View Full Version : Aerodromi i avijacija / Аеродроми и авијација / | Airports and Aviation
leopol September 5th, 2008, 02:53 PM Tri ponuđača za JP “B&H Airlines”
U projektu iznalaženja strateškog partnera za dokapitalizaciju JP "B&H Airlines“ d.o.o Sarajevo na Javni poziv dostavljene su ponude tri kompanije.
Za 49% udio u Društvu JP "B&H Airlines“ zainteresovane su firme: Comintel Sdn. Bhd iz Malezije, Mango Group-Royal WIngs-Royal Jordan iz Jordana, te Turkish Airlines iz Turske.
Komisija Vlade Federacije BiH za realizaciju ovih aktivnosti utvrdila je da su ove ponude formalno ispravne, a u narednih mjesec dana će analizirati i vrednovati elemente prispjelih ponuda.
U Javnom pozivu koji je bio otvoren do 29. augusta 2008. godine, između ostalog, traženo je od zainteresiranih da, kao ulog za potrebe Društva unesu mlazni/e avion/e kapaciteta minimalno 100 sjedništa, bilo da nabave nov/e avion/e ili nabavkom korištenog aviona, ali čija starost ne prelazi deset godina. Ovim bi stekli 49% vlasništva u Društvu JP "B&H Airlines“ d.o.o Sarajevo.
(Sarajevo-x.com)
miguelquirarte September 17th, 2008, 10:19 PM Hi!
Greetings from Mexico/USA, congratulationes people! so far jejejeje Excellent thread
leopol October 6th, 2008, 02:55 PM STRATEŠKI PARTNER BH AIRLINESU TURKISH AIRLINES
Saturday, 04.10.2008.
Strateški partner BH Airlinesa najvjerovatnije će biti Turkish Airlines, najveća aviokompanija Turske i jedna od najvećih aviokompanija u Evropi. Konačnu odluku o izboru strateškog partnera Federalna agencija za privatizaciju saopćit će za ...
... desetak dana, a prema dostupnim informacijima uvjerljivo najbolja ponuda pristigla je iz vodeće turske aviokompanije. Detalji ponude Turkish Airlinesa još nisu poznati, ali doznajemo da njihova ponuda ispunjava sve uvjete tendera, računajući i one najvažnije - jačanje avionske flote. Turci su navodno spremni u BH Airlines unijeti dva putnička mlazna aviona, no traže da u vlasničkoj strukturi BH Airlinesa imaju vodeću riječ, odnosno većinski paket dionica, najvjerovatnije 51 posto. Također, ponudili su otvaranje novih aviolinija, obuku kadrova u vrhunskim centrima, nabavku rezervnih dijelova, servisiranje i održavanje aviona, te zadržavanje svih postojećih i zapošljavanje novih radnika.
Sudjelovanje turskog avioprijevoznika na tenderu za dokapitalizaciju BH Airlinesa načelno je dogovoreno u martu ove godine za vrijeme posjete turskog premijera Sarajevu Recepa Tayyipa Erdogana, koji je svome domaćinu Harisu Silajdžiću obećao intenziviranje tursko-bosanske privredne suradnje. Pored ostalog, turskom premijeru su tada izloženi i poslovni planovi vezani za dokapitalizaciju BH Airlinesa.
Aviokompanija Turskish Airlines, s blizu 20 miliona putnika godišnje, ubraja se među najveće u Evropi. Od prije nekoliko godina članica je elitnog kluba svjetskih avioprijevoznika Star Alliance, koji broji samo dvadesetak članova regrutiranih po nekoliko kriterija: broju putnika i aviolinija, veličini flote, bezbjednosti itd.
Turkis Airlines upošljava 12.000 radnika, posjeduje flotu od 106 putničkih mlaznih aviona (Boing i Airbus), koji lete na 123 međunarodne linije u Evropi, Americi, Aziji i Africi. U 2007. godini ukupni promet Turkish Airlinesa iznosio je preko 3 milijarde američkih dolara, a glavninu ovog prihoda kompanija je ostvarila na inostranim tržištima.
Nasuprot ovome, poslovni pokazatelji BH Airlinesa izgledaju prilično jadno: u protekloj godini BH Airlines je prevezao 70.000 putnika a ukupni promet kompanije iznosio je 14,4 miliona KM. Zapravo, najveća vrijednost BH Airlinesa jeste tržišni potencijal budući da u ovom trenutku kompanija pokriva tek 14 posto nacionalnog tržišta.
Biznis.ba / Asim Metiljević (Slobodna Bosna)
mirza-sm October 6th, 2008, 10:40 PM ^^ nije što sam bošnjo i balijica :| ali super što je Turkish Airlines dobio, jer su zaista najjača kompanija od svih ponuđača :okay:
mirza-sm October 6th, 2008, 10:56 PM Evo par slika što sam slikao 13. sept kad sam krenuo u Švedsku na Aerodromu Szarajewo (lol jesam se nafurao na ovaj poljsko-slovačko-češki jezik :D)
dakle, Sarajevo International Airport
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130001.jpg
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130003.jpg
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130004.jpg
The Border Police of BiH building in the background
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130002.jpg
The Border Police BiH building and the Sarajevo Airport
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130005.jpg
Inside
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130006.jpg
http://www.sarajevo-x.com/forum/images/smilies/bih.gif
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130008.jpg
mirza-sm October 9th, 2008, 12:55 PM British Airways
Zlatno priznanje aerodromu Sarajevo
Nacionalni avioprijevoznik Velike Britanije British Airways dodijelio je Međunarodnom aerodromu Sarajevo Zlatno priznanje za zimsku sezonu 2007./08. (Gold Award for Best Performing Station – Winter 2007/08).
http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/081009033.jpg
Aerodromu Sarajevo to priznanje je dodijeljeno nakon što je ova prestižna aviokompanija obavila detaljnu analizu svih obavljenih letova preko sarajevskog aerodroma, u dijelu prihvata i otpreme zrakoplova, putnika i stvari te nakon niza kontrola i provjera od ovlaštenih stručnih osoba.
British Airways, kako se navodi u saopćenju Aerodroma Sarajevo, kroz odjel praćenja kvaliteta usluga, svake sezone utvrđuje listu aerodroma i handling agenata koji su kroz svoj rad dali doprinos realizaciji zacrtanih ciljeva u toj oblasti.
Ovo priznanje je još jedno u nizu velikih priznanja uposlenicima Aerodroma Sarajevo, kao potvrda profesionalnog i stručnog obavljanja zahtjevnih poslova u skladu s najvišim standardima, procedurama i preporukama Evropske asocijacije avioprijevoznika (AEA) i kompanije British Airways, navodi se u saopćenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo.
mic of Orion October 10th, 2008, 03:23 PM Evo par slika što sam slikao 13. sept kad sam krenuo u Švedsku na Aerodromu Szarajewo (lol jesam se nafurao na ovaj poljsko-slovačko-češki jezik :D)
dakle, Sarajevo International Airport
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130001.jpg
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130003.jpg
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130004.jpg
The Border Police of BiH building in the background
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130002.jpg
The Border Police BiH building and the Sarajevo Airport
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130005.jpg
Inside
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130006.jpg
http://www.sarajevo-x.com/forum/images/smilies/bih.gif
http://i21.photobucket.com/albums/b290/skyscraper_BiH/P9130008.jpg
thanx for this, any plans for expansion???
Mislim, Sarajevo Airport bu mural se expandirat u 4-5 godiana. :cheers:
mirza-sm October 11th, 2008, 02:31 AM ^^ I love Zagrebački speech :D
There are plans of building an entire new bigger airport in the city of Visoko, which is connected to Sarajevo by highway, and is some 30km away from Sarajevo, but I have no clue whats goin on with that...
CrazySerb October 11th, 2008, 03:13 AM Koliko sam ja obavesten, sarajevski aerodrom je trenutno u nekakvoj bezveze stagnaciji - putnika je cak manje nego prosle godine a neke velike avio-kompanije poput British Airways-a najavljuju prekid letova:ohno:
Najbolja vest ove godine je povezivanje BH Airlines sa Turkish airlinesom, valjda ce oni uspeti da vrate stvari na pravi put.:yes:
Sto se tice premestanja aerodroma, to je dobra ideja ali jako skupa tako da nista od toga nece biti barem do 2020-e.
mirza-sm October 11th, 2008, 03:23 AM ^^ istina je da BA ukida letove, ali dolaze druge kompanije i došle su druge tipa Germanwings, Norwegian Air Shuttle, a najavljuje se dolazak i WizzAira uskoro....
Koliko znam nema stagnacije nikakve, broj putnika u 2008 je viši nego u 2007 :dunno:
lvan October 11th, 2008, 09:57 AM Hmm broj putnika je tu i tamo ali ako budes imao ovaki dozivljaja, sumnjam da ce se opet vratiti.
Sa drugog foruma:
Mucenje zvano sarajevski aerodrom i Austrian
Starac_Foco
(--)22. septembar 2008. u 19.11Sep 14, 2008. Dolazim na sarajevski aerodrom u 7 ujutro sa namjerom da preko Beca stignem do Toronta. Umjerena kisa i izmaglica na aerodromu, vidljivost je značajno smanjena ali i dalje se vidi golim okom jedno 2km. Vidim nešto cudno se red otegao, kad ono mucenici umjesto da stoje pred salterom za predaju prtljaga, oni stoje pred Lufthansa/Austrian salterom za prodaju karata... Leta nema, nije dosao avion iz Beca prethodne veceri. Odcamim 3 debela sata u tom redu posto sam među zadnjima stigao da bi mi ona na salteru rekla da probam sutra u isto vrijeme... Tog dana slabo je šta otislo sa sarajevskog aerodroma osim JATa i Air Bosne, sto izgledase cudno.
Sep 15, 2008. Kisa i izmaglica ponovo, ali sve izgledase normalno osim sto kao avion kasni jedno 2 sata. Predam prtljag, prođem granicnu policiju, dodjem na „gate”, sjedem i cekam. U tom najavise da leta nema... Onda stanem u red da udjem u državu Bosnu, posto sam već kao bio izasao. Potom sacekam da mi na traci dodje prtljag. Zatim stanem u isti onaj red ispred Lufthansa/Austrian saltera za prodaju karata. Red se otegao, ima bar 100 dusa, ja sam opet među zadnjima ali tjesim se da je na samom zacelju bosanski ambasador u Austriji… Red skoro da ne mrda jer pojedini putnici ostaju i po pola sata na salteru. Pored mene u redu neko ko se predstavi kao zamjenik ministra za bezbjednost BiH, koji rece da bi ovo mucenje moglo imati neke veze sa politikom, naime ranije je kontrola leta u Sarajevu bila obavljana iz Beograda ili Zagreba, a sad Sarajevo instalise neku svoju opremu za navigaciju, pa to još nije gotovo, a oprema koja je trenutno u funkciji je manje precizna nego sto treba, pa stoga neke kompanije u uslovima smanjene vidljivosti lete, a druge to neće da rade jer im njihova pravila ne dozvoljavaju.
Elem, dodjem i ja na red oko 1:30pm (dosao na aerodrom oko 6:30am), pita ona šta ćemo s tobom. Ja bih da odem odavde bilo kako, rekoh. Hoćeš da probaš sutra u isto vrijeme? Neću. Onda nema ništa drugo, jedino ako hoćeš da o svom trosku danas ides u Zagreb ili Beograd kako znaš (autobusom, autom) pa da sutra ujutro otuda ides u Bec. OK, ići ću u Beograd. Dade mi novu rezervaciju i ja odem s namjerom da me te noćirodbina vozi u Beograd gdje bi na aerodromu trebao biti u 6 ujutro. Kisa pada iz neba i zemlje, vidim ja da sam donio pogresnu odluku, treba biti lud pa voziti po takvom od Sarajeva do Beograda. Vratim se ponovo na onaj salter, ali već guzve nestalo, 5pm. Ne bih ja po ovom kijametu isao u Beograd, cekacu ovde dokle god mi je sudjeno... Ima li ista drugo odavde osim jutarnjih letova koji ocigledno ne lete? Ima let za Bec sutra poslije podne ali nećeš uhvatiti avion za Toronto, moras prespavati o svom trosku u Becu. A sto o svom trosku, zar me ne sleduje hotel poslije ovoliko mucenja? Ne, rece ona, mi dajemo hotel ako hoćeš da ostanes u Sarajevu do daljnjeg, ali za Bec ti ništa ne možemo dati… OK, spavacu u Becu o svom trosku, upisi me za taj let...
Sep 16, 2008. Probavam da odem po treci put, već sam se sa pojedinim putnicima poceo srdacno pozdravljati jer po treci put cekamo zajedno u dugim redovima... Čujem onaj jutarnji opet nije odletio, dakle tu se nisam zeznuo izabravsi da na njega ne dolazim. Predam prtljag ali kažem onima sto su me dovezli na aerodrom da ne mrdaju nikud dok ne vide da je avion u vazduhu… Konacno, poslije 2 sata kasnjenja avion ipak poleti. Dodjem u Bec i pokusam naći hotel na salteru za to (sto sam prethodnog dana pokusao i na internetu ali bez uspjeha, sve sto je manje od 400 eura bijase puno). Kaže ona da nema ništa, Bec pun kao sibica. Pun ko sibica u utorak uvece!!! Pitam ja ima li igdje ista, makar 30km daleko. Ode ona nekud, nema je 10 minuta, ali kad se vrati rece da je nasla nešto jedno 35 minuta vozom daleko za samo 100 eura. Posrecilo mi se jer oni sto stajase u redu za hotel iza mene, takođe putnici iz Sarajeva, bijagose malo losije sreće - ostadose da spavaju po klupama na aerodromu… Ja uhvatih metro i stigoh negdje u blizinu hotela, ali mi je trebalo 20 minuta hodanja po kisi dok ga nisam nasao u nekoj zavucenoj ulici. Za utjehu, umjesto sobe dobio sam ogroman stan od bar jedno 100 m kvadratnih.
Sep 17, 2008. Konacno, 4-ti dan stignem kud sam posao, a trebao sam stici za jedan dan...
Beg October 11th, 2008, 01:53 PM ^^ Mocno iskustvo hehe
Ono sto vecina zna je da Sarajevo ima problema sa maglom, a uostalom to nije jedini aerodrom koji ima problema sa tim. Mene su u Zagrebu ostavili da spavam na onim klupicama a ujedno su iskljucili nekakvo grijanje, kad se nisam smrzo. Pa eto, ne pisem artikle duge 2 stranice o tome :)
mirza-sm October 11th, 2008, 04:26 PM Ludo iskustvo, I`d say :)
Ali se to može desiti svugdje, ne samo u Sarajevu, dešavale su se gore stvari u Frankfurtu, Londonu i sl.
A dotični gospodin također je i imao nešto ranije protiv aerodroma jer gate naziva "gateom" što svi znamo na šta aludira, iako sam ja na istom "gateu" bio prije 15tak dana i oduševio se njegovom opremljenošću s obzirom na aerodrome u regionu na kojima sam također bio...
lvan October 13th, 2008, 09:56 AM Svaka mu cast hehe , ja bi vec poceo da ujedam 3ci dan. Mirza, Sa AERODROM je dobar ali ipak cu ostavti dozivljaje za letnje dane.
ljubav_aha October 16th, 2008, 01:45 AM 10. 10. 2008. vecernji.hr
LETOVI Za nadzor nad nebom BiH pokrenula obuku
BiH će kontrolirati svoj zračni prostor
Cijena godišnjih preleta preko bh zračnog prostora otprilike iznosi 11 milijuna eura, a za sada nam te novce uzimaju Hrvatska i Srbija.
No, zračni promet je, barem za sada, u ekspanziji, pa je u nerednih dvije tri godine za očekivati da se cijena preleta preko bh neba dosegne i više od pedeset milijuna maraka.
Proces obuke
Da bi uspostavila nadzor na svojim nebom Bosna i Hercegovina je pokrenula niz aktivnosti, a među važnijima je i obuka budućih kontrolora.
Njih 54 obučava se u nekoliko faza. Polovina ih dolazi iz postojećih struktura struke, dok je druga polovina kandidata prvi put suočena s kontrolom zračnog prometa.
Obuka se nastavlja u Beogradu već sljedeći tjedan. Sljedeći tjedan u Beograd odlazi sedam budućih kontrolora, a ostali će na isto mijesto u dvije skupine. Nakon što završe obuku u Beogradu budući kontrolori nastavit će se obučavati na simulatoru, koji je po konfiguraciji identičan uređaju za kontrolu leta koji će biti instalirani u Sarajevu i Banjaluci, ističe Marinko Šimunović, zamjenik direktora Uprave za civilno zrakoplovstvo.
Proces instaliranja simulatora u Mostaru je u tijeku.
Nadzor stručnjaka
Potpisani su ugovori sa španjolskom tvrtkom „Indra Sistems“ koja će isporučiti opremu, a širokobriješki Hering je otpočeo radove preuređenje prostora gdje će biti instalirani. Obuka na simulatoru u Mostaru trajat će šest mjeseci. Procjene su iz Uprave da bi BiH do kraja iduće godine mogla u većinskom, ako ne i potpuno, preuzeti kontrolu nad svojim nebom.
U početku će bh kontrolore pri radu u stvarnim uvjetima nadzirati stručnjaci iz zagrebačke tvrtke „Filedata“ te beogradske „Smatsa-e“ s kojima je dogovorena obuka kontrolora.
Predloženi su i zakonski okviri kao bi se uspostavila Agencija za kontrolu civilnog zračnog prostora, kojoj će sjedište biti u Mostaru. Inače, u ovoj se godini za oko 20 posto povećao zračni promet nad Bosnom i Hercegovinom, a u najfrekventnijim danima preko ove zemlje preleti oko 1200 zrakoplova.
Prosječno dnevno bh nebom preleti oko 900 zrakoplova.
AdnanPD October 16th, 2008, 12:01 PM Napokon ako se mene pita :cheers:
mirza-sm October 16th, 2008, 01:03 PM To se trebalo davno uradit, ali hajd, neka i susjedi zarade još malo na nama ;)
Beg October 16th, 2008, 04:45 PM ^^ Susjedi vec odavno na nama zaradjuju ;)
on: da li neko zna sta se desava sa BH Airlinesom? Turkish je dobio utrku, da li iko zna kad pocinju dirigovat? po onom sto se pise u novinama, uzet ce 2 aviona tipa B737 na leasing i u planu su nove destinacije, znaci tamo negdje od pocetka sljedece godine...
zvanicno objavljivanje pobjednika je kraj ovog mjeseca...
RS.ban October 17th, 2008, 07:35 PM To se mglo desiti jos prije 2 god da kolege iz Federacije ne blokirase proces
ljubav_aha October 17th, 2008, 08:38 PM To se mglo desiti jos prije 2 god da kolege iz Federacije ne blokirase proces
sanse su postojale mnogo ranije,znaci ne samo prije 2 godine
kako je federacija blokirala taj famozni proces,molim te ,objasni
mirza-sm October 17th, 2008, 08:52 PM ^^ Zato što Sarajevo nije htjelo da sjedište za kontrolu bh. neba bude u Banja Luci ;)
FaceOff October 17th, 2008, 09:47 PM ^^ Zato što Sarajevo nije htjelo da sjedište za kontrolu bh. neba bude u Banja Luci ;)
A zašto bi bilo???
mirza-sm October 17th, 2008, 10:37 PM Pa zašto ne bi? Pogotovo kad imaju novi kontrolni toranj :dunno:
lvan October 19th, 2008, 06:37 AM Iz BL bi bilo odlicno.
RS.ban October 19th, 2008, 09:55 AM A zašto bi bilo???Zato sto po zakonu administracija i operativa ne mogu biti u istom entitetu. Administracija je vec postojala u SA, a u BL je izgradjen novi toranj u tu svrhu, novcem RS. I onda komsije iz SA nisu htjeli da dopuste da operativa bude u BL, iako BL ima ubjedljvo najbolje uslove. Novi toranj, iskolovan kadar, koji u FBH ne postoji. A RS se u saradnji sa kontrolom leta iz BG odavno spremala za taj posao. Znaci svi argumenti su bili na strani BL.
I onda su duze od dve godine odugovlacili odluku, sve s ciljem da operativa ne bi bila u BL. I na kraju kad su svi rokovi zakonski i drugi prosli, dosjetili su se da operativu stave u Mostar, a administraciju prebace u BL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:bash::bash:
I time izabrali najlosiju mogucu opciju po citavu BiH. U BL zjapi nov i prazan kontorlni toranj, u MO se moraju graditi prostorije za to, SA polticari od svoje pakosti su napravili da je SA ostalo i bez jednog i drugog. Zatim mora se skolovati novi kadar koji u BL vec postoji. I produzili sve za 2-3god, a novac od preleta ide SRB i HR. Eto to dobijes kad zelis da napakostis ovima iz drugog entiteta.
glukon October 19th, 2008, 12:40 PM Pa da, i jedni i drugi su vrlo dobro upoznati sa tim. Niko nemože odoliti a da ne iskoristi svaku moguću priliku da naudi drugom entitetu bez obzira na štetu. A sada da ne govorim o manjem entitetu koji koristi svaku priliku da dokrajči plan o "uređenju" BiH kojeg ne završiše uz rat.
Uglavnom, nadati se da će se za par godina ponovo početi kupiti lova preleta u BiH a ne u SRB ili HR
mirza-sm October 19th, 2008, 01:38 PM ^^ ne za par godina, već od 2009. ćemo kupiti pare za naše nebo ;)
ljubav_aha October 22nd, 2008, 03:04 AM mirza,hvala na odgovoru:)
nesto mi nije jasno:federacija "uprskala" posao,a vi krivite susjede:lol:
obuka kontrolora jeste divna vijest,a gdje ce napokon biti "glavna kontrolna baza":pet:
Beg October 22nd, 2008, 11:27 AM ^^ Pa valjda u Mostaru.
RS.ban October 23rd, 2008, 02:01 AM mirza,hvala na odgovoru:)
nesto mi nije jasno:federacija "uprskala" posao,a vi krivite susjede:lol:
obuka kontrolora jeste divna vijest,a gdje ce napokon biti "glavna kontrolna baza":pet:
je li tebi susjed sto zivi stan ili kucu do tebe?
Alle October 23rd, 2008, 11:14 PM 10. 10. 2008. vecernji.hr
LETOVI Za nadzor nad nebom BiH pokrenula obuku
BiH će kontrolirati svoj zračni prostor
Cijena godišnjih preleta preko bh zračnog prostora otprilike iznosi 11 milijuna eura, a za sada nam te novce uzimaju Hrvatska i Srbija.
No, zračni promet je, barem za sada, u ekspanziji, pa je u nerednih dvije tri godine za očekivati da se cijena preleta preko bh neba dosegne i više od pedeset milijuna maraka.
Proces obuke
Da bi uspostavila nadzor na svojim nebom Bosna i Hercegovina je pokrenula niz aktivnosti, a među važnijima je i obuka budućih kontrolora.
Njih 54 obučava se u nekoliko faza. Polovina ih dolazi iz postojećih struktura struke, dok je druga polovina kandidata prvi put suočena s kontrolom zračnog prometa.
Obuka se nastavlja u Beogradu već sljedeći tjedan. Sljedeći tjedan u Beograd odlazi sedam budućih kontrolora, a ostali će na isto mijesto u dvije skupine. Nakon što završe obuku u Beogradu budući kontrolori nastavit će se obučavati na simulatoru, koji je po konfiguraciji identičan uređaju za kontrolu leta koji će biti instalirani u Sarajevu i Banjaluci, ističe Marinko Šimunović, zamjenik direktora Uprave za civilno zrakoplovstvo.
Proces instaliranja simulatora u Mostaru je u tijeku.
Nadzor stručnjaka
Potpisani su ugovori sa španjolskom tvrtkom „Indra Sistems“ koja će isporučiti opremu, a širokobriješki Hering je otpočeo radove preuređenje prostora gdje će biti instalirani. Obuka na simulatoru u Mostaru trajat će šest mjeseci. Procjene su iz Uprave da bi BiH do kraja iduće godine mogla u većinskom, ako ne i potpuno, preuzeti kontrolu nad svojim nebom.
U početku će bh kontrolore pri radu u stvarnim uvjetima nadzirati stručnjaci iz zagrebačke tvrtke „Filedata“ te beogradske „Smatsa-e“ s kojima je dogovorena obuka kontrolora.
Predloženi su i zakonski okviri kao bi se uspostavila Agencija za kontrolu civilnog zračnog prostora, kojoj će sjedište biti u Mostaru. Inače, u ovoj se godini za oko 20 posto povećao zračni promet nad Bosnom i Hercegovinom, a u najfrekventnijim danima preko ove zemlje preleti oko 1200 zrakoplova.
Prosječno dnevno bh nebom preleti oko 900 zrakoplova.
Good development :)
ljubav_aha October 26th, 2008, 02:49 AM ^^ Pa valjda u Mostaru.
hvala Beg,moja greska,nisam dovoljno bila obratila paznju na kraj teksta,zurila sam se,a procitala sam povrsno dio o instalaciji simulatora za trening:nuts:
Gradimo.ba October 26th, 2008, 02:52 AM And further, it could be used to improve ground communications in an effective way. And the airport would serve more people in a better way, beside Visoko, ive looked at Visoko through google earth:
And there are few areas to build one, in either case it would need some restructuring. Maybe it could be done just west of Mostre. East of Visoko might work as well, but I think there would be noise problems.
There is a space issue, however, good use of space here, and freeing the space in Western Sarajevo, would save space elsewhere.
Since I live in Visoko I think I know this situation quite well. So, currently, there is no any issue or problem to build airport here but political. Construction of airport in Visoko has been started by Hasan Cengic and his father and, since they are not so popular in SDA anymore, this project has been blocked. Also, there is economical problem, since every airport brings some profit, Sarajevo doesn't like idea to loose it.
Otherwise, airport is built on one hill, so I don't think there could be some noise problem. This problem is much bigger in Ilidza and Butmir currently. Also, your map doesn't show situation "on the ground" in the right way - there is enough of space (by the way, very cheap land) to build one big and modern airport. Also, Visoko will have perfect connection with Sarajevo quite soon so everything is clear in my opinion - Visoko airport project has to be restarted as soon as possible.
ljubav_aha October 26th, 2008, 02:54 AM je li tebi susjed sto zivi stan ili kucu do tebe?
^^
pa,s obzirm da sam obratila paznju na koncept tvoje recenice,imam pitanje ze rebe :iz kojeg se susjedstva javljas?
Alle October 26th, 2008, 03:44 AM Since I live in Visoko I think I know this situation quite well. So, currently, there is no any issue or problem to build airport here but political. Construction of airport in Visoko has been started by Hasan Cengic and his father and, since they are not so popular in SDA anymore, this project has been blocked. Also, there is economical problem, since every airport brings some profit, Sarajevo doesn't like idea to loose it.
Otherwise, airport is built on one hill, so I don't think there could be some noise problem. This problem is much bigger in Ilidza and Butmir currently. Also, your map doesn't show situation "on the ground" in the right way - there is enough of space (by the way, very cheap land) to build one big and modern airport. Also, Visoko will have perfect connection with Sarajevo quite soon so everything is clear in my opinion - Visoko airport project has to be restarted as soon as possible.
Dobrodosao! :cheers:
Slazem se, ovo je bitan projekt za effektivne kommunikacije BiH.
RS.ban October 26th, 2008, 09:59 AM ^^
pa,s obzirm da sam obratila paznju na koncept tvoje recenice,imam pitanje ze rebe :iz kojeg se susjedstva javljas?
Biraj iz kojeg god zelis.
Gradimo.ba October 26th, 2008, 02:13 PM Dobrodosao! :cheers:
Slazem se, ovo je bitan projekt za effektivne kommunikacije BiH.
:cheers: Zahvaljujem na dobrodošlici!
AdnanPD October 26th, 2008, 02:15 PM :cheers: Zahvaljujem na dobrodošlici!
Nadam se da ce uskoro poceti raditi na aerodromu u Visokom
btw. Dobrodosao i nadam se da ces nas izvjestavati o privrednom razvoju u Visokom ;):cheers:
Gradimo.ba October 27th, 2008, 12:35 AM Nadam se da ce uskoro poceti raditi na aerodromu u Visokom
btw. Dobrodosao i nadam se da ces nas izvjestavati o privrednom razvoju u Visokom ;):cheers: Koliko to bude vrijeme dozvoljavalo. Osim redovnog posla, radim na portalu Gradimo.ba pa mi tako ne preostane baš puno vremena ali ću se potruditi.
A inače, osim "piramida" kako zovu ova brda oko nas, ovdje ti baš i nema nekih većih ulaganja. Sreća je pa smo blizu Sarajeva pa nam napraviše autoput a ovo ostalo slabo - Visoko je prije rata bilo jako razvijeno trgovačko i zanatsko mjesto ali danas, obzirom na promjene u koncepciji trgovine danas i laganom išćezavanju zanatstva, nema baš neki svoj pravac. Iako, ne treba se previše žaliti, nije loše jer, kako već rekoh, Sarajevo je blizu, nekih 25 km, tako da dosta građana Visokog radi u Sarajevu, što je i razumljivo jer su primanja makar duplo veća.
Ono što je obilježilo poslijeratnu ekonomiju Visokog jeste izgradnja i pokretanje tvornica Prevent, koji je danas, koliko znam, najveći poslodavac na općini. Prijeratni sistemi, kao što su Velepromet, KTK, Vispak i slično su ili propali ili u dosta teškoj poziciji.
Još jednom zahvaljujem na dobrodošlici.
Beg October 27th, 2008, 05:13 PM ^^ Dobrodosao!
Na koju velicinu mislis tacno kada govoris o mogucnosti izgradjivanja ''velikog aerodroma'' u Visokom i koliko bi pista mogla da bude duga?
Mogucnost za 2-3 piste?
Alle October 27th, 2008, 08:03 PM Dovoljno jo dvije. Mene zanima predlozena lokacija aerodroma. Bitno je, naravno, komunikacije sa autoputa.
Gradimo.ba October 27th, 2008, 11:02 PM Prostora sigurno ima za dvije, ako ne i više. Radi se o području koje i nije baš gusto naseljeno i o zaravni tako da prostora ima sasvim dovoljno. Što se tiče komunikacije sa autoputem, ja mislim da nema više od 1 km do autoputa, tako da sa tim segmentom nema nikakvih problema.
ljubav_aha October 28th, 2008, 12:51 AM Biraj iz kojeg god zelis.
apsolutno me ne zanima
ljubav_aha October 28th, 2008, 01:11 AM Since I live in Visoko I think I know this situation quite well. So, currently, there is no any issue or problem to build airport here but political. Construction of airport in Visoko has been started by Hasan Cengic and his father and, since they are not so popular in SDA anymore, this project has been blocked. Also, there is economical problem, since every airport brings some profit, Sarajevo doesn't like idea to loose it.
zemlja je vlasnistvo ... cije,kako je moguce da ce biti jeftina u momentu kupovine
politicka situacija je ocajna,ko zna kako dugo ce trajati
divim se tovm entuzijazmu
dobrodosao na forum
FaceOff October 29th, 2008, 05:37 PM "Turkish Airlines" strateški partner "B&H Airlinesa"
Prihvativši Izvješće Povjerenstva za realiziranje aktivnosti u iznalaženju strategijskog partnera za dokapitalizaciju JP "B&H Airlines" d.o.o. Sarajevo, Vlada FBiH donijela je danas Odluku kojom je za najuspješnijeg ponuđača i za strategijskog partnera proglašen "Turkish Airlines".
O ovome će Povjerenstvo izvijestiti "Turkish Airlines“ u roku od pet dana od dana stupanja Odluke na snagu.
Inače, kako se navodi u Izvješću, Povjerenstvo je, na temelju parametara utvrđenih međunarodno raspisanim tenderom, "Turkish Airlines" ocijenilo s ukupno 82,50 bodova, a ponuda Zeida Mangoa vrjednovana je s 32,02 boda. Treći ponuđač ("Comintel") iskazao je zainteresiranost, ne samo za našu zrakoplovnu kompaniju, već i za sudjelovanje u razvitku zrakoplovne industrije u FBiH, što je bio i temeljni uvjet ponude. Zbog toga, kao i činjenice da nije konkretizirana, ova ponuda nije ni vrjednovana.
Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović je na konferenciji za novinare objasnio da je Vlada imenovala i komisiju koja će tokom 30 dana dogovoriti sve detalje poslovanja buduće kompanije s predstavnicima "Turkish Airlinesa".
- Vlada će biti većinski vlasnik, a "Turkish Airlines" imat će 49 posto vlasništva. Predstavnici turske aviokompanije prihvataju i da se zadrži naziv kompanije "B&H Airlines" i da se zadrže svi zaposleni, naglasio je Šećkanović.
Ministar je rekao da je "Turkish Airlines" za novu kompaniju ponudio dva mlazna aviona na leasing koji bi bili dopremljeni u proljeće 2009. i proljeće 2010. godine i istaknuo da je za tu namjenu turska aviokompanija spremna izdvojiti pet miliona eura, kao i još pet za nova investiranja.
(Sarajevo-x.com)
corvus_edin December 18th, 2008, 03:08 AM TURKISH AIRLINE UNOSI 5 MILIONA EURA U B&H AIRLINES
Nakon što je Turkish Airlines odabran kao strateški partner u dokapitalizaciji bh. avioprijevoznika, Komisija koju je oformila Vlada FBiH usaglasila je tekst Ugovora o dokapitalizaciji i, u skladu s tim, korigirala Ugovor o usklađivanju statusa B&H Airlines.
Drugi dokument je Ugovor, prema kojem Vlada FBiH (vlasnik 99,87 posto udjela) i Energoinvest (vlasnik 0,13 posto udjela) kao sadašnji članovi B&H Airlines izražavaju saglasnost da se kapital društva poveća za iznos od 9.198.903,55 konvertibilnih maraka, unošenjem novog uloga od Turkish Airlines, tako da ukupno iznosi 18.773.272,70 KM. Turkish Airlines unosi novi ulog u Društvo uplatom 5.000.000 eura i preuzima druge obaveze, te postaje novi član Društva sa udjelom od 49 posto od osnovnog kapitala, dok će preostalu razliku od pet miliona eura unijeti kao rezervu B&H Airlinesa.
Nakon ovog povećanja i pristupanja novog člana, u vlasničkoj strukturi Društva, Vlada FBiH učestvuje sa 50,93 posto, Energoinvest sa 0,07 posto i Turkish Airlines sa 49 posto.
Turkish Airlines se obavezuje da će osigurati sredstva od pet miliona eura za leasing dva mlazna aviona iz linije B737 ili linije Airbus 320, s tim da će prvi avion staviti na raspolaganje Društvu u roku od 90 dana, počev od datuma od kojeg će članovi koje je imenovao Turkish Airlines stvarno početi da rade, dok bi drugi avion bio isporučen tokom 2010. godine.
Kao znak dobre volje, turska kompanija će na liniji Sarajevo-Istanbul uspostaviti joint venture sa B&H Airlinesom, te osigurati školovanje pilota i drugog osoblja.
Biznis
leopol December 18th, 2008, 09:39 AM Sjajno!:cheers::cheers::cheers:
mirza-sm December 18th, 2008, 02:58 PM Thank fuck :D
AdnanPD December 18th, 2008, 03:01 PM Napokon
fala k...u na udarcu :D
Beg December 21st, 2008, 01:22 AM Pa i nije neki ekstra velik napredak, ali eto...bolje ista nego nista. :)
FaceOff December 22nd, 2008, 03:23 PM Foto: Arhiv
Potpisan ugovor s Turkish Airlines
U vlasničkoj strukturi Društva, Vlada FBiH učestvuje s 50,93, Energoinvest s 0,07 i Turkish Airlines sa 49 posto...
22.12.2008. 15:17
Generalni direktor aviokompanije Turkish Airlines Temel Kotil danas je u Sarajevu s federalnim premijerom Nedžadom Brankovićem i v.d. generalnog direktora Energoinvesta Džemailom Vlahovljakom potpisao ugovor o dokapitalizaciji 49 posto državnog kapitala kompanije B&H Airlines.
U vlasničkoj strukturi Društva, Vlada FBiH učestvuje s 50,93, Energoinvest s 0,07 i Turkish Airlines sa 49 posto.
Po riječima premijera Brankovića, Turkish Airlines se obavezao da će osigurati sredstva od pet miliona eura za leasing dva mlazna aviona, prvi iz linije "boeing 737", s tim da će on biti stavljen na raspolaganje Društvu u roku od 90 dana, dok će drugi biti u funkciji iduće godine.
Turska kompanija će unijeti i pet miliona KM kao rezervu BH Airlinesa te osigurati školovanje pilota i drugog osoblja te kompanije koja će poslovati u svom sadašnjem vizuelnom identitetu.
Generalni direktor Turkish Airlinesa Temel Kotil kazao je da će želja te turske aviokompanije da ojača B&H Airlines biti vidljiva u pet godina, nakon što bude ojačana njegova flota i uvedene nove linije, posebno, prema najpoznatijim evropskim destinacijama.
- Naš cilj je da postanemo jedna od najvećih aviokompanija i da u 2009. povećamo svoje poslovanje za 21 posto, rekao je Kotil, istaknuvši da u tom napretku vidi i napredak BH Airlinesa.
Današnje potpisivanje ugovora v.d. Energoinvesta Džemail Vlahovljak ocijenio je posebnim događajem za bh. ekonomiju, a posebno što je riječ o saradnji s jednim svjetski poznatim brendom.
Turkish Airlines ima oko 14.000 uposlenika, flotu od 106 aviona i saobraća na 123 linije.
Beg December 22nd, 2008, 03:32 PM ^^ Citamo tekstove tog tipa vec godinu dana, ajde vise nek nesto konkretno poduzmu.
FaceOff December 23rd, 2008, 04:07 AM ^^ Citamo tekstove tog tipa vec godinu dana, ajde vise nek nesto konkretno poduzmu.
Najkonkretnije je to da Turkish airlines mora najkasnije do 21.marta isporučiti Boeing 737. Znači u ljetnom redu letenja sigurno nove destinacije BH airlinesa.
BosniaHerzegovina January 7th, 2009, 07:29 PM Turkish Airlines već uplatio pet mil EUR
http://www.ekapija.com/dokumenti/bh_airlines_avion.jpg
Jedan od dva aviona koje će turski avioprijevoznik po ugovoru o dokapitalizaciji staviti na raspolaganje BH Airlnesu trebao bi stići u Sarajevo do kraja februara.
Ovo je u izjavi za Dnevni avaz kazao federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, napominjući da se dolazak drugog aviona očekuje do kraja godine.
"U pitanju su dva mlazna aviona tipa „boing“ ili airbus“ sa više od stotinu sjedišta, koji će letjeti pod bh. zastavom. Pored toga, Turkish Airlines je već na račun zajedničke kompanije uplatio pet miliona EUR, dok će dodatnih pet miliona biti investirano u servisiranje leasinga za ova dva aviona“, kazao je Šećkanović.
On je podsjetio kako je ugovorom, potpisanim prije dvadesetak dana, predviđeno da Vlada FBiH ostane većinski vlasnik BH Airlinesa s udjelom od 51 posto, da će biti zadržan naziv kompanije i svi radnici.
Prije nekoliko godina BH Airlines je bio potpuno stao s radom, ali je sanacioni program Vlade FBiH dao rezultate.
"Firma je oživljena. Sa dva kupljena aviona ATR – 72 BH Airlines participira sa oko 15 posto na bh. tržištu aviousluga. Vjerujemo da će dobivanjem još dva aviona od Turkish Airlinesa taj procenat učešća na bh. tržištu narasti na oko 30 posto i više", ističe Šećkanović.
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/212789
ljubav_aha January 10th, 2009, 03:01 AM ^^:lol:
kako oni uopste procjenju dohodak sa dva nova aviona,na osnovu broja aviona ili nakon analize potrage/potrazenje,znaci marketinska strategija
bolje da su uzeli jedan noviji avion umjesto dva stara aviona
odrzavanje aviona ce biti oho ho
FaceOff January 10th, 2009, 01:09 PM ^^:lol:
kako oni uopste procjenju dohodak sa dva nova aviona,na osnovu broja aviona ili nakon analize potrage/potrazenje,znaci marketinska strategija
bolje da su uzeli jedan noviji avion umjesto dva stara aviona
odrzavanje aviona ce biti oho ho
"U pitanju su dva mlazna aviona tipa „boing“ ili airbus“ sa više od stotinu sjedišta" ah sto tip nasminka ATR-72:lol:
Hajd prestani pametovati...
Još uvijek niko nije objavio koliko će stari avioni biti. Uslov koji investitor Turkish airlines mora ispuniti, a koji je postavila Vlada FBiH je da avioni ne smiju biti stariji od 10 godina, što znači da će biti mlađi, što je sasvim prihvatljivo, jer će na taj način BH Airlines imati relativno mladu flotu do nekih 8 godina.
Troškove održavanja aviona snosi Turkish airlines, tako da se za to ne brineš.
ljubav_aha January 10th, 2009, 04:33 PM ^^
Turkifh airline je stavio novac na zajednicki racun,sto znaci da ne placaju sami sve troskove:)
BosniaHerzegovina January 18th, 2009, 12:58 PM Aerodrom u Tuzli se sprema za više letova
Od kraja marta tranzitna luka za avione iz Sarajeva na liniji za Frankfurt...
Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici izmijenila pojedine stavke odluke o kreditu za Međunarodni aerodrom Tuzla odobrenom 2002. za izgradnju aerodromske platforme.
- Kredit od 3,5 miliona KM dat je s rokom otplate na 14 godina i grejs periodom od četiri godine. Izmijenjenom odlukom, koju je nedavno donijela Vlada TK, grejs period je produžen na osam godina - kazao nam je Enver Jukanović, direktor Aerodroma.
Prema njegovim riječima, na vidiku je i rješenje problema zabrane prava uknjižavanja u vlasništvo nekoliko objekata ovog preduzeća, koju je svojevremeno donio OHR. Također, prije mjesec su obezbijeđene sve potrebne dozvole za noćne letove, a uskoro će biti instalirani i novi uređaji za precizan prilaz, što će, kaže, omogućiti da Aerodrom napokon bude stavljen u funkciju.
- Nakon što je uljeto prošle godine Aerodrom i zvanično otvoren za saobraćaj, osim rijetkih specijalnih i medicinskih letova nije bilo drugog saobraćaja. Prema dogovorima s BH Airlinesom, krajem marta sa našeg aerodroma kreće prva tranzitna linija za Frankfurt. Osim toga, planiran je veći broj turističkih letova - navodi Jukanović.
Menadžment sa sarajevskom kompanijom dogovara i uvođenje još dvije tranzitne linije, i to prema Beču i Istanbulu.
Zainteresirani investitori
Ova regija ima mnogo ljudi u dijaspori koji bi putovali avionom. Osim toga, godišnje hiljade ljudi iz ovog kraja, što turistički, što poslovno, leti avionima na razne destinacije iz Sarajeva, Beograda ili Zagreba.
Poslovni ljudi imaju te informacije i neki od njih su već spremni da, čim administrativno reguliramo pitanja vlasničkog odnosa, ulože kapital u Međunarodni aerodrom Tuzla - optimističan je Jukanović.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/biznis/aerodrom-u-tuzli-se-sprema-za-vise-letova
Konacno.
XiGoN January 19th, 2009, 12:19 PM Premijer Federacije Bosne i Hercegovine dr. Nedžad Branković, sa federalnim ministrom prometa i komunikacija Nailom Šećkanovićem, primio je jutros u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Odjela za ekonomsko planiranje pri Kabinetu premijera Malezije koju predvodi šef Odjela za prekookeanske projekte Tan Sri Dato Ir.Hj. Zaini Omar.
Bila je to prilika za završne razgovore o izradi Studije izvodljivosti o izgradnji aerodroma Visoko koju bi radila i finansirala malezijska strana, u okviru kontinuirane saradnje na pomoći razvoju Bosne i Hercegovine.
Zahvalivši se na dosadašnjoj pomoći i angažmanu Malezije u našoj zemlji, premijer Branković je ocijenio da je izrada ove studije pravi put za odgovore na, do sada, otvorena pitanja u vezi izgradnje ovog međunarodnog aerodroma.
Malezijskoj delegaciji, u čijoj je pratnji bio i ministar ove prijateljske zemlje u Bosni i Hercegovini Zulkifli Adnan, premijer Branković je ponudio i saradnju u okviru drugih projekata koje Federacija BiH kani realizirati u oblasti transporta, o kojima će ih, za vrijeme posjete našoj zemlji, bliže upoznati federalni ministar prometa i komunikacija.
Današnjim razgovorima u Vladi Federacije BiH prisustvovali su zamjenik direktora Direkcije za civilnu avijaciju Bosne i Hercegovine Đelal Hasečić i direktor Direkcije za civilnu avijaciju u FBiH Amadeo Mandić.
http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/b_090119010.jpg
Link: http://www.sarajevo-x.com/clanak/090119010
FaceOff January 19th, 2009, 04:45 PM Šta je ovo...u dva dana dvije ohrabrujuće vijesti za bh.avio saobraćaj.
Prvo optimizam u vezi tuzlanskog aerodroma, sad se ponovo aktuelizira pitanje gradnje Aerodroma Visoko :banana::banana::banana:
<Samir> January 19th, 2009, 05:18 PM Kakav crni optimizam; aerodrom Sarajevo skoro pa stagnira kad se uporedi sa ostalim aerodromima nekadasnje Yu i kakvi su njihovi procenti rasta, izgubio je vec cetiri stalne evropske linije (Zurich, Prague, Milan, London), i sezonski letovi su sve kraci i kraci, sva povezanost sa svijetom se svodi na zemlje bivse Yu plus Njemacka/Austrija, gdje dominira STAR alijansa, Madjari se nekako drze, i to je to, a BH Airlines malo leti malo ne leti.
A sto se tice aerodroma Tuzla, dovoljno je vidjeti kako aerodrom Banja Luka funkcionise, koja inace ima para da se podplacuju kojekakvi prevoznici samo da aerodrom ne bude standardno zatvoren, pa opet ne ide. E sad bi da izmjeste aerodrom koji ionako nikad nije ni priblizno dosao do maximuma broja putnika koje moze prihvatiti, i uloziti novce, naravno drzavne u jos jedan projekat koji kako proteklih 13 godina pokazuje jedva da zivotari.
FaceOff January 19th, 2009, 06:26 PM Kakav crni optimizam; aerodrom Sarajevo skoro pa stagnira kad se uporedi sa ostalim aerodromima nekadasnje Yu i kakvi su njihovi procenti rasta, izgubio je vec cetiri stalne evropske linije (Zurich, Prague, Milan, London), i sezonski letovi su sve kraci i kraci, sva povezanost sa svijetom se svodi na zemlje bivse Yu plus Njemacka/Austrija, gdje dominira STAR alijansa, Madjari se nekako drze, i to je to, a BH Airlines malo leti malo ne leti.
A sto se tice aerodroma Tuzla, dovoljno je vidjeti kako aerodrom Banja Luka funkcionise, koja inace ima para da se podplacuju kojekakvi prevoznici samo da aerodrom ne bude standardno zatvoren, pa opet ne ide. E sad bi da izmjeste aerodrom koji ionako nikad nije ni priblizno dosao do maximuma broja putnika koje moze prihvatiti, i uloziti novce, naravno drzavne u jos jedan projekat koji kako proteklih 13 godina pokazuje jedva da zivotari.
Apsurdno je porediti sarajevski aerodrom sa aerodromima susjednih država. Logično je da će zagrebački i splitski aerodrom imati više putnika, prvo zbog turizma, drugo zbog jake nacionalne aviokompanije, treće zbog činjenice što hrvatskim građanima nisu potrebne vize za schengenske zemlje.
Slična je situacija i sa Beogradom, grad od skoro 2 miliona stanovnika, sa relativno jakom nacionalnom aviokompanijom.
Ne želim gledati sve tako crno...trenutno imamo takvu sitaciju da BH Airlines kako-tako staje na svoje noge, u perspektivi bi trebala biti stabilna kompanija. Ako bi se bh. građanima u narednoj godini ukinule vize, siguran sam da bi se broj putnika drastično povećao.
A na eventualnu gradnju novog aerodroma gledam kao na nužnu potrebu. Aerodrom u Butmiru se nalazi u urbanoj zoni, usred naselja i nema nikaku mogućnost proširivanja, niti terminalne zgrade (iako to trenutno nije ni potrebno), niti piste.
Ionako su sve ovo još uvijek priče o gradnji novog međunarodnog aerodroma Sarajevo/Visoko tako da ne treba praviti preveliku famu oko toga.
<Samir> January 20th, 2009, 12:57 PM Sve bi to moglo proci sto govoris da recimo Skopje ili Pristina, a i Podgorica obzirom na velicinu grada, nemaju bolji promet.
FaceOff January 20th, 2009, 02:14 PM Sve bi to moglo proci sto govoris da recimo Skopje ili Pristina, a i Podgorica obzirom na velicinu grada, nemaju bolji promet.
Skoplje je po prometu gotovo identično sa Sarajevom, za Podgoricu ne znam, ali znam da Crna Gora ima avikompaniju Montenegro airlines čija je flota veća od flote BH Airlinesa, a ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Crna Gora turistička zemlja. JAT Airways održava priličan broj letova sa podgoričkog i aerodroma u Tivtu, jer im to tržište dođe kao domaće, što je do prije nekoliko godina i bilo. Nezanemariva je i ruska zainteresovanost za Crnu Goru.
Bh. avio saobraćaj je još u povojima i mislim da svaki korak naprijed treba pozdraviti. Uskoro će BH Airlines imati flotu od 4 aviona, od toga 2 mlazna, u perspektivi se očekuje daljnje povećanje flote, što su i najavili predstavnici Turkish Airlinesa, tako da vjerujem da ima razloga za optimizam.
Osim toga, sumnjam da bi Turkish Airlines kao jedna od rijetkih aviokompanija koja je u prošloj godini poslovala sa dobitkom samo tako "bacala" pare na BH Airlines da ne vide dobar interes.
FaceOff January 20th, 2009, 02:16 PM Malezijci zainteresovani za aerodrom u Visokom
Ambasador Malezije u BiH Adnan Zulfikli boravio je danas u zvaničnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), gdje se susreo s premijerom ZDK-a Miralemom Galijaševićem.
U pratnji ambasadora bio je i Tan Sri Dato Ir.Hj. Zaini Omar, šef Odjela za prekookeanske projekte vade Malezije, a tema razgovora bila je izrada Studije izvodljivosti za izgradnju aerodroma u Visokom. Malezijska vlada ranije je iskazala zainteresovanost za izradu i finansiranje spomenute Studije, a potom i aerodroma.
Tokom današnjeg sastanka premijer Galijašević zahvalio je na pomoći vlade Malezije državi i narodu Bosne i Hercegovine i izrazio spremnost kantonalne vlade da učini sve u okviru svojih ovlaštenja da bi se projekt dovršetka aerodroma u Visokom uspješno okončao.
Galijašević je upoznao malezijsku delegaciju o zakonskoj proceduri kod ovakvih projekata te istakao da je Vlada ZDK-a izradila Prostorni plan u kome je precizno planirana i lokacija za budući aerodrom u Visokom. Na taj način, zadovoljena je prva i najvažnija pretpostavka, osiguranost prostora i lokacije za aerodrom.
Istim Planom, predviđena je izgradnja drugih objekata poput željeznice između Sarajeva i Visokog, priključnih petlji s autoputa ka aerodromu i niz drugih objekata niskogradnje neophodnih za normalno funkcioniranje svakog aerodroma.
Nakon posjete sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, delegacija vlade Malezije uputila se u Visoko, da bi bliže upoznala širi lokalitet gradnje budućeg aerodroma, a potom je planirano da se sastanu i s načelnikom Općine Visoko.
(FENA)
Da li neko ima sliku lokacije gdje bi se trebao nalaziti taj aerodrom? Ili bar da nam opiše kako izgleda teren, da li su blizu naseljena područja, kolika bi se pista mola izgraditi...???
ljubav_aha January 28th, 2009, 02:20 PM Kakav crni optimizam; aerodrom Sarajevo skoro pa stagnira kad se uporedi sa ostalim aerodromima nekadasnje Yu i kakvi su njihovi procenti rasta, izgubio je vec cetiri stalne evropske linije (Zurich, Prague, Milan, London), i sezonski letovi su sve kraci i kraci, sva povezanost sa svijetom se svodi na zemlje bivse Yu plus Njemacka/Austrija, gdje dominira STAR alijansa, Madjari se nekako drze, i to je to, a BH Airlines malo leti malo ne leti.
^^
BRAVO
FaceOff,nisi uopste upucen ili stvarno samo sanjas,cojvece probudi se:nuts:
FaceOff January 28th, 2009, 03:18 PM ^^
BRAVO
FaceOff,nisi uopste upucen ili stvarno samo sanjas,cojvece probudi se:nuts:
Molim te onda me prosvjetli, pa me uputi...ili možda još bolje, za početak pročitaj ono što sam napisao, jer ni u jednom postu nisam pisao nikakve hvalospjeve niti za BH Airlines niti za taj potencijalni aerodrom.
Ako je BH Airlines kupljen od strane Turkish Airlinesa, meni je to razlog za optimizam, što vama nije, vaš problem.
Što se aerodroma tiče tvrdim da je postojeća lokacija katastrofalna i da bi se u perspektivi taj kod Visokog trebao izgraditi, a što se prometa tiče ono što sam napisao su činjenice nikakva sanjarenja.
S obzirom da avio saobraćaj u BiH godinama stagnira svaka nova inicijativa ili aktivnost na unapređenju je dobrodošla, a ako pročitam vijest da bi od marta trebala startati linija Tuzla-Frankfurt, nije znak neupućenosti niti sanjarenja već odobravanja da se bilo šta pokušava napraviti od tog aerodroma.
FaceOff January 28th, 2009, 05:10 PM http://bhairlines.ba/new_images/mapa-fin.jpg
Novi website www.bhairlines.ba (http://www.bhairlines.ba)
leopol January 28th, 2009, 05:22 PM Ovaj Bec mi je nevjerovatna nebuloza, osim ako ne planiraju code-share?! Kako misle da se nose sa Austrianom na njegovom terenu?
Logicnije bi bilo da grade Cirih kao hub za Sarajevo, pogotovo za trans-atlantik letove...
BosniaHerzegovina January 28th, 2009, 05:55 PM http://bhairlines.ba/new_images/mapa-fin.jpg
Novi website www.bhairlines.ba (http://www.bhairlines.ba)
Site je malo bolji, ali ostaje grozan:ohno:
Konacno linje za Skandinaviju!
ljubav_aha January 29th, 2009, 05:05 AM Što se aerodroma tiče tvrdim da je postojeća lokacija katastrofalna i da bi se u perspektivi taj kod Visokog trebao izgraditi, a što se prometa tiče ono što sam napisao su činjenice nikakva sanjarenja.
S obzirom da avio saobraćaj u BiH godinama stagnira svaka nova inicijativa ili aktivnost na unapređenju je dobrodošla, a ako pročitam vijest da bi od marta trebala startati linija Tuzla-Frankfurt, nije znak neupućenosti niti sanjarenja već odobravanja da se bilo šta pokušava napraviti od tog aerodroma.
komicno je da pises o investicijama u nove aerodrome ili potojece aerodrome,koji nemaju dovoljan kapacitet,redovne i sezonske linije
FaceOff January 29th, 2009, 01:02 PM komicno je da pises o investicijama u nove aerodrome ili potojece aerodrome,koji nemaju dovoljan kapacitet,redovne i sezonske linije
Halo momak, ja nisam pisao svoje stavove niti svoj izvještaj oko tih investicija nego samo copy/paste članaka sa interneta :ohno::ohno::ohno:
ljubav_aha January 29th, 2009, 02:15 PM Halo momak, ja nisam pisao svoje stavove niti svoj izvještaj oko tih investicija nego samo copy/paste članaka sa interneta :ohno::ohno::ohno:
momak!!!
kako si to zakljucio/la:lol:
prije svega,svaki tvoj komentar je previse optimistican,a najgori je izvor danasnji BiH medij,znaci,pisi ako imas dokazane informacije od raje koja radi u aero-avio-industriji
FaceOff January 29th, 2009, 02:44 PM momak!!!
kako si to zakljucio/la:lol:
prije svega,svaki tvoj komentar je previse optimistican,a najgori je izvor danasnji BiH medij,znaci,pisi ako imas dokazane informacije od raje koja radi u aero-avio-industriji
Smiješan/na si !!! Komentarisati ovako glupe zaključke je još gluplje, a na taj nivo se ne bih spuštao.
Savjet chillaj malo :)
Ban.BL January 29th, 2009, 05:05 PM Halo momak, ja nisam pisao svoje stavove niti svoj izvještaj oko tih investicija nego samo copy/paste članaka sa interneta :ohno::ohno::ohno:
ljubav je dama:)
FaceOff January 29th, 2009, 05:20 PM Duboko se izvinjavam!!! :)
BosniaHerzegovina January 29th, 2009, 06:00 PM BH Airlines has confirmed the introduction of new flights in their Summer 2009 timetable.
Thanks to increasing the fleet, BH Airlines will offer flights to 8 new destinations:
Gothenburg from March 2009
Copenhagen from March 2009
Duesseldorf from March 2009
Prague from March 2009
Vienna from March 2009
Belgrade operated by Jat Airways until March 2009, operated by BH Airlines
Podgorica from March 2009
Tripoli from March 2009
All other flights will remain, except the flight to Stuttgart, which terminates in March 2009.
The airline has announced flights from Tuzla International Airport to Frankfurt from March 2009.
From March 2009, BH Airlines flyes to 17 destinations-
SARAJEVO hub
BANJALUKA
MOSTAR
TUZLA
VIENNA
COPENHAGEN
PRAGUE
COLOGNE
DUESSELDORF
FRANKFURT
TRIPOLI
SKOPJE
PODGORICA
ISTANBUL
BELGRADE
ZURICH
GOTHENBURG
:banana:
ljubav_aha January 30th, 2009, 01:58 AM Smiješan/na si !!! Komentarisati ovako glupe zaključke je još gluplje, a na taj nivo se ne bih spuštao.
Savjet chillaj malo :)
F-Off,od zavrsetka rata pisu senzacionalne vijesti
moj prethodni post nije uopste zakljucak,vec savjet,udalji se od citanja vijesti koje su napisane iz prostog razloga,ispuniti rubriku i prodati u narednom broju magazina,novina i sl.
aj em chillex,hvala na svjetu:)
leopol January 30th, 2009, 09:38 AM BH Airlines has confirmed the introduction of new flights in their Summer 2009 timetable.
Thanks to increasing the fleet, BH Airlines will offer flights to 8 new destinations:
Prague from March 2009
Vienna from March 2009
Tripoli from March 2009
All other flights will remain, except the flight to Stuttgart, which terminates in March 2009.
The airline has announced flights from Tuzla International Airport to Frankfurt from March 2009.
From March 2009, BH Airlines flyes to 17 destinations-
SARAJEVO hub
BANJALUKA
MOSTAR
TUZLA
VIENNA
COPENHAGEN
PRAGUE
COLOGNE
DUESSELDORF
FRANKFURT
TRIPOLI
SKOPJE
PODGORICA
ISTANBUL
BELGRADE
ZURICH
GOTHENBURG
:banana:
:cheers::cheers::cheers:
corvus_edin January 30th, 2009, 03:12 PM From DUS to ...?
What destination?
glukon January 31st, 2009, 10:32 AM Ma nek ima iz Kopenhagena, od Osla do Kopenhagena ima uvijek letova tako da mi je lako skoknuti tamo pa za BiH.
Ima li gdje kakva stranica da se može naći vrijeme leta i eventualne narudžbe istih?
FaceOff January 31st, 2009, 02:07 PM From DUS to ...?
What destination?
Još ništa nije potvrđeno, osim da će se uvesti letovi i za Duesseldorf.
100% će let biti do Sarajeva i obratno, a vjerovatno postoji mogućnost da bude via Banja Luka ili Mostar. Uskoro će čelni ljudi BH Airlinesa iz Istanbula objaviti ljetni red letenja sa svim detaljima.
mic of Orion February 2nd, 2009, 03:26 PM iam neko nove Sarajevo Airport pics ??? fala puno :)
FaceOff February 9th, 2009, 12:20 PM 06-02-2009.
U toku su završni pregovori oko nabavke mlaznog aviona
Generalni direktor aviokompanije Turkish Airlines Temel Kotil i glavni direktor bh. avioprijevoznika BH Airlines Nudžeim Rečica sa saradnicima, razgovarali su jučer u Istanbulu oko nabavke prvog mlaznog aviona kapaciteta 150 mjesta za potrebe bh. kompanije. Iz pouzdanih izvora saznajemo da se radi o avionu Boeing 737-400, te da se njegova isporuka očekuje početkom Maja 2009. godine. Nabavka drugog mlaznog aviona planirana je za proljeće 2010. čime bi udio bh. avioprijevoznika na sarajevskom aerodromu porastao na skoro 50 procenata.
Pored razgovora o nabavci aviona, bilo je razgovora i u vezi buduće joint-venture saradnje dvaju prijevoznika na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo, te o školovanju naših posada i mehaničara u Školskom centru Turkish Airlinesa u Istanbulu.
http://www.bhairlines.ba/bs/novosti/04022009.php?img=04022009&img_title=Pregovori
BosniaHerzegovina February 10th, 2009, 10:43 AM ^^
Jedva cekam!
http://vliegtuighomepage.nl/b7378thy.jpg
leopol February 10th, 2009, 11:27 AM Nisam siguran da ce biti 737-400 jer postoji samo teoretska sansa da se pronadje primjerak mladji od 10 godina, a svi THY su stariji od 10 godina.
Ako je Boeing, morao bi biti 737-600/700, vjerovatno 700.
Ili da im se progleda kroz prste po pitanju starosti aviona, nekim anexom ugovora...
Ban.BL February 10th, 2009, 12:51 PM iskreno nadam se da im nece gledati kroz prste
skingrad February 11th, 2009, 02:45 AM Bas fino sto ce imati linije i po BiH gradovima.
mirza-sm February 12th, 2009, 01:50 PM BH Airlines has confirmed the introduction of new flights in their Summer 2009 timetable.
Prague from March 2009
Vienna from March 2009
Tripoli from March 2009
:banana: :banana: :banana:
:cheers: :cheers: :cheers:
FaceOff February 12th, 2009, 02:02 PM :banana: :banana: :banana:
:cheers: :cheers: :cheers:
Ipak svi letovi planirani mlaznim avionom idu od maja, jer se tad očekuje isporuka B737.
AdnanPD February 12th, 2009, 02:23 PM Mirza sav sretan jer ce da sleti tik do Scanie :D
FaceOff February 25th, 2009, 06:58 PM Od 1.maja B&H Airlines uvodi let za Štokholm (petkom).
Od 4.maja ide let za Kopenhagen (ponedjeljkom i četvrtkom), a od 2. maja za Geteborg (srijedom i subotom).
www.bhairlines.ba
http://www.arlanda.se/en/Traveller-information/Before-a-journey/Destination-guide/
http://www.cph.dk/CPH/UK/Newsroom/News/2009/New+routes+and+new+airline.htm
AdnanPD February 25th, 2009, 07:04 PM Od 1.maja B&H Airlines uvodi let za Štokholm (petkom).
Od 4.maja ide let za Kopenhagen (ponedjeljkom i četvrtkom), a od 2. maja za Geteborg (srijedom i subotom).
:banana::cheers:
leopol February 26th, 2009, 12:15 PM I dalje smatram da je svakodnevni let za Zurich od najvece vaznosti, u smislu hub-a za USA, Australiju i ostatak EU.:ohno:
leopol March 10th, 2009, 04:51 PM Dragan Čavić
Vladini avioni koštaju građane RS-a milione
Predsjednik Demokratske partije (DS) Dragan Čavić ocijenio je danas da Vlada RS-a mora položiti račune građanima povodom utroška velikih novaca poreznih obveznika za subvencioniranje leta aviona austrijske aviokompanije iz Salzburga do Banje Luke.
„Djeluje gotovo nevjerovatno da je Vlada RS-a prošle godine na ime subvencioniranje leta aviona austrijske aviokompanije iz Salzburga 'Austrodžet' na liniji Banja Luka-Salzburg-Banja Luka potrošila 1.153.546,47 KM“, rekao je Čavić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.
On kaže da je taj "bombastično“ najavljeni zajednički projekt Vlade RS-a i austrijskog partnera s kraja 2007. doživio potpuni fijasko, jer je entitetska vlada od maja do oktobra 2008. plaćala let praznog aviona na navedenoj relaciji gotovo 100.000 eura mjesečno privatnoj aviokompaniji iz Salzburga.
Čavić je kritikovao i drugi Vladin "nerentabilan posao“ jer je u vrijeme velike ekonomske i globalne krize odobrila Skupštini javnog preduzeća "Skaj Srpska“, na čijem je čelu premijer Milorad Dodik, da donese odluku o kupovini dva nova putnička dvomotorna aviona vrijednosti do 48 miliona dolara, što po srednjem kursu iznosi 74,7 miliona KM.
"Ako se ima u vidu da na ovaj iznos treba dodati PDV i troškove osposobljavanja ovih aviona za redovnu upotrebu, stručnjaci procjenjuju da će ovo koštati oko 90 miliona KM. U trenutku kada Vlada RS-a javno objavljuje mjere štednje radi ublažavanja efekata globalne krize, istovremeno ne objavljuje da će 90 miliona KM ove godine utrošiti za kupovinu aviona, a svima je poznato da se širom svijeta aviokompanije zatvaraju zbog krize ili ih subvencionišu države vlasnici nacionalnih aviokompanija“, kazao je predsjednik DP-a.
Čavić je dodao da, budući da je evidentno da je Vlada RS-a koristila novac iz Investiciono-razvojne banke (IRB) s računa sredstava privatizacije, ima razloga da se sumnja da se ova sredstva "koriste bez ikakve kontrole i javnog uvida u namjenu i procedure, i da se ogromna sredstva plasiraju iz IRB-a za javnosti potpuno nepoznate namjene“.
On poziva Vladu RS-a i da hitno podnese izvještaj Narodnoj skupštini RS-a o utrošku sredstava od privatizacije s računa u IRB-u, kao i Službu revizije javnog sektora RS-a i glavnog revizora Boška Čeku da što prije izvrše reviziju poslovanja IRB-a s posebnim naglaskom na korištena sredstva od privatizacije dok ih "još ima“.
Demokratska partija smatra da, dodao je Čavić, Vlada RS-a već sada treba pristupiti izradi rebalansa budžeta za 2009. i projektovati budžetsku potrošnju bez bilo kakvih investicija u administrativne objekte, još restriktivnijim mjerama za redukciju troškova, s jasno propisanim mjerama za podsticaje proizvodnje i mjerama za pomoć socijalno najugroženijem stanovništvu.
ljubav_aha March 11th, 2009, 04:48 AM prosto vjerovatno ^^
vijest iz prosle godine :"BANJALUKA - Vlada RS i austrijska kompanija „Austrojet“ uradiće studiju o ekonomskoj isplativosti avio-linije Banjaluka-Salcburg tek za šest meseci, odnosno kada istekne ugovor o prevozu putnika. Po dosadašnjim podacima, ova relacija je neisplativa jer u proseku bude 15 putnika u avionu koji ima 37 sedišta. "
http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=42224
amriiich March 13th, 2009, 12:15 AM Program BH AIRLINESA „Skandinavija 2009“ predstavljen našim Ambasadama u Kraljevini Danskoj.
I U KRALJEVINI ŠVEDSKOJ !
Delegacija BH Airlinesa boravila je protekle sedmice u Skandinaviji gdje se susrela sa ambasadorima Bosne i Hercegovine u Kraljevini Danskoj Nj. E. Gosp. Muhamedom Hajdarevićem, te ambasadorom u Kraljevini Švedskoj Nj.E. Gosp. Darkom Zelenikom.
U srdačnoj atmosferi i gostoprimstvu, izložen je program letova BH Airlinesa iz Sarajeva prema destinacijama u Danskoj i Švedskoj. Domaćini su srdačno podržali planove bh avio prijevoznika te su obećali svesrdnu pomoć u realizaciji ovog cjelogodišnjeg projekta.
Uz pomoć obje ambasade, održan je i sastanak sa postojećim medijima na našem jeziku tako da će se informacije o programu „Skandinavija 2009.“ brzo proširiti među BH dijasporom.
Tokom boravka u Skandinaviji, obavljeni su razgovori i sa aerodromima Kopenhagen - Kastrup, Geteborg – Landvetter i Štokholm – Arlanda, gdje su precizirani detalji oko prihvata naših aviona.
ljubav_aha March 13th, 2009, 06:26 PM statistika broja osoba iz dijaspore pokazuje da je najvisi broj dijasporaca u skandinavskim zemljama iz BL i BL regije,raja obicno vozi,ili putuje avionom do ZG aerodroma
BosniaHerzegovina March 16th, 2009, 05:49 PM http://farm4.static.flickr.com/3570/3355904801_a62aa340de_b.jpg
ljubav_aha March 16th, 2009, 07:48 PM slubena vijest sa sluzbene stranice je da su ipak u pitanju B737-400,krntije od aviona,vazno je da su u ugovoru spomenuti i potpisani avioni od 10 i ispod 10 godina, a ipak stizu stariji avioni,takvim aktom je legalo prekresen ugovor,ali zna turkish airline sto radi,respekt ispod nivoa
FaceOff March 16th, 2009, 07:52 PM Gdje si to vidio/vidjela???
Osim što na bhairlines.ba piše da će vjerovatno biti B737-400, ali nigdje službenu vijest ne vidim.
cross March 16th, 2009, 08:06 PM statistika broja osoba iz dijaspore pokazuje da je najvisi broj dijasporaca u skandinavskim zemljama iz BL i BL regije,raja obicno vozi,ili putuje avionom do ZG aerodroma
U to sam se i osobno uvjerio prije koju godinu kad sam letio iz Sarajeva za Goetheborg i nazad za Zagreb.
Zato Croatia ove godine uvodi redovitu liniju Goetheborg-Zagreb.
SAS je već uveo liniju Stockholm-Zagreb.
P.S. Jedna zanimljiva zgodica. Iz Sarajeva sam letio Flynordicom (low-cost kompanija) i budući da nisam imao sitno eura a ni švedskih kruna, nisam si mogao ništa kupiti za popiti i pojesti u avionu.
Ali pored mene je sjedio neki Cigo sa Veselog Brijega (doratno romsko naselje u BL) i odmah se spremno ponudio za čašćenje, onako velikodušno na bosanski način. Naravno, odmah je uslijedila i čašica razgovora koja je trajala sve do slijetanja.:cheers:
cross March 16th, 2009, 08:16 PM statistika broja osoba iz dijaspore pokazuje da je najvisi broj dijasporaca u skandinavskim zemljama iz BL i BL regije,raja obicno vozi,ili putuje avionom do ZG aerodroma
Da, ljudima iz sjeverozapadnog dijela Bosne (Banja Luka, Prijedor, Bihać) uvijek će biti komotnije koristiti zagrebački aerodrom zbog blizine. :)
ljubav_aha March 16th, 2009, 09:38 PM Gdje si to vidio/vidjela???
Osim što na bhairlines.ba piše da će vjerovatno biti B737-400, ali nigdje službenu vijest ne vidim.
06-02-2009.
Generalni direktor aviokompanije Turkish Airlines Temel Kotil i glavni direktor bh. avioprijevoznika BH Airlines Nudžeim Rečica sa saradnicima, razgovarali su jučer u Istanbulu oko nabavke prvog mlaznog aviona kapaciteta 150 mjesta za potrebe bh. kompanije. Iz pouzdanih izvora saznajemo da se radi o avionu Boeing 737-400, te da se njegova isporuka očekuje početkom Maja 2009. godine. Nabavka drugog mlaznog aviona planirana je za proljeće 2010. čime bi udio bh. avioprijevoznika na sarajevskom aerodromu porastao na skoro 50 procenata.
Pored razgovora o nabavci aviona, bilo je razgovora i u vezi buduće joint-venture saradnje dvaju prijevoznika na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo, te o školovanju naših posada i mehaničara u Školskom centru Turkish Airlinesa u Istanbulu.
ne pise u clanku "vjerovatno" ^^
FaceOff March 17th, 2009, 01:44 AM 06-02-2009.
ne pise u clanku "vjerovatno" ^^
Ta informacija stoji odavno. Sama formulacija "iz pouzdanih izvora" mi je dovoljno nevjerodostojna, da posumnjam u nju. Mislim da to nije 100%, iako je moguce da se desi i takav scenario, mada se po kuloarima prica da bi to mogao biti i B737-700. U svakom slucaju, dok se ne dogodi isporuka aviona, necemo 100% znati.
corvus_edin March 17th, 2009, 02:06 AM Da, ljudima iz sjeverozapadnog dijela Bosne (Banja Luka, Prijedor, Bihać) uvijek će biti komotnije koristiti zagrebački aerodrom zbog blizine. :)
Da uz to jos postoji adekvatan vozni red ZB-BI bila bi milina
cross March 17th, 2009, 02:09 AM Da uz to jos postoji adekvatan vozni red ZB-BI bila bi milina
Što? Pa ima barem dva-tri puta dnevno bus iz Zagreba za Bihać i obratno, zar ne?
corvus_edin March 17th, 2009, 02:12 AM ^^ mislim na zeljeznicu
cross March 17th, 2009, 02:22 AM ^^ mislim na zeljeznicu
Sad sam baš provjerio informaciju na web-stranici zagrebačkog autobusnog kolodvora.
Nažalost, ZG-BI vozi svaki dan, ali samo jedanput dnevno. Premalo.:ohno:
Sjećam se, onih godina poslije rata, linija Zagreb-Sarajevo išla je više puta dnevno preko Bihaća, jer se tada moglo ići samo onuda.
A vezano za željeznicu...načekat ćemo se mi još dok se osposobi Unska pruga i krenu vlakovi iz Zagreba prema Bihaću.
Prijedor i Banja Luka su tu u puno boljem položaju (što se tiče i cestovnog i željezničkog prometa).
corvus_edin March 17th, 2009, 02:28 AM Nazalost - preko 300.000 stanovnika ostaviti da budu infrastrukurelno na dnu...
14 godina poslje 2. SR smo bili bolji nego sada.
cross March 17th, 2009, 02:41 AM Nazalost - preko 300.000 stanovnika ostaviti da budu infrastrukurelno na dnu...
14 godina poslje 2. SR smo bili bolji nego sada.
Slažem se. Bihać i cijela Cazinska krajina su ostali nekako po strani.
Ne pripadaju ni Sarajevu, ni Banjoj Luci, ni Zagrebu, ni Splitu...u bilo kojem pogledu.
Možda bi Bihać trebao početi razmišljati o obnovi aerodroma Željava za civilne svrhe. U pogledu željeznice proritet je obnova Unske pruge (to bi podjednako bilo važno i za Hrvatsku).
A da ne govorim o cestovnim prioritetima (prema Sarajevu, B. Luci, Zagrebu i Splitu). Kažu da bi sisačka A11 trebala nekad u budućnosti nastaviti put Bihaća.
FaceOff March 17th, 2009, 02:42 AM Skrecete s teme!!!
ljubav_aha March 17th, 2009, 02:49 AM Ta informacija stoji odavno. Sama formulacija "iz pouzdanih izvora" mi je dovoljno nevjerodostojna, da posumnjam u nju. Mislim da to nije 100%, iako je moguce da se desi i takav scenario, mada se po kuloarima prica da bi to mogao biti i B737-700. U svakom slucaju, dok se ne dogodi isporuka aviona, necemo 100% znati.
razumije,jeste malo komicno napisati na stranici aviokompanije "iz pouzdanih izvora":lol:
ne razumijem,kako jos ne znaju koji ce imati avion, a ugovor o poslovanju je vec potpisan :nuts:
ljubav_aha March 17th, 2009, 02:52 AM Slažem se. Bihać i cijela Cazinska krajina su ostali nekako po strani.
Ne pripadaju ni Sarajevu, ni Banjoj Luci, ni Zagrebu, ni Splitu...u bilo kojem pogledu.
Možda bi Bihać trebao početi razmišljati o obnovi aerodroma Željava za civilne svrhe. U pogledu željeznice proritet je obnova Unske pruge (to bi podjednako bilo važno i za Hrvatsku).
A da ne govorim o cestovnim prioritetima (prema Sarajevu, B. Luci, Zagrebu i Splitu). Kažu da bi sisačka A11 trebala nekad u budućnosti nastaviti put Bihaća.
obnova aerodroma zeljava,pa zar nije bolje restaurirati aerodrom kao avio-muzej:)
cross March 17th, 2009, 02:58 AM obnova aerodroma zeljava,pa zar nije bolje restaurirati aerodrom kao avio-muzej:)
Ima ga dovoljno i za muzej i za promet.:)
ljubav_aha March 17th, 2009, 03:52 AM koja je udaljenost zeljave od bihaca ?
sad,sam nasla,ispod 10 km,tacnije oko 7 km
ljubav_aha March 17th, 2009, 04:54 AM Ima ga dovoljno i za muzej i za promet.:)
mozda ,sad sam nasla podatak da aerodorm zeljavaje vecim dijelom u vlasnistvu hrvatske,znaci manji dio pripada BiH,isto tako,u svedskoj su napravili muzej od ovakovog tipa aerodorma,no s ozbirom da su dvije drzave vlasnice jednog aerodorma,to vec asocira na komplikacije,na zalost:ohno:
Ban.BL March 17th, 2009, 10:25 AM Slažem se. Bihać i cijela Cazinska krajina su ostali nekako po strani.
kako mislis u civilne svrhe prilagoditi zeljavu? sta da boing 737 uleti u tunel? da mi je to vidjeti
A istina je da je Bihac ostao u zapecku, jbg ratovali ste sa svim blizim gradovima, a SA je daleko, a i nije ih briga za vas.
ljubav_aha March 17th, 2009, 03:47 PM kako mislis u civilne svrhe prilagoditi zeljavu? sta da boing 737 uleti u tunel? da mi je to vidjeti
A istina je da je Bihac ostao u zapecku, jbg ratovali ste sa svim blizim gradovima, a SA je daleko, a i nije ih briga za vas.
tvoj rezon je ravan prekrizenoj nuli^^
zeljava nije samo tunel,inace,Bihac ne treba aerodrom,
aerodorm u BL je takodjer mrtav,izgradjen novi toranj,sve je spremno,a nema ugovora,ironija slucaja
Ban.BL March 17th, 2009, 04:53 PM ima li zeljava dovoljnu duzinu piste nad zemljom i dobar pristup za prilet.
A BL aerodrom je posebna tema, sramota, a oranj bi imao svoju funkciju da komsije iz drugog entteta nisu sve uradili da on ne vrsi svoju finkciju i da zjapi, a nema onu funkciju zbog koje je izgradjen.
FaceOff March 17th, 2009, 05:24 PM Ti si ocito malo pobrkao koncepciju podzemnog aerodroma. Pa nece avioni slijetati u tunel pod zemljom.
Aerodrom kao i svaki aerodrom, sa potpuno normalnim pistama, samo sto u brdu postoje hangari, tuneli, prolazi ...
Inače aerodrom Zeljava je imao 5 pisti (3 duzine 2400m, jednu duzine 2450m i jednu duzine 2600m), od kojih se jedna cijela nalazi u BiH, jedna u Hrvatskoj, a ostale su ispresijecane drzavnom granicom.
Uostalom evo slike:
http://img230.imageshack.us/img230/2470/zeljava.jpg
Ban.BL March 17th, 2009, 05:26 PM mislio sam da je dolet tj kraj piste u tunelu.
FaceOff March 17th, 2009, 05:35 PM Mislim da bi se ova pista koja se nalazi u BiH mogla iskoristiti za formiranje turistickog aerodroma, steta je da je jedan dio BiH potpuno paralizovan kad je rijec o zracnom prometu.
Inace, pocetak piste se nalazi nekih 500 metara (505m) od izvora rijeke Klokot iz kojeg Bihac crpi pitku vodu, a to je i jedno od najpopularnijih izletista. Nikad nisam znao da je pista tako blizu iako sam prije rata imao priliku obici Zeljavi, doduse bio sam dijete, ali se sjecam da je silno obezbjedjenje bilo jezivo.
http://img25.imageshack.us/img25/8461/zeljava2.jpg
Ban.BL March 17th, 2009, 05:53 PM aerodrom u BL se skoro ne koristi i ne ocekuj da ce biti ista s zelavom dok se ovaj ne pokrene
ljubav_aha March 18th, 2009, 04:25 AM ima li zeljava dovoljnu duzinu piste nad zemljom i dobar pristup za prilet.
A BL aerodrom je posebna tema, sramota, a oranj bi imao svoju funkciju da komsije iz drugog entteta nisu sve uradili da on ne vrsi svoju finkciju i da zjapi, a nema onu funkciju zbog koje je izgradjen.
ti si bas nakaradno-politicki opterecena osoba:nuts:
molim te objasni,zasto aerodorm u BL ne koristi latinicu na ulazu u aerodrom kao i lista letova,sve cirilicom:lol:
Ban.BL March 18th, 2009, 10:27 AM ti si bas nakaradno-politicki opterecena osoba:nuts:
molim te objasni,zasto aerodorm u BL ne koristi latinicu na ulazu u aerodrom kao i lista letova,sve cirilicom:lol:
ne nego si ti nakaradno-politicki opterecena, ovo nema veze s politikom sto sam ja iznosio, nego sa ekonomijom. Veci grad, vece trziste, aerodrom u upotrebi, drugo je sto ti ocigledno na pomen BL imas negativne konotacije i odmah skaces.
A tvoja opterecenost i netolerancija se vidi po cinjenici da ti smeta cirilica.
corvus_edin March 18th, 2009, 11:00 AM ^^ tema je dovoljno diskutovana - ne budite redundantni
FaceOff March 18th, 2009, 01:04 PM Ne smeta nkom cirilica, ali je retardirano imati website aerodroma samo na cirilici, jer je to ocit dokaz nekakvog inacenja.
Pogledaj web stranicu beogradskog aerodroma, sve ce ti biti jasno.
Sto se aerodroma Bihac tice. Bihac uopste nema ambicije da izgradi medjunarodni aerodrom koji bi mogao parirati sarajevskom, mostarskom, tuzlanskom i banjalauckom aerodromu.
Ovdje se govori o formiranju manjeg turistickog aerodroma, koji bi bio u mogucnosti primati manje avione, prije svega zbog ogromnih turistickih potencijala Nacionalnog Parka Une i Plitvicka jezera u Hrvatskoj.
Osim toga aerodrom je Bihacu potreban zbog cinjenice da ovaj dio BiH mora imati barem mogucnost da se ostvari zracna veza sa Sarajevom i ostalim aerodromima u BiH.
Ban.BL March 18th, 2009, 01:12 PM ovo je nova neka stranica, prije je bila cirlicna i engleska verzija. To je vjerovatno tj. sigurno privremeno, jer je novi neki sajt.
FaceOff March 18th, 2009, 03:44 PM A sto se banjaluckog aerodroma tice, kada bi postojala politicka volja da se formira drzavna aviokompanija, bez ikakvih sumnji bi ovaj aerodrom kao focus city imao veci promet i mogao bi, u manjem obimu naravno, biti isto ono sto je Split u Hrvatskoj u odnosu na zagrebacki aerodrom.
Ali na takvo nesto vlasti RS-a nikad nece pristati, a potencijalna Sky Srpska nema teorije da od ovog aerodroma napravi bilo sta. Ionako se aerodrom odrzava u zivotu zahvaljujuci BH Airlines-u.
Ban.BL March 18th, 2009, 04:16 PM mene samo zivo interesuje kako vi u svemu vidite rjesenje u nekim centralizacijama. Pa ima CG 600 000 sta ili MKD 2 miliona, pa imaj opet bolje avio kompanije nego FBH. Kakve to veze ima kolika je drzava, imala milion vise ili manje svejedno je.
A nije jedina vlast RS koja to nece, nece ni narod. A BL aerodrom ni jedna nacionlana kompanija per se ne moze oporaviti.
ljubav_aha March 18th, 2009, 05:58 PM ne nego si ti nakaradno-politicki opterecena, ovo nema veze s politikom sto sam ja iznosio, nego sa ekonomijom. Veci grad, vece trziste, aerodrom u upotrebi, drugo je sto ti ocigledno na pomen BL imas negativne konotacije i odmah skaces.
A tvoja opterecenost i netolerancija se vidi po cinjenici da ti smeta cirilica.
^^:lol: ne smeta meni nijedno pismo,ali mi nije jasno da sluzbena stranica BL aerodroma ne koristi latinicu:lol: kao ni znak zgrade BL aerodroma
kako objasnajvas ne koristenje latinice na znakovima koji oznacavaju grad ili selo?
ljubav_aha March 18th, 2009, 06:00 PM mene samo zivo interesuje kako vi u svemu vidite rjesenje u nekim centralizacijama. Pa ima CG 600 000 sta ili MKD 2 miliona, pa imaj opet bolje avio kompanije nego FBH. Kakve to veze ima kolika je drzava, imala milion vise ili manje svejedno je.
^^ zar stvarno ne kuzis :nuts:
plus georgrafski polozaj,lokacija,lokacija,lokacija
Ban.BL March 18th, 2009, 06:20 PM ^^:lol: ne smeta meni nijedno pismo,ali mi nije jasno da sluzbena stranica BL aerodroma ne koristi latinicu:lol: kao ni znak zgrade BL aerodroma
kako objasnajvas ne koristenje latinice na znakovima koji oznacavaju grad ili selo?
za stranicu sam ti objasnio, a za putokaze inormisis se malo donesen je novi zakon.
A kad smo vec kod toga sto vi ne koristitecirilicu nego smao latinicu? ko o cemu... (nastavi)
Ban.BL March 18th, 2009, 06:21 PM ^^ zar stvarno ne kuzis :nuts:
plus georgrafski polozaj,lokacija,lokacija,lokacija
ne kuzim, jer za dobro funkcionisanje aerodrom je potrebno malo vise od toga da se neka kompanija zove nacionalnom
ljubav_aha March 18th, 2009, 09:36 PM za stranicu sam ti objasnio, a za putokaze inormisis se malo donesen je novi zakon.
A kad smo vec kod toga sto vi ne koristitecirilicu nego smao latinicu? ko o cemu... (nastavi)
BanBL,a ko su to "VI" :nuts: ja nisam ni tam' ni vam',o cemu ti:ohno:
bilo je krajnje vrijeme za novi zakon,horeeey
iskreno receno,federacija i RS se prepucavaju dok mogu,dok im je CEFJ,i nijedna nisu u pravu,ali ipak, ne koristiti na BL aerodormu znak na latinicnom pismu kao i tabelu letova,to je bas komicno
Ban.BL March 19th, 2009, 12:30 AM BanBL,a ko su to "VI" :nuts: ja nisam ni tam' ni vam',o cemu ti:ohno:
bilo je krajnje vrijeme za novi zakon,horeeey
iskreno receno,federacija i RS se prepucavaju dok mogu,dok im je CEFJ,i nijedna nisu u pravu,ali ipak, ne koristiti na BL aerodormu znak na latinicnom pismu kao i tabelu letova,to je bas komicno
vi ti koje ti zastupas s kojima se identifikujes tj suprotni od ovih s kojima se ne identifikujes.
I narvno ne odgovori sto se u FBH ne koristi cirilica.
Ja sam bio x2x na aerodormu i cini mi se da je bila cirilica i engleski, ali ne garantujem. S tim da taj aerodrom ne znam i radi li, tako da nce to niko ni vidjeti.
ljubav_aha March 19th, 2009, 01:56 AM vi ti koje ti zastupas s kojima se identifikujes tj suprotni od ovih s kojima se ne identifikujes.
Ban BL,pa ti si stvarno politicki nastrojen:lol:
samo sma kritikovala poslovnu neprofesonalnost kojoj se svako smije,a ti uporno pises kako sam na necijoj strani,pitam se kako bi objasnio cijeli slucaj strancima iz druge zemlje kojima to uopse nije jasno
Ban.BL March 19th, 2009, 08:17 AM Ban BL,pa ti si stvarno politicki nastrojen:lol:
samo sma kritikovala poslovnu neprofesonalnost kojoj se svako smije,a ti uporno pises kako sam na necijoj strani,pitam se kako bi objasnio cijeli slucaj strancima iz druge zemlje kojima to uopse nije jasno
nikako, jer niko to ni ne vidi. Mislim da je to najmanji problem BL aerodorma, a ti ga vidis kao najveci i onda meni kazes da sam politicki nastrojen. Kako stalno mijenjas teze.
ljubav_aha March 19th, 2009, 04:32 PM Ban BL,to je moja struka,znaci iz doticnog razloga mi je posebno smijesno,jer je vrlo neprofesionalno,ne koristiti sluzbeni jezik avijacije u avio industriji :nuts:
FaceOff March 19th, 2009, 06:19 PM BH Airlines u kooperaciji sa Turkish Airlines-om od 30.3. uvodi let Tuzla-Frankfurt (ponedjeljkom i srijedom)
www.tuzla-airport.ba
Ban.BL March 19th, 2009, 07:22 PM Ban BL,to je moja struka,znaci iz doticnog razloga mi je posebno smijesno,jer je vrlo neprofesionalno,ne koristiti sluzbeni jezik avijacije u avio industriji :nuts:
ja to uopste ne sporim, ali to je najmanji problem BL aerodroma
BosniaHerzegovina March 19th, 2009, 11:18 PM BH Airlines u kooperaciji sa Turkish Airlines-om od 30.3. uvodi let Tuzla-Frankfurt (ponedjeljkom i srijedom)
www.tuzla-airport.ba
Bravo, kad nam dolazi taj novi avion?
ljubav_aha March 20th, 2009, 03:28 AM As part of the privatisation of the airline, first Boeing 737 will be delivered from Turkish Airlines by April 2009, and second in spring 2010.As of 03 June 2008, the average age of the B&H Airlines fleet is 12.8 years.
http://exyuaviation.blogspot.com/2009/02/bh-to-get-b737-400.html
After months of speculation regarding the aircraft the Bosnian national carrier B&H Airlines will receive since the airline was sold to Turkish Airlines, the company’s CEO has revealed that the aircraft in question is the Boeing B737-400. Recently a business meeting took place between Turkish Airline CEO, Temel Koti, and his Bosnian counterpart, Nudžeim Rečica. The two discussed which jet engine aircraft would best suit the Bosnian carrier. The two agreed that the best aircraft choice would be the Boeing B737-400. The aircraft should be in the BH fleet by May 2009 which would allow the company to open new services. A second jet engine aircraft should arrive during the spring period in 2010. The two new aircraft would allow new services to begin and therefore B&H Airlines would have a 50% share of traffic from its hub - Sarajevo Airport. The two also discussed how to manage the Sarajevo – Istanbul line and agreed that BH staff could be trained at the Turkish Airlines training centre in Istanbul.
The standard Boeing 737-400 has a capacity of 159 seats in a two class configuration. Turkish Airlines has a total of 9 aircraft of this type in its fleet. They are mostly used for domestic traffic inside Turkey. B&H Airlines currently has 2 aircraft both of which are the turboprop ATR72s.
leopol March 20th, 2009, 10:45 AM Mislim da je zaista marginalno pitanje na kojem jeziku su natpisi na BL aerodromu, sve dok on ima ovakavv marginalan status, koji ce tesko da se promijeni.
Mada znam za slucaj kada delegacija austrijske Alpine koja je dosla privatnim avionom nije znala sta da radi i kuda da krene na aerodromu:lol:
Ban.BL March 20th, 2009, 03:11 PM Debili austrijski, na BL aerodromu nemas se kud kretati, jer zgrada je precnika par metara.
ljubav_aha March 20th, 2009, 06:13 PM vas dvojica ^^ kao da ne kuzite sto je poslovna formalnost:nuts:
drugo aerodrom BL je pokusao osnovati sky srpska u pomoc srbijanca i crnogoraca,ali nije bilo dovljono putnika za redovne linije,a sto se tice aerodroma,moze naravno posluziti za cargo trasnport
mirza-sm March 20th, 2009, 09:39 PM propala Sky Srpska ili?
Ban.BL March 21st, 2009, 01:19 PM ljubav tako kaze... cekaj ne raduj se jos nije izvjesno
mirza-sm March 21st, 2009, 01:23 PM za stranicu sam ti objasnio, a za putokaze inormisis se malo donesen je novi zakon.
Bogami koristimo ćirilicu na putokazima, svugdje su postavljeni dvojezični znakovi ;) barem u većim urbanim centrima za sad
mirza-sm March 21st, 2009, 01:23 PM ljubav tako kaze... cekaj ne raduj se jos nije izvjesno
što bih se radovao propasti kompanije u mojoj državi? :bash:
Ban.BL March 21st, 2009, 01:34 PM pitaj vecinu na ovom forum bolje da ti oni objasne zasto.
mirza-sm March 21st, 2009, 01:36 PM Ne zanima me većina, niti sam ikad generalizovao stvari u bilo kom trenutku, vezano za bilo šta ;)
Oni na ovom forumu koje misle onako na šta ti aludiraš, su totalni idioti ;)
corvus_edin March 21st, 2009, 04:22 PM što bih se radovao propasti kompanije u mojoj državi? :bash:
Tako je mirza!
U ostalom: i to neprestalno aludiranje bl-a na nekakve nebulozne stavove ide mi na živce i apsoluto nepotrebno.
AdnanPD March 21st, 2009, 04:24 PM pitaj vecinu na ovom forum bolje da ti oni objasne zasto.
Jao kako generalizujes :ohno:
amriiich March 21st, 2009, 04:47 PM pitaj vecinu na ovom forum bolje da ti oni objasne zasto.
Ako su takva razmisljanja iz RS-a za FBiH ne mora znaciti da je tako i obratno...ali opet generalizovanje...
Ban.BL March 21st, 2009, 05:06 PM nisu takva razmisljanja u RS, nas se ne tice sta se desava kod vas.
Mene licno interesuje koliko i HR s rtim da bih volio da svima ide super, bolje imati bogate u okolini nego bijedu.
amriiich March 21st, 2009, 06:31 PM nisu takva razmisljanja u RS, nas se ne tice sta se desava kod vas.
Mene licno interesuje koliko i HR s rtim da bih volio da svima ide super, bolje imati bogate u okolini nego bijedu.
Pa sto bi vas ustvari i zanimalo kao da zivimo u istoj drzavi ... :ohno: :D
a ovaj drugi dio si svakako u pravu
Ban.BL March 21st, 2009, 07:50 PM zasto bi me interesovao neko ko meni ne zeli dobro, a to se u vise navrata pokazalo tacnim, pa eto i danas s BL banerom.
BosniaHerzegovina March 21st, 2009, 07:51 PM Ovaj banBL je pravo dosadan!!!!
Nije mi jasno sto on dolazi ovde?
ljubav_aha March 22nd, 2009, 01:04 AM However Jat withdrew its aircraft from the airline in 2003 and therefore all operations ceased. Although Air Srpska was not a large airline, it was extremely unique having major agreements with airlines such as Swiss Air as well as being part of IATA (unusual for a small regional airline) , however this was mostly achieved due to Jat’s lobbying and support.
nakon toga,tacnije,nakon 5 i pol godina,sto se novo desilo u sky srpska ,prakticno NISTA,pocetna sluzbena stranica nema najave letova,avio komapnija uopste ne radi,a to stoje jos uvijek sluzebno prisutna,ne mijenja tok postojece situacije
ljubav_aha March 22nd, 2009, 01:42 AM zasto bi me interesovao neko ko meni ne zeli dobro, a to se u vise navrata pokazalo tacnim, pa eto i danas s BL banerom.
Ban BL, zasto nije napisano BL,RS,BiH,jer RS nije samostalna drzava
a komentar :No me gusta, las imagenes no son nitidas, se ven feas, la verdad 1 estrella le puse, pero se merecia O
I do not like, the images are not clear, they are ugly, the truth I gave 1 star, but they deserved O
je prilicno tacan,iz prostog razloga sto su objekti "nabacani" poput kolaza,a neko je spomenuo earthquaqe clock,je jedina odlicna ideja na banner
Doboj23 March 22nd, 2009, 08:50 AM mene samo zivo interesuje kako vi u svemu vidite rjesenje u nekim centralizacijama. Pa ima CG 600 000 sta ili MKD 2 miliona, pa imaj opet bolje avio kompanije nego FBH. Kakve to veze ima kolika je drzava, imala milion vise ili manje svejedno je.
A nije jedina vlast RS koja to nece, nece ni narod. A BL aerodrom ni jedna nacionlana kompanija per se ne moze oporaviti.
To nije istina! Ja nista nemam protiv stvaranja normalne kompanije za citavu BiH, a ne ove nekakve bolesne male kompanijice koje aludiraju na nacionalizam non stop. I vecina ce ti to reci jer tu sigurno mozemo uspjet.
BL aerodrom ima dobru geogr. lokaciju i sa ''focus city'' statusom moze da se brzo razvije.
sve sto je potrebno je politicka volja, narod se ionako ne pita ni za sta.
Godinama stvaraju kompanije tipa air srpska, bosna air, sky srpska itd. i sve propadaju. neka stvore jednu al vrijednu brate! balkan air, eto kompromisa :lol:
usput, ljubav_aha, Sky Srpska nije propala. Kompanija je tek formirana!
YU-AMC March 22nd, 2009, 09:55 AM Iz moga ugla ja nisam opazio nikakav nacionalizam kod airbosne/Bih airlines.
Ban.BL March 22nd, 2009, 10:14 AM Ban BL, zasto nije napisano BL,RS,BiH,jer RS nije samostalna drzava
a komentar :No me gusta, las imagenes no son nitidas, se ven feas, la verdad 1 estrella le puse, pero se merecia O
I do not like, the images are not clear, they are ugly, the truth I gave 1 star, but they deserved O
je prilicno tacan,iz prostog razloga sto su objekti "nabacani" poput kolaza,a neko je spomenuo earthquaqe clock,je jedina odlicna ideja na banner
imas 10 stranica o ovome vec napisanih, pa sad je izlisno pisati o tome.
Ubijedjen sam da su svi s ovog dijela fouma otisli gore i stavili 1 zjezdicu. Jer sam primijetio da je ocjena kad su krenuli da raspravljaju pala s 3,1 na 2,9. Ali dobro nema veze, to dsamo potvrdjuje moje tvrdnje.
Ban.BL March 22nd, 2009, 10:16 AM To nije istina! Ja nista nemam protiv stvaranja normalne kompanije za citavu BiH, a ne ove nekakve bolesne male kompanijice koje aludiraju na nacionalizam non stop. I vecina ce ti to reci jer tu sigurno mozemo uspjet.
BL aerodrom ima dobru geogr. lokaciju i sa ''focus city'' statusom moze da se brzo razvije.
sve sto je potrebno je politicka volja, narod se ionako ne pita ni za sta.
Godinama stvaraju kompanije tipa air srpska, bosna air, sky srpska itd. i sve propadaju. neka stvore jednu al vrijednu brate! balkan air, eto kompromisa :lol:
istina je da nema veze da li je kompanija nacionalna ili nije, ako je dobra uspjece. zasto se ide na neke bajke o unitarizmu odmahkao rjesenju svih problema. Kad to nije rjesenje. Eno imate velki br uspjesnih kompanija, a nisu nacionalne.
Doboj23 March 22nd, 2009, 11:01 AM ^^ Unitarizam je ovdje mogao biti jedini lijek za nas vazdusni prostor jer mi sami jos uvjek nismo dovoljno jaki, a uostalom SA aerodrom bi mogao dobro uticat na banjalucki sa one-stop flights...
i ti stvarno mislis da ce kod nas nekakva kompanija uspjet a da nije pokrenuta politickim putem? eeeh, ima tu rasprave druze. ko bi se na takvo sta privatno upustao na ovom prostoru...
Ban.BL March 22nd, 2009, 11:24 AM ^^ Unitarizam je ovdje mogao biti jedini lijek za nas vazdusni prostor jer mi sami jos uvjek nismo dovoljno jaki, a uostalom SA aerodrom bi mogao dobro uticat na banjalucki sa one-stop flights...
i ti stvarno mislis da ce kod nas nekakva kompanija uspjet a da nije pokrenuta politickim putem? eeeh, ima tu rasprave druze. ko bi se na takvo sta privatno upustao na ovom prostoru...
mislim da ona kompanija koja bude pokrenuta politckim putem nikad nece uspjeti, jer se pokazalo da projekti koji se vode na taj nacin nisu predodredjeni na uspjeh. BiH kao drzava je jedan od tih projekata
Doboj23 March 22nd, 2009, 12:10 PM Pusti BiH kraju, nisam ti nista za BiH rekao niti me ikako zanima.
Pricam ti o avijaciji i nacinu razvijanja na tom polju.
Da ima politicke volje mogla bi se napravit kompanija svima potrebna, ali to je vrijeme proslo, sad nam je jos gore kad nas Croatia Airlines preko Zagreba vozi u svijet..eeeh brale
Ocito nisi dovoljno informiran o ovome...
glukon March 22nd, 2009, 01:13 PM ja ne razumijem što ovo onaj singidumum malo ovo ne sredi, očito je da ban.bl. spamuje temu, otvori si novu temu pa tamo o tome diskutuj, ko je skim ratovao i to...
daj moderatori malo ovo sredite!!!!
evo singidumum kada te treba, nema te a da je neki adnan, mirza, sarajevo, mostarac nešto ovako rekao davno bi dobio ban a ne samo opomenu
Ban.BL March 22nd, 2009, 01:43 PM Pusti BiH kraju, nisam ti nista za BiH rekao niti me ikako zanima.
Pricam ti o avijaciji i nacinu razvijanja na tom polju.
Da ima politicke volje mogla bi se napravit kompanija svima potrebna, ali to je vrijeme proslo, sad nam je jos gore kad nas Croatia Airlines preko Zagreba vozi u svijet..eeeh brale
Ocito nisi dovoljno informiran o ovome...
Informisan sam sasvim dovoljno
@glukon
znam da me mrzis iz dna duse i da samo pratis sta ja pisem, i onda kao Ban spamuje, ban ovo, ban ono, stvarno smaras vise, ali eto bavi se time kad nemas pametnija posla.
Doboj23 March 22nd, 2009, 09:35 PM Informisan sam sasvim dovoljno
Sumnjam.
Ban.BL March 22nd, 2009, 10:04 PM zasto sumnjas? Imam dobrog prijatelja koji je strucnjak u toj oblasti, pa nacujem od njega nesto. Tako da znam. A pogotovo sto je to vse vezano za ekonomiju nego samo vazduhoplovstvo.
ljubav_aha March 22nd, 2009, 11:13 PM Godinama stvaraju kompanije tipa air srpska, bosna air, sky srpska itd. i sve propadaju. neka stvore jednu al vrijednu brate! balkan air, eto kompromisa :lol:
osnovana krajem prosle godine,i leti iste linije kao air sprska
na pocetnoj stranici se nalazi samo info o kompaniji,to je sve,zasto ?
air srpska,sky srpska same difference
tavno je da su srbija i cnra gora odustale od poslovne kooperacije
Ban.BL March 22nd, 2009, 11:27 PM ma sky srpska jos ni ne funkcionise
ljubav_aha March 22nd, 2009, 11:30 PM imas 10 stranica o ovome vec napisanih, pa sad je izlisno pisati o tome.
Ubijedjen sam da su svi s ovog dijela fouma otisli gore i stavili 1 zjezdicu. Jer sam primijetio da je ocjena kad su krenuli da raspravljaju pala s 3,1 na 2,9. Ali dobro nema veze, to dsamo potvrdjuje moje tvrdnje.
lijepo sam pitala,zasto je na baneru napsiana BL ,RS,a nije dodana BiH,jer RS nije samostalna drzava?
sto se tice banera,jeste los,napisala sma razlog,i to nema veze sa mrznjom ,jer sam odredjeni broj godina odrastala u BL
ne razumijem,zasto stalno kukas da si ugorzen,kad je vec poznato da su sve tri strane u BiH ugroezene jedna od druge,svi se mrze,cijela psiholoska slika BiH je patoloskog karaktera
Ban.BL March 23rd, 2009, 12:37 AM nisam ja uopste ugrozen, jer zivim srecom u BL.
A ne da mi se pisati o tome baneru imas temu na 10 str. o tome, pa citaj.
ljubav_aha March 23rd, 2009, 12:40 AM BanBL,manjine se osjecaju ugrozenom grupom
ma cijela BiH situacija je bolesna
ljubav_aha March 23rd, 2009, 12:52 AM ma sky srpska jos ni ne funkcionise
sky srpska ima slicnu biducnost ako i air srpska,zar ne znas razlog nastanka sky srpske !
Rade Nagraisalović March 23rd, 2009, 12:56 AM sky srpska ima slicnu biducnost ako i air srpska,zar ne znas razlog nastanka sky srpske !
Ja znam, ali hocu tebe da cujem prvo. :)
Doboj23 March 23rd, 2009, 12:58 AM zasto sumnjas? Imam dobrog prijatelja koji je strucnjak u toj oblasti, pa nacujem od njega nesto. Tako da znam. A pogotovo sto je to vse vezano za ekonomiju nego samo vazduhoplovstvo.
Imam i ja, njih vise. Sad zavisi ko su nam ti prijatelji i na kojim su funkcijama. ;)
ljubav_aha March 23rd, 2009, 01:17 AM Ja znam, ali hocu tebe da cujem prvo. :)
air sprska je osnovana od strane vlade RS i JAT-a
sky srpska je osnovana samo od strane vlade RS
air srpska je imala leasnig na JAT-ove aviona
sky srpska kujue/kupila svoje
let-linije manje vise identicne banja luka zurich,banja luka beograd ,ne znam o drugim lnijama,znam d aje belo letova za bec,ali daaavnooo
otkud vladi RS tolike pare za kupovanje dva aviona?
Ban.BL March 23rd, 2009, 01:53 AM Imam i ja, njih vise. Sad zavisi ko su nam ti prijatelji i na kojim su funkcijama. ;)
nebitno je to, bitno je da se razumije.
Doboj23 March 23rd, 2009, 11:46 AM ^ Kako god. Uglavnom upravu si za politicku (ne)volju, ali za narod nisi.
Kada dobijate B734 od Turkish-a? Vidjeo sam da ce da leti i Tuzla-Frankfurt 2x sedmicno, to ce da obavljaju sa ATR-om?
ljubav_aha March 23rd, 2009, 03:26 PM vec sam postavila na prethodnoj stranici
prvi avion sitze u maju ,a drugi narEdne godine
ATR za TZ
ljubav_aha March 23rd, 2009, 04:22 PM letovi van sezona ce biti totalni gubitak
Doboj23 March 23rd, 2009, 04:33 PM Pa zavisi...jeli mislis samo za Tuzlu ili sve ostale van-sezonske letove BH Airlines-a?
ljubav_aha March 23rd, 2009, 04:48 PM sve,cudi me kako uopste rade analizu potraznje i ponude,kao i kompletnog marketinga:ohno:
Doboj23 March 23rd, 2009, 05:10 PM ^^ hehe, i mene isto tako.
Trebali bi da se fokusiraju na par aerodroma i da svoje kapacitete iskoriste letovima iskljucivo prema til aerodromima.
Ovaj ''novi'' red letenja im je bezveze po meni.
Trebaju da se fokusiraju na par destinacija kao:
Frankfurt u kooperaciji sa Lufthansom najmanje 7X (nekoliko via Banja Luka) uz Star valove
Munich isto u koop. sa LH 14-18X Star valovi
Bec/Vienna u koop. sa OS tj. LH 21X (4X via Banja Luka) Star valovi naravno
Zurich 7-10X, 4X via Banja Luka
Copenhagen 7X, hub Skandinavije (vise frekvencija, veci potencijal) 2X via Banja Luka
London/Amsterdam 4-7X
Istanbul 24-28X (radnim danima 3X, vikendom 2X) iskoristiti potencijal ove linije jer je load factor na linijama iz Sarajeva za Istanbul i obrnuto ekstremno visok kod BH Airlines-a, a takodjer i kod Turkish-a koji leti sa B738 za SJJ.
Skopje 7X, vecernji letovi sa povratkom iz Skopja rano u jutro
Beograd 7X takodjer vecernji
Zagreb kooperacija sa Croatia Airlines uz vecernje letove 7X
Podgorica/Pristina
Eto, dovoljno za Sarajevo i njegov potencijal za sada. Ionako sa flotom ne mogu dalje.
leopol March 23rd, 2009, 05:16 PM Da ponovim, ja mislim da je najvazniji Zurich kao najbolji prekookeanski hub za USA/canada, pa cak i za AUS!:cheers: I minimum 7x je potrebno za tamo...
Nije mi jasno sta ce im ovaj Wien, osim ako nije code share?:bash::bash::bash:
AdnanPD March 23rd, 2009, 05:18 PM Skandinavija je isto tako jako vazna.
leopol March 23rd, 2009, 05:23 PM Naravno, to niko ne spori...
Ban.BL March 23rd, 2009, 06:52 PM Skandinavija je isto tako jako vazna.
mislim da je "skandinavaca" najvise iz BL i okoline, tako da bi linija BL-Malme ili KPH bila pun pogodak.
ljubav_aha March 23rd, 2009, 07:02 PM skandinavci dolaze automobilima u BiH ,kao i vecina koji zive u evropskim drzavama,letovi su vazni za dijasporu iz SAD i kanade,koja leti najvise tokom sezona,tako da je kapcitet putnika minimalan van sezone
Ban.BL March 23rd, 2009, 07:06 PM pa dolaze autima, kad ne mogu drugacije.
ljubav_aha March 23rd, 2009, 07:14 PM to nije razlog,jer ne zele da rentaju auta,a zele i dalje ostati auto-mobilni
amriiich March 23rd, 2009, 07:22 PM Evo jos malo konkretno o Tuzlanskom aerodromu
Međunarodni aerodrom Tuzla završio je aktivnosti oko uspostave zračne linije za Frankfurt.
Linija će biti uspostavljena u sklopu ljetnog reda letenja i to od 30. marta ove godine i prometovat će dva puta sedmično, ponedjeljkom i srijedom.
Riječ je o polascima iz Tuzle u 15.00 sati te slijetanju u Frankfurt u 17.25 sati i povratku iz Frankfurta u 18.40 i dolasku u Tuzlu u 21.00 sat. Letove će obavljati BH Airlines u kooperaciji s Turkish Airlinesom.
Doboj23 March 23rd, 2009, 07:24 PM ^^ ban, pa zato sam i stavio da bi logicno bilo da iz Sarajeva najmanje dva leta budu via Banja Luka za Kopenhagen.
Malmo ti bas nema nikakve logike, ne znam odkud ti to.
leopol, Vienna/Bec je pun sarajlija i naroda iz okoline sarajeva, i ima tu jos mnogo faktora zasto ima toliko letova za Bec. Uostalom, Bec je mnogo blizi za presjedanje nego Zurich. Svakodnevni letovi iz Sarajeva do Beca su puni uvjek, dok za Zurich nisu, osim ako se ne leti via Banja Luka.
Sto se tice skandinavije, napisao sam da bi logicno bilo da se uvede svakodnevni let za Kopenhagen, jer je to ipak hub a Skandinaviju.
Skandinavija je puna krajisnika, pogotovo iz cazinske krajine koji koriste Zagreb. Sumnjam da bi oni koristili Banja Luku ako cijene nisu mnogo manje nego za Zagreb.
edit: tek sad vidim vijest o Tuzla-Frankfurt. Dolazak iz Tuzle u 17:25, a povratak iz FRA u 18:40
Sta ce taj avion da radi u Frankfurtu cak 1 h i 15 min ?! 40 minuta je vise nego dovoljno.
Neprofesionalno.
ljubav_aha March 23rd, 2009, 07:29 PM kompletno poslovanje nije logicno,prestanite sanjati
Ban.BL March 23rd, 2009, 07:35 PM to nije razlog,jer ne zele da rentaju auta,a zele i dalje ostati auto-mobilni
pa imas mnogo onih koji bi da budu tu za 2h i da se ne meltretiraju, noce po austriji i sl. zaj...ije. I koji ce itekako prije dati novac za rent-a-car, nego se maltretirati.
Inace po toj tvojoj logici onda netreba ni postojati avio saobracaj, jer o tom osnovu citavu evropu mozes otpisati.
Ban.BL March 23rd, 2009, 07:35 PM ^^ ban, pa zato sam i stavio da bi logicno bilo da iz Sarajeva najmanje dva leta budu via Banja Luka za Kopenhagen.
leopol, Vienna/Bec je pun sarajlija i naroda iz okoline sarajeva, i ima tu jos mnogo faktora zasto ima toliko letova za Bec. Uostalom, Bec je mnogo blizi za presjedanje nego Zurich. Svakodnevni letovi iz Sarajeva do Beca su puni uvjek, dok za Zurich nisu, osim ako se ne leti via Banja Luka.
Sto se tice skandinavije, napisao sam da bi logicno bilo da se uvede svakodnevni let za Kopenhagen, jer je to ipak hub a Skandinaviju.
Skandinavija je puna krajisnika, pogotovo iz cazinske krajine koji koriste Zagreb. Sumnjam da bi oni koristili Banja Luku ako cijene nisu mnogo manje nego za Zagreb.
edit: tek sad vidim vijest o Tuzla-Frankfurt. Dolazak iz Tuzle u 17:25, a povratak iz FRA u 18:40
Sta ce taj avion da radi u Frankfurtu cak 1 h i 15 min ?! 40 minuta je vise nego dovoljno.
Neprofesionalno.
vise poencijalnih putnika za skandinaviju bi bilo iz BL, nego iz SA, bar ja tako mislim.
A Malme mi je na pameti, jer je 1. jeftiniji aerodrom, 2. veliki broj dijaspre zivi u i u okolini Malmea.
AdnanPD March 23rd, 2009, 07:36 PM skandinavci dolaze automobilima u BiH ,kao i vecina koji zive u evropskim drzavama,letovi su vazni za dijasporu iz SAD i kanade,koja leti najvise tokom sezona,tako da je kapcitet putnika minimalan van sezone
Ja znam masu ljudi sto leti.
A idu na Splitski aerodrom jer imaju low-budget letovi.
corvus_edin March 23rd, 2009, 08:08 PM Da ima zeljeznicki-vozni red iz ZG za Bihac stalno bih letio avionom
Doboj23 March 23rd, 2009, 08:17 PM ^^ A Banja Luka-Bihac?
AdnanPD March 23rd, 2009, 08:22 PM ^^ A Banja Luka-Bihac?
Na isto mu dodje. Nema direktne linije BL-Bihac (voz)
cross March 23rd, 2009, 09:00 PM Na isto mu dodje. Nema direktne linije BL-Bihac (voz)
Ima s presjedanjem u Bosanskom Novom.:)
Imaš zato buseve.
AdnanPD March 23rd, 2009, 09:00 PM Ima s presjedanjem u Bosanskom Novom.:)
Imaš zato buseve.
Pa ima tako i voz iz Zagreba sa presjedanjem u Bos. Novom :)
AdnanPD March 23rd, 2009, 09:03 PM Nisi u pravu.
Vlak iz Zagreba vozi za Sarajevo bez presjedanja u Bos. Novom. Dvaput dnevno.
To znam ali on moze da izadje u Bos. Novom i da se uputi pravac Bihac ;)
cross March 23rd, 2009, 09:03 PM Pa ima tako i voz iz Zagreba sa presjedanjem u Bos. Novom :)
Nisi u pravu.
Vlak iz Zagreba vozi za Sarajevo bez presjedanja u Bos. Novom. Dvaput dnevno.
cross March 23rd, 2009, 09:14 PM To znam ali on moze da izadje u Bos. Novom i da se uputi pravac Bihac ;)
A da, u pravu si. Ti govoriš o presjedanju za Bihać, a ja mislim na Sarajevo.:hammer:
AdnanPD March 23rd, 2009, 09:17 PM A da, u pravu si. Ti govoriš o presjedanju za Bihać, a ja mislim na Sarajevo.:hammer:
I ja gledam o cemu "ovaj" prica :lol:
glukon March 23rd, 2009, 10:37 PM @bl.ban ne mrzim ja tebe a hvala Bogu nikoga nego mi ide na živce kada neko kao ti na primjer možeš spamati i provocirati bez ikakvih opomena pa čak ni post da se obriše dok neke druge singidumum odmah banuje...
neka se razlika pravi
Ban.BL March 23rd, 2009, 11:25 PM Ajde ne lupetaj vise, stvarno ti je deklasirana prica. Kao papagaj si. kakv singi kakvo spamovanje.
leopol March 24th, 2009, 10:40 AM ^^ ban, pa zato sam i stavio da bi logicno bilo da iz Sarajeva najmanje dva leta budu via Banja Luka za Kopenhagen.
Neprofesionalno.
Znam ja da je Bec pun, al tu BH Airlines dolazi na teren Austriana protiv kojeg nema nikakve sanse, prema tome meni to lici na neko trosenje energije i resursa na nesto sto je u startu osudjeno ne neuspjeh. Na kraju krajeva, Austrian daje " za kafu" po medjunarodnim organizacijama po Sarajevu da rade booking kod njih!:bash:
Oni (BH airlines) jednostavno trebaju dio tog kolaca otrgnuti i prebaciti ga na pravi interkontinentalni hub, dakle Zurich, Amsterdam, London, Milano ili Frankfurt.
PS: Dijaspora iz Austrije u 90% slucajeva uvijek putuje autom...
leopol March 24th, 2009, 10:41 AM Sto se tice letova iz Sarajeva, sa slijetanjem u BL ili TZ, u zemlji gdje se 90% stanovnistva boji aviona - pisite propalo!
Primjer je let za Zurich via BL, koji je uvijek prazan, jer ljudi jednostavno ne zele da imaju jedan stres vise na tom letu...:ohno:
Ban.BL March 24th, 2009, 10:55 AM i meni su ti stopovi bas gupi.
Doboj23 March 24th, 2009, 11:34 AM Sto se tice letova iz Sarajeva, sa slijetanjem u BL ili TZ, u zemlji gdje se 90% stanovnistva boji aviona - pisite propalo!
Primjer je let za Zurich via BL, koji je uvijek prazan, jer ljudi jednostavno ne zele da imaju jedan stres vise na tom letu...:ohno:
Odakle ti te informacije? Let preko BL za Zurich je skoro pa uvjek pun, krcat. Nemoj siriti lazne informacije.
Stvarno mi se neda tebi objasnjavat mnoge stvari.
BH Airlines je kupljen od Turkish-a, Turkish je u Star Alijansi kao sto je i Austrian, BH Airlines i Austrian ce uraditi kooperaciji na letovima iz Sarajeva za Bec.
Zurich nije jedan od vaznijih interkontinentalnih hub-ova. To je Frankfurt, Munich i u nasoj blizini, Bec.
To je stvar marketinga i zasto to nebi radili za svoj veci load-factor?
Jao kakvi sve likova ima :nuts:
leopol March 24th, 2009, 12:10 PM Odakle ti te informacije? Let preko BL za Zurich je skoro pa uvjek pun, krcat. Nemoj siriti lazne informacije.
Bio je problematican, kada sam se zadnji put bavio BHA, mozda se nesto promijenilo?
Stvarno mi se neda tebi objasnjavat mnoge stvari.
BH Airlines je kupljen od Turkish-a, Turkish je u Star Alijansi kao sto je i Austrian, BH Airlines i Austrian ce uraditi kooperaciji na letovima iz Sarajeva za Bec.
U stvarnom svijetu stvari nisu tako idealne, niti su aviokompanije prijateljski nastrojene. Bec ce uspjeti samo ako bude code-share...
Zurich nije jedan od vaznijih interkontinentalnih hub-ova. To je Frankfurt, Munich i u nasoj blizini, Bec.
Ma hajde?:ohno:
To je stvar marketinga i zasto to nebi radili za svoj veci load-factor?
I treba da rade, samo treba ocijeniti da li te resurse treba negdje drugo usmjeriti.
Jao kakvi sve likova ima :nuts:
Tu se slazemo...
Doboj23 March 24th, 2009, 04:20 PM Bio je problematican, kada sam se zadnji put bavio BHA, mozda se nesto promijenilo?
U stvarnom svijetu stvari nisu tako idealne, niti su aviokompanije prijateljski nastrojene. Bec ce uspjeti samo ako bude code-share...
Ma hajde?:ohno:
I treba da rade, samo treba ocijeniti da li te resurse treba negdje drugo usmjeriti.
Tu se slazemo...
Pa kojim ja to tebi jezikom pricam pa me ne razumijes, spanskim? Linija za Bec ce biti code-share! To ti je vec receno u prvom postu.
``Ma hajde?`` To ti je argument? Ako nemas sta jace, nemoj ni pisat.
Da, itekako se u tome slazemo! :nuts:
ljubav_aha March 24th, 2009, 11:51 PM amsterdam ,frankfurt i paris su destinacije za prvo slijetanje u europu,a zucirh,bec,zagreb,i beograd su tacke produzetka istog leta,nisma vijdela da bih airline i turkish imaju uopste pristup prvoj grupi detinacija
renco March 25th, 2009, 09:17 AM Nebi mješao Zurich i Beč sa Zagrebom i Beogradom.Oni su puno bliže gore navedenim hubovima nego mi njima.
ljubav_aha March 25th, 2009, 03:52 PM renco,tvoja poenta je ... !?
:hm:
Doboj23 March 25th, 2009, 04:21 PM ^^ Poenta je da su Cirih i Bec mnogo blize tome da budu vazniji inter-kontinentalni hub-ovi nego Zagreb ili Beograd.
Znacenje: Ni Zagreb, a ni Beograd nemaju long-haul letove dok Zurich i Bec imaju.
YU-AMC March 25th, 2009, 04:30 PM Ni Budimpesta vise nema. Beograd i Zagreb su u svojoj ligi.
ljubav_aha March 25th, 2009, 05:16 PM ^^ Poenta je da su Cirih i Bec mnogo blize tome da budu vazniji inter-kontinentalni hub-ovi nego Zagreb ili Beograd.
Znacenje: Ni Zagreb, a ni Beograd nemaju long-haul letove dok Zurich i Bec imaju.
^^ to je svakome poznato,no pitala iz sljedeceg razloga:
kako to moze pomoci boljem poslovanju air bosne i turkish airline?
mirza-sm March 25th, 2009, 08:05 PM vise poencijalnih putnika za skandinaviju bi bilo iz BL, nego iz SA, bar ja tako mislim.
A Malme mi je na pameti, jer je 1. jeftiniji aerodrom, 2. veliki broj dijaspre zivi u i u okolini Malmea.
Slažem se ;)
Doduše, ipak mislim da je realnije očekivati povezivanje Kopenhagena i BL, nego Malmea..
cross March 25th, 2009, 08:51 PM Slažem se ;)
Doduše, ipak mislim da je realnije očekivati povezivanje Kopenhagena i BL, nego Malmea..
Sarajevo i Zagreb su već povezani s Copenhagenom, tako da bi Banjoj Luci možda bio bolji Malmoe. Mislim da bi banjolučkoj zračnoj luci bio pun pogodak kad bi se otvorila za low-cost letove. Imala bi sigurno veliki promet i putnike ne samo iz BiH, nego iz Hrvatske.
Uzmite primjer Zadra koji iz mjeseca u mjesec bilježi porast putnika, upravo zbog novih low-cost letova.
P.S. Npr. Wizzair već povezuje Malmoe s brojnim odredištima.
:cheers:
Ban.BL March 26th, 2009, 01:20 AM To je i namjera vlade.
ljubav_aha March 26th, 2009, 05:12 AM vlada nema pojma,ne radi taj dio posla vlada:lol: malo su zakasnili,evenutalno ce uhvatiti zadnji voz:nuts:
Doboj23 March 26th, 2009, 07:33 AM To je i namjera vlade.
Kakva namjera vlade? Pa prvo je u pitanju Austrojet, pa onda SkySrpska i onda, odjednom, namjera vlade je low-cost. De molim te...vlada :nuts:
Nasa vlada i avijacija ko krava i balet.
Odkud vam Malmo? Kao prvo, Malmo ima mali regionalni aerodrom koji nije povezan sa vecim skandinavskim centrima u kojima zivi mnogo dijaspore iz RS i BiH. S time ujedno i nema nikakvih valova tako da bi let za Malmo bio apsolutni promasaj. Za skandinaviju nije vazno gdje nas najvise ima, vec je vazno da se povezemo sa glavnim skandinavskim aerodromom tako da uzimamo putnike iz svih dijela Skandinavije, a ne samo Malmo-regiona.
Uostalom 90% populacije Malmo regiona koristi aerodrom Kopenhagen, upravo zbog njegove blizine, a Kopenhagen ima valove iz svih dijelova skandinavije u kojima zivi dosta dijaspore.
Kop. im je ''odskok'' za svijet.
Zasad Croatia uzima mnogo dijaspore iz BiH koja zivi u Skandinaviji i voze ih ili do Zagreba (Krajisnici) ili preko Zagreba za Sarajevo.
Drugo, zasto to Banja Luka nebi mogla imati liniju za Kopenhagen ako je Zagreb ima?
Zasto Bratislava ima liniju za Kopenhagen ako je vec Bec ima?
Ban.BL March 26th, 2009, 09:02 AM De ti molim te koliko vec pregovaraju s Ryanom. Sam Dodik je u ise navrata izjavio da mu je cilj dovodjenja niskotaifnih kompanija na Mahovljane.
Ali to napreduje kao i sve ostalo u nasoj avijaciji.
Malme je povezan s citavom Skandinavijom, a aerodrom nije tako mal kao sto ti se cini. Malme sam naveo vise zbog cijene, nego zbog prave opcije. Logicnije je da se ide na KPH, koji je pravi skandinavski hub.
ljubav_aha March 26th, 2009, 04:20 PM banBl,kakve veze ima to sto je gospon do-di-k izjavio kako zeli niskotarifne avio komapanije:lol:,a doticni se voza privatnim jet-om do WC,prevod-do vakog blizeg mjesta na geografskoj karti,plus jesi li citao sokantne vijesti o troskovima istog jet-a,hm,izgleda da narod samo vjeruje sto do-di-k kaze,a covjek nema pojma o avijaicji,i da ne kazes da odmam napadam "tvog"predsjednika,mogu ti momentalno reci,da u FBiH je takodjer glavna uloga vlade lopovska :)
Ban.BL March 26th, 2009, 04:22 PM Ocigledno vama je nas predsjednik najbolnija tacka. A nasa vlada nesto i radi za razliku od vase.
ljubav_aha March 26th, 2009, 04:50 PM Ocigledno vama je nas predsjednik najbolnija tacka. A nasa vlada nesto i radi za razliku od vase.
banBl,moj trenutni predsjednik je obama:lol:,iako vise volim biden-a,biden is numebr one for me :banana:
zaboli me moje slatko dupe za svim predsjednicima u BiH
koliko puta ti moram reci da me svi iritiraju,nema kod mene moji i tvoji,hallo:nuts:
Ban.BL March 26th, 2009, 04:54 PM super, ako te zaboli ne pisi o njima, jer 1. nije tema, 2. nemas pojma, jer cak ni ne zivis ovdje.
ljubav_aha March 26th, 2009, 05:06 PM super, ako te zaboli ne pisi o njima, jer 1. nije tema, 2. nemas pojma, jer cak ni ne zivis ovdje.
pa ti si ih prvi spomenuo,samo sam podvukla poentu:lol: bas si komican
imam vise pojma o avijaiciji od tebe,defitivno,plus,to je moja struka:)
pa vise od pola foruma je dijaspora :lol:
kao da bi mi licno zviljenje u BiH mnogo vise pomoglo vise sa procesiranjem ifnormacija,koje su mi svakako dostupne:lol: samo se manjem nerviram,jer se ne osjecam da me vlastita drzava licno i personalno pravi budalom,sranjem slova svaki dan,licno cu uruciti svim predsjedavjucim rolnu toalet papira
Doboj23 March 26th, 2009, 05:18 PM De ti molim te koliko vec pregovaraju s Ryanom. Sam Dodik je u ise navrata izjavio da mu je cilj dovodjenja niskotaifnih kompanija na Mahovljane.
Ali to napreduje kao i sve ostalo u nasoj avijaciji.
Malme je povezan s citavom Skandinavijom, a aerodrom nije tako mal kao sto ti se cini. Malme sam naveo vise zbog cijene, nego zbog prave opcije. Logicnije je da se ide na KPH, koji je pravi skandinavski hub.
Jeli ti ikako znas glavnu teoriju Ryanair-a i na cemu se oni baziraju? Eno Osijek ih je dobio, a ne sjecam se da je citava Hrvatska vlada pregovarala da dodju. :ohno:
Zar nije logicno da pretrazis nesto prije nego to napises? U ovom slucaju si i izmislio, Malme je povezan samo sa Stokholmom.
http://www.lfv.se/en/Malmo-Airport/Traveller-Information/Destinations/
http://en.wikipedia.org/wiki/Malmo_Airport
Da, Malmo je jeftiniji, ali nije logican izbor i odvelo bi liniju u propast, jer tu potencijala nema koliko i za Kopenhagen tako da bi taj potencijal prekrio i troskove kompanije za aerodrom.
leopol March 26th, 2009, 05:20 PM Branković i Schilling
Projekat zajedničkog upravljanja aerodromima
Premijer FBiH Nedžad Branković i federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović razgovarali su danas s Kristianom Schwarzom-Schillingom o projektu osnivanja holding kompanije za upravljanje aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.
Suština projekta je da ova tri aerodroma zadrže vlasničku strukturu i finansijsku neovisnost, ali da imaju zajedničkog upravitelja koji bi osigurao veći protok putnika i robe te tako povećao profit.
Branković je kazao da je FBiH zainteresirana za unapređenje rada ovih aerodroma, posebno u Tuzli i Mostaru koji imaju specifičnosti i potencijale.
Ocijenio je da bi tuzlanski aerodrom bio idealna cargo-destinacija i u tom smislu može biti regionalno konkurentan dok bi razvoj mostarskog aerodroma pomogao ekonomskom i turisitičkom razvoju Hercegovine.
- Mi smo u fazi jačanja naše aviokompanije. U maju će u flotu BH Airlinesa stići avion "boeing 737", a do kraja ove ili početkom naredne godine, još jedan. Ministar prometa i komunikacija je dao nalog za letove iz Tuzle i Mostara i veoma nam je važno da rehabiliziramo ove aerodrome i koristmo ih u punom kapacitetu, istakao je Branković.
Branković je istakao da će, s obzirom na to da je za osnivanje zajedničkog menadžmenta ova tri aerodroma neophodna saglasnost Gradskog vijeća Mostara i Skupštine Tuzlanskog kantona, vrlo brzo o ovome biti razgovarano sa čelnim ljudima institucija i aerodroma, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
Ne kontam stosta, prvo u kojem je svojstvu Schwarz-Schilling sada ovdje, tj jel lobira za nekog ili je angazovan kao mladi i perspektivni konsultant?:nuts:
I drugo, jel to ova Vlada ima k'o neku strategiju aviosaobracaja, sto bi bilo jako lijepo.
Ne mogu da vjerujem da se neko sjetio da Tz moze biti cargo terminal...:cheers:
Veliki aerodrom i za najvece avione, a jednaka udaljenost od Zg, Bg i Sa!
ljubav_aha March 26th, 2009, 05:23 PM brankovic,koji ne smije otici u WC bez tjelohranitelja:lol:
kako ne razumijete da u vladi samo ble-ble-taju o planovima koji su spomenuti prije 12godina:lol:
Doboj23 March 26th, 2009, 05:26 PM Ocigledno vama je nas predsjednik najbolnija tacka. A nasa vlada nesto i radi za razliku od vase.
U oblasti avijacije se slazem sa ljubav_aha. Ne pozna sistem avijacije.
Uostalom ja sam mislio da ti imas vise kulture od toga ''nas predsjednik radi nesto za razliku od vaseg'', ako te zanima politika onda idi na politicki forum, ovdje se razgovara iskljucivo o avijaciji i molim te, ne upropastavaj thread.
Gdje zastade ona prica o aerodromu u Trebinju?
Ajd, bar je bila interesantna ideja.
Ban.BL March 26th, 2009, 05:30 PM pa ti si ih prvi spomenuo,samo sam podvukla poentu:lol: bas si komican
imam vise pojma o avijaiciji od tebe,defitivno,plus,to je moja struka:)
pa vise od pola foruma je dijaspora :lol:
kao da bi mi licno zviljenje u BiH mnogo vise pomoglo vise sa procesiranjem ifnormacija,koje su mi svakako dostupne:lol: samo se manjem nerviram,jer se ne osjecam da me vlastita drzava licno i personalno pravi budalom,sranjem slova svaki dan,licno cu uruciti svim predsjedavjucim rolnu toalet papira
spomenuo sam ppovezano za temu da postoje najave. A ne kao ti samo da oplajvazis.
Pa ako je tvoja struka avi se njome, a ne politikom.
A trebas da zivis da bi znala, jer okean je prevelik.
Ban.BL March 26th, 2009, 05:33 PM Jeli ti ikako znas glavnu teoriju Ryanair-a i na cemu se oni baziraju? Eno Osijek ih je dobio, a ne sjecam se da je citava Hrvatska vlada pregovarala da dodju. :ohno:
Ne shvatam poentu?
Ban.BL March 26th, 2009, 05:36 PM U oblasti avijacije se slazem sa ljubav_aha. Ne pozna sistem avijacije.
Uostalom ja sam mislio da ti imas vise kulture od toga ''nas predsjednik radi nesto za razliku od vaseg'', ako te zanima politika onda idi na politicki forum, ovdje se razgovara iskljucivo o avijaciji i molim te, ne upropastavaj thread.
Gdje zastade ona prica o aerodromu u Trebinju?
Ajd, bar je bila interesantna ideja.
Ne mora ni da zna o avijaciji, premijer je, a ne ministar saobracaja. A ljubav nije pisala o njegovom poznavanju avijacije nego...
kakve veze ima to sto je gospon do-di-k izjavio kako zeli niskotarifne avio komapanije,a doticni se voza privatnim jet-om do WC,prevod-do vakog blizeg mjesta na geografskoj karti,plus jesi li citao sokantne vijesti o troskovima istog jet-a,hm,izgleda da narod samo vjeruje sto do-di-k kaze
neposredno jeste avijacija, voza se avionom, ali nema veze o njegovom poznavanju ili s ryanairom.
I ne pravi se pametan i ne drzi bukvicu, jer si na pogresnoj adresi, o politci nisam ja boceo nego gospodicna.
Ali vidim da i ti imas slicnih bolnih tacaka.
cross March 26th, 2009, 05:52 PM Da, Malmo je jeftiniji, ali nije logican izbor i odvelo bi liniju u propast, jer tu potencijala nema koliko i za Kopenhagen tako da bi taj potencijal prekrio i troskove kompanije za aerodrom.
Da, ali kao se Banja Luka podredi isključivo low-cost linijama (a to je po meni jedino rješenje za opstanak), onda Malmoe ima logike jer je i on uglavnom usmjeren na low-cost. Uostalom Copenagen je blizu, od Malmoe ga dijeli samo most, tako da stanovnici oba grada koriste i jedan i drugi aerodrom
A u toj zoni (Copenhagen, Malmoe, Helsinborg) skoncentriran je velik broj BH-dijaspore.
Na koncu, zašto se Banja Luka ne bi povezala i s manjim aerodromima druga dva najveća švedska grada - Stockholm Bromma i Goeteborg Saeve?
Doboj23 March 26th, 2009, 05:55 PM ...
Doboj23 March 26th, 2009, 05:57 PM Da, ali kao se Banja Luka podredi isključivo low-cost linijama (a to je po meni jedino rješenje za opstanak), onda Malmoe ima logike jer je i on uglavnom usmjeren na low-cost. Uostalom Copenagen je blizu, od Malmoe ga dijeli samo most, tako da stanovnici oba grada koriste i jedan i drugi aerodrom
A u toj zoni (Copenhagen, Malmoe, Helsinborg) skoncentriran je velik broj BH-dijaspore.
Na koncu, zašto se Banja Luka ne bi povezala i s manjim aerodromima druga dva najveća švedska grada - Stockholm Bromma i Goeteborg Saeve?
Pa bilo bi dobro, ali ja opet mislim da je CPH najbolja alternativa.
Ban.BL March 26th, 2009, 05:58 PM ........
amriiich March 26th, 2009, 09:42 PM Planovi bh. aviokompanije
BH Airlines u maju uvodi nove aviolinije
Bosanskohercegovački avioprijevoznik BH Airlines od prvog maja otvorit će nove linije za pojedine evropske gradove, a osim novih linija u planu su izmjene odnosno pojačanja postojećih linija, potvrdio je za Sarajevo-x.com, direktor aviokompanije Nudžeim Rečica.
Tačnije, radi se o linijama za Kopenhagen i Geteborg koje će biti otvorene dva puta sedmično, te o liniji za Štokholm koja će saobraćati jedanput sedmično.
"U maju također planiramo pojačanje linija za Istanbul koje će ići dva puta dnevno, u jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Osim za skandivanske zemlje, uvodimo nove aviolinije za Njemačku i to za Dizeldorf i Berlin", kazao je Rečica.
Kako je istakao, novina je i da će BH Airlines uvesti pet puta sedmično let za Beč, kao i svakodnevni let za Cirih, koji će ići direktno i sa presjedanjem u Banjaluci. Postojeće linije za Skoplje doživjet će određene promjene, te će se sada odvijati linijom Sarajevo- Podgorica- Skoplje.
"Što se tiče cijena, one će u odnosu na konkureciju biti dosta povoljnije. Imat ćemo određenih popusta za studente za letove u Istanbul, kao i povoljnije cijene za penzionere na letovima za Beč", istakao je Rečica.
Napomenuo je da će korisnici usluga avikompanije BH Airlines uskoro imati priliku rezervisati kartu putem interneta.
"Želimo našim sadašnjim i budućim putnicima omogućiti lakše i pristupačnije rezervisanje karata za letove. U roku od 48 sata nakon on-line rezervacije, putnici mogu platiti kartu u bilo kojoj putničkoj agenciji gdje postoji aviolinija BH Airlinesa", kazao je Rečica za naš portal.
BosniaHerzegovina March 27th, 2009, 12:54 AM ^^
Nista o novim avionom?
mirza-sm March 27th, 2009, 12:57 AM Pa letjet će s novim avionima, ne može valjda sve to stići s 2 ATRa :D
|
|