<Samir>
May 12th, 2011, 12:01 PM
DLH do SJJ vec koristi i 320-ku vec, mic po mic vise putnika. Mozda u po ljeta sa navalom is Skandinavije, uskoci i 321-ka.
|
View Full Version : Aerodromi i avijacija / Аеродроми и авијација / | Airports and Aviation <Samir> May 12th, 2011, 12:01 PM DLH do SJJ vec koristi i 320-ku vec, mic po mic vise putnika. Mozda u po ljeta sa navalom is Skandinavije, uskoci i 321-ka. SokoX May 12th, 2011, 02:28 PM Rukovodstvo Tuzlanskog aerodrom uskoro bi se moglo naći za stolom sa partnerima iz Mađarske u cilju sklapanja zajedničke saradnje. Navodno, plan je da Tuzlanski aerodrom, koji ima izuzetno povoljan položaj, preuzme dio tereta sa aerodroma u Budimpešti, koji je pretrpan robom, posebno onom iz Azije. Prema nezvaničnom planu teret bi se potom drumskim putem transportovao nazad u Mađarsku. Na ovaj način bi se popravilo poslovanje Tuzlanskog aerodroma koji je u 2010. godini zabilježio gubitak. Čelni čovjek Tuzlanskog aerodroma Enver Jukanović za ekapija.ba kazao je kako se radi na kadrovskom pripremanju, nakon čega se kreće u pregovore sa avioprevoznicima. On naglašava, kako je davanje bilo kavih informacija više preuranjeno, jer se sve još uvijek sve nalazi u fazi pripreme. O (ne)likvidnosti Tuzlanskog aerodroma Jukanović kaže:"Problem aerodroma nije njegova kadrovska i tehnička opremljenost. Aerodromu morate posvetiti pažnju, a to znači da moramo imati turističke resurse koji su atraktivni, gdje se ljudi otimaju za avio - karte ili moramo imati privredu koja će privući turiste i biznismene. Mi nismo aerodrom koji je nastao pod pritiskom privrede, mi smo aerodrom koji je naslijeđen i mi se guramo u svijet biznisa za mjesto i poziciju koju sami sebi osiguramo." E. Ko. Evo, trgli se ovi iz Tuzle, svaka cast gospodinu Jukanovicu! :) Jos samo sad ovi iz BL i MO ... HDZ May 12th, 2011, 02:56 PM O (ne)likvidnosti Tuzlanskog aerodroma Jukanović kaže:"Problem aerodroma nije njegova kadrovska i tehnička opremljenost. Aerodromu morate posvetiti pažnju, a to znači da moramo imati turističke resurse koji su atraktivni, gdje se ljudi otimaju za avio - karte ili moramo imati privredu koja će privući turiste i biznismene. Mi nismo aerodrom koji je nastao pod pritiskom privrede, mi smo aerodrom koji je naslijeđen i mi se guramo u svijet biznisa za mjesto i poziciju koju sami sebi osiguramo." Nažalost gospodin Jukanović malo šta može promijeniti kada je ovo u pitanju. :ohno: <Samir> May 12th, 2011, 03:10 PM Gospodin Jukanović valja bombe, a valja jer mu se moze. I problem jeste kadrovska i tehnicka opremljenost, jer na to upravo odlazi novac a skupi ni 5 aviona mjesecno. Isto ko i onaj na Mahovljanima ili oni dole u Mostaru. Jer lova kaplje u dzepove iz budzeta i sta ih onda briga. Sve do jednog aerodroma u BiH treba staviti u program privatizacije, pa da vidimo koji ce to biti kupljeni a koji nece - tu staviti tacku. U SFRJ su aerodromi takodjer bili subvencionirani jer su pravili gubitke, ali opet je bilo kakvog-takvpg unutrasnjeg saobracaja. Onomad su i zaposlenima na LQSA predlagali da uzgajaju zeceve i perad jer je zvrljao prazan od 9 ujutro do 7 navecer. Ovo danas je ludilo, tri aerodroma se drze otvoreni i upumpava se novac iz budzeta za nepostojeci saobracaj i preskupo svakodnevno odrzavanje. HDZ May 12th, 2011, 03:19 PM :okay: Mostar bi možda nešto i mogao na račun Međugorja, svojih turističkih potencijala i blizine jadranske obale, ali Tuzla i B. Luka sumnjam. :ohno: rofan May 12th, 2011, 04:50 PM :okay: Mostar bi možda nešto i mogao na račun Međugorja, svojih turističkih potencijala i blizine jadranske obale, ali Tuzla i B. Luka sumnjam. :ohno: Bitno je da moze Sarajevo. Vidjeli smo na primjeru Dubai-ja da ima zainteresiranih kompanija da lete za Tuzlu. I budi uvjeren da ce ta linija biti itekako uspjesna. Makedonija ima 2X manje stanovnika od BIH , i opet ima dva aerodroma koji imaju skoro vise putnika od Sarajeva. <Samir> May 12th, 2011, 05:54 PM Evo go opet ovaj sa Sarajevom?!?!?!?! Treba pola ambasada izmjestiti i dekretom narediti ambasadorima da idu za Tuzlu, Bihac, Banju Luku, Zenicu; treba sva pivredna predstavnistva prebaciti u trokut Gracanica - Srebrenik - Tuzla, sarajevski aerodrom zatvoriti i letove raspodjeliti na ostale gradove; sve banke u Zapadnu Hercegovinu i Tesanj.....ni manje drzave ni vecih zahtjeva za decentralizacijom, ..., a ja bih rekao ni blesavijih ljudi. Sarajevo je takvo kakvo je ne zato jer su se Sarajlice nesto nametnule, nego je tako ispalo kroz istoriju. Ali da ostanem na avijaciji, evo i sa ovim letovima do Dubaija vidjecemo podatke za ovu godinu hoce li aerodrom Tuzla biti u gubitku ili dobitku. Jedino ako Arapima ne budu naplacivali 100 milja dolara po rotaciji. I prestanite lupati ove netacne podatke o milijon i po turista u Medjugorju ili Makedoncima i dvostruko vise putnika, sem sto su u potpuno razlicitim uvjetima. I vec sam jednom pitao: postavite mi listu sedmicnih cartera koji eksluzivno dovlace turiste u Medjugorje a slijecu u Split ili Dubrovnik? Bosniansky May 12th, 2011, 09:19 PM Evo malo statistike iz Frankfurt....:))) Verkehrszahlen April 2011: PAX: 4.640.999 (+ 31,2 %) Cargo: 191.087 (+ 12,8 %) Flugbewegungen: 40.369 (+ 25,4 %) BosniaHerzegovina May 12th, 2011, 09:28 PM Evo malo statistike iz Frankfurt....:))) Verkehrszahlen April 2011: PAX: 4.640.999 (+ 31,2 %) Cargo: 191.087 (+ 12,8 %) Flugbewegungen: 40.369 (+ 25,4 %) Und? Axel23 May 12th, 2011, 09:30 PM Evo malo statistike iz Frankfurt....:))) Verkehrszahlen April 2011: PAX: 4.640.999 (+ 31,2 %) Cargo: 191.087 (+ 12,8 %) Flugbewegungen: 40.369 (+ 25,4 %) Koliki je rast u odnosu na 2009-u jer april 2010-e nije relevantan zbog znas vec kojih razloga da ti ne nabrajam. :) Bosniansky May 13th, 2011, 01:52 AM Und? Und was??? Bosna do Frankfurta!! I FRA je nasa mila BiH :)) ampicilin May 13th, 2011, 08:31 AM odlicna statistika, povecanje putnika za 30% :) a za tuzlanski smo vec raspravljali bezbroj puta o tome da ima potencijala i za putnicki saobracaj ali na lokalnoj osnovi, za internacionalnu za sad ne... ali najveci potencijal je upravo cargo hub pinostratuss May 13th, 2011, 09:17 AM odlicna statistika, povecanje putnika za 30% :) a za tuzlanski smo vec raspravljali bezbroj puta o tome da ima potencijala i za putnicki saobracaj ali na lokalnoj osnovi, za internacionalnu za sad ne... ali najveci potencijal je upravo cargo hub ja upravo drzim da je obrnuto. Potencijal postoji za point-to-point putnike a ne "na lokalnoj osnovi". Da li je stvar u letu via TZL ili from TZL zavisi od tipa aviona. ATRovi koje ima BH Airlines su se ko ubili za toga. Veoma me zanima sta ce napraviti novi CEO od JA. Axel23 May 13th, 2011, 10:04 AM Novi CEO BHA ce biti Turcin iz THY, njima je u interesu da je BHA isplativa kompanija. TZL da je isplativa tu bi do sad vjerovatno uletio Austrian sa par letova do Beca... Btw, na hrvatskom zrakoplovnom forumu se traca da ce jedan ATR uskoro na tender zbog dugova... leopol May 13th, 2011, 10:32 AM BHA ATR? Nije to zbog dugova, vec sto Turci misle da nema svrhe postojanje 2xATR. Oni hoce da sve van ex-Yu leti Airbus. I hoce da BHA popuni te A319/320 kako god zna i umije! Osim toga, svjesni su "problema" koje stanovnistvo ima sa turbo-props, ljudi u BiH jednostavno ne zele da lete sa njima. THY je inace protiv regionalaca, nemaju niti jednog, a da ih imaju, to bi bio Bombardier (CRJ), tako da mislim da oni ne vide perspektivu ATR u floti BHA. leopol May 13th, 2011, 10:35 AM edit Axel23 May 13th, 2011, 10:45 AM Ja sam mislio da ce oni odmah ATR-ova da se rijese, ali za nase trziste je ATR jako ekonomican avion. Valjda im je jeftinije odrzavati Airbus. pinostratuss May 13th, 2011, 11:02 AM Novi CEO BHA ce biti Turcin iz THY, njima je u interesu da je BHA isplativa kompanija. TZL da je isplativa tu bi do sad vjerovatno uletio Austrian sa par letova do Beca... Btw, na hrvatskom zrakoplovnom forumu se traca da ce jedan ATR uskoro na tender zbog dugova... O smislenosti te izjave da ces staviti na tender nesto sto ti ne pripada suvisno je razgovarati. ATRovi su u operativnom leasingu! niskogradnja May 13th, 2011, 03:27 PM ... http://airtours.ba/images/stories/sadrzaj/veliki_baneri/reklama_avaz.jpg rofan May 13th, 2011, 09:21 PM Ima li u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Banja Luci i u drugim gradovima ovakvih bilborda? Bosancero May 14th, 2011, 01:43 PM BHA ATR? Nije to zbog dugova, vec sto Turci misle da nema svrhe postojanje 2xATR. Oni hoce da sve van ex-Yu leti Airbus. I hoce da BHA popuni te A319/320 kako god zna i umije! Osim toga, svjesni su "problema" koje stanovnistvo ima sa turbo-props, ljudi u BiH jednostavno ne zele da lete sa njima. THY je inace protiv regionalaca, nemaju niti jednog, a da ih imaju, to bi bio Bombardier (CRJ), tako da mislim da oni ne vide perspektivu ATR u floti BHA. Vjeruj burazeru ni amrikanac, ni njemap ni kinez ni kenianac nece da se leti avionima s turbopropsovima. A pogotovo ne ja. znam da su sigurniji i sve al prije ces jelo prodat koje bolje izgleda nego sto je ukusnije ;-) stategija koja naim ljudima nije poznata. vozdrica Almir Hodzic May 14th, 2011, 03:02 PM Lufhansa Regional: 11 x ATR, 10 X DASH Francuska, Airlinair 24 x ATR Austrian Group 21 X DASH Japan Air Commuter 22 X DASH American Eagle Airlines 39 x ATR ITD ... rofan May 14th, 2011, 03:27 PM Vjeruj burazeru ni amrikanac, ni njemap ni kinez ni kenianac nece da se leti avionima s turbopropsovima. A pogotovo ne ja. znam da su sigurniji i sve al prije ces jelo prodat koje bolje izgleda nego sto je ukusnije ;-) stategija koja naim ljudima nije poznata. vozdrica O cemu ti pricas? Turboprop motori nove generacije (kandaski Bombardier Q400) , su ekonomicniji od svih drugih tipova avio motora. Mislis da je Croatia A. bezveze kupila 8 takvih aviona? Sa njima pokrivaju 5 puta vise destinacija od BHA Air_Traffic_Engineer May 14th, 2011, 06:51 PM Vidim da se otvorila diskusuija o turboprop avionima. Turboprop avioni su u slucaju prinudnog slijetanja sigurniji nego klasicni mlazni avioni, ali treba spomenuti i da avioni ATR-72 (a pogotovo ATR-42) cesto imaju izrazen problem prevelikog obrtnog momenta motora i zato mnogo cesce moraju prinudno sletjeti nego klasicni mlazni avioni. Postavlja se pitanje koji avioni su sigurniji....oni koji su sigurniji prilikom prinudnog slijetanja ili oni koji rjede prinudno slijecu....ja ne bi volio biti u avionu koji prinudno slijece. S druge strane, ptice predstavljaju manju opasnost za turboprop avione nego za klasicne mlazne avione. Sto se tice ekonomicnosti....turboprop avioni su ekonomicniji nego klasicni mlazni avioni. Sto se tice udobnosti....naravno, mnogo je ugodnije i brze letjeti klasicnim mlaznim avionima nego turboprop avionima. Bosancero May 14th, 2011, 07:10 PM O cemu ti pricas? Turboprop motori nove generacije (kandaski Bombardier Q400) , su ekonomicniji od svih drugih tipova avio motora. Mislis da je Croatia A. bezveze kupila 8 takvih aviona? Sa njima pokrivaju 5 puta vise destinacija od BHA :D Smijesno. Rekao sam da ima dosta stvarih u kojim su ti turboprops bolji. Ali ne za mene. kad ja letim mene interesuje cijena leta i vrijeme leta. Letim skoro 2x brze s germanwingsom iz kelna nego s bh airlinesom iz frankfurta. A kad udzem u avio od germanwingsa ne drmaju mi propovi oko glave moras se skoro derat u avionu da bi mogao pricati s komsiom. Mene ne zanima dali je c. a. kupila 8 tih aviona. mene zanima u cemo kako i kako brzo dolazim do destinacija. poz. bhaviation May 14th, 2011, 11:20 PM BH AIRLINES 13.05.2011. 5 BON 101 MOENCHENGLADBACH (MGL) 18:00 AT 72 TURKISH AIRLINES 14.05.2011. 6 THY 3025 ISTANBUL (IST) 11:10 B738 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 18.05.2011. 3 MEA 7255 BEIRUT (BEY) 16:20 A321 TURKISH AIRLINES 19.05.2011. 4 THY 3033 KAYSERI (ASR) 10:00 A 321 TURKISH AIRLINES 22.05.2011. 7 THY 3035 ISTANBUL (IST) 11:30 A321 TURKISH AIRLINES 22.05.2011. 7 THY 3031 ISTANBUL (IST) 12:25 B738 TURKISH AIRLINES 22.05.2011. 7 THY 3025 ISTANBUL (IST) 19:30 B738 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 25.05.2011. 3 MEA 7255 BEIRUT (BEY) 16:20 A321 TURKISH AIRLINES 30.05.2011. 1 THY 3031 ISTANBUL (IST) 10:45 B738 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 30.05.2011. 1 MEA 7255 BEIRUT (BEY) 16:20 A321 Jos 3 leta iz Beiruta! Koliko ce se ova linja nastaviti? tokom cijelog ljeta? 22.05.2011 ce Turkish imati 3 charter leta iz Istanbula + 1 redovan. Sto to? :) BosniaHerzegovina May 15th, 2011, 12:54 AM BH AIRLINES 13.05.2011. 5 BON 101 MOENCHENGLADBACH (MGL) 18:00 AT 72 TURKISH AIRLINES 14.05.2011. 6 THY 3025 ISTANBUL (IST) 11:10 B738 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 18.05.2011. 3 MEA 7255 BEIRUT (BEY) 16:20 A321 TURKISH AIRLINES 19.05.2011. 4 THY 3033 KAYSERI (ASR) 10:00 A 321 TURKISH AIRLINES 22.05.2011. 7 THY 3035 ISTANBUL (IST) 11:30 A321 TURKISH AIRLINES 22.05.2011. 7 THY 3031 ISTANBUL (IST) 12:25 B738 TURKISH AIRLINES 22.05.2011. 7 THY 3025 ISTANBUL (IST) 19:30 B738 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 25.05.2011. 3 MEA 7255 BEIRUT (BEY) 16:20 A321 TURKISH AIRLINES 30.05.2011. 1 THY 3031 ISTANBUL (IST) 10:45 B738 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 30.05.2011. 1 MEA 7255 BEIRUT (BEY) 16:20 A321 Jos 3 leta iz Beiruta! Koliko ce se ova linja nastaviti? tokom cijelog ljeta? 22.05.2011 ce Turkish imati 3 charter leta iz Istanbula + 1 redovan. Sto to? :) Sto vise sto bolje! mirza-sm May 16th, 2011, 01:13 PM B&H plans ATR sale Turkish Airlines to call all the shots from now on According to internal sources from B&H Airlines, EX-YU aviation news can reveal that the national carrier of Bosnia and Herzegovina is planning on selling one out of its two turboprops ATR72 aircraft. http://3.bp.blogspot.com/-4_ng7XuyjFM/TdA3cGcwvEI/AAAAAAAACho/c8AxIig3MNE/s400/E7-AAD%2B-%2B22.jpg The orders have apparently come from Turkish Airlines which owns 49% of the company and plans to buy out the airline by the end of the year. Besides the two turboprops, B&H also operates an Airbus A319, used on more popular routes to Scandinavia as well as Amsterdam. The ATR has come in handy for lower yielding services such as Vienna, however, with 3 aircraft in its fleet and a small destination network the aircraft is no longer needed. Some sources claim that B&H had to sell the aircraft due to mounting debt, although this cannot be verified. Furthermore, B&H Airlines will finally get a CEO. Buyuk Yilmaz from Turkish Airlines will run the company and is expected to be named as the new CEO within the next two weeks. According to Bosnian press, Turkish Airlines insisted that they name the new CEO rather than the government. In addition, Yilmaz will have to draft an action plan for B&H Airlines which is struggling with losses and debt as is the case with all other EX-YU airlines. He will have 30 days to deliver the plan to the government with his term expected to last 3 years. B&H Airlines flies to 10 destinations. Although it was planned for the airline to receive another Airbus A319 this summer, this now seems unlikely and ultimately Turkish Airlines will call all the shots from now on. Although the airline is reporting financial losses and its passengers must now pay additional taxes at Sarajevo Airport rather than directly through the ticket price, B&H is reporting significant passenger growth this year. exYUaviation mirza-sm May 16th, 2011, 01:14 PM Abu Dhabi Promo let Dubai - Tuzla - Dubai 1. jula Prvog jula ove godine bit će organizovan promotivni let Dubai - Tuzla - Dubai, potvrđeno je danas u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Abu Dhabiju. http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/b_110516055.jpg Ovaj dogovor rezultat je Sporazuma o zračnom prometu između BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpisanog u Dubaiju krajem prošle godine o uspostavljanju direktne aviolinije Dubai – Tuzla – Dubai. Otvaranjem ove direktne linije, građanima BiH koji žive u Iraku, Afganistanu i UAE-u bit će olakšan prijevoz u BiH i nazad, ali će se i omogućiti jednostavniji tranzit za bh. građane koji žive u Australiji, budući da se većina letova obavlja preko Dubaija, saopšteno je iz Pres-službe Ministarstva vanjskih poslova BiH. http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/clanak/110516055/komentari#komentari atlantis. May 16th, 2011, 06:01 PM B&H plans ATR sale Turkish Airlines to call all the shots from now on "with 3 aircraft in its fleet and a small destination network the aircraft is no longer needed" WTF?!?!? :bash: Zar nije bilo u ugovoru o kupovini 49% kompanije da ce Turkish obezbijediti 2 mlazna aviona mladja od 3 godine, pored dva ATR-a? A oni su dali jedan i sad ce ukinuti i jedan od dva aviona koje je BH Airlines imala prije Turkisha. Sad me interesuje sta je Turkish dao za ovih 49%?! Ja sam mislio da je njihovo ulaganje bilo dva mlaznjaka (u vlasnistvu BHA, a ne leasing)!! BosniaHerzegovina May 16th, 2011, 06:54 PM Zbog cega je BHA danas otkazao let za Zurich i let za Frankfurt????? BosniaHerzegovina May 16th, 2011, 07:02 PM B&H plans ATR sale Turkish Airlines to call all the shots from now on exYUaviation Znaci uskoro ima cemo samo 2 aviona?:nuts::bash: Axel23 May 16th, 2011, 07:03 PM ^^ Ionako se ne iskoristavaju, sta ce nam? Da ih gledamo? Tango Zulu May 16th, 2011, 07:08 PM WTF?!?!? :bash: Zar nije bilo u ugovoru o kupovini 49% kompanije da ce Turkish obezbijediti 2 mlazna aviona mladja od 3 godine, pored dva ATR-a? A oni su dali jedan i sad ce ukinuti i jedan od dva aviona koje je BH Airlines imala prije Turkisha. Sad me interesuje sta je Turkish dao za ovih 49%?! Ja sam mislio da je njihovo ulaganje bilo dva mlaznjaka (u vlasnistvu BHA, a ne leasing)!! E tako se radi kad se dodje na pištoljski duel sa nožem:) da ima bolje opcije uzeli bi. Dat im sve kad znaju. Da neko od nas zna napravit avio firmu, već bi je imali. Ovako možda i nešto naučimo:) Fazla May 16th, 2011, 08:31 PM Pridruzujem se zadnjim realisticnim komentarima. Realno, sta ce nam avioni koji se ne iskoristavaju ? Trebali bismo se zahvaliti turcima sto uopce inekako imamo aviokompaniju u drzavi kakva nam je gdje skoro pa niko leti. rofan May 16th, 2011, 09:12 PM Iskreno, ja nevidim razloga i da imamo nacionalnu avio kompaniju. I na kraju krajeva, obzirom da smo potencijalna kandidatkinja za ulazak u EU, direktive Europske komisije kazu, da nacionalna avio kompanija, ne smije biti u vecinskome vlasnistvu nacionalne avio kompanije drzave, koja nije clanica EU. A Turska ce vrlo tesko u EU, puno teze od BIH... leopol May 16th, 2011, 09:25 PM WTF?!?!? :bash: Zar nije bilo u ugovoru o kupovini 49% kompanije da ce Turkish obezbijediti 2 mlazna aviona mladja od 3 godine, pored dva ATR-a? A oni su dali jedan i sad ce ukinuti i jedan od dva aviona koje je BH Airlines imala prije Turkisha. Sad me interesuje sta je Turkish dao za ovih 49%?! Ja sam mislio da je njihovo ulaganje bilo dva mlaznjaka (u vlasnistvu BHA, a ne leasing)!! Do sada 5+8 miliona EUR casha, dakle 13.000.000 EUR plus A319. Duguju jos jedan A319. Cinjenica je da THY ima svoj stav kako BHA treba izgledati, a to ne ukljucuje 2xATR 72. Ako pogledamo sta u avio svijetu predstavlja THY a sta BHA, nije tesko pretpostaviti ko je u pravu.... Jedno vrijeme je THY cak najavljivao treci mlazni avion za BHA, ali onda je krenula buna protiv Turaka unutar BHA, jer su, zamislite bezobrazluka, Turci postavili zahtjeve pred BHA! Sram ih i stid bilo! leopol May 16th, 2011, 09:27 PM Iskreno, ja nevidim razloga i da imamo nacionalnu avio kompaniju. I na kraju krajeva, obzirom da smo potencijalna kandidatkinja za ulazak u EU, direktive Europske komisije kazu, da nacionalna avio kompanija, ne smije biti u vecinskome vlasnistvu nacionalne avio kompanije drzave, koja nije clanica EU. A Turska ce vrlo tesko u EU, puno teze od BIH... Kada vec postoji JAT, jel tako?:lol::lol::lol: bjazi May 16th, 2011, 11:05 PM Do sada 5+8 miliona EUR casha, dakle 13.000.000 EUR plus A319. Duguju jos jedan A319. Cinjenica je da THY ima svoj stav kako BHA treba izgledati, a to ne ukljucuje 2xATR 72. Ako pogledamo sta u avio svijetu predstavlja THY a sta BHA, nije tesko pretpostaviti ko je u pravu.... Jedno vrijeme je THY cak najavljivao treci mlazni avion za BHA, ali onda je krenula buna protiv Turaka unutar BHA, jer su, zamislite bezobrazluka, Turci postavili zahtjeve pred BHA! Sram ih i stid bilo! Nažalost kod nas je ovo svakodnevnica tj odraz kako mnogi u BiH ne znaju i neće da rade svoj posao i zbog ovakvog stava mnogi odustaju od ulaganja u BiH BiH realnost mirza-sm May 16th, 2011, 11:53 PM Zahide ima li tih statistika, haman uđošmo u maj. :D miles1 May 17th, 2011, 03:21 PM Zahide ima li tih statistika, haman uđošmo u maj. :D http://www.bhdca.gov.ba/site/index.php?option=com_content&view=article&id=90%3A-2011-&catid=2%3A2010-05-14-08-04-06&Itemid=32&lang=ba rofan May 17th, 2011, 04:47 PM Kada vec postoji JAT, jel tako?:lol::lol::lol: Koliko sam upoznat THY ce kupiti i JAT. Dakle, isti problemi ce biti i Srbiji. Ono sto mi se svidja, i sto bi bio jedini nacin za pozitivno poslovanje je stvarnje tzv. Balkansku alijanse nacionalnih aviokompanija (BANA). Kada su skandinavci mogli stvoriti SAS, (Scandinavian Airlines), zasto nebi moglo i kod nas. Jer primjera radi, danas iz Sarajeva leti avion BHA za Copenhagen, i popunjeno je 40% kapaciteta aviona. A isti dan CA leti sa Plesa u Copenhagen i popunjeno je 50% kapaciteta. Logicnije je da leti jedan prevoznik iz Sarajeva via Zagreb za Copenhagen. Kada bi bilo volje tada nam nebi trebali ni Turci, ni Njemci ni Ameri, tada bi sve komapnije poslovale u plusu. A svakako otvarnjem trzista odnosno eurointegracijama, a posebno kada jednoga lijepoga dana bude donesen Zakon o drzavnoj pomoci, BHA se moze pozdraviti sa drzavnim poticajima i tada ce ako je dovoljno jaka kompanija ostati na povrsini, a ako ne nece ni Turci placati milijunske gubitke. mirza-sm May 17th, 2011, 05:13 PM http://www.bhdca.gov.ba/site/index.php?option=com_content&view=article&id=90%3A-2011-&catid=2%3A2010-05-14-08-04-06&Itemid=32&lang=ba Ah pa to su danas izbacili, ja gledam zadnjih dana nema pa nema. :) Hvala :) mirza-sm May 17th, 2011, 05:28 PM http://www.uklbih.ba/slicice/Logoi/bhdcaznak.gif Statistika s aerodroma Bosne i Hercegovine za april 2011: - Sarajevo - 49,489 - Mostar - 2,193 - Banja Luka - 719 - Tuzla - 54 - Ukupno BiH - 52,455 Imamo više putnika od Crne Gore za ~3,000 u aprilu :banana: :nuts: BosniaHerzegovina May 17th, 2011, 05:37 PM Mostar imao 2.193 putnika, ide na bolje:cheers: Rotterdam2011 May 17th, 2011, 05:40 PM Koliko sam upoznat THY ce kupiti i JAT. Dakle, isti problemi ce biti i Srbiji. Ono sto mi se svidja, i sto bi bio jedini nacin za pozitivno poslovanje je stvarnje tzv. Balkansku alijanse nacionalnih aviokompanija (BANA). Kada su skandinavci mogli stvoriti SAS, (Scandinavian Airlines), zasto nebi moglo i kod nas. Jer primjera radi, danas iz Sarajeva leti avion BHA za Copenhagen, i popunjeno je 40% kapaciteta aviona. A isti dan CA leti sa Plesa u Copenhagen i popunjeno je 50% kapaciteta. Logicnije je da leti jedan prevoznik iz Sarajeva via Zagreb za Copenhagen. Kada bi bilo volje tada nam nebi trebali ni Turci, ni Njemci ni Ameri, tada bi sve komapnije poslovale u plusu. A svakako otvarnjem trzista odnosno eurointegracijama, a posebno kada jednoga lijepoga dana bude donesen Zakon o drzavnoj pomoci, BHA se moze pozdraviti sa drzavnim poticajima i tada ce ako je dovoljno jaka kompanija ostati na povrsini, a ako ne nece ni Turci placati milijunske gubitke. Hvala tebi jugosloven al ja bi radije da i nemamo tu nacionalnu kompaniju nego da je imamo na takav nacin. Dovoljno nas vec komsije iskoristavaju... rofan May 17th, 2011, 06:10 PM Hvala tebi jugosloven al ja bi radije da i nemamo tu nacionalnu kompaniju nego da je imamo na takav nacin. Dovoljno nas vec komsije iskoristavaju... Vidi ti se po nicku koliki si patriota. I hajde nam reci kako je letjeti sa KLM-om???? leopol May 17th, 2011, 11:05 PM Statistika s aerodroma Bosne i Hercegovine za april 2011: - Sarajevo - 49,489 Moze li neko izracunati maksimalni moguci promet na SJJ sa postojecim letovima? Zvuci nevjerovatno, ali uskoro cemo imati drugi problem: da broj putnika prestane rasti zbog ogranicenih kapaciteta na letovima iz/za SJJ.^^ Znam da LH sve cesce salje A320, OS isto. Ali vece od A321 nece moci poslati THY svakako salje A321/737-400/737-800 Malev nece slati nesto vise od Q400 jer nema, mozda moze Adria slati CRJ900 i to je vise manje to. Eventualno CA posalje koji put A319. Naravno, BHA se sve to ne tice, oni fino posalju ATR u FRA, a sto je on vec sada rasprodan krajem juna i pocetkom jula, njih se ne tice...:ohno: bjazi May 17th, 2011, 11:50 PM ispade da SJJ će uskoro doseći svoj max tj da će mu kapaciteti biti max iskorišteni mirza-sm May 18th, 2011, 12:06 AM Pa zar nije SJJ napravljen da "hendluje" do 800,000 putnika godišnje? Još godina-dvije i to će se prešišati... rofan May 18th, 2011, 01:22 AM Trebace SJJ-u po ovoj stopi rasta jos 3, 4 godine za dostizanje 800 000 putnika. Cisto sumnjam da ce i do 2020. godine SJJ imati vise od milijun putnika. leopol May 18th, 2011, 09:26 AM Pa zar nije SJJ napravljen da "hendluje" do 800,000 putnika godišnje? Još godina-dvije i to će se prešišati... SJJ da, ali nema letova koji mogu dovesti 800.000 putnika. leopol May 18th, 2011, 09:46 AM U roku mjesec dana kreće zračna linija Pescara - Mostar Uspostava zračne linije Pescara – Mostar ponovno je aktualizirana te se očekuje kako će u roku mjesec dana ova charter linija postati redovita. Predstavnici Gradske uprave, Bh. Airlinesa, Zračne luke Mostar te turističke agencije Fortuna Tours ovaj tjedan putuju u Pescaru kako bi se dogovorili svi detalji vezani uz ovu charter liniju. Najbolja sezona Direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić je kazao kako je riječ o operativnom sastanku nakon kojega će se znati svi detalji, točno vrijeme uspostave leta, njegova redovitost i sl. "Nama je sezona već počela, već imamo charter linije iz Italije, kao i zračne linije iz Irske, Bejruta i dr. Ova linija s Pescarom će samo pridonijeti povećanju broja turista i nadamo se kako će Grad uspješno završiti taj projekt. Ove godine očekujemo rekordan broj putnika i uvjeren sam kako će ova sezona biti najbolja od ponovnog otvaranja mostarske Zračne luke", kazao je Raspudić. Iz Gradske uprave doznajemo kako su talijanska regija Abruzzo i Grad Mostar osigurali financijska sredstva da se linija uspostavi, te kako više nema značajnijih prepreka da se ista ne realizira. Zračna luka Mostar je nakon što je nedavno instaliran instrumentalni prilaz od sada više dostupna europskim zrakoplovnim kompanijama, a instaliranje instrumentalnog prilaza bio je i jedan od uvjeta da se uspostavi linija Pescara - Mostar. Ovu investiciju u iznosu od milijun maraka je u cjelokupnom iznosu platila Federalna direkcija civilnog zrakoplovstva. Instalacijom ovog uređaja postigla se veća sigurnost, jer kompanije koje lete u Mostar prema svojim propisima i standardima koriste zračne luke koje imaju uređaje za instrumentalno kretanje. Novim uređajem bit će povećana sigurnost i u otežanim vremenskim uvjetima, kao i sigurnost izvođenja operacije polijetanja i slijetanja zrakoplova. Uspostavom ove zračne linije uvelike bi se oživio promet Zračne luke Mostar, te bi ista trebala zabilježiti i više letova i veći promet putnika, jer u odnosu na prijeratnih stotinu tisuća putnika, sada je promet na razini deset do petnaest posto. Jačanje religijskog turizma Ideja za uspostavu ovoga leta iskazana je prošle godine kada je veliku volju u nastojanju da se uspostavi ova zrakoplovna linija izrazio sam gradonačelnik Pescare prilikom svog posjeta Mostaru, kada je kazao, između ostalog, kako bi ista doprinijela daljnjem poboljšanju i, prije svega, jačanju religijskog turizma. S obzirom da veliki broj Talijana dolazi u Međugorje, želja je da se dio tih putnika preko Pescare dovede u Mostar, a zatim u Međugorje. Uspostava linije je postala upitna krajem prošle godine kada je jedna privatna talijanska zrakoplovna tvrtka odustala od organiziranja charter leta te se u javnosti spominjalo kako je Pescara - Mostar još jedan u nizu propalih najavljivanih projekata Gradske uprave. ampicilin May 18th, 2011, 10:08 AM super!!! Italijani su turisti po mjeri za Medjugorje! BosniaHerzegovina May 18th, 2011, 10:46 AM Kredit od 25 miliona eura za aerodrom Sarajevo Kredit će u cijelosti vraćati kompanija Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović potvrdio je za ¨Dnevni Avaz¨ da uskoro očekuje konačnu potvrdu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za odobrenje kredita vrijednog 25 miliona eura koji će biti namijenjen za razvoj Aerodroma Sarajevo. Kreditom će biti finansirano proširenje putničkog terminala, kako bi se odgovorilo na rastuće potrebe na sektoru putničkog saobraćaja. Osim toga, u planu su i mjere za povećanje učešća privatnog sektora u poslovanju aerodroma kroz prebacivanje dijela poslovnih aktivnosti na privatne kompanije. EBRD će pomoći i u povećanju prihoda od keteringa i naplate parkiranja - kazao je Šećkanović. Kredit će u cijelosti vraćati kompanija Aerodrom Sarajevo, koja stabilno i profitabilno posluje. http://www.sa-c.info/readNews/3541-kredit-od-25-miliona-eura-za-aerodrom-sarajevo.html Sta se desava sa ovim? mirza-sm May 18th, 2011, 11:06 AM Super vijest za Mostar! :bow: rofan May 18th, 2011, 03:03 PM Konacno lijepe vijesti i iz Mostara. Ima li podataka koja kompanija ce obavljati letove ili ce samo avion biti unajljen od strane Turisticke agencije? Ima li neko podrobnije podatke o broju chartera u toku sedmice? BosniaHerzegovina May 18th, 2011, 03:52 PM Konacno lijepe vijesti i iz Mostara. Ima li podataka koja kompanija ce obavljati letove ili ce samo avion biti unajljen od strane Turisticke agencije? Ima li neko podrobnije podatke o broju chartera u toku sedmice? BHAIRLINES :) bhaviation May 18th, 2011, 04:10 PM Znaci BH Airlines bi letio Pescara - Mostar? Znali neko koje ce charter letiti BH Airlines i ostale kompanije? HDZ May 18th, 2011, 04:25 PM U roku mjesec dana kreće zračna linija Pescara - Mostar . To je taj turistički potencijal Hercegovine (Međugorje, Mostar,..), o kome je ovde diskutovano i koji treba maksimalno iskoristiti. Konačno se nešto radi. :cheers: mirza-sm May 18th, 2011, 04:50 PM ZBOG EKONOMSKE NEOPRAVDANOSTI: BH Airlines zamrzava postojeće linije prema Beču i Frankfurtu Srijeda | 18.05.2011. Menadžment nacionalne avio kompanije BiH, B&H Airlines je nakon analize poslovanja na pojedinačnim destinacijama, odlučio da zamrzne svoje postojeće linije prema Beču i Frankfurtu http://depo.ba/media/pictures/2010/11/11/766856cf43caec98db3fd89701611fdf.jpg Ova odluka je donesena shodno ekonomskoj neopravdanosti ovih linija, gdje su troškovi leta i nedovoljan broj putnika ključni faktori otkazivanja ovih linija u predstojećem periodu. Iako bh građani imaju bezvizni režim za ulazak u zemlje EU, ove dvije destinacije nisu imale poslovni uspjeh. Letovi za Beč su otkazani, a linija prema Frankfurtu prestaju od 23. maja 2011. godine, saopštili su iz BH Airlinesa. Putnici koji su kupili avio karte za ove destinacije, imaju pravo da traže povrat novca u agencijama u kojima su kupili karte, ili da putem istih traže da putuju na željene destinacije preko nekih drugih avio kompanija bez dodatnih troškova. S ovim otkazivanjem za ljetnu sezonu, BH Airlines uvezuje Sarajevo sa šest gradova Evrope: Amsterdam, Cirih, Istanbul, Kopenhagen, Geteborg i Štokholm“. Turci uzimajte sve u svoje ruke! :bash: :bash: Sreća pa sam poslušao instinkt i uzeo let za ponedjeljak da letim sa Austrianom ne s BHA u Beč. :bash: <Samir> May 18th, 2011, 04:58 PM Pa ovo i moze biti odluka Turaka, pokazace se. Nemaju sanse sa AUA koji kupi tranzitne putnike, a do EDDF-a drljaju ATR-om, koji kao jedan od najvecih tranzitnih aerodroma je totalno nekoristen kad su BiH putnici u pitanju. Da je tu bilo hljeba davno bi DLH uskocila u igru, medjutim oni se drze samo EDDM. Nije ni cudo da hoce da se rijese jednog od turbopropova. zkbosnia May 18th, 2011, 05:03 PM ZBOG EKONOMSKE NEOPRAVDANOSTI: BH Airlines zamrzava postojeće linije prema Beču i Frankfurtu Srijeda | 18.05.2011. Turci uzimajte sve u svoje ruke! :bash: :bash: Sreća pa sam poslušao instinkt i uzeo let za ponedjeljak da letim sa Austrianom ne s BHA u Beč. :bash: Koja provala od kompanije, dok je novca iz budzeta Federacije BiH linije se otvaraju maltene svaki dan kako se cejfne bilo kome. Ako nisu u stanju napuniti ATR u ljetnom periodu za Frankfurt onda nemaju razloga da postoje.Nevjerovatno je koji je to neprofesionalizam i bahatluk. Uzas!! mirza-sm May 18th, 2011, 05:05 PM Zahide, jel nam možeš možda procentualno izračunati koliko je više putnika u aprilu na SJJ u poređenju s aprilom prošle godine? zkbosnia May 18th, 2011, 05:12 PM Zahide, jel nam možeš možda procentualno izračunati koliko je više putnika u aprilu na SJJ u poređenju s aprilom prošle godine? Vozdra Mirza, kako si mi? Nesto oko 12% povecanje! <Samir> May 18th, 2011, 05:13 PM Koja provala od kompanije...... Ma i takvi-kakvi su nece dostici glupost BAW-a sa letovima za SJJ, ta linija je bila najveci promasaj u posleratnoj istoriji SJJ-a. Za ove nase bar znamo da nikad nisu znali niti ce znati a BAW je radio na planiranju te linije od kraja 90-ih. Ali dok je dijaspore (bez uvrede) i Skandinavije prezivjece se nekako. mirza-sm May 18th, 2011, 05:20 PM Vozdra Mirza, kako si mi? Nesto oko 12% povecanje! Dobro je hvala, devera se. Ti? :) Hvala! :okay: zkbosnia May 18th, 2011, 05:29 PM Dobro je hvala, devera se. Ti? :) Hvala! :okay: Tako nekako isto, devera se.. bhaviation May 18th, 2011, 05:31 PM Bruka! :bash: U Njemackoj zivi ca. 200.000 bosanaca, a da BHA nece nijednu linju imati. Uvijek sam se cudio sto je AT7 stajao od sat i po, do dva i po u Frankfurtu? Zar nije bilo dovoljno 40 min? zkbosnia May 18th, 2011, 05:43 PM Bruka! :bash: U Njemackoj zivi ca. 200.000 bosanaca, a da BHA nece nijednu linju imati. Uvijek sam se cudio sto je AT7 stajao od sat i po, do dva i po u Frankfurtu? Zar nije bilo dovoljno 40 min? Interesantno je da Germanwings ima isplativost da leti Keln-Sarajevo za oko 80 eura u jednom pravcu sa A319 koji ima znatno vece operativne troskove nego ATR...Nesposoban kadar, marketing nula, promocija linija nula, saradnja sa drugim kompanijama je nula itd... Ocito, cijelo rukovodstvo kompanije treba biti zamjenjeno... atlantis. May 18th, 2011, 05:46 PM Prvo, mislim da je ovo odluka Turaka, drugo, ovo je povezano sa izbacivanjem jednog ATR-a iz flote. Kad nema aviona, moraju ukinuti i neke linije, pa je najlakse proglasiti jednu od ATR-ovih linija nerentabilnom, npr. Frankfurt, koji je vec sada rasprodan do sredine ljeta. Sad ce morati sav taj novac povratiti ili placati druge prevoznike da preuzmu te putnike. Skuplja pita, neg' tepsija, bolje bi im bilo da su otkazali letove s krejem ljeta. Takodje ovo nonsalantno otkazivanje je vrlo jaka poruka putnicima na preostalim linijama da se klonu ove firme, ako ne zele u zadnjem trenutku da se moraju snalaziti kad im BHA otkaze njihove karte. Umjesto da se flota poveca na 4 aviona, uz pomoc Turaka smo spali na dva aviona i jos manje konekcija sa svijetom. Sljedeci korak, ukinuti i ova dva zadnja aviona, jer je nerentabilno imati citavu avio-kompaniju sa zaposlenima i predstavnistvima, a u floti imati jedan mali i jedan srednji avion. ZALOSNO! :bash: miles1 May 18th, 2011, 06:26 PM Prvo, mislim da je ovo odluka Turaka, drugo, ovo je povezano sa izbacivanjem jednog ATR-a iz flote. Kad nema aviona, moraju ukinuti i neke linije, pa je najlakse proglasiti jednu od ATR-ovih linija nerentabilnom, npr. Frankfurt, koji je vec sada rasprodan do sredine ljeta. Sad ce morati sav taj novac povratiti ili placati druge prevoznike da preuzmu te putnike. Skuplja pita, neg' tepsija, bolje bi im bilo da su otkazali letove s krejem ljeta. Takodje ovo nonsalantno otkazivanje je vrlo jaka poruka putnicima na preostalim linijama da se klonu ove firme, ako ne zele u zadnjem trenutku da se moraju snalaziti kad im BHA otkaze njihove karte. Umjesto da se flota poveca na 4 aviona, uz pomoc Turaka smo spali na dva aviona i jos manje konekcija sa svijetom. Sljedeci korak, ukinuti i ova dva zadnja aviona, jer je nerentabilno imati citavu avio-kompaniju sa zaposlenima i predstavnistvima, a u floti imati jedan mali i jedan srednji avion. ZALOSNO! :bash: Ovo mozda i nije tako crno, pod uslovom da sada ukinu onih 20KM takse za razvoj domace avio kompanije :cheers: To bi mozda otvorilo vrata jos za neku stranu kompaniju:banana: BosniaHerzegovina May 18th, 2011, 08:24 PM Ovaj BHA vise linija ukida nego uvodi:nuts::bash: rofan May 18th, 2011, 08:28 PM Nije sve tako crno, moze se preko Istambula i do Frankfurta, a i do Beca. :D leopol May 18th, 2011, 08:37 PM Mislim da su ovom odlukom nadmasili sami sebe! Prvo su prije godinu dana nicim izazvani uveli Wien, ignorisuci cinjenicu da tu destinaciju kontrolise Austrian sa 2xdnevno letom iz SJJ, pored toliko mogucih i perspektivnih destinacija (Milano npr). Potez ravan samoubistvu! Pored toga su glavni evropski aerodrom Frankfurt, jedan od najvecih globalnih hub-ova tretirali kao point-to-point destinaciju, letili turbo-propom i odbijali bilo kakve interline dogovore ili "ne daj Boze" code share, odbijali da lete 7x sedmicno i ljeti i zimi, pri cemu im je ciljna kategorija bila penzionerka u dijaspori koja ide u posjetu unucima u Visoko... Biser do bisera.... Treba ih prodati THY... corvus_edin May 18th, 2011, 08:47 PM senza parole ...stvarno zapravo pjevace se "...bila jednom jedna aviokompanija" zkbosnia May 18th, 2011, 09:05 PM Mislim da su ovom odlukom nadmasili sami sebe! Prvo su prije godinu dana nicim izazvani uveli Wien, ignorisuci cinjenicu da tu destinaciju kontrolise Austrian sa 2xdnevno letom iz SJJ, pored toliko mogucih i perspektivnih destinacija (Milano npr). Potez ravan samoubistvu! Pored toga su glavni evropski aerodrom Frankfurt, jedan od najvecih globalnih hub-ova tretirali kao point-to-point destinaciju, letili turbo-propom i odbijali bilo kakve interline dogovore ili "ne daj Boze" code share, odbijali da lete 7x sedmicno i ljeti i zimi, pri cemu im je ciljna kategorija bila penzionerka u dijaspori koja ide u posjetu unucima u Visoko... Biser do bisera.... Treba ih prodati THY... Super receno! Kako se mogu nadati ikakvom prosperitetu kada nemaju interline ugovor niti sa jednom kompanijom za letove ka sjevernoj Americi i Australiji, code share ugovor je nepozanica za BH Airlines. Sada kada nemamo viza za EU, bas m zanima sta ce im biti izgovor za neuspjeh (naravno ne rukovodstvo kompanije). BH Airlines treba 100% prodati Turkish-u, i to po kratkom postupku! Prosle godine su na carter letovima za Tursku imali 10.000 putnika a ove godine se carteri i ne planiraju, a avioni im stoje na aerodromu po cijeli dan neiskoristeni. Pa ima li iko u toj kompaniji da shvati da je nemoguce u danasnje vrijeme voditi biznis na nacin iz komunistickog sistema sto je 100% slucaj u BHA, cekaj da se prebace sredstva od vlade na racun i pucaj u gubitak. Jedina solucija je prodaja ili gasenje a nikakva pomoc od Vlade za nesto sto vec svake godine pravi sve vece gubitke.. SokoX May 18th, 2011, 09:21 PM Polako, ide i to na prodaju uskoro... :) rofan May 18th, 2011, 10:59 PM Ljudi, ako je tako profitabilna linija Sarajevo - Frankfurt, kao sto vi pricate, onda ce u roku odmah umjesto BHA poceti da leti Germanwings ili Rynair. Bice tu dosta pretedenata za uspostavljanje linije. Alien x May 19th, 2011, 12:31 AM Mislim da su ovom odlukom nadmasili sami sebe! Prvo su prije godinu dana nicim izazvani uveli Wien, ignorisuci cinjenicu da tu destinaciju kontrolise Austrian sa 2xdnevno letom iz SJJ, pored toliko mogucih i perspektivnih destinacija (Milano npr). Potez ravan samoubistvu! Pored toga su glavni evropski aerodrom Frankfurt, jedan od najvecih globalnih hub-ova tretirali kao point-to-point destinaciju, letili turbo-propom i odbijali bilo kakve interline dogovore ili "ne daj Boze" code share, odbijali da lete 7x sedmicno i ljeti i zimi, pri cemu im je ciljna kategorija bila penzionerka u dijaspori koja ide u posjetu unucima u Visoko... Biser do bisera.... Treba ih prodati THY... Biser je u tome sto je ovo odluka THY a ne BHA (mozda ti je promaklo da je THY postavio svog covjeka na celo BHA). Nema se vise nista prodati jer BHA na ovaj nacen se brze gura pod stecaj, a to je i bio cilj THY jer njima nije bilo u interesu da dodatno placati za preuzimanje BHA (a ta prica se odavno cuje). Cjela kupovina 49% BHA je vodilo na ovo. Bha je 2009 povecao broj putnika +40,8% a 2010 +59,2% u prvom kvartalu 2011 +59,4% tesko je vjerovat da je to napravljeno samo sa jednim avionom. Ali otkad je thy dio bha izgleda ima manje letova (i svaki dan sve manje) jer potrebno je da avioni sjede na aerodromu i gube pare. U ovo je isto povezano insistiranje da mlaznjak ne noci sjj ove zime iako se znalo da je jutarnja magla problem bas me interesuje kojiko je letova za ams i skandinaviju propalo ove zime, a opet cudo povecali broj putnika. Naravno u ovu odluku nije uopste utjecalo da bec i frankfurt su glavni hubovi lufthanse i austrian(ciji vlasnik je lufthansa) koje su glavne avio kompanije STAR alianse ciji clan je thy.:ohno: Dali je to dobro ili lose ko zna jer ne vidim mnogo interesa drugih firmi da lete za sjj (ili bih) a tome nije problem takse nego ne vide nikakvu perspektivu u tome a jedini nacin promjenit to misljenje je bilo BHA. A dokaz tome su sami forumasi na ovom threadu koji uvjek nadu nesto sto nevalja blizina ino aerodroma, nece da lete turbo propelerasima, itd. Ako vidite odluke drugih avio kompanija koje lete u sjj nijedna nije nesto bitnije promjenija svoje operacije osim nekada lete vecim avionom a sav rast u broju putnika na sjj je direkno povezan sa rastom broja putnika BHA a ne obratno. Nadajmo se da thy stvarno ima plan u koje je ukljuceno trziste bih bez da se mora letiti u istambul. Jer onda cese brzo vratiti min karte od €400+ za pet sest destinacija. Kao sto je bilo prije. leopol May 19th, 2011, 12:41 AM THY preuzima BHA u najboljem slucaju za 2-3 sedmice, nakon sto se promijeni ugovor. Ovo je odluka uprave BHA, cak cudno koincidira sa odlukom Vlade FBIH da pristane na uslove THY?! mirza-sm May 19th, 2011, 01:26 AM Evo za danas i Zurich otkazan s BHA :doh: zkbosnia May 19th, 2011, 04:08 AM THY preuzima BHA u najboljem slucaju za 2-3 sedmice, nakon sto se promijeni ugovor. Ovo je odluka uprave BHA, cak cudno koincidira sa odlukom Vlade FBIH da pristane na uslove THY?! A sta je to bio izbori Vladi nego to da prihvati. Kompanija koja je gubitas i skoro 50% vlasnistvu druge kompanije. Budimo sretni da neko hoce da investira novac u to, pogledajmo slucaj sa crnogorcima i njihovim Montenegro Airlines-om ili Jat-om sve gubitas do gubitasa i bili bi vise nego presretni da ih THY kupi! zkbosnia May 19th, 2011, 07:11 AM Evo za danas i Zurich otkazan s BHA :doh: Izgleda imaju samo jedan ATR u upotrebi i taj danas koriste za Amsterdam. amko May 19th, 2011, 09:53 AM Ovo je definitivno pocetak kraja BH Airlines-a. Ukinuti linije za Bec i Frankfurt pred samu sezonu! :ohno: Pitanje za poznavaoce: Zar Turkish nije trebao da doda 1-2 nova aviona na ime dokapitalizacije i 49% vlasnistva? Ja te avione ne vidim, jer ocigledno nemaju aviona ni da pokriju postojece destinacije. Zalosno, ali ovo je jos jedna propala privatizacija. leopol May 19th, 2011, 10:27 AM Turkish je dodao jedan A319. Drugi je trebao doci sada u junu 2011, i pitanje je hoce li. Opstrukcije unutar BHA spram Turaka su pocele otprilike prije godinu dana, kada su Turci poceli zahtjevati smjenu odredjenih kadrova. Kulminiralo je jesenas kada je THY nagovjestio da zeli izaci iz sporazuma zbog opstrukcija. THY zbog Turskih zakona ne moze biti vlasnik vise od 49% BHA, prema tome to je suplja prica da oni zele smanjiti vrijednost BHA. THY zeli potpunu operativnu kontrolu nad BHA, posto ne prihvataju uvjeravanja da bivsi policajac moze bolje voditi BHA od njih samih, a sto im se sada nudi. Po meni, ova odluka o suspenziji ovih letova je zapravo samo nastavak opstrukcija rukovodstva BHA, koje se sada zbog gubitka svojih funkcija ponasa kao dijete od 2 godine kada mu oduzmes igracku. Iza kraj, nimalo nevazan detalj: sa BHA upravlja Stranka za BiH koja je izgubila izbore, i kojoj tesko pada odlazak u opoziciju nakon 15 godina... mirza-sm May 19th, 2011, 11:37 AM No comment majkemi. bjazi May 19th, 2011, 12:04 PM Turkish je dodao jedan A319. Drugi je trebao doci sada u junu 2011, i pitanje je hoce li. Opstrukcije unutar BHA spram Turaka su pocele otprilike prije godinu dana, kada su Turci poceli zahtjevati smjenu odredjenih kadrova. Kulminiralo je jesenas kada je THY nagovjestio da zeli izaci iz sporazuma zbog opstrukcija. THY zbog Turskih zakona ne moze biti vlasnik vise od 49% BHA, prema tome to je suplja prica da oni zele smanjiti vrijednost BHA. THY zeli potpunu operativnu kontrolu nad BHA, posto ne prihvataju uvjeravanja da bivsi policajac moze bolje voditi BHA od njih samih, a sto im se sada nudi. Po meni, ova odluka o suspenziji ovih letova je zapravo samo nastavak opstrukcija rukovodstva BHA, koje se sada zbog gubitka svojih funkcija ponasa kao dijete od 2 godine kada mu oduzmes igracku. Iza kraj, nimalo nevazan detalj: sa BHA upravlja Stranka za BiH koja je izgubila izbore, i kojoj tesko pada odlazak u opoziciju nakon 15 godina... ima li šanse da platformaši počite isrede stanje u BHA Hoće l iletiti napolje ti kadrovi SBiH? Almir Hodzic May 19th, 2011, 12:10 PM Izgleda imaju samo jedan ATR u upotrebi i taj danas koriste za Amsterdam. Nije ATR danas za AMS on ide za FRA a A319 je za AMS odletio. leopol May 19th, 2011, 12:16 PM Podsjecanje na informaciju sa sjednice Vlade FBiH od 11.maja: SAGLASNOST NA IZMJENE UGOVORA Danas je Vlada FBiH dala saglasnost na Ugovor o izmjeni Ugovora o usklađivanju osnivačkog akta JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo. Ujedno, federalni ministar prometa i komunikacija ovlašten je da, u ime Vlade FBiH, potpiše Ugovor o izmjeni Ugovora i, u saradnji sa strateškim partnerom (Turkish Hava Yollari), usaglasi i pripremi izmjene i dopune akata kojima se realizuje provođenje Odluke. http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski...sjed_saopcenje Ovaj ce ugovor osigurati THY punu operativnu kontrolu nad BHA bez obzira na 49% vlasnistva, dok ce Vladi FBiH ostati mehanizam zastite svojih interesa kroz Nadzorni odbor. Realno, ovo je Turcima trebalo dati jos 2008. godine, cim su usli u BHA. ampicilin May 19th, 2011, 02:10 PM ja jos uvijek cekam demant informacije da BHA ukida liniju Sarajevo Frankfurt i Sarajevo Bec.... zapravo nadam se... ne ide mi nikako u glavu BosniaHerzegovina May 19th, 2011, 02:48 PM Sada kad su ukinuli 2 linije, mogli bi uvesti 2, recimo jednu za Milan, ili letiti 5x sedmicu za AMS... ampicilin May 19th, 2011, 03:12 PM :banana::banana::banana::banana: Međunarodni aerodrom Tuzla - regionalni cargo centar sa AIR parkom Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Plan mjera za prevazilaženje stanja u JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“, te donijela Odluku o prihvatanju strateškog projekta „Međunarodni aerodrom Tuza – Regionalni CARGO CENTAR sa AIRPARKOM“. Realizacija planiranih mjera za prevazilaženje stanja u JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ treba otvoriti mogućnost da Aerodrom u prvoj fazi postigne samoodrživost, a nakon toga i vlastitim razvojem doprinese ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona i regije. Na prvom mjestu potrebno je uvjeriti sve faktore odlučivanja da se Međunarodni aerodrom Tuzla može dovesti željeni nivo, te konkretnim pokazateljima predstaviti za koje namjene je neophodno ulaganje financijskih sredstava, da bi se postigla realizacija cilja. Kada su u pitanju dugoročne mjere između ostalog potrebno je ulaganje finansijskih i materijalnih sredstava u razvoj i opremanje radi stvaranja uslova da aerodrom postane u prvoj fazi glavni centar BiH za kargo aviosaobraćaj, a u drugoj fazi regionalni kargo terminalni centar. Također ističe se da kroz razvoj aviosaboraćaja sa kompanijama sa niskim cijenama karata treba postići da aerodrom bude veza regije sjeveroistočne Bosne, sa Evropom i dalje. Također u Planu mjera ističe se i da je realizacija dugoročnih mjera uslovljena prihvaćanjem Projekta razvoja aerodroma kao regionalnog kargo centra za što postoji realna osnova u dosadašnjim ulaganjima u opremu, infrastrukturu i kadrove, a uz planirana dalja ulaganja u razvoj Projekat se smatra ostvarivim. S tim u vezi Vlada je današnjom Odlukom o prihvatanju strateškog projekta „Međunarodni aerodrom Tuzla – Regionalni CARGO CENTAR sa AIRPARKOM“ zadužila Ministarsrvo trgovine, turizma i saobraćaja TK da u saradnji sa menadžmentom JP «Međunarodni aerodrom Tuzla» u narednih 20 dana za predstavnike Skupštine i Vlade TK, privredne subjekte, predstavnike ambasada u BiH, medija i druge zainteresovane pripremi prezentaciju pomenutog projekta. Također, Ministarstvo će u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim aktivnostima promoviranja Projekta u cilju pronalaženja najpovoljnijeg načina investiranja u realizaciji istog. tuzlarije.net mirza-sm May 19th, 2011, 05:08 PM Potpisan ugovor o izmjeni osnivačkog akta JP BH Airlinesa U zgradi Federalne Vlade u Sarajevu, danas su federalni ministar prometa i komunikacija i predstavnik strateškog partnera Turkish Airlinesa, kao i Energoinvesta d.d. potpisali Ugovor o izmjeni Ugovora o usklađivanju osnivačkog akta JP BH Airlines d.o.o. Sarajevo. http://www.ekapija.ba/dokumenti/vlada_bh_airlines_190511.jpg Potpisivanju Ugovora prisustvovali su predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućega Predstavničkog doma Parlamneta FBiH Denis Zvizdić, Stanko Primorac i Mira Grgić, te federalni premijer i njegov zamjenik Nermin Nikšić i Desnica Radivojević. Saglasnost na izmjene ovog Ugovora Federalna vlada dala s ciljem stvaranju boljih uslova za uspješnije poslovanje ove bh aviokompanije. Obraćajući se prisutnim, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić kazao je kako je veoma važno da izmjenom osnivačkog akta vlasnički odnosi ostaju nepromijenjeni, pa je Vlada FBiH i dalje vlasnik 51 posto BH Airlinesa, dok je strateški partner u posjedu 49 posto vlasništva. Naglasio je da u Nadzornom odboru ostaju i dalje tri člana iz BiH koje postavlja Vlada FBiH, dok će dva člana postaviti Turkish Airlines. Članove Uprave na čelu s generalnim direktorom imenovat će strateški partner. Ministar Bijedić posebno je istakao izuzetan napor federalnog premijera i resornog ministarstva, kao i razumijevanje strateškog partnera, da se danas potpisanim izmjenama Ugovora stvore dobri početni uslovi za profitabilno poslovanje ove aviokompanije. http://ekapija.ba/website/bih/page/432126 Može li ovo ko prevesti na naš, forumski? :D mirza-sm May 19th, 2011, 05:10 PM Super za Tuzlu btw. :okay: bjazi May 19th, 2011, 05:15 PM to je vjerovatno ono što je leopol govorio atlantis. May 19th, 2011, 06:25 PM Sada kad su ukinuli 2 linije, mogli bi uvesti 2, recimo jednu za Milan, ili letiti 5x sedmicu za AMS... Nece, jer ce se ukinuti jedan od 2 ATR-a, tako da nece biti kapaciteta. Razlog: "with 3 aircraft in its fleet and a small destination network the aircraft is no longer needed" corvus_edin May 19th, 2011, 06:30 PM lol... smanji destinacije - smanji broj aviona - i zbog toga smanji jos vise destinacija... Bioze dragi kako se ovdje posluje sa necim sto je nakad bilo vlastnistvo CITAVOG naroda zkbosnia May 19th, 2011, 08:39 PM Nije ATR danas za AMS on ide za FRA a A319 je za AMS odletio. Ipak je bio ATR danas, znaci da su obadva u upotrebi jer drugi je odletio za FRA. Schema Origin Flight no. Arrived Hall Thu 19 May 12:05 Sarajevo JA 0330 13:14 Hal 1 BH Airlines: / Aerospatiale ATR 72 / E7AAD atlantis. May 19th, 2011, 08:52 PM Ekskluzivno - pronadjen je algoritam koji THY koristi za akviziciju BHA: 10 AVIONA=4 20 DESTINACIJA=AVIONA*2 25 REM INSERT THY 30 AVIONA=AVIONA-1 40 NEW_DESTINACIJA=AVIONA*2 50 IF NEW_DESTINACIJA = 0 THEN EXIT PROGRAM 60 IF NEW_DESTINACIJA < DESTINACIJA THEN GOTO 30 corvus_edin May 19th, 2011, 08:55 PM :lol: :okay: leopol May 19th, 2011, 10:00 PM Potpisan ugovor o izmjeni osnivačkog akta JP BH Airlinesa http://ekapija.ba/website/bih/page/432126 Može li ovo ko prevesti na naš, forumski? :D Moze, ovo je sustina: Članove Uprave na čelu s generalnim direktorom imenovat će strateški partner Dakle, u buduce ce sve kadrove na operativnim funkcijama postavljati THY. Samim tim, ubuduce oni preuzimaju svu odgovornost za buducnost i poslovanje BHA. PS: nije mi jasno odakle vam ideja da je BHA vec prodao jedan ATR? To su medijske spekulacije do daljnjeg. Dakle, flota je 1xA319 plus 2xATR. atlantis. May 19th, 2011, 11:05 PM PS: nije mi jasno odakle vam ideja da je BHA vec prodao jedan ATR? To su medijske spekulacije do daljnjeg. Dakle, flota je 1xA319 plus 2xATR. Izvor vijesti o prodaji ATR-a: http://exyuaviation.blogspot.com/2011/05/b-plans-atr-sale.html leopol May 19th, 2011, 11:30 PM To je blogger koji prenosi ono sto procitao na forumima poput ovog. Ima zestokih promasaja... atlantis. May 19th, 2011, 11:51 PM Ja se stvarno nadam da je ovo neistina, ali me brine ovo otkazivanje letova. Almir Hodzic May 20th, 2011, 02:19 PM Šta se nadaš da je neistina. Pokušaj bookirati let poslije 23.5. na tim destinacijama pa ćeš se uvjeriti. leopol May 20th, 2011, 02:23 PM Mislio je na prodaju drugog ATR-a atlantis. May 20th, 2011, 07:53 PM Bas tako. Svima je jasno da su letovi za Frankfurt i Bec otkazani, ali je pitanje da li ce BHA izgubiti jedan od ATR-ova. Nadam se da je vijest u vezi ATR-a neistinita, ali me brine ta koincidencija sa vijestima o ukidanju linija. bhaviation May 21st, 2011, 09:57 PM Znaci ove godine ce biti charter letovi za Mallorca: Spanair Antalya: BH Airlines? Hurghada: ? Monastir: Tunis air? http://i51.tinypic.com/ejc3dj.jpg Let od Kuala Lampur do Singapore kosta 2EUR :) Bude i nekad ispod 1$ :lol: bjazi May 21st, 2011, 10:08 PM a vi koji imate insajderske informacije iz BHA Da li će stvari konačno krenuti na bolje kada THA bude postavio svoje ljude i da li oni imaju viziju kako će BHA izgledati rofan May 22nd, 2011, 12:38 AM a vi koji imate insajderske informacije iz BHA Da li će stvari konačno krenuti na bolje kada THA bude postavio svoje ljude i da li oni imaju viziju kako će BHA izgledati Nisam insajder, ali predosjecam da je ovo pocetak kraja nacionalne aviokompanije BIH. Istina je da manji BH entitet, Republika Srpska ima svoju kompaniju, koja postoji onoliko koliko postoji i Aerodrom u Trebinju, (de iure postoji), i da ce ona egzistirati dok postoje subvencije Vlade RS-a. Ja nevidim razloga da Turkish Airlines ulaze ijedne lire vise u BHA.... I jos nesto, gdje je oko 3 milijuna € godisnje od takse, koje se naplate svakom putniku ui iznosu od 10 € koji odlazi zracnim putem iz BIH????? Koliko znam to je taksa za razvoj BH civilne avijacije? leopol May 22nd, 2011, 02:54 PM @rofan Hoces da kazes da BiH ne treba svoju aviokompaniju sve dok postoji JAT, jel tako?^^ a_edin May 22nd, 2011, 03:41 PM Evo dvije Boeing-ove C17-ke. SJJ http://img146.imageshack.us/img146/9550/1044538.jpg By a_edin (http://profile.imageshack.us/user/a_edin) at 2011-05-22 JBB http://img101.imageshack.us/img101/1108/jbbirq.jpg By a_edin (http://profile.imageshack.us/user/a_edin) at 2011-05-22 mirza-sm May 22nd, 2011, 06:00 PM Obostrano zadovoljstvo Direktna aviolinija između UAE i BiH će ojačati trgovinu i turizam Kao što smo već najavili, 1. jula bit će uspostavljena promotivna aviolinija na relaciji Dubai - Tuzla - Dubai, čime će građanima BiH koji žive u Iraku, Afganistanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima biti olakšan prevoz do naše zemlje i nazad, a bit će omogućen i jednostavniji tranzit bh. građana koji žive u Australiji. http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/110521098.jpg Ambasador BiH u UAE Radomir Kosić za novinsku agenciju WAM izjavio je kako će otvaranje direktne aviolinije pomoći i revitalizaciji turizma i trgovačke razmjene između dvije zemlje. Zahvaljujući oblasti politike otvorenog neba, UAE su sa BiH nedavno potpisali sporazum kojim će biti poboljšana saradnja u oblasti zračnog transporta, a ambasador Kosić se zahvalio MEPS grupi, vlasniku franšize, na programu i datumima redovnih letova između dva grada. "Ova direktna linija predstavlja korak ka lakšem kretanju građana UAE i Bosne i Hercegovine, a očekuje se da će doprinijeti poboljšanju ekonomskih veza u narednom periodu", kazao je Kosić. On je objasnio da postoji značajan interes građana BiH za putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate kao trgovački i ekonomski centar regije, ali i šireg područja. "Ova aviolinija će također olakšati tranzit za više od 10.000 Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Afganistanu i Iraku i više od 50.000 njih koji žive u Australiji", dodao je ambasador. Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina danas nastoji biti kulturni i ekonomski most između Evrope i Bliskog istoka, te dobija veliku pažnju investitora i poslovnih ljudi u UAE i regiji zbog svog geografskog položaja, ali i kulturnih i civilizacijskih veza sa ovim zemljama. http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/clanak/110521098 :okay: rofan May 22nd, 2011, 07:49 PM @rofan Hoces da kazes da BiH ne treba svoju aviokompaniju sve dok postoji JAT, jel tako?^^ Ahha, moglo bi se reci. Mada ja sam veci simpatizer Croatia Airlinesa. :bash: Zbilja si zatucan, i tvoji pogledi ne idu dalje od jednog forumasa koji se lozi na price o darovanju A319 BHA. Budi realan, trazi nemoguce, mozda bi Turkish mogao dati BHA Airbus A380, ili Boeing 737, pa da imamo let BHA Sarajevo - Katmandu - Sarajevo. Almir Hodzic May 23rd, 2011, 08:45 PM Šta je ovo, zatišje pred buru??? ampicilin May 23rd, 2011, 10:12 PM pripremaju put prema aerodromu Dubrave iz pravca TZ i Zivinica, nadam se da ce i rekonstruisati skroz jer je uzas... sramota bi bilo da neki biznismen iz dubaija dodje i vidi ovo HDZ May 23rd, 2011, 10:16 PM ^^ Odlična vijest. To zaista treba uraditi što prije. :) leopol May 24th, 2011, 02:18 PM Iz izvjestaja o dnevnim aktivnostima premijera Vlade FBiH: Tokom susreta Nikšića sa ambasadorom Katara Mubarakom Al Hajrijem bilo je riječi o jačanju ekonomske saradnje i naglašeno je da se u BiH moraju ukloniti postojeće administrativne barijere i nedorečenost propisa koji otežavaju strana ulaganja. Ambasador Hajri upoznao je Nikšića sa ponudom "Katar ervejsa" za saradnju putem uspostavljanja novih avionskih linija iz BiH sa svjetskim destinacijama. Zanimljivo... dresdener78 May 24th, 2011, 02:48 PM Bas tako. Svima je jasno da su letovi za Frankfurt i Bec otkazani, ali je pitanje da li ce BHA izgubiti jedan od ATR-ova. Nadam se da je vijest u vezi ATR-a neistinita, ali me brine ta koincidencija sa vijestima o ukidanju linija. Hvala puno na informacijama, sada mi je jasno zasto je moj novcanik dozivio katastrofu :ohno: Krajem marta sam preko skyscanner-a rezervisao povratnu kartu sa BH Airlines na liniji Beč-Sarajevo po super cijeni oko 150 EUR. Ovaj put sam onda odlučio da putujem avionom jer nisam htio provesti 20 sata mog godišnjeg u vozu preko Budimpešte. 27.4. sam dobio email u kojim su me obavjestili kako su moji letovi ukinuti: B&H Airlines 503 Departs: 0950 11-May-2011 Vienna Arrives: 1110 11-May-2011 Sarajevo B&H Airlines 502 Departs: 1430 15-May-2011 Sarajevo Arrives: 1555 15-May-2011 Vienna Alternative available: The only option is to cancel the whole itinerary and receive a full refund of the air ticket within 21 working days. Pa onda sam morao na brzinu rezervisati let sa Austrian, koji je nažalost koštao preko 300 EUR :bash: Slažem se sa onima koji pričaju o lopovluku i nesposobnosti rukovodilaca BH Air, stvarno ne razumijem KAKO je za njih mogla biti linija za Beč nerentabilna, jer avion Austrian Air je bio pun na nekih 90 % kapaciteta... rofan May 24th, 2011, 03:09 PM Hvala puno na informacijama, sada mi je jasno zasto je moj novcanik dozivio katastrofu :ohno: Krajem marta sam preko skyscanner-a rezervisao povratnu kartu sa BH Airlines na liniji Beč-Sarajevo po super cijeni oko 150 EUR. Ovaj put sam onda odlučio da putujem avionom jer nisam htio provesti 20 sata mog godišnjeg u vozu preko Budimpešte. 27.4. sam dobio email u kojim su me obavjestili kako su moji letovi ukinuti: B&H Airlines 503 Departs: 0950 11-May-2011 Vienna Arrives: 1110 11-May-2011 Sarajevo B&H Airlines 502 Departs: 1430 15-May-2011 Sarajevo Arrives: 1555 15-May-2011 Vienna Alternative available: The only option is to cancel the whole itinerary and receive a full refund of the air ticket within 21 working days. Pa onda sam morao na brzinu rezervisati let sa Austrian, koji je nažalost koštao preko 300 EUR :bash: Slažem se sa onima koji pričaju o lopovluku i nesposobnosti rukovodilaca BH Air, stvarno ne razumijem KAKO je za njih mogla biti linija za Beč nerentabilna, jer avion Austrian Air je bio pun na nekih 90 % kapaciteta... Sto nisi busom putovao? Karta bi kostala 50-tak €, a putovao bi 12-15 sati ugodne nocne voznje od Beca, preko Graza, Maribora, Macelja, Zagreba, Slavonskog Broda, Doboja, Zenice i Sarajeva. dresdener78 May 24th, 2011, 03:50 PM Sto nisi busom putovao? Karta bi kostala 50-tak €, a putovao bi 12-15 sati ugodne nocne voznje od Beca, preko Graza, Maribora, Macelja, Zagreba, Slavonskog Broda, Doboja, Zenice i Sarajeva. Znam, ali ja sam iz Češke pa moje putovanje u Beč traje nekih 6-7 sati, plus autobus bi još trajao najmanje 12 sati... i u autobusu nikako ne mogu spavati, jednom sam tako putovao, svi (čak mislim i vozač) su sanjali slatke snove, samo ja sam gledao okolinu kao zombie :crazy2:. Osim toga imao sam već dogovoren program i susrete sa prijateljima :cheers: Inače čuo sam da se priča o mogućnosti da bi ponovo radila linija Prag-Sarajevo, ali kao što znam Češke aerolinije su stalno u gubitcima (državna kompanija kojom upravljaju bivši političari dobivajući tamo udobne i kraljevsko plaćene fotelje, tako da možeš zamisliti kako to izgleda)... vidjećemo. Axel23 May 24th, 2011, 04:23 PM Iz izvjestaja o dnevnim aktivnostima premijera Vlade FBiH: Tokom susreta Nikšića sa ambasadorom Katara Mubarakom Al Hajrijem bilo je riječi o jačanju ekonomske saradnje i naglašeno je da se u BiH moraju ukloniti postojeće administrativne barijere i nedorečenost propisa koji otežavaju strana ulaganja. Ambasador Hajri upoznao je Nikšića sa ponudom "Katar ervejsa" za saradnju putem uspostavljanja novih avionskih linija iz BiH sa svjetskim destinacijama Zanimljivo... Jako zanimljivo, oni su cak koristili A319 za letove do CPH pa su nedavno promjenili na A330. Imaju dobre konekcije za istok preko Dohe i mislim da bi im se isplatilo letjeti par puta sedmicno iz SJJ-DOH s A319/A320. Ne znam kako bi tata Turkish reagovo na ovo jer je i Qatar Airways na vratima Star Alliance. Ako se zaista otvori linija za Dohu, onda se Tuzla moze pozdraviti sa linijom za Dubai. Slažem se sa onima koji pričaju o lopovluku i nesposobnosti rukovodilaca BH Air, stvarno ne razumijem KAKO je za njih mogla biti linija za Beč nerentabilna, jer avion Austrian Air je bio pun na nekih 90 % kapaciteta... Austrian Airlines ima razvijenu mrezu od 117 destinacija, iako BHA jeste opanak-kompanija, opet te ne treba cudit' da letovi Austrian-a imaju bolji load factor. bjazi May 24th, 2011, 05:47 PM Iz izvjestaja o dnevnim aktivnostima premijera Vlade FBiH: Zanimljivo... Odlična vijest Ionako je Al-J došla u BiH a avionskim saobraćajem može se dopremiti voda koja Kataru treba a mii je imamo u izobilju a_edin May 24th, 2011, 06:26 PM [QUOTE=Axel23;78343082]Jako zanimljivo, oni su cak koristili A319 za letove do CPH pa su nedavno promjenili na A330. Imaju dobre konekcije za istok preko Dohe i mislim da bi im se isplatilo letjeti par puta sedmicno iz SJJ-DOH s A319/A320. Ne znam kako bi tata Turkish reagovo na ovo jer je i Qatar Airways na vratima Star Alliance. Ako se zaista otvori linija za Dohu, onda se Tuzla moze pozdraviti sa linijom za Dubai. Axel... Doha nema nikakve vezesa Tuzlom i Dubai-em (cak sta vise.... Doha nema ni perspektive da opstene kao destinacija sa SJJ). Razlog?!?! Vrlo jednostavan... svi koji rade u AFG i IRQ (a to je nesto vise od 10 hiljada Bosanaca koji imaju najmanje 3 puta odmor u godini dana), koriste DXB kao start point za R&R. A sem toga... Dubai je izvrsno povezan sa USA, Australiom, zapravo cijelim svijetom. Te posebno, sto je super destinacija za odmor i provod (naspram Dohe). Air_Traffic_Engineer May 24th, 2011, 07:31 PM [QUOTE=Axel23;78343082]Jako zanimljivo, oni su cak koristili A319 za letove do CPH pa su nedavno promjenili na A330. Imaju dobre konekcije za istok preko Dohe i mislim da bi im se isplatilo letjeti par puta sedmicno iz SJJ-DOH s A319/A320. Ne znam kako bi tata Turkish reagovo na ovo jer je i Qatar Airways na vratima Star Alliance. Ako se zaista otvori linija za Dohu, onda se Tuzla moze pozdraviti sa linijom za Dubai. Axel... Doha nema nikakve vezesa Tuzlom i Dubai-em (cak sta vise.... Doha nema ni perspektive da opstene kao destinacija sa SJJ). Razlog?!?! Vrlo jednostavan... svi koji rade u AFG i IRQ (a to je nesto vise od 10 hiljada Bosanaca koji imaju najmanje 3 puta odmor u godini dana), koriste DXB kao start point za R&R. A sem toga... Dubai je izvrsno povezan sa USA, Australiom, zapravo cijelim svijetom. Te posebno, sto je super destinacija za odmor i provod (naspram Dohe). Upravo tako. Samo bi jos spomenuo i cinjenicu da od tih 10 hiljada Bosanaca koji rade u AFG i IRQ vise od 7 hiljada je iz tuzlanskog kantona. Tango Zulu May 24th, 2011, 09:44 PM ^^ za nas bosance u aziji i okeaniji, dubai ili doha bi bilo najbolje. Trenutno moras letit do europe pa onda se vracat u bih. jedna opcija je istanbul, ali to opet znaci da moras presjedat 2 puta sto znaci dodaj jos 10 sati na put dug 23 sata non stop letenja. znaci letis do singapora ili nekog azijskog huba, pa cekas tamo 5 sati pa letis do istanbula pa cekas tamo jos duze. singapore je super, mozes ici na masazu, dobra hrana nesplatan WiFi itd. ali istanbul, jaaaaaaaoooooooo. to je takav krkanluk od grada i aerodroma da to nema nigdje. aerodrom je neorganiziran, ljudi neljubazni, drski, samo gledaju kako da te opljackaju. sasvim nehumano. a da odlucis da malo odputujes do grada, wow, taxisti su takvi kriminalci da to nema nigdje. ljudi ce ti ukrast torbu, prevarit te za kusur. to je bijeda i jad. da odlucis negdje prespavat, ljudi ce ti na aerodromu prodat sobu vrijednu 40KM za 300KM I to ce ti lagati da ima neki formula 1 u istanbulu pa da nijedan hotel nema mjesta, a grad je 15 miliona stanovnika, hej a nema mjesta. a cijene na eurodromu, "shock and awe"! burger king meal ti je 25KM+ Sve u svemu Istanbul je takav bijeda i jad kao stop-over destinacija da je to sramotno. ja sam bio dvaput. :ohno: nikad vise ziv neidem! jedva cekam preko dubai ili doha. letovi iz sydney-a naprimjer idu 3 puta dnevno, dodjem tamo za 13 sati, onda u tuzli za 5 sati. mashalla.:cheers: a dubai auerodrom i grad kao iz snova. svako fin i ljubazan. sve cisto i organizovano. jedva cekam. HDZ May 24th, 2011, 10:38 PM ^^Da nisi malo pretjerao sa Istanbulom? Sve ti se to dogodilo za dva puta? :lol: Ja sam bio šest puta (Sarajevo-Istanbul-Dubai i obratno) i nisam ni trećinu od toga doživio. :) Almir Hodzic May 24th, 2011, 11:45 PM Što se priče o Istanbulu tiče koje je kolega forumaš naveo je čista glupost. I upravu je HDZ kada se pita da se sve to dogodila za dva puta!!! Ja IST kao stop over koristim od 1998, još od vremena kada ovaj novi aerodrom još nije bio pušten u rad. Daj čovječe ohladi malo. U Istanbulu dnevno ima preko 4 miliona turista. Uz to Turkish ima organizovan besplatan posjet gradu dok čekaš na let itd. Veoma pretjerana ocjena Istanbula jednog od najljepših i najpoželjnijih svijetskih destinacija. To što se tebi neko napričao priča iz 80-tih ili 90-tih to je već nešto drugo, ali ništa više prisutno u Istanbulu nego u drugim europskim destinacijama. To po Europi i Dubaiju daju džaba hotele i prijevoz do istih. Kada budeš išao preko Dubaiija javi nam kako si prošao s noćenjem u jeftinim hotelima, ako mogneš uopće ući u državu obzirom na vize, a za Tursku ne treba, što je OGROMNA prednost. Ne da mi se više pisati. Uglavnom pretjerano. Axel23 May 25th, 2011, 01:03 AM [QUOTE=Axel23;78343082]Jako zanimljivo, oni su cak koristili A319 za letove do CPH pa su nedavno promjenili na A330. Imaju dobre konekcije za istok preko Dohe i mislim da bi im se isplatilo letjeti par puta sedmicno iz SJJ-DOH s A319/A320. Ne znam kako bi tata Turkish reagovo na ovo jer je i Qatar Airways na vratima Star Alliance. Ako se zaista otvori linija za Dohu, onda se Tuzla moze pozdraviti sa linijom za Dubai. Axel... Doha nema nikakve vezesa Tuzlom i Dubai-em (cak sta vise.... Doha nema ni perspektive da opstene kao destinacija sa SJJ). Razlog?!?! Vrlo jednostavan... svi koji rade u AFG i IRQ (a to je nesto vise od 10 hiljada Bosanaca koji imaju najmanje 3 puta odmor u godini dana), koriste DXB kao start point za R&R. A sem toga... Dubai je izvrsno povezan sa USA, Australiom, zapravo cijelim svijetom. Te posebno, sto je super destinacija za odmor i provod (naspram Dohe). Cekaj malo, zasto neko ko radi u Iraku nebi iskoristio dobre konekcije Qatar Airways-a preko Dohe pa za Sarajevo, vec umjesto toga putovao prvo za Dubai, pa tek onda sa drugog aerodroma (Air Arabia leti sa Sharjah-a) za Tuzlu? Doha nije Dubai, ali je isto dobro povezana sa svijetom. Air Arabia koja ce letjeti chartere za Dubai ionako ne prodaje uvezane karte preko DBX?! Destinacija za odmor?! Koji to turisti iz Tuzle idu u Dubai na odmor? Cak i da ih ima, na prste se mogu prebrojati. rofan May 25th, 2011, 01:12 AM Ja sam cvrsto uvjeren da ce linija Dubai - Tuzla - Dubai biti nastavljena i preko zime. A uvoditi sada nove letove prema zaljevu je nepotrebno. Nije mi jasno zasto menadzment SJJ-a ne radi na uvodjenju leta Sarajevo - Paris - Sarajevo? Aerodrom CDG je drugi po velicini u Evropi, ima cca 20 milijuna vise putnika od Schipola. Tango Zulu May 25th, 2011, 01:43 AM Što se priče o Istanbulu tiče koje je kolega forumaš naveo je čista glupost. I upravu je HDZ kada se pita da se sve to dogodila za dva puta!!! Ja IST kao stop over koristim od 1998, još od vremena kada ovaj novi aerodrom još nije bio pušten u rad. Daj čovječe ohladi malo. U Istanbulu dnevno ima preko 4 miliona turista. Uz to Turkish ima organizovan besplatan posjet gradu dok čekaš na let itd. Veoma pretjerana ocjena Istanbula jednog od najljepših i najpoželjnijih svijetskih destinacija. To što se tebi neko napričao priča iz 80-tih ili 90-tih to je već nešto drugo, ali ništa više prisutno u Istanbulu nego u drugim europskim destinacijama. To po Europi i Dubaiju daju džaba hotele i prijevoz do istih. Kada budeš išao preko Dubaiija javi nam kako si prošao s noćenjem u jeftinim hotelima, ako mogneš uopće ući u državu obzirom na vize, a za Tursku ne treba, što je OGROMNA prednost. Ne da mi se više pisati. Uglavnom pretjerano. Svi nasi iz azije i okeanije koji idu preko dubaja imaju zapadne pasose pa im netreba viza za dubai. a ovi koji se vracaju iz afghanistana mogu dobit tranzitnu vizu koja im daje 96 sati u dubaju ako imaju bukiranu kartu za dalji put. A dubai i istanbul su za stopover kao dan i noc. (istanbul je noc) ja nisam iso preko istanbula 2-3 puta (neznam ni ja vise tacno, jer sam iztraumatiziran) zato sto mrzim istanbul. nego ljude sam gledo kao dio svoje kulture i tradicije. htjeo sam da vidim to cudo jer smo bili ista drzava nekad itd. isto sam tako mislio da je istanbul bolji stopover od europe. :ohno: ko god hoce preko istanbula. bujrum. nek ti je sa srecom i nek ti bog pomogne. ono sto u istanbulu mozes dozivjet u po bijela dana u harlemu nemoses vidjet u po noci. u istanbulu preporucujem da putujes samo sa autobusima i javnom transportu i da budes samo u hotelima od 5 zvijezda. izbjegavaj svu pricu sa svim ljudima i nekupuj nista od nikoga. osim hrane u mcdonalandsu. samo moje iskustvo, koje nije bas relevanto na ovom thread-u. a sta jeste relevantno je stanje aerodroma. samo cu reci da sam tamo bio sa mamom, starija zena, 1999 i da so imali conneting flight sa turkishem za SJJ. sa kartom u rukama dolazimo da chekiramo i zena na uzima kartu i kaze "nema letova za sarajevo, tamo je rat" poslje duze rasprave i raznih prijetnja, geografskih lekcija, prisustvo sefa, gledanje ekrana, zena i sef odjednom nalaze let za sarajevo ali preko ljubljane, i uputuju nas na let za ljubljanu koji ide za 10 minuta. a nismo ni cekirali. deru se na nas da ostavimo kofere kod njih (bez check in voucher) i da trcimo na avion. ali nam ona neda "boarding pass" nego kaze oni ce nam dati tamo na ulazu u avion. mi ko ludi trcimo bez kofera dok neskontam ja da ce nam trebati oko 30 minuta samo da prodjemo pasosku kontrolu. mi se vracamo, let za ljubljanu odletio, i ona nam govori, eto promasili ste vas let. nisam ja kriva. onda im se molimo da nam nadju novi let za ljubljanu dom ja neskontam da mi uopste netrebamo u ljubljanu, nego u sarajevo :nuts: :bash: jer imamo validnu kartu za tu destinaciju. mi nastavljamo da molimo gospodju da nas puste na let negdje koji ce se zavrsiti u sarajevu jednog dana. a zena nam samo objasnjava kako je opasno ici sarajevo jer je to ratna zona. 1999. na kraju dolazi jedan covijek koji nam daje let za bec ili bog zna vise, ili mozda cak opet ljubljanu. mozda i zagreb, nesjecam se ni ja vise to je bila trauma. dolazimo u taj grad, cekamo par sati i nekom sercom dobivamo let za sarajevo. nesjecam se kojom firmom smo dosli do tog grada ni koja avio firma nas je do sarajeva odbacila. ali znam samo da smo ljubili pistu u sarajevu. naravo da su nam izgubili kofere. ali to je bilo za ocekivat. dobili smo ih za 10 dana. neko ih je iz sarajeva autom doveo do tuzle. zadnji put sam iso preko istanbula prosle godine, i plan je bio da idem se BH Airlines do SJJ ali sam uspio doc do zagreba sa Croatian. :) tolko sam prezivio dole, da kad sam doso do Zagreba, pistu sam ljubio i lizo. osjeco se kao Rus koji je 1970 pretrco preko zida i docepo se zapadnog Berlina. ovo iskustvo je nadmasilo iskustvo 1999 jedno 10 puta. cak sam kupio novu kartu za povratak koja daleko zaobilazi istanbul a ona preko istanbula mi je propala. i nek je. zato mislim da ako postoji opcija preko dubai ili preko istanbula. ja znam koja ce dugorocno uspjeti. :) Almir Hodzic May 25th, 2011, 07:58 AM Ma daj, ova tvoja priča ima toliko nelogičnosti da stvarno ne mogu to komentirati. Preporučujem ti da pročitaš ono što si napisao. LordMarshall May 25th, 2011, 10:55 AM Aerodrom Banja Luka prjektovao milionski gubitak Ovo preduzeće u oblasti saobraćaja u RS-u samo je još jedno koje grca u gubicima Umjesto prihoda, Aerodorom Banja Luka u planu poslovanja za period od 2011. do 2013. godine projektovao je gubitke. U tom dokumentu, koji je nedavno prihvatila i entitetska vlada, planirano je da će prihodi u ovoj godini iznositi 1,6 miliona, a predviđeni troškovi 2,8 miliona maraka. Gubitak od oko 1,2 miliona maraka za rukovodstvo tog aerodroma je, kako kažu, neminovnost, jer sa postojećim obimom saobraćaja ne mogu drugačije poslovati. Kao neisplative pokazale su se uspostavljene aviolinije koje je aerodrom u Banjoj Luci sklapao sa "Austrojetom“ iz Strazbura, a zatim i sa firmom iz Ljubljane. Prazna sjedišta subvencionirala je Vlada sredstvima iz budžeta entiteta. Ovo preduzeće u oblasti saobraćaja u RS-u samo je još jedno koje grca u gubicima. Nedavno im je Vlada prebacila 600.000 maraka kao pomoć kada su bili u situaciju da izgube međunarodnu dozvolu zbog moguće sudske blokade računa. Naime, radnici su i sudskim putem tražili neizmirene plate za protekle tri godine u iznosu od 300.000 maraka. Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/37052-aerodrom-banja-luka-prjektovao-milionski-gubitak.html) pinostratuss May 25th, 2011, 11:35 AM [QUOTE=a_edin;78350282] Cekaj malo, zasto neko ko radi u Iraku nebi iskoristio dobre konekcije Qatar Airways-a preko Dohe pa za Sarajevo, vec umjesto toga putovao prvo za Dubai, pa tek onda sa drugog aerodroma (Air Arabia leti sa Sharjah-a) za Tuzlu? Doha nije Dubai, ali je isto dobro povezana sa svijetom. Air Arabia koja ce letjeti chartere za Dubai ionako ne prodaje uvezane karte preko DBX?! Destinacija za odmor?! Koji to turisti iz Tuzle idu u Dubai na odmor? Cak i da ih ima, na prste se mogu prebrojati. Let za Tuzlu je sa Aerodroma Dubai (DXB) http://mepsgroup.org/ ampicilin May 25th, 2011, 12:24 PM MEPS je samo jedna od grupacije firmi ciji je podpresjednik lik iz Tuzle kojeg sam i prije spominjao ;) BosniaHerzegovina May 25th, 2011, 12:26 PM 3 moja druga hoce isto da leta za BiH, 26 jula kao i ja, ali jeli sigurno da BHA nece ukinuti i letova za AMS? Ne bi me cudilo, da se otkaze i moj let 26 jula... bhaviation May 25th, 2011, 02:11 PM 3 moja druga hoce isto da leta za BiH, 26 jula kao i ja, ali jeli sigurno da BHA nece ukinuti i letova za AMS? Ne bi me cudilo, da se otkaze i moj let 26 jula... PREVISE SE SEKIRAS :lol: PA NIJE AMS, VIE ILI FRA bhaviation May 25th, 2011, 02:15 PM DA SE POSJETIMO NA DODBRE DANE - BH AIRLINESA:) http://i56.tinypic.com/2cwv3ow.jpg bhaviation May 25th, 2011, 02:34 PM SARAJEVO - 1986 :) http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/3/4/5/1877543.jpg HDZ May 25th, 2011, 02:40 PM ^^ Tada smo imali samo to. bhaviation May 25th, 2011, 03:32 PM ^^ Tada smo imali samo to. Ja nisam ni bio rodjen tada Znaci samo je bila redovna linja za Beograd od Sarajeva tada? HDZ May 25th, 2011, 04:01 PM ^^ Da. Samo SA-BGD ili SA-ZGB. Bilo je kasnije linija i za Ljubljanu, Skoplje i Titograd. Putovao sam na tim relacijama često. Čak i francuskom Karavelom.Tada su u Beogradu smatrali da Sarajevu netrebaju ni kompanija ni avioni. Monopol.:ohno: Slovenci su prvi formirali svoju kompaniju. a_edin May 25th, 2011, 06:34 PM [QUOTE=a_edin;78350282] Cekaj malo, zasto neko ko radi u Iraku nebi iskoristio dobre konekcije Qatar Airways-a preko Dohe pa za Sarajevo, vec umjesto toga putovao prvo za Dubai, pa tek onda sa drugog aerodroma (Air Arabia leti sa Sharjah-a) za Tuzlu? Doha nije Dubai, ali je isto dobro povezana sa svijetom. Air Arabia koja ce letjeti chartere za Dubai ionako ne prodaje uvezane karte preko DBX?! Destinacija za odmor?! Koji to turisti iz Tuzle idu u Dubai na odmor? Cak i da ih ima, na prste se mogu prebrojati. Axel.... ti si meni kralj.....fakat ti, ili slabo kontas, ili ne citas "ispravno" ovo sto pisemo. 1.Ljudi moraju preko DXB 2.Kakva Doha?!?! DXB-TZL-DXB pocinje od 1 jula tj. realnost (mada dok ne pocne nikad nije sigurno) a DOH-SJJ-DOH, su mrtva slova na papiru. 3.Let ide sa DXB a ne SHJ. Uvezati karte za bilo gdje preko DXB.. nije neko mudro slovo. 4.Destinacija odmor?? Nisu svi seljaci na svijetu (kao ti i pola nasih "diasporaca") kojima je ljetni odmor, top destinacija Bosna i eventualno CRO. U skoro svakoj turistickoj agenciji u BiH imas ponudu za ljetovanje u Dubaiju. Mana ali i to ljudim ane smeta, sto ih prebacuju preko Istanbula ili Beograda (evo ti samo jedna ponudahttp://www.ptica-expressica.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=34 ). Zapravo...Sta mislis 'ko leti ljetnim charter-ima (i koliko ih ima sedmicno) iz Bosne za Tursku,Tunis, Egipat a od ovog ljeta i charterom na Palma Del Mallorca?!?! Sa ovom konekcijom iz Tz.. nece biti puno(zapravo zavisi samo koji ces hotel izabrati) skuplje da se ljetuje i u Dubaiu. U ostalom... sta ti znas o kenekcijma tj. prednostima ili manama DXB i DOH?? Evo ti samo jedna informacija... Promet putnika u 2010 DXB 47 mil. putnika a DOH 26 mil. putnika. Sta mislis 'ko ima bolje konekcije?? Ono tvoje gore (sto sam bold-irao) pravo je jadno. Mrzim ljude, koje gledaju sa visine i svaki pozitivni pomak u BiH popljuju.... Da ima vise putnika (a koje bi ti nabrojao na svoje prste) koji bi ljetovali u Dubai-u, moze ti pokazati i ovaj clanak tj.podatak (i sam sam se prijatno iznenadio sa ovom informacijom) http://bih-x.info/800-turista-iz-bih-prosle-godine-posjetilo-tajland/ Kad hoces nesto "pametno"da kazes..... "udri" argumentima, a ne lupetanjem i pljuvanjem...:cheers: leopol May 25th, 2011, 08:43 PM ^^ Da. Samo SA-BGD ili SA-ZGB. Bilo je kasnije linija i za Ljubljanu, Skoplje i Titograd. Putovao sam na tim relacijama često. Čak i francuskom Karavelom.Tada su u Beogradu smatrali da Sarajevu netrebaju ni kompanija ni avioni. Monopol.:ohno: Slovenci su prvi formirali svoju kompaniju. Tako je, do 1992. godine uopste nisu postojali medjunarodni letovi sa Sarajevskog aerodroma, izuzev za vrijeme trajanja ZOI 1984, par sedmica. :bash: corvus_edin May 25th, 2011, 08:46 PM DA SE POSJETIMO NA DODBRE DANE - BH AIRLINESA:) http://i56.tinypic.com/2cwv3ow.jpg A sta je od toga ostalo? Axel23 May 26th, 2011, 01:56 AM [QUOTE=Axel23;78372182] Axel.... ti si meni kralj.....fakat ti, ili slabo kontas, ili ne citas "ispravno" ovo sto pisemo. 1.Ljudi moraju preko DXB 2.Kakva Doha?!?! DXB-TZL-DXB pocinje od 1 jula tj. realnost (mada dok ne pocne nikad nije sigurno) a DOH-SJJ-DOH, su mrtva slova na papiru. 3.Let ide sa DXB a ne SHJ. Uvezati karte za bilo gdje preko DXB.. nije neko mudro slovo. 4.Destinacija odmor?? Nisu svi seljaci na svijetu (kao ti i pola nasih "diasporaca") kojima je ljetni odmor, top destinacija Bosna i eventualno CRO. U skoro svakoj turistickoj agenciji u BiH imas ponudu za ljetovanje u Dubaiju. Mana ali i to ljudim ane smeta, sto ih prebacuju preko Istanbula ili Beograda (evo ti samo jedna ponudahttp://www.ptica-expressica.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=34 ). Zapravo...Sta mislis 'ko leti ljetnim charter-ima (i koliko ih ima sedmicno) iz Bosne za Tursku,Tunis, Egipat a od ovog ljeta i charterom na Palma Del Mallorca?!?! Sa ovom konekcijom iz Tz.. nece biti puno(zapravo zavisi samo koji ces hotel izabrati) skuplje da se ljetuje i u Dubaiu. U ostalom... sta ti znas o kenekcijma tj. prednostima ili manama DXB i DOH?? Evo ti samo jedna informacija... Promet putnika u 2010 DXB 47 mil. putnika a DOH 26 mil. putnika. Sta mislis 'ko ima bolje konekcije?? Ono tvoje gore (sto sam bold-irao) pravo je jadno. Mrzim ljude, koje gledaju sa visine i svaki pozitivni pomak u BiH popljuju.... Da ima vise putnika (a koje bi ti nabrojao na svoje prste) koji bi ljetovali u Dubai-u, moze ti pokazati i ovaj clanak tj.podatak (i sam sam se prijatno iznenadio sa ovom informacijom) http://bih-x.info/800-turista-iz-bih-prosle-godine-posjetilo-tajland/ Kad hoces nesto "pametno"da kazes..... "udri" argumentima, a ne lupetanjem i pljuvanjem...:cheers: Prvo nauči gramatiku i pravopis vlastitog jezika. Onda pređi na ličnu kulturu dijaloga, pa tek onda govori da sam seljak iz dijaspore. 1. U Bosni ništa nije realno ni sigurno, ja sam napisao da se TZL može pozdraviti sa linijom za DBX samo u slučaju ako Qatar zaista uvede Dohu vjerovatno iz razloga što će Qatar ponuditi bolje, jeftinije i sigurnije konekcije za putnike. Da je u pitanju Emirates TZL-DBX to bi bila sasvim druga priča, ali o tome razmišljati je utopija. 2. Napisao pod 1, uvezivanja karata možda nije mudro slovo za ljude koji znaju, al' njih je kod nas malo. Ako ti nešto znaš u vezi toga ne mora značiti da svako zna. Znači, ovdje bi (ako bi) Qatar bio sigurnija opcija. Pretpostavio sam da let ide sa SHJ jer Air Arabia leti od tamo, ali ovo je charter pa su valjda nešto sredili. 3. Turska, Tunis, Egipat?! Porediš odmore u jednoj Turskoj, Tunisu i Egiptu (gdje se mogu naći jeftiniji odmori nego u Hrvatskoj) sa Dubaijom? Prvo se orijentiši gdje se ove zemlje nalaze na karti u poređenju sa Dubaijom i koliko košta odmor u ovim zemljama, a koliko u Dubaiju. Jesi ti slijep čovječe? Pogledaj oko sebe gdje živiš. 4. Jeste, DXB 47 mil. DOH 26 mil. Opet ponavljam, Qatar bi ti ponudio sigurne konekcije, dok Air Arabia nigdje ne nudi konekcije za dalje sa DXB. Prosječan Bosanac (pa i čovjek) će na sigurno. To je ono što ja znam kod većine njih (čast izuzecima). 5. Ti si taj koji je počeo sa pljuvanjem, a ne ja. Ja sam rekao svoje mišljenje s kojim se ti ne slažeš i jbg. Ako ja mislim da TZL-DXB nebi opstala da Qatar uvede SJJ-DOH, ne znači da bi ja to volio. Ti si meni čovječe odgovorio k'o prosječni seljak iz okoline Banovića (aka kisla mi je glOva, ne da im šta protiv te djevojke, djeluje inteligentnije nego što joj naglasak dozvoljava :D ), onako ''zbrda-zdola'' i na to sve me nazvo seljakom, kao šlag na pjenu. :lol: P.S. Banoviće sam spomen'o jer tu teritoriju vjerovatno dobro poznaješ, šmekaš mi malo na tuzlaka zbog nekog razloga. :lol: Ajde sad Edo, opleti! :cheers: Axel23 May 26th, 2011, 02:01 AM A sta je od toga ostalo? Ostao je Istanbul, Cirih, Amsterdam, Kopenhagen, Geteburg i Štokholm. :ohno: BusSpotting May 26th, 2011, 09:11 AM http://img269.imageshack.us/img269/1389/24932819401947776421025.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/269/24932819401947776421025.jpg/) Bosancero May 26th, 2011, 10:02 AM http://img269.imageshack.us/img269/1389/24932819401947776421025.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/269/24932819401947776421025.jpg/) Jesuli svi piloti bha bosanci ili ima i srba i turaka????? <Samir> May 26th, 2011, 03:09 PM ^^ Da. Samo SA-BGD ili SA-ZGB. Bilo je kasnije linija i za Ljubljanu, Skoplje i Titograd. Putovao sam na tim relacijama često. Čak i francuskom Karavelom.Tada su u Beogradu smatrali da Sarajevu netrebaju ni kompanija ni avioni. Monopol.:ohno: Slovenci su prvi formirali svoju kompaniju. Jat je imao jutarnji i vecernji let za Beograd i Zagreb, ne sjecam se je li bio i 'slabiji dan', cetvrtak mozda kad bi bio samo jedan podnevni let; i JAT i (Inex) Adria su se mjenjali do Skoplja, Titograd je bio JAT, po jedan let dnevno, nekad popodne, Adrija je letjela do Ljubljane i dvaput sedmicno cini mi se do Maribora, jedan let je bio preko Ljubljane do Stuttgart-a ili Dusseldorf-a. Adrija je jedno ljeto letjela do Dubrovnika, sjecam se da je karta bila pet 'crvenki'. 70-ih je letjela hrvatska Pan Adria do Rijeke, znam da je F-27 sletao Subotom ili Nedeljom oko 4 popodne. I to je bilo to. Nije bilo medjunarodnih letova, Iraq A/W pokusavao u 80-im zbog tadasnjih 50 milja Bosanaca koji su radili u Iraku otvoriti liniju 727-com koja bi isla do Pariza preko Sarajeva, ali nije islo zbog JAT-a. JAT inace nikad nije imao niti pokusao imati medjunarodnu liniju iz Sarajeva. Adrija je na ime Olimpijade kupila dva Dash-7 kao da izgradi Butmir kao malu bazu, vjerovatno je i Energoinvest lupio neku lovu, ali kao i sve sa Bosancima i Slovencima, prvi su ispali donji, drugi go'nji. Na Butmir se vise islo zbog najboljih tufahija u sarajevskoj kotlini nego zbog letova. Krajem 80-ih se predlagalo osoblju da uzgaja kunice i zeceve, cak i koke nosilje i gljive jer od saobracaja nije bilo nikakvog haira. BosniaHerzegovina May 26th, 2011, 04:21 PM Ostao je Istanbul, Cirih, Amsterdam, Kopenhagen, Geteburg i Štokholm. :ohno: Ni jedan let nema za Deutschland:bash: Niti jedna nova linija u 2011, a ukinute vize:bash: rofan May 26th, 2011, 04:37 PM Ni jedan let nema za Deutschland:bash: Niti jedna nova linija u 2011, a ukinute vize:bash: Jesu ukinute vize, ali danas ako zelis putovati u EU prije svega moras imati devize:lol: I jos jedan jako bitan aspekt, danas 90% putnika iz BIH prema "Bliskom Zapadu", (Njemacka, Austrija, Svicarska), putuje busom. Koliko znam svi bus prevoznici su sada jeftiniji za bar 20-30% nego u ovo doba prosle godine. Axel23 May 26th, 2011, 05:54 PM Jat je imao jutarnji i vecernji let za Beograd i Zagreb, ne sjecam se je li bio i 'slabiji dan', cetvrtak mozda kad bi bio samo jedan podnevni let; i JAT i (Inex) Adria su se mjenjali do Skoplja, Titograd je bio JAT, po jedan let dnevno, nekad popodne, Adrija je letjela do Ljubljane i dvaput sedmicno cini mi se do Maribora, jedan let je bio preko Ljubljane do Stuttgart-a ili Dusseldorf-a. Adrija je jedno ljeto letjela do Dubrovnika, sjecam se da je karta bila pet 'crvenki'. 70-ih je letjela hrvatska Pan Adria do Rijeke, znam da je F-27 sletao Subotom ili Nedeljom oko 4 popodne. I to je bilo to. Nije bilo medjunarodnih letova, Iraq A/W pokusavao u 80-im zbog tadasnjih 50 milja Bosanaca koji su radili u Iraku otvoriti liniju 727-com koja bi isla do Pariza preko Sarajeva, ali nije islo zbog JAT-a. JAT inace nikad nije imao niti pokusao imati medjunarodnu liniju iz Sarajeva. Adrija je na ime Olimpijade kupila dva Dash-7 kao da izgradi Butmir kao malu bazu, vjerovatno je i Energoinvest lupio neku lovu, ali kao i sve sa Bosancima i Slovencima, prvi su ispali donji, drugi go'nji. Na Butmir se vise islo zbog najboljih tufahija u sarajevskoj kotlini nego zbog letova. Krajem 80-ih se predlagalo osoblju da uzgaja kunice i zeceve, cak i koke nosilje i gljive jer od saobracaja nije bilo nikakvog haira. Hvala ti na ovim podacima Samire. Čovječe koja je to žestoka centralizacija države bila i onda se neki čude zašto su se ovi drugi odcijepili od njih. Koma. Ja nikako ne razumijem zašto Lufthansa ne otvori Frankfurt-Sarajevo. CityLine u floti ima CRJ700/900 i E-190/195, odlični avioni za ovakvu liniju. Možda je i zbog slotova na FRA do duše, ali od oktobra se otvara nova pista na FRA pa bi moglo nešto biti. corvus_edin May 26th, 2011, 06:07 PM Jesu ukinute vize, ali danas ako zelis putovati u EU prije svega moras imati devize:lol: I jos jedan jako bitan aspekt, danas 90% putnika iz BIH prema "Bliskom Zapadu", (Njemacka, Austrija, Svicarska), putuje busom. Koliko znam svi bus prevoznici su sada jeftiniji za bar 20-30% nego u ovo doba prosle godine. Kad ne putujem vlastitim autom, koristim avioprevoz - i to Germanwings ... zbog blizine aerodroma CGN i zbog cijene. Avioni su puni nasih! A oni koji putuju s busom imaju svoje razloge (koje za mene ne dolaze u obzir). a_edin May 26th, 2011, 07:01 PM [QUOTE=a_edin;78414794] 5. Ti si taj koji je počeo sa pljuvanjem, a ne ja. Ja sam rekao svoje mišljenje s kojim se ti ne slažeš i jbg. Ako ja mislim da TZL-DXB nebi opstala da Qatar uvede SJJ-DOH, ne znači da bi ja to volio. Ti si meni čovječe odgovorio k'o prosječni seljak iz okoline Banovića (aka kisla mi je glOva, ne da im šta protiv te djevojke, djeluje inteligentnije nego što joj naglasak dozvoljava :D ), onako ''zbrda-zdola'' i na to sve me nazvo seljakom, kao šlag na pjenu. :lol: P.S. Banoviće sam spomen'o jer tu teritoriju vjerovatno dobro poznaješ, šmekaš mi malo na tuzlaka zbog nekog razloga. :lol: Ajde sad Edo, opleti! :cheers: Axel... Ne razumijem ovo pod rednim br.5. Za razliku od tvog username, moje sadrzi ime, pa tako se ne krijem 'ko sam i odakle sam (vidis lokaciju). BTW komsija sa drugog sprata, ima psa Axel-a.. pa tako sad imam osjecaj da sa dzukelom rasparvljam...al helem nejse. Ako sam te "navukao" zbog slike na razmisljanje, da "smekam" na tuzlaka... onda si jos plici, nego sto mislis da nisi. Uostalom..uzivaj u prvom lijepom danu bez kise i pogledaj jedan moj take off from DXB.:okay: http://www.youtube.com/watch?v=2xl7DiGtJPM&feature=player_embedded Bosniansky May 26th, 2011, 07:15 PM Hvala ti na ovim podacima Samire. Čovječe koja je to žestoka centralizacija države bila i onda se neki čude zašto su se ovi drugi odcijepili od njih. Koma. Ja nikako ne razumijem zašto Lufthansa ne otvori Frankfurt-Sarajevo. CityLine u floti ima CRJ700/900 i E-190/195, odlični avioni za ovakvu liniju. Možda je i zbog slotova na FRA do duše, ali od oktobra se otvara nova pista na FRA pa bi moglo nešto biti. Otvorice od Marta 2012!! A319. U LH Intranetu pise, cini mi se daje Adria Let, sto je i Adria/LH Flightnumber Axel23 May 26th, 2011, 09:13 PM [QUOTE=Axel23;78437892] Axel... Ne razumijem ovo pod rednim br.5. Za razliku od tvog username, moje sadrzi ime, pa tako se ne krijem 'ko sam i odakle sam (vidis lokaciju). BTW komsija sa drugog sprata, ima psa Axel-a.. pa tako sad imam osjecaj da sa dzukelom rasparvljam...al helem nejse. Ako sam te "navukao" zbog slike na razmisljanje, da "smekam" na tuzlaka... onda si jos plici, nego sto mislis da nisi. Uostalom..uzivaj u prvom lijepom danu bez kise i pogledaj jedan moj take off from DXB.:okay: http://www.youtube.com/watch?v=2xl7DiGtJPM&feature=player_embedded Ma ne razumiješ ti ništa čim mi odgovaraš na samo to pod brojem 5 :lol: Prvo mi kažeš ''udri argumentima, a ne lupetanjem i pljuvanjem'', a jedino što ja od tebe pročita je lupetanje i pljuvanje. Šta ti je cilj dokazati, da bi TZL-DXB opstala i da se uvede DOH-SJJ ili da sam ja seljačina tj. džukela iz dijaspore koji zna samo za odmor u BiH i evt. HR?! :lol: Wattevah :tongue3: Otvorice od Marta 2012!! A319. U LH Intranetu pise, cini mi se daje Adria Let, sto je i Adria/LH Flightnumber :cheers: rofan May 27th, 2011, 01:31 AM Sve sami eksperti, koji iz udobne fotelje otkrivaju koja je linija profitabilna, a koja ne. Turkish je najveci kocnicar prodiranja Emiratesa, Qatar Airwaysa, Etihada i drugih avio kompanija iz zaljeva. Oni ce za koju godinu preuzeti i upravljanje SJJ-a, kao sto su uradili u Skopju i Ohridu (sto je za pohvalu). U bivsoj SFRJ, JAT je letio medjunarodne letove iskljucivo iz Beograda i Zagreba (poneki preko Ljubljane). Ako malo bolje pogledat situaciju i danas stvari su donekle takve. Prvi jutarnji letovi su za Zagreb i Beograd, i nakon toga CA i JAT Airways idu na bar 20-tak destinacija, sto samostalno, sto codeshare. Dakle, eto prvoga dokaza regionalne nadmoci BEG i ZGB. Znaci, od 1990-tih stvari se nisu puno izmjenjale. I jos, imam negdje updf formatu red letenja JAT-a iz 1987 godine. Potrazicu ga i objavicu ga ovdje. Koliko se sjecam od kada sam zadnji puta gledao taj dokument, bilo je letova i za: Bangook, Tokyo, Peking, Sydney, Baghdad, Teheran, Jakartu, New Delhi, Bombaj, Nairobi, Toronto, New York, LA, Atlantu,........ miles1 May 27th, 2011, 09:50 AM Agencija za statistiku Holandije je objavila broj putnika podjeljenih prema destinaciji u prosloj godini. Ovo su podatci za Sarajevo. Ukupno 880 putnika. Godina = ukupno putnika - dolasci - odlasci 2002 = 8259 - 5033 - 3 226 2003 = 18274 - 9910 - 8364 2010 = 880 - 389 - 491 © Centraal Bureau voor de Statistiek, Den Haag/Heerlen 27-5-2011 http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37570HVV&D1=1,6,12&D2=869&D3=0&D4=4-5,l&HDR=T,G1,G2&STB=G3&VW=T BosniaHerzegovina May 27th, 2011, 10:37 AM Agencija za statistiku Holandije je objavila broj putnika podjeljenih prema destinaciji u prosloj godini. Ovo su podatci za Sarajevo. Ukupno 880 putnika. http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37570HVV&D1=1,6,12&D2=869&D3=0&D4=4-5,l&HDR=T,G1,G2&STB=G3&VW=T To je valjda samo od 15 decembra kada je uvedena linija AMS-SJJ. Ja upravo krecem sa drugom na Schiphol da on kupi kartu za SJJ, sa BHA :) rofan May 27th, 2011, 08:36 PM Zar BHA jos uopce leti??? Ja mislio da su ukinuli i Amsterdam. Nema sta, kakva drzava takav i nacionalni avioprijevoznik. BosniaHerzegovina May 27th, 2011, 09:23 PM Zar BHA jos uopce leti??? Ja mislio da su ukinuli i Amsterdam. Nema sta, kakva drzava takav i nacionalni avioprijevoznik. Kad propadne tvoj Croatia Airlines tad ce i BHAirlines:cheers: Danas su mi dva druga kupili ticket za SJJ, naravno sa BHA:cheers: Luka May 27th, 2011, 09:54 PM Sve sami eksperti, koji iz udobne fotelje otkrivaju koja je linija profitabilna, a koja ne. Turkish je najveci kocnicar prodiranja Emiratesa, Qatar Airwaysa, Etihada i drugih avio kompanija iz zaljeva. Oni ce za koju godinu preuzeti i upravljanje SJJ-a, kao sto su uradili u Skopju i Ohridu (sto je za pohvalu). U bivsoj SFRJ, JAT je letio medjunarodne letove iskljucivo iz Beograda i Zagreba (poneki preko Ljubljane). Ako malo bolje pogledat situaciju i danas stvari su donekle takve. Prvi jutarnji letovi su za Zagreb i Beograd, i nakon toga CA i JAT Airways idu na bar 20-tak destinacija, sto samostalno, sto codeshare. Dakle, eto prvoga dokaza regionalne nadmoci BEG i ZGB. Znaci, od 1990-tih stvari se nisu puno izmjenjale. I jos, imam negdje updf formatu red letenja JAT-a iz 1987 godine. Potrazicu ga i objavicu ga ovdje. Koliko se sjecam od kada sam zadnji puta gledao taj dokument, bilo je letova i za: Bangook, Tokyo, Peking, Sydney, Baghdad, Teheran, Jakartu, New Delhi, Bombaj, Nairobi, Toronto, New York, LA, Atlantu,........ 1987 van Evrope leteli su za Montreal, Klivlend, Njujork, Cikago, Los Andjeles, Detroit, Toronto, Dubai, Kalkutu, Peking, Kuala Lumpur, Sinagapur, Melburn, Sidnej, Pert, Alzir, Tunis, Tripoli, Kairo, Aman, Damask, Kuvajt i Bagdad. Tokom letnje sezone pre nego sto su uveli sankcije trebali su da pocnu da lete za Seoul i Karakas. BosniaHerzegovina May 27th, 2011, 10:03 PM Koliko putnika je BHA prevezo u april '11 i koliko je % povecanje? HDZ May 27th, 2011, 10:37 PM Kad propadne tvoj Croatia Airlines tad ce i BHAirlines:cheers: Danas su mi dva druga kupili ticket za SJJ, naravno sa BHA:cheers: Zar je njegov Croatia? Ja mislio da je on u drugom JATu. :lol: HDZ May 27th, 2011, 10:39 PM 1987 van Evrope leteli su za Montreal, Klivlend, Njujork, Cikago, Los Andjeles, Detroit, Toronto, Dubai, Kalkutu, Peking, Kuala Lumpur, Sinagapur, Melburn, Sidnej, Pert, Alzir, Tunis, Tripoli, Kairo, Aman, Damask, Kuvajt i Bagdad. Tokom letnje sezone pre nego sto su uveli sankcije trebali su da pocnu da lete za Seoul i Karakas. Jeste. Mnogo je leteo i bio redovni "gubitaš", ali moglo se. Drugi su namirivali gubitke. :ohno: rofan May 27th, 2011, 10:43 PM Jeste. Mnogo je leteo i bio redovni "gubitaš", ali moglo se. Drugi su namirivali gubitke. :ohno: Bas steta pa nije letio iz Sarajeva za Teheran, al sta je tu je :banana: miles1 May 27th, 2011, 10:47 PM To je valjda samo od 15 decembra kada je uvedena linija AMS-SJJ. Ja upravo krecem sa drugom na Schiphol da on kupi kartu za SJJ, sa BHA :) Nije valjda nego su ti letovi iz decembra. Mislim da je jedan bio i otkazan. Koliko cujem da je sada popunjenost nesto bolja nego u pocetku YU-AMC May 27th, 2011, 10:52 PM Jeste. Mnogo je leteo i bio redovni "gubitaš", ali moglo se. Drugi su namirivali gubitke. :ohno: Gubitasi su i mnogi iz zapadnog sveta. Recimo ja znam rute iz AC gde redovno gube ali lete za prestiz. Vazno je da je firma bila velika i da je zaposljavala dosta naroda. Ali sa druge strane, neka su vidili svet malo i uzivali. Ipak jednom se zivi i sta je tu je. Danas recimo i najmocniji iz EU mogu da sanjaju o destinacijma kao SYD i jos neke koje su imali. :cheers: SokoX May 27th, 2011, 11:28 PM Jeste. Mnogo je leteo i bio redovni "gubitaš", ali moglo se. Drugi su namirivali gubitke. :ohno: Hahaha!? http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTUyB5KWoizEjxIIuIEraIfJc2L_1g6bnF5JNgtfNwwanm9HRZD5xy_eHHJ2w ^^ Ovo bio gubitaš? HDZ May 27th, 2011, 11:35 PM Redovni. Finansiran iz državnog budžeta. Nesjećaš se? :) HDZ May 27th, 2011, 11:37 PM Gubitasi su i mnogi iz zapadnog sveta. Recimo ja znam rute iz AC gde redovno gube ali lete za prestiz. Vazno je da je firma bila velika i da je zaposljavala dosta naroda. Ali sa druge strane, neka su vidili svet malo i uzivali. Ipak jednom se zivi i sta je tu je. Danas recimo i najmocniji iz EU mogu da sanjaju o destinacijma kao SYD i jos neke koje su imali. :cheers: Tačno tako. SokoX May 27th, 2011, 11:37 PM XSWafdhP24o Bravo, bravo, kad neznamo cijeniti, ne treba nam ni ovaj mizerni BHA! SokoX May 27th, 2011, 11:42 PM Redovni. Finansiran iz državnog budžeta. Nesjećaš se? :) :) Naravno, ali sa obzirom da je imao više od 14 000 zaposlenih, i da je bio bitan faktor u zemlji, on je i trebao biti finansiran od iste. Možemo pogledati izvještaje, no mislim da je država samo djelimično ulagala u obnovu aviona i aerodroma, dok je JAT plaćao plate i održavanje letjelica. Kako zaboravljamo, isparila sjećanja dok si rekao Kraš. :( BosniaHerzegovina May 28th, 2011, 12:34 AM Red letenja - Charter odlasci Odlasci | Dolasci Avio-kompanija Datum Dan Broj leta Destinacija Planirano vrijeme Tip aviona CORENDON AIRLINES 29.05.2011. 7 CAI 792 ANTALYA (AYT) 12:15 B738 TURKISH AIRLINES 30.05.2011. 1 THY 3032 ISTANBUL (IST) 11:45 B738 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN Jeli ovo redovna charter linija sa Corendon? BosniaHerzegovina May 28th, 2011, 12:47 AM Wizz confirms new Skopje route Venice: Treviso to Skopje by Wizz Air As was exclusively reported by EX-YU aviation news back on March 30, Wizz Air yesterday confirmed that it will commence flights from Venice (Treviso Airport) to Skopje. The flights will accompany the London Luton – Skopje service which will be inaugurated on June 20. The low cost airline will introduce the Venice flights on September 20 and will operate them twice per week, every Tuesday and Saturday (moving to Thursday and Sunday in the winter). Tickets can already be purchased via the airline’s website. Wizz Air decided on launching the Venice service after recording strong booking figures for the London Luton flights. The airline has already sold over 5.000 tickets from London to Skopje. According to EX-YU aviation sources, the airline’s next route to Skopje is likely to be from Charleroi in Belgium, since the airline is conducting a feasibility study. This summer, Skopje Airport is seeing a boom in traffic and has managed to attract several new low cost airlines, the latest being Niki from Austria. Wizz has a strong presence in the region with a base in Belgrade and flights to the Croatian coast. To view details for the Venice – Skopje service click here. Go Skopje:cheers: a_edin May 28th, 2011, 10:20 AM http://www.hit-tours.ba/images/stories/izdvajamo/tuzla_dubai_air_mala.jpg Ako kupite povratnu kartu na relaciji Tuzla - Dubai - Tuzla na bilo kojem od naših letova između 15 i 29 jula, dobit ćete 4 BESPLATNA NOĆENJA u jednom od hotela sa 3* (na bazi noćenja sa doručkom). Ova promocija važi samo za povratne karte kupljene između 25.05. i 10.06.2011 Tel./fax +387 35 258‐311; +387 35 258‐411; Mob. 061/949‐949; bhaviation May 28th, 2011, 10:47 AM Red letenja - Charter odlasci Odlasci | Dolasci Avio-kompanija Datum Dan Broj leta Destinacija Planirano vrijeme Tip aviona CORENDON AIRLINES 29.05.2011. 7 CAI 792 ANTALYA (AYT) 12:15 B738 TURKISH AIRLINES 30.05.2011. 1 THY 3032 ISTANBUL (IST) 11:45 B738 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN Jeli ovo redovna charter linija sa Corendon? Jeste, kompanija iz Turske, koja ima hubs u Antalya i Amsterdamu. Posjeduju 7 aviona. Tango Zulu May 28th, 2011, 10:48 AM Ja sam letio JAT-om Beograd-Dubai-Singapore-Melbourne srednjih osamdesetih. bila je dobra firma. Ali kako bi bilo da je sve ostalo onako tesko je reci. Svijet se brzo promjenio i ko nije sve to pratio, brzo je ispo iz igre. kad je Swiss Air bankrotiro tesko vjerujem da bi JAT opsto. kad smo mi ikad ista bore radili od svicaraca? BH Airlines je izgubljen slucaj. Sad je to strana firma za mene. Ali to me nebrine. ovo je 21 vijek sa slobodnom trgovinom. slobodnim kretanjima. gledat svijet kroz prizmu 20 stoljeca samo sebi pravis stetu. zasto treba imati drzavnu avio firmu. to je skup luksuz. da je tako nesto potrebno i vrijedno valjda bi amerikanci imali svoju Avio drzavnu firmu. mislim da je nikad nisu ni imali. I dobro prolaze, sa najvise letova, najvise avio firmi, najkonkurentnije cijene karti, najvise aviona, najvise aerodroma, sa najvise prometa. a biti opterecen sta ce biti sa drzavnim avioprevoznikom, i podrzavat je sa svim onim sto ona radi je lose samo za nas. Imas i sad mnogo drzava koje se bore za taj mali djelic ponosa pa rade sve da odrzaju nesto sto je vec izgubljeno. samo vidi Air croatia. nikkava firma, nikakva usluga, samo gubi pare. a karte im kostaju 400 eura kad bi trebale kostat 20 eura po svim trgovinskim principima. Nista nezaustavlja "Croatia Air" da bude najvec avioprevoznik u Europi. Osim ljudi koji ih vode. pa ako vec neznaju zar nije bolje tu radnu snagu usmjerit u neso produktivnije. A isto tako i mi. gdje je dobit bicovat mrtvog konja? bhaviation May 28th, 2011, 10:55 AM http://www.hit-tours.ba/images/stories/izdvajamo/tuzla_dubai_air_mala.jpg Ako kupite povratnu kartu na relaciji Tuzla - Dubai - Tuzla na bilo kojem od naših letova između 15 i 29 jula, dobit ćete 4 BESPLATNA NOĆENJA u jednom od hotela sa 3* (na bazi noćenja sa doručkom). Ova promocija važi samo za povratne karte kupljene između 25.05. i 10.06.2011 Tel./fax +387 35 258‐311; +387 35 258‐411; Mob. 061/949‐949; :cheers: bhaviation May 28th, 2011, 10:59 AM Ja sam letio JAT-om Beograd-Dubai-Singapore-Melbourne srednjih osamdesetih. bila je dobra firma. Ali kako bi bilo da je sve ostalo onako tesko je reci. Svijet se brzo promjenio i ko nije sve to pratio, brzo je ispo iz igre. kad je Swiss Air bankrotiro tesko vjerujem da bi JAT opsto. kad smo mi ikad ista bore radili od svicaraca? BH Airlines je izgubljen slucaj. Sad je to strana firma za mene. Ali to me nebrine. ovo je 21 vijek sa slobodnom trgovinom. slobodnim kretanjima. gledat svijet kroz prizmu 20 stoljeca samo sebi pravis stetu. zasto treba imati drzavnu avio firmu. to je skup luksuz. da je tako nesto potrebno i vrijedno valjda bi amerikanci imali svoju Avio drzavnu firmu. mislim da je nikad nisu ni imali. I dobro prolaze, sa najvise letova, najvise avio firmi, najkonkurentnije cijene karti, najvise aviona, najvise aerodroma, sa najvise prometa. a biti opterecen sta ce biti sa drzavnim avioprevoznikom, i podrzavat je sa svim onim sto ona radi je lose samo za nas. Imas i sad mnogo drzava koje se bore za taj mali djelic ponosa pa rade sve da odrzaju nesto sto je vec izgubljeno. samo vidi Air croatia. nikkava firma, nikakva usluga, samo gubi pare. a karte im kostaju 400 eura kad bi trebale kostat 20 eura po svim trgovinskim principima. Nista nezaustavlja "Croatia Air" da bude najvec avioprevoznik u Europi. Osim ljudi koji ih vode. pa ako vec neznaju zar nije bolje tu radnu snagu usmjerit u neso produktivnije. A isto tako i mi. gdje je dobit bicovat mrtvog konja? Ja sam kupio povratnu kartu sad za ljeto, CPH-ZAG-SJJ sa CA, za 100 EUR :cheers: Tango Zulu May 28th, 2011, 11:20 AM Ja sam kupio povratnu kartu sad za ljeto, CPH-ZAG-SJJ sa CA, za 100 EUR :cheers: Pa to je super. Ako ti je cilj hranit hrvatskog razbacivaca para bujrum. ali to mu nece puno pomoci. CA moze samo malo duze prezivit tako ali ne dugo. Recimo naprimjer. ja sam letio iz londona do zadra za 1 penny + plus taxse = Ł12 funti ili tako nesto. sasvim postena cijena. Na kraju koliko god para bilo baceno u rupe sve ove firme kad tad moraju protiv Ryanair, Easyjet. bhaviation May 28th, 2011, 11:46 AM Pa to je super. Ako ti je cilj hranit hrvatskog razbacivaca para bujrum. ali to mu nece puno pomoci. CA moze samo malo duze prezivit tako ali ne dugo. Recimo naprimjer. ja sam letio iz londona do zadra za 1 penny + plus taxse = Ł12 funti ili tako nesto. sasvim postena cijena. Na kraju koliko god para bilo baceno u rupe sve ove firme kad tad moraju protiv Ryanair, Easyjet. PA nije meni cilj da hranim CA. Ja jednostavno gledam gdje mi je najjeftinije. Ovako su cijene bile Croatia: 100EUR Malev: 200 EUR BH Airlines: 250 EUR BosniaHerzegovina May 28th, 2011, 12:06 PM PA nije meni cilj da hranim CA. Ja jednostavno gledam gdje mi je najjeftinije. Ovako su cijene bile Croatia: 100EUR Malev: 200 EUR BH Airlines: 250 EUR Znaci ni malo patriot:ohno: Ja platio svoju 270eura, a bila jedna karta s Austrian za 130 eura. Tango Zulu May 28th, 2011, 12:11 PM PA nije meni cilj da hranim CA. Ja jednostavno gledam gdje mi je najjeftinije. Ovako su cijene bile Croatia: 100EUR Malev: 200 EUR BH Airlines: 250 EUR Ma to ti je super, ako je to najbolja varianta. oni onda hrane tebe. :cheers: a sto se mene tice nek sve bude privatno. i avio firme, i avioni. sve. nek se drzava nemijesa nikako. to je mozda i najbolji nacin da nasi ljudi nadju poso od avio industrije. ako sve postane liberilizirano, prije ce se nase stuardese zaposlit nego neke iz engleske ili njemacke. kad su nase plate 1000 a njihove 4000 mjesecno. isto za pilote. nek trgovina sve odluci a nek mi imamo jeftine letove. dosta je vise ovako. iako je ovo sad 1000% bolje nego prije 10 godina. moze bit samo kvalitetnije i jeftinije. :cheers: Junkie May 28th, 2011, 12:18 PM Wizz confirms new Skopje route Venice: Treviso to Skopje by Wizz Air Go Skopje:cheers: After London :cheers: Tango Zulu May 28th, 2011, 12:20 PM Znaci ni malo patriot:ohno: Ja platio svoju 270eura, a bila jedna karta s Austrian za 130 eura. pa od tih 270 Eura koji si ti dao BH Airlines, veliki dio ide nekoj americkoj leaisng firmi koja nam je iznjamila avion. jer je to mozda najveci trosak. onda ostalo ide za firmu koja pravi to gorivo, a to sigurno nije u BiH, a sto malo ostane ide dio Vladi, dio turcima. a posto je BH u gubitku znaci zarade uopste nema. znaci dao 270 a nista nama. da si dao 130 austrijancima, svakako bi OS morali platiti usluge na aerodromu. a ostalo ide njima. a tebi ostaje 140 Eura. to si mogo potrosit na bascarsiji kupujuci pite i cevape cijeli mjesec, sve pare ostadose nama. i hrnaile bi covijeka mjesec dana. naseg covijeka koji radi dole i razvija pite, kao sto niko drugi nezna. :cheers: Axel23 May 28th, 2011, 01:24 PM ^^ Tako je. Cuj karta 140 EUR jeftinija bila i on uzeo ovu od 270, jos nije sigurno hocel' ikako doci do Sarajeva. To nije patriotizam, to je zestoki nacionalizam. :tongue3: corvus_edin May 28th, 2011, 01:38 PM To nije ni patriotizam ni nacionalizam nego neopravdano ekonomsko ponasanje, citaj: glupost. Ako BHA zeli zaradu, neka posluju na korektan i pametan nacin. Neka razrade management kojem je u cilju da kompanija bude konkurentna na trzistu. A za ustedu od 140 € mogu domacim trgovcima i ugostiteljima vise pomoci nego sto bi sa bacenim 140 € za BHA oh boy ... rofan May 28th, 2011, 01:40 PM Pa to je super. Ako ti je cilj hranit hrvatskog razbacivaca para bujrum. ali to mu nece puno pomoci. CA moze samo malo duze prezivit tako ali ne dugo. Recimo naprimjer. ja sam letio iz londona do zadra za 1 penny + plus taxse = Ł12 funti ili tako nesto. sasvim postena cijena. Na kraju koliko god para bilo baceno u rupe sve ove firme kad tad moraju protiv Ryanair, Easyjet. Sta ima jedan penny? Ne pricaj gluposti, ni jedan avio prijevoznik uopce nema karte u prodaji ispod 0.99 €. I jos, mozda da leti sa bratskim Turkishom preko Istanbula, to je mozda najbolja varijanta, jesil razmislajo o tome....???????? I jos, bas mi je zao ovih zavidnih dusa, ahhhhhh hrane se tudjim problemima. Pricekajmo jos par godina, kada ZL Zagreb bude imama terminal od preko 5 mil putnika, gdje ce onda biti SJJ? corvus_edin May 28th, 2011, 01:42 PM ^^ sto taj lik voli podjebavati s svojim vokabularom i komentarima ... :ohno: VA May 28th, 2011, 02:06 PM ne zvanicno Wizz air pregovara sa SJJ APT bjazi May 28th, 2011, 02:23 PM Ja trebam u julu putovati za London(Gatwick) Iz Sarajeva najjeftiniji let je 320€ preko Štokholma i gore se čeka 6h a iz Dubrovnika isti dan direktan let Easy jet košta 230€ Tango Zulu May 28th, 2011, 02:50 PM Sta ima jedan penny? Ne pricaj gluposti, ni jedan avio prijevoznik uopce nema karte u prodaji ispod 0.99 €. I jos, mozda da leti sa bratskim Turkishom preko Istanbula, to je mozda najbolja varijanta, jesil razmislajo o tome....???????? I jos, bas mi je zao ovih zavidnih dusa, ahhhhhh hrane se tudjim problemima. Pricekajmo jos par godina, kada ZL Zagreb bude imama terminal od preko 5 mil putnika, gdje ce onda biti SJJ? Ja te nerazumijem bas 100% ali mogu ti samo rec da je zegrebacki aerodrom ko stala kad se uporedi sa SJJ. od zgrade do usluge za check-in. A to sto cete imati 5 miliona to je super. ti uzivaj i gnjavi se u aerodromu od 5 miliona. meni ostavi da uzivam u sarajevskom. po mojim iskustvom, sto manji aerodrom to bolji, makar za putnike. a to sto nisi vidio kartu za 1p, to sad nije moj problem. ja jesam. ali moras razumit da sam ja vjerovatno kupovo online letove puno ranije od tebe, pa sam isto tako putovo mnogo vise od tebe. I zbog toga sam imo priliku da sve to vidim. i zato ti fino dijelim ta intersesantna iskustva, pa da i ti nesto znas. samo kao primjer. bio sam u preko 2,000 letova u putnickim, privatnom i vojnim avionima. na 4 kontinenta, na velikim i malim aerodromima, pistama od trave, helikopterskim "helipad" na zgradama i vodi, da, cak i na malim plovecim kockama u okeanu gdje helikopteri nekad slijecu. :) mozda nisi no o vidio. :) rijetko sta nisam dozivio u vezi sa aerodromima. zato mislim da imam pravo nesto i komentirati u vezi ovoga. :) Tango Zulu May 28th, 2011, 02:53 PM Ja trebam u julu putovati za London(Gatwick) Iz Sarajeva najjeftiniji let je 320€ preko Štokholma i gore se čeka 6h a iz Dubrovnika isti dan direktan let Easy jet košta 230€ mozda mozes preko osijeka do londona sa ryanair. Lakse parkirat pogotovo ljeti. manje turista i zafrkancije. i vjerovatno jeftinije. BosniaHerzegovina May 28th, 2011, 03:33 PM ne zvanicno Wizz air pregovara sa SJJ APT :cheers: Nadam se barem jednoj liniji, recimo za London :) bjazi May 28th, 2011, 03:53 PM mozda mozes preko osijeka do londona sa ryanair. Lakse parkirat pogotovo ljeti. manje turista i zafrkancije. i vjerovatno jeftinije. Hvala na infu Baš ću pogleedati o.s našao sa i to iz zadra za 136€ Hvala još jedanput a_edin May 28th, 2011, 05:10 PM Ja trebam u julu putovati za London(Gatwick) Iz Sarajeva najjeftiniji let je 320€ preko Štokholma i gore se čeka 6h a iz Dubrovnika isti dan direktan let Easy jet košta 230€ Malev Hungarian Airlines LTD MA451 / MA614 Depart: * Tue 19 Jul 2011 14:50 * Sarajevo (SJJ) Arrive: * Tue 19 Jul 2011 18:45 * London Gatwick Airport (LGW) Malev Hungarian Airlines LTD MA613 / MA450 Depart: * Mon 01 Aug 2011 08:55 * London Gatwick Airport (LGW) Arrive: * Mon 01 Aug 2011 14:20 * Sarajevo (SJJ) Average flight price per person (includes Ł129.61 taxes and fees) Ł282.11 Imas sad iz Sarajeva preko Beograda za Ł205 ali na Heathrow.. Ja sam letio van sezone (Oct) sa Lufthansa za Ł150 :))). BosniaHerzegovina May 30th, 2011, 10:04 AM Red letenja - Charter odlasci Odlasci | Dolasci Avio-kompanija Datum Dan Broj leta Destinacija Planirano vrijeme Tip aviona CORENDON AIRLINES 29.05.2011. 7 CAI 792A ANTALYA (AYT) 12:15 B734 TURKISH AIRLINES 30.05.2011. 1 THY 3032 ISTANBUL (IST) 11:45 B738 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 30.05.2011. 1 MEA 7256 BEIRUT (BEY) 17:20 A321 TAILWIND AIRLINES 03.06.2011. 5 TWI 496 ANTALYA (AYT) 13:00 B734 CORENDON AIRLINES 05.06.2011. 7 CAI 792 ANTALYA (AYT) 12:15 B738 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 06.06.2011. 1 MEA 7256 BEIRUT (BEY) 17:20 A321 TAILWIND AIRLINES 07.06.2011. 2 TWI 496 ANTALYA (AYT) 11:25 B734 TURKISH AIRLINES 07.06.2011. 2 THY 3032 ISTANBUL (IST) 18:15 B738 CORENDON AIRLINES 10.06.2011. 5 CAI 592 ANTALYA (AYT) 12:15 B738 TAILWIND AIRLINES 10.06.2011. 5 TWI 496 ANTALYA (AYT) 13:00 B734 CORENDON AIRLINES 12.06.2011. 7 CAI 792 ANTALYA (AYT) 12:15 B738 CORENDON AIRLINES 13.06.2011. 1 CAI 192 ANTALYA (AYT) 19:00 B738 TAILWIND AIRLINES 14.06.2011. 2 TWI 496 ANTALYA (AYT) 11:25 B734 SPANAIR 16.06.2011. 4 JKK 3502 PALMA DE MALLORCA (PMI) 10:10 A320 CORENDON AIRLINES 17.06.2011. 5 CAI 592 ANTALYA (AYT) 12:15 B738 TAILWIND AIRLINES 17.06.2011. 5 TWI 496 ANTALYA (AYT) 13:00 B734 CORENDON AIRLINES 19.06.2011. 7 CAI 792 ANTALYA (AYT) 12:15 B738 CORENDON AIRLINES 20.06.2011. 1 CAI 192 ANTALYA (AYT) 19:00 B738 TAILWIND AIRLINES 21.06.2011. 2 TWI 496 ANTALYA (AYT) 11:25 B734 SPANAIR 23.06.2011. 4 JKK 1001 PALMA DE MALLORCA (PMI) 08:55 A320 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 24.06.2011. 5 MEA 7256 BEIRUT (BEY) 12:00 A321 CORENDON AIRLINES 24.06.2011. 5 CAI 592 ANTALYA (AYT) 12:15 B738 TAILWIND AIRLINES 24.06.2011. 5 TWI 496 ANTALYA (AYT) 13:00 B734 CORENDON AIRLINES 26.06.2011. 7 CAI 792 ANTALYA (AYT) 12:15 B738 CORENDON AIRLINES 27.06.2011. 1 CAI 192 ANTALYA (AYT) 19:00 B738 TAILWIND AIRLINES 28.06.2011. 2 TWI 496 ANTALYA (AYT) 11:25 B734 SPANAIR 30.06.2011. 4 JKK 3502 PALMA DE MALLORCA (PMI) 10:10 A320 Izgleda da ce holandsko/turski Corendon letiti za Antalya. Ovi Turci ce totalno unistiti BHA, sve ce oni preuzeti... BosniaHerzegovina May 30th, 2011, 02:07 PM Sta je sa carter letovima za Tunis i Egipat? Hoceli biti uopce charter letova iz Tuzle, Banja Luke ili Mostara? pinostratuss May 30th, 2011, 02:32 PM Kako da nema http://goldentours.ba/ uz to i gratis parking BosniaHerzegovina May 30th, 2011, 02:48 PM Kako da nema http://goldentours.ba/ uz to i gratis parking Jeli to sa BHAirlines? Znaci Tuzla ima charter letove ka Dubai i Antalya?:cheers: BosniaHerzegovina May 30th, 2011, 03:06 PM Kad misli BHA ukinuti ovu sramotnu taksu od 35km, sto putnici moraju platiti kad se vracaju? YU-AMC May 30th, 2011, 04:59 PM Ja trebam u julu putovati za London(Gatwick) Iz Sarajeva najjeftiniji let je 320€ preko Štokholma i gore se čeka 6h a iz Dubrovnika isti dan direktan let Easy jet košta 230€ Imas za LHR preko BEG sa Jatom za 230eura u julu. Ceka se nekih 3 sata u bg. bhaviation May 30th, 2011, 05:44 PM Imas za LHR preko BEG sa Jatom za 230eura u julu. Ceka se nekih 3 sata u bg. Imas za 209 eura za Gatwick preko Budimpest! Cekas samo 1 sat i 10 min u Budimpestu kada budes krenuo od Sarajeva. A kad se vracas od Gatwick cekas samo 55 min. Javi ako bude trebalo pomoc, gdje da nadjes ovu cijenu. YU-AMC May 30th, 2011, 06:57 PM Imas za 209 eura za Gatwick preko Budimpest! Cekas samo 1 sat i 10 min u Budimpestu kada budes krenuo od Sarajeva. A kad se vracas od Gatwick cekas samo 55 min. Javi ako bude trebalo pomoc, gdje da nadjes ovu cijenu. Zbog jacine dinara manje je od 230. Ali opet treba gledati koja ti lokacija odgovara jer transferi do grada nisu bas jeftini. Btw nova cena 90eura Wizz airom preko BEG. hehehe Axel23 May 30th, 2011, 07:40 PM Zbog jacine dinara manje je od 230. Ali opet treba gledati koja ti lokacija odgovara jer transferi do grada nisu bas jeftini. Btw nova cena 90eura Wizz airom preko BEG. hehehe Easyjet iz Dubrovnika i Splita i za Stansted i za Gatwick za 80-90 EUR. Ryan iz Zadra za Stansted. Zakljucak, putnicima iz Sarajeva je jednostavno neprirodno klackati do BEG da bi uzeli Wizz do Londona kada imaju blize i jeftinije opcije. Mislim da si ti jedina osoba koja to radi... bhaviation May 30th, 2011, 08:00 PM Ma najbolje je kao gospodin, sjednos od Sarajeva do Londona, umjesto da koristis 5-6 sati voznje do Splita ili Dubrovnika :) Ja imam od Kopenhagena do Londona, Paris, Milano, Basel i Geneve za 25 eura u jednom pravcu. BTW: Jeli Jetairfly iz Belgija uzima pare za prtljag kao Easyjet? Kontam da odem do Brisela, jer oni imaju let od Brisel za Athen za 9,99 Eura. :cheers: rofan May 30th, 2011, 09:21 PM Ocito je da nekima nije jos uvijek jasan princip funkcioniranja low cost kompanija. One nude odredjen broj sjedista po cijeni od 9.99 € ili kao sto radi Rynair kupis kartu za 0.99 €. Medjutim , takva sjedista se bookiraju u roku ODMAH, tako da je vrlo, vrlo tesko bookirati takva mjesta u avionu. I na kraju, manite se Wizzair-a, ta madjarsko-poljska kvazi aviokompanija je sve osim ugodnog prijevoznika. Cijene u vece nego kod Easy Jeta-a, osoblje je veoma neljubazno, vrlo cesto kasne, lete na losije aerodrome, (npr. London - Luton, umjesto Gatwicka, gdje leti Easy Jet, a Luton je 54 km daleko od Londona, i placa se Rainway 14 funti, dok sa Gatwicka moze se i Undergroundom, za nekoliko funti), cesto otkazuju letove...... VA May 30th, 2011, 09:46 PM Kad misli BHA ukinuti ovu sramotnu taksu od 35km, sto putnici moraju platiti kad se vracaju? taxa nije od BHA nego od APT SJJ davitelj vs davitelj May 30th, 2011, 10:23 PM npr. London - Luton, umjesto Gatwicka, gdje leti Easy Jet, a Luton je 54 km daleko od Londona, i placa se Rainway 14 funti, dok sa Gatwicka moze se i Undergroundom, za nekoliko funti), cesto otkazuju letove...... ???? Do Gatwicka vozi Gatwick Express, koji kosta 15-ak funti sa Victoria-e! Jedino do Heathrowa mozes tubom (ne racunam City koji je bas mali aerodrom) bhaviation May 30th, 2011, 11:05 PM Luton je 54 km daleko od Londona, i placa se Rainway 14 funti, dok sa Gatwicka moze se i Undergroundom, za nekoliko funti), cesto otkazuju letove...... Gatwick je 46 km daleko od Londona. Easyjet koristi i Luton, Gatwick i Stansted. Ako kupis kartu za voz prije 60-90 dana na Southern Railways, kosta ti karta samo 3,75 funti. Moze se i naci karte za Easybus od 2,99 funti :) bjazi May 30th, 2011, 11:27 PM Hvala svima na pomoći Ja sam se konsultovao sa tim domaćinima u Londonu Mjesto gdje ću boraviti je 15min udaljeno od Stansted Iz Zadra avionom 130€ povratna karta Oni su to sredili kupili i rekli da nema nikakvih problema Do Zadra hvala Bogu nije teško doći I da moram napisati da sam sa Easy jetom imao fantastično iskustvo prošlo ljeto kada sam išao za Ženevu gdje je povratna karta bila 90€ a iz Sarajeva 300€ Zbog ovakvih stvari rijetko skoro nikako ne letim iz Sarajeva i što bi YU-AMC May 31st, 2011, 03:52 PM Easyjet iz Dubrovnika i Splita i za Stansted i za Gatwick za 80-90 EUR. Ryan iz Zadra za Stansted. Zakljucak, putnicima iz Sarajeva je jednostavno neprirodno klackati do BEG da bi uzeli Wizz do Londona kada imaju blize i jeftinije opcije. Mislim da si ti jedina osoba koja to radi... To je sve ista stvar. Kao da Sa-DU nije klackanje? Redovno idem na Tjentiste i Trebinje pa znam. Jedino kad izgrade neki moderni AP preko, ali opet nece biti tako blizu. bjazi May 31st, 2011, 06:14 PM Moja prijateljica mi je pdala jednu info Ona ide rodbini u Brisel sa mužem i iz Sarajeva njih 2 bi dali 1200KM Iz Zadra Ryanairom sa torbom od 15kg isti datumi 175€ Axel23 May 31st, 2011, 07:40 PM taxa nije od BHA nego od APT SJJ Zasto je onda samo putnici BHA placaju? To je sve ista stvar. Kao da Sa-DU nije klackanje? Redovno idem na Tjentiste i Trebinje pa znam. Jedino kad izgrade neki moderni AP preko, ali opet nece biti tako blizu. U svakom slucaju je blize do DBV nego do BEG. Ja ne znam nikog ko iz SJJ klacka do BEG da bi uzeo let za dalje, dok ih ima dosta koji idu do Splita i Dubrovnika (pa cak i Zagreba iako je dalje nego BEG!). I politicka klima je takva da ce prosjecni sarajlija radije potegnuti do Zagreba i hrvatskih aerodroma nego do Beograda, sto i nije neka novost. Axel23 May 31st, 2011, 08:10 PM edit, dupli VA May 31st, 2011, 09:55 PM Zasto je onda samo putnici BHA placaju? U svakom slucaju je blize do DBV nego do BEG. Ja ne znam nikog ko iz SJJ klacka do BEG da bi uzeo let za dalje, dok ih ima dosta koji idu do Splita i Dubrovnika (pa cak i Zagreba iako je dalje nego BEG!). I politicka klima je takva da ce prosjecni sarajlija radije potegnuti do Zagreba i hrvatskih aerodroma nego do Beograda, sto i nije neka novost. Placaju je svi putnici koji koriste usluge aerodroma ta taxa se zove BA taxa a kod ostalih kompanija je ta taxa BA ukljucena u cijenu karte a u BHA je iskljucena iz cijene karte i placa se direktno na aerodromu, znaci niko nista duplo ne placa nego je taxa razdvojena od cijene karte a_edin May 31st, 2011, 10:10 PM Placaju je svi putnici koji koriste usluge aerodroma ta taxa se zove BA taxa a kod ostalih kompanija je ta taxa BA ukljucena u cijenu karte a u BHA je iskljucena iz cijene karte i placa se direktno na aerodromu, znaci niko nista duplo ne placa nego je taxa razdvojena od cijene karte IDIOTIZAM BEZ GRANICA! VozdraRajvosa May 31st, 2011, 10:16 PM Placaju je svi putnici koji koriste usluge aerodroma ta taxa se zove BA taxa a kod ostalih kompanija je ta taxa BA ukljucena u cijenu karte a u BHA je iskljucena iz cijene karte i placa se direktno na aerodromu, znaci niko nista duplo ne placa nego je taxa razdvojena od cijene karte recimo, neko kupi kartu online i pomisli da je sve sredjeno (kao svaka normalna avio kompanjia) i ne ponose lovu sa sobom, dodje da ceki-in, pitaju za lovu, ovaj nema, hocel mu dat letiti ? a_edin May 31st, 2011, 10:25 PM Moja prijateljica mi je pdala jednu info Ona ide rodbini u Brisel sa mužem i iz Sarajeva njih 2 bi dali 1200KM Iz Zadra Ryanairom sa torbom od 15kg isti datumi 175€ Ja letio SJJ - CGN - SJJ sa Germanwings-om (97EUR), + sat voznje sa autom do Brussels. Od Sarajeva do Zadra 6 sati dobre voznje (+7 i do Brisela sa autom ;)) bjazi May 31st, 2011, 11:56 PM Ja letio SJJ - CGN - SJJ sa Germanwings-om (97EUR), + sat voznje sa autom do Brussels. Od Sarajeva do Zadra 6 sati dobre voznje (+7 i do Brisela sa autom ;)) kaže da nema Germanwings let do Brussels E možda je to bilo prije Axel23 June 1st, 2011, 12:49 AM Placaju je svi putnici koji koriste usluge aerodroma ta taxa se zove BA taxa a kod ostalih kompanija je ta taxa BA ukljucena u cijenu karte a u BHA je iskljucena iz cijene karte i placa se direktno na aerodromu, znaci niko nista duplo ne placa nego je taxa razdvojena od cijene karte Zasto kod BHA ta taksa vise nije ukljucena u cijenu karte vec se mora posebno placati na aerodromu? kaže da nema Germanwings let do Brussels E možda je to bilo prije Nema Germanwings do Brisela, ali ko' sto ti Edin rece, ima do Kelna pa dalje mozes naci alternativni prevoz. bjazi June 1st, 2011, 01:04 AM Nema Germanwings do Brisela, ali ko' sto ti Edin rece, ima do Kelna pa dalje mozes naci alternativni prevoz. Zajedno smo gledali Cijena iz Sarajeva do CGN (sa GW) je 411.98 € Ne isplatti se nikako mirza-sm June 1st, 2011, 03:26 PM Kako SJJ CGN SJJ 97€ s Germanwingsom?! Ja nikad nisam naišao na tako jeftinu njihovu kartu :uh: Axel23 June 1st, 2011, 04:33 PM Mozda ces i naic' ako narucis kartu pola godine pre leta. Taj Germanwings nije bas nekakav low cost... mirza-sm June 1st, 2011, 04:59 PM ^^ Ko ni Norwegian, užas... corvus_edin June 1st, 2011, 05:16 PM Pa da se naci - zavisi od sezone i da li su neki praznici u tom periodu. Mami sam od CGN do ZG nasao kartu za 66 € inkl. svih taksa - i to samo 2 sedmice prije nego sto je letjela. YU-AMC June 1st, 2011, 05:52 PM Zasto je onda samo putnici BHA placaju? U svakom slucaju je blize do DBV nego do BEG. Ja ne znam nikog ko iz SJJ klacka do BEG da bi uzeo let za dalje, dok ih ima dosta koji idu do Splita i Dubrovnika (pa cak i Zagreba iako je dalje nego BEG!). I politicka klima je takva da ce prosjecni sarajlija radije potegnuti do Zagreba i hrvatskih aerodroma nego do Beograda, sto i nije neka novost. Samo neka idu. Meni recimo Bec izgleda prprilicno propao kad ga upredim sa Aziskim i Kan aerodromima. Mogu samo zamisliti kako je u ZG.. Axel23 June 1st, 2011, 06:08 PM Samo neka idu. Meni recimo Bec izgleda prprilicno propao kad ga upredim sa Aziskim i Kan aerodromima. Mogu samo zamisliti kako je u ZG.. Daj molim te, Beograd je sad kao bolji? Evo ti jedna opsirna reportaza stanja aerodroma BEG (iako za ovo sve ti vjerovatno vec znas).http://www.zrakoplovni-forum.hr/forum/viewtopic.php?f=63&t=3300&start=620 Sve je to isto... Mirza Norwegian je bagatela za norvezane u poredjenju sa SAS-om. Valjda su ga zato prozvali low costerom. :tongue3: a_edin June 1st, 2011, 06:12 PM Kako SJJ CGN SJJ 97€ s Germanwingsom?! Ja nikad nisam naišao na tako jeftinu njihovu kartu :uh: Fakat moras par mjeseci ranije uzeti kartu (kao sto Axel rece) a i GW mi salje na e mail ponude, kad imaju neke akcije. zkbosnia June 1st, 2011, 07:02 PM Kako SJJ CGN SJJ 97€ s Germanwingsom?! Ja nikad nisam naišao na tako jeftinu njihovu kartu :uh: Danas rezervisao STR-SJJ-STR za juli za 120 eura! mirza-sm June 1st, 2011, 07:17 PM Svašta... zkbosnia June 2nd, 2011, 05:34 AM Rumunski TAROM nam vozi fudbalsku reprezentaciju za Bukurest, a nasa dva ATR slobodni zjape na aerodromu! Sve nenormalno je ovdje normalno, nazalost.... Bosniansky June 2nd, 2011, 09:34 AM Rumunski TAROM nam vozi fudbalsku reprezentaciju za Bukurest, a nasa dva ATR slobodni zjape na aerodromu! Sve nenormalno je ovdje normalno, nazalost.... :ohno::ohno::ohno: rofan June 2nd, 2011, 09:57 AM Samo neka idu. Meni recimo Bec izgleda prprilicno propao kad ga upredim sa Aziskim i Kan aerodromima. Mogu samo zamisliti kako je u ZG.. Jesi nasao usporedbu. Preston ili Dubai International su daleko bolji i od Charlle de Goulla ili Ataturka, a ti ih poredis sa Becom. Bec nikada nije uspio da se nametne kao regionalni lider u srednjoj Europi, zbog prisustva Municha i Zuricha. Otprilike to je analogno tome sto se SJJ nikada nece nametnuti niti kao bh lider. 1 000 000 putnika SJJ nece dostici ni do 2022. godine. VA June 2nd, 2011, 11:50 AM Rumunski TAROM nam vozi fudbalsku reprezentaciju za Bukurest, a nasa dva ATR slobodni zjape na aerodromu! Sve nenormalno je ovdje normalno, nazalost.... Nisu se uopste obratili za prevoz, nego je to Centrotrans organizovao prevoz za navijace a onda utrpali repku s njima. BHA niko nije ni posla zahtijev za carter Bosniansky June 2nd, 2011, 12:41 PM Nisu se uopste obratili za prevoz, nego je to Centrotrans organizovao prevoz za navijace a onda utrpali repku s njima. BHA niko nije ni posla zahtijev za carter Sramota!! HDZ June 2nd, 2011, 12:50 PM ^^ Naša posla. Radimo "u korist svoje štete". :ohno: <Samir> June 2nd, 2011, 01:59 PM A mozda su sa TAROM-om imali jeftiniji 'deal'? HDZ June 2nd, 2011, 02:34 PM ^^ Možda. Ali, zar nebi bilo logično da Reprezentacija reklamira nadomaću kompaniju, a ona joj za uzvrat organizuje jeftiniji prevoz i ima stalnu mušteriju? rofan June 2nd, 2011, 02:47 PM CA redovno prevozi hrvatske sportase gdje god da idu. Za JAT neznam. Ali sto je najbitnije, novac je u pitanju, kakva reklama i promidzba. Eto gledace ih na nebu neko sa kime lete. Avion sluzi da se od tacke A do tacke B stigne a) sigurno, b) jeftino c) brzo. corvus_edin June 2nd, 2011, 03:11 PM ^^ Možda. Ali, zar nebi bilo logično da Reprezentacija reklamira nadomaću kompaniju, a ona joj za uzvrat organizuje jeftiniji prevoz i ima stalnu mušteriju? ...u drugim krajevima svijeta se to tako radi - logicno u nasim krajevima... ama kuku lele kad bi drugi imao ikakav profit ...pa makar ga i ja nemao atlantis. June 2nd, 2011, 04:26 PM Pa, sto onda nije BHA ponudio jeftini charter reprezentaciji, ako su htjeli da se promoviraju? Uvijek je lako kukati, ali treba nekad preuzeti inicijativu i uciniti nesto po tom pitanju... HDZ June 2nd, 2011, 04:43 PM ^^ :okay: naša posla. Nema ni inicijative, ni pameti, ni reklame, ni jeftinog prevoza. :bash: HDZ June 2nd, 2011, 04:46 PM CA redovno prevozi hrvatske sportase gdje god da idu. Za JAT neznam. Ali sto je najbitnije, novac je u pitanju, kakva reklama i promidzba. Eto gledace ih na nebu neko sa kime lete. Avion sluzi da se od tacke A do tacke B stigne a) sigurno, b) jeftino c) brzo. A može li i do tačke C, još jeftinije i sigurnije i brže i to domaća kompanija? :nuts: bhaviation June 2nd, 2011, 06:19 PM Following B&H Airlines’ recent suspensions of high profile routes to Vienna and Frankfurt, Zurich is next on the chopping block, insiders say. The Sarajevo to Zurich line is failing to attract passengers and flights are often cancelled. The airline did not operate its Tuesday and Wednesday service this week. On a regular basis, the flights see at least 1 cancellation per week. B&H Airlines serves the Swiss city 7 times per week, 3 of which go via Banja Luka. All flights are operated with an ATR72. Sources from the airline say that B&H is hoping for higher booking numbers as the peak summer season approaches. Before its suspension from B&H’s timetable, Vienna also experienced similar cancellations but was given a trial period of several months to prove itself as a sustainable route. In the end it didn’t. Turkish Airlines, which owns 49% of the airline, is soon to name a new CEO for the Bosnian carrier. Although the Turks are eager to take over the majority of shares in B&H, a recent revision of the purchasing agreement firmly cements that the company will remain in government ownership until further notice. Despite a sharp increase in passenger numbers, B&H has also experienced a sharp increase in losses this year and plans are being made to phase out 1 ATR72. Besides Zurich, B&H operates flights to Istanbul, Gothenburg, Copenhagen, Amsterdam and Stockholm. Its most popular flights continue to be Istanbul and Amsterdam. :ohno: BosniaHerzegovina June 2nd, 2011, 06:34 PM :ohno: U 2012 nece ni biti vise BHAIRLINES. Ni jedna nova linija ove godine, samo se ukidaju, prodavaju se avioni:bash:... Nek propadnu, pa da nam konacno dodju low cost airlines, ili nek posluju kako bog zapovijeda. bhaviation June 2nd, 2011, 06:44 PM U 2012 nece ni biti vise BHAIRLINES. Ni jedna nova linija ove godine, samo se ukidaju, prodavaju se avioni:bash:... Nek propadnu, pa da nam konacno dodju low cost airlines, ili nek posluju kako bog zapovijeda. Pa zar nisi ti veci PATRIOT od mene? Sad zelis da kompanija propadne, gdje je ta patriotizam?? |