View Full Version : [Zagreb] - napredak s malo novca

genius
October 4th, 2007, 01:52 AM
Otvaram ovu temu da se malo odmaknemo od megalomanskih, divljačkih, vizionarskih i sanjarskih projekata i posvetimo se načas malim projektima za koje netreba mnogo novca, a život u gradu mogu učiniti ugodnijim i lakšim.

Pokušajte se sjetiti stvari koje vam zagorčavaju život, ili vas jednostavno iritiraju, a rezultat su nebrige (jer na ovoj dretvi novci nesmiju biti problem:) ) i predložite njihovo jeftino i efikasno rješenje.

Npr: 1. Na Končarevoj (Ozaljska+Tratinska), ali i drugdje u gradu, sve tramvajske stanice imaju iscrtane žute isprekidane linije koje bi trebale spriječiti parkiranje (naglasak na trebale), puno bi efikasnije bilo postviti par stupića i stvar rješena.

2. s obzirom na ulaganja u tramvajsku mrežu i tramvaje, neveliko opterećenje za proračun bi bilo rješenje kojim bi se tramvajski promet u Savskoj, Ilici, Končarevoj, Maksimirskoj itd. odvojio od ostalog prometa, a za brzinu putovanja bi značilo više od svih velikih ulaganja zajedno.

A sada svi zajedno: nije u šoldima sve!!

renco
October 4th, 2007, 09:11 AM
Zanimljiva tema,nego reci mi na koji bi način odvojio tramvajski promet spomenutim ulicama?

long foot
October 4th, 2007, 10:05 AM
Moja skromna želja: spustiti sve rubnike kako bi biciklisti i invalidi mogli nesmetano voziti ulicama. I maknuti automobile s pješačkih i biciklističkih staza! ;)

MasonicStage™
October 4th, 2007, 12:27 PM
kanta bijelog fasadexa za jako kritične fasade ;) treba malo unijeti boje i živosti u ovaj grad! dosta je sivila :okay:
nije jako skup, i ne treba ti majstor da bi nešto pofarbao.

MasonicStage™
October 4th, 2007, 12:33 PM
Pranje kamenih i mramornih površina sa mini washem marke Karcher, Budget itd...cijena...Metro - 500-1000 kuna...učinkovitost...100% :okay:
Također je super za skidanje smoga na očuvanim, ali zamazanim fasadama. :)

MasonicStage™
October 4th, 2007, 12:42 PM
Počupati korov i preštihati zemlju na mjestima gdje se to može i staviti šljunak na tramvajske linije i nakon toga redovito paziti da on ne izraste...jer kada se jednom počne razmnožavati, teško ga je zaustaviti. Po meni je odlično napravljena ona linija prema Mihaljevcu sa tim šljunkom :okay:

Naravno... treba i redovito šišati živicu na ulicama gdje ona raste, primjerice na Zvonimirovoj. ;)

payo
October 4th, 2007, 01:32 PM
tramvajske i autobusne stanice uskladiti s visinom poda niskopodnih tramvaja i buseva,postrožiti kazne za bezobrazna parkiranja,ogromne kazne za grafite a još veće kazne za vlasnike pasa koji dopuštaju sranje na sred poločnika ili u dječjem pješćaniku...

bluelight
October 4th, 2007, 01:38 PM
Srediti onu sramotnu šljunčaru ispred Mercatora na Vukovarskoj i zabraniti parkiranje na novoj sređenoj površini (stupići)... Povaditi sve prastare i beskorisne tračnice ispred Chromosa i na Radničkoj...

krzamak
October 4th, 2007, 01:41 PM
Ja kao realist ću samo reći: nema napretka bez novca i kapitala!

Koliko para, toliko i muzike! :) :cheers:

Zanovijetalo
October 4th, 2007, 02:10 PM
Svakom penziću dati 100 kuna po uhvaćenom grafiteru.

MasonicStage™
October 4th, 2007, 02:18 PM
... za grafite a još veće kazne za vlasnike pasa koji dopuštaju sranje na sred poločnika ili u dječjem pješćaniku...

uz kazne za grafite uvesti i nova radna mjesta uvođenjem "bobbyja" koji paze na uređene djelove grada, točnije na fasade, šaranja i bacanja otpada ;)

Sarcastic Saracen
October 4th, 2007, 02:24 PM
Maknuti s ulica prosjake kojih ima nevjerovatno mnogo:bash: Bio sam na mnogo mjesta i u stranim državama gdje je siromaštvo kudikamo izraženije no u Hrvatskoj, i nigdje nema toliko prosjaka.

co_brays
October 4th, 2007, 02:27 PM
Evo kako se otarasiti nezakonito parkiranih automobila ne samo u zagrebu već u cijeloj državi. Ovo je jako jeftin primjer koji se neko vrijeme primjenjivao u Libijskoj džamahiriji, ali i Čileu.

Naime, kada je libijski predsjednik Moamer el-Gadafi postao predsjednikom svoje predivne države, on je prvo obilazio Tripoli, jer je u to vrijeme Tripoli bio, ne samo glavni grad, već i jedino visoko urbanizirano središte. Tada je vidio i zapisivao što je sve u tome gradu naopako. I čovjek je zaključio kako je mnogo auta pogrešno, odnosno protuzakonito parkirano. Tada je pribjegao jako nepopularanoj metodi. Kupio je od kragujevačke "Zastave" 10ak paukova, koji je kao svugdje na svijetu kupio pogrešno parkirana vozila. No, pauk ih nije odvozio na na to predviđena mjesta, gdje će ih vlasnik sa sigurnošću naći, već su se limeni ljubimci odvozili na otpad staroga željeza. Tamo su se limene kočije presovale i tako presovane donosile vlasniku ispred kuće sa velikim iznosom globe. Istovremeno s tim potezom država je gradila podzemne i nadzemne garaže. Neke od njih je gradio i Konstruktor iz Splita.

Uz već spomenute Libiju i Čile, ovakvu metodu su koristili i neke druge države, ali i pojedinačni gradovi.

Meni se ideja jako sviđa

MasonicStage™
October 4th, 2007, 02:27 PM
Maknuti s ulica prosjake kojih ima nevjerovatno mnogo:bash: Bio sam na mnogo mjesta i u stranim državama gdje je siromaštvo kudikamo izraženije no u Hrvatskoj, i nigdje nema toliko prosjaka.

Slažem se! Na to bi isto pazili moji "bobbyji" ;) :lol:

Sarcastic Saracen
October 4th, 2007, 02:33 PM
Mislim da bi tvoji Bobiji tu bili nemoćni, dok se ili ne donese zakon ili dok se taj isti ne počne sprovoditi, jer milijun puta sam vidio policiju kako tjera razne bogalje i prevarante i lijenivce, no ovi bi se nakon pet minuta vratili nazad i tresla se brda, rodio se miš.

MasonicStage™
October 4th, 2007, 02:45 PM
Mislim da bi tvoji Bobiji tu bili nemoćni, dok se ili ne donese zakon ili dok se taj isti ne počne sprovoditi, jer milijun puta sam vidio policiju kako tjera razne bogalje i prevarante i lijenivce, no ovi bi se nakon pet minuta vratili nazad i tresla se brda, rodio se miš.

a čuj...da im zaprijetiš kaznama ...mislim da bi se ipak počeli pridržavati.

payo
October 4th, 2007, 02:47 PM
Bio sam na mnogo mjesta i u stranim državama gdje je siromaštvo kudikamo izraženije no u Hrvatskoj, i nigdje nema toliko prosjaka.

to nema nikakve veze sa pravim siromaštvom jer ako nisi primjetio: što je mjesto bogatije to ima više prosjaka,po vani,po gradovima sam ih vidio više nego u Zagrebu

Sarcastic Saracen
October 4th, 2007, 02:48 PM
^^ istina, u siromašnim zemljama prosjaci ne bi imali od koga prosit:lol:

co_brays
October 4th, 2007, 02:51 PM
to nema nikakve veze sa pravim siromaštvom jer ako nisi primjetio: što je mjesto bogatije to ima više prosjaka,po vani,po gradovima sam ih vidio više nego u Zagrebu

To je i logično, jer se raspodjela bogastva vani, a posebno u Njemačkoj (kada pričano o Europi), odnosno Sjedinjenim Državama odvija na sasvim drugačiji način nego kod socijalno osjetljivijih zemalja, kao što su: NIzozemska, Švedska ili Kanada.

Ballota
October 4th, 2007, 04:42 PM
Ja kao realist ću samo reći: nema napretka bez novca i kapitala!

Koliko para, toliko i muzike! :) :cheers:

Za Maximir se ima para...i to 500 milijuna €.......a za jebeni nogostup, grafite, šljunak na pruzi i slične pizdarije...e za to se nema... :bash:

Dom ZG
October 4th, 2007, 05:03 PM
Svakom penziću dati 100 kuna po uhvaćenom grafiteru.
:banana: :banana: :applause: :applause: :cheers1: :horse:
odlican prijedlogali al za sve 100 kuna za uhvacenog grafitera- i 3000 kuna kazne+ciscenje
fasade(cijele) +troskovi za boju i to s natpisom ja uništavam tuđu imovini:bash:

bambam
October 4th, 2007, 05:04 PM
Dvije male zelje

- obnova fasada da se ne osjecam kao u glavnom gradu sjeverne koreje
- prosiriti pjesacku zonu na gotovo citav povijestan donji grad (s paar izuzetaka) i napraviti prelijepe avenije za shoping i setnju

Dom ZG
October 4th, 2007, 05:09 PM
Mene nesto vec godinama smeta ,a to je fucking vodo toranj,zahrđao ,star ,jednom rijecju ODVRATAN u postrojenju Gredelja,njega bi odmah maknu ,nebi cekao da se Gredelj preseli tako mi uzasno nagrđuje taj dio grada uff sto me iritira(koliko imam srece neko ce ga vjerovatno proglasiti spomenikom kulture:()

Ballota
October 4th, 2007, 05:19 PM
Mislim da i je! :crazy:

Čini mi se da su pričali kako ga kane ostavit, čak i kad se Gredelj odseli. :D

ElUsurpador
October 4th, 2007, 05:20 PM
Mene nesto vec godinama smeta ,a to je fucking vodo toranj,zahrđao ,star ,jednom rijecju ODVRATAN u postrojenju Gredelja,njega bi odmah maknu ,nebi cekao da se Gredelj preseli tako mi uzasno nagrđuje taj dio grada uff sto me iritira(koliko imam srece neko ce ga vjerovatno proglasiti spomenikom kulture:()

^^ hehe, naravno kad ti je pred nosom i gledas ga svaki dan :lol:

Zabonz
October 4th, 2007, 06:14 PM

prosjaka mozda no sta se tice klosara koji spavaju po cestama i to Zagreb ih ima enormno malo, ovaj vikend sam bio u Budimpesti i puna ih je pogotovo podhodnici a da ne pricam u Americi, tamo i najmanjem mjestu ima hrpa klosara i beskucnika. prestrasno. Sta se tice toga Zagreb je mila majka

Zabonz
October 4th, 2007, 06:19 PM
prijelaze preko pruga modernizirat, kod nas kad ide valk se ceka 5min na prijelazu i kad se prelazi pruga imate osjecaj o da se vozite po kross stazi. Npr. U americi se brklje spuste oko 15 secundi prije dolaska vlaka i dignu se oko 5 sekundi nakon dolaska vlaka, i sam prijelaz je ugodni nego prijelaz preko tramvajske pruge kod nas

Mozda to niej toliki problem na zapadu grada ali kod nas na istoku iam dosta prijelaza preko pruge i to bi dosta pomoglo

Omogucavanje konkurencije u Taxi prijevozu

Centralno upravljanje semaforima

vbkluht
October 4th, 2007, 11:46 PM
Dvije male zelje

- obnova fasada da se ne osjecam kao u glavnom gradu sjeverne koreje
- prosiriti pjesacku zonu na gotovo citav povijestan donji grad (s paar izuzetaka) i napraviti prelijepe avenije za shoping i setnju

^^ Uzeo si mi riječ s tipkovnice, samo bez ovog sa sjevernom korejom :) ipak se u Zagrebu i sad dobro osjećam :cheers:

MasonicStage™
October 6th, 2007, 10:29 AM

Ista stvar je s toplanama u Zagrebu koje ja organski isto ne podnosim. Živi tumor grada. :ohno:
E pa samo da ih ofarbaju u bijelo ja bi bio presretan, a kada bi bilo malo više para pa zaživila ona ideja o stavljanju LED-ica na njih, ma to bi bilo presuper! :okay: Ovako...štitnjača mi proradi kad ih vidim :crazy:

A ovaj vodotoranj...on će sigurno ostati tamo gdje je. Ja se također u tom slučaju nadam njegovom obnavljanju. Ovako hrđav je isto pregadan.

Astralis
October 6th, 2007, 02:27 PM
Spojiti 2 dijela Sige cestama da se ne mora ići okolo preko Vukovarske i Heinzlove i tako nepotrebno još dodatno opterećivati promet u onom dijelu. Napraviti cestovne izlaze s Borongaja na Branimirovu jer ono je stvarno žalosno da od Donjih Svetica do Trnave nigdje se ne može autom izaći na Branimirovu. Inače to je potez od 3,5 km i baš zbog toga Donje Svetice i križanje s Planinskom su pregadno zakrčeni skoro u svako doba dana :ohno:. Nadalje... otvoriti par novih disko klubova (nešto tipa Aurora u Primoštenu ali u zatvorenom) i dopustiti im rad do preko 5 ujutro a ne da se događaju bizarne stvari kao što je pražnjenje prostora u pol 3 dok je gadna gužva jer se ne smije raditi dulje :ohno:. Druga stvar, trebali bi postojati disko klubovi koji puštaju samo određenu vrstu glazbe (npr. samo house, samo trance, samo rock i sl.). I još jedna stvar... obogatiti sadržaje za mlade po kvartovima a ne da se svi sljevaju u centar grada ili na Jarun jer drugamo niti nemogu izaći. :cheers:

bluelight
October 6th, 2007, 02:32 PM
Živio govornik! :lol: Siga je iznimno idiotski planirana sa dva dijela kvarta koji međusobno nisu spojeni cestom...

Ballota
October 6th, 2007, 03:31 PM
Pretpostavljam da "Siga" nije Siget... :D

payo
October 6th, 2007, 03:37 PM
nije,Sigečica ;)

Ballota
October 6th, 2007, 03:51 PM
Wiiiiiiiiii...... :)

ElUsurpador
October 7th, 2007, 02:36 PM
Posto je tema Zagreb, napredak s malo novca, na ovom primjeru na Tresnjevci mogu reci da s malo novca (dinamita) se moze ovo srusiti i srediti kao mali trgic ili izgraditi poslovnu zgradu
http://i20.tinypic.com/1z3cidy.jpg

Astralis
October 7th, 2007, 02:39 PM
^^ Istina... to sam si baš i ja razmišljal :)

co_brays
October 7th, 2007, 02:43 PM
^^ Istina... to sam si baš i ja razmišljal :)

Sram neka bude i tebe i LaUsurpadotu. Pa vi biste jednu staru trošnu kućicu dizali u zrak i garadili gradniozne, megalomanske i nebitne zgrade umjesto da se ova proda 21 century foxu za snimanje horora
:lol: :lol: :lol: :lol:

krzamak
October 7th, 2007, 02:47 PM
Ako treba dinamita, ima u Matana svega . . . . :lol: :lol:

Astralis
October 7th, 2007, 02:48 PM
Ako treba dinamita, ima u Matana svega . . . . :lol: :lol:

Super... onda je stvar rješena :D :lol: :D

ElUsurpador
October 7th, 2007, 02:53 PM
Dok se vi dogovorite oko toga ovo ce se samo od sebe srusiti :nuts:

Ballota
October 7th, 2007, 04:05 PM
Dok se vi dogovorite oko toga ovo ce se samo od sebe srusiti :nuts:

:rofl:

MasonicStage™
October 7th, 2007, 06:41 PM
Samo neka što prije sruše tu kuću...ne bih nikada rekao da ovo uopće postoji u Zagrebu :puke: :ohno:
Zbilja bi se jedan trgić tu dobro uklopio! :okay:

krzamak
October 7th, 2007, 07:11 PM
^^ Znači, ipak će trebati dinamita! :) :lol: :cheers:

MasonicStage™
October 7th, 2007, 07:15 PM
^^ Znači, ipak će trebati dinamita! :) :lol: :cheers:

Matane, ako imaš šta na lageru, samo pošalji na adresu za Zagreb! :lol: :lol: :lol: :okay:

krzamak
October 7th, 2007, 07:38 PM
Matane, ako imaš šta na lageru, samo pošalji na adresu za Zagreb! :lol: :lol: :lol: :okay:

Ok, evo zapovidio sam Izdiguzici da stavi u kištru 30 ćiketa (valjda će bit dovoljno), a Šunju sam ovlastio da pribavi jedno 50 m štapina!

Mila majko, kad grune: BUUUUUUUUUUUUUM :lol: :lol:

MasonicStage™
October 7th, 2007, 07:49 PM
^^ e legenda! :rofl: :okay:

Ballota
October 7th, 2007, 08:21 PM
Iman i ja nešto nitro-glicerina u šupi.
Al brine me transport... :D

Ballota
October 7th, 2007, 08:47 PM
RETARDIRANI FORUM KOJI POSTOVE STAVLJA NA KRIVA MISTA!!! :bash:

co_brays
October 7th, 2007, 08:49 PM
Šta ti imaš cili arsenal

Ballota
October 7th, 2007, 08:50 PM
Šta ti imaš cili arsenal

A eee.... :D

Ima san i nitro-celulozu....al san ju potrošija kad san sa prijateljima iša raznosit stare mobitele! :crazy: :D :D :sere: :D

co_brays
October 7th, 2007, 08:51 PM
gggggggggggggg.................

co_brays
October 7th, 2007, 09:24 PM
Ja sam proveo dva tjedna u Hrvatskoj vecinom u movingu po gradovima i selima, te s izuzetkom od par cigica po Zagrebu i neke babe ispred katedrale, nikakve prosjake nisam vidio. Ne znam, meni sve izgleda promakne, isto kao i slusanje turbo folka toliko popularnog medju hrvatskom populacijom, od kojeg niti jednu notu prilikom zadnjeg, a i prijasnjeg boravka nisam cuo... :dunno:

:cheers:

Pa ti si fenomen. Daj preseli se u HR možda iskorijeniš sve loše iz ove države.

bubach_hlubach
October 7th, 2007, 09:25 PM

Ja sam proveo dva tjedna u Hrvatskoj vecinom u movingu po gradovima i selima, te s izuzetkom od par cigica po Zagrebu i neke babe ispred katedrale, nikakve prosjake nisam vidio. Ne znam, meni sve izgleda promakne, isto kao i slusanje turbo folka toliko popularnog medju hrvatskom populacijom, od kojeg niti jednu notu prilikom zadnjeg, a i prijasnjeg boravka nisam cuo... :dunno:

bubach_hlubach
October 7th, 2007, 09:59 PM
Pa ti si fenomen. Daj preseli se u HR možda iskorijeniš sve loše iz ove države.

Bez nervoze. Samo iznosim svoja zapazanja objektivno. I za kritiku ima podosta mjesta, bez brige. A kaj se tice tvojeg komentara, mozda bi ti sam trebao prvo poraditi na sebi, jer uvjeren sam da bi to tvoja okolina itekako znala cijeniti :okay:

Ballota
October 7th, 2007, 10:23 PM
Bubač, mislim da se samo sprda. ;)

co_brays
October 7th, 2007, 10:33 PM
Bez nervoze. Samo iznosim svoja zapazanja objektivno. I za kritiku ima podosta mjesta, bez brige. A kaj se tice tvojeg komentara, mozda bi ti sam trebao prvo poraditi na sebi, jer uvjeren sam da bi to tvoja okolina itekako znala cijeniti :okay:

kako je lijepo suditi o nekome koga ne poznaješ

bubach_hlubach
October 7th, 2007, 10:40 PM
Ma nije greda, Mate ;)

Samo se trudim drzati teme 'napretka ZG s malo novca' i ukazati na cinjenicu da je napredak moguc bez ulaganja i jedne jedine lipe. Eticke norme svuda se jednako cijene ;)