View Full Version : [Jastrzębie-Zdrój] Inwestycje

Pages : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

dawid_silesia
April 25th, 2008, 10:19 AM
Co do MZK Vip i rozkładów to jednego nie umiem zrozumieć. Dlaczego MZK nie wie co to są cykle i takt. Przecież taka linia E-3 powinna w szczycie jeździć co 20 minut czyli np. 5.00 5.20 5.40 6.00 6.20 6.40 7.00 itd a nie na zasadzie przypadkowości jak obecnie: 5.05 5.30 6.10 6.35 6.55 7.15 7.40... Konstruktorzy rozkładów w MZK nie mają elementarnej wiedzy w tym zakresie. Dlaczego samorządy z terenu działania MZK tolerują takie niechlujstwo??? :mad:

W ZTZ też nie wiedzą ;)

miczu
April 25th, 2008, 02:01 PM
O MZK w ujęciu regionalnym:

http://www.radioexpress.pl/wiadomosci.php?id_newsa=7790#tresc

timmy2000
April 25th, 2008, 04:36 PM
http://img.naszemiasto.pl/grafika/lgDZ.gif
Jeżdżą teraz jak po stole

Dzisiaj o godzinie 10. oficjalnie zostanie zakończony remont jednej z głównych tras przelotowych miasta - ulicy Armii Krajowej.
Teraz droga jest równa jak stół, kierowcy mają do dyspozycji kilka pasów, a piesi nowychodnik.
- Wyremontowany odcinek drogi posiada na całej długości pasy ruchu o szerokości 3,5 m. Szerokość jezdni wynosi na odcinku od alei Jana Pawła II do ulicy Karola Miarki 10,5m, na pozostałym odcinku 7 m, przy czym w obrębie skrzyżowań ulicy Armii Krajowej z drogami dojazdowymi do terenów byłej KWK "Moszczenica" jezdnia została poszerzona o dodatkowy pas dla lewoskrętów - skrupulatnie wylicza Katarzyna Wołczańska, rzecznik urzędu miasta w Jastrzębiu Zdroju, który był inwestorem trwającej od wiosny ub. roku inwestycji.

Wzdłuż całej ulicy jest zlokalizowany jednostronny chodnik. Ponadto zlikwidowany został stary ślad drogi, a wjazd na pętlę autobusową jest możliwy tylko z drogi głównej.
Oprócz pętli, wykonane zostały także dwie nowe zatoczki autobusowe.
Kierowcy z małymi utrudnieniami mogli korzystać z trasy od listopada, ale dopiero dzisiaj panowie z pomarańczowych kamizelkach znikną stamtąd na dobre.
To jedna z największych inwestycji drogowych ostatnich lat w mieście: jej koszt przekroczył 12 milionów złotych.
- 5,2 mln złotych dostaliśmy z Unii Europejskiej - dodaje Katarzyna Wołczańska.

(jack) - POLSKA Dziennik Zachodni

henry93
April 26th, 2008, 12:13 AM
http://www.caelumdevelopment.eu/portfolio.html

Na stronie pojawiły się nowe wizualizacje Galeri Lumina.

BARTzZABŁOCIA
April 26th, 2008, 01:22 AM
^^ Przepraszam, ale co to jest galeria lumina i jaki ma związek z wątkiem jastrzębskim?? Z góry dzięki za info...

ssswirek1
April 26th, 2008, 01:34 AM
^^Bo ta galeria będzie w Jastrzębiu ??

Nexus
April 26th, 2008, 01:39 AM
^^ Przepraszam, ale co to jest galeria lumina i jaki ma związek z wątkiem jastrzębskim?? Z góry dzięki za info...

Ta galeria bedzie chyba zlokalizowana tutaj:

http://img88.imageshack.us/img88/2590/beztytuu1at7.jpg

http://img186.imageshack.us/img186/1456/beztytuu2mg0.jpg

(okolice szpitala woj.)

BARTzZABŁOCIA
April 26th, 2008, 12:04 PM
Rozumiem... Problem miałem z tym, że w okolicach Jastrzębia na ich mapce jest Racibórz, a nie byłem przygotowany na to, by J-Z szukać na zachód. :nuts:

IMO - spoko pudełko :)

nook-SJZ
April 26th, 2008, 02:08 PM
Nexus, Twoja opcja zaklada, ze bedzie wycinka Jantara. A ja slyszalem, ze to ma byc miedzy Jantarem, a szpitalem. Hmm, ciekawe...

kacper1000
April 26th, 2008, 02:28 PM
Nexus, Twoja opcja zaklada, ze bedzie wycinka Jantara. A ja slyszalem, ze to ma byc miedzy Jantarem, a szpitalem. Hmm, ciekawe...

Nook, nie ośmieszaj się. Nexus zaznaczył tylko schematycznie gdzie to ma się znaleźć, nie wspomniał nawet o zniszczeniu Jantara. Przecież nawet na wizualizacjach widać Jantar w tle.

miczu
April 26th, 2008, 04:31 PM
Jeżeli firma zna się na projektach i budowaniu jak na mapach to ja już chcę zobaczyć tę galerię!:ohno:
Jastrzębie leży między Raciborzem a Wałbrzychem ehhh/.
Swoją drogą ta galeria chyba dużo większa od Małej Galerii nie będzie?

kacper1000
April 26th, 2008, 04:38 PM
Jeżeli firma zna się na projektach i budowaniu jak na mapach to ja już chcę zobaczyć tę galerię!:ohno:
Jastrzębie leży między Raciborzem a Wałbrzychem ehhh/.
Swoją drogą ta galeria chyba dużo większa od Małej Galerii nie będzie?

Powierzchnia całkowita to prawie 25.000mkw, natomiast powierzchnia najmu to 7-8 tyś mkw (różnie podają). Więc od MG będzie to o WIELE większe.

nook-SJZ
April 27th, 2008, 12:38 PM
Nook, nie ośmieszaj się. Nexus zaznaczył tylko schematycznie gdzie to ma się znaleźć, nie wspomniał nawet o zniszczeniu Jantara. Przecież nawet na wizualizacjach widać Jantar w tle.
Małolat, wez sie prosze nie odzywaj jak dorosli rozmawiaja. Nie wiem czy w podstawowce czy tam gimnazjum do ktorego chodzisz uczyli was czytania ze zrozumieniem, ale jesli tak, to wez sobie zobacz na ten schemat i sprobuj przeczytac go ze zrozumieniem. Jak zrozumiesz to wroc do dyskusji. Jesli nie to poczekaj, az troche dorosniesz i bedziesz potrafil sie kulturalnie z ludzmi wymieniac pogladami na forum.

kacper1000
April 27th, 2008, 01:54 PM
Błagam Nook! Pęknę :lol: To właśnie Ty się nie wtrącaj gdy rozmawiają dorośli, bo się ośmieszasz. Najpierw zakładasz, że wg Nexusa mają "wyciąć" Jantar. Gdy ja grecznie przypominam Ci, że Jantar nie ma być wyburzony, obrażasz mnie. Twoje głupie i niekulturalne wstawki napewno nie są wymianą poglądów.

timmy2000
April 28th, 2008, 09:30 AM
Błagam Nook! Pęknę :lol: To właśnie Ty się nie wtrącaj gdy rozmawiają dorośli, bo się ośmieszasz. Najpierw zakładasz, że wg Nexusa mają "wyciąć" Jantar. Gdy ja grecznie przypominam Ci, że Jantar nie ma być wyburzony, obrażasz mnie. Twoje głupie i niekulturalne wstawki napewno nie są wymianą poglądów.

kacper to ty zacząłeś tę kolejną bezsensowną kłótnię. nook grzecznie zapytał czy Jantar bedzie wyburzony, a ty absolutnie wcale nie grzecznie od razu, że się ośmiesza. ja i na pewno znakomita większość forumowiczów nie widziała w tym pytaniu nic co by go ośmieszało. ale po raz kolejny widać, że ty jesteś 'inny'..

kacper1000
April 28th, 2008, 04:10 PM
kacper to ty zacząłeś tę kolejną bezsensowną kłótnię. nook grzecznie zapytał czy Jantar bedzie wyburzony, a ty absolutnie wcale nie grzecznie od razu, że się ośmiesza. ja i na pewno znakomita większość forumowiczów nie widziała w tym pytaniu nic co by go ośmieszało. ale po raz kolejny widać, że ty jesteś 'inny'..

Skoro już tak się bawimy, to "nie" z przymiotnikami piszemy razem, zdań nie zaczynamy od "ja" i od "ale", a "Ty" w przypadku takiej wypowiedzi piszemy wielką literą. Bez sensu jest takie upomianie, ale skoro chcesz to ja nie będę protestować.

"Nexus, Twoja opcja zaklada, ze bedzie wycinka Jantara. A ja slyszalem, ze to ma byc miedzy Jantarem, a szpitalem. Hmm, ciekawe...". To słowa Nooka. Pokaż mi gdzie Nexus zakłada, że Jantar ma zostać wyburzony. Pytanie Nooka było kompletnie bez sensu i nie wynikało z niego nic, co byłoby mądre skoro nawet na wizualizacjach Jantar jest widoczny.

Nexus
April 28th, 2008, 04:16 PM
W mpzp na terenie 1UC nie widać granic działek - nie chciałem improwizować z granicami, więc zaznaczylem jak w mpzp.

mariuszjbie
April 28th, 2008, 05:22 PM
"Ty" z dużej litery to nie zasada tylko grezecznościowa forma.
Poza tym to nie jest szkółka polonistyczna, żeby takimi rzeczami się zajmować, tym bardziej, że - Kacper - sam n.p. z gramatyką jesteś na bakier. Jak bym był złośliwy to bym Twoje "kwiatki" zacytował, lepiej nie prowokuj:)

W niedzielę trwały prace na boisku...
http://i31.tinypic.com/fxzehh.jpg

http://i31.tinypic.com/2pplpci.jpg

...dzisiaj zresztą też. Są już ławeczki i nazwa sponsora (PZU) namalowana (?) na środku płyty.

timmy2000
April 28th, 2008, 05:25 PM
.. a "Ty" w przypadku takiej wypowiedzi piszemy wielką literą.
"ty" piszę z dużej litery tylko wtedy kiedy zwracam się do osób które darzę szacunkiem..

.. "nie" z przymiotnikami piszemy razem.
to nie był przymiotnik tylko przysłówek, a jeśli przysłówek wyraźnie wyraża przeciwstawienie to piszemy oddzielnie.

koniec OT

corbijn
April 29th, 2008, 07:46 AM
"ty" piszę z dużej litery tylko wtedy kiedy zwracam się do osób które darzę szacunkiem..

to nie był przymiotnik tylko przysłówek, a jeśli przysłówek wyraźnie wyraża przeciwstawienie to piszemy oddzielnie.

koniec OT

Błagam dajcie sobie już spokój

timmy2000
April 29th, 2008, 11:06 AM
UM w końcu zajmie się łazienkami w parku
http://bip.jastrzebie.pl/dokument.php?iddok=16375&str=1

ghoulas
April 29th, 2008, 12:13 PM
Teraz to już mus żeby nowe połaczenia z Zebrzydowicami zrobić.

http://www.plk-sa.pl/inwestycje/inwestycje-planowane/rozwoj-sieci.html

PKP planuje do 2013 zmodernizować całą trasę Zebrzydowice-Katowice więc pociągi beda tam mogły szaleć nawet 160 km/h. Teraz tylko dobrze skomunikować Jastrzębie z Zebrzydowickim PKP i problem pociągów tanim kosztem rozwiązany. Nawet nie trzeba by w infrastrukturę kolejową inwestować.

kacper1000
April 29th, 2008, 02:48 PM
UM w końcu zajmie się łazienkami w parku
http://bip.jastrzebie.pl/dokument.php?iddok=16375&str=1

Tak, ale ja kiedys już kiedyś o tym chyba wspominałem. Wedy to była dopiero faza planów, a teraz podjęto jakieś konkretne działania w tym kierunku. Bardzo dobrze się stało, że USC zostanie przeniesiony do Parku Zdrojowego, przecież kto to widział, żeby po ślubie para młoda wychodziła prosto na bloki i na ulicę.

Dzarkos
April 29th, 2008, 10:03 PM
Teraz to już mus żeby nowe połaczenia z Zebrzydowicami zrobić.

http://www.plk-sa.pl/inwestycje/inwestycje-planowane/rozwoj-sieci.html

PKP planuje do 2013 zmodernizować całą trasę Zebrzydowice-Katowice więc pociągi beda tam mogły szaleć nawet 160 km/h. Teraz tylko dobrze skomunikować Jastrzębie z Zebrzydowickim PKP i problem pociągów tanim kosztem rozwiązany. Nawet nie trzeba by w infrastrukturę kolejową inwestować.

Linie E65 Która Łączy Zebrzydowice z Gdynią przez Katowice będzie modernizowana na odcinku Zebrzydowice-Ochodza w latach 2013-2015 będą to prace zaawansowane począwszy od trakcji przez nowe wiadukty przejazdy,tunele itp podtorze tory bezstykowe cała infrastruktura techniczna przystosowana do 160km\h po tej modernizacji linie będzie w większym stopniu przystosowywana do Centralnej Magistrali Kolejowej która jak wicie biegnie do Warszawy a który odcinek Zebrzydowice-Zawiecie prez Pyrzowice po ów modernizacji będzie cześcią CMK.

Więc niech lepiej MZK jużzacznie kombinować nad zmianą rozkłądu wszystkich lini tak by było skomunikowania a nie że jeden przyjeżdza a drugi np do żor już pojechał jak jest obecnie bo ten model rozkładów niezmieniany od lat 90 poprzedniego wieku.

mariuszjbie
April 29th, 2008, 10:25 PM
eee, to odpada, pociągi z Zebów jeżdzą w nieospowiednich godzinach dla miszkańców Zebów i okolic - proszę spojrzeć na rozkład i zaplanować jakąś "wycieczkę" z tej stacji dokądkolwiek... nawet do Katowic nie dojedzie się w sensownych godzinach; do Warszawy tylko grubo przed świtem można wyruszyć (trzecia lub czwata rano)... do Ostrawy wycieczka do południa.... - ja, ale z Petrovic - z Zebów nie da rady...

mariuszjbie
April 30th, 2008, 02:40 PM
dzisiaj na boisku na katowickiej, które oglądam sobie regularnie - chcąc - nie chcąc, była delegacja z Wójtem Janeckim na czele: były gratulacje, uśmiechy i poklepywanie wzajemne. Szampana nie było.
Boisko będzie pod koniec maja gotowe, jeszcze - inna firma - ma wykonać drenaż obok i być może bieżnię dookoła. Będzie to boisko - wbrew plotom -ogólnodostępne.
Długo to trwa i szkoda, że nie ma więcej takich w J.
No i oświetlkenia brakuje wg mnie. Nawet gdy na tej samej katowickiej - pod jednym z bloków - w czynie społecznym (kiedyś) budowano boiska - do kosza, siaty i kort do tenisa (to oczywiście teraz w nienajlepszym stanie i tym dyscyplinom nie służy) to pomyślano o oświetleniu - a tutaj taka sztandarowa inwestycja z Janeckiego uśmiechem (Colgate) w tle - i nie ma oświetlenia...

corbijn
April 30th, 2008, 06:18 PM
dzisiaj na boisku na katowickiej, które oglądam sobie regularnie - chcąc - nie chcąc, była delegacja z Wójtem Janeckim na czele: były gratulacje, uśmiechy i poklepywanie wzajemne. Szampana nie było.
Boisko będzie pod koniec maja gotowe, jeszcze - inna firma - ma wykonać drenaż obok i być może bieżnię dookoła. Będzie to boisko - wbrew plotom -ogólnodostępne.
Długo to trwa i szkoda, że nie ma więcej takich w J.
No i oświetlkenia brakuje wg mnie. Nawet gdy na tej samej katowickiej - pod jednym z bloków - w czynie społecznym (kiedyś) budowano boiska - do kosza, siaty i kort do tenisa (to oczywiście teraz w nienajlepszym stanie i tym dyscyplinom nie służy) to pomyślano o oświetleniu - a tutaj taka sztandarowa inwestycja z Janeckiego uśmiechem (Colgate) w tle - i nie ma oświetlenia...
Chyba jest podobne boisko na zielonej

Nexus
April 30th, 2008, 06:24 PM
@mariuszjbie

http://i26.tinypic.com/2u61pcp.jpg

Masz moze wiecej fotek tego bloku z blekitnymi balustradami? Ciekawie to wyglada... To jest ul. Turystyczna? Do ktorej spoldzielni nalezy ten blok?

timmy2000
April 30th, 2008, 07:43 PM
Zbudują galerię w centrum

Nadal nie wiadomo, kiedy powstanie olbrzymia galeria handlowa w tzw. strefie centrum, czyli w kwadracie ulic Sybiraków-Warszawska i Północna-Porozumień Jastrzębskich, bo od kilkunastu miesięcy urzędnicy boksują się z ekologicznym stowarzyszeniem "Zdrowa Polska", który blokuje inwestycję.

Tymczasem konkurencja nie śpi i w bezpośrednim sąsiedztwie wybuduje całkiem nową galerię handlową.

"Galerię Jastrzębie" otworzy firma Polimeni, która kilka dni temu podpisała umowę z Mostostalem Warszawa na jej budowę.

- Inwestycja rozpocznie się 1 września, a jej zakończenie planowane jest na grudzień 2009 roku. Wartość kontraktu wynosi 16 milionów euro - wyjaśnia Leszek Czajor, przedstawiciel inwestora.

Galeria zlokalizowana będzie w samym centrum miasta, u zbiegu jednej z głównych arterii komunikacyjnych: alei Józefa Piłsudskiego i ulicy Warszawskiej. Stanie na działce liczącej 7000 metrów kwadratowych.

Docelowo jastrzębianie będą mogli robić zakupy na powierzchni 17000 m2, z czego pod najem przeznaczono blisko 8700 m2. - Na pięciu piętrach znajdzie się ponad 70 sklepów, kawiarenek, restauracji, oraz podziemny parking na 130 samochodów - dodaje Leszek Czajor.

Mieszkańcy nie ukrywają, że najwyższy czas na takie miejsce. - To nie tylko zakupy, ale także możliwość spędzenia wolnego czasu. Rybnik ma już swój Focus Park i Plazę, a my jesteśmy daleko za innymi. Wreszcie nie będziemy musieli jeździć do sąsiadów - mówi Wioletta Górniak, studentka z dzielnicy Zdrój. Innego zdania jest natomiast Marian Wolnik z osiedla Gwarków, który ma już dość sklepów w centrum - Raczej powinniśmy się zastanowić, dlaczego fabryki omijają naszą podstrefę ekonomiczną szerokim łukiem. O rozwoju miasta decydują nowe zakłady produkcyjne i fabryki, a nie kolejne sklepy - ocenia chłodno.

Jastrzębscy urzędnicy, którzy toczą boje o zagospodarowanie centrum, cieszą się z tej inwestycji. - Wiem, że mieszkańcy czekają na takie miejsce. Pozwolenie na budowę już zostało wydane - informuje prezydent miasta Marian Janecki.

Co natomiast z inwestycją w strefie centrum? Prezydent liczy, że mimo wszystko wreszcie uda się dogadać z ekologami, którzy póki co na kilkuhektarowym, zachwaszczonym terenie, odkrywają coraz to nowsze, unikatowe gatunki roślin. Przypomnijmy, spory trwają już od 14 września ubiegłego roku. Jedno jest pewne, konkurent, który buduje się w pobliżu, z pewnością otworzy swoje podwoje jako pierwszy.

Konin, Nowy Jork i Jastrzębie

Pierwszą inwestycją firmy Polimeni w Polsce jest działająca od 2002 roku,, Galeria nad jeziorem" w Koninie. W kwietniu 2005 roku otwarta została,, Galeria Gniezno", a w listopadzie tego samego roku,, Galeria Ostrowiec" w Ostrowcu Świętokrzyskim.
W tym roku zakończona zostanie inwestycja w Słupsku.
Tegoroczne plany obejmują także rozpoczęcie inwestycji m.in. w Częstochowie i Przemyślu.
Polimeni Organization istnieje od 1983 roku. Firma ma siedzibę w Garden City, w Nowym Jorku. Specjalizuje się w budowie, wynajmie, zarządzaniu i sprzedaży nieruchomości.
W czasie swojego istnienia zbudowała lub nabyła ponad 250 000 m2 powierzchni handlowej i przeszło 300 000 m2 powierzchni biurowej w obiektach zlokalizowanych na północnym wschodzie Stanów Zjednoczonych

timmy2000
April 30th, 2008, 08:00 PM

Szynobusy to odległa przyszłość

Superszybkie pojazdy, mogące przewozić jednocześnie sto osób, kursujące z Wodzisławia do Rybnika i czeskiego Bogumina. Żadnych korków, bo ruch odbywa się po torach kolejowych. To wizja rozwiązań komunikacyjnych, którą chce realizować wodzisławski prezydent Mieczysław Kieca. Szynobusy, bo o nich mowa, były tematem ostatniego posiedzenia gmin Subregionu Zachodniego. Urzędnicy przyznają jednak, że póki co, takie rozwiązanie problemów komunikacji zbiorowej to melodia przyszłości. - Na spotkaniu przedstawicieli wszystkich gmin powiatu zastanawialiśmy się, jak usprawnić komunikację w regionie. Bo pewne jest, że problem będzie narastał - mówił prezydent.

Szynobusy rzeczywiście byłyby idealnym rozwiązaniem. Pojazdy mogą osiągać prędkość do 150 kilometrów na godzinę. Mogłyby kursować po torach PKP i Przedsiębiorstwa Transportu Kolejowego i Gospodarki Kamieniem. Władzom Wodzisławia marzy się nawet odtworzenie nieczynnych, częściowo już zdementowanych torowisk należących kiedyś do kopalń. Przez nasz region przebiegało ich mnóstwo. Problemem są jednak pieniądze. - Żeby szynobusy mogły osiągać dużą prędkość, linie kolejowe muszą być w znacznie lepszym stanie niż obecnie. Dlatego konieczne są remonty - wyjaśnia Barbara Chrobok, rzeczniczka wodzisławskiego magistratu. Nowoczesne środki transportu mogłyby w pierwszej kolejności obsługiwać linie Wodzisław-Rybnik oraz Wodzisław-Chałupki-Bogumin.

Natomiast na pewno nieopłacalna byłaby linia Wodzisław-Jastrzębie. Z uwagi na brak wiaduktu kolejowego nad budowaną autostradą A-1 połączenie tych dwóch miast szynobusami nie wchodzi w grę. Spotkanie w sprawie rozwiązań komunikacyjnych w regionie zakończyło się obietnicą, że każda z gmin przygotuje zbiorczą analizę własnych problemów drogowych i przedstawi propozycje ich rozwiązania na kolejnym posiedzeniu.

(mir) - POLSKA Dziennik Zachodni

Arteks
April 30th, 2008, 11:23 PM

To nie jest niestety Ghoulas żadna perspektywa. Bo jeśli faktycznie po tej modernizacji pociąg będzie zasuwał 160 km/h to koszty zatrzymania takiego ciężkiego 6-8 wagonowego składu i ponownego rozruchu są tak duże, że postój w Zebrzydowicach zostanie najprawdopodobniej zlikwidowany :cry: tak samo jak niedawno Czesi zlikwidowali postój EC w Petrovicach... Bazowanie więc na małej lokalnej stacyjce bądź co bądź we wsi - nie ma perspektyw ani sensu.

Dzarkos
May 1st, 2008, 08:40 AM
To nie jest niestety Ghoulas żadna perspektywa. Bo jeśli faktycznie po tej modernizacji pociąg będzie zasuwał 160 km/h to koszty zatrzymania takiego ciężkiego 6-8 wagonowego składu i ponownego rozruchu są tak duże, że postój w Zebrzydowicach zostanie najprawdopodobniej zlikwidowany :cry: tak samo jak niedawno Czesi zlikwidowali postój EC w Petrovicach... Bazowanie więc na małej lokalnej stacyjce bądź co bądź we wsi - nie ma perspektyw ani sensu.

Wypraszam sobie jaka mała stacyjka. Chyba nigdy nie byłę w Zebrzydowicach na PKP jest to największe kolejowe przejście w Południowej Polsce.Tędy jeżdzą prawie wszystkie pociągi do Austri i Czech na Wiedeń,Budapeszt i Prage. Wg. prawa pociagi międzynaradowe muszą zatrzymać się na stacji przygranicznej a ze względu że z Petrovic mnie osób jeździło zlikwidowano zatrzymywanie się na tam bo Petrovice to jest "stacyjka" a nie Zebrzydowice. A i tak na łuku dojazdowym pociągi będą jeździć max.70km\h!!!

jastrzebianin
May 1st, 2008, 10:29 AM
nasi sąsiedzi 'czesi' już zakończyli połowę inwestycji - u nas dopiero piszę się o rozpoczęciu..

jadąc do Karviny można zobaczyć przejeżdżając przez przejazd kolejowy - modernizacja jednego traktu kolejowego już zakończona, wzięli się za drugi.

A to już fota kolejnej galerii LUMINA
http://www.jastrzebianie.pl/images/zoom/Inwest_SJZ/galeria_lumina.jpg

pozdrawiam Kacpra :lol: :banana:

Rafiki
May 1st, 2008, 01:03 PM
PKP w Zebrzydowicach jest także dlatego takie duże, ponieważ tamtędy wiedzie szlak PKP Cargo ;) no, ale fakt, to stacja graniczna.
No a z J-bia do Zebrzydowic to przecież rowerkiem można :P Macie jeszcze tą fajną ścieżkę rowerową?

Dzarkos
May 1st, 2008, 04:20 PM
No a z J-bia do Zebrzydowic to przecież rowerkiem można :P Macie jeszcze tą fajną ścieżkę rowerową?

Jaką ścieżke chodzi Ci tą przez las bo jeśli tak to nadal jest jak i z prawej tak i z lewej strony ulicy cieszyńskiej na obu pagórkach jest droga do Zebrzydowic.

Marcin - SJZ
May 1st, 2008, 04:53 PM

Szynobusy to odległa przyszłość

Superszybkie pojazdy, mogące przewozić jednocześnie sto osób, kursujące z Wodzisławia do Rybnika i czeskiego Bogumina. Żadnych korków, bo ruch odbywa się po torach kolejowych. To wizja rozwiązań komunikacyjnych, którą chce realizować wodzisławski prezydent Mieczysław Kieca. Szynobusy, bo o nich mowa, były tematem ostatniego posiedzenia gmin Subregionu Zachodniego. Urzędnicy przyznają jednak, że póki co, takie rozwiązanie problemów komunikacji zbiorowej to melodia przyszłości. - Na spotkaniu przedstawicieli wszystkich gmin powiatu zastanawialiśmy się, jak usprawnić komunikację w regionie. Bo pewne jest, że problem będzie narastał - mówił prezydent.

Szynobusy rzeczywiście byłyby idealnym rozwiązaniem. Pojazdy mogą osiągać prędkość do 150 kilometrów na godzinę. Mogłyby kursować po torach PKP i Przedsiębiorstwa Transportu Kolejowego i Gospodarki Kamieniem. Władzom Wodzisławia marzy się nawet odtworzenie nieczynnych, częściowo już zdementowanych torowisk należących kiedyś do kopalń. Przez nasz region przebiegało ich mnóstwo. Problemem są jednak pieniądze. - Żeby szynobusy mogły osiągać dużą prędkość, linie kolejowe muszą być w znacznie lepszym stanie niż obecnie. Dlatego konieczne są remonty - wyjaśnia Barbara Chrobok, rzeczniczka wodzisławskiego magistratu. Nowoczesne środki transportu mogłyby w pierwszej kolejności obsługiwać linie Wodzisław-Rybnik oraz Wodzisław-Chałupki-Bogumin.

Natomiast na pewno nieopłacalna byłaby linia Wodzisław-Jastrzębie. Z uwagi na brak wiaduktu kolejowego nad budowaną autostradą A-1 połączenie tych dwóch miast szynobusami nie wchodzi w grę. Spotkanie w sprawie rozwiązań komunikacyjnych w regionie zakończyło się obietnicą, że każda z gmin przygotuje zbiorczą analizę własnych problemów drogowych i przedstawi propozycje ich rozwiązania na kolejnym posiedzeniu.

(mir) - POLSKA Dziennik Zachodni

Jak dla mnie to propaganda...przecież na transport przeznaczone są największe dofinansowania z Unii....jak można takie pierdoły pociskać, że nie ma wiaduktu i nie ma szans na odtworzenie połączeń...?

Pozatym przy autostradzie A1 obok MOP-a kategorii 3 (szyby zachodnie) przebiegają tory osobowe i towarowe (zdewastowane)...dla przypomnienia MOP Kat. 3 posiada bazę noclegową, rozrywkową, a czasami też konferencyjną, jest tam wszystko co potrzebuje podróżny aby odpocząć, spędzić czas, tym samym ludzie będą tam pracować i zastanawia mnie jak tam dojadą? Autobusem? Autem przez PPO i do pracy?

Dziwne, że na remont drogi 933 udało sie załatwić dofinansowanie w wysokości 2,83 mln Euro...i nikt tu nie mówi o tym, że trzeba zrobić jakiś wiadukt, przejścia dla zwierząt, itp itd.

Po prostu skandal...Zobaczycie, że Wodzisław zostanie skomunikowany i rozwiąże ten problem, a Jastrzębie dalej będzie się cieszyło, że ma nowe autobusy z MZK...tyle

Nexus
May 1st, 2008, 05:28 PM
Jak dla mnie to propaganda...przecież na transport przeznaczone są największe dofinansowania z Unii....jak można takie pierdoły pociskać, że nie ma wiaduktu i nie ma szans na odtworzenie połączeń...?

Pozatym przy autostradzie A1 obok MOP-a kategorii 3 (szyby zachodnie) przebiegają tory osobowe i towarowe (zdewastowane)...dla przypomnienia MOP Kat. 3 posiada bazę noclegową, rozrywkową, a czasami też konferencyjną, jest tam wszystko co potrzebuje podróżny aby odpocząć, spędzić czas, tym samym ludzie będą tam pracować i zastanawia mnie jak tam dojadą? Autobusem? Autem przez PPO i do pracy?

Dziwne, że na remont drogi 933 udało sie załatwić dofinansowanie w wysokości 2,83 mln Euro...i nikt tu nie mówi o tym, że trzeba zrobić jakiś wiadukt, przejścia dla zwierząt, itp itd.

Po prostu skandal...Zobaczycie, że Wodzisław zostanie skomunikowany i rozwiąże ten problem, a Jastrzębie dalej będzie się cieszyło, że ma nowe autobusy z MZK...tyle

Tu nie chodzi o to ze nie ma pieniedzy na wiadukt tylko o to ze linia ta w calosci jest nieoplacalna. Czyli poniesione koszty sa niewspolmierne z ewentualnymi zyskami. Ekonomia zwyciezyla.
PS. Pewnie zaraz padna argumenty ze transport zbiorowy nie musi byc oplacalny i ekonomiczny...

Co do DGP to jej budowa oparta jest na realnych prognozach ruchu i jest ekonomicznie uzasadniona. Polaczenie kolejowe najwyrazniej nie jest (nie jestem pewien - nie widzialem prognoz dot. potokow pasazerskich).

Marcin - SJZ
May 1st, 2008, 05:37 PM
Tu nie chodzi o to ze nie ma pieniedzy na wiadukt tylko o to ze linia ta w calosci jest nieoplacalna. Czyli poniesione koszty sa niewspolmierne z ewentualnymi zyskami. Ekonomia zwyciezyla.
PS. Pewnie zaraz padna argumenty ze transport zbiorowy nie musi byc oplacalny i ekonomiczny...

Co do DGP to jej budowa oparta jest na realnych prognozach ruchu i jest ekonomicznie uzasadniona. Polaczenie kolejowe najwyrazniej nie jest (nie jestem pewien - nie widzialem prognoz dot. potokow pasazerskich).

dobrze, że dodałeś ostatnie zdanie, brak jest jakichkolwiek prognoz kolejowego ruchu pasażerskiego, więc łatwo "wróżyć z fusów i mówić", że coś jest nieopłacalne...Ekonomia opiera się również na takim czynniku jak czas, np. dojazd do pracy, turystyka itp. kolej czy szynobusy zawsze wygrywają z drogówką (mówię o transporcie miejskim i podmiejskim wyłączając połączenia dalekobieżne)...niech ktoś zrobi prognozę i mnie przekona, że sie nie opłaca...biznes nie polega na tym, że coś otwierasz, inwestujesz i od razu zarabiasz (co najmniej 7 lat), przy inwestycjach infrastrukturalnych okres zwrotu jest o wiele dłuższy...

Nexus
May 1st, 2008, 05:47 PM
dobrze, że dodałeś ostatnie zdanie, brak jest jakichkolwiek prognoz kolejowego ruchu pasażerskiego, więc łatwo "wróżyć z fusów i mówić", że coś jest nieopłacalne...Ekonomia opiera się również na takim czynniku jak czas, np. dojazd do pracy, turystyka itp. kolej czy szynobusy zawsze wygrywają z drogówką (mówię o transporcie miejskim i podmiejskim wyłączając połączenia dalekobieżne)...niech ktoś zrobi prognozę i mnie przekona, że sie nie opłaca...biznes nie polega na tym, że coś otwierasz, inwestujesz i od razu zarabiasz (co najmniej 7 lat), przy inwestycjach infrastrukturalnych okres zwrotu jest o wiele dłuższy...

Wlasnie. Zdanie "natomiast na pewno nieopłacalna byłaby linia Wodzisław-Jastrzębie" wypowiedzail urzednik, ktory musi dysponowac danymi potwierdzajacymi to twierdzenie. Z fusow tego nie wywrozyl.

Marcin - SJZ
May 1st, 2008, 05:54 PM
Wlasnie. Zdanie "natomiast na pewno nieopłacalna byłaby linia Wodzisław-Jastrzębie" wypowiedzail urzednik, ktory musi dysponowac danymi potwierdzajacymi to twierdzenie. Z fusow tego nie wywrozyl.

Twierdzenie, że "Z uwagi na brak wiaduktu kolejowego nad budowaną autostradą A-1 połączenie tych dwóch miast szynobusami nie wchodzi w grę" jeżeli ta argumentacja wywodzi się z prognoz kolejowego ruchu pasażerskiego to już mnie przekonał ten urzędnik...:bash::ohno:

Nexus
May 1st, 2008, 06:06 PM
Twierdzenie, że "Z uwagi na brak wiaduktu kolejowego nad budowaną autostradą A-1 połączenie tych dwóch miast szynobusami nie wchodzi w grę" jeżeli ta argumentacja wywodzi się z prognoz kolejowego ruchu pasażerskiego to już mnie przekonał ten urzędnik...:bash::ohno:

Mozna to lagodniej interpretowac - linia jest nieoplacalna, a brak wiaduktu ostatecznie przekresla budowe lini. Czyli brak wiaduktu jest jednym z czynnikow przeciwko budowie, a nie jest głownym czynnikiem.
Mozna zapytac autorki artykulu, kto wypowiedzial to zdanie o nieoplacalnosci i poprosic tego urzednika o dane na ktorych sie opieral. Ja nie mam zadnych watpliwosci co do jego stwierdzenia.

kacper1000
May 2nd, 2008, 08:30 AM
Za 870 tysięcy złotych będzie można kupić duży budynek przy ulicy 1 Maja, w którym mieściła się siedziba sądu rejonowego.

Potężny gmach położony w samym centrum Jastrzębia, w najstarszej, reprezentacyjnej dzielnicy Zdrój, od lat niszczeje i odstrasza swoim wyglądem. Teraz będzie można go przekształcić w nowoczesny biurowiec lub małą galerię handlową. Zielone światło dla sprzedaży zabytkowego obiektu, który podlega ochronie konserwatora zabytków, dał urząd wojewódzki. Po ponad roku przepychanek z jastrzębskimi urzędnikami.

- Zgodnie z zarządzeniem wojewody śląskiego nieruchomość ta została przeznaczona na sprzedaż w drodze przetargu, który zostanie ogłoszony najprawdopodobniej w lipcu - mówi Katarzyna Wołczańska, rzecznik jastrzębskiego magistratu.

Urzędnicy i mieszkańcy liczą teraz na to, że niszczejące mury szybko znajdą nabywcę.

Jak udało nam się nieoficjalnie dowiedzieć, do drzwi jastrzębskiego Urzędu Miasta puka już kilku poważnych inwestorów zainteresowanych kupnem zabytkowego budynku.

KUB - POLSKA Dziennik Zachodni

____________________________________________________________________________________

Nowoczesny biurowiec? Osobiście nie odpowiada mi taki scenariusz. Kto wie co by z tego budynku zrobili... Mała galeria handlowa - nawet ciekawe. Dużo przecież słyszy się o przerabianiu zabytkowych budynkow w galerie handlowe.

Arteks
May 2nd, 2008, 01:44 PM
Wypraszam sobie jaka mała stacyjka.

Nie chciałem obrazić twoich ambicji. Zebrzydowice to była bardzo ważna stacja graniczna (sam wielokrotnie jeździłem tam na wypady fotograficzne). Ale w sytuacji zniesienia granic oraz wchodzenia do przewozów prywatnych przewoźników - znaczenie takich stacji w ruchu pasażerskim będzie znikome. Kiedyś były one ważne dla zmian lokomotyw czy służb celnych i granicznych. Teraz to znaczenie już nie istnieje...

Arteks
May 2nd, 2008, 01:52 PM
Tu nie chodzi o to ze nie ma pieniedzy na wiadukt tylko o to ze linia ta w calosci jest nieoplacalna. Czyli poniesione koszty sa niewspolmierne z ewentualnymi zyskami. Ekonomia zwyciezyla. PS. Pewnie zaraz padna argumenty ze transport zbiorowy nie musi byc oplacalny i ekonomiczny...

Słuchaj, a budowa dróg jest ekonomiczna??? A może ochrona zabytkowego kościoła drewnianego np. w Łaziskach - ma ekonomiczne uzsadnienie czy nie? Nie wszystko można przekładać na ekonomię. Już 100 razy pisałem, że Jastrzębie to największe miasto bez transportu szynowego w Europie. I tą plamę trzeba zmyć. Wcale nie mówię, że musi się to odbyć po starym torowisku. Od tego są urbaniści, projektanci i samorządowcy żeby kombinować. W każdym razie Nexus - miasto bez poważnego transportu zbiorowego będzie odległą prowincją którą omijają turyści i z której nadal będą uciekać mieszkańcy. Zima 2005/6 pokazała, że drogi były wtedy kompletnie zakorkowane, a aby się wydostać na Sylwestra ostatnią deską ratunku była kolej - która nie zawiadła poza nielicznymi opóźnieniami.

Poza tym cały czas z Marcinem i innymi zwolennikami powrotu transportu szynowego do Jastrzębia nie lobbujemy za ciężkimi pociągami jadącymi co 2 godziny do Orzesza czy Wodzisławia ale za nowoczesnymi szynobusami/szybką kolejką która będzie jeździć np. co 15-20 min do Rybnika.

Jeśli Polska chce być krajem nowoczesnym i gonić zachód to musi czerpać wzorce z zachodu, a na zachodzie nie znajdziecie ani jednego kraju w którym nie inwestowany by w transport zbiorowy. Teraz mnóstwo ludzi jeździ na zachód to się przekonuje jak tam fenomenalnie można się porszać nie dysponując autem!

Nexus
May 2nd, 2008, 02:27 PM
Słuchaj, a budowa dróg jest ekonomiczna??? A może ochrona zabytkowego kościoła drewnianego np. w Łaziskach - ma ekonomiczne uzsadnienie czy nie? Nie wszystko można przekładać na ekonomię. Już 100 razy pisałem, że Jastrzębie to największe miasto bez transportu szynowego w Europie. I tą plamę trzeba zmyć. Wcale nie mówię, że musi się to odbyć po starym torowisku. Od tego są urbaniści, projektanci i samorządowcy żeby kombinować. W każdym razie Nexus - miasto bez poważnego transportu zbiorowego będzie odległą prowincją którą omijają turyści i z której nadal będą uciekać mieszkańcy. Zima 2005/6 pokazała, że drogi były wtedy kompletnie zakorkowane, a aby się wydostać na Sylwestra ostatnią deską ratunku była kolej - która nie zawiadła poza nielicznymi opóźnieniami.

Poza tym cały czas z Marcinem i innymi zwolennikami powrotu transportu szynowego do Jastrzębia nie lobbujemy za ciężkimi pociągami jadącymi co 2 godziny do Orzesza czy Wodzisławia ale za nowoczesnymi szynobusami/szybką kolejką która będzie jeździć np. co 15-20 min do Rybnika.

Jeśli Polska chce być krajem nowoczesnym i gonić zachód to musi czerpać wzorce z zachodu, a na zachodzie nie znajdziecie ani jednego kraju w którym nie inwestowany by w transport zbiorowy. Teraz mnóstwo ludzi jeździ na zachód to się przekonuje jak tam fenomenalnie można się porszać nie dysponując autem!

To moze zbudujemy tunel kolejowy po dnie Bałtyku ktory polaczy Polske z Szwecja. Przeciez pieniadze i ekonomia nie maja znaczenia - najwazniejsze jest polaczenie kolejowe. Przerysowany przyklad, ktory pokazuje ze rozwiazania transportowe tworzy sie w oparciu o ekonomie a nie prestiz.

Przy budowie drog uwzgedniany jest bilans zyskow i strat. Przyklad z DTŚ:

http://www.dts-sa.pl/HTML/images/korzysc.jpg

Oczywiscie koszty transportu drogowego sa znacznie zanizone - mam na mysli pojecie 'kosztów zewnetrznych transportu', ale to jest temat na osobna dyskusje.

Nie jestem przeciwnikiem przywrocenia polaczen kolejowych w J-biu. Uwazam tylko ze koszty sa za duze. Wolalbym remont drog i chodnikow w miescie niz budowe lini kolejowej.

Arteks
May 2nd, 2008, 04:03 PM
Wolalbym remont drog i chodnikow w miescie niz budowe lini kolejowej.

:ohno: Wybacz ale to myślenie małomiasteczkowe...

mariuszjbie
May 3rd, 2008, 08:56 AM
Wypraszam sobie jaka mała stacyjka. Chyba nigdy nie byłę w Zebrzydowicach na PKP jest to największe kolejowe przejście w Południowej Polsce.Tędy jeżdzą prawie wszystkie pociągi do Austri i Czech na Wiedeń,Budapeszt i Prage. Wg. prawa pociagi międzynaradowe muszą zatrzymać się na stacji przygranicznej a ze względu że z Petrovic mnie osób jeździło zlikwidowano zatrzymywanie się na tam bo Petrovice to jest "stacyjka" a nie Zebrzydowice. A i tak na łuku dojazdowym pociągi będą jeździć max.70km\h!!!

To chyba Ty z kolei nie byłeś na stacji w Petrovicach, bo ona jest niemal identyczna jak ta w Zebach (chyba nawet lepsza, bo knajpa tam działa:).
Zaprzestanie zatrzymywania się pociągów mi ędzynarodowych tam było zapewne związane z tym, ze tam co godzinę odjeżdżają szynobusy, więc jak ktoś chce sobie jechać do Ostrawy, Bohumina, czy Karwiny stamtąd to właśnie z tych szynopbusów korzysta, nie musi dopłacać do EC.
W Czechach jest inne myślenie na temat transoportu publicznego niż w PL.

Jaką ścieżke chodzi Ci tą przez las bo jeśli tak to nadal jest jak i z prawej tak i z lewej strony ulicy cieszyńskiej na obu pagórkach jest droga do Zebrzydowic.

Do zebów jest szlak rowerowy, najlepiej nim jechać na rowerze. Nie wzdłuż Cieszyńskiej tylko przez Bzie - 50 minut jazdy drogą niemal bez samochodów. Trzeba się przebić przez las. Mozna te ż żółtym albo czerwonym do marklowic i stamtąd bodajże zielonym do centrum Zebów.

Na stacji w Zebach nie ma sensu polegać, bo - co jest zrozumiałe - rozkład nie jest dostosowany do tej stacjii i n.p. pierwszy pociąg bezopośredni do Warszawy jest dopiero o 12.56, a wcześniejszy o 3 w nocy. Chce ktoś jechać rano - musi z Katowic, a nie z Zebrzydowic. Pierwszy bezpośredni i w miarę szybki (1 h) do Katowic - to samo - oczywiście EC, czyli drogi.
edit:Jest jeszcze do K-c o 7, ale pół godz. dłużej jedzie.

Masz moze wiecej fotek tego bloku z blekitnymi balustradami?
Niestety nie.

A co do kolei Wodzisław - J. - skoro planowana jest trasa Rybnik - trzykrotnie mniejszy od J-bia Wodzisław i ma się opłacać, to ja nie wiem jak oni to wyliczali. Generalne byłbym za, kolej jest potrzebna, ułatwia życie wycieczkom szkolnym i rowerzystom i ogólnie ludziom korzystającym n.p. z EC na ważnych trasach - nie muszą przemieszczać się z PKP na PKS z bagażami, żeby dojechać do takiego J-bia.
W wyliczenia odnośnie opłacalności - nie wierzę, tym bardziej, ze był kiedyś artykuł na ten temat w bodajże GW, że PKP podsuwało do podpisu ministrowi BEZ JAKICHKOLWIEK wyliczeń wnioski o zamykanie tras.
Poza tym pamiętam zlikwidowaną już i rozebraną linię Żory-Orzesze - pociągi poranne były nabite do momentu gdy polikwidowano połowę, co właśnie dopiero spowodowało przesiadkę podróżnych na PKS i następnie dopiero zamknięcie linii.
Wszystko zależy - jak szybko, jak często, jakie ceny itd.
Dofinansowana zapewne musiała by być taka linia J-Wodzisław, bo wszystkie lokalne są dofinansowywane, ale mogłaby przynieść niewyliczalne zyski. Może n.p. zmniejszenie korków na drodze do Wodzisławia.

miczu
May 3rd, 2008, 11:37 AM
No a ciekaw jestem kto z Rybnika i z Wodzisławia miałby jeździć do Jastrzębia !
I PO CO?
Oczywiście fajnie byłoby oglądać gdzieś poruszający się pociąg to takie nowoczesne itp, ale opłacalność opłacalnościa i w przypadku linii kolejowej związanej z Jastrzębiem to temat nie istniejący.
Dopóki nie będzie inwestycji w mieście to z kolei nici.

Nexus
May 3rd, 2008, 01:32 PM
:ohno: Wybacz ale to myślenie małomiasteczkowe...

Bardzo subiektywna opinia.

To chyba Ty z kolei nie byłeś na stacji w Petrovicach, bo ona jest niemal identyczna jak ta w Zebach (chyba nawet lepsza, bo knajpa tam działa:).

Dzarkos pisal o powierzchni stacji, a Ty piszesz o budynku stacyjnym. Wystarczy zerknac na zumi.pl:
Zeb. (http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=zebrzydowice&Submit=Szukaj&long=18.616718&lat=49.8720808&type=2&scale=3)
Petr. (http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=zebrzydowice&Submit=Szukaj&long=18.5523188&lat=49.8935504&type=2&scale=3)
(Powinny dzialac te linki)

Mysle ze entuzjasci kolei w regionie (Arteks, Marcin), mogliby otworzyc nowy watek w dziale "Transport miejski i regionalny " o nazwie:
Kolej w ROW/ROP/Subregionie Zachodnim woj. śląskiego lub inna;
gdzie bedziemy kontynuowac ta dyskusje + jakis szkic proponowanych polaczen (zeby bylo wiadomo o czym piszemy).

mariuszjbie
May 3rd, 2008, 01:45 PM
pisałem o tym co jest związane z obsługą podróżnych - budynek, ilość (po 2) i wielkość peronów.
A te zajmujące dużą pow. bocznice towarowe obok stacji w Zebach przecież już nie są częścią stacji pasażerskiej.

No a ciekaw jestem kto z Rybnika i z Wodzisławia miałby jeździć do Jastrzębia !
I PO CO?

A kto z Katowic miałby jeździć do Rybnika i po co? Trzeba zlikwidować linię Rybnik - Katowice w takim razie?

Nexus
May 4th, 2008, 11:50 AM
http://img167.imageshack.us/img167/3946/lamzksk8.jpg

Taki mam pomysl na linie autobusowe w J-biu :)
Autobusy poruszalyby sie w takcie 30 / 60 min. (w szczycie / poza szczytem)
Tam gdzie sa trzy linie odjazdy bylyby co 10 / 20 min.
Na tym szkielecie mozna oprzec system przesiadek na inne linie - glownie obslugujace tereny wiejskie malym taborem - nalezaloby tylko zmienic przepis ze przesiadka uniewaznia bilet oraz wprowadzic bilety do 1h, 2h itp.

miczu
May 4th, 2008, 12:15 PM
A kto z Katowic miałby jeździć do Rybnika i po co? Trzeba zlikwidować linię Rybnik - Katowice w takim razie?

Nie rozumiem?Tych pociągów z Katowic do Rybnika jeździ sporo, ale w większości puste.http://rozklad-pkp.pl/bin/query.exe/pn?ld=pkp&seqnr=7&ident=4a.03090229.1209895816&REQ0HafasScrollDir=1
Skoro tu wszyscy są tacy mądrzy co do transportu kolejowego, to może utworzycie spółkę weźmiecie olbrzymi kredyt i uruchomicie linię Jastrzębie-Rybnik...na pewno będę trzymał za Was kciuki.Łatwo się mówi, że ktoś by się tym mógł zająć bo to nie nasza kasa i nie nasz problem w razie czego.

Rafiki
May 4th, 2008, 01:31 PM
Jak to nie nasza kasa? A wydawało mi się, że pieniądze dla urzędów biorą się z budżetu?
Rozumiem, że UE zapewne dofinansowała by projekt, ale nie zapłacą całej kwoty za państwo. A może się mylę i albo pieniądze bierzemy od tych złych żydo-masońskich banków albo UE pokryje wszystkie koszta budowy kolejki?

Marcin - SJZ
May 4th, 2008, 02:24 PM
Nie rozumiem?Tych pociągów z Katowic do Rybnika jeździ sporo, ale w większości puste.http://rozklad-pkp.pl/bin/query.exe/pn?ld=pkp&seqnr=7&ident=4a.03090229.1209895816&REQ0HafasScrollDir=1
Skoro tu wszyscy są tacy mądrzy co do transportu kolejowego, to może utworzycie spółkę weźmiecie olbrzymi kredyt i uruchomicie linię Jastrzębie-Rybnik...na pewno będę trzymał za Was kciuki.Łatwo się mówi, że ktoś by się tym mógł zająć bo to nie nasza kasa i nie nasz problem w razie czego.

o czym Ty wogóle piszesz? :bash: :puke: To jest właśnie tylko i wyłącznie nasza klasa...wystarczy przeliczyć ile traci gospodarka ROW na korkach samochodowych i wtedy wyjdzie Ci, że nie współmierny jest koszt stworzenia elastycznej infrastraktury kolejowej, gdzie każdy się przemieszcza, w ramach czasowych do 30 minut ( Żory - Jastrzębie, Rybnik - Jastrzębie, Rybnik - Żory, Wodzisław - Żory), jeżeli chcemy patrzeć na rozwój naszego regionu to musimy patrzeć przez pryzmat sprawnej kolei pasażerskiej i towarowej...bez tych rozwiązań komunikacyjnych będziemy regionem nieatrakcyjnym...ktoś powie dopóki dopóty nie będzie dużych inwestycji w naszym regionie nie ma mowy o powrocie do kolei, ja twierdzę, iż skończyły się czasy, że czekamy na inwestora a potem tworzymy infrstrukturę...teraz jest dokładnie odwrotnie! przykład: KSSE Żory (dobre połącznie kolejowe i 2 pasmówka), Nasza KSSE Moszczenica - brak połaczenia drogowego i kolejowego - EFEKT WIDAĆ 0 inwestorów (no comment).
Średni Dochód brutto w Jastrzębiu za 2006 - 3960 zł, za 2007 r. strzelam około 4300 zł, za 2008 strzelam - 4600 zł? Pytam gdzie te pieniądze, dlaczego Miasto i włodarze nie wykorzystują tych "złotych lat" Naszego Miasta? Ponadto w JSW S.A. nie pracują tylko sami jastrzębianie, ale i może nawet w większości mieszkańcy większości powiatów (Rybnik, Wodzisław, Żory, Racibórz).
Napisałem e-mial do posła Krzysztofa Gadowskiego co myśli na temat infrastruktry w ROW i jakie są plany z poziomu rządowego...proszę Was jeżeli argumentujecie swój przeciw wobez kolei to mówcie rzeczowo, a nie językiem który nabywacie czytając pisamków z różnych gazet...

mariuszjbie
May 4th, 2008, 02:37 PM
no właśnie, kasa jest nasza. Kolej regionalna jest niedochodowa, wszędzie na świecie, każdy to wie, tyle, ze wszędzie działa i gdyby w Polsce działała normalnie (nie tylko kolej, ale i cała komunikacja publiczna) to nie słuchalibyśmy po każdym długim weekendzie o kilometrowych korkach.
W Jastrzębiu komunikacja publiczna jest wyjątkowo denna - jak chodzi o PKS, ale i MZK, trochę ratują sprawę prywatne busy na 3 liniach. Trzeba coś z tym zrobić.
Na początek to mogliby chociaż zamontować na niektórych miejskich kosze na rowery. Nie ma sensu pchać się tą beznadziejną i ruchliwą drogą do Żor na rowerze, gdy chce sie n.p. pojeździć po lesie pom. Żorami, a Rybnikiem.
A kosze to groszowe sprawy i w wielu miastach już są, u nas nie "ma funduszy"... (to na co idzie ta kasa, na koszenie trawników wszystko wydają?)
PS do Rybnika wcale nie jeżdżą puste poc. z K-c. Są miasta gdzie mimo dobrych połączeń drogowych kolej jest niezastąpialna w transporcie publicznym - przykładowo Tychy, gdzie nawet planowana jest odbudowa zamkniętej linii Tychy Miasto - Tychy. A mają tam przeciez już autobusy i trolejbusy i DK 1 pod nosem.
PS2 Pomysł Nexusa jest dobry, aż dziw, ze nikt w MZK i UM na to nie wpadł.

Vip64
May 4th, 2008, 02:47 PM
Ja bym zrobił lepszą komunikacie w naszym Jastrzębiu Zdrój. Ponieważ bym zrobił inny rozkład jazdy na wszystkie autobusy tu podam przykłady ;
linie E-3 z Przystanku Jastrzębia Zdrój do Rybnika DKM kursy w Dni Robocze powinny być 1 kurs o godz 4:20 i od tego co 20 minut czyli 4:40 itp.do godz 20:00 a po tej godz to co 30 minut do godz 22:00. A w Soboty i Niedzielę powinny kursować od godz 4:20 co 25 minut czyli 4:50 itp;
A następne linie jakie są w naszym działaniu MZK powinny kursować o następuóączych godz linie z jastrzębia Zdrój
101 o godz 4:00 4;30.itp
102 o godz 4;01 4;31 itp
103 o godz 4:03 4;32
104 o godz 4;04 4;33
105 o godz 4:05 4;34
106 o godz 4:06 4;35
107 o godz 4:07 4;36
108 o godz 4:08 4;37
109 o godz 4:09 4;38
110 o godz 4:10 4;39
111 o godz 4;11 4;40
112 o godz 4;12 4;41
113 o godz 4;13 4;42
114 o godz 4;14 4;43
115 o godz 4;15 4;44
116 o godz 4;16 4;45
117 o godz 4;17 4;46
118 o godz 4;18 4;47
119 o godz 4;19 4;48
119 o godz 4;20 4;49
120 o godz 4;21 4;50
121 o godz 4;22 4;51
122 o godz 4;23 4;52
123 o godz 4;24 4;53
124 o godz 4;25 4;54
125 o godz 4;26 4;54
126 o godz 4;27 4;55
128 o godz 4;28 4;56
132 o godz 4;29 4;57
i tak dalej aż do godz 19:00 wszystkie autobusy linni mzk w tygodniu

mariuszjbie
May 4th, 2008, 02:58 PM
Ja bym na miejscu MZK i miasta "olał" dworzec PKS - po co tam zajeżdżają te autobusy miejskie, tracą paliwo i czas? Przecież tam prawie nikt nie wsiada i nie wysiada. Jak chodzi o PKS-y to są tylko 3 stanowiska, ok. 70-ciu*) zaledwie autobusów PKS stamtąd odjeżdża dziennie (z raciborskiego dworca 300) + busy Drabas - też można by to przenieść. Nie zatrzymują się na dworcu busy do Rybnika, E3, busy do Cieszyna. Jedyną zaletą tego dworca jest to, ze część PKSów nie musi wjeżdżać do miasta - jadą od razu na Pszczyńską, co im się niewątpliwie opłaca, czy my coś z tego mamy, trochę mniej spalin w centrum?
*)70 to absolutnie maksymalna liczba, tyle jest w rozkładzie, ale wiele z nich jeździ tylko w niektóre dni tygodnia.
Właściwie to dworzec powinni zlikwidować, jest niepotrzebny.

Marcin - SJZ
May 4th, 2008, 04:56 PM
http://img167.imageshack.us/img167/3946/lamzksk8.jpg

Taki mam pomysl na linie autobusowe w J-biu :)
Autobusy poruszalyby sie w takcie 30 / 60 min. (w szczycie / poza szczytem)
Tam gdzie sa trzy linie odjazdy bylyby co 10 / 20 min.
Na tym szkielecie mozna oprzec system przesiadek na inne linie - glownie obslugujace tereny wiejskie malym taborem - nalezaloby tylko zmienic przepis ze przesiadka uniewaznia bilet oraz wprowadzic bilety do 1h, 2h itp.

:cheers: jasny i klarowny podział, brawo!!

teraz to połączyć z miejską koleją pasażerską - tory kolejowe kopalniane,

zrobiłam małą aktualizację o pomysł rozwiązania połączeń kolejowych, myślę Nexus, że wyrażasz zgodę :)

Czekam na sugestie i pytania :)

http://images33.fotosik.pl/241/3c53d2bac98a736b.jpg (www.fotosik.pl)

mariuszjbie
May 4th, 2008, 07:02 PM
ja bym zadowolił się czymś takim:

http://i29.tinypic.com/vnnziv.jpg

Chyba w miarę realne za x lat, moze służyć jako przewóz pracowników kopalnianych, PGK swojego czasu nawet miało ochotę na szynobus z Pawłowic do Rybnika...

Marcin - SJZ
May 4th, 2008, 08:54 PM

Chyba w miarę realne za x lat, moze służyć jako przewóz pracowników kopalnianych, PGK swojego czasu nawet miało ochotę na szynobus z Pawłowic do Rybnika...

trafna aktualizacja, jednak w przyszłości należy wykorzystać praktyczny brak różnic terenu od ul. Granicznej wzdłuż ul. podchalańskiej aż do SSE i wydłużyć nitkę od oś. Barabry poprzez bardzo ważny przystnek jakim jest Arki Bożka aż do SSE, tworząc wokół miasta okrąg,

dlaczego nikt z włodarzy nie potrafi, a może nie chce tego wykorzystać?

teraz pytanie do pesymistów? czy rozwiazanie jakie przedstawiliśmy powyżej wiąże się z tak ogromnymi kosztami?
być może likwidacja części nierentownych lini autobusowych (które np. jadą w jednym czasie i to w jednym kierunku) i wprowadzenie rozwiązań NEXUS-a, pozwoliła by przenieść ciężar transportu zbiorowego na szyny?

Nexus
May 4th, 2008, 09:31 PM
:cheers: jasny i klarowny podział, brawo!!

teraz to połączyć z miejską koleją pasażerską - tory kolejowe kopalniane,

zrobiłem małą aktualizację o pomysł rozwiązania połączeń kolejowych, myślę Nexus, że wyrażasz zgodę :)

Jasne, choc bardziej prawdopodobna wydaje sie wizja mariuszjbie

Zapomnialem o dworcu PKS :)
Jesli wszystkie linie autobusowe zaproponowane przeze mnie mialyby szanse powstac to Jastrzebie mogloby miec stacje kolejowa w okolicy KWK Zofiowka. Z przesiadka kazdy sie tam dostanie linia M1 lub M3.

http://img113.imageshack.us/img113/7314/beztytuu02ec7.jpg

Przykladowa stacja kolejowa - kolej UBB w Swinoujsciu

http://img73.imageshack.us/img73/1787/sfdgsdgsadgip9.jpg

http://img148.imageshack.us/img148/4673/beztytuu01dn6.jpg

mariuszjbie
May 4th, 2008, 09:42 PM
gdyby nie te różne wiadukty rozebrane i tego typu sprawy to chyba by się dało zrobić taką pętlę z odnogą do J-bia, tereny są gęsto zabudowane, gdyby to działało sprawnie, pewnie byłoby zainteresowanie...
Na niebiesko linie i stacje istniejące, na czerwono ' linie kiedyś istniejące.

http://i28.tinypic.com/2d969u9.jpg

ew. bez linii Szeroka - JasMos - raczej, tak jak Nexus pisze + na zofiowce pocz..
Ew. - po zagospodarowaniu SSE czymś dużym odnoga jeszcze tam - zresztą gdyby powstała fabryka Fiata , heh, to napewno by działała - towarowa choćby:)

Nexus
May 4th, 2008, 09:58 PM
gdyby nie te różne wiadukty rozebrane i tego typu sprawy to chyba by się dało zrobić taką pętlę z odnogą do J-bia, tereny są gęsto zabudowane, gdyby to działało sprawnie, pewnie byłoby zainteresowanie...

ew. bez linii Szeroka - JasMos - raczej, tak jak Nexus pisze + na zofiowce pocz..
Ew. - po zagospodarowaniu SSE czymś dużym odnoga jeszcze tam - zresztą gdyby powstała fabryka Fiata , heh, to napewno by działała - towarowa choćby:)

Niestety najlepsze polaczenie J-bie - Wodz. - Rybnik nie istnieje - rozebrane tory w okolicy KWK 1 Maja w Wodz.
Tory do SSE istnieja i sa wykorzystywane przez elektrocieplownie.
Na Twoim rys. nie ma lini ktora zaznaczylem czerwonymi kropkami - to znaczy ze w okolicy Rybnika nie istniej ta linia?

mariuszjbie
May 4th, 2008, 10:03 PM
chzba istnieje, ale zapomnialem o niej

edit + ona na mapie to przebiega nad trasa rybnik+zory + nie laczy sie w tym miejscu

tam jest wiadukt wg mapy
http://i32.tinypic.com/2pzloqv.jpg

Nexus
May 4th, 2008, 10:16 PM
chzba istnieje, ale zapomnialem o niej

edit + ona na mapie to przebiega nad trasa rybnik+zory + nie laczy sie w tym miejscu

Oczywiscie, ale w lesie jest miejsce na lacznice :D

mariuszjbie
May 4th, 2008, 10:43 PM
a chyba, że tak, ja już się nastawiłem, że to przeszkoda nie do przeskoczenia - budowanie takiego czegoś:) Ale dobrze by było, zeby coś się działo w tym kierunku, skoro ma być odbudowane parę tras w woj., parę modernizowanych, to i niech nam coś zafundują..

Arteks
May 4th, 2008, 10:50 PM
Łatwo się mówi, że ktoś by się tym mógł zająć bo to nie nasza kasa i nie nasz problem w razie czego.

Mądraliński, przejedź się kiedyś na dworzec w Rybniku i zobacz te puste pociągi do Katowic :lol: Czasem miejsc siedzących nie ma. A taki pociąg to jednak nie tak jak autobus Drabasa który ma 50 miejsc siedzących tylko ma 200-500 miejsc siedzących. Wprawdzie nadal to mało w porównaniu do frekwencji jaka była jeszcze 10 lat temu ale sądzę, że przewozy będą wzrastać z dwóch powodów: coraz wyższe ceny paliwa i korki oraz coraz krótszy czas przejazdu dzięki postępującym remontom.

Arteks
May 4th, 2008, 10:57 PM
Oczywiscie, ale w lesie jest miejsce na lacznice :D

Widzę, że nawet Nexus się zaczyna przekonywać do kolei w Jastrzębiu. :) Moim zdaniem to powinien być główny postulat młodych mieszkańców miasta. A co do wariantów to chociaż fajnie jest sobie pogdybać i pomarzyć - to powinni się tym zająć eksperci z Politechniki Krakowskiej. Oni są dobrzy w inwestycjach komunikacyjnych. Jeśli Janecki nie rozumie to trzeba mu to wytłumaczyć - chłopaki. W każdym razie w Rybniku i Wodzisławiu władze zajarzyły już o co chodzi i będą lobbować za poprawą komunikacji szynowej w całym subregionie. Liczę, że Jastrzębie nie będzie chciało stać z boku.

Nexus
May 4th, 2008, 11:14 PM
Widzę, że nawet Nexus się zaczyna przekonywać do kolei w Jastrzębiu. :) Moim zdaniem to powinien być główny postulat młodych mieszkańców miasta. A co do wariantów to chociaż fajnie jest sobie pogdybać i pomarzyć - to powinni się tym zająć eksperci z Politechniki Krakowskiej. Oni są dobrzy w inwestycjach komunikacyjnych. Jeśli Janecki nie rozumie to trzeba mu to wytłumaczyć - chłopaki. W każdym razie w Rybniku i Wodzisławiu władze zajarzyły już o co chodzi i będą lobbować za poprawą komunikacji szynowej w całym subregionie. Liczę, że Jastrzębie nie będzie chciało stać z boku.

:nono: w dalszym ciagu jestem przeciwny budowie lini kolejowej J-bie - Wodz z uwagi na nieoplacalnosc inwestycji (wg mnie). Nie jestem przeciwnikiem kolei - jestem przeciwnikiem duzych kosztow zwiazanych z inwestycjami w kolej w regionie.

Moze z Kacprem sie kiedys wybierzemy na wywiad z Janeckim to mu to wylozymy i zachecimy do zagladania tutaj :D

mariuszjbie
May 5th, 2008, 12:01 AM
nigdy nic nie wiadomo. Drogi do wodzisławia już się chyba nie da poszerzyć, jest już zapchana, a będzie jeszcze bardziej.
Trzeba też spodziewać się zwiększenia zainteresowania koleją wraz ze wzrostem prędkości na niektórych odcinkach n.p. Rybnik - K-ce oraz w związku z budową linii na lotnisko.
W Tychach wydawała się bezsensowna linia kol. Tychy Miasto - Tychy - chociaż bezkolizyjna, ale strasznie wolno jeździły nią pociągi, nikt z niej nie korzystał, bo wybierano trajtki i autobusy, zamknęli. Teraz myślą, zeby ją odbudować, od razu połączyć ze zmodernizowanym odcinkiem do Sosnowca przez K-ce. I kto ma zapłacić - UE + województwo, z naszych m.in., jastrzębskich podatków.

dawid_silesia
May 5th, 2008, 12:37 AM
^^ Co do dróg, to przez Jastrzębie ma przebiegać DGP (Pawłowice - Jastrzębie - Wodzisłąw - Racibórz), więc poszerzenie DW933 raczej nie wchodzi w gre ;)

mariuszjbie
May 5th, 2008, 12:56 AM
przecież ona ma się pokrywać z DW 933 na odcinku Mszana - Wodzisław i Jastrzębie-Dębina - Pawłowice i to będzie łącznik A1 z 81 i obwodnica J-bia:
O tym, żeby miała być budowana jeszcze na innych odcinkach to nigdy nie słyszałem.

http://i26.tinypic.com/33yhru9.jpg

Nexus
May 5th, 2008, 04:03 PM
przecież ona ma się pokrywać z DW 933 na odcinku Mszana - Wodzisław i Jastrzębie-Dębina - Pawłowice i to będzie łącznik A1 z 81 i obwodnica J-bia:
O tym, żeby miała być budowana jeszcze na innych odcinkach to nigdy nie słyszałem.

Tutaj (http://wodzislaw-slaski.com.pl/dzial,4,32,pl.htm) orientacyjny przebieg DGP przez Wodzislaw (zielony kolor). Napisali ze do 2012 zbuduja hehe :)

timmy2000
May 5th, 2008, 05:27 PM
Amerykanie wybudują galerię w Jastrzębiu
http://bi.gazeta.pl/im/1/4089/m4089801.gif
W centrum miasta powstanie pierwszy duży pasaż handlowo-usługowy. To także pierwsza inwestycja w regionie amerykańskiego dewelopera Polimeni. Nowy obiekt stworzy ciekawą pierzeję ulicy Warszawskiej
Dotychczas w Jastrzębiu Zdroju powstawały głównie hipermarkety. Do najbliższych galerii z butikami i kawiarniami mieszkańcy musieli jeździć aż do Rybnika. Jednak już za kilka lat te wyprawy ustaną, bo interesujące sklepy i lokale znajdą w rodzimych galeriach handlowo-usługowych. W samym centrum zapowiada się ich prawdziwy wysyp, wszystko dzięki atrakcyjnym terenom inwestycyjnym wzdłuż głównych dróg, które od lat czekają na zagospodarowanie.

Jako pierwsza wystartuje amerykańska firma Polimeni z galerią Jastrzębie. Powstanie przy al. Józefa Piłsudskiego i ul. Warszawskiej, w pobliżu Małej Galerii. - Budowa rozpocznie się 1 września, a jej zakończenie planowane jest na grudzień 2009 roku. Przed kilkoma tygodniami podpisaliśmy umowę z wykonawcą, Mostostalem Warszawa SA - tłumaczy Leszek Czajor, przedstawiciel inwestora.

Inwestycja będzie kosztować 16 mln euro. Nowy obiekt powstanie na niewielkiej, niespełna hektarowej działce. Jednak będzie mieć aż pięć kondygnacji. - To będzie galeria o kameralnej skali, bo dwie kondygnacje zostaną schowane pod ziemią. W sumie powstanie 17 tys. m kw., z czego połowa będzie przeznaczona pod wynajem. Jastrzębianie będą mogli robić zakupy w 70 markowych sklepach - tłumaczy Czajor.

Architekci galerii wykorzystali topografię, od strony skrzyżowania budynek będzie miał tylko trzy kondygnacje. Tutaj w przeszkolonej wygiętej ścianie znajdzie się główne wejście. Wraz z opadającym wzdłuż ul. Warszawskiej terenem odsłonią się najniższe kondygnacje z parkingami. Elewacje z kamienia, drewna oraz paneli albuminowych wyróżnią galerię na tle typowych blaszaków handlowych. Co więcej, budynek stanie blisko ulic, tworząc zaczątek pierzei, które są na wagę złota w pełnym blokowisk Jastrzębiu.

Galeria Jastrzębie to pierwsza inwestycja amerykańskiego dewelopera na Śląsku, w planach ma też rozbudowę i modernizację galerii Merkury w Częstochowie. Polimeni działa głównie na wschodnim wybrzeżu USA, w Polsce wybiera mniejsze miasta, które dotychczas omijały duże inwestycje handlowe. Firma wybudowała od 2002 roku galerie w Koninie, Gnieźnie i Ostrowcu Świętokrzyskim, w trakcie realizacji jest kilka kolejnych.

W Jastrzębiu ma też powstać galeria Centrum - zajmie gigantyczny nieużytek w rejonie ul. Sybiraków-Warszawskiej i Północnej-Porozumień Jastrzębskich. Konsorcjum Meinl European Land i TK Development SA chcą tam zbudować pasaż z 80 butikami, dwoma marketami, kinem, lokalami gastronomicznymi i klubem fitness. Całość zajmie prawie 100 tys. m kw. Inwestycję od września zeszłego roku blokują jednak ekolodzy, którzy zalesiony kwartał uważają za ważny użytek przyrodniczy.

Do galerii handlowej w Jastrzębiu przymierza się też Carrefour, a na ukończeniu jest niewielka galeria przy Kauflandzie budowanym przy ul. Harcerskiej.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

nie wiem o co chodzi w ostatnim zdaniu, o gwarek?

ghoulas
May 5th, 2008, 05:32 PM
Tutaj (http://wodzislaw-slaski.com.pl/dzial,4,32,pl.htm) orientacyjny przebieg DGP przez Wodzislaw (zielony kolor). Napisali ze do 2012 zbuduja hehe :)

No to w końcu będzie można przejechac z Jastrzębia na Racibórz nie pchając się przez Wodzisław. Jeszcze obwodnica Raciborza i głubczyc i jestem w 7 niebie z trasą do Nysy :D

Trzymam kciuki za całą inwestycję może sie cos w mych rodzinnych stronach polepszy. Wiadomo lepsza komunikacja=więcej chętnych inwestorów.

timmy2000
May 6th, 2008, 10:44 AM
Bardzo drogie oszczędności

Nie 35, a 82 miliony złotych będzie kosztować nowa siedziba Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/ea/40_849222_1_d_5209.jpg
- Dla takiej kwoty daliśmy zielone światło. Wkrótce rozpisany zostanie przetarg, który wyłoni wykonawcę - potwierdza wiceprezes JSW, Marian Ślęzak.

Kłopoty z wybudowaniem siedziby tego największego producenta węgla koksującego w Europie ciągną się od półtora roku - a ostateczny koszt jej budowy wynika paradoksalnie z próby... zaoszczędzenia na tej inwestycji. O co chodzi? Przypomnijmy, w sierpniu 2005 roku JSW za 785 tysięcy złotych kupiła od urzędu marszałkowskiego olbrzymi, niedokończony budynek szpitala ginekologiczno-położniczego w Jastrzębiu, który mieści się przy alei Jana Pawła II - głównej arterii miasta.

Projekt przebudowy i kosztorys były już gotowe na początku ub. roku, jednak zarząd spółki uznał, że koszty są zbyt wysokie i nie powinny przekroczyć 35 milionów złotych.

W tej sytuacji nie było mowy o adaptacji całego budynku i zdecydowano się na skrócenie go o około 25 metrów. Dzięki wyburzeniu części obiektu powstanie znacznie więcej miejsc parkingowych - około 300, podczas gdy w pierwotnej wersji było ich 200, co wzbudzało zastrzeżenia ze strony urzędników miejskich. Zrezygnowano też z dobudowania piątego piętra. Skromniejsza miała być również fasada - wcześniej ze szkła i klinkieru.

Jeszcze wtedy łudzono się, że inwestycja może być zakończona do końca tego roku. Szybko jednak okazało się, że to niemożliwe, bo wyłoniony w przetargu wykonawca uznał, że przy obecnych cenach materiałów budowlanych inwestycja za 35 milionów jest nierealna.

- Musieliśmy więc dostosować kosztorys do obecnych realiów i zwiększyć sumę. Może faktycznie mogliśmy się wcześniej zabrać do tej roboty. Poza tym nastąpił prawdziwy boom budowlany i ceny poszły drastycznie w górę, a to było nie do przewidzenia - mówi wiceprezes Ślęzak.

Jeśli wszystko pójdzie dobrze, latem zostanie wyłoniony nowy wykonawca i będzie miał 18 miesięcy na uporanie się z przebudową.

Najwcześniej nowa siedziba będzie gotowa pod koniec 2009 roku - a więc spóźnienie wynosi już grubo ponad rok.

Obecnie spółka gnieździ się w mało reprezentacyjnym budynku na obrzeżach miasta przy ul. Armii Krajowej.

Jacek Bombor - POLSKA Dziennik Zachodni

Nexus
May 6th, 2008, 12:47 PM
Po ch*j ten pomaranczowy kolor? :bash: Architekci po kiepskim technikum budowlanym chyba to projektowali... :crazy:

A moglo byc tak np.

http://img509.imageshack.us/img509/7112/408492221d5209bc0.jpg

ghoulas
May 6th, 2008, 01:15 PM
Po ch*j ten pomaranczowy kolor? :bash: Architekci po kiepskim technikum budowlanym chyba to projektowali... :crazy:

A moglo byc tak np.

http://img509.imageshack.us/img509/7112/408492221d5209bc0.jpg

To proste. Kolory budynku mają nawiązywac do kolorów loga JSW S.A.
http://nettg.pl/tmp/_t/6791d61900c34932e42c097e3fd2b79e_199_199_w.jpg

Nexus
May 6th, 2008, 04:59 PM
To proste. Kolory budynku mają nawiązywac do kolorów loga JSW S.A.
http://nettg.pl/tmp/_t/6791d61900c34932e42c097e3fd2b79e_199_199_w.jpg

Jaka bieda :nuts:
Taki przyklad ze mozna normalnie:

http://www.jacht-czarter.pl/nordcup/pliki/lotos-logo.gif

http://www.gazeta.gnp.pl/foto/lotos_duzy_1.jpg

http://www.gazeta.gnp.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=176&Itemid=96

ghoulas
May 6th, 2008, 05:16 PM
Jaka bieda :nuts:

http://www.gazeta.gnp.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=176&Itemid=96

Przykład jak każdy inny.

Nikt nigdy nie powiedział że JSW stać na to na co stać LOTOS :P
Pomarańcz pasuje do czerni prawej elewacji ale budynek lepiej od tego nie wyglada.
Zresztą nie twierdziłem że mi sie podoba ;)

kacper1000
May 6th, 2008, 05:24 PM

Gwarek miałbyć czarno-zielony z elewacjami, a wyszedł szaro-szary blaszak.

Pielgrzym
May 6th, 2008, 06:50 PM

To chyba najlepsze zdjęcie (a w zasadzie wizualizacja) jakie temu biurowcowi zrobiono. Na co dzień wygląda on tak:

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=10874003&postcount=1
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=19277504&postcount=88

Jeśli mówimy o "cyrkuśnych" kolorach i normalności, to jego wygląd nocny pozostawia wiele do życzenia.

Kolor pomarańczowy nie musi być zły. Wiele zależy od użytych materiałów.

BARTzZABŁOCIA
May 6th, 2008, 08:40 PM
Nexus

Nowłaśnie nie mogło być tak

Mamy do czynienia z adaptacją istniejącego budynku i jego ISTNIEJĄCA konstrukcja warunkuje kształt projektu.

Powiem tak... nie zwala mnie na kolana zaprezentowana wizu, ale nie wszystko na niej widać, że względu na jej rozmiar. Jeśli elewacja zostanie wykonana z dobrego szkła i fajnej okładziny elewacyjnej (płyta trespa czy coś w ten deseń) będziemy mieli przyzwoity biurowiec w mieście... WRESZCIE!!

ps. oj... to był chyba jeden z dwóch najbardziej wyczekiwanych newsów jastrzębskich przze mnie

Moim skromnym zdaniem kilka z planowanych inwestycji (biurowiec JSW, galeria Jastrzębie oraz galeria Lumina) to jednak nowa jakość architektury... taki standard architektury usługowej. :)

Vip64
May 6th, 2008, 08:46 PM
Ja dziś zauważyłem coś ciekawego ze na ul Turystycznej z jednego bloków ze nasza Spółdzielnia Mieszkaniowa która jest odpowiedzialna za te os Barbary i wymienia schody do klatki wejściowe do klatki ale szkoda ze nie miałem przy sobie aparatu bym zrobił zdjęcie z tej wymiany tych schodów

BARTzZABŁOCIA
May 6th, 2008, 09:05 PM
Zrobiłem takie małe zestawienie wizu inwestycji, które mają wkrótce rusyć, a które jednak odmienią nieco wizerunek Jastrzębia... Nie jestem nimi bynajmniej zachwycony (najgorsza z poniższych jest chyba hala widowiskowo-sportowa), ale uważam, że to bardzo mogą być bardzo pozytywne elementy przestrzeni naszego miasta. :)

Hala widowiskowo-sportowa

http://www.sjz.pl/dq-e/file/image/jpeg/file0000aea5/hala01d.jpg

http://www.sjz.pl/dq-e/file/image/jpeg/file0000aea7/hala02d.jpg

http://www.sjz.pl/dq-e/file/image/jpeg/file0000aea9/hala03d.jpg

http://www.sjz.pl/dq-e/file/image/jpeg/file0000aeab/hala04d.jpg

http://www.sjz.pl/dq-e/file/image/jpeg/file0000aead/hala05d.jpg

http://www.sjz.pl/dq-e/file/image/jpeg/file0000aeaf/hala06d.jpg

Galeria Jastrzębie

http://republika.pl/blog_mk_478702/828850/tr/polimeni4n.jpg

http://republika.pl/blog_mk_478702/828850/tr/polimeni1n.jpg

http://republika.pl/blog_mk_478702/828850/tr/polimeni2n.jpg

Galeria Lumina

http://www.jastrzebianie.pl/images/zoom/Inwest_SJZ/galeria_lumina.jpg

Biurowiec JSW

http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/ea/40_849222_1_d_5209.jpg

ps. wrzuciłem takie zestawienie do wątku o bieżących inwestycjach w polskich miastach (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=445204&page=20), jeśli macie lepsze wizu, dorzućcie tu, podmienię w rzeczonym wątku

Nexus
May 6th, 2008, 11:56 PM
Nexus

Nowłaśnie nie mogło być tak

Mamy do czynienia z adaptacją istniejącego budynku i jego ISTNIEJĄCA konstrukcja warunkuje kształt projektu.

Powiem tak... nie zwala mnie na kolana zaprezentowana wizu, ale nie wszystko na niej widać, że względu na jej rozmiar. Jeśli elewacja zostanie wykonana z dobrego szkła i fajnej okładziny elewacyjnej (płyta trespa czy coś w ten deseń) będziemy mieli przyzwoity biurowiec w mieście... WRESZCIE!!

Nieporozumienie - pokazalem ze jaskrawe logo Lotosu nie ma nic wspolnego z kolorystyka elewacji siedziby Lotosu. Celowo dolaczylem to logo.

Kwestia materialow zawsze decyduje o ostatecznym wygladzie / jakosci elewacji :)
Widac ze JSW szuka oszczednosci, wiec jest sie o co martwic.

BARTzZABŁOCIA
May 7th, 2008, 12:16 AM
^^ mea culpa

Kurcze ponad 80 baniek to jednak jest dość pokaźny budżet... może nie będzie źle, jakieś standardy muszą trzymać. Może nie będzie to planowany wcześniej kamień na elewacji, a właśnie jakieś płyty ceramiczne... coś tego typu :)

http://www.buma.com.pl/rondo/_photo/_aktualnosci/11_10_2007/008duze.jpg

http://img297.imageshack.us/img297/1827/p3270066bm2.jpg

mariuszjbie
May 7th, 2008, 03:01 PM
kościół remontują:

http://i26.tinypic.com/4s0c3t.jpg

shadow20
May 7th, 2008, 08:55 PM
hehe mariuszjbie ubiegłeś mnie :) , ale pewnie tylko wieżyczke będą odnawiąć lub coś poprawiać na niej,

Dzisiaj widziałem jak już młodzi piłkarze grali na boisku przy ul.Katowickiej :) prywatni czy osiedlowi ludzie ??

mariuszjbie
May 7th, 2008, 10:28 PM
już grają od dawna dzieciaki tam, ale to nie była lipa ta pogłoska, że boisko ma być zamknięte dla amatorów - takie były plany - ktos z osiedla się postawił i jest otwarta brama...
Cały kościól będę remontować raczej.

yogoslaw
May 7th, 2008, 11:05 PM
„Blisko boisko” na Katowickiej

Zakończyły się prace przy budowie boiska przy ul. Katowickiej. Jest to boisko do piłki nożnej z nawierzchnią ze sztucznej trawy o wysokości 5 cm na powierzchni 36m x 66m.

- Ministerstwo Sportu wspólnie z PZU SA i PZU Życie SA zainicjowały wieloletni program budowy boisk pokrytych sztuczną nawierzchnią. Po ogłoszeniu programu, miasto złożyło odpowiedni wniosek, a prezydent miasta prowadził w tym zakresie rozmowy z przedstawicielami PZU i Marszałkiem Senatu. Ostatecznie miastu przyznano dofinansowanie w kwocie 300 tys. zł. na budowę boiska przy ul. Katowickiej – wyjaśnia Franciszek Piksa, I zastępca prezydenta miasta.

W grudniu ubiegłego roku zostały podpisane umowy z Ministerstwem Sportu i Turystyki w przedmiocie dotacji zadania „Blisko boisko”. Prace rozpoczęły się już wcześniej, jednak w kolejnych miesiącach zostały one wstrzymane ze względu na warunki atmosferyczne. Położenie nawierzchni ze sztucznej trawy wymagało bowiem odpowiedniej temperatury, konieczne było też wzmocnienie podłoża.

Boisko przy ul. Katowickiej będzie ogólnodostępne, a zarządzać ma nim Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji.

Anton90
May 8th, 2008, 04:09 PM
Kościół na Górnym ma być z tego co wiem na nowo otynkowany. Sam projekt renowacji kościoła kosztował podobno 80 tys zł. Dziś rusztowania są już ustawione do wysokości krzyża na czubku wieży, tak więc i sam dach wierzy będzie prawdopodobnie odnowiony. Tak jak ktoś już wcześniej przyznał, ten kościół ma coś w sobie i mam nadzieję, że po renowacji nadal będzie jednym z niewielu okazów dobrej architektury w Jastrzębiu :)

henry93
May 8th, 2008, 05:59 PM
Galeria Marusarzówny ma mieć 2 lokale (300mkw.), 6 lokali (100mkw.). Galeria oddana ma być w październiku tego roku.

kacper1000
May 8th, 2008, 06:00 PM
Galeria Marusarzówny ma mieć 2 lokale (300mkw.), 6 lokali (100mkw.). Galeria oddana ma być w październiku tego roku.

Skąd masz te informacje? Wybudują ją tak szybko? Nic tam jeszcze nie ruszone, a zostało im zaledwie pół roku.

henry93
May 8th, 2008, 06:59 PM
Skąd masz te informacje? Wybudują ją tak szybko? Nic tam jeszcze nie ruszone, a zostało im zaledwie pół roku.

Chyba w nieruchamościach Arkady (jeśli mnie pamięć nie myli) była wywieszona oferta. 2500 zł za 1 mkw.

kacper1000
May 9th, 2008, 05:17 PM
Międzygminny Związek Komunikacyjny w Jastrzębiu Zdroju po kilku miesiącach poważnych kłopotów finansowych wreszcie wyszedł na prostą i planuje nawet uruchomienie nowych kursów w kilku sąsiednich gminach.

Jeszcze przed dwoma miesiącami związek zalegał z płatnościami na ponad 2,5 mln zł. Pod koniec 2007 roku było już tak źle, że nie było pieniędzy na paliwo do autobusów. Teraz jest na plusie o okrągły milion złotych, który został zdeponowany na dobrze oprocentowanym koncie. Jaki jest sposób na wyjście z tak ogromnych długów w ciągu zaledwie kilku miesięcy? - Podjęliśmy walkę z urzędem skarbowym o zwrot podatku VAT, który naszym zdaniem był niesłusznie pobierany - mówi Daniel Wawrzyczek, przewodniczący zarządu MZK. - Jako jednemu z trzech związków komunikacyjnych w Polsce udało się nam odzyskać ponad 2,6 miliona złotych - dodaje Wawrzyczek.

Ale zanim MZK otrzymał zwrot podatku, musiał zaciągnąć kredyt bankowy, aby ratować sytuację regionalnej komunikacji miejskiej. - Nie byliśmy pewni, czy podatek uda nam się odzyskać, a sytuacja była poważna. Musieliśmy znaleźć bank, który udzieli nam szybko kredytu - opowiada Daniel Wawrzyczek. Za pieniądze ze zwróconego podatku VAT MZK spłacił długi wobec firm transportowych, a milion złotych z kredytu trafił na konto z wyższym oprocentowaniem od oprocentowania kredytu. - Cieszymy się, że wszystko wróciło do normy - mówi Grzegorz Juraszczyk, szef Przedsiębiorstwa Komunikacji Miejskiej w Jastrzębiu, któremu MZK było winne ponad dwa miliony złotych. - Pod koniec zeszłego roku było tragicznie, ale teraz nasi pasażerowie nie muszą się już obawiać, że jakiś autobus nie przyjedzie - dodaje Juraszczyk. Skąd wzięły się długi? Daniel Wawrzyczek przypomina, że we władzach związku zasiadają samorządowcy z miast, gdzie organizowane są kursy i to przecież oni ustalają stawki płacone przez miasta za tzw. wozokilometry. A te były śmiesznie niskie. - Powiedzmy, że kandydaci fundowali swoim wyborcom tanie przejazdy, nie martwiąc się o budżet MZK. Kolejnym powodem była spadająca liczba pasażerów - dodaje.

Mało tego, MZK inwestuje w nowe kursy. Już niedługo autobusy pojawią się w Godowie, a od niedawna już jeżdżą w Gorzycach, Orzeszu, Ornontowicach i Lubomi. - Gminy, na których terenie swoje kursy zlikwidował PKS, zwróciły się do nas o uruchomienie na ich terenie komunikacji. Zrobiliśmy to na próbę i przymierzamy się do kolejnych - mówi Benedykt Lanuszny, dyrektor MZK. Ponieważ PKS planuje likwidację kolejnych połączeń, należy się spodziewać, że kolejne gminy zwrócą się do MZK o zorganizowanie u nich komunikacji. - PKS, który skomercjalizowano pod koniec minionego roku wycofuje się z nieopłacalnych, krótkich kursów. Chce się skupić na dalekich trasach - mówi Daniel Wawrzyczek. - My wspólnie z gminami musimy się postarać o to, aby nasze kursy na tych samych trasach były opłacalne - dodaje przewodniczący.

Najwięcej kursów w Jastrzębiu

MZK organizuje komunikację dla 17 gmin w całym naszym regionie. Od Wodzisławia Śląskiego, przez Jastrzębie, i Żory, Świerklany, po Czerwionkę-Leszczyny. Dwanaście samorządów należy do związku i co roku płaci umowne składki według przelicznika tzw. wozokilometry. Gminy, w których MZK organizuje komunikację, a które nie należą do związku, są rozliczane na podstawie osobnych umów. Autobusy związku rocznie pokonują ponad 7 milionów kilometrów. Najwięcej w Jastrzębiu Zdroju, bo prawie 3 miliony, a najmniej w gminie Świerklany - 43 tysiące kilometrów.

kacper1000
May 9th, 2008, 05:59 PM
Trwa plebiscyt gazety Polska Dziennik Zachodni, w którym wybieramy najlepszego samorządowca. Do redakcji dzwonią mieszkańcy informując o kolejnych przedwyborczych obietnicach prezydenta, Mariana Janeckiego. Michał z osiedla Przyjaźń zwrócił uwagę na to, że w ciągu kilku ostatnich lat w mieście pojawiają się boiska i miejsca rekreacyjne z prawdziwego zdarzenia.

- Jednak najbardziej bolesne jest to, że nadal straszy szkielet symbolu miasta, czyli dawna hala widowiskowo-sportowa przy ulicy Leśnej - mówi mieszkaniec.

Na prośbę naszych Czytelników sprawdziliśmy, jak obecnie wygląda sytuacja z halą. Katarzyna Wołczańska, rzecznik urzędu miasta zdaje sobie sprawę, że temat budzi wśród mieszkańców zniecierpliwienie i sporo emocji. - Jest jednak szansa, że jastrzębianie doczekają się wreszcie w tym miejscu nowoczesnego obiektu. W ramach Związku Subregionu Zachodniego na modernizację hali prezydent pozyskał 2,83 mln euro, ale zanim będzie można uruchomić środki i ogłosić przetarg, urząd marszałkowski musi przeprowadzić stosowne procedury - obiecuje pani rzecznik. Obiektywnie rzecz biorąc, Jastrzębie Zdrój ma jedną z lepszych baz sportowych w regionie.

Za prezydentury Mariana Janeckiego przeprowadzono modernizację lodowiska Jastor i basenu letniego przy ul. Witczaka, a stadion miejski na bieżąco dostosowywany jest do rozgrywek II ligi piłki nożnej.

Najnowocześniejszym obiektem sportowym w mieście jest kryte lodowisko Jastor. Obiekt czynny jest przez dziesięć miesięcy w roku i służy nie tylko miłośnikom jazdy na łyżwach i zawodowym hokeistom, ale także siatkarzom. To tutaj odbywały się rozgrywki Ligi Mistrzów w tej dyscyplinie. Aby przedsięwzięcie mogło dojść do skutku, za pieniądze z miejskiej kasy została zakupiona specjalna podłoga izolująca od lodu, a jednocześnie stanowiąca parkiet, konstrukcja słupów i stanowisko sędziowskie. - Na ten cel wydano ponad 285 tys. zł - podaje przykład Katarzyna Wołczańska.

Urzędnicy przypominają też, że aby piłkarze mogli grać na własnym boisku i przed własną publicznością, w ubiegłym roku z budżetu miasta wydano 455 tys. zł na dostosowanie stadionu miejskiego do rozgrywek II ligi. Pieniądze te przeznaczono m.in. na monitoring wizyjny, modernizację ogrodzenia, wydzielenie sektorów i zakup przenośnych kabin sanitarnych. W tegorocznym budżecie również znalazły się środki na dalszą modernizację stadionu. - Jastrzębie Zdrój może się też pochwalić jednym z najnowocześniejszych basenów w regionie. Dysze wodne i kręte zjeżdżalnie to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekają na wszystkich, którzy upalne dni postanowią spędzić na basenie letnim przy ul. Witczaka - chwalą się w magistracie.

mariuszjbie
May 9th, 2008, 10:16 PM
A cóż to za laurka? Artykuł sponsorowany?

Najnowocześniejszym obiektem sportowym w mieście jest kryte lodowisko Jastor. Obiekt czynny jest przez dziesięć miesięcy w roku i służy nie tylko miłośnikom jazdy na łyżwach i zawodowym hokeistom,

Bardzo kiepsko służy, bo jest za krótko czynny, znam wielu Jastrzębiaków, którzy zimą jeździli do Pszowa, gdy n.p. mieli czas rano i rano chcieli sobie pojeździć.
Wiem, ze w J. są hokeiści, ale nie uwierzę, ze nie można otwierać lodowiska częściej, zwłaszcza, że zainteresowanie jest ogromne. No, ale to tylko jeden z przykładów jastrzębskiego "pomyślunku".

Wtorek godz. 19.00

Środa godz. 19.00

Piątek godz. 19.00

Sobota godz. 11.00,15.00, 20.00

Niedziela godz. 11.00,15.00, 20.00

Kończy się remont tych balustrad na jednym z bloków na Katowickiej, następny blok z tej ulicy, który za kilka dni doczeka tego samego to ten naprzeciwko Gwarka, czyli przy głównej ulicy.

Nexus
May 10th, 2008, 11:46 AM
MZK spłacił długi wobec firm transportowych

To może PKM zakupi kilka sztuk nowego taboru? Mówiło sie już o SU12.

Kolejnym powodem była spadająca liczba pasażerów.

Żadna nowość. Przy tak skonstruowanym układzie lini i rozkładzie jazdy trudno o popularność komunikacji zbiorowej w mieście. Rozkład jazdy nie był ruszany od lat. Ostatnie zmiany pamiętam w czasie przejscia z numeracji lini z 3xx na 1xx.

Mało tego, MZK inwestuje w nowe kursy. Już niedługo autobusy pojawią się w Godowie, a od niedawna już jeżdżą w Gorzycach, Orzeszu, Ornontowicach i Lubomi. - Gminy, na których terenie swoje kursy zlikwidował PKS, zwróciły się do nas o uruchomienie na ich terenie komunikacji. Zrobiliśmy to na próbę i przymierzamy się do kolejnych - mówi Benedykt Lanuszny, dyrektor MZK. Ponieważ PKS planuje likwidację kolejnych połączeń, należy się spodziewać, że kolejne gminy zwrócą się do MZK o zorganizowanie u nich komunikacji.

A to ciekawe jest. Kto obsługuje te linie? PKS Rybnik?

PS. Pokaże jeszcze mój pomysł na malowanie autobusów PKMu w J-biu :) (zgodnie z barwami miasta)

http://img167.imageshack.us/img167/4453/su12tr2.gif

http://img167.imageshack.us/img167/6449/su18dy1.gif

Wersja dla Wodzisławia może być niebieska.

kacper1000
May 10th, 2008, 12:41 PM
PS. Pokaże jeszcze mój pomysł na malowanie autobusów PKMu w J-biu :) (zgodnie z barwami miasta)

http://img167.imageshack.us/img167/4453/su12tr2.gif

http://img167.imageshack.us/img167/6449/su18dy1.gif

Wersja dla Wodzisławia może być niebieska.

Malowanie OK, ale za bardzo mi się kojarzy z tymi autobusami obklejonymi reklamami Leory Merlin ;) Nasze biało-czerwone nie są takie złe, ale odnawianie by się przydało... Mam na myśli te stare Jelcze... Wstyd, że takie coś jeszcze jeździ po ulicach.

Dzarkos
May 10th, 2008, 01:02 PM
Jelcze jak Jelcze a ja codziennie jeżdze starymi DABami takie idzie spotkać na codzień w Żywcu masakra epoka kamienia łupanego jeszcze choćjest pare sztuk nowiutkich Solarisów.

Malowanie PKMu jest dobre i tak tabór jest jednym z nowocześniejszych w regionie więc nie ma co narzekać chodzi mi o Solary i MANy. Przydały by sięnowe przegubowce bo te IKARUSy to już swoje odsłużyły i pamiętają jeszcze epoke pra pra komuny.

Nexus
May 10th, 2008, 01:08 PM
Malowanie OK, ale za bardzo mi się kojarzy z tymi autobusami obklejonymi reklamami Leory Merlin ;) Nasze biało-czerwone nie są takie złe, ale odnawianie by się przydało... Mam na myśli te stare Jelcze... Wstyd, że takie coś jeszcze jeździ po ulicach.

Biało-czerwone nie sa zle. Ale nawiazanie do barw miasta byloby... hmm ciezko wybrac wlasciwe slowo :)
Jelcze fakt stare ale przynajmniej maja wygodniejsze siedzenia niz Solarisy. Bardziej martwie sie o tabor 18to metrowy - PKM wogole nie mysli o wymianie Ikarusow :) Wymiana taboru przebiega b. wolno - średnio dwa nowe autobusy kupowane co roku przez PKM to zdecydowanie za malo. Ciekawe ze UM nie moze (nie chce) siegnac po środki unijne na zakup taboru i wniesc je aportem do PKMu stając sie właścicielem części majątku PKMu. To moze byc pytanie do Janeckiego na nastepnym wywiadzie (jesli taki planujesz).

Edit:
Kto jest wlascicielem PKMu - czyzby miasto? Bo byla mowa o prywatyzacji. Jesli faktycznie miasto to fragment "stając sie właścicielem części majątku PKMu" jest nieaktualny.

Dzarkos
May 10th, 2008, 01:39 PM
PKM w Gliwicach ostatnio zakupił kilkadziesiat nowych przegubowych Solarów i im ta inwestycja wyszła na plus widocznie PKM Jastrzębski nie widzi w zakupie nowych przegubowców korzyści nie tylko dla konfortu ale i dla środowiska które zostanie odciążone takiej dawki spalin jaką walą Ikarusy i Jelcze w powietrze rejonu.

jimdavis
May 10th, 2008, 02:46 PM
Zauważyłem, że ostatnio sporo się tu mówi o KM w Jastrzębiu, a chyba nie byłoby sensu zakładać osobnego wątku o takiej tematyce dla tego miasta. I tu wychodzę z propozycją: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=20541821&postcount=28
Przeniosłoby się posty o kolei w Jastrzębiu, szynobusie itp. No i te ostatnie o PKM. Co o tym sądzicie?

Nexus
May 10th, 2008, 04:23 PM
Zauważyłem, że ostatnio sporo się tu mówi o KM w Jastrzębiu, a chyba nie byłoby sensu zakładać osobnego wątku o takiej tematyce dla tego miasta. I tu wychodzę z propozycją: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=20541821&postcount=28
Przeniosłoby się posty o kolei w Jastrzębiu, szynobusie itp. No i te ostatnie o PKM. Co o tym sądzicie?

Mozna - tylko ze mieszkancy Rybnika pewnie niewiele wiedza o komunikacji miejskiej w J-biu i podobnie mieszkancy J-bia niewiele wiedza o komunikacji miejskiej w Rybniku. O autobusach bedzie sie tam toczyla dyskusja w zamknietych grupach. Sprobowac mozna - kto wymienia posty do przeniesienia?

jimdavis
May 10th, 2008, 04:55 PM
wypisałem sporo takich postów, tylko nie wiem czy je wysyłać do przeniesienia, bo:
po 1. jeszcze nie wiem, czy łączyć to z rybnickim wątkiem (założyciel tematu musiałby zmienić swój pierwszy post itp) i nikt z tamtego wątku się na ten temat nie wypowiedział
po 2. sporo tu było mowy o kolei, a tego nie w sposób oddzielić od reszty... a niestety fora o kolei i transporcie regionalnym są oddzielne.

kacper1000
May 10th, 2008, 05:03 PM

Czy ROW jeszcze istnieje?

Nexus
May 10th, 2008, 05:20 PM
po 2. sporo tu było mowy o kolei, a tego nie w sposób oddzielić od reszty... a niestety fora o kolei i transporcie regionalnym są oddzielne.

Kolej regionalna, SKM itp maja swoje watki w dziale "Transport miejski i regionalny" razem z autobusami, tramwajami i metrem.

jimdavis
May 10th, 2008, 05:21 PM
Czy ROW jeszcze istnieje?

Ja zawsze uważałem, że 'w kupie siła', dlatego pomysł na rozszerzenie wątku [: A jak inaczej to nazwać? [Miasta Subregionu Zachodniego] Komunikacja miejska ? (: Wiem, że nie przepadasz za wszystkim, co ma 'Rybnik' w nazwie, ale trzeba się chyba z tym pogodzić, że to miasto dominujące i nazwa ROW nie wzięła się znikąd. Zresztą...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybnicki_Okr%C4%99g_W%C4%99glowy
Dopóki tego nie zmienisz, dla każdego centralnym miastem regionu będzie Rybnik [:

Kolej regionalna, SKM itp maja swoje watki w dziale "Transport miejski i regionalny" razem z autobusami, tramwajami i metrem.

To teraz tylko poczekam, co Rybniczanie na to.

kacper1000
May 10th, 2008, 05:27 PM
Ja zawsze uważałem, że 'w kupie siła', dlatego pomysł na rozszerzenie wątku [: A jak inaczej to nazwać? [Miasta Subregionu Zachodniego] Komunikacja miejska ? (: Wiem, że nie przepadasz za wszystkim, co ma 'Rybnik' w nazwie, ale trzeba się chyba z tym pogodzić, że to miasto dominujące i nazwa ROW nie wzięła się znikąd. Zresztą...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybnicki_Okr%C4%99g_W%C4%99glowy
Dopóki tego nie zmienisz, dla każdego centralnym miastem regionu będzie Rybnik

Ten artykuł akurat napisałem ja ;) Znaczy, nie stworzyłem, ale z tego co pamiętam sporo tam porobiłem. Nie przeszkadza mi, że to ma w nazwie słowo Rybnik. A niech se ma, ale z tego co mi wiadomo to ROW już chyba nie istnieje. A skoro my, żyjemy w SUBREGIONIE ZACHODNIM, chyba lepiej byłoby tak nazwać ten wątek.

mariuszjbie
May 10th, 2008, 09:15 PM
hehe, jeżeli Kacper gerzbał w tym artykule to domyślam się, że przez pewien czas było tam mniej więcej tak napisane "Najpiękniejszym oraz najważniejszym miastem ROW jest Jastrzębie Zdrój" :)))
A poważniej - wiem już jakiego wiaduktu brakuje na tej towarowej linii kolejowej Jastrzębie - Wodzisław - tego, w tym miejscu - przy samej administracyjnej granicy Jastrzębia i Mszany - nie jest do odbudowania, bo tam są straszne szkody górnicze i ten, który był (jeszcze kilka lat temu) cały czas był remontowany i przerabiany z tego co pamiętam, zrobił się w pewnym momencie baaardzo wysoki...
http://i29.tinypic.com/29cba76.jpg

Zaraz obok jeszcze był kolejny, nad tą drogą:

http://i32.tinypic.com/2jfx7px.jpg

A ze 4 metry dalej - był i nadal jest wiadukt PKP:
http://i26.tinypic.com/260c09t.jpg

Dla zabawy wkleiłem stację PKP Jastrzębie Zdrój Szotkowice - ciekawe ilu z Was na niej było?

http://i32.tinypic.com/o9n8dz.jpg

Rafiki
May 10th, 2008, 10:29 PM
Po moście ani śladu, podobnie jak po okolicznych domkach/altankach (czy co to tam było).
Dziś już tylko odcięte od sieci słupy stoją w wodzie.

mariuszjbie
May 10th, 2008, 11:23 PM
ta okolica była gęsto zabudowana domami jednorodzinnymi kiedyś, ale zostało to wszystko wyburzone ładnych kilka lat temu ze wzgledu na szkody górnicze - nie tylko zresztą w tym rejonie, ale i po drugiej stronie drogi i to na dość dużym obszarze.
To fotka od strony mostu - tam sypią ziemię chyba po to, żeby Szotkówka tego nie zalała:
http://i25.tinypic.com/2jcha1t.jpg

http://i30.tinypic.com/v76owj.jpg

Ale jeszcze trafiają się niewyburzone domy w tej okolicy.
Obok tego przechodziłem parę lat temu - już wtedy był opuszczony i z napisem "do wyburzenia", a stoi nadal

http://i27.tinypic.com/33ah4at.jpg

no, ale to taka off topicowa... ble ble

szym'car
May 11th, 2008, 01:02 AM
mogłeś zobaczyć czy rzeczywiście ten domek był opuszczony ;-)

mariuszjbie
May 11th, 2008, 07:50 AM
myślisz, że się pomyliłem? On popękany jest, ale możliwe, że to nie ten, o którym myślałem.

Rafiki
May 11th, 2008, 11:49 AM
Nie nie, chodziło po prostu o to, że 'do rozbiórki' nie znaczy od razu 'nie zamieszkany' ;)

PS: Fajnie powspominać o zalanych wioskach ;)

mariuszjbie
May 11th, 2008, 07:04 PM
Michał z osiedla Przyjaźń zwrócił uwagę na to, że w ciągu kilku ostatnich lat w mieście pojawiają się boiska i miejsca rekreacyjne z prawdziwego zdarzenia.
Pojawiają się i znikają. Niedawno z pompą otwierano noewe boisko na Katowickiej, więć rzućmy okiem w jakim to stanie są nieco starsze boiska na tej samej ulicy:

no, niestety, nieremontowane od dawna:
http://i25.tinypic.com/m8n1j8.jpg

a oświetlone nawet były:

http://i27.tinypic.com/302ut20.jpg

można w kosza byłoby pograć, ale niestety są tylko tablice - obręczy brak:

http://i30.tinypic.com/xcn4tj.jpg

Kościół dzisiaj:

http://i32.tinypic.com/sgk57n.jpg

nook-SJZ
May 12th, 2008, 12:14 AM
Mariusz, swietne zdjecie Kosciola. Skad dokladnie bylo robione?

mariuszjbie
May 12th, 2008, 07:53 AM
Odpisałem na priv, przy okazji przepraszam autorów innych privów, że nie odpisywałem, zapominam tam zaglądać.
Szczerze mówiąc bardziej liczyłem na głosy poparcia w spr. remontów boisk - osiedlowych i szkolnych, nie wiem do kogo należą te osiedlowe, może do SM, ale czy stoi coś na przeszkodzie by miasto je przejęło i co pewien czas przeprowadziło gruntowne remonty, które opierałyby się przecież tylko na konserwacji i wymianie ogrodzeń i urządzeń sportowych typu tablice do gry w kosza, bramki, ławki, wyrównanie i posypanie czymś nawierzchni itp. - to są raczej groszowe sprawy, a skoro miasto chce uchodzić za usportowione warto by było zwracać urzędnikom miejskkim na takie rzeczy uwagę.

Udało sie - dzięki staraniom dyrektorów szkół pokryć sztuczną nawierzchnią dwa boiska do piłki nożnej, pozyskać dotację w przypadku tego na Katowickiej, a co z resztą?

Nexus
May 12th, 2008, 01:09 PM
^^
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kase, ktorej brak w budzecie miasta. Na wszystko pieniedzy nie wystarczy. Wzniejsze wydaja sie sprawy gospodarcze: inwestycje drogowe, rekultywacja terenow SSE itp. Tak wiem ze boiska sa tez wazne, ale nie az tak ;)
Ponawiam pytanie: wiecie moze kto jest wlascicielem PKMu? i co z zapowiadana prywatyzacja PKMu?

mariuszjbie
May 12th, 2008, 07:46 PM
Nie żartuj sobie - w tym mieście na nic nie ma pieniędzy, na rekultywację SSE też nie - nie opowiadaj, że coś tam się rekultywuje, bo bywam tam czasami i widuję tylko złomiarzy, którzy wyciągają miedź z ziemi i NIC POZA TYM tam się nie dzieje.
(sam fakt, że inwestycji jest tam aż 0 - słownie zero - o czymś świadczy).

Nexus
May 12th, 2008, 08:06 PM
Cos tam sie jednak dzieje:
1. budowa drogi: http://www.bip.jastrzebie.pl/dokument.php?iddok=15520&idmp=1727&r=r
2. sprzedano dzialke firmie z branzy papierowej
3. jesli chodzi o SSE to jestem umiarkowanym optymista - problemem z zagospodarowaniem strefy zwiazany byl z brakiem dojazdu do dzialek. Z niewiadomych mi przyczyn budowe drog na terenie strefy nie mogla dofinanasowac EU - 100% srodkow finansowych musial zgromadzic UM - dlatego tak sie to wlecze.

timmy2000
May 12th, 2008, 11:23 PM
w aktualnym numerze "Nowin" jest krótka wzmianka, że kolejna "organizacja ekologiczna" złożyła jakieś papiery "utrudniające" inwestycję w strefie centrum. nie pamiętam dokładnie szczegółów, ale zdaje się że za niedługo ma nastąpić rozstrzygnięcie w sprawie odwołań "zielonej polski"..

mariuszjbie
May 12th, 2008, 11:33 PM
Cos tam sie jednak dzieje:
1. budowa drogi: http://www.bip.jastrzebie.pl/dokument.php?iddok=15520&idmp=1727&r=r
2. sprzedano dzialke firmie z branzy papierowej
3. jesli chodzi o SSE to jestem umiarkowanym optymista - problemem z zagospodarowaniem strefy zwiazany byl z brakiem dojazdu do dzialek. Z niewiadomych mi przyczyn budowe drog na terenie strefy nie mogla dofinanasowac EU - 100% srodkow finansowych musial zgromadzic UM - dlatego tak sie to wlecze.

A starał się ktoś chociaż o to dofinansowanie? :nuts:

W każdym razie po wielu latach od utworzenia SSE w J-biu w końcu wyremontowali tę drogę obok - ale kiepsko - nie ma pobocza dla rowerów n.p., a chodnik - raz z jednej strony, raz z drugiej, jechałem tam niedawno na rowerze - za mną "elka",. która bała się mnie minąć - zresztą prawie całą drogę jest pas ciągły, może dlatego - no i korek chyba do "szóstki" był:)
Znowuż ktoś nie pomyślał...
PS Temu, który wpadł na pomysł, żeby przy tak wąskiej i zapchanej drodze umiejscowić ośrodek egzaminacyjny na prawo jazdy to przyznałbym jakąś nagrodę - n.p. wczasy na Syberii - dożywotnie:)
Przecież teraz tam jeżdżą -oprócz tych zdających egamin - wszelcy możliwi kursanci z całej okolicy - od Rybnika zaczynając na Istebnej kończąc...
Oprócz "elek" są zwykłe samochody os., bo trasa jest ważna i trudna do ominięcia, autobusy miejskie, rowery i w przyszłości być może sam. dostawcze do SSE ... Sajgon//////

Nexus
May 13th, 2008, 12:40 PM
A starał się ktoś chociaż o to dofinansowanie? :nuts:

Tak. Tu chodzi chyba o to ze EU jest przeciwna strefom ekonomicznym z ulgami podatkowymi.

W każdym razie po wielu latach od utworzenia SSE w J-biu w końcu wyremontowali tę drogę obok - ale kiepsko - nie ma pobocza dla rowerów n.p., a chodnik - raz z jednej strony, raz z drugiej, jechałem tam niedawno na rowerze - za mną "elka",. która bała się mnie minąć - zresztą prawie całą drogę jest pas ciągły, może dlatego - no i korek chyba do "szóstki" był:)
Znowuż ktoś nie pomyślał...

Brales kiedys udzial w projektowaniu drogi? Nie widzialem projektu, ale na pewno nie chodzi tu o pomyslenie, tylko o ograniczenia terenowe. Pas terenu wydzielony w mpzp pod droge ma okreslona szerokosc i wszystkie elementy drogi musza sie w tej szerokosci zmiescic. Droga rowerowa juz sie nie zmiescila. Nie zmiescil sie tez obustronny chodnik.

PS Temu, który wpadł na pomysł, żeby przy tak wąskiej i zapchanej drodze umiejscowić ośrodek egzaminacyjny na prawo jazdy to przyznałbym jakąś nagrodę - n.p. wczasy na Syberii - dożywotnie:)
Przecież teraz tam jeżdżą -oprócz tych zdających egamin - wszelcy możliwi kursanci z całej okolicy - od Rybnika zaczynając na Istebnej kończąc...
Oprócz "elek" są zwykłe samochody os., bo trasa jest ważna i trudna do ominięcia, autobusy miejskie, rowery i w przyszłości być może sam. dostawcze do SSE ... Sajgon//////

Natezenie ruchu zwieksza sie w calym kraju. Proponuje odwiedzic miasta wojewodzkie, albo wystarczy pojechac do Rybnika - w godzinie szczytu wieksza czesc miasta stoi. W j-biu swoboda ruchu jest duza. Nie mozna oczekiwac ze w godzinie szczytu przejazd przez miasto bedzie bezproblemowy.
Planowany jest /remont/przebudowa ul. Wyzwolenia (http://www.bip.jastrzebie.pl/dokument.php?iddok=14529&idmp=1705&r=r na razie projekt) ktora samochody ze strefy omina Zdrój i centrum jadąc:
1. w kierunku wezla z A1
2. w kierunku Pawlowic i Cieszyna

PS. Powinienes zaufac projektantom drog. Wbrew pozorom wszystkie rozwiazania drogowe maja sens, mozna je wytlumaczyc, a wynikaja z licznych ograniczen narzuconych projektantowi.

mariuszjbie
May 13th, 2008, 01:55 PM
Projektantom ufam, ale zleceniodawcom nie za bardzo:)
Al JP2 - jest miejsce i na chodnik i na drogę dla rowerów po jednej stronie, a jest tylko wąziutki chodniczek i to do połowy. Dalej jest jeszcze gorzej, droga do Moszczenicy powinna mieć chodniki z obu stron - a nie tak jak teraz - raz z jednej, raz z drugiej - pieszych jest tam malutko, ale trafi się taki rowerzysta jak ja + L-ka i droga zablokowana. A że jest niebezpieczna ta dla rowerzystów to jeździliby pewnie chodnikiem, zresztą można im to nakazać. Czemu odchodzi się od budowania dróg rowerowych?
W Karwiniwe to się świetnie sprawdza, u nas zapomnieli o tym w pewnym momencie - wyremontowali fajnie, te które były, ale potem albo nie budowali wcale albo szczątkowo - jak na Podhalańskiej - gdzie jest 20 m., potem nie, potem znowu jest, potem zaś znika...
Tutaj, po Jastrzębiu jeżdżą też ludzie z całej okolicy - ze względu na szlaki rowerowe, również z Czech, również trafiają się większe wycieczki, nie zawsze szlakami, czasami trzeba przecież odbić gdzieś.
A przede wszystkim drogi dla rowerów to jest też jakis mały sposób na zmniejszenie korków, tylko, że jakbym miał n.p. jeździć codziennie do pracy w SE - obok ciężarówek - to nie wiem czy bym się zdecydował.

timmy2000
May 16th, 2008, 11:18 AM
Zamieszkać pod "Daszkiem"

W najstarszej i najbardziej reprezentatywnej dzielnicy Jastrzębia - Zdroju, przy ulicy Witczaka, już wkrótce rozpocznie się budowa nowego bloku. Za inwestycję zabiera się Towarzystwo Budownictwa Społecznego "Daszek".
http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/b0/40_853045_1_d_7939.jpg

W całkiem nowym bloku już za dwa lata zamieszkają 73 rodziny. Przyszli mieszkańcy będą mieli do dyspozycji jasne i przestronne mieszkania, podziemne garaże i parkingi. - Mamy już pozwolenie na budowę, roboty ruszą pod koniec wakacji. Inwestycja zakończy w 2010 roku. To pierwszy nasz budynek, w którym pozwolimy lokatorom wykupić mieszkania na własność - informuje Ryszard Rakoczy, prezes TBS "Daszek".

Pięciopiętrowy blok w stonowanych kolorach stanie kilka metrów obok Parku Witczaka w miejscu, gdzie w przyszłości ma powstać jastrzębski Rynek. Już dziś o przydział mieszkania stara się blisko 200 osób. Jednym z nich jest Adam Łukasik, 41-letni górnik z Jastrzębia.

- Mam nadzieję, że dostanę w końcu mieszkanie. Zdrój to spokojne osiedle, nie ma tu chuligaństwa i chciałbym się na starość tutaj osiedlić - mówi Adam Łukasik. - Poza tym dla dzieci będzie świetne miejsce na przyszłość - dodaje. O jakim mieszkaniu marzy? - Chciałbym kupić duże mieszkanie, minimum 70 metrów kwadratowych. Każdy członek rodziny miałby wreszcie swój kąt - mówi.

Jak mają wyglądać nowe lokale? Ryszard Rakoczy poinformował nas, że nowe lokale będą oddane w surowym stanie. - Właściciele sami będą musieli wykończyć mieszkanie, położyć podłogi, kafelki, płytki oraz pomalować ściany - mówi.

Lokale podzielone są na jedno i dwupoziomowe. Te pierwsze będą miały wymiary od 32 metrów kw. do 50 m kw. Kuchnię z oknem, balkon i jedną łazienkę. - Dwupiętrowe będą miały powierzchnie o wymiarze 78 m kw i dwie łazienki. Lokatorzy będą mieli do dyspozycji około 40 miejsc parkingowych w podziemiach i parking wokół budynku - zachwala Rakoczy.

Gdy tylko pojawiła się informacja o budowie, przed siedzibą "Daszka" ustawiła się długa kolejka chętnych. - W bazie mieliśmy dane około tysiąca osób, które starały się o przydział mieszkania. Do wszystkich rozesłaliśmy kwestionariusze, w których pytaliśmy ludzi, czy są zainteresowani kupnem. Taką chęć wyraziło ponad 180 osób - mówi prezes Rakoczy. W jaki sposób rozdzielane będą mieszkania, skoro już dziś wiadomo, że chętnych na zakup jest prawie dwa razy więcej niż wolnych mieszkań? - To, że ktoś chce kupić jeszcze nie oznacza, że będzie go na to stać. Lada dzień zaczną się spotkania przedstawicieli naszego towarzystwa z osobami zainteresowanymi wykupem. Przedstawimy im konkretne oferty, podamy cenę mieszkania, garażu i dopiero po serii takich spotkań będziemy wiedzieli ilu chętnych tak naprawdę zostanie - tłumaczy prezes.

To już szósty blok

Jastrzębskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego "Daszek" wybudowało już pięć bloków, w których zamieszkały 192 rodziny.
Są to jednak mieszkania typowo czynszowe, nie własnościowe. Dotychczas czynsz wynosił 7,20 złotych za 1 mkw. powierzchni. Łączna wartość wcześniejszych inwestycji wynosi 13,5 miliona.
Ile będzie kosztowała budowa nowego bloku?
- Dokładnej kwoty nie mogę jeszcze zdradzić, bo za kilka dni rozstrzygać będziemy przetarg, w którym wyłoniony zostanie wykonawca robót - tłumaczy prezes Ryszard Rakoczy. - Mogę jedynie powiedzieć, że na pewno będzie to kilkanaście milionów złotych - dodaje.

Kasia Kamińska, (KUB) - POLSKA Dziennik Zachodni

Anton90
May 16th, 2008, 03:13 PM
http://img120.imageshack.us/img120/103/tbsdaszekfl3.png

Wie ktoś może o który dokładnie blok chodzi?!

timmy2000
May 16th, 2008, 04:24 PM
ten oznaczony A'II'
http://www.tbsdaszek.pl/nowy.pdf

timmy2000
May 19th, 2008, 06:30 PM
wygląda na to, że w zeszłym tygodniu wydano kolejną decyzję określającą środowiskowe uwarunkowania zgody na realizację CH w strefie centrum. nie znam się na tych wszystkich procedurach, ale czyżby zarzuty "zielonej polski" nie zostały uwzględnione?
http://bip.jastrzebie.pl/dokument.php?iddok=16598&idmp=1736&r=r

ps. na stronie TK development zmieniono datę zakończnia inwestycji na "koniec 2010" r.

ssswirek1
May 19th, 2008, 10:01 PM
Hmmmm....A tak się zastanawiam co się dzieje z tą Galerią Jastrzębie czy jak jej tam było (sam już nie wiem), z tą naprzeciwko "Bierdronki" (:D) ?

timmy2000
May 19th, 2008, 10:38 PM
^^ pocztaj 3 strony wcześniej.

nook-SJZ
May 20th, 2008, 12:39 AM
ps. na stronie TK development zmieniono datę zakończnia inwestycji na "koniec 2010" r.

A pamietasz moze jaka byla wczesniejsza data?

jastrzebianin
May 20th, 2008, 09:45 AM
http://www.jastrzebianie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=172&Itemid=2

"Inwestycja rozpocznie się 1 września, a jej zakończenie planowane jest na grudzień 2009 roku. "

Nexus
May 20th, 2008, 01:10 PM
A pamietasz moze jaka byla wczesniejsza data?

II kwartał 2010
A gdy nie bylo jeszcze slychac o "Zdrowej PL" to był koniec 2009

miczu
May 20th, 2008, 02:21 PM
Generalnie widać, że budowa się ociąga, budowa to trochę za duże słowo...Jeżeli w takim tempie będzie powstawało to centrum to prędzej wszyscy dożyjemy wieku emerytalnego, a wtedy już nam będzie wszystko jedno czy pójdziemy posiedzieć sobie do pakru czy na jakiś ryneczek TBS-u czy do CH o brzydkiej architekturze. Czas ucieka, a wiadomo że czas to pieniądz inwestorzy nie będą wiecznie czekać.:old:

Nexus
May 20th, 2008, 03:09 PM
^^
Najzwyklejsze procedury administracyjne. Nie obwiniaj inwestora tylko ustawodawce.

miczu
May 20th, 2008, 03:51 PM
Procedury procedurami na Euro też nie zdążymy przez procedury.

Wyobraźcie sobie sytuację, macie sporo gotówki można nawet powiedzieć mnóstwo.Chcecie zainwestować w CH na terenie jednego z miast.Projekt gotowy, wszelkie dokumenty z procedurami zgodnie złozone w terminie...i nagle okazuje się, że pseudoekolodzy blokują waszą inwestycję wykorzystując różne dziury i procedury w nieskończenie odległy czas. Zmierzam do tego, że inwestycja musi się zwrócić i ważne jest aby wystartowała szybko i sprawnie.Nie chcę prorokować, ale do końca roku zamiast budowy i zdjęć z budowy chyba zobaczymy informację o rezygnacji firm TK i Polimeni

timmy2000
May 20th, 2008, 04:13 PM
Nie chcę prorokować, ale do końca roku zamiast budowy i zdjęć z budowy chyba zobaczymy informację o rezygnacji firm TK i Polimeni
skoro polimeni juz ma podpisaną umowę z wykonawcą to byłoby raczej dziwne żeby teraz rezygnowali. a jeśli chodzi o TK to moim zdaniem opóźnienie nie jest jeszcze takie katastrofalne żeby opłacało się im rezygnować. chyba, że stwierdzą, że nie dadzą rady "zielonej"..:bash:

ssswirek1
May 20th, 2008, 05:03 PM
Widze że wam wszystkim jednak bardzo, bardzo zależy na tym Centrum blokowanym przez pseudo zielonych...?

shadow20
May 20th, 2008, 06:00 PM
mhh ... budynek remontowany na ulicy wrocławskiej już pomału nabiera kolorów ... Widzieliście może?! Ten pomarańczowy kolor a nad nim żółty ... ehhh szkoda słów ale zaczekamy na końcowy efekt :)

ssswirek1
May 20th, 2008, 06:39 PM
^^Nie no IMO, nie jest tragicznie może nie będzie tak źle jak się tego spodziewaliśmy.

PS: Mój balkon będzie czerwony :D

corbijn
May 20th, 2008, 07:18 PM
mhh ... budynek remontowany na ulicy wrocławskiej już pomału nabiera kolorów ... Widzieliście może?! Ten pomarańczowy kolor a nad nim żółty ... ehhh szkoda słów ale zaczekamy na końcowy efekt :)

Akurat mieszkam na przeciwko i wygląda nawet fajnie.Przypominam że mieszkamy w Jastrzębiu zdroju a nie w Las Vegas

timmy2000
May 20th, 2008, 07:48 PM
Widze że wam wszystkim jednak bardzo, bardzo zależy na tym Centrum blokowanym przez pseudo zielonych...?
jeśli przez ten rok w projektach się nic nie zmieniło, to jestem zdecydowanie przeciwny. ale zakładając, że poczynili jakieś poważne zmiany na lepsze...hmm.. chciałbym zobaczyć jakieś aktualne wizualki tego obiektu. tak czy siak w obecnej chwili jestem neutralnie nastawiony do tej inwestycji.
wkurzająca jest tylko sytuacja, że to jacyś nibyekolodzy sprzedawczyki decydują co gdzie może powstać. Zrozumiałbym i uszanował jakieś protesty mieszczańców, ale takie coś? Tobie na przykład jest to na rękę, ale mnie taki stan rzeczy irytuje.

ssswirek1
May 20th, 2008, 09:59 PM
^^Na rękę ? hmmm...powiedzmy. Aczkolwiek też mnie to wkurza, bo jeśli będzie tam mogło powstać coś fajnego to co w tedy dalsze protesty ?

Trochę się zastanawiałem dlaczego tak długo trwało pojawienie się inwestorów w Jastrzębiu?

ZDRÓJcerz
May 22nd, 2008, 12:06 PM
Witam wszystkich!
Jestem nowy na forum ale postaram się podzielić informacjami z mojego podwórka czyli Zdroju. 2 miesiące temu rozpoczęła się rozbudowa Banku Spółdzielczego ( budynek zaraz po wjeździe na 1 Maja). Budynek zostanie podniesiony i rozbudowany od tyłu ( od strony "zieleńca" za Bankiem), ponadto zmieni się elewacja i przybędzie trochę szkła od frontu. Wraz z rozbudową zmieni się trochę otoczenie (ogrodzenie itp.). Przedwidziany termin zakończenia inwestycji to grudzień 2008. Ponadto w "małym" parku lada chwila ruszy rozbudowa "Dąbrówki". Powstanie nowy budynek z 16 lub 17 pokojami oraz salą fitness. Na starym dworcu w Zdroju ruszyła budowa "budynku biurowo-usługowego" inwestorem jest znana z najmu pasażu podziemnego firma "Terbog". Mam jeszcze kilka innych news'ów ale potrzebuję jeszcze ich potwierdzenia:D

Dzarkos
May 22nd, 2008, 12:12 PM
Witam wszystkich!
Jestem nowy na forum ale postaram się podzielić informacjami z mojego podwórka czyli Zdroju. 2 miesiące temu rozpoczęła się rozbudowa Banku Spółdzielczego ( budynek zaraz po wjeździe na 1 Maja). Budynek zostanie podniesiony i rozbudowany od tyłu ( od strony "zieleńca" za Bankiem), ponadto zmieni się elewacja i przybędzie trochę szkła od frontu. Wraz z rozbudową zmieni się trochę otoczenie (ogrodzenie itp.). Przedwidziany termin zakończenia inwestycji to grudzień 2008. Ponadto w "małym" parku lada chwila ruszy rozbudowa "Dąbrówki". Powstanie nowy budynek z 16 lub 17 pokojami oraz salą fitness. Na starym dworcu w Zdroju ruszyła budowa "budynku biurowo-usługowego" inwestorem jest znana z najmu pasażu podziemnego firma "Terbog". Mam jeszcze kilka innych news'ów ale potrzebuję jeszcze ich potwierdzenia:D

Zrób fotorelacje z tego co opisałes to by wszyscy byli zadowoleni!!!:)

henry93
May 22nd, 2008, 12:42 PM
Energetyczna niezależność
Bogate zasoby metanu pod miastem
21-05-2008
Wydanie 2008/21 (2652)
Dział: Z regionu

Przed siedmiu laty miasto uniezależniło się od dostaw wody z Górnośląskiego Przedsiębiorstwa Wodociągowego. Teraz podjęło działania, by zapewnić sobie niezależne źródło dostaw gazu. W szybkim tempie ruszyły przygotowania do wykorzystania metanu do celów komunalnych. W podziemnych wyrobiskach kopalń należących do Jastrzębskiej Spółki Węglowej metanu nie brakuje. Część tych zasobów w ilości ok. 87 mln CH4 rocznie jest ujmowana i wykorzystywana gospodarczo w skojarzonych układach energetycznych i energetyczno-chłodniczych. Zarząd spółki nie ukrywa, że gaz z powodzeniem mógłby być wykorzystywany do celów komunalnych.
W październiku ubiegłego roku kierownictwo JSW podpisało z władzami miasta i Akademii Górniczo-Hutniczej porozumienie, którego celem jest podjęcie wspólnych działań w kierunku wykorzystania metanu na większą skalę. W ślad za nim poszły zlecenia wykonania naukowych opracowań dotyczących tego przedsięwzięcia. AGH otrzymała zadanie przygotowania i wdrożenia efektywniejszych metod ujęcia metanu, uwalnianego w trakcie prowadzonych robót górniczych. Odrębna ekspertyza dotyczyć ma wdrożenia nowych technologii wykorzystywania metanu o niskiej koncentracji, usuwanego z wyrobisk górniczych metodą wentylacji. W pierwszej kolejności metan miałby być eksploatowany z wyrobisk zlikwidowanej przed dziesięciu laty kopalni Moszczenica. Wszystkie strony porozumienia widzą dla siebie dobry interes w ujęciu i przetwarzaniu metanu. Dla Jastrzębskiej Spółki Węglowej stałby się drugim po węglu surowcem na sprzedaż. Akademia Górniczo-Hutnicza otrzyma profity za przygotowanie metod ujęcia gazu, natomiast miasto będzie mogło uniezależnić się od zewnętrznych dostawców energii. – W najbliższym czasie powinny być gotowe pierwsze opracowania sporządzane przez profesorów AGH. Wówczas poznamy realne korzyści, jakie może przynieść eksploatacja metanu i jego wykorzystanie do celów komunalnych – mówi prezydent Marian Janecki.
Nie ukrywa, że liczy na to, iż energia wytworzona za pomocą metanu będzie o wiele tańsza niż ta, która trafia do miasta od dotychczasowych dostawców. Przemawia za tym kilka argumentów. Surowiec jest stosunkowo tani, bo metan uwalnia się w trakcie eksploatacji węgla. Poza tym koszty jego przesyłu są praktycznie żadne. Miliony metrów sześciennych tego gazu zalegają tuż pod miastem. Na razie trudno określić, jakie oszczędności przyniosłoby wykorzystanie metanu do produkcji energii elektrycznej i ciepła. Władze miasta liczą, że uda im się osiągnąć podobny cel, jaki przyświecał kilka lat wcześniej podczas podpisywania kontraktu na dostawę wody z czeską firmą. Dzięki tej decyzji mieszkańcy Jastrzębia Zdroju mają najtańszą wodę w regionie o bardzo wysokiej jakości. Niewykluczone, że podobnie będzie w przyszłości z prądem i ciepłem.

--------------------------------------------------------------------------

Przetwarzaniem metanu w energię elektryczną i ciepło zajmuje się już Spółka Energetyczna Jastrzębie. utworzona w 1995 roku w ramach realizacji programu restrukturyzacji górnictwa przez połączenie obu zakładów: Elektrociepłowni Moszczenica i Zofiówka. W chwili obecnej w jej skład wchodzi również EEG Zakład nr 3, który eksploatuje silniki gazowe na terenie kopalni Krupiński i Pniówek oraz ciepłownię węglowo-gazową Pniówek. Działalność SEJ obejmuje wytwarzanie energii elektrycznej i ciepła na potrzeby tak zakładów JSW S.A., jak odbiorców zewnętrznych (PEC Jastrzębie, GZE) oraz sprężonego powietrza na potrzeby JSW.

Autor: (AK)

Na terenach byłej kopalni Moszczenica budową betoniarni zainteresowany jest austriacki koncern Dyckerhoff.Rozmowy w sprawie tej inwestycji jeszcze trwają.

www.nowiny.rybnik.pl

robertoleonardsson
May 22nd, 2008, 07:21 PM
witam!
mój pierwszy - i od razu zgryźliwy - post!
ROZMOWY JESZCZE TRWAJĄ - czyli już wkrótce Dyckerhoff da se siana, jak poprzednicy?

kacper1000
May 22nd, 2008, 07:59 PM
witam!
mój pierwszy - i od razu zgryźliwy - post!
ROZMOWY JESZCZE TRWAJĄ - czyli już wkrótce Dyckerhoff da se siana, jak poprzednicy?

Dlaczego tak sądzisz? Nie zawsze warto być pesymistą. Słyszałem, że na tych terenach IPP jest zainteresowany budową fabryki celulozy. Co do Zdroju:

http://i156.photobucket.com/albums/t20/ToCA_photo/Obraz017.jpg

Dąbrówka ma być rozbudowywana, czy w tamtych okolicach ma powstać nowy budynek?

http://i156.photobucket.com/albums/t20/ToCA_photo/Obraz010.jpg

Tak wyglądał budynek Banku Spółdzielczego przed rozbudową.

sz4kal
May 23rd, 2008, 07:16 AM
A tak wygląda teraz

http://img354.imageshack.us/img354/3260/dscf3295kg2.jpg

http://img55.imageshack.us/img55/9707/dscf3296pm9.jpg

sz4kal
May 23rd, 2008, 07:21 AM
Careffour na dzień dzisiejszy:

http://img55.imageshack.us/img55/565/dscf3289cw5.jpg

http://img354.imageshack.us/img354/1854/dscf3292wc8.jpg

ZDRÓJcerz
May 23rd, 2008, 10:11 PM
"Dąbrówka ma być rozbudowywana, czy w tamtych okolicach ma powstać nowy budynek?"

Tuż obok stał stary budynek gospodarczy, który w chwili obecnej jest już wyburzony i na jego miejscu powstanie nowy budynek, ale czy będzie on w jakiś sposób połączony z obecnym tego nie wiem. Działka na której ma być prowadzona inwestycja jest oddzielona od "starej" "Dąbrówki" chodnikiem, który prowadzi do małego parku, więc raczej będą to dwa oddzielne budynki.

geogregor
May 24th, 2008, 02:43 PM
Careffour na dzień dzisiejszy:

http://img55.imageshack.us/img55/565/dscf3289cw5.jpg

http://img354.imageshack.us/img354/1854/dscf3292wc8.jpg

Cos maly ten Careffour sie zapowiada.

miczu
May 24th, 2008, 02:59 PM
Większy niż w Rybniku na pewno nie będzie

henry93
May 24th, 2008, 06:52 PM
Większy niż w Rybniku na pewno nie będzie

Sam Carrefour z zapowiedzi miał mieć ok. 10 tysięcy mkw. a całość 23 tysiące mkw. A jak duży jest w Rybniku to nie wiem więc stwierdzić czy większy nie mogę.

sybin
May 25th, 2008, 10:22 AM
Działka naszego (rybnickiego) Carrefour'a ma 37,4 tys mkw, a powierzchnia handlowa marketu bez galerii ma powierzchnię 6,5 tys mkw. Z galerią będzie pewnie około 10 tys mkw.

kacper1000
May 25th, 2008, 10:26 AM
Działka naszego (rybnickiego) Carrefour'a ma 37,4 tys mkw, a powierzchnia handlowa marketu bez galerii ma powierzchnię 6,5 tys mkw. Z galerią będzie pewnie około 10 tys mkw.

To u nas będzie większy ;)

sybin
May 25th, 2008, 10:35 AM
Mogliście zabiegać o coś innego bo Carrefour jest drogi i nieciekawy. Moim zdaniem najlepszymi hipermarketami w Polsce są Auchan i Real. Reszta typu Tesco, Carrefour ma daleko do tych poprzednich.

Rafiki
May 25th, 2008, 01:37 PM
Tesco ma ten plus, że jest otwarte 24/h a Carrefour wydłużył czas otwarcia.
No i nie wiem czy na pewno większy bo skoro w R-ku Carrefour ma ~10.000 i w J-biu też to będą różnić się prawdopodobnie tylko parkingiem. Chyba, że jastrzębski nie będzie miał "galerii" (ciężko to w R-ku nazwać galerią).

PS: Żeby tylko nie przestawili Wam hali o 180* jak w Rybniku (tyłkiem do ulic)

kacper1000
May 25th, 2008, 03:55 PM
Tesco ma ten plus, że jest otwarte 24/h a Carrefour wydłużył czas otwarcia.
No i nie wiem czy na pewno większy bo skoro w R-ku Carrefour ma ~10.000 i w J-biu też to będą różnić się prawdopodobnie tylko parkingiem. Chyba, że jastrzębski nie będzie miał "galerii" (ciężko to w R-ku nazwać galerią).

PS: Żeby tylko nie przestawili Wam hali o 180* jak w Rybniku (tyłkiem do ulic)

Jastrzebski Carrefour ma mieć 23.000mkw powierzchni, z czego 10.000mkw hipermarketu i 7.000mkw galerii. Reszta to podziemny parking, magazyny itp.

Rafiki
May 25th, 2008, 06:16 PM
E a to przepraszam, ale nadal przestrzegam żeby nie przestawili Wam hali o 180* jak w Rybniku (tyłkiem do ulic).

timmy2000
May 25th, 2008, 06:24 PM
^^ problem w tym, że teren gdzie powstaje jest z trzech stron ograniczony ulicami, więc prawdopodobieństwo, że bedzie dupy stroną do ulicy jest całkiem duże :)

Nexus
May 25th, 2008, 06:39 PM
A bedzie z 4 stron. Inwestor wybuduje lacznik Podhalanska - Malopolska przez środek działki i to prawdopodobnie od strony tego lacznika bedzie wejscie.

Dzarkos
May 25th, 2008, 07:22 PM
Od Łącznika MałopolskaPodhalańska będzie wjazd dla tirów z towarem.Front raczej będzie do strony Podhalańskiej.

sz4kal
May 25th, 2008, 09:53 PM
A mi się wydaję że właśnie wejście będzie od strony małopolskiej a wjazd na parking od strony podhalańskiej biorąc pod uwagę różnicę wysokości terenu między tymi ulicami.

kacper1000
May 26th, 2008, 08:32 PM
Mogliście zabiegać o coś innego bo Carrefour jest drogi i nieciekawy. Moim zdaniem najlepszymi hipermarketami w Polsce są Auchan i Real. Reszta typu Tesco, Carrefour ma daleko do tych poprzednich.

Jak mogliśmy się zabiegać o inny hipermarket ;) Ludzie się cieszą, że się w ogóle jakiś inwestor znalazł.

PS. Nowe informacje o GJ w specjalnym wątku.

henry93
May 26th, 2008, 09:44 PM

Jeśli chodzi o Reala to ma on być w Galeri Centrum. To nie potrzebne by było gdyby dwa takie same hipermarkety były w mieście.

timmy2000
May 27th, 2008, 05:48 PM
nie pamiętam czy była już o tym mowa, ale Szwedzi ostatecznie zrezygnowali z zakupu JAT. więc marzenia "niektórych osób" o czterogwiazdkowym diamencie poszły w las :) I pewnie właśnie ta kwestia zadecydowała, że niedawno zakończyło swoją działalość Górnicze Centrum Kultury (Panorama)

kacper1000
May 27th, 2008, 06:41 PM
nie pamiętam czy była już o tym mowa, ale Szwedzi ostatecznie zrezygnowali z zakupu JAT. więc marzenia "niektórych osób" o czterogwiazdkowym diamencie poszły w las :) I pewnie właśnie ta kwestia zadecydowała, że niedawno zakończyło swoją działalość Górnicze Centrum Kultury (Panorama)

Ciekawe... Skąd te wiadomości?

ssswirek1
May 27th, 2008, 06:42 PM
nie pamiętam czy była już o tym mowa, ale Szwedzi ostatecznie zrezygnowali z zakupu JAT. więc marzenia "niektórych osób" o czterogwiazdkowym diamencie poszły w las :)

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
To się musiało tak skończyć...:D

henry93
May 27th, 2008, 06:50 PM
Ciekawe... Skąd te wiadomości?

W ostatnich Nowinach chyba nawet o tym pisali.

timmy2000
May 27th, 2008, 08:50 PM
^^ właśnie. aktualne Nowiny. aktualne jeszcze przez kilka godzin bo jutro już nowy numer :banana: ;)
btw. był w nim jeszcze jeden news na temat inwestycji.. chodziło o inwestycje w KSSE. dokładnie nie pamiętam ale chyba była wzmianka o tym, że "ci od produkcji papieru" już kupili działkę od miasta, i że trwają rozmowy z "tymi od betoniarni" (ale o tym już pisał henry)..

mariuszjbie
May 28th, 2008, 06:30 PM
Jeśli chodzi o Reala to ma on być w Galeri Centrum. To nie potrzebne by było gdyby dwa takie same hipermarkety były w mieście.

Czyli co? GCK zostanie wyburzone?
Czy po prostu zrobią tam sklep meblowy?

kacper1000
May 28th, 2008, 06:38 PM
Czyli co? GCK zostanie wyburzone?
Czy po prostu zrobią tam sklep meblowy?

O co Ci chodzi? Co ma Galeria Centrum w strefie centrum do GCK? Napewno gmach z salą kinową, teatralną, galerią szuki oraz clubem nie zostanie przeznaczony na sklep meblowy, a świeżo wyremontowany budynek nie zostanie wyburzony. Napewno skończy się na tym, że GCK przejmie kto inny.

mariuszjbie
May 28th, 2008, 06:46 PM
O co Ci chodzi? Co ma Galeria Centrum w strefie centrum do GCK? Napewno gmach z salą kinową, teatralną, galerią szuki oraz clubem nie zostanie przeznaczony na sklep meblowy, a świeżo wyremontowany budynek nie zostanie wyburzony. Napewno skończy się na tym, że GCK przejmie kto inny.

Oj, przeprasZam, zły cytat wkleiłem, chodziło mi o to:

Jakoś ze dwa znane mi kina (w tym w Rybniku, nie wiem jak teraz, ale kiedyś częściowo działało jako kino - balkon był kinem, a niższa część sklepem) zostały sklepami meblowymi, dlatego mi przyszła ta myśl z takim przybytkiem.

RuffRyders1
May 28th, 2008, 06:53 PM
^^Apollo;)

mariuszjbie
May 28th, 2008, 06:55 PM
no właśnie, zapomniałem nazwy:)
Działa jeszcze? Czasami tam można się było na ciekawe filmy natknąć.

kacper1000
May 29th, 2008, 04:19 PM
Są plany przekształcenia Jaru Południowego na ośrodek rekreacyjno-sportowy z prawdziwego zdarzenia. To projekty:

http://www.files.jasnet.pl/publicystyka/1459_&05.jpg

http://www.files.jasnet.pl/publicystyka/1459_&04.jpg

http://www.files.jasnet.pl/publicystyka/1459_&06.jpg

http://www.files.jasnet.pl/publicystyka/1459_&07.jpg

_________________________________________________________________________________________________________________

Powyższe projekty zakładają dwa boiska do siatkówki, dwa boiska do piłki nożnej (w tym jedno ogrodzone), boiska do koszykówki oraz skate park. Będą także nowe trybuny. Jest idea zmodernizowania amfiteatru i utworzenia tam zaplecza dla artystów. Niestety prezydent zapowiedział, że w tegorocznym budżecie nie ma środków na zrealizowanie tych projektów, jednak p. Jerzy Lis (radny) twierdzi, że w centrum potrzebny jest obiekt sportowy z prawdziwego zdarzenia, a Jar Południowy jest do tego idealnym miejscem.

ghoulas
May 29th, 2008, 04:41 PM
Są plany przekształcenia Jaru Południowego na ośrodek rekreacyjno-sportowy z prawdziwego zdarzenia. To projekty:
_________

Powyższe projekty zakładają dwa boiska do siatkówki, dwa boiska do piłki nożnej (w tym jedno ogrodzone), boiska do koszykówki oraz skate park. Będą także nowe trybuny. Jest idea zmodernizowania amfiteatru i utworzenia tam zaplecza dla artystów. Niestety prezydent zapowiedział, że w tegorocznym budżecie nie ma środków na zrealizowanie tych projektów, jednak p. Jerzy Lis (radny) twierdzi, że w centrum potrzebny jest obiekt sportowy z prawdziwego zdarzenia, a Jar Południowy jest do tego idealnym miejscem.

Już to widze jak taka incjatywa przechodzi przez napięty budżet Jastrzębia.
Samo zagospodarowanie jest dobrym pomysłem w szczególności że na JPd zawsze ktoś w coś grał. Przynajmniej tak było za moich czasów.

RuffRyders1
May 29th, 2008, 05:47 PM
no właśnie, zapomniałem nazwy:)
Działa jeszcze? Czasami tam można się było na ciekawe filmy natknąć.

szczeze to tak do konca nie wiem czy dziala jeszcze, plakaty z filmami dalej wisza w gablotach, cos mi sie kojarzy ze tam jest DKF, mozliwe ze przeszli na bardziej ambitniejsze filmy, moze ktos bardziej obeznany Ci odpowie, nie chce tu glupot wypisywac;)

Nexus
May 29th, 2008, 09:36 PM
Samo zagospodarowanie jest dobrym pomysłem w szczególności że na JPd zawsze ktoś w coś grał. Przynajmniej tak było za moich czasów.

Ja gram czesto :) Niestety brakuje siatki zabezpieczajacej za obiema bramkami. Od strony sceny czesto pilka niszczy oparcia lawek, a od strony ulicy wpada na ta ulice - bywaly juz hamowania z piskiem opon :/ Funkcja koncertowa jaru jest chyba wazniejsza - ewentualne siatki zaslanialyby scene.

A sam projekt praktycznie bez rewelacji. Lepiej byloby gdyby asfaltowe boisko do nogi zamienic z dzisiejszym parkingiem z lawkami.

EDIT:
Szybki szkic:
http://img99.imageshack.us/img99/192/145905dh1.jpg

Pielgrzym
May 29th, 2008, 09:42 PM
cos mi sie kojarzy ze tam jest DKF
To był stan przejściowy. Od kilku lat Ekran ponownie działa w TZR.

mariuszjbie
May 29th, 2008, 10:43 PM
ja mysle, ze jesli miasto nie przejmie GCK, a zapewne nie przejmie, to zostanie to sprzedane i + albo wyburzsone, albo przeksztalcone w jakis sklep.

ssswirek1
May 30th, 2008, 12:23 PM
Zdecydowanie Jar powinien zostać w jakiś sposób zmodernizowany, aczkolwiek nie wiem czy ten projekcik jest dobry. Asfaltowe boisko ? To jest IMO w ogóle paranoja.

PS: Był ktoś wczoraj na juwenaliach w jarze właśnie ? Zajebista imprezka była :D

timmy2000
May 30th, 2008, 12:25 PM
gwarka nam "upiększają". tzn. na dachu pojawił się ogromy szyld mediaExpert, oprócz tego firmowe "chorągwie" na parkingu i mniejsze napisy na krawędzi dachu. a ten 'namiocik' z kosiarkami i rowerami... :ohno:
http://img58.imageshack.us/img58/9259/zdjcie064yt5.jpg

kacper1000
May 30th, 2008, 04:56 PM
Eksponaty w łazienkach
dziś
Kilka milionów złotych wydało miasto na remont zabytkowego budynku łazienek w Parku Zdrojowym i jego adaptację na potrzeby Uniwersytetu Śląskiego. Studenci, których z każdym semestrem w Jastrzębiu ubywa, w ubiegłym roku opuścili historyczne sale. Teraz do byłych łazienek władze zamierzają sprowadzić Galerię Historii Miasta. Zdaniem mieszkańców, to marnowanie pieniędzy i miejsca.

Przecież galeria to maleńkie muzeum. Nie szkoda na nią tak wielkiego gmachu? - pytają zdziwieni jastrzębianie. Decyzja władz miasta zaskakuje tym bardziej, że adaptacja obiektu na nowy cel oznacza kolejne wydatki i remonty.

- Z uczelnią nie wypaliło i teraz trzeba szukać nowych "lokatorów" łazienek. Ale czy galeria to dobry pomysł? - powątpiewa Urszula Madejska, mieszkanka Zdroju.

Urzędnicy już zdecydowali i przygotowują projekt modernizacji. - To będzie drobna przebudowa. W budynku trzeba tylko zmienić instalacje i zaprojektować nowe oświetlenie - mówi Katarzyna Wołczańska, rzecznik jastrzębskiego magistratu, dodając, że na razie nie wiadomo, ile to będzie kosztować.

Zdaniem radnego Jerzego Lisa, trzypiętrowy budynek jest zbyt duży na potrzeby galerii. - Nie mamy w mieście aż tylu eksponatów, żeby pokazywać je w tylu salach. Może lepiej sprowadzić tu jeszcze inną instytucję, na przykład pałac ślubów i wykorzystać budynek w parku w stu procentach? - zastanawia się Lis.

Dzisiejsza Galeria Historii Miasta mieści się w trzech ciasnych pomieszczeniach żłobka na ulicy Wrzosowej. Zbiory zajmują mniej niż 150 metrów kwadratowych. Małe muzeum otwarte jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do15.30, więc niewielu mieszkańców ma szansę zajrzeć tu po pracy. Żeby zobaczyć wystrój dawnej chaty śląskiej i inne ciekawe wystawy w sobotę lub niedzielę trzeba umówić się wcześniej telefonicznie.

Tymczasem budynek w parku, z którego wyprowadzili się studenci to wielki, trzypiętrowy obiekt. Oprócz wielu sal znajdują się tu piwnice i strych. - To chyba zbyt dużo na potrzeby galerii - mówi Adam Konieczny, mieszkaniec Jastrzębia.

Niektórzy popierają pomysł, ale uważają, że trzeba przenieść tu coś jeszcze. - Rzeczywiście obiekt jest bardzo duży, a galeria w żłobku maleńka. Wiem, bo byłem. Dobrze by było zorganizować tu jakieś warsztaty dla młodzieży - uważa Arkadiusz Jarosz. - Kultura w tym miejscu jak najbardziej, ale trzeba się z tym spieszyć. Bo pusty budynek szybko niszczeje - dodaje kolejny mieszkaniec, Wiesław Jaszcz.

W urzędzie oraz w Miejskim Ośrodku Kultury uważają jednak, że galeria w budynku w zupełności wystarczy. - To idealne miejsce na nasze muzeum. Dziś nie możemy wszystkiego pokazać, bo na ulicy Wrzosowej nie ma zbyt dużo miejsca - mówi Janusz Jurczak, dyrektor Miejskiego Ośrodka Kultury. - Jastrzębie otrzymało prawa miejskie 45 lat temu, ale jego historia jest o wiele starsza. W naszym mieście wydarzyło się kilka naprawdę ważnych rzeczy, które miały wpływ na historię Polski i całej Europy. Jastrzębskie strajki zaprowadziły nas do Okrągłego Stołu. Chcemy pokazać nasze pamiątki z tamtego okresu - dodaje dyrektor Jurczak.

W nowej siedzibie galerii ma pojawić się również ekspozycja związana z dziejami uzdrowiska. - W jednej z sal zaprezentujemy historię budowy miasta i kopalń. Chcemy też rozbudować chatę śląską - mówi Marcin Boratyn, kierownik Galerii Historii Miasta. W planach jest również prezentacja legendy o Czarnym Jastrzębiu. Być może w muzeum będzie można zobaczyć białą broń.

- Budynek w parku wbrew pozorom nie jest aż tak duży. Dużo miejsca zajmują korytarze i łazienki. Strychy też nie nadają się na organizację wystaw, a w piwnicy planujemy magazyny - mówi Boratyn.

I wszystko byłoby dobrze, tylko kto te zbiory i wystawy będzie oglądał. W księdze wpisów, znajdującej się w obecnej siedzibie galerii miasta widnieje zaledwie kilkanaście nazwisk odwiedzających.

nook-SJZ
May 30th, 2008, 07:29 PM
gwarka nam "upiększają". tzn. na dachu pojawił się ogromy szyld mediaExpert, oprócz tego firmowe "chorągwie" na parkingu i mniejsze napisy na krawędzi dachu. a ten 'namiocik' z kosiarkami i rowerami... :ohno:
http://img58.imageshack.us/img58/9259/zdjcie064yt5.jpg
No musze przyznac, ze media expert ostro szaleje u nas. Odkad sie otworzyli na kazdym kroku widze bilboardy, reklamy, gazetki czy auto z przyczepa. Tak zmasowanego ataku na jastrzebian nie mial chyba jeszcze zaden sklep.

mariuszjbie
May 30th, 2008, 08:39 PM
jedna taka flaga kosztuje ze dwie stówy, także koło Gwarka łopocze około dwa tysiące zeta. Ale wypas! Normalnie jak niu jorku albo jak w Sosnowcu nawet.
A swoją drogą - zna ktoś jakiegoś spawacza - wymienili mi płyty balkonowe i są takie szpary, że zimą pewnie będzie hulała zawierucvha na balkonie, trzeba to zaspawać czymś.
Estetów "pocieszę", że dospawam tam blachy w kolorze pomarańczowo0-niebieskim:))
No trudno - jak nieprakttyczne, to niech będzie też brzydkie:)

robertoleonardsson
May 30th, 2008, 11:16 PM
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5240668.html
a propos fragmentu o przeniesieniu WORDu do Rybnika, czy to znaczy, że jastrzębski przestanie istnieć? czy ktoś coś wie na ten temat?

kacper1000
May 31st, 2008, 09:04 AM
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5240668.html
a propos fragmentu o przeniesieniu WORDu do Rybnika, czy to znaczy, że jastrzębski przestanie istnieć? czy ktoś coś wie na ten temat?

Wątpię by tak się stało. Nasz WORD ma b. wysoki standart, a nawet gdyby ponownie otworzyli tam ośrodek, to przecież do Rybnika nie będzie się zjeżdżała się cała masa osób.

MephiR
May 31st, 2008, 10:37 AM
Jak nie będzie w JZ, to będą jeździć do Rybnika. Proste, bo zbytniego wyboru chyba nie będą mieć.

sybin
May 31st, 2008, 12:43 PM
WORD będzie w Rybniku i w Jastrzębiu. Chyba nie sądzicie, że zamkną wam nowiutki ośrodek. W Rybniku będzie otwarty nie po to aby rozładować Wasze korki , tylko po to żeby nie trzebabyło czekać na egzamin od 1,5 do 3 miesięcy... bo to jest chora sytuacja. Wg. Adama Fudalego WORD w Rybniku ma powstać najpóźniej do marca 2009.

robertoleonardsson
May 31st, 2008, 03:37 PM
WORD będzie w Rybniku i w Jastrzębiu. Chyba nie sądzicie, że zamkną wam nowiutki ośrodek.
e... moje gały nie takie rzeczy widziały, choćby z wędrówkami pogotowia po mieście: szpital na Przyjaźni - straż - WSS nr 2 - straż - Przyjaźń czy coś takiego, a siedziby i tak remontowano albo udawano, że to sie robi...

shadow20
May 31st, 2008, 04:39 PM
Dzień 30, siew majowy roku 2008

Mini panoramka z zaznaczoną autostradą w budowie:
http://80.53.92.99/~phenix/3113.jpg

Panoramka na autostrade od tyłu kopalni JAS-MOS:
http://80.53.92.99/~phenix/Panorama_2.jpg

Bardziej z bliska:
http://80.53.92.99/~phenix/PIC06262.jpg

oraz tablica przy Dąbrówce:
http://80.53.92.99/~phenix/tablica.jpg

Więcej nie zdążyłem, bo ktoś mi aparat rozładował i nie naładował, nawet nic nie powiedział, iż bierze .... Ehhh ....

Nexus
June 2nd, 2008, 03:46 PM
Mogłby ktoś zrobić fotki modernizowanych balkonów bloków przy ulicach Wrocławskiej i Katowickiej ?

shadow20
June 2nd, 2008, 09:38 PM
na Katowickiej widziałem że używają ciekawej windy, a nie tak jak na Wrocławskiej

nook-SJZ
June 3rd, 2008, 12:13 AM
Zdjecia tej windy i paru balkonow sa kilka stron wczesniej

nook-SJZ
June 3rd, 2008, 12:14 AM
Zdjecia tej windy i paru balkonow sa kilka stron wczesniej.

jastrzebianin
June 3rd, 2008, 08:02 AM
witajcie,

kto wie coś o rynku w Zdroju? ja już w tym się pogubiłem...

dotychczas nie wygląda to na rynek tylko na osiedle mieszkaniowe?! poza tym jak czytam 'PR wiadomości z Daszka' o tym że budują nam kolejne nowoczesne osiedle mieszkaniowe, dzięki któremu tyle rodzin znajdzie dach nad głową to jestem stanowczo na NIE, przynajmniej NIE w tym miejscu - tam miało powstać co innego a jak na razie za budynkiem mieszkalnym są garaże... widział ktoś gdzieś na rynku garaże? :doh:

p.s. co z centrum zdrowia, które miało mieć wygląd 3 piramid??? :no:

zdravim

Nexus
June 3rd, 2008, 12:20 PM
^^
W Zdroju nigdy nie miał powstać tzw. klasyczny rynek. To miał być zwykły plac miejski częściowo otoczony zabudową mieszkaniową z parterem przeznaczonym na usługi/handel. Wg najnowszych planów plac ten będzie znajdował sie w miejscu dzisiejszego klepiska wykorzystywanego jako parking (za kościołem obok muszli koncertowej i pomnika). Nie wiem dokładnie kto jest właścicielem działki przeznaczonej pod przyszły plac i kto jest inwestorem tego placu. Pewne jest ze za przebudowe układu drogowego odpowiedzialny jest UM. W tegorocznym budzecie miasta nie przewidziano pieniedzy nawet na projekt przebudowy ukladu drogowego w rejonie placu, wiec do 2010 napewno nic tam nie powstanie.
Nazywanie tego placu rynkiem pelni funkcje marketingowa, promujac zarowno UM jak i inwestora osiedla. Mieszkancy miasta oczekuja rynku, wiec plac nazwano szumnie rynkiem.
Osobiscie nie jestem entuzjasta tej inwestycji. Dla mnie to takie uszczesliwianie mieszkancow na siłe.

PS. Zerknij do swojej skrzynki 'Private Messages'

jastrzebianin
June 3rd, 2008, 01:42 PM
http://img120.imageshack.us/img120/103/tbsdaszekfl3.png

dzięki za odpowiedź, można się wiele rzeczy domyślać....

myślałem że to będzie coś innego, w każdym bądź razie trudno będzie to nazwać rynkiem, a funkcja marketingowa przypisana do tego placu z punktu widzenia marketingowca nie jest trafna i jeśli na razie nie powoduje poruszeń to w niedalekiej przyszłości może być dużo szumu wokół 'tego placu'..

słyszeliście może, że miasto zamierza poświęcić pieniążki z budżetu, na postawienie billboardów promujących Jastrzębie? Czy według Was jest co tu promować? Czy może to przynieść miastu korzyści? Ja mam mieszane odczucia..

timmy2000
June 3rd, 2008, 02:57 PM
powyższy plan autorstwa Antona90 nie ukazuje wogóle tego placu miejskiego (tak zdaje się nazywali to w UM) i troche nieprecyzyjnie umiejscawia zabudowe. poniżej mój szkic wykonany kilka miesięcy temu dokładnie z planami daszka, to zielone to "rynek"
http://img258.imageshack.us/img258/3628/rynkoy1.jpg

jastrzebianin
June 4th, 2008, 11:50 AM
aha teraz rozumie. dzięki - do tej pory nie znałem tego projektu i domyślałem się ..

shadow20
June 5th, 2008, 07:54 PM
Ulica Wrocławska:
http://80.53.92.99/~phenix/123213.jpg

oraz centrum od tej także ulicy:
http://80.53.92.99/~phenix/Panorama_41.jpg

corbijn
June 5th, 2008, 08:05 PM
Ulica Wrocławska:
http://80.53.92.99/~phenix/123213.jpg

oraz centrum od tej także ulicy:
http://80.53.92.99/~phenix/Panorama_41.jpg

Widzę że mieszkasz klatkę obok,ja mieszkam w 15tce .No chyba że tam nie mieszkasz tylko wlazłeś na dach?a]ponieważ jesteś pracownikiem spółdzielni,b]pracujesz w jastrzębskich sieciach komputerowych????????????

shadow20
June 6th, 2008, 08:30 AM
tak w JSK ale nikomu nie mów :P

ZDRÓJcerz
June 7th, 2008, 06:34 PM
Hello! Mam kolejne wieści ze "zdrojowej linii frontu budowalnego". Dzisiaj teren na którym powstanie "druga Dąbrówka" został ogrodzony i nawet poczynała sobie trochę kopara, więc zaczeli:). Na terenie starego dworca gdzie powstaje budynek biurowy Teborga, też chłopaki działają i nawet wywiesili baner, że jest do wynajęcia lokal 500m. Obok budynku Jantara, w okolicach którego ponoć ma powstać kolejna galeria postawiono baner firmy do której link z ich strony dołączam http://www.polishproperties.com.pl/ , a na tyłach Banku Spółdzielczego powstało już drugie piętro:). Z moich - do końca jeszcze nie potwierdzonych - informacji wynika, że do rozbudowy (nadbudowy) przymierza się sklep firmowy "Bytom" a raczej jego właściciel. To tyle na tą chwilę. Pozdrawiam.

Vip64
June 7th, 2008, 06:58 PM
Chciałem się zapytać czy ktoś może znalarzł zródła informacij jaka firma przebuduwóje Biedronkę w naszym miescie proszę o odpowiedz i z gory dziekujem

kacper1000
June 7th, 2008, 07:40 PM
Chciałem się zapytać czy ktoś może znalarzł zródła informacij jaka firma przebuduwóje Biedronkę w naszym miescie proszę o odpowiedz i z gory dziekujem

Chciałem się zapytać, czy ktoś może znalazł informację dotyczącą rozbudowy jednej z jastrzębskich "Biedronek". Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.

Gdybyś zapytał tak, byłoby nam łatwiej.

nook-SJZ
June 8th, 2008, 12:06 AM
Hello! Mam kolejne wieści ze "zdrojowej linii frontu budowalnego". Dzisiaj teren na którym powstanie "druga Dąbrówka" został ogrodzony i nawet poczynała sobie trochę kopara, więc zaczeli:). Na terenie starego dworca gdzie powstaje budynek biurowy Teborga, też chłopaki działają i nawet wywiesili baner, że jest do wynajęcia lokal 500m. Obok budynku Jantara, w okolicach którego ponoć ma powstać kolejna galeria postawiono baner firmy do której link z ich strony dołączam http://www.polishproperties.com.pl/ , a na tyłach Banku Spółdzielczego powstało już drugie piętro:). Z moich - do końca jeszcze nie potwierdzonych - informacji wynika, że do rozbudowy (nadbudowy) przymierza się sklep firmowy "Bytom" a raczej jego właściciel. To tyle na tą chwilę. Pozdrawiam.
Dzieki za wiesci ze Zdroju. Mozesz napisac pare slow wiecej o tej drugiej Dabrowce i biurze w miejscu dworca?

ZDRÓJcerz
June 8th, 2008, 10:18 AM
Więcej o drugiej Dąbrówce pisałem już wcześniej, dodam tylko tyle, że prace mają potrwać około roku, a co do lokalu na starym dworcu to wiem tylko tyle co widzę, a widzę że chłopaki robią fundamenty. Ale robotników nie ma - póki co? - zbyt wielu więc idzie to trochę opornie. Dodam jeszcze tylko, że oboko tego wznoszonego budynku, wykupioną działkę ma jeden z jastrzęskich przedsiębiorców i zamierza coś tam stawiać ale najwcześniej w przyszłym roku.

kacper1000
June 8th, 2008, 04:34 PM
W SM Nowa trwa referendum balkonowe. Jeżeli się uda to bloki zostaną zmodernizowane w ten sposób:

http://www.files.jasnet.pl/publicystyka/1379_&wiz.jpg

Vip64
June 8th, 2008, 07:24 PM
W SM Nowa trwa referendum balkonowe.ale do tego napis ze karzy lokator wyraża na powiekszenie czynszu czyli jak w jastrzebiu to 1 zł 80 za 1 metr kwadratowy i to będze dodae do czynszu i to ma byc potracanie co najmniej przeż 10 lat

shadow20
June 8th, 2008, 07:39 PM
ehh ... to ci kochani projektanci wizjonerzy .... no to ładnie mieszkańca tej spółdzielni podskoczy czynsz czyli maja mniej wiecej 50 m2 to czynsz podskoczy o 90zł ... mało kto się zgodzi na to chyba że 80% pokryje spółdzielnia hahaha

Nexus
June 8th, 2008, 07:40 PM
Jesli nie teraz to w najblizszych latach i tak bedzie koniecznosc wymiany balustrad balkonowych. Mocowania tych balustrad ledwo sie trzymaja. Idea "wielkiej płyty" zakladala stosowanie nierdzewnych, stalowych elementow konstrukcyjnych - zarowno laczenie plyt nosnej i elewacyjnej jak i pozostale polaczenia konstrukcyjne. Niestety w PRLu oszczedzano sporo i stosowano zwykla stal. Znajac polskie realia najpierw musi dojsc do tragedii, zeby prokurator / inspektor nadzoru budowlanego wymusil remont.

O ile balustrady balkonowe sa srednio niebezpieczne, to plyty elewacyjne sa smiertelnie niebezpieczna tykajaca bomba. Obecnie zabezpiecza sie te plyty kotwiac je do plyt nosnych w czasie wykonywania ocieplenia.

sanderus
June 8th, 2008, 08:21 PM
A nie wiecie co z płytami azbestowymi na osiedlu VI, będą zdejmowanie czy nie ?

Rafiki
June 8th, 2008, 10:26 PM
Nexus dokładnie to samo mówiłem już jakiś czas temu podczas remontu balkonu.
Gdybyś zbił wylewkę na balkonie to przekonałbyś, że balustrada wisi w powietrzu a właściwie to trzyma się tylko na obu końcach poręczy.

Nexus
June 9th, 2008, 12:01 AM
A nie wiecie co z płytami azbestowymi na osiedlu VI, będą zdejmowanie czy nie ?

Zalezy od ich stanu. Sama plyta jest powiedzmy "niezniszczalna" (poza reka czlowieka). Gorzej jest z drewniana konstrukcja do ktorej jest przymocowana plyta. Jesli zaczna odpadac to SM bedzie musiala je zdjac. Jesli ich stan bedzie dobry to do 2032 roku powinny zostac usuniete - Do 2032 roku Unia Europejska zobligowała Polskę do zutylizowania materiałów zawierających azbest, wykorzystywanych niegdyś w budownictwie.
Problemem nie sa pieniadze na zdjecie i utylizacje tych plyt (bo to dofinansowuje UE) ale na ponowne ocieplenie styropianem.

kacper1000
June 10th, 2008, 04:06 PM
http://www.sjz.pl/imag/naglowekwydruku.gif

Będzie nowa siedziba spółki

Zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej zdecydował, że wznawia procedury dotyczące przebudowy na swoją siedzibę budynku, w którym jeszcze kiedyś miał być szpital ginekologiczny. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, z nowego biurowca pracownicy JSW SA będą się mogli cieszyć za około 2 lata.

Co najmniej tyle czasu trzeba, aby przeprowadzić procedurę wyłonienia wykonawcy w przetargu publicznym i wykonać remont. Budynek, w którym ma być siedziba spółki, wymaga gruntownej przebudowy.

Jastrzębska Spółka Węglowa kupiła opuszczone gmaszysko w samym centrum miasta trzy lata temu od Śląskiego Urzędu Marszałkowskiego za 785 tys. zł, tym samym ratując budowlę przed kompletną ruiną. Mieszkańcy odetchnęli z ulgą, bo przejęcie niedoszłego szpitala przez spółkę daje szansę na to, że w końcu będzie najnowocześniejszym biurowcem w mieście i jednym z najnowocześniejszych na Śląsku. Wcześniej, mimo wielokrotnych prób urzędowi marszałkowskiemu nie udawało się sprzedać tej nieruchomości. Przypomnijmy - w zamyśle projektantów przy dzisiejszej alei Jana Pawła II miał stanąć nowoczesny szpital ginekologiczno-położniczy. W rzeczywistości jednak nigdy nie udało się ukończyć budowy, a niedoszła lecznica niszczała od lat niezagospodarowana.

O ile JSW na zakup budynku wydała stosunkowo niewiele, to już na adaptację pod siedzibę węglowej spółki trzeba wydać sporo. Boom budowlany, a co za tym idzie wzrost cen materiałów budowlanych, spowodował, że 35 milionów, na jakie pierwotnie spółka oszacowała przebudowę, okazało się zbyt małą kwotą, aby wystarczyło na nowoczesny biurowiec. Ogłoszony na początku roku przetarg musiał zostać unieważniony, bo oferent zażyczył sobie znacznie więcej. W tej sytuacji zarząd spółki podjął więc decyzję o zwiększeniu kwoty na nową siedzibę.
Budynek o powierzchni 16 930 metrów kwadratowych czeka gruntowna przebudowa oraz skrócenie o jakieś 25 metrów. Od początku było bowiem jasne, że powierzchnia przyszłej siedziby przekracza obecne potrzeby samego biura zarządu. Pod uwagę bierze się zatem możliwość wykorzystania powierzchni biurowej budynku przez firmy powiązane kapitałowo z JSW.

Dzięki wyburzeniu części budynku powstanie znacznie więcej miejsc parkingowych - około 430, podczas gdy w pierwotnej wersji było ich około 200. Zrezygnowano też z przebudowania strychu na piątym piętrze, w związku z czym nie zmieni się ilość kondygnacji.

Władze Jastrzębia i mieszkańcy nie kryją zadowolenia, że spółka ulokuje się właśnie w tym miejscu. Po pierwsze zniknie kłopot ze szpecącym obecnie miasto reliktem PRL-u, którego od lat nie udawało się sprzedać, po drugie wzrośnie znaczenie miasta na mapie gospodarczej Śląska.

tekst: JSW S.A.

http://www.sjz.pl/dq-e/file/image/jpeg/file0000b7fc/jswd.jpg

http://www.sjz.pl/dq-e/file/image/jpeg/file0000b7fa/jsw1d.jpg

flakku03
June 10th, 2008, 07:18 PM
http://www.sjz.pl/imag/naglowekwydruku.gif

Będzie nowa siedziba spółki

niezabardzo ta rewitalizacja przypada mi do gustu.
A w miedzy czasie czy moglby ktos z Jastrzebian zrobic i wkleic jak najwiecej fotek tego szpitala, ktory zostanie adoptowany na siedzibe JSW bo niedlugo budynek ten w swej dotychczsowej formie bedzie przeszloscia

flakku03
June 10th, 2008, 07:22 PM
jeszcze maly przerywnik.

Nie wiem czy ktos z formulowiczow miac okazje zapoznac sie z tym tesktem z 76 roku opisujacy Jastrzebie w roku 2000:

http://members.lycos.co.uk/polar21/skyscrapers/jas1.jpg

http://members.lycos.co.uk/polar21/skyscrapers/jas2.jpg

http://members.lycos.co.uk/polar21/skyscrapers/jas3.jpg

No coz - gdyby udalo sie wybudowac centrum jeszcze za komuny to dzis mieszkancow nie straszyloby sie wizja postawienia blaszaka w strefie centrum nazwanego galeria (choc pewie wiekszosc mieszkancow Jastrzebia jest jednak za). Dla przypomienia mialo to wygladac tak:

http://members.lycos.co.uk/polar21/skyscrapers/cen1.JPG

http://members.lycos.co.uk/polar21/skyscrapers/cen2.JPG

http://members.lycos.co.uk/polar21/skyscrapers/cen3.JPG

Vip64
June 10th, 2008, 08:31 PM
Jak wam kiedyś pisałem jestem za wybudowaniem tego Hipermarketu Rozrywkowo Handlowego w kwadracie ul Sybiraków Północnej i Porozumień Jastrzębskich .A co do Ekologów to ja im proponuję żeby wyrazili dobrą wolę i sami ustopili i w końcu pozwolili na wybudowanie w tym miejscu Hipermarketu Rozrywkowego Handlowego z prawdziwego zdarzenia to jest jedyne miejsce gdze by było nailepsze rozwiązanie na wybudowanie tego Hipermarketu kto jest za mnom to niech się wpisuje na tak a jak nie jest za tym to niech się nie wypowiada na ten temat Jajestem za Tak

corbijn
June 10th, 2008, 09:10 PM
W SM Nowa trwa referendum balkonowe.ale do tego napis ze karzy lokator wyraża na powiekszenie czynszu czyli jak w jastrzebiu to 1 zł 80 za 1 metr kwadratowy i to będze dodae do czynszu i to ma byc potracanie co najmniej przeż 10 lat

Trochę namieszaliście z tym czynszem.Ja akurat kupiłem tam M-6 i do czynszu doliczyli mi 15 zł.

shadow20
June 11th, 2008, 03:50 PM
hehe ok będzie co ma być z tym czynszem ^^
w kwadracie ul Sybiraków Północnej i Porozumień Jastrzębskich niech wybudują Wesołe miasteczko :D You know: Roller Coastery itp hahahah ;)

timmy2000
June 13th, 2008, 11:46 AM
nowinka tylko pośrednio związana z inwestycją:

Historia ukryta w wieży

Stare zdjęcia zbombardowanego kościoła, zapiski przedwojennych proboszczów, łuski z pocisków karabinowych, fragment spalonego w czasie II wojny światowej XIX-wiecznego dzwonu parafialnego, a nawet niemiecki hełm wypełniony niemieckimi monetami z 1940 roku. Na takie nietypowe znalezisko natknęli się robotnicy wykonujący remont wieży kościoła św. Katarzyny i Opatrzności Bożej.

http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/6f/40_863111_2_d_2066.jpg

Ktoś ukrył wszystkie przedmioty w metalowej kuli, podtrzymującej krzyż na czubku 42 metrowej wieży. Żeby je wydostać, robotnicy musieli rozciąć kopułę.

Wnętrze wypełnione było sianem.

- W głębi znajdowały się dokumenty napisane przez proboszczów, banknoty z markami polskimi, nawet gazeta z 1925. Dla naszych parafian to wielkie odkrycie - mówi ks. Wacław Basiak, proboszcz parafii, który zlecił otwarcie kuli. - Byłem pewien, że coś tam znajdziemy. To świadectwo naszej historii - nie kryje entuzjazmu.

Dla budowlańców było to również duże przeżycie. Każdy przecież marzy o tym, by znaleźć jakiś skarb. Im się udało.

Do końca nie wiedzieliśmy, co się tam kryje. Więc było to dla nas duże zaskoczenie. Cieszyliśmy się też, że to na nas trafiło. Ktoś zadał sobie naprawdę wiele trudu, by to tam schować - mówi Tomasz Biegun, szef budowy.

Odnalezione dokumenty szczegółowo opisują tragedię, jaką jastrzębianie przeżyli pod koniec drugiej wojny światowej. Fotografie z lat 1941 - 1947 ukazują kościół po zbombardowaniu.

W trakcie dalszego remontu, ku zaskoczeniu wszystkich, w kopule pod kulą znaleziono także inne przedmioty. Były to pociski karabinowe, dwie łuski oraz hełm wojskowy z dużą ilością monet.

- To był czysty przypadek. Chcieliśmy sprawdzić jak zamontowany jest krzyż i wtedy natrafiliśmy na resztę eksponatów - mówi Tomasz Biegun.

Jestem pełen podziwu dla ludzi, którzy wyremontowali nasz kościół po wojnie. Na zdjęciach widziałem, że był naprawdę zniszczony. Odnalezione fotografie i dokumenty pokazują nam, ile serca włożyli w swoją pracę ludzie, którzy odbudowywali naszą świątynię - mówi Czesław Jaśkiewicz, kościelny z parafii.

- Tyle razy chodziliśmy do kościoła i nikt z nas nawet nie pomyślał, że kryje w sobie taki skarb - mówi Maria Naróg, mieszkanka Jastrzębia Górnego.

W minioną sobotę eksponaty trafiły z powrotem do kuli na wieży. Na pamiątkę, dla przyszłych pokoleń, dołożono tam kilka współczesnych przedmiotów. Do skrytki trafiły dokumenty i zdjęcia przygotowane przez proboszcza i urząd miasta.

http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/71/40_863111_1_d_8211.jpghttp://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/73/40_863111_3_d_1118.jpg

- Włożyliśmy dwie płyty CD z informacjami na temat znaleziska i stroną internetową parafii oraz podpisy wiernych. Dorzuciliśmy też egzemplarz "Gościa Niedzelnego" i naszą parafialną gazetkę, a także współczesne pieniądze o nominale 10, 20, 50 i 100 złotych, monety oraz okolicznościowe dwuzłotówki. Pieniądze schowaliśmy w drewnianej szkatułce, a dokumenty i płyty owinęliśmy płótnem - wyjaśnia proboszcz parafii.

Parafianom pomysł przypadł do gustu. - Kto wie, może za kilkaset lat będzie to niezwykle cenne znalezisko. Poza tym to część naszej historii, która nie pójdzie w zapomnienie - mówi pani Anna.

Zapiski z przeszłości

W dokumentach z 1947 opisane są wydarzenia z czasów drugiej wojny światowej.

W jednym z odręcznych zapisków ksiądz proboszcz Augustyn Machalica pisze:

"Pierwsze oddziały niemieckie wkroczyły do Jastrzębia dnia 1 września 1939 roku o godzinie 11. rano. (...)

Front posuwał się bardzo powoli. Niemcy bronili się zaciekle. Zdarzały się wypadki, iż domy, odległe od siebie o kilkadziesiąt metrów, były obsadzone przez przeciwne armie" - pisze ksiądz.

Opisuje też biedę i tragedię mieszkańców, którzy walczyli z okupantem:

- "Dużo budynków doszczętnie spłonęło. Na polach pozostało mnóstwo trupów żołnierzy niemieckich i rosyjskich, która miejscowa ludność skrzętnie na tych samych miejscach grzebała. Ludzie mieszkali w piwnicach wśród zimna, wilgoci i ciemności. Działania frontowe trwały u nas 6 tygodni. Dach naszego kościoła prawie tydzień płonął, a nikt nie odważył się gasić go, gdyż pociski wciąż spadały - napisał proboszcz".

Katarzyna Kamińska - POLSKA Dziennik Zachodni

shadow20
June 13th, 2008, 07:58 PM
no to mamy kolejną ciekawostek w Jastrzębiu ;) , dla mnie interesujące poczytałbym sobie całość tych zapisków.

timmy2000
June 13th, 2008, 11:48 PM
^^ ależ proszę bardzo :) nasza parafialna gazetka. strona 1,2,3,6,7
http://www.katarzyna.katowice.opoka.org.pl/spes/downloads/czerwiec2008.pdf

kacper1000
June 14th, 2008, 10:52 AM
Referendum balkonowe w SMN przeszlo i niedługo rusza remont balkonów na Wielkopolskiej.

Nexus
June 14th, 2008, 11:54 AM
cała Wielkopolska - wszystkie 5 blokow?

kacper1000
June 14th, 2008, 04:19 PM

Z tego co mi wiadomo referendum obejmowało określone klatki. Chyba bloki 105 i 106.

nook-SJZ
June 15th, 2008, 09:37 AM
105 i 106 to te pierwsze dwa od supersamu?

kacper1000
June 15th, 2008, 10:27 AM
105 i 106 to te pierwsze dwa od supersamu?

Tak.

corbijn
June 15th, 2008, 12:33 PM

Na razie 107 i 105.

henry93
June 17th, 2008, 01:50 PM
Powstała juz strona Galeri Lumina gdzie jest między innymi plan galeri oraz kilka wizualizacji.

http://www.galeria-lumina.pl/

miczu
June 17th, 2008, 01:55 PM
Na ul.Cieszyńskiej wyburzono budynek, w którym kiedyś mieściła się firma produkująca pieczątki.Jest tam jakaś tablica informacyjna dotycząca dalszej części inwestycji.Polecam spacerek i może jakieś fotki ktoś z Was zrobi, ja nie miałem ostatnio czasu ani możliwości.Pozdrav

kacper1000
June 17th, 2008, 05:30 PM
Na ul.Cieszyńskiej wyburzono budynek, w którym kiedyś mieściła się firma produkująca pieczątki.Jest tam jakaś tablica informacyjna dotycząca dalszej części inwestycji.Polecam spacerek i może jakieś fotki ktoś z Was zrobi, ja nie miałem ostatnio czasu ani możliwości.Pozdrav

Wiem, ale chyba to wykupił prywatny właściciel i przeobraża na cele mieszkalne.

nook-SJZ
June 19th, 2008, 11:50 PM
Powstała juz strona Galeri Lumina gdzie jest między innymi plan galeri oraz kilka wizualizacji.

http://www.galeria-lumina.pl/
Ciesze sie, ze cos sie z tym dzieje. Ale na stronie nie widze jednej, najwazniejszej dla mnie informacji. Kiedy maja zamiar rozpoczac wlasciwa inwestycje? Wie ktos cos moze?

kacper1000
June 23rd, 2008, 11:32 AM
Wiem, że mają otworzyć na początku 2009 roku.

timmy2000
June 24th, 2008, 03:14 PM
Chcą zablokować giganta

Jeszcze w tym roku Jastrzębska Spółka Węglowa planuje rozpocząć budowę nowego szybu "Bzie 1 Zachód" dla kopalni Zofiówka. Właśnie zakończyły się prace badawcze w tym rejonie. Wykonano 24 odwierty. Wyniki badań fachowcy z JSW uważają za obiecujące. - W odwiercie na głębokość 1163 metry natrafiliśmy na 24 pokłady węgla. Największy z nich znajduje się na poziomie 827 metrów - mówi Leszek Faruga z JSW.

Szyb będzie miał głębokość 1300 metrów i pozwoli na dotarcie do ponad 600 milionów ton "czarnego złota"! Pierwsze tony węgla z nowego złoża JSW zamierza wydobyć już za dziewięć lat.

Ambitne plany spółki mogą jednak pokrzyżować mieszkańcy Pielgrzymowic i Bzia, którzy nie chcą się zgodzić na fedrowanie pod swoimi domami. Boją się szkód górniczych. Aby móc skutecznie walczyć z węglowym gigantem, mieszkańcy założyli Komitet Obrony Pielgrzymowic. Władze spółki zapowiadają jednak, że protesty ludzi i tak nie zmienią decyzji o fedrowaniu w tym rejonie.

- Nie może być tak, że niewielka grupa osób blokuje inwestycję przełomową dla całego przemysłu węglowego - mówi Katarzyna Jabłońska-Bajer, rzecznik prasowy Jastrzębskiej Spółki Węglowej. - W tym rejonie wydobycie rozpocznie się najwcześniej w 2025 roku i będzie prowadzone tysiąc metrów pod ziemią. Ewentualne skutki fedrowania będą znikome i widoczne na powierzchni dopiero około roku 2040 - dodaje Jabłońska-Bajer. Mieszkańców Pielgrzymowic to nie obchodzi, naciskają na swoich radnych, aby nie wyrazili zgody na fedrowanie. W piątek podczas sesji gminni radni zdecydują o tym, czy kopalnia Pniówek będzie mogła fedrować w innym rejonie gminy, w Warszowicach i samych Pawłowicach.

Na razie JSW ma zielone światło na eksploatację nowych pokładów węgla na terenie Jastrzębia Zdroju. Miasto w 2007 roku zmieniło plan zagospodarowania przestrzennego i zezwoliło na wydobycie. - To była oczywista decyzja. Przecież żyjemy z górnictwa - mówi Katarzyna Wołczańska, rzecznik magistratu.

Tomasz Siemieniec - POLSKA Dziennik Zachodni

timmy2000
June 24th, 2008, 03:14 PM
del

Nexus
June 24th, 2008, 05:26 PM
^^
Myśle że odszkodowania za szkody górnicze są stosunkowo duże, ale pewnie trudno je uzyskać (udowodnić itp.). Wystarczy przed rozpoczęciem eksploatacji wykonać ekpertyzę przez biegłego i już mamy twardy dowód powstałych zniszczeń w postępowaniu odszkodowawczym.
Interesująca jest część tekstu o eksploatacji w Pawłowicach i Jastrzębiu - ciekawe kiedy zaczną wydobywać węgiel pod blokami :?

Wiem, że mają otworzyć na początku 2009 roku.

Troche to nierealne :ohno:

nook-SJZ
June 25th, 2008, 03:10 PM
Troche to nierealne :ohno:
Dokladnie. Gdyby chcieli otworzyc na poczatku przyszlego roku, to budowa musialaby juz trwac, a na razie mamy tylko strone internetowa. Bardziej prawdopodobne jest to, ze zaczna budowac na poczatku 2009, a nie, ze ja wtedy otworza...

kacper1000
June 25th, 2008, 03:54 PM
Przepraszam, nie na początku 2009 roku, ale w 2009 roku. Z rozpędu napisałem zły termin.

sz4kal
June 25th, 2008, 07:24 PM
Z Carrefour-em też się ślimaczą ... jak na razie nie ma jeszcze nawet poziomu zero. Ciągle niwelacja terenu i więcej dni w tygodniu budowa zamknięta niż czynna... Na os. VI ta mała galeria obok Lidla również nie ruszyła. Także dużo obiecanek a roboty jak zawsze nic ...

BARTzZABŁOCIA
June 27th, 2008, 01:29 AM
^^
Myśle że odszkodowania za szkody górnicze są stosunkowo duże, ale pewnie trudno je uzyskać (udowodnić itp.). Wystarczy przed rozpoczęciem eksploatacji wykonać ekpertyzę przez biegłego i już mamy twardy dowód powstałych zniszczeń w postępowaniu odszkodowawczym.
Interesująca jest część tekstu o eksploatacji w Pawłowicach i Jastrzębiu - ciekawe kiedy zaczną wydobywać węgiel pod blokami :?

Z ekspertyzami czy innymi studiami jednakże często tak bywa, że udawadniają tezy zleceniodawców.

kacper1000
June 27th, 2008, 12:53 PM
http://slask.naszemiasto.pl/perly_w_koronie_slaska_2008/specjalna_galeria/5172.html - głosujcie na nasze miasto w plebiscycie Perły w koronie Śląska! Zapraszam!

A teraz newsik:

200 tysięcy złotych wydają urzędnicy na billboardy, które mają promować miasto

dziś

W tym roku Jastrzębie obchodzi 45-lecie istnienia. Jedną z niespodzianek, którą szykują urzędnicy, są billboardy reklamujące miasto. Na ten cel władze wydają aż 200 tysięcy złotych.

Kazimierz Janoska, szef osiedla Gwarków twierdzi, że to pieniądze wyrzucone w błoto.

- Najpierw załatajmy dziury w portkach, potem kupujmy krawat - mówi. - Są ważniejsze sprawy do załatwienia. To przedstawiciele osiedli i sołtysi wiedzą najlepiej, czego potrzeba mieszkańcom. Ludzie zwracają się o pomoc do nas, nie do urzędu. Ale władze miasta nas nie słuchają. Od kilku miesięcy proszę o wybudowanie kilku ławek, żeby starsi ludzie mieli gdzie usiąść, ale na to pieniędzy nie ma - mówi z oburzeniem przewodniczący Gwarków.

Niektórym jednak pomysł się podoba.
- W końcu coś ruszyło z promocją miasta. W Żorach takie tablice stoją od dawna. Każdy, kto wjeżdża do miasta widzi co się dzieje, czy szykują się jakieś imprezy lub festyny. Nasze miasto nie jest w ten sposób reklamowane. A przecież mamy świetne imprezy, o których warto napisać - mówi Irek Płachecki, mieszkaniec z osiedla Gwarków.

Jedna z żorskich tablic znajduje się przy wjeździe do miasta, na trasie Wisła - Katowice. W tej chwili zawiera informacje na temat imprez w żorskim Domu Kultury.

- Z inicjatywą, aby takie tablice były również w naszym mieście, wyszedł prezydent miasta. Będą one wykonane jeszcze w tym roku - mówi Katarzyna Wołczańska, rzecznik urzędu miasta. Jednak czy 200 tysięcy złotych na kilka tablic reklamowych to nie przesada? - Takie billboardy mogą ulec zniszczeniu, wandali u nas nie brakuje. Lepiej by było, gdyby te pieniądze oddać na potrzeby mieszkańców w poszczególnych dzielnicach - mówi z żalem Janoska.

- Urzędnicy powinni pomyśleć najpierw o tym, co chcą promować na billboardach - mówi Marcin Wójcik, mieszkaniec osiedla Zdrój.

- Są na pewno plusy i minusy takiej inwestycji. Zaletą jest to, że jest to bardzo dobra forma reklamy. Nie jesteśmy jednak miastem turystycznym. Najpierw trzeba pomyśleć o tym, co można zmienić i zbudować w naszym mieście. Tak, żebyśmy mogli konkurować z okolicznymi gminami - dodaje jastrzębianin.

Kontrowersyjnych tablic ma być pięć. Staną w najbardziej widocznych miejscach przy drogach wjazdowych do Jastrzębia: na Pszczyńskiej od strony Pawłowic, na Wodzisławskiej od strony Wodzisławia Śląskiego, na ulicy Powstańców Śląskich od centrum Żor, na Rybnickiej od strony Rybnika oraz na ulicy Cieszyńskiej, by były widoczne dla kierowców nadjeżdżających od Cieszyna. Został już nawet opracowany projekt techniczny inwestycji.

- Będą to podświetlane ekrany o wymiarach trzy na sześć metrów, zabudowane w stalowych stelażach. Tablice takie są bardzo dobrą formą promocji miasta i przekazywania informacji. W ten sposób będą promowane ważne wydarzenia, imprezy, rocznice - wyjaśnia Wołczańska.

Katarzyna Kamińska - POLSKA Dziennik Zachodni

kacper1000
June 30th, 2008, 04:03 PM
To jak z tymi inwestycjami w Zdroju?

ZDRÓJcerz
June 30th, 2008, 08:24 PM
To jak z tymi inwestycjami w Zdroju?

Ano sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda tak:
- najszybciej "rozwija" się rozbudowa Banku Spółdzielczego. Tylne skrzydło już stoi, a w tym tygodniu zabierają się do rozbiórki dachu,
- nowa Dąbrówka, hmm są już fundamenty:),
- budynek Teborga, tu już stawiają ściany ale trochę się zawiodłem bo myślałem, że będzie więcej szkła ( od strony dworca i sklepu ogrodowego, budynek jest zaokrąglony), a tu widzę, że powstaję kolejny budynek stylu jastrzębskiego czyli małe okienka. No nic mówi się trudno

shadow20
June 30th, 2008, 08:48 PM
budynek Teborga ?? a co to :| ?