suponik
November 23rd, 2011, 04:36 PM
^^
Radi se o cetvorodjelnim kompozicijama, CG su trodjelne.
Mozda su zato skuplje.
Radi se o cetvorodjelnim kompozicijama, CG su trodjelne.
Mozda su zato skuplje.
|
View Full Version : Железнички саобраћај | Rail transport suponik November 23rd, 2011, 04:36 PM ^^ Radi se o cetvorodjelnim kompozicijama, CG su trodjelne. Mozda su zato skuplje. mirza-sm November 23rd, 2011, 04:38 PM A mislim da je u tu cijenu ukljuceno i finansiranje razvoja samog voza, ili grijesim? Trevor McPhee November 23rd, 2011, 04:40 PM ?????? :lol: Neko je ustao na krivu nogu izgleda. :) "Vlak" nije bio placen tad kad je Mirza rekao da nije placen, tek su ga nedavno platili, jer se pocela i odmotavati konacno prica oko naseg Talga. I neka ga nisu bili platili, oko za oko, dosta su nas drugi *ebavali vise kako su stigli. Tako da ne vidim cemu ti licni napadi? Vjerujem da ti "lični napadi" dolaze od konstantnog seruckanja po svim mogućim željezničkim i ne željezničkim forumima kontra Hrvatske a u vezi Talgo projekta u Bosni. Ne Tvojeg, već mnogih BiH forumaša. Na kraju se ispostavilo da APSOLUTNO ništa nije spremno u vezi tog projekta a da je hrvatska dozvola najmanji problem. Prstom nisu mrdnuli u ŽFBiH da bi napravili sve ono popratno što je trebalo napraviti do sad, pa sad pokušavaju navrat-nanos na brzinu, do novog voznog reda. Da ne spominjemo infrastrukturu... No, glavno da se pljuvalo na nacionalnoj osnovi. Na SSCu naročito onaj goldentree ili kak se već zove. No, back to railways: Danas su stavili malčice fotošopiranu fotku novog Gredeljevog DMVa za HŽ, na svoju facebook stranicu. http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/311411_251216858266247_213668182021115_646353_2090363474_n.jpg Meni se design čini ok. Ionako današnji suvremeni vlakovi počinju ličiti jedni na druge ko jaje jajetu. Slična je priča ko za vašeg "Rusa", samo što je ovaj trodjelni. Sa malo više sjedećih mjesta, malo drugačijom koncepcijom ali za iste namjene. Regionalni prijevoz na neelektrificiranim prugama. mirza-sm November 23rd, 2011, 04:46 PM @ Trevor: Ne znam zaista koji bosanski forumasi sta seruckaju i gdje, niti me zanima, niti sam odgovoran za njih, niti zelim da budem. Ja ne generaliziram stvari, pa tako i ne volim da se prema meni ophode, pogotovo da me licno napadaju. Niko nije rekao da su ZFBiH spremno usle u taj projekat, ali da se kuhalo izmedju ZFBH i Talga na jednoj strani, i HZ i Koncara na drugoj, kuhalo se. Kako god, konacno ce krenuti i jedni drugi vozovi, i to je sad najbitnije. mirza-sm November 23rd, 2011, 04:50 PM I btw, dobar vam je taj Gredeljevac, svidja mi se sto im je isti izgled, i DMV-ima i EMV-ima. :okay: dedonja November 23rd, 2011, 05:25 PM Vjerujem da ti "lični napadi" dolaze od konstantnog seruckanja po svim mogućim željezničkim i ne željezničkim forumima kontra Hrvatske a u vezi Talgo projekta u Bosni. Ne Tvojeg, već mnogih BiH forumaša. ... Gospodo, ne bih da budem grub, ali deder pitanje feredacijsko-hrvatskog seruckanja rešavajte negde drugde. Nemojte da nas time opterećujete ovde. Izem ti nacionalno-državno-entitetsku politiku. Nigde pobeći od toga... Hvala i izvinjavam se na grubosti. Rojsman November 23rd, 2011, 06:00 PM "Vlak" nije bio placen tad kad je Mirza rekao da nije placen, tek su ga nedavno platili, jer se pocela i odmotavati konacno prica oko naseg Talga. I neka ga nisu bili platili, oko za oko, dosta su nas drugi *ebavali vise kako su stigli. Tako da ne vidim cemu ti licni napadi? Ma da mirza tu 28.10 napišeš kako vlak nije kupljen pa 2 dana nakon toga na BiH forumu pišeš da je vlak dobio dozvolu za promet. Što u 2 dana je plačen i dobio dozvolu? I to plačen je on končaru od davno samo je problem bio carine, pdv i izdavanje dozvole. i nemoj da ti nabrajam što se pričalo a nije istina... Inaće kad smo kod Gredeljevih novih proizvoda evo i izgled nove dizel lokomotive buduće HŽ 2064. Lokomotivu je razvio Gredelj sa EMD motorima i opremom. Imat 4000ks i namjenjena je isključivo vući teških teretnih vlakova na ličkoj pruzi. Prva je već u naprednoj fazi proizvodnje. HŽ planira nabaviti 25 komada. http://img801.imageshack.us/img801/8122/greu.png Trevor McPhee November 23rd, 2011, 06:12 PM I btw, dobar vam je taj Gredeljevac, svidja mi se sto im je isti izgled, i DMV-ima i EMV-ima. :okay: Sve OK. Ma došao sam postaviti slikicu tog DMVa, pa usput naletjeh na Tvoj post. Nemaš beda. Zapravo i nije baš isti izgled, jedino ta koncepcija sa motorima na krovu (!) čini bočni izgled vrlo sličnim..a i unutrašnjost je također tipska. Kao i u EMVu. Ali takvu istu ili vrlo sličnu unutrašnjost vidiš i kod ovog CAFa za Trenitaliju na prethodnoj stranici. Velim, ko jaje jajetu. Ah ta globalizacija...:) Gospodo, ne bih da budem grub, ali deder pitanje feredacijsko-hrvatskog seruckanja rešavajte negde drugde. Nemojte da nas time opterećujete ovde. Izem ti nacionalno-državno-entitetsku politiku. Nigde pobeći od toga... Hvala i izvinjavam se na grubosti. Tema je željeznice/railways. Ponekad je opterećujuća. Nije obavezno čitati ;) Inače, moderatori vode računa o redu na forumu :yes: Vucko November 23rd, 2011, 06:23 PM Jel kupljen voz na kraju ili nije???Laicki me zanima sta ce BIH zeleznicama i talgo i koncar? mirza-sm November 23rd, 2011, 07:01 PM @ Trevor: Vise sam mislio da im je ista color schema, i dizajn s te strane nego sam voz, sto je pohvalno. :okay: @ gently: Jeste, kupljen je, trebao bi biti stavljan u promet polovinom decembra. Pa Koncarevac ce biti intercity, a Talgo na medjunarodnim relacijama, jedan ce izmedju ostalih ici na liniji Sarajevo - Beograd. :) Majevčan November 23rd, 2011, 08:27 PM Mirza laže kao i uvjek. Vlak je plačen konačno u cijelosti i polovinom 12. mjeseca ide u promet.Mirza voli da omane na mnogo tema. Svako to zna ko je malo duze na forumu. Inaće kad smo kod Gredeljevih novih proizvoda evo i izgled nove dizel lokomotive buduće HŽ 2064. Lokomotivu je razvio Gredelj sa EMD motorima i opremom. Imat 4000ks i namjenjena je isključivo vući teških teretnih vlakova na ličkoj pruzi. Prva je već u naprednoj fazi proizvodnje. HŽ planira nabaviti 25 komada. http://img801.imageshack.us/img801/8122/greu.png Imas li jos slika tj. rendera ove prototipe? Bad_Hafen November 23rd, 2011, 08:45 PM Vjerujem da ti "lični napadi" dolaze od konstantnog seruckanja po svim mogućim željezničkim i ne željezničkim forumima kontra Hrvatske a u vezi Talgo projekta u Bosni. Ne Tvojeg, već mnogih BiH forumaša. Na kraju se ispostavilo da APSOLUTNO ništa nije spremno u vezi tog projekta a da je hrvatska dozvola najmanji problem. Prstom nisu mrdnuli u ŽFBiH da bi napravili sve ono popratno što je trebalo napraviti do sad, pa sad pokušavaju navrat-nanos na brzinu, do novog voznog reda. Da ne spominjemo infrastrukturu... No, glavno da se pljuvalo na nacionalnoj osnovi. Na SSCu naročito onaj goldentree ili kak se već zove. I kako to sve amnestira hrvatsko maltretiranje za dozvole? nikako Danas su stavili malčice fotošopiranu fotku novog Gredeljevog DMVa za HŽ, na svoju facebook stranicu. Meni se design čini ok. Ionako današnji suvremeni vlakovi počinju ličiti jedni na druge ko jaje jajetu. Slična je priča ko za vašeg "Rusa", samo što je ovaj trodjelni. Sa malo više sjedećih mjesta, malo drugačijom koncepcijom ali za iste namjene. Regionalni prijevoz na neelektrificiranim prugama."design" iliti dizajn mi je zestoko sr.nje Dugo nisam vidio tuzniju/ruzniju masku na vozu, kao neki hibrid indijskog auta i tramvaja. a vidim da im zo postaje korporativni dizajn http://img801.imageshack.us/img801/8122/greu.png Rojsman November 23rd, 2011, 09:24 PM I kako to sve amnestira hrvatsko maltretiranje za dozvole? nikako Jednostavo maltertiranja nije ni bilo to su sve bile kafanske priće određenih forumaša Željeznice FBiH zanemarile modernizaciju Talgo vozovi, nakon više odgađanja, treba da budu na prugama krajem godine, najavili su iz "Željeznica FBiH". http://www.ekapija.ba/dokumenti/talgo_vagoni_250511.jpg U Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH i pojedini članovi Komiteta za nadgledanje projekta "Talgo" tvrde da je osnovni razlog skoro jednogodišnjem kašnjenju puštanja u saobraćaj ovih modernih vozova loša organizacija i to što je nova uprava "Željeznica FBiH" zanemarila ovaj projekat. Za nabavku devet talgo garnitura za "Željeznice FBiH" potpisan je kreditni ugovor sa Vladom Španije vrijedan 66,7 miliona eura. Potpisan je na 15 godina, uz grejs period od sedam godina. Izet Mehinagić, pomoćnik ministra prometa FBiH, rekao je da su naše pruge dobre za talgo vozove, završena je ugradnja opreme za njihovo održavanje, a Vlada FBiH riješila je pitanje plaćanja PDV-a revolving fondom budžeta. "Ne sporim složenost projekta, ali osnovni razlog zašto je došlo do zastoja od maja prošle godine, kada je došlo do promjene uprave `Željeznica FBiH`, je izostanak predanosti projektu. Koncentrirali su se na konsolidaciju stanja, a malo su zanemarili druge projekte. Posljedica je što prolazi grejs period u kojem je trebalo koristiti talgo vozove. Htjeli smo da 2010. godine građani imaju vrhunski servis", kazao je Mehinagić. Dodao je da su prve garniture stigle prošle godine, a ostatak se očekuje do kraja ove, mada je septembar bio pominjan kao termin. "Uprava je tražila da se odgodi isporuka. Još se čekaju dozvole od Hrvatske i Srbije. I tu se ne radi kako treba. Postoji spremnost Hrvatske i Srbije, ali nije dobro iskorištena", istakao je Mehinagić. Zijad Sinanović, član Komiteta za praćenje projekta "Talgo" iz Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da će skoro godinu kako nije održana sjednica komiteta pa nije čudo što kasni i projekat, dodavši da je u februaru talgo trebalo da bude uključen u saobraćaj prema Beogradu. "Bio je neozbiljan i neorganizovan pristup projektu. Nabaviti kompozicije, a nemati sve pripremljeno je stvar loše organizacije. Isto će se desiti i sa `Željeznicama RS`", dodao je Sinanović. Smatra da je pitanje i da li je trebalo sada ići u nabavku talgo vozova. "Krenulo se s tim, a radnici štrajkuju jer nemaju platu. Govori se da se građanima htjela obezbijediti kvalitetnija usluga, a onda se prijeti da će se tim građanima zavući ruka u džep odvajanjem novca od goriva za održavanje željeznica. Željeznice postaju vreća bez dna. Problem je komforno ponašanje menadžmenata", istakao je Sinanović. Iz "Željeznica FBiH" odgovoreno je da realizacija projekta ne zavisi od njih već se čeka na dozvole za saobraćaj talgo garnitura od željezničkih uprava Hrvatske, Srbije i Mađarske, što je u toku pa se nadaju da će talgo početi saobraćati do kraja godine. Nismo saznali da li će i kako ministarstvo prometa i komunikacija FBiH reagovati na kašnjenje uvođenja talgo vozova, jer nam se ministar Enver Bijedić nije javio na telefon. Prošle godine zaključen je ugovor za nabavku četiri talgo garniture i za "Željeznice RS". Iz ove kompanije juče nismo uspjeli dobiti odgovore u kojoj je fazi realizacija ugovora, pišu Nezavisne. (ekapija.ba) Koji moroni majko mila! :bash: Nije me odavno jedno drzavno preduzece/institucija ovoliko raspizdilo ko ZFBIH! :bash: (mozda BH airlines doduse) :) Ima tu još puno toga se za ispričat primjerice firma angažirana od ŽFBH koja je trebala izvršiti tipska mjerenja potrebna za dokumentaciju za dozvole u Hrvatskoj i Srbiji je jednostavno sve kopirala iz tehničke dokumentacije bez ikakvih mjerenja i to pola na engleskom i to su poslali na verifikaciju u ministarstvo pomorstva promneta i veza. Mnogo je aljkavosti u Talgo projektu. Bad_Hafen November 23rd, 2011, 09:39 PM A Hrvatska je dala dozvole?! Naravno da nije, ne shvatam kakve veze ima da li je organizovan catering u FBiH s hrvatskim nedavanjem dozvola. Smijesno mi je to negiranje hrvatskih forumasa kad je ocigledno da dozvole nisu izdate. Rojsman November 23rd, 2011, 09:47 PM Nije ni Srbija izdala dozvolu? Što i ona koči projekt? Jesi ti uopće pročitao tekst gore. Kakav katering, nije Talgo projekt jedan obićni katering kako ti misliš da samo to fali da sutra krene u promet. Smješno je kako ti negiraš činjenice koje gore pišu. Znaći potoji spremnost Hrvatske i Srbije za izdavanje dozvole ali nije dovoljno iskorištena to znači da ni Hrvatska ni Srbija nisu krive za loše vođen projekt od strane ŽFBH. A još trebaju dozvolu i od Mađarske. I Hrvatska dozvola dolazi uskoro Talgo je bio prošli tjedan na testiranju u Hrvatskoj. Bad_Hafen November 23rd, 2011, 10:03 PM Jesam proćitao. Jesi ti? Ti ne znas sta ja mislim. Ja samo ne shvatam kakve veze ima to sto pise u tekstu s hrvatskim neizdavanjem dozvole? Molim te objasni. Madžarska je dala dozvole, jer njima certifikati iz druge EU zemlje su dovoljni, Hrvatskoj nisu posto ste posebno napredni u odnosu na njih. mirza-sm November 23rd, 2011, 10:38 PM Mirza voli da omane na mnogo tema. Svako to zna ko je malo duze na forumu. Ti si mi inace poznat kao vrlo kompetentan i objektivan da sudis o drugima, pogotovo ne-Srbima. :) mirza-sm November 23rd, 2011, 10:39 PM Jesam proćitao. Jesi ti? Ti ne znas sta ja mislim. Ja samo ne shvatam kakve veze ima to sto pise u tekstu s hrvatskim neizdavanjem dozvole? Molim te objasni. Madžarska je dala dozvole, jer njima certifikati iz druge EU zemlje su dovoljni, Hrvatskoj nisu posto ste posebno napredni u odnosu na njih. :okay: vladygark November 24th, 2011, 06:24 PM CAF Oaris! :eek: :cheers: http://farm7.staticflickr.com/6224/6329672860_454a49d956_b.jpg Majevčan November 24th, 2011, 06:50 PM Ti si mi inace poznat kao vrlo kompetentan i objektivan da sudis o drugima, pogotovo ne-Srbima. :) Ne sudim ja o 'drugima' nego iskljucivo o onima koji vole da omanu;) CAF Oaris! :eek: :cheers: http://farm7.staticflickr.com/6224/6329672860_454a49d956_b.jpg Ovo neki novi CAF-ov? Izgleda odlicno... gygy11 November 24th, 2011, 07:05 PM CAF Oaris! :eek: :cheers: http://farm7.staticflickr.com/6224/6329672860_454a49d956_b.jpg Ovo i samo OVO da kupe Zeleznice Srbije!!!Koliko kosta ovo cudo?:cheers: vladygark November 24th, 2011, 07:10 PM Ovo i samo OVO da kupe Zeleznice Srbije!!!Koliko kosta ovo cudo?:cheers: ^^ :rofl: Воз на слици је прототип, предвиђен за брзине 300 km/h или више, наравно да Железнице Србије не могу и не треба да купују тако нешто, слику сам поставио само за оне које то занима, ето то је све. :cheers: CrazySerb November 24th, 2011, 07:13 PM Da, sta ce nama to kog vraga. :lol: Lepo bi bilo ali u ovom trenutku nema potrebe. mirza-sm November 24th, 2011, 07:16 PM Zar to nije slicno spanskom Talgu kojeg smo mi uzeli, samo bez lokomotive? vladygark November 24th, 2011, 07:27 PM ^^ Talgo су обични путнички вагони, којима је потребна (било каква) локомотива за вучу, док је горе прави електромоторни воз. mirza-sm November 24th, 2011, 07:37 PM Aaa ovo je EMV, ok.. Vucko November 24th, 2011, 09:09 PM Cujem da ce biti za novi red voznje oko 12tog decembra novih informacija kod nas oko svega i svacega,naravno u sluzbi izbora,vise o tome tada. prolaznikSRB November 25th, 2011, 02:02 PM Е свашта, људи чим виде неки издужени кљун локомотиве одмах wooow. Људи отпор ваздуха при брзини од 80-100км/ч не игра улогу. Vucko November 25th, 2011, 07:24 PM To ti je isti trip kao sa mostom preko ade,cim nije greda ili resetkasti most odmah vauuuu. durlanista November 27th, 2011, 12:10 PM postaviću jedno pitanje, slika je uzeta slučajno http://railserbia.net/userpix/215_HPIM3830_1.jpg zašto se uglavnom koristi "ovakva" metalna konstrukcija na žel.mostovima. možda ima i drugih primera kod nas, ali ja se sećam samo ovakvih mostova (preko nišave, morave... jer sam vozom išao samo do beograda i spfije). hvala. Al3XaNd4R November 27th, 2011, 02:19 PM a koji ce ti moj neki dizajnerski most u tamo nekoj vukojebini? izmedji podgorice i bara imaju dva takva mosta. oba na skadarsko, stim da je jedan preko onog dijela morace dje se uliva u skadarsko CrazySerb November 27th, 2011, 03:55 PM subota, 26. nov 2011, 15:05 -> 15:54 Nastavak izgradnje pruge Valjevo-Loznica Radovi na pruzi Valjevo-Loznica nastaviće se novcem iz "ruskog kredita", izjavio ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, precizirajući da je dogovor o kreditu, namenjenom ulaganjima u železničku infrastrukturu, pri kraju. U narednih mesec dana biće nastavljeni radovi na izgradnji pruge Valjevo-Loznica, a dogovori sa ruskom stranom oko organizacije posla i realizacije kredita od 800 miliona dolara će biti završeni u narednih 15 dana, rekao je u Valjevu ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić. Ministar za infrastrukturu i energetiku je najavio da će u decembru na Divčibarama biti održan sastanak sa predstavnicima svih gradova i opština iz zapadne Srbije, kojima gravitiraju projekti za izgradnju koridora i pruge Valjevo-Loznica, kao i političkih i privrednih organizacija. Tom prilikom predstavnici će izneti svoje programe i planove i dobiti odgovore na pitanja koja se odnose na realizaciju izgradnje Koridora 11, rekao je ministar, nakon što je u Valjevu, okolnim selima i naseljima "predao" na korišćenje nekoliko kilometara novoizgrađenih i popravljenih puteva. Mrkonjić je rekao da Vlada Srbije i Ministarstvo na ovaj način pokazuju da im je, pored izgradnje koridora, koji su značajni za celu Srbiju, veoma stalo da se izrade i saobraćajnice širom Srbije koje će, kao ove u Valjevu, poboljšati uslove života i rada građana u ovim mestima. Valjevo po svojim mogućnostima predstavlja jedan od najznačajnijih centara u Srbiji i da zaslužuje još veću podršku za njegov brži razvoj, rekao je Mrkonjić. Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković rekao je da su vlada, ministarstvo i to javno preduzeće učinili sve da se realizuje projekat vredan 260 miliona evra. Marković kaže da će generalni izvođači biti ruske građevinske kompanije koje u ovom poslu imaju veliko iskustvo, kao i da je jedan od uslova Srbije, da se angažuju srpske kompanije, među kojima su i neke iz Valjeva. Na pruzi Valjevo-Loznica ima 19 tunela u ukupnoj dužini 10 kilometara i mnogi od njih su već završeni ili je njihova izgradnja započela, rekao je Marković. Pruga će biti jednokolosečna, elektrificirana za brzinu od 120 kilometara na sat, sa potpuno centralizovanom kontrolom saobraćaja, i to je najmodernija pruga koja se danas gradi u Evropi, rekao je Marković. Pruga Valjevo-Loznica, u narodu je poznata i kao "ratna pruga" jer su radovi u nekoliko navrata započinjani pred ratove na prostorima bivše Jugoslavije, a započeta je pre skoro 80 godina. Subotica: Obnova pruge na granici sa Mađarskom J. LEMAJIĆ | 25. novembar 2011. 20:32 | Komentara: 0 Železnice Srbije će naredne godine uložiti sedam miliona evra u uređenje granične pružne stanice u Subotici i stavljanje u funkciju već izgrađenih objekata SUBOTICA - Železnice Srbije će naredne godine uložiti sedam miliona evra u uređenje granične pružne stanice u Subotici i stavljanje u funkciju već izgrađenih objekata. Takođe, planira se obnova pruge između Subotice i Segedina, kao i izgradnja nove deonice između najvećeg grada na severu Bačke i Baje u Mađarskoj. Prvi korak u obnovi pruge između Subotice i Segedina, dugačke 40 kilometara, je usvajanje međunarodne "Studije izvodljivosti železničke pruge Segedin-Reske-Horgoš-Subotica-Bačalmaš-Baja". Takođe, planira se i izgradnja nove pruge od Subotice do Baje u Mađarskoj u dužini od 60 kilometara. Za ove projekte iz domaćih i međunarodnih fondova biće obezbeđeno 389.000 evra. KRAĐE VELIKE probleme zadaju i krađe, što robe koja se prevozi, što delova pruga, koji se prodaju kao sekundarna sirovina. Železnice Srbije zato godišnje trpe štetu od 100 miliona dinara Prugom između dva bratska pogranična grada, koja je izgrađena još za vreme austrougraske carevine, saobraćaju šinobusi, koji dnevno prevezu oko 70 putnika. Kako je veliki deo trase uništen sredinom devedesetih, ona se sada nalazi u gorem stanju nego pre jednog veka. Obnovom postojeće pruge i izgradnjom novog pravca, na ovoj veoma važnoj privrednoj deonici vozovi će za nekoliko godina saobraćati i do 160 kilometara na čas. To je najviše obradovalo privrednike iz regiona, koji su u nekoliko navrata ukazivali na značaj železničkog saobraćaja. - U cilju vraćanja putnika, pokrenuli smo nabavku 12 novih dizel-motornih vozova - najavio je Predrag Janković, zamenik direktora Železnica Srbije. - Takođe, radićemo i na obnovi pruga, najpre železničkog Koridora 10, a potom i regionalnih pravaca, jer nam je svima u interesu da se poveća robni transport, čiji je kapacitet ograničen, kako zbog loše infrastrukture, tako i malih brzina, što dodatno povećava troškove. PUTNICI U NAŠOJ zemlji dnevno saobraća 400 putničkih vozova, a prosečan prihod po svakom od njih je manji od 20.000 dinara, što znači da se preveze manje od sto putnika. Moravo mutna vodo November 27th, 2011, 05:29 PM ^^ verujem ti Valjevo-Loznica Pruga će biti jednokolosečna, elektrificirana za brzinu od 120 kilometara na sat, sa potpuno centralizovanom kontrolom saobraćaja, i to je najmodernija pruga koja se danas gradi u Evropi, rekao je Marković. Vucko November 27th, 2011, 05:31 PM Mrka lupa po obicaju.Al samo nek potpise ugovor,to znaci da je zvanicno najzad pocela realizacija kredita pa da odbrojavamo 1.Pruga Valjevo-Loznica 2.Prokop sa one dve stanice u zemunu i maksu. 3.Dizelke 4.Rekonstrukcija pancevca sa drugim kolosekom do Panceva Jel sam jos nesto zaboravio iz tog kredita? durlanista November 27th, 2011, 05:53 PM a koji ce ti moj neki dizajnerski most u tamo nekoj vukojebini? izmedji podgorice i bara imaju dva takva mosta. oba na skadarsko, stim da je jedan preko onog dijela morace dje se uliva u skadarsko da li je ovo odgovor na moje pitanje ili neko drugo?? Vucko November 27th, 2011, 06:23 PM Nisam gradjevinac ali hajde da odgovorim. Te resetkaste konstrukcije se koriste za mostove jer su najjeftinije. Kod zeleznickih mostova za razliku od drumskih je opterecenje retko ali kada prolazi voz samo se nalazi kuda njemu tockovi dodiruju sine,i pri tome posto jelte voz je mnogo tezi a ponekad i brzi od voza stvaraju se velika opterecenja na konstrukciji. Dok to nije slucaj kod automobilskih mostova jer su automobili pa i kamioni znatno laksi od voza a i dodiruju se gumama punim vazduha a ne metalnim tockovima o metalne sine. Dakle kod vozova najvise ide opterecenja pa se zato i prave resetkaste konstrukcije da daju stabilnost i cvrstocu mostu. Evo primera i za obrenovacki most koji se otvara za neki dan.MOst je isto resetkasti,ali nije za zeleznicu vec za automobile.Znas li zasto je izabrana konstrukcija?Jer je most planiran da tenkovi prelaze preko njega,a oni stvaraju slicnija opterecenja i slicne su tezine kao vozovi a ne automobili ;) http://www.kombeg.org.rs/Slike/UdrGradjevinarstvo/2009/Informacije/obrenovacki-most-v.jpg gishko November 27th, 2011, 07:43 PM aCMbPxjIL6o&feature=player_embedded :cheers: Ambasssador November 28th, 2011, 01:49 AM subota, 26. nov 2011, 15:05 -> 15:54 Nastavak izgradnje pruge Valjevo-Loznica Znači počinje rat. * prvi put je izgradnja (pod koncesijom) krenula 1914. * 1941. Su takođe počeli da je grade * onda je bio period mira, pa su pokušali 1990 * ali, avaj, sledeći put je bilo 98/99... dedonja November 28th, 2011, 01:10 PM ^^ E... a da mi to ne diramo :lol: djordjebg November 28th, 2011, 04:09 PM Vucko pre svega je to bio most za toplovod i drumski saobracaj, tenkovi su sporedna stvar. Postoje mnogo sigurniji nacini da se tenk prebaci preko reke, a most je poceo da se gradi pre 15 godina kada su u vojsci vrlo dobro znali sta znaci precizno oruzje. Uostalom tada se vec ocekivala kriza na Kosovu, i napad bi dosao iz pravaca juga. Jedini tenkovi blizu ovog mosta su bili uz PRve oklopne brigade koja je bila u kasrni na Vozdovcu, gde se sada grade stanovi. Oni su bili angazovani i 1991. u Vukovaru, odatle i onaj snimak kada idu autoputem Bratsva i jedinstva,a za put ka jugu ne bi ni presli taj most. Vucko November 28th, 2011, 05:08 PM Djordje,most je prvo planiran samo kao most za toplovod pa onda prebacen za tenkove i pesake da bude,pa su na kraju prebacili da bude drumski. Kao dokaz toga sto nije bio planiran za automibile i pesake je sto nije bilo uopste pesacke staze u planovima nego su je sada nakacili sa spoljne strane konstrukcije izmenom projekta. frakturator November 28th, 2011, 07:27 PM Uostalom tada se vec ocekivala kriza na Kosovu, i napad bi dosao iz pravaca juga. Ne bih mnogo o ovome ali 1999. se eventualni kopneni upad NATO-a očekivao sa severa za šta su vršene i pripreme sa srpske strane. Nije NATO predviđen za planine, klisure i šume to ostavljaju lokalcima ( Albanci ). Draža im je čistina, a u nedostatku pustinje dobro dođe ravnica. Rušenje mostova na Dunavu se upravo i tumači pripremom za takav napad. Vucko November 28th, 2011, 09:27 PM Upravo tako.Zato su i cisterne sa azotom i onim hlorid cudom bile parkirane na granici sa madjarskom u slucaju napada pesadije da se dignu u vazduh.A linija fronta bi bila fruska gora.I to sto je ravnica i to sto kada osvojis neprijatelju glavni grad slomis mu kicmu,zato su i birali napad kroz vojvodinu. Izvinjavam se na oftopiku. Vucko November 28th, 2011, 10:56 PM Krejzi,evo jedne ekskluzive! Od 5-6 minuta krece zeleznica,do tada ide Mrka po PS-u kako otvara goleme puteve od 30tak metara :lol: cOcEGIF5DuQ&feature=player_embedded dedonja November 29th, 2011, 01:46 AM Auuuu al je ovaj naučio tekst kao dete u prvom razredu pesmicu - bez tačke, bez zareza :lol: Ova predizborna kampanja će me dotući... forestpk December 1st, 2011, 11:28 AM Djordje,most je prvo planiran samo kao most za toplovod pa onda prebacen za tenkove i pesake da bude,pa su na kraju prebacili da bude drumski. Kao dokaz toga sto nije bio planiran za automibile i pesake je sto nije bilo uopste pesacke staze u planovima nego su je sada nakacili sa spoljne strane konstrukcije izmenom projekta. Most je bio predvidjen za toplovod, kakvi bre tenkovi? Prvi put cujem da neko gradi most iskljucivo za tenkove i to ni manje ni vise nego preko tolike reke. Mislim da je to besmisleno graditi most kojim bi se kretali tenkovi, a ne automobili. Tacno nije bio planiran za automobile jer je bio planiran za toplovod. Politikolog December 2nd, 2011, 03:45 PM Zvanicni podaci ZS (iz lista Pruga) u donosu na prosli red voznje: - broj ispravnih putničkih kola manji je za 26,9% u odnosu na isti period lane - broj ispravnih putničkih kola manji je za 38,1% u odnosu na plan uskoro samo na ZS-u: na putnickim vozovima ce ici samo lokomotiva, za voznju u kabini ce se placati karta 1. razreda, dok u masinskom delu vazi karta 2. razreda, za sedenje na stolici (pomocnoj ili u masinovodjinoj u drugoj kabini) obavezna rezervacija :lol: suponik December 2nd, 2011, 05:21 PM ^^ Stvarno UZAS. A toliko remontnih zavoda po Srbiji koji mogu da remontuju putnicke vagone, i opet nista. Cak bi se mogli proizvesti i novi, ako Gosa i dalje radi nove vagone.Ali ovo je vec SF. Politikolog December 2nd, 2011, 05:52 PM Sugurno je da bi mogla Gosa da napravi nove vagone(zadnje je napravila pre 10 godina) ali po meni bi bilo bolje sve vagone za koje se isplati remontovati a odredjene modernizovati(za medjunarodni i ICS saobracaj) - sigurno bi mogli da dobijemo 2 modernizovana vagona po ceni novog ako ne i 3 koji bi dobili klimu, vakum wc i pneumatska vrata - realno vise od toga ne treba! Primera radi Zeleznice CG su Gredelju platili oko 300.000e za ovo sto sam naveo... Paradoks je da se remontuju putnicki vagoni u Gosi i Zelvozu punom parom - otprlike do kraja godine bi trebalo u Zelvozu da se zavrsi oko 20-tak vagona(mozda i manje) medjutim sporo sve to ide, pa je pitanje dal ce biti uopste zavrseni jer je pre par meseci max broj vagona koji je izlazio sa revizije u okviru jednog meseca bio 3 vagona(u Avgustu), dok su u Gosi remontovani Z1 (kojih ce od novog RV biti visak pa ce biti na vozovima gde do sad nsiu bili) i par ICS... p.s. pre mozda mesec dana se desilo da je bilo vise lokomotiva u saobracaju nego vagona :nuts: Arnorian December 3rd, 2011, 12:01 AM Imam pouzdanu informaciju da je Goša FŠV na aparatima za održavanje života i pitanje je koliko će još da izdrži ako se nešto ne promeni. Politikolog December 3rd, 2011, 12:17 AM ^^ pa i ne cudi posto jedino sto je u skorije vreme radila je remont za ZS i to 20-tak vagona, do pre par godina su dolazili slovacki vagoni ali u zadnje vreme ih nema uopste... Ja bi licno voleo da se ponisti privatizacija i da drzava stane iza nje i da ulozi malo kesa, ali svi znamo da od toga nema nista :bash: Rojsman December 3rd, 2011, 09:32 AM DMV Gredelj-Končar ovaj put nefotošopirana slika. http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/377562_256144201106846_213668182021115_657787_1981963777_n.jpg Kot Behemot December 3rd, 2011, 12:28 PM ^^ :cheers: delija90 December 3rd, 2011, 02:25 PM Лепотан,нема шта. Него ми неки детаљи колор шеме подсећају на нешто са наших пруга.. :) MareCar December 3rd, 2011, 03:23 PM Tamno sivi deo kolor seme treba da imitira Pesu? Svakako, lepsi je od onog Koncarevog nakaza. http://img265.imageshack.us/img265/9552/neuertriebzugpesasafuer.jpg Bad_Hafen December 3rd, 2011, 03:50 PM DMV Gredelj-Končar ovaj put nefotošopirana slika. boje su super, ali ovu masku nikako ne mogu svariti CrazySerb December 3rd, 2011, 05:21 PM 03.12.2011 10:48 Tender za srpsku brzu prugu BEOGRAD - Železnice Srbije raspisale su tender za izgradnju pruge Gilje-Ćuprija-Paraćain na Koridoru 10, kojom će vozovi moći da idu brzinama od 160 kilometara na sat (km/h), izjavio je danas za Tanjug generani direktor Železnica Srbije Milovan Marković. Rekonstrukcijom i modernizacijom jednokolosečne pruge na toj deonici, koja je deo pruge Beograd-Niš, predviđena je gradnja 10,2 kilometara nove dvokolosečne i elektrificirane pruge, rekao je generalni direktor Marković navodeći da će posao biti finansiran iz zajma Evropske investicione banke (EIB). Na javnim pozivima za građevinske radove, kao i nabavku opreme i radove na elektrotehničkim postrojenjima, ponude mogu da budu dostavljane do 10. februara, a radovi sa okvirnim rokom od 14 meseci trebalo bi da počnu na proleće. Inače, za rekonstrukciju i modernizaciju 770 kilometara pruge na trasi Koridora 10 kroz Srbiju potrebno je oko 4,6 milijardi evra, kažu u Železnicama Srbije. To podrazumeva savremenu dvokolosečnu prugu za mešoviti putnički i teretni saobraćaj, kao i kombinovani transport na celoj dužini Koridora 10, uz projektovane brzine od 160 do 200 km/h. Da bi se na Koridoru 10 i pruzi Beograd-Bar kroz Srbiju ukinule sve „lagane vožnje" i brzine vozova podigle na projektovane potrebno je oko 350 miliona evra, rekao je Marković. Kada bi sva ta sredstva bila na raspolaganju bilo bi potrebno, prema proceni u Železnicama, oko pet godina za ralizaciju svih predviđenih projekata. Generalni direktor je podsetio da je na deonici Gilje-Ćuprija-Paraćin u toku gradnja novog železničkog mosta na Velikoj Moravi, čija je vrednost oko devet miliona evra, a finansira se takođe iz zajma EIB. Radovi na izgradnji mosta su počeli pre deset meseci i biće završeni, prema Markoviću, do 3. avgusta 2012. Marković je naveo da se na Koridoru 10 realizuje i projekat za izgradnju novog Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu, vredan 45,3 miliona evra, sa rokom od 32 meseca koji se računa od marta ove godine. Generalni direktor je kazao da su pri kraju pregovori sa Češkom eksportnom bankom o kreditu za elektrifikaciju i modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad, jedinoj deonici železničkog Koridora 10 koja nije elektrificirana. Marković je naveo da napreduju i pregovori sa EIB o dobijanju kredita od 200 miliona evra za modernizaciju i izgradnju dvokolosečne pruge od Stare Pazove do Novog Sada na Koridoru 10. „Očekujemo da ćemo od Evropske banke za obnovu i razvoj obezbediti još 35 miliona evra za remont pruga na Koridoru 10, a aktuelno je i obezbeđivanje kredita od 35 miliona evra za revitalizaciju pruge Beograd-Resnik", kazao je on. Marković je dodao da se očekuje i skori početak realizacije ruskog kredita od 800 miliona dolara namenjenog modernizaciji srpske železnice. "Ukoliko sve bude teklo po planu već do kraja godine možemo imati prvi izvođački ugovor sa ruskom stranom za izgradnju drugog koloseka deonice Beograd-Pančevo, u okviru modernizacije i proširenja Beogradskog železničkog čvora", naveo je čelnik Železnica Srbije. Marković je istakao da srpska privreda može da ima značajne koristi od želeničkog Koridora i da resorni ministar Milutin Mrkonjić daje veliku podršku razvoju železničkog saobraćaja u Srbiji. Generalni direktor je kazao da železnički saobraćaj trenutno u Evropi beleži pad u prevozu robe, ali da sve države daju velike podsticaje svojim železničkim preduzećima da bi afirmisale taj vid saobraćaja iz ekonomskih i strateških razloga. Navodeći da i u mnogo bogatijim državama železnice imaju velike gubitke Marković je istakao da nijedna država u svetu, sa izuzetkom Japana i njihovih železnica, nije u poziciji da ne izdvaja subvencije za razvoj železničkog saobraćaja. "Tačno je da su Železnice Srbije veoma zadužene, bilansno više od 700 miliona evra, ali kolege iz moćnih Austrijskih železnice su nam nedavno rekli da njihov dug iznosi 18,5 milijardi evra", rekao je Marković. Marković je dodao da Austrijske železnice, takođe, beleže ogromne gubitke od 400 miliona evra na godišnjem nivou, ali da dobijaju velike subvencije koje se mere u milijardama evra. sallae2 December 4th, 2011, 06:51 AM ^^ i ovo ... Uskoro 800 mil. dolara od Rusa Marković je dodao da se očekuje i skori početak realizacije ruskog kredita od 800 miliona dolara namenjenog modernizaciji srpske železnice. "Ukoliko sve bude teklo po planu već do kraja godine možemo imati prvi izvođački ugovor sa ruskom stranom za izgradnju drugog koloseka deonice Beograd-Pančevo, u okviru modernizacije i proširenja Beogradskog železničkog čvora", naveo je čelnik Železnica Srbije. b92 (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=12&dd=03&nav_id=562819) suponik December 4th, 2011, 05:40 PM Svaka cast Hrvatskoj, svaka cast! Imate svoj EMV, svoj DMV, svoje tramvaje, itd. MALO LI JE? PS. Cuo sam da se u Hrvatskoj razvija nova dizel-lokomotiva. stormwatchforever December 6th, 2011, 12:55 PM Oni su razvili sve svoje i NOVO, mozda nemaju najbolja vozila u toj klasi ali imaju SVOJA vozila, respect! Mi sa druge strane imamo one crvene ruzne ASEA lokomotive i one govnjare Craiovke.... suponik December 6th, 2011, 02:19 PM Da ne spominjem koliko bi trebalo Srbiji EMV,DMV,tramvaja,dizelki i tome sl. I ne pada nikome na pamet da uz sva ona preduzeca po SRB koja se bave proizvodnjom i/ili remontom sinskih vozila.Udje u saradnju sa nekom firmom(CAF,PESA,Skoda,...) i pocne vlastitu, makar i licencnu, proizvodnju istih. Politikolog December 6th, 2011, 05:58 PM Jbg suponik ne vredi gluvom pricati, sto je najgore od svega nisu potrebne ni neke velike pare a vecina bi se vratila jer bi bila angazovana industrija itd. Au stormwatchforever sad si mu jebao kevu - ti poredis NOVI dizajn(proizvod) sa nekim od pre 40/50 godina, ne kazem da je ASEA najlepsa, najmodernija na svetu ali logicno da je pregazilo vreme! A to sto nemamo bolje od toga to je druga prica... Bad_Hafen December 6th, 2011, 06:16 PM Oni su razvili sve svoje i NOVO, mozda nemaju najbolja vozila u toj klasi ali imaju SVOJA vozila, respect! Mi sa druge strane imamo one crvene ruzne ASEA lokomotive i one govnjare Craiovke....da srbija ima vozove pljuvao bi po njima kao po busevima sto pljujes. :nuts: stormwatchforever December 6th, 2011, 06:22 PM da srbija ima vozove pljuvao bi po njima kao po busevima sto pljujes. :nuts: Nema tu pljvanja Hafene, to je REALNOST, ne moze se velicati nesto sto NE VALJA. Nasi busevi su OTPAD, YUGO je OTPAD! Prestanimo lagati sami sebe. @Politikolog Trebali su doci Taurusi u Srbiju pa su nasi slobodno mogu reci debili zasrali posao jer im ta lokomotiva kao ne odgovara, jbg previse je moderna za seljake. Bad_Hafen December 6th, 2011, 06:39 PM Aovo hvatsko nije otpad nego je vrh, a s druge strane spanski CAF je otpad. E da je tebi samom znati sta bi od sebe gishko December 6th, 2011, 06:41 PM Дајмо времена и Гредељу и Кончару да видимо како ће се возови показати, сам дизајн не говори ништа... suponik December 6th, 2011, 08:13 PM Da dodam i ovo, iako sam laik za zeljeznicu. Danas se MV prave "modularno".Primjer je novi EMV za CG, CAF Civity. Jedna konstrukcija i za EMV i za DMV, pa biraj sto ti odgovara.Eto taj CAF Civity moze biti i EMV(1.5kV DC,3kV DC,15kV AC i 25kV AC) i DMV(dizel-mehanicki/elektricni/hidraulicni) i cak dualni/hibridni(DMV i EMV u jednom). To znacajno pojeftinjuje razvoj i proizvodnju.A poslije olaksava odrzavanje korisnicima. E recimo kad bi Srbija proizvodila ovaj Civity ili nesto tome sl.(Pesa Elf,...). ExCaliBourBG December 6th, 2011, 09:58 PM DMV Gredelj-Končar ovaj put nefotošopirana slika. http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/377562_256144201106846_213668182021115_657787_1981963777_n.jpg Није најлепши, али ако га упоредимо са оним електро-срањем прелеп је. :lol: MareCar December 6th, 2011, 10:18 PM Nema tu pljvanja Hafene, to je REALNOST, ne moze se velicati nesto sto NE VALJA. Nasi busevi su OTPAD, YUGO je OTPAD! Prestanimo lagati sami sebe. @Politikolog Trebali su doci Taurusi u Srbiju pa su nasi slobodno mogu reci debili zasrali posao jer im ta lokomotiva kao ne odgovara, jbg previse je moderna za seljake. http://www.zaaap.net/wp-content/uploads/2011/05/jesus-facepalm_www.zaaap_.tk_.jpg Politikolog December 7th, 2011, 12:16 AM @ stormwatchforever otkud ti to za Taurusa da je trebao doci? Pitam te jer nikada nije bilo nista konkretno da bar ja znam, jer se stalno poteze prica oko nabavke novih lokomotiva(sigurno 5-6 godina u nazad) i nista od toga - i sada se prica o nabavki 15 visesistemskih loksi ali ne verujem da ce biti ista u narednih 5 godina... dedonja December 7th, 2011, 12:28 AM Oni su razvili sve svoje i NOVO, mozda nemaju najbolja vozila u toj klasi ali imaju SVOJA vozila, respect! Mi sa druge strane imamo one crvene ruzne ASEA lokomotive i one govnjare Craiovke.... što te volim kada si tako dosledan :lol: suponik December 7th, 2011, 10:43 AM Pa i FAP iz Priboja je molio prije nekolike godine GSP Beograd da im uplate nesto novca i da ce oni za dva mjeseca razviti sopstveni model trolejbusa.Ovi iz BG su to odbili, nakon cega su kupljene trole iz cinimi se Bjelorusije.To su bile trole na sasiji MAZ-a sa zapadnom elektro opremom.A to je isto htio da uradi i FAP, ali tako ne bi nista od para zavrsilo u privatne dzepove. Samo pogledajte sto je sve od opreme sa zapada ugradjeno u novi DMV za ZS iz Rusije.To je mogla isto da uradi i Srbija.Znaci sve ono sto je bitno i slozenije na tom vozu je uvezeo, prije svega sa zapada.Samo je ono najprostije za proizvodnju rusko. montesky December 7th, 2011, 01:31 PM DMV Gredelj-Končar ovaj put nefotošopirana slika. http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/377562_256144201106846_213668182021115_657787_1981963777_n.jpg dobar napredak za gredelj, ali u poredjenju sa konkurencijom, dizajn mu je poprilicno zastario. prije jedno 10-ak godina bi bio extra, ali ovako... Tamno sivi deo kolor seme treba da imitira Pesu? Svakako, lepsi je od onog Koncarevog nakaza. http://img265.imageshack.us/img265/9552/neuertriebzugpesasafuer.jpg e ovo je vec mnogo bolje MarioLa December 7th, 2011, 01:38 PM ...Kasno se yebanom kajati... A sta zelim reci. Tragedija cjelokupnog zeljeznickog sistema CRO-BiH-SRB se jos nastavlja. Umjesto da su firme kao Gradelj, Koncar, Gosa, Djuro Dakovic i jos jedna iz SRB ne mogu se imena sjetiti, sjele za sto poslije rata (normalno uz drzavne podrske) i rekli ljudi de se okrenimo buducnosti te poceli sa rehabilitacijom voznog parka. A to im je u struci jer su do 'juce' bili u istom sistemu, normalno uz privatizacije i danasnje trendove (a ne sa milion zaposlenih). I da su kao takve dosle do nekog privrednog sporazuma, danas bi se mozda i Srbijom vozali HR vozovi, i Gosini vagoni picili po CRO i Bih i jos u program rehabilitacije ukljucili susjedne drzave. BUG, RUM, CG. Ali ne. One sa zapadne strane Drine kljukaju kreditima iz EU, a one s istocne 'braca sa Urala' toliko vole da jedva cekaju kako ce ih navuci sa ovih 800 mil Eura. E yebem ti pamet. A za 17 godina poslije rata, popravilo se cirka 200 km pruge a i to nije bas 100% u prvobitno stanje. Stormwatcher ne diraj u ASEA-e. Nekima su sexi. Pogledaj koliko su stare neke Svicarske lokse ali ih cuvaju. Doduse svica ima i novih loksi. Meni je bas extra Srbijanska sema bojanja ASEA-e crveno sa tamno sivom na dnu. Jedino da se malo cesce ciste. Uvijek me je zvuk te lokomotive ocaravao. Ona Crveno bijelo plava- bijela sema u BiH je katastrofa. Prvo sam mislio da ima neke veze sa HR jer su boje kao sa HR zastave dok nisam skontao da je to sema turskih zeljeznica (nidje veze). Ima li novosti sa remonta u CG ili SRB na pruzi BG-Bar? Politikolog December 7th, 2011, 04:12 PM Vala MarioLa svak cast :applause: al jedno si zaboravio: na ovim prostorima bi svi da ratuju a ne da rade :ohno: Predpostavljam da si mislio na MIN ali ima tu jos firmi iz Srbije kao npr Zelvoz, Sinvoz koje bi mogle da budu angazovane a ima jos par iz BIH, ali nazlost to je samo proslost! A inace sto se tice boje ZFBH ASEA loksi, samo podserija 900(tristotorke kao nase 444) je u boji turskih zeleznica posto su njih iznajmljivali TCDD i kada su vracene ostale su u toj boji - meni se licno svidja ali mi je zeleno - plava biser sto se tice kolor seme loksi(nije da imam ista protiv zelene boje i sta ona predstavlja) ali nekako mi ne ide... Bad_Hafen December 7th, 2011, 06:21 PM ovo sam sklepao na brzinu, ali kad bi se nesto u ovom stilu odradilio sa Gredeljom bio bi po mm misljenju puno ljepsi. 1. grill izbacio 2. ove crne trake spustiledo kraja http://img823.imageshack.us/img823/7172/dmvm.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/823/dmvm.jpg/) Trevor McPhee December 8th, 2011, 03:53 AM ...Kasno se yebanom kajati... A sta zelim reci. Tragedija cjelokupnog zeljeznickog sistema CRO-BiH-SRB se jos nastavlja. Umjesto da su firme kao Gradelj, Koncar, Gosa, Djuro Dakovic i jos jedna iz SRB ne mogu se imena sjetiti, sjele za sto poslije rata (normalno uz drzavne podrske) i rekli ljudi de se okrenimo buducnosti te poceli sa rehabilitacijom voznog parka. A to im je u struci jer su do 'juce' bili u istom sistemu, normalno uz privatizacije i danasnje trendove (a ne sa milion zaposlenih). I da su kao takve dosle do nekog privrednog sporazuma, danas bi se mozda i Srbijom vozali HR vozovi, i Gosini vagoni picili po CRO i Bih i jos u program rehabilitacije ukljucili susjedne drzave. BUG, RUM, CG. Ali ne. One sa zapadne strane Drine kljukaju kreditima iz EU, a one s istocne 'braca sa Urala' toliko vole da jedva cekaju kako ce ih navuci sa ovih 800 mil Eura. E yebem ti pamet. A za 17 godina poslije rata, popravilo se cirka 200 km pruge a i to nije bas 100% u prvobitno stanje. Stormwatcher ne diraj u ASEA-e. Nekima su sexi. Pogledaj koliko su stare neke Svicarske lokse ali ih cuvaju. Doduse svica ima i novih loksi. Meni je bas extra Srbijanska sema bojanja ASEA-e crveno sa tamno sivom na dnu. Jedino da se malo cesce ciste. Uvijek me je zvuk te lokomotive ocaravao. Ona Crveno bijelo plava- bijela sema u BiH je katastrofa. Prvo sam mislio da ima neke veze sa HR jer su boje kao sa HR zastave dok nisam skontao da je to sema turskih zeljeznica (nidje veze). Ima li novosti sa remonta u CG ili SRB na pruzi BG-Bar? Upravo to sam i ja htio napisati. Puno lakše bi bilo surađuvati međusobno (poznati sistemi , nedostatak jezične barijere) pa napraviti proizvod ne samo za ex yu već i šire, nego da sad Srbi moraju surađivati sa Rusima ili Hrvati, što ja znam , sa Siemensom, Bosanci sa Španjolcima itd. Tada bi se i radile respektabilne serije DMV /EMV. U Srbiji ih trebate minimalno 30/30 još jučer, isto toliko u Hrvatskoj , pa Makedoniji, BiH, Crnoj Gori...da ne velim koliko bi to pojeftinilo održavanje, jer lako je naručiti i platiti neku garnituru. Problem nastaje kod održavanja. Znate i sami slučaj sa osam bombardierovih nagibnjaka u HR. Od tih šest preostalih , barem tri uvijek čeka neke osovine, djelove itd. Stalno van pogona. Samo to ove naše usijane glave ne kuže...od busanja u nacionalna prsa nema neke koristi. Ekonomska suradnja ne znači nikakvu obnovu političke tvorevine koje nitko ne želi. To je barem jasno. YU-AMC December 8th, 2011, 04:34 AM Sad kad su svi popusili, ajmo sada pricu sta je bilo da nije bilo... U to doba kada se trebalo razmisljati, tada se najvise gledalo ko ce kome prst u oko gurnuti. Prvi su hrvati poceli sa Benz Busevima u nadi da Srbiji nikad nece imati pare da kupi nove tramvaje, pa sada kukaju. Sa druge strane ovi iz SRB su zavrsili posao. Krajinac December 8th, 2011, 11:10 PM ...Kasno se yebanom kajati... A sta zelim reci. Tragedija cjelokupnog zeljeznickog sistema CRO-BiH-SRB se jos nastavlja. Umjesto da su firme kao Gradelj, Koncar, Gosa, Djuro Dakovic i jos jedna iz SRB ne mogu se imena sjetiti, sjele za sto poslije rata (normalno uz drzavne podrske) i rekli ljudi de se okrenimo buducnosti te poceli sa rehabilitacijom voznog parka. A to im je u struci jer su do 'juce' bili u istom sistemu, normalno uz privatizacije i danasnje trendove (a ne sa milion zaposlenih). I da su kao takve dosle do nekog privrednog sporazuma, danas bi se mozda i Srbijom vozali HR vozovi, i Gosini vagoni picili po CRO i Bih i jos u program rehabilitacije ukljucili susjedne drzave. BUG, RUM, CG. Ali ne. One sa zapadne strane Drine kljukaju kreditima iz EU, a one s istocne 'braca sa Urala' toliko vole da jedva cekaju kako ce ih navuci sa ovih 800 mil Eura. E yebem ti pamet. A za 17 godina poslije rata, popravilo se cirka 200 km pruge a i to nije bas 100% u prvobitno stanje. Tvoj stav je ispravan i korektan ,međutim izbacuje dvije važna činjenica , prvo - SFRJ se nije raspala samo kao politička tvorevina ona se raspala totalno ,pod tim mislim i na međuljudske veze i posebno one ekonomske, drugo - većina tih prijeratnih giganata ne postoji ili su u žalosnom stanju,egzistirajući na državnoj pomoći. Summa summarum je da mi jedni drugima nemamo što posebno ponuditi , da smo se okrenuli za 180 prije 10 godina kad je takva prilika bila možda bi nešto i bilo, ali danas nažalost krećemo ispočetka stoga je jedino realno na bivšu državu gledati kao historiju i ne samo kroz političku prizmu. MGX December 9th, 2011, 09:54 AM @ stormwatchforever otkud ti to za Taurusa da je trebao doci? Koliko su odmakli razgovori, to ne znam ali znam da je bilo interesovanja ... Evo upravo gledam CD koji sam svojevremeno dobio iz ŽS sa tehničkom dokumentacijom lokomotive OBB 1016/116.... Ako se dobro sjećam i mvođe su bile na probama, ali to bih već mora da provjerim.... Politikolog December 9th, 2011, 11:07 AM Tacno je da su bili na obuci ali zarad prolasku ovog voza kroz nasu zemlju: http://farm4.static.flickr.com/3009/3360268718_450dab370d.jpg inace radi se o vozu Bosphorus Europe express koji je organizovao Displok (tada u vlasnistvu Siemens-a) u kome se ispitivalo za koliko moze sto brze da stigne iz Ljubljane do Instanbula i stigao je 2 sata ranije od planiranog a pritom kroz Srbiju nije kasnio za divno cudo, cak je i poranio u Dimitrovgrad pola sata :D ali je imao status kao nekada Titov voz! Inace Hrvati su jedini vukli svojom lokomotivom(iako su nekada iznajmljivali ovu loksu - Helga) dok su ostale zemlje samo davale masinovodje pa su zato nasi isli na ubrzanu obuku cini mi se u Ljubljanu... Inace ova crna loksa iza je Herkules: dizel lokomotiva koja je vukla od Nisa do Dimitrovgrada. E sad mozda je nesto bilo oko nabavke da ja ne znam... MarioLa December 10th, 2011, 09:33 AM Super ovo. Hoce li sta biti od toga ozbiljnije ili samo proba? Politikolog December 10th, 2011, 11:06 AM Nazalost trenutno nista ozbiljnije to je bila samo proba a i ova probna voznja se desila pre 2-3 godine... Medjutim postoji mogucnost u skorije vreme da neki operater, recimo SZ ili OeBB uzme da vozi teretni ili putnicki voz na relaciji (Filah Austrija) - Ljubljana - Nis a mi bi dizelkama Nis - Dimitrovgrad. Mi i Hrvati bi naplacivali trasu tj. bukvalno koriscenje pruge, struje, osoblja a posto vec vozi OeBB kroz Sloveniju, odnosno SZ kroz Austriju tu problema nema - a mozda bi i mi umesto naplacivanja koristili reciprocitet kilometara kao SZ i OeBB. Hrvatska bi valjda od nove godine trebalo da pusti strane operatere da voze njihovim prugama a za nas nisam siguran - valjda uskoro... MarioLa December 11th, 2011, 03:47 AM Hajde nek se bar negdje nesto pokrece ili razmislja da se ide u pravcu 'buducnosti i integracije medjunarodnih operatora po zajednickim koridorima'. CrazySerb December 11th, 2011, 07:34 AM subota 10.12.2011 | 17:04 Vozom preko Morave 160 km na sat Izvor: Tanjug Ćuprija -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić obišao je kod Ćuprije gradilište novog železničkog mosta preko Velike Morave. Most gradi austrijsko-slovenački konzorcijum Alpina-Meteorit. Reč je o mostu na deonici Jovac-Ćuprija, delu međunarodne železničke pruge na Koridoru 10 između Beograda i Niša, čija je izgradnja počela u martu ove godine a finansiran je sredstvima Evropske investicione banke. Most se gradi u okviru celokupne rekonstrukcije i modernizacije deonice Gilje-Ćuprija-Paraćin. Planirana je i izgradnja nove dvokolosečne pruge duge 10,5 kilometara za brzine do 160 kilometara na sat. Vrednost radova je oko devet miliona evra. Tender za izgradnju ovog dela pruge Železnice Srbije su raspisale 5. decembra i traje do 10. februara. Ugovorom je predviđeno da most bude završen 3. avgusta 2012. godine. Direktor Sektora za izgradnju i finansije Železnica Srbije Nikola Stojanović je obavestio ministra Mrkonjića da se radovi na mostu odvijaju "po dogovorenoj dinamici i većih tehničkih problema nema". Ministar je rekao da se takođe radi na deonici železničkog koridora 10 kod Novog Sada, dok će na trećoj, od Niša do Dimirovgrada, "početi uskoro". "To su projekti koje je Vlada Srbije zacrtala u svom programu i planu", zaključio je on. "Radimo na nekoliko deonica. Jedna je kod Novog Sada, druga je ovde u Ćupriji i treća kreće uskoro od Niša do Dimitrovgrada", kazao je Mrkonjić. aL0LCr_GvCk CrazySerb December 11th, 2011, 07:40 AM Poljaci zamrzli do ~2030 projekat izgradnje "brzih pruga".... umesto planiranih novih pruga ka zapadu, novac ce preusmereti na modernizaciju vaznog sever-jug koridora koji povezuje gradove poput Gdanjska, Varsave i Krakova/Katovica: Poland shelves high-speed railway plans 9th December 2011 Poland's Minister of Transport Sławomir Nowak has announced that plans to build a new high-speed railway network between Warsaw, Poznań and Wrocław by 2020 have been canceled until some point after 2030. “The railways need massive modernization and, in order for its effects to be visible as soon as possible, Poland needs to focus on modernizing existing railways and not spend money on new projects,” Mr Nowak said. On Friday Mr Nowak said that the proposed high-speed pendulum trains that are set to operate on existing rail networks between Gdańsk and Warsaw will be ready by 2014. In addition, the government has also shelved plans to build a new airport as the two projects, the airport and the new rail network, were planned to be interconnected. Combined, the two schemes would have cost zl.32-40 billion. http://bi.gazeta.pl/im/1/2991/m2991521.jpg Vucko December 11th, 2011, 01:03 PM Bravo zeleznice :bash: oUGnnIulM3k&feature=player_embedded Bila je i neka vest oko ruskog kredita pre neki dan,nasi pregovaraju sa Rusima.Stvarno su nasi bagra teska,izgleda da nis uzavrsil projekte CrazySerb December 12th, 2011, 04:51 AM ŽELjEZNIČKI PREVOZ CRNE GORE Počinje novi red vožnje Od danas počinje novi red vožnje u željezničkom saobraćaju, koji će važiti do 8. decembre naredne godine, saopštili su iz Željezničkog prevoza Crne Gore. – Na relaciji Bar–Beograd, u međunarodnom saobraćaju će svakodnevno saobraćati jedan dnevni voz sa polaskom iz Bara u 9 časova, iz Podgorice u 10 časova i dolaskom u Beograd u 20 sati. Iz Beograda za Bar će saobraćati dnevni voz sa polaskom u 8 časova i 10 minuta i dolaskom u Podgoricu u 19.23, odnosno u Bar u 20 sati i 26 minuta – navodi se u saopštenju. Iz ŽPCG navode da će noćni voz na relaciji Bar–Beograd, sa direktnim kolima za Suboticu, kretati iz Bara u 19 sati, iz Podgorice u 20.05 i u Beograd će stizati u 5.53 ujutru. Iz Beograda će noćni voz polaziti u 20 časova i 10 minuta, dolaziti u Podgoricu u 6.14, odnosno u Bar sat kasnije. U sastavu ovog voza saobraćaće i direktna kola iz Subotice. – U toku ljetnje sezone, od 9. juna do 9. septembra, sezonski voz će saobraćati na relaciji Bar–Subotica–Bar sa polaskom iz Bara u 17 časova, odnosno iz Subotice u 18.14. U sastavu ovog voza, u određenim danima, saobraćaće i direktna kola iz Moskve, Praga, Bratislave i Budimpešte – saopštili su iz ŽPCG. U toku ljetnje sezone auto-voz na relaciji Bar–Beograd–Bar polaziće iz Bara u 20 časova, odnosno iz Beograda u 21.10. U lokalnom saobraćaju, na relaciji Bar – Bijelo Polje saobraćaće dva voza sa polaskom iz Bara u 05.15 i 14.50, iz Podgorice u 06.15 i 15.50, odnosno iz Bijelog Polja za Bar u devet i 18.35 i Podgorice u 11.30 i 21.10. Na relaciji Podgorica–Bar u lokalnom saobraćaju će saobraćati šest vozova sa polascima iz Podgorice u 5.30, 8.20, 12.50, 15.20, 16.30 i 18 časova, a u suprtonom pravcu vozovi će kretati u 6.45, 10.05, 14.05, 16.40, 18 i 20.30 sati. D.M. vlada_Ilina_h2o December 12th, 2011, 09:41 PM 12. 12. 2011.| 13:57 Radi se Prostorni plan infrastrukturnog koridora železničke pruge Valjevo – Loznica http://www.ekapija.com/dokumenti/voz_020811.jpg Vlada Srbije je početkom decembra 2011.godine donela odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Valjevo – Loznica, koji obuhvata delove teritorija gradova Valjevo i Loznica i opština Osečina i Krupanj. Nosilac izrade Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje, a rok za izradu Prostornog plana je 12 meseci. Finansijska sredstva za izradu Prostornog plana obezbediće "Železnice Srbije". Ekapija (http://www.ekapija.com/website/sr/page/511225) sallae2 December 13th, 2011, 12:43 PM PONEDELJAK 12.12.2011 | 13:04 Moskva-Pariz vozom i za 1.000 evra (http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=12&dd=12&nav_id=565014) IZVOR: CAPITAL Novi voz koji povezuje Moskvu i Pariz preko Berlina krenuo je rano jutros na svoje prvo putovanje, javili su ruski mediji. Trasu od 3.177 kilometara preko Rusije, Bjelorusije, Poljske, Njemačke i Francuske, voz će preći za 38 časova. “Ovo je veliki podvig koji smo organizovali u saradnji sa naši kolegama iz francuske, nemačke, poljske i beloruske železnice”, izjavio je generalni direktor Ruske železnice Vladimir Jakunjin na ceremoniji otvaranja. Ovo je druga po dužini transevropska linija, posle linije Moskva-Nica, koja je otvorena 2010. godine. Pojedinačna karta za voz koštaće između 330 i 1.050 evra. CrazySerb December 13th, 2011, 06:12 PM 12.2011 11:19 Prvi ugovor za ruski kredit od 800 miliona dolara BEOGRAD - Predstavnici Srbije i Rusije započeli su danas u Beogradu pregovore o realizaciji ruskog kredita namenjenog železnici u iznosu od 800 miliona dolara, a prvi ugovor za prugu Beograd-Pančevo biće sklopljen do petka, izjavio je danas pomoćnik ministra infrastrukture Dejan Lasica. Pripremni radovi za rekonstrukciju te pruge u dužini od 15 kilometara i izgradnju drugog koloseka, kao i elektrifikaciju od Pančevačkog mosta do stanice Pančevo glavna, već su počeli, a pravi radovi se očekuju u februaru ili martu, rekao je Lasica za Tanjug. "Vrlo nam je važno da sklopimo ovaj prvi ugovor, jer će onda ubrzo biti sklopljeni ugovori i za ostale dogovorene projekte po istom modelu. Sada se dogovaramo oko cene i odnosu učešća srpskih i ruskih firmi", rekao je Lasica navodeći da je vrednost prvog projekta za prugu Beograd - Pančevo oko 50 miliona evra. On je naveo da i Srbija i Rusija žele da domaće firme učestvuju u što većoj meri ističući da će stepen angažovanja naših preduzeća biti zadovoljavajući. Kada svi ugovori budu sklopljeni biće, prema njegovim rečima, prosleđeni vladi, nakon čega će ministarstva finansija dve zemlje sklopiti kreditno-finansijski ugovor koji će morati da ratifikuje parlament. Lasica je rekao da je "Zarubstroj", ćerka firma ruskih železnica zadužena za infrastrukturu na međunarodnom planu, pre nekoliko nedelja otvorila predstavništvo u Beogradu i da se ozbiljno pripremaju za realizaciju projekata u Srbiji. Direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević je kazao Tanjugu da se pregovori o realizaciju ruskog kredita za projekte modernizacije srpskih železnica odvijaju danas u tom javnom preduzeću. "Već su počeli razgovori o finansijskim elementima elektrifikacije deonice Pančevački most - Pančevo glavna, u okviru rekonstrukcije 15 kilometara pruge Pančevo-Beograd", rekao je Stanisavljević. On je kazao da je tokom dana u popodnevnim satima planirano da počne i usaglašavanje teksta prvog ugovora o realizaciji ruskog kredita. Stanisavljević je podsetio da će se četiri projekta realizovati iz ruskog kredita. To su pored pomenutog projekta za prugu Beograd - Pančevo i projekti za izgradnju 68 kilometara duge pruge Valjevo-Loznica za brzine od 120 kilometara na sat, rekonstrukciji pruge na šest deonica na Koridoru 10 u ukupnoj dužini od oko 110 kilometara i nabavci novih dizel-motornih vozova ruske proizvodnje u vrednosti od 100 miliona dolara. Prošle nedelje u Beogradu su se stručnjaci Železnica Srbije sastali sa ruskim predstavnicima u vezi sa realizacijom ruskog kredita i na tim sastancima usaglašavali cene izvođenja radova na modernizaciji pruge Beograd - Pančevo. Pored modernizacije pruge Beograd - Pančevo i izgradnje pruge Valjevo - Loznica, za koje su idejni projekti i predmeri predati ruskoj strani još početkom oktobra.Treći projekat koji bi trebalo da bude obuhvaćen prvim ugovorom je rekonstrukcija pruge na šest deonica na Koridoru 10: Sopot - Kosmajski Kovačevac, Vinarce - Đorđevo,Vranjska Banja - Ristovac, Bujanovac - Bukarevac, Mala Krsna-Velika Plana, Golubinci - Ruma. Četvrti projekat koji bi bio obuhvaćen prvim ugovorom je nabavka novih dizel-motornih vozova ruske proizvodnje, kakvih su 12 srpske železnice već kupile od ruske firme "Metrovagonmaš“ iz kredita "Eurofime“, od kojih je prvi već stigao u Srbiju. Paralelno sa svim ovim aktivnostima, priprema se međudržavni sporazum o ponudi državnog izvoznog kredita Rusije našoj zemlji, dodao je Stanisavljević. CrazySerb December 13th, 2011, 06:13 PM ^^ Paris - Moskva... A bit offtopic, new train Moscow-Berlin-Paris has been launched recently Tickets from 165 to 1050 euro. http://img.beta.rian.ru/images/51493/50/514935091.jpg http://sdelanounas.ru/images/img/press.rzd.ru/x400_dbmm_images_9_5250_38215.jpeg http://sdelanounas.ru/images/img/press.rzd.ru/x400_dbmm_images_9_5250_38216.jpeg http://sdelanounas.ru/images/img/press.rzd.ru/x400_dbmm_images_9_5250_38217.jpeg CrazySerb December 16th, 2011, 04:47 AM Ovih dana, predstavljen je novi brzi voz (AGV francuske firme Alstom) italijanskog privatnog operatera NTV - u upotrebi na linijama od Torina & Venecije na severu zemlje ka Napulju na jugu od proleca sledece godine :cheers: sreda 14.12.2011 | 13:24 Italijane voz prevozi 360km na sat Izvor: Tanjug Napulj -- Šef Ferarija Luka di Montecemolo predstavio je prvi privatni voz velikih brzina kojim kompanija NTV planira da preuzme italijanski državni monopol u tom sektoru “Konačno će to biti jedan period nadmetanja, vreme izbora za putnike, za građane“, kazao je Di Montecemolo prilikom predstavljanja novog voza u utorak pred oko 1.000 zaposlenih u francuskoj kompaniji Alstom koja ga proizvodi. Voz Italo se kreće brzinom od oko 360 kilometara, ima panoramske prozore i sedišta koja su prostranija od klasičnih francuskih TŽV vozova. Deo je najnovije generacije železničkih vozova velikih brzina i predstavlja "namoderniji voz u Evropi“, opremljen malim bioskopom i internet vezama. Kompanija NTV poručila je 20 vozova Italo za ukupno 1,5 milijardi evra, uključujući i 30-godišnje održavanje. Novi voz još nije dobio formalnu dozvolu od država, ali predstavnici kompanije kažu da će to biti vrlo brzo. Francuska nacionalna železnička kompanija SNCF poseduje 20 odsto akcija u firmi NTV, koju predvodi grupa italijanskih biznismena, među kojima je i Di Montecemolo, predsednik NTV i Dijego Dela Vale, šef poznatog proizvođača cipela Tod. Voz će dnevno ostvarivati 51 vezu dnevno i prelaziti više od 12,3 miliona kilometra godišnje. Predstavnici kompanije kažu da će ući u upotrebu u martu 2012. godine. Povezivaće sedam italijanskih gradova - Bolonju, Firencu, Milano, Napulj, Rim, Palermo, Salerno i Torino. Inauguracija novog voza obavljena je u velikom hangaru u Noli, gde kompanija ima servis za održavanje. Di Motecemolo je rekao da će zahvaljujući tom poslu biti otvoreno oko 2.000 radnih mesta, 1.000 u NTV i 1.000 u firmama sa kojima će se sarađivati. http://www.ntvspa.it/ntvupload/photogallery/510201010554.jpg http://cache.daylife.com/imageserve/0cyd8vBdxj6ur/x900.jpg http://cache.daylife.com/imageserve/05AK5Q27kW3H3/900x.jpg http://cache.daylife.com/imageserve/07bj8sce1W23V/900x.jpg http://cache.daylife.com/imageserve/0ezE0m54rk2Pd/900x.jpg http://cache.daylife.com/imageserve/001q17W2Mg4qq/900x.jpg http://cache.daylife.com/imageserve/05Fo8lK8M2dd4/900x.jpg http://cache.daylife.com/imageserve/0b8y7df3Sefao/900x.jpg http://cache.daylife.com/imageserve/02Ml2Ft5AP1YW/900x.jpg http://cache.daylife.com/imageserve/0fha3ZlayHaGS/900x.jpg Sawovsky December 16th, 2011, 11:33 AM http://cache.daylife.com/imageserve/05AK5Q27kW3H3/900x.jpg Ju, koliko je ružan ovaj špic. MarioLa December 16th, 2011, 11:38 AM http://cache.daylife.com/imageserve/05AK5Q27kW3H3/900x.jpg Ju, koliko je ružan ovaj špic. Eee oni 360 a s druge strane jadrana 60 (jedva i to) ... Eeeeee nidze veze..... Vucko December 17th, 2011, 05:55 PM I definitivno je.Prokop se ne radi od ruskog kredita. Zapaliti CIP i mrku utepati!!! :bash: :bash: :bash: MareCar December 17th, 2011, 07:53 PM Pa vaznije je da se napravi nova pruga negde gde je jos nikad nije imalo i gde kao iz nekog cuda ljudi zive i bez...kako to mogu? I onda ce ta nova pruga biti ostrvo normalnih brzina zaokruzeno morem od pruga od 30km/h, znaci da mnogo donosi onom kraju u kojem se gradi. Nesposobni idioti. Klonfer December 17th, 2011, 08:40 PM Што се тиче руског кредита, то се зна већ неколико месеци. Преговори нашег Министарства финансија и руске стране су завршени још у октобру и тада је дефинитивно утврђена структура инвестиционог дела руског кредита од милијарду долара (део од 800 милиона долара, осталих 200 милиона долара је намењено буџету за 2011.). Из кредита су отпали Београдски железнички чвор (Прокоп, станице у Макишу и Земуну) и реконструкција деоница на прузи Ресник-Врбница (тзв. барска пруга), а уврштени реконструкција деоница на железничком коридору 10 (укупно 6 деоница дужине 110 км) и куповина неколико десетина нових ДМВ гарнитура од Метровагонмаша. Довршетак пруге Ваљево-Лозница и изградња другог колосека и електрификација на деоници Београд-Панчево су остали одраније. Мислим да је добар резон што су уместо реконструкција деоница "барске" се одлучили за пругу на железничком коридору 10. Е сад, да ли је вредело да извиси Прокоп и решавање Београдског чвора, због куповине неколико десетина ДМВ-а, мислим да није - макар дугорочно... Vucko December 17th, 2011, 08:42 PM Upravo tako...Tuga...A sve zato jer CIP je shebo projekat prokopa zbog interesa Mrke i njegovih prikana a sve se tice onog imbecilnog tripa da se pravi trzni centar na ploci prokopa. Klonfer December 17th, 2011, 08:56 PM Не просипај жуч напамет. Једноставно, у руском кредиту нема ни приближно пара за све пројекте укључујући и завршетак тог некомерцијалног дела Прокопа (дакле без тржног центра на плочи). Ствар је приоритета: није се могло и Београдски чвор, и реконструкције на барској прузи и коридору 10, и изградња Ваљево-Лозница и деоница до Панчева, и куповина пар десетина ДМВ-а у тих $800 милиона или нешто мало преко €600 милиона. Само довршетак Прокопа (без ТЦ-а на плочи) је по задњим прорачунима вредео €110 милиона, а станице у Земуну и Макишу још €50 милиона па на то додај и електрификацију и други колосек пруге до Панчева која кошта €45 милиона. Значи само у београдски део би се потрошило више од трећине кредита... А где је остатак Србије? Vucko December 17th, 2011, 09:04 PM Niko nije pominjao ni DMV-e do pre neki mesec niti je Barska pruga prioritet.Bez ta dva projekta ili rekonstrukcije koridora 10 bi imalo dovoljno za prokop i te dve stanice. Moj rodjak iz CIP-a koji je inzenjer masinskog inzenjerstva je prekvalifikovan da radi pozarnu zastitu za ove kopi pejst skole koje projektuje CIP po srbiji.Ostalo im je manje od 10 zeleznickih inzenjera u CIP-u koji se bave tim poslom. Klonfer December 17th, 2011, 09:33 PM Најлакше је критиковати и тако упасти у зачарани круг: да нису се одлучили за куповину ДМВ-а била би прича "како ће нам се угасити мећуградски саобраћај јер нема шта да саобраћа" - па до јуче је била општа еуфорија кад је допремљен први Метровагонмаш!?; да се није одлучило за завршетак ваљевске пруге било би "онолике паре које су досад уложене у изградњу пруге су бачене низ ветар"; да се није одлучило за коридор 10 било би "улажу у барску пругу која није ни европски коридор а заопостављају коридор 10", итд. Једноставно није било новца за све пројекте, зар је то тако тешко схватити!? Свима би нам боље било кад бисмо се мало мање бавили оимиљеном српском дисциплином "пљување ради пљувања"... CrazySerb December 17th, 2011, 10:49 PM Slazem se. Izabrali su najbolje projekte, tj. Koridor 10 i nove DMV garniture. Jedino ne kapiram prioritet pruge Valjevo-Loznica. Zavrsetak Prokopa ce za sada cekati neke bolje dane, recimo dolazak privatnog investitora. Madjarski TriGranit se iz tog posla povukao, pored drugih razloga, i zato sto stanica u tom momentu nije imala dovoljan protok ljudi...manje od pet hiljada ljudi dok se po njihovoj racunici nista bez barem 40-50 hiljada ljudi na dan ne isplati. Sa ozivljavanjem BG:Voza, ta cifra bi vrlo brzo mogla biti dostignuta. vladygark December 17th, 2011, 11:02 PM Клонфер може ли мало конкретније, о којим деоницама на коридору 10 говоримо? Klonfer December 17th, 2011, 11:19 PM ^^ Деонице које ће се радити из руског кредита су (од северозапада ка југоситоку): Рума-Голубинци, Сопот-Космајски Ковачевац, Мала Крсна-Велика Плана, Винарце-Ђорђево, Врањска Бања-Ристовац и Бујановац-Букаревац; укупно 110 километара. Од кредита Европске банке за обнову и развој се раде други колосеци на деоницама Гиље-Ћуприја-Параћин и Ћеле Кула-Станичење. Тако да тај главни магистрални правац кроз нашу земљу би по завршетку обнове свих ових деоница био доведен на неки пристојан ниво. vladygark December 17th, 2011, 11:32 PM ^^ Хвала на корисној информацији. Пошто сам ја Сремац надао сам се да ће бити реконструисана целокупна деоница од Голубинаца до хрватске границе или бар до Митровице, па кад стигну нови ЕМВ да могу лепо ко чо'ек да се провозам возом до БГ'а, али авај.....:ohno: Иначе и ја делим мишљење да је добро што је приоритет дат коридору 10, али не разумем зашто је приоритет дат прузи Ваљево-Лозница. Што се тиче возног парка, набавка нових дизелаша је потребнија Железницама Србије него самој Србији, о томе сам већ писао раније. Klonfer December 18th, 2011, 12:44 AM али не разумем зашто је приоритет дат прузи Ваљево-Лозница. У ту пругу је уложено досад преко €200 милиона, шта је требало, да оставе тако напола и да се никад не доврши? Да баце сав досад уложен новац? Србија има и превише недовршених или полудовршених пројеката. Ајде, за почетак, да бар један приведемо крају... wolf431 December 18th, 2011, 01:02 AM Ima logike i pruga Valjevo-Loznica, jer je to spoj sa BiH i prugom Zvornik-Tuzla-Doboj i dalje prema BL i Hrvatskoj na jednoj strani, a preko Kraljeva prema Nišu na drugoj i to je koridor paralelan sa Koridorom 10, zaobilazi sada zagušen BG čvor i predstavlja alternativu Koridoru 10, smanjuje broj granica između BiH i Srbije i daje BiH vezu prema CG i Barskoj luci kao alternativu Pločama. Naravno govorim prvenstveno o teretnom prometu kao prioritetu svake željeznice. sallae2 December 18th, 2011, 01:06 AM ^^ Деонице које ће се радити из руског кредита су (од северозапада ка југоситоку): Рума-Голубинци, Сопот-Космајски Ковачевац, Мала Крсна-Велика Плана, Винарце-Ђорђево, Врањска Бања-Ристовац и Бујановац-Букаревац; укупно 110 километара. Од кредита Европске банке за обнову и развој се раде други колосеци на деоницама Гиље-Ћуприја-Параћин и Ћеле Кула-Станичење. Тако да тај главни магистрални правац кроз нашу земљу би по завршетку обнове свих ових деоница био доведен на неки пристојан ниво. Dozvoljene brzine na ovim deonicama: 30-50 km/h - Рума-Голубинци, (severni kolosek) 30 km/h - Сопот-Космајски Ковачевац, 80 km/h - Мала Крсна-Велика Плана, 50 km/h - Винарце-Ђорђево, 50 km/h - Врањска Бања-Ристовац и 50 km/h - Бујановац-Букаревац prema mapi: http://www.dodaj.rs/f/44/nN/24MBaUtX/karta-db-zs-zcg-2010-201.jpg vladygark December 18th, 2011, 01:10 AM У ту пругу је уложено досад преко €200 милиона, шта је требало, да оставе тако напола и да се никад не доврши? Да баце сав досад уложен новац? Србија има и превише недовршених или полудовршених пројеката. Ајде, за почетак, да бар један приведемо крају... А колико је новца досад уложено у Прокоп? MareCar December 18th, 2011, 05:56 AM Meni je glupo da kupuju toliko novih DMV garnitura. Nek prvo poprave pruge da bi se i ove koje su sad kupili mogle da voze punom brzinom i nece im trebati vise garnitura, i ako bas treba nek kupe kad rusi budu imali niskopodne garniture, dosta su prakticnije u Srbiji gde nema pravih zeleznickih stanica nego gde ljudi u voz ulaze kao pre 100 godina...voz se zaustavi na mestu koje se zove "stanica" i narod se sa kamenja penje u voz. Arnorian December 18th, 2011, 11:32 AM Dozvoljene brzine na ovim deonicama: ... prema mapi: http://www.dodaj.rs/f/44/nN/24MBaUtX/karta-db-zs-zcg-2010-201.jpg Stvarno stanje je još gore, mapa prikazuje samo zvanične brzine po knjižici reda vožnje, ne i lagane vožnje. suponik December 18th, 2011, 11:43 AM ^^ Isto se moze reci i za CG. filip__pg December 18th, 2011, 12:09 PM ^^ Samo sto se kod nas vise radi na rekonstrukciji pruge koliko pratim makar iz ovog thread-a, pa ce neke od ovih brzina biti podignute. Politikolog December 18th, 2011, 12:22 PM Dozvoljene brzine na ovim deonicama: 30-50 km/h - Рума-Голубинци, (severni kolosek) Ova deonica od Sida do Golubinaca je fascinantna, na jedanom koloseku je brzina 30-50 km/h a na drugom 120km/h!? Krajem 80-tih zeleznice su dobile pare za remont oba koloseka jer je to bila pruga sa velikom kolicinom saobracaja - Yu ce vise naplatiiti ako preuzme voz u Jesenicama(granica SLO-AUS) pa preko Zagreba, Beograda nego preko Subotice, Beograda - odatle ka Zagrebu 2 koloseka a ka Subotici 1, medjutim od tih para remontovali su samo jedan - koji je danas u solidnom stanju dok iz drugog jos malo pa ce drvece da izbija... Nisam siguran sta je bilo sa ostatkom para, mislim da su remontovali prugu ka Subotici na kojoj su brzine krajem 80-tih bile solidne - picilo se i 120 km/h ali danas je gore nego na neremontovanom ka Sidu :bash: Nemam nista protiv Subotice ali ako si uzeo pare za to, onda ih za to i potrosi! zastava December 18th, 2011, 12:51 PM A ja se nadam da cemo prvo zaminiti ove stare dizel lokomotive : http://www.zeleznicesrbije.com/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/galerija_v04/node_1157100803/node_1157100985.html Konkretno one su sve proizvedene 60 godine...(osim ove zute Češke (http://www.railfaneurope.net/list_frameset.html)). Mislim da ne bih bilo glupo da se u kredit kupi novi motori tipa : JAMZ-AVTODIZEL http://nsa22.casimages.com/img/2011/12/18/11121812512873477.jpg (http://www.casimages.com) http://nsa22.casimages.com/img/2011/12/18/111218125252482372.jpg (http://www.casimages.com) Model : 8471.10 12 Cilindara 800 ks. A sto se tice lokomotive neka se proizvede kod M.I.N Nis ! Politikolog December 18th, 2011, 01:40 PM ^^ pazi MIN trenutno nema sanse za proizvodnju nove lokse - nazlost, iako bi i ja voleo to da vidim! Sto se tice starih lokomotiva, one nisu bas toliko stare, iako su 50 godina u upotrebi ali nakon remonta one su prakticno kao nove... Naravno nove lokomotive su bolje, manje trose ali ne treba tek tako otpisati stare vec povremeno kako budu ispadale treba ih menjati novim loksama! Po meni bi bilo logicnije srediti sve stare koje leze do raznim depoima, pa tek nakon toga krenuti u kupovinu novih a ovo sto predlazes da se uzme kredit za nove motore bi bila super stvar, s'tim sto bih ja pre uzeo original EMD nego nekakvu budzotinu... Recimo madjari su 641 totalno modernizovali, ubacili CAT motor i one i dalje sluze iako su godiste kao i nase lokse... Sto se tice 664 i 645 trenutno ni jedna ne vozi, sve trunu u MIN-u i u Novosadskom/Subotickom depou, iako su u solidnom stanju jer su vozile do pre 10-tak godina ali posle toga nisu otisle na remont... Problem je sto deo njih ne pripada ZS-u - 3 664 su HZ-ove i za njih nikako nema nade a ostatak se vodio kao ZTO Kosovo Polje, koji je 90-tih integrisan u ZTP Beograd, e zasto njih ne osposobe to niko ne zna! Inace proizvodnja 664 je pocela 1984. godine u Djuri Djakovicu po licenci EMD-a. 666 su kupljene za Plavi voz ali danas sluze za vucu tereta, 4 komada je kupljeno od GM EMD-a ali ni jedna trenutno ne vozi - cekaju slanje na remont... 743 mislim da ne vozi odavno 744 imaju Makedonci i mislim da su jos u ekspoloataciji a sto se tice 761 ni jedna vozi, trunu u Topcideru. Inace pre lokomotiva 666 su vukle Plavi voz, 3 lokomotive su kupljene od od Krauss-Maffei AG. Bilo je nekih ponuda od Nemaca da se sve 3 srede, ali da damo 1 za muzej Krauss-Maffei-u - medjutim nasi su to odbili! dedonja December 18th, 2011, 02:36 PM А колико је новца досад уложено у Прокоп? Preko 300 000 000 beše... Kada sam napisao cifru, čini mi se kao nešto prevelika. Arnorian December 18th, 2011, 06:02 PM Preko 300 000 000 beše... Kada sam napisao cifru, čini mi se kao nešto prevelika. Možda ceo novi ž. čvor, nema šanse da je sama stanica Prokop koštala toliko. dedonja December 18th, 2011, 07:27 PM Nemam pojma, tako nešto je rečeno ovde. Verovatno se nisli i na novi ž.č. zastava December 18th, 2011, 08:37 PM ^^ pazi MIN trenutno nema sanse za proizvodnju nove lokse - nazlost, iako bi i ja voleo to da vidim! http://nsa22.casimages.com/img/2011/12/18/111218073033596433.jpg (http://www.casimages.com) Niška "Lokomotiva" izvozi u Austriju (http://www.ekapija.com/website/sr/company/photoarticle.php?id=434290&lg=0&path=lokomotiva_nis_26511.jpg) Mislim da ima nade, znam u koje stanje su nase preduzece, ali ipak moze se nesto napraviti. Pogledaj sta sam nasao na ruskih dizelni proizvodaci : Replacement of the engine can be carried out directly on site as special complicated equipment and highly qualified personnel are not required to do the job. Environmental compatibility Installation of diesel engines 7-6Д49 in locomotives ТГМ8, ТГМ6 provided considerable reduction of harmful emissions, sound pressure and smoke. steta bih bilo da ne koristimo pare od ovog kredita !:ohno: Sto se tice starih lokomotiva, one nisu bas toliko stare, iako su 50 godina u upotrebi ali nakon remonta one su prakticno kao nove... Naravno nove lokomotive su bolje, manje trose ali ne treba tek tako otpisati stare vec povremeno kako budu ispadale treba ih menjati novim loksama! Po meni bi bilo logicnije srediti sve stare koje leze do raznim depoima, pa tek nakon toga krenuti u kupovinu novih a ovo sto predlazes da se uzme kredit za nove motore bi bila super stvar, s'tim sto bih ja pre uzeo original EMD nego nekakvu budzotinu...! Ovih "dinosaurus" treba pokloniti muzeji, jer mnogo mnogo trosi nafte, mislim da SRB treba da okrene strane "YU" zeleznice. 800 KS su sasvim dovojlno da se pokrene lokomotive. Politikolog December 19th, 2011, 12:06 AM 800 KS jeste dovoljno da se pokrene lokomotiva i otprilike malo manje od toga ima Cehinja 621 (mislim oko 600KS) ali nije dovoljno da se pokrene teretni voz a pritom 661 ima oko 1900KS, 645 oko 2500KS - po meni bi bilo bolje uzeti original a EMD je najveci a i medju najboljim proizvodjacima dizel lokomotiva na svetu... Naravno da stara dizel lokomotiva trosi vise od nove ali mnoge razvijenije zemlje ne menjaju tek tako svoje starije lokomotive - prosto se ne isplati, jer treba uloziti odmah novac za zamenu postojeceg koji iako trosi vise jos uvek sluzi nameni... Novi motori koji nudi EMD: 645 sa mikro-procesorom ili 710 sa elektronskim ubrizgavanjem su trenutno najmoderniji a i najekonomicniji dizel motori na svetu i isplatio bi se svaki dollar ulozen, medjutim kod nas nema para ni za odrzavanje postojeceg! Sto se tice te lokomotive MIN-a koju si postavio, radi se o dresini za Porr tako da nije bas za Austriju vec za austrijsku firmu, sto jeste za pohvalu! Inace MIN je solidan remonter lokomotiva ali za proizvodnju nove lokse je potrebno vise od toga a i minimum 2 godine rada samo na projektu - a to je trenutno za nas preskupo, lepo bi bilo kad bi od nekoga otkupili gotov projekat i uvozili odredjene delove(kao npr motor), u MIN-u sklapali ali tesko da cemo to u skorije vreme videti... suponik December 19th, 2011, 10:50 AM Novi motori koji nudi EMD: 645 sa mikro-procesorom ili 710 sa elektronskim ubrizgavanjem su trenutno najmoderniji a i najekonomicniji dizel motori na svetu Ali nijesu jedini. Evo recimo nekoliko firmi iz Njemacke proizvode vrhunske dizel motore:MAN(kupili i SEMT Pielstick), MTU, kupili su i Detroit Diesel i MB. Finska Watsila, kupili Sulzer. Ne znam, dobar jeste, ali tesko da je EMD najbolji, ali jeste najjeftiniji. Politikolog December 19th, 2011, 11:06 AM Ma naravno da postoji - MAN i MTU imaju vrhunske motore! Ne znam cenu samog motora ali za njih se svaki dinar isplati, ali ne treba zaboraviti da je EMD pored GE najveci proizvodjac dizel lokomotiva na svetu... Naravno ima i drugih opcija (neke si naveo) ali ja bi licno vise voleo EMD, pritom negde sam video da je EMD loksa jeftinija od recmo evropskih proizvodjaca i to za nekih 30-tak % suponik December 19th, 2011, 01:22 PM ^^ Da,da EMD lokse su stvarno best buy, po odnosu ulozeno/dobijeno. Sam sam htio reci da su EUR dizel lokse sa recimo MTU motorima(Eurorunner i njen nasljednik Vectron, Prima II, itd.), po tehnologiji za jednu stepenicu iznad, znaci ne puno ali ipak malo iznad EMD.Po kvalitetu/izdrzljivosti/dugotrajnosti/pouzdanosti su iste. Ali su zato EMD i GE jeftinije(i motori su im jeftiniji). E da, EMD i GE imaju najbolje sestoosovinske lokse, tu su Ameri bez premca. Rail_Serbia December 19th, 2011, 02:22 PM Meni je glupo da kupuju toliko novih DMV garnitura. Nek prvo poprave pruge da bi se i ove koje su sad kupili mogle da voze punom brzinom i nece im trebati vise garnitura, i ako bas treba nek kupe kad rusi budu imali niskopodne garniture, dosta su prakticnije u Srbiji gde nema pravih zeleznickih stanica nego gde ljudi u voz ulaze kao pre 100 godina...voz se zaustavi na mestu koje se zove "stanica" i narod se sa kamenja penje u voz. Некада је врло тешко проценити шта је добар, а шта лош потез. Ипак овакав начин улагања може имати неколико предности. Није добро имати шаролик возни парк, са аспекта одржавања возила, саме обуке за руковање, па и цене набавке и резервних делова. На овај начин, са око 35-40 дизелмоторних возова имамо капацитет 70-80 путничких вагона, а дизел локомотиве потпуно ослобађамо за потребе теретног саобраћаја и маневре. Шта више, толико бројан возни парк даје пуну оправданост ремонтног центра за исте. На пругама са дизел вучом данас имамо много мање брута него у време када је привреда радила. Пар хиљада путника на некој од локалних пруга не може оправдати капитални ремонт тих пруга, једино привреда која би неким чудом оживела у некој регији. За саме дизел локомотиве, готово је сигурно да ће највећи део саобраћаја на неелектрификованим локалним и регионалним пругама преузети приватни оператери, који ће поштовати рокове испоруке (макар на својим вучним секторима), водити више рачуна о томе да се роба не краде, и бити приступачнији клијентима, односно имати пословну политику. За електромоторне возове и електролокомотиве се воде преговори са центрима финасирања из ЕУ, као и за читав низ инфраструктурних пројеката, но вечито неки од услова није испуњен. Ево, чак и за преговоре са Русима, који су били најупорнији да се реализује кредит и склопи посао, преговори су се отегли више од две године. Не заборавите да је инфраструктура 85% укупне вредности свега на железници, а уједно је и најтрајнија вредност. Држава упорно води политику "30% улагања" и за друмску, и за железничку инфраструктуру, како би више пара остало за пензионере, социјалне помоћи, плате у управном и јавном сектору, и остале издатке. На крају остајемо у једном зачараном кругу, где је један од разлога за слабу привреду лоша инфраструктура, а без јаке привреде, нема новца за улагање у инфраструктуру. zastava December 20th, 2011, 07:46 PM Стиже руских 150 милиона долара Београд -- Србија и Русија су постигле технички споразум за реализацију 800 милиона долара руског кредита за први пројекат изградње другог колосека пруге Београд-Панчево. Постигнут је споразум и за набавку нових дизел-моторних возова руске производње, изјавио је помоћник министра за инфратруктуру Дејан Ласица. Радови на изградњи другог колосека пруге Београд-Панчево би требало да почну на пролеће, са отварањем градјевинске сезоне, рекао је Ласица. Он је казао ће делом руског кредита бити финансирана набавка додатних дизел руских возова, поред већ наручених 12 од којих се један тренутно тестира у Србији. Та два пројекта ће бити прва реализована и, према речима Ласице, вредна су око 150 милиона долара. Ласица је казао да сада министарства финансија две земље треба да уговоре финансијске услове кредита и да би ће ускоро бити потписан први уговор. Поред пројекта за пругу Београд - Панчево, планирано је да 800 милиона долара буде уложено и у пројекте за изградњу 68 километара дуге пруге Ваљево-Лозница за брзине од 120 километара на сат и реконструкцију пруге на шест деоница на Коридору 10 у укупној дужини од око 110 километара. Руски кредит у износу од милијарду долара договорили су 2009. председници Србије и Русије, Борис Тадић и Дмитриј Медведев. Од тога је 200 милиона долара већ искоришћено за подршку буџету Србије. Izvor (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=12&dd=20&nav_id=567331) Dragi deda mraz...Nadam se da ćeš pročitati ovo pismo ja zelim...:lol: zastava December 20th, 2011, 08:18 PM Ruski katerpilar :) http://nsa22.casimages.com/img/2011/12/20/111220082058891256.jpg (http://www.casimages.com) http://nsa22.casimages.com/img/2011/12/20/111220081837756714.jpg (http://www.casimages.com) Model : 6ДМ-21Л 6 Cilindara : 820 KS http://nsa21.casimages.com/img/2011/12/20/111220082349352985.jpg (http://www.casimages.com) Model : 8ДМ-21Л 8 Cilindara : 1200 KS kavku stedniju covece :nuts: Vucko December 20th, 2011, 09:53 PM Стиже руских 150 милиона долара Београд -- Србија и Русија су постигле технички споразум за реализацију 800 милиона долара руског кредита за први пројекат изградње другог колосека пруге Београд-Панчево. Постигнут је споразум и за набавку нових дизел-моторних возова руске производње, изјавио је помоћник министра за инфратруктуру Дејан Ласица. Радови на изградњи другог колосека пруге Београд-Панчево би требало да почну на пролеће, са отварањем градјевинске сезоне, рекао је Ласица. Он је казао ће делом руског кредита бити финансирана набавка додатних дизел руских возова, поред већ наручених 12 од којих се један тренутно тестира у Србији. Та два пројекта ће бити прва реализована и, према речима Ласице, вредна су око 150 милиона долара. Ласица је казао да сада министарства финансија две земље треба да уговоре финансијске услове кредита и да би ће ускоро бити потписан први уговор. Поред пројекта за пругу Београд - Панчево, планирано је да 800 милиона долара буде уложено и у пројекте за изградњу 68 километара дуге пруге Ваљево-Лозница за брзине од 120 километара на сат и реконструкцију пруге на шест деоница на Коридору 10 у укупној дужини од око 110 километара. Руски кредит у износу од милијарду долара договорили су 2009. председници Србије и Русије, Борис Тадић и Дмитриј Медведев. Од тога је 200 милиона долара већ искоришћено за подршку буџету Србије. Izvor (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=12&dd=20&nav_id=567331) Dragi deda mraz...Nadam se da ćeš pročitati ovo pismo ja zelim...:lol: Aleluja!Ali grehota za prokop i beogradski cvor. zastava December 20th, 2011, 10:42 PM http://nsa21.casimages.com/img/2011/12/20/111220104707986946.jpg (http://www.casimages.com) Estonci su kupili 16 EMD od kineza ! EVR Cargo is buying 16 Chinese DF7G-E shunters. Eesti Raudtee board of directors confirmed purchase of 16 new DF7G-E diesel-electric shunting locomotives for 30,2 million euros. First locomotive arrives to Estonia in the end of next year,for type testing period. 15 remaining locomotives will be supplied in second quarter of 2013. Although locomotives are produced in China,engines & most of their parts are made in Europe & America. Locomotive will be produced by Beijing Feb.7th Railway Transportation Equipment Co., Ltd,which is part of China CNR Corporation Limited. New shunters will replace old ChME-3 locomotives. zvanična strana : http://www.chinacnr.com/p349.aspx?CategoryID=136&ParentID=2 YU-AMC December 20th, 2011, 10:53 PM Hmm sad svi kupuju od kineza... Nesta tu smrdi. Politikolog December 21st, 2011, 12:50 AM Estonci su kupili 16 EMD od kineza ! EVR Cargo is buying 16 Chinese DF7G-E shunters. Ovo nije EMD jer EMD znaci Electro Motive Diesel a to je poseban proizvodjac lokomotiva iz Amerike, ovo je kineski proizvodjac CNR kao sto si i naveo. Nije da ima nesto protiv kineza ali mi izgledaju zastarelo(izgled) a i deluje kao jeftina kopija EMD-a, e sad pitanje je sta je unutar lokse... sallae2 December 21st, 2011, 08:11 AM EMD (Electro-Motive Diesel) (http://en.wikipedia.org/wiki/Electro-Motive_Diesel) A Estonci su kupili od Kineza Shunters (http://en.wikipedia.org/wiki/Shunter) odnosno manevarke (http://hr.wikipedia.org/wiki/Manevarska_lokomotiva). Rojsman December 21st, 2011, 10:53 AM kad je priča o EMD-u evo malo novih EMD GT26CW(Karavela) lokomotiva proizvedenih ove godine u Gredelju u suradnji sa američkim NREC-om. http://www.szz.hr/wp-content/uploads/2011/07/G26_01-mala.jpg http://i578.photobucket.com/albums/ss226/tomabacic/DSC_0152-4.jpg http://img822.imageshack.us/img822/4940/p4018611.jpg http://i578.photobucket.com/albums/ss226/tomabacic/DSC_0164-4.jpg Ove godine je proizvedeno 14 komada, za sljedeću je ugovoreno 18 komda i pregovara se za još 6 komada sa uskotračnim postoljima te su još neki pregovori i sa Rusijom oko isporuke lokomotiva. Istodobno Gredelj i EMD razvijaju novu dvokabinski dizel lokomotivu za HŽ snage 4000ks namjenjenu isključivo teretnom prijevozu.. http://img801.imageshack.us/img801/8122/greu.png direktor December 21st, 2011, 03:08 PM Kinezi su otkupili projekte od CKD tatre praha pa to razradili i stancaju po prihvatljivoj cjeni.A mi samo da izremontujemo postojece bilo bi super .Inace od kineza cu kupili i kubanci isto lokse CrazySerb December 21st, 2011, 03:49 PM Upravo je zeleznicama Ukrajine isporucen prvi EMV proizvodjaca Hjundai-Rotem iz Juzne Koreje - novi vozovi mogu da dostignu brzinu od 180 kilometara na sat i ocekuje se da ce znatno da smanje vreme putovanja izmedju gradova Ukrajine kad udju u upotrebu, pred EP u fudbalu naredne godine. Ukupna cena ugovora je oko ~250 milona evra. Ukraine receives first Hyundai with Euro-2012 logo http://ukraine2012.gov.ua/upload/iblock/e1f/e1f969b636ceda65f781ac55c1daa377.JPG http://ukraine2012.gov.ua/upload/iblock/234/234a21136334c8a48879be46d9ddea2d.JPG http://ukraine2012.gov.ua/upload/iblock/cb3/cb3c336371b578b8153aef34a8216958.JPG http://ukraine2012.gov.ua/upload/iblock/9ec/9ec9724db6d303108779347459b930c8.JPG http://ukraine2012.gov.ua/upload/medialibrary/680/6804b52465f2c37ad9101e59ca992183.JPG http://ukraine2012.gov.ua/upload/iblock/ebd/ebd286dfb12c74eeb8a0eee0c0ba39fb.JPG http://ukraine2012.gov.ua/upload/iblock/32d/32dea32cb21568c694be763a94484b14.JPG http://ukraine2012.gov.ua/upload/iblock/bd1/bd189635d4d823a147e07c871e9db20e.JPG http://ukraine2012.gov.ua/photo/51272.html CrazySerb December 21st, 2011, 04:02 PM Zanimljiv video...razvoj spanskih zeleznica tokom zadnjih 50 godina. Svaka im cast:cheers: nCCZ5Pw3Bcg&feature=youtu.be&a Arnorian December 21st, 2011, 04:24 PM Španiji svaka čast, biće to ubzo prva zemlja koja je potpuno pokrivena brzim prugama. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/HighSpeedSpain.png/776px-HighSpeedSpain.png vladygark December 21st, 2011, 05:50 PM Ја сам питао на међународном форуму рекли су ми да је цена Hyundai возова са 9 вагона за Украјину 24 милиона евра по комаду (6+4 гарнитура)..:nuts: CrazySerb December 21st, 2011, 06:00 PM Skuplji od Railjeta majku mu... Czech Railways order 16 Railjets from ÖBB master agreement with Siemens Berlin, Germany, 2011-Sep-30 Siemens Mobility has received an order from the Czech railway company Ceske Drahy (CD) for the delivery of 16 seven-car Railjet trains. This order involves the takeover of an option that was originally intended for Austrian Federal Railways (ÖBB). Czech Railways plans to use these Siemens-built intercity trains to modernize its fleet. The Railjets will be deployed on the national mainline between Prague and Brno and in cross-border traffic to Austria, Germany, Hungary and Slovakia. Delivery of the trains is expected to start in 2013. All 16 Railjets are due to be delivered to Czech Railways by 2014. The Railjet trains reach a top speed of 230 km/h and meet all the requirements for international high-speed rail operation. The technical design is based on the service-proven Viaggio Comfort type intercity vehicles. The standard configuration consists of a driving trailer and six intermediate cars that are coupled to a locomotive operating in push-pull mode. The onboard amenities include a bistro car, a restroom that is accessible for persons with reduced mobility, a wheelchair lift on each exit side, spaces reserved for baby carriages and strollers, and a mini-cinema for children. The entire train is 185.5 meters long. .This order involves the takeover of a contract option that was originally intended for Austrian Federal Railways (ÖBB). The order is worth more than 200 million euros. The trains now being ordered by Czech Railways were actually the third and final part of a large-scale order placed by ÖBB for 67 Railjet trains. In the end, ÖBB ordered 51 of these trains from Siemens, 40 of which have meanwhile been delivered. ms-9TIcMfVY vladygark December 21st, 2011, 08:07 PM Још један пакостан, глуп и примитиван наслов на Б92. :doh: Nama ruski, a Rusima nemački vozovi (http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=12&dd=20&nav_id=567112) Berlin -- Nemačka kompanija Simens saopštila je da je primila novu porudžbinu super brzih vozova od ruske železničke kompanije RZD, u vrednosti od 600 miliona evra. U saopštenju se navodi da ugovor podrazumeva isporuku osam super brzih vozova "velaro RUS" ruskoj kompaniji RZD, počevši od 2014, uz 30-godišnji sporazum o održavanju. Vozovi, od kojih svaki ima deset vagona, prevoziće putnike između Moskve i Sankt Peterburga, da bi se izašlo u susret povećanoj tražnji na toj popularnoj relaciji. Simens je naveo da će svaki od vozova prevoziti do 600 putnika, a kretaće se brzinom do 250 kilometara na čas. Direktor Simensa Peter Lešer potpisaće ugovor danas u Moskvi. zastava December 21st, 2011, 08:23 PM Још један пакостан, глуп и примитиван наслов на Б92. :doh: Nama ruski, a Rusima nemački vozovi (http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=12&dd=20&nav_id=567112) Berlin -- Nemačka kompanija Simens saopštila je da je primila novu porudžbinu super brzih vozova od ruske železničke kompanije RZD, u vrednosti od 600 miliona evra. U saopštenju se navodi da ugovor podrazumeva isporuku osam super brzih vozova "velaro RUS" ruskoj kompaniji RZD, počevši od 2014, uz 30-godišnji sporazum o održavanju. Vozovi, od kojih svaki ima deset vagona, prevoziće putnike između Moskve i Sankt Peterburga, da bi se izašlo u susret povećanoj tražnji na toj popularnoj relaciji. Simens je naveo da će svaki od vozova prevoziti do 600 putnika, a kretaće se brzinom do 250 kilometara na čas. Direktor Simensa Peter Lešer potpisaće ugovor danas u Moskvi. bas odvratna propaganda :yes: Al3XaNd4R December 21st, 2011, 11:12 PM Beograd: Kradljivci metala zaustavili vozove Na međunarodnoj pruzi Beograd - Bar i lokalnoj Zemun Polje - Zemun večeras je zbog krađe delova mreže i koloseka, prekinut saobraćaj. http://www.mondo.rs/slike/vesti/002/282/v228269p0.jpg Arhivska fotografija (Beta) Na međunarodnoj pruzi ukradena je kontaktna mreža a na lokalnoj deo koloseka. vrednost između četiri i šest hiljada evra, saopštile su "Železnice Srbije". U saopštenju se navodi da je na pruzi Beograd - Bar, između železničkih stanica Stepojevac i Slovac, oko 17.30 sati, nestao napon u kontaktnoj mreži, zbog čega je prekinut saobraćaj vozova na toj magistrali. Kako se ističe, zbog pada kontaktne mreže, sada na barskoj pruzi na uspostavljanje saobraćaja čekaju tri voza: u Lajkovcu brzi voz iz Bara za Beograd, u Lazarevcu putnički voz iz Prijepolja za Beograd i u Vreocima putnički voz iz Beograda za Užice. Stručne službe "Železnica Srbije" su konstatovale da je neko klještima isekao sajlu za zatezanje užeta kontaktne mreže, usled čega je iskidano i palo oko 500 metara kontaktne mreže na deonici Stepojevac - Slovac. Kontaktna mreža bila je pod naponom od 25.000 volti, a pretpostavlja se da je reč o pokušaju krađe delova kontaktne mreže, koji se mogu prodati kao sekundarne sirovine - čelik, gvožđe... O pokušaju krađe odmah je obavešten MUP Srbije, a u toku je uspostavljanje železničkog saobraćaja sa dizel vučom, posle čega će početi i popravka kontaktne mreže. "Železnica Srbije" saopštile su da je oko 20.30 sati u saobraćaju problem nastao i na deonici Zemun Polje -Zemun, gde su zbog krađe prigušnice, moguća znatna kašnjenja u beogradskom železničkom čvoru. Reč je, kako je navedeno, o kolosečnom delu čija je vrednost između četiri i šest hiljada evra i koji u sebi sadrži nešto manje od kilogram i po bakra, pa se od njegove prodaje na tržištu sekundarnih sirovina može zaraditi svega nekoliko desetina evra. Iz "Železnica Srbije" su poručili da, pored toga što tom preduzeću nanose veliku materijalnu štetu, krađe ugrožavaju i funkcionisanje železničkog saobraćaja. (Tanjug) stormwatchforever December 22nd, 2011, 12:21 AM Још један пакостан, глуп и примитиван наслов на Б92. :doh: Nama ruski, a Rusima nemački vozovi (http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=12&dd=20&nav_id=567112) Berlin -- Nemačka kompanija Simens saopštila je da je primila novu porudžbinu super brzih vozova od ruske železničke kompanije RZD, u vrednosti od 600 miliona evra. U saopštenju se navodi da ugovor podrazumeva isporuku osam super brzih vozova "velaro RUS" ruskoj kompaniji RZD, počevši od 2014, uz 30-godišnji sporazum o održavanju. Vozovi, od kojih svaki ima deset vagona, prevoziće putnike između Moskve i Sankt Peterburga, da bi se izašlo u susret povećanoj tražnji na toj popularnoj relaciji. Simens je naveo da će svaki od vozova prevoziti do 600 putnika, a kretaće se brzinom do 250 kilometara na čas. Direktor Simensa Peter Lešer potpisaće ugovor danas u Moskvi. Naslov niti je tendeciozan niti glup ni primitivan, samo istinit i tuzan. Rail_Serbia December 22nd, 2011, 01:16 AM ^^ Истина је да смо ми купили руске возове, а Руси немачке, али ради се о потпуно другачијем производу. Руси за намену локалног саобраћаја и сами користе возове онакве какве смо ми увезли, а са Немачком имају огроман трговински суфицит, те траже решење да балансирају међународну робну размену. Иначе, сами Руси за сада имају технику колосека, сигнализације и контактне мреже за брзине до 250, али немају своју технику возила, још. Раде и на томе, и могуће је да ће за неколико година имати и своја железничка возила за велике брзине. Када је у питању сама цена возила, цела серија возила коју ми купујемо кошта колико само један воз који купују од Немачке, а они купују укупно 4800 места за седење, а ми 1440, ако урачунамо у капацитет и путнике који стоје око 2500. Не могу се поредити бабе и жабе... Производ који купујемо има својих техничких квалитета, купљен је повољно, и представља куповину нових возила после веома дугог периода. Много разлога да будемо срећни што коначно у руци имамо макар и врапца. Al3XaNd4R December 22nd, 2011, 01:19 AM http://inapcache.boston.com/universal/site_graphics/blogs/bigpicture/2011part2/bp36.jpgEmergency personnel carry out rescue operations after two carriages from a bullet train derailed and fell off a bridge in Wenzhou, Zhejiang province July 24. At least 32 people died when the high-speed train smashed into a stalled train in China's eastern Zhejiang province on Saturday, state media said, raising new questions about the safety of the fast-growing rail network. (Aly Song/Reuters) Arnorian December 22nd, 2011, 01:31 AM Ovaj sudar se dogodio zbog kvara automatskog signalizacionog sistema specifičnog za brze vozove. Daleko smo od toga da nas se takvi problemi tiču. stormwatchforever December 22nd, 2011, 01:33 AM Ne trudi se da objasnjavas ovakve stvari ljudima za koje su Severna Koreja, Kuba, Uzbekistan, Belorusija i Kazahstan obecane zemlje. Vucko December 22nd, 2011, 01:41 AM Hvala na objasnjenju Karlo i Arni. Storme oladi leba ti,smaras zestoko. Krajinac December 22nd, 2011, 02:02 AM Naslov niti je tendeciozan niti glup ni primitivan, samo istinit i tuzan. Naslov je upravo sve to , recimo imaš dva čovjeka ,jedan kupi Maybach a drugi VW , logikom novinara iz B92 VW je šrot i nekvalitetan auto što naravno nije istina. Kao što su Maybach i VW kvalitetni auti ali druge klase odnosno međusobno drugačijih tehničkih karakteristika jednako vrijedi i za ovaj slučaj. MareCar December 22nd, 2011, 04:45 AM "VW je šrot i nekvalitetan auto što naravno nije istina" Kako nije? :lol: vladygark December 22nd, 2011, 09:25 AM Naslov niti je tendeciozan niti glup ni primitivan, samo istinit i tuzan. Storm naslov jeste i tendenciozan i glup najpre zato sto nema nikakve veze sa onim sto se govori u tekstu. To je poznati manir kojim se skrece paznja citaocu sa onog sto pise u tekstu, i direktno sugerise zakljucak koji pritom nema nikakve veze sa stvarnoscu. Kad procitas komentare na B92 mogao bi pomisliti da je Srbija ustvari trebalo da kupi jedan ovakav elektromotorni voz po ceni 12 ruskih, pa da ih vozi po neelektrifikovanim srpskim prugama predvidjenim za brzine 30 kmph i to brzinom 350 kmph. :banana: To je sve direktna posledica onoga sto novinari debili sugerisu citaocima debilima. I kao slag na tortu: slika TGV-a kao prilog tekstu o nemackim vozovima. :hilarious Politikolog December 22nd, 2011, 12:27 PM Ajde bre ljudi sta ste se uhvatili naslova k'o pijan plota, vi mislite da novinari(bilo koje agentcije/tv) znaju da naprave razliku izmedju EMV/DMV!? :ohno: sta su sve pisali, ovde su makar potrefili o ko modelu se radi... Inace ovaj model je u pitanju: Siemens Velaro/Sapsan http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Malino_Railstation_-_Sapsan.jpg/800px-Malino_Railstation_-_Sapsan.jpg u sustini ovo je ICE za strana trzista... Kao sto je Rail Serbia vec naveo Rusi imaju solidnu zeleznicku indsutriju i stvarno imaju zavidan broj fabrika za proizvodnju zeleznickih vozila, inace evo sta danas Rusi proizvode od loksi i EMV: Dizel lokomotiva Vitez (Vitjaz): http://img233.imageshack.us/img233/6018/xxxzd.jpg 2ES10 GRANIT proizvodi se u saradnji sa Siemensom http://img839.imageshack.us/img839/6185/12es10elektrinalok.jpg Elektromotorni vlak tzv, "električka" http://img845.imageshack.us/img845/8475/3standardnaelektrika.jpg Nova "električka" http://img827.imageshack.us/img827/161/4novaelektrika.jpg Višesistemska električna lokomotiva 2ES10 proizvedena u saradnji sa Alstomom u fabrici Novočerkask http://img214.imageshack.us/img214/8163/7novaelektrlokep20viesi.jpg Električna lokomotiva EP2K proizvedena u fabrici Kolomenskoe http://img16.imageshack.us/img16/8431/10ep2kkolomesko.jpg Električna lokomotiva 2ES6 SINARA http://img268.imageshack.us/img268/5909/112es6sinara.jpg Najmoćnija ruska dizelka, dvodelna 2TE25 proizvedena u fabrici lokomotiva iz Brjanska http://img543.imageshack.us/img543/6378/12najmonijadizelkam2te2.jpg preuzeto sa zeljeznice.net Sto se mene tice ruznije lokomotive nisam video ali ipak nije sve u izgledu! Pitanje je kakve su u eksploataciji a licno ne verujem da su lose... vladygark December 22nd, 2011, 02:02 PM Višesistemska električna lokomotiva 2ES10 proizvedena u saradnji sa Alstomom u fabrici Novočerkask http://img214.imageshack.us/img214/8163/7novaelektrlokep20viesi.jpg ^^EP20 Politikolog December 22nd, 2011, 02:37 PM Najgore od svega sto i pise EP20(levo od kvacila) nego nisam obracao paznju samo sam prepisao sa zeljeznice.net... :bash: stormwatchforever December 22nd, 2011, 03:34 PM Storm naslov jeste i tendenciozan i glup najpre zato sto nema nikakve veze sa onim sto se govori u tekstu. To je poznati manir kojim se skrece paznja citaocu sa onog sto pise u tekstu, i direktno sugerise zakljucak koji pritom nema nikakve veze sa stvarnoscu. Kad procitas komentare na B92 mogao bi pomisliti da je Srbija ustvari trebalo da kupi jedan ovakav elektromotorni voz po ceni 12 ruskih, pa da ih vozi po neelektrifikovanim srpskim prugama predvidjenim za brzine 30 kmph i to brzinom 350 kmph. :banana: To je sve direktna posledica onoga sto novinari debili sugerisu citaocima debilima. I kao slag na tortu: slika TGV-a kao prilog tekstu o nemackim vozovima. :hilarious Mozes ti da lupetas sta hoces, ali nema nikakve sanse da je ono rusko govno koje smo kupili bolje i od najgoreg Nemca. Krajinac December 22nd, 2011, 04:25 PM Mozes ti da lupetas sta hoces, ali nema nikakve sanse da je ono rusko govno koje smo kupili bolje i od najgoreg Nemca. Po čemu to zaključuješ? Zato što je rusko? Ismijavaš se ljubiteljima :lol: Uzbekistana i sjeverne Koreje a nisi puno bolji, Rusi imaju solidnu željezničku industriju , dugu tradiciju a same ruske željeznice su kultna institucija. Slažem se da od Rusa nebi kupio auto ali vlak/voz uvijek, to nema veze veze sa nikakvom rusofilijom. sallae2 December 22nd, 2011, 04:35 PM Mozes ti da lupetas sta hoces, ali nema nikakve sanse da je ono rusko govno koje smo kupili bolje i od najgoreg Nemca. Samo da podsetim, da je Ruska garnitura „Metrovagonmaša“ izabrana preko tendera na kojem su, pored njih, učestvovali i - „CAF“ iz Španije - „ŽOS Vrutky“ iz Slovačke i - hrvatski „Gredelj“ Nemci se nisu javili na tender. Tih deset vozova smo platili kreditom koji je dobijen od Evropske železničke banke „Eurofima“, koja je procenila da nam je za taj posao potrebno oko 43 miliona švajcarskih franaka. Na tenderu smo ih platili svega 34,4 miliona, ispod realne cene jer je Rusima bilo stalo do ovog posla pa su spustili ponudu. Vucko December 22nd, 2011, 04:39 PM Ne vredi objasnjavati se sa stormom.Covek je zapadjnacki hejter. stormwatchforever December 22nd, 2011, 07:12 PM Po čemu to zaključuješ? Zato što je rusko? Ismijavaš se ljubiteljima :lol: Uzbekistana i sjeverne Koreje a nisi puno bolji, Rusi imaju solidnu željezničku industriju , dugu tradiciju a same ruske željeznice su kultna institucija. Slažem se da od Rusa nebi kupio auto ali vlak/voz uvijek, to nema veze veze sa nikakvom rusofilijom. Ajde da si rekao da su Britanska, Svajcarska i Indijska zeleznica kultne ali Ruska zeleznica ne znam po cemu je kultna....to koliko su Ruski vozovi i lokomotive kvalitetni znamo dobro mi koji se malo interesujemo za vozove, vecih potrosaca i underachievera od Ruskih masina NEMA. zastava December 22nd, 2011, 07:21 PM Ova nebi bila losa za nase pruge : http://nsa22.casimages.com/img/2011/12/22/111222072149792713.jpg (http://www.casimages.com) Model : EP1M Proizvodac : NEVZ Maksimalna brzina : 140 km/č stormwatchforever December 22nd, 2011, 09:42 PM Da ih razjebe do kraja pri prvoj voznji? Krajinac December 22nd, 2011, 11:05 PM Ajde da si rekao da su Britanska, Svajcarska i Indijska zeleznica kultne ali Ruska zeleznica ne znam po cemu je kultna....to koliko su Ruski vozovi i lokomotive kvalitetni znamo dobro mi koji se malo interesujemo za vozove, vecih potrosaca i underachievera od Ruskih masina NEMA. Ruske željeznice su kultna institucija jer postoje 140 godina, i nikad nisu prestajale raditi , ni za vrijeme građanskog rata , jedina institucija koja je je preživjela sve režime. Poznati su mi problemi, Sovjetski savez je bio ne-ekonomičan u svemu (što je između mnogih stvari bio uzrok raspada) , međutim ipak postoji i odnos cijena-kvalitet , za pare koje je Srbija potrošila dobila je dobre mašine. Tvoje nezadovoljstvo ipak nema veze sa time , nego je političke prirode , ne vidim čemu kupovati njemačko pogotovo nakon bugarskog iskustva: http://middleeastinfo.wordpress.com/2011/12/15/german-bank-could-block-bulgaria-s-only-modern-passenger-trains-over-unpaid-debts/ Njemačko ipak košta, pa ti plati... stormwatchforever December 23rd, 2011, 10:44 AM Sefe, sve kosta. Vase bolesno i iskrivljeno poimanje zivota na zapadu i u ovoj zemlji proistice iz toga sto se u vasem komunizmu pod Titom nista nije placalo, t.j. sve je bilo na razvlacenje, dodjem ti, veresija, crta i slicni nacini otplate duga, niko nije skoro nista radio a plate su se isplacivale. Svakom normalnom coveku je jasno da je takav sistem neodrziv jer ne proizvodi dodatnu vrednost, tako je i nas sistem poguran od strane americkih i evropskih kredita krenuo pod mr. Titom a onda kada nije mogao da odrzava vise samog sebe jednostavno sve pocelo da se urusava i to rapidno, dobilo smo ovo sto smo dobili jer smo neradnici i rasipnici, ja ne znam otkuda svima vama klincima ta neka teorija da neko nesto nama treba da da besplatno jer smo to MI, vi mislite da ce vam Rusi dati nesto besplatno jer su oni nasa "braca", nema vecih materijalista i kapitalista od vasih Rusa, sa Nemcima se bar zna na cemu si, sa Rusima NIKAD! Vucko December 23rd, 2011, 11:30 AM http://troll.me/images/courage-wolf/if-you-borrowed-my-brain-for-five-seconds-youd-be-like-dude-cant-handle-it-unplug-this-bastard.jpg MarioLa December 23rd, 2011, 12:29 PM U biti koliko para toliko muzike. Za ono sto su platili dobro su dobili. Samo sve je to kap vode u okeanu problema i iskusenja, koja cekaju cjelokupnu zeljeznicu Srbije. Zaista bi se na politickon nivou trebale pokrenuti inicijative za podjelu zeljeznice u infrastrukturu, teretni prevoz i putnicki prevoz. Te uvesti konkurenciju. Podijeliti putnicki saobracaj na gradsko-prigradaki, regionalni i IC/Medjunarodni. Protresti cjelokupnu radnu snagu od direktora do skretnicara. Srezati broj zaposlenih najmanje 30% u prvom talasu promjena. Ne znam u cemu je problem zaista. Kao da se nigdje u svijetu takve stvari ne rade. Mozda Kina moze zadrzati zeljeznicu u drzavnim rukama jer su kinezi robovi...Bar Srbija nije velika ko rusija. Za 10 godina (kad bi se krenulo sa restrukturom), zeljeznice u SRB bi mogle biti na nivou Austrije. Sve se moze kad se hoce. Politikolog December 23rd, 2011, 01:09 PM Da sve to stoji sto si ti rekao, ali uvek ima neko ali... - Sto se tice kupovine DMV bas tako - koliko para toliko muzike! - Podela preduzeca tj njegovog prerastanja u holding je pocela, tako da vise nisu JP vec AD Zeleznice Srbije. Preduzece je podeljeno na 4 zavisna preduzeca: 1. Infrastruktura 2. Prevoz robe(njima pripadaju lokomotive) 3. Prevoz putnika(vagoni i EMV/DMV) i 4. Imovina ili tako nesto(u sustini sve nepokretnosti koje poseduje zelenica). Podelu putnickog prevoza koju si predlozio bi bila idealana ali na kraju bi se kod nas svelo na jedno - funkcionisao bi samo (zato sto mora) IC/medjunarodni saobracaj... - Ako trenutno uvede konkurenciju ZS bi sigurno izgubio vecio deo robe ili putnika koji ima danas, jer putnicki vozovi cesto idu sa 1 vagonom a sto se robe tice pored sporosti se krade samo malo slabije nego u Bugraskoj ili Rumuniji, pritom privatnik ce se truditi da ispostuje vreme i da obezbedi tovar, mada i to ima svoj plus jer bi ZS(bar bi trebao) poceo da se bori za svakog putnika ili vagon da preveze a ne kao sad nas bas briga - mi to moramo da radimo a a vi ako hocete da koristite nase usluge... - Sto se tice srezanja zaposlenih - shvati da se ovde kupuje socijalni mir tako da ce tesko to kod nas proci, pritom ZS ima oko 20.000 zaposlenih sto je mnogo trenutno ali paradoks je da u nekim sektorima imaju manjak, dok naravno u birokratiji ima previse zaposlenih... Za 10 godina (kad bi se krenulo sa restrukturom), zeljeznice u SRB bi mogle biti na nivou Austrije. Sve se moze kad se hoce. Sa ovim se slazem - to je izvodljivo ali kod nas(bar u vrhu ZS-a) nema ljudi koji su zainteresovani za dobrobit zeleznice - vec svojih dupeta, tako da tesko da ce se ista promeniti za 10 godina... Krajinac December 23rd, 2011, 05:23 PM Sefe, sve kosta. Vase bolesno i iskrivljeno poimanje zivota na zapadu i u ovoj zemlji proistice iz toga sto se u vasem komunizmu pod Titom nista nije placalo, Ja neznam odakle si stekao dojam "u mom komunizmu" kad bi ja poslao Tita iz kuće cveća u Kumrovec prvom linijom. Prvo Željeznice Srbije trebaju prestati biti: -raj za partijske uhljebe ,upljuhe i kabahadije -socijalna ustanova, što znači otpuštanje viška radnika i postati profitabilna kompanija koja ne opterećuje nego puni budžet. Pa onda idemo kupovati bolje , ne, nije lako skočiti s magarca na konja ali obrnuto nažalost jest! vladygark December 23rd, 2011, 06:45 PM Политиколог да ли ти је познато, хоће ли у скорије време инфраструктура бити издвојена у посебно, независно предузеће, како је пракса у ЕУ, у циљу увођења конкуренције у железничком саобраћају? Rail_Serbia December 23rd, 2011, 11:41 PM DRUŠTVO | ČETVRTAK 22.12.2011 | 22:31 Železnica na meti bakarne mafije IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI Beograd -- Kradljivci metala izazvali krizu u železničkom saobraćaju i doveli putnike u opasnost. Direktna šteta od krađe s pruga 200 miliona dinara, a posredna još veća. "Železnice Srbije" još se nisu povratile posle pljačke na pruzi Beograd - Bar i beogradskom železničkom čvoru, kada su međunarodne kompozicije i "Beovoz" stali zbog krađe delova vrednih nekoliko desetina evra. Umorni železničari, koji su celu noć na temperaturi ispod nule popravljali kvarove, razočarano kažu da će prestupnici, čak i ako budu uhvaćeni, proći samo s minimalnom kaznom za prekršaj, iako su ugrozili putnike i robu i izazvali štetu koja se meri desetinama hiljada evra. Beograđani na železničkim stanicama Zemun i Zemun Polje, između kojih je ukraden važan deo, u četvrtak su nervozno šetali i uzaludno upirali pogled niz prugu čekajući vozove koji kasne. Kroz zube su pominjali i "Železnicu", i lopove, i državu koja dopušta ovakav javašluk. "Gazda mi je rekao da ću dobiti otkaz ukoliko ne stignem na posao. Njega ne zanima što vozovi kasne jer su lopine pokrale delove s pruge. Kome ja da se žalim ako ostanem na ulici, Železnici ili policiji?", kaže Nemanja Urošević iz Zemun Polja. Mnoštvo osnovaca i srednjoškolaca na staničnim klupama nije delovala zabrinuto, jer su u njihovim školama već navikli na kašnjenje vozova zbog lopovluka. "Ovo je već treća krađa za kratko vreme. Beovoz nije kasnio ni sekundu i počeo sam svakodnevno da ga koristim za prevoz do posla, ali ako se ovako nastavi - dižem ruke. Meni odbijaju od plate, a ekipa iz karton naselja uzima pare", kaže Zemunac Milan Lazić. Haos na beogradskom železničkom čvoru nastao je zbog krađe prigušnice koja vredi između četiri hiljade i šest hiljada evra, a za bakar koji su lopovi izvadili iz nje na otpadu će dobiti nekoliko desetina evra, kažu u "Železnicama Srbije". "Još veća šteta je nastala kada su lopovi pokidali sajlu koja drži kontaktnu mrežu između Stepojevca i Slovca. Zbog lopova su na železničkoj magistrali Beograd - Bar satima stajala tri voza puna putnika, od kojih jedan međunarodni. Ovakve pljačke su sve češće i direktna šteta koju će "Železnice" pretrpeti ove godine biće oko 200 miliona dinara, dok je posredna mnogo veća. Primer je upravo šteta naneta na beogradskom železničkom čvoru koja još nije sanirana, zbog čega vozovi idu brzinom od samo 30 kilometara na čas. Zamislite kako to utiče na desetine hiljada putnika koji su navikli na tačan i brz Beovoz, kojim idu na posao i u školu", kaže Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra "Železnica Srbije" Lome čak i beton stanica Novi Beograd veoma često je meta kradljivaca koji odnose sve što nije snažno pričvršćeno. Od početka ove godine čak u šest navrata samo su zahvaljujući budnosti železničara sprečene teške nesreće, a odnos prema kradljivcima nije se promenio čak ni posle krađe delova kada je međunarodni voz iz Budimpešte izleteo iz šina. Da bi sprečili krađu metala, železničari su deo opreme i uređaja počeli da zalivaju betonom, ali bahati lopovi razbijaju i ovaj oklop. U "Železnicama" se hvataju za glavu i kad pomisle na penale koje plaćaju zbog kašnjenja robe, zato što im lopovi neprestano kradu važne delove sistema koje na otpadima prodaju za sitninu. "Ako se ovako nastavi, štete i opasnosti biće sve veće. Smataramo da je jedino rešenje ove alarmantne situacije da se ovakve krađe više ne tretiraju kao prekršaji već kao krivična dela protiv ugrožavanja opšte bezbednosti. Bugarska je donedavno imala slične probleme, ali ih je iskorenila strožim kaznama", kaže Stanisavljević. Stanisavljević kaže da "Železnice" ne dobijaju zvanične izveštaje o tome koliko je lopova uhvaćeno i na koji su način kažnjeni. S druge strane, on ističe da praksa pokazuje da je uvek reč o istim ljudima koji ne provedu ni dan u zatvoru, jer im sud kazne odmerava ne prema šteti i opasnosti koju izazivaju već na osnovu malih suma koje za ukradeni metal dobijaju na otpadima. "Kradljivci su već toliko verzirani da znaju koliko ukradenog metala smeju da prodaju na otpadu, a da dobiju samo prekršajnu kaznu. Istovremeno, Železnice su sve ugroženije milionskim dugovima koje nam prave, a naši majstori su na danonoćnom dežurstvu kao vatrogasci. Svaki čas iz svih delova Srbije stižu vesti o krađama kontaktnih mreža, skretnica, prigušnica, kablova, šrafova koji drže šine, pa čak i samih šina. Zamislite šta bi se desilo da voz naiđe dok ih lopovi seku i odnose", kaže Stanisavljević. U "Železnicama" kažu i da su izuzetno obazrivi zbog ovakve situacije, ali priznaju da se ne može isključiti mogućnost ozbiljnih incidenata ako se nastavi besomučno čerupanje pruga i instalacija. Napadaju železničare Kradljivci su sve bezobzirniji i više im nije dovoljno što odnose vitalne delove železničke mreže, već su počeli da napadaju i železničare, otkrivaju radnici beogradskog železničkog čvora. "Na meti su im čuvari pruga, a još više serviseri koji dođu da poprave kvarove. Nekad su krali u gluvo doba, a sad se čim padne mrak parkiraju pored pruge i odnose sve što im padne na pamet. Nedavno su kod Belvila kamenovali policajce kad su pokušali da ih spreče u lopovluku", rekao nam je železničar koji je zamolio, zbog bezbednosti, da ostane anoniman Извор (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=12&dd=22&nav_category=12&nav_id=568032) Јер могуће да нико на овом форуму није приметио овај чланак? Добро, ево ја сам га окачио. Штета коју на тај начин праве ситни лопови је огромна. Оно што је најгоре, о овоме се пише тек када је БГВ као политичко чедо драгог нам градоначелника било угрожено. Док овај проблем траје годинама, и најважнији је узрок кашњења Беовозова за Панчево и из Панчева. Politikolog December 24th, 2011, 12:09 AM Политиколог да ли ти је познато, хоће ли у скорије време инфраструктура бити издвојена у посебно, независно предузеће, како је пракса у ЕУ, у циљу увођења конкуренције у железничком саобраћају? Hoce, bice izdvojena i na tome trenutno rade: promenili su ime firme e sad ne znam koji je datum tj. rok do kada bi to trebalo sve da bude zavrseno, ja mislim da je Jun krajnji rok ali nisam bas siguran da li je to tacno - u sustini u skorije vreme bi trebalo da se zavrsi... E sad pitanje je kada ce pustiti strane operatere, o tome je nesto bilo reci ali nesto ne verujem da ce biti ista od toga u skorijem vremenskom peridou... dedonja December 24th, 2011, 12:20 AM S obzirom na štetu, ti lopovi su sve samo ne sitni. bezakonje... kada ih niko ne kažnjava, rade šta hoće. MarioLa December 24th, 2011, 06:15 AM Cuj presjekli nosac kontakne mreze. Pa nije bas taj bakar toliko lagan i jednostavan za smotati. Morali su dobru masineriju povesti sa sobom da to opljackaju... Politkolog, nisam ni znao da su vec poceli sa podjelom zeljeznica. Eto vidis a citam ovaj forum godinama. Hoce li pruga Loznica-Valjevo biti elektrificirana ili ne? Politikolog December 24th, 2011, 12:36 PM Hoce li pruga Loznica-Valjevo biti elektrificirana ili ne? Rekli su da hoce, jedino ako ponovo ne izbije neki rat! Jer kad god su pocinjali tu prugu - bilo je belaja: 1914, krajem 80-tih su prionuli na posao - savezni premijer otvorio radove i doslo do raspada Yu i radovi su ponovo poceli 1998. godine - mislim da je tad Sloba otvorio radove ili neko iz vrha :nuts: Pruga ima negde oko 70-tak km, jednokolosecna sa dosta tunela i mostova, max. brzina 120km/h i potrebno je do 300 miliona eura... izvor CIP Na pruzi Valjevo - Loznica, ukupne dužine 68,1 kilometar, uradili smo projekte za 19 tunela ukupne dužine 9759 metara. Uradili smo i projekte za 69 mostova, zbirne dužine 3977 metara. Na ovoj pruzi u većoj meri počelo je projektovanje polumontažnih mostova. Zbog finansijskih i drugih nepovoljnih okolnosti, ova pruga nije u potpunosti završena. Međutim, svi projektovani mostovi na ovoj pruzi odgovaraju i danas važećim pravilnicima za opterećenja mostova. Vucko December 24th, 2011, 03:59 PM Projekat zeleznicke obilaznice BG Sad ga nadjoh. Nemam ceo projekat, nazalost nemam projekat trase pruge, ali imam saobracajno - tehnolosku studiju. Na koricama je karta sa ucrtanom prugom, ali malom rezolucijom, pa vidi koliko mozes da izvuces.. Ima cak i drumska obilaznica Bubanj Potok - PA. Pozzz! http://img39.imageshack.us/img39/9144/vinca1.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/39/vinca1.jpg/) http://img845.imageshack.us/img845/3857/vinca2.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/845/vinca2.jpg/) http://img849.imageshack.us/img849/17/vinca3.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/849/vinca3.jpg/) Politikolog December 25th, 2011, 01:01 AM TZV Gredelj pobedio na tenderu za remont dve garniture 412 Zeljeznickog Prevoza Crne Gore. http://www.zcg-prevoz.me/downloads/Zavrseni%20tenderi/zavrseni_tenderi_2011/Odluka%20o%20dodjeli%20ugovora%2027.11.pdf Ovo ce biti prvi put da Gredelj radi ovu seriju a pritom je cena malo naduvana: 1 742 000 eura sa PDV-om za dve garniture 041/042 i 045/046! 412-041/042 je do skoro vozila a nisam siguran sta je sa 412-045/046 - ona bi trebalo da je bila na remontu u Rumuniji(Reloc) i da je ubrzo nakon toga izgorela prikolica, pa da su je skelpali od neke druge garniture, e sad pitanje je sta ce na njoj raditi... Inace sve garniture ZPCG su do sad imale reviziju u Zelvozu i Sinvozu. Aleksandar_M December 25th, 2011, 01:58 AM Cena je skoro duplo veća od cene po kojoj je Šinvoz remntovao RVR za ŽS. Pretpostavljam da će ovde biti remonta i putničkog salona, premda je to kod nas bilo zapostavljeno pri remontu. Rail_Serbia December 25th, 2011, 02:03 AM Признајем да ми није јасно...Ревизија истих возова за Железнице Србије кошта 500.000-700.000. Могуће да желе да модернизују путнички простор, уграде климу, другачија седишта, дигиталне панеле и слично... suponik December 25th, 2011, 11:20 AM Skoro je smijenjen dio rukovodstva u ZPCG(izvrsni direktor, i jos neki direktori, sefovi i pomocnici), prakticno je ostao samo predsjednik borda direktora i ljudi oko njega. Znam da je, sad vec bivsi izvrsni direktor, isao u Srbiju(Zrenjanin i Smederevo) da dogovara posao remonta ovih EMV.Posao je dogovoren, nakon cega je on/oni smijenjen. Evo sada je izabran Gredelj. A ovaj je radio Zelvoz za 370.000 EUR, remont i modernizacija(a dosta toga je modifikovano, pokusacu da nadjem spisak): http://www.zcg-prevoz.me/Novosti1_25.html Zelvoz je doista prvo trazio 350.000EUR pa je poslije podigao cijenu na 370.000EUR, i te je zbog toga kao "nepouzdan partner". A Gredelj sada dobija sve poslove(i za EMV i za sve tipove vagona i lokomotiva) i za ZPCG i za Montecargo, iako je ubjedljivo najskuplji. PS. Da li jos neke firme u SRB rade ove EMV, osim Sinvoza i Zelvoza? Politikolog December 25th, 2011, 12:11 PM A Gredelj sada dobija sve poslove(i za EMV i za sve tipove vagona i lokomotiva) i za ZPCG i za Montecargo, iako je ubjedljivo najskuplji. PS. Da li jos neke firme u SRB rade ove EMV, osim Sinvoza i Zelvoza? Zanimljivo i istinito - sve poslove koje si naveo je dobio Gredelj, bas sam sada gledao na sajtu ZPCG za ovu i sledecu godinu sto se tice zavrsenih tendera... Nema vise firmi za remont serije 412, u Srbiji samo Sinvoz i Zelvoz to rade. suponik December 25th, 2011, 01:03 PM Nema vise firmi za remont serije 412, u Srbiji samo Sinvoz i Zelvoz to rade. Dovoljno. Pazi samo tu "logiku":jedan voz za 370.000EUR ,a dva voza za 1.755.000EUR. CrazySerb December 25th, 2011, 06:09 PM ^^ Pa ne znamo sta ukljucuje remont...sigurno ce biti malo vise sminke. 25.12.2011 11:09 Reforma železnice do kraja 2012. BEOGRAD - Železnice Srbije će u idućoj godini nastaviti započetu transformaciju u holding kompaniju i modernizovanje železničkog sistema u cilju efikasnijeg i profitabilnijeg poslovanja, izjavio je danas generalni direktor Milovan Marković. Železnice su u 2011. prevezle 6,13 miliona putnika i 12,65 miliona tona robe, što je u putničkom saobraćaju nešto manje, a u teretnom više nego u 2010. godini, rekao je Marković za Tanjug. "Ovu poslovnu godinu smo započeli u vrlo složenim okolnostima i tako je bilo tokom cele 2011, ali nismo nezadovoljni ukupnim rezultatima", rekao je čelnik železnice. Marković je kao najznačajnije rezultate naveo da Železnice Srbije od polovine 2011. više ne posluju kao javno preduzeće već akcionarsko društvo, a od započetih projekata izdvojio one za modernizaciju železničke infrastrukture odnosno izgradnju železničkog Koridora 10 i nabavku voznih sredstava. On je istakao da će reforma železnice biti potpuno završena do kraja 2012. i da će u 2013. poslovati kao holding kompanija, koja će imati jedno kontrolno i četiri zavisna društva - za upravljanje infrastrukturom, prevoz robe, prevoz putnika i upravljanje imovinom. Železnice Srbije su ove godine započele dva velika projekta - izgradnju železničkog mosta, na Koridoru 10, preko Velike Morave u blizini Ćuprije i novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, a u Srbiju je stigao i prvi ruski novi dizel motorni voz od kompanije "Metrovagonmaš", od naručenih 12 koji će biti isporučeni do kraja 2012, što su posle tri decenije prvi novi vozovi za putnički saobraćaj u Srbiji. U narednih osam do 10 godina na trasi železničkog Koridora 10 pruga će biti potpuno modernizovana i vozovi će moći da idu brzinama od najmanje 160 kilometara na sat, naglasio je Marković. "Očigledno je da su železnice razvojna šansa za Srbiju i privredni resurs koji treba da se razvija, zbog značaja evropskog Koridora 10, čija je trećina na teritoriji Srbije", kazao je generalni direktor Železnica Srbije. Ove godine je raspisan tender za za izgradnju 11 kilometara dvokolosečne pruge Gilje - Ćuprija za brzine od 160 kilometara, na deonici pruge Beograd-Niš i do kraja marta bi trebalo da krenu radovi. Železnice imaju potpisan ugovor o novom kreditnom zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od čega je 35 miliona evra namenjeno za modernizaciju nekoliko deonica na Koridoru 10 i 65 miliona za nabavku novih višesistemskih lokomotova. U narednoj godini biće potpisan i ugovor za isporuku oko 25 elektromotornih vozova u vrednosti od 100 miliona evra, što će takođe finansirati EBRD. Železnice će nastaviti modernizacije pruge od Stare Pazove prema Novom Sadu, za šta je obezbeđeno 200 miliona evra od Evropske investicione banke (EIB). Za modernizaciju pruge od Niša do Dimitrovgrada, koja jedina na celom Koridoru 10 nije elektrificirana, železnice su pred potpisivanjem ugovora sa Češkom i njihovim konzorcijumom za početak radova. Marković je kazao da se za ruski kredit od 800 miliona dolara namenjenog železnici očekuje uskoro potpisivanje prvog ugovora za izgadnju drugog koloseka na deonici Beograd-Pančevo. U okviru tog aranžmana biće finansirana nabavka još dvadesetak novih dizel ruskih vozova u vrednosti od 100 miliona dolara, nastavak izgradnje pruge Valjevo - Loznica, kao i rekonstrukciju pruge na šest deonica na Koridoru 10 u ukupnoj dužini oko 110 kilometara. Vlada Srbije je ove godine u saradnji sa Železnicama Srbije kroz program oživljavanja domaće vagonogradnje, uložila oko 1,9 milijardi dinara u popravku 1.042 teretnih i 73 putničkih vagona, tri elektromotrna voza i sedam lokomotiva. Na 115 lokomotiva biće promenjeni bandaži i popravljeni osovinski sklopovi, a predviđena je i modernizacija 10 putničkih kola visokog komfora. Marković je dodao da će će železnice raspolagati u 2012. sa istim nivom subvencija kao i ove godine - oko 16 milijardi dinara. "Iako smo bili suočeni sa brojnim poteškoćama u svom poslovanju, ali i lošim stanjem infrastrukture i zastarelim voznim sredstvima usled višedecenijskih nedovoljnih finansijskih ulaganja, zahvaljujući podršci resornog ministarstva i Vlade Srbije, započeli smo značajne projekte modernizacije, čije rezultate očekujemo već u idućoj godini", zaključio je generalni direktor Železnica Srbije. MareCar December 26th, 2011, 03:00 AM "11 kilometara" Nek naprave 20 puta to, pa onda nek pricaju o reformi. Uzmaju kredit od 800 Miliona od Rusa, da bi napravili drugi kolosek na pruzi Beograd-Pancevo, duzine nekih 20-30km-a i umesto da poprave pruge da se vozovi krecu normalnim brzinama, i tako im treba dosta manje vozova da bi postigli visoki broj polazaka, oni kupuju tri puta vise vozova. :nuts: Znaci umesto da rade na uzroku problema, oni rade na simptomima. Kako bi u americi rekli, zajebani su im prioriteti. Znaci umesto da se poprave pruge pa da se zeleznica vodi na najefikasnijem nivou, da se sa sto manje vozova (koji su SKUPI) obavlja sto bolji i gusci saobracaj sa sto vise polazaka, oni rade obrnuto i na nasim malim kilometrazama pruga koje imamo hoce da saobracaju tri puta vise vozova nego sto nam je potrebno, i sa tim troskove zeleznice doteraju na nenormalno visoke nivoe koje ce nas finansijski vuci jos dalje na dole, bez da se ista resava jer putovanja od 100 kilometara traju kao putovanja od 700km... oni su ili mentalno retardirani ili im je MISIJA da od nas naprave robove, koji sluze samo da kupuju tudje proizvode i to tri puta vise nego sto im treba, i da nista od toga dobiju...stvarno nikako mi to ne moze u glavu sta oni to rade. Vucko December 26th, 2011, 03:15 PM Pa naravno da je poenta da naprave robove i da se unisti zemlja do kraja,nemojte misliti da je drugacije... Planirana destrukcija i prodaja svoje zemlje,to jest veleizdaja. nekoime December 26th, 2011, 03:50 PM imam "izvod reda voznje za medjunarodni saobracaj" za 2011/2012. pa ako vas zanima,voljan sam skenirati ovih dana i postaviti na net (koliko vidim, ovo nema na stranici z.s.) pozdrav suponik December 26th, 2011, 09:31 PM Sa sajta ZICG: 26.12.2011 Početak radova na elektrifikaciji pruge Nikšić -Danilovgrad Dana 26.12.2011.godine otpočeli su radovi na elektrifikaciji pruge Nikšić –Danilovgrad. Shodno dodatku 10, Ugovora 1593-Remont i elektrifikacija pruge Nikšić-Podgorica ,dana 26.12.2012.godine otpočeli su radovi na postavljanju kablova za signalno-sigurnosne i telekomunikacione uređaje i to na potezu od Ostroga ka Danilovgradu. Projektovani rok za završetak radova na elektrifikaciji pruge Nikšić-Danilovgrad je 15.09.2012.godine. pantLA December 26th, 2011, 10:30 PM Ja i dalje ne razumem, da li ce se izmestiti pruga iz Nisa sa ovim parama ili ne? Posto je bilo prica da ce to biti od nekog kredita evropske banke.. zastava December 26th, 2011, 11:41 PM Ja i dalje ne razumem, da li ce se izmestiti pruga iz Nisa sa ovim parama ili ne? Posto je bilo prica da ce to biti od nekog kredita evropske banke.. rekonstrukcija pruge na šest deonica na Koridoru 10 u ukupnoj dužini od oko 110 kilometara elektrifikacije deonice Pančevački most rekonstrukcije 15 kilometara pruge Pančevo-Beograd izgradnja pruge Valjevo-Loznica dužine 68 kilometara Treći projekat koji bi trebalo da bude obuhvaćen prvim ugovorom je rekonstrukcija pruge na šest deonica na Koridoru 10, Sopot - Kosmajski Kovačevac, Vinarce - Đorđevo, Vranjska Banja - Ristovac, Bujanovac - Bukarevac, Mala Krsna - Velika Plana, Golubinci - Ruma Nove DMV I nadam se nove elektro-lokomotive:bow: sallae2 December 27th, 2011, 02:33 AM Ja i dalje ne razumem, da li ce se izmestiti pruga iz Nisa sa ovim parama ili ne? Posto je bilo prica da ce to biti od nekog kredita evropske banke.. Donacija EU (http://www.europa.rs/mediji/najnovije-vesti/1129/EU%3A+178,5+miliona+evra+za+Srbiju.html) zastava December 27th, 2011, 08:08 PM Ukrajinske železnice kupuju 110 elektrolokomotive kod Gruzije! http://nsa22.casimages.com/img/2011/12/27/111227080433250857.jpg (http://www.casimages.com) Ukraine will purchase 110 locomotives at USD 438 million from Georgia The State Railway Administration of Ukraine (Ukrzaliznytsia) signed a contract with the Georgian company Electrovozostroitel (electric locomotive construction company) for the purchase of 110 mainline electric locomotives worth of USD 438 million. According to Ukrzaliznytsia, the first 24 locomotives will arrive in Ukraine in 2012. In 2013 and 2014, the company will get by 30 electric locomotives and in 2014-2016 - another 26. "This agreement has been signed within the frames of the earlier agreed memorandum for supply of 141 locomotives," the statement reads. The company notes it also intends to purchase the rest 31 locomotives. To remind, this summer Ukrzaliznytsia informed that within the frames of the program for renewal of its electric locomotive park it intends to purchase 292 electric locomotives from the Ukrainian company Luhanskteplovoz, controlled by Russian Transmashholding. At the beginning of this year, it was forecasted that Ukrzaliznytsia in 2011 intends to invest UAH 6 billion (1 USD - 7.97 UAH) in the project for creation of high-speed railway communication between Ukrainian cities, in which matches of the European Football Championship 2012 will be held. In total, for the current year, investments in different projects for modernization and construction of new Ukrzaliznytsia objects should make up UAH 9 billion, including up to UAH 5 billion of credits, which the State Railway Administration tries to attract from Ukrainian and foreign banks. Later, Ukrzaliznytsia informed about the need to hold a large-scale technical re-equipment of the company and its plans to purchase 500 new locomotives. According to the company, presently, ageing of the locomotive park makes up 75%. Video : http://www.youtube.com/watch?v=LQ_f1QukXFY (http://www.youtube.com/watch?v=LQ_f1QukXFY) proizvodac lokomotive (http://www.glmf.ge/?lang=eng&action=0) vladygark December 27th, 2011, 08:55 PM ^^ Предлажем да користиш функцију quote за цитирање текстова, code је врло непрактичан. filip__pg December 28th, 2011, 03:44 PM Dio teksta: Otvorena i rekonstruisana stanica u Kolašinu Lukšić i predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Zarija Franović otvorili su danas rekonstruisanu željezničku stanicu u Kolašinu. Posao vrijedan, kako je Franović kazao, 5 miliona eura, završen je u planiranom roku za pet mjeseci i jedanest dana. "Važno je što je ovaj projekat finansiran iz IPA fondova, to jest, bespovratnim sredstvima. Imamo kapacitete da povlačimo sredstva iz tih fondova. Uradili smo samo komplentnu projektnu dokumentaciju, a supernadzor radila je, takođe, kompanija iz Crne Gore. Od ove realizacije tog projekta 1,5 miona eura ostalo je u lokalnoj zajednici i državnom budžetu. Generalno je remontovana, ne samo, stanica, nego i dio pruge do Trebaljeva. To je bila jedna od najtežih dionica, koju smo zvaršili u veoma kratkom roku. Da se pohvalimo, potpisali smo ugovor sa italijanskom kompanijom za remont pruge između Mijatovog kola i Mojkovca i naši planovi se ralizuju pa ćemo do polovine naredne godine završiti kompletan sjeverni region", kazao je Franović. On je naglasio da je prioritet je regionalni razvoj sjevera. Franović je najavio i da će u januaru biti obezbijeđeno još 8 miona eura iz IPA fondova. http://www.vijesti.me/vijesti/luksic-vlada-nece-odustati-autoputa-bar-boljari-clanak-53733 filip__pg December 28th, 2011, 10:07 PM TC9tI_sKNQA CrazySerb December 29th, 2011, 10:16 PM Logican sledeci korak nakon CAF tramvaja ... http://www.novosti.rs/upload/images/2011//12/2212n/bg-tramvaj-.jpg i CAF EMV-a... http://img856.imageshack.us/img856/2213/kaf1.png (http://imageshack.us/photo/my-images/856/kaf1.png/) .... CAF Oaris? :D http://summa.es/ficheros/imagenes/Oaris_tren1.jpeg http://summa.es/ficheros/imagenes/Oaris_tren2.jpeg http://summa.es/ficheros/imagenes/Oaris_tren3.jpeg ^^ CAF tests prototype Oaris high speed train 13 December 2011 SPAIN: A four-car prototype of CAF's Oaris high speed train is undergoing trials on the Madrid - Sevilla route, where testing will include operation at up to 352 km/h. Numbered No 105 001 by RENFE, at the manufacturer's suggestion the prototype was delivered in place of the last of an order for Class 120 trainsets. It arrived at the RENFE workshops at Villaseca de La Sagra in September, and following static trials made its first runs on the branch from the Madrid - Sevilla route to Toledo. The trainset is currently operating on 1 435 mm gauge bogies, although Oaris might also be equipped with CAF's Brava gauge-changing system. Oaris has been designed for set lengths of four, six or eight cars, each vehicle riding on a motor and a trailer bogie. The maximum rating of an eight-car set would be 10 660 kW, with a passenger capacity in excess of 500 passengers depending on train format. Vucko December 29th, 2011, 10:54 PM Samo da potvrdim,nista od prokopa... :bash: http://www.zeleznicesrbije.com/system/sr-latin/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/32841.html Godisnja konferencija zeleznica i samo pominju neke leve deonice.Adio prokop,stavite onaj smajli sto kopa grob. CrazySerb December 30th, 2011, 12:19 AM Pa koliko je Prokop prioritet u ovom trenutku? Zasto trositi silne milione bezveze? Jedna stvar koja mene nervira je remont pruge u nekakvim kratkim deonicama, te 10km pa 15km onde...mislim, stvarno :nuts: Kao da je jedna bolja od druge a u stvari sve su u haosu. Evo kako Bugari to rade... citava pruga Plovdiv-Svilengrad iz jednog cuga :applause: Tako bi i kod nas trebalo...u prvoj fazi, modernizovati citavu deonicu od granice sa Madjarskom do Beograda pa nek traje posao i pet godina ako treba. Bulgaria Tests High-Speed Railway Section to Turkish Border Business | December 22, 2011, Thursday| 1267 views Bulgaria's government has made a test run of a newly renovated southern highway railway section where trains can go at 160 km/h. The testing of a section of the Plovdiv-Svilengrad railway line, which runs from the center of Southern Bulgaria to the border with Turkey, was attended by Prime Minister Boyko Borisov, Transport Minister Ivaylo Moskovski, Regional Development Minister Lilyana Pavlova, EU Funds Minister Tomislav Donchev. The government delegation took a trip with from Krumovo to Parvomay, a 37-km section, which was taken in 20 minutes with a speed of 165 km/h. Before the modernization of the line, the distance there would take about an hour, the Transport Ministry explained. "After 2013 Bulgaria can apply for a total funding of EUR 300 M from the EU, which amounts to modernized railway sections for 100 new trains," stated Bulgaria's Transport Minister Ivaylo Moskovski. He further promised that by 2014 the entire railway line from Plovdiv to the border with Turkey and Greece would be modernized, and the distance would take about 1 hour 15 minutes. The Bulgarian Transport Ministry pointed out that the Plovdiv-Svilengrad railway line renovation is the largest infrastructure project of "National Company Industrial Infrastructure"; it is being carried out with a transition in the types of EU funding – from the pre-accession ISPA program to Operational Program Transport. According to the government, the project provides for the reconstruction of one of the oldest railway lines in Bulgaria; once completed, passenger trains will be able to run at 160 km/h, and freight trains – at 120 km/h. The project encompasses the reconstruction and partial doubling of approximately 150 km of railway track, construction of a catenary system, traction substations, signaling systems, telecommunications and radio control, as well as structures which will enable the complete doubling of the line in the future. As of December 22, 2011, Bulgaria's National Company Industrial Infrastructure has seen completed 99% of the renovation of the Krumovo-Parvomay railway line by the Greek company TERNA, and the Parvamay-Dimitrovgrad line's modernization has been completed at 95% by the Italian company Astaldi. The rest of the Plovdiv-Svilengrad line – from Dimitrovgrad to Svilengrad – will be funded under EU Operational Program Transport, with a tender already having started. The final section – from Svilengrad to the Turkish border – is supposed to be completed by the summer of 2012. http://www.novinite.com/media/images/2011-12/photo_verybig_135093.jpg Sawovsky December 30th, 2011, 04:35 PM Da, i meni nisu jasne te sitne deonice na različitimm delovima pruge. Par kilometra kod batanjnice, par kod ćuprije, par tamo negde na jugu.. Umesto lepo i sistematski da se krene sa obnovom.. NBG December 30th, 2011, 04:39 PM Prokop je u ovom trenutku bacanje para. prolaznikSRB December 30th, 2011, 04:57 PM Бацали смо паре за разне ствари, па може једном да се баци и на тај прокоп и да се затвори прича. А зашто се раде само најхитнији ремонти по 10-15км? Зато што су за свеобухватну обнову потребне милијарде. suponik December 30th, 2011, 05:34 PM Sa sajta ZICG: 28.12.2011 Predsjednik Vlade Crne Gore dr Igor Lukšić i Predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore mr Zarija Franović sa svojim saradnicima danas otvorili rekonstruisanu željezničku stanicu Kolašin. Željeznička infrastruktura Crne Gore je u ovoj godini u nizu značajnih, krupnih projekata rekonstruisala na dionici Trebaljevo – Kolašin 11.4km pruge u koju je utrošeno 5 miliona eura , što je bio značajan podatak da se na stanici Kolašin upriliči svečanost za Premijera i zvanice. Promociji završetka ovog projekta iz predpristupnog fonda IPA 09 pored Predsjednika Vlade Crne Gore dr Igora Lukšića, Ministra saobraćaja i pomorstva dr Andrije Lompara, Predsjednika Odbora direktora ŽICG mr Zarije Franovića prisustvovali su i menadžeri svih željezničkih društava. Remont dionice Trebaljevo – Kolašin smatra se najtežim i najuspješnijim gradilištem kada se uzme u obzir urednost i poštovanje procedure i rokova. Remont je podrazumijevao kompletnu zamjenu i ugradnju novih šina , pragova i kolosječnog pribora na otvorenoj pruzi u dužini 2,9km. Remontovani su stanični kolosjeci sa ugradnjom 7 skretnica kao i 2 gumenia prelaza u stanici Kolašin a urađeno je kompletno uređenje staničnog objekta. Dionica je obuhvatila 7 tunela u dužini 4.713m i 10 mostova čija je dužina 1.037m. ŽICG je u ovom projektu obezbjijedila Glavni projekat i njegove revizije kao i finansiranje supervizora radova .Tako da je, kao doprinos projektu iz sredstava ŽICG uradjena projektna dokumentacija u vrijednosti od 83.845,70 eura, revizija projekta u vrijednosti od 2.000,00 eura, finansiranje supernadzora u vrijednosti od 149.300,00e kao i obezbjedjenje svakodnevnog zatvora pruge u trajanju od 5 sati bez poremećaja redovnog odvijanja putničkog i teretnog saobraćaja, kao i neposredno stalno prisustvo nadzornih organa u toku realizacije radova. Predsjednik Odbora direktora mr Zarija Franović je naglasio da je dionica pruge Trebaljevo – Kolašin osposobljena za saobraćaj brzinom od 80 km/h za koju je i projektovana, uz napomenu da se saobraćaj na ovom dijelu pruge odvijao se brzinom od 30km/h.Ovo je veoma značajan i težak projekat, jer se radio na veoma teškom i nepristupačnom terenu. Naime, od 11,4 km pruge koja je obuhvaćena projektom, 8,6 km pruge se odnosi na otvorenu prugu a 2,8 km su stanični kolosjeci. Radovi su obuhvatili remont kolosjeka u 7 tunela, 10 mostova. U stanici Kolašin je ugrađeno 7 novih skretnica. Remontom i ove dionice Željeznička infrastruktura Crne Gore podiže prvenstveno bezbjednost na viši nivo, podiže kvalitet pruge i svoje usluge u odvijanju saobraćaja i osposobljava željezničku infrastrukturu za otvaranje tržišta. Remontom je Opština Kolašin , kao zimski Ski centar dobila modernu željezničku stanicu ,jednu od najljepših na potezu Vrbnica- Bar što predstavlja jedan od preduslova za razvoj zimskog turizma. U uslovima finansijske ekonomske krize, smanjenja privrednih aktivnosti, povećanja nezaposlenosti, što predstavlja problem u svim zemljama u regionu i šire, investicione aktivnosti u željezničku infrastrukturu Crne Gore nijesu usporene. Investicije koje su realizovane u protekle tri godine, osim dovođenja željezničke infrastrukture na viši nivo bezbjednosti, imaju i značajne multiplikativne efekte na brži i sveobuhvatniji razvoj Crne Gore, naglasio je Predsjednik Odbora direktora mr Zarija Franović. suponik December 30th, 2011, 05:39 PM Da dodam da se do sredine sljedece godine ocekuje zavrsetak remonta dijela pruge od Mojkovca do Trebaljeva. A kako kazu ovi iz ZICG, do kraja sljedece godine trebalo bi da se i "citava pruga od BR do BP dovede u projektovanoi stanje".E za ovo mislim da je "sarena/novogodisnja laza". Politikolog January 5th, 2012, 12:15 AM Nesto nenormalno se desava u Srbiji zadnjih dana a tice se zeleznice - stizu vozovi na vreme! :down::wtf: ne ovo nije sala stvarno stizu na vreme a taman poucen ranijim iskustvom putnik kasni na voz jer zna da ne moze da pobegne - kad ono on ode na vreme, zatim taman lepo zadremas, jer znas da cete kasniti par sati - kad ono on pre vremena... E pa stvarno nije u redu! :ohno: Salu na stranu, stvarno idu na vreme jer su konacno lagane voznje uracunali u RV a ne kao do sad od jednog RV do drugog brzina je u knjizici 50km/h a u stvarnosti 30km/h. Pritom su nekim vozovima bas otegli vreme putovanja(kao npr Avali) tako da uglavnom vozovi stizu na vreme ili par min pre. Kada se pogleda RV Beograd-Subotica putnicki 2400 putuje duze samo 5 min kasnije od Avale(a 2402 sat vremena duze ali pola sata stoji u NS jer ima manevru sa vagonima iz Bara) a IC 540 stize 10-tak min brze od Avale! Naravno ima i dalje kasnjenja - cak sam video da je jedan PT kasnio 3 sata ali ko zna sta je tu bilo! Pre neki dan je moj burazer isao do NS sa ICS a vratio se Avalom - oba na vreme! Mada ima sve svoje jesu na vreme ali se malo duze putuje - ali makar je realno i znas da ces tad stici... Podgoricanin January 6th, 2012, 01:46 AM A kako kazu ovi iz ZICG, do kraja sljedece godine trebalo bi da se i "citava pruga od BR do BP dovede u projektovanoi stanje".E za ovo mislim da je "sarena/novogodisnja laza". Ja mislim da to nije ni daleko od istine, s obzirom da je stalno remont neke dionice u toku... Al vala je to strašan uspjeh, vratiti prugu na stanje iz 1976... Ej, od PG do BR 70km/h, ravničarska pruga... :ohno: suponik January 6th, 2012, 11:08 PM ^^ Ne znam kolika je bila projektovana/najveca brzina na dionici PG-BR? Stvarno je sramota da ovako malu mrezu pruga u CG ne mozemo drzati na makar izvornom/projektovanom nivou.Tu racunam i nedopustivo predug remont i elektrifikaciju pruge PG-NK, pa pocela je da se radi GOLIM RUKAMA 1947 i bila zavrsena vec 1948.A ovi danas krenuli sa remontom pocetkom 2006(bili smo jos SCG) i ko zna kad ce zavrsiti, vjerotano tek sljedece godine(2013). CrazySerb January 7th, 2012, 06:14 AM Tako je nekad bilo... Pruga Podgorica-Niksic - svecano otvaranje: http://img194.imageshack.us/img194/8793/svecanopustanjeuprometp.jpg CrazySerb January 7th, 2012, 08:48 PM subota 7.01.2012 | 15:23 Železnice: Subvencije i krediti Izvor: Tanjug Beograd -- Železnice Srbije će ove godine nastaviti započetu transformaciju i modernizovanje železničkog sistema u cilju efikasnijeg i profitabilnijeg poslovanja. Generalni direktor Milovan Marković kaže da Železnice imaju potpisan ugovor o novom kreditnom zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od čega je 35 miliona evra namenjeno za modernizaciju nekoliko deonica na Koridoru 10 i 65 miliona za nabavku novih višesistemskih lokomotova. Marković je najavio uskoro potpisivanje ugovora za isporuku oko 25 elektromotornih vozova u vrednosti od 100 miliona evra, što će takođe finansirati EBRD. Marković je dodao da će će Železnice tokom ove godine raspolagati sa istim nivom subvencija kao i 2011. - oko 16 milijardi dinara. "Iako smo bili suočeni sa brojnim poteškoćama u svom poslovanju, ali i lošim stanjem infrastrukture i zastarelim voznim sredstvima usled višedecenijskih nedovoljnih finansijskih ulaganja, zahvaljujući podršci resornog ministarstva i Vlade Srbije, počeli smo značajne projekte modernizacije čije rezultate očekujemo već u ovoj godini", zaključio je generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković. Železnice će nastaviti modernizacije pruge od Stare Pazove prema Novom Sadu, za šta je obezbeđeno 200 miliona evra od Evropske investicione banke (EIB). Za modernizaciju pruge od Niša do Dimitrovgrada, koja jedina na celom Koridoru 10 nije elektrificirana, Železnice su pred potpisivanjem ugovora sa institucijama Češke Republike i njihovim konzorcijumom za početak radova. Marković je kazao da se za ruski kredit od 800 miliona dolara namenjen Železnici očekuje uskoro potpisivanje prvog ugovora za izgradnju drugog koloseka na deonici Beograd-Pančevo. U okviru tog aranžmana biće finansirana nabavka još dvadesetak novih dizel ruskih vozova u vrednosti od 100 miliona dolara, nastavak izgradnje pruge Valjevo-Loznica, kao i rekonstrukciju pruge na šest deonica na Koridoru 10, u ukupnoj dužini oko 110 kilometara. CrazySerb January 7th, 2012, 09:23 PM Radovi na Prokopu pocinju ove godine? ;) četvrtak 5.01.2012 | 01:21 Mrkonjić: Biću opet ministar Izvor: Novosti - Simboli prošlogodišnje gradnje su most kod Beške, kao i velelepni Most na Adi? Šta će obeležiti 2012? “Na moje veliko zadovoljstvo, počećemo izgradnju železničke stanice ”Prokop”. Saobraćajni institut CIP radi projektnu dokumentaciju, pošto je projekat tri puta menjan u poslednjih deset godina i to fundamentalno. Taj posao će biti završen za dva, tri meseca”, kaže Mrkonjić dedonja January 7th, 2012, 11:37 PM Ahaaaaaa... da da da da... hoće hoće... daj mu mandat pa ćeš videti. Vucko January 8th, 2012, 12:05 AM super jos samo pare da dobiju...e mrko ko te ne zna skupo bi te platio Blaftumi January 10th, 2012, 05:50 AM Nisam hteo da svraćam u ovu zonu sumraka od teme jer me hvata depresija kad pomislim u kakvom je stanju naša "železnica" a pogotovu kad je uporedim sa onom u razvijenijim zemljama. Al kad sam već svratio ajde ako bi mogao neko ko prati ovo da mi da mali insight, mrda li se išta u ovom sektoru, u smislu dal postoje nade da ću za svog života da se provozam nekim brzim i modernim vozom u ovoj zemlji, recimo za 10 godina? CrazySerb January 10th, 2012, 06:01 AM Iako sam vecni optimista, na ovo pitanju cu ipak odgovoriti: Ne... a evo i zasto...ako ne glavni, svakako jedan od najvecih razloga: "Lasta" u 2011. ostvarila prihod od oko 100 miliona evra Tanjug | 08. 01. 2012. - 13:23h Saobraćajno preduzeće "Lasta" prevezlo je tokom 2011. oko 80 miliona putnika i ostvarilo bruto prihod od oko 100 miliona evra, izjavio je generalni direktor Velibor Sovrović. Sovrović je kazao da su uslovi poslovanja prethodne godine bili dobri, osim što je na poslovanje prevoznika loše uticao skok cena goriva i dodao da je u 2011. kurs dinara bio uglavnom stabilan u odnosu na evro. To se, prema Sovroviću, pozitivno odrazilo na cene rezervnih delova i ostalih repromaterijala. •Autobusi "Laste" su u 2011. prešli ukupno oko 95 miliona kilometara, naveo je Sovrović ocenjujući da su to "veoma dobri rezultati." Sovrović, međutim, smatra da bi "država mogla više da interveniše po pitanju cena nafte i naftnih derivata, jer Naftna industrija Srbije ima monopolistički položaj". Sovrović je kazao da država ima značajni udeo vlasništva u NIS i da bi trebalo da subvencioniše cene goriva za preduzeća koja obavljaju javni prevoz. "Lasta" sa ćerkom firmom "Lastra" iz Lazarevca, naveo je Sovrović, dnevno prevozi putnike sa oko 1.000 autobusa, od čega je u prigradskom saobaćaju Beograda oko 330 autobusa, 280 za razne destinacije u Srbiji, zemljama bivše Jugoslavije i inostrastvo, dok se ostali autobusi koriste za lokalni saobraćaj u zemlji. Sovrović, koga je Međunarodna unija drumskih prevoznika proglasila za top menadžera u 2011, rekao je da se tokom protekle godine broj putnika "Laste" povećavao skoro svakog meseca. Generalni direktor je kazao da "Lasta" svake godine mora da ima investicije u skladu sa politikom opremanja voznog parka i da godišnje kupi 80 do 100 autobusa, što je između osam i 10 odsto ukupnog broja vozila. - Tako su i 2011. kupljeni autobusi za oko 15 miliona evra, s obzirom da oni za prigradski saobraćaj koštaju između 120.000 i 150.000 evra, a autobusi za međunarodni i međugradski saobraćaj od 200.000 do 230.000 - kazao je on. Sovrović je dodao da je "sjajana stvar" u 2011. bila što je država subvencionisala domaće proizvođače autobusa, pa su "Ikarbus" i "Neobus" dobili stimulaciju od 20 odsto i njihovi autobusi od 130.000 ili 135.000 evra koštali su od 106.000 do 108.000. Dakle, stara prica, dok jednom ne smrkne, drugom... Mislim da u citavoj Evropi, samo jos u Turskoj autobuski saobraj ima ovakav primat - mada i tamo sve vise ulazu u zeleznicu, pa vec imaju i brze vozove. Kad bi se barem na izbore u susednu Hrvatsku putovalo sa ZS... http://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00447/izbori_knin6-04121_447331S0.jpg http://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00447/izbori_knin2-04121_447327S0.jpg Blaftumi January 10th, 2012, 06:14 AM Na brzinu sam preleteo preko nekih postova na prethodnim stranama, i koliko mogu da vidim svi oko nas nabacuju neke fensi vozove a nama uvaljuju neke zastarele metuzaleme (zvuči poznato):ohno: Znači ne zna se gde je veći bedak, ovde ili na metrou. Edit: Auuu jbt, sad nađoh ovo :doh: Po Master planu razvoja železničkog saobraćaja Srbije, predviđeno je da naši vozovi dostižu brzine od 160 km/h tek 2020. godine !!! Pošto se u našoj zemlji vreme potrebno da se nešto uradi po default-u uvek računa duplo od onog koje se saopšti znači da od toga nema ništa do 2030, pailm ja sa ove teme i više se ne vraćam!:lol::wave: direktor January 10th, 2012, 03:12 PM U susjednu hR da bi dosao vozom do knina ili splita treba ti barem 14h tako da prodje dan za glasanje jer unska pruga kojom je isao dioklecijan ekspres nije u funkciji.Pa se ido okolo naokolo preko zagreba Inace voz BG/ZG u kraljevini je isao 4i30h u sfrj je isao 4i10h tito poveco brzinu i elektrificiro prugu a onda smo malo ratovali i unistavali pa sad 7i30h napredujemo iz dana u dan sve sporije i sporije . Mene bi obradovali kad bi NS /BG sredili da voz ide 45min na svaki sat ali onda lasta nebi imala promet koliko i zeljeznica ALI tako je kad je interes 1 i osnovn cilj da unisti zeljeznicu gishko January 10th, 2012, 05:24 PM Desiro у Прокопу... http://img822.imageshack.us/img822/7392/prokopsimens.jpg Vucko January 10th, 2012, 05:31 PM Sta ce on tamo???WTF? gishko January 10th, 2012, 06:19 PM Како сам ја чуо био је на проби за Железнице и није им се допао, баш чудно :) Сада, ако грешим нека ме неко исправи... Trevor McPhee January 10th, 2012, 09:32 PM U susjednu hR da bi dosao vozom do knina ili splita treba ti barem 14h tako da prodje dan za glasanje jer unska pruga kojom je isao dioklecijan ekspres nije u funkciji.Pa se ido okolo naokolo preko zagreba Inace voz BG/ZG u kraljevini je isao 4i30h u sfrj je isao 4i10h tito poveco brzinu i elektrificiro prugu a onda smo malo ratovali i unistavali pa sad 7i30h napredujemo iz dana u dan sve sporije i sporije . Mene bi obradovali kad bi NS /BG sredili da voz ide 45min na svaki sat ali onda lasta nebi imala promet koliko i zeljeznica ALI tako je kad je interes 1 i osnovn cilj da unisti zeljeznicu Dobro, bit će, samo se treba još malo strpjeti...Vinkovci -Tovarnik su gotovi, tek što nije krenulo punom brzinom (160). Najkasnije na proljeće. Novska - Okučani će se započeti ove godine, a najkritičnija dionica Dugo Selo - Novska je odmah sljedeća na redu. Dakle za dvije do tri godine cijela dionica Od Zg do Srpske granice će biti na 120-160 km/h, većinom 160. Tada se može očekivati vozno vrijeme oko 4:30 ZG-BG i sat vremena više BG-ZG, zbog stanja onog jednog kolosijeka do Šida. Ovo možemo sa priličnom sigurnošću tvrditi zbog toga jer se konačno ponovo ozbiljnije krenulo u remont ključnih pravaca u HR nakon velikog zastoja između 2004-2010 (Sanader). Dionica Koprivnica - Križevci na 5B koridoru to dokazuje. Debelo je ispred zadatih rokova. Za 5 godina imati ćemo puno,puno bolje stanje nego danas. Također vjerujem da će i Srbija iskoristiti neke od EU fondova upravo za dionicu BG - Šid. EU voli financirati spojeve sa drugim zemljama, bili bi ludi da to ne iskoristite! Također i krak Novi Sad - Subotica - granica... ;) CrazySerb January 11th, 2012, 12:15 AM Ruski voz ponos Vršca 1dBUSycU-rg& I ne samo Vrsca...evo ga i na Glavnoj: http://i1134.photobucket.com/albums/m611/Aleksandard92_ZS2/711/Rumunke001.jpg http://i1134.photobucket.com/albums/m611/Aleksandard92_ZS2/711/Rumunke002.jpg http://i1134.photobucket.com/albums/m611/Aleksandard92_ZS2/711/Rumunke005.jpg CrazySerb January 11th, 2012, 12:28 AM Inace, dve zanimljivosti... Poljski proizvodjac sinskih vozila, PESA, belezi velike uspehe zadnjih dana...prvo je krajem prosle godine dobila prvi veci posao na nemackom trzistu tj. isporuku 12 DMV-a jednoj nemackoj privatnoj firmi: Pesa wins German DMU order 21 December 2011 GERMANY: Pesa Bydgoszcz signed deal to supply 12 two-car articulated diesel multiple-units to Netinera subsidiary Regentalbahn on December 20, the Polish company's first contract win in Germany. The units are scheduled to be delivered between June and December 2014 for use on the Regensburg - Marktredwitz - Schirnding line which Netinera will operate under the Oberpfalzbahn brand from the December 2014 timetable change. Part of Pesa's Link family, the 120 km/h DMUs will be similar to 31 sets ordered by Czech Railways in April 2011. They will be built in Poland, with German-made 390 kW powerpacks, brake systems, gangways and doors, as well as some components sourced from the Czech Republic. Total capacity per DMU will be 252 passengers, and they will be meet TSI-PRM standards, including a wheelchair-accessible toilet. http://img835.imageshack.us/img835/1538/16b9c366ba2302ada61a234.jpg Takodje, pre svega par dana, poljska firma je odnela pobedu na tenderu za 12 tramvaja u rumunskom gradu Kluz-Napoka - tako sto je ponudila jos nizu cenu od domaceg, rumunskog konkurenta zvanog Imperio - tramvaja koji je izradila firma Astra Arad uz podrsku nemackog Siemensa, kao jeftinija alternativa za nesto siromasnije gradove istocne Evrope. Cena koju je PESA ponudila - 1,5 milion evra :nuts: PESA: http://img208.imageshack.us/img208/4374/pesatramwarsawo.jpg Imperio (Astra Arad/Siemens): http://img688.imageshack.us/img688/629/imperiopv.jpg suponik January 11th, 2012, 09:41 AM PESA je stvarno najjeftiniji Evropski(ne racunajuci Ruske firme i dr. sa prostora ex-SSSR) proizvodjac EMV, DMV i tramvaja.Tako da se za njih moze reci da imaju najpovoljniji odnos ulozeno/dobijeno. Kot Behemot January 11th, 2012, 11:40 AM Pesa ne može nešto da se hvali dizajnom tramvaja, ali ako naprave voz kao što je na slici, biće :cheers: Biće da su i Rumuni odlučili da ipak ne uzmu tramvaj koji ima U napred. Niko ne voli U. HorseCity January 11th, 2012, 12:39 PM Kak ne... Mi u RH volimo. Kot Behemot January 11th, 2012, 12:43 PM Hihihi... Ne zezaj, vi se ne računate :D direktor January 11th, 2012, 03:34 PM A sto se ta pesa nije javila na tenderu za bg dobili bi veci broj tramvaja za manje para ako je za 1.5mil E Dobije duzina kao caf .Takodje se nisu javili na tendru za zeljeznice.Inace u poljskoj su vecinu tendera obarali dok oni nisu dobli posao.Tako da me nebi cudilo da rumuniobore tender.Bitno je da smo mi nasu industriju upropastili da nista zivo neproizvodimo MareCar January 11th, 2012, 04:02 PM Ovi tramvaji u Rumuniji su verovatno trodelni.. Kao ove PESA u Elblag-u: http://www.lubus.info/jpictures/albums/sended/czapnik_marcin/PESA-121N-Elblag.gif http://x.garnek.pl/ga612/a62f65c162ef84a3954985a3/elblag_petla_saperow.jpg http://www.galerie.stetinum.pl/bindata/gallery/obrazki/GAL69d9fb399d5c0d799bdcc7581ebca75a.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/PESA_121N_Elblag.JPG/800px-PESA_121N_Elblag.JPG http://wmiasto.files.wordpress.com/2011/08/imgp5170.jpg http://wmiasto.files.wordpress.com/2010/05/imgp5172.jpg http://img375.imageshack.us/img375/1286/img8840j.jpg http://i11.************/4bont48.jpg http://mi01.zyxist.com/gallery/fotowyprawa11/light/P8265930.JPG Sawovsky January 11th, 2012, 05:43 PM Što više gledam ove druge tramvaje to mi je naš caf beogradski sve lepši :cheers: wolf431 January 11th, 2012, 05:51 PM Ovi tramvaji u Rumuniji su verovatno trodelni.. Kao ove PESA u Elblag-u: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/PESA_121N_Elblag.JPG/800px-PESA_121N_Elblag.JPG ^^ Mrgud.:lol: Bez_imena January 11th, 2012, 06:46 PM Što više gledam ove druge tramvaje to mi je naš caf beogradski sve lepši :cheers: +1 Blaftumi January 11th, 2012, 06:57 PM Kakav žuto-zeleni košmar:puke:, pa još namrgođen. Dalje ovo od naših ulica. dedonja January 11th, 2012, 07:12 PM ^^ Mrgud.:lol: Hahaha to sam i ja pomislio :lol: Nadrndana njuška spremna za okršaje sa Punto-kamikazama po beogradskim ulicama xD YU-AMC January 12th, 2012, 12:20 AM Imperio (Astra Arad/Siemens): http://img688.imageshack.us/img688/629/imperiopv.jpg Ovo treba Srbija da naruci, jedno 50 komada da se lepo uklope sa onima iz Spanije. Tamo je ipak kriza u Rumuniji i ljudima trebaju poslovi. CrazySerb January 12th, 2012, 12:48 AM Vala da znas...sto ga vise gledam, to mi se vise svidja. Da nije ove boje, izgledao bi jos lepsi :) Inace, lepa vest stize iz Britanije... utorak 10.01.2012 | 15:42 Britanija: Za brzu prugu 50 mlrd. $ Izvor: Beta, Tanjug London -- Vlada Velike Britanije je odobrila izgradnju kontroverzne brze pruge između Londona i Birmingema, dva najveća grada. Dozvola je data uprkos protivljenju mnogih stanovnika duž predložene trase. Pruga od 225 kilometara, nazvana "Visokobrzinska broj 2" (High Speed 2) omogućavaće vozovima da se kreću brzinom od 360 kilometara na sat. To znači da će putovanje železnicom od Londona do Birmingema biti smanjeno za oko 40 minuta - sa gotovo sat i po, na 49 minuta. Prema projektu, izgradnja će koštati 32 milijarde funti ili oko 50 milijardi dolara. Britanska ministarka saobraćaja Džastin Grining kaže da je "donela odluku da Britanija treba da se upusti u realizaciju najznačajnijeg projekta u sektoru saobraćajne infrastrukture još od izgradnje autoputeva, time što će podržati razvoj projekta i izgradnju nove nacionalne železničke mreže". Pojedini poslanici - borci za životnu sredinu, kao i stanovnici, tvrde da će nova pruga naružiti slikovitu unutrašnjost Engleske, da je preskupa i da nije od značaja za sve Britance. Međutim, poslovni krugovi podržavaju ovo ulaganje u britansku transportnu mrežu koja, kako tvrde, nije u najsjajnijem stanju. Ministarstvo saobraćaja najavljuje da će zakon o novoj pruzi ući u skupštinsku proceduru iduće godine, a pruga bi morala biti završena do 2026. godine. Predviđen je i njen produžetak ka severu, do Mančestera i Lidsa, do 2033. godine. Kako bi se umirili kritičari i spasili engleski krajolici, 13 kilometara pruge ići će kroz tunele. http://media.treehugger.com/assets/images/2011/10/uk-high-speed-rail-image-transport-politic.jpg prolaznikSRB January 12th, 2012, 01:06 AM Чак 13км тунела :) Мора да је нека грешка. MareCar January 12th, 2012, 01:48 AM Ovo treba Srbija da naruci, jedno 50 komada da se lepo uklope sa onima iz Spanije. Tamo je ipak kriza u Rumuniji i ljudima trebaju poslovi. Nije nase da se brinemo za i ispravljamo tudje probleme. Nama treba sto bolje sto jeftinije, tako da dugorocno izadjemo najjeftinije. Ako samim rumunima nije dobar i dosta jeftin...a bas za njih je razvijen. stormwatchforever January 13th, 2012, 01:55 AM Чак 13км тунела :) Мора да је нека грешка. Zasto je greska? Jesi li ti nekada putovao po Engleskoj?? Od Londona do Birmingema imas oko 70 metara razlike u nadmorskoj visini. Malo se spustas pa malo podizes, i tako par puta. I jedna cinjenica, od Subotice do Beograda putuje se vremenski isto toliko koliko se putuje od Londona do Edinburga, nasa sramota je neprocenjiva. YU-AMC January 13th, 2012, 02:02 AM Nije nase da se brinemo za i ispravljamo tudje probleme. Nama treba sto bolje sto jeftinije, tako da dugorocno izadjemo najjeftinije. Ako samim rumunima nije dobar i dosta jeftin...a bas za njih je razvijen. Meni se cini da imadu neke dobre locos. Zar SRbija nema neku rumunsku sto ide 180km. Oni su pravili neke po Swedskoj licenci. Космајац January 13th, 2012, 02:17 AM Zasto je greska? Jesi li ti nekada putovao po Engleskoj?? Od Londona do Birmingema imas oko 70 metara razlike u nadmorskoj visini. Malo se spustas pa malo podizes, i tako par puta. I jedna cinjenica, od Subotice do Beograda putuje se vremenski isto toliko koliko se putuje od Londona do Edinburga, nasa sramota je neprocenjiva. Да дечко али ми нисмо 400 година израбљивали цео свет као да је наше власништво већ су нас 500 година уназађивали турци и њих да је неко јахао 500 година до единбурга би и дан данс путовали не возом него коњском запрегом.Ова држава је све морала сама да уради без ичије помоћи па ми некако дође чак и мило када видим да воз од младеновца до београда неких 50 км путује 1х и 40 мин, али не зато што што иде тако споро већ што знам да смо сами изградили пругу од нашег зноја и крви, а не од индијске,африче,абориџинске....Колко су нас пута ти енглези засипали бомбама наша срамота је чак и пркосна. Podgoricanin January 13th, 2012, 02:47 AM ... Koga su Japanci izrabljivali? :P prolaznikSRB January 13th, 2012, 02:49 AM Zasto je greska? Jesi li ti nekada putovao po Engleskoj?? Od Londona do Birmingema imas oko 70 metara razlike u nadmorskoj visini. Malo se spustas pa malo podizes, i tako par puta. I jedna cinjenica, od Subotice do Beograda putuje se vremenski isto toliko koliko se putuje od Londona do Edinburga, nasa sramota je neprocenjiva. Моја је грешка што сам се усресредио на мапу, па сам мислио да се односи на целу дужину пруге са мапе. Космајац January 13th, 2012, 02:55 AM Koga su Japanci izrabljivali? :P За почетак кину-манџурију, кореју,вијетнам.... MareCar January 13th, 2012, 03:31 AM Koga su Japanci izrabljivali? :P Japanci imaju 130 miliona stanovnika i centar su tehnoloskog i industrijskog razvoja sveta od 45e pa na vamo. Da Srbija ima i jednu industrijsku firmu sa i samo pola znacaja kao jedna od njihovih globalnih firmi, izgledalo bi i kod nas drugacije. Podgoricanin January 13th, 2012, 03:35 AM За почетак кину-манџурију, кореју,вијетнам.... I zbog toga danas imaju brze pruge? Pokrali slavne i bogate Mandžurijce, Koreance itd... Daaaj! Oćeš reći da bi i narodčići na Balkanu imali brze pruge, samo da su im okolnosti išle na ruku... Podgoricanin January 13th, 2012, 03:36 AM Japanci imaju 130 miliona stanovnika i centar su tehnoloskog i industrijskog razvoja sveta od 45e pa na vamo. I rest my case. Bad_Hafen January 13th, 2012, 04:43 PM I zbog toga danas imaju brze pruge? Pokrali slavne i bogate Mandžurijce, Koreance itd... Daaaj! Oćeš reći da bi i narodčići na Balkanu imali brze pruge, samo da su im okolnosti išle na ruku...BILI SU BOGATI KINEZI, a sto to vezes za UK? stormwatchforever January 13th, 2012, 04:52 PM Да дечко али ми нисмо 400 година израбљивали цео свет као да је наше власништво већ су нас 500 година уназађивали турци No way boss....ja na ovim stranicama gotovo svakodnevno citam da nam je bilo bolje pod Turcima nego sto nam ikada moze biti bolje u EU. и њих да је неко јахао 500 година до единбурга би и дан данс путовали не возом него коњском запрегом. Ne bi, kod njih postoji radna etika i zelja za napredovanjem. Ова држава је све морала сама да уради без ичије помоћи па ми некако дође чак и мило када видим да воз од младеновца до београда неких 50 км путује 1х и 40 мин Onda ti je isto drago i zbog onih ljudi sa vrha zeleznice koji dok se ti klackas u razbijacu kamena imaju dve starlete na raspolaganju u jakuziju. али не зато што што иде тако споро већ што знам да смо сами изградили пругу од нашег зноја и крви, а не од индијске,африче,абориџинске.... Zavisi o kojim delovima Srbije pricas, nama u Vojvodini su sve pruge izgradjene u doba Marije Terezije a od kada smo u SHS te pruge su samo izrabljivane i degradirane, sa druge strane pruge u Srbiji su gradjene u slicno vreme s tim sto su mnogi predstavnici parlamenta tada bili protiv te "hladne celicne guje koju treba podgrevati"....Beograd - Bar ti je izgradjena na grbaci mucenika u radnim akcijama i mene bi licno bilo sramota sediti i voziti se na celicnoj hladnoj guji koja je podgrejana krvlju, znojem i iznurivanjem dece od 18-19 godina - Komunizam je uvek bio i ostao zlo. Najbitnija Engleska kolonija t.j. Indija ima najvecu mrezu zeleznica na svetu, tamo ti lokalci bez problema idu 120-160km/h, pogledaj malo Youtube, Britanci su im ostavili odlicnu transportnu mrezu a i napravili su ljude od svih divljaka koje su kolonizovali. Колко су нас пута ти енглези засипали бомбама наша срамота је чак и пркосна. Ma koliko da su nas puta zasipali bombama oni su u WWII dobili bar 25x vise istih bombi tako da je poredjenje bezveze. filip__pg January 13th, 2012, 05:17 PM Novi projekat Željezničke infrastrukture vrijedan pet miliona eura Za Željezničku Infrastrukturu iz IPA Fondova Evropske unije za 2012. godinu obezbijeđena su bespovratna sredstva u iznosu od pet miliona eura za remont pruge na dionici Mijatovo kolo – Mojkovac. Evropska unija je radove dodijelila italijanskoj kompaniji CLF koja je već obezbijedila isporuku prvih materijala i to : šina 500t i 4.800 pragova. U toku je nominacija isporučioca ostalih materijala (skretnica, kolosječnog pribora , elektroopreme i drugog). Remontom pruge Mijatovo Kolo – Mojkovac obuhvaćeno je 6,7 kilometara otvorene pruge, remont trećeg kolosjeka u stanici Mijatovo Kolo u dužini od 700 metara i izgradnja novog petog staničnog kolosjeka u Mojkovcu dužine 600 metara sa dvije nove skretnice. Radovi će se izvoditi tokom 2012. godine ali prilikom izvođenja radova neće biti poremećaja u saobraćaju vozova. Benifiti za državu Crnu Goru kroz ovaj projekat mogu se očekivati u iznosu od oko jedan milion eura a odnosiće se na nabavke materijala iz Crne Gore, potrošnju goriva, nabavku zaštitne opreme, plaćanje carina, smještaja radnika, boravišnih dozvola, taksa kao i angažovanje građevinskih firmi iz Crne Gore za betonske radove, isporuku kamena, tucanog zastora i drugo. "Željeznička Infrastruktura Crne Gore tokom 2012. godine u svom Planu rada prioritet daje ovom gradilištu. Uporedo sa ovim radovima finansiraćemo izradu projektne dokumentacije za sanaciju 12 kosina od Kosa do Podgorice u vrijednosti od 0,4 miliona eura. Izradom projektne dokumentacije očekujemo nova bespovratna sredstva iz IPA IV komponente u vrijednosti od 8,5 miliona eura za period od 2013. do 2015. godine“, izjavio je predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore Zarija Franović. http://www.cafemontenegro.com/index.php?group=25&news=223736 Космајац January 13th, 2012, 06:46 PM No way boss....ja na ovim stranicama gotovo svakodnevno citam da nam je bilo bolje pod Turcima nego sto nam ikada moze biti bolje u EU. Ја то нисам рекао али тврдим да од ЕУ ништа боље нећу живети. Ne bi, kod njih postoji radna etika i zelja za napredovanjem. 500 година усађивања туђег размишљња тешко да би они задржали нешто од те етике.Жеља за доказивањем и напредовањем постоји код сваког разумног бића, само што се те жеље некима поклапају са реалношћу а некима са фикцијом, па онда у једном моменту цео свет увуку у рецесију. Onda ti je isto drago i zbog onih ljudi sa vrha zeleznice koji dok se ti klackas u razbijacu kamena imaju dve starlete na raspolaganju u jakuziju. ? Zavisi o kojim delovima Srbije pricas, nama u Vojvodini su sve pruge izgradjene u doba Marije Terezije a od kada smo u SHS te pruge su samo izrabljivane i degradirane, sa druge strane pruge u Srbiji su gradjene u slicno vreme s tim sto su mnogi predstavnici parlamenta tada bili protiv te "hladne celicne guje koju treba podgrevati"....Beograd - Bar ti je izgradjena na grbaci mucenika u radnim akcijama i mene bi licno bilo sramota sediti i voziti se na celicnoj hladnoj guji koja je podgrejana krvlju, znojem i iznurivanjem dece od 18-19 godina - Komunizam je uvek bio i ostao zlo. Све остало од марије терзије фрање јосифа а војводина и дан данас најбогатији крај србије, нешто овде не штима.Те радне акције су биле добровољног карактера нико те није терао да идеш ако нећеш према томе нема разлога да се срамотим због тога. Najbitnija Engleska kolonija t.j. Indija ima najvecu mrezu zeleznica na svetu, tamo ti lokalci bez problema idu 120-160km/h, pogledaj malo Youtube, Britanci su im ostavili odlicnu transportnu mrezu a i napravili su ljude od svih divljaka koje su kolonizovali. Те мреже су грађене као потреба британаца за транспорт ресурса до лука, а колико су одличне боље да не причамо о томе, а тек о томе колико су их културализовали... Ma koliko da su nas puta zasipali bombama oni su u WWII dobili bar 25x vise istih bombi tako da je poredjenje bezveze. сваких 40-50 година по свим градовима, индустријским посторјењима.Сигурно. Ако се сматраш дужним или прозваним да одговориш на ово боље то учини на ПП да не идемо у офф, нису сви дужни да гледају наша препуцавања. suponik January 13th, 2012, 07:25 PM Evo nesto malo detaljnije sa sajta ZICG: 13.01.2012. Novi projekat ŽICG vrijedan 5. 000.000,00 eura Remont 11km pruge na dionici Mijatovo Kolo-Mojkovac Željeznička infrastruktura Crne Gore intenzivno radi na aktivnostima generalne rehabilitacije i održavanja željezničke mreže Crne Gore sa posebnim naglaskom na kapitalne investicije i investiciono održavanje pruge Vrbnica - Bar. U okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) zemljama potencijalnim kandidatima za ulazak u Evropsku Uniju Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori kroz podršku procesu pristupanja EU za Željezničku Infrastrukturu su iz IPA Fondova za 2012.godinu obezbijeđena bespovratna sredstva u iznosu od 5.000.000,00E za projekat hitne rehabilitacije dionice Mijatovo kolo – Mojkovac . Nakon uspješno realizovana dva ugovora u 2011.godini doniranih iz bespovratnih sredstava Evropske Unije u vrijednosti 6 miliona eura, u januaru 2012.godine počinje realizacija trećeg ugovora vrijednog 5 miliona eura iz Fonda IPA 10. Ugovor se odnosi na remont gornjeg stroja od Mijatovog Kola do Mojkovca . Evropska Unija je radove dodijelila italijanskoj kompaniji CLF koja je već obezbijedila isporuku prvih materijala i to : šina 500t i 4 800 pragova. U toku je nominacija isporučioca ostalih materijala (skretnica, kolosječnog pribora , elektroopreme i drugog). Remontom pruge Mijatovo Kolo – Mojkovac obuhvaćeno je 6,7km otvorene pruge, remont trećeg kolosjeka u stanici Mijatovo Kolo u dužini od 0,7km i izgradnja novog petog staničnog kolosjeka u Mojkovcu dužine 0,6km sa dvije nove skretnice. Gradilište otvorene pruge je teško za izvođenje jer se 50% radova izvodi u 5 tunela ukupne dužine 3,8km i na tri mosta dužine 0,2km . Po projektu predviđena je isporuka i ugradnja novog materijala 16,13km šina (800t), 13 086 komada pragova, 337 mostovska praga, 2 nove skretnice sa novom drvenom građom oko 12 000m3 tucanog zastora i drugih materijala. Po ugovoru remont dionice Mijatovo Kolo – Mojkovac iznosi 3.985 miliona eura zbog čega je ŽICG kandidovala odobrenje za remont staničnih kolosjeka u stanici Trebješica u vrijednosti od 1.015 miliona eura u namjeri kompletnog iskorišćenja donacije vrijedne 5 miliona eura, što smatramo izvanrednom uštedom i planski potrošenim sredstvima. Radovi će se izvoditi tokom 2012.godine pod zatvorom pruge od 5 časova dnevno, što je već planirano i uvršteno u novi red vožnje za 2012.godinu i bez poremećaja u saobraćaju vozova. Da bi mogla iskoristiti donaciju Željeznička Infrastruktura Crne Gore je morala obezbijediti pola miliona eura iz poslovnih sredstava i to za : - Izradu Glavnog projekta remonta (101.131,00e) - Reviziju Glavnog projekta (2.000,00e) - Ugovor o vršenju supernadzora (118.700,00e) - Sredstva za neposredni nadzor ŽICG, zatvore pruge, obezbjeđenje gradilišta sa svakodnevnim isključenjem napona, uspostavljanje redovnog saobraćaja nakon dnevnog zatvaranja gradilišta, ( po Planu rada ŽICG procijenjena na 250.000,00e). Benifiti za državu Crnu Goru kroz ovaj projekat mogu se očekivati u iznosu od oko 1 milion eura a odnosiće se na nabavke materijala iz Crne Gore, potrošnju goriva, nabavku zaštitne opreme, plaćanje carina, smještaja radnika, boravišnih dozvola, taksa kao i angažovanje građevinskih firmi iz Crne Gore za betonske radove, isporuku kamena, tucanog zastora i drugo. Željeznička Infrastruktura Crne Gore tokom 2012.godine u svom Planu rada prioritet daje ovom gradilištu. Uporedo sa ovim radovima finansiraćemo izradu projektne dokumentacije za sanaciju 12 kosina od Kosa do Podgorice u vrijednosti od 0,4 miliona eura.Izradom projektne dokumentacije očekujemo nova bespovratna sredstva iz IPA IV komponente u vrijednosti od 8,5 miliona eura za period od 2013. do 2015.godine, izjavio je Predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore mr Zarija Franović. Realizacijom Projekata Generalni remont pruge Kolašin - Trebaljevo (sredstva IPA 09) i Mijatovo Kolo- Mojkovac (sredstva IPA 10) očekujemo bolju, kvalitetniju a time i sigurniju prugu i projektovane brzine na istoj, čime će se skratiti vrijeme putovanja i stvoriti uslovi za dalje plansko uređenje pruge Vrbnica-Bar i njeno dovođenje na evropski nivo kroz naredni period, naglasio je G-din Franović. Alex_ZR January 13th, 2012, 08:23 PM Zavisi o kojim delovima Srbije pricas, nama u Vojvodini su sve pruge izgradjene u doba Marije Terezije Marija Terezija (vladala 1740-1780), Stivenson izmislio železnicu 1825... :| Bojan1710 January 13th, 2012, 10:55 PM Ma koliko da su nas puta zasipali bombama oni su u WWII dobili bar 25x vise istih bombi tako da je poredjenje bezveze. al` su zato dobili 1000x vece obestecenje od nemacke i jos uvek dobijaju, ako se nevaram nemacka je tek prosle godine otplatila odstetu za prvi svetski a da ne napominjem za drugi. uostalom je suludo sporediti englesku i bilo koju zemlju sa balkana :nuts: |