View Full Version : [Romania] Romani de etnie Maghiara - Problemele din Transilvania

mandrul
November 19th, 2007, 08:43 PM
Hello`tuturor.

As vrea sa dezbat acest subiect pentru ca multi romani din Transilvania detesta romanii de etnie maghiara.

Problemele cred ca sunt astea :

1) Ungurii vorbesc maghiara in Romania oriunde prind ocazia ( am testat chestia asta..am intrat intr-o benzinarie la Cluj si mia zis imediat cand am intrat ceva in maghiara.

2) O parte dintre maghiari cred ca Ardealul este inca al lor.

Acum este zvonul ca Marko Bela , Presedinte UDMR vrea sa faca din judetul Mures,Harghita si Covasna , Tara pierduta in 1918.Ce le mai trece prin cap si la astia !!!
In Harghita si Covasna in scoli se preda Limba Maghiara mai mult decat cea Romaneasca.Statul a interzis acest factor...speram sa isi aiba efectul.

:ohno::ohno::ohno::ohno:

Voi ce parere aveti ? Eu zic ca nu ar trebuii sa fie "razboiae" ironice sau chiar niste razboia adevarate ce vrea sa faca Marko Bela ..pentru ca de`acuma e EUROPA,PACE iar in ceva timp se spune ca Europa va deveni o tara unica iar acutalele state vor deveni Regiuni.
Eu zic ca nu mai are rost sa fie chestii de genu si sa fie Pace :bash:

Cosmin
November 19th, 2007, 09:04 PM
Eu cred ca:
1) treaba cu autonomia exagerata sau independenta e o prostie (oriunde in lume, nu doar in Transilvania); cred cu tarie in cooperare politica, militara, economica, sociala samd si in globalizare, nu in dezbinare si fragmentari teritoriale.
2) ma cam doare la 5 m in spate de Marko Bela, mai ales in ultimul timp, ca vad ca s-a cam dus pe copca. Sunt alti maghiari, chiar si dintre cei din UDMR care fac cinste comunitatii maghiare si Romaniei si sunt mai cu capul pe umeri, nu au vise umede cu privire la Transilvania.
3) ai mare grija cum formulezi ideile pe thread-ul asta si nu te lasa luat de val si de iubirea de tara.:lol: Este cel putin un utilizator maghiar (din Ungaria) care nu prea a auzit de diplomatie si daca vede thread-ul asta s-ar putea sa te provoace. Ignora-i aberatiile! Sunt multi useri unguri cu care iti face placere sa discuti; concentreaza-te pe ei.
4) last but not least, write in English, please! You're in the EE/Balkans section and thus you should use English in order for other users (Hungarians in the first place) to understand what you say and respond.

Cheers!

Sorry for all this advice, but I don't want this thread to end like other similar threads.

P.S.: for non-Romanian users, I'll try to sum up: this thread is about the ethnic Hungarians in Romania, their attitude towards Romania, Romanians and Transylvania. mandrul pleeds for cooperation between us and (aparently) belives we should concentrate on other things, now that both Romania and Hungary are EU members.

ady26
November 19th, 2007, 09:12 PM
Baieti, hai sa nu aducem politica pe un forum despre urbanism!

mandrul
November 19th, 2007, 09:23 PM
ady26...e adevarat ..dar se ajunge la politica fara sa vrem...problema e sociala..nu politica...

bgrs
November 19th, 2007, 09:24 PM
Baieti, hai sa nu aducem politica pe un forum despre urbanism!

Tell me that means "Please, let's not discuss politics in a forum about urbanism" :)

Whoaaa, I can understand Romanian :)

Cosmin
November 19th, 2007, 09:27 PM
Congrats! You won a bottle of ţuica!:lol:

mandrul
November 19th, 2007, 09:27 PM
"Please, let's not discuss politics in a forum about urbanism" :rofl: corect ! :lol:

Corneliu
November 19th, 2007, 09:29 PM
Hello`tuturor.

As vrea sa dezbat acest subiect pentru ca multi romani din Transilvania detesta romanii de etnie maghiara.

Problemele cred ca sunt astea :

1) Ungurii vorbesc maghiara in Romania oriunde prind ocazia ( am testat chestia asta..am intrat intr-o benzinarie la Cluj si mia zis imediat cand am intrat ceva in maghiara.

2) O parte dintre maghiari cred ca Ardealul este inca al lor.

Acum este zvonul ca Marko Bela , Presedinte UDMR vrea sa faca din judetul Mures,Harghita si Covasna , Tara pierduta in 1918.Ce le mai trece prin cap si la astia !!!
In Harghita si Covasna in scoli se preda Limba Maghiara mai mult decat cea Romaneasca.Statul a interzis acest factor...speram sa isi aiba efectul.

:ohno::ohno::ohno::ohno:

Voi ce parere aveti ? Eu zic ca nu ar trebuii sa fie "razboiae" ironice sau chiar niste razboia adevarate ce vrea sa faca Marko Bela ..pentru ca de`acuma e EUROPA,PACE iar in ceva timp se spune ca Europa va deveni o tara unica iar acutalele state vor deveni Regiuni.
Eu zic ca nu mai are rost sa fie chestii de genu si sa fie Pace :bash:

Cum sa nu doreasca ungurii un tinut al lor daca statului roman putin i-a pasat de problemele lor. Cate sate din tinutul secuiesc au canalizare? Si mai avem pretentii de loialitate de la ei fata de Romania?

Nu cred in dragoste cu de-a sila. Hai sa fim seriosi, odata incorporat tinutul secuiesc in Ungaria acei oameni cu siguranta vor trai mai bine, pentru Romania insa ar fi un dezastru.

bgrs
November 19th, 2007, 09:29 PM
Hehehe good for me :)

mandrul
November 19th, 2007, 09:35 PM
Corneliul...cum ziceai tu ca cate sate din tinutul secuiesc nu au canalizare..dar sa fim seriosi...cam de ce nationalitate sunt primarii de prin zona aia?? Sunt toti cu origini Maghiare !! Dupa parerea mea logica este ca : de ce sa faca primarul servicii in Romania ?? dor nu e tara lui...de parca..
Cred ca si chestia asta ar putea fi o cauza.

wyqtor
November 19th, 2007, 09:52 PM
Cum sa nu doreasca ungurii un tinut al lor daca statului roman putin i-a pasat de problemele lor. Cate sate din tinutul secuiesc au canalizare? Si mai avem pretentii de loialitate de la ei fata de Romania?

Nu cred in dragoste cu de-a sila. Hai sa fim seriosi, odata incorporat tinutul secuiesc in Ungaria acei oameni cu siguranta vor trai mai bine, pentru Romania insa ar fi un dezastru.

...De parca starea satelor romanesti din Moldova / Maramures / Oltenia ar fi mai buna. Si nu cred ca ungurii din Ungaria se vor bucura prea tare cand vor constata ca va trebui sa scoata banii din buzunarele proprii in cazul unei eventuale anexari de catre Ungaria.

...As if the state of Romanian villages in Moldova / Maramures / Oltenia would be better.
Also I don't believe the Hungarians living in Hungary would be too pleased once they realize that they will have to finance any annexation from their own pockets.

Look at Germany, the (West) German living standards dropped a lot after the reunification. Also Hungary doesn't have the economic power West Germany had in 1990.

I think things are just as good as they are, things will improve fast here and we will catch up with Hungary economically sooner or later.

Murci
November 19th, 2007, 09:59 PM
What means "treaba" in Romanian ?

Corneliu
November 19th, 2007, 10:04 PM
Nationalismul si religia sunt drogurile societatilor sarace si lipsite de viitor. Romania trebuie sa marcheze intrarea in mileniul III prin aducerea apei curente la sate...caci ma ia groaza cand ma gandesc ca cetatenii unei tari europene sunt privati de apa curenta si de dusul zilnic.

mitsurughi
November 19th, 2007, 10:06 PM
What means "treaba" in Romanian ?

something that doesn't really get done around here, if you know what I mean.
It means work.

earth intruder
November 19th, 2007, 10:19 PM
hey, what is it about? can anyone translate it to english?

Cosmin
November 19th, 2007, 10:30 PM
As I said...
P.S.: for non-Romanian users, I'll try to sum up: this thread is about the ethnic Hungarians in Romania, their attitude towards Romania, Romanians and Transylvania. mandrul pleeds for cooperation between us and (aparently) belives we should concentrate on other things, now that both Romania and Hungary are EU members.
Sorry, I know it's too little, but I don't have time to translate what everybody's saying. English, people!:bash:

Murci
November 19th, 2007, 10:39 PM
something that doesn't really get done around here, if you know what I mean.
It means work.

Thank you

BND
November 20th, 2007, 12:38 AM
Could someone sum up all what has been written here? I think it is interesting :)

Corneliu
November 20th, 2007, 01:05 AM
Could someone sum up all what has been written here? I think it is interesting :)

Not before you translate all the hungarian threads into English:)

Ataman
November 20th, 2007, 02:19 AM
Not before you translate all the hungarian threads into English:)

Since this thread is dedicated to us, it would be prudent to provide a translation.

-Ataman