View Full Version : [A1] Pyrzowice - Gorzyczki (CZ) [otwarte bez mostu w Mszanie]
Bobiczek July 8th, 2009, 10:48 PM Moim skromnym zdaniem - kawę na ławę, a nie robić tu jakiegoś show. Dosyć już w tym kraju festiwali straszenia czarną teczką czy innymi teczkami. Otwórz te które masz, które możesz otworzyć i sobie podyskutujemy...
no widzisz, forma pytania już powoduje sposób odbierania.
To nie show mój drogi - przynajmniej dla mnie.
Masz pierwszy dokument i prawdę - spróbuj się odnieść irracjonalnie i bez emocji.
Jest słusznie podpisana umowa o tak ogromnej wartości czy masz zastrzeżenia?
Czy nie zawracać sobie głowy - i budować.......budować!!!!
Luki_SL July 9th, 2009, 08:50 AM Źródło: http://www.rmf.fm/fakty/?id=158433
Drogowcy aż dziesięć razy zamkną dziś A4
Utrudnienia na autostradzie A4 między Wrocławiem a Katowicami. Na wysokości węzła Sośnica drogowcy w sumie dziesięciokrotnie zamkną dziś autostradę. Powód? Przebudowa gliwickiego węzła, który ma stać się największym autostradowym węzłem w Polsce.
Dziś drogowcy montują stalowe belki. To element konstrukcji autostrady A1, która będzie przebiegać nad A4. Prace rozpoczęto o 7:30, co oznacza, że autostrada już raz przez dziesięć minut była zamknięta. Na szczęście ze względu na wczesną porę korek dość szybko został rozładowany.
Na wysokości Gliwic ruch z Wrocławia w stronę Katowic i Krakowa całkowicie wstrzymany zostanie jeszcze dziewięć razy. Po każdym zamknięciu autostrady samochody bez przeszkód będą mogły jeździć przez mniej więcej godzinę, aż do całkowitego upłynnienia ruchu. Utrudnienia na A4 mają potrwać do godziny 18.
ja_kubek2 July 9th, 2009, 09:51 AM ^^było http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=39445580&postcount=3991
Edit: VVV Jeśli tak to del.
Luki_SL July 9th, 2009, 10:05 AM ^^Tylko, że moja wiadomość miała mimo wszystko trochę inną treść, a co za tym idzie inne źródło;)
esce July 9th, 2009, 11:41 AM Problemy na odcinku Sośnica - Maciejów :ohno:
Doniesienie do prokuratury w sprawie budowy A1. (http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,6803392,Doniesienie_do_prokuratury_w_sprawie_budowy_A1.html)
Luki_SL July 9th, 2009, 11:45 AM ^^Teraz gdy budowa trwa to już jej raczej nie wstrzymają, jeśli problem będzie potwierdzony, wtedy sąd może nałożyć jakąś karę. Z drugiej strony wokół giełdy większość terenów to tereny pokopalniane, bądź stare zarośniete hałdy:D
ja_kubek2 July 9th, 2009, 11:50 AM ^^Teraz gdy budowa trwa to już jej raczej nie wstrzymią, jeśli problem będzie potwierdzony, wtedy sąd może nałożyć jakąś karę. Z drugiej strony wokół giełdy większość terenów to tereny pokopalniane, bądź stare zarośniete hałdy:D
obyś się nie mylił. tylko, że w rospudzie też budowa już się zaczęła, a jednak ją przerwali. zmieniło się od tego czasu prawo?
esce July 9th, 2009, 11:52 AM Wtedy chodziło o Komisję Europejską bodajże, tutaj sprawy tak daleko nie zaszły.
merdek July 9th, 2009, 02:16 PM obyś się nie mylił. tylko, że w rospudzie też budowa już się zaczęła, a jednak ją przerwali. zmieniło się od tego czasu prawo?
Z materiału wynika że problem, jeśli istnieje, polega na złej synchronizacji prac z okresem lęgowym ptaków i płazów, a nie na tym, że przebieg drogi został wyznaczony z łamaniem prawa (jak w Rospudzie). Dlatego zgadzam się z Luki_SL, że sąd co najwyżej dowali winnemu karą pieniężną. Gdaka ma dupochron w postaci dyżurnego herpetologa (to chyba efekt doświadczeń budowy S1 Cieszyn - Bielsko-Biała), więc jej przegrana nie jest pewna.
Mateusz July 9th, 2009, 03:11 PM Tylko tutaj budowa jest dużo bardziej zaawansowana, przerwali by ją ? Nie sądze... :(
ilidan July 9th, 2009, 04:56 PM Jakoś nie mamy szczęścia do koordynacji robót z państwami sąsiednimi :
1. S22 dawno wykonana droga donikąd. Rosjanie nie kwapią się do prac na własnym terenie.
2. S69 po Polskiej stronie na ukończeniu , po Słowackiej prace wstrzymane.
3. A-1 teoretycznie poczeka sobie od 2010 roku na przedłużenie jej trasy na terenie Czech.
Można się pocieszyć tym, że to my kończymy pierwsi drogi i będziemy czekać na innych. Kto by się tego spodziewał jeszcze parę lat temu...
charonn July 9th, 2009, 05:41 PM Na przedłużenie na terenie Polski poczeka sobie być może nawet do 2014, więc nie jest z tymi Czechami znowu tak źle - a my najwyraźniej mamy problem z koordynacją w ogóle, a nie tylko z państwami sąsiednimi ;)
Nie ma się co przejmować - róbmy swoje, a nie oglądajmy się na innych. Niemcy na nas też się nie oglądali, kiedy budowali swoje autostrady w kierunku polskich granic.
:) Wtedy to te granice to były Niemcy,takie malutkie sprostownie hehe.
A Czechy i Słowacja powinny się jak najszybciej podłączyć do polskich dróg.
kalle_sg July 9th, 2009, 05:57 PM Niektóre autostrady we wschodnich landach były budowane (np. druga jezdnia A12) lub odnawiane po niemal doszczętnym zniszczeniu (A11) już po zjednoczeniu. Czyli oczywiście po uznaniu granicy na Odrze i Nysie. Choć fakt, że ogólnie ich przebieg został wyznaczony, gdy Śląsk, Pomorze i Prusy Wschodnie należały do Niemiec. Co zresztą widać po tym przebiegu: z Berlina przez Wrocław do Bytomia, z Berlina przez Szczecin i Gdańsk do Królewca, z Drezna w kierunku Wrocławia. No i z Berlina w kierunku Poznania i Warszawy, choć ten ostatni kierunek - mimo, że nadal berlinocentryczny - nie był już wewnętrznym kierunkiem niemieckim.
bezdomny July 9th, 2009, 07:23 PM Z tego co mowia to Tu, to Tam,
podobno we wtorek bedzie kladziony pierwszy asfalt w ciagu A1.
Alleluja
Sławek July 9th, 2009, 07:50 PM Jakoś nie mamy szczęścia do koordynacji robót z państwami sąsiednimi :
1. S22 dawno wykonana droga donikąd. Rosjanie nie kwapią się do prac na własnym terenie.
2. S69 po Polskiej stronie na ukończeniu , po Słowackiej prace wstrzymane.
3. A-1 teoretycznie poczeka sobie od 2010 roku na przedłużenie jej trasy na terenie Czech.
1. Jedziemy S-22 odbinamy na DK-54. Trochę okrężna droga do Rosji, ale ekspresowa ;)
2. Wstrzymane? Skąd to info? Zresztą i tak u nas bez obwodnicy Węgierskiej Górki, czyli wykonania 2 tuneli cała ta S-69 jest niewiele warta. A na obwodnicą troszkę poczekamy ;)
3. Czesi sami sobie winni. W PL cały tranzyt pójdzie A1
i na 2-3km przed granicą nagle wjedzie Czechom na lokalną drogę. Będą tak szczęśliwi, że migiem dokończą swój odcinek :D
los77 July 9th, 2009, 08:02 PM 2. Wstrzymane? Skąd to info? Zresztą i tak u nas bez obwodnicy Węgierskiej Górki, czyli wykonania 2 tuneli cała ta S-69 jest niewiele warta. A na obwodnicą troszkę poczekamy ;)
Info z przeprowadzonej wizji lokalnej na budowie oraz rozmów ze słowackimi pracownikami ochrony budowy.
Byćmoże z punktu widzenia Warszawy S-69 w obecnej formie jest niewiele warte, lecz dla lokalnej społeczności będzie to doskonałe ułatwienie przejazdu do sąsiadów. Mały ruch na tej drodze spowodowany jest aktualnymi pracami po polskiej stronie i brakiem ciągłości po słowackiej stronie
3. Czesi sami sobie winni. W PL cały tranzyt pójdzie A1
i na 2-3km przed granicą nagle wjedzie Czechom na lokalną drogę. Będą tak szczęśliwi, że migiem dokończą swój odcinek :D
Tyle że najpierw ten tranzyt przejedzie kilkanaście kilometrów po polskich drogach lokalnych i nie będziemy z tego powodu szczęśliwi :bash:
inter10 July 9th, 2009, 08:13 PM Z tego co mowia to Tu, to Tam,
Alleluja
super!!! no i AMEN
MichalJimmy July 9th, 2009, 09:48 PM A1 na śląsku to nie tylko tranzyt lecz także ruch lokalny którego jest więcej niż w inncyh regionach polski, poza tym troche turystyki także jest, fajen hałdy i te sprawy ;)
timmy2000 July 9th, 2009, 11:49 PM Z tego co mowia to Tu, to Tam,
Alleluja
wd522 w swierklanach imo bedzie w najblizszych dniach asfaltowany (moze juz zaczeli). jak bylem tam wczoraj to ul. Borynska byla dosc dlugo nieprzejezdna bo skuwali asfalt przed wiaduktem
Sławek July 9th, 2009, 11:55 PM Info z przeprowadzonej wizji lokalnej na budowie oraz rozmów ze słowackimi pracownikami ochrony budowy.
Byćmoże z punktu widzenia Warszawy S-69 w obecnej formie jest niewiele warte, lecz dla lokalnej społeczności będzie to doskonałe ułatwienie przejazdu do sąsiadów. Mały ruch na tej drodze spowodowany jest aktualnymi pracami po polskiej stronie i brakiem ciągłości po słowackiej stronie
Tyle że najpierw ten tranzyt przejedzie kilkanaście kilometrów po polskich drogach lokalnych i nie będziemy z tego powodu szczęśliwi :bash:
Od 3 lat rodzinka lub/i ja odwiedzamy 3-4x do roku Węgierską Górkę. Troszkę aut się tam przewija, ale i tak cały trazyt idzie przez Cieszyn S1.
A co do A1, to nie kilkanaście, a góra 3-4km.
Przem July 10th, 2009, 12:15 AM UZP w tym samym dniu zakończył kontrole przetargów na A2 obw. Mińska Maz. i A1 Pyrzowice-Piekary. Na A2 wczoraj podpisano umowę, mam nadzieję, że lada dzień będzie również A1.
los77 July 10th, 2009, 05:41 AM Od 3 lat rodzinka lub/i ja odwiedzamy 3-4x do roku Węgierską Górkę. Troszkę aut się tam przewija, ale i tak cały trazyt idzie przez Cieszyn S1.
Gdybym miał jechać tranzytem to też wybrałbym już ukończoną drogę. Po zakończeniu prac na s69 ruch tranzytowy także przebiegać będzie w kierunku słowacji. O ile oczywiście nasi sąsiedzi także poprawią infrastrukturę drogową.
Mógłbyś wskazać te 3-4 km na mapie ?
PYJTER July 10th, 2009, 04:09 PM Od 3 lat rodzinka lub/i ja odwiedzamy 3-4x do roku Węgierską Górkę. Troszkę aut się tam przewija, ale i tak cały trazyt idzie przez Cieszyn S1.
Przez Cieszyn z Bielska masz 87 km a przez żywiec i węgierską górkę masz 77km w pierwszym wariancie 1,5h w drugim ponad 2godziny o ile przejedziesz szybko przez Żywiec co wybierzesz??
Ta ale chyba w linii prostej wczoraj tam jechałem i od budowanego węzła po stronie polskiej przez przejście graniczne do węzła w czechach PUDLOV/Bochumin jest dokładnie 12 km
Markowice10 July 10th, 2009, 05:06 PM Ta ale chyba w linii prostej wczoraj tam jechałem i od budowanego węzła po stronie polskiej przez przejście graniczne do węzła w czechach PUDLOV/Bochumin jest dokładnie 12 km
Z tym brakiem czeskiego odcinka D 1 (Bohumín - Gorzyczki), jak Czesi się spóźnią z budową,
to jednak gorzej będzie kierowcom po polskiej stronie.
Konieczny będzie kilkukilometrowy przejazd drogą krajową 78 (zwykły polski standard jednojezdniowy, z utwardzonym poboczem),
na którą trzeba będzie zjechać z A 1 przed węzłem Gorzyczki i przejechać nią do granicznych Chałupek.
Pierwszy dostepny czeski węzeł na D 1 jest zaledwie 200 m od granicy PL - CZ: Chałupki - Bohumín,
więc po czeskiej stronie nie będzie wielkiego problemu.
Trudności będą u nas.
Poniżej - widok na zjazd na pierwszy czynny węzeł D 1 po czeskiej stronie,
z granicznego mostu na Odrze
(dawne przejście graniczne na DK 78 i 45 Chałupki - Bohumín).
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ci/vf/40xo/fihAeeCxaV8YIbjrjB.jpg
Sławek July 10th, 2009, 08:08 PM Przez Cieszyn z Bielska masz 87 km a przez żywiec i węgierską górkę masz 77km w pierwszym wariancie 1,5h w drugim ponad 2godziny o ile przejedziesz szybko przez Żywiec co wybierzesz??
Ta ale chyba w linii prostej wczoraj tam jechałem i od budowanego węzła po stronie polskiej przez przejście graniczne do węzła w czechach PUDLOV/Bochumin jest dokładnie 12 km
Opcję nr 1, bo S1 jest 2x2 i jedzie się po prostu szybciej.
Poza tym TIRy maja zakaz wstępu na DK-69/S69.
A co do A1 dla Polaków jest ważne ile jest od węzła w Gorzyczkach do linii granicznej :)
Jak będziesz jechał jeszcze raz do policz od przejścia na DK78 do miejsca gdzie bedzie wjazd w Gorzyczkach na A1.
Markowice10 July 10th, 2009, 08:51 PM Opcję nr 1, bo S1 jest 2x2 i jedzie się po prostu szybciej.
Poza tym TIRy maja zakaz wstępu na DK-69/S69.
A co do A1 dla Polaków jest ważne ile jest od węzła w Gorzyczkach do linii granicznej :)
Jak będziesz jechał jeszcze raz do policz od przejścia na DK78 do miejsca gdzie bedzie wjazd w Gorzyczkach na A1.
A czy zastanowiłeś się, jak z Ostravy dojechać na Słowację, do trasy E 75 ?
Bo jedynym połączeniem z Gorzyczek, po oddzaniu do użytku A 1, będzie czeska droga krajowa nr 67: Bohumín - Karvína - Český Těšín
albo nr 11: Ostrava - Havířov - Český Těšín.
Czesi nie przewidują obecnie budowy łącznika o parametrach autostrady z Ostravy (D 1) do E 75 - na Słowację.
Autostrada D 1 z Gorzyczek, będzie przebiegała na ZACHÓD - do Pragi, przez Ołomuniec, Brno a nie na POŁUDNIE.
Więc na południe - do Słowacji, Węgier i dalej, trasą E 75, będzie się jednak jeździło:
albo drogą krajową 69, przez Bielsko- Białą, Żywiec, Zwardoń
albo S 1 - tak jak teraz, przez Bielsko - Białą, Cieszyn, Třinec.
Odcinek A 1 Gliwice - Gorzyczki - Ostrava, bez dodatkowych inwestycji po czeskiej stronie, nie załatwia sprawy tranzytu na południe, trasą E 75 !
Rusonaldo July 10th, 2009, 09:00 PM Dokładnie. Będzie mega problem z E75. U nas niby wszystko będzie cacy ale już na południe nie za bardzo. Myślę że urzędasy mają teraz spory kłopot (na stopniu miedzynarodowym) jak to rozwiązać. Patrząc na nasz kraj kompletnie bez sensu było by dopisanie E75 do drogi S69.
canonier July 10th, 2009, 09:30 PM wd522 w swierklanach imo bedzie w najblizszych dniach asfaltowany (moze juz zaczeli). jak bylem tam wczoraj to ul. Borynska byla dosc dlugo nieprzejezdna bo skuwali asfalt przed wiaduktem
Potwierdzam, byłem tam 2 godziny temu i od strony Boryni na moje oko nawierzchnia jest już gotowa, a z drugiej strony została im jeszcze ostatnia warstwa do położenia. Dzisiaj nie mam zdjęć ale przy dobrej pogodzie może jutro uda się coś zrobić.
los77 July 10th, 2009, 09:30 PM A co do A1 dla Polaków jest ważne ile jest od węzła w Gorzyczkach do linii granicznej :)
Akurat ta wiedza nie bardzo przekłada się na ewentualne objazdy z A1 do D1 .
Nie wiem jaką trasę wymyśliłeś na objazd licząc jego długość jako 3-4 km. Nie podałeś niestety trasy. Za pomocą Google Maps wychodzi mi najkrótszy odcinek 12 km. Biegnie on przez takie miejscowości jak Gorzyczki, Gorzyce i Chałupki. Przez teren Czech objazd ten biegnie niecałe 500 metrów, a więc jeszcze raz rozważ swoje przemyślenia na temat uciążliwości objazdu do D-1. Czy dalej twierdzisz że to Czechy będą miały większy problem ???
Lulus_SJZ July 11th, 2009, 01:33 AM Potwierdzam, byłem tam 2 godziny temu i od strony Boryni na moje oko nawierzchnia jest już gotowa, a z drugiej strony została im jeszcze ostatnia warstwa do położenia. Dzisiaj nie mam zdjęć ale przy dobrej pogodzie może jutro uda się coś zrobić.
W poniedziałek będzie zmieniany "Bajpas" tak, żeby od strony Świerklan mogli również położyć asfalt, oddanie wiaduktu do użytku jest więc kwestią tygodni :)
wiem to ponieważ mój znajomy zajmuje się wykonaniem oznakowania tymczasowego, min. świateł na ww. wahadłówce.
Luki_SL July 11th, 2009, 08:54 AM ^^Może zrobią E75 w Czechach śladem D1 do Brna, potem D2 do Bratysławy włączając ją w dotychczasowy przebieg.
inter10 July 11th, 2009, 11:44 AM Nie wiem jaką trasę wymyśliłeś na objazd licząc jego długość jako 3-4 km. Nie podałeś niestety trasy. Za pomocą Google Maps wychodzi mi najkrótszy odcinek 12 km. Biegnie on przez takie miejscowości jak Gorzyczki, Gorzyce i Chałupki. Przez teren Czech objazd ten biegnie niecałe 500 metrów, a więc jeszcze raz rozważ swoje przemyślenia na temat uciążliwości objazdu do D-1. Czy dalej twierdzisz że to Czechy będą miały większy problem ???
Już wam piszę panowie dojazd z węzła D1 w Boguminie do węzłów A1 w PL:
* węzeł "Gorzyce" 13.300 ( z tego w PL 12.700 km [powiat wodzisławski 8.3km, powiat raciborski 4.4km] a w Czechach tylko 0.6 km )
- UWAGA!- dojazd do węzła w ciągu DK78 10.3 km + łącznik DK78bis Gorzyce - węzeł Gorzyce 3.0 km razem wspomniane 13.3km
* węzeł "Mszana" 22.6km ( z tego do centrum Wodzisławia Śl. 18.1km)
Wszystkie odległości liczone w ciągu DK78 lub DW933 ( zresztą innych dróg nie ma) od węzła D1 w Boguminie do węzłów na A1 w PL
Markowice10 July 11th, 2009, 02:48 PM ^^Może zrobią E75 w Czechach śladem D1 do Brna, potem D2 do Bratysławy włączając ją w dotychczasowy przebieg.
Ale na Słowacji wybudowano już autostradę D 1, wzdłuż europejskiego szlaku E 75 od miejscowości Čadca do Bratysławy, przez Žilinę.
Tak więc kilkanaście kilometrów od granicy słowacko - czeskij i słowacko - polskiej jest już gotowa autostrada (z niewielką przerwą, aktualnie w budowie),
biegnąca europejskim szlakiem drogowym E 75.
Czyżby nasz przebieg końcówki A 1 - do Gorzyczek był blędem w swoim założeniu projektowym ???
kalle_sg July 11th, 2009, 03:00 PM Czyżby nasz przebieg końcówki A 1 - do Gorzyczek był blędem w swoim założeniu projektowym ???
Niekoniecznie. Nie trzeba chyba prowadzić szlaku E75 cały czas jedną i tą samą drogą. Czeska D1 będzie połączona ze słowacką D1 poprzez drogę ekspresową R49 (w Czechach) i R6 (na Słowacji). Taka kombinacja połączy dokładnie węzły Hulín (czeska D1/R49) oraz Beluša (słowacka D1/R6). Być może tędy właśnie zostanie poprowadzony szlak E75.
Warsawbynight July 11th, 2009, 03:11 PM Ale na Słowacji wybudowano już autostradę D 1, wzdłuż europejskiego szlaku E 75 od miejscowości Čadca do Bratysławy, przez Žilinę.
Tak więc kilkanaście kilometrów od granicy słowacko - czeskij i słowacko - polskiej jest już gotowa autostrada (z niewielką przerwą, aktualnie w budowie),
Czyżby nasz przebieg końcówki A 1 - do Gorzyczek był blędem w swoim założeniu projektowym ???
del
Warsawbynight July 11th, 2009, 03:13 PM Ale na Słowacji wybudowano już autostradę D 1, wzdłuż europejskiego szlaku E 75 od miejscowości Čadca do Bratysławy, przez Žilinę.
To Słowacy widziwiają z tą swoja D1 nie wiadomo po co budując autostradę do granicy z Polską w Zwardoniu, podczas gdy po naszej stronie będzie to jednojezdniowa ekspresówka. My od dawna planujemy budowę autostrady A1 do granicy z Czechami w Gorzyczkach.
Bobiczek July 11th, 2009, 03:33 PM Skoro tak dynamicznie ci ludzie wzieli sie za protestowanie to znaczy ze chca juz cos kopac pod ich domami. W sumie na miejscu wykonawcy tez bym tam zaczal, jak juz sie rozkopie to motywacja mieszkancow do protestowania ostygnie.
zonk
kalkulujesz jak przedszkolak.
Naprawdę sądzisz że to jakaś gra?
A tak wracając do tematu - gdzie ten ciężki sprzęt który miał "rozjechać Stolarzowice" od 1 lipca?
Wiesz dlaczego nie podjechał i nie robi?
Ja wiem dlaczego.............
Życzę dobrego samopoczucia
Markowice10 July 11th, 2009, 03:37 PM To Słowacy widziwiają z tą swoja D1 nie wiadomo po co budując autostradę do granicy z Polską w Zwardoniu, podczas gdy po naszej stronie będzie to jednojezdniowa ekspresówka. My od dawna planujemy budowę autostrady A1 do granicy z Czechami w Gorzyczkach.
Przypominam, że drogowy korytarz komunikacyjny E 75 to nie wymysł Polski, Słowacji czy Czech lecz wynik umowy międzynarodowej,
którą określa i nadzoruje Komisja Gospodarcza ONZ ds. Europy (UNECE).
Europejska trasa E 75 przebiega tak:
Vardř – Vadsř – Nesseby – Varangerbotn – Tana – Utsjoki – Inari – Ivalo – Sodankylä – Rovaniemi – Kemi – Oulu – Jyväskylä – Heinola – Lahti – Helsinki … Gdańsk – Toruń – Łódź – Piotrków Trybunalski – Częstochowa – Katowice – Bielsko-Biała – Žilina – Bratislava – Győr – Budapest – Szeged – Subotica – Novi Sad – Belgrade – Niš – Leskovac – Vranje – Kumanovo – Skopje – Veles – Gevgelija – Thessaloniki – Larissa – Lamia – Athens … Chania – Iraklion – Agios Nikolaos – Sitia
Więc nasze tablice szlaku drogowego, na gotowym odcinku A 1 Gdańsk - Świecie, które wskazują A 1 E 75 Gorzyczki, nie są zgodne z tą umową.
Gdy za dwa lata oddamy do użytku A 1, pozostanie problem, którędy z Gorzyczek i Ostravy do Bratysławy.
esce July 11th, 2009, 03:41 PM @Bobiczek: Słuchaj, albo masz konkretne informacje i piszesz, albo się nie chwalisz swoim wyjątkowym wtajemniczeniem, bo formuła "wiem, ale nie powiem" nie sprawdza się na naszym forum - nikt tutaj nie będzie Cię błagał, żebyś łaskawie podzielił się z nami swoją wiedzą tajemną.
Warsawbynight July 11th, 2009, 03:41 PM Gdy za dwa lata oddamy do użytku A 1, pozostanie problem, którędy z Gorzyczek i Ostravy do Bratysławy.
Dokładnie tak jak podał kolega Luki SL do Brna a stamtąd do Bratysławy
Warsawbynight July 11th, 2009, 03:46 PM zonk
kalkulujesz jak przedszkolak.
Naprawdę sądzisz że to jakaś gra?
A tak wracając do tematu - gdzie ten ciężki sprzęt który miał "rozjechać Stolarzowice" od 1 lipca?
Wiesz dlaczego nie podjechał i nie robi?
Ja wiem dlaczego.............
Życzę dobrego samopoczucia
Nie ma żadnej gry. Nie wiem czemu się podpalasz. Po prostu wszystko idzie zgodnie z planem. Protesty kilku ludzi kierujących się niejasnymi motywami (na co wskazuje wycieranie sobie buzi ekologami) nie mogą zablokować na obecnym etapie tak ważnej inwestycji. A jak coś wiesz, to mów co wiesz i nie baw się z nami w zgaduj-zgadulę bo tego nikt nie lubi :ohno:
Markowice10 July 11th, 2009, 03:54 PM Niekoniecznie. Nie trzeba chyba prowadzić szlaku E75 cały czas jedną i tą samą drogą. Czeska D1 będzie połączona ze słowacką D1 poprzez drogę ekspresową R49 (w Czechach) i R6 (na Słowacji). Taka kombinacja połączy dokładnie węzły Hulín (czeska D1/R49) oraz Beluša (słowacka D1/R6). Być może tędy właśnie zostanie poprowadzony szlak E75.
Tymczasem na nowooddanym słowackim odcinku autostrady D 1 wyraźnie znakowany jest przebieg E 75,
zgodnie z umowa międzynarodową, to jest od stony Cieszyna.
Na zdjęciu - wjazd na nowy węzeł D 1, obok miasta Bytča na Słowacji.
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ci/vf/40xo/2ab91Bj3qlfOleeh8B.jpg
merdek July 11th, 2009, 04:09 PM Bobiczek, ciągle czekamy na te dokumenty, które miałeś nam udostępnić. Ja przynajmniej chętnie je obejrzę. Jeśli są to skany (obrazki), załaduj je na imageshack.com (http://imageshack.com), zwrócony adres wklej tutaj w kolejnej wiadomości i będzie o czym dyskutować.
Maya83 July 11th, 2009, 04:23 PM a jak nie potrafisz wkleić to wyślij komuś na maila to ci w tym pomoże
kalle_sg July 11th, 2009, 05:19 PM Tymczasem na nowooddanym słowackim odcinku autostrady D 1 wyraźnie znakowany jest przebieg E 75,
zgodnie z umowa międzynarodową, to jest od stony Cieszyna.
Zgodnie z obecną umową międzynarodową. Nie wiemy, czy UNECE - biorąc pod uwagę, gdzie są jakie drogi - nie zmieni przebiegu E75. Nie możemy tego wykluczyć. W sumie można sobie wyobrazić kilka wariantów:
1. Zostaje tak, jak jest, czyli E75 odbija od A1 (najprawdopodobniej w Pyrzowicach, choć - co jest jednak bez większego sensu - może już w Częstochowie) i biegnie S1 do Cieszyna i dalej 11 do Czadcy, gdzie łączy się ze słowacką D1. Wadą jest tu czeska droga nr 11, która o ile wiem nie jest planowana do przebudowy na ekspresową.
2. Przebieg zmieniony tak, by E75 prowadzi przez Gorzyczki do Brna i tam odbija na Bratysławę, a Słowacy zmieniają swoje oznakowanie. To chyba najlepsza opcja, bo cały czas prowadzi autostradą.
3. Przebieg zostaje zmieniony na taki, jaki zaproponowałem wcześniej, a Słowacy zmieniają swoje oznakowanie.
4. Przebieg zostaje zmieniony i E75 odbija w Bielsku na S69, która prowadzi do Skalitego. Wadą jest tu jednojezdniowy odcinek S69.
Reasumując, słowackie oznakowanie jest zgodne z aktualnie obowiązującym przebiegiem szlaku E75, co jednak nie musi wcale znaczyć, że to się nie zmieni. Być może temat dopiero pojawi się na forum UNECE, a może nawet już prowadzone są jakieś rozmowy, a Słowacy trochę się ze swoimi znakami "pospieszyli"? Obawiam się, że możemy tylko spekulować.
Markowice10 July 11th, 2009, 06:18 PM Zgodnie z obecną umową międzynarodową. Nie wiemy, czy UNECE - biorąc pod uwagę, gdzie są jakie drogi - nie zmieni przebiegu E75. Nie możemy tego wykluczyć. W sumie można sobie wyobrazić kilka wariantów:
1. Zostaje tak, jak jest, czyli E75 odbija od A1 (najprawdopodobniej w Pyrzowicach, choć - co jest jednak bez większego sensu - może już w Częstochowie) i biegnie S1 do Cieszyna i dalej 11 do Czadcy, gdzie łączy się ze słowacką D1. Wadą jest tu czeska droga nr 11, która o ile wiem nie jest planowana do przebudowy na ekspresową.
2. Przebieg zmieniony tak, by E75 prowadzi przez Gorzyczki do Brna i tam odbija na Bratysławę, a Słowacy zmieniają swoje oznakowanie. To chyba najlepsza opcja, bo cały czas prowadzi autostradą.
3. Przebieg zostaje zmieniony na taki, jaki zaproponowałem wcześniej, a Słowacy zmieniają swoje oznakowanie.
4. Przebieg zostaje zmieniony i E75 odbija w Bielsku na S69, która prowadzi do Skalitego. Wadą jest tu jednojezdniowy odcinek S69.
Reasumując, słowackie oznakowanie jest zgodne z aktualnie obowiązującym przebiegiem szlaku E75, co jednak nie musi wcale znaczyć, że to się nie zmieni. Być może temat dopiero pojawi się na forum UNECE, a może nawet już prowadzone są jakieś rozmowy, a Słowacy trochę się ze swoimi znakami "pospieszyli"? Obawiam się, że możemy tylko spekulować.
Z Częstochowy do Bratysławy, przez Bielsko - Białą (S 1) - Żywiec ( S 69) - Žilinę (D 1) jest około 430 km.
Natomiast, z Częstochowy do Bratysławy, przez Gorzyczki (A 1) - Ostravę (D 1) Brno (D 2) będzie 480 km.
To przemawia za tranzytem na południe Europy przez Zwardoń.
Poza tym moje naiwne pytanie:
po co Słowacy intensywnie kończą budowę D 1 w kierunku Polski ???
Przecież chyba nie po to, żeby połączyć autostradą niewielką Žilinę z Bratysławą ?
kalle_sg July 11th, 2009, 07:09 PM Poza tym moje naiwne pytanie:
Przecież chyba nie po to, żeby połączyć autostradą niewielką Žilinę z Bratysławą ?
Być może spieszą się, żeby utrzymać deadline'y związane z wydawaniem unijnych dotacji? ;)
D1 prowadzi nie tylko w kierunku Polski. Docelowo - naokoło co prawda, ale jednak - prowadzi ku Ukrainie przez Koszyce - drugie co do wielkości miasto Słowacji. Żylina też nie jest aż tak mała - jest piątym słowackim miastem. A po drodze jeszcze Trenczyn, Trnawa, Martin, Preszów. Też wcale nie małe, jak na słowacką skalę, w dodatku wszystkie wymienione prócz Martina są stolicami krajów (odp. województw).
Ale odchodzimy od tematu A1.
oaktrees1969 July 13th, 2009, 09:41 AM Witam
Panowie(Panie też :)) mam takie pytanie, na stronie (GDDKiA) o autostradzie Pyrzowice-Gorzyczki, wyczytałem iż rozpoczęcie robót budowlanych na odcinku Maciejów - Piekary Śląskie nastą piło 8 lipca - wzwiazku z tym pytanie w którym miejscu zaczęli?
Pozdrawiam
link:
http://www.a1-pyrzowice-sosnica.pl/aktualnosci-postep-robot-1
snowmark July 13th, 2009, 01:15 PM Nic się nie zaczęło.
Ten budynek oficjalnie został zburzony "na pisma skierowane przez mieszkańców" jako grożący katastrofą budowlaną. (nie wiem dlaczego bo niedawno jeszcze był zamieszkały, a brak wyszabrowanych okien, to chyba nie powoduje takiej kwalifikacji budynku)
To oficjalna wersja i pismo.
Nie ma jego wyburzenie - przynajmniej w dokumentach niczego wspólnego z budową A-1
Natomiast GDDKiA stwierdziła stanowczo wczoraj pismem wyjaśniającym że jest to jedyny budynek wyburzony do końca roku.
A "ciężki sprzęt" - to jedna koparka i jeden Kamaz - które pracowały tylko 1 dzień.
przejażdzżając przez stolarzowice w rejonie ulicy rokitnickiej koło przystanku zauważyłem że już kilka domów jest opuszczonych i szabrowanych - przypuszczam że zostały opróżnione z powodu budowy a1- no chyba że pobliska hurtownia spowodowała zarażenie mieszkańców ptasią grypą i nastapił pomór; albo część mieszkańców postanowiła że sąsiedzi im nie odpowiadają i się wyniosła... zresztą zobaczymy - cieszmy się póki co wakacjami i pogodą (niezależnie od tego jaka ona jest)
a ciężki sprzęt w postaci kamaza i koparki ciężkim sprzętem pozostaje.
mam nadzieję że budowa ruszy i to wkrótce
pozdrawiam
inter10 July 13th, 2009, 02:10 PM Z Częstochowy do Bratysławy, przez Bielsko - Białą (S 1) - Żywiec ( S 69) - Žilinę (D 1) jest około 430 km.
Natomiast, z Częstochowy do Bratysławy, przez Gorzyczki (A 1) - Ostravę (D 1) Brno (D 2) będzie 480 km.
To przemawia za tranzytem na południe Europy przez Zwardoń.
Poza tym moje naiwne pytanie:
50 km różnicy to niewiele. Tym bardziej jeżeli A1/D1 w wielu miejscach będzie w przekroju 2x3 a prędkość nie będzie schodziła z 130km/h. Należy pamiętać że Bratysława nie jest najbardziej ważnym miejscem na drogowej mapie Europy - jest Brno jest Praga jest Wiedeń...
Na południe Europy ale te południowo wschodnie przez Zwardoń (Rumunia, Chorwacja, Bułgaria). Do Włoch, południowo wschodniej Francji, południowych Niemiec, Szwajcarii korzystniej będzie ZDECYDOWANIE przez Gorzyczki
co do naiwnego pytania- odpowiedź bardzo prosta: Słowacy chcą uratować choćby część ruchu tranzytowego przez swoje terytorium - bo tranzyt niesie za sobą określone korzyści.
I teraz moje pytanie kiedy GDDKiA ogłosi przetargi na zabudowę i zagospodarowanie miejsc obsługi podróżnych? Czy nie ma nauczyczki z A4 i przetarg zacznie się dopiero po uruchomieniu A1?
Budda July 13th, 2009, 02:18 PM Już wam piszę panowie dojazd z węzła D1 w Boguminie do węzłów A1 w PL:
* węzeł "Gorzyce" 13.300 ( z tego w PL 12.700 km [powiat wodzisławski 8.3km, powiat raciborski 4.4km] a w Czechach tylko 0.6 km )
- UWAGA!- dojazd do węzła w ciągu DK78 10.3 km + łącznik DK78bis Gorzyce - węzeł Gorzyce 3.0 km razem wspomniane 13.3km
* węzeł "Mszana" 22.6km ( z tego do centrum Wodzisławia Śl. 18.1km)
Wszystkie odległości liczone w ciągu DK78 lub DW933 ( zresztą innych dróg nie ma) od węzła D1 w Boguminie do węzłów na A1 w PL
Myślę że nie ma się czym martwić:
DW933 będzie gruntownie remontowana, rozpoczęcie prac połowa przyszłego roku (teoretycznie miało się rozpocząć w styczniu tego roku).
Odcinek Alpine ma być oddany w 2011 (bo jak twierdzą znajome źródła nie ma szans szybciej)
Czesi wyrobią się szybciej niż my ;)
Nie ma co gdybać
Luki_SL July 13th, 2009, 02:36 PM Czesi wyrobią się szybciej niż my ;)
Nie ma co gdybać
No nie wiem, przecież ostatnio było głośno, że nasi południowi sąsiedzi przerywają budowę D1 do granicy ze względu na kryzys.
michal brzeziny July 13th, 2009, 03:34 PM No jesli byloby niechlubny tak jak pisze Budda to bedzie chyba rekord jesli chodzi o czas budowy odcinka autostradowego w naszym kraju. Smiesznie by bylo jesli Strabag by ich wyprzedzil chociaz na filmiku z budowy odcinka kierownik budowy zarzekal sie zw zdaza do sierpnia 2010
Matz32Z July 13th, 2009, 05:25 PM Wiecie jak tam postep na odcinku Sosnica -Belk bo dawno zadnych
fot niebylo z tego odcinka
Kasz July 13th, 2009, 06:33 PM ^^Z tego co wiem to ostatnio kręcą na ten odcinek po ~5,5 tys ton ścieralnej dziennie
Rusonaldo July 13th, 2009, 06:47 PM ^^Z tego co wiem to ostatnio kręcą na ten odcinek po ~5,5 tys ton ścieralnej dziennie
No to wynik bardzo ładny aczkolwiek na A1 Gdańsk - Grudziądz w momentach szczytowych było 10 000 ton dziennie :)
HS July 13th, 2009, 06:53 PM W Dębieńsku skończyli z ekranami (zwykłe), a w Bełku zaczynają i muszą przyznać, że te ekrany są naprawdę ładne - takie surowe, szarobrązowe
PLH July 13th, 2009, 08:00 PM No to wynik bardzo ładny aczkolwiek na A1 Gdańsk - Grudziądz w momentach szczytowych było 10 000 ton dziennie :)
Ile to w (kilo)metrach?
Kazan'ex July 13th, 2009, 08:41 PM Witam
Panowie(Panie też :)) mam takie pytanie, na stronie (GDDKiA) o autostradzie Pyrzowice-Gorzyczki, wyczytałem iż rozpoczęcie robót budowlanych na odcinku Maciejów - Piekary Śląskie nastą piło 8 lipca - wzwiazku z tym pytanie w którym miejscu zaczęli?
Pozdrawiam
link:
http://www.a1-pyrzowice-sosnica.pl/aktualnosci-postep-robot-1
Dzisiaj wracając po dłuższej nieobecności zauważyłem, że w Stolarzowicach na ul. Rokitnickiej wyburzono obiekty w pasie autostrady i pracowały koparki głębiąc jakieś głębokie wykopy w sąsiedztwie ulicy. Po co? nie wiem! Ale coś sie dzieje.
Rusonaldo July 13th, 2009, 09:12 PM Ile to w (kilo)metrach?
Powiedzmy że warstwy ścieralnej która ma 4 cm grubości i jezdnia ma 11 m szerokości to około 8 km. (10 000 ton masy dziennie). Tylko że to jest na 2-3 wytwórnie bo żadna sama tyle nie zrobi w ciągu dnia :)
Luki_SL July 13th, 2009, 09:19 PM Jeśli już intensywnie leją ścieralną, to wszystko jest na dobrej drodze ku ukończeniu:)
Uyncior July 13th, 2009, 09:22 PM lać to by mogli smołę:banana:
porządną SMA się sypie:)
a_d July 13th, 2009, 10:04 PM ... Tylko że to jest na 2-3 wytwórnie bo żadna sama tyle nie zrobi w ciągu dnia :)
Czyli możemy mieć na kilku kilometrach 2-3 "różne" nawierzchnie ?
dawid_silesia July 13th, 2009, 10:36 PM Zeszły wtorek (07.07.2009)
Sośnica -> Katowice
Y1BXk4a_BFI
Sośnica -> Wrocław
cEQarDFFl5s
mariosz July 13th, 2009, 10:46 PM ^^Fajne filmidła, szacun za wysiłek:)
baron de m966 July 13th, 2009, 11:45 PM Swieżutkie fotki z lotu ptaka z węzła Sośnica - link + jedna na zachętę:
http://rcfangliwice.apnet.pl/images/stories/menu/menu/zlotuptaka/wezela1a4/SDC10587.JPG
http://rcfangliwice.apnet.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=numerID164
JohnDeere July 14th, 2009, 12:05 AM Zdjęcia z podanego przez Barona linka są po prostu kosmicznie odjechane...!! Niesamowita budowa!!
kilimand123 July 14th, 2009, 12:20 AM Swieżutkie fotki z lotu ptaka z węzła Sośnica - link + jedna na zachętę:
http://rcfangliwice.apnet.pl/images/stories/menu/menu/zlotuptaka/wezela1a4/SDC10587.JPG
http://rcfangliwice.apnet.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=numerID164
Ten "lot ptaka" wygląda jak satelita szpiegowski. Super!!!!
Rusonaldo July 14th, 2009, 07:52 AM Czyli możemy mieć na kilku kilometrach 2-3 "różne" nawierzchnie ?
Ten przykład jest z północy z A1. Jeżeli wykonawca ma kilka otaczarni to tak jest ale jest to ta sama masa. Nie różni się za bardzo między sobą - recepta musi być ta sama.
wienio July 14th, 2009, 09:04 AM ^^Z tego co wiem to ostatnio kręcą na ten odcinek po ~5,5 tys ton ścieralnej dziennie
tyle że próbny odcinek ścieralki położyli w kwietniu ( patrz http://sosnica-belk.pl/galeria.php ) potem żadnych a następną pójdą (z tego co się dowiedziałem) pod koniec lipca .. więc to co piszesz że kręcą to chyba nadal wiążącą .. lub coś na węzeł sośnica - a nie na S-B
oaktrees1969 July 14th, 2009, 09:23 AM Witam
Wg podanych niżej informacji za dwa tygodnie podpisują umowę na odcinek Piekary - Pyrzowice (jeśli było to sorry).
(...)
Za dwa tygodnie drogowcy podpiszą wart ponad 1,8 miliarda złotych kontrakt na budowę autostrady A1 z Pyrzowic do Piekar Śląskich. Długo oczekiwane zielone światło do sfinalizowania tej transakcji dał Urząd Zamówień Publicznych, który właśnie zakończył kontrolę przetargu, przeprowadzonego przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad. Podobnej jasności nie ma natomiast w sprawie przebiegu autostrady tunelem przez teren pyrzowickiego lotniska.
(...)
więcej dla zainteresowanych:
http://gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/1023620.html
pozdrawiam
michal_OMB July 14th, 2009, 09:34 AM jak patrzę na te zdjęcia z lotu ptaka to jestem w stanie uwieżyć że skończą tą budowę na czas lub z małym opóźnieniem :)
a_d July 14th, 2009, 10:19 AM Tak jeszcze , czy te zdjęcia faktycznie były robione z szybowca ?
Rewelacyjne :nuts:
j-cube July 14th, 2009, 10:25 AM jak patrzę na te zdjęcia z lotu ptaka to jestem w stanie uwieżyć że skończą tą budowę na czas lub z małym opóźnieniem :)
Zgadzam się z tobą - idą naprawdę szybko z robotą a jest jej od cholery - choć ja bardziej stawiam na termin początek 2010r.
timmy2000 July 14th, 2009, 10:28 AM ^^ Wydaje mi się, że były robione ze zdalnie sterowanego modelu z kamerą
michal_OMB July 14th, 2009, 10:32 AM te zdjęcia nadawały by się do Google Maps, zumi itp. :)
kalle_sg July 14th, 2009, 11:41 AM jak patrzę na te zdjęcia z lotu ptaka to jestem w stanie uwieżyć że skończą tą budowę na czas lub z małym opóźnieniem :)
Z powietrza, jak z powietrza - z ziemi dopiero wygląda imponująco, jak przejeżdża się dwa razy dziennie i za każdym razem widać, że coś zrobili :)
michal_OMB July 14th, 2009, 11:57 AM Z powietrza, jak z powietrza - z ziemi dopiero wygląda imponująco, jak przejeżdża się dwa razy dziennie i za każdym razem widać, że coś zrobili :)
ja mam okazję tamtędy przejeżdżać średnio raz na miesiąc, i wtedy to się dopiero widzi postępy :)
Michu33 July 14th, 2009, 01:04 PM te zdjęcia nadawały by się do Google Maps, zumi itp. :)
Tak, taka jakość zdjęć w Zumi była by boska :).
Fotki naprawdę świetne :D
canonier July 14th, 2009, 07:23 PM Zapraszam na krótką fotorelację (zdjęcia zrobione w niedzielę)
Na początek Świerklany i WD522
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7536.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7538.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7539.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7540.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7545.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7547.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7548.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7549.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7552.JPG
Widok w stronę Sośnicy (ten wiadukt w oddali to już część węzła Świerklany)
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7541.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7543.JPG
Przenosimy się na chwilę do Szczejkowic i patrzymy w stronę Gorzyczek
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7500.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7501.JPG
A to już Bełk, wiadukt w ciągu drogi nr 925
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7506.JPG
Widok w stronę Sośnicy
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7508.JPG
Czas wypróbować nawierzchnię i przejechać się kawałek
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7509.JPG
Za nami węzeł Bełk
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7511.JPG
A my jedziemy dalej na północ
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7512.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7516.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7517.JPG
W oddali widać już węzeł Dębieńsko (tak mi się wydaje)
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7520.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7521.JPG
Fajnie się jedzie ale czas już wracać
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7523.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7524.JPG
Jak widać nawierzchnia przeszła już gruntowny test:)
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7526.JPG
To by było na tyle.
m_p_13 July 14th, 2009, 07:28 PM Skanska NDI miała dwie otaczarnie, w Kopytkowie i w Swarożynie. Obie po 320 ton na godzinę max. J&P AVAX ma też dwie, w Knurowie przy ulicy Przemysłowej. Obie razem to jakie 280 ton na godzinę max. A wydatek jest zależny od wilgotności wsadu (kruszywa), jak padało, to może spaść o ponad połowę...
timmy2000 July 14th, 2009, 07:43 PM na stronie projektu Świerklany - Gorzyczki pojawiło się kilka fotek (3-4, nie wiadomo :ohno:) m.in. fotografia obiektu WD522 w Świerklanach, o którym mowa była dwie strony wcześniej. Można ją zatytuować "Roboty wykończeniowe na wiadukcie nad wąwozem, w którym już dawno powinna się zacząć pojawiać autostrada" :]
http://www.a1.swierklany-gorzyczki.pl/img/galeria/WD522dojazdy_d.jpg
Poza tym w Aktualnościach pojawiła się notka: "2009.07.10 Betonowanie płyty dolnej segmentu startowego ustroju nosnego MA532"
Rusonaldo July 14th, 2009, 07:53 PM Po lewej stronie na całej skarpie są kosze gabionowe czy mi się wydaje?? Jeszcze czegoś takiego nie widziałem w Polsce aby na całej wysokośći skarpy zastosować gabiony.
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7506.JPG
Niezłe pielgrzymki w niedzielne popołudnie na A1 :)
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7521.JPG
los77 July 14th, 2009, 08:05 PM Po lewej stronie na całej skarpie są kosze gabionowe czy mi się wydaje?? Jeszcze czegoś takiego nie widziałem w Polsce aby na całej wysokośći skarpy zastosować gabiony.
S69 - Szare Laliki
http://static.panoramio.com/photos/original/22842003.jpg
W przypadku A-1 pewnie są to skarpy kamienne stabilizowane w taki sposób (Gorzyczki-Mszana) :
http://static.panoramio.com/photos/original/22850719.jpg
Pod kamieniem widoczna siatka z tworzywa sztucznego.
Rusonaldo July 14th, 2009, 08:39 PM Łee to tego z S69 nie widziałem. Znakomicie to wygląda. Dzięki :)
Pan_Borysek July 14th, 2009, 09:30 PM Na trasie Swierklany - Gorzyczki skarpy wykopow wzmacniane sa m.in. "geokrata na skarpach" (zdjecie powyzej)
Dzis Alpine ukladalo pierwszy asfalt w pasie glownym autostrady.
dawid_silesia July 14th, 2009, 10:47 PM Sośnica z dziś
Kierunek Katowice
0pAPdN_uA64
Kierunek Wrocław
yM_W0Hz95kg
oaktrees1969 July 14th, 2009, 11:24 PM Witam
Jesteśmy w okolicy MOP-a
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03204.jpg
widok na MPO i w stronę granicy z Czechami
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03205.jpg
i
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03210.jpg
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03212.jpg
w oddali widać wiertnicę(?) na DK88
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03209.jpg
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03213.jpg
ale moim celem nie jest MOP ale A1, zbliżamy się
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03215.jpg
już coraz bliżej
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03218.jpg
i już jest
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03219.jpg
widok w stronę Czech
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03220.jpg
jeszcze raz
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03222.jpg
cd nastąpi
oaktrees1969 July 14th, 2009, 11:33 PM trochę wysoko:
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03223.jpg
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03224.jpg
widok w stronę DK88
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03225.jpg
dalej widok w stronę Czech
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03227.jpg
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03230.jpg
a teraz widok w stronę Gdańska - niestety na koniec autostrady
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03233.jpg
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03235.jpg
widok w stronę Czech
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03236.jpg
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/DSC03252.jpg
cdn
geogregor July 15th, 2009, 01:15 AM Z Mszany chcemy zdjecia, z Mszany !!!!!!!
Kasz July 15th, 2009, 08:59 AM Z Mszany chcemy zdjecia, z Mszany !!!!!!!
A nie z Mszanej ?;)
oaktrees1969 July 15th, 2009, 09:39 AM Witam
Niestety z Mszany nie mam :(
ale szukałem czy coś nie dzieje się na odcinku Maciejów-Piekary
no i niestety nic
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03245.jpg
widok w stronę Gdańska
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03243.jpg
zbliżenie na stertę drzew
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03244.jpg
pojechałem zobaczyć o co chodzi z tymi Stolarzowicami
to jeszcze nie o to chodzi - chociaż już w Stolarzowicach
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03264.jpg
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03265.jpg
a teraz to o co poszło - widok na pas autostardy
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03266.jpg
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03270.jpg
widok w stronę Gdańska
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03271.jpg
widok w stronę Czech
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03267.jpg
widok w stronę Czech - w tym domu mieszka (podobno) "główny przeciwnik"
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03273.jpg
i jeszce takie mam (widok w stronę Czech)
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03275.jpg
no koniec - jak widać zero postępu na tym odcinku :(
ale miedzy Czekanowem a Szałszą na drodze 78 w planowanym śladzie przeszłej A1 zobaczyłem:
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03259.jpg
może to początek?
pozdrawiam
Luki_SL July 15th, 2009, 10:13 AM ^^Zawsze od tego się zaczyna:)
canonier July 15th, 2009, 11:25 AM Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to ja mam kilka zdjęć z Mszanej, tylko że robione 6 lipca. Jak chcecie to mogę wrzucić.
inter10 July 15th, 2009, 11:35 AM Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to ja mam kilka zdjęć z Mszanej, tylko że robione 6 lipca. Jak chcecie to mogę wrzucić.
Z Mszany !
W zasadzie nic tam się nie zmieniło - jakiś znaczących postępów nie widać więc fotek nie robiłem. Także te z 6 lipca będą "aktualne". Podobnie na całym odcinku robót A1 w powiecie wodzisławskim. Punkt Poboru Opłat czy MOP Mszana to narazie jedno wielkie pole. MOP pewnie zaczną go budować jak A1 będzie już czynna i przez pierwsze 2-3 lata tankować samochody jeść i pić będą podróżni w...Czechach . Ot jak GDDiK dba o podróżnych i interensy lokalnej społeczności. Zysk będą mieli Czesi a nie my.
timmy2000 July 15th, 2009, 11:51 AM Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to ja mam kilka zdjęć z Mszanej, tylko że robione 6 lipca. Jak chcecie to mogę wrzucić.
Z Mszany zdjęć jest zawsze mało więc jeśli możesz to wrzuc te swoje.
Tonk July 15th, 2009, 12:14 PM Dzis będzie wycieczka rowerowa więc będą aktualne zdjęcia z Mszanej jeszcze wieczorem lub jutro rano.
schlesier July 15th, 2009, 12:50 PM Stolarzowice - 3 fotki robione na szybko telefonem
http://i25.tinypic.com/2mxpcfs.jpg
http://i26.tinypic.com/24oc5z6.jpg
http://i30.tinypic.com/30nezrp.jpg
esce July 15th, 2009, 01:10 PM Dzis będzie wycieczka rowerowa więc będą aktualne zdjęcia z Mszanej jeszcze wieczorem lub jutro rano.
Dziwne - wszyscy mówią "z Mszanej" - czemu do tej pory nigdy nie usłyszałem że ktoś np. "wraca z Warszawej"? :nuts:
schlesier July 15th, 2009, 01:18 PM Dziwne - wszyscy mówią "z Mszanej" - czemu do tej pory nigdy nie usłyszałem że ktoś np. "wraca z Warszawej"? :nuts:
Nazwy miejscowosci odmieniaja sie wedlug przyjetego w danym miejscu zwyczaju. Nie ma jednego schematu.
timmy2000 July 15th, 2009, 01:29 PM Dziwne - wszyscy mówią "z Mszanej" - czemu do tej pory nigdy nie usłyszałem że ktoś np. "wraca z Warszawej"? :nuts:
Jeśli ktoś potraktuje nazwe Mszana jak przymiotnik (jaka? mszana) to powstają zdjęcia z Mszanej :) tak jak Czarna, zdjęcia z Czarnej. Bielsko-Biała, zdjęcia z Bielska-Białej..
ok, koniec OT
canonier July 15th, 2009, 02:53 PM No to wrzucam te zdjęcia zrobione 6 lipca w miejscowości Mszana.
Na początek punkt poboru opłat
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7452.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7453.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7454.JPG
Teraz przenosimy na obiekt WD 534
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7457.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7458.JPG
Widok w stronę Sośnicy
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7459.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7460.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7461.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7462.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7463.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7464.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7466.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7467.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7468.JPG
Widok w stronę Gorzyczek
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7469.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7470.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7474.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7473.JPG
Kasz July 15th, 2009, 03:56 PM Nie chcę nic mówić, ale te zdjęcia jeszcze długo będą aktualne :(
darius. July 15th, 2009, 04:20 PM ^^^ dlaczego? co się stało??
inter10 July 15th, 2009, 05:50 PM ^^^ dlaczego? co się stało??
Jakoś mam wrażenie że prace nie idą pełną parą. Wizualnie od wiosny niewiele się zmieniło. Szczególnie postępów nie widac na wielu mostach (np. Krosztoszowice,Mszana) choć część jest bliska ukończenia.
los77 July 15th, 2009, 06:09 PM Jakoś mam wrażenie że prace nie idą pełną parą. Wizualnie od wiosny niewiele się zmieniło. Szczególnie postępów nie widac na wielu mostach (np. Krosztoszowice,Mszana) choć część jest bliska ukończenia.
Ja tam widzę postępy.
Tylko asfaltu jeszcze nie ma a to dla niektórych dopiero widoczna zmiana i pretekst do biadolenia.
[Polak] July 15th, 2009, 06:23 PM a czy ktos ma zdjecia z dokladnej granicy? jestem ciekawy jak czesi i polacy beda sie "laczyc" :)
los77 July 15th, 2009, 06:33 PM ;39790572']a czy ktos ma zdjecia z dokladnej granicy? jestem ciekawy jak czesi i polacy beda sie "laczyc" :)
Fotorelacje były już na poprzednich stronach a więc przejżyj wątek.
Tutaj masz fotorelację z odcinka Gorzyczki - Mszana wraz z częścią czeskiego odcinka :
http://www.panoramio.com/user/3162133/tags/A-1%20Gorzyczki%20-%20Mszana%20w%20budowie
[Polak] July 15th, 2009, 07:03 PM Fotorelacje były już na poprzednich stronach a więc przejżyj wątek.
Tutaj masz fotorelację z odcinka Gorzyczki - Mszana wraz z częścią czeskiego odcinka :
http://www.panoramio.com/user/3162133/tags/A-1%20Gorzyczki%20-%20Mszana%20w%20budowie
o sorry, nie widzialem... dziekuje cie :)
geogregor July 15th, 2009, 07:38 PM Ja tam widzę postępy.
Tylko asfaltu jeszcze nie ma a to dla niektórych dopiero widoczna zmiana i pretekst do biadolenia.
Moze na niektorych obiektach postepy sa ale w Mszanie to wyglada jakby chcieli a nie mogli.
John.Taylor July 15th, 2009, 07:40 PM Kasz - tamte zdjęcia już nie są aktualne, choć moje są z niedzieli:
http://img194.imageshack.us/img194/8845/dsc01393k.jpg
http://img14.imageshack.us/img14/60/dsc01391myd.jpg
PS.Do wszystkich:
Pisze się "z Mszany". Tak samo to wygląda, jak w wypadku choćby Łeby i Oławy ( a nie "z Łebej" i " z Oławej").
Inna sprawa z przekręcaną nazwą miasta Jastrzębie-Zdrój, którą poprawnie pisze się z łącznikiem - tak samo jak nazwy innych miejscowości uzdrowiskowych.
Przem July 15th, 2009, 11:26 PM Na stronie projektu A1 Pyrzowice-Sośnica pojawiła się informacja, że 08.07.2009r. to data rozpoczęcie robót na odcinku Piekary-Maciejów. 23 miesięczny okres realizacji liczy się od tego dnia, czyli teoretycznie zakończenie robót przypada 08.12.2011r. W praktyce wiadomo, że ten termin jest mało wiarygodny, bo roboty wykończeniowe, kładzenie warst ścieralnych itp. wymagają nieco wyższych temperatur niż przeciętnie psnujące w Polsce w listopadzie i grudniu.
paulo_rc_fan_gliwice July 16th, 2009, 01:06 AM Witam
Chętnie przyjmę sugestie które odcinki A1 (max 50 km od Gliwic) wartę są fotografowania z powietrza. Warunek to miejsce do lądowania - takie jak w kącie po prawej stronie ul. Pszczyńskiej/A4 w kier Zabrza a jeszcze przed linią WN. W miare rozsądnych postępów w budowie obiecuje kolejne wywiadowcze foty a już na pewno po ukończeniu ;) Mam jeszcze ruchomy obraz węzła czyli filmik z lotu. Powoli nad nim pracuje bo nie mam weny które klatki wyciąć które wstawić... tak żeby nie był za długi. W surowym stanie ma 21 min
Planuje w najbliższym czasie zrobić nalot w Knurowie nad "stawową estakadą"
Jeśli pogoda dopisze wybieram się na Mszanę w sobotę. Przy okazji odwiedze wujka. Nie znam terenu - możę coś się uda zrobić jeśli będzie kawałek placu do powrotu na zieimę.
Bardzo dziękuje za pochwalne komentarze szpiegowskich fot - są dla mnie dodatkowym wiatrzem w skrzydła :)
Bobiczek July 16th, 2009, 01:11 AM Stolarzowice - 3 fotki robione na szybko telefonem
http://i25.tinypic.com/2mxpcfs.jpg
http://i26.tinypic.com/24oc5z6.jpg
http://i30.tinypic.com/30nezrp.jpg
i zauważ jedno.
Dewastacja totalna.
Obowiązkowy dozorca na budowie przy rozbiórce - to bezdomny menel, bez adresu zameldowania - złomiarz.
A w miejscu tej rozbiórki urwany wodociąg - spowodował 3 dni lanie się wody z głównego wodociągu - i po 3 weekendowych dniach wypompowywania i szukania zasuwy żeby te straty skończyć.
Jaki Pan - taki kram.
Policja bezradna na szabrowników ze statusem bezdomnego i jego nowych kompanów...........
To jest normalne? Czy nie do końca?
Tak ma to wyglądać?
Piszecie o kosztach budowania?
To własnie to są te koszta przedziwne.
Uwaga!
Gadamy o jednym miejscu i jednym budynku.
Widzicie globalnie w procesie budowania?
Bobiczek July 16th, 2009, 01:15 AM Na stronie projektu A1 Pyrzowice-Sośnica pojawiła się informacja, że 08.07.2009r. to data rozpoczęcie robót na odcinku Piekary-Maciejów.
masz rację - data jest - gorzej z realizacją.
Wiesz dlaczego?
Bo jak się coś robi "od dupy strony" to potem są zawsze "kłopociki"
I nie wierzcie za bardzo - ani politykom-jak śpiewał Kazik - ani inwestorowi...........
Bobiczek July 16th, 2009, 01:43 AM No próbuję, ale kurcze macie mi wierzyć.
Cytuję z pisma ktgóre mam u siebie
cytat - albo wkleję - bedzie wiarygodnie.
Jest sygnowane nadrukiem Lasów Państwowych i Nadleśnictwa.
Wklejam.........
[img]file:///C:/Documents%20and%20Settings/Pawe%C5%82/Pulpit/nadle%C5%9Bnictwo.jpg[img/]
Bobiczek July 16th, 2009, 01:46 AM Dupa!
Dobra!
Opiszę tak.
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Pawe%C5%82/Pulpit/nadle%C5%9Bnictwo.jpg
o teraz
Bobiczek July 16th, 2009, 01:53 AM Nie obraźcie się - ale jestem starszej daty - i na co dzień wklejam JPG-i ale cos teraz jako scany z poczty dupa.
Inaczej.
Lasy Państwowe piszą tak -"że od 15 marca wylesiły teren pod A1"
Po rozmowie telefonicznej z GDDKiA.
Wszystkie inne decyzje zgodnie z dokumentacją nieważną - a wylesienie 15 marca po rozmowie telefonicznej.
I obserwujcie kiedy był wyrok WSA .
Nie potrafię scanować i wysyłać - zresztą chyba na tym forum nie jest to konieczne.
Przynajmniej na razie.....
geogregor July 16th, 2009, 03:20 AM Nie obraźcie się - ale jestem starszej daty - i na co dzień wklejam JPG-i ale cos teraz jako scany z poczty dupa.
Inaczej.
Lasy Państwowe piszą tak -"że od 15 marca wylesiły teren pod A1"
Po rozmowie telefonicznej z GDDKiA.
Wszystkie inne decyzje zgodnie z dokumentacją nieważną - a wylesienie 15 marca po rozmowie telefonicznej.
I obserwujcie kiedy był wyrok WSA .
Nie potrafię scanować i wysyłać - zresztą chyba na tym forum nie jest to konieczne.
Przynajmniej na razie.....
Sorry czlowieku ale jak juz cos piszesz to postaraj sie z sensem.
Twoja wypowiedz to zbior pojedynczych wyrazow bez ladu i skladu.
To nic ososbistego ale tego nie da sie zrozumiec.
O co ci chodzi?
macieii July 16th, 2009, 07:15 AM Tak ma to wyglądać?
Uwaga!
No dobrze. Ale jak to się ma do Waszej sprawy ?
mrock July 16th, 2009, 08:23 AM Dupa!
Dobra!
Opiszę tak.
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Pawe%C5%82/Pulpit/nadle%C5%9Bnictwo.jpg
o teraz
Przeczytaj Private Message, który wysłałem Ci ze 2 tygodnie temu. Wrzuć zdjęcie na imageshack.us, bo w ten sposób jak teraz to nigdy tych obrazków nie wkleisz na forum i nigdy się nie dowiemy co tam masz...
My ich nie widzimy. Spróbuj z innego komputera wejść na forum to zobaczysz, że ich nie widać.
snowmark July 16th, 2009, 08:28 AM i zauważ jedno.
Dewastacja totalna.
Obowiązkowy dozorca na budowie przy rozbiórce - to bezdomny menel, bez adresu zameldowania - złomiarz.
A w miejscu tej rozbiórki urwany wodociąg - spowodował 3 dni lanie się wody z głównego wodociągu - i po 3 weekendowych dniach wypompowywania i szukania zasuwy żeby te straty skończyć.
Jaki Pan - taki kram.
Policja bezradna na szabrowników ze statusem bezdomnego i jego nowych kompanów...........
To jest normalne? Czy nie do końca?
Tak ma to wyglądać?
Uwaga!
odnoszę wrażenie że kolega bobiczek chyba nie do końca wie o czym chce pisać.
nie ma sie co dziwić że prywatna inicjatywa szabruje - jeśli jest okazja ku temu skwapliwie z tego korzysta.
przypuszczam, że jeśli inwestor ogrodziłby teren budowy, postawił ochroniarzy przy każdym opuszczonym budynku w stolarzowicach na trasie a1, kolega wypomniałby że nic sobie nie robi z wyroku WSA, że działa bezprawnie itd, itp.
prywatna inicjatywa rozszabruje to co jest do rozszabrowania i tyle...
---
nie przypuszczam żeby przy żółtym domku w żorach przed rozbiórką postawili ochroniarzy w kordonie - na zdjęciach było widać że dom ogołocony był z wszystkiego co: metalowe/może się przydać (właściwe podkreślić)
nie sądzę żeby ex-właścicielka zabrała ze sobą okna, albo kable elektreyczne...nikt o to rabanu nie robił, więc bobiczku może ty też byś przestał bo nie wnosi to do sprawy nic.
---
a faktem jest że w stolarzowicach część domów opuszczona była już jakiś czas temu - o czym zapewne doskonale wiesz - i rozszabrowano je już na starcie.
do kogo masz pretensje - do tego co szabruje, bo chce zarobić?
pozdrawiam
qrcok July 16th, 2009, 08:50 AM do kogo masz pretensje - do tego co szabruje, bo chce zarobić?
No, myślę że jakkolwiek wiemy dlaczego szabruje, to usprawiedliwiać nie powinniśmy, ale poza tym zgadzam się z Twoją wypowiedzią.
A swoją drogą, czy ten teren jest już faktycznie przejęty przez wykonawcę? Może ktoś wrzucić zdjęcie żółtej tablicy budowy?
snowmark July 16th, 2009, 09:02 AM No, myślę że jakkolwiek wiemy dlaczego szabruje, to usprawiedliwiać nie powinniśmy, ale poza tym zgadzam się z Twoją wypowiedzią.
A swoją drogą, czy ten teren jest już faktycznie przejęty przez wykonawcę? Może ktoś wrzucić zdjęcie żółtej tablicy budowy?
cóż
rozbiórka zawsze prowadzi do szabrownictwa (czyt. "ekologii budowlanej") - jeśli nie ma formalnego przejęcia placu budowy z ogrodzeniem, tablicą itd (nie wspominając o ochronie) - nie ma się czemu dziwić.
a niekiedy łatwiej jest usprawiedliwić że ktoś dorabia na rozbiórce zbierając złom - bo lepiej robić to niż nie robić nic czekając na pieniążki od państwa...
zawsze to zarobek i wcale nie musi być nielegalny.
esce July 16th, 2009, 09:16 AM Witam
Chętnie przyjmę sugestie które odcinki A1 (max 50 km od Gliwic) wartę są fotografowania z powietrza.
Bardzo dziękuje za pochwalne komentarze szpiegowskich fot - są dla mnie dodatkowym wiatrzem w skrzydła :)
Witamy serdecznie na forum i cieszymy się że dostawca takich świetnych zdjęć zechciał nas odwiedzić! Estakada w Knurowie oraz Mszana to jak najbardziej słuszne koncepcje, w przyszłości dojdzie jeszcze estakada w Gliwicach nad torami - poza tym moim zdaniem świetną sprawą byłyby filmiki wzdłuż autostrady z powietrza - czy są takie możliwości techniczne? Ciekawe jak ten aparat jest zamocowany i jak wygląda jego obsługa, ale to już temat nie do tego wątku ;) Tak czy inaczej, gratuluję oryginalnej pasji i czekam na fotki i filmiki :)
Pozdrawiam
kalle_sg July 16th, 2009, 10:09 AM Chętnie przyjmę sugestie które odcinki A1 (max 50 km od Gliwic) wartę są fotografowania z powietrza.
Również witam serdecznie na forum!
Myślę, że najciekawsze będą te najbardziej skomplikowane obiekty inżynieryjne. Na chwilę obecną mogę tylko podpisać się pod słowami esce: estakada w Knurowie, węzeł w Mszanie, oczywiście węzeł w Sośnicy. Do tego za jakiś czas (kiedy coś się tam już pojawi) estakada nad torami w Gliwicach, węzeł z DTŚ oraz węzeł w Maciejowie.
rybenbaum July 16th, 2009, 10:10 AM Nie chcę nic mówić, ale te zdjęcia jeszcze długo będą aktualne :(
czy wiesz coś, o czym reszta nie wie? mógłbyś podzielić się tą wiedzą?
timmy2000 July 16th, 2009, 11:09 AM Wystarczy zobaczyć filmy o tym odcinku na stronie www.slaskiedrogi.pl żeby się przekonać że Alpine od początku "lajtowo" podeszli do swoich zadań i cały czas mieli olbrzymie opóźnienia m.in. przy robotach ziemnych. Jeśli dobrze wszystko zapamiętałem to na chwilę obecna pozostało im jeszcze ok. 0,7 mln m3 wykopow (wykonali 4 mln) i 1,1 mln m3 nasypow (wykonali 1mln). jeszcze się naczekamy zanim ta budowla zacznie przypominać autostradę ;)
inter10 July 16th, 2009, 01:07 PM Wystarczy zobaczyć filmy o tym odcinku na stronie www.slaskiedrogi.pl żeby się przekonać że Alpine od początku "lajtowo" podeszli do swoich zadań i cały czas mieli olbrzymie opóźnienia m.in. przy robotach ziemnych. Jeśli dobrze wszystko zapamiętałem to na chwilę obecna pozostało im jeszcze ok. 0,7 mln m3 wykopow (wykonali 4 mln) i 1,1 mln m3 nasypow (wykonali 1mln). jeszcze się naczekamy zanim ta budowla zacznie przypominać autostradę ;)
Jest dokładnie tak jak pisze timmy. Szczerze mówiąc myśliałem że tej wiosny/lata prace będą postępować szybciej - przeliczyłem się. Fakt mają najtrudniejszy odcinek do budowy w PL ale jakoś nie widzę tam masy ludzi i sprzętu - zazwyczaj o godzinie 16-17 panuje już zupełna cisza. Wg kontraktu budowę powinni zakończyć do stycznia 2010 r.. Coś kiedyś czytałem że GDDKiA dała im 6 miesięcy opóźnienia. Czy to prawda - jak wyglądają oficialnie terminy oddania Świerklany - Gorzyczki. Z postepu prac można wniosknować że może to być dopiero jesień 2010 r.
timmy2000 July 16th, 2009, 01:32 PM ^^ wg. standii 08.2010,
wg. kierownika z jednego z ww. filmików dokładnie 4.08.2010
Rafiki July 16th, 2009, 07:37 PM http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7540.JPG
Eh jak widzę takie bezcelowe [moim zdaniem] zwężenia drogi... tu to jeszcze pikuś, ale przecież czasem różnica jest jeszcze większa w stosunku do 'starej' drogi, a znaku nie ma.
Wygląda na to, że barierki oddzielającej chodnik tez raczej nie będzie?
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7509.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7516.JPG
Jakoś śmiesznie to jeszcze wygląda ;)
paulo_rc_fan_gliwice a możesz pochwalić się na jakiej wysokości latasz, o jakim zasięgu i oczywiście jaki sprzęt masz ;)
paulo_rc_fan_gliwice July 16th, 2009, 07:39 PM Panowie właśnie wróciłem z sesji foto lotniczej w Knurowie. Każdy pewnie się domyśla że chodzi o estakadę A1 nad stawem Moczury. Foty na wiadomej stronie będą jeszcze dzisiaj ;) Idę coś zjeśc i troche odpocząć. Dam znać gdy wszystko będzie gotowe :)
Rafiki - strona jest dośc świerza - sukcesywnie uzupełniamy dane dotyczace naszego hobby. Będzie wszystko dla ciekawskich :)
www.rcfangliwice.apnet.pl
Bobiczek July 16th, 2009, 09:52 PM odnoszę wrażenie że kolega bobiczek chyba nie do końca wie o czym chce pisać.
nie ma sie co dziwić że prywatna inicjatywa szabruje - jeśli jest okazja ku temu skwapliwie z tego korzysta.
przypuszczam, że jeśli inwestor ogrodziłby teren budowy, postawił ochroniarzy przy każdym opuszczonym budynku w stolarzowicach na trasie a1, kolega wypomniałby że nic sobie nie robi z wyroku WSA, że działa bezprawnie itd, itp.
prywatna inicjatywa rozszabruje to co jest do rozszabrowania
mylne masz wrażenie.
Chciałem tylko w skrócie zwrócić Wam uwagę, że na miejscu tej własnie rozbiórki nie ma tablicy, a dozorcą jest bezdomny - którego postawiono i zatrudniono pro forma.
A co do dewastacji.
Budynki wykupił Skarb Państwa - czyli My.
zapłacił kupę (podobno) forsy.
Powiedzcie co stoi na przeszkodzie żeby wynająć firmę która rozbierze to za darmo - wzamian za materiałyodzyskane.
Ale co by sie stało gdyby podnająć firmę która zajęłaby się sprzedażą odzyskanego choć w częśći majątku?
Złom?
Tam jest drewno z więżby, cegła, ogrodzenia, drzewa, dachówki, okna, drzwi................
Nie znajdzie sie chętny za 20% ceny?
Znajdzie się.
Tylko trzeba chcieć robić to w sposób jak prawdziwy gospodarz dbający o swoje - a nie generować koszty.
michael_siberia July 16th, 2009, 10:20 PM @ Bobiczek
Kto odpowiada za teren rozbiórki? Gdaka czy Dragados? Jak Gdaka, to pamiętaj, że śląski oddział ma na swoim koncie najdłużej trwający przetarg drogowy w ostatnim roku (i jeszcze nie podpisali umowy!). Jak Dragados, to polecam ten wątek: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=126655 Będziesz wiedział, jacy to "profesjonaliści". I urzędnicy, i firma na D.
PS Coś mi się widzi, że jeszcze będziemy się czerwienić ze wstydu z powodu Dragadosa.
oaktrees1969 July 16th, 2009, 10:41 PM @ Bobiczek
Kto odpowiada za teren rozbiórki? Gdaka czy Dragados? Jak Gdaka, to pamiętaj, że śląski oddział ma na swoim koncie najdłużej trwający przetarg drogowy w ostatnim roku (i jeszcze nie podpisali umowy!). Jak Dragados, to polecam ten wątek: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=126655 Będziesz wiedział, jacy to "profesjonaliści". I urzędnicy, i firma na D.
PS Coś mi się widzi, że jeszcze będziemy się czerwienić ze wstydu z powodu Dragadosa.
Witam
Za rozbiórkę odpowiada GDDKiA
oto dowód:
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03269.jpg
A wg tego meliniarza/złomiarza jak tylko coś zaczynają robić, to pan z budynku z warsztatem dzwoni po policje czy innych świętych.
pozdrawiam
michael_siberia July 16th, 2009, 10:50 PM Czyli śląska Gdaka potwierdza swoją "renomę". Tylko dzięki wspomnianemu przez Ciebie "panu z budynku z warsztatem" jestem w miarę spokojny o tą rozbiórkę. Gdyby nie on, obawiam się, że cały kraj usłyszałby o tej rozbiórce - w tragicznym kontekście.
paulo_rc_fan_gliwice July 16th, 2009, 11:58 PM Foty z lotu ptaka nad estakadą w Knurowie gotowe
http://rcfangliwice.apnet.pl/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=15&Itemid=53
esce July 17th, 2009, 08:58 AM ^^ Dzięki, świetne fotki, zupełnie nowa perspektywa - coś czuję że niebawem będziesz otrzmywał propozycję z całej Polski na fotografowanie inwestycji drogowyh :D
SFK July 17th, 2009, 09:57 AM Wszystkim narzekającym na Dragados chciałem zwrócić uwagę na jedną rzecz. Kiedy lat temu kilka przetarg na A1 wygrał J&P Avax firma ta miała w Polsce, a może właściwie na Śląsku, dość oględnie mówiąc, słabą opinię wynikającą z tego jak realizowała projekt Nowe Gliwice (mi przynajmniej skoczyło ciśnienie kiedy dowiedziałem się, że wygrali przetarg na A1). Teraz minęło kilka lat i okazuje się, że nie tylko J&P Avax poradził sobie z budową autostrady ale moim zdaniem wyjątkowo sprawnie radzi sobie z budową węzła Sośnica. Miejmy nadzieję, że z Dragados będzie podobnie, w końcu celem każdej firmy jest zysk (tudzież według innej koncepcji trwanie poprzez osiąganie zysku). Myślmy pozytywnie, dla mnie są spore analogie między sytuacją J&P Avax lat temu kilka a obecną Dragadosa. Naprawdę bardzo ciężko zrealizować na całkowicie obcym rynku pierwszy kontrakt w sposób prawidłowy i to do tego na terenie GDDKiA Kraków, gdzie ciągle są opóźnione projekty (S7 Myślenice-Lubień, S7 Obwodnica Lubnia, A4 Wielicka-Szarów), na to nikt jakoś nie zwraca uwagi, że akurat ten oddział jakoś wyjątkowo często ma projekty w takiej sytuacji.
Żeby było jasne - nie mam nic wspólnego ani z jedną ani z drugą firmą, tylko już nie mogę słuchać defaultowego narzekania na Dragados..
utumno July 17th, 2009, 10:08 AM W sumie racja, ale po co sa w takim razie te wszystkie wymagania doswiadczenia w realizacji podobnych inwestycji, bycia powazna firma itp itd jesli potem i tak wygrywajace firmy odstawiaja takie szopki jak Dragados?
Skoro wymagania te nic nie daja, to moze je usuniemy, niech wygrywaja mniejsze, polskie firmy ktore teraz nei maja szans. Partactwo i opoznienia beda takie same, ale przynajmniej kasa zostanie w kraju
michael_siberia July 17th, 2009, 10:11 AM tylko już nie mogę słuchać defaultowego narzekania na Dragados..
Po prostu ludzie (w tym i ja) oceniają firmy po ich ostatnich budowach. Może Dragados się sam zmobilizuje na swoim kawałku A1? Bo w śląską Gdakę jakoś nie wierzę. Nie tylko budów nie umieją przypilnować (vide lajtowe postępowanie Alpine), lecz także np. kasy na przetargi (S1, vide statystyka CodeLukasa) czy przeprowadzenia przetargu (276 dni między ogłoszeniem a ofertami cenowymi - Piekary-Pyrzowice - tabelka wojtora). Dragados dostał kolejny kontrakt de facto bez cerbera, więc sam musi zadbać o poprawę swojej marki w naszym kraju.
PS
@ SFK
Avax całkiem sprytnie wykorzystał fakt, że budowa Sośnicy zaczęła się dopiero w maju '08. Miał termin na Sośnica (bez węzła)-Bełk do lutego br. O ile pamiętam z SSC, sama Gdaka dała im obsuwę.
freewolny July 17th, 2009, 10:29 AM ^^ A ja bym przyłączył się do zdania SFK. Poza doświadczeniem jest jeszcze coś takiego, jak rozeznanie rynku. Z wypowiedzi w wątku można wnioskować, że podwykonawcom robota w rękach się paliła, że zachrzaniali, aż furczało, a D. im złośliwie nie zapłacił, dlatego zeszli z budowy. Z narzekaniami można by zaczekać chociaż do upłynięcia terminu budowy. Tak, wiem, że zaawansowanie prac nie wygląda najlepiej, ale chciałbym zacytować wypowiedź jednego z userów (nie uwłaczając ;)) z wątku o zakopiance z dnia otwarcia dla ruchu obwodnicy Lubnia
Więc tak wygląda droga na 5 dni przed otwarciem? Coś mi tu nie gra, przecież same odbiory trochę trwają.
Może nie jest to najlepszy przykład, bo tam obsuwa była niezła, ale to apropos oceniania zaawansowania budowy na podstawie fotorelacji
SFK July 17th, 2009, 10:39 AM W sumie racja, ale po co sa w takim razie te wszystkie wymagania doswiadczenia w realizacji podobnych inwestycji, bycia powazna firma itp itd jesli potem i tak wygrywajace firmy odstawiaja takie szopki jak Dragados?
Skoro wymagania te nic nie daja, to moze je usuniemy, niech wygrywaja mniejsze, polskie firmy ktore teraz nei maja szans. Partactwo i opoznienia beda takie same, ale przynajmniej kasa zostanie w kraju
Zgoda. Pamiętajmy tylko, że mówimy o firmie będącej częścią grupy ACS z obrotami rocznymi na poziomie EUR 16.01 mld i zysku na poziomie EUR 1.48 mld za 2008. Stąd nie traktujmy Dragadosu jak krzaka, w porównaniu te same wartości dla Budimexu to odpowiednio PLN 3.35 mld i PLN 105 mln (oczywiście, że można spojrzeć na całość Ferrovialu jako porównanie ale wydaje mi się, że to odpowiednio oddaje skalę ACS i Dragados).
Jeżeli ktoś chce się wgłębić w finanse grupy to tutaj jest raport roczny http://www.grupoacs.com/ficheros_editor/File/03_accionistas_inversores/03_informe_anual/2008/economic_and_financial_report_of_acs_group_2008.pdf
timmy2000 July 17th, 2009, 02:11 PM Na początek Świerklany i WD522
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-12/IMG_7549.JPG
Widziałem ten obiekt dzisiaj. pasy na jezdni namalowane, chodnik na czerwono, szczota jeździ i szoruje. Czyżby szykowali sie na jakieś huczne otwarcie? ;)
canonier July 17th, 2009, 04:07 PM Widziałem ten obiekt dzisiaj. pasy na jezdni namalowane, chodnik na czerwono, szczota jeździ i szoruje. Czyżby szykowali sie na jakieś huczne otwarcie? ;)
Też tam byłem dzisiaj, mam nawet zdjęcia:
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7664.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7671.JPG
Ale to nie jedyne postępy w Świerklanach, powoli powstaje OUA
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7643.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7644.JPG
Kilka dni temu zaczęli też prace przy rondzie, z którego będzie można wjechać na A1
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7645.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7650.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7652.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7653.JPG
Zaczęli też kopać w miejscu gdzie jeszcze niedawno była ul. Wodzisławska
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7658.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7659.JPG
merdek July 17th, 2009, 04:13 PM A co do dewastacji.
Powiedzcie co stoi na przeszkodzie żeby wynająć firmę która rozbierze to za darmo - wzamian za materiałyodzyskane.
CBA
Wyborcza opisywała przypadek dowódcy któregoś pułku lotnictwa wojskowego, który zrobił to co proponujesz. Wynajął firmę, aby skosiła trawę wokół pasa startowego w zamian za tę trawę. CBA zatrzymało go, gdy wysiadał z samolotu którym wylądował i oskarżyło o defraudację majątku państwowego (trawa).
Nie wymyśliłem tego.
m_p_13 July 17th, 2009, 07:28 PM CBA
Wyborcza opisywała przypadek dowódcy któregoś pułku lotnictwa wojskowego, który zrobił to co proponujesz. Wynajął firmę, aby skosiła trawę wokół pasa startowego w zamian za tę trawę. CBA zatrzymało go, gdy wysiadał z samolotu którym wylądował i oskarżyło o defraudację majątku państwowego (trawa).
Nie wymyśliłem tego.
Aż chce się powiedzieć: Oto Polska Właśnie...
Dzisiaj na Suple Gliwice lali beton na trzy pompy na wschodnim przyczółku/podporze WD 464.
timmy2000 July 17th, 2009, 07:35 PM Alpine zaczeli w tym tygodniu układanie podbudowy bitumicznej w Turzy (niedaleko węzła Gorzyce). Jest tam dość płaski odcinek gdzie nie mieli za dużo prac ziemnych.
http://www.a1.swierklany-gorzyczki.pl/img/galeria/podbudowab563_d.jpg
zdjęcie ze strony projektu
Bobiczek July 18th, 2009, 01:29 AM CBA
Nie wymyśliłem tego.
wiesz że to skrajny przypadek - potwierdzający regułę.
Ja całkiem o czymś innym piszę.
Nie wolno - pod groźbą karną - potwierdzać nieprawdy, bądź fałszować dokumentację budowlaną.
Gadamy o różnych sprawach.
Poznam jak się wkleja i nie tylko swoich racji obronię - pokażę Wam jak te procesy przetargowe się odbywają.
Chyba ciut mi wierzcie w kontekście Stolarzowic - w których dzisiaj jest zastój.
Pomyślcie logicznie!
Dlaczego taki stan jest?
Co?
Boją się ludzi?
Nie!
Boją się procedur niejasnych i nieprawnych..........
Jaka szkoda że jeszcze nie mogę wklejać dokumentów.
Ale po niedzieli przysiądę i macie moje słowo że będą.
Obiecuję.
Bobiczek July 18th, 2009, 01:45 AM Witam
Za rozbiórkę odpowiada GDDKiA
oto dowód:
http://i303.photobucket.com/albums/nn137/oaktrees1969/Macijowpolmexlipiec/piekary%20lipiec/DSC03269.jpg
A wg tego meliniarza/złomiarza jak tylko coś zaczynają robić, to pan z budynku z warsztatem dzwoni po policje czy innych świętych.
pozdrawiam
wiesz kiedy ta tablica się pojawiła?
Po tygodniu interweniowania.
I nie jest związana z budową A1 - tylko rozbiórka jest związana "z telefonami mieszkańców że grozi zawaleniem"(ciekawe - dopiero tam mieszkali ludzie.) A meliniarz - złomiarz oficjalnie jest zatrudniony przez wykonawcę rozbiórki jako dozorca - obowiązkowy przy tego typu pracach przez wykonawcę.
I jeszcze jedno.
Jeżeli ustalimy z góry - że każdy post niespecjalnie wygodny poprawny w procesie budowania autostrad w Polsce ma zostać odebrany przez forumowiczów jako zamach - to nie ma problemu. Albo rozmawiamy uczciwie i konkretnie o aspektach związanych z budową - albo przyjmujemy racje tylko wygodne. Jak w komunie [Bńców[/B]
Bobiczek July 18th, 2009, 02:48 AM No dobrze. Ale jak to się ma do Waszej sprawy ?
gadamy o całkowitym procesie budowania?
Nasz sprawa to pisma które udowadniają że inwestycje dla kraju strategiczne są przygotowywane-
1 niechlujnie
2 z pominięciem prawa
3 ze szkodą dla obywatela (nie zaangażowanego w proces inwestycyjny)
4 generujące niepotrzebne koszty
5 nie uwzględniające dyrektyw Unijnych - współfinansującego inwestycję partnera
6 omijających w niewidomym dla nas celów - podstaw prawnych przy realizacji tak ogromnej inwestycji.
niezrozumiały upór od lat - a chyba bardziej niefachowość i nieróbstwo urzędnika odpowiedzialnego za sprawy zależne i będące w jego kompet6encjach.
W niebyt odszedł 4 minister, 3 wojewoda, przy okazji w UW Dyrektor Rozwoju Regionalnego - nie bądźcie skrótowo dyskutujący - tylko pomyślcie o nas - którzy próbowali pewne rozwiązania podsuwać, proponować od lat 10.
Niektórzy na forum nawet nie maja takiego długiego stażu - a 10 lat temu malowali świecówką obrazki w bloku technicznym.
Spróbujcie, pomyślcie i wtedy oceniajcie.
Bardzo Was grzecznie i kulturalnie proszę.
kowal 3D July 18th, 2009, 04:57 AM http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7664.JPG
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-17/IMG_7671.JPG
A te zakazy wyprzedzania to po co ustawili? Jest ciągła linia (i to jeszcze sporo wcześniej). Za dużo znaków mieli? Wszędzie muszą tego nawsadzać?
torunczyk July 18th, 2009, 09:54 AM ^^A czy na mostach i wiaduktach nie ma bezwzględnego zakazu wyprzedzania? Chyba że mnie źle uczono bądź przepisy się zmieniły:)
merdek July 18th, 2009, 11:10 AM wiesz że to skrajny przypadek - potwierdzający regułę.
Jeden zatrzymany - tysiąc zastraszonych. Dlatego nikt nie zaryzykuje spokojnej ciepłej posadki, aby zrealizować takie oszczędnościowe pomysły.
Nie wolno - pod groźbą karną - potwierdzać nieprawdy, bądź fałszować dokumentację budowlaną.
Poznam jak się wkleja i nie tylko swoich racji obronię - pokażę Wam jak te procesy przetargowe się odbywają.
Zrób to szybko, bo jak dotąd nikt z nas nie widzi dokumentów, tylko twoje gadanie. Bez pokazania dokumentów zostaniesz takim forumowym marudą, którego wszyscy ignorują. Poniżej opis krok po kroku jak wkleić obrazek aby wszyscy go zobaczyli.
1. Wejdź na imageshack.us (Kliknij http://imageshack.us)
2. Kliknij przycisk "Browse..."
3. Wybierz obrazek, który chcesz wkleić na forum.
4. Kliknij przycisk "start upload!"
5. Zaczekaj aż kolorowe paski dojdą do końca i zmieni się strona.
6. Zaznacz i skopiuj do schowka to, co jest w okienku obok napisu "Direct link to image"
7. Napisz nową wiadomość na forum i wklej do niej to, co skopiowałeś do schowka.
Prościej już chyba nie potrafię wytłumaczyć.
jarzabek July 18th, 2009, 04:33 PM CBA
Nie wymyśliłem tego.
Miało to miejsce w 1 Eskadrze Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowiecki. Takich absurdów jest więcej np. MI za oszczędności w przetargach może mieć problemy z uwagi na zła gospodarkę finansami.
michael_siberia July 18th, 2009, 04:54 PM Eeeeeeeeeeee... kiedy będzie podpisana umowa na A1 Pyrzowice-Piekary?
Luki_SL July 18th, 2009, 11:18 PM ^^Teoretycznie w połowie sierpnia powinni już budować. Jak to wyjdzie od strony technicznej to zobaczymy.
epigon July 18th, 2009, 11:55 PM ^^A czy na mostach i wiaduktach nie ma bezwzględnego zakazu wyprzedzania? Chyba że mnie źle uczono bądź przepisy się zmieniły:)
Oj chyba Ci się pomyliło :D Nigdy nie było takiego przepisu. Na mostach i wiaduktach jest bezwzględny zakaz ZAWRACANIA, a nie wyprzedzania ;)
Marcin - SJZ July 19th, 2009, 09:21 AM wie ktoś, czy w ciągu A1 powstanie WA nad linią kolejową 159? jej przecięcie jest na granicy Łazisk i Gorzyczek
Rafiki July 19th, 2009, 09:29 AM Bobiczek - 10 lat? A cóż to jest w stosunku do wieku planów A1? Przecież nie nakreślili jej na kolanach w ciągu miesiąca czy dwóch...
O przebiegu trasy było wiadomo od dawna [wczesny PRL], ale zawsze jakoś brakowało kasy na realizację tych planów, ale kopalnie musiały się stosować do zaplanowanej drogi.
Faktycznie, w trakcie przystępowania do realizacji planów dokonano drobnych [w skali całego Państwa] zmian.
Koniar July 19th, 2009, 10:00 AM Narazie z wycieczką rowerową się wstrzymam ;P Pogoda się zwala coraz bardziej, raz jest upał mega, że łatwo o udar, a raz pada na całego xP
inter10 July 19th, 2009, 10:59 AM wie ktoś, czy w ciągu A1 powstanie WA nad linią kolejową 159? jej przecięcie jest na granicy Łazisk i Gorzyczek
Nie powstanie.
Bobiczek July 19th, 2009, 08:38 PM Jeden zatrzymany - tysiąc zastraszonych. Dlatego nikt nie zaryzykuje spokojnej ciepłej posadki, aby zrealizować takie oszczędnościowe pomysły.
Zrób to szybko, bo jak dotąd nikt z nas nie widzi dokumentów, tylko twoje gadanie. Bez pokazania dokumentów zostaniesz takim forumowym marudą, którego wszyscy ignorują. Poniżej opis krok po kroku jak wkleić obrazek aby wszyscy go zobaczyli.
1. Wejdź na imageshack.us (Kliknij http://imageshack.us)
2. Kliknij przycisk "Browse..."
3. Wybierz obrazek, który chcesz wkleić na forum.
4. Kliknij przycisk "start upload!"
5. Zaczekaj aż kolorowe paski dojdą do końca i zmieni się strona.
6. Zaznacz i skopiuj do schowka to, co jest w okienku obok napisu "Direct link to image"
7. Napisz nową wiadomość na forum i wklej do niej to, co skopiowałeś do schowka.
Prościej już chyba nie potrafię wytłumaczyć.
jest prosto - bardzo dziękuję, skorzystam żeby nie zostać marudą:)
Bobiczek July 19th, 2009, 09:51 PM Bobiczek - 10 lat? A cóż to jest w stosunku do wieku planów A1? Przecież nie nakreślili jej na kolanach w ciągu miesiąca czy dwóch...
O przebiegu trasy było wiadomo od dawna [wczesny PRL], ale zawsze jakoś brakowało kasy na realizację tych planów, ale kopalnie musiały się stosować do zaplanowanej drogi.
Faktycznie, w trakcie przystępowania do realizacji planów dokonano drobnych [w skali całego Państwa] zmian.
masz rację, było wiadomo od 1999r zgodnie z ówczesną decyzją wojewody i ministra MSWiA (zastąpionego później ministrem budownictwa a dzisiaj ministrem infrastruktury)
Tylko jeden ówczesny "baran z innymi baranami" kolesiowsko-politycznie spróbował ją zmienić uchwałą nie będącej stroną w procesie inwestycyjnym Radą Miasta w 2002 roku.
I nie załatwiając niczego dobrego spowodował konflikt, zaognienie i dzisiejsze perturbacje.
A czy ten przebieg zatwierdzony w 1999r był taki naprawdę słusznie zrobiony?
Okazuje się że nie koniecznie.
Skąd w Tobie pewność że decyzja urbanistyczna podjęta w 1999r była dobra i nie mogła być inna?
Mogła być, wierz mi........
Budda July 19th, 2009, 10:08 PM (.........)
Jak nie wiadomo o co chodzi to .. wiadomo o co chodzi....
albo za mało zapłacili, albo tego akurat nie wykupili ... nie ma co komentować .... na zdrowie !! :cheers:
Piwosz July 19th, 2009, 11:00 PM Jak nie wiadomo o co chodzi to .. wiadomo o co chodzi....
albo za mało zapłacili, albo tego akurat nie wykupili ... nie ma co komentować .... na zdrowie !! :cheers:
Już może jednak bez przesady, nie można mieć do wszystkiego takiego podejścia. Wszyscy dobrze wiemy, że różne instytucje państwowe mają czasem dość luźne podejście do przepisów itd. Więc skąd to przekonanie, że w tym konkretnym wypadku z pewnością mieli rację, a osoby protestujące jej nie mają?
michael_siberia July 19th, 2009, 11:01 PM Jak wygląda sytuacja na Sośnicy?
timmy2000 July 20th, 2009, 12:01 AM Jak nie wiadomo o co chodzi to .. wiadomo o co chodzi
jak nie wiadomo o co chodzi to się nie komentuje. jest wątek na forum Muratora, w którym można sie zapoznać ze sprawą, a nie budować swój pogląd na doniesieniach z prasy
...nie ma co komentować...
na pewno jest co komentować, ale IMO to nie jest wątek na rozdrapywanie tej sprawy..
Rafiki July 20th, 2009, 11:38 AM masz rację, było wiadomo od 1999r zgodnie z ówczesną decyzją wojewody i ministra MSWiA (zastąpionego później ministrem budownictwa a dzisiaj ministrem infrastruktury)
Tylko jeden ówczesny "baran z innymi baranami" kolesiowsko-politycznie spróbował ją zmienić uchwałą nie będącej stroną w procesie inwestycyjnym Radą Miasta w 2002 roku.
I nie załatwiając niczego dobrego spowodował konflikt, zaognienie i dzisiejsze perturbacje.
A czy ten przebieg zatwierdzony w 1999r był taki naprawdę słusznie zrobiony?
Okazuje się że nie koniecznie.
Skąd w Tobie pewność że decyzja urbanistyczna podjęta w 1999r była dobra i nie mogła być inna?
Mogła być, wierz mi........
Nie mówiłem o decyzjach z roku 99 tylko o pierwotnych planach dotyczących autostrady, którą dziś nazywamy A1, a wtedy bodajże Trasa Północno-Południowa czy cuś.
Bobiczek July 20th, 2009, 02:41 PM Nie mówiłem o decyzjach z roku 99 tylko o pierwotnych planach dotyczących autostrady, którą dziś nazywamy A1, a wtedy bodajże Trasa Północno-Południowa czy cuś.
to może inaczej - weź PRL-owskie stare atlasy samochodowe z lat 70-tych tam są kreski "planowanych autostrad"
Pooglądaj i zweryfikuj z dzisiejszymi - kiedy myśli się po dzisiejszemu o rozwoju lotniska w Pyrzowicach i całym GTL-u, popatrz na rozwój w międzyczasie infrastruktury miast, na ekspansję zagranicznych firm budujących produkcję i miejsca pracy - i powiedz szczerze że PRL-owski korytarze autostrad nie maja się czasami w dzisiejszych uwarunkowaniach jak "pięść do nosa"
Rafiki July 20th, 2009, 03:16 PM Może i mają, ale co to ma do tej konkretnej sprawy Stolarzowic?
Urzędnicy nie powinni wydać pozwolenia na budowę na gruntach, przez które planowo ma przebiegać droga.
Niestety takie przypadki się zdarzają [po znajomości, albo przy pomocy łapówki] i wg mnie odpowiedzialność powinni ponosić urzędnicy, którzy wydali owe pozwolenie; patrz na pieczątkę oraz podpis.
Plany stare, ale jare, m.in. w regionach kopalnianych, w których kopalnie muszą znać plany drogowe.
m_p_13 July 20th, 2009, 08:54 PM Jak wygląda sytuacja na Sośnicy?
A na Suple Gliwice:
Masa jest dociągnięta na G1 jakie 50 metrów od obiektu WD 467c_2, czyli na nitce od Pszczyńskiej do węzła i jakie 250-300 metrów od WD 467c_1, czyli na nitce z węzła do Pszczyńskiej. W tym przerwa w masie koło biur budowy AVAX.
Oba wyżej wymienione obiekty są już niepodparte.
Moim zdaniem w ciągu miesiąca będzie się zjeżdżać do biur budowy WD 467c_2, ponieważ trzeba dokończyć mur oporowy. Wykop nowego przebiegu Pszczyńskiej jest już w znacznym stopniu wygrzebany.
WD 467b jedna nitka jest podparta rusztowaniami.
WD 467_1a mur oporowy jest zbrojony i częściowo oszalowany.
WA 466_1, WD 467d zostały już całkowicie pozbawione rusztowań i w większości szalunków.
WD 467c_3 nie podparty, rusztowania nad Pszczyńską w trakcie demontażu.
Zachodnia podpora WD 464 w trakcie zdejmowania szalunków.
Stary kontrakt:
Dociągnięto masę na nitce w stronę Czech pod obiekt WD 470 (estakada nad Moczurami), a na drugiej nitce brakuje około 250 metrów. Oczywiście przerwa na MOP-ie, bo tam będzie beton. Czyli teoretycznie już można dojechać asfaltem z Bełku do A4 (WA 466_2).
Fotki innym razem...
geogregor July 21st, 2009, 02:03 AM ^^
To sie nazywa rzeczowa relacja. Brakuje czegos takiego z odcinka Alpine.
mbiela July 21st, 2009, 06:00 AM nowe zdjecia
http://belk-swierklany.pl/galeria.htm
snowmark July 21st, 2009, 10:25 AM to może inaczej - weź PRL-owskie stare atlasy samochodowe z lat 70-tych tam są kreski "planowanych autostrad"
Pooglądaj i zweryfikuj z dzisiejszymi - kiedy myśli się po dzisiejszemu o rozwoju lotniska w Pyrzowicach i całym GTL-u, popatrz na rozwój w międzyczasie infrastruktury miast, na ekspansję zagranicznych firm budujących produkcję i miejsca pracy - i powiedz szczerze że PRL-owski korytarze autostrad nie maja się czasami w dzisiejszych uwarunkowaniach jak "pięść do nosa"
co nie zmienia faktu że decyzja o a1 w stolarzowicach wydana została tak jak została.
nadal czekamy na zapowiadane dokumenty o których wspominasz.
---
oglądać stare mapy można, co nie zmienia faktu że a1 jest potrzebna. i to cała bez 'dziury' w stolarzowicach.
tego nie zmienisz.
:ohno:
snowmark July 21st, 2009, 10:38 AM mylne masz wrażenie.
Chciałem tylko w skrócie zwrócić Wam uwagę, że na miejscu tej własnie rozbiórki nie ma tablicy, a dozorcą jest bezdomny - którego postawiono i zatrudniono pro forma.
A co do dewastacji.
Ale co by sie stało gdyby podnająć firmę która zajęłaby się sprzedażą odzyskanego choć w częśći majątku?
Złom?
Tam jest drewno z więżby, cegła, ogrodzenia, drzewa, dachówki, okna, drzwi................
Nie znajdzie sie chętny za 20% ceny?
Znajdzie się.
Tylko trzeba chcieć robić to w sposób jak prawdziwy gospodarz dbający o swoje - a nie generować koszty.
czy przypadkiem nie czepiasz się tego do czego 'teoretycznie' przyczepić się można?
czy jeśli wjechałyby firmy rozbiórkowe odzyskujące surowce i mat. budowlane nie pisałbyś o tym że inwestor chce szybciutko rozebrać domy żeby nikt nie przeszkodził.
mam nadzieję że kiedy będą wozili gruz z rozbiórek nie będziesz pisał o tym że pył wysypuje się z wanien na drogę, bo byłoby to już nudne i niepotrzebne.
---
gdzie drwa rąbią tam wióry lecą.
tak zawsze było i chyba będzie.
----
poczekamy, zobaczymy jak sprawa będzie się rozwijać.
jak pisałem wcześniej a1 jest potrzebna.
----
cornee July 21st, 2009, 10:40 AM Budują A1. W Szczejkowicach "obowiązuje" myto
Żeby przejechać przez Szczejkowice, niektórzy płacą 20 zł robotnikowi obsługującemu koparkę. Ten przesuwa wtedy kupkę piasku z drogi i można jechać dalej. Tak do Czerwionki jedzie się migiem, objazdem przez Rybnik prawie godzinę.
Szczejkowice to 1,5 tys. mieszkańców i droga wojewódzka nr 924 (ul. Gliwicka). Jeśli miejscowy nie prowadzi rodzinnego interesu, jak Józef Prucheński, który ma warsztat samochodowy przy Gliwickiej, to drogą wojewódzką jeździ do pracy w Żorach lub w drugą stronę w Czerwionce-Leszczynach. Albo jeszcze dalej - jak Adam Rudner, który jest górnikiem w kopalni Szczygłowice.
Dzieci uczą się w Czerwionce, bo w Szczejkowicach są tylko podstawówka i oddział przedszkolny. Dla młodzieży nie ma kompletnie nic, więc rozrywki też szukają w Czerwionce. Tam też na zakupy jeżdżą ci, którym nie starczają trzy szczejkowickie spożywczaki. W Czerwionce, która jest siedzibą gminy, załatwia się też sprawy urzędowe. Na szczęście 23 lata temu ludzie ze Szczejkowic postawili we wsi kościół. Inaczej byliby teraz odcięci również od Boga.
Na początku lipca Szczejkowice zostały odcięte od świata, czyli od Czerwionki. Drogę nr 924 zamknięto tuż za wsią z powodu budowy autostrady A1 (Bełk - Świerklany). Na rok. - Przesrane mam. Muszę wyjeżdżać pół godziny wcześniej z domu, żeby zdążyć do pracy. I nigdy nie wiem, czy nie utknę w korku, bo trafię na tiry i autobusy - mówi górnik Rudner.
Ludzie, którzy mieszkają przy Gliwickiej i nie muszą codziennie jeździć w kierunku Gliwic, cieszą się, bo skończył się hałas samochodów. - Mogliby tylko lepiej oznakować objazdy. Siedzimy w kuchni, skąd wychodzą okna na ulicę, i liczymy, ile aut zawraca. Dziennie można naliczyć kilkadziesiąt, tiry, kilka dni temu samochód z końmi na przyczepce. Żeby chociaż tam było jak nawrócić. Trzeba cofać - opowiadają miejscowi.
Za spokój ludzi z Gliwickiej płacą ludzie z ul. Palowickiej i cała wieś Palowice, przez którą kierowcy zrobili sobie objazd, choć oficjalnie wytyczono go przez Rybnik. - Zmierzyłem czas. Droga przez Rybnik do Czerwionki zajmuje 55 minut. Normalnie trwała pięć. Przez Palowice 25 minut. Lepiej się nam dzisiaj jeździ rowerami - mówi Ryszard Bluszcz, sołtys Szczejkowic.
Sołtys obawia się o to, co będzie od początku roku szkolnego. - Dzieci jeżdżą gimbusem. Nie pozwolimy, żeby wlokły się przez Rybnik - mówi.
Wieś już sobie wywalczyła, żeby przez Palowice nie mogły jeździć auta o ciężarze powyżej 3,5 tony. - Tiry i tak jeżdżą, czasem pięć naraz, aż się domy trzęsą, a policji tu nie widać - narzekają Bogdan Brocki z Palowic i jego syn Bogdan z Palowickiej. - To droga powiatowa, nie na taki ciężar. Nie była utwardzana, asfalt położony jest na piasku. Po roku będzie dziurawa, kto ją będzie naprawiał? Do tego wąska, nie da się wyminąć z tirem, a rowerem strach jechać, czy nie wciągnie pod koła.
Mieszkańcy przegrali najważniejszą walkę. Mimo protestów i gróźb zablokowania budowy A1 nie powstał objazd typu by-pass. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, jak wyjaśnia jej rzeczniczka Dorota Marzyńska, nie zgodziła się, bo nie jest właścicielem gruntów. - Drugim powodem jest głęboki wykop potrzebny do usytuowania tam przepustu ekologicznego - dodaje rzeczniczka.
Niektórzy znaleźli na razie inne wyjście. - Myto! - mówią. - Wystarczy dać robotnikowi obsługującymi koparkę 20 zł. Przesunie za to kupkę piasku z drogi i można jechać jak dawniej.
Zaletą Szczejkowic było położenie w lasach, na terenach niedotkniętych szkodami górniczymi. Węgiel zalega tu za głęboko, by go wydobywać. Autostrada w planie rozwoju sołectwa nazywana była szansą dla wsi. Wyłączenie z ruchu lokalnych dróg i równocześnie dogodne połączenie miały przyczynić się do rozwoju budownictwa mieszkalnego, zahamować spadek liczby mieszkańców. Na razie Józef Prucheński stracił połowę klientów i nie widzi dla siebie przyszłości nawet po otwarciu Gliwickiej. Kto będzie zjeżdżał do warsztatu przy nieruchliwej ulicy?
- Pani chociaż zarobi, bo ludzie muszą się na miejscu zaopatrywać - zagaduję w spożywczaku. - A gdzie tam! Kiedyś miałam klientów ze Stanowic i innych wsi wkoło, od których jesteśmy teraz odcięci. Cóż poradzić, inaczej budować się nie da. Byleby się uwijali z tą autostradą.
Źródło: http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,6842084,Buduja_A1__W_Szczejkowicach__obowiazuje__myto.html
michael_siberia July 21st, 2009, 11:48 AM Jest to już na ogólnopolskiej Gazecie, w dziale gospodarczym.
No i doczekaliśmy się pierwszego w kraju płatnego przejazdu PRZEZ autostradę. :ohno:
TJ-Cracow July 21st, 2009, 03:46 PM powiedz szczerze że PRL-owski korytarze autostrad nie maja się czasami w dzisiejszych uwarunkowaniach jak "pięść do nosa"
Najważniejsze że od dziesiątek lat te korytarze się nie zmieniają, i ludzie wiedzą gdzie nie należy się budować. Budując w innym miejscu, wyburzymy domy uczciwym ludziom którzy budowali się w miejscu gdzie nie było nic w planach. Budując w starych korytarzach, wyburzymy domy cwaniakom którzy wybudowali się mimo rezerwy i powinni pójść za to siedzieć a domy powinny pójść pod młot bez rekompensaty.
Oczywiście o nielegalności takiej budowy powinien rozstrzygać sąd, a winni wydania PnB w pasie rezerwy ponosić karę.
WuJeK_WilQ July 21st, 2009, 04:50 PM Natchniony artykułem w gazecie postanowiłem zobaczyć jak wygląda ta droga w Szczejkowicach :D Podczas mojego krótkiego pobytu zawracało tam z 5 samochodów przedstawicieli handlowych , GPS wprowadził ich w dół :D
Jak widać na zdjęciach droga jest już całkowicie nie przejezdna , a zza sterty piachu wyłania się samochód ochrony D: widać wzięli sobie do serca ten materiał dziennikarzy : P
Odwiedziłem również ulicę Rybnicką w Żorach oraz Wodzisławską , na Wodzisławskiej widać już powoli SPO niestety zdjęć z tamtych miejsc brak , nie ma gdzie tam auta za bardzo zaparkować ;s
http://i34.photobucket.com/albums/d117/WiLQ15/Autostrada/IMG_1250.jpg
http://i34.photobucket.com/albums/d117/WiLQ15/Autostrada/IMG_1251.jpg
http://i34.photobucket.com/albums/d117/WiLQ15/Autostrada/IMG_1252.jpg
http://i34.photobucket.com/albums/d117/WiLQ15/Autostrada/IMG_1253.jpg
http://i34.photobucket.com/albums/d117/WiLQ15/Autostrada/IMG_1254.jpg
paulo_rc_fan_gliwice July 21st, 2009, 04:56 PM Film z lotu nad budową węzła "Gliwice-Sośnica" (A1-A4-DK44) wyemitowany na ITV GLIWICE
http://www.telewizja.gliwice.pl/artykul.php?id=1970
timmy2000 July 21st, 2009, 05:27 PM Najważniejsze że od dziesiątek lat te korytarze się nie zmieniają... [itd.]
kolejny niewtajemniczony w sprawę Bobiczka :]
Patryjota July 21st, 2009, 06:04 PM - Pani chociaż zarobi, bo ludzie muszą się na miejscu zaopatrywać - zagaduję w spożywczaku. - A gdzie tam! Kiedyś miałam klientów ze Stanowic i innych wsi wkoło, od których jesteśmy teraz odcięci. Cóż poradzić, inaczej budować się nie da. Byleby się uwijali z tą autostradą.
Źródło: http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,6842084,Buduja_A1__W_Szczejkowicach__obowiazuje__myto.html
Bawo dla tej pani za podejście Gdaka powinna nagradzać takich ludzi - nareszcie ktoś nie narzeka że budują
kalle_sg July 21st, 2009, 08:25 PM Bawo dla tej pani za podejście Gdaka powinna nagradzać takich ludzi - nareszcie ktoś nie narzeka że budują
O, bez przesady. Sporo ludzi nie narzeka. Pani jednak i tak należy się nagroda - mimo, że nie narzeka, udało jej się dostać do mediów ;)
m_p_13 July 21st, 2009, 08:28 PM Film z lotu nad budową węzła "Gliwice-Sośnica" (A1-A4-DK44) wyemitowany na ITV GLIWICE
Koledze lotnikowi polecam szczególnej uwadze WD 464 (ostatni obiekt w stronę Sośnicy - ten z białym dźwigiem kratownicowym), oraz WD 467a (A4 w stronę Katowic - z trzema parami pomarańczowych podpór w pasie A4).
Pomogę też nazwać/określić obiekty widoczne na fotkach. :)
Pakiet fotek 35,57MB z dzisiaj i dwie z wczoraj.
http://odsiebie.com/pokaz/4338604---1d99.html
A drogi zamyka się na czas budowy po to, aby postronni po łbach :bash: czymś spadającym nie dostali, tudzież nie :ohno: plątali się pomiędzy maszynami...
Czyli dla ICH bezpieczeństwa!
WuJeK_WilQ July 21st, 2009, 08:33 PM ^^
fakt ale mogli by zorganizować jakiś sensowniejszy objazd widział byś minę tych ludzi którzy przyjechali za mną w Szczejkowicach i pytali się o przejazd , bo trzeba spory hektar pokonać jadąc objazdem .
paulo_rc_fan_gliwice July 21st, 2009, 08:37 PM ^^^^ Co do w/w obiektów były po za zasięgiem podczas tego wypadu. Nie wykluczam że zostanie przeprowadzony nalot brakujących terenów. Na 100% gdy już będzie wszystko gotowe wykonam kilka lotów - pod warunkiem żę nie będzie lało, wiało i mrozu.
Pytanie laika - jaki jest planowy termin zakończenia budowy??
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.rcfangliwice.apnet.pl/
mbiela July 21st, 2009, 08:56 PM Pytanie laika - jaki jest planowy termin zakończenia budowy??
29.11.2009
http://www.a1-pyrzowice-sosnica.pl/odcinek-i
m_p_13 July 21st, 2009, 09:12 PM ^^
fakt ale mogli by zorganizować jakiś sensowniejszy objazd widział byś minę tych ludzi którzy przyjechali za mną w Szczejkowicach i pytali się o przejazd , bo trzeba spory hektar pokonać jadąc objazdem .
Wystarczy się ustawić w okolicach szlabanu przy Rabenie i policzyć, ile aut musi się wrócić. Ocenić ich kulturę przy okazji by można było...
Niestety J&P AVAX nie wykazał się w temacie oznaczenia objazdu dla węzła Sośnica.
Tablice kierujące w ulicę Okrężną i do okolicznych firm przy Pszczyńskiej nie mówią, że dalej nie ma przejazdu, więc ludziska się pchają.
GPS też swoje robi.
Nie mówiąc już o cwaniactwie i chamowatości okolicznych ludków (patrz: białe Audi SG... - skóra, fura i komóra i dwóch "kulturalnych" inaczej oraz czarne Audi SR... i potrącony ochroniarz).
Problemy z objazdami są codziennością na każdej budowie drogi, tutaj chyba nic się nie da zrobić tak, aby wszyscy byli zadowoleni...
Bobiczek July 21st, 2009, 10:59 PM Najważniejsze że od dziesiątek lat te korytarze się nie zmieniają, i ludzie wiedzą gdzie nie należy się budować. Budując w innym miejscu, wyburzymy domy uczciwym ludziom którzy budowali się w miejscu gdzie nie było nic w planach. Budując w starych korytarzach, wyburzymy domy cwaniakom którzy wybudowali się mimo rezerwy i powinni pójść za to siedzieć a domy powinny pójść pod młot bez rekompensaty.
Oczywiście o nielegalności takiej budowy powinien rozstrzygać sąd, a winni wydania PnB w pasie rezerwy ponosić karę.
zgadzam się z Tobą w 101%
tyle że dzieje się akurat zgoła inaczej:nuts:
TJ-Cracow July 22nd, 2009, 10:59 AM Masz rację, sam mam działkę w pasie gierkowskiej rezerwy, tylko że w latach 90tych drogę przesunięto a teraz z powrotem wróciła w planach na dawny ślad. Całe szczęście, że z innych powodów nie dostałem WZ (park krajobrazowy), bo bym teraz żył w świadomości że za nieokreślone ileś lat zburzą mi dom, ale nie wiadomo za ile lat bo termin budowy się przeciąga. Dlatego konsekwencja w trzymaniu rezerw jest potrzebna, bo człowiek chce wiedzieć na czym stoi.
cactusek July 22nd, 2009, 03:32 PM Film z lotu nad budową węzła "Gliwice-Sośnica" (A1-A4-DK44) wyemitowany na ITV GLIWICE
czy ktos jeszcze wierzy w ten listopad?
Luki_SL July 22nd, 2009, 03:41 PM ^^Ja wierzę;) Przynajmniej że otworzą łącznice potrzebne do obsługi relacji na Czechy.
WuJeK_WilQ July 22nd, 2009, 04:05 PM czy ktos jeszcze wierzy w ten listopad?
Będzie otwarty :P pracownicy ciężkiego sprzętu mają wytyczne że do października ma być zakończenie prac betonowych etc ogólnie działania ciężkiego sprzętu . Powiem więcej na budowie odcinka od Sośnicy do Gorzyczek nie stoi już nic na drodze więc pewnie w miarę szybko się uwiną ; P i będzie można sobie pośmigać : D haha KMP w Żorach będzie musiała zakupić sobie radiowozy nieoznakowane xD żeby po A1 śmigać miejmy nadzieję że ich przetargi będą się przeciągać jak przetargi na budowę dróg : ) no chyba że owe posiadają :< What a shame : P
moll July 22nd, 2009, 06:46 PM Witam
Dzisiaj postanowiłem objechać sobie odcinek Sośnica- Maciejów. Zaczynamy od południa.
W okolicach mostów kolejowych aż do giełdy nic szczególnego się nie dzieje, wręcz zaczął ładnie odhumusowany pas zarastać świerzym zielskiem i trawą. Jedynie przerzucają bodajże gazociągi (kilku pracowników i jedna koparka)
http://img25.imageshack.us/img25/9100/zdjcie143y.jpg
Głowne prace zaczynają się od giełdy na północ.
Po przekroczeniu ulicy Kujawskiej trafiłem na wielkie wykopy, dużo pracującego sprzętu i sporo ludzi.
Pracują tu też 2 palownice które szykują już pale pod małą estakadę.
http://img25.imageshack.us/img25/4113/zdjcie145.jpg
http://img25.imageshack.us/img25/7492/zdjcie144w.jpg
http://img210.imageshack.us/img210/5608/zdjcie148.jpg
http://img176.imageshack.us/img176/2289/zdjcie149.jpg
Na Odrowążów już prawie kończą betonowanie przyczółków WA459 po obu stronach (południowy jest już cały zalany, a na północnym zbroją i szykują się do szlowania drugiej części. Tutaj tez spotkałem dużo "osób w krawatach" o których troszkę później.
POŁUDNIOWY
http://img176.imageshack.us/img176/8044/zdjcie151v.jpg
PÓŁNOCNY
http://img204.imageshack.us/img204/2615/zdjcie150r.jpg
http://img122.imageshack.us/img122/6451/zdjcie152.jpg
W oddali tory pod dużą estakadą
http://img198.imageshack.us/img198/7214/zdjcie153w.jpg
Dojechałem też do dużej estakady (458) o czym informuje poniższa tablica
http://img513.imageshack.us/img513/7182/zdjcie156.jpg
Jednak jak się zbliżyłem na miejsce robót, to zaraz dobiegło do mnie 2 ochroniarzy i zaczęli mnie wyganiać z placu budowy. Z jednym z nich udało mi się zamienić parę zdań i dowiedziałem się, że przyjechali jacyś ważni ludzie - szefostwo ("osoby w krawatach") z Czech, Słowacji i Niemiec. Nie miałem więc szans na wyciągnięcie telefonu (żeby zrobić fotki). Zauważyłem tylko sporo sprzętu w tym 2 funkiel nówki palownice (jeszcze nie miały nawet błota na gąsienicach) kilka dźwigów i koparki. W tle rozwijali namioty, baldachimy, rozpalali grile i coś tam pichcili dla "krawatów".
Okolice Chorzowskiej także zaczęły się zmieniać - dużo ziemi zostało juz przewalone.
Na koniec pojechałem też w okolice węzła Maciejów, ale jak podjeżdżałem pod plac budowy to zauważyłem jakieś namioty i zaraz pojawili się ochroniarze - wywnioskowałem że też tutaj szykuje się jakaś impreza, a więc nawróciłem i pojechałem dalej. Plac budowy też tutaj jest dosyć wielki.
I to tyle z dzisiejszej mojej wyprawy. Zdjęć mało, ale sytuacja nie pozwoliła na więcej. Po weekendzie przejadę się jeszcze raz po całym odcinku i wtedy postaram się już obfocić wszystko dokładniej.
Pozdrawiam
m_p_13 July 22nd, 2009, 08:16 PM Supeł Gliwice...
Wszyscy twierdzą, że podana powyżej data jest realna, tylko mało kto w to wierzy...
Dzisiaj miały miejsce dwa istotne zdarzenia:
Zaczęto lać masę na ulicy Granicznej w jej nowym przebiegu. Jest to istotne z tego względu, że pod starą Graniczną trzeba dokończyć przepust, który leci już pod Pszczyńską i za WD 467b. Brak tego kawałka przepustu blokuje sypanie nasypu na południe od WD 467b z powodu braku możliwości odprowadzenia wód opadowych i gruntowych. Kilka fotek tego obiektu od południa i z Pszczyńskiej od zachodu.
WD 464 zaczęto ustawiać północny łuk od zachodniej podpory. Ciekawe fotki. Porównajcie na fotkach wielkość ludzi i konstrukcji.
Po stronie południowej A4 większość jezdni posiada lub jest w trakcie układania korytek do spustu deszczówki.
Na węźle widziano osobówkę z Gdaki Katowickiej.
http://odsiebie.com/pokaz/4362880---d367.html 44MB
PS:
Pomiędzy węzłem Sośnica a torami kopalni Sośnica zaczęła działać jakaś koparka i wozidło z kontraktu Maciejów-Sośnica...
timmy2000 July 22nd, 2009, 10:35 PM o twardych negocjacjach mieszkańców gminy Mszana z Alpine :]
http://mszana.ug.gov.pl/wiesci_gminne/33_3_pdf.pdf
John.Taylor July 23rd, 2009, 02:46 AM http://img154.imageshack.us/img154/1968/dsc01415v.jpg
http://img154.imageshack.us/img154/2886/dsc01416v.jpg
http://img100.imageshack.us/img100/4439/dsc01417f.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/975/dsc01418z.jpg
No i tak to wygląda, jak się autobusem jedzie.
Wreszcie cuś na kształt postępu widać...
Następne zdjątka będa dopiero po urlopie.
m_p_13 July 24th, 2009, 07:27 PM Supeł Gliwice:
Nowy przebieg Pszczyńskiej od WD 467c_3 do wykopu przykryty jedną warstwą masy.
Wykop Pszczyńskiej wygrzebany prawie w całości, pozostał jeszcze tylko przejazd do biur budowy i firm.
L1/L2 GRZ (góra robót ziemnych), kanalizacja, mrozówka.
A1 nasyp pomiędzy WA 466_1 i WA 465 końcówka sypania, zwożą elementy kanalizacji.
Ulica Graniczna ruch częściowo nowym asfaltem na nowym przebiegu, jeszcze jakieś poszerzenia ryją...
http://odsiebie.com/pokaz/4402125---0110.html 17,34MB
oaktrees1969 July 24th, 2009, 09:45 PM Ladies and gentelman
W poniedziałek 27 lipca 2009r o godzinie 10 w Urzędzie Wojewódzkim w Katowicach zostanie podpisana umowa na budowę autostrady A1 na odcinku Piekary Śląskie - Pyrzowice.
link:
http://www.katowice.uw.gov.pl/urzadkatowice.php?biuro_prasowe/plan_pracy/2009-07-27
pozdrawiam
oaktrees1969 July 24th, 2009, 09:46 PM Ladies and gentelman
W poniedziałek 27 lipca 2009r o godzinie 10 w Urzędzie Wojewódzkim w Katowicach zostanie podpisana umowa na budowę autostrady A1 na odcinku Piekary Śląskie - Pyrzowice.
link:
http://www.katowice.uw.gov.pl/urzadkatowice.php?biuro_prasowe/plan_pracy/2009-07-27
pozdrawiam
geogregor July 24th, 2009, 09:54 PM http://img100.imageshack.us/img100/4439/dsc01417f.jpg
No i tak to wygląda, jak się autobusem jedzie.
Wreszcie cuś na kształt postępu widać...
Następne zdjątka będa dopiero po urlopie.
Dzieki za fotki.
Widac tutaj ze plyta wiaduktu bedzie miala konstrukcje betonowa a tylko luk bedzie stalowy. Przynajmniej tak mi sie wydaje patrzac na fotki.
Przydaloby sie jeszcze troche fotek ajk tam idzie budowa tego duzgo mostu w Mszanie. Dalej tak slamazarnie?
wojtor July 24th, 2009, 10:37 PM W poniedziałek 27 lipca 2009r o godzinie 10 w Urzędzie Wojewódzkim w Katowicach zostanie podpisana umowa na budowę autostrady A1 na odcinku Piekary Śląskie - Pyrzowice.
pozdrawiam
Wreszcie. Po ponad 13 miesiącach
michael_siberia July 25th, 2009, 12:32 AM Ciekawe, czy podadzą nam powody aż takiego opóźnienia. Przecież kontrola w UZP zakończyła się razem z kontrolami na obwodnicy Serocka (61) i na AOMM (A2), a te dwie inwestycje mają już status "w budowie". Teraz pozostaje nam modlić się, aby zjazdy z węzła Pyrzowice po otwarciu autostrady nie prowadziły w pole.
wojtor July 25th, 2009, 06:46 AM Na odcinku autostrady A1, który połączy Piekary Śląskie z Maciejowem, trwają prace przygotowujące teren pod wjazd ciężkiego sprzętu. Według zapewnień Doroty Marzyńskiej, specjalistki do spraw komunikacji społecznej z katowickiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, już w przyszłym tygodniu na teren budowy wjadą pierwsze spychacze, koparki i dźwigi.
To jednak nieco później niż zapowiadano. Na podstawie umowy, którą w połowie czerwca podpisano w Śląskim Urzędzie Wojewódzkim, prace budowlane przy odcinku miały ruszyć już na początku lipca, a przynajmniej takie zapowiedzi słyszeliśmy z ust przedstawicieli GDDKiA.
- W ciągu miesiąca od podpisania umowy wykonawca ma obowiązek dopełnić kwestii formalnych, po czym otrzymuje polecenie rozpoczęcia robót. Firma Dragados SA miała więc czas do 16 lipca - wyjaśnia Marzyńska.
Autostrada A1 na odcinku między Piekarami a Maciejowem będzie przebiegać przez Bytom, a także Zabrze, Gliwice i Zbrosławice. - Prace na ponad 20-kilometrowym odcinku będą prowadzone w wielu miejscach jednocześnie - zapowiada Dorota Marzyńska. Do końca 2011 roku na tym odcinku powstanie 31 obiektów inżynierskich, w tym siedem wiaduktów drogowych, 19 wiaduktów autostradowych, most, przejście dla zwierząt, trzy wiadukty kolejowe, trzy węzły autostradowe oraz dwa MOP-y, czyli Miejsca Obsługi Podróżnych. Łączna wartość inwestycji to 1 mld 259 mln zł.
Zakres koniecznych prac i koszt budowy autostrady między Piekarami a Maciejowem nie robią większego wrażenia na grupce stolarzowiczan, według których podpisanie umowy z wykonawcą było bezprawne.
- Umowę z hiszpańską spółką podpisano na podstawie przepisów wyssanych z palca - denerwują się mieszkańcy Stolarzowic południowych, na czele z Piotrem Gajdzikiem, którzy od lat walczą o to, by oddalić autostradę od swoich domów i posesji. - Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad podpisała umowę na podstawie decyzji z 2005 roku, ponieważ jest ona w całości ważna - odpowiada na zarzuty mieszkańców Marcin Hadaj z GDDKiA w Warszawie.
Mimo zapewnień ministerstwa infrastruktury sprzed niemal dwóch miesięcy o równorzędnym traktowaniu wszystkich wariantów przebiegu autostrady po zapadnięciu korzystnego dla stolarzowiczan wyroku w Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym w Warszawie, od początku nikt nie traktował ich propozycji poważnie. Z kilku powodów. Po pierwsze, przeprowadzono już wycinkę lasów na odcinku odpowiadającemu przebiegowi południowemu trasy. Po drugie, GDDKiA wykupiła już większość gruntów pod budowę A1 na terenie Stolarzowic. A po trzecie, wszczęto procedurę wywłaszczeniową w stosunku do kilku działek.
Wygląda więc na to, że los buntujących się stolarzowiczan jest przesądzony i nie pomoże im nawet skarga do Komisji Europejskiej, dotycząca faktu, że obowiązujący fragment autostrady przechodzi przez obszar Natura 2000.
Nawet jeśli Komisja Europejska przyjmie skargę, to proces jej rozpatrywania nie wstrzyma prac budowlanych. - W chwili obecnej czekamy na decyzję wojewody śląskiego, dotyczącą wywłaszczenia kilku działek. Pierwszych decyzji spodziewamy się w połowie sierpnia - informuje Dorota Marzyńska. - Cały czas mamy jeszcze nadzieję, że mieszkańcy ustąpią dobrowolnie i w chwili, kiedy na ich dotychczasowe posesje wjadą robotnicy, nie będzie konieczna interwencja policji - dodaje.
Warto przypomnieć, że w najbliższym czasie powinien również zostać podpisany wart ponad 1,8 mld złotych kontrakt na budowę autostrady A1 z Pyrzowic do Piekar Śląskich. Niespełna 16-kilometrowy odcinek jest ostatnim, jaki w województwie śląskim będzie realizować GDDKiA.
źródło: Bartłomiej Wnuk - POLSKA Dziennik Zachodni (http://slask.naszemiasto.pl/wydarzenia/1027310.html)
Knight_in_Fire July 25th, 2009, 10:30 AM Wychodzi na to, że Stolarzowice podzielą los Rownia czy Mszany. I jeszcze coś: nie wydaje się Wam, że oni bronią tej dzielnicy tak jakby wścieklej?
Luki_SL July 25th, 2009, 03:31 PM Przejeżdżałem dziś przez Bytom w miejscu przecięcia A1 z DK11 oraz przez ul. Celną. Faktycznie sprzętu póki co nie widać, ale wszystko jest przygotowane, nic tylko przywozić koparki;)
John.Taylor July 25th, 2009, 04:15 PM A jak tam idzie budowa tego dużego mostu w Mszanie. Dalej tak ślamazarnie?
TU masz relacje od timmy2000 oraz ode mnie (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=542716&page=177) - zdjęcia te są sprzed 2 miesięcy. Niestety niewiele się zmieniło.
To nad czym teraz intensywnie pracują, to wyrównywanie terenu pod PPO, oraz ubijanie wiodących od niego nasypów łączników - czyli de facto roboty ziemne.
A przypomniałem sobie - może ktoś mnie oświeci:
Dalej to tak wygląda, więc mam pytanko - Na kiego grzyba oni to palują ??
//edit: aha, stabilizacja. Cóż, trochę dziwne miejsce, ale ok. m_p_13 dzięki za odpowiedź.
No to wrzucam te zdjęcia zrobione 6 lipca w miejscowości Mszana.
Widok w stronę Sośnicy
http://www.autostrada-a1.yoyo.pl/foto/09-07-06/IMG_7464.JPG
Knight_in_Fire July 25th, 2009, 04:24 PM Kiedy otworzą wiadukt WD - 522 na ul. Boryńskiej w Świerklanach?
m_p_13 July 25th, 2009, 04:49 PM [URL="http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=542716&page=177"]
Zapewne chodzi o ustabilizowanie gruntu. Podobno tak jest taniej, niż wymieniać grunt do dna w całości. Niestety nie zawsze pomaga, więc nie zawsze bywa taniej...
WD 470 - estakada nad Moczurami: dociągnięto obie nitki asfaltu pod przyczółek, nitkę w stronę Gdańska jeszcze jedna warstwa masy czeka na odcinku jakich 350 metrów na lepszą pogodę. Czyli oprócz PPO Bojków (nawierzchnia betonowa będzie kiedyś) można już A1 od węzła Sośnica do węzła Bełk spokojnie po czarnym dojechać. Gwoli ścisłości PPO też jest na czarno, ale z uskokiem, będzie wylewka betonowa...
Z powodu pogody węzeł w zasadzie dziś nie:ohno: robił.:cheers:
Ale za to się nie kurzy na budowie:)
bezdomny July 25th, 2009, 08:53 PM TU masz relacje od timmy2000 oraz ode mnie (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=542716&page=177) - zdjęcia te są sprzed 2 miesięcy. Niestety niewiele się zmieniło.
To nad czym teraz intensywnie pracują, to wyrównywanie terenu pod PPO, oraz ubijanie wiodących od niego nasypów łączników - czyli de facto roboty ziemne.
//edit: aha, stabilizacja. Cóż, trochę dziwne miejsce, ale ok. m_p_13 dzięki za odpowiedź.
m_p_13 niestety sie myli.
To co widac na zdjeciu jest to zabezpieczenie skarpy na odc wykopowym paloscianka z zelbetowych pali wielkosrednicowych 800 mm. Dlugosc pali ma wynosic 14 m. Maja sie one znajdowac na polce.
txk_pl July 25th, 2009, 09:36 PM m_p_13 niestety sie myli.
To co widac na zdjeciu jest to zabezpieczenie skarpy na odc wykopowym paloscianka z zelbetowych pali wielkosrednicowych 800 mm. Dlugosc pali ma wynosic 14 m. Maja sie one znajdowac na polce.
Chwilka... Czy chodzi o coś takiego jak na tym schematycznym rysunku??
(betonowy pal jest "zakresowany" :)
http://img93.imageshack.us/img93/6548/obrazek1b.jpg
Witam wszystkich po kilkumiesięcznej nieobecności :wave:
Wojtas123 July 25th, 2009, 11:21 PM Wykopy w Rowniu robia niesamowite wrazenie - praktycznie wyglada na to ze stara droga Rybnik - Zory bedzie przebiegala na niezmienionej wysokosci a wiadukt nad A1 bedzie na poziomie starej drogi. W strone Czech na razie zaprzestali robot.
bezdomny July 26th, 2009, 08:07 PM Chwilka... Czy chodzi o coś takiego jak na tym schematycznym rysunku??
(betonowy pal jest "zakresowany" :)
http://img93.imageshack.us/img93/6548/obrazek1b.jpg
Witam wszystkich po kilkumiesięcznej nieobecności :wave:
dokladnie tak :-)
"w gwoli" ciekawosci w tym rejonie, miejscami do dolu konstrukcji jest 19-20 m wykopu od terenu pierwotnego.
paulo_rc_fan_gliwice July 26th, 2009, 11:02 PM Zapraszam do świerzych fot (26.07.2009 godz 19)
Budowa węzła Gliwice-Sośnica część "północna"
Obiekty z lotu ptaka WD 464, WD 467a, WA 465
http://www.rcfangliwice.apnet.pl/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=15&Itemid=53
j-cube July 27th, 2009, 12:12 AM Wielkie dzięki za super fotki - ten węzeł staje się coraz większy jak wyłaniają się następne wiadukty i fragmenty dróg :banana:
txk_pl July 27th, 2009, 12:32 AM Okolice węzła Rowień. Widoczny wiadukt w ciągu ul. Wiśniowej i żelbetowy zbiornik na wodę (być może mała przepompownia)
Widoczny ptaszek jeździ sobie po trzydziestometrowym torowisku ;)
http://img21.imageshack.us/img21/6175/zdjcie008f.jpg
http://img31.imageshack.us/img31/5150/zdjcie007obw.jpg
Luki_SL July 27th, 2009, 08:21 AM ^^Efektowny ten zbiornik, taka mała rotunda;)
snowmark July 27th, 2009, 10:24 AM mam nadzieję że budowa ruszy 'z kopyta'
chociaż wszystkie miasta dookoła na hurra zaczęły budować i remontować drogi (zabrze, bytom, chorzów) i jazda po śląsku zaczyna przypominać wielgachną kręciołę, cieszę się - może moje dzieci będą mogły spokojnie i bez nerwów (czyt. korków) po śląsku jeździć.
pozdrawiam
Grzes987 July 27th, 2009, 10:36 AM Zarząd Budimeksu SA informuje, że w dniu 27 lipca 2009 r. konsorcjum firm Budimex Dromex SA (spółka w 100% zależna od Budimeksu SA) i Mostostal Warszawa SA podpisało z Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Katowicach kontrakt na budowę Autostrady A1 na odcinku Pyrzowice (z węzłem) – Piekary Śląskie (z węzłem), km 474+350 – km 490+427. Liderem konsorcjum, z 90-proc. udziałem, jest Budimex Dromex SA. Partner – Mostostal Warszawa SA – ma 10 proc. udziałów w konsorcjum.
Wartość kontraktu: 1.499.481.847,93 zł netto.
Termin rozpoczęcia robót: nie później niż 30 dni od dnia podpisania umowy.
Termin zakończenia robót: 23 miesiące od daty rozpoczęcia robót (bez wliczenia okresów zimowych – od 15 grudnia do 15 marca).:cheers:
drugastrona July 27th, 2009, 11:08 AM Zarząd Budimeksu SA informuje, że w dniu 27 lipca 2009 r. konsorcjum firm Budimex Dromex SA (spółka w 100% zależna od Budimeksu SA) i Mostostal Warszawa SA podpisało z Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Katowicach kontrakt na budowę Autostrady A1 na odcinku Pyrzowice (z węzłem) – Piekary Śląskie (z węzłem), km 474+350 – km 490+427. Liderem konsorcjum, z 90-proc. udziałem, jest Budimex Dromex SA. Partner – Mostostal Warszawa SA – ma 10 proc. udziałów w konsorcjum.
Termin zakończenia robót: 23 miesiące od daty rozpoczęcia robót (bez wliczenia okresów zimowych – od 15 grudnia do 15 marca).:cheers:
Rozumiem, że za Pyrzowicami kończą się szkody górnicze i teren zurbanizowany, skoro taki krótki okres robót?
Luki_SL July 27th, 2009, 11:18 AM ^^W Piekarach Śląskim tereny o III stopniu szkód górniczych występują również. Zresztą część A1 pójdzie po byłej hałdzie w Pierkarach;)
bebe.2006 July 27th, 2009, 12:00 PM 27.07.2009 - historyczna data: juz nigdy w dziejach ludzkosci nie bedzie podpiana zadna umowa na budowe autostrady w woj. slaskim :)
rafikx July 27th, 2009, 12:04 PM 27.07.2009 - historyczna data: juz nigdy w dziejach ludzkosci nie bedzie podpiana zadna umowa na budowe autostrady w woj. slaskim :)
Oby Twoje słowo w guano się obróciło ;) .
Pozdrawiam
Rafał
triple x July 27th, 2009, 12:05 PM 27.07.2009 - historyczna data: juz nigdy w dziejach ludzkosci nie bedzie podpiana zadna umowa na budowe autostrady w woj. slaskim :)
Mam nadzieję, że jednak się mylisz i powstanie południowa obwodnica GOP (planowana przez włodarzy woj. śląskiego), czyli A44 :)
ilidan July 27th, 2009, 12:05 PM 27.07.2009 - historyczna data: juz nigdy w dziejach ludzkosci nie bedzie podpiana zadna umowa na budowe autostrady w woj. slaskim :)
Nigdy nie mów nigdy. Kto wie co będzie za kilka, kilkanaście lat. A podpisanie umowy na ostatni odcinek A1 na Śląsku rzeczywiście cieszy:)
CodeLukas July 27th, 2009, 12:24 PM Czyli jaki będzie termin zakończenia A1 z Pyrzowic do Piekar Śląskich, czy będzie to jeszcze 2011 rok czy już 2012?
TJ-Cracow July 27th, 2009, 12:26 PM W średniowieczu nawet A1 wydawała się niepotrzebna :) Tak więc nie ma co się zarzekać. Na razie Śląsk jest polskim liderem pod względem infrastruktury drogowej, więc najpierw reszta kraju musi mu dorosnąć do pięt, ale kiedyś i tutaj przydadzą się nowe autostrady.
Luki_SL July 27th, 2009, 12:30 PM Czyli jaki będzie termin zakończenia A1 z Pyrzowic do Piekar Śląskich, czy będzie to jeszcze 2011 rok czy już 2012?
Jeśli prace rozpoczną w sierpniu 2009, to prosto można obliczyć, że po 23 miesiącach budowy będzie to lipiec 2011.
CodeLukas July 27th, 2009, 12:44 PM Jeśli prace rozpoczną w sierpniu 2009, to prosto można obliczyć, że po 23 miesiącach budowy będzie to lipiec 2011.
No tak ale co z okresem zimowym, jeśli bez wliczania to dojdzie pół roku?
Luki_SL July 27th, 2009, 12:47 PM ^^Racja, za bardzo optymistycznie to wziąłem, czyli w tym momencie przełom 2011/12.
CodeLukas July 27th, 2009, 12:51 PM ^^Racja, za bardzo optymistycznie to wziąłem, czyli w tym momencie przełom 2011/12.
Czyli grudzień 2011, czy np. styczeń 2012 ???
Policzyłem sobie, że dzisiaj jest lipiec 2009, to za 23 miesięce będzie czerwiec 2011 + 6 miesięcy przerwy zimowej wychodzi grudzień 2011. Ale czy dobrze policzyłem to niech mi ktoś powie!
duty off July 27th, 2009, 01:08 PM Ciekawe kiedy wybudują S1 od węzła "Pyrzowice" do węzła "lotnisko" tak żebym mógł jakoś wjechac na tą autostradę :)
sławex July 27th, 2009, 01:21 PM Uwaga, utrudnienia na A4!
KRAKÓW. W najbliższych dniach szykują się spore utrudnienia na autostradzie A4 przy gliwickim węźle Sośnica
Jak podaje katowicki oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, w poniedziałek i środę ruch będzie zamykany na jezdni prowadzącej w kierunku Wrocławia, a we wtorek i czwartek na nitce w kierunku Krakowa. Wszystko w związku z podłączaniem do A4 budowanego odcinka autostrady A1 oraz drogi krajowej nr 44. Nad autostradą demontowane będą elementy rusztowania nowego wiaduktu. Zatrzymanie ruchu ma trwać kilkanaście minut, a następnie ruch ma być wznawiany na mniej więcej 50 minut - do czasu, kiedy przejadą wszystkie oczekujące samochody i zniknie zator
http://news.komunikacja.krakow.pl/lokalne/index.php?id=483
michael_siberia July 27th, 2009, 01:32 PM Zarząd Budimeksu SA informuje, że w dniu 27 lipca 2009 r. konsorcjum firm Budimex Dromex SA (spółka w 100% zależna od Budimeksu SA) i Mostostal Warszawa SA podpisało z Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Katowicach kontrakt na budowę Autostrady A1 na odcinku Pyrzowice (z węzłem) – Piekary Śląskie (z węzłem), km 474+350 – km 490+427. Liderem konsorcjum, z 90-proc. udziałem, jest Budimex Dromex SA. Partner – Mostostal Warszawa SA – ma 10 proc. udziałów w konsorcjum.
:applause: :applause: :applause:
Super, ostatnia umowa na śląskiej A1! :cheers:
timmy2000 July 27th, 2009, 01:58 PM Czyli grudzień 2011, czy np. styczeń 2012 ???
Policzyłem sobie, że dzisiaj jest lipiec 2009, to za 23 miesięce będzie czerwiec 2011 + 6 miesięcy przerwy zimowej wychodzi grudzień 2011. Ale czy dobrze policzyłem to niech mi ktoś powie!
^^
czyli do tych toich obliczeń musisz dodać "nie później niż 30 dni od dnia podpisania". mamy koniec lipca, wiec suma sumarum wychodzi koniec stycznia 2012..
CodeLukas July 27th, 2009, 02:06 PM ^^
czyli do tych toich obliczeń musisz dodać "nie później niż 30 dni od dnia podpisania". mamy koniec lipca, wiec suma sumarum wychodzi koniec stycznia 2012..
OK, to skąd wyszedł maj 2012 ???
michael_siberia July 27th, 2009, 02:15 PM Bo jeszcze wszedł okres zimowy 15.12.2011-15.03.2012. Powinien wyjść kwiecień 2012.
Patryjota July 27th, 2009, 02:58 PM nowedrogi.pl wyliczyły kwiecień 2012 jako termin zakończenia tego odcinka A1
bebe.2006 July 27th, 2009, 03:05 PM Umowa na śląski odcinek A1
Podpisano umowę na budowę autostrady A1 z Pyrzowice do Piekar Śląskich. Wartość robót budowlanych ponad 16-kilometrowego odcinka wynosi 1 829 367 854,48 złotych. Konsorcjum firm Budimex Dromex S.A. i Mostostal Warszawa S.A. zakończy budowę w II kwartale 2012 roku.
Lokalizacja inwestycji
Inwestycja zlokalizowana jest na terenie gminy Ożarowice i Bobrowniki oraz w granicach administracyjnych miasta Piekary Śląskie.
Parametry techniczne autostrady A1
- Klasa drogi – autostrada „A”,
- Prędkość projektowa – 120 km/h i 100 km/h,
- Kategoria ruchu – KR6,
- Obciążenie nawierzchni – 115 kN/oś,
- Klasa obciążeń obiektu – A + Stanag 2021,
- Szerokość pasa ruchu – 3,75 m,
- Ilość pasów ruchu – 2 x 3,75 m na odcinku pomiędzy węzłami Pyrzowice i Piekary Śląskie oraz 3 x 3,75 m w rejonie węzła Piekary Śląskie,
- Szerokość pasa awaryjnego – 3,00 m,
- Szerokość pobocza gruntowego – od 0,75 m do 3,00 m,
- Szerokość pasa dzielącego z opaskami – 5,00 m przy przekroju 2 jezdnie po 3 pasy ruchu i 12,5 m przy przekroju 2 jezdnie po 2 pasy ruchu,
- Nawierzchnia jezdni autostrady – SMA,
- Nawierzchnia SPO – beton cementowy,
- Grubość konstrukcji nawierzchni autostrady –103 cm.
W ramach kontraktu wkrótce rozpocznie się budowa:
- 16,1 km autostrady,
- 19 obiektów inżynierskich, w tym: 7 wiaduktów drogowych, 9 wiaduktów autostradowych, 2 mosty i 1 wiadukt kolejowy,
- 2 węzłów autostradowych ze Stacjami Poboru Opłat: „Pyrzowice” (z S1) i „Piekary Śląskie” (z DW-911),
- 2 Miejsc Obsługi Podróżnych: MOP I - „Dobieszowice Wsch.” i „Dobieszowice Zach.”,
- zabezpieczeń przed negatywnym oddziaływaniem na środowisko: zieleń izolacyjna, ekrany dźwiękochłonne, separatory i zbiorniki retencyjno-oczyszczające,
- zabezpieczeń od wpływów eksploatacji górniczej i płytkiej eksploatacji rudnej,
- urządzeń bezpieczeństwa ruchu, oświetlenia węzłów wraz z SPO, MOP i PPO,
- przebudowa infrastruktury technicznej, w tym: istniejącego układu komunikacyjnego, sieci energetycznych, wodociągowych, gazowych, teletechnicznych i innych istniejących a kolidujących z przebiegiem autostrady.
Roboty ziemne
Wykopy – ok. 5,4 mln m3
Nasypy – ok. 5,4 mln m3
Nawierzchnia autostrady
Nawierzchnia SMA – ok. 550 tys. m2
Nawierzchnia z betonu cementowego – ok. 5 tys. m2
Ekrany akustyczne
Ekrany akustyczne o wys. od 2 m do 8 m – ok. 13 km
27.07.2009
Źródło: GDDKiA
kwiecien-czerwiec 2012
Grzes987 July 27th, 2009, 03:54 PM Zarząd Budimeksu SA informuje, że w dniu 27 lipca 2009 r. konsorcjum firm Budimex Dromex SA (spółka w 100% zależna od Budimeksu SA) i Mostostal Warszawa SA podpisało z Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Katowicach kontrakt na budowę Autostrady A1 na odcinku Pyrzowice (z węzłem) – Piekary Śląskie (z węzłem), km 474+350 – km 490+427. Liderem konsorcjum, z 90-proc. udziałem, jest Budimex Dromex SA. Partner – Mostostal Warszawa SA – ma 10 proc. udziałów w konsorcjum.
To info zostało usunięte z sekcji "wiadomości dnia". Widocznie komuś nie odpowiadało:lol:
TJ-Cracow July 27th, 2009, 03:56 PM Bo zaraz pod nim była bardziej szczegółowa informacja na ten sam temat:
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=40369162&postcount=727
jadwas July 27th, 2009, 04:09 PM W ciągu miesiąca rozpoczną się prace przy budowie 120-kilometrowego odcinka autostrady A1 Pyrzowice - Piekary Śląskie. Wykonawca robót, spółka Budimex-Dromex, podpisała w poniedziałek umowę z katowickim oddziałem Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad na realizację projektu. Odcinek ma powstać w ciągu dwóch lat i będzie kosztował ok. siedmiu mld zł.
:bash:
Pismacy...
j-cube July 27th, 2009, 04:12 PM W którym miejscu będzie się kończyła A1 Południe - PPO prywatne - a w którym będzie stało PPO Gdaki ? PPO Gdaki przed węzłem Pyrzowice ? Czy zrobią jedno PPO wspólne ?
Hmm 120 km - chyba we snach
Rusonaldo July 27th, 2009, 04:18 PM Przy takim systemie (autostrada państwowa - PPP) zrobienie wspólnego PPO jest wg mnie niewykonalne. Na A2 mają taki problem i pewnie będą 2 PPO koło siebie (koło Konina). Już kiedyś była w którymś wątku dyskusja o tym no i wyszło że nie da się zrobić wspólnego PPO.
Maya83 July 27th, 2009, 04:21 PM No ale i tak pieniądze z bramek na a1 idą do kasy państwowej a państwo płaci ap stałą stawke, więc powinno być inaczej niż obecnie na a2 gdzie kasa z bramek chyba idzie do aw
Picek July 27th, 2009, 04:35 PM ^^ Moim zdaniem PPO prywaciarzy będzie na północ od węzła Pyrzowice. Natomiast GDAKowe na południe od niego. W tym miejscu będą spotykać się 3 drogi - A1, S1, S11.
Patryjota July 27th, 2009, 04:35 PM Zaskoczył mnie procentowy udział w konsorcjum tzn. 90% do 10%. Spodziewałem na tej budowie widząc te dwie duże firmy bardziej zrównoważonego podziału.
WITEKF July 27th, 2009, 04:44 PM w kierunku Wrocławia:
http://images44.fotosik.pl/170/934c41849f2776b3.jpg
http://images47.fotosik.pl/170/3607bce39a06df1f.jpg
http://images43.fotosik.pl/169/77b5a3fb3f60ce55.jpg
zbyhu84 July 27th, 2009, 05:06 PM Yo!
Hehe, trafiles na wolny przejazd, szczesciarzu. Ja sie pchalem w gigantycznym korku na pole position ok. 15:15. Ruch puscili dopiero o 15:40, czyli dobre pol godziny blokowali...
Pare fotek:
http://zbyhu1.republika.pl/sosnica01.jpg
http://zbyhu1.republika.pl/sosnica02.jpg
http://zbyhu1.republika.pl/sosnica03.jpg
http://zbyhu1.republika.pl/sosnica04.jpg
http://zbyhu1.republika.pl/sosnica05.jpg
http://zbyhu1.republika.pl/sosnica06.jpg
http://zbyhu1.republika.pl/sosnica07.jpg
Pzdr
|
|