ampicilin
May 22nd, 2012, 06:53 PM
Rusi su vlasnici i mislim da ce imati i 1 MD 80/90
|
View Full Version : ✈ Aerodromi i avijacija / Аеродроми и авијација / | Airports and Aviation Pages :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
[31]
32
33
34
35
36
37
38
ampicilin May 22nd, 2012, 06:53 PM Rusi su vlasnici i mislim da ce imati i 1 MD 80/90 ampicilin May 22nd, 2012, 06:59 PM brisanje, sorry LM :D Rotterdam2011 May 22nd, 2012, 10:33 PM Rusi su vlasnici i mislim da ce imati i 1 MD 80/90 Zasto onda SkyBosnia ako su rusi vlasnici? I zasto su uopste registrovani u BiH? Ljepoje May 22nd, 2012, 10:59 PM Dosao im je jos jedan A320 7 maja i registrovan je kao E7-SKB. Prvi im avion E7-SKA jos uvijek je u Djibouti gdje radi letove za Daallo Airlines pretezno na realaciju Djibouti-Dubai. E7-SKA (SkyBosnia) 9-oMFZnpDdc bhradar.com May 22nd, 2012, 11:40 PM Slikan prije 3 dana... http://www.airliners.net/photo/Nasair-Eritrea-(SkyBosnia)/Airbus-A320-231/2107425/L/&sid=473b3fd732daebd9ed0596932b163431 mirza-sm May 23rd, 2012, 12:01 AM Kad bi vratili ovaj avion nazad u Bosnu, i poceli letjeti s njim iz Bosne vani negdje, nema te sile na svijetu koja bi me natjerala da udjem u isti :D bjazi May 23rd, 2012, 12:16 AM ja rus Yanchuk Alexey vlasnik SkyBosnia Ne kontam ampicilin May 23rd, 2012, 09:26 AM Kad bi vratili ovaj avion nazad u Bosnu, i poceli letjeti s njim iz Bosne vani negdje, nema te sile na svijetu koja bi me natjerala da udjem u isti :D zasto? mirza-sm May 23rd, 2012, 11:21 AM Pa kad vidim ono Eritrea, mogu misliti kakvi su uslovi odrzavanja i sve ostalo, a i stalno mi u glavi vijesti kad svako malo im se srusi avion tamo u tom dijelu svijeta.. Creepy. :) LordMarshall May 23rd, 2012, 12:49 PM Sve dublji jaz između Vlade FBiH i "Turkish Airlinesa": Direktori iz Turske podnijeli ostavke Trojica direktora "BH Airlinesa" koje je u Upravu postavio turski partner "Turkish Airlines" podnijela su prije nekoliko dana ostavke, saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora. Prema svemu sudeći, Vlada Federacije morat će pokrenuti proceduru izbora novih direktora. No, ovaj događaj podgrijao je sumnje u moguće povlačenje Turske iz zajedničke kompanije koja drži paket vlasništva od 49 posto. Bezbolan razlaz "Avaz" je ranije najavio da se Turci žele povući iz bh. firme zbog gubitaka. Naš izvor iz kompanije kaže da su Turci veoma oprezni kada je riječ o povlačenju iz "BH Airlinesa", jer ne smiju dozvoliti da to našteti njihovom međunarodnom imidžu. Prema njegovim riječima, sada se traži najbezbolnije rješenje za raskid ugovora. S druge strane, jedino što će Federalna vlada moći učiniti jeste da se potrudi da bh. kompanija nastavi s radom i nakon povlačenja svjetski poznatog partnera, s tim što će morati biti redefinirana mnoga pitanja, poput flote, linija, itd. "BH Airlines" zvanično ima tri aviona u floti, ali je trenutno aktivna samo jedna letjelica. Tri aviona Nedavno se u regionu pojavio prijedlog za ujedinjenje aviokompanija iz zemalja bivše Jugoslavije. No, na sastanku koji je prošle sedmice održan u Budvi, a kojem su prisustvovali predstavnici prijevoznika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, ta mogućnost odbačena je iako su sve regionalne aviokompanije lani zabilježile višemilionske gubitke. Bijedić nije dobio ništa zvanično Iz "BH Airlinesa" jučer nismo dobili dogovor na pitanja o ostavkama direktora ni povlačenju Turaka. Ni federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić nije nam ovo mogao komentirati, istakavši da s turske strane nisu dobili zvaničan zahtjev za raskid ugovora. Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/97074-sve-dublji-jaz-izmedju-vlade-fbih-i-turkish-airlinesa-direktori-iz-turske-podnijeli-ostavke.html) K_S_A May 23rd, 2012, 01:44 PM opet avaz sa svojim pouzdanim izvorima... to je nedavno isto tako bilo ako se nevaram... zkbosnia May 23rd, 2012, 07:24 PM SJJ 49.709 +0,44% OMO 9.169 +318,10% BNX 408 -43,25% TZL 13 -75,92% bhaviation May 23rd, 2012, 07:59 PM SJJ 49.709 +0,44% OMO 9.169 +318,10% BNX 408 -43,25% TZL 13 -75,92% Svaka cast Mostaru, dobro je i vidjeti Sarajevo opet u plusu. Ovog ljeta ce BH Airlines letiti jednom sedmicno za Antalya iz Tuzle. Iz Sarajeva ce biti charter letove za Antalya, Izmir, Bodrum, Tunis i Hurghada ovog ljeta :cheers: BosNL May 23rd, 2012, 08:45 PM Jel' to slucajno srijedom onaj carter iz Tuzle? Jedini dan da ATR nije planiran za 2 leta.. A ko ce drugi destinacije raditi? Nouvelair i AirCairo? Super da je SA opet u + :cheers: rofan May 23rd, 2012, 10:05 PM Bezveze se preseravaju ovi iz Sky Bosnia. Umjesto da lete SJJ via TZX prema Dubaiju, oni iznajmljuju avion Djibout-ju. Djiobuti = Kosovo, drzava bez nacionalnog prijevoznika, losa materijalna situacija, a kao sto neko iznad napisa, iz te regije Ethiopia Airlines je jedan od najnepouzdanijih prijevoznika. Prije godinu dvije jedan je se srusio u Etiopiji, a 2010. godine vidio sam na aerodromu Arlanda (Stockholm), EA avion, mislim da je bio A 320, koji leti preko Rima za Stockholm, nalazio je se na gejtu do kojeg je bio Austrian Airlines, i moglo je se fino primjetiti naslage korozije na gornjoj strani lijevoga krila. A Eritreja je do prije 15 godina bila u sastavu Etiopije, pa su malo ratovali (kao i Srbija i Kosovo), tako da i nisu bas financijski stabilni. Toliko o odrzavanju njihovi letjelica. A inace ovaj avion prema Dubaiju ima istu f-ju kao sto je nekada imao Air Arabia sa TZX, a to je da Eritrejce prebaci do Dubaija, pa dalje u Irak i Afganistan. Jedan haver mi je pricao kako u bazi u Bagramu ima najvise Eritrejeca i Tanzanijaca :D mirza-sm May 23rd, 2012, 10:49 PM SJJ 49.709 +0,44% OMO 9.169 +318,10% BNX 408 -43,25% TZL 13 -75,92% Hahaha, Sarajevo u plusu konacno, nije ni cudo sto je snijeg neki dan padao. :) Lijepe vijesti za Sarajevo i Mostar :okay: Air_Traffic_Engineer May 24th, 2012, 10:30 AM Pitam se odakle potice informacije da ce chartere iz Tuzle prema Antaliji ovog ljeta raditi BH Airlines. Koliko ja znam, i ovog ljeta ce to raditi turski Sky Airlines, utorkom, pocevsi od 12. juna. Ne tvrdim da BH Airlines nece letjeti iz Tuzle, ali bar ja to nisam cuo. mirza-sm May 24th, 2012, 10:32 AM Prva brendirana traka za prtljag na Aerodromu Sarajevo Jučer je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo predstavljena prva brendirana traka za prtljag. http://i48.tinypic.com/35l9axc.jpg Ova traka je inovativan način reklamiranja koji je prvi put u Evropi upotrijebljen na Venecijanskom aerodromu u Italiji, dok je traka koja je postavljena na Sarajevskom aerodromu prva i trenutno jedina takva traka u regionu. Sama realizacija ovoga projekta je bila izuzetno kompleksna i dosta zahtjevna. Konstrukcija trake se sastoji od 246 pojedinačnih elemenata. Dužina trake je 48 m i sveukupno predstavlja simulaciju cilindra na američkom ruletu. Odluka o brendiranju i postavljanju trake pokazala se kao odličan potez, što pokazuje da je Aerodrom Sarajevo spreman za sve vrste inovativnog oglašavanja. http://www.sarajevo-airport.ba/vijest.php?id=123 Simpaticno :) Ljepoje May 24th, 2012, 12:31 PM ^^ "Pogodi i dobi!" :lol: ekist May 24th, 2012, 12:56 PM Sorry za offtopic, da li mi neko moze reci kakav je XL Airlines koji leti za Condor? Nikad nisam cuo za njih a planiram put iz Splita za Frankfurt, nisu skupi. Thx atlantis. May 24th, 2012, 08:06 PM ^^ "Pogodi i dobi!" :lol: "Molim te sinko dohvati mi kofer, eno ga na crvenom "34" polju!!" hahaha bhaviation May 24th, 2012, 08:27 PM Pitam se odakle potice informacije da ce chartere iz Tuzle prema Antaliji ovog ljeta raditi BH Airlines. Koliko ja znam, i ovog ljeta ce to raditi turski Sky Airlines, utorkom, pocevsi od 12. juna. Ne tvrdim da BH Airlines nece letjeti iz Tuzle, ali bar ja to nisam cuo. Izvinjavam se. Upravo ste da ce Sky Airlines a ne BH Airlines letiti prema Antaliji. Informaciju koju sam ja dobio jeste da ce letiti B737-400. :) Kako izgleda ovog ljeta samo jedan let sedmicno na tuzlanskom aerodromu :ohno: Btw kontaktirao sam i SAS u Kopenhagenu preko e-mail i telefona i niko nezna otkud mi informacija da ce poceti letove CPH-SJJ. SAS ima samo interes za Pristinu gdje trenutno ima 4 letova sedmicno i prije bi liniju prema Skoplju otvorili. Nadam se da ce Norwegian prosiri ti flotu u Kopenhagenu i poceti letiti CPH-SJJ. mirza-sm May 25th, 2012, 12:01 PM "Molim te sinko dohvati mi kofer, eno ga na crvenom "34" polju!!" hahaha :lol: BN2G1LnqiEo Ne znam samo otkud im ovo "2 miliona godisnje"? mirza-sm May 25th, 2012, 12:05 PM Fakat je opicena traka :) http://www.ekskluziva.ba/galerija/5822/thumb460_5822_3%20Prtljazna%20traka%20u%20obliku%20ruleta%20Aerodrom%2022%2005%202012%20(62).JPG http://www.ekskluziva.ba/galerija/5822/thumb460_5822_4%20Prtljazna%20traka%20u%20obliku%20ruleta%20Aerodrom%2022%2005%202012%20(73).JPG http://www.ekskluziva.ba/galerija/5822/thumb460_5822_Prtljazna%20traka%20u%20obliku%20ruleta%20Aerodrom%2022%2005%202012%20(8).JPG http://www.ekskluziva.ba/galerija/5822/thumb460_5822_Prtljazna%20traka%20u%20obliku%20ruleta%20Aerodrom%2022%2005%202012%20(38).JPG Bosniansky May 25th, 2012, 01:23 PM :lol: BN2G1LnqiEo Ne znam samo otkud im ovo "2 miliona godisnje"? Mozda 2 Mil. Kofera..... VA May 25th, 2012, 04:06 PM http://i50.tinypic.com/29biqkh.jpg Retro style http://i50.tinypic.com/33e2yo6.jpg rofan May 25th, 2012, 05:44 PM Komercijalizam unistava sve. Coloseum je bacio novac na glupost Ljepoje May 25th, 2012, 05:57 PM Meni je simpatično.. :lol: bhaviation May 26th, 2012, 12:11 PM Danas Pristina ima cak 34 letova, a mi samo 10 letova :ohno: Jedino je Skoplje kao mi sa 13 letova. Pogledajte kako je Tirana napredovala sa 9 godina. Year Passengers 2003 560,000 2004 650,000 2005 785,000 2006 906,103 2007 1,105,770 2008 1,267,041 2009 1,394,688 2010 1,536,822 2011 1,817,073 Nama treba jedna jaka domaca kompanija sa ok cijene kao Belle Air, ili low cost airlines kao Wizz, Easyjet, Niki da uvedu vise linija pa da bi skocio broj putnika. Cudi mi se sto Germanwings ne pokusa otvoriti jos koju linju iz Njemacke ili mozda bi i trebala probati iz Basela. ampicilin May 26th, 2012, 12:56 PM Pa nije bas Kosovarima lahko da putuju autom ili busevima kao nama, pogledaj nase bus prevoznike, prepuni su a_edin May 26th, 2012, 01:28 PM Danas Pristina ima cak 34 letova, a mi samo 10 letova :ohno: Jedino je Skoplje kao mi sa 13 letova. Pogledajte kako je Tirana napredovala sa 9 godina. Year Passengers 2003 560,000 2004 650,000 2005 785,000 2006 906,103 2007 1,105,770 2008 1,267,041 2009 1,394,688 2010 1,536,822 2011 1,817,073 Nama treba jedna jaka domaca kompanija sa ok cijene kao Belle Air, ili low cost airlines kao Wizz, Easyjet, Niki da uvedu vise linija pa da bi skocio broj putnika. Cudi mi se sto Germanwings ne pokusa otvoriti jos koju linju iz Njemacke ili mozda bi i trebala probati iz Basela. Moj jarane, znamo mi sta nama treba...ali ne znaju oni, koji bi trebali da znaju. Neka oni farbaju traku za prtljag... jedan vrlo komleksan i zahtijevan posao. Podatci koje je objavio EX-YU aviation na svojoj web stranici su zalosno porazavajuci za BH. Jedina svijetla tacka u BiH je Mostar. bhaviation May 26th, 2012, 01:39 PM Pa nije bas Kosovarima lahko da putuju autom ili busevima kao nama, pogledaj nase bus prevoznike, prepuni su Ma hebo ti i nase bus prevoznike kada ti do svedske traje 40-45 sati, da bi dijasporac ustedio 200-300 kr on ce uzeti autobus umjesto avion :nuts: ampicilin May 26th, 2012, 01:45 PM Pa znam ali eto, moji dijasporci dolaze avionom ali na Beogradski Aerodrom, po njih da odem treba mi 3 sata, do Sarajeva bi mi trebalo 2 sata ali je karta za Sarajevo i do 90€ skuplja, dok iz GT-BG placaju oko 40,50 € wizz airom... Rotterdam2011 May 26th, 2012, 01:59 PM Ne moze SJJ napredovat zbog Beograda i Zagreba, a s Kosovom je politicki razlog zasto im avijacija cvjeta... ampicilin May 26th, 2012, 05:03 PM Ma lijeni su nasi u pronalazenju jeftinih avioprevoznika, oni ocekuju da ce im neko sam od sebe doci... A sazivanje press konferencije povodom postavljanja reklamne trake za prtljag je jadno! rofan May 26th, 2012, 06:01 PM Kakve veze ima politika sa time? Ok Kosovari nemogu preko Srbije da putuju, ali zato mogu preko Albanije. CG, Hrvatske, Slovenija, ....... i eto ih na zapadu. Bila je reportaza na Nova TV o busevima koji idu iz Kosova Jadransko-Jonskom AC na zapad. Jer, nema svako na Kosovu para za avion. I nikada mi nece biti jasno zasto se tako palite na Wizzair, ili Rynair? Wizzair leti iz "Stockholma" sa aerodroma Skavsta, koji je udaljen preko 85 km od Stockholma, (a Arlanda je udaljena oko 45 km). Osim toga prostora za noge je jako malo, a i visak prtljaga je preskup luksuz, a da ne pricam o ocpionalnome pomjeranju dana leta, ili putnika. I pustite price o lokal patriotizmu, normalna stvar je da se leti sa najboljega, najblizega i najeftinjega aerodroma. Raja iz TK leti preko Beograda zato sto do BG se stize za 2,5 sati, a do SA treba skoro 3 sata. Tako i raja iz zap. Bosne leti iz Zagreba, sto je sasvim logicno. Osim toga vjerujem da znate da su Bec i Bratislava dva glavna grada koja su najblize jedan drugome (41 km), i veliki broj Slovaka leti iz Beca, i naravno neinteresiraju se za Aerodrom Bratislava. mirza-sm May 26th, 2012, 08:31 PM Zato sam ja iz Sarajeva letio sa Aerodroma Bratislava :cool: atlantis. May 27th, 2012, 05:52 AM Kakve veze ima politika sa time? Ok Kosovari nemogu preko Srbije da putuju, ali zato mogu preko Albanije. CG, Hrvatske, Slovenija, ....... i eto ih na zapadu. Bila je reportaza na Nova TV o busevima koji idu iz Kosova Jadransko-Jonskom AC na zapad. Jer, nema svako na Kosovu para za avion. Bas mi je dobar taj izvor po kojem ova autocesta postoji... mirza-sm May 28th, 2012, 12:18 PM Nova bh. politika: Hrvatskim aerodromima uzimamo dio kolača u avionskom prijevozu? BiH bi razvojem kapaciteta Zračne luke Mostar mogla privući veliki dio turista koji sada slijeću na aerodrome u Hrvatskoj pa onda autobusima dolaze u BiH. http://www.ekapija.ba/dokumenti/Zracna_luka_Mostar_2405111.jpg Naime, prema nekim podacima objavljivanim u javnosti dubrovački aerodrom ima oko 1, 2 milijuna dolazaka godišnje, a od toga se njih 600 000 upućuje prema BiH, odnosno Međugorju. I ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić nam je potvrdio tu činjenicu. On navodi da splitska i dubrovačka zračna luka dijele oko milijun putnika koji idu prema BiH. Mostarsku Zračnu luku trenutno zapadne samo dio tog kolača. "To se mora primijeniti", kaže Hadžić, unatoč, kako navodi, jakom autobusnom lobiju kojemu se to ne sviđa jer završava veći dio posla. " Danas turisti žele da kada dođu na aerodrom za 20 minuta budu na odredištu, a ne da moraju na dolasku i odlasku preći četiri puta granični prijelaz kao što je sada slučaj. Zbog svega navednog sa kolegama iz mostarske Zračne luke razgovaramo kako bi se krenulo na povećanje kapaciteta", navodi ministar prometa i komunikacija. Podsjetimo, da u BiH postoje četiri civilna aerodroma i to u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli i Mostaru. Iako u Mostaru postoji značajno povećanje prometa posljednjih godina preko sarajev http://ekapija.ba/website/bih/page/580996 :cheers: ampicilin May 28th, 2012, 12:19 PM SAS denies claims of launching flights to Bosnia's Sarajevo airport EX-YU aviation news - 28.05.2012 SAS Scandinavian Airlines has denied claims it will launch services from Copenhagen to Sarajevo by July this year. In a statement to EX-YU aviation news, the airline states it is unaware of any plans being made for the carrier to inaugurate flights to the Bosnian capital this summer. Last week, Sarajevo Airport, on its official Facebook page, informed its followers, “The management of Sarajevo Airport is constantly working on attracting new airlines, both low cost and others. We are proud to announce that from July SAS will launch flights Sarajevo - Copenhagen”. The airport has since clarified its statement. It now claims it has made an offer to the airline to launch services to Sarajevo this summer season and is awaiting their reply, which is in stark contrast to the airport’s initial announcement. SAS was once active in the EX-YU region, particularly through its now defunct subsidiary Snowflake. However, the major problem for passengers proved to be extremely high ticket prices set out by the carrier, which led to their subsequent pull out of both Sarajevo and Belgrade. SAS is currently present in Priština on an all year round basis. The airline also operates seasonal summer flights to the Croatian coast. LordMarshall May 28th, 2012, 02:53 PM Avionske linije iz Soluna i Atine za Sarajevo Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Grčke u našoj zemlji Karolosa Gadisa s kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje. Nikšić je upoznao Gadisa o prilikama u Federaciji BiH te o dosadašnjem radu, rezultatima i prioritetima Federalne vlade. Istakao je vladine aktivnosti na unapređenju ambijenta za strane investiticije, nastavku i otpočinjanju novih projekata u cestovnoj infrastrukturi i energetici, te povećanju izvoza u namjenskoj i drugim industrijskim oblastima. Dodao je da paralelno s tim Vlada ulaže napore na održanju fiskalne stabilnosti, rješavanju naslijeđenih problema, te reformama i uštedama potrebnim za poboljšanje ukupne makroekonomske slike ovog entiteta. - U posljednja dva mjeseca bilježimo i porast zaposlenosti i nastojat ćemo da nastavimo i održimo takav pozitivan trend, kazao je Nikšić. Ambasador Gadis ocijenio je uspješnim dosadašnji rad Vlade FBiH te iznio uvjeravanja da će Grčka i dalje snažno podupirati evroatlanski put naše zemlje. - Još od Solunskog samita 2003., Balkan je označen kao prioritet grčke vanjske politike i, tokom grčkog predsjedavanja EU 2014. godine, ovaj prostor će biti visoko na našoj agendi, istakao je Gadis. Naglasio je da bi do kraja godine BiH mogla aplicirati za kandidatski status u EU te reaktivirati status u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u (MAP). Govoreći konkretnije o saradnji, ambasador je nagovijestio organiziranje posjeta na političkom, privrednom i kulturnom nivou, kao i mogućnost otvaranja direktnih avionskih linija iz Atine i Soluna za Sarajevo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. Oslobodjenje (http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/avionske-linije-iz-soluna-i-atine-za-sarajevo) mirza-sm May 28th, 2012, 03:27 PM v- U posljednja dva mjeseca bilježimo i porast zaposlenosti i nastojat ćemo da nastavimo i održimo takav pozitivan trend, kazao je Nikšić. Pa kud ce bas Grku s ovim da corluci :hilarious BosNL May 28th, 2012, 08:32 PM Govoreći konkretnije o saradnji, ambasador je nagovijestio organiziranje posjeta na političkom, privrednom i kulturnom nivou, kao i mogućnost otvaranja direktnih avionskih linija iz Atine i Soluna za Sarajevo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. Ovo isto kao kad smo potpisali bilateralni ugovor sa Malezijom, odmah novinari rekli da nas ceka direktna linija KualaLumpur - Sarajevo :lol:.. Malo morgen ce se ovo desiti rofan May 28th, 2012, 09:11 PM A novinarske pretencioznosti. Opet senzacionalizam je glavni element svakoga clanka. Procitam 10 recenica, izgubim 45 sekundi vremena, i na kraju procitam >>kao i mogućnost otvaranja direktnih avionskih linija iz Atine i Soluna za Sarajevo<<. Mogucnosti ima za otvaranje linija izmedju bilo koje dvije tacke A i B, ali problem je sto mi imamo i vaznijih stvari za povezati od Atine ili Soluna. Neka se premijer pozabavi time sto smo zbog nesposobnosti UO BH Airlinesa, kojega imenuje Federalni parlament, na prijedlog Vlade koju vodi g-din Niksic odsjeceni od gradova poput Zuricha, Beca, Frankfurta, Stockholma. a_edin May 29th, 2012, 04:28 AM Mene uopste nebi iznendailo da pocnu prije letiti za Atinu i Solun, nego za Frankfurt, Amsterdam i itd.... Mi nikada nismo ni imali realnu logiku oko poslovanja BHA i SJJ. Mogla bi se napraviti jedna dobra, komicna predstava zv. VFBiH-B&H Airlines-SJJ. Tango Zulu May 29th, 2012, 07:18 AM Kladio bi svoju kuću da linija sarajevo-solun se neće u mom životu otvoriti. Novinari troše svoje prste tipkajući. bhradar.com May 29th, 2012, 05:40 PM Kladio bi svoju kuću da linija sarajevo-solun se neće u mom životu otvoriti. Novinari troše svoje prste tipkajući. Ne reci dvaput. Sve veći broj ljudi ljetuje u Grčkoj, a naročito na ta tri prstena oko Soluna. Mozda ti nećeš da ideš dole, ali npr. veliki broj ljudi iz I. Sarajeva koji geografski gravitira našem aerodromu hoće. I ne samo ljudi iz RS-a... rofan May 30th, 2012, 09:32 PM Grcka nije IN vise. Sada je Tunis opet najbolji i najatraktivniji. Grci su kao i Dalmatinci, preziru to sto im je priroda dala more, i sto su razvili turizam vladanng May 31st, 2012, 08:58 PM mozda medju vama nije , ali prosle godine su imali povecanje turista i to veliko, i pored svih problema, grcka je itekako IN, ove godine cak 65% gradjana Srbije koji letuju letovace u Grckoj, ali se zbog arapskog proleca, povecao broj turista iz iz drugih drzava, i uzdaju se u to da ih izvuce, i Grcka nije Hrvatska, ima daleko veci turisticki znacaj pa i sam glavni grad je veliko turisticko mesto i veoma posecen. rofan May 31st, 2012, 10:07 PM mozda medju vama nije , ali prosle godine su imali povecanje turista i to veliko, i pored svih problema, grcka je itekako IN, ove godine cak 65% gradjana Srbije koji letuju letovace u Grckoj, ali se zbog arapskog proleca, povecao broj turista iz iz drugih drzava, i uzdaju se u to da ih izvuce, i Grcka nije Hrvatska, ima daleko veci turisticki znacaj pa i sam glavni grad je veliko turisticko mesto i veoma posecen. Napisao si apsolutno netacne navode, onako iz glave si ih napisao. Grcka je prosle godine zabiljezila pad prihoda u turizmu za oko 1.3% GDP nominalno, odnosno efektivno 5.7% (ukupni GDP 2009 godine je bio cca 34 milijarde €). Turista je 2009 godine bilo 19.4 milijuna, a prosle godine 14.7 milijuna, dok su konkurentske drzave (Hrvatska, Spanjolska, Turska) zabiljezile rast broja turista. Ove godine pad bookinga je evidentan i za Spaniju, Hrvatsku, Grcku, dok jedino Turska biljezi blagi rast. Niko ne zeli ljetovati u zemlji zahvacenoj nemirima, eskalacijom sukoba protestima, a Grci kao narod i njihov mentalitet su na nivou tipicne Dalmatinske gostoljubivosti. Ove godine spustaju cijene u hotelima da bi privukli tursite sa trzista srednje bogatih i manje bogatih drzava, jer Britanci i Njemci su im okrenuli ledja. Ljudima iz Srbije je Grcka privlacna zbog orthodox codea, i to je jedini valjan razlog. zkbosnia June 1st, 2012, 12:33 AM Promet od 8677 putnika, povecanje za 115,36% u odnosu na isti mjesec prosle godine.Preko aerodroma Mostar za prvih pet mjeseci ove godine proslo je 20.480 putnika, sto je povecanje za 174,08% u poredjenju sa istim periodom prosle godine ili 13008 putnika vise! Bravo za Mostar! Rotterdam2011 June 1st, 2012, 12:31 PM Ako ovako nastave 100.000 je na vidiku :cheers: mirza-sm June 1st, 2012, 02:33 PM Mostar razvaljuje! :cheers: Tango Zulu June 1st, 2012, 03:22 PM Ne reci dvaput. Sve veći broj ljudi ljetuje u Grčkoj, a naročito na ta tri prstena oko Soluna. Mozda ti nećeš da ideš dole, ali npr. veliki broj ljudi iz I. Sarajeva koji geografski gravitira našem aerodromu hoće. I ne samo ljudi iz RS-a... Bio sam ja Grčkoj, tri puta, čak jeo lijepu ribu u Solunu. Pa po otocima. samo od BiH do Soluna ti je 9 sati autom komotno. Zračna veza ipak mislim da neće vidjet dana. A to da je Grčka perspektivna destinacija. :) upali vijesti. njezina budućnost ima dvije opcije. Velika kriza ili katastrofalna kriza. Red_Major June 1st, 2012, 04:49 PM Bio sam ja Grčkoj, tri puta, čak jeo lijepu ribu u Solunu. Pa po otocima. samo od BiH do Soluna ti je 9 sati autom komotno. Zračna veza ipak mislim da neće vidjet dana. A to da je Grčka perspektivna destinacija. :) upali vijesti. njezina budućnost ima dvije opcije. Velika kriza ili katastrofalna kriza. Ima li sta izmedju velike i katastrofalne?:goodbye: LordMarshall June 2nd, 2012, 07:30 AM eCY3mExQtd0 Cantinero June 2nd, 2012, 10:03 PM Ma ko je ovaj covjek iz Sarajeva? Naprica se takvih gluposti da je to nevjerovatno i nijednom ne odgovori na pitanje novinarke. Ako su nam takvi strucnjaci za zracni promet nije ni cudo sto BH Airlines posluje kako posluje i sto nam aerodromi stagniraju leopol June 3rd, 2012, 01:33 PM Bezveznjak u masi drugih bezveznjaka...^^ BosNL June 3rd, 2012, 03:37 PM http://www.airliners.net/photo/B-&-H/ATR-ATR-72-212/2110461/L/&sid=a457e075d379647b2e3610e6c75ac89a http://www.airliners.net/photo/B-&-H/ATR-ATR-72-212/2110461/L/&sid=a457e075d379647b2e3610e6c75ac89a Malo ce duze trajati dok se ovaj drugi vrati :ohno::ohno: bhaviation June 3rd, 2012, 07:50 PM http://www.airliners.net/photo/B-&-H/ATR-ATR-72-212/2110461/L/&sid=a457e075d379647b2e3610e6c75ac89a http://www.airliners.net/photo/B-&-H/ATR-ATR-72-212/2110461/L/&sid=a457e075d379647b2e3610e6c75ac89a Malo ce duze trajati dok se ovaj drugi vrati :ohno::ohno: Pa pola aviona nestalo... :lol: Kada ovo pogledam izgleda da nema nafake sa BH Airlines. leopol June 4th, 2012, 12:57 AM Malo sam pazljivije pogledao. Ako se ne varam, radi se o modernizaciji na ATR72-500 specifikaciju Mogu se na lijevom motoru primjetiti nove lopatice od 500 motora (6 lopatica umjesto ranijih 4) Takodjer, iz tog razloga se mijenja i kormilo. Na ovom su uradjene iste promjene, i ovo je bivsi ATR72-212 http://www.airliners.net/photo/Untitled-%28American-Eagle%29/ATR-ATR-72-500-%28ATR-72-212A%29/2110459/L/&sid=c2b20fbe5a2ae9ec11e35db50bf42077 Ali treba sacekati kraj prije nego budemo sigurni :) rofan June 4th, 2012, 01:41 PM Znaci za Copenhagen "fercera" ATR?? BosNL June 4th, 2012, 04:02 PM Evo i slika s druge strane http://www.planepictures.net/netsearch4.cgi?stype=reg&srng=2&tr=52&toprange=&srch=E7-AAD&offset=&range=25 na svakoj slici ima jos onaj motor sa 4 'lopatica' ali neka oni naprave 72-500, pa sta bude.. Ovaj nas avion vec od 01.02 stoji tamo u Mönchengladbachu leopol June 5th, 2012, 10:49 AM Ovo je moja teorija, mozda sam potpuno u krivu ;) Meanwhile, sa sjednice Vlade FBiH jucer: Danas je data prethodna saglasnost Nadzornom odboru JP B&H Airlines d.o.o. Sarajevo za donošenje Odluke o razrješenju Uprave ove kompanije - Eldara Yavuza, Serhata Kaya i Mustafe Aydina ispred dijela kapitala TURK HAVA YOLLARI ANONIM ORTAKLIGI. Nadzornom odboru B&H Airlinesa data je i prethodna saglasnost za donošenje Odluke o imenovanju Amira Jažića za v.d. direktora kompanije na period do šest mjeseci. mirza-sm June 5th, 2012, 01:33 PM Sta to sad znaci, nasi preuzimaju opet? BosNL June 5th, 2012, 04:51 PM http://www.portalino.it/index.php?option=com_content&view=article&id=1010510&catid=27:pmi-news&Itemid=66 evo ako se ovo ubaci u Google Translate, onda izadje da su se Turci povukli iz menadzmenta, i da je to kao prvi korak prema izlaska iz kompanije.. otprilike bhradar.com June 5th, 2012, 06:36 PM Nek' idu. Nasi ljudi ce to bolje da vode. Pogotovo sto nemaju zadnjih namjera tipa: "ugusimo ih, pa da mi imamo SJJ-IST 2x dnevno, a Bosanci da lete u svijet preko Istanbula. Ili BHA je nasa prva stepenica ka preuzimanju aerodroma". Allah imanet Turk hava yollari i ne vracajte se vise... :nono: bjazi June 5th, 2012, 06:48 PM Da li ovo znači odlazak THY i da li je ovo korak ka gašenju BHAirlines-a rofan June 5th, 2012, 06:58 PM I ja sam misljenja da je Turkishu primarni cilj preuzimanje SJJ, u obliku korporacije TAV, kao u Skoplju. E sada, nije to toliko ni losa varijanta.... zkbosnia June 5th, 2012, 07:35 PM Da li ovo znači odlazak THY i da li je ovo korak ka gašenju BHAirlines-a Sta ima tu da se ugasi, 50-60 putnika dnevno koje BHA preveze, da nije zalosno bilo bi smijesno! Axel23 June 5th, 2012, 07:51 PM I ja sam misljenja da je Turkishu primarni cilj preuzimanje SJJ, u obliku korporacije TAV, kao u Skoplju. E sada, nije to toliko ni losa varijanta.... Slazem se. Za putnike bi definitivno bolje bilo. bjazi June 5th, 2012, 08:12 PM ima li ko kakvih informacija da ne bacamo grah zkbosnia June 5th, 2012, 08:21 PM ima li ko kakvih informacija da ne bacamo grah ili cemo u fildzan....lol zkbosnia June 5th, 2012, 08:23 PM Od jucer Jat koristi 737 na letovima BEG-SJJ-BEG! Ljepoje June 5th, 2012, 08:39 PM Nek' idu. Nasi ljudi ce to bolje da vode. Pogotovo sto nemaju zadnjih namjera tipa: "ugusimo ih, pa da mi imamo SJJ-IST 2x dnevno, a Bosanci da lete u svijet preko Istanbula. Ili BHA je nasa prva stepenica ka preuzimanju aerodroma". Allah imanet Turk hava yollari i ne vracajte se vise... :nono: Ne odlazi THY zbog "skriveni interesa", nego zbog naši nekompetentni i nepouzdani političara, ministara i ljudi zaposleni u Vladi FBIH i za funkcije koje obavljavaju .. Alien x June 5th, 2012, 09:52 PM I ja sam misljenja da je Turkishu primarni cilj preuzimanje SJJ, u obliku korporacije TAV, kao u Skoplju. E sada, nije to toliko ni losa varijanta.... Ne odlazi THY zbog "skriveni interesa", nego zbog naši nekompetentni i nepouzdani političara, ministara i ljudi zaposleni u Vladi FBIH i za funkcije koje obavljavaju .. Nikakav skriveni interes, svi analisti su znali koji je cilj bio THY. THY nije TAV i nije htjeo preuzeti SJJ da upravljao aerodromom tako da bi olaksao nisko tarifnim kompanijama da posluje. Njihov jedini cilj je bio da usmjeri putnika sa SJJ na IST tako bi imao dvije varijante sa SJJ ici na star alijansom do Beca, Minhena, Zagreba, Ljubljane ili star alijansom (nesto jeftinije ali duze) preko Istanbula. To bi malo pomoglo SJJ. Smjesno je ljudi misle da bi ako bi THY preuze BHA nekako otvorio put nisko tarifnim avio kompanijama. Nebi im ni palo na pamet. Vise sanse ima sada ako propadne BHA da dodzu nisko tarifne avio kompanije ali ce trebati 'cold hard cash' od SJJ u ruke tih kompanija. Almir Hodzic June 5th, 2012, 09:52 PM Evo veceras Croatia dolazi sa A319, a Jat sa B733 Alien x June 5th, 2012, 10:15 PM Evo veceras Croatia dolazi sa A319, a Jat sa B733 AUA kojim je dosao? zkbosnia June 5th, 2012, 11:02 PM Ne odlazi THY zbog "skriveni interesa", nego zbog naši nekompetentni i nepouzdani političara, ministara i ljudi zaposleni u Vladi FBIH i za funkcije koje obavljavaju .. Bas tako, zbog ljudi koji nemaju pojma! Kakvi mi i jadna avio kompanija sa jedim starim ATR..... zkbosnia June 5th, 2012, 11:07 PM AUA kojim je dosao? AUA 319 CRO 319 JAT 737 Fino je vidjeti ove vece avione, THY skoro svaki dan salje A321, mozda i dostignemo proslogodisnje brojke! leopol June 6th, 2012, 12:42 AM Istina je kao i obicno na pola puta... ampicilin June 6th, 2012, 11:38 AM Bosnia's B&H Airlines appoint new CEO EX-YU Aviation News - 06.06.2012 Bosnia’s Federation government has named B&H Airlines’ new CEO following the withdrawal of key people appointed by part owner Turkish Airlines. Amir Jažić will lead the company over the next six months, after which the CEO post will be up for discussion once again. Jažić has already served as the acting CEO of B&H Airlines back in 2010 prior to the appointment of the Turkish management. He has also been the airline’s Executive Director for Financial Affairs. The new acting CEO has a tough task ahead. The airline has seen its passenger numbers plunge almost 44% in the first quarter. The carrier is currently operating flights to three cities with an ATR72, since the other is grounded in Germany. B&H’s underperformance this year has played into the hands of its competition. Airlines operating out of Sarajevo Airport are increasing capacity and have been able to boost ticket prices. The Bosnian management will now also take charge of finances and marketing, which have been handed over by the Turks. a_edin June 6th, 2012, 02:33 PM Hadžić: BiH spremna za sporazum o vazdušnom saobraćaju s Kinom http://www.klix.ba/vijesti/bih/hadzic-bih-spremna-za-sporazum-o-vazdusnom-saobracaju-s-kinom/120606069 Na ''cemu'' je ovaj Damir?? a_edin June 6th, 2012, 02:37 PM Evo jedna od Juna 1 2012 Vie-Sjj<script src='http://img213.imageshack.us/shareable/?i=p6010338.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>http://img213.imageshack.us/img213/5465/p6010338.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/213/p6010338.jpg/)</noscript> Sarajevska klasika, izmedju 2 i 3 PM. Sve je isto, samo njega nema (malev-a)..<script src='http://img525.imageshack.us/shareable/?i=p6010353.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>http://img525.imageshack.us/img525/4993/p6010353.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/525/p6010353.jpg/)</noscript> I danasnji pogled s prozora...<script src='http://img515.imageshack.us/shareable/?i=p6060382.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>http://img515.imageshack.us/img515/33/p6060382.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/515/p6060382.jpg/)</noscript> Jedna interesantna slikica <script src='http://img825.imageshack.us/shareable/?i=p6010269.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>http://img825.imageshack.us/img825/1185/p6010269.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/825/p6010269.jpg/)</noscript> Tango Zulu June 6th, 2012, 03:41 PM Hadžić: BiH spremna za sporazum o vazdušnom saobraćaju s Kinom http://www.klix.ba/vijesti/bih/hadzic-bih-spremna-za-sporazum-o-vazdusnom-saobracaju-s-kinom/120606069 Na ''cemu'' je ovaj Damir?? on je na predizbornim tabletama. :) zamisli vazdusna linija sa Kinom. :nuts: i to sa ATR, islo bi kao oni Britanski avio prevoznici 30-ih godina, sa egzotocnim stopover, Sarajevo - Alexandria - Jeddah - Muscat - Bombay - Rangoon - Hong Kong - Shanghai :) ja jedva cekam. mirza-sm June 6th, 2012, 04:03 PM Edine sta ti je ovo na zadnjoj slici? :) rofan June 6th, 2012, 05:58 PM on je na predizbornim tabletama. :) zamisli vazdusna linija sa Kinom. :nuts: i to sa ATR, islo bi kao oni Britanski avio prevoznici 30-ih godina, sa egzotocnim stopover, Sarajevo - Alexandria - Jeddah - Muscat - Bombay - Rangoon - Hong Kong - Shanghai :) ja jedva cekam. Hahahahaha svaka cast za komentar, nasmijao sam se bas od srca :D Nije kriv samo Hadzic nego i pomenuti portal, koji kao i svi drugi u zemljama tranzicije zive od senzacionalizma. Ali, ipak ima u ovoj vijesti i necega "normalnoga", recimo turisti iz Kine ako zele sa charterom u BIH, to nemogu ostvariti jer ne postoji ovakav sporazum. Sporazumom bi se ovakve stvari dovele u normalu. Primjera radi, Zagrebacki aerodrom ovoga ljeta ima chartere iz Seoula, Tokiya, i planirano je iz Damaska (najvjerovatnije je otkazano zbog situacije u Siriji). Pretproslo ljeto ako se ne varam bilo je 12 chartera iz Toronta. Obzirom da BIH gravitira kao zemlja oslonjena na razvoj turizma, neka nama ovakvih sporazuma, pa makar i sa Etiopijom zkbosnia June 6th, 2012, 06:02 PM BOSNIA-ERZEGOVINA BARI-MEDJUGORIE (MOSTAR) 24/04/12 - 02/10/12 MAR - VEN MISTRAL AIR BALKAN EXPRESS BARI-MEDJUGORIE (MOSTAR) 01/06/12 - 04/06/12 VENERDI MISTRAL AIR EVES VIAGGI 06/07/12 - 09/07/12 VENERDI MISTRAL AIR EVES VIAGGI 09/07/12 - 12/07/12 LUNEDI' MISTRAL AIR EVES VIAGGI 17/08/12 - 20/08/12 VENERDI MISTRAL AIR EVES VIAGGI 20/08/12 - 23/08/12 LUNEDI' MISTRAL AIR EVES VIAGGI 23/08/12 - 27/08/12 GIOVEDI MISTRAL AIR EVES VIAGGI 27/08/12 - 30/08/12 LUNEDI' MISTRAL AIR EVES VIAGGI 30/08/12 - 03/09/12 GIOVEDI MISTRAL AIR EVES VIAGGI 01/11/12 - 04/11/12 GIOVEDI MISTRAL AIR EVES VIAGGI a_edin June 6th, 2012, 06:33 PM Edine sta ti je ovo na zadnjoj slici? :) Koristio opciju ''mirror effect'' -a.. nije losa slika ;) <script src='http://img36.imageshack.us/shareable/?i=p6010268.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>http://img36.imageshack.us/img36/9740/p6010268.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/36/p6010268.jpg/)</noscript> zkbosnia June 6th, 2012, 06:34 PM Aerodrom Sarajevo, broj raspolozivih sjedista/broj prevezenih putnika/ popunjenost u procentima Januar 56.841/33.247/59,5% Februar 46.212/26.278/56,8% Mart 51.704/36.675/71,0% April 67.264/49.709/74,0% rofan June 6th, 2012, 09:30 PM Aerodrom Sarajevo, broj raspolozivih sjedista/broj prevezenih putnika/ popunjenost u procentima Januar 56.841/33.247/59,5% Februar 46.212/26.278/56,8% Mart 51.704/36.675/71,0% April 67.264/49.709/74,0% Ide ovo i na 85% sasvim sigurno. Nego, mogu li se gdje iskopati podaci kako SJJ kotira sa brojem putnika prema drugim aerodromima? Mislim, ukupan broj departure/arrival putnika prema npr. Wienu, Zagrebu, Munchenu? Onog tipa kao sto ima za neke aerodrome na wikipediji. Btw. neznam zasto nema chartera iz Irske i Portugala za Mostar LordMarshall June 7th, 2012, 03:38 AM Vlada pregovara s novim partnerom http://www.oslobodjenje.ba/portal/images/articles/vlada-pregovara-s-novim-partnerom.jpg Nakon što je Vlada FBiH u ponedjeljak dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru BH Airlinesa, aviokompanije u većinskom vlasništvu FBiH da donese odluku od razrješenju Uprave, i definitivno je jasno da se Turkish Airlines povlači iz ove bh. aviokompanije. Ovu informaciju za Oslobođenje danas je potvrdio i ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić, rekavši da su tri člana Uprave BH Airlinesa Eldar Yavuz, Serhat Kaya i Mustafa Aydin podnijeli ostavke. "Da Turkish Airlines izlazi iz BH Airlinesa ne treba kriti. Mi smo zajednički imali tri aviona: airbus 319 i dva ATR 72-212. Airbus 319, čiji su finansijski leasing oni plaćali, odavno u Istanbulu. Dva ATR za koje FBiH plaća poslovni leasing će biti u našem vlasništvu u cijelosti 2016. godine. Jedan ATR je u funkciji, dok je drugi na redovnom servisu", rekao je Bijedić. "Formirali smo Upravni odbor i komisiju u ime UO, Ministarstva i Agencije za privatizaciju FBiH koji trebaju da sagledaju situaciju. Jedna od prvih mjera je imenovanje privremene Uprave i Amira Jažića za vršioca dužnosti direktora kompanije", dodao je Bijedić. Oslobodjenje (http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/vlada-pregovara-s-novim-partnerom) atlantis. June 7th, 2012, 04:06 AM Vlada pregovara s novim partnerom Oslobodjenje (http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/vlada-pregovara-s-novim-partnerom) Gdje se u ovom članku spominju ti pregovori s novim partnerom? Alien x June 7th, 2012, 08:04 AM Gdje se u ovom članku spominju ti pregovori s novim partnerom? Novinarsko iskustvo (bolest) preslo iz avaza u oslobodenje.:ohno: LordMarshall June 7th, 2012, 09:08 AM Nakon Pescare: Krajem ljeta u funkciji zračna veza između Mostara - Baria Nakon nedavno uspostavljene redovite charter linije između Mostara i talijanskog grada Pescare, zatim dogovorene linije s Perugijom, koja bi trebala do konca ljeta biti u funkciji, u junu bi trebala biti uspostavljena zračna veza između Mostara - Baria i to dva puta tjedno. Stoga je u Mostaru boravilo izaslanstvo iz Italije predvođeno viceguvernerom regije Bari Trifoneom Altierijem, saborskim zastupnikom regije Campagnija Pietrom Fugliom te brojnim drugi visokim dužnosnicima iz regija Puglia, Napulj, Salerna, Avellina, Benventoa te provincije Napulj. Cilj posjeta je turističko, kulturno i vjersko povezivanje gradova, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić i direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić su poželjeli dobrodošlicu talijanskom izaslanstvu u mostarskoj zračnoj luci. Bešlić je kazao kako je ovaj posjet vrlo važan za sve građane Hercegovine i da vjeruje da će ova suradnja uroditi plodom. "Grad Mostar kao vlasnik Zračne luke Mostar učinit će sve da se ova veza održi i da bude na zadovoljstvo svih nas. Republika Italija koja je zemljopisno vrlo blizu, zbog prepreke Jadranskog mora je relativno udaljena kada se vozite, a ovo je najbolji put da se te zemljopisne razdaljine za kratko vrijeme premoste", kazao je Bešlić. Viceguverner regije Bari Trifone Altieri, zahvalio je na gostoprimstvu, kazao kako iz njegove regije jako puno vjernika dolazi posjetiti Hercegovinu i zato su ovdje da poboljšaju daljnju suradnju. "Nadam se da ovo neće biti samo promocija, već budućnost naše daljnje suradnje te da ćete se odazvati na naš poziv da nas posjetite uskoro", kazao je Altieri. Složivši se s njim zastupnik regije Campagnija Pietro Fugli je naglasio kako je ovo jako bitan dan za spomenute regije. "Naše regije imaju jako velike sličnosti i siguran sam da povezivanjem možemo mnogo doprinijeti turizmu. Budući da je Međugorje mjesto gdje dolazi cijeli svijet, želimo biti dio toga. U Pugli je svetište Padre Pija, u Bariju svetog Nikole, kada bismo s vašim svetištem ujedinili naša, i u pola sata vožnje ista bila dostupna obostrano, to bi bilo jako dobro", poručio je Fugli. E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/585930) Ljepoje June 7th, 2012, 10:18 AM Vlada pregovara s novim partnerom "Da Turkish Airlines izlazi iz BH Airlinesa ne treba kriti. Mi smo zajednički imali tri aviona: airbus 319 i dva ATR 72-212. Airbus 319, čiji su finansijski leasing oni plaćali, odavno u Istanbulu. Dva ATR za koje FBiH plaća poslovni leasing će biti u našem vlasništvu u cijelosti 2016. godine. Jedan ATR je u funkciji, dok je drugi na redovnom servisu",rekao je Bijedić. Heh! Dobri ste partneri (VFBIH), nemam šta dodati! :lol: mirza-sm June 7th, 2012, 10:25 AM Fine vijesti iz Mostara! :cheers: bjazi June 7th, 2012, 11:14 AM Mislim da trakavica oko BHAirlinesa tek počinje Treba se napraviti rez i vidjeti stečaj oporavak potencijlni partner rofan June 7th, 2012, 01:18 PM Realno, ko bi bio partner sa polulegalnom Vladom F BiH?? atlantis. June 7th, 2012, 01:53 PM Realno, ko bi bio partner sa polulegalnom Vladom F BiH?? Ne kontam kakav ti je ovo komentar. Prvo, vlada je potpuno legalna, a njen legalitet nije razlog sto ne moze naći dobrog partnera. Realno. BosNL June 7th, 2012, 10:21 PM ONUR AIR 08.06.2012. 5 OHY 1457 ISTANBUL (IST) 20:15 A320 CORENDON AIRLINES 10.06.2012. 7 CAI 721 ANTALYA (AYT) 17:15 B733 AIR CAIRO 11.06.2012. 1 MSC 8771 HESH 07:45 A320 CORENDON AIRLINES 12.06.2012. 2 CAI 221 ANTALYA (AYT) 13:45 B733 CORENDON AIRLINES 14.06.2012. 4 CAI 421 ANTALYA (AYT) 15:20 B733 TUNISAIR EXPRESS 14.06.2012. 4 TUX 1600 TUNIS (TUN) 16:00 CRJ9 ONUR AIR 16.06.2012. 6 OHY 1457 LCEN 20:00 A320 CORENDON AIRLINES 17.06.2012. 7 CAI 721 ANTALYA (AYT) 17:15 B733 FREE BIRD AIRLINES 18.06.2012. 1 FHY 817 IZMIR (ADB) 09:00 A320 CORENDON AIRLINES 19.06.2012. 2 CAI 221 ANTALYA (AYT) 13:45 B733 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 19.06.2012. 2 MEA 7255 BEIRUT (BEY) 18:55 A321 GRYPHON AIRLINES 20.06.2012. 3 GRF 101 KUWAIT (KWI) 15:45 MD82 AIR CAIRO 21.06.2012. 4 MSC 8771 HURGHADA (HRG) 07:45 A320 CORENDON AIRLINES 21.06.2012. 4 CAI 421 ANTALYA (AYT) 15:20 B733 TUNISAIR EXPRESS 21.06.2012. 4 TUX 1600 TUNIS (TUN) 16:00 CRJ9 Carter letove za naredne 2 sedmice.. leopol June 7th, 2012, 11:47 PM Gdje se u ovom članku spominju ti pregovori s novim partnerom? Fali pola clanka, u printanom izdanju je cijeli objavljen. A ja mislim da ministar laze za pregovore sa potencijalnim partnerom ^^ bjazi June 8th, 2012, 12:55 AM Enver B. laže kad zine Laž je njegova istina rofan June 8th, 2012, 02:28 AM Ne kontam kakav ti je ovo komentar. Prvo, vlada je potpuno legalna, a njen legalitet nije razlog sto ne moze naći dobrog partnera. Realno. Nisam simpatizer ni jedne politicke stranke, a koliko se sjecam cak je i Inzko za ovu Vladu rekao da nije formirana po Ustavu. Osim toga ministar prometa, Bijedic (SDP), dosao je na ovu poziciju vise zbog stranackih potkusuravanja, a ne zbog toga sto je korespodentan za obavljanje iste funkcije. Pomenuti je inzinjer rudarstva,(http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/ministarstva/promet_komunikacije.php), u biografiji je ocito da nije imao ni minimalnoga doticaja sa prometom, a narocito zracnim prometom. I njemu je bitno da lagano 5000+ KM svaki mjesec legne na racun, a sto ce biti sa BHA, to je za njega visa skola. Jednom rjecju uhljeb, koji je inace iz Tuzle, a u gradu radi sve protiv grada (opstrukcija sredstava za izgradnju dodatne dvije trake na ulazu u TZ). Bosancero June 8th, 2012, 05:32 PM Ne kontam kakav ti je ovo komentar. Prvo, vlada je potpuno legalna, a njen legalitet nije razlog sto ne moze naći dobrog partnera. Realno. Nikako nerzumijem sto jos neko odgovara rafanu :D:D:D:D:D:D:D:D:D bhaviation June 8th, 2012, 06:16 PM Je li to i nasi idu za Kipar sada? :) Zanimljiva Onur Air danas sto dolazi u Sarajevu. Istanbul-Sarajevo-Skopje-Izmir-Ercan :nuts: Znali neko dali ima putnika za Ercan na ovom letu ili idu samo nasi do izmira? VA June 8th, 2012, 07:53 PM http://exyuaviation.blogspot.com/2012/06/turkish-airlines-pulls-out-of-b.html rofan June 8th, 2012, 08:14 PM Nikako nerzumijem sto jos neko odgovara rafanu :D:D:D:D:D:D:D:D:D Kralju, ja sam ti ovdje alfa i omega, ja neke stvari kada kazem one doista nesto i vrijede. Nije to obicno trabunjanje ;) BosNL June 8th, 2012, 08:43 PM http://www.bhdca.gov.ba/site/dokumenti/Statistika/Statistika_Maj_2012_bos.pdf Maj 2012 Sarajevo: 55.107 (-3,0%) Ukupno Januar-Maj 2012, 5% manje od prosle godine Bosniansky June 8th, 2012, 11:18 PM Kralju, ja sam ti ovdje alfa i omega, ja neke stvari kada kazem one doista nesto i vrijede. Nije to obicno trabunjanje ;) Toooo jaroooo, agreee with uu!!! Bosancero June 9th, 2012, 09:31 AM Rofane svi smo mi vec previse culi od tebe i vrijedjanja i drugih gluposti da bi ti ikakva budala vjerovala da si korektan. Hajd necemo vise nemam vremena da ti objasnjavam. Pozdrav. Rotterdam2011 June 9th, 2012, 01:42 PM http://www.bhdca.gov.ba/site/dokumenti/Statistika/Statistika_Maj_2012_bos.pdf Maj 2012 Sarajevo: 55.107 (-3,0%) Ukupno Januar-Maj 2012, 5% manje od prosle godine Tuzla, 5 operacija = 2 putnika :nuts::nuts::nuts: rofan June 9th, 2012, 04:27 PM Rofane svi smo mi vec previse culi od tebe i vrijedjanja i drugih gluposti da bi ti ikakva budala vjerovala da si korektan. Hajd necemo vise nemam vremena da ti objasnjavam. Pozdrav. Sve sto si cuo od mene da pola bacis u vodu, nesto i ostane za suhome :D BosNL June 9th, 2012, 05:09 PM Prije nekoliko sedmica sam ovdje stavio link gdje su se mogle kupiti karte Pariz-Sarajevo vv. Kada sam danas pogledao tu stranicu, vidim vise nema Sarajevo kao destinacija.. Neznam koji je razlog ali samo da znate da trenutno se ne moze kupiti karta na toj relaciji bhaviation June 9th, 2012, 10:44 PM Prije nekoliko sedmica sam ovdje stavio link gdje su se mogle kupiti karte Pariz-Sarajevo vv. Kada sam danas pogledao tu stranicu, vidim vise nema Sarajevo kao destinacija.. Neznam koji je razlog ali samo da znate da trenutno se ne moze kupiti karta na toj relaciji Ma nema nista od pariza... Jeli sjj ikada imao linju prema parizu? BosniaHerzegovina June 10th, 2012, 01:32 PM SJJ charter letovi: CORENDON AIRLINES 10.06.2012. 7 CAI 722 ANTALYA (AYT) 18:15 B733 AIR CAIRO 11.06.2012. 1 MSC 8772 HURGHADA (HRG) 08:45 A320 CORENDON AIRLINES 12.06.2012. 2 CAI 222 ANTALYA (AYT) 14:45 B733 CORENDON AIRLINES 14.06.2012. 4 CAI 422 ANTALYA (AYT) 16:20 B733 TUNISAIR EXPRESS 14.06.2012. 4 TUX 1601 TUNIS (TUN) 16:30 CRJ9 ONUR AIR 16.06.2012. 6 OHY 1458 LCEN 21:00 A320 CORENDON AIRLINES 17.06.2012. 7 CAI 722 ANTALYA (AYT) 18:15 B733 FREE BIRD AIRLINES 18.06.2012. 1 FHY 818 IZMIR (ADB) 10:00 A320 CORENDON AIRLINES 19.06.2012. 2 CAI 222 ANTALYA (AYT) 14:45 B733 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 19.06.2012. 2 MEA 7256 BEIRUT (BEY) 19:55 A321 AIR CAIRO 21.06.2012. 4 MSC 8772 HURGHADA (HRG) 08:45 A320 CORENDON AIRLINES 21.06.2012. 4 CAI 422 ANTALYA (AYT) 16:20 B733 TUNISAIR EXPRESS 21.06.2012. 4 TUX 1601 TUNIS (TUN) 16:30 CRJ9 CORENDON AIRLINES 24.06.2012. 7 CAI 722 ANTALYA (AYT) 18:15 B733 FREE BIRD AIRLINES 25.06.2012. 1 FHY 818 IZMIR (ADB) 13:00 A320 GRYPHON AIRLINES 25.06.2012. 1 GRF 102 KUWAIT (KWI) 17:15 MD82 CORENDON AIRLINES 26.06.2012. 2 CAI 222 ANTALYA (AYT) 14:45 B733 GRYPHON AIRLINES 26.06.2012. 2 GRF 102 KUWAIT (KWI) 17:30 MD82 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 26.06.2012. 2 MEA 7256 BEIRUT (BEY) 19:55 A321 ONUR AIR 27.06.2012. 3 OHY 1458 LCEN 11:10 A320 CORENDON AIRLINES 28.06.2012. 4 CAI 422 ANTALYA (AYT) 16:20 B733 TUNISAIR EXPRESS 28.06.2012. 4 TUX 1601 TUNIS (TUN) 16:30 CRJ9 GRYPHON AIRLINES 30.06.2012. 6 GRF 102 KUWAIT (KWI) 17:30 MD82 BosNL June 10th, 2012, 10:04 PM Ovaj Gryphon Airlines najavljuje na svojoj stranici NOVI let prema Sarajevo! Do kraja Septembra ce biti 4 do 6 puta mjesecno let za Kuwait: Kuwait-Sarajevo 6P101 1100-1545 Sarajevo-Kuwait 6P102 1715-2355 a_edin June 11th, 2012, 01:46 AM Joj ja sam prosle godine letio sa Gryphon-om i to sa MD82. Ako budu letili s tim avionom, nek' im je dragi Bog na pomoci. Oko mjesec dana poslije mog leta s njima (znaci nekad u oktobru ili novebembru prosle godine),imali su problem sa tlakom u kabini. Poslije poletanja sa DXB i nastalog problema, sa 6 hilj su se spustili (bolje reci padali) na 2 hiljade metara u nekih 10 sec.(ako je to moguce). Imali su i povrijedjenih putnika. Crnjak je bio kad nisu dobili odobrenje od DXB da slete na aerodrom zbog Airshow-a, pa su ih preusmjerili na drugi aerodrom. Vidio sam na Ilidzi neku Bosansko-Kuwaitsku agenciju za nekretnine(ima i web stranica) i bas kontam...koja budala dodje na tu ideju? Jos su nam i oni trebali .... :ohno: Ovaj Gryphon Airlines najavljuje na svojoj stranici NOVI let prema Sarajevo! Do kraja Septembra ce biti 4 do 6 puta mjesecno let za Kuwait: Kuwait-Sarajevo 6P101 1100-1545 Sarajevo-Kuwait 6P102 1715-2355 rofan June 13th, 2012, 05:22 PM Realno, trebamo se okrenuti Bliskom Istoku. Da budemo hub od zemalja regiona do Bliskoga Istoka, i dalje prema Aziji, Africi, Australiji. Iz Tirane 80% letova je prema Italiji, i mi bi tako trebali se koncipirati, Dubai, Kuwait, Doha, Teheran, Amman, Cairo, Beiruth...... LordMarshall June 13th, 2012, 05:40 PM Pendeš i Hadžić o kontroli zračnog prostora BiH Zamjenica ministra odbrane za politiku i planove Marina Pendeš sa saradnicima primila je danas delegaciju Ministarstva komunikacija i prometa BiH, s ministrom Damirom Hadžićem na čelu, s kojom je razgovarano o upravljanju i zaštiti zračnog prostora BiH i implementaciji aktivnosti na preuzimanju kontrole zračnog prostora BiH. U delegaciji Ministarstva komunikacija i prometa bili su i zamjenik ministra Rudo Vidović i generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) Đorđe Ratkovica. Na sastanku su razmatrani modaliteti saradnje Ministarstva odbrane i Ministarstva komunikacija i prometa u narednom periodu radi osiguravanja uvjeta da Bosna i Hercegovina što prije preuzme kontrolu zračnog prostora BiH. Zamjenica ministra Marina Pendeš naglasila je značaj zajedničkog djelovanja dvaju ministarstava u implementaciji ovih aktivnosti, uzimajući u obzir zakonske nadležnosti i Ministarstva odbrane i Ministarstva komunikacija i prometa BiH u oblasti upravljanja i zaštite zračnog prostora i kontrole zračnog prostora BiH, što je i interes Bosne i Hercegovine na putu ka euroatlantskim integracijama. Ministar Damir Hadžić je istakao da je preuzimanje kontrole zračnog prostora BiH jedan od prioriteta Ministarstva komunikacija i prometa što bi, po njegovim riječima trebalo „etapno preuzimati do četvrtog mjeseca 2014. godine.“ Također, dogovoreno je da se saradnja u narednom periodu intenzivira, a preduvjet je poštivanje implementacijskog plana i primjena nadležnosti u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. E-Kapija (http://www.ekapija.ba/website/bih/page/589005) MOekipa June 13th, 2012, 06:35 PM Stimulans - Novi mamac za zrakoplove u Mostaru http://www.bljesak.net/web/tmb/bigger.ashx?id=c3d3fe14-52c2-4309-82b6-8430317cc0a0 Međunarodna zračna luka Mostar bit će izuzeta od plaćanja pristojbi, odlučila je danas Vlada Federacije BiH izmijenivši Odluku o putničkoj taksi - naknadi za razvoj i unaprjeđenje zračnog prometa. Ovom odlukom se naplaćivanje pristojbe sada odnosi samo na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Federalna vlada uvažila je inicijative Vlade Tuzlanske županije i Međunarodne zračne luke Mostar za oslobađanje od plaćanja putničke naknade za zračne kompanije čime se stimuliraju niskobudžetne zračne aviokompanije da lete iz i do Mostara i Tuzle. Inače, krajem travnja mostarska zračna luka oborila je rekord u dolasku putnika. U samo jednom danu na mostarsku pistu sletjelo je 11 zrakoplova sa 2.500 putnika zahvaljujući charter letovima iz Italije i redovnoj liniji iz Pescare, koja ugovorom između Grada Mostara i talijanskog grada prometuje dva puta tjedno. U Zračnoj luci Mostar potvrdili su kako ove godine očekuju povećanja od 30 posto prometa u mostarskoj zračnoj luci tako da će broj putnika dosegnuti 60 tisuća. Prošle godine broj putnika je bio 40 tisuća, što je ujedno bila i najbolja godina mostarske zračne luke od njezina ponovnog otvaranja nakon rata. Za nadati se da će broj putnika rasti i da će nova sezona, na radost onih koji gravitiraju hercegovačkom središtu, Mostar i Hercegovinu povezati s mnogim europskim metropolama putem low-cost aviokompanija. bljesak.info :banana: ampicilin June 13th, 2012, 08:06 PM Mostarski aerodrom ima ogroman potencijal, nadam se da ce krenuti u pravom smjeru daleko od politickih interesa bjazi June 13th, 2012, 08:19 PM ovo je odlična vijest FastDriver June 13th, 2012, 08:28 PM Sarajevski aerodrom - jad i bijeda. http://desmond.imageshack.us/Himg507/scaled.php?server=507&filename=20120611103808.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg32/scaled.php?server=32&filename=20120611104402.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg812/scaled.php?server=812&filename=20120611105528.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg685/scaled.php?server=685&filename=20120611105959.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg849/scaled.php?server=849&filename=20120611110007.jpg&res=landing mirza-sm June 13th, 2012, 09:14 PM Opa, odlicna vijest MOekipa! :cheers: SokoX June 13th, 2012, 09:24 PM Lijep potez koji ce sigurno doprinjeti jos vecem broju aviona na Mostarskome aerodromu! :) rofan June 14th, 2012, 11:37 AM Za Mostar ne sumnjam, ali sto se tice Tuzle, dok je god direktor onaj nesposobnjakovic nema nade za TZX Ljepoje June 14th, 2012, 12:40 PM Kraj strateškog partnerstva u bh. aviokompaniji: "Turkish Airlines" odlazi i oprašta 30 miliona KM? 14.06.2012 http://www.dnevniavaz.ba/thumb.php?src=files/airlines_857574200.jpg&w=255&h=166&zc=1 Vlada Federacije BiH prihvatila je jučer, na zatvorenom dijelu sjednice, informaciju o prekidu partnerstva s "Turkish Airlinesom" u zajedničkoj aviokompaniji, saznaje "Dnevni avaz". Prema usvojenom prijedlogu, Turci će napustiti svoj udio od 49 posto vlasništva u "BH Airlinesu", ali bez ikakvih potraživanja, iako su njihova ulaganja u kompaniju iznosila više od 30 miliona KM. Opširnije .... (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/100752-kraj-strateskog-partnerstva-u-bh-aviokompaniji-turkish-airlines-odlazi-i-oprasta-30-miliona-km.html) belaj June 15th, 2012, 12:06 AM ^^ Ma dajte gdje su to Turci upumpali 30 miliona? Jedino možda za plate svojih direktora :) Alien x June 15th, 2012, 08:21 AM ^^ Ma dajte gdje su to Turci upumpali 30 miliona? Jedino možda za plate svojih direktora :) Pa najam dva aviona (737+319):):nuts: jer drugo nista nisu ulozili. Ljepoje June 15th, 2012, 12:29 PM Zvanično: Turkish Airlines okončao partnerstvo sa BH Airlinesom 15.06.2012 http://www.aa.com.tr/t.php?src=documents/AA/content_new/310/20111212-142138-ist283-jpg20120615125026.jpg&w=609&h=424 Turkish Airlines zvanično je saopćio da je Upravni odbor te kompanije donio odluku o okončanju partnerstva sa BH Airlinesom, javlja dopisnik agencija Anadolija. Upravni odbor Turkish Airlinesa nije objavio razloge zbog kojih se povlači iz BH Airlinesa, ali je saopćio da će biti potpisan ugovor o predaji 49 posto dionica BH Airlinesa Vladi Federacije BiH, koja je vlasnik većinskog paketa ove bosanskohercegovačke aviokompanije. Ministar prometa i komunikacija FbiH Enver Bijedić ranije je izjavio kako je entitetska vlada već započela pregovore s drugim inozemnim tvrtkama o mogućoj suradnji, nakon što su predstavnici Turkish Airlinesa dali ostavke u Upravi BH Airlinesa. Vlada Federacije BiH već je imenovala privremenu upravu BH Airlinesa a ministar Bijedić je potvrdio kako je nakana da se ovu tvrku pomogne da nastavi funkcionirati kao i da država zadrži dosadašnji većinski vlasnički udio u njoj. "Kontrolni paket nećemo nikome dati i on ostaje u vlasništvu vlade FBiH", kazao je ministar Bijedić. BH Airlines je relativno mali avio prijevoznik koji je u svojoj floti do sada imao tri aviona. Turskih Airlines je već iz upotrebe povukao svoj Airbus 319, pa BH Airlinesu ostaju na raspolaganju dva aviona tipa ATR-72 namijenjeni uglavnom regionalnim linijama. Oni su kupljeni na leasing i trebali bi biti otplaćeni do 2016. godine. ANADOLU edyn98 June 15th, 2012, 02:18 PM Ma nema nista od pariza... Jeli sjj ikada imao linju prema parizu? Koliko ja znam, redovnih letova nije nikad bilo. Možda neki charter ili sezonski edyn98 June 15th, 2012, 02:22 PM Kako je saopšteno iz Vlade FBiH, na 54. sjednici Vlade FBiH izmijenjena je Odluka o putničkoj taksi - naknadi za razvoj i unaprjeđenje zračnog prometa. Izmjenom je Federalna vlada uvažila inicijativu Vlade Tuzlanskog kantona i “Međunarodne zračne luke “Mostar za oslobađanje od plaćanja putničke takse - naknade za zračne kompanije koje lete s aerodroma “Tuzla” i “Mostar”. Na ovaj način, kaže se u saopštenju, stimuliraju se niskobudžetne zračne aviokompanije da lete iz i do Mostara i Tuzle. Ova vijest, iako na prvi pogled zvuči dobro, ipak zaslužuje komentar. Kao prvo, u uslovima nerazvijenog avio prevoza u Tuzli i Mostaru, taksu nije ni trebalo uvoditi. S druge strane, njeno ukidanje neće stimulisati niskobudžetne zračne aviokompanije da lete iz Mostara i Tuzle jer taj interes nisu imale ni prije, dok taksa nije ni bila uvedena. Ni jedna komercijalna avio kompanija, posebno neka niskobudžetna, nema interes da o svom trošku uhodava linije, ne samo u Tuzli i Mostaru, već nigdje u svijetu. Poslovna politika ovih kompanija zasniva se na niskim cijenama i punim avionima. Ako je prosječna popunjenost manja od njihove računice koja im donosi zaradu, to je ujedno i kraj linije. Jedini način da se bilo koja avio kompanija stimuliše da održava neku neuhodanu liniju je dobro poznat. Neko mora da plati razliku između broja prodatih karata i minimalno isplativog broja karata za kompaniju. Taj neko može biti samo Federacija ili kanton na čijem području se nalazi aerodrom. Sve priče o redovnom avionskom prevozu putnika iz Tuzle, pa i Mostara, potpuno su bez osnova i služe samo za prodavanje magle ukoliko ne sadrže ukalkulisanu komponentu doplate za neprodate karte. Svih ovih godina, od kako se priča o aktiviranju putničkog saobraćaja sa tuzlanskog aerodroma, pričaju se bajke o potencijalima, a zanemaruje se proces uhodavanja linija koji je skup i dugotrajan. Od verbalne podrške, i slikanja sa premijerom kao u slučaju linije Tuzla - Dubai, avio prevoznik nema nikakve koristi. Nakon svega par letova linija je ukinuta a nastala šteta nije samo u njenom ukidanju već je puno veća u još većem nepovjerenju potencijalnih putnika u tuzlanski aerodrom. Isto se desilo i sa BH Airlines-om koji je otvorio i odmah zatim ukinuo liniju Tuzla - Istanbul. Svi koji pričaju o avio prevozu, posebno političari, trebali bi da znaju da je povjerenje putnika u stabilnost avio linija osnova za njihov opstanak. To povjerenje se teško stiče a lako gubi jer za razliku od ostalih vrsta prevoza, avionom se rijetko leti neplanski. Ljudi i mjesecima unaprijed planiraju putovanje i koriste pogodnosti jeftinijih karata, a planirat se može samo sa sigurnim linijama. Ovo je komentar sa tuzlarije.net o ukidanju aero taksi u Mostaru i Tuzli, ne znam koliko je relevantno al nek se nađe BosNL June 15th, 2012, 03:22 PM Koliko ja znam, redovnih letova nije nikad bilo. Možda neki charter ili sezonski Ma kad sam taj post,stavio mislio sam na najavljeni čarter Air Mediterrannee od 04.07 ali sada neznam šta će od toga biti VA June 15th, 2012, 04:29 PM Ma kad sam taj post,stavio mislio sam na najavljeni čarter Air Mediterrannee od 04.07 ali sada neznam šta će od toga biti Letila je Air Bosna direktno za Pariz dok je postojala a_edin June 16th, 2012, 08:11 AM Novi terminal 4 (koji je u izgradnji), te terminal 3 (Emirates terminal).http://www.youtube.com/watch?v=6XSAGsGdiOs&feature=youtu.be BosNL June 16th, 2012, 08:34 PM Croatia Airlines in the running for shares in B&H http://1.bp.blogspot.com/-IZO4GUB73K4/T9vSkqR5o2I/AAAAAAAAEKw/vPuFFbm-5dk/s400/bhcroatiaairlines.jpg (http://1.bp.blogspot.com/-IZO4GUB73K4/T9vSkqR5o2I/AAAAAAAAEKw/vPuFFbm-5dk/s1600/bhcroatiaairlines.jpg) According to sources close to the company, Croatia Airlines has expressed interest in taking over Turkish Airlines’ 49% stake in B&H Airlines. In 2008, the Croatian national carrier was also keen on becoming a minority stake holder in B&H but in the end decided not to participate in the tender procedure. Croatia Airlines is looking to spread its influence in the region with possible talk of a future tie up with Adria Airways. Furthermore, the Croatian carrier also requested documentation from the Macedonian government to take part in the subsidised flights scheme tender, which was recently on offer, but in the end did not lodge a request to open a Skopje base. During the working week, the Bosnian government officially took back the 49% stake in B&H it sold to Turkish Airlines. The Turkish carrier gave its shares back for free, despite paying 19 million euros for them back in 2008. Goran Jovanović, the President of B&H Airlines’ Supervisory Board, said yesterday, “Turkish tried to create a company within the Balkans and invested a lot in the project. But the situation in the industry in the region is very difficult. All the regional companies are reporting losses. B&H Airlines is already negotiating with two companies interested in future partnership, one of which is an airline from the region”. The other airline rumoured to have expressed interest for a stake in B&H Airlines is Buraq Air from Libya. On Wednesday, Turkish Airlines bid farewell to the Bosnian carrier with Hamdi Topcu, Turkish Airlines’ Executive Board Director, stating, “Since we wanted B&H Airlines to be a strong company we provided all the support and expertise we possibly could. If this company had been able to succeed it would have been a success for all of us, but especially for Bosnia. However, the Bosnian government was unable to fulfil its obligations”. _________________________ Mozda to nebi ni bilo toliko lose... Ako bi npr mogli dati 1 Dash onda mozes mnogo brze i lakse doci do Amsterdam i Copenhagen, i lakse ga napunis nego 737-400:), dogovoris se da BH preuzme letove za ZAG i onda se i nas ATR bolje iskoristi rofan June 16th, 2012, 08:53 PM Ovo mi moglo biti dobro sa CA ampicilin June 16th, 2012, 08:59 PM Cuj dok je onaj nesopsobnjakovic, pa rofanu, covjek je uradio dosta toga, izmedju ostalo ekoloski prihvatljivo kosenje trave pomocu ovaca koje pasu istu :P hahaha a_edin June 17th, 2012, 07:32 AM <script src='http://img191.imageshack.us/shareable/?i=p6090641.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>http://img191.imageshack.us/img191/1042/p6090641.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/191/p6090641.jpg/)</noscript> <script src='http://img201.imageshack.us/shareable/?i=p6090634.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>http://img201.imageshack.us/img201/9287/p6090634.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/201/p6090634.jpg/)</noscript> Ljepoje June 17th, 2012, 01:09 PM Croatia Airlines in the running for shares in B&H http://1.bp.blogspot.com/-IZO4GUB73K4/T9vSkqR5o2I/AAAAAAAAEKw/vPuFFbm-5dk/s400/bhcroatiaairlines.jpg (http://1.bp.blogspot.com/-IZO4GUB73K4/T9vSkqR5o2I/AAAAAAAAEKw/vPuFFbm-5dk/s1600/bhcroatiaairlines.jpg) According to sources close to the company, Croatia Airlines has expressed interest in taking over Turkish Airlines’ 49% stake in B&H Airlines. In 2008, the Croatian national carrier was also keen on becoming a minority stake holder in B&H but in the end decided not to participate in the tender procedure. Croatia Airlines is looking to spread its influence in the region with possible talk of a future tie up with Adria Airways. Furthermore, the Croatian carrier also requested documentation from the Macedonian government to take part in the subsidised flights scheme tender, which was recently on offer, but in the end did not lodge a request to open a Skopje base. During the working week, the Bosnian government officially took back the 49% stake in B&H it sold to Turkish Airlines. The Turkish carrier gave its shares back for free, despite paying 19 million euros for them back in 2008. Goran Jovanović, the President of B&H Airlines’ Supervisory Board, said yesterday, “Turkish tried to create a company within the Balkans and invested a lot in the project. But the situation in the industry in the region is very difficult. All the regional companies are reporting losses. B&H Airlines is already negotiating with two companies interested in future partnership, one of which is an airline from the region”. The other airline rumoured to have expressed interest for a stake in B&H Airlines is Buraq Air from Libya. On Wednesday, Turkish Airlines bid farewell to the Bosnian carrier with Hamdi Topcu, Turkish Airlines’ Executive Board Director, stating, “Since we wanted B&H Airlines to be a strong company we provided all the support and expertise we possibly could. If this company had been able to succeed it would have been a success for all of us, but especially for Bosnia. However, the Bosnian government was unable to fulfil its obligations”. _________________________ Mozda to nebi ni bilo toliko lose... Ako bi npr mogli dati 1 Dash onda mozes mnogo brze i lakse doci do Amsterdam i Copenhagen, i lakse ga napunis nego 737-400:), dogovoris se da BH preuzme letove za ZAG i onda se i nas ATR bolje iskoristi Nije loše. Croatia Airlines ima dobru/blisku suradnju sa Lufthansom + što Hrvatska sljedeće godine ulazi u Evropsku Uniju. Good or bad, I don´t know, šta kažu "eksperti" ? :lol: Bosancero June 17th, 2012, 01:27 PM Lose ba kako ce oni skoro istu flotu ko mi 17 aviona nama dat moc? Nikako oni ce jedino pokusati sebe plasirati umjesto nas. Kad bi bili glupi prodali bi njima. Nas mora kupiti Lufthansa ili bilo koja americka kompanija ili neka arapska, koja ima para do neba pa da nas izbaci iz ove mizere. To je moje misljenje kao ne eksperta :D al moje misljenje kao jedan sto poznaje narod. Alien x June 17th, 2012, 02:52 PM Lose ba kako ce oni skoro istu flotu ko mi 17 aviona nama dat moc? Nikako oni ce jedino pokusati sebe plasirati umjesto nas. Kad bi bili glupi prodali bi njima. Nas mora kupiti Lufthansa ili bilo koja americka kompanija ili neka arapska, koja ima para do neba pa da nas izbaci iz ove mizere. To je moje misljenje kao ne eksperta :D al moje misljenje kao jedan sto poznaje narod. Sta bi to dobili vise sa Lufthansom ili Croatian? Nista, cjene i brojevi putnika se nebi bitno promijenili jer opet bi aerodrom bio pod kontrolom Star alijanse kao sa Turkish. Putnici bi opet letjeli na istih 5 aerodroma i apsolutno sigurno nebi bilo nisko tarifnih letova sve dok BHA postoji i placaju se tarife za isti. Ovdje se sve vrti u krug jedini nacin da se uspjesno plasira BA je da mu je partner izvan Star alijanse. Nit jedna americka avio kompanija nema vremena za BHA to su cisti snovi, ako ih ne interesuju Croatian ili Jat sumnjam da su primijetili i da postoji BHA. Za arape cu vjerovati kad vidim nesto konkretno. :cheers: atlantis. June 17th, 2012, 07:13 PM Nama treba neko ko je prirodni hub za BiH, kao sto je Lufthansa, a ne neko kao Turkish, koji je isao na to da letimo za Evropu i Ameriku preko Istanbula. Alien x June 17th, 2012, 07:30 PM Nama treba neko ko je prirodni hub za BiH, kao sto je Lufthansa, a ne neko kao Turkish, koji je isao na to da letimo za Evropu i Ameriku preko Istanbula. Ali lufthansa nebi promjerenima sadasnje stanje ni sa BHA niti sa sjj. Oni vec kontrolisu vise od 67% putnika direkno i indirekno koji produ kroz sjj. Znaci to bi bilo samo zadrzavanje sadasnjeg stanja u cijenama i broju letova. Bosancero June 17th, 2012, 07:38 PM Ali lufthansa nebi promjerenima sadasnje stanje ni sa BHA niti sa sjj. Oni vec kontrolisu vise od 67% putnika direkno i indirekno koji produ kroz sjj. Znaci to bi bilo samo zadrzavanje sadasnjeg stanja u cijenama i broju letova. Ma moglo bi se to sve srediti. Ja hocu da bude LH zato sto znam da cemo s njima biti uspojesni i znam da ce sve bit korektno. Nama treba strogu ruka da nas cuva. A LH bi preuzela taj posao predobro. Samo pogledaj: Austrian Airlines, Swiss Airlines BMI Air Dolomiti Germanwings svi idu ko metak. A sve su u ruci Lufthanse. Pozdrav atlantis. June 17th, 2012, 09:30 PM Nek nam uvedu jutarnje i vecernje letove za Frankfurt i Minhen i uvezu nas sa svim njihovim destinacijama nekim code-shareom i eto nas bilo gdje u svijetu s jednim presjedanjem. Ove nase ATR-ove nek salju regionalno (BL, MO, SK, BG, ZG, PO), a sve ostalo preko Njemacke. a_edin June 17th, 2012, 10:48 PM Jooj dobri ste vi meni skroz... vec vidite LH sa BHA. Mislim da su to nasi pusti snovi. Al' hajde.. fino je i mastati. Sigurno se nece LH bakcati s nasom mrakom od vlade (ako je uopste imamo), a i samog BHA (koji je takav, kakav vec i jeste). Alien x June 17th, 2012, 11:26 PM Stvarno smjesno, LH u SJJ ima vec sve sto hoce i boli njih briga za BHA. Po njima je dovoljno dva aviona dnevno da bi im isao na sekundarni hub u Minhenu i to je sve. Bez veze je mastati da LH interesuje BHA. Jedino rijesenje je zatvoriti BHA i skinuti tax-u u nadi da bi low-cost tu letjeli ili naci partnera van Star alijanse. Svaki put kad je BHA letjela istu liniju kao Star Alijansa oni su odmah prepolovili (a i vise) cijene karata to ti treba biti dokaz da ako bude konkurencije onda ce biti jeftinijih karata ako nastavi ovako ce uvijek biti max. ono sto sad imamo. zkbosnia June 18th, 2012, 05:34 AM Stvarno smjesno, LH u SJJ ima vec sve sto hoce i boli njih briga za BHA. Po njima je dovoljno dva aviona dnevno da bi im isao na sekundarni hub u Minhenu i to je sve. Bez veze je mastati da LH interesuje BHA. Jedino rijesenje je zatvoriti BHA i skinuti tax-u u nadi da bi low-cost tu letjeli ili naci partnera van Star alijanse. Svaki put kad je BHA letjela istu liniju kao Star Alijansa oni su odmah prepolovili (a i vise) cijene karata to ti treba biti dokaz da ako bude konkurencije onda ce biti jeftinijih karata ako nastavi ovako ce uvijek biti max. ono sto sad imamo. Potpuno se slazem, treba nekako razbiti dominaciju Star Alliance-a jer odlazkom Maleva drugo nista u SJJ i ne postoji.Pogledajte samo na stranici AUA promocije za skoro sve gradove u istocnoj i jugoistocnoj Evropi osim Sarajeva, primjera radi BEG je 99 eura! BHA treba ugasiti i usmjeriri te pare na subvenciju niskotarifnih kompanija, sto bi se isplatilo u vrlo kratkom roku.BH Airlines treba 'prodati' kakvom privatniku i nazvati ga Sarajevo air taxi a ne BHA.66 raspolozivih sjedista dnevno iz glavnog grada drzave i nazivaju se nacionalnim avio prijevoznikom, da nije zalosno bilo bi smijesno!Treba nam Wizzair sa jedno 5-6 destinacija i to je to! London 2x sedmicno Eindhoven 2x sedmicno Rome 2x sedmicno Malmo 1x sedmicno Geteborg 2 sedmicno a_edin June 18th, 2012, 08:52 AM Potpuno se slazem, treba nekako razbiti dominaciju Star Alliance-a jer odlazkom Maleva drugo nista u SJJ i ne postoji.Pogledajte samo na stranici AUA promocije za skoro sve gradove u istocnoj i jugoistocnoj Evropi osim Sarajeva, primjera radi BEG je 99 eura! BHA treba ugasiti i usmjeriri te pare na subvenciju niskotarifnih kompanija, sto bi se isplatilo u vrlo kratkom roku.BH Airlines treba 'prodati' kakvom privatniku i nazvati ga Sarajevo air taxi a ne BHA.66 raspolozivih sjedista dnevno iz glavnog grada drzave i nazivaju se nacionalnim avio prijevoznikom, da nije zalosno bilo bi smijesno!Treba nam Wizzair sa jedno 5-6 destinacija i to je to! London 2x sedmicno Eindhoven 2x sedmicno Rome 2x sedmicno Malmo 1x sedmicno Geteborg 2 sedmicno ''podapisujem''! <script src='http://img839.imageshack.us/shareable/?i=p6180841.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>http://img839.imageshack.us/img839/9449/p6180841.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/839/p6180841.jpg/)</noscript> Alien x June 18th, 2012, 09:05 AM Potpuno se slazem, treba nekako razbiti dominaciju Star Alliance-a jer odlazkom Maleva drugo nista u SJJ i ne postoji.Pogledajte samo na stranici AUA promocije za skoro sve gradove u istocnoj i jugoistocnoj Evropi osim Sarajeva, primjera radi BEG je 99 eura! BHA treba ugasiti i usmjeriri te pare na subvenciju niskotarifnih kompanija, sto bi se isplatilo u vrlo kratkom roku.BH Airlines treba 'prodati' kakvom privatniku i nazvati ga Sarajevo air taxi a ne BHA.66 raspolozivih sjedista dnevno iz glavnog grada drzave i nazivaju se nacionalnim avio prijevoznikom, da nije zalosno bilo bi smijesno!Treba nam Wizzair sa jedno 5-6 destinacija i to je to! London 2x sedmicno Eindhoven 2x sedmicno Rome 2x sedmicno Malmo 1x sedmicno Geteborg 2 sedmicno ^^:okay: Nema se vise sta cekati ovdje se mora pod hitno razbiti monopol. a_edin June 18th, 2012, 09:13 AM Sto bi rekli... ''Sjaši Kurta da uzjaše Murta'' http://www.klix.ba/vijesti/bih/direktor-aerodroma-za-mjesec-dana-potrosio-3-161-km-na-telefon/120618013http://www.klix.ba/vijesti/bih/direktor-aerodroma-za-mjesec-dana-potrosio-3-161-km-na-telefon/120618013 BosniaHerzegovina June 18th, 2012, 10:33 AM Potpuno se slazem, treba nekako razbiti dominaciju Star Alliance-a jer odlazkom Maleva drugo nista u SJJ i ne postoji.Pogledajte samo na stranici AUA promocije za skoro sve gradove u istocnoj i jugoistocnoj Evropi osim Sarajeva, primjera radi BEG je 99 eura! BHA treba ugasiti i usmjeriri te pare na subvenciju niskotarifnih kompanija, sto bi se isplatilo u vrlo kratkom roku.BH Airlines treba 'prodati' kakvom privatniku i nazvati ga Sarajevo air taxi a ne BHA.66 raspolozivih sjedista dnevno iz glavnog grada drzave i nazivaju se nacionalnim avio prijevoznikom, da nije zalosno bilo bi smijesno!Treba nam Wizzair sa jedno 5-6 destinacija i to je to! London 2x sedmicno Eindhoven 2x sedmicno Rome 2x sedmicno Malmo 1x sedmicno Geteborg 2 sedmicno Ovo bi bilo super, pogotovo za nas u NL, mnogi nasi Bosanci pa cak i Holandjari idu weekend u Beograd samo zbog jeftini karata, a recimo mozes otici 4 dana u Budapest sa hotelom za 70 eura, jednostavno dzabe. Mi iz Amsterdama trebamo za Sarajevo platiti oko 300 eura samo za ticket, za jedno 450 euro mozes all inclusive ici u Egipat.:bash::bash: mirza-sm June 18th, 2012, 11:07 AM Evo sve te destinacije koje je zahid pomenuo wizz pocinje saobracati iz Skoplja i otvara bazu tamo.. bjazi June 18th, 2012, 11:16 AM Evo čime se direktor SA aerodroma bavi Direktor Aerodroma za mjesec dana potrošio 3.161 KM na telefon Međunarodni aerodrom Sarajevo je za prošlu godinu imao više od 850.000 KM spornih troškova, a samo direktor Ivica Veličan je u martu 2011. potrošio 3.161 KM mobilnog telefona, pokazao je izvještaj federalnih revizora o poslovanju ovog javnog preduzeća za prošlu godinu. Ivica Veličan Ivica Veličan Zamjerka revizora je i na sklopljeni ugovor sa preduzećem "Butmir" kojem je isplaćeno 390.761 KM avansa za gradnju objekta za smještaj i organizaciju avioketeringa i restorana društvene ishrane prije nego što je dobijena građevinska dozvola, pišu današnje "Nezavisne novine". U izvještaju je navedeno da je za 417 zaposlenih za Dan državnosti isplaćeno po 350 KM kao nagrade i 249.929 KM kao jednokratna pomoć zbog teškog invaliditeta, a sve ovo je za oko 165.000 KM više od planiranih "ostalih naknada". Odlukom direktora isplaćeno je 10.400 KM naknade članovima popisnih komisija, a preduzeće je isplatilo i 3.500 KM Komisiji za izbor Nadzornog odbora koju je imenovalo resorno ministarstvo, iako za to plaćanje ne postoji pravni osnov. U Međunarodnom aerodromu Sarajevo su rekli da nemaju komentar na revizorski izvještaj. BosniaHerzegovina June 18th, 2012, 11:27 AM ^^ Call Girls... BosniaHerzegovina June 18th, 2012, 11:34 AM Evo sve te destinacije koje je zahid pomenuo wizz pocinje saobracati iz Skoplja i otvara bazu tamo.. Wizzair leti cak za Gruziju, izgleda da mi uvijek moramo biti zadnji u svemu... edyn98 June 18th, 2012, 01:36 PM Croatia Airlines izrazila interes za kupovinu 49 posto BH Airlinesa Prema izvorima bliskim kompaniji, hrvatski avioprijevoznik Croatia Airlines izrazio je interes za kupovinu 49 posto vlasništva BH Airlinesa. http://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_120618015.jpg Nakon što je Turkish Airlines i zvanično okončao partnerstvo sa BH Airlinesom, Croatia Airlines je izrazila želju za kupovinom dijela koji je do sada pripadao turskoj aviokompaniji. Upravni odbor Turkish Airlinesa nije objavio razloge zbog kojih se povlači iz BH Airlinesa, ali je saopćio da će biti potpisan ugovor o predaji 49 posto dionica BH Airlinesa Vladi Federacije BiH, koja je vlasnik većinskog paketa ove bosanskohercegovačke aviokompanije. "Željeli smo da BH Airlines bude jaka kompanija. Nažalost, bh. vlasti nisu bile u mogućnosti ispuniti svoje ugovorne obaveze", kazao je Hamdi Topcu, izvršni direktor Turkish Airlinesa. Ovo nije prvi put da hrvatski avioprijevoznik želi kupiti dio vlasništva u posrnulom BH Airlinesu. Prije četiri godine, hrvatski nacionalni avioprijevoznik je želio postati većinski vlasnik bh. kompanije, ali su na kraju odustali od tenderske procedure, piše Balkans.com. Croatia Airlines želi imati veći utjecaj u regiji kada je riječ o avionskom prijevozu, a spominje se kako će preuzeti i vlasništvo nad slovenskim Adria Airwaysom. Goran Jovanović, predsjednik Nadzornog odbora BH Airlinesa, je izjavio kako su Turci željeli napraviti uspješnu kompaniju na Balkanu i u cijeli projekt investirali mnogo novca. "Situacija u regiji je veoma teška. Sve aviokompanije prijavljuju gubitke. BH Airlines već pregovara sa dvije kompanije koje su zainteresirane za buduće partnerstvo, a jedna od njih je i aviokompanija iz zemlje regije", kazao je Jovanović Pretpostavlja se da je i libijski Buraq Air zainteresiran za kupovinu dionica BH Airlinesa. rofan June 18th, 2012, 03:04 PM Manite se Lufthanse, sta ce njima BHA sa dva klipna aviona? Slazem se da najbolje fercereamo pod njemackom cizmom, ali neke druge stvari su u pitanju. Lufthansa ce za godinu li dvije kupiti Croatia Airlines, to je cinjenica, jerbo Njemacka je uvijek u Hrvatsku gledala kao na faktor stabilnosti u regiji i prosperiteta (dok Francuska i Engleska to vide u Srbiji). Znaci, no sikiriki neka nas kupi Croatia Airlines, a Zagreb ionako za dvije godine dobiva terminal od 5 milijuna putnika, tako da prosjecnom BH gradjanu Zagreb ce biti kljucni hub za zapad. P.S. I Slovenci slicno razmisljaju, jer do kraja godine se ih sigurno kupiti Croatia :) Bosancero June 18th, 2012, 07:55 PM Croatia Airlines izrazila interes za kupovinu 49 posto BH Airlinesa Nedaj samo boze da nas i oni ogule!!!!!! bhaviation June 18th, 2012, 08:30 PM Nek Buraq Air kupi 49% od BH Airlinesa. Neka Sarajevo bude hub sa europu a da Tripoli bude hub sa bliski istok. Znaci redovni let Sarajevo - Tripoli sa B737 a da BH Airlines prevozi naroda sa Tripoli-a dalje za London, Frankfurt, Kopenhagen, Zurich, Paris... a da uzvrat Bosance preko Tripolia Buraq Air prevozi do Dubai, Tunis, Rabat, Cairo... :nuts: Rotterdam2011 June 18th, 2012, 11:02 PM Ma treba ugasit BHA. Zasto sad da pravimo privilegije nekom "novom partneru" kad od toga nema nikakve koristi. Cijene karata ce ostati iste, broj putnika isti, samo cemo umjesto dva dnevna leta za Istanbul imati dva dnevna leta za Zagreb. Isti k. drugo pakovanje. Treba ukinut vrecu bez dna i Sarajevski aerodrom otvorit prema svijetu. mirza-sm June 18th, 2012, 11:23 PM Sarajevo je svet! :cheers: atlantis. June 18th, 2012, 11:57 PM Evo čime se direktor SA aerodroma bavi Procitajte malo bolje sta pise na ovom linku. Fino pise da je BIVSI DIREKTOR potrosio te pare. :ohno: Međunarodni aerodrom Sarajevo je za prošlu godinu imao više od 850.000 KM spornih troškova, a bivši direktor Bakir Karahasanović je u martu 2011. potrošio 3.161 KM mobilnog telefona, pokazao je izvještaj federalnih revizora o poslovanju ovog javnog preduzeća za prošlu godinu. bjazi June 19th, 2012, 12:37 AM ^^e jeb***a ja sam na klixu pročitao ivica veličan e jesu li poslije promjenili nezz A za bivšeg me ne čudi rofan June 19th, 2012, 12:55 AM Promjenili su poslije ime. I ja sam odmah pomislio "Zar i ti sine Ivica". :D leopol June 19th, 2012, 11:53 AM Ovdje se sve vrti u krug jedini nacin da se uspjesno plasira BA je da mu je partner izvan Star alijanse. Po meni, apsolutno tacno! Problem sa SJJ je sto je sada kada gledamo turnover 95% pod kontrolom Lufthanse. barem 90% svih connection flights prema zapadu su pod kontrolom LH, a tu su pare. I dok se to ne razbije nema napretka. Prica o low-costerima je obicna ubleha, oni nikako ne mogu biti osnova postojanja SJJ, vec kako sam ranije pisao nama treba KLM-Air France, British, Alitalia, CSA i Iberia, pa onda i SAS, Brussels airlines itd, itd... I za kraj, sto se "strateskog" partnera tice: Ako je THY doslovno "ispusio" na poslu sa BHA, a THY se smatra prvoklasnom firmom sa top managementom i top politickom podrskom svoje vlade, zar mislite da ce poslije njega ikada doci i u posao sa BHA uci bilo kakva ozbiljna avio kompanija? Zar postoji neko ko ce reci "mi mozemo tamo gdje THY nije uspio!" :nuts::nuts::nuts: bjazi June 19th, 2012, 12:01 PM pa ništa nek zatvore BH Airlines a avion nek kupi vlada i nek koristi za vlastite potrebe i vuk sit i ovce na broju Nek se postojece pare daju za razvoj LCC operatera prema Tuzli i Mostaru BosNL June 19th, 2012, 02:05 PM http://www.bhinfo.fr/vol-paris-sarajevo-annule,2735/ Nece biti carter let Pariz-Sarajevo (Air Mediterranee / Bastina Travel) edyn98 June 19th, 2012, 02:15 PM pa ništa nek zatvore BH Airlines a avion nek kupi vlada i nek koristi za vlastite potrebe i vuk sit i ovce na broju Nek se postojece pare daju za razvoj LCC operatera prema Tuzli i Mostaru Od Tuzle po meni ništa neće biti, barem gledajući situaciju kakva jeste. Radije dati novac Sarajevu i Mostaru http://www.bhinfo.fr/vol-paris-sarajevo-annule,2735/ Nece biti carter let Pariz-Sarajevo (Air Mediterranee / Bastina Travel) What a surprise :nuts: corvus_edin June 19th, 2012, 02:20 PM ...bila jednom jedna BHA rofan June 19th, 2012, 04:45 PM Iskreno, Turkishev CEO imao je mnogo promasaja u proteklome vremenu. Jedan od promasaja je i kupnja BHA soncen June 19th, 2012, 06:05 PM Manite se Lufthanse, sta ce njima BHA sa dva klipna aviona? Slazem se da najbolje fercereamo pod njemackom cizmom, ali neke druge stvari su u pitanju. Lufthansa ce za godinu li dvije kupiti Croatia Airlines, to je cinjenica, jerbo Njemacka je uvijek u Hrvatsku gledala kao na faktor stabilnosti u regiji i prosperiteta (dok Francuska i Engleska to vide u Srbiji). Znaci, no sikiriki neka nas kupi Croatia Airlines, a Zagreb ionako za dvije godine dobiva terminal od 5 milijuna putnika, tako da prosjecnom BH gradjanu Zagreb ce biti kljucni hub za zapad. P.S. I Slovenci slicno razmisljaju, jer do kraja godine se ih sigurno kupiti Croatia :) To nije točno Croatia neče kupiti Adriju, možda če se udružiti u jednu kompaniju sa 24 aviona. A večja šansa da če Adrio kupiti Lufthansa za male pare... ili kakva veča Evropska kompanija. Tango Zulu June 19th, 2012, 07:02 PM Ja sam imo iskustva sa Turkish Airlines, ovdje sam vec jednom piso, i mislim da su to obicna grupa budala i nesposobnih. Kako oni uspjevaju da uspjesno posluju meni je totalna misterija. Mozda zato sto imaju 75 miliona ljudi koji se brzo bogate, a i dobrih veza sa ljudima u tom Turskom komsiluku koji i nemaju bas nekih ocekivanja od aviokompanije. Dok Star Alliance drzi monopol na SJJ, nema nama nikad jeftinih karti. Dolaska druge alijanse nije ni na vidiku, ali i da dodju, nema razloga da se bore za ovo malo putnika. Zato sto nemamo bas neki ekikasan pravni okvir, zakoni protiv "price fixing" nemogu nikad ni biti implimentirani cak i da dvije alijanse odluce da podijele monopol. Kolko ja vidim, jedini nacin da imamo jeftine karte je da se BH Airlines pretvori u "Low Cost" i da je vodi neki sposoban covjek. Ili da se pojavi naki domaci Richard Bransonovic, i da nad spasi. Zar je toliko tesko? Wet Lease jedan 738, I idi u Minhen, Bec i Amsterdam. Ako ostane vremena idi i za Istanbul. Zaboravi connecting flights za 2 kasnija leta. Ujutru ganjas connecting flights trziste, posljepodne si "point to point carrier". Dva jutarnja su Minhen i Amsterdam, Dva kasnija leta su Vienna i Istanbul. Zar nije moguce? Bosniansky June 19th, 2012, 08:04 PM Ja sam imo iskustva sa Turkish Airlines, ovdje sam vec jednom piso, i mislim da su to obicna grupa budala i nesposobnih. Kako oni uspjevaju da uspjesno posluju meni je totalna misterija. Mozda zato sto imaju 75 miliona ljudi koji se brzo bogate, a i dobrih veza sa ljudima u tom Turskom komsiluku koji i nemaju bas nekih ocekivanja od aviokompanije. Dok Star Alliance drzi monopol na SJJ, nema nama nikad jeftinih karti. Dolaska druge alijanse nije ni na vidiku, ali i da dodju, nema razloga da se bore za ovo malo putnika. Zato sto nemamo bas neki ekikasan pravni okvir, zakoni protiv "price fixing" nemogu nikad ni biti implimentirani cak i da dvije alijanse odluce da podijele monopol. Kolko ja vidim, jedini nacin da imamo jeftine karte je da se BH Airlines pretvori u "Low Cost" i da je vodi neki sposoban covjek. Ili da se pojavi naki domaci Richard Bransonovic, i da nad spasi. Zar je toliko tesko? Wet Lease jedan 738, I idi u Minhen, Bec i Amsterdam. Ako ostane vremena idi i za Istanbul. Zaboravi connecting flights za 2 kasnija leta. Ujutru ganjas connecting flights trziste, posljepodne si "point to point carrier". Dva jutarnja su Minhen i Amsterdam, Dva kasnija leta su Vienna i Istanbul. Zar nije moguce? :lol::lol::lol::lol::nuts::nuts::nuts: Bosniansky June 19th, 2012, 08:12 PM Jeli to i SKYBOSNIA propala?? Nesto se prica... atlantis. June 19th, 2012, 09:00 PM Jeli to i SKYBOSNIA propala?? Nesto se prica... Jesu li to ikada redovno letili? ampicilin June 19th, 2012, 09:52 PM Ne, nije propala heh, lete s vremena na vrijeme s aerodroma dubrave, a ima tu blizu ruski pilot stanuje blizu, radi za njih, budem ga pitao :P maxx22st June 20th, 2012, 10:56 AM VLADA FBIH PREGOVARA S NEKOLIKO PARTNERA: Hrvati ne žele BH Airlines Hrvatska zrakoplovna tvrtka "Croatia Airlines" nije izrazila interes za kupovinu vlasničkog udjela u bh. avioprijevozničkoj kompaniji "BH Airlinesu", rekli su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske za današnji Dnevni avaz Time su odbačene špekulacije koje su objavili mediji u regionu da je hrvatska firma zainteresovana za preuzimanje udjela od 49 posto vlasništva u "BH Airlines-u". Naime, iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske kazali su da se Croatia Airlines nalazi u procesu restruktuiranja i preispitivanja novog poslovnog modela kojim se želi osigurati održivo poslovanje tvrtke i snažniji utjecaj na tržištu u regionu, ali da nisu zainteresovani za kupovinu određenog udjela u BH Airlinesu. Vlada FBiH, piše Avaz, pregovara s nekoliko partnera nakon što se Turkish Airlines odlučio povući iz vlasničkog udjela u bh. kompaniji. AVAZ Ljepoje June 20th, 2012, 01:08 PM ^^ :lol:, Hoće li "Sky Srpska" bar htjeti s´nama ? :lol::lol: bhaviation June 20th, 2012, 02:31 PM Danas oko pola sest ce sletiti Gryphon Airlinesov B767 a ne md82!!! Izgleda da ce biti na aerodromu do 25 juna Bosniansky June 20th, 2012, 03:29 PM Danas oko pola sest ce sletiti Gryphon Airlinesov B767 a ne md82!!! Izgleda da ce biti na aerodromu do 25 juna jeli N registration od Vision Airlines?? bhaviation June 20th, 2012, 05:15 PM http://i47.tinypic.com/2zi4me0.png Nebi ti to mogao reci. Evo screen shot sa mog Iphona gdje pise da je B767. Samo me broj leta cudi?? a_edin June 20th, 2012, 06:48 PM Sutra ujutro cu vidjeti ''live'' na SJJ, pa Vam javnem kakav je stroj(mozda i slikam). Vec sam pisao, da je onaj MD82 katastrofa. Ja bih platio da ne letim s njim ;). Arapa i kuwaitcana na Ilidzi, kao u prici... kaze konobar kod Brajlovica.. ''jarane.. ovi ce s kamilama pocet dolaziti pred restoran''. Neka samo ostavljaju lovu ;) Bosniansky June 20th, 2012, 07:17 PM B767 Od JET ASIA .....koje su to Kombinacije.....Ali nek Masalah nek ljudi trosu para u gradu.!! zkbosnia June 20th, 2012, 08:11 PM B767 Od JET ASIA .....koje su to Kombinacije.....Ali nek Masalah nek ljudi trosu para u gradu.!! Bas tako, drago mi je! Ako je 767 bio pun to je oko 220 putnika!! http://www.sarajevo-airport.ba/vijest.php?id=142 BosNL June 20th, 2012, 08:36 PM http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/middle/8/6/0/2047068.jpg Evo malo vece slike (copyright Airliners.net!) Imaju 4x 767-200 u floti, 2 aktivni. Gryphon je valjda kontraktirao JetAsia da lete ove carter letove za njih bhaviation June 20th, 2012, 08:45 PM Nek smo imi vidjeli wide-body u Sarajevu :) Super sa ove chartere, nadam se da ce mo i jednom imati direktnu linju prema Kuwait, Dubai, Beirut, Doha ili Abu Dhabi... :) bhaviation June 20th, 2012, 10:52 PM Sutra SkyBosnia ima let Tuzla-Kopenhagen-Tuzla pod SNB1020 i 21. :) Moze li neko reci o cemu se radi? Luka June 21st, 2012, 12:03 AM Evo jedna lepa vest. Na sinocnjem letu BEG-SJJ je bilo 126 putnika. Znaci pun B737-300. Ne znam koji je razlog takvoj iznenadnoj popularnosti ove linije. Do pre godinu dana je Jatu islo prilicno lose na letovima za Sarajevo. BosNL June 21st, 2012, 12:18 AM Sutra SkyBosnia ima let Tuzla-Kopenhagen-Tuzla pod SNB1020 i 21. :) Moze li neko reci o cemu se radi? Večeras je stranica Aerodroma Kopenhagena pokazala da je taj let otkazan. @JAT: i ja sada tražim kartu za ljeto, a jat jedina kompanija koja ima jos i nekako normalne cijene, možda to pomaže. Ali baš super da se može napuniti 737 na ovoj liniji. VA June 21st, 2012, 10:05 AM http://i45.tinypic.com/2w40mli.jpg http://i50.tinypic.com/2vwefpx.jpg http://i45.tinypic.com/2ur3rlf.jpg leopol June 21st, 2012, 10:09 AM Evo jedna lepa vest. Na sinocnjem letu BEG-SJJ je bilo 126 putnika. Znaci pun B737-300. Ne znam koji je razlog takvoj iznenadnoj popularnosti ove linije. Do pre godinu dana je Jatu islo prilicno lose na letovima za Sarajevo. Turkish i Austrian lete sa A321, Lufthansa leti sa 319/320/321, ovisno sta ima na raspolaganju. Razlog: isuvise malo letova prema Sarajevu, tako da se prodaje skoro svako mjesto koje se ponudi... bjazi June 21st, 2012, 10:45 AM Da li će onda neko novi uvesti novu liniju ka i od Sarajeva leopol June 21st, 2012, 10:56 AM To bi podrazumijevalo poslovnu aktivnost uprave SJJ. Zadnja slicna je zabiljezena 1996 i 1997. godine... bjazi June 21st, 2012, 11:12 AM Molim 15 godina Strašno Gdje je taj vrli menadžemnt i Ivica V.? Poduzmite nešto edyn98 June 21st, 2012, 11:38 AM Sportski aerodrom u Livnu: Za mjesec dana raspisivanje tendera za izgradnju Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) za mjesec dana planira raspisati javni poziv za izgradnju hangara za sportski aerodrom u blizini Livna. Radi se o prekograničnom projektu A3 –NET koji podrazumijeva jačanje i umrežavanje malih aerodroma u jadranskom području sa aspekta sportskih aktivnosti i turizma, a za kojeg su sredstva osigurana iz IPA Jadranskog prekograničnog programa suradnje. Ivana Šimić, pomoćnica ministra gospodarstva HBŽ za poduzetništvo, kaže da su završili parcelizaciju zemljišta, dobili građevinsku i lokacijsku dozvolu, i da trenutno rade na pripremi tendera koji bi trebali biti raspisani za mjesec dana. "Radimo na pripremi dva - tri tendera. Oni se osim na izgradnju hangara, odnose i na izradu studije kojom bi se definirao najbolji pravac razvoja ovog aerodroma, a treći će najvjerojatnije biti tender za izradu projektne dokumentacije za asfaltiranje pristupnog puta, izgradnju vodovoda i sl.", kaže Šimić za eKapiju. Iako je ranije najavljivano da bi konkretni radovi trebali početi ovog proljeća to se nije dogodilo. Proces su usporili problemi oko formiranje Vlade HBŽ-a i odluka o privremenom financiranju kojom je određeno da se mogu plaćati samo tekući troškovi, a ne kapitalne investicije. "Skupština je donijela iznimku za projekte koji su dobili donacije tako da se mogu trošiti sredstva do uplaćenog avansa. Tako da sada imamo jednu situaciju da ćemo provoditi tendere, a ne znamo hoćemo li ih moći platiti. Ipak, nadam se da će se za sve ovo naći neko kompromisno rješenje", navodi naša sugovornica. Inače, u projekt A3-NET ovim navedenog u Livnu uključeno je još četiri aerodroma iz susjednih zemalja koji se nalaze u Beogradu, Bovecu, Nikšiću i na Rabu. Vrijednost cjelokupnog projekta je oko 4,4 milijuna eura, a na strani Ministarstva gospodarstva HBŽ-a je 196.100 eura. Šimić otkriva da su sa partnerima aplicirali i na drugi poziv iz komponente IPA Jadranska suradnja. "Na našoj strani je tu vrijednost projekta 710 000 eura od čega bi čak 500 tisuća eura išlo u izgradnju infrastrukture. Projekt je prošao administrativnu fazu. Naši glavni konkurenti nisu prošli , tako da postoje dobre indicije, ali dok ne bude konačna odluka o tome je rano govoriti", navodi Šimić. Ovaj projekt bi podrazumijevao asfaltiranje piste, postavljanje zaštitne ograde u dužini u četiri kilometra, izgradnja parkirališta i sl. e-kapija.ba rofan June 21st, 2012, 12:13 PM 21.06.2012. Na Aerodromu ˝Tuzla˝ Granična policija izuva putnike u jedan par papuča Prije par dana održana je sjednica Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla na kojoj je Asim Bečić, član Odbora komorskog Udruženje i direktor Turističke agencije "Golden tours" Tuzla, iznio vrlo zanimljivo zapažanje o radu Granične policije na Aerodromu Tuzla. - Ozbiljni su problemi kada je u pitanju rad granične policije na aerodromu Tuzla. Kasne nam letovi zbog nepravilnosti u radu, odnosno, u pregledu putnika koji traje znatno duže nego je planirano. Nismo mi krivi što granična policija, banalna je to stvar, nema dovoljno papuča da pri izuvanju putnika svakom putniku dodjeli po jedan par, nego ih sve izuva u jedan par papuča. To je nepotrebna, nepravilna i veoma dugotrajna procedura koja u konačnici nas skupo košta. Mi sva kašnjenja na našem aerodromu moramo platiti, rekao je Bečić koji je ukazao i na nepravilnu interpretaciju vijesti o ukidanju putničkih taksi: - Imamo velike probleme zato što je površno i nepravilno putem brojnih medija u javnost plasirana informacija o ukidanju taksi. Mi smo kao Golden Tours jedini subjekat koji radi na oživljavanju tuzlanskog aerodroma, jedini organizujemo charter letove i to nam je stvorili veliku pomutnju. Naši putnici očekuju određene povrate novca, a u pitanju je ukidanje Federalne takse koju naknadno uplaćuju aviokompanije Federalnoj Vladi. Dakle, nije riječ o ukidanju putničke takse, pojasnio je Bečić. A.M. (tuzlarije.net - kpktz.ba) BosniaHerzegovina June 21st, 2012, 04:56 PM Uspostavljena čarter linija Kuwait - Sarajevo http://sarajevo-airport.ba/images/userimages/kuwait.jpg Danas je na sarajevski aerodrom sletio prvi promotivni čarter let iz Kuwaita. Zrakoplovom aviokompanije Gryphon prva je doputovala delegacija ambasade Kuwaita. Čarter letovi na relaciji Kuwait - Sarajevo, obavljaće se dva puta sedmično, sa mogućnošću povećanja broja letova u toku ljetne sezone. Planirano je da se letovi obavljaju do 15. septembra ove godine. Tip zrakoplova koji će prevoziti putnike na ovoj relaciji je Boeing 767, kapaciteta 220 sjedišta. Ovo je samo još jedan od dokaza da je BiH prepoznata kao atraktivna turistička destinacija. Ovakvi događaji doprinose turističkom razvoju grada, kantona ali i regije. konjz June 21st, 2012, 08:29 PM 21.06.2012. Na Aerodromu ˝Tuzla˝ Granična policija izuva putnike u jedan par papuča Prije par dana održana je sjednica Odbora Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla na kojoj je Asim Bečić, član Odbora komorskog Udruženje i direktor Turističke agencije "Golden tours" Tuzla, iznio vrlo zanimljivo zapažanje o radu Granične policije na Aerodromu Tuzla. - Ozbiljni su problemi kada je u pitanju rad granične policije na aerodromu Tuzla. Kasne nam letovi zbog nepravilnosti u radu, odnosno, u pregledu putnika koji traje znatno duže nego je planirano. Nismo mi krivi što granična policija, banalna je to stvar, nema dovoljno papuča da pri izuvanju putnika svakom putniku dodjeli po jedan par, nego ih sve izuva u jedan par papuča. To je nepotrebna, nepravilna i veoma dugotrajna procedura koja u konačnici nas skupo košta. Mi sva kašnjenja na našem aerodromu moramo platiti, rekao je Bečić koji je ukazao i na nepravilnu interpretaciju vijesti o ukidanju putničkih taksi: - Imamo velike probleme zato što je površno i nepravilno putem brojnih medija u javnost plasirana informacija o ukidanju taksi. Mi smo kao Golden Tours jedini subjekat koji radi na oživljavanju tuzlanskog aerodroma, jedini organizujemo charter letove i to nam je stvorili veliku pomutnju. Naši putnici očekuju određene povrate novca, a u pitanju je ukidanje Federalne takse koju naknadno uplaćuju aviokompanije Federalnoj Vladi. Dakle, nije riječ o ukidanju putničke takse, pojasnio je Bečić. A.M. (tuzlarije.net - kpktz.ba) Bogami meni EUropljani nigdje ni te jedne ne ponudise, vazda mi neki merhametli :lol: ssemir June 22nd, 2012, 12:07 AM ^^ jedna od metoda sputavanja rada Tz aerodroma... VozdraRajvosa June 22nd, 2012, 12:25 AM 21.06.2012. Na Aerodromu ˝Tuzla˝ Granična policija izuva putnike u jedan par papuča ovo neka zehebancija ? :nuts: Funfy June 22nd, 2012, 08:56 AM Ha, kakve ba papuce... na JFK nedade nama niko papuce... izuj cipele i prolazi... cuj papuce... a da jos i tepih "pezijanac" prostru!? rofan June 22nd, 2012, 02:29 PM Ponegdje na EU aerodromima, dobijes najlonske carape (kao obicne najlon kese) :D bjazi June 23rd, 2012, 12:54 AM Zbog čega se ne bi uveo let Sarajevo-Podgorica ili ka Tivtu? rofan June 23rd, 2012, 01:57 AM Zbog čega se ne bi uveo let Sarajevo-Podgorica ili ka Tivtu? Realno, nema potrebe. Niti je Podgorica ili Tivat neki hub, a niti su toliko daleko od SA, a ni broj putnika nebi bio bas dostatan atlantis. June 23rd, 2012, 07:47 AM Realno, nema potrebe. Niti je Podgorica ili Tivat neki hub, a niti su toliko daleko od SA, a ni broj putnika nebi bio bas dostatan Podgorica je mali grad, pa nema dovoljno putnika, ali dovoljno je daleko, dalje i od Zagreba i od Beograda, posto nema niti cestovne, niti željezničke veze sa Sarajevom. a_edin June 23rd, 2012, 09:20 AM ovo neka zehebancija ? :nuts: Ovo nije zajebancija.. vec sam pisao o svom iskustvu tamo, pri dolasku u Tz. a_edin June 23rd, 2012, 09:23 AM [QUOTE=VA;92576203]http://i45.tinypic.com/2w40mli.jpg Lijepa slika tog jutra na SJJ... Jet Asia, Air Cairo i Austria. Steta sto nisam imao fotkalicu da fotkam ;). Cisto, promjene radi sa SJJ. ssemir June 23rd, 2012, 05:13 PM jbt, upravo sam se uhvatio u situaciji da se cudim sto je avion poletio sa Tz aerodroma..fakat je situacija ocajna :S edyn98 June 23rd, 2012, 06:12 PM Francuska aviokompanija Air Mediterranee otkazala letove za Sarajevo Francuska aviokompanija Air Mediterranee, koja je početkom sljedećeg mjeseca trebala otvoriti liniju iz Pariza za Sarajevo, otkazala je sve planirane letove. http://static.klix.ba/media/images/vijesti/120623086.jpg Letovi na relaciji Pariz-Sarajevo trebali su se odvijati svakog utorka u periodu od 3. jula do 4. septembra. Putnike je trebao prevoziti Airbus A321, a prema najavama povratna karta s uključenim aerodromskim taksama trebala je koštati 190 eura. Stefan Buljat, voditelj tour operatora, koji je inicirao novu uslugu, kazao je da još uvijek ima nade da će letovi startati u augustu. Međutim, u tour operatoru Point Africa, koji je također uključen u ovaj projekat, pojasnili su da je za ovu liniju interes putnika suviše mali. S druge strane, postoje tvrdnje da su pravi razlozi otkazivanja letova finansijski problemi Point Africe. klix.ba LordMarshall June 24th, 2012, 03:42 PM Banjalučkom Aerodromu prijeti oduzimanje licence za rad Banjalučki Aerodrom dobio je još dva mjeseca roka da ispravi tehničke nedostatke da ne bi ostao bez međunarodne licence za rad. Trenutni tehnički nedostaci na banjalučkom Aerodromu su evidentirani još ranije i trebalo je da se otklone do 20. juna, ali nije riješen hronični problem nedostatka sredstava s kojima se godinama suočava ova jedina zračna luka u RS-u. Nadležni su ipak uspjeli „kupiti“ dodatno vrijeme i prolongirati izvršenje obaveza prema međunarodnim standardima u aviosaobraćaju do sredine augusta. Početkom tog mjeseca očekuje se dolazak međunarodne kontrole i do tog roka u banjalučkom Aerodromu moraju uraditi sve ono što nisu za proteklu godinu, pa i više dana. I dalje je jedan od najteže izvodljivih zadataka proširenje staze uz pistu, za dodatnih 70 metara, ali je teško izvodljiv budući da ta zemlja nije u njihovom vlasništvu, a za otkup nemaju sredstava bez nove intervencije iz entitetskog budžeta. U nalazima inspekcije ukazano je i na potrebu da se dogradi, pomjeri i zamijeni dio zaštitne ograde, pojača sigurnost i kupe novi aparati. Ministarstvo saobraćaja i veza je zahtjev Aerodroma dostavilo Savjetu za razvoj RS-a kako bi im odobrili 3,4 miliona maraka neophodnih sredstva za spomenute radove, ali vremena do dolaska nove inspekcije je sve manje. Grant iz entitetskog budžeta za banjalučki Aerodrom na godišnjem nivou iznosi oko 900.000 maraka, a već se intereveniralo ranijih godina da ne bi izgubili međunarodnu dozvolu zbog moguće sudske blokade računa. Aerodrom Banja Luka već odavno je u finansijskim problemima, umjesto prihoda projektuje gubitke, a jedina aktivna aviolinija je do Ciriha, koju održava BH Airlines. Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović je ranije obećavao pomoć entitetske vlade da ne bi bila zatvorena jedina zračna luka u RS-u. I on je priznao da je mnogo teže dobiti međunarodnu licencu nego produžavati rok njene važnosti na banjalučkom Aerodromu. Dnevni Avaz (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/102518-banjaluckom-aerodromu-prijeti-oduzimanje-licence-za-rad.html) Ljepoje June 24th, 2012, 04:52 PM ^^ Ne brini, bivši premijer i današnji presjednik RS-a ima "sve pod kontrolu"....Izgradnja aerodroma u Trebinju naredne godine :lol: vladanng June 24th, 2012, 05:20 PM PG jeste daleko od Zg-a i Begea, ali ima odlicne konekcije sa Begeom, tako da tesko da ako se uvede let SA-PG, da bi trazili konekcije preko SA. zkbosnia June 25th, 2012, 02:20 AM 25.06.2012 Danasnja raznolikost aviona na SJJ! Ancona L410 Beograd AT72, SF34 Copenhagen AT72 Istanbul AT72, A321 Izmir A320 Leipzig A310-CARGO Kuwait B767-200 Ljubljana CRJ-900 Munich A319 Oslo B737-800 Vienna A319, A320 Zagreb DH8-400,DH8-400 mirza-sm June 25th, 2012, 10:14 AM Mozda ove godine i predjemo 600 000 :lol: <Samir> June 25th, 2012, 01:08 PM Sta je ovaj 310 iz Leipzig-a, jel' to neki THY ili MNG let, i kada tacno? Da sam sebi odgovorim, ULS Airlines, KZU 742, TC-VEL. LordMarshall June 25th, 2012, 05:00 PM U BiH je sve više privatnih aviona U BiH ima 80 osoba sa dozvolom i licencom privatnog pilota, a po 26 pilota imaju licencu saobraćajnog i komercijalnog pilota, što znači da mogu da se profesionalno bave avionskim prevozom ljudi i roba. Kada je u oktobru 2011 godine u Banjoj Luci uvezen skupocjeni Mercedes plaćen više od milion maraka, svi su se danima pitali ko je njegov vlasnik i otkud mu toliki novac? Niko u BiH do sada nije, makar javno, postavio to pitanje nekim novokomponovanim bogatašima za koje se pretpostavlja da imaju i po nekoliko privatnih aviona. Ko su vlasnici tih aviona, naravno, nemoguće je saznati. Baš kao i u slučaju onog skupocjenog Mercedesa, nadležni ne žele da otkriju njihov identitet. Kažu da bi na taj način otkrili poslovnu tajnu. Ipak, podaci do kojih smo došli poslije višednevnog istraživanja dovoljno su ilustrativni za ovu priču. Prema podacima Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu, u BiH trenutno je registrovano 78 civilnih aviona i helikoptera. Od tog broja, skoro svaka treća letjelica registrovana je na neko fizičko lice. Da budemo sasvim precizni, trenutno je u BiH čak 21 avion registrovan kao privatna svojina nekog fizičkog lica. Međutim, potpuno je jasno da je broj privatnih aviona registrovanih u BiH mnogo veći. Dobri poznavaoci prilika u ovoj oblasti tvrde da je najveći broj privatnih aviona registrovan na aero klubove i neke privatne firme. To potvrđuje podatak da aero klubovi u BiH trenutno imaju 35 registrovanih aviona. Na sajtu Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu BiH tačno se može vidjeti koji su to tipovi aviona, njihove registarske oznake i tačan datum kada je letjelica registrovana. Ni iz tih podataka ne može se saznati ko je zaista vlasnik letjelice određenih registarskih oznaka. U rubrici o vlasništvu najčešće piše - "fizičko lice". Kada je riječ o avionima registrovanim na firme, podaci su nešto transparentniji. Tako se, naprimjer, jasno može vidjeti da je "Avaz d.o.o." vlasnik aviona "Cesna 550 Bravo", registarskih oznaka E7-FRA koji je registrovan 29. marta ove godine. "Atelje klub d.o.o.", ma šta to značilo vlasnik je aviona "HUSKY A-1" registarske oznake E7-ABK koji je registrovan 17. septembra 2010 godine. Nešto ranije, u 2006. godini u BiH su registrovana još dva aviona. "VIP Aviation" d.o.o“ vlasnik je Cesne "C-177RG" registarskih oznaka E7-VIP, koji je registrovan 30. jula 2009 godine. Iste godine, ali 24 decembra, registrovan je i avion "Zlin Z242L", registarskih oznaka E7AAH u vlasništvu kompanije "Grand Trivić". Jedan avion tipa "Cesna“ ovih dana često je pominjan i u jednom sudskom procesu koji se vodi pred Okružnim sudom u Banjoj Luci. Riječ je o letjelici C-340 A registarske oznake E7-AAU čije je vlasnik preduzeće “AVIO-RENT” doo. Taj avion registrovan je 23. decembra 2008 godine. Podaci do kojih smo došli govore da svoje avione imaju i još neke poznatije kompanije sa ovih prostora. Naprimjer "NLB Leasing doo" iz Sarajeva registrovalo je svoj avion 7. jula 2008 godine. Hypo Alpe Adria ima u BiH registrovana dva aviona. Riječ je o letjelicama ATR-72 i oba ova aviona registrovana su isti dan, 27. maja 2005 godine. I firme "Bentus doo" i "Eko-bel doo" takođe imaju svoje avione. Koliko se koriste avioni registrovani u BiH i za koje namjene niko pouzdano ne zna. U zvaničnim institucijama obično kažu da se te letjelice najčešće koriste za obuku sportskih pilota i padobranaca, panoramsko razgledanje gradova i nekih drugih turističkih destinacija, a očigledno je da ti avioni služe i za prevoz putnika i roba na određene destinacije. Ipak, najvažnije od svega je činjenica da na nebu iznad BiH do sada nije bilo nekih značajnijih incidenata uprkos činjenici da je u ovom vazdušnom prostoru svaki dan sve veća gužva. Klix (http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bih-je-sve-vise-privatnih-aviona/120625104) zkbosnia June 25th, 2012, 06:28 PM Interesantno ovo za Beirut, jos jedan dodatni let utorkom sa Royal Jordanian, fino skroz!! CORENDON AIRLINES 01.07.2012. 7 CAI 722 ANTALYA (AYT) 18:15 B733 AIR CAIRO 02.07.2012. 1 MSC 8772 HURGHADA (HRG) 08:45 A320 ROYAL JORDANIAN AIRLINE 03.07.2012. 2 RJA 6246 BEIRUT (BEY) 10:00 A320 CORENDON AIRLINES 03.07.2012. 2 CAI 222 ANTALYA (AYT) 14:45 B733 GRYPHON AIRLINES 03.07.2012. 2 JAA 102 KUWAIT (KWI) 17:00 B767 MIDDLE EAST AIRLINE - AIR LIBAN 03.07.2012. 2 MEA 7256 BEIRUT (BEY) 19:55 A321 CORENDON AIRLINES 05.07.2012. 4 CAI 422 ANTALYA (AYT) 16:20 B733 GRYPHON AIRLINES 07.07.2012. 6 JAA 102 KUWAIT (KWI) 17:00 B767 ONUR AIR 07.07.2012. 6 OHY 1458 LCEN 21:00 A320 CORENDON AIRLINES 08.07.2012. 7 CAI 722 ANTALYA (AYT) 18:15 B733 ROYAL JORDANIAN AIRLINE 10.07.2012. 2 RJA 6246 BEIRUT (BEY) 10:00 A320 TUNISAIR EXPRESS 10.07.2012. 2 TUX 1601 TUNIS (TUN) 10:15 CRJ9 CORENDON AIRLINES 10.07.2012. 2 CAI 222 ANTALYA (AYT) 14:45 B733 GRYPHON AIRLINES 10.07.2012. 2 JAA 102 KUWAIT (KWI) 17:00 B767 edyn98 June 25th, 2012, 06:46 PM Mozda ove godine i predjemo 600 000 :lol: Zašto da ne, prošle godine su falila 4 putnika da ih ukupno bude 600 000. Jedino je problem negativan trend rasta u prvih pet mjeseci.... edyn98 June 25th, 2012, 06:49 PM Licencu za rad banjalučkog Aerodroma spašavat će Vlada RS Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić tvrdi da Vlada neće dozvoliti da banjalučki Aerodrom izgubi međunarodnu licence za rad i razmatrat će zahtjev za dodatna finansijska sredstva da bi jedini aerodrom u RS-u otklonio tehničke nedostatke. http://static.klix.ba/media/images/vijesti/120625101.jpg Naglašava da je već ranije izvršeno investiranje u taj aerodrom da bi se sanirala pista i Aerodorom zadržao licencu za rad. „Značajna sredstva izdvajamo i godišnje da bi Aerodrom mogao da nastavi da radi. Očekujemo od njih jasnu finansijsku konstrukciju kako to preduzeće može da funkcionira. U tom slučaju neće izostati podrška Vlade“, naveo je Džombić u izjavi novinarima. Trenutni tehnički nedostaci na banjalučkom Aerodromu su evidentirani još ranije i trebalo je da se otklone do 20. juna, ali nije riješen hronični problem nedostatka sredstava. Nadležni su ipak uspjeli „kupiti“ dodatno vrijeme i prolongirati izvršenje obaveza prema međunarodnim standardima u aviosaobraćaju do sredine augusta. Početkom tog mjeseca očekuje se dolazak međunarodne kontrole i do tog roka u banjalučkom Aerodromu moraju uraditi sve ono što nisu za proteklu godinu, pa i više dana. I dalje je jedan od najteže izvodljivih zadataka proširenje staze uz pistu, za dodatnih 70 metara, ali je teško izvodljiv budući da ta zemlja nije u njihovom vlasništvu, a za otkup nemaju sredstava bez nove intervencije iz entitetskog budžeta. U nalazima inspekcije ukazano je i na potrebu da se dogradi, pomjeri i zamijeni dio zaštitne ograde, pojača sigurnost i kupe novi aparati. Ministarstvo saobraćaja i veza je zahtjev Aerodroma dostavilo Savjetu za razvoj RS-a da bi im odobrili 3,4 miliona maraka neophodnih sredstva za spomenute radove, ali vremena do dolaska nove inspekcije je sve manje. Grant iz entitetskog budžeta za banjalučki Aerodrom na godišnjem nivou iznosi oko 900.000 maraka, a već se intereveniralo ranijih godina da ne bi izgubili međunarodnu dozvolu. Aerodrom Banja Luka već odavno je u finansijskim problemima, umjesto prihoda projektuje gubitke, a jedina aktivna aviolinija je do Ciriha, koju održava BH Airlines. klix.ba BosNL June 25th, 2012, 08:36 PM @zk Jel' to da MiddleEast Airlines nema dovoljno kapaciteta da bi RoyalJordanian letio? Trebao bi neko uslikati situaciju Utorkom na SA izmedju 14.20 i 14.40 - Turkish (320/321) - Austrian (319/320/321) - JetAsia (767) - Corendon (733) - Adria (CR2/CR9) :cheers:, gdje ce to sve stati :lol: a_edin June 26th, 2012, 06:35 AM RJA ima vopra lijepe avione, a Bogu mi i osoblje. Nisam letio s njima :(, ali jesam sa Jordan aviation dva puta. Strasno...musko osoblje i to neki runjersi (kao da je konkurs bio za nabildane, a cijela nacija im patuljasta)...strah covijeka casu vode zatraziti.:)) Jednom mi je tako bilo i na letu Croatie, izmedju Zagreba i Dubrovnika ;(, ali ovi su bili neki fini. Zna li neko, ko organizuje te chartere za BiH? Kontam da ih kontaktiram, pa da u avgustu doprihajem s njima u Sa ;). Znam da lete iz DXB obje kompanie (RJA i MEA) Jesu oni bili u opciji za privatizaciju BHA ili neko drugi iz Jordana, prije 4 godine?? BosNL June 26th, 2012, 10:47 AM :ohno: prvi let iz Kuwaita otkazan.. I Adria isto. Ali zato od 11 letova danas, 9 sa (737/32S) :) a_edin June 26th, 2012, 11:08 AM :ohno: prvi let iz Kuwaita otkazan.. I Adria isto. Ali zato od 11 letova danas, 9 sa (737/32S) :) Nije "iz" otkazan... ali jeste ''za''. Krenuo je sa kasnjenjem iz Kuwaita YYY 101 767 SARAJEVO 11:00 Departed 12:25 Nije lose... ali daleko je od dobrog. Rastuzim se, kad vidim da je jedna Pristina daleko ispred nas. Oni se ne vode politikom da aerodromi ne zive samo od aviona. http://www.airportpristina.com/en/ edyn98 June 26th, 2012, 01:11 PM Meni nije jasno zašto nema let iz Sarajeva za Prištinu i obrnuto. Kakvo je sada stanje bolje je putovati avionom nego autom ili autobusom zbog svih onih kontrola i bukvalno rata na granici Kosova sa Srbijom. Isto važi i za Tiranu. Kad se avionom može do Zagreba i Beograda, što ne bi i do Tirane, Podgorice, Dubrovnika, ... edyn98 June 26th, 2012, 01:16 PM Uspostavljena redovna avionska linija Sarajevo - Kuvajt Redovna avionska linija između Kuvajta i Sarajeva počinje danas nakon što je jučer iz Kuvajta do Sarajeva obavljen promotivni let s poslovnim ljudima iz Kuvajta i drugim uglednim gostima iz ove zemlje, izjavio je danas Feni incijator ove ideje, bivši ambasador BiH u Kuvajtu Jasin Ravašde. http://static.klix.ba/media/images/vijesti/120626034.jpg Radi se o direktnoj avionskoj liniji kojom se BiH ne povezuje samo s Kuvajtom, nego i zemljama Perzijskog zaliva kao i Bliskim istokom u cjelini. Osim što će povezivati poslovne ljude, navodi Ravašde, ova linija će omogućavati dolazak turista iz regiona Perzijskog zaliva i Bliskog istoka u BiH. Linija će u ljetnom periodu operirati dva puta sedmično, a u ostatku godine jednom sedmično. Liniju će voditi privatna aviokompanija iz Kuvajta. Ravašde naglašava da je ovo prva linija iz zemalja bivše Jugoslavije s regionom Bliskog istoka, što znači i povezivanje ove regije s Bliskim istokom. Tako će putnici iz zemalja bivše Jugoslavije dolaziti u Sarajevo da bi putovali na Bliski istok, umjesto da lete preko Istanbula, Beča, Frankfurta i drugih gradova. "Time glavni grad BiH postaje regionalni centar aviosaobraćaja", kazao je bivši ambasador BiH u Kuvajtu Jasin Ravašde. klix.ba Bosniansky June 26th, 2012, 02:38 PM Uspostavljena redovna avionska linija Sarajevo - Kuvajt klix.ba jeli to SJJ HUB???? :nuts::nuts::nuts: joj jesu ovi glupi nasi üoliticari i novinari... mirza-sm June 26th, 2012, 03:53 PM HUBCHINA! :lol: bjazi June 26th, 2012, 04:37 PM umjesto da imamo više letova ka EU mi otvaramo 2x sedmične letove ka Kuvajtu Kod nas sve naopako Ljepoje June 26th, 2012, 05:31 PM umjesto da imamo više letova ka EU mi otvaramo 2x sedmične letove ka Kuvajtu Kod nas sve naopako Nije (SJJ) uspostavila redovnu avionsku liniju Sarajevo - Kuvajt, nego Kuvajt (zapravo, privatno/posovni ljudi iz te zemlje). rofan June 26th, 2012, 05:38 PM Cuj SJJ regionalni centar. A sta je sa Fly Dubai za Dubai, Qatar Airways za Dohu??? Neki low cost carrier leti za SJJ i odmah mi neki centar. Kako su ponekad glupi ovi ambasadori cccc VA June 26th, 2012, 07:28 PM http://i49.tinypic.com/6puhxe.jpg bhaviation June 26th, 2012, 08:14 PM ^^ Je li to nema posla, cim mozes da slikas VA? :lol: Svaka im cast sa ovaj livery :cheers: VA June 26th, 2012, 11:15 PM ^^ Je li to nema posla, cim mozes da slikas VA? :lol: Svaka im cast sa ovaj livery :cheers: Neces vjerovati al posla ko u prici ima hvala Bogu, a sta je par sekundi odvojit pa uslikat za VAS avion sa zanimljivim liveri, al posto vidim da vas to ne zanima necu vise ni slikat a hvala bogu od posla necu ni stic :nuts: corvus_edin June 26th, 2012, 11:36 PM mene zanima :) samo pucaj kad kod stigneš mirza-sm June 26th, 2012, 11:50 PM Hvala na slikama VA :okay: a_edin June 27th, 2012, 04:28 AM Cuj SJJ regionalni centar. A sta je sa Fly Dubai za Dubai, Qatar Airways za Dohu??? Neki low cost carrier leti za SJJ i odmah mi neki centar. Kako su ponekad glupi ovi ambasadori cccc Ma kakav low cost!?! 800 eura povratna karta :bash: Fly Dubai za BG za manje od 400 Eura. Al' hajde..neka oni dolaze i ostavljaju lovu ovde. edyn98 June 27th, 2012, 01:19 PM Najava svečanog otvaranja sportskog aerodroma ˝Ciljuge˝ U prostorijama Radio Kameleona, održana je press konferencija povodom svečanog otvaranja sportskog aerodroma „Ciljuge“ koja će se održati 30. juna 2012.godine. Prisutnima se obratio Šerif Salkić predsjednik Udruženja avijatičara regije Tuzla „Fenix“, koji je ukratko predstavio udruženje i protokol svečane ceremonije otvaranja sportskog aerodroma „Ciljuge“. http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/tznews11/serifsalkic.JPG "Uređenjem i registrovanjem Ciljuga kao sportskog letilišta stekle su se velike ogućnosti za razvoj vazduhoplovnog sporta, edukaciju mladih ljudi sa područja TK i šire (edukativne ekskurzije, osnivanje klubova modelarstva, jedriličarstva, padobranstva, zmajarstva i drugih srodnih sportskih klubova). Time bi grad Živinice a samim tim i TK postali centar vazduhoplovnih sportova u BiH. Zbog ograničenja na Međunarodnom aerodromu Tuzla letilište Ciljuge bi se u budućnosti koristilo za promet generalne avijacije (mali i poslovni avioni), objekti za smještaj generalne avijacije, radionice za servisiranje generalne avijacije kao i mnogi drugi sadržaji vezani za istu. Zbog blizine Slanih jezera u Tuzli, jezera Bašigovci, Modrac i Bistarac; planina Ozren, Konjuh i Majevica te drugih turističkih lokacija, letilište Ciljuge su veoma atraktivne za korištenje u turističke i promotivne svrhe. Pored letilišta na lokaciji se mogu organizovati razni sportski, kulturni, privredni, turistički i drugi objekti i sadržaji. Da bi u potpunosti krunisali ovaj naš ne tako mali uspjeh odlučili smo da 30.06.2012.godine organizujemo manifestaciju svečanog otvaranja sportskog letilišta „CILJUGE“ u Živinicama", ističe Salkić. Svečana ceremonija otvaranja je 30.juna 2012.godine sa početkom u 14:00 sati, a već od 14:30 sati održati će se tehnički zbor, razgledanje aviona i druženje s pilotima. Samoj manifestaciji prisustvovati će preko 30 aviona i jedan helikopter. Organizatori pozivaju sve građane TK-a, da dođu u subotu i prisustvuju svečanoj ceremoniji otvaranja sportskog aerodroma „Ciljuge“. tuzlarije.ba VozdraRajvosa June 27th, 2012, 01:22 PM @VA, samo nastavi sa slikama :) bhaviation June 27th, 2012, 09:25 PM Neces vjerovati al posla ko u prici ima hvala Bogu, a sta je par sekundi odvojit pa uslikat za VAS avion sa zanimljivim liveri, al posto vidim da vas to ne zanima necu vise ni slikat a hvala bogu od posla necu ni stic :nuts: Ma sala mala :) Nego, reci mi kakav je LF na CPH-SJJ i hoce li linja ostati i zimus i naredne godine? Pitam zato sto sam u fazu stvaranje sedmodnevne ture prema Sarajevu i BiH danskim turistima i zato mi je potrebno dogovor sa jednim avioprevoznikom. Ja bi rado volio da to bude BH Airlines posto je direktna linja. :) BosNL June 28th, 2012, 01:24 AM Sutra AirItaly ima let Catania-Sarajevo-Palermo pod brojem AEY88 i AEY95. Ali nema ga među čarterima. Zna li iko sta je ovo i hoće li možda češće dolaziti? edyn98 June 28th, 2012, 12:47 PM Predstavljena Karta aerodromskih prepreka Danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo predstavljena ažurirana Karta aerodromskih prepreka. Svečanosti su prisustvovali predstavnici menadžmenta Aerodroma Sarajevo, te kompanija Geodata, King IT i ING-plan. http://www.sarajevo-airport.ba/images/userimages/F.jpg Međunarodni aerodrom Sarajevo je u cilju povećanja stepena sigurnosti pri različitim zračnim operacijama, polovinom protekle godine pokrenuo postupak izrade karte prepreka - tip A. Značaj izrade karte prepreka je prije svega osiguranje uvjeta za sigurno kretanje zrakoplova, kao i sprečavanje narušavanja sigurnosti zbog prepreka u okolini Aerodroma. http://www.sarajevo-airport.ba/images/userimages/F1.jpg Projekat je obuhvatio i izradu baze podataka o preprekama koje se nalaze u opsegu ravni za polijetanje na Aerodromu Sarajevo. Uporedo sa realizacijom aktivnosti neophodnih za izradu karte prepreka, izvršeno je i geodetsko snimanje kompletnog područja Aerodroma unutar ograde, a izrađen je i 3D plan obuhvata aerodroma, odnosno baza podataka koja će poslužiti kao osnova budućeg geografskog informacionog sistema (GIS-a). Proces realizacije projekta zahtijevao je detaljno istraživanje na terenu, te se odvijao uglavnom noću, radi omogućavanja neometanog odvijanja zračnog prometa. sjj.ba rofan June 29th, 2012, 12:09 AM Nidje veze sa ovim projektom :S VA June 29th, 2012, 01:49 PM Ma sala mala :) Nego, reci mi kakav je LF na CPH-SJJ i hoce li linja ostati i zimus i naredne godine? Pitam zato sto sam u fazu stvaranje sedmodnevne ture prema Sarajevu i BiH danskim turistima i zato mi je potrebno dogovor sa jednim avioprevoznikom. Ja bi rado volio da to bude BH Airlines posto je direktna linja. :) Ako te bas zanima LF na relaciji CPH-SJJ u ljetnom redu letenja je 100% a naravno da ce ostati linija i u zimskom redu samo ne znam koliko puta sedmicno Juznjak June 29th, 2012, 11:05 PM Zračna luka Mostar danas http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/582786_379827842071238_1449472310_n.jpg http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/250960_379828015404554_2131413133_n.jpg http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/479786_379827895404566_775744385_n.jpg http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/599487_379827938737895_893185068_n.jpg http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/250959_379828042071218_1438813100_n.jpg http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/426775_379828802071142_1584787013_n.jpg http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/555937_379828885404467_2058203120_n.jpg http://i.imgur.com/yDkCC.jpg Hint: U Međugorju je broj prisutnih turista prije 3 dana dosegao 100 000. SokoX June 29th, 2012, 11:19 PM Hint: U Međugorju je broj prisutnih turista prije 3 dana dosegao 100 000. Vidim po popunjenosti kapaciteta! 98,45% u svim hotelima i apartmanima. Lijepo za regiju. :) Juznjak June 29th, 2012, 11:44 PM Vidim po popunjenosti kapaciteta! 98,45% u svim hotelima i apartmanima. U Međugorju samo ove godine otvorena 3 nova manja hotela. U ovo vrijeme 90% stranci, od SAD preko Irske i Španjolske, Italije i Slovačke, do Južne Koreje. Svi dolaze avionima. Mostar napokon otima letove Splitu i Dubrovniku (tj. vraća letove koji mu pripadaju), iako mislim da nije još zagrabio ni 20% koliko može. Ovako izgledaju mise na otvorenom u sezoni najveće posjećenosti http://pda.medjugorje.ws/data/olm/images/articles/25th-anniversary-our-lady-apparitions.jpg http://www.mojevijesti.ba/slike/novosti/AAA%20MOJE%20VIJESTI/BOSNA%20I%20HERCEGOVINA/medjugorje-mladifest-festival-2008.jpg http://www.ipress.hr/gallery/albums/userpics/367300.jpg Ljepoje June 29th, 2012, 11:57 PM ^^ :applause: Još kada bih se Vlada FBIH malo više pobrinula za međunarodni aerodrom Mostar, bilo bih spektakl! |