View Full Version : [Polska] Tanie loty do USA

[BÉTON!BRUT!]
January 4th, 2008, 02:35 PM
Przeszukałem forum, a podobnego tematu nie ma. Informacje na ten temat przewijaja sie juz od jakiegos czasu:

http://biznes.onet.pl/_i/logo/gazetaprawna1.gif

Ceny biletów do USA spadną nawet o 30 proc.
(Gazeta Prawna/03.01.2008, godz. 05:00)

W kwietniu zliberalizuje się rynek lotów za Atlantyk, to spowoduje spadek cen. Do Polski chcą latać nowe linie lotnicze, m.in. ponownie amerykańska Delta. LOT potrzebuje nowych samolotów, a potrzeby inwestycyjne spółki to 6 mld zł.

Z ostatnim dniem marca wejdzie w życie nowa umowa o transporcie lotniczym pomiędzy Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi, która uwolni rynek połączeń transatlantyckich. To otwarcie pozwoli na uruchamianie dowolnych połączeń między krajami Wspólnoty a miastami w USA zarówno europejskim, jak i amerykańskim liniom lotniczym.

Poza największymi portami w Europie - w Londynie, Amsterdamie, Monachium, Berlinie, Paryżu amerykańscy przewoźnicy już zapowiedzieli, że będą latać z USA także do innych miast, na początek między innymi do Lyonu, Malagi, Barcelony, Mediolanu, Edynburga. Pierwsze nowe połączenia do USA wystartują już w maju.

Taniej za ocean

Zdaniem ekspertów pasażerowie bardzo szybko odczują korzyści z uwolnienia nieba nad Atlantykiem. Michał Jaworski, wiceprezes lotniska Kraków-Balice, jest przekonany, że już w ciągu roku od wejścia nowych przewoźników i uruchomienia nowych połączeń ceny biletów spadną o 20 - 30 proc. w zależności od miejsca wylotu i destynacji.

Zmiany nie ominą również Polski. O pozyskanie przewoźników, którzy będą latać do USA, starają się niemal wszystkie największe krajowe lotniska.

- Jest zainteresowanie przewoźników innych niż LOT uruchomieniem połączeń transatlantyckich. Dopóki umowy nie zostaną zawarte, nic więcej powiedzieć nie mogę - mówi Artur Burak, rzecznik PPL, firmy zarządzającej lotniskiem Okęcie.

Regionalne lotniska nie zamierzają oddać pola stołecznemu lotnisku. Kraków, Wrocław i Poznań aktywnie szukają nowych przewoźników. Jedną z firm, na które liczy Kraków, są amerykańskie linie Skybus.

- Rozmawiamy z kilkoma firmami, ale żadne decyzje jeszcze nie zapadły. Potrzeba na to jeszcze trochę czasu. W marcu spotkamy się w USA z przedstawicielami różnych amerykańskich linii i lotnisk - mówi Michał Jaworski, wiceprezes lotniska Kraków-Balice.

Silna Delta w sojuszu

Skybus ogłosił plany uruchomienia tanich połączeń na terenie USA wiosną 2007 roku. Chce się wzorować na modelu irlandzkich tanich linii Ryanair i niewykluczone, że za kilka miesięcy podróże do Europy rozpocznie także w porozumieniu z Irlandczykami.

Michał Jaworski podkreśla, że Kraków ma bardzo wysokie notowania w amerykańskich rankingach. Zbigniew Sałek, członek zarządu lotniska we Wrocławiu, uważa, że tak jak Kraków liczy na ruch turystyczny, tak Wrocław mógłby się oprzeć głównie na pasażerach biznesowych.

- Bardzo zainteresowane lataniem z Polski są linie Delta Airlines, które już kiedyś operowały z Polski - zapewnia Zbigniew Sałek.

Delta już lata ze Stanów do Budapesztu i Kijowa. Wkrótce będzie mieć w Europie bardzo silne wsparcie. Amerykanie zawiązali spółkę z jedną z największych europejskich korporacji Air France - KLM, aby wspólnie operować nad Atlantykiem. Spółka zacznie działać w kwietniu, a jej roczny dochód ma na starcie wynieść 1,5 mld dolarów. Kolejną firmą, która może wejść na nasz rynek, są amerykańskie linie JetBlue Airways.

Konkurencja dla LOT

Na połączenia z Polski trzeba będzie zaczekać nawet do 2009 roku - lotniska musiałyby spełnić wymagania techniczne i celne, aby obsługiwać połączenia do USA - ale korzyści z większej konkurencji będą odczuwalne wcześniej. Zdaniem przedstawicieli polskich lotnisk do USA taniej niż z LOT, chociaż z przesiadką, można będzie polecieć przez Pragę, Monachium czy Amsterdam.

Elżbieta Marciszewska z Katedry Transportu SGH uważa, że taktyka obrana przez LOT (zakup dużych nowoczesnych samolotów) ma na celu obronę pozycji na trasach zamorskich, bardzo ważnych dla polskiego przewoźnika, ale niełatwo będzie utrzymać rynek.

- Otwarcie nieba nad Atlantykiem oznacza bardzo poważną konkurencję dla LOT, a plany obrony rynku może pokrzyżować opóźnienie w dostawie zamówionych Dreamlinerów - podkreśla prof. Marciszewska.

Działania Lufthansy, partnera LOT z sojuszu Star Alliance, też wcale nie ułatwiają zadania polskiej firmie.

- Wyraźnie widać, że każdy przewoźnik musi sam zawalczyć o swoje miejsce. Nasi konkurenci na tej trasie mają już teraz większy potencjał: bardziej rozbudowane siatki połączeń i większe floty - dodaje prof. Marciszewska.

LOT potrzebuje przede wszystkim nowych samolotów. Ministerstwo Skarbu szacuje potrzeby inwestycyjne spółki na 6 mld zł. Część tych środków ma dać giełda, gdzie w tym roku ma trafić nawet większościowy pakiet akcji LOT.

ZE ŚWIATA
Boeing przyjął w 2007 roku zamówienia na 1150 maszyn, a Airbus na ponad 1,2 tys., Embraer na około 1,8 tys. Boeing ocenia, że w ciągu 20 lat tanie linie na całym świecie kupią 17,5 tys. samolotów. Według szacunków firmy Airbus 445 nowych samolotów będą potrzebować w tym czasie przewoźnicy z Europy Środkowej.

ZE STRONY PRAWA
Zgodnie z ustawą z 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz.U. z 2007 r. nr 171, poz.1206) od 21 grudnia zakazana jest reklama przynęta, która polega na propozycji nabycia produktu po określonej cenie, gdy przedsiębiorca nie będzie w stanie dostarczyć odpowiedniej liczby reklamowanych produktów, czy też będzie on dostępny jedynie przez ograniczony czas. W przypadku linii lotniczych odnosi się to do przepisów reklamujących bilety za złotówkę. Teraz cena podana w ogłoszeniu ma być ceną, którą klient zapłaci. W przeciwnym wypadku przedsiębiorca może być za naruszenie ustawy ukarany grzywną do 5 tys. zł lub pozbawieniem wolności od trzech miesięcy do pięciu lat lub od sześciu miesięcy do lat ośmiu.

Katarzyna Kozińska-Mokrzycka

olekorlo
January 4th, 2008, 02:53 PM
ahhh część tych informacji jest mocno "zabawna" - ciekawe czym Skybus miałby latac do Europy - samoloty, które mają do Europy nie dolecą.
A linie typu Delta - Polska ma z USA umowę o "wolnym/otwartym niebie" od kilku lat i jakos zadna z amerykanskich lini tu nie lata. Także jezeli chodzi o linie amerykańskie nic się nie zmieni po wejsciu nowego prawa.
Lufthansa nie wejdzie do Polski, bo ma umowę z LOT - a linie typu BA, na razie zajęte są "podgryzaniem" konkurencji w innych miastach np BA Paryż.
Faktem jest ze będzie więcej mozliwosci przesiadek i to jest dobra wiadomość, jak zawsze zwiększenie konkurencji

Bart_LCY
January 4th, 2008, 07:15 PM
^^ Dokladnie. Poza tym nie rozumiem trwajacym od jakiegos czasu zachwytem polskich dziennikarzy linia Skybus :? Ktora, nie oszukujmy sie, jest nowicjuszem na wewnetrznym rynku amerykanskim, z mala flota A319 i pozwoleniem lotow zagranicznych jedynie na Karaiby. Jedyny europejski zwiazek to wzorowanie taryf i oplat na Ryanair

jester
January 4th, 2008, 07:26 PM
Ja tam stawiam na BA lub jakiegoś taniego przewoźnika, który dopiero powstanie. I to pewnie dopiero w sezonie 2009. Kraków, później Warszawa. Inne miasta raczej są bez szans.

Osseanfree
January 4th, 2008, 07:42 PM
ew. plus Gdańsk

ww_lodz
January 4th, 2008, 07:57 PM
Jeden lot lub nawet dwa tygodniowo byłyby oplacalne nawet z Łodzi...
Ciekawe czy ktoś się skusi... ;)

ursjan
January 4th, 2008, 08:33 PM
A powiedzcie mi , czy wogóle w USA istnieje model tanich linii lotniczych cos typu Ryanair czy Wizz w Europie? Jesli tak to jacy przewoznicy?

bb78
January 4th, 2008, 08:49 PM
A powiedzcie mi , czy wogóle w USA istnieje model tanich linii lotniczych cos typu Ryanair czy Wizz w Europie? Jesli tak to jacy przewoznicy?
Internet Ci nie działa?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_low-cost_airlines#.C2.A0United_States

Mnie interesuje co innego - ile mogą kosztować bilety na transatlantyckich trasach. W tej chwili np. AerLingus chce poniżej 300E za bilet DUB-JFK. O ile taniej może być?

ursjan
January 4th, 2008, 08:57 PM
bb78 wiesz Internet mi dziala, tylko tak sie sklada ze ja nie ufam Wikipedii. Przeciez kazdy wie ze kazdy moze w niej wszystko zmienic tak z prawy na nieprawde. Jak np Direct Fly juz nie istnieje a dlaczego figuruje na liscie polskich przewozników.

NorthPole
January 4th, 2008, 09:26 PM
^^ W przypadku informacji dla mnie krytycznych, traktuję Wikipedię jako wyjściowe źródło informacji. Jest tam zawsze mnóstwo linków zewnętrznych, więc można rzeczy zweryfikować, chyba że nie wieży się połowie Internetu (bo teoretycznie pół Internetu a nawet cały Internet z FPW włącznie może kłamać, nie? ). Poza tym ciekawe jaka byłaby "wiarygodność" jakiejkolwiek papierowej encyklopedii w tym względzie ;)

A w tanie linie USA-Polska uwierzę, jak usłyszę od znajomego, że skorzystał bez ściemy z ich usług. Mieliśmy już mnóstwo obiecanych rzeczy. Tanie połączenia z Ukrainą (nawet z portów lokalnych!), obniżenie połączeń do Izraela (hahaha! Chyba tylko z przesiadką przez Niemcy lub Łotwę, bo najwyraźniej w ten sposób trasa jest krótsza!). Ci, którzy uważają, że po prostu przewoźnicy zagraniczni nie lubią Polaków, raczej są w błędzie (bo niby dlaczego bardziej mieliby lubić Czechów czy Łotyszy?). Z pewnością "inni szatani tu działają" ;)

bb78
January 4th, 2008, 09:32 PM
bb78 wiesz Internet mi dziala, tylko tak sie sklada ze ja nie ufam Wikipedii. Przeciez kazdy wie ze kazdy moze w niej wszystko zmienic tak z prawy na nieprawde. Jak np Direct Fly juz nie istnieje a dlaczego figuruje na liscie polskich przewozników.
Nie mówię, żeby na podstawie danych z wikipedii loty w kosmos organizować, ale poklikać i sprawdzić ile kosztują bilety na różnych trasach w różnych liniach i czy mają jakieś opłaty dodatkowe (bagaż, priority boarding itp.) to chyba można, co?

A direct fly jest tam zapewne dlatego, że lista uwzględnia wszystkich przewoźników, nie tylko tych działających.

olekorlo
January 4th, 2008, 11:24 PM

Sothwest na którym wzorowal się RyanAir to chyba najlepszy przykład.

A mówienie o lotach z miast innych niz Warszawa, Kraków ew Rzeszów to abstrakcja. Zresztą nie wyobrazam sobie w czyms ala RyanAir 8 godzin do USA - zresztą nie ma modelu tanich linii na długim dystansie, to nie jest tak proste jak krótkie loty europejskie, nie da się juz startować 100 km od miasta, nie oferowac nic na pokładzie i mikro miejsce na nogi, bo pasazerowie nie przezyją 8-10 godzin

ursjan
January 5th, 2008, 12:10 AM
^^ I tu olekorlo klania sie znowu polityka TLL. Oni uwazajá ze skoro wybralismy taniá linie ( z platnymi posilkami) to my musimy sobie przygotowac jakies jedzenie. Zresztá z tego co zauwazylem, i tak wiekszosc pasazerów znudzonych nadniebná podrózá idzie spac lub gada jak najety z kims albo siedzi na laptopie.

god
January 5th, 2008, 01:43 PM
Zresztą nie wyobrazam sobie w czyms ala RyanAir 8 godzin do USA - zresztą nie ma modelu tanich linii na długim dystansie, to nie jest tak proste jak krótkie loty europejskie, nie da się juz startować 100 km od miasta, nie oferowac nic na pokładzie i mikro miejsce na nogi, bo pasazerowie nie przezyją 8-10 godzin
Dlaczego mają nie przezyc? Że sobie nie moge 3 kanapek na droge zrobic w domu? 7 godzin jeżdze z Gdyni do Sulechowa, jak siedzi 8 osob w przedziale tez jest duzy scisk, nikt mi kanapek nie serwuje i jakos żyje. W samolocie tez mozna sobie wstac do toalety, nie trzeba tych 8 godzin caly czas siedziec. Ja wole zaplacic kilkaset zl mniej i wziasc swoje kanapki, niz placic kilkaset zl wiecej i nie brac kanapek. Ja bym mogl nawet stac caly taki lot na korytarzu tylko, żeby bylo taniej. Pewnie wielu Polakow także.

olekorlo
January 5th, 2008, 02:29 PM
Dlaczego mają nie przezyc? Że sobie nie moge 3 kanapek na droge zrobic w domu? 7 godzin jeżdze z Gdyni do Sulechowa, jak siedzi 8 osob w przedziale tez jest duzy scisk, nikt mi kanapek nie serwuje i jakos żyje. W samolocie tez mozna sobie wstac do toalety, nie trzeba tych 8 godzin caly czas siedziec. Ja wole zaplacic kilkaset zl mniej i wziasc swoje kanapki, niz placic kilkaset zl wiecej i nie brac kanapek. Ja bym mogl nawet stac caly taki lot na korytarzu tylko, żeby bylo taniej. Pewnie wielu Polakow także.

tak tylko w samolocie generalnie trzeba siedziec - nie moze powiedzmy polowa samolotu wstac. A 10 godzin w warunkach jakie np teraz są w ryanair nie wyobrazam sobie. Wydaje mi sie ze to nie kwestia popularnych "kanapek", a szeregu czynnosci ktore są inne niz w lotach krotkich. Pozatym jezeli ma byc taniej to muszą spełnic kilka warunków:
a) wybrac odpowiedni samolot i "upchac" (przepraszam ale inne slowo mi tu nie pasuje) duzo więcej siedzen niz normalnie. Pytanie glowne to np typ samolotu - muszą miec odpowiedni zasięg, muszą byc zapewne duze (wieksze niz 737/a 320). Nowy typ samolotu to duze nowe koszty - serwis...To po prostu inny biznes niz typowe tanie linie latajace wewnatrz europy.
b) lotniska - przystosowanie malych lotnisk z jakich lataja tanie linie do lotow za ocean bedzie kosztowne (wymagane procedury bezpieczenstwa itp) wiec koszty odprawy wzrosną. Jezeli jest to duzy samolot to trzeba zapewnic pasazerow wiec ...doloty - czego tanie linie prawie (z malymi wyjątkami) nie stosują.

Generalnie uwazam ze wymagaloby to:
a) firmy ktora bedzie swiadczyc glownie takie loty co jest z kolei trudne bez lotow lokalnych dostarczajacych pasazerow
b) generalnych zmian w tanich liniach jakie znamy dotychczas (doloty czyli wspolny bilet, nowe typy samolotow...)

Dosc mocno odeszlismy od tematu - wydaje mi sie ze jedyne o czym mozemy teraz myslec to nowe trasy tradycyjnych lini

Osseanfree
January 5th, 2008, 02:55 PM
no i nie wie czy w Polsce by sie to oplacalo ze względu na wizę znowu tak dużo Polaków nie lata za ocean w porównaniu UK czy innymi Europejskimi krajami.

_NightSky_
January 5th, 2008, 04:29 PM
Jedną z pierwszych nisko kosztowych linii lotnicznych miala być AirAsiaX. Czy ktoś wie czy udało im się wystartować? Już jakiś czas temu była inormacja o tym że dostali pierwszy długo dystansowy samolot i była gotowa proponowana siatka lotów. Jak to wygląda w chwili obecnej??

szalony_okon
January 6th, 2008, 08:51 PM
Jedną z pierwszych nisko kosztowych linii lotnicznych miala być AirAsiaX. Czy ktoś wie czy udało im się wystartować? Już jakiś czas temu była inormacja o tym że dostali pierwszy długo dystansowy samolot i była gotowa proponowana siatka lotów. Jak to wygląda w chwili obecnej??

bo juz pogrzebac w internecie to sie nie da?ech te leniwce :P ;)

Air Asia X is a new long-haul budget airline that launched flights in November 2007 and could have a big impact on the air travel market. Air Asia X will be based in Kuala Lumpur, Malaysia and will eventually fly to cities in Australia, China, India, the Middle-East, UK and Europe...

...Air Asia X is looking at serving other medium to long-haul destinations from Kuala Lumpur. Destinations being considered in Europe are London Stansted, Manchester, Prague and Moscow.Non-stop flights to London should be running by late 2008 - as long as Air Asia can get hold of Airbus A340s which can handle the distance...

czyli poznym rokiem 2008 wynika z tego artykulu - o datach nie wspominaja na stronie air asia x, ale wspominaja, ze maja zamiar latac do Londynu!

_NightSky_
January 7th, 2008, 08:39 AM
Owszem chciało mi się i poszperałem w necie. Otóż AirAsiaX już działa tylko że chwilowo mają tylko jeden samolot długodystansowy (?Airbusa A340?) na którym latają z Malezji do Australii. Na jesieni tego roku mają zacząć otrzymywać pierwsze z 15 zamówionych nowych Airbusów i wtedy z ruszą do Europy m.in. do Londynu i Pragi.

Jedyne czego nie chciało mi się sprawdzić to ile obecnie kosztują przeloty tej linii do australii i o ile taniej jest od konkurencji.

Bart_LCY
January 7th, 2008, 10:16 AM
Jeszcz nikt nie dotarl do Oasis Hong Kong Airlines i Zoom Airlines?

mike_waw
January 7th, 2008, 04:22 PM

Prawda jest taka, ze tak jak wiekszosc niezwykle uzytecznych rzeczy, tanie linie lotnicze zostaly wymyslone w USA. Southwest Airlines wystartowaly w 1971 r., kilkanascie lat wczesniej niz Ryan i wciaz sa wzorem wydajnosci w transporcie lotniczym.

Erni79
January 7th, 2008, 08:36 PM
Prawda jest taka, ze tak jak wiekszosc niezwykle uzytecznych rzeczy, tanie linie lotnicze zostaly wymyslone w USA. Southwest Airlines wystartowaly w 1971 r., kilkanascie lat wczesniej niz Ryan i wciaz sa wzorem wydajnosci w transporcie lotniczym.

Parę lat temu leciałem z Nowego Jorku do Berlington VT za 60$ linia JetBlue, autobus na tej trasie kosztował 80$. Co więcej na stronie internetowej sam wybrałem sobie na którym miejscu będę siedzieć w samolocie.

NorthPole
January 7th, 2008, 10:41 PM
^^ To jak z Gdańska do Warszawy. Teoretycznie w Polsce też by tak szło, gdyby porty nie chciały połowy z tej kasy, a dostawcy paliwa połowy z tego, co zostało :nuts:

wojo_2000
January 8th, 2008, 04:39 PM
W latach 80-tych dzialala tania linia lotnicza usa -> europa - People Express. Sam lecialem dwa (2) razy. Bilet kosztowal +/- $100 w jedna strone. Miejsca byly nienumerowane, ludzie brali swoje kanapki i bylo ok...

http://en.wikipedia.org/wiki/People_Express

geogregor
January 9th, 2008, 02:31 AM
Jeszcz nikt nie dotarl do Oasis Hong Kong Airlines i Zoom Airlines?

Dokladnie np Zoom z Londynu do Toronto zaczyna sie od 99 funtow w jedna strone.

ursjan
January 9th, 2008, 07:37 AM
Dokladnie np Zoom z Londynu do Toronto zaczyna sie od 99 funtow w jedna strone.

No dobrze, ale z jakiego lotniska w Londynie? CHodzi ci gregorze o Stansted?

Bart_LCY
January 9th, 2008, 09:19 AM
Zoom lata z Gatwick

PFmoss
March 30th, 2008, 03:51 PM
Za niedługo będą dopłacać ludziom żeby do juesej lecieć, heh.

lMl
March 31st, 2008, 09:46 AM
Otwarte niebo między Unią Europejską i USA: 30 marca początkiem nowej ery w lotnictwie transatlantyckim

Otwarte niebo między Unią Europejską i USA: 30 marca początkiem nowej ery w lotnictwie transatlantyckim
W najbliższą niedzielę wejdzie w życie nowa umowa o przewozach lotniczych między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi. Dzięki niej europejskie linie lotnicze po raz pierwszy w historii uzyskają możliwość wykonywania lotów bez żadnych ograniczeń między dowolnym punktem w UE a dowolnym punktem w USA. „To początek nowej ery w lotnictwie transatlantyckim. Umowa spowoduje wzrost konkurencji i spadek cen lotów do USA”, stwierdza Jacques Barrot, wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej odpowiedzialny za sprawy transportu. Umowa jest najambitniejszym porozumieniem w sprawie komunikacji lotniczej, jakie kiedykolwiek wynegocjowano. Umożliwi ona bliższą współpracę we wszystkich dziedzinach polityki lotniczej między dwoma największymi rynkami lotniczymi, na które przypada 60% całego ruchu lotniczego na świecie. W maju 2008 r. Komisja Europejska rozpocznie drugi etap negocjacji ze Stanami Zjednoczonymi. Zdaniem wiceprzewodniczącego Barrota, celem pozostaje stworzenie całkowicie otwartej przestrzeni lotniczej między UE i USA.

Wszystkie linie lotnicze w UE uzyskują możliwość wykonywania bezpośrednich lotów do USA z dowolnego punktu na terytorium Unii, a nie tylko z własnego kraju. Umowa usuwa wszelkie ograniczenia dotyczące tras, cen czy tygodniowej liczby lotów. Od niedzieli wiele linii lotniczych poszerzy liczbę lotów do USA i obsługiwanych portów docelowych w tym kraju. Przykładowo, liczba lotów do USA z londyńskiego Heathrow wzrośnie o ok. 20% w porównaniu do kwietnia 2007 r.

Umowa dotyczy zdecydowanie największego rynku międzynarodowych przewozów lotniczych (każdego roku między UE i USA podróżuje ok. 50 mln pasażerów). Usunięcie wszelkich ograniczeń w dostępie do rynku przyczyni się do wzrostu konkurencji. Oczekuje się, że spadną ceny lotów transatlantyckich. Wynikające stąd korzyści dla konsumentów mogą osiągnąć do 12 mld EUR w ciągu pierwszych pięciu lat. Dzięki umowie po obu stronach Atlantyku może powstać 80 tys. nowych miejsc pracy.

Umowa po raz pierwszy w historii ustanawia bliższą współpracę między UE i USA w związku z nowymi wyzwaniami, takimi jak ochrona lotnictwa i ochrona środowiska. Ułatwi ona funkcjonowanie portów i linii lotniczych oraz sprawi, że podróże będą mniej kłopotliwe dla pasażerów.

Współpraca już teraz przynosi wymierne rezultaty, między innymi w dziedzinie ochrony środowiska, czego przykładem jest AIRE, Atlantycka Inicjatywa w dziedzinie Interoperacyjności na rzecz Ograniczenia Emisji, będąca wspólnym projektem mającym na celu złagodzenie wpływu lotów transatlantyckich na środowisko naturalne. Loty staną się bardziej ekologiczne, przez co obniżona zostanie ilość emisji przypadająca na jeden lot.

Umowa, u której podstaw leży sukces europejskiego wewnętrznego rynku lotnictwa, jest ważnym krokiem w kierunku unormowania sektora lotnictwa międzynarodowego. Ostatecznym celem Unii Europejskiej jest stworzenie transatlantyckiej otwartej przestrzeni lotniczej, czyli jednolitego rynku transportu lotniczego między UE i USA, zapewniającego swobodny przepływ inwestycji i wolnego od ograniczeń komunikacji lotniczej, w tym ograniczeń dotyczących dostępu do krajowych rynków obu stron. Z tego względu w umowie wchodzącej w życie 30 marca przewidziano mocny mechanizm drugiego etapu negocjacji wraz z jasnym harmonogramem, rozpoczynającym się już w połowie maja 2008 r.

Umowa została podpisana 30 kwietnia 2007 r. podczas szczytu UE-USA w Waszyngtonie. Zastępuje ona dwadzieścia jeden dwustronnych umów zawartych między Stanami Zjednoczonymi a poszczególnymi państwami członkowskimi UE, które zawierały obostrzenia dotyczące przynależności państwowej linii lotniczych. Do tej pory linie lotnicze z UE nie mogły wykonywać lotów do USA spoza terytorium swojego kraju.

MEMO/08/185

=====
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/474&format=HTML&aged=0&language=PL&guiLanguage=en

pasior
March 31st, 2008, 10:42 PM

Southwest jest np. pierwowzorem easyJet. EZY jest dokładnym odzwierciedleniem Southwest w Europie, cały model biznesowy został skopiowany przez Steliosa.

Bart_LCY
April 5th, 2008, 09:19 AM
Skybus, linia ktora wielokrotnie przewijala sie w polskich gazetach jako potencjalny tani przewoznik miedzy USA a Polska ( dziennikarska fantazja ) oglosila dzis zakonczenie dzialalnosci

http://www.skybus.com/

Ciekawy tydzien w lotnictwo amerykanskim: najpierw zakonczyly dzialalnosc Aloha Airliners, potem ATA, teraz Skybus