View Full Version : ✈ Aerodromi i avijacija / Аеродроми и авијација / | Airports and Aviation

Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

mirza-sm
October 4th, 2010, 05:31 PM
BH AIRLINES Kasni........Destinacija.....Broj leta
.................03:30.......COPENHAGEN.. JA 419

BH Airlines kasni 3 i po sata, početkom oktobra?!?! Meni je kasnio sat i pol u februaru po najvećoj zimi, a da mi je kasnio 3 i po sata sad, pa znaš kad bih drugi put letio s njima....

a_edin
October 4th, 2010, 11:09 PM
BH AIRLINES Kasni........Destinacija.....Broj leta
.................03:30.......COPENHAGEN.. JA 419

BH Airlines kasni 3 i po sata, početkom oktobra?!?! Meni je kasnio sat i pol u februaru po najvećoj zimi, a da mi je kasnio 3 i po sata sad, pa znaš kad bih drugi put letio s njima....
kasnice svaki dan kad je magla u Sa, mislim na Butmiru (mada skoro uvijek kasne i bez nje). najbolje bi bilo da A219 "spava" na SJJ. al'.... s kim' bi covjek letio direktno za Coprnhagen iz Sarajeva (mislim na zimski red letenja)?? no choice.. a oni to znaju.

Almir Hodzic
October 4th, 2010, 11:34 PM
Ja sam im o tome lijepo pisao na facebook-u, ali nisam dobio nikakav odgovor od njih. Najbolje bi bilo da A319 spava na SJJ i da Skandinaviju i AMS lete ujutro a IST poslije podne, tj. da se zamjene sa Turkishem da Turkish leti ujutro a oni poslije podne. Tako bi bila mogucnost ranog stizanja u IST ovako najranije mozete biti u 1700 po lokalnom vremenu.

a_edin
October 5th, 2010, 12:26 AM
Ja sam im o tome lijepo pisao na facebook-u, ali nisam dobio nikakav odgovor od njih. Najbolje bi bilo da A319 spava na SJJ i da Skandinaviju i AMS lete ujutro a IST poslije podne, tj. da se zamjene sa Turkishem da Turkish leti ujutro a oni poslije podne. Tako bi bila mogucnost ranog stizanja u IST ovako najranije mozete biti u 1700 po lokalnom vremenu.
ma nece te oni nista na facbook-u saslusati niti odgovoriti.
najbolje posalji e mail THY, pa se nadajmo necemu.
"mrcina" B747
http://www.youtube.com/watch?v=nCr1H5Q87Ow

YU-AMC
October 5th, 2010, 01:48 AM
Evo par sliki sto sma slikao sa BB i sasvim su ok. Letio sam sa njima ovo leto i platio vise 100 samo da ne letim sa monopolcima. Iznedio sam se kako govore ENG, a pozadi jedna jako zgodna koka stuardesa.

Ta krava je odavno crkla, kao i ova nasa. Do duse ova nasa nikad nije ni bila potpuno zdrava. Danas preziva samo uz pomoc infuzije zvane Turkish Airlines, kao sto ce i vasa uskoro. Probudi se bre.

1
http://img717.imageshack.us/img717/1333/07282010212.jpg
2
http://img529.imageshack.us/img529/6979/07282010211.jpg
3
http://img651.imageshack.us/img651/4020/2010yu37100.jpg

:cheers: za Jat

....

Axel23
October 5th, 2010, 09:08 AM
@YU-AMC

Ja nisam nista rekao za kabinu aviona, ona moze da bude sredjena vrhunski u bilo kojem avionu, ali to ne mijenja cinjenicu da je avion preko 20 godina star i ne moze da se poredi sa avionima nove generacije.

Almir Hodzic
October 5th, 2010, 10:34 AM
ma nece te oni nista na facbook-u saslusati niti odgovoriti.
najbolje posalji e mail THY, pa se nadajmo necemu.

Vec sam poslao THY. Bilo bi dobro da i vi ostali posaljete da u THY vide ozbiljnost problema. Ovako jedan mail nista ne znaci. Pa eto potrudite se i vi i posaljite.

Almir Hodzic
October 5th, 2010, 10:40 AM
A sta bi im falilo da navece dva puta sedmicno lete SJJ TIP SJJ i da se vrate u jutarnjim satima kada se magla jos ne podigne oko 0500, umjesto da svaku noc avion spava u IST.
Primjer jednog dana za A319:

SJJ AMS 0700 0915
AMS SJJ 1025 1235
SJJ IST 1400 1640*
IST SJJ 1740* 1830*
SJJ TIP 2200 0010
TIP SJJ 0310 0520
*vremena su lokalna

Zasto ovo nebi bilo izvodljivo????

Bosniansky
October 5th, 2010, 02:14 PM
http://uvazduhu.com/sr/

dobar sajt

YU-AMC
October 6th, 2010, 03:56 AM
@YU-AMC

Ja nisam nista rekao za kabinu aviona, ona moze da bude sredjena vrhunski u bilo kojem avionu, ali to ne mijenja cinjenicu da je avion preko 20 godina star i ne moze da se poredi sa avionima nove generacije.

Zadnja linija je da oni posluze i rade poslove. Ako pogledas letnju sezonu , oni lete preko 10 sati kad se uracuna povratni let iz Dubai-a. Ipak tu nesto govori o delatnosti i svemu. Zimi po 3 lete tri puta sto je sasvim uredu. Lufthansa isto koristi 733 sto imaju mnogo veci broj naleta jer su Jatovi spavali 5 godina. Ima jos u njima soka. :cheers:

Bosniansky
October 6th, 2010, 09:15 AM
Zadnja linija je da oni posluze i rade poslove. Ako pogledas letnju sezonu , oni lete preko 10 sati kad se uracuna povratni let iz Dubai-a. Ipak tu nesto govori o delatnosti i svemu. Zimi po 3 lete tri puta sto je sasvim uredu. Lufthansa isto koristi 733 sto imaju mnogo veci broj naleta jer su Jatovi spavali 5 godina. Ima jos u njima soka. :cheers:

Pa Prijatelji Lufthansin "Bobby" je nesto potpuno drugo...Odrzavanje i svaki 2 godine novi interreur, a da negovorim od maintanance....

evo lufthansin naj starije 737-300 86,87,88 godina....

YU-AMC
October 7th, 2010, 04:10 AM
Pa Prijatelji Lufthansin "Bobby" je nesto potpuno drugo...Odrzavanje i svaki 2 godine novi interreur, a da negovorim od maintanance....

evo lufthansin naj starije 737-300 86,87,88 godina....

Ako je svake dve godine novi "interreur" zasto ih stavljaju na istocno evropske destrinacije te 737 Classics? Jeftinije bi bilo parkirati i uzeti na lease nesta kao sto sad Jat gleda. Svake dve godine menjanje interiera? Pa ni EK/TK nema toliku lovu da baci. Ja u to ne verujem. Evo pogledaj neke re cimo American Airlines/United pa i Southwest, oni menjaju interijere svaki 10 godina I TO na 767 2001+ sto vrede ozbiljnu lovu od 737Classika.

BosniaHerzegovina
October 7th, 2010, 06:37 PM
Konacno BH Airlines ima i na cheaptickets.nl

1x € 100,00 + € 96,76 tax = € 196,7

They are the cheapest , i samo su 30 eura skuplji od Centrotrans-Bus :)

mirza-sm
October 7th, 2010, 06:50 PM
^^ To se isplati onda! Tako je i za Stockholm isto, malo skuplje od busa samo. :okay:

miles1
October 7th, 2010, 07:21 PM
Konacno BH Airlines ima i na cheaptickets.nl

1x € 100,00 + € 96,76 tax = € 196,7

They are the cheapest , i samo su 30 eura skuplji od Centrotrans-Bus :)

Ima i za 135€ 7. decembra a povratak 14.
i naravno platis jos minimalno 27.50 € za administrativne troskove za kupnju karte
toga datuma moze se sa Malevom za 150€ i lufthansom za 170€

Sve u svemu karte iz Amsterdama su stvarno dosta jeftinije nego prije godinu dana. Ja licno letim sada u subotu za 235€ sa JAT-om:bash:
karta je 150 eura jeftinija od bilo koje druge, cak je jeftinija i od karte za Beograd ili Zagreb.

mirza-sm
October 7th, 2010, 07:26 PM
^^ Odakle letiš, iz Sarajeva?

Almir Hodzic
October 7th, 2010, 08:02 PM
Danas je zbog chartera fudbalske reprezentacije BiH za Tiranu otkazan let za CPH/ARN a za IST je odletio ATR, a tako ce biti i sutra jer ce A319 cekati u TIA da vrati reprezentaciju tako da ce sutra za IST ici ponovo ATR. U subotu ce ponovo biti otkazan let za GOT/ARN jer se A319 vraca u 12:00.

BosniaHerzegovina
October 7th, 2010, 08:03 PM
^^ Odakle letiš, iz Sarajeva?

On leti iz Amsterdama za Sarajevo.

BosniaHerzegovina
October 7th, 2010, 08:05 PM
Ima i za 135€ 7. decembra a povratak 14.
i naravno platis jos minimalno 27.50 € za administrativne troskove za kupnju karte
toga datuma moze se sa Malevom za 150€ i lufthansom za 170€

Sve u svemu karte iz Amsterdama su stvarno dosta jeftinije nego prije godinu dana. Ja licno letim sada u subotu za 235€ sa JAT-om:bash:
karta je 150 eura jeftinija od bilo koje druge, cak je jeftinija i od karte za Beograd ili Zagreb.

Stvarno jeftino, nadam se da ce i tako ostati:)

Meni treba let od 21 decembra do 4 januara.

BosniaHerzegovina
October 7th, 2010, 08:11 PM
Danas je zbog chartera fudbalske reprezentacije BiH za Tiranu otkazan let za CPH/ARN a za IST je odletio ATR, a tako ce biti i sutra jer ce A319 cekati u TIA da vrati reprezentaciju tako da ce sutra za IST ici ponovo ATR. U subotu ce ponovo biti otkazan let za GOT/ARN jer se A319 vraca u 12:00.

Cuj odkazali let zbog reprezentacije:bash:

VA
October 7th, 2010, 08:28 PM
Cuj odkazali let zbog reprezentacije:bash:

a sto ga nebi otkazali bogati ??? Jeli to repka nebitna za drzavu BIH ? Bolje da onaj koje iznajmio avion pare ostavlja u BIH nego da iznamjljuje avione iz susjednih nam drzava. A ovaj let je isplativi 50 puta nego da je isao ovaj redovni za Skandinaviju.

VA
October 7th, 2010, 08:30 PM
Stvarno jeftino, nadam se da ce i tako ostati:)

Meni treba let od 21 decembra do 4 januara.

385 KM ili 197 Eur s taxama

BosniaHerzegovina
October 7th, 2010, 08:47 PM
^^ I sta je bilo sa putnicima? Morali cekati novi let ili?

Meni je ovo bas cudno...

FaceOff
October 7th, 2010, 10:43 PM
a sto ga nebi otkazali bogati ??? Jeli to repka nebitna za drzavu BIH ? Bolje da onaj koje iznajmio avion pare ostavlja u BIH nego da iznamjljuje avione iz susjednih nam drzava. A ovaj let je isplativi 50 puta nego da je isao ovaj redovni za Skandinaviju.

Izvini, ali na ovu izjavu ću morati reagovati.
Za početak bih se složio sa konstatacijom za reprezentaciju, u svakom slučaju je to nešto što je jako bitno za državu, ali se nikako ne bih složio sa izjavom "a što ga ne bi otkazali?".

Ovdje nije riječ o isplativosti, već o povjerenju putnika u aviokompaniju, a to povjerenje se gubi kada se otkaže let nekom ko je sve nade polagao u to.

Da elaboriram na balkanski način, da sam ja kupio recimo kartu za CPN na dan kad avion treba letjeti za Tiranu i zbog toga propadnu moji planovi, bio bih u stanju dignuti u zrak i BH Airlines i aerodrom (samo izraz ta bijes, ne da bih to i učinio hehe), a mislim da na ovaj način razmišlja svaki Bosančeros, ustvari svaki čovjek.

Almir Hodzic
October 8th, 2010, 12:28 AM
@VA, sve je to u redu zarada i ostalo, ali FACEOFF je u pravu kada kaže da se gubi povjerenje. Evo upravo danas moj prijatelj je putovao za IST a dalje iz IST za HTY koji je sa polaskom u 2310 i nije stigao na taj let. Šta će on sada? Koga da krivi? Gdje će prenoćiti itd? Propada mu karta, propustio je let. Šta da radi? Umjesto A319 i leta koji traje 1:20 min letio je ATR i 2:30 min. Umjesto polaska u 18:30 poletio je u 19:00 itd.
Ja sam upravo iz ovih razloga zadnji put kupio BHA kartu ali sam letio sa THY avionima upravo zbog ovih kašnjenja BHA. Jer sam i ja dalje presjedao.

zkbosnia
October 8th, 2010, 04:00 AM

Mogli su oni komotno za Tiranu sa ATR72, a ne otkazivati letove za Skandinaviju koji su ako se nevaram najprofitablniji za BHA?

VA
October 8th, 2010, 08:15 AM
Za početak bih se složio sa konstatacijom za reprezentaciju, u svakom slučaju je to nešto što je jako bitno za državu, ali se nikako ne bih složio sa izjavom "a što ga ne bi otkazali?".

Ovdje nije riječ o isplativosti, već o povjerenju putnika u aviokompaniju, a to povjerenje se gubi kada se otkaže let nekom ko je sve nade polagao u to.

Da elaboriram na balkanski način, da sam ja kupio recimo kartu za CPN na dan kad avion treba letjeti za Tiranu i zbog toga propadnu moji planovi, bio bih u stanju dignuti u zrak i BH Airlines i aerodrom (samo izraz ta bijes, ne da bih to i učinio hehe), a mislim da na ovaj način razmišlja svaki Bosančeros, ustvari svaki čovjek.

Upravu si i ja se slazem s tobom, al vrijeme i nacin kada je otkazan let duznost BHA je bila da obezbjedi putnicima alternativne avio kompanije sto je i ucinjeno tako da su svi putnici na vrijeme obavjesteni i rerutirani sa drugim avio kompanijama. Al ja ipak mislim da se zbog jednog otkazivanja ne gubi tek tako lako povjerenje ili da...

VA
October 8th, 2010, 08:18 AM
@VA, sve je to u redu zarada i ostalo, ali FACEOFF je u pravu kada kaže da se gubi povjerenje. Evo upravo danas moj prijatelj je putovao za IST a dalje iz IST za HTY koji je sa polaskom u 2310 i nije stigao na taj let. Šta će on sada? Koga da krivi? Gdje će prenoćiti itd? Propada mu karta, propustio je let. Šta da radi? Umjesto A319 i leta koji traje 1:20 min letio je ATR i 2:30 min. Umjesto polaska u 18:30 poletio je u 19:00 itd.
Ja sam upravo iz ovih razloga zadnji put kupio BHA kartu ali sam letio sa THY avionima upravo zbog ovih kašnjenja BHA. Jer sam i ja dalje presjedao.

hmmm zakasnio na let i ako je imao punih 1h i 10 min da dodje do terminala i ukrca se, cudno mi to. al ok zakasnio, ali ne greskom BHA koja je poslala avion od 2 i po sata nego zbog Istanbulskog aerodroma koji dao slot BHA od 45 i zbog kojih BHA nije na vrijeme poletila. a avion je sletio u 22:00 h u IST.

VA
October 8th, 2010, 08:20 AM
Mogli su oni komotno za Tiranu sa ATR72, a ne otkazivati letove za Skandinaviju koji su ako se nevaram najprofitablniji za BHA?

Nisu mogli Zahide, ne radi se tu samo o reprezentaciji BIH nego i inim ljudima od saveza vlade PM itd... :) znas na sta mislim i ona se skupi 130 ljudi i imas skoro pun A319 cijena vise nego odlicna od strane Centrotransa, tako da mislim da je ipak bolje otkazati jedan ili dva leta za Skandinaviju a popraviti budzet firme nego ici sa 35 ljudi na dvije destinacije i nemati ni za handlinga a kamoli neceg drugog. Nadam se da me razumijes

Almir Hodzic
October 8th, 2010, 10:53 AM
VA, kao što znaš, ja se slažem s tobom, i drago mi je da naša kompanija napreduje, ali samo navodim primjer kako se stvari mogu iskoplikovati ili kako su se vec iskomplikovale. Ako su putnici obavješteni da će let biti otkazan onda je to odlično i za svaku pohvalu.

leopol
October 8th, 2010, 11:08 AM
Nisu mogli Zahide, ne radi se tu samo o reprezentaciji BIH nego i inim ljudima od saveza vlade PM itd... :) znas na sta mislim i ona se skupi 130 ljudi i imas skoro pun A319 cijena vise nego odlicna od strane Centrotransa, tako da mislim da je ipak bolje otkazati jedan ili dva leta za Skandinaviju a popraviti budzet firme nego ici sa 35 ljudi na dvije destinacije i nemati ni za handlinga a kamoli neceg drugog. Nadam se da me razumijes

A da iznajme avion u Juznu ameriku, to se jos vise isplati nego letiti za Skandinaviju?

BosniaHerzegovina
October 8th, 2010, 12:00 PM
http://img215.imageshack.us/img215/5664/69233080.jpg

VA
October 8th, 2010, 12:51 PM
Leo pesimisto vjecita :P aj pusti to neg pazi sad, u ponedeljak nam dolazi draga Clinton-ka :) kao sto imam info dolazi sa 757 ako budem na duznosti slikam a ako ne, neka neko ko je blizu uzme aparat u ruke i.... a ako ne vraca se u utorak u jutarnjim satima :)

Air_Traffic_Engineer
October 8th, 2010, 03:38 PM

Apsolutno se slazem.

Moja prijateljica je prije nekoliko mjeseci dozivjela "biser" BH Airlines-a. Trebala je letjeti iz Sarajeva u Svedsku....prvo je objavljeno kasnjenje leta....pa novo kasnjenje leta....pa novo kasnjenje leta....nakon nekoliko sati objavljen je otkaz leta. Djevojku su prebacili na let za Istanbul, a onda bi navodno iz Istanbula trebala letjeti Turkish-em do Svedske. Znate sta se desilo....djevojka je odletjela u Istanbul, spavala u Istanbulu, a ujutro joj je receno da ne moze letjeti iz Istanbula u Svedsku i da se mora vratiti u Sarajevo....nevjerovatno, djevojka je letjela iz Sarajeva u Istanbul, spavala u Istanbulu, a sutradan se vratila u Sarajevo, na polaznu tacku, hahahaha, a od leta za Svedsku nista....uzas!!

Najiskrenije se nadam da ce ovih "bisera" biti sve manje i da ce BH Airlines izrasti u respektabilnu avio kompaniju. Zahvaljujuci THY nadam se i vjerujem da slijede bolji dani za BHA.

zkbosnia
October 8th, 2010, 06:00 PM
Leo pesimisto vjecita :P aj pusti to neg pazi sad, u ponedeljak nam dolazi draga Clinton-ka :) kao sto imam info dolazi sa 757 ako budem na duznosti slikam a ako ne, neka neko ko je blizu uzme aparat u ruke i.... a ako ne vraca se u utorak u jutarnjim satima :)

Potrudi se da nam ubacis koju sliku od tog famoznog 757!!

zkbosnia
October 8th, 2010, 06:03 PM

Valjda cemo uskro imati jos jedan A319 pa da bi se ovakvi problemi izbjegli.

HDZ
October 11th, 2010, 02:11 PM
Policijska opsada Sarajeva
Zbog Hillary Clinton duže radi i sarajevski Aerodrom
Američki državni sekretar Hillary Clinton sletjet će večeras na Međunarodni aerodrom Sarajevo u 23:45 sati u dvodnevnu posjetu našoj zemlji, u okviru koje će otvoriti novu zgradu američke Ambasade u BiH, a razgovarat će i sa članovima Predsjedništva BiH i studentima Univerziteta u Sarajevu.
Aktivnost svih sigurnosnih i policijskih službi, ali i drugih institucija u našoj zemlji, podređena je obezbjeđivanju sigurnog boravka američkog državnog sekretara u Bosni i Hercegovini.

Težak zadatak organizacije ove posjete pripao je operativnom štabu, koji je formirala Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Pripadnici SIPA-e koordiniraju svim aktivnostima štaba, koji čine i pripadnici Federalne uprave policije (FUP), Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Granične policije BiH, te Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Obim i način osiguranja američkog državnog sekretara još je uvijek nepoznat javnosti, a kako saznajemo bit će angažovane sve raspoložive snage. U obezbjeđenje su uključeni i pripadnici američke tajne službe. Jedan dio od ukupno 200-ak agenata koji su uključeni u osiguranje njenog boravka već boravi u Sarajevu.

Glavna gradska saobraćajnica će biti blokirana prije i tokom prolaska kolone automobila u kojoj će biti Hillary Clinton. Federalna uprava policije je prethodno donijela odluku o zabrani prevoza eksplozivnih i zapaljivih materijala na području Kantona Sarajevo.

Da je sve podređeno dolasku Clintonove svjedoči i produženje radnog vremena Aerodroma Sarajevo, koji inače radi do 22 sata.

Kako nam je rečeno iz pres-službe, produženje otvorenosti i rad Međunarodnog aerodroma Sarajevo iza 22 sata za današnji dan odobreno je na zahtjev nadležnih državnih institucija, radi važnih posjeta od interesa za BiH, a troškove produženog rada, angažovanja vatrogasaca i osoblja Hitne pomoći, snosit će podnosilac zahtjeva.

"U prihvatu i otpremi aviona i putnika na svim planiranim linijama neće doći do bilo kakvih promjena niti restrikcija koje bi utjecale na komfor putnika i ustaljeni kvalitet pružanja predviđenih usluga", rečeno nam je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
(Izvor: Sarajevo-X)

Almir Hodzic
October 13th, 2010, 01:38 AM
Ništa od slika???

Almir Hodzic
October 13th, 2010, 01:38 AM
Ništa od slika???

Tango Zulu
October 13th, 2010, 02:10 AM
Bilo je izuzetno tesko nesto slikati. pogotovo sto je dosla noci. A po danu nije se puno vidjelo.

da je bilo ikakve prilike je bi sve redom sliko ali nije nazalost. :(

VA
October 13th, 2010, 05:37 PM
Ništa od slika???

Bit ce slike uskoro ;)

zkbosnia
October 13th, 2010, 06:10 PM
Bit ce slike uskoro ;)

Jedan mali video "Hillary Clinton u Sarajevu"
http://www.slobodnaevropa.org/video/11466.html

zkbosnia
October 13th, 2010, 06:17 PM
Video Hilary Clinton u Sarajevu
http://www.slobodnaevropa.org/video/11466.html

a_edin
October 13th, 2010, 10:05 PM
VA.. Kakvi su Vam sad ovo fazoni?!?! Trazio sam 2 karte za IST 28.12. povratak 3.1. i vidi razlike izmedju BHA i THY
BH Airlines
travellers flights taxes traveller fee
2 adult(s) x (644.00 + 168.00 + 20.00) = 1,663.00 BAM (850.00 EUR)
total for all travellers 1,663.00 BAM (850.00 EUR)

Turkish Airlines
passengers flights taxes
2 adult(s) x (175.00 + 89.09) = 528.18 EUR
sub total 528.18 EUR
Ticketing Service Charge +20.00 EUR
total for all travellers 548.18 EUR
Sta mislis koje cu karte uzeti :)?!?

Pogled na Zagreb....
http://www.youtube.com/watch?v=xBivKqL6PJk

Axel23
October 13th, 2010, 11:18 PM
^^ Cudno, uglavnom karta je mozda skuplja jer je avion BHA 03.01.2010 iz IST prepun, a isto tako i Turkish-ov. Brzo sam provjerio na flyzed.

Almir Hodzic
October 14th, 2010, 12:58 AM
@VA, šta se desilo sa ovim ATR što je jutros otišao za VIE i nije se vratio? Bar tako stoji na sia.ba

zkbosnia
October 14th, 2010, 03:47 AM
@VA, šta se desilo sa ovim ATR što je jutros otišao za VIE i nije se vratio? Bar tako stoji na sia.ba

Mislim da je let bio otkazan i u polasku, greskom je stajalo da je otisao za Bec a ne nazad.

mirza-sm
October 14th, 2010, 02:24 PM
Zahide, hoće li biti ubrzo kakvi novi statistički podaci? :)

zkbosnia
October 14th, 2010, 03:39 PM
Zahide, hoće li biti ubrzo kakvi novi statistički podaci? :)

Na kraju mjeseca.

mirza-sm
October 14th, 2010, 03:46 PM
^^ Super, hvala. :)

VA
October 14th, 2010, 03:56 PM

Avion poletio za Bec, doso do Beca, nije mogao sletit ( magla ) kreno za Graz nije mogao sletit na 2 alternaciju, krenuo u ZAG ni tu nije mogao sletit ( magla ) i vratio se za SJJ i na kraju otkazan :)

VA
October 14th, 2010, 04:00 PM
VA.. Kakvi su Vam sad ovo fazoni?!?! Trazio sam 2 karte za IST 28.12. povratak 3.1. i vidi razlike izmedju BHA i THY
BH Airlines
2 adult(s) x (644.00 + 168.00 + 20.00) = 1,663.00 BAM (850.00 EUR)
total for all travellers 1,663.00 BAM (850.00 EUR)

Turkish Airlines
passengers flights taxes
2 adult(s) x (175.00 + 89.09) = 528.18 EUR
sub total 528.18 EUR
Ticketing Service Charge +20.00 EUR
total for all travellers 548.18 EUR
Sta mislis koje cu karte uzeti :)?!?

Pogled na Zagreb....
http://www.youtube.com/watch?v=xBivKqL6PJk

Pun avion moj edine, vec su 3 dana prije nove popunjena sva mjesta, ovo ti je biznis klasa ( ja mislim )

miles1
October 14th, 2010, 04:03 PM
Aerodrom jucer u 13-10-2010 u 6 sati

http://img257.imageshack.us/img257/6660/13102010500.jpg (http://img257.imageshack.us/i/13102010500.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

mirza-sm
October 14th, 2010, 05:21 PM
^^ Gdje si ti uranio? :D

Zemlje bivše Jugoslavije: Aviokompanije udružuju flote?

Jučerašnjim pristupanjem Željeznica FBIH zajedničkoj željezničkoj kompaniji Cargo 10 (koju su prije mjesec dana osnivanjem zajedničkog poduzeća sa sjedištem u Ljubljani pokrenule Željeznice Slovenije, Hrvatske, Srbije) stvorila se željeznička mreža koja će u početku omogućiti brži i jeftiniji prijevoz tereta kroz ove zemlje.

http://www.ekapija.ba/dokumenti/jat_avion.jpg

Ovaj primjer su malo nakon prve objave o formiranju zajedničkog poduzeća slijedile i aviokompanije. Naime, motivirani financijskim razlozima i željom da putnici dobiju bolje uvjete letenja uz niže cijene JAT Airways i Montenegro Airlines su postigli dogovor da od kraja ovog mjeseca počnu sa zajedničkim korištenjem flota kako bi smanjili troškove i osigurali bolju iskorištenost letova.

Iako su i ostale aviokompanije sa područja bivše Jugoslavije bile pozvane da se priključe ovoj inicijativi ona još uvijek nije proširena na ovakav način kao što su to uradile željeznice.

Iz BH Airlinesa nam kažu da im se do sada nitko službeno nije obratio sa ovakvim prijedlogom. Na pitanje jesu zainteresirani za ovakav vid suradnje ističu da sve to ovisi od toga što bi se nudilo te da u odluci također riječ ima i njihov strateški partner Turkish Airlines.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT, kaže da bi suradnja avioprijevoznika na ovaj način bila dobro došla budući da je ovo oblast u kojoj postoje veliki fiksni troškovi te bi se udruživanjem i kombinacijom letova pozitivno utjecalo na poslovanje svih kompanija iz ove oblasti. Smatra da bi s većom tržišnom orijeniranošću i dobrim poslovnim politikama ove kompanije ne bi više imale potrebe za subvencijama države što je trenutno slučaj.

Kako je ovo trend i u svijetu pokazuje prije nekoliko dana objavljeno spajanje dva američka avioprijevoznika ("United" i "Continental") kojim je stvorena najveća aviokompanija na svijetu.

a_edin
October 17th, 2010, 01:56 PM
http://img179.imageshack.us/img179/7618/1003300.th.jpg (http://img179.imageshack.us/i/1003300.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Almir Hodzic
October 17th, 2010, 10:42 PM
Šta je ovo nema više u ponudi BNX - VIE, a i AMS je prolongiran da DEC.

Almir Hodzic
October 17th, 2010, 10:43 PM
Šta je ovo nema više u ponudi BNX - VIE, a i AMS je prolongiran za DEC. :ohno::ohno::ohno:

BosniaHerzegovina
October 18th, 2010, 08:49 AM
Šta je ovo nema više u ponudi BNX - VIE, a i AMS je prolongiran za DEC. :ohno::ohno::ohno:

AMS je bio svakako za decembar.

BosniaHerzegovina
October 18th, 2010, 03:25 PM
'Turkish Airlines' će povezati Crnu Goru sa cijelim svijetom

Turski nacio*nalni avioprevoznik Turkish Airlines obavio je prvi let za Crnu Goru prije samo nekoliko mjeseci, 8. jula, ali su u toj kompaniji već zadovoljni postignutim uspjehom i razmišljaju da narednog ljeta broj letova sa tri sedmično podignu na četiri, saopštio je direktor njihove kompanije u Crnoj Gori, Oguz Ali Tur*keli.

"Masa kompanija, koja je članica "Star Alliance" grupe, dodala je Crnu Goru na listu svojih destinacija i danas možemo da kažemo da pokrivamo čitav Balkan. Naša najsnažnija motivacija da dođemo ovdje, na ovu destinaciju koju doživljavam kao biser Balkana zbog njene obale i prirode, jeste da u Crnu Goru dovedemo svijet, kao i da Crnogorce povežemo sa svijetom. Mislim da je ova želja u skladu i sa našim slo*ganom "Globally Yours", ili na crnogorskom Globalno vaši", rekao je Turkeli u razgovoru za "Vijesti".

On je rekao da je Turkish Airlines u Crnoj Gori počeo sa tri leta sedmično, utorkom, četvrtkom i nedjeljom, a istim tempom nastavljaju i u zimskom periodu.

"Ono što planiramo za sljedeće ljeto je da broj letova povećamo na četiri nedjeljno. Upravo je to razlog zbog koga smo počeli sa organizacijom nekih događaja koji bi povezali ovu destinaciju sa zemljama velikih potencijala. Od 8. jula do danas, više od 20 predstavnika turskih medija je posjetilo Crnu Goru, sa ciljem upoznavanja turske javnosti sa ovom zemljom i taj trend se i dalje nastavlja. Sa ciljem predstavljanja Crne Gore ne samo turskoj javnosti, nego i cijelom svijetu, u oktobarskom broju časopisa "Sky Life", koji se štampa u više od milion primjeraka, objavljen je tekst koji opisuje ovu zemlju i njene ljepote. Kao što možda već znate, ovaj naš časopis izlazi mjesečno i prođe kroz ruke bezbroj putnika. Takođe je dostupan u svim našim poslovnicama širom svijeta. U nastupajućem periodu, nastojaćemo da napravimo veze između ovdašnjih i turoperatora iz drugih zemalja, tako što će se ostvariti naizmjenične posjete u cilju predstavljanja, upoznavanja i razvijanja turističkih potencijala. Ono što planiramo je da ovaj princip primijenimo i na medije kao i na zdravstvene organizacije. U projektima kao što su ovi, dobili smo punu podršku ministra turizma Predraga Nenezića, što nam je dalo još veću snagu i motivaciju", kazao je Turkeli.

On vjeruje u turistički i opšti potencijal Crne Gore, i kako kaže, u energiju koju posjeduje uprkos veličini.

"Ako se svi zajednički založimo, onda će se moj cilj ostvariti, a to je da letovi budu na dnevnom nivou i da na taj način spojimo Crnu Goru i svijet. Ja vjerujem u ovo. Ne mogu a da ne pomenem da su 2004. godine, kada sam preuzeo dužnost na Kosovu, bila dva leta nedjeljno, a kada sam 26. maja 2010. predao dužnost, sa kargo letom, bilo ih je ukupno 10. Želim da dodam da sam između 2005. i 2008. godine istovremeno obavljao dužnost i na Kosovu i u Makedoniji. U Skoplju su takođe u početku bila dva leta, da bi se došlo do sadašnjih sedam letova nedjeljno. Što se ovako stvari ne bi odvijale i u Crnoj Gori", rekao je Turkeli.

http://bizon.ba/region/7303-turkish-airlines-e-povezati-crnu-goru-sa-cijelim-svijetom.html

BosniaHerzegovina
October 18th, 2010, 06:12 PM
Ja i majka kupili danas kartu 21 dec Amsterdam-Sarajevo-Amsterdam, sa BHA.

mirza-sm
October 18th, 2010, 09:39 PM
^^ Svaka čast! :cheers1:

BosniaHerzegovina
October 19th, 2010, 09:39 AM
Na cheaptickets.nl pise da ostalo samo jos 6 stolica za 21 dec!?

miles1
October 19th, 2010, 10:02 AM

6 stolica za ovu tarifu
ovu su tarife iz amsterdam. na ovo dodas TAX od 96.76 eura i to ti je sljedeca cijena. ovo je bez troskove administracije.
ima jos par tarifa ali ih nisam ih kopirao.
1 JA 39.00R
2 JA 79.00R
3 JA 99.00R
4 JA 119.00R
5 JA 159.00R
6 JA 199.00R
7 JA 249.00R

Almir Hodzic
October 19th, 2010, 11:48 AM
Evo BHA ima promociju od 15.10 do 30.11 na letovima za Europu

1EUR + taxe!!!

mirza-sm
October 19th, 2010, 02:27 PM
^^ Pa što do 30.11, kad nam vize ukidaju tek početkom decembra?! :bash:

mirza-sm
October 19th, 2010, 02:28 PM
Doduše, može se uvijek za Beograd iskoristiti lol. :D

BosniaHerzegovina
October 19th, 2010, 02:28 PM
BH Airlines nudi karte za jedan euro (plus taksa)

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/101019014.jpg
BH Airlines je pokrenuo akciju kojom nudi rezervaciju karata i let za jedan euro do njihovih destinacija u Evropi (Sarajevo, Banja Luka, Beograd, Beč, Frankfurt, Cirih, Kopenhagen, Geteborg, Štokholm). Karte je moguće kupiti online, te u bilo kojoj putnoj agenciji do 15. novembra.
Piše: N. J.
Ipak, u cijenu jednog eura, naravno, nisu uračunate aerodromske takse i naknada za izdavanje avionske karte (TSC), što znači da će putnici koji kupe kartu za jedan euro dodati još ukupno 200-250 KM. Treba napomenuti da navedene cijene važe za povratnu kartu.

Pod ovim uslovima maksimalan boravak na nekoj destinaciji je 15 dana, a period putovanja vrijedi od 15. oktobra do 30. novembra. Također, jednom kad uplatite let, ne možete vratiti novac niti mijenjati kartu.

U BH Airlinesu su nam rekli da samo prve dvije-tri karte po letu koštaju jedan euro, zbog čega oni koji žele iskoristiti ovu akciju trebaju rezervisati karte što ranije.

http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/clanak/101019014

mirza-sm
October 19th, 2010, 02:31 PM
^^ Hmm, a evo ja gledao za Beograd, i opet ispadne 295 KM povratna karta 29. okt - 1. nov, kako to?

1 adult(s) x (135.00 + 140.00 + 20.00) = 295.00 BAM (151.00 EUR)
total for all travellers 295.00 BAM (151.00 EUR)

BosniaHerzegovina
October 19th, 2010, 02:52 PM
Izgleda da je najjeftinije letiti za Amsterdam sa BHA.

mirza-sm
October 19th, 2010, 03:12 PM
A koliko je generalno za AMS?

BosniaHerzegovina
October 19th, 2010, 03:17 PM
Na bhairlines.ba pise vec od 135 eura.

U feb imas kupiti kartu za samo 140 eura.

mirza-sm
October 19th, 2010, 04:02 PM
^^ Hvala :)

VA, je li mi možeš objasniti zašto se meni na bhairlines.ba kad tražim Sarajevo - Beograd 29 okt - 1 nov, pojavljuje 275 KM, a ja zvao maloprije agenciju u Branilaca Grada, i cura mi rekla da je 162 KM?

mirza-sm
October 20th, 2010, 09:28 AM
B&H cancels Banja Luka – Vienna

Flights suspended before they even commenced

http://4.bp.blogspot.com/_dPkdRARJcV0/TL3b0FWwTsI/AAAAAAAACEM/51lpEMF1NF0/s400/atr72.jpg

Just two weeks before flights between Bosnia and Herzegovina’s second largest city, Banja Luka, and the Austrian capital were supposed to be inaugurated, B&H Airlines has suspended the service. Low interest has forced the Bosnian carrier to dump plans for two weekly flights which were to commence on October 31. The airline will keep its new services from Banja Luka to Zurich and Frankfurt, which are to begin on October 31 and November 1 respectively. B&H will operate 4 weekly flights from Sarajevo to Vienna. Originally, 2 of the flights were planned to operate via Banja Luka. Now, all 4 will operate nonstop.
Besides flights to Zurich and Frankfurt, Banja Luka Airport will be connected with Ljubljana throughout the winter as subsidised flights, operated on behalf of Adria Airways, continue 4 times per week.

In an attempt to win over passengers, B&H recently launched a 1 Euro ticket sale (no taxes included). The promotional campaign is in the lead up to the abolition of EU visa requirements for Bosnian passport holders. The abolition of visas to the European Union (excluding the United Kingdom and Ireland) is expected to take place in December. Similarly, last year’s visa requirement elimination for Serbian, Montenegrin and Macedonian citizens saw a significant increase in airline traffic and passenger numbers from those countries.

miles1
October 20th, 2010, 01:39 PM
A koliko je generalno za AMS?
ovo su cijene u € + taksa od 99€
ove najjeftinije imaju samo 5 mjesta.

1 JA 39.00R
2 JA 79.00R
3 JA 99.00R
4 JA 119.00R
5 JA 159.00R
6 JA 199.00R
7 JA 249.00R

BosniaHerzegovina
October 20th, 2010, 02:50 PM
Hoceli se Sarajevo uskoro povezati sa Londonom, Madridom ili sa Parizom?

Axel23
October 20th, 2010, 03:49 PM
@BosniaHerzegovina, kako ti mislis da se linije otvaraju? Tek tako da pomislis na jednu destinaciju i otvoris liniju? Vidis, BHA je poslovala po tom principu nekoliko godina, pa nije uspjela.

London? British Airways letio prije dvije/tri godine cak cetiri puta sedmicno i ukinuo liniju jer nije bila isplativa. Jos uvjek nam trebaju vize za Veliku Britaniju (nisu u Schengenu) tako da ne vidim smisla u otvaranju ove linije. Zanimljiva informacija je da ceska kompanija CSA ukida sve letove za Veliku Britaniju od zime 2010.

Madrid? Ajde ti mi reci svoje misljenje o tome zasto bi se trebala otvoriti linija za Madrid?

Pariz moze doci u obzir.

Inace vidim da je BHA orijentirana prema point-to-point poslovnoj politici (zbog cega i ne kuzim zasto su mrezna, a ne NTT kompanija) tako da prije nego se otvore linije prema drugim gradovima mislim da prvo moraju povecati frekvencije sa postojecim hubovima u Evropi na koje lete tj. Frankfurt, Amsterdam, Bec, Cirih, Kopenhagen i Istanbul.

miles1
October 20th, 2010, 04:42 PM
Transavia leti za Sarajevo u decembru i januaru.
http://www.behartravel.nl/index.php?id=86

U saradnji sa Transavia.com, Behar Travel vam ove zime nudi direktne letove iz Amsterdama za Sarajevo.
U periodu od 16 decembra do 20 januara 2011 godine ce se obavljati direktni let za glavni grad Bosne i Hercegovine.

Behar Travel vas zeli staviti u poziciju da za sto povoljnije cijenu idete na putovanje. Zato sada mozete profitirati za nasu najpovoljniju ponudu. Povratna karta za Sarajevo mozete kupiti sada vec za € 195,00 po osobi, sa svim taksama i porezima.

Za informacije i rezervacije nas mozete kontaktirati putem telefona ili maila.
gsm: 06-852 181 79
mail: info@behartravel.nl

miles1
October 20th, 2010, 04:42 PM
xx

leopol
October 20th, 2010, 04:52 PM
Inace vidim da je BHA orijentirana prema point-to-point poslovnoj politici (zbog cega i ne kuzim zasto su mrezna, a ne NTT kompanija) tako da prije nego se otvore linije prema drugim gradovima mislim da prvo moraju povecati frekvencije sa postojecim hubovima u Evropi na koje lete tj. Frankfurt, Amsterdam, Bec, Cirih, Kopenhagen i Istanbul.

O tome i ja pricam sve vrijeme, oni otvaraju linije po sistemu "tamo ima nasih ljudi" umjesto da naprave 4-5 jakih medunarodnih hub-ova (ZRH, FRA, AMS, IST, CPH, a mozda i MPX) i pocnu kupiti "nase ljude" gdje god zivili. Ovako imam osjecaj da neko koristi prirucnik iz 1963. godine pod nazivom "Savremene metode u upravljanju putnickim aviosaobracajem"

@Miles1,

Da li je, po rezervacionom sistemu, moguce kupiti kartu npr SJJ-ZRH-CDG i chekirati prtljag do kraja? SJJ-ZRH sa JA a dalje nekom drugom kompanijom?

Ja imam prijateljicu koja svakih 14 dana leti London - Sarajevo, i BHA joj nije u stanju uvezati let preko bilo koje svoje destinacije, vec ona leti LH ili Malev ili AA...

miles1
October 20th, 2010, 05:03 PM
O tome i ja pricam sve vrijeme, oni otvaraju linije po sistemu "tamo ima nasih ljudi" umjesto da naprave 4-5 jakih medunarodnih hub-ova (ZRH, FRA, AMS, IST, CPH, a mozda i MPX) i pocnu kupiti "nase ljude" gdje god zivili. Ovako imam osjecaj da neko koristi prirucnik iz 1963. godine pod nazivom "Savremene metode u upravljanju putnickim aviosaobracajem"

@Miles1,

Da li je, po rezervacionom sistemu, moguce kupiti kartu npr SJJ-ZRH-CDG i chekirati prtljag do kraja? SJJ-ZRH sa JA a dalje nekom drugom kompanijom?

Ja imam prijateljicu koja svakih 14 dana leti London - Sarajevo, i BHA joj nije u stanju uvezati let preko bilo koje svoje destinacije, vec ona leti LH ili Malev ili AA...

Moze to ali je cijena totalno nekonkurentna, otprilike 3x skuplja od ove sa Malevom ili Lufthansom:nuts:.

mirza-sm
October 20th, 2010, 05:35 PM
A zašto transavia samo mjesec dana će letiti za Sarajevo? :nuts:

Air_Traffic_Engineer
October 20th, 2010, 06:19 PM
BH Airlines nudi karte za jedan euro (plus taksa)

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/101019014.jpg

http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/clanak/101019014

Svaka cast za BHA. Akcija let za 1 EUR + taxe je za svaku pohvalu. Izuzetno pametan poslovni potez iz dva razloga....prvo (zvanicno objasnjenje), povecace se popularnost avio saobracaja....drugo (vjerovatno prikriveni glavni razlog akcijske prodaje), BHA se vjerovatno plasi loseg faktora popunjenosti u periodu neposredno prije ukidanja EU viza za bosanske gradane (logicno, npr. ko bi sa bosanskim pasosem putovao u EU u novembru ako je vrlo vjerovatno da drzavljani BiH vjerovatno nece trebati vize za EU od kraja decembra).

atlantis.
October 20th, 2010, 06:42 PM
A zašto transavia samo mjesec dana će letiti za Sarajevo? :nuts:

Da "uhvati" one koji ce za Novu godinu/Bozic putovati. Ne isplati im se inace.

mirza-sm
October 20th, 2010, 09:18 PM
^^ Pfff...

leopol
October 21st, 2010, 02:57 PM
Transavia leti za Sarajevo u decembru i januaru.
http://www.behartravel.nl/index.php?id=86

U saradnji sa Transavia.com, Behar Travel vam ove zime nudi direktne letove iz Amsterdama za Sarajevo.
U periodu od 16 decembra do 20 januara 2011 godine ce se obavljati direktni let za glavni grad Bosne i Hercegovine.

Behar Travel vas zeli staviti u poziciju da za sto povoljnije cijenu idete na putovanje. Zato sada mozete profitirati za nasu najpovoljniju ponudu. Povratna karta za Sarajevo mozete kupiti sada vec za € 195,00 po osobi, sa svim taksama i porezima.

Za informacije i rezervacije nas mozete kontaktirati putem telefona ili maila.
gsm: 06-852 181 79
mail: info@behartravel.nl

Ja se nadam da ce SJJ i BHDCA odbiti izdati dozvolju za ove letove. Jbt, ovo k'o u banana drzavama, dolazi aviokompanija niodkuda, leti 15 dana i kupi putnike na peaku sezone! :bash::bash::bash:

Ili zimski/ljetni red letenja, ili nista. Moze charter, ali po punoj cijeni SJJ, pa ako im se ispalti nek lete...

PS: BTW, ocigledno je da iza svega ovoga stoji neki obracun ovo Probeharalog sa BHA, vjerovatno se Lola nadao monopolu nad prodajom karata u NL i okolini...:nuts:

miles1
October 21st, 2010, 03:55 PM
Ja se nadam da ce SJJ i BHDCA odbiti izdati dozvolju za ove letove. Jbt, ovo k'o u banana drzavama, dolazi aviokompanija niodkuda, leti 15 dana i kupi putnike na peaku sezone! :bash::bash::bash:

Ili zimski/ljetni red letenja, ili nista. Moze charter, ali po punoj cijeni SJJ, pa ako im se ispalti nek lete...

PS: BTW, ocigledno je da iza svega ovoga stoji neki obracun ovo Probeharalog sa BHA, vjerovatno se Lola nadao monopolu nad prodajom karata u NL i okolini...:nuts:

Zasto ti smeta sto ljudi turizam promovisu?
http://www.karatanovatours.nl/

mirza-sm
October 21st, 2010, 06:00 PM
^^ Zašto "Griekenland" predstavlja Vrelo Bosne? :lol:

zkbosnia
October 21st, 2010, 06:20 PM
^^ Zašto "Griekenland" predstavlja Vrelo Bosne? :lol:

"Otomansko carstvo" :lol::lol:

mirza-sm
October 21st, 2010, 06:24 PM
^^ Hehe...

Zahideeeeeeee, željno čekamo te statistikeeeeee. :)

zkbosnia
October 21st, 2010, 06:33 PM
^^
Slijedece sedmice, Mirza, tacnije u cetvrtak!

mirza-sm
October 21st, 2010, 06:37 PM
^^ Super, jedva čekamo! Nadamo se da ćeš nas ugodno iznenaditi! :cheers:

Transavia rains on B&H’s parade

Soon in Sarajevo

http://4.bp.blogspot.com/_dPkdRARJcV0/TL9aQmNwUUI/AAAAAAAACEU/sUrb4bXiA7Y/s400/transavia-2.jpg

The Dutch low cost airline, Transavia, will commence flights from Amsterdam to Sarajevo, but for one month only. The Air France – KLM subsidiary will operate 1 weekly flight from December 16, with services increasing to two per week from January 3 until January 20, 2011, when flights are scheduled to end. The roundtrip ticket will set passengers back 195 Euros (all taxes included).

The new service could hit B&H’s Amsterdam service. The Bosnian carrier will inaugurate the long awaited flights on December 2. It will operate the service 3 times per week and will be in direct competition with Transavia for the first month. B&H’s ticket prices on the route hover between 215 and 260 Euros (roundtrip, all taxes included) in economy class throughout December and January.

mirza-sm
October 21st, 2010, 06:39 PM
Zahuktava se pred viznu liberalizaciju polako. Priča se da će u tih mjesec dana Transavia samo testirati isplativost leta, te da će navodno početi i letiti u ljetnom redu letenja. :cheers:

mirza-sm
October 21st, 2010, 06:46 PM
Doduše nije tačan ovaj članak što sam gore stavio (exyuaviation-a), ja sad gledao cijene, Amsterdam - Sarajevo povratna 196€ u tom periodu, dakle 1€ skuplje od Transavie. :dunno:

Bosniansky
October 21st, 2010, 07:20 PM
Komsiji krava nek crkne :)

miles1
October 21st, 2010, 07:33 PM
Zahuktava se pred viznu liberalizaciju polako. Priča se da će u tih mjesec dana Transavia samo testirati isplativost leta, te da će navodno početi i letiti u ljetnom redu letenja. :cheers:

gdje se prica?:ohno:

miles1
October 21st, 2010, 07:40 PM
Doduše nije tačan ovaj članak što sam gore stavio (exyuaviation-a), ja sad gledao cijene, Amsterdam - Sarajevo povratna 196€ u tom periodu, dakle 1€ skuplje od Transavie. :dunno:

Ovaj tekst lici na reklamu, mozda bi i BH airlines ovako nesto trebao raditi

mirza-sm
October 21st, 2010, 07:43 PM
gdje se prica?:ohno:

U komentarima ex-yu aviationa :lol:

miles1
October 21st, 2010, 07:49 PM
U komentarima ex-yu aviationa :lol:

Ko zna mozda je istina, u svakom slucaju svaka linija je dobro dosla.

BosniaHerzegovina
October 21st, 2010, 08:27 PM
Transavie je veoma dobra i jeftina!

Welcome to BiH!!!!!!

Ali ja ipak putujem sa BHA.

mirza-sm
October 21st, 2010, 08:28 PM
^^ :okay:

BosniaHerzegovina
October 21st, 2010, 08:29 PM

Ja sam svoju platio 196 eura.

mirza-sm
October 21st, 2010, 08:34 PM
^^ Onda su ovi sa exyuaviation nešto za*ebali...

zkbosnia
October 21st, 2010, 08:41 PM
^^ Super, jedva čekamo! Nadamo se da ćeš nas ugodno iznenaditi! :cheers:

Transavia rains on B&H’s parade

Transavia je samo zakupljena od turristicke agencije da obavi par letova i to je to.

mirza-sm
October 21st, 2010, 08:43 PM
^^ A Zahide šta misliš kolike su šanse da low-cost kompanije poput Wizz-a i easyJet-a dođu na naše tržište nakon vizne liberalizacije?

zkbosnia
October 21st, 2010, 09:06 PM
^^ A Zahide šta misliš kolike su šanse da low-cost kompanije poput Wizz-a i easyJet-a dođu na naše tržište nakon vizne liberalizacije?

Sanse postoje ali mislim da osim vizne liberizacije, koja je jako vazna, moraju da se dogode jos neke stvari, kao sto su smanjivanje taksi na aerodromu Sarajevo itd...Bitan faktor je i to sto nas svijet nema naviku letenja, nadam se da ce otvaranjem granica i to poboljsati.Idealno bi bilo vidjeti Easyjet sa letovima za London, Paris itd...

mirza-sm
October 21st, 2010, 09:09 PM
^^ A kolike su taxe beogradskog aerodroma? Čini mi se da nisu nešto puno manje od našeg? I kakva je praksa aerodroma u regionu da snizavaju takse zarad lowcost kompanija?

zkbosnia
October 21st, 2010, 10:00 PM
^^
Primjera radi usporedba Beograda i Sarajeva
Aerodrom Beograd
Avion tezine 70.001 to 90.000kg
(primjer baziran za A319 tezine 70.000kg)
Cijena po jednom polijetanju i obsluzivanju je 1062 eura.
Koristenje avio mosta 202 eura.
Slijetanje 2.46 eura po toni (172.20 eura po slijetanju).
Parking aviona do 4 sata besplatno.
Parking aviona preko 4 sata 1.80 eura po toni po danu(primjera radi A319 da prenoci na aerodromu placa oko 126 eura).
Primjera radi A319 sa prenocenjem u Beogradu i opslugom placa po jednom letu oko 1562.20 eura.

Aerodrom Sarajevo
Avion tezine 60.001 to 79.000kg
(primjer baziran za A319 tezine 70.000kg)
Cijena po jednom polijetanju i obsluzivanju je 1388 eura.
Koristenje avio mosta 72 eura
Slijetanje 14 eura po toni (980 eura po slijetanju).
Parking aviona preko 2.55 eura po toni po danu(primjera radi A319 da prenoci na aerodromu placa oko 178.50 eura)
Primjera radi A319 sa prenocenjem u. Beogradu i opslugom placa po jednom letu oko 2618 eura.

SokoX
October 21st, 2010, 10:02 PM
Mozda zato sto imaju veci promet, tj. vise aviona sleti na njihov aerodrom, pa su im i takse nize...

miles1
October 22nd, 2010, 07:49 AM
Znaci ako avion ne ostaje preko noci na aerodromu kao sto to radi Germanwings
je cijena po putniku u SA veca za 6.27 (2x 80 putnika)

Beograd Sarajevo Razlika 80 putnika
€ 1.062,00 € 1.388,00 € -326,00
€ 202,00 € 72,00 € 130,00
€ 172,20 € 980,00 € -807,80
€ 1.436,20 € 2.440,00 € -1.003,80 € -6.27

Air_Traffic_Engineer
October 22nd, 2010, 02:52 PM
SJJ bi defintivno trebao sniziti cijene taksi. Ne razumijem filozofiju "imamo mali broj operacija pa moramo biti mnogo skuplji da se popravimo". Ako se nastavi ta filozofija, SJJ ce i dalje imati relativno mali broj operacija. Treba sniziti cijene taksi i privuci sto vise kompanija.

a_edin
October 22nd, 2010, 05:55 PM
SJJ bi defintivno trebao sniziti cijene taksi. Ne razumijem filozofiju "imamo mali broj operacija pa moramo biti mnogo skuplji da se popravimo". Ako se nastavi ta filozofija, SJJ ce i dalje imati relativno mali broj operacija. Treba sniziti cijene taksi i privuci sto vise kompanija.
:okay:

Bosniansky
October 22nd, 2010, 08:11 PM

Neda Vlada FED, a Air Bosna ima koristi , prvo dobija jedan dio od takse i nema konkurenciju od Low Cost kompanija....kao Aeroflot 70 ti godina..nazalost, ali to je isto Bosna....slicno kao Mcdonalds zasto ga nema u Bosni ..;

mirza-sm
October 22nd, 2010, 08:15 PM
McDonalds bi ubrzo mogao, a nadajmo se i low-cost kompanije. :D

atlantis.
October 22nd, 2010, 09:19 PM
Neda Vlada FED, a Air Bosna ima koristi , prvo dobija jedan dio od takse i nema konkurenciju od Low Cost kompanija....kao Aeroflot 70 ti godina..nazalost, ali to je isto Bosna....slicno kao Mcdonalds zasto ga nema u Bosni ..;

McDonaldsa nema zbog Air Bosne?!?

mirza-sm
October 22nd, 2010, 09:22 PM
^^ lol, mislim da je htio reći zbog neefikasne Vlade. :)

HDZ
October 22nd, 2010, 09:43 PM
^^ lol, mislim da je htio reći zbog neefikasne Vlade. :)

Nerazmijem što će im Vlada. Treba da kupe (ili zakupe) prostor:ohno: i počnu da rade.

Bosniansky
October 22nd, 2010, 09:59 PM
Nerazmijem što će im Vlada. Treba da kupe (ili zakupe) prostor:ohno: i počnu da rade.

neda vlada dozvole bolan...hoce da budne shareholder 49 % Mcdonalds to nece....

BosniaHerzegovina
October 22nd, 2010, 10:23 PM
McDonaldsa nema zbog Air Bosne?!?

Velika steta sto nema te Illuminatske firme, hehe :)

BosniaHerzegovina
October 22nd, 2010, 10:24 PM

Vise nema stolica za cijenu od 196 eura, sestra mi zadnju kartu kupila:)

SokoX
October 22nd, 2010, 10:25 PM
Velika steta sto nema te Illuminatske firme, hehe :)
BosniaHerzegovina, favete linguis! ;)

HDZ
October 22nd, 2010, 10:26 PM
neda vlada dozvole bolan...hoce da budne shareholder 49 % Mcdonalds to nece....

49% ??? To je nešto "ispod stola".
Koliko ja znam tražila im je opština Stari grad 2% od dobiti na, čini mi se, 20 godina. Nisam baš siguran. Pretpostavljam da to @leopol zna.:)

mirza-sm
October 22nd, 2010, 10:43 PM
Vise nema stolica za cijenu od 196 eura, sestra mi zadnju kartu kupila:)

Naaajs, znači sve planulo? :D

Bogami Nino svaka vam čast na podržavanju BHA, čitava familija! :D :okay:

BosniaHerzegovina
October 22nd, 2010, 10:47 PM
Ima jos 7 karata u kategoriji od 230 eura :)

Ja mislim da ce ovo linija biti pun pogodak za BHA, pogotovo ljeti!

BosniaHerzegovina
October 22nd, 2010, 11:07 PM
Problem je sto mnogi nasi ovdje u NL uopce ne znaju da BHA leti kao Sarajevu i da su cijene veoma povoljne.

mirza-sm
October 22nd, 2010, 11:25 PM
Ja isto mislim da će biti profitabilna linija, što zbog naših u dijaspori iz Holandije, što iz SAD & CAD. :okay:

leopol
October 22nd, 2010, 11:29 PM
49% ??? To je nešto "ispod stola".
Koliko ja znam tražila im je opština Stari grad 2% od dobiti na, čini mi se, 20 godina. Nisam baš siguran. Pretpostavljam da to @leopol zna.:)

Ma ovakve stvari nisu ni vrijedne demanta...:nuts:

zkbosnia
October 23rd, 2010, 08:23 AM
Ja isto mislim da će biti profitabilna linija, što zbog naših u dijaspori iz Holandije, što iz SAD & CAD. :okay:

Naravno da hoce!

Air_Traffic_Engineer
October 23rd, 2010, 11:02 AM

Dijelim isto misljenje. Zelim lijepu buducnost BH Airlines-u, ali sam apsolutno protiv monopola. Strane avio kompanije s pravom protestuju zbog uvodenja taksi za razvoj domace kompanije.

BosniaHerzegovina
October 23rd, 2010, 12:06 PM

Ali ima i mnogo nasih ovdje koji bi radije putovali 24 sata vise nego sto bi dali 30 eura vise za kartu.

Alien x
October 23rd, 2010, 12:09 PM
Dijelim isto misljenje. Zelim lijepu buducnost BH Airlines-u, ali sam apsolutno protiv monopola. Strane avio kompanije s pravom protestuju zbog uvodenja taksi za razvoj domace kompanije.

Cjene nisu visoke samo zbog taksi nege jer Sarajevski aerodrom je pod monopolom Lufthanse i Star alijanse. jedino Malev i Jat od svakodnevnih letova nije pod kontrolom Star alijanse.

mirza-sm
October 23rd, 2010, 12:10 PM
^^ A kako misliš pod monopolom?

BosniaHerzegovina
October 23rd, 2010, 12:18 PM
Jeli ovo BHA flota?

Imali planova za nove avione?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3e/Bh_air_fleet.jpg

mirza-sm
October 23rd, 2010, 12:28 PM
^^ Trebao bi još jedan Airbus stići početkom slijedeće godine, valjda?

Alien x
October 23rd, 2010, 01:00 PM
^^ A kako misliš pod monopolom?

Mirza Od dnevno 12+ letova 10 je od firmi ili direkno u star ili indirekno (bha 49% je u vlasnistvu turkisha) ako to nije monopol onda neznam sta je.
Stnvarno nevalja da A319 noci u istambulu jer opet kasni zbog magle i otkazuju druge letove.:ohno:

BosniaHerzegovina
October 23rd, 2010, 01:02 PM
Nemoj samo da bi moj let odkazali :D

mirza-sm
October 23rd, 2010, 01:04 PM
Mirza Od dnevno 12+ letova 10 je od firmi ili direkno u star ili indirekno (bha 49% je u vlasnistvu turkisha) ako to nije monopol onda neznam sta je.
Stnvarno nevalja da A319 noci u istambulu jer opet kasni zbog magle i otkazuju druge letove.:ohno:

Ali mi nije jasno, npr niko ne drži liniju London - Sarajevo, kako može Star Alliance da spriječi low cost kompaniju (npr Wizz) da leti tu?

SokoX
October 23rd, 2010, 01:11 PM
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3e/Bh_air_fleet.jpg

Nije lose uopste. ;)

Alien x
October 23rd, 2010, 01:20 PM
Ali mi nije jasno, npr niko ne drži liniju London - Sarajevo, kako može Star Alliance da spriječi low cost kompaniju (npr Wizz) da leti tu?

Jer ima malo interesa za tu linij. British je probao letiti i jednostavno nije bilo putnika.
Iz Sarajeva ima ogranicen broj destinacija koje su isplative i te su cvrsto zatvorene. A kultura letenja kod nas je ogranicena preko tih destinacija. Sada, kad (ako) dodze do ukidanja visa treba se vidjeti ponasanje drugih BHa i Low cost dali ce neko riskirati, Wizz (koliko znam)je imo problema sa dozvolom za sletanje a ne samo taksama.

SokoX
October 23rd, 2010, 04:33 PM
Imam jedno pitanje za vas avijaticare, kontrolore leta i sefa jednog sektora SA aerodroma, pa ko mi prije odgovori bio bih zahvalan. Naime, odakle to da mi u BH avionima sluzimo samo turske cokoladice? Zar ne bi bilo ljepse da recimo koristimo nase domace? Ili kako to da se alkohol ne prodaje? Hvala lijepa na odgovoru.

mirza-sm
October 23rd, 2010, 04:53 PM
^^ Alkohola ima u BHA avionima, ja pio Sarajevsko. :)

A za čokoladice ne znam..

VA
October 23rd, 2010, 05:01 PM

Turska cokoladica 20 feninga cca 80 grama, Bosanska ( domaca ) 50 feninga cca 50 grama. Na svim letovima osim za IST se toci alkohol.

mirza-sm
October 23rd, 2010, 05:05 PM
^^ Dok si tu, možeš li nam odgovoriti u čemu je fazon s onim od 1€? I zašto je za Bg let 29.okt - 1.nov bio dostupan od 162 KM samo kad sam nazvao agenciju pa mi oni pogledali, a ja kad sam tražio online bilo je 270? Tnx :)

SokoX
October 23rd, 2010, 05:33 PM
Turska cokoladica 20 feninga cca 80 grama, Bosanska ( domaca ) 50 feninga cca 50 grama. Na svim letovima osim za IST se toci alkohol.

Hvala jarani na informacijama ;)

BosniaHerzegovina
October 27th, 2010, 01:27 PM
Opet otkazan let za Kopenhagen sa BHA.

http://www.sarajevo-airport.ba/index.php?lang=bos&prosiri=1&gdje=1

bhaviation
October 27th, 2010, 03:56 PM
Nasao sam neke jeftine karte za ljeto 2011.

Kopenhagen - Sarajevo preko Budapest i nazad

4 juli - 25 juli

cijena: 194 EUR

Sta mislite da reservisem ili da sacekam, pa mozda bude jos jeftinije? Proslog ljeta sam platio 310 EUR za BH Airlines.

mirza-sm
October 27th, 2010, 05:40 PM
^^ Zar nema jeftinije CPH - SA s BHairlines? Ja sam Sthlm - Sa platio 200€ s BHA :dunno:

zkbosnia
October 27th, 2010, 06:00 PM
Evo i zadnjih podataka o prometu (dan ranije samo zbog Mirze ;)

Statisticki podaci za treci kvartal 2010 godine
Aerodrom Sarajevo
Promet putnika na aerodromu Sarajevo za treci kvartal ove godine je 196.289 sto je povecanje za 10.4% ili 18.527 putnika vise u odnosu na isti period prosle godine.Broj avio operacija sa aerodroma Sarajevo je smanjen za 1,4% ili 28 operacije manje u poredjenju sa istim periodom prosle godine.Ukupan broj letova za treci kvartal 2010 je 1.935.
Januar-Septembar 2010 448.334
BH Airlines
U trecem kvartalu ove godine BH Airlines je prevezao ukupno 55.177 putnika sto je povecanje za 42,3% ili 16.393 putnika vise u odnosu na isti period prosle godine.Broj obavljenih letova je 616 sto je smanjenje za 1,3% ili 8 letova manje u poredjenju sa istim periodom prosle godine.
Januar-Septembar 2010 109.368
Detaljnije na mojoj stranici, lijep pozdrav, Zahid

http://www.fortunecity.com/oasis/tropicana/533/index.htm

mirza-sm
October 27th, 2010, 06:07 PM
^^ Hehe, e baš prije 10tak minuta razmišljam kako će sutra stići statistike. Hvala puno Zahide! :okay:

mirza-sm
October 27th, 2010, 06:09 PM
Znači do kraja godine možemo očekivati oko 600,000 putnika koji su prošli kroz naš aerodrom?

zkbosnia
October 27th, 2010, 06:16 PM
Znači do kraja godine možemo očekivati oko 600,000 putnika koji su prošli kroz naš aerodrom?

Ova godina ce se zavrsiti sa cifrom oko 570-580.000 a sljedece godine mozemo ocekivati cifru od 600.000!

mirza-sm
October 27th, 2010, 06:20 PM

I BHairlines dobro piči! :okay:

a_edin
October 27th, 2010, 06:21 PM
[QUOTE=zkbosnia;66067591]Evo i zadnjih podataka o prometu (dan ranije samo zbog Mirze ;)

Aerodrom Sarajevo........
Zahid... Svaka cast za sve ove brojke i cifre :bow:

zkbosnia
October 27th, 2010, 06:30 PM
[QUOTE=zkbosnia;66067591]Evo i zadnjih podataka o prometu (dan ranije samo zbog Mirze ;)

Aerodrom Sarajevo........
Zahid... Svaka cast za sve ove brojke i cifre :bow:

Nema na cemu Edine, neka konacno ove brojke idu nagore!!!

zkbosnia
October 27th, 2010, 06:35 PM

I BHairlines dobro piči! :okay:

Nije lose, imali su preko 10.000 putnika na carterima u trecem kvartalu, prvenstveno za Antaliju.Mislim da bi mogli komotno uvesti 3 puta sedmicno redovnu liniju Sarajevo-Antalija od maja do oktobra.

mirza-sm
October 27th, 2010, 06:47 PM
^^ Jedva čekam da vidim kako će ići Sarajevo - Amsterdam! :okay:

Ponovljen tender za izvođenje građevinskih radova na Aerodromu Mostar

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalna direkcija za civilnu avijaciju-zrakoplovstvo Mostar ponovo su raspisali tender za odabir izvođača građevinskih radova na instalaciji sistema za precizno sletanje (instrument Landing System-ILS) u međunarodnoj zračnoj luci - Aerodromu Mostar za potrebe centra kontrole zračnog prometa (CKZP) Mostar.

http://www.ekapija.ba/dokumenti/mostar_aerodrom.jpg

Kako je za naš portal potvrdio Amadeo Mandić, direktor Federalne direkcije za civilnu avijaciju-zrakoplovstvo Mostar razlog ponovnog raspisivanja tendera su žalbe.

"Mislim da je tender bio transparentan. Posao je dobila kompanija `Hering` zahvaljujući najboljoj ponudi. Međutim zbog žalbi komisija je poništila tendersku proceduru i krenula ispočetka", kaže Mandić, naglašavajući kako ponovno raspisivanje tendera samo odugovlači proceduru instalacije sistema za precizno sletanje kojim će se postići veća sigurnost i u otežanim vremenskim uslovima, kao i sigurnost izvođenja operacije poletanja i sletanja aviona.

E. Ko.

Tango Zulu
October 27th, 2010, 07:27 PM
Bas me interesuje sta je sa cetim spustanjima vojnih "Blackhawk" helokoptera u bolinicu na kosevu danas.

bhaviation
October 27th, 2010, 08:09 PM
^^ Zar nema jeftinije CPH - SA s BHairlines? Ja sam Sthlm - Sa platio 200€ s BHA :dunno:

Neznam, rado bi isao za BH Airlines ali student sam... izgleda da je ovaj malev najjeftinije.

@VA, sta mislis dali cu moci da nadjem kartu za BH Airlines za oko 200 EUR?

VA
October 27th, 2010, 08:39 PM
Neznam, rado bi isao za BH Airlines ali student sam... izgleda da je ovaj malev najjeftinije.

@VA, sta mislis dali cu moci da nadjem kartu za BH Airlines za oko 200 EUR?

Mislim da hoces, samo pricekaj da izadje ljetni red letenja za CPH a vrlo brzo ce i on izac ;)

VA
October 27th, 2010, 08:41 PM
Opet otkazan let za Kopenhagen sa BHA.

http://www.sarajevo-airport.ba/index.php?lang=bos&prosiri=1&gdje=1

redovno otkazivanje, a to sto apt sjj nije azuriro podatke na vrijeme nije do BHA nego do njih. Ovaj let je otkazan vec vise od 2 mj i nece ga biti uopste u zimskom redu letenja

mirza-sm
October 27th, 2010, 08:57 PM
Jel mi može neko objasniti kako će funkcionisati to kad proradi kontrola našeg neba iz BiH. Ko će vršiti tu kontrolu? Sarajevo ili Banja Luka?

zkbosnia
October 28th, 2010, 04:36 AM
Jel mi može neko objasniti kako će funkcionisati to kad proradi kontrola našeg neba iz BiH. Ko će vršiti tu kontrolu? Sarajevo ili Banja Luka?

Glavni centar kontrole letenja BiH ce biti smjesten u Banjaluci sa podruznicama u Sarajevu i Mostaru.

miles1
October 28th, 2010, 10:15 AM
da li je stvarno moguce da je popunjenost aviona otisla na 89%
zvuci nevjerovatno. Ili BH airlines broji i putnike koji sa codeshare lete?

kvartali
Passengers load factor per flight 49 78 89

Air_Traffic_Engineer
October 28th, 2010, 12:30 PM
Glavni centar kontrole letenja BiH ce biti smjesten u Banjaluci sa podruznicama u Sarajevu i Mostaru.

Vjerovatno si pomijesao Oblasnu kontrolu letenja i BHDCA. Sjediste BHDCA je nedavno premjesteno iz Sarajeva u Banjaluku, a postojace i uredi u Sarajevu i Mostaru.

Oblasna kontrola letenja će imati sjediste u Sarajevu, a planira se da u drugoj fazi Banjaluka preuzme donji sloj.
U Sarajevu (na Nedzaricima) je vec izgraden objekat Oblasne kontrole letenja. U toku su zavrsni tehnicki radovi nakon cega ce uslijediti preuzimanje kontrole zracnog prostora od oblasnih kontrola letenja Zagreb i Beograd. U prvih sest mjeseci (testni period) ce se kontrola zracnog prostora BiH vrsiti istovremeno iz Sarajeva, Zagreba i Beograda....u prvih sest mjeseci, u cilju testiranja tehnickih sistema i osoblja, dok se sistem "ne uhoda", kontrola zracnog prostora BiH ce se zapravo vrsiti iz Sarajeva, a istovremeno ce se iz Zagreba i Beograda vrsiti supervizija. Nakon testnog perioda od sest mjeseci, planira se samostalan rad Oblasne kontrole letenja iz Sarajeva....Sarajevo ce na pocetku preuzeti i gornji i donji sloj, a u drugoj fazi, kad se stvore uslovi, Banjaluka ce preuzeti donji sloj. Politika je "uplela prste", ali naslo se kompromisno rjesenje.

BosniaHerzegovina
October 28th, 2010, 01:53 PM
Evo i zadnjih podataka o prometu (dan ranije samo zbog Mirze ;)

Aerodrom Sarajevo
Promet putnika na aerodromu Sarajevo za treci kvartal ove godine je 196.289 sto je povecanje za 10.4% ili 18.527 putnika vise u odnosu na isti period prosle godine.Broj avio operacija sa aerodroma Sarajevo je smanjen za 1,4% ili 28 operacije manje u poredjenju sa istim periodom prosle godine.Ukupan broj letova za treci kvartal 2010 je 1.935.
Januar-Septembar 2010 448.334
BH Airlines
U trecem kvartalu ove godine BH Airlines je prevezao ukupno 55.177 putnika sto je povecanje za 42,3% ili 16.393 putnika vise u odnosu na isti period prosle godine.Broj obavljenih letova je 616 sto je smanjenje za 1,3% ili 8 letova manje u poredjenju sa istim periodom prosle godine.
Januar-Septembar 2010 109.368
Detaljnije na mojoj stranici, lijep pozdrav, Zahid

http://www.fortunecity.com/oasis/tropicana/533/index.htm

Ex-yu statistics:

Strong growth for Priština
Priština breaks through million

In the first nine months of the year, Priština Airport handled 1.008.000
passengers, a 10% increase compared to the same period last year. Priština handled its millionth passengers almost a month ahead of last year. In 2009, the airport welcomed 1.2 million passengers while it is expected that it will process some 100.000 passengers more this year. This winter season, Adria Airways will introduce flights from Priština to Munich and Frankfurt in Germany providing a further boost to passenger numbers.

The Turkish-French consortium Limak-Aeroport de Lyon won a 20 year contract in May to manage the airport. The agreement foresees an investment of 140 million Euros. It will cover a modern, 27.000 square meter terminal building, a 77.000 square meter apron and runway, a new traffic control tower, car park facilities with a capacity for 1.750 vehicles and fuel tanks and the refurbishment of airport access roads. The airport is aiming to handle 4 million passengers per year.

Belgrade passes 2 million mark

Belgrade Nikola Tesla Airport handled 274.383 passengers in September and, as a result, managed to welcome over 2 million passengers so far this year. Last September the airport recorded 228.704 passengers, thus registering a 19.9% increase this year. By the end of September Serbia’s main airport handled 2.097.713 passengers, an increase of 11.1%. An increase has also been registered compared to September 2008.

The airport’s main customer remains Jat Airways which accounts for 46% of Belgrade’s scheduled seat capacity. According OAG, Montenegro Airlines, with 48 weekly departures and Lufthansa, with 35 weekly departures, are the next two busiest carriers at the airport. Lufthansa’s presence is reinforced by the presence of its subsidiaries Austrian and Swiss, the latter introducing another daily flight to the Serbian capital from Zurich this winter. While Wizz Air will introduce new flights to Belgrade in the following months, airBaltic, British Airways and Aegean Airlines will suspend services. Spanair will dump its seasonal Madrid route, although remains in Belgrade with flights from Barcelona.

Airports of Montenegro have broken all records, - between 1,2 and 1,3 million passengers are expected to pass through the gates of Podgorica & Tivat by year's end, 10-15 more than during the so far record 2008 year .

Montenegro Airlines has just confirmed it will be buying another new aircraft, its fourth Embraer 195:
Eventually, the airline should have six Embraer aircraft, replacing the five aging Fokker 100's it currently flies

BosniaHerzegovina
October 28th, 2010, 01:55 PM
Sarajevo Airport je jos mala maca.

bhaviation
October 28th, 2010, 03:02 PM
Mislim da hoces, samo pricekaj da izadje ljetni red letenja za CPH a vrlo brzo ce i on izac ;)

Kad bi on mogao da izadje i kad bi se moglo reservisati karte? :)

zkbosnia
October 28th, 2010, 03:48 PM
da li je stvarno moguce da je popunjenost aviona otisla na 89%
zvuci nevjerovatno. Ili BH airlines broji i putnike koji sa codeshare lete?

kvartali
Passengers load factor per flight 49 78 89

Ne, nije 89% nego 89 putnika po letu sto je za A319 nesto oko 68% popunjenosti.Cifra je za cijelu flotu BH Airlines-a znaci 2 ATR72 sa po 66 sjedista svaki i Airbus 319 sa 132 sjedista, gledano procentualno popunjenost kabine je oko 70-75%, sto i nije lose za nase prilike.

miles1
October 28th, 2010, 04:05 PM
Ne, nije 89% nego 89 putnika po letu sto je za A319 nesto oko 68% popunjenosti.Cifra je za cijelu flotu BH Airlines-a znaci 2 ATR72 sa po 66 sjedista svaki i Airbus 319 sa 132 sjedista, gledano procentualno popunjenost kabine je oko 70-75%, sto i nije lose za nase prilike.

O 70% je isto lijepa cifra KLM ima nesto preko 80%.

HDZ
October 29th, 2010, 03:56 PM
Bas me interesuje sta je sa cetim spustanjima vojnih "Blackhawk" helokoptera u bolinicu na kosevu danas.

Prevezen je teško oboljeli pacijent iz Bihaća u KCS.

LordMarshall
October 30th, 2010, 04:55 AM
Produžen rok za otplatu kredita: Aerodrom u Tuzli dužan četiri miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj sjednici donijela je odluku o izmjeni Odluke o odobravanju kredita JP "Međunarodni aerodrom Tuzla" d.o.o. Živinice. Riječ je o komisionom kreditu odobrenom 2002. godine za kreditiranje investicionog programa za izgradnju platforme na Međunarodnom aerodromu Dubrave Tuzla.

Izmijenjenom Odlukom predviđeno je da se kredit daje na 16 godina uz kamatnu stopu od nula posto sa grace periodom od 10 godina.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Enver Jukanović za eKapiju je potvrdio da je kamata prvi put ukinuta 2006. godine, a produženje roka za otplatu je zatraženo jer ova ustanova ne može u predviđenom roku izmiriti svoje obaveze.

"Kredit je prvobitno odobren sa kamatom od četiri posto, da bi nekoliko godina poslije odlučeno da kamata bude nula posto, a da akumulirana kamata bude pripisana osnovici. Kredit koji je odobren iznosi 3,5 miliona KM, a ukupan dug sa akumuliranom kamatom sada iznosi četiri miliona KM", kazao je Jukanović.

Kredit je prvobitno odobren sa rokom otplate od 14 godina, te četiri godine grace perioda. No, Jukanović tvrdi da ni trenutno produženje sa 14 na 16 godina roka, te od osam do 10 godina grace-a neće biti dovoljno.

"Kredit je odobren 2002. godine, a pušten je u rad 2003. godine. On je opet 2006. nakon odlaska američkih vazduhoplovnih snaga i snaga EUFOR-a zatvoren, a ponovno otvoren 2008. godine. Ovo su sve razlozi zašto nismo bili u mogućnosti da izmirimo svoje obaveze, zbog čega smo naposljetku tražili da se produži rok otplate na 20, a grace na 12 godina", objašnjava Jukanović.

Trenutno na aerodromu, osim povremenih charter letova, nema drugih letova. Već sada je izvjesno da će aerodrom preko zime biti zatvoren zbog previsokih troškova održavanja piste.

"Tokom zimskog perioda poveća se potrošnja struje za tri puta, računi samo za struju iznose blizu 16 hiljada KM", istakao je Jukanović.

Iako planovi za ponovno oživljavanje tuzlanskog aerodroma postoje, oni se mogu realizovati tek naredne godine. Kako je potvrdio Jukanović, vode se pregovori sa domaćom avio kompanijom BH Airlines o otvaranju novih linija, kao i pregovori s mađarskom niskotarifnom kompanijom "Wizz Air" za uspostavljanje redovnih charter letova za pojedine evropske gradove.

E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/361666)

Admir
October 30th, 2010, 10:27 PM
Zanimljiva aplikacija:
http://www.flightradar24.com/

corvus_edin
October 30th, 2010, 10:30 PM
da...samo sto SAX nisu uveli

BosniaHerzegovina
October 31st, 2010, 01:56 PM
Iz promovirao sam na skoro svakom NL sajtu let AMS-SA sa BHA, BHA mi moram biti zahvalan :)

mirza-sm
October 31st, 2010, 01:58 PM
^^ Trebaju ti dati extra jedan turski kolačić. :D

BosniaHerzegovina
October 31st, 2010, 01:59 PM
Moze i karta za Istanbul za februar :)

Air_Traffic_Engineer
October 31st, 2010, 02:05 PM
Zanimljiva aplikacija:
http://www.flightradar24.com/

Fantasticno, i ja sam to nedavno otkrio. A na iststatus.com je osim pracenja radarske slike moguce i slusati razgovore istanbulskih prilaznih kontrolora i pilota.

leopol
November 1st, 2010, 05:40 PM
http://myclang.com/2/3fde84810311a092d26365c2c71582a2c7b7573453056753e300f2617152b54702c0e60376e6d07

Almir Hodzic
November 1st, 2010, 11:08 PM
Treba poraditi i na marketingu u BIH što se tiče letova iz Banja Luke u samoj Banja Luci a pogotovo u slujedećim gradovima koji gravitiraju aerodromu u Banja Luci a to su:
Bosanska Dubica, Bosanska Krupa, Otoka, Bosanski Novi, Ključ, Sanski Most, Bosanski Petrovac, Bosanski Brod, Doboj, Derventa, Prijedor, Prnjavor, Mrkonjić Grad, Jajce. Svi ovi gradovi su manje više u krugo oko 100 km od aerodroma BNX, a većina njih oko 70 km. Stoga treba u tim gradovima obavijestiti stanovništvo o postojećim letovima. Velika je dijaspora iz pomenutih gradova i u Njemačkoj a i u Švicarskoj.
Ako neko ima kakvih mogućnosti oglašavanja ili reklame neka to uradi za našu kompaniju, za njenu dobrobit i uspjeh kojeg svi jako želimo.

Bosniansky
November 2nd, 2010, 12:15 AM
Treba poraditi i na marketingu u BIH što se tiče letova iz Banja Luke u samoj Banja Luci a pogotovo u slujedećim gradovima koji gravitiraju aerodromu u Banja Luci a to su:
Bosanska Dubica, Bosanska Krupa, Otoka, Bosanski Novi, Ključ, Sanski Most, Bosanski Petrovac, Bosanski Brod, Doboj, Derventa, Prijedor, Prnjavor, Mrkonjić Grad, Jajce. Svi ovi gradovi su manje više u krugo oko 100 km od aerodroma BNX, a većina njih oko 70 km. Stoga treba u tim gradovima obavijestiti stanovništvo o postojećim letovima. Velika je dijaspora iz pomenutih gradova i u Njemačkoj a i u Švicarskoj.
Ako neko ima kakvih mogućnosti oglašavanja ili reklame neka to uradi za našu kompaniju, za njenu dobrobit i uspjeh kojeg svi jako želimo.

Evo vec letim..imaju 2 kurve sto radu u Frankfurtu na Bahnhofu u javnoj kuci, obidve su iz Laktasa, netrabaju ici sada Busom nego air bosnom..:nuts:

mirza-sm
November 2nd, 2010, 12:56 AM
VA, ima li ikakvih planova da BHA uspostavi Sarajevo - Pariz?

zkbosnia
November 2nd, 2010, 03:46 AM
Evo vec letim..imaju 2 kurve sto radu u Frankfurtu na Bahnhofu u javnoj kuci, obidve su iz Laktasa, netrabaju ici sada Busom nego air bosnom..:nuts:

Neprimjereno i nekulturno!

zkbosnia
November 2nd, 2010, 03:48 AM
http://myclang.com/2/3fde84810311a092d26365c2c71582a2c7b7573453056753e300f2617152b54702c0e60376e6d07

:):) Lakse meni do Bosne ovako!!!!

Bosniansky
November 2nd, 2010, 08:59 AM
:):) Lakse meni do Bosne ovako!!!!

Pa je , do Sarajeva centrala svjeta i Pameti :)) i Kulture naravno. Cuj ba:lol:

VozdraRajvosa
November 2nd, 2010, 10:37 AM
Pa je , do Sarajeva centrala svjeta i Pameti :)) i Kulture naravno. Cuj ba:lol:

:toilet: smiri dozivljaj, ba

Bosniansky
November 2nd, 2010, 11:04 AM
:toilet: smiri dozivljaj, ba

carsija air 4 ever..

mirza-sm
November 2nd, 2010, 01:26 PM
^^ Jebiguza, langsam :tongue3:

Bosniansky
November 2nd, 2010, 01:44 PM
^^ Jebiguza, langsam :tongue3:

jawohllll mirza

BosniaHerzegovina
November 3rd, 2010, 12:29 AM
Citam na facebooku od BHA da ce kompanija zavrsiti sa gubitkom od 6miliona eura, I da kompanija jos nema novog CEO.

leopol
November 3rd, 2010, 12:51 PM
Gubitak je svakako planiran za ovu godinu, a konkurs za izbor CEO je u toku.

BosniaHerzegovina
November 3rd, 2010, 03:13 PM
BH Airlines is projected to end the year with a loss of just over 6 million Euros. Additionally, the decision making process at the carrier has become extremely complicated as all decisions must be approved by Turkish Airlines in Istanbul. The airline still hasn’t named its new CEO, several months after Nudžeim Rečica (the former CEO) left the carrier.

Axel23
November 3rd, 2010, 03:49 PM
BH Airlines is projected to end the year with a loss of just over 6 million Euros. Additionally, the decision making process at the carrier has become extremely complicated as all decisions must be approved by Turkish Airlines in Istanbul. The airline still hasn’t named its new CEO, several months after Nudžeim Rečica (the former CEO) left the carrier.

Nadam se da ce se uskoro samo oni pitati i voditi kompaniju...

Bosniansky
November 4th, 2010, 09:45 AM

Daj Boze..

Tango Zulu
November 4th, 2010, 10:08 AM

Samo problem sto je po Turskom zakonu njihova (direktorima THY) prva i jedina obaveza prema vlasnicima THY.

A THY je direktan konkurent svojoj kcerci firmi (BH Airlines) apsurdno i cudno.

Sad kad bi upravljali BH airlines 100% sta im je interesu? Da uspijemo ili da oslabimo. to nije jednostavno pitanje.

BosniaHerzegovina
November 4th, 2010, 10:47 AM
Vidim na cheaptickets.nl da prodaja karata sa BHA za AMS-SJJ ide dobro:cheers:

mirza-sm
November 4th, 2010, 11:20 AM
^^ Ako ne bude kakvih letova za Pariz do februara (kad trebamo na apsolventsku ekskurziju), onda idemo za Amsterdam garant (s BHA naravno :)), i povuću za sobom najmanje 10tak osoba na taj let. :)

BosniaHerzegovina
November 4th, 2010, 11:22 AM
^^ Ako ne bude kakvih letova za Pariz do februara (kad trebamo na apsolventsku ekskurziju), onda idemo za Amsterdam garant (s BHA naravno :)), i povuću za sobom najmanje 10tak osoba na taj let. :)

Bolje Amsterdam bogami :) Totalno opusten grad ima svega i svacega:lol:

Ja nagovaram razred da idemo na ekskurziju u Sarajevo u feb, ali ovi Turci iz razreda hoce u Istanbul, sta ces kad su oni u vecini:bash: :)

mirza-sm
November 4th, 2010, 11:27 AM
^^ Pa vidjet ćemo, većina ljudi u grupi su cure, pa one više naginju na Pariz, ali ima i ovih koji bi se htjeli napušiti ko ljudi i najesti "kolačića", pa ćemo vidjeti ko će prevagnuti. :lol:

Tango Zulu
November 4th, 2010, 11:35 AM
Ja preporucujem amsterdam. iako sam mislio da je ta cijela drzava prokleta, bio sam iznenadjen kako su ljudi fini i grad lijep.

samo, ako ste nizi od 2 metra zaboravite tamo ganjat cure. ja sam uso u diskoteku, vidio da sam najnizi muskarac i odmah otiso kuci. da nebi dzaba trosio svoje vrijeme i novac.

I to ne samo da su im momci visoki, nego su bogami i zgodni. mozda cak zgodniji od cura. cure im nisu nesto.

BosniaHerzegovina
November 4th, 2010, 11:45 AM
Ja preporucujem amsterdam. iako sam mislio da je ta cijela drzava prokleta, bio sam iznenadjen kako su ljudi fini i grad lijep.

samo, ako ste nizi od 2 metra zaboravite tamo ganjat cure. ja sam uso u diskoteku, vidio da sam najnizi muskarac i odmah otiso kuci. da nebi dzaba trosio svoje vrijeme i novac.

I to ne samo da su im momci visoki, nego su bogami i zgodni. mozda cak zgodniji od cura. cure im nisu nesto.

OFF-TOPIC

:nuts: Pola naroda u toj diskoteci su sigurno bili turisti, a Holandjarke nisu lose, ali cure sa Balkana su ipak bolje.

mirza-sm
November 4th, 2010, 11:46 AM

Tango :lol: :lol: :lol:

Just.... LOL :okay:

Ništa, ako je tako kako kažeš, gledati da zbarim kakvog Amsterdamca za papire, kad mi je već 176cm i nemam šanse kod Amsterdamki. :D

BosniaHerzegovina
November 4th, 2010, 05:41 PM
Svi letovi koji su bili na cheaptickets.nl za AMS-SJJ-AMS (25-12-2010) su prodati.

Fazla
November 4th, 2010, 10:30 PM
Svi letovi koji su bili na cheaptickets.nl za AMS-SJJ-AMS (26-12-2010) su prodati.

:cheers:

Napokon pravi potez od strane BHA!

mirza-sm
November 4th, 2010, 10:46 PM
Dakle možemo očekivati i lijepo povećanje putnika za BHA i SJJ. :cheers:

Je li uvođenjem linije za Amsterdam, BHA smanjuje broj tranzitnih putnika koji su iz Sjeverne Amerike do sad išli u Sarajevo preko Zagreba i Beograda?

BosniaHerzegovina
November 4th, 2010, 11:13 PM
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/72/BH_Airlines_A319.jpg

mirza-sm
November 4th, 2010, 11:17 PM
^^ Najs :)

Rekla-kazala sa sa-x-a:

smolsvoje je napisao/la:

Kandidati za generalnog direktora JP BH AIR (valja li ovako sa malim slovima) prema misljenju struke i okolo nje:

- Mr. Sabic (ili Sabovic) Muharem - Tehnicki direktor BH Air - magistar nauka - kazu miljenik turaka
- Amir Baralic (kapetan) - nit smrdi nit mirise turcima
- Amir Jazic (sadasnji finansijer ) - kazu TRN u oku turcima
- Tomislav Leko - bivsi direktor Aerodroma Zagreb i bivsi ambasador BiH u Beogradu
- Milan Poznic - bivsi direktor Aerodroma Zagreb - ne zna se gdje je trenutno
- Amadeo Mandic - bivsi vojni pilot - sadasnji ili bivsi direktor civilne avijacije (ne znam tacno)
- Nail Seckanovic - ministar u tehnickom mandatu vlade M. Mujezinovica - expert za finansije, poreze i drumski promet
- Nedzad Brankovic - bivsi premijer (ali ja u ovo ne vjerujem)
- neko sa aerodroma Sarajevo (koji zadovoljava uslove)
- Kalic M. - uvazeni clan SBiH ( vlasnik kompanije Bosnia Airways ?!?)
- ima jos jedan kandidat iz SDP-a ali ne znaju mu ime

To je ono sto se cuje po aerodromu.

Axel23
November 5th, 2010, 04:00 PM
Samo problem sto je po Turskom zakonu njihova (direktorima THY) prva i jedina obaveza prema vlasnicima THY.

A THY je direktan konkurent svojoj kcerci firmi (BH Airlines) apsurdno i cudno.

Sad kad bi upravljali BH airlines 100% sta im je interesu? Da uspijemo ili da oslabimo. to nije jednostavno pitanje.

Covjece ne razumijem po cemu je to Turkish u direktnoj konkurenciji sa BHA. Pa covjece poredis malu kompanijicu od 3 aviona sa jednom od vodecih kompanija u Evropi. I zbog cega bi THY bilo onda u interesu slabljenje BHA? Mislim da onda nebi nikako ni ulagali u kompaniju ista. Kao da je Turkishu nesto znacajan BHA po njihovo poslovanje. :nuts:

Jedino gdje su BHA i THY u tzv. ''direktnoj konkurenciji'' je linija Sarajevo-Istanbul-Sarajevo gdje posluju zajedno sa joint-venture programom, sto znaci da se letovi BHA/THY prodaju od strane oba prevoznika uz skoro identicne cijene.

Jos jedan primjer ti je Lufthansa i njeni sateliti Austrian, Swiss, Bruxelles, bmi. I oni su u direktnoj konkurenciji pa opet i dalje posluju. Kolac je moguce podijelit na ravnopravan nacin u slucaju spajanja kompanija.

Sta im je u interesu? U interesu im je da kompaniju vjerovatno dovedu na nivo profitabilnosti. Vidis da nasi nisu sposobni nista napraviti od ove kompanije, zato to treba prodati Turcima. Ono sto bi oni uradili je bolje povezivanje Sarajeva sa Evropom i svijetom prvenstveno preko Star Alliance hubova Frankfurta, Minhena, Beca, Ciriha i Istanbula...to je sve. Zar ti zaista ocekujes vise od toga?

Axel23
November 5th, 2010, 04:04 PM
Tango :lol: :lol: :lol:

Just.... LOL :okay:

Ništa, ako je tako kako kažeš, gledati da zbarim kakvog Amsterdamca za papire, kad mi je već 176cm i nemam šanse kod Amsterdamki. :D

:lol:

Tango Zulu
November 5th, 2010, 04:58 PM
1) Covjece ne razumijem po cemu je to Turkish u direktnoj konkurenciji sa BHA.

2) I zbog cega bi THY bilo onda u interesu slabljenje BHA?

3) Mislim da onda nebi nikako ni ulagali u kompaniju ista.

4) Jedino gdje su BHA i THY u tzv. ''direktnoj konkurenciji'' je linija Sarajevo-Istanbul-Sarajevo gdje posluju zajedno sa joint-venture programom, sto znaci da se letovi BHA/THY prodaju od strane oba prevoznika uz skoro identicne cijene.

5) Vidis da nasi nisu sposobni nista napraviti od ove kompanije, zato to treba prodati Turcima.

1) lete istu rutu. sjj-ist-sjj

2) da kupe ostatak firme za najjeftiniju sijenu moguce ako ikad dodje do te odluke od strane vlade.

3) pa kolko su ulagali? napravili ugovor o jednom wet lease-u airbus A319 kojeg mogu vratiti iste sedmice ako hoce, i koda nikad i nije bio kod nas.

4) tacno, ali u istanbulu aeredromu nema prodaje karata BH airlines.

5) tacno. zato je i prodato njima.

Bosniansky
November 5th, 2010, 09:08 PM
Hali Gali u SJJ. Kada citam onu listu novi direktora padam u sok od smija. Jedini lik koji more da dolazi u obzir toje Baralic,Amir, a oni drugi zu za guzu i torbu...:nuts:

Axel23
November 5th, 2010, 09:09 PM
1) lete istu rutu. sjj-ist-sjj

2) da kupe ostatak firme za najjeftiniju sijenu moguce ako ikad dodje do te odluke od strane vlade.

3) pa kolko su ulagali? napravili ugovor o jednom wet lease-u airbus A319 kojeg mogu vratiti iste sedmice ako hoce, i koda nikad i nije bio kod nas.

4) tacno, ali u istanbulu aeredromu nema prodaje karata BH airlines.

5) tacno. zato je i prodato njima.

1-4 Ja sam objasnio sve u vezi linije SJJ-IST-SJJ... uostalom, zasto sam ne procitas malo o tom nacinu poslovanja pre nego dodjes do tih zakljucaka. Evo brate http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_venture

2 S ovim se slazem, ali sam vise mislio na poslovanje kompanije poslije Turkish-ovog potpunog preuzimanja.

3 Da, ali to ne mijenja cinjenicu da su opet nesto ulozili. Mislis da bi BHA ikako postojala danas da oni nisu usli u vlasnistvo? Na tenderu za dokapitalizaciju BHA interesovanje nije pokazala ni jedna druga kompanija osim THY i mislim Croatia Airlines. Velik izbor brate...

5 Prodano je 49%

BosniaHerzegovina
November 6th, 2010, 02:37 PM
Za 21dec ostala jos samo jedna karta za let AMS-SJJ sa BHA :)

https://lijnvluchten.cheaptickets.nl/transport/BookXpress_Hitchhiker/flights.cfml?parameter=iak9y52985354999b.N.1.&DEP_DATE=2010%2D12%2D21&DEP_APCODE=AMS&DEP_APNAME=Amsterdam&Studenten=0&DES_APCODE=SJJ&DES_APNAME=Sarajevo&nr_adults=1&Roundtrip=1&nr_children=0&ecobusfir=eco&filter_allowAirlines=%2A&nr_infants=0&useCalendar=0&Senioren=0&DEP2_APCODE=SJJ&DEP2_APNAME=Sarajevo&DES2_APCODE=AMS&DES2_APNAME=Amsterdam&RET_DATE=2011%2D01%2D04

a_edin
November 7th, 2010, 01:31 AM
Evo jedan snimak od mojih losijih iskustava. Rijec je o avionu FOKER 70, kojem je enterijer sastavljan od, ko zna koliko drugih, slicnih ili istih aviona.
http://www.youtube.com/watch?v=V4-risBAZxE
Samo da dodam.... da avion nije otisao poslije ovog leta na drugu destinaciju, zbog kvara jednog motora :(...
Obratite paznju na kedere oko prozora.. a na sjedalima koja se nalaze na vratima za emergency situation, uopste nisu dali da se sjedne, jer vrata ne diftuju dobro....

zkbosnia
November 7th, 2010, 07:29 AM
Evo danas 07.11.2010. BH Airlines-ov jutarnji let iz Istanbula kasni 3 sata i 10 minuta, sto je postalo uobicajeno za ovaj let skoro svaki dan, kasnjenja nisu 10-15 minuta, nego, manje vise uvijek preko jednog sata, zna li neko razlog?Sudeci po ovome,mogu oni komotno otpisati letove za Amsterdam!Bas me zanima kako misle prevoziti putnike preko Amsterdama za letove ka sjevernoj Americi ako imaju ovoliko kasnjenje u polasku??

Tango Zulu
November 7th, 2010, 10:42 AM
Evo danas 07.11.2010. BH Airlines-ov jutarnji let iz Istanbula kasni 3 sata i 10 minuta, sto je postalo uobicajeno za ovaj let skoro svaki dan, kasnjenja nisu 10-15 minuta, nego, manje vise uvijek preko jednog sata, zna li neko razlog?Sudeci po ovome,mogu oni komotno otpisati letove za Amsterdam!Bas me zanima kako misle prevoziti putnike preko Amsterdama za letove ka sjevernoj Americi ako imaju ovoliko kasnjenje u polasku??

dali iko zna ako turkish isto tako kasni svali dan?

miles1
November 7th, 2010, 12:33 PM
Turkish je u petak navecer pravio zabavu u Amsterdamu povodom uvodjenja avio linije Amsterdam-Sarajevo.
Bili su pozvani predstavnici nase dijaspore i neke avio agencije.
Zanimljiva vrsta marketinga ali mislim da ovo radi.

mirza-sm
November 7th, 2010, 12:48 PM
^^ Najs! :okay:

Air_Traffic_Engineer
November 7th, 2010, 02:00 PM

Zasto me to ne cudi? Iznenadim se kad BHA poleti na vrijeme. Kasnjenje BHA je postalo gotovo pravilo. Tokom cijelog ljeta su se desavale te stvari. Ranije sam pisao o tom fenomenu. Imam osjecaj da je BHA "zagrizao prevelik zalogaj kojeg ne moze progutati". Uvodenje novih destinacija je pozitivna stvar, ali to mora pratiti odgovarajuca flota. Moglo bi se desiti da malo povecanje putnika u buducnosti zapravo rezultira velikim smanjenjem putnika. Ako putnicima "pukne film" zbog redovnih kasnjenja, moglo bi se desiti da se iz revolta okrenu drugim avio kompanijama. Nadam se da ce u BHA na vrijeme "doci pameti" i da se to nece dogoditi.

BosniaHerzegovina
November 7th, 2010, 02:40 PM
Pod hitno bi oni trebali nabaviti jos jedan avion!

BosniaHerzegovina
November 7th, 2010, 02:41 PM

http://sarajevo-airport.ba/?lang=bos&prosiri=1&gdje=0

Kasni 6 sati i 20 minuta:nuts:

BosniaHerzegovina
November 7th, 2010, 02:41 PM
Turkish je u petak navecer pravio zabavu u Amsterdamu povodom uvodjenja avio linije Amsterdam-Sarajevo.
Bili su pozvani predstavnici nase dijaspore i neke avio agencije.
Zanimljiva vrsta marketinga ali mislim da ovo radi.

Vec im sada ide dobro prodaja, nadam se da ce to ostati:cheers:

BosniaHerzegovina
November 7th, 2010, 03:13 PM
4 januara se vracam u Amsterdam u 1 sat, a ispit mi u 6 navecer:nuts:

Almir Hodzic
November 7th, 2010, 10:02 PM
Sta je ovo A319 otišao za Štokholm i Copenhagen i nije se vratio, zbog toga je otkazan istanbul. Šta se desilo? VA???

VA
November 8th, 2010, 12:29 AM
Sta je ovo A319 otišao za Štokholm i Copenhagen i nije se vratio, zbog toga je otkazan istanbul. Šta se desilo? VA???

Razloga je milion za cijeli danasnji dan jucerasnji a bogami i sutrasnji, al najgore je to sto je SJJ APT jedini na svijetu koji ima radno vrijem od do...

Ukratko APT SJJ ne zeli produziti radno vrijeme i zbog toga je nas avion morao ostati u CPH da noci. Hvala menadzmentu APT SJJ zbog ovoga, i dok god se kod nas ovakve stvari desavaju nikad BHA nece biti avio kompanija u pravom smislu te rijeci, a ne mogu vam ovdje javno pricati s kakvim se sve problemima susrece BHA a najmanje je BHA kriva.

Toliko od mene a da vam ne govorim koliko sam ogorcen na neke strukture koje su vezane za BHA a nisu BHA

Tango Zulu
November 8th, 2010, 01:01 AM
Razloga je milion za cijeli danasnji dan jucerasnji a bogami i sutrasnji, al najgore je to sto je SJJ APT jedini na svijetu koji ima radno vrijem od do...

Ukratko APT SJJ ne zeli produziti radno vrijeme i zbog toga je nas avion morao ostati u CPH da noci. Hvala menadzmentu APT SJJ zbog ovoga, i dok god se kod nas ovakve stvari desavaju nikad BHA nece biti avio kompanija u pravom smislu te rijeci, a ne mogu vam ovdje javno pricati s kakvim se sve problemima susrece BHA a najmanje je BHA kriva.

Toliko od mene a da vam ne govorim koliko sam ogorcen na neke strukture koje su vezane za BHA a nisu BHA

Bolan Bolan, kakva je to banda neradnicka.

zkbosnia
November 8th, 2010, 08:26 AM

Nemojmo sada blamazu na aerodrom Sarajevo kada je avion kasnio u dolasku iz Istanbula oko 6 sati, bas me zanima kakve veze sada ima aerodrom Sarajevo sa tim? Onog momenta kad BH Airlines pocne preuzimati odgovornost za sopstveni rad(nerad) stvari ce krenuti u drugom smjeru.Mogu samo zamisliti kako bi se dobro proveli recimo let za Amsterdam i avion kasni nekih 5-6 sati i imate oko 80 putnika ka sjevernoj Americi i sve te putnike morate prebaciti na druge letove na koje naravno vi morate kao kompanija odgovorna za kasnjenje placati dodatne tarife.Nema tu nikada profita, NIKADA!

Bosniansky
November 8th, 2010, 11:11 AM
ma to sada SJJ airport lobira svog lika za novo mjesto kao novog direktora u air bosni...tako nesto samo u SJJ ima. Kocu firma pod pritiskom, samo da taj nihov kanditat budne novi CEO, svasta ima utom gradu..:nuts:

atlantis.
November 8th, 2010, 01:19 PM
Radno vrijeme aerodroma je takvo kakvo je i u BHA su to unaprijed znali. To sto su oni zakasnili ne znaci da sad aerodrom mora biti otvoren citavu noc da bi BHA mogao da stize kad hoce.
BHA treba preuzeti odgovornost za svoje propuste i avioni moraju stizati NA VRIJEME.

Air_Traffic_Engineer
November 8th, 2010, 01:25 PM
Redovna kasnjenja BHA je smijesno pravdati cinjenicom da SJJ ne radi H24. I da SJJ odluci produziti radno vrijeme, terminalna kontrola letenja ne bi znatno produzila radno vrijeme i to ne samo zato sto ne zeli, nego zato sto ne smije. ICAO propisi i direktive Eurocontrol-a ne dopustaju da radnici kontrole letenja rade prekovremeno. Ako bi se odlucilo da SJJ svaki dan radi non-stop, moglo bi se planirati ljudstvo i sve bi bilo OK. Ali produzenje iznenada, bez blagovremene najave....nema sanse, ljudi koji su se zatekli u smjeni NE SMIJU raditi prekovremeno.

Uostalom, ko je kriv BHA sto stalno kasni....malo aviona, mnogo destinacija....avioni su skoro non-stop u zraku, pitam se kako uopste stignu obaviti maintenance ( C-check i dr.)

mirza-sm
November 8th, 2010, 01:28 PM
Hajde valjda će biti bolje za BHA sad kad su vize ukinute. A možda ispadne još bolje, pa nam dođu neke lowcost kompanije. :naughty:

Almir Hodzic
November 8th, 2010, 07:31 PM
Uostalom, ko je kriv BHA sto stalno kasni....malo aviona, mnogo destinacija....avioni su skoro non-stop u zraku, pitam se kako uopste stignu obaviti maintenance ( C-check i dr.)

Iz koje godine ti je taj red letenja. 2018???

Samo malo da stanem na stranu BHA. Kasnjenja BHA su uveliko i posljidica magle na SJJ.

rofan
November 8th, 2010, 07:46 PM
Hoce li biti konacno ulaza Low Cost kompanija na BH trziste? Eto sada su nam i vize ukinute, bilo bi lijepo kada bi Wizzair ili Rynair letjeli ako ne iz SJJ zbog visokih taksi, barem iz Mostara, Tuzle i Banja Luke, da i ovi aerodrom konacno malo "zivnu". Cuo sam da navodno Wizzair pregovara sa tuzlacima o liniji Tuzla-Dortmund

BosniaHerzegovina
November 8th, 2010, 07:53 PM
Hoce li biti konacno ulaza Low Cost kompanija na BH trziste? Eto sada su nam i vize ukinute, bilo bi lijepo kada bi Wizzair ili Rynair letjeli ako ne iz SJJ zbog visokih taksi, barem iz Mostara, Tuzle i Banja Luke, da i ovi aerodrom konacno malo "zivnu". Cuo sam da navodno Wizzair pregovara sa tuzlacima o liniji Tuzla-Dortmund

Bilo bi super da se Tuzla poveze, ali isto tako Mostar, barem ljeti kao sto je Ohrid povezan sa mnogim gradovima po Europi tokom ljeta.

rofan
November 8th, 2010, 08:32 PM
Mostarski aerodrom ima veliki potencijal. Velika je bh. dijaspora iz okolice Mostara koja zivi u velikom broju u skandinaviji, a tu treba dodati i ljude koji dolaze u Medjugorje, za sada na njima profitira Dubrovacki aerodrom.

BosniaHerzegovina
November 8th, 2010, 08:38 PM
Zbog cega nema letova nigdje ka Mostaru?

Jeli to lobby radi svoj posao, ili?

BosniaHerzegovina
November 8th, 2010, 08:52 PM
Let iz Istanbula sa BHA danas kasni 13 sati, i jos nije sletio...

mirza-sm
November 8th, 2010, 09:05 PM
I meni nije jasno što BHA pokreće letove iz Banja Luke, kad mi djeluje logičnije da leti iz Mostara?! :dunno:

Almir Hodzic
November 8th, 2010, 10:17 PM
Ne kasni toliko, to nije stvarno. Stvrno je:
da A319 sinoc nije došao iz Geteburga, nego danas u 12:45, pa je onda odradio sinošnji let za IST koji je bio otkazan, pa se tek sada vraća (u međuvremenu je sletio) i evo upravo sada odlazi za IST.
Ovo kašnjenje od 13 sati je na osnovu njegovog uobičajenog dolaska svako jutro u 8:50, međutim sinoć nije ni otišao za IST tako da jutros nije mogao ni doći. Stoga je ovo prikazano kašnjenje nerealno.

Almir Hodzic
November 8th, 2010, 10:19 PM
I meni nije jasno što BHA pokreće letove iz Banja Luke, kad mi djeluje logičnije da leti iz Mostara?! :dunno:

Mirza, logično je da lete i iz Banje Luke i iz Mostara. Logično je da imamo unutrašnji saobraćaj ali ga nemamo. Logično je da imamo liniju BNX-OMO, BNX-SJJ, Bihać-SJJ, ali nema.

Bosniansky
November 8th, 2010, 10:21 PM
Let iz Istanbula sa BHA danas kasni 13 sati, i jos nije sletio...

Jeli to "longrange delay" :)

leopol
November 9th, 2010, 10:51 AM
Q3 Juli - Septembar:

NA AERODROMIMA SMANJEN PROMET AVIONA, ALI POVEĆAN PROMET PUTNIKA

Na aerodromima u Federaciji BiH u trećem tromjesečju ove godine (od jula do septembra) promet aviona bio je manji za 1,4 posto u poređenju s istim periodom 2009. godine, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.U periodu juli - septembar promet putnika na aerodromima u FBiH u poređenju s istim periodom godinu ranije bio je viši za 10,1 posto, dok je promet tereta bio manji za 7,5 posto.

U drugom tromjesečju (april - juni) promet aviona na aerodromima bio je manji za 4,1, broj putnika veći za 7,9, a promet tereta manji za 3,7 posto.

(Biznis.ba/Fena)

Almir Hodzic
November 9th, 2010, 01:52 PM
Izašao je zimski red letenja na webu BHA.

mirza-sm
November 9th, 2010, 01:55 PM
Turkish plans majority takeover

Turkish Airlines plans complete control over B&H

According to sources close to B&H Airlines, EX-YU Aviation News can exclusively reveal that Turkish Airlines is planning to take complete control over the national carrier of Bosnia and Herzegovina. Turkish, which already owns 49% of the carrier, plans to become a majority shareholder by the end of 2011. This move would ease managerial problem the airline is currently experiencing. The sell out decision might come under scrutiny sometime in the future since Bosnia and Herzegovina aspires to become a member of the European Union. European Union regulation states that a flag carrier cannot be in majority ownership of another airline or business that comes from a country not part of the EU.

http://4.bp.blogspot.com/_dPkdRARJcV0/TNg4HorLf6I/AAAAAAAACHA/Wr9e9_EbSVg/s400/TurkishAirlinesparked.jpg

Meanwhile, the race is on for B&H’s new CEO. The long list of candidates stems from former Prime Ministers, government ministers, airport and airline employees. B&H anticipates a sharp rise in passenger numbers from December 15, as the country’s citizens have been granted visa free travel to countries of the Schengen zone. It remains to be seen whether there will be a sharp rise in competition as well.

:uh:

exyuaviation

mirza-sm
November 9th, 2010, 01:56 PM
Evo i oni se sjetili za promjenu staviti malo reklame na site

http://www.bhairlines.ba/new_images/sarajevo%20-%20amsterdam.jpg

Doduše, samo na svoj site. :|

mirza-sm
November 9th, 2010, 01:58 PM
By Elvis Komić, s BHA facebook sitea

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs928.snc4/74158_451791525387_38092435387_5934954_6882627_n.jpg

:cheers:

AFC Ajax
November 9th, 2010, 02:27 PM
Koliko aviona ima BHA flota?

BosniaHerzegovina
November 9th, 2010, 02:36 PM
Koliko aviona ima BHA flota?

Koliko ja znam 4.

BosniaHerzegovina
November 9th, 2010, 02:47 PM
Evo i oni se sjetili za promjenu staviti malo reklame na site

http://www.bhairlines.ba/new_images/sarajevo%20-%20amsterdam.jpg

Doduše, samo na svoj site. :|

Trebaju ovo reklamu staviti na sarajevo-x.com i dnevniavaz.ba gdje nasa dijaspora gleda, ne samo na njihov site...

Air_Traffic_Engineer
November 9th, 2010, 03:36 PM
Iz koje godine ti je taj red letenja. 2018???

Samo malo da stanem na stranu BHA. Kasnjenja BHA su uveliko i posljidica magle na SJJ.

Hahahaha!! Dobar, dobar....Slazem se da nema bas previse destinacija, ali cini mi se da dva ATR-a i jedan A319 nisu dovoljni kako bi se sve "pokrilo". Mozda nisam upravu, ali iznosim svoje misljenje.

Slazem se da je jedan od uzroka kasnjenja BHA cesta magla na SJJ....kazem jedan od uzroka, a ne glavni uzrok....pitam se zasto druge kompanije prisutne na SJJ ne kasne tako cesto.

Tango Zulu
November 9th, 2010, 03:43 PM
Evo nam aerodroma. Mocno, mocno

http://i983.photobucket.com/albums/ae318/TangoZulu313/sjj3/IMGP3808.jpg

Tango Zulu
November 9th, 2010, 03:51 PM
Turkish plans majority takeover

Turkish Airlines plans complete control over B&H
:uh:
exyuaviation

Aha! Jesam vam reko ovo neki dan. Malo unistiti firmu da bi mogo ostatak kupiti za bagatelu. nazalost protiv ovoga nema odgovora. Drzava nemoze biti ekfikasan vlastnik avio firme. niti bilo koje firme.

cao BH airlines. prodat im BHA za najvise para sto se moze, onda otvorit SJJ Aerodrom za Ryanair i Easyjet da uniste THY.

putujemo u po svijetu za 20 maraka. Jeftinije neko autobusom do Pudlugova.