View Full Version : БАЊА ЛУКА - праћење градилишта | BANJA LUKA - construction updates

Bad_Hafen
June 7th, 2012, 01:02 AM
Ne vidim zašto ti je odvratna, viđao sam slične zgrade u inostranstvu, boja nije napadna, jeste malo čudna proporcijama i mjestom, i ovim prozorima na ovoj strani, ali mi je sasvim lijepa što se tiče arhitekture :cheers:iz mnogo razloga mi je odvratna, ali evo ako te bas interesuje:
1. barokni elementi na fasadi
2. udubljenja na fasadi
3. premaleni prozor
4. boja
5. ona strana do kuce kao zatvor totalno nemastovito, odvratno!!!
6. poslovni prostori bez sajbi i izloga?!?!?
7. izasla je zgrada na po ulice
8. proporcije-nesrazmjernost

dovoljno?

gospodzo_zgazis_me
June 7th, 2012, 01:57 AM
По мени је најужаснија ипак локација, шта ће ови људи који кад отворе прозор могу руком да дохвате зид куће, очајно!!!

У тим становима квадрат треба да кошта 30 КМ.

Једино што ми се допада је балкон на последњем спрату, више ништа.

А да нема ових украса и да је на нормалној локацији, не би била лоша.

Banja Luka.RS.
June 7th, 2012, 02:17 AM
S obzirom kakve se zgrade grade kod nas meni je ova odlična. Baš mi se svidja što ima neke detalje (koji su minimalni i neupadljivi), za razliku od ovih lego kockica iz Aleje Centar i drugih naselja. Ni boja nije loša, ne bi se bunio kada bi bilo još ovakvih u gradu.

Bad_Hafen
June 7th, 2012, 09:45 AM
S obzirom kakve se zgrade grade kod nas meni je ova odlična. Baš mi se svidja što ima neke detalje (koji su minimalni i neupadljivi), za razliku od ovih lego kockica iz Aleje Centar i drugih naselja. Ni boja nije loša, ne bi se bunio kada bi bilo još ovakvih u gradu.ja iskreno ne znam ni jednu ruzniju koja je izgradjena, samo se bojim da ne krenu u tom smjeru "Baš mi se svidja što ima neke detalje (koji su minimalni i neupadljivi)"

I cuj neupadljivi ja samo to vidim

BLoom85
June 7th, 2012, 10:44 AM
bade pretjerujes
zgrada na mejdanu u kojoj je triangolo,onda malo nize u vilsonovoj,onda odmah prekoputa tih u kojoj je diskont pica
sve su dosta gadnije,sa pikovanom fasadom
btw,zgrada nema barokne elemente nego renesansne
ima dooosta ruznijih primjera
ali opet sa druge strane,mnoge zgrade u aleji izgledaju bolje od ove ''ljepotice''
bar iz moje tacke gledista.

Bad_Hafen
June 7th, 2012, 11:25 AM
^^
ta gdje je triangolo tesko da se moze nazvati zgradom, ona kraj diskonta pica isto, to su povecane kuce. Mada one jesu u rangu s ovom btw,zgrada nema barokne elemente nego renesansneWTF?!?! Pa zar je bitno? bitno je da je ultra-mega kitsch!!!! van vremena, prostora, konteksa, strasno, kao sto neko rece samo fali ograda od kovanog gvozdja i lalvvovi ispred pa bi mogao u nju useliti mitra mirca.
ima dooosta ruznijih primjerakoje to? navedi i mani se mejdansih kuca

ArchitectureSerbian
June 7th, 2012, 11:42 AM
iz mnogo razloga mi je odvratna, ali evo ako te bas interesuje:
1. barokni elementi na fasadi
2. udubljenja na fasadi
3. premaleni prozor
4. boja
5. ona strana do kuce kao zatvor totalno nemastovito, odvratno!!!
6. poslovni prostori bez sajbi i izloga?!?!?
7. izasla je zgrada na po ulice
8. proporcije-nesrazmjernost

dovoljno?

Samo bi se sa ovim osmim složio, a ovo sve što si prije toga nabrojao, zbog toga mi je i lijepa:)

Bad_Hafen
June 7th, 2012, 12:42 PM
^^sta cu ti ja kad nemas ukusa

Granični Proizvod
June 7th, 2012, 06:00 PM
Bez veze totalno. Gdje je ta zgrada uopšte?

Bolje je napraviti jednostavnu zgradu, nego se kao fol truditi napraviti nešto drugačije - na kraju dobiješ ovo :nuts:

ArchitectureSerbian
June 8th, 2012, 12:59 AM
^^sta cu ti ja kad nemas ukusa

Ništa ni ne tražim od tebe:) Očito se lako iznerviraš, pa provociraš, ja neću u off, piši šta hoćeš, ali izazvati me nećeš. Poštuj malo i tuđe mišljenje sledeći put :cheers:

Bad_Hafen
June 8th, 2012, 10:52 AM
^^to nije bila provokacija, ali ako ti tako vidis sta cu ti.
Inace ne radi se tu o misljenjima nego o ukusima, a ukus postoji dobar i los, nema treci.

BNX
June 8th, 2012, 12:11 PM
Grad obnavlja baraku staru 40 godina.

Mašala, metropolo!

Počela sanacija stambenog objekta u ul. Stepe Stepanovića br. 199

Počeli su radovi na sanaciji stambenog objekta u Bulevaru Stepe Stepanovića br. 199. „U toku su intervencije na rekonstrukciji krovne konstrukcije. U okviru sanacije, biće promijenjen pokrov, te zamijenjene dotrajale elektroinstalacije i dio hidroinstalacija u objektu", potvrđeno je u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja. Ovi radovi trebalo bi da budu okončani do polovine jula. Njihova vrijednost je 79.997 KM. Sredstva su obezbijeđena iz budžeta Grada, a za izvođača je izabrano preduzeće „Tehnika invest" iz Banje Luke.

Podsjećamo, odbornici Skupštine grada Banja Luka usvojili su na februarskom zasjedanju Odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 80.000 KM za sanaciju stambenog objekta u Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića 199, kod Rebrovačkog groblja, a u cilju zaštite života i zdravlja stanara. Kako je obrazloženo - do ove Odluke je došlo nakon molbe stanara za pomoć u sanaciji krova i elektroinstalacija. Poslije izlaska na teren stručnih službi nadležnog Odjeljenja utvrđeno je da usljed prokišnjavanja krova dolazi do slivanja vode na zidove, te da postoji mogućnost da voda dođe do starih instalacija, što može izazvati požar i predstavlja opasnost po živote stanara, koji to ne mogu sami sanirati jer su slabog materijalnog stanja.

Naime, baraka u ul. Stepe Stepanovića broj 199 u vlasništvu je „Incel-Holding"-a A.D. Banja Luka. U baraci su smješteni bivši radnici ovog preduzeća. Sagrađena je prije više od 40 godina kao privremeni smještaj.

http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/6037/

ArchitectureSerbian
June 8th, 2012, 12:18 PM
^^to nije bila provokacija, ali ako ti tako vidis sta cu ti.
Inace ne radi se tu o misljenjima nego o ukusima, a ukus postoji dobar i los, nema treci.

Ti namećeš svoje mišljenje ovdje na forumu, i ako se ja ne slažem sa tobom oko izgleda zgrade ja nemam ukusa? Zar to ne bi trebala suditi treća strana jer su ukusi različiti i ako se tebi sviđa nike, ja volim converse, ne može svako biti isti.

I ovdje isto provociraš govoreći: "Ali ako ti vidiš tako, šta ću ti", opet kažem, ne moraš ništa, ali si me pokušao isprovocirati govoreći da nemam ukusa. To što je za tebe loše, meni je dobro i tačka. Ne vidim problem tu.

Boza KG
June 8th, 2012, 07:12 PM
...
http://img152.imageshack.us/img152/6562/dsc03436z.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/7012/dsc03437s.jpg

http://img140.imageshack.us/img140/8858/dsc03438q.jpg

http://img88.imageshack.us/img88/6546/dsc03447d.jpg

http://img401.imageshack.us/img401/6510/dsc03440qx.jpg

http://img11.imageshack.us/img11/5318/dsc03467b.jpg

Bad_Hafen
June 9th, 2012, 05:39 AM
Ti namećeš svoje mišljenje ovdje na forumu, i ako se ja ne slažem sa tobom oko izgleda zgrade ja nemam ukusa? Zar to ne bi trebala suditi treća strana jer su ukusi različiti i ako se tebi sviđa nike, ja volim converse, ne može svako biti isti.

I ovdje isto provociraš govoreći: "Ali ako ti vidiš tako, šta ću ti", opet kažem, ne moraš ništa, ali si me pokušao isprovocirati govoreći da nemam ukusa. To što je za tebe loše, meni je dobro i tačka. Ne vidim problem tu.iskazivanje misljenja nije nametanje, ne osjecaj se ugrozenim bespotrebno. Ja kad kazem da nemas ukusa to nije provokacija to je zaista moje misljenje, jer po meni niko s imalo ukusa ne moze smatrati ono cudoviste od zgrade/kuce dobrim. Izvini, ali to je moje misljenje, ti se nosi ili ne nosi s tim kako god zelis, ali to nije upuceno na licnom nivou, ja tebe ne znam, za 2 dana cu zaboraviti s kim samo imao ovu diskusiju.

tooljan
June 9th, 2012, 01:38 PM
http://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Za-studente-jos-280-kreveta-144481.html

Za studente još 280 kreveta

Siniša Vujanović - 09.06.2012 10:30

BANJALUKA - Izgradnja četvrtog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" trebalo bi da počne krajem mjeseca, a završetkom prve faze gradnje smještajni kapaciteti biće uvećani za 280 mjesta.

Inače, prema projektnom rješenju, četvrti paviljon prostiraće se na 20.000 kvadrata i raspolagaće sa ukupno 850 mjesta.

O njima studenti maštaju već nekoliko godina, a obećanje o početku radova krajem juna dao je i Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS.

"Revizija projekata za izgradnju novih smještajnih kapaciteta za Univerzitet u Banjaluci je završena. Paralelno s tim Ministarstvo finansija RS i Ministarstvo prosvjete i kulture RS rade na zatvaranju finansijske konstrukcije", kazao je Kasipović i dodao da vjeruje da će ovaj mjesec iskoristiti da se taj posao zaokruži, potvrdi projektna dokumentacija i da radovi počnu kako je i najavljeno.

Prema njegovim riječima, osim projekta i finansija, neophodno je sprovesti proceduru javne nabavke, za koju se, kako je rekao, nikad ne zna koliko će trajati.

"Prije svega, zbog studenata se nadam da se taj proces neće odugovlačiti", zaključio je Kasipović i dodao da stoji iza svake svoje izjave pa i one o ponuđenoj ostavci ako izgradnja ne počne.

Vjerujem da ćemo juni iskoristiti da se zaokruži finansijska konstrukcija,
potvrdi projektna dokumentacija i da počnu radovi, kazao Kasipović
Igor Macanović, predsjednik Skupštine studenata SC "Nikola Tesla" kazao je da studenti s nestrpljenjem očekuju izgradnju četvrtog paviljona.

"Time će se stati ukraj nelegalnoj trgovini krevetima u postojeća tri objekta, a većina studenata koja konkuriše moći će da ostvari pravo na smještaj. To je sa postojećim kapacitetima trenutno nemoguće", kazao je Macanović i dodao da sada u tri paviljona ima 1.120 ležajeva.

Za Nikolu Dronjka, predsjednika Unije studenata RS, četvrti paviljon je od suštinskog značaja za ovu populaciju.

"Smještaj studenata je kapitalna stvar kada je u pitanju unapređenje stanja na javnim univerzitetima, pogotovo studentskog standarda. Od toga nećemo nikada odustati", kazao je Dronjak.

Prema idejnom rješenju, koje je izradio autorski tim s Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, za izgradnju četvrtog paviljona neophodno je obezbijediti oko 10 miliona KM.

Studenti se nadaju da će nova mjesta zauvijek riješiti problem
trgovanja krevetima
Osim jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, imaće posebne smještajne uslove za osobe s invaliditetom, prostor za smještaj administracije, biblioteku, ambulantu...

Prema ranijim najavama, novac za prvu fazu radova najvjerovatnije će biti obezbijeđen iz kredita Evropske investicione banke, a u narednim fazama razmatraće se i mogućnost finansiranja na principu javno-privatnog partnerstva.

Studenti hoće Hotel "Krajinu"

Studenti Banjalučkog univerziteta insistiraće da se ovoj visokoškolskoj ustanovi dodijeli Hotel "Krajina", koji je u vlasništvu Vlade RS.

"Ideja je da u tom hotelu obezbijedimo smještaj za strane i najbolje studente našeg univerziteta. Sarađivati sa strancima moramo, a moramo im onda ponuditi i najbolji smještaj. Takođe, i najbolji studenti ga zaslužuju", kazao je Nikola Dronjak.

Povelja

Unija studenata u četvrtak popodne preuzela je radnu verziju povelje o univerzitetu, koju je pripremio Kabinet Milorada Dodika, predsjednika RS.

O detaljima predložene povelje, "napisane na nekoliko stranica" nisu željeli da govore, ali su rekli da će najkasnije u ponedjeljak biti održan sastanak Upravnog odbora Unije studenata RS kako bi bilo analizirano ono što je predsjednikov kabinet predložio i šta je od njihovih zahtjeva usvojeno.

Pavle4488
June 9th, 2012, 02:10 PM
Lijepo izgleda ta sjeverna tribina.

ArchitectureSerbian
June 9th, 2012, 06:03 PM
iskazivanje misljenja nije nametanje, ne osjecaj se ugrozenim bespotrebno. Ja kad kazem da nemas ukusa to nije provokacija to je zaista moje misljenje, jer po meni niko s imalo ukusa ne moze smatrati ono cudoviste od zgrade/kuce dobrim. Izvini, ali to je moje misljenje, ti se nosi ili ne nosi s tim kako god zelis, ali to nije upuceno na licnom nivou, ja tebe ne znam, za 2 dana cu zaboraviti s kim samo imao ovu diskusiju.

Mi smo valjda ovdje svi ravnopravni na forumu, ako ja kažem da mi je zgrada lijepa, ti imaj mišljenje da je ružna, iznesi ga, pričaćemo o tome, ali da ti meni kažeš da ja nemam ukusa, to je napad na moje mišljenje, i dok tvoje mišljenje ugrožava moje, znači nije dobro.
Ja to tebi nikada ne bih rekao, rekao bi svoje mišljenje i tačka. Zaboraviću i ja na ovo, ali stvarno ne očekujem da više ti meni govoriš da li ja imam ukusa ili ne. :bash:

BNX
June 9th, 2012, 07:27 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1267.jpg

Bad_Hafen
June 10th, 2012, 10:46 AM
steta sto ce tu ici jako nizak objekt

ArchitectureSerbian
June 10th, 2012, 05:34 PM
Postoji li render?

tooljan
June 10th, 2012, 07:09 PM
Postoji li render?
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=92217917&postcount=305

BNX
June 10th, 2012, 10:34 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1265.jpg

dejan_b88
June 11th, 2012, 03:53 PM
Како напредује мотел у Шехеру? И напредује ли, уопште?

ww87
June 12th, 2012, 12:27 PM
Изградња игралишта за кошарку у Дубичкој улици (http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/6047/)

Данас је почела изградња игралишта за кошарку у Дубичкој улици. Поред игралишта биће постављене и клупе, корпе за отпатке, расвјета, као и хортикултурно уређење. Из буџета Града за ове радове издвојено је 68.552 КМ, а извешће их предузеће „Енергетик" д.о.о. из Бање Луке. Рок за извођење радова је 60 дана.

Како су истакли у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, овим радовима биће употпуњен простор поред дјечијег игралишта у овој улици које је изграђено прошле године. У то дјечије игралиште су уложена средства у износу од 48.311 КМ.

VITESKI RED ZMAJA
June 12th, 2012, 02:38 PM
...

Zar na ovom mjestu ( sadasnji stadion Borca ) nije trabao biti parlament RS a na
banjaluckom polju novi stadion sa 30k gledalaca.
Al dobro skupli su se politicki glasovi. Interesujeme kakva
ce obecanja dati Davidovic i SNSD na sledecemi izborima.

Granični Proizvod
June 12th, 2012, 02:50 PM
Zar na ovom mjestu ( sadasnji stadion Borca ) nije trabao biti parlament RS a na
banjaluckom polju novi stadion sa 30k gledalaca.
Al dobro skupli su se politicki glasovi. Interesujeme kakva
ce obecanja dati Davidovic i SNSD na sledecemi izborima.

Preseljenje, odnosno izgradnja novog stadiona je i dalje u planu, ali dugoročnom. To se neće desiti uskoro.

VITESKI RED ZMAJA
June 12th, 2012, 02:59 PM
Preseljenje, odnosno izgradnja novog stadiona je i dalje u planu, ali dugoročnom. To se neće desiti uskoro.

I ja sam optimista, ali sam ovih godina naucio,
da kad se nesto obeca ( neki projekat, autoput, zgrada itd, itd. ),
da najveci optimizam ne pomaze.
To znaci ako manji projekat kasni mjesecima onda
ako kazu da ce stadion poceti 2018 graditi nece ga ni 2025
poceti ( i tu sam optimista ). Al bar da pocnu.:ohno: Al dotle ce biti bar
par izbora.

Bad_Hafen
June 12th, 2012, 04:01 PM
^^niko ziv nikad nije ni govorio o rokovima, to ti sad izmisljas

gospodzo_zgazis_me
June 12th, 2012, 04:12 PM
Опште информације:
-Отварање: 2012
-Капацитет (од седишта): 30.854
-Макс. гледаоци (за концерте итд): 48.000
-Површина: 41.255 м ˛
-Највиша тачка (у односу на терену): 41,5 м
-Укупна површина комплекса: 204.170 м˛
-Паркинг Спацес: 3,800
-Изградња цена: 50.610.660 €
-Архитекта: "Омни Струцтуре доо" Београд и "Омни структуре" доо Москва

Главни и највећи град Републике Српске (друга по величини у БиХ) ће добити најмодернију фудбалски стадион у региону Балкана и то ће бити један од најмодернијих стадиона у Европи.

"Ово је капитални пројекат који ће служити граду за наредних 50 година вредност целог комплекса, који укључује два додатна помоћника фудбалских терена (један спортиста укључује праћење) и многи отворен до јавног кошарку и тенис терени. , је око 50.000.000 € "- рекао је градоначелник Драгољуб Давидовић.

Капацитет стадиона је 30,854 места, а имаће 3.800 (углавном подземне) паркинг места.Највиша тачка стадиона је на 41,5 метара у односу на терен.Стадион испуњава највише светске стандарде (на пример, план евакуације од 8 минута) и све услове које захтева ФИФА и УЕФА.Изградња ће почети у око 8 месеци (после развоју пројекта је урађено), а време потребно за изградњу овог пројекта је око 30 месеци.

Bad_Hafen
June 12th, 2012, 04:40 PM
koji je izvor?

gospodzo_zgazis_me
June 12th, 2012, 04:43 PM
Нисам са нета копирао, не знам одакле ми. А не верујем да су измислили комплет изјаву Давидовићеву.

VITESKI RED ZMAJA
June 12th, 2012, 04:45 PM
^^niko ziv nikad nije ni govorio o rokovima, to ti sad izmisljas

Dajem za primjer razlike u godinama.
Rokovi koje sam ja naveo su puste nade, ali radi primera.
A rokovi stalno se daju, pogledaj zadnjih
4 godine rokove Cubrilovica i Davidovica.

VITESKI RED ZMAJA
June 12th, 2012, 04:47 PM
Опште информације:
-Отварање: 2012
-Капацитет (од седишта): 30.854
-Макс. гледаоци (за концерте итд): 48.000
-Површина: 41.255 м ˛
-Највиша тачка (у односу на терену): 41,5 м
-Укупна површина комплекса: 204.170 м˛
-Паркинг Спацес: 3,800
-Изградња цена: 50.610.660 €
-Архитекта: "Омни Струцтуре доо" Београд и "Омни структуре" доо Москва

Главни и највећи град Републике Српске (друга по величини у БиХ) ће добити најмодернију фудбалски стадион у региону Балкана и то ће бити један од најмодернијих стадиона у Европи.

"Ово је капитални пројекат који ће служити граду за наредних 50 година вредност целог комплекса, који укључује два додатна помоћника фудбалских терена (један спортиста укључује праћење) и многи отворен до јавног кошарку и тенис терени. , је око 50.000.000 € "- рекао је градоначелник Драгољуб Давидовић.

Капацитет стадиона је 30,854 места, а имаће 3.800 (углавном подземне) паркинг места.Највиша тачка стадиона је на 41,5 метара у односу на терен.Стадион испуњава највише светске стандарде (на пример, план евакуације од 8 минута) и све услове које захтева ФИФА и УЕФА.Изградња ће почети у око 8 месеци (после развоју пројекта је урађено), а време потребно за изградњу овог пројекта је око 30 месеци.

Sjecam se ovog da sam procitao, nisam siguran dali su glassrpske ili nezavisne.

Bad_Hafen
June 12th, 2012, 05:45 PM
Нисам са нета копирао, не знам одакле ми. А не верујем да су измислили комплет изјаву Давидовићеву.mozda je na prvu bilo tako, ali poslije je svima bilo jasno da je to dugorocni plan. Ja koliko se sjecam uvijek je prica bila da ce biti javno-privatno partnerstvo s tim da se nikad nije nista konkretno moglo reci, jer nije postojao prvatni partner.

gospodzo_zgazis_me
June 13th, 2012, 01:31 AM
МА то је све лук и вода.

Ја сам тражио на Гуглу ову изјаву и на ћириличној и на латиничној верзији и нисам мога да је нађем. Упркос свему не мислим да је она измишљена.

Ја мислим да је ова градска власт лоша, стварно ми је мука од њих.

Па видиш ли шта раде?

Мене туга обузима кад видим шта су урадили у оном парку пред Палатом Републике, мислим на она брда од земље са цвећем, па онда ово прављење трибина, на оном неместу у невреме, па затим ова власт је одобрила неке пројекте који су толико ружни да нема другог објашњења него да је тешки криминал у питању.

Мислим на хотел Видовић, конкретно. Па тај објекат је архитектонски у рангу са аутосалонима на периферији.

Јако сам разочаран у БЛ.

Покушавам реално да сагледам ствари, али ипак мислим да се мало тога урадило.

Bad_Hafen
June 13th, 2012, 11:42 AM
^^
najgore je sto je sve to krenulo u nekom ok pravcu, pa je zadnjih godina krenulo sve u totalnu degradaciju bez imalo vizije, kao da su svi digli ruke od grada. Zato vlast mora da se mijenja novim ljudima.

BNX
June 13th, 2012, 09:21 PM
Banja Luka, 23. maj 2012. - Jučer je, muftiju banjalučkog posjetio ambasador Države Kuvajtu BiH g. MohammadFadelKhalaf.

Tom prilikom kuvajtski ambasador obećao je svu svoju pomoć Muftijstvu banjalučkom za izgradnju Islamskog centra sa Medresom - Islamskom gimnazijom u Banja Luci.
...

Tekst preuzet sa sajta www.rijaset.ba

...

Darm
June 13th, 2012, 10:41 PM
...

Imas li novi slika Ferhadije i Arnaudije?:)

Pavle4488
June 14th, 2012, 12:49 AM
Čitaš li ti uopšte šta mi tebi odgovaramo?

Bad_Hafen
June 14th, 2012, 05:58 AM
Banja Luka, 23. maj 2012. - Jučer je, muftiju banjalučkog posjetio ambasador Države Kuvajtu BiH g. MohammadFadelKhalaf.
super pravis od naseg foruma onaj federalni, samo jos da krenes o bingu i to sve sa tvrdim i mekim č i đ. :ohno:

dejan_b88
June 14th, 2012, 12:38 PM
Čitaš li ti uopšte šta mi tebi odgovaramo?

Видиш да је фрајер провокатор или благо ретардиран. Трећег нема.
Па БНХ у сваком свом посту постави бар једну слику Ферхадије, и фрајер пита има ли слика... :ohno:

BLoom85
June 14th, 2012, 01:13 PM
u srpskom jeziku ne postoje tvrda i meka slova.

dejan_b88
June 14th, 2012, 01:28 PM
Уређење простора око Дома пензионерa

http://banjaluka.rs.ba/static/uploads/jun_2012/dom_penzionera.JPG
Почeли су радови на уређењу простора око објекта Дома пензионера у Бањој Луци. У оквиру ових активности биће изведени радови на изградњи интерних саобраћајница и поплочавању пјешачких површина. Такође, биће уређене зелене површине, те постављени урбани мобилијар и јавна расвјета, речено је у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Вриједност уговорених радова износи 496.842 КМ, а изводи их предузеће „Грађење Ђурић".

Планирано је да поменути радови буду завршени у року од 60 дана.

http://banjaluka.rs.ba/front/article/6067/

Bad_Hafen
June 14th, 2012, 07:19 PM
u srpskom jeziku ne postoje tvrda i meka slova.evo ga imamo kolumba na forumu

Boza KG
June 15th, 2012, 09:29 PM
...

BL:

http://img266.imageshack.us/img266/9383/dsc03541.jpg

http://img407.imageshack.us/img407/6232/dsc03543s.jpg

http://img406.imageshack.us/img406/6581/dsc03542hp.jpg

http://img802.imageshack.us/img802/5111/dsc03533t.jpg

http://img580.imageshack.us/img580/23/dsc03544hy.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/8762/dsc03545ik.jpg

http://img99.imageshack.us/img99/8602/dsc03546f.jpg

http://img201.imageshack.us/img201/35/dsc03547g.jpg

http://img513.imageshack.us/img513/5563/dsc03549u.jpg

Kako predobro izgledaju ove zadnje dvije slike :cheers:
Vidi se da se micu vec ovi nosaci i da se tribina ispod cisti. Betonski radovi su gotovi, cak je gotov i ovaj 'krov'. Sad bi na redi trebali bit podtribinski prostori i nakon toga tribina moze na koristenje. Do prve utakmice ima 20tak dana i ja se nadam da ce stic sve dovrsit i da ce postavit i stolice, jer bez stolica ta tribina nece dobit UEFA-inu dozvolu za koristenjem.

gospodzo_zgazis_me
June 17th, 2012, 03:01 AM
Kako predobro izgledaju ove zadnje dvije slike

Како све ове слике изгледају очајно глупо и тужно.

Некад смо очајавали што се у Бањалуци ништа не дешава, што се не гради више, лепше и боље, а ево сада кад видим да се бетонира овај стадион, како све лепо и брзо напредује, срце ми се цепа над судбином овог града.

ЗГРАДА ВЛАДЕ, 2 НЕБОДЕРА ПОРЕД ПРОВИНЦИЈАЛНОГ СТАДИОНА???!!!!!

О, ужас, ужас... Да богда изгорео.

Несрећа.

tooljan
June 17th, 2012, 03:40 PM
ЗГРАДА ВЛАДЕ, 2 НЕБОДЕРА ПОРЕД ПРОВИНЦИЈАЛНОГ СТАДИОНА???!!!!!

Ту ће бити бити Скупштина РС, као што знаш. Међутим, до изградње Скупштине ће доћи тек када буде изграђен нови стадион, а нови стадион неће бити изграђен ускоро. У међувремену, Борцу и Бањој Луци је потребан оперативан стадион, а то у овом тренутку значи изградњу сјеверне и јужне трибине, као и покривање истока.

По мени, ово је мудра инвестиција, без обзира што је привремена.

Pavle4488
June 17th, 2012, 03:49 PM
Kako je mudro praviti 2 tribine i pokrivati treću na stadionu koji ćeš rušiti za par godina?
Da su napravili operativan stadion od nekog drugog stadiona, npr. BSK-a, pa da kažeš da je smisleno...

tooljan
June 17th, 2012, 04:43 PM
Kako je mudro praviti 2 tribine i pokrivati treću na stadionu koji ćeš rušiti za par godina?
Da su napravili operativan stadion od nekog drugog stadiona, npr. BSK-a, pa da kažeš da je smisleno...
Борац ће проласком у друго претколо Лиге УЕФА зарадити 180.000€ само од УЕФА. Ту је још 2х50.000€ од улазница (ако претпоставимо да ће имати добро попуњен стадион на међународним утакмицама, а хоће), то је већ 280.000€. Плус спонзори, рекламе итд. А то је само ове године (да подсјетим да Борац трећу сезону заредом излази у Европу, и нема назнака да га неко у БиХ може спријечити да тако не настави у будућности). Да би то имао, Градски стадион мора задовољавати услове које УЕФА поставља, тако да ја мислим да су ове трибине добра ствар. Плус што ће Борац добити простор испод трибина на кориштење или изнајмљивање, тако да сам убијеђен да ово није лоша инвестиција.

dejan_b88
June 17th, 2012, 05:55 PM

Смијем се кладити да се у наредних 10 година неће размишљати о новом стадиону, а камоли нешто радити и градити.

Pavle4488
June 17th, 2012, 06:47 PM
Ulazim u raspravu neinformisan, izvinjavam se.
Ako oni (Borac) rekonstrukciju Gradskog, OK.
Ja sam mislio da Grad finsira projekat.

edit:

http://www.banjalukasport.com/sport/public_html/article.php?story=20100623154317540

ali i investitori projekta Vlada Republike Srpske i Grad Banjaluka

Izgleda da se ipak finansira gradskim i republičkim novcem.
Ovo se moglo bolje smisliti u saradnji sa BSK-om ili nekim drugim klubom.

Pavle4488
June 17th, 2012, 06:59 PM
Смијем се кладити да се у наредних 10 година неће размишљати о новом стадиону, а камоли нешто радити и градити.

To je druga priča. I ja mislim da će se to izjaloviti i da će se otezati. Ono što meni nije najjasnije su planovi šta i kako sa stadionom. Koliko vidim, javnim novcem se raspolaže isuviše nonšalantno.

Видиш да је фрајер провокатор или благо ретардиран. Трећег нема.
Па БНХ у сваком свом посту постави бар једну слику Ферхадије, и фрајер пита има ли слика... :ohno:

Provokatori ne vole smislene i pristojne odgovore, brzo se povlače i traže neko drugo mjesto za provociranje.
Pa i ako jeste provokator, neće više smarati.

tooljan
June 17th, 2012, 07:02 PM
Izgleda da se ipak finansira gradskim i republičkim novcem.
Ovo se moglo bolje smisliti u saradnji sa BSK-om ili nekim drugim klubom.
Прескупо. Било гдје другдје у БЛ би морао градити све, а овдје се ради само о трибинама. Мора се склонити онај кавез са истока и скинути ограда за евро утакмице, као и обезбиједити физички одвојен прстор за гостујуће навијаче. Након изградње југа, Лешинари ће прећи на њега, а на истоку ће, након стављања крова, карте бити скупље. Ето :)

tooljan
June 17th, 2012, 07:05 PM
To je druga priča. I ja mislim da će se to izjaloviti i da će se otezati. Ono što meni nije najjasnije su planovi šta i kako sa stadionom. Koliko vidim, javnim novcem se raspolaže isuviše nonšalantno.
Шта тек рећи за давање пара на онолика првенства у рафтингу и ноћном падобранству? И Ноћи шампиона? И разне Цецине и Чолине концерте? Улагање у Борац, без обзира на скромне износе, ипак је улагање које овом Граду може да се врати. Фудбал је моћан спорт.

dejan_b88
June 17th, 2012, 07:28 PM
Сви би ми хтјели тај нови , велики стадион, али од тога нема ништа бар у наредних 10-15 година, сигурно. Мсм да ни највећи оптимисти нису вјеровали да ће бити нешто од тога.

Зато је ова реконструкција добра ствар. А што се љепоте тиче, то је већ ствар укуса. Битно да је функционално и да ће испуњавати најстрожије Фифа/Уефа стандарде....

Boza KG
June 18th, 2012, 03:52 PM
...
http://www.borac-sport.com/images/stories/foto/sjever18jun/11.jpg

http://www.borac-sport.com/images/stories/foto/sjever18jun/10.jpg

Nakon farbanja na red dolaze stolice.

Boza KG
June 18th, 2012, 03:52 PM
^^

http://www.borac-sport.com/images/stories/foto/sjever18jun/03.jpg

http://www.borac-sport.com/images/stories/foto/sjever18jun/05.jpg

http://www.borac-sport.com/images/stories/foto/sjever18jun/07.jpg

http://www.borac-sport.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4862:foto-izgradnja-sjeverne-tribine-18-jun&catid=60:foto&Itemid=111

Bad_Hafen
June 18th, 2012, 03:54 PM
nije mi jasno zast tribina ne prati liniju stadiona

tooljan
June 18th, 2012, 06:06 PM
Ниси први који се то запитао ;) Вјероватно да гледаоци са крајева не прате утакмицу гледајући преко рамена ;)

ArchitectureSerbian
June 18th, 2012, 08:16 PM
Lijepa će na kraju biti:)

Banja Luka.RS.
June 18th, 2012, 10:10 PM
I meni se svidja, nije loša uopšte.

Boza KG
June 19th, 2012, 06:39 PM
...
http://img687.imageshack.us/img687/5005/dsc03562dw.jpg

ww87
June 19th, 2012, 08:15 PM
Uskoro izgradnja vatrogasnog doma u Dervišima (http://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Uskoro-izgradnja-vatrogasnog-doma-u-Dervisima-146059.html)

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i direktor banjalučkog preduzeća "Progres gradnja" Vasko Aćić potpisali su danas ugovor o izgradnji Vatrogasnog doma u naselju Derviši, vrijedan 1.359.490 KM.

Planirano je da nova zgrada Vatrogasnog doma u Dervišima ima približno 1.100 metara kvadratnih bruto korisne površine, bez pripadajućih pomoćnih objekata magacina, kotlovnice i tornja.

U zgradi će biti izgrađen administrativno-tehnički dio, prostorije za rekreaciju i boravak operativaca, prostorije za smještaj gostiju, spavaonice, sanitarni čvorovi, garaže, skladišta, prostor za punjenje izolacionih aparata (kompresorska stanica), te skladišni prostor za rezervnu opremu.

U pratećem dijelu zgrade biće izgrađen magacinski prostor, radionica, kotlovnica i toranj za vježbe i sušenje cijevi.

Rok za završetak radova je osam mjeseci.

Granični Proizvod
June 20th, 2012, 12:28 PM
Dobro izgleda tribina.

Bad_Hafen
June 20th, 2012, 12:30 PM
meni isto nije jasno zasto je jedan kraj nizi od drugog

tooljan
June 20th, 2012, 05:00 PM
Ево једне украдене слике: (http://www.banjalukaforum.com/viewtopic.php?p=1647098#p1647098)

http://img24.imageshack.us/img24/509/imag0033ed.jpg

Bad_Hafen
June 20th, 2012, 05:07 PM
a sto u zuto one stepenice, sto nisu u plavo u boje kluba

tooljan
June 20th, 2012, 05:14 PM
a sto u zuto one stepenice,
Узе ми ријеч из уста ;)

Него, нађох ово на форуму, али ми је неозбиљано објашњење:

Само што тачно знам ,има да засеру трбину.тј степениште да офарбају жутом бојом,јер су "чули" да тако каже УЕФА :nuts:! А можете да погледате стадионе широм Јевропе,поготово ове сад за ЕП,да скоро ниједан нема жуто степениште!!!

Bad_Hafen
June 20th, 2012, 05:17 PM
haha zamisli propisa mora biti zuto stepeniste

ww87
June 20th, 2012, 05:31 PM
a sto u zuto one stepenice, sto nisu u plavo u boje kluba

Вјероватно јер су и на истоку (http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/39816423.jpg) и западу (http://www.fkborac.net/sajt/wp-content/uploads/2010/08/zapad.jpg) већ жуте.

tooljan
June 20th, 2012, 05:41 PM
Вјероватно јер су и на истоку (http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/39816423.jpg) и западу (http://www.fkborac.net/sajt/wp-content/uploads/2010/08/zapad.jpg) већ жуте.
Пху, могао сам се кладити да су на западу плаве степенице ;) Истока се нисам ни сјетио. До мене...

Bad_Hafen
June 21st, 2012, 10:07 AM
Nista od Delte

eKapija: "Delta" je ranije najavila i tržni centar u Banja Luci. Kako napreduje regionalno širenje?

- Planiramo da šoping mol u Banja Luci počnemo da gradimo 2014. gde smo još pre 5-6 godina kupili zemljište. Kad bude povoljni momenat krenućemo sa tom investicijom.

dejan_b88
June 21st, 2012, 01:55 PM
На трибини ће писати БАЊАЛУКА

http://www.dodaj.rs/f/a/1L/3DmhIUyv/imag0039.jpg

http://www.dodaj.rs/f/F/H6/nP5Dzjt/1/imag0042.jpg

http://www.dodaj.rs/f/M/ik/3wgmDr5r/imag0044.jpg

http://www.dodaj.rs/f/1s/LT/3LqBmTxs/imag0045.jpg

http://www.dodaj.rs/f/2W/AT/3W9W3UNS/imag0052.jpg

слике са блфорум-а

ww87
June 21st, 2012, 02:33 PM
^^ Још слика на www.borac-sport.com (http://www.borac-sport.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4864%3Afoto-izgradnja-sjeverne-tribine-21-jun&catid=60%3Afoto&Itemid=111)

http://www.borac-sport.com/images/stories/foto/sjever21jun/01.jpg

http://www.borac-sport.com/images/stories/foto/sjever21jun/02.jpg

http://www.borac-sport.com/images/stories/foto/sjever21jun/04.jpg

http://www.borac-sport.com/images/stories/foto/sjever21jun/09.jpg

Mali soko
June 21st, 2012, 11:03 PM
Gledam večeras, izgleda da se pravi nova crkva. Gore kod groblja na Starčevici.

ww87
June 21st, 2012, 11:47 PM
Gledam večeras, izgleda da se pravi nova crkva. Gore kod groblja na Starčevici.

Напредују ли радови? BNX је једном већ сликао.

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG0962.jpg

Bad_Hafen
June 22nd, 2012, 12:05 AM
to nesto malecko.

BNX
June 22nd, 2012, 12:09 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1401.jpg

BNX
June 22nd, 2012, 12:10 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1402.jpg

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1403.jpg

BNX
June 22nd, 2012, 12:10 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1404.jpg

4zida
June 22nd, 2012, 07:32 AM
Ima li neko slike gradilišta picinog parka, kako napreduju radovi? Raduje me što se tu gradi da centar dobije izgled i da se proširi..

Da li će neko praviti reportažu po gradu, u novoj varoši se pravi nekoliko zgrada..itd

Bad_Hafen
June 22nd, 2012, 07:44 AM
nije mi bas najjasnije zasto krajnja dva dijela tribine su niza?

byM4k5
June 22nd, 2012, 09:11 AM
Ima li neko slike gradilišta picinog parka, kako napreduju radovi? Raduje me što se tu gradi da centar dobije izgled i da se proširi..

Za to imaš posebnu temu.

Sky88
June 22nd, 2012, 10:06 AM
nije mi bas najjasnije zasto krajnja dva dijela tribine su niza?

Zbog reflektora, valjda...

Bad_Hafen
June 22nd, 2012, 11:34 AM
sele reflektore?

pop1982
June 22nd, 2012, 11:48 AM
Odgovor imaš na prvoj slici Božinog posta, odmah iznad ovog tvog.Startna linija trčanja na 100 metara bi ulazila u tribinu, bezveze bi se zarezivao ćošak i tribina bi onda izgledala nekako kusasto. Ovako se malo raširi luk i na jednoj i na drugoj strani tribine i tako dobiješ 'normalnu tribinu' bez usjeka, ćoškova i ostalih gluposti. Na projektu stadiona Karađorđe u NS se vidi, kako izgleda kada je startna linija atletske staze usječena u tribinu, nije baš lijepo.
http://www.dodaj.rs/f/M/ik/3wgmDr5r/imag0044.jpg Ovdje se još bolje vidi.

Bad_Hafen
June 22nd, 2012, 12:21 PM
nadam se da se samo moze spojiti sa Z i I, bez nekih akrobacija.

BNX
June 23rd, 2012, 07:17 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1418.jpg

Boza KG
June 24th, 2012, 02:52 PM
...

http://www.dodaj.rs/f/36/OL/456sF4cF/p6230018.jpg

http://www.dodaj.rs/f/33/hQ/3bYzkzTV/p6230012.jpg

klamzi!
June 24th, 2012, 06:04 PM
http://img411.imageshack.us/img411/6919/stadion.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/411/stadion.jpg/)

tooljan
June 24th, 2012, 08:32 PM
http://img411.imageshack.us/img411/6919/stadion.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/411/stadion.jpg/)
Овако некако ће изгледати Комунале када се заврши ;)

Још на југ иде семафор и ова слика ће бити 99% тачна :)

dejan_b88
June 24th, 2012, 08:52 PM
Meни уопште не изгледа лоше та зграда код дворане Обилићево. Плус још кад дораде тај врт (или шта већ) на том мањем дијелу, биће то једна новост за наше зграде...

Сад што је околина мало критична, па и сама зграда не долази до изражаја, то стоји. Али фасада (боје) ми је сасвим ОК. Није дречава, и то је најбитније...

Bad_Hafen
June 24th, 2012, 09:00 PM
î meni je pristojna

dejan_b88
June 25th, 2012, 01:14 AM
Granični proizvod је случајно поставио ове фотографије у погрешну тему, па их пребацујем овдје.
Зграда код дворане Обилићево

Kod dvorane Obilićevo, s ove strane je već gotova fasada.
Prilično bez veze. Šta je ono, unaprijed zagrađeni balkoni? :nuts:

http://upload.slike.com/slike/d9nIb.jpg

http://upload.slike.com/slike/rtMZ4.jpg

dejan_b88
June 25th, 2012, 01:15 AM
Zna li neko šta se gradi tamo između BIB i Mercatora, u Aleji Centar?
Je li to još jedna stambena zgrada, ili možda škola?

Radovi teku brzo.

Дај Боже да је школа, али мсм да није...

Pavle4488
June 25th, 2012, 03:18 AM
Fino izgleda Gradski...neobično vidjeti pristojan stadion i iza Vladu/Integral, u Banjaluci...

:okay:

Fox_3
June 25th, 2012, 10:35 AM
Дај Боже да је школа, али мсм да није...

Nije skola, po regulacionom planu (http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/regulacioni_planovi_novi/50_centar_1/45-RP_Centar-Aleja.jpg) tu je stambeno-poslovni objekat, jedan od tri manja koji će se graditi u Aleji Svetog Save od BIB do Merkatora.

Skola, igralište i vrtić će biti malo zavučeniji u odnosu na ove zgrade.

Granični Proizvod
June 25th, 2012, 01:37 PM
Hvala dejane, nisam ni skontao da sam postavio slike u pogrešnu temu.

A ipak nije škola kod Mercatora, OK. Načekaćemo se još da se taj dio izgradi.

dejan_b88
June 25th, 2012, 05:16 PM
http://www.dodaj.rs/f/q/4D/3dsnDCGo/imag0056.jpg

Pavle4488
June 25th, 2012, 05:23 PM
Čudi me da niko nije prokomentarisao kako napis "BANJA LUKA" ružno izgleda, šta se dešava sa SSC-om. :D

Bad_Hafen
June 25th, 2012, 05:53 PM
о томе се само и пише на теми о стадионима

ww87
June 25th, 2012, 09:52 PM
Nije skola, po regulacionom planu (http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/regulacioni_planovi_novi/50_centar_1/45-RP_Centar-Aleja.jpg) tu je stambeno-poslovni objekat, jedan od tri manja koji će se graditi u Aleji Svetog Save od BIB do Merkatora.

Skola, igralište i vrtić će biti malo zavučeniji u odnosu na ove zgrade.

И то би требало на крају овако да изгледа.

http://www.gpkrajina.com/images/dj.jpg

Bad_Hafen
June 25th, 2012, 09:56 PM
simpa djeluje nacrtano

BNX
June 25th, 2012, 10:02 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1429.jpg

Bad_Hafen
June 25th, 2012, 10:07 PM
je li to CBBiH RS?

dejan_b88
June 25th, 2012, 10:20 PM
И то би требало на крају овако да изгледа.

http://www.gpkrajina.com/images/dj.jpg

Коначно равни кровови у Алеји :cheers:

@BadHafen

Jесте, то је ЦББиХ у РС...

ww87
June 25th, 2012, 11:28 PM
Данас ми пријатељ рече да су са зграде Аутопревоза сви прозори скинути.
Зна ли неко да ли се ради реновирање или рушење зграде?

BNX
June 26th, 2012, 12:27 AM
^^

Nadam se da to konačno ruše i sele AP. Regulacioni predviđa objekat od 10 spratova...

Planovi Autoprevoza za predstojeći period su:
...
- Izgradnja objekata na novoj lokaciji preduzeća

ww87
June 26th, 2012, 12:59 AM
^^ Надам се и ја.

Нађох и ово.

http://intermezzo.ba/2010/11/20750-autoprevoz-prodaje-ulicu-u-centru-banjaluke/

...Mali akcionari “Autoprevoza” oštro se protive prodaji nekretnina preduzeća, koje su, ukazuju, započete još prije tri godine po nalogu najvećeg akcionara Živka Babića. Podsjećaju da je “Autoprevoz” početkom 2008. firmi “MG Mind” iz Mrkonjić Grada prodao upravnu zgradu, radionička halu i pripadajuće zemljište preduzeća za 6,5 miliona KM...

4zida
June 26th, 2012, 07:24 AM
wau, 6.5mil. Dobro su prodali:) MG mind ima novac, tako da ce se ubrzano raditi. Samo šta će se praviti....

dejan_b88
June 27th, 2012, 12:55 PM
Конзум нешто прчка по "Чајавецу"... Ваљда отварају нови маркет, али како сам чуо биће поприлично велик... Можда хипер-маркет...

П.С. Има ли ико више информација везаних за Аутопревозову зграду?

dejan_b88
June 27th, 2012, 01:05 PM
Ево и да сам себи одговорим на питање везано за радове на мотелу у Шехеру...
Мотел се види у позадини ове фотографије...
Дакле, радови су стали... :ohno:
http://banjaluka.rs.ba/static/uploads/jun_2012/kfw1.JPG

dejan_b88
June 27th, 2012, 01:07 PM
Banja Luka: Počeli radovi na sanaciji i izgradnji sistema otpadnih voda

U naselju Srpske toplice, jučer su započeli su radovi na sanaciji i izgradnji sistema otpadnih voda, koji se realizuju u okviru projekta Gradski sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjoj Luci. Početak radova ozvaničili su gradonačelnik, Dragoljub Davidović i predsjednik Skupštine Grada, Slobodan Gavranović.

Davidović je podsjetio da je ovaj projekat podijeljen u dvije komponente - rekonstrukciju i izgradnju sistema vodosnabdijevanja (radovi počeli 19. aprila ove godine) i sanaciju i izgradnju sistema odvođenja otpadnih voda. On je istakao da je ovo finansijski najveći projekat u našem gradu.

"Vrijednost radova koje danas počinjemo iznosi 7.387.701 eura, a biće finansirani iz donatorskih sredstava Vlade Savezne Republike Njemačke - 3.162.701 eura, te iz fondova Evropske unije 4.225.000 eura", naglasio je gradonačelnik.

On je pojasnio da će desnom obalom Vrbasa, na potezu Karanovac-Novoselija, do spoja sa postojećim kolektorom kod mosta u Srpskim toplicama, biti izgrađen primarni kolektor, dužine devet kilometara i sekundarna mreža, dužine šest kilometara. Drugi primarni kolektor, dužine 5,4 km i sekundarna mreža, dužine 2,6 km, biće izgrađeni na lijevoj obali Vrbasa, od Karanovca do mosta za Kneževo, te od motela „Dragana" do priključnog šahta u Kozarskoj ulici.

Davidović je napomenuo da ukupna vrijednost projekta Gradski sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjoj Luci iznosi oko 37 miliona KM (protivvrijednost u evrima), od čega su kreditna sredstva njemačke KfW banke oko 10 miliona eura uz veoma povoljnu kamatu, te oko 8,5 miliona bespovratnih sredstava. On je dodao da će ove godine u vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na području grada, ukupno biti uloženo oko 50 miliona KM.

Predsjednik Skupštine Grada, Slobodan Gavranović, rekao je da realizacija ovog projekta za građane Banje Luke znači mnogo.

"Izgradnja nove i rekonstrukcija stare mreže stvoriće uslove da građani Kočićevog Vijenca imaju znatno bolje vodosnabdijevanje. Podsjećam, da će realizacijom projekta, biti riješen i problem vodosnabdijevanja u naseljima Šargovac i Tunjice. Kada je riječ o kanalizaciji, primarno je da riješimo problem zašitite vodozahvata, ali i obala Vrbasa od otpadnih voda. Nedavno smo i u gradskom parlamentu definisali projekat odvođenja otpadnih voda, koji je veoma zahtjevan i iziskuje velika sredstva. To će nas pokrenuti da stalno tražimo izvore sredstava, jer na ovome ne smijemo stati", poručio je predsjendik Skupštine grada Banja Luka.

Predstavnik konzorcijuma izvođača radova, koji čine njemačka firma "Ludwig Pfeiffer GmBH" i domaća preduzeća "Hidro-kop" i "Niskogradnja", Miroslav Cvijović, kazao je da radovi teku prerdviđenom dinamikom i da ne očekuje veće poteškoće. On je izrazio nadu da će svi rokovi biti ispoštovani. Podsjećamo, rok za završetak radova je 29 mjeseci od datuma potpisivanja ugovora.

http://www.ekapija.ba/website/bih/page/594963

OsamNaJedan
June 27th, 2012, 01:58 PM
[B]Banja Luka: Počeli radovi na sanaciji i izgradnji sistema otpadnih voda

Jos kad bi sredili neopisiv smrad u Dolcu i na Venecija mostu, koji svake godine je sve nesnosniji...

Sramota

tooljan
June 27th, 2012, 11:12 PM
Аутопревоз свакодневно глоцају са оне стране према хангарима. Погледао сам РП и тамо су уцртана два објекта; један -2+П и други -2+П+10! Ту би могло нешто добро да буде :) (пише да је објекат намијењен за терцијарне дјелатности, у потпуности)

dejan_b88
June 28th, 2012, 12:04 AM
У три насеља нове мјесне канцеларије

http://www.glassrpske.com/slika/slikacitava.php?slika=20120627135657_83632.jpg
Градоначелник Драгољуб Давидовић отворио је данас новоуређене просторије мјесне заједнице у Карановцу, Бронзаном Мајдану и Крупи на Врбасу. За санације простора и опремање ентеријера у ове три мјесне канцеларије издвојено је око 130.000 КМ.

Ово је пројекат који траје већ неколико година, а његов основни циљ је приближити услуге грађанима, како за сваки извод не би долазили у центар града. Канцеларије су опремљене рачунарском и телекомуникационом опремом и увезане са централном базом, смјештеном у згради Административне службе - рекао је Давидовић.

Додао је да се простор може користити и за вјенчања, а у унутар објекта су смјештене и просторије мјесне заједнице.

4zida
June 28th, 2012, 10:31 AM
Ako neko moze da postavi slike autoprevoza i njegovog rušenja?

Da li neko zna o novom regulacionom planu u rosuljama, čuo sam da je planirano proširenje saobraćajnica na 4 traku, kod K P II Karađorđevića

Bad_Hafen
June 28th, 2012, 10:32 AM
^^imas na temi o RP o tome

ww87
June 28th, 2012, 03:22 PM
Мјештани Чесме добили амбуланту (http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/6146/)

У Мјесној заједници Чесма, данас 28. јуна, пуштена је у функцију амбуланта породичне медицине. Амбуланту је свечано отворио предсједник Скупштине града Бања Лука, Слободан Гаврановић. Он је рекао да је отварање амбуланте у Чесми дио пројекта који је дефинисала Скупштина Града, а с циљем да се здравствене услуге приближе грађанима.

„Град је закупио простор за амбуланту, док је за опремање амбуланте уложено око 40.000 КМ. У посљедњих неколико година на подручју града је изграђено или реновирано 75 амбуланти и тиме смо покрили 32 мјесне заједнице", истакао је Гаврановић.

Он је најавио да ће ове године бити отворене и амбуланте у насељима Паприковац и Ада.

Директор Дома здравља Бања Лука, Гордана Тешановић, казала је да је амбуланта у Чесми савремено опремељена и да тренутно ради један тим породичне медицине, уз радно вријеме од 07 до 15 часова. С обзиром на то да је до сада мали број грађана Чесме пренио своје здравствене картоне у нову амбуланту, она је апеловала на грађане да то учине. Тиме би се стекли услови да грађани у амбуланти могу добити и хематолошке и биохемијске услуге.

Предсједник Савјета МЗ Чесма, Миладин Маличевић, рекао је да ће отварање амбуланте значити много за ове мјесне заједнице.

„До сада смо били приморани да идемо у сусједна насеља или у центар града да добијемо здравствене услуге. Сада имамо амбуланту у свом насељу и захвалио бих се представницима Града Бања Лука и Министарства здравља и социјалне заштите који су омогућили отварање амбуланте у Чесми", додао је Маличевић.

Закупили простор за амбуланту. :nuts:

tooljan
June 28th, 2012, 07:05 PM
Ako neko moze da postavi slike autoprevoza i njegovog rušenja?
Не види се много, поготово са цесте. Скинута је сва столарија са њега и глоцају га (буквално ;)) са унутрашње стране, и кренули су од крова.

dejan_b88
June 28th, 2012, 08:40 PM
^^ Шта је глоцање? :)

И да ли то значи да ће само реновирати зграду, тј. мало је ушминкати?

То би било лоше, јер онда је не би срушили наредних 100 година...

tooljan
June 28th, 2012, 08:52 PM
^^ Шта је глоцање? :)
И да ли то значи да ће само реновирати зграду, тј. мало је ушминкати?
Не руше зграду онако да је сруше, па да послије рашчисте шут. Него, руше је помало, и опрезно, као да је глођу. И мислим да је руше. Аутопревоз је ионако био сав пропао и зрео је за рушење.

dejan_b88
June 28th, 2012, 08:56 PM
^^ Хвала на одговору.

То би било сјајно, оно је баш ругло :cheers:

4zida
June 29th, 2012, 08:18 AM
Pošto nisam našao na sajtu blicu, kucam:

29. jun 2012. Blic Republika Srpska
NA LOKCIJI NA KOJOJ SE DONEDAVNO NALAZILA UPRAVNA ZGRADA BANJALUČKOG AUTOPREVOZA OVE GODINE POČEĆE GRADNJA POSLOVNE ZGRADE POVRŠINE 22.500KV METARA, SA 11 ETAŽA IZNAD ZEMLJE I TRI ISPOD. REČ JE O INVESTICIJI VRIJEDNOJ 22 MIL. EVRA

Gradnja na lokaciji "Autoprevoza"
Investitor je preduzeće MG mind Mrkonić Grad koje je od Autoprevoza još pre pet godina kupilo parcelu površine 19.700 kvadratnih metara za oko 6 miliona maraka.
Upravna zgrada preduzeća biće srušena i na tom prostoru, površine 4500 kv metara, gradiće se poslovni objekat u kome će biti smješteni "Euroherc osiguranje", Sunce osiguranje i poliklinika žSunce koji posluju u okviru "Agrama".
Reč je o jednoj od najznačajnijih investicija u gradu u poslednjih nekoliko godina. Izvedbeni projekat radi projektanska kuća čiji je vlasnik supruga gradonačelnika
Banja luke, Milena Davidović.
- U toku je pribavljanje energetske saglasnosti, dok će naknada za uređenje građevinskog zemljišta iznositi 2.5miliona KM. Investitor je dužan da vlastitim novcem izgradi magistralni toplovod i obezbedi dovod električne energije i vode-kaže naš dobro obavešten izvor, dodajući da se još ne zna koliko će Agram koštati poslovni objekat u Banja Luci.

Ovo nije jedina investicija koju MG MIND planira graditi u Banja Luci. Osim izgradnje velike automatizovane parking garaže kod Tržnice koja će koštati 6,7miliona maraka, u planu je izgradnja poslovnog objekta sa prizemljem, 12 spratova iznad zemlje i tri sprata ispod, površine oko 18.500 kv. metara u samom centru Banja Luke odnosno na prostoru tkz ploče kod tržnice.

Investitor će biti Merkur koji se bavi rentiranjem poslovnih prostora u centru grada u kojima su smješteni Komercijalna banka, Beneton, Office shoes i dr.

Bad_Hafen
June 29th, 2012, 08:30 AM
plasim se projekta koju Mrkenjcani prave

dejan_b88
June 29th, 2012, 08:48 AM
То ако се оставри (-3По+Пр+11с) , заслужује нову тему...

Шта је ово, кренули се небодери по БЛ правити... :cheers:

4zida
June 29th, 2012, 09:05 AM
Što se tiče Banja Luke kriza je prestala, nikada se nije ovoliko "Visokih" zgrada u jednom trenutku počelo praviti..pišem "visokih" jer opet to nisu neboderi bez cc 30ak spratova:)

Ja sam radostan u svakom slučaju, kada budem šetao imat ću šta gledati:)

e da li će se završiti ulica uz autoprevoz prema integral neboderu?

Bad_Hafen
June 29th, 2012, 09:11 AM
^^jos samo da se jedna zaista i krene praviti

klamzi!
June 29th, 2012, 09:39 AM
То ако се оставри (-3По+Пр+11с) , заслужује нову тему...

Шта је ово, кренули се небодери по БЛ правити... :cheers:

hm, na RPu stoji -2+P+10 (sa dodatnim objektom -2+P) sto znaci da bi se tu idealno smjestio agramov poslovni objekat u Splitu.

Cijena: 37.000.000 KM
Oprema: 10.000.000 KM
http://img705.imageshack.us/img705/6703/sunc1.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/705/sunc1.jpg/)

Poslovna orijentacija Agrama usmjerena je na izgradnju vlastitih poslovnih objekata tako da se u vlasništvu Koncerna nalazi više od 20 poslovnih zgrada i više od 100 poslovnih objekata..

Slican ali nesto ljepsi objekat je izgradjen i u Sarajevu. (40 miliona KM)

4zida
June 29th, 2012, 09:43 AM
plasim se projekta koju Mrkenjcani prave

ni ja ih ne volim

Bad_Hafen
June 29th, 2012, 09:44 AM
nisam ja rekao da ih ne volim, nego ih se plasim.

4zida
June 29th, 2012, 11:32 AM
Stvarno si plašljiv ako se bojiš mrkonićana

ww87
June 29th, 2012, 12:17 PM
...

Ovo nije jedina investicija koju MG MIND planira graditi u Banja Luci. Osim izgradnje velike automatizovane parking garaže kod Tržnice koja će koštati 6,7miliona maraka, u planu je izgradnja poslovnog objekta sa prizemljem, 12 spratova iznad zemlje i tri sprata ispod, površine oko 18.500 kv. metara u samom centru Banja Luke odnosno na prostoru tkz ploče kod tržnice.

Investitor će biti Merkur koji se bavi rentiranjem poslovnih prostora u centru grada u kojima su smješteni Komercijalna banka, Beneton, Office shoes i dr.

То је онда ова зграда (http://img826.imageshack.us/img826/5752/23515838.png)!?

nisam ja rekao da ih ne volim, nego ih se plasim.

Чега се плашиш, квалитета радова или да неће изградити зграду или?

dejan_b88
June 29th, 2012, 12:48 PM
Не могу се нешто снаћи на том РП-у , али углавном ова бијела кућа на "Плочи" ће се рушити и ту ће МГ Минд правити (некад) тај други небодер од 12 спратова...И сад је ту њихова продавница...

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQlSGQZSxcqy2rEDvy8tr26v3wSll9xYC9ZX_gs7vyUqMycoCj1

ww87
June 29th, 2012, 01:06 PM
^^ На регулационом десно од планиране зграде је Палас и Боска.
Њихова је продавница, али је ваљда и објекат у њиховом власништву (http://www.mgminddoo.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=13&Itemid=28). Требала би се рушити, на регулационом нема ништа осим зграде.
А још је преко пута планиран и онај екваторов хотел, исто од 12 спратова. :cheers:

4zida
June 29th, 2012, 01:44 PM
meni se čini da će se tu praviti okrugla zgrada, tj kružnog oblika

tooljan
June 29th, 2012, 03:20 PM
Не могу се нешто снаћи на том РП-у , али углавном ова бијела кућа на "Плочи" ће се рушити и ту ће МГ Минд правити (некад) тај други небодер од 12 спратова...И сад је ту њихова продавница...

Та бијела кућа је споменик... културе? Углавном, споменик је и не смије се рушити. Једино иза, они објекти се смију рушити, заједно са оним простором испод Плоче.

Granični Proizvod
June 29th, 2012, 03:37 PM
Agramove zgrade izgledaju dobro, neću se buniti na takvo nešto u BL. :)

Bad_Hafen
June 29th, 2012, 07:23 PM
Чега се плашиш, квалитета радова или да неће изградити зграду или?квалитета радова

dejan_b88
June 29th, 2012, 07:52 PM
МГ Минд држи, дословно, пола центра БЛ ...

http://www.mgminddoo.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=13&Itemid=28

Bad_Hafen
June 29th, 2012, 07:56 PM
ocigleno su preuzeli matex

mrskoje
June 29th, 2012, 08:00 PM
Ja sam znam "MG Mind" po izgradnji puteva i mogu reći da rade poprilično loše.
Ne vjerujem da je to u izgradnji zgrada drugačije.

ww87
June 29th, 2012, 10:44 PM
До сад се колико знам МГ није ни бавио изградњом зграда, тако да не можемо судити о квалитету.

Fox_3
June 30th, 2012, 11:45 AM
Та бијела кућа је споменик... културе? Углавном, споменик је и не смије се рушити. Једино иза, они објекти се смију рушити, заједно са оним простором испод Плоче.

Regulacioni plan je predvidio rusenje ove kuće, kao što se jasno vidi na isječku regulacionog plana koji je postavio ww87. Stoga, ne vjerujem da je spomenik kulture.
Pored toga, rušiće se i one kućice gdje je bila slastičarna Vesna i svi ostali objekti do ulaza u Tržnicu. Na tom ćošku između Palasa i Tržnice biće samo ta nova zgrada sa 12 spratova i zelena površina.

Agramove zgrade izgledaju dobro, neću se buniti na takvo nešto u BL. :)

+1

tooljan
June 30th, 2012, 12:00 PM
Не руше зграду онако да је сруше, па да послије рашчисте шут. Него, руше је помало, и опрезно, као да је глођу. И мислим да је руше. Аутопревоз је ионако био сав пропао и зрео је за рушење.
Ево мало рушења Аутопревоза. Да знам како се зумира слика, фотографије би можда биле боље :)

Субота, 30.6.2012.
http://img210.imageshack.us/img210/949/autoprevoz1.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/210/autoprevoz1.jpg/)

http://img16.imageshack.us/img16/4402/autoprevoz2.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/16/autoprevoz2.jpg/)

Bad_Hafen
June 30th, 2012, 12:18 PM
^^zlocinci, spasimo park!!!!

Narod je tu mogao saditi krompir izvoditi cukice, a sad ce neki profiteri i lopovi iz Mrkonjica tu da prave zgrade. FUJ!

dejan_b88
June 30th, 2012, 12:21 PM
Па Нина и друштво су носили транспарент "БЛ је наша, спасимо је од Лакташа", сад морају и неки слоган за Мркењћ да направе...

ArchitectureSerbian
June 30th, 2012, 12:29 PM
Imaju li igdje slike tog projekta što rade Mrkonjičani?

dejan_b88
June 30th, 2012, 12:31 PM
^^ Ништа, само да би могао бити неки небодер од 10-11 спратова... И још нека зградица поред од 2 спрата...

Ваљда... :)

Bad_Hafen
June 30th, 2012, 12:35 PM
Па Нина и друштво су носили транспарент "БЛ је наша, спасимо је од Лакташа", сад морају и неки слоган за Мркењћ да направе...
Posto je gospodza stihoklepac i pisao je haiku mogao bi on osmisliti slogan za Mrkenjc

byM4k5
June 30th, 2012, 12:56 PM
Ево мало рушења Аутопревоза. Да знам како се зумира слика, фотографије би можда биле боље :)

Nemoj zumirati, pošto tvoj telefon ima digitalni zum, koji je obični "muljator" slika.

erbierbi
June 30th, 2012, 04:20 PM
Pozdrav , već duže vrijeme pratim ovaj forum i informišem se o svemu što se tiče gradnje u BL i moram reći da sam ponosan na to kako se gradi naš grad , definitivno smo u samom vrhu u regionu što se tiče gradnje , što je i normalno s obzirom na porast broja stanovnika u BL , jer se nažalost istok sve više prazni , i većina dolazi ovdje ...

Dakle grad će dobiti potpuno novi izgled u nekoj budućnosti , centar će biti skroz drugačiji , sa dosta velikih zgrada , i sada ćemo imati i dosta veći i moderniji centar , sa onom zgradom kod tržnice , Ekvatorovim hotelom takođe od 12. spratova , onda ona zgrada gdje je stara autobuska , zgrada u picinom parku , stvarno nam grad postaje moderan centar , samo se bojim da saobraćajna infrastruktura to neće moći podnijeti , jer su su ljudi koji su pravili ovaj grad prije 30-40-50 godina mislili da će to uvijek biti provincija i napravili su jako uske ulice , a najveći problem je od čajevca do kampusa , jer su tu ogromne gužve , a ulica uska , ne znam kako će to riješiti jer da počnu rušiti stabla pored puta ljudi će se sigurno pobuniti tako da od toga nema ništa , jedino možda da naprave negdje paralelno ulicu koja bi bila jedan smjer a ta koja je sad dvosmjerna bi bila drugi smjer ...
Šteta što na vrijeme nisu dovoljno raširili ulice , što nisu razmišljali ali šta je tu je

Po meni treba ono ruglo od Čajevca što prije rušiti i napraviti i tu nekoliko modernih zgrada.

Banja Luka će po svemu prestići Sarajevo kada se realizuju ovi projekti u centru , ali i pored toga moramo paziti na ono po čemu je ovaj grad poznat a to je zelenilo

dejan_b88
June 30th, 2012, 04:32 PM
Добродшао на форум :cheers:

И остани активан...

tooljan
June 30th, 2012, 05:16 PM
samo se bojim da saobraćajna infrastruktura to neće moći podnijeti , jer su su ljudi koji su pravili ovaj grad prije 30-40-50 godina mislili da će to uvijek biti provincija i napravili su jako uske ulice , a najveći problem je od čajevca do kampusa , jer su tu ogromne gužve , a ulica uska , ne znam kako će to riješiti jer da počnu rušiti stabla pored puta ljudi će se sigurno pobuniti tako da od toga nema ništa , jedino možda da naprave negdje paralelno ulicu koja bi bila jedan smjer a ta koja je sad dvosmjerna bi bila drugi smjer ...
Šteta što na vrijeme nisu dovoljno raširili ulice , što nisu razmišljali ali šta je tu je
Не могу, а да не браним градске оце од прије 30-40-50 година јер су смислили план за рјешење саобраћајне гужве у Бањој Луци: тунел од Позоришта до Шехера, тј. дуж главне градске лонгитудинале. Трансверзале би биле на површини и повезивале оба Транзита. Колико је то реалан план? Немам појма... :)

erbierbi
June 30th, 2012, 05:19 PM
Pa ako se ovako nastavi vjerovatno će morati razmišljati u tom pravcu da prave nešto ispod zemlje da se rasterete gradske ulice...
Često se od kampusa do semafora kod čajevcu prije stigne pješke nego autom i to puno prije

ww87
June 30th, 2012, 05:56 PM
^^ Од тих чуда испод земље бојим се да нема ништа.

Из Урбанистичког плана. Од овога је до сада реализована само тачка 3.

http://img407.imageshack.us/img407/9282/96479344.png

Fox_3
June 30th, 2012, 08:44 PM
Не могу, а да не браним градске оце од прије 30-40-50 година јер су смислили план за рјешенје саобраћајне гужве у Бањој Луци: тунел од Позоришта до Шехера, тј. дуж главне градске лонгитудинале. Трансверзале би биле на површини и повезивале оба Транзита. Колико је то реалан план? немам појма... :)

Ja sad prvi put čujem za ovaj plan. Znam za tunel od pozorista do ekvatora, koji je i u regulacionom planu centra grada, i od koga, bar u bližoj budućnosti, nema ništa.

tooljan
June 30th, 2012, 09:37 PM
Ja sad prvi put čujem za ovaj plan. Znam za tunel od pozorista do ekvatora, koji je i u regulacionom planu centra grada, i od koga, bar u bližoj budućnosti, nema ništa.
Замишљено је да тунел иде скроз горе до садашњег споја са Западним транзитом. Ово до Екватора је због идеје да читав центар буде пјешачка зона.

gospodzo_zgazis_me
June 30th, 2012, 10:13 PM
Како би то лепо било... То би била суштинска промена за овај град.

dejan_b88
June 30th, 2012, 11:39 PM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0414.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0415.jpg

dejan_b88
June 30th, 2012, 11:42 PM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0416.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0417.jpg

Зграда преко пута

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0418.jpg

dejan_b88
June 30th, 2012, 11:54 PM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0419.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0420.jpg

dejan_b88
July 1st, 2012, 12:05 AM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0421.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0422.jpg

dejan_b88
July 1st, 2012, 12:08 AM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0424.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0423.jpg

dejan_b88
July 1st, 2012, 12:12 AM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0429.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0427.jpg

dejan_b88
July 1st, 2012, 12:26 AM
Булевар Десанске Макисмовић поприма изглед правог булевара... 4 траке и раздјелни појас су већ ту... А сад и зграде су ту и овај нови дрворед који ће за који годину тек доћи до изражаја :cheers:

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0430.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0431.jpg

Banja Luka.RS.
July 1st, 2012, 02:35 AM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0422.jpg

Ovo je katastrofa. Tako dobra ulica u blizini centra a takvo ruglo od zgrada, ne zna se koja je gora. Jedino onaj red brick izvlači prosjek.

BNX
July 1st, 2012, 09:31 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1551.jpg

BNX
July 1st, 2012, 09:31 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1546.jpg

BNX
July 1st, 2012, 09:32 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1554.jpg

BNX
July 1st, 2012, 03:11 PM
..

dejan_b88
July 1st, 2012, 06:00 PM
"Све је постало пепео и дим" ...

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0440-1.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0441-1.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0442-1.jpg

dejan_b88
July 1st, 2012, 06:01 PM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0443.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0444.jpg

dejan_b88
July 1st, 2012, 06:06 PM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0437.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0438.jpg

dejan_b88
July 1st, 2012, 06:11 PM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0432.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0434.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0436.jpg

dejan_b88
July 1st, 2012, 06:15 PM
Ова зграда ми се јако свиђа...

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0445.jpg

ArchitectureSerbian
July 1st, 2012, 06:19 PM
Pa gdje je sad Autoprevoz onda?

gospodzo_zgazis_me
July 1st, 2012, 06:44 PM
Дејане свака ти част за аплоад! Сјајне слике.

И ја ћу чим дођем објавити репортажу.

За Аутопревоз, одлилчно да се руши.

dejan_b88
July 1st, 2012, 06:47 PM
^^ Хвала. Купио сам нови апарат, па да испробам.

Никон, 200 марака. Добар за те паре...

dejan_b88
July 1st, 2012, 08:14 PM
Мало детаљније о пројекту система водоснабдијевања, са сајта града...

Пројекат система водоснабдијевања и одвођења отпадних вода у Бањој Луци

Инвеститор: Град Бања Лука
Извођачи радова: Конзорцијум „Ludwig Pfeiffer GmBH“ / „Хидрокоп“ / „Нискоградња“
Вриједност уговорених радова: 17.500.000 евра

Радови су почели 19. априла 2012. године у Козарској улици и на Туњицама.
Овај пројекат представља највећу послијератну инвестицију Града Бања Лука. Пројектом је предвиђено проширење и побољшање водоснабдијевања у ужем, урбаном дијелу града, и на простору насеља Туњице и Шарговац, те изградња нових канализационих колектора. Биће изграђено око 61,5 километар инсталација, различитих димензија и профила, од чега је 37,5 километара новог цјевовода и 24 километра канализације. Поред тога, биће изграђена и два резервоара, запремине 10.000 кубних метара, што ће представљати повећање досадашњег капацитета за 60 одсто.
Пројекат ће бити реализован уз помоћ њемачког Кредитног завода за обнову (КfW), на начин да је КfW обезбиједио 10 милиона евра кредитних средстава под веома повољним условима (рок отплате 14 година, грејс-период три године и каматна стопа од 2,7 одсто), док остатак од 7,5 милиона евра представљају бесповратна средства из различитих фондова.

Козарска улица: Стари цјеводод биће замијењен новим у дужини од 14,7 километара, тачније од Фабрике воде до Градског моста. Ови радови вриједни су 3,7 милиона евра и финансирају се из кредитних средстава КfW-а;

Туњице: Проширење система водоснабдијевања сјеверозападног дијела града у дужини од 22,7 километара, са пратећим објектима, омогућиће трајно снабдијевање водом очекиваног броја становника у овом дијелу града. Вриједност радова на овој компоненти износи 6,5 милиона евра, од чега је из кредита КfW-а обезбијеђено 5,9 милиона, а из буџета Града 592.500 евра. Тиме ће преко 90 одсто градског становништва бити прикључено на градски водовод.

Рок за завршетак радова, у зависности од сегмената, је од 21 до 29 мјесеци.

http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/slikom_i_rijecju_kroz_projekte/2012_godina/kwf/Kfw_19-04-2012_01.jpg

http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/slikom_i_rijecju_kroz_projekte/2012_godina/kwf/Kfw_19-04-2012_02.jpg

http://www2.banjaluka.rs.ba/static/uploads/slikom_i_rijecju_kroz_projekte/2012_godina/kwf/Kfw_19-04-2012_03.jpg

eddie izzard
July 1st, 2012, 09:37 PM
http://img854.imageshack.us/img854/7381/dscn3517web.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/854/dscn3517web.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

http://img256.imageshack.us/img256/9674/dscn3527web.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/256/dscn3527web.jpg/)

http://img692.imageshack.us/img692/3231/dscn3530web.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/692/dscn3530web.jpg/)

http://img31.imageshack.us/img31/7249/dscn3562web.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/31/dscn3562web.jpg/)

eddie izzard
July 1st, 2012, 09:41 PM
http://img31.imageshack.us/img31/1311/dscn3575web.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/31/dscn3575web.jpg/)

http://img217.imageshack.us/img217/4120/dscn3612web.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/217/dscn3612web.jpg/)

http://img855.imageshack.us/img855/6770/dscn3614web.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/855/dscn3614web.jpg/)

http://img535.imageshack.us/img535/7543/dscn3629web.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/535/dscn3629web.jpg/)

eddie izzard
July 1st, 2012, 09:43 PM
http://img545.imageshack.us/img545/9486/dscn3632web.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/545/dscn3632web.jpg/)

http://img196.imageshack.us/img196/7733/dscn3634web.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/196/dscn3634web.jpg/)

http://img403.imageshack.us/img403/2671/dscn3635web.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/403/dscn3635web.jpg/)

erbierbi
July 1st, 2012, 10:51 PM
Odlične slike svaka čast :)
a zna li neko da li će se možda ovaj Čajevčev "neboder" okolo obložiti staklom , jer bi tako bio puno ljepši i moderniji ?
Definitivno počeo je najveći procvat Banja Luke ikad , i najveća modernizacija , samo nek se nastavi

tataratira
July 1st, 2012, 11:03 PM
Banja Luka izgleda bas uredno, cisto i odrzavano.
Ni novogradnja nije losa.

dejan_b88
July 2nd, 2012, 12:28 AM
PRVA RIZNICA BILJAKA U SRPSKOJ
Bašta u bivšoj kasarni Vrbas
Na poligonu kasarne „Vrbas“, kojim su nekada gazile tenkovske gusenice, nikla je Botanička bašta Banjalučkog univerziteta koja postaje riznica biljnog blaga i biološke raznovrsnosti Srpske.
http://pressrs.ba/upload/boxImageData/2012/6/1/162089/botanicka-basta-arboretum-(3)4.jpg
LABORATORIJA NA OTVORENOM Uskoro sadnja lekovitih i začinskih biljaka

Na uređenoj površini od tri i po hektara posađeno je i više od 40 autohtonih sorti jabuka i krušaka, koje izazivaju veliku pažnju građana.
Stare vrste

- Do sada smo evidentirali čak 68 starih sorti jabuke, a posadili smo zeleniku, ovčji nos, plemku, šareniku... Imamo i 63 sorte krušaka - stambolku, batvu, lubeničarku i kantarušu. Tu su i po jedna sorta višnje i kajsije, sedam trešnje i po 11 sorti vinove loze i šljive. Tek smo počeli i voće je doneto uglavnom sa područja Bijeljine, Prnjavora, Novog Grada, Bratunca, Milića, Zvornika, Višegrada i Foče, koja u ratu nisu bila raseljavana. Interesantan je istočni deo RS u kom imamo domaćinstvo u Manojlovićima kod Zvornika koje 400 godina postoji na istom mestu. Oni su sačuvali mnoge sorte koje su deo našeg kulturnoistorijskog nasleđa - naglašavaju u Institutu za genetičke resurse UBL.
Gordana Đurić, profesorka Poljoprivrednog fakulteta i direktorka instituta koji brine o jedinoj botaničkoj bašti u Srpskoj, kaže da je prema
Biljkama preti izumiranje

U BiH je registrovano 3.500 biljnih vrsta ili tri puta više nego u Britaniji.
- Ipak, zbog velike urbanizacije, nekontrolisane migracije stanovništva, uništavanja poljoprivrednih površina i klimatskih promena, mnogima preti izumiranje. Sve manje poznavanje flore govori o našoj otuđenosti od biljaka iako bez njih nema života, hrane, lekova, privrede, čistog vazduha. One smanjuju efekat staklene bašte, štite od buke i prašine, ulepšavaju okolinu - kaže Jelena Davidović.
Programu očuvanja biljnih i genetičkih resursa i zaštite autohtonih i starih sorti kojima preti izumiranje cilj da se postojeći genetski biljni materijal u RS konzervira, temeljno i stručno opiše i vrati u upotrebu, što ranije nije bilo rađeno.
- Da se utvrdi da li su sorte, poput pomenutih jabuka i krušaka, otporne na bolesti i štetočine, koji su uslovi za njihovo gajenje i razmnožavanje i da to znanje prenesemo ljudima i sačuvamo za buduća pokolenja. Jer već smo trajno izgubili mnoge domaće sorte ječma i pšenice, lan i konoplju. Na primer, ako seme jednogodišnjih biljnih kultura ne obnavljate svake godine, one nestaju, kao što je procenjeno da je u prošlom veku izgubljeno tri četvrtine svih biljnih vrsta Zemlje - objašnjava Đurićeva.
Ona ističe da je u arboretumu botaničke bašte za sada posađeno 300 stabala domaćeg i inostranog porekla od čega 237 listopadnog i 63 četinarska stabla, a tu su i čuvene Pančićeva omorika i tisa.
- Bašta je, kao projekat, nastala još 2002/03. godine uz podršku univerziteta, grada i drugih ustanova. Ima prostor i namenu, a prva je zaštita biodiverziteta ili biološke raznovrsnosti. U srednjem delu bašte su šumske vrste, a ubrzo ćemo saditi i samonikle voćke poput oskoruše koju smo već uneli, višegodišnje povrtne vrste, krmne, začinske i lekovite biljke i divlje lukove. Treba da se napravi i staklenik za tropske i suptropske vrste koje će poslednje biti unete - navodi Đurićeva.

U planu i jezero

Bogata banka biljnih gena Instituta za genetičke resurse čuva se u specijalnim uslovima i posebnim hladnjacima do 20 godina.
- Kada vitalnost semena padne ispod 60 odsto, ono se obnavlja. Materijal se čuva i kao poljska kolekcija u botaničkoj bašti i principom „on farm" kada zainteresovana porodica kao naš saradnik proizvodi biljnu vrstu kao što imamo primere u Novom, Trebinju, Bijeljini i Čelincu. Treći način je čuvanje banke gena u inostranstvu, ali to još nismo uredili - kažu u institutu.
Jelena Davidović, asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci i saradnica Instituta za projekat botaničke bašte, kaže da će ova „laboratorija pod vedrim nebom" opravdati svoje postojanje prvenstveno kroz edukaciju dece, đaka i mladih o ekologiji i zaštiti biljaka.
- Na svetski dan zaštite biljaka deci smo poklonili sadnice da ih zasade u vrtiću ili kod kuće i predstavili im domaće vrste voća, povrća, drveća i žbunja koje su česte po parkovima - kaže Davidovićeva i najavljuje da će botanička bašta, uz herbarijum biljnih vrsta koji će biti od koristi studentima šumarstva i hortikulture, u budućnosti imati biobaštu, a u arboretumu jezero s pratećim biljkama.

http://pressrs.ba/sr/vesti/banja_luka/story/18851/Ba%C5%A1ta+u+biv%C5%A1oj+kasarni+Vrbas.html

4zida
July 2nd, 2012, 07:47 AM
Čuo sam da se smanjuje broj radnika u GP Krajini. Ustvari, kako ljudi odlaze u penziju..a ne zapošljavaju se novi radnici. Da će se u budućnosti orijentisati na Jelšingrad.

A i vidi se golim okom, toliko preduzeće a u ovom trenutku prave možda 2,3 zgrade

Mali soko
July 2nd, 2012, 02:46 PM
^^ Хвала. Купио сам нови апарат, па да испробам.

Никон, 200 марака. Добар за те паре...

Koji?

I ja skupljam pare ali ću uzeti neki bolji. Bez aparata sam već dugo pa koristim mobilni ali nije to to.

Granični Proizvod
July 2nd, 2012, 02:57 PM
I ja imam Nikona od cca. 200 KM - L22. Odlično služi svrsi, samo što ga ja baš rijetko nosam, pa mi je većina fotografija na forumu s telefona.

BNX
July 2nd, 2012, 04:11 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1415.jpg

Granični Proizvod
July 2nd, 2012, 04:50 PM
Ovo je katastrofa. Tako dobra ulica u blizini centra a takvo ruglo od zgrada, ne zna se koja je gora. Jedino onaj red brick izvlači prosjek.

Da, sve zgradice na tom potezu su užas :(

ww87
July 2nd, 2012, 05:52 PM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0432.jpg

^^ Слово Њ је катастрофа.

Pa gdje je sad Autoprevoz onda?

И даље су на тој локацији. Читао сам негдје у новинама да се Управа сели у 5 контејнера код хангара. :) Купили су земљиште у Кумсалама и коначно пресељење на ту локацију планирају у року од двије године.

dejan_b88
July 2nd, 2012, 06:14 PM
Koji?

I ja skupljam pare ali ću uzeti neki bolji. Bez aparata sam već dugo pa koristim mobilni ali nije to to.

Nikon S3100...

byM4k5
July 2nd, 2012, 06:44 PM
Koji?

Za škljocanje rođendana i ljetovanja, te za reportaže za ovaj forum, bilo koji od ~200 KM će ti biti više nego dobar. ;)

dejan_b88
July 3rd, 2012, 03:28 PM
http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0450.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0456.jpg

dejan_b88
July 3rd, 2012, 03:29 PM
Предња страна

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0451.jpg

Задња страна

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0452.jpg

dejan_b88
July 3rd, 2012, 03:30 PM
Поглед одоздо

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0454.jpg

http://i177.photobucket.com/albums/w205/dejan_b88/DSCN0453.jpg

tooljan
July 3rd, 2012, 03:40 PM
Читам данас да НИС планира велика улагања у дистрибутивну мрежу у БиX, Румунији и Бугарској. Па сам се сјетио пумпе код Рогуљића. Зна ли се када ће кренути реновирање те пумпе?

BNX
July 3rd, 2012, 10:15 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1421.jpg

BNX
July 4th, 2012, 01:38 PM
Divlja gradnja na tvrđavi Kastel?

Privatni investitor započeo je rekosntrukciju restorana Kazamat koji se nalazi u kompleksu banjalučke tvrđave Kastel, spomenika koji je pod zašititom UNESCO-a.

Portal "Istinito" piše da je vrlo je upitno da li je investitor prije gradnje pribavio za to sva neophodna odobrenja i da li su ona validna s obzirom da je riječ o spomeneniku koji je pod zaštitom.

"Koliko je meni poznato, investitor nema potrebna odobrenja za rekonstrukciju jer zeleno svjetlo za to trebalo je da dobije od Republičkog zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog naslijeđa RS. Taj zavod ranije je dobio od nadležnog Odjeljenje za prostorno uređenje grada Banjaluke na uvid dokumentaciju koja je ubrzo urgentno povučena. Saznaje se da u zavodu nisu stigli pregledati dostavljenu dokumentaciju pa je tako ostalo nepoznato da li su u sklopu toga bili predviđeni radovi koji su otpočeli. Samim tim veoma je sumnjivo da li je i od koga investitor dobio odobrenje za gradnju, što je u svakom slučaju neophodno da to odobri upravo pomenuti nadležni zavod jer je Kastel pod UNESCO-vom zaštitom", objasnio je izvor portala koji je upućen u slučaj.

U Zavodu za zaštitu kulturno – istorijskog naslijeđa RS su izbjegavali odgovore vezane za ovaj slučaj.

"Odgovorni se ne javljaju na telefonske pozive, a dežurna sekretarica je potvrdila da su, direktor zavoda Goran Milojević i načlenica Odjeljenja za kulturno naslijeđe Milijana Okilj, na godišnjem odmoru", piše portal "Istinito".

(BLLIVE)

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/banjaluka/divlja-gradnja-na-tvrdjavi-kastel.html#ixzz1zeXfy9NN

Komentar sa istinito.com:

Ovaj zid je garant po regulacionom iz 1628 god. pa su vlasti dozvolile

http://www.istinito.com/index.php/banja-luka/item/1552-divlja-gradnja-na-tvrđavi-kastel?.html

4zida
July 4th, 2012, 02:26 PM
Ala čovječe jest izgleda ružno. Kao da neko pravi kuću na Kastelu..

E sada trebaju protesti...a ne za picin park

BNX
July 4th, 2012, 03:55 PM
^^ Možda Šaja pravi stariji i ljepši Kastel?

gospodzo_zgazis_me
July 4th, 2012, 04:25 PM
http://www.istinito.com/images/OSTALO/Banja%20Luka/rekonstrukcija%20Kastel%204.jpg

АААААААААААААААА, какав је ово ужас!

Они мајмунчићи протествују против рушења њиве у центру, уместо да се кука и мотика дигне због оваквих ствари, да им спалимо ресторан а газду, па ако треба и градоначелника, обесимо наопако да висе.

УЖАС.

:runaway:

BNX
July 4th, 2012, 04:28 PM
Kustu za gradonačelnika!!!

byM4k5
July 4th, 2012, 09:27 PM
ETF dobija novi krov.

http://img33.imageshack.us/img33/9185/foto002525.jpg (http://img33.imageshack.us/i/foto002525.jpg/)

byM4k5
July 4th, 2012, 09:29 PM
http://img708.imageshack.us/img708/8062/foto002523.jpg (http://img708.imageshack.us/i/foto002523.jpg/)

http://img684.imageshack.us/img684/9886/foto002524.jpg (http://img684.imageshack.us/i/foto002524.jpg/)

byM4k5
July 4th, 2012, 09:33 PM
Neki vodovod se radi u ulici Kralja Petra I Karađorđevića. Slike su od prošle sedmice.

http://img515.imageshack.us/img515/2466/foto002514.jpg (http://img515.imageshack.us/i/foto002514.jpg/)

http://img194.imageshack.us/img194/5003/foto002516.jpg (http://img194.imageshack.us/i/foto002516.jpg/)

byM4k5
July 4th, 2012, 09:34 PM
http://img37.imageshack.us/img37/6103/foto002517.jpg (http://img37.imageshack.us/i/foto002517.jpg/)

Od danas.

http://img29.imageshack.us/img29/5294/foto002526.jpg (http://img29.imageshack.us/i/foto002526.jpg/)

Sky88
July 4th, 2012, 09:38 PM
To je krenulo skroz gore od Kozarske...

byM4k5
July 4th, 2012, 09:43 PM
Da, sam početak radova je nekih 50 m u Kozarskoj. Ne znam da li dalje rađeno od Glasa.

erbierbi
July 4th, 2012, 10:29 PM
Zna li neko jel planirano nešto da se radi tamo gdje je Čajavec , vidim sa one jedne hale , gore u ćošku kod semafora na tranzitu skinuli krov , jel to možda ruše ono ruglo i prave nešto na tom prostoru ?

dejan_b88
July 5th, 2012, 01:00 AM
Da, sam početak radova je nekih 50 m u Kozarskoj. Ne znam da li dalje rađeno od Glasa.

Козарска улица: Стари цјеводод биће замијењен новим у дужини од 14,7 километара, тачније од Фабрике воде до Градског моста. Ови радови вриједни су 3,7 милиона евра и финансирају се из кредитних средстава КfW-а;

Туњице: Проширење система водоснабдијевања сјеверозападног дијела града у дужини од 22,7 километара, са пратећим објектима, омогућиће трајно снабдијевање водом очекиваног броја становника у овом дијелу града. Вриједност радова на овој компоненти износи 6,5 милиона евра, од чега је из кредита КfW-а обезбијеђено 5,9 милиона, а из буџета Града 592.500 евра. Тиме ће преко 90 одсто градског становништва бити прикључено на градски водовод.

dejan_b88
July 5th, 2012, 01:02 AM
Zna li neko jel planirano nešto da se radi tamo gdje je Čajavec , vidim sa one jedne hale , gore u ćošku kod semafora na tranzitu skinuli krov , jel to možda ruše ono ruglo i prave nešto na tom prostoru ?

Ваљда Конзум прави неки свој маркет... Али нисам 100% сигуран...

dejan_b88
July 5th, 2012, 01:42 AM
Divlja gradnja na tvrđavi Kastel?
Privatni investitor započeo je rekosntrukciju restorana Kazamat koji se nalazi u kompleksu banjalučke tvrđave Kastel, spomenika koji je pod zašititom UNESCO-a.
Portal "Istinito" piše da je vrlo je upitno da li je investitor prije gradnje pribavio za to sva neophodna odobrenja i da li su ona validna s obzirom da je riječ o spomeneniku koji je pod zaštitom.
"Koliko je meni poznato, investitor nema potrebna odobrenja za rekonstrukciju jer zeleno svjetlo za to trebalo je da dobije od Republičkog zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog naslijeđa RS. Taj zavod ranije je dobio od nadležnog Odjeljenje za prostorno uređenje grada Banjaluke na uvid dokumentaciju koja je ubrzo urgentno povučena. Saznaje se da u zavodu nisu stigli pregledati dostavljenu dokumentaciju pa je tako ostalo nepoznato da li su u sklopu toga bili predviđeni radovi koji su otpočeli. Samim tim veoma je sumnjivo da li je i od koga investitor dobio odobrenje za gradnju, što je u svakom slučaju neophodno da to odobri upravo pomenuti nadležni zavod jer je Kastel pod UNESCO-vom zaštitom", objasnio je izvor portala koji je upućen u slučaj.
U Zavodu za zaštitu kulturno – istorijskog naslijeđa RS su izbjegavali odgovore vezane za ovaj slučaj.
"Odgovorni se ne javljaju na telefonske pozive, a dežurna sekretarica je potvrdila da su, direktor zavoda Goran Milojević i načlenica Odjeljenja za kulturno naslijeđe Milijana Okilj, na godišnjem odmoru", piše portal "Istinito".

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/banjaluka/divlja-gradnja-na-tvrdjavi-kastel.html#ixzz1zhTpDZCD

http://www.banjalukalive.com/images/stories/kazamat-gradnja0307.jpg

Па шта је сад ово? Неки зид од цигле на КАстелу?! Ма даааааај :ohno:

gospodzo_zgazis_me
July 5th, 2012, 02:20 AM
Kustu za gradonačelnika!!!

Куста је направио ремек-дело на Мокрој гори, оно је стварно лепо.

За овај Андрићград не знам.

Тако да ти је поређење безвезе.

dejan_b88
July 5th, 2012, 03:23 PM
Нешто старије слике дома пензионера, али види се мало и унутрашњост, па зато постављам... Ускоро новије слике...

Преузето са http://www.dompenzionerabl.org/index.php

http://www.dompenzionerabl.org/images/stories/sanacija/009.jpg

http://www.dompenzionerabl.org/modules/mod_AutsonSlideShow/images/001.jpg

http://www.dompenzionerabl.org/images/stories/sanacija/008.jpg

http://www.dompenzionerabl.org/images/stories/sanacija/007.jpg

Сад се сређује и околина дома , и биће одлично... :cheers:

ArchitectureSerbian
July 5th, 2012, 05:29 PM
Kakva bi, odlična je, ma da dizajn zgrade i nije nešto.

gospodzo_zgazis_me
July 5th, 2012, 07:01 PM
Мени се и зграда допада.

А ентеријер је одличан!

http://www.dompenzionerabl.org/images/stories/sanacija/008.jpg

Поломиће се пензионери на овим плочицама.

4zida
July 6th, 2012, 07:32 AM
Ваљда Конзум прави неки свој маркет... Али нисам 100% сигуран...

to sam i ja cuo

BNX
July 6th, 2012, 01:47 PM
Kandidati za gradonačelnika Banjaluke obećavaju posao i gradnju

BANJALUKA - Sudeći po izjavama kandidata za gradonačelnika Banjaluke, glavne teme izborne kampanje biće zapošljavanje i izgradnja infrastrukturalnih objekata. Dok s jedne strane opozicioni kandidati Nenad Stevandić, kojeg je kandidovao SDS, i Dragan Čavić, zajednički kandidat DP-a i PDP-a, ističu da će njihovom kampanjom dominirati teme zapošljavanja, Slobodan Gavranović, kojeg je kandidovala vladajuća stranka SNSD, kaže da će infrastruktura biti u fokusu njegovih izbornih aktivnosti.

Gavranović takođe ističe da je prazna priča stvaranje povoljnog ambijenta za zapošljavanje jer je, kako kaže, sistem takav da lokalna zajednica ne daje mnogo mogućnosti za zapošljavanje. "To ne znači da stvaranje ambijenta u doglednom vremenu neće doprinijeti novom zapošljavanju, ali prije svega kroz rješavanje komunalnih i infrastrukturalnih problema na teritoriji grada. Mi smo to u Banjaluci već uveliko obezbijedili", kaže Gavranović i dodaje da će fokus njegove kampanje biti završetak projekata i modernizacija gradske infrastrukture. Aktuelni predsjednik Skupštine opštine grada Banjaluka kaže da će potpuni zaokret biti u odnosu na dosadašnje stanje, te da će se administracija mnogo više baviti stvaranjem ambijenta za privlačenje i otvaranje investicionih projekata.

Ključne stvari koje će dominirati u kampanji Čavića biće politika zapošljavanja i socijalna politika, a tek na trećem mjestu biće infrastruktura. On ističe da nije tačno da lokalna zajednica ne može uticati na zapošljavanje i navodi primjere opština Gračanica i Kalesija koje se nalaze u FBiH, koje djeluju u istom zakonodavnom okviru i nalaze se na istom geografskom području, a razlika u stopi zaposlenosti je ogromna. "U Srbiji su različiti gradovi, a ističe se Inđija koja je uspjela da napravi ogroman pomak kada su u pitanju investicije. Postoje mogućnosti da lokalna zajednica mnogo utiče na povećanje zaposlenosti", kazao je Čavić i dodao da je pored nezaposlenosti najveći problem Banjaluke socijalno stanje građana.

U suštini kampanja koja predstoji biće obilježena pričama o novom zapošljavanju i infrastrukturalnim projektima, na koje će se bazirati vladajuća partija SNSD, odnosno njen kandidat Gavranović.

Kada je u pitanju politika koju će voditi SDS, ona se sastoji iz četiri pravca, i to Banjaluka kao grad privrede i vraćanje velikih sistema. Drugi je rješavanje socijalnih potreba u Banjaluci, treći pravac je urbanističko uređenje Banjaluke na duži period i četvrti pravac biće Banjaluka kao zelena turistička oaza. "Pored toga, modernizacija upravljanja gradom. Neophodno je da se tajkuni uklapaju u interes grada, a ne grad u interese tajkuna", rekao je Stevandić.

http://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Kandidati-za-gradonacelnika-Banjaluke-obecavaju-posao-i-gradnju-148514.html

Izgleda da će nam biti malo jedan forum za sve buduće projekte...

ArchitectureSerbian
July 6th, 2012, 03:32 PM
Izgleda da će nam biti malo jedan forum za sve buduće projekte...

Ova ti je dobra :lol:

Fox_3
July 7th, 2012, 09:59 AM
Završili su farbanje fasade na objektu Maternitea. Obnovljen je i ovaj mali plato ispred ulaza. Još samo da sklone ovu prodavnicu...
http://img839.imageshack.us/img839/647/p0607122006.jpg

Južno krilo Centralnog medicinskog bloka, tj. njegov desni i srednji dio. Gradnja lijevog još nije počela. Fasada se sada postavlja na ovaj srednji, ulazni dio (slabo se vidi na slici).
http://img213.imageshack.us/img213/1189/p060712200701.jpg

I jedna panorama grada sa istog mjesta.
http://img402.imageshack.us/img402/6692/p0607122008.jpg

Meni je Centralni blok UKC-a i dalje broj 1 po pitanju zgrada u BL. Izgleda moćno i masivno, a i vrlo je funkcionalno zamišljen. Svaka čast arhitektama.

Granični Proizvod
July 7th, 2012, 04:00 PM
Zna li iko šta će se desiti sa onim zadnjim dijelom na Paprikovcu, ono što je gradnja davno počela, a ostao je samo betonski kostur? To je kod one druge autobuske stanice, znate na šta mislim? U pitanju je pravo ruglo, jer već dugo stoji tako nedovršeno pa je potpuno oronulo.

Fox_3
July 7th, 2012, 09:23 PM
^^ To je ostalo nedovršeno, kao i čitava druga, treća i tehnička etaža, te dijelovi prizemlja i prve etaže centralnog bloka. Nisam siguran šta je sa podzemnim etažama. To tako stoji od kad se, krajem osamdesetih, stalo sa izgradnjom.

Ovo bi trebali srediti u sklopu rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka. EIB je objavila poziv za pretkvalifikaciju (http://www.kc-bl.com/Lat/index.php?option=com_content&view=article&id=760:raspisan-meunarodni-poziv-za-pretkvalifikaciju-za-rekonstrukciju-i-opremanje-centralnog-medicinskog-bloka-cmb-&catid=3:najnovije&Itemid=85) sredinom juna ove godine, tako da postoji mogućnost da radovi počnu već krajem godine. Mada, koliko se otegla ova rekonstrukcija, ja više ništa ne vjerujem dok ne vidim svojim očima da počinje.

dejan_b88
July 8th, 2012, 04:19 AM
Обустава саобраћаја преко Градског моста
Од 10. до 15. јула, у времену од 08 до 18 часова, биће обустављен саобраћај преко Градског моста, односно у Улици Цара Лазара, на дијелу од ул. Царице Милице до ул. Патре.

У времену трајања обуставе саобраћаја - моћи ће саобраћати само аутобуси јавног превоза путника.

Разлог измијењеног начина одвијања саобраћаја у наведеном периоду је извођење радова реконструкције примарног и секундарног цјевовода. Подсјећамо, ријеч је о највећој инвестицији у Бањој Луци послије рата, којом је предвиђено проширење и побољшање водоснабдијевања у ужем, урбаном дијелу града, и на простору насеља Туњице и Шарговац, те изградња нових канализационих колектора. Радове изводи предузеће "Хидро-коп" д.о.о. Бања Лука.

За вријеме трајања обуставе саобраћаја преко Градског моста - биће постављена привремена саобраћајна сигнализација, а саобраћај ће се одвијати алтернативним саобраћајницама.

Овим путем, апелује се на грађане да стрпљење и разумијевање за отежано одвијање саобраћаја у вријеме извођења радова.

http://banjaluka.rs.ba/front/article/6199/

BNX
July 8th, 2012, 06:03 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1576.jpg

BNX
July 8th, 2012, 06:03 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1527.jpg

BNX
July 8th, 2012, 06:04 PM
Raskrsnica kod Sirana...

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1526.jpg

BNX
July 8th, 2012, 06:05 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1579.jpg

Granični Proizvod
July 8th, 2012, 06:31 PM
^^
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1579.jpg
Imaš li sliku ove zgrade sa zadnje strane? Pod pretpostavkom da je ovo gdje su kontejneri prednja strana.

BNX
July 8th, 2012, 06:45 PM
^^ Nešto starija...

http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG0941.jpg

dejan_b88
July 8th, 2012, 11:42 PM
Насеља добијају адресе
Приградска насеља Пријечани, Бронзани Мајдан, Мотике и Павловац ускоро ће добити називе улица и кућне бројеве.

Потврдила је ово "Гласу Српске" координатор за аналитику и односе са јавношћу у Одјељењу за стамбене и комуналне послове и послове саобраћаја Данира Пипић-Манојловић.

Према њеним ријечима, у ужем градском подручју све улице, њих 568, имају називе.

- Што се тиче приградских насеља, називе немају улице у дијеловима Павловца, Мотика, Чесме, Пријечана, Рамића... У току је процедура утврђивања назива улица за Пријечане, Бронзани Мајдан и дијелове Мотика и Павловца - истакла је Пипић-Манојловић.

Комисија за припрему приједлога имена насеља, улица и тргова има задатак да разматра иницијативе грађана, органа, организација и институција за давање имена насељима, улицама и трговима на подручју града, те да да приједлог овлашћеном предлагачу. Свако физичко и правно лице може да поднесе приједлог за назив улице.

- У скорије вријеме улице нису мијењале име, него су нове улице добијале назив. Што се тиче кућних бројева, ако се нумеришу објекти у новим улицама, ради се по службеној дужности, а ако се ради о улици која већ има назив, па је изграђен објекат, грађани се обраћају Служби града са захтјевом који се налази у пријемној канцеларији или на интернет страници града - рекла је Пипић-Манојловић.

У мјесним заједницама Пријечани, Бронзани Мајдан, Мотике и Павловац су презадовољни што ће улице у тим насељима коначно добити називе.

- Ниједна улица до сада није имала имена. Скоро годину се налазимо у поступку добијања назива улица и кућних бројева. Савјет наше МЗ са мјештанима је предложио називе и сви приједлози су већином усвојени, осим ако у Бањалуци већ не постоји улица са тим називом - рекао је предсједник Савјета МЗ Бронзани Мајдан Мирко Поповић.

Додао је да ће шест улица у Бронзаном Мајдану добити назив.

- Та процедура требало би да буде завршена до краја године. Надлежни из градске управе су снимили ситуацију и донијели одређене планове - истакао је Поповић.

Кућни број
За добијање кућног броја потребно је доставити копије урбанистичко-техничких услова, основе приземља са назначеним улазима у стамбени и пословни дио објекта, грађевинске дозволе, катастарског плана и посједовног листа - рекла је Пипић-Манојловић.

http://www.glassrpske.com/banjaluka/gradske_teme/Naselja-dobijaju-adrese/84901.html

byM4k5
July 8th, 2012, 11:56 PM
Neka bude po uzoru na Kuljane: Prva bronzanomajdanska ulica, druga bronzanomajdanska ulica, treća bronzanomajdanska ulica... :lol:

ww87
July 9th, 2012, 12:59 PM
Почиње изградња расвјете у више улица у граду (http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/6204/)

У току су припреме за почетак радова на изградњи јавне расвјете на подручју града, потврђено је у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Тако ће нову јавну расвјету добити становници: Дебељачког поља, Краља Петра II - огранак од бр. 68 до 86, Момчила Поповића, Добојске улице, Богдана Жерајића, огранка Карађорђеве улице код бр. 191, два огранка ул. Јовице Савиновића, огранка Ненада Костића, те огранка од бр. 47 до 61 улице Бранка Поповића. За ове радове, Град је издвојио 106.737 КМ.

Радове ће обавити предузеће "МИГ електро" д.о.о. из Мркоњић Града, а рок за завршетак овог посла је 45 дана.

tooljan
July 9th, 2012, 02:10 PM
оф-топик: Занимају ме цијене грађевинског материјала. Знате ли за неки онлајн цјеновник истог на подручју Бањалуке и/или Лакташа? Хвала ;)

BNX
July 9th, 2012, 07:35 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1613.jpg

BNX
July 9th, 2012, 07:35 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1615.jpg

BNX
July 9th, 2012, 07:36 PM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1587.jpg

klamzi!
July 9th, 2012, 10:05 PM
^^ cbbh rs?

BNX
July 9th, 2012, 10:54 PM
cbbh rs.

dejan_b88
July 10th, 2012, 12:25 AM
IRB konačno uselio u novu zgradu
http://www.nezavisne.com/slika/slikac.php?slika=20120611171326_144787.jpg
Zaposleni u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS danas su se, nakon više godina čekanja, preselili u nove prostorije banke u centru Banjaluke, koje su plaćene oko 5,2 miliona KM.
Većim dijelom avansno plaćeni, a neizgrađeni objekat bio je proteklih godina jedna od ključnih zamjerki Glavne službe za reviziju javnog sektora RS na finansijske izvještaje IRB-a, što je dovodilo i do oštrih rasprava između poslanika u Narodnoj skupštini RS.
IRB je u zgradi, koju je investitor "Estetik interprojekt" počeo graditi još prije 10 godina na prostoru nekadašnjeg stadiona malih sportskih igara, kupila tri sprata površine 1.800 kvadratnih metara, da bi naknadno, uz odobrenje Vlade RS, pazarila još i potkrovlje od 460 kvadrata.
Investiciono-razvojna banka RS i njena dva fonda platili su oko 5,2 miliona KM ili 90 odsto od ugovorene cijene, a rokovi za završetak radova istekli su 2006, 2007. i 2008. godine. IRB je krajem 2009. godine tužio "Estetik interprojekt" zbog probijenja rokova za uvođenje u posjed zahtijevajući naknadu štete.
Nakon što su prostori izgrađeni, a objekat dobio upotrebnu dozvolu, problem koji je prolongirao preseljenje planirano za početak ove godine bila je žalba jednog od ponuđača za isporuku namještaja. Komisija za razmatranje žalbi pri javnim nabavkama BiH odbacila je tu žalbu, čime su ispunjeni svi uslovi za preseljenje zaposlenih iz IRB-a u nove, daleko uslovnije i moderno opremljene prostorije.
http://www.nezavisne.com/posao/analize/IRB-konacno-uselio-u-novu-zgradu-144787.html

Мислим да ова вијест није још била, па да објавим....

BNX
July 10th, 2012, 07:39 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1588.jpg

BNX
July 10th, 2012, 07:40 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1589.jpg

BNX
July 10th, 2012, 07:40 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1586.jpg

BNX
July 10th, 2012, 07:42 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1614.jpg

BNX
July 10th, 2012, 07:42 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1616.jpg

klamzi!
July 10th, 2012, 10:26 AM
http://i821.photobucket.com/albums/zz138/BKBL/BANJA%20LUKA/CIMG1614.jpg

preko puta BIB-a u aleji?

dejan_b88
July 10th, 2012, 07:07 PM
Јесте...

dejan_b88
July 11th, 2012, 03:17 PM
Радни састанак предсједника Владе РС и руководства Града Бања Лука
Предсједник Владе Републике Српске, Александар Џомбић, рекао је да се, на данашњем радном састанку са градоначелником Бање Луке Драгољубом Давидовићем и предсједником Скупштине Града, Слободаном Гаврановићем у Карановцу, разговарало о будућим заједничким пројектима Владе РС и Града Бања Лука.

„Конкретно, ријеч је о санацији родне куће Петра Кочића у Стричићима, за коју је Скупштина Града донијела одлуку о експропријацији земљишта, док је Влада РС за овај пројекат издвојила 45.000 КМ", истакао је Џомбић.

Он је напоменуо да ће ова средства бити оперативна већ данас, те да ће санација родне куће Петра Кочића и имања, бити окончана до традиционалног Кочићевог збора.

Предсједник Владе РС је додао да је на данашњем састанку било ријечи и о изградњи Технолошког бизнис парка у Рамићима, те о могућностима да се Иновациони центар пресели у овај простор. Према његовим ријечима, исказана је и спремност да се већ током љета, обезбиједе средства за набавку мазута за бањалучку "Топлану".

Говорећи о реконструкцији родне куће Петра Кочића, Давидовић је навео да је Град Бања Лука раније донио одлуку о њеној реконструкцији. Он је нагласио да је земљиште на којем се налази кућа приватно власништво, те да је донесена одлука да се та земља откупи и адекватно уреди.

Простор у којем се тренутно налази Иновациони центар припада некадашњој фабрици „Чајавец", а тај дио фабрике је недавно отишао у стечај, тако да ће се Иновациони центар морати иселити из тог простора. Давидовић је као најреалнију опцију навео да се Иновациони центар пресели у простор будућег Технолошког бизнис парка у Рамићима.

Данашњи састанак у Рафтинг центру „Кањон" искориштен је и за отварање школе рафтинга, која ће окупљати младе заинтересоване за овај спорт. Градоначелник Давидовић је истакао да је Свјетско првенство у рафтингу допринијело томе да Бања Лука постане препознатљиво туристичко одредиште и пожелио срећан рад полазницима школе рафтинга. У име клуба, на досадашњој подршци се захвалила капитен женског тима, Милена Колобарић.

http://banjaluka.rs.ba/front/article/6219/