Mimar
May 9th, 2007, 10:17 PM
Sad cu da otvorim novu temu ;)
|
View Full Version : Avaz Twist Tower 172m 38f | COM Mimar May 9th, 2007, 10:17 PM Sad cu da otvorim novu temu ;) Mimar May 9th, 2007, 10:19 PM http://img120.imageshack.us/img120/9894/avaz1mj9.jpg Avaz Twist Tower (part I) (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=389955) Avaz Twist Tower (part II) (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=11998453#post11998453) Mimar May 9th, 2007, 10:25 PM Edolen1 you can close this thread. Astralis May 9th, 2007, 10:59 PM Živjela nova dretva! :banana: :banana: Astralis May 9th, 2007, 10:59 PM Opa već je došel do kraja ovaj thread... ko bi rekel. mostarac1 May 9th, 2007, 11:14 PM ja bi vas sve pobanovao jebo ga pitanje... fakat idete na zivce i kvarite temu... nije nimalo smijesno :S e jebi ga i ti, meni prvi put da spomenem kucice. A niko drugi nije reagovao osim tebe. Ako ti nije do sale samo zaobidji :bash: mostarac1 May 9th, 2007, 11:15 PM ja bi vas sve pobanovao jebo ga pitanje... fakat idete na zivce i kvarite temu... nije nimalo smijesno :S e jebi ga i ti, meni prvi put da spomenem kucice. A niko drugi nije reagovao osim tebe. Ako ti nije do sale samo zaobidji :bash: mirza-sm May 9th, 2007, 11:27 PM ^^ haha i meni bilo prvi put :lol: anywayz već nr III :uh: ihh koda je juče bilo kad sam JA postavio onaj prvi članak da će se praviti ATT dan prije nego što sam krenuo u Španiju :cool: Ins0mniaC May 9th, 2007, 11:56 PM heh... samo da se zna da ce ATT biti visok 172m a ne 162m kao sto pise na renderu... ;) Ins0mniaC May 9th, 2007, 11:59 PM Opa već je došel do kraja ovaj thread... ko bi rekel. heh... mirza_sm potrosi thread dok kazes keks... naravno svojim korisnim ''zenskim'' pricama... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: LordMarshall May 10th, 2007, 12:17 AM povecalase cuna mirza-sm May 10th, 2007, 12:33 AM heh... mirza_sm potrosi thread dok kazes keks... naravno svojim korisnim ''zenskim'' pricama... :lol::lol::lol: kad smo već kod ženskih priča...jes ti to dobio pa ti svi smetaju ili? :D:D Ins0mniaC May 10th, 2007, 12:48 AM kad smo već kod ženskih priča...jes ti to dobio pa ti svi smetaju ili? :D:D i meni se svidja ATT... :lol: :lol: :lol: :lol: he*em li ti selo veselo... :D:D:D Astralis May 10th, 2007, 11:51 AM :lol: antenor May 11th, 2007, 11:33 PM heh... samo da se zna da ce ATT biti visok 172m a ne 162m kao sto pise na renderu... ;) vau souper:banana: , kako to?? povecalase cuna šta je cuna:)?? LordMarshall May 11th, 2007, 11:37 PM vau souper:banana: , kako to?? šta je cuna:)?? the male reproductive organ aka well you know :D antenor May 12th, 2007, 12:28 AM ^^ haha say no more:D lkm370 May 12th, 2007, 02:21 AM i know people are gonna start getting pissed when i ask this question again, but....are they gonna tear down those houses around ATT? :D mostarac1 May 12th, 2007, 02:28 AM i know people are gonna start getting pissed when i ask this question again, but....are they gonna tear down those houses around ATT? :D as far as i know it's just one person that's gonna get pisst :) eddie izzard May 12th, 2007, 01:00 PM Ovo mi je bas malo neposteno,svima smetaju kuce oko twista (a mnoge nisu bas neke kolibice ili stracare) i svi bi da ih ruse..Niko ne pomisli da ljudi tamo zive decenijama,ali nekako svi nama je najlakse preko tudjih ledja praviti "javno dobro".Volio bih da neko pita i te ljude sto zive tu kako je njima,jer ruku na srce ono ipak nije centar grada pa da kazemo da su te kuce faktor smetnje razvoju grada,ipak je tamo uljez avaz,a ne postojeci domovi. mirza-sm May 12th, 2007, 01:21 PM ma ništa pitati ruši sve od reda :lol: :| aycoola May 12th, 2007, 02:15 PM Lako je tudjim qrcem gloginje mlatiti :D Astralis May 12th, 2007, 03:34 PM the male reproductive organ aka well you know :D :D Astralis May 12th, 2007, 03:35 PM ma ništa pitati ruši sve od reda :lol: :| Pa da... ;) eddie izzard May 12th, 2007, 03:59 PM ^^ ma i ja sam prije (u naletima entuzijazma)uvijek bio samo za betoniranje i rusenje,ali onda pomislim kako ni meni nije bas drago kada mnogi ovde iz svih djelova svijeta iznose i to beskompromisno svoje stavove o npr.dijelu grada u kojem ja zivim pa onda ispada da svi znaju sta je najbolje za mene i ljude koje zive tu,a bez da ih/nas iko pita bilo sta.Ne bude mi pravo:ohno: U principu,s obzirom da se vec pise o svemu i svacemu volio bih da neko pokrene malo vise polemike o necemu o cemu se ovde malo ili nikako pise-kvalitetu zivota.Ne mislim tu samo na ekonomski segment,vec i na one stvari koje nas okruzuje i koje nam trebaju kada izadjemo iz kuce:parkovi,bazeni,biciklisticke staze,multiplexi,tereni za rekreaciju...stvari i sadrzaji gdje covjek moze kvalitetno potrositi slobodno vrijeme.Mislim da je to bolna tacka Sarajeva Astralis May 12th, 2007, 04:14 PM To stoji... Znam da je uvijek lakše pričat o tome da se sruši nešto tuđe nego kad je tvoje u pitanju... Al evo reći ću vam jednu stvar... Da meni netko kaže da će mi srušit zgradu i napravit novu staklenu i modernu za 2 godine u kojoj ću dobiti jednako velik stan, a u te 2 godine ću privremeno živjet u zamjenskom stanu... pristao bih na to istog trena. Stvarno ne razumijem da postoji iti jedan razlog da se ne pristane na to. Ako možeš za 2 godine imat nešto puno bolje nego što imaš sad zašto ne to iskoristiti... :cheers: eddie izzard May 12th, 2007, 04:23 PM ^^ slazem se s tobom u potpunosti,ali moj post se nije decidno odnosio samo na twist vec na uopste masovnu (neplansku) uzurpaciju skoro svih zelenih i slobodnih povrsina u jednom dijelu grada dok na fenomenalnim lokacijama imas bezbroj polusrusenih i zapustenih objekata na kojima nice samo korov:bash: Tako npr.van svake pameti neko napravi impresivnu gradjevinu poput bosmala medju bezbroj visokih solitera i to na 5-6 kilometara od centra (bas ko da smo tokijo pa nema vise nigdje mjesta) i onda jedni drugima umanjuju ne samo velicinu vec i neke druge stvari jer je gotovo nevjerovatno da na takvoj lokaciji zivis npr na 15 spratu i imas cjelodnevnu hladovinu i zaklonjen pogled od bosmala:nuts: Astralis May 12th, 2007, 04:28 PM Istina... :okay: Nedim May 12th, 2007, 07:16 PM Sve kuce koje su uz ulicu koja ide prema Velesicima ce se rusiti i to je odluceno jos prije olimpijade kad je donesen plan da se ulica prosiri na 4 trake. To rusenje bi ove godine trebalo i poceti jer su izdvojili sredstva za gradnju te ceste od Grbavice do Velesica. One kuce koje su malo iznad ceste, uglavnom iznad i ispod buduceg avaza su tu legalno napravljene davno prije ikakvog nebodera i nece se rusiti niti je u planu. Jedino ako radoncic ili neki drugi glavonja sve to ne pokupuje pa onda moze raditi sta god hoce s njima...ali tesko da ce iko pristati prodati.. metabalcanico May 13th, 2007, 04:43 AM ma ništa pitati ruši sve od reda :lol: :| hehe, ocigledno jos nije bilo dosta rusenja...ili su to posljedice rata :D bambam May 13th, 2007, 08:21 AM Pa dobro jesu li krenuli vec jednom sa tom fasadom? hariskec May 14th, 2007, 05:45 PM http://img267.imageshack.us/img267/6379/sarajevo024lv9.jpg http://img116.imageshack.us/img116/4498/sarajevo026nj8.jpg Više na: http://www.sarajevo-construction.net/projects/1/ Ins0mniaC May 14th, 2007, 05:55 PM koliki jeeee :D:D:D:D mostarac1 May 14th, 2007, 06:27 PM mashalah :) mirza-sm May 14th, 2007, 06:38 PM aiiiiii caramba mrcine :D da je barem u mene ovoliki....... :D iza kuće :D:D mirza-sm May 14th, 2007, 06:40 PM e šta mislite jel prestigao Bosmal?? Ballota May 14th, 2007, 06:41 PM Sarajevu se dize cuna: http://img116.imageshack.us/img116/4498/sarajevo026nj8.jpg :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Woooops. :) :D :D :D mirza-sm May 14th, 2007, 06:49 PM hehe bezze što sarajlije uvijek moraju imati najvećeg :rant: :D Bih06 May 14th, 2007, 06:52 PM ^^ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Mi jesmo glavni :) mirza-sm May 14th, 2007, 06:55 PM ee a kakav je ovo shopping centar ?? kad je to otvoreno? http://www.sarajevo-construction.net/updateImg/32JDL7A0aOqOv7f.jpg note: twist tower se nalazi iznad natpisa "shopping centar" :D pic by Zlatan from sarajevo-construction.net Beca May 14th, 2007, 06:59 PM ^^ VF Korea :) mirza-sm May 14th, 2007, 07:04 PM a to je Korea??? nikad nisam znao gdje se nalazi,iako me tata već par puta prozvo glupim jer se satro objašnjavajući i evo sad naleti na nju slučajno :lol: hvala beco ;) Ins0mniaC May 14th, 2007, 07:29 PM a to je Korea??? nikad nisam znao gdje se nalazi,iako me tata već par puta prozvo glupim jer se satro objašnjavajući i evo sad naleti na nju slučajno :lol: hvala beco ;) tata ti je u pravu... :D:D:D:D Ins0mniaC May 14th, 2007, 07:31 PM e šta mislite jel prestigao Bosmal?? ja mislim da su tu od prilike... att sada ima ja mislim oko 110-115m MasonicStage™ May 14th, 2007, 07:47 PM hehe bezze što sarajlije uvijek moraju imati najvećeg :rant: :D aaa bože dvosmislenosti! :lol: :lol: :lol: :D ;) gorazde_66 May 14th, 2007, 07:52 PM :| http://img248.imageshack.us/img248/2986/sarajevo006zv3.jpg B-):D http://www.sarajevo-construction.net/updateImg/gvINET13JlkWJ9X.jpg MasonicStage™ May 14th, 2007, 08:01 PM stvarno nevjerojatno kako visoko izgleda! nikad ne bih rekao da trenutno ima 115 metara, reko bih minimum 150m :shocked: :shocked: :shocked: hariskec May 14th, 2007, 08:55 PM stvarno nevjerojatno kako visoko izgleda! nikad ne bih rekao da trenutno ima 115 metara, reko bih minimum 150m :shocked: :shocked: :shocked: To je optička varka jer je toranj poprilično uzak. Možeš tek zamisliti kako će izgledati sa svih 172 metra. Strava! :) eddie izzard May 14th, 2007, 09:12 PM Stvarno raste ko iz vode.Ja ga vidim sa terase odlicno jer je relativno blizu i najcudnije sto nikad nisam uspio vidjeti vise od 7-8 radnika na zadnjem spratu (ovo naravno vazi dok je bio nizi) pa imam osjecaj da toliko cudo pravo malo ljudi.:cheers: sajtion May 14th, 2007, 09:18 PM zna li iko gdje ona slika od avaza sto se na njoj vidi dio fasade koje su poceli stavljati? ja se ubi trazeci je ali nemogu je naci gorazde_66 May 14th, 2007, 09:31 PM zna li iko gdje ona slika od avaza sto se na njoj vidi dio fasade koje su poceli stavljati? ja se ubi trazeci je ali nemogu je naci je li mislis na ovu? http://img340.imageshack.us/img340/4/sarajevo029fe6.jpg sajtion May 14th, 2007, 09:41 PM slicna je ovoj gore ali je imala jednu staklenu fasadu kvadratnu. nemam pojma gdje je ali znam da je neko prikazao tu sliku prije mjesec dana ili negdje blizu tada SpotlessMind May 14th, 2007, 09:42 PM I don't get it, why are they using bricks? Bih06 May 14th, 2007, 09:46 PM ^^ Yea I thought steel was going to be used at first too....it seems like we always use brick in the balkans though sajtion May 14th, 2007, 09:57 PM I don't get it, why are they using bricks? jeftinije Astralis May 14th, 2007, 10:42 PM I don't get it, why are they using bricks? Sajtion meant to say that it is cheaper just for a case if you don't know Bosnian... :cheers: mirza-sm May 14th, 2007, 10:51 PM tata ti je u pravu... :D:D:D:D hahaha inso stvarno počinjem misliti da me mrziš :| Ins0mniaC May 15th, 2007, 12:29 AM hahaha inso stvarno počinjem misliti da me mrziš :| zar mozes pomisliti nesto tako...? :ohno: :ohno: :ohno: :bash: :bash: :bash: :bash: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ins0mniaC May 15th, 2007, 12:30 AM slicna je ovoj gore ali je imala jednu staklenu fasadu kvadratnu. nemam pojma gdje je ali znam da je neko prikazao tu sliku prije mjesec dana ili negdje blizu tada ... najveci biser ovog foruma, definitivno... ja mislim da je neko stavio stakleni kvadrat fasade, i kad su slikali, skinuli ga... pih eddie izzard May 15th, 2007, 12:32 PM zanima me jel se zna sta ce sve biti u twistu kad se zavrsi,osim hotela? ne mogu da vjerujem da ce toliku zgradu samo avaz popunit jer bi onda svaki zaposleni imao samo svoju kancelariju.Hoce li on mozda nesto miskovicu ustupiti?Mislim bilo bi dobro da je samo fahro unutra jer se onda povecava mogucnost da i drugi prave svoje objekte,prije svih delta jer mi se cini da miskovic voli grandiozne objekte. mirza-sm May 15th, 2007, 01:07 PM zar će biti hotel u twistu? zar nije u business centru hotel? :dunno: lol pa kod Fahre je sve moguće,što nebi i sve jedan uposleni imo svoju kancelariju? :| :D hariskec May 15th, 2007, 01:42 PM Ama nije ljudi. Avaz je velika firma sa puno zaposlenih. A površina cijelog objekta nije velika, nekih 14-15 hiljada metara kvadratnih. eddie izzard May 15th, 2007, 02:46 PM ^^ jeste velika kompanija,al ako elektroprivreda,posta,i bezbroj drugih vecih kompanija ima puno manje HQ onda je logicno da ni njima ne treba toliko iako jeste cinjenica da nema ogromnu kvadraturu.Po toj logici NY Times bi zauzeo sam pola Menhetna. antenor May 15th, 2007, 03:07 PM I don't get it, why are they using bricks? bricks are also better for the health of the occupants.. mirza-sm May 15th, 2007, 03:09 PM možda Fahro računa da je već na tenderu dobio Glas Srpske pa zato pravi toliki toranj hehe :D:D LordMarshall May 15th, 2007, 07:36 PM ^^ mislis na Glas Kraijne :D Ins0mniaC May 15th, 2007, 08:13 PM u Twistu ce kako sam cuo biti ALFA TV, AVAZ, nekoliko apartmana, kongresne dvorane u onoj donjoj zgradi i jos svasta nesto... :D:D SaRaJeVo-City May 16th, 2007, 01:40 AM I don't get it, why are they using bricks? what else are they gonna use? Sand? metabalcanico May 16th, 2007, 02:05 AM what else are they gonna use? Sand? They are more like thermal blocks or something. SpotlessMind May 16th, 2007, 02:28 AM Thanks for the brick answer everyone! lol And Sarajevo-City, geez I don't know: steel and concrete? Oh look, no bricks?! http://img.photobucket.com/albums/v109/nyctowers/2007/CIMG1775.jpg :nuts: metabalcanico May 16th, 2007, 05:48 AM Thanks for the brick answer everyone! lol And Sarajevo-City, geez I don't know: steel and concrete? Oh look, no bricks?! :nuts: Spotless whore, the what u call bricks is a proven method of building in Bosnia. Trust me, the buildings are more sound that majority of examples such as one above. There are many high tech attempts nowdays to improve energy performance of buildings but that is the truth, most of them are only attempts on behalf of architects and clients to gain credibility for trying something different. Secondly, you are refering to structure (i.e frame of the building). Those "bricks" are used as an infill for their good insulation properties, as I said well proven and economic accross various types of application. Anyway, the structure of Avaz tower is of reinforced concrete, therefore there is no reason to use a steel one. Astralis May 16th, 2007, 02:22 PM I must say that I don't see any problem if they're using bricks... renco May 16th, 2007, 05:37 PM It's not common nowdays to use brick on highrises ;) Bih06 May 16th, 2007, 05:49 PM ^^i agree...steel is the norm usually mirza-sm May 17th, 2007, 12:37 AM naučili tako fahru u sandžaku hebga :D metabalcanico May 17th, 2007, 02:15 AM e jebiga opet brkate stvar...i u avazu ce je korisitit samo za mali dio fasade te ovo "postolje" dakle to i nije obloga niti konstrukcija samog tornja. ChivDevil May 17th, 2007, 04:24 AM Nice looking tower for Sarajevo, but where is it located in comparison to the rest of the buildings in Sarajevo? It seems kind of isolated, and I have to agree that the bricks are kinda unusual. The tower's curves kind of remind me of Chicago's very own future building... :cheers: http://archrecord.construction.com/news/images/070420calatrava1.jpg LordMarshall May 17th, 2007, 04:28 AM ohh thats a beuty right there. you are right the Avaz tower is a bit on the isolated side. but that whole area is going through a redevelopment so hopefully we will see more projects that will connect the tower to the small cluster we got going :D Bosanac May 17th, 2007, 04:42 AM Bosnian construction companies are not experienced building with just steel. Everything is built with concrete and bricks, I think they just sticked with doing what they know best. metabalcanico May 17th, 2007, 06:04 AM Bosnian construction companies are not experienced building with just steel. Everything is built with concrete and bricks, I think they just sticked with doing what they know best. Let's call it a Bosnian vernacular high rise style..That's something to be proud of..:cheers: Astralis May 17th, 2007, 12:24 PM Nice looking tower for Sarajevo, but where is it located in comparison to the rest of the buildings in Sarajevo? It seems kind of isolated, and I have to agree that the bricks are kinda unusual. The tower's curves kind of remind me of Chicago's very own future building... :cheers: http://archrecord.construction.com/news/images/070420calatrava1.jpg :eek2: :okay: LoKeY May 18th, 2007, 07:58 PM ^^ Is that the Chicago Spire by Caltrava? Oh my... It has lost its spire :lol: ChivDevil May 19th, 2007, 04:48 AM ^^ Yea, sorry if I distracted this thread with those pictures. Just wanted to point out the similarities in my eyes, so we can get back on topic with the Avaz Twist Tower.:D SaRaJeVo-City May 19th, 2007, 06:12 AM Lets see here, if they used steel they would need to hire another construction company to do the job and they would probably be outside of Bosnia. Since I have not seen a single steel building being constructed in Bosnia. This would of course cost more money, and time and I don't think Avaz wants that, use some common sense... metabalcanico May 19th, 2007, 07:50 AM Lets see here, if they used steel they would need to hire another construction company to do the job and they would probably be outside of Bosnia. Since I have not seen a single steel building being constructed in Bosnia. This would of course cost more money, and time and I don't think Avaz wants that, use some common sense... Yep...plus the fact that reinforced conrete construction is much better than steel.... gorazde_66 May 19th, 2007, 12:00 PM hoce li biti neka terrassa na vrhu ili samo kafeterija? metabalcanico May 19th, 2007, 12:39 PM Ako su pametni (kapitalisticki receno, a siguran sam da jesu) onda ce na najvisem spratu ili slicno napraviti vidikovac. Naplacuje ulaz za turiste, jedno 10KM to bi bila atrakcija..Nek dnevno posjeti minimalno 100 ljudi eto 1000km, 365 k godisnje unos. Jer ne vjerujem da ce dugo biti najveca zgrada u Sarajevu.. eddie izzard May 19th, 2007, 01:03 PM vidikovac je prava stvar,ali je 10 km malo previse.S druge strane,mislim da ce podugo ostati najvisa zgrada jer je ipak malo nerealno ocekivati da ce ovakve kule nicati ko gljive poslije kise.Doduse,dobro bi bilo da proradi neki inat i kod hilme selimovica,jer poznavajuci koliki animozitet vlada medju njima mislim da mu nece biti lako kada ga fahro bude gledao sa "visine". metabalcanico May 19th, 2007, 03:51 PM Mozda je puno za domace ali koliko vidimo sve je vise turista u Sarajevu...Najveci broj njih se zadrzi par dana i to samo u gradu, 10markica za to mogu izdvojiti, a ozbiljno receno, koliko god ce se mnogi uvrijediti, toliko turistickih ponuda u gradu bas i nema, tako da sve dodatno je super... Drugo, mislim da (pod uvjetom da se situacija u Bosni politicki stabilizuje) pravi ekonomski bum tek dolazi sljedecih 5-10 godina a onda ce neboderi poceti da nicu bas ko sto kazes... mirza-sm May 19th, 2007, 04:17 PM ^^ nešto kao u bugarskoj? :lol: :D gorazde_66 May 19th, 2007, 04:25 PM ima jedan neboder u frankfurtu(maintower) sa terrassom i kosta 4,50 € da bi se popeo i sve vidis:) metabalcanico May 19th, 2007, 04:43 PM ima jedan neboder u frankfurtu(maintower) sa terrassom i kosta 4,50 € da bi se popeo i sve vidis:) Da, ali Sarajevo ima spektakularniju poziciju i pogled bi bio bolji nego u Frankfurtu. A plus kad se uzme u obzir da u Frankfurtu ima takvih nebodera kolko hoces. Avaz bi imao monopol nad sa nebom takoreci, zato bi mogli 10-15km slobodno da naplacuju...:) lindenthaler May 19th, 2007, 05:54 PM Da, ali Sarajevo ima spektakularniju poziciju i pogled bi bio bolji nego u Frankfurtu. A plus kad se uzme u obzir da u Frankfurtu ima takvih nebodera kolko hoces. Avaz bi imao monopol nad sa nebom takoreci, zato bi mogli 10-15km slobodno da naplacuju...:) ne, to je jedina kula u frankfurtu gde možeš standardno da odeš na vrh i da gledaš i pogled sa 200m jeste itekako spektakularan. evo par mojih fotkica iz 2005: http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/95.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/94.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/93.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/91.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/96.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/97.jpg u pitanju je ova plava kula kružnog oblika tačno u sredini: http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2006%20-%20Frankfurt%20city/2.jpg marsdenk May 19th, 2007, 09:43 PM Nice looking tower for Sarajevo, but where is it located in comparison to the rest of the buildings in Sarajevo? It seems kind of isolated, and I have to agree that the bricks are kinda unusual. The tower's curves kind of remind me of Chicago's very own future building... :cheers: http://archrecord.construction.com/news/images/070420calatrava1.jpg no offense, but this thing looks like a gigantic dildo to me :lol: BL May 19th, 2007, 11:10 PM ^^ agree it is out of proportions bambam May 19th, 2007, 11:51 PM :dance: hehe.. ja ću ponovo da dosađujem.. jesu li počeli sa fasadom??? :dance: mirza-sm May 19th, 2007, 11:53 PM to i mene zanima :dunno: bambam May 19th, 2007, 11:58 PM pa ti si još budan i online ;) kako si mi i kako je bilo u zg? mirza-sm May 20th, 2007, 12:38 AM ehey ja sam vazda online :D:D ma sinoć mi je bilo matursko veče,pa mi se poremetio san hehe.. došao kući jutros u 6,zaspao u 7 ustao u 4 :nuts: sad nemrem spavati :D ma sve ok .. bezze ;) u zagrebu je bilo super,ako se uopšte može city center one smatrati pod "zagreB" hehe jer sam samo tamo i bio ;) kod tebE? :D zara057 May 20th, 2007, 12:50 AM ovaj avaz ce bit predobraa stvar...trebaj na vrh stavit elitni kafić s panoramskim pogledom i naplaćivat masno! bambam May 20th, 2007, 12:51 AM da te kao prvo smirim.. kod nas tek u 6 ujutro otvaraju najbolji clubovi pa se tulum fura do 18 sati ;) hehe.. krenes u 2 negdje u disco.. ostanes do 4 ili 5.. odes doma se stusirati pa ponovo na after hour party ili kako bi rekli good mornig party ^^ .. sto se tice mene.. puno uceim, puno izlazim a malo jedem.. ai.. baka ce se pripasti kad me vidi koliko sam smrso ;) bambam May 20th, 2007, 12:53 AM ovaj avaz ce bit predobraa stvar...trebaj na vrh stavit elitni kafi? s panoramskim pogledom i napla?ivat masno! i ja se nadam.. no jos uvijek cekam staklenu fasadu.. pa da odlucim dali ce ovo biti huj ili fuj ;) mirza-sm May 20th, 2007, 12:56 AM bahaha to kod vas pra`o gotivno nešto :D nedaj se nedaj se ;) hoćemo fasaduuuuuu :rant: bambam May 20th, 2007, 01:02 AM I ja hocu fasadu... mislim i onako vec skoro nista ne jedem osim salate.. tako da bi se to moglo uzeti kao strajk gladju ili jos bolje BIO strajk.. jedem samo prirodnu sirovinu sve dok ne krenu sa fasadom :) metabalcanico May 20th, 2007, 03:38 AM Bambam kakvu bi ti fasadu zelio? :) Stevo, hvala na slikama, odlicne su!...Super je Frankfurt ali opet mislim da bi u jednog gradu kao Sarajevu ili Beogradu bio zanimljiviji (pogled)..A sto se tice spektakularnosti evo par mojih slika sa Metropolitan Government Tornja u Tokiju..malom seocu pokraj Zepca..he he http://farm1.static.flickr.com/221/505173301_10c5f3952b_o.jpg http://farm1.static.flickr.com/195/505173307_351fcad8bc_o.jpg http://farm1.static.flickr.com/198/505173297_b18f3fb5e9_o.jpg http://farm1.static.flickr.com/208/505173293_51d57fac66_o.jpg Astralis May 20th, 2007, 11:41 AM Ako su pametni (kapitalisticki receno, a siguran sam da jesu) onda ce na najvisem spratu ili slicno napraviti vidikovac. Naplacuje ulaz za turiste, jedno 10KM to bi bila atrakcija..Nek dnevno posjeti minimalno 100 ljudi eto 1000km, 365 k godisnje unos. Jer ne vjerujem da ce dugo biti najveca zgrada u Sarajevu.. Pa tak bi i trebalo bit :yes:... Astralis May 20th, 2007, 11:43 AM ^^ nešto kao u bugarskoj? :lol: :D :rofl: Astralis May 20th, 2007, 11:43 AM Bambam kakvu bi ti fasadu zelio? :) Stevo, hvala na slikama, odlicne su!...Super je Frankfurt ali opet mislim da bi u jednog gradu kao Sarajevu ili Beogradu bio zanimljiviji (pogled)..A sto se tice spektakularnosti evo par mojih slika sa Metropolitan Government Tornja u Tokiju..malom seocu pokraj Zepca..he he http://farm1.static.flickr.com/221/505173301_10c5f3952b_o.jpg http://farm1.static.flickr.com/195/505173307_351fcad8bc_o.jpg http://farm1.static.flickr.com/198/505173297_b18f3fb5e9_o.jpg http://farm1.static.flickr.com/208/505173293_51d57fac66_o.jpg Tokyo rulez! :okay: :okay: :okay: eddie izzard May 20th, 2007, 11:47 AM fahri je najpametnije da na ovu buducu antenu okaci neki radar i odmah preuzme civilnu kontrolu letenja jer su nam nebo ionako do prije neki dan kontrolisale komsije.Paraleno sa tim mozemo organizovati i letacku akademiju jer bez problema moze jedrilice (ili bar zmajeve) pustati s te visine:cheers: metabalcanico May 20th, 2007, 12:33 PM hehe ma nema sta ne moze, radar, tv toranj, skydiving... Ins0mniaC May 20th, 2007, 09:54 PM kakva je ovo suma u sred tokyo-a ? :D:D Astralis May 20th, 2007, 10:09 PM Valjda neš ko Central Park u NYCu... ;) tonycro May 20th, 2007, 11:33 PM ne, to je jedina kula u frankfurtu gde možeš standardno da odeš na vrh i da gledaš i pogled sa 200m jeste itekako spektakularan. evo par mojih fotkica iz 2005: http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/95.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/94.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/93.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/91.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/96.jpg http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2003%20-%20Frankfurt%20city/97.jpg u pitanju je ova plava kula kružnog oblika tačno u sredini: http://i3.photobucket.com/albums/y91/ppstevan/Germany%20-%20Frankfurt/2005%2006%20-%20Frankfurt%20city/2.jpg :master: Fotke do bola , zakon :okay: fenomenalno :eek: :bow: :cheers: LordMarshall May 20th, 2007, 11:58 PM Valjda neš ko Central Park u NYCu... ;) to tije Kōkyo rezidencija Japanskog Cara renco May 20th, 2007, 11:59 PM Tako je,ali od Frankfurta a/m nisam ništa manje niti očekivao ;) metabalcanico May 21st, 2007, 05:02 AM Lord, zamalo...Ovo je Yoyogi Park, jedan on vise ovakvih parkova u ovoj urbanoj dzungli.. http://farm1.static.flickr.com/208/505173293_51d57fac66_o.jpg[/QUOTE] Carska palata se nalazi u drugom, jos vecem parku vidljivom u daljini na trecoj slici.. Astralis May 21st, 2007, 10:38 AM Pa ajde da i Zeleni imaju kam otić a ne samo da kukaju po Tokiju zašto se gradi ovo zašto se gradi ono... :D :lol: :lol: hariskec May 21st, 2007, 11:46 AM http://img523.imageshack.us/img523/3811/sarajevo018az3.jpg http://img129.imageshack.us/img129/1318/sarajevo028mv2.jpg Više slika na: http://www.sarajevo-construction.net/projects/1/ metabalcanico May 21st, 2007, 12:38 PM Pa ajde da i Zeleni imaju kam otić a ne samo da kukaju po Tokiju zašto se gradi ovo zašto se gradi ono... :D :lol: :lol: :lol: mostarac1 May 21st, 2007, 12:54 PM jos malo pa gotov :) hvala na slikama Astralis May 21st, 2007, 12:56 PM :okay: Kolko je već sad visok otprilike? BL May 21st, 2007, 01:04 PM ATT je stvarno visok na zadnjim slikama, tankoca mu daje jos veci privid visine. mostarac1 May 21st, 2007, 01:15 PM ja mislim nekih 115m mirza-sm May 21st, 2007, 04:49 PM kakva je ovo zajebana ćesta ovdje? http://img523.imageshack.us/img523/3811/sarajevo018az3.jpg :okay: eddie izzard May 21st, 2007, 05:14 PM tu cestu su upravo napravili za prilaz kampusu a vjerovatno i komplexu usa ambasade,a samim tim ce ih i razdvajati (vidi se na slici i ograda oko buduce amb.)dosta je kratka ulicica. mirza-sm May 21st, 2007, 05:23 PM s koliko je traka? eddie izzard May 21st, 2007, 05:31 PM pa 2 trake,vidi se i na slici.Mozda ti se ucinilo da je sira jer nisi dobro pogledao.vidi se trotoar sa obadvije strane mirza-sm May 21st, 2007, 06:29 PM a jes baš :D mislio sam da je 2 x 2 :| hariskec May 22nd, 2007, 08:05 AM http://img504.imageshack.us/img504/788/sarajevo005zr1.jpg Izvor: AVAZ - 22.05.2007. BL May 22nd, 2007, 08:48 AM ^^ znaci jos 1/3 mostarac1 May 22nd, 2007, 11:11 AM meni se manta od pogleda :) Astralis May 22nd, 2007, 12:29 PM meni se manta od pogleda :) Stvarno impresivno... ;) mirza-sm May 22nd, 2007, 01:13 PM haaaare ti koda avaz kupiš dok kiosk otvori,kako uvijek prije mene postaš :gaah: :D Astralis May 22nd, 2007, 01:22 PM E da... A kaj taj Avaz nema svoju web stranicu pa da ne morate ovak slikat novine i stavljat na net? :dunno: mirza-sm May 22nd, 2007, 01:26 PM ima www.avaz.ba :dunno: mostarac1 May 22nd, 2007, 09:36 PM samo im je stranica uzas :ohno: antenor May 22nd, 2007, 09:58 PM wow super, ovo če brzo :cheers: Histrian May 22nd, 2007, 11:37 PM E nisam baš najupućeniji, mi može ko reći dali će ovo biti najviša zgrada na balkanu kad je izgrade? mirza-sm May 22nd, 2007, 11:39 PM hoće! :) čini mi se da će već od slijedeće sedmice prešišati najvišu trenutnu na balkanu bosmal koja je također u sarajevu :cheers: BL May 23rd, 2007, 01:09 AM zar nije usce vise od bosmala? mislim da je bosmal najvisa stambena zgrada mirza-sm May 23rd, 2007, 01:11 AM da ušće sa svojom 50metarskom antenom :nuts: ušće je visoko 110 ili 115m nisam siguran (bez antene normalno..) bXa May 23rd, 2007, 01:53 AM ej ljudi... ovi nisu normalni sto su se slikali... pogledajte gdje stoje ba, niti ograde, niti sljemova, nista... zamisli nekom se omakne i samo pipne nekoga... laste odozgo hahaha :D ludi :P... ja se ne bih upustio ovako hodati bez neke "kanafe" oko struka koja je pricvrscena za sredinu tornja :D mirza-sm May 23rd, 2007, 02:00 AM LOL kanafa :D ma ne brini bXa fahro legenda im garantuje za život! :D garant ima neku super fast letjelicu oko twist towera koja će im uskočiti u pomoć u slučaju opasnosti :| Astralis May 23rd, 2007, 02:07 AM zar nije usce vise od bosmala? mislim da je bosmal najvisa stambena zgrada Ma kakvo Ušće... :D :lol: :lol: bXa May 23rd, 2007, 02:10 AM a sta je usce? slikica slikica slikicaaa mirza-sm May 23rd, 2007, 02:12 AM ^^ gheez briši postove da te ne vidi koji beograđanin :uh: ušće ti je najviši toranj na balkanu,inače bosmalov najveći konkurent :| kad ima onaj pipak na sebi tj,ovako inače nije :D Astralis May 23rd, 2007, 02:16 AM a sta je usce? slikica slikica slikicaaa Pa to ti je toranj koji ima jedno 300 metara bez antene :D... i jedno 500 metara sa antenom :D. To ti može potvrdit bilo koji Beograđanin... :D :D :lol: :lol: BL May 23rd, 2007, 02:31 AM ^^da nije ne ljubomoran :) hariskec May 23rd, 2007, 09:18 AM zar nije usce vise od bosmala? mislim da je bosmal najvisa stambena zgrada Po zvaničnim podacima Ušće je visoko samo 105 metara (nigdje se ne spominje visina antene). Čak je i Genex-ov toranj viši od nje za 10 metara. Belgrade High-rise Buildings # Building Name Height Floors Year 1. Genex Tower 115 m 30 1980 2. USCE Tower 105 m 26 1965 3. Beogradjanka 101 m 30 1974 Izvor: http://www.emporis.com/en/wm/ci/bu/sk/li/?id=100705&bt=2&ht=2&sro=1 a sta je usce? slikica slikica slikicaaa Evo ga i slikica Ušća: http://img520.imageshack.us/img520/4938/uscebgyb2.jpg Izvor: Emporis BL May 23rd, 2007, 10:57 AM gdje iskopa tu staru sliku, sad je visi, jer je nadogradjen za nekoliko sratova. Inace usce je stara zgrada CK SKJ (centralni komitete saveza komunista jugoslavije) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/4f/Usc.png info http://en.wikipedia.org/wiki/Ušće_Tower http://www.plum-design.net/photos/beograd_413.jpg http://i16.photobucket.com/albums/b22/miljkovicn/OtvaranjeUSCETower-a.jpg hariskec May 23rd, 2007, 11:41 AM Ok. Sad zaista super izgleda! Visina 141m. Impresivno! :) mirza-sm May 23rd, 2007, 02:21 PM ajde ajde dileme će svakako twist tower otkloniti već slijedeći mjesec :P BL May 23rd, 2007, 05:18 PM bitno je da lici na nesto, a sad je li 100 ili 150 meni svejedno renco May 23rd, 2007, 06:39 PM slažem se mada neškodi ako se malo napumpa:) SA-R May 24th, 2007, 02:52 AM Ok. Sad zaista super izgleda! Visina 141m. Impresivno! :)sta bi mi bez photoshopa? nego fakat CK SKJ nije veci od bosmala, sto se moze i od oka vidjeti. BL May 24th, 2007, 08:09 AM ^^jesi vidio ti oba uzivo ili od oka zakljucujes? mostarac1 May 24th, 2007, 03:28 PM ma koga briga, kad avaz bude gotov nece vise biti dileme :) Astralis May 24th, 2007, 05:17 PM ^^da nije ne ljubomoran :) Na koga? Pa stvarno čovjek tu ima bit zašto ljubomoran :lol:... Da je neš dobro kod njih onda ne bi morali izmišljat i iskrivljavat stvarnost - to se zove teški kompleks. ;) Ins0mniaC May 24th, 2007, 06:17 PM EXCLUSIVE: Po prvi put samo na SA-C, slike i pogled na Sarajevo sa vrha ATT-a... uzivajte... uskoro nove slike... :D http://img511.imageshack.us/img511/182/03052007661fb1.jpg vise slika mozete pogledati na: http://www.sarajevo-construction.net/projects/1/ Ins0mniaC May 24th, 2007, 06:23 PM p.s. inace po SA-C team je specijalno dosao helikopter i direktno nas spustio na ATT... Hvala vozacu Sarajevo-Taxi-ja... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D:D:D:D:D jasko_ May 24th, 2007, 06:23 PM Super su ti slike, svaka cast.. Jedno pitanje, Usce je 141,1 m i ima 27 spratova a ATT 142 m i 39? To znaci da je svaki sprat Usce towera preko 5 metera, jeli to normalno? bXa May 24th, 2007, 06:26 PM ne, ATT je 172m :D Ins0mniaC May 24th, 2007, 06:32 PM otkricu vam jos jednu tajnu vezanu za zadnji update sa ATT-a... prevoz helikopterom nam je platio gosp. Radoncic licno, sa kojim smo po zavrsetku foto reportaze popili kafu na 31. spratu ATT-a i uzivali u predivnom pogledu... :D Zahvaljujemo godp. Radoncicu... :D:D:D mirza-sm May 24th, 2007, 07:11 PM EXCLUSIVE: Po prvi put samo na SA-C, slike i pogled na Sarajevo sa vrha ATT-a... uzivajte... uskoro nove slike... :D http://img511.imageshack.us/img511/182/03052007661fb1.jpg vise slika mozete pogledati na: http://www.sarajevo-construction.net/projects/1/ :eek2: :okay: :applause: :bow: :bow: :bow: long foot May 24th, 2007, 07:23 PM Meni je Ušće jedna od moćnijih zgrada "u regiji", bez obzira na visinu. Ima nevjerojatnu eleganciju. Puno je ljepša od Avazovog tornja, ako se već porede, Avaz je zanimljiv jedino zbog impresivne visine, dizajn mu nije bogzna što, što je šteta, jer ako su već išli na toliku visinu, mogli su se malo više potruditi oko dizajna. Astralis May 24th, 2007, 07:26 PM ^^ Eto tu se baš ne slažem. Pa Ušće je običan kvadar a ATT je bar ako ništ drugo twist. ;) mirza-sm May 24th, 2007, 07:30 PM Meni je Ušće jedna od moćnijih zgrada "u regiji", bez obzira na visinu. Ima nevjerojatnu eleganciju. Puno je ljepša od Avazovog tornja, ako se već porede, Avaz je zanimljiv jedino zbog impresivne visine, dizajn mu nije bogzna što, što je šteta, jer ako su već išli na toliku visinu, mogli su se malo više potruditi oko dizajna. i meni je Ušće dobar toranj skroz ;) ima nešto.... :okay: bXa May 24th, 2007, 07:40 PM pricate gluposti... vidjet cete aBd ATT kada bude u punom sjaju :)... ustakljen, usminkan... ;)... nemojte pricati sada nebuloze, ATT se jos gradi! Mimar May 24th, 2007, 07:52 PM Usce ima finu fasadu al dizajn mu je obican kvadrat dok ATT ima originalan dizajn, samo se nadam da ne useru s fasadom. Mimar May 24th, 2007, 07:54 PM Super su ti slike, svaka cast.. Jedno pitanje, Usce je 141,1 m i ima 27 spratova a ATT 142 m i 39? To znaci da je svaki sprat Usce towera preko 5 metera, jeli to normalno? Usce je 141m s antenom, a ATT 142m bez antene ;) jasko_ May 24th, 2007, 08:51 PM ... bXa May 24th, 2007, 08:55 PM 30m antena HAHAHHA jasko_ May 24th, 2007, 08:55 PM Okeej, malo sam se zbunijo, posto na Wikipediji pise '' Roof 141.1 m ''. jasko_ May 24th, 2007, 09:03 PM Hmm, Koji dizajn ti vidis? Vidim obicni torenj, nista specialno. ATT je nesto extra :) Aki-Can May 24th, 2007, 09:21 PM ^^ Eto tu se baš ne slažem. Pa Ušće je običan kvadar a ATT je bar ako ništ drugo twist. ;) U potpunosti se slazem sa tobom, iako je i Usce lijep, ali Twist je Twist. Ipak cemo imati bolju sliku kad se u potpunosti zavrsi. Mimar, jaro ne brini, nema sta da pokvare sa fasadom.:banana: renco May 24th, 2007, 10:15 PM Meni je Ušće jedna od moćnijih zgrada "u regiji", bez obzira na visinu. Ima nevjerojatnu eleganciju. Puno je ljepša od Avazovog tornja, ako se već porede, Avaz je zanimljiv jedino zbog impresivne visine, dizajn mu nije bogzna što, što je šteta, jer ako su već išli na toliku visinu, mogli su se malo više potruditi oko dizajna. Uz to Ušće ima monumentalnost i to utječe na konačni dojam. Za rezliku od njega Avaz je viši,zanimljivije dizajniran ali što me najviše smeta kod njega je to što je pretanak,ali sačekajmo da se završi pa ću dati konačnu ocjenu. BL May 25th, 2007, 01:13 AM slazem se sa rencom i long footom za ovaj dio o uscu, a jos bi dodao da toranj, zaista, ima istoriju, pa mu to daje nekakvu "moc". i njegova jednostavnost i eleganicja su mi fantasticne. Za ATT ne bih jos da ista tvrdim, jer je prerano, ali rendering mi se nikako ne svidja. lindenthaler May 25th, 2007, 01:44 AM ^^ Eto tu se baš ne slažem. Pa Ušće je običan kvadar a ATT je bar ako ništ drugo twist. ;) pa i WTC je bio jebeni kvadrat na kvadrat pa je i ovako mrtav majka svih skyscrapera. Ins0mniaC May 25th, 2007, 03:40 AM heh... malo sam se informisao o uscu, planiraju gradnju novog nebodera blizanca, pored postojeceg... a sto se tice att-a, ne moze niko osporiti da je puno zanimljivije forme od mnogih drugih, pa i od usca a i od bivseg WTC-a... :D:D LordMarshall May 25th, 2007, 07:12 AM i jesmoli se sad odlucili daje Bosanska Cuna veca :D Fantom slobode May 25th, 2007, 10:50 AM Prekjuče sam bio u Sarajevu i vidio taj Avaz Twist Tower. Onako, djeluje on impresivno zbog visine (a i izdignut je), ali mislim da nisu trebali stavljati staklenu fasadu na njega, ploče bi bile mnogo efektnije. Mada, uvijek treba sačekati da se nešto završi, pa tek onda komentarisati. lindenthaler May 25th, 2007, 10:58 AM heh... malo sam se informisao o uscu, planiraju gradnju novog nebodera blizanca, pored postojeceg... a sto se tice att-a, ne moze niko osporiti da je puno zanimljivije forme od mnogih drugih, pa i od usca a i od bivseg WTC-a... :D:D razlika izmedju avaza i ušća je otprilike ista kao i ona izmedju pamele i scarlet johanson, ova prva ima veće sise pa se neki lože na to ;) Arwen May 25th, 2007, 12:29 PM Meni je Ušće jedna od moćnijih zgrada "u regiji", bez obzira na visinu. Ima nevjerojatnu eleganciju. Puno je ljepša od Avazovog tornja, ako se već porede, Avaz je zanimljiv jedino zbog impresivne visine, dizajn mu nije bogzna što, što je šteta, jer ako su već išli na toliku visinu, mogli su se malo više potruditi oko dizajna. A dizajn Usca jeste? Koje si ti struke svega ti? A ako ces o eleganciji, pa eto meni je zgrada Parlamenta BIH elegantna kao i Usce...samo sto su se i oni potrudili da ne bude kvadrat... Meni se ne svidjaju ni UNITIC , jer su kao velike kutije...mislim ono uopste nije problem dizajnirati, u gradjevinskoj skoli , djeca prave komplikovanije dizajne... BL May 25th, 2007, 12:33 PM razlika izmedju avaza i ušća je otprilike ista kao i ona izmedju pamele i scarlet johnson, ova prva ima veće sise pa se neki lože na to ;) super i najjednostavnije objasnjenje <Samir> May 25th, 2007, 12:45 PM Pozdrav svima, moj prvi post. Moj najveci problem sa ovim Avazov-im tornjem je jos jedna potvrda da je Sarajevo grad sa najbezumnijim prostornim planom i regulacionim uredjenjem na Balkanu, ali i mnogo sire. Novi djelovi su jos nekako i sredjeni sto se tice samih ulica i sirokih transverzala, ali kad dodje do podizanja zgrada i njihovog uklapanja uz postojece objekte i reljef, tu zapne i rezultati su strasni i porazavajuci. Cijeli prostor Marindvora je unisten jos davnih pedesetih godina kad su zaista napravljeni neki divni planovi uredjenja cijelog prostora (i kad su dole jos uvje radili ljudi koji su se mogli zvati arhitektima), a klin u kovceg je zabijen s onim sto su uradili bulevaru Borisa Kidrica. I sad podizanje ovog tornja na ovom mjestu je samo kao ustajanje vampira iz tog istog kovcega. Da je toranj izgradjen negdje kod Energoinvesta, izmedju Elektroprivrede i Bristola, isli skroz dole kod starog Oslobodjenja pa da nekako napravi balans cijeloj sarajevskoj kotlini, ovako, ...., gdje god da odes po Sarajevu, dobijes samarcinu u vidu nepostojanja plana, forme i sklada; od odlaska otomanskih i austrijskih graditelja dole se nije pojavio neko ko je uspio podici tri znacajnije zgrade koje bi bile u istoj liniji. Izvinjavam se zaista, nemam namjere minirati ovaj forum koji sam otkrio nedavno, ali prateci fotke, narocito ovu uvrnutu zgradu, dobijem jaku bol u stomaku kad god je vidim. Sredinom osamdesetih, na nekom arhitektonskom seminaru u Sarajevu, jedan poznati japanski arhitekta je na upit kako mu se cini Sarajevo rekao nesto kao "Grad sa dosta zanimljivih i lijepih zgrada, ali koje izgledaju kao kockice jamba koje su izgradejene tamo gdje bi pale nakon istresanja". Ne znam da li ga je iko ikad odveo do tipicnog bosanskog sela!?? metabalcanico May 25th, 2007, 12:53 PM Pozdrav svima, moj prvi post. Moj najveci problem sa ovim Avazov-im tornjem je jos jedna potvrda da je Sarajevo grad sa najbezumnijim prostornim planom i regulacionim uredjenjem na Balkanu, ali i mnogo sire. Novi djelovi su jos nekako i sredjeni sto se tice samih ulica i sirokih transverzala, ali kad dodje do podizanja zgrada i njihovog uklapanja uz postojece objekte i reljef, tu zapne i rezultati su strasni i porazavajuci. Cijeli prostor Marindvora je unisten jos davnih pedesetih godina kad su zaista napravljeni neki divni planovi uredjenja cijelog prostora (i kad su dole jos uvje radili ljudi koji su se mogli zvati arhitektima), a klin u kovceg je zabijen s onim sto su uradili bulevaru Borisa Kidrica. I sad podizanje ovog tornja na ovom mjestu je samo kao ustajanje vampira iz tog istog kovcega. Da je toranj izgradjen negdje kod Energoinvesta, izmedju Elektroprivrede i Bristola, isli skroz dole kod starog Oslobodjenja pa da nekako napravi balans cijeloj sarajevskoj kotlini, ovako, ...., gdje god da odes po Sarajevu, dobijes samarcinu u vidu nepostojanja plana, forme i sklada; od odlaska otomanskih i austrijskih graditelja dole se nije pojavio neko ko je uspio podici tri znacajnije zgrade koje bi bile u istoj liniji. Izvinjavam se zaista, nemam namjere minirati ovaj forum koji sam otkrio nedavno, ali prateci fotke, narocito ovu uvrnutu zgradu, dobijem jaku bol u stomaku kad god je vidim. Sredinom osamdesetih, na nekom arhitektonskom seminaru u Sarajevu, jedan poznati japanski arhitekta je na upit kako mu se cini Sarajevo rekao nesto kao "Grad sa dosta zanimljivih i lijepih zgrada, ali koje izgledaju kao kockice jamba koje su izgradejene tamo gdje bi pale nakon istresanja". Ne znam da li ga je iko ikad odveo do tipicnog bosanskog sela!?? Mada mi do sada nije smetala lokacija Avaza, jer sam imao neku svoju "teoriju" razvoja tog podrucja, ipak moram priznati da si u pravu... Astralis May 25th, 2007, 01:01 PM Dobrodošao na forum Samir :wave:! long foot May 25th, 2007, 01:08 PM A dizajn Usca jeste? Koje si ti struke svega ti? A ako ces o eleganciji, pa eto meni je zgrada Parlamenta BIH elegantna kao i Usce...samo sto su se i oni potrudili da ne bude kvadrat... Meni se ne svidjaju ni UNITIC , jer su kao velike kutije...mislim ono uopste nije problem dizajnirati, u gradjevinskoj skoli , djeca prave komplikovanije dizajne... Nisam arhitekt, ako me to pitaš, kao ni 99 posto ljudi ovdje i sve što kažem je moje nestručno mišljenje, ali nije mi teško zaključiti da je neka zgrada loše dizajnirana. Problem sa ATT-om je fasada koja je zbilja neinventivna. Na istu ovu konstrukciju mogla se nabaciti puno bolja fasada. Nema razloga da se odmah vrijeđaš zbog izraženog mišljenja. Dizajn Ušća je jednostavan, ali u tome i jest njegova ljepota. Jednostavno kad pogledam tu zgradu, imam ugodan osjećaj koji nemam pri pogledu na Avaz. Ako se tome pridoda i urbanističko rješenje koja je kod Ušća odlično urađeno, zgrada je doista klasu ispred ATT-a. BL May 25th, 2007, 01:13 PM Samire komunisti su izgradili zgrada u istoj liniji koliko zelis po Sarajevu, cak i previse za moj ukus. metabalcanico May 25th, 2007, 01:16 PM Ja mislim da je Samir mislio vise figurativno... <Samir> May 25th, 2007, 02:21 PM Nazad s rucka. 'Tri zgrade u liniji' jeste na neki nacin figurativno, jer naravno da u gradu postoje tri 'kutije' koje se nekako nalaze u istom pravcu pruzanja, ali i tada veoma tesko da su istoj liniji. Arhitektura sarajevske kotline od pada KundK je uvjek bila (a cini mi se i sada je) koncipirana na sukobu razbacanosti bosanskog planinskog sela i teznje socijalistcke arhitekture ka otvorenim prostorima i pseudo-trgovima. Ovo prvo daje krajnji ubitacni rezultat na primjerima kompresovanih padinskih naselja, strah me je da i pocnem pisati nazive svih njih, a ovo drugo je ovjekovjeceno Dobrinjom - cak se i monstruoznost Alipasinog Polja ne moze mjeriti sa ovim anti-arhitektonskim podrucjima, A. Polje je toliko nehumano da je jedinstveno, a jedinstvenosti se uvjek moze naci nekakav promil umjetnickog izrazaja. Ono sto sam zelio da kazem je da vec skoro 100 godina u gradu nije zamisljena, projektovana i izgradjena ulica u duzini cak ni sto metara koja bi u punom smislu rijeci bila 'ulica', znaci imala zgrade izgradjene u nizu sa obje strane, koje bi bile 'na' ulici a ne udaljene od nje kojekakvim kaljugama zvanim zelene povrsine i parking prostori, i koje su u svojim prizemljima zapocinjale zivot sa prolazima i smetljarnicima koji be se pretvarali u frizeraje i slasticarne; ulica koja bi sa drugim ulicama formirala jednu trodimenzionalnu cjelinu, (naravno tu mozemo dodati i vrijeme kao dimenziju koja je veoma bitna); i koja bi kao takva bila obuhvatala sve ono sto grad cini gradom. Za vrijeme SHS, takvo sto je napravljeno samo kad je bilo primorano postojanjem austrijske arhitekture, takvi primjeri se mogu izbrojati na prste jedne ruke, ali od '45 naovamo takvo sta ne postoji. Ali zasto sve ovo u temi o Avaz-u, pa valjda zato jer je nas dragi, voljeni i nikad prezaljeni grad vec davno presao event horizon, a sa ovim tornjem grad je dosegao svoj singularity. BL May 25th, 2007, 03:04 PM ^^ gledaj to s vedrije strane, svakom ko dodje sa strane Sa djeluje drugacije i egzoticno :) mirza-sm May 25th, 2007, 03:21 PM Nisam arhitekt, ako me to pitaš, kao ni 99 posto ljudi ovdje i sve što kažem je moje nestručno mišljenje, ali nije mi teško zaključiti da je neka zgrada loše dizajnirana. Problem sa ATT-om je fasada koja je zbilja neinventivna. Na istu ovu konstrukciju mogla se nabaciti puno bolja fasada. Nema razloga da se odmah vrijeđaš zbog izraženog mišljenja. Dizajn Ušća je jednostavan, ali u tome i jest njegova ljepota. Jednostavno kad pogledam tu zgradu, imam ugodan osjećaj koji nemam pri pogledu na Avaz. Ako se tome pridoda i urbanističko rješenje koja je kod Ušća odlično urađeno, zgrada je doista klasu ispred ATT-a. pogledaj zadnji pasus članka ;) http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5255655.jpg metabalcanico May 25th, 2007, 04:08 PM pogledaj zadnji pasus članka ;) http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/Sarajevo/P5255655.jpg Bambam je dobio dugo zeljeni odgovor: fasada ce biti od Alucobonda :)... Samire, mozda se to napokon promjeni sa kvadrantom C na Marin Dvoru ali nesto nisam siguran. ALi imas pravo, u svakom slucaju ce ATT biti kruna sarajevskog anti-urbanizma zadnjih 100 godina...(kakva god odlicna ili losa bude arhitektura)...bar dok na vlast ne dodje neki diktator, srusi sve, pa pocnemo nanovo......:) mirza-sm May 25th, 2007, 04:12 PM eto drago mi je da smo riješili bambamovu dilemu :D long foot May 25th, 2007, 04:26 PM pogledaj zadnji pasus članka ;) Mislio sam na dizajn fasade, ne na vrstu materijala ;) mirza-sm May 25th, 2007, 04:31 PM hehe okej ;) ali ipak vidio si sliku ušća kad je gotov,dok je att samo render ;) ali eto svako ima svoje mišljenje :D meni je ušće pored bosmala najmoćniji toranj,dok će mi TT biti ubjedljivo najmoćniji... dok se ne izgradi sky tower u zg afkors :P Astralis May 25th, 2007, 06:28 PM Opa pa "najmoćniji" je sad Zagrebtower. Ako ćemo baš iskreno meni je bolja i Cibona, HOTO toranj i Eurotower od Ušća i ATTa. A da se Zagrepčanka malo sredi bila bi i ona. Nakon njih definitivno su mi Bosmal i ATT... Ušće mi nije baš ni među top 5. BTW nakon kaj se sagradi Sky Office onda bumo imali novog kralja ljepote hehe :D... Al opet sve je stvar ukusa a kak se veli - o ukusima se ne raspravlja. ;) Ins0mniaC May 25th, 2007, 07:14 PM ... ma nemate vi pojma... :D:D BL May 25th, 2007, 08:10 PM Opa pa "najmoćniji" je sad Zagrebtower. Ako ćemo baš iskreno meni je bolja i Cibona, HOTO toranj i Eurotower od Ušća i ATTa. A da se Zagrepčanka malo sredi bila bi i ona. Nakon njih definitivno su mi Bosmal i ATT... Ušće mi nije baš ni među top 5. BTW nakon kaj se sagradi Sky Office onda bumo imali novog kralja ljepote hehe :D... Al opet sve je stvar ukusa a kak se veli - o ukusima se ne raspravlja. ;) jesmo objektivni :) na mamuticu si zaboravio:) Ins0mniaC May 26th, 2007, 12:28 AM heh... svako vuce na svoju stranu... :D:D:D:D BL May 26th, 2007, 12:50 AM ^^ jedno je vuci... Ins0mniaC May 26th, 2007, 01:41 AM ^^ pa ne... budimo realni, astralisu je najbolji zagrebtower, tebi usce, nama avaz, a meni sve to zajedno... ma dajte ljudi, dosta je bilo prepucavanja oko toga koji je bolji i ciji je veci, kad se zna da je moj najveci, hahaha :D:D salu na stranu, trebamo svi raditi zajedno, a ne jedni druge bojkotovati... dosta je bilo toga i okrenimo se buducnosti... BL May 26th, 2007, 01:59 AM za avaz se nisam izjasnio, cekam ishod, ali mi je bosmal za 10 zgb neboderi su tak tak, niti smrde niti mirise aycoola May 26th, 2007, 02:13 AM Dragi Samire sve si nam to profesionalno i "skolski" prezentirao, al prvo trebas sagledati kompletnu situaciju, pa ti zboris kao da smo mi Pariz.. Pa svaki put kad se Bosna imalo oporavi rat je novi do temelja srusi i tako svakih 50 godina.. Pricati o urbanizmu nakon ratova je iluzorna stvar.. Pa pogledaj sta poslijeratni tajkuni napravise od Mostara!? btw meni je havaz gori nebo :D Ins0mniaC May 26th, 2007, 02:13 AM za avaz se nisam izjasnio, cekam ishod, ali mi je bosmal za 10 zgb neboderi su tak tak, niti smrde niti mirise bosmal je prvi condominium na ovim prostorima... BL May 26th, 2007, 02:21 AM Dragi Samire sve si nam to profesionalno i "skolski" prezentirao, al prvo trebas sagledati kompletnu situaciju, pa ti zboris kao da smo mi Pariz.. Pa svaki put kad se Bosna imalo oporavi rat je novi do temelja srusi i tako svakih 50 godina.. Pricati o urbanizmu nakon ratova je iluzorna stvar.. Pa pogledaj sta poslijeratni tajkuni napravise od Mostara!? btw meni je havaz gori nebo :D sta su napravili od MO? nisam upoznat mostarac1 May 26th, 2007, 02:27 AM ^^ poslje rata je svako gradio kako je htijeo, bez ikakvog urbanistickog reda Astralis May 26th, 2007, 02:13 PM ^^ pa ne... budimo realni, astralisu je najbolji zagrebtower, tebi usce, nama avaz, a meni sve to zajedno... ma dajte ljudi, dosta je bilo prepucavanja oko toga koji je bolji i ciji je veci, kad se zna da je moj najveci, hahaha :D:D salu na stranu, trebamo svi raditi zajedno, a ne jedni druge bojkotovati... dosta je bilo toga i okrenimo se buducnosti... Slažem se. ;) eddie izzard May 26th, 2007, 04:33 PM :cheers: mislim da je ovo jedna od rijetkih prepirki/rasprava koja nije zavrsila "incidentom".mozda se polako javlja kultura govora Ins0mniaC May 26th, 2007, 08:02 PM :cheers: mislim da je ovo jedna od rijetkih prepirki/rasprava koja nije zavrsila "incidentom".mozda se polako javlja kultura govora kakve koristi od incidenata i svadja, kad se ne mozemo pobiti? :lol: :lol: :lol: :lol: :D:D eddie izzard May 26th, 2007, 09:27 PM pa nije valjda da bi se tuko zbog tudjih zgrada:cheers: Astralis May 26th, 2007, 11:22 PM :cheers: mislim da je ovo jedna od rijetkih prepirki/rasprava koja nije zavrsila "incidentom".mozda se polako javlja kultura govora Pa tak i treba... :okay: :booze: :drunk: sajtion May 26th, 2007, 11:48 PM :cheers: mislim da je ovo jedna od rijetkih prepirki/rasprava koja nije zavrsila "incidentom".mozda se polako javlja kultura govora ne smiju psovati jer ce biti banovani hahahaha :lol: :lol: :lol: <Samir> May 27th, 2007, 12:04 AM Dragi Samire sve si nam to profesionalno i "skolski" prezentirao, al prvo trebas sagledati kompletnu situaciju, pa ti zboris kao da smo mi Pariz.. Pa svaki put kad se Bosna imalo oporavi rat je novi do temelja srusi i tako svakih 50 godina.. Pricati o urbanizmu nakon ratova je iluzorna stvar.. Pa pogledaj sta poslijeratni tajkuni napravise od Mostara!? btw meni je havaz gori nebo :D Dobar vecer Zasto bi Sarajevo trebalo biti kao Pariz, ili biti u situaciji kao Pariz pa da se pobrine za sve svoje gradjane da zive u gradu i sa gradom. Da zive u gradu koji postuje osnovne urbanisticke postulate, jer urbanizam je organizam ciji cilj je sklad i jedinstvenost prostora koji zblizava ljude koji tu rade i zive. A ne da ne smiju pogled dici sa trotoara od neke 'strahote'. Postoje stotine drugih gradova koji nisu Pariz, pa se prostorno i arhitektonski grade i razvijaju po nekom redu. Bosna, a posebice Sarajevo o kome preko Avazovog tornja govorimo, nije nikada ni priblizno do temelja srusena. Bolje da o tome odmah rascistimo prije ne nastavimo sa diskusijom. Kazes da je pricati o urbanizmu nakon ratova iluzorno. Da li to znaci da je tvoj stav da se ratom ostecene zgrade, i poruseni djelovi grada ne trebaju obnavljati? Da li to znaci da ljudi treba da se iseljavaju u sume i pecine? Sta je tu u stvari iluzorno za tebe? Zar ne mislis da ako je neki dio grada i srusen, da je to samo jos jedan poticaj vise da se napravi nesto funkcionalnije, bolje i ljepse, u skladu sa vremenom i drustvenim uslovima. Na mene malo razocaravajuce djeluje to da ovdje nisam primjetio nikakvu kriticku svijest kod diskutanata, ni prema ovom tornju, kao ni cijeloj arhitektonskoj situaciji u gradu, koja je jednako katastrofalna kao sto je vec 70+ godina. Jer ako oni koji zive u gradu nisu u stanju da kazu sta misle o ljudima i okolini u kojoj zive, onda i zasluzuju da im kojekakvi mesari i automehanicari prave zgrade poput ovog tornja. Btw, zasto je tebi Avazov toranj 'gori nebo'? Mozes li bar u dvije recenice pojasniti tvoje vidjenje kakav to on daje poseban kvalitet prostornom uredjenju i arhitekturi grada Sarajeva? BL May 27th, 2007, 12:11 AM ^^ samire slazem se s ovim o nepostojanju kriticnosti Piramidas May 27th, 2007, 01:13 AM Dobar vecer Zasto bi Sarajevo trebalo biti kao Pariz, ili biti u situaciji kao Pariz pa da se pobrine za sve svoje gradjane da zive u gradu i sa gradom. Da zive u gradu koji postuje osnovne urbanisticke postulate, jer urbanizam je organizam ciji cilj je sklad i jedinstvenost prostora koji zblizava ljude koji tu rade i zive. A ne da ne smiju pogled dici sa trotoara od neke 'strahote'. Postoje stotine drugih gradova koji nisu Pariz, pa se prostorno i arhitektonski grade i razvijaju po nekom redu. Bosna, a posebice Sarajevo o kome preko Avazovog tornja govorimo, nije nikada ni priblizno do temelja srusena. Bolje da o tome odmah rascistimo prije ne nastavimo sa diskusijom. Kazes da je pricati o urbanizmu nakon ratova iluzorno. Da li to znaci da je tvoj stav da se ratom ostecene zgrade, i poruseni djelovi grada ne trebaju obnavljati? Da li to znaci da ljudi treba da se iseljavaju u sume i pecine? Sta je tu u stvari iluzorno za tebe? Zar ne mislis da ako je neki dio grada i srusen, da je to samo jos jedan poticaj vise da se napravi nesto funkcionalnije, bolje i ljepse, u skladu sa vremenom i drustvenim uslovima. Na mene malo razocaravajuce djeluje to da ovdje nisam primjetio nikakvu kriticku svijest kod diskutanata, ni prema ovom tornju, kao ni cijeloj arhitektonskoj situaciji u gradu, koja je jednako katastrofalna kao sto je vec 70+ godina. Jer ako oni koji zive u gradu nisu u stanju da kazu sta misle o ljudima i okolini u kojoj zive, onda i zasluzuju da im kojekakvi mesari i automehanicari prave zgrade poput ovog tornja. Btw, zasto je tebi Avazov toranj 'gori nebo'? Mozes li bar u dvije recenice pojasniti tvoje vidjenje kakav to on daje poseban kvalitet prostornom uredjenju i arhitekturi grada Sarajeva?Kad si ovo sve lijepo napiso daj ti nama pojasni to suprotno od "gori nebo" za Avazov toranj jer ocito tako mislis.A to za kriticku svijest,eto ja sam kritikovo da je recimo Sirbegoviceva zgrada bezze i da joj nije mjesto gdje se pravi i da ce biti ruglo.A vecina tako i misli,a sto se tice ATT-a recimo da se taj isti pravi recimo u Dubajiu (samo primjer),ja mislim da bi i ti i cijeli svijet reko da je "gori nebo",al posto se prvi u Sarajevu onda je za kritikvanje.mislim da je dobro to sto se raja promjenila i sto se svijest kod nas pomalo promjenila na bolje,jer sad "CJENIMO SVOJE"sto prije nije bio slucaj,prije sve sto nam sa strane dolazilo bilo bolje od naseg iako je recimo nase za klasu bilo bolje. Arwen May 27th, 2007, 01:26 AM Kad si ovo sve lijepo napiso daj ti nama pojasni to suprotno od "gori nebo" za Avazov toranj jer ocito tako mislis.A to za kriticku svijest,eto ja sam kritikovo da je recimo Sirbegoviceva zgrada bezze i da joj nije mjesto gdje se pravi i da ce biti ruglo.A vecina tako i misli,a sto se tice ATT-a recimo da se taj isti pravi recimo u Dubajiu (samo primjer),ja mislim da bi i ti i cijeli svijet reko da je "gori nebo",al posto se prvi u Sarajevu onda je za kritikvanje.mislim da je dobro to sto se raja promjenila i sto se svijest kod nas pomalo promjenila na bolje,jer sad "CJENIMO SVOJE"sto prije nije bio slucaj,prije sve sto nam sa strane dolazilo bilo bolje od naseg iako je recimo nase za klasu bilo bolje. Zapravo , ljudima je tesko ugoditi, Dizajn ATT je moderan...ko god kaze da nije , onda nema pojma o cemu prica... Jedno je dal ti se svidja ili ne, ali dizajn je moderan...Ako BIH zeli ici dalje, a ne ostati negdje u vremenu, onda glavni grad BIH , treba da slijedi i da ide dalje... ZAo mi je sto sve nije puno bolje, no ne treba traziti samo greske u onome sto se pravi , vec treba gledati i u onome sto se moglo i trebalo uraditi , a jos nije... KAda dodje strani investitor i vidi male zgradice...nece garant odluciti da tu postavi svoje nove urede...Znamo svi da velicina, znaci i moc... Znate kad su se Petronas pravile, Malezija je bila nepoznata zemlja...ali te kule su upravo ono po cemu je danas poznat Kuala Lumpur.... mirza-sm May 27th, 2007, 03:12 AM ja kao dijelom jevrej nisam pristrasan nimalo :D meni je Polychromink tower bez konkurencije :D:D:| mirza-sm May 27th, 2007, 03:15 AM Dobar vecer Zasto bi Sarajevo trebalo biti kao Pariz, ili biti u situaciji kao Pariz pa da se pobrine za sve svoje gradjane da zive u gradu i sa gradom. Da zive u gradu koji postuje osnovne urbanisticke postulate, jer urbanizam je organizam ciji cilj je sklad i jedinstvenost prostora koji zblizava ljude koji tu rade i zive. A ne da ne smiju pogled dici sa trotoara od neke 'strahote'. Postoje stotine drugih gradova koji nisu Pariz, pa se prostorno i arhitektonski grade i razvijaju po nekom redu. Bosna, a posebice Sarajevo o kome preko Avazovog tornja govorimo, nije nikada ni priblizno do temelja srusena. Bolje da o tome odmah rascistimo prije ne nastavimo sa diskusijom. Kazes da je pricati o urbanizmu nakon ratova iluzorno. Da li to znaci da je tvoj stav da se ratom ostecene zgrade, i poruseni djelovi grada ne trebaju obnavljati? Da li to znaci da ljudi treba da se iseljavaju u sume i pecine? Sta je tu u stvari iluzorno za tebe? Zar ne mislis da ako je neki dio grada i srusen, da je to samo jos jedan poticaj vise da se napravi nesto funkcionalnije, bolje i ljepse, u skladu sa vremenom i drustvenim uslovima. Na mene malo razocaravajuce djeluje to da ovdje nisam primjetio nikakvu kriticku svijest kod diskutanata, ni prema ovom tornju, kao ni cijeloj arhitektonskoj situaciji u gradu, koja je jednako katastrofalna kao sto je vec 70+ godina. Jer ako oni koji zive u gradu nisu u stanju da kazu sta misle o ljudima i okolini u kojoj zive, onda i zasluzuju da im kojekakvi mesari i automehanicari prave zgrade poput ovog tornja. Btw, zasto je tebi Avazov toranj 'gori nebo'? Mozes li bar u dvije recenice pojasniti tvoje vidjenje kakav to on daje poseban kvalitet prostornom uredjenju i arhitekturi grada Sarajeva? gheez koje izražavanje :nuts: gdje si bio kad mi je trebalo pisati pismene iz bosanskog :D Ins0mniaC May 27th, 2007, 03:48 AM ja kao dijelom jevrej nisam pristrasan nimalo :D meni je Polychromink tower bez konkurencije :D:D:| jesi to fakat i jevrejin ili se zaje? :) mirza-sm May 27th, 2007, 03:58 AM yesam ;) ali vrlo malim dijelom par generacija unazad :| :D ali to vrlo ponosno ističem :D:D mirza-sm May 27th, 2007, 03:59 AM eto sad barem imaš opravdanje zašto me mrziš ako ništa :P btw,što se ne spava inso? :D Ins0mniaC May 27th, 2007, 04:02 AM eto sad barem imaš opravdanje zašto me mrziš ako ništa :P btw,što se ne spava inso? :D ma ne mogu da spavam... razmisljam kako da te koknem cifute... :bash: :bash: :bash: :bash: :bash: :bash: BL May 27th, 2007, 08:34 AM Kad si ovo sve lijepo napiso daj ti nama pojasni to suprotno od "gori nebo" za Avazov toranj jer ocito tako mislis.A to za kriticku svijest,eto ja sam kritikovo da je recimo Sirbegoviceva zgrada bezze i da joj nije mjesto gdje se pravi i da ce biti ruglo.A vecina tako i misli,a sto se tice ATT-a recimo da se taj isti pravi recimo u Dubajiu (samo primjer),ja mislim da bi i ti i cijeli svijet reko da je "gori nebo",al posto se prvi u Sarajevu onda je za kritikvanje.mislim da je dobro to sto se raja promjenila i sto se svijest kod nas pomalo promjenila na bolje,jer sad "CJENIMO SVOJE"sto prije nije bio slucaj,prije sve sto nam sa strane dolazilo bilo bolje od naseg iako je recimo nase za klasu bilo bolje. iz kriticnosti se izradja kvalitet. sarajevo je poznato uvijek bilo kao "kritican" grad i jedan od razloda zato sto je bilo toliko vrsnih muzicara i umjetnika u njemu je ta kriticnost. I to se meni svidja. To busanje u prsa i "nekriticnost" mi djeluje kao da ljudi nemaju mozga uopste. Ok ne treba pretjerivati s time. <Samir> May 27th, 2007, 12:04 PM Kad si ovo sve lijepo napiso daj ti nama pojasni to suprotno od "gori nebo" za Avazov toranj jer ocito tako mislis.A to za kriticku svijest,eto ja sam kritikovo da je recimo Sirbegoviceva zgrada bezze i da joj nije mjesto gdje se pravi i da ce biti ruglo.A vecina tako i misli,a sto se tice ATT-a recimo da se taj isti pravi recimo u Dubajiu (samo primjer),ja mislim da bi i ti i cijeli svijet reko da je "gori nebo",al posto se prvi u Sarajevu onda je za kritikvanje.mislim da je dobro to sto se raja promjenila i sto se svijest kod nas pomalo promjenila na bolje,jer sad "CJENIMO SVOJE"sto prije nije bio slucaj,prije sve sto nam sa strane dolazilo bilo bolje od naseg iako je recimo nase za klasu bilo bolje. Zasto Avazov toranj nije 'gori nebo'? Zato sto se prostorno ne uklapa u dio grada na kome je podignut - potpuno odstupa od svih znacajki koji odlikuju razvoj sarajevske kotline, i geografski i prostorno; zato sto potpuno odudara od mikro-prostora na kome je izgradjen, uvaljen na kosini u podnozju brda, svojom visinom, izvrnoscu i cijelim utiskom koji stvara odnos visina/horizontalna povrsina, ne samo da dominira prostorom, nekg izgleda kao velika toljaga koje ce da unisti sve u svojoj blizini; zato sto svojom ocitom brutalnom nametljivoscu i pseudo-modernizmom (visina, izlomljenost) ne moze biti nikakvim reperom niti podstrekom daljeg razvoja tog dijela grada, osim ako ne mislimo da ce komercijalno Sarajevo da se razvija na prostoru Z. Stanica - Velesici - Bare - Betanija; zato sto cisto arhitektonski nije originalan, nego je nadasve ogoljen do banalnosti u svom pokusaju pracenja trendova 'nove arhitekture' Bliskog i Dalekog Istoka (same reference na Dubai, i Kuala Lumpur, i uopce po cemu je to Dubai uzor neke skladne, progresivne i svrsishodne arhitekture ???) Moj se zivot nikada nije zasnivao na principima 'cijenimo svoje', jer i za tu otrovnu parolu postoji protu-otrov koji kaze 'cega se pametan stidi, time se budala ponosi'. A grad koji nam se gradi i razvija kao sto je slucaj sa Sarajevom je samo slika i prilika ljudi koji se tu radjaju, zive, rade i umiru, ni manje ni vise. BL May 27th, 2007, 12:16 PM ^^ samire potpisujem i dodao bih jos da je jedan dubai i tako treba ostati. metabalcanico May 27th, 2007, 01:46 PM Potpisujem i ja... aycoola May 27th, 2007, 04:26 PM Naravno Samire svi primjecujemo tvoju elokventnost i nije mi namjera pokusavati sa tobom ulaziti u diskusiju oko stvari o kojima si obrazovan i sa strucnog aspekta to gledas, a ja nemam tu vrstu obrazovanja.. Kad sam spomenuo Pariz to sam rekao jer mi je prvo to palo na pamet, a ja sam misljenja da je ovdje ostala npr. Austro Ugarska monarhija (naravno da nije bilo ratova-iluzija), da bi nam grad bio totalno srednje-europski i znalo bi se sta je sta i mozda Fahro ne bi mogao graditi ATT kao sto gradi, ali posto je Bosna uvijek bila na vjetrometini Istoka i Zapada i svako malo ratovi se vodili, ne znam zasto se cudis zasto je neka zgrada tu ili nije, kad poslije ratova dolazi do pada svih moralnih vrijednosti a kamoli do takvih detalja kao sto su tajkunske gradjevine i ostalo.. a ATT mi vise predstavlja simbol nekog oporavka i napretka i zato mi je "gori zemlja".. ;) ifbbpro May 27th, 2007, 05:19 PM Seres previse Samire.. jos malo pa ces ovdje poceti predavati geografiju i fiziku. Niko nije rekao da Sarajevu fali organizacije, ali fakat nidje veze o tome drzati predavanje. renco May 27th, 2007, 05:45 PM Ljudski je saslušati svačije mišljenje,a mi se s njim možemo složiti i nemoramo.Tako da je krajnje neumjesno radi toga napadati čovijeka radi toga,a pogotovo kada se uzme u obzir da su i njegove želje iste vašima-što ljepše i prosperitetnije Sarajevo i BiH. mirza-sm May 27th, 2007, 07:22 PM ^^ joj razlike između hrvata i bosanaca :lol: Dux Uxorum May 27th, 2007, 09:13 PM Hahahaha, tacno tako, Mirza! Cuvena Bosanska kultura i tolerancija. Uvijek se sjetim one anegdote o Ivi Andricu, nesto u fazonu: tek sto je dobio Ivo Andric Nobelovu nagradu za "Na Drini Cuprija" i odlucio da se malo proseta Sarajevom, kad ga jalijasi sretnu na nekom cosku i jedan mu dobaci: "Sta je Coro, pise l' se ista"? Hahahahaha, respekt na Bosanski nacin :) mirza-sm May 27th, 2007, 09:24 PM ^^ :rofl: ma ovako je mrziš,ali nekad tačno nemereš bez nje :lol: nedamo mi svoje kulture i tolerancije nikome :nocrook: hehe tonycro May 27th, 2007, 09:35 PM Kakvi su rokovi za zavrsetak towera ?? jel krenula fasada ?? renco May 27th, 2007, 09:57 PM ^^ joj razlike između hrvata i bosanaca :lol: ku'iš ne :D eddie izzard May 27th, 2007, 10:27 PM Semir u svakom slucaju ima pravo da iznese svoje misljenje i da ga obrazlozi (a djeluje i upucen u ovu oblast) i zato mislim da ima puno pravo da kaze sta misli,kao i svi ostali forumasi.Pa ovdje dolaze ljubitelji arhitekture i ne znam zasto bi se sve morali slagati oko svega,a na kraju krajeva u tome nebi bilo nikakve cari,samo bez teskih rijeci please. Sto se mene licno tice,pola se u potpunosti slazem sa semirom,a pola sa vecinom:cheers: eddie izzard May 27th, 2007, 10:28 PM ispravak-Samir Astralis May 27th, 2007, 10:36 PM Ljudski je saslušati svačije mišljenje,a mi se s njim možemo složiti i nemoramo.Tako da je krajnje neumjesno radi toga napadati čovijeka radi toga,a pogotovo kada se uzme u obzir da su i njegove želje iste vašima-što ljepše i prosperitetnije Sarajevo i BiH. Moje riječi također... ;) mirza-sm May 27th, 2007, 10:43 PM Semir u svakom slucaju ima pravo da iznese svoje misljenje i da ga obrazlozi (a djeluje i upucen u ovu oblast) i zato mislim da ima puno pravo da kaze sta misli,kao i svi ostali forumasi.Pa ovdje dolaze ljubitelji arhitekture i ne znam zasto bi se sve morali slagati oko svega,a na kraju krajeva u tome nebi bilo nikakve cari,samo bez teskih rijeci please. Sto se mene licno tice,pola se u potpunosti slazem sa semirom,a pola sa vecinom:cheers: ajde eddie nećemo sad imitirati gospodu liberalne i kulturne hrvate :nono: (j/k) :D @ renc: ku`im kompa :nocrook: BL May 27th, 2007, 11:51 PM kako ne shavtate da na ovom forumu nije mjesto kritikama nego samo pohvale i to po mogucnosti iskljucivo superlativ SA-R May 28th, 2007, 12:55 AM Zasto Avazov toranj nije 'gori nebo'? Zato sto se prostorno ne uklapa u dio grada na kome je podignut - potpuno odstupa od svih znacajki koji odlikuju razvoj sarajevske kotline, i geografski i prostorno; zato sto potpuno odudara od mikro-prostora na kome je izgradjen, uvaljen na kosini u podnozju brda, svojom visinom, izvrnoscu i cijelim utiskom koji stvara odnos visina/horizontalna povrsina, ne samo da dominira prostorom, nekg izgleda kao velika toljaga koje ce da unisti sve u svojoj blizini; zato sto svojom ocitom brutalnom nametljivoscu i pseudo-modernizmom (visina, izlomljenost) ne moze biti nikakvim reperom niti podstrekom daljeg razvoja tog dijela grada, osim ako ne mislimo da ce komercijalno Sarajevo da se razvija na prostoru Z. Stanica - Velesici - Bare - Betanija; zato sto cisto arhitektonski nije originalan, nego je nadasve ogoljen do banalnosti u svom pokusaju pracenja trendova 'nove arhitekture' Bliskog i Dalekog Istoka (same reference na Dubai, i Kuala Lumpur, i uopce po cemu je to Dubai uzor neke skladne, progresivne i svrsishodne arhitekture ???) Moj se zivot nikada nije zasnivao na principima 'cijenimo svoje', jer i za tu otrovnu parolu postoji protu-otrov koji kaze 'cega se pametan stidi, time se budala ponosi'. A grad koji nam se gradi i razvija kao sto je slucaj sa Sarajevom je samo slika i prilika ljudi koji se tu radjaju, zive, rade i umiru, ni manje ni vise.Slazem se s tobom da ATT ne pripada na mjestu gdje se gradi, necu ga jos ocjenjivati dok ne vidim kakav ce biti kad bude zavrsen. Ako ga sudim prema renderu, mogu reci sasvim sigurno da pripada gradu kao sto je Istambul gdje preovladavaju ti tornjevi sa jeftinom plavom fasadom. Ono sto je bitno u svemu ovom je da u Sarajevu vecina objekata nije na svom mjestu. Recimo na prvi pogled se moze reci da je isti slucaj i sa Bosmalom, medjutim ako stvari posmatramo u perspektivi nekakve buducnosti za jedno 15-tak godina, mozda je Bosmalu upravo tamo i mjestu, u sredini komunistickog naselja sa ruznim soliterima. U krajnjem slucaju, Bosmal ce takav biti za 15-tak godina. Problem Sarajeva je urbano planiranje i jos veci problem i sa kojima se svi veci gradovi na Balkanu osim Ljubljane puno susrecu je prekomjerno naseljavanje i naseljavanje iznad mogucnosti gradova da to sve apsorbiraju. Taj problem najizrazenije svakako kao najveci grad u ex YU ima Beograd. To se pokusalo rjesiti sa Novim Beogradom medjutim dobio se kontraefekt i jos veci problem. Slicna i malo povoljnija stvar je sa Zagrebom. Uzrok tome u Bosni, Hrvatskoj i Srbiji je velika i svakakva razlike razvijenost izmedju urbanog i ruralnog ili da pojednostavim gradovi su nam u stilu 70-ih proslog stoljeca, sela su nam u stilu 16 stoljeca, komunikacijski i svakako odsjeceni, i naravno da ce nam gradovi biti pretrpani, kad ljudi bjeze sa sela i traze bolji zivot u gradovima. Po mom misljenju pravi grad u pravom smislu te rijeci i jedini na prostoru bivse Jugoslavije koji je planirano gradjen i razvijan vec stoljecima i koji je za razliku od ostalih funkcionalan, uredjen i sredjen u svakom obliku je Ljubljana. Medjutim Ljubljana ima nesto sto ostali gradovi u bivsoj Jugoslaviji nemaju i dugo nece imati. Ljubljana ima ruralno podrucje takodjer razvijeno i to iseljavanje iz ruralnog u glavno urbano srediste je svedeno na minimum sto daje Ljubljani i mjesta i vremena i financijski sredstava da se na planiran i zadovoljavajuci nacin razvija. Sto se tice bosanskih gradova, ja tu najvise krivim komuniste jer katastrofalne arhitektonske odluke koje su oni donosili cemo osjecati dugo poslije njih i Sarajevo nije tu iznimka i mogu vrlo komotno tu prikljuciti Tuzlu, Zenicu, Bluku, Mostar itd. Opcenito u Bosni imamo prvoklasnu prirodu na svjetskom nivou, i trecerazredne komunisticki planirane i (ne)razvijane gradove koji su gradjeni da sto vise uniste okolinu i da budu sto neprijatniji za zivjeti. Takodjer problem je i sto u Bosni pa i na Balkanu nemamo kvalifikovanih arhitekata koji znaju svoj posao, nego imamo kretene koji nemaju blage veze o arhitekturi i planiranju. Sto se tice Parisa i inace ostalih zapadnih gradova, ne mogu reci da me ostavljaju bez daha, jer nije dovoljno napucati jednu ulicu u centru i nakon toga pucati reklamu. mirza-sm May 28th, 2007, 01:06 AM ^^ ajde super ako liči na kakav Istanbulski toranj,barem da se malo približimo evropi po srbima :D znači s Bosanskog Teherana,sarajevo polako poprima lice i naličje Bosanskog Istanbula :nocrook: :| SA-R May 28th, 2007, 01:11 AM ^^ ajde super ako liči na kakav Istanbulski toranj,barem da se malo približimo evropi po srbima :D znači s Bosanskog Teherana,sarajevo polako poprima lice i naličje Bosanskog Istanbula :nocrook: :|Samo za zapisnik, ja sam Bosnjak. mirza-sm May 28th, 2007, 01:14 AM LOL pa znam da jesi :dunno: nisam ni mislio na tebe,nego sam se samo nadovezao na tvoj post :crazy: anes May 28th, 2007, 04:38 AM papaka zavidni pun forum ja mislm normalno da se sad trenutno ne uklapa u sredinu ali vjerovatno da to nece tako ostati vidimo da pored pocinje i da se gradi sirbegovic pa americka ambasada pa au. stanica i puno novi projekata koji ce uljepsati tu sredinu naravno to nemoze da se desi za 1 godinu za 5-6 godina ja mislim da ce taj torranj biti na pravom mjestu Dux Uxorum May 28th, 2007, 07:30 AM Mislim da prebrzo donosis zakljucke u vezi pocesto dobronamjerne kritike. Kao sto neko rece gore, slazem se i sa jednim i drugima. Dobro je da se gradi (i to visoko) ali opet treba neki i plan da se ima u svemu tome. Meni je drago da se grade vise i vise zgrade u Sarajevu, ako nista drugo a ono barem da se konkurencija na ex-YU prostorima pojaca (BL, BG, ZG itd.). ifbbpro May 28th, 2007, 10:38 AM Samo za zapisnik, ja sam Bosnjak. Prvo bi trebalo da se zoves Bosancem, pa tek onda Bosnjakom. Uostalom covjek te nije ni spomenuo u textu. :bash: BL May 28th, 2007, 11:01 AM U BL ne postoji taj trend gradjenja u visinu i mislim da nikad nece ni postojati, cini mi se da ono sto danas imamo u vidu nove zgrade Vlade RS maksimum visine do koje ce se ici u BL. sto se tice prekomjernog naseljavanja to je uvijek posljedica ratova. Slovenija je imala tu srecu da nije oksuila rat, pa tako da ta nije ni izrazeno kod njih. Sto se tice BL, za druge gradove neka govre stanovnici tih gradova. Ne slazem se da Banja Luka nije planski gradjen grad. Naravno da ima momenata, ali u globalu jeste. U banjalucko selo se dosta ulazu, pogotovo u vremenu psolije rata do danas, preko 200km puteva na selu je asvaltirano. Smanjeno je iseljavanje iz sela, pored toga razvija se turizam na selu, a i pokusava se razviti i privreda na seoskom podrucju. Tako da se u tom pravcu zaista mnogo radi, neki cak i zamjere da je grad zapostavljen zbog sela. Osim toga u okolici BL imas mjesta poput Laktasa, gdje niko ne zeli da se doseli u BL niti su uopste zainteresovani za bilo kakvo islejavanje. Tako da te tvrdnje za BL ne stoje u potpunosti. Mimar May 28th, 2007, 11:38 AM @SA-R, Ne slazem se s tobom sto se tice Bosmala jer on po meni definitivno pripada ondje, a sto se tice ATT`a, nije jedini objekat koji trenutno ne pripada svojoj lokaciji, najbolji je primjer jedna od najstarijih i najljepsih zgrada u Sa tj vijecnica ;) |