View Full Version : [Bratislava] Návrh na rozobratie Nového mosta | New Bridge Dismantling Proposal

futuros
December 4th, 2007, 02:20 PM
Akiste si poviete, čo za thread som tu vytvoril. Akiste všetci, aj ja, radi stojíme hore na UFE, a pozeráme sa na krásnu Bratislavu. Prečo teda tento thread?

Rozmýšlal som, ako by sa dalo Bratislave systémovo pomôct. Myslím hlavne Starému Mesta. O Nové Mesto sa nebojím, to pojde do oblakov, čo je fajn.

Pre záchranu Starého Mesta, systémovým riešením navrhujem
1. Rozobrať Nový Most (kľudne postaviť tam výhladňu)
2. Urobiť tunel pod Dunajom, v mieste Nového Mostu (ďaľší ak treba) až po Suché Mýto (možno aj skôr)
3. A môžeme obnoviť kompletné jadro Starého Mesta (Rybné Námestie, Židovskú ulicu) + Vydricu

- Viem, že budem asi jedinný zástanca tohto riešenia, ale to mi nevadí, ja som CyberPunker. :nuts: Iná cesta ako dať do poriadku škody nie je, a celkové rozšírenie (obnovenie) Starého Mesta mi je viac, než perfektný vzťah čo mám k névemu mostu.

tak asi tak :cheers:

Kedysi
http://podhradie.fara.sk/files/001.jpg

http://bapodhradie.sk/images/Old_032_f.jpg

http://bapodhradie.sk/images/Old_022_f.jpg

http://www.formal-analysis.com/data/bratislava/premeny/RybneNamestie.JPG

Dnes
http://www.historyworks.com.au/Bratislava2.jpg

http://www.ron-del.net/ba/04-07-07_js_novy_most_2.jpg

(návrh na novú vydricu)
http://www.bratislavskenoviny.sk/buxus/images/2007/200738vydrica1.jpg

Qwert
December 4th, 2007, 02:24 PM
Futuros, when you start new thread, please do it in English so even foreigners can laugh.:cheers:

Wizzard
December 4th, 2007, 02:26 PM
Noooo, takže skôr ako sa vyjadrí aquilla, skúsim ho suplovať :) Nemáme dosť peňazí na obnovu električkovej trate, nemáme dosť peňazí na metro, nemáme už vôbec peniaze na to, aby sme si mohli dovoliť kopať ďalší tunel pod Dunajom len z estetického hľadiska, nehovoriac o tom, koľko by to trvalo, ako by sa to robilo, pretože ak by sa najprv rozobral most, doprava by úplne skolabovala, a podobne.

A samozrejme, Nový most nedám za nič na svete, pretože komunizmus už nevrátime a takúto stavbu tu už nikdy nebudeme mať.

Proste Nový most je to najkrajšie, čo v Bratislave máme.

Proste mi pls nehovor, že by si zničil túto nádheru kvôli niekoľkým starým domom pri hrade :(

Neviem ako ty, ale ja vždy, keď sa večer prechádzam mestom a vidím tento most vždy elegantne nasvietený, som hrdý na to, že som Bratislavčan.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Novy_most_Bratislava.jpg

Chunkylover
December 4th, 2007, 02:35 PM
Myslienka je to sice pekna, ale asi kazdy uzna, ze nerealizovatelna. To co sa momentalne nachadza medzi hradom a centrom, teda cesta a okolite budovy je hroza. Nielenze je to skarede, ale tento pocit este posilnuje neupravene okolie. Sice sa nejake cesty zrekonstruovali, ale velka vyhra to nie je. Jednoducho lacne riesenie. Vysadi sa trochu travnika, ale o ten sa nikto nestara, takze netreba vela a vsetko je po starom. Jednoducho zastavka na Zochovej a pod Nivym mostom je hroznou vizitkou Bratislavy a pritom ide o jedny zo vstupnych bran do centra. To okamzite potrebuje riesenie. Obnova historickeho, zial, neprichadza realne do uvahy, pravdepodobne ani premostenie, ako jedno z pozitivnych rieseni. Tu nezostava nic ine ako dat do poriadku to co tam je.

futuros
December 4th, 2007, 02:42 PM
Mne je to jasne, ze sa Vam to nepaci. Lebo vidim to tak, ze Vy chcete VSETKO.

Chcete Nove Mesto, nech je krasne, mrakodrapove. To chcem aj ja.

Chcete Stare Mesto, nech je krasne pekne, ako inde v zahranici.

Chcete modernu do Stareho Mesta, ved stavat treba za kazdu cenu.

A pritom v Novom Meste je tolko flekov, ktore vyzeraju ako zavody na spracovanie kovou niekde v hornej dolnej. :ohno:

Chcete mat Bratislavu, ktora by nevyzerala ako zmeska vsetkych moznych budov.

Chcete mat jasnu predstavu architektonickeho smerovania Bratislava.

Chcem Vam len povedat, ze niektore tieto veci si vzajomne odporuju.

Bratislava, podla mna, by sa mala pustit smerom -
Bratislava, Staré Nové Mesto.

A pre Staré Mesto urobiť max, a to isté urobiť aj pre Nové Mesto. Bez kompromisov. Inak bude Bratislava vyzerať stále ako kocúrkovo.

Amrafel
December 4th, 2007, 02:48 PM
podporujem! :nocrook:

to by bolo to najlepšie, čo by Bratislava mohla urobiť :)

ak bude nejaké referendum, podporím zbúranie mosta, môžeme ho postaviť inde ;)

(fakt, že to bude stáť ťažké miliardy, a minimálne na tri roky to spôsobí totálny chaos, je vedľajší)

futuros
December 4th, 2007, 02:49 PM
podporujem! :nocrook:

to by bolo to najlepšie, čo by Bratislava mohla urobiť :)

ak bude nejaké referendum, podporím zbúranie mosta, môžeme ho postaviť inde ;)

(fakt, že to bude stáť ťažké miliardy, a minimálne na tri roky to spôsobí totálny chaos, je vedľajší)

eeeej, neverim .... ze sme dvaja. Myslel som si, ze som sam jediny takyto zly chlapec :devil:, co chce zburat most.

:banana::banana:

Amrafel
December 4th, 2007, 02:55 PM
^^ no, možno by sa to dalo aj bez deštrukcie Nového mostu, ale chcem minimálne aby bolo možné obnoviť Synagógu neológov

Chunkylover
December 4th, 2007, 02:56 PM
Komplexne a dlhodobe riesenie jednoznacne potrebuje ovela vacsiu diskusiu. Diskusiu medzi mestom, odbornikmi a investormi. Tam je priestor ako ovplyvnit rozhodnutia. Samozrejme aj natlak verejnosti je dolezity, ludia ziju v mestach, maju pravo sa vyhadrovat (aj ked vacsina z nich nevidi sirsie suvislosti a realne moznosti). To ca teraz deje je chodza s nejasnym smerovanim. Cim dlhsie to bude trvat, tym menej pravdepodobny bude navrat spat do cias ked sa mohlo naozaj nieco ovplyvnit. Chaoticka a nekvalitna architektura je hrozbou pre Bratislavu, ak sa nebude rychlo konat. Samozrejme, ze je to vecou vkusu co je esteticke, ale technicke otazky su jednoznacne.
Sorry za mensie off-topik uvahy, ale tu je koren vsetkych problemov.

Wizzard
December 4th, 2007, 02:56 PM
Futuros, keby ten most vyzeral ako Prístavný most alebo ako Reichensbrucke vo Viedni, nevidel by som žiadny problém, lebo toto sú nepekné mosty. ale tento most ako druhý najstarší v Bratislave a súčasne prvý moderný nebol zatiaľ prekonaný žiadnym iným mostom, má jednoznačne najväčšie rozpätie (303 m) a nemá žiadny pilier v rieke, to je proste unikát.

edit: a je to imho bezkonkurenčne najkrajší zavesený most na svete, veď prečo si ho asi vybrali na stránke Emporis ako ikonu všetkých mostov vôbec?

futuros
December 4th, 2007, 02:58 PM
Futuros, keby ten most vyzeral ako Prístavný most alebo ako Reichensbrucke vo Viedni, nevidel by som žiadny problém, lebo toto sú nepekné mosty. ale tento most ako druhý najstarší v Bratislave a súčasne prvý moderný nebol zatiaľ prekonaný žiadnym iným mostom, má jednoznačne najväčšie rozpätie (303 m) a nemá žiadny pilier v rieke, to je proste unikát.

OK. Pýtam sa, zbúrali by vo Viedni stred hlavného mesta kvoli takému unikátu (30m rozpatie, ... )?

futuros
December 4th, 2007, 03:00 PM
Komplexne a dlhodobe riesenie jednoznacne potrebuje ovela vacsiu diskusiu. Diskusiu medzi mestom, odbornikmi a investormi. Tam je priestor ako ovplyvnit rozhodnutia. Samozrejme aj natlak verejnosti je dolezity, ludia ziju v mestach, maju pravo sa vyhadrovat (aj ked vacsina z nich nevidi sirsie suvislosti a realne moznosti). To ca teraz deje je chodza s nejasnym smerovanim. Cim dlhsie to bude trvat, tym menej pravdepodobny bude navrat spat do cias ked sa mohlo naozaj nieco ovplyvnit. Chaoticka a nekvalitna architektura je hrozbou pre Bratislavu, ak sa nebude rychlo konat. Samozrejme, ze je to vecou vkusu co je esteticke, ale technicke otazky su jednoznacne.
Sorry za mensie off-topik uvahy, ale tu je koren vsetkych problemov.

Presne o tom vravím.

Bratislava, podla mna, by sa mala pustit smerom -
Bratislava, Staré Nové Mesto.

A pre Staré Mesto urobiť max, a to isté urobiť aj pre Nové Mesto. Bez kompromisov. Inak bude Bratislava vyzerať stále ako kocúrkovo.

zuzana
December 4th, 2007, 03:21 PM
OK. Pýtam sa, zbúrali by vo Viedni stred hlavného mesta kvoli takému unikátu (30m rozpatie, ... )?
Si si taky isty ze vo Viedni nikdy nic nezburali vo veci "vyssieho" napriklad monarchialneho zaujmu? Stale mam v mysli Pariz, kde to bol tazky radikalizmus. A Novy most bol postaveny v priestore byvalej hradnej priekopy, co vsak negativne ovplyvnilo okolie boli jeho prijazdove komunikacie - lenze tak by mohol rovnako padnut aj dom svateho Martina, keby sme boli velmi dosledni.

futuros
December 4th, 2007, 03:52 PM
Si si taky isty ze vo Viedni nikdy nic nezburali vo veci "vyssieho" napriklad monarchialneho zaujmu? Stale mam v mysli Pariz, kde to bol tazky radikalizmus. A Novy most bol postaveny v priestore byvalej hradnej priekopy, co vsak negativne ovplyvnilo okolie boli jeho prijazdove komunikacie - lenze tak by mohol rovnako padnut aj dom svateho Martina, keby sme boli velmi dosledni.

Je mi uplne jasne, ze sa vsade buralo. To zase niesom len taky zaslepeny, ze Bratislave bolo najviac ukrivdene.

Lenze OK, teraz ide o to, co s Bratislavou. Akiste vsetci uznaju, ze toto mesto ma potencial strasne veliky. A to byt but krasnym mestom, alebo architektonickou dzunglov. Preto by som navrhoval architekturu v zmysle Stare Nove Mesto (no compromises). A vobec by mi nevadilo, keby takato obnova mesta, trvala aj 200 rokov.

Dolezite je, ze by sme konvergovali a nie divergovali, ako je tomu dnes. A to mi musite dat za pravdu, ze Bratislava vyzera totalne chaoticky. Teda okrem casti Stareho Mesta a casti Noveho Mesta.

Preto by som siel za tymito dvoma vecami na max. :)

Wizzard
December 4th, 2007, 03:57 PM
Podľa mňa nie je sa čomu čudovať, vždy to bolo malé mesto a rozrástlo sa jedne v 20. storočí.

Qwert
December 4th, 2007, 04:02 PM
Podľa mňa nie je sa čomu čudovať, vždy to bolo malé mesto a rozrástlo sa jedne v 20. storočí.

Vždy to nebolo malé mesto. Kedysi bolo najväčšie v celom Uhorsku. Treba sa na to pozerať cez prizmu minulých dôb. Vtedy boli mestá maličké. Veril by si, že taká Banská Štivanica bola tretím najväčším mestom Uhorska? Tiež sa na to treba pozrie tak, že koncom dvadsiateho storočia bolo Uhorsko zaostalá, chudobná diera a okrem Budapešti sa nič veľmi nerozvýjalo.

Wizzard
December 4th, 2007, 04:04 PM
Je známe že BS bolo jedným z najväčších miest, ale Bratislava imho nikdy nebola väčšia ako Budapešť, aspoň som niekde čítal, že vždy bola až na druhom mieste, napríklad v počte fabrík, vtedy zrejme za Pešťou.

zuzana
December 4th, 2007, 04:05 PM
Je mi uplne jasne, ze sa vsade buralo. To zase niesom len taky zaslepeny, ze Bratislave bolo najviac ukrivdene.

Lenze OK, teraz ide o to, co s Bratislavou. Akiste vsetci uznaju, ze toto mesto ma potencial strasne veliky. A to byt but krasnym mestom, alebo architektonickou dzunglov. Preto by som navrhoval architekturu v zmysle Stare Nove Mesto (no compromises). A vobec by mi nevadilo, keby takato obnova mesta, trvala aj 200 rokov.

Dolezite je, ze by sme konvergovali a nie divergovali, ako je tomu dnes. A to mi musite dat za pravdu, ze Bratislava vyzera totalne chaoticky. Teda okrem casti Stareho Mesta a casti Noveho Mesta.

Preto by som siel za tymito dvoma vecami na max. :)

Btw mna nenapada mesto ktore by nebolo chaoticke :) snad okrem tych projektovanych v USA a australii, ktore boli stavane na zelenej luke. v podstate kazde mesto v europe je vzrastleho typu, to znamena, ze sa v nom hromadia trendy vsetkych obdobi, v ktorych sa stavalo, a okrem obdobi kedy ich bolo treba chranit pred najazdmi nepriatelov, alebo ked boli stavane pre cirkev, nemali centralny "uzemny plan". dnes je aspon akasi snaha o usporiadanie. a prave takyto pokus o "usporiadanie" priniesol ten velky omyl v podobe zburania vydrice. lenze treba ist dalej a nie plakat nad rozliatym mliekom dalsich dvesto rokov a kvoli tomu stavat "altmodisch" architekturu. strasne mi to pripomina cenzuru umenia v nemecku pred druhou svetovou vojnou, kedy bolo odmietane cokolvek moderne a vladol striktny predpis co sa ma stavat, rovnako ako sorela v rusku a podobne. nastastie teraz nemame diktaturu a ludia mozu slobodne uvazovat ako budovat svoje prostredie. myslim ze diskusiou sa da dospiet ku kompromisom :)

Qwert
December 4th, 2007, 04:11 PM
Je známe že BS bolo jedným z najväčších miest, ale Bratislava imho nikdy nebola väčšia ako Budapešť, aspoň som niekde čítal, že vždy bola až na druhom mieste, napríklad v počte fabrík, vtedy zrejme za Pešťou.

Ono tá pešť bola dosť dlho súčasťou Budínskeho pašaliku, ale presné údaje o veľkosti tých miest v rôznych dobávh nemám. Súčasná Budapešť je dielom najmä 19. storočia. Keď bola Bratislava hlavným mestom, tak, myslím, bola aj najväčším.

futuros
December 4th, 2007, 04:32 PM
Btw mna nenapada mesto ktore by nebolo chaoticke :) snad okrem tych projektovanych v USA a australii, ktore boli stavane na zelenej luke. v podstate kazde mesto v europe je vzrastleho typu, to znamena, ze sa v nom hromadia trendy vsetkych obdobi, v ktorych sa stavalo, a okrem obdobi kedy ich bolo treba chranit pred najazdmi nepriatelov, alebo ked boli stavane pre cirkev, nemali centralny "uzemny plan". dnes je aspon akasi snaha o usporiadanie. a prave takyto pokus o "usporiadanie" priniesol ten velky omyl v podobe zburania vydrice. lenze treba ist dalej a nie plakat nad rozliatym mliekom dalsich dvesto rokov a kvoli tomu stavat "altmodisch" architekturu. strasne mi to pripomina cenzuru umenia v nemecku pred druhou svetovou vojnou, kedy bolo odmietane cokolvek moderne a vladol striktny predpis co sa ma stavat, rovnako ako sorela v rusku a podobne. nastastie teraz nemame diktaturu a ludia mozu slobodne uvazovat ako budovat svoje prostredie. myslim ze diskusiou sa da dospiet ku kompromisom :)

To by bola pravda, keby
- vsetci necitili, ze sa Bratislava zivelne rozrasta bez hlavy a paty.

Inac tam mas pekne myslienky o slobode, jop, tie sa mi pacia :nuts:

futuros
December 4th, 2007, 04:32 PM

- No Wizzarde, prave v tom storoci sa toho najviac pototo ... :bash:

Wizzard
December 4th, 2007, 04:41 PM
Pozri, keby niet 20. storočia, bolo by to malé ospalé rakúske mestečko typu Graz alebo Salzburg :)

pt82
December 4th, 2007, 04:44 PM
Stači prekryť Staromestskú ulicu zopár betónovými platňami, dať dokopy hradby, spraviť tam nejaké domčeky + pešiu zónu, a je to. :)
autobusové nastupište pod mostom trochu vymalovať, dať tam nejaké veľke LCD displeje ,reklamy a podobne, nejako to viac pospájať s pešou zónou, jeden trápny prechod pre chodcov smerom k Hviezdoslavovomu námestiu nestačí. :cheers:

dalo by sa všeličo spraviť a nemuselo by to stáť kopu peňazí...
a most hlavne nebúrať, je to ikona mesta :cheers:

Chunkylover
December 4th, 2007, 04:47 PM
a most hlavne nebúrať, je to ikona mesta
Vsak to. Hrad a Novy most su neodmyslitelnymi symbolmi Bratislavy.

pt82
December 4th, 2007, 04:50 PM
Staromestskú prekryť, spraviť polotunel alebo ja neviemčo tak aby nebola pri Dóme sv. Martina "diaľnica" ale už ta spomínana pešia zóna.
to by mala byť hlavná priorita mesta na najbližšie roky.

tomČo
December 4th, 2007, 04:53 PM
ja sice na tomto fore nic neznamenam.....ale viac som s nikym inym nesuhlasil ako s tebou futuros :D

palsoft
December 4th, 2007, 04:57 PM
Ja súhlasím s pt82, teda prekrytím Staromestskej..

Wizzard
December 4th, 2007, 05:10 PM
Inak ako tak poznám Staromestskú, nebude imho možné tunel zapustiť ešte pred kostolom, ale až za ním, proste cesta je moc vysoko a sotva ju bude možné znížiť bez narušenia statiky mosta.

dustik
December 4th, 2007, 05:26 PM
Nemozem sa ku tomu vyjadrit, s mostom aj bez mosta je to dobre, nemal by smo nic proti keby ten most postavili inde, ale pohlad na to ako pred domom sv. Martina je 4prudovka je hrozivy a vobec sa mi nepaci, ale zaidne riesenie tu nieje, vsetko ostane po starom

futuros
December 4th, 2007, 05:39 PM
Pozri, keby niet 20. storočia, bolo by to malé ospalé rakúske mestečko typu Graz alebo Salzburg :)

A keby niet storoci pred tym, tak je Bratislava ako Petržalka (dúfam že sa teraz na mňa niekto nenahnevá).

:angel:

Radšej Salzburg (inak zvlastna to podoba s Bratislavou )
http://www.salzburgnet.com/images/salzburg1.jpg

ako Petržalka
http://www.tourist-channel.sk/petrzalka/petrzalka.jpg

futuros
December 4th, 2007, 05:39 PM
Inak ako tak poznám Staromestskú, nebude imho možné tunel zapustiť ešte pred kostolom, ale až za ním, proste cesta je moc vysoko a sotva ju bude možné znížiť bez narušenia statiky mosta.

takže vidíš, prečo som navrhol rozobrať Most. Lebo by to nič neriešilo, len by sa plátalo.

futuros
December 4th, 2007, 05:41 PM
Vsak to. Hrad a Novy most su neodmyslitelnymi symbolmi Bratislavy.

no pekne. hlavne ze su ikony. a Stare Mesto, to co je najkrasie v meste, nech je v strede rozdelené 4-prúdovkou. :bash:

futuros
December 4th, 2007, 05:43 PM
Staromestskú prekryť, spraviť polotunel alebo ja neviemčo tak aby nebola pri Dóme sv. Martina "diaľnica" ale už ta spomínana pešia zóna.
to by mala byť hlavná priorita mesta na najbližšie roky.

Lenže to ti nepomôže. Ak chceš vyriešiť Staré Mesto poriadne, tak Nový Most musí íť preč. A ak niekomu bude chýbať vyhliadka na Novom Meste (mne by to napr. chýbalo), tak tam treba postaviť samostatnú vyhliadku, ...., i keď možno tam už Aupark stačí. :cheers:

cernoch
December 4th, 2007, 07:23 PM
Proste Nový most je to najkrajšie, čo v Bratislave máme.

^
začínám pochybovat o upřímnosti :ohno:

rozebrání toho mostu je zaručeně nejlepším způsobem, jak vytvořit ze Starého města na první pohled historickou čtvrť

carbonkid
December 4th, 2007, 08:39 PM
futuros az do dnesneho dna som Ta bral vazne

...ale po precitani nazvu tohto threadu to uz nejde sorry :) na prveho aprila by Ti to este preslo, ale ten je este daleko...

...ja naozaj neviem ci sa mam smiat :lol: alebo plakat :cry:

Návrh na rozobratie Nového Mosta?

:ohno::ohno::ohno:

LeMoN-SK
December 4th, 2007, 08:42 PM
Nový most je symbolom mesta a je to naozaj unikátne dielo, staré štvrte sú už zničené a ak by boli na mieste cesty postavené repliky, nemali by pre mňa i tak žiadnu hodnotu. A Staromestská + Nový most sú pre dopravu v centre veľmi dôležité, som si istý, že Nový most i cesta ostanú tak ako sú...

slowake
December 4th, 2007, 09:04 PM
you guys are crazy. Demolishing Novy Most:bash: There is no reason, it serves its function, it is aesthetic and has become a symbol.

I hope you guys are aware of the fact that those "huts" in Vydrica (except for the synagogue) would have gotten demolished in any case as did much greater buildings that stood before in the place of Hausmann's Paris, Burgring in Vienna, even Wenceslas Square looked completely different 100 years ago.:ohno:

Old vydrica with its huts would make bratislava look even more provincial.

I vote for the tunnel near St. Martins:banana:

RawLee
December 4th, 2007, 09:06 PM
Why anybody wants to demolish a bridge? If its the traffic,then close the bridge(and hand it over to pedestrians),and build a new one...but why demolish it?

cernoch
December 4th, 2007, 09:13 PM
Why anybody wants to demolish a bridge? If its the traffic,then close the bridge(and hand it over to pedestrians),and build a new one...but why demolish it?

because of the historical perspective of Bratislava city centre

futuros
December 4th, 2007, 09:17 PM
...ja naozaj neviem ci sa mam smiat :lol: alebo plakat :cry:

V pohode. Ty sa mozes smiat
, a ja budem za Starym Mestom plakat.
http://www.formal-analysis.com/data/bratislava/premeny/RybneNamestie.JPG

Vsetko je v klidku, pivo mozme preto hadam piť. :nuts:

futuros
December 4th, 2007, 09:38 PM
Ja som vedel, že sa Vám môj bláznivý nápad nebude páčiť. Musím sa priznať, že mi to nevadí, vlastne často bývam rád hoc sám proti všetkým. :angel:

Ja rozumiem, že Nový Most sa stal symbolom atď... Len vidím, že Bratislava sa vyvíja podľa mňa architektonicky nijako synergicky, ...., skôr mi to príde chaoticky.

Ako som už spomínal, nemám rád tieto súčasné moderny, ktoré boli už dávno prekonané. Som ak tak za brutálny surrealistický futurizmus, alebo brutálny historický astrál.

Keby som bol hlavným architektom mesta ja, čo vás určite desí, tak z Nového Mesta by som urobil total brutal abtract future, a zo Starého Mesta by som spravil psychotrip do minulosti. Na brutal.

Myslím, že väčsina diskutujúcich je tu skrátka namotaná na výlučne vyhranene na modernu, alebo screjpre, a tak chápem, že sa Vám to nepáči, ani vám to neberiem.

Bratislava Staré Nové Mesto, to je môj sen, a takto som ho konečne vám prezentoval. :cheers:

trashmaster01
December 4th, 2007, 10:25 PM
futuros nezufaj...mozno sa dockas
sice ma ten napad pre mna par zadrhelov(ako zburanie mosta:nuts:), paci sa mi ze si za tym stojis a viem si predstavit aj st.nv.mesto...
a co ty vies, mozno bude WW3 a niekto ho znici, bojim sa ze nenasilnou cestou sa to tak skoro nepodari, niet o com diskutovat...

futuros
December 4th, 2007, 10:46 PM
futuros nezufaj...mozno sa dockas
sice ma ten napad pre mna par zadrhelov(ako zburanie mosta:nuts:), paci sa mi ze si za tym stojis a viem si predstavit aj st.nv.mesto...
a co ty vies, mozno bude WW3 a niekto ho znici, bojim sa ze nenasilnou cestou sa to tak skoro nepodari, niet o com diskutovat...

no jo. ako, ja som ho nechcel pôvodne zbúrať :) nepatrím do žiadneho spolku tajných agentov protikomunistického odboja. snažil som sa ho v predstavách nejako skrátiť, aby nemusela vzniknúť na druhej strane taká brutálna spleť privádzačov, čo bráni obnove Rybného Námestia, ale nijako mi to nevyšlo.

Tak som si ešte predstavoval, že by mohol Nový Most postupne klesať do Dunaja, v nejakom skle, ale to mi tiež moc nevychádzalo reálne.

A tak som musel jednoznačne sám pred sebou sa rozhodnúť, či Staré Mesto kompletná obnova, alebo Nový Most ... a vyšlo mi, Nový Most down.
:|

Chunkylover
December 4th, 2007, 10:58 PM
Som ak tak za brutálny surrealistický futurizmus, alebo brutálny historický astrál.
Mohol by si mi prosim blizsie objasnit co sa skryva za tymi slovami, pretoze v tomto sa vobec nevyznam. Nejake fotky na ilustraciu by tiez pomohli.

wonderdax
December 4th, 2007, 10:58 PM
vacsiu blbost som uz naozaj dlho nepocul ... :ohno:

chcete premostit Staromestskú? dostane sa k rovnakemu problemu ako s Vydricou.

Respektujme momentalny Genius loci

e2ek1el
December 4th, 2007, 11:14 PM
vacsiu blbost som uz naozaj dlho nepocul ... :ohno:

chcete premostit Staromestskú? dostane sa k rovnakemu problemu ako s Vydricou.

Respektujme momentalny Genius loci

Futuros, myslím že si hodne prestrelil, Nový most je síce kontroverzná, ale nádherná stavba, ktorá iba tak mimochodom nemá nič spoločné s komunizmom, teda okrem toho že ju postavili v tom období....

Je to jeden z dvoch symbolov Bratislavy, hrad a most a ďaleko nič. Ani downtown plný 200m mrakodrapov, ani obnovená Vydrica by s tým nič nespravila.

To že zmizlo pol starého mesta je hold daň za rozvoj mesta, už to tu niekto spomenul ale bez neho a ostatných stavieb ktoré určite tiež nemáš rád by bola Bratislava mesto formátu Nitry alebo Trnavy.

Tiež mám rád staré úzke krivoľaké uličky, ale musíš uznať že každá prvá dedinka niekde v Provence alebo Toskánsku má lepšiu atmosféru než hypotetické obnovené podradie.

futuros
December 5th, 2007, 09:02 AM
Chlapci neprestrelil som ani trochu. Som clovek ktory hlada maximalne efektivne riesenia. Pre Vas sa stal Novy Most Totemom (Siegmung Freud - Totem a Tabu).

Bratislava tu bude este par tisic rokov /jedine ak by nejaka vojna/. A Vas Totem brani plnemu rozvoju Stareho Mesta. A nadruhej strane sa Nove Mesto moze vyvijat paradne.

Vam to nevadi, zvykly ste si na to. OK. Povedali ste, aj, uz sa neda bohuzial nic robit, a Novy Most je Pekny. To je vsetko, co ste zo seba dali von. :poke:

Iste, tento thread zapadne do neznama. Ale som rad, ze ho vytvoril. Keby bolo na mne, tak by siel Novy Most dolu. Bratislava ma pred sebou perfektnu moznost rozvijat sa. Vyuzil by som ju na max, a postupne by sa vytvorilo n Totemov. A dalsie generacie by si ich prisvojili. Dalsie a dalsie .... A Mesto by sa cisto na max vyvijalo v zmysle Stare Mesto, a cisto na max vyvijalo v Novom zmysle.

V Novom Meste je n-flekov, ktore vyzeraju ako skladka. Zakazal by som vystavby developerov v Starom Meste, nech sa daju pre nove budovy dokopy tieto fleky. A mrakodprapy nech maju aj 200m. A Stare Mesto by sa rozvijalo uplne na max.

To je moj nazor, za tym si stojim, je mi jedno, ze som sam. A ak som ja prestrelil, tak Vy platate architekturu Bratislavy hoc kvoli peknemu Totemu.

:angel:

Wizzard
December 5th, 2007, 09:35 AM
Ja len toľko, že nech postavia v okolí Nového mosta ľubovoľné množstvo stavieb, nech sú to projekty ako Slovany, Panorama City, Eurovea, La Defense, Víťazný oblúk v Paríži, Empire State Building, tak vždy im bude kvalitou dominovať Nový most, všetko ostatné bude len také krovie :)

a ešte jedna vec, porovnajme si všetky stavby World Federeration of Great Towers, ktorá sa vám páči najviac? (mne samozrejme Nový most), a zaujímavé je, že do tejto asociácie nepatrí ani Eiffelovka, ale Nový most áno.

futuros
December 5th, 2007, 09:46 AM
Ja len toľko, že nech postavia v okolí Nového mosta ľubovoľné množstvo stavieb, nech sú to projekty ako Slovany, Panorama City, Eurovea, La Defense, Víťazný oblúk v Paríži, Empire State Building, tak vždy im bude kvalitou dominovať Nový most, všetko ostatné bude len také krovie :)

Nie som si celkom isty, ci za 100 rokov bude Novy Most takym totemom ako dnes. Myslim ze si ostatne projekty z totemizmu urcite odleju. Ludia sa nasitia potreby Mrakodrapov, a zistia, ze vlastne Stare Mesto je krasa. To tiez odoberie silu Totemu Novy Most. Viem to, som futuros. :lol:

futuros
December 5th, 2007, 09:47 AM
CHLAPCI A DIEVCATA, kazdopadne diskusia je tu paradna (myslim vseobecne na SSC). Forum, ako ma byt. Co poviete ? :lol::lol:

dame pivo v piatok, bude skvele

Wizzard
December 5th, 2007, 09:50 AM
^^ Nový most ale nie je mrakodrap, je to úplne iná stavba, a nie je to ani veža, je to technická stavba, ktorá slúži nejakému účelu (vďaka svojej geniálnej konštrukcii je to stále most s najväčším rozpätím v Bratislave a myslím že ešte dlho bude). A práve tu je tá krása a elegancia, že na jednej strane pylón drží pokope celý most, na druhej strane je to brána medzi starým svetom a svetom novým :cheers:

futuros
December 5th, 2007, 10:32 AM
^^ Nový most ale nie je mrakodrap, je to úplne iná stavba, a nie je to ani veža, je to technická stavba, ktorá slúži nejakému účelu (vďaka svojej geniálnej konštrukcii je to stále most s najväčším rozpätím v Bratislave a myslím že ešte dlho bude). A práve tu je tá krása a elegancia, že na jednej strane pylón drží pokope celý most, na druhej strane je to brána medzi starým svetom a svetom novým :cheers:

Je to TOTEM tak ako kazdy iny. Iba druh TOTEMU = most.

zuzana
December 5th, 2007, 10:35 AM
Je to TOTEM tak ako kazdy iny. Iba druh TOTEMU = most.
Lepsi pojem je falicky symbol :)

futuros
December 5th, 2007, 11:55 AM
Lepsi pojem je falicky symbol :)

Asi ano. Inak ty mas podobneho avatara. :tongue4:

ale to ja len tak na okraj. :tongue4:

Qwert
December 5th, 2007, 12:07 PM
Futuros, nič proti, ale mám pocit, akoby si niečo z tohto písal opitý. Zbúrať Nový most a postaviť tam niečo historizujúce, je to isté, ako zbúrať hrad a postaviť tam repliku niekdajšieho veľkomoravského hradiska. Ešteže osud Nového mosta nezávisí od teba, to by som asi uvažoval o spáchaní atentátu na tvoju osobu.;)

Podhradia je škoda, ale to už nevrátime. Som za obnovu Vydrice v historizujúcom štýle, najmä preto, aby nezničila hrad. Samozrejme, ak niekde v meste je miesto, kde stála historická budova, ktorá je zdokumnetovaná, kľudne tam môže vzniknúť jej replika. Ale nie ak na tom mieste stojí nejaká hodnotná stavba. Ak by namieste paneláku posatvili repliku historickej budovy, ktorá tam stála, tak nemám nič proti, ale ak by sa kvôli nej mala zbúrať hocijaká hodnotnejšia budova, tak už proti budem. Dúfam že som to povedal jasne.

Niekde som tu čítal o rozvoji starého mesta. To je nezmysel. Staré mesto sa má konzervovať a opravovať, rozvoj starého mesta rozhodne neznamená stavanie v rôznych prekonaných slohoch. Veď aj moderna môže a musí rešpektovať okolitú staršiu architektúru.

P.S.: S tým Novým mostom a totemom. Nový most je symbol Bratislavy, v tomto zmysle možno totemom je. Tak ako Eiffelova veža, Empire State building, Big Ben, Chrám Vasilija Blaženého a tak ďalej. Na mieste každej z týchto stavieb bolo predtým niečo iné, staršie. Majú sa všetky zbúrať, aby sa obnovilo to, čo tam bolo predtým? Ak odpovieš áno, tak asi ty potrebuješ toho Freuda.

Aktron
December 5th, 2007, 12:31 PM
Hej teda nevím jak vy ale podle mě je to IMHO nesmysl. Nový most k Bratislavě patří, to je jako bychom chtěli v Praze zbourat třeba Karlův most. Spíš byste si ho Bratislavané měli pěkně zrekonstruovat do původní podoby (se světlama na bocích), opravit a dát do znaku města (stylizovaný pohled od Petržalky s mostem a hradem samozřejmě). Protože velký části lidí když se vybaví Bratislava tak právě tento most.

Co se týče přestavby podhradí... prostor by měly dostat parky než luxusní obchody. Na takové je místo v Janíkově dvoře (Aupark 2) a dalších oblastech, kde to nenaruší panorama města. Chápu, že se musí metropole rozvíjet, mohla by se ale také rozvíjet směrem kvalitním a ne jen kvantitním zvětšováním komerčních ploch. Pár menších prosklených budov, zasazených do skály a jinak krásné stromy by vypadaly opravdu náramně. Někde jsem viděl i projekt ale naneštěstí už nevím která stránka to byla takže odkaz nebo obrázek nepostnu :-(

e2ek1el
December 5th, 2007, 12:44 PM
Hej teda nevím jak vy ale podle mě je to IMHO nesmysl. Nový most k Bratislavě patří, to je jako bychom chtěli v Praze zbourat třeba Karlův most. Spíš byste si ho Bratislavané měli pěkně zrekonstruovat do původní podoby (se světlama na bocích), opravit a dát do znaku města (stylizovaný pohled od Petržalky s mostem a hradem samozřejmě). Protože velký části lidí když se vybaví Bratislava tak právě tento most.

Co se týče přestavby podhradí... prostor by měly dostat parky než luxusní obchody. Na takové je místo v Janíkově dvoře (Aupark 2) a dalších oblastech, kde to nenaruší panorama města. Chápu, že se musí metropole rozvíjet, mohla by se ale také rozvíjet směrem kvalitním a ne jen kvantitním zvětšováním komerčních ploch. Pár menších prosklených budov, zasazených do skály a jinak krásné stromy by vypadaly opravdu náramně. Někde jsem viděl i projekt ale naneštěstí už nevím která stránka to byla takže odkaz nebo obrázek nepostnu :-(

súhlas so všetkým, Futuros, ako vidíš, tak si jediný (alebo tuším jeden z dvoch) ktorý by chceli Nový most zbúrať. Ostatný ho vidia ako jedinečný znak podľa ktorého rozpoznajú mesto, ani 5x vačšie staré mesto by ho nedokázalo nahradiť.

Inak rozvoj a Staré mesto? to sa trošku vylučuje, nie? Staré je staré preto že sa starým stalo :)

Poviem ti to takto. U nás v Kopčanoch je jedinočný kostolík, pravdepodobne najstarší v strednej Európe. Pred 10 rokmi si všetci mysleli že má maximálne 500 rokov a nikoho nezaujímal. Teraz tam začínajú chodiť turisti. Jeho stavebná hodnota je možno 5 - 10 mil. Sk. Myslíš, že keby postavil niekto jeho repliku, z tehál a s plastovým oknom s fake drevenou fóliou, že by niekoho zaujímal? Nie, každému by bol scheissegal ...

To čo je zaujímavé je že dýcha históriou, pamatá si nielen Cyrila a Metoda ale aj dobu pred nimi. Nielen to že vyzerá starobylo ...

Takže moj názor je jednoznačný. Park pod Hrad, a Nový most nechajte na pokoji. Keď tak zapustiť Staromestskú do zeme ... efekt by bol oveľa vačší ako pseudohistorická Vydrica...

futuros
December 5th, 2007, 01:23 PM
súhlas so všetkým, Futuros, ako vidíš, tak si jediný (alebo tuším jeden z dvoch) ktorý by chceli Nový most zbúrať. Ostatný ho vidia ako jedinečný znak podľa ktorého rozpoznajú mesto, ani 5x vačšie staré mesto by ho nedokázalo nahradiť.

vobec mi to nevadi, taky uz som ja. ved vsetci sme iny :nuts:

Inak rozvoj a Staré mesto? to sa trošku vylučuje, nie? Staré je staré preto že sa starým stalo :)

Poviem ti to takto. U nás v Kopčanoch je jedinočný kostolík, pravdepodobne najstarší v strednej Európe. Pred 10 rokmi si všetci mysleli že má maximálne 500 rokov a nikoho nezaujímal. Teraz tam začínajú chodiť turisti. Jeho stavebná hodnota je možno 5 - 10 mil. Sk. Myslíš, že keby postavil niekto jeho repliku, z tehál a s plastovým oknom s fake drevenou fóliou, že by niekoho zaujímal? Nie, každému by bol scheissegal ...

To čo je zaujímavé je že dýcha históriou, pamatá si nielen Cyrila a Metoda ale aj dobu pred nimi. Nielen to že vyzerá starobylo ...

Ano, lenze zober si, ze nikto na slovensku nevie, ako vyzeralo napr. take hradisko. Ak vies, posli linky, budem im len rad. Zatial som nasiel len asi 2 hradiska (Veligrad a Mukučice). Česi majú napr. vytvorený archelogický skanzen, rekonštruovanú podobu hradiska, a nemysli si, že to zýva prázdnotou. Naopak, robia sa tam pravidelne slávnosti, trhi. A sú tam mladí ludia, pekné fešandy. Na slovensku takéto nič neexistuje.

Chcem tým len povedať, že aj obnova má svoju pridanú hodnotu, aj keď je to kompletná replika. Napr. česi urobili kompletnú repliku stredovekého dreveního žeriava, a tak sa napr. dozvedeli viac o jeho fyzike, atď ... skrátka výskum.

:)
Takže moj názor je jednoznačný. Park pod Hrad, a Nový most nechajte na pokoji. Keď tak zapustiť Staromestskú do zeme ... efekt by bol oveľa vačší ako pseudohistorická Vydrica...[/QUOTE]

Zapustením staromestkej do zeme nič nevyriešiš. To bola aj moja snaha. Ale nešlo to tak, aby sa splnil cieľ, teda obnova Starého Mesta. :)

futuros
December 5th, 2007, 01:31 PM
Futuros, nič proti, ale mám pocit, akoby si niečo z tohto písal opitý. Zbúrať Nový most a postaviť tam niečo historizujúce, je to isté, ako zbúrať hrad a postaviť tam repliku niekdajšieho veľkomoravského hradiska. Ešteže osud Nového mosta nezávisí od teba, to by som asi uvažoval o spáchaní atentátu na tvoju osobu.;)

Zase nie som papek, aby som tam robil repliku Veľkomoravského Hradiska. To by bolo hodne nehomogénne. Chcel by som staré mesto také, aby to bolo +- s rovnakého obdobia (či epochy).

Podhradia je škoda, ale to už nevrátime. Som za obnovu Vydrice v historizujúcom štýle, najmä preto, aby nezničila hrad. Samozrejme, ak niekde v meste je miesto, kde stála historická budova, ktorá je zdokumnetovaná, kľudne tam môže vzniknúť jej replika. Ale nie ak na tom mieste stojí nejaká hodnotná stavba. Ak by namieste paneláku posatvili repliku historickej budovy, ktorá tam stála, tak nemám nič proti, ale ak by sa kvôli nej mala zbúrať hocijaká hodnotnejšia budova, tak už proti budem. Dúfam že som to povedal jasne.

Vidíš, na toto máme rôzne pohľady, s čím sa obaja musíme zmieriť. Pre teba je cennejší Nový Most, pre mňa zas atmesféra Starého Mesta. A bodka.

Niekde som tu čítal o rozvoji starého mesta. To je nezmysel. Staré mesto sa má konzervovať a opravovať, rozvoj starého mesta rozhodne neznamená stavanie v rôznych prekonaných slohoch. Veď aj moderna môže a musí rešpektovať okolitú staršiu architektúru.

Ten rozvoj bol myslený ako výskum, obnova znalostí, poučenie sa s histórie. Ako som už spomínal, napr. teraz v Prahe češi vytvrili kompletnú repliku stredovekého dreveného žeriavu, skúmajú jeho fyziku ... a bavia sa pritom. V Bratislave mám pocit, že ludia sa ani nechcú zaujímať brutálne o historiu, lebo
Staru Bratislavu povazuju za madarske mesto.

P.S.: S tým Novým mostom a totemom. Nový most je symbol Bratislavy, v tomto zmysle možno totemom je. Tak ako Eiffelova veža, Empire State building, Big Ben, Chrám Vasilija Blaženého a tak ďalej. Na mieste každej z týchto stavieb bolo predtým niečo iné, staršie. Majú sa všetky zbúrať, aby sa obnovilo to, čo tam bolo predtým? Ak odpovieš áno, tak asi ty potrebuješ toho Freuda.
Ano v pripade, ak sa znizilo toho velmi vela cenneho. A jadro Stareho Mesta povazujem za cennejsie, nez novy most. Pre mna je to napravenie chyb. Tak by som postavil novy most niekde inde, vsak aj tak doprava kolabuje. A Siegmunda potrebujeme vsetci. :)

investorSK
December 5th, 2007, 01:43 PM
A co tak postavit nad staromestskou repliky domov, ktore zvnutra budu prazdne, bude v nich cesta s autami :). cesta ostane na mieste a budu aj repliky :). Pesia zona sa prepoji nejak inac :). A novy most moze ustit rovno do nejakej repliky :) to by bolo dielo :).

:banana:

investorSK
December 5th, 2007, 01:46 PM
no jo. ako, ja som ho nechcel pôvodne zbúrať :) nepatrím do žiadneho spolku tajných agentov protikomunistického odboja. snažil som sa ho v predstavách nejako skrátiť, aby nemusela vzniknúť na druhej strane taká brutálna spleť privádzačov, čo bráni obnove Rybného Námestia, ale nijako mi to nevyšlo.

Tak som si ešte predstavoval, že by mohol Nový Most postupne klesať do Dunaja, v nejakom skle, ale to mi tiež moc nevychádzalo reálne.

A tak som musel jednoznačne sám pred sebou sa rozhodnúť, či Staré Mesto kompletná obnova, alebo Nový Most ... a vyšlo mi, Nový Most down.

By sa ten most mohol premiestnit do skanzemu ludovej tvorby do liptovskeho mikulasa, tam by bolo prenho miesta ajajaja :)

investorSK
December 5th, 2007, 01:54 PM
Futuros, zozen aktualnu peknu fotku z UFA smerom na staromestsku, a dame sutaz kto najlepsie upravi fotku do podoby bez mosta a bez staromestskej s lubovolnou zastavou namiesto cesty a mosta.

:banana::banana::banana:

Aktron
December 5th, 2007, 02:07 PM
vobec mi to nevadi, taky uz som ja. ved vsetci sme iny :nuts:

Ano, lenze zober si, ze nikto na slovensku nevie, ako vyzeralo napr. take hradisko. Ak vies, posli linky, budem im len rad. Zatial som nasiel len asi 2 hradiska (Veligrad a Mukučice). Česi majú napr. vytvorený archelogický skanzen, rekonštruovanú podobu hradiska, a nemysli si, že to zýva prázdnotou. Naopak, robia sa tam pravidelne slávnosti, trhi. A sú tam mladí ludia, pekné fešandy. Na slovensku takéto nič neexistuje.

Chcem tým len povedať, že aj obnova má svoju pridanú hodnotu, aj keď je to kompletná replika. Napr. česi urobili kompletnú repliku stredovekého dreveního žeriava, a tak sa napr. dozvedeli viac o jeho fyzike, atď ... skrátka výskum.

:)
Takže moj názor je jednoznačný. Park pod Hrad, a Nový most nechajte na pokoji. Keď tak zapustiť Staromestskú do zeme ... efekt by bol oveľa vačší ako pseudohistorická Vydrica...

Zapustením staromestkej do zeme nič nevyriešiš. To bola aj moja snaha. Ale nešlo to tak, aby sa splnil cieľ, teda obnova Starého Mesta. :)[/QUOTE]

Obnova by svou přidanou hodnotu měla ale zničení ještě větší hodnoty - to je prostě "nevýhodné" a zcela mimo. (BTW ten skanzen nám už taky párkrát vyhořel takže to taková idylka není)

Zapouštění dálnic pod zem... to není nejlepší nápad. U nás v Praze se to dělá, staví se asi pět tunelů najednou a dost často se to kritizuje. A jakmile by vznikl jeden hned by se začaly plánovat další. Pozor na to.

Qwert
December 5th, 2007, 04:41 PM
Zase nie som papek, aby som tam robil repliku Veľkomoravského Hradiska. To by bolo hodne nehomogénne. Chcel by som staré mesto také, aby to bolo +- s rovnakého obdobia (či epochy).

Futuros, kde je napísané, že mesto musí byť homogénne. Nie je možné, aby bolo žijúce mesto homogénne. Choď sa pozrieť hocikam. Áno, niekde sú konzervované jadrá miest, ale to je dnaé ich vývojom. Je to možné lne v bezvýznamných mestách. V Bardejoce alebo Banskej Štiavnici sa toho zachovalo toľko práve preto, že ich význam upadol. To nie je prípad Bratislavy, s rozvojom je spojené aj nahradenie starého novým.

Vidíš, na toto máme rôzne pohľady, s čím sa obaja musíme zmieriť. Pre teba je cennejší Nový Most, pre mňa zas atmesféra Starého Mesta. A bodka.

Nadviažem na to čo som písal vyššie. Ak by Bratislava zostala provinčným mestečkom, tak by sme sa dnes mohli starať akurát o jej konzerváciu a žiaden Nový most by sme neriešili. Ale to nie je prípad Bratislavy. Nový most je úžasne umiestnený a máme obrovské šťastie, že aj keď kvôli nemu bola zbúraná pekná štvrť, sám je ešte oveľa krajší. Dnes by to asi neprešlo a ani ja by som s tým nesúhlasil, ale minulosť nezmeníme. Zbúrať neocenitešný most a postaviť namiesto neho bezcenné repliky je nezmysel.

Atmosféru Starého Mesta nikdy neobnovíš. To by si musel zatrhnúť všetky autá, naťahovať tak kopu Maďarov, Nemcov, Židov, obliecť ich do dobových kostýmov, dať naspäť plynové lampy a podobne. Futros, NEŽIJEME V 19. STOROČÍ!!!

Ten rozvoj bol myslený ako výskum, obnova znalostí, poučenie sa s histórie. Ako som už spomínal, napr. teraz v Prahe češi vytvrili kompletnú repliku stredovekého dreveného žeriavu, skúmajú jeho fyziku ... a bavia sa pritom. V Bratislave mám pocit, že ludia sa ani nechcú zaujímať brutálne o historiu, lebo
Staru Bratislavu povazuju za madarske mesto.

Výskum samozrejme môže prebiehať. Tu porovnávaš neporovaneteľné. Ľudia vedia ako vyzerali mestá v 19. storočí, netreba kvôli tomu robiť skanzen. Ten žeriav to je už úplne mimo.
Bratislava určite nebola maďarským mestom. Ak to niekto nevie, je to jeho ignorancia, s tým žiadne repliky nič neurobia.

Ano v pripade, ak sa znizilo toho velmi vela cenneho. A jadro Stareho Mesta povazujem za cennejsie, nez novy most. Pre mna je to napravenie chyb. Tak by som postavil novy most niekde inde, vsak aj tak doprava kolabuje. A Siegmunda potrebujeme vsetci. :)

Jadro mesta je zachované. Vydrica bola predmestie. Je jej škoda, ale je preč. Na jej mieste je niečo iné, nové. O 200 rokov tam možno bude zase niečo nové a niekto bude hovoriť, že sa to má zbúrať a znovupostaviť Nový most. Takto sa ale nikam nedostaneme.

Wizzard
December 5th, 2007, 05:03 PM
Inak keď si tak predstavíme vzdialenú budúcnosť, možno raz, až bude Nový most historická pamiatka v UNESCO, čo nepochybne bude, a bude tu ďalších 20 mostov a tunelov, možno bude slúžiť len pre peších, ako Karlov most, možno zbúrajú privádzače, postavia aj synagógu a Bratislava bude ešte krajšia :) A hlavne by som bol rád, keby odstránili ten pomocný pilier, ktorý zmenšuje rozpätie mosta.

futuros
December 5th, 2007, 05:07 PM
Inak keď si tak predstavíme vzdialenú budúcnosť, možno raz, až bude Nový most historická pamiatka v UNESCO, čo nepochybne bude, a bude tu ďalších 20 mostov a tunelov, možno bude slúžiť len pre peších, ako Karlov most, možno zbúrajú privádzače, postavia aj synagógu a Bratislava bude ešte krajšia :) A hlavne by som bol rád, keby odstránili ten pomocný pilier, ktorý zmenšuje rozpätie mosta.

Ano. Nad tym som rozmyslal tiez. Ja som nechcel len tak rozobrat Novy Most. Mne sa Novy Most paci (ale Stare Mesto viac). Problem je jeho strana v Starom Meste, hlavne teda Staromestka a rovnako aj privadzace.

Rozhodnutie rozobrat ho mi vyslo ako jedine riesenie zbavit sa toho. To bolo rozhodnutie sameho pred sebou, bez nejakeho effektu, ale som rad, ze som ho spravil. Viem na com som. :nuts::nuts::nuts:

futuros
December 5th, 2007, 05:16 PM
Futuros, kde je napísané, že mesto musí byť homogénne. Nie je možné, aby bolo žijúce mesto homogénne. Choď sa pozrieť hocikam. Áno, niekde sú konzervované jadrá miest, ale to je dnaé ich vývojom. Je to možné lne v bezvýznamných mestách. V Bardejoce alebo Banskej Štiavnici sa toho zachovalo toľko práve preto, že ich význam upadol. To nie je prípad Bratislavy, s rozvojom je spojené aj nahradenie starého novým.

Ze nahradenie. Bolo to sproste zburanie Stareho Mesta komunistami, ktori sa poratavali jednak s burzoaziou, a jednak s tym, ze to bola aj madarska minulost.

Nejde mi samozrejme ani o to, aby bolo mesto homogenno sterilne, ale znicit Jadro Stareho Mesta kvoli Novemu Mostu povazujem za velmi zly krok. To, ze sa sneho pre niekohho stal Totem, za to ja nemozem.

Nadviažem na to čo som písal vyššie. Ak by Bratislava zostala provinčným mestečkom, tak by sme sa dnes mohli starať akurát o jej konzerváciu a žiaden Nový most by sme neriešili. Ale to nie je prípad Bratislavy. Nový most je úžasne umiestnený a máme obrovské šťastie, že aj keď kvôli nemu bola zbúraná pekná štvrť, sám je ešte oveľa krajší.

Na tomto sa urcite nezhodneme. Pre mna ma Stare Mesto ovela vacsiu cenu nez krasny Novy Most. Nie o vela, ale zase o dost.

Dnes by to asi neprešlo a ani ja by som s tým nesúhlasil, ale minulosť nezmeníme. Zbúrať neocenitešný most a postaviť namiesto neho bezcenné repliky je nezmysel.

Rovnako nesuhlasim. Zburat zburane je to iste, ako negovat negaciu.

Atmosféru Starého Mesta nikdy neobnovíš. To by si musel zatrhnúť všetky autá, naťahovať tak kopu Maďarov, Nemcov, Židov, obliecť ich do dobových kostýmov, dať naspäť plynové lampy a podobne. Futros, NEŽIJEME V 19. STOROČÍ!!!

To by si sa divil. Neobnovil by si ju, keby si postavil repliky napr. pri Letisku. Ale obnovene Jadro si ju raz dva natiahne samo.

Takto sa ale nikam nedostaneme.
Tak na to zober JED :nuts:

alexander.27
December 5th, 2007, 06:18 PM
http://www.muzeum.bratislava.sk/vismo/dokumenty2.asp?id_org=700015&id=1182
ak by ste chceli vidieť ako vyzeralo mesto (respektíve Hrad a Podhradie) v jednotlivých historických dobách navštívte túto výstavu,
sú tam dva zo šiestich plánovaných vizuálov na paneloch, ktoré zachytávajú mesto v 10. stor. a 13. storočí
bolo to pre mňa príjemné prekvapenie, že niečo takéto existuje - sám som niečo také chcel, síce v počítačovom programe, ale holt, peniaze neboli

Qwert
December 5th, 2007, 08:03 PM
Ze nahradenie. Bolo to sproste zburanie Stareho Mesta komunistami, ktori sa poratavali jednak s burzoaziou, a jednak s tym, ze to bola aj madarska minulost.

Tú buržoáziu by som ešta ako tak zobral. Ale maďarksá minulosť? Veď v podhradí bývali židia! Keď už máme mať nejakú výmenu názorov, tak si aspoň nevymýšľaj.

Nejde mi samozrejme ani o to, aby bolo mesto homogenno sterilne, ale znicit Jadro Stareho Mesta kvoli Novemu Mostu povazujem za velmi zly krok. To, ze sa sneho pre niekohho stal Totem, za to ja nemozem.

Futuros, nechcem vyznieť urážlivo, ale to sa už stalo! Už sa to neodstane.

Na tomto sa urcite nezhodneme. Pre mna ma Stare Mesto ovela vacsiu cenu nez krasny Novy Most. Nie o vela, ale zase o dost.

Aj pre mňa má Staré Mesto cenu. Dokonca väšiu, než Nový most, ale podhradie nie je celé Staré Mesto. Staré Mesto sa už nedá obnoviť.

Rovnako nesuhlasim. Zburat zburane je to iste, ako negovat negaciu.

Tak to som vôbec nepochopil.

To by si sa divil. Neobnovil by si ju, keby si postavil repliky napr. pri Letisku. Ale obnovene Jadro si ju raz dva natiahne samo.

Fakt neviem, kto by staval repliky (a hlavne čoho) pri letisku. Ak chceš súčasnú atomosféru starého mesta, tak tú dosiahneš aj kvalitnou modernou architektúrou. Nemysli si, že v 19. storočí boli na každom rohu kaviarne a ožratí Angličania.

Tak na to zober JED :nuts:

Aspoň na niečom sa zhodneme.;):lol:

futuros
December 6th, 2007, 08:41 AM
Tú buržoáziu by som ešta ako tak zobral. Ale maďarksá minulosť? Veď v podhradí bývali židia! Keď už máme mať nejakú výmenu názorov, tak si aspoň nevymýšľaj.

Ja si nechcem vymýšľať. Kľudne ma oprav, keď vieš spresniť môj výrok, prípadne mi ho úplne vyvrátiť. Jasné, bolo to o židoch, trošku o neslovanskej poslednej histórii Bratislavy, o buržoázii, a zároveň aj o nových výzvach ... To áno. Nový Most je skutočne krásny unikát. Ale na tom mieste kde sa postavil bolo rozhodne chybou.

A cítim to stále tak.

[QUOTE=Qwert;16918694]
Futuros, nechcem vyznieť urážlivo, ale to sa už stalo! Už sa to neodstane.

Minulosť je budúcnosť. Minulosť sa vracia, minulosť nás čaká. OK, toto sú už halušky, ja len, že mám rád historické psychotripy.

Aj pre mňa má Staré Mesto cenu. Dokonca väšiu, než Nový most, ale podhradie nie je celé Staré Mesto. Staré Mesto sa už nedá obnoviť.

Práveže tu sa nejedná len o Vydricu. Ja by som obnovil kompletne celú Staromeskú, Podhradie, Kamenné Námestie ... skrátka všetko, čo tu nájdeš v obrázkoch že už nestojí ...

A Nové Mesto. To je niečo úplne iná vec, ktorá ma často nad 200m. :nuts:

futuros
December 6th, 2007, 08:42 AM
http://www.muzeum.bratislava.sk/vismo/dokumenty2.asp?id_org=700015&id=1182
ak by ste chceli vidieť ako vyzeralo mesto (respektíve Hrad a Podhradie) v jednotlivých historických dobách navštívte túto výstavu,
sú tam dva zo šiestich plánovaných vizuálov na paneloch, ktoré zachytávajú mesto v 10. stor. a 13. storočí
bolo to pre mňa príjemné prekvapenie, že niečo takéto existuje - sám som niečo také chcel, síce v počítačovom programe, ale holt, peniaze neboli

Nevieš plis či sa tam dá fotiť?

Wizzard
December 6th, 2007, 09:19 AM

Toto mi stále nesedí, a stále si myslím, že Podhradie nebolo jadro mesta, ale jeho periféria, niečo ako dnes Petržalka :) Stále mám ten pocit, že pôvodné staré mesto sa končilo tam, kde je dnes Staromestská.

Teraz to poriadne preženiem, ale možno budú deti našich detí nadávať na naše deti, keď zbúrajú Petržalku, že zbúrali jadro mesta, teda paneláky, vidím v tom určitú paralelu :) :banana: Petržalka je tiež jedinečná a ak sa zbúra, nebude sa dať obnoviť :) Teraz to vyzerá že podporujem modernu v Podhradí, ale nie je to tak, len hľadám paralely :)

futuros
December 6th, 2007, 09:25 AM
Toto mi stále nesedí, a stále si myslím, že Podhradie nebolo jadro mesta, ale jeho periféria, niečo ako dnes Petržalka :) Stále mám ten pocit, že pôvodné staré mesto sa končilo tam, kde je dnes Staromestská.

Ale tu nejde len o Podhradie. Tu ide aj o Staromeskú ulicu, priestor ktorý je teraz zastavaný privádzačmi ... a vlastne o obnove aj Kamenného Námestia ...

Teraz to poriadne preženiem, ale možno budú deti našich detí nadávať na naše deti, keď zbúrajú Petržalku, že zbúrali jadro mesta, teda paneláky, vidím v tom určitú paralelu :) :banana: Petržalka je tiež jedinečná a ak sa zbúra, nebude sa dať obnoviť :) Teraz to vyzerá že podporujem modernu v Podhradí, ale nie je to tak, len hľadám paralely :)

OK. To že napr. sa búrajú staré opustené ťažké podniky z Nového Mesta je krása. Že sa nahradzujú novým (napr. TwinCity, PanoramaCity, Lipový Park ...). Nemyslím, že naše deti nás budú odsudzovať že sme spravili z Nového Mesta mrakodrapovú štvrť.

Ale za zbúraným Starým mestom budú takto smútiť aj deti, a ich deti. Preto by som Nový Most rozobral .... a urobil Bratislavu Starú aj Novú zároveň tak, ako len to pôjde.

e2ek1el
December 6th, 2007, 09:39 AM
Ale tu nejde len o Podhradie. Tu ide aj o Staromeskú ulicu, priestor ktorý je teraz zastavaný privádzačmi ... a vlastne o obnove aj Kamenného Námestia ...

to by si vážne chcel aby Kamenné námestie, priestor v úplnom centre mesta, vyzeral ako centrum Hornej Maríkovej?? Myslíš že tam stáli nejaké historicky cenné objekty??? :ohno:

Ja neviem, asi teraz bude proti úplne všetkým, ale Kamenné námestie + Štúrova ulica sú jeden z málo priestorov, v ktorých je cítiť veľkomestskú atmosféru. Nechcel by som sa hádať ale podla mňa je to mix tej najkvalitnejšej architektúry z rokov 1920 - 1950.
Nevidím žiaden dôvod prečo by malo byť Kamenné námestie postavené v pôvodnej podobe. To by tam mali byť pavlačové baráky, obdoba Petržalky z dôb Františka Jozefa? :ohno:

Inak, keď sme u tej obnovy .... vieš napríklad že v Prahe bola koncom 19 storočia v podstate úplne zničená židovská štvrť? Teraz tam stojí Parížska ulica, možno najluxusnejšia a najdrahšia adresa v strednej Európe ...

http://sk.wikipedia.org/wiki/Josefov_(Praha)

alexander.27
December 6th, 2007, 09:53 AM
Nevieš plis či sa tam dá fotiť?

dá, paneli nepoškodíš bleskom

e2ek1el
December 6th, 2007, 10:00 AM
+ jeden link, o tom čo všetko bolo zničené v starej Prahe... koncom 19 storočia.
Podhradie je úplne nič proti tomu...

http://www.zastarouprahu.cz/pragensia/fotogalerie/rozc.htm

futuros
December 6th, 2007, 10:07 AM
Inak, keď sme u tej obnovy .... vieš napríklad že v Prahe bola koncom 19 storočia v podstate úplne zničená židovská štvrť? Teraz tam stojí Parížska ulica, možno najluxusnejšia a najdrahšia adresa v strednej Európe ...

tak schválne pošli obrázky pôvodnej židovskej a neskoršej parížskej ulice. a porovnáme to s obnovou Vydrice.

e2ek1el
December 6th, 2007, 10:16 AM
tak schválne pošli obrázky pôvodnej židovskej a neskoršej parížskej ulice. a porovnáme to s obnovou Vydrice.

som vedel že sa tohoto niekto chytne :)

Priame porovnanie je tu hodne zavádzajuce, ale možno povedať že Nový most znamená pre Bratislavu oveľa viac než Parížska ulica pre Prahu.

Historická zástavba nemusí ustupovať iba historizujúcej ;)

Mimochodom, aj keby nebol postavený Nový Most, za komunistov by podhradie skôr či neskôr padlo...

alexander.27
December 6th, 2007, 11:55 AM
Praha, Paríža mnoho iných miest (veľkých) bolo prestavaných prevažne v 19. storočí, keď prevládal historizmus - preto dnes to navodzuje starobilosť
v Bratislave začala prestavba po 1. svetovej vojne, keď boli nastavené regulatívy nových budov nahrádzajúcich staré (6 poschodí, šírka ulice) - typickým príkladom je Obchodná ulica, novopostavené činžové domy sú hlbšie v parcele,
keďže v 1. ČSR prevládal funkcionalizmus, väčšina budov z toho obdobia je postavená v ňom...keď som čítal noviny z 30tych rokov, tak veľkú nevôlu vzbudila stavba i dnešnej Novej scény,
stačí sa pozrieť i na územné plány mesta z obdobia zo začiatku 20. storočia i 1.ČSR a zistíte, že síce mnoho z toho sa uskutočnilo až po 1945...ale čerpali inšpiráciu zo staršieho plánovania - Nový most je na mieste už dávno plánovaného mostu

carbonkid
December 6th, 2007, 12:39 PM
...fajn, ze tu mame aj historika ;)

alebo sa mylim? :)

carbonkid
December 6th, 2007, 12:42 PM
OK. To že napr. sa búrajú staré opustené ťažké podniky z Nového Mesta je krása.

:ohno: :ohno: :ohno:

...takze podla Teba je krasa, ze buraju objekty ako tento
http://img485.imageshack.us/img485/455/tcjm0.jpg
[areal twin city]

alebo mozno onedlho tento
http://img145.imageshack.us/img145/9187/gumoncu8.jpg
[areal gumonu]

...futuros priznam sa...ja Ti nerozumiem. chces burat stare hodnotne priemyselne objekty, novy most, kamenne namestie...proste chces zburat pomaly viac hodnotnych stavieb ako ludia, na ktorych nadavas (pritom oni [vacsinou] neburali bezdovodne) a na druhej strane chces stavat repliky malych domcekov chudobnych na zaklade romantickych predstav po zhliadnuti par ciernobielych fotiek...

...mas stastie, ze Ta neberiem vazne ;)

ps: historické psychotripy?

?

alexander.27
December 6th, 2007, 12:43 PM
...fajn, ze tu mame aj historika ;)

alebo sa mylim? :)
nemýliš;)
a súhlasím s tebou ohľadne búrania industriálnych areálov
nechcel som veriť, že sa zbúrala celá Danubiuska, zbúra celá Káblovka, atď.
nie je mi vôli postoj pamiatkového úradu!, ktorý pomenuje jednotlivé objekty v Kablovke ako cenné a predsato nechá padnúť - aj významnú funkcionalistickú administratívnu budovu z 30tych rokov zbúrali tento víkend...ja nejasám...
som za obnovu týchto areálov, ale s ponechaním významných budov pripomínajúcich naše kultúrne dedičstvo, pričom ich zachovanie zároveň zabránilo architektonickému strereotypu celého komplexu ako je aj Twin city

carbonkid
December 6th, 2007, 01:24 PM
...par fotiek na ilustraciu o ake pohlady by nas chcel futuros ochudobnit :)

http://img100.imageshack.us/img100/2849/novymost01by4.jpg
http://img100.imageshack.us/img100/5424/novymost02by1.jpg
http://img100.imageshack.us/img100/6526/novymost03xv8.jpg
http://img80.imageshack.us/img80/2061/novymost04tt6.jpg
http://img89.imageshack.us/img89/9721/novymost05im4.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/4973/novymost06gf8.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/4301/novymost07ax8.jpg
http://img139.imageshack.us/img139/5074/novymost08vf1.jpg
http://img358.imageshack.us/img358/5404/novymost09qx7.jpg
http://img235.imageshack.us/img235/6620/novymost10qs8.jpg

...ze Ti ruka neodpadla, ked si pisal nazov tohto treadu :D

Wizzard
December 6th, 2007, 01:31 PM
A čo takéto niečo?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/New_Bridge_by_night.JPG/800px-New_Bridge_by_night.JPG

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Slovakia_Bratislava_944.jpg/800px-Slovakia_Bratislava_944.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Novy_most_zo_sadu.jpg/800px-Novy_most_zo_sadu.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Bratislava_Temperature_inversion3_2005_Nov_11.jpg/800px-Bratislava_Temperature_inversion3_2005_Nov_11.jpg

carbonkid
December 6th, 2007, 01:38 PM
...ta posledna je genialna :okay:

Wizzard
December 6th, 2007, 01:43 PM
Tak tu sú ďalšie dve :)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Bratislava_Temperature_inversion1_2005-Nov-11.jpg/800px-Bratislava_Temperature_inversion1_2005-Nov-11.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ad/Bratislava_Temperature_inversion2_2005_Nov_11.jpg/800px-Bratislava_Temperature_inversion2_2005_Nov_11.jpg

Ubertino de Casale
December 6th, 2007, 02:32 PM

Zuzka, v Parizi to malo cisto prakticky vyznam, kedze francuzi maju vo zvyku neustale pachat revolucie :D A treba povedat, ze Hausmann vystaval skutocne vzdusne nadherne hlavne mesto, na rozdiel od toho co komousi porobili v BA.

Ubertino de Casale
December 6th, 2007, 02:45 PM
Novy most patri neodmyslitelne k panorame Bratislavy a jeho zburanie by bolo rovnako barbarskym cinnom ako bolo jeho postavenie :D

zuzana
December 6th, 2007, 03:00 PM
Zuzka, v Parizi to malo cisto prakticky vyznam, kedze francuzi maju vo zvyku neustale pachat revolucie :D A treba povedat, ze Hausmann vystaval skutocne vzdusne nadherne hlavne mesto, na rozdiel od toho co komousi porobili v BA.
Akurat ze to bola ukazka moci cisara :) ale dobre :P

Ubertino de Casale
December 6th, 2007, 03:21 PM
Akurat ze to bola ukazka moci cisara :) ale dobre :P
jasne, ze bola, ale zamienka bola aby zabozruti nemohli stavat barikady v uliciach a tak ich spravili siroke..Ale mnoho vyznamnych historickych budov sa respektovalo a neboli zburane ( a je ich velmi vela)

zuzana
December 6th, 2007, 03:30 PM
jasne, ze bola, ale zamienka bola aby zabozruti nemohli stavat barikady v uliciach a tak ich spravili siroke..Ale mnoho vyznamnych historickych budov sa respektovalo a neboli zburane ( a je ich velmi vela)
Pochybujem ze pri champs ellysee nebola znicena jedina hodnotna budova :) kazdopadne tento system bol vzorom pre St. petersburg a podobne.
Ani netvrdim ze tento radikalny zasah mestu nepomohol, ale bol rozhodne radikalnejsi ako zburanie vydrice.... a to vtedy este ani nebola automobilova doprava :)

Ubertino de Casale
December 6th, 2007, 03:43 PM
Pochybujem ze pri champs ellysee nebola znicena jedina hodnotna budova :) kazdopadne tento system bol vzorom pre St. petersburg a podobne.
Ani netvrdim ze tento radikalny zasah mestu nepomohol, ale bol rozhodne radikalnejsi ako zburanie vydrice.... a to vtedy este ani nebola automobilova doprava :)

Ono vsetky budovy boli hodnotne, pretoze boli zo stredoveku. Hovoril som o monumentoch ako Notre Dame, Sainte Chapelle, Conciengerie alebo na tebou spominanych Champs Ellysees, obluk Arc de Triomphe ci nedaleky Hotel Crillon na Place de la Concorde :)
radikalne to bolo, suhlasim, ale nieco tam aspon zostalo a to nieco je nadherne :)

zuzana
December 6th, 2007, 07:40 PM
Ono vsetky budovy boli hodnotne, pretoze boli zo stredoveku. Hovoril som o monumentoch ako Notre Dame, Sainte Chapelle, Conciengerie alebo na tebou spominanych Champs Ellysees, obluk Arc de Triomphe ci nedaleky Hotel Crillon na Place de la Concorde :)
radikalne to bolo, suhlasim, ale nieco tam aspon zostalo a to nieco je nadherne :)
Arc de Triomphe bol triumfalny obluk prave Napoleona, jeho architektom bol Chalgrin a jeho umiestnenie na jednej z krizovatiek Champs Ellysee bolo kompozicne a umyselne. Inak aj hotely zvacsa vznikali az v 19. storoci :)

Aktron
December 6th, 2007, 07:56 PM
http://img442.imageshack.us/img442/1646/bratislavaqp4.jpg
http://img136.imageshack.us/img136/8600/bratislavaiihx9.jpg

Jste na něco takového připravení?

Qwert
December 6th, 2007, 07:58 PM
^^Futuros asi áno, našťastie nič podobné nehrozí.

Ubertino de Casale
December 6th, 2007, 10:20 PM
Arc de Triomphe bol triumfalny obluk prave Napoleona, jeho architektom bol Chalgrin a jeho umiestnenie na jednej z krizovatiek Champs Ellysee bolo kompozicne a umyselne. Inak aj hotely zvacsa vznikali az v 19. storoci :)

No vidis Zuzka a Hausmann staval prave za Napoleona III. ...:)
a sme doma..;)
ale aj Napoleon I. mal zasluhy: okrem Arc de Triomphe dal aj podstatne skraslit vychodne kridlo Louvru..

milan11
December 6th, 2007, 10:21 PM
To Futuros. Nic v zlom, ale tak sa mi zda, ze si objavil nieco prijemne v zakladani novych threadov. Je dobre, samozrejme, ze ludia maju o com diskutovat.
Kvantita vsak nie vzdy znamena kvalitu. Toto forum malo vzdy viac menej urcitu uroven, aj napriek rozlicnym nazorom diskutujucich, ale niektore z Tvojich threadov, mam taky pocit, tomu nenasvedcuju.

investorSK
December 6th, 2007, 11:03 PM
http://img156.imageshack.us/img156/4123/1copy2wp5.jpg

e2ek1el
December 6th, 2007, 11:14 PM

myslím že to nie je oveľa lepšie...možno skôr ... horšie :ohno:

zuzana
December 6th, 2007, 11:25 PM
No vidis Zuzka a Hausmann staval prave za Napoleona III. ...:)
a sme doma..;)
ale aj Napoleon I. mal zasluhy: okrem Arc de Triomphe dal aj podstatne skraslit vychodne kridlo Louvru..
Ja nevravim ze to bolo zle, ale ze to bolo radikalne. Napriklad sa vyriesil aj obrovsky problem s kanalzaciou ktory Pariz mal atd, prinieslo to novy typ bytov a to obyvanie podkrovi ... :)

pau-chin
December 6th, 2007, 11:27 PM
http://img442.imageshack.us/img442/1646/bratislavaqp4.jpg
http://img136.imageshack.us/img136/8600/bratislavaiihx9.jpg

Jste na něco takového připravení?

dobra praca aktron, ale strasna predstava - nikdy !!! :bash:

Aktron
December 6th, 2007, 11:42 PM
dobra praca aktron, ale strasna predstava - nikdy !!! :bash:

Já taky psal že ne. Tyhle brutální vizualizace ukazující město připomínající tak trochu Esztrzegom (jak se to vlastně píše sakr už) je ukázkou toho, co Futuros vlastně plánuje (jo ten pán s velkým kabátem co bude nervózně pod mostem postávat bude asi on). Aneb obrázek vydá za víc jak tisíc slov.

futuros
December 7th, 2007, 12:43 AM
OK priatelia, musím sa priznať, že som sa prepracoval k tomu, že Nový Most rozobrať je hlúposť. Ako som už spomínal, motiváciou nebolo jeho zbúranie, ale maximálna obnova Starého Mesta. Snažil som sa najskôr predstaviť jeho zapustenie hneď do podzemného tunela (na strane Starého Mesta), či dokonca zapustenie aj do Dunaja.

Myslím ale, že teraz už treba ísť dopredu, a možno že raz vznikne aspoň nejaký dobrý projekt premostenia Staromeskej ulice.

Verím ale, že aj napriek tomu sme si o tom pokecali, a ja som si ujasnil fakt, že obnovovať niečo týmto spôsobom by veci vlastne ani neprospelo.

Priznávam chybu, priznávam hlúposť.
Nový Most sa tam buď nemal vôbec vtedy stavať, teraz už to treba nechať tak ako to je.

dustik
December 7th, 2007, 01:13 AM
Vitaj spat v realite Futuros :):cheers:

Ubertino de Casale
December 7th, 2007, 08:36 AM
Já taky psal že ne. Tyhle brutální vizualizace ukazující město připomínající tak trochu Esztrzegom (jak se to vlastně píše sakr už).

Staci napisat Ostrihom :)

Ubertino de Casale
December 7th, 2007, 08:40 AM
OK priatelia, musím sa priznať, že som sa prepracoval k tomu, že Nový Most rozobrať je hlúposť. Ako som už spomínal, motiváciou nebolo jeho zbúranie, ale maximálna obnova Starého Mesta. Snažil som sa najskôr predstaviť jeho zapustenie hneď do podzemného tunela (na strane Starého Mesta), či dokonca zapustenie aj do Dunaja.

Myslím ale, že teraz už treba ísť dopredu, a možno že raz vznikne aspoň nejaký dobrý projekt premostenia Staromeskej ulice.

Verím ale, že aj napriek tomu sme si o tom pokecali, a ja som si ujasnil fakt, že obnovovať niečo týmto spôsobom by veci vlastne ani neprospelo.

Priznávam chybu, priznávam hlúposť.
Nový Most sa tam buď nemal vôbec vtedy stavať, teraz už to treba nechať tak ako to je.

No vidis, a teraz pouzi nasledovny postup :deadthrea
;)

Wizzard
December 7th, 2007, 09:07 AM
Ja ako zástanca Nového mosta zase musím priznať, že obrázky bez mosta vyzerajú dosť romanticky :)

pau-chin
December 7th, 2007, 10:38 AM
Ja ako zástanca Nového mosta zase musím priznať, že obrázky bez mosta vyzerajú dosť romanticky :)

no mozno vyzeraju trochu romanticky, ale vyzera to hlavne tak ako keby v meste vladla chudoba a nemali sme na postavenie takehoto mosta peniaze .... :shifty:

Wizzard
December 7th, 2007, 11:36 AM
^^ Možno, ale zase teraz nie je mesto rozdelené ničím, proste ten most aj tak predstavuje dosť výraznú bariéru, fakt to bez neho vyzerá ako mestečko m 19. storočí :)

A tento obrázok je podľa mňa dosť dobrý, už len preto, že to takto nikdy nebude vyzerať.

futuros
December 7th, 2007, 11:55 AM
OK priatelia. Považujte tento thread za dead, vlastne by malo už pokračovať v novom threade, [Bratislava] Obnova Starého Mesta (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=555753) To je viac všeobecnejjšie, než môj pôvodný barbarizmus.

:deadthrea

LeMoN-SK
December 7th, 2007, 12:10 PM
Nevedel som si to predstaviť ale teraz vidím že Bratislava bez Nového mostu vyzerá akoby stratila ruku alebo nohu...

carbonkid
December 7th, 2007, 12:18 PM
Nevedel som si to predstaviť ale teraz vidím že Bratislava bez Nového mostu vyzerá akoby stratila ruku alebo nohu...

...aj podla mna :) mne osobne by tam ten most strasne chybal :) cudujem sa, ze napr takemu Wizzardovi nie (vzhladom na jeho avatar:))

Wizzard
December 7th, 2007, 12:20 PM
Proste neviem, most je úžasný, ale tak som si na neho zvykol, že som si ani nevedel predstaviť ako by to vyzeralo bez neho, je to ako keby iné mesto, a bez mostu mi to pripadá také pokojnejšie a provinčnejšie :)

e2ek1el
December 7th, 2007, 12:24 PM
Proste neviem, most je úžasný, ale tak som si na neho zvykol, že som si ani nevedel predstaviť ako by to vyzeralo bez neho, je to ako keby iné mesto, a bez mostu mi to pripadá také pokojnejšie a provinčnejšie :)

Most je skrátka mestotvorným prvkom a preto je fajn že ho máme. Zamknite to už niekto prosím....

Please lock this thread, as there is nothing more to say... :)

futuros
December 7th, 2007, 11:02 PM
:deadthrea :deadthrea :deadthrea :deadthrea :deadthrea

matiasmx
December 8th, 2007, 11:16 AM
moja chyba a nepozornost nevsimal som si tento thread a uz teraz davat ake kolvek stanovisko je bespredmetne :) tak vam aspon zaspievam "neublizil som ziadnemu zvas" ;)

wonderdax
December 9th, 2007, 11:01 PM
^^ si robis srandu, ale ja som sa snim minule zrazil na obede na Tomasikovej, fuj tak som sa zlakol, ze dnes Bezdedu v Sade Janka Krala som vsugeroval ze som ani nevidel :D Boze, tie celebrity su dnes vsade.

alien
December 9th, 2007, 11:04 PM
novy most si pripomina 40 rokov svojho posobenia :)

Wizzard
December 9th, 2007, 11:38 PM
^^ Presnejšie 40 rokov od začiatku výstavby, používa sa len 35 rokov :)