View Full Version : ✈ Aerodromi i avijacija / Аеродроми и авијација / | Airports and Aviation
VA February 8th, 2012, 03:14 PM Aerodrom Sarajevo
Statistika za Januar 2012
371 Operacija
33.063 Putnika
Januar 2011
376 Operacija
30.292 Putnika
Darm February 8th, 2012, 04:25 PM Izgleda da nece nista biti od DUS. :dunno:
BosniaHerzegovina February 8th, 2012, 04:34 PM Aerodrom Sarajevo
371 Operacija
33.063 Putnika
Januar 2011
376 Operacija
30.292 Putnika
Rast od ~ 9,1%
K_S_A February 8th, 2012, 04:35 PM Izgleda da nece nista biti od DUS. :dunno:
Odakle ti info?
@VA manje operacija, ali vise putnika super, jeste da su promjene neznatne.. ali ide pozitivno...
BosniaHerzegovina February 8th, 2012, 04:37 PM Bilo bi dobro kad bi BHA povezao Sarajevo sa Budimpestom.
K_S_A February 8th, 2012, 04:40 PM Bilo bi dobro kad bi BHA povezao Sarajevo sa Budimpestom.
Da, da preuzme putnike od maleva..
maloprije citam na FB da ce letovi za Cirih biti svaki dan u ljetnom periodu, je li to tacno?
Darm February 8th, 2012, 04:42 PM Odakle ti info?
@VA manje operacija, ali vise putnika super, jeste da su promjene neznatne.. ali ide pozitivno...
Pa prije par sedmica sam trazio SJJ-DUS i mogao sam da narucim kartu a malo prije gledam i nemogu nista da nadjem, a i BHA nije nista postavio na svojoj stranici. :nuts:
Darm February 8th, 2012, 05:03 PM Da, da preuzme putnike od maleva..
maloprije citam na FB da ce letovi za Cirih biti svaki dan u ljetnom periodu, je li to tacno?
Jeste tacno. Vidio sam na BHA.ba :)
BosNL February 8th, 2012, 05:22 PM Da, da preuzme putnike od maleva..
Da tacno je.
Sarajevo-Cirih 7x. 4x via Banja Luka
Cirih-Sarajevo 7x. 2x via Banja Luka.
@Darm: za Dizeldorf: Ima ga jos u 'timetable' ali jeste da je zatvoren za rezervacije. Zasto, to ja neznam..
Ima li jos vijest o FlyNiki, ili je to isto kao sto je AirBerlin bio... Nista
K_S_A February 8th, 2012, 05:47 PM Da tacno je.
@Darm: za Dizeldorf: Ima ga jos u 'timetable' ali jeste da je zatvoren za rezervacije. Zasto, to ja neznam..
Super za cirih, nadam se da ce nesto biti za DUS!
mirza-sm February 8th, 2012, 06:53 PM Hvala na infu VA :okay:
Darm February 8th, 2012, 07:06 PM Da tacno je.
Gdje ima timetable? :):):):):):)
zkbosnia February 8th, 2012, 08:04 PM Gdje ima timetable? :):):):):):)
http://www.amadeus.net/plnext/meb/TimeTableSearch.action?SITE=BCEUBCEU&LANGUAGE=GB
vladanng February 8th, 2012, 09:38 PM Aerodrom Sarajevo
371 Operacija
33.063 Putnika
Januar 2011
376 Operacija
30.292 Putnika
evo za Beograd
2011 januar:
178.732 ; 3.136 avio operacija
2012 januar:
214.579 ; 3.304 avio operacija
rast od 20%
sve u svemu perfektan januar! ;)
mirza-sm February 8th, 2012, 10:13 PM Vama je perfektna citava godina :lol:
VA February 8th, 2012, 11:42 PM http://i41.tinypic.com/25s1zdj.jpg
06.02.12
K_S_A February 9th, 2012, 12:03 AM Ne moze on stati u hangar? :(
rofan February 9th, 2012, 12:03 AM Umjesto neustavnoga grba Federacije, na Airbusu treba postaviti drzavni grb, zar ne!
VozdraRajvosa February 9th, 2012, 09:00 AM @ VA, odlicno, hvala za statistiku :cheers:
Bosancero February 9th, 2012, 09:29 AM evo za Beograd
2011 januar:
178.732 ; 3.136 avio operacija
2012 januar:
214.579 ; 3.304 avio operacija
rast od 20%
sve u svemu perfektan januar! ;)
WOOOOWW Beograd znaci odradi od 4 mjeseci vise nego mi za godinu.
Nekako me to ne cudi, da bi nasi seljaci presjeli iz autobusa i smrada i znoja i guranja i torture i svega kao gospoda i gospodje u avion za 50 eura vise i mi bi imali 2 miliona godisnje, al nece cicija.
Tttttt Sarajevo je meni najatraktivniji grad u bivsoj jug za turiste. Treba brze i vise razvoja!!!!!!!
BosniaHerzegovina February 9th, 2012, 10:02 AM WOOOOWW Beograd znaci odradi od 4 mjeseci vise nego mi za godinu.
Nekako me to ne cudi, da bi nasi seljaci presjeli iz autobusa i smrada i znoja i guranja i torture i svega kao gospoda i gospodje u avion za 50 eura vise i mi bi imali 2 miliona godisnje, al nece cicija.
Tttttt Sarajevo je meni najatraktivniji grad u bivsoj jug za turiste. Treba brze i vise razvoja!!!!!!!
Problem je sto Sarajevo ima malo destinacija, a uz to nemamo ni jednu lowcost kompaniju.
Bosancero February 9th, 2012, 10:18 AM Problem je sto Sarajevo ima malo destinacija, a uz to nemamo ni jednu lowcost kompaniju.
Da lowcost je jedno a drugo je promocija glavnog grada i drzave. Nikako ne razumijem sto ne naprave tramvajsku liniju od i do aerodroma to bi im trebala bit prva obaveza. To ne postoji u nikakvim turistickim gradu da cak nema ni redovne linije autobusa do i od aerodroma. Mora se na tim raditi obavezno. Na nasim aerodromu je koda izadjes u pustinji, neznas kao turista dze si, nevidis nikakvu infrastrukturu ili javnog prevoza pa se moras spasiti u taxi. A svi znaju da je Taxi skup i da Taxiste manipulisu cijene. Barem da uvedu za turiste ljetnu redovnu lijinu. Kad sleti avion autobus ide u grad, a to nek plate od takse za aerodrom kako me nerviraju nesposobni majmuni, ja mogu voditi i kontrolisati firmu s 2000 zaposlenih sa suradnicima a oni nemogu voditi aerodrom koji cak nemora nista producirati vec samo ponuditi a to cak nemogu.....Daj ba da bi moja firma rasla s interesentima kao Sarajevo sa passagirima bio bi za 3 godine Bill Gates.
Moze se tu vrlo vrlo puno uraditi, samo treba struka koja ima pojma.
Daj boze da se to sve promjeni.
Btw: (Imamo jednu pola low cos companiu Germanwings ;))
leopol February 9th, 2012, 10:20 AM Umjesto neustavnoga grba Federacije, na Airbusu treba postaviti drzavni grb, zar ne!
Vrlo dobro zapazanje :cheers:
Bosancero February 9th, 2012, 10:26 AM Vrlo dobro zapazanje :cheers:
Bolji bi cak bio grb 5. korpusa ARBIH nego ovo. :D
leopol February 9th, 2012, 10:29 AM Opet gluposti pises...
Bosancero February 9th, 2012, 10:34 AM Opet gluposti pises...
Izvini sto se nisam uozbiljio. Opusteno priko!!!
Znaci sta sam htijeo reci je da i ja favorizira grb Rep.BIH nego Federacije.
Vozdra.
Bosancero February 9th, 2012, 11:30 AM Turkish Airlines mulls over European M&As as offers fly in
1 3
THY Chairman Hamdi Topçu said they have also received partnership offers from Spain’s Spanair and Hungary’s Malev, which recently ceased operations. (Photo: Today's Zaman)
8 February 2012 / MUSTAFA GÜN, İSTANBUL
Turkey's national flag carrier Turkish Airlines (THY) is reviewing options to engage in new mergers or possibly acquire airline companies in Europe, with the number of such offers having lately reached 14 -- EU and non-EU combined -- THY Chairman Hamdi Topçu told Today's Zaman on Tuesday.
Recalling the difficulties experienced in global aviation markets in 2008, Topçu said they have taken the necessary measures to offset losses. “The number of carriers who knocked on our doors for partnerships as they were feeling serious financial problems has reached 14 so far. … Some of these firms asked us to acquire them. However, we have to scrutinize these offers so as to avoid possible losses,” he explained. European carriers were maybe the worst affected by problems in global aviation markets in the past three years. Most European carriers have reportedly been in contact with relatively stronger firms for strategic partnerships in hopes of staying afloat, and THY is one of the targeted companies. Topçu acknowledges this.
THY has been associated with separate acquisitions in Europe, including Czech Airlines, Polish LOT and Serbia’s JAT Airways. The most recent such examples were Spanair and Hungary’s Malev, which requested THY’s help for strategic partnerships shortly before they went bankrupt.
“We held talks with Spanair; however, following market research we figured partnering with this carrier would bring very little benefit to THY. So we had to turn their offer down.” Topçu says they received a similar offer from Malev but would not include this in their agenda. A week ago, Spanish airline Spanair ceased operations because of a lack of funds, canceling 220 flights and leaving 22,000 passengers stranded. The same week, Hungary’s national carrier Malev also ceased operations, blaming what it called an “unsustainable” financial situation. Meanwhile, another Spanish carrier, Air Nostrum, announced on Tuesday it would lay off 1,800 workers for two years following financial problems.Drawing attention to these problems, Topçu thinks some European carriers might have no choice but to join larger firms in the near future. “I think only the large brands will manage to stand on their own two feet, with small firms being eliminated from the markets.”
Underlying this is the surge in crude prices in global markets, a situation putting particular carriers in serious trouble. Oil prices rose to above $99 a barrel on Wednesday, while investors followed a looming Iranian crude crisis with concern. One critical fact, observers argued, is that low-cost European competitors were maneuvering faster to exploit the gap collapsing firms were leaving in the market. Several budget carriers, including Ireland’s Ryanair and Air Berlin, were quick to sweep in Hungary and Spain following the latest bankruptcies. The most likely airline to be acquired by THY is LOT as Topçu says a working group was preparing a comprehensive report on the issue. “It should be ready by the end of this month. We will make our final decision following the details in this report. Topçu said it would be the first time a Turkish carrier transferred know-how abroad should THY acquire LOT.
“We will apply the same management model here in İstanbul in Warsaw,” he explained. The carrier currently holds a 49 percent stake in Bosnia and Herzegovina’s BH Airlines, its only partnership thus far with a foreign carrier. Topçu also said THY staff members have received job offers from some of the world’s leading carriers. “People appreciate our successful corporate management. THY’s former revenue management section head will soon join Qatar Airways.”
THY increased its revenue by 35 percent in the first three quarters of last year over the same months of 2010. In the same period, the number of passengers carried by the national carrier increased by 11 percent to 24.3 million. With 176 aircraft in its fleet, the carrier operates 5,107 weekly flights to 187 domestic and international destinations. Established in 1933, a 49.12 percent stake in the İstanbul-based carrier belongs to Turkey’s Privatization Administration (ÖİB), while the remaining 50.88 is publicly traded. Meanwhile, THY had to cancel 70 domestic and international flights on Tuesday as bad weather conditions started to take a toll. Snowstorms brought daily life close to a standstill in İstanbul throughout last week, with the number of THY’s cancelled flights to and from İstanbul Atatürk Airport nearing 200.
mirza-sm February 9th, 2012, 11:32 AM Umjesto neustavnoga grba Federacije, na Airbusu treba postaviti drzavni grb, zar ne!
Da, u pravu si, sto leo rece, super zapazanje :)
escobar_ February 9th, 2012, 11:38 AM A kakva je ovo kompanija? Piše iz Tuzle, a ja prvi put čujem za ovo.
SkyBosnia (http://www.skybosnia.com/)
pindo28 February 9th, 2012, 11:54 AM Umjesto neustavnoga grba Federacije, na Airbusu treba postaviti drzavni grb, zar ne!
Da,u pravu si:)
rofan February 9th, 2012, 01:19 PM WOOOOWW Beograd znaci odradi od 4 mjeseci vise nego mi za godinu.
Ljudi koji putuju sa busom nisu seljaci, ovim si samo iskazao svoju iskompleksiranost.
Sarajevo jeste atraktivno, ali sigurno ne vise od npr Dubrovnika, a sjj porediti sa beo je neumjesno iz vise razloga.
Darm February 9th, 2012, 03:55 PM Sta vi mislite hoceli biti jos destinacija sa BHA? :)
BosNL February 9th, 2012, 04:39 PM Pa prvo neka sa Dizeldorfom bude sve okay, a mozda nesto bude sa Rim... Ali za to se jos uvijek nista nezna sigurno koliko ja znam.
Darm February 9th, 2012, 04:45 PM Pa prvo neka sa Dizeldorfom bude sve okay, a mozda nesto bude sa Rim... Ali za to se jos uvijek nista nezna sigurno koliko ja znam.
A Frankfurt????:nuts:
vladanng February 9th, 2012, 04:49 PM Problem je sto Sarajevo ima malo destinacija, a uz to nemamo ni jednu lowcost kompaniju.
problem je sto Sarajevo nazalost nije jedini aerodrom u Bosni, vec ljudi koriste kao maticne skoro Beogradski i Zagrebacki a verujem I Split i Dubrovnik, kad bi 3,5 milionska Bosna cela bila okrenuta ka Sarajevu,dosli bi i lowcosteri i aerodrom bi lagano prebacio 1,5 miliona, ovako vam Beograd i Zagreb kupe ljude, i pumpaju svoje cifre. Beograd bi recimo imao jos vecu cifru da ljudi juzno od Nisa lete sa Beg a oni uglavnom lete sa Sofijskog i Skopskog aerodroma. sve je u skupljanju putnika, evo flydubai se sad reklamira na bilbordima u gradovima regiona za letove iz Beograda,
Beg je uspeo da privuce i manju cifru ljudi iz Rumunije(Temisvar), cela Crna gora leti preko Beogradskog i pola Bosne, poneki makedonac i Hrvat, inace Sarajevu treba ako nista drugo Bh airlines da uvede neke atraktivnije linije, recimo za London, Rim, Pariz, Frankfurt, i onda bi videli kako bi i Srbi i Hrvati u Bosni leteli preko Sarajevskog.
BosNL February 9th, 2012, 05:46 PM A Frankfurt????:nuts:
bhaviation je neki dan javio ovdje da za sada nece nista biti za Frankfurt..
Jedino ako Lufthansa nesto odluci ali nema nista konkretno o tome..
rofan February 9th, 2012, 06:35 PM Sasvim normalno je da ljudi koriste aerodrome u drugim drzavama. Primjer radi, Wien i Bratislava su dva najbliza glavna grada u Evropi, pola Slovacke gravitira Becu koji je jedan od vaznijih habova za Evropske destinacije, a i sire. Niko njima nemoze zabraniti da ne lete iz Beca, sto je sasvim normalno.
A BHA treba da jasno definira svoj portfolij, ako su low cost kompanija, neka to iskazu i sa cijenama, a ne samo onako teorijski. A to da ce jednog dana u pravom smislu biti nacionalni carrier je tesko ocekivati, jer su previse mali igrac na ovom trzistu.
Osim toga, Turkish je dobio status regularnoga prijevoznika u Makedoniji, sto je prvi korak ka tome da bude nacionalni prijevoznik u Makedoniji. Mozda jednog dana slican scenarij bude i sa BIH, ko zna....
ssemir February 9th, 2012, 06:52 PM problem je sto Sarajevo nazalost nije jedini aerodrom u Bosni, vec ljudi koriste kao maticne skoro Beogradski i Zagrebacki a verujem I Split i Dubrovnik, kad bi 3,5 milionska Bosna cela bila okrenuta ka Sarajevu,dosli bi i lowcosteri i aerodrom bi lagano prebacio 1,5 miliona, ovako vam Beograd i Zagreb kupe ljude, i pumpaju svoje cifre. Beograd bi recimo imao jos vecu cifru da ljudi juzno od Nisa lete sa Beg a oni uglavnom lete sa Sofijskog i Skopskog aerodroma. sve je u skupljanju putnika, evo flydubai se sad reklamira na bilbordima u gradovima regiona za letove iz Beograda,
Beg je uspeo da privuce i manju cifru ljudi iz Rumunije(Temisvar), cela Crna gora leti preko Beogradskog i pola Bosne, poneki makedonac i Hrvat, inace Sarajevu treba ako nista drugo Bh airlines da uvede neke atraktivnije linije, recimo za London, Rim, Pariz, Frankfurt, i onda bi videli kako bi i Srbi i Hrvati u Bosni leteli preko Sarajevskog.
a svako ide tamo gdje njemu stima. ne moze mene niko na silu natjerati da letim preko sarajeva, kada mi je lakse iz beograda doci kuci, nego iz sarajeva..
Darm February 9th, 2012, 07:22 PM a svako ide tamo gdje njemu stima. ne moze mene niko na silu natjerati da letim preko sarajeva, kada mi je lakse iz beograda doci kuci, nego iz sarajeva..
Pa tako je i meni je Zagreb blizi.
pindo28 February 9th, 2012, 07:22 PM Ja licno prvo gledam na cijenu karte a onda tek na druge aspekte.
Licno smatram da BHA imaju skupe karte u odnosu na relativno mali broj destinacija,mali broj aviona i skroman servis.
A najvise mi smeta sto SA Aerodrom nije povezan gradskim saobracajem tako da su putnici cesto prepusteni na milost lokalnih prevarantskih taksista koji udaraju exorbitantne tarife.
corvus_edin February 9th, 2012, 07:29 PM Pa tako je i meni je Zagreb blizi.
Takodjer...
Uz to bih se morao cuckati 6 sati autobusom do Bihaca ili 9 s vlakom i x puta presjedavati
pindo28 February 9th, 2012, 07:40 PM I da dodam da bi pod hitno trebalo zabraniti pusenje na SA Aerodromu!
Prbi utisak kada se sleti je zbog dima,pusenja,pepelnica po stolovima,veoma los.U cijeloj Evropi i svijetu je pusenje po aerodromima zabranjeno,tako da mislim da bi i SJJ trebao da prati taj primjer.
Almir Hodzic February 9th, 2012, 07:46 PM Sam grad Beograd ima oko 2 miliona stanovnika + jedini aktivni aerodrom u državi + putnici iz istočne Hrvatske i Bosne.
Već nekoliko godina postoji linija aerodrom - baščaršija
http://www.sarajevo-airport.ba/vijest.php?id=51
Uostalom, dok izađeš na glavnu ulicu iz aerodroma (150 m) ima stanica gradskog saobraćaja.
Turisti koji nemaju dovoljno love za taxiste i tako to prije nego stignu na želejnu destinaciju dobro prouče načina transporta u gradu u koji putuju.
Dosta više šuplje!!!
pindo28 February 9th, 2012, 07:57 PM Sam grad Beograd ima oko 2 miliona stanovnika + jedini aktivni aerodrom u državi + putnici iz istočne Hrvatske i Bosne.
Već nekoliko godina postoji linija aerodrom - baščaršija
http://www.sarajevo-airport.ba/vijest.php?id=51
Uostalom, dok izađeš na glavnu ulicu iz aerodroma (150 m) ima stanica gradskog saobraćaja.
Turisti koji nemaju dovoljno love za taxiste i tako to prije nego stignu na želejnu destinaciju dobro prouče načina transporta u gradu u koji putuju.
Dosta više šuplje!!!
Jedan (mini) bus koji ide jednom u sat vremena sa lose oznacenog mijesta nemozemo bas nazvati integrisani gradski saobracaj.
Turistima se mora dati i realna alternativa a ne samo cesto veoma skup taksi( znam licno ljude koji su platili i 40 eura do Bristola).Lokalno stanovnistvo zna cijene i njih taksisti nemogu izraditi ali za turiste je druga prica.Njima pucaju tarife kakve hoce.
Smatram da je to lose i za turizam i za sliku grada koji bi zelio da bude turisticka destinacija.
Korektno povezan aerodrom bi znacilo redovna autobuska linija,trolejbus ili tramvaj.
A sta ce mo sa putnicima iz raznih dijelova grada koji idu na aerodrom?Koja je njihova alternativa osim taxija?Taj bus ca carsije ide jednom rutom i naravno nije dovoljan niti pokriva cijeli grad.
rofan February 9th, 2012, 09:34 PM Koliko znam i GRAS posteno naplati kartu do Bascarsije 7 KM, a prtljaga 3 KM po torbi. Prosjecan putnik iskesira cenera, a bus se vuce i po 45 minuta do Bascarsije. Nerijetko se moze naci i taxi koji ce za 20 KM dovuci do Zeljeznicke.
Mozda, SJJ bi mogao sa busevima skupljati putnike po BH gradovima. To sam vidio u Istri, bus CA kupi putnike iz Umaga i dovozi ih do Pule, odakle dalje nastavljaju avionima. Infrastruktura jeste bolja, Istarskim ipsilonom se za manje od jednog sata stize od Umaga do Pule. Mogao bi BHA da svako jutro u suradnji sa Centrotransom sabire putnike iz Tuzle, Zenice, Mostara, Doboja, Travnika..... do Sarajeva. Mozda je to bolja opcija od povezivanja zrakoplovima
Darm February 9th, 2012, 09:52 PM Sto se ne moze naruciti karta za Beograd preko stranice BHA? :bash:
Bosancero February 9th, 2012, 10:34 PM Jedan (mini) bus koji ide jednom u sat vremena sa lose oznacenog mijesta nemozemo bas nazvati integrisani gradski saobracaj.
Turistima se mora dati i realna alternativa a ne samo cesto veoma skup taksi( znam licno ljude koji su platili i 40 eura do Bristola).Lokalno stanovnistvo zna cijene i njih taksisti nemogu izraditi ali za turiste je druga prica.Njima pucaju tarife kakve hoce.
Smatram da je to lose i za turizam i za sliku grada koji bi zelio da bude turisticka destinacija.
Korektno povezan aerodrom bi znacilo redovna autobuska linija,trolejbus ili tramvaj.
A sta ce mo sa putnicima iz raznih dijelova grada koji idu na aerodrom?Koja je njihova alternativa osim taxija?Taj bus ca carsije ide jednom rutom i naravno nije dovoljan niti pokriva cijeli grad.
Bas je tako pindo!! A ovaj, cuj suplja!!! Hey kome ti govoris da prosipa suplju????Znaci tvoja pametna a kad tebi nesta nepase suplja?? NE nerviraj me tvojom pricom!! Odgovori al ne vrijedjaj!!!!! Kultura i obraz jarane! Ne supljaj ljudima koje neznas. Da bi nekom na ulici tako reko dobio bi po mudi!!!(Al nisam ti ja autoritterska osoba da te uci) (Pazio sam da nevrijedjam da nekazu da sam isti):D
Pindo sasvim si u pravu. Slika aerodroma bi se i te kako poboljsala kad bi prestali s pusenjem u aerodromu... al kako ces Bosnju reci da nepusi na aerodromu kad puse na benzinskoj pumpi :D:D:bash::bash::bash::ohno::ohno: To sam jedino vidio u Bosni :D:D
Treba obavezno tramvaj ili redovna linija autobusa. Pindo neznam sta da dodam u svemu se slazem!!
leopol February 9th, 2012, 10:39 PM Trebam li opet napomenuti da postojanje ove teme nema smisla?
Bosancero February 9th, 2012, 10:42 PM Serbia, Montenegro sign air traffic agreement
6 February 2012
Serbia and Montenegro's transport ministers have signed up to an agreement on bilateral cooperation in the field of air traffic management.
The cooperation agreement is an umbrella document that provides opportunities for further cooperation between the aviation authorities of the two countries.
Ministers said that the agreement should strengthen the position of Serbia and Montenegro in relation to the Single European Sky agreement.
Chairman of the Management Board of Air Traffic Control Agency of Serbia and Montenegro Nikola Stankov said that Europe wants the current 54 air traffic control centres to be reduced to five, six or seven through their merger into separate functional airspace blocks (FAB).
Stankov said that the joint agency of Serbia and Montenegro currently also covered 55 per cent of the airspace of Bosnia and Herzegovina, as well as a small part of Croatia's airspace.
Stankov said that in the future, Serbia and Montenegro could admit other neighbouring countries to the mini-block and form a larger one.
Almir Hodzic February 9th, 2012, 11:23 PM :lol::lol::lol:
Baš mi vas je žao.
Pa vi nigdje ne vidite ništa pozitivno.
Ovo vaše bih mogao uporediti sa izjavom jedne godođe u subotu ujutro kada je u Sarajevo osvanulo sa rekordnih 107 cm snijega. Naime, godpođa u šest sati ujutro, a snijeg još uvijek pada, dolazi na stanicu i sva u čudu i izbezumljena se žali na to kako i zašto ne funkionira saobraćaj, zašto niko ništa ne poduzima dok u isto vrijeme gazi kroz snijeg dubine jednog metra.
Davno su lijepi bosanci rekli: "Ko ne vidi na orahu ne vidi ni na tovaru."
Pa da samo pogledate u državu i vlast ove države bilo bi vam jasno da je i ovo što uopšte postoji odlično. Pa ljudi ovdje svi sebi vuku i grabe. Razmislite malo, ili ste suviše mladi da bi shvatili neke stavri.
Nikoga ja ne vrijeđam, ovo je realnost.
Bujrum u Bosnu, zasučite rukave i dokažite se!!!
Bosancero February 10th, 2012, 12:00 AM Nikom se nemamo dokazivati! Postumem ovo sto so napisao Jer je to tvoje misljenje.
A ovo sto so rekao mogu i ja potpisati. Isto je moje misljenje.
Pozdrav
Bosniansky February 10th, 2012, 02:36 AM Zivela nasa draga Domovina!!
rofan February 10th, 2012, 03:08 PM Imamo najjjjacu dijasporu kada je u pitanju kukanje i predlaganje svega i svacega. A najbolja je ona kada kazu "Kod nas na zapadu" hahaha
Evo citam neki dan na Financial Times da ce u 2012. godini biti smanjenje doznake dijaspore u BIH. Zbog toga rast GDP-a ce ostati na skromnih 1.9%, umjesto predvidjenih 2.1% prema EBRD-u. Analagono tome, manje ce dolaziti u BIH, manje prometa na aerodromima, manje putnika za BHA.
BosniaHerzegovina February 10th, 2012, 03:23 PM Imamo najjjjacu dijasporu kada je u pitanju kukanje i predlaganje svega i svacega. A najbolja je ona kada kazu "Kod nas na zapadu" hahaha
Evo citam neki dan na Financial Times da ce u 2012. godini biti smanjenje doznake dijaspore u BIH. Zbog toga rast GDP-a ce ostati na skromnih 1.9%, umjesto predvidjenih 2.1% prema EBRD-u. Analagono tome, manje ce dolaziti u BIH, manje prometa na aerodromima, manje putnika za BHA.
Koja teorija:lol:
corvus_edin February 10th, 2012, 03:25 PM Imamo najjjjacu dijasporu kada je u pitanju kukanje i predlaganje svega i svacega. A najbolja je ona kada kazu "Kod nas na zapadu" hahaha
Naravno - dosta smo i mi bilo izlozeni svakakvom pizduranju kao npr. ove tvoje prve rjecenice - takvima kao tebi nebi niko mogao zadovoliti, pa koliko god doprinjeo :D
pindo28 February 10th, 2012, 04:33 PM Hajmo nazad na temu odmah!
Nemojte kvariti ovaj thread!
Samo objektivne informacije vezane za avijaciju!
pindo28 February 10th, 2012, 08:58 PM Hajmo nazad na temu odmah!
Nemojte kvariti ovaj thread!
Samo objektivne informacije vezane za avijaciju!
Ma sta vam je?
Ja se salio:lol:
bhaviation February 10th, 2012, 10:57 PM http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs261.ash1/18836_303549868355_180132733355_4924532_1822807_n.jpg
B737-400 is back! :cheers:
Prema moje informacije koje sam dobio dolazi nam B737-400 od ljetne sezone, znaci od 27 marta. :)
A319 ce odraditi jutarni let do Istanbula dok ce B737-400 odraditi vecernji let kada ima potrebe za to.
Mogu vam i reci da je u izgradnju web stranica o aviaciju u BiH, te forum. Ukoliko je neko zainteresovan da me pomegno u rad, posalji te PM.
Toliko od mene...
K_S_A February 11th, 2012, 02:04 AM I ja sam dobio takvu info, kada sam radio rezervaciju za ljeto izbacilo mi je B737 operated by BHA...
rofan February 11th, 2012, 02:11 AM Koja teorija:lol:
Pa malo prokontas neke stvari i sve dodje na svoje mjesto. Ili mozda nisi navikao da citas eminentne portale, koji za razliku od nasih portala daju konkrentne informacije, bez "dotjerivanja". ;)
A u vezi ovoga novoga aviona, zasto on nebi ostao u stalnome vlasnistvu BHA, jer je po ugovoru za prodaju 49% dionica BHA Turkishu, TA se obavezao da ce dokapitalizirati BHA. Koliko znam to jos nije ucinjeno...
mirza-sm February 11th, 2012, 10:49 AM Super vijesti bhaviation, hvala! :okay:
Bosniansky February 11th, 2012, 02:40 PM http://www.federalna.ba/bhs/vijest/12218/umalo-katastrofa-kod-kalinovika
sreca...hvala bogu!!
Darm February 11th, 2012, 03:09 PM Meni jos uvijek niko nije odgovorio kad BHA dobija novi avion ali da se nevraca TYA. I sto nemogu naruciti kartu za Beograd preko stranice BHA. :):):)
leopol February 11th, 2012, 03:17 PM B737-400 is back! :cheers:
Nigdje veze.... :nuts:
Znaci, jos nista od ispunjavanja privatizicijskog ugovora:ohno:
BosNL February 11th, 2012, 05:12 PM Hvala na informacije bhaviation :cheers:! Znas li hoce li ovaj samo do Oktobra ostati ili...
Turkish je poceo da skloni ove 737-400.. Jos su samo 3 ostali u floti.. Da ne bi oni to sve rijesili do ljeta i nama poslali 737-700, koji od prilike drzi isti broj putnika
Almir Hodzic February 12th, 2012, 02:01 PM Ovaj LQSA je moj radar, ali ne mozete vidjeti rulanje po pisti na flightradar24. Ako odete moju stranicu bhradar.com, vidjecete rulanje do gate-a.
Ali kakvo je nevrijeme u Sa, cudilo bi me da mi sutra stranica radi. Zatrpace mi antenu...:sad2:
Čestitke za stranicu. Primjetio sam da tvoj radar registruje ATR, DASH, CRJ avione, ali ih ne pokazuje na stranici. Ima li za to lijeka?
Još jednom čestitke, predivno je pratiti avion od i do Gate-a.
<Samir> February 12th, 2012, 05:32 PM Čestitke za stranicu. Primjetio sam da tvoj radar registruje ATR, DASH, CRJ avione, ali ih ne pokazuje na stranici. Ima li za to lijeka?
Još jednom čestitke, predivno je pratiti avion od i do Gate-a.
Nema, jer im transpoder emituje samo na Mode S, koji ne ukljucuje i poziciju aviona.
bhradar.com February 12th, 2012, 05:41 PM Vidi, moze ti ga prikazati na listi desno, ali ne moze ga pozicionirati na mapi. Razlog za to je da ti tipovi aviona ne koriste ADS-B transpondere nego Mode S/C/A koji prikazuju visinu, ali ne i poziciju sa GPS-a. Kao i vojni avioni i helikopteri. Mada, vidjao sam i Cessne i ATR-ove koji su se vec prilagodili. Nije to bas jeftina investicija.
E sad, to ce se polako rjesavati u Evropi, jer sve avio kompanije imaju rok da ugrade ADS-B cini mi se do 2014-2015. godine (ne drzi me za rijec).
rofan February 12th, 2012, 06:48 PM Na ovoj mapi nigdje nije ucrtan ni jedan aerodrom u BIH. Ipak, ostajem vjeran samo flightradar24 :)
bhradar.com February 12th, 2012, 08:37 PM Na ovoj mapi nigdje nije ucrtan ni jedan aerodrom u BIH. Ipak, ostajem vjeran samo flightradar24 :)
Prebaci na mapi na satellite view i nazumaj. Imaces sva 4 aerodroma. Rulanje ces moci vidjeti samo na sarajevskom, a short final na ostalim.
Feed za flightradar24 za nas region takodje ide od mene. Imaju ga i Split i Pristina, ali sa vrlo malim pokrivanjem...
<Samir> February 13th, 2012, 09:35 AM Tvoj radar je nesto najpozitivnije sto se desilo u BiH od zavrsetka rata. :) Nego, je li tvoja antena negdje na Podhrastovima, cudi me kako pokrivas dijelove Jadrana izmedju Italije i Albanije?
Darm February 13th, 2012, 03:19 PM Sta ce biti sad sa SJJ-BUD??? :nuts::nuts:
bhradar.com February 13th, 2012, 03:22 PM Tvoj radar je nesto najpozitivnije sto se desilo u BiH od zavrsetka rata. :) Nego, je li tvoja antena negdje na Podhrastovima, cudi me kako pokrivas dijelove Jadrana izmedju Italije i Albanije?
Hvala ti, ali ne pretjerujmo :)
Najbolje za nasu avijaciju ce biti kad vratimo kontrolu nad nasim nebom. Ova stranica je mali doprinos tome.
Antena je na Bukoviku, 1537 m NM. Pokrivanje je dobro, moze i bolje, ali o tome na proljece...
Darm February 13th, 2012, 09:27 PM Imali igdje red letenja za lijeto sa BHA???
BosNL February 13th, 2012, 09:59 PM pdf file: RED LETENJA LJETO 2012.pdf (http://www.pdf-archive.com/2012/01/17/red-letenja-ljeto-2012/)
Evo sto nam je AlmirHodzic prije mjesec dana stavio.:)
Direktno iz BH airlines nema jos, ali i ovdje sve ima..
Osim Dizeldorf, koji je sada zatvoren za rezervacije i od juna(gdje ga je prvo jos bilo).. Pa sumnjam da ce ista biti od toga od 26.03...
Almir Hodzic February 14th, 2012, 12:20 PM DUS se u amadeusu još uvijek nalazi u redu letenja za ljeto, ali nije moguće kupiti.
mirza-sm February 14th, 2012, 01:25 PM Stupila na snagu Odluka o naknadama koju naplaćuje Direkcija za civilno zrakoplovstvo
Odluka kojom se utvrđuju naknade koje naplaćuje Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH za obavljanje poslova u oblasti: plovidbenosti zrakoplova, operacije zrakoplova, licenci letačkog osoblja, zrakoplovne sigurnosti, zrakoplovne navigacije i aerodroma stupila je na snagu, potvrdili su iz BHDCA.
http://www.ekapija.ba/dokumenti/aerodrommostar_avio_130911.jpg
Cijene naknade su različite, te visina naknade za odobravanje programa zrakoplovne sigurnosti Security aviokompanija i aerodrome iznosi 2.000 KM, visina naknade za izdavanje i izmjenu uvjerenja o buci za zrakoplov čija je maksimalna masa na polijetanju do 2.730 kg iznosi 300 KM, naknada za izdavanje i izmjenu uvjerenja o buci za zrakoplov čija je maksimalna masa na polijetanju preko 2.730 kg iznosi 500 KM.
Odlukom je utvrđena i visina naknade za priznavanje stranog dokumenta o buci zrakoplova koja iznosi 100 KM, kao i visina naknade za izdavanje i izmjenu uvjerenja o emisiji štetnih gasova koja iznosi 500 KM, dok naknada za izdavanje ID kartice članovima posade zrakoplova iznosi 70 KM po osobi.
Također, Odlukom koja je objavljena u Službenom glasniku BiH utvrđene su i visine naknade za ispitivanje uslova lokacije za izgradnju aerodrome od 5.000 maraka, naknada za davanje saglasnosti sa stanovišta sigurnosti (safety) zračnog prometa za postavljanje ili izgradnju tehničkih sistema, objekata, instalacija i uređaja za obezbjeđenje zračnog prometa, iznosi 0,4 posto investicione vrijednosti objekata, instalacija ili uređaja prema priloženoj dokumentaciji, ali ne manje od 500 KM.
(eKapija.ba)
BosNL February 15th, 2012, 05:21 PM Paznja! Ovo je moje misljenje, nije (jos) realno :lol:
1. Sada Maleva vise nema. Znam da je British Airways imao codeshare s njima (London-Budimpesta-Sarajevo).
2. British Airways je cak imao svoju liniju za Sarajevo iz Gatwicka.
Sto ne bi BH Airlines is British se dogovorili neki codeshare da bude i BA broj na nas let prema Amsterdam npr. Ili je ipak malo trziste?
bhaviation February 15th, 2012, 08:03 PM Paznja! Ovo je moje misljenje, nije (jos) realno :lol:
1. Sada Maleva vise nema. Znam da je British Airways imao codeshare s njima (London-Budimpesta-Sarajevo).
2. British Airways je cak imao svoju liniju za Sarajevo iz Gatwicka.
Sto ne bi BH Airlines is British se dogovorili neki codeshare da bude i BA broj na nas let prema Amsterdam npr. Ili je ipak malo trziste?
Da, BA je cak imao 3 letova sedmicno sa B737-400 2007/2008 godine.
Cuo sam da je LF bio predobar, medjutim koji je razlog sto je se linja ukinula?
VA February 15th, 2012, 08:20 PM Da, BA je cak imao 3 letova sedmicno sa B737-400 2007/2008 godine.
Los LF :) ispod 30%
leopol February 15th, 2012, 09:02 PM Sto ne bi BH Airlines is British se dogovorili neki codeshare da bude i BA broj na nas let prema Amsterdam npr. Ili je ipak malo trziste?
BHA ocajnicki treba bilo kakav code share
BosNL February 15th, 2012, 10:14 PM Da, BA je cak imao 3 letova sedmicno sa B737-400 2007/2008 godine.
Cuo sam i ja da je LoadFactor bio dobar.
Oficijelni razlog iz BA da su zbog Ekonomske razloge ukinute..
Nesto su morali uspariti i kriza je tada pocela.
Mogli bi sada taj codeshare, a imaju i 319 koji uzima manji broj putnika :nuts:.
Ali dok neko to skonta tamo:banana:
rofan February 16th, 2012, 12:01 PM Cuo sam i ja da je LoadFactor bio dobar.
Oficijelni razlog iz BA da su zbog Ekonomske razloge ukinute..
Nesto su morali uspariti i kriza je tada pocela.
Mogli bi sada taj codeshare, a imaju i 319 koji uzima manji broj putnika :nuts:.
Ali dok neko to skonta tamo:banana:
Pa da je bio dobar LF linija nebi bila ukinuta. Osim toga, koliko znam nosiocima BH putnih isparava treba i da lje viza za UK. A ionako ko putuje u London iz Sarajeva?? Mozda samo Sanela Jenkins, a i ona ima privatni avion :Ooo
A naravno, ako bas morate preko oceana, letite iz Munchena, ili Zuricha
<Samir> February 16th, 2012, 02:00 PM BA-ov load factor je bio ocajan, ali su oni iskljucivi krivac tome. Nakon godina planiranja odjednom su uletjeli u liniju za LQSA sa starom 400-varijantom, i to sa EGKK (jer im je skoro cijela flota zvrljala prazna na EGKK) . Do LYBG i LYPR su koristili mnogo novije i jeftinije 319-ke. Dolazak iz LQSA je bio nekoliko sati nakon sto je glavni val za USA vec odletio (US kompanije) dok su oni prebacili skoro sve preko-okeanske letove nazad na EGLL. London ionako nema smisla kao transfer destinacija za druge evropske gradove kad se leti iz BiH, i povrh svega veoma je malo BiH-anaca koji su u zahvatnom podrucju LQSA, i koji zive ovdje. Tako da se ja ne nadam da ce ponovo biti uspostavljena direktna linija za Sarajevo. A bilaje tako pogodna, bez presjedanja i barem Ł100 jeftinija.
Na jednom letu znam da je bila polovina Novembra, bilo je samo oko 40 putnika iz Londona, i stjuardesa nam je rekla da je tako bilo vec sedmicama.
Darm February 16th, 2012, 03:50 PM Sta ce biti sa SJJ-BUD?
<Samir> February 16th, 2012, 04:54 PM Kaput!
rofan February 16th, 2012, 04:57 PM Sta ce biti sa SJJ-BUD?
Nista! Moze se jako dobro i sa vozom do Budimpeste :D
BosNL February 16th, 2012, 09:29 PM Stranica Dizeldorfskog aerodroma je stavila Sarajevo medu svoje destinacije..
Kod njih je red letenja:
Isto tek od 02.06 a ne 26.03
Ponedjeljak i Subota
JA208 Sarajevo-Dizeldorf 1010-1305
JA209 Dizeldorf-Sarajevo 1405-1700
znaci let traje 2.55 ali pise avion 319. --> jedno nije tacno
U Amadeus jos uvijek stara vremena kako sam postavio prije..
Let's wait and see :lol:
Rotterdam2011 February 17th, 2012, 09:56 AM BA-ov load factor je bio ocajan, ali su oni iskljucivi krivac tome. Nakon godina planiranja odjednom su uletjeli u liniju za LQSA sa starom 400-varijantom, i to sa EGKK (jer im je skoro cijela flota zvrljala prazna na EGKK) . Do LYBG i LYPR su koristili mnogo novije i jeftinije 319-ke. Dolazak iz LQSA je bio nekoliko sati nakon sto je glavni val za USA vec odletio (US kompanije) dok su oni prebacili skoro sve preko-okeanske letove nazad na EGLL. London ionako nema smisla kao transfer destinacija za druge evropske gradove kad se leti iz BiH, i povrh svega veoma je malo BiH-anaca koji su u zahvatnom podrucju LQSA, i koji zive ovdje. Tako da se ja ne nadam da ce ponovo biti uspostavljena direktna linija za Sarajevo. A bilaje tako pogodna, bez presjedanja i barem Ł100 jeftinija.
Na jednom letu znam da je bila polovina Novembra, bilo je samo oko 40 putnika iz Londona, i stjuardesa nam je rekla da je tako bilo vec sedmicama.
:nuts::nuts::nuts:
Hajd sad na bosanskom ziv bio :)
BosNL February 17th, 2012, 11:43 AM Evo prevoda :):
LQSA - Aerodrom Sarajevo
LYPR - Aerodrom Pristina
LYBE - Aerodrom Beograd.
Prica je da su za Pristinu i Beograda koristili mnogo eficijentni avion (Airbus 319), nego sto su nama poslali, (stari Boeing 737-400)
Drugi problem je da je British Airways letio na London Gatwick iz Sarajeva, a preko-okeanske letove itd. su najvise na London Heathrow
--
Ovakve destinacije su razlog da bi Turkish nama trebao dati Embraer-Jets ili Canadair-Jets, regionalce
bhaviation February 17th, 2012, 12:57 PM Ovakve destinacije su razlog da bi Turkish nama trebao dati Embraer-Jets ili Canadair-Jets, regionalce
Below are estimated current market value (USD$mil) based on oldest to newest airframes, and the sample monthly lease rates (USD$,000) based oldest to newest airframes.
Information is derived from transactions and valuation through May 2010.
A319 - $13.7M-$31.3M, $140-285,000
A320 - $6.8M-$37.3M, $105-325,000
A321 - $20.4M-$42.2M, $200-375,000
A330-200 - $43.5M-$79.3M, $400-705,000
A340-300 - $26.0M-$72.3M - $330-615,000
A340-600 -$68.0-114.0M - $600-815,000
B737-300 - $2.5M-$8.1M - $65-110,00
B737-700 - $16.0M-$32.5M - $175-290,000
B737-800 - $20.7M-$39.2M - $215-340,000
B747-400 - $20.0M-$73.1M - $380-750,000
B757-200 - $6.0-$20.1M - $115-210,000
B767-300ER – $10.5M-58.0M - $200-450,000
B777-200ER - $49.9M-$115.2M - $580-995,000
B777-300ER - $85.2M-136.2M - $850-1,250,000
MD-11 – $14.6M-$17.4M - $240-260,000
MD-82 - $1.0M-$3.8M - $40-60,000
CRJ200 - $2.0M-$8.0M - $40-90,000
CRJ700 - $11.3M-21.9M - $120-220,000
Q400 - $8.4M-$17.9M - $115-190,000
ERJ145 - $5.5M-10.2M - $50-105,000
EMB170 – $14.6M-$22.7M - $150-225,000
EMB190 - $20.5M-$27.5M - $195-245,000
ATR-72 - $5.4M-$17.5M - $70-150,000
Nisu ni skupe ove CRJ200 :)
Mogli bi poslati ATR72 na leasing kod druge kompanije, te umjesto to uzeti 3 CRJ200 na leasing :)
BTW, ako neko od vas ima para uzmite MD-82 i otvoriti prvi low-cost airline u bosni :D
Darm February 17th, 2012, 03:30 PM Destinacija DUS je suspendovana!
Bosancero February 17th, 2012, 04:36 PM Destinacija DUS je suspendovana!
jebi ga!
BosNL February 17th, 2012, 04:56 PM Destinacija DUS je suspendovana!
Vec par godina :lol:.
Ali jeste, izvaden je iz Timetable.
Jedino Aerodrom DUS jos pokazuje let, ali nemozes bookirati.
Mozda sada ima prostora za drugu destinaciju?
EDIT: ni Skoplje ni Bec vise nema nigdje u timetable/sistemima, i nemozes vise kartu kupiti :(
BosNL February 17th, 2012, 05:23 PM Nije ovo jedina losa vijest.
Kako sada mogu vidjeti:
Amsterdama 04.03 do 01.04 otkazan
Copenhagen do 30.03 Otkazan
Cirih, redukcija na 1x (ponekad 2x sedmicno) do 25.03. Onda do 31.03 3x sedmicno.
Istanbul ima dosta otkazanih, ali nema strukture u tom..
Tek od 01.04 sve ide po pravom red letenja
K_S_A February 17th, 2012, 08:01 PM Pa sta se to desava u BHA?
Darm February 17th, 2012, 08:53 PM Pa sta se to desava u BHA?
Pitam se i ja. :nuts:
Axel23 February 18th, 2012, 03:01 AM Nisu ni skupe ove CRJ200 :)
Mogli bi poslati ATR72 na leasing kod druge kompanije, te umjesto to uzeti 3 CRJ200 na leasing :)
BTW, ako neko od vas ima para uzmite MD-82 i otvoriti prvi low-cost airline u bosni :D
Zbog cega? Taj avion je toliko ''neekonomican'' da bi jedino obiljezio propast BHA zauvijek. U danasnje vrijeme kad je avionsko gorivo toliko skuplje nego pre taj avion jednostavno nema mjesta vise ni u jednoj kompaniji i sve kompanije koje ga imaju u floti pokusavaju da ga se rijese.
ATR nije mlaznjak, ali je dosta ekonomicniji i uz malo pameti se moze dobro iskoristiti.
Btw, bilo bi mnogo bolje kad bi se na ovom thread-u pocele voditi malo konstruktivnije diskusije umjesto da svako pise sta god mu na pamet padne o avijaciji.
rofan February 18th, 2012, 11:03 AM Zbog cega? Taj avion je toliko ''neekonomican'' da bi jedino obiljezio propast BHA zauvijek. U danasnje vrijeme kad je avionsko gorivo toliko skuplje nego pre taj avion jednostavno nema mjesta vise ni u jednoj kompaniji i sve kompanije koje ga imaju u floti pokusavaju da ga se rijese.
ATR nije mlaznjak, ali je dosta ekonomicniji i uz malo pameti se moze dobro iskoristiti.
Btw, bilo bi mnogo bolje kad bi se na ovom thread-u pocele voditi malo konstruktivnije diskusije umjesto da svako pise sta god mu na pamet padne o avijaciji.
Odakle ti takvi podaci??? CRJ 200/400/600 su sa turbo prop motorima, mnogo efikasniji od turbo fen motora, manje bucni, a ispustaju manje CO2 u atmosferu.
I to da ih se svi odricu je nevjerovatna nebuloza, kanadski Combraider nemoze da stigne da isporuci sve primjerke kupcima, a dionice Comraidera su skocile u zadnjih 3 godine za cca 15%.
ATR-72 je jos 90-tih u ozbiljnim kompanijama izbacen, danas ga samo "vozikaju" po istocnoj Europi kompanije
Darm February 18th, 2012, 11:50 AM Vec par godina :lol:.
Ali jeste, izvaden je iz Timetable.
Jedino Aerodrom DUS jos pokazuje let, ali nemozes bookirati.
Mozda sada ima prostora za drugu destinaciju?
EDIT: ni Skoplje ni Bec vise nema nigdje u timetable/sistemima, i nemozes vise kartu kupiti :(
Sigorno ce i te linije ukinuti. :ohno:
K_S_A February 18th, 2012, 12:00 PM Sigorno ce i te linije ukinuti. :ohno:
ne sluti :mad2:
Darm February 18th, 2012, 03:14 PM ne sluti :mad2:
Sta bih inace moglo biti? :ohno:
rofan February 18th, 2012, 04:56 PM Ja nemogu ni da pronadjem Zurich, Amsterdam, Istanbul! HAHA
leopol February 18th, 2012, 05:11 PM Prerano se radujes..
BosNL February 18th, 2012, 05:15 PM Ja nemogu ni da pronadjem Zurich, Amsterdam, Istanbul! HAHA
E to još ima, bolje traži!
Darm February 18th, 2012, 05:30 PM Pa znali iko zasto se nemoze naruciti karta za Skopje i Viennu?
Darm February 18th, 2012, 07:04 PM Sto su uklonili Skopje i Vienu za book?
Axel23 February 19th, 2012, 01:31 AM Odakle ti takvi podaci??? CRJ 200/400/600 su sa turbo prop motorima, mnogo efikasniji od turbo fen motora, manje bucni, a ispustaju manje CO2 u atmosferu.
I to da ih se svi odricu je nevjerovatna nebuloza, kanadski Combraider nemoze da stigne da isporuci sve primjerke kupcima, a dionice Comraidera su skocile u zadnjih 3 godine za cca 15%.
ATR-72 je jos 90-tih u ozbiljnim kompanijama izbacen, danas ga samo "vozikaju" po istocnoj Europi kompanije
Samo na pocetku da te pitam sta si pokusao da kazes sa "combraider" ili "comraider"? Ako mislis na Bombardier onda si profulo i na jednom i drugom pokusaju, ali nije ni cudno uzimajuci u obzir kakve si nebuloze napisao. To dovoljno kaze koliko pojma imas o tome sto pises.
Koliko aviokompanija je CRJ 200 kompletno izbacilo ili znacajno reduciralo u floti od kako cijene goriva rastu?
Koliko CRJ 200 je naruceno i isporuceno posljednjih 5 godina? NI JEDAN.
Daj covjece informiraj se malo, pricas gluposti. Bombardier je prekinuo proizvodnju CRJ 200 jos 2005 god. Ti nisi normalan, pa mene bi bilo sramota da se tako pravim pametan, a da pre toga bar na wikipediji ne provjerim ikakvu tacnost podataka koje pisem.
Jedini CRJ avion koji bi odgovarao B&H Airlinesu i ovom "trzistu" je evt. CRJ 700/900, o tim manjim CRJ-ovima se ne smije ni razmisljat.
K_S_A February 19th, 2012, 02:21 AM Sta bih inace moglo biti? :ohno:
ne znam, ali ne volim ruzne vjesti... nadam se najboljem :D
rofan February 19th, 2012, 01:08 PM Samo na pocetku da te pitam sta si pokusao da kazes sa "combraider" ili "comraider"? Ako mislis na Bombardier onda si profulo i na jednom i drugom pokusaju, ali nije ni cudno uzimajuci u obzir kakve si nebuloze napisao. To dovoljno kaze koliko pojma imas o tome sto pises.
Koliko aviokompanija je CRJ 200 kompletno izbacilo ili znacajno reduciralo u floti od kako cijene goriva rastu?
Koliko CRJ 200 je naruceno i isporuceno posljednjih 5 godina? NI JEDAN.
Daj covjece informiraj se malo, pricas gluposti. Bombardier je prekinuo proizvodnju CRJ 200 jos 2005 god. Ti nisi normalan, pa mene bi bilo sramota da se tako pravim pametan, a da pre toga bar na wikipediji ne provjerim ikakvu tacnost podataka koje pisem.
Jedini CRJ avion koji bi odgovarao B&H Airlinesu i ovom "trzistu" je evt. CRJ 700/900, o tim manjim CRJ-ovima se ne smije ni razmisljat.
Uffff da te sad vidim sto bih te nokautirao za to, nisi ni svjestan kretenu. Lako biti frajo u Becu, pa preko foruma incognito se kofrciti!!!
Koliki si intelektualac vidi se, wikipedia ti glavni izvor informiranja, koju uredjuje svako ziv, polupismen, odnosno takvi poput tebe, zar ne!!!
I jos nesto, cijene kerozina su u granicama devijacije +-10% vec dvije , tri godine, sto znaci da to nije problem. A CRJ-600 je zrakoplov siroko prisutan diljem Europe, malo prati kretanje dionica kanadskoga proizvodjaca aviona, pa ces vidjeti kako "lose posluju".
I naravno evo ti nesto na poklon :bash:
Axel23 February 19th, 2012, 01:32 PM Jedini koji se preko ovog foruma ''kofrci'' si ti, tvoja jedina zanimacija na ovom forumu je provokacija.
Procitaj ponovo sta sam napisao za wikipediju:
Bar na wikipediji jer se takvi kao ti i sluze samo takvim izvorima. Evo ti izvora, dobro pogledaj datum clanka.
http://www.canada.com/montreal/montrealgazette/news/business/story.html?id=4ef726df-0c22-4979-b3b4-14e949b5257b
I zadnja stvar, prica je o CRJ200, ne znam otkud tebi odjednom pade na pamet CRJ600, ta verzija Canadair Regional Jet-a ne postoji. Ako si mislio na CL-600, njegova prozivodnja je stala 1983 god.
Uglavnom proizvodnja CRJ200 je stala pre vise od 6 godina tako da te tvoje price o Bombardier-ovoj (pardon, po tebi ''Combradier'') uspjesnoj prodaji tog aviona posljednjih godina nisu istinite.
Udri udri Mujo, kad nemas pojma o cemu pricas.
bhaviation February 19th, 2012, 02:01 PM Onaj ko je na ovom forumu rekao da ce Wizz Air imati 2 destinacije iz skandinavije za Sarajevo to nije istina, znaci nista od toga.
Znaci ostalo nam je 2 "low-cost" airlines, sto i nisu bas low-cost :)
Mogu vam i reci da je dobro krenula prodaja karte iz Svedske za Sarajevo, zbog jeftinije cijene BH Airlines-a nego Norwegian te bolje vreme kada se dolazi u svedskoj, jer narod putuje dalje za vozom i autobusom do drugi gradova.
Darm February 19th, 2012, 06:16 PM Onaj ko je na ovom forumu rekao da ce Wizz Air imati 2 destinacije iz skandinavije za Sarajevo to nije istina, znaci nista od toga.
Znaci ostalo nam je 2 "low-cost" airlines, sto i nisu bas low-cost :)
Mogu vam i reci da je dobro krenula prodaja karte iz Svedske za Sarajevo, zbog jeftinije cijene BH Airlines-a nego Norwegian te bolje vreme kada se dolazi u svedskoj, jer narod putuje dalje za vozom i autobusom do drugi gradova.
Kako znate da je dobro krenulo za Svedsku? :)
bhaviation February 19th, 2012, 06:42 PM Kako znate da je dobro krenulo za Svedsku? :)
Pouzdani izvor od prijatelja koji zna jednog sto radi u agenciju koji zastupa BH Airlines sa skandinaviju.
mirza-sm February 19th, 2012, 07:38 PM Kako znate da je dobro krenulo za Svedsku? :)
A cek, ti si onaj sto je rekao da ce Wizz letjeti za Sarajevo iz Svedske, i sto je rekao da ce naci izvor odakle si to procitao. :sly:
Darm February 19th, 2012, 07:48 PM A cek, ti si onaj sto je rekao da ce Wizz letjeti za Sarajevo iz Svedske, i sto je rekao da ce naci izvor odakle si to procitao. :sly:
Pisalo je na aerodromu u Malmeu da su trebali uvesti linije za bih, sloveniju, hrvatsku i crnu goru. :bash: Pa jesitelisigorni da nema nista od toga?
mirza-sm February 19th, 2012, 08:01 PM Ma gdje je pisalo? ja sve zivo prelistao na swedavia.se nema nista..
bhaviation February 19th, 2012, 08:03 PM Pisalo je na aerodromu u Malmeu da su trebali uvesti linije za bih, sloveniju, hrvatsku i crnu goru. :bash: Pa jesitelisigorni da nema nista od toga?
Koliko ja znam, sto sam procitao nemaju nigdje gdje pise letove prema sarajevu. nema nista ni na stranicu malmo aerodroma? :ohno:
Darm February 19th, 2012, 09:44 PM Taj dan sam vozio priatelja na aerodrom u malmou on letio za BEG, i pisalo je da ce nove linije za te drzave. :nuts:
mirza-sm February 19th, 2012, 10:40 PM Gdje ti zivis? Cudno kako ni na google-u nema nista o tome, isto da je top secret. :)
Darm February 20th, 2012, 09:33 AM http://exyuaviation.blogspot.com/
Lose vijsti :ohno::ohno:
mirza-sm February 20th, 2012, 09:34 AM B&H cancels Skopje, Dusseldorf and Vienna
B&H cancels summer expansion and temporarily suspends Amsterdam and Copenhagen
B&H Airlines has cancelled its planned new flights to Skopje, Dusseldorf and Vienna which were due to be launched during the 2012 summer season. Ticket sales were first suspended in early February and flights have now been completely removed from global reservation systems. Services to the Macedonian and Austrian capitals were to be inaugurated on March 25 with five weekly flights each. B&H suspended flights to Vienna back in May 2011 due to poor passenger figures. Austrian will operate two daily flights from Vienna to Sarajevo this summer season. Services to Dusseldorf were planned to launch on June 2 twice per week.
Since yesterday, B&H Airlines has begun cancelling flights to Amsterdam. All flights will be temporarily suspended from March 4 until early April. Furthermore, the Bosnian national carrier will see cancelations on its flights to Istanbul throughout February and March, Copenhagen has been temporarily suspended until April (for a second time this winter season) while Zurich will operate only once per week until the start of the summer season.
The cancellation of planned flights to Skopje, Dusseldorf and Vienna won’t affect the airline’s seasonal services to Gothenburg and Stockholm set to launch this June.
(exyuaviation)
Ok, koji je klinac ovom BHairlinesu!??!?!
Almir Hodzic February 20th, 2012, 09:41 AM BHA avion u subotu na letu iz Ciriha preko Banjaluke za Sarajevo je bio 98% popunjen. Oko 65% putnika je izašlo u Banjaluci.
leopol February 20th, 2012, 10:07 AM B&H cancels Skopje, Dusseldorf and Vienna
(exyuaviation)
Ok, koji je klinac ovom BHairlinesu!??!?!
Ako jos nisi skontao, Ex-Yu aviation blog kao relevantne prenosi informacije sa ovog foruma ^^^^
Premo tome, BHA nije nista, ali jeste SCC i blogu...
mirza-sm February 20th, 2012, 10:09 AM Pa dobro, da se naslutiti da prenosi sa SCC-a, ali sta nije tacno u onom postu?
leopol February 20th, 2012, 10:12 AM Sve.
Da su kontaktirali BHA mozda bi dobili i tacnu informaciju...
mirza-sm February 20th, 2012, 10:18 AM A ok, moja isprika u tom slucaju. :)
Darm February 20th, 2012, 11:12 AM Dobio sam mail od BHA gdje pise da je Skoplje i Bec zatvoreni za kupovinu karata i da probam sredinom marta. :)
mirza-sm February 20th, 2012, 11:24 AM Samo jedna mala dobronamjerna ispravka, nije "oprobam", vec "probam". A i kad "bih" koristis, koristis samo kad je vezana za prvo lice jednine, dakle JA "bih", ti "bi", BHairlines "bi", ili, sta "bi" inace moglo biti, itd.. Nemoj pogresno shvatiti, znam da ne zivis u Bosni, ali ovako ces najlakse nauciti. ;)
Darm February 20th, 2012, 01:47 PM Samo jedna mala dobronamjerna ispravka, nije "oprobam", vec "probam". A i kad "bih" koristis, koristis samo kad je vezana za prvo lice jednine, dakle JA "bih", ti "bi", BHairlines "bi", ili, sta "bi" inace moglo biti, itd.. Nemoj pogresno shvatiti, znam da ne zivis u Bosni, ali ovako ces najlakse nauciti. ;)
:)
Darm February 20th, 2012, 01:49 PM Sto nije avion THY sletio na SJJ? :nuts:
<Samir> February 20th, 2012, 02:04 PM Hmmm interesantno.....THY1023 737-ca bio u 'holding'-u nekih 15 minuta, prije njega sletio DLH 190-a, mislio sam zbog toga, krenuo u sletanje, i nakon 'missed approach', vratio se na UL 614 i eno ge ide nazad ka Istanbulu. SJJ web-site kaze da je let otkazan. Ne cini mi se da je do uslova na aerodromu jer je u[pravo sletjela AUA 319-ka.
Darm February 20th, 2012, 03:05 PM Bas cudno :shocked:
rofan February 20th, 2012, 05:04 PM Ja mislim da je ova informacija o otkazivanju najavljenih novih/starih ruta BHA sasvim tacna. Previse optimisticno je bilo, a velika ocekivanja dovode do velikih razocarenja
a_edin February 20th, 2012, 09:50 PM Hmmm interesantno.....THY1023 737-ca bio u 'holding'-u nekih 15 minuta, prije njega sletio DLH 190-a, mislio sam zbog toga, krenuo u sletanje, i nakon 'missed approach', vratio se na UL 614 i eno ge ide nazad ka Istanbulu. SJJ web-site kaze da je let otkazan. Ne cini mi se da je do uslova na aerodromu jer je u[pravo sletjela AUA 319-ka.
Isto se meni desilo 1 dec. Doletili do Sarajeva, kruzili i pokusali par puta sletiti (bez uspjeha), da bi se na kraju balade vratili u Ist. Svi ostali su sletili, osim nas i Adrie :(... Bas kao i danas...
BosNL February 20th, 2012, 10:23 PM Odgovor na: 'zasto su zatvorene rezervacije prema Skoplje/Bec?'
: "U pitanju su tehnicke probleme"
A sta to znaci, to jos neznam :nuts:
konjz February 21st, 2012, 04:26 AM ja preuzeo sa sa-x foruma (http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=56682&p=7084725&hilit=turkish+airlines#p7084725) a oni navodno sa neke fb stranice
B&H cancels Skopje, Dusseldorf and Vienna
B&H Airlines has cancelled its planned new flights to Skopje, Dusseldorf and Vienna which were due to be launched during the 2012 summer season. Ticket sales were first suspended in early February and flights have now been completely removed from global reservation systems. Services to the Macedonian and Austrian capitals were to be inaugurated on March 25 with five weekly flights each. B&H suspended flights to Vienna back in May 2011 due to poor passenger figures. Austrian will operate two daily flights from Vienna to Sarajevo this summer season. Services to Dusseldorf were planned to launch on June 2 twice per week.
Since yesterday, B&H Airlines has begun cancelling flights to Amsterdam. All flights will be temporarily suspended from March 4 until early April. Furthermore, the Bosnian national carrier will see cancelations on its flights to Istanbul throughout February and March, Copenhagen has been temporarily suspended until April (for a second time this winter season) while Zurich will operate only once per week until the start of the summer season.
The cancellation of planned flights to Skopje, Dusseldorf and Vienna won’t affect the airline’s seasonal services to Gothenburg and Stockholm set to launch this June.
mirza-sm February 21st, 2012, 01:10 PM Oni sa exyuaviationa prenijeli, koji sam ja prenio na prosloj stranici.
Mi bas ne mozemo bez mahale ni u cyber svijetu. :lol:
Cantinero February 21st, 2012, 01:23 PM Sad se leti pa se ne leti...B&H...Pouzdanost je neophodna za jednu normalnu avio kompaniju, sto izgelda B&H nikada nece biti. Ja sam bio spreman kupiti ZRH-SJJ za Uskrs sa njima, ali poslije svih ovih vijesti sam odustao. Tako da bar u mom slucaju Austrian zadovoljno trlja ruke
maxx22st February 22nd, 2012, 12:37 PM Zdravo momci, je li mi moze netko od vas reci kako se krecu cijene povratne karte Sarajevo-Munich-Sarajevo, nemam obicaj putovati avionom, tek 2 puta u zivotu letio avionom i to ne bas svojom voljom, imam neku fobiju hah no prijatelji s faxa i ja planiramo oko 15.3 u Minchen pa me interesiraju cijene, ima li kakav studentski popust LOL :) tko sve leti za M iz SA? Hvala unaprijed
Darm February 22nd, 2012, 12:46 PM http://www.bhairlines.ba/local/
BosniaHerzegovina February 22nd, 2012, 12:48 PM http://www.bhairlines.ba/local/
Izgleda da su odustali od Beca i Skopje, vise ga nema ni tu u ponudi...
Axel23 February 22nd, 2012, 01:08 PM Zdravo momci, je li mi moze netko od vas reci kako se krecu cijene povratne karte Sarajevo-Munich-Sarajevo, nemam obicaj putovati avionom, tek 2 puta u zivotu letio avionom i to ne bas svojom voljom, imam neku fobiju hah no prijatelji s faxa i ja planiramo oko 15.3 u Minchen pa me interesiraju cijene, ima li kakav studentski popust LOL :) tko sve leti za M iz SA? Hvala unaprijed
Lufthansa leti iz Sarajeva za Minhen. Cijene i sve ostale informacije na www.lufthansa.com
maxx22st February 22nd, 2012, 01:21 PM Danke :)
dresdener78 February 22nd, 2012, 02:10 PM Sad se leti pa se ne leti...B&H...Pouzdanost je neophodna za jednu normalnu avio kompaniju, sto izgelda B&H nikada nece biti. Ja sam bio spreman kupiti ZRH-SJJ za Uskrs sa njima, ali poslije svih ovih vijesti sam odustao. Tako da bar u mom slucaju Austrian zadovoljno trlja ruke
Gledao sam preko austrian.com cijene karata (naravno moja plata je "istocna" tako da pratim one "red ticket" ponude). Neznam je li ovo slučaj ali odmah nakon što su BH Airlines najavili da neće biti letova za Beč, čini mi se da su karte za većinu letova VIE-SJJ za maj i jun poskupjele... ili je li ovo samo moje subjektivno mišljenje.
BosNL February 22nd, 2012, 04:24 PM Izgleda da su odustali od Beca i Skopje, vise ga nema ni tu u ponudi...
:bash:, onda komotno moze jedan ATR na leasing negdje, ili nam drugi mlazni(737-400) netreba da dode..
Darm February 22nd, 2012, 05:09 PM ?leasing?
vladanng February 22nd, 2012, 05:09 PM kakav februar ocekujete na sjj? ima neka nova linija da se otvara za letnju sezonu, i sto je BH airlines ukinuo let za BG? :)
BosNL February 22nd, 2012, 05:15 PM Februar nece bas puno bolje biti nego prosle godine ja mislim, zbog snijega i magle puno letova je bilo otkazano..
Nema nista novo osim da se 'vracaju' sezonske letove:
Mart: Stuttgart (germanwings), Stockholm (Norwegian)
Juni: Oslo (Norwegian), Stockholm (B&H), Göteborg (B&H)
A let za Beograd je ukinut ima skoro godinu dana.. Valjda zato sto nije putnika bilo, nije se letilo na najboljim momentima mislim..
LordMarshall February 23rd, 2012, 08:30 AM Vlada Federacije dodijelila 2,7 miliona KM subvencije BH Airlinesu
Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućeg transfera "Subvencije javnim preduzećima - JP "B&H Airlines" d.o.o. Sarajevo utvrđenog Budžetom Federacije BiH za 2012. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.
Riječ je o sredstvima u iznosu od 2.720.000 KM, od kojih će dva milliona KM, u jednakim iznosima, biti iskorištena za plaćanje aerodromskih usluga, kao i nabavku avio goriva, dok je za usluge EUROCONTROL-a, odnosno prelet aviona, namijenjeno 720.000 KM.
E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/537910)
rofan February 23rd, 2012, 10:36 AM Vlada Federacije dodijelila 2,7 miliona KM subvencije BH Airlinesu
:bash: Pa do kada puniti rupu bez dna???? 2.7 mil KM je previse u ovome trenutku za ionako opterecen budzet F BIH.
Prijedlog, BHA prodati Turkishu u cijelosti, ljudi su maheri za avijaciju, cuda prave na Balkanu.
mirza-sm February 23rd, 2012, 10:36 AM Ovi njima subvencije, a ovi ukidaju li letove, ukidaju. :nuts:
Bolje da su Ryan Airu te subvencije dali..
rofan February 23rd, 2012, 10:38 AM Ovi njima subvencije, a ovi ukidaju li letove, ukidaju. :nuts:
Bravo, dobro razmisljanje :cheers: Izgleda ove subvencije pokriju samo operativne troskove, a za unaprjedjenje poslovanja nula bodova.
BosNL February 23rd, 2012, 12:01 PM Evo danas je samo jutarnji let za Istanbul odletio, koji se ni nece vratiti danas u SA.
Sada je jedan ATR u Moenchengladbach na neki Check, Airbus je u Istanbulu a drugi ATR sjedi tamo na Butmiru a kopa nos, jer nema posla..
Danas pola leta znaci (Sarajevo-Istanbul)
a koliko sam brzo provjerio, sutra ni jedan let BH Airlines-a :ohno:.
(Cirih otkazan, Istanbul obadva otkazani)
http://exyuaviation.blogspot.com/2012/02/b-minimises-operations.html
Hitno Wizz-Air i EasyJet nam treba :nuts:
Bosniansky February 23rd, 2012, 02:50 PM Mislim da BH Airlines stoji pred bankrotom!! Ako ne, onda je to trenutno naj veci kriminal u BiH. Jedna kompanija da radi za neke malo ljude bez ikakve ekonomske racunice na troskovima naroda i drzave...skandolosno
BosniaHerzegovina February 23rd, 2012, 08:03 PM Ovi njima subvencije, a ovi ukidaju li letove, ukidaju. :nuts:
Ili barem Wizzair, za te pare oni bi letili sa svih airports u BiH.
Izgleda stvarno da ovaj put BHA totalno propada, mozda i bolje, pravo me nerviraju!
BHA jedino sto zna je uvesti nove destinacija, i odmah ukinuti:bash:
VA February 23rd, 2012, 08:53 PM :)
Axel23 February 23rd, 2012, 09:28 PM Gdje si Monaliza, sta krijes? :D
mirza-sm February 24th, 2012, 10:32 AM Letovi iz Mostara za Pescaru počinju 1. travnja
Grad Mostar i Zračna luka Mostar potpisali su ugovor o uspostavi prve međunarodne zračne linije na relaciji Pescara - Mostar - Pescara počevši od 1. travnja do 30. listopada 2012.god.
http://www.ekapija.ba/dokumenti/zracnaluka_mostar.jpg
Naime, ovim ugovorom predviđena su 52 leta dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom, s tim da je vrijedno napomenuti kako se radi o zrakoplovu JET, s 100 mjesta s obzirom na veliku zainteresiranost talijanskih hodočasnika za dolazak u Međugorje.
Tako svaki zrakoplov već ima rezervirane grupe od 54 putnika, a ostatak mjesta bit će stavljen na raspolaganje ostalim putnicima iz BiH i Italije. Ovo je dakle po prvi put nakon završetka rata da Mostar dobiva jednu redovitu liniju. Velike zasluge za to pripadaju gradskim vlastima Mostara i naravno predstavnicima institucija regije Abruzzo, kao i Tour Operator Cerano Tour, Rusconi Viagi i G-Tour. Radi se o jednim od najvećih tour operatora sjeverne, srednje i južne Italije. Mostar se s ovom zračnom linijom uvelike približava Europi jer preko zračne luke u Pescari putnici iz BiH mogu nastaviti svoje putovanje prema svim većim gradovima Europe.
Također, očekuje se kako će otvaranje ove zračne linije biti i znatan poticaj razvoju gospodarske suradnje s Italijom, što su i poručili čelni ljudi regije Abruzzo prilikom posljednjeg boravka u Mostaru. Treba naglasiti kako Grad Mostar i talijanski partneri zajednički financiraju početak ove zračne linije, a očekuje se kako će se vremenom ovaj zračni koridor biti toliko profitabilan da neće trebati potporu vlasti.
Također, čelnici BH Airlinesa najavili su kako postoji veliki interes ove tvrtke da se broj zračnih linija u Mostaru poveća. Njihov uvjet je da Grad Mostar subvencionira dio troškova, a subvencije bi trebale trajati oko godinu dana, odnosno, dok nove zračne linije iz Mostara ne budu mogle pokrivati svoje troškove. Čelnici Mostara su rekli kako sami ne mogu iznijeti taj teret, te kako će zbog toga tražiti pomoć federalnih vlasti u ovome projektu.
Inače, Hercegovinu svake godine posjeti skoro milijun turista, a mnogi od njih na ovo područje dolaze preko zračnih luka u Sarajevu, Splitu i Dubrovniku. Nove zračne linije iz Mostara upravo bi trebale privući ove turiste, a uz dobru marketinšku kampanju, ogroman potencijal koji imaju zračne linije za Mostar bi se trebao ostvariti. Ostaje samo pitanje hoće li više razine vlasti imati dovoljno razumijevanja za ovaj projekt i hoće li financijski poduprijeti ove planove za Zračnu luku Mostar.
(eKapija.ba)
S BHA je j*bo lud zbunjenog odavno. :)
BosniaHerzegovina February 24th, 2012, 10:45 AM ^^ Nece valjda BHA letiti?
Nema BHA Jett avion.
mirza-sm February 24th, 2012, 11:13 AM Nece, ali su i oni "izrazili zelju". Pitam se na osnovu cega. :)
Bosancero February 24th, 2012, 11:49 AM Znaci glupani opet dali letove nekom drugom umjesto da su ih oni dobili. Nesposobnost ekonomista ^100000000000000000000000000
rofan February 24th, 2012, 11:55 AM Zasto EasyJet, Thompson Airways, Jet2, Rynair, Air Lingus ne lete iz Republike Irske za Mostar, kada znam da Iraca u Medjugorju bude uz Talijane ponajvise od hodocasnika izvan nasega regiona? Ili iz Lisabona let, bio bi pogodan i Portugalcima, ali i Brazilicima, Argentincima, itd itd.
Ova skyBosnia bio mogla raditi nesto po tome pitanju, osim ako ne zele da kompanije poput CA, Dubrovnik Airlinesa i drugih rade chartere za ovakve destinacije
BosNL February 24th, 2012, 12:44 PM Koliko znam 'talijanski, i koliko me Google Translate ne vara :banana:, Mostar-Pescara sto je sada najavljeno ce biti sa AirVallee
http://www.ilcapoluogo.com/News/Utili/Aeroporto-d-Abruzzo-Bucarest-e-Mostar-nuove-rotte-77931
Air Vallee ima order za Fokker 100 ili Embraer 190, sto ce se najvjerojatnije koristiti na ovoj liniji ako je novinar u pravu :lol:..
Rodoc February 24th, 2012, 01:14 PM Zasto EasyJet, Thompson Airways, Jet2, Rynair, Air Lingus ne lete iz Republike Irske za Mostar, kada znam da Iraca u Medjugorju bude uz Talijane ponajvise od hodocasnika izvan nasega regiona? Ili iz Lisabona let, bio bi pogodan i Portugalcima, ali i Brazilicima, Argentincima, itd itd.
Neznam tko o tome odlucuje (neki tursit-operatori?), ali Irci pretezno priko Dubrovnika dolaze u Medjugorje.
BosniaHerzegovina February 24th, 2012, 01:27 PM Zasto EasyJet, Thompson Airways, Jet2, Rynair, Air Lingus ne lete iz Republike Irske za Mostar, kada znam da Iraca u Medjugorju bude uz Talijane ponajvise od hodocasnika izvan nasega regiona? Ili iz Lisabona let, bio bi pogodan i Portugalcima, ali i Brazilicima, Argentincima, itd itd.
Ova skyBosnia bio mogla raditi nesto po tome pitanju, osim ako ne zele da kompanije poput CA, Dubrovnik Airlinesa i drugih rade chartere za ovakve destinacije
Dubrovnik Airlines vise ne postoji.
Axel23 February 24th, 2012, 01:32 PM Neznam tko o tome odlucuje (neki tursit-operatori?), ali Irci pretezno priko Dubrovnika dolaze u Medjugorje.
On je vjerovatno htjeo da kaze da se umjesto preko Dubrovnika ili Splita (sumnjam da Sarajevo ima neki signifikantan broj hodocasnika za Medjugorje, osim onih linija za Beirut) radije otvore neke linije za Mostar i time turistima ponudi Mostar i Medjugorje.
Mostar ima dosta neiskoristenog potencijala, a Medjugorje je mnogo blize njemu nego Dubrovniku.
Cinjenica je ipak da najvise love na medjugorskim hodocasnicima zarade hrvatski tour-operateri.
BosNL February 24th, 2012, 01:54 PM Onda pitanje moje na ovoj temi:
Jeli vi mislite da ako npr. TAP ili MEA (iz Libanona) napravi liniju Beirut ili Lissabon-Sarajevo-Mostar, dali bi se to isplatilo?
TAP ima Fokker 100 od Portugalia da moze barem 2x sedmicno napuniti. Ali neznam kako putnike 'reaguju' na extra stop. (Znam da TAP leti za Zagreb preko Bologne)
Bosancero February 24th, 2012, 01:58 PM Onda pitanje moje na ovoj temi:
Jeli vi mislite da ako npr. TAP ili MEA (iz Libanona) napravi liniju Beirut ili Lissabon-Sarajevo-Mostar, dali bi se to isplatilo?
TAP ima Fokker 100 od Portugalia da moze barem 2x sedmicno napuniti. Ali neznam kako putnike 'reaguju' na extra stop. (Znam da TAP leti za Zagreb preko Bologne)
Pitaj nas koji letimo iz njemacke za bih osim germanwingsa iz NRW ne postoji linija bez stopa za zamo 1,5 h leta. Znaci i oni ce preziviti ako i mi mozemo ;)
BosNL February 24th, 2012, 03:36 PM Haha ma znam i ja skoro uvijek imam presjedanje, ali mislim više taj kratki hop između mostar-sarajevo ili obratno, neznam bil se isplatilo da se obe destinacije pokriju, ili da se npr. samo Mostar izabere, Kao što će Air Vallee raditi..
zkbosnia February 24th, 2012, 04:01 PM Bravo za grad Mostar i aerodrom Mostar, konacno da nesto krene!
atlantis. February 24th, 2012, 05:31 PM Haha ma znam i ja skoro uvijek imam presjedanje, ali mislim više taj kratki hop između mostar-sarajevo ili obratno, neznam bil se isplatilo da se obe destinacije pokriju, ili da se npr. samo Mostar izabere, Kao što će Air Vallee raditi..
Treba izabrati samo jednu destinaciju i uvesti turisticki voz (Koncar EMV sa barom) izmedju Sarajeva i Mostara dva put dnevno. Ali za ovo treba zrno pameti u BHA i ZFBiH, a to znamo da nemaju.
K_S_A February 24th, 2012, 06:08 PM Treba izabrati samo jednu destinaciju i uvesti turisticki voz (Koncar EMV sa barom) izmedju Sarajeva i Mostara dva put dnevno. Ali za ovo treba zrno pameti u BHA i ZFBiH, a to znamo da nemaju.
Oni imaju ono sto ne treba, a ono sto je potrebno toga nema :ohno:
HDZ February 24th, 2012, 08:51 PM ^^ :nuts:
Meni nije jasna vaša diskusija. Na osnovu čega ste zaključili da BHAirlines neće organizovati ove dodatne letove? Molim da neko odgovori.
K_S_A February 24th, 2012, 10:15 PM ^^ :nuts:
Meni nije jasna vaša diskusija. Na osnovu čega ste zaključili da BHAirlines neće organizovati ove dodatne letove? Molim da neko odgovori.
Ako mislis na mene... ja samo ono "odokativno" komentarisem i zfbih i airlines u skolpu navedenog citata.. a iskreno nadam se da ce BH airlines procvjetati i ostvariti te sve letove
HDZ February 24th, 2012, 11:10 PM ^^ Ne baš na tebe konkretno, nego općenito, na sve koji pišu o "nesposobnosti" i o iskazanom "samo interesu" za te letove. Žašto nemogu biti uspostavljeni letovi na bazi reciprociteta sa Italijanima, ako Vlada odobri sredstva? Koliko sam razumio, takav zahtjev će biti upućen Vladi F BiH :)
BosNL February 25th, 2012, 01:05 AM Ako misliš na ove letove između Mostara i Pescare onda:
Na web stranice bosanske i talijanske piše da će Air Vallee iz Italije letiti na ovu relaciju. Avion je za dio rezervisan za tour operatori a dio sjedišta će biti u prodaji posebno. To je što sam ja našao u vjestima.
A jesu li oni u pravu, to neznam ;).
Edit: sutra BH leti za Copenhagen, Cirih i Istanbul :)
Darm February 25th, 2012, 11:04 AM http://en.wikipedia.org/wiki/Mostar_International_Airport
BosCop February 25th, 2012, 08:45 PM Jednu stvar nekuzim kod BH airlines... odakle toliki letovi za Istambul. Nije mi poznato da je tamo mnogo dijaspore. Nekuzim, kako to kompanija, nije u stanju, da uzme veci procenat od svih nas sto zivimo pod suncem tudjeg neba.
bhaviation February 25th, 2012, 08:59 PM Od 13 juli do 17 august Germanwings uvodi dodatnu linju prema Köln, znaci ukupno 4 puta sedmicno. Stuttgart 1x sedmicno,
Darm February 25th, 2012, 09:47 PM Gledam kako Germanwings ima puno destinacija iz Njemacke za Pristinu. Sto oni ne uvode letove za Sarajevo sa drugi aerodroma u EU?
K_S_A February 25th, 2012, 09:48 PM Jednu stvar nekuzim kod BH airlines... odakle toliki letovi za Istambul. Nije mi poznato da je tamo mnogo dijaspore. Nekuzim, kako to kompanija, nije u stanju, da uzme veci procenat od svih nas sto zivimo pod suncem tudjeg neba.
dijaspora ne cini aviokompaniju
a svakako ima puno turista koji idu u istanbul i koji dolaze iz citave turske(ne samo turista), pored toga istanbul je veliko mjesto za presjedanje za sve sto dolazi sa istoka...
rofan February 26th, 2012, 04:54 PM Gledam kako Germanwings ima puno destinacija iz Njemacke za Pristinu. Sto oni ne uvode letove za Sarajevo sa drugi aerodroma u EU?
Kosovski lobi je suvise jak :D
Bosancero February 26th, 2012, 07:26 PM Gledam kako Germanwings ima puno destinacija iz Njemacke za Pristinu. Sto oni ne uvode letove za Sarajevo sa drugi aerodroma u EU?
Najvise Bosanaca zivi u Nordrhein Westfalen-u to ti je kanton od prilike 200 kilometara oko Düsseldorfa (glavni grad).Drugi dio nasih zivi u juznoj Njem. podrucje Baden- Würtemberg, glavni grad- Stuttgart. A ovdje ista stvar, 200 km oko Stuttgarta ima najvise Bosanaca. A treci dio Bayern- München. Ali tu vec Lufthansa vodi business. Nedaju svabi da im neko drugi oduzme posao :D:D
Ja bih samo iz razloga sto je BH Airlines iz Bosne letio sa njima. Al nazalost nista od njihovog planiranog leta i Düsseldorfa.
BosNL February 27th, 2012, 12:25 PM http://airlineroute.net/2012/02/27/ja-s12update2/
I ako smo mi to vec znali..
BosniaHerzegovina February 27th, 2012, 03:02 PM Jeli BHA otvorio salter na Schipholu?
miles1 February 27th, 2012, 04:02 PM Jeli BHA otvorio salter na Schipholu?
Nije, nece od toga biti jos nista.
Koliko sam cuo imaju jos pune ruke posla sa vladom Federacije
mirza-sm February 27th, 2012, 08:14 PM Air Vallée to Mostar
The Italian airline Air Vallée will commence seasonal summer flights from Abruzzo Airport near Pescara, on Italy’s eastern coast to Mostar from April 1.
http://2.bp.blogspot.com/-nPSYGc5jLhM/T0pFdQLcd5I/AAAAAAAADj0/kRUZexUPQ24/s400/6582989795_be4331b4ac.jpg
The decision was reached after successful talks were held between the city of Mostar, Mostar Airport, tour operators and Abruzzo Airport. Services will operate twice per week, every Monday and Friday until the end of the summer season. As a result, a total 52 flights will be operated. A total of 54 seats per flights will be pre-booked by tour operators while the rest will go on sale.
Lucio Laureti, the head of SAGA, which operates Abruzzo Airport, told local media, “For the moment flights to Mostar will operate during the summer but there is already a pre-contract for flights to continue in the winter. Offcourse, everything depends on the response we get from passengers”. While pilgrims visiting Medjugorje will play an important role in making the flights a success, Laureti believes there is also room for other types of passengers. “There is commercial interest as well. Soon Mostar will host the International Economic Fair and Italy is Bosnia’s third largest trade partner”, Laureti says.
Flights between Mostar and Pescara operated for a short time last year by B&H Airlines although flights to Pescara ultimately went to Air Vallée this year. Late last year the Bosnian national carrier expressed interest to expand operations out of Mostar. While Mostar does not have scheduled flights, it enjoys numerous charters. In 2011, Mostar Airport handled 36.807 passengers, an increase of 107% compared to 2010, and secured its position as the second busiest airport in the country after Sarajevo.
(exYu aviation)
BosNL February 28th, 2012, 12:10 PM Bosniansky, reci nam :)
Niki to Sarajevo? (http://exyuaviation.blogspot.com/2012/02/niki-to-sarajevo.html)
http://1.bp.blogspot.com/-rZHlRtoQa_c/T0v0QsaNwKI/AAAAAAAADkA/ajzB9mQuRi4/s400/3554775424_8a275fd91c.jpg (http://1.bp.blogspot.com/-rZHlRtoQa_c/T0v0QsaNwKI/AAAAAAAADkA/ajzB9mQuRi4/s1600/3554775424_8a275fd91c.jpg)
The Austrian low cost airline Niki, now owned by Air Berlin, plans to introduce flights to Sarajevo, its Managing Director, Christian Lajsek says. The airline is in the process of evaluating the Bosnian market but also other countries in the Balkans, with Tirana mentioned as a possible addition to its network. Speaking to “ATW Daily News”, Lajsek says its network expansion will take place after Air Berlin enters the One World alliance on March 20. For the past year rumours have been circulating that Air Berlin is considering launching flights from Dusseldorf to Sarajevo.
A new service from Vienna would be warmly welcomed by passengers and would mark the end to Austrian Airlines’ monopoly on the route. When B&H Airlines announced its plans to resume services to Vienna this summer, Austrian was forced to reduce its ticket prices. After news broke last week that the Bosnian national carrier cancelled its planned summer expansion, Austrian inflated its prices. The Austrian national carrier will operate two daily flights between the two cities over the 2012 summer season. Niki’s arrival at Sarajevo would also see the return of a One World alliance airline, following British Airways’ pull out from the Bosnian capital. Currently, nearly all airlines operating to and from Sarajevo are members of Star Alliance.
Air Berlin and Niki are present in the region. The two airlines operate flights to Priština and Belgrade and seasonal flights to the Croatian coast as well as Tivat in Montenegro. Lufthansa’s Germanwings is the only low cost airline operating all year round services to Sarajevo. During the summer Norwegian Air Shuttle operates flights from Stockholm and Oslo.
mirza-sm February 28th, 2012, 12:53 PM Konacno! :cheers:
Darm February 28th, 2012, 03:19 PM Nema ni Amsterdama na stranici bha?:nuts:
BosniaHerzegovina February 28th, 2012, 03:27 PM BHA stvarno treba odjebati. Ako Bog da jos ove godine propadaju! Sve da su najjeftiniji vise necu da letim sa njima, fuj!
BosNL February 28th, 2012, 03:42 PM @Darm:
U pravu si, nema ga više ni u Amadeusu.
Ali preko ebookers/skyscanner još mogu naći kartu..
Možda nam VA može reći šta je problem?
Taman mi otac mislio kupiti kartu Amsterdam-Sarajevo, ali ovako nisam siguran i izgleda da će Star Alliance opet zaraditi... Ccc
Edith: FlyNiki je rekla da gleda ili Tiranu ili Sarajevo, znači još ništa nije sigurno, što se tiče ovog intervjua korišten na ExYu
Darm February 28th, 2012, 03:54 PM @Darm:
Taman mi otac mislio kupiti kartu Amsterdam-Sarajevo, ali ovako nisam siguran i izgleda da će Star Alliance opet zaraditi... Ccc
Edith: FlyNiki je rekla da gleda ili Tiranu ili Sarajevo, znači još ništa nije sigurno, što se tiče ovog intervjua korišten na ExYu
A sto ne uvedu Dusseldorf-Sarajevo-Tirana? :)
zkbosnia February 28th, 2012, 04:09 PM @Darm:
Zeza su od kompanije!Mislim da trebaju promjeniti ime u Maybe Airlines....
mirza-sm February 28th, 2012, 04:11 PM Moze-bit-bidne-moze-bit-ne-bidne Airlines :lol:
zkbosnia February 28th, 2012, 04:53 PM Moze-bit-bidne-moze-bit-ne-bidne Airlines :lol:
lol!
Darm February 28th, 2012, 05:17 PM Destinacija Amsterdam je suspendovana!
BosNL February 28th, 2012, 05:46 PM Izvor?
Znas li do kada, ili indefinitivno :bash:?
Darm February 28th, 2012, 06:18 PM Izvor?
Znas li do kada, ili indefinitivno :bash:?
Poslao sam mail dobio sam odgovor da je linija trenutno suspendovana. :)
pindo28 February 28th, 2012, 06:39 PM BHA stvarno treba odjebati. Ako Bog da jos ove godine propadaju! Sve da su najjeftiniji vise necu da letim sa njima, fuj!
Ma u pravu si...i ja sam se iznervirao...trebao kupiti karte za starce...uzas zivi..email,pa onda sa nekim menagerom pricao...biti ce ,nece.....uzas
Fakat su mi se zgadili...po ko zna koji put su mi pokvarili dan...a ja jos gluplji sto sam sa njima opet probao znajuci kakvi su!
VA February 28th, 2012, 06:56 PM sta reci, koju posluku porati, trenutno se vodi bitka u vladi oko bh airlines-a turci hoce vecinsko vlasnistvo a vlada nece ni da cuje o tome, uglavnom turci ucjenuju odlaskom iz BHA ako vlada ne pristane. to je za sad, sto se tice letova nista se ne zna dok se bitka ne zavrsi. Uglavnom turci su vratili airbus u IST i da li ce se ponovo vratiti u sjj nista se ne zna dok se ne dogovore, tj ako se dogovore.
corvus_edin February 28th, 2012, 06:58 PM sjajan partner
mirza-sm February 28th, 2012, 07:05 PM LOL, nasa Vlada je uvijek znala super strateske partnere izabrati. *ebala vas turska braca da vas *ebala, kad ce se vise pameti nauciti.
Hvala na infu VA. :)
bjazi February 28th, 2012, 07:09 PM ***em ti i Aliju/Bakir tursku kompaniju tj naše lažno bratstvo
Fuj fuj fuj
još taj dođe i kaže da je onaj i naš premijer
Ma grozota
Izvinite na off
atlantis. February 28th, 2012, 07:13 PM Ovo k'o obdaniste. Dam, pa uzmem.
VA February 28th, 2012, 07:14 PM Treba jos napomenuti da Turci nisu ni 0,5% ugovora ispostovali, i debelo u minus bha uvalili.
Bosniansky February 28th, 2012, 07:16 PM Nedaj se BH Airlinsu!! 7 puta sedmicno SJJ-FRA-SJJ more i bez Turkisha!!!
K_S_A February 28th, 2012, 07:49 PM ne znam sta reci, ewo sad sam dosao iz sjj u ist sa atr iznenadio sam se kad sam widio da nije a319 .. u swakom slucaju nadam se da ce se stanje poprawiti ...
oprostite na w-owima isprawno w mi ne radi...
lijepi pozz iz IST....
bjazi February 28th, 2012, 08:01 PM Treba jos napomenuti da Turci nisu ni 0,5% ugovora ispostovali, i debelo u minus bha uvalili.
A kako je ugovor potpisan kada tada Vlada FBiH nije imala zakon o JPP?
BosNL February 28th, 2012, 08:24 PM Hvala na info VA :).
Neka Turci vode svoju politiku ali na drugo mjesto.
Treba nam prvo stabilizacija sada, sa ovim 2 ATR-a, a onda neki avion na leazing, jeftini, mali, regionalac mozda, pa polako ekspanzija, gdje se moze zaraditi (Amsterdam, Frankfurt)
Pusti nas da radimo svoju stvar :banana:
mirza-sm February 28th, 2012, 08:35 PM Znaci opet smo se vratili na 2007.?! :lol:
Darm February 28th, 2012, 09:47 PM http://en.wikipedia.org/wiki/Sarajevo_International_Airport
BosNL February 28th, 2012, 10:01 PM Za sada nema nigdje informacije da ce Amsterdam od Juna?
Jedino ako si opet e-mail poslao?
mirza-sm February 28th, 2012, 10:08 PM Sto Darm spammuje ljude iz BHA jbt :lol:
leopol February 28th, 2012, 10:10 PM Zadnjih dana je problem naci kartu za/iz SJJ...
Nema letova, ono malo sta ima puno :nuts:
BosniaHerzegovina February 28th, 2012, 10:17 PM LOL, nasa Vlada je uvijek znala super strateske partnere izabrati. *ebala vas turska braca da vas *ebala, kad ce se vise pameti nauciti.
Hvala na infu VA. :)
Upravo to!
Kao Turci braca, kakva braca? Gdje su te investicije iz Turkse?
Gdje su ti 5miliona Bosnjaka iz Turkse?:bash:
Eno i TV1 ce unistiti Turci, od kad su im oni partneri sve ide niz brdo...
mirza-sm February 29th, 2012, 09:56 AM Evo i na ekapija.ba
Niskotarifni avioprijevoznik Fly Niki uvodi letove za Sarajevo?
Bečka niskotarifna kompanija Fly Niki, koja je u vlasništvu Air Berlin, razmišlja o uvođenju letova za Sarajevo.
http://www.ekapija.ba/dokumenti/niki_29022012.jpg
Prema pisanju ATW Daily News-a, magazina specijaliziranog za avijaciju, ova aviokompanija trenutno radi evaluaciju tržišta BiH, ali i drugih država Balkana. Osim Sarajeva kompanija razmišlja i o mogućnosti uvođenja linije Beč-Tirana.
Ovo proširenje bi se moglo dogoditi nakon što Air Berlin, kao pridruženi član, uđe u One World alliance, a što je planirano za 20. mart/ožujak.
Air Berlin i Fly Niki su već prisutni u regiji. Ova dva operatera već Prištinu, Skopje i Beograd povezuju sa Bečom. Imaju i sezonske letove za Hrvatsku kao i letove za Tivat u Crnoj Gori. Inače, vlasnik aviokompanije Fly Niki je bivši šampion Formule 1 Niki Lauda.
Podsjetimo i to da je trenutno Lufthansin Germanwings jedini niskotarifni avioprijevoznik koji leti tijekom čitave godine iz Sarajeva.
BosniaHerzegovina February 29th, 2012, 10:06 AM ^^ Ako nece BHA ima ko hoce.
Nek nam Niki uvede:
Sarajevo-Wien
Sarajevo-Düsseldorf
LordMarshall February 29th, 2012, 11:48 AM Gubitak "Aerodroma RS" povećan na 2,6 miliona KM
Gubici "Aerodroma Republike Srpske" u prošloj godini iznosili su oko 750.000 maraka, čime je akumulirani gubitak ovog preduzeća povećan na 2,6 miliona maraka.
Direktor ekonomskih poslova u ovom preduzeću Milan Dragić rekao je poslije jučerašnje sjednice Nadzornog odbora “Aerodroma RS” da su ukupni prihodi u prošloj godini iznosili 2,2 miliona maraka, dok su ukupni rashodi premašili tri miliona maraka.
"Najveći troškovi u prošloj godini odnosili su se na primanja 60 zaposlenih, te članova Upravnog odbora, kojima je zajedno sa troškovima zimice, regresa i ogreva u prošloj godini isplaćeno oko 1,3 miliona maraka", rekao je Dragić.
On je naglasio da su svi ostali troškovi minimalni, te dodao da je jedini značajniji trošak, poslije plata, zimsko održavanje "Aerodroma", jer se tada, kako kaže, koristi puno nafte i struje za zagrijavanje prostorija.
Dragić je naglasio da će se negativno poslovanje ovog preduzeća nastaviti i u ovoj, ali i idućim godinama, jer nema povećanja obima letova sa "Aerodroma".
Prema njegovim riječima, sadašnjim obimom letova koji se obavlja sa “Aerodroma Banjaluka” ne mogu se pokriti ni minimalni troškovi. "Godišnje se na “Aerodromu” obavi oko 1.000 letova. Komercijalni letovi, od kojih se najviše zarađuje, su minimalni", rekao je Dragić.
U planu poslovanja “Aerodroma RS” za period od 2011. do 2013. godine, koji je usvojila Vlada RS početkom prošle godine, navedeno je da će ovo preduzeće imati gubitke u poslovanju u 2011, ali i 2012. godini. "Gubitak u prošloj godini planiran je u iznosu od 1,4 miliona maraka, u ovoj godini 450 miliona, dok bi iduće godine preduzeće trebalo da bude u plusu 25.000 maraka", navedeno je u planu poslovanja.
Radnici "Aerodroma" štrajkovali su nekoliko puta prošle i početkom ove godine godine tražeći da im uprava preduzeća poveća platu za 30 odsto. Vlada RS je ovom preduzeću u prošloj godini uplatila grant u iznosu od 900.000 maraka, a isto toliko novca je planirano i u ovoj godini.
Izbor direktora
Vršilac dužnosti direktora "Aerodroma RS" Davorin Mihić rekao je da Nadzorni odbor juče nije razmatrao uslove raspisivanja konkursa za izbor direktora ovog preduzeća, te dodao da bi u iduća dva mjeseca trebalo da bude raspisan konkurs za izbor i imenovanje direktora.
V. d. direktora "Aerodroma RS" Marinko Bašić podnio je krajem januara ostavku, a na njegovu mjesto NO je tada imenovao Davorina Mihića.
E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/540697)
<Samir> February 29th, 2012, 11:54 AM Pusta je zelja da se THY hoce povuci i ova tragedijea od kompanije propasti. Sto se ovdje niko ne zapita sto je vladi uopste trebao aranzman sa njima ako su imali sredstava i znanja da organizuju i vode 'uspjesnu' aviokompaniju. Tipicni BiH tajkunizam koji pocinje i zavrsava sa rusenjem nekadasnje fabrike i prodaje zemljista nekom gedzi-commerc-u. Samo se kod BH Airlines-a nema sta srusiti i prodati. I onda Turci krivi sto nisu toliko blesavi da ulazu lovu kojom ce onda upravljati bosanski zetovi i sure.....
Bosniansky February 29th, 2012, 03:37 PM http://airlineroute.net/2012/02/27/ja-s12update2/
BosNL February 29th, 2012, 04:20 PM Pa to sam i ja postavio 27og, ali poslije se ovo za Amsterdam izbacilo, pa za sad vjerujem da je najnovija informacija i tacna informacija :ohno:
LordMarshall February 29th, 2012, 05:59 PM Sastanak ministara prometa: Do kraja godine kontrola bh. neba
Krajem godine Bosna i Hercegovina bi trebalo da osigura sve preduvjete da preuzme kontrolu nad svojim zračnim prostorom, najavio je ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.
Prethodno je potrebno da Agencija za pružanje usluga u zračnom saobraćaju BiH (BHANSA) i sistema upravljanja počnu raditi u punom kapacitetu te da se okonča potrebna edukacija kadrova.
„Nakon potpisivanja međunarodnog sporazuma između sedam zemalja našeg okruženja, u kojem nisu zemlje istočno od BiH, uspostavlili smo funkcionalne zračne blokove u kojima očekujemo da BiH, putem svog provajdera, ukoliko bude spremna, već od 1.novembra krene u preuzimanje bh.neba“, pojasnio je Hadžić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.
Kontrolu zračnog prostora BiH trenutno vrše nadležne agencije iz Srbije i Hrvatske, koje za ove usluge ubiru i značajan iznos prihoda, odnosno godišnje na svojim računima zadrže oko 20 miliona, od preleta preko BiH.
Hadžić, koji je danas posjetio sjedište Direkcije civilne avijacije BiH u Banjoj Luci, kazao je da je spomenuti sporazum nepovoljan za BiH te da će biti promijenjen, a preduvjet su tehničke prepostavke.
Testiranje sistema, koji je uspostavljen u BiH, trebalo bi da se obavi 7.maja, a resorni bh.ministar očekuje da u decembru 2012. budu osigurane sve predispozicije u tom smislu i da naša zemlja može da kontrolira svoje nebo.
Velike probleme ima Banjalučki aerodrom, koji je ostao bez avioletova i posluje s gubicima već duže vrijeme, a resorni ministar RS-a Nedeljko Čubrilović navodi da ta zračna luka ipak ne smije izgubiti međunarodnu dozvolu, zbog čega će Vlada uložiti napore da se ona zadrži.
Razmatraju se mogućnosti, kaže Čubrilović, i uspostave aviolinija, bar u ljetnom periodu.
Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/82512-sastanak-ministara-prometa-do-kraja-godine-kontrola-bh-neba.html)
mirza-sm February 29th, 2012, 09:30 PM „Nakon potpisivanja međunarodnog sporazuma između sedam zemalja našeg okruženja, u kojem nisu zemlje istočno od BiH, uspostavlili smo funkcionalne zračne blokove u kojima očekujemo da BiH, putem svog provajdera, ukoliko bude spremna, već od 1.novembra krene u preuzimanje bh.neba“, pojasnio je Hadžić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.
:cheers:
mirza-sm March 1st, 2012, 10:53 AM http://www.bhansa.gov.ba/images/logo.png
Proradila web stranica BHANSA-e www.bhansa.gov.ba
I evo zanimljiv link, http://www.bhansa.gov.ba/bh/page/157 - graficki prikaz broja slijetanja i polijetanja unutar glavnog grada :okay:
BosniaHerzegovina March 1st, 2012, 12:09 PM Danas na SJJ samo 9 letova, jad i cemer, ovako necemo ni ove godine stici 600.000 putnika.
Stvarno mi nije jasan ovaj airport, uopce nema potrebe prosiriti airport, kad i onako slabo i letova i putnika ima.
BosNL March 1st, 2012, 01:59 PM Ma samo polako, u januaru smo isto imali prosjek od 9 do 10 slijetanja dnevno, a ipak povećali broj putnika sa 3000 ili 9%.
Ali slažem se, uvijek može bolje, 9 nije puno..
Možda ako Niki dođe ili neki 'magical revival of bh airlines' ;)
bhaviation March 1st, 2012, 02:59 PM http://flic.kr/p/anVsxY
Only 30 Kms by bus from Medjugorje, Mostar is the nearest airport to reach the Bosnian Sanctuary. All year round, we have charter flights flying from Milan Malpensa airport to Mostar airport. With two charters a week and a 30-year experience in this destination, we are probably the most specialized Tour Operator in Italy about Medjugorje.
http://www.rusconiviaggi-incoming.com/en/component/content/article/1-flash-new/196-charter-flights-milanmostar.html
Izgleda da Meridiana Fly Airbus A320 obavlja letove prema Mostaru. http://www.flickr.com/photos/pslg05896/6155287582/
BosNL March 1st, 2012, 03:32 PM Ali ovo je iz Malpense Milan, znači ovo je nešto što već postoji ili nešto novo, pored ove na javljene letove iz Pescare!?
bhaviation March 1st, 2012, 05:10 PM Ali ovo je iz Malpense Milan, znači ovo je nešto što već postoji ili nešto novo, pored ove na javljene letove iz Pescare!?
Ovo vec postoji, kao i agencija pise da je linja preko cijele godine a Meridiana Fly je operator.
BosniaHerzegovina March 2nd, 2012, 01:22 PM Turkish takes back B&H’s A319
http://1.bp.blogspot.com/-Ksaxw8jfAHg/T0_sjiiR8bI/AAAAAAAADkk/OsWZjyAB6CE/s1600/TC-JLR_5045_B.jpg
Turkish Airlines has taken back possession of its Airbus A319, which has been operated by B&H Airlines for the past two years as the crisis within the Bosnian carrier deepens. The A319 jet, which is registered in Turkey (TC-JLR) left for Istanbul on scheduled flight JA106 on February 27. Problems appear to have emerged between the minority and majority share holders of the airline - Turkish Airlines (49%) and the government of Bosnia and Herzegovina (51%). Turkish is unhappy that it has been unable to buy a majority stake in the carrier, which it has been hoping to do so since late 2010.
In a further show of problems, B&H Airlines has now suspended services to Amsterdam indefinitely. The flights were to be temporarily suspended during March and resumed in April with four weekly services. In 2011 the Bosnian state auditor said in his report that B&H was better off prior to the Turkish takeover, noting that losses at the airline have increased ten times.
Turkish Airlines has delivered little on its purchasing agreement with the Bosnian government signed in 2008. It was supposed to spend five million euros for the lease of two jet engine aircraft and make a further five million euro investment. According to plans in early 2009 the airline’s fourth jet was to arrive in the summer of last year.
Darm March 2nd, 2012, 03:55 PM BHA PROPADA! :ohno:
bhaviation March 2nd, 2012, 06:02 PM Znaci propada i Stockholm i Göteborg, jer nemoze ATR do gore dogura ti?
BosNL March 2nd, 2012, 06:44 PM Ne znam sta imaju u planu dalje, ali zato sto imamo ATR, nisu trebali otkazati Amsterdam, on je mogao jos i nekako sa ATR-om... Ima i druge razloge valjda..
Ali za Stokholm/Geteborg ne moze ATR, znaci morace se nesto desiti do Juna..
Bosniansky March 2nd, 2012, 09:23 PM Neka uzme A320 od SKY Bosnia u leazing....
BiznisMan March 2nd, 2012, 10:27 PM Neka uzme A320 od SKY Bosnia u leazing....
Pa da upropaste i njih sto jim nece moc placat leasing. :bash:
Bosniansky March 3rd, 2012, 10:52 AM Pa da upropaste i njih sto jim nece moc placat leasing. :bash:
pa drzava stoji iza otoga :)))
Darm March 3rd, 2012, 11:20 AM Znali iko nesto novo o THY i BHA? :)
maxx22st March 3rd, 2012, 06:22 PM ....
rofan March 3rd, 2012, 06:25 PM BHA airlines je kao sinusoida, dostigne vrhunac, pa onda pada na nulu, pa jos ide u minus.
Ustvari, smatra li vise itko to kompaniju ozbiljnom kompanijom????
Darm March 4th, 2012, 01:24 PM Pa kako to da je odleteo avion za Asterdam jutros? :)
BosNL March 4th, 2012, 02:18 PM Zadnji planirani let, dalje otakazan do daljneg
bhaviation March 4th, 2012, 02:51 PM Sta misliste? Da li je moguce napraviti low-cost kompaniju u BiH za CRJ700, CRJ900, EMB170 ILI 190 - znaci regionalce? Ili je potrebno vece aviona za low-cost kompaniju? :)
Bosniansky March 4th, 2012, 04:36 PM Sta misliste? Da li je moguce napraviti low-cost kompaniju u BiH za CRJ700, CRJ900, EMB170 ILI 190 - znaci regionalce? Ili je potrebno vece aviona za low-cost kompaniju? :)
jaro, ova tvoja flota je bez logike ako je u pitanju "low cost" ...seat costs are expensive!
bhaviation March 4th, 2012, 09:00 PM jaro, ova tvoja flota je bez logike ako je u pitanju "low cost" ...seat costs are expensive!
Ne bas low cost, nego naprimjer CPH - SJJ za 60-70 eura one way? Dali je to moguce?
rofan March 4th, 2012, 11:30 PM Ne bas low cost, nego naprimjer CPH - SJJ za 60-70 eura one way? Dali je to moguce?
Portfolij BHA je nekada bio LCC, a karta do Zagreba je nekada kostala 247 KM + takse.
I naravno, LCC ne vjerujem, kada se podvuce crta na istom ste, zato birajte standardne carriere
VA March 5th, 2012, 01:20 AM ...
LordMarshall March 5th, 2012, 08:31 AM Napeti odnosi domaćih vlasti i turske kompanije: "Turkish Airlines" povukao avion "airbus A319" iz BiH
Partner Vlade Federacije BiH "Turkish Airlines" prizemljio je "airbus A319", najveći avion koji je do sada letio u sklopu "BH Airlinesa" bh. avioprijevoznika. Avion je privremeno prizemljen u Istanbulu dok se, kako saznajemo, Vlada FBiH i "Turkish Airlines" ne dogovore u vezi s dugovanjima o najmu aviona i ostalim troškovima, potvrdio nam je sagovornik iz "BH Airlinesa".
Otkazani letovi
Vijest o prizemljenju aviona potvrdio nam je i Goran Jovanović, predsjednik Nadzornog odbora "BH Airlinesa", koji, međutim, kaže da "niko ništa nije povukao".
- Jednostavno su smanjene operacije iz tehničkih razloga. Jedan je avion na servisu, a drugi je u Istanbulu, također na servisu. Ti se servisi moraju obaviti prije ljetnog reda letenja - kazao nam je Jovanović.
No, nezvanični izvori govore da stvari nisu tako jednostavne. Trenutno u sklopu domaće kompanije funkcionira samo jedan avion koji leti za Istanbul i, povremeno, za Cirih. Većina letova "BH Airlinesa" na Sarajevskom aerodromu posljednjih dana je otkazana, a linije ukinute.
Milionska taksa
Ovo se dešava u trenutku veoma napetih odnosa Vlade FBiH, koja je većinski vlasnik aviokompanije, i turskih partnera koji drže vlasnički paket od 49 posto dionica. Kako nam je rekao izvor iz Federalne vlade, Turci traže dodatna sredstva za svoj rad, ali i većinski paket dionica.
Istovremeno, ranije su vlasti FBiH izašle ususret partnerima i dale saglasnost da sva tri člana Uprave kompanije budu iz Turske, iako FBiH ima većinsko vlasništvo. Također, izvor blizak bh. vlastima kaže da se već sada s bh. strane ulaže i previše.
- Oni već primaju godišnje 2.720.000 KM subvencije za javna preduzeća i putničku taksu koja je oko četiri miliona. Dakle, godišnje dobiju oko 6,8 miliona KM od Vlade - kazao je naš izvor.
Nikšić i Bijedić danas s turskim partnerima
Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić nije htio javno problematizirati stanje u "BH Airlinesu", samo je kazao da će danas biti održan sastanak s predstavnicima "Turkish Airlinesa", kojem će prisustvovati i premijer Federacije Nermin Nikšić.
- Raspravljat ćemo o aktuelnim problemima u radu "BH Airlinesa" - kazao nam je Bijedić.
Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/83191-napeti-odnosi-domacih-vlasti-i-turske-kompanije-turkish-airlines-povukao-avion-airbus-a319-iz-bih.html)
Bosancero March 5th, 2012, 11:50 AM Svi cigani
|
|