View Full Version : [Bratislava] Official Offtopic Thread

Pages : [1] 2 3

bailey
November 19th, 2007, 12:00 PM
Posting offtopic is one of our favorite hobbys, but here is the solution: The first Bratislava Official Offtopic thread. Short version: OOT :)

Please write here your posts which are ,,not so important'' or something else like destruction of the chimney and so on...

Have fun guys... :cheers:

Wizzard
November 19th, 2007, 12:05 PM
Nevie niekto o nejakom mobil shope v blízkosti Apollo BC a BBC 5? :) hlavne aby tam mali veci na Nokiu :nocrook:

P.S.: kúpil som si Nokiu 6280 s foťákom, mám tam pekné fotky a nemám ich ako nahrať na comp :)

bailey
November 19th, 2007, 12:14 PM
http://tmp.aktualne.centrum.sk/soumar/img/1025/25/10252508-letisko.jpg

http://www.etrend.sk/images/1108/pristav0001_text.jpg

carbonkid
November 19th, 2007, 01:41 PM
...mam taky navrh zakladat nove thready az po 1000 prispevkoch...jednak z toho dovodu, aby sme tu nemali o par mesiacov cosi ako: [Bratislava] projects and construction updates XVIII alebo XIX, co by uz zacinalo byt neprehladne + dalsi dovod je, ze k 500ke sa blizime napr uz aj v threadoch eurovea alebo twin city a tam by bolo lepsie mat to vsetko pokope v ramci jedneho threadu...

co vy na to? :)

3tmk
November 19th, 2007, 03:02 PM
I don't get it, offtopic about what?

Wizzard
November 19th, 2007, 03:08 PM
I think, about everything that does not fit elsewhere :)

3tmk
November 19th, 2007, 03:12 PM
well I meant offtopic about urbanism, like the new doorknobs to be used in public restrooms (lol), or about the newest singer to have a hit song and other BS?

Qwert
November 19th, 2007, 05:27 PM
http://tmp.aktualne.centrum.sk/soumar/img/1025/25/10252508-letisko.jpg

http://www.etrend.sk/images/1108/pristav0001_text.jpg

This should be rather in Central Europe Aviation news thread.

palsoft
November 19th, 2007, 06:14 PM
...mam taky navrh zakladat nove thready az po 1000 prispevkoch...jednak z toho dovodu, aby sme tu nemali o par mesiacov cosi ako: [Bratislava] projects and construction updates XVIII alebo XIX, co by uz zacinalo byt neprehladne + dalsi dovod je, ze k 500ke sa blizime napr uz aj v threadoch eurovea alebo twin city a tam by bolo lepsie mat to vsetko pokope v ramci jedneho threadu...

co vy na to? :)

jj, súhlasím

bailey
November 19th, 2007, 06:41 PM
I think, about everything that does not fit elsewhere :)

you are right, but which deals with BRATISLAVA... cause we are to often offtopic in some threads.

aquila
November 19th, 2007, 07:08 PM
This should be rather in Central Europe Aviation news thread.

this should not have been built at all :ohno: horrible .. BTS in general is horrible .. :bash:

Qwert
November 19th, 2007, 07:23 PM
this should not have been built at all :ohno: horrible .. BTS in general is horrible .. :bash:

This comment should be in CE aviation newsas well.;):lol:

marish
November 19th, 2007, 09:34 PM
v dubaji su uz na 120. poschodi:
http://halbot.haluze.sk/?id=3765
http://halbot.haluze.sk/?id=3766
(ako uboho tam vyzeraju tie trpaslicie 200 metrove :lol:)
Qwert: viem ze by to malo byt v inom threade, ale ked tu uz mame tento OT. :cheers:

Qwert
November 19th, 2007, 10:46 PM
Qwert: viem ze by to malo byt v inom threade, ale ked tu uz mame tento OT. :cheers:

Keď už tu máme mať ten offtopic, tak by sa sem malo posielať len to, čo naozaj nikd inde nepatrí.

trashmaster01
November 19th, 2007, 11:34 PM
vynara sa dobra otazka, je mozne dat do offtopic threadu, offtopic post? :dunno:

Qwert
November 19th, 2007, 11:50 PM
vynara sa dobra otazka, je mozne dat do offtopic threadu, offtopic post? :dunno:

To je filozofická otázka.:lol: Offtopic to samozrejme nebude pre samotný offtopic thread, offtopic by to bol len pre každý iný thread. Na druhej strane, ak sem niekto dá niečo, čo patrí do nejakého threadu a nie je to preň offtopic, tak v tom prípade to asi pre tento thread offtopic bude. Fuh... To je teda aspoň môj pohľad na tento problém.

peterthegreat
November 20th, 2007, 09:22 AM

ja len na ilustraciu k tomu....

http://img402.imageshack.us/img402/7317/2003847177268707512rsrr1.jpg

http://halbot.haluze.sk/images/2007-11/3766_capt.be2be21a6f2d4f1284e630e4dd3ade97.dubaitallest_structure_ny190.jpg

http://halbot.haluze.sk/images/2007-11/3766_dubaiflo-burj1_jpg.jpg

Wizzard
November 20th, 2007, 09:29 AM
Tiež to tam vyzerá ako vylámaný hrebeň :)

MordarGrunn
November 20th, 2007, 01:37 PM
tam som bol pred 2 tyzdnami, perfektne, potom dam link na galeriu s fotkami co som porobil :)

Nido
November 20th, 2007, 03:47 PM

treba len k tomu uz nejakych 35 poschodi pridat a bude to aj aktualne info
vyskou sa to pomaly blizi k 600 metrom

hurahura
November 21st, 2007, 05:29 PM
pastnite mi prosim link na tie diagramy budov pre blavu.... neviem to najst
diky

palsoft
November 21st, 2007, 06:10 PM
^^ http://skyscraperpage.com/diagrams/?c615

wuane
November 21st, 2007, 07:00 PM
Tiež to tam vyzerá ako vylámaný hrebeň :)

Zalezi odkial sa pozeras,ale blava vyzera ako vylamany hreben odvsadial.:nuts:
Taka praha nema porblem,ani budapest,vyzera pekne rovno.Blava vyzera ako vylamany hreben,preto nam neostava nic ine,len stavat a stavat a stavat,aby sa to zacelilo...:)

e2ek1el
November 21st, 2007, 07:09 PM
musím povedať že na panorámu New Yorku alebo Chicaga sa to aj tak stále nehrabe....

Qwert
November 21st, 2007, 07:35 PM
musím povedať že na panorámu New Yorku alebo Chicaga sa to aj tak stále nehrabe....

Ono to bude asi tým, že New York alebo Chicago majú viac obyvateľov než celé Slovensko. Porovnávaj porovnateľné.;)

MordarGrunn
November 21st, 2007, 11:55 PM
on myslel dubai.....
a ver ze hrabe, ked si na emirates road (nieco ako obchvat) vidis celu panoramu v pozadi s budovami a je to urcite porovnatelne s newyorkom, mam fotky ked to vsetko upravim dam link...
tak isto vedlajsi emirat Sharja ma vyskove budovy, obrovske mnozstvo, nespocitaltelne vela vyskovych budov a su to vsetko nad 150 metrov. Po 3 dnoch mi uz pripadali ako take normalne budovy....

Amrafel
November 22nd, 2007, 04:27 PM
Zalezi odkial sa pozeras,ale blava vyzera ako vylamany hreben odvsadial.:nuts:
Taka praha nema porblem,ani budapest,vyzera pekne rovno.Blava vyzera ako vylamany hreben,preto nam neostava nic ine,len stavat a stavat a stavat,aby sa to zacelilo...:)

podla mna ked sa budes neskor pozerat na panoramu povezme z tych vezi v petrzalka city smerom na severovychod tak to nebude vyzerat celkom ako hreben

Majnolajno44
November 22nd, 2007, 08:48 PM
http://halbot.haluze.sk/?id=3794
uz neberiem petrzku tak tragicky

Phill
November 24th, 2007, 04:14 PM
^^^
fúúúj tak to je hnus, lepsie v noci vidiet :ohno:
na tom 2. obr. to ma prinajmenej 40 posch.

:puke::puke:

Wizzard
November 24th, 2007, 05:16 PM
Čo sa ti na tom nepáči? Podľa mňa je to veľmi pôsobivé.

http://halbot.haluze.sk/images/2007-11/3794_Picture9.jpg

Phill
November 24th, 2007, 08:22 PM
^^^
Tak keď si tam niekde kúpiš nejaký byt mi môžeš zavolať. Pôjdeme na ten kopec k tomu "trónu".
Budeme tam obdivovať tie "pôsobivé" TRI VEŽE. :lol:

(ten trón je na 3. obr.)

Chunkylover
November 24th, 2007, 10:04 PM
To musi byt hroza zit v takej bytovke. A ta doprava...

Wizzard
November 25th, 2007, 10:32 AM
Mne by sa na tom páčila tá anonymita :)

e2ek1el
November 25th, 2007, 10:45 AM
To musi byt hroza zit v takej bytovke. A ta doprava...

polhodiny výťahom, 10 minút metro :lol:

inak s tým dubajom som to myslel tak že minimálne architektonicky sú New York a Chicago ďaleko zaujímavejšie. Aj HongKong je určite iná liga...

Celá Dubaj je v podstate len o mrakodrapoch, ktorým však chýba určitá veľkomestská atmosféra, naviac v podstate všetko bolo postavené behom desiatich rokov.

Dubaj je možno modla všetkých skyscraper maniakov, moja ale každopádne nie :)

pau-chin
November 25th, 2007, 01:03 PM
^^ http://skyscraperpage.com/diagrams/?c615

je to uplne super !, len tam chyba, tower 115, treba prerobit slovany a este zopar malych detailov, keby som to vedel tak sa s tym fest vyhram
ako a v com sa to da robit ??? !!! :dunno: HELP !

palsoft
November 25th, 2007, 03:50 PM
^^ poslal som ti PM, inak ten Tower 115 tam je, len si treba dole zaskrtnut pri "Status" aj Renovation

marish
November 27th, 2007, 01:59 AM
Keď už tu máme mať ten offtopic, tak by sa sem malo posielať len to, čo naozaj nikd inde nepatrí.
ja som to bral tak, ze OT je vsetko co nepatri do central europe. predsalen sa najde malo ludi ktori zvladaju citat cele toto forum (ja ledva stiham slovenske projekty a zo zahranicnych iba to co ma naozaj zaujima).
a OT typu "co som mal na veceru" sa mi zda prilis OT aj na tento OT thread (bistu, aka pekna slovenska veta). ;)

tam som bol pred 2 tyzdnami, perfektne, potom dam link na galeriu s fotkami co som porobil :)
urcite postni, uz sa tesim! :cheers:

wonderdax
November 28th, 2007, 10:06 AM
Po internete sa siri jeden zaujimavy HOAX ohladom slovenciny ako jazyku. :lol:

10 NAJŤAŽŠÍCH JAZYKOV NA SVETE

27. septembra sa v Paríži konalo konzorcium jazykovedcov s celého sveta. Po ôsmich rokoch bádania, skúmania a študovania vydali rubriku desiatich najťažších a najľahších jazykov na tejto planéte. Do úvahy sa bral vývoj jazyka, úprava pravopisu, štýl písma, znaky, reč, história jazyka a gramatika jazyka.

Ústav jazykovedcov ktorý sídli v Berlíne začal so skúmaním jazykov ktorými sa hovorí po celom svete, nielen tými najrozšírenejšími ale všetkými jazykmi. Na svete je okolo 7832 jazykov. Každý týždeň zaniknú dva jazyky a vytvoria sa ďalšie dva až tri nové. Skôr než prejdem k tým desiatim jazykom spomeniem desať najľahších jazykov na svete.

10. mongolčina

09. aramejština

08. gréčtina

07. nórština

06. taliančina

05. rumunčina

04. chorvátčina

03. bulharčina

02. angličtina

01. najľahší jazyk na svete ktorým hovorí vyše 300 miliónov ľudí na celom svete je španielšitna .

Desať najťažších jazykov na tejto planéte:

10. nemčina

09. francúzština

08. čínština

07. japončina

06. jazyk oboch Kórei je rovnaký, takže kórejština

05. perzština

04. arabčina

03. fínština

02. maďarčina

01. najťažším jazykom akým sa hovorí na tejto planéte je Slovenčina .

A to pre jej gramatickú štruktúru a „mobilitu slov a slovných spojení" ako jediný jazyk sveta má slovenčina 7 pádov. (Nominatív, Genitív, Datív, Akuzatív, Lokál, Inštrumentál a Vokatív), ďalej vybrané slová, a hlavne mäkké a tvrdé „ i, y „ , skloňovanie prídavných mien a slovies, v podstate sa v slovenskom jazyku skloňuj ú takmer všetky slová.:

Špecifiku tvoria slovesá.:

V slovenčine je sloveso ohybné. Ohýbanie slovies sa nazýva časovanie.

Pri slovese sa rozlišujú v slovenčine gramatické kategórie:

* osoba (prvá osoba jednotného čísla, druhá osoba jednotného čísla, tretia osoba jednotného čísla, prvá osoba množného čísla, druhá osoba množného čísla, tretia osoba množného čísla)

* číslo (jednotné číslo, množné číslo)

* čas (predminulý čas, minulý čas, prítomný čas, budúci čas)

* spôsob (oznamovací spôsob, podmieňovací spôsob, rozkazovací spôsob)

* slovesný rod (činný rod, trpný rod)

* slovesný vid (dokonavý vid, nedokonavý vid)

* slovesná zhoda (zhoda s tvarom nadradeného podstatného mena alebo zámena)

* intencia slovesného deja (sloveso vyžadujúce doplnenie agensom alebo paciensom, sloveso nevyžadujúce doplnenie agensom alebo paciensom)

* trieda

* (slovesný) vzor

ROZDELENIE SLOVIES

plnovýznamové

1. činnostné -pomenúvajú činnosti, úkony

a. predmetové -ich význam si vo vete vyžaduje pripojenie predmetu

b. bezpredmetové -ich význam si nevyžaduje pripojenie predmetu

2. stavové -pomenúvajú stavy, deje, ktoré nepodliehajú vôli

pomocné

-nemajú úplný, samostatný význam, preto sa vo vete spájajú s iným, plnovýznamovým slovom

1. modálne (spôsobové)

- vyjadrujú vôľu, chcenie, povinnosť, možnosť uskutočniť dej

chcieť, môcť, musieť, vedieť, mať (niečo za povinnosť.), smieť, dať sa

2. fázové

- vyjadrujú fázu, koniec, začiatok deja

začať/ínať, prestať/ávať, z/ostať/ávať

3. limitné

- vyjadrujú blízky začiatok deja

ísť, mať

4. sponové

- fungujú ako spojenie (spona) v mennom prísudku, spájajú sa s plnovýznamovými slovnými druhmi

byť, stať sa

Ako jeden z piatich jazykov máme tri rody.:

Mužský, ženský a stredný

A ako jediný jazyk sveta má vzory prídavných mien, dvojhlásky a spodobovanie, toto nenájdete už v žiadnom inom jazyku na tejto planéte. Toto je len tak na okraj čo sa týka gramatiky slovenského jazyka. Jej gramatika je tak komplikovaná, že akémukoľvek cudzincovi by podľa prepočtov trvalo až 12 rokov kým by sa naučil kompletnú gramatiku a to nehovorím a variabilite slov, viet a slovných spojení vo vetách. Kompletnú gramatiku slovenského jazyka nevie ani jeden jediný človek, preto ju študujú a pripravujú tými vedcov a jazykovedcov, pretože je tak obsiahla a povedal by som, že v niektorých prípadoch až extrémne náročná nato, aby ju bol schopný poňať jeden človek. Slovenský jazyk má presne 465 gramatických výnimiek aj to dokazuje jeho komplikovanosť. Pravidlá slovenského pravopisu prichádzajú len veľmi málo s nejakými úpravami alebo novými pravidlami gr amatiky, ale cez to všetko ide o jazyk, ktorý nemá vo svete obdobu, čo sa týka náročnosti na učenie, písanie, počúvanie, hovorenie a čítanie.

Záujem o slovenský jazyk každým dňom rastie ale len málo komu sa podarí dosiahnuť to čomu my jazykovedci hovoríme: rozprávať čisto spisovne. Náš jazyk je krásny, melodický a preto nemáme problém porozumieť aj ruštine, poľštine, češtine, a iným slovanským jazykom. Ak sa chce cudzinec naučiť písať, čítať, počúvať a hlavne hovoriť po slovensky aspoň tak ako jednoduchý človek, tak v zahraničí sa náš jazyk nenaučí a to platí aj pre nás. Cudzinci ak chcú musia prísť k nám a my ak sa chceme naučiť inú reč musíme ísť do krajiny kde sa tou rečou ktorú sa učíme.

Mali by sme byť hrdí nato, že rozprávame najťažším jazykom, aký kedy vôbec vznikol, lebo ťažší jazyk už nie je. Jeho gramatická štruktúra je tak komplikovaná, tak prepracovaná do detailov, že s takou dokonalosťou prepracovania sa nestretneme ani v maďarčine, pre mnohých z nás je práve maďarský jazyk ten najťažší, ale to isté tvrdia Maďari o našom jazyku, len s tým rozdielom, že oni sa nemýlia.

S pozdravom prof. Doc. Vladimír Trnka

Orgán Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV, Jazykového odboru Matice slovenskej a Ústrednej jazykovej rady MK SR.

Odpoved
Po internete „plachtí“ list s názvom 10 najťažších jazykov na svete, v ktorom sa tvrdí, že najťažším jazykom je práve náš jazyk. V posledných dvoch dňoch prišlo do Jazykovedného ústavu niekoľko desiatok listov s otázkou, či je to pravda a či má s tým Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV niečo spoločné.

Ako môžeme mať s tým niečo spoločné, keď je list plný trápnych jazykových chýb? Pisateľ, ktorý sa podpísal ako prof. Doc. Vladimír Trnka, nevie, že my jazykovedci sa píše s tvrdým y, nie s mäkkým i (mi), že v slovenčine sa nepíše tým, ale tím, že máme byť hrdí na to (nie nato), že spisovne je fínčina, kórejčina, aramejčina (nie fínština, kórejština, aramejčtina), že gramatika je taká (nie tak) komplikovaná. Nikto z jazykovedcov by to takto nenapísal, nehovoriac o čiarkach, ktoré sú pre pisateľa španielskou dedinou. Nie je to teda jazykovedec. Ale kto to je? Nevieme to, ale o ňom vypovedá sama forma i obsah listu. Obsahovo je to úplný bluf, či ako by povedal Vajanský, blúznica, kým naši mladí by to mohli nazvať totálnou haluzou. Nie je totiž pravda, že slovenčina je najťažším jazykom na svete a že by sa na tom mali dokonca dohodnúť nejakí vedci z Paríža alebo že by to mal už osem rokov skúmať nejaký „Ústav jazykovedcov“ v Berlíne. Pravda je taká, že slovenčina patrí skôr medzi najľahšie slovanské jazyky. V lingvistickej typológii sa hodnotí ako pomerne jednoduchý a pravidelný jazyk.

Ak si spomenieme na to, aké množstvo nepravidelných slovies je v románskych a germánskych jazykoch (francúzština, nemčina a i.), zistíme, že slovenčina ich má len poskromne (napr. typ jesť, jedia). Slovenčina nemá ani také množstvo časov ako napr. južnoslovanské jazyky, gréčtina či klasická latinčina. Má menej skloňovacích vzorov ako napr. čeština. V 1. osobe prítomného času má na rozdiel od staršieho stavu zovšeobecnenú slovesnú koncovku –m (napr. oproti češtine, kde je –u, -i aj -m: vedu, píši, volám). Pomerne jednoduchý je aj náš fonologický systém.

Čo sa týka pána Trnku, ktorý uvádza súpis („rubriku“) najľahších a najťažších jazykov, dá sa o tom povedať len to, že sú tu len „nacápané“ jazyky bez ladu a skladu, jazyky, o ktorých počul alebo ich nejakým spôsobom pozná. Keby bolo jeho poznanie jazykov sveta na vyššej úrovni, určite by pri ľahkých nezabudol na indonézštinu a pri „ťažkých“ zasa na baskičtinu, predindoeurópsky jazyk, ktorý sa nevedel naučiť ani jeden z najväčších polyglotov všetkých čias Wilhelm von Humboldt, a nemohol by vynechať ani írčinu, gruzínčinu, príp. severoamerické indiánske či eskimácke jazyky. Ale aj tak: uvedené jazyky sú zložité len z nášho pohľadu. Je známe, že deti sa naučia všetky jazyky sveta za približne rovnaký čas, čiže všetky sú rovnako ťažké či ľahké.

Dalo by sa súhlasiť s tým, že komplikovanými jazykmi z hľadiska zvládnutia pre cudzincov sú čínština, japončina, kórejčina a arabčina, ku ktorým pristupujú aj špecifické písma. Ale prečo sa sem dostala aj fínčina a maďarčina, vôbec nie je jasné. Pripomína to skôr žart, ktorý možno nájsť v nemeckom variante na internete: V Európe existujú dva extrémne ťažké jazyky: maďarčina a portugalčina. A maďarčina je dokonca taká ťažká, že ju neovládajú ani Portugalci. Perzštinu zasa možno považovať za ťažkú len v dôsledku množstva cudzích (arabských) slov, ale to isté platí aj o turečtine.

Azda netreba vyvracať všetko, čo pisateľ v tomto texte uviedol, pekná je však cifra, že slovenčina má 465 výnimiek, a zaujímavý je aj údaj, že cudzincovi trvá dvanásť rokov, kým si osvojí slovenčinu. Čo je to „mobilita slov a slovných spojení?“ Že by sme mali sedem pádov naozaj len my? Grafémy y a i takisto nie sú našou výnimočnosťou, tie má aj ruština, čeština a poľština. Skloňovanie podstatných a prídavných mien je známe zo všetkých slovanských jazykov s výnimkou bulharčiny a macedónčiny. Rody poznáme z viacerých európskych jazykov, stačí si len na ne spomenúť. Prečo by malo byť spodobovanie iba výsadou slovenčiny? Že by slovenčina bola jediným jazykom s dvojhláskami? Má ich napr. taliančina a rumunčina.

Čitatelia, ktorí sa chcú dozvedieť objektívne fakty o type slovenského jazyka, by mali skôr siahnuť po štúdiách Ľudovíta Nováka, Jozefa Ružičku a Viktora Krupu, ktoré sa nachádzajú v zborníkoch Studia Academica Slovaca, príp. aj po staršom úvode K. Horálka Úvod do studia slovanských jazykov a po novších Jazykoch sveta (Bratislava, Veda 2005) a Písmach sveta (2000) Viktora Krupu a Jozefa Genzora. Ak si chcú prečítať o mýtoch, ktoré vznikajú okolo nášho jazyka i jazykov iných, môžeme odkázať na príslušnú kapitolu v knihe Mýty naše slovenské autorov Viktora Krupu a Slavomíra Ondrejoviča (Bratislava, Academic Press 2005), elektronicky tu.

Slavomír Ondrejovič

riaditeľ Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV

27. november 2007

:cheers:

Wizzard
November 28th, 2007, 10:17 AM
OMG, I never thought Slovak is more complicated that Japanese! But how come that some Japanese are able to learn Slovak so easily?

edit: ooops, I read that answer and see it is not true :) (did not notice the hoax warning)

edit2: This is what I found, it reminds me Bratislava, but it is Toledo.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Toledo_Skyline_Panorama%2C_Spain_-_Dec_2006.jpg/800px-Toledo_Skyline_Panorama%2C_Spain_-_Dec_2006.jpg

Amrafel
November 28th, 2007, 01:52 PM
španielčina ľahká? to musel písať ozajstný psychopat :lol:

and castle in Toledo really reminds Bratislava castle, we learn about it in spanish :)

dvernik
November 28th, 2007, 03:48 PM
španielčina ľahká? to musel písať ozajstný psychopat :lol:

and castle in Toledo really reminds Bratislava castle, we learn about it in spanish :)

Španielsky som sa učil niekoľko rokov, podľa mňa je to pre Slovákov jeden z najľahších jazykov na naučenie. Dôvody: podobná výslovnosť (teda väzba medzi čítaným a písaným), pomerne jednoduchá gramatika.

Mne osobne sa nezdá ťažká ani portugalčina ("V Európe existujú dva extrémne ťažké jazyky: maďarčina a portugalčina."), bude to však zrejme spôsobené tým mojím učením španielčiny. Výslovnosť je síce v porovnaní so španielčinou rozdielna, ale dá sa ľahko "pochytiť". V každom prípade som v Portugalsku bez väčších problémov portugalsky dohovoril. A musím dodať, že podľa môjho názoru je portugalčina jeden z najkrajších jazykov na svete (brazílska verzia je ešte krajšia). :-)

Najťažšie sa učia vždy jazyky, ktoré sú málo príbuzné. Rok som študoval arabčinu, chvíľu mi trvalo zvládnutie písma, ktoré nie je až také komplikované, ako sa môže na prvý pohľad zdať, len iné (ostatne má to výhody, dokážem si teraz prečítať nápisy aj v iných jazykoch píšucich odvodeninami arabského písma - síce bez porozumenia :lol: ). Omnoho horšie je to však so slovnou zásobou. Prakticky všetky slová je nutné sa učiť úplne odznova. Z tohto pohľadu sú angličtina, španielčina, francúzština, portugalčina či nemčina prakticky rovnaké jazyky aj keď patria do dvoch jazykových rodín (ako sa povie napr. slovo jazyk v týchto jazykoch? :lol:).

dustik
November 28th, 2007, 03:50 PM
Viem ze sa to netyka jazyka ani nicoho takeho, mozte mi poveadt co sa stava na Postovej ulici v smere do podchodu? vdaka :cheers::lol:

cernoch
November 28th, 2007, 04:31 PM
01. najťažším jazykom akým sa hovorí na tejto planéte je Slovenčina .

A to pre jej gramatickú štruktúru a „mobilitu slov a slovných spojení" ako jediný jazyk sveta má slovenčina 7 pádov. (Nominatív, Genitív, Datív, Akuzatív, Lokál, Inštrumentál a Vokatív), ďalej vybrané slová, a hlavne mäkké a tvrdé „ i, y „ , skloňovanie prídavných mien a slovies, v podstate sa v slovenskom jazyku skloňuj ú takmer všetky slová.:

Aby nedošlo k mejlce, vokativ slovenštině bohužel chybí a má tudíž pouze šest pádů. Všech těchto sedm má jenom latina a čeština (z těch nám známých). Jinak finština jich má dokonce devět. Ve srovnání s češtinou ja slovenština znatelně jednodušší, jelikož nemá tolik gramatických odchylek (například má pravidelnější skloňování podstatných jmen).

trashmaster01
November 28th, 2007, 04:32 PM
Viem ze sa to netyka jazyka ani nicoho takeho, mozte mi poveadt co sa stava na Postovej ulici v smere do podchodu? vdaka :cheers::lol:

it is here
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=540222&page=4

trashmaster01
November 28th, 2007, 04:34 PM
Aby nedošlo k mejlce, vokativ slovenštině bohužel chybí a má tudíž pouze šest pádů. Všech těchto sedm má jenom latina a čeština (z těch nám známých). Jinak finština jich má dokonce devět. Ve srovnání s češtinou ja slovenština znatelně jednodušší, jelikož nemá tolik gramatických odchylek (například má pravidelnější skloňování podstatných jmen).

cernoch, precitaj si aj tu cast wonderdaxovho prispevku co je dole-zacina nadpisom Odpoved:)

Amrafel
November 28th, 2007, 08:50 PM
Španielsky som sa učil niekoľko rokov, podľa mňa je to pre Slovákov jeden z najľahších jazykov na naučenie. Dôvody: podobná výslovnosť (teda väzba medzi čítaným a písaným), pomerne jednoduchá gramatika.

no, ja sa učím španielsky už 6 rokov, a nemôžem povedať, že by to bol ľahký jazyk :) oproti nej je angličtina prechádzka ružovou záhradou :)

Qwert
November 28th, 2007, 11:56 PM

Aj v slovenčine je vokatív, len sa už málo používa. Stále ale pretrváva napríklad v osloveniach "Pane, Bože" a podobne. Pôvodne sa používal rovnako ako v češtine, ale postupným vývojom jazyka bol vytlačený nominatívom. Na slovenskom jazyku v škole sa ale stále učí o siedmich pádoch.
Nie som síce jazykovedec, ale rozdiel medzi slovenčinou a češtinou bude asi v tom, že v češtine sa viac držia rôzne archaické prvky, aj keď sa už veľmi nepoužívajú. Napríklad dvojtvar pri neurčitku slovies: dělat/dělati. To druhé asi nikto v normálnom rozhovore nespomenie.

A mimochodom, pre mňa sú slovenčina a čeština rovnako ľahké.;) Jediný rozdiel je v tom, že slovenčinu som mal 12 rokov v škole, čeština sa berie na 1-2 hodinách. Ak by som ale veľmi chcel, určite by pre mňa nebol problém, naučiť sa ovládať českú gramatiku aspoň tak ako slovenskú.

hurahura
November 29th, 2007, 11:57 AM
caute,
hladam pre nakrucanie filmu nejaku podobnu lokaciu ako je na fotkach.
Malo by to vyzerat ako stare komunisticke vazenie v sovietskom zvaze.
Idealne niekde na opustenom mieste .... les, polia.... atd
Moze to byt ciastocne znicene, alebo opustene...
Neviete o niecom takom niekde na slovensku?
http://nikolagerfeld.com/glr/albums/HEDONIST/old_pripyat_hotel_polissya.jpg
http://nikolagerfeld.com/glr/albums/HEDONIST/p7090011.sized.jpg

wonderdax
November 29th, 2007, 05:03 PM

Aby sme boli presny, pretoze nema neznamena ze nebol.

Vokatív
Z Wikipédie

Vokatív je gramatický pád, ktorým sa hovoriaci obracia na adresáta (teda pád, ktorým sa len oslovuje).

Vokatív zo syntaktického hľadiska (z hľadiska funkcie) existuje prakticky vo všetkých jazykoch, ale vokatív z morfologického hľadiska (z hľadiska tvaru) existuje len v niekoľkých jazykoch (napr. v češtine, ale nie v slovenčine) a v ostatných sa nahrádza morfologickým nominatívom, či spojením "môj + nominatív" a podobne. Aj v tých jazykoch, ktoré majú pre vokatív zvláštny tvar (napr. v češtine), sa často používa v niektorých prípadoch nominatív. Podobne v jazykoch, ktoré skloňujú s koncovkami, je vokatív často tvorený alebo zvýrazňovaný pomocou rôznych častíc, napríklad latinské "o", talianske "oh", arabské يا alebo pomocou iných prostriedkov, napríklad členom (aramejčina) a podobne.

Vokatív v slovenčine

V slovenčine už vokatív z morfologického hľadiska prakticky neexistuje, zachovalo sa iba zopár tvarov, ktoré sa už ale dnes za vokatív nepovažujú (synku, bratku, človeče, chlapče, otče, priateľu, švagra, kmotre, chlape, bože, majstre, šéfe). Ide o staršie výrazy a staršie a ironické kontexty, iba tvary ako šéfe sú nedávno spätne prebrané z češtiny. Syntaktický vokatív sa realizuje pomocou morfologického nominatívu. V ľudovom - teda nespisovnom - jazyku možno však dnes (azda pod vplyvom angličtiny a/alebo maďarčiny) pozorovať vokatív tvorený koncovkou -i pre vlastné mená a niektorých príbuzných (Paľo - Pali, Zuza - Zuzi, mama - mami, oco- oci, babka - babi), ktorý je však často synonymný s zdrobneným nominatívom (z ktorého zrejme pôvodne aj vznikol).

Zhruba pred 30 rokmi sa ešte na slovenských školách vokatív vyučoval ako existujúci pád (tzv. 5. pád) a slovenčina mala vtedy 7 pádov. Dnes všetky relevantné jazykové príručky a učebnice vokatív za pád (myslí sa samozrejme morfologický pád) nepovažujú.

Amrafel
November 29th, 2007, 08:08 PM

by si sa divil koľko má slovečina pádov ;)

http://i198.photobucket.com/albums/aa237/Amrafel/564getimgphp.gif

cernoch
November 29th, 2007, 10:07 PM
^^ vtipný!:cheers: Opravdu to vytvořil jazykovědný ústav?

KapZlock
November 30th, 2007, 12:37 AM
caute,
http://nikolagerfeld.com/glr/albums/HEDONIST/old_pripyat_hotel_polissya.jpg
http://nikolagerfeld.com/glr/albums/HEDONIST/p7090011.sized.jpg

Sak mozes hned priamo do pripyatu ;)

Na slovensku to asi nenajdes.

November 30th, 2007, 10:03 AM
^^

No vsak Gloria na Zahradnickej.. :lol:
Pripadne Pentagon este.

e2ek1el
November 30th, 2007, 10:39 AM
caute,

určite by sa niečo podobné našlo, nejaká opustená továreň alebo niečo podobné, niekde na východe Bratislavy v okolí Istrochemu ... alebo ešte ma napadá Hodvábka v Senici, tú som teraz videl snáď po 10 rokoch a vyzerá to dostatočne komunisticky (tak jak celá Senica :) ) a opustene.

inak ten Pentagon by bol asi najlepší. Btw.. čo budeš natáčať? Hostel III? :lol:

hurahura
November 30th, 2007, 11:38 AM
určite by sa niečo podobné našlo, nejaká opustená továreň alebo niečo podobné, niekde na východe Bratislavy v okolí Istrochemu ... alebo ešte ma napadá Hodvábka v Senici, tú som teraz videl snáď po 10 rokoch a vyzerá to dostatočne komunisticky (tak jak celá Senica :) ) a opustene.

inak ten Pentagon by bol asi najlepší. Btw.. čo budeš natáčať? Hostel III? :lol:

diky za tipy, ale malo by to byt na opustenom mieste, myslel som mozno na nejake opustene budovy vo vojenskych priestoroch.... alebo nieco opustene ala tovaren co bola v novakoch /ta co vybuchla/

mal by sa tocit B-ckovi akcak pre US trh

e2ek1el
November 30th, 2007, 12:15 PM
diky za tipy, ale malo by to byt na opustenom mieste, myslel som mozno na nejake opustene budovy vo vojenskych priestoroch.... alebo nieco opustene ala tovaren co bola v novakoch /ta co vybuchla/

mal by sa tocit B-ckovi akcak pre US trh

nedal by sa tam vybaviť nejaký štek? :lol:

hurahura
November 30th, 2007, 12:30 PM
nedal by sa tam vybaviť nejaký štek? :lol:

hehe, urcite, ale najprv im musim ponuknut dobru lokaciu, aby sem prisli :)

marish
November 30th, 2007, 02:02 PM
...B-ckovi akcak pre US trh

ono to fakt bude ten hostel 3. :nuts:

revilo17
November 30th, 2007, 02:50 PM
ono to fakt bude ten hostel 3. :nuts:

hahaha tak to by bolo super! hostel II sa tiez natacal na slovensku?!

Phill
November 30th, 2007, 08:20 PM
keď už máme ten OT thread :)

Kazde pismeno svojho mena nahradte japonskym vyrazom, ktory k tomu
prislucha :))

A - ka * B- tu * C- mi * D- te * E- ku * F- lu * G- ji
H- ri * I- ki * J- zu * K- me * L- ta * M- rin *
N- to O-mo * P- no * Q- ke * R- shi * S- ari * T-chi U- do *
V- ru * W-mei * X- na * Y- fu * Z- zi

S pozdravom Norikitakino. :)

cernoch
November 30th, 2007, 08:32 PM
Look what I've found about Czech language on a BBC page

next to the red exclamation mark!

http://www.bbc.co.uk/languages/european_languages/languages/czech.shtml

Nido
December 1st, 2007, 12:30 AM

asi tak ako prvy hostel, teda neviem ci sa tam najde vobec scena natacana na Slovensku, dvojka bola tocena v Prahe a na Islande podla wikipedie, jednotka takisto v okoli Prahy..

hurahura
December 1st, 2007, 11:52 AM

nie ani jeden . ale v hosteli II hral Milan Knazko.

cernoch
December 1st, 2007, 02:33 PM
dvojka bola tocena v Prahe a na Islande podla wikipedie, jednotka takisto v okoli Prahy..

Praha je hold všech filmařů ráj! (a nejen nich;))

marish
December 1st, 2007, 11:55 PM
nie ani jeden . ale v hosteli II hral Milan Knazko.

v takom braku by som sa hambil hrat co i len v komparze. ale co uz, peniaze hybu svetom. :ohno:

e2ek1el
December 2nd, 2007, 10:15 AM
v takom braku by som sa hambil hrat co i len v komparze. ale co uz, peniaze hybu svetom. :ohno:

ja si zase myslím že za tú srandu by to stálo :) Kvalita filmu je druhá vec ale za to ťa nebude nikto kritizovať :)

A naviac...vidieť napríklad takého pražského primátora Béma ako hraje taxikára ... :lol: (Chyťte doktora)

hurahura
December 2nd, 2007, 06:06 PM
[QUOTE=marish;16837677]v takom braku by som sa hambil hrat co i len v komparze. ale co uz, peniaze hybu svetom. :ohno:[/QUOT

hm. herec je normalne povolanie ako kazde ine. malokedy zalezi od herca ci je film dobry. to je akoby si si ty v praci vyberal co robis a co nie....
a hrat v hollywoodskom blockbustri je ozaj super skusenost a velmi dobre zaplatena, ze aj pre takeho MK to bol zaujimavy projekt

marish
December 3rd, 2007, 07:01 PM
obycajny herec si fakt velmi vyberat nemoze, ak chce z niecoho zit, ak si ale Pan herec, tak uz si mozes povedat: tak v tomto teda hrat nebudem.

a hrat v hollywoodskom blockbustri je ozaj super skusenost a velmi dobre zaplatena, ze aj pre takeho MK to bol zaujimavy projekt
nie je hollywood ako hollywood. ;) zahrat si pod taktovkou takeho coppolu, inarritu alebo tarantina je urcite zivotna skusenost ale roth? maximalne to moze byt zaujimave tou hollywoodskou atmosferou a financnym ohodnotenim, inak neviem.
neberte ma ale az tak vazne, to je iba mojou osobnou averziou voci tomuto panovi reziserovi. :lol:

wonderdax
December 3rd, 2007, 10:38 PM
svet je postaveny na hlavu, ked hraju v inscenaciach ludia ako lider skupiny Juden Mord :ohno: co sa cudujete...

nejaky zasran z Ruzomberku likviduje Pečnu....

http://www.bratislavskenoviny.sk/60487/zivotne-prostredie/ruzombercan-nivoci-pravy-breh-dunaja

December 4th, 2007, 09:43 AM
Mam off topic otazku.
Je mozne, aby existovalo vydane uzemne rozhodnutie na stavbu bytoveho domu aj vtedy, ked je pozemok na kt. ma stat vedeny nie ako stavebny, ale ako orna poda?
:hm:

hurahura
December 4th, 2007, 10:55 AM
obycajny herec si fakt velmi vyberat nemoze, ak chce z niecoho zit, ak si ale Pan herec, tak uz si mozes povedat: tak v tomto teda hrat nebudem.

nie je hollywood ako hollywood. ;) zahrat si pod taktovkou takeho coppolu, inarritu alebo tarantina je urcite zivotna skusenost ale roth? maximalne to moze byt zaujimave tou hollywoodskou atmosferou a financnym ohodnotenim, inak neviem.
neberte ma ale az tak vazne, to je iba mojou osobnou averziou voci tomuto panovi reziserovi. :lol:

no ja myslim, ze hollywoodska produkcia, cely ten sposob akym oni nakrucaju filmy a cely ten humbuk okolo toho je zazitkom aj pre tychto panov hercov.
samozrejme nehovoriac o tom honorari, ktory je zaujimavy aj pre ludi ktory su uz davno za vodou ako je mk

LeMoN-SK
December 4th, 2007, 10:55 AM
Ľudkovia, mám zopár otázok ohľadne teplárne C1 na Továrenskej/Čulenovej, ktorej komín je známy i pod názvom WTF Tower. :) Je tepláreň stále funkčná? Existujú už nejaké projekty na zmenu stavu komínu teplárne?

Keďže táto oblasť bude veľmi blízko viacerých výškových budov, začínam pripravovať projekt na novú vizáž a nové funkcie komínu, musím preto zozbierať nejaké informácie a viem, že tu ich možno nájdem. Ak niečo bližšie máte, prosím, napíšte sem, prípadne mi pošlite forum mail.

Vďaka.

zuzana
December 4th, 2007, 11:25 AM
Ľudkovia, mám zopár otázok ohľadne teplárne C1 na Továrenskej/Čulenovej, ktorej komín je známy i pod názvom WTF Tower. :) Je tepláreň stále funkčná? Existujú už nejaké projekty na zmenu stavu komínu teplárne?

Keďže táto oblasť bude veľmi blízko viacerých výškových budov, začínam pripravovať projekt na novú vizáž a nové funkcie komínu, musím preto zozbierať nejaké informácie a viem, že tu ich možno nájdem. Ak niečo bližšie máte, prosím, napíšte sem, prípadne mi pošlite forum mail.

Vďaka.
Podla vsetkeho pojde dole, a je to v Bratsialava Projects and developments VI

Nido
December 4th, 2007, 11:25 AM

Vďaka.

tento clanok ti zrejme odpovie dostatocne:
http://reality.etrend.sk/118773/realitny-biznis/teplaren-predava-miliardove-pozemky

LeMoN-SK
December 4th, 2007, 04:23 PM
Vďaka. Ja osobne by som bol radšej keby sa komín nezbúral, ale zmenila by sa jeho funkcia. Mám na mysli dostavbu reštaruácie + vyhliadkovej plošiny vo vrchnej časti a všetky s tým súvisiace úpravy. Pri pohľade z hradu bude tento komín pred budúcim clusterom výškových budov a viem si veľmi pekne predstaviť ako by sa kruhová reštaurácia na komíne dopĺňala s UFOm Nového Mostu... Čo myslíte?

palsoft
December 4th, 2007, 04:36 PM
^^ No keď to niekto zasponzoruje, nemám s tým problém. Len nech tam nestojí ako KOMÍN :)

Chunkylover
December 4th, 2007, 04:43 PM
^^
Myslienka pekna, ale potom by to chcelo potiahnut ten komin este vyssie, aby sa nestratil v buducej zastavne. Inak som si dost neisty doplnanim sa s Novym mostom. Ak ma mesto dve podobne dominanty, nie je to skor na skodu? Mozno by sa vytratilo caro oboch. Mozno naopak, pretoze by to bolo asi naozaj unikatne.

palsoft
December 4th, 2007, 05:00 PM
Podľa mňa by to slúžilo len ako záplata na dnešný stav, keďže za chvíľu ho prerastú budovy, ktoré sú v tomto clustri navrhované..

LeMoN-SK
December 4th, 2007, 07:03 PM
Ak by hore mala byť reštaurácia, myslím, že by komín bolo určite potrebné kompletne rekonštruovať, takže potiahnuť ho vyššie o pár metrov by podľa mňa bolo pri celoplošnej rekonštrukcii už tou menšou záležitosťou... Že sa čoskoro stratí v zástavbe, tomu neverím, v okolí budú najvyššie stavby pravdepodobne Panorama City ~135m. Ak by sa konštrukcia komína potiahla zo súčasných 120 na povedzme tých 135 metrov + možno by sa pridala decentná ~ 30m anténa, bola by veža slušnou dominantou... Predstavujem si ten komín niečo ako mix CN Tower a Stratosphere Tower, samozrejme s odlišnou architektúrou a v omnoho menšej mierke... Ale taká nejaká je moja vízia...
To, či by sa pekne dopĺňali alebo si ,,odporovali" ma viac trápi, jasnejšie to bude, keď budú na svete prvé vizualizácie...

palsoft
December 4th, 2007, 07:08 PM
jasnejšie to bude, keď budú na svete prvé vizualizácie...

A tie spraví kto? Niečo sa chystá? :)

LeMoN-SK
December 4th, 2007, 07:10 PM
Tie spravím ja, už na tom pracujem... ;)

palsoft
December 4th, 2007, 07:12 PM
Dobréé :) Už sa teším

LeMoN-SK
December 4th, 2007, 07:25 PM
Ak by som vás ale mohol poprosiť, hoďte mi nejaké linky na väčšie zábery, kde komín nie je prekrytý a dobre ho vidieť, potreboval by som tak 3 - dennú a nočnú z menšej vzdialenosti (cca Dostojevského rad) a jednu dennú vzidialenejšiu (cca Pribinova)... Viem, že viacerí ste tu fotografi a máte mnoho fotiek, tak mi skúste prosím poskytnúť, nemám čas na to aby som prechádzal celé fórum a hľadal. Prosíííím :)

palsoft
December 4th, 2007, 07:32 PM
Pozri tento thread (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=492873) (sú tam 3 stránky a niekoľko fotiek). Ostatné neviem kde presne boli. Myslím, že v niektorej sérii Bratislava - projects and updates, tak keby ste ich niekto mali, tak dajte Lemonovi vedieť..

LeMoN-SK
December 4th, 2007, 07:39 PM
Vďaka, už pracujem na prvom dizajne ;)

LeMoN-SK
December 5th, 2007, 12:01 AM
Takže, prvý úplne základný vizuál je na svete:) Pre porovnanie aj s pôvodným komínom...

http://img474.imageshack.us/img474/1521/c1tower01zj2.jpg

kap0r
December 5th, 2007, 03:01 PM
caute, neviete niekto nahodou ako si mozem skontrolovat velkost prenesenych dat, mam obmedzeny net od t-mobile a vobec netusim kolko moze zrat take surfovanie a kolko taka online hra (warcraft napr..)

carbonkid
December 5th, 2007, 03:26 PM
caute, neviete niekto nahodou ako si mozem skontrolovat velkost prenesenych dat, mam obmedzeny net od t-mobile a vobec netusim kolko moze zrat take surfovanie a kolko taka online hra (warcraft napr..)

...skus program net limiter ;)

palsoft
December 5th, 2007, 03:48 PM
Lemon: mnoo, nemuselo by to v reále vyzerať zle :) Aj nejakú vizualizáciu v priestore spravíš? ;)

LeMoN-SK
December 5th, 2007, 03:52 PM
Jasné... Dúfam, že nebudete proti, ak vytvorím pre môj projekt samostatný thread... Čoskoro nahodím viac...

palsoft
December 5th, 2007, 03:58 PM
No jasnéé.. ideš :)

alien
December 5th, 2007, 06:07 PM
tu je moja vision pre komin :)

http://skyscraperpage.com/diagrams/?32516928

kap0r
December 5th, 2007, 07:35 PM
...skus program net limiter ;)

supeer, dakujem za radu, je to este lepsie ako som cakal :))

Chunkylover
December 5th, 2007, 08:04 PM
tu je moja vision pre komin :)

http://skyscraperpage.com/diagrams/?32516928

To vyzera velmi zaujimavo.

Qwert
December 5th, 2007, 09:04 PM
Vyzeralo by to zaujímavo, ale neviem, či by to ten komín udržal. Nie som statik, ale podľa mňa je stavaný akurát na to, aby udržal seba samého, nie takú obrovskú konštrukciu. Prípadná rekonštrukcia do takého stavu, aby to uniesol by stála možno toľko, čo úplne nová veža.

Možno by sa k tomu mohla vyjadriť Zuzka, ktorá sa tomu bude asi najviac rozumieť.

hurahura
December 7th, 2007, 12:47 PM
komin: ale vsak tam autor pise o nejakych podpornych pilieroch. kvoli statike

nemate nahodou niekto fotky ako to vyzera v kukurici vo vnutri?

zuzana
December 7th, 2007, 02:34 PM
Vyzeralo by to zaujímavo, ale neviem, či by to ten komín udržal. Nie som statik, ale podľa mňa je stavaný akurát na to, aby udržal seba samého, nie takú obrovskú konštrukciu. Prípadná rekonštrukcia do takého stavu, aby to uniesol by stála možno toľko, čo úplne nová veža.

Možno by sa k tomu mohla vyjadriť Zuzka, ktorá sa tomu bude asi najviac rozumieť.
Ja tento napad vidim ako viziu, na to aby to doslo k realizacii je treba strasne vela a mas pravdu, ze by to bolo drahsie ako nova stavba. Ale nechcem kazit lemonovi radost z kreativity :) Btw podobnych projektov bolo na skole od studentov habadej na rozne kominy. Beriem to ako studentsky pokus, kym to nie je overene statikou a dalsimi profesiami - napriklad poziarnou ochranou, je to iba virtualna realita.
Ale zas fajn ze to zverejnil na etrende, mozno to niekoho z investorov zaujme a chyti sa tej myslienky. aj ked posledne slovo budu mat statici.

wonderdax
December 7th, 2007, 03:05 PM
komin: ale vsak tam autor pise o nejakych podpornych pilieroch. kvoli statike

nemate nahodou niekto fotky ako to vyzera v kukurici vo vnutri?

nie je o co stat, sami umakart, zvonku to vyzera 100000000000 x lepsie...

palsoft
December 8th, 2007, 02:56 PM
...takze tu mame 500ty prispevok...za 6 tyzdnov :) mozno by sme mali prejst na system 'velkych' a zakladat nove thready po 1000 prispevkoch? co myslite? vyjadrite sa v offtopic threade :)

Myslím, že je lepšie počkať na tých 1000 príspevkov, keďže ako vidno, kvótu 500 príspevkov napĺňame čoraz rýchlejšie..

carbonkid
December 8th, 2007, 02:57 PM
Chlapci, nemyslím si, že by sme tu mali zaviesť až také brutálne pravidlá...

...brutalne pravidla urcite nie, ale nejake zakladne pravidla by sa spisat mohli...hlavne pre novych...taky sticky thread...ako a kedy sa zakladaju thready, ich formu, ako sa sem davaju obrazky atd :) obetuje sa niekto?

...uz som sa pytal viackrat, ale odozva bola minimalna: takze naposledy...zacneme zakladat thready po 1000 prispevkoch alebo sa budu zakladat po 500 ako doteraz? :)

edit: tu minimalnu odozvu beriem spat :D

marish
December 8th, 2007, 03:09 PM
po 1000.
vyskusajme to s [Bratislava] projects and construction updates VI a ak nepride k nejakemu vaznemu spomaleniu threadu, tak by som to zaviedol pri vsetkych.

k tym pravidlam by som pridal: necitovat cely prispevok s 20 fotkami, ale iba tu fotku(y) na ktoru clovek reaguje, ak reaguje na vsetky, tak quotenut iba sprievodny text (napr. construction update november 28th 2007).
usetrime tym scrollovaciemu koliesku na myske cca 500m za mesiac. :)

palsoft
December 8th, 2007, 03:12 PM
k spomaleniu by dojst nemalo, kedze v inych svetovych threadoch bezia v pohode aj na 1000+. Tam islo len o tu funkciu vyhladavania a prehladnosti v threade. Ale pokial bezi vyhladavanie tak ako ma, tak to netreba moc riesit :)

S tym quotovanim suhlasim aj ja.. aj so vseobecnymi nazvami threadov [Mesto] Projekt (pocet poschodi, metrov..)

carbonkid
December 8th, 2007, 03:18 PM
nequoteovat

...hehe teraz sa stur parkrat pootoci v hrobe :D

...no krasne sa nam tu formuju pravidla, uz by ich len niekto mal spisat (po anglicky aj po slovensky), dat do threadu, oznacit ako sticky a nasledne (mozno) aj dat zamknut (nech sa tam nepisu zbytocne blbosti) a vsetky pripomienky by sa riesili tu :)

spravte to niekto ja neviem po anglicky :D

palsoft
December 8th, 2007, 03:20 PM
Najlepsie niekto, kto vie slovensky, anglicky aj madarsky :D Alebo to potom posleme susedom na preklad

carbonkid
December 8th, 2007, 03:22 PM
Najlepsie niekto, kto vie slovensky, anglicky aj madarsky :D Alebo to potom posleme susedom na preklad

...ja len rozumiem tymto trom jazykom :) este sa pripadne mozem obetovat a dotycnemu to skontrolovat, ci tam nie su chibi :)

marish
December 8th, 2007, 04:57 PM
...spravte to niekto ja neviem po anglicky :D

ja tiez nemozem, lebo by sa isty pan na modranskom cintorine vrtel o106 . :rofl:

LeMoN-SK
December 8th, 2007, 05:13 PM
Tak som tu zas s pár otázkami. Kto je vlastníkom trojice vežiakov na nábreží Dunaja pri vyústení z tunela? Pripravujú sa projekty na ich rekonštrukciu?

Medzi River Parkom a Zuckermandelom bude vyzerať trojica komáckych panelov prinajmenšom hnusne, takže by sme mohli na niečom popracovať a potlačiť to, nech je v čase dokončenia River Parku na nábreží dôstojná trojica moderných mid-riseov. :)

marish
December 8th, 2007, 05:14 PM
este ma napadlo jedno pravidlo:
velkost fotografii resizeovat...ehm zmensit na max 800px, ak chce niekto postnut vacsie, tak nech sa otvaraju v novnom okne po kliknuti na (maximalne 800px) nahlad.

Amrafel
December 11th, 2007, 08:27 PM
ludia, vie mi niekto poradit ako sa v google sketchi da urobit kopula?

Chunkylover
December 11th, 2007, 08:46 PM
Tak som tu zas s pár otázkami. Kto je vlastníkom trojice vežiakov na nábreží Dunaja pri vyústení z tunela? Pripravujú sa projekty na ich rekonštrukciu?

Medzi River Parkom a Zuckermandelom bude vyzerať trojica komáckych panelov prinajmenšom hnusne, takže by sme mohli na niečom popracovať a potlačiť to, nech je v čase dokončenia River Parku na nábreží dôstojná trojica moderných mid-riseov. :)

O tomto sme sa uz bavili v threde Zuckermandel, tak si to tam pozri...

Wizzard
December 12th, 2007, 12:24 PM
V poslednom období sa na slovenskej Wikipédii roztrhlo vrece s architektonickými článkami. Je to spôsobené tým, že to pridávajú študenti architektúry, ktorým to zadal ich profesor ako úlohu. Články sú síce slabšie upravené, ale myslím že obsahom sú veľmi kvalitné. Napríklad pred chvíľou nám pribudol tento:

http://sk.wikipedia.org/wiki/Socialistick%C3%BD_realizmus_v_architekt%C3%BAre_na_Slovensku

marish
December 13th, 2007, 12:55 AM
Tak cosi taketo sa vraj nachadza v budove Fakulty architektury na STU.
Asi aby buduci architekti mali na ociach "ako sa to nema robit"
http://halbot.haluze.sk/?id=3854

aby sa tym architektom zas nekrivdilo, tak toto asi zbuchali stavbari, ktori na hodinach technickeho zariadenia budov nedavali velmi pozor.
zaujimalo by ma, ako zavriet tie dvere znutra.:lol:

zuzana
December 13th, 2007, 10:06 AM
http://halbot.haluze.sk/?id=3854

aby sa tym architektom zas nekrivdilo, tak toto asi zbuchali stavbari, ktori na hodinach technickeho zariadenia budov nedavali velmi pozor.
zaujimalo by ma, ako zavriet tie dvere znutra.:lol:

Pravdepodobne sedis s otvorenymi dverami :) Ale to WC je nove :-D Btw pravdepodobne je na panskych :))

December 13th, 2007, 11:29 AM
Btw pravdepodobne je na panskych :))

Veru tak, je nejako podozrivo ciste :lol:

wonderdax
December 13th, 2007, 09:59 PM
ja mam krasne spomienky na poslucharen na fastu :lol:
ta skola sa mi vzdy pacila, dychala atmoskou

wuane
December 13th, 2007, 11:21 PM
Prave som prisiel zo SND.A neviem aky mate nazor na tu budovu vy,pocul som vela zapornych nazorov,ale ta budova je nadherna.Fakt,skoro mi to vyrazilo dych.Myslim ze ked sa dostava Eurovea,a porobi okolie,to divadlo bude mat neuveritelnu atmosferu este pred vstupom.Proste,treba tam ist,pozriet aj vnutro,a nie kecat podla obrazkov a z cesty autom.Klobukom dolu,ako to porobili.:banana:

marish
December 13th, 2007, 11:45 PM
vnutri je to velkolepe. ako tu niekto davnejsie podotkol, ze asi tam spotrebovali viac mramoru ako na stavbu kolosea. :lol:
(a fotky (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=12694780&postcount=150) tu boli aj z interierov)
ja som tiez rad, ze mame novu budovu divadla bolo to treba dostavat, nic ine sa s tym uz robit nedalo, ked sa tam potopilo tolko miliard a kedze v historickej budove zostala opera, je vsetko OK.

carbonkid
December 13th, 2007, 11:49 PM
(a fotky (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=12694780&postcount=150) tu boli aj z interierov)

...jej moje fotky :D mne sa tam podarilo dostat este pred slavnostnym otvorenim (ked to este nemalo tu pravu atmosferu)

...tiez sa mi ta budova paci...a urcite kritikom odporucam, nech si ju pozru zvnutra a mozno zmenia nazor :)

wuane
December 14th, 2007, 06:52 PM
...jej moje fotky :D mne sa tam podarilo dostat este pred slavnostnym otvorenim (ked to este nemalo tu pravu atmosferu)

...tiez sa mi ta budova paci...a urcite kritikom odporucam, nech si ju pozru zvnutra a mozno zmenia nazor :)

Presne tak.Ale podla mna je zaujimava aj zvonka,len podla mna ludom vadia tie obsluzne skatule na streche,s tym mohli nieco vymysliet inac je to nadherna budova,a podla mna z namestia co stavia pre hlavnym vchodom Eurova,to bude pohlad velmi velmi hodnotny,a zazitok to bude pre turistov urcite.

hurahura
December 14th, 2007, 11:10 PM
http://www.youtube.com/watch?v=XbNbJZlfojo&eurl=http://kyberia.sk/id/64564/

BrunoBA
January 11th, 2008, 01:33 PM
http://www.youtube.com/watch?v=HhIVxcft3K0 heh co poviete?

portal
January 12th, 2008, 05:10 PM
http://www.youtube.com/watch?v=e_ZaK7IXw5E heh co poviete?

no, obdivujem akurat to, ako si vychytili tie znacky BA 555, 666, 777 ... skorumpovanejsi stat v EU tazko hladat

besides, auta su fajn, tamti ludia na to maju a je to ich lifestyle

http://www.matuska.org/jan/skyscrapercity/jn.png

wuane
January 12th, 2008, 05:53 PM
no, obdivujem akurat to, ako si vychytili tie znacky BA 555, 666, 777 ... skorumpovanejsi stat v EU tazko hladat

besides, auta su fajn, tamti ludia na to maju a je to ich lifestyle

http://www.matuska.org/jan/skyscrapercity/jn.png

Za znacku sa da normalne oficialne zaplatit.Stoji to tusim 5000Sk.

wonderdax
January 12th, 2008, 09:42 PM
:D FROM US

http://blog.sme.sk/blog/169/1411/clanok_foto.JPG

January 12th, 2008, 09:53 PM
:D FROM US

http://blog.sme.sk/blog/169/1411/clanok_foto.JPG

Nebude ten chlapik povodom svajciar? (http://kokot.ch/4482.html):rofl:

Strummer
January 13th, 2008, 11:44 AM
Za znacku sa da normalne oficialne zaplatit.Stoji to tusim 5000Sk.

ale nie za takuto znacku. oficialne zaplatit mozes zaplatit za volny 5-znakovy text (BA-NIECO), nie ale za normalnu seriovu znacku v tvare BA-000XX. Na taku potrebujes "kamaratov" na policii :)

wuane
January 13th, 2008, 12:49 PM
ale nie za takuto znacku. oficialne zaplatit mozes zaplatit za volny 5-znakovy text (BA-NIECO), nie ale za normalnu seriovu znacku v tvare BA-000XX. Na taku potrebujes "kamaratov" na policii :)

Mozes si tam dat hocico co nie je nejakou nadavkou alebo sa nezhoduje s oznacenim statnycvh vozidiel.Cize aj cisla.:) Tym ale nechcem povedat ze tyto pani majitelia si to vsetko poctivo zaplatili.:nuts:

zuzana
January 13th, 2008, 12:52 PM
NO, je to znacka juznej karoliny a tam su zrejme ine pravidla. a tam zrejme ani nikoho nenapadne, ze to je pejorativne slovo, co pravidla vyberania si znacky na slovensku nedovoluju.

Strummer
January 13th, 2008, 03:20 PM
Mozes si tam dat hocico co nie je nejakou nadavkou alebo sa nezhoduje s oznacenim statnycvh vozidiel.Cize aj cisla.:) Tym ale nechcem povedat ze tyto pani majitelia si to vsetko poctivo zaplatili.:nuts:

Sam si to napisal, vtip je v tom, ze tie znacky na videu sa zhoduju. Cisla si tam mozes dat ale nie v takom tvare. Inak by mohla vzniknut situacia, ze niekto dostane seriovu znacku BA-666AA a niekto si tu istu znacku kupi, chapes? tj. akonahle ma niekto "zaujimavu" znacku v tvare BA-000XX, teda tri cisla a dve pismena, nie je to ten typ znacky, ktory si mozes legalne kupit, ale normalna seriova znacka, ktoru dostal "nahodou", kedze bol prave v poradi :)

wuane
January 13th, 2008, 05:08 PM
No,ja mam pocit,ze prave taketo zaujimave znacky sa vynechavaju prave pre pripadnych zaujemcov o ich kupu.Poznas niekoho vo svojom okoli ktory nahodou dostal znacku napriklad BA-777AC?Ja teda nepoznam.Myslim ze Policia to ma prespekulovane dobre,aby na tom zarobila.A je jasne ze si nikto nemoze kupit znacku ktora uz bola vydana. Opakujem,nevyvraciam moznost roznych kamaratstiev a znamosti,ale nemyslim su ze by sa to robilo takto okato pri kazdej zaujimavej znacke.

marish
January 13th, 2008, 05:14 PM
Sam si to napisal, vtip je v tom, ze tie znacky na videu sa zhoduju. Cisla si tam mozes dat ale nie v takom tvare. Inak by mohla vzniknut situacia, ze niekto dostane seriovu znacku BA-666AA a niekto si tu istu znacku kupi, chapes? tj. akonahle ma niekto "zaujimavu" znacku v tvare BA-000XX, teda tri cisla a dve pismena, nie je to ten typ znacky, ktory si mozes legalne kupit, ale normalna seriova znacka, ktoru dostal "nahodou", kedze bol prave v poradi :)

vsak v tom nie je ziaden problem. majitelia tych znaciek su vacsinou nadpriemerne inteligentne vysokoskolsky vzdelane osoby, ktore si pomocou statistiky a pravdepodobnosti vedia vypocitat moment kedy si maju ist zaregistrovat auto. :lol:

Sukino
January 13th, 2008, 07:53 PM
skorumpovanejsi stat v EU tazko hladat[/IMG]

Slovakia got some serious competition after Romania and Bulgaria entered but we sure are trying hard to win.

Qwert
January 15th, 2008, 06:25 PM
No,ja mam pocit,ze prave taketo zaujimave znacky sa vynechavaju prave pre pripadnych zaujemcov o ich kupu.Poznas niekoho vo svojom okoli ktory nahodou dostal znacku napriklad BA-777AC?Ja teda nepoznam.Myslim ze Policia to ma prespekulovane dobre,aby na tom zarobila.A je jasne ze si nikto nemoze kupit znacku ktora uz bola vydana. Opakujem,nevyvraciam moznost roznych kamaratstiev a znamosti,ale nemyslim su ze by sa to robilo takto okato pri kazdej zaujimavej znacke.

Tieto značky sa skutočne "vynechávajú" pre "záujemcov o kúpu." Lenže v skutočnosti si ich záujemcovia kupujú za úplatky od policajtov a tí potom zariadia, aby sa to správne auto dostalo do poradia v správny čas. Vžiadnom prípade si nie je možné oficiálne vybrať aké číslo má dostať tvoje auto. Každá jedna značka s takým číslom je čistá korupcia. Také niečo je možné napríklad v Singapure, ale nie na Slovensku.

Strummer
January 15th, 2008, 07:15 PM
Tieto značky sa skutočne "vynechávajú" pre "záujemcov o kúpu." Lenže v skutočnosti si ich záujemcovia kupujú za úplatky od policajtov a tí potom zariadia, aby sa to správne auto dostalo do poradia v správny čas. Vžiadnom prípade si nie je možné oficiálne vybrať aké číslo má dostať tvoje auto. Každá jedna značka s takým číslom je čistá korupcia. Také niečo je možné napríklad v Singapure, ale nie na Slovensku.

tak tak, to som sa tu snazil vysvetlit predtym. je to ten naj-do-oci-bijuci priklad korupcie. najhorsie na tom je, ze sa to netyka len tych Mercedesov/Hummerov so znackami 111 a podobne, ale napr. aj kazdeho Peugeotu 407, co ma znacku BA-407XX, BMW, co tam maju typove oznacenia BA-330XX, a cojaviem coho este. a takych aut jazdia po Bratislave obrovske pocty, tak si mozeme predstavit, kolko na tom policajti "zarobili".

hurahura
January 15th, 2008, 07:18 PM
tak tak, to som sa tu snazil vysvetlit predtym. je to ten naj-do-oci-bijuci priklad korupcie. najhorsie na tom je, ze sa to netyka len tych Mercedesov/Hummerov so znackami 111 a podobne, ale napr. aj kazdeho Peugeotu 407, co ma znacku BA-407XX, BMW, co tam maju typove oznacenia BA-330XX, a cojaviem coho este. a takych aut jazdia po Bratislave obrovske pocty, tak si mozeme predstavit, kolko na tom policajti "zarobili".

nielen po bratislave by som podotkol

wuane
January 15th, 2008, 08:48 PM
ESTE RAZ OPAKUJEM:LUBOVOLNA ZNACKA SA DA VYBRAT,POKIAL UZ TAKA NEJAZDI,NIE JE URAZAJUCA,A POD...MUSI OSTAT ZACHOVANE OZNACENIE OKRESU,A NA ZVYSNYCH 5 MIEST SA MOZE DAT CO CHCETE.STOJI TO VSAK NEMALY POPLATOK A JE TO LEGALNE.PRIKLAD: PK-LAMPA

AK NARAZATE NA ZNACKY TYPU: BA-222AC,TAM SUHLASIM ZE JE MOZNA ISTA NEKALA DOHODA A VYBAVOVACKY A ZNAMOSTI,ALE TAK ISTO MOZE IST O NAHODU.

takze, nie je podla mna na mieste pri pohlade na auto oznacenom takouto ´´specialnou´´ znackou skonstatovat,ze niekto si to nejak protekcne vybavil alebo uplatil,lebo mam pocit svoj osobny,ze beha takychto znaciek viac toho prveho typu ktory som uviedol.:)

Sukino
January 15th, 2008, 08:52 PM
ESTE RAZ OPAKUJEM:LUBOVOLNA ZNACKA SA DA VYBRAT,POKIAL UZ TAKA NEJAZDI,NIE JE URAZAJUCA,A POD...MUSI OSTAT ZACHOVANE OZNACENIE OKRESU,A NA ZVYSNYCH 5 MIEST SA MOZE DAT CO CHCETE.STOJI TO VSAK NEMALY POPLATOK A JE TO LEGALNE.PRIKLAD: PK-LAMPA

AK NARAZATE NA ZNACKY TYPU: BA-222AC,TAM SUHLASIM ZE JE MOZNA ISTA NEKALA DOHODA A VYBAVOVACKY A ZNAMOSTI,ALE TAK ISTO MOZE IST O NAHODU.

takze, nie je podla mna na mieste pri pohlade na auto oznacenom takouto ´´specialnou´´ znackou skonstatovat,ze niekto si to nejak protekcne vybavil alebo uplatil,lebo mam pocit svoj osobny,ze beha takychto znaciek viac toho prveho typu ktory som uviedol.:)

You are naive. Those special (333 etc.) plates were around before you could buy a custom plate.

Qwert
January 15th, 2008, 08:57 PM

Značky sa vdávajú jednoducho porade a prideľujú sa v poradí, v akom príde príhlásnenie auta na evidenciu (alebo ako sa to volá). Je možnosť vybrať si ľubovoľný reťazec písmen a čísel za označením okresu, ten sa ale nesmie zhodovať s akýmkoľvek možným reťazcom, ktorý môže vzniknúť pri normálnom prideľovaní ŠPZ, či už klasických, alebo špeciálnych určených pre špeciálne vozidlá.

Teda BA-777KK nie je v nijakom prípade možné si oficiálne kúpiť. To sa dá len dostať vzhľadom na poradie. A od toho sú tu kamaráti na dopravnom. Inak povedané, každá jedna takáto značka, aj značky typu 123, 407 atď., je príkladom skorumpovanosti policajného zboru. Nehovorím, že za tie značky berú státisíce, dá sa to vybaviť aj zadarmo, ale len po známosti. Môžem vám garantovať že ani jedna takáto značka nebola udelená tak, že by ju niekto dostal normálne v poradí. Vždy je tam zásah do toho poradia policajtmi.

wuane
January 15th, 2008, 08:58 PM
You are naive. Those special (333 etc.) plates were around before you could buy a custom plate.

Prave o tom type som povedal ze pripustam iste kupcenie so znackami.Je to tam zretelne napisane.:ohno:

Nido
January 15th, 2008, 09:37 PM
tragedia a hrozna korupcia ked ti nejaky policajt trosku prehodi poradie v poradovniku aby si dostal nejake cislo co ti pekne pasuje k autu, keby bol toto jediny problem s korupciou tak radost zit v takej krajine. A keby nieco, aj mne otec vybavoval v Partizanskom na malucha, teda Fiat 126, tabulu s cislom 126, cakalo sa nejaky ten den, kym sa to dostane na radu, nanestastie ten policajt na to nakoniec zabudol a cakat v nasom okrese dalsiu tisicku uz nemalo zmysel.. tak som skoncil s 221

Qwert
January 15th, 2008, 09:55 PM
tragedia a hrozna korupcia ked ti nejaky policajt trosku prehodi poradie v poradovniku aby si dostal nejake cislo co ti pekne pasuje k autu, keby bol toto jediny problem s korupciou tak radost zit v takej krajine. A keby nieco, aj mne otec vybavoval v Partizanskom na malucha, teda Fiat 126, tabulu s cislom 126, cakalo sa nejaky ten den, kym sa to dostane na radu, nanestastie ten policajt na to nakoniec zabudol a cakat v nasom okrese dalsiu tisicku uz nemalo zmysel.. tak som skoncil s 221

Tragédia to je, lebo ochrancovia zákona ho dennodenne porušujú a nechávajú sa korumpovať. Tieto čísla sú len špička ľadovca. Pozri sa na to z druhej strany, prečo by mal nejaký človek, len preto, že má prístup k udeľovaniu týchto čísel na tom profitovať? Tu nejde o to, či tomu policajtvi zato dáš flašku a povieš si, že je to nič. Tu ide o princíp. A princípom našej polície a nie len polície, je vytĺcť zo všetkého maximum osobného prospechu. Pri týchto číslach to rozhodne nekončí. Podobné machinácie sa dejú v celom policajnom zbore. Nie všetko tam je také nevinné, ako tieto čísla. Čo tak kamarátstvo medzi policajtmi a skinheadmi v Nitre, ututlaný útok neonacistov v Trnave, vražda v Polomke, radšej tu ani nechcem začínať s Hedvigou. Nie že by som chcel porovnávať tieto záležitosti s tými číslami, ale každá mafia začína najskôr drobnosťami. A naša polícia sa podobá už viac na mafiu, než políciu.

January 15th, 2008, 10:38 PM
^^
Hehe, Hedviga sa tu na SSC este neriesila :rofl:

Nido
January 15th, 2008, 11:09 PM
Tragédia to je, lebo ochrancovia zákona ho dennodenne porušujú a nechávajú sa korumpovať. Tieto čísla sú len špička ľadovca. Pozri sa na to z druhej strany, prečo by mal nejaký človek, len preto, že má prístup k udeľovaniu týchto čísel na tom profitovať? Tu nejde o to, či tomu policajtvi zato dáš flašku a povieš si, že je to nič. Tu ide o princíp. A princípom našej polície a nie len polície, je vytĺcť zo všetkého maximum osobného prospechu. Pri týchto číslach to rozhodne nekončí. Podobné machinácie sa dejú v celom policajnom zbore. Nie všetko tam je také nevinné, ako tieto čísla. Čo tak kamarátstvo medzi policajtmi a skinheadmi v Nitre, ututlaný útok neonacistov v Trnave, vražda v Polomke, radšej tu ani nechcem začínať s Hedvigou. Nie že by som chcel porovnávať tieto záležitosti s tými číslami, ale každá mafia začína najskôr drobnosťami. A naša polícia sa podobá už viac na mafiu, než políciu.

podobne machinacie, bratrickovanie, mam znameho co ma znameho, alebo mat pristup k niecomu a nejako na tom pomimo ziskat funguje zrejme vsade vo svete vo vsetykch sferach zivota, ci uz je to policia, skolstvo, zdravotnictvo, sudnictvo, cokolvek.. zbytocne rozoberat a venovat sa takymto veciam, nikam to nevedie, pokial budu ludia ludmi tak to zo sveta nevymizne...

Sukino
January 15th, 2008, 11:32 PM
podobne machinacie, bratrickovanie, mam znameho co ma znameho, alebo mat pristup k niecomu a nejako na tom pomimo ziskat funguje zrejme vsade vo svete vo vsetykch sferach zivota, ci uz je to policia, skolstvo, zdravotnictvo, sudnictvo, cokolvek.. zbytocne rozoberat a venovat sa takymto veciam, nikam to nevedie, pokial budu ludia ludmi tak to zo sveta nevymizne...
That's a stupid excuse. It's definitely not as bad in western countries.

Qwert
January 16th, 2008, 01:14 PM
^^
Hehe, Hedviga sa tu na SSC este neriesila :rofl:

Ale riešila, napríklad vo Welcome to CE.

That's a stupid excuse. It's definitely not as bad in western countries.

Definitely. Some kind of corruption is eveywhere, but it's not excuse. Look at Scandinavian countries. Yes, even there is probably some corruption, but million times smaller than in Slovakia.

Nido
January 16th, 2008, 01:23 PM
Mate aspon aj nejake konkretne skusenosti s tymi skandinavskymi alebo zapadnymi krajinami ked taketo nieco tvrdite? Okrem toho netvrdil som kde je to na akej urovni, jedine co som tvrdil je ze to funguje vsade vo svete a vo vsetkych sferach zivota..
Mozno to na tom zapade len lepsie maskuju :P

Qwert
January 16th, 2008, 01:35 PM
Mate aspon aj nejake konkretne skusenosti s tymi skandinavskymi alebo zapadnymi krajinami ked taketo nieco tvrdite? Okrem toho netvrdil som kde je to na akej urovni, jedine co som tvrdil je ze to funguje vsade vo svete a vo vsetkych sferach zivota..

Nido, nechápem, prečo obhajuješ korupciu. Áno je všade vo svete. Všade vo svete je aj Aids, máme so ho sem tiež doniesť? To že niekde na svete je korpucia ešte neospravedlňuje korpuciu u nás. Sú spoločnosti, kde to funguje aj bez nej, z tých by sme si mali brať príklad.

Chunkylover
January 16th, 2008, 02:06 PM
Ano, ja mam skusenost zo Svedska a stretol som sa s tym, ze sa tam pravidla naozaj dodrziavaju, teda aspon to mozem potvrdit na urovni bezneho obyvatelstva. Jednoducho je tam taky system, je tam taka vychova a kultura a na zaklade toho mozem predpokladat, ze korupcia bude na ovela nizsej urovni aj vo firemnych kruhoch. Myslim si, ze prave toto je jedna z tych krajin od ktorych by sme si mali v tomto brat priklad.

Qwert
January 16th, 2008, 02:49 PM
Ano, ja mam skusenost zo Svedska a stretol som sa s tym, ze sa tam pravidla naozaj dodrziavaju, teda aspon to mozem potvrdit na urovni bezneho obyvatelstva. Jednoducho je tam taky system, je tam taka vychova a kultura a na zaklade toho mozem predpokladat, ze korupcia bude na ovela nizsej urovni aj vo firemnych kruhoch. Myslim si, ze prave toto je jedna z tych krajin od ktorych by sme si mali v tomto brat priklad.

Presne tak, to musí začínať už výchovou. U nás v tomto napáchal neuveriteľné škody socializmus a jeho zvrátená morálka typu: Kto nekradne okráda svoju rodinu. Môžete namietať, že aj také Švédsko je veľmi socialistická krajina, ale s tým našim socializmom sa to nedá porovnať. Tragédiu už len dokonalo obdobie divokej privatizácie. Z toho všetkého sa jednoducho budeme ešte neuveriteľne dlho predlho spamätávať. Naše vnúčatá sa toho hádam dožijú...

Nido
January 18th, 2008, 06:49 PM
Nido, nechápem, prečo obhajuješ korupciu. Áno je všade vo svete. Všade vo svete je aj Aids, máme so ho sem tiež doniesť? To že niekde na svete je korpucia ešte neospravedlňuje korpuciu u nás. Sú spoločnosti, kde to funguje aj bez nej, z tých by sme si mali brať príklad.

tym ze tvrdim ze existuje vo vsetkych sferach zivota nic neobhajujem, proste da sa ten stav zlepsit, korupcia znizit, ale sotva sa dosiahne idealny stav bez korupcie..

marish
January 18th, 2008, 07:04 PM
^^ stav bez korupcie ani nikto neocakava, urcite nie je ani v svedsku. za idealny stav sa da povazovat uz ta uroven aka je napr. v spominanej skandinavii.

tragedia a hrozna korupcia ked ti nejaky policajt trosku prehodi poradie v poradovniku aby si dostal nejake cislo co ti pekne pasuje k autu, keby bol toto jediny problem s korupciou tak radost zit v takej krajine.

a je vacsia tragedia, ked ta lekar prehodi v poradovniku na kupele alebo vdaka flasi metaxy bude tvoj pripad na sude skor vybaveny? vsetko je to korupcia a vobec by som nerozlisoval aka velka, lebo kym tu bude tato, nevymizne ani ta "milionova".

ale vsak v tom sa s tebou nikto neprie.

z 99,9% je to nekala cinnost, ziskat take nieco nahodou snad ani nejde. myslis, ze by ti majitelia mercedesov bmwciek a audin mali az take stastie? :lol:

pt82
January 18th, 2008, 11:39 PM
^^ a keď vidíte také číslo trebárs BA222KK na starej felde, je jasné že to vlastní "pravdepodobne" policajt:)

http://halbot.haluze.sk/images/2008-01/3929_farar.JPG

Jim856796
January 20th, 2008, 12:23 AM
Is the Tower 115 under renovation? There is no information about that project.

Chunkylover
January 20th, 2008, 12:52 AM
Is the Tower 115 under renovation? There is no information about that project.
Tower 115 is already reconstructed.

http://www.tower115.sk/

CNA_Plaza
January 20th, 2008, 01:18 AM
mohlo by sa to riešiť tak že by tie čísla udelovali v úplnem inom okrese(čo je dosť od veci), ale určite by sa zabránilo tomu že kamarát vybavý dobré číslo...
Zasa ale keby už niekto veľmi chcel tak by si to tam išiel "kúpiť" ,ale aspoň by to nebolo v takom veľkom rozsahu ako teraz

marish
January 20th, 2008, 02:30 AM
Ale PR je to pekné.:lol:
vzdy je dobrou vizitkou firmy, ak nazory "zakaznikov" sa podobaju na PR. :)

Nechcel by som to takto zovšeobecňovať, ale prečo potom napríklad v Česku majú tie mapy na oveľa vyššej úrovni. Povedal by som, že Slovensko a Česko sú, čo sa týka svetového významu, zhruba na rovakej úrovni.

praveze google zas o tolko lepsie pokrytie v cz nema, ale su tam domace spolocnosti, ktore sa tomu venuju. nemozme cakat od googlu, ktory to robi v celosvetovom meritku a hlavne pre americky a zapadoeuropsky trh nas mal rovnako kvalitne pokryty. imho je sucastny stav viac nez dobry, na to aky sme pre google trh. cize problem je skor u nas, mali by sme mat kvalitnejsie domace sluzby. a mozno tie beta mapy na atlase su prvy krok, len ma mrzi, ze prisiel par rokov po susedoch.:ohno:

Mladenci, prosimm uvedomme si ze nie sme pupok sveta ale jedna obycajna bohom zapadnuta provincna diera, o ktorej nikto ani len netusi a kde nie je relativne ziadny trh a ziadny zaujem o nic. Preto sa nas vsetky veci dejuce sa vo svete ked uz, tak budu dotykat len marginalne.
v podstate ano, ale ako spravny hrdy slovak by si to mohol povedat trosku irecnejsie. :lol:

tu skôr nejde o polohu štátu,pretože Iowa-väčšina ten štát pozná aj keď nevie kde sa nachádza, ale je to jedno pretože sú to američania a sú v 51 štátoch a ich celkovú polohu pozná každý.
Ale pochybujem či ony vedia či sú nejakí slovaci (nie ešte polohu slovenska),lebo náš národ je reprezentovaný len jedným štátom
myslím teda že Iowa je zlé prirovnanie...
ak by som porovnaval, tak ako u nas vieme kde lezia USA, tak pre amika by malo stacit ze vie kde je EU. vyznamovo su to porovnatelne celky, aj ked tie staty su viac spojene ako nasa unia. to, ze my vieme kde lezi kalifornia, florida a texas sa zas zhoduje s tym, ze american vie, kde sa nachadza francuzsko, britania a nemecko. a podobne ako by vacsina nasincov chybne hladala stat washington na vychodnom pobrezi, nemozeme sa na americanov hnevat, ze si nas mylia so slovinskom...
tot len take kratke porovnanie.;)

wuane
January 20th, 2008, 01:12 PM
ak by som porovnaval, tak ako u nas vieme kde lezia USA, tak pre amika by malo stacit ze vie kde je EU. vyznamovo su to porovnatelne celky, aj ked tie staty su viac spojene ako nasa unia. to, ze my vieme kde lezi kalifornia, florida a texas sa zas zhoduje s tym, ze american vie, kde sa nachadza francuzsko, britania a nemecko. a podobne ako by vacsina nasincov chybne hladala stat washington na vychodnom pobrezi, nemozeme sa na americanov hnevat, ze si nas mylia so slovinskom...
tot len take kratke porovnanie.;)

Presne tak ,berme EU a US ako dva celky,zlozene z viac statov.Mysilm ze Slovensko je minimalne take zname ako napriklad Iowa,alebo vacsina zo statov US.

Ja si len myslim ze je nezdrave,a neproduktivne mysliet si aka sme strasna diera,jak nas nikto nepozna a jaky sme zaostali.Po prve to nie je pravda,a po druhe,nikam to nevedie.

wonderdax
January 20th, 2008, 09:17 PM
Aby som sa aj ja ozval k jadru, teda k tej casti o google maps, default ako uz casto ma bohuzial pravdu, Slovensko je krajina mala s malym trhom, co sa tyka internetu a jeho sluzieb je to strasna bieda. Ci sa odrazime od inernetovych obchodov, cez online sluzby, ci web 2.o lezime hadam na hranici Ugandy. Ja sam to pocitujem na grafickych sluzbach. Investovat pre ludi z businessu do internetu je nemyslitelne a povazuju to za stratu penazi :ohno:. Niet sa potom co cudovat. Takze pokial to u nas nebude lepsie fungovat v tejto oblasti, necakajte ze situaciu budu zachranovat nadnarodne koncerny. Niet trhu, niet konkurencie, niet co ponukat... je to sice take generalizovanie, cest vynimkam, ale pravda zostava.

wuane
January 20th, 2008, 10:38 PM
Aby som sa aj ja ozval k jadru, teda k tej casti o google maps, default ako uz casto ma bohuzial pravdu, Slovensko je krajina mala s malym trhom, co sa tyka internetu a jeho sluzieb je to strasna bieda. Ci sa odrazime od inernetovych obchodov, cez online sluzby, ci web 2.o lezime hadam na hranici Ugandy. Ja sam to pocitujem na grafickych sluzbach. Investovat pre ludi z businessu do internetu je nemyslitelne a povazuju to za stratu penazi :ohno:. Niet sa potom co cudovat. Takze pokial to u nas nebude lepsie fungovat v tejto oblasti, necakajte ze situaciu budu zachranovat nadnarodne koncerny. Niet trhu, niet konkurencie, niet co ponukat... je to sice take generalizovanie, cest vynimkam, ale pravda zostava.

A vidis nejake riesenie?lebo nepredpokladam ze by malo mat Slvoensko v dohladnej buducnosti 2x viac obyvatelov aby sa zvacsil trh.

Krupi
January 23rd, 2008, 01:28 PM
Nema z Vas dakto tie letecke snimky miesta projektu: Mestske vily Horsky park

Ak ano mozete mi ich poslat na miro.krupec@gmail.com
Myslim tie kde BA vyzera ako uprostred pralesa
Vo vlakne uz nie su - dik

Chunkylover
January 23rd, 2008, 01:36 PM
A vidis nejake riesenie?lebo nepredpokladam ze by malo mat Slvoensko v dohladnej buducnosti 2x viac obyvatelov aby sa zvacsil trh.
Trh sa zvacsovat nemusi len poctom obyvatelov, ale hlavne poctom pouzivatelov internetu - to je este zaujimavejsie. A v tomto sme na tom stale velmi uboho, takze stale tu existuje priestor. A riesenim je jednoznacne podpora internetu, vyhod to ma velmi vela.

Nido
January 23rd, 2008, 04:21 PM
Trh sa zvacsovat nemusi len poctom obyvatelov, ale hlavne poctom pouzivatelov internetu - to je este zaujimavejsie. A v tomto sme na tom stale velmi uboho, takze stale tu existuje priestor. A riesenim je jednoznacne podpora internetu, vyhod to ma velmi vela.

Poctom pouzivatelov na tom nie sme nijako uboho v porovnani s okolitymi krajinami, Eurostat tvrdi ze na Slovensku pouziva Internet skoro polovica Slovakov, co sa tyka firiem, tak tam je to 98% firiem (s aspon 10 zamestnancami), co bolo druhe najvyssie cislo v ramci EU.

Dalej netreba opominat budovanie optickych sieti technologiou FTTH, samotny Orange tvrdil ze do konca roka 2007 bude mozne napojit 200 tisic domacnosti v 10 mestach

hurahura
January 23rd, 2008, 04:33 PM
a len dodam ze ta technologia co zavadza orange je momentalne vo svete top. tusim v ramci europy zatial pouzivana len v norsku

Nido
January 23rd, 2008, 04:54 PM
a len dodam ze ta technologia co zavadza orange je momentalne vo svete top. tusim v ramci europy zatial pouzivana len v norsku

vyuziva sa vo viacerych krajinach, ale castokrat su to len lokalni provideri posobiaci v ramci niektoreho vacsieho mesta a podobne. Lidrom vo FTTH je Japonsko, kde uz je vyuzivanych vyse 10 milionov pripojok..

Chunkylover
January 23rd, 2008, 05:04 PM
Poctom pouzivatelov na tom nie sme nijako uboho v porovnani s okolitymi krajinami, Eurostat tvrdi ze na Slovensku pouziva Internet skoro polovica Slovakov, co sa tyka firiem, tak tam je to 98% firiem (s aspon 10 zamestnancami), co bolo druhe najvyssie cislo v ramci EU.

Dalej netreba opominat budovanie optickych sieti technologiou FTTH, samotny Orange tvrdil ze do konca roka 2007 bude mozne napojit 200 tisic domacnosti v 10 mestach
Kazda statistika hovori nieco ine. V kazdom pripade kazdodennych uzivatelov je malo. To, ze polovica ludi pouziva net, neznamena, ze casto. Navyse, prave v pocte domacnosti pripojenych k internetu sme na tom zle - mozno okolo 25 percent. Co sa tyka firiem, tak sme sice druhi s 98 %, ale aj tak drviva vacsina krajin ma toto cislo na urovni nad 90%, takze znie to sice pekne, ale ziadna konkurencna vyhoda to nie je.
Inak uznavam, ze buduju tie opticke siete, ktore su vsak len vo velkych mestach, kde je velka konkurencia a clovek si moze vyberat. Problemom je vidiek, kde nie je co vyberat.

Nido
January 23rd, 2008, 05:43 PM
Kazda statistika hovori nieco ine. V kazdom pripade kazdodennych uzivatelov je malo. To, ze polovica ludi pouziva net, neznamena, ze casto. Navyse, prave v pocte domacnosti pripojenych k internetu sme na tom zle - mozno okolo 25 percent. Co sa tyka firiem, tak sme sice druhi s 98 %, ale aj tak drviva vacsina krajin ma toto cislo na urovni nad 90%, takze znie to sice pekne, ale ziadna konkurencna vyhoda to nie je.
Inak uznavam, ze buduju tie opticke siete, ktore su vsak len vo velkych mestach, kde je velka konkurencia a clovek si moze vyberat. Problemom je vidiek, kde nie je co vyberat.

tak mozno nejake nove cisla Eurostatu:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-QA-07-023/EN/KS-QA-07-023-EN.PDF

tam uz je udavany 46 percent, resp. 27 percent s broadbandom.
Otazne je zas co je caste pouzivanie internetu, v tom pdf je tabulka s pouzivanim aspon raz tyzdenne rozdelena podla pohlavi a veku.

Optika logicky pojde do najvacsich miest, neskor do okresnych a podobne, dalej to sotva bude niekto tahat, napriklad strategia Slovak Telekomu hovorila o 40 mestach v blizkej buducnosti, ST chce podobne ako Orange ponukat FTTH, resp. FTTB.

Vidiek je problemom vsade, prave teraz som cital ze je pravdepodobne ze aj na Slovensku bude Astra ponukat satelitne pripojenie (ponuka od 256 kbit do 1 Mbit)

wonderdax
January 23rd, 2008, 10:56 PM

Podla mna problem tkvie v pristupu k mediu ako takemu, je konzervativny. Mlada generacia inet tvori, prispieva do neho, blogguje, podcastuje, chatuje, skypuje, starsia maximalne cita, sotva surfuje, to chce cas, to sa zmeni. Mozno to chce aspon jeden uspesny projekt na scene.

wuane
January 23rd, 2008, 11:30 PM
Podla mna problem tkvie v pristupu k mediu ako takemu, je konzervativny. Mlada generacia inet tvori, prispieva do neho, blogguje, podcastuje, chatuje, skypuje, starsia maximalne cita, sotva surfuje, to chce cas, to sa zmeni. Mozno to chce aspon jeden uspesny projekt na scene.

to mas pravdu,drzia to mladi,a net uz vobec nie je taky drahy ako kedysi,ide o to ze ludia su konzervativni ako hovoris.Myslim ale ze behom 5-10 rokov bysatosnad mohlo zmenit,respektive,zmeni sa to.

marish
February 6th, 2008, 10:46 PM
no ja sa tym zivim
ja som to tusil, preto som napisal, ze nie som z brandze. ;)

ked mas dobry projekt (scenar) a nemas nan dost penazi, tak dobry a pekny dom (reklamu) nepostavis (nenatocis) :)

tak samozrejme, ze bez penazi to nejde, myslel som to skor tak, ze v reklame je prioritny napad. mozes natocit reklamu za miliony a ak je bez napadu tak nesplni ucel a takisto mozes vymysliet reklamu, ktora ma pointu a realizacia stoji zlomok tej milionovej.

hipi(sk)
February 8th, 2008, 09:19 AM
dnes mi toto prislo emailom. Davam to sem koli poslednym dvom zaberom:-)

http://img518.imageshack.us/img518/2276/pic04041kw0.jpg
http://img248.imageshack.us/img248/2971/pic03602al7.jpg
http://img152.imageshack.us/img152/9504/pic24350hz9.jpg
http://img529.imageshack.us/img529/7641/pic04734zd9.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/5617/pic00053ks8.jpg

LeMoN-SK
February 8th, 2008, 10:41 AM
Wow, tak to som si predtým teda nevšimol, i keď som tie obrázky už videl. Bol ten žeriav so stolom aj v BA, alebo je tam to pozadie len dolepené?

hurahura
February 8th, 2008, 11:23 AM
ze vraj ano. ale ja by som do toho nesiel. ked si potrebujes odskocit na zachod....

pt82
February 8th, 2008, 11:26 AM
http://img529.imageshack.us/img529/7641/pic04734zd9.jpg
pozor! komín padá :lol:

LeMoN-SK
February 8th, 2008, 12:00 PM
ze vraj ano. ale ja by som do toho nesiel. ked si potrebujes odskocit na zachod....

keď si potrebuješ odskočiť na záchod, tak si doslova ODSKOČÍŠ... :lol:

kap0r
February 8th, 2008, 11:41 PM
ja som tu sky restiku videl ked bola v bratislave dokonca tam bola aj obsluha :))

marish
February 9th, 2008, 12:49 AM
mam jednu anketovu otazku, ktora perfetkne sadne do tohto vlanka. je hlavne pre nasich fotoreporterov.

aky digitalny fotoaparat pouzivate na fotenie nasich stavieb a ste s nim spokojni?

pri niektorych som si to vyzistil s EXIF info, ale nie vsetci ich tam nechavate, tak sa radsej pytam.
dakujem :cheers:

revilo17
February 9th, 2008, 12:52 AM
na tej sky restiky som jedol ked bola vo frankfurte v minulom roku v lete...bolo to fakt super!!!!!sorry za qualitu bola robena z mobilom....:nuts:

http://img530.imageshack.us/img530/7015/bild078id2.th.jpg (http://img530.imageshack.us/my.php?image=bild078id2.jpg)

carbonkid
February 9th, 2008, 01:18 AM
mam jednu anketovu otazku, ktora perfetkne sadne do tohto vlanka. je hlavne pre nasich fotoreporterov.

aky digitalny fotoaparat pouzivate na fotenie nasich stavieb a ste s nim spokojni?

pri niektorych som si to vyzistil s EXIF info, ale nie vsetci ich tam nechavate, tak sa radsej pytam.

sony ericsson K750/K800/olympus C120 :)

nespokojny/nespokojny/nespokojny :D

uz sa chystam na kupu niecoho poriadneho...momentalne je to vo svojej kategorii najlepsi fotak na svete :) cakam kym sa zacne predavat aj u nas a troska zlacnie...ale so sebou ho vezmem len sem tam, takze nadalej sem budem davat fotky z fotomobilov alebo kompaktu, ktory bez obav namocim do dunaja a polozim na asphalt...

PS: ak fotke vezmete EXIF akoby ste jej vzali dusu!!! :)

LeMoN-SK
February 9th, 2008, 01:37 AM
Sony Ericsson K800i :D

A som spokojný, na to že je to foťák na mobile to robí veľmi slušné zábery a mne to úplne stačí, nikdy som sa na profi fotografa nehral...

LeMoN-SK
February 9th, 2008, 01:51 AM
Tak wuane, prečo ešte stále si na SSC a nejdeš spať? Priznaj sa!
:D

marish
February 9th, 2008, 05:45 AM
z tejto ankety mi zatial (prekvapujuco) vychadza ze SE je najoblubenejsia znacka fotakov. :lol: u mna tiez SE W810i.

a prezradis nam aj ten tvoj vysnivany model alebo sa bojis, ze by sme ti ho vykupili? :)

BrunoBA
February 9th, 2008, 09:50 AM
pls vysvetlite mi jedno historicke dilema?ide o to ze pomaly na kazdom videu na youtube.com o bratislave slovensku a podobne su nechutne rasisticke komentare nasich madarskych susedov....nechapem preco to robia...ked som sa jedneho spytal preco to robi napisal mi hahaha fuckin slovak....tak sa chcem spytat vas ze ci to vy neviete?hmm?

Amrafel
February 9th, 2008, 11:10 AM
^^ primitívi sú na oboch stranách hraníc, aj na Slovensku je určite dosť debilkov, čo sa starajú do videí o Budapešti...môjmu videu sa zatiaľ smiali len nejakí východniari a jeden čech...

wuane
February 9th, 2008, 12:20 PM
pls vysvetlite mi jedno historicke dilema?ide o to ze pomaly na kazdom videu na youtube.com o bratislave slovensku a podobne su nechutne rasisticke komentare nasich madarskych susedov....nechapem preco to robia...ked som sa jedneho spytal preco to robi napisal mi hahaha fuckin slovak....tak sa chcem spytat vas ze ci to vy neviete?hmm?

Neboj sa,ved oni sa za 5-6 rokov dosmeju.:)
A ak budu nadavat,tak vyslovene zo zavisti.:cheers:

BrunoBA
February 9th, 2008, 12:24 PM
tak len ma to trapi...akooo co myslia tym "slovaci nemate domov"

wuane
February 9th, 2008, 12:27 PM
tak len ma to trapi...akooo co myslia tym "slovaci nemate domov"

Tym myslia ze zijeme na ich Uhorskej hline.To iste by sme mohli hovorit my ze ziju vklineny na slovanskej.Nechaj to tak,s tym sa neoplati zapodievat.Najviac by ich stvalo keby nikto nikdy na taketo veci neodpovedal,ale priznam sa ,ze niekedy ma to vie riadne vytocit ,najhorsie je ze oni sa podbne kraviny asi aj ucia v skole.

pt82
February 9th, 2008, 12:28 PM
^^ no to sa dá ľahko vysvetliť tým, že podľa Maďarov, žijeme na ich území. :lol:
Ktoré v roku 1918, nejakou pre nich pochybnou, Trianonskou zmluvou sa odtrhlo.
Ani za 100 ďalších rokov ich to neprestane srať.
šak spomeň nejakému Maďarovi "Trianon" "Beneš" "Slota" "Hedviga" a pod. :lol:
Ako keby si mával býkovi červeným plátnom pred očami.
a určité percento maďarskej populácie, podľa mojich skromných odhadov tak 15 až 20%, to berie naozaj smrteľne vážne.

BrunoBA
February 9th, 2008, 12:34 PM
ale to je smutne....si pamatam ze este asi pred rokom tam nic take nebolo ked raz zacal jeden madar pisat taketo veci tak sa to zacalo....:(....aspon ze madary na ssc su normalny

pt82
February 9th, 2008, 12:47 PM
^^ no to lebo ich tu nie je veľa našťastie. :)
(a kto vie čo si mrmlú medzi sebou po maďarsky)

carbonkid
February 9th, 2008, 12:58 PM
....aspon ze madary na ssc su normalny

hej hej snazime sa byt :)

ps: 2 hrubky v 1 vete neurobi ani madar :D

e2ek1el
February 9th, 2008, 01:03 PM

by si z toho kľudne mohol urobiť nový thread...

ale k veci, momentálne používam Canon 350D, myslím že sa ešte stále predáva a za tie prachy sa rozhodne vyplatí, len by to chcelo dokúpiť nejaké objektívy ... :). Druhý foťák mám A75 a musím povedať že s obidvoma som nadmieru spokojný. Rozmýšlam ešte ale nad niečím menším, so stabilizáciou a normálnym zoomom, takže mi z toho asi vyjde nejaký ixus alebo lumix...

Len ten čas na fotenie keby bol... A nejaké nové projekty v Brne :)

marish
February 9th, 2008, 05:16 PM
by si z toho kľudne mohol urobiť nový thread...

rozmyslal som nad tym hlavne kvoli hlasovaniu, ale kedze to nema nic s bratislavskou vystavbou (na hlasovanie "aky zeriav pouzivate?" by som teda nove vlakno spravil), radsej som to riesil menej konfliktne a supol sem. ;)

ale k veci, momentálne používam Canon 350D, myslím že sa ešte stále predáva a za tie prachy sa rozhodne vyplatí, len by to chcelo dokúpiť nejaké objektívy ... :). Druhý foťák mám A75 a musím povedať že s obidvoma som nadmieru spokojný. Rozmýšlam ešte ale nad niečím menším, so stabilizáciou a normálnym zoomom, takže mi z toho asi vyjde nejaký ixus alebo lumix...

ja momentalne tiez robim prieskum trhu a rozmyslam nad nejakym kompaktom do vrecka (napr. canon A650 IS) alebo nejaky sirokouhly lumix od panasonicu (pocul som celkom chvalu na DMC-LX2EG). ale velmi to neponahla, takze mozno este pockam na nejake novinky.

hidden
February 9th, 2008, 06:33 PM

Osobne fotím s Canon PowerShot A80 a SE W810i - ten SE ale už bohužiaľ dosluhuje (joystick, reštarty, hrúza :)). S Canonom som aj napriek jeho veku veľmi spokojný, ale už dlhšie uvažujem nad nejakou digitálnou zrkadlovkou...

pau-chin
February 9th, 2008, 06:39 PM
ja fotim s: :)

BENQ DC E610 http://img527.imageshack.us/img527/973/benap1.jpg

Panasonic FZ18 http://img406.imageshack.us/img406/4930/panasonicfz18blackqg3.jpg

matiasmx
February 9th, 2008, 08:31 PM

ja pouzivam CANON IXUS 40 a som s nim dost spokojny je dost mali tak akurat na spionske fotky stavieb :D a ked ho nemam tak pouzivam E50 ale to sa fotkami nazivat neda :)

http://www.comandati.ro/images/ixus40.jpg

hidden
February 10th, 2008, 12:49 AM
xwZmNHR3n2E

carbonkid
February 10th, 2008, 01:02 AM
Trochu netradičné video :)

...ten zeriav bol asi pri projekte zlata noha na podkolibskej (http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=15701728&postcount=237)

ps: ja ten vychodnaaarcine vazne nerozumiem :)

LeMoN-SK
February 10th, 2008, 02:16 AM
Ja síce fotím SE K800i, ale pijem FSC - Fernet Stock Citrus :scouserd:

:drunk: - Spievaj/vstávaj/chlastaj! (ľubovolné poradie)

marish
February 10th, 2008, 03:15 AM
^^aspon vieme odkial pochadza tvoj nick, a ze si od pentakov dostal pixlu fernetov. :lol:

LeMoN-SK
February 10th, 2008, 04:59 AM
S Pentou ani s mojím nickom to nemá nič, to len tak... :drunk:

hurahura
February 10th, 2008, 11:14 AM
xwZmNHR3n2E

huste video. skoda ze je tak nekvalitne ze nie je nic z mesta vidno

wuane
February 10th, 2008, 02:47 PM
xwZmNHR3n2E

Dam ho do EE fora na best skyline...:)

hipi(sk)
February 11th, 2008, 07:35 PM
kua to sme uz taki dobri, ze taliani k nam chodia robit na stavby? Inac ja by som tuto robotu veru nemohol robit:-)))

wonderdax
February 12th, 2008, 12:58 AM
ani ja :D sa mi tocila hlava uz len z toho videa , SUPER !!!!!!!! :applause:

BrunoBA
February 12th, 2008, 05:04 PM
Heh dost dobre toto

http://www.bleskovky.sk/cl/7/210776/Bratislavsky-kraj-je-medzi-42-najbohatsimi-regionmi-EU

wuane
February 12th, 2008, 05:58 PM
Heh dost dobre toto

http://www.bleskovky.sk/cl/7/210776/Bratislavsky-kraj-je-medzi-42-najbohatsimi-regionmi-EU

A tak nie sme na tom az tak zle.:):cheers:

marish
February 12th, 2008, 06:24 PM
^^bratislava je v ramci slovenska ako stat v state. tak, ako je to s hlavnymi mestami vo vacsine okolitych krajin.

BrunoBA
February 12th, 2008, 07:07 PM
ale ako 19ty najbohatsi region v eu...to je viac nez dobre....

Wizzard
February 12th, 2008, 07:19 PM
Rád by som vedel, ako sa umiestnila Ľubľana alebo Slovinsko ako celok, pre porovnanie

Qwert
February 12th, 2008, 07:26 PM
Len škoda, že stredné Slovensko má len 46,7 a východné 43,1%... Pokračovať by ale asi bolo lepšie v Slovakia Economy and Politics.;)

BrunoBA
February 12th, 2008, 08:38 PM
to myslis vazne?to mame o vyse 100% vyssie HDPcko ako zbytok slovenska?

wuane
February 12th, 2008, 08:56 PM
Chcelo by to aby Banksa Bystrica ,Zilina,Presov,Kosice a Nitra sa tiez dostali nad 100% EU,aspon tesne,a vytiahli by cely okolity region.A myslim ze sa to aj casom stane.Tieto mesta rastu dost rychlo,ekonomicky samozrejme,hlavne Zilinu vidim velmi slubne,a urcite casom aj Kosice.:)

Qwert
February 12th, 2008, 10:24 PM
to myslis vazne?to mame o vyse 100% vyssie HDPcko ako zbytok slovenska?

Veď ty si poslal ten článok, prečítal si si ho dokonca?:lol:

Wizzard
February 12th, 2008, 10:57 PM
Bratislava potom zrejme ťahá celý zvyšok Slovenska, pretože Slovensko ako celok má 60 percent z EÚ, teda všetky ostatné mimobratislavské regióny sú pod slovenským priemerom

Qwert
February 12th, 2008, 11:05 PM
Bratislava potom zrejme ťahá celý zvyšok Slovenska, pretože Slovensko ako celok má 60 percent z EÚ, teda všetky ostatné mimobratislavské regióny sú pod slovenským priemerom

Aj tak sa to dá povedať. Jediný západoslovenský región sa ako tak doťahuje na ten priemer s 57%.

hurahura
February 13th, 2008, 12:25 AM
http://reality.etrend.sk/images/fondyf_tab_velka.jpg

BrunoBA
February 13th, 2008, 06:47 AM
Veď ty si poslal ten článok, prečítal si si ho dokonca?:lol:

noo vlastne nie ja som si cital len prvu cast tam dalej to uz nebolo zauimave pre mna::lol:

Qwert
February 13th, 2008, 11:30 AM
noo vlastne nie ja som si cital len prvu cast tam dalej to uz nebolo zauimave pre mna::lol:

Ak často čítaš Bleskovky, tak sa ti ani nečudujem.;)

Wizzard
February 13th, 2008, 03:33 PM
This is what I found on Slovenian sub-forum

http://img53.imageshack.us/img53/4408/chart8750dm9.jpg

wonderdax
February 13th, 2008, 07:28 PM
^^ to by ma zaujimalo preco tam chyba Bratislava :bash:

wuane
February 13th, 2008, 07:38 PM
^^ to by ma zaujimalo preco tam chyba Bratislava :bash:

Je to neobjektivne.Blava tam nie je hodnotena ako samostatne mesto,ale v tomto hodnoteni tak isto doplaca na zvysok BA kraja.Myslim ze o take 1 euro by to bolo vysie.

marish
February 13th, 2008, 07:57 PM
^^ vsak ste ani vy tie bleskovky neprecitali do konca? :)
Štatistika porovnáva regióny EÚ vytvorené na základe druhej úrovne rozdelenia územia členských štátov EÚ na tzv. štatistické územné jednotky (NUTS 2). EÚ sa tak delí na 271 regiónov, Slovensko pozostáva zo 4.
predpokladam, ze ta tabulka vychadza z rovnakeho clenenia.

wuane
February 13th, 2008, 08:04 PM
^^ vsak ste ani vy tie bleskovky neprecitali do konca? :)

predpokladam, ze ta tabulka vychadza z rovnakeho clenenia.

No,neviem ci je to tak,ale napriklad Praha ma vlastny kraj,asi aj Budapest,aj Moskva,proste jedno mesto jeden kraj.Ale Bratislava ma okrem okresov v BA este 3 okresy.A na tie doplaca.A v tej tabulke je napisane napriklad Hlavni mesto Praha a potom ze Bratislavksy kraj.Cize v pripade Prahy ide cisto o mesto,kdezto BA je zahrnute aj 3 okresy,ktore su urcite ekonomicky vyrazne zaostalejsie za samotnou BA.A clenenie mi v tej tabulke pripada ze je podla krajov.

marish
February 13th, 2008, 09:14 PM
^^ pretoze praha je v cechach samostatny kraj a v ramci EU je to samostatna NUTS oblast. slovensko je rozclenene na 4 oblasti. mam pocit, ze je to podla poctu obyvatelov. my ale nemame ani v ramci slovenskeho delenia bratislavu ako samostatny kraj, tak mozno je chyba tam.

http://old.mmr.cz/upload/1116441366179.gif

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko#NUTS
http://cs.wikipedia.org/wiki/CZ-NUTS
http://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tatistick%C3%A1_%C3%BAzemn%C3%A1_jednotka

co tam ale po tabulkach. :lol:

wuane
February 13th, 2008, 09:15 PM
^^Presne to sa tu snazim povedat uz par postov:)

marish
February 13th, 2008, 09:25 PM
^^aha... no tak to zvalme na wondyho, ze to vysvetlujeme jemu. :lol:

wuane
February 13th, 2008, 09:26 PM
^^aha... no tak to zvalme na wondyho, ze to vysvetlujeme jemu. :lol:

Kto je wondy?:nuts:

Qwert
February 13th, 2008, 09:42 PM
Bratislava je v tých štatisktikách ako samostatný kraj. Tiež Praha je tam ako kraj. Nemyslite si ale, že celý Pražský kraj je mesto Praha. O tom by sa s vami vedel primátor Brna dlho hádať.:D Inak povedané, aj v to Pražskom kraji sú okresy, ktoré nemajú s mestom veľa spoločné, aj keď oficiálne sú jeho súčasťou.

slowake
February 13th, 2008, 11:00 PM
Bratislava je v tých štatisktikách ako samostatný kraj. Tiež Praha je tam ako kraj. Nemyslite si ale, že celý Pražský kraj je mesto Praha. O tom by sa s vami vedel primátor Brna dlho hádať.:D Inak povedané, aj v to Pražskom kraji sú okresy, ktoré nemajú s mestom veľa spoločné, aj keď oficiálne sú jeho súčasťou.

no neviem, je to dost minimalne
http://www.rsd.cz/sdb_intranet/sdb/img/kraje/kraj_st.jpg

tu je vidiet ze prazsky kraj je podstatne mensi ako bratislavsky
http://www.viadrus.cz/img/mapacrsk2.gif

Qwert
February 14th, 2008, 12:33 AM
no neviem, je to dost minimalne
http://www.rsd.cz/sdb_intranet/sdb/img/kraje/kraj_st.jpg

tu je vidiet ze prazsky kraj je podstatne mensi ako bratislavsky
http://www.viadrus.cz/img/mapacrsk2.gif

Je menší, ale aj hustejšie obývaný. Viac než polovica Bratislavského kraja sú len lesy. Chcel som tým len povedať, že pražské HDP na obyvateľa je objektívne väčšie ako bratislavské, nie sú v tom žiadne štatistické fígle. Ak by tam bol aj Stredočeský kraj, bolo by to asi tak, ako keby bola Bratislava súčasťou západného Slovenska.

slowake
February 14th, 2008, 12:50 AM
Je menší, ale aj hustejšie obývaný. Viac než polovica Bratislavského kraja sú len lesy. Chcel som tým len povedať, že pražské HDP na obyvateľa je objektívne väčšie ako bratislavské, nie sú v tom žiadne štatistické fígle. Ak by tam bol aj Stredočeský kraj, bolo by to asi tak, ako keby bola Bratislava súčasťou západného Slovenska.

im still not convinced:ohno:

http://sk.wikipedia.org/wiki/Obr%C3%A1zok:Prague_administrative_districts.png

Qwert
February 14th, 2008, 01:13 AM
im still not convinced:ohno:

http://sk.wikipedia.org/wiki/Obr%C3%A1zok:Prague_administrative_districts.png

You are not convinced about what?

slowake
February 14th, 2008, 01:24 AM

je to jednoducho tak, ze mesto praha zabera cely prazsky kraj. Praha na rozdiel od bratislavy ma vlastny kraj, ten bratislavsky sa len tak vola. Ved uz bolo vela planov od durkovskeho aby sa Malacky, Pezinok a Senec stali sucastou Trnavskeho kraja, a tak vytvoril kraj porovnatelny prazskemu

slowake
February 14th, 2008, 01:31 AM
inak povedane, okresy bratislava 1 az 5 by tvorili naozajstny bratislavsky kraj, v ktorom by boli tiez dediny ako rusovce. Bol by to ten podobny pripad ako mensie dediny v prazskom kraji

Qwert
February 14th, 2008, 01:38 AM
je to jednoducho tak, ze mesto praha zabera cely prazsky kraj. Praha na rozdiel od bratislavy ma vlastny kraj, ten bratislavsky sa len tak vola. Ved uz bolo vela planov od durkovskeho aby sa Malacky, Pezinok a Senec stali sucastou Trnavskeho kraja, a tak vytvoril kraj porovnatelny prazskemu

Áno, hranice mesta Praha sú totožné s hranicami Pražského kraja. Ale to je v podstate iba oficiálne navýšené, aby mala Praha akože viac obyvateľov. V skutočnosti niektoré tie okrajové okresy majú s Prahou spoločné asi toľko ako Malacky s Bratislavou. Ako sa tak pozerám na tú mapu, napríklad taký 16., 12, 21., 22. okres atď. nie sú mestom ani náhodou.

slowake
February 14th, 2008, 01:44 AM
Áno, hranice mesta Praha sú totožné s hranicami Pražského kraja. Ale to je v podstate iba oficiálne navýšené, aby mala Praha akože viac obyvateľov. V skutočnosti niektoré tie okrajové okresy majú s Prahou spoločné asi toľko ako Malacky s Bratislavou. Ako sa tak pozerám na tú mapu, napríklad taký 16., 12, 21., 22. okres atď. nie sú mestom ani náhodou.

sorry, napriklad tiez len tretina bratislavy 5 je mesto. Aj praha potrebuje priestor na rozvoj. Vazne je to tak, aj vieden je podobny pripad ako praha. Mam pocit ze si to zle pochopil s tym prazskym krajom.

Qwert
February 14th, 2008, 01:20 PM
sorry, napriklad tiez len tretina bratislavy 5 je mesto. Aj praha potrebuje priestor na rozvoj. Vazne je to tak, aj vieden je podobny pripad ako praha. Mam pocit ze si to zle pochopil s tym prazskym krajom.

Teraz nechápem, čo vlastne podľa teba nechápem? Bratislavský kraj je síce väčší než Pražský, ale oveľa redšie obývaný. Napríklad okres Malacky, ktorý je väčší než celá Bratislava má len 64 000 obyvateľov a väčšinu jeho územia tvoria lesy a vojenský obvod. Senec a Pezinok sú síce menšie, ale s o niečo väčšou hustotou obyvateľstva, majú viac ako 50 000 obyvateľov. Samozrejme, že keby sa rátala len Bratislava sama ako mesto, tak by jej HDP bolo vyššie. Ale rovnako by ho mala vyššie aj Praha, keby sa od nej odrátali niektoré okrajové okresy. Pražský kraj má samozrejme oveľa väčšiu hustotou obyvateľstva, ale produkcia HDP je tam podobne rozložená ako v Bratislavskom. Ten síce je väčší, ale je to viac-menej "optický klam" spôsobený prírodnými podmienkami a hranicami. Tu sa bavíme skôr o počte obyveteľov ako o rozlohe a fakt je, že aj keď je Bratislavský kraj oveľa väčší, hustota obyvateľov je len 301 ob./km˛ zatiaľ čo v prípade Prahy je to 2 429 ob./km˛. Pražský kraj má raz toľko obyvateľov ako Bratislavský a to že jeho HDP na obyvateľa je väčšie je spôsobené jednoducho faktom, že je bohatší než Bratislavský, nie tým, že by sa doňho počítalo len samotné mesto Praha. Ona je tá Praha oficiálne prakticky totožná s krajom, ale to je len oficiálne. Aj tam nájdeš okres ako povedzme Senec s porovnateľným počtom obyvateľov, ktorý nemá s mestom Praha ako takým veľa spoločné aj keď je oficiálne jeho súčasťou. Jeho HDP je však väčšie ako to Senecké.

Wizzard
February 14th, 2008, 01:44 PM
V každom prípade Prahu nemožno ďalej separovať od nejakých jej okrajových častí, lebo sú to stále mestské časti, podobne ako mestské časti Bratislavy. Ak by sme mali štatistiku samotnej Bratislavy so všetkými jej mestskými časťami, určite by sme Prahu nepredbehli, ale dosť by sme sa jej vyrovnali.

Qwert
February 14th, 2008, 02:14 PM
V každom prípade Prahu nemožno ďalej separovať od nejakých jej okrajových častí, lebo sú to stále mestské časti, podobne ako mestské časti Bratislavy. Ak by sme mali štatistiku samotnej Bratislavy so všetkými jej mestskými časťami, určite by sme Prahu nepredbehli, ale dosť by sme sa jej vyrovnali.

Vtip je ale v tom, že to by bolo nespravodlivé zase pre Prahu, lebo nie všetky jej okresy sú aj skutočne mestom aj keď doňho oficiálne patria. Ja sa tu len snažím povedať, že takto je to porovnanie dobré a Praha je skutočne bohatšia ako Bratislava. Mohli by sme rátať len samotné mesto Bratislava, ale v Bratislave je každý jeden okres mestom, aj keď sú tam aj nejaké dediny, to je ale zanedbateľné. Inak povedané, ak chceme dobré porovnanie, musíme rátať celý Bratislavský a celý Pražský kraj.

Wizzard
February 14th, 2008, 02:17 PM
Ale nie, aké pražské okresy? Praha je Praha, je to jeden kraj a jeden okres. Čo nie je mesto? Všetky mestské časti Prahy sú časti Prahy, teda sú v meste. Rovnako ako Čunovo je Bratislava, Rača je Bratislava, Záhorská Bystrica je Bratislava, tak aj Dolní Měcholupy a Holní Počernice sú Praha a súčasne Pezinok nie je Bratislava, Senec nie je Bratislava a Malacky nie sú Bratislava.

Qwert
February 14th, 2008, 02:52 PM
Ale nie, aké pražské okresy? Praha je Praha, je to jeden kraj a jeden okres. Čo nie je mesto? Všetky mestské časti Prahy sú časti Prahy, teda sú v meste. Rovnako ako Čunovo je Bratislava, Rača je Bratislava, Záhorská Bystrica je Bratislava, tak aj Dolní Měcholupy a Holní Počernice sú Praha a súčasne Pezinok nie je Bratislava, Senec nie je Bratislava a Malacky nie sú Bratislava.

Wizzard, to sú všetko oficiálne časť Prahy, ale nie všetky sú aj skutočne mestom. Praha je v podstate administratívne vytvorené mesto. To isté môžme urobiť my s Bratislavou, ak by sme k nej pripojili celý Bratislavský kraj. Jediný rozdiel je v tom, že ten Bratislavský kraj je oveľa redšie obývaný, teda aj väčší.

Wizzard
February 14th, 2008, 02:55 PM
Veď to je predsa jasné, ale predsa aj Bratislava je umelo urobené mesto, tiež má popripájaných minimálne 10 predtým samostatných obcí, z ktorých niektoré stále vyzerajú ako obce a nie ako mesto!!! A Praha je aj tak so všetkými vidieckymi časťami aj tak minimálne 2x hustejšie obývaná ako Bratislava.

Qwert
February 14th, 2008, 03:03 PM
Veď to je predsa jasné, ale predsa aj Bratislava je umelo urobené mesto, tiež má popripájaných minimálne 10 predtým samostatných obcí, z ktorých niektoré stále vyzerajú ako obce a nie ako mesto!!! A Praha je aj tak so všetkými vidieckymi časťami aj tak minimálne 2x hustejšie obývaná ako Bratislava.

Veď ja som nikdy netvrdil nič iné. Nezáleží ako husto sú tie dediny, stále sú to len dediny.

wonderdax
February 14th, 2008, 03:05 PM
tak ja zas nemusim vediet vsetko :D

Wizzard
February 14th, 2008, 03:10 PM
Veď ja som nikdy netvrdil nič iné. Nezáleží ako husto sú tie dediny, stále sú to len dediny.

Tak potom nechápem o čom si sa nás tu celý čas snažil presvedčiť :nuts: :lol:

Qwert
February 14th, 2008, 03:12 PM
Tak potom nechápem o čom si sa nás tu celý čas snažil presvedčiť :nuts: :lol:

Že treba porovnávať Bratislavský kraj s Pražským, nie mesto Bratislava s mestom Praha.;)

Wizzard
February 14th, 2008, 03:14 PM
Aha!!! Tak toto ma napríklad nenapadlo, a stále si myslím, že to porovnanie je zlé, lebo porovnávame jablká s hruškami :)

Qwert
February 14th, 2008, 03:16 PM
Aha!!! Tak toto ma napríklad nenapadlo, a stále si myslím, že to porovnanie je zlé, lebo porovnávame jablká s hruškami :)

Každé porovnanie kríva, ale v tomto prípade by som nepovedal, že porovnávame jablká s hruškami, len rôzne odrody jabĺk.;)

Wizzard
February 14th, 2008, 03:21 PM
Hej, ale proste logicky, ak porovnávame dve mestá bez ohľadu na to či sú kraj alebo nie, je to porovnanie lepšie ako keď porovnávame mesto a kraj, kde sú 4 mestá, hoci oficiálne sú obe porovnávané jednotky kraje.

Qwert
February 14th, 2008, 03:25 PM
Hej, ale proste logicky, ak porovnávame dve mestá bez ohľadu na to či sú kraj alebo nie, je to porovnanie lepšie ako keď porovnávame mesto a kraj, kde sú 4 mestá, hoci oficiálne sú obe porovnávané jednotky kraje.

Keby boli Praha a Bratislava vytvorená podľa rovnakej logiky, v tom prípade áno. Bohužiaľ sú vytvorené inak, teda taká logika ti tu nepomôže.