View Full Version : Железнички саобраћај | Rail transport

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 27 28 29

stormwatchforever
January 14th, 2012, 12:24 AM
Marija Terezija (vladala 1740-1780), Stivenson izmislio železnicu 1825... :|

Znas ti dobro na sta sam ja mislio, ne zovu putnicke vagone koji su nam preostali u Subotici dzaba "kola Marije Terezije".

prolaznikSRB
January 14th, 2012, 03:26 PM
Marija Terezija (vladala 1740-1780), Stivenson izmislio železnicu 1825... :|

Е ово може под "испала године" :lol:

CrazySerb
January 14th, 2012, 08:08 PM
Evo nesto malo detaljnije sa sajta ZICG:

13.01.2012.
Novi projekat ŽICG vrijedan 5. 000.000,00 eura
Remont 11km pruge na dionici Mijatovo Kolo-Mojkovac

Postoji li negde neka sema ili mapa do sada odradjenog? Malo malo, pa cujemo da se neka kraca deonica remontuje...

14.01.2012 11:48

Ruski voz na srpskim prugama do kraja januara

BEOGRAD - Prvi novi dizel-motorni voz iz Rusije, nakon svih obavljenih proba i testiranja, trebalo bi do kraja ovog meseca da dobije sve potrebne dozvole za saobraćaj na prugama u Srbiji, izjavio je danas direktor Direkcije za železnice Slobodan Rosić.

Pri kraju je procedura za uključivanje u saobraćaj prvog od 12 ugovorenih ruskih vozova koje su železnice kupile od kompanije "Metrovagonmaš", navedeno je u saopštenju Železnica Srbije dostavljenom Tanjugu.

Srpske železnice prvi put posle pune tri decenije dobijaju nove vozove, koji su uglavnom namenjeni za lokalni i regionalni saobraćaj.

"Rad komisija koje pripremaju dokumentaciju potrebnu za izdavanje dozvole za uključenje novog ruskog dizel-motornog voza u saobraćaj je u završnoj fazi i garnitura bi mogla da bude u redovnoj upotrebi krajem januara", rekao je direktor Rosić.

Da bi se garnitura bezbedno uključila u saobraćaj bilo je neophodno uskladiti standarde zemlje proizvođača i standarde domaće železničke mreže, kazao je Rosić.

Preostalih 11 vozova trebalo bi na srpskim prugama da budu do kraja ove godine.

U okviru pregovora o realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara razgovara se i o mogućnosti da 100 miliona dolara bude izdvojeno za nabavku još dizel-motornih vozova od kompanije "Metrovagonmaš", kažu u železnicama Srbije.

Dizel-motorni vozovi ruske kompanije imaju Mercedesov motor, Fojtov menjač, Knorove kočnice i druge komponente najpoznatijih proizvođača.

Vozovi imaju 120 mesta za sedenje, 126 mesta za stajanje, kamere, klimu, sistem za kontrolu, upravljanje i dijagnostiku, toalet koji je prilagođen i osobama sa posebnim potrebama, a na srpskim prugama će se kretati brzinom do 120 kilometara na sat.

Cena jednog voza iznosi oko 3,4 miliona švajcarskih franaka.

Uz vozove će biti isporučeni i rezervni delovi, alat i oprema za održavanje, potrošni materijal i dokumentacija u vrednosti od 2,5 miliona švajcarskih franaka.

Železnice Srbije i "Metrovagonmaš" potpisali su 2010. ugovor o kupovini 12 novih vozova iz kredita međunarodne železničke banke "Eurofime" od 43 miliona švajcarskih franaka.

EagleX
January 14th, 2012, 10:11 PM
Е ово може под "испала године" :lol:

U sustini i nije neka ispala. Storm je hteo da kaze da su pruge u Vojvodini izgradjene u vreme Austro-Ugarskog carstva, te je za to koristio izraz "doba Marije Terezije", naravno, vi ste to verovatno i skontali, ali je na forumima oduvek popularnije praviti od sagovornika budalu i ponizavati ga (tj. bezati dalje od teme, i svoditi je na licna ponizavanja) nego lepo uci u diskusiju.

Inace, ne znam da li ste culi za Fleksipas Zeleznice Srbije, ja sam to skontao pre jedno mesec dana, to je karta sa kojom imate pravo da koristite bilo koji voz u Srbiji (10 puta u periodu od mesec dana ) a kosta 1500 din.

oroborus
January 14th, 2012, 11:35 PM
ako se ne varam taj fleksipas važi samo za mlađe od 26 ili 27 godina... ja koristio prošle godine kad sam išao na exit, odlična stvar...

Alex_ZR
January 15th, 2012, 12:04 AM
Inace, ne znam da li ste culi za Fleksipas Zeleznice Srbije, ja sam to skontao pre jedno mesec dana, to je karta sa kojom imate pravo da koristite bilo koji voz u Srbiji (10 puta u periodu od mesec dana ) a kosta 1500 din.

Koristi od Fleksipasa imaju samo oni koji žive na nekom međunarodnom pravcu železnice u Srbiji (npr. Subotica). Mi koji živimo na slepom koloseku i gde su skoro svi vozovi ukinuti a pruge iz doba Franje Josifa ipak češće koristimo druge vidove prevoza... :)

prolaznikSRB
January 15th, 2012, 01:23 AM
U sustini i nije neka ispala. Storm je hteo da kaze da su pruge u Vojvodini izgradjene u vreme Austro-Ugarskog carstva, te je za to koristio izraz "doba Marije Terezije", naravno, vi ste to verovatno i skontali, ali je na forumima oduvek popularnije praviti od sagovornika budalu i ponizavati ga (tj. bezati dalje od teme, i svoditi je na licna ponizavanja) nego lepo uci u diskusiju.

То никада нисам радио, али када неко ко ради управо то, понижава друге и прави их будалама, и сам испадне такав, онда шта ћу него да се смејем.

Bad_Hafen
January 15th, 2012, 12:10 PM
Beograd - Bar ti je izgradjena na grbaci mucenika u radnim akcijama i mene bi licno bilo sramota sediti i voziti se na celicnoj hladnoj guji koja je podgrejana krvlju, znojem i iznurivanjem dece od 18-19 godina - Komunizam je uvek bio i ostao zlo.
A je li te sramota voziti sepo Vojvodini koja ima pruge bukvalno od krvi nasge naroda?
Ma koliko da su nas puta zasipali bombama oni su u WWII dobili bar 25x vise istih bombi tako da je poredjenje bezveze.
:nuts: pogotvo po Africi

MGX
January 16th, 2012, 04:06 PM
Postoji li negde neka sema ili mapa do sada odradjenog? Malo malo, pa cujemo da se neka kraca deonica remontuje...

Evo pred novu što su objavili.. Izvinjavam se ako je bila :)

http://www.zicg.me/Prezentacije/Prezentacije_all/Prezentacija%20Kolasin-Trebaljevo/images/image/Slide5.JPG

suponik
January 16th, 2012, 06:59 PM
^^
Ovo je vec zavrseno(Kolasin-Trebaljevo).
Trenutno se radi dionica Mojkovac-Mijatovo Kolo.
Takodje nedavno je zavrsena i dionica Bijelo Polje-Krusevo-Mijatovo Kolo.
Sada su brzine na ovim dionicama 80 km/h.

pantLA
January 17th, 2012, 08:54 PM
ako se ne varam taj fleksipas važi samo za mlađe od 26 ili 27 godina... ja koristio prošle godine kad sam išao na exit, odlična stvar...

Dobra stvar stvarno, jeftino, ko ima vremena da se vozi, super, moj burazer je uzeo, ide za Bg ali retko kad ima mesta da sedne, puste voz sa dva!? vagona iz Skoplja! A bas sam se iznenadio kada sam video koliko ljudi na sstanici, kao da je '93 :) :)

direktor
January 18th, 2012, 01:24 PM
http://www.vijesti.me/vijesti/metalnim-kuglama-tjeraju-slijepe-putnike-sa-krova-voza-clanak-56625 Pogledaj te kako se problem slijepih putnika rijesava.Meni jedino nije jasno kako ne zahvati voltni luk na elektrificiranim dionicama sjede pored pantografa

Podgoricanin
January 18th, 2012, 05:29 PM
^^
Ovo je vec zavrseno(Kolasin-Trebaljevo).
Trenutno se radi dionica Mojkovac-Mijatovo Kolo.
Takodje nedavno je zavrsena i dionica Bijelo Polje-Krusevo-Mijatovo Kolo.
Sada su brzine na ovim dionicama 80 km/h.

Znači, kad završe MK-MK dionicu ( :D ), od Kolašina do granice sa Srbijom će biti 80km/h? Pristojno... Nego, da li je išta rađeno od Kolašina ka Podgorici?

Ja i dalje tvrdim da bi BR-PG pruga bila najisplativija za ozbiljniju rekonstrukciju...

http://www.vijesti.me/vijesti/metalnim-kuglama-tjeraju-slijepe-putnike-sa-krova-voza-clanak-56625 Pogledaj te kako se problem slijepih putnika rijesava.Meni jedino nije jasno kako ne zahvati voltni luk na elektrificiranim dionicama sjede pored pantografa

Evo za Kosmajca...pruge im izgradili Holanđani... Čime li bi se danas vozili, da nije "ekspolatatora"? :D

suponik
January 18th, 2012, 07:44 PM
Nego, da li je išta rađeno od Kolašina ka Podgorici?Radjeno je nesto, ali nije radjen generalni remont.

Evo nesto sa sajta ZICG:
26.10.2011
Investicioni radovi na pruzi Vrbnica – Bar
Na dionici od Trebešice do Podgorice, na dijelu pruge sa najvećim usponom pruge (25‰) i krivinama sa minimalnim radijusima R=300 m′, imajući u vidu značajne investicione radove iz kreditnih sredstava i nastojanje ŽICG da se očuvaju projektovane brzine saobraćaja po redu vožnje za 2011.godinu (bez uvođenja laganih vožnji), izvršili smo pripremne radnje da bi tokom oktobra i novembra 2011.godine izvršili zamjenu šina u dužini 3.180 m` u ukupnoj vrijednost od 411.934,89 eura iz poslovnih sredstava ŽICG.
Željeznička Infrastruktura Crne Gore AD - Podgorica, za odobrena sredstva za tekuće održavanje iz Budžeta Crne Gore u iznosu od 8,4 miliona eura, planirala je tekuće održavanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa regulisanjem saobraćaja.
Međutim imajući u vidu značajne investicione radove iz kreditnih sredstava i nastojanje ŽICG da se očuvaju projektovane brzine saobraćaja po redu vožnje za 2011.godinu (bez uvođenja laganih vožnji), izvršili smo pripremne radnje da bi tokom oktobra i novembra 2011.godine izvršili zamjenu šina u dužini 3.180 m`.
Radovi se izvode na dionici od Trebešice do Podgorice po stacionaži navedenoj u prilogu ovog dopisa, gdje je i najveći uspon pruge (25‰) i krivine sa minimalnim radijusima R=300 m′.
Ukupna vrijednost radova iznosi 411.934,89 eura i izvešće se na teret Poslovnih sredstava Željezničke Infrastrukture Crne Gore AD - Podgorica.
Radovi su specifični, pripadaju kategoriji srednjih opravki - investiciono održavanje i po pravilu ustupaju se specijalizovanim remonterima, koji raspolažu specifičnom opremom za brže i lakše izvršenje radova.
Kompletan pregled angažovane mehanizacije, ljudstva, utrošenog materijala i drugi troškovi prikazani su u tabelarnom pregledu zamjene šina.
Download

Inace rekonstruisani su i neki tuneli, pa su i u njima ukinute lagane voznje.A sanirane su i neke kosine, sve u svemu nesto se radi ali bi ipak trebalo i vise i brze.
Takodje ZICG ako zamijeni i jedan jedini prag na pruzi ona to objavi na svom sajtu, tako da je tesko imati pregled sto je sve bitno radjeno i uradjeno na pruzi.
Ja i dalje tvrdim da bi BR-PG pruga bila najisplativija za ozbiljniju rekonstrukciju...Sa ovim se u potpunosti slazem.

montesky
January 18th, 2012, 08:32 PM
Ja i dalje tvrdim da bi BR-PG pruga bila najisplativija za ozbiljniju rekonstrukciju...

a mozda i najjeftinija???
ipak ima samo dva tunela, nekoliko mostova na skadarskom, ostalo ravnica

suponik
January 18th, 2012, 08:36 PM
^^
E tu bi stvarno mogla da se digne brzina do 120 km/h.

montesky
January 18th, 2012, 08:43 PM
da se iskoriste brzinske mogucnosti novih caf-ovih kompozicija ;)
vjerovatno bi se ubrzo koristile i na toj dionici

suponik
January 18th, 2012, 08:50 PM
A i zato sto podizanje brzine do 120 km/h i nije neki prevelik poduhvat, to je prilicno jednostavno.Sve preko te brzine je vec druga prica i za to su potrebna velika ulaganja, cak i za brzine do 140 km/h.

direktor
January 19th, 2012, 11:32 AM
Samo par tunela od kojih je onaj kroz sozinu najduzi na cijeloj pruzi ako se nevaram i pruga preko skadarskog nasip koji treba komplet sanirati jer navodno tone treba tu dosta para.Za brzine preko 120 treba poboljsati odrzavanje novu signalizaciju maknuti pruzne prelaze itd sto sve kosta

suponik
January 19th, 2012, 01:02 PM
Pa zato i kazem do 120 km/h.
I to bi za nas bio ogroman uspjeh.Sve preko toga je za nas naucna fantastika.

Podgoricanin
January 19th, 2012, 07:34 PM
Samo par tunela od kojih je onaj kroz sozinu najduzi na cijeloj pruzi ako se nevaram i pruga preko skadarskog nasip koji treba komplet sanirati jer navodno tone treba tu dosta para.Za brzine preko 120 treba poboljsati odrzavanje novu signalizaciju maknuti pruzne prelaze itd sto sve kosta

Nasip tone, i nasip se pokazao kao loše rješenje, ali mislim da nije neophodno da se on nešto drastično sanira za te brzine do 120km/h. U svakom slučaju, od Podgorice do Vranjine bi ta brzina trebala da bude mačiji kašalj... Odatle do Bara 90-100km/h takođe ne izgleda preteško i preskupo za ostvariti... Sa prosječnom brzinom od 100km/h, PG-BR vozom bi moglo da se ide za 35-40min, što bi omogućilo život u Baru, a rad u Podgorici, i obrnuto, u komfornoj varijanti. CAF-ovi na NK-PG-BR liniji bi bili pun pogodak.

Meni samo nije jasno, ako su već ogromna sredstva uložena u gradnju pruge Beograd - Bar, zašto su stanice tako nezgodno postavljene u gradovima kroz Crnu Goru, i time smanjena atraktivnost putničkog saobraćaja? Trebalo je, kao u Evropi, stanice dovesti da budu u sred strogog poslovnog centra grada...a u Podgorici još obezbijediti da u neposrednoj blizini budu (osim autobuske stanice) i institucije koje služe čitavoj državi - KBC, Univerzitet i sl... I u Baru je stanica nelogično odmaknuta od centra, u Bijelom Polju takođe... jedino je Nikšić donekle OK.

direktor
January 20th, 2012, 11:57 AM
Sto se tice polozaja stanica jedino je tako moglo inace pruga jos uvjek nije napravljena po projektu jos uvjiek fali par objekata tzv sluzbenih mjesta za preticanje itd vec je neko o tome pisao mislim da se radi o 6 lokacija .Inace jedan sad vec na zalost pok inz koji je rado na pruzi da je postojala ideja i valjda utvrdjena trasa pruge do TIVTA tj do aerodroma ali da to nije uradjeno zbog izuzetno velikih troskova na barskoj pruzi i protivljenja ostalih republika citaj SL HR oni su u startu bili uopste protiv gradnje pruge BG/Br

suponik
January 20th, 2012, 07:11 PM
direktor
Sto se tice polozaja stanica jedino je tako moglo inace pruga jos uvjek nije napravljena po projektu jos uvjiek fali par objekata tzv sluzbenih mjesta za preticanje itd vec je neko o tome pisao mislim da se radi o 6 lokacija .
Tako je.
Po planu/projektu ove pruge trebalo je izgraditi jos 6 ukrsnica/ukrsnih stanica(4 u SRB i 2 u CG).Takodje jos ponesto je trebalo biti izgradjeno, ali ovo je najbitnije.

Evo jos nesto o tome, iz nekog priloga o pruzi BG-BR:

Mada je prije 32 godine pruga Beograd –
Bar aktivirana, na njoj još uvjek nije izgradjeno
šest službenih mjesta za saobraćaj vozova
(ukrštanje i preticanje) i više projektovanih
objekata kao što su putničke stanice u Baru,
Podgorici, Prijepolju, ranžirna stanica u
Podgorici, telekomanda od Bijelog Polja do
Bara, kao i stanični i industrijski kolosijeci.
Zbog neizgradnje mjesta za ukršanje i preticanje
Biogradsko jezero i Zlatica dolazi
do znatnog smanjenja propusne i prevozne
moći pruge.

filip__pg
January 21st, 2012, 01:29 PM
DVIJE KOMPOZICIJE IDU NA REDOVNU OPRAVKU

Šminkanje dvaju vozova koštaće 1,7 miliona

Slične poslove za crnogorsku Željeznicu do sada su radili "Šinvoz" iz Zrenjanina "Želvoz" iz Smedereva i "Relok" iz Rumunije

Crnogorska željeznica bi do početka nove turističke sezone trebalo da dobije još dvije sređene i osavremenjine kompozicije, odnosno dva modernizovana elektromotorna voza.

Izvršni direktor željezničkog prevoza Milojica Zindović kazao je da će dva elektromotorna voza uskoro otići u zagrebački "Gredelj" na redovnu opravku i modernizaciju.

"Prvo je vrijednost redovne opravke dva elektromotorna voza procijenjena na skoro 1,2 miliona eura sa uračunatim PDV-om. Nakon konsultacija sa Vladom, dobili smo dozvolu da amandmanski uvećamo vrijednost nabavke na 1.755.000 da bi se uz opravku vozovi i modernizovali. 'Gredelj' je izabran kao najpovoljniji ponuđač i kada se uskoro otkloni prigovor Komisije za javne nabavke, koji se odnosi na zapisnik o otvaranju ponuda i nema suštinskog uticaja na proceduru izbora, vozovi će otići u Hrvatsku na sređivanje", kazao je Zindović.

Dilema može li "Gredelj" da radi ovakve opravke i modernizaciju, pošto za sada nije imao iskustva sa ovom vrstom vozova, za Zindovića nema smisla.

Slične poslove za crnogorsku Željeznicu do sada su radili "Šinvoz" iz Zrenjanina "Želvoz" iz Smedereva i "Relok" iz Rumunije.

"Gredelj i u smislu kadrova i u smislu opreme ima kapacitete za projektovanje, konstruisanje i izradu i daleko složenijih i modernijih vozova. Za nas do sada nijesu radili redovne opravke ovih vozova, ali rade redovne opravke drugih savremenijih vozova za Hrvatsku željeznicu i željeznice drugih država. Klasične remontne firme, kakve su pomenute, vrše samo remont vozova", rekao je Zindović.

On je objasnio i razliku u cijeni sređivanja vozova, jednog koji je početkom prošle godine stigao iz Srbije i dva koji će uskoro otići u Hrvatsku.

Za opravku voza koji je početkom prošle godine stigao iz Smedereva plaćeno je oko 370.000 eura. Za opravku i sređivanje dva “nova” planirano je nešto preko 1,7 miliona.

"Razlika je u tome što su ovdje dva voza. Što će se osim redovne opravke na ovim vozovima raditi i kompletna modernizacija koja podrazumijeva modernizaciju sistema za grijanje i provjetravanje, modernizaciju kompletnog enterijera i zamjenu prozora. Na vozu koji pominjete nije rađeno ništa osim glavne opravke, nije bilo modernizacije, a u Želvozu je ostao debelo preko dvije godine. Ovaj put želimo dobro sređene vozove koje namjeravamo da imamo prije početka ljetnje turističke sezone. Treba reći i to da u taj iznos (1,7 miliona eura) ulaze i nepredviđeni radovi i kvarovi koji se mogu otkriti tek prilikom opravke voza", kazao je Zindović.

On je dodao da je posljednji tender za redovnu opravku dva elektromotorna voza raspisan 2007. godine i da je procijenjena vrijednost bez PDV-a iznosila 700.000 eura.

http://www.vijesti.me/vijesti/sminkanje-dvaju-vozova-kostace-1-7-miliona-clanak-57147

Podgoricanin
January 21st, 2012, 10:45 PM
Sto se tice polozaja stanica jedino je tako moglo

Tako je.

Zbog čega, kad je prostora bilo na pretek? Urbanisti su praktično imali golu ledinu ispred sebe, mogli su da crtaju kako im je volja...

usrejected
January 21st, 2012, 11:56 PM
Česi grade prugu na Koridoru 10
Izvor: Tanjug
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija....&nav_id=575817

Politikolog
January 22nd, 2012, 12:20 AM
Zbog čega, kad je prostora bilo na pretek? Urbanisti su praktično imali golu ledinu ispred sebe, mogli su da crtaju kako im je volja...

Ko ce ga znati - mozda zemljiste nije bilo dobro, ipak je to veliko opterecenje, znali su ipak oni sta i kako se to radi... Bas iz tog razloga pruga BG-Bar na par mesta krivuda iako za tim na oko nema potrebe ali naisli su na lose tlo, automatski je to promenilo planove itd. A za stanice verovatno je bilo jeftinije da budu van grada, pa su zato tako daleko...

CrazySerb
January 22nd, 2012, 05:42 PM
Jedna lepa vest iz komsiluka...

3i24FzplWgc

sallae2
January 23rd, 2012, 10:48 AM
SRBIJA | PONEDELJAK 23.01.2012 | 08:38

Brze pruge dobijamo za 10 godina (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=01&dd=23&nav_id=576188)

IZVOR: DNEVNIK

Beograd -- U narednih 8 do 10 godina pruga na trasi železničkog Koridora 10 biće potpuno modernizovana, a vozovi će ići brzinom od najmanje 160 kilometara na sat.

Prema rečima, generalnog direktora “Železnica” Milovana Markovića, za razvoj železničke infrastrukture i nabavke novih vozova, Železnice Srbije ove godine planiraju da povuku oko 1,2 milijarde evra kredita.

Marković podseća na to da su lane započeta dva velika projekta – izgradnja železničkih mostova na Koridoru 10, i to
- „Žeželjevog„ u Novom Sadu i
- preko Velike Morave u blizini Ćuprije.

U Srbiju je stigao i prvi ruski voz od 12 naručenih, koji će biti isporučeni do kraja ove godine, što su posle tri decenije prvi novi vozovi za putnički saobraćaj u Srbiji.

Već su raspisani i tenderi za izgradnju dvokolosečne pruge na nekim deonicama, a radovi će krenuti do kraja marta. „Železnice” imaju potpisan ugovor s EBRD-om o 35 miliona kredita za modernizaciju pruge na Koridoru 10 i 65 miliona evra za nabavku novih višesistemskih lokomotiva.

Očekuje se potpisivanje
- ugovora o isporuci 25 elektromotornih vozova, vrednih 100 miliona evra, što će takođe finansirati EBRD,
- te prvog ugovora za izgradnju drugog koloseka na deonici Beograd–Pančevo u okviru ruskog kredita, čija je ukupna vrednost 800 miliona dolara.

Za obnovu železničkog Koridora 10 u Srbiji potrebno je oko pet milijardi evra. Evropska banka za obnovu i razvoj do sada je u Srbiju uložila 800 miliona evra, od kojih je polovina bila za puteve a ostatak za železnicu.

Direktorka EBRD-a za infrastrukturu Sju Beret upravo je izjavila da planiraju da u zemlje Jugoistočne Evrope ulože oko 1,8 milijardu evra, pod uslovom da postoje dobri projekti u oblasti infrastrukture. To se, kako je naglasila, odnosi i na Srbiju, bez obzira na njen status u EU.

Austrijska kompanija „Por” planira da do leta izgradi u Srbiji fabriku železničkih pragova, preciznije, obnovi stare pogone fabrike „Tik” u Svilajncu, u koju će uložiti 5,6 miliona evra, a s 2,8 miliona kredita projekat finansira i EBRD. Železnički pragovi predstavljaju deset odsto vrednosti u obnovi železničkog Koridora 10, dakle, oko 500 miliona evra.

sallae2
January 23rd, 2012, 11:20 AM
SRBIJA | PONEDELJAK 23.01.2012 | 10:52

"Prokop" uz pomoć Rusije i Kuvajta (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=01&dd=23&nav_id=576224)

IZVOR: DANAS

Beograd -- Prema projektnoj dokumentaciji, za završetak radova na železničkoj stanici „Beograd - centar“, poznatijoj kao „Prokop“, potrebno je oko 108 miliona evra.

U Ministarstvu infrastrukture objašnjavaju da je “Prokop” predviđen da bude glavna stanica za putnički saobraćaj u Beogradu i završetkom omogućiće se skraćenje linija svih vozova koji tranzituju kroz Beograd, s obzirom da je stanica prolazna, a ne čeona i da se nalazi na Koridoru 10.

Za završetak kolosečnih postrojenja predviđena su sredstva kredita kuvajtskog fonda za razvoj.

Ugovor je vredan oko 26 miliona evra i nalazi se u proceduri odobravanja u Kuvajtu. Uslovi kredita su veoma povoljni ako se porede sa uslovima kredita koje nude međunarodne finansijske institucije.

“Za radove na objektu stanične zgrade i ostale prateće infrastrukture u toku su pregovori sa Ruskom federacijom. Ovaj projekat je jedan od potencijalnih projekata koji bi bio finansiran sredstvima ovog kredita” , kaže Dejan Lasica, pomoćnik ministra infrastrukture.

Početkom poslednje decenije prošlog veka radovi su počeli, ali ih je raspad SFRJ opet prekinuo. Ipak, tokom tih radova postavljene su šine i stanica je uključena u sistem „Beovoza“, a delom i u međugradski saobraćaj.

Dan ustanka Srbije, 7. jul, bio je vezan za stanicu „Prokop“ dve godine uzastopno. Jula 1995. godine, kada je u sistem „Beovoza“ uključena podzemna stanica „Vukov spomenik“, i 1996. godine kada je Mirko Marjanović , zajedno sa Slobodanom Miloševićem, otvorio radove na betonskoj ploči, koja je i izgrađena, ali su radovi kasnije opet zaustavljeni zbog bombardovanja tadašnje SRJ.

Međutim, 2005. godine opet se otvara priča u vezi sa završetkom radova. Ovoga puta su „Železnice Srbije“ raspisale konkurs kojim je predviđeno da investitor završi izgradnju i da za to dobije pravo izgradnje na prostornoj ploči, delu koji je predviđen za poslovno-komercijalni centar.

Mađarska kompanija „Trigranit“ pobedila je na ovom konkursu, ali su pregovori ubrzo propali, jer, kako su naveli u toj kompaniji, veliki propust u izgradnji „Prokopa“ je to što nije predviđen parking.

Inače, tadašnjom računicom „Železnica Srbije“, za završetak projekta bilo je potrebno 80 miliona evra za stanicu i 150 miliona evra za predviđeni komercijalni deo.

Drugoplasirani na konkursu bio je „Energoprojekt“, s kojim je Vlada Srbije 2008. godine potpisala ugovor i dogovorila da se radovi završe u roku od 30 meseci, ali je nekoliko meseci kasnije Vlada ipak odlučila da ne da saglasnost na potpisani ugovor

Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture, rekao je avgusta 2009. godine da „od Prokopa nema ništa“, te da će mu biti žao što nije uspeo da završi taj projekat. Ipak, januara 2010. godine opet se krenulo s radovima, ali isti nisu privedeni kraju. Sad se čeka odluka iz Kuvajta.

„Prokop“ je od početka radova ocenjen kao „najveći infrastrukturni projekat“. Projektno rešenje doneto je 1971, a projekat je završen 1974. godine, dok se sa radovima počelo 1977. s ciljem da isti budu završeni maja 1979. godine, ali taj rok nije ispunjen. Tokom osamdesetih godina prošlog veka radovi su nekoliko puta obustavljeni i ponovo započinjani, ali završetak železničke stanice nijednog trenutka se nije nazirao.

Eeeee
January 23rd, 2012, 12:01 PM

"Prokop" uz pomoć Rusije i Kuvajta (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=01&dd=23&nav_id=576224)

IZVOR: DANAS

Beograd -- Prema projektnoj dokumentaciji, za završetak radova na železničkoj stanici „Beograd - centar“, poznatijoj kao „Prokop“, potrebno je oko 108 miliona evra.

U Ministarstvu infrastrukture objašnjavaju da je “Prokop” predviđen da bude glavna stanica za putnički saobraćaj u Beogradu i završetkom omogućiće se skraćenje linija svih vozova koji tranzituju kroz Beograd, s obzirom da je stanica prolazna, a ne čeona i da se nalazi na Koridoru 10.

Za završetak kolosečnih postrojenja predviđena su sredstva kredita kuvajtskog fonda za razvoj.

Ugovor je vredan oko 26 miliona evra i nalazi se u proceduri odobravanja u Kuvajtu. Uslovi kredita su veoma povoljni ako se porede sa uslovima kredita koje nude međunarodne finansijske institucije.

“Za radove na objektu stanične zgrade i ostale prateće infrastrukture u toku su pregovori sa Ruskom federacijom. Ovaj projekat je jedan od potencijalnih projekata koji bi bio finansiran sredstvima ovog kredita” , kaže Dejan Lasica, pomoćnik ministra infrastrukture.

Početkom poslednje decenije prošlog veka radovi su počeli, ali ih je raspad SFRJ opet prekinuo. Ipak, tokom tih radova postavljene su šine i stanica je uključena u sistem „Beovoza“, a delom i u međugradski saobraćaj.

Dan ustanka Srbije, 7. jul, bio je vezan za stanicu „Prokop“ dve godine uzastopno. Jula 1995. godine, kada je u sistem „Beovoza“ uključena podzemna stanica „Vukov spomenik“, i 1996. godine kada je Mirko Marjanović , zajedno sa Slobodanom Miloševićem, otvorio radove na betonskoj ploči, koja je i izgrađena, ali su radovi kasnije opet zaustavljeni zbog bombardovanja tadašnje SRJ.

Međutim, 2005. godine opet se otvara priča u vezi sa završetkom radova. Ovoga puta su „Železnice Srbije“ raspisale konkurs kojim je predviđeno da investitor završi izgradnju i da za to dobije pravo izgradnje na prostornoj ploči, delu koji je predviđen za poslovno-komercijalni centar.

Mađarska kompanija „Trigranit“ pobedila je na ovom konkursu, ali su pregovori ubrzo propali, jer, kako su naveli u toj kompaniji, veliki propust u izgradnji „Prokopa“ je to što nije predviđen parking.

Inače, tadašnjom računicom „Železnica Srbije“, za završetak projekta bilo je potrebno 80 miliona evra za stanicu i 150 miliona evra za predviđeni komercijalni deo.

Drugoplasirani na konkursu bio je „Energoprojekt“, s kojim je Vlada Srbije 2008. godine potpisala ugovor i dogovorila da se radovi završe u roku od 30 meseci, ali je nekoliko meseci kasnije Vlada ipak odlučila da ne da saglasnost na potpisani ugovor

Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture, rekao je avgusta 2009. godine da „od Prokopa nema ništa“, te da će mu biti žao što nije uspeo da završi taj projekat. Ipak, januara 2010. godine opet se krenulo s radovima, ali isti nisu privedeni kraju. Sad se čeka odluka iz Kuvajta.

„Prokop“ je od početka radova ocenjen kao „najveći infrastrukturni projekat“. Projektno rešenje doneto je 1971, a projekat je završen 1974. godine, dok se sa radovima počelo 1977. s ciljem da isti budu završeni maja 1979. godine, ali taj rok nije ispunjen. Tokom osamdesetih godina prošlog veka radovi su nekoliko puta obustavljeni i ponovo započinjani, ali završetak železničke stanice nijednog trenutka se nije nazirao.

Znaci samo da mi glasamo za DS? :D :D :D
Idu izbori, idu izbori :)
Da dodje neko sa strane, i vidi kakve sve planove nama serviraju pred izbore, covek bi se odusevio. Jos kad bi se 10% od svega toga obistinilo, ja bi se odusvio :D

filip__pg
January 23rd, 2012, 02:20 PM
Moguća gradnja pruge Pljevlja-Bijelo Polje- Berane
23. januar 2012.

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja raspisaće u prvoj polovini ove godine tender za izradu Studiju opravdanosti izgradnje pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica sa Kosovom, saznaje Portal Analitika.

To piše u ekonomskim smjernicama za 2012.godinu, koje je Vlada nedavno usvojila. Smjernice predstavljaju skup projekata koje Vlada treba da realizuje tokom ove godine. Izrada Studije opravdanosti koštaće 315.000 eura.

Prema pouzddanim saznanjima Portala Analitika, postoje dvije varijante željezničkog povezivanja Pljevalja sa prugom Bar – Beograd.

Prva je povezivanje sa Bijelim Poljem kod Slijepač Mosta, a druga kod Mojkovca, koja se u prvi mah čini povoljnija.

U zavisnosti od rezultata te studije Vlada će znati koliko bi mogao da košta projekat željezničkog povezivanja Pljevalja sa postojećom prugom.

Vlada godina nazad, od evropskih banaka koristi povoljne kredite za obnovu željezničke infrastrukture tako da, u slučaju da Studija opravdanosti bude pozitivna, neće biti preveliki problem naći novac za realizaciju ovog projekta.

Izgradnja pruge na toj relaciji bi značajno pomogla izvoznim aktivnostima pljevaljskog Rudnika uglja, ali i izvozu rude sa Kosova-čime bi se značajno povećao pretovar Luke Bar.

http://www.portalanalitika.me/ekonomija/vijesti/48942-mogua-gradnja-pruge-pljevlja-bijelo-polje-berane.html

dedonja
January 23rd, 2012, 02:25 PM

...

Sve može pred izbore... da je pameti pa da neko započne kosmodrom...

Vucko
January 23rd, 2012, 02:52 PM
Obratite paznju na spin.28 milki za koloseke.Ali opet nema svega ostalog na prokopu.I da uzmu taj kredit mrka i kompanija zeznuse stvari i odredise ruski kredit na drugu stvar.Dakle nista od toga.Cak i da zavrse koloseke ne moze se seliti glavna zeleznicka stanica.

Stefan1
January 25th, 2012, 03:10 AM
prekjuče novi DMV na pruzi ispod Kalemegdana...

http://img.photobucket.com/albums/v449/StefanoD/2012/Nov-voz-2312012-1.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v449/StefanoD/2012/Nov-voz-2312012-2.jpg

CrazySerb
January 25th, 2012, 04:50 AM
Lepotan :okay:

Jedna slika Prokopa...

http://img811.imageshack.us/img811/4678/prokop1.jpg

montesky
January 25th, 2012, 09:36 AM
Lepotan :okay:

obicni voz, ne zezaj milose, casti ti. jeste ljepsi u odnosu na ostale sto imamo, ali mimo toga nista posebno

MGX
January 25th, 2012, 10:06 AM
Nov, čist i bez grafita.. Kud ćeš više? :D

vstefanovic
January 25th, 2012, 10:20 AM

ja potajno se nadam da ce neko da spase tu prugu i da je koristi kao gradsku zeleznicu. od resnika do karaburme preko topcidera, sajma (nepostoji stanica) , beograd centar (nepostoji stajaliste za tako nesto) beton hala, stari grad, dunav stanica, ada huja. karaburma/mirjevo. ima tu da se radi ali dobar deo postoji. kao tunel prema mirjevu posle dunav stanice. moze u pravo da se pocne sa takvim garniturama posto nije elektrificirano. ali to su samo pusti snovi.

Kot Behemot
January 25th, 2012, 10:42 AM
ja potajno se nadam da ce neko da spase tu prugu i da je koristi kao gradsku zeleznicu. od resnika do karaburme preko topcidera, sajma (nepostoji stanica) , beograd centar (nepostoji stajaliste za tako nesto) beton hala, stari grad, dunav stanica, ada huja. karaburma/mirjevo. ima tu da se radi ali dobar deo postoji. kao tunel prema mirjevu posle dunav stanice. moze u pravo da se pocne sa takvim garniturama posto nije elektrificirano. ali to su samo pusti snovi.

I ja sam to isto pomenuo pre neku nedelju...
Meni se ideja čini dobrom.

dedonja
January 25th, 2012, 11:01 AM

http://img.photobucket.com/albums/v449/StefanoD/2012/Nov-voz-2312012-1.jpg
...[/IMG]

Pa ovo je kraće od novog tramvaja...

prolaznikSRB
January 25th, 2012, 12:11 PM
Стварно је безвезе што нема и средњи вагон.

Stefan1
January 25th, 2012, 01:13 PM
obicni voz, ne zezaj milose, casti ti. jeste ljepsi u odnosu na ostale sto imamo, ali mimo toga nista posebno
A zamisli da je kupljen CAF DMV koji je isto bio u ponudi, koja bi pojava bio na pruzi...

pa jeste kratak, ali za vožnju u lokalu sasvim ok...

montesky
January 25th, 2012, 01:43 PM
Nov, čist i bez grafita.. Kud ćeš više? :D

brao! sto je nama plafon, kuku

bas pravi lokalac

A zamisli da je kupljen CAF DMV koji je isto bio u ponudi, koja bi pojava bio na pruzi...

ako bude srece, taj cemo sljedece godine gledat na CG prugama, pa cemo vidjet u kojoj je mjeri pojava;) eto smo i mi barem jednu stvar odradili kako treba

Vucko
January 25th, 2012, 01:43 PM
Ruski vozovi su uzeti namerno da bi mogli i preko ruskog kredita da ih kupimo jos pa tako cemo dobiti oko 40 ili koliko ovih vozica sto ce nam pokriti potrebe za naredni period.

Kazu na sajtu zeleznica da za neki dan krece prvi vozic da radi!

dedonja
January 25th, 2012, 01:49 PM
...

pa jeste kratak, ali za voznju u lokalu sasvim ok... vidim da ljude obicno asocira na moderan sinobus

Koja je razlika?

CrazySerb
January 25th, 2012, 05:39 PM
Zanimljiva vest...

sreda 25.01.2012 | 14:47
Crna Gora gradi prugu do Kosova
Izvor: Tanjug, SEEbiz

Podgorica -- Crna Gora bi u prvoj polovini godine trebalo da raspiše tender za izradu Studije opravdanosti gradnje pruge od Pljevalja preko Bijelog Polja i Berana do Kosova.

U nedavno usvojenim ekonomskim smernicama crnogorske vlade za 2012. predviđeno je raspisivanje tog tendera, a izrada studije bi koštala 315.000 evra, preneo je portal SEEbiz.

Postoje dve varijante železničkog povezivanja Pljevalja sa prugom Bar - Beograd. Prva je povezivanje sa Bijelim Poljem kod Slijepač Mosta, a druga kod Mojkovca, koja se u prvi mah čini povoljnija.

Studija će pokazati koliko bi mogao da košta projekat železničkog povezivanja Pljevalja sa postojećom prugom.

Izgradnja pruge na toj relaciji bi značajno pomogla izvoznim aktivnostima pljevaljskog Rudnika uglja, ali i izvozu rude sa Kosova, čime bi se značajno povećao pretovar Luke Bar.

:cheers:

montesky
January 25th, 2012, 09:34 PM
:storm: yet another shitstorm

odradice studiju, onda eventualno vizuelnu prezentaciju, pa pricat pet godina uprazno, i na kraju izjavit kako nema interesenata jer investicija nije trenutno isplativa.

aoo sran.a nikad dosta

Kot Behemot
January 26th, 2012, 07:33 AM
Pitanje.
Da li se ikad planirala gradnja pruge Bar-Skadar?
Predeo mi se čini dosta ravnim i jednostavnim za izgradnju pruge.

Znam da nema mnogo prometa tuda, ali eto razmišljam.

MGX
January 26th, 2012, 09:01 AM
Postoje dve varijante železničkog povezivanja Pljevalja sa prugom Bar - Beograd. Prva je povezivanje sa Bijelim Poljem kod Slijepač Mosta, a druga kod Mojkovca, koja se u prvi mah čini povoljnija.
Ili preko Srbije tj Prijepolja, što je najjednostavnije/najjeftinije da se napravi, ali u praksi teško izvodljivo, da ne kažem neizvodljivo...

suponik
January 26th, 2012, 09:35 AM
Pitanje.
Da li se ikad planirala gradnja pruge Bar-Skadar?
Predeo mi se čini dosta ravnim i jednostavnim za izgradnju pruge.

Znam da nema mnogo prometa tuda, ali eto razmišljam.
Vec postoji pruga Podgorica-Skadar, i tu je teren bio relativno povoljan za izgradnju pruge.

suponik
January 26th, 2012, 09:40 AM
Ili preko Srbije tj Prijepolja, što je najjednostavnije/najjeftinije da se napravi, ali u praksi teško izvodljivo, da ne kažem neizvodljivo...
Da, ovo je najkraca i najbolja varijanta.Ali je ta varijanta, nakon razdvajanja SRB i CG i formiranja dvije nezavisne drzave, i definitivna odbacena.

gishko
January 26th, 2012, 12:57 PM
http://www.railserbia.net/forum/download/file.php?id=35423

http://www.railserbia.net/forum/download/file.php?id=35424

Слике од: TKS, са форума RailSerbia, поставио Boris712

http://www.railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=4901&p=142596#p142596

Izgradnja pruge na toj relaciji bi značajno pomogla izvoznim aktivnostima pljevaljskog Rudnika uglja, ali i izvozu rude sa Kosova, čime bi se značajno povećao pretovar Luke Bar.

Оде наша руда преко Милове агенције...

wolf431
January 26th, 2012, 02:39 PM
^^

Gishko, samo jedna mala ispravka. Sliku je napravio TKS, a na forum railserbia postavio forumaš Boris712. Über-Mašinovođa je rang koji forumaš ima na tom forumu, a ne njegov nick.

stormwatchforever
January 26th, 2012, 03:02 PM
Jedna lepa vest iz komsiluka...

3i24FzplWgc

Sad bi konacno bio red da ovi nasi naprave 160km u oba smera BG-SID.

gishko
January 26th, 2012, 06:38 PM
^^

Gishko, samo jedna mala ispravka. Sliku je napravio TKS, a na forum railserbia postavio forumaš Boris712. Über-Mašinovođa je rang koji forumaš ima na tom forumu, a ne njegov nick.

Moja greška, sada ću ispraviti. Uopšte nisam skontao šta sam uradio :|

CrazySerb
January 27th, 2012, 12:25 AM
Sest godina od velike tragedije...:(

q2BMiqc8IwM&

Nikad vise se ovako nesto ne sme dogoditi.

direktor
January 27th, 2012, 03:50 PM
http://dengi.onliner.by/2012/01/25/pervyj-relsovyj-avtobus-proxodit-ispytaniya-v-belarusi-starye-dizelya-zamenyat OVAKO TO RADI Lukasenko pa se vi smijte belarus BKM pravio od cesme do voza preko trole i tramvaja.A mi i bicikle uvozimo a da ne govorim o necemu savrsenijem Jos kad bi neko znao sta pise u tekstu CrayzSerb

CrazySerb
January 27th, 2012, 03:55 PM
Razvijen je u saradnji sa poljskom firmom PESA.
Do kraja godine ,planiraju nabavku sest ovakvih vozova.

Napravljen je kao zamena za matore DR-1A vozove...

Zapravo, vise je ovo poljski proizvod nego beloruski.

http://g.io.ua/img_aa/large/0367/14/03671467.jpg

suponik
January 27th, 2012, 04:49 PM
Radi se o jednodjelnom cetvoroosovinskom DMV tj. sinobusu.Proizvodi ce ga BKM uz pomoc MVRZ, a PESA ce prenijeti neophodnu/nedostajucu tehnologiju.Inace recimo potrosnja goriva kod ovog novog voza DP-1 ce biti 3 puta manja u onosu na stare DR-1A.
U svakom slucaju bravo za Bjelorusiju, oni su sacuvali veci dio proizvodnje naslijedjene iz doba bivseg SSSR.
Nesto slicno je nudjeno i Srbiji 1997. godine.Njemacka firma DWA je ponudila licencu za sinobus LVT/S, koji bi se proizvodio u Gosi.Doista bio je u pitanju dvoosovinski sinobus, ali je mogao da ide u sprezi do 4 djelne kompozicije.Dizel motor je bio Volvo a hidraulicni prenosnik Voith.Inace ovaj sinobus je firma DWA razvila uz pomoc Bombardiera a posije je i postala dio istog.
http://de.wikipedia.org/wiki/DWA_LVT/S
http://hu.wikipedia.org/wiki/DWA_LVT/S

gishko
January 27th, 2012, 05:50 PM
Železnice uzele kredit od 95 mil.€
IZVOR: TANJUG
London -- Evropska banka za obnovu i razvoj podržaće reformu Železnice Srbije kreditom od 95 miliona evra za modernizaciju pruge na Koridoru 10.

Iz kredita sa državnim garancijama finasiraće se modernizacija 14 kilometara pruge od Glavne železničke stanice u Beogradu do Resnika i još 50 kilometara pruge na ključnim sektorima Koridora 10.

Investicija EBRD u Železnicu Srbije biće podržana i donacijom od oko 1,5 miliona evra za tehničku pomoć u restrukturiranju i komercijalizaciji tog državnog preduzeća.

Generalni direktor Železnice Srbije Milovan Marković ocenio je da će kredit pomoći poboljšanju železničkog saobraćaja u Srbiji otklanjanjem "uskih grla" u beogradskoj železničkoj mreži i modernizacijom južnog kraka pruge na Koridoru 10.

"Investicija EBRD omogućiće poboljšanje kvaliteta, bezbednosti, i brzine saobraćaja na prugama u Srbiji, približavanjem međunarodnim standardima", istakao je Milovanović.

U ranijim investicijama, EBRD je Železicama Srbije obezbedila ukupno 317 miliona evra za modernizaciju voznih sredstava i infrastrukturu kao i za podršku restrukturiranja kompanije.

Kako se navodi u saopštenju, od početka poslovanja u Srbiji, EBRD je plasirala oko 2,9 milijardi evra u razne sektore srpske privrede i mobilisala dodatna ulaganja u iznosu od preko šest milijardi evra.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=01&dd=27&nav_id=577663

direktor
January 27th, 2012, 06:33 PM
CREZI hvala na prevodu koji smo mi idoti pa nismo uzeli licencu i sklapali sami u gosi

stormwatchforever
January 28th, 2012, 01:35 AM
Razvijen je u saradnji sa poljskom firmom PESA.
Do kraja godine ,planiraju nabavku sest ovakvih vozova.

Napravljen je kao zamena za matore DR-1A vozove...

Zapravo, vise je ovo poljski proizvod nego beloruski.

http://g.io.ua/img_aa/large/0367/14/03671467.jpg

Ovo je neka matora olupina, sigurno su se pomesale slike.

suponik
January 28th, 2012, 10:05 AM
^^
Pa to je taj stari DR-1A.

Singidunum
January 29th, 2012, 02:51 PM
Treba da zameni te stare sovjetske RVR vozove koje koristi i Beovoz. S tim da se u prigradskog zeleznici Minska koristi Stadler Flirt a ovi ce biti medjugradski sinobusi.

CrazySerb
January 30th, 2012, 11:35 PM
Zanimljiva prica sa barske pruge...:)

Romansa u vozu koji je satima kasnio
Ljubav bez voznog reda
Vladimir Lojanica | 28. 01. 2012. - 23:00h | Foto: V. Lojanica

UŽICE - Brzi voz Bar - Beograd, treći vagon, kvar na pruzi, železnička stanica Užice... Te četiri odrednice u sredu uveče, kao po scenariju holivudskih ljubavnih drama, bile su dovoljne za romansu između jedne Tamare i jednog Milana, Pribojca i Beograđanke.

Do pre tri dana bili su neznanci, a od pre tri večeri su zaljubljeni par. I za to su zahvalni srpskoj železnici, zapravo havariji na pruzi, koja im je dala vremena da se upoznaju i zavole.

Par stotina putnika brzog voza, koji se na putu iz Bara prema Beogradu u sredu oko 16.20 zaustavio u Užicu, dočekala je vest o kvaru na pruzi kod Sevojna i najava da će neko vreme morati da se strpe.

Prošao je sat, pa drugi sat... Neki putnici su proklinjali železnicu, drugi se zaklinjali da više neće putovati vozom, nestrpljivo grickali nokte, šetkali staničnim peronima... Svi su bili nervozni osim Tamare Nikolić (26) i Milana Prijovića (26).

http://www.blic.rs/data/images/2012-01-27/209459_0112uzice2--foto-v-lojanica_f.jpg?ver=1327702600

Njima je potpuno je svejedno što šef stanice ne najavljuje polazak. Stajanje bez reda vožnje, a kod njih - sve u redu. Čekanje je za njih dvoje prst sudbine. Svud okolo nervoza i sneg, a oni na sedmom nebu, jedva svesni da već ko zna kojim poljupcem uveliko dele prve trenutke svoje iznenadne veze...

Lokomotiva nikako da zapišti. Već tri sata je prošlo otkad se zaustavila u Užicu. A par kilometara dalje, ka Beogradu, na železničku naponsku mrežu zbog snega se sručila grana i isljučila vozovima struju. Svi su nestrpljivo čekali da majstori otklone kvar, svi - osim Milana i Tamare. Prepričavaju nam kako je sudbina umešala prste da ih spoji.

- Krenuo sam u 14.40 iz rodnog Priboja u Beograd, gde radim. U kupeu upoznajem Prijepoljca Miljana Stojadinovića. Ćaskanjem ubijamo vreme - počinje Milan priču, čiji je akter postao nesvakidašnjim spletom okolnosti.

http://www.blic.rs/data/images/2012-01-27/209472_repuzice03-milan-prijovic-tamara-nikolic-kum-miljan-stojadinovic-foto-f-vlojanica_f.jpg?ver=1327702748

U jednom trenutku Milan izlazi u hodnik da zapali cigaretu. Iz svog kupea, par metara dalje niz hodnik, baš u tom času izlazi i Tamara. Sve se, onako filmski, poklopilo - u isto vreme su se mašili za cigarete, vršnjaci su i kolege, oboje ugostitelji...

- Pomislio sam: „Kako je zgodna ova crnka!“ I onda je srce počelo da mi lupa... Pozvao sam je da uđe u moj kupe - nastavlja Milan Prijović.

Tamara je kući putovala iz Tivta, a u voz se ukrcala u Sutomoru.
- Putovanje je bilo dosadno sve do trena kada sam ugledala Milana. Prošlo mi je kroz glavu: „Zgodan mladić!“ Reč po reč, kroz priču sam zaključila da je pristojan i kulturan - iskrena je Tamara.

Kilometar po kilometar kloparao je voz, reč po reč razmenjivali su Milan i Tamara, po koju i Miljan, onaj momak iz Prijepolja. A onda Užice, vest o havariji, sati čekanja...

- Pozvao sam je da protegnemo noge. Poveli smo i Miljana, seli da popijemo nešto. Nisam mogao da izdržim, rekao sam Tamari da mi se sviđa. I ona to isto meni. Poljubili smo se jednom, pa drugi, treći... stoti put! Hvala nevremenu koje je izazvalo kvar na pruzi... Do neba sam mu zahvalan - kroz širok, iskren osmeh kaže Milan.

Svedok iznenadno rođene ljubavi bio je Miljan Stojadinović. Odluče li Tamara i Miljan da se venčaju - i Miljan će pred matičara. Presabira kroz glavu splet okolnosti u kojima su dvoje neznanaca, koje je video prvi put u životu, postali potencijalni kumovi.

Krenuo sam poslom prema Ivanjici, upoznao Milana, kasnije i Tamaru. Nisam se mnogo mešao u njihov razgovor, ali sam ostio neku nevidljivu kopču koja će ih spojiti. I tako... Miljan mi je, kao da se znamo sto godina, poverio da mu se sviđa Tamara. A kasnije me pitao: „Ako je oženim, hoćeš li mi biti kum?”. Hoću, rekoh, kumstvo se ne odbija - priča ovaj Prijepoljac.

Prošlo je pet sati otkako voz stoji, a ni sekunde nagoveštaja kad bi mogao da krene... Tamara i Milan, željni jednog drugog, poskidali su kofere iz vagona, oprostili se Miljana, uzeli taksi i zaputili se na Zlatibor. Šta će dalje biti - to znaju samo oni.

- Kumovi, neka vam ovo bude generalna proba medenog meseca - dobacio im je na rastanku Miljan.

Posle je pitao otpravnika zna li kada će voz krenuti. Bio je bar stoti putnik koji je te večeri postavio isto pitanje. Tek pet minuta pre ponoći kompozicija je nastavila ka Beogradu.

Vucko
January 31st, 2012, 09:21 PM
Nemam vise reci o zeleznicama srbije u danasnjoj pruzi rekose da rusi dolaze krajem februara da se nastave pregovori???

Ovi pregovori traju duze od kafkinog procesa,kazu da ce radovi poceti najranije pocetkom jeseni!

Bagra nesposobna :bash:

Al3XaNd4R
January 31st, 2012, 11:01 PM
Zanimljiva prica sa barske pruge...:)

ocaj..

ne vjerujem da su docekali zlatibor.. vjerujem da su se kresnuli nedje u taksiju,sa sve taksistom.

:banana:

rosulje
January 31st, 2012, 11:06 PM
Lijepa priča.

Sudbina

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQU8oqHhIi18-01JtFBmO_e5IQ4sppA9-NhIGz9UO0X-d5qZ-ztdWkDNCxaiQ

MareCar
February 1st, 2012, 01:56 AM
"a oni na sedmom nebu, jedva svesni da već ko zna kojim poljupcem uveliko dele prve trenutke svoje iznenadne veze..."

Drolja... :D

MarioLa
February 1st, 2012, 06:03 AM
Nek se jos pokoji put zapute vozom za CG pa mozda im se opet desi kvar sto sigurno i hoce, pa nek lijepo u tom vozu docekaju djecu, unucad i mozda i umru u tom vozu jer ce kvarivi biti cesci i duze ce trajati. Da, prica je super ali je realnost surova (i tog voza a i Miljana kad vidi sta je brak :)

Arnorian
February 2nd, 2012, 10:32 PM
0 do 500 km/h za 70 sekundi, od 1:45 videa

Dh1ap8M8VeE

NQyj-3C99bA

gishko
February 2nd, 2012, 10:48 PM
^^^^ Е да нам је и за две трећине спорија пруга било би супер :) Ово је метак :cheers:

Прочитао сам на форуму railserbia.net да Руси не дају да се нови ДМВ пусти у саобраћај док се не заврши тестирање које траје око 210 дана, што значи да би по неким проценама воз требало да крене тек у марту. Има ли неко некакву информацију у вези са овим?

suponik
February 6th, 2012, 11:06 AM
03.02.2012.
Tendencija opadanja privremenih laganih vožnji za period 2008–2011 godine na prugama Željezničke infrastrukture Crne Gore. Prosečan broj laganih vožnji za period 2008-2011 godine na prugama Željezničke infrastrukture Crne Gore smanjen sa 19 na 9, što je poboljšanje za 52.63% u ovoj kategoriji.
http://www.zicg.me/index-aktuelno.html#Vanredni

direktor
February 6th, 2012, 02:07 PM
Novi beograd beovoz
http://img802.imageshack.us/img802/9752/dsc04646l.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/802/dsc04646l.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

MarioLa
February 6th, 2012, 04:28 PM
03.02.2012.
Tendencija opadanja privremenih laganih voznji za period 2008-2011 godine na prugama Zeljeznicke infrastrukture Crne Gore. Prosecan broj laganih voznji za period 2008-2011 godine na prugama Zeljeznicke infrastrukture Crne Gore smanjen sa 19 na 9, sto je poboljsanje za 52.63% u ovoj kategoriji.
http://www.zicg.me/index-aktuelno.html#Vanredni

Hehe o svemu ljudi statistiku vode. Ali najsmjesniji su kojekakvi procentualni pokazatelji stanja neke odredjene situacije, u ovom slucaju smanjenja broja laganih voznji. A to sto na primjer tih ostalih 9 mozda obuhvata 70% jednog koridora to nema veze (mislim bubam). Mogli su dat procenat koliko kilometara cjelokupne mreze pruga je u punoj funkciji i od toga izvesti postotak.

Dziggy
February 6th, 2012, 05:04 PM
Cekajte, na ovom klipu pise Japanski maglev? Zar postoji jos neki sistem osim onog u Sangaju da radi po principu Magleva, ili je to napisano Maglev samo zato sto je brz pa kao ofrlje maglev.

nixazmaj
February 6th, 2012, 05:56 PM
Cekajte, na ovom klipu pise Japanski maglev? Zar postoji jos neki sistem osim onog u Sangaju da radi po principu Magleva, ili je to napisano Maglev samo zato sto je brz pa kao ofrlje maglev.

jednostavno odeš na wikipediju i nadješ http://en.wikipedia.org/wiki/Maglev

Arnorian
February 6th, 2012, 07:22 PM

Postojeću probnu prugu produžuju do Tokija i na drugu stranu prema Nagoji, a kasnije i do Osake. Plan je da Tokijo-Nagoja proradi do 2025., a do Osake do 2045. Test mimoilaženja dva magleva brzina od po 500 km/h je bio uspešan. Maglev jeste skuplji za izgradnju, ali je održavanje jeftinije, pošto nema pokretnih delova.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b5/Chūō_Shinkansen_map.png

CrazySerb
February 7th, 2012, 06:38 PM
Krajem meseca ruski kredit za Železnice

Autor/izvor: Seebiz/Blic
Datum objave: 07.02.2012. - 12:16:50

BEOGRAD - Dejan Lasica: Do kraja februara biće potpisan prvi ugovor vredan 420 miliona evra o nekoliko projekata u železničkoj infrastrukturi na osnovu ruskog državnog kredita od 600 miliona evra U toku su pregovori o ceni i procentualnom učešću domaćih i ruskih firmi, a završetak pregovora se očekuje tokom nove posete ruske delegacije u februaru. Ostali delovi ugovora su u velikoj meri usaglašeni - objašnjava Lasica.

Prvi ugovor koji će biti potpisan do kraja februara obuhvata izgradnju drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, projektantska vrednost 45 miliona evra, nabavku dizel-motornih garnitura za potrebe „Železnica Srbije“ a.d., oko 75 miliona evra, izgradnju pruge Valjevo-Loznica, projektantska vrednost 270 miliona evra, rehabilitaciju deonice na koridoru 10, 111 kilometara pruga u vrednosti oko 30 miliona evra i nedostajuću tehničku dokumentaciju, glavni projekat za deonicu Valjevo-Loznica.

Dogovoreno je, prema rečima Lasice, da se ruski kredit fazno realizuje i da tokom ove godine počne ostvarivanje projekata čija je tehnička dokumentacija usaglašena i potvrđena.

Osim usaglašenih projekata, moguće je da se iz kredita finansira i izgradnja tehničko-putničke stanice Zemun vredne oko 29 miliona evra, izgradnja “Beograd centra” za oko 108 miliona evra i modernizacija pruge Beograd-Bar.

Uslov za ostvarivanje svih projekata je i zaključivanje bilateralnog kreditnog ugovora između dve države sa jasno naznačenim predmetom radova. Taj sporazum mora biti ratifikovan u Narodnoj skupštini. U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, uslov za sprovođenje projekata bez javnog tendera je postojanje bilateralnog međudržavnog sporazuma. Radna verzija tog sporazuma nalazi se na razmatranju u ruskom ministarstvu finansija - dodao je Lasica.

Ruska firma „Zarubestroj tehnologije“, ćerka firma Ruskih državnih železnica, otvorila je predstavništvo u Srbiji krajem prošle godine. Ova firma, kako ističe Lasica, biće nosilac posla u čitavom projektu u saradnji sa domaćim firmama.V. Spasić

CrazySerb
February 10th, 2012, 02:19 AM
08.02.2012

STATUS RADOVA NA PRUZI NIKŠIČ – PODGORICA
Na dijelu pruge Ostrog-Danilovgrad je montirano 16 stubova( ukupno 68 od predviđenih 301).U stanici Nikšić se sastavljaju djelovi portala prije montaže.

http://i278.photobucket.com/albums/kk89/milosm011/nik1.png

07.02.2012

Na nikšićkoj pruzi se nastavilo sa montažom stubova za kontaktnu mrežu. Na dijelu pruge Ostrog-Danilovgrad je montirano 17 stubova ( ukupno 52 od planiranih 301 na ovoj dionici).

http://www.zicg.me/Aktuelno/KM%20NK%20PG%2007.02.2011.jpg

06.02.2012
I pored lošeg vremena nastavljeni su radovi na nikšićkoj pruzi. Na dijelu pruge Ostrog-Danilovgrad montirano je 17 stubova ( ukupno 35 od predviđenih 301).

http://www.zicg.me/Aktuelno/KM%20NK-PK%2006.02.2012.png

04.02.2012.
STATUS RADOVA NA ELETRIFIKACIJI PRUGE NIKŠIČ – PODGORICA
I pored jakog nevremena nastavljeni su radovi na nikšićkoj pruzi. U stanici su montirane tri noge portala, a na otvorenoj pruzi Ostrog-Danilovgrad 4 stuba kontaktne mreže.

http://i278.photobucket.com/albums/kk89/milosm011/nik2.jpg

02.02.2012.
STATUS RADOVA NA ELETRIFIKACIJI PRUGE NIKŠIČ - PODGORICA

Dana 02.02.2012.god. montirana su 3 stuba u stanici Nikšić (ukupno 25 od predviđenih 40) a na otvorenoj pruzi Ostrog-Danilovgrad montirano je 14 stubova od predviđenih 301.

http://i278.photobucket.com/albums/kk89/milosm011/nik3-1.jpg

Izvor:
http://www.zicg.me

Recite sta god hocete ali meni ovo konacno deluje obecavajuce :cheers:
Svaka cast i majstorima koji rade u ovakvim vremenskim (ne)prilikama :master:

Bojan9
February 10th, 2012, 03:38 AM
Idu neki izbori i ovdje...

filip__pg
February 10th, 2012, 05:12 PM

Nece kod nas brzo izbori :)

suponik
February 10th, 2012, 10:10 PM
Vec su azurirali podatke:

09.02.2012
Na pruzi NK-PG nastavljeni su radovi na montaži stubova za kontaktnu mrežu.

Na dijelu pruge Ostrog -Danilovgrad je montirano je 17 stubova za kontaktnu mrežu ( ukupno 85 od predviđenih 301 na ovoj dionici). Takođe je na ovom dijelu pruge izvršeno zalivanje betonom 19 stubova, izvršeno je bušenje na 8 temelja za ankere stopastih stubova.

http://www.zicg.me/

gishko
February 10th, 2012, 10:38 PM
Voz na putnom prelazu naleteo na automobil ostavljen na pruzi
Petak, 10. Februar 2012.

Danas u 12.45 sati, na putnom prelazu obezbeđenom svetlosno-zvučnom signalizacijom, na delu barske pruge između železničkih stanica Lazarevac i Lajkovac, putnički voz koji je saobraćao iz Beograda za Vrbnicu naleteo je na automobil marke "Citroen Xsara", u kojem nije bilo putnika, ostavljen na putnom prelazu.
U ovom vanrednom dogadjaju nije bilo nastradalih, ni povređenih. U momentu naleta voza, u automobilu nije bilo putnika, a svi uređaji na putnom prelazu uredno su radili.
Po izjavi vozača automobila, vozilo je ostalo na putnom prelazu jer je ostalo bez goriva!!! Ostaje potpuno nejasno zašto je vozač ostavio automobil na šinama i nije ga uklonio (izgurao) sa putnog prelaza.
Prema prvim procenama, "Železnice Srbije" su pretrpele materijalnu štetu od oko 70 hiljada evra, jer je prilikom naleta na ostavljeni automobil oštećena lokomotiva, ali je i u potpunosti uništena kućica putnog prelaza, sa svim unutrašnjim uređajima. Uviđaj na licu mesta izvršili su pripadnici MUP-a i Komisija za isleđenje vanrednih dogadjaja stanice Lajkovac, a prekid saobraćaja trajao je 70 minuta.
Ovo je još jedan u nizu primera kako neodgovorno i nesavesno ponašanje vozača drumskih vozila utiče na bezbednost celokupnog saobraćaja, posebno železničkog.
"Železnice Srbije" stalno upozoravaju na tu činjenicu, ističući da se ovakvim bezobzirnim ponašanjem u saobraćaju ugrožava bezbednost svih učesnika.
I ovim putem upozoravamo da se u ovakvim i sličnim slučajevima drumska vozila pomere sa koloseka i putnih prelaza. Zaustavni put železničkih kompozicija je između 700 i hiljadu metara, one ne mogu nigde da skrenu sa pruge i mašinovodja, jednostavno, ne može da zakoči voz pre nego što naleti na drumsko vozilo.
Vozači drumskih vozila na putnim prelazima često uopšte ne gledaju i ne osmatraju prugu prilikom prelaska preko nje, preduzimaju rizična i opasna kretanja mimoilazeći polubranike i branike, ne poštuju u dovoljnoj meri svetlosnu signalizaciju, te prelaze preko pruge pruge iako je uređaj za obezbeđenje saobraćaja već spušten. Neretko se događa da se putnički automobili zaglavljuju u kolosekoloseku ili slete s kolovoza u zonu pruge. Česti su i slučajevi bahatosti i samouverenosti vozača drumskih vozila. Postoje putni prelazi u Srbiji na kojima su bahati vozači drumskih vozila za godinu dana i preko 100 puta slomili branike, pokušavajući da se provuku ispod spuštenih rampi. Sve statistike pokazuju da su gotovo isključivi krivci za vanredne dogadjaje na putnim prelazima vozači drumskih vozila i drugi učesnici u saobraćaju.
Zato "Železnice Srbije" i ovim putem apeluju i upozoravaju da se bezbednost u saobraćaju može postići samo odgovornim odnosnom prema sebi i drugima i poštovanjem drumske i železničke signalizacije.

http://www.zeleznicesrbije.com/system/sr-latin/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/33754.html

cinoeye
February 13th, 2012, 07:37 PM
Po izjavi vozača automobila, vozilo je ostalo na putnom prelazu jer je ostalo bez goriva!!! Ostaje potpuno nejasno zašto je vozač ostavio automobil na šinama i nije ga uklonio (izgurao) sa putnog prelaza.
:cheers::cheers2::booze:

Vucko
February 14th, 2012, 02:47 PM
Izgleda da 25 elektricnih lokomotiva ce biti Alstom.CAF je otpao,ostali konkurenti su Simens i Stedler.

MarioLa
February 14th, 2012, 04:27 PM
Izgleda da 25 elektricnih lokomotiva ce biti Alstom.CAF je otpao,ostali konkurenti su Simens i Stedler.

Znaci, Alstom Prima2 bi bila ta lokomotiva. Jedna i jedina koju Alstom pravi ali se moze konfigurisati po potrebi u toku proizvodnje pa cak i poslije. Limit na brzinu je 140/200 kmh zavisno za sta se koristi (roba/putnici). Da li je ovo najbolja opcija i koliko je vjerovati ovim lokomotivama?
Simens je ipak ime. Kolika je razlika u cijeni?

CrazySerb
February 14th, 2012, 05:06 PM
Ne, ne radi se o lokomotivama vec o novim motornim garniturama, tj. EMV.

Verovatno Coradia...

http://www.alstom.com/assets/0/4294967308/180/2147484773/2147484774/ddbce26e-8fe4-45b0-a4ea-6e74e09e4797.jpg

MareCar
February 14th, 2012, 06:11 PM
Zasto je CAF jedini otpao?

Vucko
February 14th, 2012, 07:18 PM
Pise u najnovijem broju pruge da nisu zadovoljili uslove tendera,ali ne kazu specificno oko cega,da li je u pitanju vozilo ili poslovanje firme neodgovarajuce.

YU-AMC
February 14th, 2012, 07:33 PM
I na kojoj relaciji ce da teraju?

borris_
February 14th, 2012, 08:06 PM
Znaci, Alstom Prima2 bi bila ta lokomotiva. Jedna i jedina koju Alstom pravi ali se moze konfigurisati po potrebi u toku proizvodnje pa cak i poslije. Limit na brzinu je 140/200 kmh zavisno za sta se koristi (roba/putnici). Da li je ovo najbolja opcija i koliko je vjerovati ovim lokomotivama?

Dok Alstom nije ime. :bash:

YU-AMC
February 14th, 2012, 09:20 PM
Hmm imam neki osecaj da ce Srbija pre kupiti Francuski ili Spanski produkt i da politika nije umesana.

Vucko
February 14th, 2012, 09:30 PM
spanci su otpali(CAF),zaboravi na njih.

Izgleda da ide alstom u paketu,metro,tramvaj u NS i i zeleznicka vozila.

MareCar
February 14th, 2012, 09:40 PM

Da, Siemens je ime za skleparije i polu-proizvode. Ako ti Alstom nije ime za sinska vozila, onda... :ohno:

MarioLa
February 14th, 2012, 10:57 PM
Ljudi, pisalo je "lokomotive" i iskljucivo sam komentarisao o lokomotivama. Moja preferenca ipak ide na Taurusa kad su lokomotive u pitanju. A uopste ne mislim da Alstom ne valja.

YU-AMC
February 14th, 2012, 11:06 PM
spanci su otpali(CAF),zaboravi na njih.

Izgleda da ide alstom u paketu,metro,tramvaj u NS i i zeleznicka vozila.

Mislim da je to odradjena stvar. Znam da je CAF spanski. Meni ovo smrdi na Tadiceva posla. Samo fali da Jatu uguraju Airbus francuski i sve je tu. Btw Kakav tramvaj za NS? Jel to mlate ili su bas ozbiljni?

CrazySerb
February 15th, 2012, 02:24 PM
sreda, 15. feb 2012, 11:19 -> 13:17

"Fijat" vozom do Luke Bar

Novi "Fijatov" model od juna vozovima srpske železnice do Luke Bar. Prvi voz sa autodelovima za "Fijat" stiže u Kragujevac krajem februara. Prevoz usklađen sa dinamikom "Fijata", kaže direktor Železnica Srbije Milovan Marković.

Železnice Srbije će već krajem februara početi da prevoze autodelove za novi "Fijatov" model, a od juna i gotove automobile iz Kragujevca za Luku Bar, najavio je generani direktor srpskih železnica Milovan Marković.

Železnice će do kraja ove godine iz Kragujevca za Bar transportovati 26.400 automobila (Fijat 500L) sa 132 teretna voza, rekao je za Marković Tanjugu.

Marković je naveo da će prvi voz sa autodelovima za "Fijat" doći u Kragujevac krajem ovog meseca iz pravca Šida.

Uskladili smo taj prevoz sa dinamikom proizvodnje koju očekuje "Fijat", rekao je Marković.

Tokom juna i jula železnice će svake sedmice, prema Markoviću, prevoziti do Bara gotove automobile sa po jednim vozom, a u avgustu i septembru sa po tri voza nedeljno.

U oktobru će železnice transportovati nova "Fijatova" vozila sa sedam vozova nedeljno, a u novembru i decembru će biti po devet vozova sedmično.

Marković je dodao da će svaki voz nositi po 200 automobila.

Generalni direktor Železnica kaže da je već utvrđena dinamika i za 2013. godinu, po kojoj će svake nedelje iz Kragujevca za Bar ići 14 vozova, kao i jedan voz prema Subotici i dalje ka Evropi.

Planirano je da srpske železnice naredne godine iz Kragujevca transportuju oko 3.000 automobila sedmično ili ukupno skoro 160.000 automobila, precizirao je generalni direktor "Železnica Srbije".

Marković je naglasio da je ugovoreni posao prevoza autodelova i automobila za potrebe "Fijata" izuzetno značajan posao za Železnice Srbije, grad Kragujevac i Srbiju.

vladygark
February 16th, 2012, 02:48 PM
Siemens је пре извесног времена показао изглед регионалног ЕМВ-а за Русе, ако Немци добију тендер, и ми ћемо добити нешто слично, вероватно.

http://s005.radikal.ru/i210/1202/28/746ecac48122.jpg

http://s018.radikal.ru/i523/1202/f7/ce3a268d0610.jpg

http://www.rzd-expo.ru/developments/detail.php?ID=28687

Politikolog
February 16th, 2012, 04:03 PM
^^ ovo je u sutini Desiro ML ali za siri(ruski) kolosek... ovako izgleda standardni za Belgiju SNCB i Nemacku:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e7/Desiro_ML.JPG/800px-Desiro_ML.JPG

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/SNCB_08503_1.jpg/800px-SNCB_08503_1.jpg

a ovo je Ruski:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Siemens_Desiro_RUS_%C2%AB%D0%9B%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0%C2%BB_%D0%B2_%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B5.jpg/800px-Siemens_Desiro_RUS_%C2%AB%D0%9B%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0%C2%BB_%D0%B2_%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B5.jpg

pitanje je sta ce nama ponuditi...

CrazySerb
February 16th, 2012, 04:06 PM
^^
Evo i kako izgleda proces proizvodnje ruske "lastavice":

http://sg79.livejournal.com/21879.html

suponik
February 17th, 2012, 09:05 PM
NAJAVLJENO NORMALIZOVANJE SAOBRAĆAJA NA ŽELJEZNICI

Kraj remonta barske i nikšićke pruge

http://www.vijesti.me/vijesti/kraj-remonta-barske-niksicke-pruge-clanak-61032

djordjebg
February 18th, 2012, 04:05 PM
Isti Vladan Lukic:)

gishko
February 20th, 2012, 06:29 PM
"BG VOZ" od danas ponovo po utvrđenom redu vožnje
Ponedeljak, 20. Februar 2012.

Od danas, 20. februara 2012. godine, vozovi iz sistema "BG Voza" ponovo saobraćaju po utvrđenom redu vožnje.
To znači da od danas, između Batajnice i Pančevačkog mosta, svakog radnog dana "BG Voz" ima 105 polazaka, koliko ih je i predviđeno redom vožnje, prosečno na svakih petnaest minuta.
Tokom prošle nedelje, zbog vanredne situacije nastale usled veoma niskih temperatura i snežnih padavina, ali i smanjene potrebe za železničkim gradskim prevozom u Beogradu, s obzirom da škole, fakulteti i jedan deo privrede nisu radili, "BG Voz" je saobraćao po vikend režimu, sa smanjenim brojem polazaka.
Uprkos velikim snežnim neprilikama u proteklih dvadesetak dana, "BG Voz" je saobraćao redovno i izuzetno uspešno, uz minimalna zakašnjenja, koja su po vozu prosečno bila manja od jednog minuta.

http://www.zeleznicesrbije.com/system/sr-latin/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/33951.html

CrazySerb
February 21st, 2012, 05:36 AM
Novi ukrajinski proizvod, predvidjen za brzine do 200 kilometara na sat....

vbqqwI-X76E

http://poltavanews.com.ua/media/2272663/111.jpg

http://i1.poltava.pl.ua/photo/5/482/9601.jpg

http://poltavanews.com.ua/media/2272668/222.jpg

http://poltavanews.com.ua/media/2272673/333.jpg

http://www.mediaport.ua/images/124062_700.jpg

http://www.kvsz.com/images/stories/megregionalniy_2.jpg

nebojsaarh
February 21st, 2012, 10:24 AM
^^ Ovi stolovi kao daske za peglanje :lol::lol:

Šalu na stranu, zar smo mi toliko siromašni ili toliko glupi da nismo mogli sami da napravimo vozove, ili da nađemo partnera koji b recimo u Goši sklapao svoje vozove???

stormwatchforever
February 21st, 2012, 11:01 AM
Ma kakvi, zemlja koja je nekada proizvodila vagone koji su mogli stati rame uz rame sa Pullmanima nije mogla napraviti sopsveni voz nego se okrenula Rusima jer su nas oni uslovili drugim stvarima.

direktor
February 21st, 2012, 02:27 PM
A sto su ti rusi krivi za sve za ruske DMV je dala krediti yeljeznicka banka eurofima .Da smo htjeli mogli smo sami napraviti ali nasim politicarima nije u interesu jer to neko mora da uveze i da uzme procenat misko sisko beko i co.A da uz odredjena ulaganja smo mogli za pocetak da napravimo pus pul garniture

prolaznikSRB
February 21st, 2012, 05:54 PM
Novi ukrajinski proizvod, predvidjen za brzine do 200 kilometara na sat....

Перфектан за наше потребе. Ово ми треба да купимо.

micika
February 21st, 2012, 07:51 PM
I da ga vozimo gde?

MareCar
February 21st, 2012, 08:53 PM
Ja mu vidim mane, np. u putnickom prostoru buka je sigurno neverovatna, svaki put kad neko otvori vrata. Mnogo pametnije reseno na ICE-u.

prolaznikSRB
February 21st, 2012, 08:54 PM
I da ga vozimo gde?

Панчево - Београд :)

micika
February 21st, 2012, 08:56 PM
Da, bas za to sluze ovakvi vozovi. I bas ta pruga sluzi za tolike brzine.

prolaznikSRB
February 21st, 2012, 10:03 PM
Da, bas za to sluze ovakvi vozovi. I bas ta pruga sluzi za tolike brzine.

Колике брзине?
Видим да пише да је 200 максимална, значи да није никакав спејс шатл, већ нека нормална брзина.
Да ли се уопште праве возови за брзине наших пруга (до 100) ?

Неће произвођачи да чекају да ми поправимо пруге да би могли да праве нормалне возове.

micika
February 21st, 2012, 10:05 PM
Nece proizvodjaci, ali zato mi trebamo da cekamo da popravimo pruge prvo. I ovo nije prigradski voz, koliko ja kao laik shvatam.

Tadirian
February 22nd, 2012, 02:35 PM
Opet "ćiro" kroz Konavle

Srijeda, 22 Februar 2012 14:07
Obnova uskotračne željezničke pruge od Dubrovnika do Igala ponovno je izvučena iz naftalina na sastanku dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića s kolegama iz opština Ravno, Neum i Trebinje te predstavnicima firme “Saraj inženjering” koji su predstavili projekat oživljavanja stare pruge - piše “Slobodna Dalmacija”.
Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o zajedničkoj izradi projektno-studijske dokumentacije za projekt koji bi mogao konkurisati za novac iz fondova EU-a.

Zamisao o obnovi stare uskotračne pruge, koja je s bivše dubrovačke željezničke stanice u luci Gruž prolazila istočnim obroncima Srđa preko Brgata i Ivanice prema Mostaru, te se spuštala Konavoskim poljem prema Igalu, Herceg Novom i Zeleniki, stara je dvadesetak godina. Realizacijom sporazuma oživjela bi željeznička pruga Gabela − Zelenika s odvojcima za Uskoplje i Gruž, te Hum i Trebinje.Krajnji cilj je ponovna izgradnja uskotračne željezničke pruge kojom bi saobraćale dvije kompozicije voza sa 10 vagona, što bi osiguralo posao za četrdesetak ljudi iz regije. Prva faza vraćanja “ćira” bi uključivala izgradnju tračnica od Zvekovice do Vojskog dola, druga faza povezala Gruž s Uskopljem u BiH, a treća Zvekovicu sa Crnom Gorom.
Za povratak pruge lani su se zauzeli i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i vodstvo konavoske Udruge prijatelja uskotračne željeznice bez granica koji u saradnji s bivšim radnicima “Ćira“ prikupljaju opremu za signalizaciju i lokomotivu radi izrade suvenira.

http://www.radiotivat.com/turizam/opet-ciro-kroz-konavle

vladygark
February 22nd, 2012, 06:45 PM
I ovo nije prigradski voz, koliko ja kao laik shvatam.

Линија Кијев-Харков, 160 kmph. Разуме се само по себи, да овакав воз нема шта да тражи на локалним пругама.

prolaznikSRB
February 22nd, 2012, 07:01 PM
Који по теби воз треба да се узме за Беовоз?

vladygark
February 22nd, 2012, 07:30 PM
Било који регионални нископодни ЕМВ, типа Desiro, CAF Civity, Stadler Flirt, PESA, Newag, Končar.....Уосталом, Железнице Србије су давно расписале тендер за гарнитуре од три вагона из кредита ЕБРД. Можда би и БГ воз могао да добије нешто.

UPD: Мени лично највише се допада Stadler Flirt за Норвешку.....:drool:

http://s005.radikal.ru/i210/1202/4d/cf6d473aecdd.jpg

http://s018.radikal.ru/i513/1202/4e/e9498b352876.jpg

http://s49.radikal.ru/i125/1202/73/6365431ddbc4.jpg

http://www.railpictures.net/showphotos.php?locomotive=BM%2074

Podgoricanin
February 22nd, 2012, 11:36 PM
^^ Flirt je majka, sa fantastičnim ubrzanjem, to je voz najprimjereniji za kratke linije sa čestim stajanjima...

Očišćena pruga od Podgorice do Kolašina - simpatičan klip...

rcFUfNrjq3o

suponik
February 23rd, 2012, 12:13 AM
Da li neko zna u kakvom je trenutno stanju pruga Kraljevo-Kragujevac-Lapovo, i da li je poceo eventualni remont, modernizacija i elektrifikacija ove pruge?
Ovo pitam iz razloga sto ce bukvalno za koji dan u KG poceti da stize ogromna kolicina robe a jos veca ce da se otprema iz KG.Pa bi stoga ova pruga "trebala ko leba".

micika
February 23rd, 2012, 09:08 AM
Ni u kakvom stanju. Reklo bi se katastrofalnom. Roba, da si ti meni ziv i zdrav stize mesecima vec i sve se vozi drumskim putem.

suponik
February 23rd, 2012, 12:53 PM
^^
To nije dobro iz vise razloga.
Mislim da bi SRB trebala kako zna i umije da nadje neka sredstva i makar popravi malo ovu prugu i obavezno je elektrificira.Od toga bi bilo visestruke koristi.

micika
February 23rd, 2012, 03:12 PM
Pricalo se o tome mesecima (godinama) iz grada da drzava ne postuje ugovor sa FIAT-om, a rezultati ce se tek videti, a poceli su da se vide.

srbijasport
February 23rd, 2012, 05:34 PM
Da li neko zna u kakvom je trenutno stanju pruga Kraljevo-Kragujevac-Lapovo, i da li je poceo eventualni remont, modernizacija i elektrifikacija ove pruge?
Ovo pitam iz razloga sto ce bukvalno za koji dan u KG poceti da stize ogromna kolicina robe a jos veca ce da se otprema iz KG.Pa bi stoga ova pruga "trebala ko leba".

Ja sam skorije isao vozom od Kragujevca do Kraljeva, nije prelazio 50 km/h i putovanje je trajalo oko sat i po. Inace iz pravca Kraljeva prema Kragujevcu nekih 5 km su postavili one stubove za elektrifikaciju pored pruge. Izgleda da su zapoceli nesto...

Inace ta pruga mi prolazi pored same zgrade. Dok je USS Smederevo radio redovno su prolazili teretnjaci, sada tek poneki. Videcemo kako ce biti kad krene Fiat sa svojim transportom.

micika
February 23rd, 2012, 05:36 PM
Ja sam skorije isao vozom od Kragujevca do Kraljeva, nije prelazio 50 km/h i putovanje je trajalo oko sat i po. Inace iz pravca Kraljeva prema Kragujevcu nekih 5 km su postavili one stubove za elektrifikaciju pored puge. Izgleda da su zapoceli nesto...

Inace ta pruga mi prolazi pored same zgrade. Dok je USS Smederevo radio redovno su prolazili teretnjaci, sada tek poneki. Videcemo kako ce biti kad krene Fiat sa svojim transportom.

Prolazi tacno i kroz moje imanje na selu. :)
Ti si jos dobro prosao, ja sam pre 3 godine isao 2.5h za deonica koja se kolima predje za 45 min. Takodje, ti stubovi nisu od sada, nego postoje ihaaaaaj, to su oni stubovi sto idu do Kamidzore negde.

suponik
February 23rd, 2012, 11:01 PM
^^
Na Railserbia forumu sam procitao da je elektrifikacija ove pruge pocela jos za vrijeme postojanja SFRJ ali je nakon raspada iste i desavanja pocetkom 90-tih stala.Cak je ostalo dosta opreme namijenjene remontu i elektrifikaciji(stubovi za kontaktnu mrezu) da stoji i propada i nestaje pored pruge.

NELSON HAHA
February 23rd, 2012, 11:11 PM
Било који регионални нископодни ЕМВ, типа Desiro, CAF Civity, Stadler Flirt, PESA, Newag, Končar.....

Ма какави Десирои и Кафови, за овдашњу вандалску стоку је онај Кнински Крајина Експрес оклопни воз и то полован. По могућству да се "електрификује" читав воз док стоји у Земунском депоу, па да бају који крене са спрејом на њега продрма која хиљада волти. Само то стоку може одвратити од оног преодвратног жврљања потпуних бесмислица и бесомучног уништавања...
Овако нешто је за Београд.:lol:

http://oklop3.tripod.com/voz13.JPG

http://oklop3.tripod.com/voz14.JPG

Иначе, данас сам се возио БГ возом из Батајнице око 13:30 и био је прекрцат! Стајало се све до Вука. Крајње је време да БГ воз креће у интервалу од 15 минута већ од 12 или 12:30.

prolaznikSRB
February 24th, 2012, 07:56 AM
Занимљиве слике из Метровагонмаш-а.

Између осталог склапање српског воза:

http://media.englishrussia.com/112012/vagonmash/metrovagonmash005-56.jpg

http://media.englishrussia.com/112012/vagonmash/metrovagonmash005-57.jpg

http://englishrussia.com/2012/02/23/metro-trains-and-steam-engines-present-and-past/

micika
February 24th, 2012, 09:37 AM
^^
Na Railserbia forumu sam procitao da je elektrifikacija ove pruge pocela jos za vrijeme postojanja SFRJ ali je nakon raspada iste i desavanja pocetkom 90-tih stala.Cak je ostalo dosta opreme namijenjene remontu i elektrifikaciji(stubovi za kontaktnu mrezu) da stoji i propada i nestaje pored pruge.

Jeste, koliko se ja secam ti stubovi odavno stoje. Krenuli su da elektrifikuju ceo taj prsten, medjutim, eto dokle je doslo.

CrazySerb
February 24th, 2012, 11:32 PM
Koliko je na citavom Balkanu zeleznica degradirana zadnjih godina...decenija ... :ohno:

Pazite ovo...

Evropska Unija.
Bugarska.
Sofija.
Međunarodni voz 460 Sofija - Bukurešt.
(foto, Veselin Malinov)

http://www.railfaneurope.net/pix/bg/electric/44/red/123-125/44125-3_on_central_railway_station_Sofia_with_international_10_08_2011.jpg

http://www.railfaneurope.net/pix/bg/car/local/By21-33%2B21-43_ex-DR/red/A_view_from_international_train_with_number_EC_460_21_02_2012.jpg

Ja jos sanjam o nekakvoj brzoj pruzi...ma idi... :ohno:

vladygark
February 25th, 2012, 11:43 AM
Мала допуна за пост Пролазника....Браћа Руси вредно раде, нема се шта приговорити....:cheers:

http://s017.radikal.ru/i441/1202/ba/0eac4aceecac.jpg

http://s002.radikal.ru/i199/1202/53/6cf242c85385.jpg

http://s017.radikal.ru/i438/1202/75/314e759fba99.jpg

Ово је интересантан детаљ. Вагон се састоји из основне шкољке и "костура".....

http://s018.radikal.ru/i518/1202/64/68600c4a8b8f.jpg

.....на који онда залепе маску.....

http://i001.radikal.ru/1202/b1/7cb7d4ae1632.jpg

.....voila. :)

http://s017.radikal.ru/i428/1202/10/e04c208ac81c.jpg

http://s017.radikal.ru/i438/1202/8c/a140205a3f7c.jpg

http://s018.radikal.ru/i524/1202/dd/6c7a7e46db9d.jpg

http://i070.radikal.ru/1202/79/26bfa20befa2.jpg

http://s001.radikal.ru/i194/1202/0d/e3579f4ca157.jpg

Поглед изнутра.

http://s018.radikal.ru/i526/1202/7b/c7eefe4ca363.jpg

Извор: http://griphon-275.livejournal.com/148742.html

sallae2
February 25th, 2012, 02:05 PM
SRBIJA | SUBOTA 25.02.2012 | 13:33

Železnica kupuje 15 teretnih kola (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=02&dd=25&nav_id=585577)

IZVOR: TANJUG

Beograd -- Srpske železnice će ove godine sa odobrenih 481 milion dinara podsticaja remontovati oko 150 teretnih vagona i kupiti 15 novih teretnih kola.

Nova kola biće proizvedena u Fabrici vagona u Kraljevu u kooperaciji sa smederevskim "Želvozom".

Predviđena je i redovna opravka:
- 15 putničkih vagona, jednog elektro-motornog voza u zrenjaninskom "Šinvozu",
- jedne lokomotive serije 461, u fabrici "MIN lokomotiva" u Nišu, kao i
- obnova 100 osovinskih sklopova.

Podsticaj je predviđen Programom o uslovima i načinu podsticanja proizvodnje i remonta šinskih vozila za ovu godinu, koji je usvojila Vlada Srbije.

Vladin program za oživljavanje srpske vagonogradnje predviđa upošljavanje oko 1.600 radnika, što je od velikog značaja za poboljšanje stanja domaćih remontera, prenosi informativni list Železnica Srbije "Pruga".

Železnicama Srbije su, inače, tokom prošle godine domaći remonteri isporučili 49 putničkih kola i 10 lokomotiva i 362 teretna vagona.

marillion
February 25th, 2012, 03:58 PM
zanimljive fotke :) malo sam zaboravio, kako će beše ići isporuka? ako se ne varam, to je trebalo od januara da krene

YU-AMC
February 26th, 2012, 08:19 PM
Kad je to slikano u Sofiji?

sallae2
February 26th, 2012, 09:20 PM
Kad je to slikano u Sofiji?
..
Evropska Unija.
Bugarska.
Sofija.
Međunarodni voz 460 Sofija - Bukurešt.
(foto, Veselin Malinov)

http://www.railfaneurope.net/pix/bg/electric/44/red/123-125/44125-3_on_central_railway_station_Sofia_with_international_ (http://www.railfaneurope.net/pix/bg/electric/44/red/123-125/44125-3_on_central_railway_station_Sofia_with_international_10_08_2011.jpg)10_08_2011.jpg

http://www.railfaneurope.net/pix/bg/car/local/By21-33%2B21-43_ex-DR/red/A_view_from_international_train_with_number_EC_460_ (http://www.railfaneurope.net/pix/bg/car/local/By21-33%2B21-43_ex-DR/red/A_view_from_international_train_with_number_EC_460_21_02_2012.jpg)21_02_2012.jpg

YU-AMC
February 27th, 2012, 02:22 AM
^ Ja sam mislio da je neko ranije doba.

Trevor McPhee
February 27th, 2012, 02:47 PM
Koliko je na citavom Balkanu zeleznica degradirana zadnjih godina...decenija ... :ohno:

Pazite ovo...

Ja jos sanjam o nekakvoj brzoj pruzi...ma idi... :ohno:

Redovno svraćam tu na vašu dretvu, jer između ostalog pokrivate kvalitetno istok Europe...:okay: međutim da ne putujem po tom djelu Svijeta često još bi vam i povjerovao. Naime stječe se dojam da teče med i mlijeko a prava je istina bliža ovim slikama koje ste postali zadnje. Naročito se to odnosi na Rumunjsku /Bugarsku. Češka i Slovačka su ipak već prilično odmakle u rekonstrukciji željeznica usprkos visokoj korupciji/kriminalu i tamo...
mi na HR forumu isto bajamo toliko negativno o toj našoj željeznici da se stječe dojam kao da ona ne funkcionira uopće ili je na tom "Bugarsko/Rumunjskom" nivou.
Istina je naravno posve drugačija. Baš sam neki dan koristio usluge IC vlaka na pravcu ZG - VŽ. Moram priznati da nemam razloga biti nezadovoljan.Imao sam rezervirano mjesto u čistom klimatiziranom vlaku od 5 vagona koji je došao točno u sekundu po voznom redu. Jest da je za tih 130 km vozno vrijeme od 2:08h previše, no to će biti samo još ovaj vozni red. Od sljedećeg se nadamo barem 20 - 30 minuta manje. Remont KC - KŽ je pri kraju...tada niti na jednoj dionici izvan ZG brzina neće biti ispod 100 km/h.

Važno je da vozni red funkcionira, da se vlakovi ne otkazuju i da možete računati na željeznicu. Lako je pljuvati na one slučajeve nevjerojatno ekstremnih vremenskih nepogoda koje smo imali nedavno. To su ipak samo iznimke.
Zato vjerujem da će vam ove ruske DMV garniture pomoći da se uspostavi pouzdan vozni red bez otkazivanja a to je već VELIKI, ogroman korak naprijed, ma koliko ta željeznica bila spora...

Dziggy
February 27th, 2012, 03:39 PM
^^ jos druge polovine 2000tih se secam kako su mi izgledali vagoni i vozovi u Hrvatskoj, Mislim da sveukupno za jednu zemlju po kvalitetu moze Hrvatska da se svrsta u gornji deo lestve, mozda i u prvih 15 u Evropi. Cisto, brzo a od skora i lepo za oko, vagoni kao svemirski brodovi i osoblje vrlo ljubazno. Secam se da poslednji put kad sam isao za ZG da kad se predje granica gotovo ni na jednoj deonici nema da se cuje onaj cuveni- klak-klak klak-klak, a voz pici sve vreme 120 na sat.

Sto se tice "istoka" , mozda je ispred Slovenija, ne znam nisam bio, ali Hrvatskoj bih dao primat u zeleznici. To se dugo fino odrzavalo, a nadam se da ce i jos bolje.

Politikolog
February 28th, 2012, 12:55 AM
Veoma poucan video a prica se vrti oko High Speed Rail (pre svega ICE) kad ono tamo nasi Z1 vagoni :lol: tada mislim da im je max brzina jos uvek bila 200 km/h, inace radi se o vozu Avala jos dok je isao do Beca:

qaV_JSW6unA&feature=player_embedded
krece od 4:26

Slazem se 100% sa Dziggyem oko stanja zeleznica u okruzenju, Hrvatska podosta ,,bezi" - u to sam licno mogao da se uverim... A Srbistan ko Srbistan, do skoro je slao na reviziju vagone stare 50 godina koji su kupljeni polovni od DB-a (tip X) a 2 generacije ispred vagone salje na kasciju(Gosa Z2)... Pre neki dan 40 ispravnih lokomotiva u saobracaju, 444 polako krecu da istrcavaju a jos se ne razmislja o reviziji... Z1 vagoni zamalo da propadnu kao neki Z2, sva sreca izvukose se - mada vidim i da cesto ispadaju iz saobracaja!

gishko
February 29th, 2012, 03:07 PM
Zvanicno obavestenje
Promotivna voznja novog DMV odrzace se 06.03.2012 i to na relaciji Beograd -Pancevo- Beograd u vremenu hebem li ga kojem a u zvanicnu eksploataciju vozilo ulazi 07. 03. na relaciji VRsac-BGD dunav i to vozom 2600.
Ako laze tegram lazem i ja pozdrav svima pa se vidimo na vozu.
http://www.railserbia.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=5199&start=540

Vraćeni u saobraćaj vozovi od Kraljeva prema Zvečanu i Požegi
Utorak, 28. Februar 2012.

"Železnice Srbije" od danas, 28. februara, uvode u saobraćaj lokalne putničke vozove u čvoru Kraljevo, a u skladu sa raspoloživim voznim sredstvima.
Putnički saobraćaj koji je protekle nedelje bio u prekidu između Kraljeva i Požege ponovo je uspostavljen, a saobraćaj na relaciji Kraljevo – Lapovo – Kraljevo funkcionisaće u zavisnosti od raspoloživih dizel-motornih garnitura. Vozovi koji saobraćaju na relaciji Kraljevo – Zvečan – Kraljevo saobraćaće prema planiranom redu vožnje, bez otkazivanja.
http://www.zeleznicesrbije.com/system/sr-latin/home/newsplus/viewsingle/_params/newsplus_news_id/34100.html

suponik
March 2nd, 2012, 03:08 PM
Piše: Miodrag Babović Objavljeno: 02.03.2012 u 11:29
VLADA SE PRIPREMA ZA PRODAJU ILI IZDAVANJE DJELOVA ŽEČJEZNICE

Samo će pruga ostati državna

Umjesto sadašnje Željezničke infrastrukture ostaće firma koja će se zvati upravljanje i regulisanje saobraćaja na željezničkoj infrastrukturi
Savjet za privatizaciju izabrao je konsultanta koji treba da pripremi teren za privatizaciju i izdavanje pod koncesiju tri dijela crnogorske željeznice: teretni saobraćaj, održavnje pruga i stanične objekte i zemljište.

“Planom restrukturiranja željeznice iz 2007. godine ostalo je da se završi treća faza, odnosno da se iz Željezničke infrastrukture izdvoje dvije kompanije, održavanje željezničke infrastrukture i stanice i zemljište. Savjet za privatizaciju izabrao je konsultanata Egis Internacional koji u naredna tri mjeseca treba da predloži najpovoljniji model izdvajanja dviju novih kompanija iz ŽICG. Nakon toga će se raspisati tender za privatizaciju ili izdavanje pod koncesuiju tih kompanija. Održavanje željezničke infrastrukture išlo bi na višegodišnji ugovor, a stanični objekti i zemiljšte bi se izdali pod koncesiju”, kazala je za “Vijesti” Danijela Đorić, koordinator za poslove željezničkog saobraćaja u Ministarstvu saobraćaja.

Umjesto sadašnje Željezničke infrastrukture, kompanije čiji se kapital procjenjuje na pola milijarde eura, ostaće firma koja će se zvati upravljanje i regulisanje saobraćaja na željezničkoj infrastrukturi.

Pruge će svakako ostati u vlasništvu države i upravljanjem saobraćaja na njima i regulacijom bavila bi se ta kompanija ”, kazala je Đorić.

Za isti vremenski period isti konsultant treba da pripremi novi tender za prodaju državnog paketa akcija u Montekargu, odnosno teretnom saobraćaju koji predstavlja jedini tržišno samoodrživi dio crnogorske željeznice.

Vlada u Montekargu ima preko 80 odsto kapitala. Na prošli tender za privatizaciju Montekarga, koji je poništen sredinom prošlog proljeća, prijavio se samo rumunski konrozcijum Grampet- GFR. Rumuni su dostavili dobru ponudu ali su tražili i monopolsku poziciju.

"Istina je da je to jedan od tri najozbiljnija operatera u Evropi, ali njihova ponuda nije mogla biti prihvaćena jer su tražili da se promijeni način izdavanja licenci u ovoj oblasti na način koji ne bi bio u skladu sa evropskom praksom. Tražili su i da na pet godina zakupe sve trase u državi što bi im omogućilo monopolsku poziciju”, rečeno je tada u Ministarstvu saobraćaja.

Rumuni su prvo ponudili nešto preko 1,6 miliona za Montekargo, a za investicije oko četiri i po miliona. Kada je Vlada tu ponudu ocijenila kao neozibljnu Grampet je utrostručio cifre.

Za Montekargo je ponuđeno 4,6 miliona eura i preko 12 miliona za investicije u narednih pet godina. Iako je ponuda u vrednosnom smislu bila više nego prihvatljiva, odbijena je jer Vlada nije željela da dozvoli da se dođe u poziciju da se u narednih pet godina niko drugi osim Grampeta ne može baviti tim poslom, pa čak ni državna kompanija Željeznički prevoz, koja osim prevoza putnika ima i licencu za prevoz roba.
http://www.vijesti.me/vijesti/samo-ce-pruga-ostati-drzavna-clanak-63001

Hugo Cross
March 2nd, 2012, 06:59 PM
Novosti iz Hrvatske

Nekoliko novosti sa željeznice iz HR u zadnja dva-tri mjeseca...

Završena obnova pruge Vinkovci-Tovarnik

Izvor:privredni.hr

http://static.nacional.hr/img/1e044f4b5b1da660bf5ba2e4044d9981_700x550.jpg

Završetak radova na obnovi dionice željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica, sufinanciranih iz pretpristupnog programa ISPA Europske unije, obilježen je na željezničkom kolodvoru Vinkovci. Dionica je dugačka 33,5 km, a njezina je obnova stajala 59,5 milijuna eura.

Projektirani parametri na dionici pruge Vinkovci-Tovarnik su brzina od 160 km/h i osovinsko opterećenje od 22,5 tone po osovini. Međutim, kroz devet od 12 željezničko-cestovnih prijelaza neće se voziti projektiranom brzinom, nego 50 km/h, budući da traje razdoblje u kojem se pomno promatra rad uređaja, što bi trebalo završiti najkasnije do sredine 2012. godine.

http://www.privredni.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=3639&Itemid=2

ULAGANJA Veoma složen projekt
Modernizacija HŽ-a nadmašit će sva dosadašnja ulaganja u autoceste

Nova vlada prebacuje težište javnih investicija s prezaduženih cesta na poprilično zapuštenu željeznicu. Glavni infrastrukturni zahvat bit će pripreme za obnovu i modernizaciju ključnih željezničkih pravaca, a taj bi projekt po potencijalu mogao nadmašiti sve investicije ostvarene u posljednjih desetak godina u cestovnoj infrastrukturi. Samo rekonstrukcija i gradnja ravničarske (nizinske) pruge Botovo-Zagreb-Rijeka-(Krk), od mađarske granice do mora, doseći će vrijednost od pet milijardi eura!

Usporedbe radi, nedavno je objavljen podatak da su Hrvatske autoceste (HAC) od 2001. do danas u gradnju novih prometnica utrošile 35 milijuna kuna, a mediji nagađaju da će uz sadašnje prihode HAC uloženo vratiti tek za 28 i više godina. Dapače, za pokrivanje troškova gradnje nekim dionicama neće biti dovoljno ni idućih 100 godina.S druge strane, kad je riječ o željeznici, nove europske stručne studije pokazuju određene prednosti, ali i manjkavosti takve prometne orijentacije.

Uz poznate prednosti u pogledu cijene transporta i njegove ekološke prihvatljivosti, istraživanja ukazuju da se državama koje ulažu u modernizaciju i gradnju novih pruga takav pristup vraća kroz dvije trećine radnih mjesta više nego u cestogradnji. Milijardu eura uloženih u željeznicu vraća se kroz čak 17.500 novih radnih mjesta pa se tom logikom predviđa da bi modernizacija željeznice u Hrvatskoj mogla zaposliti između 80.000 i 100.000 ljudi.Tim više jer i Europska unija posvećuje veliku pozornost gradnji željezničke infrastrukture radi rasterećenja cesta, uštede energije i zaštite okoliša.

Među manjkavostima dominiraju golemi troškovi gradnje i neujednačenost željezničke infrastrukture u različitim zemljama, a u hrvatskom slučaju, dodatno je opterećenje prezaduženost koja državi ne ostavlja previše prostora da sama financira projekt. Zato se sve glasnije kao jedna od opcija spominje davanje nizinske pruge Botovo-Rijeka u koncesiju.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je to složeni projekt čija provedba - od pripreme i raspisivanja natječaja za koncesionara do završetka radova traži popriličan angažman. Samo pripremna faza može potrajati tri-četiri pa i više godina, a sami radovi i cijelo desetljeće.

Novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina potvrdio je da bi priprema međunarodnog natječaja za koncesioniranje nizinske pruge mogla biti dugotrajan, ali i visokostručan posao. Ministarstvo će zbog toga morati dodatno ojačati kapacitete svoje Uprave za infrastrukturu, a Komadina je precizirao da se to posebice odnosi na poslove nadzora i upravljanja projektima koji se financiraju sredstvima Europske unije.

»Ako se želi nešto napraviti u deset godina, to će biti moguće samo kroz koncesijski model, jer su Unijina sredstva preskromna za takve rokove, a kreditno zaduživanje države gotovo nemoguće budući da je nizinska pruga investicija od 5 milijardi eura s dugim rokom povrata«, objasnio je ministar prošli tjedan u jednom od svojih prvih intervjua.

Posebna tema bit će izrada nove strategije pomorskog razvitka, ključnog dokumenta za dugoročni razvoj cijelog prometnog sustava u Hrvatskoj. Ministar je već upozorio da je sadašnja situacija u kojoj se projekti planiraju na temelju potpuno zastarjelog strateškog dokumenta - neodrživa.S njim se slaže i dr. Ivan Dadić s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, no napominje da aktualna strategija zapravo nikad nije ni zaživjela.

»Donesena je još 1999., a ne znam je li koji hrvatski ministar prometa dosad uopće pročitao što u njoj piše«, kaže taj uvaženi prometni stručnjak, ističući da je svom prvom takvom dokumentu Hrvatska odredila kako će se od ukupno dostupnih sredstava namijenjenih prometnom razvoju 40 posto iskoristiti za cestovnu infrastrukturu, 25 posto za željezničku, 20 posto za pomorski i vodni promet (more, rijeke i kanale), 10 posto za suvremene transportne tehnologije i 5 posto za zračni promet.

»Od njezina donošenja prošlo je već 11 godina, a ulagalo se samo u ceste i autoceste. Čak je 80 posto novca otišlo u cestovnu infrastrukturu, dok se u HŽ-u samo kupovao socijalni mir i umjetno održavao broj zaposlenih«, tvrdi Vjesnikov sugovornik.Dadić zato izražava zadovoljstvo najavljenim zaokretom Vlade da ulaže u razvoj željeznice. Upozorava, međutim, da je riječ o projektima od vitalnog interesa ne samo za Hrvatsku, nego i Europsku uniju. Stoga je znatno oprezniji kad su u pitanju najave da se zbog prezaduženosti država mora okrenuti raspisivanju međunarodnog natječaja za gradnju i koncesiju pruge Botovo-Rijeka.

»Davanje u koncesiju ne smatram dobrim rješenjem. Sama pruga teško da može u koncesiju. Druga je stvar ako ona ujedno uključuje kapacitete Luke Rijeka i poslove lučkog i željezničkog operatera. Imati koncesiju na prugu, a ne voziti robu teško da nekomu može vratiti uložena sredstva. Bojim se da infrastruktura u pravilu ostaje u državnom vlasništvu jer bismo u koncesiji morali još puno toga koncesionaru morali dati«, napominje Dadić.Načelno pozdravljajući ideju da neka velika zemlja poput Kine uloži nekoliko milijardi eura u izgradnju, prometni stručnjak ipak upozorava kako se na projekt ravničarske pruge naslanja niz drugih povezanih s njim, bez kojih se neće moći ostvariti željena eksploatacija niti tog dvokolosiječnog pravca.

»Ovdje se radi o puno širem pitanju. Sve sjevernojadranske luke moraju postati dijelom jedinstvenog sustava, a to znači da ćemo trebati čvor i željezničku vezu Rijeke, Kopra, Trsta, ali i Zadra. Zadar je važan jer jedino tamo imamo dovoljno prostora za kvalitetan razvoj novih lučkih kapaciteta na kopnu«, tvrdi dr. Dadić. Prema njegovim riječima, bit će važno da se uz projekt ravničarske pruge drežničke varijante napravi tunel od Gračaca prema Zadru, a onda i kvalitetnije poveže cijelo dalmatinsko područje. Time bi se, kaže Vjesnikov sugovornik, otvorila perspektiva da željeznica u budućnosti stigne i do Neretvanske doline, a onda i jadransko-jonskim smjerom nastavi prema Grčkoj, Albaniji i Makedoniji.

»Sve je to daleka budućnost, no da bi ona uopće bila moguća, potrebno je o tome razmišljati već sad, u pripremama gradnje ravničarske pruge. Uz nju se mora vezati i projekt kanaliziranja rijeke Save od Siska do Šamca, tj. gradnja kanala Dunav-Sava. Od Karlovca bi jedan pravac ravničarske pruge trebao ići prema mađarskoj granici, a drugi prema sisačkoj luci«, objašnjava Dadić. Sve to mora biti hrvatski strateški interes, ali još više interes Europske unije.

U Europi se, navodi Dadić, trenutno robe koje dolaze s južne Zemljine hemisfere voze do luka u Hamburgu i Rotterdamu i zatim spuštaju do Budimpešte, Zagreba i Beča.»Nažalost, zbog naših neriješenih problema, loše željeznice i slabih luka, roba odlazi na sjever, umjesto da znatno lakše i brže preko Sueskog kanala stiže u Europu«, naglašava Dadić, dodajući kako Hrvatska zato budućim europskim partnerima treba pokazati ozbiljnost u pristupu modernizaciji željezničke infrastrukture.

http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=8183B53F-CE9C-4180-9425-DDFAF4DA0D4B

Hugo Cross
March 2nd, 2012, 07:06 PM
Željeznički kolodvor Gospić nakon rekonstrukcije

http://www.patriot.com.hr/foto/Pitanje.JPG

http://www.patriot.com.hr/foto/Gospic_08.JPG

http://www.patriot.com.hr/foto/Gospic_20.JPG

http://www.patriot.com.hr/foto/Gospic_22.JPG

http://www.patriot.com.hr/foto/Gospic_39.JPG

http://www.patriot.com.hr/foto/Gospic_41.JPG

Idejno rješenje za želj. kolodvore na jadranskoj obali

http://i39.tinypic.com/65sb6e.jpg

Hugo Cross
March 2nd, 2012, 07:12 PM
Prometni problemi

http://img59.imageshack.us/img59/9527/vlaksnijegnagibn463988s.jpg

http://i39.tinypic.com/34j9nig.jpg

http://i39.tinypic.com/2ed6nnn.jpg

Photo by DB @ zeljeznice.net [/QUOTE]

Hugo Cross
March 2nd, 2012, 07:22 PM
Karakteristike i tehničke značajke DMV i EMV vlakova Gredelj/Končar

http://tzv-gredelj.biz.hr/component/attachments/download/385.html

http://i.imgur.com/zfsBS.png

http://tzv-gredelj.biz.hr/component/attachments/download/106

http://i.imgur.com/Dvx8v.jpg

Novi DMV - Vlak u snijegu

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/427234_300810079973591_213668182021115_760057_838778830_n.jpg

http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/396273_300810203306912_213668182021115_760059_925256086_n.jpg

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/403179_300810063306926_213668182021115_760056_1956763833_n.jpg

Kot Behemot
March 2nd, 2012, 07:50 PM
Opet Regio beži sa pruge?

Lep dizelaš, ali to sam već jednom rekao.
Stanica "sipina kost" mi se ne sviđa.

Hugo Cross
March 2nd, 2012, 10:40 PM
Opet Regio beži sa pruge? .

Pa naravno da bježi kad taj vlak nije za ovakve linije gdje su ga postavili u HR kao ni za Ličku prugu. To je običan prigradski vlakić idelan za prigradske linije oko Zagreba a nikako kao nekakav regionalni intercity.

Kriva politika u HŽ-u. :ohno:

mirza-sm
March 2nd, 2012, 10:42 PM
Gospic i DMV! :applause:

Hugo Cross
March 3rd, 2012, 12:01 AM
Zagrebački prigradski vlak već vozi na liniji Harmica-Dugo Selo

U domaće vozilo uloženo 39 milijuna kuna
Stiže sedam novih vlakova na prigradsku željeznicu

http://www.vecernji.hr/data/slika/83/413389.jpg

http://www.vecernji.hr/zagreb/stize-sedam-novih-vlakova-prigradsku-zeljeznicu-clanak-338155

Vucko
March 3rd, 2012, 12:07 AM
Uf,dobar!Pomislih na trenutak da je na stanici Novi Beograd ali ipak nije.Mozda bi mogli da dovuku jednu garnituru da nam prave zazubice kao sto su jednom radili za Simens Deziro.

sallae2
March 3rd, 2012, 08:43 AM
Коначно договорен руски кредит за железницу (http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Konacno-dogovoren-ruski-kredit-za-zeleznicu.sr.html)

Преговори о руском кредиту од 800 милиона долара за модернизацију српске железнице коначно су завршени. У току наредне недеље требало би да буде потписан протокол, а потом следи потписивање споразума и његов улазак у скупштину, што ће највероватније сачекати наредну владу.

Дефинитивно је договорено да буде финансирано пет пројеката у вредности од око 920 милиона долара. И то тако што би Руси дали 85 одсто новца, а 15 одсто наша држава.

Дејан Ласица, помоћника министра за инфраструктуру, каже да је договорен добар аранжман, али није хтео да каже његове финансијске детаље.

– Могу само да кажем да су услови кредита повољнији од оних по којима се Србија задужује на међународном финансијском тржишту. Они су у границама осталих међудржавних кредитних аранжмана у погледу камата, рока отплате и грејс периода – каже Ласица.

Пројекти модернизације српских железница из руског кредита подељени су у три групе, а уговараће се и реализовати по фазама.

У првој је реконструкција железничке пруге Београд–Панчево у дужини од 15 километара, укључујући и изградњу другог колосека. Тај посао ми ћемо финансирати и радиће домаће фирме. Паралелно ће, каже Ласица, почети и модернизација 110 километара пруге на Коридору 10. У том пакету је и куповина 24 до 26 дизел моторних возова.

– Други уговор се односи на пругу Ваљево–Лозница, за коју ће главни пројект бити завршен до септембра. Док ће модернизација пруге Београд–Бар бити предмет трећег уговора за коју, према нашим законима, не морамо да радимо нове пројекте. Само ћемо руској технологији извођења прилагодити оне по којима је и грађена – објашњава Ласица.

Он сматра да ће први уговори за извођење радова бити потписани за око два месеца. До ратификације споразума, како је додао, биће потписивани појединачни кредити за одређене пројекте у железничкој инфраструктури.

Договор о руском кредиту од укупно милијарду долара постигли су председници Србије и Русије Борис Тадић и Дмитриј Медведев, а преговори о томе су почели крајем октобра 2009. године.

М. Авакумовић

објављено: 03.03.2012

Rojsman
March 3rd, 2012, 09:41 AM
Pa naravno da bježi kad taj vlak nije za ovakve linije gdje su ga postavili u HR kao ni za Ličku prugu. To je običan prigradski vlakić idelan za prigradske linije oko Zagreba a nikako kao nekakav regionalni intercity.

Kriva politika u HŽ-u. :ohno:

Nije to prigradski vlak već ti i samo ime Regioswinger otkriva da je to regionalnivlak(oko2h vožnje) samo nije za IC linije na koje se stavlja a i za ličku prugu je idealan jer je vlak sa nagibnom tehnikom i namjenjen brdskim zavojitim prugama. Iskakanje se dogodilo zbog sniježnog zapuha jer eto HŽ infrastrukturi je neisplativo plačati HŽ vuči vlakova lokomotivu za krstaricu ili poslati romblu da počisti prugu, HŽ putniči prijevoz šalje neadekvatan vlak bez pluga za takve zimske uvjete i dogodi se to šta se dogodilo. Tako je to kad se željeznica rascijepa na više firmi.

mrskoje
March 3rd, 2012, 11:08 AM
Nije to prigradski vlak već ti i samo ime Regioswinger otkriva da je to regionalnivlak(oko2h vožnje) samo nije za IC linije na koje se stavlja a i za ličku prugu je idealan jer je vlak sa nagibnom tehnikom i namjenjen brdskim zavojitim prugama. Iskakanje se dogodilo zbog sniježnog zapuha jer eto HŽ infrastrukturi je neisplativo plačati HŽ vuči vlakova lokomotivu za krstaricu ili poslati romblu da počisti prugu, HŽ putniči prijevoz šalje neadekvatan vlak bez pluga za takve zimske uvjete i dogodi se to šta se dogodilo. Tako je to kad se željeznica rascijepa na više firmi.

Pa zar nemaju sve te firme zajedničko rukovodstvo HŽ koje može da naređuje svima ili radi ko šta hoće???

Dziggy
March 3rd, 2012, 03:05 PM
Znaci od ovog ruskog kredita nista nece ici na Prokop?

Kot Behemot
March 3rd, 2012, 04:51 PM

Da su platili 15-20 vorkera da tokom cele godine rade nešto na Prokopu, već bi se debelo videlo. Stalno se čekaju neke velike pare. Smor.

Vucko
March 3rd, 2012, 07:03 PM

Nista.To kobajagi cekaju kuvajcane,uzas zivi.

Majevčan
March 3rd, 2012, 09:16 PM
Gospic vrlo dobro izgleda. Eventualno su jos mogli kraj sjedista postaviti staklenu zastitu. Zna biti ne zgodno kada reze onaj zimski vjetar pa da se ljudi malo bolje zastite...

NeMiroff
March 4th, 2012, 02:50 PM
Вреле новости на пругама словачких железница .. ^^

Двоспратни возови већ возе на свим регионалним линијама око већих градова

http://img837.imageshack.us/img837/9479/dsc5490o.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/2215/img4ea997265b21f.jpg

Данас, 4. марта 2012, приватна компанија "Регио-Джет" обезбеђава железнички превоз на линији Братислава-Дунајска Стреда-Комарно са новим, нископодним гарнитурама Бомбрадијер. Цео месец ће возити путнике на овој линији са симболичним ценама од 0,50 до 2,00 евра, полазак возова из главне ж. станице из Братиславе за Комарно сваки 1 сат означава коначно квалитетан приградски превоз. Још прошлу годину су прошле пруга и станице на линији модернизацијом.

http://img688.imageshack.us/img688/2457/vt64309regiojetdunajska.jpg
http://img405.imageshack.us/img405/7792/1173458vlak.jpg

Кад ће бити мало топлије време, направићу репортажу ове линије + обилaзак Комарна:)

gygy11
March 4th, 2012, 03:33 PM
Mi ljudi,imamo bre najvece lopove,hohstaplere i neradnike u ovim nasim Zeleznicama Srbije, i ja zaista ne vidim ni jedan jedini razlog za optimizam dok se to preduzece totalno ne restruktuaira,na nacin da se donese zakon kojim se direktor Zeleznica postavlja iskljucivo na medjunarodnom konkursu i gde ce plate da zavise od rada ,a ne od one"radio ne radio,svira ti radio".SPSovska zgadia i dan danas drzi tu lopovsku tvorevinu.Oni bre imaju najmanje duplo vise radnika nego sto su potrebe,a o pokazanim rezultatima i da ne govorimo,ali sve dok im se velikodusno daju subvencije,oni se opametiti nece.Secam se da im je pokojni Djindjic smanjivao svake godine subvencije i da je to sve islo ka nekom razumnom resenju,medjutim njega nesretnika ubise,a ovi nakarikase subvencije ove godine na 120 miliona evra!!!Ejjj,za sta bre!!
Ua lopovska ZS!Ua !

CrazySerb
March 5th, 2012, 04:03 PM
После три године воз из Београда за Вршац
Ажурирано пре 56 минута 47 секунди

Нови дизел-моторни воз из Русије, први од 12 наручених, биће у среду укључен у саобраћај и свакодневно ће саобраћати на релацији Београд Дунав - Вршац, најавиле су Железнице Србије.

На тај начин, након пуне три године, поново је успостављен редован путнички железнички саобраћај између главног града и Вршца.

Ово је прва од уговорених 12 нових гарнитура, које ће до краја ове године стићи на српске пруге.

Тим поводом сутра ће бити одржана конференција за новинаре и промотивна вожња од станице Београд Дунав до Панчева.

Први пут после три деценије Железнице Србије су уговориле набавку нових возова.

Реч је о дизел-моторним возовима серије 711, чију су набавку српске железнице уговориле са руском компанијом "Метровагонмаш", а њихова вредност износи око 43 милиона швајцарских франака.

Средства су обезбеђена из кредита међународне железничке банке "Еурофиме".

На конференцији и током промотивне вожње генерални директор Железница Србије Милован Марковић упознаће новинаре са техничким карактеристикама воза, редом вожње и комерцијалним условима по којима ће саобраћати, као и са даљом реализацијом уговора о набавци возова из Русије, наведено је у саопштењу.

(Танјуг)

Dziggy
March 5th, 2012, 04:50 PM
^^ koliko ce voz putovati do Vrsca, jedno 3-4 sata verovatno. Mogli su i da ga bace na neku renoviranu deonicu.

Kot Behemot
March 5th, 2012, 07:15 PM
Прича се да је та деоница боља него НС-Суботица, па да ће моћи да пичи и 80-100 на сат. Канда није јако злостављана пруга.

vladygark
March 5th, 2012, 07:20 PM
Dziggy имаш неки конкретан предлог у том погледу? Која је то пруга у Србији, неелектрификована и према томе предвиђена за дизелаше, прошла комплетан ремонт у ближој или бар далекој прошлости? :)

undertaker89
March 5th, 2012, 07:28 PM
Novi voz:

http://b92s.net/pics/gallery/2011/09/8725298934e70ca60b5ec3457243775.jpg
http://b92s.net/pics/gallery/2011/09/12363028624e70cbbc034fa431289160.jpg
http://b92s.net/pics/gallery/2011/09/10824515514e70cb17c0645550273966.jpg
http://b92s.net/pics/gallery/2011/09/3523061934e70cab7d4589792047119.jpg

Dziggy
March 5th, 2012, 07:36 PM
Dziggy имаш неки конкретан предлог у том погледу? Која је то пруга у Србији, неелектрификована и према томе предвиђена за дизелаше, прошла комплетан ремонт у ближој или бар далекој прошлости? :)

Realno, ne. :)

sallae2
March 5th, 2012, 07:41 PM
prema mapi

http://www.dodaj.rs/f/44/nN/24MBaUtX/karta-db-zs-zcg-2010-201.jpg

to je jedna od boljih pruga, sa brzinom od 100 km

Dziggy
March 5th, 2012, 07:51 PM
^^ onda lepo, meni u secanju ostala od filma mrtav ladan. znaci moci ce se na izlet .. u vrscu za oko sat vremena :)

Vucko
March 5th, 2012, 08:14 PM
Super za vozic!!! :applause:

Ima da gi overim neki vikend.Bas me zanima koliko ce kostati povratna karta.

Dziggy
March 5th, 2012, 09:28 PM
^^ ekstra, mozes da bacis i neku reportazu ovde :)

ww87
March 6th, 2012, 12:54 PM
Aкумулирани губитак ЖРС 185 милиона КМ (http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Akumulirani-gubitak-ZRS-185-miliona-KM/72700.html)

БAЊAЛУКA - “Жељезнице РС” завршиле су прошлу годину са губитком од 18,5 милиона марака, чиме је акумулирани губитак овог предузећа повећан на 185 милиона марака, наведено је у финансијском извјештају тог јавног предузећа за 2011. годину.
ЖРС су лани оствариле укупне приходе у износу од 82,6 милиона марака, док су расходи износили више од 101 милион марака.

Приходи у 2011. години у односу на годину раније већи су за око седам милиона КМ, док су расходи повећани за око шест милиона марака у односу на 2010. годину.

- Пословни расходи у 2011. години износили су 88,3 милиона марака, а највише новца предузеће је издвојило за плате, накнаде зарада и остале личне расходе - 59,3 милиона марака. Ови трошкови већи су за око четири милиона марака у односу на 2010. годину - наведено је у финансијском извјештају.

Иако су у “Жељезницама РС” најављивали отпуштање радника, према финансијском извјештају у прошлој години у том предузећу било је запослено 36 радника више у односу на годину раније. У овом предузећу на крају 2011. године радило је 3.559 радника, а број запослених у “Жељезницама РС” пет пута је већи у односу на земље ЕУ по километру пруге. Менаџмент предузећа има чак 26 милиона марака обавеза које није измирио по основу зарада и накнада.

Трошкови амортизације и резервисања, који се такође убрајају у пословне расходе, у прошлој години износили су 12 милиона марака и мањи су за два милиона марака у односу на 2010. годину.

Према извјештају о пословању ЖРС, финансијски расходи у 2011. години износили су 6,6 милиона марака и углавном се односе на издвајање за камате. У односу на годину раније финансијски расходи ЖРС у 2011. години већи су за око 1,3 милиона марака.

Остали расходи, у које се убрајају трошкови по основу исправке вриједности и отписа потраживања, износили су више од 5,5 милиона марака и већи су за око четири милиона у односу на 2010. годину.

Када су у питању пословни приходи овог предузећа, у прошлој години они су износили око 77 милиона марака, а највише новца ЖРС су зарадиле од продаје учинка на домаћем и иностраном тржишту и то у износу од 42 милиона марака, док су приходи од продаје робе износили 12.953 марке.

Финансијски приходи у 2011. години износили су 347.000 марака, док остали приходи, у које се убрајају наплаћена отписана потраживања, те вишак по основу продаје материјала износе 4,4 милиона марака.

Забрињавајуће је да укупни капитал ЖРС износи само 206,9 милиона марака, те да дугорочна задужења предузећа износе чак 142,4 милиона КМ.

Генерални директор ЖРС Драган Савановић рекао је “Гласу Српске” да је губитак у 2011. мањи за око два милиона у односу на претходну годину, те да је то један од показатеља да се предузеће бори да опстане упркос бројним проблемима.

- Тачно је да су највећа издвајања за трошкове запослених и њих ћемо смањити путем реорганизације предузећа. Мало се улаже у опрему, а пуно новца иде на запослене, због чега треба што прије промијенити ту ситуацију - рекао је Савановић.

Он је нагласио да неки радници нису довољно упослени, због чега је потребно или смањити број запослених или их упослити отварањем нових фирми путем реорганизације предузећа.

Радници ЖРС у прошлој години више пута су штрајковали, а штрајк машиновођа који је трајао 44 дана нанио је велику штету и предузећу и привреди РС.

У Министарству саобраћаја и веза РС раније су рекли да је од 2005. до 2011. године у ЖРС уложено 214,2 милиона марака. У буџету РС за ову годину за ЖРС је планиран грант од 25 милиона марака.

Прошле године био је планиран исти износ, а ребалансом буџета обезбијеђено је додатних 7,4 милиона марака.

Реорганизација
Из ЖРС почетком године најавили су да спремају потпуну реорганизацију предузећа, послије чега ће инфраструктура остати у власништву РС, а превозничка дјелатност биће препуштена тржишту.

У ЖРС су најавили да ће се умјесто отказа усмјерити на доквалификацију и преквалификацију радника и њихово пребацивање у нова предузећа која буду формирана.

Vucko
March 6th, 2012, 01:13 PM
http://b92s.net/pics/gallery/2012/03/15955830184f55f39744ac3991594742.jpg

CrazySerb
March 6th, 2012, 01:31 PM
Par slika sa danasnje promocije...

sxP92MMTV2U&

http://77.46.136.72/arhiva/2012/fotografije/640x426/Tan2012-3-6_112090_10.jpg

http://77.46.136.72/arhiva/2012/fotografije/640x426/Tan2012-3-6_1120163_9.jpg

http://77.46.136.72/arhiva/2012/fotografije/640x426/Tan2012-3-6_1120357_7.jpg

http://77.46.136.72/arhiva/2012/fotografije/640x426/Tan2012-3-6_1120333_6.jpg

http://77.46.136.72/arhiva/2012/fotografije/640x426/Tan2012-3-6_1120510_5.jpg

http://77.46.136.72/arhiva/2012/fotografije/640x426/Tan2012-3-6_1120781_4.jpg

http://77.46.136.72/arhiva/2012/fotografije/640x426/Tan2012-3-6_1120962_3.jpg

http://77.46.136.72/arhiva/2012/fotografije/640x426/Tan2012-3-6_1120362_1.jpg

http://77.46.136.72/arhiva/2012/fotografije/640x426/Tan2012-3-6_1120409_0.jpg

MareCar
March 6th, 2012, 03:25 PM
http://77.46.136.72/arhiva/2012/fotografije/640x426/Tan2012-3-6_1120510_5.jpg

Ja bas mrzim kad neko pocne da vadi slaninu i prsutu i druge smrdljive hrane u toku voznje, a ovde vec cekaju da zaaromatisu cela kola... :nuts:

sallae2
March 6th, 2012, 03:33 PM
http://b92s.net/pics/gallery/2011/09/10824515514e70cb17c0645550273966.jpg

http://b92s.net/pics/gallery/2011/09/3523061934e70cab7d4589792047119.jpg

http://b92s.net/pics/gallery/2011/09/8725298934e70ca60b5ec3457243775.jpg

nixazmaj
March 6th, 2012, 03:36 PM
a stanica živa bruka. Kao da je samo voz bitan.

sallae2
March 6th, 2012, 03:55 PM
http://www.dodaj.rs/f/2e/ZC/U82WBdB/bgd-vrs.jpg

stormwatchforever
March 6th, 2012, 03:58 PM
Прича се да је та деоница боља него НС-Суботица, па да ће моћи да пичи и 80-100 на сат. Канда није јако злостављана пруга.

Subotica - HC moze odma da se zatvara i da se sav saobracaj za HC odvija preko Sombora jer je ta pruga u super stanju u odnosu na ovu najoptereceniju prugu u Srbiji. Kelebija - Subotica - B. Topola - Vrbas - HC zahteva hitnu i stopostotnu rekonstrukciju.

Bez_imena
March 6th, 2012, 05:39 PM
Нови воз из Русије кренуо српским пругама
...
Марковић је казао да ће свих, укупно, 11 возова руске компаније „Метровагонмаш” бити испоручено српским железницама до краја ове године.

Марковић је указао да ће српске железнице из дела руског кредита чија је укупна вредност 800 милиона долара, набавити додатних 25 возова од исте руске компаније, како би се побољсао локални и регионални саобраћај на неелектрифицираним пругама на територији целе земље.
...
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Novi-voz-iz-Rusije-krenuo-srpskim-prugama.sr.html

suponik
March 6th, 2012, 06:48 PM
Evo nesto podataka o buducim EMV u CG sa sajta CAF-a:
http://www.caf.es/ingles/productos/proyecto.php?cod=3&id=661&sec=desc

MareCar
March 6th, 2012, 08:35 PM
Znaci za nekih 90km 1:40h? Znaci prosecna brzina oko 54km/h?

Ta voznja stvarno ne bi trebala da traje duze od sat vremena, sat i nekih 10min u vrh glave.

I sta im ovo znaci?
"Voz će radnim danima i subotom saobraćati dva puta dnevno - iz stanice Beograd Dunav polaziće u 7.20 i 19.20 sati, dok će iz Vršca za Beograd polaziti u 5.15 sati i u 16.45 sati. "

A sta ce ostatak vremena da radi? Da sedi nekoriscen? Za sta ste ga kupili? Kad se nabavlja treba i da se usluzi, da radi ceo dan i da ceo da imaju linije, a ne dve voznje tamo-vamo na dan, jednom u jutru i jednom na vece. Koja glupost.

"Marković je rekao da će za taj voz na delu od Beograda do Pančeva važiti karta „Beo voza”, a od Beograda do Ovče „Bus plus”"

Sta, znaci da hoce da ga koriste i kao prigradski autobus.

sallae2
March 6th, 2012, 09:01 PM
A sta ce ostatak vremena da radi? Da sedi nekoriscen? Za sta ste ga kupili? Kad se nabavlja treba i da se usluzi, da radi ceo dan i da ceo da imaju linije, a ne dve voznje tamo-vamo na dan, jednom u jutru i jednom na vece. Koja glupost.

:bash:

http://www.dodaj.rs/f/18/pE/2rsaAz6N/vrs-pan.jpg

filip__pg
March 6th, 2012, 11:10 PM
Evo nesto podataka o buducim EMV u CG sa sajta CAF-a:
http://www.caf.es/ingles/productos/proyecto.php?cod=3&id=661&sec=desc

Valjda cemo jednog dana iskoristiti ovu njegovu maksimalnu brzinu :)

Dobro je sto ce imati video nadzor, valjda ce se tako sprijeciti unistavanje sjedista i ostalog.

MareCar
March 7th, 2012, 09:39 AM
:bash:

http://www.dodaj.rs/f/18/pE/2rsaAz6N/vrs-pan.jpg

Nema potrebe za cekicem, ja sam kopirao sta pise u tekstu.

Inace, to je Pancevo - Vrsac, ja sam pricao o Beograd- Vrsac liniji.

MareCar
March 7th, 2012, 09:44 AM
Sada su im potrebni komsiki kad treba nesta da se uvali ili da se bizniz razvije. Ista politika zadnji 100 godina. Licimerje za medalju.

x2

Ne hvala. Radije mi je da kupe iz Rusije ili neke EU zemlje, bar ce mo za kupovinu dobiti nesto nazad (kvalitet za dobru cenu = dobijemo ustedu; ili povecanje ekonomsko politickih odnosa, dobijemo i politicki i ekonomski napredak). Sa kupovinom u hrvatskoj ne dobijemo nista, osim nedokazanih pokusaja i prototipova sumljivog kvaliteta, pare odose iz zemlje a sekundarnih beneficija nema. Znaci nije ekonomski ispljatljivo.

Sta se motora Ruskog voza tice, nema mercedesov motor nego MTU motor. Kacio sam specifikacije voza, gde su navedene sve firme i proizvodjaci delova. Ispadne isto kao da si kupio Siemensov ili neki drugi nemacki voz, skoro svi vitalni delovi su nemacki.

Trevor McPhee
March 7th, 2012, 10:54 AM
Dublinac, dosadno ti je, jel?:lol:
Ajde ne s*** i ne trolaj ovaj thread. Tu se razgovaramo o željeznici. Imaš kafanu dole ispod, tema kolko oćeš;)

Nego htio sam reći na temu ruskog DMVa , ono što već jesam. To vam je potrebno i korak je u pravom smjeru. Ponajmanje je važno kako on izgleda (osobno izgleda mi vrlo korektno, ali velim nevažno) važno je da se pokaže pouzdanim i da ima male troškove održavanja. To je samo nadomjestak za šinobus, nemojmo zaboraviti...

E sad da ste mogli i sami tako nešto sklopiti, to stoji ( i vi znate uvoziti "vitalne delove" iz Nemačke,ne?). Barem imate tvornica poput Goše ili MINa...još bi bolje bilo da smo obnovili suradnju koju smo imali prije rata (HR i SRB) u vezi izrade željezničkih vozila i to stoji. Pa zajedno proizvoditi. Ovako ni vi ni mi nemamo baš neke koristi. Jedino Rusi.

Uglavnom sretno mu bilo! Želim puuuno kilometara!:)

Kot Behemot
March 7th, 2012, 12:30 PM
Da je bilo volje da Goša, MIN, Šinvoz i Želvoz nešto zajednički naprave, to bi se već desilo. I ja kažem šteta.
Rus mi se sviđa. A ispostaviće se na kraju da ni te koji stignu nećemo imati na koje pruge da postavimo.

CrazySerb
March 7th, 2012, 03:30 PM
Napravio sam jednu novu temu pa koga takve stvari zanimaju, neka pogleda:

Najlepse zeleznicke stanice Crne Gore - R. Srpske - Srbije (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1492871)

Vucko
March 7th, 2012, 04:49 PM
Stvarno glupost oko reda voznje sa tim rusom.I ja se pitam sta ce im takva vozila ako ima 2 ujutru polaska i 2 uvece?

Veliku korist ce imati pancevci jer ce za njega koristiti beovoz kartu ka BG-u i obratno.

Politikolog
March 7th, 2012, 11:55 PM
Isprobao sam danas Rusa do Vrsca i nazad i moje misljenje je - koliko para toliko i muzike!
Nisam bas odusevljen, ne kazem da je los ali nije ni vrhunski.
- Sto se izgleda tice svidja mi se samo prednja maska, podseca me na RegioSwinger a sa strane kad se gleda :crazy: ali dobro nije sve u izgledu,
- Motor je preglasan spolja, bukvalno se ne cuje osoba pored - ne znam kako je tek kada se daje gas, a unutra onako - cuje se u motornom delu ali nije strasno...
- Fale neke sitnice kao sto su rukohvati, civiluci i zavesice,
- izmedju dva dela odnosno prikolice i motornih kola ima zglob na kome nema ni jednog rukohvata tako da je to bukvalno ne iskoriscen prostor jer ne moze tu da se stoji,
- Otvoranje vrata iznutra se vrsi pomocu dugmeta koje se ne nalazi na vratima, vec sa strane a iznad je cini mi se kocnica za kojom svi potezu kada vrata nece da se otovore ako masinovodja otvara vrata,
- i da umalo da zaboravim gramaticke i pravopisne greske...

Ubrzanje je super, do Vrsca u vecini slucaja pici 100km/h, automobile ostavlja u prasini i do Panceva stize za sat vremena a od Panceva do Beograda mu treba oko pola sata...

Bice sutra slika.

stormwatchforever
March 8th, 2012, 02:31 AM
Taj DMV nije nista drugo nego najminimalnije usminkan DMV koga madjari vozaju vec desetak godina, cisto govance.

Vucko
March 8th, 2012, 11:41 AM
Politikolog,hvala na pojasnjenju!Davaj slike!

lindenthaler
March 8th, 2012, 02:35 PM
...

Dizelaši su generalno VEOMA bučni, potresao sam se od buke kada sam se prvi put vozio Regioswingerom prošle zime. Mislim, znaš, buka je buka ali ovo je bilo baš.... :)

Politikolog
March 8th, 2012, 04:57 PM
Jesu dizelasi bucni ali u leru je bas bas bucan, mada izolacija je ok uradjena tako da u putnickom prostoru i nije strasno... Evo sta kaze Peregrino sa railserbia:

Sledeća mana je motor koji na leru pravi nesnosnu buku spolja kao da je u pitanju produvali motor star 30 godina. Preslušavam svoje video zapise za Itino, Desiro i CAF 598/599 koji su daleko tiši u odnosu na stavljeni MTU motor. Prednost je u dobroj zvučnoj izolaciji tako da se ta buka ne oseća značajno unutar putničkog prostora.

Komoditet putovanja umanjuje nedostatak pregrada kod vrata i zgloba između odeljaka gde sede putnici. Ovim bi se buka maksimalno smanjila, kao i sprečila promaja (ah ta opaka srpska boljka) koja duva kroz putnički prostor u stanici dok stoje vrata otvorena i brzo ga hladi na današnjih 3 stepeni iznad nule.

Nedostaju vertikalni držači u zoni vrata i zgloba kako bi putnici mogli bezbedno da putuju stojeći. Ova dvodelna garnitura je svojim kapacitetom za sada dovoljna na pravcu Bgd-Vršac, ali za Kraljevo-Zvečan ili Novi Sad-Sombor-Subotica će biti tesno. Možda je rešenje u narudžbi trodelne garniture ili da postojeće dve voze u sinhronu.

Držači za bicikl su amaterski isprojektovani i ugrađeni tako da njihova upotreba blokira korišćenje mesta za invalide i otežava ulazak u toalet. Rešenje je da se isti uklone i zamene sistemom koje koristi CAF u svojim vozilima.

Tasteri za otvaranje i zatvaranje vrata se nalaze na bočnoj pregradi umesto na samim vratima što i nije baš praktično. Vreme odziva je 5 sekundi što izaziva neprijatnosti. Moguće da je iz tog razloga u povratku za Beograd mašinovođa onemogućio rad tastera i sam upravaljao otvaranjem i zatvaranjem vrata.

Ostali nedostaci su kozmetičke prirode. Nema kačaljki za jakne i kapute pored prozora, kao ni zastora na prozorima koji će biti neophodni kada upekne sunce tokom leta. Na istim nisam primetio zaštitnu foliju. Kanta u toaletu nije ugrađena u zid već je obična kupljena u prodavnici, pogodna da se iznese iz voza. Displej bi mogao da pokazuje tačno vreme, temperaturu kao i trenutnu brzinu. U pitanju je softversko podešavanje od par minuta. Verujem da sve ovo može da se reklamira i ispravi kod garnitura koje sledeće dolaze.

...

Sad kad sam dovoljno nagrdio novi voz ipak mu na skali od 1 do 5 dajem ocenu 5-. Iako sam bio sumnjičav kakvog će kvaliteta biti ruski proizvod, smatram da je u rangu sa evropskim. Kada bi se ispravili navedeni nedostaci bio bi bez premca. Primetio sam na licima železničara pozitivno raspoloženje ovim vozom. To samo govori koliko su novi vozovi zaista neophodni kako zaposlenim na ŽS tako i samim građanima. Cena od 3.5 miliona CHF po garnituri deluje OK i zaista bi trebalo da je se realizuje deo ruskog kredita i uzme još 30-ak garnitura što bi bilo sasvim dovoljno za naredne dve decenije.

Slike ubrzo...

Politikolog
March 8th, 2012, 05:17 PM
Posto je sve vec receno kacim samo slike bez komentara.

Sinobus spreman da uskoci ako se Rusu nesto neplanirano desi:

http://i1081.photobucket.com/albums/j350/Politikolog/Zeleznica/DSCN3134.jpg

http://i1081.photobucket.com/albums/j350/Politikolog/Zeleznica/DSCN3145.jpg

http://i1081.photobucket.com/albums/j350/Politikolog/Zeleznica/DSCN3147.jpg

http://i1081.photobucket.com/albums/j350/Politikolog/Zeleznica/DSCN3150.jpg

http://i1081.photobucket.com/albums/j350/Politikolog/Zeleznica/DSCN3155.jpg

http://i1081.photobucket.com/albums/j350/Politikolog/Zeleznica/DSCN3157.jpg

http://i1081.photobucket.com/albums/j350/Politikolog/Zeleznica/DSCN3160.jpg

http://i1081.photobucket.com/albums/j350/Politikolog/Zeleznica/DSCN3162.jpg

NELSON HAHA
March 8th, 2012, 05:38 PM
По мени је највећи недостатак управо ово што је Перегрино навео, да би нам одлично дошла троделна конфигурација са још једним вагоном између и већим капацитетом. Остале замерке су заиста цепидлачење и у односу на садашњу ситуацију (коју видимо на првој слици коју је поставио Политиколог) овај воз је Спејс Шатл. Надам се да ће га локалне вандалске банде поштедети, железничари боље чувати, а путници још дуго користити.

Bez_imena
March 8th, 2012, 06:06 PM
Jos 25 novih vozova ce biti naruceno od iste ruske kompanije....hoce biti isti model ili mozda neki drugi?
Ovaj dolazi iz iste fabrike...
http://railways.id.ru/ps/diesel-metro/ra2-001.jpg

Zbog ruskog kredita ispadne da mora biti ruski voz :/ Da se ja pitam narucio bi caf,...isti voz kao crnogorci :cheers: :D

CrazySerb
March 8th, 2012, 07:14 PM
b0ja51nY7hs&

gishko
March 8th, 2012, 07:16 PM
^^^^ Требало би да буду исти, због набавке делова, обучености мајстора, машиновођа...

Иначе, и мени је пало на памет да је воз могао бити троделни и да средишњи модул буде делом нископодан, мислим да би то била супер ствар за железнице...

@Politikolog Супер сличице :)

vladygark
March 8th, 2012, 07:59 PM
Мислим да у начелу нема препрека да се евентуално наручи од МВМ-а још по један "средњи" вагон за сваку гарнитуру те да се тако комплетирају троделне гарнтуре, разуме се, за то је потребно да постоји потреба за већим капацитетом. У сваком случају, иста ствар се може постићи удвајањем две гарнитуре, ако ЖС процени да постоји потреба.

@Politikolog, :okay: за слике.

zastava
March 8th, 2012, 08:25 PM
Мислим да у начелу нема препрека да се евентуално наручи од МВМ-а још по један "средњи" вагон за сваку гарнитуру те да се тако комплетирају троделне гарнтуре, разуме се, за то је потребно да постоји потреба за већим капацитетом.

na njihov veb stranica fino pise :

Maximum trainload, persons : 246 :cheers:

izvor (http://www.tmholding.ru/en/products/realizovannye_proekty/dp_s.html)

CrazySerb
March 8th, 2012, 08:34 PM
Novi kontigent vagona ZCG upucen na remont u zagrebacki Gredelj:

http://i199.photobucket.com/albums/aa198/coldcova/slike%20forumi/IMG_20120225_151850.jpg

http://i199.photobucket.com/albums/aa198/coldcova/slike%20forumi/IMG_20120225_151901.jpg

http://i199.photobucket.com/albums/aa198/coldcova/slike%20forumi/IMG_20120225_151912.jpg

http://i199.photobucket.com/albums/aa198/coldcova/slike%20forumi/IMG_20120225_151923.jpg

http://i199.photobucket.com/albums/aa198/coldcova/slike%20forumi/IMG_20120225_151939.jpg

http://i199.photobucket.com/albums/aa198/coldcova/slike%20forumi/IMG_20120225_151946.jpg

Vucko
March 8th, 2012, 10:01 PM
Moze li neko da mi objasni kako se moze bus plus koristiti u ruskom vozu od dunav stanice do ovce???

YU-AMC
March 8th, 2012, 11:46 PM
x2

Ne hvala. Radije mi je da kupe iz Rusije ili neke EU zemlje, bar ce mo za kupovinu dobiti nesto nazad (kvalitet za dobru cenu = dobijemo ustedu; ili povecanje ekonomsko politickih odnosa, dobijemo i politicki i ekonomski napredak). Sa kupovinom u hrvatskoj ne dobijemo nista, osim nedokazanih pokusaja i prototipova sumljivog kvaliteta, pare odose iz zemlje a sekundarnih beneficija nema. Znaci nije ekonomski ispljatljivo.

Sta se motora Ruskog voza tice, nema mercedesov motor nego MTU motor. Kacio sam specifikacije voza, gde su navedene sve firme i proizvodjaci delova. Ispadne isto kao da si kupio Siemensov ili neki drugi nemacki voz, skoro svi vitalni delovi su nemacki.

Ma cela rasprava je smesna. Ajde da se kupuje onaj sto iz Rima za Milano stigne za dva sata, pa ajde... Kad kupujes ove regionalne, tu svi gledaju da odradi posao. To jedino Slovenci i Cesi imaju nesta sto vredi paznje.

Politikolog
March 9th, 2012, 12:09 AM
Hvala na pohvalama :cheers:
Stvarno bi bilo super da je trodelni ili da ova nova nabavka koja se spominje od ruskog kredita bude trodelna a ovih 12 za neke krace destinacije ali dobro sta je tu je...
Inace snimak RTV Pancevo je od juce kada sam i ja putovao i na snimku se vide clanovi Kluba ljubitelja zeleznice iz Beograda, koga zanima nesto vise ima na ovoj stranici: http://klubljubiteljazeleznice-beograd.com/

NeMiroff
March 9th, 2012, 04:16 PM
Ево какве спаваче вагоне шаље Чешке железнице за Црну Гору^^

http://img141.imageshack.us/img141/1769/img6591thho.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/6953/imgp2302v.jpg

1:00 Тај први иза локомотиве, нажалост, карта се може купити само на територији и станицама Чешке републике. Али заиста невиђена појава на тој линији.!!

A_VKOthdsDA&list=UUmjVkHo7-Shw-UdwNxSd09g&index=3&feature=plcp

Bad_Hafen
March 9th, 2012, 04:22 PM
ne znam sta je tu nevidjeno, obican vagon

CrazySerb
March 9th, 2012, 05:02 PM
Sta reci...

sedam godina od kako su naruceni, dve godine od kako je prva kompozicija stigla (februar 2010-e), novi Talgo vozovi zeleznica FBiH i dalje skupljaju prasinu :ohno:

http://i747.photobucket.com/albums/xx118/freekuruza/Sarajevo/DSC07857.jpg

http://i747.photobucket.com/albums/xx118/freekuruza/Sarajevo/DSC07890.jpg

http://i747.photobucket.com/albums/xx118/freekuruza/Sarajevo/DSC07901.jpg

http://i747.photobucket.com/albums/xx118/freekuruza/Sarajevo/DSC07900.jpg

http://i747.photobucket.com/albums/xx118/freekuruza/Sarajevo/DSC07903.jpg

http://i747.photobucket.com/albums/xx118/freekuruza/Sarajevo/DSC07904.jpg

YU-AMC
March 9th, 2012, 05:06 PM
^Sta je problem?

NeMiroff
March 9th, 2012, 05:15 PM
ne znam sta je tu nevidjeno, obican vagon

Обичан вагон? Да ли имају српске или црногорске железнице у власништву спаваче вагоне са климатизацијом?^^

Dziggy
March 9th, 2012, 05:29 PM
^Sta je problem?

Ako se dobro secam problem je neki spor sa Hrvatskom oko necega pa nemaju kuda da saobracaju, ispravite me ako gresim.

Trevor McPhee
March 9th, 2012, 09:56 PM
Ako se dobro secam problem je neki spor sa Hrvatskom oko necega pa nemaju kuda da saobracaju, ispravite me ako gresim.
Da, tako bi voljeli neki...međutim to je samo alibi. Problem je da u Federaciji, odnosno cijeloj BiH, što se tiče željeznica NIŠTA ne funkcionira. Razina amaterizma kojom je "pripremljen" taj talgo projekt neviđena je u povijesti željeznice. Neće biti čudo ako sutra izađu s njim na - cestu.
Infrastruktura je nespremna, dokumentacija je nespremna, osoblje je nespremno...ukratko - ništa nije spremno niti je itko počeo išta spremati.

Vucko
March 9th, 2012, 10:06 PM
Da pogodim,kupise ga pre nekih izbora da ispadnu face?

14grifon
March 10th, 2012, 01:32 AM
Da li mi neko može reći zašto je uvedena lagana vožnja na potezu Prokop do otpilike polovine tunela ka Karađorđevom parku?

YU-AMC
March 10th, 2012, 02:05 AM

Oni isto kukaju da Srb pravi probleme kao da se ne zna ko je hteo da svako selo bude drzava i da svako selo ima granicu. Sada kad pocinje da udara realnost i da niko nista nije dobio od toga, onda se cmizdri. Onda dolaze ekonomska opravdanja. Tu ce da busevi mlate pare ako ima neki putnik. U slucaju da se istocno Sarajevo i Beograd povezu nekom modernom saobracajnicom, to ce da ubije svaku sansu da voz konkurise. Mada koliko ja volio zeleznicu, mislim da je to danas jako rizican prevoz na prostorima SFRJ osim mozda ravnih dolina. Infrastruktura je zastarila, vec su bile dve velike neserece u CG i HR. To je sve na dugom stapu dok ne dodju brolja vremena ili velika lova. Do tad Bus i autoput su zakon.

NELSON HAHA
March 10th, 2012, 03:06 AM
Ако бираш превозно средство по безбедносним критеријумима управо би друмски превоз морао да заобилазиш у најширем луку. Поготово највећу гробницу Српског народа - Ибарску магистралу. Ма колико ретке железничке несреће изгледале страшно, реч је о занемарљивом проценту у односу на број превезених путника.

YU-AMC
March 10th, 2012, 05:08 AM
Ако бираш превозно средство по безбедносним критеријумима управо би друмски превоз морао да заобилазиш у најширем луку. Поготово највећу гробницу Српског народа - Ибарску магистралу. Ма колико ретке железничке несреће изгледале страшно, реч је о занемарљивом проценту у односу на број превезених путника.

To jeste tacno za stare coach vozove, ali ja sam mislio na ove nove pred izborne sto se tek trebaju dokazati.

Bad_Hafen
March 10th, 2012, 09:11 AM
Обичан вагон? Да ли имају српске или црногорске железнице у власништву спаваче вагоне са климатизацијом?^^nemam pojma imaju li, znam samo da jeto najobicniji vagon i zaista ne vidim sta je tu "nevidjeno".Da, tako bi voljeli neki...međutim to je samo alibi. Problem je da u Federaciji, odnosno cijeloj BiH, što se tiče željeznica NIŠTA ne funkcionira. Razina amaterizma kojom je "pripremljen" taj talgo projekt neviđena je u povijesti željeznice. Neće biti čudo ako sutra izađu s njim na - cestu.
Infrastruktura je nespremna, dokumentacija je nespremna, osoblje je nespremno...ukratko - ništa nije spremno niti je itko počeo išta spremati.
Sta lupetas, infrastrukturs kad moze da podnese sve ostale vozove moze i ovaj, mozda ne bi voz isao 200 na sat, ali u dovoljno dobrom stanju je da njom putuje talgo. Kod vas svako malo iskacu vozovi sa sina, a sve nove nagibne vozove koje ste kupili ste unistili zbog loseg odrzavanja i infrastrukture, mislim da uopste niste pozvani da nekom drzite pridike.

Da li je Hrvatska dala dozvolu za pomet talga? Ako nije zasto nije?
Da pogodim,kupise ga pre nekih izbora da ispadnu face?
lose pogadjas, ta fascinacijama izborima je srbijanski produkt, kod vas kad se promjeni kanta za smece u kaludjerici to povezujete s izborima.

YU-AMC
March 10th, 2012, 09:10 PM
Nemaju neku buducnost te male drzave sto hoce da proguraju neki svoj projekat. Nije to sto Srbija hoce da napakosti da ne kupi to jer su oni napakostili pre sto su gledali da ne kupe neki Srpski bus. Ja mislim da je tu glavni problem sto je HR takva drzava koja ide u tom pravcu gde vetar duva. Ako pogledamo na svetskoj sceni, takve drzave nemaju lobi da bi mogle lobirati da prodaju svoje masine, auta itd. Da ne govorimo sto ce se Srbija opet vratiti da kupuje strano kao i pre. Samo dok se klima promeni i nadju sistemi da se pozajme pare ili putem ekonomije. To je vise nego ocigledno sada. Siguran sam da to ima neki efekat na to.

x2

Deki
March 13th, 2012, 04:54 PM
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/311815/Sta-ce-se-prvo-ostvariti-Brze-pruge-Srbije-ili-superbrzi-svemirski-voz :)

stormwatchforever
March 13th, 2012, 10:09 PM
Обичан вагон? Да ли имају српске или црногорске железнице у власништву спаваче вагоне са климатизацијом?^^

Imaju kurac.

Politikolog
March 14th, 2012, 12:37 AM
^^ naravno da nemaju spavace klimatizovane vagone, ali jeste obican vagon za vecinu evropskih zemalja...

sallae2
March 14th, 2012, 10:23 AM
„Рус” приближио Београд Вршцу (http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Rus-priblizio-Beograd-Vrscu.sr.html)

У првих пет дана, на релацији Вршац–Београд превезено је доскора незамисливих – 1.100 путника. Једномесечна вожња новим руским возом кошта 3.700 динара

Вршац – Када је 1856. године, према рудницима и луци на Дунаву, у данашњој Румунији, кренуо први воз, вучен запрегом, а три месеца касније и првом парњачом, пролазећи кроз вршачки крај, окупљени свет, чак и онај просвећенији, није могао чуду да се начуди.

Данима су се смиривале емоције и о том догађају приповедало, а један Вршчанин је био најгласнији, узвикујући:

„Видео сам чудо невиђено: иде шпорет – вуче шифуњере“, док су остали знатижељници буљећи у „ватрену машину“, отворених уста и исколачених очију, испратили композицију, натоварену угљем и рудом. Чак из других крајева су долазили знатижељници да виде „шпорет“ и „шифуњере“.

После су се и теретни и путнички железнички саобраћај развијали, а Вршац постепено постајао важно чвориште у овој врсти саобраћаја. Овде је подигнута једна од најлепших железничких станица на Балкану.

Међутим, деценијама, аутомобили, аутобуси и друмске крстарице гушили су и путнички и теретни железнички саобраћај. Тако, већ четири године од Вршца до Београда, ако се изузме међународни воз из Букурешта, који је због времена поласка неатрактиван, практично и нема превоза путника железницом.

Пре десетак дана, поново је завладао жагор на вршачкој железничкој станици, изграђеној још 1858. године. Свакодневно из Вршца према главном граду, са четири поласка, и исто толико долазака, вози савремени дизелмоторни воз, тек пристигао из Русије. Изазвао је велико интересовање, јер је савремен и атрактиван. Са свих страна су га загледали знатижељници, баш као и прву поменуту локомотиву, пре 156 година.

Радован Лекић, шеф Превоза путника у оквиру „Железница Србије“, за јужни Банат, са седиштем у Вршцу, каже да први дизелмоторни воз, од укупно 12 купљених у Русији, популарно назван „рус“, не само да представља право освежење на нашим пругама, већ отвара и нову страницу српске железнице у превозу путника. У првих пет дана, на релацији Вршац–Београд превезено је доскора незамисливих – 1.100 путника. Број се свакодневно повећава, а за воз се све више интересују студенти. Како и не би, кад једномесечна вожња „русом“ кошта само 3.700 динара, а то ће многе београдске газдарице оставити без станара, а конкурентским превозницима смањити број путника.

Цена возне карте у једном правцу је 320 динара, а повратна карта кошта 512 динара.

– Савремени воз, са 120 седишта и 126 места за стајање, чак четири поласка и исто толико повратака, и то у пажљиво одабраним терминима, прилагођеним путницима, има пун комфор, савремени тоалет, видео-надзор, „климу“, посебан простор за инвалиде и за бициклисте, удобна седишта, уз ниску цену карте..., брзину кретања од 100 километара на час (до Београд-Дунава вози сат и 45 минута), привлачи нарочито млад свет – каже Лекић, подсећајући да је ово најјевтинији превоз од Вршца до Београда. – Први полазак из Вршца је у 5.15, а последњи полазак из главног града у 16.45 часова. Ускоро ће још један овакав моторни воз из Русије стићи за ову релацију, а до краја године из руске компаније „Метровагонмаш“ стиже још десет, за остале локалне и регионалне правце у Србији.

То су, у ствари, први нови возови за српске железнице, после три деценије.

На питање да ли ће неколико готово уништених станичних зграда, на релацији Вршац–Београд, бити реконструисано, Радован Лекић нам је потврдно одговорио. Штавише, наговестио је да ће с уређењем станичних зграда возне карте од тих места додатно појевтинити, јер ће путници карте куповати на билетарницама, а не у возу, плаћајући за њих више.

Јовица Даниловић

stormwatchforever
March 14th, 2012, 11:44 AM
^^ naravno da nemaju spavace klimatizovane vagone, ali jeste obican vagon za vecinu evropskih zemalja...

Ali je svemirski brod za Srbiju, Crnu Goru i BiH da se razumemo.

vladygark
March 14th, 2012, 04:57 PM
Интересантно би било упоредити, колико кошта аутобуска карта на линији Београд-Вршац?

Politikolog
March 14th, 2012, 07:36 PM

Jeste za Srbiju i CG uz to jos treba dodati i Albaniju a zanimljivo i da ih Slovenci nemaju klimatizovanih, ali za ZFBH nije - jes' da njihovi skupljaju prasinu al ih makar imaju...

Muislim da je povtrana karta za bus Beograd - Vrsac 1000 din, a ovo za broj putnika seru - jos uvek nije zazivelo dovoljno jer nisu doradili marketing kako treba...

MareCar
March 14th, 2012, 07:53 PM

Sta je svemirsko na njemu? Klima se moze ugraditi i na nase, to sto oni to ne rade je druga stvar, ali i sa klimom ne postaju nista svemirsko. :ohno:

Vucko
March 14th, 2012, 08:00 PM
Интересантно би било упоредити, колико кошта аутобуска карта на линији Београд-Вршац?

Napisase ljudi negde mislim da je otprilike duplo skuplja.

Ali dzabe im kada imaju samo dva polaska voza za bg,da produze i ta dva od panceva za bg pa da ih ima 4,to bi vec bilo nesto.

vladygark
March 14th, 2012, 08:07 PM
Da recimo meni od Mitrovice do NS busom treba 450 (u jednom pravcu) a do BG 600 din, istina po autoputu. Mada mislim da nije uobicajena praksa u svetu da zeleznicki saobracaj bude jeftiniji od autobuskog, u svakom slucaju ne u toj meri.

Vucko
March 14th, 2012, 08:08 PM
To je zato sto su nam u tako losem stanju pruge.Vremenom ce doci na svoje mesto.Uvek je bus jeftiniji jer je sporiji.Dok je kod nas obratno zbog ocajne infrastrukture,to jest sina.

MareCar
March 14th, 2012, 08:10 PM
Muislim da je povtrana karta za bus Beograd - Vrsac 1000 din, a ovo za broj putnika seru - jos uvek nije zazivelo dovoljno jer nisu doradili marketing kako treba...

Ili mozda zato sto je pristup vozu kao da se ulazi u teretni vagon na nekoj ranzirnoj stanici? Jer perona ni stanice prakticno nema (dali ih vidimo na slici ili ne je nebitno, ne ispunjavaju svrhu koji ti nazivi obicno opisuju), pa ispadne kao da je samo neko stajaliste oznaceno na banderi pa kao da se ulazi negde na selu gde se voz onako na sred puta zaustavlja da pokupi putnike?

I meni koji cita ovaj thread jos uvek nije jasno kad (koliko puta na dan, u koliko sati) taj voz uopste ide u Beograd, i koji od tih polazaka uopste stvarno ide u Beograd ili dali ide samo do Panceva, i gde u Beogradu me vodi da bih seo u njega, niti ne znam gde bi u Beogradu mogao da udjem u njega ako mi se ide do Vrsca niti znam gde ce me izbaciti ako dolazim iz Vrsca.

Ja sam procitao Beograd Dunav kao stanicu, e ako to nije glavna zeleznicka, gde je to, kako doci tamo, gde kupiti kartu na tom mestu, kako odtici odatle ako trebam negde u Beogradu da idem, kako da stignem tamo?

Vucko
March 14th, 2012, 09:03 PM
Idi na pancevacki most,on je bolje povezan ;)

Okretnica 33 i 48 ili bg vozom

http://zeleznicesrbije.com/Data/Images/beograd_dunav_vrsac.jpg

Trevor McPhee
March 14th, 2012, 09:19 PM
nemam pojma imaju li, znam samo da jeto najobicniji vagon i zaista ne vidim sta je tu "nevidjeno".
Sta lupetas, infrastrukturs kad moze da podnese sve ostale vozove moze i ovaj, mozda ne bi voz isao 200 na sat, ali u dovoljno dobrom stanju je da njom putuje talgo. Kod vas svako malo iskacu vozovi sa sina, a sve nove nagibne vozove koje ste kupili ste unistili zbog loseg odrzavanja i infrastrukture, mislim da uopste niste pozvani da nekom drzite pridike.

Da li je Hrvatska dala dozvolu za pomet talga? Ako nije zasto nije?

lose pogadjas, ta fascinacijama izborima je srbijanski produkt, kod vas kad se promjeni kanta za smece u kaludjerici to povezujete s izborima.

Dobro, znam da znaš biti drzak, ali bi se ipak trebao malo kontrolirati...;)
Ne radi se tu samo o "podnašanju infrastrukture". Radi se o tome da nema smisla uvoditi vlak ako infra nije vraćena barem približno u projektno stanje, jer tada osim udobnosti ne dobija se zapravo ništa. A vozno vrijeme ipak je najvažnije u cijeloj priči, ne?
Da li su dali ili ne iz HŽa dozvolu ne znam , jer nisam njihov odvjetnik. Ali ajmo se malo zapitati. A zašto bi HŽ MORAO dati dozvolu tuđem operateru koji NIJE s područja EU da prometuje po HR? Zašto? Po meni valjda zato jer ima neki interes. Tako stvar funkcionira u kapitalizmu. Ili zato jer ga na to tjeraju neki zakoni...do sada se po principu reciprociteta i prebijanja kilometara odvijala suradnja sa drugi želj. firmama. Europska pravila vrijede za EU ;) Hrvatska još nije članica, a kad bude tada će postepeno liberalizirati svoje pruge za strane operatere iz EU. Kolko sam upoiznat BiH će malo kasnije u EU. Ili puno kasnije?

Meni nije jasno zašto , kad su već kupili te garniture, ne povežu svoje makroregionalne centre s njima? Recimo Mostar/Sarajevo/ Banja Luku/ Bihać/Tuzlu međusobno. Valjda im se to više isplati nego da garniture stoje...?:dunno:

Glede "svako malo iskakanja iz šina" nagibnog, moram ti reći da je to blago rečeno pretjerivanje. Upravo suprotno. U 8 godina prometovanja nagibnih dogodila su se tri iskakanja. Jednom zbog diverzije (na početku), drugi put u tunelu iz ne sjećam se točno kojih okolnosti a treći put sad nedavno zbog snježnog nanosa. U tim slučajevima nitko nije stradao.
Nažalost zbog korupcije (retardant) dogodila se poznata nesreća u Rudinama. To je tragedija.
Trebam li podsjetiti na nesreću u Poljskoj neki dan sa više od deset poginulih? Poznatu nesreću ICEa u Njemačkoj? Trebam li napomenuti nalet autobusa u Švicarskoj u tunel sa dvadeset i dvoje poginule djece? Tragedije. Nažalost.
Nigdje i ništa nije savršeno.

stormwatchforever
March 14th, 2012, 09:43 PM
Sta je svemirsko na njemu? Klima se moze ugraditi i na nase, to sto oni to ne rade je druga stvar, ali i sa klimom ne postaju nista svemirsko. :ohno:

Svemirsko je sve u odnosu na nase olupine, od kocnica preko enterijera do te klime. Sve, u poredjenju sa nasim vagonima SVE! Tebi je lako pricati iz Minhena o tome u kakvim se vozovima mi vozimo.

Politikolog
March 15th, 2012, 01:19 AM
Svemirsko je sve u odnosu na nase olupine, od kocnica preko enterijera do te klime. Sve, u poredjenju sa nasim vagonima SVE!

Storm preterujes - nije bas da se razlikuju u svemu i da je svemirsko... Prvo kocnice zavise od postolja koja su stavljena i za koje je brzine, tako da je za nase Gosa Z1 max brzina 200 km/h, ali su ih nasi ogranicili na 160 km/h radi lakseg odrzavanja a i nigde ne idu preko 160 km/h, inace i ostali Z1 vagoni u Evropi imaju max brzinu 200 km/h. Nasi Z2 i Y vagoni su za max brzinu od 120 do 160 km/h, oni od 160 km/h su za medjunarodni saobracaj i za ICS. Enterijer se razlikuje kao i kod svih zeleznica - ono sto narucis to i dobijes a to sto kod nas nije skoro obnavljan to je posebna prica! Takodje sto se enterijera tice Hrvati su na iste vagone koje i mi imamo Gosa Y, a radi se o spavacim kolima i kusetima ugradili klimu i obnovili enterijer u Gredelju i to izgleda ovako:
http://www.vagonweb.cz/fotogalerie/foto/200902/Bcee-002-1-vh.jpg

Tako da nije stvar u vagonima vec u njihovom (ne)odrzavanju!

MareCar
March 15th, 2012, 04:41 AM
Svemirsko je sve u odnosu na nase olupine, od kocnica preko enterijera do te klime. Sve, u poredjenju sa nasim vagonima SVE! Tebi je lako pricati iz Minhena o tome u kakvim se vozovima mi vozimo.

Vozio sam se i ja, dosta puta. Sedeci i stajeci po hodniku 7 sati do bara. 5-7 sati klackanja do Beograda. Kamenje koje uleti kroz otvorene prozore kad se prolazi kroz tunel, i to bez svetla u vagonu kao u losim filmovima, svaki put kad naidje tunel refleksno moras da zatvaras oci i usta kao da si u pustinjskoj oluji. Nisam Englez pa da ne znam kako je. Ali nista mi na obicnom spavacem vagonu cca. 1987 nije svemirsko. Mozda i nisam dobro pogledao slike, ali ja samo vidim obicni vagon.

Bad_Hafen
March 15th, 2012, 09:47 AM
Ubjedjen sam da Slovacka nema vozove kao talgo od ZFBIH.

http://i989.photobucket.com/albums/af15/dkws/Talgo/P6020274.jpg

Rojsman
March 15th, 2012, 09:53 AM
^^ Talgo je dobio dozvolu od Hrvatske još Srbija i Mađarska trebaju da daju dozvole.

Bad_Hafen
March 15th, 2012, 10:01 AM
^^zar nije Madjarska odavno dala dozvolu. Dobro, znam da znaš biti drzak, ali bi se ipak trebao malo kontrolirati...;)gosn Glembajev nisam Vas prepoznao naklon i oprost za moju drskost. :nuts:
Ne radi se tu samo o "podnašanju infrastrukture". Radi se o tome da nema smisla uvoditi vlak ako infra nije vraćena barem približno u projektno stanje, jer tada osim udobnosti ne dobija se zapravo ništa. A vozno vrijeme ipak je najvažnije u cijeloj priči, ne?Dio infrastrukture je rekonstruisan, priuga je potpuno elektrificirana, kaoi uvijek sto je bila, veliki dijelovi se rekonstruisu, tako da je malo maliciozono izjaviti to sto si ti. Ne znam da li to radis iz neznanja ili zbog cega, a ni ne elim znati.
Poenta nije samo u vremenu, iako se ovim vagonima moze ici brze, zbog njihove nagibne tehnologije, poenta je u udobnosti i atraktivnosti, niko ne zeli da se vozi u raspadnutim prljavim i neurednim vagonima. Ja sam npr. isao iz Alpa za BL i dosao sam vozom do ZGB i za 15min sam imao konekciju za BL, medjutim odlucio sam se ici busom, iako je stanica dalje, a polazak kasnije, jer znam kakvi su vagoni, da je isao talgo ne bi se ni sekund razmisljao cime bih isao.

Da li su dali ili ne iz HŽa dozvolu ne znam , jer nisam njihov odvjetnik. Na tren mi se ucinilo da jesi.
A zašto bi HŽ MORAO dati dozvolu tuđem operateru koji NIJE s područja EU da prometuje po HR? Zašto? Zato sto i danas taj operater ide i zato sto najvise svog smeca ta Hrvatska izveze u BiH.
Hrvatska još nije članica, a kad bude tada će postepeno liberalizirati svoje pruge za strane operatere iz EU. Kolko sam upoiznat BiH će malo kasnije u EU. Ili puno kasnije?kako je ovo konkretno vezano za temu?

Meni nije jasno zašto , kad su već kupili te garniture, ne povežu svoje makroregionalne centre s njima? Recimo Mostar/Sarajevo/ Banja Luku/ Bihać/Tuzlu međusobno. Valjda im se to više isplati nego da garniture stoje...?:dunno:zato, jer na tim dionicama su povezani medjunarodnim vozovima koji idu od i do ZG. Sto se tice Bihaca i Tuzle tu pruga nije elektrificirana.

Glede "svako malo iskakanja iz šina" nagibnog, moram ti reći da je to blago rečeno pretjerivanje. Upravo suprotno. U 8 godina prometovanja nagibnih dogodila su se tri iskakanja. Jednom zbog diverzije (na početku), drugi put u tunelu iz ne sjećam se točno kojih okolnosti a treći put sad nedavno zbog snježnog nanosa. U tim slučajevima nitko nije stradao.
Nažalost zbog korupcije (retardant) dogodila se poznata nesreća u Rudinama. To je tragedija.svako malo bi bilo koliko iskakanja? Kad iskoci voz 3x onda je jasno da nesto tu ne stima, a tvoja opravdanja su presmijesna korupcija, diverzija, prtizani, Srbi itd. :nuts:
Svima u HR je jasno ili bar vecini, da ste unistili te vozove i da ima je odrzavanje ravno nuli, a nesrece vam se desavaja suvise ucestalo.

Trebam li podsjetiti na nesreću u Poljskoj neki dan sa više od deset poginulih? Poznatu nesreću ICEa u Njemačkoj? Trebam li napomenuti nalet autobusa u Švicarskoj u tunel sa dvadeset i dvoje poginule djece? Tragedije. Nažalost.
Nigdje i ništa nije savršeno.
Ili pad aviona u Manili? Ne trebas to napominjati, jer to nema veze sa temom. Poenta je da si ti nastupio sa nekim nadmjeno-arogantno-popujucim stavom, a cinjenica je da kod vas situacija je daleko od ruzicaste.

suponik
March 15th, 2012, 12:16 PM
Stvarno ovi novi Talgo vagoni za BiH izgledaju fantasticno.
Ali bih htio da postavim jedno pitanje.
Koliko sam shvatio ovi vagoni su sa nagibnom tehnologijom(tilt,swing).Da li ce se ta mogucnost, znaci mogucnost nagibanja vagona u krivinama i sledstveno tome vecim brzina u istim, uopste moci iskoristiti?Ovo pitam jer lokomotive koje ce vuci te nove vagone su ostale iste, tj. nijesu uz nove vagone nabavljene i nove lokomotive.Tako da mi je nelogicno da ce sada moci i lokomotive da idu vecim brzinama od dozvoljenih u krivinama samo zato sto su vagoni nagibni?

Bad_Hafen
March 15th, 2012, 12:25 PM
meni je logicno, jer lokomotiva je ta koja je prva i ne mora se naginjati.

suponik
March 15th, 2012, 12:57 PM
Pa onda ne moze ici brze od dozvoljene/projektovane brzine vec ce donijeti samo povecanje komfora/udobnosti voznje u krivinama zbog pasivne nagibne tehnologije.Brze bi mogao da ide samo nagibni EMV, recimo.

Trevor McPhee
March 15th, 2012, 01:57 PM
^^zar nije Madjarska odavno dala dozvolu. gosn Glembajev nisam Vas prepoznao naklon i oprost za moju drskost. :nuts:
Dio infrastrukture je rekonstruisan, priuga je potpuno elektrificirana, kaoi uvijek sto je bila, veliki dijelovi se rekonstruisu, tako da je malo maliciozono izjaviti to sto si ti. Ne znam da li to radis iz neznanja ili zbog cega, a ni ne elim znati.
Poenta nije samo u vremenu, iako se ovim vagonima moze ici brze, zbog njihove nagibne tehnologije, poenta je u udobnosti i atraktivnosti, niko ne zeli da se vozi u raspadnutim prljavim i neurednim vagonima. Ja sam npr. isao iz Alpa za BL i dosao sam vozom do ZGB i za 15min sam imao konekciju za BL, medjutim odlucio sam se ici busom, iako je stanica dalje, a polazak kasnije, jer znam kakvi su vagoni, da je isao talgo ne bi se ni sekund razmisljao cime bih isao.
Na tren mi se ucinilo da jesi.
Zato sto i danas taj operater ide i zato sto najvise svog smeca ta Hrvatska izveze u BiH.
kako je ovo konkretno vezano za temu?
zato, jer na tim dionicama su povezani medjunarodnim vozovima koji idu od i do ZG. Sto se tice Bihaca i Tuzle tu pruga nije elektrificirana.
svako malo bi bilo koliko iskakanja? Kad iskoci voz 3x onda je jasno da nesto tu ne stima, a tvoja opravdanja su presmijesna korupcija, diverzija, prtizani, Srbi itd. :nuts:
Svima u HR je jasno ili bar vecini, da ste unistili te vozove i da ima je odrzavanje ravno nuli, a nesrece vam se desavaja suvise ucestalo.

Ili pad aviona u Manili? Ne trebas to napominjati, jer to nema veze sa temom. Poenta je da si ti nastupio sa nekim nadmjeno-arogantno-popujucim stavom, a cinjenica je da kod vas situacija je daleko od ruzicaste.

- sve ok

- znam da je u tijeku rekonstrukcija mnogih dionica, no ona je trebala biti barem u većini gotova za uspješan start projekta. Ima jedna crna točka a ta se zove - pružni prijelazi. Tu situacija nije nimalo blistava a zaustavljati putnički IC vlak svako malo radi PP je uistinu nezgodno. Da ne govorimo o SS uređajima

- kojeg to "smeća" Hrvatska izvozi u BiH? Pojasni. I kakve veze ima to sa ovom temom i željeznicama?

- veza između članstva u EU i dozvole za prometovanje po prugama HR je sasvim jasna. Napisao sam. Trebam li još jedamput? Prouči i malo paralelni zračni prijevoz, ima puno analogija...

- Pa valjda postoji i neki interni promet između BiH gradova, tj. BiH makroregionalnih centara?!? Ako u HR mogu postojati IC vlakovi Osijek - Zagreb ili Split - Zagreb, zašto onda nebi u BiH posotjali IC vlakovi Sarajevo - Mostar ili Sarajevo - Banja Luka...? Ne kao dio međunarodnih linija nego samo IC.

- Talgo garniture može vući i diesel lokomotiva. Znači i Bihać/Tuzla dolaze u obzir.

- nitko nije spominjao partizane i Srbe. Ne pretjeruj. Spomenuo sam riječ "diverzija" a odnosi se na prvi dan prometovanja nagibnog , kad je na prugu netko naslagao metalne prepreke, pa se nagibni oštetio. Nije iskočio. Ostalo je domena Tvoje mašte. Ista riječ bi se mogla upotrijebiti i za zadnje iskakanje uslijed zabijanja u veliki snježni zapuh. Taj dan je garnitura nagibnog namjerno poslana u promet, iako se znalo da nebi smjela pod tim extremnim uvijetima prometovati. Razlog? Ispadanje klasičnih vagona iz pogona uslijed tih istih extremnih vremenskih uvijeta. Problem je to rezanja troškova za održavanje na HŽu koji je preopširan za ovu temu, tj. samo o njoj bi bilo potrebno nekoliko postova.

- glede održavanja vučnih vozila , vagona i DMV/EMV garnitura stanje u HR nije blistavo , no ipak je mnogo, mnogo bolje nego u većini ex yu zemalja. Nagibni se namjerno sabotira, no rekoh , to je već preopširna tema. To si ionako pročitao na drugim forumima...

- spomenuo sam recentne željezničke i cestovne nesreće u putničkom prometu. Pljuvati po samo jednoj zemlji (kao da se to samo u HR događa) vrlo je tendeciozno i zlonamjerno. Nesreće se događaju posvuda.

- osobno nisam nimalo nastupio "nadmeno - arogantno - popujućim" stavom već sam se samo referirao na neviđenu pljuvačinu na BiH željezničkom threadu SSCa, gdje su maltene za sve što im se loše događa u životu krivim proglasili - Hrvate. Prava je istina , jasno, da start prometovanja Talgo garnitura nema nikakve veze sa HR. Pogotovo ako je ovo što je Rojsman napisao istina. I ko će nam se sad ispričati ?:ohno:
No glavno da se pljuje po Hrvatima... čestitam.:applause:

stormwatchforever
March 15th, 2012, 01:58 PM
meni je logicno, jer lokomotiva je ta koja je prva i ne mora se naginjati.

:lol::lol::lol::lol::lol::lol: LOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOL

CrazySerb
March 15th, 2012, 03:23 PM
Dok Talgici trunu u depou , matori veteran dobija novi zivot & svrhu....zanimljiva vest stize iz Slavonije, gde jedna mala grupa ljubitelja zeleznica iz Pozege, u dogovoru sa HZ-om, svojim novcem i znojem polako restaurira jednog penzionisanog "Francuza" - klasa DMV-a prozvedenih u Francuskoj davnih 70-tih, za to doba veoma luksuznog izgleda (pa i danas)

Obnovljeni voz ce sluziti kao neka vrsta "otvorenog muzeja" a u sklopu ponude ce biti i neki sadrzaji koje sama Pozega do sada nije imala, poput bioskopa, itd.

Par "nekad & sad" slika...

http://img814.imageshack.us/img814/8486/dsc00132va.jpg

http://img543.imageshack.us/img543/9977/p1010013uf.jpg

http://img692.imageshack.us/img692/1853/dsc00200fc.jpg

http://img441.imageshack.us/img441/9784/20120103092244.jpg

http://img837.imageshack.us/img837/8173/dsc00345iy.jpg

http://img14.imageshack.us/img14/9669/20120227193407.jpg

http://img35.imageshack.us/img35/19/dsc00347to.jpg

http://img718.imageshack.us/img718/5619/20120227193430.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/3574/dsc00337rq.jpg

http://img85.imageshack.us/img85/4487/20120227193445.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/1456/dsc00350o.jpg

http://img850.imageshack.us/img850/8789/20120227175729.jpg

http://img836.imageshack.us/img836/3104/dsc00351pq.jpg

http://img215.imageshack.us/img215/1395/20120227193825.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/9099/dsc00333uk.jpg

http://img836.imageshack.us/img836/9208/20120227192857.jpg

http://img526.imageshack.us/img526/1007/dsc00348tu.jpg

http://img585.imageshack.us/img585/4061/20120227192745.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/6287/dsc00352tj.jpg

http://img594.imageshack.us/img594/2991/20120227193131.jpg

mirza-sm
March 15th, 2012, 03:32 PM
Ih, mogu oni, kad nemaju pametnija posla, oni se ne bore svaki dan za egzistenciju :tongue3:

MarioLa
March 15th, 2012, 03:52 PM
Eto 'svemirskog voza'. Upravo se o tome radi da na ovom forumu postoje stariji ljudi, koji se sjecaju ljepsih dana iz zeljeznice i mladjih ljudi, koji osim krseva iza rata ne znaju nista. Ali nisu problem ljudi na ovom forumu nego je yebena situacija kakva je. Zato me malo nerviraju ova 'quotanja' i prepucavanja i odgovori na prigovore i raznorazna ogovaranja a svi smo ovdje radi ljubavi prema zeljeznici. Svaka cast ovima iz Pozege. E taj je voz nekad povezivao Zg i Bg. Nek se sadasnje vlasti potrude da nesto tako naprave. Ali nece vlasti uciniti nista dok jedni druge zovemo 'glembajevima' i kojekakvim pridjevima slicne vrste.

Rojsman
March 15th, 2012, 07:09 PM
dupli post

Rojsman
March 15th, 2012, 07:18 PM
Pogotovo ako je ovo što je Rojsman napisao istina.

Naravno da je istina:

Hrvatska dala zeleno svjetlo za bosanske talgo vozove
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/547549

Talgo mora još u Srbiju i Mađarsku na testiranja za dobivanje dozvole.