View Full Version : БАЊА ЛУКА - праћење градилишта | BANJA LUKA - construction updates

starcooler
November 11th, 2007, 11:34 AM
hehehe,e ovako nisam ja taj koji daje te podatke uostalom BL ima 245 000 stanovnika(sira okolina)dok Bijeljina kao sto sam i naveo oko 187 000,a kao sto sam ti i rekao BN je spojena sa jedne strane sa Obarskom a sa druge strane sa Obudovcom,uostalom mnogo ali mnogo izbjeglica je doslo u taj grad iz Slavonije,Like,FBiH,Sarajeva,Korduna,Banije,Belog Manastira,Vukovara,i gradova sa hrvatske strane kod rijeke Save.I mislim da nisi upravu dodji pa vidi od koliko do koliko se prostire BN.Ako samo gledas da sa jednog kraja do drugog kraja BN treba ti oko 16 km,sam onda vidis koliko je naseljeno,ali naseljeno je sa kucama,pa zbog toga je 187 000 a ne sa zgradama,da je sa zgradama bilo bi negdje oko 2,400 000 stanovnika !!!
--------------------------------------------------------------------
Zavod za statistiku RS mi je licno odgovorio na mejl: BL ima oko 180 hiljada a sa okolinom 240(to je njihova strucna procjena a babe na pijaci vjerovatno neznaju bolje od zavoda). Isto tako na osnovu zavoda-RS mogu reci za Bijeljinu: ta brojaka 187 hiljada je provaljotina kakve nema...kao BN je iz mahale postala veci grad od BL i po stanovnistvu i po inftastrukturi...:nuts:

starcooler
November 11th, 2007, 11:37 AM
Yebeš antenu, ja računam betonsku konstrukciju.

upravo tako! :cheers:

starcooler
November 11th, 2007, 11:57 AM
HAHAHA cuj neboder u Bijeljini to je provala dana!
To tamo nepase!

www.slobomir.com

177m visoka zgradurina u selu?? to nema nigdje...
Ni u BG i ZG tolika zgrada nije potrebna a pogotovo ne na nekoj njivi. :bash:

SRC
November 11th, 2007, 11:58 AM
Banjaluka - praćenje gradilišta

Beg
November 11th, 2007, 02:57 PM
Yebeš antenu, ja računam betonsku konstrukciju.

...

Banjaluchanin
November 11th, 2007, 04:33 PM
177m visoka zgradurina u selu?? to nema nigdje...
Ni u BG i ZG tolika zgrada nije potrebna a pogotovo ne na nekoj njivi. :bash:

Slažem se 100%. Bolje bi bilo da je u BL! :p

mojaBL
November 11th, 2007, 06:11 PM
^^ nisam ja za ta cudvista po BL, umjerenije. ne pretjerivati, nismo mi dubai, a jedan je dubai.

mojaBL
November 11th, 2007, 09:02 PM
Novi thread pravila znate, postujte ih!

http://i55.photobucket.com/albums/g146/osavic/baneri/baner4.jpg

http://i55.photobucket.com/albums/g146/osavic/baneri/baner1.jpg

http://i55.photobucket.com/albums/g146/osavic/baneri/baner3.jpg

http://i55.photobucket.com/albums/g146/osavic/baneri/baner2.jpg

http://i55.photobucket.com/albums/g146/osavic/baneri/blproject.jpg

mojaBL
November 11th, 2007, 09:03 PM
.....

mojaBL
November 11th, 2007, 09:04 PM
http://i55.photobucket.com/albums/g146/osavic/baneri/baner4.jpg
Za realizaciju kapitalnih projekata u Banjaluci 100 miliona KM
G. Vranić, B. Vučenović 11.11.2007 18:04

BANJALUKA - U Banjaluci će u ovoj i narednoj godini početi realizacija više kapitalnih projekata vrijednih oko 100 miliona KM, a među najznačajnijim je izgradnja novog hotela "Palas".

Izgradnjom ekskluzivnog zdanja u samom centru grada, čija se vrijednost procjenjuje na oko 40 milona evra, Banjaluka će dobiti savremeniji izgled, a kvalitet hotelskog smještaja znatno će se poboljšati.

Kompanija "Zepter Inernational", većinski vlasnik "Palasa", pokrenula je inicijativu rješavanja pitanja nedovršenog dijela hotela koji je decenijama narušavao izgled centra grada i odlučila se za izgrdnju novog objekta, koji će biti nadovezan na stari dio tog hotela.

"Nakon izvršenja izgradnje i dovođenja u funkciju novog objekta hotela 'Palas', intervenisaće se i na starom dijelu hotela, ne dirajući u njegovu autohtonost", rekao je Borislav Savanović, tehnički rukovodilac i stručni saradnik za sprovođenje investicija u hotelu "Palas".

Unutrašnji izgled novog "Palasa" biće poznat nakon izrade izvedbenog projekta, kojim će biti definisani detalji, izgled i uređenje unutrašnjosti hotela.

"Za ovaj objekat površine 27.500 kvadratnih metara, na osam spratova, planira se u naredne tri godine investirati oko 40 miliona evra", kazao je Branislav Grujić, predstavnik kompanije "Zepter International".

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je značajan korak u revitalizaciji gradskog jezgra Banjaluke, a radovi će početi rušenjem stare betonske konstrukcije na Trgu Krajine, koje se očekuje u narednih šest mjeseci.

"Novoizgrađeni objekat spojiće hotelske usluge s modernim poslovnim centrom. Trgovački dio centra bi trabalo da bude okrenut pješačkoj zoni, dok bi iznad bili smješteni poslovni prostori", precizirao je Grujić tokom prezentacije projekta.

Hotelski centar će biti opremljen modrenim kongresnim salama, koje će omogućiti gradu da organizuje velike skupove. Projekat bi, prema Grujićevim riječima, trebalo da bude realizovan u naredne tri godine.

Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da je Banjaluka nakon posljednjeg rata postala administrativni i finansijski centar, te da izgradnja hotela visoke kategorije s kongresnom dvoranom i pratećim sadržajima u samom centru predstavlja značajan projekat.

"Palas" sagrađen 1933. godine

Hotel "Palas" sagrađen je 1933. godine u vrijeme mandata prvog bana Vrbaske banovine Svetislava - Tise Milosavljevića i predstavlja jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika grada Banjaluka. Raspolaže sa 69 soba, jednim luksuznim apartmanom i dva poluapartmana, salonom za odmor, te salom za seminare i poslovne sastanke, tehničkom opremom i pratećim sadržajima kapaciteta do 80 mjesta, restoranom, kafanom, picerijom i slatičarnicom.

mojaBL
November 11th, 2007, 09:05 PM
Molio bih zaduzene da promijene ime threada u
[Banja Luka / Бања Лука] - Construction, Projects, News

zeznuo sam se:) pri imenovanju

Singidunum
November 11th, 2007, 09:18 PM
Limit je 10,000 postova :)

mojaBL
November 11th, 2007, 09:22 PM
ajde onda samo promijeni ime umjesto onog srpska stavi banja luka latinicom

SeriousMan
November 11th, 2007, 10:06 PM
--------------------------------------------------------------------
Zavod za statistiku RS mi je licno odgovorio na mejl: BL ima oko 180 hiljada a sa okolinom 240(to je njihova strucna procjena a babe na pijaci vjerovatno neznaju bolje od zavoda). Isto tako na osnovu zavoda-RS mogu reci za Bijeljinu: ta brojaka 187 hiljada je provaljotina kakve nema...kao BN je iz mahale postala veci grad od BL i po stanovnistvu i po inftastrukturi...:nuts:

NEZNAM KOGA TI HOCES DA NAPRAVIS BUDALOM,ALI TI NISI NAS KONTAKTIRAO KAO NI ZAVOD ZA STATISTIKU,UOSTALOM JA NISAM REKAO ZA GRAD VEC ZA PODRUCJA GRADA(OPSTINE),tj.ZONA SKORO CITAVE SEMBERIJE JER JE BIJELJINA SPOJENA SA SRBIJOM I DO OBUDOVCA SA DRUGE STRANE I JANJE SA TRECE STRANE (I NEMOJ NIKOGA DA PRAVIS BUDALOM,AKO MI NE VJERUJES AJDE DA PRAVIMO POPIS !!!

SeriousMan
November 11th, 2007, 10:12 PM
Mercator 1 2000
http://www.mal.ba/english/images/small_mercatorsa_001.jpg
A. Polje 2004
http://www.mal.ba/english/images/small_mercatorap_001b.jpg
Dobrinja2005
http://www.mal.ba/english/images/small_mercatordo_001b.jpg

www.mal.ba

HMMMM,heheh pa to je to onda sto si mislio slusaj merkatorovi centri na Dobrinji i Alipasinom Polju su nista drugo no obicni marketi,nesto poput Maxi-ja u Srbiji,dok je jedini pravi Mercatorov Centar u Sarajevu,onaj blizu Interexa!!!

mojaBL
November 12th, 2007, 12:06 AM
Otvorena dograđena škola na Laušu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Anton Kasipović i gradonačelnik Dragoljub Davidović svečano su, 22.oktobra ove godine, otvorili dograđeni dio Osnovne škole “Sveti Sava” u banjalučkom naselju Lauš, izgrađen zajedničkim sredstvima Vlade RS i Grada u ukupnom iznosu od 4.323.923 KM. Za izgradnju ovog dijela škole Ministarstvo prosvjete i kulture RS uložilo je 1.750.000 KM, a Grad Banja Luka 2.573.923 KM.

OŠ “Sveti Sava” u dograđenom dijelu, dobila je 21 novu učionicu, četiri kabineta za izvođenje nastave sa zbirkama, osam kabineta za nastavnike, stomatološku ambulantu za učenike, biblioteku, čitaonice, zbornicu i druge prateće sadržaje.

http://www.banjaluka.rs.ba/vijesti/_photo/os%20sveti%20sava%20grad.JPG

mojaBL
November 12th, 2007, 12:12 AM
Grad obradovao penzionere novom šahovskom garniturom

Gradonačelnik Dragljub Davidović uručio je, 1. novembra ove godine, penzionerima grada veliku šahovsku garnituru koja će biti smještena u Domu penzionera.

„Postavljanjem šahovske table u Dom penzinera željeli smo još jednom omogućiti našim starijim sugrađanima da se druže, zabavljaju i osjete ugodno u ovom ambijentu pored Vrbasa“, rekao je Davidović. Gradonačelnik je izrazio nadu da će Dom penzionera uskoro biti kompletno opremljen i stavljen u funkciju.
„ Iako domovi penzionera nisu u nadležnosti opština, grad Banjluka će učiniti sve da podrži ovaj projekat“, istakao je gradonačelnik Davidović.
Nenad Ratković, direktor Doma penzionera rekao je da će dobijeni šah upotpuniti aktivnosti koje se organizuju u dnevnom boravku Doma.
„Osim domina, čitanja, te zajedničkog gledanja televizije, razgovor i druženje ćemo nastaviti igrajući šah na terasi koja je natkrivena tako da nas ni vrijeme neće ometati“, rekao je Ratković.

Administrativna služba Grada nedavno je poljske šahovske table postavila na još tri lokacije u gradu, i to u: Boriku, Novoj Varoši i Obilićevu.

http://www.banjaluka.rs.ba/vijesti/_photo/sah1.JPG

http://www.banjaluka.rs.ba/vijesti/_photo/sahgrad.JPG

hercegovac_nin0
November 12th, 2007, 09:28 AM
HMMMM,heheh pa to je to onda sto si mislio slusaj merkatorovi centri na Dobrinji i Alipasinom Polju su nista drugo no obicni marketi,nesto poput Maxi-ja u Srbiji,dok je jedini pravi Mercatorov Centar u Sarajevu,onaj blizu Interexa!!!

ovaj u Dobrinji je pravi! ima intersport i sve ostalo a ovaj drugi je samo hipermarket:)

SeriousMan
November 12th, 2007, 01:33 PM
ovaj u Dobrinji je pravi! ima intersport i sve ostalo a ovaj drugi je samo hipermarket:)

Lol,covjece nemogu da vjerujem,pa otaj sto tvrdis nije ni ko pola onoga Mercatora kod Interexa,jesi ti normalan.Kao sto sam i rekao ,to je samo jedan market poput Maxi-ja u Srbiji.Kraj price,idemo dalje!!!:banana::banana:

SeriousMan
November 12th, 2007, 01:37 PM
Srpska uskoro dobija predstavnistvo italijanske Komore u Srpskom Sarajevu(u World Trade Center Alexandria),i na jucerasnjoj konferenciji,12 italijanskih magnata zauzelo se da ce uskoro otvoriti svoje proizvodne hale u Sokocu(drvna i metalska),Pale(turizam),Vlasenica(metalska),Milici(elektronska i hemijska),Zvornik(metalska),i Han Pijesak(drvna,turizam).
Steta sto nije bilo medija,pricaju o nekim glupim politickim sra njima,a ne izvjestavaju ovo narod !!!Ali eto ja sam vas izvjestio !!!
Uostalom,juce je na Jahorini pocela da radi prva turisticka berza koja ce okupljati sve turisticke organizacije,kompanije,privrednike a koji imaju veze sa turizmom iz SFRJ(citaj EX-Yugoslavia).

SeriousMan
November 12th, 2007, 01:46 PM
:nuts::nuts:Srpska uskoro dobija predstavnistvo italijanske Komore u Srpskom Sarajevu(u World Trade Center Alexandria),i na jucerasnjoj konferenciji,12 italijanskih magnata zauzelo se da ce uskoro otvoriti svoje proizvodne hale u Sokocu(drvna i metalska),Pale(turizam),Vlasenica(metalska),Milici(elektronska i hemijska),Zvornik(metalska),i Han Pijesak(drvna,turizam).
Steta sto nije bilo medija,pricaju o nekim glupim politickim sra njima,a ne izvjestavaju ovo narod !!!Ali eto ja sam vas izvjestio !!!
Uostalom,juce je na Jahorini pocela da radi prva turisticka berza koja ce okupljati sve turisticke organizacije,kompanije,privrednike a koji imaju veze sa turizmom iz SFRJ(citaj EX-Yugoslavia).Mislim da i ovoga nije bilo u medijima ,stvarno bruka niko nista ne izvjestava!!!

hercegovac_nin0
November 12th, 2007, 01:55 PM
Lol,covjece nemogu da vjerujem,pa otaj sto tvrdis nije ni ko pola onoga Mercatora kod Interexa,jesi ti normalan.Kao sto sam i rekao ,to je samo jedan market poput Maxi-ja u Srbiji.Kraj price,idemo dalje!!!:banana::banana:

Za maxi nisam nikad cuo ovaj na Dobrinji je dosta velik i zove se Mercator Centar a ne Supermarket!

U Mercator Centru Dobrinja na raspolaganju su vam:

MERCATOR HIPERMARKET
INTERSPORT
MODIANA
BEAUTIQUE
SANTANA
APIPHARMA
CT RETAIL
GRAND MS
NLB TUZLANSKA BANKA
ALPINA
MAGMA - B
ZLATARNA CELJE
LUTRIJA BIH
URBANI
OPTICOM
FRIZERSKI SALON KS
ASTRA

tuzla
http://www.baumit.com/imperia/md/images/baumitba/references/11_a.jpg

mojaBL
November 12th, 2007, 02:29 PM
hajde dosta o sarajevskim trznim centrima na BL threadu, a hercegovac ako ti je do toga raspravljaj na SA threadovima, ima ih dovoljno!

Banjaluchanin
November 12th, 2007, 02:54 PM
Ljudi zna li iko kada konačno počinje grdnja sportskog centra na BL polju?

Banjaluchanin
November 12th, 2007, 03:24 PM
pitanje za ove koji smatraju da boski treba renoviranje na osnovu slike vanjstine, sta treba joj uraditi?

Ja bi Boski ostavio skeletnu konstrukciju a na fasadi odradio jedan totalni facelift. Kao što neko reče, zgrada se ubila za NLO dizajn. Fasadu bi napravio od poliranog aluminijuma, ali ne potpuno ravnu, već nekako deformisanu (slično kao na Aquani samo malo grublje) i totalno ovalnu već od tla, a one prozore na II spratu bi dizajnirao u nekom ultra-stealth-plavom-kokpit fazonu (ja sintakse :nuts:) i na svakom spajanju fasadnih komponenata izmješana LED svjetla koja mijenjaju boju, tako da noću djeluje zastrašujuće, kao pravi NLO.

mojaBL
November 12th, 2007, 03:50 PM
i onda bismo dobili cirkus na Trgu Krajine

Banjaluchanin
November 12th, 2007, 04:03 PM
Pa uklopila bi se bolje sa ultra-modernim dizajnom novog hotela Palas i onom staklenom zgradom Terranove nego sad. I još ispred nje par ogromnih metalnih sfera kao one u Čikagu u kojima se možeš ogledati sa nekim aj-zdrao fontanama. Ako ćemo već moderno, onda baš futuristički. Može se vrlo lako napraviti velika atrakcija u gradu i za turiste i uopšte za prezentaciju grada svijetu i privlačenje investitora. Samo treba malo mašte. :)

SeriousMan
November 12th, 2007, 04:20 PM
Neznam koliko ste upoznati sa tim,ali sam saznao da je Boska kupljena od strane kompanije Delta iz Beograda(vlasnik gospodin Miskovic),te da ce Boska biti renovirana na prolece ,ali definitivno ne u ovim stilovima kako ste pisali,ja bar to ne bih voljeo da vidim!!!

Beg
November 12th, 2007, 04:28 PM
Zasto ja imam nekakav cudan osjecaj da si ti @SeriousMan isto sto i @AmirBiH :nuts::nuts::nuts: :D

hercegovac_nin0
November 12th, 2007, 04:35 PM
To i ja mislim:)

Dragan
November 12th, 2007, 04:40 PM
decki ovo nije chat i ako zelite nesto diskutovati imate kafanu. I na kraju imam jedno pitanje za vas. Dali vi ikako posecujete Alpe-Adria jer kod nas stalno visite? Nemam nista protiv toga ali samo zatrpavate thread-ove sa nevaznim smecem. Postavljate stvari koje nemaju veze sa thread-ovima. De opametite se vise bogati.

Beg
November 12th, 2007, 04:57 PM
decki ovo nije chat i ako zelite nesto diskutovati imate kafanu. I na kraju imam jedno pitanje za vas. Dali vi ikako posecujete Alpe-Adria jer kod nas stalno visite? Nemam nista protiv toga ali samo zatrpavate thread-ove sa nevaznim smecem. Postavljate stvari koje nemaju veze sa thread-ovima. De opametite se vise bogati.

Je li mi ne smijemo pricati na Srpskom podforumu???

Dragan
November 12th, 2007, 05:20 PM
nisam rekao da nemozete. Ovde su svi dobrodosli ako pricaju o gradnji, arhitekturi, ekonomiji i onim sto ima veze sa ovim pdforumom. Toliko od mene

Radukin
November 12th, 2007, 05:41 PM
Podrzavam Dragana.Ovo je stvarno prevrsilo svaku meru.Drzimo se teme i bez suvisnih komentara

Deflaut
November 12th, 2007, 06:01 PM
Podrzavam Dragana.Ovo je stvarno prevrsilo svaku meru.Drzimo se teme i bez suvisnih komentara

+1

SeriousMan
November 12th, 2007, 06:08 PM
E,ovako ja nisam taj ArminBiH,niti cu ikad biti ,a ti Nino,SB i MojaBL su dva covjeka koja su dosla na ovaj nas srpski forum da se ru svojim nacionalnim glupostima,idite molim vas tamo na Alpe-Adria forume pa pisite nesto poput ovoga "Zivjela Islamska Hrvatska i Slovenija,Slovenija je srce Bosne,nema nikoga drugoga na zapadnom Balkanu osim Bosanaca i njihove "velike" nacije,Zagred je glavni grad Velike Bosne,Ljiljane na evropsku zastavu ocemo stavit ,da bi prezentovala Bosnu"mislim nemojte to ovdje da radite,i sta samo slikate te dzamije,ako treba iskopacete ih samo da prikazete da Banja Luka nije srpska,pa da ti kazem ona i nije srpska ,ona je i jevrejska,ruska,turska,iranska,pakistanska i svih naroda i narodnosti u cijelom svijetu,zato molim te okani se te tvoje glupe politike !!!!
Uostalom "Zivjela Republika Srpska,zivjeo SNSD"

cybernck
November 12th, 2007, 06:13 PM
pozdrav svima, novi clan iz BL :).

nedavno sam cuo za ovaj forum (i pod-forum), a sinoc sam proveo nekoliko
sati pregledavajuci teme (uglavnom o BL) i odlucih da se registrujem. inace
volim arhitekturu (i visokogradnju i niskogradnju), tako da nerijetko uslikam
nesto novo sto se gradi ili rekonstrukciju ulica itd.

inace, oduvijek sam htio da se Banja Luka gradi i razvija, ali mi se neki nacini
i lokacije gradnje sve vise i vise gade, kako ja to kazem - silovanje Banja Luke.

postavicu neke svoje slike uskoro :).

p.s. pregledavajuci teme, primijetio sad da su clanovi "BL" i "BanLuka" banovani,
a bili su poprilicno aktivni (uglavnom na pozitivan nacin), pa me zanima sta je
u pitanju?

hercegovac_nin0
November 12th, 2007, 06:14 PM
E,ovako ja nisam taj ArminBiH,niti cu ikad biti ,a ti Nino,SB i MojaBL su dva covjeka koja su dosla na ovaj nas srpski forum da se ru svojim nacionalnim glupostima,idite molim vas tamo na Alpe-Adria forume pa pisite nesto poput ovoga "Zivjela Islamska Hrvatska i Slovenija,Slovenija je srce Bosne,nema nikoga drugoga na zapadnom Balkanu osim Bosanaca i njihove "velike" nacije,Zagred je glavni grad Velike Bosne,Ljiljane na evropsku zastavu ocemo stavit ,da bi prezentovala Bosnu"mislim nemojte to ovdje da radite,i sta samo slikate te dzamije,ako treba iskopacete ih samo da prikazete da Banja Luka nije srpska,pa da ti kazem ona i nije srpska ,ona je i jevrejska,ruska,turska,iranska,pakistanska i svih naroda i narodnosti u cijelom svijetu,zato molim te okani se te tvoje glupe politike !!!!

HAHHAH ti si pacenik cuj zagreb muslimanski gdje si to citao?

hercegovac_nin0
November 12th, 2007, 06:15 PM
BTW: sve te vijesti sto si ti poslao je staro vec se zna za to i kad saljes vijesti posalji i link!

i kakve veze ima sokolac etc sa BL!

hercegovac_nin0
November 12th, 2007, 06:16 PM

inace, oduvijek sam htio da se Banja Luka gradi i razvija, ali mi se neki nacini
i lokacije gradnje sve vise i vise gade, kako ja to kazem - silovanje Banja Luke.

p.s. pregledavajuci teme, primijetio sad da su clanovi "BL" i "BanLuka" banovani,
u pitanju?

BL i Banluka= mojaBL sada:)

SeriousMan
November 12th, 2007, 06:16 PM
HAHHAH ti si pacenik cuj zagreb muslimanski gdje si to citao?

Boze boze pa zar nisi shvatio sta ocu da reknem .............To sam samo naveo kao vase sulude ideje !!!!:ohno::ohno::ohno:

SeriousMan
November 12th, 2007, 06:18 PM
BTW: sve te vijesti sto si ti poslao je staro vec se zna za to i kad saljes vijesti posalji i link!

i kakve veze ima sokolac etc sa BL!

Pa neznam kojom ti brzinom dobijas informacije ,ali ove informacije su stare samo 3 dana!!!!Neznam ,ako mozes odmah da nam posaljes informacije sa lica mjesta slobodno to ucini,doduse bicemo ti svi jako zahvalni!!!
A kakve veze ima,pa to je razvoj ctave Srpske pa sam htjeo da dodam neke informacije,uostalom mnogo turistickih agenicja i kompanija iz BL se nalazi na Jahorinskoj Berzi

hercegovac_nin0
November 12th, 2007, 06:20 PM
Boze boze pa zar nisi shvatio sta ocu da reknem .............To sam samo naveo kao vase sulude ideje !!!!:ohno::ohno::ohno:

Mozda su to vase ideje:) prvi put ovo cujem bas smijesno:lol:

SeriousMan
November 12th, 2007, 06:21 PM

u pitanju?

JA NE KONTAM PA ZAR VI MORATE IMATI PO 23 NICKA !!!Sta vam je ,prozrli smo vas odavno ,znamo ko ste ,onaj Thunderman jeli tako ili ti sadasnja MojaBLNIno

Deflaut
November 12th, 2007, 06:24 PM
Cybernck, dobrodošao na forum :)

Edit:
SeriousMan, mislim da pretjeruješ, čovjek se fino predstavio. Nema razloga da mu ne vjerujemo, a ako bude nekog dupliranja imena neka to moderatori riješe...

SeriousMan
November 12th, 2007, 07:05 PM
Cybernck, dobrodošao na forum :)

Edit:
SeriousMan, mislim da pretjeruješ, čovjek se fino predstavio. Nema razloga da mu ne vjerujemo, a ako bude nekog dupliranja imena neka to moderatori riješe...

Hehehe,kako hoces to je tvoja stvar,ali vidjecemo !!!Tako su svi oni poceli pa gledaj sada ,magno katrastofico:ohno::ohno::ohno:

Beg
November 12th, 2007, 07:16 PM

:rofl: :shifty: :sly: :crazy:
Nino=jedna osoba
MojaBL=jedna osoba
JA=JEDNA OSOBA!

A za ovo ostalo--->>> :lol::lol::lol:

Hva er det som skjer med deg? Ingen har sagt at Zagreb er Bosnisk og at vi vil ha noe ''Stor Bosnia''...:nuts:
Hva er det som skjer med deg man?
:nocrook:

mojaBL
November 12th, 2007, 07:20 PM

u pitanju?
Dobro dosao na forum, trebaju nam novi clanovi na forumu. Pogotovo oni koji su voljni slikati:)
Inace kao sto ti neko odgovori BL, BanLuka to sam ja:) Sa BL sam banovan, jer sam se posvadjao sa nekim albancima, a ostalo su me banovali, jer sam imao dva naloga otvorena, cirilicni BL, na koji ne mogu i nisam mogao pristupiti, jer ne funkcionise, i ove druge, pa su me zato banovila ponovo govorice da moram taj cirilicni BL da koristim. Objasnio sam im da ne mogu i sad je sve ok.
Dosta o meni, odakle si koji dio gradA?

SeriousMan
November 12th, 2007, 08:28 PM
Slusajte,zajebite vi to znam ja vas dvojica a mozda samo i jedan(iz Norveske) glumite cetvoricu,znam ja to ali nema veze samo nemojte vise tih nacionalnih prepiranja,i da ajde okrenimo se ekonomiji
Evo danas nas uvazeni premijer gospodin Milorad Dodik,najavio pravljenje autoputeva od:Novi Grad-Banja Luka,Banja Luka-Gradiska,Banja Luka-Doboj-Bijeljina-granica sa Srbijom,Banja Luka-Kupres i Koridor 5C.Svi radovi bi trebalo da budu gotovi do 2015!!!:banana::banana::banana::banana::banana:

I da jos nesto,MojaBL ti nisi srbin i nemoj da pricas vise o tome.Znam ja da si ti bosnjak,Akkurat da jeg er bosnisk ! !

mojaBL
November 12th, 2007, 09:22 PM
^^ ti bas nisi uredan! i ajde molim te od sad ne pisi o meni i ignorisi me, kao sto cu i ja tebe.

btw sumnjam da si thunderman u novom izdanju, ali nisam bas 100% siguran

cybernck
November 12th, 2007, 10:11 PM
da, bilo je veceras na TV-u... odlicno, mislio sam da je to bilo propalo jos prosle godine.

btw, pominjao se Automotodrom Zalužani, onaj projekat sto je predstavljen na ovom forumu
je bio cisto rad jedne studentice na arhitekturi i nema veze ni sa kakvim stvarnim planovima
i projektima sto se tice staze (na zalost), ali se staza iz godine u godinu unapredjuje :).

p.s. dok sam maloprije trcao, vidio sam kod nove zgrade vlade neku ekipu sa reflektorima,
šinama i ostalom video opremom... mozda uskoro bude neki promotivni spot ili nesto :).

SeriousMan
November 12th, 2007, 10:22 PM
:ohno::ohno:^^ ti bas nisi uredan! i ajde molim te od sad ne pisi o meni i ignorisi me, kao sto cu i ja tebe.

btw sumnjam da si thunderman u novom izdanju, ali nisam bas 100% siguran

Ok,ali znam da si bosnjak sto mi ne smeta ali nemoj da se pravis da si srbin pa posle po srpskim forumima psujes sve zivo i koristis 3 nika,mislim da nije to fer !!!

SeriousMan
November 12th, 2007, 10:24 PM
da, bilo je veceras na TV-u... odlicno, mislio sam da je to bilo propalo jos prosle godine.

btw, pominjao se Automotodrom Zalužani, onaj projekat sto je predstavljen na ovom forumu
je bio cisto rad jedne studentice na arhitekturi i nema veze ni sa kakvim stvarnim planovima
i projektima sto se tice staze (na zalost), ali se staza iz godine u godinu unapredjuje :).

p.s. dok sam maloprije trcao, vidio sam kod nove zgrade vlade neku ekipu sa reflektorima,
šinama i ostalom video opremom... mozda uskoro bude neki promotivni spot ili nesto :).

Jarane moze svasta da bude,to je prema meni najljepsi dio grada ,jos kad se napravi TV dom RTRS i HQ Integral Co. to ce biti finansijski i administrativni distrikt Banja Luke!!!

cybernck
November 12th, 2007, 10:54 PM
meni se licno ne svidja lokacija... u okolini su sve prastare vile, a da ne pominjem staru
zeljeznicku stanicu iliti aragostu u neposrednoj blizini... ogroman kontrast. bolje bi bilo
da je malo nize u Ulici Olimpijskih Pobjednika. sama zgrada mi je nekako prejednostavna,
gledao sam neke projekte po kojima je trebao da bude stakleni plast na prednjoj strani,
ali sta je tu je. vrhunac kica su mi sad ove plave led diode... podsjecaju me na gofove i
askone sa plavim led spricaljkama za sajbu, cak sta vise, prije par dana u Vase Pelagica,
gledajuci u zgradu vlade, u susret mi je isao auto sa tim spricaljkama... :ohno:

ni one crne mramorne fontane sa multicolor osvjetljenjem mi se ne uklapaju, ali su mi ona
mala (japanska?) drvca fenomenalna i jos kad se to sve dodatno osvijetli i malo zivne,
bice fina lokacija za setnju i sjedenje, uz zvuk fontana... isto kao nekada uz Dom Armije :).

sve u svemu, sad kada su oprali ono blato sa trotoara, sve djeluje impresivno, samo sto
se iz auta sama zgrada bas i ne vidi (ko nema siber ili kabriolet :)). ali kao sto si rekao,
kada se tu jos izgradi par zgrada, bice fino. jedino sto taj novi dio grada sto se gradi,
ukljucujuci i pomenutu Ulicu Olimpijskih Pobjednika, lici na neku perfieriju a-la negdje na
Novom Beogradu... sve neki pjesak i prasina i nigdje drveta na vidiku... :(

ah da, i jos jedna primjedba... trotoar ispred zgrade vlade nije invalidne osobe friendly.

SeriousMan
November 12th, 2007, 11:18 PM
meni se licno ne svidja lokacija... u okolini su sve prastare vile, a da ne pominjem staru
zeljeznicku stanicu iliti aragostu u neposrednoj blizini... ogroman kontrast. bolje bi bilo
da je malo nize u Ulici Olimpijskih Pobjednika. sama zgrada mi je nekako prejednostavna,
gledao sam neke projekte po kojima je trebao da bude stakleni plast na prednjoj strani,
ali sta je tu je. vrhunac kica su mi sad ove plave led diode... podsjecaju me na gofove i
askone sa plavim led spricaljkama za sajbu, cak sta vise, prije par dana u Vase Pelagica,
gledajuci u zgradu vlade, u susret mi je isao auto sa tim spricaljkama... :ohno:

ni one crne mramorne fontane sa multicolor osvjetljenjem mi se ne uklapaju, ali su mi ona
mala (japanska?) drvca fenomenalna i jos kad se to sve dodatno osvijetli i malo zivne,
bice fina lokacija za setnju i sjedenje, uz zvuk fontana... isto kao nekada uz Dom Armije :).

sve u svemu, sad kada su oprali ono blato sa trotoara, sve djeluje impresivno, samo sto
se iz auta sama zgrada bas i ne vidi (ko nema siber ili kabriolet :)). ali kao sto si rekao,
kada se tu jos izgradi par zgrada, bice fino. jedino sto taj novi dio grada sto se gradi,
ukljucujuci i pomenutu Ulicu Olimpijskih Pobjednika, lici na neku perfieriju a-la negdje na

ah da, i jos jedna primjedba... trotoar ispred zgrade vlade nije invalidne osobe friendly.

Ah,sto volim kada sa nekim ovako pametnim govorim.......
Pa da znas da si u pravu,iako je tu sada administrativni centar RS,RTRS,Integral Co. sve to nama jos uvjek djeluje kao selo neko.....heheh sve okolo livade i supice kao sto si rekao,ali ce se za dvije godine to promijeniti tu gradi i neka naftna kompanija iz RS svoje HQ odmah blizu sportsko rekreativnog centra BORIK.Uostalom tu ce biti i Banjalucka berza (Zgrada 6 spratova)...Mislim da ce to vec iduce godine biti sto i jest-Administrativni i finanskijski centar RS!!!

Beg
November 12th, 2007, 11:42 PM
:ohno::ohno:

Ok,ali znam da si bosnjak sto mi ne smeta ali nemoj da se pravis da si srbin pa posle po srpskim forumima psujes sve zivo i koristis 3 nika,mislim da nije to fer !!!

Covjece ti nisi sav svoj! Ja nisam @MojaBL a on nije JA, niti je @Nino i jedan od nas...Boze ti na hajr, upravu je onaj gore bio sa shizo.... :nuts:
:ohno:

P@vle
November 13th, 2007, 12:14 AM
Moderatori, uradite nešto.

mojaBL
November 13th, 2007, 01:10 AM

Da malo proanaliziram tvoj post.

1. lokacija se i meni u pocetku nije svidjala, jer je previse blizu austrougarskih villa, medjutim kad je izgradjeno, bas mi se ok uklopilo, cak sta vise svidja mi se posebno onaj kontrast male stanice (aragosta) i zgrade Vlade
2. sama zgrada mi se jako svidja bas zbog toga sto je jednostavna, a nije neki twist tower s kic staklima. A i ona zgrada u kompleksu je super cucnula.
3. diode nisu toliko lose, samo izgleda kod nas se ljudi nisu navikli na te stvari, po zapadu sam vidio veliki broj novih nebodera koji imaju neku vrstu svjetlosnih efekata i masu novih nebodera koji se izgradi ima nesto takvo i vjerujte kad se uporedi s njima ovaj light-show (ascona-diode kako ih ti nazva) u BL izgleda jako umjereno i primjereno.
4. jasno da taj dio izgleda kako izgleda, kad se tu gradi masu novih objekata:
naselje aleja centar
integralova zgrada
RTRS
Balkan Investment banka HQ
a tu su do prije 3-4 god bile barake i objekti kasarne Mali logor.
Smatram da ce za par godina to izgledati extra.

Pitanje:
Nisam primijetio to da nisu trotoari denivelisani, jesi siguran u to? jer u cijelom gradu skoro na svim trotoarima imas rampe za invalide.

z150b
November 13th, 2007, 01:18 AM

pa ja mislim da su sve te nedostatke sto si ti naveo mogli rijesiti jednim semaforom koji su trebali postaviti kad ides od fontane prema japanskim drvcima, da se ne pravi guzva od ovih sto idu od metalne konstrukcije prema aveniji 1001 zardinjera

a i mogli su ubaciti neke popratne sadrzaje, tipa velike sahovske table, podijuma za skejtere, a tamo u sredinu staviti kran za bungee jumping.

i posto ni tad nece sve izgledati natrpano, mogu objaviti konkurs za idejno rjesenje popunjavanja ostatka prostora, ali onako, nasumice, sta kome padne na pamet.

i naravno, za par godina, ja sam za to da se nadogradi par spratova, sa potkrovljem, uz projekat vec nekog proslavljenog nadogradjivaca zgrada po gradu, koji ce pridobiti saglasnost tako sto ce obecati da ce prefarbati citavu zgradu nakon sto zavrsi nadogradnju

a to sto kazes za user friendly trotoare, zaboravljas da bi time otklonili mogucnost raspisivanja tendera za naknadno uredenje trotoara i profesionalno odradjivanje kao sto je odradjeno u srpskoj ulici kod sindija i ekonomske skole

eto, toliko mi je palo na pamet za sad

mojaBL
November 13th, 2007, 01:22 AM
:lol: ^^ne znam za to u srpskoj? sta je bilo?

cybernck
November 13th, 2007, 02:17 AM
ahahaha, nasmijao sam se do suza!

to kod Sindija sam i ja vidio, nekako na silu ubacili penjanja za invalide na trotoare
i onda samo "ušuškali" sve praznine kojekakvim ciglama i kamenjem - ne znam zasto
ne uslikah, negdje sam zurio! ali cini mi se da su kasnije onda to "fino" asfaltirali.

nego, slazem se s tobom da treba vremena za privikavanje na neke radikalne promjene
(nekom manje, nekom vise), kao sto je bio slucaj sa, recimo, parkom Petar Kocic (mada
to otvara novu diskusiju, tako da necemo sad o tome ;)), ali meni je dizajn te zgrade
totalno neinventivan, pa i ta "fasada", sve samo staklo, totalno demode. ne kazem da
je trebalo nesto ultra funky, ali kad se vec radi, onda treba uraditi kako treba. recimo,
ta dodatna "stambena" zgrada koju pominjes mi je mnogo ljepsa od ove.

sto se tice dioda, nema nista odvratnije od plavih led dioda, koje se korise za sta-sve-ne.
a to nije "light show" kako si ga nazvao, jer da bi bio show, mora da se nesto desava :)
i da su ih animirali na neki jednostavan i elegantan nacin, to bi bilo mnogo bolje. i dalje
cvrsto stojim pri tome da je ovo rjesenje najgore koje su mogli odabrati... ako nista drugo,
mogle su biti recimo bijele diode, ravnomjerno rasporedjene po jedna svakih pola metra,
a ne onako u clusterima od po nekoliko dioda, u koje se ne moze gledati zbog boje...
da li si vidio onu BEBAKIDS reklamu kod Boske?! to treba zakonom zabraniti!

tim trotoarom sam prosao ove godine nekoliko stotina puta, a samo danas 3-4 puta,
tako sam siguran :). imas penjaja na novoj raskrsnici i na trotoar kod Aragoste, ali ako
krenes prema centru, prvo nailazis na ostar spust na "puteljak" koji vodi do ulaza u zgradu,
pa onda penjanje na grbavi trotoar, pa onda jos jednom isti puteljak, pa opet komad istog
grbavog trotoara, pa onda opet silazak tamo na skretanje za Borcev stadion (gdje se MORA
staviti lezeci policajac na prilasku trotoaru!) i onda tu ima gradient nastavak na postojeci
trotoar prema centru. dakle, tu sekciju je problem preci i cestovnim biciklom, a da ni ne
pomisljamo da li je izvedivo invalidima u kolicima. uslikacu ti ako hoces...

a sto se tice novog naselja, to u potpunosti podrzavam, jer se planski gradi cijelo naselje
i to na praznom prostoru, za razliku od klasicnog uglavljivanja izmedju dvije stare zgrade,
unistavanja zelenih povrsina itd. i tu postoje kardinalne greske, koje cu iznijeti kasnije,
ali stoji to da nema drveca, a ne izgleda ni kao da ce ga biti (koliko sam ja vidio).

eto, mislim da nisam nista propustio.

p.s. sta je bilo sa onim banjaluka x-build sajtom, vise ne radi, a i kakav je bio uopste?

SeriousMan
November 13th, 2007, 03:44 PM
Covjece ti nisi sav svoj! Ja nisam @MojaBL a on nije JA, niti je @Nino i jedan od nas...Boze ti na hajr, upravu je onaj gore bio sa shizo.... :nuts:
:ohno:

Hahahaha,e svaka ti cast,nasmijao si me do suza....Ajde ok,"vjerujem" da nisi,eto zavrseno je jarane,ajmo sad malo o ekonomiji!!!:banana::banana:

Beg
November 13th, 2007, 04:24 PM
^^ :ohno: :ohno: :ohno:

Svidja mi se ona nova vlada zgrade u Banja Luci, samo nisam siguran jel to zgrada vlade il sta je? :D

Europa.
November 13th, 2007, 04:34 PM
banja luka.. go go..

SeriousMan
November 14th, 2007, 04:30 PM
^^ :ohno: :ohno: :ohno:

Svidja mi se ona nova vlada zgrade u Banja Luci, samo nisam siguran jel to zgrada vlade il sta je? :D

Jarane moj,to ti je zgrada Vlade Republike Srpske a uz tu zgradu se nalaze jos i stanovi koji ce koristiti vladini zvanicnici!Znaci Telekom Srpske vise nije u nadleznosti te zgrade !!!Uostalom ajmo malo nesto gradnje ,sta smo se ucutali!!:E ovako,ja nemogu traziti da li ima na internetu ili ne pa cu ja kao i dosad govoriti svojim nacinom :Banja Luka uskoro dobija 2 hrama SPC,vrsi se gradnja nove savremene fabrike za hemijsku proizvodnju deterdzenata,sapuna,tecnosti.....I najavljeno od strane ASGBL-e da ce uskoro kupiti 24 nova ambulantna kola,cime ce Banja Luka postati jedini grad pored Maribora koji ima sve nova(citaj:savremene) kola medicinske pomoci na Balkanu,uostalom bilo je i rijeci o helikopteri,sto poslanici nisu usvojili ali kako su dodali helikopter ce kupovati jedino uz pomoc Vlade RS!Uostalom mjekara Banja Luke ,ciji je vecinski vlasnik Latea(Bog zna odakle je ta kompanija) ce biti izmjestena u okolna sela Banja Luke,dok ce tu kompanija graditi stambene jedinice kao i Bussines Centar,a u kom ce se nalaziti i HQ kompanije Latea !

mojaBL
November 14th, 2007, 05:27 PM
komapnija se zove salford, tj to je investicijski fond. Latea je samo naziv brenda koji su stvorili u BL da bi pod isto ime podveli Banjalucku i Dubicku mljekaru, ali kako su najavili iz te kompanije koja posjeduje i veliki broj mljekara u Srbiji i neke u Makedoniji, i njihovi proizvodi u tim drzavama ce biti prebrendirani u lateu.

inace SM zar ti ne rece da se mljekara nece rusiti kad sam ja to ispricao o selidbi u topolu

Deflaut
November 14th, 2007, 07:33 PM
Tačno tako, Salford je naziv engleskog fonda koji je kupio nekoliko velikih mljekara u Srbiji i RS. Na stranicama BLSE možeš vidjeti da su banjalučku mljekaru kupili preko subotičke mlekare....
http://www.blberza.com/v2/EmitentProfil.aspx?hartijaID=643

hercegovac_nin0
November 14th, 2007, 08:12 PM
Tačno tako, Salford je naziv engleskog fonda koji je kupio nekoliko velikih mljekara u Srbiji i RS. Na stranicama BLSE možeš vidjeti da su banjalučku mljekaru kupili preko subotičke mlekare....
http://www.blberza.com/v2/EmitentProfil.aspx?hartijaID=643

Imaju i veliku mljekaru u Sarajevu! ali najbolja u BiH je Milkos imaju najmoderniju mljiekaru na balkanu (20 miliona eura investicija):)

mojaBL
November 14th, 2007, 08:25 PM
^^nije nego je dubicka mljekara najveca, najmodernija, a i najbolja

hercegovac_nin0
November 14th, 2007, 08:37 PM
^^nije nego je dubicka mljekara najveca, najmodernija, a i najbolja

nope milkos je skroz nov! jedini u BH proizvode vocni jogurt!:) fabrika postoji tek od 2005 i number one je u Federaciji:) oni grade Inmportane centar u SA.
Plus oni proizvode sinalco sokove za BH

SRC
November 14th, 2007, 10:06 PM
Daj oladite vise sa Sarajevom na ovoj temi !!! :bash: Boli me k**** za Sarajevom a pogotovo za tamo nekom mljekarom koja proizvodi (mozes mlisliti) vocni jogurt !

Синагога у центру града

ОТКAКО jе 1944. године срушена посљедња jевреjска синагога у Бањоj Луци, требало jе да прође више од шест децениjа како би стотињак Jевреjа, колико их данас живи у овом граду, добило нови jевреjски културни центар.

Према риjечима предсjедника Jевреjске општине Бања Лука Jакова Данона, са Службом града jе договорено да изградња jевреjског културног центра и синагоге буде на лиjевоj обали Врбаса, код моста "Венециjа".

- Надамо се да ће бисер бањолучког вjерског грађевинарства, велељепно здање, синагога, за неколико година угледати свjетлост дана. Биће то мjесто за молитву, проучавање светих списа и ширење добре воље међу људима - истакао jе Данон.

Међутим, навео jе он, наjвећа препрека изградњи jевреjског културног центра и синагоге, коjи би имали историjску и културну вриjедност, jесте замjена парцела старог jевреjског гробља, иза спортске дворане "Борик", за земљиште гдjе jе предвиђена изградња центра.

- Када се заврши ова замjена, тек ће се онда урадити донаторски проjекат и изабраће се извођач радова за изградњу синагоге. Наиме, на подручjу града Бање Луке биле су изграђене четири синагоге, три сефардске и ашкенаска, коjе бурни догађаjи коjи су се десили на овим просторима нису заобишли - навео jе Данон.

Према његовим риjечима, прва jевреjска синагога, од дрвета, подигнута jе 1878. године на мjесту гдjе се данас налази предузеће "Тржница". Поред ње jе постоjала и основна школа, коjу су у то вриjеме похађала 23 дjечака, а годину дана послиjе, изграђена jе и друга, и то на углу данашње Jевреjске улице.

Давне 1937. године, додао jе он, изграђена jе и трећа синагога, а поред ње и jевреjски дом, у коjем су се одржавале разне културне манифестациjе, приредбе и концерти духовне музике, изложбе и организовали конгреси.

- Посљедња синагога подигнута jе 1905. године. Сва четири вjерска обjекта, кроз ратове, миjењали су своjу намjену. Од њих су прављене кафане и jавне куће, а наш народ ниjе имао мjеста за окупљање - испричао jе Данон.

Он jе додао да су се из тих разлога Jевреjи исељавали из овог града и одлазили у Израел.

- Поред центра и синагоге, изградићемо и модеран прес-центар, салу за одржавање свечаности и приредби, конгресну дворану и националну кухињу. Такође, омогућићемо нашим студентима, али и многим другим заинтересованим, одлазак у Израел - рекао jе Jаков Данон и додао да на таj начин желе да изграде малу jевреjску четврт.

Н. ВРAНКОВИЋ

ПРОСТОР

Приjе пет година представници Jевреjске општине од града су на коришћење добили пословни простор у улици Петра Прерадовића, у коjем и данас традиционално прослављаjу jевреjске празнике, друже се и окупљаjу чланове омладинских и других секциjа.

- Представити Jевреjе и испричати њихове страхове холокауста на наjстравичниjи начин и озбиљно говорити о идеjи уjедињења, сасвим jе другачиjе од писања породичних хроника о животу овог народа. Градњом синагоге упознаћемо све грађане са нашим пориjеклом и традициjом - рекао jе предсjедник Jевреjске општине Бања Лука Jаков Данон.

mojaBL
November 14th, 2007, 10:16 PM
nope milkos je skroz nov! jedini u BH proizvode vocni jogurt!:) fabrika postoji tek od 2005 i number one je u Federaciji:) oni grade Inmportane centar u SA.
Znam sta je i ko milkos, vocni jogurt dubicka mljekara prozivodi jedno 10 god sigurno. A tvornica je najmodernija u BiH sigurno i jedina koja u potpunosti ima primijenjene EU standarde od proizvodnje, preko nabavke mlijeka, do distribucije.

Teleoptic proizvodi Sinalco za BiH.

AmirBiH
November 14th, 2007, 10:33 PM
Znaci nercegovac_nin0 je slagao.Hvala na tacnim informacijama, mojaBL.

lindenthaler
November 14th, 2007, 11:02 PM
Bebakids treba zabraniti ustavom, ruže svuda gde ih nakače...

Pаvle
November 15th, 2007, 01:13 AM
Jesam li ja jedini kojem je sinagoga interesantnija od Bebakids-a i sarajevskih mljekara?

Drago mi je što će BL dobiti sinagogu. Mislim da je prostor kod mosta Venecija dobra lokacija. Napisali su da će se mijenjati za svoju sadašnju parcelu. Zna li neko gdje je ta parcela?

Singidunum
November 15th, 2007, 01:16 AM

:banana: Pa to je fascinantno!!!

A sad idi se pohvali i na ovom forumu posto mozda jedino jos tamo neko moze da se hvali mlekarama i time sto proizvode vocni jogurt :bash:
http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?s=&forumid=665

Ventilator_BGD
November 15th, 2007, 01:26 AM
Jesam li ja jedini kojem je sinagoga interesantnija od Bebakids-a i sarajevskih mljekara?

Drago mi je što će BL dobiti sinagogu. Mislim da je prostor kod mosta Venecija dobra lokacija. Napisali su da će se mijenjati za svoju sadašnju parcelu. Zna li neko gdje je ta parcela?

Ne znam kakvo je to pros_ravanje sa judaizmom i sinagogama na ovom prostoru, u Srbiji u medijima se uvek jevreji trpaju nekim "cudom" uz pravoslavce, muslimane i katolike, a recimo o budizmu nema ni pomena, a da ne pricam o budistickim hramovima, a svi znamo koliko je kineza a koliko jevreja na ovim prostorima. Na takvim sitnicama shvatimo globalnu politiku i kulturoloski forsaz u svetu, pocev od filmova, u holivudu u svakom drugom filmu ubace neki bar micvu, a ni u jednom jevrejin kao pojam nije u negativnom kontekstu. Mislim da shvatate o cemu pricam... :bash:

Singidunum
November 15th, 2007, 01:33 AM
Bojim se da ne..

Pаvle
November 15th, 2007, 01:36 AM
Ne vidim ništa protiv toga da se judaizam pominje iz pravoslavlje i katoličanstvo. Mislim da je judaizam jedna od kultivisanih evropskih religija. A, kada govorimo o Banjaluci, ako su u prošlosti postojale 3 sinagoge, ne vidim razlog zašto bi ikome smetala ova jedna. Banjalučki Jevreji su bili pozitivan segmenat banjalučkog društva. Bar koliko je meni poznato.

Radukin
November 15th, 2007, 02:52 AM
Apsolutno

CrazySerb
November 15th, 2007, 02:57 AM
Odlicna vest za sinagogu!
Jedino se pitam, zasto umesto gradnje neke nove sinagoge, ne pristupe rekonstrukciji srusenih, slicno Hramu Hrista Spasitelja?

ivicasu
November 15th, 2007, 03:03 AM
@Pavle :okay:

Pаvle
November 15th, 2007, 07:08 AM
Odlicna vest za sinagogu!
Jedino se pitam, zasto umesto gradnje neke nove sinagoge, ne pristupe rekonstrukciji srusenih, slicno Hramu Hrista Spasitelja?

Lokacije koje se pominju u tekstu su sad zauzete.

hercegovac_nin0
November 15th, 2007, 09:56 AM
Znam sta je i ko milkos, vocni jogurt dubicka mljekara prozivodi jedno 10 god sigurno. A tvornica je najmodernija u BiH sigurno i jedina koja u potpunosti ima primijenjene EU standarde od proizvodnje, preko nabavke mlijeka, do distribucije.

Teleoptic proizvodi Sinalco za BiH.

Teleoptic je vlasnik milkosa:)

hercegovac_nin0
November 15th, 2007, 09:57 AM
Jos da obnove naj vecu i naj lijepsu Dzamiju u BiH Ferhadiju

nero
November 15th, 2007, 10:02 AM
^^ Hajde spamuj negde drugde.

Deflaut
November 15th, 2007, 11:34 AM
Odlična vijest, Jevreji su zaslužili svoj vjerski objekat, taman da ih je samo par stotina u gradu, a mislim da ih ima više.
@Nino
ne treba ti sad to skretanje na pucačinu, probaj da se odupreš tome. imao si dobrih postova.

Radukin
November 15th, 2007, 11:41 AM
@Nino
I nemoj da dupliras postove,moze sve to da stane u jedan,nije ti ovo chat!

mojaBL
November 15th, 2007, 01:36 PM
Ne znam kakvo je to pros_ravanje sa judaizmom i sinagogama na ovom prostoru, u Srbiji u medijima se uvek jevreji trpaju nekim "cudom" uz pravoslavce, muslimane i katolike, a recimo o budizmu nema ni pomena, a da ne pricam o budistickim hramovima, a svi znamo koliko je kineza a koliko jevreja na ovim prostorima. Na takvim sitnicama shvatimo globalnu politiku i kulturoloski forsaz u svetu, pocev od filmova, u holivudu u svakom drugom filmu ubace neki bar micvu, a ni u jednom jevrejin kao pojam nije u negativnom kontekstu. Mislim da shvatate o cemu pricam... :bash:

mozda zato jer su jevreji zivjeli u BL zadnjih nekoliko vijekova, imali 4 sinagoge i kulturni centar, a kinezi se naseljavaju u zadnjih par godina, imaju kineske radnje u kojima izrabljuju radnu snagu, ne placaju poreze i ni na koji nacin ne pridonose drustvu.

mojaBL
November 15th, 2007, 01:36 PM
Znaci nercegovac_nin0 je slagao.Hvala na tacnim informacijama, mojaBL.

ne bih rekao da laze, nego je jednostavno neupucen.

AmirBiH
November 15th, 2007, 03:04 PM
Jos da obnove naj vecu i naj lijepsu Dzamiju u BiH Ferhadiju

Zasto da je obnove kad nema nas vjernika tamo?*ebe mi se za Ferhadiju i licno se nadam da je ne obnove nikad!Bolje da naprave par kuca za povratnike nego neku jebenu dzamiju u koju niko ne ide.Imamo dosta posleranog smeca tj. dzamija u koje ne ide ni pas a kamoli covjek, vjernik.

Meni sinagoga ne smeta zato sto bi bila samo jedna u BL.Ako bi poceli graditi vise toga onda bi mi isto islo na zivce zato sto Jevreja u BL ima malo.Mislim da cak nece napuniti jednu sinagogu.

hercegovac_nin0
November 15th, 2007, 03:27 PM
^^ Ferhadija je bila na Unescovoj listi zato bi volio da se obnovi.

a obnavlja se vec:)

Ventilator_BGD
November 15th, 2007, 04:31 PM
mozda zato jer su jevreji zivjeli u BL zadnjih nekoliko vijekova, imali 4 sinagoge i kulturni centar, a kinezi se naseljavaju u zadnjih par godina, imaju kineske radnje u kojima izrabljuju radnu snagu, ne placaju poreze i ni na koji nacin ne pridonose drustvu.

U srbiji ih je jaaako malo, mislim da ih ima manje nego bunjevaca ili goranaca, pa su opet u javnosti forsirani. Ja ne shvatam taj ne analiticki pristup nekoj temi, nisam pricao samo o Srbiji (u rep. srpskoj je identicna situacija) vec o celom svetu, i mani me onih prica o svrstavanju u antisemitisticke blokove. Ne pripadam nikakvom bloku, imam sopstveni stav, koji dele i vojnopoliticki analiticari, a svi znamo kakav faktor su jevreji u svetu. Osim toga, mozda ih je nekada na ovim prostorima i bilo, ali vise ih NEMA pa ne vidim razlog zasto se grade nove sinagoge, osim u svrhu verske dominacije. Ako je tako gospodo, zasto vam je problem da sagradite dzamije u bl umesto sinagoga? Ako ste toliko religiozno tolerantni? U Beogradu zivi oko 300000 muslimana, koji idu u jednu jadnu dzamijicu, koja vise lici na shupu nego na verski objekat. E, to je sramota, objekti postoje da bi se zadovoljile potrebe stanovnika, a ne da bi se vrsila kulturna dominacija.

mojaBL
November 15th, 2007, 05:01 PM
^^ mene bas briga kako jevreje predstavljaju u svijetu, ja govorim o izgradnji jevrejskog vjerskog objekta u BL, i dakako da nije ista situacija u USA, Poljskoj, SRB ili RS sa jeverejima.
Sto se tice dzamija u BL ih ima 9, sasvim dovoljno, a i previse za br. muslimanskih vjernika koji zive u BL.

hercegovac_nin0
November 15th, 2007, 05:10 PM
^^ Briga mene za te nove dzamije:) Ja pricam o Ferhadiji! isto treba obnoviti Srpsku crkvu u Mostaru!

Banjaluchanin
November 15th, 2007, 06:28 PM
^^ Ferhadija je bila na Unescovoj listi zato bi volio da se obnovi.

a obnavlja se vec:)

Ferhadija je imala status istorijskog spomenika, nije samo obična džamija. Zato se i obnavlja.

hercegovac_nin0
November 15th, 2007, 07:14 PM
^^ to i mislim:) meni nije vazno da se grade dzamija i crkve sto manje sto bolje:) ali Ferhadija je Ferhadija:)

I dosta o dzamija:) idem dalje sa BL:)

Cuo sam da je Robot gradi TZ centar na mjesto slavija komerca?

mojaBL
November 15th, 2007, 07:51 PM
gradi, ali to je laktaska opstina:) nije BL

SRC
November 15th, 2007, 11:42 PM
Обнова "Кастела" ускоро креће са мртве тачке

http://www.glassrpske.com/pic/x631/99999/4233.jpg

Према идеjном рjешењу артиљериjска касарна требало би да се претвори у хотел, а планирана jе изградња туристичко-информативног центра, градски врт, jавна гаража...

ДУГО очекивана обнова тврђаве "Кастел" ускоро би могла да крене са "мртве тачке".

Начелник Одjељења за просторно уређење Службе града Верица Кунић jе рекла да би у наредних неколико дана требао да се одржи састанак са могућим инвеститорима овог посла, америчко-њемачким конзорциjумом.

- Они су већ подниjели захтjев да учествуjу у обнови. Скупштина града дала jе начелну сагласност и сада треба да се договоримо око тога. Међутим, њихови планови треба да буду сагласни са идеjним рjешењем - рекла jе Кунићева.

Она jе истакла да jе идеjно рjешење обнове урађено, а предузеће "Грађење" из Источног Сараjева до краjа године треба да изради и идеjни проjекат обнове.

Према идеjном рjешењу тврђава "Кастел" подиjељена jе у девет цjелина.

- То су хотел са пратећим садржаjима коjи би требао да буде у садашњоj артиљериjскоj касарни, културни центар са љетном позорницом, услужни и туристичко-информативни центар, градски врт, jавна гаража, спортско-рекреативни центар, приобаље уз Врбас и музеj коjи би требао да се смjести у камену зграду - обjаснила jе Кунићева.

Према њеним риjечима, обновом тврђаве град ће добити мjесто за одржавање разних забавних и културних манифестациjа.

Приликом обнове, напоменула jе она, аутентичан спољашњи изгледа "Кастела" мораће бити задржан.

- "Кастел" jе проглашен за национално добро и зато се мора задржати његов изглед. Унутрашњост допушта усклађивање простора са модерним стандардима - рекла jе Верица Кунић.

Подсjетимо, прву награду за идеjно урбанистичко-архитектонско рjешење обнове тврђаве "Кастел", добио jе у фебруару ове године ауторски тим из Београда са Зорицом Савичић на челу. Они су рjешење урадили у сарадњи са фирмом "Грађење" из Источног Сараjева.

cybernck
November 15th, 2007, 11:57 PM
^

Banjalučka tvrdjava Kastel ni u narednoj godini najvjerovatnije neće biti rekonstruisana, jer je tek u toku izrada projektne dokumentacije za preuredjenje i obnovu ove gradjevine, kažu u Administrativnoj službi grada.

"Ugovor o izradi projekta potpisan je krajem septembra tekuće godine s preduzećem AD "Građenje", a njime je predviđen rok od 90 dana za završetak radova na izradi idejnog projekta", potvrdio je za "Fokus" Milenko Šajić, portparol Administrativne službe grada.

Podsjećamo da je za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje remodelacije i revitalizacije tvrđave Kastel, Konkursna komisija u februaru ove godine dodijelila prvu nagradu autorskom timu iz Beograda sa Zoricom Savičić na čelu u saradnji sa firmom AD "Građenje" iz Istočnog Sarajeva.

Remodelacija unutrašnje strukture u okviru tvrđave i okolnih blokova u kontaktnoj zoni otvara mogućnost preuređenja otvorenog prostora za atraktivne sadržaje i različite događaje manifestacionog karaktera navode u upravi grada. Predviđeno je da se sadašnja artiljerijska kasarna preuredi u gradsku kuću ili hotel s pratećim sadržajima, a u planu je i povezivanje s drugom obalom Vrbasa kako bi se omogućio prilaz tvrđavi i s te strane.

"Prema stručnom mišljenu ovim radom autor je uspio da racionalnom i fleksibilnom selekcijom obima, dosljedno ispoštuje autentičan izgled tvrđave i osmislili buduću plansku viziju, te na taj način poveća interes za korišćenje raspoloživog prostora Kastela i uspješno aktivira šire okruženje", pojasnio je Šajić.

Po izradi projektne dokumentacije, kažu u upravi grada, tražiće se modeli i način finansiranja za rekonstrukciju tvrđave Kastel.

"S obzirom da je u pitanju projekat koji iziskuje ogromna sredstva. Grad ne može sam da izdvoji toliko, stoga ćemo nakon izrade projektne dokumentacije tražiti način na koji bi se finansirao ovaj projekat", zaključio je Šajić.

izvor: http://www.banjalukalive.com/Banja_Luka/Banja_Luka/Rekonstrukcija_Kastela_na_chekanju_200711136956/

SeriousMan
November 16th, 2007, 12:40 PM
E ovako kako sam ja vidjeo taj urbanisticki plan Kastela je uredjen i stavljen na cekanje,sto znaci da je on vec napravljen,medjutim u tim nacrtima spominje se nekakav hotel koji ce biti srednjovjekovnog izgleda ali u nadleznosti(ne drzavnog ili privatnog) grada,onda parkovi,uredjenje fasada,oruzarnica,antikvarnica,prostor za prodaju(misli se na prodavnice),Suvenir shop,uredjenje unutrasnjosti kule,postavljanje neonskih zutih sijalica na fasade Kastela.........Ma ima bruka,ovaj fajl cu da stavim ovdje uskoro!!!

SeriousMan
November 16th, 2007, 12:50 PM
Uostalom,kao sto sam prije nekoliko dana najavio,pocinje gradnja Turistickog saveza Grada Banja Luke,gdje ce na jednom mjestu imati putnici namjernici ili slucajni prolaznici sve informacije o gradu Banja Luci.
p.s. izgleda mi bas dobro,pogotovo enterijer

SeriousMan
November 16th, 2007, 12:52 PM
jos jedna informacija,Srpska fabrika(iliti kompanija) obuce i odjece(naravno) Mona,planira da u narednih 6 mjeseci investira oko 20 miliona eura u opstine Laktasi(Aleksandrovac)gdje ce biti fabrike i Banja Luci(lokacija u pregovorima-gdje ce biti skladista i HQ(iliti na nasem srpskom sjediste) za Republiku Srpsku)!

hercegovac_nin0
November 16th, 2007, 01:12 PM
Igokea je iz Aleksandrovca jeli tako?

SeriousMan
November 16th, 2007, 01:22 PM
Neznam stvarno ali najvjerovatnije da jeste uostalom potrazicemo na internetu u vezi toga!
Da,evoga nasao sam KK "Igokea" Aleksandrovac,Laktasi!!!

mojaBL
November 16th, 2007, 01:29 PM
Uostalom,kao sto sam prije nekoliko dana najavio,pocinje gradnja Turistickog saveza Grada Banja Luke,gdje ce na jednom mjestu imati putnici namjernici ili slucajni prolaznici sve informacije o gradu Banja Luci.
p.s. izgleda mi bas dobro,pogotovo enterijer
to ce biti u Kralja Petra? imas fotke?

SeriousMan
November 16th, 2007, 01:45 PM
Da,to ce biti u ulici Petra Kralja ,a ako mi budu dozvolili stavljamo i fotke (UZRS)

SeriousMan
November 16th, 2007, 01:54 PM
Evo saznao sam da ce nam General Electric(kompanija iz SAD)ce uskoro ako bude dogovoren ugovor izmedju Vlade RS i te kompanije,u Srpskoj poceti obnova 448 km pruga sirom Srpske,14 stanica medju kojima i stanice Doboj i Banja Luka,signalizacija,restruktuiranje,reorganizacija i stavljanje Nadzornog Odeljenja koje ce se baviti signalizacijom i sigurnosti vozova a ciji ce centar biti u Doboju,kao i prosirivanje Dobojske Stanice na 12 kolosjeka,uvodjenje pruge Doboj-Brod,Modrica-Brcko-Bijeljina-Zvornik,te stvaranje pet regionalnih odeljenja ,koja ce se baviti problematikom Zeljeznickih struktura i to su:Novi Grad,Banja Luka,Modrica,Doboj te Bijeljina,Kako smo saznali razmisljaju i o pruzi Gradiska-Banja Luka-Mrkonjic Grad,a koja ce se kasnije spajati preko Federacije BiH sa splitskom prugom,ovaj projekat ce biti realizovan od strane General Electrica u potpunosti....
Ugovoreni poslovi ce biti visi u iznosu od 2,5 mlrd $

p.s Dogovor odrzan na Balkanskom zasjedanju General kompanije u Bukurestu!

mojaBL
November 16th, 2007, 02:04 PM
^^ daj boze
btw stanica doboj je obnovljena i super izgleda

SeriousMan
November 16th, 2007, 02:17 PM
^^ daj boze
btw stanica doboj je obnovljena i super izgleda

Neznam kako ti vidis da je uredjena samo sto su je okrecili,ima tu jos mnogo da se radi !!:banana::banana::banana: GO BANJA LUKA,GO SRPSKA,GO BOSNIA,GO YUGOSLAVIA,GO EUROPE,GO WORLD

mojaBL
November 16th, 2007, 02:28 PM
potpuno je obnovljena
http://railfan-belgrade.org/forum/userpix/11_doboj_1.jpg
http://railfan-belgrade.org/forum/userpix/11_doboj1_1.jpg
http://railfan-belgrade.org/forum/userpix/11_doboj3_1.jpg
http://railfan-belgrade.org/forum/userpix/11_doboj4_1.jpg

Deflaut
November 16th, 2007, 02:30 PM
Evo saznao sam da ce nam General Electric(kompanija iz SAD)ce uskoro ako bude dogovoren ugovor izmedju Vlade RS i te kompanije,u Srpskoj poceti obnova 448 km pruga sirom Srpske,14 stanica medju kojima i stanice Doboj i Banja Luka,signalizacija,restruktuiranje,reorganizacija i stavljanje Nadzornog Odeljenja koje ce se baviti signalizacijom i sigurnosti vozova a ciji ce centar biti u Doboju,kao i prosirivanje Dobojske Stanice na 12 kolosjeka,uvodjenje pruge Doboj-Brod,Modrica-Brcko-Bijeljina-Zvornik,te stvaranje pet regionalnih odeljenja ,koja ce se baviti problematikom Zeljeznickih struktura i to su:Novi Grad,Banja Luka,Modrica,Doboj te Bijeljina,Kako smo saznali razmisljaju i o pruzi Gradiska-Banja Luka-Mrkonjic Grad,a koja ce se kasnije spajati preko Federacije BiH sa splitskom prugom,ovaj projekat ce biti realizovan od strane General Electrica u potpunosti....
Ugovoreni poslovi ce biti visi u iznosu od 2,5 mlrd $

p.s Dogovor odrzan na Balkanskom zasjedanju General kompanije u Bukurestu!

Ako je tačno, ovo je odlična vijest :cheers:

Vožnja kvalitetnim vozovima i prugama je prava uživancija.

Banjaluchanin
November 16th, 2007, 02:46 PM
Obnova pruga i stanica, novi brzi vozovi iz Španije.... :banana: U budućnosti putujem samo cugovima! :) Nego kada bi se ti projekti trebali realizovati?

Pаvle
November 16th, 2007, 02:55 PM
Ja to ništa ne vjerujem dok ne vidim da se nešto konkretno uradilo.

P.S. Fixile, nema te nešto. Stigli kolokvijumi, a? ;)

Beg
November 16th, 2007, 03:02 PM

Slazem se! :)

AmirBiH
November 16th, 2007, 03:52 PM

Bas tako.

SeriousMan
November 16th, 2007, 04:28 PM
[QUOTE=mojaBL;16518481]potpuno je obnovljena
Hmm,tacno je to da je obnovljena fasada ,ali daj mi unutrasnjost i kolosjeke,pa ces vidjeti,nemoj samo da mi das 25 m dug kolosjek uz stanicu sto su oni iz SFOR-a popravili.to je to sto se toga tice....

A realizacija plana bi trebala da se zavrsi do 2010 godine,znaci mi u 2010 godini cemo imati mozda najsavremeniju zeljeznicu(ZIVJEO SNSD,ZIVJELA SRPSKA,ZIVJELA BOSNA i JUGOSLAVIJA,ZIVJELA EVROPA,ZIVJEO CIJELI SVIJET)!!!

Beg
November 16th, 2007, 04:37 PM
^^ :lol::lol::lol: ;)

SeriousMan
November 16th, 2007, 05:16 PM
^^ :lol::lol::lol: ;)

PA dobro malo sam pretjerao sa tim "zivjeo"ali sve u svemu ,SRPSKA ide ka krupnim koracima vodecih zemalja!Svaki dan neka nova fabrika otvori,put izgradi,skola obnovi,bolnica pravi ili renovira,gradski trgovi sredjuju(SVE U SVEMU SRPSKA SAMO NAPRIJED)
p.s Bosnjaci nemojte da se uvredite,jer je Srpska sastavni deo medjunarodne priznate BiH(Treba da vam je drago sto SRPSKA napreduje krupnim koracima)

hercegovac_nin0
November 16th, 2007, 05:38 PM
^^ Normalno da mi je drago!

Ali jos se nista nevidi:) Rafinerija Bosanski Brod jos neradi pa negrade se putevi zeljeznice etc!

cybernck
November 16th, 2007, 05:42 PM
sto se tice Kastela, SVI manje-vise stranci (mislim stranci samo u odnosu na grad ili i na drzavu)
koje sam poslao da pogledaju Kastel, imali su zamjerku sto nema nikakve ploce na kojima pise
sta je to, ko je sagradio, otkad datira i ostale istorijske podatke. trebalo bi poceti od takvih
osnovnih stvari, a onda razmisljati o rekonstrukciji.

SeriousMan
November 16th, 2007, 06:03 PM
sto se tice Kastela, SVI manje-vise stranci (mislim stranci samo u odnosu na grad ili i na drzavu)
koje sam poslao da pogledaju Kastel, imali su zamjerku sto nema nikakve ploce na kojima pise
sta je to, ko je sagradio, otkad datira i ostale istorijske podatke. trebalo bi poceti od takvih
osnovnih stvari, a onda razmisljati o rekonstrukciji.

To ce biti uradjeno sve u tom projektu,tako da nece se vise stranci gubiti na cirilicnim natpisima,vec ce imati i na engleskom i na latinicnom !!!

SeriousMan
November 16th, 2007, 06:07 PM

Ali jos se nista nevidi:) Rafinerija Bosanski Brod jos neradi pa negrade se putevi zeljeznice etc!

hmmm...........pa za tvoju informaciju Rafinerija Brod je pocela da radi,zaostale plate isplacene,a evo bas prije 3 dana stigla je masina za destilisanje "cvrste"nafte(misli se na naftu koja jos nije preradjena) u"tecnu" naftu !!Uostalom remontuje se svakim danom ,ako ne vjerujes otidji do Broda,pa se uvjeri!
A zeljeznice su tek u fazi pregovora,dok cujem autoputevi krecu 15 januara sledece godine i trajace do 2010(ljeto)!!!!JUHHHUUUUUUUUUUUU:banana::banana::banana:

Pаvle
November 16th, 2007, 06:26 PM
Bosnjaci nemojte da se uvredite,jer je Srpska sastavni deo medjunarodne priznate BiH(Treba da vam je drago sto SRPSKA napreduje krupnim koracima)

Ne vjerujem da si to napisao. :ohno:

Boksa1
November 16th, 2007, 06:31 PM
au cega se sve nakotilo po ovim temama, daj bre stevane ili singidunum rasciscavajte ove spamere, najveci domet u pisanju posta im je da stave smajli

Banjaluchanin
November 16th, 2007, 08:22 PM

Ma ja :D

PS: Šta će ti Zikov av? :lol:

Pаvle
November 16th, 2007, 08:36 PM
Nedostatak inspiracije. Na kraju sam ga ipak sklonio.

starcooler
November 16th, 2007, 08:48 PM
odkako je zima pukla po evropi i BL, forum je zamro´.Nema gradnje,nema slika...sve drke-drke dzon. Samo neka palmudjenja o selima,podrumima i politikama. "ajdere" nazad na temu...

mojaBL
November 16th, 2007, 10:49 PM
Hmm,tacno je to da je obnovljena fasada ,ali daj mi unutrasnjost i kolosjeke,pa ces vidjeti,nemoj samo da mi das 25 m dug kolosjek uz stanicu sto su oni iz SFOR-a popravili.to je to sto se toga tice....

A realizacija plana bi trebala da se zavrsi do 2010 godine,znaci mi u 2010 godini cemo imati mozda najsavremeniju zeljeznicu(ZIVJEO SNSD,ZIVJELA SRPSKA,ZIVJELA BOSNA i JUGOSLAVIJA,ZIVJELA EVROPA,ZIVJEO CIJELI SVIJET)!!!
obnovili su je ovi iz ZRS i potpuno je obnovljena, peroni i zgrada.

mojaBL
November 16th, 2007, 10:52 PM

iz holandije se ni ne moze vidjeti.
Na rafineriji se radi rekonstrukcija, gradi se autopu Klasnice-Mahovljani, pruge se rekontrusiu etc.

Europa.
November 16th, 2007, 11:52 PM
potpuno je obnovljena
http://railfan-belgrade.org/forum/userpix/11_doboj_1.jpg
http://railfan-belgrade.org/forum/userpix/11_doboj1_1.jpg
http://railfan-belgrade.org/forum/userpix/11_doboj3_1.jpg
http://railfan-belgrade.org/forum/userpix/11_doboj4_1.jpg

wow it looks much better :)

mojaBL
November 17th, 2007, 12:08 AM
Evropa ajde stvarno kad qoute-iras obrisi te slike, jer jako ruzno izgleda duplanje, a i opterecuje ucitavanje.

mojaBL
November 17th, 2007, 12:32 AM
Banjaluci nagrada za promociju prava nacionalnih manjina
G. Vranić 16.11.2007 20:21

Gradonačelniku Dragoljubu Davidoviću 20. novembra u Strazburu biće uručeno priznanje za promociju prava nacionalnih manjina, koje je gradu Banjaluci dodijelio Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

"Banjaluka je za nagradu 'Dosta' Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope konkurisala projektom 'Odnos grada prema nacionalnim manjinama sa fokusom na socijalnom uključivanju Roma', koji podrazumijeva poboljšanje obrazovnih uslova, poboljšanje uslova za odvijanje kulturnih i sportskih aktivnosti, te uslova stanovanja", rekla je Nevena Podrić-Blagojević, šef Odsjeka za odnose sa javnošću Administrativne službe grada.

Podrić-Blagojevićeva je dodala da grad Banjaluka aktivno pomaže poboljšanju životnog standarda pripadnika romske zajednice. Svake godine grad đacima iz romske zajednice dodjeljuje besplatne udžbenike. Početkom ove godine 29 učenika iz ove zajednice dobilo je besplatne udžbenike i pribor, a grad stipendira i sedam romskih srednjoškolaca, te dva studenta. Ove godine, nakon saniranja, obezbijeđen je i prostor za potrebe Udruženja Roma "Veseli brijeg" Banjaluka.

"Grad je tokom ove godine obezbijedio sedam novih stambenih jedinica u ovom naselju", kazala je Podrić-Blagojevićeva i dodala da će i dalje raditi na poboljšanju kvaliteta života romske zajednice.

Ljiljana Radovanović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Administrativnoj službi grada, istakla je da će ovo značajno priznanje gradu biti podstrek za dalju saradnju i podršku svim nacionalnim manjinama, koji su u Banjaluci organizovani putem Saveza nacionalnih manjina grada.

Prema njenim riječima, grad je dodijelio i sanirao prostor Kluba nacionalnih manjina, u kojem već više od tri godine djeluje 11 udruženja nacionalnih manjina.

"Redovno su planirana i sredstva u budžetu grada za finansijsku podršku u realizaciji planova udruženja nacionalnih manjina, a sve sa ciljem da svaka nacionalna manjina radi na očuvanju svoje kulture, tradicije i običaja, te prezentovanjem istih obogaćuje kulturne sadržaje grada", rekla je Radovanovićeva.

Ona je dodala da nacionalne manjine svojim kulturnim aktivnostima upotpunjuju društveni mozaik grada i uspostavljaju mostove saradnje između Banjaluke i država njihovog porijekla.

Banjaluka je jedina lokalna zajednica u BiH koja ima poseban odsjek koji se bavi pitanjima nacionalnih manjina.

CrazySerb
November 17th, 2007, 01:54 AM
Zalužani dobijaju novu namenu
Od aerodroma sajamski centar
Autor: Mirna Šoja | 16.11.2007 - 09:40

http://www.blic.co.yu/_customfiles/Image/slike/2007/novembar/16/rs/aerodrom_v.jpg

BANJALUKA - Vojne vežbe i ceremonije u banjalučkoj kasarni „Krajiških brigada“ u Zalužanima uskoro bi mogle da zamene sajamske manifestacije i brojne pridošlice iz svih krajeva sveta. Naime, ako Predsedništvo BiH usvoji predlog izveštaja radne grupe Ministarstva odbrane BiH, ova kasarna bi već početkom iduće godine trebalo da bude vraćena Vladi RS i gradu Banjaluci.

Zamenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak kaže da će radna grupa MO BiH predložiti članovima Predsedništva da se u okviru racionalizacije vojnih objekata u BiH, šest kasarni u četiri grada u BiH proglasi neperspektivnim vojnim objektima i da ih stavi na raspolaganje entitetskim vladama, kao i određeni delovi drugih kasarni.
„Radna grupa je već postigla saglasnost da se kasarna u Zalužanima vrati Vladi RS, a kasarna ‘Kapetan Husein Gradašević’ u Tuzli - Vladi Federacije BiH“, kaže Crnadak.

On ističe da bi vraćanje kasarne u Zalužanima omogućilo sprovođenje ideje grada Banjaluke i Vlade RS o izgradnji velikog sajamskog centra na ulazu u Banjaluku, dok bi tuzlanska kasarna bila pretvorena u studentski kampus. „Predložili smo i da deo kasarne ‘Vojvoda Stepa Stepanović’ u Bijeljini bude vraćen Vladi RS, a naknadnom dodelom opštini Bijeljina, mogao bi biti rešen važan problem oko putne komunikacije. To je ova opština već davno tražila od MO BiH“, kaže Crnadak.
On navodi da će svi detalji predloga MO BiH biti saopšteni kada izveštaj bude potpuno usaglašen.

Poseta Hilandaru
U okviru prve aktivnosti Verske službe pravoslavaca MO BiH, zamenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak i zamenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Miladin Milojčić otputovaće danas sa 35 sveštenika u posetu manastiru Hilandar. Planirana je i poseta manastirima na Meteorima u Grčkoj.

Vazduhoplovna brigada ostaje u RS
Crnadak tvrdi da je pronađeno kvalitetno rešenje za smeštaj komande Vazduhoplovne brigade Oružanih snaga BiH, helikopterske eskadrile i svih drugih jedinica koje su inače smeštene u Zalužanima.
„Vodilo se računa da funkcionalnost jedinica ne bude ugrožena. Još nije precizirana lokacija na koju će se one preseliti, ali je izvesno da ostaju na teritoriji RS“, kaže Crnadak.

:cheers:

http://img77.imageshack.us/img77/8329/zaluzaniqv7.jpg (http://imageshack.us)

SeriousMan
November 17th, 2007, 06:26 PM
obnovili su je ovi iz ZRS i potpuno je obnovljena, peroni i zgrada.

To ti i hocu da kazem samo nesto je obnovljeno,dok elektifikacija i signalizacija nista cak pojedini kolosjeci,a o unustrasnjosti da ne pricam(mislim lijepo je to ali za epitet glavne zelj.stanice Srpske je to jos uvjek malO)!!!
UOSTALOM TO JE RADIO SFOR(Ako ne vjerujes dacu ti broj informacija ZRS,a mozes i sam da se raspitas o tome na njihovom sajtu!!!

SeriousMan
November 17th, 2007, 06:33 PM
Juhhuuuuuuuuuuu,pao je dogovor da se uzmu dva helikoptera,jedan za potrebe Klinickog centra Srpske,drugi za potrebe grada Banja Luke !!!

AmirBiH
November 17th, 2007, 06:48 PM
Modeli helikoptera?Odakle ti informacije?

hercegovac_nin0
November 17th, 2007, 07:15 PM
http://www.baumit.com/imperia/md/images/baumitba/references/47_a.jpg

Zeljeznicastanica u Doboju uzivo izgleda veca!

hercegovac_nin0
November 17th, 2007, 07:16 PM
http://www.baumit.com/imperia/md/images/baumitba/references/24_a.jpg

Kad su ove zgrade napravljene?

Banjaluchanin
November 17th, 2007, 08:41 PM
^^ Prije 6 godina.

SeriousMan
November 17th, 2007, 09:19 PM
^^ Prije 6 godina.

Hehe

SeriousMan
November 17th, 2007, 09:20 PM
Modeli helikoptera?Odakle ti informacije?

Ne razumijem kakvi modeli helikoptera????????????:weird::weird:

AmirBiH
November 17th, 2007, 09:35 PM
O kakvim helikopterima je rijec?Valjda si napisao da trebaju nabaviti 2 helikoptera(za bolnice).

mojaBL
November 17th, 2007, 09:53 PM
hajde daj link gdje se kaze da stanica nije iz unutra sredjena?

SeriousMan
November 17th, 2007, 10:50 PM
O kakvim helikopterima je rijec?Valjda si napisao da trebaju nabaviti 2 helikoptera(za bolnice).

Aha to,pa ti si postavio skroz drugo pitanje,ali rijec je o jednom Eurocopter EC-135T-2(izvinite ako sam pogresio ime),a drugi je Eurocopter AS-350B-3(opet izvinite ako nisam dobro procitao i napisao!
Slike nesmijem davati,iako ce zvucati cudno ja i neznam kako to izgleda!!Na papirima nema ni slika njihovih

SeriousMan
November 17th, 2007, 10:52 PM
hajde daj link gdje se kaze da stanica nije iz unutra sredjena?

Ne razumijem o cemu pricas ??????

AmirBiH
November 17th, 2007, 10:53 PM
Ako si cuo za google onda tamo pronadjes za sekund. http://images.google.de/images?hl=de&q=Eurocopter+EC-135T-2&btnG=Bilder-Suche&gbv=2

mojaBL
November 17th, 2007, 10:54 PM
rekao si da imas link gdje pise da je stanica u doboju samo svana sredjene i da je to eufor finansirao

AmirBiH
November 17th, 2007, 10:55 PM
@SM

Ako mozes posalji nam pdf-file svih informacija koje imas.

mojaBL
November 17th, 2007, 11:15 PM
Opasna krivina u Docu
N. CVIJETIĆ | 15.11.2007 18:40

http://www.fokus.ba/image.php?slka=image/vijesti/20071115094038.jpg&width=250

Pješaci koji prolaze kroz Dolac redovno se žale što Ulica Gorana Radulovića Bimbe nema trotoar na koji bi mogli da se sklone od jurnjave automobila.

S obzirom da je ovo glavna saobraćajnica koja povezuje gradsku tržnicu s Ulicom Milana Rakića, koncentracija automobila koji voze tim dijelom ulice uvijek je velika. Ukoliko se još dogodi sudar između automobila, što je čest slučaj, stanje postaje alarmantno za pješake.

- Svaki dan prolazim ovuda na posao, jer mi je bliže, ali mogu da se krećem samo krajem ulice. S jedne strane je groblje i velika krivina iza koje automobili izlijeću, a na drugoj strani kanal - kaže radnik Dragan R.

Kontaktirali smo Administrativnu službu Grada gdje su rekli da je planirana izgradnja nove glavne saobraćajnice, ali da taj projekat ne obuhvata rekonstrukciju Ulice Gorana Radulovića Bimbe.

- Planirana je izgradnja nove ulice, s trotoarima koja će postati glavna saobraćajnica u tom dijelu grada. Po ovome, Bulevar cara Dušana, zaobići će spornu krivinu, nastaviće ravno iznad groblja i spojiti se s ulicama Gorana Radulovića Bimbe i Milana Rakića ispred Šoping-centra - izjavio je portparol uprave grada, Milenko Šajić.

Šajić je dodao da je u toku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, koji utiču na početak realizacije projekta, ali da ne mogu potvrditi kada će oni biti okončani.

- Tek po rješavanju ovih odnosa biće spremna trasa za izgradnju nove saobraćajnice. Ipak, Skupština grada još nije usvojila program za 2008. godinu, tako da ne možemo obećati da će se sa izgradnjom ulice početi naredne godine - potvrdio je Milenko Šajić.

Nakon asfaltiranja nove saobraćajnice, Ulica Gorana Radulovića Bimbe neće imati sadašnju funkciju, ali napominjemo da ni u tom slučaju u Administrativnoj službi Grada nije planiran projekat izgradnje trotoara na ovoj dionici.

mojaBL
November 17th, 2007, 11:17 PM
Zimska služba zvanično je počela s radom juče. Spremno su, kako kažu nadležni u upravi grada, dočekali snježne padavine. Obaveze imaju i građani. Moraju da uklanjaju snijeg ispred ulaza u stambene zgrade, vlasnici poslovnih prostora snijeg moraju čistiti s javnih površina uz objekat u širini najmanje dva metra. Obavezno je uklanjanje snijega i leda s krovova, a mora se voditi računa da prilikom sakupljanja snijega kolovozi i trotoari budu prohodni.

Kazne

Svako lice koje se ne bude pridržavalo propisanih pravila kažnjava se novčanom kaznom od 20 do 600 marka, kažu nadležni. Kazna za lica koja obavljaju samostalnu djelatnost iznosi od 200 do hiljadu maraka, dok pravno lice može biti kažnjeno kaznom od 500 do sedam hiljada maraka, a odgovorno lice u pravnom licu kaznom od 200 do 1.800 maraka.

Pаvle
November 17th, 2007, 11:26 PM
Meni ta krivina u Docu uopšte nije jasna. Imam utisak da su oni zaboravili na džamiju kad su pravili novi dio bulevara.

mojaBL
November 17th, 2007, 11:29 PM
bulevar se nastavlja iznad dzamije pa sve do venecija mosta.

Pаvle
November 17th, 2007, 11:33 PM
Da li će biti po dvije trake u svakom smijeru ili samo jedna?

mojaBL
November 17th, 2007, 11:37 PM
ne znam to

SeriousMan
November 17th, 2007, 11:41 PM
rekao si da imas link gdje pise da je stanica u doboju samo svana sredjene i da je to eufor finansirao

Ok,poslacu ti !!!

Pаvle
November 17th, 2007, 11:47 PM
Ostavi na forumu da i mi ostali pročitamo.

SeriousMan
November 17th, 2007, 11:50 PM
Today at the Doboj Railway Station was an official opening of the rail station which is part of the Doboj-Sarajevo-Mostar-Ploce rail ........Project was financed by Eufor and RS Ministry of Transport and Communications.........
To je sto sam mogao da iscupam....ali puni fajl cu vam dati sutradan dok sve prepisem posto nece da mi da sliku na forum

SeriousMan
November 17th, 2007, 11:51 PM
Ostavi na forumu da i mi ostali pročitamo.

OK!
Ali samo kako fajl da prebacim na ovo sranje kad ocu da prebacim,nista samo slika sa iksicem mi se pojavi(nemojte da se smijete,uostalom nije me sram posto sam novi ovdje tako da mi je svejedno da li cete misliti da sam glup)

Pаvle
November 17th, 2007, 11:54 PM
Ako imaš posla - nema veze. (A i prepisao si suštinu.) I meni je bilo čudno da je EUFOR to finansirao.

mojaBL
November 18th, 2007, 12:02 AM
Sufinansirao, nije finansirao.

SRC
November 18th, 2007, 11:47 AM
Пријем за чланове групе "Ван Гог"

Чланове познате београдске групе "Ван Гог", који ових дана бораве у Бањој Луци примио је, 16. новембра ове године, замјеник градоначелника, Јасмин Комић. Повод састанка била је престижна МТВ награда „Бест Адријатик арт“, којом је овај рок састав недавно проглашен за најбољег извођача са подручја бивше Југосавије.

Замјеник градоначелника, честитајући члановима групе "Ван Гог" на освојеној награди, рекао је да је повод састанка и жеља градске власти да обогати културни и музички живот града. „У том смислу разговарали смо да уз додатне и заједничке напоре организујемо у будућности музички фестивал, сличан оном који је одржан у Спортској дворани ’Борик’, по којем би Бања Лука, између осталог постала препознатљива“, рекао је Комић, и додао да ће Град настојати да обезбјеђивањем простора, средстава и релизацијом разних активности подстакне младе талентоване људе да се баве музиком“. Звонимир Ђукић Ђуле, фронтмен групе подсјетио је да се идеја о оснивању бенда родила управо у граду на Врбасу, и то 1985. године због чега су 21 годину након тога, имали потребу и жељу да радост МТВ награде подијеле са Бањом Луком и Бањолучанима. „Сваку турнеју свих година постојања почели смо или завршавали овде, ослушкујући утисак који смо остављали код овдашње публике и публике у региону који су нам давали подршку. Без њих не би било ни ове награде“, рекао је Ђуле.

http://www.banjaluka.rs.ba/vijesti/_photo/van%20goog.jpg

chuburac
November 18th, 2007, 12:45 PM
"...у Бањој Луци..." :nuts::lol:

Koji lik je ovo pisao?

Banjaluchanin
November 18th, 2007, 12:58 PM
^^ Taj lik je pravilno napisao ;) Ako pišeš odvojeno piše se "Banjoj Luci" ili spojeno "Banjaluci".

chuburac
November 18th, 2007, 01:01 PM
Banja - Banji

Bilo bi pravilno u Banji Luci, zar ne?

D_A_D
November 18th, 2007, 02:05 PM
Banja - Banji

Bilo bi pravilno u Banji Luci, zar ne?

Utjecajem novodoslica rijecnik promijenio.

Banjolucani.

Banjaluka je fin grad samo sto srusise onaj spomenik palim borcima u WWII i sagradise onu crveno-narandzastu crkvu u centru.:nuts:

Deflaut
November 18th, 2007, 02:08 PM
Ne, Banja nije kupalište, nego stara riječ za Banska ...

SRC
November 18th, 2007, 02:21 PM
Banjaluka je fin grad samo sto srusise onaj spomenik palim borcima u WWII

Spomenik nije srusen. Pitaj ako ne znas.

sagradise onu crveno-narandzastu crkvu u centru.

Ne sagradise nego obnovise, nije crkva nego hram i nije "crveno-narandzasti" nego Hrista Spasitelja.

Banjaluchanin
November 18th, 2007, 02:26 PM
Banjaluka je fin grad samo sto srusise onaj spomenik palim borcima u WWII i sagradise onu crveno-narandzastu crkvu u centru.

Spomenik palim borcima nije srušen, već je premješten preko puta a ta "crveno-narandžasta" crkva kako je ti zoveš je Hram Hrista Spasitelja koji je na tom mjestu bio od 1925. ali je srušen u II SR. Za tvoju informaciju Hram je zidan od crvenog i žutog kamena travertina (ono mu je prirodna boja), porijeklom iz Mesopotamije, dok su kupole pokrivene zlatnim prohrom limom, dovezenim iz Sibira. Hram još nije završen a kada bude ukupna cijena izgradnje će biti nekoliko stotina mil. KM.

SeriousMan
November 18th, 2007, 07:38 PM
Hmm,puno offtopic postova ,ajmo malo sada gradnja BL,uostalom sta je sa onom trznim centrom u Lausu?????

Mislim da je trebao biti izgradjen.......

Pаvle
November 18th, 2007, 08:43 PM
Pusti Lauš, šta je sa bulevarom Cara Dušana?

D_A_D
November 18th, 2007, 10:01 PM
Spomenik palim borcima nije srušen, već je premješten preko puta a ta "crveno-narandžasta" crkva kako je ti zoveš je Hram Hrista Spasitelja koji je na tom mjestu bio od 1925. ali je srušen u II SR. Za tvoju informaciju Hram je zidan od crvenog i žutog kamena travertina (ono mu je prirodna boja), porijeklom iz Mesopotamije, dok su kupole pokrivene zlatnim prohrom limom, dovezenim iz Sibira. Hram još nije završen a kada bude ukupna cijena izgradnje će biti nekoliko stotina mil. KM.

Znaci ta je crkva bila sagradjena tokom ekspanzije Srbije u prvoj Jugoslaviji 1925 i to u centru grada.

Hvala na informacijama.

SeriousMan
November 18th, 2007, 10:06 PM
Znaci ta je crkva bila sagradjena tokom ekspanzije Srbije u prvoj Jugoslaviji 1925 i to u centru grada.

Hvala na informacijama.

hmmmm,o cemu ti to?Kakva ekspanzija,Banja Luka je vijek vijekova bila srpski grad,kao i Sarajevo ali je slucajem okolnosti to sada drugacije!

SeriousMan
November 18th, 2007, 10:13 PM
Pusti Lauš, šta je sa bulevarom Cara Dušana?

Meni ona podzemna garaza izgleda ekstra samo sto je jos nisu doradili,cekam jos i to i bice najljepsa podzemna garaza u Banjaluci!

Pаvle
November 18th, 2007, 10:29 PM
Podzemna garaža? Nemam pojma o čemu pričaš.

SRC
November 19th, 2007, 12:43 PM
Spot za zgradu Vlade RS http://www.youtube.com/watch?v=Qq2W_jHz5-Q

Useljenje za 2 dana. :cheers:

Beg
November 19th, 2007, 01:39 PM
^^COOL!!! Al ja bi za te pare ipak nesto drugo uradio nego dao njima da prde po onim glamuroznim stolicama :D jbg ljudi moro sam :nuts: A zgrada ko zgrada je odlicna!

AmirBiH
November 19th, 2007, 02:03 PM
Spot za zgradu Vlade RS http://www.youtube.com/watch?v=Qq2W_jHz5-Q

Useljenje za 2 dana. :cheers:

Svaka cast za vladu RS!Imaju pravu zgradu!

Koliko je kostala?

OsamNaJedan
November 19th, 2007, 02:10 PM
Na stranu sto je stvarno enormno opasna ta krivina, i vjecito problematicna, te da je ono suv centar grada koji izgleda kao predgradje Dzalalabada, itd.

Definitivno Grad treba ovo rijesiti na najkvalitetniji moguci nacin, ekstremno je protocno, mozda cak i neki semafor inteligentni spucati.

U svakom slucaju, ovo je prioritet broj 1.

Opasna krivina u Docu
N. CVIJETIĆ | 15.11.2007 18:40

http://www.fokus.ba/image.php?slka=image/vijesti/20071115094038.jpg&width=250

Pješaci koji prolaze kroz Dolac redovno se žale što Ulica Gorana Radulovića Bimbe nema trotoar na koji bi mogli da se sklone od jurnjave automobila.

S obzirom da je ovo glavna saobraćajnica koja povezuje gradsku tržnicu s Ulicom Milana Rakića, koncentracija automobila koji voze tim dijelom ulice uvijek je velika. Ukoliko se još dogodi sudar između automobila, što je čest slučaj, stanje postaje alarmantno za pješake.

- Svaki dan prolazim ovuda na posao, jer mi je bliže, ali mogu da se krećem samo krajem ulice. S jedne strane je groblje i velika krivina iza koje automobili izlijeću, a na drugoj strani kanal - kaže radnik Dragan R.

Kontaktirali smo Administrativnu službu Grada gdje su rekli da je planirana izgradnja nove glavne saobraćajnice, ali da taj projekat ne obuhvata rekonstrukciju Ulice Gorana Radulovića Bimbe.

- Planirana je izgradnja nove ulice, s trotoarima koja će postati glavna saobraćajnica u tom dijelu grada. Po ovome, Bulevar cara Dušana, zaobići će spornu krivinu, nastaviće ravno iznad groblja i spojiti se s ulicama Gorana Radulovića Bimbe i Milana Rakića ispred Šoping-centra - izjavio je portparol uprave grada, Milenko Šajić.

Šajić je dodao da je u toku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, koji utiču na početak realizacije projekta, ali da ne mogu potvrditi kada će oni biti okončani.

- Tek po rješavanju ovih odnosa biće spremna trasa za izgradnju nove saobraćajnice. Ipak, Skupština grada još nije usvojila program za 2008. godinu, tako da ne možemo obećati da će se sa izgradnjom ulice početi naredne godine - potvrdio je Milenko Šajić.

Nakon asfaltiranja nove saobraćajnice, Ulica Gorana Radulovića Bimbe neće imati sadašnju funkciju, ali napominjemo da ni u tom slučaju u Administrativnoj službi Grada nije planiran projekat izgradnje trotoara na ovoj dionici.

Don CROleone
November 19th, 2007, 02:17 PM
Banjaluci nagrada za promociju prava nacionalnih manjina
.

Vrhunac licemjerja!:ohno:
Promovirati prava nacionalnih manjina, a ni prstom ne mrdnuti oko prava dva "obespravljena" manjinska konstitutivna naroda.:ohno:

Nije to slucaj samo s BL. Nista novoga u cirkusu zvanom BiH.:ohno:

SeriousMan
November 19th, 2007, 02:47 PM
Vrhunac licemjerja!:ohno:
Promovirati prava nacionalnih manjina, a ni prstom ne mrdnuti oko prava dva "obespravljena" manjinska konstitutivna naroda.:ohno:

Nije to slucaj samo s BL. Nista novoga u cirkusu zvanom BiH.:ohno:

Sta hoces da kazes,mislim da nisi u pravu,nismo mi Srbi ili Bosnjaci krivi sto Hrvata ima upola manje u BiH nego u 1991.To ste vi krivi ,eno citava naselja prodajete nama ili bosnjacima,uzimam za primjer selo Dubrave kod Zivinice,do prije 3 godine Hrvati su imali 87% ,a sada prodajom jedva ih ima 35 %!!!Tako se nista ne postize ,vec samo gubite vjek vjekova zemljista svoja!!!
Isto tako se desava sa Bosnjacima i Hrvatima u RS,ljudi do prije 15 godina Srba je bilo 53 %,Muslimana 37 % i Hrvata 10 %,a sada je Srbi 95 %,Muslimani 4 i veoma tuzno Hrvati >1 %..Dok je u FbiH skoro potpuno isto ,prije rata izuzev opstine Sarajevo u FBiH je bilo Muslimani 68%,Hrvatu 20 % i Srbi 12 %,a danas je Muslimani 79 %,Hrvati 14 i Srbi 7 %!

Pаvle
November 19th, 2007, 03:03 PM
Ja sam stekao utisak da Hrvatima danas ne bi trebalo biti toliko loše u BL kao onih par ratnih i poslijeratnih godina. Ali, to je moj lični utisak, koji vjerovatno i nije validan budući da ne poznajem nijednog banjalučkog Hrvata.

Beg
November 19th, 2007, 03:08 PM
^^ Pavle nisu svi Srbi zadojeni tolikom mrznjom prema Bosnjacima kao ti zato bi ti bilo pametnije da govoris u jednini...a to za ''muslimane'' :lol::lol::lol: Nisam vidio vecu glupost na koju ti ciljas :nuts:

Pаvle
November 19th, 2007, 03:10 PM
Šta pričaš ti, čovječe?

Don CROleone
November 19th, 2007, 03:19 PM
Ja sam stekao utisak da Hrvatima danas ne bi trebalo biti toliko loše u BL kao onih par ratnih i poslijeratnih godina. Ali, to je moj lični utisak, koji vjerovatno i nije validan budući da ne poznajem nijednog banjalučkog Hrvata.

Dobro, da ne ulazimo u nepotrebne rasprave jer cemo zaspamati thread...
Nego, jesi bas siguran da ne poznajes nijednoga?:lol::cheers:

SRC
November 19th, 2007, 03:33 PM
^^COOL!!! Al ja bi za te pare ipak nesto drugo uradio nego dao njima da prde po onim glamuroznim stolicama.

Pa ti daj za nesto drugo. :nuts:

Svaka marka ulozena u institucije RS vrijedi 10 puta vise. :cheers:

Pаvle
November 19th, 2007, 03:35 PM
Nego, jesi bas siguran da ne poznajes nijednoga?:lol::cheers:

Uživo - ne. :) Ali, upoznaću. :cheers2:

SeriousMan
November 19th, 2007, 03:57 PM
Iskreno receno u Srpskoj ima samo svestenika hrvata(hehehe)salim se ali stvarno neznam nema ih evo Bosnjaci se bar prave da ih ima tako sto na svakih 20 ljudi zidaju jednu dzamiju,ali hrvata stvarno nevidim nigdje!Hrvata je sve manje i manje i to je istina,kao i Bosnjaka(Koji odlaze samo u Svicu i Austriju)!!!

P.S Ajde dosta politike!!Ajmo Ekonomija je narodnost koju svi postujemo ,stiga bacimo se na nju malo!

Don CROleone
November 19th, 2007, 03:59 PM
Uživo - ne. :) Ali, upoznaću. :cheers2:

Ma znas sigurno Ivana Ljubicica, Bozidara Jovica, Marijana Benesa, Zlatka Saracevica - iz sportskog zivota, Zrinka Tutica i DJ Krmka (:down:) iz glazbenog zivota, Dragana Primorca iz politickog, Vinka Puljica i Franju Komaricu iz religioznog... Itd, da ne nabrajam. Svi su oni po rodjenju banjalucki Hrvati.:)

SeriousMan
November 19th, 2007, 04:02 PM
Ma znas sigurno Ivana Ljubicica, Bozidara Jovica, Marijana Benesa, Zlatka Saracevica - iz sportskog zivota, Zrinka Tutica i DJ Krmka (:down:) iz glazbenog zivota, Dragana Primorca iz politickog, Vinka Puljica i Franju Komaricu iz religioznog... Itd, da ne nabrajam. Svi su oni po rodjenju banjalucki Hrvati.:)

Moram reci bili ,ali nisu vise osim Marijana Benesa koji je otvorio Kick Boks Klub !!!:banana: Doduse Komarica se vise mota po Hrvatskoj nego sto je u Banja Luci!Samo je tu za Dan Svih Svetih,Svetog Pavao(dan K.B.B.L),Praznika Srca Isusovoga,Katolicki Bozic,Vaskrs i to je to.......

Pаvle
November 19th, 2007, 04:03 PM

Znam za njih, ali ih ne znam - nisam ih upoznao. Zato sam i rekao da moj stav vjerovatno nije validan, jer nisam imao priliku da popričam ni sa jednim Hrvatom, da vidim iz prve ruke koji su njegovi/njihovi problemi, itd.

mojaBL
November 19th, 2007, 05:08 PM
Poznajem ja hrvata u BL, ali su uglavnom mjesani brakovi. Hrvati ne zele da se vracaju u BL, jer im je bolje u HR, da zele imaju se gdje i mogu se vratiti. Sva imovina im je vracena, sto se ne bi moglo reci za Srbe iz HR. Ovi koji su ostali tu ili vratili se zive bez ikakve deskriminacije, osim pozitivne, jer mogu lakse naci posao, zbog popunjavnanja kvota. Imam prijatelja koji su iz mjesanih brakova i prijavljuju se kao Hrvati da bi lakse mogli dobiti posao.
Grad sponzorise rad hrvatskih kulturnih udruzenja, HKC i drugih institucijama sa hrvatskim predznakom. HKC organizuje i skolu hrvatskog jezika, koja vjerovali ili ne je posjecena od strane srpske djece. Sve desavanja u HKC su podrzana i podsjecenja od srpskog stanovnistva.
Radio sam na jednom projektu koji je proucavao zivot povratnika Hrvata u BL i sve i jedan do reda je zadovoljan odnosom komsija prema njima. I kazu da je najsvjetlija tacka u njihovom povratku taj medjukomsijski odnos.
A probleme imaju kao i ostali gradjani BL.
Tako da mislim da ta nagrada nije toliko nezasluzena.

SeriousMan
November 19th, 2007, 06:19 PM
Evo malo dobrih informacija,na sljedece ljeto ,Sky Srpska dobija tri nova aviona,a ako ste bili uskraceno za informaciju koja su to evo vam punih imena(opet izvinite ako sam prebrzo kopirao pa pogresio ime )-ATР 72-202(2 komada) i Мекдонел-Даглас ДЦ-9-32(1 komad)!!!

Singidunum
November 19th, 2007, 06:27 PM
DC9? Jel se oni to sale?!

mojaBL
November 19th, 2007, 06:29 PM
uzas!

Singidunum
November 19th, 2007, 06:42 PM
Sky Srpska od muzeja vazduhoplovstva u Beogradu nabavila Boeing 377 Stratocruiser po izuzetno povoljnoj ceni i u odlicnom stanju. Ranije ga je koristila uspesna kompanija PanAm (pre bankrota)
http://www.imagehost.ro/pict/191944264741cb7a3da39.jpg

Deflaut
November 19th, 2007, 07:11 PM
Aj' šta ima veze, nek daju svakom putniku po padobran i biće sve ok.

(LoL)

Singidunum
November 19th, 2007, 07:29 PM

(LoL)

Steta sto je nemoguce primeniti padobranski spas na komercijalnim letovima, mozda bi i ruske avio kompanije procvetale :D S druge strane katapult sedista nisu losa opcija :lol:

bolence
November 19th, 2007, 08:19 PM
Zadnji DC 9 je proizveden 1982, znaci da najmladji vec imaju 25 godina :):)

Evo jedne slike BL uslikane u centru sinoc, na slici su gradska uprava i crkva.

http://img179.imagevenue.com/loc579/th_99682_Centar_122_579lo.jpg (http://img179.imagevenue.com/img.php?image=99682_Centar_122_579lo.jpg)

Beg
November 19th, 2007, 08:25 PM
:lol:Evo malo dobrih informacija,na sljedece ljeto ,Sky Srpska dobija tri nova aviona,a ako ste bili uskraceno za informaciju koja su to evo vam punih imena(opet izvinite ako sam prebrzo kopirao pa pogresio ime )-ATР 72-202(2 komada) i Мекдонел-Даглас ДЦ-9-32(1 komad)!!!

OK za ta dva ATR-a ali DC-9??? Sretno im!!! :nuts::lol::lol::lol:

SeriousMan
November 19th, 2007, 08:38 PM

(LoL)

HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHA...............:lol::lol::lol::lol::lol:

SeriousMan
November 19th, 2007, 08:42 PM
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Swiss.hb-isx.750pix.jpg Mislim da je ovo ekstra avion,nije ovo DC-9,ve Mac'Donald DC-9-32 airplane
Uostalom ,nemamo mi dovoljno sredstava pa da kupujemo Airbusove!!!Sve u svoje vrijeme sto kazu ljudi
A evo i nekih podataka da se on pravi i u 2006 kao i u 2007 godini
Даглас ДЦ-9 је двомоторни авион кратког и средњег домета, производ америчке компаније Даглас, касније Мекдонел Даглас и Боинг. Између 1965. и 2006. произведено је више од 2400 примерака у неколико варијанти.

Модели и варијанте: ДЦ-9-10, ДЦ-9-15, ДЦ-9-20, ДЦ-9-30, ДЦ-9-40, ДЦ-9-50, МД-80 (са моделима -81/-82/-83/-88/-87), МД-90, МД-95 (Боинг 717).
ДЦ-9-10 ДЦ-9-30 ДЦ-9-40 ДЦ-9-50
Капацитет путника
1-80 2-115 3-125 4-139
Највећа тежина при узлетању 1-41.140 kg 2-49.885 kg 3-51.756 kg 4-54.934 kg
Долет 1-2036 km 2-2631 km 3-2712 km 4-2631 km
Брзина крстарења 1-903 km/h 2-917 km/h 3-917 km/h 4-898 km/h
Дужина 1-31,82 m 2-36,37 m 3-38,28 m 4-40,72 m
Распон крила 1-27,25 m 2-28,47 m 3-28,47 m 4-28,47 m
Висина авиона 1,2,3,4,5-8,38 m

bolence
November 19th, 2007, 08:46 PM
^^

kako nije dc 9, jeste dc 9 u jednoj od svojih 99 podvrsta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_DC-9

Beg
November 19th, 2007, 08:46 PM
^^ Staro je to bolan :D

SRC
November 19th, 2007, 09:35 PM
OBI u decembru stiže i u Banjaluku

BANJALUKA - Poznati njemački trgovački lanac opreme za kuću i vrt OBI otvoriće 6. decebmra svoj market u banjalučkom naselju Derviši - prvi na teritoriji RS.

Banjalučki OBI centar nalazi se u blizini Prijedorske petlje, a prostire se na površini od 7.000 metara kvadratnih. U asortimanu OBI centra, najvljuju iz bh. predstavništva njemačke kompanije, biće oko 50.000 artikala.

"Budući kupci će u našem OBI centru u Banjaluci moći pronaći veliki broj proizvoda za uređenje doma i vrta", kaže Branka Šobot, zamjenik rukovodioca administracije OBI marketa.

Iz velike ponude izdvaja širok asortiman građevinskog materijala, keramike i opereme za kupatila, mašine i alat za kuću i vrt uz poseban naglasak na opremu kojom bez mnogo muke kupci mogu sami obavljati poslove za koje je namijenjena.

Banjaluka je treći grad u BiH koji će dobiti OBI centar, nakon Sarajeva i Mostara. U evropskom lancu banjalučki OBI biće 714. centar njemačke kompanije.

SeriousMan
November 19th, 2007, 11:29 PM

Lijepo je to,sto vise konkurencije manje cijene tako da i Drzava i narod dobija!!!Uostalom sad znamo gdje ima cvijeca (hehehe):banana:

hercegovac_nin0
November 19th, 2007, 11:35 PM

Ovo je super! u Decembru se otvara u Zenici jedan isto!

evo ovaj je u SA ako nekog zanima!
http://www.mal.ba/images/small_obi_001b.jpg
http://www.mal.ba/images/400x300_obi_006.jpg
Mostarski Obi je jako mal

hercegovac_nin0
November 19th, 2007, 11:37 PM
O B I prodajni centar, Banja Luka 2006 4 520 m2

http://www.sirbegovic.com/index.php?lang=ba&sel=4&cat=1&view=486#detail

nazalost nema slika ili teksta:ohno:

SeriousMan
November 19th, 2007, 11:43 PM
http://C:\Documents and Settings\Administrator\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\GHIJKLMN\4233[1].jpghttp://www.glassrpske.com/488/4387.htmlДУГО очекивана обнова тврђаве "Кастел" ускоро би могла да крене са "мртве тачке".

Начелник Одjељења за просторно уређење Службе града Верица Кунић jе рекла да би у наредних неколико дана требао да се одржи састанак са могућим инвеститорима овог посла, америчко-њемачким конзорциjумом.

- Они су већ подниjели захтjев да учествуjу у обнови. Скупштина града дала jе начелну сагласност и сада треба да се договоримо око тога. Међутим, њихови планови треба да буду сагласни са идеjним рjешењем - рекла jе Кунићева.

Она jе истакла да jе идеjно рjешење обнове урађено, а предузеће "Грађење" из Источног Сараjева до краjа године треба да изради и идеjни проjекат обнове.

Према идеjном рjешењу тврђава "Кастел" подиjељена jе у девет цjелина.

- То су хотел са пратећим садржаjима коjи би требао да буде у садашњоj артиљериjскоj касарни, културни центар са љетном позорницом, услужни и туристичко-информативни центар, градски врт, jавна гаража, спортско-рекреативни центар, приобаље уз Врбас и музеj коjи би требао да се смjести у камену зграду - обjаснила jе Кунићева.

Према њеним риjечима, обновом тврђаве град ће добити мjесто за одржавање разних забавних и културних манифестациjа.

Приликом обнове, напоменула jе она, аутентичан спољашњи изгледа "Кастела" мораће бити задржан.

- "Кастел" jе проглашен за национално добро и зато се мора задржати његов изглед. Унутрашњост допушта усклађивање простора са модерним стандардима - рекла jе Верица Кунић.

Подсjетимо, прву награду за идеjно урбанистичко-архитектонско рjешење обнове тврђаве "Кастел", добио jе у фебруару ове године ауторски тим из Београда са Зорицом Савичић на челу. Они су рjешење урадили у сарадњи са фирмом "Грађење" из Источног Сараjева.

SeriousMan
November 19th, 2007, 11:53 PM
Mostarski Obi je jako mal

Neznam sta reci ali kako vidis ,Mostar je 4-5 puta manji od BL

Banjaluchanin
November 20th, 2007, 12:27 AM
E sad ga i ti pretjera. Mostar ima 125,000 st. prema pod. iz 2004. što znači u najveću ruku duplo manji.

starcooler
November 20th, 2007, 08:36 AM
E sad ga i ti pretjera. Mostar ima 125,000 st. prema pod. iz 2004. što znači u najveću ruku duplo manji.

mislis u pola manji? :cheers:
Imam slike mostara iz zraka, manji je povrsinom 50% ali je gusto gradjen. BL je razbacan grad, ima povrsinu u pm...
BL nema visokogradnje puno dok MO i TZ imaju puno zgrada od 8 i vise spratova i nove se takve grade prave dok u BL stambene zgrade dosezu 6-7 spratova. Neopolis,preko puta neopolisa,aleja...itd

SRC
November 20th, 2007, 08:49 AM
:bash::bash::bash:

mojaBL
November 20th, 2007, 09:43 AM
Novi horizonti
M. KREMENOVIĆ | 19.11.2007 18:27

http://www.fokus.ba/image.php?slka=image/vijesti/20071119092703.jpg&width=250

Na dan kada se u BiH praznuje dvanaesta godišnjica mira, u srijedu, 21. novembra, Republika Srpska dobija novo administrativno sjedište, zgradu Vlade RS, kada će velelepni objekat biti zvanično otvoren, rečeno je u Vladi RS.

Kako kažu u Vladi RS, ministri, zamjenici ministara, službenici, kompletna administrativna logistika, do sada raštrkana širom Banje Luke i RS, od sada pa zauvijek biće na jednom mjestu, u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića u Banjoj Luci.

Zdanje od 17 spratova urađeno je po prestižnim arhitektorkim rješenjima i najsavremenije je administrativno sjedište na Balkanu.

Na samom ulazu postavljene su tri zastave. Lijevo, plava zastava Evropske unije, desno zastava BiH, dok se u sredini kao i na samom vrhu zgrade vijori zastava RS.

Unutrašnjost zgrade već na samom ulazu rješava kontroverze koje su u posljednje vrijeme kružile u javnosti.

- Ulaz asocira na objekat u kojem bi trebalo da se odigravaju ključne političke utakmice, a unutrašnjost kao da je namijenjena da neskromno ugosti važne političke ličnosti iz svijeta - komentarisali su prolaznici koji su se našli u blizini zgrade u koju je već početkom sedmice započelo useljavanje. U ponedjeljak su se u ovoj zgradi već odvijali i neki sastanci, s obzirom da su kabineti vladinih zvaničnika tokom cijelog dana bili zauzeti.

Paralelno, kamioni su tokom cijelog dana iz stare zgrade Vlade RS prenosili stvari koje su se našle na popisu vladinih službenika.

Ukupna korisna površina zgrade Vlade RS, sagrađene na 17 spratova, iznosi 23.036 kvadratnih metara.

U pripremi programa privatizacije Telekoma Srpske Vlada RS je odlučila da se ova zgrada, na kojoj su već trajali radovi, bude izuzeta kako se ne bi desilo da Grad, ali i RS, izgube vlasništvo nad njom.

Njenom izgradnjom značajno je promijenjen izgled Banje Luke, na ponos njenih građana.

Vlada RS i sva njena ministarstva do sada su bili smješteni u iznajmljenim prostorima, raštrkani po Banjoj Luci i nekoliko drugih gradova i za njih se plaćala zakupnina i do pet miliona maraka godišnje.

Izgradnjom nove zgrade i objekta ABC lamela pored nje, takođe u vlasništvu Vlade RS, ovaj trošak nestaje.

Sva ministarstva sada su na jednom mjestu, što će, prema predviđanjima, uveliko poboljšati efikasnost najvišeg republičkog izvršnog organa.

- Radi se o objektu od posebnog značaja za RS. Postoji potreba za uvođenje najsavremenijih sistema, primjera radi, informativnih sistema. Funkcionisanje zgrade biće prilagođeno potrebama Vlade RS, što je praksa svugdje u svijetu - rekao je nedavno predsjednik Vlade RS, Milorad Dodik.

mojaBL
November 20th, 2007, 09:45 AM
Šeher kao Kardial
S. POPADIĆ | 18.11.2007 17:57

Vlada RS, na posljednjoj sjednici, donijela je Odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju termomineralne vode na ležištu banja Šeher u banjolučkom naselju Srpske toplice, preduzeću Banjsko-rekreativni centar "Šeher" a.d. Banja Luka.

Prema riječima v.d. pomoćnika ministra za rudarstvo i geologiju u Vladi RS, Borislava Adamovića, koncesija je dodijeljena na period od 30 godina.

- Ovo je odličan potez sa stanovišta obostrane koristi. Vlada, odnosno budžet RS, za period dok traje koncesija, dobijaće 3,8 odsto od ukupnih bruto prihoda dobijenih eksploatacijom ovog resursa u "Šeheru", a vlasnik je dužan uplatiti i jednokratnu naknadu za koncesiju, u iznosu od 19.565 maraka - kaže Adamović.

On podsjeća da je dodjela koncesije na termomineralne vode u RS normalan fenomen, jer je to učinjeno nekoliko puta dosad, a najbolji primjer uspjeha takvog poteza je banja Vrućica s poznatim hotelom "Kardial", kod Teslića, koja je takođe koncesionar.

Direktor Banjsko-rekreativnog centra "Šeher" a.d. Banja Luka, Džemil Kobilj, ističe da će ovakav potez Vlade pozitivno uticati na dalji razvoj ovog kompleksa, koji ima planove da postane jedno od najpoznatijih banjolučkih lječilišta.

- Kompleks raspolaže s velikim takmičarskim bazenom, dimenzija 25 puta 12 metara, dječjim bazenom i malim kupkama, odnosno kadama. Tu su i dvije saune, sala za masažu, sala za kvarcanje, kao i sobe za spavanje, jer imamo hotel, kapaciteta 60 ležaja - kaže Kobilj i dodaje da nema podataka koliko je turista do sada posjećivalo "Šeher", jer se njegova izgradnja tek sada privodi kraju, kako bi tek u idućoj godini postao značajniji turistički potencijal Banje Luke.

- U pregovorima smo s banjom Slatina, da to bude njena produžena ruka, odnosno, lječilište za grad Banju Luku - ističe Kobilj.

SeriousMan
November 20th, 2007, 02:45 PM
CEZ planira da gradi 8 elektrana od kojih ce 6 biti na podrucju Republike Srpske a dve na podrucju fBiH,istakli su njihovi potparoli.Uostalom vrijednost investicija je 3,5 mlrd od cega bi RS pripalo 3,2 a fBiH 0,3 mlrd dolara!!

SeriousMan
November 20th, 2007, 04:52 PM
Slovenci grade Trebinje Resort u Trebinju,pocetkom iduce godine i trajace do maja 2009 pred pocetak sezone !!!!Jupi za jug Srpske !!!!!

SeriousMan
November 20th, 2007, 04:54 PM
World Trade Center Alexandria inace u vlasnistvu dobija prvi svoj neboder,a imace ih 3.Inace visina ovog nebodera ce biti 55 m,i bice najmanji od tri koja ce se graditi.Inace to ce biti prvi izgradjeni neboder u I.Sarajevu koje broji od 100,000 do 120,000 stanovnika!

SeriousMan
November 20th, 2007, 04:56 PM
Vlada RS je objavila da 21.11.2007 ce se odrzati svecano otvaranje prvog nebodera u BL i Administrativnog sredista RS!!!Pa ko moze neka dodje ,uostalom bice i na TV(Dace bog,posto nemamo bas puno zainteresovanih za ovakve dogadjaje vec samo za politiku(smor)!!!

SeriousMan
November 20th, 2007, 04:58 PM
Prijedor dobija sredstva za pravljenje zaobilaznice oko grada kako bi se smanjila guzva u centru ovoga grada koji broji 120 000 stanovnika!!Inace Prijedor kao i Teslic,Derventa,Gradiska,Samac,Modrica ce dobiti potpuno nove gradske trgove do kraja godine!!!

SeriousMan
November 20th, 2007, 05:02 PM
Gospodin Pavlovic je kupio zemljisne parcele u Sokocu(gradic pored I.S.)gdje je u prvi plan stavio gradnju Golf terena(((((PRVI NA BALKANIKOSU))) kao i Hotel sa 5 zvjezdica,u planu mu je da osnuje i eko europa selo gdje ce se selo deliti na 25 manjih zaseoka i u svakom ce imati svoju drzavu(u spanskom zaseoku samo spanska jela,arhitektura,crkva,suveniri.....)

SeriousMan
November 20th, 2007, 05:05 PM
Nista ovo je samo da se vidi jos jedna petrokraka,nema vise najnovijih vijesti ima gdje ce se sta graditi koje fabrike ali to je beznacajno!!!!(RS fabrika u gradnji na dan 20.11.2007-15)
3-prehrambenih
1-medicina
2-elektronika
1-drvna
1-mljekara
1-pet ambalaza
1-auto industrija
2-masinska
2-metalurska
1-destilacija

SeriousMan
November 20th, 2007, 05:17 PM
Šeher kao Kardial
S. POPADIĆ | 18.11.2007 17:57

Vlada RS, na posljednjoj sjednici, donijela je Odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju termomineralne vode na ležištu banja Šeher u banjolučkom naselju Srpske toplice, preduzeću Banjsko-rekreativni centar "Šeher" a.d. Banja Luka.

Prema riječima v.d. pomoćnika ministra za rudarstvo i geologiju u Vladi RS, Borislava Adamovića, koncesija je dodijeljena na period od 30 godina.

- Ovo je odličan potez sa stanovišta obostrane koristi. Vlada, odnosno budžet RS, za period dok traje koncesija, dobijaće 3,8 odsto od ukupnih bruto prihoda dobijenih eksploatacijom ovog resursa u "Šeheru", a vlasnik je dužan uplatiti i jednokratnu naknadu za koncesiju, u iznosu od 19.565 maraka - kaže Adamović.

On podsjeća da je dodjela koncesije na termomineralne vode u RS normalan fenomen, jer je to učinjeno nekoliko puta dosad, a najbolji primjer uspjeha takvog poteza je banja Vrućica s poznatim hotelom "Kardial", kod Teslića, koja je takođe koncesionar.

Direktor Banjsko-rekreativnog centra "Šeher" a.d. Banja Luka, Džemil Kobilj, ističe da će ovakav potez Vlade pozitivno uticati na dalji razvoj ovog kompleksa, koji ima planove da postane jedno od najpoznatijih banjolučkih lječilišta.

- Kompleks raspolaže s velikim takmičarskim bazenom, dimenzija 25 puta 12 metara, dječjim bazenom i malim kupkama, odnosno kadama. Tu su i dvije saune, sala za masažu, sala za kvarcanje, kao i sobe za spavanje, jer imamo hotel, kapaciteta 60 ležaja - kaže Kobilj i dodaje da nema podataka koliko je turista do sada posjećivalo "Šeher", jer se njegova izgradnja tek sada privodi kraju, kako bi tek u idućoj godini postao značajniji turistički potencijal Banje Luke.

- U pregovorima smo s banjom Slatina, da to bude njena produžena ruka, odnosno, lječilište za grad Banju Luku - ističe Kobilj.

To nisam znao vidis,dugo sam cekao da urade nesto od te banje,bila je najgora banja na cijelom Balkanu,kad je urade Srpska se moze ponositi da ima sve sredjene banje(znate na sta mislim) osim banje Kiseljak(opet znate na sta mislim)!!!

Banjaluchanin
November 20th, 2007, 06:23 PM
^^ Odlične vijesti za RS! :banana: Samo bi bile još bolje kada bi se sigurno znalo da će gdin Pavlović graditi Lux Hotel Apartmane, a Njeftgazinkor svoj neboder u BL. Ima li neke šanse da WTC dođe i u BL? :tongue3:

raso
November 20th, 2007, 07:20 PM
РС- одобрено 30 милиона км за пројекте инфраструктуре

БАЊАЛУКА, 20. НОВЕМБРА (СРНА) - Савјет за развој Републике Српске (РС) одобрио је данас више од 30 милиона КМ за пројекте инфраструктуре у локалним заједницама Српске, који ће у наредне три године бити финансирани из Развојног програма РС.

Предсједник Владе РС Милорад Додик рекао је да ће РС бити "једно велико градилиште", и да су данас одобрени пројекти искључиво инфраструктурни.

Додик је прецизирао да је за путеве и инфраструктуру у општини Модрича одобрено 5,5 милиона КМ, за програме подршке расељеним лицима, избјеглицама и повратницима у Жепи и Сребреници девет милиона КМ, за обилазницу Приједору 2,5 милиона КМ, за изградњу регионалног пута Благај - Јапра 4,5 милиона КМ и за изградњу кружног тока пута и раскрснице код бањалучког "Тропика" пет милиона КМ.

5 милиона ?? шта ће то тамо да раде ??
једино ако ће купити и рушити онај хотел тамо, како се оно зове, јел би ћетојевић ??

Dragan
November 20th, 2007, 08:04 PM
bravo za srpsku, drago mi je da se i nasa braca ekonomski oporavljaju

Pаvle
November 20th, 2007, 08:06 PM
једино ако ће купити и рушити онај хотел тамо, како се оно зове, јел би ћетојевић ??

Тешко да су на ту раскрсницу мислили. Вјероватније је да је она с друге стране, код ауто-пијаце.

SeriousMan
November 20th, 2007, 08:10 PM
^^ Odlične vijesti za RS! :banana: Samo bi bile još bolje kada bi se sigurno znalo da će gdin Pavlović graditi Lux Hotel Apartmane, a Njeftgazinkor svoj neboder u BL. Ima li neke šanse da WTC dođe i u BL? :tongue3:

Hmmmm,nema zasada najava a ako bude prvi ces saznati!!!!!!!:cheers:
Njeftgazinkor ce graditi 100 %,a Lux Hotele ce za koji mjesec!!!!!

SeriousMan
November 20th, 2007, 08:12 PM

Hmmm,neznam kakav hotel i da to ce biti kod autopijace ......!!!!

SeriousMan
November 20th, 2007, 08:26 PM
Mnoge svjetske kompanije zainteresovane za ulaganja u glavni grad Srpske Banja Luku.Naime prema listi zainteresovanih i potencijalnih investitora su :Accor(gradnja hotela u Laktasima-realizacija plana 2008),Alstom(gradnja MHE na rijeci Vrbas i Ugar),AVL(proizvodnja automobilskih dijelova u Aleksandrovcu),Blum(Gradiska-drvna i industrija namjestaja),Diadora(fabrika obuce i odjece Srbac),IKEA(Mrkonjic Grad-U izradi i realizaciji),Philips(Banja Luka-elektronska fabrika)................To su od onih koji su mene zainteresovali inace u pregovorima je jos oko 12 fabrika(racunajuci i ove koje sam naveo gore) sirom Srpske,ne racunajuci onih 15....

Pitajuci ove kompanije sta ih je zainteresovalo da ulazu u RS,oni su odgovorili:"Gdje je nizak porez,tu nam je najveci profit".A odgovorom kolike bi bile plate zaposlenih odgovorili su nam:"Hmmm,neznamo ali mislimo da ce se kretati od 500 eura do 1000 eura".
P.S. Mislim da itekako dobre plate!!!!!

Deflaut
November 20th, 2007, 08:45 PM
Vlada RS je objavila da 21.11.2007 ce se odrzati svecano otvaranje prvog nebodera u BL i Administrativnog sredista RS!!!Pa ko moze neka dodje ,uostalom bice i na TV(Dace bog,posto nemamo bas puno zainteresovanih za ovakve dogadjaje vec samo za politiku(smor)!!!

U koliko sati je otvaranje ?

Banjaluchanin
November 20th, 2007, 08:46 PM
Čini mi se u 12h.

Galadriel
November 20th, 2007, 08:49 PM
SeriousMan bilo bi zaista dobro da stavis neke linkove ili kazes odakle ti sve ove informacije...nisam siguran da je sve ovo napisano toliko "serious"...:)

mojaBL
November 20th, 2007, 08:52 PM
to se misli na spoj zapadnog i istocnog tranzita, kao i kruzni tok kod cetojevica, tu ce morati se vrsiti i eksproprijacija kuca. Tako da to ni nije mnogo novca. Jer gradi se put od 2x2 trake, kruzni tok i ruse se kuce.

mojaBL
November 20th, 2007, 08:54 PM
SM ti bi trebao postati dodikov potparol:) niko mu bolju reklamu ne napravi:)

Deflaut
November 20th, 2007, 09:11 PM
Čini mi se u 12h.

Jeste u 12, evo pronađoh vijest na rtrs-u...

Коштуница сутра на отварању нове зграде Владе Републике Српске

БЕОГРАД, 20. НОВЕМБРА (СРНА) - Премијер Србије Војислав Коштуница присуствоваће сутра у Бањалуци свечаности поводом отварања нове зграде Владе Републике Српске.

У делегацији Владе Србије биће и министар трговине и услуга Предраг Бубало и министар без портфеља Драган Ђилас - саопштено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Отварање нове зграде Владе Републике Српске заказано је за 12.00 часова.

mojaBL
November 20th, 2007, 10:19 PM
Модернизована 72 километра локалних и некатегорисаних путева

Од почетка ове године модернизована су 72 километра локалних и некатегорисаних путева, за шта је издвојено 6.629.000 КМ. Средства су обезбјеђена из Буџета Града, а дио уз учешће грађана и путем кредита.

У плану је да се до краја године изврши модернизација још осам путних праваца, од чега су на четири путна правца радови у току. „Завршетком пута Алин гај, пута за Гавраниће, пута Ребровац-Понир, пута за Горње Станковиће, за Бастасе, за Чеке, за Вученовиће и путног правца Крупа на Врбасу – Ристићи – Леденице, у укупној дужини од 4,90 км, биће окончана модернизација локалних и некатегорисаних путева планирана за ову годину. За ове радове биће утрошено 360.000 КМ“, казала је Данира Пипић, координатор за аналитику и односе са јавношћу у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја. „Значајно је напоменути да је овим на подручју града од 2000. године модернизовано укупно 510 км путева“, закључила је Данира Пипић.

SeriousMan
November 21st, 2007, 10:45 AM
SeriousMan bilo bi zaista dobro da stavis neke linkove ili kazes odakle ti sve ove informacije...nisam siguran da je sve ovo napisano toliko "serious"...:)

Ma,reci cu ti-Organizacija smo koja se bavi investiranjem u RS,ko zeli da nam se prikljuci moze u tek onda ce dobiti i pristup punim informacija,samo sa podrucja RS i BIH

SeriousMan
November 21st, 2007, 01:37 PM
SM ti bi trebao postati dodikov potparol:) niko mu bolju reklamu ne napravi:)

Hahaha,jesi siguran da vec nisam???

Galadriel
November 21st, 2007, 01:44 PM
Zanimljivo..."organizacija koja se bavi investiranjem u RS" ... vjerovatno neformalna grupa....tajno drustvo ili??? I kako vam se prikljuciti? Full time job? Kakva je plata? Ili ste volonteri? ... :)

SeriousMan
November 21st, 2007, 01:48 PM
Siemens pravi svoju prvu fabriku u BiH,i to u Laktasima,a razlog tome je dugogodisnja saradnja izmedju rukovodstva opstine Laktasi i Siemens-a.Navedeno je da ce biti fabrika elektronskih komponenti,a Metal Investments iz Londona je sklopilo ugovor sa Boksit Co. iz Milica za gradnju najsavremenije fabrike jaja na Balkanu!!!

SeriousMan
November 21st, 2007, 01:49 PM
Zanimljivo..."organizacija koja se bavi investiranjem u RS" ... vjerovatno neformalna grupa....tajno drustvo ili??? I kako vam se prikljuciti? Full time job? Kakva je plata? Ili ste volonteri? ... :)

Hahaha,hmm dobro dosao si ali samo da ti kazemo nesto ,mi trenutno smo kao volonteri znaci bez placanja ali imamo mnogo jak uticaj u ekonomiji i privredi i nismo nikakvo tajno drustvo!!MI smo organizacija za promociju stranih investiranja u RS!!!

SeriousMan
November 21st, 2007, 02:21 PM
Usto ,Samac dobija prvu fabriku za bio-dizel vec iduceg juna,a fabrika konditorskih proizvoda ce biti napravljena i u Bijeljini.
Usto,postoje glasine(CITAJ:samo glasine) da ce se manji Diznilend otvoriti kod Bijeljine,a sve je djelo gosp.Pavlovica(TO BI BILO ZA SVE FANTASTICNO)Lol Diznilend u Srpskoj,a u svijetu ih ima samo 5!!!

SeriousMan
November 21st, 2007, 02:25 PM
Njemacki privrednici su najavili dosta stranih ulaganja u podrucje Dervente gdje ima svojih i interesa,kako su najavili tu ce posijati oko 1000 ha slacice(industrijska biljka za proizvodnju Senfa)kao i fabriku za senf i druge zacine u sklopu toga!!!+za Derventu,a Gradiska bi mogla da uskoro primi delegaciju Japana gdje ce razgovarati o potencijalnim ulaganjima u tu opstinu(iliti grad)!!!

SeriousMan
November 21st, 2007, 02:27 PM
RS dobila novo administrativno sjediste u 12:05 !!!ZIVJELA SRPSKA !!!

SeriousMan
November 21st, 2007, 03:34 PM
vrsimo upis dva saradnika sa podrucja BL i Bijeljine ,molimo zainteresovane da mi poslaju PM!!!

Beg
November 21st, 2007, 05:02 PM
^^ Cudan lik! :D Eto upisujte se ljudi :lol:

SeriousMan
November 21st, 2007, 05:26 PM
Zvornicki "Birac" je rekao da sledece godine ulaze 300 miliona u fabriku elektrolize!!!Mnogo dobra vijest za Zvornik gdje ce biti uposleno 1400 radnika!!!

Majevčan
November 21st, 2007, 08:51 PM
Zgrada Vlade Republike Srpske

Qq2W_jHz5-Q

hercegovac_nin0
November 21st, 2007, 09:06 PM
Mozeli neko da uslika OBI centar?

I imali neko listu projekata u BL? samo znam da se OBI gradi.