ko zna koliko(bezbroj) pomocnika,zamjenika,savjetnika,PR-ova,sefova kabineta i protokola,direktora/nacelnika/sefova i rukovodilaca,sekretarica i vozaca,sluzbenih auta i stanova,sluzb. putovanja i reprezentacija,dnevnica/pausala/dodataka i OTPREMNINA,... CrazySerb February 11th, 2011, 09:57 PM ^Zavrtelo mi se u glavi citajuci ovo :nuts: Nego, evo jedna fina reportazica sa makedonskih zeleznica... sXBZ7BxOvN4& takini February 15th, 2011, 05:24 PM Zaustavljeno curenje kiseline iz vagona Zaustavljeno je curenje hlorovodonične kiseline, koja se izlila sinoć na Železničkoj stanici u Beogradu iz jednog vagona teretnog voza iz Rumunije, saopštila je Inspekcija za zaštitu životne sredine Srbije. Vatrogasci sa specijalnim odelima za agresivne materije su intervenisali, drže situaciju pod kontrolom i za svaki slučaj nalaze se i dalje na terenu. U ovom ekološkom akcidentu nema povređenih, ni opasnosti po građane. Eko-toksiološka ekipa Zavoda za javno zdravlje Beograd merila je koncentraciju para ove kiseline u vazduhu, a vrednosti su se nalazile ispog granice dozvoljenih, što znači da zagađenja nema. Ekipa Hitne pomoći dežurala je na mestu incidenta, a građanima koji žive u blizini mesta incidenta savetovano je da ne otvaraju prozore i ne izlaze bez preke potrebe iz svojih domova. Tokom noći je angažovano 13 vozila sa 30 vatrogasaca, a nije bilo nikakvih nepredviđenih slučajeva, ni povređenih. Poziv smo dobili u 1,02 časova i odmah smo izašli na teren. Do curenja gasa je došlo kad je na jednom od vagona pod pritiskom došlo do pucanja. Naše ekipe su na terenu i trenutno “obaraju” gas koji ističe iz vagona. Gradski Zavod za javno zdravlje je posalo ekipu na mesto incidenta. Čekamo dolazak cisterne u koju će gas biti pretočen - kažu za “Blic” u Vatrogasnoj brigadi. Tokom noći nije bilo jakog vetra, koji je bio jačine samo jedan metar u sekundi, a "preduzeto je sve da ne dođe do eventualnog širenja i nema opasnosti", ističu u Komandno-operativnom centru Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd. http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/235615/Zaustavljeno-curenje--kiseline-iz-vagona Aleksandar_M February 15th, 2011, 05:48 PM Otkud cisterne na glavnoj železničkoj? :nuts: takini February 15th, 2011, 06:31 PM Iako je to tehnički Beograd Spoljna za narod i novinare sve je to glavna stanica: http://i868.photobucket.com/albums/ab242/takini/beznaslova.png CrazySerb February 17th, 2011, 12:34 AM Problemi sa vršačkom prugom 16. februar 2011. | 20:02 | Izvor: RTV VRŠAC - O prekoračenju brzine naših vozova izgleda da ne moramo brinuti. Iako je Ministarstvo za infrastrukturu pozitivno ocenilo putni pravac vršačke pruge, putničkih vozova tamo gotovo i da nema. Tome ne ide u prilog ni to što je ta pruga najstarija na Balkanu. _v0REiTOJNk& Ovo je sramota :ohno: Aleksandar_M February 17th, 2011, 03:18 PM Da je takvo stanje samo kod nas, evo sad ćemo ostati i bez voza za Veneciju :bash: Nije naša krivica, ali ne mogu da verujem da se ovo dešava:ohno: Ako želite da iz Venecije 30. aprila 2011. putujete vozom za Ljubljanu, Zagreb i Beograd, na sajtu italijanskih železnica: http://www.ferroviedellostato.it dobićete ovu vezu: "Ima_voza_za_Zagreb" Ako na isto putovanje želite da krenete jedan dan kasnije, t.j. 1. maja 2011. dobićete: "Nema_voza_za_Zagreb" Pomislićete da je greška u software-u. Ako istu vezu potražite na sajtu švajcarskih železnica: www.sbb.ch dobićete istu informaciju. Zašto od 1. maja 2011. više nema EuroNight-voza br. 441: Venezia Santa Lucia – Venezia Mestre - Trieste Centrale - Villa Opicina - Sezana - Ljubljana - Zagreb Gl. Kol. – Budapest Keleti Palyaudvar? Evo zašto: Dana 30. aprila 2011. se pruga: Trieste Centrale – Aurisina – Villa Opicina – Sežana UKIDA ZA PUTNIČKI SAOBRAĆAJ!!! Ostaje samo teretni. Time prestaje da postoji JEDINA ZELEZNIČKA VEZA IZMEDJU ITALIJE I SLOVENIJE, odnosno Italije i Istočne Evrope! Za ovo nije kriva ni Slovenija, ni Hrvatska, ni Madjarska, ni Srbija, već Italija! Italija je zemlja koja je od privatizacije prema putnicima najarogantnija. Svakom promenom reda vožnje sve više i više vozova se ukida. Dok se redukcija saobraćaja u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini može objasniti nemarnošću (nerenoviranje pruga i voznih sredstava, nenabavljanje novih vagona i lokomotiva), Italija to radi svesno. Jedino poboljšanje u odnosu na 90. godine prošlog veka su vozovi velike brzine; inače, usluge vozova kategorija EuroCity, InterCity, EuroNight, InterRegionale i Regionale drastično su redukovane, sa tendencijom daljeg pogoršanja. Pozdrav GANZ Sve više verujem da EU vodi železnicu u propast... U Grčkoj se ukidaju vozovi http://www.drehscheibe-foren.de/foren/read.php?30,5215375, u Slovačkoj od marta http://www.railpage.net/modules/news/article.php?storyid=2256. O tome dovoljno govori železnička mapa ex SSSR (http://www.parovoz.com/maps/supermap/supermap.png) gde su žutom bojom obeležene ukinute pruge. Da se primetiti da se Estonija, Letonija i Litvanije, zemlje koje su ušle u EU poprilično žute...Evo sad i Italija, koja je dugo to najavljivala...Šta li tek nas očekuje, ne smem ni da mislim... http://www.railserbia.net/forum/ chuburac February 17th, 2011, 03:47 PM Ovim prugama i Severne Koreja moze da zavidi. Vucko February 17th, 2011, 04:15 PM Aleksandre a EU na sve strane prica o ekologiji,a samo ih novac zanima.UZasni licemeri. N011 February 17th, 2011, 06:33 PM Nema to veze sa licemerstvom vec profitom. Ako putnici nisu zainteresovani za odredjenu destinaciju, samim time se ne isplati odrzavanje linije. Cist kapitalizam i cista matematika. Niko do sada nije ukinuo profitabilnu liniju! CrazySerb February 18th, 2011, 02:06 AM "Železnice Srbije" i "Energoprojekt" potpisali danas Protokol o izmirenju obaveza nastalih na izgradnji železničke stanice Beograd Centar u Prokopu Četvrtak, 17. Februar 2011. "Železnice Srbije", Preduzeće za izgradnju železničkog čvora Beograd i "Energoprojekt Holding", potpisali su danas Protokol, kojim se definišu način i dinamika izmirenja obaveza železnice prema "Energoprojektu", nastalih na osnovu izvedenih radova na izgradnji železničke stanice Beograd Centar, u Prokopu. Protokol su potpisali generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković, direktor Beogradčvora Milutin Milošević i generalni direktor "Energoprojekta" Vladimir Milovanović. potpisivanje_1_no1.jpg Protokolom je predviđeno da "Železnice Srbije" izmire obaveze prema "Energoprojektu" u ukupnom iznosu od blizu 1 milijarde 222 miliona dinara. U skladu sa Programom o raspodeli i korišćenju sredstava za subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama za 2011. godinu, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, iz ovogodišnjih budžetskih subvencija za "Železnice Srbije" iznos od blizu 612 miliona dinara biće izdvojen za regulisanje obaveza železnice prema "Energoprojektu". Ovaj iznos u budžetu izdvojen je na ime dela sredstava koja je u prethodnom periodu Železnica uložila za finansiranje zavisnih troškova po osnovu implementacije zajmova Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (što je bila obaveza Republike Srbije), finansiranje izgradnje Beogradskog železničkog čvora i preuzete obaveze Ministarstva za infrastrukturu u finansiranju investicionih programa za podizanje bezbednosti saobraćaja (prvenstveno putni prelazi). Ostatak duga prema "Energoprojektu" od oko 610 miliona dinara srpske železnice će iz sopstvenih sredstava platiti u periodu do aprila sledeće godine. Potpisivanjem ovog protokola stvoreni su uslovi za nastavak i završetak izgradnje železničke stanice Beograd Centar u Prokopu, kao jednog od najznačajnijih investicionih projekata u okviru modernizacije železničkog Koridora 10 kroz Srbiju. delija90 February 18th, 2011, 01:29 PM Znaci nista od Rusa.Kakvo iznenadjenje. CrazySerb February 18th, 2011, 04:00 PM Kako si to zakljucio? Počela rekonstrukcija pruge Trebaljevo-Kolašin KOLAŠIN - Željeznička infrastruktura Crne Gore počela je realizaciju projekta opravke-remonta pruge Trebaljevo-Kolašin, vrijednosti pet miliona eura, koji se finansira iz sredstava fonda IPA 09 - saopšteno je iz ovog preduzeća. Glavna opravka-remont podrazumijeva zamjenu i ugradnju novih šina, tucanika, pragova i drugog materijala na otvorenoj pruzi Trebaljevo-Kolašin i u stanici Kolašin. - Ukoliko CLF Italia, kao odabrani izvođač, ispuni ugovorene obaveze, dionica pruge Trebaljevo-Kolašin biće osposobljena za saobraćaj brzine 80 km/h za deset mjeseci - saopšteno je iz Željezničke infrastrukture Crne Gore. Saobraćaj na ovom dijelu pruge do sada se odvijao brzinom 40-50 km/h, a nakon rekonstrukcije povećaće se bezbjednost, sigurnost i brzina kretanja vozova. delija90 February 18th, 2011, 04:10 PM Pa cim nema reci o tome u tekstu sve je jasno.U ostalom,vidis da se prave mutavi."Izmirice se dugovanje Energoprojektu sto ce omoguciti dalji nastavak gradnje".Tacka,nema i reci o ruskom kreditu,nista. Dakle platice firmi za uradjen posao i kako sad to omogucava dalju gradnju prokopa?Plus sto su tu istu vest imali na dnevnku sto znci da je u pitanju samo farbanje naroda.Bitno im je samo da narod cuje kljucne reci "Prokop" i "nastavak gradnje". :| Walterwolf February 18th, 2011, 08:32 PM Končar EMV Evo ljepotan danas na probama do Koprivnice i nazad za Zagreb, sutra će za Moravice. http://i1011.photobucket.com/albums/af234/peja147/Zeljeznica%2002/HZ6112.jpg izvor: www.zeljeznice.net autor:Marioo Inaće x-type nisam ti ništa odgovoria jer stoji i moje i tvoje. Znan ja dobro koja je situacija oko PP HŽ i naravno i cilu trenutnu strategiju i stanje tog društva. Moje rijeći su bile samo kako nešto ućiniti boljim. Nemoj se osjetiti napadnutim i uvrijeđenim. Edit evo i videa dotičnog cqSg0vd09Ic&feature=player_embedded CrazySerb February 18th, 2011, 08:56 PM To je ovaj isti sa proslogodisnjeg InnoTransa? Walterwolf February 19th, 2011, 01:20 AM To je ovaj isti sa proslogodisnjeg InnoTransa? Da, jer nema "masovne" proizvodnje bez testiranja. Hugo Cross February 19th, 2011, 11:31 AM Dva brata jučer u Oštarijama :) http://i268.photobucket.com/albums/jj13/portosmedex2/zeljeznice/moIMG_1587.jpg autor: Portos www.zeljeznice.net Lijepo ih je vidjeti pogotovo ako znamo koliko su nam željeznice u komi. :cheers: direktor February 19th, 2011, 11:15 PM Sto se tice ruskog kredita to ce biti obznanjeno prilikom posjete VVPutina nadam se pozitivno vec teku pripreme za docek Vucko February 19th, 2011, 11:22 PM al niko ne zna jel su gotovi projekti,od toga zapravo sve zavisi YU-AMC February 20th, 2011, 02:55 AM Znali mozda neko koliko je karta iz BG do Jagodine vozom? Mozda 800din? takini February 20th, 2011, 10:26 AM Putnički do Jagodine je 450 din. a brzi 550. YU-AMC February 20th, 2011, 01:38 PM I koliko treba putnickom a koliko brzom? Mozda sat vremena razlika. stormwatchforever February 20th, 2011, 01:57 PM Neko vece je "Intercity" vozu od Bg do Su trebalo samo 5 sati da predje 180 km, SVAKA CAST! Aleksandar_M February 20th, 2011, 02:31 PM Što je to čudno kada je po redu vožnje 4h ? Putovao sam pre nekoliko dana vozom 340, iako je neke deonice prešao pre reda vožnje, u nekim stanicama je morao stajati neko vreme :bash: http://212.62.59.84:8080/Redvoznje/informacije.php?&id=2936&stP=16050&stD=02844&datumOrkaCene=20.02.2011.&voz=340 I koliko treba putnickom a koliko brzom? Mozda sat vremena razlika. Po redu vožnje putničkom treba oko 3:30, a brzi sat vremena manje 2:30 http://212.62.59.84:8080/Redvoznje/index.php Sawovsky February 21st, 2011, 11:57 AM I koliko treba putnickom a koliko brzom? Mozda sat vremena razlika. Putničkom izmedju 3,5 i 4 h, a brzom oko 2,5 do 3 sata. Podgoricanin February 21st, 2011, 02:31 PM Reportaža iz voza: Tuga Beograd - Bar Vozovi stari, prašnjavi, sve škripi, prozori toliko zaprljani da ponekad moraš da ga otvoriš da bi vidio koja je stanica, nužnici odličan inkubator za viruse i bakterije. Ako je kojim slučajem tijesno u zatvorima dviju država, za sitnije prestupnike dovoljna bi kazna bila da im se jedna sedmica tamnice preračuna u obavezu da jednu noć i dan moraju da putuju večernjim vozom od Bara do Subotice i da pri tom u kupeu za sjedenje ne smiju podići noge na sjedište preko puta. Sigurno bi nakon dvije-tri vožnje odustali i tražili povratak u zatvor i podnošljivo odsluženje “odrezane” kazne. Vozovi stari, prašnjavi, sve škripi, prozori toliko zaprljani da ponekad moraš da ga otvoriš da bi vidio koja je stanica, nužnici (treba ići samo u krajnjoj nuždi) odličan inkubator za viruse i bakterije, a putovanje dugo kao ljetnji dan do podne, kao gladna godina. Kad otpravnik svojom pištaljkom nadglasa tešku lokomotivu i voz na vrijeme u 22.20 krene iz Podgorice, čovjek naivno pomisli možda ovo nije baš kao što narod priča, vole ljudi da kritikuju, da zaziru. Voz, brzi, krene uz Platije i za pristojnih dva sata doklapara do Bijelog Polja. To pomalo osnaži dobru volju. Ali baš tu počinje vraćanje u surovu relanost. Graničnoj policiji i carini za kontrolu ličnih karata i prtljaga, čiji im se vlasnici učine sumnjivi, ni polovično popunjenog voza u Bijelom Polju treba čitavih 40 minuta. Nema ništa od najava da će carinske i policijske službe zajedno u toku vožnje između dvije granične stanice završavati svoj dio posla. Taman se putnici malo raskomote, sjedišta se spuste i pretvore u neudobne ležaje, pogase se svjetla u kupeima i poneko zaspi nakon skoro dva ponovo kontrola u Prijepolju i još 40 minuta čekanja. A priča već davno krenula. Kondukteri, dobri ljudi U kupeu, osim novinara koji se čekajući da prođe kontrola karata kane da krenu niz voz u dugu noćnu priču i druženje sa nepoznatim ljudima, sjede još dva putnika. Mladić Dragan Bugarski iz Valjeva vraća se iz Boke gdje mu cura studira višu fizioterapeutsku. U drugom ćošku šćućuren uz prozor sa bremenom svojih briga sjedi buckasti i crnputasti Milorad Petrović, i on iz Valjeva. Milorad odmah kreće sa svojom tužnom pričom. Vadi plastificirani papir sa fotografijom dječaka. Kaže da njegovom 14-godišnjem Danijelu nema lijeka za srce bliže od Petrograda, a za put do tamo i za operaciju treba čitavih 12 hiljada dolara. Skupio Milorad skoro dvije trećine, ali muka i dalje golema. Moli da ga pomenemo u priči ne bi li ko dao neki dinar. Dolazi kondukter i nakon kontrole karata i šaljivog upoznavanja sa novinarima prepoznatljivim naglaskom "jeste li vi oni što ste se svadili sa onijom čo'ekom", obraća se Miloradu, a on samo što ne zaplače. Nema kartu. Dobroćudni i duhoviti kondukter Dragan Anđušić nakon molbe komšija iz kupea ostavlja Milorada da se vozi makar do sljedeće stanice. "Vozovi su mojih godina. Ali ovi naši su sređivani i to na dijelu pruge do Bijelog Polja ide brzo" dobaci Dragan na pitanje novinara koliko su stari vozovi i zalupi vrata. A u vozu šarenilo i jedna stalnim putnicima i kondukterima poznata faca Veso Bojić. Za sebe kaže da je slobodni umjetnik i boem koji dio života provodi u vozovima. "Dobri su ljudi ovi kondukteri, družim se često sa njima jer svako malo idem kod ljekara. Nema se za život, ne živi se od 60 eura socijalnog, nema tu života ali se živjeti mora" kaže Veso i navodi pivo. Kažu kondukteri da odlično crta i da još bolje svira na nos, a on im na pohvale uzvraća oštrom kritikom željeznice i vlasti. Promuklu zdravicu završava konstatacijom da ne voli plavuše... Brzim vozom od Bara do Subotice za 20 sati Sitni sati su već debelo zagazili, pa su zakunjali i novinari. Nešto što može da liči na spavanje prekida pisak voza i škripa kočnica. Kroz prljavi prozor nazire se neonka stanice Užice. Tek Užice. Voz nastavlja da klapara u mrak. Sunce nas lomne budi negdje u nekoj pustari. Nalazi stanica Lastra, vrijeme stalo prije par decenija, kao da se od otvaranja pruge tu nijesu sreli putnik i voz. Nedugo zatim i stanica Leskovina. Ništa nam govori gdje smo otprilike i koliko još ima do Beograda. A do Beograda ima još više od tri sata. Stižemo nešto poslije devet, nakon skoro 11 sati vožnje. Srbijanski kondukteri kažu da je to i dobro jer voz nerijetko stigne i u podne. Za one koji nastvaljaju prema Novom Sadu i Subotici slijedi sat čekanja jer voz nastavlja tek u 10.05. Kada bi voz kojim slučajem došao na vrijeme u cik zore putnici bi morali da čekaju nastavak putovanja čitava tri-četri sata. Od glavne stanice u Beogradu do Zemun polja čitava vječnost. Kao da su gudure Perua, a ne ravni Srem. Do Novog Sada nevjerovatnih dva sata. To je mjereno satima slika vožnje prugom koja povezuje Južni Jadran i Panonsku niziju, skoro 20 sati brzim vozom od Bara do Subotice. Pun voz rijetkost U povratku iznenađenje i za konduktere, skoro pun voz putnika. "Ovo je rijetka pojava i obično u vagonu bude po desetak ljudi. Ovo su neki stranci, neko organizovano putovanje. Nekad je bio pun voz. Sad putuje samo ko mora i ko nema novca za avion ili nema dobar automobil. A željeznica ostarila i pruge i vozovi" kaže kondukter Vinko iz Novog Sada. U kupeu čiji će se vagon u Beogradu prikačiti vozu za Podgoricu tri studentkinje iz Novog Sada Jelena, Sanja i Marija. Marija priznaje da ide kod momka, Sanja kao da ima nekoga, a Jelenu možda upoznaju rođaci sa nekim zgodnim Podgoričaninom.Veselu priču i smijanje Novosađanki prekida brkati i razbarušeni „željezničar“ koji umjesto karte traži sitniš za pivo. Donosi pivo, zauzima poziciju na stolici ispred vrata i počinje svoju tužnu životnu priču. "Ja sam ti prijatelju Dobrica Šćepić iz Gornje Trnave kod Topole kraj Kragujevca. Ja sam ti mnogo nesrćan. Neki moj je izgleda debelo zaslužio ovo što ja ispaštam. Deda i baba su mi umrli, a otac i majka ne žele da znaju za mene. Ne daju mi koru hljeba. Nikada nijesam ništa radio i pola života sa proveo u vozovima. Nabavio sam ovo željezničarsko odijelo, po njemu me prepoznaju i „kolege“ i policija i ne diraju me" kaže 50-godišnji Dobrica. Uzalud mlada Novosađanka Sanja pokuša da ga razvedri pričom da treba da se vrati kući i da nešto radi. "Ne vredi, seko. Nikim ne bi poželeo moju muku. To ja ispaštam nečije. Ne vredi ovoga mi piva" rastuži se Dobrica i zamače niz voz koji će u Podgoricu stići tek za desetak sati. Čitav bife u korpi Osim što su prljavi, vozovi već nakon dvije stanice liče na ulaze zapuštenih zgrada. Limenke, kutije od keksa, flaše od sokova, pikavci... "Prije svakog polaska spremačice pokupe smeće i očiste, ali sve je to uzalud. Ljudi drže noge na sjedištu, puše, ostavljaju smeće po kupeu" žali se konobar Čeda iz Novog Sada. Nekadašnji metalostrugar i građevinac od nužde je prije nekoliko godina postao kafe kuvar u brzom vozu. Pošto nema kola predviđenih za restoran, Čeda u velikoj džezi na maloj plinarici kuva topli napitak za rijetke kafopije. Prisjeća se i on. "Nekada je jedan putnik u toku vožnje pio po nekoliko kafa, a sada poruči tek poneko" kaže Čeda. Novosađanin dva-tri puta prođe sa tacnom u ruci duž voza i isto toliko puta sa metalnom korpom u kojoj nosi po nekoliko piva, limenki sokova i čokanjčića. "Samo poslovni ima kupe. Brzi nema ni prostora za to, a ni interesovanja. Ovako skuvamo kafu i ponudimo neko piće i to je to" kaže Čeda, moleći da se ne slika njegov improvizovani bife. Poslovni je, kako kažu putnici, mnogo uređeniji i uglavnom ga čine našminkani crnogorski vagoni. Nema carinjenja u vozu Ni u polasku ni u povratku carine nije bilo osim na crnogorskoj strani. Nakon rutinske kontrole ,odnosno pitanja imate li da prijavite šta za carinu mladi carinik ljubazno negativno odgovora na pitanje putnika može li se roba ocariniti u vozu. "Roba se ne može ocariniti u vozu" kaže carinik. Nakon informacije da način carinjenja zanima novinare carinik žurno privodi priču kraju pravdajući se da ne smije ništa zvanično da govori. Odlazi i ostavlja bez odgovora pitanje znači li to da voz mora da čeka carinjenje ili će putnik koji je ima nešto što interesuje carinike morati da čeka novi voz. Granica je to, prijatelju A sve je prvi put počelo dobro i obećavajuće. Krenuli smo tačno na vrijeme iz Podgorice. Do Bijelog Polja za nešto manje od dva sata. Izlazimo da slikamo pregledača kola, dok dugačkim čekićem kuca u točkove, i mašinovođu. Kupujemo grickalice i vraćamo se u voz. Na hodniku spavaćih kola ispred našeg kupea nailazimo na graničnu policiju. Neraspoloženi Nebojša , pokretom glave kao da pita kud smo krenuli. Kažemo da se vraćamo u kupe. "A zašto ste napuštali voz" mrzovoljno pita policajac. Satjerani u ćošak i uhvaćeni u „ozbiljnom“ prestupu, počesmo da se pravdamo. Rekosmo da smo novinari, da pišemo reportažu o vozu i da smo izašli da bi slikali pregledača i mašinovođu. "Kakvu reportažu? To meni nije najavljeno" ljutnu se policijac. Na konstataciju zašto bi to njemu uopšte trebalo da se najavljuje ako njega niko ništa ne pita i ne fotografiše policajac doskoči silom: „Daj ličnu kartu“. Na odgovor da mi je lična karta u torbi, pomjeri se da prođemo. Nedugo polije nas stiže u kupe i Nebojša sa sve upernom lampom u lice ponovi da traži ličnu kartu. Pokorni građanin - novinar izvadi ličnu kartu, a policijac ga obradova informacijom da joj je rok trajanja istekao prije nekoliko mjeseci. Policajcu krenu osmijeh , a novinar poče da se pravda i maše službenom legitimacijom. Uzalud, Nebojša je neumoljiv. Kaže da moram saći sa voza. Srce mu ne dotače ni Milorad sa početka priče. "Mogu li ja da garantujem za njega" odvaži se Petrović, pokušavajući da mi vrati to što sam ga spasio od konduktera i što sam mu obećao mjesto u priči. "Ti“?, brecnu se policajac, a dobrođudni Petrović se sakri u ćošak svog sjedišta vraćajući u džep snop papira koje nosi umjesto lične karte. Pri rastanku nas bolećivo i stidljivo pripita treba li nam karta, da makar on bezbrižno nastavi putovanje. I Dobrica se plaši policije, pa se negdje poslije Priboja sa hodnika požali da nema ličnu katru i da se plaši da će ga izbaciti na kišu. Nemadoh srca da mu kažem kako smo mi prošli prije nekoliko dana sa papirima. Dobrica nestade niz voz i nakon sat se vrati pomalo likujući. "Nijesu pravili problem. Svi me znaju. Znaju da sam dobrica" kaže Dobrica i zasluži nagradu za još jedno pivo. Nijesu pravili problem ni novinarima kada su nakon nekoliko dana, sa novim dokumentima, krenuli opet na put. http://www.vijesti.me/data/slika/2/12572.jpg http://www.vijesti.me/data/slika/2/12574.jpg http://www.vijesti.me/data/slika/2/12575.jpg http://www.vijesti.me/data/slika/2/12576.jpg http://www.vijesti.me/data/slika/2/12577.jpg http://www.vijesti.me/data/slika/2/12578.jpg http://www.vijesti.me/data/slika/2/12581.jpg http://www.vijesti.me/data/slika/2/12582.jpg http://www.vijesti.me/data/slika/2/12580.jpg http://www.vijesti.me/data/slika/2/12583.jpg Izvor: Vijesti Online Članak - LINK (http://www.vijesti.me/vijesti/reportaza-voza-tuga-beograd-bar-clanak-7536) Foto galerija - LINK (http://www.vijesti.me/vijesti/tuga-beograd-bar-galerija-7553) Bad_Hafen February 21st, 2011, 06:40 PM stravican je voz Vucko February 21st, 2011, 07:02 PM mrkonja kaze da ce biti potpisan ugovor tokom posete putina a da ce projekti biti gotovi pre dolaska putina http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0/846728/%D0%9E+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%83+%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B5.html suponik February 21st, 2011, 07:32 PM I dalje se ceka na granici,dva puta po 40 min.A rekli su jos poodavno da ce se sva granicna kontrola(policijska,carinska,...) obavljati u voznji izmedju dvije granice. A potpisani su svi moguci i nemoguci sporazumi izmedju SRB i CG,i opet nista.A i sto da se,na taj nacin, skracuje voznja kad je narod "stoka" pa neka ceka. Stvarno smo dno,samo dno,pa i nize od toga. filip__pg February 21st, 2011, 10:17 PM ^^ Kako kad u tekstu pise da prakticno nema carine, osim eto na nasoj strani i to se obavlja u vozu? suponik February 21st, 2011, 10:25 PM Evo da citiram dio gornjeg teksta: "Voz, brzi, krene uz Platije i za pristojnih dva sata doklapara do Bijelog Polja. To pomalo osnaži dobru volju. Ali baš tu počinje vraćanje u surovu relanost. Graničnoj policiji i carini za kontrolu ličnih karata i prtljaga, čiji im se vlasnici učine sumnjivi, ni polovično popunjenog voza u Bijelom Polju treba čitavih 40 minuta. Nema ništa od najava da će carinske i policijske službe zajedno u toku vožnje između dvije granične stanice završavati svoj dio posla. Taman se putnici malo raskomote, sjedišta se spuste i pretvore u neudobne ležaje, pogase se svjetla u kupeima i poneko zaspi nakon skoro dva ponovo kontrola u Prijepolju i još 40 minuta čekanja." Bad_Hafen February 22nd, 2011, 11:01 AM treniranje drzavnosti stormwatchforever February 22nd, 2011, 11:41 AM Što je to čudno kada je po redu vožnje 4h ? Kako sta je tu cudno? Prvo je cudno sto ti nisi bas dobro sabrao. Ne treba mu 4 sata nego 3h 25 min, s tim sto se od Su do Bt (i obratno) putuje najsporije, tamo je dozvoljeno ko 30-35km/h. Inace ti vozovi uvek kasne, sto zbog neozbiljnosti sto zbog apsolutnog nepostojanja radne etike sto sam mnogo puta video, ja znam da bi bilo bolje da sam isao peske tih 180 km ali bas mi se prisedelo. CrazySerb February 22nd, 2011, 04:00 PM ^^Fantasticna reportaza sa moje omiljene pruge!:cheers: Mrkonjić: Ugovor o ruskom kreditu tokom Putinove posete 21. februar 2011. | 14:25 → 17:40 | Izvor: Beta, Tanjug BEOGRAD - Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izrazio je očekivanje da će dolaskom premijera Rusije Vladimira Putina u Beograd biti finalizovan ugovor o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za srpsku železnicu i najavio da će projektna dokumentacija biti završena do marta. "Očekujem da će dolaskom premijera Putina biti finalizovan ugovor o ruskom kreditu, za koji će sva projektna dokumentacija koju rade naše projektne kuće, na čelu sa Saobraćajnim institutom CIP, biti završena do marta, a potom se očekuje i potpisivanje ugovora", rekao je Mrkonjić obilazeći Beogradski železnički čvor i Savski amfiteatar. Najkraći put u Evropu Od tog novca 300 miliona dolara je planirano za završetak pruge Valjevo-Loznica, 300 miliona za završetak Beogradskog železničkog čvora i 200 miliona za modernizaciju pruge Beograd-Bar, naveo je ministar. Mrkonjić je još jednom istakao da je izgradnja saobraćajne infrastrukture najveća razvojna šansa Srbije i najkraći put Srbije u Evropu. Ministar je naveo da su veoma važna ulaganja u železnički Koridor 10, koji uključuje izgradnju Beogradskog železničkog čvora kao najvećeg infrastrukturnog objekta, zbog kojeg je Srbija ušla u pregovore sa Ruskom federacijom za dobijanje kredita od 800 miliona dolara za završetak objekata u železničkom saobraćaju. "Završetkom Beogradskog železničkog čvora, najvećeg infrastrukturnog projekta u Srbiji, u koji je već uloženo oko 1,1 milijarde evra, Beograd dobija najlepši prostor između dva mosta, tzv. Savski amfiteatar, sa milion kvadrata najatraktivnijeg građevinskog zemljišta, što predstavlja najveću razvojnu šansu Beograda i Srbije", istakao je on. Mrkonjić je rekao da je u sektoru saobraćaja u Srbiji danas zaposleno oko 200.000 ljudi, od čega živi ukupno oko 600.000 ljudi. "Ekonomska kriza je izbacila infrastrukturne projekte u prvi plan i Srbija upravo u ovom trenutku ima šansu, što i čini, da kroz projekte saobraćajne infrastrukture nadomesti što do sada nije uradila", kazao je ministar za infrastrukturu. Najbolja potvrda kvaliteta projekata je, prema njegovim rečima, interes Svetske banke i evropskih banaka koje pod najpovoljnijim uslovima sa 1,2 milijarde evra finansiraju izgradnju panevropskog Koridora 10, navedeno je u saopštenju Ministarstva za infrastrukturu. Ćirović: Pregovori sredinom godine Pregovori o delu ruskog kredita od 800 miliona dolara za projekte infrastrukture u Srbiji, nastaviće se sredinom godine, rekao je danas pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović. "Srbija kasni u izradu projektno-predračunske dokumentacije i dogovoreno je da ona najkasnije bude završena do kraja prvog polugodišta", izjavio je agenciji Beta Ćirović koji predvodi srpsku delegaciju u pregovorima o ruskom kreditu. Do tada, kako je dodao, mogu da se obavljaju tehnički razgovori dveju strana o ugovaranju kredita za tri infrastrukturna projekta u Srbiji, ukupne vrednosti 800 miliona dolara. Poslednja runda pregovora o tom kreditu održana je 24. i 24. januara u Moskvi. "Radi se kreditu za izgradnju i rekonstrukciju Beogradskog železničkog čvora, izgradnju železničke pruge Valjevo-Loznica i modernizaciju pruge Beograd-Bar, odnosno za deo koji prolazi kroz Srbiju", objasnio je Ćirović. Tek kad bude gotova projektno-predračunska dokumentacija, moći će da se razgovara o uslovima kredita i učešću srpskih i ruskih firmi u realizaciji finansiranih projekata i avansima koje srpska strana treba da uplati. "Izrada projektne dokumentacije je u različitim fazama, tako da ćemo ruskoj strani predložiti faznu realizaciju projekta", rekao je Ćirović. U prvoj fazi, kako će najverovatnije predložiti srpska strana, trebalo bi da se gradi železnička pruga Valjevo-Loznica i dve komponente projekta izgradnje Beogradskog železničkog čvora - drugi kolosek pruge Beograd-Pančevo i tehničko-putnička stanica Zemun. "Nakon toga počela bi realizacija treće komponente Beogradskog železničkog čvora i modernizacija pruge Beograd-Bar", kazao je Ćirović. Izvesno je, kako je istakao, da će ruske firme biti glavni izvođači u svim projektima, ali je za srpske pregovarače važno da se dogovori što veće učešće srpskih kompanija. "Uključivanje u poslove firmi iz trećih zemalja zavisiće od toga da li će za određene poslove biti potrebna specifična oprema koja će morati da se uvozi", rekao je Ćirović. On nije mogao da kaže da li će tokom posete ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji, koja je najavljena za 23. mart, biti razgovarano o projektima koji će biti finansirani ruskim kreditom. Pregovori o ruskom kreditu ukupne vrednosti jedne milijarde dolara počeli su krajem oktobra 2009. godine i do sada je povučen deo od 200 miliona dolara koji se odnosi na podršku republičkom budžetu. delija90 February 22nd, 2011, 06:48 PM A treca komponenta mu dodje Prokop. :| Vucko February 22nd, 2011, 06:53 PM Evo sta kaze covek koji je ekonomista oko cele stvari,on je i rekao za ono da se potpisuje kad dodje putin,prenosim sa BB-a Malo prenaglašavate značaj gotovih projekata za odbrenje kredita. Cenim, da ne bi sporili da su Zapadnjaci, naročito EU,EBRD itd daleko skloniji od Rusa, birokratiji,procedurama i pravilima,izvođenju radova u roku , po standardima itd Pitam vas: Da li je ceo projekat za most preko Ade bio urađen pa su nam EU banke na osnovu tih projekata odobrile kredit? Da li smo prvo imali kompletne projekte za koridor X pa smo tek onda dobili kredite od EU banaka i Svetske banke? Naravno, znate da je odgovor na oba pitanja NE! Isto je slučaj i sa praktično svim kreditima sa Zapada, ali i sa Kineskim kreditom. Da li verujete da su Rusi izuzetak i jedino oni poštuju proceduru, jedino oni hoće da se tačno u cent zna koliko će šta koštati, koliko će se graditi i sve ostale detalje do najsitnijih stavki. Problem nije u tome, već što braća su naumila da nam daju kredit po komercijalnim uslovima, a da pri tome njihove firme grade. Ako to nije dovoljno još su pride oni hteli da uslove da se njihova oprema ugrađuje pa čak i da oni odrede koliko će ta oprema koštati. Naravno,cena bi bila veća nego da sami uzememo kredit od poslovnih banaka i da sami kupimo šta hoćemo. Srećom,naša vlada nije pristala na to. Putin, može da preseče i da kaže kredit će biti približno povoljan kao EU ili Kineski kredit. Čim se to uradi lako će se dogovoriti oko fazne izrade projekata i brzo će Rusi postati fleksibilni. Rusi su u međuvremenu popustili oko nekih zahteva i sad ostaje da Putin to ozvaniči ili pak da se odustane od cele priče jer je jako loša za nas. Rail_Serbia February 23rd, 2011, 01:40 AM Најгоре код тог кредита је да је за крпеж буџета узето и потрошено што је плачи Србијо, а када је у питању развојни део још се воде преговори и доводи се у питање да ли ће уопште бити реализован? Слажем се да не треба по сваку цену пристати на кредит, али уз све кредит је нешто најповољније што нам је до сада понуђено, јер читавих 20 година није било обимнијих инвестиција у железницу, већ само крпеж. vladygark February 23rd, 2011, 02:27 AM Хммм..... Ја у принципу не видим било каква изненађења овде. Лоша ствар у вези са овом врстом кредита је не само то што земља-кредитор захтева да посао изводе њихова предузећа, него и то што се посао уговара по принципу директне погодбе. То значи да има само један понуђач, а кад има само један понуђач, онда је он у позицији да диктира цену радова и опреме. Камата на кредит може бити врло повољна, зато што није смисао да се заради на камати него да држава-кредитор финансира извоз своје привреде. Али се то поништава кроз вишу цену радова и опреме него ако би се ишло на класичан комерцијални кредит+тендер. Дакле, све је ствар преговарачке вештине и договора. Надам се да ће ипак Путин пресећи :) Gently велико хвала за инсајдерски инфо :cheers: Vucko February 23rd, 2011, 08:29 AM Pa ono,stoji da su hteli da nas oderu rusi ali nekim cudom ovi nasi balvani uspese da se izbore za bolje uslove kredita sto je sigurno zacudilo i Ruse.Kao sto covek kaze putin ce reci moze kredit,a mozda ako hoce da igra grubo sa nama batali celu pricu.Jedino nam ostaje da sacekamo njegov dolazak i vidimo sta ce biti... kasko February 23rd, 2011, 10:03 AM Da li smo prvo imali kompletne projekte za koridor X pa smo tek onda dobili kredite od EU banaka i Svetske banke? Naravno, znate da je odgovor na oba pitanja NE! Ne. Odgovor na drugo pitanje je: DA. Novac ne moze da se povuce dok nisu zavrseni tenderi i to po njihovom standardu, a tenderi ne mogu da se odrade dok nisu zavrseni projekti i ekspropriacija. Bas zato do pre neku nedelju nismo dobili sredstva npr. Za Batajnica Dobanovci. Za most preko Adi ne znam, sem da tu drzava Srbija garantuje i to se ne finansira na isti nacin kao Putevi i zeleznica. filip__pg February 23rd, 2011, 12:09 PM Za prugu Podgorica - Nikšić još 1,5 miliona eura 23. februar 2011. Željeznička infrastruktura Crne Gore potpisala Ugovor sa austrijskom kompanijom „Alpinom Bau“ za izvođenje građevinskih radova na pruzi Nikšić – Podgorica, čija je vrijednost blizu 1,5 miliona eura, koje će obezbijediti iz kredita Evropske Banke za obnovu i razvoj, saopšteno je iz crnogorske kompanije. ŽICG potpisala je Ugovor za izvođenje betonskih radova na potpornim zidovima, stopama i kanaletama na dijelu pruge Nikšić – Podgorica, što je bitan segment ka završetku radova na Projektu rekonstrukcije i elektrifikacije pruge Nikšić - Podgorica. Ugovor su za potpisali Zarija Franović, predsjednik Odbora direktora ŽICG, i Ivica Borošak, kao predstavnik izvođača radova Alpine Bau. Tačna vrijednost projekta je 1.499.834,94 eura i, a Ugovorom je precizirano da će radovi početi 1. marta i završeni do 30. septembra ove godine. Radovi će se izvoditi svakodnevno, pa će pruga biti neprekidno zatvorena po 9 časova. No, to neće ometati odvijanje teretnog saobraćaja na pruzi Nikšić – Podgorica, kažu iz ŽICG. Ovo je četvrti Ugovor potpisan iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za prugu Podgorica- Nikšić. Predhodno su potpisani Ugovori za sanaciju deset tunela, uređenje dvadeset putnih prelaza i sanaciju klizišta Bare Šumanovića i Povija. Singidunum February 25th, 2011, 12:50 PM [/URL] 25.02.2011 [URL="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=02&dd=25&nav_category=12&nav_id=495181"]Mrkonjić: "Kargo 10" važan projekat (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?nav_category=12) Izvor: Beta Beograd -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da je preduzeće "Kargo 10" jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Evropi. Takođe je dodao i da je „Kargo 10“ važna spona privreda Srbije, Hrvatske i Slovenije. "Zahvaljujući ovom preduzeću železnički transport od Minhena do Istanbula smanjiće se sa sadašnjih 55 do 60 sati, na 40“, rekao je Mrkonjić na otvaranju regionalne ministarske konferencije u Beogradu. Na železničkoj pruzi Ljubljana-Zagreb-Beograd-Istanbul saobraćaće 2.000 3.000 vozova više nego sada", izjavio je ministar. Prema njegovim rečima, cilj je da to zajedničko železničko preduzeće Srbije, Hrvatske i Slovenije, koje obavlja saobraćaj od oktobra 2010, preuzmu deo tereta sa Koridora 4. Mrkonjić je na skupu pod nazivom "Kargo 10 - izazovi i perspektive ujedinjene železnice" istakao da je procenjeno da skraćenje transporta za jedan minut donosu uštedu od milion evra. Ukazao je da vlade, samo smanjenjem administrativne i carinske procedure mogu mnogo da urade za poboljšanje efikasnosti transporta. Ministar saobraćaja Crne Gore Andrija Lompar je ocenio da je najbitnija saradnja železničara jer se time efikasnost prevoza može povećati 30 do 40 odsto. Lompar je podvukao da železnica nije nacionalna stvar, već međunarodna i zato mora biti liberalna. Predstavnik Evropske komisije Frank Jost rekao je da je preduzeće"Kargo 10" značajno za integraciju u transportni sistem Evrope i podsetio da postoje fondovi IPA za projekte razvoja železnice i infrastrukture. Jost je naglasio da je potencijal železničkog saobraćaja ogroman, ali treba sprečiti dominantan, monopolski položaj železničkih preduzeća u pojedinim zemljama, odnosno ne sme doći do toga da se isključuju novi prevoznici. Na skupu učestvuju ministri iz pet zemalja regiona i predstavnici 120 kompanija iz 15 evropskih zemalja. filip__pg February 25th, 2011, 02:00 PM Zanimljiv naslov :D ZAJEDNO U KARGO 10 Crna Gora u željeznici Srba, Hrvata i Slovenaca Lompar je kazao da je jedan od najvećih problema što medju željezničarima postoji više konzervativaca nego reformista. Crna Gora će se pridružiti zajedničkom željezničkom preduzeću Srbije, Hrvatske i Slovenije Karko 10, izjavio je u Beogradu crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar. "Cilj je da sve nacionalne željeznice u regionu buti članice Kargo 10", rekao je on novinarima na konferenciji o izazovima preduzeća Kargo 10. Lompar je ocijenio da je najbitnija saradnja željezničara jer se time efikasnost prevoza može povećati 30 do 40 odsto. Lompar je kazao da je jedan od najvećih problema što među željezničarima postoji više konzervativaca nego reformista. "Ako je, a u najvećem broju je to slučaj, njihov konzervativizam zasnovan na ličnom osjećaju da ne treba ići u reforme, onda oni treba da budu smijenjeni i da se tako premosti generacijski jaz". Lompar je podvukao da željeznica nije nacionalna stvar, već međunarodna i da zato mora biti liberalna. On je potvrdio i da će biti formirana međudržavna komisija Srbije i Crne Gore na najvišem nivou koja će se baviti Koridorom 10, odnosno drumskim i željezničkim putem od Beograda do Bara. "Crna Gora je u završnoj fazi pregovora sa kineskim kompanijama oko izgradnje auto puta od Podgorice do Mateševa sa opcijom da se nastavi sa izgradnjom ostalih dionica", rekao je on. On je dodao da su predstavnici kineskih kompanija saopštili da taj dio posla koji im se nudi za njih nije prevelik, i da će tokom njihove naredne posjete razgovarati i sa srpskim ministrom infrastrukture Milutinom Mrkonjićem kako bi se vidjelo da li postiji mogućnošt da grade i dio kroz Srbiju. Upitan koliko je izvjestan aranžman sa Kinezima, Lompar je odgovorio "vidjećemo". "Vidjećemo kakva će biti njihova ponuda i na bazi toga ćemo odlučiti", kazao Lompar. Crnogorski ministar je kazao i da će projektna dokumentacija za rekontrukciju pruge Beograd Bar kroz Crnu Goru biti završena sredinom 2012. godine i da će tada biti moguće početi rekonstrukciju na osnovu Studije koju je uradila italijanska kompanija Italfer, a koju je finansirala italijanska vlada. Studijom je predviđeno da Crna Gora uloži 138 miliona eura za obnovu pruge, a Srbija 198 miliona eura. Lompar je kazao i da očekuje da će iz IPA fondova EU biti dovoljno novca da se uradi projektna dokumentacija. Vijesti.me Vucko February 25th, 2011, 11:22 PM Bila je vest danas u vezi ruskog kredita za zeleznicu,ne mogu je naci-da ce etapno odobravati kredit mic po mic jer ovi nasi balvani nemaju gotove projekte. Sena_KG February 27th, 2011, 12:03 PM Putin "raspliće“ železnički čvor http://www.b92.net/news/pics/2011/02/10482473194d69c1de1654c208482929_640x360.jpg Izgradnjom Beogradskog železničkog čvora, glavni grad bi mogao da dobije milione kvadrata najatraktivnijeg zemljišta između Tramvajskog i Železničkog mosta. Posao je trenutno na “dugačkom štapu” s obzirom na cenu izgradnje od nekoliko stotina miliona evra, ali i zbog činjenice da za neke delove još ne postoje projekti. Krajem marta, odnosno kada premijer Rusije Vladimir Putin poseti Beograd, biće verovatno jasnije kada bi izgradnja najvećeg infrastrukturnog projekta u prestonici mogla da počne. Naime, tada će se razgovarati o ruskom kreditu u iznosu od 800 miliona dolara, od čega bi 300 miliona, bar kako je najavljivano, trebalo da bude iskorišćeno za ovaj posao. Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić nedavno je rekao da očekuje da će dolaskom ruskog premijera biti finalizovan ugovor o kreditu. Minimum četiri godine izgradnje Prema procenama, za četiri godine mogla bi da se završi izgradnja Prokopa, stanica Zemun i Makiš, i drugi kolosek za saobraćaj ka Pančevu. Međutim, time Beogradski železnički čvor ne bi bio završen jer bi, da bi bio kompletan, ostala da se uradi obilazna pruga Beli potok-Vinča (sa mostom preko Dunava), i da se druga obilazna pruga, odnosno “stari čvor” na delu od Rakovice do Kalemegdana, ukomponuje sa novim. Ideja o izgradnji Beogradskog železničkog čvora stara je više decenija, a suština je da se pruga na teritoriji Beograda na trasi železničkog Koridora 10 osposobi za saobraćaj brzih vozova i prilagodi brzoj razmeni robe. Takođe, projekat podrazumeva i izmeštanje Glavne železničke stanice, čime bi se dobilo atraktivno zemljište za ulaganje. U pitanju je oko 80 hektara koja se nalaze na samoj rečnoj obali, između Tramvajskog i Železničkog mosta, i čija se vrednost, prema nekim procenama, meri u milijardama evra. "Kada je u pitanju saobraćaj, prevoz putnika i robe u celom gradu bi bio bolji. Svi magacini, koji se sada nalaze na manjim stanicama poput Topčidera i Zemuna, premestili bi se u Makiš i Batajnicu i tu bi se radila robna razmena. Gradski i prigradski saobraćaj bi bio poboljšan jer bi dominantan prevoz bio BGvoz”, kaže Milutin Milošević, direktor preduzeća Beogradčvor, istakavši da bi sa stanovišta investicija deo zemljišta u Savskom amfiteatru i na Dorćolu (Donji grad) bio bi pogodan za ulaganje. Prema njegovim rečima, poslednjih 10 godina ništa se nije radilo na tome, a poslednje što je urađeno, i to zahvaljujući saradnji sa Gradom Beogradom, je izgradnja koloseka u stanici Beograd centar. U Saobraćajnom insitutu CIP kažu da je za realizaciju delova čvora potrebno oko 200 miliona evra. Taj novac bi se iskoristio da se završi stanica Beograd centar (Prokop), tehničko-putna stanica Zemun (za održavanje putničkih vozova), robno-transportni centar i izgradi drugi kolosek pruge od Pančevačkog mosta do stanice Pančevo glavna. "Ruska strana je u razgovorima zahtevala od Železnica Srbije da pripreme tehničku dokumentaciju najmanje na nivou idejnih projekata. Za sada postoje urađeni idejni i glavni projekat za izgradnju drugog koloseka Pančevački most-Pančevo. Za ovu prugu treba uraditi i plansku dokumentaciju. Za stanicu Beograd centar i Zemun, kao i za robno-transportni centar, nema urađenih idejnih projekata. CIP trenutno radi i na idejnom projektu dogradnje putničke stanice Zemun”, kaže Milutin Ignjatović, direktor CIP-a. Blic delija90 February 27th, 2011, 12:33 PM Kako bre za Prokop nema glavnog projekta!? Vucko February 27th, 2011, 02:11 PM Pitaj cipiripi http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/238146/Putin-rasplice--zeleznicki-cvor vladygark February 28th, 2011, 02:57 AM Za stanicu “Beograd centar” i “Zemun”, kao i za robno-transportni centar, nema urađenih idejnih projekata. Кад човек прочита овако нешто....не знам дал да се смејем ил да плачем... :hahano: Hugo Cross February 28th, 2011, 12:21 PM Film iz 2 dijela o novom regionalnom EMV. U drugom dijelu vlak je razvio brzinu od 176 km/h na dijelu koridora X između Ivankova i Mikanovaca (istočna Slavonija). l-bkdIIts-g&feature=player_embedded#at=19 A20hthBPn7Y&feature=player_embedded :cheers: Vucko February 28th, 2011, 12:53 PM Super snimak!Svidja mi se sve kod voza,a posebno ono grejanje u podu jer se time dobija puno na prostoru. :cheers: Aleksandar_M March 1st, 2011, 02:44 AM Juče je IC Avala u Beograd stigla sa 12č zakašnjenja :banana: Napominjem, da je u Subotici bila u 17:00, tačno po redu vožnje. 15č putovanja od Subotice do Beograda, čitavih 180km! MareCar March 1st, 2011, 04:45 AM Jurio je kroz Vojvodinu sa 12km/h. CrazySerb March 1st, 2011, 06:48 AM Tu prugu treba minirati i jednostavno poceti iz pocetka :( EagleX March 1st, 2011, 01:12 PM Ja sam cetiri godine svake nedelje putovao vozom za NS, put je trajao od dva i po sata, do pet sati... Nikad vise... Aleksandar_M March 1st, 2011, 01:36 PM Pa imao si sreće :lol: Ne kao ja, da po snegu u 4:00 ujutru idem od Čortanovca pešaka do Beške i hvatam autobus do Beograda! Evo i moje reportaže: http://www.railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=4&t=4716&start=20 CrazySerb March 1st, 2011, 10:06 PM 01. 03. 2011. 17:36h | Vestionline Rusi prave voz za nuklearni pogon Rusija do kraja godine planira da napravi prvi voz na svetu na nuklearni pogon, najavio Valentin Gapanovič, zamenik predsednika Ruskih železnica (RZD). Eksperimentalni prototip imaće 11 vagona koje će vući mala lokomotiva na nuklearni pogon. U početnom delu razvoja, voz će služiti samo kao naučni eksperiment. Na novoj generaciji pogona za vozove radiće Ruske železnice i Rosatom, Ruska državna kompanija za atomsku energiju. "Video sam dizajn novog voza i sviđa mi se. Podržavam originalnost Rosatomove ideje, posebno jer na inovativan način predstavlja razvoj korišćenja nuklearne energije“, objašnjava Gapanovič. O ceni razvoja takvog transporta trenutno može samo da se nagađa, a ništa se još ne zna ni o bezbednosti voza. Međutim, ovo nije prvi put da se spominje ideja o vozu na nuklearni pogon. Još 1956. godine, ministarstvo prevoza bivšeg SSSR-a najavilo je nuklearni pogon u vozovima, kao i mogućnost da lokomotive postanu potpuno autonomne, bez potrebe za električnom energijom ili klasičnim gorivom. Tada se planiralo da se takvi vozovi koriste u područjima polarnog kruga ili zabačenim delovima Sibira. Jedna od prednosti nuklearnog voza je da se uz nekoliko izmena može koristiti kao mobilna nuklearna elektrana i tako snabdeti daleka industrijska postrojenje i naselja. Još jedan zanimljiv ruski projekat je plutajuća nuklearna elektrana, na čemu se trenutno radi. Nosač reaktora porinut je prošle godine u Sankt Peterburgu. Plutajuća elektrana trebalo bi da bude odvučena do zabačene ruske arktičke regije Čukotke krajem 2011. godine kada će i početi s radom. http://www.vesti-online.com/data/images/2011-03-01/133943_nuklearka_f.jpg?ver=1298997341 Maketa ruske plutajuće nuklearne elektrane delija90 March 1st, 2011, 10:16 PM Ovi Rusi bi i u ves masine stavili nuklearni reaktor. :nuts: takini March 1st, 2011, 10:24 PM Vozovi već idu na nuklearni pogon samo što se reaktor nalazi u elektrani a ne u lokomotivi. Vucko March 1st, 2011, 11:07 PM Ovi Rusi bi i u ves masine stavili nuklearni reaktor. :nuts: Zvuci ti sasavo ali recimo braca ameri su 1950 tih napravili prototiv borbenog aviona na nuklearnim reaktorom http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_aircraft A 1958 su ameri zamislili automobil sa nuklearnim pogonom Ford Nucleon.Ispada da rusi i nisu toliko zaludjeni nuklearkama ko ameri nego ih povezujemo sa njima zbog cernobilja http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_car vladygark March 2nd, 2011, 04:52 AM Бицикл на нуклеарни погон? :lol: Bez_imena March 2nd, 2011, 05:11 PM Železnica Crne Gore: Vozovi iz Srbije previše kasne PODGORICA - Crnogorsko javno preduzeće "Željeznički prevoz" upozorilo je na problem velikog kašnjenja vozova iz Srbije prema Crnoj Gori, zbog čega su učestale žalbe putnika. Ako bi se nastavilo sa takvim kašnjenjima, prema objašnjenju portparola "Željezničkog prevoza" Kaline Adrović, koje je dala agenciji Beta, moglo bi se dogoditi da "neke međunarodne linije" budu ukinute. Crna Gora je železnicom sada povezana jedino sa Srbijom i Albanijom, ali pruga za Skadar praktično nije u funkciji. Adrovićeva je večeras rekla da je voz iz Beograda za Crnu Goru u nedelju uveče u polasku kasnio punih osam časova. Umesto da krene u 22.00, pošao je tek u četiri časa ujutro, u ponedeljak. "Ne znamo šta se dešava", rekla je Adrovićeva, navodeći da se u Železnici Srbije pravdaju potrebom "lagane vožnje" na pojedinim deonicama železničke pruge Beograd-Bar kroz Srbiju. Za prekjučerašnje kašnjenje voza za Crnu Goru Železnica Srbije je navela da su "čekali četvoro kola iz Subotice", kao i da je kašnjenje uslovljeno i nekim "incidentom". Adrovićeva je ukazala da "Željeznički prevoz" čini sve da kašnjenja vozova kroz Crnu Goru svedu na najmanju mjeru i da u celini budu profesionalni. Prema njenim rečima, vozovi kroz Crnu Goru kasne najviše 15 minuta. Međutim, putnici su s pravom nezadovoljni zbog kašnjenja vozova, ali je crnogorska železnica, zasad, nemoćna da taj problem reši. Adrovićeva je ukazala da bi i država Crna Gora trebalo da ima više razumevanja za železnički prevoz u samoj državi, a najbolje bi mogla da pomogne kupovinu novih vozova. blic.rs Aleksandar_M March 2nd, 2011, 07:48 PM Za prekjučerašnje kašnjenje voza za Crnu Goru Železnica Srbije je navela da su "čekali četvoro kola iz Subotice", kao i da je kašnjenje uslovljeno i nekim "incidentom". Tačno je ovo, bio sam u tom vozu, putovao iz Budimpešte, međutim incident nije jedini razglo za kašnjenje od preko 12 sati tog voza! Tada u nedelju pruga je bila krcata raznim teretnim vozovima, koje sam mogao da vidim na ukrsnicama čekajući da prođe IC Avala. Kvar teretnog voza ispred Bačke Topole je izazvao kašnjenje ovog voza od oko 2č, incident na novosadskoj stanici još oko 2č, dok je naprsnuće pruge kod Čortanovca prouzrokovalo kašnjenje od preostalih 8č, jer niko tada u nedelju navečer nije bio zadužen za popravku pruge, te se čekalo jutro da to bude sanirano :bash: Još gora stvar je što putnicima do Beograda nisu obezbedili nikakav prevoz, iako je uslova za to bilo, već su ih ostavili da drežde na u vozovima. Havarija se dogodila nešto pre 23:00, u isto vreme polazi redovni Beovoz iz Indjije! Pošto se radi o elektromotornom vozu, kao takav je mogao biti prosleđen do defeketka i putnici bi preseli, da bi ih do Beograda bar odvezao! Još gore su prošli putnici koji su zbog incidenta preseli u putnički voz (između ostalog i ja) na relaciji NS-BG, kada su tog jutra u 4:00 ujutru na temperaturi od -7 praktično bili isterani iz voza (uz izgovor da voz neće ni ići do Beograda) i primorani da pešače 3-4km po snegu do Beške odakle su hvatali autobus do Beograda!!! Krajinac March 3rd, 2011, 01:29 AM ^^ Katastrofalno stormwatchforever March 3rd, 2011, 01:25 PM Tačno je ovo, bio sam u tom vozu, putovao iz Budimpešte, međutim incident nije jedini razglo za kašnjenje od preko 12 sati tog voza! Tada u nedelju pruga je bila krcata raznim teretnim vozovima, koje sam mogao da vidim na ukrsnicama čekajući da prođe IC Avala. Kvar teretnog voza ispred Bačke Topole je izazvao kašnjenje ovog voza od oko 2č, incident na novosadskoj stanici još oko 2č, dok je [B] Sinoc je na novosadskoj zeleznickoj stanici umalo izbegnuta tragedija, elem isao sam iz Beograda onim sto ide u 21.25 za Budimpestu (Bec), kasnili smo u NS vise od pola sata i sad udje jedan tip u kupe gde sam bio onako fino opusteno sa zenom da je otprati, i prica on prica gluposti kad voz krenuo i on jebote se dere na konduktera "Niste normalni jbt, kako ne cekate da izadjemo mi koji ne putujemo!?!?!?" WTF!?!?!? I gleda ga kondukter sta ce da uradi kad voz vec ubrzava prilicno, i zadnje sto sam cuo je bilo "Ne iskaci", voz je vec prilicno ubrzao, tip iskocio i kako je izleteo iz voza na ledja sleteo na peron i tak fliper u onaj mermerni zid gde pocinju stepenice za izlazak na platformu, odbio se od toga i zamalo pod voz. micika March 6th, 2011, 09:32 PM Pitanje samo - cemu sluzi ovo "vozilo" ? http://static.panoramio.com/photos/original/11349922.jpg zastava March 6th, 2011, 10:06 PM http://nsa26.casimages.com/img/2011/03/06/11030610152269688.jpg (http://www.casimages.com) Beogradu regionalni terminal? Srpska prestonica bi mogla da postane centar jugoistočne Evrope za međunarodni kombinovani transport robe. Beograd bi mogao da postane centar jugoistočne Evrope za međunarodni kombinovani transport robe. Terminal za intermodalni transport biće izgrađen u blizini najvećih saobraćajnica, a kao moguće lokacije pominju se Batajnica i Makiš. Za realizaciju ovog projekta zainteresovana je i EU, koja finansira izradu projektne dokumentacije. Gde će se tačno otvoriti gradilište biće poznato za desetak dana, kada bi trebalo ponovo da se sastanu Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu i Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda. Na sastanku u ponedeljak dogovoreno je da projektna dokumentacija bude pripremljena do početka iduće godine i sa njom će Srbija i Beograd konkurisati kod pretpristupnih fondova EU. Predviđa se da će terminal biti završen tokom 2013. godine, kada se očekuje i nastavak izgradnje pratećih sadržaja terminala na prostoru od oko 100 hektara. Vrednost investicije za izgradnju terminala sa pristupnim saobraćajnicama je oko 20 miliona evra. Izvor (http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:319243-Beogradu-regionalni-terminal) takini March 6th, 2011, 10:22 PM Pitanje samo - cemu sluzi ovo "vozilo" ? http://static.panoramio.com/photos/original/11349922.jpg To je "mušica" za održavanje kontaktne mreže. micika March 6th, 2011, 10:26 PM Hvala . :cheers: Vucko March 6th, 2011, 10:37 PM Redizajniran ticketing na sajtu zeleznica,nazalost nisu uradi redizajn celog sajta http://w3.srbrail.rs/eticketing/ stormwatchforever March 7th, 2011, 12:43 PM Kad videh musicu ajde ako je moguce da napravimo neku mapu elektrificiranih pruga po Srbiji, sta je uradjeno i sta je u planu (ako je nesto nadam se). Neutralac March 7th, 2011, 02:26 PM Kad videh musicu ajde ako je moguce da napravimo neku mapu elektrificiranih pruga po Srbiji, sta je uradjeno i sta je u planu (ako je nesto nadam se). http://www.bueker.net/trainspotting/maps.php Ovdje imaš karte svih željeznica u Europi i nekih izvan nje. http://www.bueker.net/trainspotting/map.php?file=maps/serbia---montenegro/serbia---montenegro.gif Ovo je Srbija i Crna Gora stormwatchforever March 7th, 2011, 02:46 PM Thanx, ne znam kako nisam pre video ove mape. Vucko March 7th, 2011, 08:49 PM Страшно, изгледа да су преводили на енглески Гуглом: PE "Serbian Railways" have enabled its customers to the Internet in addition predrezervisanja place for all trains do, and purchase tickets and all kinds of reservations (seats, beds, beds and tracked vehicles) in traffic with Montenegro. stations in Serbia that are on the buses the way these trains for all stations in Montenegro Tickets for the observed cars can buy only from the starting station and trains to: Belgrade and Bar Changes related travel you will receive e-mail message ццц :bash: :bash: Politikolog March 8th, 2011, 06:00 PM Evo koga zanima moja tura po Becu: http://www.railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=20&t=4736 ima i slika centra Beca ali i vozova, pre svega RailJet... stormwatchforever March 8th, 2011, 07:59 PM Slike su ti odlicne! Vucko March 8th, 2011, 08:04 PM Super slike!!! Lepo je videti da im napreduje izgradnja,ja bejah tamo pre 2 godine,koliko vidim sve isto izgleda sto uopste nije lose. stormwatchforever March 8th, 2011, 09:31 PM Taj novi Sudbahnof ce izgleda biti najveci putnicki zeleznicki terminal u EU. Bad_Hafen March 8th, 2011, 09:41 PM Mislis Hauptbahnhof:) Aleksandar_M March 8th, 2011, 10:03 PM Zar na slikama nije Westbanhof? Koliko znam i tu stanicu renoviraju... Evo i mojih Westbanhof http://i54.tinypic.com/24ndxk7.jpg http://i56.tinypic.com/14k9xtw.jpg http://i56.tinypic.com/nycqwg.jpg http://i55.tinypic.com/1zyc8pl.jpg http://i55.tinypic.com/wwlt9f.jpg http://i52.tinypic.com/15qcb6g.jpg Budapest Keleti pu http://i51.tinypic.com/wsmcyo.jpg http://i56.tinypic.com/2h3r3w4.jpg http://i55.tinypic.com/kaik1w.jpg IC Avala pristiže http://i53.tinypic.com/14l68zm.jpg http://i54.tinypic.com/2jhp2.jpg http://i54.tinypic.com/1zgb3g1.jpg Bad_Hafen March 8th, 2011, 10:31 PM mislio je na onu rupu sto je autor slika napomenuo, a u Becu renoviraju sve stanice juznu, zapadnu, centralnu, sjevernu su renovirali prije dve godine. Politikolog March 9th, 2011, 12:39 AM Hvala na komplimentu Da kao sto je Bad_Hafen rekao mislio je na onu rupu koja bi trebala da se zavrsi do 2015 god. i da bude jedna od najvecih stanica. Evo kako je izgledala kada se zvala Wien Südbahnhof a kada se zavrsi zvace se Hauptbahnhof iliti Centralna stanica: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Suedbahnhof_from_arsenal_tower_vienna.jpg preuzeto sa wikipedie na slici ispod se vidi da se obnavljaju peroni na Wien Westbahnhofu a cini mi se da se remontovao i jedan kolosek, ali nisam siguran koji... http://i1081.photobucket.com/albums/j350/Politikolog/wien/DSCN1599.jpg Sto se tice ostalih stanica u Becu prosao sam kroz Wien Meidling koja je preuzela putnike Südbahnhof ali mi se nije nesto specijalno svidela stanica a zgradu nisam ni primetio pa je nisam ni slikao... P.S. Aleksandre kakvi su oni vagoni koje si slikao? Mislim po udobnosti i ovako, da li se razvlace sedista? Rekao bih da su to Madjari ili gresim? Bad_Hafen March 9th, 2011, 12:51 AM Ispravka Hauptbahnhof je Glavna, a Mitte je centralna. Meidling je dobra stanica, potpuno rekonstruisana. Politikolog March 9th, 2011, 12:59 AM Da ona ce biti glavna a posto sam prevedio sa engleskog Hauptbahnhof posto ne znam nemacki pa da ne pogresim sa engleskog se ona prevodi kao Central sto je na nasem glavna :nuts: Nisam znao da je Mitte centralna :) Meidling je ok stanica - sredjena je komplet, sve sija na njoj ali meni se ne svidja njen sam izgled posto ima samo perone :ohno: Podgoricanin March 9th, 2011, 01:03 AM Je li u Beču vozovi iz različitih pravaca dolaze u različite stanice (kao u Parizu), ili su sve stanice samo "prolazne" stanice na istoj željezničkoj osi, a svi vozovi završavaju na glavnoj (kao u Rimu, recimo). Meni je ova druga varijanta praktičnija, ali je često postojeća izgrađenost čini previše skupom opcijom... stormwatchforever March 9th, 2011, 01:10 AM http://img97.imageshack.us/img97/6111/dsc0048047resize.jpg http://img189.imageshack.us/img189/8160/dsc0049048resize.jpg Hosted on Imageshack Politikolog March 9th, 2011, 01:12 AM Vozovi iz razlicitih pravaca zavrsavaju na razlicitim stanicama, voz iz Zagreba zavrsava u Meidlingu dok iz Bg odnosno Budimpeste na Westbahnhofu... Ali to ne treba da cudi posto je Westbahnhof ceona stanica kao Glavna stanica u Bg-u i mora da se menja smer kada se ide ka Minhenu ili Budimpesti. Ali Railjet staje na Meidlingu i na Westbahnhofu posto je Push-pull (moze da ide u oba smera bez menjanja lokomotive) kao i ICE Nemackih zelznica... Sad videh slike bravo stormwatchforever jedna zanimljivost: 90% gradilista u Becu rade Porr i Strabag stormwatchforever March 9th, 2011, 01:20 AM Je li u Beču vozovi iz različitih pravaca dolaze u različite stanice (kao u Parizu), ili su sve stanice samo "prolazne" stanice na istoj željezničkoj osi, a svi vozovi završavaju na glavnoj (kao u Rimu, recimo). Meni je ova druga varijanta praktičnija, ali je često postojeća izgrađenost čini previše skupom opcijom... Bec je ipak poveliki grad da bi imao jednu zeljeznicku osu, vozovi dolaze sa vise strana u razlicite stanice. Meni je omiljena becka stanica Spittelau, to je samo jedna stanica od poznate stanice Franz Jozef gde pocinje/zavrsava OBB Linija :cheers: Podgoricanin March 9th, 2011, 01:31 AM Bec je ipak poveliki grad da bi imao jednu zeljeznicku osu, vozovi dolaze sa vise strana u razlicite stanice. Pa Rim je veći od Beča kako god obrneš, pa opet svaki voz koji dođe u Rim sa bilo koje strane - završi u stanici Termini. Sve linije se spoje u jednu osu od 15 kolosijeka, koja završava u Terminiju. Jes da je Termini glomazan, sa 29 platformi i preko 150 miliona putnika godišnje, ali je i praktično imati jednu stanicu, i za presijedanja, i za gradski transport... stormwatchforever March 9th, 2011, 01:38 AM Pa Rim je veći od Beča kako god obrneš, pa opet svaki voz koji dođe u Rim sa bilo koje strane - završi u stanici Termini. Sve linije se spoje u jednu osu od 15 kolosijeka, koja završava u Terminiju. Jes da je Termini glomazan, sa 29 platformi i preko 150 miliona putnika godišnje, ali je i praktično imati jednu stanicu, i za presijedanja, i za gradski transport... Rim povrsinski nije veci od Beca ali je zato mnogo gusce naseljen. Italijani nemaju neku extra zeljeznicku infrastrukturu, cak stavise oni su vise dno dna u EU od ozbiljnih igraca po zeljeznickoj mrezi. Kod njih zeleznica nema ni priblizno toliku vaznost i tradiciju kao kod Engleza, Francuza i Nemaca. Podgoricanin March 9th, 2011, 02:12 AM Rim povrsinski nije veci od Beca ali je zato mnogo gusce naseljen. Kakve to veze ima sa tvojom izjavom da je Beč veliki, i stoga bi bilo čudno da ima jednu željezničku osu? Ja mislim da bi svaki srednje veliki grad imao jednu veliku željezničku stanicu, kao Rim, da to dozvoljava (ne)izgrađenost, nasleđena kroz istoriju. To je najjednostavnije i najekonomičnije rješenje. Italijani nemaju neku extra zeljeznicku infrastrukturu, cak stavise oni su vise dno dna u EU od ozbiljnih igraca po zeljeznickoj mrezi. Kod njih zeleznica nema ni priblizno toliku vaznost i tradiciju kao kod Engleza, Francuza i Nemaca. Italijani imaju HSR kilometara skoro koliko i Njemci. Ne znam kako je to Englezima važna tradicija, kad oni praktično ne znaju šta su to brze pruge. Ovde pričam o inter city linijama, ne o urbanom šinskom transportu, gdje su Italijani stvarno dno dna. stormwatchforever March 9th, 2011, 04:06 AM Kakve to veze ima sa tvojom izjavom da je Beč veliki, i stoga bi bilo čudno da ima jednu željezničku osu? Ja mislim da bi svaki srednje veliki grad imao jednu veliku željezničku stanicu, kao Rim, da to dozvoljava (ne)izgrađenost, nasleđena kroz istoriju. To je najjednostavnije i najekonomičnije rješenje. Nisam bas siguran, dobar deo Rima nije pokriven zeleznickim cvorom. Italijani imaju HSR kilometara skoro koliko i Njemci. Ne znam kako je to Englezima važna tradicija, kad oni praktično ne znaju šta su to brze pruge. Pa bas i nemaju....imaju jedno 1/5 manje od Nemaca http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/High_Speed_Railroad_Map_Europe_2011.png Ovde pričam o inter city linijama, ne o urbanom šinskom transportu, gdje su Italijani stvarno dno dna. Kad pricamo o Englezima meni je sasvim razumljivo zasto oni nemaju razgranatu HSR mrezu, mada njihovi najobicniji lokalni vozovi idu 160 Km/h non-stop dok InterCity vozovi guraju solidnih 200 Km/h osim od izlaska kod Dovera pa do Londona gde je pruga rekonstruisana pa voz ide 300 Km/h, elem strasno gusta naseljenost i blizina velikih gradova su razlog nerazgranatosti HSR mreze, kod Nemaca od jednog do drugog grada vozis 150-200-250 Km, kod Francuza isto tako, dok je u Engleskoj na svakih 10-20 Kilometara grad od preko 200k-500-800k stanovnika u koji moras stati, sa njihovom konfiguracijom stanovnistva Intercity je obicno bacanje para jer vozovi nikako ne mogu razviti tu brzinu. Evo npr. od Paddingtona do Bristola ima oko 180Km, isto koliko od Subotice do Beograda, na toj deonici zivi oko 9 miliona ljudi, znaci ludo gusta naseljenost za evropske standarde. Ima mnogo direktnih vozova koji krecu sa Paddingtona i idu direktno za Bristol bez stajanja, njima treba izmedju 80 i 85 minuta za tu relaciju od 180Km. Medjutim kada taj voz staje i u Bath-u koji je nekih 20km od Bristola, za usporavanje, cekanje na ukrcavanje putnika i ponovno kretanje ode oko pola sata a voz tih poslednjih 20Km ni ne moze da razvija punu brzinu jer vec mora da koci u 15km. Zato tom linijom delimicno ide dupli servis, dva koloseka za Intercity vozove koji od Londona staju samo u Bath-u i Bristolu (i dalje za Swansea) a druga dvokolosecna pruga servisira isto Bath i Bristol sa tim da su to lokalci koji staju i u stanicama - Slough, Maidenhead, Reading, Didcot, Swindon, Bath i Bristol (i jos dosta manjih mesta) Pruga se od Didcot-a iz cetvorokolosecne pretvara u dvokolosecnu i tako ide skroz do Bristola preko Swindona i Bath-a pa je i opterecenje tog pravca od tog momenta mnogo vece jer su na pruzi gde ide InterCity sada i svi lokalci pa je opet ne moguce ici maximalnom brzinom od 200Km/h. Ja sam u par navrata isao sa King's Crossa do Cambridge-a linijom koja je ide na relaciji Chelmsford - Ipswitch - Cambridge, kada pogledas na karti to ti je voznja okolo koja je duzine otprilike isto oko 180 Km dok klasicna linija od Londona do Cambridge-a ima 79 Km, znaci neuporedivo manje, i duz te linije zivi oko 5 miliona stanovnika. Voz, obican elektromotorni lokalac nikad nije isao duze od 85 minuta na toj liniji jer gura solidnih 160Km/h celim putem samo je prilicno neugodno kada ti tako uleti u tunele kojih ima jedno dvadesetak. Linije takvih konfiguracija NISU za HSR a 90% linija u engleskoj su takve, prenaseljene i preopterecene. Sto graditi nesto sto ne moze nikako da postigne svoj puni potencijal. Bad_Hafen March 9th, 2011, 08:32 AM Meidling je ok stanica - sredjena je komplet, sve sija na njoj ali meni se ne svidja njen sam izgled posto ima samo perone :ohno: Pa da Meidling nema nadzemni dio, osim perona, sve je pod zemljom. Navodno postoji plan da se iznad tih perona kao sto je slucaj sa svim ostalim stanicama gradi zgrada. Inace Meidling je jedna obicna stanica, koja je samo dobla na znacaju, jer je SB izmjesten. Sve je to privremenog karaktera. Evo slike Meidlinga http://www.schicker.at/wp-content/uploads/2009/12/IMG_4313.JPG http://diepresse.com/images/uploads_425/e/0/0/515584/wien-meidling-120091016144859.jpg Buduci HBHF http://diepresse.com/images/uploads_425/e/0/0/515584/wien-hauptbahnhof20091016144827.jpg Sjeverna koja je sredjene prije 2 godine. http://diepresse.com/images/uploads_425/e/0/0/515584/wien-praterstern20091016145040.jpg http://diepresse.com/images/uploads_425/e/0/0/515584/wien-praterstern-120091016144950.jpg Heiligenstadt sredjena prosle godine http://diepresse.com/images/uploads_425/e/0/0/515584/wien-heiligenstadt20091016144839.jpg Centralna u izgradnji http://diepresse.com/images/uploads_425/e/0/0/515584/wien-mitte-120091016144924.jpg Zapadna u izgradnji http://diepresse.com/images/uploads_425/e/0/0/515584/wien-westbahnhof20091016145126.jpg Srusena juzna http://diepresse.com/images/uploads_425/e/0/0/515584/wien-suedbahnhof20091016145057.jpg Je li u Beču vozovi iz različitih pravaca dolaze u različite stanice (kao u Parizu), ili su sve stanice samo "prolazne" stanice na istoj željezničkoj osi, a svi vozovi završavaju na glavnoj (kao u Rimu, recimo). Meni je ova druga varijanta praktičnija, ali je često postojeća izgrađenost čini previše skupom opcijom... Bec je specifican, jeste djelimicno kako ti kazes u prvoj opciji, ali sve su stanice medjusobno jako dobro povezane. Sad videh slike bravo stormwatchforever jedna zanimljivost: 90% gradilista u Becu rade Porr i Strabag S Alpinom 99% Bad_Hafen March 9th, 2011, 08:33 AM Meni je omiljena becka stanica Spittelau, to je samo jedna stanica od poznate stanice Franz Jozef gde pocinje/zavrsava OBB Linija :cheers: Sto Spittelau? Mislim sta ti se na njoj svidja? http://farm4.static.flickr.com/3039/2756215805_1cd77e0bac_b.jpg objekat cosku http://zoomvp.sil.at/galerie/stills/Z4010%20Arge%20Spittelau_Spittelau/Z4010%20Arge%20Spittelau_Spittelau_c01.jpg Podgoricanin March 9th, 2011, 09:10 AM Nisam bas siguran, dobar deo Rima nije pokriven zeleznickim cvorom. Ne znam dal se razumijemo, ja ovde pričam isključivo o međugradskoj željeznici...ako je riječ o tome, onda je valjda dobra stvar da željeznički čvor pokrije što manje grada, i da sav bude fokusiran na jedan pravac, na kom bi se smjestila glavna željeznička stanica. Pa bas i nemaju....imaju jedno 1/5 manje od Nemaca Pa rekoh skoro... ... To je moguć razlog...Engleska ima više nego duplo veću gustinu naseljenosti od Italije, skoro četiri puta veću od Francuske, više nego četiri puta veću od Španije...na tako maloj površini i sa malom udaljenošću gradova, konvencionalna (mada, za naše pojmove, warp drive) željeznica završava posao... Na drugoj strani, HSR linija pređe gotovo čitavu italijansku čizmu sa samo 5 stajanja, sva u milionskim gradovima - idealna situacija za HSR... Podgoricanin March 9th, 2011, 09:12 AM Bec je specifican, jeste djelimicno kako ti kazes u prvoj opciji, ali sve su stanice medjusobno jako dobro povezane. A vidim ja na Google Earth da je nekako zbrčkana situacija, zato sam i pitao... Bad_Hafen March 9th, 2011, 09:57 AM U principu svre stanice su povezane jednom te istom linijom osim Westbahnhofa, odnosno zapadne stanice, ali je ona metroom povezana s drugima. http://img687.imageshack.us/img687/8614/1576647319802523712919n.jpg (http://img687.imageshack.us/i/1576647319802523712919n.jpg/) Ova Süd je buduca Haupt (Glavna). A debelo plavo oznacava liniju kojom su spojene stanice. borris_ March 9th, 2011, 10:20 AM Taj novi Sudbahnof ce izgleda biti najveci putnicki zeleznicki terminal u EU. Najveci je gare du Nord (drugi u svijetu) sa 190 milina putnika 2008. http://www.airportshuttleparis.eu/zoneclient/2314/2236/photos/pages/1219845987_gare-du-nord.jpg Politikolog March 9th, 2011, 11:13 AM Pa da Meidling nema nadzemni dio, osim perona, sve je pod zemljom. Navodno postoji plan da se iznad tih perona kao sto je slucaj sa svim ostalim stanicama gradi zgrada. Inace Meidling je jedna obicna stanica, koja je samo dobla na znacaju, jer je SB izmjesten. Sve je to privremenog karaktera. E bas zato mi se i ne svidja, jer je ona zamisljena za brzu rotaciju putnika prvenstveno za regionalni soabracaj - bar se meni tako cini, medjunarodni vozovi danas staju igrom slucaja - trenutno je ona u mojim ocima kao NBG kod nas - naravno 20 puta lepsa :lol: ali namena slicna... E da zaboravih Alpinu :lol: Kot Behemot March 9th, 2011, 01:24 PM Ja volim ovo: http://www.moscow.me.uk/en_rail_mos/Moscow_railway_map.gif 9 glavnih stanica: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Kievski_railstation.JPG/800px-Kievski_railstation.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Leningrad-terminal.jpg/800px-Leningrad-terminal.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Paveletskiy_Terminal_wide-angle_Feb2011.jpg/800px-Paveletskiy_Terminal_wide-angle_Feb2011.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Riga_station_MR280908.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Savyolovsky_vokzal.jpg/800px-Savyolovsky_vokzal.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c6/Yaroslavsky_rail_terminal.jpg/786px-Yaroslavsky_rail_terminal.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Beloruss-vokzal.jpg/800px-Beloruss-vokzal.jpg http://img1.eyefetch.com/p/li/1118037-5622f1ba-6519-4348-ac9e-3e0e221777b2l.jpg i deveta http://www.moscow.me.uk/rail_kursky_ru/vokzal_kur.jpg naspram svake od ovih stanica, beogradska je sitna, ali zato Moskva ima samo jednu ozbiljnu autobusku stanicu i to ne veliku. Podgoricanin March 9th, 2011, 04:42 PM Ja volim ovo: Koja je prednost ovoga? Ja vidim samo mane: 1) Presijedanje - kreneš iz NS za Bar, i zamisli da moraš u BG da izađeš sa glavne stanice i odeš na Prokop da bi nastavio putovanje, ako nema direktne linije. 2) Zauzimanje zemljišta - ako se linije iz više pravaca duboko usijecaju u grad, da bi svaka linija imala svoju stanicu, zar nije efikasnije da se te linije spoje u jednu glavnu osu van grada, i u vidu te široke ose samo na jednom mjestu penetriraju urbanu cjelinu? Jefitnije, manje mjesta zauzeto, manje ukrštanja sa putevima itd... Po meni je mnogo bolje rješenje kao u Rimu, gdje jedna glavna osa sakupi sve međugradske linije, i tako se samo jednom zađe u urbanu cjelinu. Kao i u Hamburgu, gdje su 4 zasebne stanice spojene u jednu centralnu još 1906 - to je posle Gare du Nord stanica sa najviše opsluženih putnika u Evropi. S tom razlikom što je u Hamburgu "prolazna" stanica (kao u Podgorici), a u Rimu terminalna (kao u Beogradu). Bad_Hafen March 9th, 2011, 05:56 PM Nikad mi nece biti jasna ruska opsjenutost rezeda bojom, inace to mi je najodvratnija boja u spektru od 70.000 boja, a oni je stalno guraju. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Beloruss-vokzal.jpg/800px-Beloruss-vokzal.jpg filip__pg March 9th, 2011, 09:47 PM Montecargo” će biti prodat Rumunima 09. mart 2011. Savjet za kapitalne projekte i privatizaciju prihvatiće nakon godinu dana pregovora, ponudu rumunskog konzorcijuma Grampet za kupovinu 87,6 odsto akcija kompanije za prevoz željezničkog tereta “Montecargo”, saznaje Portal Analitika. Rumuni su tokom pregovora značajno poboljšali ponudu sa prvobitnih 1,65 miliona eura na 4,6 miliona eura, obećali vraćanje dugova i predstavili novi investicioni plan. Oni su obećali da će ukupna investicija u Montecargo iznositi skoro 13 miliona eura. Podsjećanja radi, u prvobitnoj ponudi Rumuni su obećali svega 3,5 miliona eura ulaganja. U Vladi sada preovladava mišljenje da treba prihvatiti ponudu rumunskog prevoznika budući da bi se u slučaju neuspjeha tendera, Grampet mogao zatražiti licencu za prevoznika na teritoriji Crne Gore. - Na taj način mogao bi, kao veoma jaka konkurencija, ozbiljno mogao ugroziti poslovanje našeg prevoznika, tvrdi sagovornik Portala Analitika iz Vlade, naglasivši da će Savjet donijeti odluku na jednoj od narednih sjednica. Tender za privatizaciju “Montecarga” završen je 31.marta prošle godine i na isti se prijavila samo privatna kompanija Grampet iz Rumunije. Od tada traju pregovori za kupovinu većinskog paketa ove državne kompanije Kompanija Grampet u svom sastavu ima preko 12 hiljada vagona, preko 250 lokomotiva, uz ostvaren godišnji promet prošle godine od 250 miliona eura, što potvrdjuje da je reč o izuzetno moćnoj kompaniji. Akcionarsko društvo “Montecargo”, osnovano 1. jula 2009. godine, je crnogorski operater za prevoz tereta željeznicom. U svom vlasništvu ima 17 lokomotiva i 713 teretnih vagona. Ukupan broj zaposlenih je 209 a kompanija nema viška radnika. Ukupni registrovani kapital, nominalne vrijednosti 17.463.668 eura, podijeljen je na 3.340.114 običnih akcija. Nominalna vrijednost svake akcije je 5,23 eura. Prema podacima iz kompanije, tokom 2010.godine, najmlađa željeznička kompanija, prevezla je 1.211.276 tona robe uz povećanje od 43% u odnosu na 2009.godinu kada je preveženo 844.104 tona. Prihodi kompanije su u 2010.godini iznosili 10 miliona eura, a ostvarena dobit iznosi 1,5 miliona eura. Bad_Hafen March 9th, 2011, 09:52 PM sretno vam MGX March 10th, 2011, 02:33 PM Rumuni su tokom pregovora značajno poboljšali ponudu sa prvobitnih 1,65 miliona eura na 4,6 miliona eura, obećali vraćanje dugova i predstavili novi investicioni plan. Oni su obećali da će ukupna investicija u Montecargo iznositi skoro 13 miliona eura. Podsjećanja radi, u prvobitnoj ponudi Rumuni su obećali svega 3,5 miliona eura ulaganja. Početna ponuda je bia sramna :ohno: - ova je nominalno znatno bolja.. Vidjeću sa kolegama šta tu još ima između redova :) A u međuremenu jedna odlična fotka Dulevoza http://www.railpictures.net/images/d1/4/7/3/7473.1282571565.jpg Bad_Hafen March 10th, 2011, 05:21 PM to su bas sitne pare za zeljeznice. suponik March 10th, 2011, 07:25 PM Pa sto to moze da se kupi za 13 miliona EUR? Koliko lokomotiva ili teretnih vagona moze da se nabavi ili remontuje? Politikolog March 11th, 2011, 12:46 AM Sa 13 miliona ne mozes nista znacajno... Eventualno da kupis 2 nove lokomotive (mozda i 3), e sad za teretne vagone je drugacija situacija - sve zavisi sta hoces ali recimo za 1,8mil.€ mogu da se kupe novi plato vagoni Fabrike vagona Kraljevo i to 50 komada (tako je bilo za Slovake ,,Aiks benet") mada pre ce biti Zelvoz koji je u njihovom vlasnistvu... tesko da ce ta sredstva da idu na kupovinu lokomotiva vec samo na vagone sto je i logicno jer Grampet ako se ne varam poseduje svoje lokomotive koje ce moci da korisiti na prugama CG - naravno uz nadoknadu Vucko March 11th, 2011, 03:04 AM bila je neka gadna pljacka juce i naravno lopovi dovezose kola u prokop na mestu gde bi trebao biti kolosek i zapalise ih http://www.blic.rs/data/images/2011-03-10/124129_1402-zapaljeni-automobili-prokop-foto-zoran-ilic_f.jpg?ver=1299797243 Bad_Hafen March 11th, 2011, 11:59 AM mother of all bridges - Pamban. Speed limit 15 KM/HR nAQpU5sg-P4 Pamban bridge is listed in the Top 10 Most Dangerous Railroads in the world. To reach the Island of Rameswaram at the southern coast of India you have to use a train that pass dangerous path. Line made in 1914, has 1.4 miles long. And the most scary thing is this line through the center of a dangerous whirlwind. http://en.wikipedia.org/wiki/Pamban_Bridge Deki March 12th, 2011, 01:37 PM http://www.mondo.rs/s200125/Ekonomija/Putin_stize_sa_kreditom_od_800_miliona_dolara.html spasce nas putin :D stormwatchforever March 12th, 2011, 02:37 PM HAHAHAHAAHAHAHAH, dobio je NIS koji vredi 3 Milijarde USD za 500 miliona pa mu ovo dodje ko dzeparac. MareCar March 12th, 2011, 04:38 PM Krediti se vracaju, ne zaboravite to. ;) Vucko March 12th, 2011, 04:48 PM Eto,kao sto prenosih one postove,eto o cemu se radi.Ima jos da se pregovara a nasi balvani su samo povod za nepotpisivanje ugovora jos uvek. Storm da ne ulazimo u pricu sa NIS-om reci mi koja domaca firma gradi most preko ade ili besku? stormwatchforever March 12th, 2011, 05:37 PM Prvo ti meni reci koliko ce nas kostati kredit od 800 Miliona pa cu ja tebi reci ko gradi mostove? Vucko March 12th, 2011, 11:23 PM Ne zna se jos uvek ni da li cemo ga dobiti.Komrad putin ce da presece o tome za vreme posete.Mozda nas i otkace.Nastavljamo posle diskusiju.It's a deal.Tad se javljam i sa procentima. Singidunum March 12th, 2011, 11:41 PM bila je neka gadna pljacka juce i naravno lopovi dovezose kola u prokop na mestu gde bi trebao biti kolosek i zapalise ih http://www.blic.rs/data/images/2011-03-10/124129_1402-zapaljeni-automobili-prokop-foto-zoran-ilic_f.jpg?ver=1299797243 Znali su koji je najpustiji deo grada gde ih niko neće videti :rofl: Vucko March 12th, 2011, 11:43 PM A legenda kaze da su seli na bg voz i stikli do bataje gde su posle konjima nestali u nepoznatom pravcu ;) filip__pg March 14th, 2011, 10:51 PM Vozovi iz Srbije za Crnu Goru manje kasne 14. mart 2011. Vozovi iz Srbije u Crnu Goru poslednjih dana dolaze sa mnogo manje zakašnjenja nego ranije, saopšteno je iz crnogorskog Javnog preduzeća "Željeznički prevoz". "Stanje se bitno popravilo", rekla je danas agenciji Beta portparol tog preduzeća Kalina Adrović. Ona je navela da su se predstavnci Železnica Srbije izvinili zbog donedavnog kašnjenja vozova, koje je nekim danima bilo i do osam sati, i obećali da većih problema u tom smislu neće biti. Na raniju najavu iz "Željezničkog prevoza" Crne Gore da bi se moglo dogoditi i da se, upravo zbog prevelikog kašnjenja, ukine međunarodni voz Bar-Beograd, iz Železnice Srbije je, kako je rečeno Beti, poručeno da nema razloga za to, jer će kašnjenja biti manja. Prema riječima Kaline Adrović, crnogorska željeznica nikada nije svoju eventualnu krivicu za neuredan saobraćaj prebacivala na Železnicu Srbije, što se u toj kompaniji uvažava i zato su, kako je objašnjeno, sa razumijevanjem prihvatili i nedavno upozorenje iz Crne Gore da bi, zbog kašnjenja moglo doći do prekida željezničkog saobraćaja između dvije zemlje. Kalina Adrović jer najavila da će najkasnije za mjesec i po dana biti raspisan tender za kupovinu nekoliko željezničkih kola ,najvjerovatnije, za potrebe rekonstruisane željezničke pruge od Podgorice do Nikšića, ali možda i za saobraćaj na drugim željezničkim linijama. filip__pg March 16th, 2011, 07:06 PM Ipak je odbijen Grampet. Rumuni odbijeni za Montekargo jer su tražili monopol 16. mart 2011. Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte odlučio je danas da prekine pregovore sa rumunskim konzorcijumom GRAMPET, oko prodaje 87,6 odsto državnog paketa akcija kompanije za željeznički prevoz „Montekargo“. Kako saznaje Portal Analitika, Rumuni su tražili da budu monopolisti na crnogorskom tržištu prevoza tereta što nije bilo prihvatljivo za Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, pa sa njihovim predstavnicima nije bilo moguće usaglasiti Kupoprodajni ugovor. Rumuni su, inače, tokom jednogodišnjih pregovora značajno poboljšali ponudu sa prvobitnih 1,65 miliona eura na 4,6 miliona eura, obećali vraćanje dugova i predstavili novi investicioni plan. - Uprkos poboljšanoj ponudi, Savjet nije mogao prihvatiti nerealne i nemoguće zahtjeve rumunskog investitora, kazano je Portalu Analitika iz Savjeta za kapitalne investicije. CrazySerb March 16th, 2011, 07:53 PM Nikšić: “Ćira“ u korovu V. KADIĆ - R. GUTIĆ | 12. mart 2011. 20:30 Crna Gora: Ni posle višegodišnjih najava, od rekonstrukcije pruge Nikšić - Čapljina još nema ništa HOĆE li „ćira“ ponovo ići prugom od Nikšića do Čapljine preko Popovog polja, oko 160 kilometara, i vratiti život krajevima kroz koje je nekada tutnjao? Priča je oživela pre nekoliko godina, ali od najavljene rekonstrukcije još nema ništa. Voz i dalje „čuči“ na slepom koloseku, upravo tamo gde je stao 29. maja 1976. godine, posle 38 leta života. Od tada do danas pragove čerupa vreme, a mnogobrojna stanična mesta su porušena ili zarasla u korov. Doduše, BiH je iskazala veće interesovanje od Crne Gore, očekujući da bi projekat mogao da bude kandidovan kod evropskih fondova. Ukoliko prođe uhvatila bi se kraća „logistička“ kopča sa Lukom Bar, što bi za privrednike bilo od koristi, jer je Luka Ploče opterećena. ISTORIJA I RAMPA PRUGA od Nikšića do Čapljine imala je istorijski značaj. Nju je 11. septembra 1938. godine svečano pustio u saobraćaj tadašnji predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije Milan Stojadinović. Punih 38 leta ova saobraćajnica uskog koloseka bila je žila kucavica ne samo za žitelje ova dva centra, nego i za meštane sela kroz koje je prolazila. Tako je bilo sve do 1976. godine, kada su vlasti spustile rampu i rešile da zatvore prugu. Hiljade građana Nikšića okupilo se 29. maja na stanici da pozdravi motorni voz i poslednjeg motorovođu Neđa Galića. - Priču s vremena na vreme lansiraju ljudi iz Federacije BiH, koji su navodno zainteresovani za tu prugu - kratko objašnjava Nebojša Radojičić, gradonačelnik Nikšića. - Mi smo trenutno više okupirani poslovima na pruzi ka Podgorici i njenoj elektrifikaciji. Iz „Crnogorske železnice“ najavljuju da bi studija izvodljivosti za revitalizaciju pruge Nikšić - Čapljina mogla da bude završena ove godine. Za njen povratak u život i te kako su zainteresovani crnogorski privrednici. Pre svega, veliki sistemi, poput nikšićke „Železare“, „Rudnika boksita“, „Mlina“, „Pivare“, podgoričkog „Kombinata aluminijuma“, koji će svoju robu moći lakše i jeftinije da distribuišu do kupaca. Crnogorci veruju da bi ova saobraćajnica mogla da pospeši i razvoj turizma. Komšije su, takođe, prilikom razgovora vođenih u Podgorici govorile o značaju pruge. Naglašavali su da im je u interesu da se preko Čapljine i Sarajeva povežu sa Splitom. Osim veze sa barskom lukom, Bosanci vide šansu i da stignu i do Drača u Albaniji, i dalje ka istoku. U Trebinju, inače, ističu da se od pruge dugačke 169 kilometara nije odustalo, ali je malo verovatno da će, prema ranijim planovima, gradnja početi 2012, i završiti se za oko pet godina. Jer, recesija je i u istočnoj Hercegovini i u susednoj Crnoj Gori usporila mnoge projekte. JEDINI DOKAZ STRUČNjACI tvrde da bi izgradnja pruge oživela opustela sela uz njenu trasu, i u Hercegovini i u Crnoj Gori. Ali, jedini materijalni dokaz o toj vrsti saobraćaja u Trebinju je, osim napuštene trase prema Dubrovniku i Herceg Novom, odnosno Bileći, Nikšiću i Čapljini, zgrada nekadašnje železničke stanice, oronula od nebrige i vremena, i lokomotiva starog „ćire“ ispred nje. - Danas lokomotiva služi kao nostalgično sećenje na davna vremena, kao i za igru dece iz obližnjih zgrada. Međutim, sve je manje onih mališana koji se igraju mašinovođa i putnika jer se malo susreću i voze vozovima - kaže Ljubiša Anđelić, publicista iz Trebinja. http://www.novosti.rs/upload/images/2011/03/1203/cg-niksic.jpg CrazySerb March 18th, 2011, 05:06 AM Srbija kreditira remont pruga u RS... Serbia Approves Loan for Rail Upgrade in Bosnian Serb Republic By Gordana Filipovic - Mar 17, 2011 12:56 PM ET Serbia’s government approved today an 18.5 million-euro ($26 million) loan for the upgrade of railways in the Bosnian Serb Republic, part of neighboring Bosnia-Herzegovina. The loan, approved a day before Prime Minister Mirko Cvetkovic travels to meet Bosnian Serb officials to discuss closer economic ties, will have a three-year grace period on repayment and a 1 percent annual interest rate, the press office for Cvetkovic’s Cabinet said by telephone today. The Bosnian Serb Republic will repay 14 million euros over 18 years and 4.5 million euros over eight years, the government said. forestpk March 19th, 2011, 06:29 PM E blago nama... kod bi kod nas zamenili jedno 100 metara šina bilo bi dobro. Singidunum March 20th, 2011, 04:21 AM Tragikomedija, presipanje iz supljeg u prazno CrazySerb March 20th, 2011, 04:23 AM Moja greska...ne radi se o remontu pruga kako mi se ucinilo iz ovog clanka vec o kreditiranju kupovine 200 teretnih vagona iz verovatno kraljevacke fabrike za potrebe ZRS. Rail_Serbia March 20th, 2011, 12:45 PM Nikšić: “Ćira“ u korovu V. KADIĆ - R. GUTIĆ | 12. mart 2011. 20:30 Класична новинарска дезинформација. Није у питању "Ћира" већ изградња потпуно нове железнице нормалног колосека, која би била економична у експлоатацији, односно дозвољавала брзине 120-160км/с, имала максимални успон 15 промила, евентуално у другој фази била електрификована. Пројекат постоји, недостају само одређени финансијски и политички елементи. Politikolog March 21st, 2011, 01:27 AM Jeste FVK ce raditi 200 vagona za ZRS iako je posao dobio ,,konzorcijum fabrika vagona" - moguce da ce upasti jos koja drzavna fabrika mada meni ne pada ni jedna na pamet posto su ostale privatizovane mada ko zna mozda ubace i privatizovanu da odradi neki deo... Verovatno lepse i bombasticnije zvuci konzorcijum nego jedna fabrika :lol: Realno gledano nije lose sto ce FVK prodati nekome vagone - bitno je da fabrika radi i da se ima posla ali ko zna kada ce naplatiti svoj rad :ohno: Moguce da ce ih i drzava nesto izmuljati mada je meni tu najbtnije da radnici primaju platu, prihod ce i onako drzava da pokupi... kasko March 22nd, 2011, 07:06 PM Gde smo mi od ovoga... SBB trains live http://www.swisstrains.ch/ Ekliptiko March 22nd, 2011, 08:46 PM ^^ Ovo je danas jednostavno napraviti, samo treba neko da se seti stormwatchforever March 23rd, 2011, 04:01 PM I sta bi gledali na mapi Zeleznica Srbije? Jednu tackicu kojoj treba 5 i po sati za 150 km. Ne budite smesni. kasko March 23rd, 2011, 06:01 PM Ma ko vam spominje web aplikaciju, **bala vas ista, pricam vam o gustini sinskog saobracaja. borris_ March 23rd, 2011, 10:29 PM ^^ Ovo je danas jednostavno napraviti, samo treba neko da se seti Nije jednostavno. Svajcarci imaju signalizaciju koja im omogucava ovakvo pracenje vozova, srbija nema to. nixazmaj March 23rd, 2011, 11:08 PM trebalo bi da imaju ovo http://en.wikipedia.org/wiki/GSM-R Vucko March 23rd, 2011, 11:15 PM Realizacijom bg cvora i prokopa ce se popraviti i situacija oko toga. Aleksandar_M March 24th, 2011, 12:12 AM Mi imamo ovo :) http://i27.tinypic.com/svrkt5.jpg http://i27.tinypic.com/bduteg.jpg Evo jednog detalja iz dispecerskog centra Union Pacific zeleznice. Njihov centar se nalazi u Omaha (Nebraska). http://img174.imageshack.us/img174/2058/43651146769200ls0.jpg (http://imageshack.us) Kod nas :banana: http://www.railserbia.net/forum/download/file.php?id=10626.jpg http://www.railserbia.net/forum/download/file.php?id=10625.jpg Izvor fotografija http://www.railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=18&t=2747&st=0&sk=t&sd=a&hilit=GSM&start=140 Vucko March 24th, 2011, 12:14 AM ne rade ti zadnje 2 slike.Ja gledah zeleznicu u tent-u,ne izgleda moderno ali je pouzdano.repostuj te slike molim te CrazySerb March 25th, 2011, 02:54 PM Stize ruska milijarda za srpske zeleznice...:cheers: Potpisivanje ugovora o realizaciji ruskog kredita za srpsku železnicu u aprilu Beograd, 24. mart 2011. godine – Ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je danas da su sva tri projekta za realizaciju ruskog kredita od 800 miliona dolara za srpsku železnicu spremna i da je tokom posete predsednika Vlade Ruske Federacije Vladimira Putina postignut dogovor o tome da se završi finansijski deo i u aprilu potpiše ugovor o realizaciji. Mrkonjić je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da je takođe dogovoreno da se u Beogradski železnički čvor uloži 185 miliona evra, rekonstrukciju pruge Beograd–Bar 200 miliona evra i izgradnju pruge od Valjeva do Loznice 276 miliona evra, pri čemu bi prvi radovi mogli da počnu u maju ove godine. U slučaju Beogradskog železničkog čvora, kako je objasnio, reč je o izgradnji drugog koloseka pruge Pančevački most–Pančevo i izgradnji tehničko-putničke stanice Zemun. Polovina sredstava od kredita bila bi namenjena za opremu jer ruske šine i vozovi odgovaraju našim železnicama, dok će srpska preduzeća obaviti građevinski deo posla, dodao je on. Prema njegovim rečima, Srbija trenutno ima potrebu za više od dvadeset ruskih vozova. Mrkonjić je podsetio na to da je tokom Putinove posete Beogradu potpisan i Sporazum o saradnji Srbije i Ruske Federacije u oblasti drumskog saobraćaja. Pored već planiranih 5.000 dvostranih dozvola za ovu godinu, dobili smo još 3.000 takvih dozvola, što je od velikog značaja za naše transportere, ukazao je ministar. Ne shvatam samo zasto insistiraju na toj pruzi Loznica-Valjevo...shvatam ja njenu vaznost ali mislim da je u ovom momentu vaznije da se sav novac usmeri ka koridoru 10 i barskoj pruzi. Dziggy March 25th, 2011, 04:37 PM ^^ Ni meni nije jasno sta se krije na potezu Valjevo- Loznica Vucko March 25th, 2011, 05:58 PM Crazy,daj izvor,leba ti :) Ovo nije toliko dobra vest jer nece raditi prokop,a potrebna je i stanica u makisu pored ove u zemunu,i naravno prokop.Ima da se nacekamo jos godinama dok zavrse taj nesretni prokop. CrazySerb March 25th, 2011, 06:05 PM Sajt Vlade Srbije ;) Inace, ako Rusi ne zele da investiraju u Prokop, ima ko hoce... Unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Kuvajta Beograd, 25. mart 2011. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković razgovarao je danas sa ministrom finansija Države Kuvajt Mustafom Džasimom Al Šamalijem o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja. Na sastanku je istaknuto da postoji veliki interes kuvajtskih kompanija za ulaganje u srpsku privredu. Kuvajt je zainteresovan za finansiranje infrastrukturnih projekata u Srbiji, posebno kada je reč o železničkoj infrastrukturi i projektu "Beogradski železnički čvor". Zajednički je konstatovano da održavanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Srbije i Kuvajta u Beogradu, nakon gotovo tri decenije pauze, predstavlja dodatni impuls produbljivanju saradnje između privrednika Srbije i Kuvajta. :cheers: (izvor je takodje sajt Vlade) MareCar March 25th, 2011, 07:01 PM To "finansiranje" novinari uvek koriste jer zvuci kao da su zainteresovani da nam plate. Nisu, zainteresovani su da nam daju kredit za izgradnju toga. Vucko March 25th, 2011, 07:22 PM Prijatelj radi u vladi ko novinar,cu da proverim da li je stvarno tako il spinuju nasi zbog skorih izbora. gishko March 26th, 2011, 09:02 PM Ne znam gdje je zapelo, ali znam da se sigurno razgovaralo po tom pitanju ;) Albancima je naravno interesantna i luka Bar... Ја бих се на вашем месту уствари забринуо, боље прекопајте пругу и подигните зидине по граници :ohno: gishko March 26th, 2011, 11:44 PM Pa da, tu je prolazio (prolazi) onaj za Bukurešt, naravno uslov je električna lokomotiva. :lol: Na railserbia ima informacija o tim tunelima, neki krakovi nisu u upotrebi, kao onaj za Karaburmu. Detaljnije na http://www.railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=18&t=1617&st=0&sk=t&sd=a&start=100 I Mapa http://i55.tinypic.com/vsccuv.jpg Чекај бураз, ово отприлике значи да је пола Београда већ прокопано, само фали пруга??? Vucko March 26th, 2011, 11:49 PM Ovo sa kuvajtom je ozbiljno koliko razumeh. Da gishko,pola beograda je prokopano,ne trebaju novi tuneli,ostaje samo po povrsini da se radi.I to vec od 95te. gishko March 26th, 2011, 11:54 PM Da gishko,pola beograda je prokopano,ne trebaju novi tuneli,ostaje samo po povrsini da se radi.I to vec od 95te. Планирају ли наши нешто скорије, тј. хоћемо ли ми то доживети :ohno: Politikolog March 27th, 2011, 12:39 PM Malo kasnim ali nema veze. Kao sto je vec rekao gently5210 do 1995 god. je skoro sve zavrseno sto se tice prokopavanja, ostalo je da se uradi Prokop - zavrsi stanicna zgrada i koloseci koji jos nisu u funkciji, izgradnja drugog koloseka ka Pancevu, TPS Zemun, da se izgradi jos jedan TPS mada to nije prioritet... U sustini sistem vec funkcionose samo ga treba usminkati ;) gishko March 27th, 2011, 05:35 PM Нзм да ли је неко видео, Гредељ ремонтује дизелке Косовских железница... Ево и линка http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/99553/Gredelj-opet-popravlja-Kosovske-zeljeznice.html Иначе, CROATIA osiguranje је једна од највећих осигуравајућих кућа на Косову (јужној СРПСКОЈ покрајини :) ), очигледно да су комшије Хрвати пронашли интерес тамо (бар њихови политичари, јер су исто смеће као и наши) :ohno: CrazySerb March 29th, 2011, 01:43 AM Objekat pod zaštitom države čitav vek čeka obnovu Železnička stanica opasna po život Nebojša Radišić | 25. 03. 2011. - 00:02h KRAGUJEVAC - Železnička stanica u Kragujevcu postala je opasna po život jer ne samo što je stecište narkomana, kriminalaca i lutalica, zapuštena i urušena već je inspekcija njen toalet proglasila i leglom zaraze. http://www.blic.rs/data/images/2011-03-24/128505_kragujevaczeleznicka-stanicaraus15_f.jpg?ver=1301007288 Inspekcija je još pre petnaest godina zabranila upotrebu staničnog toaleta Stanica je ista kao što je bila i pre 132 godine kada je i napravljena. Na njoj je u skorije vreme zamenjen jedino krov, kao i oluci. Sve ostalo više liči na scenografiju za film strave nego na stanicu kakva dolikuje gradu koji je centar Šumadije. Posebna priča je stanični toalet, koji se nalazi u neposrednoj blizini, na deset metara, i koji je inspekcija još pre petnaest godina proglasila „opasnim po život“. Ispucali pod preti da proguta nesretnike koji na njega kroče, a o higijeni nema ni pomena. Stecište narkomana, prostitutki i kriminalaca i dalje postoji. Kako je za „Blic” izjavio šef stanice Mlađan Raičević, „napravljen je pre dve godine novi mokri čvor u samoj zgradi stanice“, ali objekat koji je van nje i dalje postoji. „Fijatu“ železnica prioritet U razgovorima sa menadžerima „Fijat automobila“ koji od početka naredne godine treba da pokrene masovnu proizvodnju novih modela automobila u Kragujevcu, utvrđeno je da će železnica biti najbitnija u transportu proizvoda. Oko 90 odsto vozila biće namenjeno izvozu. Već se zna da će 60 odsto ići na pružni tok na tržište EU. Zato se očekuje modernizacija i elektrifikacija pruge od Lapova do Kraljeva, kao i obnova cele stanice. - Planirano je da se on sruši, ali to se nije desilo do danas. Još 2008. godine napravljen je plan za renoviranje i rekonstrukciju Železničke stanice, koja je objekat pod zaštitom države. Iako je planirano da se obnovi cela fasada, do najsitnijih detalja, i da se tišleraj zameni identičnim, od drveta, za to nema novca. Nađeno je sredstava samo za obnovu krova, koji je pokriven biber-crepom, i za oluke. Ostalo mora da sačeka. Po projektu, koji je napravio CIP, treba da se potpuno izmeni raspored prostorija unutar stanice, pa će kancelarije biti modernije, čekaonica prilagođena i invalidima, kao i svi prilazi. Treba da se napravi i novi sanitarni čvor, sa novim toaletima, jer je sadašnji samo privremeno rešenje - kaže Raičević. Kako tvrde odgovorni u kragujevačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, Železnička stanica u Kragujevcu se vodi kao „nepokretno kulturno dobro, napravljeno 1886. godine, koje je u lošem stanju“. U izveštaju se navodi i da je to objekat u državnoj svojini, trenutno u funkciji, koji nije očuvan. Gradska inspekcija Kragujevca je najavila da će ponovo obići Železničku stanicu u toku ove nedelje i napisati novi nalog za zatvaranje javnog toaleta. CrazySerb March 29th, 2011, 05:53 PM SUBOTICA, 29.03.2011 Ćirić najavio pomoć vagonogradnji Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić najavio je danas da će se ove godine nastaviti sa realizacijom programa pomoći vagonogradnji što će doprineti podizanju metalskog kompleksa u celoj privredi. On je posetio Fabriku vagona Bratstvo u Subotici gde je sa novim vlasnicima, "Tatravagonkom", potpisao i zapisnik o zvaničnom preuzimanju fabrike od strane tog slovačkog proizvođača i remontera šinskih vozila, i formalno predao 25 vagona Železnicama Srbije remontovanih u ovom preduzeću. Najavljeno je da će ``Tatravagonka`` kao novi vlasnik u septembru da otpočne proizvodnju i izvoz vagona, a fabrika se od danas zvanično zove "Tatravagonka Bratstvo". "Ovo je najbolji primer kako vlada treba da sa svojim resornim ministarstvima radi na terenu i pomaže radnicima i građanima", rekao je Ćirić. Ministar je rekao da ovo jeste pravi primer reindustrijalizacije Srbije jer je od propalog preduzeća zajedničkim snagama uz pomoć lokalne samouprave, nastalo izvozno orijentisano preduzeće ``što je i cilj vlade, ne samo za ovu godinu već i narednih deset``. Ćirić se zahvalio radnicima koji su istrajali u nameri da se u ovom preduzeću poništi prva, loša privatizacija i da za nešto manje od dve godine reše probleme nagomilanih obaveza koje su iznosile oko 10 miliona evra, neisplaćivanja zarada i opterećenosti imovine hipotekom. Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da je ova investicija značajna za Suboticu i podsetio da je ovo prvi put u tom gradu, a redak slučaj u Srbiji, da se firma posle štrajka radnika i problema sa privatizacijom vrati u normalne tokove. On je istakao da se svakodnevo radi na privlačenju investicija u ovaj grad i najavio da će u Suboticu ove godine ući investicije u proizvodnju i usluge a zahvaljujući tome biće zaposleno nekoliko hiljada ljudi na kvalitetnim radnim mestima. Dulić je istakao da je važno očuvati postojeće kapacitete navodeći da postoji nekoliko primera fabrika koje su u lošoj situaciji poput fabrike testenina "Fidelinka". Direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković najavio je da će sa ovom fabrikom biti potpisan novi ugovor o remontu 100 teretnih vagona a vrednost ugovora je 80 miliona dinara. Predstavnici novog vlasnika fabrike, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i direktor fabrike "Bratstvo" Novica Davidović zajedno su ocenili da ova fabrika predstavlja novi kvalitet u Subotici i da će zahvaljujući iskustvu radnika i podršci vlade naći mesto sa svojim proizvodima i na evropskom tržištu. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je 2009. godine pokrenulo poseban Program pomoći srpskoj vagonogradnji vredan 2,1 milijardu dinara u cilju pokretanja proizvodnje i upošljavanje radnika u domaćim kompanijama. Od tada pa do danas fabrika vagona "Bratstvo" je stalno bila uključena u ovaj program i kroz dva ugovora ova kompanija je za potrebe železnica Srbije remontovala ukupno 350 vagona ukupne vrednosti 280 miliona dinara (2,85 miliona evra). Zahvaljujući tome ovom preduzeću je u uslovima svetske ekonomske krize obezbeđen posao i redovna isplata zarada radnicima a poslednjih 25 remontovanih vagona danas je isporučeno "Železnicama Sribje". Kompaniju "Bratstvo" kupila je slovačka kompanija "Tatravagonka" na tenderu 2010. godine za 5,4 miliona evra i obavezala se na investicioni program u vrednosti od tri miliona evra kao i na pokretanje proizvodnje vagona koji će se izvoziti u Nemačku, Rusiju, Austriju i druge evropske zemlje. "Tatravagonka" je jedan od najvećih evropskih proizvođača i servisera šinskih vozila. Ima oko 4.500 zaposlenih a u 2008. godini ostvarila je prihod od oko 280 miliona evra prodajom na tržištima Slovačke, Austrije, Nemačke, Švajcarske i Češke. 2XrT57V32CQ takini March 29th, 2011, 09:38 PM Huligani... Pretučen radnik koji je pokušao da spreči iscrtavanje grafita Miodrag Lekić (57) iz Novog Žednika pretučen je na radnom mestu dok je čuvao vagone na subotičkoj železničkoj stanici. Njega su metalnim bokserom izudarala dva mladića koje je Lekić primetio da crtaju grafite po vagonima Kada im je prišao, mladići su ga zverski pretukli. Slomili su mu jagodičnu kost, zatvorili jedno oko i zadali više udaraca u glavu. Nesrećni čuvar nalazi se na odeljenju hirurgije u subotičkoj opštoj bolnici. http://pressonline.rs/sr/vesti/hronika/story/155800/%C4%8Cuvao+imovinu+%C5%BEeleznice%2C+zavr%C5%A1io+na+hirur%C5%A1kom+odeljenju.html gishko March 29th, 2011, 10:07 PM Huligani... Pretučen radnik koji je pokušao da spreči iscrtavanje grafita Miodrag Lekić (57) iz Novog Žednika pretučen je na radnom mestu dok je čuvao vagone na subotičkoj železničkoj stanici. Njega su metalnim bokserom izudarala dva mladića koje je Lekić primetio da crtaju grafite po vagonima Kada im je prišao, mladići su ga zverski pretukli. Slomili su mu jagodičnu kost, zatvorili jedno oko i zadali više udaraca u glavu. Nesrećni čuvar nalazi se na odeljenju hirurgije u subotičkoj opštoj bolnici. http://pressonline.rs/sr/vesti/hronika/story/155800/%C4%8Cuvao+imovinu+%C5%BEeleznice%2C+zavr%C5%A1io+na+hirur%C5%A1kom+odeljenju.html Такве чобане ретардиране треба на голи оток послати, или им запленити сву имовину и дати мало парче земље на коме би они сами направили кућу и то од блата, а коју би им свакодневно рушили (баш сам амбициозан :nuts:) КРЕТЕНИ, ма ова држава је рај за олош "Они су наша деца, јадни они, нису криви они што набијају бакље у уста другима..." :bash: Нека се својој мами на главу потпише!!! Vucko March 29th, 2011, 10:14 PM Dusanov zakonik. gishko March 29th, 2011, 10:23 PM Dusanov zakonik. Е буквално :lol: мада ја би и њега мало пооштрио :lol: stormwatchforever March 29th, 2011, 10:24 PM S ovakvim olosem se postupa na isti nacin. Politikolog March 30th, 2011, 03:08 PM Izvor: Zeleznice Srbije Italijanske železnice zainteresovane su za uspostavljanje kvalitetne i efikasne železničke veze u putničkom saobraćaju između severne Italije i Srbije i povezivanje Trsta i Venecije sa Beogradom. Na ovoj relaciji saobraćali bi najsavremeniji vozovi, koje bi obezbedile Italijanske železnice. Ovakav jedan projekat ne treba posmatrati samo kao komercijalan, već i kao investicioni i od zajedničkog interesa za dve železnice. Upravo zbog toga očekujemo i da će ovaj projekat podržati i hrvatske i slovenačke železnice, kroz koje će prolaziti novi vozovi, rekao je generalni direktor Italijanskih železnica Mauro Moreti, koji je danas sa svojim saradnicima posetio "Železnice Srbije". Mauro Moreti, koji je istovremeno i podpredsednik Međunarodne železničke unije i predsednik Zajednice evropskih železnica, generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković i pomoćnik ministra za infrastrukturu Dejan Lasica, prisustvovali su danas početku rada Mešovite komisije za železničko poveziovanje Srbije i severne Italije. Zadatak ove mešovite komisije biće da izvrše analizu svih tehničkih, tehnoloških i administrativnih pitanja, kako bi italijanske i srpske železnice na partnerskim odnosima mogle da realizuju ovaj projekat. Prvi rezultat rada ove komisije mogu se očekivati već početkom leta. Moreti je rekao da bi na ovoj relaciji mogle saobraćati savremene višesistemske elektromotorne garniture, koje bi u nepromenjenom sastavu saobraćale čitavom trasom između Beograda i Venecije. Takođe, bilo je reči i o uvođenju savremenih sistema za signalizaciju i bezbednost na ovoj relaciji. Sve to doprinelo bi da putnički železnički saobraćaj između Srbije i severne Italije bude značajno kvalitetniji i brži nego sada. Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković i njegov zamenik za infrastrukturu i prevoz Predrag Janković, upoznali su delegaciju Italijanskih železnica sa stanjem železničke infrastrukture u Srbiji i mogućnostima za realizaciju ovog projekta, posebno kada je reč o tehničkom stanju pruga na Koridoru 10. Istaknuto je da su započete brojne aktivnosti na procesu modernizacije srpskih železnice. Takođe, rečeno je i da je dosadašnja saradnja između srpskih i italijanskih železnica bila izuzetno dobra u robnom saobraćaju, posebno kada je reč o transportima za potrebe "Fijata" i "Zastave", i da se očekuje da ona bude značajno bolja i u putničkom transportu. Dejan Lasica, pomoćnik ministra za infrastrukturu, zadužen za železnički saobraćaj, upoznao je partnere iz Italije sa procedurama, obavezama i zakonskim mogućnostima da se ovaj projekat realizuje, ali i istakao da Ministarstvo podržava ovakav vid saradnje dveju železnica. :cheers: mirza-sm April 1st, 2011, 12:31 PM KONAČNO!!!!!!!! by Bo Bo sa vozovi.com foruma: Talgo kreće na liniji Sarajevo - Beograd Poštovani forumaši obavještavam Vas, da 10.04.2011. godine (nedjelja) prva i druga Talgo kompozicija kreću u komercijalnu vožnju u sastavu brzog voza 450/451. Dan ranije 09.04.2011. godine druga Talgo kompozicija će biti prebačena za Beograd u sklopu brzog voza. http://i735.photobucket.com/albums/ww354/Mukiy/P1050839.jpg Ovim putem Vas pozivam da se odazovemo u što većem broju 10.04.2011. godine na željezničku stanicu Sarajevo, učestvujemo ispraćaju voza. Svi zainteresovani forumaši mogu se priključiti prvoj vožnji voza u sklopu koje smo planirali druženje članova portala vozovi.com i šire. :cheers1: mirza-sm April 1st, 2011, 02:51 PM Hmm, bit će da je prvoaprilska. :lol: Mrzim ovaj datum. :) :doh: CrazySerb April 1st, 2011, 02:56 PM I ja...da mogu, proveo bi citav dan u krevetu:lol: mirza-sm April 1st, 2011, 03:08 PM ^^ Isto majkemi, volio bih ga čitavog prespavati... Doduše, ja i jesam čitav dan u krevetu, evo bolestan sam. Valjda u svakoj nesreći ima neka sreća. :lol: gishko April 1st, 2011, 08:04 PM Најзад да нешто ново прође српским пругама :banana: Само да није Априлилили :ohno: mirza-sm April 1st, 2011, 09:14 PM ^^ Izgleda da ipak jeste prvoaprilska bila. :lol: Čeka se još da nam Srbija odobri dozvolu za Talgo... :) Aleksandar_M April 1st, 2011, 10:53 PM Nadam se da će nekako rešiti problem lokomitive. Apsurdno je da voz izgubi 3č samo menjajući lokomotive :fiddle: mirza-sm April 1st, 2011, 11:04 PM ^^ Amen to that, slažem se. ;) MGX April 1st, 2011, 11:13 PM :cheers: eeeh, da sam ostao sad bih imao makar za trećinu veću platu :D Kompanija Montekargo prevezla je prošle godine 1.211.267 tona tereta, što predstavlja povećanje od 43 posto u odnosu na 2009. Ukupni prošlogodišnji prihod bio je 9.953.818 eura, a rashodi 8.543.658 eura, tako da je profit 1.410.160 eura, saopšteno je na jučerašnjoj skupštini akcionara. Izvršni direktor Dragan Kljajević naveo je da su prihodi od prevoza bili 8.613.366 eura, što je 50 odsto više nego u 2009. godini. U izvještaju o poslovanju za prethodnu godinu navodi se da je prosječna plata u kompaniji 590 eura.CdM Bad_Hafen April 3rd, 2011, 07:48 AM Nadam se da će nekako rešiti problem lokomitive. Apsurdno je da voz izgubi 3č samo menjajući lokomotive :fiddle: Nasi su poznati po kompromisima tako da se takvo sta moze ocekivati. Irony off CrazySerb April 5th, 2011, 07:55 PM Francuski privrednici u poseti Železnicama Srbije 05. april 2011. | 17:40 | Izvor: Tanjug BEOGRAD - Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković i predsednik UO kompanije Zoran Anđelković razgovarali su danas sa predstavnicima desetak francuskih kompanija o razvoju saradnje i mogućnostima da se francuska tehnologija uključi u realizaciju razvojnih projekata srpskih železnica, saopštile su danas "Železnice Srbije". Članovi francuske delegacije predstavili su u Beogradu svoje kompanije, koje su specijalizovane za sve vidove radova i proizvodnju opreme za železnički saobraćaj i izrazili zainteresovanost za sve projekte srpskih železnica, ali i za vidove saradnje koje srpske železnice planiraju da ostvare sa drugim železničkim upravama. Zamenik generalnog direktora za infrastrukturu i prevoz srpskih železnica Predrag Janković predstavio je francuskim privrednicima trenutno stanje i predstojeće razvojne aktivnosti na srpskim železnicama. Janković ih je, takođe, upoznao sa položajem naše železnice u jugoistočnoj Evropi i značajem Koridora 10, aktivnostima na poboljšanju stanja železničke infrastrukture, kao i nabavci voznih sredstava. On je istakao projekte koji su u toku, kao i one čija realizacija sledi uz pomoć Vlade Srbije i evropskih finansijskih institucija, a kao prioritete je naveo modernizaciju deonice pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin i izgradnju novog mosta na Moravi, zatim modernizaciju pruge od Beograda do Novog Sada, kao i modernizaciju i elektrifikaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, uz pomoć češke Vlade. Pomenuti su i dogovori sa Ruskom Federacijom oko realizacije tri projekta, sa Vladom Španije o nabavci voznih sredstava, kao i sa Vladom Nemačke o modernizaciji pruge Pančevo-Vršac-Temišvar. Delegacija francuskih privrednika, koja je dva dana gost "Železnica Srbije", obišla je podzemnu železničku stanicu "Vukov spomenik", stanicu Beograd Centar i gradilište u Zemunu. Razgovori su tokom dana nastavljeni po oblastima, a stručne grupe će dogovoriti konkretne vidove dalje saradnje. CrazySerb April 7th, 2011, 04:34 PM Opet neki novi kredit? EBRD Mulls Lending Serbia 60 Mln Euro To Purchase Rolling Stock 7.4.2011 11:33:00 | Author/Source www.seenews.com The European Bank for Reconstruction and Development said it is considering lending 60 million euro ($85.6 million) to Serbia's railways company for the purchase of rolling stock. The purpose of the project is to maintain the railway’s capacity and increase its operating efficiency to enable it to handle current and projected demand as economically as possible, the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) said in a statement. Kot Behemot April 8th, 2011, 07:30 AM Zanimljivo... E, a kad stižu Metrovagonmaše? MareCar April 8th, 2011, 02:59 PM Valjda u avgustu treba prvi, pa testiranje, pa onda tek pocetkom sledece godine bi trebao sledeci. Znaci jos godinu dana dok pocinju da stizu regularni modeli. Rojsman April 8th, 2011, 05:56 PM Dali će taj DMV pošto se radi o novom modelu ići u Velim u Češku di se testiraju i certificiraju gotovo svi novi europski vlakovi ili će biti testiranje samo u Srbiji? Politikolog April 10th, 2011, 12:50 PM Ma ko ce ga znati... Sigurno je da mora da se testira posto je ,,nov" model u pitanju jer testiranje za RA-2 nije vazece, moja je predpostavka da ce to biti u Ceskoj ali ne mora da znaci :ohno: Ono sto je sigurno je da ce prototip biti na testiranju 210 dana :nuts: pa tek onda krenuti proizvodnja ostalih... Aleksandar_M April 10th, 2011, 01:48 PM Šta je sa tenderom za nabavku 25 elektromotornih vozova? Zar nije trebalo već biti objavljeno ko je pobedio :( Politikolog April 10th, 2011, 02:39 PM Sve je zaustavljeno dok se ŽS ne pretvori u u holding ili u AD jer su to uslovi banka koje daju kredite (osim Eurofime) radi racionalnije upotrebe tih sredstava a to se stice reorganizacijom ŽS-a... :nuts: Tender ostaje na snazi tj od ovih 4 ponudjaca se kupuje ali nema para... Pomalo glupo zar ne? Vest je sa railserbia.net delija90 April 10th, 2011, 11:32 PM ... forestpk April 11th, 2011, 10:38 PM Da li zna neko sta se desava sa rekonstrukcijom pruge Nis-Dimitrovgrad? Da li ima naznaka da u ovoj godini krenu radovi? Za rekonstrukciju ove pruge odobren je kredit evropske investicione banke jos 2006 godine, ali od prosle godine se pojavila vest da ce remont i elektrifikacija biti finansirani kreditom Ceske razvojne banke. A radovi jos uvek nisu poceli >( Vucko April 12th, 2011, 07:51 PM JEEEEEj "Kuvajćani su za učestvovanje u finansiranju dela Prokopa izdvojili 25 miliona evra. To nije celokupan iznos, ali pokazuje dobru volju kuvajtske strane", rekao je ministar ekonomije Nebojša Ćirić. http://www.mcp.rs/index.php?bid=3&nid=65631 witeku April 14th, 2011, 03:17 AM Hi everyone :) What is the status of the Beograd-Bar railway? When are the reconstruction works to start? When they are planned to finish? What is the source of funding for the reconstruction? I would be most grateful for your help and a short summary on this subject :) Podgoricanin April 14th, 2011, 10:37 AM ^^ Nothing much is happening on the overall reconstruction. Italian company Italfer has made a feasibility study on reconstruction, and it says that 336 million EUR is needed for a thorough reconstruction, which would make speeds of up to 160km/h possible. There are rumors that Italian investors are interested in reconstruction of the railway, but nothing more than that. Meanwhile, Montenegro is slowly repairing sections of the railway, with many sections now capable of sustaining originally projected speeds (~80km/h). But, nothing like the overall grand reconstruction... witeku April 14th, 2011, 02:42 PM Thanks! Is it financed from Montenegro's own funds? Or is their a loan from European Banks of Development etc.? And what with the Russian loan for Serbia? Is that really possible? Podgoricanin April 14th, 2011, 07:26 PM Thanks! Is it financed from Montenegro's own funds? Or is their a loan from European Banks of Development etc.? And what with the Russian loan for Serbia? Is that really possible? The repairs of Montenegrin section are financed through various loan arrangements...I cannot remember now, but I think that some of the works were financed by EBRD... As for the Russian loan...the forum members from Serbia will know better, but I think that if the Russian loan comes through, it will be used for other transport corridors, not for Belgrade - Bar line... suponik April 14th, 2011, 09:55 PM Danas(14.04.2011) je u Vijestima izasao interesantan tekst u vezi sa CG zeljeznicom. www.vijesti.me Vucko April 15th, 2011, 03:57 PM http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/248327/Pocinje-realizacija-ruskog-kredita-od-800-miliona-dolara CrazySerb April 15th, 2011, 07:06 PM Looks like the Russians will help finance, in part, the reconstruction of the Belgrade-Bar railway. Some sot of agreement was just reached... Protocol on release of Russian loan for Serbian railways in instalments signed Belgrade, 15 April 2011 – Minister of Infrastructure and Energy Milutin Mrkonjic and President of the Russian Railways Vladimir Ivanovich Yakunin signed today in Belgrade the Protocol on release of an $800 million Russian loan for the Serbian railways in instalments. After the signing of the protocol, Yakunin told reporters that it was agreed to supplement by 20 May the project documentation for the second track of the Belgrade–Pancevo railroad, which is part of the Belgrade railway junction, and to sign a contractor agreement within next three months. He explained that the general plan is to invest €182.5 million from the Russian loan in Belgrade railway hub, of which €45 million in the Belgrade–Pancevo railroad, €29 million in technical and passenger station “Zemun” and €108.5 million in the station “Belgrade Centre”. The construction of the Valjevo–Loznica railroad will follow, for which €276 million will be set aside, and the reconstruction of the Belgrade–Bar railroad through Serbia, i.e. to Vrbnice, which will be financed with € 200 million. Yakunin said that it was also agreed today that the Russian side assist financially the completion of the project with €6 million to €7 million. The head of the Russian Railways stated that terms of the loan between the Serbian and Russian finance ministries will then be agreed upon. Mrkonjic stressed that an important step was made today, adding that there will be enough work for the Serbian construction sector over the upcoming period. He underlined that the submitted projects are among the crucial ones for Serbia’s railway traffic, and thanked Russia for their assistance. I am convinced that the realisation of the projects, in which Serbian and Russian firms will participate, will begin within the scheduled period and that this will be one of the more successful loan arrangements with Russia, Mrkonjic outlined, adding that works on the Belgrade railway hub will first be launched. Russian Ambassador to Serbia Alexander Konuzin said that agreement has been reached today as to the manner for the realisation of projects that could begin during 2011. Director General of Zeleznice Srbije Milovan Markovic stressed the importance of the fact that the Russian loan will be made use of in stages, thanks to which option works on certain projects will begin quite promptly. Just how much will be needed for a complete overhaul of the line remains to be seen. I'm a little sceptical about the previously mentioned sum of ~330 million euros , it seems a little low (its about equal or even a little less than the price of the new Sava river bridge in Belgrade) ... maybe that's enough for some cosmetic work but surely not enough for a proper reconstruction, including renovation & modernization of all the train stations along the line as well. CrazySerb April 16th, 2011, 12:25 AM Danas(14.04.2011) je u Vijestima izasao interesantan tekst u vezi sa CG zeljeznicom. www.vijesti.me Jesi li mislio na ovaj clanak ili ima mozda nesto jos zanimljivije? http://www.vijesti.me/vijesti/zeljeznica-neslavni-primjer-kako-se-stranackom-kljucu-biraju-direktori-clanak-15400 vladygark April 17th, 2011, 03:57 AM За оне који не знају енглески.... ;) Руски кредит за железницу (http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/Економија/876696/Руски+кредит+за+железницу+.html) Потписан протокол за реализацију руског кредита од 800 милиона долара за српску железницу. Важан корак смо данас направили, рекао је министар Милутин Мркоњић после потписивања протокола са председником Руских државних железница Владимиром Јакуњином. Министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић и председник Руских државних железница Владимир Јакуњин потписали су у Београду протокол о етапној реализацији руског кредита од 800 милиона долара за српску железницу. У Влади Србије је постигнут договор да се до 20. маја допуни пројектна документација за други колосек пруге Београд - Панчево, која је део београдског железничког чвора и да се у наредна три месеца потпише извођачки уговор, рекао је Јакуњин. Оквирно је планирано да од руског кредита у београдски железнички чвор буде уложено 182,5 милиона евра, од чега у пругу Београд - Панчево 45 милиона, техничко путничку станицу "Земун" 29 милиона и станицу "Београд центар" 108,5 милиона евра. Следиће изградња пруге Ваљево - Лозница, са издвајањем 276 милиона евра, и обнова пруге Београд - Бар кроз Србију, односно до Врбнице, са 200 милиона евра. Јакуњин је навео да је договорено и да руска страна финансијски помогне завршетак израде пројеката са шест или седам милиона евра. Челник Руских железница је рекао да ће, затим, бити усаглашени услови кредита између министарстава финансија Србије и Русије. "Врло важан корак смо данас направили", рекао је Мркоњић, додајући да ће наши грађевинари у наредном периоду имати доста посла. Учествоваће и руске и домаће фирме Мркоњић је рекао да Руске железнице имају врло квалитетну опрему и да ће од руског кредита од 800 милиона долара "бар половина бити опрема", оцењујући да ће то бити повољно за српске железнице. Према његовим речима, кандидовани пројекти су међу најважнијим за железнички саобраћај у Србији. "Убеђен сам да ће реализација пројеката почети у роковима у којима смо се договорили и да ће то бити један од успешнијих кредита које смо добили од Руске Федерације", рекао је министар, наводећи да ће прво почети радови на београдском железничком чвору. Министар је рекао да ће у тим пројектима учествовати руске и домаће фирме, као и да ће наша предузећа радити "где год буду могла". Потписавању протокола је присустовао и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин, који је рекао да је данас постигнут договор о начину реализације пројеката која би могла да почне у току ове године. "Све зависи колико су обе стране спремне да изврше обавезе", додао је руски амбасадор. Генерални директор Железница Србије Милован Марковић изјавио је да је постигнут договор да се заврши пројектна документација, како би се потписали извођачки уговори и договорила цена кредита. "Данашњи договор да се може фазно приступити реализацији руског кредита и извођењу радова на тим пројектима је изузетно важан", рекао је Марковић и додао да ће, захваљујући томе, врло брзо почети радови у оквиру најспремнијих пројеката. Bad_Hafen April 17th, 2011, 08:48 AM Novi log ZRS http://karijerni.upcbl.com/poslodavci/files/znak_i_logo%20(176x200).jpg ljepsi je nego stari, ali ga nesto bas ni ne kontam. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/3/3f/Grb_zrs.jpg stormwatchforever April 17th, 2011, 09:28 AM Stari je bas mocan - Orao vozi monotocak...takvo sto jos nisam video. Vucko April 17th, 2011, 09:43 AM Kako dobar stari logo,ne videh ovako nesto u zivotu! :applause: filip__pg April 17th, 2011, 01:02 PM Dje bas na 1 april sljedece godine :) Sanacija pruge Beograd-Bar 2012. godine Direktor Direkcije za infrastrukturu Željeznica Srbije Milan Maksimović rekao je da bi revitalizacija pruge Beograd-Bar kroz Srbiju trebalo da počne 1. aprila iduće godine. Maksimović je kazao da Željeznica" ima završenu studiju za prugu koju su od donatorskih sredstava uradili CIP i italijanski Italfer i da će se iz studije ići direktno na glavni projekat i pripremiti sva projektna i tehnička dokumentacija kako bi počela revitalizacija pruge. "Uradićemo sve što je potrebno da bi se pruga vratila u projektovano stanje, a to je prije svega podizanje brzine radom na gornjem stroju", rekao je Maksimović, prenosi agencija Beta. On je naveo da će se promijeniti sve šine, pragovi, dograditi dvije stanice, sanirati pojedini objekti kao što su most "Lim 2", tuneli i kosine koje sada, kako je rekao, predstavljaju problem kod redovnog odvijanja saobraćaja. Maksimović je naveo da početak korišćenja ruskog kredita od 800 miliona dolara u junu za kapitalne investicije srpske željeznice predstavlja "radosnu vijest" i da su aktuelna četiri projekta od kojih je jedan revitalizacija pruge Beograd-Bar kroz Srbiju. wassmer April 17th, 2011, 01:37 PM Стари лого је САВРШЕН! Али изгледа да није про-европски... Али зато овај са три глупе стрелице јесте. mirza-sm April 17th, 2011, 02:28 PM Stari je bas mocan - Orao vozi monotocak...takvo sto jos nisam video. Stari je prestrašan. :lol: Inače BL evo šta znači novi logo "Novi vizuelni znak ŽRS je u obliku tri stilizovane strelice oker boje, od kojih je srednja izduženog oblika i time predstavlja stremljenja prema budućnosti, koju, sa gornje i donje strane, podržavaju dvije manje strelice", objasnio je autor znaka Novak Demonjić, docent Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. I željeznice vam postale konstitutivne. :lol: Bad_Hafen April 17th, 2011, 03:18 PM Стари лого је САВРШЕН! Али изгледа да није про-европски... Али зато овај са три глупе стрелице јесте. Ne pricas o Srbiji, ne furamo se mi u Bosni na evropske vrijednosti. Srbi su alergicni na spomen Evrope i evropskih vrijednosti Muslimani se furaju na Tursku i orijent A Hrvati su pomalo ekstremni da bi smtrali EU necim dobrim. CrazySerb April 17th, 2011, 07:58 PM Raspisan tender za nabavku 3-4 elektromotorna voza za potrebe zeleznica Crne Gore: http://www.zcg-prevoz.me/downloads/Tenderi%20u%20toku/Javni%20poziv%20za%20podnosenje%20ponuda%20za%20EMV.pdf gishko April 17th, 2011, 09:00 PM ^^^^ Кладим се на Кончар :lol: CrazySerb April 17th, 2011, 09:19 PM ^^ Zasto da ne, mada koliko mi se cini, vec prvi od cetiri navedena kriterijuma za ucestvovanje na tenderu diskvalifikuje Koncar. nedelja 17.04.2011 | 18:02 Šarganska osmica u Mokroj Gori Da i u Srbiji vozovi mogu da idu bez kašnjenja, primer je Šarganska osmica u Mokroj Gori. Juče je zvanično otvorena letnja sezona vožnje vozom “Nostalgija”, koji svake godine privlači sve veći broj turista. I ove sezone standardni red vožnje važi na tom delu pruge, dok će u pravcu Višegrada vozovi saobraćati prema naručenim turama, za koje su najviše zainteresovani strani turisti. hKYmgrSfNAI :cheers: CrazySerb April 18th, 2011, 09:34 PM понедељак, 18. апр 2011, 12:49 -> 18:10 Руски зајам за железнице Због сукоба у Либији, послове на изградњи железница Руси ће највероватније преселити у Србију, како би попунили планиране капацитете. То ће значити реализацију руског кредита нашој земљи, вредног скоро 800 милиона долара. Руси ће, због рата у Либији, највероватније у Србију преселити своје послове на изградњи железница, чија је укупна вредност 800 милиона долара. Делегација руских железница боравила је прошле недеље у Србији и том приликом затражила убрзање пројектовања пруга. Потписивање првог уговора и његова реализација се очекује већ у мају. Први пројекат, вредан 45 милона долара, могао би да почне да се спроводи већ овога лета. Реч је о изградњи другог колосека пруге Панчево-Београд. "До 20. маја очекује се усаглашавање пројектне документације, да би око 20. августа могли да почну радови", каже Владимир Јакуњин, председник Руских државних железница, и додаје да све зависи од брзине пројкетовања. Тај пројекат чини само део инвестиције од 182 и по милиона долара, колико ће Руси уложити у београдски железнички чвор. Део тог великог посла је и завршетак станице "Прокоп", чиме би се из центра града изместио колосек и станица, и ослободило најатрактивније грађевинско земљиште на левој обали Саве. Од овога кредита требало би да се обнови и пруга Београд-Бар, што ће коштати око 200 милиона долара, као и да се гради нова пруга, Ваљево-Лозница, у вредности од 276 милиона долара. "Потписивањем уговора о фазном коришћењу кредита, отвара се могућност да се руски зајам за пругу користи одмах по завршетку пројектовања, а то је велики допринос српским железницама", истиче генерални директор "Железница Србије" Милован Марковић. Партнерски однос двеју страна "Однос српских и руских фирми у овом послу треба да буде партнерски", наглашавају из ресорног министарства. Како кажу, руске железнице имају потребне квалитете за обнову наших пруга и додају да је руска опрема у складу са стандардима Европске уније. "Од тих 800 милиона долара, бар половину износа вреди само опрема", рекао је за РТС министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић. "Нема никакве разлике између руске и опреме са Запада, а биће доста посла и за српске грађевинаре", наглашава Мркоњић. Министар се нада да ће пројекат бити изведен брзо и додаје да је тај посао велика помоћ српским железницама. После пројеката на ред долазе преговори руског и нашег Министартсва финансија, који треба да утврде цену капитала. Руска страна каже да ће понуђени услови бити у складу са обећањима, а камата на кредит не би смела да прелази 3,6 одсто годишње. Vucko April 18th, 2011, 09:55 PM Super!Ali ne moze da se izmesti prokop dok se ne uradi stanica u makisu za tranzit i ona u zemunu za odrzavanje vozila. gishko April 18th, 2011, 10:42 PM ^^^^ Неће ваљда на крају рушити стару железничку (садашњу главну) :ohno: mastercat April 18th, 2011, 11:04 PM Naravno da nece Politikolog April 19th, 2011, 12:10 AM gishko nece rusiti Glavnu zeleznicku stanicu - pretvorice je u muzej... Ali opet kosta i iseljenje tako da ne verujem da ce biti ista od toga u skorije vreme a i gre'ota da odatle ne krecu vozovi pa makar to bili samo za unutrasnji saobracaj :no: a medjunarodni nek presele na Prokop a recimo iz Glavne nek' krece InterCity - to bi po meni bilo idealno resenje... Ono sto bi trebalo izmestiti je Beograd spoljna. takini April 19th, 2011, 01:20 AM 3A-GQbv-eX4 stormwatchforever April 19th, 2011, 01:53 AM ^^ LELE...Indijske zeleznice su majka i otac naspram ovog. suponik April 21st, 2011, 04:15 PM Na tender za kupovinu novih EMV za potrebe ZPCG,svoje ponude su do sada poslale firme:Koncar-Gredelj,Stadler i Siemens. CrazySerb April 21st, 2011, 07:50 PM Vec su predali ponude? Brzo to ide:cheers: Mrkonjić: Do juna podela "Železnica Srbije" na četiri firme 21.04.2011. | Večernje novosti Vlada Srbije trebalo bi do juna ove godine da usvoji novi osnivački akt "Železnica Srbije", kojim će ovo javno preduzeće postati akcionarsko društvo, otkriva za "Novosti" Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu i energetiku. Ovo društvo radiće kao holding sa četiri zavisna preduzeća - Upravljač infrastrukturom, Prevoz putnika, Prevoz robe i Preduzeće za upravljanje imovinom. - Postojeća struktura nije efikasna. Nova struktura dovešće do potpunog razdvajanja infrastrukture od prevoza, što je u skladu sa direktivom EU. Železnica će biti organizovana tako da donosi korist klijentima uz minimalna potraživanja iz budžeta. Restrukturiranjem očekujemo i značajno smanjenje troškova u prevozu robe, održavanju infrastrukture. Otpuštanja radnika neće biti. Država će, tvrde, finansirati održavanje infrastrukture kao što je to svuda u svetu. Takođe, "Železnice" će voditi računa o profitabilnim pravcima, dok država i lokalne samouprave treba da sufinansiraju linije koje su od opšteg interesa. CrazySerb April 21st, 2011, 07:56 PM Konacno, neka ohrabrujuca vest i sa gradilista niksicke pruge... Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar sa saradnicima obišao trasu pruge od Podgorice do Nikšića Željeznički saobraćaj konkurencija drumskom DANILOVGRAD - Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar, direktor Željezničke infrastrukture Zarija Franović i direktor Prevoza Rešad Nuhodžić sa saradnicima obišli su juče trasu pruge od Nikšića do Podgorice i uvjerili se u dinamiku izvođenja radova na jednom od kapitalnih infrastrukturnih projekata koje Vlada Crne Gore i Željeznička infrastruktura realizuju u posljednjih nekoliko godina. http://www.pobjeda.me/slike/vijesti/1303345104.jpg - Sredstva za ovaj važan projekat, koji obuhvata modernizaciju i elektrifikaciju kompletne dionice, obezbijeđena su iz nekoliko izvora i to od Češke eksportne banke u iznosu od 57 miliona, dok su ostala dodatna sredstva od 14 miliona dobijena od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj - rekao je ministar Lompar. On je napomenuo da je prije odluke o rekonstrukciji pruga praktično bila ostala bez putničkog saobraćaja, a prijetilo je da dođe i do prekida teretnog saobraćaja, što se nije smjelo dopustiti s obzirom da povezuje dva najveća industrijska centra u našoj zemlji. Tehnička ispravnost je potvrđena za 22 kilometra pruge od Podgorice do Danilovgrada, a u završnoj fazi su pregovori i za elektrifikaciju trase od Danilovgrada do Nikšića. Ovaj posao biće završen do kraja ove godine, a prvi vozovi od grada na Zeti krenuće prema Baru prije turističke sezone. - Prvi put u Crnoj Gori izgrađene su željezničke stanice sa posebnim objektima za otpadne vode, što je takođe iziskivalo nova sredstva i novu projektnu dokumentaciju. Isto tako obezbijeđena su kreditna sredstva od 13,7 miliona eura za nabavku tri garniture savremenih lokalnih vozova. Potencijalni dobavljači su obišli trasu i upoznali se sa njenim elementima kako bi ponudili adekvatna vozila i izvršili korekcije na njima da bi se prilagodili geografskoj konfiguraciji terena. Samim tim željeznički prevoz biće konkurentan drumskom saobraćaju, jer će jedan broj putnika ubuduće koristiti usluge željeznice - kazao je Lompar. Prema riječima direktora Željezničke infrastrukture AD Podgorice Zarije Franovića, radi se o 55,6 kilometra pruge, najsavremenije na Balkanu, a možda i šire, s obzirom da se upravljanje obavlja telekomandna iz stanica. - Sredstva za deset tunela bila su oko 5,5 miliona, a utrošeno je 4,3 dok je za prelaze umjesto dva potrošeno 795 hiljada eura. Prije dva dana raspisan je tender za uređenje stanica ,,Ostrog“ i ,,Nikšić“ sa kolosjecima, rasvjetom i predstaničnim trgom. U toku su i geološka istraživanja i priprema projektne dokumentacije za sanaciju klizišta Bare Šumanovića i Povija kao i prioriteta na ovoj dionici - kazao je Franović. Prelazi i karte Direktor Željezničke infrastrukture Zarija Franović je naglasio da na dionici od Podgorice do Nikšića ima ukupno 20 prelaza i da su u toku radovi na pružnom prelazu ,,Duklja“, dok je za prelaz kod Spuškog mlina urađena projektna dokumentacija vrijedna oko 40.000 eura, te da će uskoro biti raspisan tender za izgradnju podvožnjaka u tom mjestu. On je naglasio da se broj prelaza morao smanjiti jer će brzina voza na pomenutoj trasi se kretati od 85 do 100 kilometra na sat i da će se dionica od Podgorice do Nikšića prelaziti za 41 minut. Što se tiče cijene karte, on je obećao da će biti konkurentna cijeni u drumskom saobraćaju tim prije jer će država imati određene subvencije po putniku shodno direktivi Evropske unije. B. Kadić filip__pg April 23rd, 2011, 03:44 PM Generalni remont pruge Beograd-Bar Od ruskog kredita za obnovu željezničke infrastrukture u Srbiji, u vrijednosti od 800 miliona dolara biće obnovljene ili izgrađene pruge u dužini od 360 kilometara. "Najveći dio obnove odnosiće se na prugu Beograd-Bar, ali sa predstavnicima Ruskih državnih željeznica još teku pregovori na ovu temu, pa još nije poznato koje će srpske, a koje ruske firme učestvovati u radovima“, piše beogradski Blic. Jedan od prijedloga je da Rusi većim djelom daju materijal, a da onda veći dio na izvođenju radova dobiju srpske kompanije. CrazySerb April 23rd, 2011, 08:36 PM Iz beogradske železničke stanice danas pet hiljada putnika, najveće interesovanje za Crnu Goru Četvrtak, 21. April 2011. Iz železničke stanice Beograd vozovima "Železnica Srbije" će tokom današnjeg dana prema gradovima u zemlji i inostranstvu krenuti više od pet hiljada putnika. Redovni vozovi, za vreme predstojećih uskršnjih praznika, biće maksimalno popunjeni, a ukoliko postoji veće interesovanje, srpske železnice će ih dodatno pojačati, u skladu sa raspoloživim kapacitetima. Putnici su tradicionalno najveće interesovanje pokazali da železnicom putuju ka Crnoj Gori. Redovni kapaciteti u vozovima koji polaze večeras i sutra pre podne iz Beograda za Bar su popunjeni, ali će ovim vozovima biti priključeni dodatni vagoni, kako bi svi koji žele mogli da iz Srbije železnicom putuju za Crnu Goru. Zbog povećanog interesovanja za putovanje do Bara, "Železnice Srbije" od večeras uvode dodatne vagone za prevoz automobila u večernjem vozu koji iz Beograda za Bar polazi u 22 sata i 10 minuta. Tokom predstojećih praznika, u lokalnom putničkom saobraćaju, dodatnim vagonima biće "pojačan" i Inter Siti Srbija (ICS) voz na relaciji Beograd – Prijepolje teretna, koji iz našeg glavnog grada kreće u 17 sati i 20 minuta.Povećano je, takođe, interesovanje putnika za i putovanje iz Beograda vozovima do Novog Sada i Subotice. U svim međunarodnim vozovima srpskih železnica ima dovoljno mesta za putovanje tokom predstojećih praznika. U sastavu međunarodnog voza „Avala“, na relaciji Prag-Beograd-Prag, 24. aprila biće uvršten dodatni vagon zbog većeg interesovanja čeških putnika za posetu našem glavnom gradu. http://www.zeleznicesrbije.com/system/sr-latin/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/28763.html Bas me zanima, postoji li negde podatak o ukupnom broju ljudi koji se godisnje preveze barskom prugom? Podgoricanin April 23rd, 2011, 10:43 PM Vec su predali ponude? Brzo to ide:cheers: Mislim da nisu predate ponude, već da je obavljen razgovor sa potencijalnim ponuđačima, a prisutni su bili predstavnici ovih firmi koje je suponik nabrojao... Dana, 20. aprila 2011. godine, u prostorijama Željezničkog prevoza Crne Gore AD Podgorica, održan je pred-tenderski sastanak sa potencijalnim ponuđačima koji su otkupili tendersku dokumentaciju za Projekat nabavke novih EMV-a, koji finansira EBRD. Sastanku su prisustvovali ovlašćeni predstavnici potencijalnih ponuđača, KONČAR-Električna vozila d.d., TŽV Gredelj, Stadler Bussnang AG, Siemens d.o.o Podgorica, predstavnici ŽPCG AD, kao i predstavnici Konsultanta Booz & Co koji pomaže ŽPCG-u pri implementaciji ovog Projekta. Sastanak je otvorio izvršni direktor preduzeća, mr Dragoljub Šarović, koji je poželio dobrodošlicu potencijalnim ponuđačima. Uslijedila je prezentacija ŽPCG koju je ispred Konsultanta vodio gospodin prof. dr Dragomir Mandić. Nakon ovoga ponuđači su imali priliku da obiđu prugu Podgorica – Nikšić kako bi se bolje upoznali sa uslovima pruge na kojoj će saobraćati novi vozovi. Obilaskom depoa i stanice Podgorica, kao i radnim koktelom uspješno je završen pomenuti događaj. Jučerašnji pred-tenderski sastanak bio je prilika za potencijalne ponuđače da se bliže upoznaju sa uslovima tenderske dokumentacije i da na licu mjesta dobiju sva potrebna dodatna pojašnjenja. Dakle, u iogri su vjerovatno Siemens Desiro, Stadler Flirt ili GTW i Končarev EMV. U principu nijedno rješenje nije loše...najviše bi volio da vidim Flirt, GTW je možda najoptimalniji za pruge sa malim opterećenjem, Končar je lijep ali neisproban, a Desiro će najvjerovatnije biti kupljen, jer je to sad moderno u regionu... CrazySerb April 24th, 2011, 08:00 PM Bilo bi lepo da Siemens ponudi ovu noviju generaciju - Desiro ML... http://sdelanounas.ru/images/img/photo.metroblog.ru/lj_68_2010-10-04_desiro-mockup_01.jpg ...inace, bas citam pre neki dan, od 12 Stadler GTW koliko ih imaju grcke zeleznice, sedam ih je van upotrebe zbog raznih kvarova ili cega vec ne. Iako clanak ne govori o glavnom uzroku, moguce je da je zbog nebrige samih Grka tj. da nema veze sa kvalitetom tih vozova. CrazySerb April 24th, 2011, 08:07 PM BEOGRAD, 24.04.2011 Francuske kompanije zainteresovane za srpske pruge Desetak renomiranih kompanija iz Francuske zainteresovano je za učešće u najvažnijim železničkim projektima u Srbiji. Srpske železnice su na nedavnom sastanku u Beogradu predstavile francuskih firmama prioritetne projekte na Koridoru 10 - za modernizaciju pruge Gilje–Ćuprija–Paraćin sa izgradnjom novog mosta preko Morave, izgradnju dvokolosečne pruge od Beograda do Novog Sada i od Beograda do Velike Plane, kao i za modernizaciju i elektrifikaciju pruge od Niša do Dimitrovgrada. Saradnja bi uključivala prenos francuske tehnologije, objavljeno je u najnovijem broju informativnog lista Železnica Srbije “Pruga”. Na sastanku su pomenuti i dogovori sa Ruskom Federacijom za projekte Beogradskog železničkog čvora, izgradnju pruge Valjevo–Loznica i obnovu pruge Beograd–Bar, zatim nabavka voznih sredstava u saradnji sa španskom vladom i dogovori sa Vladom Nemačke za modernizaciju pruge Pančevo–Vršac– Temišvar. Vrednost radova u okviru tih projekata bi samo u prvoj fazi iznosila oko 1,2 milijarde evra, a u periodu do 2017. očekuju se ulaganja u srpske železnice od skoro pet milijardi evra. Za saradnju su zainteresovane francuske kompanije koje su specijalizovane za sve vrste radova i proizvodnju opreme za železnički saobraćaj. Vucko April 24th, 2011, 09:55 PM Ako se uzmu dezirosi ima ljudi da zaborave na buseve :cheers: montesky April 25th, 2011, 09:19 AM za koji god se od nabrojanih EMV odlucili, bice to kapitalan korak naprijed u odnosu na dosadasnju praksu i standarde. napokon da i mi dobijemo nesto sto lici na evropski nivo Politikolog April 25th, 2011, 11:10 AM Madjara su prezadovoljni sa Stadler Flirtom dok ih Siemens Desiro zajebava :nuts: poznato je da Madjari vode brigu o svojim vozilima - mozda je losa serija Desira pa su to ispravili ko ce ga znati... E sad moguce je da Grci ne odrzavaju dobro svoje GTW pa se zbog toga cesce kvare.. Negde sam procitao da se serije ispod valjda 20 kom ne mogu isplatiti pre svega zbog odrzavanja - obucavas osoblje za 12 kom, cim istektne garancija falice delovi jer ih prosto nema dovoljno itd... Podgoricanin April 26th, 2011, 03:48 AM Bilo bi lepo da Siemens ponudi ovu noviju generaciju - Desiro ML... Ti Desiro Mainline su valjda dugoprugaši, brži, veći...jesu lijepi, ali šta će nama to za prugu od 56km? To je bilo gdje u svijetu praktično prigradska željeznica, i običan Desiro je i više nego dovoljan... ...inace, bas citam pre neki dan, od 12 Stadler GTW koliko ih imaju grcke zeleznice, sedam ih je van upotrebe zbog raznih kvarova ili cega vec ne. Iako clanak ne govori o glavnom uzroku, moguce je da je zbog nebrige samih Grka tj. da nema veze sa kvalitetom tih vozova. Šta znam, meni je Stadler apsolutni favorit. Flirt je ideal, ubrzava kao raketa, a to nama treba na kratkim prugama. GTW je primjereniji za trenutnu situaciju na NK - PG pruzi (za koju su i ovi EMV-i i poručeni), jer je efikasan, robustan, malog kapaciteta...ali ako linija zaživi, brzo će postati premali. |