View Full Version : [Croatia] - Javni prijevoz | Public transportation
Pages :
1
[ 2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
krzamak February 5th, 2008, 08:08 PM ^^
Opet si puko :lol: :hilarious i ti svasta mozes povjerovati :lol:
Od kud lova ,cija kreda ,ko gradi , kolko kosta, koje linije idu ,nebudi p**da ..podjeli s nama info :lol: :D :nuts: :cheers:
Samo ću reći ono što znam, a izvor informacija je čovjek koji se kreće u neposrednoj Bandićevoj blizini!
Za sada, koliko sam uspio saznati, idu 100% metro i sjeverna tangenta. Već duže se sve to dogovara i razrađuje na relaciji Sanader-Bandić, ali u tajnosti. Kako mi je tip rekao, metro i tangenta idu 100%, a odmah poslije toga prioritet je projekt "Zagreb na Savi"!
No, to ne znači da to kreće faktički sutra, ali je politička odluka 100% već donešena. Tip mi je još rekao da Bandić i nije pristalica da se u obnovu stadiona ili izgradnju novoga ulupa par milijardi kuna, već da bi on odmah te novce preusmjerio za metro.
No, sa druge strane je pritisak na Bandića zbog samog rejtinga Zagreba kao glavnog grada da ima pristojan, odgovarajući stadion, te stadion također ide u izgradnju 100%.
Izgleda da ekipa u sastavu: Sanader, Bandić, Jure Radić i još par njih doista gura ove projekte da se izvedu.
tonycro February 5th, 2008, 08:08 PM :206ineke: :)
payo February 5th, 2008, 08:13 PM nadam se sto prije,ima u tome nesto (bar sa Zagreb na Savi projektom),posto je Sanader bas ovih dana spominjao preseljenje vlade na Savu ;)
krzamak February 5th, 2008, 08:13 PM :206ineke: :)
Puno prije! :) :cheers:
tonycro February 5th, 2008, 08:14 PM Samo ću reći ono što znam, a izvor informacija je čovjek koji se kreće u neposrednoj Bandićevoj blizini!
Za sada, koliko sam uspio saznati, idu 100% metro i sjeverna tangenta. Već duže se sve to dogovara i razrađuje na relaciji Sanader-Bandić, ali u tajnosti. Kako mi je tip rekao, metro i tangenta idu 100%, a odmah poslije toga prioritet je projekt "Zagreb na Savi"!
No, to ne znači da to kreće faktički sutra, ali je politička odluka 100% već donešena. Tip mi je još rekao da Bandić i nije pristalica da se u obnovu stadiona ili izgradnju novoga ulupa par milijardi kuna, već da bi on odmah te novce preusmjerio za metro.
No, sa druge strane je pritisak na Bandića zbog samog rejtinga Zagreba kao glavnog grada da ima pristojan, odgovarajući stadion, te stadion također ide u izgradnju 100%.
Izgleda da ekipa u sastavu: Sanader, Bandić, Jure Radić i još par njih doista gura ove projekte da se izvedu.
Krz ,ja ti imam informaciju staru dvije godine gdje se tocno zna kud bu prosla tangenta i ko je sve pokupoval parcele tak da moze masno zaraditi ?? !!!
Kuzis stari ,mafija....nist od toga ;) ja sam postao nekak u zadnje vrijeme ziher da Bandic nebu izdrzao na ovoj fotelji do kraja godine ,ovo je zivi sprd od lopovluka !
Sanader ??? Ne vjerujem ni da je blizu Bandicu prisao ,a kamoli da se nekaj dogovara ;)
Goxic je lijepo rekao prije neki dan ...Bandicu su puna usta svega ,a NIJE u stanju isfurat 200 m Branimirove???? zbog dva kucerka????
Metro ??? :lol: :hilarious
krzamak February 5th, 2008, 08:17 PM Znači, ostaje nam samo da čekamo i nadamo se! :)
payo February 5th, 2008, 08:17 PM NIJE u stanju isfurat 200 m Branimirove???? zbog dva kucerka????
ali dobro znas tko je kriv za to ;)
tko je a Milan nije? :)
tonycro February 5th, 2008, 08:20 PM Znači, ostaje nam samo da čekamo i nadamo se! :)
Razmisli malo o gradskoj SDP vlasti koju podrzava i HDZ i Bok te pita ko ne samo dok se trpa i trpa ...koji jad i bijeda :cry: :ohno: :bash:
Astralis February 5th, 2008, 08:22 PM Već sam se ponadal da bum za mjesec dana videl bagerčine kak prekopavaju cijeli grad radi podzemnih tunela i stanica :(...
tonycro February 5th, 2008, 08:23 PM ali dobro znas tko je kriv za to ;)
tko je a Milan nije? :)
€ ???
payo February 5th, 2008, 08:27 PM € ???
puno € koji vlasnici tih kuceraka traze u zamjenu ;)
kompletno ista stvar je Sveucilisnom,traze previse "pa da ga jebes",doduse ne svi ali vecina ;)
krzamak February 5th, 2008, 08:27 PM Dečki, suviše pesimistično gledate na sve to! :ohno:
OK, sagraditi takve stvari nije kao napraviti kuću od 200 m2, ali sjetite sa samo koliko je podsmijeha iz nekih krugova bilo kada se davne 1995-1996 govorilo o Hrvatskoj koja će biti premrežena sa modernim autocestama.
Ljude koji su to govorili su javno ismijavali (Tony, ti bi se trebao sjećati), a one koji su govorili o autocesti "čak do Splita" su javno proglašavali neznalicama i idiotima. Govorili su da za to treba 15-20 godina.
I, gdje smo danas???? :) :lol: :lol: :cheers:
Tako će biti i sa ovim projektima. Kada se proglase projektima od državnog značaja, ići će to kao po koncu - budete vidjeli!
:) :cheers:
payo February 5th, 2008, 08:30 PM mislim da bi bilo ok da nastavimo na Zagreb - Metro temi ;)
genius February 5th, 2008, 10:56 PM Dečki, suviše pesimistično gledate na sve to! :ohno:
OK, sagraditi takve stvari nije kao napraviti kuću od 200 m2, ali sjetite sa samo koliko je podsmijeha iz nekih krugova bilo kada se davne 1995-1996 govorilo o Hrvatskoj koja će biti premrežena sa modernim autocestama.
Ljude koji su to govorili su javno ismijavali (Tony, ti bi se trebao sjećati), a one koji su govorili o autocesti "čak do Splita" su javno proglašavali neznalicama i idiotima. Govorili su da za to treba 15-20 godina.
ja ne mislim da je to projekt koji je nemoguće ostvariti, ima nekih razlika između metroa i acesta, ali u suštini dalo bi se slično napravit. Samo ne vjerujem da hoće.
Inače nebi me čudilo da bandić objavi početak "gradnje", ne metroa već studije o izgradnji samo da se izvuče iz sranja u koje je upao.
SinCity February 5th, 2008, 11:46 PM Croatian construction firms need more projects once all of the motorways are completed, and we all know this is nearly done. :)
Therefore its in the interest of Radic & Co to ensure other projects kick off in the near future so therefore expect investments in railways, arterial roads, airports, ports, etc. Other industries benefit directly and indirectly from these projects. Good all round for the Croatian economy. :)
long foot February 6th, 2008, 08:51 AM Croatian construction firms need more projects once all of the motorways are completed, and we all know this is nearly done. :)
Therefore its in the interest of Radic & Co to ensure other projects kick off in the near future so therefore expect investments in railways, arterial roads, airports, ports, etc. Other industries benefit directly and indirectly from these projects. Good all round for the Croatian economy. :)
Baš sam to i ja htio reći: ljudi poput Radića i firme poput IGH ili Ingre su dovoljno moćni da proguraju projekte poput metroa kako bi si dugoročno osigurali velike poslove. Svako zlo za neko dobro ;)
Zanovijetalo February 6th, 2008, 10:19 AM Sve je to super i izvedivo - jedino kaj šteka je trenutna gradska vlast koja jednostavno nema ni stručnih ni ljudskih kvaliteta da se nosi s potencijalima ovoga grada - tj. Bandić koči razvitak Zagreba.
krzamak February 6th, 2008, 02:19 PM Izgleda da ipak idemo "pod zemlju"! :nuts: :lol: :lol: :cheers:
Do kampusa Borongaj podzemnim tramvajem
Piše: Velibor Panić
Foto: Boris Kovačev / CROPIX
http://www.jutarnji.hr/ephresources/images/2008/02/05/tram-v.jpg
Tramvajske linije s Vukovarske u budućnosti će se produljiti do sveučilišnog kampusa na Borongaju, a duž hrvatskog Harvarda vozit će prvi zagrebački podzemni tramvaj
Kroz dvokilometarski tunel ispod sveučilišnog kampusa na Borongaju u budućnosti bi mogao voziti prvi zagrebački podzemni tramvaj koji bi osigurao bolju povezanost grada s hrvatskim Harvardom, na kojem trenutačno studira više od četiri tisuće studenata.
Uz gradnju tunela u koji bi tramvaj ulazio na samom ulazu na Sveučilište, Institut prometa i veza na jučerašnjoj je javnoj tribini na Fakultetu prometnih znanosti predložio i produljenje tramvajskih linija s Vukovarske ulice, čime bi brojni studenti znatno lakše dolazili do svojih fakulteta. Kako je objasnio ravnatelj Instituta Ivan Dadić, Sveučilište je još uvijek loše povezano s ostatkom grada, pa je spajanje Vukovarske i kampusa na kojem bi se iskopao tunel najbolje rješenje za brži dolazak studenata.
- Tunel bi se iskapao metodom površinskog otkopa koji je vrlo jeftin. Duž cijelog kampusa tako bi prolazila podzemna tramvajska trasa, koja je nužna budući da se križa sa željezničkom prugom. Riječ je o dionici od oko 2 km, a tunel bi se nastavio do Kauflanda gdje bi se tramvaji priključivali na već postojeću mrežu remize u Dubravi. Riječ je o optimalnom rješenju koje ćemo doraditi i uskoro predstaviti javnosti - rekao je Dadić.
Pozitivno mišljenje o podzemnom tramvaju izrazio je i sam rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš, koji ističe da je riječ o dugoročnom projektu. Kako kaže, on bi bio velik doprinos boljoj povezanosti kampusa s ostatkom grada.
- Gradski čelnici već su najavili produljenje tramvajskih linija do kampusa, a svaku inicijativu poput podzemnog tramvaja na kampusu smatramo pozitivnom. Ipak, prije no što se krene u tako velik posao, potrebno je riješiti odnose Ministarstva obrane i Sveučilišta. Pred nama su veliki izazovi, a vrijeme će pokazati koje je rješenje za prometno povezivanje kampusa s gradom najbolje - rekao je Bjeliš.
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2008,2,6,,107686.jl
genius February 6th, 2008, 05:16 PM Izgleda da ipak idemo "pod zemlju"! :nuts: :lol: :lol: :cheers:
Do kampusa Borongaj podzemnim tramvajem
Piše: Velibor Panić
Foto: Boris Kovačev / CROPIX
http://www.jutarnji.hr/ephresources/images/2008/02/05/tram-v.jpg
Tramvajske linije s Vukovarske u budućnosti će se produljiti do sveučilišnog kampusa na Borongaju, a duž hrvatskog Harvarda vozit će prvi zagrebački podzemni tramvaj
Kroz dvokilometarski tunel ispod sveučilišnog kampusa na Borongaju u budućnosti bi mogao voziti prvi zagrebački podzemni tramvaj koji bi osigurao bolju povezanost grada s hrvatskim Harvardom, na kojem trenutačno studira više od četiri tisuće studenata.
Uz gradnju tunela u koji bi tramvaj ulazio na samom ulazu na Sveučilište, Institut prometa i veza na jučerašnjoj je javnoj tribini na Fakultetu prometnih znanosti predložio i produljenje tramvajskih linija s Vukovarske ulice, čime bi brojni studenti znatno lakše dolazili do svojih fakulteta. Kako je objasnio ravnatelj Instituta Ivan Dadić, Sveučilište je još uvijek loše povezano s ostatkom grada, pa je spajanje Vukovarske i kampusa na kojem bi se iskopao tunel najbolje rješenje za brži dolazak studenata.
- Tunel bi se iskapao metodom površinskog otkopa koji je vrlo jeftin. Duž cijelog kampusa tako bi prolazila podzemna tramvajska trasa, koja je nužna budući da se križa sa željezničkom prugom. Riječ je o dionici od oko 2 km, a tunel bi se nastavio do Kauflanda gdje bi se tramvaji priključivali na već postojeću mrežu remize u Dubravi. Riječ je o optimalnom rješenju koje ćemo doraditi i uskoro predstaviti javnosti - rekao je Dadić.
Pozitivno mišljenje o podzemnom tramvaju izrazio je i sam rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš, koji ističe da je riječ o dugoročnom projektu. Kako kaže, on bi bio velik doprinos boljoj povezanosti kampusa s ostatkom grada.
- Gradski čelnici već su najavili produljenje tramvajskih linija do kampusa, a svaku inicijativu poput podzemnog tramvaja na kampusu smatramo pozitivnom. Ipak, prije no što se krene u tako velik posao, potrebno je riješiti odnose Ministarstva obrane i Sveučilišta. Pred nama su veliki izazovi, a vrijeme će pokazati koje je rješenje za prometno povezivanje kampusa s gradom najbolje - rekao je Bjeliš.
http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2008,2,6,,107686.jl
još jedan projekt iz kategorije ŠBBKBB (što bi bilo kad bi bilo)
Darth_Vader February 6th, 2008, 10:17 PM Sve je to utopija.
snupix February 11th, 2008, 05:22 PM Displej za najavu autobusa:
http://i43.photobucket.com/albums/e394/deko1234/DSC_1366-1.jpg
snupix February 11th, 2008, 05:25 PM http://i43.photobucket.com/albums/e394/deko1234/DSC_1367-1.jpg
MasonicStage™ February 11th, 2008, 06:09 PM ^^displayi super izgledaju! hvala za slike :)
samo se bojim da neće dugo...već će nešto kod ovih brojki biti pošarano. isto su već napravili u pothodniku na glavnom kolodvoru. uopće ne vidiš u koliko sati dolazi vlak :ohno: samo da to ne naprave i s ovim.
payo February 11th, 2008, 06:16 PM nije im bas ovo najpametnije,trebali bi prvo postaviti i osposobiti sve displaye za tramvaje,a onda tek za buseve,oni ionako imaju svoje tocne vozne redove i dosta ih se drze,kod tramvaja je trenutno potrebnije,imam osjecaj da ce opet nesto sfusati ako to budu radili ovako paralelno
snupix February 11th, 2008, 06:53 PM ^^displayi super izgledaju! hvala za slike :)
samo se bojim da neće dugo...već će nešto kod ovih brojki biti pošarano. isto su već napravili u pothodniku na glavnom kolodvoru. uopće ne vidiš u koliko sati dolazi vlak :ohno: samo da to ne naprave i s ovim.
Ma ja mislim da neće, ipak je ovo prekorisna stvar, čak i tim debilima, da bi je uništili. A i polako idemo naprijed s civiliziranošću.
snupix February 11th, 2008, 06:54 PM nije im bas ovo najpametnije,trebali bi prvo postaviti i osposobiti sve displaye za tramvaje,a onda tek za buseve,oni ionako imaju svoje tocne vozne redove i dosta ih se drze,kod tramvaja je trenutno potrebnije,imam osjecaj da ce opet nesto sfusati ako to budu radili ovako paralelno
Mislim da neće sfušati, ali će trajaaaati... Ako do kraja godine sve bude postavljeno i radilo kako treba, ja zadovoljan.
MasonicStage™ February 11th, 2008, 06:56 PM Ma ja mislim da neće, ipak je ovo prekorisna stvar, čak i tim debilima, da bi je uništili. A i polako idemo naprijed s civiliziranošću.
Pozlatile ti se riječi! :)
Volio bih i ja da to ne zašaraju. I oni displayi na glavnom su od koristi pa su zašarani. :bash:
x-type February 11th, 2008, 07:07 PM nije im bas ovo najpametnije,trebali bi prvo postaviti i osposobiti sve displaye za tramvaje,a onda tek za buseve,oni ionako imaju svoje tocne vozne redove i dosta ih se drze,kod tramvaja je trenutno potrebnije,imam osjecaj da ce opet nesto sfusati ako to budu radili ovako paralelno
to sam si i ja mislio, ali ipak je riječ o liniji 109 za koju je prema meni ok da dobije paralelno s tramvajima displeje. uf, sto puta mi se dogodilo kad sam bio na Jarunu da žurim u NZG i onda si na Savi mislim jel da prelazim skroz ono sjebano križanje i nadam se da će naić 7/14 ili će mi naić 109. naravno, najčešće se dogodilo da dok sam se dokopao stanice prema NZG da su svi tramvaji prošli i onda sam samo pogledom mogao ispratit 109. i zakasniti :D (kasnije sam problem riješio trčeći paralelno sa 5/17 posred križanja tak da izbjegnem čekanje na semaforu :D )
tonycro February 11th, 2008, 10:35 PM http://img517.imageshack.us/img517/5534/imgp3298dl3.jpg (http://imageshack.us)
^^ Bečki S-bahn ;) ...imam i trambajce i U-bahn ...budem ovih dana puknuo koju fotku ovdje ak moze :okay: ??
snupix February 12th, 2008, 11:33 AM Pogledajte na dnu ovog (http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=6695&start=90) posta (linkovi) skice trodijelnih tramvaja za Osijek i Dubrovnik (dvosmjerni).
@Tony: Naravno da može!
MasonicStage™ February 12th, 2008, 01:05 PM Pogledajte na dnu ovog (http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=6695&start=90) posta (linkovi) skice trodijelnih tramvaja za Osijek i Dubrovnik (dvosmjerni).
@Tony: Naravno da može!
Ovaj dugački zagrebački (TMK 3200) mi je mrak) :master:
Netko je brijem već spomenuo za ove male TMK 1200 da bi se u zagrebu uveli na one manje linije, recimo za podsljemensku zonu, do onog tunela prema žičari. To bi bilo isto super.
a ovi mali za OS i Du su legendarni! :happy:
Astralis February 12th, 2008, 03:11 PM Ovaj dugački zagrebački (TMK 3200) mi je mrak) :master:
Netko je brijem već spomenuo za ove male TMK 1200 da bi se u zagrebu uveli na one manje linije, recimo za podsljemensku zonu, do onog tunela prema žičari. To bi bilo isto super.
a ovi mali za OS i Du su legendarni! :happy:
Slažem se :yes:. A kaj bi Finci rekli da smo im uvalili ove 3200, kaj mislite jel bi se onda žalili na duljinu :D... BTW Tonka yebena slika - super su mi te s križanjem tračnica i šumom žica gore :okay:.
payo February 12th, 2008, 05:29 PM Ovaj dugački zagrebački (TMK 3200) mi je mrak) :master:
da,o tome se pricalo,da bi takva mogla biti 3. serija,medutim jos se nista ne zna jer je tek krenula 2. takvi bi trebali voziti ne samo na manjim linijama poput 15 vec i na manje opterecenim linijama kao sto su npr. 3 i 8.spominjala se i modernizacija "katica" tj. tipa KT4 koji sada trenutno vozi na takvim linijama tako da ako odaberu tu modernizaciju nece biti potrebe za tom manjom serijom 2200
tonycro February 15th, 2008, 06:53 PM Ajmo na Bečki javni prevoz :D
http://i29.tinypic.com/2sanxc2.jpg
http://i25.tinypic.com/2dw9tsy.jpg
http://i25.tinypic.com/2las1h.jpg
http://i30.tinypic.com/2db496f.jpg
:cheers:
Astralis February 15th, 2008, 07:07 PM Njihov tramvaj mi je mrak :okay:, a i vlak je zakon :okay:.
snupix February 16th, 2008, 10:54 AM Ovaj gore Talent (dobro ne baš taj sa slike) je bio i u Zagrebu na probi... Ali naš pametni gradonačelnik ih je, rekao bih, otjerao... :ohno:
Pa sad čekamo domaći vlak koji se ne radi. :bash:
ULF je zakon, ali je skuup i kompliciran... Inače, ULF je kupio još jedan rumunjski grad - baš me zanima kako će se snaći s njim.
x-type February 16th, 2008, 11:24 AM da, Oradea će kupiti ULF tramvaje. mene isto zanima kako će se ponašati tamo. inače super tramvaj, odlična izgleda, ali traži strašno održavanje. mislim da sam čuo nekad da je bilo i problema sa skretanjem jer su tehnolozi malo zeznuli stvar pa su mu zavoji pri skretanju bili premalog polumjera. ne znam je li to u Beču bilo ili na probama u Grazu (vjerojatno ovo drugo, zato je Graz i dobio City Runnere, a ne ULF)
Astralis February 16th, 2008, 11:31 AM Uf... ako sam dobro shvatil Talent je ovaj moderni vlak, a ULF moderni tramvaj... BTW kaj onda nema nikakvih vijesti iz Finske kad ništa ne javljate :dunno:?
snupix February 16th, 2008, 12:34 PM Uf... ako sam dobro shvatil Talent je ovaj moderni vlak, a ULF moderni tramvaj... BTW kaj onda nema nikakvih vijesti iz Finske kad ništa ne javljate :dunno:?
Točno. :)
Nema nikakvih vijesti iz Helsinkija - valjda je sve u redu. :cheers:
payo February 16th, 2008, 12:41 PM da,vec su ga i rashodovali :lol:
OettingerCroat February 17th, 2008, 07:04 PM Ajmo na Bečki javni prevoz :D
http://i29.tinypic.com/2sanxc2.jpg
http://i25.tinypic.com/2dw9tsy.jpg
http://i25.tinypic.com/2las1h.jpg
http://i30.tinypic.com/2db496f.jpg
:cheers:
legendaran grad... wow. :bow:
z00ey February 19th, 2008, 01:35 PM http://i30.tinypic.com/2db496f.jpg
Gledajte koliki je šinski razmak u Beču. To je zagrebački problem - svi najbolji tramvaji su napravljeni za 1435mm, a mi vučemo 1000mm ko bedaci, i sve i dalje baziramo na tome...
dok se ne shvati da bez veeelikog ulaganja u kompletnu rekonstrukciju pruge i infrastrukture (npr elektricni vodovi su vec premalog kapaciteta za nove tramvaje, jer oni gutaju cca2,5x vise od npr bikova - 1000A prema 400A), nema nama naprijed.
treba ukopati prugu u centru 4 metra pod zemlju, a sine postaviti na 1435. nece nam trebati metro, a cijena je puno manja od pravog metroa. i sve je rijeseno, i guzve zbog kojih tramvaj ne moze prolaziti su iznad njega i ne dotikavlju ga se
payo February 19th, 2008, 02:00 PM ukopavanje tramvaja pod zemlju je ok ali je dugorocno "ni vrit ni mimo"
ako se odluci za varijantu "u centru pod zemljom a na periferiji nad zemljom" tramvaj i moze proci,ali ako se odluci da ce se graditi metro punog profila onda je to samo dodatna komplikacija.
tramvaji su na 1000 a metro se isplativ jedino na 1435,prilagodavati postojece tramvaje na vecu sirinu je skupo,isto tako je bez veze graditi vozila za metro na sirini od metra...jesam sad zakomplicirao :) hocu reci ili jedno ili drugo,neke kombinacije ili privremena rjesenja su samo komplikacije,a i to "privremeno" kod nas obicno traje puno duze nego sto bi trebalo
mic of Orion February 19th, 2008, 05:16 PM http://i30.tinypic.com/2db496f.jpg
Gledajte koliki je šinski razmak u Beču. To je zagrebački problem - svi najbolji tramvaji su napravljeni za 1435mm, a mi vučemo 1000mm ko bedaci, i sve i dalje baziramo na tome...
dok se ne shvati da bez veeelikog ulaganja u kompletnu rekonstrukciju pruge i infrastrukture (npr elektricni vodovi su vec premalog kapaciteta za nove tramvaje, jer oni gutaju cca2,5x vise od npr bikova - 1000A prema 400A), nema nama naprijed.
treba ukopati prugu u centru 4 metra pod zemlju, a sine postaviti na 1435. nece nam trebati metro, a cijena je puno manja od pravog metroa. i sve je rijeseno, i guzve zbog kojih tramvaj ne moze prolaziti su iznad njega i ne dotikavlju ga se
Ti mislis - 40m, ili 14m ili 24m, 4m nije dobro, moras ici najmanje 14m. :cheers:
mic of Orion February 19th, 2008, 05:22 PM ukopavanje tramvaja pod zemlju je ok ali je dugorocno "ni vrit ni mimo"
ako se odluci za varijantu "u centru pod zemljom a na periferiji nad zemljom" tramvaj i moze proci,ali ako se odluci da ce se graditi metro punog profila onda je to samo dodatna komplikacija.
tramvaji su na 1000 a metro se isplativ jedino na 1435,prilagodavati postojece tramvaje na vecu sirinu je skupo,isto tako je bez veze graditi vozila za metro na sirini od metra...jesam sad zakomplicirao :) hocu reci ili jedno ili drugo,neke kombinacije ili privremena rjesenja su samo komplikacije,a i to "privremeno" kod nas obicno traje puno duze nego sto bi trebalo
Jep, 1000mm tramway i 1435mm Metro, to bu islo ok. :cheers:
Imat novi 1435mm tram, ye jako glupo, 1000mm tram je jako dobro za mali gradovi i male ulice, velike ulice 145mm je jako dobor. Mislim Tram u centru - Maksimir/Zoo - Cernomerec pod Zemlja (to je oko 8km) i sve do Glavni golodvor pod Zemlja za tramway, to bu islo ok. mozda kosta oko 250 million kuna, ali grad moze pomoc. Moj 2 cents :) :cheers:
tonycro February 19th, 2008, 06:43 PM Potpis Mike :okay:
p.s. ..obozavam tvoj hrvatski :master: :bow: :okay:
CrazySerb February 19th, 2008, 08:41 PM Covek moze sutra da se preseli u Vranje:yes:
krzamak February 19th, 2008, 08:44 PM Covek moze sutra da se preseli u Vranje:yes:
:lol: :lol: :lol:
z00ey February 19th, 2008, 08:45 PM Ti mislis - 40m, ili 14m ili 24m, 4m nije dobro, moras ici najmanje 14m. :cheers:
zašto? minimalno ukopavanje = maksimalna brzina pristupa s površine. cilj je da se i dalje koristi i za 1-2 stanice, a ne da ljudi koriste takvo prometno sredstvo samo za veće relacije.
naravno, 4m je karikirano, ali 6 metara je čisto dosta. dodatno, omogućeno bi bilo prelaziti s jedne na drugu stranu direktno, tj smjer je po engleski (tramvaji voze po lijevoj strani) te oba smjera izlaze u sredinu. s 6 metarskim ukopavanjem ostavljaš npr i prirodno osvjetljenej i ventilaciju stanice itd, trbaju ti pozicije stepenica i lifta za hendikepirane (1 po manjoj/srednjoj stanici; 2 ili više za trg, glavni kolodvor itd)
dublje ukopavanje je za brže linije, koje ljudi koriste rjeđe ali za veće relacije - to je onda metro ili lakošinska
tramvaj nije metro, zamjena za metro s plitko ukopanim tramvajem je onda lakošinska max 2-3 linije. ona kroz centar ide dublje, ovih 14 metara na više
mic of Orion February 20th, 2008, 04:14 AM zašto? minimalno ukopavanje = maksimalna brzina pristupa s površine. cilj je da se i dalje koristi i za 1-2 stanice, a ne da ljudi koriste takvo prometno sredstvo samo za veće relacije.
naravno, 4m je karikirano, ali 6 metara je čisto dosta. dodatno, omogućeno bi bilo prelaziti s jedne na drugu stranu direktno, tj smjer je po engleski (tramvaji voze po lijevoj strani) te oba smjera izlaze u sredinu. s 6 metarskim ukopavanjem ostavljaš npr i prirodno osvjetljenej i ventilaciju stanice itd, trbaju ti pozicije stepenica i lifta za hendikepirane (1 po manjoj/srednjoj stanici; 2 ili više za trg, glavni kolodvor itd)
dublje ukopavanje je za brže linije, koje ljudi koriste rjeđe ali za veće relacije - to je onda metro ili lakošinska
tramvaj nije metro, zamjena za metro s plitko ukopanim tramvajem je onda lakošinska max 2-3 linije. ona kroz centar ide dublje, ovih 14 metara na više
Ja mislim, 12-14m ye ok, vise ne treba, ali, 6m ye jako malo, Zagreb je na jako
kak se veli = (soft terrain, soft land, porous land), tak da moras ici najmanje 8-10-m sa stupovima kak si rekel.
Za metro, 30-32m, to bu isto bilo jako skupo, nisam siguran ali neki idiot veli, 650 million euro, kak je on to mislil, 650 miliona za jedno linju mozda, pa metro kosta jako puno, U London sad prije 3-4 leti so imali Jubilee Line Extension, to je kostalo kaj, 2.5 billion Pounds, oko 5 billion USD, ili 4 billion Euro - samo za 16-18 stations.
OK, Zagreb ne neki London, ali, nije tak jeftin, cak ak je 50% za Zagreb metro za jedno linijo, bu bilo oko 1.5 billion euro. moje 3 cent :) :D
PS, Ja volim metro, ali mislim da Zagreb tram mozda moze bit volje ak ide pod zemlja kak ti velis.
Zanovijetalo February 20th, 2008, 10:27 AM Video nadzor u Zetovim autobusima
Da bi fizički napadi na vozače ZET-ovih autobusa postali rijetkost, a ne pravilo, kako se u posljednje vrijeme javnosti činilo, ZET kreće s ugradnjom video nadzora i u autobuse, te svojevrsne ''crne kutije'', uređaja koji će bilježiti sve podatke o vozilu, najavio je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić
http://www.javno.com/foto.php?id=2&rbr=4913&idrf=226105
snupix February 21st, 2008, 09:04 PM Malo se razbacujemo... :)
http://img165.imageshack.us/img165/2087/8w0221005smalljw1.jpg
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=2208&start=780
ALKAR February 22nd, 2008, 03:37 AM 72. Niskopodni Tramvaj
http://www.milanbandiczagreb.com/Portals/4/foto1tram180208700.jpg
Troopchina February 22nd, 2008, 01:03 PM Ja sam protiv ukopavanja tramvaja pod zemlju. Skupo, malo učinkovito a osim toga tramvaji jako dobro izgledaju kada klize po centru
z00ey February 22nd, 2008, 09:37 PM Ja sam protiv ukopavanja tramvaja pod zemlju. Skupo, malo učinkovito a osim toga tramvaji jako dobro izgledaju kada klize po centru
beg to differ: skupo jest, ali jeftinije od metroa i ukopavanja cestovnih pravaca (tramvaj ima određenu trasu, za aute treba ukopati mnogo vise pravaca).
učinkovito totalno - potpuno odjeljen i od auta i od pješaka, brzina maksimalna, protočnost potpuna.
slažem se jedino s činjenicom da je zbilja prekrasno vidjeti tramvaje po gradu... ali je ekstremno neučinkovito i nažalost nemoguće.
tramvaj recimo po ilici više nije nikako moguće održati. čak i bez automobila, pješačka zona mora biti i tramvaj-free
OettingerCroat February 23rd, 2008, 07:51 AM Ja sam protiv ukopavanja tramvaja pod zemlju. Skupo, malo učinkovito a osim toga tramvaji jako dobro izgledaju kada klize po centru
i ja sam protiv, cijeli uži centar treba postat pješačka zona, tako da nema ništa auta. onda uopće ne bi bilo najmanje potrebe ukopati trambaj pod zemlju u najgušći, najteži dio grada. a po rubu pješačke zone su potrebne više podzemnih garaža. tako da stigneš do kuće ako živiš u strožem centru ili pješke ili tramvajom. i tako bi naši novi divni tramvaji ostali klizati po centru :happy:
Astralis February 23rd, 2008, 10:35 AM Da ih ukopaju pod zemlju na pojedinim najproblematičnijim križanjima onda može, ali ovak da cijeli centar bude ukopan i meni se nekak čini bez veze. Za to postoji metro, a tramvaji baš kak velite nek lijepo šibaju centrom i podižu dojam grada.
OettingerCroat February 23rd, 2008, 07:07 PM Da ih ukopaju pod zemlju na pojedinim najproblematičnijim križanjima onda može, ali ovak da cijeli centar bude ukopan i meni se nekak čini bez veze. Za to postoji metro, a tramvaji baš kak velite nek lijepo šibaju centrom i podižu dojam grada.
mhm tako je, i tuda gdje je pješačka zona, tu može jurit metro ispod zemlje s malo dužim razmacima između stanicâ, dok tramvaj ima kraće tako da poslužuje gušće djele a da metro poslužuje duže relacije :yes:
Darth_Vader February 26th, 2008, 11:59 PM :badnews: from Helsinki!
2263 je iskocio u remizi radi lose pruge iz tracnica. Jedno postolje je jako osteceno i cekaju rezervno iz Zagreba.
Detaljnije za sada neznam,ali je cinjenica da za taj udes nije kriv tramvaj i to me tjesi!
1.vod February 27th, 2008, 01:07 AM Da, vidio sam to, a jos se ekipa takoder zali na buku unutar tramvaja :ohno:
snupix February 27th, 2008, 09:32 AM Da, vidio sam to, a jos se ekipa takoder zali na buku unutar tramvaja :ohno:
Ali za ovo sigurno nije kriv tramvaj, jer je u Zagrebu iskočio svega par puta, ja mislim oko dva, najviše tri, a vozi već dvije i pol godine, a u prometu ih cirkulira 70-ak... A stanje pruga u Zg sumnjam da je bolje od Helsinkija, pogotovo u spremištima... Pa je ovo zbilja čudno.
Astralis February 27th, 2008, 12:35 PM Očito da niti u Helsinkiju nisu pruge bez mana, ali najbitnija stvar ovdje je da nije naš tramvaj za to kriv.
1.vod February 28th, 2008, 12:06 AM ^^
to se slazem :cheers:, ali mi je cudno za Fince s obzirom da imaju grooo love vise od nas da i ne ulazu bas tako previse u javni prijevoz i njegovu infrastrukturu
snupix March 5th, 2008, 12:11 PM Još malo o DPI sustavu:
http://img207.imageshack.us/img207/1610/62336196mf0.th.jpg (http://img207.imageshack.us/my.php?image=62336196mf0.jpg)
http://b.imagehost.org/t/0201/2.jpg (http://b.imagehost.org/view/0201/2.jpg)
http://b.imagehost.org/t/0200/3_20.jpg (http://b.imagehost.org/view/0200/3_20.jpg)
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=2208&start=825
snupix March 5th, 2008, 12:13 PM A ovako se kod nas rješavaju greške projektanata:
http://i26.tinypic.com/2j4pzkh.jpg
Photo: ogi2004, http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=2208&postdays=0&postorder=asc&start=795
Ballota March 5th, 2008, 09:43 PM Šta ne štima? :?
snupix March 5th, 2008, 11:05 PM Šta ne štima? :?
Tako su projektirali stanicu da se morala postaviti kamera da bi vozač vidio kraj tramvaja, a da ne govorim gdje je postavljen ovaj displej za najavu tramvaja, kojeg ne možeš vidjeti od nadstrešnice i drva, osim ako dođeš direktno ispod njega. A na tih par kvadratnih metara je stup s displejom, nadstrešnica, drvo, koš za smeće i rubnik... Labirint.
tonycro March 6th, 2008, 06:56 AM Znaci, Finci bash i nisu nekaj odusevljeni ??? Ili ..? Imamo kakvih informacija po tom pitanju ?
paral0c0 March 6th, 2008, 12:39 PM http://i55.photobucket.com/albums/g146/osavic/baneri/bhnews1.jpg
''Končar" i "Gras" ugovaraju zajedničku proizvodnju niskopodnih tramvaja
Do kraja maja ove godine Vlada Kantona Sarajevo najvjerovatnije će morati donijeti odluku o tome da li će Kantonalno javno komunalno preduzeće Gradski saobraćaj ostvariti saradnju sa Hrvatskom firmom "Končar". Ta saradnja kako saznajemo od izvora bliskih ovim firmama podrazumjevala bi proizvodnju novih modela tramvaja za potrebe KJKP "Gras", ali i za zajednički proboj na tržišta istočnih zemalja.
Pored Zagreba, tramvaji projektovani u "Končaru" već saobraćaju u gradovima Norveške i Švedske, a "Gras" bi u novoformiranu firmu uložio radnu snagu, te prostor u kojem bi se tramvaji proizvodili. Takođe, naša firma pomogla bi partneru iz susjedne zemlje u proboju na tržišta islamskih zemalja.
Pred kraj 2007. godine delegacije Ministarstva prometa i komunikacija Kantona Sarajevo i KJKP "Gras" bile su u posjeti firmi "Končar" i njenim proizvodnim postrojenjima, nakon čega je kantonalni ministar Mihajlo Krmpotić kazao da bi tokom ove godine jedan od novih modela tramvaja, projektovanog upravo u ovoj hrvatskoj firmi, trebao doći na posudbu u Sarajevo. Ipak, već tada usaglašen je nacrt ugovora o poslovno – tehničkoj saradnji, po kojem bi do kraja ove godine u naš glavni grad i trebao doći novi tramvaj, ali ne na posudbu, kako je tad rekao ministar Krmpotić, već na takozvano eksploatacijsko promovisanje.
U novoj firmi, o čijem stvaranju će se morati izjasniti Vlada Kantona, "Končar" bi uložio svoje projekte, dok bi "Gras" obezbjedio radnu snagu, a nije isključena ni mogućnost zapošljavanja novih radnika, jer bi se time i u Sarajevu, napokon, zamjenio stari vozni park u gradskom prevozu.
Ukoliko zaista dođe do stvaranja nove kompanije, to bi ujedno bio prvi slučaj udruživanja snaga dvije firme po uporedbi o pravilima promjene strukture kapitala preduzeća po osnovu zajedničkog ulaganja, koju je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela još 2006. godine, a koja je objavljena u Službenim novinama FBiH 29. novembra te godine. Po ovoj uredbi, nije riječ o privatizaciji bilo koje od firmi koje se udružuju, već o zajedničkom ulaganju i ostvarenju prihoda. Novi modeli ovog tramvaja nosili bi, kako saznajemo, oznaku "Grasa", te zbog niskih pragova, bili mnogo pristupačniji invalidima, slijepim i slabovidnim licima.
Na ovaj korak iz "Grasa" su se najvjerovatnije odlučili, kako zbog lošeg stanja voznog parka, tako i zbog lakše komunikacije, jer bi saradnja sa bilo kojom drugom inostranom firmom uključila i kurseve jezika za radnike ovog komunalnog preduzeća, što bi nam pristup proizvodnji dodatno otežalo.
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/157733
Ballota March 6th, 2008, 01:24 PM Tako su projektirali stanicu da se morala postaviti kamera da bi vozač vidio kraj tramvaja, a da ne govorim gdje je postavljen ovaj displej za najavu tramvaja, kojeg ne možeš vidjeti od nadstrešnice i drva, osim ako dođeš direktno ispod njega. A na tih par kvadratnih metara je stup s displejom, nadstrešnica, drvo, koš za smeće i rubnik... Labirint.
O bože koji kupus.. :nuts:
krzamak March 6th, 2008, 01:47 PM Zagrebački tramvaj u Bratislavi?
http://www.net.hr/2007/01/31/0025007.17.jpg
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarao je s gradonačelnikom Bratislave Andrejom Durkovskim o suradnji u obnovi tramvajskog sustava u glavnom gradu Slovačke.
Hrvatskom konzorciju CROTRAM već je upućen poziv za davanje ponude za obnovu tramvajskog sustava slovačkog glavnog grada.
Gradonačelnik Bratislave predstavio je aktualni projekt prelaska tramvaja preko Dunava koji će biti realiziran u iduće četiri godine te je inicirao suradnju stručnjaka oba grada na tom projektu.
Durkovski je predložio da slovački stručnjaci dođu u Zagreb u službeni posjet ZET-u i CROTRAM-u kako bi se detaljnije informirali o zagrebačkom niskopodnom tramvaju, jednom od poznatijih hrvatskih potencijalnih izvoznih proizvoda, navodi se u priopćenju iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika.
Bandić i Durkovski na sastanku su, u povodu 15. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Slovačke i Hrvatske, dogovorili početak kulturne suradnje dviju metropola.
http://www.net.hr/vijesti/page/2008/03/05/0595006.html
OettingerCroat March 7th, 2008, 07:00 AM da' bog da JEDAN crotram bio kupljen izvan zagreba, a jos samo za SVE ove gradove koji su bili spomenuti do sada... bukurešt, bratislava, helsinki, rabaat (ili casablanca?), beograd, sarajevo, etc etc... :cheers2:
krzamak March 11th, 2008, 07:55 PM Zagrebački tramvaj i u Bratislavi?
Nakon prošlotjednog posjeta zagrebačkog izaslanstva Bratislavi, u gradskom je Poglavarstvu, 11. ožujka, održana konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Milan Bandić, izrazivši zadovoljstvo razvojem gospodarske suradnje između dva glavna grada, istaknuo da će konzorcij CROTRAM, sa svojim niskopodnim tramvajem, konkurirati na međunarodnom natječaju za obnovu gradskog prijevoza u Bratislavi. Radi detaljnijih informacija o zagrebačkom tramvaju, slovački će stručnjaci u naredna dva tjedna doći u službeni posjet ZET-u i CROTRAM-u. Ove godine počet će i kulturna suradnja glavnih gradova Hrvatske i Slovačke i to organizacijom Dana Zagreba u Bratislavi i Dana Bratislave u Zagrebu.
Konferenciji su prisustvovali i predsjednici uprava TŽV Gredelj i Končara Antun Fabek i Ivan Bahun, direktor podružnice ZET-a Ivan Tolić, zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić i pročelnik za obrazovanje, kulturu i šport Pavle Kalinić.
http://www.zagreb.hr/dokument.nsf/6ab153c281f84143c125698800416c4e/6b2b5469ff74e165c1257402004c57ef?OpenDocument
krzamak March 12th, 2008, 11:46 PM Ravnopravno sa Siemensom za posao od 230 milijuna eura
»Gredelj« i »Končar« žele zagrebačkim tramvajima osvajiti Bratislavu
Bratislava će uskoro raspisati međunarodni tender za obnovu tramvajskog voznog parka
Zagrebački tramvaji konzorcija »Crotram« konkurirat će svjetskim tvrtkama, poput »Siemensa«, za sklapanje posla o nabavci 100 niskopodnih tramvaja vrijednog najmanje 230 milijuna eura.
Naime, Bratislava će za nekoliko mjeseci raspisati međunarodni tender za obnovu svog tramvajskog voznog parka.
»Probijamo granice i promičemo proizvod domaćeg konzorcija van Hrvatske«, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, jučer na konferenciji za tisak, održanoj u povodu nedavne posjete Bratislavi, gdje su, uz delegaciju Grada, bili i predstavnici konzorcija Crotrama.
»Končar i Gredelj jedni su od pet tvrtki na svijetu koje su sposobne proizvoditi najsuvremenije tramvaje. Uvjeren sam kako možemo dobiti posao u Bratislavi«, poručio je predsjednik Uprave Končara Ivan Bahun. Istaknuo je kako su posao u Zagrebu, nabavku 140 tramvaja, dobili zahvaljujući razumijevanju Poglavarstva za domaću industriju.
»Crotram će biti ravnopravni protivnik Siemensu zbog kvalitete i zbog toga što tramvaji u Bratislavi voze tračnicama jednakog šinskog razmaka kao i oni zagrebački«, kazao je predsjednik Uprave Gredelja Ante Fabek.
Međutim, to nije slučaj s drugim gradovima, poput Sarajeva, gdje su također zainteresirani za niskopodne tramvaje. Naime, ondje šinski razmak iznosi 1,4 metra, dok je zagrebački jedan metar pa zbog toga »Crotram« mora razviti novo podvozje.
Zagrebački tramvaji bili su na probi u Helsinkiju, a na popisu gradova koji planiraju obnoviti svoj vozni park, a kontaktirali su Crotram su Sofija, Kijev, Lvov, Sarajevo, Beograd, Bukurešt i Lodz. Dobiti posao nije jednostavno.
»Velikim proizvođačima konkuriramo tehnologijom, kvalitetom, a i nešto nižom cijenom tramvaja«, kazao je Bahun. Bandić je dodao kako odluka o dobivanju posla ipak ovisi i o drugim čimbenicima.
»Što je jednom Siemensu dati nekoliko desetaka milijuna eura za druge razvojne projekte u gradu gdje se natječu za tramvaje. Ipak je to gigant sa desecima tisuća zaposlenih. No, bitno je da smo konkurentni najvećima«, rekao je Bandić.
http://www.vjesnik.hr/html/2008/03/12/Clanak.asp?r=zag&c=2
snupix March 13th, 2008, 01:30 AM Kakve veze ima Bandić s Končarem i njihovim eventualnim poslom u inozemstvu? Ja stvarno ne kužim tog lika! Neka se radije pobrine da tramvaji koje je kupio Zagreb budu na nivou i da im se otklone nedostatci, ali očito nitko u Gradu ne mari za potrebe zagrebačkih putnika. Glavno da okolo govori "mi imamo najbolji tramvaj na svijetu", a da nikad valjda nije ni sjeo u neki drugi tramvaj. A sad se brine i za Končarev posao.
Astralis March 13th, 2008, 02:03 AM Kakve veze ima Bandić s Končarem i njihovim eventualnim poslom u inozemstvu? Ja stvarno ne kužim tog lika! Neka se radije pobrine da tramvaji koje je kupio Zagreb budu na nivou i da im se otklone nedostatci, ali očito nitko u Gradu ne mari za potrebe zagrebačkih putnika. Glavno da okolo govori "mi imamo najbolji tramvaj na svijetu", a da nikad valjda nije ni sjeo u neki drugi tramvaj. A sad se brine i za Končarev posao.
Možda je Banderas dioničar Končara :dunno:...
OettingerCroat March 13th, 2008, 02:24 AM trebali bi napravit jednu onu Wiki-mapu svijeta (ili barem europe) pokazivajući sve zemlje koje su zainteresirane u Crotram :lol:
bambam March 13th, 2008, 10:03 AM da' bog da JEDAN crotram bio kupljen izvan zagreba, a jos samo za SVE ove gradove koji su bili spomenuti do sada... bukurešt, bratislava, helsinki, rabaat (ili casablanca?), beograd, sarajevo, etc etc... :cheers2:
U biti ne kuzim zasto se Crotram samo vozi u Zagrebu a ne i u Osijeku itd..
dudu24 March 13th, 2008, 10:08 AM kolko para tolko muzike, jel :)
bambam March 13th, 2008, 10:22 AM kolko para tolko muzike, jel :)
Sve se to da financirati sa fondovima EU-a samo sto su ljudi nesposobni i umjesto da uloze novac u agenturu koja ce ispitati sve sto bi mogli isciciti od tih fondova oni skrizenih ruku svaki dan idu u gradsku vjecnicu samo da bi im se guzica putem smijala!
Darth_Vader March 13th, 2008, 11:19 PM Kakve veze ima Bandić s Končarem i njihovim eventualnim poslom u inozemstvu? Ja stvarno ne kužim tog lika! Neka se radije pobrine da tramvaji koje je kupio Zagreb budu na nivou i da im se otklone nedostatci, ali očito nitko u Gradu ne mari za potrebe zagrebačkih putnika. Glavno da okolo govori "mi imamo najbolji tramvaj na svijetu", a da nikad valjda nije ni sjeo u neki drugi tramvaj. A sad se brine i za Končarev posao.
Tak je!:okay:
:applause:
x-type March 13th, 2008, 11:26 PM U biti ne kuzim zasto se Crotram samo vozi u Zagrebu a ne i u Osijeku itd..
Osijek je prije 2 godine dobio obnovljene t4 tramvaje koji sasvim uredno obavljaju svoju funkciju. a proizvodni kapaciteti su zaokupljeni sa 140 zagrebačkih tramvaja trenutno ;)
OettingerCroat March 14th, 2008, 05:49 AM proizvodni kapaciteti su zaokupljeni sa 140 zagrebačkih tramvaja trenutno
e ovo me malo zabrinjuje; u slučaju da se svijet bude nakupovao naših tramvaja, gdje će mo ih proizvoditi? u kini?
CrazySerb March 14th, 2008, 05:56 AM Pa eto, ako se nadate nekim porudzbinama iz Srbije i Crne Gore, mozda treba otvoriti nekakav proizvodni pogon , recimo u Smederevu ili Kraljevu?
Samo Beograd ima potrebu za 250-300 novih tramvaja. A jos Subotica, Novi Sad, Kragujevac, Nis i Podgorica planiraju da uvedu tramvajski saobracaj. Dakle, jos nekih 300-500 tramvaja.
OettingerCroat March 14th, 2008, 06:18 AM Pa eto, ako se nadate nekim porudzbinama iz Srbije i Crne Gore, mozda treba otvoriti nekakav proizvodni pogon , recimo u Smederevu ili Kraljevu?
Samo Beograd ima potrebu za 250-300 novih tramvaja. A jos Subotica, Novi Sad, Kragujevac, Nis i Podgorica planiraju da uvedu tramvajski saobracaj. Dakle, jos nekih 300-500 tramvaja.
koliko ja znam, otpisali ste našeg tramvaja jer mu šoferšajba ima oblik na ustaški grb. oprosti, ali takva opažnja samo može doć iz Srbije.
snupix March 14th, 2008, 10:16 AM koliko ja znam, otpisali ste našeg tramvaja jer mu šoferšajba ima oblik na ustaški grb. oprosti, ali takva opažnja samo može doć iz Srbije.
To su izmislili debilni hrvatski novinari.
x-type March 14th, 2008, 11:46 AM narudžbe neće doći prije nego li se dovrše zagrebački tramvaji. a i narudžbe neće pljuštati sa svih strana. uostalom, proizvodni pogon nije problem otvoriti. dok se sve vezano uz narudžbu riješi, pogon se napravi.
ovo o tramvajima u Novom Sadu, Subotici, Nišu, Kragujevcu i Podgorici je isto komentar onak, blebneš i ostaneš živ. da se danas u tim svim gradovima počne radit tramvajska mreža, do otvorenja prvih linija se proizvede tramvaja za sve te gradove + Bratislava i Helsinki.
Dziggy March 15th, 2008, 03:22 AM koliko ja znam, otpisali ste našeg tramvaja jer mu šoferšajba ima oblik na ustaški grb. oprosti, ali takva opažnja samo može doć iz Srbije.
nazalost beograd nema para da kupi tramvaj. tako da u skorije vreme nece biti nista od kupovine , a verovatno ce u opticaj doci ovaj tramvaj. Sto se tice drugih gradova od tramvaja nista u skorije vreme...
A u Bgu ce verovatno cuvati pare za metro, jer je to sada neophodnije...
a ove izjave o shajbama ne lice na nekoga iz beograda, jer su npr. trole i tramvaji ofarbani u krash i vegetu.. ;)
OettingerCroat March 15th, 2008, 05:00 AM To su izmislili debilni hrvatski novinari.
a ove izjave o shajbama ne lice na nekoga iz beograda, jer su npr. trole i tramvaji ofarbani u krash i vegetu.. ;)
vjerujem vam obojici... hrvatski novinari su sposobni svašta izmislit :lol:
snupix March 20th, 2008, 11:41 PM Danas u Helsinkiju:
http://www.raitio.org/news/uukuva08/2263_2003.jpg
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=5719&start=420
Astralis March 20th, 2008, 11:44 PM Znači sve ide po planu... :okay:
snupix March 20th, 2008, 11:46 PM Nadam se :)
2200 u proizvodnoj hali:
http://i268.photobucket.com/albums/jj13/portosmedex2/tramvaji/KEV1.jpg
http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=6496&start=135
snupix March 20th, 2008, 11:49 PM Ovdje ima još slikâ iz proizvodnje:
http://s268.photobucket.com/albums/jj13/portosmedex2/tramvaji/
snupix March 21st, 2008, 12:18 AM http://img255.imageshack.us/img255/1998/8u0320009mediumjx4.jpg
OettingerCroat March 21st, 2008, 03:48 AM http://img255.imageshack.us/img255/1998/8u0320009mediumjx4.jpg
baš štos!
snupix March 21st, 2008, 12:03 PM Znači sve ide po planu... :okay:
Samo što se Finci valjda slabo brinu za tramvaj - kod nas nikad nije vozio bez pokrova postolja... Valjda čekaju zamjenu iz Hr...?
http://www.raitio.org/news/uukuva08/2263_2003b.jpg
Astralis March 21st, 2008, 12:30 PM Kak su to strgali da mi je znat... i to baš mali dio iznad ovog glavnog pokrova :dunno:. Al neka, kupac je uvijek u pravu - dobit će oni to složeno nazad, tak da nemaju frke :okay:.
snupix March 21st, 2008, 01:13 PM Kak su to strgali da mi je znat... i to baš mali dio iznad ovog glavnog pokrova :dunno:. Al neka, kupac je uvijek u pravu - dobit će oni to složeno nazad, tak da nemaju frke :okay:.
Pretpostavljam da se to strgalo kad je bio izletio iz tračnica u spremištu, ali očekivao bih da je popravljeno. Ali dobro, ne trebamo zaključivati na osnovu dvije slike... Glavno da čujemo da je sve u redu. :)
OettingerCroat March 22nd, 2008, 02:22 AM Pretpostavljam da se to strgalo kad je bio izletio iz tračnica u spremištu, ali očekivao bih da je popravljeno. Ali dobro, ne trebamo zaključivati na osnovu dvije slike... Glavno da čujemo da je sve u redu. :)
tako je :yes:
1.vod March 23rd, 2008, 07:23 PM Koja divota je vidjeti ovo dvoje zajedno :master::drool:
http://i268.photobucket.com/albums/jj13/portosmedex2/tramvaji/KEV2.jpg
dudu24 March 23rd, 2008, 09:26 PM To je u Savskoj jel, izmedju HOTO towera i Cibone?
Darth_Vader March 23rd, 2008, 10:26 PM To je u Savskoj jel, izmedju HOTO towera i Cibone?
Yes,it is!!!!!!!!!!!!
:)
Astralis March 24th, 2008, 10:46 AM Koja divota je vidjeti ovo dvoje zajedno :master::drool:
http://i268.photobucket.com/albums/jj13/portosmedex2/tramvaji/KEV2.jpg
Stvarno je :master:. Crotrain je fenomenalan, samo nek počnu više s proizvodnjom i sve 5 :cool:.
x-type March 24th, 2008, 12:33 PM meni je super prepoznatljiv vizualni identitet CRO-nešto tračničkih vozila. kad vidiš vlak, odmah pomisliš na tramvaj, kad vidiš tramvaj, odmah pomisliš na vlak! super!!
1.vod March 24th, 2008, 01:00 PM Evo jos malo slikica :)
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/izgled5.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/izgled4.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/izgled3.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/izgled.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/interijer3.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/interijer2.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/interijer.jpg
Sorry, malo su prevelike, ali se nadam da vam se svidaju (slike od Gredelja ce biti manje) :)
1.vod March 24th, 2008, 01:22 PM Evo Gredelja :)
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak13.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak12.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak11.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak10.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak9.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak8.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak7.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak6.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak5.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak4.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak3.jpg
http://i251.photobucket.com/albums/gg312/markec_2008/vlak2.jpg
Astralis March 24th, 2008, 01:31 PM Već smo raspravljali par puta o ovome i manje više smo se složili da za Zagreb ništa osim Končarovog plavog modela ne bi smjelo doći u obzir :okay: iako niti Gredeljev vlak definitivno nije loš... ali kaj se Zagreba tiče ne paše boja.
1.vod March 24th, 2008, 01:37 PM I ja se slazem! Uostalom prema meni je Koncar puno ozbiljnije usao u ovaj projekt, tako da Gredelju i nedajem bas previse sansi, ali je opet pohvalno to sto iako smo mala zemlja mozemo proizvesti ovako ozbiljan proizvod koji ne nudi samo jedan proizvodac, nego dva! Sto je uistinu pohvalno! :)
LostInc March 24th, 2008, 01:37 PM Hm, unutrasnjost mi je malo previse pojednostavljena i ne cini se bas robusna, s obzirom da je u pitanju vlak. Moraju racunati i na vise trosenja jer ce se i vise ljudi prolaziti kroz te vagone.
1.vod March 24th, 2008, 01:40 PM Već smo raspravljali par puta o ovome i manje više smo se složili da za Zagreb ništa osim Končarovog plavog modela ne bi smjelo doći u obzir :okay: iako niti Gredeljev vlak definitivno nije loš... ali kaj se Zagreba tiče ne paše boja.
Pa brijem da nije ni Gredeljev tak tesko ofarbat u plavo
Ballota March 24th, 2008, 02:04 PM Na stranu plava pitura...mislim da je Končarev model dosta bolje dizajniran.
Više je aerodinamičan...a i unutrašnjost se poklapa sa onom iz CroTrama...samo što je šira. Ma suuuper je! :okay:
Astralis March 24th, 2008, 02:24 PM Interijer Končara je definitivno bolji, kao manji avion izgleda :okay:, dok Gredeljev interijer izgleda nekak socijalan - ova žutonarančasta boja mi nikak ne paše :ohno:.
TigarZg1 March 24th, 2008, 03:24 PM I meni je Končarev nekako odmah sjeo....u stvari na onim renderima izgleda prehebeno....
x-type March 24th, 2008, 04:28 PM hoćemo Končara! puno je dorečeniji i naočigled je Končar ozubiljnije ušao u projekt. ovaj Gredeljev mi ne izgleda dobro, izgleda čak futurističkije od Končara, ali odaje dojam kao da su ga djeca dizajnirala. i podsjeća me na onaj japanski 7000 LSE (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/OER_Romancecar_Sagami_-LSE-.JPG/250px-OER_Romancecar_Sagami_-LSE-.JPG) iz MSTS :D
snupix March 24th, 2008, 07:02 PM hoćemo Končara! puno je dorečeniji i naočigled je Končar ozubiljnije ušao u projekt. ovaj Gredeljev mi ne izgleda dobro, izgleda čak futurističkije od Končara, ali odaje dojam kao da su ga djeca dizajnirala. i podsjeća me na onaj japanski 7000 LSE (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/OER_Romancecar_Sagami_-LSE-.JPG/250px-OER_Romancecar_Sagami_-LSE-.JPG) iz MSTS :D
Potpis od prve do zadnje. :)
OettingerCroat March 24th, 2008, 07:18 PM Na stranu plava pitura...mislim da je Končarev model dosta bolje dizajniran.
Više je aerodinamičan...a i unutrašnjost se poklapa sa onom iz CroTrama...samo što je šira. Ma suuuper je! :okay:
tako je... ovaj končarov je odličan!
SinCity March 26th, 2008, 07:40 AM The 1435mm prototype as an option to those cities which operate the wider tram tracks will go on test in Sarajevo later this year ..... Bratislava interested in tests ...... Skopje looking to re-introduce trams is strongly considering CroTram :) .....
Crotram radi širi prototip tramvaja za Sarajevo
Tramvaj na testiranju u Helsinkiju nije imao nijedan zastoj tijekom zime pa su mu povećane šanse za kupnju
Crotram, konzorcij Končara i Gredelja koji proizvodi tramvaj TMK 2200, izrađuje prototip niskopodnog tramvaja koji će do kraja godine predstaviti u Sarajevu. Riječ je o tramvaju koji rabi isti pogon i elemente kao i zagrebački tramvaj, no kako Sarajevo ima šire tračnice, ovaj će prototip biti širi od zagrebačkog i u podvozju i u samoj kutiji. Nakon završetka prototipa on će se naći u prometu na sarajevskim ulicama, a pokaže li se dobrim, imao bi dobre izglede na skorašnjem natječaju. Proizvođaču je ovaj pothvat važan ne samo zbog Sarajeva nego i zbog drugih tržišta na kojima bi mogao konkurirati bude li širi tramvaj uspješno testiran na sarajevskim ulicama.
Prema našim informacijama Crotramov tramvaj koji je na testiranju u Helsinkiju još od prosinca 2007. godine pokazao se odličnim i čitavu zimu je vozio bez ijednog zastoja. Doduše, finska zima ove godine nije bila uobičajeno oštra pa su uvjeti za zagrebački tramvaj bili daleko lakši od očekivanih, što ide na ruku Končaru i Gredelju u natjecanju za posao u glavnom gradu Finske. Kako je u cijeli posao uključena i Patria, tvrtka u većinskom vlasništvu finske države, kojoj bi u slučaju da helsinški gradski prijevoznik HKL naruči Crotramove tramvaje, taj posao ulazio u offset. Naši neovisni izvori u Finskoj tvrde da Patria ima vrlo veliku moć u toj zemlji te da će, ako tramvaj ne bude imao većih problema na testiranjima, HKL sigurno sklopiti ugovor s Crotramom.
Vrijednost posla u Finskoj u konačnici bi mogla iznositi oko sto milijuna eura. Još jedan njihov tramvaj nalazi se na probnoj vožnji u glavnom gradu Slovačke Bratislavi, gdje se očekuje natječaj za sto niskopodnih tramvaja. Tamošnji mediji procjenjuju da bi vrijednost ovog posla mogla biti oko 230 milijuna eura. Raspisivanje natječaja očekuje se do kraja godine, a budu li se poštivali svi rokovi ,prvi tramvaj iz te serije na ulicama Bratislave našao bi se tek u travnju 2011. godine.
Ovih se dana puno govori i o natječaju u Skoplju, a da je Crotram konkurentan igrač za glavni grad Makedonije, potvrdile su nedavno i gradske vlasti. Problem je, međutim, što Skoplje ima problema s infrastrukturom potrebnom za moderne tramvaje, pa u Končaru ovaj posao smatraju tek dugoročnim ciljem. No Končar bi u ovom poslu osim tramvaja mogao i osposobiti električne instalacije i uključiti makedonske tvrtke u posao. Za Crotramov niskopodni tramvaj interes su pokazali Bukurešt, Kijev, Sofija i Melbourne.
http://www.poslovni.hr/74691.aspx
krzamak March 27th, 2008, 09:34 AM HELSINKI Niskopodni tramvaj testiraju i putnici
Fincima Crotram prebučan i preuzak
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080326/zg_crotram.jpg
Nakon što su ga testirali inženjeri i vozači, zagrebački niskopodni tramvaj moći će u sljedećih šest mjeseci iskušati i svi stanovnici Helsinkija, piše finski list Helsingin Sanomat.
Niskopodni tramvaj koji proizvodi konzorcij Crotram Gredelja, Končara i Đure Đakovića već je nekoliko mjeseci u Helsinkiju i nakon uspješno položenih prometno-tehničkih testova Finci žele čuti što o njemu misle oni koji bi se u tramvaju trebali voziti.
Pozivaju građane neka dojmove prenesu izravno vozačima ili im ih pošalju e-poštom.
Javni prijevoznik iz Helsinkija HKL trebao bi uskoro obnoviti vozni park sa 40 novih tramvaja, pa je pozvao nekoliko proizvođača da im pošalju najsuvremenije modele.
Iako je Crotram jedan od najboljih, finski stručnjaci našli su mu dvije velike zamjerke. Prva je da je predugačak za njihova stajališta te bi, odluče li ga kupiti, morali graditi potpuno nova stajališta ili naručiti poseban, kraći model.
Druga je zamjerka ona koja muči i Zagrepčane: u niskopodnom tramvaju nema dovoljno mjesta, premalo je sjedalica, a prolazi su preuski. Pitanje je hoće li taj problem konzorcij moći riješiti jer se putnici u Zagrebu uzaludno bune otkad je Crotram počeo voziti.
I stanari helsinških ulica kojima prolaze linije šest i osam, na kojima vozi Crotram, počeli su se buniti da je zagrebački tramvaj prebučan. Također, testni tramvaj imao je navodno i nekih tehničkih problema koji su ubrzo uklonjeni.
http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/zagreb/3043717/index.do
fskobic March 27th, 2008, 10:06 AM HELSINKI Niskopodni tramvaj testiraju i putnici
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080326/zg_crotram.jpg
Nakon što su ga testirali inženjeri i vozači, zagrebački niskopodni tramvaj moći će u sljedećih šest mjeseci iskušati i svi stanovnici Helsinkija, piše finski list Helsingin Sanomat.
Niskopodni tramvaj koji proizvodi konzorcij Crotram Gredelja, Končara i Đure Đakovića već je nekoliko mjeseci u Helsinkiju i nakon uspješno položenih prometno-tehničkih testova Finci žele čuti što o njemu misle oni koji bi se u tramvaju trebali voziti.
Pozivaju građane neka dojmove prenesu izravno vozačima ili im ih pošalju e-poštom.
Javni prijevoznik iz Helsinkija HKL trebao bi uskoro obnoviti vozni park sa 40 novih tramvaja, pa je pozvao nekoliko proizvođača da im pošalju najsuvremenije modele.
Iako je Crotram jedan od najboljih, finski stručnjaci našli su mu dvije velike zamjerke. Prva je da je predugačak za njihova stajališta te bi, odluče li ga kupiti, morali graditi potpuno nova stajališta ili naručiti poseban, kraći model.
Druga je zamjerka ona koja muči i Zagrepčane: u niskopodnom tramvaju nema dovoljno mjesta, premalo je sjedalica, a prolazi su preuski. Pitanje je hoće li taj problem konzorcij moći riješiti jer se putnici u Zagrebu uzaludno bune otkad je Crotram počeo voziti.
I stanari helsinških ulica kojima prolaze linije šest i osam, na kojima vozi Crotram, počeli su se buniti da je zagrebački tramvaj prebučan. Također, testni tramvaj imao je navodno i nekih tehničkih problema koji su ubrzo uklonjeni.
http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/zagreb/3043717/index.do
kaj nije to malo stara vijest? mislim, na vecernjem pise da je postana 26.03., al u clanku pise da nakon sto su ga isprobali inzenjeri ce ga u IDUCIH sest mjeseci moci isprobati i svi finci.. znaci to je jos bilo dok je tek doso tram kod njih, pa je logicno da im je bio prebucan. btw, ne znam dal je to subjektivno il objektivno, al kolko se ja sjecam, nas tram je puno vise skripao dok je tek doso nov novcat nego sto danas skripi.
snupix March 27th, 2008, 10:11 AM HELSINKI Niskopodni tramvaj testiraju i putnici
Pa dobro kakve su to idiotarije od tih "novinara"??? :bash:
U Zagrebu tramvaj nema dovoljno sjedala? HALO???
2200 je tramvaj s najviše sjedalica (48/46) od svih tramvajskih vlakova koji voze gradom i ima najveći kapacitet (202 putnika)!!! Pa jel ti debilni novinari išta provjere prije pisanja članka?
Prolazi su Fincima preuski? Čisto sumnjam, jer su drugi niskopodnjaci na 1m ISTO TAKO USKI!
Glavno da se sere i pljuje, pa dosta mi je više tog idiotskog hrvatskog mentaliteta! Odselite se u fakin Austriju ako vam je sve tako loše u Hrvatskoj! (pogotovo su me uzrujali ovi komentari u Večernjem)!
Jedino oko čega se slažem je da je malo prebučan.
snupix March 27th, 2008, 10:19 AM Evo vam Cityrunner u Ženevi na 1m. Jaooo što je širok! Ajmeee! Crotram usko smeće! U ovaj ženevski stane i avion! Ma daa!!! A i da ne stane, Crotram je smeće, a ovaj ženevski je suuuper, zato što je kanadski... Vauuu, kako je dobar, koja širina. Tu stane i baba od 120kg! Jaoooo!
http://hampage.hu/trams/TdT4/img_3964.jpg
Vauuu, a pogle tek Siemensov Combino u Bernu, ajme, pa tu stane i tanker unutra!!! Ajmo svi Hrvati, navalite! I idemo razbiti ovo smeće široko 2.5 cm što vozi Zagrebom... Sramota!
http://hampage.hu/trams/TdT2/04020079.JPG
:bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash:
Bauhaus-Band March 27th, 2008, 11:28 AM Ajd ne ljuti se Snupix....pa znaš već koji je način pisanja naših uvaženih novinara....napraviti senzaciju....oblatiti nekog....i to zbog:
a) podizanja tiraže
b) kompletnog neznanja o tematici o kojoj se piše (u arhitekturi i urbanizmu jako učestalo)
c) po direktivi jer iza članka stoje neki krupni igrači kojima je u interesu da obore vrijednost Končara na burzi.
LostInc March 27th, 2008, 12:34 PM Clanak je bezveze, i vidi se da ga je pisao netko ko nema pojma o toj tematici niti o tome sto se desavalo zadnjih dva mjeseca u Helsinkiju. Zato opet savjetujem: ponasajte se kao da nista ni ne pise, jer ovo je pisano samo zato da novinar ispuni mjesecnu kvotu clanaka. Cuj, bori se covjek za placu. :nuts::spam1::crazy:
OettingerCroat March 27th, 2008, 07:32 PM pa zato kad sam ja pročitao ovaj članak nisam htio ništa reć, jer sam znao da je hrvatska idiotarija. i još uz to, ova druga runda Crotramova koja stiže sad u zagreb ima novi raspored sjedala, s kojim su maksimizirali broj sjedala a i proširili prolaze.
ali bez šale, za tramvaja na 1m tračnicama, meni se barem čini da je dosta širok.
dadekhr March 27th, 2008, 07:45 PM Zakaj su novi autobusi koji idu kroz Kustošiju u plavo-žutoj kombinaciji? To mi je tak ružno i ovak kak je napravljeno mi izgleda baš istočnoeuropski.
snupix March 27th, 2008, 09:19 PM Zakaj su novi autobusi koji idu kroz Kustošiju u plavo-žutoj kombinaciji? To mi je tak ružno i ovak kak je napravljeno mi izgleda baš istočnoeuropski.
To su školski autobusi, zato su posebno obojani.
snupix March 27th, 2008, 09:24 PM Ajd ne ljuti se Snupix....pa znaš već koji je način pisanja naših uvaženih novinara....napraviti senzaciju....oblatiti nekog....i to zbog:
a) podizanja tiraže
b) kompletnog neznanja o tematici o kojoj se piše (u arhitekturi i urbanizmu jako učestalo)
c) po direktivi jer iza članka stoje neki krupni igrači kojima je u interesu da obore vrijednost Končara na burzi.
Ma znam ali baš me iziritiralo ujutro... Sad je bolje :)
MasonicStage™ March 27th, 2008, 09:26 PM :hilarious
e snupix...legenda si :lol::lol::lol:
PS...ne sekiraj se oko budala ;) jebeš takve debile od novinara :lol:
uostalom...LostInc je sve lijepo rekao :okay:
Astralis March 27th, 2008, 10:59 PM b) kompletnog neznanja o tematici o kojoj se piše (u arhitekturi i urbanizmu jako učestalo)
Isto tako kompletno neznanje o tematici pokazuju u financijama i općenito ekonomiji.
Koliko je ovo cilj ne znam, ovako i onako glavni igrači znaju jako dobro pravu vrijednost Končara, a oni su glavni zaslužni i za obaranje i za dizanje cijena. Cijena se eventualno može oborit samo kratkoročno - siguran sam da ovakav nestručan članak ne može nikako naštetiti cijeni dionice, čak možda niti na dnevnoj razini, a kamoli u nekom dužem roku. Koliko je Končar uspješan dovoljno govori i sami podatak da su u 2007. ostvarili neto dobit od 83 milje, a u 2006. je ona bila 47 milja kn. Dakle povećanje od preko 75 %. To je realnost, a novinari mogu pričati i naglabati kaj god žele.
LostInc March 27th, 2008, 11:23 PM Jedino u toj prici mi je zao sto ce ljudi koji nemaju pojma o cemu se radi i koja je prava istina o tramvaju, ta s***a popusit, i okolo po kavama komentirati kako hrvatski tramvaj ne valja jer je "preuzak, prebucan" i ne znam koja jos glupost tamo pise, te da mi uopce ne znamo nista tog tipa proizvesti zato jer smo nesposobni itd.
U biti, svjedoci smo, svakodnevno, stalnog zatupljivanja masa i unistavanja svakog pozitivnog i naprednog duha u ovom narodu.
:bash: :ohno:
Darth_Vader March 28th, 2008, 12:07 AM Arno,nemoj se nervirati,mada takvi novinarski clanci i mene nerviraju.
Koliko sam mogao kuziti naseg Finskog forumasa s Zeljeznice net,da su i putnici u Helsinkiju jako zadovoljni s Crotramom.
Istina clanak je bil na Englezkom pa nisam bas sve kuzil,ali ti sigurno jesi.
Pusti Hrvatske novinarske budale u p.m. i nemoj citati Hrvatske novine,niti tiskovne niti one na webu.
Tako to ja radim i puno se manje nerviram.:cheers:
SinCity March 28th, 2008, 12:25 AM I read the article yesterday and refused to put it here simply because it was obvious rubbish written by a stupid journalist with no idea. :ohno:
Sarcastic Saracen March 29th, 2008, 09:26 PM Ja osobno nisam vidio taj članak, ali zašto ste tako osjetljivi na kritike? Pa Crotram je mladi proizvod i trebati će mu još barem jedno desetljeće da dođe do nekog nivoa. Nemojte mi reći da su Mercedes ili Airbus bili savršeni prvih godina postojanja!
Meni je osobno, kao laiku, Crotram još uvijek prezelen i na njemu me smetaju sitnice poput rukohvata i sjedala, ali upravo su to stvari koje na kraju mogu značiti najviše u negativnom smislu. Da je bučan, to ne možete poreči. Ja sam se vani vozio u barem dva niskopodna tramvaja, ne znam kojih proizvođaća, ali u usporedbi sa Crotramom, oni su Amerika. I sve vam to kaže čovjek koji je kupio brdo dionica Končara, i koji bi htio da svi u Europi polude za Crotramom i govore da je savršen i da dionica ode sutra na 2k. Ali zaista, budimo malo objektivni! Sama činjenica da Crotram već nekoliko godina nakon početka razvoja vozi ulicama Helsinkija, je ooooooooooooooogroooooooooooman uspjeh!
Osobno smatram da novinari nisu baš previše napuhali stvar i da Finci zaista imaju prikazane kritike i zamjerke, ali to je sasvim očekivano, jer na kraju krajeva, ljudi za svoj novac žele najbolji proizvod i nerijetko traže dlaku u jajetu! Tko nije takav neka baci prvi kamen!
Jedini način da Finci kupe naš tramvaj, bio bi kao protuusluga kupnji Patrie, ali to je već previše politike što nije dobro. Bolje bi bilo da se Končar proda zbog svoje kvalitete i ukupnog dojma, na što ćemo morati još pričekati!
I na kraju, smatram da je kupnja Crotrama i potenciranje njegovog razvoja od strane Zagreba, najbolji potez gradskih vlasti u zadnja 2 desetljeća. Priželjkujem da tako bude i sa prigradskim vlakom! Vjerujem da će nakon privatizacije i dječjih bolesti u razvoju ovih prometala, Končar postati jebena firma i da će proizvoditi jebene tramvaje i vlakove. Za deset godina bi Crotram i Crotrain mogli postati prepoznatljiv hrvatski izvozni proizvod!:cheers:
1.vod March 29th, 2008, 10:43 PM ^^
I veš mašine :lol:
Darth_Vader March 30th, 2008, 01:28 AM Pa sto mu gromova, gdje je nestala ona sexi fotka fine cure koja mi je popravila dan?????????????
:bash::bash::bash:
P.S. A na fotki je bil i tramvaj!
renco March 30th, 2008, 11:58 AM Pa sto mu gromova, gdje je nestala ona sexi fotka fine cure koja mi je popravila dan?????????????
:bash::bash::bash:
P.S. A na fotki je bil i tramvaj!
Sigurno zato i tražiš fotku :rofl:
Ballota March 30th, 2008, 01:10 PM Maklo je i one moje dvi slike? :eek:
OC, you naughty boy! :evil: :evil: :poke:
OettingerCroat March 30th, 2008, 06:13 PM dajte, DOVOLJNO!!!!!!!
ajdete na caffč pa tamo postirate štogod hoćete, ne moramo imati spam baš na SVAKOJ jebenoj dretvi u ovom forumu...
Ballota March 30th, 2008, 09:07 PM A daaaj. Ne se ljutit na nas. Pa ipak smo svi mi još djeca. :D
--------------------
Evo..da ne oftopičarim, slika tramvaja:
http://www.jutarnji.hr/ephresources/images/2007/03/05/tram.wide.jpg
:D
OettingerCroat March 30th, 2008, 09:12 PM Evo..da ne oftopičarim, slika tramvaja:
http://www.jutarnji.hr/ephresources/images/2007/03/05/tram.wide.jpg
:D
BRAVOOOOOOOO majstore! legendo! kralju! :colgate:
Darth_Vader March 30th, 2008, 10:46 PM Sigurno zato i tražiš fotku :rofl:
Je bas zato! Mos si misliti. :lol::cheers::)
snupix March 31st, 2008, 12:54 AM zašto ste tako osjetljivi na kritike?
Ja nisam osjetljiv na kritike, nego na neargumentirano pljuvanje ljudi i novinara koji nemaju pojma. I užasno sam iziritiran čestim hrvatskim stavom o tome kako kod nas i sve naše ništa ne valja, a da je sve strano fantazija. A sve ćešće čujem takve idiotarije!
Ja sam prvi koji će argumentirano kritizirati TMK 2200, što sam i činio i činit ću ubuduće (može se vidjeti iz mojih postova ovdje i na željeznicama), ali već mi je dosta pljuvanja bez argumenata (ne radi se samo o tramvaju, već o općenitom stavu, pa čak i o stavu o npr. Kristalima (bivšim, nažalost) na Cvjetnom gdje se samo sere, a da nitjko od tih ljudi nije ni upoznat s projektom) )... Slično s tramvajem i s puno drugih stvari.
Sâm članak mi nije toliko glup koliko komentari ispod (općenito ti komentari u jutarnjem i večernjem su za plakanje!)...
snupix March 31st, 2008, 12:57 AM Tako su projektirali stanicu da se morala postaviti kamera da bi vozač vidio kraj tramvaja, a da ne govorim gdje je postavljen ovaj displej za najavu tramvaja, kojeg ne možeš vidjeti od nadstrešnice i drva, osim ako dođeš direktno ispod njega. A na tih par kvadratnih metara je stup s displejom, nadstrešnica, drvo, koš za smeće i rubnik... Labirint.
Evo STIB-ove slike sa željeznica (http://www.zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=2208&start=900) ilustriraju to o čemu sam govorio:
http://img183.imageshack.us/img183/2969/8u0329001mp2.jpg
http://img183.imageshack.us/img183/1364/8u0329002sk2.jpg
http://img183.imageshack.us/img183/3935/8u0329003st1.jpg
Astralis March 31st, 2008, 12:10 PM Nažalost snupix izgleda da su novinari ipak bili u pravu glede onog članka. Evo link na finske novine - http://www.hs.fi/english/article/Croatian-made+tram+criticised+as+cramped+and+noisy/1135235125931.
Vedran X March 31st, 2008, 12:33 PM http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2008,3,31,,114168.jl
Helsinki: Hrvatski je tramvaj prevelik i prebučan, a tijesan
Pišu: Martina Kuterovac, Ante Milković
Crotram dobio loše kritike stručnjaka i građana u Helsinkiju, tamošnji čelnici traže novog proizvođača
ZAGREB - Stanovnici Helsinkija, koji se već nekoliko mjeseci voze u nekoliko probnih tramvaja Crotram, nezadovoljni su hrvatskim proizvodom.
Finci kažu da u tramvaju ima malo mjesta, zbunjuje ih sustav otvaranja vrata, drže da je Crotram preglomazan, a kada skreće, u zavojima zbog širine i specifičnih ulica finske metropole katkad zapinje i za cestu. Iako će zagrebački tramvaji finskim ulicama probno voziti još nekoliko mjeseci, doznajemo da u helsinškom uredu za promet zbog učestalih i loših kritika građana razmišljaju o drugim proizvođačima.
- Građani nas svakodnevno zovu i zbunjeni su brojnim obilježjima vašeg tramvaja. Najviše ih iritira sustav ulaza i izlaza, odnosno smeta im što nekad i vozač kontrolira otvaranje vrata tramvaja. Iako lijepo izgleda, građanima je smiješno što je tramvaj toliko velik, a u njemu nema mnogo sjedećih mjesta. Jednostavno, Crotram je prevelik i preširok za naše ulice - rekla nam je zaposlenica helsinškog ureda za promet, koja je zamolila da je ne potpisujemo jer nije zadužena za medije.
Na probleme s manjkom mjesta u niskopodnom tramvaju prije nekoliko godina već su upozorili Zagrepčani, što se tada pokušalo riješiti izbacivanjem nekoliko sjedalica
Helsinški list Helsingin Sanomat prvi je prenio probleme s probnim primjerkom hrvatskog tramvaja. U nedavno objavljenom članku pod naslovom “Hrvatski tramvaj kritiziran kao tijesan i bučan” autor iznosi neodobravanje stanovnika Helsinkija, ali i tamošnjih stručnjaka koji kažu da je tramvaj predugačak za stajališta u Helsinkiju.
Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara, kaže pak da nisu dobili nijednu kritiku iz Helsinkija. Štoviše, Bago ističe da svaki dan dobivaju zapisnike testiranja i da u njima nema nijedne loše kritike.
- Prema našim informacijama, Crotram u Helsinkiju kotira kao najbolji tramvaj i dosad je dobio samo riječi pohvale, pa ne znam odakle informacije da ga građani kritiziraju. S obzirom na taj finski članak, zvali smo tamošnje novine i oni su rekli da ne znaju za njega - rekao je Bago.
Podsjetimo, u utrci za posao izrade 40 niskopodnih tramvaja vrijedan 100 milijuna eura Crotram se natječe s njemačkim Siemensom, talijanskom tvrtkom Ansaldo Brena te francuskim Bombardierom. Prednost Crotrama jest to što se našao u programu finske tvrtke Patria, koja je s Đurom Đakovićem i hrvatskom Vladom dogovorila obnovu oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku, a Finci bi konačnu odluku trebali donijeti 2009. godine.
dudu24 March 31st, 2008, 12:55 PM Sorry ekipa mozete se zavaravat kolko hocete, al konfiguracija sjedala na prvoj seriji tramvaja je uzas, i fakat je preuski. Kaj mislite zakaj su mjenjali sve to kod novih verzija?
snupix March 31st, 2008, 03:51 PM Nažalost snupix izgleda da su novinari ipak bili u pravu glede onog članka. Evo link na finske novine - http://www.hs.fi/english/article/Croatian-made+tram+criticised+as+cramped+and+noisy/1135235125931.
Ajde molim te sad usporedi ovaj članak sa senzacionalističkim sranjima koje pišu hrvatski novinari. Ovo su iste kritike koje smo mi na forumima ionako iznosili.
Kao što valjda i sâm vidiš, ovo što pišu naši "novinari" je napuhani senzacionalizam napisan samo s ciljem senzacije i ocrnjivanja tramvaja. Nisam još vidio nijednu pozitivnu riječ o tramvaju, a pozitivnih stvari ima mnogo više.
snupix March 31st, 2008, 03:58 PM Sorry ekipa mozete se zavaravat kolko hocete, al konfiguracija sjedala na prvoj seriji tramvaja je uzas, i fakat je preuski. Kaj mislite zakaj su mjenjali sve to kod novih verzija?
Pa okrenuli su sjedala za 90 stupnjeva i vidiš i sâm koliko je to bolje. Zahvali katastrofalnom ZET-u što je ostatak tramvaja takav kakav je, jer u originalu od Končara su sjedala bila postavljena kao u novoj seriji, a ZET je inzistirao na onakvom rasporedu. Sve te nedostatke možeš zahvaliti našem ZET-u kojeg baš u nekim segmentima i nije briga za putnike i ne sluša njihove kritike.
A ovi koji govore da je tramvaj loš jer je uzak na postoljima su neinformirana raja koja spada u one koji samo znaju srati po svemu, jer da su se ikad negdje provozali tramvajem na 1m kolosijeku vidjeli bi da je to neizbježno. Osim ako oni misle da tramvaj leti po tračnicama. :bash:
Kritike za završnu obradu i buku te neoptimalan raspored sjedala na visećim modulima ostaju, ali ovo drugo sve odbacujem.
tomkin March 31st, 2008, 04:06 PM Zašto nije bilo i kod nas moguće voziti se mjesec dana prototipom? Ili, nedaj Bože isto sa otvorenom mail adresom za sugestije građana. :ohno:
Svaka čast Crotramu ali nije stvarno nije trebalo tek nakon serije od 70 tramvaja početi stavljati dodatne rukohvate i premještati stolice.
Nadam se da će barem Fince ozbiljno shvatiti i otkloniti te nedostatke na budućim ali i prošlim serijama. Tko radi taj i griješi, samo nek isprave nedostatke i sve 5!
snupix March 31st, 2008, 04:12 PM Zašto nije bilo i kod nas moguće voziti se mjesec dana prototipom? Ili, nedaj Bože isto sa otvorenom mail adresom za sugestije građana. :ohno:
Svaka čast Crotramu ali nije stvarno nije trebalo tek nakon serije od 70 tramvaja početi stavljati dodatne rukohvate i premještati stolice.
Nadam se da će barem Fince ozbiljno shvatiti i otkloniti te nedostatke na budućim ali i prošlim serijama. Tko radi taj i griješi, samo nek isprave nedostatke i sve 5!
Apsolutno se slažem, i ponavljam da je greška ZET-a, jer da je ZET rekao - popravite nedostatke ili nema kupovine dalje, Končar bi se malo zamislio, ovako je normalno da neće oni samoinicijativno ići mijenjati tramvaje koji su već u proizvodnji ako ne trebaju.
Također, imali smo sreću što je Crotram ispao dobro i bilo je riskantno odmah kupiti seriju od 70 potpuno novih tramvaja bez ikakve provjere, zamislite da je proizvod ispao loš ili da se pokazao neupotrebljivim, a mi kupili 70 komada - vrlo neodgovorno! Sva sreća, tramvaj je ispao bolji od svih očekivanja (pogotovo u usporedbi s prijašnjim modernizacijama, npr. 2100)...
Ja sam začuđen da u Helsinki Končar nije poslao poboljšani Crotram sa riješenim svim detaljima, pa čak i s duplim rasporedom sjedala (kako Finci imaju)... Kao da im nije stalo da ostave dobar dojam.
krzamak March 31st, 2008, 06:17 PM A sada lijepo pogledajte ovaj naslov jednog medija koji sebe smatra, ali izgleda samo "smatra" - "hrvatskim":
Fincima su naši tramvaji bezvezni - bučni, uski, dugački
http://www.index.hr/vijesti/clanak/novac/51/fincima-su-nasi-tramvaji-bezvezni--bucni-uski-dugacki/380606.aspx
Pročitajte samo prvu rečenicu iz teksta i pripazite da vam se želudac ne okrene.
:nuts: :lol: :lol:
Po meni ovo nije niti portal, niti medij, već najobičnije smeće. I poslije svega se čudimo kako se okuplja ovolika kritična masa ljudi u Hrvatskoj koji kritikuju sve živo i mrtvo samo radi kritike, koji preziru poduzetništvo i kojima smeta i jedna kuna koju je netko drugi zaradio svojom sposobnošću.
Ako se život ovako nastavi, pod utjecajem ovakvih medija, oko 50% stanovništva bi za par godina moglo slobodno otići na psihosocijalnu rehabilitaciju, jer od afera, mraka i pesimizma plasiranog od strane medija, ljudi neće vidjeti niti sunce za najvedrijih dana.
Sramota, sramota velika! :bash: :bash:
1.vod March 31st, 2008, 06:24 PM http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2008,3,31,,114168.jl
ZAGREB - Stanovnici Helsinkija, koji se već nekoliko mjeseci voze u nekoliko probnih tramvaja Crotram, nezadovoljni su hrvatskim proizvodom.
A odkada je "nekoliko" jedan tramvaj?
PA zar ti ljudi nemogu shvatiti da je taj tramvaj napravljen iskljucivo za potrebe Zagreba, te da ga je moguce srediti na onakav nacin kao sto Finci zele? To sto Koncar ako je razmisljao o izvozu nije mogao napraviti svoje primjerke za prezentaciju je Koncareva sramota. :ohno:
Astralis March 31st, 2008, 06:43 PM A sada lijepo pogledajte ovaj naslov jednog medija koji sebe smatra, ali izgleda samo "smatra" - "hrvatskim":
http://www.index.hr/vijesti/clanak/novac/51/fincima-su-nasi-tramvaji-bezvezni--bucni-uski-dugacki/380606.aspx
Pročitajte samo prvu rečenicu iz teksta i pripazite da vam se želudac ne okrene.
Po meni ovo nije niti portal, niti medij, već najobičnije smeće. I poslije svega se čudimo kako se okuplja ovolika kritična masa ljudi u Hrvatskoj koji kritikuju sve živo i mrtvo samo radi kritike, koji preziru poduzetništvo i kojima smeta i jedna kuna koju je netko drugi zaradio svojom sposobnošću.
Ako se život ovako nastavi, pod utjecajem ovakvih medija, oko 50% stanovništva bi za par godina moglo slobodno otići na psihosocijalnu rehabilitaciju, jer od afera, mraka i pesimizma plasiranog od strane medija, ljudi neće vidjeti niti sunce za najvedrijih dana.
Index je jedno od najvećih smeća našeg novinarstva :puke: - dokazano nebrojeno puta dosad. Inače bilo je neki dan u otvorenom riječi o tome kako novinari samo serviraju loše, mračne vijesti pune pesimizma - naravno najmanje pola toga je dodatno napumpano kako bi bilo interesantnije. I odgovor ove novinarke koja vodi otvoreno je bil, da kaj će drugo objavljivat kad građani to najviše vole :lol:. Mislim ne znam jel ona (i ne samo ona, nego to je često novinarima izlika) retardirana ili se samo pravi :dunno:. Ovako i onako, ljudi žele ono na što ih se medijima i marketingom natjera da žele - pa se dogodi situacija da se vrši vrsta tiranije, a da onaj nad kojim se ona vrši to sve fino odobrava i traži što više :nuts: - diktatura modernog doba :). Žalosno, ali većina ljudi se ponaša tako - kao mala djeca, lako su povodljiva za mišljenjima koja kreiraju mediji :puke:.
To sto Koncar ako je razmisljao o izvozu nije mogao napraviti svoje primjerke za prezentaciju je Koncareva sramota. :ohno:
Nije sramota, prije bih rekao neiskustvo na međunarodnom tržištu. To je inače boljka većine naših poduzeća. Nije isto poslovati u Srbiji, Makedoniji, BIH, Mađarskoj i ostalim zemljama regije, ili poslovati na tržištu kao što je Finska. Malo pomalo se uče i sigurno će takvih grešaka biti sve manje i manje u budućnosti.
LostInc March 31st, 2008, 07:19 PM A sada lijepo pogledajte ovaj naslov jednog medija koji sebe smatra, ali izgleda samo "smatra" - "hrvatskim":
Nisma ni citao ovaj clanak ciji si link postap, ali sam vidio slican naslov u danasnjem tiskanom izdanju "Jutarnjeg lista" i okrenuo mi se zeludac. To je vec prevrsilo svaku mjeru, napisi tipa "Jednostavno, Crotram je prevelik i presirok za nase ulice - rekla nam je zaposlenica helsinskog ureda za promet, koja je zamolila da je ne potpisujemo jer nije zaduzena za medije" JE LI TO NOVINARSTVO??? NEKE KVAZI INFORMACIJE DOBIJENE OFF RECORD? Tako su mogli zaustaviti bilo koju babu na ulici i pitati ju sta misli o tramvaju, i onda to objaviti kao povjerljivu i tocnu informaciju. Sorry, ali bljuje mi se od toga.
I izmedju ostalog, u clanku se hvataju za nekakav clanak u nekakvim "Helsingin Sanomat" novinama, i kojem je navodno pisano o hrvatskom tramvaju kao tijesnom i bucnom. NA TOM CLANKU SE BAZIRA CITAV NJIHOV (JUTARNJEG LISTA) PLJUVACKI I SENZACIONALISTICKI CLANAK. Da napomenem, u nadnaslovu stoji: FINCE RAZOCARAO KONCAREV NISKOPODNI TRAMVAJ. Toliko o novinarstvu i hrvatskim medijima. Izvuci sve izvan konteksta, i popljuj sto mozes, pa ces prodati novine.
S***m ti se ja na to. Sorry na rjecniku, ali ne mogu sutiti.
Kad dodjem doma, mogu skenirati taj clanak, pa da vidite sramotu.
Ballota March 31st, 2008, 08:52 PM Kad dodjem doma, mogu skenirati taj clanak, pa da vidite sramotu.
Nemoj, molin te... :D
tonycro March 31st, 2008, 09:07 PM A sada lijepo pogledajte ovaj naslov jednog medija koji sebe smatra, ali izgleda samo "smatra" - "hrvatskim":
Potpis...sve to treba na čeličenje u brdsko stočarske krajeve i napokon napraviti nekog reda od ovog naroda koji je otisao u tesku :banana: :ohno:
Ovaj jal je usao u svaciji tanjur i griz , u svaki pogled u nesto sto nemozes imati...katastrofa ,uzas :bash: :bash:
LostInc March 31st, 2008, 10:18 PM http://i31.tinypic.com/24ms0go.jpg
To je "TO", i pripremite vrecice za :puke::puke:
snupix March 31st, 2008, 11:57 PM Nevjerojatno je što se sve danas smatra novinarom... Nekoliko tramvaja?... Pa baba na placu je bolje informirana od ovih nadobudnih wannabe novinara. Na niske grane su spali...
Astralis April 1st, 2008, 12:10 AM Iskreno od novinara ne očekujem previše, gotovo ništa pa me niti ne iznenađuju ovakve gluposti. Svaka im čast pa su barem pogodili koji grad ga testira. Dobro da umjesto Helsinkija nisu napisali Haag :lol: :nuts: :lol:.
1.vod April 1st, 2008, 12:18 AM Cekaj malo, pa sta nije u Hamburgu testiranje? :crazy: :D
snupix April 1st, 2008, 12:32 AM ^^ Pazi da te ne pročitaju ovi u Jutarnjem, jer će sutra osvanuti članak "iz pouzdanih izvora".... :lol: Dragi Ivo... gdje je tramvaj točno... :lol::lol:
Ja bih još jednom želio reći da ne osporavam kritike tramvaja koje to zaista i jesu i koje su zaslužene, nego se samo ljutim na senzacionalističko smeće od članakâ i novinara i na još gore komentare posjetitelja tih stranica (nevezano samo uz tram)...
A mogli bismo i nabaciti listu najvećeg smeća na hrv. medijskom prostoru.... Pri vrhu bi sigurno bili redom 24sata, Index, Jutarnji, Večernji. Jedino je još Vjesnik čitljiv. I možda Glas Koncila. :lol:
Imota April 1st, 2008, 08:51 AM A sada lijepo pogledajte ovaj naslov jednog medija koji sebe smatra, ali izgleda samo "smatra" - "hrvatskim":
Potpisujem sve što si napisao.:ohno:
bambam April 1st, 2008, 09:16 AM Crotramu izgledan posao u Finskoj
Hrvatski mediji posljednjih dana koriste kratak tekst koji je objavio finski Helsingin Sanomat, tvrdeći da Crotramov tramvaj TMK-2200 zapravo nema šanse na tamošnjem natječaju zbog velikih prigovora putnika. Finski list piše da se putnici žale na buku, nedostatak stolica, probleme s otvaranjem vrata, a kritizira se i veličina tramvaja. U stvarnosti, prigovori ne mogu utjecati na Crotramove šanse. Finski gradski prijevoznik HKL raspisat će natječaj u listopadu ove, a odluku o proizvođaču tramvaja donijet će u lipnju 2009. godine. Zasad se zna da je u utrci Crotram, a jedina ozbiljna konkurencija mogla bi biti talijanski Ansaldo Breda i češka Škoda koja ove godine izbacuje svoj novi niskopodni tramvaj. Siemens i Alstom vjerojatno se neće ni javiti, a Bombardierov tramvaj već se koristi u Helsinkiju. Hrvatski tramvaj nije u Helsinkiju zbog reklame, nego na testiranju koje vrlo uspješno privodi kraju. Prva tri mjeseca testiranja prošla su bez ijednog kvara, a testiranje završava krajem svibnja. Taj je tramvaj uzet iz zagrebačkog prometa i prebačen u Finsku, a ne konačan model za HKL. Zagrebački tramvaj je duži od onoga koji bi se radio za HKL. Putnicima nedostaje sjedala jer HKL-ovi niskopodni tramvaji imaju pedesetak sjedećih mjesta. Vrata koja je austrijska tvrtka dizajnirala upravo za TMK-2200 naručuje i HKL za svoja niskopodna kola. Hrvatski tramvaj je širok kao i Bombardierov, ali sa širim hodnikom. Teorije da će Crotram izgubiti natječaj i zbog politike također su neozbiljne jer će Patria (državni proizvođač vojne opreme) zbog svojih offset obveza učiniti sve da upravo Crotram dobije posao. Jasno je da su svi aduti na Crotramovoj strani.
FredPerry April 1st, 2008, 01:18 PM Crotramu izgledan posao u Finskoj
Hrvatski mediji posljednjih dana koriste kratak tekst koji je objavio finski Helsingin Sanomat, tvrdeći da Crotramov tramvaj TMK-2200 zapravo nema šanse na tamošnjem natječaju zbog velikih prigovora putnika. Finski list piše da se putnici žale na buku, nedostatak stolica, probleme s otvaranjem vrata, a kritizira se i veličina tramvaja. U stvarnosti, prigovori ne mogu utjecati na Crotramove šanse. Finski gradski prijevoznik HKL raspisat će natječaj u listopadu ove, a odluku o proizvođaču tramvaja donijet će u lipnju 2009. godine. Zasad se zna da je u utrci Crotram, a jedina ozbiljna konkurencija mogla bi biti talijanski Ansaldo Breda i češka Škoda koja ove godine izbacuje svoj novi niskopodni tramvaj. Siemens i Alstom vjerojatno se neće ni javiti, a Bombardierov tramvaj već se koristi u Helsinkiju. Hrvatski tramvaj nije u Helsinkiju zbog reklame, nego na testiranju koje vrlo uspješno privodi kraju. Prva tri mjeseca testiranja prošla su bez ijednog kvara, a testiranje završava krajem svibnja. Taj je tramvaj uzet iz zagrebačkog prometa i prebačen u Finsku, a ne konačan model za HKL. Zagrebački tramvaj je duži od onoga koji bi se radio za HKL. Putnicima nedostaje sjedala jer HKL-ovi niskopodni tramvaji imaju pedesetak sjedećih mjesta. Vrata koja je austrijska tvrtka dizajnirala upravo za TMK-2200 naručuje i HKL za svoja niskopodna kola. Hrvatski tramvaj je širok kao i Bombardierov, ali sa širim hodnikom. Teorije da će Crotram izgubiti natječaj i zbog politike također su neozbiljne jer će Patria (državni proizvođač vojne opreme) zbog svojih offset obveza učiniti sve da upravo Crotram dobije posao. Jasno je da su svi aduti na Crotramovoj strani.
i ja mislim da je ovo tocno.
Ono kaj je bitno tramvaj je ispunio - rijec je o kvalitetnom proizvodu.
A duzinu vozila te broj i raspored sjedala se moze promjeniti. Ionako su u Crotramu rekli da je ovaj tram samo za ZG, da bi napravili određene promjene na tramvaju za drugi grad.
Kebra April 1st, 2008, 05:02 PM ^^ Izvinite, ali odnos naslova i teksta u ovom je članku isti, ili gori nego u onima koje kritizirate. Jer, priznat ćete, činjenica da će se 2009. raspisat natječaj na koji će se javiti još sigurno 2, a možda i 4, izuzetno ozbiljna svjetska proizvođača se nikako ne može prevesti na način da se radi o izglednom poslu.I pritom jedan prihvatiti kao neupitno točan, a drugi popljuvat kao senzacionalističko novinarsko smeće je prilično neozbiljan i selektivan pristup problemu.
Bauhaus-Band April 1st, 2008, 06:18 PM Tipični hrvatski provincijalni jal i samonepoštovanje...naše novine žive od toga.
snupix April 1st, 2008, 06:28 PM ^^ Izvinite, ali odnos naslova i teksta u ovom je članku isti, ili gori nego u onima koje kritizirate. Jer, priznat ćete, činjenica da će se 2009. raspisat natječaj na koji će se javiti još sigurno 2, a možda i 4, izuzetno ozbiljna svjetska proizvođača se nikako ne može prevesti na način da se radi o izglednom poslu.I pritom jedan prihvatiti kao neupitno točan, a drugi popljuvat kao senzacionalističko novinarsko smeće je prilično neozbiljan i selektivan pristup problemu.
Ovaj članak je realniji jer nije senzacionalistički napisan, no također je netočan. Primjerice, spominju se "problemi s otvaranjem vrata" koji ne postoje jer problema nema, nego Finci na svim tramvajima imaju ugrađene senzore za automatsko zatvaranje vrata (kao na zagrebačkim GT6 tramvajima), a trenutni model Crotrama to nema, nego vrata bivaju zatvorena od vozača. Dakle to nije problem, nego samo stvar koju Finci žele, isto kao što bi željeli dupli red stolica - a tramavj se za svakog naručitelja kreira drukčije.
No recimo ta stvar oko nedostatka senzora po meni fali i u Zagrebu, ali iz nekog (meni nepoznatog) razloga, nije inzistirano na tome prilikom kupnje. No to ne znači da je proizvod loš.
x-type April 1st, 2008, 07:55 PM meni je to sa stolicama glupo. pa duple stolice se bez problema naprave. u Zagrebu one jednostavno nisu dobrodošle jer ljudi nisu navikli na njih. ima ih u GT6 i nisu uopće omiljene. isto kao senzori za vrata. pa oni se ugrade bez problema. zagrebački putnici nisu navikli na njih i nema potrebe za njihvim ugrađivanjem u Zagrebu.
Ballota April 1st, 2008, 08:23 PM Ja san uvik mislija kako dva reda stolica jednostavne ne stanu u 1000mm tramove. :hammer:
Meni je ta solucija bolja. Nekako san navika. Biće radi buseva.. :D
A koja je realna razlika u širini trupa tramvaja koji je na 1000mm i onog na 1435mm? Koliko je široka kabina na oba dva? :?
snupix April 1st, 2008, 08:38 PM Ja san uvik mislija kako dva reda stolica jednostavne ne stanu u 1000mm tramove. :hammer:
Meni je ta solucija bolja. Nekako san navika. Biće radi buseva.. :D
A koja je realna razlika u širini trupa tramvaja koji je na 1000mm i onog na 1435mm? Koliko je široka kabina na oba dva? :?
U širini nema razlike, razlika je jedino u širini prolaza na postoljima.
Ballota April 1st, 2008, 08:47 PM U širini nema razlike, razlika je jedino u širini prolaza na postoljima.
Ma daj! :eek:
Pa koje su onda prednosti i mane jednog, odn. drugog? :)
snupix April 1st, 2008, 08:54 PM Ma daj! :eek:
Pa koje su onda prednosti i mane jednog, odn. drugog? :)
Pa vozila na 1.435m pruzi mogu biti šira (vlakovi primjerice), ali tramvaji su uglavnom oko 2.5m (u Zagrebu je novi tramvaj 2.3m, a osječki tramvaji su primjerice 2.5m isto na 1m pruzi).
Mislim da je fora u stabilnosti i većim mogućnostima vozilâ na 1.435m (brzini, kapacitetu...)
Ballota April 1st, 2008, 08:58 PM Ok fala. Još samo jedno pitanje. Kolko su busevi široki? Ipak mi se čini da u njima ima više mista... :?
snupix April 1st, 2008, 09:09 PM Ok fala. Još samo jedno pitanje. Kolko su busevi široki? Ipak mi se čini da u njima ima više mista... :?
Uglavnom isto 2.5 m, ali valjda ti se tako čini jer nisu suženi naprijed i odostraga kao tramvaji... No definitivno ima manje mjesta uz dvostruki red sjedala.
LostInc April 1st, 2008, 09:56 PM ^^ Izvinite, ali odnos naslova i teksta u ovom je članku isti, ili gori nego u onima koje kritizirate. Jer, priznat ćete, činjenica da će se 2009. raspisat natječaj na koji će se javiti još sigurno 2, a možda i 4, izuzetno ozbiljna svjetska proizvođača se nikako ne može prevesti na način da se radi o izglednom poslu.I pritom jedan prihvatiti kao neupitno točan, a drugi popljuvat kao senzacionalističko novinarsko smeće je prilično neozbiljan i selektivan pristup problemu.
Cuj, vec ti je sve snupix reko. Ne znam sta da ti kazem ako nisi skuzio zasto se ljutimo. Kao prvo, ovaj clanak izravno odgovara prethodnom clanku iz jutarnjeg izravno argumentima. Sve je nabrojano. Ne znam sta ti je upitno. Mozda ono na kraju da ce najvjerojatnije Crotram dobiti natjecaj. To nema veze, pomalo je pristrano, ali ni blizu neprofesionalno onoliko koliko prethodni clanci. Bilo kome tu od nas svejedno je gdje ce crotram voziti -Beograd, Helsinki, Casablanca, Bratislava, ili bilo koji drugi grad. Negdje ce voziti. Ali svakme tu smeta nacin i prizvuk na koji se prezentira put tog tramvaja po Europi. Mislim da ni NAJGORIM NEPRIJATELJIMA ne bi toliko pljuvali po proizvodu koliko smo (su) pljuvali po tom, VLASTITOM tramvaju. Bez argumentata, cisto proizvoljno i frivolno. U najboljim slucajevima navodile su se poluistine ili selektivne cinjenice, koje su se obrtale tako da zvuce bombasticno-katastrofalne. Zasto? Ne znam. Za saku kuna? Za povecanje tiraze za 0,5%? Iz kompletne neinformiranosti? Ne znam, ti mi reci.
Uglavnom, tek toliko. Crotram ce naci put do klijenata sa ili bez ovakvih ispljuvaka ljudskog roda kakve smo imali prilike citati ovih dana. O takvim stvarima ipak odlucuju skolovani ljudi, a ne amebe na razini papucice.
I za kraj jos jednom:
:puke:
Ballota April 1st, 2008, 10:00 PM Ok...fala na info. :)
x-type April 1st, 2008, 10:15 PM prednost užih tračnica je mogućnost manjih radijusa zavoja ;)
btw, da se mene pita, u javnom prijevozu uopće ne bi bilo stolica :D to mi je totalno nepotrebna pojava, osobito u tramvaju
Ballota April 1st, 2008, 10:20 PM AAAAAA!!! :eek:
Dabogda sutra kelj za ručak imao! :tongue:
x-type April 1st, 2008, 10:27 PM vi u Splitu očito nemate nabrijane babe koje vuku ratne zalihe povrća s placa na kolicima u voze se javnim prijevozom, jelda?
(btw, kelj mi je jedno od dražih povrća ;) )
Astralis April 1st, 2008, 10:27 PM btw, da se mene pita, u javnom prijevozu uopće ne bi bilo stolica :D to mi je totalno nepotrebna pojava, osobito u tramvaju
Iskreno to ne bi bilo loše i ne bih imal niš protiv jer ovak i onak skoro pa nikad ne sjedim kad se vozim u tramvaju. Trebali bi ostavit par stolica za invalide i fakat nuždu i to je to. Ostalo da maknu dobio bi se puno veći kapacitet :okay:.
Ballota April 1st, 2008, 10:59 PM vi u Splitu očito nemate nabrijane babe koje vuku ratne zalihe povrća s placa na kolicima u voze se javnim prijevozom, jelda?
Ne. Mi imamo nešto bolje:
http://i28.tinypic.com/2zhkwtl.jpg
Pomahnitale psihopate koji ti prijete vješanjem zato što ih kao 15-godišnji klinac ideš slikat mobitelom... :D
(da...ovo je slikano daaavno..) :D
(btw, kelj mi je jedno od dražih povrća ;) )
ZNA san daš to reć! :crazy:
Kebra April 1st, 2008, 11:24 PM Cuj, vec ti je sve snupix reko. Ne znam sta da ti kazem ako nisi skuzio zasto se ljutimo. Kao prvo, ovaj clanak izravno odgovara prethodnom clanku iz jutarnjeg izravno argumentima. Sve je nabrojano. Ne znam sta ti je upitno. Mozda ono na kraju da ce najvjerojatnije Crotram dobiti natjecaj. To nema veze, pomalo je pristrano, ali ni blizu neprofesionalno onoliko koliko prethodni clanci. Bilo kome tu od nas svejedno je gdje ce crotram voziti -Beograd, Helsinki, Casablanca, Bratislava, ili bilo koji drugi grad. Negdje ce voziti. Ali svakme tu smeta nacin i prizvuk na koji se prezentira put tog tramvaja po Europi. Mislim da ni NAJGORIM NEPRIJATELJIMA ne bi toliko pljuvali po proizvodu koliko smo (su) pljuvali po tom, VLASTITOM tramvaju. Bez argumentata, cisto proizvoljno i frivolno. U najboljim slucajevima navodile su se poluistine ili selektivne cinjenice, koje su se obrtale tako da zvuce bombasticno-katastrofalne. Zasto? Ne znam. Za saku kuna? Za povecanje tiraze za 0,5%? Iz kompletne neinformiranosti? Ne znam, ti mi reci.
Uglavnom, tek toliko. Crotram ce naci put do klijenata sa ili bez ovakvih ispljuvaka ljudskog roda kakve smo imali prilike citati ovih dana. O takvim stvarima ipak odlucuju skolovani ljudi, a ne amebe na razini papucice.
I za kraj jos jednom:
:puke:
Vi niste skužili. Ne ja. Oba naslova su do bola senzacionalistička. I "Crotram je loš" i "Crotramu izgledan posao u Finskoj". Kao i "Britney Spears hranila djecu u Siera Leoneu" i "Britney Spears gola ubijala po New Yorku". Dakle, i jedno i drugo je senzacionalizam, samo s drugim prizvukom i za različite uši. A ovo o školovanim ljudima previše i ne stoji. Vani će o akviziciji toliko velikog broja tramvaja itekako odlučivati i mišljenje onih koji će ih koristiti. Da nije tako, u Helsinkiju bi ga testirali samo vozači, mehaničari, ko li već, a ne bi bili otvoreni za javno korištenje. I nemoj me (krivo) shvatiti na način da želim reći da tramvaj neće proć jer se korisnicima u Finskoj ne sviđa. Ja se time ne mislim baviti. Meritum mog osvrta je samo činjenica da su oba članka napisana istim stilom, samo za različite čitatelje. Vama se sviđa drugi? - ok. Meni se ne sviđa ni jedan.
burek April 5th, 2008, 03:38 AM HELSINKI Finci u dva i pol mjeseca probne vožnje i više nego zadovoljni Crotramom
Zagrebački tramvaj još nijednom nije zakazao
Autor TEA ROMIĆ
http://i32.tinypic.com/2rrb2oi.jpg
Zagrebački niskopodni tramvaj već dva i pol mjeseca vozi na redovitim linijama 6 i 8 po ulicama Helsinkija, a njihovo gradsko prijevozničko poduzeće HKL i više je nego zadovoljno tehničkim mogućnostima Crotrama.
Velik interes medija
Dosad se još nijednom nije zaustavio u prometu, a u ta dva i pol mjeseca zamijenjena je jedna pregorjela žaruljica te dva ukradena plastična dijela. Predsjednik uprave Končar – elektroničkih vozila Ivan Bahun kaže da su helsinški mediji pokazali velik interes za zagrebački tramvaj. Većina je vijesti pozitivna, ističe, tek uz nekoliko negativnih kritika i primjedbi.
– Primjedbe se odnose na dužinu tramvaja, manjak sjedećih mjesta, drukčije otvaranje vrata i veću buku. No, te nas kritike previše ne zabrinjavaju, jer je tramvaj koji smo poslali u Helsinki izrađen za Zagreb. Za natječaj ćemo napraviti kraći tramvaj, prilagođen njihovim cestama i stajalištima – naglašava Bahun.
Kako se u Helsinkiju smatra da je gužva u tramvaju kada nema slobodnih sjedećih mjesta, stavit će se više stolaca, nauštrb stajaćih mjesta. Osim toga, u taj će se model zbog tamošnjih izrazito niskih temperatura u zimskim mjesecima ugraditi i izolacijska stakla, koja će ujedno biti i bolja izolacija od buke na koju su se neki stanovnici tog finskoga grada žalili. Naime, za Zagreb su dovoljna obična stakla koja mogu podnijeti temperaturu do minus 25 stupnjeva Celzijevih, dok za Finsku stakla trebaju izdržati i deset stupnjeva nižu temperaturu.
Prolaz nije preuzak
– Neki su mediji prenijeli vijest da građanima smetaju preuski prolazi u tramvaju, na području gdje se nalaze kotači, no to ne može biti istina. Njihovi sadašnji niskopodni tramvaji imaju prolaz od 520 milimetara, a naš je 605 milimetara.
Uglavnom, za Helsinki ćemo napraviti tramvaj koji će zadovoljiti uvjete definirane tehničkim i prometnim zahtjevima specifičnim za taj grad, jer činjenica je da nema univerzalnog tramvajskog vozila za različite gradove – objašnjava Bahun.
Finci su se iznenadili i brzini kojom je naš tramvaj u prikolicama cestom i brodom prevezen do Helsinkija, te sastavljen i testiran na njihovim cestama.
– To im je vrlo važno da bi vidjeli kako ćemo reagirati ako nas izaberu – zaključuje Ivan Bahun.
http://vecernji.hr/newsroom/regions/zagreb/3051007/index.do;jsessionid=99A76D84F57499BBD1BFF85B401CF117.2
OettingerCroat April 5th, 2008, 03:56 AM ^^ e ovo je već pristojan članak :okay: bravo!
:cheers2:
Ballota April 5th, 2008, 12:12 PM Toliko o vjerodostojnosti naših novinara... :hammer:
Malo jedno, malo drugo...ponekad i treće...začinjeno sa četvrtim... :D
dudu24 April 5th, 2008, 12:35 PM Pitanje za eksperte, kad se vec vidlo da se pogrijesilo s konfiguracijom sjedala u prvoj seriji, jel nisu to mogli odma ispravit? Vec su dijelovi bili gotovi za sve modele ili u cemu je caka?
Kebra April 5th, 2008, 04:02 PM E, ovo već zvuči kao normalan članak. :yes:
LostInc April 5th, 2008, 11:07 PM Nevidim neku razliku izmedju clanka broj 2 i ovog clanka. Osim upotrebe drugog vokabulara, receno je isto. Ovo je upuceno Kebri. :sleepy:
Kebra April 6th, 2008, 05:11 PM Nevidim neku razliku izmedju clanka broj 2 i ovog clanka. Osim upotrebe drugog vokabulara, receno je isto. Ovo je upuceno Kebri. :sleepy:
Pročitaj naslov u članku broj 2 i njegovu korelaciju prema tekstu, pa onda isto napravi sa člankom broj 3. Prvi naslov, za razliku od drugog, uopće ne sažima tekst, nego samo bombastičnim prizvukom traži čitatelje. To je školski primjer senzacionalizma. Ne želiš valjda reći da to ne uočavaš? :shocked:
KHS April 9th, 2008, 10:50 AM Koja je trenutna cijena 2200?
OettingerCroat April 10th, 2008, 02:00 AM puno niža od zapadnijih ponuditelja :D
ozbiljno, nemam pojma. mic of Orion bi znao, ali on je zauzet ovih dana ;)
snupix April 11th, 2008, 08:40 AM puno niža od zapadnijih ponuditelja :D
ozbiljno, nemam pojma. mic of Orion bi znao, ali on je zauzet ovih dana ;)
Kaj je najbolje, mislim da i nije toliko niža više. Ali ne znam točno kolika je.
KHS April 16th, 2008, 10:35 AM Više od 700 ljudi na više zagrebačkih adresa iz sedam Končarovih tvrtki i Gredelja
svakog dana radi na proizvodnji domaćega niskopodnog tramvaja broj 75. A njime
će se voziti milijuni! Razvoj i ispitivanje njegove elektronike završeni su, a nastavit
će se tek ako se tramvaj počne proizvoditi za neke druge gradove i posebne zahtjeve.
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080415/tra-0.jpg
U Končarovu Institutu za elektrotehniku izrađuje se program, računalno
sučelje za vozače. Preko računala vozač upravlja svime u tramvaju, od
pogona do informacija.
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080415/tra-1.jpg
Končarova Elektronika i Informatika, među ostalim, izrađuju precizne tiskane
pločice. Iako to može raditi i robot, to nije veliko serijsko računalo, pa ih sporije,
ali preciznije izrađuju ljudi.
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080415/tra-2.jpg
Dok se inženjeri bave elektronikom, u Končarovim Metalnim konstrukcijama
proizvode okvire, zavaruju i sastavljaju odljeve koji se izrađuju u jednoj
domaćoj tvrtki.
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080415/tra-3.jpg
Istodobno, u Gredelju cijeli tim ljudi sastavlja čelične konstrukcije donjih modula
i bočnih stranica. Tu se polako počinje nazirati poznati osebujni oblik
zagrebačkog tramvaja.
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080415/tra-4.jpg
U jednoj od Končarovih tvrki na Fallerovu šetalištu spajaju se sitni dijelovi.
Spojeni, bit će to pretvarači glavnog pogona za dva vučna motora koji će
pogoniti klimatizaciju.
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080415/tra-5.jpg
Za svu elektroniku u pretvaračima kojom se napajaju pojedini dijelovi vozila
potrebno je izraditi kutije i spojeve u kojima će osjetljivi dijelovi biti zaštićeni,
ali i dostupni serviserima.
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080415/tra-6.jpg
U zaštićenoj sali u Gredelju radnici pijeskom uklanjaju mikroskopske zametke
hrđe, presvlače tramvaj s tri temeljne boje, a tek zatim lakiraju ga u
prepoznatljivu boju.
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080415/tra-7.jpg
Kada uređeno vozilo dopreme u Škorpikovu ulicu, tu mu montiraju svu elektroniku.
Malo tko zna da tramvajem upravljaju čak 43 umrežena računala i dvjestotinjak
pločica sklopova.
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080415/tra-8.jpg
Zanimljivo, gotov proizvod nema krov. Iznad glava putnika svi su pretvarači,
klimatizacijski uređaj i druga oprema. Sve je zaštićeno i vodonepropusno, a
kišu, kao s kuća, odvode oluci za vodu.
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080415/tra-9.jpg
link...vecernji.hr (http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/zagreb/3059320/showPhotoSerie.do)
TigarZg1 April 16th, 2008, 03:12 PM Interesantne informacije....:okay:
snupix April 16th, 2008, 08:00 PM Kao što se može vidjeti, većinu posla na tramvaju radi Končar, pa zato ja njih i smatram proizvođačem, a Gredelj samo proizvođačem "karoserije". Ne znam zašto su radili konzorcij, bilo bi bolje da je samo Končar proizvođač i da su malo uložili u proizvodnju konstrukcije, a ostali dobavljači. Tako bi bilo mnogo jednostavnije, kod ovakvog dvojca uvijek postoje nesporazumi.
Gutenberg April 16th, 2008, 10:21 PM Kao što se može vidjeti, većinu posla na tramvaju radi Končar, pa zato ja njih i smatram proizvođačem, a Gredelj samo proizvođačem "karoserije". Ne znam zašto su radili konzorcij, bilo bi bolje da je samo Končar proizvođač i da su malo uložili u proizvodnju konstrukcije, a ostali dobavljači. Tako bi bilo mnogo jednostavnije, kod ovakvog dvojca uvijek postoje nesporazumi.
A ja slušao direktora Gredelja koji tvrdi upravo suprotno, da su oni jako nezadovoljni i da rade najveći dio tramvaja, a da dobijaju siću... Ispalo je kao da je njihova karoserija i kupljeni stolci važnije od pogona, računala, klime i cijele sile elektronike unutra. Istina, Končar je tu samo dobavljač "nepotrebnih" stvari koje upotpunjavaju karoseriju...:nuts:
snupix April 16th, 2008, 10:53 PM A ja slušao direktora Gredelja koji tvrdi upravo suprotno, da su oni jako nezadovoljni i da rade najveći dio tramvaja, a da dobijaju siću... Ispalo je kao da je njihova karoserija i kupljeni stolci važnije od pogona, računala, klime i cijele sile elektronike unutra. Istina, Končar je tu samo dobavljač "nepotrebnih" stvari koje upotpunjavaju karoseriju...:nuts:
Mislim da ovi iz Gredelja uglavnom baljezgaju... :nuts:
renco April 17th, 2008, 07:52 AM Svako svoga konja hvali.Po meni nije ništa loše kaj su u kompi,ali tu je uvijek taj hrvatski jal :nuts:
krzamak April 17th, 2008, 08:37 AM MEDVEDNICA U svibnju počinje gradnja
ZET će sljedećeg tjedna zatražiti lokacijsku dozvolu za izgradnju nove sljemenske žičare
Autor Senka Knežević
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080416/zicara.jpg
Počelo je odbrojavanje do početka gradnje nove sljemenske žičare! Stignu li papiri, radovi će početi u svibnju. Stara je žičara, zbog kvara na motoru koji se ne isplati popravljati, od lani u mirovini. ZET će sljedećega tjedna zatražiti lokacijsku dozvolu nakon čega bi “iz startnih blokova” jurnuli graditelji. Na njezino pokretanje trebalo bi pričekati samo godinu dana.
Auto koliko i tramvaj
Arhitekt Ivan Franić zamislio je da početna stanica žičare bude u Gračanskom Dolju, nedaleko od sadašnjeg okretišta tramvaja. Grad je zato još lani počeo od mještana otkupljivati zemlju, a doznajemo da će posao ovih dana dovršiti.
Do nove će žičare putnici moći doći ravno iz tramvaja. Okretište i njezina donja stanica bit će povezani mostom. Na ishodištu žičare bit će, uz pogonsku zgradu, kafići, dućani i kiosci kojih trenutačno manjka u tom dijelu grada. U temeljima donje stanice bit će i podzemna garaža na tri etaže sa 272 parkirališna mjesta. Bit će ondje i spremište za 120 kabina nove žičare, kao i odaje za radnike i čistačice, a sagradit će se i omanja ambulanta. Parkiralište za 280 automobila bit će i vani.
Ima još o parkiranju. U Gračanskom Dolju može se graditi na još dvjema lokacijama: na sadašnjem okretištu tramvaja te kod donje stanice nove žičare. Tu bi mogle biti još dvije podzemne garaže ukupnog kapaciteta za još tisuću automobila! To je Večernjaku povjerio izvor dobro upućen u budući tijek radova u Gračanskom Dolju. Hoće li gradski oci iskoristiti tu mogućnost, vjerojatno će se ubrzo znati.
Porezni se obveznici zasad jedino mogu pitati čemu takav megalomanski projekt uza samu granicu parka prirode Medvednica i postoji li uopće potreba za njim.
Osim što će se donja stanica približiti okretištu tramvaja, i gornja će se stanica približiti TV tornju. Skijaši će tako na stazu moći doći izravno sa žice.
Otporna na vjetar
Zbog izgradnje nove žičare napokon bi se gradskoj vlasti trebala isplatiti i sva skupa ulaganja u infrastrukturu na Sljemenu. Žičara će na vrh Medvednice dovesti mnogo više Zagrepčana nego što su dosad mogle žičara i cesta – zajedno.
A da se ne spominju nevolje izletnika svaki put kad bi zapuhao jači vjetar jer se tada žičara odmah zaustavljala. Alternativan prijevoz izletnika, osobnim automobilima, zbog mizerno malog broja mjesta za parkiranje na vrhu Medvednice (gdje automobilima i nije mjesto) bio je gotovo zanemariv.
Nakon što nova žičara počne voziti putnike, na Sljeme se više neće smjeti automobilima. Jedino će vozila s posebnim dozvolama smjeti i dalje neometano prolaziti Sljemenskom cestom.
http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/zagreb/3060300/index.do
x-type April 17th, 2008, 04:43 PM a kaj će onda kroz tunel prolazit kad povuku žičaru do Dolja? :D
genius April 17th, 2008, 06:57 PM a kaj će onda kroz tunel prolazit kad povuku žičaru do Dolja? :D
sjeverna tangenta:laugh:
mojaBL April 17th, 2008, 07:09 PM mene raznolikost veseli..... ok to je stvar ukusa...
da gensheri nisu nasi tramvaji.... al meni se svidjaju .... nekako mi pasu u zagreb. mozda iskacu vise... to ne znam...al voznja u njima je udobnija i tisa nego u cesima koji su 40 g mladji.
Ja sam recimo protiv toga da imamo samo dvije marke buseva...i to strogo podijeljane..... Mercedes istok-MAN zapad... glupo. Ok - ne bi trebalo sad imati 50 tipova buseva... al dobro bi dosla jos koja marka ..zasto ne ?
I obavezno bi pokrenuo sestrinjsku tvrtku ZET-a za Zagrebacku zupaniju.... a ne da u okolici vozikaju kojekakvi Mestrovic, Samoborceki i Turisttransi i sto ti ja znam .... divlji zapad. Znam kako je vani .... imas jednu ili dvije kompanije i to javne za prijevoz .. i to je to... Ako slucajno i ima nekih kooperanata..sve je ujednaceno i uskladjeno...a ti privatni kooperanti imaju boje buseva koje su karakteristicne za taj grad ili regiju. npr u Becu ...
imas kompaniju za regiju Verkehrsverbund Ost-Region (VOR) , pa Vienner linien za grad ...a i dr richard (privatnik ) vozi na nekim linijama...al su mu busevi isto crveni kao i od vienner linien.. ne vidis razliku i sve je ujednaceno... iste karte ista naplata . Kod nas je kaos... nesto slabo rade na tome...al to jos nije to .
Dr. Richard ima neku bijelo-zelenu kombinaciju, a na nekim linijama crvene, Postbus uglavnom ima crvene, ali imaju i plave, zute i sive buseve, WLB isto ima u razlicitim bojama. Razlika je u tome sto Wienerlinien drze skoro monopol u gradu, pa se sve crveni.
TigarZg1 April 17th, 2008, 07:43 PM Uvijek sa posebnom pozornošću gledam na ono što se događa u Gračanima...naime....tamo sam rođen i emotivno sam vezan za Gračane...iako više ne živim tamo...Već odavno sam smatrao da treba nova žičara zbog dotrajalosti stare a i sam sam jednom ostao visiti na žici dok je puhao vjetar a žičara zaustavljena...ne baš ugodan osjećaj......Ovo bi moglo dobro izgledati...:)
snupix April 17th, 2008, 07:54 PM Dr. Richard ima neku bijelo-zelenu kombinaciju, a na nekim linijama crvene, Postbus uglavnom ima crvene, ali imaju i plave, zute i sive buseve, WLB isto ima u razlicitim bojama. Razlika je u tome sto Wienerlinien drze skoro monopol u gradu, pa se sve crveni.
Da, ali gradske linije su im crvene kao i WL busovi. A ako se mene pita, sve bi trebala biti jedna gradska kompanija, WL, a ne cirkus sa više prijevoznika. A tako u Beču uglavnom i jest i to savršeno funkcionira.
mojaBL April 18th, 2008, 09:04 AM Da, ali gradske linije su im crvene kao i WL busovi. A ako se mene pita, sve bi trebala biti jedna gradska kompanija, WL, a ne cirkus sa više prijevoznika. A tako u Beču uglavnom i jest i to savršeno funkcionira.
nisu sve kao sto rekoh ima u vise boja, ali kako WL skoro drzi monopol onda kao i da jesu. I nema potrbe za jednom gradskom kompanijom kad i ovako dobro funkcionise.
OettingerCroat April 20th, 2008, 07:51 PM MEDVEDNICA U svibnju počinje gradnja
ZET će sljedećeg tjedna zatražiti lokacijsku dozvolu za izgradnju nove sljemenske žičare
Autor Senka Knežević
http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080416/zicara.jpg
http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/zagreb/3060300/index.do
WOW! :eek: :eek:
:cheers2:
snupix April 25th, 2008, 06:47 PM Vidim da nitko ne izvještava o nabavci nobih autobusa u Splitu, pa ću ja staviti par slika koje sam skupio s http://autobusi.org/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=672.105 od makyja:
http://i31.tinypic.com/2lvkcuq.jpg
http://i29.tinypic.com/2isimpd.jpg
http://i25.tinypic.com/166nq4y.jpg
http://i29.tinypic.com/fep2y8.jpg
http://i26.tinypic.com/2ps2esz.jpg
Članak:
http://www.vecernji.hr/newsroom/regions/dalmatia/3067343/index.do
snupix April 25th, 2008, 06:58 PM Pa još malo slika (manoplan; http://autobusi.org/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=672.60)
http://i245.photobucket.com/albums/gg60/setronije2/P4050006.jpg
http://i245.photobucket.com/albums/gg60/setronije2/P4050004.jpg
(Portos; http://autobusi.org/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=672.45)
http://i268.photobucket.com/albums/jj13/portosmedex2/autobusi/DSC01186.jpg
http://i268.photobucket.com/albums/jj13/portosmedex2/autobusi/DSC01192.jpg
http://i268.photobucket.com/albums/jj13/portosmedex2/autobusi/DSC01200.jpg
http://i268.photobucket.com/albums/jj13/portosmedex2/autobusi/DSC01202.jpg
http://i268.photobucket.com/albums/jj13/portosmedex2/autobusi/DSC01198.jpg
snupix April 25th, 2008, 07:02 PM Pa tomek (http://autobusi.org/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=672.30)
http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/31032008959.jpg
http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/31032008960.jpg
http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/31032008961.jpg
http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/31032008965.jpg
http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/31032008976.jpg
http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/31032008974.jpg
http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/31032008973.jpg
http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/31032008991.jpg
http://i205.photobucket.com/albums/bb124/zgheart/31032008980.jpg
Delmat April 25th, 2008, 07:09 PM HEHEHE NAPOKON!!! :cheers2:
Delmat April 25th, 2008, 07:22 PM Evo ih još malo, novi splitski busevi :)
http://i29.tinypic.com/fep2y8.jpg
http://i31.tinypic.com/zsshll.jpg
Izbacite uljeza :lol:
http://i30.tinypic.com/2ns11u0.jpg
http://i32.tinypic.com/30kpvo4.jpg
http://i31.tinypic.com/rldh8n.jpg
http://i31.tinypic.com/2lvkcuq.jpg
Divota :cheers:
http://i25.tinypic.com/166nq4y.jpg
snupix April 25th, 2008, 07:44 PM Danas u Helsinkiju:
http://www.raitiovaunu.fi/kuvat/2263_as_250408.jpg
(Albert; http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=5719&start=495)
Ballota April 25th, 2008, 08:21 PM A došli su? :eek:
Već? :eek: :eek: :eek:
YUPIIIII!!!! :banana:
Override April 26th, 2008, 12:08 AM Zašto su žuto-crni?
Nie valjda zbog KK Split?! ;)
renco April 26th, 2008, 07:57 AM ili kk Zagreb :D
Astralis April 26th, 2008, 09:17 AM TMK2200 izgleda moćno u Helsinkiju. Baš im paše za grad :okay:. Super za buseve u ST :banana:.
mojaBL April 26th, 2008, 11:03 AM Koji je fazon s ovom zutom bojom, sto je prije bila crveno-bijela kombinacija u skoro cijeloj SFRJ, sad je zuta. Sarajevo, BG, sad split:)
krzamak April 26th, 2008, 11:32 AM MODERNIZACIJA ZAGREBAČKI PRIJEVOZNIK SMANJUJE PROSJEČNU STAROST AUTOBUSA NA OSAM GODINA
ZET na leasing kupuje 240 novih autobusa :nuts: :nuts: :cheers:
Na leasing autobusa, čija marka nije određena, ide se na rok od osam godina zbog ušteda na održavanju
Zagrebački električni tramvaj (ZET) do kraja mjeseca raspisuje natječaj za nabavku čak 240 novih autobusa putem leasinga. Kada se lani pojavila ideja o dodatnoj modernizaciji voznog parka najvećeg hrvatskog gradskog prijevoznika, spominjalo se 200 novih autobusa. Međutim, nabavit će se više zbog toga što se u nabavu uključuje i susjedna Velika Gorica u kojoj će ZET od ove godine biti jedini koncesionar.
Najveći leasing u Hrvatskoj
Nabavnu vrijednost za leasing na rok od osam godina u ZET-u nisu mogli otkriti prije nego što stignu ponude, ali je nabavka zacijelo jedan od najvećih leasing poslova sklopljenih u Hrvatskoj. Procjenjuje se da će se iznos nabave mjeriti u stotinama milijuna kuna pa se može očekivati veliki interes leasing kuća. Vjerojatno najveći leasing u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna lani je dobio UniCredit leasing za povratni najam ZET-ovih 70 niskopodnih tramvaja. Leasing autobusa će biti klasičan, a ne povratni. Zatvaranje financijske konstrukcije osigurat će se sredstvima Zagrebačkog holdinga i proračuna Zagreba, jer ZET investiciju ne može sam pokriti. Novi autobusi bi trebali biti na ulicama već krajem ove ili početkom sljedeće godine. U modernizaciju voznog parka krenulo se jer ZET ima 345 autobusa prosječne starosti iznad deset godina, ali su neki stari i do 27 godina. Podsjetimo, zakonski je regulirano da autobusi ne smiju biti stariji od 18 godina, ali je primjena te odredbe, upravo zbog brojnih javnih prijevoznika, odgođena do početka sljedeće godine. S novih 240 autobusa prosječna starost ZET-ovih autobusa bila bi oko osam godina, što je u prosjeku europskih gradova. Leasing je kao novi način nabave umjesto dosadašnje kupnje izabran zbog ušteda. "Dosad nam je oko 1,3 tisuće ljudi radilo na održavanju, nabavi rezervnih dijelova i u komercijali. Osim troškova zaposlenih, pojavljivale su se i velike mogućnosti manipulacije u nabavi rezervnih dijelova. Osobe koje su radile imaju uglavnom više od 50 godina i nisu navikle na moderne tehnologije, a njihova prekvalifikacija bila bi skupa i vjerojatno ne osobito učinkovita. S leasingom dobivamo kompletno održavanje i popravke, a ako se autobus ne može popraviti u roku 24 sata, dužni su osigurati zamjensko vozilo. Za dio radnika se otvara mogućnost prebacivanja na druge poslove u Holdingu ili umirovljenje putem poticajnih otpremnina", kaže Ivan Tolić, direktor ZET-a i član uprave Zagrebačkog holdinga. Dodatno objašnjava da će ugovore o leasingu potpisivati na osam godine i uz uvjet od deset posto otkupne vrijednosti nakon isteka ugovora.
Natječajem do dobavljača
http://www.poslovni.hr/img/ArticleImages/62122.jpg
Hoće li ZET nakon ugovora otkupiti autobuse ili će ići u nove ugovore o najmu, odlučit će se nakon njegovog isteka. Za razliku od dosadašnjih kupnji koje su bile isključivo usmjerene na autobuse MAN i Mercedes, u natječaju će se birati samo leasing kuća koja treba sklopiti ugovore s bilo kojim dobavljačem. Autobusi će morati imati određene tehničke specifikacija poput toga da će morati biti niskopodni i klimatizirani.
King ICT uvodi sustav automatske naplate
Nakon šest propalih natječaja u tri godine za automatski sustav naplate karata, u sedmom je izabran King ICT koji je ponudio cijenu od 39,1 milijun kuna. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je žalbu Ericsson Nikole Tesle na natječaj pa bi do sljedeće godine trebao biti uveden i novi sustav. S kartice koja će se moći puniti u vozilima skidat će se iznos vožnje. Detalji oko funkcioniranja sustava trebali bi uskoro biti poznati.
http://www.poslovni.hr/img/ArticleImages/62121.jpg
http://www.poslovni.hr/77584.aspx
tonycro April 26th, 2008, 01:20 PM Danas u Helsinkiju:
http://www.raitiovaunu.fi/kuvat/2263_as_250408.jpg
(Albert; http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=5719&start=495)
:okay:
Zanima me koji gradovi u Švedskoj imaju tramvaje???? (Stockholm ...nema)!
Ovaj tjedan su bili nekakvi pocetni pregovori na relaciji SAAB (Gripen) i Končar :yes: i to na najvišem nivou ;)
Prisustvovala je ekipa koja je dogovorila posao sa Patriom ;)
Mislim da ce prica ici u smjeru Gripena ,a ne F-16 ili Eurofightera ;)
tonycro April 26th, 2008, 01:23 PM I da Dalekovod ,sklapa neke opake poslove u Skandinaviji :yes: ...dioničari :D navalite :yes:
x-type April 26th, 2008, 02:17 PM pa Split već dugo ima žute buseve, ne znam što se čudite :dunno:
ovi MAN-ovi su zvjerski!
@Tony: Stockholm ima tramvaj. ima i Göteborg te još Norrköping.
snupix April 26th, 2008, 02:49 PM MODERNIZACIJA ZAGREBAČKI PRIJEVOZNIK SMANJUJE PROSJEČNU STAROST AUTOBUSA NA OSAM GODINA
ZET na leasing kupuje 240 novih autobusa :nuts: :nuts: :cheers:
240, to je stvarno malo puno. Nadam se da to ne znači da misle otpisivati niskopodne MAN i Mercedes busove koje su potpuno nove kupili devedesetih, jer su to stvarno dobri autobusi i uz malo bolje održavanje bi zabljesnuli. Ako njih bace, onda se stvarno razbacujemo kao pijani milijarderi...
Gutenberg April 26th, 2008, 04:16 PM 240, to je stvarno malo puno. Nadam se da to ne znači da misle otpisivati niskopodne MAN i Mercedes busove koje su potpuno nove kupili devedesetih, jer su to stvarno dobri autobusi i uz malo bolje održavanje bi zabljesnuli. Ako njih bace, onda se stvarno razbacujemo kao pijani milijarderi...
Teško, vjerojatno idu u otpis svi kupljeni prije '94 (mislim da su tada kupljeni prvi niskopodni), a ovi najstariji će vjerojatno na noćne linije i za krpanje... Jedino mi se ne sviđa ova fora sa "uzet ćemo bilo koju marku" jer su se do sada profilirali MAN i Mercedes kao vrhunski proizvodi i podjela na dvije garaže i dva modela super funkcionira... Nije da sam protiv recimo Solarisovih autobusa, ali bojim se da nam ne uvale IKARBUS... :nuts:
krzamak April 26th, 2008, 04:25 PM Jel proizvode Švedi kakav gradski bus samostalno ili u kooperaciji??? :nuts:
Ovo mi miriši na offset za Gripene . . . :lol: :nuts: :) :cheers:
x-type April 26th, 2008, 04:38 PM ima Volvo. meni se nikad nisu osobito sviđali.
Astralis April 26th, 2008, 06:58 PM Ovaj tjedan su bili nekakvi pocetni pregovori na relaciji SAAB (Gripen) i Končar :yes: i to na najvišem nivou ;)
Prisustvovala je ekipa koja je dogovorila posao sa Patriom ;)
Jesi ziher za to? Znači ovo je neka isajderska :cool:.
payo April 26th, 2008, 09:39 PM čekaj malo...kaj nije SAAB švedski a Patria finska?
Ballota April 26th, 2008, 09:43 PM Ekipa je malo pomješala lončiće... :D
mojaBL April 26th, 2008, 11:36 PM Imas u skandinaviji volvo i scania, dominiraju. Ali mi se ti busevi nikako ne svidjaju, krajnje su neprakticni, vise su za prigradske relacije nego za grad. ko se vozio u njima zna o cemu pricam.
Ballota April 26th, 2008, 11:44 PM A 'ebate...mi taman ubodemo 40 novih buseva...i odma se Purgeri moraju javit...i kurčit....uuuu...mi ćemo kupit 240 komada..bleee...... :nuts: :nuts: :D
x-type April 27th, 2008, 03:45 AM A 'ebate...mi taman ubodemo 40 novih buseva...i odma se Purgeri moraju javit...i kurčit....uuuu...mi ćemo kupit 240 komada..bleee...... :nuts: :nuts: :D
jelda? a kak se čude žutom autobusu kak puran glisti :D
tonycro April 27th, 2008, 09:33 AM Jesi ziher za to? Znači ovo je neka isajderska :cool:.
Insajderska i to vrh vrhova ;)
SAAB i Dalekovod i Končar i HEP su firme koje su trenutno u prvim dogovorima i pregovorima ;)
Dalekovod vec radi nekakve poslove u Švedskoj i Norveškoj ,a obim posla će se drastićno povečavat ;)
HEP...nisam ziher o njihovom poslovnom planu ...
Končar ulazi u spiku oko Crotrama ,al i puno drugih stvari.
Inace, mozda bi i mogao nazicatite fotke iz prve ruke da vidite ...ja sam sve pregledao ;)
@Payo....pa znam da je Patria Finska, htio sam samo reci da su isti ljudi ponovno u pregovorima ....inace ljudi su Hrvati rodjeni u Švedskoj ;)
Mislim da jurofajter bas i nema neke sanse kako je pocela spika :lol: :lol::D
Krz??? ...nemoj se ljutit ;) :nuts:
Astralis April 27th, 2008, 10:56 AM A 'ebate...mi taman ubodemo 40 novih buseva...i odma se Purgeri moraju javit...i kurčit....uuuu...mi ćemo kupit 240 komada..bleee...... :nuts: :nuts: :D
:poke:
Insajderska i to vrh vrhova ;)
SAAB i Dalekovod i Končar i HEP su firme koje su trenutno u prvim dogovorima i pregovorima ;)
Dalekovod vec radi nekakve poslove u Švedskoj i Norveškoj ,a obim posla će se drastićno povečavat ;)
HEP...nisam ziher o njihovom poslovnom planu ...
Končar ulazi u spiku oko Crotrama ,al i puno drugih stvari.
Inace, mozda bi i mogao nazicatite fotke iz prve ruke da vidite ...ja sam sve pregledao ;)
Bilo bi lijepo da ih uspiješ nažicati :okay: :master:.
Override April 27th, 2008, 11:19 AM Da baš čudo kaj su purgeri stavili obavijest o kupnji novih buseva pod [Zagreb] - Public Transport
Delmat April 27th, 2008, 11:41 AM Da baš čudo kaj su purgeri stavili obavijest o kupnji novih buseva pod [Zagreb] - Public Transport
izgleda da ne shvaćaš post
snupix April 28th, 2008, 11:22 AM U Osijeku su u tramvajima već instalirani novi čitači chip kartica, ali još nisu u funkciji:
http://img113.imageshack.us/img113/9091/8t0426146yw7.jpg
http://zeljeznice.net/forum/viewtopic.php?t=1496&start=75
Ballota April 28th, 2008, 08:14 PM izgleda da ne shvaćaš post
A očito. :hammer:
Ja se sprdam, a oni me pikaju grančicom... :eek: :D :D
Delmat April 28th, 2008, 10:11 PM I u Promet d.o.o. Split se također uvode ti čitači kartica.
Novost je i da će na desetak mista u gradu osvanit el. stupovi na kojima će se vidit kada točno dolazi koji bus.
O jebate u šta se Promet d.o.o. pretvara :lol:
x-type April 28th, 2008, 10:19 PM I u Promet d.o.o. Split se također uvode ti čitači kartica.
Novost je i da će na desetak mista u gradu osvanit el. stupovi na kojima će se vidit kada točno dolazi koji bus.
O jebate u šta se Promet d.o.o. pretvara :lol:
Zagreb će dobit čitače kartica kod kojih ne moraš vadit karticu iz džepa, a displeji će mijenjat boju ovisno o tvojem raspoloženju i neće pokazivati samo minute, već i sekunde :D :D :D
snupix April 29th, 2008, 02:24 AM Još par slika...
http://i30.tinypic.com/2h3097c.jpg
http://i28.tinypic.com/rwrvvk.jpg
http://i25.tinypic.com/16legcx.jpg
http://i26.tinypic.com/t7hfuc.jpg
http://autobusi.org/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=672.135
snupix April 29th, 2008, 02:28 AM http://i26.tinypic.com/v30egg.jpg
http://i27.tinypic.com/n2l468.jpg
http://i31.tinypic.com/2gy15rq.jpg
http://i31.tinypic.com/2lnjym8.jpg
http://i31.tinypic.com/6qbbwp.jpg
http://i31.tinypic.com/j93rz7.jpg
http://i27.tinypic.com/2lt0k6q.jpg
snupix April 29th, 2008, 02:29 AM http://i30.tinypic.com/2n1z4w1.jpg
http://i27.tinypic.com/10fdx03.jpg
snupix April 29th, 2008, 02:34 AM Evo nekoliko fotki iz Rijeke... Malo smo pretjerali sa Splitom. :)
http://img257.imageshack.us/img257/359/22075892no6.jpg
http://autobusi.org/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=45.90
http://img175.imageshack.us/img175/9509/img23051id9.jpg
http://img376.imageshack.us/img376/7273/img23053vl1.jpg
http://img171.imageshack.us/img171/5609/img16069ot2.jpg
http://img294.imageshack.us/img294/7639/img16061sq8.jpg
http://img294.imageshack.us/img294/7511/img16065or1.jpg
http://img395.imageshack.us/img395/5550/img16068oy8.jpg
http://img213.imageshack.us/img213/9039/img15953fk6.jpg
http://i187.photobucket.com/albums/x190/kiki273/autotrolej/Picture2408.jpg
http://img261.imageshack.us/img261/9797/img22877xq3.jpg
snupix April 29th, 2008, 02:45 AM I na kraju... kralj gradskih autobusa u Hrvatskoj... Zagreb! :banana:
http://i245.photobucket.com/albums/gg60/setronije2/P3190004.jpg
http://i245.photobucket.com/albums/gg60/setronije2/P4200053.jpg
http://i167.photobucket.com/albums/u159/McZanteXF1/Bus/IMG_4592_m.jpg
http://i187.photobucket.com/albums/x190/kiki273/varazdin/Picture2421.jpg
http://i245.photobucket.com/albums/gg69/zgheart2/200420081227.jpg
http://i167.photobucket.com/albums/u159/McZanteXF1/Bus/IMG_4727_m.jpg
http://i245.photobucket.com/albums/gg60/setronije2/P4260047.jpg
http://i245.photobucket.com/albums/gg60/setronije2/P4150010.jpg
http://i245.photobucket.com/albums/gg60/setronije2/P4160004.jpg
http://i245.photobucket.com/albums/gg60/setronije2/P4170018-1.jpg
http://i245.photobucket.com/albums/gg60/setronije2/P4010003.jpg
http://i245.photobucket.com/albums/gg60/setronije2/P3250003.jpg
http://i133.photobucket.com/albums/q51/zeldano/Slika009-5.jpg
http://i167.photobucket.com/albums/u159/McZanteXF1/Bus/IMG_5245_m.jpg
payo April 29th, 2008, 11:15 AM Arno sunce ti žarko...kako si samo smio zaboraviti MAN SL 202 zvanog Turčin? J/K :)
Astralis April 29th, 2008, 12:06 PM http://i245.photobucket.com/albums/gg60/setronije2/P4200053.jpg
http://img395.imageshack.us/img395/5550/img16068oy8.jpg
Jel ovaj MANov model u ZG sad najstariji od zagrebačkih autobusa? Jer ovakve kao ovaj u RI nisam već duže vrijeme sreo na ulicama ZGa pa mi se čini da ih više nema, ili se varam?
Delmat April 29th, 2008, 12:47 PM Zagreb će dobit čitače kartica kod kojih ne moraš vadit karticu iz džepa, a displeji će mijenjat boju ovisno o tvojem raspoloženju i neće pokazivati samo minute, već i sekunde :D :D :D
E, i Split će dobit te čitače šta netribaš vadit karticu iz đepa :)
a šta je ovo drugo sa displayima? zajebancija?
KHS April 29th, 2008, 01:13 PM ova dretva bi se trebala zvat croatia - public transport
x-type April 29th, 2008, 04:46 PM E, i Split će dobit te čitače šta netribaš vadit karticu iz đepa :)
a šta je ovo drugo sa displayima? zajebancija?
ma nijeeee :D isto ko ni ovo prvo :D
nego, to s karticama, nisam u toku. znači li to da će se prodavati kartice koje će se moći nadoplatiti kao prepaid ili tako nešto?
Kebra April 29th, 2008, 05:57 PM ma nijeeee :D isto ko ni ovo prvo :D
nego, to s karticama, nisam u toku. znači li to da će se prodavati kartice koje će se moći nadoplatiti kao prepaid ili tako nešto?
Upravo to, kartica se nadoplaćuje s ciframa od 20 do 200 kn, a pri ulasku u bus se sa nje skida vrijednost u visini cijene vožnje. Pula ima taj sistem još od 2003.
|
|