spuzva bob
December 28th, 2010, 06:05 PM
^^ Odlično.
|
View Full Version : [Rijeka] - Construction update (2007-2010) Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
[42]
spuzva bob December 28th, 2010, 06:05 PM ^^ Odlično. gorgoroth December 28th, 2010, 06:18 PM Je ^^ odlično ^^ izgleda da još nebodera dobivamo,samo da se može razaznati kolika katnost ivan_ri December 28th, 2010, 06:25 PM mislim da ce ovaj najvisi neboder imat 16 katova... nista posebno, sad se nadamo da ce na poslovnom djelu rujevice isplanirati nesto impresivnije be.redy December 28th, 2010, 06:27 PM Rezolucije ovih radova su im nikakve. Malo što se može pošteno pogledati... Bit će ovo zanimljivo gledat kada krene u gradnju. Ovako odoka nekako me najviše intrigira ipak treće mjesto. Ali kažem, volio bi da se tekstovi mogu normalno pročitati na svim listovima. gorgoroth December 28th, 2010, 06:28 PM ^^ i meni je treće mjesto najimpresivnije i najmasivnije :cheers: gorgoroth December 28th, 2010, 06:30 PM URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKI NATJEČAJ OD PRISTIGLA 24 RADA, TEHNIČKA KOMISIJA ODABRALA TRI RADA Rujevica bila veliki izazov arhitektima Rješenje arhitektica Vesne Gojak, Andree Crnčić, Vesne Draksler i Anne Kravcove dobilo prvu nagradu i 140.000 kuna RIJEKA Prvu nagradu i 140.000 kuna na urbanističko-arhitektonskom rješenju stambenog područja Rujevica dobio je rad koji su osmislili arhitekti Vesna Gojak iz Pule, Andrea Crnčić iz Rijeke, Vesna Draksler iz Ljubljane i Anna Kravcova, također iz Ljubljane. Rok za predaju natječajnih radova bio je 8. prosinca 2010. godine, a prstiglo je ukupno 24 rada. Tehnička komisija odradila je komparativnu analizu pristiglih arhitektonskih rješenja, a Ocjenjivački sud kojim je predsjedao dr. sc. Tihomir Jukić, dipl. ing. arh., odabrao je laureate. Drugu nagradu i 95.000 kuna dobili su zagrebački arhitekti Ivona Jerković, Josip Jerković, Marta Lozo, Iva Peručić, Damir Petric, Igor Sladoljev, Hrvoje Vidović i Andrej Vuk, dok je treća nagrada i 65.000 kuna pripala tvrtki »njirić+arhitekti«, odnosno Hrvoju Njiriću, Juri Bešliću i Ivanu Juriću. Ocjenjivački sud osigurao je po 20.000 kuna za otkup još dva rada. Prvi su osmislili Helena Paver Njirić, Jelena Botteri, Yosuke Ozaki, Hrvoje Sedlić i Miro Roman, dok su autori drugoga Davorin Senečić, Aida Botonjić, Jagoda Škoton i Martina Paun. Izrada arhitektonsko-urbanističkog rješenja stambenog područja Rujevica bio je veliki izazov urbanistima i arhitektima zbog važnosti jednog od rijetkih slobodnih prostora u Rijeci, ali i zbog socijalne osjetljivosti jer je trebalo osmisliti način rješavanja stambenog zbrinjavanja i urbaniziranja romskog naselja. Na koji način su izazovi riješeni, javnost će biti upoznata na izložbi i na okruglom stolu o svim natječajnim radovima u veljači 2011. godine. – Projektni zadatak imao je za cilj da se ne samo kvalitetnim urbanističkim rješenjem nego i potencijalno suvremenom i ekspresivnom arhitekturom naglasi značenje područja Rujevice unutar grada. Veličina prostora samog obuhvata od preko 40 hektara, višestambena izgradnja kao planirana tipologija, značajni potencijali stanovanja, samo su neke od karakteristika prostora za koji se predviđa da će izgradnjom zahvatiti ne samo područje na kojem je urbana kvaliteta posve izostala, a zatečeno stanovanje krajnje substandardno, nego i daleko širi gravitacijski prostor koji je Prostorni plan uređenja grada Rijeke prepoznao kao prostor novog funkcijskog težišta grada Rijeke, obrazložili su u Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem. Na novoplaniranom stambenom području Rujevica površine oko 45 hektara planirana je izgradnja preko 3.000 stanova koji će prihvatiti oko 7.500 stanovnika. Struktura stanova i zastupljenost tipova stanova unutar nje bit će predmetom posebnih studija u funkciji arhitektonskog rješenja građevina i realizacije naselja. Osim stambenih traženo je i planiranje javnih i društvenih sadržaja, odgojno-obrazovnih, sakralnih, sportskih, zdravstvenih te javnih površina. Integracija romskog naselja U Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem podsjećaju da je poseban uvjet koji se postavio u funkciji realizacije cjelokupnog rješenja stambenog područja bilo planiranje određenog broja stambenih jedinica za dio stanovnika tzv. »romskog naselja«. – Za potrebe njihovog smještaja bilo je potrebno osigurati do 250 stambenih jedinica. Programskim zadatkom, osim tipologijom višeobiteljskih građevina disperziranih područjem obuhvata ili grupiranih u jedinstvena područja, bio je dozvoljen i autorski pristup rješenju, uz napomenu da se novim rješenjem pomogne integraciji onih stanovnika koji će ostati živjeti na ovom području, ali u uvjetima potpunog stambenog i komunalnog standarda, a da se onemogući bilo kakva getoizacija – naveli su u ovom gradskom Odjelu. Damir CUPAĆ http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A286028632859285A2863285A2858285928582863287A287128632863285D285B285A28582859286128632863286328592863W acy December 28th, 2010, 06:54 PM http://www.d-a-r.hr/plugins/kalendar/event.php?id=125 Evo odma i ovako da vidimo projekte... :cheers1: hvala na linku Meni je prvi otkup najbolji(hehehe a zna se i zasto), a drugo mjesto drugoj nagradi. Na rijesenju koje je dobilo prvu nagradu sve je nekako previse rastrkano i nekompaktno-zato bi ga ja stavio na diobu ocjenu 3ćeg mjesta s drugim otkupom. Trece mjesto mi je najgora opcija, previse dugackih i mastodontskih zgrada na isti kalup u odnosu na prave nebodere(uopce ih i nema) a i spominje se neki kvart samo za Rome ???? be.redy December 28th, 2010, 07:06 PM Je mene zanima upravo kako su oni to raštrkali. Lijepo se vidi u skicama na prvome listu cijeli tok kretanja i razmišljanja, ali pošto ne vidim tekst opet ne razumijem zašto su lomili i preslagivali volumene... Meni se taj prvi otkup vizualno sviđa, ali koncept mi je malo bezveze. Forsiranje stambeno + ______ kroz sve elemente bi možda kroz planiranu gradnju i uspio, ali nekako mi sve to izgleda kao svi oni sfušani vrtići u prizemljima stambenjaka jer u kvartu nema mjesta za izgradnju poštenog vrtića ili kada se nasilu uguraju razni ginekolozi, stomatolozi i slično također u prizemlja stambenjaka... To nikad nije najsretnije rješenje, a ovdje ka da su se pomirili sa time unaprid i već uprojektirali takva polurješenja. :? acy December 28th, 2010, 07:41 PM Znam da je ponekad miksanje svega toga u istu zgradu ili neboder malo nezgodno .Vjerojatno su to napravili da bi ustedili prostor i vodili se cinjenicom da je Rijeka vec sama po sebi jako skucen grad gotovo u svakom svom dijelu. To je samo idejni projekt koji bi se razradom mozda i koncepcijski mijenjao i razvijao.Ali dao bi nam nadu u neke nove 30katne tornjeve.Izgled Rijeke na ovoj slici s mora je meni bas onakav kako bi ja htio da Rijeka izgleda u buducnosti. Svi ostali projekti u tom pogledu bitno zaostaju i po katnosti i po brojnosti tornjeva za ovim. Da drugonagradeni projekt ima par visih tornjeva bio bi mi daleko na prvom mjestu. gorgoroth December 28th, 2010, 07:50 PM Izazov arhitektima Za novo stambeno naselje na Rujevici stigla 24 arhitektonska rješenja Prvu nagradu i 140.000 kuna dobio je rad koji su osmislili arhitekti Vesna Gojak iz Pule, Andrea Crnčić iz Rijeke, Vesna Draksler iz Ljubljane i Anna Kravcova, također iz Ljubljane http://img708.imageshack.us/img708/7290/zanovostambenonaseljena.jpg (http://img708.imageshack.us/i/zanovostambenonaseljena.jpg/) RIJEKA Prvu nagradu i 140.000 kuna na urbanističko-arhitektonskom rješenju stambenog područja Rujevica dobio je rad koji su osmislili arhitekti Vesna Gojak iz Pule, Andrea Crnčić iz Rijeke, Vesna Draksler iz Ljubljane i Anna Kravcova, također iz Ljubljane. Rok za predaju natječajnih radova bio je 8. prosinca 2010. godine, a pristigla su ukupno 24 rada. Tehnička komisija odradila je komparativnu analizu pristiglih arhitektonskih rješenja, a Ocjenjivački sud kojim je predsjedao dr. sc. Tihomir Jukić, dipl. ing. arh., odabrao je laureate. Drugu nagradu i 95.000 kuna dobili su zagrebački arhitekti Ivona Jerković, Josip Jerković, Marta Lozo, Iva Peručić, Damir Petric, Igor Sladoljev, Hrvoje Vidović i Andrej Vuk, dok je treća nagrada i 65.000 kuna pripala tvrtki »njirić+arhitekti«, odnosno Hrvoju Njiriću, Juri Bešliću i Ivanu Juriću. Ocjenjivački sud osigurao je po 20.000 kuna za otkup još dva rada. Prvi su osmislili Helena Paver Njirić, Jelena Botteri, Yosuke Ozaki, Hrvoje Sedlić i Miro Roman, dok su autori drugoga Davorin Senečić, Aida Botonjić, Jagoda Škoton i Martina Paun. Izrada arhitektonsko-urbanističkog rješenja stambenog područja Rujevica bio je veliki izazov urbanistima i arhitektima zbog važnosti jednog od rijetkih slobodnih prostora u Rijeci, ali i zbog socijalne osjetljivosti jer je trebalo osmisliti način rješavanja stambenog zbrinjavanja i urbaniziranja romskog naselja. Na koji način su izazovi riješeni, javnost će biti upoznata na izložbi i na okruglom stolu o svim natječajnim radovima u veljači 2011. godine. – Projektni zadatak imao je za cilj da se ne samo kvalitetnim urbanističkim rješenjem nego i potencijalno suvremenom i ekspresivnom arhitekturom naglasi značenje područja Rujevice unutar grada. Veličina prostora samog obuhvata od preko 40 hektara, višestambena izgradnja kao planirana tipologija, značajni potencijali stanovanja, samo su neke od karakteristika prostora za koji se predviđa da će izgradnjom zahvatiti ne samo područje na kojem je urbana kvaliteta posve izostala, a zatečeno stanovanje krajnje substandardno, nego i daleko širi gravitacijski prostor koji je Prostorni plan uređenja grada Rijeke prepoznao kao prostor novog funkcijskog težišta grada Rijeke, obrazložili su u Odjelu gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem. Na novoplaniranom stambenom području Rujevica površine oko 45 hektara planirana je izgradnja preko 3.000 stanova koji će prihvatiti oko 7.500 stanovnika. Struktura stanova i zastupljenost tipova stanova unutar nje bit će predmetom posebnih studija u funkciji arhitektonskog rješenja građevina i realizacije naselja. Osim stambenih traženo je i planiranje javnih i društvenih sadržaja, odgojno-obrazovnih, sakralnih, sportskih, zdravstvenih te javnih površina. Riječki arhitekti nezainteresirani – Broj natječajnih radova svjedoči o intrigantnosti projektnog zadatka. Riječ je o prostoru koji predstavlja veliki potencijal u razvojnom smislu. Vjerujem da će prvonagrađeni rad predstavljati dobru osnovu za izradu detaljnog plana uređenja. Vodilo se računa o rješenju takozvanog romskog naselja koje je ilegalno sagrađeno. Naglašavali smo da nema nikakve bojazni da će se bilo što rješavati bolnim rezovima. prvonagrađeno rješenje omogućit će urbanizaciju područja na kojemu je smješteno ilegalno naselje, u skladu s pravilima struke i hrvatskim zakonima, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel na sjednici Kolegija u utorak. Pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca izrazio je žaljenje da na natječaj nije pristigao ni jedan rad riječkih autora, ocijenivši da im projektni zadatak očito nije bio dovoljno izazovan. http://www.novilist.hr/hr/Vijesti/Rijeka/Ri-Servis/Za-novo-stambeno-naselje-na-Rujevici-stigla-24-arhitektonska-rjesenja be.redy December 28th, 2010, 07:50 PM Znam da je ponekad miksanje svega toga u istu zgradu ili neboder malo nezgodno .Vjerojatno su to napravili da bi ustedili prostor i vodili se cinjenicom da je Rijeka vec sama po sebi jako skucen grad gotovo u svakom svom dijelu. To je samo idejni projekt koji bi se razradom mozda i koncepcijski mijenjao i razvijao.Ali dao bi nam nadu u neke nove 30katne tornjeve.Izgled Rijeke na ovoj slici s mora je meni bas onakav kako bi ja htio da Rijeka izgleda u buducnosti. Svi ostali projekti u tom pogledu bitno zaostaju i po katnosti i po brojnosti tornjeva za ovim. Da drugonagradeni projekt ima par visih tornjeva bio bi mi daleko na prvom mjestu. Znam da je ovo Skyscraper City forum, ali ne moraju na svakome koraku biti neboderi. :lol: :cheers1: acy December 28th, 2010, 08:11 PM Znam da je ovo Skyscraper City forum, ali ne moraju na svakome koraku biti neboderi. :lol: :cheers1: Hehehe slazem se, ali u zadnjih 30 tak godina ne da se nista u pogledu njihove gradnje nije napravillo u Rijeci(osim TCa) vec nema ni nikakvih planova uopce.Potpuna susa, zed ,pustinja,zero,nista:lol::lol::lol:.Jos su nam i onaj mizerni toranj ZTCa makli :ohno:.Totalno su prevladale ove nizekatnice. Tako da bi meni ,velikom zaljubljeniku u visokogradnju onakav projekt bio ko casa vode u pustinji:lol::lol::lol: gorgoroth December 28th, 2010, 08:30 PM Kako nema nikakvih planova,a Rastočine s četiri nebodera od petnaestak katova acy December 28th, 2010, 08:44 PM Kako nema nikakvih planova,a Rastočine s četiri nebodera od petnaestak katova Imas pravo na to sam zaboravio,ali i to su samo planovi poput famoznog tornja ZTCa. Bas me zanima da li ce se oni pocet gradit pocetkom 2011 godine kako je i najavljeno.Ali opet,di se to moze usporedivat s ovim tornjevima od 30 katova:). Scar Tissue December 29th, 2010, 01:33 PM Vec je i sluzbeno potvrdeno da se neboder nece graditi. Prolistaj u onoj temi o ZTC-u ;) gorgoroth December 29th, 2010, 09:04 PM b3Fma8ZO9II&feature Ako ništa ima lijepih kadrova grada acy December 29th, 2010, 09:16 PM Vec je i sluzbeno potvrdeno da se neboder nece graditi. Prolistaj u onoj temi o ZTC-u ;) Nisam mislio na ZTC toranj nego na nebodere na Rastočinama(oni):) ivan_ri December 30th, 2010, 01:13 AM dakle doslo je vrijeme za novu dretvu... :cheers: Kebra December 30th, 2010, 02:12 AM onda ćemo ovdje stavit ključ u bravu.. :cheers: |