View Full Version : SARAJEVO | Сарајево | Avaz Queen Tower (123m) - PRO
hariskec February 8th, 2008, 10:41 AM http://img507.imageshack.us/img507/3604/avazqueentwisttower01gc4.jpg
http://img207.imageshack.us/img207/1863/avazqueentwisttower02mc1.jpg
"Avaz" planira još jedan toranj
Centar Sarajeva ličit će na Menhetn: Prema idejnom projektu Faruka Kapidžića, toranj će biti visok 123 metra, podsjećat će na žensku figuru s krunom na glavi i imat će heliodrom...
S obzirom na to da dosadašnji radovi na "Avaz Twist Toweru", najvišoj zgradi u regionu, napreduju predviđenom dinamikom, menadžment "Avaza" planira da će ovaj veleljepni objekt biti završen i useljen do kraja godine.
Nova ljepotica: Toranj će imati figuru žene
U skladu sa strategijom razvoja kompanije, prema kojoj se tačno zna šta će se raditi u naredne tri godine, uprava "Avaza" na jučerašnjem kolegiju svih direktora donijela je odluku da prihvati idejni projekt arhitekte Faruka Kapidžića. On je, od tri izgrađene "Avazove" zgrade, već projektirao dvije.
Pripreme su praktično već počele, jer se budući toranj treba nalaziti u okviru sadašnjeg kompleksa, što znači da su imovinskopravni odnosi riješeni.
Prema Kapidžićevoj zamisli, budući toranj imat će visinu od 123 metra i bit će za nekoliko spratova manji od sadašnjeg "Avaz Twist Towera". Novi toranj podsjeća na žensku figuru s krunom na glavi, a na vrhu krune predviđen je veliki restoran na čijem krovu će se nalaziti i heliodrom.
Svjetski standardi
Prema rezultatima do kojih se dođe u ispitivanju tržišta, bit će definirana i namjena tornja. Prema sadašnjoj situaciji, najvjerovatnije će to biti hotelsko-stambeni kompleks koji će se, očekivano, raditi po najvišim svjetskim standardima.
Menadžment "Avaza" očekuje da će tokom ove godine biti završen potpuni idejni i izvedbeni projekti te okončana zakonska procedura za dobivanje urbanističke i dozvole za gradnju. Kao i u prethodnim investicijama, "Avaz" neće imati nikakve partnere u izgradnji, već će se isključivo osloniti na referentne komercijalne banke i njihove kreditne linije.
vjetarZ February 8th, 2008, 11:58 AM Menhetn:
Opet. :lol::nuts:
Ljudi danas pretjeruju s tim usporedbama.
Beg February 8th, 2008, 12:13 PM Drugi toranj je uzas! bljak
pospanko February 8th, 2008, 12:30 PM meni je ovo odron, al šta očekivati od farukana koji je projektovao i vistafon i onaj užas od bazena na otoci... al kakav investitor takav projektant i gdje su oni prije vidjeli žensku figuru???
haariss_ February 8th, 2008, 12:33 PM Upravu si onaj vistafon k^^u ne valja..Bazen inekako
..
a ovaj Queen Tower meni i nije toliko los al samo iz jednog razloga zato sto ce se dobro uklopiti sa ATT-om i bit ce ih lijepo vidjeti jednog do drugog.. sad AQT i ATT najveci na balkanu:D ja mislim:D heh..:cheers:
pospanko February 8th, 2008, 12:37 PM gle, student na prvoj godini arhitekture bi dao bolji prijedlog... da je radončić pametan odnosno da mu je stalo da napravi što ljepšu zgradu, raspisao bi kao svaki investitor kojem je stalo do grada i mišljenja struke, javni konkurs gdje bi stručna lica kao i on naravno odabrali najbolji rad. ovo je klasični avazovski tal, a grad sve ružniji i ružniji.
iskreno ne znam šta ja i grad imamo od toga da imamo najviši toranj na balkanu. radi avaza sigurno neće doći više turista u grad...
paral0c0 February 8th, 2008, 12:40 PM :banana: Ovaj toranj extra izgleda:cheers:
SARAJEVO IS BOOMING:banana:
pospanko February 8th, 2008, 12:47 PM :banana: Ovaj toranj extra izgleda:cheers:
SARAJEVO IS BOOMING:banana:
žalosno razmišljanje nekoga ko ima privilegiju da živi u nizozemskoj gdje se ovako nešto ni u ludilu ne bi izgradilo
paral0c0 February 8th, 2008, 12:49 PM ^^ Svak ima svoj ukus i meni se ovo svidja:)
eddie izzard February 8th, 2008, 01:53 PM SUBOTA (09.02) U 1 ISPRED KATEDRALE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=47133
paral0c0 February 8th, 2008, 02:08 PM http://img126.imageshack.us/img126/5858/avazqueentwisttower02vp1.jpg
:cheers:
mojaBL February 8th, 2008, 02:16 PM a gdje su joj sise:)
strasno
paral0c0 February 8th, 2008, 02:52 PM Nemoj te jos nista govoriti:) znam kad su gradili ATT svi su govorili bezze ,jeftina fasada ,ovo ono a sada 80% kaze da je fasada extra.
Meni se vise svidja ovaj Queen tower nego ATT( na renderu)
Krasna Sreča February 8th, 2008, 03:33 PM It's like an alien creature...
vjetarZ February 8th, 2008, 05:03 PM Čekajte malo.
Dizajn tornja još nije usavršen, već je to samo vizualizirani prikaz cijelog kompleksa i općenito uklapanje sa ATT-om. Mislim da nebi nitko živ sagradio neboder koji bi izgledao potpuno isto kao na toj slici.
skingrad February 8th, 2008, 05:23 PM Ne znam sta se grozite toliko. Nije uopste toliko lose, jest da ni ja nisam siguran da ona satro kruna najbolje ide ali ostatak zgrade je bas solidan.
<Samir> February 8th, 2008, 05:28 PM Sto bi bilo ruzno, kad moze jos ruznije.
paral0c0 February 8th, 2008, 05:41 PM Izgleda da sam ja jedini kome se svidja ovaj toranj.
AmelFl February 8th, 2008, 05:44 PM LOL
malo mi je previse ovo
al hajd, vidjet cemo finalni projekat
gorazde_66 February 8th, 2008, 05:46 PM Izgleda da sam ja jedini kome se svidja ovaj toranj.
nisi... meni se isto svidja :)
jos samo da dobije fasadu kakvu treba kao na ATT-u:cheers:
BiH-x February 8th, 2008, 05:58 PM nisi... meni se isto svidja :)
Me too
Mimar February 8th, 2008, 07:14 PM Fali joj jos ruka i baklja da izgleda ko kip slobode :D
SkaNdErBeG February 8th, 2008, 07:51 PM http://img507.imageshack.us/img507/3604/avazqueentwisttower01gc4.jpg
I dont like the design of this new tower... But who cares when its going to be 123 m tall? :lol:
Congratulations to Sarajevo :cheers:
LordMarshall February 8th, 2008, 08:29 PM Battlestar Galactica to Colonial Fleet a very large Cylon has appeared on Earth...
ippon1 February 8th, 2008, 08:43 PM jos jedan gigant za Sarajevo, tower izgleda fenomenalno!!
Zero00 February 8th, 2008, 08:43 PM Terrible rendering, I hope the final project doesn't look like this..
Aki-Can February 8th, 2008, 10:17 PM I really like it, although it is just a rendering, I think in reality it will look gorges.
We can call it Mujo and Fata:lol:
Bravo Sarajevo:cheers:
skingrad February 8th, 2008, 10:30 PM I really like it, although it is just a rendering, I think in reality it will look gorges.
We can call it Mujo and Fata:lol:
Bravo Sarajevo:cheers:
Ne moze, mora bit multikulturno. Zorana i Sabahudin :D
glukon February 8th, 2008, 11:10 PM sta god da kazem opet sam sebi budem nekako skeptican, mozda bi taj toranj izgledao super kada se napravi, isto kao sto mi ATT sada izgleda daleko bolje nego na onim maketicama i slikicama ali opet...njjaaaa skeptican
but indeeeeed interesting
skingrad February 8th, 2008, 11:29 PM sta god da kazem opet sam sebi budem nekako skeptican, mozda bi taj toranj izgledao super kada se napravi, isto kao sto mi ATT sada izgleda daleko bolje nego na onim maketicama i slikicama ali opet...njjaaaa skeptican
but indeeeeed interesting
Pa bolje imati mala ocekivanja ko za ATT pa kad bude gotov da nadmasi sva ocekivanja (ne samo mala).
mirza-sm February 9th, 2008, 02:06 AM LOL hajde samo nek se pravi :lol:
udri udri udri Fahro :nocrook:
CrazySerb February 9th, 2008, 06:17 AM Ovaj Miskovic samo po Sarajevu gradi....a za Beograd ga bas briga:bash: :lol:
Da toranj nije deo postojeceg kompleksa, rekao bi da je ruzan ali ovako, dobro ce ici uz AvazTT;)
Zero00 February 9th, 2008, 06:34 AM Ovaj Miskovic samo po Sarajevu gradi....a za Beograd ga bas briga:bash: :lol:
Da toranj nije deo postojeceg kompleksa, rekao bi da je ruzan ali ovako, dobro ce ici uz AvazTT;)
E jebiga sad.. Miskovic valjda dobija prizemlje za Deltu, ali ne gradi toranj..Da gradi on onda bi gradio u Beogradu..
hariskec February 9th, 2008, 09:23 AM Battlestar Galactica to Colonial Fleet a very large Cylon has appeared on Earth...
:okay: :lol:
Arwen February 9th, 2008, 01:55 PM Lici na robota nekog, (da, mozda cylon-toster) al iz starih filmova :D
Daj moze i bolje...neka odgleda projektant novu sezonu :D
Zero00 February 9th, 2008, 02:20 PM Nakaza prava..radikalan dizajn bez imalo estetike.. uzas, radije bi da ga se ne gradi ako je ovo sto imaju na umu... ali cekam neki bolji render prije nego sto se pocnem nervirat..
Ballota February 9th, 2008, 02:57 PM Fora je.
Samo me zanima koji retard je radio render...jer u odnosu na ATT, AQT izgleda ko da ima 80, a ne 123m. :hammer:
Ins0mniaC February 9th, 2008, 03:20 PM Fora je.
Samo me zanima koji retard je radio render...jer u odnosu na ATT, AQT izgleda ko da ima 80, a ne 123m. :hammer:
to je zbog perspektive...
Beg February 9th, 2008, 03:27 PM Ovako mi izgleda bezze al' kad se malo dublje zagledam...pa moglo bi to i licit na nesto :D
paral0c0 February 9th, 2008, 04:18 PM Meni lici na control tower ono za avione:)
http://www.racedr.com/log/20010319/dubaitower.jpg
paral0c0 February 9th, 2008, 04:45 PM Avaz to build another tower
http://seebiz.eu/files/img/2008/2/8/avaz1.jpg
SARAJEVO – The tower will be 123 meters high and several stories lower than Avaz Twist Tower. The construction will be financed with a loan.
The Avaz Management plans to finish the tower by the end of the year. In accordance with the company’s development strategy, the Avaz Management accepted the project of architect Faruk Kapidžić. Of three Avaz’s buildings, he has designed two. The tower is going to be located within the existing complex.
According to Kapidžić’s idea, the tower is going to be 123 meters high and several stories lower than Avaz Twist Tower. The new tower reminds of female figure with a crown on her head. At the top of the crown a restaurant and a heliport will be built.
The Avaz Management expects to finish the project and legal procedure for obtaining a zoning and building permit. Avaz is going to finance the project with a loan from commercial banks.
http://seebiz.eu/en/corporate/media/avaz-to-build-another-tower,8246.html
Aki-Can February 9th, 2008, 05:10 PM Ovaj Miskovic samo po Sarajevu gradi....a za Beograd ga bas briga:bash: :lol:
CrazySerb-Nadajmo se da ce i Begish dobiti ovako nesto, kako ide saradnja sa Sarajevom i ne bi me cudilo.
U svakom slucaju nam javi:cheers:
bXa February 10th, 2008, 05:38 AM http://www.sa-c.info/sacImages/mental_2WV5d.jpg
ja cu otici sa mojim prijedlogom (vidi sliku) da gradi umijesto trenutnog "quena" xD
ko je sa mnom ihihi
vise na :
http://www.sa-c.info/forum/citajtemu/444/3/strana/4/#18999
Zero00 February 10th, 2008, 06:18 AM ^^
Glasam ZA!
ZLK February 10th, 2008, 12:06 PM Something is wrong here... A helipad onto a restaurant? :D Like, imagine all the noise when you're eating there and trying to enjoy the food... Then comes a heli and everything starts to shake.
Apart from that, I think the design is very simple but as usual the renders sent in by Avaz are horrible. Avaz Twist Tower was shitty too at renders, but it ended up looking quite neat in real life.
So... Let's just hope it'll look much better than on those renders!
BiH-x February 10th, 2008, 12:14 PM but it ended up looking quite neat in real life.
Yeah thats what I hope for this one too
mostarac1 February 10th, 2008, 03:27 PM evo onda i mog prijedloga, ima i sise i guzicu :)
http://www.panoramio.com/photos/original/832296.jpg
http://www.panoramio.com/photos/original/832303.jpg
paral0c0 February 10th, 2008, 03:29 PM Fali jos samo struk:)
ippon1 February 10th, 2008, 03:29 PM da ovaj je pravo moderan, ali malo extreman
mostarac1 February 10th, 2008, 03:55 PM da ovaj je pravo moderan, ali malo extreman
ma nije toliko ekstreman to je samo opticka varka :nuts::lol:
na ovoj dole slici se vidi da je stabilniji nego sto izgleda na renderu
http://www.panoramio.com/photos/original/7718417.jpg
LoKeY February 10th, 2008, 06:09 PM To me the couple looks like Bender hitting on a female robot
http://www.drkrupp.se/bilder/futurama-bender.gif
mostarac1 February 10th, 2008, 06:12 PM ^^ ha ha so true
Krasna Sreča February 10th, 2008, 06:21 PM The tower just lacks creativity...They could of done so much more with the queen idea. It doesn't have to be a slab of concrete with some glass in it...it could be redesigned to be fully in glass and in some sophisticated way.
Personally...avaz is just lacking people who know how to make something attractive.
marsdenk February 11th, 2008, 03:33 AM Ovi dizajneri i arhitekti se samo zajebavaju i prave ruglo od rugla. Sta sve rade od okoline! :ohno: :ohno: :ohno:
Sarajlije dignite se na noge i stanite ovom u kraj prije nego sto bude kasno. Bice isto kao sa onim betonskim, komunistickim monstrumom u carsiji (mislim da je u titovoj ili ferhadiji). Znate na sta mislim.
SaRaJeVo-City February 11th, 2008, 04:46 AM http://www.panoramio.com/photos/original/832296.jpg
Jarane, ovo je extra......bili mogo napraviti complex sa dvije zgrade, jedna u fazonu ATT-a a druga nek ostane kako si napravio ovu...da posaljemo fahrudinu...mozda tebe zaposli hehe drugi put.
canasob February 11th, 2008, 08:51 AM Ej, stvarno se brinem za ovog projekta. Ovaj novi neboder ima mogucnost da pokvari cijeli imidz ATT-a. :bash:
Zero00 February 11th, 2008, 09:55 AM ^^
Slazem se.
ZLK February 11th, 2008, 05:19 PM Render looks like it was one of the first ones made for the building... An alpha render lol.
SaRaJeVo-City February 12th, 2008, 05:11 AM Ej, stvarno se brinem za ovog projekta. Ovaj novi neboder ima mogucnost da pokvari cijeli imidz ATT-a. :bash:
polahko ljudi, meni nije najbolji design, ali siguran sam da ce izgeldati mnogo bolje upravu. Samo sto mi se ne svida je ovaj restoran, to je moglo se nekako bolje napraviti...nadam se da ce finalni projekat biti bez ovog retorana...nisam protiv restorana ali ovaj je nekako pravo debilski postavljen.
canasob February 12th, 2008, 08:54 AM polahko ljudi, meni nije najbolji design, ali siguran sam da ce izgeldati mnogo bolje upravu. Samo sto mi se ne svida je ovaj restoran, to je moglo se nekako bolje napraviti...nadam se da ce finalni projekat biti bez ovog retorana...nisam protiv restorana ali ovaj je nekako pravo debilski postavljen.
Ma, meni nije problem restoran na vrhu, nego cijeli neboder. Smatram da ako zele da se ATT i "Queen" uopste uklapaju, onda moraju hitno promijeniti "Queen"-ov stil prije sta pocinje izgradnja.
SRC February 12th, 2008, 01:50 PM Neko se stvarno igra sa Sarajevom... :ohno:
mirza-sm February 12th, 2008, 01:53 PM Neko se stvarno igra sa Sarajevom... :ohno:
da, jos od 92.ge :D
LeoXIV February 12th, 2008, 02:31 PM Neko se stvarno igra sa Sarajevom... :ohno:Upravo to. Registrovao sam se samo da prozborim koju o ovom nazovi tornju.
Na stranu sto na ovoj temi postoje dva prijedloga (pogotovo od mostarca) koji su milijardu puta bolji i od ATT i AQT projekata, ovo sto je ovaj nazovi arhitekt predlozio je vrhunac neukusa, zaostalosti, ne znanja, ne-trenda, ne funkcionalnosti i na samom kraju totalno loseg projekta, uzimajuci u obzir da svako ima svoj ukus, medjutim i pored toga ovo je horor projekt koji se ne smije realizirati ovakav kakav je sad.
Zar taj tip od nazovi arhitekte ne moze otici do Beca ili do Frankfurta pa vidjeti kakvi se tornjevi treba da prave? Ovo mi lici na na nazovi tornjeve a la Balkan. Uski kao minaret od dzamije sa nekakvim socrealistickim tipom projektovanja tipa Oslobodjenja iz 80-tih i na kraju se ne dobije nista, a ulozi se dosta love.
Of 1-10 ATT 2 (u slikama ne renderingu), AQT 1 (i na slikama i na renderingu)
Prvo sama pozicija zgrade ne cini AQT nekakvim zasebnim tornjem, nego cjelinu koja se naknadno gradi sa ATT, znaci ne vjerujem cak i da se moze reci da su to dva razlicita tornja jer im je baza ista.
Znaci radi se o jednom kompleksu koji ima jednu bazu i dvije kule. Nesto slicno kao Bosmal. Ne znam zasto je u Sarajevu u modi praviti ne blizance jer ATT i AQT nisu ni blizanci, nego jedno bazu za vise kula i to tako uskih kula da je to boze sacuvaj. Da ne pricam o kvalitetu ili bilo cemu drugom.
Da je taj nazovi arhitekta bar onu betonsku glavu projektovao u staklu i da su sve obline projektovane u staklu, a ne sa coskova u socrealistickom betonu ili nekakvom materijalu kao na ATT, mozda bi se onda moglo pricati samo o preuskom tornju kao i sa ATT-om, medjutim sa ovakvim sad stvarima ovaj projekt je nula, nistica, sramota i OVO BI GRAD SARAJEVO JEDNOGLASNO TREBAO ODBITI. Ako je nazovi arhitekta imao na umu projektovati zenu, projektovao je nakazu od zene. Cuj zgrada u obliku zene? Koja nakarada od projekta?
Najbolje sto bi taj Radoncic mogao uraditi je da uzme onaj projekt od mostarca i da ga da nekom drugom arhitekti i kaze ovo hocu.
To je moderan, lijep i neobican projekt, ono sto je sad napravljeno, ono je vrhunac neukusa i cega sve ne i ako investitor bas insistira na ovakvom ruglu, mislim da bi ga grad Sarajevo trebao sprijeciti da ovakvo sto pravi, kao i u slucaju BBI, sto je na kraju urodilo plodom.
Zato svaki onaj koji zeli dobro Sarajevu, treba dato svoj doprinos da se ovaj projekt ponovo iz korijena crta. Ovo sad je uzas kojem se ne smije dopustiti da se izgradi.
mojaBL February 12th, 2008, 02:49 PM ^^potpisujem
The Dervish February 12th, 2008, 07:29 PM Nadam se da se ovaj toranj nece praviti. Projekat je pun promasaj.
canasob February 13th, 2008, 02:43 AM ^^potpisujem
I ja takodje.
ippon1 February 13th, 2008, 12:26 PM probajte kontaktirat arhitektu AQTa i njemu objasnite da ovo nemu ukusa niti etike!
Beca February 14th, 2008, 04:36 PM iskreno, dizajn mi se ne sviđa, mislim da je za klasu gori od ATT-a, a logično je za očekivati da idući korak bude nešto modernije.... jedina pozitivna stvar je što bi se stvorio kompleks, pa ATT ne bi bio tako usamljen
haariss_ February 16th, 2008, 08:38 PM Ma Sarajevu uopste ne trebaju ovi VIJUGAVI i IZVRNUTI tornjevi to nam je GRAD SJE*ALO !!! Trebaju Cetvrtastije zgrade tipa BOSMAL! ono treba nasem gradu a ne neki uvrnuti mrsavi toranj pored debelguze rugobe! ovo je moje definitivno misljenje..u pocetku mi se svidjao i ATT i AQT al kad sam pregledao neke slike Sarajeva to je nigdje veze.. ATT moze za mrvicu proci..jer kad se gleda iz daljine ne primjeti se taj vijugavi oblik bas najbolje! (mana mu je sto je tanak!) a AQT nigdje veze s vezom!!:bash:
POZDRAV!
marsdenk February 16th, 2008, 10:35 PM evo onda i mog prijedloga, ima i sise i guzicu :)
Dobro pogledajte u ovu rugobu i nemojte reci da ne lici na jedan grandiozni, iskoristeni, izduvani kondom..... :lol: :lol:
LeoXIV February 17th, 2008, 12:49 AM Dobro pogledajte u ovu rugobu i nemojte reci da ne lici na jedan grandiozni, iskoristeni, izduvani kondom..... :lol: :lol:Nemoj nam samo reci da si ti crtao ono ruglo od AQT?
Ne radi se o ljepoti ili ruznoci, radi se o stilu. Stil ovog ovdje objekta koji je napravljen vjerovatno za sat ili dva rada je stil buducnosti, ono sto je napravio onaj nazovi arhitekt od AQT je povratak u proslost u godine kad se gradio Oslobodjenje toranj jer upravo po stilu podsjeca na to pred-olimpijsko vrijeme.
Naravno ni ovaj projekt od mostarca nije idealan i trebao bi prepravke, medjutim pravac je dobar, dok kod AQT jedino sto mozes uraditi da bi nesto napravio od projekta je da ga crtas iznova od temelja i to na drugoj lokaciji.
Nesto malo bolja situacija je sa ATT-om. Dobra ideja sa twistom, pa cak i sa staklenom fasadom koja je ispala dobro ali samo do restorana i mislim da to jedino vrijedi spomenuti kao nesto dobro na ATT. Spic bezveze, antena ce ga jos vise pokvariti, donji spratovi jako losi, cijeli kompleks u donjim spratovima jako los, i ako je nazovi arhitekta zelio dobiti nekakvu modernu gradjevinu, posebno donji spratovi baze ATT-a i garaze su losi, stil je vjerovatno nedje iz 80-tih godina, toranj je uzak i vjerovatno bi dao puno bolji dojam da je skoro duplo siri i u globalu jedino sto vrijedi na cijelom kompleksu ATT-a je twist efekt, pogotovo twist efekt fasade do restorana koja je ispala dobro.
Ne kontam samo ovakve investitore. Cijeli kompleks ATT-a je najmanje kostao 100 miliona maraka, to nije mala lova, sama twist fasada je uzela vjerovatno veliku lovu, ne samo zbog troskova proizvodnje stakla i nosaca fasade, nego zbog proracuna koji su radjeni u Njemackoj i testiranja otpornosti staklene fasade koja je radjena u Becu, cini mi se da sam citao da je staklo radjeno u Belgiji. Znaci toranj nije jeftin, ako je to tacno, ZASTO SU UZELI DILETANTA ZA ARHITEKTU, zasto nisu angazovali neki europski biro kojem su trebali reci sta zele i dobiti pravi projekt?
Nakon ATT iskustva oni idu dalje, ulazu u novi toranj koji ce u svojoj nakaznosti takodjer puno kostati i opet ce biti problema sa staklenom fasadom i opet ce investitor morati platiti proracune i testiranje za fasadu? Znaci za tu ukupnu lovu se mogla napraviti kocka toranj koja bi vizuelno bila bolja svakako i od ATT-a i od prijedloga AQT, imala bi duplo vise kvadrata i kostala bi istu lovu posto ne bi trebalo izmisljati toplu vodu i bacati bez veze lovu.
Mislim koliko ce samo kostati da se izgradi glava te nakazne kraljice na tornju koji i ako sve prodje kako su planirali ce izgledati kao da je napravljen negdje kad i UNIS blizanci i ako njima vizuelno nece biti ni do koljena?
paral0c0 April 7th, 2008, 06:48 PM ... U nastavku zasjedanja usvojen je Prijedlog odluke o pristupanju izradi Urbanističkog projekta lokaliteta "Centrotrans-Alhos"-I faza, s ciljem da se obezbijedi lociranje savremenog poslovnog kompleksa "Avaz Twist & Queen Tower" na području bivše tvornice "Alhos" i spajanje na saobraćajnu infrastrukturu, prvenstveno na planiranu I transverzalu...
Bice AQT :)
SanYava July 19th, 2008, 05:08 PM a gdje su joj sise:)
strasno
hahahahahahahahahaha
Šta ti znaš bolan, kad bi se slušalo pojedince polovina izgrađenih građevina u Sarajevu ne bi postojalo, još naručito "stručno" osoblje iz Banjaluke:lol:
SanYava July 19th, 2008, 05:11 PM evo onda i mog prijedloga, ima i sise i guzicu :)
hahahahahahahahahahahahahahahahaha
ovo tebi liči na građevinu???
dobro neko reče - izduvani kondom:lol::lol::lol:
PS. Jadni su oni koji "ovo" podržavaju:lol::lol::lol:
Hamburg July 23rd, 2008, 02:52 PM Ako bi se to gradilo, jel bi to bio stambeni projekat, il´kako ?
pozz
mic of Orion August 4th, 2008, 12:39 PM http://img126.imageshack.us/img126/5858/avazqueentwisttower02vp1.jpg
I really don't like this second tower :(
sryk August 4th, 2008, 01:45 PM simply awesome
SanYava August 4th, 2008, 02:24 PM simply awesome
Think the same:cheers:
AdnanPD August 4th, 2008, 02:44 PM Think the same:cheers:
Yup we have our ATT&AQT fan club.
I think this is one marvelous project and it will look beautiful in real life. :cheers:
-archy- August 18th, 2008, 12:49 PM :badnews:
looks like that they gonna build it.........i have heard it on one radio yesterday.......hh..........but i really don't like it..............it's better to make better bus and railway station.............hehe...............it's reall
izgleda da ce AQT ubrzo graditi, nisu sznali kako da rijese stanje puta za vogscu i to gore kod toga i sad su izgleda rijesili...........neki dan sluso na radiu.........mislim da je ovo strasan promasaj bolje bi bilo da renoviraju i modernizuju nasu autobusku i zeljeznicku stanicu umjesto ove debelguze, kosto je neki tam reko, rugobe
SanYava August 21st, 2008, 10:59 AM :badnews:
looks like that they gonna build it.........i have heard it on one radio yesterday.......hh..........but i really don't like it..............it's better to make better bus and railway station.............hehe...............it's reall
izgleda da ce AQT ubrzo graditi, nisu sznali kako da rijese stanje puta za vogscu i to gore kod toga i sad su izgleda rijesili...........neki dan sluso na radiu.........mislim da je ovo strasan promasaj bolje bi bilo da renoviraju i modernizuju nasu autobusku i zeljeznicku stanicu umjesto ove debelguze, kosto je neki tam reko, rugobe
ti si izgleda nešto pomiješao:nuts:
ne razumijem zašto bi "Avaz" renovirao Željezničku stanicu?:lol:
ATT & AQT pravi "Avaz" kompanija, znači nikakve veze nemaju sa gradom, kantonom i slično. Sve iz svojih prihoda i kredita.
Avazova kraljica počinje sa gradnjom, ako ne ove godine (novembar -decembar) onda je zasigurno februar - mart 2009. godine.
Ne razumijem šta vam građevina smeta????:ohno:
glukon August 21st, 2008, 01:06 PM Tako su govorili i za ATT iz pocetka... Ovaj render je bezveze uradjen tako da mislim da ce u stvarnosti biti dobar ali sigurno me mozete smjestiti u zesce optimiste
Mensur August 21st, 2008, 01:53 PM Queen tower ce izgledati kao robot.Oba tornja nisu neka vrhunska arhitektura, ali za nas je dobro iako mi izgleda smijesno onako usamljeno u jednom neplanski izgradjenom gradu.
Na sve strane privatne kuce i u centru par solitera, medju njima dva tower-a i sad smo kao skyscrapercity.
SanYava August 21st, 2008, 09:11 PM Tako su govorili i za ATT iz pocetka... Ovaj render je bezveze uradjen tako da mislim da ce u stvarnosti biti dobar ali sigurno me mozete smjestiti u zesce optimiste
ne znam što, ali meni se i na ovom renderu sviđa.
Baš mi djeluje posebno, vidi se da će to biti pravo lijep toranj.
Evo, npr. kako je izgledao ATT pred početak njegove izgradnje,
http://img136.imageshack.us/img136/1319/12zi9.jpg (http://imageshack.us)
http://img136.imageshack.us/img136/1319/12zi9.5fa8e1762a.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=136&i=12zi9.jpg)
a evo kako izgleda kad je skoro na samom kraju
http://img228.imageshack.us/img228/711/turtilbih004bj0zw8.jpg (http://imageshack.us)
http://img228.imageshack.us/img228/711/turtilbih004bj0zw8.6604637730.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=228&i=turtilbih004bj0zw8.jpg)
A da ne govorim kako je izgledao na onom renderu koji je samo nacrtan kao AQT sada.
:)
Struckar October 9th, 2008, 11:55 PM ATT is quite a piece of architecture..and has some reallly remarkable lines..but AQT isn't looking as good as ATT...however i must say that it really shows how unorganized your town management is and how corupt it probably is..i do admit that ljubljana isn't the best of what it could be and neither is any other slovene city but building almost a 200 metre building (or two) in between max.40 meter high buildings is totaly unacceptable and arhitecturally disgraceful..some planning is needed in your town to change this mistake they've made...which will be a hard thing to do...
pozdrav iz slovenije
Struckar October 9th, 2008, 11:57 PM ATT is quite a piece of architecture..and has some reallly remarkable lines..but AQT isn't looking as good as ATT...however i must say that it really shows how unorganized your town management is and how corupt it probably is..i do admit that ljubljana isn't the best of what it could be and neither is any other slovene city but building almost a 200 metre building (or two) in between max.40 meter high buildings is totaly unacceptable and arhitecturally disgraceful..some planning is needed in your town to change this mistake they've made...which will be a hard thing to do...
pozdrav iz slovenije
anes October 10th, 2008, 12:08 PM mislim da na nasim prostorima je bitno ako je nesto dovoljno visoko da se svi dive tome ima nesto u toj visini
vjerujem da bi trebalo graditi nesto sto ce za 50 godina ljudi i dalje govoriti kakav objekat a ne kao sto ima objekata sada u sarajevu da se nemoze gledati u te zgrade televizija vranica neboderi i drugi
izgleda da mi nista fino sami neznamo da napravimo jer sve sto su nam drugi pravili i danas dan se ljudi tome dive i zbog toga dolaze u sarajevo
corvus_edin October 11th, 2008, 11:58 PM http://z.about.com/d/animatedtv/1/0/o/2/bender.jpg
_Wuk_ November 17th, 2008, 04:33 PM ...i šta će biti sa manjim tornjem?
DA ili NE
mirza-sm November 17th, 2008, 08:23 PM DA 2009 :D
ippon10 November 17th, 2008, 09:49 PM pocetkom 2009!
Alle November 20th, 2008, 08:18 PM mislim da na nasim prostorima je bitno ako je nesto dovoljno visoko da se svi dive tome ima nesto u toj visini
vjerujem da bi trebalo graditi nesto sto ce za 50 godina ljudi i dalje govoriti kakav objekat a ne kao sto ima objekata sada u sarajevu da se nemoze gledati u te zgrade televizija vranica neboderi i drugi
izgleda da mi nista fino sami neznamo da napravimo jer sve sto su nam drugi pravili i danas dan se ljudi tome dive i zbog toga dolaze u sarajevo
Bosanski Stanak, Prvi rjecnik u neki jugoslavenski jezik, Jedan od naj raniji universitet u Evropu (U Visokog)...
Sa to receno bio sam i skeptican za Avaz Twist Tower, a izgleda okej.
corvus_edin March 8th, 2009, 09:16 PM http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f6/SuhlHotelMercure.JPG/406px-SuhlHotelMercure.JPG
ippon10 March 9th, 2009, 12:24 AM mislim da nece biti nista od AQTa, mislim da su odustali!!!
corvus_edin March 9th, 2009, 01:26 AM Na jednu stranu lose - investicije, radna mjesta itd. ... - na drugu stranu dobro - ATT treba da ostane kao solitarna gradnje sama za sebe
ippon10 March 9th, 2009, 06:25 PM ^^ja isto mislim da bi ATT trebao ostati sam, a AQT treba graditi malo blize MDu, mislim da bi to bilo puno prihvatljivije:)
whatever... October 26th, 2009, 06:54 AM http://img126.imageshack.us/img126/5858/avazqueentwisttower02vp1.jpg
:cheers:
My eyes are bleeding... I cannot stress enough how shity this project is. I feel really sorry for Sarajevo.
Krasna Sreča October 26th, 2009, 07:28 AM ^^ Half of us agree. The first tower isnt amazing, but its not bad. However, the area is horrible. The second tower just sucks.
whatever... October 26th, 2009, 10:15 PM ^^ Half of us agree. The first tower isnt amazing, but its not bad. However, the area is horrible. The second tower just sucks.
I guess that's just a phase every ex-communist city has to go through. First modern highrises/scrapers in Vilnius were relatively shity as well. Now however, the few recently completed ones are really good, while the new proposals are literally stunning to say the least. That architectural "taste" has to mature a bit and i trust few years later exactly that will be seen in the new projects in Sarajevo.
While talking about lack of taste, no offense meant to anyone, but it messmerizes me everytime i see the "stunning" albanian projects in Prishtina... I mean seriously, that is just plain cruel. Prishtina sucks already and they are on the way of making it a laughing stock.
AdnanPD October 26th, 2009, 10:17 PM I guess that's just a phase every ex-communist city has to go through. First modern highrises/scrapers in Vilnius were relatively shity as well. Now however, the few recently completed ones are really good, while the new proposals are literally stunning to say the least. That architectural "taste" has to mature a bit and i trust few years later exactly that will be seen in the new projects in Sarajevo.
While talking about lack of taste, no offense meant to anyone, but it messmerizes me everytime i see the "stunning" albanian projects in Prishtina... I mean seriously, that is just plain cruel. Prishtina sucks already and they are on the way of making it a laughing stock.
This is another post-war skyscraper in Sarajevo that is rather good looking.
http://g.imagehost.org/0957/2_2.jpg
Kosovaar October 27th, 2009, 01:55 AM While talking about lack of taste, no offense meant to anyone, but it messmerizes me everytime i see the "stunning" albanian projects in Prishtina... I mean seriously, that is just plain cruel. Prishtina sucks already and they are on the way of making it a laughing stock.
Hello guys, i just wanted to post some photos of some randoms projects in Prishtina!
Rilindja tower in Prishtina (Photos by Trim Kabashi)
More info:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=420623&page=159 (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=420623&page=159)
http://i482.photobucket.com/albums/rr183/prishtinakomerc/_DSC1577.jpg
http://i482.photobucket.com/albums/rr183/prishtinakomerc/_DSC1576.jpg
Axis Complex in Prishtina
More info:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=830350
http://i185.photobucket.com/albums/x229/mamani_ks/axis1.jpg
http://i185.photobucket.com/albums/x229/mamani_ks/axis2.jpg
Prishtina ENK Complex
More info:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=611318
http://img240.imageshack.us/img240/3079/070822enkcomplexlowrezbg0.jpg
http://www.archiedu.com/home/downloads/Uploads/070914---internal-shot-retail-rs.jpg
http://www.archiedu.com/home/downloads/Uploads/c03-0910-%5BLow_Rez%5D.jpg
http://www.archiedu.com/home/downloads/Uploads/c07(09-11)_revA-%5BLow_Rez%5D.jpg
http://www.archiedu.com/home/downloads/Uploads/c08(09-07)-%5BLow_Rez%5D.jpg
Donika 2 Highrise Complex
More info:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=828502
http://i185.photobucket.com/albums/x229/mamani_ks/OT2.jpg
http://i185.photobucket.com/albums/x229/mamani_ks/OT5.jpg
http://i185.photobucket.com/albums/x229/mamani_ks/OT3.jpg
http://i185.photobucket.com/albums/x229/mamani_ks/OT4.jpg
For more info please visit the thread for Albanian projects in Kosovo :
http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=1348
Thank you! :D
BiH-x October 27th, 2009, 02:56 AM That architectural "taste" has to mature a bit and i trust few years later exactly that will be seen in the new projects in Sarajevo.
The thing with Avaz twist tower is that it was built by a media tycoon who cared more about the height of the building then the esthetic quality of the project. So its more of a testament to one guys ego rather than an architectural gem. Dont get me wrong, I dont hate it, but I dont love it either...its sort of "just there".
I've never been much about size, so my two favorite Sarajevo-projects in recent years (not counting reconstructions of old buildings) are the Parliament building (http://www.sa-c.info/updateImg/rekonstrukcija_fasade_parlamenta_bih_e259a53812_update003.JPG), and the BBI Center (http://img121.imageshack.us/img121/5448/3940434071dc2fe3d024b2.jpg)
BiH-x October 27th, 2009, 02:58 AM @Kosovaar; the ENK complex looks really :bow:
corvus_edin October 27th, 2009, 03:01 AM (...) it was built by a media tycoon who cared more about the height of the building then the esthetic quality of the project(...)
^^ yeah ...but it could have been much worse...
bugojno2009 October 27th, 2009, 03:32 AM pristina se gradi i ja bas gledam albanski forum i vjerujte da je tirana preljepa i ljepsa od sarajeva ........albanija je veliko gradiliste ............i puno vise napreduje i kosovo od bosne
VozdraRajvosa October 27th, 2009, 04:52 AM pristina se gradi i ja bas gledam albanski forum i vjerujte da je tirana preljepa i ljepsa od sarajeva ........albanija je veliko gradiliste ............i puno vise napreduje i kosovo od bosne
nikad, niko :D, with all due respect
Krasna Sreča October 27th, 2009, 06:41 AM I don't know why, but these Pristina projects don't hit me right. For such a small city that is in need of major redevelopment and re-haul, huge, future-like, stair gardens of Tokyo buildings just don't fit into the overall picture.
Don't get me wrong, its just not a project I would imagine would fit into the whole atmosphere. IT is like the Avaz tower, it just stands out so much...
whatever... October 27th, 2009, 03:13 PM [B]Hello guys, i just wanted to post some photos of some randoms projects in...
For more info please visit the thread for Albanian projects in Kosovo :
http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=1348
Thank you! :D
No, thank you, cause you've just prooved exactly my point. ;)
What i see here is an old highrise receiving a new glass, a completely ignorant to the city scraper with a fake feeling of grandeur and environmentalism that might only do just in places like Astana or Ashgabad and a few regular commies vol.2 with supposedly new forms.
Now add to that the fact that in our still developing countries investors tend to give preferance to costs, rather than quality of materials used (just look at the glass of avaz tower) and you cannot help but see an up and comming architectural dissaster.
I understand that the concept of quality architecture might be different here than it is up north, but i simply fail to see the point in praising something that sucks donkey dong.
Just look up at N&B highrise section of new projects in Oslo, Copenhagen, or Vilnius for that matter and you will see what harmonous development means. You'll find quality and just as much of grandeur.
I though, am of course happy to see things happening in an even most unfortunate in recent history, regions of Europe.
corvus_edin October 27th, 2009, 03:58 PM ... I would ask you, to continue further discussions about Prishtina in the relevant thread.
Thank you for your attention
MarioGutiérrez October 28th, 2009, 01:10 AM Nadam se dobiva izgrađen!! Avaz Queen je lijepo!
Puno pozdrava iz Spanjolska! :)
bugojno2009 October 28th, 2009, 03:10 AM Avaz Queen je preljep samo problem je sto se nezna nista o njemu .........hocel se to pravit ili ne????????????
hariskec October 28th, 2009, 12:14 PM Zbog trenutnog stanja na tržištu nekretnina i otežanog priliva kapitala, ovaj projekat je trenutno na čekanju.
bugojno2009 October 28th, 2009, 04:44 PM hvala na odgovoru........i dadajmo se d ce se ubrzo smirit trziste nekretnina pa da zapocmu ovaj toranj.............je Avaz Queen je veliki plus za sarajevo
BosniaHerzegovina October 28th, 2009, 11:33 PM Ja bi volio da se izgradi AQT, ali jos vise bi volio da se sredi okolina.
eMir_ October 28th, 2009, 11:51 PM sorry for offtopic ali znal ko sta ce avaz pravit na kupljenom placu u Tuzli???
SkaNdErBeG October 29th, 2009, 12:01 AM I don't know why, but these Pristina projects don't hit me right. For such a small city that is in need of major redevelopment and re-haul, huge, future-like, stair gardens of Tokyo buildings just don't fit into the overall picture.
Don't get me wrong, its just not a project I would imagine would fit into the whole atmosphere. IT is like the Avaz tower, it just stands out so much...
In case you haven't noticed, all major big projects U/C, Approved, or Proposed - in Prishtina, are being built IN THE SAME AREA.... within 5 - 10 years, they won't "stand out so much" at all... Within that period the rest of the city will experience major face-lifts as well ;)
http://i603.photobucket.com/albums/tt111/Skanderbeg_2009/HartaeProjekteve.jpg
SkaNdErBeG October 29th, 2009, 12:03 AM While talking about lack of taste, no offense meant to anyone, but it messmerizes me everytime i see the "stunning" albanian projects in Prishtina... I mean seriously, that is just plain cruel. Prishtina sucks already and they are on the way of making it a laughing stock.
Care to explain exactly how it is becoming "a laughing stock"...? :nuts:
SkaNdErBeG October 29th, 2009, 12:13 AM No, thank you, cause you've just prooved exactly my point. ;)
What i see here is an old highrise receiving a new glass, a completely ignorant to the city scraper with a fake feeling of grandeur and environmentalism that might only do just in places like Astana or Ashgabad and a few regular commies vol.2 with supposedly new forms.
Ok, the "Rilindja" highrise getting renovated is nothing special... It does however look better than before..
Regarding the supposedly "fake" Enk Complex, you could only dream of something like that being built in your city.. its out of league, compared to any highrise project in Vilnius - in every single aspect...
And regarding the rest of the projects; some are great, some are just ok...but, they are at least as good as what is being built in your beloved Vilnius ;)
Now add to that the fact that in our still developing countries investors tend to give preferance to costs, rather than quality of materials used (just look at the glass of avaz tower) and you cannot help but see an up and comming architectural dissaster.
So you base your opinion that projects in Prishtina supposedly lack taste, because you make prejudiced assumptions that cheap materials will be used? :nuts:
I understand that the concept of quality architecture might be different here than it is up north, but i simply fail to see the point in praising something that sucks donkey dong.
What exactly is it that sucks so much about the new projects in Prishtina?
... That they are not being built in your glorious Vilnius? :lol:
Kese October 29th, 2009, 12:39 AM Whatever,
I have actually been to both Bosnia and Lithuania in recent times and do not see your condescending attitude justifyable at all. As to which of these countries has a more unfortunate history -- well, it still seems like an open contest to me. :)
Have fun, though.
bugojno2009 October 29th, 2009, 02:15 AM trabat cemo nabavit prevodioca pa da nam prevede malo ovo hehee............ja znam samo ono osnovno na engleskom hahah
LordMarshall October 29th, 2009, 08:02 AM whats the point in having this debate here?
Hepec October 29th, 2009, 04:31 PM OK, everyone, this is getting way out of hand and now you're polluting the thread. I humbly ask that we focus on Avaz Queen Tower.
Yes, Prishtina has very unique and beutiful designs that will rival any any city in Europe. There is a thread for Prishitina on SSC too so we can discuss it there.
As for our fellow "Whatever" forumer, well, your avatar says it all. What you don't understand is one thing, that this is Balkans my friend. Our people need hope more than anything, to believe in better future for us all.
Your "cynical" comments do not apply here. Leads me to believe that your opinion is based solely on the country's view from the world. As if Balkans are poor and primitive and an idea that something beautiful can come out of this part of the world is, just, -cynical.
Now back to topic. AQT won't be built any time soon because of the economy. I will talk to some people that work there and find out.
eMir_ October 29th, 2009, 07:58 PM sorry for offtopic ali znal ko sta ce avaz pravit na kupljenom placu u Tuzli???
BiH-Fanatico August 27th, 2010, 01:45 PM Whens this thing being built>?
AdnanPD August 27th, 2010, 03:26 PM Why are you digging out old threads.
No one knows.
If there was any new news, members on this forum would know among the first.
BiH-Fanatico August 27th, 2010, 04:06 PM Ok thanks sorry.
SokoX September 9th, 2010, 11:15 AM OK obecao sam vam da cu reci u Semptembru o kom novom tornju se radi? :) To je ovaj toranj i da krece sa izgradnjom vrlo uskoro. :) Okolne kuce se ciste, izdata je dozvola, tako da mozete ocekivati vec pocetkom proljeca ili zime( u zavisnosti od uslova vrijemena )radove na njemu. :) I da, novi investitor iz Kuvajta pregovara o jos jednom neboderu u SA :) ali neka ostane tajna dok traju pregovori. :)
VozdraRajvosa September 9th, 2010, 11:27 AM OK obecao sam vam da cu reci u Semptembru o kom novom tornju se radi? :) To je ovaj toranj i da krece sa izgradnjom vrlo uskoro. :) Okolne kuce se ciste, izdata je dozvola, tako da mozete ocekivati vec pocetkom proljeca ili zime( u zavisnosti od uslova vrijemena )radove na njemu. :) I da, novi investitor iz Kuvajta pregovara o jos jednom neboderu u SA :) ali neka ostane tajna dok traju pregovori. :)
to ti ozbiljno ? :D, ako bude, castim te :)
jel isti render kao sto je ovdje postavljen ?
Fazla September 9th, 2010, 11:38 AM Soko, bude li imaš od mene gajbu pive kad dođem u SA, eto nek sam javno napisao na forumu.
eMir_ September 9th, 2010, 12:02 PM OK obecao sam vam da cu reci u Semptembru o kom novom tornju se radi? :) To je ovaj toranj i da krece sa izgradnjom vrlo uskoro. :) Okolne kuce se ciste, izdata je dozvola, tako da mozete ocekivati vec pocetkom proljeca ili zime( u zavisnosti od uslova vrijemena )radove na njemu. :) I da, novi investitor iz Kuvajta pregovara o jos jednom neboderu u SA :) ali neka ostane tajna dok traju pregovori. :)
De nam ba posalji koga u Tz neka prave koji nebodercic ili uticite na Avaz da promjeni dizajn u Tz jer je uzas.. a sve cestitke :D
LordMarshall September 9th, 2010, 12:21 PM super vijesti, nadam se da ce biti nesto od tog...
mirza-sm September 9th, 2010, 02:06 PM Znači ipak se pravi OVO? :puke:
Dzigerapaso September 9th, 2010, 02:35 PM Znači ipak se pravi OVO? :puke:
Ne mislim da si upravu sa ovim bljak:lol:,jer sjecam se dobro sta se sve pricalo za ATT,da bi poslije isti dizali u nebo.Sacekajmo da se objekat zavrsi,a siguran sam da ce uz ATT krasiti Sarajevu,ako nista u najgorem slucaju ce biti bolje od onih barakica koje su razbacane na tom mjestu.
mirza-sm September 9th, 2010, 02:43 PM ^^ Pa govorim isključivo što se rendera tiče... Ne znam.. A ako ga naprave pa nam se ne svidi, hoće ga rušit? :D
LordMarshall September 9th, 2010, 02:44 PM treba pricekati, moze sve to biti prazna prica
Dzigerapaso September 9th, 2010, 03:06 PM ^^ Pa govorim isključivo što se rendera tiče... Ne znam.. A ako ga naprave pa nam se ne svidi, hoće ga rušit? :DNarucicemo Bin Ladena :lol:
Dzigerapaso September 9th, 2010, 03:08 PM treba pricekati, moze sve to biti prazna pricaMislis zbog predizborne? moguce je i to,mada nas Radoncic jos nije iznevjerio kad je nesto obeco,po tom pitanju uvjek odrzi rijec.Po pitanj gradnje tu je broj 1 u BIH.U ostale stvari nebi ulazio:lol:
ampicilin September 9th, 2010, 04:06 PM soko, recimo onako... u procentima koliko je ovo pouzdano ? x)
BiH-Fanatico September 9th, 2010, 04:07 PM Cekaj, vise informacija molim vas Soko. Dva nebodere? I da li novi TRILAND prostor sto su kupili, da li cu napraviti neboder tamo?
ampicilin September 9th, 2010, 04:13 PM Triland su ti Amerikanci, nije to to
BiH-Fanatico September 9th, 2010, 06:08 PM da, a cuo sam da triland napravu neboder iza alta
SokoX September 9th, 2010, 06:55 PM :) da gradi se isti a vjerovatnoca da ce poceti pocetkom zime je 50 % a u proljece je 100 % zbog vremenskih uslova.
Da, Triland planira tu "neboder" no taj projekat je jos u izradi. :)
BiH-Fanatico September 9th, 2010, 08:49 PM to je odlicno, puno se napravi u zadnom mjesecom
bugojno2009 September 10th, 2010, 12:36 AM SokoX hvala na informacijama i nadam se da ce sto prije pravit i napravit ta 2 nebodera,,,,mozes li nam dat malo vise informacija o tom drugom neboderu sto kuwajcani planiraju pravit ,,,mislim ko su ti ljudi ,koja kompanija i za sta ce sluzit taj neboder???????? hvala
Fazla September 10th, 2010, 10:58 AM Ja nikad nisam shvatio odbojnost nekih prema queen toweru ja kad sam render vidio sam se čisto oduševio, onaj mi je stil vrhunski i mnogo mi se sviđa. Po meni će itekako uljepšati Sarajevo.
Ne bih glasao za njega kao političara, niti kupio njegove novine, no što se tiče poduzeništva, aferim Radončiću!!
corvus_edin September 10th, 2010, 11:24 AM da ne bih puno pričao, svesću na ovo: i žaba digla nogu
LordMarshall September 10th, 2010, 11:37 AM hahahhaha
Tresla se gora,rodio se miš:D
VozdraRajvosa October 21st, 2010, 11:51 AM ... I da, novi investitor iz Kuvajta pregovara o jos jednom neboderu u SA ..
evo nekakv avion stize iz Kuvajta danas na SJJ, da nije to taj :D
-17:00 KUWAIT 6P 311
Hepec October 21st, 2010, 04:27 PM yeah right......
Culi smo te price prije .. Soko jeli se radi o Bravo projektu od Trilanda-Alte?
SokoX October 21st, 2010, 11:00 PM Polako, nije to to, ali mozda je dosao da se raspita o klimi ovdje :D . Sad ce poceti da dolaze... :)
SaRaJeVo-City October 21st, 2010, 11:32 PM joj SOKO budes li slago ocam nacu te i objesiti za gace na vrh tresnje... :D
mirza-sm October 21st, 2010, 11:59 PM :lol:
SokoX October 22nd, 2010, 12:22 AM hahaha :D
ampicilin October 22nd, 2010, 01:08 AM soko nije daleko od istine ;) jedna korporacija iz Dubaija otvara 5 ureda u 5 gradova BH x)
radi se o real estate i o industrijskoj korporaciji
SaRaJeVo-City October 22nd, 2010, 01:15 AM holy balls...Dubai... zamislite jedan toranj od 200metara...to bi bilo fantasticno....
ampicilin October 22nd, 2010, 01:17 AM jap ali sumnjam da su oni "ti" koji ce graditi ovaj Queen Tower ili project Bravo ali nisu za zanemariti
Hepec October 22nd, 2010, 04:22 AM Ampicilin stvarno?
Dude...........Jeli ti to nas napaljujes ili zaprave? odakle ti informacije? Fino ovo malo optimizma. Soko ja cu te drzati dok Sa-C bude vjesao. Slagao si ti i prije..:)
LordMarshall October 22nd, 2010, 04:45 AM ok nema potrebe pisati na ovoj temi
GrbavicaCity February 17th, 2011, 12:25 AM OK obecao sam vam da cu reci u Semptembru o kom novom tornju se radi? :) To je ovaj toranj i da krece sa izgradnjom vrlo uskoro. :) Okolne kuce se ciste, izdata je dozvola, tako da mozete ocekivati vec pocetkom proljeca ili zime( u zavisnosti od uslova vrijemena )radove na njemu. :) I da, novi investitor iz Kuvajta pregovara o jos jednom neboderu u SA :) ali neka ostane tajna dok traju pregovori. :)
Ima li sta od gradnje novog tornja u Sarajevu? nesto se pricalo da ce Triland u aprilu graditi jedan toranj... zna li neko ima li ista od Radoncicevog tornja,AQT? Je li dobio sve dozvole za gradnju? Bilo bi super kada bi Sarajevo dobilo jos 1-2 nebodera...mada ne znam koliko je to realno..
SaRaJeVo-City February 17th, 2011, 01:25 AM AQT je dobio zeleno svijetlo s strane grada...
samo treba poceti...
kad ce poceti to je pitanje....
sve zavisi do Radoncica....
sto se tice Trilanda... to je projekt BRAVO koji ce biti na parceli ispred Unitic nebodera... zgrada nece biti neboder....bice midsized office tower...od 35 do 45 metara....
LordMarshall February 17th, 2011, 01:29 AM zar je uspio Radoncic da progura promjenu RPa?
corvus_edin February 17th, 2011, 01:47 AM @ Sa-c
odkud informacija?
GrbavicaCity February 17th, 2011, 04:14 AM nisam znao da je Radoncic dobio sve dozvole za gradnju,znam da je nekad prosle godine bila rasprava po tom pitanju,i da se odugovlacilo,pa je Fahro kod opstine Centar pokusavao ubrzati te stvari...drago mi je ako je to okoncano,poznavajuci neimara Radoncica ne sumnjam da ce brzo poceti sa gradnjom..
SaRaJeVo-City February 17th, 2011, 06:01 PM mozda nisam fino skonto, mislio sam da su dobili dozvolu....
neki dan je bio clanak o tom...
GrbavicaCity February 18th, 2011, 12:17 AM mozda nisam fino skonto, mislio sam da su dobili dozvolu....
neki dan je bio clanak o tom...
u vezi cega je bo clanak? ja sam ubjedjen da ce neimar Radoncic cim dobije dozvolu krenuti sa gradnjom jos jednog tornja! znam da je dozvolu trebo dobiti pred kraj rposle godine...ukoliko je dobio mogao bi on na prljece krenuti sa radovima..
SaRaJeVo-City February 18th, 2011, 01:20 AM u vezi cega je bo clanak? ja sam ubjedjen da ce neimar Radoncic cim dobije dozvolu krenuti sa gradnjom jos jednog tornja! znam da je dozvolu trebo dobiti pred kraj rposle godine...ukoliko je dobio mogao bi on na prljece krenuti sa radovima..
nisam nesto siguran da ce odmah krenuti s gradnjom...ekonomska kriza je i avaz potresla... plus drugi toranj je Hotel... a sad s otvara Bristol, pa SCC za 2 godine...tako da je to mozda previse hotela za taj prostor...
Hepec February 18th, 2011, 04:45 PM Mozda je ovo odgovor zasto ne grade....:bash:
www.avaz.ba
Sarajevo na 21. mjestu od 22 grada po uvjetima za poslovanje u JI Evropi
Za registraciju imovine treba 10 procedura i 331 dan
Veličina slova: S. M. 18/02/2011 15:30:00
Sarajevo na dnu ljestvice: Loši uvjeti za poslovanje Sarajevo se, prema kriterijima koliko je povoljno pokrenuti biznis, nalazi na pretposljednjem mjestu većih gradova jugoistočne Evrope. Od 22 grada, prema izvještaju Svjetske banke Doing Business, naš glavni grad je na 21. mjestu, a samo je u Mostaru teže poslovati.
U svim segmentima biznisa, pokretanje poslovanja, postupanje s dozvolama, upis prava vlasništva i ostvarivanje prava iz ugovora, prema ovom istraživanju, Sarajevo je na pretposljednjem mjestu.
Jedna posjeta
- Vrijeme koje je potrebno za registraciju poslovanja kreće se od sedam dana u gradovima Vlora i Skadar u Albaniji do 61 dan u Mostaru i nešto manje u Sarajevu. Razlog su administrativne razlike, jer tamo gdje se posao ne može završiti u jednoj kancelariji i samo jednom posjetom registracija biznisa traje mjesecima - navodi se u istraživanju Doing Businessa.
Dakle, naš grad je od 22 veća u jugoistočnoj Evropi na 21. mjestu za pokretanje poslovanja. Tako je na putu registracije potrebno 12 postupaka, za šta su potrebna 54 dana i troškovi od 30,1 posto dohotka po glavi stanovnika. Sarajevo je na dnu ljestvice i kada je u pitanju registracija imovine. Treba oko 10 procedura i 331 dan. S druge strane, u Pljevljima u Crnoj Gori imovina se može registrirati za samo 17 dana.
Predsjednik Privredne komore KS Kemal Grebo istakao je da su vrlo nepovoljni uvjeti za investiranje i pokretanje biznisa, naročito strancima.
- Posebno je teško ako žele graditi proizvodni objekt. Tada se susreću s nizom problema, što zna potrajati 400 dana. Kada sagledaju svu dokumentaciju, potrošeno vrijeme, novac za silne takse i kad shvate u kakvim uvjetima rade, onda se s pravom može reći da imaju veliki rizik u poslovanju - rekao je Grebo.
Dati podsticaje
Predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić rekao je za "Avaz" da je podatak da se nalazimo na pretposljednjem mjestu gradova podobnih za investiranje trebala imati Vlada KS. Kako je istakao, evidentno je da je investiranje limitirano na različite načine.
- Glavni problem je administracija, moramo je hitno smanjiti. Osim toga, potrebno je i izmijeniti zakone na taj način da se jednostavnije dolazi do potrebnih dokumenata. Najvažnije je to da Vlada investitorima daje podsticaje - kazao je Čengić.
Postupanje s dozvolama
Postupci 16
Vrijeme 467
Trošak (% dohotka po glavi stanovnika) 790,3
Pokretanje poslovanja
Pokretanje poslovanja u prosječnom gradu u jugoistočnoj Evropi traje 27 dana, zahtijeva 10 procedura i košta 21 posto per capita dohotka. Grad koji ostvaruje takve rezultate bio bi rangiran na 114. mjestu u poređenju sa 178 reprezentativnih gradova svijeta.
Primjer Portugala
- Pozitivan primjer je Portugal. Oni su pozvali "Volkswagen" da pokrene proizvodnju u njihovoj državi, a zauzvrat su ih oslobodili svih poreza nekoliko godina - rekao je Čengić.
SaRaJeVo-City February 18th, 2011, 05:07 PM ^^za to su sve krivi nasi politicari...kojima je u interesu da procedura za gradjevinsku dozvolu, i sve ostale dozvole traje sto duze, sto komplokovanije...
A naravno ako zakitis politcare sve te dozvole i procedure s izganjati puno brze... nazalost sa ovakvim hajvanima ova drzava pa i grad nece nikad napredovati.... trebamo i mi ko u egiptu se dici i smjeniti seljacine koji vode ovaj grad...
HDZ February 18th, 2011, 05:17 PM ^^ To se zove korupcija. Poznato je da je ova naša vlast korumpirana. Ustvari jedino se bave korupcijom. Ništa drugo ih i ne zanima. :bash:
Funfy February 18th, 2011, 05:25 PM Ja procitah negdje, prije neki dan, da Rajvosa ima veci potencijal od Dubaija, HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Jebem ti Balkan!
TourBosnia February 18th, 2011, 05:32 PM Sta ce nam i Sarajevo Business Forum sa takve lopove i debili na vlast ... samo iluzija da narod misli da nesto rade:/
SaRaJeVo-City February 18th, 2011, 06:12 PM Ja procitah negdje, prije neki dan, da Rajvosa ima veci potencijal od Dubaija, HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Jebem ti Balkan!
Naravno sto se tice Biznisa SA i DUB ne mozes uporediti jer vecina svijetskih firma sada tamo pravi HQ....
ali sto se tice turizma, sarajevo moze da bude #1 u ovom djelu evrope sto se tice zimskog turizma pa i ljetnog...da imamo sposobne ljude i normalnu vladu ...mogli bi uloziti pare u izgradnji novih staza na sarajevskim planinama...da se naprave skakaone, bobstaze, i sve ostale zimske staze za zimski turizam.... od bjelasnice se moze napraviti elitno skijaliste, i sa igmanom... da se povezu planine sa gradom s modernim zicarama...
Sama BiH ima toliko potencijala, da sam uvjeren kad bi njemci ili svicarci zivili ovdje...oni bi od BH napravili jednu od najbogatih drzava svijeta... u EU imamo najciscu prirodu, vodu, sume...nista to nije iskoristeno... hiljade napustenih sela ima...
Nazalost imamo politicare koji prvo gledaju svoj dzep, pa onda svoj racun na banci, pa ono sto imaju ustekano ispod jastuka, pa im ponekad naumpadne da oni rade za narod...
umjesto da olaksamo proces za gradevinske dozvole, nasa pametna vlada sto vise komplikuje stvar...i onda lafo imamo Sarajevo Business Forum.... to je smijesno ... ustvari to je zalosno...
TourBosnia February 18th, 2011, 06:43 PM Ja procitah negdje, prije neki dan, da Rajvosa ima veci potencijal od Dubaija, HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Jebem ti Balkan!
^^ Moze SA i da postane most izmedu Zapad i Istok ali sta ces kad imamo debile na vlast :)
"Sarajevo ima veći potencijal od Dubaija"
...
Bosna i Hercegovina ima svoju posebnost u odnosu na druge zemlje. Kada je posmatrate sa istoka, mi imamo puno prednosti nad jednom Rumunijom. Kada gledate sa zapada, sama činjenica da istok dolazi ovdje puno više ohrabruje zapad, jer znaju da je ovo dugoročno interesantna privredna destinacija. Sarajevo ima najjači miks istoka i zapada, taj svoj šmek i privlačan je za investitore sa obje strane, što će SBF ove godine i pokazati.
Hepec February 18th, 2011, 07:08 PM ^^ Moze SA i da postane most izmedu Zapad i Istok ali sta ces kad imamo debile na vlast :)
Taj naslov prirada Istanbulu zar ne. Mislim Sa jeste multi-religiozan ali ipak je na Balkanu, ipak dio Europe.
Ma trebamo mi kao Egipat, svi na ulicu i cobane skinuti sa vlasti.
|
|