paral0c0
January 31st, 2008, 09:23 PM
^^ GP Put Sarajevo:)
|
View Full Version : Transportation and infrastructure / Promet i infrastruktura paral0c0 January 31st, 2008, 09:23 PM ^^ GP Put Sarajevo:) paral0c0 January 31st, 2008, 09:40 PM Počinje obnova 450 km puteva SARAJEVO - Početkom maja treba početi obnova 450 kilometara magistralnih cesta i dva mosta u FBiH, za šta je obezbijeđeno 55,5 miliona KM iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicijske banke i Svjetske banke. Potvrdio je to Ljubo Pravdić, direktor Direkcije cesta FBiH, koji je napomenuo je da je riječ o prvoj tranši kredita, iz koje će biti obnovljena 31 dionica, te da je kredit ove tri banke, u iznosu 105 miliona eura, namijenjen rehabilitaciji 109 dionica, dužine 1.200 kilometara za pet godina. "Magistralne ceste su dotrajale. Treba ih obnavljati svakih deset godina, ali imamo enormno prekoračenje opterećenja, što uništava asfalt. Mnogo je opasnosti za učesnike u prometu, jer mnoge ceste prolaze kroz naseljena mjesta. One su u takvom stanju da zahtijevaju rehabilitaciju. Zato smo dobili kredite", rekao je Pravdić. Kazao je da je ova obnova u okviru ovogodišnjeg plana Direkcije, koji podrazumijeva realizaciju projekata vrijednih 200 miliona KM, a najveće stavke iz plana, osim na ovo, odnose se i na redovno zimsko održavanje cesta (oko 36 miliona KM), te na izgradnju novih cesta uz pomoć 37 miliona KM iz budžeta. "Tih 37 miliona KM su neraspoređena sredstva. Vlada FBiH tek treba dostaviti program utroška budžetskih sredstava. Vjerovatno će tu biti izgradnja ceste Tuzla - Sarajevo", ističe Pravdić. Najavljuje i rekonstrukciju puta Blažuj - Kaonik, koji će biti korišten kao alternativni pravac kada počne naplata putarina na izgrađenom dijelu autoputa na koridoru 5c. "To je regionalna cesta, koja je proglašen magistralnom. Taj pravac je u principu paralelan s autoputem. Po kvalitetu je to regionalna cesta i zato se ulaže u nju. Trebaće vremena da se popravi", rekao je Pravdić. http://nezavisne.com/vijesti.php?vijest=19391&meni=5 paral0c0 February 1st, 2008, 02:23 PM Deset feninga iz cijene goriva ići će za autoputeve Branković najavio uredbu o plinu i dokapitalizaciju namjenske industrije... Premijer Federacije BiH Nedžad Branković gostovao je preksinoć u Business Clubu Bosna Bank Internationala (BBI), gdje je pred 150 privrednika odgovarao na pitanja iz poslovnog ambijenta. Na upit direktora sarajevskih "Toplana" Suada Zeljkovića, koji je upozorio da "BH-Gas" namjerava povećati cijenu plina za 21 posto, Branković je kazao da će Vlada hitno donijeti uredbu o plinu, prema kojoj će ovaj sektor biti uređen po direktivama Evropske unije, sa što manje posrednika u nabavci. Na pitanje Bećira Čengića o ukidanju carine na uvoz naftnih derivata, kazao je da će to biti kandidirano fiskalnom vijeću BiH kada bude konstituirano. Naglasio je da će Vlada sve učiniti da aktivira terminale, ali i smanji broj uvoznika, te najavio uvođenje takse od deset feninga po litru goriva za autoputeve. Govoreći o komunikacijama i transportu, Branković je podsjetio da je jedan od prioriteta Vlade razvoj infrastrukture te da je planirano i formiranje trgovačke flote zračnog i željezničkog saobraćaja. Najavio je dokapitalizaciju industrije naoružanja i opreme. Na upit šta je s podsticajima, jer je budžet FBiH premašio 1,7 milijardi maraka, Branković je kazao da je on realno milijarda KM, jer više od 700 miliona ide na socijalne potrebe boraca, RVI i civilnih invalida. - Privredi ostaje razvojna banka, u šta će uskoro prerasti Investicijska banka FBiH. Povoljnim kamatama iz federalnih i inozemnih linija podsticat će se proizvodnja za izvoz - zaključio je Branković. http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/deset-feninga-iz-cijene-goriva-ici-ce-za-autoputeve XiGoN February 6th, 2008, 01:58 PM Prometni znakovi u BiH uskoro dvojezični Pravilnik je stupio na snagu i nitko od predstavnika iz FBiH, RS-a i drugih institucija, koji su sudjelovali u njegovu donošenju, nije imao primjedbu. Njime su predviđeni dvojezični natpisi i stari prometni znakovi se moraju zamijeniti. MOSTAR - Do 2009. godine, po Pravilniku o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama, na prometnim znakovima u BiH natpisi se moraju ispisati i latiničnim i ćiriličnim pismom. To znači da će uskoro u FBiH natpisi biti ispisani prvo latinicom pa ćirilicom, dok će u Republici Srpskoj biti obratno. Redoslijed pisama na natpisima na području Brčko Distrikta utvrđuje mjerodavno tijelo za pitanje prometa na tome području. "Pravilnik je stupio na snagu i nitko od predstavnika iz FBiH, RS-a i drugih institucija, koji su sudjelovali u njegovu donošenju, nije imao primjedbu. Njime su predviđeni dvojezični natpisi i stari prometni znakovi se moraju zamijeniti. Osnovno pravo svih ljudi je pravo na njihov jezik i svi jezici su ravnopravni. Uostalom, taj Pravilnik je donesen u skladu s europskim standardima i smatram da neće biti nikakvih problema. U RS-u se već primjenjuje Pravilnik", kazao je za Večernji list koordinator za Pravilnik o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama Mehmed Dujso. Po Pravilniku, koji je prošle godine donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u suradnji s mjerodavnim tijelima za unutarnje poslove i promet, "prometni znakovi na cestama koji nisu sukladni tome Pravilnikom u drugom smislu osim boje osnove znaka, a zateknu se na cestama na dan njegova donošenja, moraju se zamijeniti, odnosno, uskladiti u roku od tri godine od dana stupanja ovog Pravilnika na snagu". Osim te promjene, koja će se dogoditi prvi put u BiH, kako je rekao Dražen Vrljić, stručni savjetnik za planiranje prometa u HNŽ-u i član Povjerenstva za polaganje vozačkih ispita, mijenjat će se i boja znakova. Umjesto žute boje na znakovima koji označavaju opasnosti bit će bijela boja. Sve oznake na kolniku koje su ispisane moraju biti dvojezične, osim znakova koji imaju internacionalni naziv, primjerice znak Stop, koji ostaje nepromijenjen, a njihov rok za promjenu je pet godina. "Pravilnik je donesen i sada nema promjene, iako sam davno na taj problem ukazivao, no nitko nije reagirao. Donošenja takvog Pravilnika, koji je, istina, izrađen po europskim standardima, mnogi će postati svjesni tek kada se on počne primjenjivati", kazao je Vrljić.:ohno: XiGoN February 6th, 2008, 02:01 PM Prometni znakovi u BiH uskoro dvojezični Pravilnik je stupio na snagu i nitko od predstavnika iz FBiH, RS-a i drugih institucija, koji su sudjelovali u njegovu donošenju, nije imao primjedbu. Njime su predviđeni dvojezični natpisi i stari prometni znakovi se moraju zamijeniti. MOSTAR - Do 2009. godine, po Pravilniku o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama, na prometnim znakovima u BiH natpisi se moraju ispisati i latiničnim i ćiriličnim pismom. To znači da će uskoro u FBiH natpisi biti ispisani prvo latinicom pa ćirilicom, dok će u Republici Srpskoj biti obratno. Redoslijed pisama na natpisima na području Brčko Distrikta utvrđuje mjerodavno tijelo za pitanje prometa na tome području. "Pravilnik je stupio na snagu i nitko od predstavnika iz FBiH, RS-a i drugih institucija, koji su sudjelovali u njegovu donošenju, nije imao primjedbu. Njime su predviđeni dvojezični natpisi i stari prometni znakovi se moraju zamijeniti. Osnovno pravo svih ljudi je pravo na njihov jezik i svi jezici su ravnopravni. Uostalom, taj Pravilnik je donesen u skladu s europskim standardima i smatram da neće biti nikakvih problema. U RS-u se već primjenjuje Pravilnik", kazao je za Večernji list koordinator za Pravilnik o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama Mehmed Dujso. http://www.pincom.info/net/Prikazi_Sliku.aspx?ID=43960 Po Pravilniku, koji je prošle godine donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u suradnji s mjerodavnim tijelima za unutarnje poslove i promet, "prometni znakovi na cestama koji nisu sukladni tome Pravilnikom u drugom smislu osim boje osnove znaka, a zateknu se na cestama na dan njegova donošenja, moraju se zamijeniti, odnosno, uskladiti u roku od tri godine od dana stupanja ovog Pravilnika na snagu". Osim te promjene, koja će se dogoditi prvi put u BiH, kako je rekao Dražen Vrljić, stručni savjetnik za planiranje prometa u HNŽ-u i član Povjerenstva za polaganje vozačkih ispita, mijenjat će se i boja znakova. Umjesto žute boje na znakovima koji označavaju opasnosti bit će bijela boja. Sve oznake na kolniku koje su ispisane moraju biti dvojezične, osim znakova koji imaju internacionalni naziv, primjerice znak Stop, koji ostaje nepromijenjen, a njihov rok za promjenu je pet godina. "Pravilnik je donesen i sada nema promjene, iako sam davno na taj problem ukazivao, no nitko nije reagirao. Donošenja takvog Pravilnika, koji je, istina, izrađen po europskim standardima, mnogi će postati svjesni tek kada se on počne primjenjivati", kazao je Vrljić.:ohno: paral0c0 February 6th, 2008, 02:29 PM ^^ Meni bas cool:) XiGoN February 6th, 2008, 03:10 PM http://www.monitor.ba/images/stories/autocesta_izgradnja.jpgHrvatska autocesta koja povezuje Split i Dubrovnik mogla bi prolaziti kroz BiH. Vlasti naše zemlje trenutno pokušavaju uvjeriti hrvatsku Vladu kako bi za obje zemlje bilo dobro da buduća trasa autoceste prema Dubrovniku prolazi kroz BiH, točnije kroz zaleđe Neuma i Popovim Poljem. Ovo nam je potvrdio i državni ministar prometa i veza Božo Ljubić, istaknuvši kako bi ispunjenje tog plana značilo puno za cijelu regiju Hercegovine. „Interes BiH je da ovaj dio autoceste ide kontinentalnom trasom, i u trenutačnim razgovorima s hrvatskim vlastima pokušavamo doći do zajedničkog rješenja u kojem bi obje zemlje imale interes“, istaknuo je ministar Ljubić. Gospodarski i demografski razvoj Pojašnjavajući razloge odluke bh. vlasti da se buduća trasa hrvatske autoceste prostire upravo područjem BiH, Ljubić je naveo kako uz planirani most Komarna - Pelješač i brzu cestu prema Dubrovniku, hrvatskoj strani više ne bi bio strateški interes da autocesta prolazi obalom. Naime, među stručnjacima vlada mišljenje kako obalu ne bi trebalo dodatno opterećivati takvim projektom, a ukoliko bi autocesta prolazila kroz BiH, ekonomske koristi za gospodarski razvoj naše zemlje bile bi nemjerljive. “To bi gospodarski uzdiglo područje koje je potpuno devastirano, a došlo bi i do demografskog oporavka područja na kojima su većino živjeli Hrvati“, naglasio je Ljubić. S druge strane, naglašava on, prolazak hrvatske autoceste kroz južno područje BiH značio bi i povećanje kapaciteta delte Neretve kad je u pitanju gospodarski i turistički potencijal. Ljubić se osvrnuo i na dosadašnje aktivnosti na projektu koridora Vc, ustvrdivši kako se ni u kojem slučaju ne može govoriti o „poklapanju“ aktivnosti državne i federalne Vlade. Dionica od Mostara do Sarajeva “Koridor Vc je zajednički interes obiju vlada“, istaknuo je Ljubić, pojasnivši kako je Vijeće ministara na sebe preuzelo aktivnosti oko projekta autoceste od južne hrvatske granice do Počitelja te od rijeke Save prema Doboju, za što se već rade projekti. Financiranje tih dionica već je djelomično osigurano jer nam je Ljubić potvrdio kako je Europska banka za obnovu i razvoj donijela odluku o financiranju južne, dok se još čeka odluka Europske investicijske banke za sjevernu dionicu. Što se tiče vjerojatno najzahtjevnije dionice koridora Vc, one od Sarajevo do Mostara, Ljubić ističe kako za nju još ne postoji projekt, ali postoje planovi za njezinu izradbu, što bi, prema njegovu mišljenju, trebala preuzeti federalna Vlada. Naime, planovi Vijeća ministara i federalne Vlade zasad se odnose na one dionice čiji je završetak predviđen 2012., odnosno 2014., dok ćemo se autocestom od Mostara do Sarajeva voziti tek 2017. (DL) mirza-sm February 6th, 2008, 03:18 PM Prometni znakovi u BiH uskoro dvojezični Pravilnik je stupio na snagu i nitko od predstavnika iz FBiH, RS-a i drugih institucija, koji su sudjelovali u njegovu donošenju, nije imao primjedbu. Njime su predviđeni dvojezični natpisi i stari prometni znakovi se moraju zamijeniti. MOSTAR - Do 2009. godine, po Pravilniku o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama, na prometnim znakovima u BiH natpisi se moraju ispisati i latiničnim i ćiriličnim pismom. To znači da će uskoro u FBiH natpisi biti ispisani prvo latinicom pa ćirilicom, dok će u Republici Srpskoj biti obratno. Redoslijed pisama na natpisima na području Brčko Distrikta utvrđuje mjerodavno tijelo za pitanje prometa na tome području. "Pravilnik je stupio na snagu i nitko od predstavnika iz FBiH, RS-a i drugih institucija, koji su sudjelovali u njegovu donošenju, nije imao primjedbu. Njime su predviđeni dvojezični natpisi i stari prometni znakovi se moraju zamijeniti. Osnovno pravo svih ljudi je pravo na njihov jezik i svi jezici su ravnopravni. Uostalom, taj Pravilnik je donesen u skladu s europskim standardima i smatram da neće biti nikakvih problema. U RS-u se već primjenjuje Pravilnik", kazao je za Večernji list koordinator za Pravilnik o prometnim znakovima i signalizaciji na cestama Mehmed Dujso. http://www.pincom.info/net/Prikazi_Sliku.aspx?ID=43960 Po Pravilniku, koji je prošle godine donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u suradnji s mjerodavnim tijelima za unutarnje poslove i promet, "prometni znakovi na cestama koji nisu sukladni tome Pravilnikom u drugom smislu osim boje osnove znaka, a zateknu se na cestama na dan njegova donošenja, moraju se zamijeniti, odnosno, uskladiti u roku od tri godine od dana stupanja ovog Pravilnika na snagu". Osim te promjene, koja će se dogoditi prvi put u BiH, kako je rekao Dražen Vrljić, stručni savjetnik za planiranje prometa u HNŽ-u i član Povjerenstva za polaganje vozačkih ispita, mijenjat će se i boja znakova. Umjesto žute boje na znakovima koji označavaju opasnosti bit će bijela boja. Sve oznake na kolniku koje su ispisane moraju biti dvojezične, osim znakova koji imaju internacionalni naziv, primjerice znak Stop, koji ostaje nepromijenjen, a njihov rok za promjenu je pet godina. "Pravilnik je donesen i sada nema promjene, iako sam davno na taj problem ukazivao, no nitko nije reagirao. Donošenja takvog Pravilnika, koji je, istina, izrađen po europskim standardima, mnogi će postati svjesni tek kada se on počne primjenjivati", kazao je Vrljić. COOL!! jedva cekam :okay: skingrad February 6th, 2008, 05:21 PM Bas fino, samo sto se ne radi od dva jezika vec o dva pisma :) Verso February 6th, 2008, 08:15 PM Konačno latinica u RS. :) mojaBL February 6th, 2008, 09:03 PM ^^u RS ima vec latinica. XiGoN February 6th, 2008, 10:29 PM ^^u RS ima vec latinica. GDJE U "RS" IMA LATINICA? The Dervish February 6th, 2008, 10:34 PM GDJE U "RS" IMA LATINICA? Pa svugdje brate. Tjerala se je strogo cirilica poslije rata al toga sada malo ima. Mislim da znakovi budu dupli, vidio sam to cesto. Znak na cirilici pa iza njega isti na latinici. Dobro ako nista za turiste. Da se ljudi mogu snaci. :) Verso February 6th, 2008, 11:08 PM GDJE U "RS" IMA LATINICA? U Republici Sloveniji svugdje. :D Onda sam valjda vidjeo stare table, na kojima je bila samo ćirilica. :) mirza-sm February 7th, 2008, 12:44 AM :lol: mojaBL February 7th, 2008, 02:57 AM GDJE U "RS" IMA LATINICA? "" nista ne mijenja. A latinice imas svugdje. Kao sto ti je recenoo vec. Bosanac February 7th, 2008, 05:03 AM Ja sam prosle godine kroz RS vozio i svi znakovi su bili u cirilici. Rodjak mi je morao citati sta pise jer nisam nista znao procitat. Da nije njega bilo nebi nigdje stigao. Mogu tek misliti kako je stranim turistima. ALKAR February 7th, 2008, 05:45 AM ^^ Pa nabavi si GPS. skingrad February 7th, 2008, 05:51 AM Ja sam prosle godine kroz RS vozio i svi znakovi su bili u cirilici. Rodjak mi je morao citati sta pise jer nisam nista znao procitat. Da nije njega bilo nebi nigdje stigao. Mogu tek misliti kako je stranim turistima. Јаране мене би било стид да не ѕнам цирилицу :ohno: PS: Znal ko kako se pisu nasa slova (specificna za nasu abecedu/azbuku) na tastaturi? Bosanac February 7th, 2008, 08:43 AM Јаране мене би било стид да не ѕнам цирилицу :ohno: PS: Znal ko kako se pisu nasa slova (specificna za nasu abecedu/azbuku) na tastaturi? Nema me sta stid biti. Mene ti ruski hiroglifi neinteresuju. Beg February 7th, 2008, 05:04 PM ^^ Ja jesi pametan...pa pametnjakovicu u Bosanskom jeziku se koristi i cirilica isto kao i latinica i cirilicu znat nije nista lose vec si samo pametniji sto ti ocito neces da budes...Ccc! paral0c0 February 7th, 2008, 05:07 PM ^^ Ja jesi pametan...pa pametnjakovicu u Bosanskom jeziku se koristi i cirilica isto kao i latinica i cirilicu znat nije nista lose vec si samo pametniji sto ti ocito neces da budes...Ccc! :lol: koga briga za cirilicu i na kraj krajeva koga briga za Bosanski nezivom u BiH! niti se vecina planira vratiti u BiH! Beg February 7th, 2008, 05:09 PM Pa sta onda radite ''vi'' koji se ne planirate vratiti na forumu o BiH? :? paral0c0 February 7th, 2008, 05:16 PM To nije tvoj problem! XiGoN February 7th, 2008, 05:17 PM Ja sam prosle godine kroz RS vozio i svi znakovi su bili u cirilici. Rodjak mi je morao citati sta pise jer nisam nista znao procitat. Da nije njega bilo nebi nigdje stigao. Mogu tek misliti kako je stranim turistima. Bas tako je , sve je na cirilici .nema ni jedan znak sto je na latinici U "rs":bash: paral0c0 February 7th, 2008, 05:31 PM RS: "STRABAG" DOBIO KONCESIJU ZA IZGRADNJU MREŽE AUTOPUTEVA http://www.biznis.ba/images/stories/3d/srarbag-gradi-cestu.jpg Vlada Republike Srpske danas je u Banjoj Luci dala koncesiju austrijskom "Strabagu" za izgradnju mreže autoputeva u RS-u, a taj posao vrijedan je, po prvim procjenama, oko tri milijarde eura. ... ... Entitetski premijer Milorad Dodik saopćio je novinarima na pres-konferenciji da Vlada, nakon prihvatanja samoinicijativne ponude "Strabaga" za finansiranje, projektovanje, izgradnju, korišćenje i održavanje mreže autoputeva u RS-u, počinje razgovore za izradu konkretnog ugovora o tom projektu koji bi trebalo da se završi u roku od 90 dana. Radi se o putnim pravcima; Banja Luka-Doboj u dužini od 72 kilometra, Glamoč-Kupres od 110 kilometara, Doboj-Jakeš 46 kilometara, autoput Banja Luka-Bosanski Novi u dužni od 71 kilometar, zatim autoput Jakeš-Bosanski Šamac-Bijeljina 98 kilometara, a tu je i izgradnja autoputa od Laktaša do Bosanske Gradiške u dužini od 35 kilometara. Podsjetivši da su proteklih mjeseci vođeni intenzivni razgovori s austrijskim "Strabagom", Dodik je kazao da se ponuda tog austrijskog preduzeća pokazala kao najbolja te da se stoga danas ulazi u konkretno ugovaranje. "Razriješeno je mnogo dilema koje smo imali i mislim da je sve jasno kada je u pitanju konkretan ugovor, a ostaju za doradu samo tehnička pitanja, sama izada ugovora i njegovo potpisivanje", kazao je entitetski premijer. Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović potvrdio je i da je entitetska Vlada odabrala konsultatnta za ovaj posao sa "Strabagom", a bit će formirana i komisija koja će u naredna tri mjeseca pregovarati s autrijskom kompanijom o detaljima ugovora. "Nacrt ugovora i ono što je do sada urađeno daje nam nadu da će on uspješno biti potpisan i da ćemo veoma brzo krenuti u izgradnju već započete mreže autoputeva u RS-u", rekao je Čubrilović. Potvrdio je i da je učešće Vlade RS-a u ovom projektu izgrađen autoput Banja Luka-Gradiška i u tom dijelu Vlada snosi rizik tog projekta. Dodik je nakon sjednice Vlade RS-a naglasio da je razmatrano i pitanje brze ceste od Istočnog Sarajeva do Višegrada, a zaključeno je da Vlada iznađe resurse da bi se riješio i taj projekt. http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=25828&Itemid=59 Beg February 7th, 2008, 06:53 PM To nije tvoj problem! Pa onda fino nemoj pricati o tome ako nemas jaci odgovor od toga... mojaBL February 8th, 2008, 01:47 AM Ja sam prosle godine kroz RS vozio i svi znakovi su bili u cirilici. Rodjak mi je morao citati sta pise jer nisam nista znao procitat. Da nije njega bilo nebi nigdje stigao. Mogu tek misliti kako je stranim turistima. ne lupaj. ja zivim tu i znam situaciju. ima i jednih i drugih, a reci da je sve cirilicno je cista glupost. mojaBL February 8th, 2008, 01:49 AM Nema me sta stid biti. Mene ti ruski hiroglifi neinteresuju. ruski, kakva neobrazovanost?!!! mirza-sm February 8th, 2008, 09:55 AM slazem se s BL :ohno: neki ljudi ovdje bas nemaju pojma o zivotu :bash: Beca February 8th, 2008, 10:28 AM super je za ovaj novi zakon... ja volim cirilicu, ali strancima (ovo iz iskustva) je bio problem putovati kroz entitet zbog nepostojanja latinicnih naziva... vazda se moram dernjati u kolima - "lijevo, lijevo, leeeeeft" bila sam nedavno (u januaru) u istocnoj BiH, i dalje samo cirilica mojaBL February 8th, 2008, 10:31 AM Oko BL svi novi putokazi su dvoslovni. Arwen February 8th, 2008, 12:23 PM Moja BL, niko ne kaze da je sve na cirilici, ali vjeruj da vecina jeste. U BL sam vidio po dva natpisa, dok prema Bijeljini slabo. Cinjenica je da zbog turista treba biti vise latinica, a i cinjenica je da u Federaciji BIHa treba vise cirilice..ako vec hocemo da je svuda ravnopravno, krenimo od svoga praga. Beg February 8th, 2008, 01:41 PM Oko BL svi novi putokazi su dvoslovni. Pa sta onda imas govorit da je u RS sve ispisano na oba naziva kad nije. Samo kod Banja Luke i nigdje vise...vidio sam samo da je Doboj napisan i cirilicno i latinicno ostalo nista. mojaBL February 8th, 2008, 01:43 PM Moja BL, niko ne kaze da je sve na cirilici, ali vjeruj da vecina jeste. U BL sam vidio po dva natpisa, dok prema Bijeljini slabo. Cinjenica je da zbog turista treba biti vise latinica, a i cinjenica je da u Federaciji BIHa treba vise cirilice..ako vec hocemo da je svuda ravnopravno, krenimo od svoga praga. niko? Ja sam prosle godine kroz RS vozio i svi znakovi su bili u cirilici. Bas tako je , sve je na cirilici .nema ni jedan znak sto je na latinici U "rs":bash: Svi stari putokaz postavljani do prije dvije godine su isklucivo cirilicni. U BL su latincno/cirilicni postavljeni prije jedno 5 godina, mozda i ranije, mislim u samom gradu. A zadnje dve godine oko grada postavljaju putokaze s oba pisma. Dok u FBH naravno nemas ni jedan na cirilici. Ali meni to ne smeta niti me je briga. paral0c0 February 8th, 2008, 02:55 PM Moja BL, niko ne kaze da je sve na cirilici, ali vjeruj da vecina jeste. U BL sam vidio po dva natpisa, dok prema Bijeljini slabo. Cinjenica je da zbog turista treba biti vise latinica, a i cinjenica je da u Federaciji BIHa treba vise cirilice..ako vec hocemo da je svuda ravnopravno, krenimo od svoga praga. :lol: prvo si pisao Nitko i tko sada od jednom niko:lol: Verso February 8th, 2008, 03:47 PM Nema li srpski jezik ionako dva službena pisma? Ili Srbi u RS govore bosanski jezik? Arwen February 8th, 2008, 03:56 PM Ispricavam se, kako sam brzo kucao pobjeglo mi je "t" @mojaBL. nisam citao te postove, ocigledno je da nisi gledali dobro znakove :D Za cirilicu u FBIH, mogu reci (u Tuzli) putokazi su uglavnom na latinici i ispod ima na engleskom.. Sad je predvidjeno da citav TK, radi novu turisticku signalizaciju, pa cemo cekati da vidimo sta i kako ce to biti... No, ciriliom i latinicom, pisu imena svih gradskih (jos uvijek opcinskih) institucija, kao i skola (mozda ne svih, ali pored kojih sam prolazio pisalo je) Beg February 8th, 2008, 06:12 PM Nema li srpski jezik ionako dva službena pisma? Ili Srbi u RS govore bosanski jezik? Zovu ga srpskim ijekavskim izgovorom mada pricaju identicno kao i svi ostali Bosanci :) Bih06 February 8th, 2008, 07:11 PM U Rs-u vrlo malo ima na latinici.....meni to ne smeta ali za turiste je veliki problem..vrlo glupooooooo. Vozijo sam lani i nije bilo nista na latinici najmanje 150 kilometara. BiH-x February 8th, 2008, 07:25 PM U Rs-u vrlo malo ima na latinici.....meni to ne smeta ali za turiste je veliki problem..vrlo glupooooooo. Vozijo sam lani i nije bilo nista na latinici najmanje 150 kilometara. Yea that hungarian guy who went to BiH had some problems with that... AmelFl February 8th, 2008, 08:03 PM ja sam za da svaki gradjanin uci da cita i pise cirilicu, ali nisam da javni znakovi, ustanove i tako dalje budu pisani na cirilici.. paral0c0 February 8th, 2008, 09:06 PM Prija 7 godina isto bilo neki problemi neka zena iz austrije svirala nama da stanemo posto nije mogla skontati gdje pise Zagreb sve bilo na cirilici:) Welcome to bolji dio Bosne i Hercegovine:) AmirBiH February 8th, 2008, 10:48 PM Vi, cini mi se, bolujete od politike! Ma da tebi kao svirala neka zena...idi ne seri molim te! Cuj to 'bolji dio BiH' a svi u govnima do guse. Ne kenjaj molim te! Bio se obradovao da pogledam koju fogorafiju, ali ne ide opet politika trese. paral0c0 February 9th, 2008, 12:15 AM Nije meni svirala nego mom tetku zato sto je i on iz Austrije:) I cuti seljacino sa tim avatorom tvom to je jedan od 100 dokaza da nisi Amir nego Alexandar. paral0c0 February 9th, 2008, 12:35 AM Jeli rade Slovenci ista na zaobilaznici?:) paral0c0 February 9th, 2008, 12:39 AM Modernizacija pruge Brčko - Banovići BRČKO - Pruga Brčko - Banovići biće revitalizovana ulaganjem "Željeznica Federacije BiH", najavili su juče u razgovoru s gradonačelnikom Brčkog Mirsadom Đapom i poslovodstvom brčanske Luke, čelnici tog preduzeća. "U narednom periodu planiramo remont i revitalizaciju ovog pravca kako bi obezbijedili kvalitetnu infrastrukturu za ono što očekujemo u razvoju transporta narednih godina", izjavio je generalni direktor "Željeznica Federacije BiH" Narcis Džumhur. Prema njegovim riječima Luka u Brčkom je najatraktivnija za kapacitete željezničkog izvozno-uvoznog transporta robe, a značajna saradnja ostvarena je i sa "Bimalom" i budućom šećeranom čije se otvaranje uskoro očekuje. "'Željeznice Federacije BiH' već voze na ovoj relaciji, a u ovom trenutku imamo najavu trasporta oko 400 tona robe za dvije firme iz BiH upravo prugom od Brčkog do Banovića. Krenuli smo sa uvozom šećera iz Rijeke, a postoji potreba prevoza i na relaciji Brčko - Ploče", rekao je Džumhur i naglasio da je u Brčkom vođen razgovor o elektrifikaciji pruge. Džumhur kaže da će ovim poslom na pruzi Doboj - Tuzla - Zvornik - Brčko - Banovići, željeznički sektor u BiH biti jedini na širem području Evrope koji je u potpunosti elektrificiran, što je izuzetno važno i zbog korišćenja domaće energije za prevoz robe umjesto uvozne nafte koja se trenutno koristi. Đapo modernizaciju pruge Brčko - Banovići ocjenjuje značajnim za cjelokupnu privredu distrikta, a posebno za veće korišćenje lučkih kapaciteta. "Želimo učestvovati u razvoju željezničkog saobraćaja i na taj način ostvariti svoje interese jer je jasno da ovakav način transporta u pogledu ekonomičnosti nema alternativu. Vlada će obezbijediti uslove za prostorne promjene u obnavljanju infrastrukture jer će one biti projektovane u skladu s potrebama naše privrede", rekao je Đapo. Link: http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=19670&meni=2 skingrad February 9th, 2008, 01:16 AM Jeli rade Slovenci ista na zaobilaznici?:) Ma kakvi izgleda da su jako azurni...ko Crnogorci :bash: mirza-sm February 9th, 2008, 01:58 AM LoL jesu oni sigurni da su oni posao dali Slovencima a ne Crnogorcima?? :D paral0c0 February 10th, 2008, 03:01 PM Autoput 2008: Gradi se 9,4km izmedju Dobrinje i Kaknja,plus naplatne kucice koje su gotove za 3 sedmice. Gradi se Prvi dio Sarajevske Zaobilaznice 5,4km. U Aprilu pocinje gradnja drugog dijela SA Zaobilaznice 5,1km. u Julu pocinje gradnja treceg dijela SA Zaobilaznice 5km. Znaci ove godine se gradi u FBiH oko 25km autoputa. u RS se gradi(radovi pocinju u Martu 2008) autoput Banja Luka-Bosanska Gradiska 23km. Total: +/- 48km Not Bad :D paral0c0 February 10th, 2008, 05:14 PM Sarajevska Zaobilaznica- Radi se po malo fhORIjKvHP0 paral0c0 February 10th, 2008, 05:16 PM Naplatne Kucice: http://i25.tinypic.com/2ccpe9j.jpg http://i27.tinypic.com/2explpd.jpg http://i25.tinypic.com/9k556e.jpg http://i30.tinypic.com/34zwrcm.jpg http://i28.tinypic.com/2lcvimf.jpg mojaBL February 10th, 2008, 09:03 PM Zovu ga srpskim ijekavskim izgovorom mada pricaju identicno kao i svi ostali Bosanci :) i mi razlikujemo č i ć, dž i đ. I naravno da srpski ima dva različita pisma. mojaBL February 10th, 2008, 09:05 PM ja sam za da svaki gradjanin uci da cita i pise cirilicu, ali nisam da javni znakovi, ustanove i tako dalje budu pisani na cirilici.. nesto kao ucenje latinskog:bash: skingrad February 10th, 2008, 09:22 PM i mi razlikujemo č i ć, dž i đ. I naravno da srpski ima dva različita pisma. Ko ste to vi sto razlikujete? Recimo ja takodje razlikujem ova slova. PS: Kako se pisu nasa slova na tastaturi? Koje dugme? :D Beg February 10th, 2008, 11:12 PM i mi razlikujemo č i ć, dž i đ. I naravno da srpski ima dva različita pisma. Naravno da ima 2 pisma. Pitanje je od kada i zasto?! Ali necemo o tome ovdje ;) paral0c0 February 10th, 2008, 11:21 PM Kakve veze ima Srpski jezik sa infrastrukturom:ohno: mojaBL February 10th, 2008, 11:28 PM Ko ste to vi sto razlikujete? Recimo ja takodje razlikujem ova slova. PS: Kako se pisu nasa slova na tastaturi? Koje dugme? :D cestitam, na razilikovanju. skingrad February 11th, 2008, 01:32 AM cestitam Kojim povodom ako se smije znati? paral0c0 February 12th, 2008, 01:34 PM Spremni finansirati gradnju dvije dionice Erdal Trhulj kazao da vlasti u FBiH pregovaraju i s Evropskom investicionom bankom... Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas će obići trasu dvije dionice autoputa na koridoru 5C, za koji je ova banka ranije iskazala interes da kreditima finansira gradnju, saznaje "Dnevni avaz". Predstavnici Direkcije za autoceste FBiH bit će domaćini delegaciji koja će se u prvom redu upoznati s trasom te utjecajem budućeg autoputa na okoliš, potvrdio je za naš list Erdal Trhulj, direktor Direkcije. - EBRD je spreman finansirati po 60 miliona eura za dvije dionice, i to na dijelu od Kaknja do Zenice i na dijelu od Vlakova do Tarčina. To znači da od njih očekujemo ukupno 120 miliona eura, ali u ovoj fazi oni se žele uvjeriti u stanje na terenu te ćemo im to omogućiti - kaže Trhulj. On ističe da vlasti u Federaciji BiH pregovaraju sa EBRD i s Evropskom investicionom bankom (EIB) o kreditima za te dvije dionice autoputa te za dvije dionice na krajnjim sjevernim i južnim tačkama koridora 5C. - Kada je u pitanju EIB, mogući su krediti od ukupno 300 miliona eura, čime bismo onda zatvorili finansijsku konstrukciju za autoceste od Kaknja do Zenice, od Vlakova do Tarčina, te za ceste na sjevernom i južnom spoju s Hrvatskom, od Počitelja do granice i od Save do Vukosavlja - kaže Trhulj. Susret s načelnicima općina Delegacija EBRD susrest će se i s načelnicima općina kroz koje prolazi trasa autoputa: Ilidže - Amerom Ćenanovićem, Hadžića - Hamdom Ejubovićem i Kiseljaka - Mladenom Mišovićem-Ramljakom. Nakon obilaska terena bit će održan sastanak u osnovnoj školi u Lepenici kod Kiseljaka http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktuelno/spremni-finansirati-gradnju-dvije-dionice rebellion February 12th, 2008, 01:42 PM ja ćirilicu smatram dijelom svoje kulture tako da je ne povezujem ni sa cim drugim :) lijepo ju je znati iako je nikad u zivotu upotrijebio nisam (osim kad sam putovao kroz rs :lol: ) neko je pitao kako se pise cirilica na tastaturi? pa odesh na control panel, tamo nadjesh keyboard , language settings i dodas cirilicu, i odaberesh je kao default it tipkash :) mirza-sm February 12th, 2008, 01:45 PM takodjer :) samo sto je ja upotrebljavam kad hocu da iznerviram bosnjacke nacionaliste, muslimane extremiste, sda-ovce i sl. :lol: anywayz, yea na windowsu se moze promijeniti pod languages, ja na svom XPu imam Bosnian Latin (Bosnia and Herzegovina) Croatian Latin (Bosnia and Herzegovina) Serbian Latin (Bosnia and Herzegovina) Serbian Cyrillic (Bosnia and Herzegovina) :) rebellion February 12th, 2008, 02:13 PM takodjer :) samo sto je ja upotrebljavam kad hocu da iznerviram bosnjacke nacionaliste, muslimane extremiste, sda-ovce i sl. :lol: anywayz, yea na windowsu se moze promijeniti pod languages, ja na svom XPu imam Bosnian Latin (Bosnia and Herzegovina) Croatian Latin (Bosnia and Herzegovina) Serbian Latin (Bosnia and Herzegovina) Serbian Cyrillic (Bosnia and Herzegovina) :) ^^ :lol: tako je, ipak morash odabrat serbian cyrillic posto bosnian cyrillic jos nisu uveli :ohno: mislim da je na kraju krajeva ista :lol: paral0c0 February 12th, 2008, 02:22 PM Ozvaničen početak izrade glavnih projekata za 130 km autoputa na koridoru 5-C Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić danas je u Sarajevu održao sastanak s projekt menadžerima za sve LOT-ove za izradu glavnih projekata za koridor 5-C, te ujedno najavio i zvanični početak izrade tih projekata. Prema Ljubićevim riječima, radi se o projektima za sedam LOT-ova za 130 kilometara autoputa na koridoru 5-C čija bi izgradnja trebalo da bude završena najkasnije do 2014. godine Kako je najavljeno, neke kompanije su već započele izradu projekata, a rok za završetak tog posla je 18 mjeseci, osim za LOT 4 (zaobilaznica Zenica) gdje je zbog teških uvjeta terena rok 30 mjeseci. Vrijednost sedam ugovora za novu dionicu od 130 kilometara je 30 miliona KM, a cijelim poslom će upravljati Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. - Izrada glavnih projekata za izgradnju koridora 5-C omogućit će nam da za 18 mjeseci dobijemo potrebne saglasnosti, pomoći će nam pri izboru investitora, izboru izvođača radova i da lakše pronađemo potencijalne kreditore, rekao je minister Ljubić, te izrazio uvjerenje da će obaveze iz ugovora biti ispunjene prema zadatoj dinamici. Ministar Ljubić je 7. decembra 2007. u Sarajevu potpisao ugovore s predstavnicima firmi koje će raditi glavne projekte za 130 kilometara autoputa na koridoru 5-C. Tada su potpisani ugovori za LOT-ove 1,2 i 3 Svilaj - Doboj jug, dužine 63 km, LOT 4 obilaznica Zenica, dužine 9 km i LOT 6 i 7, Mostar sjever-Bijača, čija dionica s LOT-om 5 iznosi 57 kilometara. Međutim, tada nije potpisan LOT 5 za dionicu Mostar sjever-Mostar jug iz razloga što je jedan ponuđač na tenderu iskoristio zakonsku mogućnost i uložio žalbu na izbor ponuđača. Nosioci aktivnosti za LOT-ove 1,3,6 i 7 su Institut građevinarstva Hrvatske iz Zagreba i IPSA institut iz Sarajeva , za LOT 2 nosilac aktivnosti je kompanija Lotti iz Rima, a za LOT 4 kompanija Inoxa iz Madrida. http://hayat.ba/content/view/155/97/ paral0c0 February 12th, 2008, 02:23 PM Kako je najavljeno, neke kompanije su već započele izradu projekata, a rok za završetak tog posla je 18 mjeseci, osim za LOT 4 (zaobilaznica Zenica) gdje je zbog teških uvjeta terena rok 30 mjeseci. Nisu normalni! skingrad February 12th, 2008, 07:27 PM Imam ja Bosnian i Latin i Cyrillic nego kako da pisem nasa slova (specificna za nas jezik) koja ne postoje na tastaturi? http://img170.imageshack.us/img170/6489/bosniancyrillicbr1.jpg paral0c0 February 12th, 2008, 08:33 PM Kakve veze ovo ima sa infrastrukturom? Beg February 12th, 2008, 09:02 PM ^^ lol :crazy: rebellion February 12th, 2008, 10:43 PM Imam ja Bosnian i Latin i Cyrillic nego kako da pisem nasa slova (specificna za nas jezik) koja ne postoje na tastaturi? mislis na čćđšž? eh to ne moze :ohno: jedino mozesh u wordu na add symbols, nema druge, mislim mozesh namjestiti ali ce ti biti tesko to da pishesh izvinite ljudi na offtopicu, it wont happen again :) Zero00 February 12th, 2008, 11:32 PM hahahaha, thats awsome.. :lol: Bosanac February 13th, 2008, 04:51 AM šđčćž ŠĐŽČĆ Odete u Control Panel, Regional and Language Options. Tu se može dodat bosanska tastatura. paral0c0 February 13th, 2008, 01:24 PM Uskoro izgradnja mosta na Savi vrijednog 60 mil KM http://www.ekapija.com/dokumenti/sava1.jpg Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da da je sa Hrvatskom dogovoreno zajedničko finansiranje izgradnje mosta na Savi kod Bosanske Gradiške, vrijednog 60 miliona KM. Čubrilović je rekao da će RS i Hrvatska uložiti po 30 miliona KM u novi most na autoputu Banja Luka – Gradiška – Okučani. Istakao je da je planirano da most bude završen do 2009. godine. Direktor JP "Putevi RS" Mladen Lazendić potvrdio je da je u vezi sa izgradnjom mosta sve precizirano i dodao da se Hrvatska obavezala da izgradi i devet kilometara autoputa od mosta u Gradišci, preko svoje teritorije do koridora 10. http://www.ekapija.ba/website/bih/page/153799 mirza-sm February 13th, 2008, 08:31 PM lol uchinu mi se da pishe na saNi :uh: jer i kod nas se treba graditi novi cool gradski most :okay: marsdenk February 13th, 2008, 08:53 PM lol uchinu mi se da pishe na saNi :uh: jer i kod nas se treba graditi novi cool gradski most :okay: Taj 'cool' most sto treba da se gradi je ideja jedne mlade Sanjanke koja studira arhitekturu/inzinjering u Holandiji. Nadam se da ce ga odobriti lokalne vlasti, inace cini mi se da odobravaju projekte koji i ne lice na nista. mirza-sm February 13th, 2008, 08:56 PM Znam da jeste :) i lokalne vlasti su ga vec odobrile prosle godine, bilo je na hronici ;) glukon February 13th, 2008, 09:06 PM i sta vele na hronici, when, how much, who....ili je to ono; `tako kazu` marsdenk February 14th, 2008, 02:39 AM i sta vele na hronici, when, how much, who....ili je to ono; `tako kazu` Nije bilo nista u detaljima, ni slika. Samo su spomenuli kako ce to da bude nesto izazovno. Vidjecemo... Uglavnom, kad je ova studentica predala ovaj rad, dobila je prvo mjesto....ako se dobro sjecam.... paral0c0 February 14th, 2008, 02:58 PM Slovenci:bash: nadam se da nikad vise nece dobiti neki posao u BiH! Premijer u panici zbog hapšenja u Sloveniji Nakon što je preksinoć uhapšeno desetak direktora najvećih slovenačkih građevinskih preduzeća, federalnog premijera Nedžada Brankovića uhvatila je panika. Naime, među uhapšenima je Ivan Zidar, direktor kompanije SCT, s kojim je Branković u jakim privatnim i poslovnim vezama. Ta firma je dobila unosan posao na izgradnji sarajevske zaobilaznice, ali još nije počela s radovima i niko ne zna zbog čega. Navodno, Zidar se Brankoviću privatno bogato odužio. Sutra u „Sanu" detalji o slovenačkoj vezi U sutrašnjem broju „San" će objaviti više detalja o sarajevskoj zobilaznici i slovenačkim vezama Brankovića. Kasno sinoć dobili smo informaciju da se većina federalnih ministara nalazi u Sloveniji. http://www.san.ba/index.php?id=1604 mojaBL February 14th, 2008, 02:59 PM Nisu krivi Slovenci, nego Brankovic. The Dervish February 14th, 2008, 06:30 PM Pa radi se na zaobilaznici, ko je rekao da se ne radi? paral0c0 February 14th, 2008, 07:03 PM Autoput Banja Luka-Bosanska Gradiska http://www.putevirs.com/slike/Autoput_BL_Gradiska1_v.gif mirza-sm February 14th, 2008, 09:00 PM ql .) glukon February 14th, 2008, 10:44 PM Ovo izgleda super ali jesu li ista vise uradili osim ovog dijela ovdje, mislim na konkretnu izgradnju autoputa. ovo je ovako bilo i ljetos? Zero00 February 15th, 2008, 02:38 PM Hoće li se afera SCT ponoviti i u BiH Ugovor koji smo potpisali za gradnju sarajevske zaobilaznice može se i raskinuti, kaže Pravdić... 15.02.2008. 12:01 Kompanija "Slovenske ceste" (SCT), koja gradi sarajevsku zaobilaznicu, prilikom potpisivanja ugovora o izgradnji 110 miliona maraka vrijedne dionice autoputa dostavila je bankovne garancije te nema razloga za dodatne provjere ugovora nakon što je predsjednik uprave te kompanije pod istragom u Sloveniji zbog ekonomskog kriminala. Odbrana sa slobode Ovo je jučer u izjavi za "Avaz" kazao Ljubo Pravdić, direktor Direkcije za ceste FBiH, koji je prošle godine potpisao ugovor s Ivanom Zidarom, čelnikom SCT-a, koji je prije tri dana bio uhapšen, a potom pušten da se brani sa slobode. - Zvanično nemamo nikakvih informacija. Imamo ugovor s kompanijom, a ne s tom osobom. Ugovor koji smo potpisali ima klauzule prema kojima se on može raskinuti i to je definirano. Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati, ali za sada nemamo potrebe da bilo šta poduzimamo - kaže Pravdić. Zidar, čelnik SCT-a, kako su javili slovenski mediji, pod istragom je zbog korupcije i ekonomskog kriminala vezanih uz gradnju tornja na ljubljanskom aerodromu, ali istražni organi navode da se vode istrage i u drugim pravcima. Mediji navode da su slovenska policija i tužilaštvo pokrenuli procese protiv tzv. građevinske mafije koja je namještala tendere za građevinske projekte te niskim cijenama dobivala poslove koje je onda tokom gradnje dodatno naplaćivala kroz "nepredviđene troškove" i mijenjala rokove gradnje. Sve je transparentno S obzirom na to da je SCT dobio posao gradnje zaobilaznice oko Sarajeva i priključenja glavnog grada na koridor 5C, Pravdića smo pitali jesu li Slovenci i u ovom slučaju predvidjeli mogućnost povećanja cijene zbog "nepredviđenih okolnosti". - Takva mogućnost postoji, ali je strogo regulirano zbog čega bi se mogla cijena korigirati, ako dođe do većih promjena cijene građevinskog materijala na tržištu i slično - navodi on. Federalni ministar prometa i komunikacija BiH Nail Šećkanović za "Avaz" kaže da "svako stoji iza svog potpisa" te da je tender urađen po zakonu i transparentno. - Sve je podložno kontroli nadležnih institucija, a mi nemamo razlog komentirati istrage koje se vode u Sloveniji - navodi on. Autor: T. LAZOVIĆ mojaBL February 15th, 2008, 03:03 PM Ovo izgleda super ali jesu li ista vise uradili osim ovog dijela ovdje, mislim na konkretnu izgradnju autoputa. ovo je ovako bilo i ljetos? Na dionici Klasnice-Mahovljani sve je gotovo osim tog jednog tunela u Laktasima, zbog nerjesenih imovinsko-pravnih odnosa. Ali to treba biti rjeseno ovih dana. Mislim da ce biti gotovo do ljeta. skingrad February 15th, 2008, 08:01 PM Na dionici Klasnice-Mahovljani sve je gotovo osim tog jednog tunela u Laktasima, zbog nerjesenih imovinsko-pravnih odnosa. Ali to treba biti rjeseno ovih dana. Mislim da ce biti gotovo do ljeta. Sta kompletan autoput Banja Luka-Bosanska Gradiska ili samo do Mahovljana? Verso February 15th, 2008, 08:03 PM Ovaj SCT je mafija. Zbog njih se sada kroz tunele na autocestama u kiši vozimo samo 60 km/h, a jedan tunel kod Ljubljane kasni već 1,5 godine. skingrad February 15th, 2008, 08:13 PM Ovaj SCT je mafija. Zbog njih se sada kroz tunele na autocestama u kiši vozimo samo 60 km/h, a jedan tunel kod Ljubljane kasni već 1,5 godine. Dobro je onda da su ih uhvatili prije nego sto i nama sjebu sve. Brankovicu gnjido...joj treba ih sve poskidat. mojaBL February 15th, 2008, 10:36 PM Sta kompletan autoput Banja Luka-Bosanska Gradiska ili samo do Mahovljana? ma samo prva dionica. skingrad February 15th, 2008, 10:39 PM ma samo prva dionica. Ja se taman iznenadio da kod nas naprave auto put tako brzo. mojaBL February 15th, 2008, 10:45 PM nisu jos ni zemlju otkupili, tako da nema sanse da ide to tako brzo. glukon February 15th, 2008, 10:45 PM ^^ih da je meni biti takav optimista sto se tice gradnje autoputeva u BiH. BL; koliko je duga ta dionica Klasnica-Mahovljani i jesu li ti Mahovljani pocetna dionica tog autoputa od BL? mojaBL February 15th, 2008, 11:22 PM samo 6km, ali ima dva tunela i ne znam tacno koliko vijadukta, tako da je sva u objektima. Klasnice su na samom ulasku u Laktase, a Mahovljani na izlasku iz Laktasa. Znaci laktaski autoput:) Od BL do Klasnica je cesta 2x2, ogranicenje 100km. Nema ukrstanja u nivou, osim kad se udje u BL, tad ima i semafora, a nema ni bankine razdjelne. Umjesto toga ce se isto graditi autoput, malo vise prema zapadu. Alien x February 16th, 2008, 02:04 PM nisu jos ni zemlju otkupili, tako da nema sanse da ide to tako brzo. Pa zar nisu rekli da je otkup zemlje gotov kada su objavili izvodace?? mojaBL February 16th, 2008, 08:06 PM Dogovoreno je oko 95% otkupa, ali jos nisu konkretno otkupili. ALKAR February 25th, 2008, 10:43 AM Opet bez domaćih firmi: Hrvatski konzorcij gradi sarajevsku zaobilaznicu? 24SI - Izvođač radova na LOT-u 2 sarajevske obilaznice, popularno nazvane sarajevski bajpas, trebao bi biti konzorcij firmi iz Hrvatske koji čine "JV", "Koteks", "INGRA" i "GP Dubrovnik", kazao je ministar saobraćaja i komunikacija u Vladi FBiH Nail Šećkanović. Ipak odluka o izboru izvođača na ovom dijelu autoputa na koridoru Vc još nije konačna. Riječ je o prvoj ocjeni pristiglih ponuda. Nakon što se okonča cijela evaluacija, saglasnost i konačni odabir izvođača izvršiće Evropska banka za obnovu i razvoj, koja finansira gradnju obilaznice. Izgradnja dvije dionice koje ubuhvata LOT 2 Butila-Briješće, te Stup-Briješće, vrijedna je prema najjeftinijoj ponudi 23 miliona eura. Rok za početak radova je 15. april, dok bi kompletna obilaznica trebala biti završena 2010. godine. Međutim, kako sada stvari stoje, teško da će radovi na LOTU-2 i početi u planiranom roku. Naime, eksproprijacija zemljišta još nije ni krenula. Ljubo Pravdić, direktor Direkcije cesta FBiH kaže za dnevni list "San" da je ovaj posao trebala uraditi Vlada Kantona Sarajevo, koja u budžetu uopšte nije ni predvidjela novac za ove namjene! Prema procjenama Direkcije, za ovaj posao trebaće najmanje 10 miliona KM. Pravdić kaže da su iz Direkcije već nekoliko puta pisali kantonalnim vlastima da nađu neko rješenje za eksproprijaciju kako bi radovi što prije počeli. Sad je međutim već izvjesno da će zadati rok biti odgođen. Rokovi i dinamika radova ne poštuju se ni na djelu obilaznice koji već gradi slovenački "SCT". Pravdić kaže da još nije došlo do probijanja rokova, ali da u Direkciji nisu zadovoljni brzinom kojom "SCT" izvodi radove. Ugovorom su, inače, precizirani penali za kašnjenje, ali i loš kvalitet radova, a Pravdić upozorava na mogućnost da, ako se ugovor ne ispoštuje, bude aktivirana i bankovna garancija od 7,5 miliona KM. U cijelom poslu ponovo nema domaćih firmi, a da stvar bude i gora, na tenderu za LOT 2, od devet ponuda ni jedna nije bila od preduzeća iz BiH. Pravdić kaže da uslove pod kojim se biraju izvođači diktira investitor, u ovom slučaju EBRD, te da trenutno bh. firme ne mogu ispuniti postavljene kriterije. http://www.24sata.info/10314 The Dervish February 26th, 2008, 01:48 PM ^^ Glupo je traziti od domacih firmi da rade projekte oko autoputa kad iskustva gradnje autoputeva u BiH uopste nema. Bolje dopustiti stranim firmama da to urade pa da put bude kako treba. paral0c0 February 26th, 2008, 02:19 PM ^^ Glupo je traziti od domacih firmi da rade projekte oko autoputa kad iskustva gradnje autoputeva u BiH uopste nema. Bolje dopustiti stranim firmama da to urade pa da put bude kako treba. Kako nemaju? Sarajevo-Zenica grade domace firme! Autoput extra izgleda pogotovo nova dionica. The Dervish February 26th, 2008, 09:40 PM Kako nemaju? Sarajevo-Zenica grade domace firme! Autoput extra izgleda pogotovo nova dionica. Sarajevo-Zenica je najlaksa dionica na koridoru Vc. AmelFl February 27th, 2008, 05:21 PM pa treba negdje poceti... The Dervish February 27th, 2008, 11:18 PM pa treba negdje poceti... Normala, neka se samo radi. Vaznije je da se uradi i da ispadne dobro, a ne ko je uradio. Naravno da je dobro kad onaj dio posla koji nase firme mogu da urade to i dobiju. glukon February 28th, 2008, 12:32 PM ^^u potpunosti se slazem jer je sada najbitnije da se to sto kvalitetnije uradi a naravno da mi bude draze ako jos cujem da je neka nasa firma najsposobnija i najpodobnija da to odradi. paral0c0 March 3rd, 2008, 06:24 PM Izgradnja nove dionice autoputa od Dobrinja do Kaknja http://www.visocko-oko.co.ba/images/stories/autoput200816m.jpg REGIONALNI PUT «ZAGAZIO» U KORITO RIJEKE BOSNE *Najveći napredak postignut na izgradnji tri mosta novog dijela regionalne ceste.* Prvi mjesec dana izgradnje autoputa Sarajevo- Zenica na relaciji od sela Dobrinje do Kaknja u pogledu učinka daleko je nadmašio početne radove proteklih dionica. Na planiranoj trasi od 9,4 kilometra već je odrađeno dosta zemljanih radova, a «niču» i stubovi za mostove te potporni zidovi. « Pošto se cesta jednim dijelom oslanja na postojeći regionalni put 445, u sklopu ovog projekta biti će izgrađeno oko 3 kilometra nove regionalne ceste na dijelu trase između regionalnog puta i planinskog masiva.»- rekao nam je Eldar Trhulj, direktor Federalne agencije za ceste. Na trasi će raditi oko 120 građevinskih mašina, sedamdeset kamiona i oko 300 radnika. Već su završeni temelji i stubovi na mostovima «jedan» i «dva» novog dijela regionalnog puta, a radi se na iskopu temelja za most broj «tri». Već je ugrađeno oko 100 000 kubika nasipa, izvršeno 30 000 kubika iskopa i utrošeno 1 500 kubika betona te 80 tona armature. Nakon prolaska gradilištem lako je bilo uočiti da je novi BH. konzorcij ( «Euroasfalt» Sarajevo, «Hering» Široki Brijeg, «HD Investing» iz Mostara i poduzeće «Putevi» iz Gruda) koji angažovan na ovoj trasi jako dobro organizovan i da bi mogao završiti radove do kraja godine mada mu rokovi za završetak ističu u martu slijedeće. Mještane okolnih naselja koji obilaze radove na trasi začudilo je proširenje od nekih pet metara koji je zahvatio i korito rijeke Bosne. Očekivali su da će problem usijeka biti riješen skidanjem stjenovitog brda, ali kako nam rekoše radnici na trasi stjenoviti dio će se skidati vrlo malo i to za potrebe zaustavne trake. Zaposleni na trasi su vrlo raspoloženi i ne očekuju veće probleme u nastavku radova. Iako je februar izliveni beton je «žedan» pa se stalno mora polivati vodom. Njihov poziv da dođemo ponovo za desetak dana, dovoljno govori o želji da se učinak koji je već davno «iznikao» iz zemlje prezentira široj javnosti. http://www.visocko-oko.co.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=578&Itemid=1 glukon March 3rd, 2008, 09:50 PM ^^Svaka cast!!! Samo da nastave ovako... paral0c0 March 4th, 2008, 02:30 PM http://i30.tinypic.com/286v8r6.jpg Budući izgled saobraćajnice od Dobrinje do Vogošće Počinje izgradnja 12. transverzale Ova cesta smanjit će svakodnevne čepove na ulazu i izlazu iz grada... U maju ili junu projekt izgradnje 12. transverzale bit će kandidiran za finansiranje putem kredita koji Vlada KS planira uzeti u narednih nekoliko mjeseci. Ova saobraćajnica ide od Dobrinje, odnosno granice entiteta, preko Stupske petlje, te se kod Briješća veže za gradski autoput, a u Vogošći za prvu transverzalu. Izgradnjom 12. transverzale, koja će imati četiri trake, bit će smanjeni svakodnevni čepovi koji se stvaraju na ulazu i izlazu iz grada. - Direkcija za puteve KS odabrala je firmu koja je već počela raditi elaborat o eksproprijaciji. Taj dokument će tačno pokazati koje objekte trebamo srušiti i koliko nam je novca potrebno za izuzimanje zemljišta - kazao je ministar prometa i komunikacija KS Mihajlo Krmpotić. Potrebno 25 miliona KM Ministarstvo već ima urađenu projektnu dokumentaciju za dio ceste od šoping centra "Wisa" u Rajlovcu do granice entiteta. Prema predmjeru, samo za izgradnju je potrebno oko 25 miliona KM, a taj novac bit će obezbijeđen kreditnim zaduženjima. http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sarajevo/pocinje-izgradnja-12-transverzale paral0c0 March 7th, 2008, 10:15 AM SASTANAK MINISTARA PROMETA SA PREDSTAVNICIMA EBRD-a Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić sa suradnicima, danas je u Sarajevu razgovarao s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj ( EBRD), ... ... ministrom prometa i komunikacija FBiH Nailom Šećkanovićem i direktorom Direkcije za autoceste FBiH Erdalom Trhuljem. Razgovarano je o finansiranju prioritetnih dionica na Koridoru Vc, prije svega o procesu procjene financiranja projekta koji podržava EBRD u planiranom iznosu od 180 miliona eura. Projekt se odnosi na dionice: Drivuša - Kakanj dužine 15,2 km, Vlakovo -Tarčin dužine 18,9 km, Počitelj - Bijača dužine 21,4 km i Svilaj - Odžak dužine 11 km. Predstavnici EBRD-a izrazili su zadovoljsvo dosadašnjom dobrom koordinacijom na pripremama za finansiranje ovih dionica i nagovijestili i formiranje koordinacijskog tijela za autoceste kao zajedničkog tijela državnih i entitetskih institucija nadležnih za izgradnju autocesta. EBRD je visoko ocjenio tehničku dokumentaciju i izvršene procedure iz oblasti zaštite okoliša i najavio potrebu da se u daljnjoj proceduri ova oblast neznatno prilagodi zahtjevima EBRD-a. Predstavnica EBRD-a Lin O'Grady navela je da EBRD planira podršku finansiranju nastavka izgradnje po modelu javno-privatnog partnerstva (PPP), u procesu izbora koncesionara, u čemu je EBRD spremna da besplatno pruži usluge individualnog konsultanta, koji bi pomogao finansijskoj analizi projekta. EBRD je ukazala na potrebu da se sa Hrvatskom konkretno usuglasi izgradnja južne dionice autoceste. Ministar Ljubić informirao je banku da provodi konkretne aktivnosti sa nadležnim ministarstvom Republike Hrvatske o tome. EBRD je pokazala interes za finansiranje fonda za autoceste iz posebne naknade iz goriva. Banka je informirana da će se to pitanje rješavati na sastanku sa predstavnicima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, planiranom da se održi do kraja ovog mjeseca. Ministar prometa i komunikacija FBIH Nail Šećkanović naglasio je da njegovo ministarstvo podržava finansiranje sve četiri navedene dionice, te je uputilo u proceduru proglašenje javnog interesa za dionice Mostar-granica jug i Svilaj-Odžak, dok je ranije donesena odluka o javnom interesu za preostale dvije dionice, saopćeno je Ministarstva komunikcija i prometa BiH. Link: http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=27640&Itemid=59 paral0c0 March 7th, 2008, 01:58 PM Očekuju se krediti od 480 miliona eura EBRD spreman izdvojiti 180 miliona, a s Evropskom investicionom bankom pregovara se o 300 miliona eura... Ministri prometa i komunikacija BiH Božo Ljubić i Federacije Nail Šećkanović te direktor Direkcije za autoceste FBiH Erdal Trhulj razgovarali su jučer u Sarajevu s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o finansiranju izgradnje autoputa na koridoru 5C. Kako je za "Avaz" izjavio Šećkanović, nakon sastanka bh. predstavnici su ohrabreni spremnošću EBRD-a da se realizira kredit od 180 miliona eura za prioritetne dionice. - Pregovori idu u dobrom pravcu. Oni su ovom prilikom izrazili zadovoljstvo okolišnim studijama, što je njima posebno važno. Očekujemo tokom narednog mjeseca posjetu predstavnika Evropske investicione banke (EIB), s kojima ćemo razgovarati o kreditu od 300 miliona eura, čime bi sa 480 miliona eura bila zatvorena finansijska konstrukcija za četiri dionice autoputa - kaže Šećkanović. On je pojasnio da je raniji iznos od 350 miliona eura, o kojem je FBiH pregovarala s bankama, povećan na 480 miliona kako bi mogle biti realizirane i dvije dionice koje će dio koridora 5C u BiH povezati s Hrvatskom. Šećkanović je dodao da je zajedno s ministrom Ljubićem uputio pismo bankama s takvim zahtjevom, što je naišlo na pozitivnu reakciju. Prema njegovim riječima, pregovori s bankama trebali bi biti okončani do kraja godine, a početak gradnje zavisit će od izrade glavnih projekata. Najdalje se odmaklo s dionicom do Zenice te dijelom do Tarčina. Šećkanović je dodao da EBRD podržava uvođenje dodatne takse za autoputeve za prodati litar goriva te podržava uspostavljanje Federalne direkcije za autoceste kao zasebne upravne jedinice. http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/ocekuju-se-krediti-od-480-miliona-eura gorazde_66 March 8th, 2008, 07:27 PM Naplatne kucice (02.03.2008) by emir506 g1LkhutxzuY paral0c0 March 9th, 2008, 07:42 PM Naplatne kucice http://i187.photobucket.com/albums/x66/zkbosnia/Sarajevo2.jpg http://i187.photobucket.com/albums/x66/zkbosnia/Sarajevo1.jpg http://i187.photobucket.com/albums/x66/zkbosnia/Sarajevo-1.jpg mirza-sm March 9th, 2008, 09:16 PM prosao sam jucer kraj naplatnih kucica, skoro pa gotove : ) Zero00 March 10th, 2008, 02:59 PM Prioritet dvije dionice na spojevima s Hrvatskom Početak gradnje planiran za 2009. godinu... 10.03.2008. 12:50 Rok za izradu glavnih projekata sedam dionica autoputa na koridoru 5C traje od početka prošlog mjeseca, nakon što je isplaćen avans projektantima, ali je izrada ključnih dokumenata za 130 kilometara autoputa u posljednje vrijeme intenzivirana. Glavni projekti trebaju biti završeni do kraja jula naredne godine, pojasnio je za "Dnevni avaz" Namik Kupusović, koordinator Jedinice za implementaciju projekta koridora 5C. - Putevi koji se sada projektiraju trebaju se početi graditi 2009., a završiti 2012. godine. To, međutim, uključuje i eksproprijaciju i ne znači da će se sve dionice početi graditi u isto vrijeme, ali će se s gradnjom svake dionice, koja bude spremna u vezi s eksproprijacijom i finansijama, startati što se prije bude moglo - kaže Kupusović. Dodaje da projektanti još ne mogu dati konačnu procjenu troškova, ali je, prema idejnom projektu, za gradnju 130 kilometara potrebno oko 900 miliona eura. Konačne procjene troškova bit će poznate tek kada se sačine glavni projekti. - Prioritet su nam dionice na spojevima s Hrvatskom, znači od Počitelja do granice na jugu te od Svilaja do Save. Pokušavamo ubrzati izradu ta dva projekta, s obzirom na to da postoji mogućnost da oni budu finansirani iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj - kaže Kupusović. Autor: T. LAZOVIĆ Imota March 11th, 2008, 09:40 AM Dali bi netko mogao složiti kartu koridora 5C sa ucrtanim dionicama te označiti gotove dionice, dionice u gradnji, dionice u planu i predviđene rokove dovršetka pojedinih dionica ? glukon March 11th, 2008, 10:07 AM ^^joj to bi bilo pravo ako bi ko mogao to uraditi. znam da je zahtjevan posao ali ima li ikog da bi to mogao uraditi Zero00 March 11th, 2008, 02:47 PM Radovi na dionici od Dobrinja do Kaknja Gradnja dijela autoputa Sarajevo - Zenica... 11.03.2008. 12:15 Na 75 posto četvrte dionice autoputa Sarajevo - Zenica na koridoru 5C, od Dobrinja do Kaknja, vidljiva je nova traka moderne saobraćajnice. Radovi se paralelno izvode duž cijele dionice, odnosno 9,4 kilometra. Prema riječima direktora Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdala Trhulja, osim iskopa urađen je i veći dio nasipa. - Radovi zaista idu ubrzano. Rok za završetak radova isti je kao i za prethodnu dionicu, a obim radova dvaput veći - kazao je Trhulj za "Dnevni avaz". Kako je izjavio, u Dobrinju, odakle počinje četvrta dionica, rade se tri mosta. - Na mostu jedan i dva urađeni su temelji i stubovi te naglavne grede, dok su na trećem mostu ti radovi u toku. Od mosta broj 1 gradi se veliki zid na regionalnoj cesti, jer ćemo tu izmjestiti autocestu na regionalnu cestu. Sve odatle pa do iza petlje u Kaknju radi kompletna autocesta i nova traka - kazao je Trhulj. Ovu dionicu gradi konzorcij koji čine "Euroasfalt" Sarajevo, "Hering" Široki Brijeg, "HP Investing" Mostar i "Putevi" Grude, a vrijednost radova je 64,4 miliona KM. Autor: E. B Dnevni Avaz http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/radovi-na-dionici-od-dobrinja-do-kaknja paral0c0 March 11th, 2008, 05:19 PM ^^ Drugi put stavi link! Zero00 March 12th, 2008, 09:05 PM Utvrđena taksa za autoceste Vlada FBiH donijela Odluku o utvrđivanju naplate i visine takse za korištenje autocesta... 12.03.2008. 16:58 Federalna vlada na današnjoj sjednici u Orašju donijela je Odluku kojom se utvrđuje naplata i visina takse, cestarine za korištenje autocesta na izgrađenim dionicama autoceste A1, priopćeno je iz Ureda za informiranje federalne Vlade. Naplata će se vršiti na naplatnom mjestu Jošanica u otvorenom sistemu naplate. Prikupljena sredstva su javni prihod budžeta FBiH, a slijevat će se na posebni podračun Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta. Prema utvrđenom cjenovniku, visina takse na dionici Jošanica-Dobrinje za vozila klase 1 iznosit će 1,5 KM, za vozila klase 2 - tri KM, za klasu 3 - pet KM i za klasu 4 - sedam KM. Taksa će se naplaćivati u KM i eurima, s tim što će se strana valuta primati do iznosa protuvrijednosti novčanice od 100 eura. Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta zadužena za namjensko korištenje ovih sredstava prema Programu utroška koji će donijeti Vlada FBiH, stoji u saopćenju. Autor: Fena http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/utvrdjena-taksa-za-autoceste mojaBL March 13th, 2008, 09:40 AM skupo kad se preracuna po km pospanko March 13th, 2008, 11:00 AM ma meni nije jasno zašto ne grade naplatne kućice i na drugim ulazima na autoput, jer po ovoj logici neko ko uđe u podlugovima i vozi se prema zenici neće plaćati, a onaj ko uđe na podlugovima i vozi se do jošanice plaćat će... paral0c0 March 13th, 2008, 01:42 PM ma meni nije jasno zašto ne grade naplatne kućice i na drugim ulazima na autoput, jer po ovoj logici neko ko uđe u podlugovima i vozi se prema zenici neće plaćati, a onaj ko uđe na podlugovima i vozi se do jošanice plaćat će... Do kraja ove godine je otvoreni sistem,a pocetkom 2009 bice zatvoreni sistem naplate putarine. pospanko March 13th, 2008, 04:07 PM nadam se, koliko im je trebalo da sagrade ove naplatne kucice, koliko ce im trebati ostale... nego je li iko razmisljao da li je 6 ulaza/izlaza dovoljno s obzirom da je to glavni pravac tu... ako uporedis sa ostalim ulazima/izlazima na autoputeve, npr u hrvatskoj, ima ih mnogo vise. ne bi me cudilo da to skontaju nakon godinu da se stvaraju previliki cepovi, pa eto nama novih kopanja i radova... glukon March 14th, 2008, 11:13 PM ^^mah tako ce najvjerovatnije i biti ali dobro je neka se samo radi. paral0c0 March 16th, 2008, 01:41 PM Od aprila 1,5 do 7 KM za putarinu Ovakve cijene ostat će dok ne bude završena izgradnja dionice od Dobrinja do Kaknja... Sistem otvorene naplate putarine u Jošanici trebao bi startati tokom aprila, a za jedan prolazak autoputem do Dobrinja, odnosno 28 kilometara, vozači malih putničkih automobila plaćat će 1,5 KM. Najviše će morati izdvojiti vozači kamiona, koji će korištenje moderne saobraćajnice plaćati sedam maraka. Kako je za "Dnevni avaz" izjavio direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj, ovakav sistem naplate i ove cijene ostat će dok ne bude završena izgradnja dionice od Dobrinja do Kaknja. - Prolazak druge kategorije vozila naplaćivat će se tri KM, a treće pet. Ovakve cijene niže su od onih koje će biti kada bude zatvoreni sistem naplate. Tada će se za mala putnička vozila naplaćivati 11 feninga po prijeđenom kilometru, odnosno 3,5 puta više za četvrtu kategoriju vozila - kazao je Trhulj. Procjenjuje se da će godišnji prihod od sistema otvorene naplate biti šest miliona maraka, a po uvođenju zatvorenog sistema bit će ostvaren prihod od blizu 20 miliona KM. Trhulj je kazao da će najvjerovatnije u maju biti raspisan konkurs za izgradnju naplatnih mjesta u Podlugovima i Visokom. Dodao je da je u toku izrada glavnog projekta, a izgradnja bi započela u julu. - Zatvoreni sistem naplate trebao bi biti uveden u maju iduće godine, kada dionica do Kaknja bude završena i kada se uradi montažno mjesto u Kaknju - rekao je Trhulj. Cijene kod susjeda Hrvatska Srbija Prva kategorija Prva kategorija 40 lipa/km ili 0,10 KM 3 dinara/km ili 0,08 KM Četvrta kategorija Četvrta kategorija 1,31 kuna/km ili 0,35 KM 18 dinara/km ili 0,46 KM http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/od-aprila-15-do-7-km-za-putarinu paral0c0 March 16th, 2008, 01:47 PM Kad oni misle zavrsiti autoput do Zenice? Krajem 2009? gorazde_66 March 16th, 2008, 02:07 PM Kad oni misle zavrsiti autoput do Zenice? Krajem 2009? :yes: da... krajem 2009. I tada pocinje gradnja prema Mostaru:) paral0c0 March 19th, 2008, 12:31 AM Jeli rade ista na zaobilaznici? mirza-sm March 19th, 2008, 10:26 AM Ne :bash: trebamo zapaliti slovensku ambasadu :bash: :D Verso March 21st, 2008, 12:59 AM ^^ Mirza, posle 3 godine još uvijek pričaš gluposti. :D :P mirza-sm March 21st, 2008, 06:05 PM ^^ :| samo hoćemo da se ugledmo na istočne susjede :devil: samo nastavite tako slovenci i nećete imati nigdje ambasadu više u ex-yu :bash: :| :D :tongue3: :nuts: :D Verso March 22nd, 2008, 03:46 PM Mirza, one could just abuse u. :D:D corvus_edin March 23rd, 2008, 12:28 PM "svaki dan sanjam autoban, kud god krenem samo makadam........" (Dubioza Kolektiv- Blam) :lol:http://http://www.youtube.com/watch?v=pzH9QebklhY mirza-sm March 23rd, 2008, 01:56 PM Mirza, one could just abuse u. :D:D :naughty: Verso March 24th, 2008, 04:21 PM :devil: mirza-sm March 24th, 2008, 08:17 PM :shifty: Verso March 24th, 2008, 08:27 PM :sly: :D Zmey March 27th, 2008, 02:16 PM LOL paral0c0 March 27th, 2008, 05:48 PM Austrijski "Strabag" i "Alpine" grade mrežu autoputeva u RS-u Ugovor o koncesiji za izgradnju mreže autoputeva u Republici Srpskoj, vrijedan tri milijarde eura, bit će potpisan 26. maja, a partner "Strabaga" na ovom projektu bit će austrijska kompanija "Alpine", najavio je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik. Predsjednik uprave "Alpine" Ditmar Aluta kazao je nakon razgovora s Dodikom da je to projekt od velike važnosti za razvoj RS-a te najavio da će njegova kompanija, zajedno sa "Strabagom", uložiti sve raspoložive kapacitete da se uspješno obavi posao na izgradnji mreže autoputeva. Entitetski premijer Milorad Dodik kazao je da je od izuzetne važnosti da je Vlada RS-a u projekt okupila dvije najmoćnije kompanije u oblasti izgradnje autocesta ne samo u Austriji nego i u Evropi. On je ubijeđen da će taj posao biti uspješno završen u roku do 2014. godine i da je riječ o jednom od najuspješnijih projekata u RS-u i regiji. Nakon potpisivanja ugovora, 26. maja, slijede izrada izvedbenih projekata i rješavanje imovinskopravnih odnosa za projekte izgradnje mreže autoputeva u RS-u. Planirano je da se grade putni pravci Banja Luka-Doboj u dužini od 72 kilometra, Glamoč-Kupres od 110 km, Doboj-Jakeš 46 km, autoput Banja Luka-Bosanski Novi u dužini od 71 km, autoput Jakeš-Bosanski Šamac-Bijeljina od 98 km i dionica autoputa od Laktaša do Bosanske Gradiške u dužini od 35 km. http://www.ekapija.ba/website/bih/page/161819 paral0c0 March 27th, 2008, 05:52 PM IGH ĆE GRADITI AUTOCESTE KROZ BIH Otvaranje 200 novih radnih mjesta i gradnja autoceste na koridoru 5C strateški su planovi Instituta za građevinarstvo Hrvatske (IGH) koje, po tvrdnjama njegova direktora Jure Radića, na graditeljskom tržištu BiH žele ostvariti u sljedećih godinu dana. Kao početak ozbiljnog ulaska na tržište BiH Institut građevinarstva Hrvatske potpisao je sa sarajevskom tvrtkom IPSA ugovor o osnivanju Instituta građevinarstva Sarajevo-IGS. U IGS-u, IPSA će imati 51, a IGH 49 posto vlasničkog udjela. Direktor IGH-a najavio je gradnju zgrade nove tvrtke, a investicija će biti vrijedna pet milijuna eura. Na tržištu Bosne i Hercegovine IGH je prisutan godinama. Dobili smo projekt projektiranja glavnih koridora autocesta, među kojima i autoceste Banja Luka-Doboj kazao je Jure Radić, piše Večernji. IGS je u prvoj fazi zamišljen kao tvrtka koja će se primarno baviti laboratorijskim ispitivanjima i istraživanjem u području unapređenja građevinskih materijala. BiH je pred početkom realizacije velikih infrastrukturnih projekata, i logično je da naša tvrtka bude dio toga napomenuo je direktor Jure Radić. Njegova tvrtka prva je iz RH koja je ozbiljno shvatila poruke koje je premijer Ivo Sanader za vrijeme posjeta BiH dao vlastima u Sarajevu. Hrvatska će BiH ponuditi poseban status za korištenje Luke Ploče i status najpovlaštenije nacije, a zauzvrat se očekuje da se na isti način BiH odnosi prema hrvatskim tvrtkama koje će se, kada bude sagrađena autocesta kroz BiH, koristiti autocestom na koridoru 5C kazao je tada hrvatski premijer. Kad će izgradnja kompletnog, a ne parcijalnog dijela koridora početi, još je neizvjesno. Bude li postojala politička suglasnost, po tvrdnjama ministra prometa i veza BiH Bože Ljubića, izgradnja kompletne autoceste kroz BiH međunarodnim koridorom 5C može biti dovršena 2014. godine. To je tri godine ranije od onoga što se predviđa studijom o izvodivosti projekta. Vijeća ministara BiH, po njegovu prijedlogu, održat će posebnu, tematsku sjednicu, na kojoj će biti nazočni i entitetski ministri prometa. Sudeći po dijametralno suprotnim stajalištima, teško je vjerovati da će IGH ili bilo koja druga kompanija biti angažirani na gradnji, ako se na razini države ne postigne dogovor po kojem će se modelu financirati gradnja autoceste kroz BiH. Biznis.ba paral0c0 March 28th, 2008, 07:12 PM M.DODIK OTVORIO DRUGU FAZU RADOVA NA IZGRADNJI AUTOPUTA BOSANSKA GRADIŠKA - BANJALUKA Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zvanično je danas u Čatrnji kod Bosanske Gradiške otvorio drugu fazu radova na izgradnji autoputa Banjaluka - Bosanska Gradiška, dužine 26,5 kilometara, ... ... Vrijednost radova je 80 miliona eura, a trebali bi biti završeni do kraja 2009. godine. Dodik je najavio da će u naredne dvije godine na raznim poslovima izgradnje autoputa biti uposleno oko 10.000 radnika. Dodao je da je pribavljena građevinska dozvola za pripremne radove na drugoj dionici puta od Aerodroma Mahovljani do Bosanske Gradiške, a kompletiranje projekta očekuje se za mjesec dana. Prema Dodikovim riječima, imovinsko-pravni odnosi za ovu dionicu puta najvećim dijelom su riješeni zahvaljujući novom Zakonu o eksproprijaciji zemljišta RS. Izgradnja prve dionice puta od Banjaluke do Mahovljana, podsjetio je premijer RS, kasnila je upravo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima zemlje na ovoj putnoj dionici. Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović je rekao da je cilj Vlade RS izgradnja moderne mreže autoputeva, što predstavlja uslov i za razvoj privrede RS. Direktor Javnog preduzeća "Putevi RS" Mladen Lazendić pojasnio je da se ova dionica autoputa sastoji od tri poddionice koje će graditi firme "Konstruktor" iz Splita, "Integral inženjering" iz Laktaša i italijanska firma "Vidoni". "Prve dvije cjeline od 20 kilometara gradiće firme 'Konstruktor' iz Splita i 'Integral inženjering' iz Laktaša, a treću dionicu od 6,5 kilometara italijanska firma 'Vidoni'", pojasnio je Lazendić. On je podsjetio da je na ovoj dionici autoputa planirana izgradnja pet mostova, 11 nadvožnjaka, dva podvožnjaka, dva nadvožnjaka na petljama, tri dodatna mosta na petljama ili na lokalnim putevima i dva odmorišta. Sa Hrvatskom je dogovorena zajednička izgradnja mosta na Savi, dok će Hrvatska samostalno izgraditi dionicu autoputa od mosta na Savi do Okučana u ukupnoj dužini od devet kilometara. http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=28820&Itemid=59 :cheers: Beg March 28th, 2008, 07:48 PM ^^ :okay: ska.pre March 29th, 2008, 12:39 PM "svaki dan sanjam autoban, kud god krenem samo makadam........" (Dubioza Kolektiv- Blam) :lol:http://http://www.youtube.com/watch?v=pzH9QebklhY ''Jos malo pa ce nam i autoput biti gotov taman kad sinu za osamnaesti kupim motor'' paral0c0 March 30th, 2008, 10:38 PM Visoko-Dobrinje nova dionica: http://www4.slikomat.com/08/0330/2ny-1.jpg http://www4.slikomat.com/08/0330/vwy-2.jpg http://www4.slikomat.com/08/0330/y68-3.jpg glukon March 30th, 2008, 11:41 PM ^^lijepe slike Armine :) paral0c0 znas li koliko ima do sada izgradjenog autoputa od Sa do Ze i koliko je duga ta dionica sto sada rade na njoj? Alien x March 31st, 2008, 08:55 AM ^^lijepe slike Armine :) paral0c0 znas li koliko ima do sada izgradjenog autoputa od Sa do Ze i koliko je duga ta dionica sto sada rade na njoj? 28 km izgradjeno 9,4 km se gradi (dobrinja-kakanj dobro napreduju) 5,5 km se gradi (josanica-butila ali sporo) paral0c0 March 31st, 2008, 11:12 AM ^^ Koje ce dionice iduce godine graditi? BTW: Hoceli se graditi naplatne kucice na dionicu Bosanska Gradiska-Banja Luka? corvus_edin March 31st, 2008, 12:04 PM ''Jos malo pa ce nam i autoput biti gotov taman kad sinu za osamnaesti kupim motor'' Meni onda nije bitno - treba mi samo dobro popločeni centar grada, kad me budu vozali u kolicima :nuts: paral0c0 March 31st, 2008, 12:17 PM Virtualizacija prve transverzale: http://www.ziksar.com.ba/PDF/Vizualizacija.wmv paral0c0 March 31st, 2008, 05:44 PM UTVRĐEN OPĆI INTERES ZA GRADNJU NAPLATNIH OBJEKATA NA AUTOCESTI Vlada Federacije BiH (FBiH) donijela je na današnjoj sjednici u Sarajevu Odluku kojom se utvrđuje opći interes za izgradnju objekata naplate ... ... cestarine i pratećih objekata za pružanje usluga korisnicima autoceste Zenica-Sarajevo (dionice Dobrinje-Visoko, Visoko-Podlugovi i Podlugovi-Jošanica). Sredstva za izgradnju ovih objekata osigurana su u ovogodišnjem federalnom budžetu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. Ostatak sredstava biće izdvojen iz budžeta za 2009. godinu. Donošenjem ove odluke omogućuje se pokretanje postupka za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju naplatnih mjesta Podlugovi i Visoko, te dijela zemljišta za izgradnju uslužnih objekata namijenjenih korisnicima autoceste. http://www.biznis.ba//index.php?option=com_content&task=view&id=28902&Itemid=59 XiGoN April 5th, 2008, 04:58 PM "To je početak razgovora o mogućoj izgradnja autoceste Banja Luka-Split", kazao je ministar Zrilić te dodao da bi autocesta trebala prolaziti najvjerojatnije preko Glamoča i Livna i bila bi najkraći put od Banja Luke do Splita. LIVNO - Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije organizira u utorak, 8. travnja u Livnu sastanak s predstavnicima konzorcija austrijsko- bosanskohercegovačkih tvrtki Strabag i Alpine o izgradnji autoceste Banja Luka-Split. Sastanku će, pored predstavnika navedenih tvrtki, nazočiti ministar gospodarstva te županije Vlatko Zrilić sa svojim suradnicima. "To je prvi sastanak na ovu temu i predstavlja tek početak razgovora o mogućoj izgradnja autoceste Banja Luka-Split", kazao je ministar Zrilić te dodao da bi autocesta trebala prolaziti i kroz područje Hercegbosanske županije i to najvjerojatnije preko Glamoča i Livna i bila bi najkraći put od Banja Luke do Splita link: http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=55999 paral0c0 April 5th, 2008, 11:33 PM Koridor 5c http://www.bosmal.com/images/koridor_5c/eurupeEN.jpg Vlada Federacije BiH (FBiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, donijela je dvije odluke bitne za izgradnju autoceste na Koridoru Vc. Prvom odlukom je područje Koridora Vc utvrđeno kao područje posebnih obilježja od značaja za FBiH, a položaj trase i obuhvata autoceste definirani su kroz 15 dionica, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH. To su Svilaj-Odžak (10,5 kilometara), Karuše-Medakovo (4 km), Medakovo-Ozimice (20,88 km), Ozimice-Poprikuše (12,86 km), Poprikuše-Nemila (8,64 km), Nemila-Donja Gračanica (12,05 km), Donja Gračanica-Drivuša (8,51 km), Drivuša-Kakanj (15,18 km), Kakanj-Jošanica (28,9 km), Jošanica-Vlakovo (9,4 km), Vlakovo-Tarčin (9,3 km), Lepenica-Tarčin (9,58 km), Tarčin-Mostar sjever (59,69 km), Mostar sjever-Mostar jug, te Mostar jug-južna granica. Druga je odluka o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH - autocesta na Koridoru Vc od 2008. do 2028. godine. Rok za izradu ovog plana je 12 mjeseci, a nositelj pripreme je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, dok će stručno praćenje, usmjeravanje i utvrđivanje prednacrta, nacrta i prijedloga Prostornog plana, biti povjereno Savjetu koje će sačinjavati predstavnici relevantnih federalnih ministarstava, stručnih, naučnih i drugih institucija, te predstavnici kantona i kantonalnih zavoda. Kako se navodi u saopćenju, posebnu saradnju i usaglašavanje stavova u pogledu planskog uređenja područja posebnih obilježja, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, kao nosilac priprema za izradu ovog prostornog plana, će osigurati sa odgovarajućim organima i organizacijama kantona na čijoj se teritoriji područje nalazi. Za potrebe uključivanja javnosti u proces pripreme izrade Prostornog plana biće sačinjen poseban program i definisano organiziranje javnih tribina, okruglih stolova, javnih uvida i rasprava i drugih oblika uključivanja javnosti u svim fazama pripreme i izrade Prostornog plana "Autocesta Vc". Četiri godine nakon što Plan bude definitivno donesen, bit će sačinjen izvještaj o stanju u prostoru koje će sadržavati analizu provedbe Plana, ocjenu provedenih mjera i njihove učinkovitosti na svrsishodno upravljanje prostorom. Do usvajanja Prostornog plana za područje autoceste ne mogu se donositi prostorno-planska dokumenta užeg područja, niti detaljni planovi prostornog uređenja, navodi se u saopćenju. http://www.dzonlic.com/ corvus_edin April 6th, 2008, 12:37 AM Koridor 5c http://www.bosmal.com/images/koridor_5c/eurupeEN.jpg Vlada Federacije BiH (FBiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, donijela je dvije odluke bitne za izgradnju autoceste na Koridoru Vc. Prvom odlukom je područje Koridora Vc utvrđeno kao područje posebnih obilježja od značaja za FBiH, a položaj trase i obuhvata autoceste definirani su kroz 15 dionica, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH. To su Svilaj-Odžak (10,5 kilometara), Karuše-Medakovo (4 km), Medakovo-Ozimice (20,88 km), Ozimice-Poprikuše (12,86 km), Poprikuše-Nemila (8,64 km), Nemila-Donja Gračanica (12,05 km), Donja Gračanica-Drivuša (8,51 km), Drivuša-Kakanj (15,18 km), Kakanj-Jošanica (28,9 km), Jošanica-Vlakovo (9,4 km), Vlakovo-Tarčin (9,3 km), Lepenica-Tarčin (9,58 km), Tarčin-Mostar sjever (59,69 km), Mostar sjever-Mostar jug, te Mostar jug-južna granica. Druga je odluka o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH - autocesta na Koridoru Vc od 2008. do 2028. godine. Rok za izradu ovog plana je 12 mjeseci, a nositelj pripreme je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, dok će stručno praćenje, usmjeravanje i utvrđivanje prednacrta, nacrta i prijedloga Prostornog plana, biti povjereno Savjetu koje će sačinjavati predstavnici relevantnih federalnih ministarstava, stručnih, naučnih i drugih institucija, te predstavnici kantona i kantonalnih zavoda. Kako se navodi u saopćenju, posebnu saradnju i usaglašavanje stavova u pogledu planskog uređenja područja posebnih obilježja, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, kao nosilac priprema za izradu ovog prostornog plana, će osigurati sa odgovarajućim organima i organizacijama kantona na čijoj se teritoriji područje nalazi. Za potrebe uključivanja javnosti u proces pripreme izrade Prostornog plana biće sačinjen poseban program i definisano organiziranje javnih tribina, okruglih stolova, javnih uvida i rasprava i drugih oblika uključivanja javnosti u svim fazama pripreme i izrade Prostornog plana "Autocesta Vc". Četiri godine nakon što Plan bude definitivno donesen, bit će sačinjen izvještaj o stanju u prostoru koje će sadržavati analizu provedbe Plana, ocjenu provedenih mjera i njihove učinkovitosti na svrsishodno upravljanje prostorom. Do usvajanja Prostornog plana za područje autoceste ne mogu se donositi prostorno-planska dokumenta užeg područja, niti detaljni planovi prostornog uređenja, navodi se u saopćenju. http://www.dzonlic.com/ ...die haben doch n' Knall nero April 6th, 2008, 01:18 PM Znači koridor je jedan veliki znak pitanja :D Alle April 6th, 2008, 03:37 PM Koridor 5c http://www.bosmal.com/images/koridor_5c/eurupeEN.jpg Vlada Federacije BiH (FBiH) na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, donijela je dvije odluke bitne za izgradnju autoceste na Koridoru Vc. Prvom odlukom je područje Koridora Vc utvrđeno kao područje posebnih obilježja od značaja za FBiH, a položaj trase i obuhvata autoceste definirani su kroz 15 dionica, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH. To su Svilaj-Odžak (10,5 kilometara), Karuše-Medakovo (4 km), Medakovo-Ozimice (20,88 km), Ozimice-Poprikuše (12,86 km), Poprikuše-Nemila (8,64 km), Nemila-Donja Gračanica (12,05 km), Donja Gračanica-Drivuša (8,51 km), Drivuša-Kakanj (15,18 km), Kakanj-Jošanica (28,9 km), Jošanica-Vlakovo (9,4 km), Vlakovo-Tarčin (9,3 km), Lepenica-Tarčin (9,58 km), Tarčin-Mostar sjever (59,69 km), Mostar sjever-Mostar jug, te Mostar jug-južna granica. Druga je odluka o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH - autocesta na Koridoru Vc od 2008. do 2028. godine. Rok za izradu ovog plana je 12 mjeseci, a nositelj pripreme je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, dok će stručno praćenje, usmjeravanje i utvrđivanje prednacrta, nacrta i prijedloga Prostornog plana, biti povjereno Savjetu koje će sačinjavati predstavnici relevantnih federalnih ministarstava, stručnih, naučnih i drugih institucija, te predstavnici kantona i kantonalnih zavoda. Kako se navodi u saopćenju, posebnu saradnju i usaglašavanje stavova u pogledu planskog uređenja područja posebnih obilježja, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, kao nosilac priprema za izradu ovog prostornog plana, će osigurati sa odgovarajućim organima i organizacijama kantona na čijoj se teritoriji područje nalazi. Za potrebe uključivanja javnosti u proces pripreme izrade Prostornog plana biće sačinjen poseban program i definisano organiziranje javnih tribina, okruglih stolova, javnih uvida i rasprava i drugih oblika uključivanja javnosti u svim fazama pripreme i izrade Prostornog plana "Autocesta Vc". Četiri godine nakon što Plan bude definitivno donesen, bit će sačinjen izvještaj o stanju u prostoru koje će sadržavati analizu provedbe Plana, ocjenu provedenih mjera i njihove učinkovitosti na svrsishodno upravljanje prostorom. Do usvajanja Prostornog plana za područje autoceste ne mogu se donositi prostorno-planska dokumenta užeg područja, niti detaljni planovi prostornog uređenja, navodi se u saopćenju. http://www.dzonlic.com/ I like that :) paral0c0 April 6th, 2008, 03:53 PM Znači koridor je jedan veliki znak pitanja :D Ne nije:) vec su dobili 130 miliona eura od EBDR:) uskoro ce dobiti jos jedan kredit,Iduce godine pocinje prava gradnja. mojaBL April 7th, 2008, 10:30 AM Znači koridor je jedan veliki znak pitanja :D onaj dio kroz RS nije, jer je dogovorena gradnja sa Strabagom i Alpinom. pospanko April 7th, 2008, 11:01 AM @nero ovdje očito niko nije skonto tvoju šalu :lol: izuzev alle-a nero April 7th, 2008, 11:05 AM http://www.bosmal.com/images/koridor_5c/eurupeEN.jpg Jel ovo samo mene podseća na znak pitanja? @nero ovdje očito niko nije skonto tvoju šalu :lol: izuzev alle-a Mnogo ozbiljni ljudi ovde :D Beg April 7th, 2008, 02:28 PM Znači koridor je jedan veliki znak pitanja :D lol :lol::nuts: :okay: pospanko April 7th, 2008, 03:20 PM da da, mnogo ozbiljni :D Verso April 7th, 2008, 09:58 PM Ovaj znak bio bih još savršeniji bez dela kroz Bosnu. :lol: paral0c0 April 8th, 2008, 04:28 PM EIB: Zeleno svjetlo za prvu tranšu kredita za koridor 5c SARAJEVO - Novac bi mogao biti dostupan od početka sljedeće godine za izgradnju dijela dionice autoceste Kakanj – Drivuša (ulaz u Zenicu) Evropska investicijska banka (EIB) dala je zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za prvu tranšu kredita u iznosu od 75 miliona EUR za gradnju autoceste na koridoru 5c, saznaje Oslobođenje. Novac bi mogao biti dostupan od početka sljedeće godine za izgradnju dijela dionice autoceste Kakanj – Drivuša (ulaz u Zenicu), objavilo je sarajevsko Oslobođenje. "Riječ je o kreditu koji će biti otplaćivan 25 godina uz odgodu plaćanja na šest godina" rekao je direktor Direkcije autocesta FBiH Erdal Trhulj. Istovremeno, Bosna i Hercegovina počinje pregovore i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za istu dionicu, čija će izgradnja koštati čak 240 miliona KM. Ova trasa je duga oko 15,2 km. Izgradnja dionice će trajati oko tri godine, a radovi će bit podijeljeni u tri LOT-a. "Na njoj se nalazi tunel Vijenac u dužini od oko 2.900 metara za koji nam treba oko dvije i po do tri godine rada" kazao je Trhulj. BiH, također, od EIB-a očekuje drugu tranšu kredita za dionicu Vlakovo – Tarčin (18,9 km) u visini od 120 miliona EUR, te treću za trase Počitelj – južna granica (21,4 km) i Odžak – sjeverna granica (11 km) oko 120 miliona EUR. S druge strane, kod EBRD-a će se BiH zadužiti za ove iste dionice sa tri tranše kredita u iznosima od po 60 miliona EUR. Time će se BiH kod EIB-a zadužiti sa 300, a kod EBRD-a 180 miliona EUR. Ovim bi bili stvoreni uslovi za paralelnu gradnju dionica Vlakovo – Tarčin, Kakanj – Zenica, te Počitelj – jug i Odžak – sjever. http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/infrastruktura/eib-zeleno-svjetlo-za-prvu-transu-kredita-za-koridor-5c,12600.html ALKAR April 9th, 2008, 02:47 AM Ipak ni rijeci o izlasku 5C u Neumsku luku ?! :lol: skingrad April 9th, 2008, 06:27 AM Sto u Neum pored luke Ploce :nuts: Beg April 9th, 2008, 02:42 PM Ipak ni rijeci o izlasku 5C u Neumsku luku ?! :lol: Pa cuj za to ce uvjek postojati vremena. Nije tesko odvojiti jedan krak ka Neumu :) ALKAR April 10th, 2008, 02:50 AM ^^ Za to cete morat pitat Europu! skingrad April 10th, 2008, 04:16 AM Sto moramo pitati Evropu sta cemo da gradimo u svojoj zemlji, pogotovo kad nismo ni dio Evrope. paral0c0 April 10th, 2008, 08:53 AM Nema Europa nista sa Neumom, jedino ako oni finansiraju tu dionicu! Beg April 10th, 2008, 02:12 PM ^^ Za to cete morat pitat Europu! Kakvu Evropu kad nismo ni dio EU niti oni imaju veze s tim :nuts: Vidim da nemas pojma ni o cemu, pa kako te sine nije stid komentarisat onda? :lol: FaceOff April 10th, 2008, 02:52 PM Sto moramo pitati Evropu sta cemo da gradimo u svojoj zemlji, pogotovo kad nismo ni dio Evrope. Bez obzira što nismo dio EU, Evropa se itekako pita kada je riječ o bilo kakvim promjenama trase ovog autoputa. Ovaj koridor je panevropski koridor čija je trasa dogovorena još 1994. na Kreti, odnosno 1997. u Helsinkiju, gdje se jasno kaže da koridor završava u Pločama. Istina niko nas spriječava da mi napravimo i ogranak do Neuma, pored onog koji će ići do Ploča. Verso April 10th, 2008, 05:32 PM No one can force you to build anything, but I doubt EU would give you money, if you changed plans one-sidedly. ALKAR April 11th, 2008, 02:04 AM Bez obzira što nismo dio EU, Evropa se itekako pita kada je riječ o bilo kakvim promjenama trase ovog autoputa. Ovaj koridor je panevropski koridor čija je trasa dogovorena još 1994. na Kreti, odnosno 1997. u Helsinkiju, gdje se jasno kaže da koridor završava u Pločama. Istina niko nas spriječava da mi napravimo i ogranak do Neuma, pored onog koji će ići do Ploča. Hvala Lijepa. :cheers: corvus_edin April 11th, 2008, 02:17 AM No one can force you to build anything, but I doubt EU would give you money, if you changed plans one-sidedly. Sorry, but there was no word about changing anything one-sidedly XiGoN April 11th, 2008, 11:29 AM Paralelno s izgradnjom bosanskog dijela koridora Vc, koji bi autocestom preko Doboja, Zenice, Sarajeva i Mostara trebao povezati sjever i jug Hrvatske, odnosno Osijek i Ploče, u Bosni i Hercegovini - državi koja trenutačno ima tek dvadesetak kilometara izgrađenih autocesta - do kraja ove godine trebala bi započeti gradnja još jednog prometnog pravca: Bosanska Gradiška - Banja Luka - Livno - Split. Za razliku od pravca Vc, koju će velikim dijelom graditi država uz pomoć europskih kredita, vezu između Banje Luke i Splita najvjerojatnije će financirati privatni kapital: Republika Srpska je, naime, austrijskoj tvrtki “Strabag” već dodijelila koncesiju za financiranje, projektiranje, izgradnju, korištenje i održavanje svih autocesta u ovom entitetu, a u roku od 90 dana očekuje se i potpisivanje konačnog ugovora. Među ugovorenim prometnicama vrijednim oko četiri milijarde eura nalazi se i 110 kilometara buduće autoceste između Banje Luke i Kupresa, dok je dio od Banje Luke do hrvatske granice na sjeveru već u izgradnji i bit će dovršen do kraja 2009. godine. Hrvatska i Republika Srpska već su dogovorile zajedničku izgradnju novog mosta preko Save, pa će za godinu i pol dana iz glavnog grada srpskog entiteta do Zagreba biti dovoljno tek sat i petnaest minuta vožnje. Odgovor na koridor Vc Austrijski investitori već su pokrenuli i proceduru za izgradnju južnog dijela nove bosanske autoceste: u Livnu su u vladi Hercegbosanske županije ovog tjedna preuzeli svu dokumentaciju i očekuju koncesiju za izgradnju 85 kilometara prometnice do hrvatske granice na Kamenskom. Ukupno, prema službenim podacima koje smo dobili iz Ministarstva saobraćaja i veza RS, dovršetak kompletne mreže autocesta očekuje se najkasnije do 2015. godine. Do tog datuma trebala bi biti dovršena i nova veza između sjevera i juga Hrvatske. Kako je autocesta Banja Luka - Split neslužbeni srpski odgovor na gradnju koridora Vc Osijek - Sarajevo - Ploče, čiji se dovršetak također ne očekuje u idućih pet ili šest godina, bit će zanimljivo vidjeti hoće li bošnjačko - hrvatska Federacija BiH pristati dati koncesiju za izgradnju njenog južnog dijela, koji prolazi kroz ovaj entitet. Rasprava o trasi Ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Vlatko Zrilić tvrdi da koncesija ni u kojem slučaju nije upitna, već da će se raspravljati jedino o trasi autoceste. - U prvoj varijanti ona će se graditi između Banje Luke, Glamoča, Livna i Splita, a po drugoj od Banje Luke preko Kupresa i Tomislav Grada do Splita. Na koncu će odlučiti koncesionar, izabrat će varijantu koja mu je isplativija - otvoreno tvrdi Zrilić. Priznavši da se u pozadini vodi i vječita bitka između Livna i Duvna, današnjeg Tomislav Grada. Kako neslužbeno doznajemo, velik interes za izgradnju autoceste Banja Luka - Split pokazali su upravo splitski gospodarstvenici, koji bi njome dobili nakraću cestovnu vezu sa Slavonijom i Mađarskom, a išla bi naruku i ruskom poduzetniku Dmitriju Železnjaku, čija bi luka u Splitu znatno dobila na važnosti i konačno se uključila u bitku između Rijeke i Ploča. (slobodnadalmacija) link:http://www.monitor.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=12762&Itemid=2 :cheers: skingrad April 11th, 2008, 08:40 PM Bez obzira što nismo dio EU, Evropa se itekako pita kada je riječ o bilo kakvim promjenama trase ovog autoputa. Ovaj koridor je panevropski koridor čija je trasa dogovorena još 1994. na Kreti, odnosno 1997. u Helsinkiju, gdje se jasno kaže da koridor završava u Pločama. Istina niko nas spriječava da mi napravimo i ogranak do Neuma, pored onog koji će ići do Ploča. Pa nije ni bilo rijeci o promjeni koridora, vec da ako hocemo mozemo graditi auto put do Neuma bez da pitamo bilo koga. Alle April 15th, 2008, 09:19 PM I hope that someone sometime can take an initative to improve the infrastructure from Sarejvo through Tuzla, beside Gradacac and up to Brcko and the Croatian border. Thats one thing id love to see become reality. After all there are quite a lot of people living there and its been part of the center of bosnia in many ways since the beginning of any sovereign bosnian form of national structure. gorazde_66 May 6th, 2008, 04:33 PM Najnovije informacije o Zaobilaznici by legolas, from Sa-C.info (http://www.sa-c.info/) ja samo znam da ljudi rade i to, po meni ne bas tako lose, milslim sporo... Naime idemo od zenice/// Prvi dio koji rade jeste odmah poslije naplatnih kucica (mjesto gdje skidaju pola brda) drugi dio koji rade jeste poslije petlje u vogosci (postavljanje nosecih stubova, ojacavanje potpornih zidova, busenje tunela, i trasiranje. treci dio koji rade jeste na mostu kod robot komerca u rajlovcu (srusili kucu, nasipaju nasip za put, betoniraju stubove za novi most) ujedno je i tu nastala ona frka sa srbima i zemljistem. i cetvrti dio je onaj kod moje kuce . E tu bas otkidaju, postavili su ogromnu betonaru , nasuli su nasip za put koji nije bas mali sigurno okko 300 metara, izbusili tzv. sipove koji ce podici put iznad puta. Sve ove informacije su tacne 100%. Kako? Pa prije nek dan sam sjedio u avliji i pio kafu sa vodjom prijekta sct betonare i sa par radnika firme "BBM Amfibolit" to je frma iz varesa koja ujedno i radi sve te radove oko nasipa rusenja i slicno.Oni kazu: Ona velika petlja ce biti tacno na lokaciji "Fajkove bare" to su vam oa dva mala jezerca ko gleda na "Google earthu" a molo poslije toga je moja kuca i tu ce oni koji dolaze iz pravce Zenice a hoce u Sarajevo , odnosno stup, presjecati auto put i ici preko polja na stup. obeco sam vam sve to slikat ,, ali vrijeme.... :banana::cheers: Alle May 6th, 2008, 08:11 PM So construction continues? mirza-sm May 14th, 2008, 12:31 AM Naplatne kućice u Jošanici http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099495.jpg http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099496.jpg http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099497.jpg http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099498.jpg mojaBL May 14th, 2008, 01:10 AM bezveze su, bezlicne i dosadne. mirza-sm May 14th, 2008, 02:15 AM a nisu ih završili još, ali puno moćnije izgledaju uživo i izbliza :okay: mirza-sm May 14th, 2008, 02:21 AM Koridor Vc http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099499.jpg http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099501.jpg http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099503.jpg http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099504.jpg http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099505.jpg http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099506.jpg 170km/h ;) http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099510.jpg Visoko Pyramid http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099517.jpg http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099518.jpg http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099519.jpg http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099520.jpg mojaBL May 14th, 2008, 09:31 AM je li to najnoviji dio? je li se razlikuje od prethodnih? pospanko May 14th, 2008, 11:37 AM jel se to mirza vratio na velika vrata :lol: btw mogli ste barem ovo ptičije govno obrisati :D pitanje: jel konačno počela naplata i koliko košta? glukon May 14th, 2008, 01:10 PM to govno bas usralo neke slike :) Verso May 14th, 2008, 03:16 PM 170km/h ;) To meni više izgleda kao 140 km/h. Koji je to Mercedes? Izgleda neki noviji, a kao da ne ide više od 140 km/h. Ovaj autoput mi je vrlo sličan našim autoputevima (onima sa zaustavnim trakama, za sve provokatore :P), čak su i zaustavne trake 'svetlije' od ostalih. I da, čestitke na "osamostaljenju"! :cheers: mirza-sm May 14th, 2008, 04:00 PM jel se to mirza vratio na velika vrata :lol: btw mogli ste barem ovo ptičije govno obrisati :D pitanje: jel konačno počela naplata i koliko košta? yes, baš `nako u mom stilu :D a jebiga lijeni krajišnici... nije počela naplata, počet će u junu ja mislim, i koštaće 1,5km :) Alle May 14th, 2008, 04:03 PM yes, baš `nako u mom stilu :D a jebiga lijeni krajišnici... nije počela naplata, počet će u junu ja mislim, i koštaće 1,5km :) Will it all be electronical/automatic? mirza-sm May 14th, 2008, 04:07 PM To meni više izgleda kao 140 km/h. Koji je to Mercedes? Izgleda neki noviji, a kao da ne ide više od 140 km/h. Ovaj autoput mi je vrlo sličan našim autoputevima (onima sa zaustavnim trakama, za sve provokatore :P), čak su i zaustavne trake 'svetlije' od ostalih. I da, čestitke na "osamostaljenju"! :cheers: Tad smo na slici išli ja mislim oko 155 km/h, ali smo išli i 170 km/h, piči ko zmaj :cheers: ne znam koja je tipa mercedesa, ali je najnoviji, 60 000€ :) evo slika u Travniku kad smo bili http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5099526.jpg ;) jest bosanski autoput je dosta sličan slovenskom :okay: i hvala na čestitkama :) Verso May 14th, 2008, 04:15 PM ^^ Dobro ovo. ;) Ali ono na slici su onda milje na sat?? Ne izgleda mi da bih moglo više od 150! mirza-sm May 14th, 2008, 04:26 PM ^^ Dobro ovo. ;) Ali ono na slici su onda milje na sat?? Ne izgleda mi da bih moglo više od 150! hehe nemam pojma jesu li milje ili km.. ja sam vidio da je strelica bila na 170, pa sad ti gledaj kako je i šta je :D Verso May 14th, 2008, 04:56 PM ^ 170 milja na sat, ne vjerujem. :D Aj dobro, bilo kako bilo. :cheers: mirza-sm May 14th, 2008, 04:57 PM ne milja, kilometara :D Verso May 14th, 2008, 04:58 PM Znam, to sad ja nešto računam. :D mirza-sm May 14th, 2008, 08:43 PM ^^ oooooooooook :dunno: :lol: corvus_edin May 15th, 2008, 12:21 AM evo ...očistio sam šoferšajbu http://farm3.static.flickr.com/2379/2493494648_599cd1cb67_o.jpg mirza-sm May 15th, 2008, 12:28 AM vidi fkt :lol: svaka čast majstore :D da zovnem starog da te preporučim za shajbu? :lol: ;) corvus_edin May 15th, 2008, 12:35 AM vidi fkt :lol: svaka čast majstore :D da zovnem starog da te preporučim za shajbu? :lol: ;) :lol: malo prčkam sa photopaintom ... kao i na bihaćkom forumu - svi misle da su zgrade stvarno u onim bojama :lol: :lol: mojaBL May 15th, 2008, 02:43 AM :lol: malo prčkam sa photopaintom ... kao i na bihaćkom forumu - svi misle da su zgrade stvarno u onim bojama :lol: :lol: dobra dobra... ajde sredi i jos koju fasadu po drzavi:) pospanko May 15th, 2008, 09:17 AM yes, baš `nako u mom stilu :D a jebiga lijeni krajišnici... nije počela naplata, počet će u junu ja mislim, i koštaće 1,5km :) ne diraj mi krajišnike :P mog'o bi se i mali referndum napraviti koliko nas ima ovdje porijeklom ili rodom iz krajine :lol: mojaBL May 15th, 2008, 11:37 AM Odakle si ti iz Krajine pospanko? mirza-sm May 15th, 2008, 12:46 PM Mislim da nas ima više Krajišnika (kako porijeklom tako i rodom) na forumu od Vrhbosanaca :D:D još kad bi dodali članove iz RS-a, ih šta bi vam uradili :D pospanko May 15th, 2008, 01:25 PM pa sad, pojam krajine je jako rastezljiv, hajmo definirati prvo šta je "krajina". neki računaju samo ono što spada pod unsko-sanski kanton, naravno tu spadaju i banja luka, prijedor itd, al znaš kad se kaže "ljuti krajišnik" misli se uglavnom na stanovnike (ili one rodom iz) cazinske/bihaćke krajine mojaBL May 15th, 2008, 01:27 PM ne misli:) bar mi ne mislimo. Pa glavni grad krajine, regije je BL. pospanko May 15th, 2008, 01:33 PM da, bl je središte krajine u širem smislu, ali zato treba definirati na koju krajinu mislimo, pošto u tu krajinu čak ulazi i jajce. kako se zove ona razvojna agencija koja pokriva zapadnu bosnu, recimo da bi to moglo definirati područje krajine... mirza-sm May 15th, 2008, 03:18 PM ja mislim na jednu i jedinu krajinu odakle sam ja :) tj Gradovi USK-a, mrkonjić grad, prijedor, Banja Luka - glavni grad Krajine, Novi, Gradiška i Dubica :) mirza-sm May 15th, 2008, 03:19 PM a naravno ima i ljuta krajina, tj. ljutO krOj`na: bihOć, cOzin i "O" kompOnijO :D mojaBL May 15th, 2008, 06:59 PM a naravno ima i ljuta krajina, tj. ljutO krOj`na: bihOć, cOzin i "O" kompOnijO :D poludice Bihocani kad ti vide opet ovo "o" :D vec su te upozoravali :) Inace pospanko ta tvoja Krajina je Cazinska Krajina, a ova sira kako je ti nazva Bosanska Krajina dva razlicita pojma. glukon May 15th, 2008, 10:55 PM ^^pa je li se ne zove ta sira Bosanska Krajina? Ta ljuta je bas zasluzila to ime he he... 4.godine pod totalnom opsadom i nedadose se :) he he SinCity May 16th, 2008, 08:37 AM INFRASTRUKTURA AUTOCESTA KROZ BIH TREBALA BI BITI ZAVRŠENA DO 2017. GODINE Gradnjom četiri dionice ubrzava se izgradnja autoceste na koridoru Vc http://www.poslovni.hr/img/ArticleImages/64079.jpg EBRD i EIB s pola milijarde eura financirat će najveći infrastrukturni projekt u Bosni i Hercegovini U Bosni i Hercegovini do sada je izgrađeno samo 35,5 kilometara autoceste na paneuropskom koridoru Vc, a do kraja godine trebalo bi biti pušteno u promet još 9,4 kilometara. Time će se završiti dionica od Vlakova kod Sarajeva do Kaknja, u ukupnoj dužini od 45 kilometara. Prema uvjetima iz Studije izvodljivosti, autocesta kroz BiH trebala bi biti završena do kraja 2017. godine, a procjenjuje se da vrijednost radova za gradnju preostalog 291 kilometra, bez troškova izuzimanja zemljišta i poreza, iznosi 2,9 milijardi eura. Povoljni krediti Dodjelom povoljnih kredita u ukupnom iznosu od 480 milijuna eura od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) BiH će znatno ubrzati gradnju dijela autoceste. Pregovori resornih dužnosnika iz BiH i predstavnika tih dviju financijskih institucija o uvjetima pod kojima će kredit biti odobren su u tijeku. Očekuje se da će EBRD i EIB, BiH kao primatelju, a Federaciji BiH kao korisniku, kreditna sredstva odobriti uz grace razdoblje od pet do šest godina, rok otplate od 25 godina i kamatu od 1,5 posto. Tim sredstvima trebale bi biti "napadnute" četiri prioritetne dionice i do kraja 2012. godine izgrađeno još 65 kilometara autoceste. Međutim, među hrvatskim i bošnjačkim dužnosnicima postoje razmimoilaženja o prioritetima. Namik Kasumović iz ministarstva prijevoza i komunikacija BiH kazao nam je kako su prioritetne dionice Svilaj - Odžak na sjeveru zemlje, dužine 8,9 kilometara, Bijača - Počitelj na jugu u dužini od 21,4 kilometara, Kakanj - Zenica dužine 15,2 kilometara i Vlakovo - Tarčin dužine 18,9 kilometara. Njegov nadređeni, ministar prijevoza i komunikacija BiH Božo Ljubić, međutim, sarajevskom je Dnevnom avazu izjavio da inzistira na gradnji autoceste od Bijače, odnosno od granice s Hrvatskom pa sve do Mostara, a ne samo do Počitelja. Također traži da se dionica Vlakovo - Tarčin gradi tek ako ostane novca od kredita europskih financijskih institucija. Ljubića kao jednog od predviđenih potpisnika kreditnih sporazuma navodno podržavaju i druga dva planirana potpisnika kreditnih aranžmana - ministar financija BiH Dragan Vrankić i ministar financija Vjekoslav Bevanda, dok je četvrti potencijalni potpisnik ministar prometa Nail Šećkanović demantirao postoje nesuglasja o prioritetnim dionicama. Hercegovačka trasa "Mi smo bankama uputili zajedničko pismo u kojem smo usuglasili koje dionice hoćemo zajedno graditi", izjavio je Šećkanović. Dodao je kako je ministarstvo prihvatilo da se uključi dionica kroz Hercegovinu, no nije precizirao je li to dionica Bijača - Počitelj ili Bijača - Mostar. Očekuje se kako će partneri riješiti nesporazume jer je riječ o jeftinim sredstvima kojima bi BiH do kraja 2012. godine od ukupno 336 kilometara sagradila 110 kilometara, dok bi se preostali dio autoceste - 46 kilometara kroz RS i 180 kilometara kroz FBiH financirao uglavnom po modelu javno-privatnog partnerstva, odnosno koncesijama. RS gradi 'paralelni koridor' Banja Luka - Split U tijeku je gradnja autoceste Banja Luka - Split koja se naziva paralelnim koridorom. Koncesija za gradnju mreže autocesta kroz RS dodijeljena je austrijskom Strabagu. Do kraja 2009. godine trebala bi biti dovršena dionica Banja Luka - Gradiška (granica s Hrvatskom), a do kraja 2015. dionica Banja Luka - Kupres duga 110 kilometara. Za dodjelu koncesije za gradnju dionice kroz FBiH, točnije kroz Herceg-Bosansku županiju, u dužini od 85 kilometara zainteresirana je austrijska Alpina, dok Hrvatska službeno još nije iskazala interes za gradnju preostalih 30 kilometara od Kamenskog do Splita. http://www.poslovni.hr/79758.aspx Zero00 May 16th, 2008, 08:52 AM ^^ Kako napreduje koridor Vc u Slavoniji.. kad namjeravaju zavrsiti, ako iko zna? mojaBL May 16th, 2008, 09:25 AM Hrvatska jeste iskazala interes za gradnju od Kamenskog do ST. jedan dio brze ceste od A1 prema BiH je i izgradjen mojaBL May 16th, 2008, 09:26 AM Ne to je cazinska krajina, a ovo sire je bosanska krajina skingrad May 16th, 2008, 10:08 AM a naravno ima i ljuta krajina, tj. ljutO krOj`na: bihOć, cOzin i "O" kompOnijO :D :lol: :lol: :applause: glukon May 16th, 2008, 10:32 AM Joj mirza navlaci one ljute na sebe :) mirza-sm May 16th, 2008, 05:37 PM lol pa ne navlačim, tako pričaju ljudi... to je meni simpa ;) Beg May 17th, 2008, 12:11 AM Joj Boze kakve gluposti vi prosipate...al moram priznat da je upravu za OoO :P Inace Mirza drago mi je da si se vratio na forum, nisi mogo izdrzat? hehe Imota May 17th, 2008, 08:59 AM ^^ Kako napreduje koridor Vc u Slavoniji.. kad namjeravaju zavrsiti, ako iko zna? Dionica od autoceste ZG-BG kod Sređanaca do Đakova (oko 25 km) je završena i puštena u promet prošle godine.Trenutno se gradi dionica Đakovo -Osijek (32 km) koja bi trebala biti gotova do kraja godine.Preostali manji dio do granice sa Mađarskom (cca 30 km) i granice sa BIH (Svilaj cca 3 km)planiran je iza 2008 i vjerovatno će pratiti gradnju koridora 5c u BIH i Mađarskoj. mirza-sm May 17th, 2008, 12:56 PM ^^ hvala ;) pa slikao sam bezze neke slike po Ze i Sa, pa reko da ih ubacim i najavim grandiozno comeback :p a i neke su se stvari promijenile, tako da je sve u svemu okej.. XiGoN May 18th, 2008, 12:45 PM Ministar gospodarstva Livanjske županije Vlatko Zrilić smatra da će trasa budućeg auto-puta Banja Luka-Split iz ekonomskih razloga vjerojatno prolaziti preko Mliništa, Glamoča, Livna i Kamenskog. Zrilić je lokalnim medijima u Livnu rekao da će u Beču sa predstavnicima austrijske korporacije "Strabag-Alpina" razgovorati o trasi auto-puta, koji će dijelom prolaziti kroz HBŽ. "U tijeku su razgovori o ovom projektu sa jednom slovenskom, talijanskom i austrijskom korporacijom. Ukoliko koncesionari budu Austrijanci, trasa budućeg autoputa Banja Luka-Split sigurno će Na maratonu je ići preko Livna", rekao je Zrilić za Agenciju SRNA. On je dodao da bi u tom slučaju vlasti Livanjske županije bile obavezne da investitoru izdaju koncesiju na 30 godina, uz mogućnost produženja za još 15 godina, te da mu omoguće izgradnju benzinskih pumpi i restorana uz trasu auto-puta. Zrilić je dodao da će austrijska korporacija Strabag-Alpina 26. potpisati ugovor o izgradnji auto-puteva u Republici Srpskoj, a da će jedan od tih projekata biti i putni pravac Banja Luka-Split. Link: http://www.monitor.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=13214&Itemid=2 mojaBL May 19th, 2008, 10:12 AM Ako bude pratio gradnju u BiH onda nista od te price 2008. corvus_edin May 20th, 2008, 11:37 PM http://farm3.static.flickr.com/2390/2512244006_15c5071924_o.jpg 20.5.2008 Danas poslijepodne u okviru pratećeg programa 5. Međunarodnog sajma metala «ZEPS Intermetal 2008.» održana je skup pod nazivom «Željeznica - generator privrednog razvoja». Organizator skupa održanog u Promotivnoj sajamskoj hali, bile su Željeznice FBiH. Generalni direktor Željeznica FBiH Narcis Džumhur izjavio je da je cilj ovog javnog preduzeća da u 2015. godini dostigne rezultate od 15,5 miliona tona prevezenih roba i 1,8 miliona putnika. «U 2007. godini Željeznice FBiH prevezle su 7,2 miliona tona, od čega 3,7 miliona tona u međunarodnom saobraćaju. Podsjećanja radi, u 2000. godini prevezeno je 3,4 miliona tona roba i to skoro sve u unutrašnjem saobraćaju. U ovoj godini planirali smo prevesti 7,5 miliona tona raznih roba i 746.000 putnika. S ponosom objavljujem da smo u prva tri mjeseca premašili plan za 34 posto, što znači da bi do kraja godine mogli prevesti oko 9 miliona tona raznih roba. Naš ovogodišnji cilj je da godinu završimo pozitivno, i da prihodi i rashodi budu na nivou od 150 do 160 miliona KM», izjavio je Narcis Džumhur, generalni direktor Željeznica FBiH. Do 2010. godine kada se očekuje isporuka jednog od 9 naručenih nagibnih vozova, Željeznice FBiH planiraju izvršiti rekonstrukciju skoro svih 169 željezničkih stanica u FBiH, kao i većinu pruga. Kako je rekao direktor Džumhur, Željeznice FBiH godišnje prevezu 74 posto od ukupno prevezenih roba u FBiH. (Fena) mojaBL May 21st, 2008, 09:33 AM Ko god je preradio ovaj baner los je font odabrao http://farm3.static.flickr.com/2272/2509826550_2fbf8e6829_o.jpg Zero00 May 21st, 2008, 03:23 PM Probijen prvi tunel na trasi koridora 5C Druga dionica od Briješća do Butila još na čekanju zbog eksproprijacije... 21.05.2008. 12:08 Radnici slovenske kompanije SCT, koja je izvođač radova na sarajevskoj zaobilaznici, proteklih dana probili su prvi tunel na cjelokupnoj trasi autoputa na koridoru 5C, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" direktor Direkcije za ceste FBiH Ljubo Pravdić. Riječ je o tunelu Oštrik dužine 294,1 metar, na prvoj dionici zaobilaznice od Jošanice do Butila, koji je većim dijelom bio iskopan prije rata. Izvođač je sada samo nastavio posao i probušio još stotinu metara. Probušena je, u građevinskom žargonu, prva cijev tunela, a bušenje druge, koja je duga 275 metara, počet će ovih dana i biti završeno za dva mjeseca, rečeno nam je u Direkciji. Gradnja druge dionice zaobilaznice od Briješća do Butila, dužine 4,03 kilometra, koja je čekala dogovor Vlade FBiH i Kantona Sarajevo o plaćanju eksproprijacije, kako nam je prenio Pravdić, još nije počela. - Dogovor je postignut, ali sada očekujemo da Vlada FBiH donese odluku o izdvajanju novca. To bi se trebalo dogoditi na prvoj narednoj sjednici. Eksproprijacija bi odmah nakon toga trebala početi i odvijala bi se u fazama - kaže Pravdić. Novi zakon o eksproprijaciji striktan je u nekim procedurama te u određenoj mjeri usporava proces i zbog toga će Direkcija vjerovatno morati potpisati ugovor s izvođačem do kraja maja, kako ne bi istekao rok. Ipak, početak radova morat će sačekati rješavanje imovinskopravnih odnosa na trasi. Vrijednost ugovora za izgradnju druge dionice je oko 23 miliona eura. Autor: T. L. http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/probijen-prvi-tunel-na-trasi-koridora-5c Realek May 24th, 2008, 01:38 AM Ima li neka up-to-date mapa sta je dosad izgradjeno od autoputeva i sta se momentalno gradi? mirza-sm May 24th, 2008, 05:38 PM ^^ i hope u know german http://de.wikipedia.org/wiki/A1_%28Bosnien_und_Herzegowina%29 ;) btw i took 2 pics from wikipedia: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/e/ee/Autobahn_Visoko.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/de/f/f7/Autobahn-Sarajevo.jpg Realek May 24th, 2008, 10:40 PM ^^ i hope u know german http://de.wikipedia.org/wiki/A1_%28Bosnien_und_Herzegowina%29 ;) No, but I can still conclude that the A1 (E73) will be a great experience to drive on, because of all the tunnels and bridges :okay: BTW is this the complete planned network? http://bs.wikipedia.org/wiki/Slika:BiH_Autoput_A1.jpg glukon May 25th, 2008, 12:20 AM ^^no, it is not because the green and yellow parts are but the other ones are just suggestions I think and the planned network of the RS part of BiH is not included there... Btw; 45km of the A1 is constructed, that what`s on the link you have... I hope too that someone that knows what the planned network is mojaBL May 25th, 2008, 12:20 PM No, but I can still conclude that the A1 (E73) will be a great experience to drive on, because of all the tunnels and bridges :okay: BTW is this the complete planned network? http://bs.wikipedia.org/wiki/Slika:BiH_Autoput_A1.jpg No it is not. A1 (Sava-more) is ok, but other directions no. I think this is the "network" finished and UC Finished 28km highway near Sarajevo ~10km fast road (brza cesta) near Banja Luka UC 6km near BL, almost finished another 35 UC, work began this year. 9km UC from Sarajevo direction north 6 km (i think) Sarajevo bypass (part of A1) Finished 28+10 UC 56km someone correct me if i am wrong Realek May 25th, 2008, 03:25 PM Thnx for the detailed info. Do you know which is the next segment that will be opened for traffic and when is that expected? mojaBL May 25th, 2008, 03:38 PM I think those two segments 6km near Banja Luka and 9km north of Sarajevo. This year. mirza-sm May 26th, 2008, 02:47 AM yea the 6km near Banja Luka towards Gradiška and 9km north of sarajevo (to the city of Kakanj), and next year another 14,5km from Kakanj to a small place near Zenica ;) ljubav_aha May 27th, 2008, 03:17 AM da, bl je središte krajine u širem smislu, ali zato treba definirati na koju krajinu mislimo, pošto u tu krajinu čak ulazi i jajce. kako se zove ona razvojna agencija koja pokriva zapadnu bosnu, recimo da bi to moglo definirati područje krajine... bosanska krajina :Bihać, Cazin, V. Kladuši, Bos. Petrovac, Sanski Most, Bos. Krupa sjeverozapadna bosna : Banja Luka, Mrkonjić Grad, Prijedor,Bos. Gradiška, Prnjavor, Derventa Bos. Brod mojaBL May 27th, 2008, 03:20 AM ^^netacno. Glavni grad i centar B.Krajine je Banja Luka. A cazinska krajina je cazin, bihac, velika kladusa. mirza-sm May 27th, 2008, 03:30 AM ^^ potpisujem ;) ljubav_aha May 27th, 2008, 03:37 AM ^^ sta je netacno? samo sam napisala tacnije georafsko odrediste gradova:tongue3: ljubav_aha May 27th, 2008, 03:41 AM ^^ potpisujem ;) gdje sam tacno napisala nesto o glavnom gradu,samo sam napisala geografsko odrediste gradova : sjevrozapadna bosna,istocna bosna,sjeveroistocna bosna,centralna bosna,bosanska krajina,centralna bosna i hercegovina ljubav_aha May 27th, 2008, 04:10 AM cijela zaobilaznica treba da bude gotova do 2011!!!! a Autoput Sarajevo-Zenica 2009! kako trenutno napreduju radovi na ovom projektu gorazde_66 May 27th, 2008, 09:10 AM kako trenutno napreduju radovi na ovom projektu Skoro su probili prvi tunel na Koridoru 5C: http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/probijen-prvi-tunel-na-trasi-koridora-5c A evo i slike zaobilaznice: http://www.sa-c.info/project/sarajevska-zaobilaznica/48 I jos malo ma ce poceti izgradnja 2. Lot-a:cheers: Uglavnom se fino radi:cheers: mirza-sm May 27th, 2008, 12:47 PM gdje sam tacno napisala nesto o glavnom gradu,samo sam napisala geografsko odrediste gradova : sjevrozapadna bosna,istocna bosna,sjeveroistocna bosna,centralna bosna,bosanska krajina,centralna bosna i hercegovina pa podijelila si gradove bosanske krajine u gradove "bosanske krajine" i "sjeverozapadne bosne" :) npr. banja luka je grad u krajini, tj njen glavni grad koji si stavila pod sjeverozapadnu bosnu, dok su npr. bihać i sanski most gradovi u sjeverozapadnoj bosni također, koje si stavila u bosansku krajinu :D glukon May 27th, 2008, 01:18 PM http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/05-2008/naplatne%20kucice-proba%208.jpg Od nedjelje plaćanje putarine na autoputu Za automobile 1,5, a kamione sedam maraka... 27.05.2008. 11:50 Radnici za naplatu putarine jučer su započeli obuku na stazama u Jošanici, na dionici autoputa Sarajevo - Zenica na koridoru 5C. Kako je za "Avaz" kazao direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj, obuka će trajati do petka do 22 sata. - U subotu će imati slobodan dan, a u nedjelju bi trebala početi naplata putarine - kazao je Trhulj, dodajući da u narednim danima trebaju dobiti i blagajnički minimum za početak naplate. Kako smo saznali na terenu, intenzitet saobraćaja je veliki. Radnica na naplati Jasmina Fejzić kaže nam kako ima i onih koji pripreme novac za putarinu, ali da je više onih koji su oduševljeni što se putarina još ne naplaćuje. Za jedan prolazak autoputem do Dobrinja, odnosno 28 kilometara, vozači putničkih automobila plaćat će 1,5 KM. Najviše će morati izdvojiti vozači kamiona, koji će korištenje moderne saobraćajnice plaćati sedam maraka. Prolazak druge kategorije vozila naplaćivat će se tri KM, a treće pet. Autor: E. B. avaz.ba mojaBL May 27th, 2008, 01:25 PM gdje sam tacno napisala nesto o glavnom gradu,samo sam napisala geografsko odrediste gradova : sjevrozapadna bosna,istocna bosna,sjeveroistocna bosna,centralna bosna,bosanska krajina,centralna bosna i hercegovina Pa netacno je jer si BK zaustavila kod Sanskog Mosta. A ovo Banja Luka, Mrkonjić Grad, Prijedor,Bos. Gradiška ukljucila u SZB, a nisi u BK. mirza-sm May 27th, 2008, 01:55 PM ^^ lol da, ovo je jednostavnija verzija onog što sam ja rekao :lol: uvijek zakomplikujem stvari :D ljubav_aha May 27th, 2008, 04:48 PM Skoro su probili prvi tunel na Koridoru 5C: http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/probijen-prvi-tunel-na-trasi-koridora-5c A evo i slike zaobilaznice: http://www.sa-c.info/project/sarajevska-zaobilaznica/48 I jos malo ma ce poceti izgradnja 2. Lot-a:cheers: Uglavnom se fino radi:cheers: gorazde_66,.hvala na detaljnom odgovoru,i drago mi je da su radovi u toku:banana: gorazde_66 May 27th, 2008, 06:55 PM Dva radarska sistema na autoputevima "Nadamo se da će korištenje ove tehnike poboljšati opće stanje sigurnosti saobraćaja", kazao je Omerović... 27.05.2008. 13:52 MUP Kanotna Sarajevo će izvršiti nabavku dva radarska sistema koji će biti postavljeni na autoputu od Vogošće prema Podlugovima i od Blažuja prema Hadžićima. ''To su lokaliteti gdje imamo najveći broj saobraćajnih nezgoda s teškim posljedicama'', kazao je na današnjoj sjednici Gradskog Vijeća načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a KS-a Elmedin Omerović. On je informirao vijećnike o aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za period januar-april 2008. Načelnik Omerović je kazao da će MUP KS-a dobiti radarski sistem od federalnog resornog ministarstva u sklopu strategije ''Sigurnost saobraćaja 2008.-2013. godine''. ''Nadamo se da će korištenje ove tehnike poboljšati opće stanje sigurnosti saobraćaja'', kazao je Omerović. MUP će raditi i na smanjenju krivičnih djela. http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sarajevo/dva-radarska-sistema-na-autoputevima SA-R May 29th, 2008, 03:13 PM ^^ potpisujem ;)Pogresno potpisujes. Bosanska Krajina je sve u troukutu hrvatska granica, Sava, Vrbas. Znaci sve sto se nalazi u tom trokutu je Bosanska Krajina. Cazinska Krajina je unutar Bosanske Krajine, Banja Luka je takodjer unutar Bosanske Krajine. U Bluci je do rata postojalo Narodno Pozoriste Bosanske Krajine, AIPK Bosanska Krajina itd itd. gorazde_66 May 29th, 2008, 08:33 PM Od 01. juna 2008. godine počinje naplata cestarine u jošanici http://www.sa-c.info/nws_img/headline_Od_01_juna_2008_godine_pocinje_naplata_cestarine_u_Josanici__b471e_fwjako.jpg Naplata cestarine na naplatnom mjestu Jošanica na autocesti A1 počet će 1. juna u 06.00 sati, saopćeno je danas iz Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta. Visina naplate cestarine, u otvorenom sistemu naplate, kako se navodi, utvrđena je Odlukom o naplati takse na korištenje autoceste A1, koju je donijela Vlada FBiH 12. marta. U skladu s tom odlukom, visina cestarine za kategoriju vozila I će iznositi 1,50 KM, kategoriju vozila II -tri KM, kategoriju vozila III - pet KM, a kategoriju vozila IV - sedam KM. Kategorizacija vozila je definirana Pravilnikom o sistemu naplate cestarine na autocestama i objektima s naplatom u FBiH, kaže se u saopćenju Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta. http://www.ekapija.ba/website/bih/page/173147 :banana::cheers: Evo jos jedan video by emir506 from sa-c.info (http://www.sa-c.info/) sf7Ej6sfXIU i slike by @dmir from sa-c.info (http://www.sa-c.info/) http://www.sa-c.info/sacImages/naplatna%201_kGmsN.jpg http://www.sa-c.info/sacImages/naplatna%202_LDoj3.jpg mojaBL May 30th, 2008, 12:02 AM Pogresno potpisujes. Bosanska Krajina je sve u troukutu hrvatska granica, Sava, Vrbas. Znaci sve sto se nalazi u tom trokutu je Bosanska Krajina. Cazinska Krajina je unutar Bosanske Krajine, Banja Luka je takodjer unutar Bosanske Krajine. U Bluci je do rata postojalo Narodno Pozoriste Bosanske Krajine, AIPK Bosanska Krajina itd itd. Pa to je i receno s nase strane. mirza-sm May 30th, 2008, 01:06 AM Pogresno potpisujes. Bosanska Krajina je sve u troukutu hrvatska granica, Sava, Vrbas. Znaci sve sto se nalazi u tom trokutu je Bosanska Krajina. Cazinska Krajina je unutar Bosanske Krajine, Banja Luka je takodjer unutar Bosanske Krajine. U Bluci je do rata postojalo Narodno Pozoriste Bosanske Krajine, AIPK Bosanska Krajina itd itd. pa to su ti gradovi nabrojani, plus oni što nisu nabrojani. ovo se odnosilo na one gradove što je ona nabrojala ;) mirza-sm May 30th, 2008, 01:07 AM Pa to je i receno s nase strane. da lol :D btw naplatne kućice kickz ass!! :cheers: mirza-sm May 30th, 2008, 01:13 AM LoL prva zemlja smo koja je uvela plaćanje u naturi cestarinu :lol: (reference to the video gore btw :D) gorazde_66 May 30th, 2008, 04:03 PM Gradski autoput Tuneli na Ciglani http://www.panoramio.com/photos/original/9559332.jpg http://www.panoramio.com/photos/original/9559365.jpg by Zijo Eskić Link (http://www.panoramio.com/photo/9559332) Most preko pijace http://www.panoramio.com/photos/original/2685944.jpg by jasmin_20 Link (http://www.panoramio.com/photo/2685944) Vidi se da je ta cesta trebala da bude autoput:) |